Nedelja, 17.02.2008.

11:11

Ko će prvi priznati Kosovo

List Finance piše da će prve države koje će priznati Kosovo biti vodeće države EU: Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija.

Izvor: B92

Ko æe prvi priznati Kosovo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

ET

pre 16 godina

Najbolje bi od svih predloga bilo da medju prvima Srbija prizna nezavisnost Kosova i Metohije, jer ce tako na najefektivniji nacin doci do resenja svih postojecih problema s kojima se suocavaju Srbi i ostale manjine. To bi bio neocekivani zaokret, koji bi resio problem i zadao udarac tzv. saveznicima Kosovske drzave. Srbiji ne gine gradjanski rat, osim ako SRS ne dobije parlamentarne izbore sto ce se i dogoditi. Ne priznavanje Kosovske drzavnosti, izazvace pobunu u juznoj Srbiji, potom referendum u Republici Srpskoj za prisajedinjenje Republici Srbiji sto ce podstaci Sandzak da trazi autonomiju. Priznajte Kosovo inace gubite ostalo, glasila bi moja poruka.

Interesantno

pre 16 godina

Ovde, u Kanadi, mediji vrlo oprezno javljaju o proglasenju nezavisnosti i uzdrzavaju se od zauzimanja stavova. Kadanski zvanicnici takodje za sada cute. ali mediji prenose novosti o skupovima albanaca po Kanadi koji zahtevaju od Kanade da prizna Kosovo. Samo se pitam gde su oni silni Srbi i zasto i oni ne organizuju skup i zatraze od Kanade da podrzi Srbiju? Ako igde imaju sansu da dobiju podrsku, to je ovde zbog situacije sa Kvebekom koji takodje zeli nezavisnost. Vidi se velika razlika u portretisanju kosovskog pitanja u Kvebeckim medijima koji drze Albancima stranu jer vide ociglednu paralelu izmedju Kosova i Kvebeka.
A gde su oni silni Srbi iz Toronta i okoline?

Goran

pre 16 godina

1.Da li je nezavisna drzava koja ima strane trupecna svojoj teritoriji?
- Nemacka, Italija, Juzna Koreja imaju decenijama strane SAD trupe na svojoj teritoriji, a verovali i ne, one su ne samo nezavisne, vec imaju i jako visok ekonomski standard stanovnistva. Neki ih ubrajaju i u velesile.
2.Da li je nezavisna drzava koja prima upravljacku namesnicku misiju iz EU?
- Upravljacka misija je dosadasnja UN misija, medjutim EU misija ce imati mandat da pomaze kosovskoj Vladi, dok ce strane vojne jedinice prevashodno imati zadatak da stite "nezavisno Kosovo" od potencijalnog napada npr. iz Srbije.
3.Da li je nezavisna drzava ona koju kontrolisu mafijaski klanovi, uvoznici nafte, cigara, mobilne telefonije, sve bivsi teroristi i ubice?
- I u Srbiji postoje mocni mafijaski klanovi, a postoje i lica optuzena za ratne zlocine koja su godinama u bekstvu, pa opet "nezavisnost" Srbije nije zbog toga osporena.

Silver surfer

pre 16 godina

Da li je nezavisna drzava koja ima strane trupecna svojoj teritoriji?
Da li je nezavisna drzava koja prima upravljacku namesnicku misiju iz EU?
Da li je nezavisna drzava ona koju kontrolisu mafijaski klanovi, uvoznici nafte, cigara, mobilne telefonije, sve bivsi teroristi i ubice?
Zapitajte se malo...
Mislite o tome.

Silver surfer

pre 16 godina

Realnost je da je Kosovo izgubljeno onog trenutka kada je 19 NATO clanica poslalo silu na Srbiju pod laznim izgovorom da su u pitanju ljudska prava albanaca.
Pravi cilj je bio komadanje Srbije i otimanje teritorije zarad sopstvenih antislovenskih ciljeva, prevashodno protiv Rusije, ali i Srbije.
U pitanju je borba za prevlast na Balkanu.
Svega toga ne bi bilo da SSSR nije pao krajem 80-tih, a i mi se nismo bas najbolje snasli dok smo imali kakvu takvu vojnu premoc nad Slovencima, Hrvatima i Muslimanima.
Na zalost, srpaka vlast na Kosovu je bila isuvise slaba i korumpirana da bi uspela da kontrolise kriminal i granicu, odnosno teroriste.

Medjunarodno pravo je na strani Srbije i kad tad ce se desiti prevaga u svetu supersila.

Amerika nece biti doveka jaka, a onda ce biti druga prica.

Za Srbiju su najvaznija tri cilja:
1. Poboljstati ekonomiju, odnosno proizvodnju, pre svega zdrave hrane, smanjiti uvoz svega i svacega.

2. Povecati standard i natalitet.

3. Pocistiti sav kriminal i korupciju i ocistiti drustvo generalno, od pogresnih ljudi, pa i politicara, naravno.

smajli

pre 16 godina

I ja cestitam gradjanima Kosova na novoj nezavisnosti, da sto pre srede svoju drzavu i da krupnim koracima krenu ka boljem zivotu i streme standardu zapadnih EU zemalja! I ja mislim da Srbija konacno ima svoje granice i voleo bih da vidim sta ce nasi politicari da urade, da nastave da kukaju za 15% teritorije i nastave sa pljackom ili da se konacno izrodi neko kao Djindjic (ili Vili Brant u Nemackoj) i da konacno krenu da sredjuju ekonomiju, grade opet ispocetka institucije i prestanu jednom zauvek da plase ovaj narod!
Ziveli!

Nikola

pre 16 godina

Prekinite diplomatske odnose sa svim zemljama koje priznaju nezavisnost Kosova - što će reći sa skoro 100% razvijenih zemalja sveta, pa se okrenite onim nerazvijenim. I onako nam je mesto među nerazvijenima, i po inteligenciji i po obrazovanju.

Uvedite svakome sankcije, pa da mi njima lepo pokažemo kakvi su nam zubi. Sutra ni jedna Zastava 10 neće moći da se kupi u Francuskoj ili Americi, opašće im standard zbog toga. Kosovo će prosto da se zamrzne i unakazi zbog naše blokade. Kakva smo mi sila da blokiramo bilo koga. Ne možemo jedan fašistički pokret od nekoliko desetina jadnika (Obraz) da blokiramo, a mi ćemo da zavodimo nekome sankcije.

Smešno, žalosno i nadasve užasno. Srbijo, stavljena si na kolena, dovrši sebi sudbinu i uništi sebe ili konačno vaskrsni i okreni se evropskoj porodici.

I na kraju, zapitajmo se zašto su nas u proteklih 20 godina svi ostavili, niko neće sa nama.

Pisalo negde u Crnoj Gori: "Sa Srbima svukud, pod Srbima nikud"

mario

pre 16 godina

Sjetite se kako je bilo u Hrvatskoj kada je proglašena RSK koju je Milošević priznao tada niko to nije iz Beograda nazivao lažnom državom,hoču da kažem vidite kako je to kada vam neko nešt oduzme.
Zemlje koje neče priznati odmah Kosovo su manje važne u EU ipak kolo vode VB,Njemačka,Italija i Francuska sve ove su na dnu EU.

Slavuj

pre 16 godina

Evropa je jos pre 10. godina ponudila pomoc Srbiji u resavanju Kosovskog problema. To je bilo bez ikakvih uslovljavanja. Ni pomena nije bilo o nezavisnosri Kosova. Mi smo jednoglasno i jedinstveno na Referenfumu odbacili takvu mogucnost. Planom u RABUJEU, nasa vojska i milicija, sa medjunarodnim snagama, trebalo je da obezbedi mnir na Kosovu, i da Kosovo sacuva u granicama Srbije. Preko te saradnje, Srbija bi za veoma kratko vreme usla u Evroatlanske inegracije i sacuvala bi Kosovo. Plan je odbijen. Rat na Kosovu je nastavljen. Mi smo doziveli veliko razaranje. Ovo sto nam se sada dogadja je posledica katastrofalne nacionalne politike. Akteri te politike su bili Socijalisti sa Radikalima.

doors

pre 16 godina

sada osnivam jugoslovenske mediteranske igre, mislim da nas ima dovoljno... pa cemo se igrati: trla baba lan da joj prode dan(valjal!)

strongman

pre 16 godina

Pristina formira ministarstva odbrane i spoljnih poslova, otvorice ambasade u najvaznijim zapadnim drzavama, izdavace pasose uzimati kredite MMF-a itd.
Ukoliko se dogodi da Kosovo krene brze prema EU, moze se desiti da iseljeni Srbi masovno traze kosovske pasose, kao sto je to bio slucaj sa hrvatskim...

Ivan

pre 16 godina

Raspisite referendum ZA i PROTIV NEZAVISNOSTI. Vise od 50 % gradjana Srbije ce biti ZA nezavisnost(naravno racunajuci 1.5 miliona Albanaca koji su gradjani Srbije). Svako normalan ce glasati za nezavisnost. Ako bi KOSOVO ostalo deo SRBIJE za 20 godina u Srbiji bi bilo vise Albanaca nego Srba. Albanac bi bio i predsednik i premijer. Drugim recima, u zelji da sacuvamo Kosovo u okviru Srbije, izgubili bi Srbiju. To je ono za sta se bore nasi politicari. Potpuno pogresni ciljevi se skupo placaju(za sada NIS, uskoro mozda i EPS,JAT...). Da je malo politicke odgovornosti prvo bi Srbija trebala da prizna nezavisnost Kosova. SRECNA NEZAVISNOST

Igor

pre 16 godina

Gospoda Srbijanski vlastodrzci su od 1999-te imali vremena da na primeru Vojvodine pokazu kakvu autonomiju bi dali kosovu... ceo svet je video kako srbijanci zamisljaju autonomiju... zato je kosovo od danas nezavisno. Da li je to dobro ili lose, istorija neka pise...
ne radujem se, ali dobili smo to sto smo trazili. Srpska politicka misao poslednjih 200 godina je detinjasta i krajnje neozbiljna. Zbog toga je drzava sve manja. A sta bi nam je falilo da smo zajedno sa kosovom usli u evropsku uniju jos prosle godine ?

Bane

pre 16 godina

Veci sam Evropljanin, demokrata i liberal nego bilo koji Amerikanac, Englez ili Nemac, ali ovo treba nazvati pravim imenom - nasilna secesija. Nisam siguran sta je najpametnije uraditi sada, puno smo vec propatili, ali o svakoj evropskoj, a narocito americkoj inicijativi treba dooobro razmisliti. Jasno je da imaju dubok interes da nas ponize, rasparcaju i ekonomski porobe. Pitanje je samo koliko se mi sami mozemo ujediniti i odupreti. Mozda je najbolje da pokusamo pravom, kvalitetom i napornim radom i ucenjem.

EU je Srbija, Srbija je EU.

Gaga,Nemacka

pre 16 godina

Nezavisnost ce priznati cela EU,neki pre neki kasnije.
Smatram da Srbija mora da krene dalje i novim putem.Neke stvari su odavno izgubljene, Milosevic je to odradio, samo nazalost mnogi su i to zaboravili i osvrcu se samo na to sta neki u vlasti rade sada , a ne zele da se sete za kime oni ciste.
EU nema nista protiv toga da Srbija udje u EU, ali bez Kosova.Oko 150.000 hiljada ljudi, pretezno sa Kosova i koji rade na crno, moraju da budu vraceni negde jer ne poseduju papire EU.Znam da niko ne zeli da placa porez i da ponovo salje svoje pare u region gde je nezaposlenost 95%.Ne ni Srbi, a narocíto ne EU.
Verujte,koliko suludo izgledalo,oni nama u ovome trenutku cine ekonomsku uslugu otcepljenjem,sto ce verovatno platiti velikim prilivom kapitala u Srbiju.Mislim da je to sada mnogo vaznije. Srbija mora da obezbedi svoje granice, da obezbedi kome izdaje pasose a narocito sve to da obezbedi obrazlozenjem i pravnim osnovama.
Videcemo svi koliko ce prica posle svega ovoga da se promeni.

R.V.

pre 16 godina

Madjarskoj je nakon I Sv. rata oduzeto 65% teritorije, ukljucujuci i Vojvodinu, koja je pripala Srbiji. I, jesu se svi Madjari nakon toga kolektivno samoubili? Nisu, nego su prihvatili novu realnost i nastavili dalje. Danas su u porodici evropskih zemalja, sa visestruko visim standardom od naseg. A mi, po obicaju, samo kukamo, sazaljevamo sami sebe i trazimo krivce u svima, osim u nama samima. Tako se ne cuva Srbija, a pogotovo ne Kosovo.

abvgd

pre 16 godina

A ko su političari sa naše strane čije rezultate rada sada pratimo? Koliko su puta do sada boravili na Kosovu - osim današnje posete? Šta čine da se sutra ne bi isto ponovilo sa Sandžakom, Vojvodinom, pa i Šumadijom?

EuroSrbin

pre 16 godina

Ja prvi priznajem Kosovo kao nezavisnu drzavu. Cestitam Albancima na samostalnosti. Zahvaljujem se Taciju i ostalim albanskim politicarima koji su uz Mila Djukanovica, vise ucinili za Srbiju nego svi srpski politicari u prethodnih pola veka (Izuzev Zorana Djindjica - njemu skidam kapu). Albanci, neka Vam je sa srecom nezavisnost. Ovo je jako dobra vest za nas Srbe i Srbiju. Konacno, posle 18 godina, ponovo ce mo znati svoje granice i postacemo drzava u pravom smislu te reci. Konacno ce politicari morati nesto da rade i konacno ce prestati skrivanje iza Kosova.

Boris

pre 16 godina

Eto još jednog razloga više da na referendumu glasam protiv pridruživanja EU. NE želim da se priključujem onima koji mi otimaju teritoriju, identitet, istoriju... A nije prvi put da nam "veliki" to rade pa neće biti prvi put da to i vraćamo!

skrbovic andrija

pre 16 godina

Srbija bezuoslovnu treba prekinuti diplomatske odnose sa svim drzavama koje priznaju nezavisnost Kosova.To je najmanje sto Srbija moze da ucini pre svega za srbe koji ce ostati da zive na Kosovu i Metohiji.

Mikele

pre 16 godina

Znaci, nek proglase nezavisnost,zamrznuti imovinu i sva sredstva svih velikih firmi!!
A sto se tice Kosova, uvesti totalnu blokadu granice, ni muva da ne proleti, pa da vidimo kako ce putovati i imati struju i ....

A ako CG prizna , ove godine totalni bojkot svega mora, CG gradjane odma kao strance tretirati

Srdjan, Ceska

pre 16 godina

Daj Poljaci, osvestite se... da li je nestao problem Baskije i Katalonije i kada se to otvorilo pitanje Skotske... Halo bre, pa Spanija i V. Britanija su clanice EU vec 20-30 godina i nekako mi ne izgleda da su kod njih ljudi nekako rekli da je nacionalizam mrtav. Nazalost EU nije uspelo da ovu ideologiju unisti! A Balkan je tek posebna prica... znaci, ne verujem da ce se resiti nesto ulaskom u EU!!!

Kiklop

pre 16 godina

"Nekako ne čujemo za sporove Mađara sa Slovacima i Rumunima"

Poredjenje je smesno. Madjarskoj, Slovackoj i Rumuniji nije trazeno 15% teritorije u zamenu za clanstvo u EU.
Iskreno se nadam da Srbija nikada nece pristupiti ovoj organizaciji.

Metro

pre 16 godina

Sve 192 drzave UN-a osim Srbije i Rusije ce ranije ili kasnije podrzati nezavisnost Kosova a o tome mozete da se informirate na www.kosovothanksyou.com

vojnik

pre 16 godina

Srbija treba iskoristiti ono što ima na raspolaganju, a to je kombinacija pravnih, diplomatskih i EKONOMSKIH mera.
A mozda treba Srbija prekinuti diplomatske odnose sa takvim zemljama koke su priznale Kosovo.

Mikele

pre 16 godina

Znaci, nek proglase nezavisnost,zamrznuti imovinu i sva sredstva svih velikih firmi!!
A sto se tice Kosova, uvesti totalnu blokadu granice, ni muva da ne proleti, pa da vidimo kako ce putovati i imati struju i ....

A ako CG prizna , ove godine totalni bojkot svega mora, CG gradjane odma kao strance tretirati

Kiklop

pre 16 godina

"Nekako ne čujemo za sporove Mađara sa Slovacima i Rumunima"

Poredjenje je smesno. Madjarskoj, Slovackoj i Rumuniji nije trazeno 15% teritorije u zamenu za clanstvo u EU.
Iskreno se nadam da Srbija nikada nece pristupiti ovoj organizaciji.

Boris

pre 16 godina

Eto još jednog razloga više da na referendumu glasam protiv pridruživanja EU. NE želim da se priključujem onima koji mi otimaju teritoriju, identitet, istoriju... A nije prvi put da nam "veliki" to rade pa neće biti prvi put da to i vraćamo!

EuroSrbin

pre 16 godina

Ja prvi priznajem Kosovo kao nezavisnu drzavu. Cestitam Albancima na samostalnosti. Zahvaljujem se Taciju i ostalim albanskim politicarima koji su uz Mila Djukanovica, vise ucinili za Srbiju nego svi srpski politicari u prethodnih pola veka (Izuzev Zorana Djindjica - njemu skidam kapu). Albanci, neka Vam je sa srecom nezavisnost. Ovo je jako dobra vest za nas Srbe i Srbiju. Konacno, posle 18 godina, ponovo ce mo znati svoje granice i postacemo drzava u pravom smislu te reci. Konacno ce politicari morati nesto da rade i konacno ce prestati skrivanje iza Kosova.

Metro

pre 16 godina

Sve 192 drzave UN-a osim Srbije i Rusije ce ranije ili kasnije podrzati nezavisnost Kosova a o tome mozete da se informirate na www.kosovothanksyou.com

skrbovic andrija

pre 16 godina

Srbija bezuoslovnu treba prekinuti diplomatske odnose sa svim drzavama koje priznaju nezavisnost Kosova.To je najmanje sto Srbija moze da ucini pre svega za srbe koji ce ostati da zive na Kosovu i Metohiji.

Srdjan, Ceska

pre 16 godina

Daj Poljaci, osvestite se... da li je nestao problem Baskije i Katalonije i kada se to otvorilo pitanje Skotske... Halo bre, pa Spanija i V. Britanija su clanice EU vec 20-30 godina i nekako mi ne izgleda da su kod njih ljudi nekako rekli da je nacionalizam mrtav. Nazalost EU nije uspelo da ovu ideologiju unisti! A Balkan je tek posebna prica... znaci, ne verujem da ce se resiti nesto ulaskom u EU!!!

vojnik

pre 16 godina

Srbija treba iskoristiti ono što ima na raspolaganju, a to je kombinacija pravnih, diplomatskih i EKONOMSKIH mera.
A mozda treba Srbija prekinuti diplomatske odnose sa takvim zemljama koke su priznale Kosovo.

Bane

pre 16 godina

Veci sam Evropljanin, demokrata i liberal nego bilo koji Amerikanac, Englez ili Nemac, ali ovo treba nazvati pravim imenom - nasilna secesija. Nisam siguran sta je najpametnije uraditi sada, puno smo vec propatili, ali o svakoj evropskoj, a narocito americkoj inicijativi treba dooobro razmisliti. Jasno je da imaju dubok interes da nas ponize, rasparcaju i ekonomski porobe. Pitanje je samo koliko se mi sami mozemo ujediniti i odupreti. Mozda je najbolje da pokusamo pravom, kvalitetom i napornim radom i ucenjem.

EU je Srbija, Srbija je EU.

R.V.

pre 16 godina

Madjarskoj je nakon I Sv. rata oduzeto 65% teritorije, ukljucujuci i Vojvodinu, koja je pripala Srbiji. I, jesu se svi Madjari nakon toga kolektivno samoubili? Nisu, nego su prihvatili novu realnost i nastavili dalje. Danas su u porodici evropskih zemalja, sa visestruko visim standardom od naseg. A mi, po obicaju, samo kukamo, sazaljevamo sami sebe i trazimo krivce u svima, osim u nama samima. Tako se ne cuva Srbija, a pogotovo ne Kosovo.

Silver surfer

pre 16 godina

Da li je nezavisna drzava koja ima strane trupecna svojoj teritoriji?
Da li je nezavisna drzava koja prima upravljacku namesnicku misiju iz EU?
Da li je nezavisna drzava ona koju kontrolisu mafijaski klanovi, uvoznici nafte, cigara, mobilne telefonije, sve bivsi teroristi i ubice?
Zapitajte se malo...
Mislite o tome.

Silver surfer

pre 16 godina

Realnost je da je Kosovo izgubljeno onog trenutka kada je 19 NATO clanica poslalo silu na Srbiju pod laznim izgovorom da su u pitanju ljudska prava albanaca.
Pravi cilj je bio komadanje Srbije i otimanje teritorije zarad sopstvenih antislovenskih ciljeva, prevashodno protiv Rusije, ali i Srbije.
U pitanju je borba za prevlast na Balkanu.
Svega toga ne bi bilo da SSSR nije pao krajem 80-tih, a i mi se nismo bas najbolje snasli dok smo imali kakvu takvu vojnu premoc nad Slovencima, Hrvatima i Muslimanima.
Na zalost, srpaka vlast na Kosovu je bila isuvise slaba i korumpirana da bi uspela da kontrolise kriminal i granicu, odnosno teroriste.

Medjunarodno pravo je na strani Srbije i kad tad ce se desiti prevaga u svetu supersila.

Amerika nece biti doveka jaka, a onda ce biti druga prica.

Za Srbiju su najvaznija tri cilja:
1. Poboljstati ekonomiju, odnosno proizvodnju, pre svega zdrave hrane, smanjiti uvoz svega i svacega.

2. Povecati standard i natalitet.

3. Pocistiti sav kriminal i korupciju i ocistiti drustvo generalno, od pogresnih ljudi, pa i politicara, naravno.

Slavuj

pre 16 godina

Evropa je jos pre 10. godina ponudila pomoc Srbiji u resavanju Kosovskog problema. To je bilo bez ikakvih uslovljavanja. Ni pomena nije bilo o nezavisnosri Kosova. Mi smo jednoglasno i jedinstveno na Referenfumu odbacili takvu mogucnost. Planom u RABUJEU, nasa vojska i milicija, sa medjunarodnim snagama, trebalo je da obezbedi mnir na Kosovu, i da Kosovo sacuva u granicama Srbije. Preko te saradnje, Srbija bi za veoma kratko vreme usla u Evroatlanske inegracije i sacuvala bi Kosovo. Plan je odbijen. Rat na Kosovu je nastavljen. Mi smo doziveli veliko razaranje. Ovo sto nam se sada dogadja je posledica katastrofalne nacionalne politike. Akteri te politike su bili Socijalisti sa Radikalima.

Nikola

pre 16 godina

Prekinite diplomatske odnose sa svim zemljama koje priznaju nezavisnost Kosova - što će reći sa skoro 100% razvijenih zemalja sveta, pa se okrenite onim nerazvijenim. I onako nam je mesto među nerazvijenima, i po inteligenciji i po obrazovanju.

Uvedite svakome sankcije, pa da mi njima lepo pokažemo kakvi su nam zubi. Sutra ni jedna Zastava 10 neće moći da se kupi u Francuskoj ili Americi, opašće im standard zbog toga. Kosovo će prosto da se zamrzne i unakazi zbog naše blokade. Kakva smo mi sila da blokiramo bilo koga. Ne možemo jedan fašistički pokret od nekoliko desetina jadnika (Obraz) da blokiramo, a mi ćemo da zavodimo nekome sankcije.

Smešno, žalosno i nadasve užasno. Srbijo, stavljena si na kolena, dovrši sebi sudbinu i uništi sebe ili konačno vaskrsni i okreni se evropskoj porodici.

I na kraju, zapitajmo se zašto su nas u proteklih 20 godina svi ostavili, niko neće sa nama.

Pisalo negde u Crnoj Gori: "Sa Srbima svukud, pod Srbima nikud"

Goran

pre 16 godina

1.Da li je nezavisna drzava koja ima strane trupecna svojoj teritoriji?
- Nemacka, Italija, Juzna Koreja imaju decenijama strane SAD trupe na svojoj teritoriji, a verovali i ne, one su ne samo nezavisne, vec imaju i jako visok ekonomski standard stanovnistva. Neki ih ubrajaju i u velesile.
2.Da li je nezavisna drzava koja prima upravljacku namesnicku misiju iz EU?
- Upravljacka misija je dosadasnja UN misija, medjutim EU misija ce imati mandat da pomaze kosovskoj Vladi, dok ce strane vojne jedinice prevashodno imati zadatak da stite "nezavisno Kosovo" od potencijalnog napada npr. iz Srbije.
3.Da li je nezavisna drzava ona koju kontrolisu mafijaski klanovi, uvoznici nafte, cigara, mobilne telefonije, sve bivsi teroristi i ubice?
- I u Srbiji postoje mocni mafijaski klanovi, a postoje i lica optuzena za ratne zlocine koja su godinama u bekstvu, pa opet "nezavisnost" Srbije nije zbog toga osporena.

smajli

pre 16 godina

I ja cestitam gradjanima Kosova na novoj nezavisnosti, da sto pre srede svoju drzavu i da krupnim koracima krenu ka boljem zivotu i streme standardu zapadnih EU zemalja! I ja mislim da Srbija konacno ima svoje granice i voleo bih da vidim sta ce nasi politicari da urade, da nastave da kukaju za 15% teritorije i nastave sa pljackom ili da se konacno izrodi neko kao Djindjic (ili Vili Brant u Nemackoj) i da konacno krenu da sredjuju ekonomiju, grade opet ispocetka institucije i prestanu jednom zauvek da plase ovaj narod!
Ziveli!

abvgd

pre 16 godina

A ko su političari sa naše strane čije rezultate rada sada pratimo? Koliko su puta do sada boravili na Kosovu - osim današnje posete? Šta čine da se sutra ne bi isto ponovilo sa Sandžakom, Vojvodinom, pa i Šumadijom?

Ivan

pre 16 godina

Raspisite referendum ZA i PROTIV NEZAVISNOSTI. Vise od 50 % gradjana Srbije ce biti ZA nezavisnost(naravno racunajuci 1.5 miliona Albanaca koji su gradjani Srbije). Svako normalan ce glasati za nezavisnost. Ako bi KOSOVO ostalo deo SRBIJE za 20 godina u Srbiji bi bilo vise Albanaca nego Srba. Albanac bi bio i predsednik i premijer. Drugim recima, u zelji da sacuvamo Kosovo u okviru Srbije, izgubili bi Srbiju. To je ono za sta se bore nasi politicari. Potpuno pogresni ciljevi se skupo placaju(za sada NIS, uskoro mozda i EPS,JAT...). Da je malo politicke odgovornosti prvo bi Srbija trebala da prizna nezavisnost Kosova. SRECNA NEZAVISNOST

Igor

pre 16 godina

Gospoda Srbijanski vlastodrzci su od 1999-te imali vremena da na primeru Vojvodine pokazu kakvu autonomiju bi dali kosovu... ceo svet je video kako srbijanci zamisljaju autonomiju... zato je kosovo od danas nezavisno. Da li je to dobro ili lose, istorija neka pise...
ne radujem se, ali dobili smo to sto smo trazili. Srpska politicka misao poslednjih 200 godina je detinjasta i krajnje neozbiljna. Zbog toga je drzava sve manja. A sta bi nam je falilo da smo zajedno sa kosovom usli u evropsku uniju jos prosle godine ?

strongman

pre 16 godina

Pristina formira ministarstva odbrane i spoljnih poslova, otvorice ambasade u najvaznijim zapadnim drzavama, izdavace pasose uzimati kredite MMF-a itd.
Ukoliko se dogodi da Kosovo krene brze prema EU, moze se desiti da iseljeni Srbi masovno traze kosovske pasose, kao sto je to bio slucaj sa hrvatskim...

Gaga,Nemacka

pre 16 godina

Nezavisnost ce priznati cela EU,neki pre neki kasnije.
Smatram da Srbija mora da krene dalje i novim putem.Neke stvari su odavno izgubljene, Milosevic je to odradio, samo nazalost mnogi su i to zaboravili i osvrcu se samo na to sta neki u vlasti rade sada , a ne zele da se sete za kime oni ciste.
EU nema nista protiv toga da Srbija udje u EU, ali bez Kosova.Oko 150.000 hiljada ljudi, pretezno sa Kosova i koji rade na crno, moraju da budu vraceni negde jer ne poseduju papire EU.Znam da niko ne zeli da placa porez i da ponovo salje svoje pare u region gde je nezaposlenost 95%.Ne ni Srbi, a narocíto ne EU.
Verujte,koliko suludo izgledalo,oni nama u ovome trenutku cine ekonomsku uslugu otcepljenjem,sto ce verovatno platiti velikim prilivom kapitala u Srbiju.Mislim da je to sada mnogo vaznije. Srbija mora da obezbedi svoje granice, da obezbedi kome izdaje pasose a narocito sve to da obezbedi obrazlozenjem i pravnim osnovama.
Videcemo svi koliko ce prica posle svega ovoga da se promeni.

mario

pre 16 godina

Sjetite se kako je bilo u Hrvatskoj kada je proglašena RSK koju je Milošević priznao tada niko to nije iz Beograda nazivao lažnom državom,hoču da kažem vidite kako je to kada vam neko nešt oduzme.
Zemlje koje neče priznati odmah Kosovo su manje važne u EU ipak kolo vode VB,Njemačka,Italija i Francuska sve ove su na dnu EU.

doors

pre 16 godina

sada osnivam jugoslovenske mediteranske igre, mislim da nas ima dovoljno... pa cemo se igrati: trla baba lan da joj prode dan(valjal!)

Interesantno

pre 16 godina

Ovde, u Kanadi, mediji vrlo oprezno javljaju o proglasenju nezavisnosti i uzdrzavaju se od zauzimanja stavova. Kadanski zvanicnici takodje za sada cute. ali mediji prenose novosti o skupovima albanaca po Kanadi koji zahtevaju od Kanade da prizna Kosovo. Samo se pitam gde su oni silni Srbi i zasto i oni ne organizuju skup i zatraze od Kanade da podrzi Srbiju? Ako igde imaju sansu da dobiju podrsku, to je ovde zbog situacije sa Kvebekom koji takodje zeli nezavisnost. Vidi se velika razlika u portretisanju kosovskog pitanja u Kvebeckim medijima koji drze Albancima stranu jer vide ociglednu paralelu izmedju Kosova i Kvebeka.
A gde su oni silni Srbi iz Toronta i okoline?

ET

pre 16 godina

Najbolje bi od svih predloga bilo da medju prvima Srbija prizna nezavisnost Kosova i Metohije, jer ce tako na najefektivniji nacin doci do resenja svih postojecih problema s kojima se suocavaju Srbi i ostale manjine. To bi bio neocekivani zaokret, koji bi resio problem i zadao udarac tzv. saveznicima Kosovske drzave. Srbiji ne gine gradjanski rat, osim ako SRS ne dobije parlamentarne izbore sto ce se i dogoditi. Ne priznavanje Kosovske drzavnosti, izazvace pobunu u juznoj Srbiji, potom referendum u Republici Srpskoj za prisajedinjenje Republici Srbiji sto ce podstaci Sandzak da trazi autonomiju. Priznajte Kosovo inace gubite ostalo, glasila bi moja poruka.

EuroSrbin

pre 16 godina

Ja prvi priznajem Kosovo kao nezavisnu drzavu. Cestitam Albancima na samostalnosti. Zahvaljujem se Taciju i ostalim albanskim politicarima koji su uz Mila Djukanovica, vise ucinili za Srbiju nego svi srpski politicari u prethodnih pola veka (Izuzev Zorana Djindjica - njemu skidam kapu). Albanci, neka Vam je sa srecom nezavisnost. Ovo je jako dobra vest za nas Srbe i Srbiju. Konacno, posle 18 godina, ponovo ce mo znati svoje granice i postacemo drzava u pravom smislu te reci. Konacno ce politicari morati nesto da rade i konacno ce prestati skrivanje iza Kosova.

Metro

pre 16 godina

Sve 192 drzave UN-a osim Srbije i Rusije ce ranije ili kasnije podrzati nezavisnost Kosova a o tome mozete da se informirate na www.kosovothanksyou.com

Kiklop

pre 16 godina

"Nekako ne čujemo za sporove Mađara sa Slovacima i Rumunima"

Poredjenje je smesno. Madjarskoj, Slovackoj i Rumuniji nije trazeno 15% teritorije u zamenu za clanstvo u EU.
Iskreno se nadam da Srbija nikada nece pristupiti ovoj organizaciji.

vojnik

pre 16 godina

Srbija treba iskoristiti ono što ima na raspolaganju, a to je kombinacija pravnih, diplomatskih i EKONOMSKIH mera.
A mozda treba Srbija prekinuti diplomatske odnose sa takvim zemljama koke su priznale Kosovo.

Mikele

pre 16 godina

Znaci, nek proglase nezavisnost,zamrznuti imovinu i sva sredstva svih velikih firmi!!
A sto se tice Kosova, uvesti totalnu blokadu granice, ni muva da ne proleti, pa da vidimo kako ce putovati i imati struju i ....

A ako CG prizna , ove godine totalni bojkot svega mora, CG gradjane odma kao strance tretirati

Boris

pre 16 godina

Eto još jednog razloga više da na referendumu glasam protiv pridruživanja EU. NE želim da se priključujem onima koji mi otimaju teritoriju, identitet, istoriju... A nije prvi put da nam "veliki" to rade pa neće biti prvi put da to i vraćamo!

smajli

pre 16 godina

I ja cestitam gradjanima Kosova na novoj nezavisnosti, da sto pre srede svoju drzavu i da krupnim koracima krenu ka boljem zivotu i streme standardu zapadnih EU zemalja! I ja mislim da Srbija konacno ima svoje granice i voleo bih da vidim sta ce nasi politicari da urade, da nastave da kukaju za 15% teritorije i nastave sa pljackom ili da se konacno izrodi neko kao Djindjic (ili Vili Brant u Nemackoj) i da konacno krenu da sredjuju ekonomiju, grade opet ispocetka institucije i prestanu jednom zauvek da plase ovaj narod!
Ziveli!

R.V.

pre 16 godina

Madjarskoj je nakon I Sv. rata oduzeto 65% teritorije, ukljucujuci i Vojvodinu, koja je pripala Srbiji. I, jesu se svi Madjari nakon toga kolektivno samoubili? Nisu, nego su prihvatili novu realnost i nastavili dalje. Danas su u porodici evropskih zemalja, sa visestruko visim standardom od naseg. A mi, po obicaju, samo kukamo, sazaljevamo sami sebe i trazimo krivce u svima, osim u nama samima. Tako se ne cuva Srbija, a pogotovo ne Kosovo.

Igor

pre 16 godina

Gospoda Srbijanski vlastodrzci su od 1999-te imali vremena da na primeru Vojvodine pokazu kakvu autonomiju bi dali kosovu... ceo svet je video kako srbijanci zamisljaju autonomiju... zato je kosovo od danas nezavisno. Da li je to dobro ili lose, istorija neka pise...
ne radujem se, ali dobili smo to sto smo trazili. Srpska politicka misao poslednjih 200 godina je detinjasta i krajnje neozbiljna. Zbog toga je drzava sve manja. A sta bi nam je falilo da smo zajedno sa kosovom usli u evropsku uniju jos prosle godine ?

Goran

pre 16 godina

1.Da li je nezavisna drzava koja ima strane trupecna svojoj teritoriji?
- Nemacka, Italija, Juzna Koreja imaju decenijama strane SAD trupe na svojoj teritoriji, a verovali i ne, one su ne samo nezavisne, vec imaju i jako visok ekonomski standard stanovnistva. Neki ih ubrajaju i u velesile.
2.Da li je nezavisna drzava koja prima upravljacku namesnicku misiju iz EU?
- Upravljacka misija je dosadasnja UN misija, medjutim EU misija ce imati mandat da pomaze kosovskoj Vladi, dok ce strane vojne jedinice prevashodno imati zadatak da stite "nezavisno Kosovo" od potencijalnog napada npr. iz Srbije.
3.Da li je nezavisna drzava ona koju kontrolisu mafijaski klanovi, uvoznici nafte, cigara, mobilne telefonije, sve bivsi teroristi i ubice?
- I u Srbiji postoje mocni mafijaski klanovi, a postoje i lica optuzena za ratne zlocine koja su godinama u bekstvu, pa opet "nezavisnost" Srbije nije zbog toga osporena.

skrbovic andrija

pre 16 godina

Srbija bezuoslovnu treba prekinuti diplomatske odnose sa svim drzavama koje priznaju nezavisnost Kosova.To je najmanje sto Srbija moze da ucini pre svega za srbe koji ce ostati da zive na Kosovu i Metohiji.

mario

pre 16 godina

Sjetite se kako je bilo u Hrvatskoj kada je proglašena RSK koju je Milošević priznao tada niko to nije iz Beograda nazivao lažnom državom,hoču da kažem vidite kako je to kada vam neko nešt oduzme.
Zemlje koje neče priznati odmah Kosovo su manje važne u EU ipak kolo vode VB,Njemačka,Italija i Francuska sve ove su na dnu EU.

Ivan

pre 16 godina

Raspisite referendum ZA i PROTIV NEZAVISNOSTI. Vise od 50 % gradjana Srbije ce biti ZA nezavisnost(naravno racunajuci 1.5 miliona Albanaca koji su gradjani Srbije). Svako normalan ce glasati za nezavisnost. Ako bi KOSOVO ostalo deo SRBIJE za 20 godina u Srbiji bi bilo vise Albanaca nego Srba. Albanac bi bio i predsednik i premijer. Drugim recima, u zelji da sacuvamo Kosovo u okviru Srbije, izgubili bi Srbiju. To je ono za sta se bore nasi politicari. Potpuno pogresni ciljevi se skupo placaju(za sada NIS, uskoro mozda i EPS,JAT...). Da je malo politicke odgovornosti prvo bi Srbija trebala da prizna nezavisnost Kosova. SRECNA NEZAVISNOST

strongman

pre 16 godina

Pristina formira ministarstva odbrane i spoljnih poslova, otvorice ambasade u najvaznijim zapadnim drzavama, izdavace pasose uzimati kredite MMF-a itd.
Ukoliko se dogodi da Kosovo krene brze prema EU, moze se desiti da iseljeni Srbi masovno traze kosovske pasose, kao sto je to bio slucaj sa hrvatskim...

Srdjan, Ceska

pre 16 godina

Daj Poljaci, osvestite se... da li je nestao problem Baskije i Katalonije i kada se to otvorilo pitanje Skotske... Halo bre, pa Spanija i V. Britanija su clanice EU vec 20-30 godina i nekako mi ne izgleda da su kod njih ljudi nekako rekli da je nacionalizam mrtav. Nazalost EU nije uspelo da ovu ideologiju unisti! A Balkan je tek posebna prica... znaci, ne verujem da ce se resiti nesto ulaskom u EU!!!

Nikola

pre 16 godina

Prekinite diplomatske odnose sa svim zemljama koje priznaju nezavisnost Kosova - što će reći sa skoro 100% razvijenih zemalja sveta, pa se okrenite onim nerazvijenim. I onako nam je mesto među nerazvijenima, i po inteligenciji i po obrazovanju.

Uvedite svakome sankcije, pa da mi njima lepo pokažemo kakvi su nam zubi. Sutra ni jedna Zastava 10 neće moći da se kupi u Francuskoj ili Americi, opašće im standard zbog toga. Kosovo će prosto da se zamrzne i unakazi zbog naše blokade. Kakva smo mi sila da blokiramo bilo koga. Ne možemo jedan fašistički pokret od nekoliko desetina jadnika (Obraz) da blokiramo, a mi ćemo da zavodimo nekome sankcije.

Smešno, žalosno i nadasve užasno. Srbijo, stavljena si na kolena, dovrši sebi sudbinu i uništi sebe ili konačno vaskrsni i okreni se evropskoj porodici.

I na kraju, zapitajmo se zašto su nas u proteklih 20 godina svi ostavili, niko neće sa nama.

Pisalo negde u Crnoj Gori: "Sa Srbima svukud, pod Srbima nikud"

Bane

pre 16 godina

Veci sam Evropljanin, demokrata i liberal nego bilo koji Amerikanac, Englez ili Nemac, ali ovo treba nazvati pravim imenom - nasilna secesija. Nisam siguran sta je najpametnije uraditi sada, puno smo vec propatili, ali o svakoj evropskoj, a narocito americkoj inicijativi treba dooobro razmisliti. Jasno je da imaju dubok interes da nas ponize, rasparcaju i ekonomski porobe. Pitanje je samo koliko se mi sami mozemo ujediniti i odupreti. Mozda je najbolje da pokusamo pravom, kvalitetom i napornim radom i ucenjem.

EU je Srbija, Srbija je EU.

abvgd

pre 16 godina

A ko su političari sa naše strane čije rezultate rada sada pratimo? Koliko su puta do sada boravili na Kosovu - osim današnje posete? Šta čine da se sutra ne bi isto ponovilo sa Sandžakom, Vojvodinom, pa i Šumadijom?

ET

pre 16 godina

Najbolje bi od svih predloga bilo da medju prvima Srbija prizna nezavisnost Kosova i Metohije, jer ce tako na najefektivniji nacin doci do resenja svih postojecih problema s kojima se suocavaju Srbi i ostale manjine. To bi bio neocekivani zaokret, koji bi resio problem i zadao udarac tzv. saveznicima Kosovske drzave. Srbiji ne gine gradjanski rat, osim ako SRS ne dobije parlamentarne izbore sto ce se i dogoditi. Ne priznavanje Kosovske drzavnosti, izazvace pobunu u juznoj Srbiji, potom referendum u Republici Srpskoj za prisajedinjenje Republici Srbiji sto ce podstaci Sandzak da trazi autonomiju. Priznajte Kosovo inace gubite ostalo, glasila bi moja poruka.

Slavuj

pre 16 godina

Evropa je jos pre 10. godina ponudila pomoc Srbiji u resavanju Kosovskog problema. To je bilo bez ikakvih uslovljavanja. Ni pomena nije bilo o nezavisnosri Kosova. Mi smo jednoglasno i jedinstveno na Referenfumu odbacili takvu mogucnost. Planom u RABUJEU, nasa vojska i milicija, sa medjunarodnim snagama, trebalo je da obezbedi mnir na Kosovu, i da Kosovo sacuva u granicama Srbije. Preko te saradnje, Srbija bi za veoma kratko vreme usla u Evroatlanske inegracije i sacuvala bi Kosovo. Plan je odbijen. Rat na Kosovu je nastavljen. Mi smo doziveli veliko razaranje. Ovo sto nam se sada dogadja je posledica katastrofalne nacionalne politike. Akteri te politike su bili Socijalisti sa Radikalima.

doors

pre 16 godina

sada osnivam jugoslovenske mediteranske igre, mislim da nas ima dovoljno... pa cemo se igrati: trla baba lan da joj prode dan(valjal!)

Gaga,Nemacka

pre 16 godina

Nezavisnost ce priznati cela EU,neki pre neki kasnije.
Smatram da Srbija mora da krene dalje i novim putem.Neke stvari su odavno izgubljene, Milosevic je to odradio, samo nazalost mnogi su i to zaboravili i osvrcu se samo na to sta neki u vlasti rade sada , a ne zele da se sete za kime oni ciste.
EU nema nista protiv toga da Srbija udje u EU, ali bez Kosova.Oko 150.000 hiljada ljudi, pretezno sa Kosova i koji rade na crno, moraju da budu vraceni negde jer ne poseduju papire EU.Znam da niko ne zeli da placa porez i da ponovo salje svoje pare u region gde je nezaposlenost 95%.Ne ni Srbi, a narocíto ne EU.
Verujte,koliko suludo izgledalo,oni nama u ovome trenutku cine ekonomsku uslugu otcepljenjem,sto ce verovatno platiti velikim prilivom kapitala u Srbiju.Mislim da je to sada mnogo vaznije. Srbija mora da obezbedi svoje granice, da obezbedi kome izdaje pasose a narocito sve to da obezbedi obrazlozenjem i pravnim osnovama.
Videcemo svi koliko ce prica posle svega ovoga da se promeni.

Silver surfer

pre 16 godina

Realnost je da je Kosovo izgubljeno onog trenutka kada je 19 NATO clanica poslalo silu na Srbiju pod laznim izgovorom da su u pitanju ljudska prava albanaca.
Pravi cilj je bio komadanje Srbije i otimanje teritorije zarad sopstvenih antislovenskih ciljeva, prevashodno protiv Rusije, ali i Srbije.
U pitanju je borba za prevlast na Balkanu.
Svega toga ne bi bilo da SSSR nije pao krajem 80-tih, a i mi se nismo bas najbolje snasli dok smo imali kakvu takvu vojnu premoc nad Slovencima, Hrvatima i Muslimanima.
Na zalost, srpaka vlast na Kosovu je bila isuvise slaba i korumpirana da bi uspela da kontrolise kriminal i granicu, odnosno teroriste.

Medjunarodno pravo je na strani Srbije i kad tad ce se desiti prevaga u svetu supersila.

Amerika nece biti doveka jaka, a onda ce biti druga prica.

Za Srbiju su najvaznija tri cilja:
1. Poboljstati ekonomiju, odnosno proizvodnju, pre svega zdrave hrane, smanjiti uvoz svega i svacega.

2. Povecati standard i natalitet.

3. Pocistiti sav kriminal i korupciju i ocistiti drustvo generalno, od pogresnih ljudi, pa i politicara, naravno.

Silver surfer

pre 16 godina

Da li je nezavisna drzava koja ima strane trupecna svojoj teritoriji?
Da li je nezavisna drzava koja prima upravljacku namesnicku misiju iz EU?
Da li je nezavisna drzava ona koju kontrolisu mafijaski klanovi, uvoznici nafte, cigara, mobilne telefonije, sve bivsi teroristi i ubice?
Zapitajte se malo...
Mislite o tome.

Interesantno

pre 16 godina

Ovde, u Kanadi, mediji vrlo oprezno javljaju o proglasenju nezavisnosti i uzdrzavaju se od zauzimanja stavova. Kadanski zvanicnici takodje za sada cute. ali mediji prenose novosti o skupovima albanaca po Kanadi koji zahtevaju od Kanade da prizna Kosovo. Samo se pitam gde su oni silni Srbi i zasto i oni ne organizuju skup i zatraze od Kanade da podrzi Srbiju? Ako igde imaju sansu da dobiju podrsku, to je ovde zbog situacije sa Kvebekom koji takodje zeli nezavisnost. Vidi se velika razlika u portretisanju kosovskog pitanja u Kvebeckim medijima koji drze Albancima stranu jer vide ociglednu paralelu izmedju Kosova i Kvebeka.
A gde su oni silni Srbi iz Toronta i okoline?