Petak, 28.12.2007.

07:10

"Potpisivanje sporazuma u januaru"

EU u januaru treba da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, kaže Dimitrij Rupel.

Izvor: B92

"Potpisivanje sporazuma u januaru" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

raje

pre 16 godina

Ja se zaista nadam da su to dve razlicite stvari.
Ako se KIM jednostrano proglasi drzavom Srbija ne mora i ne treba da prizna tu novonastalu drzavu. I posledicno tome mora da ima plan kako ce se odnositi prema istoj.
Pregovore za ulazak u EU Srbija ce nastaviti (nema razloga da ih Srbija prekida-lopta je kod EU kako ce se odnositi prema Srbiji u novonastaloj situaciji).
Pa ovo nije neka filozofija.To je sta jedna drzava radi u ovakvoj situaciji.

hodja

pre 16 godina

Osvestite se ljudi,ko je veci patriota,onaj ko trguje sa Kosovom i ima milione i pun trbuh kruha,ili onaj ko prosi za parce hleba.Zna se sta se desilo sa kosovom 99 i tu je kraj.Okrenimo se tamo gde ce nam biti trbuh pun,jer vec i onako nasa omladina stoji u red pred stranim ambasadama za parce hleba."Patrote"na nasim ledjima ne trebamo,nek se okrenu motiki,odakle su dosli.Kad mozemo i bez brace crnogorce,moze bes svakoga.Rusi neka resavaju svoje probleme,mnogo smo dobili od njih do sada,ko se seca nedavne 99 i njene flote.Sunce je konacno zaslo ko ce se suncati videcemo.

Toma

pre 16 godina

Ako nam EU za ulazak u "predsoblje" trazi 15% teritorije ,koliko ce ( i sta ) traziti za ulazak u dnevni boravak?!
Mozda zele da nas "prime" samo u virtuelnom obliku - bez teritorija.
Recimo, samo domen .RS ...

observer

pre 16 godina

Kriza bivse yougoslavije nasatala je na Kosovo i tu ce naci kraj. Mislim da vecina srba zna da je Kosovo izgubljeno, ostaje da to shvate i njihovi predstavnici. Najbolje bi bilo da se sada Srbi okrecu sami sebi, jer dosta su se bavili drugima...jer samo tako ce osigurati bolju buducnost i za srbiju i za citav region.

pata

pre 16 godina

Gospodin Rupel se izuzetno zalaze da svoje reci sto bolje zakukulji i zamumulji na najnerazumljiviji moguci nacin, tako da nema onoga ko moze da mu bilo sta prigovori, jos manje postavlja pitanja. Ako ko smatara da se ce se problemi resiti na fazon: pricaj tako da te niko ne razume, mislim da niko ne moze ocekivati da Slovenija kao predsedavajuca EU niti zapoceti resavanje krize na Zapadnom Balkanu. Uocimo samo detalj o tome kako se promrmljavaju imena drzava koje ce Slovenija toboze podrzavati u pridruzivanju EU. A tek detaljcic oko par bezveznih glasica koja nikako ne remete nazovi jedinstveni stav po pitanju statusa, i od kojih nikoga nece boleti glava...Zaista, mi nije jasno kako iko moze iole ozbiljno da shvati ovakve izjave.

Mala

pre 16 godina

Neko je gore pominjao decu sa kosova, prodaju zemlje, izdaju. Ma zasto ih niko nije pitao pre par godina, kada su se selili u Srbiju, zasto to radite. Zasto im drzava nije ponudila vise para od ALBANACA da ostanu dole. Nego sada su svi patriote i svi kazu da nema cene za Kosovo. Ma dosta mi je tog LAZNOG patriotizma, hocu da zivim normarno, sa ili bez Kosova! Zasto smo mi uvek najpametniji?

Toleranti

pre 16 godina

Zivim u njemackoj, kad citam vase komentare siguran sam da ce te uskoro u EU pre nas, kad gledam ko vas vodi siguran sam da cemo mi (Albanci) prije stici, sa ovakvim politicarima morate vise cekati nego Turska. Zavisi ko dobije vas glas u januaru. Pozdrav iz Berlina.

P2PN

pre 16 godina

Šta se ministar unutrašnjih poslova pita o ulasku u Evropsku uniju? Nismo valda policijska država? Dobro nisu pitali za mišljenje ministra poljoprivrede.

bez iluzija

pre 16 godina

Nemojmo se zavaravati – da nas je EU zelela u svojoj zajednici, nasla bi nacina da to i uradi. Sadasnje, ubrzane ponude, jedino proisticu iz zelje da se sprece neki aranzmani sa Rusima. A, kad se ta 'opasnost ' otkloni, ostavice nas tamo gde smo i do sada bili. EU ima problema i sa sadasnjim clanicama, a kamoli jos sa pridoslim i to sa 'problemima'.

Cile

pre 16 godina

Verujem da Rupel zna vise od nas gradjana i ne prica napamet. Uopste ne bih bio iznenadjen da nasi foliraju sa pricom o Kosovu i da trguju oko EU. A kazu im da zbog naroda moraju da izigravaju partiote koje toboze ne daju Kosovo. Ne znam, samo kazem da ne bih bio iznenadjen.

ALO

pre 16 godina

Citat:
"Upitan koje zemlje zapadnog Balkana vidi kao buduće članove EU, šef slovenačke diplomatije je kazao da su to Hrvatska, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, ali i Kosovo i Albanija."

Bravo majstore, a koja je jos zemlja zapadnog Balkana ostala...

Oliver

pre 16 godina

Ne radi se ni o kakvoj razmeni Kosova za EU, a sto se tice buduce dece i milosti i nemilosti, ne vidim da zemlja Srbija nesto posebno brine o svojoj trenutnoj deci, stavise, eno decurlije pred stranim ambasadama, ako vec nisu zapalili. Tako da bih taj argument ostavio po strani. Sto se konkretne situacije tice, meni ovo sve vise mirise na (nekakvu prakticnu) podelu, sto je i najprirodnije resenje.

bez statusa

pre 16 godina

Bez obzira sta ko od politicara 'objasnjavao'i obecava, u EU cemo biti 'kolonija' tj. trecerazredna drzava i nacija. To najbolje poznaje i druga i treca generacija imigranata, a kamoli 'skorojevici'. U nasim je rukama da bar pokusamo da ne uvedemo buduce generacije u takav status.

Futuristic

pre 16 godina

Ako Srbija postuje 1244, sto ne priznaje Kosovske tablice, dokumente, itd.? Sto vise, 1244 jasno kaze da je ovaj sporazum privremeno resenje do utvrdivanja konacnog statusa Kosova. E pa sad, koji ce to status biti, mislim da se to vec zna.

A zamislite, koliko bi Srbija dobila, ako bi priznala Kosovo. Od para, pa do pomirivanja sa Albancima, i EU. Ovako, mislim da znamo ishod, ali se plasim da ga kazem i nadam se nece biti tako lose kao sto izgleda i kao sto je bilo proslih puta...

Ognjen

pre 16 godina

Sa ovakvom politickom elitom, kakvom nas je zlehuda sudbina castila u novijoj istoriji, necemo biti deo nicega, a najmanje neceg valjanog, tako da - hvala, gos'n Rupel, ali mi ni nismo drustvo za vas...

maki

pre 16 godina

Kosovo je izgubljeno 99 i tu ne moze niko ama bas nista da pomogne.
Srbija je sad okruzena EU i bice primljena zajedno sa ostalim ex yu drzavama u narednoj deceniji svidelo se to nekom ili ne.
Jedino kome ne odgovara da udjemo u EU su antievropske snage u Srbiji, kojima odgovara ovakavo stanje haosa.
Ocigledno je da oni zastupaju interese bogatih kojima odgovara monopol u Srbiji.
Antievropskim snagama odgovara da se odrzi ovakvo odvratno stanje u Srbiji-masa osiromasenih i obespravljenih gradjana bez perspektive sa jedne strane i sacica privilegovanih!
Odvratno!

miladin

pre 16 godina

Dakle, SSP potpisujemo 28. januara. Ako se ne varam, istog dana bi ministri EU trebalo da donesu odluku o slanju misije koja ce oznaciti pocetak osamostaljivanja Kosmeta. Pa, da li cemo taj sporazum potpisati pre ili posle donosenja odluke o misiji EU na Kosmetu?

Raja sirotinja

pre 16 godina

PRVO moramo da shvatimo da smo macka sa mentalitetom lava!
DRUGO ili da menjamo mentalitet ili da budemo sve snazniji i snazniji!
TRECE EU je sansa za koji god put od ova dva da izaberemo!
CETVRTO za sve treba vremena kao sto je trebalo vremena Albancima da nam otmu Kosovo i nama ce trebati da ga povatimo!
PETO nama rasprave da li treba da povratimo Kosovo. Niko nema pravo da vam uzme bilo sta pa cak i ono sto mozete ponova da kupite u prodavnici, a kamoli nesto sto su vam preci ostavili i staro je preko 800 god!

Ja

pre 16 godina

Po rezoluciji 1244 predvidjen je povratak srpskih institucija i cak vojske na Kosovo, tako da to uopste nije krsenje istoimene rezolucije. A to da Kosovo postaje zemlja bez Srba doprinosi prirodni narastaj Albanaca a ne politika Beograda.

Klin i ploca

pre 16 godina

DS i G17 su glasali za rezoluciju o vojnoj neutralnosti, iako im je saradnja sa EU i NATO navidno prioritet! DSS je rekao da oni koji budu potpisu dokument o stabilizaciji i pridruzivanju bez prethodne potvrde celovitosti Srbije, mogu slobodno da traze novu skupstinsku vecinu, jer oni na to nece pristati! Ko je ovde lud...?

Dima

pre 16 godina

Budalastine! Pa ovo je Ahtisari predlozio u svom planu. Malo se drugacije zvalo ali to je to. E sad, mi Srbi ne bi bili Srbi kad ne bi terali inat cak i onda kada uradimo onako kako nam ponude. Necemo bolje kad god mozemo da prodjemo losije. Ma ove nase politicare sve treba u zatvor zbog (kako ljudi iz tog nacionalistickog kruga vole da kazu) veleizdaje srpskih interesa i ugrozavanje bezbednosti gradjana.

Mashinovodja

pre 16 godina

G.Rupel je potpuno u pravu. Mi ovde smo i bez njega došli do tog zaključka, osim onih za koje je g. Rupel i dalje samo "bečki konjušar". Zbog tih i takvih je Kosovo izgubljeno. Nepovratno.

fadil_h

pre 16 godina

Drzava Srbija ce konstituisati organe lokalne samouprave na Kosovu kaze Prorokovic. Dakle Srbija ce prekrsiti rezoluciju 1244 koju inace prekrisla nekoliko puta. Ako drzava Srbija krsi rezoluciju 1244 onda nece vise imati pravo da se poziva na tu rezoluciju. Albanci naravno nece silom naterati srbe na Kosovo da priznaju Kosovo ali kako ce ti srbi ziveti na Kosovo van institucija Kosova to je pitanje. Koje dokumente ce oni koristiti, tablice na kolima itd. Sledece pitanje je da li ce sadasnje generacije srba pristati na takvu SAMOIZOLACIJU i to decenijama. Albanci ce prihvatiti njihove odluke o saradnji s organima vlasti Kosova ili ne, ali naravno nece prihvatiti nikakve paralelne snage bezbednosti kao sto se najavljuje. Srbi na Kosovo verovatno brzo ce videti ovakve pogubne politike Beograda i prihvatiti zajednicki zivot s vecinom na Kosovo nego stalnim tenzijama i konfrontacijama. Samoizolacijom, tenzijama i konfrontacijama se ne zivi tako da kao rezultat takve politike najpre bilo bi nemoguce za srpsku omladinu na Kosovo da zive na Kosovo u takvim okolnostima i trazili bi bolji zivot negde po Srbiji a kasnije taj put bi sledili i njihovi roditelji. Na ovakav nacin Srbija daje veliki doprinos da Kosovo postaje zemlja bez Srba.

stormbringer

pre 16 godina

Svi vi koji ste za razmenu Kosovo-EU treba da odete na Kosovo i da vidite kako je tamo! Svi vi koji bi tudju decu dali u milost i nemilost treba da se zapitate sta ce sutra biti sa vasom decom! Stvarno verujete da bi vas postovali na zapadu kada bi se prodali za saku evra! Ja sam prvi za jaku i stabilnu Srbiju ali nisam za to da izdam svoje sunarodnike! Pozdrav za sve one kojima je Kosovo u srcu, a vi ostali zapitajte se kakvi ste to ljudi i gde vam je cast.

Bokaso

pre 16 godina

Iako mislim da Albanci uopste nisu zasluzili novu drzavu i jos manje na ovakav nacin cini mi se da EU hoce da pomogne Srbiji amputacijom i posebnim tretmanom "obolelog" dela drzave dok bolest ne uzme maha. Srbija je evropska drzava i treba da gleda u buducnost pre svega!

Aleksandar, UK

pre 16 godina

Gospodinu Rupelu je rezolucija "za domace svrhe" pa je ne shvata ozbiljno bas kao sto nisu shvatali ozbiljno do pre godinu dana ni Rusku nameru da ulozi veto. Pokazalo se koliko su bili u pravu.

marko

pre 16 godina

Iz Hrvatske sam, ali sam za to da Srbija sama riješi pitanje Kosova. Meni se čini da se ovdje ponavlja slučaj Krajne u Hrvatskoj. Kosovo je teritorij Srbije i takav mora ostati.

Nenad

pre 16 godina

Pravi potez drzave Srbije bio bi da uputi poziv EU da preuzme misiju na Kosovu i Metohiji i to odmah prilikom potpisivanja ugovora o Stabilizaciji i pridruzivanju! To je jedini nacin na osnovu koga postoji mogucnost da se istovremeno sacuva KiM u sastavu Srbije i nastavi integracija u EU. Umesto da Srbija nametne sebe kao glavnog partnera EU u resavanju problema, nasi drzavni organi uporno nastavljaju konfrontaciju. Naravno da Ahtisarijev papir nije dobro resenje i treba ga potisnuti u drugi plan, ali trenutni postupci nas dovode u pat poziciju i vezuju nam ruke za bilo kakvu efikasnu reakciju.

Bojan

pre 16 godina

Ovaj potez je jedno veliko NE clanstvu Srbije u EU. Srbija nema sanse da prezivi van EU, kao sto je to Rupel nagovestio. Treba se pomiriti s cinjenicom da je Kosovo vec odavno izgubljeno i to zahvaljujuci tvrdoglavoj politici koju Srbija vodi.

Kosovac

pre 16 godina

Ja uopste vise nisam siguran da vecina Srba zeli u EU. Voleo bih da vidim nove ankete. A pored toga to moze jako da se izmeni nakon priznavanja Kosova, opet u korist evroskeptika. Tesko je objasniti zdravom razumu zasto EU ovo radi.

raspolozen_016

pre 16 godina

Kako je moguce biti nacionalista i patriota u Srbiji, koja je vodila pet ratova za deset godina, i ne poginuti? Da li znate neki istorijski primer srpskog patriote i nacionaliste, koji je ostao ziv? Da li je to Stevan Sindjelic, Knez Lazar Hrebeljanovic, Milos Obilic ... Kako to da su svi nasi nacionalisti ostali zivi, i jos uselili u trosobne stanove po Beogradu? Razmislite o tome ...

Djole

pre 16 godina

Rezolucija je za one budale koji još veruju da Kosovo neće postati nezavisna država. I naravno Kosovo će po svim izgledima pre postati članica EU nego Srbija.

raspolozen_016

pre 16 godina

Kako je moguce biti nacionalista i patriota u Srbiji, koja je vodila pet ratova za deset godina, i ne poginuti? Da li znate neki istorijski primer srpskog patriote i nacionaliste, koji je ostao ziv? Da li je to Stevan Sindjelic, Knez Lazar Hrebeljanovic, Milos Obilic ... Kako to da su svi nasi nacionalisti ostali zivi, i jos uselili u trosobne stanove po Beogradu? Razmislite o tome ...

Djole

pre 16 godina

Rezolucija je za one budale koji još veruju da Kosovo neće postati nezavisna država. I naravno Kosovo će po svim izgledima pre postati članica EU nego Srbija.

marko

pre 16 godina

Iz Hrvatske sam, ali sam za to da Srbija sama riješi pitanje Kosova. Meni se čini da se ovdje ponavlja slučaj Krajne u Hrvatskoj. Kosovo je teritorij Srbije i takav mora ostati.

Bojan

pre 16 godina

Ovaj potez je jedno veliko NE clanstvu Srbije u EU. Srbija nema sanse da prezivi van EU, kao sto je to Rupel nagovestio. Treba se pomiriti s cinjenicom da je Kosovo vec odavno izgubljeno i to zahvaljujuci tvrdoglavoj politici koju Srbija vodi.

stormbringer

pre 16 godina

Svi vi koji ste za razmenu Kosovo-EU treba da odete na Kosovo i da vidite kako je tamo! Svi vi koji bi tudju decu dali u milost i nemilost treba da se zapitate sta ce sutra biti sa vasom decom! Stvarno verujete da bi vas postovali na zapadu kada bi se prodali za saku evra! Ja sam prvi za jaku i stabilnu Srbiju ali nisam za to da izdam svoje sunarodnike! Pozdrav za sve one kojima je Kosovo u srcu, a vi ostali zapitajte se kakvi ste to ljudi i gde vam je cast.

Kosovac

pre 16 godina

Ja uopste vise nisam siguran da vecina Srba zeli u EU. Voleo bih da vidim nove ankete. A pored toga to moze jako da se izmeni nakon priznavanja Kosova, opet u korist evroskeptika. Tesko je objasniti zdravom razumu zasto EU ovo radi.

fadil_h

pre 16 godina

Drzava Srbija ce konstituisati organe lokalne samouprave na Kosovu kaze Prorokovic. Dakle Srbija ce prekrsiti rezoluciju 1244 koju inace prekrisla nekoliko puta. Ako drzava Srbija krsi rezoluciju 1244 onda nece vise imati pravo da se poziva na tu rezoluciju. Albanci naravno nece silom naterati srbe na Kosovo da priznaju Kosovo ali kako ce ti srbi ziveti na Kosovo van institucija Kosova to je pitanje. Koje dokumente ce oni koristiti, tablice na kolima itd. Sledece pitanje je da li ce sadasnje generacije srba pristati na takvu SAMOIZOLACIJU i to decenijama. Albanci ce prihvatiti njihove odluke o saradnji s organima vlasti Kosova ili ne, ali naravno nece prihvatiti nikakve paralelne snage bezbednosti kao sto se najavljuje. Srbi na Kosovo verovatno brzo ce videti ovakve pogubne politike Beograda i prihvatiti zajednicki zivot s vecinom na Kosovo nego stalnim tenzijama i konfrontacijama. Samoizolacijom, tenzijama i konfrontacijama se ne zivi tako da kao rezultat takve politike najpre bilo bi nemoguce za srpsku omladinu na Kosovo da zive na Kosovo u takvim okolnostima i trazili bi bolji zivot negde po Srbiji a kasnije taj put bi sledili i njihovi roditelji. Na ovakav nacin Srbija daje veliki doprinos da Kosovo postaje zemlja bez Srba.

Aleksandar, UK

pre 16 godina

Gospodinu Rupelu je rezolucija "za domace svrhe" pa je ne shvata ozbiljno bas kao sto nisu shvatali ozbiljno do pre godinu dana ni Rusku nameru da ulozi veto. Pokazalo se koliko su bili u pravu.

Nenad

pre 16 godina

Pravi potez drzave Srbije bio bi da uputi poziv EU da preuzme misiju na Kosovu i Metohiji i to odmah prilikom potpisivanja ugovora o Stabilizaciji i pridruzivanju! To je jedini nacin na osnovu koga postoji mogucnost da se istovremeno sacuva KiM u sastavu Srbije i nastavi integracija u EU. Umesto da Srbija nametne sebe kao glavnog partnera EU u resavanju problema, nasi drzavni organi uporno nastavljaju konfrontaciju. Naravno da Ahtisarijev papir nije dobro resenje i treba ga potisnuti u drugi plan, ali trenutni postupci nas dovode u pat poziciju i vezuju nam ruke za bilo kakvu efikasnu reakciju.

Mashinovodja

pre 16 godina

G.Rupel je potpuno u pravu. Mi ovde smo i bez njega došli do tog zaključka, osim onih za koje je g. Rupel i dalje samo "bečki konjušar". Zbog tih i takvih je Kosovo izgubljeno. Nepovratno.

Bokaso

pre 16 godina

Iako mislim da Albanci uopste nisu zasluzili novu drzavu i jos manje na ovakav nacin cini mi se da EU hoce da pomogne Srbiji amputacijom i posebnim tretmanom "obolelog" dela drzave dok bolest ne uzme maha. Srbija je evropska drzava i treba da gleda u buducnost pre svega!

Dima

pre 16 godina

Budalastine! Pa ovo je Ahtisari predlozio u svom planu. Malo se drugacije zvalo ali to je to. E sad, mi Srbi ne bi bili Srbi kad ne bi terali inat cak i onda kada uradimo onako kako nam ponude. Necemo bolje kad god mozemo da prodjemo losije. Ma ove nase politicare sve treba u zatvor zbog (kako ljudi iz tog nacionalistickog kruga vole da kazu) veleizdaje srpskih interesa i ugrozavanje bezbednosti gradjana.

Raja sirotinja

pre 16 godina

PRVO moramo da shvatimo da smo macka sa mentalitetom lava!
DRUGO ili da menjamo mentalitet ili da budemo sve snazniji i snazniji!
TRECE EU je sansa za koji god put od ova dva da izaberemo!
CETVRTO za sve treba vremena kao sto je trebalo vremena Albancima da nam otmu Kosovo i nama ce trebati da ga povatimo!
PETO nama rasprave da li treba da povratimo Kosovo. Niko nema pravo da vam uzme bilo sta pa cak i ono sto mozete ponova da kupite u prodavnici, a kamoli nesto sto su vam preci ostavili i staro je preko 800 god!

Ja

pre 16 godina

Po rezoluciji 1244 predvidjen je povratak srpskih institucija i cak vojske na Kosovo, tako da to uopste nije krsenje istoimene rezolucije. A to da Kosovo postaje zemlja bez Srba doprinosi prirodni narastaj Albanaca a ne politika Beograda.

maki

pre 16 godina

Kosovo je izgubljeno 99 i tu ne moze niko ama bas nista da pomogne.
Srbija je sad okruzena EU i bice primljena zajedno sa ostalim ex yu drzavama u narednoj deceniji svidelo se to nekom ili ne.
Jedino kome ne odgovara da udjemo u EU su antievropske snage u Srbiji, kojima odgovara ovakavo stanje haosa.
Ocigledno je da oni zastupaju interese bogatih kojima odgovara monopol u Srbiji.
Antievropskim snagama odgovara da se odrzi ovakvo odvratno stanje u Srbiji-masa osiromasenih i obespravljenih gradjana bez perspektive sa jedne strane i sacica privilegovanih!
Odvratno!

Futuristic

pre 16 godina

Ako Srbija postuje 1244, sto ne priznaje Kosovske tablice, dokumente, itd.? Sto vise, 1244 jasno kaze da je ovaj sporazum privremeno resenje do utvrdivanja konacnog statusa Kosova. E pa sad, koji ce to status biti, mislim da se to vec zna.

A zamislite, koliko bi Srbija dobila, ako bi priznala Kosovo. Od para, pa do pomirivanja sa Albancima, i EU. Ovako, mislim da znamo ishod, ali se plasim da ga kazem i nadam se nece biti tako lose kao sto izgleda i kao sto je bilo proslih puta...

bez iluzija

pre 16 godina

Nemojmo se zavaravati – da nas je EU zelela u svojoj zajednici, nasla bi nacina da to i uradi. Sadasnje, ubrzane ponude, jedino proisticu iz zelje da se sprece neki aranzmani sa Rusima. A, kad se ta 'opasnost ' otkloni, ostavice nas tamo gde smo i do sada bili. EU ima problema i sa sadasnjim clanicama, a kamoli jos sa pridoslim i to sa 'problemima'.

ALO

pre 16 godina

Citat:
"Upitan koje zemlje zapadnog Balkana vidi kao buduće članove EU, šef slovenačke diplomatije je kazao da su to Hrvatska, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, ali i Kosovo i Albanija."

Bravo majstore, a koja je jos zemlja zapadnog Balkana ostala...

Ognjen

pre 16 godina

Sa ovakvom politickom elitom, kakvom nas je zlehuda sudbina castila u novijoj istoriji, necemo biti deo nicega, a najmanje neceg valjanog, tako da - hvala, gos'n Rupel, ali mi ni nismo drustvo za vas...

Toleranti

pre 16 godina

Zivim u njemackoj, kad citam vase komentare siguran sam da ce te uskoro u EU pre nas, kad gledam ko vas vodi siguran sam da cemo mi (Albanci) prije stici, sa ovakvim politicarima morate vise cekati nego Turska. Zavisi ko dobije vas glas u januaru. Pozdrav iz Berlina.

P2PN

pre 16 godina

Šta se ministar unutrašnjih poslova pita o ulasku u Evropsku uniju? Nismo valda policijska država? Dobro nisu pitali za mišljenje ministra poljoprivrede.

Klin i ploca

pre 16 godina

DS i G17 su glasali za rezoluciju o vojnoj neutralnosti, iako im je saradnja sa EU i NATO navidno prioritet! DSS je rekao da oni koji budu potpisu dokument o stabilizaciji i pridruzivanju bez prethodne potvrde celovitosti Srbije, mogu slobodno da traze novu skupstinsku vecinu, jer oni na to nece pristati! Ko je ovde lud...?

miladin

pre 16 godina

Dakle, SSP potpisujemo 28. januara. Ako se ne varam, istog dana bi ministri EU trebalo da donesu odluku o slanju misije koja ce oznaciti pocetak osamostaljivanja Kosmeta. Pa, da li cemo taj sporazum potpisati pre ili posle donosenja odluke o misiji EU na Kosmetu?

Oliver

pre 16 godina

Ne radi se ni o kakvoj razmeni Kosova za EU, a sto se tice buduce dece i milosti i nemilosti, ne vidim da zemlja Srbija nesto posebno brine o svojoj trenutnoj deci, stavise, eno decurlije pred stranim ambasadama, ako vec nisu zapalili. Tako da bih taj argument ostavio po strani. Sto se konkretne situacije tice, meni ovo sve vise mirise na (nekakvu prakticnu) podelu, sto je i najprirodnije resenje.

bez statusa

pre 16 godina

Bez obzira sta ko od politicara 'objasnjavao'i obecava, u EU cemo biti 'kolonija' tj. trecerazredna drzava i nacija. To najbolje poznaje i druga i treca generacija imigranata, a kamoli 'skorojevici'. U nasim je rukama da bar pokusamo da ne uvedemo buduce generacije u takav status.

Cile

pre 16 godina

Verujem da Rupel zna vise od nas gradjana i ne prica napamet. Uopste ne bih bio iznenadjen da nasi foliraju sa pricom o Kosovu i da trguju oko EU. A kazu im da zbog naroda moraju da izigravaju partiote koje toboze ne daju Kosovo. Ne znam, samo kazem da ne bih bio iznenadjen.

observer

pre 16 godina

Kriza bivse yougoslavije nasatala je na Kosovo i tu ce naci kraj. Mislim da vecina srba zna da je Kosovo izgubljeno, ostaje da to shvate i njihovi predstavnici. Najbolje bi bilo da se sada Srbi okrecu sami sebi, jer dosta su se bavili drugima...jer samo tako ce osigurati bolju buducnost i za srbiju i za citav region.

Toma

pre 16 godina

Ako nam EU za ulazak u "predsoblje" trazi 15% teritorije ,koliko ce ( i sta ) traziti za ulazak u dnevni boravak?!
Mozda zele da nas "prime" samo u virtuelnom obliku - bez teritorija.
Recimo, samo domen .RS ...

hodja

pre 16 godina

Osvestite se ljudi,ko je veci patriota,onaj ko trguje sa Kosovom i ima milione i pun trbuh kruha,ili onaj ko prosi za parce hleba.Zna se sta se desilo sa kosovom 99 i tu je kraj.Okrenimo se tamo gde ce nam biti trbuh pun,jer vec i onako nasa omladina stoji u red pred stranim ambasadama za parce hleba."Patrote"na nasim ledjima ne trebamo,nek se okrenu motiki,odakle su dosli.Kad mozemo i bez brace crnogorce,moze bes svakoga.Rusi neka resavaju svoje probleme,mnogo smo dobili od njih do sada,ko se seca nedavne 99 i njene flote.Sunce je konacno zaslo ko ce se suncati videcemo.

Mala

pre 16 godina

Neko je gore pominjao decu sa kosova, prodaju zemlje, izdaju. Ma zasto ih niko nije pitao pre par godina, kada su se selili u Srbiju, zasto to radite. Zasto im drzava nije ponudila vise para od ALBANACA da ostanu dole. Nego sada su svi patriote i svi kazu da nema cene za Kosovo. Ma dosta mi je tog LAZNOG patriotizma, hocu da zivim normarno, sa ili bez Kosova! Zasto smo mi uvek najpametniji?

pata

pre 16 godina

Gospodin Rupel se izuzetno zalaze da svoje reci sto bolje zakukulji i zamumulji na najnerazumljiviji moguci nacin, tako da nema onoga ko moze da mu bilo sta prigovori, jos manje postavlja pitanja. Ako ko smatara da se ce se problemi resiti na fazon: pricaj tako da te niko ne razume, mislim da niko ne moze ocekivati da Slovenija kao predsedavajuca EU niti zapoceti resavanje krize na Zapadnom Balkanu. Uocimo samo detalj o tome kako se promrmljavaju imena drzava koje ce Slovenija toboze podrzavati u pridruzivanju EU. A tek detaljcic oko par bezveznih glasica koja nikako ne remete nazovi jedinstveni stav po pitanju statusa, i od kojih nikoga nece boleti glava...Zaista, mi nije jasno kako iko moze iole ozbiljno da shvati ovakve izjave.

raje

pre 16 godina

Ja se zaista nadam da su to dve razlicite stvari.
Ako se KIM jednostrano proglasi drzavom Srbija ne mora i ne treba da prizna tu novonastalu drzavu. I posledicno tome mora da ima plan kako ce se odnositi prema istoj.
Pregovore za ulazak u EU Srbija ce nastaviti (nema razloga da ih Srbija prekida-lopta je kod EU kako ce se odnositi prema Srbiji u novonastaloj situaciji).
Pa ovo nije neka filozofija.To je sta jedna drzava radi u ovakvoj situaciji.

marko

pre 16 godina

Iz Hrvatske sam, ali sam za to da Srbija sama riješi pitanje Kosova. Meni se čini da se ovdje ponavlja slučaj Krajne u Hrvatskoj. Kosovo je teritorij Srbije i takav mora ostati.

stormbringer

pre 16 godina

Svi vi koji ste za razmenu Kosovo-EU treba da odete na Kosovo i da vidite kako je tamo! Svi vi koji bi tudju decu dali u milost i nemilost treba da se zapitate sta ce sutra biti sa vasom decom! Stvarno verujete da bi vas postovali na zapadu kada bi se prodali za saku evra! Ja sam prvi za jaku i stabilnu Srbiju ali nisam za to da izdam svoje sunarodnike! Pozdrav za sve one kojima je Kosovo u srcu, a vi ostali zapitajte se kakvi ste to ljudi i gde vam je cast.

Djole

pre 16 godina

Rezolucija je za one budale koji još veruju da Kosovo neće postati nezavisna država. I naravno Kosovo će po svim izgledima pre postati članica EU nego Srbija.

Kosovac

pre 16 godina

Ja uopste vise nisam siguran da vecina Srba zeli u EU. Voleo bih da vidim nove ankete. A pored toga to moze jako da se izmeni nakon priznavanja Kosova, opet u korist evroskeptika. Tesko je objasniti zdravom razumu zasto EU ovo radi.

Bojan

pre 16 godina

Ovaj potez je jedno veliko NE clanstvu Srbije u EU. Srbija nema sanse da prezivi van EU, kao sto je to Rupel nagovestio. Treba se pomiriti s cinjenicom da je Kosovo vec odavno izgubljeno i to zahvaljujuci tvrdoglavoj politici koju Srbija vodi.

fadil_h

pre 16 godina

Drzava Srbija ce konstituisati organe lokalne samouprave na Kosovu kaze Prorokovic. Dakle Srbija ce prekrsiti rezoluciju 1244 koju inace prekrisla nekoliko puta. Ako drzava Srbija krsi rezoluciju 1244 onda nece vise imati pravo da se poziva na tu rezoluciju. Albanci naravno nece silom naterati srbe na Kosovo da priznaju Kosovo ali kako ce ti srbi ziveti na Kosovo van institucija Kosova to je pitanje. Koje dokumente ce oni koristiti, tablice na kolima itd. Sledece pitanje je da li ce sadasnje generacije srba pristati na takvu SAMOIZOLACIJU i to decenijama. Albanci ce prihvatiti njihove odluke o saradnji s organima vlasti Kosova ili ne, ali naravno nece prihvatiti nikakve paralelne snage bezbednosti kao sto se najavljuje. Srbi na Kosovo verovatno brzo ce videti ovakve pogubne politike Beograda i prihvatiti zajednicki zivot s vecinom na Kosovo nego stalnim tenzijama i konfrontacijama. Samoizolacijom, tenzijama i konfrontacijama se ne zivi tako da kao rezultat takve politike najpre bilo bi nemoguce za srpsku omladinu na Kosovo da zive na Kosovo u takvim okolnostima i trazili bi bolji zivot negde po Srbiji a kasnije taj put bi sledili i njihovi roditelji. Na ovakav nacin Srbija daje veliki doprinos da Kosovo postaje zemlja bez Srba.

Aleksandar, UK

pre 16 godina

Gospodinu Rupelu je rezolucija "za domace svrhe" pa je ne shvata ozbiljno bas kao sto nisu shvatali ozbiljno do pre godinu dana ni Rusku nameru da ulozi veto. Pokazalo se koliko su bili u pravu.

Mashinovodja

pre 16 godina

G.Rupel je potpuno u pravu. Mi ovde smo i bez njega došli do tog zaključka, osim onih za koje je g. Rupel i dalje samo "bečki konjušar". Zbog tih i takvih je Kosovo izgubljeno. Nepovratno.

raspolozen_016

pre 16 godina

Kako je moguce biti nacionalista i patriota u Srbiji, koja je vodila pet ratova za deset godina, i ne poginuti? Da li znate neki istorijski primer srpskog patriote i nacionaliste, koji je ostao ziv? Da li je to Stevan Sindjelic, Knez Lazar Hrebeljanovic, Milos Obilic ... Kako to da su svi nasi nacionalisti ostali zivi, i jos uselili u trosobne stanove po Beogradu? Razmislite o tome ...

Raja sirotinja

pre 16 godina

PRVO moramo da shvatimo da smo macka sa mentalitetom lava!
DRUGO ili da menjamo mentalitet ili da budemo sve snazniji i snazniji!
TRECE EU je sansa za koji god put od ova dva da izaberemo!
CETVRTO za sve treba vremena kao sto je trebalo vremena Albancima da nam otmu Kosovo i nama ce trebati da ga povatimo!
PETO nama rasprave da li treba da povratimo Kosovo. Niko nema pravo da vam uzme bilo sta pa cak i ono sto mozete ponova da kupite u prodavnici, a kamoli nesto sto su vam preci ostavili i staro je preko 800 god!

Ja

pre 16 godina

Po rezoluciji 1244 predvidjen je povratak srpskih institucija i cak vojske na Kosovo, tako da to uopste nije krsenje istoimene rezolucije. A to da Kosovo postaje zemlja bez Srba doprinosi prirodni narastaj Albanaca a ne politika Beograda.

Nenad

pre 16 godina

Pravi potez drzave Srbije bio bi da uputi poziv EU da preuzme misiju na Kosovu i Metohiji i to odmah prilikom potpisivanja ugovora o Stabilizaciji i pridruzivanju! To je jedini nacin na osnovu koga postoji mogucnost da se istovremeno sacuva KiM u sastavu Srbije i nastavi integracija u EU. Umesto da Srbija nametne sebe kao glavnog partnera EU u resavanju problema, nasi drzavni organi uporno nastavljaju konfrontaciju. Naravno da Ahtisarijev papir nije dobro resenje i treba ga potisnuti u drugi plan, ali trenutni postupci nas dovode u pat poziciju i vezuju nam ruke za bilo kakvu efikasnu reakciju.

Futuristic

pre 16 godina

Ako Srbija postuje 1244, sto ne priznaje Kosovske tablice, dokumente, itd.? Sto vise, 1244 jasno kaze da je ovaj sporazum privremeno resenje do utvrdivanja konacnog statusa Kosova. E pa sad, koji ce to status biti, mislim da se to vec zna.

A zamislite, koliko bi Srbija dobila, ako bi priznala Kosovo. Od para, pa do pomirivanja sa Albancima, i EU. Ovako, mislim da znamo ishod, ali se plasim da ga kazem i nadam se nece biti tako lose kao sto izgleda i kao sto je bilo proslih puta...

Bokaso

pre 16 godina

Iako mislim da Albanci uopste nisu zasluzili novu drzavu i jos manje na ovakav nacin cini mi se da EU hoce da pomogne Srbiji amputacijom i posebnim tretmanom "obolelog" dela drzave dok bolest ne uzme maha. Srbija je evropska drzava i treba da gleda u buducnost pre svega!

maki

pre 16 godina

Kosovo je izgubljeno 99 i tu ne moze niko ama bas nista da pomogne.
Srbija je sad okruzena EU i bice primljena zajedno sa ostalim ex yu drzavama u narednoj deceniji svidelo se to nekom ili ne.
Jedino kome ne odgovara da udjemo u EU su antievropske snage u Srbiji, kojima odgovara ovakavo stanje haosa.
Ocigledno je da oni zastupaju interese bogatih kojima odgovara monopol u Srbiji.
Antievropskim snagama odgovara da se odrzi ovakvo odvratno stanje u Srbiji-masa osiromasenih i obespravljenih gradjana bez perspektive sa jedne strane i sacica privilegovanih!
Odvratno!

Dima

pre 16 godina

Budalastine! Pa ovo je Ahtisari predlozio u svom planu. Malo se drugacije zvalo ali to je to. E sad, mi Srbi ne bi bili Srbi kad ne bi terali inat cak i onda kada uradimo onako kako nam ponude. Necemo bolje kad god mozemo da prodjemo losije. Ma ove nase politicare sve treba u zatvor zbog (kako ljudi iz tog nacionalistickog kruga vole da kazu) veleizdaje srpskih interesa i ugrozavanje bezbednosti gradjana.

bez iluzija

pre 16 godina

Nemojmo se zavaravati – da nas je EU zelela u svojoj zajednici, nasla bi nacina da to i uradi. Sadasnje, ubrzane ponude, jedino proisticu iz zelje da se sprece neki aranzmani sa Rusima. A, kad se ta 'opasnost ' otkloni, ostavice nas tamo gde smo i do sada bili. EU ima problema i sa sadasnjim clanicama, a kamoli jos sa pridoslim i to sa 'problemima'.

Toleranti

pre 16 godina

Zivim u njemackoj, kad citam vase komentare siguran sam da ce te uskoro u EU pre nas, kad gledam ko vas vodi siguran sam da cemo mi (Albanci) prije stici, sa ovakvim politicarima morate vise cekati nego Turska. Zavisi ko dobije vas glas u januaru. Pozdrav iz Berlina.

Ognjen

pre 16 godina

Sa ovakvom politickom elitom, kakvom nas je zlehuda sudbina castila u novijoj istoriji, necemo biti deo nicega, a najmanje neceg valjanog, tako da - hvala, gos'n Rupel, ali mi ni nismo drustvo za vas...

Cile

pre 16 godina

Verujem da Rupel zna vise od nas gradjana i ne prica napamet. Uopste ne bih bio iznenadjen da nasi foliraju sa pricom o Kosovu i da trguju oko EU. A kazu im da zbog naroda moraju da izigravaju partiote koje toboze ne daju Kosovo. Ne znam, samo kazem da ne bih bio iznenadjen.

bez statusa

pre 16 godina

Bez obzira sta ko od politicara 'objasnjavao'i obecava, u EU cemo biti 'kolonija' tj. trecerazredna drzava i nacija. To najbolje poznaje i druga i treca generacija imigranata, a kamoli 'skorojevici'. U nasim je rukama da bar pokusamo da ne uvedemo buduce generacije u takav status.

Oliver

pre 16 godina

Ne radi se ni o kakvoj razmeni Kosova za EU, a sto se tice buduce dece i milosti i nemilosti, ne vidim da zemlja Srbija nesto posebno brine o svojoj trenutnoj deci, stavise, eno decurlije pred stranim ambasadama, ako vec nisu zapalili. Tako da bih taj argument ostavio po strani. Sto se konkretne situacije tice, meni ovo sve vise mirise na (nekakvu prakticnu) podelu, sto je i najprirodnije resenje.

ALO

pre 16 godina

Citat:
"Upitan koje zemlje zapadnog Balkana vidi kao buduće članove EU, šef slovenačke diplomatije je kazao da su to Hrvatska, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, ali i Kosovo i Albanija."

Bravo majstore, a koja je jos zemlja zapadnog Balkana ostala...

P2PN

pre 16 godina

Šta se ministar unutrašnjih poslova pita o ulasku u Evropsku uniju? Nismo valda policijska država? Dobro nisu pitali za mišljenje ministra poljoprivrede.

Klin i ploca

pre 16 godina

DS i G17 su glasali za rezoluciju o vojnoj neutralnosti, iako im je saradnja sa EU i NATO navidno prioritet! DSS je rekao da oni koji budu potpisu dokument o stabilizaciji i pridruzivanju bez prethodne potvrde celovitosti Srbije, mogu slobodno da traze novu skupstinsku vecinu, jer oni na to nece pristati! Ko je ovde lud...?

miladin

pre 16 godina

Dakle, SSP potpisujemo 28. januara. Ako se ne varam, istog dana bi ministri EU trebalo da donesu odluku o slanju misije koja ce oznaciti pocetak osamostaljivanja Kosmeta. Pa, da li cemo taj sporazum potpisati pre ili posle donosenja odluke o misiji EU na Kosmetu?

Mala

pre 16 godina

Neko je gore pominjao decu sa kosova, prodaju zemlje, izdaju. Ma zasto ih niko nije pitao pre par godina, kada su se selili u Srbiju, zasto to radite. Zasto im drzava nije ponudila vise para od ALBANACA da ostanu dole. Nego sada su svi patriote i svi kazu da nema cene za Kosovo. Ma dosta mi je tog LAZNOG patriotizma, hocu da zivim normarno, sa ili bez Kosova! Zasto smo mi uvek najpametniji?

observer

pre 16 godina

Kriza bivse yougoslavije nasatala je na Kosovo i tu ce naci kraj. Mislim da vecina srba zna da je Kosovo izgubljeno, ostaje da to shvate i njihovi predstavnici. Najbolje bi bilo da se sada Srbi okrecu sami sebi, jer dosta su se bavili drugima...jer samo tako ce osigurati bolju buducnost i za srbiju i za citav region.

Toma

pre 16 godina

Ako nam EU za ulazak u "predsoblje" trazi 15% teritorije ,koliko ce ( i sta ) traziti za ulazak u dnevni boravak?!
Mozda zele da nas "prime" samo u virtuelnom obliku - bez teritorija.
Recimo, samo domen .RS ...

hodja

pre 16 godina

Osvestite se ljudi,ko je veci patriota,onaj ko trguje sa Kosovom i ima milione i pun trbuh kruha,ili onaj ko prosi za parce hleba.Zna se sta se desilo sa kosovom 99 i tu je kraj.Okrenimo se tamo gde ce nam biti trbuh pun,jer vec i onako nasa omladina stoji u red pred stranim ambasadama za parce hleba."Patrote"na nasim ledjima ne trebamo,nek se okrenu motiki,odakle su dosli.Kad mozemo i bez brace crnogorce,moze bes svakoga.Rusi neka resavaju svoje probleme,mnogo smo dobili od njih do sada,ko se seca nedavne 99 i njene flote.Sunce je konacno zaslo ko ce se suncati videcemo.

pata

pre 16 godina

Gospodin Rupel se izuzetno zalaze da svoje reci sto bolje zakukulji i zamumulji na najnerazumljiviji moguci nacin, tako da nema onoga ko moze da mu bilo sta prigovori, jos manje postavlja pitanja. Ako ko smatara da se ce se problemi resiti na fazon: pricaj tako da te niko ne razume, mislim da niko ne moze ocekivati da Slovenija kao predsedavajuca EU niti zapoceti resavanje krize na Zapadnom Balkanu. Uocimo samo detalj o tome kako se promrmljavaju imena drzava koje ce Slovenija toboze podrzavati u pridruzivanju EU. A tek detaljcic oko par bezveznih glasica koja nikako ne remete nazovi jedinstveni stav po pitanju statusa, i od kojih nikoga nece boleti glava...Zaista, mi nije jasno kako iko moze iole ozbiljno da shvati ovakve izjave.

raje

pre 16 godina

Ja se zaista nadam da su to dve razlicite stvari.
Ako se KIM jednostrano proglasi drzavom Srbija ne mora i ne treba da prizna tu novonastalu drzavu. I posledicno tome mora da ima plan kako ce se odnositi prema istoj.
Pregovore za ulazak u EU Srbija ce nastaviti (nema razloga da ih Srbija prekida-lopta je kod EU kako ce se odnositi prema Srbiji u novonastaloj situaciji).
Pa ovo nije neka filozofija.To je sta jedna drzava radi u ovakvoj situaciji.