Nedelja, 14.10.2007.

10:05

Druga runda direktnih pregovora

U Briselu je završena druga runda direktnih pregovora delegacija Beograda i Prištine o rešavanju statusa Kosova.

Izvor: B92

Druga runda direktnih pregovora IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

dr

pre 16 godina

Voja je covek van vremena, prostora i zivota! U njegovom svetu nema nas gradjana ove zemlje, sa svim nasim zivotnim problemima. Zato on nece uraditi nista, jer on jednostavno ne razume! Ne razume zivot, ne razume ljude. Zato ne cude ovakve izjave, kojima se smeju i oni podrepasi oko njega. Jedini nacin da ljudi uopste prestanu da ga slusaju i gledaju je samo mali skok standarda stanovnistva, kada ce ljudi, kao nekada, razmisljati gde da odu na veceru, u bioskop, u pozoriste, kod kog prijatelja, umesto da kao drogirani sede pred TV i truju se ovakvim budalastinama. Zato nam treba novi 5. oktobar posle koga nece ostati NIKO od ovih, koji od 1989-e ili sede na vlasti ili u opoziciji, cuvajuci jedni druge, a zajednicki pljackajuci uvek narod i Drzavu.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

Stvar je veoma jasna, sto nazalost ne znaci i da je laka za resavanje. Prvo su hteli da nas zbrze, sto bi svima odgovaralo, osim nama Srbima, i za to resenje su bili svi. Racune im je pomutio Putin i sad su presli na rezervni plan - da nas slude, pa da potpisemo, ali bi se reklo da su i oni malo sludjeni i zbunjeni, jer ovo od Putina nisu ocekivali, posto je Rusija (pre)dugo podvijala rep. Dobar primer za to je izjava g. Solane - mi pricamo o statusu, Albanci o buducim odnosima "dve nezavisne drzave", a on kaze kako je bilo nekih novih momenata i napretka! Bilo je i osmeha - naravno, Albanci se potsmevaju ovakvim pregovorima, jer je jedini njihov cilj da prodje vreme do 10. decembra, a posle ce mozda zaista jednostrano proglasiti nezavisnost.

Dragan

pre 16 godina

Pa kako bi albanski politicari sad mogli tek tako da kazu svom narodu: jeste, od nezavisnosti koju svi toliko zelimo nema nista!? Jeste da nas Ameri podrzavaju i jeste da su nam oni pomagali u poslednjoj deceniji, ali ne moze nezavisnost! Nije lako, zar ne? Moraju i oni da "tvrde pazar" i da ubedjuju i sebe i Albance sa KiM da je njihov cilj skoro ostvaren i da je toliko zeljena nezavisnost na dohvat ruke. Samo, to isto (samo sa mnogo vise samopouzdanja i ubedjenosti) su pricali i pre godinu i po dana, pa se do sad nista od toga nije ispunilo. A u tom periodu su se stvari drasticno promenile. Kostunica je i tad zastupao isti stav koji ima i danas. (Tadic takodje.) Sada je na potezu delegacija Albanaca sa KiM da "omeksa" stav i da otvoreno kaze svojim sunarodnicima da ce ipak morati da zive sa Srbima u Srbiji. A sledeci (mnogo tezi i odogovorniji) korak nakon toga je: izgradnja zajednickog zivota Srba i Albanaca u Srbiji. I ne treba se plasiti toga. JA VERUJEM DA NOVE GENERACIJE MOGU DA ZIVE ZAJEDNO!

Fermion

pre 16 godina

Dva detalja su interesantna:
1. Kosovska delegacija je dosla sa predsednikom i premijerom na celu a srpska pod vodjstvom dva ministra. Namece se zakljucak da je vodjstvo Srbije izgubilo nadu da moze da ubedi EU u resenje za koje se nas drzavni vrh zalaze. Sto opet znaci da su sve karte stavljene na ruski veto.
2. Izbori na Kosvu se odrzavaju upravo u jeku pregovora o konacnom statusu dok se u Srbiji odlazu u nedogled. Sa strane posmatrano, izgleda da je demokratija na Kosovu cvrsce utemeljena nego u Srbiji, sto opet daje prednost kosovskoj strani u pregovorima.
Sve u svemu, namece se zakljucak da cemo 11. decembra docekivati izbeglice iz srpskih enklava juzno od Ibra.

Demosten

pre 16 godina

Kosovo je uvek bilo srpsko, tamo negde od kraja Prvog svetskog rata. A Koštunica je govorio i da Crna Gora nikad neće biti nezavisna...

PACTKO

pre 16 godina

Problem je u tome što je Kosovo de facto nezavisno, i to od 1999. godine i "velike pobede" naše vojske (ovu činjenicu nekako svi zaboravljaju). Albanci bi zbog toga prihvatanjem autonomije izgubili. Drugi problem je, što političke partije u Srbiji, na čelu sa (kvazi)patriotskim snagama DSS-SRS koriste Kosovo za raspaljivanje nacionalne strasti osiromašenih narodnih masa i kao paravan za prikrivanje svojih malverzacija i nesposobnosti. Kosovsko pitanje je zapečaćeno u momentu kada je izabrana suluda konfrontacija sa NATO-m, a saučesnik u tom "zločinu" protiv sopstvenog naroda jeste trenutno najjača pojedinačna partija u Srbiji - SRS.

srbijanac

pre 16 godina

Nezavisnost Kosova pod uslovima koje bi diktirala Srbija je jedina dobitna kombinacija za Srbiju. Cak i da sutra nekim cudom Srbija zadrzi Kosovo, suocila bi se sa odlucnoscu tamosnjeg stanovnistva za nezavisnoscu i onda bi ga izgubila prekosutra. Srbija vise nema vlast na toj teritoriji i trebalo bi da se pomiri sa tim i da napokon pocne da resava sopstvene probleme.

miljan

pre 16 godina

Kompromis u granicama Srbije a ne nametanje resenja. NEZAVISNOST NIKADA. Ako Albanci proglase Srbija ce istog momenta proglasiti nevazecom i nistavnom.A SRBI SA KiM ce uvek biti okrenuti Beogradu i svetloj buducnosti a ne Pristini i sopstvenoj propasti.O tzv kosovskimizborima necu ni da govorim jer nisu vredni pomena.NE NEZAVISNOSTI ZAUVEK. Kosovo je uvek i bice sastavni deo Srbije.

Bo

pre 16 godina

Čekajte malo, kako to da se izbori u stranci nisu odložili za posle rešenja kosovskog pitanja?? Ili za predsedničko mesto u stranci imamo izvanrednog kandidata-MENE, a pošto JA neću ostvojiti 110% glasova na izborima za predsednika Srbije, njih ćemo odložiti na neko vreme, dok Srbija ne progleda i shvati da samo SAMNOM ima budućnost, a ne u tamo nekoj CIA-noj tvorevini-EU, koja je i stvorena samo iz razloga da se napakosti našem nebeskom narodu ili NE DAJ BOŽE, onom mrskom (puj, puj) NATO paktu! Gospodine premijeru, da ste kompas izgubili, to znamo već odavno

mitat osmani

pre 16 godina

Formalnosti ili "radi reda" ili "trlababalan da mu prodje
dan" ili korak dalje...ODNOSI DVEJU DRZAVA U 21-VEKU.To vec ima smisla!!!!

pata

pre 16 godina

Iskreno govoreci, posle ove druge runde i izjava npr. Solane, predstavnika obe strane i ostalih, imam blagi utisak da oni svi, danas nisu bili na istom sastanku.
Bas me zanima, kakav razgovor moze da se vodi onda kada srpska strana govori o sirokoj autonomiji, a albanska da nece nista manje od nezavisnosti? Ili kakav razgovor moze da se vodi kada albanska strana kaze nece nista manje od nezavisnosti, a srpski predstavnici to nece ni da cuju?
I kako to Solana na kraju moze da nazove intenzivini razgovorima?
U najmanju ruku, ovde barem jedna strana intenzivno laze, ako ne lazu i svi do poslednjega.
Ja albansku stranu, sa stavom koji ima ili bar tako kazu, u trenucima dok razgovaraju pojedinacno sa posrednicima, mogu iskljucivo da zamislim sa kartama u rukama, igrajuci poker, tablic, remi, tac ili nesto slicno.
A srpsku stranu mogu da vidim iskljucivo u stilu da melju do besvesti, dok posrednici slusaju neku vrlo bucnu muziku ili blago receno sede na usima.
Eto bas me zanima ima li nekog detalja u tim silnim "ragovorima", koji moze da me ubedi da je bilo drugacije.

Libertarian

pre 16 godina

Rec RUNDA totalno odgovara, ovo vec sada lici na jedan uzasno dosadan beskonacni boks mec u kome niko nikoga ne moze da nokautira, i onda sve to traje, traje, i traje... izgleda se racuna na zamor materijala ili da neko zaspi pa da onda druga strana pobedi. Da ozbiljno nameravaju da se to vec jednom resi, razgovarali bi o modalitetima fer podele, dakle da se zvanicno proglasi remi, svakome svoje, i ciao. Meni je vec svega DOSTA i hocu normalno da zivim u jednoj normalnoj zemlji.

Dejvid

pre 16 godina

Pregovarati znaci trenirati zivce da trpe svaku glupost. Zato, predlazem da Srbija posto je dala Kosovskim albancima 95% vlasti na Kosovo, neka smogne snage i proguta jos tih 5% i izadje sa predlogom o nezavisnosti Kosova i prekine ovu ujdurmu i okrene sebi i svojim problemima, jer Srbija i bez kosova ima dosta problema koji cekaju na resenje.

Josip Vasilj

pre 16 godina

I u Briselu je Rusija ostala pri svom stavu da pregovori moraju trajati do postizanja kompromisa. Ohrabren ovim Gospodin Koštunica na skupštini DS-a, pun sebe vrišti da Kosovo nikada neće biti nezavisna država "bez obzira kakvim pritiscima, uslovljavanjima i prijetnjama Srbija bila izložena." S druge strane, nema te diplomacije koja bi nagovorila kosovski narod da se dobrovoljno vrati pod suverenitet Srbije... Pozicije Beograda i Prištine toliko su udaljene da, kada bi pregovori trajali i STOTINU GODINA, bilo kakav kompromis bio bi nemoguć. Međutim gospodin Koštunica *zaboravlja* činjenicu da Srbija ne može ući u EU, dok god se pitanje Kosova ne riješi. Ispaćeni srpski narod ne može čekati STOTINU GODINA, iako gospodin Koštunica sigurno može… Postotak Srba koji su stvarno opterećeni Kosovom, koji su ikad posjetili Kosovo ili to žele uraditi, mnogo je manji nego što bi se pomislilo. Većina Srba se jedva nosi sa teškim ekonomskim problemima i s mukom pokušavaju da drže glave iznad vode. Srbija je umorna od praznih ideologija, karizmatičnih vođa, samozvanih premijera, jer oni im ne plaćaju režije i ne hrane obitelj. Narod očekuje od političara da konačno preuzme odgovornost za posao za koji ih narod plaća, da omoguće građanima da bolje žive. Građani žele raditi i zarađivati svoju plaću. Oni žele da ta plaća bude dovoljna za život dostojan čovjeka. Običan građanin, porezni obveznik, koji prvi stoji u redu za plaćanje, on želi da Srbija bude uređena, civilizirana država, država s ljudskim licem… To lice sigurno nije lice KOŠTUNICE….

milos

pre 16 godina

Kostunica je u pravu.......Kosovo moze samo da bude nezavisno ako Srbija to potpise, sto nece nikad da se desi!
Ugledaj te se na turski deo Kipra koji vec 33 godina kao ima nezavisnost a ustvari je nema !!!

arsen wenger

pre 16 godina

Nema teorije da Albanci prihvate autonomiju (zbog onih kauboja što im obaćavaju koješta) i nema teorije da Srbija prihvati neovisnost Kosova. I...? Šta je zaključak osim da su pregovori UZALUDNI!!! Mene zanima zašto se svi prave mutavi kad se spomene podjela Kosova? Kao, želimo ujedinjenu Europu, multietničnost kao bogatstvo, nema crtanja granica po etničkoj raspodjeli bla,bla,bla...daj molim te..pa šta je ovo nego otimanje terirorije zbog etničke strukture Kosova tj. albanske većine... Pa ako se već može od Srbije oteti teritorij po tom pravilu, onda se i Kosovu može oteti dio teritorije pa pripojiti Srbiji!!! Eto...

M ala

pre 16 godina

Ja vidim kompromis u tome da se prihvate obe solucije:mir, pomirenje i prijateljstvo pod sustinskom autonomijom. Svi dobitnici, niko gubitnik

Nenad

pre 16 godina

Jednima SVE drugima nista!
Jedini problem u ovom problemu je Amerika!Nejaka EU ovim samo upada u problem jos veci nego sto je sad.Nece Albanici zavrsiti pricu samo na Kosovu.Gde ne moze pamet i tolerancija moze NOVAC!

Katran

pre 16 godina

Delegacija kosovskih Albanaca je u Brisel otisla u punom sastavu da bi,ako nista drugo,bar stvorila privid da im je do pregovora stalo,a nasem Voji je ocigledno vaznije da bude reizabran na mesto predsednika stranke.Ako predsednicki,lokalni i pokrajinski izbori moraju da cekaju dok branimo Nasu Kolevku,mogli su sacekati i sa DSS izborima kako bi nas voljeni premijer otputovao u Brisel da se bori za Srce Srbije.Valjda je i najcoravijem sada jasno koliko mu je stalo do Kosova...

kompromis

pre 16 godina

Pregovaracke ekipe sede na suprotnim stranama ne bi li nasli KOMPROMIS koji ce pomoci buducim generacijama Srba i Albanaca da zive u miru, a ne u ratu. Prema tome, koliko god Kosovski Albanci hoce nezavisno Kosovo, toliko isto Srbi hoce Kosovo kao deo Srbije, sto je uvek i bilo. Naravno sa maksimalnom mogucom autonomijom za Kosovske Albance. Ako se ne nadje KOMPROMIS, onda ni jedna strana ne dobija nista, samo gubi.

Nga Istogu

pre 16 godina

Stavovi kosovskih i srpskih pregovaracckih ekipa su jasni i izgleda nepromenljivi, ali pitam gospodina Ishingera dokle se stiglo sa usaglashavanjem stavova unutar EU , jer smatram da produzhetak pregovora su rezultat neophodne potrebe da se usaglashavaju stavoci unutar EU a ne da ce se postici neki napredak izmedju dveju pregovaracckih ekipa.

Toleranti

pre 16 godina

Zar nije to cudno?...Kostunica kaze da izbori u Srbiju treba da se produziti do marta 2008 zbog Kosovskog problema, a on nije otisao danas u Briselu, " niti će SB prekršiti Povelju UN " samo Kostunica moze sva sta hoce da prekrse niko drugo. Vasa diplomatska politika je najbolji put ka Nezavisnost Kosovo, hvala lepo g.Kostunicu., samo nastavite ovako imate moju podrsku, samo nemojte da nam predlozite nista vise osim Autonomije pa cemo mi ici tamo gde nam je mesto NEZAVISNOST.

giovanni

pre 16 godina

"Predsednik Srpske vlade Vojislav Kostunjica,govoreci na skupstini DSS-a ciji je predsednik,rekao je da Kosovo nikada nece biti Nezavisna drzava i da nikada nece biti clanica UN-a".
TO JE REKAO KOSTUNICA.
Ali se postavlja pitanje, ko pita Kostunicu???
Odgovor bi mozda moga biti:
NESTO MANJE OD 15% u Srbiji!!!
A EU,SAD,KFOR,Albanski narod na Kosovu,Zemlje u okruzenju,veliki broj
gradjana Srbije,i td. i td.???
Gos.Kostunica, Ako Kosovo nikada nece biti Nezavisno i nikada nece biti clanica UN, onda budite sigurni da niti Srbija nikada nece biti u EU,nece biti nikada ni trejna clanica UN, i sve dok se ne prizna NEZAVISNOST Kosova od strane Srbije, nikada ama bas NIKADA nece biti napredka i mira u Srbiji, a narocito nikada nece biti u EU,NIKADA.
Ali hvala bogu sto ste u manjini g.Kostunice i da je vasa politika PROSLOST za udarni deo gradjana Srbije, tako da su Vasi stavovi nista drugo osim SMEJURLIJE za sve Demokratske zemlje u svetu pa cak i Rusiju,kad tad cete to videti, a mi cemo u Decembru proglasiti Nezavisnost, a bas da vidimi kako cete to Vi da sprecite???
ZBOGOM za vek vekova, mozemo samo biti dobre komsije i nista drugo.
Srbi sa Kosova mogu da biraju izmedju Vase izostale i stare politike ili savremenog zivota i prosperiteta na Kosovu.

Istogasi

pre 16 godina

Posto pregovaracke ekipe Kosova i Srbije sede za stolom nasuprot jedna drugoj i to u inostranstvu, jasno je da u pregovorima jedino moze biti reci o modalitetima nezavisnosti dve drzave, a ne o nekakvoj “budi bog s nama” autonomiji u Srbiji u kojoj ce Beograd imati vlast nad Kosovom. Od toga nema nista. Nek bude jasno i Srbiji, i Rusiji i MZ. Vreme je da se Srpski politicari osveste i pogledaju realnosti u oci, ne zbog sebe, nego zbog svog naroda da ga ponovo ne bi uvalili u ratne vihore. Kosovski Albanci imaju sta da brane, SLOBODU I SVOJA OGNJISTA, i za to su spremni sada da podnesu velike zrtve. Dok Srbija moze jedino da nekim ratom jos malo produzi vek svojoj kolonijalnoj vlasti na Kosovu. Miroljubivom svetu su draze teznje naroda za slobodom, nego jacih za kolonijama. Vekovi kolonijalizma su prosli. Treba staviti tacku na problem Kosova. Sada.

Istogasi

pre 16 godina

Posto pregovaracke ekipe Kosova i Srbije sede za stolom nasuprot jedna drugoj i to u inostranstvu, jasno je da u pregovorima jedino moze biti reci o modalitetima nezavisnosti dve drzave, a ne o nekakvoj “budi bog s nama” autonomiji u Srbiji u kojoj ce Beograd imati vlast nad Kosovom. Od toga nema nista. Nek bude jasno i Srbiji, i Rusiji i MZ. Vreme je da se Srpski politicari osveste i pogledaju realnosti u oci, ne zbog sebe, nego zbog svog naroda da ga ponovo ne bi uvalili u ratne vihore. Kosovski Albanci imaju sta da brane, SLOBODU I SVOJA OGNJISTA, i za to su spremni sada da podnesu velike zrtve. Dok Srbija moze jedino da nekim ratom jos malo produzi vek svojoj kolonijalnoj vlasti na Kosovu. Miroljubivom svetu su draze teznje naroda za slobodom, nego jacih za kolonijama. Vekovi kolonijalizma su prosli. Treba staviti tacku na problem Kosova. Sada.

giovanni

pre 16 godina

"Predsednik Srpske vlade Vojislav Kostunjica,govoreci na skupstini DSS-a ciji je predsednik,rekao je da Kosovo nikada nece biti Nezavisna drzava i da nikada nece biti clanica UN-a".
TO JE REKAO KOSTUNICA.
Ali se postavlja pitanje, ko pita Kostunicu???
Odgovor bi mozda moga biti:
NESTO MANJE OD 15% u Srbiji!!!
A EU,SAD,KFOR,Albanski narod na Kosovu,Zemlje u okruzenju,veliki broj
gradjana Srbije,i td. i td.???
Gos.Kostunica, Ako Kosovo nikada nece biti Nezavisno i nikada nece biti clanica UN, onda budite sigurni da niti Srbija nikada nece biti u EU,nece biti nikada ni trejna clanica UN, i sve dok se ne prizna NEZAVISNOST Kosova od strane Srbije, nikada ama bas NIKADA nece biti napredka i mira u Srbiji, a narocito nikada nece biti u EU,NIKADA.
Ali hvala bogu sto ste u manjini g.Kostunice i da je vasa politika PROSLOST za udarni deo gradjana Srbije, tako da su Vasi stavovi nista drugo osim SMEJURLIJE za sve Demokratske zemlje u svetu pa cak i Rusiju,kad tad cete to videti, a mi cemo u Decembru proglasiti Nezavisnost, a bas da vidimi kako cete to Vi da sprecite???
ZBOGOM za vek vekova, mozemo samo biti dobre komsije i nista drugo.
Srbi sa Kosova mogu da biraju izmedju Vase izostale i stare politike ili savremenog zivota i prosperiteta na Kosovu.

Toleranti

pre 16 godina

Zar nije to cudno?...Kostunica kaze da izbori u Srbiju treba da se produziti do marta 2008 zbog Kosovskog problema, a on nije otisao danas u Briselu, " niti će SB prekršiti Povelju UN " samo Kostunica moze sva sta hoce da prekrse niko drugo. Vasa diplomatska politika je najbolji put ka Nezavisnost Kosovo, hvala lepo g.Kostunicu., samo nastavite ovako imate moju podrsku, samo nemojte da nam predlozite nista vise osim Autonomije pa cemo mi ici tamo gde nam je mesto NEZAVISNOST.

Nga Istogu

pre 16 godina

Stavovi kosovskih i srpskih pregovaracckih ekipa su jasni i izgleda nepromenljivi, ali pitam gospodina Ishingera dokle se stiglo sa usaglashavanjem stavova unutar EU , jer smatram da produzhetak pregovora su rezultat neophodne potrebe da se usaglashavaju stavoci unutar EU a ne da ce se postici neki napredak izmedju dveju pregovaracckih ekipa.

Katran

pre 16 godina

Delegacija kosovskih Albanaca je u Brisel otisla u punom sastavu da bi,ako nista drugo,bar stvorila privid da im je do pregovora stalo,a nasem Voji je ocigledno vaznije da bude reizabran na mesto predsednika stranke.Ako predsednicki,lokalni i pokrajinski izbori moraju da cekaju dok branimo Nasu Kolevku,mogli su sacekati i sa DSS izborima kako bi nas voljeni premijer otputovao u Brisel da se bori za Srce Srbije.Valjda je i najcoravijem sada jasno koliko mu je stalo do Kosova...

Nenad

pre 16 godina

Jednima SVE drugima nista!
Jedini problem u ovom problemu je Amerika!Nejaka EU ovim samo upada u problem jos veci nego sto je sad.Nece Albanici zavrsiti pricu samo na Kosovu.Gde ne moze pamet i tolerancija moze NOVAC!

Dejvid

pre 16 godina

Pregovarati znaci trenirati zivce da trpe svaku glupost. Zato, predlazem da Srbija posto je dala Kosovskim albancima 95% vlasti na Kosovo, neka smogne snage i proguta jos tih 5% i izadje sa predlogom o nezavisnosti Kosova i prekine ovu ujdurmu i okrene sebi i svojim problemima, jer Srbija i bez kosova ima dosta problema koji cekaju na resenje.

Josip Vasilj

pre 16 godina

I u Briselu je Rusija ostala pri svom stavu da pregovori moraju trajati do postizanja kompromisa. Ohrabren ovim Gospodin Koštunica na skupštini DS-a, pun sebe vrišti da Kosovo nikada neće biti nezavisna država "bez obzira kakvim pritiscima, uslovljavanjima i prijetnjama Srbija bila izložena." S druge strane, nema te diplomacije koja bi nagovorila kosovski narod da se dobrovoljno vrati pod suverenitet Srbije... Pozicije Beograda i Prištine toliko su udaljene da, kada bi pregovori trajali i STOTINU GODINA, bilo kakav kompromis bio bi nemoguć. Međutim gospodin Koštunica *zaboravlja* činjenicu da Srbija ne može ući u EU, dok god se pitanje Kosova ne riješi. Ispaćeni srpski narod ne može čekati STOTINU GODINA, iako gospodin Koštunica sigurno može… Postotak Srba koji su stvarno opterećeni Kosovom, koji su ikad posjetili Kosovo ili to žele uraditi, mnogo je manji nego što bi se pomislilo. Većina Srba se jedva nosi sa teškim ekonomskim problemima i s mukom pokušavaju da drže glave iznad vode. Srbija je umorna od praznih ideologija, karizmatičnih vođa, samozvanih premijera, jer oni im ne plaćaju režije i ne hrane obitelj. Narod očekuje od političara da konačno preuzme odgovornost za posao za koji ih narod plaća, da omoguće građanima da bolje žive. Građani žele raditi i zarađivati svoju plaću. Oni žele da ta plaća bude dovoljna za život dostojan čovjeka. Običan građanin, porezni obveznik, koji prvi stoji u redu za plaćanje, on želi da Srbija bude uređena, civilizirana država, država s ljudskim licem… To lice sigurno nije lice KOŠTUNICE….

miljan

pre 16 godina

Kompromis u granicama Srbije a ne nametanje resenja. NEZAVISNOST NIKADA. Ako Albanci proglase Srbija ce istog momenta proglasiti nevazecom i nistavnom.A SRBI SA KiM ce uvek biti okrenuti Beogradu i svetloj buducnosti a ne Pristini i sopstvenoj propasti.O tzv kosovskimizborima necu ni da govorim jer nisu vredni pomena.NE NEZAVISNOSTI ZAUVEK. Kosovo je uvek i bice sastavni deo Srbije.

kompromis

pre 16 godina

Pregovaracke ekipe sede na suprotnim stranama ne bi li nasli KOMPROMIS koji ce pomoci buducim generacijama Srba i Albanaca da zive u miru, a ne u ratu. Prema tome, koliko god Kosovski Albanci hoce nezavisno Kosovo, toliko isto Srbi hoce Kosovo kao deo Srbije, sto je uvek i bilo. Naravno sa maksimalnom mogucom autonomijom za Kosovske Albance. Ako se ne nadje KOMPROMIS, onda ni jedna strana ne dobija nista, samo gubi.

arsen wenger

pre 16 godina

Nema teorije da Albanci prihvate autonomiju (zbog onih kauboja što im obaćavaju koješta) i nema teorije da Srbija prihvati neovisnost Kosova. I...? Šta je zaključak osim da su pregovori UZALUDNI!!! Mene zanima zašto se svi prave mutavi kad se spomene podjela Kosova? Kao, želimo ujedinjenu Europu, multietničnost kao bogatstvo, nema crtanja granica po etničkoj raspodjeli bla,bla,bla...daj molim te..pa šta je ovo nego otimanje terirorije zbog etničke strukture Kosova tj. albanske većine... Pa ako se već može od Srbije oteti teritorij po tom pravilu, onda se i Kosovu može oteti dio teritorije pa pripojiti Srbiji!!! Eto...

milos

pre 16 godina

Kostunica je u pravu.......Kosovo moze samo da bude nezavisno ako Srbija to potpise, sto nece nikad da se desi!
Ugledaj te se na turski deo Kipra koji vec 33 godina kao ima nezavisnost a ustvari je nema !!!

M ala

pre 16 godina

Ja vidim kompromis u tome da se prihvate obe solucije:mir, pomirenje i prijateljstvo pod sustinskom autonomijom. Svi dobitnici, niko gubitnik

pata

pre 16 godina

Iskreno govoreci, posle ove druge runde i izjava npr. Solane, predstavnika obe strane i ostalih, imam blagi utisak da oni svi, danas nisu bili na istom sastanku.
Bas me zanima, kakav razgovor moze da se vodi onda kada srpska strana govori o sirokoj autonomiji, a albanska da nece nista manje od nezavisnosti? Ili kakav razgovor moze da se vodi kada albanska strana kaze nece nista manje od nezavisnosti, a srpski predstavnici to nece ni da cuju?
I kako to Solana na kraju moze da nazove intenzivini razgovorima?
U najmanju ruku, ovde barem jedna strana intenzivno laze, ako ne lazu i svi do poslednjega.
Ja albansku stranu, sa stavom koji ima ili bar tako kazu, u trenucima dok razgovaraju pojedinacno sa posrednicima, mogu iskljucivo da zamislim sa kartama u rukama, igrajuci poker, tablic, remi, tac ili nesto slicno.
A srpsku stranu mogu da vidim iskljucivo u stilu da melju do besvesti, dok posrednici slusaju neku vrlo bucnu muziku ili blago receno sede na usima.
Eto bas me zanima ima li nekog detalja u tim silnim "ragovorima", koji moze da me ubedi da je bilo drugacije.

Libertarian

pre 16 godina

Rec RUNDA totalno odgovara, ovo vec sada lici na jedan uzasno dosadan beskonacni boks mec u kome niko nikoga ne moze da nokautira, i onda sve to traje, traje, i traje... izgleda se racuna na zamor materijala ili da neko zaspi pa da onda druga strana pobedi. Da ozbiljno nameravaju da se to vec jednom resi, razgovarali bi o modalitetima fer podele, dakle da se zvanicno proglasi remi, svakome svoje, i ciao. Meni je vec svega DOSTA i hocu normalno da zivim u jednoj normalnoj zemlji.

Bo

pre 16 godina

Čekajte malo, kako to da se izbori u stranci nisu odložili za posle rešenja kosovskog pitanja?? Ili za predsedničko mesto u stranci imamo izvanrednog kandidata-MENE, a pošto JA neću ostvojiti 110% glasova na izborima za predsednika Srbije, njih ćemo odložiti na neko vreme, dok Srbija ne progleda i shvati da samo SAMNOM ima budućnost, a ne u tamo nekoj CIA-noj tvorevini-EU, koja je i stvorena samo iz razloga da se napakosti našem nebeskom narodu ili NE DAJ BOŽE, onom mrskom (puj, puj) NATO paktu! Gospodine premijeru, da ste kompas izgubili, to znamo već odavno

mitat osmani

pre 16 godina

Formalnosti ili "radi reda" ili "trlababalan da mu prodje
dan" ili korak dalje...ODNOSI DVEJU DRZAVA U 21-VEKU.To vec ima smisla!!!!

dr

pre 16 godina

Voja je covek van vremena, prostora i zivota! U njegovom svetu nema nas gradjana ove zemlje, sa svim nasim zivotnim problemima. Zato on nece uraditi nista, jer on jednostavno ne razume! Ne razume zivot, ne razume ljude. Zato ne cude ovakve izjave, kojima se smeju i oni podrepasi oko njega. Jedini nacin da ljudi uopste prestanu da ga slusaju i gledaju je samo mali skok standarda stanovnistva, kada ce ljudi, kao nekada, razmisljati gde da odu na veceru, u bioskop, u pozoriste, kod kog prijatelja, umesto da kao drogirani sede pred TV i truju se ovakvim budalastinama. Zato nam treba novi 5. oktobar posle koga nece ostati NIKO od ovih, koji od 1989-e ili sede na vlasti ili u opoziciji, cuvajuci jedni druge, a zajednicki pljackajuci uvek narod i Drzavu.

Demosten

pre 16 godina

Kosovo je uvek bilo srpsko, tamo negde od kraja Prvog svetskog rata. A Koštunica je govorio i da Crna Gora nikad neće biti nezavisna...

PACTKO

pre 16 godina

Problem je u tome što je Kosovo de facto nezavisno, i to od 1999. godine i "velike pobede" naše vojske (ovu činjenicu nekako svi zaboravljaju). Albanci bi zbog toga prihvatanjem autonomije izgubili. Drugi problem je, što političke partije u Srbiji, na čelu sa (kvazi)patriotskim snagama DSS-SRS koriste Kosovo za raspaljivanje nacionalne strasti osiromašenih narodnih masa i kao paravan za prikrivanje svojih malverzacija i nesposobnosti. Kosovsko pitanje je zapečaćeno u momentu kada je izabrana suluda konfrontacija sa NATO-m, a saučesnik u tom "zločinu" protiv sopstvenog naroda jeste trenutno najjača pojedinačna partija u Srbiji - SRS.

Dragan

pre 16 godina

Pa kako bi albanski politicari sad mogli tek tako da kazu svom narodu: jeste, od nezavisnosti koju svi toliko zelimo nema nista!? Jeste da nas Ameri podrzavaju i jeste da su nam oni pomagali u poslednjoj deceniji, ali ne moze nezavisnost! Nije lako, zar ne? Moraju i oni da "tvrde pazar" i da ubedjuju i sebe i Albance sa KiM da je njihov cilj skoro ostvaren i da je toliko zeljena nezavisnost na dohvat ruke. Samo, to isto (samo sa mnogo vise samopouzdanja i ubedjenosti) su pricali i pre godinu i po dana, pa se do sad nista od toga nije ispunilo. A u tom periodu su se stvari drasticno promenile. Kostunica je i tad zastupao isti stav koji ima i danas. (Tadic takodje.) Sada je na potezu delegacija Albanaca sa KiM da "omeksa" stav i da otvoreno kaze svojim sunarodnicima da ce ipak morati da zive sa Srbima u Srbiji. A sledeci (mnogo tezi i odogovorniji) korak nakon toga je: izgradnja zajednickog zivota Srba i Albanaca u Srbiji. I ne treba se plasiti toga. JA VERUJEM DA NOVE GENERACIJE MOGU DA ZIVE ZAJEDNO!

Fermion

pre 16 godina

Dva detalja su interesantna:
1. Kosovska delegacija je dosla sa predsednikom i premijerom na celu a srpska pod vodjstvom dva ministra. Namece se zakljucak da je vodjstvo Srbije izgubilo nadu da moze da ubedi EU u resenje za koje se nas drzavni vrh zalaze. Sto opet znaci da su sve karte stavljene na ruski veto.
2. Izbori na Kosvu se odrzavaju upravo u jeku pregovora o konacnom statusu dok se u Srbiji odlazu u nedogled. Sa strane posmatrano, izgleda da je demokratija na Kosovu cvrsce utemeljena nego u Srbiji, sto opet daje prednost kosovskoj strani u pregovorima.
Sve u svemu, namece se zakljucak da cemo 11. decembra docekivati izbeglice iz srpskih enklava juzno od Ibra.

srbijanac

pre 16 godina

Nezavisnost Kosova pod uslovima koje bi diktirala Srbija je jedina dobitna kombinacija za Srbiju. Cak i da sutra nekim cudom Srbija zadrzi Kosovo, suocila bi se sa odlucnoscu tamosnjeg stanovnistva za nezavisnoscu i onda bi ga izgubila prekosutra. Srbija vise nema vlast na toj teritoriji i trebalo bi da se pomiri sa tim i da napokon pocne da resava sopstvene probleme.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

Stvar je veoma jasna, sto nazalost ne znaci i da je laka za resavanje. Prvo su hteli da nas zbrze, sto bi svima odgovaralo, osim nama Srbima, i za to resenje su bili svi. Racune im je pomutio Putin i sad su presli na rezervni plan - da nas slude, pa da potpisemo, ali bi se reklo da su i oni malo sludjeni i zbunjeni, jer ovo od Putina nisu ocekivali, posto je Rusija (pre)dugo podvijala rep. Dobar primer za to je izjava g. Solane - mi pricamo o statusu, Albanci o buducim odnosima "dve nezavisne drzave", a on kaze kako je bilo nekih novih momenata i napretka! Bilo je i osmeha - naravno, Albanci se potsmevaju ovakvim pregovorima, jer je jedini njihov cilj da prodje vreme do 10. decembra, a posle ce mozda zaista jednostrano proglasiti nezavisnost.

Istogasi

pre 16 godina

Posto pregovaracke ekipe Kosova i Srbije sede za stolom nasuprot jedna drugoj i to u inostranstvu, jasno je da u pregovorima jedino moze biti reci o modalitetima nezavisnosti dve drzave, a ne o nekakvoj “budi bog s nama” autonomiji u Srbiji u kojoj ce Beograd imati vlast nad Kosovom. Od toga nema nista. Nek bude jasno i Srbiji, i Rusiji i MZ. Vreme je da se Srpski politicari osveste i pogledaju realnosti u oci, ne zbog sebe, nego zbog svog naroda da ga ponovo ne bi uvalili u ratne vihore. Kosovski Albanci imaju sta da brane, SLOBODU I SVOJA OGNJISTA, i za to su spremni sada da podnesu velike zrtve. Dok Srbija moze jedino da nekim ratom jos malo produzi vek svojoj kolonijalnoj vlasti na Kosovu. Miroljubivom svetu su draze teznje naroda za slobodom, nego jacih za kolonijama. Vekovi kolonijalizma su prosli. Treba staviti tacku na problem Kosova. Sada.

giovanni

pre 16 godina

"Predsednik Srpske vlade Vojislav Kostunjica,govoreci na skupstini DSS-a ciji je predsednik,rekao je da Kosovo nikada nece biti Nezavisna drzava i da nikada nece biti clanica UN-a".
TO JE REKAO KOSTUNICA.
Ali se postavlja pitanje, ko pita Kostunicu???
Odgovor bi mozda moga biti:
NESTO MANJE OD 15% u Srbiji!!!
A EU,SAD,KFOR,Albanski narod na Kosovu,Zemlje u okruzenju,veliki broj
gradjana Srbije,i td. i td.???
Gos.Kostunica, Ako Kosovo nikada nece biti Nezavisno i nikada nece biti clanica UN, onda budite sigurni da niti Srbija nikada nece biti u EU,nece biti nikada ni trejna clanica UN, i sve dok se ne prizna NEZAVISNOST Kosova od strane Srbije, nikada ama bas NIKADA nece biti napredka i mira u Srbiji, a narocito nikada nece biti u EU,NIKADA.
Ali hvala bogu sto ste u manjini g.Kostunice i da je vasa politika PROSLOST za udarni deo gradjana Srbije, tako da su Vasi stavovi nista drugo osim SMEJURLIJE za sve Demokratske zemlje u svetu pa cak i Rusiju,kad tad cete to videti, a mi cemo u Decembru proglasiti Nezavisnost, a bas da vidimi kako cete to Vi da sprecite???
ZBOGOM za vek vekova, mozemo samo biti dobre komsije i nista drugo.
Srbi sa Kosova mogu da biraju izmedju Vase izostale i stare politike ili savremenog zivota i prosperiteta na Kosovu.

miljan

pre 16 godina

Kompromis u granicama Srbije a ne nametanje resenja. NEZAVISNOST NIKADA. Ako Albanci proglase Srbija ce istog momenta proglasiti nevazecom i nistavnom.A SRBI SA KiM ce uvek biti okrenuti Beogradu i svetloj buducnosti a ne Pristini i sopstvenoj propasti.O tzv kosovskimizborima necu ni da govorim jer nisu vredni pomena.NE NEZAVISNOSTI ZAUVEK. Kosovo je uvek i bice sastavni deo Srbije.

Toleranti

pre 16 godina

Zar nije to cudno?...Kostunica kaze da izbori u Srbiju treba da se produziti do marta 2008 zbog Kosovskog problema, a on nije otisao danas u Briselu, " niti će SB prekršiti Povelju UN " samo Kostunica moze sva sta hoce da prekrse niko drugo. Vasa diplomatska politika je najbolji put ka Nezavisnost Kosovo, hvala lepo g.Kostunicu., samo nastavite ovako imate moju podrsku, samo nemojte da nam predlozite nista vise osim Autonomije pa cemo mi ici tamo gde nam je mesto NEZAVISNOST.

M ala

pre 16 godina

Ja vidim kompromis u tome da se prihvate obe solucije:mir, pomirenje i prijateljstvo pod sustinskom autonomijom. Svi dobitnici, niko gubitnik

Nenad

pre 16 godina

Jednima SVE drugima nista!
Jedini problem u ovom problemu je Amerika!Nejaka EU ovim samo upada u problem jos veci nego sto je sad.Nece Albanici zavrsiti pricu samo na Kosovu.Gde ne moze pamet i tolerancija moze NOVAC!

kompromis

pre 16 godina

Pregovaracke ekipe sede na suprotnim stranama ne bi li nasli KOMPROMIS koji ce pomoci buducim generacijama Srba i Albanaca da zive u miru, a ne u ratu. Prema tome, koliko god Kosovski Albanci hoce nezavisno Kosovo, toliko isto Srbi hoce Kosovo kao deo Srbije, sto je uvek i bilo. Naravno sa maksimalnom mogucom autonomijom za Kosovske Albance. Ako se ne nadje KOMPROMIS, onda ni jedna strana ne dobija nista, samo gubi.

Josip Vasilj

pre 16 godina

I u Briselu je Rusija ostala pri svom stavu da pregovori moraju trajati do postizanja kompromisa. Ohrabren ovim Gospodin Koštunica na skupštini DS-a, pun sebe vrišti da Kosovo nikada neće biti nezavisna država "bez obzira kakvim pritiscima, uslovljavanjima i prijetnjama Srbija bila izložena." S druge strane, nema te diplomacije koja bi nagovorila kosovski narod da se dobrovoljno vrati pod suverenitet Srbije... Pozicije Beograda i Prištine toliko su udaljene da, kada bi pregovori trajali i STOTINU GODINA, bilo kakav kompromis bio bi nemoguć. Međutim gospodin Koštunica *zaboravlja* činjenicu da Srbija ne može ući u EU, dok god se pitanje Kosova ne riješi. Ispaćeni srpski narod ne može čekati STOTINU GODINA, iako gospodin Koštunica sigurno može… Postotak Srba koji su stvarno opterećeni Kosovom, koji su ikad posjetili Kosovo ili to žele uraditi, mnogo je manji nego što bi se pomislilo. Većina Srba se jedva nosi sa teškim ekonomskim problemima i s mukom pokušavaju da drže glave iznad vode. Srbija je umorna od praznih ideologija, karizmatičnih vođa, samozvanih premijera, jer oni im ne plaćaju režije i ne hrane obitelj. Narod očekuje od političara da konačno preuzme odgovornost za posao za koji ih narod plaća, da omoguće građanima da bolje žive. Građani žele raditi i zarađivati svoju plaću. Oni žele da ta plaća bude dovoljna za život dostojan čovjeka. Običan građanin, porezni obveznik, koji prvi stoji u redu za plaćanje, on želi da Srbija bude uređena, civilizirana država, država s ljudskim licem… To lice sigurno nije lice KOŠTUNICE….

milos

pre 16 godina

Kostunica je u pravu.......Kosovo moze samo da bude nezavisno ako Srbija to potpise, sto nece nikad da se desi!
Ugledaj te se na turski deo Kipra koji vec 33 godina kao ima nezavisnost a ustvari je nema !!!

Katran

pre 16 godina

Delegacija kosovskih Albanaca je u Brisel otisla u punom sastavu da bi,ako nista drugo,bar stvorila privid da im je do pregovora stalo,a nasem Voji je ocigledno vaznije da bude reizabran na mesto predsednika stranke.Ako predsednicki,lokalni i pokrajinski izbori moraju da cekaju dok branimo Nasu Kolevku,mogli su sacekati i sa DSS izborima kako bi nas voljeni premijer otputovao u Brisel da se bori za Srce Srbije.Valjda je i najcoravijem sada jasno koliko mu je stalo do Kosova...

Dejvid

pre 16 godina

Pregovarati znaci trenirati zivce da trpe svaku glupost. Zato, predlazem da Srbija posto je dala Kosovskim albancima 95% vlasti na Kosovo, neka smogne snage i proguta jos tih 5% i izadje sa predlogom o nezavisnosti Kosova i prekine ovu ujdurmu i okrene sebi i svojim problemima, jer Srbija i bez kosova ima dosta problema koji cekaju na resenje.

Nga Istogu

pre 16 godina

Stavovi kosovskih i srpskih pregovaracckih ekipa su jasni i izgleda nepromenljivi, ali pitam gospodina Ishingera dokle se stiglo sa usaglashavanjem stavova unutar EU , jer smatram da produzhetak pregovora su rezultat neophodne potrebe da se usaglashavaju stavoci unutar EU a ne da ce se postici neki napredak izmedju dveju pregovaracckih ekipa.

mitat osmani

pre 16 godina

Formalnosti ili "radi reda" ili "trlababalan da mu prodje
dan" ili korak dalje...ODNOSI DVEJU DRZAVA U 21-VEKU.To vec ima smisla!!!!

arsen wenger

pre 16 godina

Nema teorije da Albanci prihvate autonomiju (zbog onih kauboja što im obaćavaju koješta) i nema teorije da Srbija prihvati neovisnost Kosova. I...? Šta je zaključak osim da su pregovori UZALUDNI!!! Mene zanima zašto se svi prave mutavi kad se spomene podjela Kosova? Kao, želimo ujedinjenu Europu, multietničnost kao bogatstvo, nema crtanja granica po etničkoj raspodjeli bla,bla,bla...daj molim te..pa šta je ovo nego otimanje terirorije zbog etničke strukture Kosova tj. albanske većine... Pa ako se već može od Srbije oteti teritorij po tom pravilu, onda se i Kosovu može oteti dio teritorije pa pripojiti Srbiji!!! Eto...

Libertarian

pre 16 godina

Rec RUNDA totalno odgovara, ovo vec sada lici na jedan uzasno dosadan beskonacni boks mec u kome niko nikoga ne moze da nokautira, i onda sve to traje, traje, i traje... izgleda se racuna na zamor materijala ili da neko zaspi pa da onda druga strana pobedi. Da ozbiljno nameravaju da se to vec jednom resi, razgovarali bi o modalitetima fer podele, dakle da se zvanicno proglasi remi, svakome svoje, i ciao. Meni je vec svega DOSTA i hocu normalno da zivim u jednoj normalnoj zemlji.

Dragan

pre 16 godina

Pa kako bi albanski politicari sad mogli tek tako da kazu svom narodu: jeste, od nezavisnosti koju svi toliko zelimo nema nista!? Jeste da nas Ameri podrzavaju i jeste da su nam oni pomagali u poslednjoj deceniji, ali ne moze nezavisnost! Nije lako, zar ne? Moraju i oni da "tvrde pazar" i da ubedjuju i sebe i Albance sa KiM da je njihov cilj skoro ostvaren i da je toliko zeljena nezavisnost na dohvat ruke. Samo, to isto (samo sa mnogo vise samopouzdanja i ubedjenosti) su pricali i pre godinu i po dana, pa se do sad nista od toga nije ispunilo. A u tom periodu su se stvari drasticno promenile. Kostunica je i tad zastupao isti stav koji ima i danas. (Tadic takodje.) Sada je na potezu delegacija Albanaca sa KiM da "omeksa" stav i da otvoreno kaze svojim sunarodnicima da ce ipak morati da zive sa Srbima u Srbiji. A sledeci (mnogo tezi i odogovorniji) korak nakon toga je: izgradnja zajednickog zivota Srba i Albanaca u Srbiji. I ne treba se plasiti toga. JA VERUJEM DA NOVE GENERACIJE MOGU DA ZIVE ZAJEDNO!

Bo

pre 16 godina

Čekajte malo, kako to da se izbori u stranci nisu odložili za posle rešenja kosovskog pitanja?? Ili za predsedničko mesto u stranci imamo izvanrednog kandidata-MENE, a pošto JA neću ostvojiti 110% glasova na izborima za predsednika Srbije, njih ćemo odložiti na neko vreme, dok Srbija ne progleda i shvati da samo SAMNOM ima budućnost, a ne u tamo nekoj CIA-noj tvorevini-EU, koja je i stvorena samo iz razloga da se napakosti našem nebeskom narodu ili NE DAJ BOŽE, onom mrskom (puj, puj) NATO paktu! Gospodine premijeru, da ste kompas izgubili, to znamo već odavno

dr

pre 16 godina

Voja je covek van vremena, prostora i zivota! U njegovom svetu nema nas gradjana ove zemlje, sa svim nasim zivotnim problemima. Zato on nece uraditi nista, jer on jednostavno ne razume! Ne razume zivot, ne razume ljude. Zato ne cude ovakve izjave, kojima se smeju i oni podrepasi oko njega. Jedini nacin da ljudi uopste prestanu da ga slusaju i gledaju je samo mali skok standarda stanovnistva, kada ce ljudi, kao nekada, razmisljati gde da odu na veceru, u bioskop, u pozoriste, kod kog prijatelja, umesto da kao drogirani sede pred TV i truju se ovakvim budalastinama. Zato nam treba novi 5. oktobar posle koga nece ostati NIKO od ovih, koji od 1989-e ili sede na vlasti ili u opoziciji, cuvajuci jedni druge, a zajednicki pljackajuci uvek narod i Drzavu.

pata

pre 16 godina

Iskreno govoreci, posle ove druge runde i izjava npr. Solane, predstavnika obe strane i ostalih, imam blagi utisak da oni svi, danas nisu bili na istom sastanku.
Bas me zanima, kakav razgovor moze da se vodi onda kada srpska strana govori o sirokoj autonomiji, a albanska da nece nista manje od nezavisnosti? Ili kakav razgovor moze da se vodi kada albanska strana kaze nece nista manje od nezavisnosti, a srpski predstavnici to nece ni da cuju?
I kako to Solana na kraju moze da nazove intenzivini razgovorima?
U najmanju ruku, ovde barem jedna strana intenzivno laze, ako ne lazu i svi do poslednjega.
Ja albansku stranu, sa stavom koji ima ili bar tako kazu, u trenucima dok razgovaraju pojedinacno sa posrednicima, mogu iskljucivo da zamislim sa kartama u rukama, igrajuci poker, tablic, remi, tac ili nesto slicno.
A srpsku stranu mogu da vidim iskljucivo u stilu da melju do besvesti, dok posrednici slusaju neku vrlo bucnu muziku ili blago receno sede na usima.
Eto bas me zanima ima li nekog detalja u tim silnim "ragovorima", koji moze da me ubedi da je bilo drugacije.

srbijanac

pre 16 godina

Nezavisnost Kosova pod uslovima koje bi diktirala Srbija je jedina dobitna kombinacija za Srbiju. Cak i da sutra nekim cudom Srbija zadrzi Kosovo, suocila bi se sa odlucnoscu tamosnjeg stanovnistva za nezavisnoscu i onda bi ga izgubila prekosutra. Srbija vise nema vlast na toj teritoriji i trebalo bi da se pomiri sa tim i da napokon pocne da resava sopstvene probleme.

PACTKO

pre 16 godina

Problem je u tome što je Kosovo de facto nezavisno, i to od 1999. godine i "velike pobede" naše vojske (ovu činjenicu nekako svi zaboravljaju). Albanci bi zbog toga prihvatanjem autonomije izgubili. Drugi problem je, što političke partije u Srbiji, na čelu sa (kvazi)patriotskim snagama DSS-SRS koriste Kosovo za raspaljivanje nacionalne strasti osiromašenih narodnih masa i kao paravan za prikrivanje svojih malverzacija i nesposobnosti. Kosovsko pitanje je zapečaćeno u momentu kada je izabrana suluda konfrontacija sa NATO-m, a saučesnik u tom "zločinu" protiv sopstvenog naroda jeste trenutno najjača pojedinačna partija u Srbiji - SRS.

Fermion

pre 16 godina

Dva detalja su interesantna:
1. Kosovska delegacija je dosla sa predsednikom i premijerom na celu a srpska pod vodjstvom dva ministra. Namece se zakljucak da je vodjstvo Srbije izgubilo nadu da moze da ubedi EU u resenje za koje se nas drzavni vrh zalaze. Sto opet znaci da su sve karte stavljene na ruski veto.
2. Izbori na Kosvu se odrzavaju upravo u jeku pregovora o konacnom statusu dok se u Srbiji odlazu u nedogled. Sa strane posmatrano, izgleda da je demokratija na Kosovu cvrsce utemeljena nego u Srbiji, sto opet daje prednost kosovskoj strani u pregovorima.
Sve u svemu, namece se zakljucak da cemo 11. decembra docekivati izbeglice iz srpskih enklava juzno od Ibra.

Demosten

pre 16 godina

Kosovo je uvek bilo srpsko, tamo negde od kraja Prvog svetskog rata. A Koštunica je govorio i da Crna Gora nikad neće biti nezavisna...

svi (ni)su isti

pre 16 godina

Stvar je veoma jasna, sto nazalost ne znaci i da je laka za resavanje. Prvo su hteli da nas zbrze, sto bi svima odgovaralo, osim nama Srbima, i za to resenje su bili svi. Racune im je pomutio Putin i sad su presli na rezervni plan - da nas slude, pa da potpisemo, ali bi se reklo da su i oni malo sludjeni i zbunjeni, jer ovo od Putina nisu ocekivali, posto je Rusija (pre)dugo podvijala rep. Dobar primer za to je izjava g. Solane - mi pricamo o statusu, Albanci o buducim odnosima "dve nezavisne drzave", a on kaze kako je bilo nekih novih momenata i napretka! Bilo je i osmeha - naravno, Albanci se potsmevaju ovakvim pregovorima, jer je jedini njihov cilj da prodje vreme do 10. decembra, a posle ce mozda zaista jednostrano proglasiti nezavisnost.