Četvrtak, 11.10.2007.

09:43

Harčenko: Neće biti novog Dejtona

Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio da su bez osnova tvrdnje o završetku pregovora kosovskih Albanaca i Srba početkom decembra.

Izvor: B92

Harèenko: Neæe biti novog Dejtona IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

16 Komentari

Sortiraj po:

NS

pre 16 godina

Za mnoge slika sveta je onakva kakvu su stvorili pre 40-50 godina sto znaci da ne vide realnost vec zive sa predrasudama. Ni istok ni zapad nisu ono sto su bili ali za mnoge zapad je obecana zemlja cak i kad grese a Rusi su drzavni neprijatelj broj 1 cak i kad nam pomazu u ovakvim kljucnim stvarima kao sto je ocuvanje teritorije. Hvala bogu da neko kaze STOP nasilnom komadanju Srbije i daljem rastakanju Balkana na drzavice ne vece od veceg grada na Zapadu.

Libertarian

pre 16 godina

Ovu rusku podrsku treba iskoristiti da se to pitanje vec jednom resi na neki stabilizujuci nacin. A i da se toj Rusiji (i sebi samima) vec jednom skinemo sa grbace. Jedino resenje je PODELA, nekakve siroke autonomije su samo uvod u nove trzavice, potpuno iseljenje preostalih Srba, i gubitak svega pri prvoj novoj promeni snaga u svetu. Razmena imovine, Srbi na sever, Albancima ostatak Kosova, i gotova prica. Za sva vremena, da najzad krenemo da zivimo normalno, jedni pored drugih, kad vec 100 godina pokusaja zivota u istoj drzavi nikako da zametnu neki obecavajuci pocetak.

Dejvid

pre 16 godina

Nema pregovora u nedogled. Pregovori bilo o cemu se ogranicavaju u vremenom. Dosadasnji pregovori izmedju a Kosovskih albanaca i Srbije nisu do sada blizu dogovora. Stavovi su diametralno udaljeni od autonomije do nezavisnosti za Kosovo. Mislim da ni u buduce nece biti priblizavanje stavova ni dogovora o statusu. Zato medjunarodna zajednica ne treba da gubi vreme, nego treba odmah prestati sa ovakvom satel diplomacijom i dozvoliti Kosovskim albancima da proglase nezavisnost, pa ako su voljne drzave EU pojedinacno priznaju nezavisnost Kosova sto treba to da cine i SAD, Rusija i ostale zemlje sveta. Danasnje stanje neodrzivo za Kosovo i Srbiju, jer koce prosperitet i razvoj u svim poljima zivota i rada.

Marie

pre 16 godina

Mnogi zaboravljaju da bi nezavisnost Kosova bila ne samo ponizavajuci samar Srbiji, vec i Rusiji. Pa ce za neke u ovom procesu vazne drzave to mozda biti jedini razlog da nezavisnosti Kosova kazu ne - jer znaju za posledice. Iako im je Srbija mozda potpuno nevazna, nesimpaticna ili je cak mrze. Na primer sam sigurna da Nemacka nece priznati status koji ne bi bio priznat od Rusije, Francuska hoce, Spanija nece...

paja

pre 16 godina

"Evropska unija trebalo bi Srbiji što pre da pošalje signal kojim bi stavila do znanja da je spremna da podrži dalje približavanje Beograda ovoj integraciji, rekao je predstavnik EU u "trojci" za Kosovo Volfgang Išinger". Даље приближавање? Шта је то? Србија још није ни изблиза званични кандидат за чланство! Турска има већ мал` те не деценијама тај званични статус, а када ће бити и примљена? То нико не зна. Оно што Ишингер каже не значи апсолутно ништа, и на то "ништа" они рачунају да добију нешто?

Janko

pre 16 godina

Za EU je od strateskog znacaja da "popuni rupu" i ukljuci celu teritoriju bivse SFRJ.
Prema tome price "oce nas, nece nas" su za malu decu.

ilir

pre 16 godina

eh kako je neposten ovaj vas premijer.hej ljudi dobre volje ovaj se poziva na rezoluciju 1244 koju sam ne postuje.covece oces resavati status kosova na osnovu rezolucije 1244.e pa ako to hoces dopusti ljudima da izadju na izbore 17 novembra,jer ta ista rezolucija 1244 porucuje ti da dopustis ljudima da glasaju i da budu deo kosovski institucija,ali ne dajes im.zato iskreno pitam sve ljude dobre volje da l je ovo ispravan cin sto ovaj radi prema kosovskim srbima.ovo svaki normalan covek moze proceniti da isti taj premijer sto se poziva na tu rezoluciju 1244 da bi se ispostovala,isti taj je koji je svim mogucem sredstvima gazi kad mu se cefne.

Lala

pre 16 godina

Resavanje statusa, prvenstveno ne odgovara gradjanima Srbije, o tome bi valjalo da misle predstavnici Srbije. Sad kad su resili zivotno znacajno pitanje podele upravnih odbora, mogu se posvetiti ovom minornom problemu...Za razliku od nas Rusima izgleda valja resavanje problema u nedogled - tako uvek imaju kartu za potkusuravanje.

I.

pre 16 godina

Dobro je da znamo: da je postojala šansa da srpska vlada izabere ubrzanje prema EU u zamenu za Kosovo - bila bi stavljena pred izbor. Ovako ubrzanje prema EU dobijamo gratis! Pojeli smo sve te vaše bedne šargarepe, polomili ste nam o leđa sve štapove koje ste imali. Šta ćemo sad?

Dragan

pre 16 godina

Ako trebaju da traju pregovori do konacnog resenja statusa Kosova, kao sto tvrde ovi NASI, onda ce ti pregovori trajati VECNO, jer kao sto vidimo, ni priblizno nisu usaglaseni stavovi delegacije Pristine i Beograda. S druge strane, dok se ne resi status Kosova, Srbija nema ni minimalne sanse da se integrise u EU institucuje jer nema odredjen status. Postavlja se pitanje, ko najvise gubi ako se prolongira sve ovo u nedogled? Albancima je SIGURNO bolje, bilo kakvo stanje osim da su sa Srbijom, pa makar to trajalo jos najmanje 100-200 godina.
Vredi o tome da se razmislja.Srbija ide jedan korak napred, dva nazad.

Saša Novak @ NL

pre 16 godina

Iskreno se nadam da ce vlada Srbije sada pazljivije ceniti posrednika Išingera za razliku od Ahtisarija. Ovaj covek stvarno pokusava da dodje do kompromisa, ako ne uspe, cvor se mora preseci, nazalost i tu nece biti kriva medjunarodna zajednica vec istorijski gledano svi oni vladari Srbije koji su dozvolili da se jedan deo gradjana Srbije, albanci, nakon pripajanja Kosova 1918, osecaju gradjani drugog reda sve do revolta i danasnje situacije. Išinger ne vuce nikom stranu, to se vidi za razliku od Harcenka i Viznera.

Ana

pre 16 godina

Gospodine Isinger, meni, a verujem i vecini gradjana Srbije je gnusna svaka trampa Kosova, ne samo za olaksice, nego i za vize i clanstvo u EU. Osim toga ne pada mi na pamet ni da putujem i trosim svoje novce u EU, a i sve sto kupujem trudim se da bude roba iz nekih drugih delova sveta. Od kola, preko telefona i kompjutera ja placam japancima.

Josip Vasilj

pre 16 godina

Evo ponovo materijala za gospodina Koštunicu, kojim će zaluđivati ispaćeni srpski narod, kao što je to godinama radio i Slobodan Milošević, gledajući u pravcu Rusije. Pa ljudi, otvorite oči – pozicije Beograda i Prištine toliko su udaljene da je nemoguć bilo kakav kompromis u pregovorima. Nema te diplomacije koja bi nagovorila kosovski narod da se dobrovoljno vrati pod suverenitet Srbije. Srbija je definitivno izgubila Kosovo, kao što je izgubila sve političke i ine bitke u protekla dva desetljeća. Sa ovakvom Srbijom nije mogla ni bratska Crna Gora. U današnjoj Srbiji se ne živi ni Srbima. Otvorite oči i pogledajte «što je trulo u državi Danskoj» i očistite tu trulež…

miljan

pre 16 godina

Toliko o nezavisnosti i o kraju pregovora, toliko o novom Dejtonu ili unilateralnom priznanju.Ovo samo potvrdjuje stav vlade Srbije da je najbolje resenje za juznu Srpsku pokrajinu ono koje je predlozila Vlada Srbije, znaci bez nametanja i vestackih rokova, znaci KOMPROMIS u okviru granica Srbije. U svoj ovoj prici Srbija se najvise pita jer se radi o delu njene teritorija a ne o delu Amerike ili Rusije ili nekom ostrvu u pacifiku. Mogu albanci i 100 puta proglasiti nezavisnost ali ce takav akt Vlada Srbije istog momenta proglasiti nevazecim i nistavnim. Da je lako proglastit nezavisnost odavno bi to oni uradili. Ipak ce pobediti pravda a ne sila, nametanja i pritisci. srbin sa Kosova i Metohije Juzne Srpske Pokrajine

kuni

pre 16 godina

ruski nacionalni interes, srpski nacionalni interes, itd. Treba biti oprezan da se srbi ne osecaju kao gubitnici, itd.
Pa i albanci imaju svoje nacionalne interese, kao i amerikanci imaju njihove interese. Pa kada obe strane tako zapnu i niko nece da popusti, onda treba da se presece cvor ako se ne da razreshiti. Doshlo je vreme da se cvor presece. A shto se tice osjecaja gubitnika, treba se uvijek unapred o tome razmishjati kada se ulazi u opasne igre, jer u takvim igrama, pogotovo u ratovima mozes lako izaci kao gubitnik. Desilo se to i nemcima, koji su jaca nacija od srba, pa josh uvijek zhive, i nije im tako loshe. Kjucna stvar je suociti se sa stvarnoshcu i biti iskren prema samom sebi, i priznati da si izgubio. To je prvi korak ka napretku, ostalo dolazi samo po sebi.

Petar Pan

pre 16 godina

Verovatno da po Rusima (a i nekim Srbima) pregovori mogu da traju zauvek. Ako su kosovski Albanci juce, nakon sastanka sa zvanicnim Londonom, izasli u javnost i rekli da ce proglasiti nezavisnost jednostrano, to znaci da imaju podrsku Amerike i Engleske (bice zemlje proleterske...i ja se uvek zeznem), onda to znaci da ce to tako i biti. Nismo prvi put u ovoj situaciji, sada je samo pitanje na koji nacin ce moci da se proda prica o nasoj pobedi. Npr. Kada bi rekli: "ratosiljali ste se bede, sada Vam slede pare EU, clanstvo gde hocete, bela sengenska zona, infrastruktura...ludilo..." to u Srbiji ne bi pilo vodu, jer nije nas interes da zivimo bolje, vec da za 618 godina mozemo da pevamo kako smo dobili bitku (koju smo izgubili). Ne postoji realnost, postoji percepcija. Samo je ostalo da smisle neku nelogicnu tacku gledista po kojoj smo Mi pobedili (nekoga, bilo koga), ali pod uslovom da se nista ne menja, kako bi ostali jadnici i bednici jos 1000 godina...katastrofa!

miljan

pre 16 godina

Toliko o nezavisnosti i o kraju pregovora, toliko o novom Dejtonu ili unilateralnom priznanju.Ovo samo potvrdjuje stav vlade Srbije da je najbolje resenje za juznu Srpsku pokrajinu ono koje je predlozila Vlada Srbije, znaci bez nametanja i vestackih rokova, znaci KOMPROMIS u okviru granica Srbije. U svoj ovoj prici Srbija se najvise pita jer se radi o delu njene teritorija a ne o delu Amerike ili Rusije ili nekom ostrvu u pacifiku. Mogu albanci i 100 puta proglasiti nezavisnost ali ce takav akt Vlada Srbije istog momenta proglasiti nevazecim i nistavnim. Da je lako proglastit nezavisnost odavno bi to oni uradili. Ipak ce pobediti pravda a ne sila, nametanja i pritisci. srbin sa Kosova i Metohije Juzne Srpske Pokrajine

Josip Vasilj

pre 16 godina

Evo ponovo materijala za gospodina Koštunicu, kojim će zaluđivati ispaćeni srpski narod, kao što je to godinama radio i Slobodan Milošević, gledajući u pravcu Rusije. Pa ljudi, otvorite oči – pozicije Beograda i Prištine toliko su udaljene da je nemoguć bilo kakav kompromis u pregovorima. Nema te diplomacije koja bi nagovorila kosovski narod da se dobrovoljno vrati pod suverenitet Srbije. Srbija je definitivno izgubila Kosovo, kao što je izgubila sve političke i ine bitke u protekla dva desetljeća. Sa ovakvom Srbijom nije mogla ni bratska Crna Gora. U današnjoj Srbiji se ne živi ni Srbima. Otvorite oči i pogledajte «što je trulo u državi Danskoj» i očistite tu trulež…

kuni

pre 16 godina

ruski nacionalni interes, srpski nacionalni interes, itd. Treba biti oprezan da se srbi ne osecaju kao gubitnici, itd.
Pa i albanci imaju svoje nacionalne interese, kao i amerikanci imaju njihove interese. Pa kada obe strane tako zapnu i niko nece da popusti, onda treba da se presece cvor ako se ne da razreshiti. Doshlo je vreme da se cvor presece. A shto se tice osjecaja gubitnika, treba se uvijek unapred o tome razmishjati kada se ulazi u opasne igre, jer u takvim igrama, pogotovo u ratovima mozes lako izaci kao gubitnik. Desilo se to i nemcima, koji su jaca nacija od srba, pa josh uvijek zhive, i nije im tako loshe. Kjucna stvar je suociti se sa stvarnoshcu i biti iskren prema samom sebi, i priznati da si izgubio. To je prvi korak ka napretku, ostalo dolazi samo po sebi.

Petar Pan

pre 16 godina

Verovatno da po Rusima (a i nekim Srbima) pregovori mogu da traju zauvek. Ako su kosovski Albanci juce, nakon sastanka sa zvanicnim Londonom, izasli u javnost i rekli da ce proglasiti nezavisnost jednostrano, to znaci da imaju podrsku Amerike i Engleske (bice zemlje proleterske...i ja se uvek zeznem), onda to znaci da ce to tako i biti. Nismo prvi put u ovoj situaciji, sada je samo pitanje na koji nacin ce moci da se proda prica o nasoj pobedi. Npr. Kada bi rekli: "ratosiljali ste se bede, sada Vam slede pare EU, clanstvo gde hocete, bela sengenska zona, infrastruktura...ludilo..." to u Srbiji ne bi pilo vodu, jer nije nas interes da zivimo bolje, vec da za 618 godina mozemo da pevamo kako smo dobili bitku (koju smo izgubili). Ne postoji realnost, postoji percepcija. Samo je ostalo da smisle neku nelogicnu tacku gledista po kojoj smo Mi pobedili (nekoga, bilo koga), ali pod uslovom da se nista ne menja, kako bi ostali jadnici i bednici jos 1000 godina...katastrofa!

Ana

pre 16 godina

Gospodine Isinger, meni, a verujem i vecini gradjana Srbije je gnusna svaka trampa Kosova, ne samo za olaksice, nego i za vize i clanstvo u EU. Osim toga ne pada mi na pamet ni da putujem i trosim svoje novce u EU, a i sve sto kupujem trudim se da bude roba iz nekih drugih delova sveta. Od kola, preko telefona i kompjutera ja placam japancima.

Saša Novak @ NL

pre 16 godina

Iskreno se nadam da ce vlada Srbije sada pazljivije ceniti posrednika Išingera za razliku od Ahtisarija. Ovaj covek stvarno pokusava da dodje do kompromisa, ako ne uspe, cvor se mora preseci, nazalost i tu nece biti kriva medjunarodna zajednica vec istorijski gledano svi oni vladari Srbije koji su dozvolili da se jedan deo gradjana Srbije, albanci, nakon pripajanja Kosova 1918, osecaju gradjani drugog reda sve do revolta i danasnje situacije. Išinger ne vuce nikom stranu, to se vidi za razliku od Harcenka i Viznera.

Dragan

pre 16 godina

Ako trebaju da traju pregovori do konacnog resenja statusa Kosova, kao sto tvrde ovi NASI, onda ce ti pregovori trajati VECNO, jer kao sto vidimo, ni priblizno nisu usaglaseni stavovi delegacije Pristine i Beograda. S druge strane, dok se ne resi status Kosova, Srbija nema ni minimalne sanse da se integrise u EU institucuje jer nema odredjen status. Postavlja se pitanje, ko najvise gubi ako se prolongira sve ovo u nedogled? Albancima je SIGURNO bolje, bilo kakvo stanje osim da su sa Srbijom, pa makar to trajalo jos najmanje 100-200 godina.
Vredi o tome da se razmislja.Srbija ide jedan korak napred, dva nazad.

ilir

pre 16 godina

eh kako je neposten ovaj vas premijer.hej ljudi dobre volje ovaj se poziva na rezoluciju 1244 koju sam ne postuje.covece oces resavati status kosova na osnovu rezolucije 1244.e pa ako to hoces dopusti ljudima da izadju na izbore 17 novembra,jer ta ista rezolucija 1244 porucuje ti da dopustis ljudima da glasaju i da budu deo kosovski institucija,ali ne dajes im.zato iskreno pitam sve ljude dobre volje da l je ovo ispravan cin sto ovaj radi prema kosovskim srbima.ovo svaki normalan covek moze proceniti da isti taj premijer sto se poziva na tu rezoluciju 1244 da bi se ispostovala,isti taj je koji je svim mogucem sredstvima gazi kad mu se cefne.

I.

pre 16 godina

Dobro je da znamo: da je postojala šansa da srpska vlada izabere ubrzanje prema EU u zamenu za Kosovo - bila bi stavljena pred izbor. Ovako ubrzanje prema EU dobijamo gratis! Pojeli smo sve te vaše bedne šargarepe, polomili ste nam o leđa sve štapove koje ste imali. Šta ćemo sad?

Dejvid

pre 16 godina

Nema pregovora u nedogled. Pregovori bilo o cemu se ogranicavaju u vremenom. Dosadasnji pregovori izmedju a Kosovskih albanaca i Srbije nisu do sada blizu dogovora. Stavovi su diametralno udaljeni od autonomije do nezavisnosti za Kosovo. Mislim da ni u buduce nece biti priblizavanje stavova ni dogovora o statusu. Zato medjunarodna zajednica ne treba da gubi vreme, nego treba odmah prestati sa ovakvom satel diplomacijom i dozvoliti Kosovskim albancima da proglase nezavisnost, pa ako su voljne drzave EU pojedinacno priznaju nezavisnost Kosova sto treba to da cine i SAD, Rusija i ostale zemlje sveta. Danasnje stanje neodrzivo za Kosovo i Srbiju, jer koce prosperitet i razvoj u svim poljima zivota i rada.

paja

pre 16 godina

"Evropska unija trebalo bi Srbiji što pre da pošalje signal kojim bi stavila do znanja da je spremna da podrži dalje približavanje Beograda ovoj integraciji, rekao je predstavnik EU u "trojci" za Kosovo Volfgang Išinger". Даље приближавање? Шта је то? Србија још није ни изблиза званични кандидат за чланство! Турска има већ мал` те не деценијама тај званични статус, а када ће бити и примљена? То нико не зна. Оно што Ишингер каже не значи апсолутно ништа, и на то "ништа" они рачунају да добију нешто?

Lala

pre 16 godina

Resavanje statusa, prvenstveno ne odgovara gradjanima Srbije, o tome bi valjalo da misle predstavnici Srbije. Sad kad su resili zivotno znacajno pitanje podele upravnih odbora, mogu se posvetiti ovom minornom problemu...Za razliku od nas Rusima izgleda valja resavanje problema u nedogled - tako uvek imaju kartu za potkusuravanje.

Janko

pre 16 godina

Za EU je od strateskog znacaja da "popuni rupu" i ukljuci celu teritoriju bivse SFRJ.
Prema tome price "oce nas, nece nas" su za malu decu.

Libertarian

pre 16 godina

Ovu rusku podrsku treba iskoristiti da se to pitanje vec jednom resi na neki stabilizujuci nacin. A i da se toj Rusiji (i sebi samima) vec jednom skinemo sa grbace. Jedino resenje je PODELA, nekakve siroke autonomije su samo uvod u nove trzavice, potpuno iseljenje preostalih Srba, i gubitak svega pri prvoj novoj promeni snaga u svetu. Razmena imovine, Srbi na sever, Albancima ostatak Kosova, i gotova prica. Za sva vremena, da najzad krenemo da zivimo normalno, jedni pored drugih, kad vec 100 godina pokusaja zivota u istoj drzavi nikako da zametnu neki obecavajuci pocetak.

Marie

pre 16 godina

Mnogi zaboravljaju da bi nezavisnost Kosova bila ne samo ponizavajuci samar Srbiji, vec i Rusiji. Pa ce za neke u ovom procesu vazne drzave to mozda biti jedini razlog da nezavisnosti Kosova kazu ne - jer znaju za posledice. Iako im je Srbija mozda potpuno nevazna, nesimpaticna ili je cak mrze. Na primer sam sigurna da Nemacka nece priznati status koji ne bi bio priznat od Rusije, Francuska hoce, Spanija nece...

NS

pre 16 godina

Za mnoge slika sveta je onakva kakvu su stvorili pre 40-50 godina sto znaci da ne vide realnost vec zive sa predrasudama. Ni istok ni zapad nisu ono sto su bili ali za mnoge zapad je obecana zemlja cak i kad grese a Rusi su drzavni neprijatelj broj 1 cak i kad nam pomazu u ovakvim kljucnim stvarima kao sto je ocuvanje teritorije. Hvala bogu da neko kaze STOP nasilnom komadanju Srbije i daljem rastakanju Balkana na drzavice ne vece od veceg grada na Zapadu.

kuni

pre 16 godina

ruski nacionalni interes, srpski nacionalni interes, itd. Treba biti oprezan da se srbi ne osecaju kao gubitnici, itd.
Pa i albanci imaju svoje nacionalne interese, kao i amerikanci imaju njihove interese. Pa kada obe strane tako zapnu i niko nece da popusti, onda treba da se presece cvor ako se ne da razreshiti. Doshlo je vreme da se cvor presece. A shto se tice osjecaja gubitnika, treba se uvijek unapred o tome razmishjati kada se ulazi u opasne igre, jer u takvim igrama, pogotovo u ratovima mozes lako izaci kao gubitnik. Desilo se to i nemcima, koji su jaca nacija od srba, pa josh uvijek zhive, i nije im tako loshe. Kjucna stvar je suociti se sa stvarnoshcu i biti iskren prema samom sebi, i priznati da si izgubio. To je prvi korak ka napretku, ostalo dolazi samo po sebi.

miljan

pre 16 godina

Toliko o nezavisnosti i o kraju pregovora, toliko o novom Dejtonu ili unilateralnom priznanju.Ovo samo potvrdjuje stav vlade Srbije da je najbolje resenje za juznu Srpsku pokrajinu ono koje je predlozila Vlada Srbije, znaci bez nametanja i vestackih rokova, znaci KOMPROMIS u okviru granica Srbije. U svoj ovoj prici Srbija se najvise pita jer se radi o delu njene teritorija a ne o delu Amerike ili Rusije ili nekom ostrvu u pacifiku. Mogu albanci i 100 puta proglasiti nezavisnost ali ce takav akt Vlada Srbije istog momenta proglasiti nevazecim i nistavnim. Da je lako proglastit nezavisnost odavno bi to oni uradili. Ipak ce pobediti pravda a ne sila, nametanja i pritisci. srbin sa Kosova i Metohije Juzne Srpske Pokrajine

Josip Vasilj

pre 16 godina

Evo ponovo materijala za gospodina Koštunicu, kojim će zaluđivati ispaćeni srpski narod, kao što je to godinama radio i Slobodan Milošević, gledajući u pravcu Rusije. Pa ljudi, otvorite oči – pozicije Beograda i Prištine toliko su udaljene da je nemoguć bilo kakav kompromis u pregovorima. Nema te diplomacije koja bi nagovorila kosovski narod da se dobrovoljno vrati pod suverenitet Srbije. Srbija je definitivno izgubila Kosovo, kao što je izgubila sve političke i ine bitke u protekla dva desetljeća. Sa ovakvom Srbijom nije mogla ni bratska Crna Gora. U današnjoj Srbiji se ne živi ni Srbima. Otvorite oči i pogledajte «što je trulo u državi Danskoj» i očistite tu trulež…

Petar Pan

pre 16 godina

Verovatno da po Rusima (a i nekim Srbima) pregovori mogu da traju zauvek. Ako su kosovski Albanci juce, nakon sastanka sa zvanicnim Londonom, izasli u javnost i rekli da ce proglasiti nezavisnost jednostrano, to znaci da imaju podrsku Amerike i Engleske (bice zemlje proleterske...i ja se uvek zeznem), onda to znaci da ce to tako i biti. Nismo prvi put u ovoj situaciji, sada je samo pitanje na koji nacin ce moci da se proda prica o nasoj pobedi. Npr. Kada bi rekli: "ratosiljali ste se bede, sada Vam slede pare EU, clanstvo gde hocete, bela sengenska zona, infrastruktura...ludilo..." to u Srbiji ne bi pilo vodu, jer nije nas interes da zivimo bolje, vec da za 618 godina mozemo da pevamo kako smo dobili bitku (koju smo izgubili). Ne postoji realnost, postoji percepcija. Samo je ostalo da smisle neku nelogicnu tacku gledista po kojoj smo Mi pobedili (nekoga, bilo koga), ali pod uslovom da se nista ne menja, kako bi ostali jadnici i bednici jos 1000 godina...katastrofa!

Ana

pre 16 godina

Gospodine Isinger, meni, a verujem i vecini gradjana Srbije je gnusna svaka trampa Kosova, ne samo za olaksice, nego i za vize i clanstvo u EU. Osim toga ne pada mi na pamet ni da putujem i trosim svoje novce u EU, a i sve sto kupujem trudim se da bude roba iz nekih drugih delova sveta. Od kola, preko telefona i kompjutera ja placam japancima.

Dragan

pre 16 godina

Ako trebaju da traju pregovori do konacnog resenja statusa Kosova, kao sto tvrde ovi NASI, onda ce ti pregovori trajati VECNO, jer kao sto vidimo, ni priblizno nisu usaglaseni stavovi delegacije Pristine i Beograda. S druge strane, dok se ne resi status Kosova, Srbija nema ni minimalne sanse da se integrise u EU institucuje jer nema odredjen status. Postavlja se pitanje, ko najvise gubi ako se prolongira sve ovo u nedogled? Albancima je SIGURNO bolje, bilo kakvo stanje osim da su sa Srbijom, pa makar to trajalo jos najmanje 100-200 godina.
Vredi o tome da se razmislja.Srbija ide jedan korak napred, dva nazad.

ilir

pre 16 godina

eh kako je neposten ovaj vas premijer.hej ljudi dobre volje ovaj se poziva na rezoluciju 1244 koju sam ne postuje.covece oces resavati status kosova na osnovu rezolucije 1244.e pa ako to hoces dopusti ljudima da izadju na izbore 17 novembra,jer ta ista rezolucija 1244 porucuje ti da dopustis ljudima da glasaju i da budu deo kosovski institucija,ali ne dajes im.zato iskreno pitam sve ljude dobre volje da l je ovo ispravan cin sto ovaj radi prema kosovskim srbima.ovo svaki normalan covek moze proceniti da isti taj premijer sto se poziva na tu rezoluciju 1244 da bi se ispostovala,isti taj je koji je svim mogucem sredstvima gazi kad mu se cefne.

Saša Novak @ NL

pre 16 godina

Iskreno se nadam da ce vlada Srbije sada pazljivije ceniti posrednika Išingera za razliku od Ahtisarija. Ovaj covek stvarno pokusava da dodje do kompromisa, ako ne uspe, cvor se mora preseci, nazalost i tu nece biti kriva medjunarodna zajednica vec istorijski gledano svi oni vladari Srbije koji su dozvolili da se jedan deo gradjana Srbije, albanci, nakon pripajanja Kosova 1918, osecaju gradjani drugog reda sve do revolta i danasnje situacije. Išinger ne vuce nikom stranu, to se vidi za razliku od Harcenka i Viznera.

Marie

pre 16 godina

Mnogi zaboravljaju da bi nezavisnost Kosova bila ne samo ponizavajuci samar Srbiji, vec i Rusiji. Pa ce za neke u ovom procesu vazne drzave to mozda biti jedini razlog da nezavisnosti Kosova kazu ne - jer znaju za posledice. Iako im je Srbija mozda potpuno nevazna, nesimpaticna ili je cak mrze. Na primer sam sigurna da Nemacka nece priznati status koji ne bi bio priznat od Rusije, Francuska hoce, Spanija nece...

Libertarian

pre 16 godina

Ovu rusku podrsku treba iskoristiti da se to pitanje vec jednom resi na neki stabilizujuci nacin. A i da se toj Rusiji (i sebi samima) vec jednom skinemo sa grbace. Jedino resenje je PODELA, nekakve siroke autonomije su samo uvod u nove trzavice, potpuno iseljenje preostalih Srba, i gubitak svega pri prvoj novoj promeni snaga u svetu. Razmena imovine, Srbi na sever, Albancima ostatak Kosova, i gotova prica. Za sva vremena, da najzad krenemo da zivimo normalno, jedni pored drugih, kad vec 100 godina pokusaja zivota u istoj drzavi nikako da zametnu neki obecavajuci pocetak.

Dejvid

pre 16 godina

Nema pregovora u nedogled. Pregovori bilo o cemu se ogranicavaju u vremenom. Dosadasnji pregovori izmedju a Kosovskih albanaca i Srbije nisu do sada blizu dogovora. Stavovi su diametralno udaljeni od autonomije do nezavisnosti za Kosovo. Mislim da ni u buduce nece biti priblizavanje stavova ni dogovora o statusu. Zato medjunarodna zajednica ne treba da gubi vreme, nego treba odmah prestati sa ovakvom satel diplomacijom i dozvoliti Kosovskim albancima da proglase nezavisnost, pa ako su voljne drzave EU pojedinacno priznaju nezavisnost Kosova sto treba to da cine i SAD, Rusija i ostale zemlje sveta. Danasnje stanje neodrzivo za Kosovo i Srbiju, jer koce prosperitet i razvoj u svim poljima zivota i rada.

Lala

pre 16 godina

Resavanje statusa, prvenstveno ne odgovara gradjanima Srbije, o tome bi valjalo da misle predstavnici Srbije. Sad kad su resili zivotno znacajno pitanje podele upravnih odbora, mogu se posvetiti ovom minornom problemu...Za razliku od nas Rusima izgleda valja resavanje problema u nedogled - tako uvek imaju kartu za potkusuravanje.

I.

pre 16 godina

Dobro je da znamo: da je postojala šansa da srpska vlada izabere ubrzanje prema EU u zamenu za Kosovo - bila bi stavljena pred izbor. Ovako ubrzanje prema EU dobijamo gratis! Pojeli smo sve te vaše bedne šargarepe, polomili ste nam o leđa sve štapove koje ste imali. Šta ćemo sad?

Janko

pre 16 godina

Za EU je od strateskog znacaja da "popuni rupu" i ukljuci celu teritoriju bivse SFRJ.
Prema tome price "oce nas, nece nas" su za malu decu.

paja

pre 16 godina

"Evropska unija trebalo bi Srbiji što pre da pošalje signal kojim bi stavila do znanja da je spremna da podrži dalje približavanje Beograda ovoj integraciji, rekao je predstavnik EU u "trojci" za Kosovo Volfgang Išinger". Даље приближавање? Шта је то? Србија још није ни изблиза званични кандидат за чланство! Турска има већ мал` те не деценијама тај званични статус, а када ће бити и примљена? То нико не зна. Оно што Ишингер каже не значи апсолутно ништа, и на то "ништа" они рачунају да добију нешто?

NS

pre 16 godina

Za mnoge slika sveta je onakva kakvu su stvorili pre 40-50 godina sto znaci da ne vide realnost vec zive sa predrasudama. Ni istok ni zapad nisu ono sto su bili ali za mnoge zapad je obecana zemlja cak i kad grese a Rusi su drzavni neprijatelj broj 1 cak i kad nam pomazu u ovakvim kljucnim stvarima kao sto je ocuvanje teritorije. Hvala bogu da neko kaze STOP nasilnom komadanju Srbije i daljem rastakanju Balkana na drzavice ne vece od veceg grada na Zapadu.