Subota, 10.11.2007.

10:05

Mas: Kompromis najbolje rešenje

Novi nemački ambasador u Srbiji Vofram Mas <a href="http://www.b92.net/info/intervju/index.php?nav_id=271668" class="text-link" target= "_blank">izjavio za B92 </a>da bi u Prištini moralo da se zna da jednostrani potezi ne vode daleko.

Izvor: B92

Mas: Kompromis najbolje rešenje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

Julius

pre 16 godina

Govoriti da Albanci koji ne zele da zive sa Srbima neka idu gde god hoce, to je isti onaj stil koji je govorio Milosevi, Seselj i njihova druzina. Zna se kuda je vodio taj stil govora, i narod i autore takvog govora. Zalosno je da ima jos takvih. Albanski narod nece ici nigde od Kosova. A ni Srbi sa Kosova ne treba ici nigde, pod nikakvim pritiskom, osim ako zelje bolji zivot, bilo gde drugde. Sa takvom filozofijom i mentalitetom, naravno da se ne moze naci nikakav kompromis za bilo kakve institucionalne veze izmedju Kosova i Srbije. I zato su se kosovari borili za oslobodjenje, i izvojevali je.

sali

pre 16 godina

Pozdravlenje iz Kosova
Ja cu za prvi putdat jedan komentar na pretnje ministara za Kosovu u vlladi Srbije Sllobodana Samardjica.
Ja sam jedan albanac iz podrucje Kamenice gde zivim i radim sa srbima.Ove pretnje od ministra Sllobodana Samardjica kosi je blizak i dollazi iz Kostuniceine partije koju sada i deca na osnovne skole znaju da ima pogresne ime i da nema veze sa demokratijem nego je jedna konzervaticna nacionalna partija sada mnogo vise patriotska nego seselova i milloseviceva partija ne bih se cudilla mnogo na njegovih pretnje koje ne razlikuje bas sa nista sa pretnje milosevica i seselj 1999 godina pre bombardovanja srbije.U mestu da on i njegova vllada priznaju realnost da ce nikada nece biti povratka kako je billo pre i na mestoda daje prilike da budemodobri komsija on i njegova vlada nastavlaju pretnjama skojim da budem iskrenonama albancima nece bas nista da nam trebaju ali srbima oni koju su ovde isto dolaze me kao pretnje da na puste kosovo sto brze da da ide u srbiju i tako da ne stane nijedan srbin ovde.Ova je politika vlade Kustunice koja ide na sve ili nista koja ce dobiti nista kao i oni koju su vodili srbiju pre njega i kao nacionalisticka vlada sa ove politike ako je on na vlasti u srbiju ce stati samo sumadija i vojvodina ce se ocepati a sandjakce dobiti jedan specialan status gde ce srbija nece moci da kontrolise vise.Ministar Samardjic i Kustunicase mnogo pozivaju seu medjunarodnom poreklu za ne nepovridnosti granice.Pitam Samardjica,Kostunice i Ovog mladjog politicara koji ima joz zube od mlecnog tela Jeremica : Da li je bio u skladu sa medjunarodnog prava da vlada jedne zemle 1999 godine protera iz svoje ognjiste oko1000000 albanca tada gradjani srbije i izpalenje vishe od 700 sela gde su vrsena sistematicko ciscenje.Mene ne mi treba odgovor od ovih politicara nego oni treba da mu kaze gradjanisrbije da je 1999 i pre ove godine na kosovo vllada srbije kojeje vodiomillosevic i seselj nad albancima se vrsilodjenocid koju politike smo podrzali i mi i posle ove sto se dogodilo nemamo nikakvo pravo da trazimo nesto od Albancima na Kosovu.Sto brze kazete ove na svoje gradjane toje bolje posto Kosovo i bez vasih odebrenja bice samostalna a vi i mnogi vas koje ce vladati srbije necete moci da kradete pare koje "nameravate sa srpsko i nealbansko stanovniste na Kosovu".

sala

pre 16 godina

G. Samrdjic kao da preti, isto tako cine i drigi politicari iz Srbije. Nesto mora ovoga puta da se zna, da i mi Albanci ovoga puta reagovacemo kao nacija, ako bilo koja naoruzana formacija prelazi granicu izmedju Kosova i Srbije reagovacemo kao nacija rece P. Majko prekjucer. Jos nesto oko situacije u Makedoniji, tamosnji Albanci su bili provocirani odlukom ustavnog suda BJRM da im se zabrani zastava. Tenkovi i zapaljene kuce u nekom Albanskom selu na Balkanu je Milosevicev nacin da se rese problemi i svi znamo kako se to na kraju zaversava.

Nga Istogu

pre 16 godina

Samardzic kaze da su
V.Britanija , Italija , Francuska i Nemaccka zabrinute zbog mogucnosti jednostranog proglassenja nezavisnosti od strane albanskog liderssipa. Smessno, on u to ne veruje ali hoce da obmannjuje druge.Pa oni , za koje on kazze da su zabrinuti,su kreatori i scenaristi nezavisnosti, a albanske vodje samo imaju ulogu glumaca. U occajanju je pocceo i da preti. Pa neka preti. I on je isti kao i njegovi predhodnici, ne ume a i ne zna ccovek drugaccije.

pata

pre 16 godina

Vidi se da je nemacki ambasador izuzetno veliki profesionalac i da svoj posao obavlja najbolje sto moze. No mislim da on ne shvata da problem vec odavno nije ni u Srbiji niti u dogovoru. Albanskim politicarima koji danas ucestvuju u pregovorima neko je obecao nezavisnost unapred i pre dosta vremena . Oni od toga ne zele nista manje, jer znaju da sa necim manjim samo gube. Sa druge strane, ne zaboravimo da su isti vrlo povezani sa terorizmom i nasiljem. Oni znaju ili misle da ce im medjunarodna zajednica dati za pravo i braniti ih sta god da urade. Kod njih vise nema limita, nasilje bez obuzdavanja, i uz podrsku velikih sila postalo im je jedno od glavnih alatki i nacina da postignu ono sto oni misle da zele: da dodju do jos vece vlasti nego sto imaju i stave u svoj dzep ono sto misle da moze da im stane, bez obzira na narod, drzavu, zivot, mir i sve ostalo sto ce se u tom slucaju osetiti ugrozeno.
To vise nije problem samo u Srbiji, problem je daleko siri od onoga sto se mnogima cini i sto bi voleli da jeste. Poslednji neredi u Makedoniji sasvim jasno govore kuda ce nas odvesti sve ovo. Svedoci smo cinjenice da vesti o dogadjajima u Makedoniji nisu otisle dalje od Balkana. Medjunarodna zajednica cuti i vec odavno obmanjuje svoju javnost.
A da Albanci mogu i znaju da zive sa Srbima, to svi jako dobro znamo. Vekovi iza nas vrlo su jasni svedoci o tome.

petrit

pre 16 godina

Ako bi se pitao celi srbski narod sada, da li volite albance,oni 99,9% bi rekli ne ne volimo njih a onda dodje odmah pitanja a a zasto hocete kosovo,odgvor zemlju hocemo,znaci hocemo zemlu a necemo taj narod,e tako ne ide moji dobri srbi,bolje da bude ovaj stvar gotovo i da se ne ponavalja istorija opet,zbog toga veq vise od sto godina zivu albanci i srbi zajedno a nikada nisu se voleli,pa ja mislim hajde kako mozes da se zivi sa srbijom zajdeno kad do sada sve ukupno nisu ni 20 godina na mir zajedno nisu ziveli,moja mislenja je mitrovica od mosta da ode u serbiju,a presevo i te drugi mjesta ko ju zivi albance da pripadaju kosovu i onda neka ide ekonomia naprep,inace bice jos duke vreme problem.

Monarh

pre 16 godina

Stalno citam ovde komentare tipa "Albanci nece da zive u Srbiji". Pa i ne moraju, ko ih tera? Neka onda odu iz Srbije, tj. sa Kosova, koje je njen sastavni deo.
Kosovo je medjunarodno priznati deo Srbije ko god dole ziveo (Srbi, Albanci, Kinezi..)i kome ne odgovara ova REALNOST, siroko mu polje...

Inace, vidim na osnovu izjave gdina. novog nemackog ambasadora da se stvari menjaju polako i da madjunarodna zajednica okrece kormilo malo po malo na drugu stranu. Situacija se kristalise i ova mutljavina i pretnja nasiljem i "nestabilnoscu" vise ne pije vodu.

A da. Ovima sto su umorni od tema ovakvog tipa preporucujem da gledaju nesto drugo. Sloboda izbora postoji u Srbiji.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

Stalno se prodaje doktrina kako Albanci ne mogu da oproste Srbima ono sto su uradili ovde, onde. A da li mogu Srbi vama Albancima da oproste sto ste radili decenijama, na svoj nacin? Svi imaju maslo na glavi, bez daljneg. Neko rece "Granice da se otvore, Albanci da idu u Srbiju, Srbi na Kosovo..." pa idu Albanci nesmetano u Srbiju, problem je kad Srbi treba da idu na Kosovo, bilo kao gosti, bilo da se vrate na svoja ognjista! Cak i kad bismo uzeli da su svi Albanci na Kosovu cistih ruku, da nisu ucinili ni najmanji zlocin u toku medjusobnih visedeceniskih "bratskih" odnosa, i dalje ostaje cinjenica da ih je iznenada tamo "vise od 2 miliona"! Kako, pobogu? Znam da vam je natalitet veliki, ali je ovo nesto abnormalno. A posle - "za sve su krivi Srbi"? A ko je kriv "za sve" u Makedoniji. Eno juce pise da je nadjeno skladiste oruzja za celu jednu diviziju, ukljucujuci i protivavionske projektile, a kad su kod onog Srbina nadjene dve, manje-vise trofejne puske, za kucnu upotrebu, odmah je grmelo "Oruzje Garde Cara Lazara u Makedoniji"! Nije nicija propaganda losa o vama, najgori vas neprijatelj je vase ponasanje prema susedima. "Svi da se okrenu buducnosti" a vi neprestano prava na druge teritorije vucete iz proslosti? Ko bi to jos mirno podnosio? Ne zavaravajte se, prakticno ste sa svima u svadji i nuzno vam je potrebno osvescenje. Izgleda da kod vas novi milenijum kasni jedno par stotina godina.

Marina

pre 16 godina

Jasno je kao sunce da na Kosovo mogu da se vrate svi oni koji nisu pocinili nikakva zlostorstva.Najveci je problem kod onih za koje se zna da su pocinili razna maltretiranja i sada su svesni da za njih tamo nema mesta jer se o njima zna, i najbucniji su oni u Srbiji.Jos nisam cula da su nevini srbi koji nisu uprljali ruke krvlju, u nekom teskom bezbednom polozaju na Kosovu.Pa boze moj, nigde na svetu nije preterano sigurno za nikoga, pa tako i na Kosovo, ali sve se svodi u granicama normale.
Dalje, oni sto su svoja imanja tamo preskupo prodali i kupili u centralnoj Srbiji kuce i vile, oni su najbucniji jer oni imaju sve osim slave!!!???
Dakle,nemojmo se zavaravati, budimo iskreni i nemojmo unistavati i te sanse sto postoje za one srbe koji zele da dalje zive ne Kosovo.
Kad tad, sve ce izaci na videlo, i svi ce se racuni platiti.

jESUS cHRIST

pre 16 godina

Svi mi znamo da je kompromis najbolje resenje, al isto tako znamo da do kompromisa izmedju Albanaca i Srba za status Kosova nikad nece doci. Pa?

Kreshnik

pre 16 godina

Dok je za Samardjiqa i drugim beogradjanima Kosovo je tema blefiranja ili ne...za nas kosovare Kosovo je ziveti ili ne ziveti..,,pa da vidimo sto ce se desiti posle 10-tog..ko blefira i ko ne

Zoran

pre 16 godina

Necu da zivim u Srbiji beskicmenjaka, sebicnjaka i kukavica, kojima nije stalo do sopstevenog dela zemlje, pa makar dobijali 20bn evra godisnje za pristanak na nezavisno Kosovo. Takav mentalitet me ne zanima, niti takva zemlja, makar postala motor, lider i pogon na Balkanu, i svi se kupali u parama. Prostitucija na drzavnom nivou me ne znaima.

PODUJEVA

pre 16 godina

gospodin Samardiću..kada bi ti ovako govorio za vreme Milosevicevskog rezima i bio za zajednicu srbije i kosova postovanja prava albanaca i nudio ovo sta sada nudiœ kosovskim albancima mozda bi ne doslo do rata krvoprolica i ove situacije u kojoj se nalazi srbija,sada jeste vrlo KASNO kao i obicno za srbiju, prvo misliti pa se onda deluje!.

kocka

pre 16 godina

Vlada u Pristini ce proglasiti nezavisnost. Srbi sa Severa ce proglasiti nezavisnost od Vlade u Pristini. I eto nama novog sukoba. Pristina ne kontrolise sever Kosova i to je svima jasno. Ne znam kako planiraju da ocuvaju celovitost Kosova, sem koriscenjem UCK. Stvari se mogu dodatno zakomplikovati nekom krizom na jugu Srbije, ali nisam siguran da ce to otici daleko, s obzirom na veliku koncentraciju Vojske i policije. Videcemo sta ce biti 11.12.

KOSOVA+SOFOS

pre 16 godina

Samardziću ako cete reagovati nekim adekvatnim diplomatskim represijama prema nekim drzavama JA bih preporucio trebalo bi prema svim onima koji priznaju drzavu kosovo a NE samo prema malim i slabim drzavama a sigurno u tome ce ponovo izgubiti najvise srbijica kao i obicno.

hong kong

pre 16 godina

ja sam albanac i bas bih volio da opet vidim srbe iz peci u moj grad i ako bude kosovo unutar srbije ali verujte mi oni ne bi se vratili nikad vise tamo jer znaju sto su uradili tamo i da vise nema "bratsvo jedinstvo" i samo sam hteo da kazem da bar za peci ne trba vam taj grad ni kao deo srbije ni nikako , izgubili ste je zauvek!!!! i nikada nikada necemo da vam oprosyimo sto ste uradili tamo!!!

Nele

pre 16 godina

Da li cemo docekati taj dan kad prva vest u medijima vise nece biti Kosovo? Smucili su mi se i svi ovi koji kao nesto diplomatski, kompromis je najbolji, ili ona ruska varijanta da obe strane budu zadovoljne. Pa dajte to resenje kad ste toliko pametni. Zar ne vidite da Albanci ne zele nikakav kompromis a nasi kao nude neki kompromis a ustvari na duze staze bi da teraju po svom cega su Albanci svesni. Alo bre, u Srbiji zivi jos nekoliko miliona ljudi koji bi normalno da zive, trgnite se malo.

sala

pre 16 godina

Njemacki sporazum nema nista zajednicko sa situcijom izmedju Kosova i Srbije! Kao prvo taj sporazum je postignut izmedje dvije drzave koje su sacinjene od iste nacije dok Albanci i Srbi su razlicite nacije. Drugo, Njemacka je bila podeljena zbog njemackog nacizma, dok Srbija nije podeljen na dve drzave iako je vodila tri osvajacaka rata i na kraju bila porazena. Na kraju su se dvije Njemacke ponovo ujedinele dok Kosovo Srbija nece se vise nikada ujediniti.

Sloba

pre 16 godina

i nije to lose da obe strane ostanu pri svome, dodju neke evropske snaga da garantuju bzbednost na kosovu pa se podje sa 2. strane. Otvore se granice. Albanci putuju kroz Srbiju. Srbi idu na kosovo. Privredna, trgovinska, saobracajna saradnja i ako udjemo u EU onda i nije sustinski vise toliko vazno pitanje statusa pa ce se mnogo lakse resiti. Relaksiranje situacije.

Nenad

pre 16 godina

I sta kad nam uzmu tu teritoriju? Nista, sve po starom,koliko vidim dosta je ovde "istoricara" a samo je jedna stvar jasna,Albanci su sve radili na vreme i jako dugo sa puno novca i slozno,Svaka im CAST.

SHYT MAREVCI

pre 16 godina

kakav bre dogovor zeli srpska vlada sa kosovskim albancima kada se njih naziva : œugavima, œiptarima, kriminalcima, mafijasima. teroristima,kava bi sada izgledala zajednica kosova sa srbijom +NIKAKVA. o ovome trebalo bi da vlada u Beogradu i oni koji podrzavaju zajednicu trzveno da razmisle ili ¿ele uvek nemire i PROBLEME jer isto ce kosovski albanci biti tretirani kao i ranije jer joœ u srpskim glavama se misli da su bolji od albanca u svakom pogledu?!

igor

pre 16 godina

Ti pregovori su velika farsa i zabluda.
Da Srbija ima odgovorno rukovodstvo pregovrima bi pristupila jos 2003 kao sto je hteo pokojni premijer Djindjic,ali njegovim ubistvom i poslednja sansa za ocuvanje Kosova ili dela Kosova je izgubljena.Kostunica je svesno i u skladu sa svojom politikom cekao krajnji trenutak,i sada ucenjuje celu Srbiju i srpski narod svojim perfidnim postupcima da ostane na vlasti.
Srpska i kosovska strana sue nalaze na dijametralno suprotnim stranama i sto je najbitniji najkompromisnije tacke obe strane su daleko jedna od druge.I jedna i druga strana imaju bezbroj svojih aduta,ali problem srpske strane je realnost zivota na kosovu.

ALBAN--ACA

pre 16 godina

sva ova produzenja koja su do 10-tog decembra bile su samo zato da bi se unutar EU doslo do potpunog konsensusa i da bi se srpsko- ruska diplomacija ubedila u vezi sa njenim NIET protivu nezavisnosti kosova ali ako do toga ne dodje do odredjenog roka to i MZ. ce biti ubedjena da NEMA sta da se gubi dragoceno vreme jer srbija rusija to imaju veoma puno tog vremena za gubitak sta ne moze se reci za MZ. i kosova pa sigurno doci ce do jednostranog proglasavanja nezavisne drzave Kosova pa onda kako se ONO kaze "kud koji mili moji" koja drzava zeli moze priznati kosovo kao drzavu a ko ne to ne i kraj price.

Julius

pre 16 godina

Status Kosova se nije mogao resiti pregovorima vec vise od 100.godina, od kada je Kosovo imalo status vilajeta, pod Otomanskom vlascu. I tada je Rusija igrala destruktivnu ulogu po pitanju Kosova, ali su tri njena konzula stradali na Kosovu. Nema izgleda da se pregovorima dodje do nikakvog kompromisa, iako ti pregovori traju jos narednih sto godina. Zato ce medjunarodna zajednica "krojiti kapu", ne pitajuci strane u pregovoru. Pa da vidimo, kom opanci a kom obojci?

Zoran

pre 16 godina

Necu da zivim u Srbiji beskicmenjaka, sebicnjaka i kukavica, kojima nije stalo do sopstevenog dela zemlje, pa makar dobijali 20bn evra godisnje za pristanak na nezavisno Kosovo. Takav mentalitet me ne zanima, niti takva zemlja, makar postala motor, lider i pogon na Balkanu, i svi se kupali u parama. Prostitucija na drzavnom nivou me ne znaima.

Nenad

pre 16 godina

I sta kad nam uzmu tu teritoriju? Nista, sve po starom,koliko vidim dosta je ovde "istoricara" a samo je jedna stvar jasna,Albanci su sve radili na vreme i jako dugo sa puno novca i slozno,Svaka im CAST.

Nele

pre 16 godina

Da li cemo docekati taj dan kad prva vest u medijima vise nece biti Kosovo? Smucili su mi se i svi ovi koji kao nesto diplomatski, kompromis je najbolji, ili ona ruska varijanta da obe strane budu zadovoljne. Pa dajte to resenje kad ste toliko pametni. Zar ne vidite da Albanci ne zele nikakav kompromis a nasi kao nude neki kompromis a ustvari na duze staze bi da teraju po svom cega su Albanci svesni. Alo bre, u Srbiji zivi jos nekoliko miliona ljudi koji bi normalno da zive, trgnite se malo.

SHYT MAREVCI

pre 16 godina

kakav bre dogovor zeli srpska vlada sa kosovskim albancima kada se njih naziva : œugavima, œiptarima, kriminalcima, mafijasima. teroristima,kava bi sada izgledala zajednica kosova sa srbijom +NIKAKVA. o ovome trebalo bi da vlada u Beogradu i oni koji podrzavaju zajednicu trzveno da razmisle ili ¿ele uvek nemire i PROBLEME jer isto ce kosovski albanci biti tretirani kao i ranije jer joœ u srpskim glavama se misli da su bolji od albanca u svakom pogledu?!

hong kong

pre 16 godina

ja sam albanac i bas bih volio da opet vidim srbe iz peci u moj grad i ako bude kosovo unutar srbije ali verujte mi oni ne bi se vratili nikad vise tamo jer znaju sto su uradili tamo i da vise nema "bratsvo jedinstvo" i samo sam hteo da kazem da bar za peci ne trba vam taj grad ni kao deo srbije ni nikako , izgubili ste je zauvek!!!! i nikada nikada necemo da vam oprosyimo sto ste uradili tamo!!!

igor

pre 16 godina

Ti pregovori su velika farsa i zabluda.
Da Srbija ima odgovorno rukovodstvo pregovrima bi pristupila jos 2003 kao sto je hteo pokojni premijer Djindjic,ali njegovim ubistvom i poslednja sansa za ocuvanje Kosova ili dela Kosova je izgubljena.Kostunica je svesno i u skladu sa svojom politikom cekao krajnji trenutak,i sada ucenjuje celu Srbiju i srpski narod svojim perfidnim postupcima da ostane na vlasti.
Srpska i kosovska strana sue nalaze na dijametralno suprotnim stranama i sto je najbitniji najkompromisnije tacke obe strane su daleko jedna od druge.I jedna i druga strana imaju bezbroj svojih aduta,ali problem srpske strane je realnost zivota na kosovu.

Julius

pre 16 godina

Status Kosova se nije mogao resiti pregovorima vec vise od 100.godina, od kada je Kosovo imalo status vilajeta, pod Otomanskom vlascu. I tada je Rusija igrala destruktivnu ulogu po pitanju Kosova, ali su tri njena konzula stradali na Kosovu. Nema izgleda da se pregovorima dodje do nikakvog kompromisa, iako ti pregovori traju jos narednih sto godina. Zato ce medjunarodna zajednica "krojiti kapu", ne pitajuci strane u pregovoru. Pa da vidimo, kom opanci a kom obojci?

sala

pre 16 godina

Njemacki sporazum nema nista zajednicko sa situcijom izmedju Kosova i Srbije! Kao prvo taj sporazum je postignut izmedje dvije drzave koje su sacinjene od iste nacije dok Albanci i Srbi su razlicite nacije. Drugo, Njemacka je bila podeljena zbog njemackog nacizma, dok Srbija nije podeljen na dve drzave iako je vodila tri osvajacaka rata i na kraju bila porazena. Na kraju su se dvije Njemacke ponovo ujedinele dok Kosovo Srbija nece se vise nikada ujediniti.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

Stalno se prodaje doktrina kako Albanci ne mogu da oproste Srbima ono sto su uradili ovde, onde. A da li mogu Srbi vama Albancima da oproste sto ste radili decenijama, na svoj nacin? Svi imaju maslo na glavi, bez daljneg. Neko rece "Granice da se otvore, Albanci da idu u Srbiju, Srbi na Kosovo..." pa idu Albanci nesmetano u Srbiju, problem je kad Srbi treba da idu na Kosovo, bilo kao gosti, bilo da se vrate na svoja ognjista! Cak i kad bismo uzeli da su svi Albanci na Kosovu cistih ruku, da nisu ucinili ni najmanji zlocin u toku medjusobnih visedeceniskih "bratskih" odnosa, i dalje ostaje cinjenica da ih je iznenada tamo "vise od 2 miliona"! Kako, pobogu? Znam da vam je natalitet veliki, ali je ovo nesto abnormalno. A posle - "za sve su krivi Srbi"? A ko je kriv "za sve" u Makedoniji. Eno juce pise da je nadjeno skladiste oruzja za celu jednu diviziju, ukljucujuci i protivavionske projektile, a kad su kod onog Srbina nadjene dve, manje-vise trofejne puske, za kucnu upotrebu, odmah je grmelo "Oruzje Garde Cara Lazara u Makedoniji"! Nije nicija propaganda losa o vama, najgori vas neprijatelj je vase ponasanje prema susedima. "Svi da se okrenu buducnosti" a vi neprestano prava na druge teritorije vucete iz proslosti? Ko bi to jos mirno podnosio? Ne zavaravajte se, prakticno ste sa svima u svadji i nuzno vam je potrebno osvescenje. Izgleda da kod vas novi milenijum kasni jedno par stotina godina.

Marina

pre 16 godina

Jasno je kao sunce da na Kosovo mogu da se vrate svi oni koji nisu pocinili nikakva zlostorstva.Najveci je problem kod onih za koje se zna da su pocinili razna maltretiranja i sada su svesni da za njih tamo nema mesta jer se o njima zna, i najbucniji su oni u Srbiji.Jos nisam cula da su nevini srbi koji nisu uprljali ruke krvlju, u nekom teskom bezbednom polozaju na Kosovu.Pa boze moj, nigde na svetu nije preterano sigurno za nikoga, pa tako i na Kosovo, ali sve se svodi u granicama normale.
Dalje, oni sto su svoja imanja tamo preskupo prodali i kupili u centralnoj Srbiji kuce i vile, oni su najbucniji jer oni imaju sve osim slave!!!???
Dakle,nemojmo se zavaravati, budimo iskreni i nemojmo unistavati i te sanse sto postoje za one srbe koji zele da dalje zive ne Kosovo.
Kad tad, sve ce izaci na videlo, i svi ce se racuni platiti.

kocka

pre 16 godina

Vlada u Pristini ce proglasiti nezavisnost. Srbi sa Severa ce proglasiti nezavisnost od Vlade u Pristini. I eto nama novog sukoba. Pristina ne kontrolise sever Kosova i to je svima jasno. Ne znam kako planiraju da ocuvaju celovitost Kosova, sem koriscenjem UCK. Stvari se mogu dodatno zakomplikovati nekom krizom na jugu Srbije, ali nisam siguran da ce to otici daleko, s obzirom na veliku koncentraciju Vojske i policije. Videcemo sta ce biti 11.12.

Kreshnik

pre 16 godina

Dok je za Samardjiqa i drugim beogradjanima Kosovo je tema blefiranja ili ne...za nas kosovare Kosovo je ziveti ili ne ziveti..,,pa da vidimo sto ce se desiti posle 10-tog..ko blefira i ko ne

ALBAN--ACA

pre 16 godina

sva ova produzenja koja su do 10-tog decembra bile su samo zato da bi se unutar EU doslo do potpunog konsensusa i da bi se srpsko- ruska diplomacija ubedila u vezi sa njenim NIET protivu nezavisnosti kosova ali ako do toga ne dodje do odredjenog roka to i MZ. ce biti ubedjena da NEMA sta da se gubi dragoceno vreme jer srbija rusija to imaju veoma puno tog vremena za gubitak sta ne moze se reci za MZ. i kosova pa sigurno doci ce do jednostranog proglasavanja nezavisne drzave Kosova pa onda kako se ONO kaze "kud koji mili moji" koja drzava zeli moze priznati kosovo kao drzavu a ko ne to ne i kraj price.

Monarh

pre 16 godina

Stalno citam ovde komentare tipa "Albanci nece da zive u Srbiji". Pa i ne moraju, ko ih tera? Neka onda odu iz Srbije, tj. sa Kosova, koje je njen sastavni deo.
Kosovo je medjunarodno priznati deo Srbije ko god dole ziveo (Srbi, Albanci, Kinezi..)i kome ne odgovara ova REALNOST, siroko mu polje...

Inace, vidim na osnovu izjave gdina. novog nemackog ambasadora da se stvari menjaju polako i da madjunarodna zajednica okrece kormilo malo po malo na drugu stranu. Situacija se kristalise i ova mutljavina i pretnja nasiljem i "nestabilnoscu" vise ne pije vodu.

A da. Ovima sto su umorni od tema ovakvog tipa preporucujem da gledaju nesto drugo. Sloboda izbora postoji u Srbiji.

pata

pre 16 godina

Vidi se da je nemacki ambasador izuzetno veliki profesionalac i da svoj posao obavlja najbolje sto moze. No mislim da on ne shvata da problem vec odavno nije ni u Srbiji niti u dogovoru. Albanskim politicarima koji danas ucestvuju u pregovorima neko je obecao nezavisnost unapred i pre dosta vremena . Oni od toga ne zele nista manje, jer znaju da sa necim manjim samo gube. Sa druge strane, ne zaboravimo da su isti vrlo povezani sa terorizmom i nasiljem. Oni znaju ili misle da ce im medjunarodna zajednica dati za pravo i braniti ih sta god da urade. Kod njih vise nema limita, nasilje bez obuzdavanja, i uz podrsku velikih sila postalo im je jedno od glavnih alatki i nacina da postignu ono sto oni misle da zele: da dodju do jos vece vlasti nego sto imaju i stave u svoj dzep ono sto misle da moze da im stane, bez obzira na narod, drzavu, zivot, mir i sve ostalo sto ce se u tom slucaju osetiti ugrozeno.
To vise nije problem samo u Srbiji, problem je daleko siri od onoga sto se mnogima cini i sto bi voleli da jeste. Poslednji neredi u Makedoniji sasvim jasno govore kuda ce nas odvesti sve ovo. Svedoci smo cinjenice da vesti o dogadjajima u Makedoniji nisu otisle dalje od Balkana. Medjunarodna zajednica cuti i vec odavno obmanjuje svoju javnost.
A da Albanci mogu i znaju da zive sa Srbima, to svi jako dobro znamo. Vekovi iza nas vrlo su jasni svedoci o tome.

PODUJEVA

pre 16 godina

gospodin Samardiću..kada bi ti ovako govorio za vreme Milosevicevskog rezima i bio za zajednicu srbije i kosova postovanja prava albanaca i nudio ovo sta sada nudiœ kosovskim albancima mozda bi ne doslo do rata krvoprolica i ove situacije u kojoj se nalazi srbija,sada jeste vrlo KASNO kao i obicno za srbiju, prvo misliti pa se onda deluje!.

Sloba

pre 16 godina

i nije to lose da obe strane ostanu pri svome, dodju neke evropske snaga da garantuju bzbednost na kosovu pa se podje sa 2. strane. Otvore se granice. Albanci putuju kroz Srbiju. Srbi idu na kosovo. Privredna, trgovinska, saobracajna saradnja i ako udjemo u EU onda i nije sustinski vise toliko vazno pitanje statusa pa ce se mnogo lakse resiti. Relaksiranje situacije.

KOSOVA+SOFOS

pre 16 godina

Samardziću ako cete reagovati nekim adekvatnim diplomatskim represijama prema nekim drzavama JA bih preporucio trebalo bi prema svim onima koji priznaju drzavu kosovo a NE samo prema malim i slabim drzavama a sigurno u tome ce ponovo izgubiti najvise srbijica kao i obicno.

jESUS cHRIST

pre 16 godina

Svi mi znamo da je kompromis najbolje resenje, al isto tako znamo da do kompromisa izmedju Albanaca i Srba za status Kosova nikad nece doci. Pa?

petrit

pre 16 godina

Ako bi se pitao celi srbski narod sada, da li volite albance,oni 99,9% bi rekli ne ne volimo njih a onda dodje odmah pitanja a a zasto hocete kosovo,odgvor zemlju hocemo,znaci hocemo zemlu a necemo taj narod,e tako ne ide moji dobri srbi,bolje da bude ovaj stvar gotovo i da se ne ponavalja istorija opet,zbog toga veq vise od sto godina zivu albanci i srbi zajedno a nikada nisu se voleli,pa ja mislim hajde kako mozes da se zivi sa srbijom zajdeno kad do sada sve ukupno nisu ni 20 godina na mir zajedno nisu ziveli,moja mislenja je mitrovica od mosta da ode u serbiju,a presevo i te drugi mjesta ko ju zivi albance da pripadaju kosovu i onda neka ide ekonomia naprep,inace bice jos duke vreme problem.

Nga Istogu

pre 16 godina

Samardzic kaze da su
V.Britanija , Italija , Francuska i Nemaccka zabrinute zbog mogucnosti jednostranog proglassenja nezavisnosti od strane albanskog liderssipa. Smessno, on u to ne veruje ali hoce da obmannjuje druge.Pa oni , za koje on kazze da su zabrinuti,su kreatori i scenaristi nezavisnosti, a albanske vodje samo imaju ulogu glumaca. U occajanju je pocceo i da preti. Pa neka preti. I on je isti kao i njegovi predhodnici, ne ume a i ne zna ccovek drugaccije.

sala

pre 16 godina

G. Samrdjic kao da preti, isto tako cine i drigi politicari iz Srbije. Nesto mora ovoga puta da se zna, da i mi Albanci ovoga puta reagovacemo kao nacija, ako bilo koja naoruzana formacija prelazi granicu izmedju Kosova i Srbije reagovacemo kao nacija rece P. Majko prekjucer. Jos nesto oko situacije u Makedoniji, tamosnji Albanci su bili provocirani odlukom ustavnog suda BJRM da im se zabrani zastava. Tenkovi i zapaljene kuce u nekom Albanskom selu na Balkanu je Milosevicev nacin da se rese problemi i svi znamo kako se to na kraju zaversava.

sali

pre 16 godina

Pozdravlenje iz Kosova
Ja cu za prvi putdat jedan komentar na pretnje ministara za Kosovu u vlladi Srbije Sllobodana Samardjica.
Ja sam jedan albanac iz podrucje Kamenice gde zivim i radim sa srbima.Ove pretnje od ministra Sllobodana Samardjica kosi je blizak i dollazi iz Kostuniceine partije koju sada i deca na osnovne skole znaju da ima pogresne ime i da nema veze sa demokratijem nego je jedna konzervaticna nacionalna partija sada mnogo vise patriotska nego seselova i milloseviceva partija ne bih se cudilla mnogo na njegovih pretnje koje ne razlikuje bas sa nista sa pretnje milosevica i seselj 1999 godina pre bombardovanja srbije.U mestu da on i njegova vllada priznaju realnost da ce nikada nece biti povratka kako je billo pre i na mestoda daje prilike da budemodobri komsija on i njegova vlada nastavlaju pretnjama skojim da budem iskrenonama albancima nece bas nista da nam trebaju ali srbima oni koju su ovde isto dolaze me kao pretnje da na puste kosovo sto brze da da ide u srbiju i tako da ne stane nijedan srbin ovde.Ova je politika vlade Kustunice koja ide na sve ili nista koja ce dobiti nista kao i oni koju su vodili srbiju pre njega i kao nacionalisticka vlada sa ove politike ako je on na vlasti u srbiju ce stati samo sumadija i vojvodina ce se ocepati a sandjakce dobiti jedan specialan status gde ce srbija nece moci da kontrolise vise.Ministar Samardjic i Kustunicase mnogo pozivaju seu medjunarodnom poreklu za ne nepovridnosti granice.Pitam Samardjica,Kostunice i Ovog mladjog politicara koji ima joz zube od mlecnog tela Jeremica : Da li je bio u skladu sa medjunarodnog prava da vlada jedne zemle 1999 godine protera iz svoje ognjiste oko1000000 albanca tada gradjani srbije i izpalenje vishe od 700 sela gde su vrsena sistematicko ciscenje.Mene ne mi treba odgovor od ovih politicara nego oni treba da mu kaze gradjanisrbije da je 1999 i pre ove godine na kosovo vllada srbije kojeje vodiomillosevic i seselj nad albancima se vrsilodjenocid koju politike smo podrzali i mi i posle ove sto se dogodilo nemamo nikakvo pravo da trazimo nesto od Albancima na Kosovu.Sto brze kazete ove na svoje gradjane toje bolje posto Kosovo i bez vasih odebrenja bice samostalna a vi i mnogi vas koje ce vladati srbije necete moci da kradete pare koje "nameravate sa srpsko i nealbansko stanovniste na Kosovu".

Julius

pre 16 godina

Govoriti da Albanci koji ne zele da zive sa Srbima neka idu gde god hoce, to je isti onaj stil koji je govorio Milosevi, Seselj i njihova druzina. Zna se kuda je vodio taj stil govora, i narod i autore takvog govora. Zalosno je da ima jos takvih. Albanski narod nece ici nigde od Kosova. A ni Srbi sa Kosova ne treba ici nigde, pod nikakvim pritiskom, osim ako zelje bolji zivot, bilo gde drugde. Sa takvom filozofijom i mentalitetom, naravno da se ne moze naci nikakav kompromis za bilo kakve institucionalne veze izmedju Kosova i Srbije. I zato su se kosovari borili za oslobodjenje, i izvojevali je.

hong kong

pre 16 godina

ja sam albanac i bas bih volio da opet vidim srbe iz peci u moj grad i ako bude kosovo unutar srbije ali verujte mi oni ne bi se vratili nikad vise tamo jer znaju sto su uradili tamo i da vise nema "bratsvo jedinstvo" i samo sam hteo da kazem da bar za peci ne trba vam taj grad ni kao deo srbije ni nikako , izgubili ste je zauvek!!!! i nikada nikada necemo da vam oprosyimo sto ste uradili tamo!!!

SHYT MAREVCI

pre 16 godina

kakav bre dogovor zeli srpska vlada sa kosovskim albancima kada se njih naziva : œugavima, œiptarima, kriminalcima, mafijasima. teroristima,kava bi sada izgledala zajednica kosova sa srbijom +NIKAKVA. o ovome trebalo bi da vlada u Beogradu i oni koji podrzavaju zajednicu trzveno da razmisle ili ¿ele uvek nemire i PROBLEME jer isto ce kosovski albanci biti tretirani kao i ranije jer joœ u srpskim glavama se misli da su bolji od albanca u svakom pogledu?!

sala

pre 16 godina

Njemacki sporazum nema nista zajednicko sa situcijom izmedju Kosova i Srbije! Kao prvo taj sporazum je postignut izmedje dvije drzave koje su sacinjene od iste nacije dok Albanci i Srbi su razlicite nacije. Drugo, Njemacka je bila podeljena zbog njemackog nacizma, dok Srbija nije podeljen na dve drzave iako je vodila tri osvajacaka rata i na kraju bila porazena. Na kraju su se dvije Njemacke ponovo ujedinele dok Kosovo Srbija nece se vise nikada ujediniti.

Zoran

pre 16 godina

Necu da zivim u Srbiji beskicmenjaka, sebicnjaka i kukavica, kojima nije stalo do sopstevenog dela zemlje, pa makar dobijali 20bn evra godisnje za pristanak na nezavisno Kosovo. Takav mentalitet me ne zanima, niti takva zemlja, makar postala motor, lider i pogon na Balkanu, i svi se kupali u parama. Prostitucija na drzavnom nivou me ne znaima.

Monarh

pre 16 godina

Stalno citam ovde komentare tipa "Albanci nece da zive u Srbiji". Pa i ne moraju, ko ih tera? Neka onda odu iz Srbije, tj. sa Kosova, koje je njen sastavni deo.
Kosovo je medjunarodno priznati deo Srbije ko god dole ziveo (Srbi, Albanci, Kinezi..)i kome ne odgovara ova REALNOST, siroko mu polje...

Inace, vidim na osnovu izjave gdina. novog nemackog ambasadora da se stvari menjaju polako i da madjunarodna zajednica okrece kormilo malo po malo na drugu stranu. Situacija se kristalise i ova mutljavina i pretnja nasiljem i "nestabilnoscu" vise ne pije vodu.

A da. Ovima sto su umorni od tema ovakvog tipa preporucujem da gledaju nesto drugo. Sloboda izbora postoji u Srbiji.

Nenad

pre 16 godina

I sta kad nam uzmu tu teritoriju? Nista, sve po starom,koliko vidim dosta je ovde "istoricara" a samo je jedna stvar jasna,Albanci su sve radili na vreme i jako dugo sa puno novca i slozno,Svaka im CAST.

KOSOVA+SOFOS

pre 16 godina

Samardziću ako cete reagovati nekim adekvatnim diplomatskim represijama prema nekim drzavama JA bih preporucio trebalo bi prema svim onima koji priznaju drzavu kosovo a NE samo prema malim i slabim drzavama a sigurno u tome ce ponovo izgubiti najvise srbijica kao i obicno.

PODUJEVA

pre 16 godina

gospodin Samardiću..kada bi ti ovako govorio za vreme Milosevicevskog rezima i bio za zajednicu srbije i kosova postovanja prava albanaca i nudio ovo sta sada nudiœ kosovskim albancima mozda bi ne doslo do rata krvoprolica i ove situacije u kojoj se nalazi srbija,sada jeste vrlo KASNO kao i obicno za srbiju, prvo misliti pa se onda deluje!.

ALBAN--ACA

pre 16 godina

sva ova produzenja koja su do 10-tog decembra bile su samo zato da bi se unutar EU doslo do potpunog konsensusa i da bi se srpsko- ruska diplomacija ubedila u vezi sa njenim NIET protivu nezavisnosti kosova ali ako do toga ne dodje do odredjenog roka to i MZ. ce biti ubedjena da NEMA sta da se gubi dragoceno vreme jer srbija rusija to imaju veoma puno tog vremena za gubitak sta ne moze se reci za MZ. i kosova pa sigurno doci ce do jednostranog proglasavanja nezavisne drzave Kosova pa onda kako se ONO kaze "kud koji mili moji" koja drzava zeli moze priznati kosovo kao drzavu a ko ne to ne i kraj price.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

Stalno se prodaje doktrina kako Albanci ne mogu da oproste Srbima ono sto su uradili ovde, onde. A da li mogu Srbi vama Albancima da oproste sto ste radili decenijama, na svoj nacin? Svi imaju maslo na glavi, bez daljneg. Neko rece "Granice da se otvore, Albanci da idu u Srbiju, Srbi na Kosovo..." pa idu Albanci nesmetano u Srbiju, problem je kad Srbi treba da idu na Kosovo, bilo kao gosti, bilo da se vrate na svoja ognjista! Cak i kad bismo uzeli da su svi Albanci na Kosovu cistih ruku, da nisu ucinili ni najmanji zlocin u toku medjusobnih visedeceniskih "bratskih" odnosa, i dalje ostaje cinjenica da ih je iznenada tamo "vise od 2 miliona"! Kako, pobogu? Znam da vam je natalitet veliki, ali je ovo nesto abnormalno. A posle - "za sve su krivi Srbi"? A ko je kriv "za sve" u Makedoniji. Eno juce pise da je nadjeno skladiste oruzja za celu jednu diviziju, ukljucujuci i protivavionske projektile, a kad su kod onog Srbina nadjene dve, manje-vise trofejne puske, za kucnu upotrebu, odmah je grmelo "Oruzje Garde Cara Lazara u Makedoniji"! Nije nicija propaganda losa o vama, najgori vas neprijatelj je vase ponasanje prema susedima. "Svi da se okrenu buducnosti" a vi neprestano prava na druge teritorije vucete iz proslosti? Ko bi to jos mirno podnosio? Ne zavaravajte se, prakticno ste sa svima u svadji i nuzno vam je potrebno osvescenje. Izgleda da kod vas novi milenijum kasni jedno par stotina godina.

Nele

pre 16 godina

Da li cemo docekati taj dan kad prva vest u medijima vise nece biti Kosovo? Smucili su mi se i svi ovi koji kao nesto diplomatski, kompromis je najbolji, ili ona ruska varijanta da obe strane budu zadovoljne. Pa dajte to resenje kad ste toliko pametni. Zar ne vidite da Albanci ne zele nikakav kompromis a nasi kao nude neki kompromis a ustvari na duze staze bi da teraju po svom cega su Albanci svesni. Alo bre, u Srbiji zivi jos nekoliko miliona ljudi koji bi normalno da zive, trgnite se malo.

igor

pre 16 godina

Ti pregovori su velika farsa i zabluda.
Da Srbija ima odgovorno rukovodstvo pregovrima bi pristupila jos 2003 kao sto je hteo pokojni premijer Djindjic,ali njegovim ubistvom i poslednja sansa za ocuvanje Kosova ili dela Kosova je izgubljena.Kostunica je svesno i u skladu sa svojom politikom cekao krajnji trenutak,i sada ucenjuje celu Srbiju i srpski narod svojim perfidnim postupcima da ostane na vlasti.
Srpska i kosovska strana sue nalaze na dijametralno suprotnim stranama i sto je najbitniji najkompromisnije tacke obe strane su daleko jedna od druge.I jedna i druga strana imaju bezbroj svojih aduta,ali problem srpske strane je realnost zivota na kosovu.

petrit

pre 16 godina

Ako bi se pitao celi srbski narod sada, da li volite albance,oni 99,9% bi rekli ne ne volimo njih a onda dodje odmah pitanja a a zasto hocete kosovo,odgvor zemlju hocemo,znaci hocemo zemlu a necemo taj narod,e tako ne ide moji dobri srbi,bolje da bude ovaj stvar gotovo i da se ne ponavalja istorija opet,zbog toga veq vise od sto godina zivu albanci i srbi zajedno a nikada nisu se voleli,pa ja mislim hajde kako mozes da se zivi sa srbijom zajdeno kad do sada sve ukupno nisu ni 20 godina na mir zajedno nisu ziveli,moja mislenja je mitrovica od mosta da ode u serbiju,a presevo i te drugi mjesta ko ju zivi albance da pripadaju kosovu i onda neka ide ekonomia naprep,inace bice jos duke vreme problem.

Julius

pre 16 godina

Status Kosova se nije mogao resiti pregovorima vec vise od 100.godina, od kada je Kosovo imalo status vilajeta, pod Otomanskom vlascu. I tada je Rusija igrala destruktivnu ulogu po pitanju Kosova, ali su tri njena konzula stradali na Kosovu. Nema izgleda da se pregovorima dodje do nikakvog kompromisa, iako ti pregovori traju jos narednih sto godina. Zato ce medjunarodna zajednica "krojiti kapu", ne pitajuci strane u pregovoru. Pa da vidimo, kom opanci a kom obojci?

Kreshnik

pre 16 godina

Dok je za Samardjiqa i drugim beogradjanima Kosovo je tema blefiranja ili ne...za nas kosovare Kosovo je ziveti ili ne ziveti..,,pa da vidimo sto ce se desiti posle 10-tog..ko blefira i ko ne

Marina

pre 16 godina

Jasno je kao sunce da na Kosovo mogu da se vrate svi oni koji nisu pocinili nikakva zlostorstva.Najveci je problem kod onih za koje se zna da su pocinili razna maltretiranja i sada su svesni da za njih tamo nema mesta jer se o njima zna, i najbucniji su oni u Srbiji.Jos nisam cula da su nevini srbi koji nisu uprljali ruke krvlju, u nekom teskom bezbednom polozaju na Kosovu.Pa boze moj, nigde na svetu nije preterano sigurno za nikoga, pa tako i na Kosovo, ali sve se svodi u granicama normale.
Dalje, oni sto su svoja imanja tamo preskupo prodali i kupili u centralnoj Srbiji kuce i vile, oni su najbucniji jer oni imaju sve osim slave!!!???
Dakle,nemojmo se zavaravati, budimo iskreni i nemojmo unistavati i te sanse sto postoje za one srbe koji zele da dalje zive ne Kosovo.
Kad tad, sve ce izaci na videlo, i svi ce se racuni platiti.

Sloba

pre 16 godina

i nije to lose da obe strane ostanu pri svome, dodju neke evropske snaga da garantuju bzbednost na kosovu pa se podje sa 2. strane. Otvore se granice. Albanci putuju kroz Srbiju. Srbi idu na kosovo. Privredna, trgovinska, saobracajna saradnja i ako udjemo u EU onda i nije sustinski vise toliko vazno pitanje statusa pa ce se mnogo lakse resiti. Relaksiranje situacije.

jESUS cHRIST

pre 16 godina

Svi mi znamo da je kompromis najbolje resenje, al isto tako znamo da do kompromisa izmedju Albanaca i Srba za status Kosova nikad nece doci. Pa?

kocka

pre 16 godina

Vlada u Pristini ce proglasiti nezavisnost. Srbi sa Severa ce proglasiti nezavisnost od Vlade u Pristini. I eto nama novog sukoba. Pristina ne kontrolise sever Kosova i to je svima jasno. Ne znam kako planiraju da ocuvaju celovitost Kosova, sem koriscenjem UCK. Stvari se mogu dodatno zakomplikovati nekom krizom na jugu Srbije, ali nisam siguran da ce to otici daleko, s obzirom na veliku koncentraciju Vojske i policije. Videcemo sta ce biti 11.12.

pata

pre 16 godina

Vidi se da je nemacki ambasador izuzetno veliki profesionalac i da svoj posao obavlja najbolje sto moze. No mislim da on ne shvata da problem vec odavno nije ni u Srbiji niti u dogovoru. Albanskim politicarima koji danas ucestvuju u pregovorima neko je obecao nezavisnost unapred i pre dosta vremena . Oni od toga ne zele nista manje, jer znaju da sa necim manjim samo gube. Sa druge strane, ne zaboravimo da su isti vrlo povezani sa terorizmom i nasiljem. Oni znaju ili misle da ce im medjunarodna zajednica dati za pravo i braniti ih sta god da urade. Kod njih vise nema limita, nasilje bez obuzdavanja, i uz podrsku velikih sila postalo im je jedno od glavnih alatki i nacina da postignu ono sto oni misle da zele: da dodju do jos vece vlasti nego sto imaju i stave u svoj dzep ono sto misle da moze da im stane, bez obzira na narod, drzavu, zivot, mir i sve ostalo sto ce se u tom slucaju osetiti ugrozeno.
To vise nije problem samo u Srbiji, problem je daleko siri od onoga sto se mnogima cini i sto bi voleli da jeste. Poslednji neredi u Makedoniji sasvim jasno govore kuda ce nas odvesti sve ovo. Svedoci smo cinjenice da vesti o dogadjajima u Makedoniji nisu otisle dalje od Balkana. Medjunarodna zajednica cuti i vec odavno obmanjuje svoju javnost.
A da Albanci mogu i znaju da zive sa Srbima, to svi jako dobro znamo. Vekovi iza nas vrlo su jasni svedoci o tome.

Nga Istogu

pre 16 godina

Samardzic kaze da su
V.Britanija , Italija , Francuska i Nemaccka zabrinute zbog mogucnosti jednostranog proglassenja nezavisnosti od strane albanskog liderssipa. Smessno, on u to ne veruje ali hoce da obmannjuje druge.Pa oni , za koje on kazze da su zabrinuti,su kreatori i scenaristi nezavisnosti, a albanske vodje samo imaju ulogu glumaca. U occajanju je pocceo i da preti. Pa neka preti. I on je isti kao i njegovi predhodnici, ne ume a i ne zna ccovek drugaccije.

sala

pre 16 godina

G. Samrdjic kao da preti, isto tako cine i drigi politicari iz Srbije. Nesto mora ovoga puta da se zna, da i mi Albanci ovoga puta reagovacemo kao nacija, ako bilo koja naoruzana formacija prelazi granicu izmedju Kosova i Srbije reagovacemo kao nacija rece P. Majko prekjucer. Jos nesto oko situacije u Makedoniji, tamosnji Albanci su bili provocirani odlukom ustavnog suda BJRM da im se zabrani zastava. Tenkovi i zapaljene kuce u nekom Albanskom selu na Balkanu je Milosevicev nacin da se rese problemi i svi znamo kako se to na kraju zaversava.

sali

pre 16 godina

Pozdravlenje iz Kosova
Ja cu za prvi putdat jedan komentar na pretnje ministara za Kosovu u vlladi Srbije Sllobodana Samardjica.
Ja sam jedan albanac iz podrucje Kamenice gde zivim i radim sa srbima.Ove pretnje od ministra Sllobodana Samardjica kosi je blizak i dollazi iz Kostuniceine partije koju sada i deca na osnovne skole znaju da ima pogresne ime i da nema veze sa demokratijem nego je jedna konzervaticna nacionalna partija sada mnogo vise patriotska nego seselova i milloseviceva partija ne bih se cudilla mnogo na njegovih pretnje koje ne razlikuje bas sa nista sa pretnje milosevica i seselj 1999 godina pre bombardovanja srbije.U mestu da on i njegova vllada priznaju realnost da ce nikada nece biti povratka kako je billo pre i na mestoda daje prilike da budemodobri komsija on i njegova vlada nastavlaju pretnjama skojim da budem iskrenonama albancima nece bas nista da nam trebaju ali srbima oni koju su ovde isto dolaze me kao pretnje da na puste kosovo sto brze da da ide u srbiju i tako da ne stane nijedan srbin ovde.Ova je politika vlade Kustunice koja ide na sve ili nista koja ce dobiti nista kao i oni koju su vodili srbiju pre njega i kao nacionalisticka vlada sa ove politike ako je on na vlasti u srbiju ce stati samo sumadija i vojvodina ce se ocepati a sandjakce dobiti jedan specialan status gde ce srbija nece moci da kontrolise vise.Ministar Samardjic i Kustunicase mnogo pozivaju seu medjunarodnom poreklu za ne nepovridnosti granice.Pitam Samardjica,Kostunice i Ovog mladjog politicara koji ima joz zube od mlecnog tela Jeremica : Da li je bio u skladu sa medjunarodnog prava da vlada jedne zemle 1999 godine protera iz svoje ognjiste oko1000000 albanca tada gradjani srbije i izpalenje vishe od 700 sela gde su vrsena sistematicko ciscenje.Mene ne mi treba odgovor od ovih politicara nego oni treba da mu kaze gradjanisrbije da je 1999 i pre ove godine na kosovo vllada srbije kojeje vodiomillosevic i seselj nad albancima se vrsilodjenocid koju politike smo podrzali i mi i posle ove sto se dogodilo nemamo nikakvo pravo da trazimo nesto od Albancima na Kosovu.Sto brze kazete ove na svoje gradjane toje bolje posto Kosovo i bez vasih odebrenja bice samostalna a vi i mnogi vas koje ce vladati srbije necete moci da kradete pare koje "nameravate sa srpsko i nealbansko stanovniste na Kosovu".

Julius

pre 16 godina

Govoriti da Albanci koji ne zele da zive sa Srbima neka idu gde god hoce, to je isti onaj stil koji je govorio Milosevi, Seselj i njihova druzina. Zna se kuda je vodio taj stil govora, i narod i autore takvog govora. Zalosno je da ima jos takvih. Albanski narod nece ici nigde od Kosova. A ni Srbi sa Kosova ne treba ici nigde, pod nikakvim pritiskom, osim ako zelje bolji zivot, bilo gde drugde. Sa takvom filozofijom i mentalitetom, naravno da se ne moze naci nikakav kompromis za bilo kakve institucionalne veze izmedju Kosova i Srbije. I zato su se kosovari borili za oslobodjenje, i izvojevali je.