Sreda, 02.04.2008.

13:50

Vlada: Bez ratifikacije sporazuma

Vlada Srbije nije prihvatila predlog za ratifikaciju energetskog sporazuma sa Rusijom. Gazprom se nada će biti ratifikovan.

Izvor: B92

Vlada: Bez ratifikacije sporazuma IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

20 Komentari

Sortiraj po:

Bole

pre 16 godina

@JA vic je u maniru Kurira, pa se i obraća onima koji istom veruju. Onima koji iipak misle svojom glavom, ovaj posao sa Rusima smrdi do neba na korupciju i lopovluk. Osim toga, neka raspišu tender, pa da vidimo hoće li Rusi dobiti. To se ipak neće desiti, jer nas je pametni Koštunica već vezao za Ruse, jer nas oni uslovljavaju priznanjem Kosova

Toni Manero

pre 16 godina

Skoro pola godine madjarska vlada odoleva pritiscima OMV da dokupi 30 odsto akcija MOL (uz sadasnjih 20,2) i za to nudi 14 milijardi evra!!!
Da bi spasli kompaniju, madjarska vlada sprema zakon koji ce onemoguciti strancima da imaju vise od 25 odsto kapitala u Mol-u i ostalim strateskim firmama.
I to je Evropa...

Dejan

pre 16 godina

Sve drzave EU se bore da osiguraju energente iz Rusije, a neki u Srbiji misle da mogu bez tih energenata. Samim tim sto se umesto gasa koriste mazut, nafta i drugi skuplji energenti, preduzeca u Srbiji imaju vise troškove proizvodnje i utoliko vece cene.
Dinkic izjavljuje da zeli da isposluje prosirenje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom, a skoro svakom izjavom on kvari odnose sa Rusijom. Ogromna vecina investicija iz EU i Amerike u Srbiju dolazi upravo zbog tog Sporazuma i mogucnosti izvoza na rusko trziste.

JA

pre 16 godina

Ovo je prava slika G17+

Uz lokalni put pokraj Gornjeg Milanovca pastir je čuvao ovce

Novi Jeep Grand Cheroke kraj njega,kripeći gumama, divlje zakoči.
Šofer, mladić obučen u Boss odelo, u Cerrutti cipelama s Ray Ban naočarama, Omega švajcarskim satom i BHS ( Bussiness High School ) kravatom iskoči iz vozila i upita pastira:

"Hoćeš li mi dati jednu ovcu,ako pogodim koliko ih imaš u stadu?"
Pastir pogleda mladica, pa stado koje pase i reče:
"Slažem se, da!"
Mladić parkira Jeep uz cestu, uključi notebook i bežični modem, skenira pašnjak preko satelita i GPS-a (Global Position System), otvori bazu podataka i 60 Excel tabela punih algoritama,na to isprinta 150 stranica dugi izveštaj na high-tec mini pisaču. Okrene se pastiru i kaze:

"Tu imaš tačno 1.586 ovaca."

Pastir odgovori: "Kažimo da imaš pravo. Uzmi ovcu." Mladić uzme jednu od životinja i stavi je nazad u vozilo.
Kada se pripremao da ode, pastir ga pogleda i upita:

"Da li ćeš mi vratiti to što si mi uzeo, ako pogodim iz koje si stranke?"

Mladić odgovori: "Svakako!"
Pastir na brzinu odvali: "Ti si iz G17+"
"Upravo tako! Kako si pogodio?"
"Veoma jednostavno", odgovori pastir.
"Prvo: došao si, a nije te niko zvao
Drugo: izračunao si mi nešto sto ja već znam.
Treće: O mom radu nemaš pojma i zato bih te zamolio da mi vratiš mog psa!"

PeraDetlic

pre 16 godina

Bice jasno ko dan, ko je "kupljen" a ko ne.
(Maja_V, 2. april 2008 15:19)
Majo i ostali, gledajte B92 veceras u 21, sve ce se znati

Todorović Radivoj

pre 16 godina

Prerađivačka naftna industrija Srbije samo može da funkcioniše u Srbiji i da prodaje gorivo daleko po većim cenama nego u ostatku sveta a sa kvalitetom koje niko ne podvodi kao gorivo za vozila današnjice i koje niko ne troši u svetu, sa 2% i više sumpora. Iz toga razloga ne postoje garancije za vozila iz uvoza koja troše naše gorivo. Svakondnevno Trovanje građana Pančeva je priča za sebe.Nebeski NIS je ista priča kao priča o nebeskom narodu u Miloševićevo vreme.
To je zavesa za tajkune u Srbiji koji gas prodaju Srbijagasu, treća ruka po najvišim cenama u Evropi i bogate se na račun nerazumnih građana Srbije.
Aranžmani sa rusima samo lopovima ne odgovara jer samo u Srbiji nije normalno kupovati i sarađivati sa proizvođačima. Za razliku od članica EU kojima toliko težimo. Njima se ne gade aranžmani sa rusima.Pa taj gsovod ide za Italiju i ona je drugi potpisnik u izgradnji tog gasovoda. Sve one države koje budu u toj gasnoj liniji biće obezbeđene
i sa nižom nabavnom cenom gasa od drugih tako da nije čudo ako Miloševićevi tajkuni
preko političara puštaju priče o neprevaziđenoj naftnoj industriji koja samo u Srbiji može da funkcioniše.
Ulaskom u EU ona bi bila zatvorena za preradu.To je istina koju svi izbegavaju reći.Ima ona narodna po kojoj ciganin hvali svog konja, i samo on.sutra je konj crko.
Todorović Radivoj, Šabac

bluz

pre 16 godina

Pa ovo stvarno moramo sto pre da potpisemo, jer ako ne potpisemo, Rusi ce uzeti od Amera par milijardi i nece nas podrzavati u nasoj iskonskoj, vekovnoj, svetoj bitci za Kosovo. A ako se to desi, i Kosovo dobije nezavisnost u UN, onda naravno sledi ono cega smo se svi pribojavali - KRAJ! I ovako me mrzi da svako jutro ustajem i idem na posao, a ako Kosovo dobije nezavisnost, onda bih recimo mogao da to koristim kao opravdanje, da uopste ne idem na posao, i da recimo trazim platu od SS - tehnickog ministra. To bi bilo sjajno i iz aspekta sto ne bih vise ni morao da izlazim na ulicu, i gledam izbezumljena lica ljudi, kojima su isprali mozak, sa ispraznom pricom.

ex NIS

pre 16 godina

Pa samo HIP PETROHEMIJA vredi 278.miliona evra.
Kad je Mihajlov i ekipa iz DSS pregovarac, onda nikako ne treba dati zeleno svetlo.
Sem ako Ds ima vizije ponovo sa DSS pa na kraju aminuje kao sa koncesijom za autoput.

P.K.

pre 16 godina

DSS su se zuri najverovatnije zbog dobre provizije to je ocigledno.Mislim da je Dinkic potpuno u pravu sto ne prihvata takav sporazum.

dragan ,Zagreb

pre 16 godina

Srbin sam iz Zagrebe i sada mi je jasno zasto su se svi odvojili od vas. Vama nista nepase i nevalja, uvijek mislite da sve znate i da ste najpametniji. Ja bi se zapitao da odu od mene Hrvati, SLovenci, Bosnjaci, Crnogorci, Albanci, Makedonci. Kako to da niko nece samnom? Veliki eksperti se skupili na forumu da analiziraju. Svi sve znaju najbolje. Pa ako ste svi takvi eksperti sto si zivot neuredite pa vas nece zanimati prodaja NIS-a.

Marina Tucakovic

pre 16 godina

Pa naravno da je Dinkic protiv ovog sporazume.Da je u pitanju OMV on bi trkom cak telefonski prihvatio sporazum>i On me ne cudi a zasto mene ne cudi bice jasno vrlo brzo posle izbora.Cudi me DS koji nema snage da konacno bar jednom definise svoju politiku.Bili su za sposrazum,trcali u Moskvu da se slikaju sa Putinom a sad su dozvolili da ih jedan G 17 uci i poducava kako treba sve sto je neki progres, zaustaviti.Nije meni do DS a vec do ove zemlje i njene energetske buducnosti.

milos

pre 16 godina

Znaci, kad je bila potrebna podrska Rusije za predsednicke izbore, Tadic je potpisao sporazum i slikao se sa Putinom u Moskvi. A sada kada je za nove izbore potrebna podrska EU, Tadic i njegovi koalicioni partneri ponistavaju ono sto je u Moskvi potpisano, da bi se dodvorili Briselu i Vasingtonu. Sa Zapada cemo dobijati daleko skuplju naftu koju su i oni kupili iz Rusije pa ce je preprodati nama, ali bitno je da se nasi politicari ugrade. Sram vas bilo!

Boki

pre 16 godina

NIS godisnje iz svojih busotina u Vojvodini izvadi 5 miliona barela nafte, cija je cena oko 520 miliona $. Cist profit od izvadjene nafte je preko 250 miliona evra. To sto NIS ima "samo" 100 miliona evra profit je zbog gubitka u drugim sektorima.

Rusima se pored busotina prodaje i pravo na istrazivanje i eksploataciju novih nalazista na teritoriji Vojvodine do 2050. godine, a novih nalazista ima.

Hrvatska INA po svim parametrima slicna NIS-u i pored znacajne korekcije zagrebacke burze, vredi 3 milijardi evra.

Dakle NIS dajemo 3,5 puta jeftinije.

Sto se gasovoda tice on nije toliko losa varijanta, ali ni izbliza toliko profitabilan po Srbiju kao sto se prica. Pomenute stotine miliona od taksi nisu tacne. Tranzitna taksa svuda iznosi 1 euro na hiljadu kubika gasa preko 100 kilometara vase teritorije.

Gasovod duzine 300 do 500 km kapaciteta 10 milijardi kubika godisnje, obezbedjuje u najboljem slucaju 50 miliona evra od taksi koje delimo sa rusima. Imace taj gasovod i troskove odrzavanja, tako da Srbiji u najboljem slucaju sleduje oko 20 miliona evra godisnje.

Ni tu nije kraj jer Srbija u startu ulaze u taj gasovod 300-500 miliona evra, i investicija ce joj se isplatiti tek za dvadesetak godina.

To sto placamo Madjarskoj 6 puta vece takse je zbog duga iz prethodnih godina i zbog loseg ugovora koji je potpisao srbija gas vezavsi cenu takse za cenu gasa, sto se nigde u svetu ne radi.Ako bismo vratili dug za takse madjarskoj i potpisali novi ugovor imali bismo normalne takse.

Kao sto je neko ovde napomenuo, nije uopste upitno, sta radi DSS, oni su se dokazali, ali zasto da nas razocaraju Djilas, i Djelic. Boza je do juce pricao da Srbija nema nacionalna blaga, i da moramo pazljivo da prodajemo NIS, EPS, Telekom. Pomenuo je 30 milijardi prihoda od ovih preduzeca u naradnih 6-7 godina.

Sta se to u medjuvremenu promenilo, i zasto su bili za ovaj stetan sporazum.
Korupcija???

Ili mozda poluminutno Tadicevo i Putinovo slikanje izmedju dva kruga predsednickih izbora.

Tadic ako pristane na ovo poklonio je rusima najmanje milijardu evra naseg novca.

Razmislite sta radite.

Miln

pre 16 godina

Izgleda da ni braca rusi ne veruju tako u pobedu narodnjacko-radikalne koalicije kada trazi konacni dogovor pre izbora. To samo pokazuje koliko su oni sirokogrudi prema nama istog dana kada dolazi humanitarna pomoc dolazi i urgencija za konacan dogovor to mi je malo jeftino. Ipak interesi su jedno bratstvo drugo i tako treba da vidimo svi da je i clansvo u EU isto clanstvo u jednoj interesnoj zajednici a ne emocija.

igor_nsw

pre 16 godina

Benzinske pumpe koje NIS ima u Srbiji vrede najmanje 500 miliona eura. Infrastruktura koju NIS ima u Srbiji i Crnog Gori vredi izmedju 300-400 miliona. U Vojvodini je godišnje izvuče 5 000 000 barela nafte. Barel nafte je 100 dolara, što daje rezultat od 500 000 000 dolara godišnje. To je vrednost nafte koja se kod nas dobije na godišnjem nivou. Same rafinerije, tržište...
Zar sve to vredi samo 400 miliona???

Boris

pre 16 godina

A zasto im se toliko zuri ?
I zasto se toliko zuri bas DSS-u ? Da nije neko malo "podmazan" pa zuri da opravda ukazano poverenje ?
Pa ako je tako sjajan posao sklopljen, bez problema ce ga ratifikovati i sledeci saziv skupstine !?
Medjutim, ocigledno je da je velika mucka u pozadini sa cime se slazu i najeminentniji ekonomisti, a po analogiji, ako se pogleda da li je DSS ikada ista dobro uradio za ovu zemlju, lako se dolazi do zakljucka da je i ovaj posao jos jedan u nizu promasaja (gasni deo je u redu ali ne i gasni deo + NIS).
Naravno, na kraju jedino i iskljucivo ispasta obican narod...

Maja_V

pre 16 godina

Hrvati su prodali 25 odsto Ine za 525 mil evra.
Zavrsavaju gasovod, duzine 290 km i to ih kosta 183 mil. evra. Skupite pare od Geneksa i RK Beograd, i eto vam gasovod.
Rusija upravo donosi zakon o zabrani ptodaje vise od 25 odsto akcija strateskih preduzeca. Madjari takodje, Rumuni, Hrvati...
Svi se spremaju za teske dane, koji dolaze.
Pojedini clanovi tog Sporazuma, (cl.5 ili cl.8)) su najsramnija, ikad vidjena
izdaja nasih nacionalnih interesa.
DSS i ostali ... me ne zanimaju. Iskljucivo gledam i slusam sta po ovom pitanju kazu Dinkic, Tadic, Canak, Kostres, Jovanovic...
Bice jasno ko dan, ko je "kupljen" a ko ne.

Prav zaprav

pre 16 godina

Taj posao nije ni trebao da ceka, jer tehnička vlada ima ovlascenja i duznost da obavlja poslove od izuzetnog znacaja za drzavu, a ovo je takav posao.

sasa

pre 16 godina

Nije ovo nikakva hitna stvar za drzavu, pogotovo kad se placka, a i ovako ce gasovod biti gotov za 5 godina, mozda, ali pod jako velikim mozda.Ako niste culi vec je 5 puta potpisivan kojekakav sporazum sa rusijom , pa ni jedan nije ispostovan od strane doticnih.A ovolika zurba je bojazan da se ne ucare na brzinu.Ako sve moze da ceka i da stane do izbora, moze i rusija.Ovo je bacen samo jos jedan kamen razdora u srbiju, jel ce sad narodnjaci na sva zvona da pricaju kako ce mozda, eventulno ds i drugi da unistavaju srbiju i ostalo.Cekamo sutra pa cemo da vidimo gde smo

Maja_V

pre 16 godina

Hrvati su prodali 25 odsto Ine za 525 mil evra.
Zavrsavaju gasovod, duzine 290 km i to ih kosta 183 mil. evra. Skupite pare od Geneksa i RK Beograd, i eto vam gasovod.
Rusija upravo donosi zakon o zabrani ptodaje vise od 25 odsto akcija strateskih preduzeca. Madjari takodje, Rumuni, Hrvati...
Svi se spremaju za teske dane, koji dolaze.
Pojedini clanovi tog Sporazuma, (cl.5 ili cl.8)) su najsramnija, ikad vidjena
izdaja nasih nacionalnih interesa.
DSS i ostali ... me ne zanimaju. Iskljucivo gledam i slusam sta po ovom pitanju kazu Dinkic, Tadic, Canak, Kostres, Jovanovic...
Bice jasno ko dan, ko je "kupljen" a ko ne.

Boki

pre 16 godina

NIS godisnje iz svojih busotina u Vojvodini izvadi 5 miliona barela nafte, cija je cena oko 520 miliona $. Cist profit od izvadjene nafte je preko 250 miliona evra. To sto NIS ima "samo" 100 miliona evra profit je zbog gubitka u drugim sektorima.

Rusima se pored busotina prodaje i pravo na istrazivanje i eksploataciju novih nalazista na teritoriji Vojvodine do 2050. godine, a novih nalazista ima.

Hrvatska INA po svim parametrima slicna NIS-u i pored znacajne korekcije zagrebacke burze, vredi 3 milijardi evra.

Dakle NIS dajemo 3,5 puta jeftinije.

Sto se gasovoda tice on nije toliko losa varijanta, ali ni izbliza toliko profitabilan po Srbiju kao sto se prica. Pomenute stotine miliona od taksi nisu tacne. Tranzitna taksa svuda iznosi 1 euro na hiljadu kubika gasa preko 100 kilometara vase teritorije.

Gasovod duzine 300 do 500 km kapaciteta 10 milijardi kubika godisnje, obezbedjuje u najboljem slucaju 50 miliona evra od taksi koje delimo sa rusima. Imace taj gasovod i troskove odrzavanja, tako da Srbiji u najboljem slucaju sleduje oko 20 miliona evra godisnje.

Ni tu nije kraj jer Srbija u startu ulaze u taj gasovod 300-500 miliona evra, i investicija ce joj se isplatiti tek za dvadesetak godina.

To sto placamo Madjarskoj 6 puta vece takse je zbog duga iz prethodnih godina i zbog loseg ugovora koji je potpisao srbija gas vezavsi cenu takse za cenu gasa, sto se nigde u svetu ne radi.Ako bismo vratili dug za takse madjarskoj i potpisali novi ugovor imali bismo normalne takse.

Kao sto je neko ovde napomenuo, nije uopste upitno, sta radi DSS, oni su se dokazali, ali zasto da nas razocaraju Djilas, i Djelic. Boza je do juce pricao da Srbija nema nacionalna blaga, i da moramo pazljivo da prodajemo NIS, EPS, Telekom. Pomenuo je 30 milijardi prihoda od ovih preduzeca u naradnih 6-7 godina.

Sta se to u medjuvremenu promenilo, i zasto su bili za ovaj stetan sporazum.
Korupcija???

Ili mozda poluminutno Tadicevo i Putinovo slikanje izmedju dva kruga predsednickih izbora.

Tadic ako pristane na ovo poklonio je rusima najmanje milijardu evra naseg novca.

Razmislite sta radite.

igor_nsw

pre 16 godina

Benzinske pumpe koje NIS ima u Srbiji vrede najmanje 500 miliona eura. Infrastruktura koju NIS ima u Srbiji i Crnog Gori vredi izmedju 300-400 miliona. U Vojvodini je godišnje izvuče 5 000 000 barela nafte. Barel nafte je 100 dolara, što daje rezultat od 500 000 000 dolara godišnje. To je vrednost nafte koja se kod nas dobije na godišnjem nivou. Same rafinerije, tržište...
Zar sve to vredi samo 400 miliona???

Boris

pre 16 godina

A zasto im se toliko zuri ?
I zasto se toliko zuri bas DSS-u ? Da nije neko malo "podmazan" pa zuri da opravda ukazano poverenje ?
Pa ako je tako sjajan posao sklopljen, bez problema ce ga ratifikovati i sledeci saziv skupstine !?
Medjutim, ocigledno je da je velika mucka u pozadini sa cime se slazu i najeminentniji ekonomisti, a po analogiji, ako se pogleda da li je DSS ikada ista dobro uradio za ovu zemlju, lako se dolazi do zakljucka da je i ovaj posao jos jedan u nizu promasaja (gasni deo je u redu ali ne i gasni deo + NIS).
Naravno, na kraju jedino i iskljucivo ispasta obican narod...

sasa

pre 16 godina

Nije ovo nikakva hitna stvar za drzavu, pogotovo kad se placka, a i ovako ce gasovod biti gotov za 5 godina, mozda, ali pod jako velikim mozda.Ako niste culi vec je 5 puta potpisivan kojekakav sporazum sa rusijom , pa ni jedan nije ispostovan od strane doticnih.A ovolika zurba je bojazan da se ne ucare na brzinu.Ako sve moze da ceka i da stane do izbora, moze i rusija.Ovo je bacen samo jos jedan kamen razdora u srbiju, jel ce sad narodnjaci na sva zvona da pricaju kako ce mozda, eventulno ds i drugi da unistavaju srbiju i ostalo.Cekamo sutra pa cemo da vidimo gde smo

dragan ,Zagreb

pre 16 godina

Srbin sam iz Zagrebe i sada mi je jasno zasto su se svi odvojili od vas. Vama nista nepase i nevalja, uvijek mislite da sve znate i da ste najpametniji. Ja bi se zapitao da odu od mene Hrvati, SLovenci, Bosnjaci, Crnogorci, Albanci, Makedonci. Kako to da niko nece samnom? Veliki eksperti se skupili na forumu da analiziraju. Svi sve znaju najbolje. Pa ako ste svi takvi eksperti sto si zivot neuredite pa vas nece zanimati prodaja NIS-a.

Miln

pre 16 godina

Izgleda da ni braca rusi ne veruju tako u pobedu narodnjacko-radikalne koalicije kada trazi konacni dogovor pre izbora. To samo pokazuje koliko su oni sirokogrudi prema nama istog dana kada dolazi humanitarna pomoc dolazi i urgencija za konacan dogovor to mi je malo jeftino. Ipak interesi su jedno bratstvo drugo i tako treba da vidimo svi da je i clansvo u EU isto clanstvo u jednoj interesnoj zajednici a ne emocija.

Prav zaprav

pre 16 godina

Taj posao nije ni trebao da ceka, jer tehnička vlada ima ovlascenja i duznost da obavlja poslove od izuzetnog znacaja za drzavu, a ovo je takav posao.

milos

pre 16 godina

Znaci, kad je bila potrebna podrska Rusije za predsednicke izbore, Tadic je potpisao sporazum i slikao se sa Putinom u Moskvi. A sada kada je za nove izbore potrebna podrska EU, Tadic i njegovi koalicioni partneri ponistavaju ono sto je u Moskvi potpisano, da bi se dodvorili Briselu i Vasingtonu. Sa Zapada cemo dobijati daleko skuplju naftu koju su i oni kupili iz Rusije pa ce je preprodati nama, ali bitno je da se nasi politicari ugrade. Sram vas bilo!

ex NIS

pre 16 godina

Pa samo HIP PETROHEMIJA vredi 278.miliona evra.
Kad je Mihajlov i ekipa iz DSS pregovarac, onda nikako ne treba dati zeleno svetlo.
Sem ako Ds ima vizije ponovo sa DSS pa na kraju aminuje kao sa koncesijom za autoput.

P.K.

pre 16 godina

DSS su se zuri najverovatnije zbog dobre provizije to je ocigledno.Mislim da je Dinkic potpuno u pravu sto ne prihvata takav sporazum.

Marina Tucakovic

pre 16 godina

Pa naravno da je Dinkic protiv ovog sporazume.Da je u pitanju OMV on bi trkom cak telefonski prihvatio sporazum>i On me ne cudi a zasto mene ne cudi bice jasno vrlo brzo posle izbora.Cudi me DS koji nema snage da konacno bar jednom definise svoju politiku.Bili su za sposrazum,trcali u Moskvu da se slikaju sa Putinom a sad su dozvolili da ih jedan G 17 uci i poducava kako treba sve sto je neki progres, zaustaviti.Nije meni do DS a vec do ove zemlje i njene energetske buducnosti.

bluz

pre 16 godina

Pa ovo stvarno moramo sto pre da potpisemo, jer ako ne potpisemo, Rusi ce uzeti od Amera par milijardi i nece nas podrzavati u nasoj iskonskoj, vekovnoj, svetoj bitci za Kosovo. A ako se to desi, i Kosovo dobije nezavisnost u UN, onda naravno sledi ono cega smo se svi pribojavali - KRAJ! I ovako me mrzi da svako jutro ustajem i idem na posao, a ako Kosovo dobije nezavisnost, onda bih recimo mogao da to koristim kao opravdanje, da uopste ne idem na posao, i da recimo trazim platu od SS - tehnickog ministra. To bi bilo sjajno i iz aspekta sto ne bih vise ni morao da izlazim na ulicu, i gledam izbezumljena lica ljudi, kojima su isprali mozak, sa ispraznom pricom.

JA

pre 16 godina

Ovo je prava slika G17+

Uz lokalni put pokraj Gornjeg Milanovca pastir je čuvao ovce

Novi Jeep Grand Cheroke kraj njega,kripeći gumama, divlje zakoči.
Šofer, mladić obučen u Boss odelo, u Cerrutti cipelama s Ray Ban naočarama, Omega švajcarskim satom i BHS ( Bussiness High School ) kravatom iskoči iz vozila i upita pastira:

"Hoćeš li mi dati jednu ovcu,ako pogodim koliko ih imaš u stadu?"
Pastir pogleda mladica, pa stado koje pase i reče:
"Slažem se, da!"
Mladić parkira Jeep uz cestu, uključi notebook i bežični modem, skenira pašnjak preko satelita i GPS-a (Global Position System), otvori bazu podataka i 60 Excel tabela punih algoritama,na to isprinta 150 stranica dugi izveštaj na high-tec mini pisaču. Okrene se pastiru i kaze:

"Tu imaš tačno 1.586 ovaca."

Pastir odgovori: "Kažimo da imaš pravo. Uzmi ovcu." Mladić uzme jednu od životinja i stavi je nazad u vozilo.
Kada se pripremao da ode, pastir ga pogleda i upita:

"Da li ćeš mi vratiti to što si mi uzeo, ako pogodim iz koje si stranke?"

Mladić odgovori: "Svakako!"
Pastir na brzinu odvali: "Ti si iz G17+"
"Upravo tako! Kako si pogodio?"
"Veoma jednostavno", odgovori pastir.
"Prvo: došao si, a nije te niko zvao
Drugo: izračunao si mi nešto sto ja već znam.
Treće: O mom radu nemaš pojma i zato bih te zamolio da mi vratiš mog psa!"

PeraDetlic

pre 16 godina

Bice jasno ko dan, ko je "kupljen" a ko ne.
(Maja_V, 2. april 2008 15:19)
Majo i ostali, gledajte B92 veceras u 21, sve ce se znati

Todorović Radivoj

pre 16 godina

Prerađivačka naftna industrija Srbije samo može da funkcioniše u Srbiji i da prodaje gorivo daleko po većim cenama nego u ostatku sveta a sa kvalitetom koje niko ne podvodi kao gorivo za vozila današnjice i koje niko ne troši u svetu, sa 2% i više sumpora. Iz toga razloga ne postoje garancije za vozila iz uvoza koja troše naše gorivo. Svakondnevno Trovanje građana Pančeva je priča za sebe.Nebeski NIS je ista priča kao priča o nebeskom narodu u Miloševićevo vreme.
To je zavesa za tajkune u Srbiji koji gas prodaju Srbijagasu, treća ruka po najvišim cenama u Evropi i bogate se na račun nerazumnih građana Srbije.
Aranžmani sa rusima samo lopovima ne odgovara jer samo u Srbiji nije normalno kupovati i sarađivati sa proizvođačima. Za razliku od članica EU kojima toliko težimo. Njima se ne gade aranžmani sa rusima.Pa taj gsovod ide za Italiju i ona je drugi potpisnik u izgradnji tog gasovoda. Sve one države koje budu u toj gasnoj liniji biće obezbeđene
i sa nižom nabavnom cenom gasa od drugih tako da nije čudo ako Miloševićevi tajkuni
preko političara puštaju priče o neprevaziđenoj naftnoj industriji koja samo u Srbiji može da funkcioniše.
Ulaskom u EU ona bi bila zatvorena za preradu.To je istina koju svi izbegavaju reći.Ima ona narodna po kojoj ciganin hvali svog konja, i samo on.sutra je konj crko.
Todorović Radivoj, Šabac

Toni Manero

pre 16 godina

Skoro pola godine madjarska vlada odoleva pritiscima OMV da dokupi 30 odsto akcija MOL (uz sadasnjih 20,2) i za to nudi 14 milijardi evra!!!
Da bi spasli kompaniju, madjarska vlada sprema zakon koji ce onemoguciti strancima da imaju vise od 25 odsto kapitala u Mol-u i ostalim strateskim firmama.
I to je Evropa...

Bole

pre 16 godina

@JA vic je u maniru Kurira, pa se i obraća onima koji istom veruju. Onima koji iipak misle svojom glavom, ovaj posao sa Rusima smrdi do neba na korupciju i lopovluk. Osim toga, neka raspišu tender, pa da vidimo hoće li Rusi dobiti. To se ipak neće desiti, jer nas je pametni Koštunica već vezao za Ruse, jer nas oni uslovljavaju priznanjem Kosova

Dejan

pre 16 godina

Sve drzave EU se bore da osiguraju energente iz Rusije, a neki u Srbiji misle da mogu bez tih energenata. Samim tim sto se umesto gasa koriste mazut, nafta i drugi skuplji energenti, preduzeca u Srbiji imaju vise troškove proizvodnje i utoliko vece cene.
Dinkic izjavljuje da zeli da isposluje prosirenje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom, a skoro svakom izjavom on kvari odnose sa Rusijom. Ogromna vecina investicija iz EU i Amerike u Srbiju dolazi upravo zbog tog Sporazuma i mogucnosti izvoza na rusko trziste.

Prav zaprav

pre 16 godina

Taj posao nije ni trebao da ceka, jer tehnička vlada ima ovlascenja i duznost da obavlja poslove od izuzetnog znacaja za drzavu, a ovo je takav posao.

JA

pre 16 godina

Ovo je prava slika G17+

Uz lokalni put pokraj Gornjeg Milanovca pastir je čuvao ovce

Novi Jeep Grand Cheroke kraj njega,kripeći gumama, divlje zakoči.
Šofer, mladić obučen u Boss odelo, u Cerrutti cipelama s Ray Ban naočarama, Omega švajcarskim satom i BHS ( Bussiness High School ) kravatom iskoči iz vozila i upita pastira:

"Hoćeš li mi dati jednu ovcu,ako pogodim koliko ih imaš u stadu?"
Pastir pogleda mladica, pa stado koje pase i reče:
"Slažem se, da!"
Mladić parkira Jeep uz cestu, uključi notebook i bežični modem, skenira pašnjak preko satelita i GPS-a (Global Position System), otvori bazu podataka i 60 Excel tabela punih algoritama,na to isprinta 150 stranica dugi izveštaj na high-tec mini pisaču. Okrene se pastiru i kaze:

"Tu imaš tačno 1.586 ovaca."

Pastir odgovori: "Kažimo da imaš pravo. Uzmi ovcu." Mladić uzme jednu od životinja i stavi je nazad u vozilo.
Kada se pripremao da ode, pastir ga pogleda i upita:

"Da li ćeš mi vratiti to što si mi uzeo, ako pogodim iz koje si stranke?"

Mladić odgovori: "Svakako!"
Pastir na brzinu odvali: "Ti si iz G17+"
"Upravo tako! Kako si pogodio?"
"Veoma jednostavno", odgovori pastir.
"Prvo: došao si, a nije te niko zvao
Drugo: izračunao si mi nešto sto ja već znam.
Treće: O mom radu nemaš pojma i zato bih te zamolio da mi vratiš mog psa!"

Marina Tucakovic

pre 16 godina

Pa naravno da je Dinkic protiv ovog sporazume.Da je u pitanju OMV on bi trkom cak telefonski prihvatio sporazum>i On me ne cudi a zasto mene ne cudi bice jasno vrlo brzo posle izbora.Cudi me DS koji nema snage da konacno bar jednom definise svoju politiku.Bili su za sposrazum,trcali u Moskvu da se slikaju sa Putinom a sad su dozvolili da ih jedan G 17 uci i poducava kako treba sve sto je neki progres, zaustaviti.Nije meni do DS a vec do ove zemlje i njene energetske buducnosti.

Todorović Radivoj

pre 16 godina

Prerađivačka naftna industrija Srbije samo može da funkcioniše u Srbiji i da prodaje gorivo daleko po većim cenama nego u ostatku sveta a sa kvalitetom koje niko ne podvodi kao gorivo za vozila današnjice i koje niko ne troši u svetu, sa 2% i više sumpora. Iz toga razloga ne postoje garancije za vozila iz uvoza koja troše naše gorivo. Svakondnevno Trovanje građana Pančeva je priča za sebe.Nebeski NIS je ista priča kao priča o nebeskom narodu u Miloševićevo vreme.
To je zavesa za tajkune u Srbiji koji gas prodaju Srbijagasu, treća ruka po najvišim cenama u Evropi i bogate se na račun nerazumnih građana Srbije.
Aranžmani sa rusima samo lopovima ne odgovara jer samo u Srbiji nije normalno kupovati i sarađivati sa proizvođačima. Za razliku od članica EU kojima toliko težimo. Njima se ne gade aranžmani sa rusima.Pa taj gsovod ide za Italiju i ona je drugi potpisnik u izgradnji tog gasovoda. Sve one države koje budu u toj gasnoj liniji biće obezbeđene
i sa nižom nabavnom cenom gasa od drugih tako da nije čudo ako Miloševićevi tajkuni
preko političara puštaju priče o neprevaziđenoj naftnoj industriji koja samo u Srbiji može da funkcioniše.
Ulaskom u EU ona bi bila zatvorena za preradu.To je istina koju svi izbegavaju reći.Ima ona narodna po kojoj ciganin hvali svog konja, i samo on.sutra je konj crko.
Todorović Radivoj, Šabac

milos

pre 16 godina

Znaci, kad je bila potrebna podrska Rusije za predsednicke izbore, Tadic je potpisao sporazum i slikao se sa Putinom u Moskvi. A sada kada je za nove izbore potrebna podrska EU, Tadic i njegovi koalicioni partneri ponistavaju ono sto je u Moskvi potpisano, da bi se dodvorili Briselu i Vasingtonu. Sa Zapada cemo dobijati daleko skuplju naftu koju su i oni kupili iz Rusije pa ce je preprodati nama, ali bitno je da se nasi politicari ugrade. Sram vas bilo!

Maja_V

pre 16 godina

Hrvati su prodali 25 odsto Ine za 525 mil evra.
Zavrsavaju gasovod, duzine 290 km i to ih kosta 183 mil. evra. Skupite pare od Geneksa i RK Beograd, i eto vam gasovod.
Rusija upravo donosi zakon o zabrani ptodaje vise od 25 odsto akcija strateskih preduzeca. Madjari takodje, Rumuni, Hrvati...
Svi se spremaju za teske dane, koji dolaze.
Pojedini clanovi tog Sporazuma, (cl.5 ili cl.8)) su najsramnija, ikad vidjena
izdaja nasih nacionalnih interesa.
DSS i ostali ... me ne zanimaju. Iskljucivo gledam i slusam sta po ovom pitanju kazu Dinkic, Tadic, Canak, Kostres, Jovanovic...
Bice jasno ko dan, ko je "kupljen" a ko ne.

Dejan

pre 16 godina

Sve drzave EU se bore da osiguraju energente iz Rusije, a neki u Srbiji misle da mogu bez tih energenata. Samim tim sto se umesto gasa koriste mazut, nafta i drugi skuplji energenti, preduzeca u Srbiji imaju vise troškove proizvodnje i utoliko vece cene.
Dinkic izjavljuje da zeli da isposluje prosirenje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom, a skoro svakom izjavom on kvari odnose sa Rusijom. Ogromna vecina investicija iz EU i Amerike u Srbiju dolazi upravo zbog tog Sporazuma i mogucnosti izvoza na rusko trziste.

Boki

pre 16 godina

NIS godisnje iz svojih busotina u Vojvodini izvadi 5 miliona barela nafte, cija je cena oko 520 miliona $. Cist profit od izvadjene nafte je preko 250 miliona evra. To sto NIS ima "samo" 100 miliona evra profit je zbog gubitka u drugim sektorima.

Rusima se pored busotina prodaje i pravo na istrazivanje i eksploataciju novih nalazista na teritoriji Vojvodine do 2050. godine, a novih nalazista ima.

Hrvatska INA po svim parametrima slicna NIS-u i pored znacajne korekcije zagrebacke burze, vredi 3 milijardi evra.

Dakle NIS dajemo 3,5 puta jeftinije.

Sto se gasovoda tice on nije toliko losa varijanta, ali ni izbliza toliko profitabilan po Srbiju kao sto se prica. Pomenute stotine miliona od taksi nisu tacne. Tranzitna taksa svuda iznosi 1 euro na hiljadu kubika gasa preko 100 kilometara vase teritorije.

Gasovod duzine 300 do 500 km kapaciteta 10 milijardi kubika godisnje, obezbedjuje u najboljem slucaju 50 miliona evra od taksi koje delimo sa rusima. Imace taj gasovod i troskove odrzavanja, tako da Srbiji u najboljem slucaju sleduje oko 20 miliona evra godisnje.

Ni tu nije kraj jer Srbija u startu ulaze u taj gasovod 300-500 miliona evra, i investicija ce joj se isplatiti tek za dvadesetak godina.

To sto placamo Madjarskoj 6 puta vece takse je zbog duga iz prethodnih godina i zbog loseg ugovora koji je potpisao srbija gas vezavsi cenu takse za cenu gasa, sto se nigde u svetu ne radi.Ako bismo vratili dug za takse madjarskoj i potpisali novi ugovor imali bismo normalne takse.

Kao sto je neko ovde napomenuo, nije uopste upitno, sta radi DSS, oni su se dokazali, ali zasto da nas razocaraju Djilas, i Djelic. Boza je do juce pricao da Srbija nema nacionalna blaga, i da moramo pazljivo da prodajemo NIS, EPS, Telekom. Pomenuo je 30 milijardi prihoda od ovih preduzeca u naradnih 6-7 godina.

Sta se to u medjuvremenu promenilo, i zasto su bili za ovaj stetan sporazum.
Korupcija???

Ili mozda poluminutno Tadicevo i Putinovo slikanje izmedju dva kruga predsednickih izbora.

Tadic ako pristane na ovo poklonio je rusima najmanje milijardu evra naseg novca.

Razmislite sta radite.

dragan ,Zagreb

pre 16 godina

Srbin sam iz Zagrebe i sada mi je jasno zasto su se svi odvojili od vas. Vama nista nepase i nevalja, uvijek mislite da sve znate i da ste najpametniji. Ja bi se zapitao da odu od mene Hrvati, SLovenci, Bosnjaci, Crnogorci, Albanci, Makedonci. Kako to da niko nece samnom? Veliki eksperti se skupili na forumu da analiziraju. Svi sve znaju najbolje. Pa ako ste svi takvi eksperti sto si zivot neuredite pa vas nece zanimati prodaja NIS-a.

sasa

pre 16 godina

Nije ovo nikakva hitna stvar za drzavu, pogotovo kad se placka, a i ovako ce gasovod biti gotov za 5 godina, mozda, ali pod jako velikim mozda.Ako niste culi vec je 5 puta potpisivan kojekakav sporazum sa rusijom , pa ni jedan nije ispostovan od strane doticnih.A ovolika zurba je bojazan da se ne ucare na brzinu.Ako sve moze da ceka i da stane do izbora, moze i rusija.Ovo je bacen samo jos jedan kamen razdora u srbiju, jel ce sad narodnjaci na sva zvona da pricaju kako ce mozda, eventulno ds i drugi da unistavaju srbiju i ostalo.Cekamo sutra pa cemo da vidimo gde smo

bluz

pre 16 godina

Pa ovo stvarno moramo sto pre da potpisemo, jer ako ne potpisemo, Rusi ce uzeti od Amera par milijardi i nece nas podrzavati u nasoj iskonskoj, vekovnoj, svetoj bitci za Kosovo. A ako se to desi, i Kosovo dobije nezavisnost u UN, onda naravno sledi ono cega smo se svi pribojavali - KRAJ! I ovako me mrzi da svako jutro ustajem i idem na posao, a ako Kosovo dobije nezavisnost, onda bih recimo mogao da to koristim kao opravdanje, da uopste ne idem na posao, i da recimo trazim platu od SS - tehnickog ministra. To bi bilo sjajno i iz aspekta sto ne bih vise ni morao da izlazim na ulicu, i gledam izbezumljena lica ljudi, kojima su isprali mozak, sa ispraznom pricom.

Boris

pre 16 godina

A zasto im se toliko zuri ?
I zasto se toliko zuri bas DSS-u ? Da nije neko malo "podmazan" pa zuri da opravda ukazano poverenje ?
Pa ako je tako sjajan posao sklopljen, bez problema ce ga ratifikovati i sledeci saziv skupstine !?
Medjutim, ocigledno je da je velika mucka u pozadini sa cime se slazu i najeminentniji ekonomisti, a po analogiji, ako se pogleda da li je DSS ikada ista dobro uradio za ovu zemlju, lako se dolazi do zakljucka da je i ovaj posao jos jedan u nizu promasaja (gasni deo je u redu ali ne i gasni deo + NIS).
Naravno, na kraju jedino i iskljucivo ispasta obican narod...

igor_nsw

pre 16 godina

Benzinske pumpe koje NIS ima u Srbiji vrede najmanje 500 miliona eura. Infrastruktura koju NIS ima u Srbiji i Crnog Gori vredi izmedju 300-400 miliona. U Vojvodini je godišnje izvuče 5 000 000 barela nafte. Barel nafte je 100 dolara, što daje rezultat od 500 000 000 dolara godišnje. To je vrednost nafte koja se kod nas dobije na godišnjem nivou. Same rafinerije, tržište...
Zar sve to vredi samo 400 miliona???

PeraDetlic

pre 16 godina

Bice jasno ko dan, ko je "kupljen" a ko ne.
(Maja_V, 2. april 2008 15:19)
Majo i ostali, gledajte B92 veceras u 21, sve ce se znati

Miln

pre 16 godina

Izgleda da ni braca rusi ne veruju tako u pobedu narodnjacko-radikalne koalicije kada trazi konacni dogovor pre izbora. To samo pokazuje koliko su oni sirokogrudi prema nama istog dana kada dolazi humanitarna pomoc dolazi i urgencija za konacan dogovor to mi je malo jeftino. Ipak interesi su jedno bratstvo drugo i tako treba da vidimo svi da je i clansvo u EU isto clanstvo u jednoj interesnoj zajednici a ne emocija.

P.K.

pre 16 godina

DSS su se zuri najverovatnije zbog dobre provizije to je ocigledno.Mislim da je Dinkic potpuno u pravu sto ne prihvata takav sporazum.

ex NIS

pre 16 godina

Pa samo HIP PETROHEMIJA vredi 278.miliona evra.
Kad je Mihajlov i ekipa iz DSS pregovarac, onda nikako ne treba dati zeleno svetlo.
Sem ako Ds ima vizije ponovo sa DSS pa na kraju aminuje kao sa koncesijom za autoput.

Toni Manero

pre 16 godina

Skoro pola godine madjarska vlada odoleva pritiscima OMV da dokupi 30 odsto akcija MOL (uz sadasnjih 20,2) i za to nudi 14 milijardi evra!!!
Da bi spasli kompaniju, madjarska vlada sprema zakon koji ce onemoguciti strancima da imaju vise od 25 odsto kapitala u Mol-u i ostalim strateskim firmama.
I to je Evropa...

Bole

pre 16 godina

@JA vic je u maniru Kurira, pa se i obraća onima koji istom veruju. Onima koji iipak misle svojom glavom, ovaj posao sa Rusima smrdi do neba na korupciju i lopovluk. Osim toga, neka raspišu tender, pa da vidimo hoće li Rusi dobiti. To se ipak neće desiti, jer nas je pametni Koštunica već vezao za Ruse, jer nas oni uslovljavaju priznanjem Kosova