Subota, 29.03.2008.

11:27

"Srbi će glasati na Kosovu"

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da će 11. maja biti održani i izbori za lokalne organe vlasti na Kosovu.

Izvor: B92

"Srbi æe glasati na Kosovu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

ae

pre 16 godina

evo par stotina iljada glasova sa kosova da se prliju sa kosova u narodnjacku koaliciju kako kad je bio milutinovic protiv seselja.

Mile Politika

pre 16 godina

Korist od od ulaska SLS-a u Kosovske institucije je vesestruko manja od stete, jer sada Taci zbog tri coveka u svojoj (Sejdijuovoj) vladi moze da mase pred svetom sa "multietnicnoscu" Kosova.
I druga stvar gospodin Petrovic (lider SLS-a) ima naj manje prava da se buni sto Srpksa politika prema Kosovu nije jedinstvena, bar dok "kohabituje" sa Tacijem.

boco

pre 16 godina

Sramota je za ova dva "ministra" da daju takve izjave i da svojim izjavama bez pokrica zloupotrebljavju narod koji predstavljau i jednostavne receno lazu ih.

Montigomo

pre 16 godina

Uopste ne vidim razlog da bilo ko, ko zivi van Srbije,ima drzavljanstvo te zemlje, glasa na izborima. Ako pak ima dvojno drzavljanstvo, dozvolio bih da glasa samo u jednoj drzavi. Mislim da je to posteno, i pitam se da li je normalno da mi stanovnici New York-a,Chicaga, ili Canbere kroje sudbinu ovde u Srbiji?!..(moj komentar ne odnosi se na kosovske Srbe..,situacija je na Kosovu mnogo komplikovanija, i dogovori su ono sto nam treba,pravi dogovori..)

Grdelička klisura

pre 16 godina

Ne mogu da verujem da se ovo sve dešava. Samardzić govori kako je važno da Srbi na Kosovu izaberu predstavnike koji će biti legitimni za razgovor sa Beogradom, a da još uvek nema definisan način kako će organizovati te izbore. Jeremić ide dalje pa govori o izborima na Kosovu kako su u skladu sa Rezolucijom 1244. Ni Samardzić ni Jeremić izgleda da nisu obavešteni da ta rezolucija postoji još samo u glavama srpskih političara. Otreznite se ministri i prestanite da tragate za podrškom koja će nas sve odvesti u još jedan rat. Spasite ovaj narod tako što ćete jednom uraditi odgovornu stvar: PODNETI OSTAVKE i nikada se više nećete pojavljivati u javnom životu Srbije.

Ibish dauti

pre 16 godina

Glasanje srba na kosovu za izbore u Srbiji treba da se odrzaju. Srbi Kosova imaju pravo na dvostruku drzavnost isto kao ostali nasi ljudi u zapad!
A i albanci srbije ce smeti da ucestvuju i biraju na Kosovske izbore slicno!
Biranje nikoga ne smeta, naprotiv neizlazak na izbore je stetno za drustvo!
Posto se Kosova da bi postala nezavisna se obavezila da izvrsi sve zahteve od Plana Ahtisarija, ona mora i da pomaze Srbima da glasaju u svim srbskim izborima. Tako rade i evropske zemlje. A zasto to one to rade?
Glasanje izvan svoje domovine doprinosi da se jedna zemlja demokratizuje i postaje mirna, dobronamerna i vredna u skladu danasnjih vrednosti sveta. Manjine koje glasaju iz tudine, to su vise nacionalisticke ali i realisticke i demokraticne u odnosu sa onima koji zive unutar njihove drzave!

Yeti

pre 16 godina

Gospodine Dulicu: Srbi sa Kosova ce izaci na glasanje 11 Maja ne zato sto " je Kosovo sastavni deo Srbije" vec zato sto imaju pravo na to - kao sto imaju pravo na dvojno drzavljanstvo. Albancima to nece uopste smetati. Tako da ne mozete soliti pamet ljudima za vase partijske interese i patriotizma. Dosta vise demagogije.

Nemanja

pre 16 godina

Naravno da ce Srbi da glasaju pa valjda mora neko i da se pridrzava zakona ili bi trebalo da uzmu oruzje u ruke i da prave svoju drzavu na Kosovu koja je inace jos uvek deo Srbije sudeci po zakonu i nepriznanju 150 i vise drzava. Uzas je podrzavati ovakvu tvorevinu u juznom delu Srbije, zao mi je sto trenutno svi prezivljavamo ovo pravno silovanje.

Julius

pre 16 godina

Samardzic u sred bela dana sanja nemoguce radnje u sprovodjenju tzv.Akcionog plana Vlade Republike Srbije na Kosovu, i to nista manje nego da organizuje centralne i lokalne izbore za gradjane druge drzave! To je nemoguce. Istina da po Planu Ahtisarija predvidjena mogucnost dvojnog drzavljanstva Srba na Kosovu, sto bi bilo moguce da oni koji imaju regulisano takvo dvojno drzavljanstvo, mogu da glasaju za predsednika i za Narodnu skupstinu Srbije. Sto se tice, lokalnih izbora, nijedna drzava ne moze raspisati niti organizovati takve izbore u drugoj drzavi. To nece moci da ostvari ni Samardzic. Plan Martija Ahtisarija mora se pretociti u zakon, i da se zakonom propisu uslovi i postupak dvojnog drzavljanstva, ne samo za srbe, vec i za sve gradjane Kosova. Tako, npr. Albanci bi mogli imati i Kosovsko i Albansko drzavljanstvo, Bosnjaci - i Kosovsko i BiH, Turci i kosovsko i Turske, Hrvati i Kosovsko i Hrvatsko. Dvojno drzavljanstvo nije opsti princip, vec je izuzetak, koje se regulise zakonom, i ostvaruje se bilateralnim sporazumom izmedju drzava; u vecini slucajeva po principu reciprociteta. Status bipatrita nije toliko prosta stvar, jer se od tog statusa zavise i mnoga druga pitanja, kao sto su: sluzenje vojnog roka, nasledjivanje, sticanje nepokretne imovine, ekstradikcija i sl. Zato, izgleda, Samardzic se "malo istrcao pred rudom", kada obecava srbima na Kosovu nesto sto ne moze da ostvari.

vuk

pre 16 godina

Treba organizovati i pokrajinske izbore na Kosmetu. Glasali bi, naravno, svi oni koji su upisani u biracki spisak. Na ovaj nacin bi dobili jos jednu vladu Kosova koja bi po ustavu Srbije bila legalna.

Srle Pera Ždera

pre 16 godina

Baš "veličanstvena" izjava! Pa srbi će glasati i na Novom Zelandu i u Americi, pa šta ako će i na Kosovu. Glasaće svuda i u svim državama na svetu gde otvorimo glasačka mesta. Ali samo za listu koju je RIK odobrio u Republici Srbiji, a ne i u drugim međunarodno priznatim državama.

Gradjanin

pre 16 godina

Gosp. Samardjicu, da li je kosovo bio sastavni deo srbije kad se glasalo i za ustav srbije? Jeste ili nije? Ako jeste onda ustav srbije nije legitiman jer niste dozvolili preko 1,5 mil glasaca albanske nacionalnosti da glasaju. Imajuci u vid da je jedva 52% glasalo ZA ustav, ako se dodaju i albanci sa kosova u listu glasaca to mu dodje da za ustav srbije jedva glasalo negde oko 30% gradjana srbije, to jest ako je kosovo sastavni deo srbije. Jeste ili nije, jer ako jeste onda nemojte se zvati na ustav srbije jer je on pravno nevazeci (nelegitiman). Vi ste prekrsili sopstveni ustav time sto ste i prekrsili medjunarodno pravo (niste dali svojim gradjanima da glasaju), time ste direktno uticali na rezultate glasanja. Gosp.Samardjicu molim te prenesi tvome sefu da ustav srbije nije legitiman i da srbija ne deluje mi kao istinita drzava (ne zelim da upotrebim termin lazna drzava i vredjam gradjane srbije). Ja kao gradjanin nezavisne Kosove sam zato da srbi glasaju u Kosovu kako god oni hocu i za koga god oni hoce, pa i neka glasaju za izbore u srbiji meni to ne smeta i mislim da je to OK.
Jeste ili nije? Stvarno nema smisla vise sta sve srspki politicari pricaju... pozdrav svima

istina

pre 16 godina

Covek potpuno otkacio.Ako je Kosovo Srbija, bilo bi normalno da svi gradjani Kosova glasaju. On nema drugog posla vec da nas zaludjuje sve dok moze da odbrani njegovu fotelju.
Pitanje: STA CE NAM I KOME JOS TREBA? STA JE DO SADA UOPSTE URADIO ZA SRBE SA KOSOVA.NE VERUJEM DA IMA IKAKVOG POZITIVNOG ODGOVORA?

bostjan

pre 16 godina

Ako država Srbija pozove na svoje izbore izključivo stanovnike Kosova srbske nacionalnosti i organizuje izbore jedino za njih, to znači prikriveno priznavanje neovisnosti Kosova. Srbija očito ne smatra, da su Kosovski Albanci državljani Srbije.

janos

pre 16 godina

Kako da ne.I Velja rek'o da da ce auto-put poceti da se gradi 1.Aprila. I drK reak'o da Kosovo nikada nece biti nezavisno. I Samardzic rek'o da ce biti izbori na Kosovu. Hoce ali ne za lokalne institucije. Kome ovi pokusavaju da zamazu oci?

toniK

pre 16 godina

Srbi sa Kosova, sa dvojnim drzavljanstvom, moci ce izaci na izborima kad Srbija priznaje Republiku Kosova kao sve druge drzave. Inace, dvojno drzavljanstvo nema nikakvog smilsla kad sami Srbi kazu da ne priznaje 'laznu' drzavu :)

Enver Kelmendi

pre 16 godina

Blaga evolucija srpskih politicara u Srbiji.U proslim izborima u Kosovo,skoro svi srpski politicari i srpske institucije su bili za bojkot izbora.Kosovske Srbe ne treba da ih prestavi neki alla albanski Bajramlic.U sredinama gde su Srbi vecina,njih ce da i prestavi Srbin,kao u :Zvecanu,Zubin Potoku,Leposavicu,Strpcu,Gracanici idr.Meni,kao pojedincu,ne smeta da se odrzavaju srpski izbori i u Kosovo.Kada mogu Albanci u dijaspori da glasaju za lokalne izbore u Kosovo,zasto ne bi mogli i Srbi da cine isto.Ja se nadam da posle 11. maja ove godine u vladi Srbije nece biti ministarstvo za Kosovo i Metohiju.Gosp.Samardzic ako hoce bas da brani kosovske Srbe neka konkurise za ambasadora Srbije u Kosovo.

pravda!

pre 16 godina

To samo moze Kostunica da smisli jer mu uglavnom ide na ruku takva odluka. Ti Srbi sa Kosova ce moci da glasaju, a ja u Americi necu moci, jer su nam ovde pozatvarali ambasade. Eto kako se glasovi rasporedjuju sa dvostrukim standardima. Hocu da nam se svima u inostranstvu omoguci isto sto i tim ljudima sa Kosova!

Apsolutna budala

pre 16 godina

Odlična ideja! Da svi Srbi glasaju na Kosovu. Konačno se osećam prosvećenim i korisnim. Hvala Samardžiću, Srbija je dobila novog vođu!

Senad

pre 16 godina

Albanci ce da rade pametno i bez diskriminacije.Jer ako je u nekom gradu 70% srpskog zivlja-bice i presednik opstine Srbin,a ako je obratno-onda ce biti Albanaca.Za vreme Slobodana Milosevica na KiM ,ako je bilo 70-75% gradjana albanci u jednom gradu-bio je Srbin za presednika opstine-grada.Mislim realnost.Sve u svemu bez Samardzica bi se sve lakse resavalo i povoljnije za Srbe na Kosovu-ovako im on zagorcava zivoti donosi nevolju.

USA.

pre 16 godina

Kada UNMIK i kosovske vlasti tvrde da na Kosovu postoje razne kancelarije i centri srpske vlasti,vi iz vlade tvrdite da su to "IZMISLJOTINE".Medjutim sada tvrdite "Da na Kosovu postoje organizacije Srba,poput Zajednice srpskih opstina i naselja,zatim dva srpska nacionalna veca,odbori znacajnih stranaka u Srbiji,koordinatori opstina,-kao i da predstavnici drzave imaju kontakt sa ljudima iz tih tela".
Jos nesto ,sto se pravi nemust?!Covece Kosovo je sada druga drzava,

Josip Vasilj

pre 16 godina

Samardžić bi zbog ozbiljne kriza identiteta morao hitno potražiti pomoć struke, inače bi mogao izazvati rat sa nesagledivim posljedicama po cijeli region. Pored toga što se i dalje bori da bude ministar za Kosovo, koje ne postoji u granicama Srbije, sada bi još bio i ministar za lokalnu samoupravu u vladi Hašima Tačija, a u isto vrijeme si umišlja da je uskrsli Car Lazar…

Mister_011

pre 16 godina

Srbi mogu da glasaju u Kosovo jer ce imati dvojno Drzavljanstvo po planu Ahtisarija ali nece imati predstavnike kao sto je Samardzic protumacio Srbi ce imati predstavnike u Rep. Parlamentu a ne na lokalnim vlastima.

Alex

pre 16 godina

I mene boli dusa jer je Kosovo izgubljeno ali se nadam da ce preostali Srbi u svom interesu uspeti da izgrade bolje medjuljudske odnose sa svojim komsijama Albancima,te da ce komsije Albanci u buducnosti postovati svoje komsije Srbe i ne samo Srbe. Ali sta ovaj covek prica je previse alooo probudite se ko ce glasati? gde? i za koga? pa stvarno pocinjemo kolektivno gubiti razum ili smo ga odavno izgubili. Probudite se ludaci i ostavite na miru one koji iz ko zna kojih razloga ostaju da zive na Kosovu, ako im vec ne pomazete nemojte im odmagati. Sto se tice nas ostalih gradjana Srbije ostavite i nas vise na miru nemojte vise zastupati nase interese NIGDE i NIKAD VISE. Nadam se da ce doci dan kad ce Srbija (11 maj)da vas oduva u proslost.

Jos jedan od postidjenih jer je nekad davno glasao za VK.

Xhafa nga Istogu

pre 16 godina

U prednacrtu Ustava Kosova, koji joss nije usvojila Skupstina Republike Kosova , predvidjeno je da srbi sa Kosova mogu da imaju dvojno drzzavljanstvo. I na osnovu toga ja mislim , iako nisam pravnik, da srbi na kosovu mogu da glasaju za centralne vlasti republike Srbije , dok za lokalne vlasti na Kosovu nemogu obaviti glasanje. To zato ssto rezolucijom 1244 izbore na Kosovu organizuju OSBE i UNMIK a na osnovu joss ne usvojenog ustava Republike Kosova, izbore na Kosovu organizuju Kosovske institucije. Prema tome nemojte , gospodine Samardjicu ,nemojte da preduzmete korake ,suprotni postojecim regulativama, jer time cete izazvati tenzije a posledice su neizvesne...

Josip Vasilj

pre 16 godina

Samardžić bi zbog ozbiljne kriza identiteta morao hitno potražiti pomoć struke, inače bi mogao izazvati rat sa nesagledivim posljedicama po cijeli region. Pored toga što se i dalje bori da bude ministar za Kosovo, koje ne postoji u granicama Srbije, sada bi još bio i ministar za lokalnu samoupravu u vladi Hašima Tačija, a u isto vrijeme si umišlja da je uskrsli Car Lazar…

Senad

pre 16 godina

Albanci ce da rade pametno i bez diskriminacije.Jer ako je u nekom gradu 70% srpskog zivlja-bice i presednik opstine Srbin,a ako je obratno-onda ce biti Albanaca.Za vreme Slobodana Milosevica na KiM ,ako je bilo 70-75% gradjana albanci u jednom gradu-bio je Srbin za presednika opstine-grada.Mislim realnost.Sve u svemu bez Samardzica bi se sve lakse resavalo i povoljnije za Srbe na Kosovu-ovako im on zagorcava zivoti donosi nevolju.

Alex

pre 16 godina

I mene boli dusa jer je Kosovo izgubljeno ali se nadam da ce preostali Srbi u svom interesu uspeti da izgrade bolje medjuljudske odnose sa svojim komsijama Albancima,te da ce komsije Albanci u buducnosti postovati svoje komsije Srbe i ne samo Srbe. Ali sta ovaj covek prica je previse alooo probudite se ko ce glasati? gde? i za koga? pa stvarno pocinjemo kolektivno gubiti razum ili smo ga odavno izgubili. Probudite se ludaci i ostavite na miru one koji iz ko zna kojih razloga ostaju da zive na Kosovu, ako im vec ne pomazete nemojte im odmagati. Sto se tice nas ostalih gradjana Srbije ostavite i nas vise na miru nemojte vise zastupati nase interese NIGDE i NIKAD VISE. Nadam se da ce doci dan kad ce Srbija (11 maj)da vas oduva u proslost.

Jos jedan od postidjenih jer je nekad davno glasao za VK.

Enver Kelmendi

pre 16 godina

Blaga evolucija srpskih politicara u Srbiji.U proslim izborima u Kosovo,skoro svi srpski politicari i srpske institucije su bili za bojkot izbora.Kosovske Srbe ne treba da ih prestavi neki alla albanski Bajramlic.U sredinama gde su Srbi vecina,njih ce da i prestavi Srbin,kao u :Zvecanu,Zubin Potoku,Leposavicu,Strpcu,Gracanici idr.Meni,kao pojedincu,ne smeta da se odrzavaju srpski izbori i u Kosovo.Kada mogu Albanci u dijaspori da glasaju za lokalne izbore u Kosovo,zasto ne bi mogli i Srbi da cine isto.Ja se nadam da posle 11. maja ove godine u vladi Srbije nece biti ministarstvo za Kosovo i Metohiju.Gosp.Samardzic ako hoce bas da brani kosovske Srbe neka konkurise za ambasadora Srbije u Kosovo.

USA.

pre 16 godina

Kada UNMIK i kosovske vlasti tvrde da na Kosovu postoje razne kancelarije i centri srpske vlasti,vi iz vlade tvrdite da su to "IZMISLJOTINE".Medjutim sada tvrdite "Da na Kosovu postoje organizacije Srba,poput Zajednice srpskih opstina i naselja,zatim dva srpska nacionalna veca,odbori znacajnih stranaka u Srbiji,koordinatori opstina,-kao i da predstavnici drzave imaju kontakt sa ljudima iz tih tela".
Jos nesto ,sto se pravi nemust?!Covece Kosovo je sada druga drzava,

Xhafa nga Istogu

pre 16 godina

U prednacrtu Ustava Kosova, koji joss nije usvojila Skupstina Republike Kosova , predvidjeno je da srbi sa Kosova mogu da imaju dvojno drzzavljanstvo. I na osnovu toga ja mislim , iako nisam pravnik, da srbi na kosovu mogu da glasaju za centralne vlasti republike Srbije , dok za lokalne vlasti na Kosovu nemogu obaviti glasanje. To zato ssto rezolucijom 1244 izbore na Kosovu organizuju OSBE i UNMIK a na osnovu joss ne usvojenog ustava Republike Kosova, izbore na Kosovu organizuju Kosovske institucije. Prema tome nemojte , gospodine Samardjicu ,nemojte da preduzmete korake ,suprotni postojecim regulativama, jer time cete izazvati tenzije a posledice su neizvesne...

pravda!

pre 16 godina

To samo moze Kostunica da smisli jer mu uglavnom ide na ruku takva odluka. Ti Srbi sa Kosova ce moci da glasaju, a ja u Americi necu moci, jer su nam ovde pozatvarali ambasade. Eto kako se glasovi rasporedjuju sa dvostrukim standardima. Hocu da nam se svima u inostranstvu omoguci isto sto i tim ljudima sa Kosova!

bostjan

pre 16 godina

Ako država Srbija pozove na svoje izbore izključivo stanovnike Kosova srbske nacionalnosti i organizuje izbore jedino za njih, to znači prikriveno priznavanje neovisnosti Kosova. Srbija očito ne smatra, da su Kosovski Albanci državljani Srbije.

Apsolutna budala

pre 16 godina

Odlična ideja! Da svi Srbi glasaju na Kosovu. Konačno se osećam prosvećenim i korisnim. Hvala Samardžiću, Srbija je dobila novog vođu!

Gradjanin

pre 16 godina

Gosp. Samardjicu, da li je kosovo bio sastavni deo srbije kad se glasalo i za ustav srbije? Jeste ili nije? Ako jeste onda ustav srbije nije legitiman jer niste dozvolili preko 1,5 mil glasaca albanske nacionalnosti da glasaju. Imajuci u vid da je jedva 52% glasalo ZA ustav, ako se dodaju i albanci sa kosova u listu glasaca to mu dodje da za ustav srbije jedva glasalo negde oko 30% gradjana srbije, to jest ako je kosovo sastavni deo srbije. Jeste ili nije, jer ako jeste onda nemojte se zvati na ustav srbije jer je on pravno nevazeci (nelegitiman). Vi ste prekrsili sopstveni ustav time sto ste i prekrsili medjunarodno pravo (niste dali svojim gradjanima da glasaju), time ste direktno uticali na rezultate glasanja. Gosp.Samardjicu molim te prenesi tvome sefu da ustav srbije nije legitiman i da srbija ne deluje mi kao istinita drzava (ne zelim da upotrebim termin lazna drzava i vredjam gradjane srbije). Ja kao gradjanin nezavisne Kosove sam zato da srbi glasaju u Kosovu kako god oni hocu i za koga god oni hoce, pa i neka glasaju za izbore u srbiji meni to ne smeta i mislim da je to OK.
Jeste ili nije? Stvarno nema smisla vise sta sve srspki politicari pricaju... pozdrav svima

toniK

pre 16 godina

Srbi sa Kosova, sa dvojnim drzavljanstvom, moci ce izaci na izborima kad Srbija priznaje Republiku Kosova kao sve druge drzave. Inace, dvojno drzavljanstvo nema nikakvog smilsla kad sami Srbi kazu da ne priznaje 'laznu' drzavu :)

janos

pre 16 godina

Kako da ne.I Velja rek'o da da ce auto-put poceti da se gradi 1.Aprila. I drK reak'o da Kosovo nikada nece biti nezavisno. I Samardzic rek'o da ce biti izbori na Kosovu. Hoce ali ne za lokalne institucije. Kome ovi pokusavaju da zamazu oci?

Mister_011

pre 16 godina

Srbi mogu da glasaju u Kosovo jer ce imati dvojno Drzavljanstvo po planu Ahtisarija ali nece imati predstavnike kao sto je Samardzic protumacio Srbi ce imati predstavnike u Rep. Parlamentu a ne na lokalnim vlastima.

istina

pre 16 godina

Covek potpuno otkacio.Ako je Kosovo Srbija, bilo bi normalno da svi gradjani Kosova glasaju. On nema drugog posla vec da nas zaludjuje sve dok moze da odbrani njegovu fotelju.
Pitanje: STA CE NAM I KOME JOS TREBA? STA JE DO SADA UOPSTE URADIO ZA SRBE SA KOSOVA.NE VERUJEM DA IMA IKAKVOG POZITIVNOG ODGOVORA?

Grdelička klisura

pre 16 godina

Ne mogu da verujem da se ovo sve dešava. Samardzić govori kako je važno da Srbi na Kosovu izaberu predstavnike koji će biti legitimni za razgovor sa Beogradom, a da još uvek nema definisan način kako će organizovati te izbore. Jeremić ide dalje pa govori o izborima na Kosovu kako su u skladu sa Rezolucijom 1244. Ni Samardzić ni Jeremić izgleda da nisu obavešteni da ta rezolucija postoji još samo u glavama srpskih političara. Otreznite se ministri i prestanite da tragate za podrškom koja će nas sve odvesti u još jedan rat. Spasite ovaj narod tako što ćete jednom uraditi odgovornu stvar: PODNETI OSTAVKE i nikada se više nećete pojavljivati u javnom životu Srbije.

Julius

pre 16 godina

Samardzic u sred bela dana sanja nemoguce radnje u sprovodjenju tzv.Akcionog plana Vlade Republike Srbije na Kosovu, i to nista manje nego da organizuje centralne i lokalne izbore za gradjane druge drzave! To je nemoguce. Istina da po Planu Ahtisarija predvidjena mogucnost dvojnog drzavljanstva Srba na Kosovu, sto bi bilo moguce da oni koji imaju regulisano takvo dvojno drzavljanstvo, mogu da glasaju za predsednika i za Narodnu skupstinu Srbije. Sto se tice, lokalnih izbora, nijedna drzava ne moze raspisati niti organizovati takve izbore u drugoj drzavi. To nece moci da ostvari ni Samardzic. Plan Martija Ahtisarija mora se pretociti u zakon, i da se zakonom propisu uslovi i postupak dvojnog drzavljanstva, ne samo za srbe, vec i za sve gradjane Kosova. Tako, npr. Albanci bi mogli imati i Kosovsko i Albansko drzavljanstvo, Bosnjaci - i Kosovsko i BiH, Turci i kosovsko i Turske, Hrvati i Kosovsko i Hrvatsko. Dvojno drzavljanstvo nije opsti princip, vec je izuzetak, koje se regulise zakonom, i ostvaruje se bilateralnim sporazumom izmedju drzava; u vecini slucajeva po principu reciprociteta. Status bipatrita nije toliko prosta stvar, jer se od tog statusa zavise i mnoga druga pitanja, kao sto su: sluzenje vojnog roka, nasledjivanje, sticanje nepokretne imovine, ekstradikcija i sl. Zato, izgleda, Samardzic se "malo istrcao pred rudom", kada obecava srbima na Kosovu nesto sto ne moze da ostvari.

Srle Pera Ždera

pre 16 godina

Baš "veličanstvena" izjava! Pa srbi će glasati i na Novom Zelandu i u Americi, pa šta ako će i na Kosovu. Glasaće svuda i u svim državama na svetu gde otvorimo glasačka mesta. Ali samo za listu koju je RIK odobrio u Republici Srbiji, a ne i u drugim međunarodno priznatim državama.

boco

pre 16 godina

Sramota je za ova dva "ministra" da daju takve izjave i da svojim izjavama bez pokrica zloupotrebljavju narod koji predstavljau i jednostavne receno lazu ih.

Yeti

pre 16 godina

Gospodine Dulicu: Srbi sa Kosova ce izaci na glasanje 11 Maja ne zato sto " je Kosovo sastavni deo Srbije" vec zato sto imaju pravo na to - kao sto imaju pravo na dvojno drzavljanstvo. Albancima to nece uopste smetati. Tako da ne mozete soliti pamet ljudima za vase partijske interese i patriotizma. Dosta vise demagogije.

Montigomo

pre 16 godina

Uopste ne vidim razlog da bilo ko, ko zivi van Srbije,ima drzavljanstvo te zemlje, glasa na izborima. Ako pak ima dvojno drzavljanstvo, dozvolio bih da glasa samo u jednoj drzavi. Mislim da je to posteno, i pitam se da li je normalno da mi stanovnici New York-a,Chicaga, ili Canbere kroje sudbinu ovde u Srbiji?!..(moj komentar ne odnosi se na kosovske Srbe..,situacija je na Kosovu mnogo komplikovanija, i dogovori su ono sto nam treba,pravi dogovori..)

vuk

pre 16 godina

Treba organizovati i pokrajinske izbore na Kosmetu. Glasali bi, naravno, svi oni koji su upisani u biracki spisak. Na ovaj nacin bi dobili jos jednu vladu Kosova koja bi po ustavu Srbije bila legalna.

Mile Politika

pre 16 godina

Korist od od ulaska SLS-a u Kosovske institucije je vesestruko manja od stete, jer sada Taci zbog tri coveka u svojoj (Sejdijuovoj) vladi moze da mase pred svetom sa "multietnicnoscu" Kosova.
I druga stvar gospodin Petrovic (lider SLS-a) ima naj manje prava da se buni sto Srpksa politika prema Kosovu nije jedinstvena, bar dok "kohabituje" sa Tacijem.

Nemanja

pre 16 godina

Naravno da ce Srbi da glasaju pa valjda mora neko i da se pridrzava zakona ili bi trebalo da uzmu oruzje u ruke i da prave svoju drzavu na Kosovu koja je inace jos uvek deo Srbije sudeci po zakonu i nepriznanju 150 i vise drzava. Uzas je podrzavati ovakvu tvorevinu u juznom delu Srbije, zao mi je sto trenutno svi prezivljavamo ovo pravno silovanje.

Ibish dauti

pre 16 godina

Glasanje srba na kosovu za izbore u Srbiji treba da se odrzaju. Srbi Kosova imaju pravo na dvostruku drzavnost isto kao ostali nasi ljudi u zapad!
A i albanci srbije ce smeti da ucestvuju i biraju na Kosovske izbore slicno!
Biranje nikoga ne smeta, naprotiv neizlazak na izbore je stetno za drustvo!
Posto se Kosova da bi postala nezavisna se obavezila da izvrsi sve zahteve od Plana Ahtisarija, ona mora i da pomaze Srbima da glasaju u svim srbskim izborima. Tako rade i evropske zemlje. A zasto to one to rade?
Glasanje izvan svoje domovine doprinosi da se jedna zemlja demokratizuje i postaje mirna, dobronamerna i vredna u skladu danasnjih vrednosti sveta. Manjine koje glasaju iz tudine, to su vise nacionalisticke ali i realisticke i demokraticne u odnosu sa onima koji zive unutar njihove drzave!

ae

pre 16 godina

evo par stotina iljada glasova sa kosova da se prliju sa kosova u narodnjacku koaliciju kako kad je bio milutinovic protiv seselja.

Apsolutna budala

pre 16 godina

Odlična ideja! Da svi Srbi glasaju na Kosovu. Konačno se osećam prosvećenim i korisnim. Hvala Samardžiću, Srbija je dobila novog vođu!

Josip Vasilj

pre 16 godina

Samardžić bi zbog ozbiljne kriza identiteta morao hitno potražiti pomoć struke, inače bi mogao izazvati rat sa nesagledivim posljedicama po cijeli region. Pored toga što se i dalje bori da bude ministar za Kosovo, koje ne postoji u granicama Srbije, sada bi još bio i ministar za lokalnu samoupravu u vladi Hašima Tačija, a u isto vrijeme si umišlja da je uskrsli Car Lazar…

Senad

pre 16 godina

Albanci ce da rade pametno i bez diskriminacije.Jer ako je u nekom gradu 70% srpskog zivlja-bice i presednik opstine Srbin,a ako je obratno-onda ce biti Albanaca.Za vreme Slobodana Milosevica na KiM ,ako je bilo 70-75% gradjana albanci u jednom gradu-bio je Srbin za presednika opstine-grada.Mislim realnost.Sve u svemu bez Samardzica bi se sve lakse resavalo i povoljnije za Srbe na Kosovu-ovako im on zagorcava zivoti donosi nevolju.

USA.

pre 16 godina

Kada UNMIK i kosovske vlasti tvrde da na Kosovu postoje razne kancelarije i centri srpske vlasti,vi iz vlade tvrdite da su to "IZMISLJOTINE".Medjutim sada tvrdite "Da na Kosovu postoje organizacije Srba,poput Zajednice srpskih opstina i naselja,zatim dva srpska nacionalna veca,odbori znacajnih stranaka u Srbiji,koordinatori opstina,-kao i da predstavnici drzave imaju kontakt sa ljudima iz tih tela".
Jos nesto ,sto se pravi nemust?!Covece Kosovo je sada druga drzava,

Enver Kelmendi

pre 16 godina

Blaga evolucija srpskih politicara u Srbiji.U proslim izborima u Kosovo,skoro svi srpski politicari i srpske institucije su bili za bojkot izbora.Kosovske Srbe ne treba da ih prestavi neki alla albanski Bajramlic.U sredinama gde su Srbi vecina,njih ce da i prestavi Srbin,kao u :Zvecanu,Zubin Potoku,Leposavicu,Strpcu,Gracanici idr.Meni,kao pojedincu,ne smeta da se odrzavaju srpski izbori i u Kosovo.Kada mogu Albanci u dijaspori da glasaju za lokalne izbore u Kosovo,zasto ne bi mogli i Srbi da cine isto.Ja se nadam da posle 11. maja ove godine u vladi Srbije nece biti ministarstvo za Kosovo i Metohiju.Gosp.Samardzic ako hoce bas da brani kosovske Srbe neka konkurise za ambasadora Srbije u Kosovo.

Xhafa nga Istogu

pre 16 godina

U prednacrtu Ustava Kosova, koji joss nije usvojila Skupstina Republike Kosova , predvidjeno je da srbi sa Kosova mogu da imaju dvojno drzzavljanstvo. I na osnovu toga ja mislim , iako nisam pravnik, da srbi na kosovu mogu da glasaju za centralne vlasti republike Srbije , dok za lokalne vlasti na Kosovu nemogu obaviti glasanje. To zato ssto rezolucijom 1244 izbore na Kosovu organizuju OSBE i UNMIK a na osnovu joss ne usvojenog ustava Republike Kosova, izbore na Kosovu organizuju Kosovske institucije. Prema tome nemojte , gospodine Samardjicu ,nemojte da preduzmete korake ,suprotni postojecim regulativama, jer time cete izazvati tenzije a posledice su neizvesne...

Alex

pre 16 godina

I mene boli dusa jer je Kosovo izgubljeno ali se nadam da ce preostali Srbi u svom interesu uspeti da izgrade bolje medjuljudske odnose sa svojim komsijama Albancima,te da ce komsije Albanci u buducnosti postovati svoje komsije Srbe i ne samo Srbe. Ali sta ovaj covek prica je previse alooo probudite se ko ce glasati? gde? i za koga? pa stvarno pocinjemo kolektivno gubiti razum ili smo ga odavno izgubili. Probudite se ludaci i ostavite na miru one koji iz ko zna kojih razloga ostaju da zive na Kosovu, ako im vec ne pomazete nemojte im odmagati. Sto se tice nas ostalih gradjana Srbije ostavite i nas vise na miru nemojte vise zastupati nase interese NIGDE i NIKAD VISE. Nadam se da ce doci dan kad ce Srbija (11 maj)da vas oduva u proslost.

Jos jedan od postidjenih jer je nekad davno glasao za VK.

pravda!

pre 16 godina

To samo moze Kostunica da smisli jer mu uglavnom ide na ruku takva odluka. Ti Srbi sa Kosova ce moci da glasaju, a ja u Americi necu moci, jer su nam ovde pozatvarali ambasade. Eto kako se glasovi rasporedjuju sa dvostrukim standardima. Hocu da nam se svima u inostranstvu omoguci isto sto i tim ljudima sa Kosova!

istina

pre 16 godina

Covek potpuno otkacio.Ako je Kosovo Srbija, bilo bi normalno da svi gradjani Kosova glasaju. On nema drugog posla vec da nas zaludjuje sve dok moze da odbrani njegovu fotelju.
Pitanje: STA CE NAM I KOME JOS TREBA? STA JE DO SADA UOPSTE URADIO ZA SRBE SA KOSOVA.NE VERUJEM DA IMA IKAKVOG POZITIVNOG ODGOVORA?

vuk

pre 16 godina

Treba organizovati i pokrajinske izbore na Kosmetu. Glasali bi, naravno, svi oni koji su upisani u biracki spisak. Na ovaj nacin bi dobili jos jednu vladu Kosova koja bi po ustavu Srbije bila legalna.

Julius

pre 16 godina

Samardzic u sred bela dana sanja nemoguce radnje u sprovodjenju tzv.Akcionog plana Vlade Republike Srbije na Kosovu, i to nista manje nego da organizuje centralne i lokalne izbore za gradjane druge drzave! To je nemoguce. Istina da po Planu Ahtisarija predvidjena mogucnost dvojnog drzavljanstva Srba na Kosovu, sto bi bilo moguce da oni koji imaju regulisano takvo dvojno drzavljanstvo, mogu da glasaju za predsednika i za Narodnu skupstinu Srbije. Sto se tice, lokalnih izbora, nijedna drzava ne moze raspisati niti organizovati takve izbore u drugoj drzavi. To nece moci da ostvari ni Samardzic. Plan Martija Ahtisarija mora se pretociti u zakon, i da se zakonom propisu uslovi i postupak dvojnog drzavljanstva, ne samo za srbe, vec i za sve gradjane Kosova. Tako, npr. Albanci bi mogli imati i Kosovsko i Albansko drzavljanstvo, Bosnjaci - i Kosovsko i BiH, Turci i kosovsko i Turske, Hrvati i Kosovsko i Hrvatsko. Dvojno drzavljanstvo nije opsti princip, vec je izuzetak, koje se regulise zakonom, i ostvaruje se bilateralnim sporazumom izmedju drzava; u vecini slucajeva po principu reciprociteta. Status bipatrita nije toliko prosta stvar, jer se od tog statusa zavise i mnoga druga pitanja, kao sto su: sluzenje vojnog roka, nasledjivanje, sticanje nepokretne imovine, ekstradikcija i sl. Zato, izgleda, Samardzic se "malo istrcao pred rudom", kada obecava srbima na Kosovu nesto sto ne moze da ostvari.

toniK

pre 16 godina

Srbi sa Kosova, sa dvojnim drzavljanstvom, moci ce izaci na izborima kad Srbija priznaje Republiku Kosova kao sve druge drzave. Inace, dvojno drzavljanstvo nema nikakvog smilsla kad sami Srbi kazu da ne priznaje 'laznu' drzavu :)

Mister_011

pre 16 godina

Srbi mogu da glasaju u Kosovo jer ce imati dvojno Drzavljanstvo po planu Ahtisarija ali nece imati predstavnike kao sto je Samardzic protumacio Srbi ce imati predstavnike u Rep. Parlamentu a ne na lokalnim vlastima.

janos

pre 16 godina

Kako da ne.I Velja rek'o da da ce auto-put poceti da se gradi 1.Aprila. I drK reak'o da Kosovo nikada nece biti nezavisno. I Samardzic rek'o da ce biti izbori na Kosovu. Hoce ali ne za lokalne institucije. Kome ovi pokusavaju da zamazu oci?

bostjan

pre 16 godina

Ako država Srbija pozove na svoje izbore izključivo stanovnike Kosova srbske nacionalnosti i organizuje izbore jedino za njih, to znači prikriveno priznavanje neovisnosti Kosova. Srbija očito ne smatra, da su Kosovski Albanci državljani Srbije.

Gradjanin

pre 16 godina

Gosp. Samardjicu, da li je kosovo bio sastavni deo srbije kad se glasalo i za ustav srbije? Jeste ili nije? Ako jeste onda ustav srbije nije legitiman jer niste dozvolili preko 1,5 mil glasaca albanske nacionalnosti da glasaju. Imajuci u vid da je jedva 52% glasalo ZA ustav, ako se dodaju i albanci sa kosova u listu glasaca to mu dodje da za ustav srbije jedva glasalo negde oko 30% gradjana srbije, to jest ako je kosovo sastavni deo srbije. Jeste ili nije, jer ako jeste onda nemojte se zvati na ustav srbije jer je on pravno nevazeci (nelegitiman). Vi ste prekrsili sopstveni ustav time sto ste i prekrsili medjunarodno pravo (niste dali svojim gradjanima da glasaju), time ste direktno uticali na rezultate glasanja. Gosp.Samardjicu molim te prenesi tvome sefu da ustav srbije nije legitiman i da srbija ne deluje mi kao istinita drzava (ne zelim da upotrebim termin lazna drzava i vredjam gradjane srbije). Ja kao gradjanin nezavisne Kosove sam zato da srbi glasaju u Kosovu kako god oni hocu i za koga god oni hoce, pa i neka glasaju za izbore u srbiji meni to ne smeta i mislim da je to OK.
Jeste ili nije? Stvarno nema smisla vise sta sve srspki politicari pricaju... pozdrav svima

Nemanja

pre 16 godina

Naravno da ce Srbi da glasaju pa valjda mora neko i da se pridrzava zakona ili bi trebalo da uzmu oruzje u ruke i da prave svoju drzavu na Kosovu koja je inace jos uvek deo Srbije sudeci po zakonu i nepriznanju 150 i vise drzava. Uzas je podrzavati ovakvu tvorevinu u juznom delu Srbije, zao mi je sto trenutno svi prezivljavamo ovo pravno silovanje.

Ibish dauti

pre 16 godina

Glasanje srba na kosovu za izbore u Srbiji treba da se odrzaju. Srbi Kosova imaju pravo na dvostruku drzavnost isto kao ostali nasi ljudi u zapad!
A i albanci srbije ce smeti da ucestvuju i biraju na Kosovske izbore slicno!
Biranje nikoga ne smeta, naprotiv neizlazak na izbore je stetno za drustvo!
Posto se Kosova da bi postala nezavisna se obavezila da izvrsi sve zahteve od Plana Ahtisarija, ona mora i da pomaze Srbima da glasaju u svim srbskim izborima. Tako rade i evropske zemlje. A zasto to one to rade?
Glasanje izvan svoje domovine doprinosi da se jedna zemlja demokratizuje i postaje mirna, dobronamerna i vredna u skladu danasnjih vrednosti sveta. Manjine koje glasaju iz tudine, to su vise nacionalisticke ali i realisticke i demokraticne u odnosu sa onima koji zive unutar njihove drzave!

Yeti

pre 16 godina

Gospodine Dulicu: Srbi sa Kosova ce izaci na glasanje 11 Maja ne zato sto " je Kosovo sastavni deo Srbije" vec zato sto imaju pravo na to - kao sto imaju pravo na dvojno drzavljanstvo. Albancima to nece uopste smetati. Tako da ne mozete soliti pamet ljudima za vase partijske interese i patriotizma. Dosta vise demagogije.

Srle Pera Ždera

pre 16 godina

Baš "veličanstvena" izjava! Pa srbi će glasati i na Novom Zelandu i u Americi, pa šta ako će i na Kosovu. Glasaće svuda i u svim državama na svetu gde otvorimo glasačka mesta. Ali samo za listu koju je RIK odobrio u Republici Srbiji, a ne i u drugim međunarodno priznatim državama.

Grdelička klisura

pre 16 godina

Ne mogu da verujem da se ovo sve dešava. Samardzić govori kako je važno da Srbi na Kosovu izaberu predstavnike koji će biti legitimni za razgovor sa Beogradom, a da još uvek nema definisan način kako će organizovati te izbore. Jeremić ide dalje pa govori o izborima na Kosovu kako su u skladu sa Rezolucijom 1244. Ni Samardzić ni Jeremić izgleda da nisu obavešteni da ta rezolucija postoji još samo u glavama srpskih političara. Otreznite se ministri i prestanite da tragate za podrškom koja će nas sve odvesti u još jedan rat. Spasite ovaj narod tako što ćete jednom uraditi odgovornu stvar: PODNETI OSTAVKE i nikada se više nećete pojavljivati u javnom životu Srbije.

boco

pre 16 godina

Sramota je za ova dva "ministra" da daju takve izjave i da svojim izjavama bez pokrica zloupotrebljavju narod koji predstavljau i jednostavne receno lazu ih.

Montigomo

pre 16 godina

Uopste ne vidim razlog da bilo ko, ko zivi van Srbije,ima drzavljanstvo te zemlje, glasa na izborima. Ako pak ima dvojno drzavljanstvo, dozvolio bih da glasa samo u jednoj drzavi. Mislim da je to posteno, i pitam se da li je normalno da mi stanovnici New York-a,Chicaga, ili Canbere kroje sudbinu ovde u Srbiji?!..(moj komentar ne odnosi se na kosovske Srbe..,situacija je na Kosovu mnogo komplikovanija, i dogovori su ono sto nam treba,pravi dogovori..)

Mile Politika

pre 16 godina

Korist od od ulaska SLS-a u Kosovske institucije je vesestruko manja od stete, jer sada Taci zbog tri coveka u svojoj (Sejdijuovoj) vladi moze da mase pred svetom sa "multietnicnoscu" Kosova.
I druga stvar gospodin Petrovic (lider SLS-a) ima naj manje prava da se buni sto Srpksa politika prema Kosovu nije jedinstvena, bar dok "kohabituje" sa Tacijem.

ae

pre 16 godina

evo par stotina iljada glasova sa kosova da se prliju sa kosova u narodnjacku koaliciju kako kad je bio milutinovic protiv seselja.