Nedelja, 16.12.2007.

10:24

"Nezavisnosti Kosova ne može biti"

Srpski premijer Vojislav Koštunica izjavio da bi jednostrano proglašenje nezavisnosti Srbija proglasila pravno ništavim.

Izvor: Tanjug

"Nezavisnosti Kosova ne može biti" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

Julius

pre 16 godina

Sa takvim recnikom Kostunica bolje da ne ide na sednici SB, jer ce njegov govor biti veliki bumerang za Srbiju. A to da ce Srbija ponistiti odluku Kosova o proglasenju nezavisnosti, to je smesno i detinjasto. Otkud i od kada jedna drzava moze da ponisti neke odluke druge drzave? To mozda pise samo u nekim izmisljenim udzbenicima Kostunice, a u medjunarodnom pravu to nigde ne pise. Toliko je on legalista, da nista ne shvata od realnosti.

Kosovar in NY

pre 16 godina

Kostunica vlada Srbijom sa manje od 11% glasova ,a hoce i da Kosovo vlada Srbi sa manje od 5%
ako mozes u Srbij sa 11 % ne mozes na Kosovu .. naviko si ali to je kao sto kaze i sam Kostunica "krsenje povele UN :- )

Nexhi

pre 16 godina

Ako vec mozemo da biramo izmedju dva glavna grada kojima nazivi pocinju sa B, izvinite druze predsednice, ali mi camo izabrati onaj sa imenom Bondstil.
Salu na stranu ali poci na jedan sastanak kao sto je ovaj u SB sa ovakvim "pretnjama" i stavovima prema zapadu u najmanju ruku predstavlja veliko razocarenje u koje je gospodin predsednik upao.

vasilije knezevic

pre 16 godina

Jedan politicki ili uopste medjunarodni problem moze se tretirati na vise nacina. KiM je srpska pokrajina i to je srpski problem a ni u kom slucaju problem EU, USA, NATO ili na kraju Albanaca koji zive u toj pokrajini.Za svoje interese, strateske ili bilo koje druge, to se sve degenerisalo u nesto sasvim drugo nego sto je. Kritikovati predsjednika srpske vlade zato sto se zauzima za pokrajinu svoje zemlje je vise nego absurdno i neprijateljsko. Kritikovanje americkog predsjednika sto vodi rat u zemljama hiljadama kilometara daleko od USA smatra se neprijateljskim.Logicnost demokratske djelatnosti obavjestajnih medija mora se preispitati na bazi secundarnih interesa kojim se rukovode. Njihov opstanak se bazira na tome koliko su efektivni u razbijanju jedinstva, suverenosti i uopste stabilnosti zemlje u kojoj rade.
(vasilije knezevic, 16 dec.2007)

Lopovi istorije.

pre 16 godina

Evo kosturicina platforma za razvoj Kosova, ako slucajno Kosovo bude vraceno pod Srbijom: Provera legitimnost Albanaca na Kosovu. Prvi korak je srpska legtimacija. Ako to nemas, onda nisi ko si. Ova platforma je milseviceva platforma pracen unistenjem pasosa na granici, tokom proterivanja preko Prokletija. Milosevicev-kosturicina scenarija jos nastavi... Najnovi srpski mith je na pomolu... Posle 100 godina cucemo kako Albanci Kosova nisu sa Kosova isto kao SANA je ucila srpku mladinu kako Albanci nisu Iliri ili kako Turci naseljeli Kosovo turskim populacijom ili ..ili...Zvezda se rodila...

vivien nikolic

pre 16 godina

dosta je bilo ratova,vreme je da se gleda u bolju buducnost,srpski politicari okrenite se ka svetu,evropi,zar niste nista naucili sve ove godine ,sami necemo daleko stici ,misliteo novim generacijama ,nasa deca hoce bolju buducnost

ILIJA Drakulic, Toronto

pre 16 godina

Iako neko jako podseca na Eduarda Benesha, ne zivimo u 1938. godini. Zivimo u 2007 gonini. Albanija nije Nemacka i Srbija nije Chehoslovachka. Kosovo (i Metohija) nisu Sudetska Oblast. Ali, opet, neko svojom politikom mnogo podseca onog sa kojim braca Chesi danas ne mogu da se ponose. Kao sto danas citamo arhive NKVD-a i iz njih saznajemo ko je zaista bio "pan" Benesh, tako cemo (Boze zdravlje) za nekih pedesetak godina citati arhive KGB-a i saznati ko je zaista bio tovarish, pardon, gospodin Kostunica. Jedan tuzni palliacco u jednom jos tuznijem cirkusu.

komsija iz USA

pre 16 godina

na znam da li je kostunica premijer srbije ili gubernator rusije u srbiji. Bilo kako bilo to je za srbe da vide. Kostunica lici na onog lika " Alone Ranger" ne znam da li pamtite, ali eto kostunice sam u svetu brani svetsi poredak i medjunarodno pravo a ne moze svoj ustav da uvazava sa izborima. I jos ima obraza da govori da srbi sa kosova su glasali za ustav, pa ako su albanci grandjani srbije kako on tumaci pa i mi smo trebali da imamo pravo glasa, ali mislim da polako kapiram ne samo ja nego ceo svet, kostunica hoce kosovo bez albanaca. kako rece jednom ckala MAC....

Vojvođanin

pre 16 godina

Onda ni nezavisnosti Srbije ne može biti Koštunice jer je tvoj ustav većina Srba u Vojvodini proglasila ništavnim ne glasajući za njega!

a sword with two edges

pre 16 godina

Evo Kostunici (i za neke komentare ovde ako moze) nekih argumenata za nezavisnost Kosova:

1. verujem da ljudska prava jedne zajednice ili naroda stoje nad teritorijalnog integriteta jedne drzave. drzava ne moze imati absolutno pravo da rukovodi zemljom, nego treba da bude nagradena ili kaznjena u tom skladu i na primer, ako se ne odnosi kako treba, onda i secesija je moguca.

ko to odreduje? pa ocigledno, u ovom slucaju, vecina njih misli da kosovo "zasluzuje" nezavisnost. evo jednog kriterijuma. i sad, ako se mi albanci ne odnosimo dobro sa srbima na kosovu u slucaju njihove integracije u buducoj drzavi, onda nek i oni traze nezavisnost. ali nije lako doci do toga, jel su milion nas proterali i nekoliko hiljada ubili.

2. UN priznaje pravo za samo-opredelenje naroda.

3. rezolucija 1244 moze da se tumaci kao privremena, jel kaze da je na stazi dok se ne odredi buduci (finalni) status kosova, tako da nije 1244 bas nesto sto ne moze da se smeni.

4. mi smo prihvatili svaki plan medunarodne zajednice do sada, pocevsi sa Rugovom za onaj o skolama (a da ni to nije Srbija respektovala) do Rambujea (koja bi ostavila Kosovo unutar Srbije). Mislim da za to treba da budemo nagradeni. Ko odreduje nagradu? pa medunarodna zajednica, posto ne mozemo mi izaci iz ove planete. ovo je sto jeste. je li najbolje? verovatno nije, ali je svakako najpravednije (kao "institucija").

5. funkcionalnost Kosovo moze dobiti samo ako bude drzava zbog ekonomije, prosperiteta, da nema buducih problema (90% je ipak albanaca na kosovu, iako da ne bi bilo kfora, onda bismo bili 8 na 8 miliona jedni protiv drugih, ali postoj je nato tamo oko kosova, onda mozemo da uzmemo samo kosovo a lakse je ako se zadovolji 90% od koliko 5% jel one druge zajednice su svakim u zavisnosti od pravca duvanja vetra) , itd.

6. srbija nije nikad pokazala interesovanje za ljude dole, osim srba. zasto bi sad bilo drugacije? procitajte samo kostunicinu izjavu. verovatno u slucaju integracije kosova, prvo nesto sto bi uradio, bi pronasao one (15 njih jel ko bi dosao na Kosovu posle rata...iako na primer su dosli neki srbi sto rade za UN i druge institucije u Pristinu, pa sta ima veze...) sto su dosli iz albanije i makedonije i da ih protera mozda...

7. kosovo je ipak imalo dosta veliku autonomiju u vreme ex-Yu, cak je imala i svo predsednika-predstavnika. to se ne moze osporiti. a i mnogo druga prava.

7. historijski, iako bi u ovome ne bi hteo ulaziti jel ovde nema kraja i nikad se ne zna ko je prav, ali ipak, kosovo je imalo svoje granice i ime i u vreme otomanske imperije. da li je to srbija dobila pravedno ili ne, ne bi hteo u to ulaziti, jel nema veze.

8. ne bi hteo vise da udem u historiju, jel se mi zovemo ethnic albanians i recicemo da smo prvi, dok vi tvrdite da su vam sve crkve dole, itd., a historijski onda bi trebalo sve granice da budu pregledane.

9. kosovo nije isto kao osetija i abhazija ili baskija. tamo nije bilo masivnog proterivanja i hladnjaca, a u beogradu nije bilo bombi, tako da ne moze medunarodno pravo da bude univerzalan pristup svim problemima. medunarodno pravo je pravo tako da vazi za svakoga naravno (tako i za srbiju da uvazi narode koje zive tamo a ona nije), ali samo do jednog stepena, a taj stepen je Srbija na Kosovu, po misljenju gotovo svih, prekoracila.

....mogu ici jos (od vaseg referenduma i manje od 50% ljudih koji su za to glasali, a ipak usvojena, jel mi nismo bili na listama, do toga da status quo na kosovu nije odrziv, a posto nije odrziv, onda kosovo ili postaje "deo" srbije ili nezavisno. e sad mi vi recite, posto status quo ocigledno nije vise odrziv, da li biste vi hteli da se vratite pod okriljem srbije ako nikolic dobije 40% glasova. zato i svi smatraju da je nezavisnost "bolje" resenje), ali argumenata ima i na obe strane naravno. mislim ipak da je nezavisnost, malo manje losije resenje od drugih.

mir, pamet i bog s'nama.
hvala lepo i oprostite na dugom komentaru.

Sale86

pre 16 godina

Ne zelim da zvucim kao "narodni izdajnik" ili "nepatriota", ali procene su da na Kosmetu zivi negde izmedju 1'750'000 i 2'000'000 Albanaca. Recimo da uspemo da za zalenim stolom u Njujorku sacuvamo Kosmet. Pod uslovom da posle toga sve prodje relativno mirno i Kosmet se ponovo reintegrise sa Srbijom, dolazimo u situaciju da na sledecim parlamentarnim izborima mi imamo sigurno preko 1'000'000, a verovatno i citavih 1'500'000 Albanskih glasova. A to znaci - nema vlade bez Albanaca!!! A to opet znaci - problemi, VELIKI problemi.
Pa jos ako uz sve to dodamo ekonomku ruiniranost Kosmeta (a to je trenutno stanje) sa kojima nasa drzava treba da se izbori. A da ne pominjem kriminal i ostale posledice osmogodisnje anarhije...
Poenta ovoga je: Mnogo nas bre sve to kosta!

antracit

pre 16 godina

Samo primećujem da ni Srbije ne bi bilo,kao samostalne države, da nije bilo Crnogoraca i njihovog odvajanja.
Pa,naravno ,država koja izgubi ratove gubi i svoju teritoriju,to je istorija odavno pokazala.Versajskim mirom jedna od naših susednih zemalja izgubila je 2/3 svoje teritorije.Da li je ovo bilo pravedno,niko nije postavljao od strane međunarodne zajednice ni tada,a niti do današnjeg dana.Zato se u potpunosti slažem sa komentarom,koji je dao "pravnik",pa vi vidite...

jako zabrinut

pre 16 godina

Svaka mu je na mestu, svidjalo se to nekome ili ne. Kome se ne svidja, ne mora da cita i slusa, nek zivi u svojim uverenjima.

Inace, ne slazem se sa njim u toliko sto Albanci nemaju realno sta da proglase, oni nece imati nikakvu nezavisnost, mogu samo da proglase zavisnost od evropskih politicara, vojske i policije.
Ipak imajte na umu, rezolucija 1244 vazi i vazice jos mnogo godina.

nistavnost

pre 16 godina

Proglasavanje nistavnosti proglasavanja nezavisnosti Kosova je po definiciji nistavno.
Nalazimo se u vicioznom krugu nistavnosti u cijem se centru nalazi Kostunica.

Satir

pre 16 godina

Pragmatican stav koji se zasniva iskljucivo na cinjenicama, veoma je rizican za Srbiju u ovom trenutku. Treba biti veoma pazljiv sa iznosenjem cinjenica koje mnogima smetaju, nazalost trenutno istina i cinjenice bas nisu na ceni, ali je to jedini argument koji mi imamo.
Gubljenje teritorije na ovaj nacin za svaku drzavu je veliki poraz, koji je kroz istoriju ubrzo dovodio i do kraja drzave, svakako se Srbij ima za sta boriti!

Boks

pre 16 godina

Bice sta ce biti!Zapad pokusava sa najzescim pritiscima da u poslednjem trenutku primoraju Srbiju da prihvati nezavisnot i tako zbace i Ruse sa vrata.To se naravno nece dogoditi jer zapad razmislja veoma plitko:"ponudicemo Srbiji bolji zivot u EU i tako cemo resiti problem".Tesko!
Oni misle da su njihova merila(vise novca),merila za sve.
Kosovo sa Srpskim sankcijama ne moze napred.Pritskace zapad Srbiju da to ne moze tako ali prolaz gasovoda kroz Srbiju ce ih amortizovati.
U sustini Evropa je isfrustirana Rusijom i Amerikom.Evropa vec odavno prica u prazno i ne moze ama bas nista.Bolje da dobro razmisle sta ce biti u daljoj(blizoj)buducnosti.Rusija ce im u predstojecoj energetskoj krizi biti mnogo vise potrebna!

зоран

pre 16 godina

Ови Албанци баш немају аггумената за независност. Треба да се послуша воља грађана Космета? Па да ли треба да увек питамо становништво које има већину у неком делу земље како ће да живи да ли хоће самостално или...? Република Српска, Баскија, Каталуња, Тајван, Тибет, Палестина итд.

analitik

pre 16 godina

Ovaj koštunjavi je izgleda jedini na svetu koji vodi brigu za kojekakve cipre, kolonije itd. Bolje mu je da vodi brigu za ono zašto je masno plačan. Neka vodi brigu i za ono što će mu ostati. On izgleda pati od sindroma međunarodnog pravnog poretka i ako dobro zna da ga o tome niko ništa ne pita niti će ga ikada pitati jer je on zadnja r... na sviralu međunarodnog prava. Pored dosadašnjih rezultata poštovanja tog prava sa strane njegove zemlje a i matične zemlje majke Rusije najbolje bi bilo da se uopšte nigde ne pojavljuje jer je postao veći humorista nego mr. BEAN. Ko njega uopšte više sluša osim Rusa koji ionako nisu nikakav faktor za Kosovo. Oni su po demontaži svoje opreme iz Goleša završili svoju misiju na Kosovo. Tada su i dobro pokasirali svoj dolazak a bogami i odlazak. Koštunjavi mlati praznu slamu i to nikako da shvati, tu je njegov največi problem. Hvata se za slamku dok ne utone a utoniće vrlo brzo, samo je pitanje da li će sa tom slamkom povući i svoj narod sa sobom. On jako dobro zna da je prošlost ovoga vremena samo izgleda nije računao na to pa je tek sada shvatio da treba uraditi i nešto za sebe i svoje savetnike koji se uz njega bezkompromisno bogate u zadnjih meseci. Da bi to sakrio-li spremni su da naprave neki veći BUM na štetu toga naroda jer upravo od njega trebaju i da skriju trag jer zato što on radi jedinu i najveću štetu trpi i trpi će i dalje upravo taj narod. Verujte da je njemu do Kosova stalo isto kao do lanskog snega. Narode probudi se iz sna, iz te nočne more zvane Koštunica&co pred tobom su lepi dani i počni živeti normalno. Mani se Rusa, Kineza, Pakistanaca, Afganistanaca, Čečena i neznam koga više. Oni su jako daleko o nas, čak obični ljudi u tim zemljama verovatno i neznaju za nas dali smo na marsu, mesecu, jupiteru ili u Evropi. L.P. B92 (JEDINI OTVORENI PROZOR BUDUČNOSTI SRBIJE) SVAKA VAM ČAST.

fadil_h

pre 16 godina

Svi nagovestaji su da ce Kosovo biti proglasena nezavisna drzava najverovatnije posle izbora u Rusiji Marta 2008. Kosovo ce biti priznato od najmanje 20 drzava EU (moze ici do 23 do kraja 2008), pa ostale drzave kao SAD, Turska, Izrael, Makedonija, Albanija, Hrvatska, Kanada i td. Kosovo ce biti priznato u grupi od muslimanskih drzava, njih 56 i tako stizemo polako do broja 100 za kraj 2008. To je napisao jucerasnji Herald Tribune. Kada Kosovo bude priznato od 128 zemalja imace pravo da zatrazi i clanstvo u UN jer se postize magican broj od 2/3 clanica za prijem u tu organizaciju. A Kostunica, Curkin i ostali mogu da nastavljaju da obmanjuju narod koliko god hoce. Zivot ide dalje.

Vukasin

pre 16 godina

Srpska politika prema kosovu mora da zaboravi (magarecu) podrsku Rusije. Jedino takva moze da nastupa realno. Koliko je u interesu gradjana Srbije da im na teretu bude nerazvijeno kosovo vijekovima (pitajte njemce iz zapadne njemacke)? Rijesite se te bijede, to nam i zapad porucuje. Srbi sa Kosova moraju da imaju ogromne ekonomske privilegije, jer je sam njihov zivot dole cist primjer junastva. Cedomir Jovanovic, za koga se vezuje razne price, ipak pokazuje najvecu dozu svjestnosti i fleksiblnosti jer je imao Djindjica pored sebe koji mu je pokazao kako se rjesava kosovski problem. Nezavisnost kosova je mnogo bolje rjesenje za Srbiju nego autonomija o kojoj prica Kostunica. Nazalost predsjednik Tadic i stranka DS,kojom se ved dugo igraju Kostunica i Ilic, nije spreman da to saopsti gradjanima Srbije. Djindjic bi realnost priznao gradjanima mnogo ranije.
Pozdrav iz Republike Srpske.

Pravnik

pre 16 godina

V.Koštunica priča ono zašta misli da "prija ruskim ušima"!
Taj čovek zaista živi van vremena i prostora,real-političke situacije,a sebe smatra jedinim čovekom na zemaljskoj kugli koji je pozvan da tumači i odbrani međunarodno javno pravo!Kada se sve ovo sagleda svakom slobodnomislećem građaninu ove nesrećne zemlje je jasno o čumu se tu radi.
Pored ostalog V.Koštunica zaboravlja da je međunarodno pravo skup precendenata.On neće da prihvati da su postojale i da će postojati situacije kada zemlja koja izgubi rat i potpiše kapitulaciju gubi i deo teritorije.To se desilo posle I Svetskog rata,kada je Kraljevina SHS uvećala njenu teritoriju na račun teritorija koje su oduzete zemljama poraženim u tom ratu.Isto se dogodilo i posle II Svetskog rata.Tadašnja DFJ je uvećala svoju teritoriju na račun teritorija zemalja poraženih u tom ratu.
Juna 1999.godine u Kumanovu je potpisana kapitulacija.Sada je račun došao na naplatu.Toga moramo biti svesni uime preostalog dela od 88% teritorije i najvećeg dela građana ove nesrećne zemlje /Kosovi i Metohija čine samo 12% teritorije Srbije/,odnosno budućnosti kako države,tako i građana koji je čine.Pri tome se mora imati u vidu da je ovaj ubrzani proces započeo na Gazimestanu 1989.godine,te da se,sledstveno pravilnosti odvijanja društveno-istorijskih procesa,sada završava na istom mestu i to kao tragična posledica katastrofalne politike vođene od 1989.godine pa sve do danas.

Tužno je živeti u Koštunistanu.

Pravnik

Loredanski

pre 16 godina

Istina je, da nije bilo Milosevica ne bi bilo ove situacije u kojoj se nalazi i Srbija i Kosovo, samo sto Srbija na strani gubitnika a Kosovo na svom sigurnom putu svoje nezavisnosti. Greska nad greskama,da ih ne spominjem i tu ste gde ni sanjali niste, da bi Srbija isla protiv UCK medjunarodno priznatim pricipima ratovanja ne samo sto bije podrzali vec bi jos pomogli tehnikom i drugim sredstvima ali ne i protiv nenaoruzanih, zene i dece, pa bato niko nije vam kriv i na kraju samo jos ovo najbolje je da Srbija prizna kosovo i odmah insistira na potpisivanje plana kosovskog pregovarackog tima za 'pakt stabilnosti' jer ko zna kako ce se stvari dalje odvijati na ballkanu, vec sada ima jedan balans a za deset godina.... pa da ne bude jos ne ke druge greske.

s'poshtovanjem

(Vlast)a

pre 16 godina

Nece biti sto biti ne mora,a sve drugo zavisi od pametne ili lude glave.Srbija oskudeva prvim
a drugih i na izvoz imamo.
Necu da sirim pricu koju vi mozete po zelji da obrisete i kazete da 75 i vise procenata stanovnika Srbije sanja Kosovo i bez njega nikako ne moze,sto svi znamo da nije istina ali vi kazete da ne moze biti da neko ne misli sto i vi...
Dobro dosli u virtuelnu Srbiju 1388,1988...

Albos

pre 16 godina

Imam jedno pitanje za razumne ljudi u Srbiji.
Je li vam je ovakav ton poznat iz Milosevickih vremena? Da li iko normalan u Srbiji stvarno misli da sa nama albanicma mogu da igraju kao sa misem. Da li neko jos misli nas ignorisati ? Pa nece nikada vise bogami to ici. Bili pa proslo za sva vremena i neka to svima bude jasno

pozdrav

Newyork

pre 16 godina

Pa gos.Kostunica, Ujedinjene Nacije su stvorevina drzava koje sacinjavaju, a to su SAD ,Velika Britanija ,Francuska, Italija ....itd...i sve su ove drzave za nezavisnost Kosova. UN nije vanzemaljska sto se Vi naslonjavate toliko o UN. Vi mislite da je UN jedino Rusija u sta se vi i vasi istomislenici zavaravate.

Hogar

pre 16 godina

O cemu ovaj gospodin govori? Pa Kosovo je vec duze vreme nezavisno. To sto su dole strane vojne snage je trenutno stanje koje ce se promeniti samo u korist Kaosova a nikako Srbije. Dajte da jednom zavrsimo sa tim Kosovom (neka ovo tumaci kako ko hoce) i okrenemo se jedni drugima i ekonomiji koja je svuda u svetu najbitnija "obicnom gradjaninu". Moram da priznam da mi je vec duze vreme muka od politicara i njihovih igara koje nemaju nikakav drugi smisao i vezu sa narodom osim da im obezbede zadrzavanje vlasti i mogucnost da sa "gospodinom" Miskovicem podele jos koji deo kolaca koji je umesen od narodnih jaja.

Ivan

pre 16 godina

postovani gospodine premijeru,

da li ste mozda zaboravili da ste vi premijer Srbije a ne Rusije, kada se umesto srpskom narodu vecito obracate sovama, Rusima ... dajte molim vas jedan intervju i za neku nasu televiziju. Mozda bi trebalo da se preselite u Second Life, tamo bi i opravdali ulogu virtuelnog premijera koju sada sa pravom nosite.

jeger

pre 16 godina

Da.Da. Kada nas gospoda iz EU budu molila da se pridruže velikoj Federaciji RUBESA (Rusija-Belorusija-Srbija, moraće do stoje u redu pred Simićevom novootvorenom kancelarijom u Kosovskoj Mitrovici.

marko_zr

pre 16 godina

Tako je gospodine premijeru,u potpunosti Vas podrzavam. Konacno je doslo vreme da se zapadu saspe gorka istina u lice,jeste da smo mi mali i nemocni,ali i mala osa zna da ubode,pa 3 dana pece. Sreca nasa sto iza nas stoji Vladimir Vladimirovic Putin,nas andjeo cuvar,koji nas cuva i stiti nase interese u najtezim trenucima Srbije nakon Drugog Svetskog rata.

Pavle

pre 16 godina

Nije vazno sta ce Srbija da kaze, vec sta ce druge drzave da urade. Srbija je slaba i na jako losem glasu, a bas se i nije proslavila svojim ponasanjem prema Albancima. I danas se neguje govor mrznje.

Enver Kelmendi

pre 16 godina

Kosovo ne moze da bude nezavisna drzava kaze medjuostalog g.Kostunica,jer su Srbi na Kosovo izrazili svoju volju.Kada smo kod fontane zelja,onda koju volju su izrazili kosovski Albanci?Onda sta bi sa srpsku Makedoniju,srpsku Crnu Goru,srpsku Bosnu,srpsku Hercegovinu,srpski Dubrovnik,srpsku Dalmaciju,srpsku Liku,srpski Kordun,srpsku Slavoniju i srpsku Baranje?Zar Srbi u ovim teritorijama nisu hteli da zive zajedno sa Srbijom ili nisu mogli?Ostavite kosovske Srbe da zive svoje zivote u Kosovo onako kako mogu i umeju.Zar nije bilo dosta preseljavanje stanovnistva ka Srbiji?Severni deo Kosova ce da bude i jeste de fakto nezavisno od Kosova.Oni ce da upravljaju sa svojim zivotima u tim sredinama.Dok u juznom delu Kosova,gde su vecina,ce da upravljaju Srbi opstine po planu decentralizacije.Srbi koji ce da napustaju Kosovo,onda iz Srbije,ce da bacaju drva i kamenje na Vatikan,SAD i EU.

Jet.Shaq.

pre 16 godina

Ovaj Kostunica izgleda da je ..., pa on ne zna ni sta prica , kao prvo Rezulucija 1244 nije se osvojila da se to za uvek izdrzi, kako bi to Kostunicu i co. odgovaralo, sada mora da se ide napred i status Kosova da se resi sa realnom odlukom a to je "Nezavisnost" nista manje a i nista visei i tacka.
Drugo , SB UN. Moze da odluci za Status Kosova ali ne mora ako druge zemle Kosovu kao Nezavisnu drzavu akceptiraju, jel ni za Crnugoru jije toga bilo.

Trece, a sto bi rekao noj bez smisleni odgovor Kostunice je da su manje albanaca otisli u vreme rata a nakon toka puno vise vratili, po to je sramota sta on to prica , kao prvo on zan da samo u njemacku i u svizarsk zive oko 500.000 albanaca koji su od 80'ti godina do krajem 90'ti god. pobegli is Kosova zbog svakog dnevnog terora koja je Srbska policija u kosovu ucinila a onizive i dan danas tamo a da i ne nabrojim koliko su u drugim zapadnim zemlama. A 1999 god. su skoro jedan mil. ludi bili istjerani,a koji su se vecina povo vratili to zna celi svet koj je citao ili gledao medije a izgleda da ovaj premier negde u neki tajni bunker bio i nije nista od toga cuo,ili nije teo da cuje, a da su se vratili albanci sa albanije i sa makedonije to je svarno vic dana pa u Srbiju su sve maticne knjige pa neka i proveri neka vrati celu arkivu pa ce se videti koliko i takvi ima sto su na kosovu dosli, pa mislite malo logicno Kostunice Makedonija i Albanija su 10 puta stabilnije zemle nego Kosovo a da oni zele da zive u Kosovo ha,ha, gde nema posla gde nemaju krov pod glavom a i nikakve prespektive za zivot jedva zive Kosovarci tamo a kamo li drugi, kada bi rekli da su oni albanci od Makedonije i Albanije otisli u Hrvatsku ili u Sloveniu ili negde u zapadu onda bi vas verovao i ne bi napisao ovaj coment.

Tip za Kostunicu . kada se probudi neka prvo pere lice i nakon toga da popije jednu jaku kafu ,jel ne zna sta prica.

All. Prishtina

pre 16 godina

Za g-dina Kostunicu ne postoji ni nezavisnost Slovenije, Hrvatske, BiH, C. Gore, Makedonije. Covek jos zivi u proslosti, on je uronuo u duboki san i ne vidi realnost oko sebe. A tek izjava da su se Srbi sa Kosova izjasnili za zivot u Srbiji govori o njegovoj demokraticnosti i pravdoljubivosti. Pa ne zive samo Srbi na Kosovu ili on sanja da ce to ostvariti. Cini mi se da on zamislja novi aparthejd na Kosovu gde ce opet 5% stanovnistva upravljati sa 90%. Probudite se g-dine, sto pre se probudite bice bolje za oba naroda! i jos nesto , svaki komentar srpskog Premijera sve vise i vise udaljava Kosovo od Srbije.

Gizmo-DK

pre 16 godina

Sva sreca da je ceo svet video sta se dogadjalo u to vreme, i svi znaju zasto je NATO intervenisao. Ali ne mogu da razumem Kostunicu, i njegov moral,kako moze umanjivati sve to sto se dogodilo. Sigurno jos veruje da ce se vreme Milosevica vratiti..... Svaka njegova izjava je jos veci argument da svet vidi da Kosovari nemaju nikakvu buducnost u takvoj Srbiji gde duhovi proslosti jos vladaju. Meni je samo zao srbskog narado koji jos uvek ne razumije da tipovi, Kostunice, Nikolica i ostalih zajedno sa Putinovom Rusijom nece vam mnogo pomci. Skinite ih odjednom i idite napred prema civilizovanom svet.

A rezultata nema

pre 16 godina

Bla bla bla bla bla Kosovo bla bla bla bla bla 15% bla bla bla bla medjunarodno pravo bla bla bla bla nikad bla bla bla bla bla uvek bla bla bla bla dusa bla bla bla...

ali bogu

pre 16 godina

i ja ccu progllasiti pravno nisstavo Srbiju. Ali ipak mislim da Srbija treba da proglasi nisstavn ili nul Koshtunicu. Kosovo ide svojim putem
Pozdrav, Ali Bogu Pristina

Komshija

pre 16 godina

Koštunica je kazao da su "Srbi na Kosovu izrazili svoju volju: "Oni hoće da žive u Srbiji i podržali su Ustav Srbije"". da g. Vojo, a to su samo 5% stanovnistva te "srpske juzne pokrajine", a sta je volja 95% stanovnistva te "pokrajine"? da li su oni ucestvovali na referdumu za taj ustav? da li treba da se pitaju i oni, sto je njihov zahtev? Posle genocida te drzave nad tom 95% stanovnistva ona pretenduje da i dalje vlada sa som pokrajinom, gde je tu logika!?

SVD

pre 16 godina

Koštunica sigurno nije autoritet koji bi mogao da zaustavi neki proces u svetu. Ove njegove izjave služe samo njemu i naivnima. Bolje bi bilo da pristupi problemu malo realističnije i da kaže šta bi on i njegova Vlada uradili da im neko kaže: Evo vam Kosovo, pa rešite problem nezaposlenosti, zagađenosti opšte a posebno radioaktivne, snabdevanje energijom, naplaćivanje za usluge i naplaćivanje poreza i sl. Onda bi on pozkazao realistično ponašanje. Ovako je samo mlataranje praznom puškom. Napominjem da sam Srbin i da su mi interesi Srbije pred očima, ali Srbije bez Koštunice i njemu sličnih.

Nele

pre 16 godina

Moze Kostunica da proglasava sta hoce ali sve to nece naterati Albance da promene svoje misljenje po pitanju nezavisnosti. Nas jos veci problem je sto cemo se ogaditi celom svetu posto ih dovodimo u situaciju da se medjusobno zameraju zbog nas. Ali, sta Kostunicu briga, on ionako ne zna sta bi ako bi se pitanje Kosova resilo.

A rezultata nema

pre 16 godina

Bla bla bla bla bla Kosovo bla bla bla bla bla 15% bla bla bla bla medjunarodno pravo bla bla bla bla nikad bla bla bla bla bla uvek bla bla bla bla dusa bla bla bla...

SVD

pre 16 godina

Koštunica sigurno nije autoritet koji bi mogao da zaustavi neki proces u svetu. Ove njegove izjave služe samo njemu i naivnima. Bolje bi bilo da pristupi problemu malo realističnije i da kaže šta bi on i njegova Vlada uradili da im neko kaže: Evo vam Kosovo, pa rešite problem nezaposlenosti, zagađenosti opšte a posebno radioaktivne, snabdevanje energijom, naplaćivanje za usluge i naplaćivanje poreza i sl. Onda bi on pozkazao realistično ponašanje. Ovako je samo mlataranje praznom puškom. Napominjem da sam Srbin i da su mi interesi Srbije pred očima, ali Srbije bez Koštunice i njemu sličnih.

Gizmo-DK

pre 16 godina

Sva sreca da je ceo svet video sta se dogadjalo u to vreme, i svi znaju zasto je NATO intervenisao. Ali ne mogu da razumem Kostunicu, i njegov moral,kako moze umanjivati sve to sto se dogodilo. Sigurno jos veruje da ce se vreme Milosevica vratiti..... Svaka njegova izjava je jos veci argument da svet vidi da Kosovari nemaju nikakvu buducnost u takvoj Srbiji gde duhovi proslosti jos vladaju. Meni je samo zao srbskog narado koji jos uvek ne razumije da tipovi, Kostunice, Nikolica i ostalih zajedno sa Putinovom Rusijom nece vam mnogo pomci. Skinite ih odjednom i idite napred prema civilizovanom svet.

Komshija

pre 16 godina

Koštunica je kazao da su "Srbi na Kosovu izrazili svoju volju: "Oni hoće da žive u Srbiji i podržali su Ustav Srbije"". da g. Vojo, a to su samo 5% stanovnistva te "srpske juzne pokrajine", a sta je volja 95% stanovnistva te "pokrajine"? da li su oni ucestvovali na referdumu za taj ustav? da li treba da se pitaju i oni, sto je njihov zahtev? Posle genocida te drzave nad tom 95% stanovnistva ona pretenduje da i dalje vlada sa som pokrajinom, gde je tu logika!?

All. Prishtina

pre 16 godina

Za g-dina Kostunicu ne postoji ni nezavisnost Slovenije, Hrvatske, BiH, C. Gore, Makedonije. Covek jos zivi u proslosti, on je uronuo u duboki san i ne vidi realnost oko sebe. A tek izjava da su se Srbi sa Kosova izjasnili za zivot u Srbiji govori o njegovoj demokraticnosti i pravdoljubivosti. Pa ne zive samo Srbi na Kosovu ili on sanja da ce to ostvariti. Cini mi se da on zamislja novi aparthejd na Kosovu gde ce opet 5% stanovnistva upravljati sa 90%. Probudite se g-dine, sto pre se probudite bice bolje za oba naroda! i jos nesto , svaki komentar srpskog Premijera sve vise i vise udaljava Kosovo od Srbije.

Ivan

pre 16 godina

postovani gospodine premijeru,

da li ste mozda zaboravili da ste vi premijer Srbije a ne Rusije, kada se umesto srpskom narodu vecito obracate sovama, Rusima ... dajte molim vas jedan intervju i za neku nasu televiziju. Mozda bi trebalo da se preselite u Second Life, tamo bi i opravdali ulogu virtuelnog premijera koju sada sa pravom nosite.

Enver Kelmendi

pre 16 godina

Kosovo ne moze da bude nezavisna drzava kaze medjuostalog g.Kostunica,jer su Srbi na Kosovo izrazili svoju volju.Kada smo kod fontane zelja,onda koju volju su izrazili kosovski Albanci?Onda sta bi sa srpsku Makedoniju,srpsku Crnu Goru,srpsku Bosnu,srpsku Hercegovinu,srpski Dubrovnik,srpsku Dalmaciju,srpsku Liku,srpski Kordun,srpsku Slavoniju i srpsku Baranje?Zar Srbi u ovim teritorijama nisu hteli da zive zajedno sa Srbijom ili nisu mogli?Ostavite kosovske Srbe da zive svoje zivote u Kosovo onako kako mogu i umeju.Zar nije bilo dosta preseljavanje stanovnistva ka Srbiji?Severni deo Kosova ce da bude i jeste de fakto nezavisno od Kosova.Oni ce da upravljaju sa svojim zivotima u tim sredinama.Dok u juznom delu Kosova,gde su vecina,ce da upravljaju Srbi opstine po planu decentralizacije.Srbi koji ce da napustaju Kosovo,onda iz Srbije,ce da bacaju drva i kamenje na Vatikan,SAD i EU.

Pavle

pre 16 godina

Nije vazno sta ce Srbija da kaze, vec sta ce druge drzave da urade. Srbija je slaba i na jako losem glasu, a bas se i nije proslavila svojim ponasanjem prema Albancima. I danas se neguje govor mrznje.

Jet.Shaq.

pre 16 godina

Ovaj Kostunica izgleda da je ..., pa on ne zna ni sta prica , kao prvo Rezulucija 1244 nije se osvojila da se to za uvek izdrzi, kako bi to Kostunicu i co. odgovaralo, sada mora da se ide napred i status Kosova da se resi sa realnom odlukom a to je "Nezavisnost" nista manje a i nista visei i tacka.
Drugo , SB UN. Moze da odluci za Status Kosova ali ne mora ako druge zemle Kosovu kao Nezavisnu drzavu akceptiraju, jel ni za Crnugoru jije toga bilo.

Trece, a sto bi rekao noj bez smisleni odgovor Kostunice je da su manje albanaca otisli u vreme rata a nakon toka puno vise vratili, po to je sramota sta on to prica , kao prvo on zan da samo u njemacku i u svizarsk zive oko 500.000 albanaca koji su od 80'ti godina do krajem 90'ti god. pobegli is Kosova zbog svakog dnevnog terora koja je Srbska policija u kosovu ucinila a onizive i dan danas tamo a da i ne nabrojim koliko su u drugim zapadnim zemlama. A 1999 god. su skoro jedan mil. ludi bili istjerani,a koji su se vecina povo vratili to zna celi svet koj je citao ili gledao medije a izgleda da ovaj premier negde u neki tajni bunker bio i nije nista od toga cuo,ili nije teo da cuje, a da su se vratili albanci sa albanije i sa makedonije to je svarno vic dana pa u Srbiju su sve maticne knjige pa neka i proveri neka vrati celu arkivu pa ce se videti koliko i takvi ima sto su na kosovu dosli, pa mislite malo logicno Kostunice Makedonija i Albanija su 10 puta stabilnije zemle nego Kosovo a da oni zele da zive u Kosovo ha,ha, gde nema posla gde nemaju krov pod glavom a i nikakve prespektive za zivot jedva zive Kosovarci tamo a kamo li drugi, kada bi rekli da su oni albanci od Makedonije i Albanije otisli u Hrvatsku ili u Sloveniu ili negde u zapadu onda bi vas verovao i ne bi napisao ovaj coment.

Tip za Kostunicu . kada se probudi neka prvo pere lice i nakon toga da popije jednu jaku kafu ,jel ne zna sta prica.

marko_zr

pre 16 godina

Tako je gospodine premijeru,u potpunosti Vas podrzavam. Konacno je doslo vreme da se zapadu saspe gorka istina u lice,jeste da smo mi mali i nemocni,ali i mala osa zna da ubode,pa 3 dana pece. Sreca nasa sto iza nas stoji Vladimir Vladimirovic Putin,nas andjeo cuvar,koji nas cuva i stiti nase interese u najtezim trenucima Srbije nakon Drugog Svetskog rata.

Pravnik

pre 16 godina

V.Koštunica priča ono zašta misli da "prija ruskim ušima"!
Taj čovek zaista živi van vremena i prostora,real-političke situacije,a sebe smatra jedinim čovekom na zemaljskoj kugli koji je pozvan da tumači i odbrani međunarodno javno pravo!Kada se sve ovo sagleda svakom slobodnomislećem građaninu ove nesrećne zemlje je jasno o čumu se tu radi.
Pored ostalog V.Koštunica zaboravlja da je međunarodno pravo skup precendenata.On neće da prihvati da su postojale i da će postojati situacije kada zemlja koja izgubi rat i potpiše kapitulaciju gubi i deo teritorije.To se desilo posle I Svetskog rata,kada je Kraljevina SHS uvećala njenu teritoriju na račun teritorija koje su oduzete zemljama poraženim u tom ratu.Isto se dogodilo i posle II Svetskog rata.Tadašnja DFJ je uvećala svoju teritoriju na račun teritorija zemalja poraženih u tom ratu.
Juna 1999.godine u Kumanovu je potpisana kapitulacija.Sada je račun došao na naplatu.Toga moramo biti svesni uime preostalog dela od 88% teritorije i najvećeg dela građana ove nesrećne zemlje /Kosovi i Metohija čine samo 12% teritorije Srbije/,odnosno budućnosti kako države,tako i građana koji je čine.Pri tome se mora imati u vidu da je ovaj ubrzani proces započeo na Gazimestanu 1989.godine,te da se,sledstveno pravilnosti odvijanja društveno-istorijskih procesa,sada završava na istom mestu i to kao tragična posledica katastrofalne politike vođene od 1989.godine pa sve do danas.

Tužno je živeti u Koštunistanu.

Pravnik

ali bogu

pre 16 godina

i ja ccu progllasiti pravno nisstavo Srbiju. Ali ipak mislim da Srbija treba da proglasi nisstavn ili nul Koshtunicu. Kosovo ide svojim putem
Pozdrav, Ali Bogu Pristina

Newyork

pre 16 godina

Pa gos.Kostunica, Ujedinjene Nacije su stvorevina drzava koje sacinjavaju, a to su SAD ,Velika Britanija ,Francuska, Italija ....itd...i sve su ove drzave za nezavisnost Kosova. UN nije vanzemaljska sto se Vi naslonjavate toliko o UN. Vi mislite da je UN jedino Rusija u sta se vi i vasi istomislenici zavaravate.

Nele

pre 16 godina

Moze Kostunica da proglasava sta hoce ali sve to nece naterati Albance da promene svoje misljenje po pitanju nezavisnosti. Nas jos veci problem je sto cemo se ogaditi celom svetu posto ih dovodimo u situaciju da se medjusobno zameraju zbog nas. Ali, sta Kostunicu briga, on ionako ne zna sta bi ako bi se pitanje Kosova resilo.

jeger

pre 16 godina

Da.Da. Kada nas gospoda iz EU budu molila da se pridruže velikoj Federaciji RUBESA (Rusija-Belorusija-Srbija, moraće do stoje u redu pred Simićevom novootvorenom kancelarijom u Kosovskoj Mitrovici.

fadil_h

pre 16 godina

Svi nagovestaji su da ce Kosovo biti proglasena nezavisna drzava najverovatnije posle izbora u Rusiji Marta 2008. Kosovo ce biti priznato od najmanje 20 drzava EU (moze ici do 23 do kraja 2008), pa ostale drzave kao SAD, Turska, Izrael, Makedonija, Albanija, Hrvatska, Kanada i td. Kosovo ce biti priznato u grupi od muslimanskih drzava, njih 56 i tako stizemo polako do broja 100 za kraj 2008. To je napisao jucerasnji Herald Tribune. Kada Kosovo bude priznato od 128 zemalja imace pravo da zatrazi i clanstvo u UN jer se postize magican broj od 2/3 clanica za prijem u tu organizaciju. A Kostunica, Curkin i ostali mogu da nastavljaju da obmanjuju narod koliko god hoce. Zivot ide dalje.

Vukasin

pre 16 godina

Srpska politika prema kosovu mora da zaboravi (magarecu) podrsku Rusije. Jedino takva moze da nastupa realno. Koliko je u interesu gradjana Srbije da im na teretu bude nerazvijeno kosovo vijekovima (pitajte njemce iz zapadne njemacke)? Rijesite se te bijede, to nam i zapad porucuje. Srbi sa Kosova moraju da imaju ogromne ekonomske privilegije, jer je sam njihov zivot dole cist primjer junastva. Cedomir Jovanovic, za koga se vezuje razne price, ipak pokazuje najvecu dozu svjestnosti i fleksiblnosti jer je imao Djindjica pored sebe koji mu je pokazao kako se rjesava kosovski problem. Nezavisnost kosova je mnogo bolje rjesenje za Srbiju nego autonomija o kojoj prica Kostunica. Nazalost predsjednik Tadic i stranka DS,kojom se ved dugo igraju Kostunica i Ilic, nije spreman da to saopsti gradjanima Srbije. Djindjic bi realnost priznao gradjanima mnogo ranije.
Pozdrav iz Republike Srpske.

analitik

pre 16 godina

Ovaj koštunjavi je izgleda jedini na svetu koji vodi brigu za kojekakve cipre, kolonije itd. Bolje mu je da vodi brigu za ono zašto je masno plačan. Neka vodi brigu i za ono što će mu ostati. On izgleda pati od sindroma međunarodnog pravnog poretka i ako dobro zna da ga o tome niko ništa ne pita niti će ga ikada pitati jer je on zadnja r... na sviralu međunarodnog prava. Pored dosadašnjih rezultata poštovanja tog prava sa strane njegove zemlje a i matične zemlje majke Rusije najbolje bi bilo da se uopšte nigde ne pojavljuje jer je postao veći humorista nego mr. BEAN. Ko njega uopšte više sluša osim Rusa koji ionako nisu nikakav faktor za Kosovo. Oni su po demontaži svoje opreme iz Goleša završili svoju misiju na Kosovo. Tada su i dobro pokasirali svoj dolazak a bogami i odlazak. Koštunjavi mlati praznu slamu i to nikako da shvati, tu je njegov največi problem. Hvata se za slamku dok ne utone a utoniće vrlo brzo, samo je pitanje da li će sa tom slamkom povući i svoj narod sa sobom. On jako dobro zna da je prošlost ovoga vremena samo izgleda nije računao na to pa je tek sada shvatio da treba uraditi i nešto za sebe i svoje savetnike koji se uz njega bezkompromisno bogate u zadnjih meseci. Da bi to sakrio-li spremni su da naprave neki veći BUM na štetu toga naroda jer upravo od njega trebaju i da skriju trag jer zato što on radi jedinu i najveću štetu trpi i trpi će i dalje upravo taj narod. Verujte da je njemu do Kosova stalo isto kao do lanskog snega. Narode probudi se iz sna, iz te nočne more zvane Koštunica&co pred tobom su lepi dani i počni živeti normalno. Mani se Rusa, Kineza, Pakistanaca, Afganistanaca, Čečena i neznam koga više. Oni su jako daleko o nas, čak obični ljudi u tim zemljama verovatno i neznaju za nas dali smo na marsu, mesecu, jupiteru ili u Evropi. L.P. B92 (JEDINI OTVORENI PROZOR BUDUČNOSTI SRBIJE) SVAKA VAM ČAST.

Hogar

pre 16 godina

O cemu ovaj gospodin govori? Pa Kosovo je vec duze vreme nezavisno. To sto su dole strane vojne snage je trenutno stanje koje ce se promeniti samo u korist Kaosova a nikako Srbije. Dajte da jednom zavrsimo sa tim Kosovom (neka ovo tumaci kako ko hoce) i okrenemo se jedni drugima i ekonomiji koja je svuda u svetu najbitnija "obicnom gradjaninu". Moram da priznam da mi je vec duze vreme muka od politicara i njihovih igara koje nemaju nikakav drugi smisao i vezu sa narodom osim da im obezbede zadrzavanje vlasti i mogucnost da sa "gospodinom" Miskovicem podele jos koji deo kolaca koji je umesen od narodnih jaja.

Albos

pre 16 godina

Imam jedno pitanje za razumne ljudi u Srbiji.
Je li vam je ovakav ton poznat iz Milosevickih vremena? Da li iko normalan u Srbiji stvarno misli da sa nama albanicma mogu da igraju kao sa misem. Da li neko jos misli nas ignorisati ? Pa nece nikada vise bogami to ici. Bili pa proslo za sva vremena i neka to svima bude jasno

pozdrav

(Vlast)a

pre 16 godina

Nece biti sto biti ne mora,a sve drugo zavisi od pametne ili lude glave.Srbija oskudeva prvim
a drugih i na izvoz imamo.
Necu da sirim pricu koju vi mozete po zelji da obrisete i kazete da 75 i vise procenata stanovnika Srbije sanja Kosovo i bez njega nikako ne moze,sto svi znamo da nije istina ali vi kazete da ne moze biti da neko ne misli sto i vi...
Dobro dosli u virtuelnu Srbiju 1388,1988...

Sale86

pre 16 godina

Ne zelim da zvucim kao "narodni izdajnik" ili "nepatriota", ali procene su da na Kosmetu zivi negde izmedju 1'750'000 i 2'000'000 Albanaca. Recimo da uspemo da za zalenim stolom u Njujorku sacuvamo Kosmet. Pod uslovom da posle toga sve prodje relativno mirno i Kosmet se ponovo reintegrise sa Srbijom, dolazimo u situaciju da na sledecim parlamentarnim izborima mi imamo sigurno preko 1'000'000, a verovatno i citavih 1'500'000 Albanskih glasova. A to znaci - nema vlade bez Albanaca!!! A to opet znaci - problemi, VELIKI problemi.
Pa jos ako uz sve to dodamo ekonomku ruiniranost Kosmeta (a to je trenutno stanje) sa kojima nasa drzava treba da se izbori. A da ne pominjem kriminal i ostale posledice osmogodisnje anarhije...
Poenta ovoga je: Mnogo nas bre sve to kosta!

a sword with two edges

pre 16 godina

Evo Kostunici (i za neke komentare ovde ako moze) nekih argumenata za nezavisnost Kosova:

1. verujem da ljudska prava jedne zajednice ili naroda stoje nad teritorijalnog integriteta jedne drzave. drzava ne moze imati absolutno pravo da rukovodi zemljom, nego treba da bude nagradena ili kaznjena u tom skladu i na primer, ako se ne odnosi kako treba, onda i secesija je moguca.

ko to odreduje? pa ocigledno, u ovom slucaju, vecina njih misli da kosovo "zasluzuje" nezavisnost. evo jednog kriterijuma. i sad, ako se mi albanci ne odnosimo dobro sa srbima na kosovu u slucaju njihove integracije u buducoj drzavi, onda nek i oni traze nezavisnost. ali nije lako doci do toga, jel su milion nas proterali i nekoliko hiljada ubili.

2. UN priznaje pravo za samo-opredelenje naroda.

3. rezolucija 1244 moze da se tumaci kao privremena, jel kaze da je na stazi dok se ne odredi buduci (finalni) status kosova, tako da nije 1244 bas nesto sto ne moze da se smeni.

4. mi smo prihvatili svaki plan medunarodne zajednice do sada, pocevsi sa Rugovom za onaj o skolama (a da ni to nije Srbija respektovala) do Rambujea (koja bi ostavila Kosovo unutar Srbije). Mislim da za to treba da budemo nagradeni. Ko odreduje nagradu? pa medunarodna zajednica, posto ne mozemo mi izaci iz ove planete. ovo je sto jeste. je li najbolje? verovatno nije, ali je svakako najpravednije (kao "institucija").

5. funkcionalnost Kosovo moze dobiti samo ako bude drzava zbog ekonomije, prosperiteta, da nema buducih problema (90% je ipak albanaca na kosovu, iako da ne bi bilo kfora, onda bismo bili 8 na 8 miliona jedni protiv drugih, ali postoj je nato tamo oko kosova, onda mozemo da uzmemo samo kosovo a lakse je ako se zadovolji 90% od koliko 5% jel one druge zajednice su svakim u zavisnosti od pravca duvanja vetra) , itd.

6. srbija nije nikad pokazala interesovanje za ljude dole, osim srba. zasto bi sad bilo drugacije? procitajte samo kostunicinu izjavu. verovatno u slucaju integracije kosova, prvo nesto sto bi uradio, bi pronasao one (15 njih jel ko bi dosao na Kosovu posle rata...iako na primer su dosli neki srbi sto rade za UN i druge institucije u Pristinu, pa sta ima veze...) sto su dosli iz albanije i makedonije i da ih protera mozda...

7. kosovo je ipak imalo dosta veliku autonomiju u vreme ex-Yu, cak je imala i svo predsednika-predstavnika. to se ne moze osporiti. a i mnogo druga prava.

7. historijski, iako bi u ovome ne bi hteo ulaziti jel ovde nema kraja i nikad se ne zna ko je prav, ali ipak, kosovo je imalo svoje granice i ime i u vreme otomanske imperije. da li je to srbija dobila pravedno ili ne, ne bi hteo u to ulaziti, jel nema veze.

8. ne bi hteo vise da udem u historiju, jel se mi zovemo ethnic albanians i recicemo da smo prvi, dok vi tvrdite da su vam sve crkve dole, itd., a historijski onda bi trebalo sve granice da budu pregledane.

9. kosovo nije isto kao osetija i abhazija ili baskija. tamo nije bilo masivnog proterivanja i hladnjaca, a u beogradu nije bilo bombi, tako da ne moze medunarodno pravo da bude univerzalan pristup svim problemima. medunarodno pravo je pravo tako da vazi za svakoga naravno (tako i za srbiju da uvazi narode koje zive tamo a ona nije), ali samo do jednog stepena, a taj stepen je Srbija na Kosovu, po misljenju gotovo svih, prekoracila.

....mogu ici jos (od vaseg referenduma i manje od 50% ljudih koji su za to glasali, a ipak usvojena, jel mi nismo bili na listama, do toga da status quo na kosovu nije odrziv, a posto nije odrziv, onda kosovo ili postaje "deo" srbije ili nezavisno. e sad mi vi recite, posto status quo ocigledno nije vise odrziv, da li biste vi hteli da se vratite pod okriljem srbije ako nikolic dobije 40% glasova. zato i svi smatraju da je nezavisnost "bolje" resenje), ali argumenata ima i na obe strane naravno. mislim ipak da je nezavisnost, malo manje losije resenje od drugih.

mir, pamet i bog s'nama.
hvala lepo i oprostite na dugom komentaru.

Kosovar in NY

pre 16 godina

Kostunica vlada Srbijom sa manje od 11% glasova ,a hoce i da Kosovo vlada Srbi sa manje od 5%
ako mozes u Srbij sa 11 % ne mozes na Kosovu .. naviko si ali to je kao sto kaze i sam Kostunica "krsenje povele UN :- )

зоран

pre 16 godina

Ови Албанци баш немају аггумената за независност. Треба да се послуша воља грађана Космета? Па да ли треба да увек питамо становништво које има већину у неком делу земље како ће да живи да ли хоће самостално или...? Република Српска, Баскија, Каталуња, Тајван, Тибет, Палестина итд.

Lopovi istorije.

pre 16 godina

Evo kosturicina platforma za razvoj Kosova, ako slucajno Kosovo bude vraceno pod Srbijom: Provera legitimnost Albanaca na Kosovu. Prvi korak je srpska legtimacija. Ako to nemas, onda nisi ko si. Ova platforma je milseviceva platforma pracen unistenjem pasosa na granici, tokom proterivanja preko Prokletija. Milosevicev-kosturicina scenarija jos nastavi... Najnovi srpski mith je na pomolu... Posle 100 godina cucemo kako Albanci Kosova nisu sa Kosova isto kao SANA je ucila srpku mladinu kako Albanci nisu Iliri ili kako Turci naseljeli Kosovo turskim populacijom ili ..ili...Zvezda se rodila...

Loredanski

pre 16 godina

Istina je, da nije bilo Milosevica ne bi bilo ove situacije u kojoj se nalazi i Srbija i Kosovo, samo sto Srbija na strani gubitnika a Kosovo na svom sigurnom putu svoje nezavisnosti. Greska nad greskama,da ih ne spominjem i tu ste gde ni sanjali niste, da bi Srbija isla protiv UCK medjunarodno priznatim pricipima ratovanja ne samo sto bije podrzali vec bi jos pomogli tehnikom i drugim sredstvima ali ne i protiv nenaoruzanih, zene i dece, pa bato niko nije vam kriv i na kraju samo jos ovo najbolje je da Srbija prizna kosovo i odmah insistira na potpisivanje plana kosovskog pregovarackog tima za 'pakt stabilnosti' jer ko zna kako ce se stvari dalje odvijati na ballkanu, vec sada ima jedan balans a za deset godina.... pa da ne bude jos ne ke druge greske.

s'poshtovanjem

Vojvođanin

pre 16 godina

Onda ni nezavisnosti Srbije ne može biti Koštunice jer je tvoj ustav većina Srba u Vojvodini proglasila ništavnim ne glasajući za njega!

jako zabrinut

pre 16 godina

Svaka mu je na mestu, svidjalo se to nekome ili ne. Kome se ne svidja, ne mora da cita i slusa, nek zivi u svojim uverenjima.

Inace, ne slazem se sa njim u toliko sto Albanci nemaju realno sta da proglase, oni nece imati nikakvu nezavisnost, mogu samo da proglase zavisnost od evropskih politicara, vojske i policije.
Ipak imajte na umu, rezolucija 1244 vazi i vazice jos mnogo godina.

Satir

pre 16 godina

Pragmatican stav koji se zasniva iskljucivo na cinjenicama, veoma je rizican za Srbiju u ovom trenutku. Treba biti veoma pazljiv sa iznosenjem cinjenica koje mnogima smetaju, nazalost trenutno istina i cinjenice bas nisu na ceni, ali je to jedini argument koji mi imamo.
Gubljenje teritorije na ovaj nacin za svaku drzavu je veliki poraz, koji je kroz istoriju ubrzo dovodio i do kraja drzave, svakako se Srbij ima za sta boriti!

antracit

pre 16 godina

Samo primećujem da ni Srbije ne bi bilo,kao samostalne države, da nije bilo Crnogoraca i njihovog odvajanja.
Pa,naravno ,država koja izgubi ratove gubi i svoju teritoriju,to je istorija odavno pokazala.Versajskim mirom jedna od naših susednih zemalja izgubila je 2/3 svoje teritorije.Da li je ovo bilo pravedno,niko nije postavljao od strane međunarodne zajednice ni tada,a niti do današnjeg dana.Zato se u potpunosti slažem sa komentarom,koji je dao "pravnik",pa vi vidite...

Boks

pre 16 godina

Bice sta ce biti!Zapad pokusava sa najzescim pritiscima da u poslednjem trenutku primoraju Srbiju da prihvati nezavisnot i tako zbace i Ruse sa vrata.To se naravno nece dogoditi jer zapad razmislja veoma plitko:"ponudicemo Srbiji bolji zivot u EU i tako cemo resiti problem".Tesko!
Oni misle da su njihova merila(vise novca),merila za sve.
Kosovo sa Srpskim sankcijama ne moze napred.Pritskace zapad Srbiju da to ne moze tako ali prolaz gasovoda kroz Srbiju ce ih amortizovati.
U sustini Evropa je isfrustirana Rusijom i Amerikom.Evropa vec odavno prica u prazno i ne moze ama bas nista.Bolje da dobro razmisle sta ce biti u daljoj(blizoj)buducnosti.Rusija ce im u predstojecoj energetskoj krizi biti mnogo vise potrebna!

komsija iz USA

pre 16 godina

na znam da li je kostunica premijer srbije ili gubernator rusije u srbiji. Bilo kako bilo to je za srbe da vide. Kostunica lici na onog lika " Alone Ranger" ne znam da li pamtite, ali eto kostunice sam u svetu brani svetsi poredak i medjunarodno pravo a ne moze svoj ustav da uvazava sa izborima. I jos ima obraza da govori da srbi sa kosova su glasali za ustav, pa ako su albanci grandjani srbije kako on tumaci pa i mi smo trebali da imamo pravo glasa, ali mislim da polako kapiram ne samo ja nego ceo svet, kostunica hoce kosovo bez albanaca. kako rece jednom ckala MAC....

Julius

pre 16 godina

Sa takvim recnikom Kostunica bolje da ne ide na sednici SB, jer ce njegov govor biti veliki bumerang za Srbiju. A to da ce Srbija ponistiti odluku Kosova o proglasenju nezavisnosti, to je smesno i detinjasto. Otkud i od kada jedna drzava moze da ponisti neke odluke druge drzave? To mozda pise samo u nekim izmisljenim udzbenicima Kostunice, a u medjunarodnom pravu to nigde ne pise. Toliko je on legalista, da nista ne shvata od realnosti.

ILIJA Drakulic, Toronto

pre 16 godina

Iako neko jako podseca na Eduarda Benesha, ne zivimo u 1938. godini. Zivimo u 2007 gonini. Albanija nije Nemacka i Srbija nije Chehoslovachka. Kosovo (i Metohija) nisu Sudetska Oblast. Ali, opet, neko svojom politikom mnogo podseca onog sa kojim braca Chesi danas ne mogu da se ponose. Kao sto danas citamo arhive NKVD-a i iz njih saznajemo ko je zaista bio "pan" Benesh, tako cemo (Boze zdravlje) za nekih pedesetak godina citati arhive KGB-a i saznati ko je zaista bio tovarish, pardon, gospodin Kostunica. Jedan tuzni palliacco u jednom jos tuznijem cirkusu.

Nexhi

pre 16 godina

Ako vec mozemo da biramo izmedju dva glavna grada kojima nazivi pocinju sa B, izvinite druze predsednice, ali mi camo izabrati onaj sa imenom Bondstil.
Salu na stranu ali poci na jedan sastanak kao sto je ovaj u SB sa ovakvim "pretnjama" i stavovima prema zapadu u najmanju ruku predstavlja veliko razocarenje u koje je gospodin predsednik upao.

nistavnost

pre 16 godina

Proglasavanje nistavnosti proglasavanja nezavisnosti Kosova je po definiciji nistavno.
Nalazimo se u vicioznom krugu nistavnosti u cijem se centru nalazi Kostunica.

vasilije knezevic

pre 16 godina

Jedan politicki ili uopste medjunarodni problem moze se tretirati na vise nacina. KiM je srpska pokrajina i to je srpski problem a ni u kom slucaju problem EU, USA, NATO ili na kraju Albanaca koji zive u toj pokrajini.Za svoje interese, strateske ili bilo koje druge, to se sve degenerisalo u nesto sasvim drugo nego sto je. Kritikovati predsjednika srpske vlade zato sto se zauzima za pokrajinu svoje zemlje je vise nego absurdno i neprijateljsko. Kritikovanje americkog predsjednika sto vodi rat u zemljama hiljadama kilometara daleko od USA smatra se neprijateljskim.Logicnost demokratske djelatnosti obavjestajnih medija mora se preispitati na bazi secundarnih interesa kojim se rukovode. Njihov opstanak se bazira na tome koliko su efektivni u razbijanju jedinstva, suverenosti i uopste stabilnosti zemlje u kojoj rade.
(vasilije knezevic, 16 dec.2007)

vivien nikolic

pre 16 godina

dosta je bilo ratova,vreme je da se gleda u bolju buducnost,srpski politicari okrenite se ka svetu,evropi,zar niste nista naucili sve ove godine ,sami necemo daleko stici ,misliteo novim generacijama ,nasa deca hoce bolju buducnost

Gizmo-DK

pre 16 godina

Sva sreca da je ceo svet video sta se dogadjalo u to vreme, i svi znaju zasto je NATO intervenisao. Ali ne mogu da razumem Kostunicu, i njegov moral,kako moze umanjivati sve to sto se dogodilo. Sigurno jos veruje da ce se vreme Milosevica vratiti..... Svaka njegova izjava je jos veci argument da svet vidi da Kosovari nemaju nikakvu buducnost u takvoj Srbiji gde duhovi proslosti jos vladaju. Meni je samo zao srbskog narado koji jos uvek ne razumije da tipovi, Kostunice, Nikolica i ostalih zajedno sa Putinovom Rusijom nece vam mnogo pomci. Skinite ih odjednom i idite napred prema civilizovanom svet.

marko_zr

pre 16 godina

Tako je gospodine premijeru,u potpunosti Vas podrzavam. Konacno je doslo vreme da se zapadu saspe gorka istina u lice,jeste da smo mi mali i nemocni,ali i mala osa zna da ubode,pa 3 dana pece. Sreca nasa sto iza nas stoji Vladimir Vladimirovic Putin,nas andjeo cuvar,koji nas cuva i stiti nase interese u najtezim trenucima Srbije nakon Drugog Svetskog rata.

Komshija

pre 16 godina

Koštunica je kazao da su "Srbi na Kosovu izrazili svoju volju: "Oni hoće da žive u Srbiji i podržali su Ustav Srbije"". da g. Vojo, a to su samo 5% stanovnistva te "srpske juzne pokrajine", a sta je volja 95% stanovnistva te "pokrajine"? da li su oni ucestvovali na referdumu za taj ustav? da li treba da se pitaju i oni, sto je njihov zahtev? Posle genocida te drzave nad tom 95% stanovnistva ona pretenduje da i dalje vlada sa som pokrajinom, gde je tu logika!?

A rezultata nema

pre 16 godina

Bla bla bla bla bla Kosovo bla bla bla bla bla 15% bla bla bla bla medjunarodno pravo bla bla bla bla nikad bla bla bla bla bla uvek bla bla bla bla dusa bla bla bla...

Enver Kelmendi

pre 16 godina

Kosovo ne moze da bude nezavisna drzava kaze medjuostalog g.Kostunica,jer su Srbi na Kosovo izrazili svoju volju.Kada smo kod fontane zelja,onda koju volju su izrazili kosovski Albanci?Onda sta bi sa srpsku Makedoniju,srpsku Crnu Goru,srpsku Bosnu,srpsku Hercegovinu,srpski Dubrovnik,srpsku Dalmaciju,srpsku Liku,srpski Kordun,srpsku Slavoniju i srpsku Baranje?Zar Srbi u ovim teritorijama nisu hteli da zive zajedno sa Srbijom ili nisu mogli?Ostavite kosovske Srbe da zive svoje zivote u Kosovo onako kako mogu i umeju.Zar nije bilo dosta preseljavanje stanovnistva ka Srbiji?Severni deo Kosova ce da bude i jeste de fakto nezavisno od Kosova.Oni ce da upravljaju sa svojim zivotima u tim sredinama.Dok u juznom delu Kosova,gde su vecina,ce da upravljaju Srbi opstine po planu decentralizacije.Srbi koji ce da napustaju Kosovo,onda iz Srbije,ce da bacaju drva i kamenje na Vatikan,SAD i EU.

All. Prishtina

pre 16 godina

Za g-dina Kostunicu ne postoji ni nezavisnost Slovenije, Hrvatske, BiH, C. Gore, Makedonije. Covek jos zivi u proslosti, on je uronuo u duboki san i ne vidi realnost oko sebe. A tek izjava da su se Srbi sa Kosova izjasnili za zivot u Srbiji govori o njegovoj demokraticnosti i pravdoljubivosti. Pa ne zive samo Srbi na Kosovu ili on sanja da ce to ostvariti. Cini mi se da on zamislja novi aparthejd na Kosovu gde ce opet 5% stanovnistva upravljati sa 90%. Probudite se g-dine, sto pre se probudite bice bolje za oba naroda! i jos nesto , svaki komentar srpskog Premijera sve vise i vise udaljava Kosovo od Srbije.

Jet.Shaq.

pre 16 godina

Ovaj Kostunica izgleda da je ..., pa on ne zna ni sta prica , kao prvo Rezulucija 1244 nije se osvojila da se to za uvek izdrzi, kako bi to Kostunicu i co. odgovaralo, sada mora da se ide napred i status Kosova da se resi sa realnom odlukom a to je "Nezavisnost" nista manje a i nista visei i tacka.
Drugo , SB UN. Moze da odluci za Status Kosova ali ne mora ako druge zemle Kosovu kao Nezavisnu drzavu akceptiraju, jel ni za Crnugoru jije toga bilo.

Trece, a sto bi rekao noj bez smisleni odgovor Kostunice je da su manje albanaca otisli u vreme rata a nakon toka puno vise vratili, po to je sramota sta on to prica , kao prvo on zan da samo u njemacku i u svizarsk zive oko 500.000 albanaca koji su od 80'ti godina do krajem 90'ti god. pobegli is Kosova zbog svakog dnevnog terora koja je Srbska policija u kosovu ucinila a onizive i dan danas tamo a da i ne nabrojim koliko su u drugim zapadnim zemlama. A 1999 god. su skoro jedan mil. ludi bili istjerani,a koji su se vecina povo vratili to zna celi svet koj je citao ili gledao medije a izgleda da ovaj premier negde u neki tajni bunker bio i nije nista od toga cuo,ili nije teo da cuje, a da su se vratili albanci sa albanije i sa makedonije to je svarno vic dana pa u Srbiju su sve maticne knjige pa neka i proveri neka vrati celu arkivu pa ce se videti koliko i takvi ima sto su na kosovu dosli, pa mislite malo logicno Kostunice Makedonija i Albanija su 10 puta stabilnije zemle nego Kosovo a da oni zele da zive u Kosovo ha,ha, gde nema posla gde nemaju krov pod glavom a i nikakve prespektive za zivot jedva zive Kosovarci tamo a kamo li drugi, kada bi rekli da su oni albanci od Makedonije i Albanije otisli u Hrvatsku ili u Sloveniu ili negde u zapadu onda bi vas verovao i ne bi napisao ovaj coment.

Tip za Kostunicu . kada se probudi neka prvo pere lice i nakon toga da popije jednu jaku kafu ,jel ne zna sta prica.

ali bogu

pre 16 godina

i ja ccu progllasiti pravno nisstavo Srbiju. Ali ipak mislim da Srbija treba da proglasi nisstavn ili nul Koshtunicu. Kosovo ide svojim putem
Pozdrav, Ali Bogu Pristina

SVD

pre 16 godina

Koštunica sigurno nije autoritet koji bi mogao da zaustavi neki proces u svetu. Ove njegove izjave služe samo njemu i naivnima. Bolje bi bilo da pristupi problemu malo realističnije i da kaže šta bi on i njegova Vlada uradili da im neko kaže: Evo vam Kosovo, pa rešite problem nezaposlenosti, zagađenosti opšte a posebno radioaktivne, snabdevanje energijom, naplaćivanje za usluge i naplaćivanje poreza i sl. Onda bi on pozkazao realistično ponašanje. Ovako je samo mlataranje praznom puškom. Napominjem da sam Srbin i da su mi interesi Srbije pred očima, ali Srbije bez Koštunice i njemu sličnih.

Newyork

pre 16 godina

Pa gos.Kostunica, Ujedinjene Nacije su stvorevina drzava koje sacinjavaju, a to su SAD ,Velika Britanija ,Francuska, Italija ....itd...i sve su ove drzave za nezavisnost Kosova. UN nije vanzemaljska sto se Vi naslonjavate toliko o UN. Vi mislite da je UN jedino Rusija u sta se vi i vasi istomislenici zavaravate.

Pavle

pre 16 godina

Nije vazno sta ce Srbija da kaze, vec sta ce druge drzave da urade. Srbija je slaba i na jako losem glasu, a bas se i nije proslavila svojim ponasanjem prema Albancima. I danas se neguje govor mrznje.

Ivan

pre 16 godina

postovani gospodine premijeru,

da li ste mozda zaboravili da ste vi premijer Srbije a ne Rusije, kada se umesto srpskom narodu vecito obracate sovama, Rusima ... dajte molim vas jedan intervju i za neku nasu televiziju. Mozda bi trebalo da se preselite u Second Life, tamo bi i opravdali ulogu virtuelnog premijera koju sada sa pravom nosite.

Pravnik

pre 16 godina

V.Koštunica priča ono zašta misli da "prija ruskim ušima"!
Taj čovek zaista živi van vremena i prostora,real-političke situacije,a sebe smatra jedinim čovekom na zemaljskoj kugli koji je pozvan da tumači i odbrani međunarodno javno pravo!Kada se sve ovo sagleda svakom slobodnomislećem građaninu ove nesrećne zemlje je jasno o čumu se tu radi.
Pored ostalog V.Koštunica zaboravlja da je međunarodno pravo skup precendenata.On neće da prihvati da su postojale i da će postojati situacije kada zemlja koja izgubi rat i potpiše kapitulaciju gubi i deo teritorije.To se desilo posle I Svetskog rata,kada je Kraljevina SHS uvećala njenu teritoriju na račun teritorija koje su oduzete zemljama poraženim u tom ratu.Isto se dogodilo i posle II Svetskog rata.Tadašnja DFJ je uvećala svoju teritoriju na račun teritorija zemalja poraženih u tom ratu.
Juna 1999.godine u Kumanovu je potpisana kapitulacija.Sada je račun došao na naplatu.Toga moramo biti svesni uime preostalog dela od 88% teritorije i najvećeg dela građana ove nesrećne zemlje /Kosovi i Metohija čine samo 12% teritorije Srbije/,odnosno budućnosti kako države,tako i građana koji je čine.Pri tome se mora imati u vidu da je ovaj ubrzani proces započeo na Gazimestanu 1989.godine,te da se,sledstveno pravilnosti odvijanja društveno-istorijskih procesa,sada završava na istom mestu i to kao tragična posledica katastrofalne politike vođene od 1989.godine pa sve do danas.

Tužno je živeti u Koštunistanu.

Pravnik

Albos

pre 16 godina

Imam jedno pitanje za razumne ljudi u Srbiji.
Je li vam je ovakav ton poznat iz Milosevickih vremena? Da li iko normalan u Srbiji stvarno misli da sa nama albanicma mogu da igraju kao sa misem. Da li neko jos misli nas ignorisati ? Pa nece nikada vise bogami to ici. Bili pa proslo za sva vremena i neka to svima bude jasno

pozdrav

Nele

pre 16 godina

Moze Kostunica da proglasava sta hoce ali sve to nece naterati Albance da promene svoje misljenje po pitanju nezavisnosti. Nas jos veci problem je sto cemo se ogaditi celom svetu posto ih dovodimo u situaciju da se medjusobno zameraju zbog nas. Ali, sta Kostunicu briga, on ionako ne zna sta bi ako bi se pitanje Kosova resilo.

Hogar

pre 16 godina

O cemu ovaj gospodin govori? Pa Kosovo je vec duze vreme nezavisno. To sto su dole strane vojne snage je trenutno stanje koje ce se promeniti samo u korist Kaosova a nikako Srbije. Dajte da jednom zavrsimo sa tim Kosovom (neka ovo tumaci kako ko hoce) i okrenemo se jedni drugima i ekonomiji koja je svuda u svetu najbitnija "obicnom gradjaninu". Moram da priznam da mi je vec duze vreme muka od politicara i njihovih igara koje nemaju nikakav drugi smisao i vezu sa narodom osim da im obezbede zadrzavanje vlasti i mogucnost da sa "gospodinom" Miskovicem podele jos koji deo kolaca koji je umesen od narodnih jaja.

jeger

pre 16 godina

Da.Da. Kada nas gospoda iz EU budu molila da se pridruže velikoj Federaciji RUBESA (Rusija-Belorusija-Srbija, moraće do stoje u redu pred Simićevom novootvorenom kancelarijom u Kosovskoj Mitrovici.

Loredanski

pre 16 godina

Istina je, da nije bilo Milosevica ne bi bilo ove situacije u kojoj se nalazi i Srbija i Kosovo, samo sto Srbija na strani gubitnika a Kosovo na svom sigurnom putu svoje nezavisnosti. Greska nad greskama,da ih ne spominjem i tu ste gde ni sanjali niste, da bi Srbija isla protiv UCK medjunarodno priznatim pricipima ratovanja ne samo sto bije podrzali vec bi jos pomogli tehnikom i drugim sredstvima ali ne i protiv nenaoruzanih, zene i dece, pa bato niko nije vam kriv i na kraju samo jos ovo najbolje je da Srbija prizna kosovo i odmah insistira na potpisivanje plana kosovskog pregovarackog tima za 'pakt stabilnosti' jer ko zna kako ce se stvari dalje odvijati na ballkanu, vec sada ima jedan balans a za deset godina.... pa da ne bude jos ne ke druge greske.

s'poshtovanjem

analitik

pre 16 godina

Ovaj koštunjavi je izgleda jedini na svetu koji vodi brigu za kojekakve cipre, kolonije itd. Bolje mu je da vodi brigu za ono zašto je masno plačan. Neka vodi brigu i za ono što će mu ostati. On izgleda pati od sindroma međunarodnog pravnog poretka i ako dobro zna da ga o tome niko ništa ne pita niti će ga ikada pitati jer je on zadnja r... na sviralu međunarodnog prava. Pored dosadašnjih rezultata poštovanja tog prava sa strane njegove zemlje a i matične zemlje majke Rusije najbolje bi bilo da se uopšte nigde ne pojavljuje jer je postao veći humorista nego mr. BEAN. Ko njega uopšte više sluša osim Rusa koji ionako nisu nikakav faktor za Kosovo. Oni su po demontaži svoje opreme iz Goleša završili svoju misiju na Kosovo. Tada su i dobro pokasirali svoj dolazak a bogami i odlazak. Koštunjavi mlati praznu slamu i to nikako da shvati, tu je njegov največi problem. Hvata se za slamku dok ne utone a utoniće vrlo brzo, samo je pitanje da li će sa tom slamkom povući i svoj narod sa sobom. On jako dobro zna da je prošlost ovoga vremena samo izgleda nije računao na to pa je tek sada shvatio da treba uraditi i nešto za sebe i svoje savetnike koji se uz njega bezkompromisno bogate u zadnjih meseci. Da bi to sakrio-li spremni su da naprave neki veći BUM na štetu toga naroda jer upravo od njega trebaju i da skriju trag jer zato što on radi jedinu i najveću štetu trpi i trpi će i dalje upravo taj narod. Verujte da je njemu do Kosova stalo isto kao do lanskog snega. Narode probudi se iz sna, iz te nočne more zvane Koštunica&co pred tobom su lepi dani i počni živeti normalno. Mani se Rusa, Kineza, Pakistanaca, Afganistanaca, Čečena i neznam koga više. Oni su jako daleko o nas, čak obični ljudi u tim zemljama verovatno i neznaju za nas dali smo na marsu, mesecu, jupiteru ili u Evropi. L.P. B92 (JEDINI OTVORENI PROZOR BUDUČNOSTI SRBIJE) SVAKA VAM ČAST.

зоран

pre 16 godina

Ови Албанци баш немају аггумената за независност. Треба да се послуша воља грађана Космета? Па да ли треба да увек питамо становништво које има већину у неком делу земље како ће да живи да ли хоће самостално или...? Република Српска, Баскија, Каталуња, Тајван, Тибет, Палестина итд.

fadil_h

pre 16 godina

Svi nagovestaji su da ce Kosovo biti proglasena nezavisna drzava najverovatnije posle izbora u Rusiji Marta 2008. Kosovo ce biti priznato od najmanje 20 drzava EU (moze ici do 23 do kraja 2008), pa ostale drzave kao SAD, Turska, Izrael, Makedonija, Albanija, Hrvatska, Kanada i td. Kosovo ce biti priznato u grupi od muslimanskih drzava, njih 56 i tako stizemo polako do broja 100 za kraj 2008. To je napisao jucerasnji Herald Tribune. Kada Kosovo bude priznato od 128 zemalja imace pravo da zatrazi i clanstvo u UN jer se postize magican broj od 2/3 clanica za prijem u tu organizaciju. A Kostunica, Curkin i ostali mogu da nastavljaju da obmanjuju narod koliko god hoce. Zivot ide dalje.

jako zabrinut

pre 16 godina

Svaka mu je na mestu, svidjalo se to nekome ili ne. Kome se ne svidja, ne mora da cita i slusa, nek zivi u svojim uverenjima.

Inace, ne slazem se sa njim u toliko sto Albanci nemaju realno sta da proglase, oni nece imati nikakvu nezavisnost, mogu samo da proglase zavisnost od evropskih politicara, vojske i policije.
Ipak imajte na umu, rezolucija 1244 vazi i vazice jos mnogo godina.

vasilije knezevic

pre 16 godina

Jedan politicki ili uopste medjunarodni problem moze se tretirati na vise nacina. KiM je srpska pokrajina i to je srpski problem a ni u kom slucaju problem EU, USA, NATO ili na kraju Albanaca koji zive u toj pokrajini.Za svoje interese, strateske ili bilo koje druge, to se sve degenerisalo u nesto sasvim drugo nego sto je. Kritikovati predsjednika srpske vlade zato sto se zauzima za pokrajinu svoje zemlje je vise nego absurdno i neprijateljsko. Kritikovanje americkog predsjednika sto vodi rat u zemljama hiljadama kilometara daleko od USA smatra se neprijateljskim.Logicnost demokratske djelatnosti obavjestajnih medija mora se preispitati na bazi secundarnih interesa kojim se rukovode. Njihov opstanak se bazira na tome koliko su efektivni u razbijanju jedinstva, suverenosti i uopste stabilnosti zemlje u kojoj rade.
(vasilije knezevic, 16 dec.2007)

Boks

pre 16 godina

Bice sta ce biti!Zapad pokusava sa najzescim pritiscima da u poslednjem trenutku primoraju Srbiju da prihvati nezavisnot i tako zbace i Ruse sa vrata.To se naravno nece dogoditi jer zapad razmislja veoma plitko:"ponudicemo Srbiji bolji zivot u EU i tako cemo resiti problem".Tesko!
Oni misle da su njihova merila(vise novca),merila za sve.
Kosovo sa Srpskim sankcijama ne moze napred.Pritskace zapad Srbiju da to ne moze tako ali prolaz gasovoda kroz Srbiju ce ih amortizovati.
U sustini Evropa je isfrustirana Rusijom i Amerikom.Evropa vec odavno prica u prazno i ne moze ama bas nista.Bolje da dobro razmisle sta ce biti u daljoj(blizoj)buducnosti.Rusija ce im u predstojecoj energetskoj krizi biti mnogo vise potrebna!

(Vlast)a

pre 16 godina

Nece biti sto biti ne mora,a sve drugo zavisi od pametne ili lude glave.Srbija oskudeva prvim
a drugih i na izvoz imamo.
Necu da sirim pricu koju vi mozete po zelji da obrisete i kazete da 75 i vise procenata stanovnika Srbije sanja Kosovo i bez njega nikako ne moze,sto svi znamo da nije istina ali vi kazete da ne moze biti da neko ne misli sto i vi...
Dobro dosli u virtuelnu Srbiju 1388,1988...

Vukasin

pre 16 godina

Srpska politika prema kosovu mora da zaboravi (magarecu) podrsku Rusije. Jedino takva moze da nastupa realno. Koliko je u interesu gradjana Srbije da im na teretu bude nerazvijeno kosovo vijekovima (pitajte njemce iz zapadne njemacke)? Rijesite se te bijede, to nam i zapad porucuje. Srbi sa Kosova moraju da imaju ogromne ekonomske privilegije, jer je sam njihov zivot dole cist primjer junastva. Cedomir Jovanovic, za koga se vezuje razne price, ipak pokazuje najvecu dozu svjestnosti i fleksiblnosti jer je imao Djindjica pored sebe koji mu je pokazao kako se rjesava kosovski problem. Nezavisnost kosova je mnogo bolje rjesenje za Srbiju nego autonomija o kojoj prica Kostunica. Nazalost predsjednik Tadic i stranka DS,kojom se ved dugo igraju Kostunica i Ilic, nije spreman da to saopsti gradjanima Srbije. Djindjic bi realnost priznao gradjanima mnogo ranije.
Pozdrav iz Republike Srpske.

Satir

pre 16 godina

Pragmatican stav koji se zasniva iskljucivo na cinjenicama, veoma je rizican za Srbiju u ovom trenutku. Treba biti veoma pazljiv sa iznosenjem cinjenica koje mnogima smetaju, nazalost trenutno istina i cinjenice bas nisu na ceni, ali je to jedini argument koji mi imamo.
Gubljenje teritorije na ovaj nacin za svaku drzavu je veliki poraz, koji je kroz istoriju ubrzo dovodio i do kraja drzave, svakako se Srbij ima za sta boriti!

nistavnost

pre 16 godina

Proglasavanje nistavnosti proglasavanja nezavisnosti Kosova je po definiciji nistavno.
Nalazimo se u vicioznom krugu nistavnosti u cijem se centru nalazi Kostunica.

Kosovar in NY

pre 16 godina

Kostunica vlada Srbijom sa manje od 11% glasova ,a hoce i da Kosovo vlada Srbi sa manje od 5%
ako mozes u Srbij sa 11 % ne mozes na Kosovu .. naviko si ali to je kao sto kaze i sam Kostunica "krsenje povele UN :- )

Sale86

pre 16 godina

Ne zelim da zvucim kao "narodni izdajnik" ili "nepatriota", ali procene su da na Kosmetu zivi negde izmedju 1'750'000 i 2'000'000 Albanaca. Recimo da uspemo da za zalenim stolom u Njujorku sacuvamo Kosmet. Pod uslovom da posle toga sve prodje relativno mirno i Kosmet se ponovo reintegrise sa Srbijom, dolazimo u situaciju da na sledecim parlamentarnim izborima mi imamo sigurno preko 1'000'000, a verovatno i citavih 1'500'000 Albanskih glasova. A to znaci - nema vlade bez Albanaca!!! A to opet znaci - problemi, VELIKI problemi.
Pa jos ako uz sve to dodamo ekonomku ruiniranost Kosmeta (a to je trenutno stanje) sa kojima nasa drzava treba da se izbori. A da ne pominjem kriminal i ostale posledice osmogodisnje anarhije...
Poenta ovoga je: Mnogo nas bre sve to kosta!

antracit

pre 16 godina

Samo primećujem da ni Srbije ne bi bilo,kao samostalne države, da nije bilo Crnogoraca i njihovog odvajanja.
Pa,naravno ,država koja izgubi ratove gubi i svoju teritoriju,to je istorija odavno pokazala.Versajskim mirom jedna od naših susednih zemalja izgubila je 2/3 svoje teritorije.Da li je ovo bilo pravedno,niko nije postavljao od strane međunarodne zajednice ni tada,a niti do današnjeg dana.Zato se u potpunosti slažem sa komentarom,koji je dao "pravnik",pa vi vidite...

a sword with two edges

pre 16 godina

Evo Kostunici (i za neke komentare ovde ako moze) nekih argumenata za nezavisnost Kosova:

1. verujem da ljudska prava jedne zajednice ili naroda stoje nad teritorijalnog integriteta jedne drzave. drzava ne moze imati absolutno pravo da rukovodi zemljom, nego treba da bude nagradena ili kaznjena u tom skladu i na primer, ako se ne odnosi kako treba, onda i secesija je moguca.

ko to odreduje? pa ocigledno, u ovom slucaju, vecina njih misli da kosovo "zasluzuje" nezavisnost. evo jednog kriterijuma. i sad, ako se mi albanci ne odnosimo dobro sa srbima na kosovu u slucaju njihove integracije u buducoj drzavi, onda nek i oni traze nezavisnost. ali nije lako doci do toga, jel su milion nas proterali i nekoliko hiljada ubili.

2. UN priznaje pravo za samo-opredelenje naroda.

3. rezolucija 1244 moze da se tumaci kao privremena, jel kaze da je na stazi dok se ne odredi buduci (finalni) status kosova, tako da nije 1244 bas nesto sto ne moze da se smeni.

4. mi smo prihvatili svaki plan medunarodne zajednice do sada, pocevsi sa Rugovom za onaj o skolama (a da ni to nije Srbija respektovala) do Rambujea (koja bi ostavila Kosovo unutar Srbije). Mislim da za to treba da budemo nagradeni. Ko odreduje nagradu? pa medunarodna zajednica, posto ne mozemo mi izaci iz ove planete. ovo je sto jeste. je li najbolje? verovatno nije, ali je svakako najpravednije (kao "institucija").

5. funkcionalnost Kosovo moze dobiti samo ako bude drzava zbog ekonomije, prosperiteta, da nema buducih problema (90% je ipak albanaca na kosovu, iako da ne bi bilo kfora, onda bismo bili 8 na 8 miliona jedni protiv drugih, ali postoj je nato tamo oko kosova, onda mozemo da uzmemo samo kosovo a lakse je ako se zadovolji 90% od koliko 5% jel one druge zajednice su svakim u zavisnosti od pravca duvanja vetra) , itd.

6. srbija nije nikad pokazala interesovanje za ljude dole, osim srba. zasto bi sad bilo drugacije? procitajte samo kostunicinu izjavu. verovatno u slucaju integracije kosova, prvo nesto sto bi uradio, bi pronasao one (15 njih jel ko bi dosao na Kosovu posle rata...iako na primer su dosli neki srbi sto rade za UN i druge institucije u Pristinu, pa sta ima veze...) sto su dosli iz albanije i makedonije i da ih protera mozda...

7. kosovo je ipak imalo dosta veliku autonomiju u vreme ex-Yu, cak je imala i svo predsednika-predstavnika. to se ne moze osporiti. a i mnogo druga prava.

7. historijski, iako bi u ovome ne bi hteo ulaziti jel ovde nema kraja i nikad se ne zna ko je prav, ali ipak, kosovo je imalo svoje granice i ime i u vreme otomanske imperije. da li je to srbija dobila pravedno ili ne, ne bi hteo u to ulaziti, jel nema veze.

8. ne bi hteo vise da udem u historiju, jel se mi zovemo ethnic albanians i recicemo da smo prvi, dok vi tvrdite da su vam sve crkve dole, itd., a historijski onda bi trebalo sve granice da budu pregledane.

9. kosovo nije isto kao osetija i abhazija ili baskija. tamo nije bilo masivnog proterivanja i hladnjaca, a u beogradu nije bilo bombi, tako da ne moze medunarodno pravo da bude univerzalan pristup svim problemima. medunarodno pravo je pravo tako da vazi za svakoga naravno (tako i za srbiju da uvazi narode koje zive tamo a ona nije), ali samo do jednog stepena, a taj stepen je Srbija na Kosovu, po misljenju gotovo svih, prekoracila.

....mogu ici jos (od vaseg referenduma i manje od 50% ljudih koji su za to glasali, a ipak usvojena, jel mi nismo bili na listama, do toga da status quo na kosovu nije odrziv, a posto nije odrziv, onda kosovo ili postaje "deo" srbije ili nezavisno. e sad mi vi recite, posto status quo ocigledno nije vise odrziv, da li biste vi hteli da se vratite pod okriljem srbije ako nikolic dobije 40% glasova. zato i svi smatraju da je nezavisnost "bolje" resenje), ali argumenata ima i na obe strane naravno. mislim ipak da je nezavisnost, malo manje losije resenje od drugih.

mir, pamet i bog s'nama.
hvala lepo i oprostite na dugom komentaru.

komsija iz USA

pre 16 godina

na znam da li je kostunica premijer srbije ili gubernator rusije u srbiji. Bilo kako bilo to je za srbe da vide. Kostunica lici na onog lika " Alone Ranger" ne znam da li pamtite, ali eto kostunice sam u svetu brani svetsi poredak i medjunarodno pravo a ne moze svoj ustav da uvazava sa izborima. I jos ima obraza da govori da srbi sa kosova su glasali za ustav, pa ako su albanci grandjani srbije kako on tumaci pa i mi smo trebali da imamo pravo glasa, ali mislim da polako kapiram ne samo ja nego ceo svet, kostunica hoce kosovo bez albanaca. kako rece jednom ckala MAC....

Vojvođanin

pre 16 godina

Onda ni nezavisnosti Srbije ne može biti Koštunice jer je tvoj ustav većina Srba u Vojvodini proglasila ništavnim ne glasajući za njega!

Lopovi istorije.

pre 16 godina

Evo kosturicina platforma za razvoj Kosova, ako slucajno Kosovo bude vraceno pod Srbijom: Provera legitimnost Albanaca na Kosovu. Prvi korak je srpska legtimacija. Ako to nemas, onda nisi ko si. Ova platforma je milseviceva platforma pracen unistenjem pasosa na granici, tokom proterivanja preko Prokletija. Milosevicev-kosturicina scenarija jos nastavi... Najnovi srpski mith je na pomolu... Posle 100 godina cucemo kako Albanci Kosova nisu sa Kosova isto kao SANA je ucila srpku mladinu kako Albanci nisu Iliri ili kako Turci naseljeli Kosovo turskim populacijom ili ..ili...Zvezda se rodila...

Nexhi

pre 16 godina

Ako vec mozemo da biramo izmedju dva glavna grada kojima nazivi pocinju sa B, izvinite druze predsednice, ali mi camo izabrati onaj sa imenom Bondstil.
Salu na stranu ali poci na jedan sastanak kao sto je ovaj u SB sa ovakvim "pretnjama" i stavovima prema zapadu u najmanju ruku predstavlja veliko razocarenje u koje je gospodin predsednik upao.

Julius

pre 16 godina

Sa takvim recnikom Kostunica bolje da ne ide na sednici SB, jer ce njegov govor biti veliki bumerang za Srbiju. A to da ce Srbija ponistiti odluku Kosova o proglasenju nezavisnosti, to je smesno i detinjasto. Otkud i od kada jedna drzava moze da ponisti neke odluke druge drzave? To mozda pise samo u nekim izmisljenim udzbenicima Kostunice, a u medjunarodnom pravu to nigde ne pise. Toliko je on legalista, da nista ne shvata od realnosti.

ILIJA Drakulic, Toronto

pre 16 godina

Iako neko jako podseca na Eduarda Benesha, ne zivimo u 1938. godini. Zivimo u 2007 gonini. Albanija nije Nemacka i Srbija nije Chehoslovachka. Kosovo (i Metohija) nisu Sudetska Oblast. Ali, opet, neko svojom politikom mnogo podseca onog sa kojim braca Chesi danas ne mogu da se ponose. Kao sto danas citamo arhive NKVD-a i iz njih saznajemo ko je zaista bio "pan" Benesh, tako cemo (Boze zdravlje) za nekih pedesetak godina citati arhive KGB-a i saznati ko je zaista bio tovarish, pardon, gospodin Kostunica. Jedan tuzni palliacco u jednom jos tuznijem cirkusu.

vivien nikolic

pre 16 godina

dosta je bilo ratova,vreme je da se gleda u bolju buducnost,srpski politicari okrenite se ka svetu,evropi,zar niste nista naucili sve ove godine ,sami necemo daleko stici ,misliteo novim generacijama ,nasa deca hoce bolju buducnost