Nedelja, 30.09.2007.

10:15

Deklaracija Albanaca sa juga Srbije

Učesnici Skupštine albanskih odbornika Preševske doline juče su usvojili Političku deklaraciju.

Izvor: B92

Deklaracija Albanaca sa juga Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Illyria

pre 16 godina

U Britaniji nema skola i fakulteta na hindu jezicima ili na kineskom ali zato itekako ih ima na velskom,skotskom i irskom jeziku...

Zeljko

pre 16 godina

Ozbiljne drzave na Zapadu ne tolerisu ovakvo ponasanje samozvanih predstavnika manjina. Na zalost, Srbija nije ozbiljna drzava, vec zastraseni zec, koga svako moze da razvlaci i zavlaci kako mu se svidi i kada mu se svidi. Ali, sami smo krivi.

Bec

pre 16 godina

U opstini Presevo zive 90 % Albanca.U toj opstini cela vlast pripada Albancima.Opstina Bujanovac 55% Albanci, 35% Srbi.Zato u opstini Medvedja zive 67% Srbi a samo 26% Albanci.I oni racunaju Medvedju kao Presevsku dolinu.hmm neznam..To ovde na ZAPADU nema.Mi smo ovde stranci i kraj.A sto se tice Zandarmerije i vojske normalno da u svojoj drzavi policija i vojska treba da cuva granicu.

Canada

pre 16 godina

Zivim u Kanadi i prva stvar koju sam morao uraditi da bi se uklopio u drustvo je da do perfekcije naucim engleski jezik. Zatim sam morao polagati ispit iz poznavanja kanadske istorije i drzavnosti da bih dobio drzavljanstvo. Da bih se uklopio u drustvo, morao sam prihvatiti ovdasnje norme ponasanja. Sada zivim odlicno. Molio bih gradjane juga Srbije da razmisle o tome!

maja

pre 16 godina

Pa ni moje dete koje je rodjeno u Grckoj, a polu Srbin je, ne uci u skoli Srpsku istoriju nego Grcku, kao i jezik, takodje ni Albanci koji ovde zive ne uce Albansku istoriju neko Grcku. Ja sam recimo htela da organizujem ovde jedan razred, gde bi covek koji je ucitelj i koga finansira nase ministarstvo prosvete mogao jednom nedeljnom po dva sata nasoj deci drzati casove Srpskog jezika, posto smo napokon uspeli da se organizujemo, ali nismo mogli da dobijemo nijednu javnu prostoriju na koriscenje, tacnije ucionicu, gde bi mogli brzati casove, cak sta vise rekli su nam da je to zabranjeno. Znaci dragi moji tako stoje stvari u Evropi, da ne pricam o Americi. To sto Albanci traze je paralelna drzava i nista vise!

bici

pre 16 godina

Neverovatno je da posle svih nedaca koje smo proziveli i dalje mislimo i delujemo jednako kao iz vremena Milosevica.Kome pametnom smeta gradnja bolnice u jednom gradu u srbiji,skoli,obdanistu...Zar je to visoko pravo koje traze Albanci u svojoj drzavi.Gde to idu njihove pare koje drzava ubira u ime raznih poreza i taxi.Ministra Lajica treba doskolovati kako bi se pametnijim recnikom obratio nasim gradjanima.Mislim da je trebao zaboraviti da komunicire na nacin iz perioda koji sam ranije pomenuo.Hocemo u evropu sa kadrovoma i recnikom Milosevica jel. e to necemo moci u to budite sigurni prvenstveno vi koji danas vladate srbijom.Jug srbije je samo jedna karika u lancu to nemojte zaboraviti.Imamo mi jos "jugova" npr. sandjak zasto ne i sumadiju.

Vasiljevic

pre 16 godina

Lako je traziti a sta Vi dajete domovini u kojoj ste rodeni Vi niste Albanci Albanci su u Albaniji u Srbiji zive i druge manjine

GENC OSMANI

pre 16 godina

Gospodo mi albanci iz preshevske doline trazimo resenja problema na ekonomskoj tako politickom smislu.I mi nudimo da budemo zajedno da resimo te probleme.MI ne nudimo drugoj drzave da resi nase probleme hocemo zajedno da resimo.Kad nudimo razgovore vi odbijate pa onda problemi ne se resi samo iz beograda gospodo.E pa posle neke pucnjave i vi posle evo albanci traze ujedinje sa Kosovom.ne ide tako gospodo

mrkonja

pre 16 godina

Vi slobodno mozete da posecujete legalno srpske skole, sprske bolnice i srpske kulturne institucije ako ste legalno prijavljeni gradjanin koji uredno placa porez, doprinose itd. Ako mislite da za svaku naciju treba dizati posebne bolnice, posebne skole i posebne fakultete idite na zapad pa naucite da to nije tako. Oxford je fakultet za sve. Svi na oxfordu uce engleski, iz engleskih knjiga. Ne postoji Indijski, Meksikanski ili koji god jezik za manjine ili vecine. To je ENGLESKA. Tako je i ovo SRBIJA. Ako ne zelite da prihvatite Srbiju kao svoju zemlju gde ste i rodjeni onda nemojte terati druge da tu Srbiju menjaju.

Mrkonja

pre 16 godina

Gospodo albanci. Stvari stoje ovako. Ako ste rodjeni na teritoriji SFRJ, a kasnije SRJ, pa kasnije RS, vi imate pravo uciti samo i iskljucivo srpski jezik kao osnovni jer ste vi rodjenjem Srbin a poreklom albanac. Ako u Americi legalni meksikanci sebe tretiraju kao amerikance zasto bi ste vi dobili drugi tretman ? Ako uzmemo u obzir i cinjenicu da je veliki deo stanovnistva na kosmetu i jugu Srbije doseljen ilegalno, onda tek oni nemaju da traze prava demokratska kad ta prava ni sami nisu regulisali LEGALNO. Putem ambasade, azila itd. Pakistanci (odredjen procenat UK ) u engleskoj ne uce pakistanski (ne znam tacan naziv) vec engleski, iako su se u Englesku doselili legalno njihovi roditelji iako su oni "legalno" rodjeni tamo.Oni ta prava ne traze. Znaju da su pripadnici druge nacije, i da su usli u njihovu kucju. Ta prava nemaju ni albanci u grckoj, niti u americi. Postoje sistemi koji su van drzave (NVO) gde se odredjene strukture zdravstva, informisanja, skolstva regulisu na nizem nivou. Dokle ce sebicluk neukih ljudi maltretirati civilizovan svet? Vi ste "gosti" nase drzave. Vasu kultura i nacionalno nasledje vam niko NE uskracuje , imate pravo da slavite i da gradite i postujete svoju religiju. Ali nemate pravo da NE ucite srpski jezik, nemate pravo da zahtevate svoje i namecete svoje u tudjoj drzavi. Na zapadu svi imaju pravo da praktikuju i slave svoje nasledje ali nijedan srbin u Cikagu nije zahtevao uvodjenje srpskog kao osnovnog jezika u skole. Za to postoje kursevi, udruzenja, klubovi itd. Nijedan Italijan u USA ne uci italijanski kao osnovni jezik. Zapamtite to. NIJEDAN!

SrbinZG

pre 16 godina

1.Albanci s juga Srbije pola problema mogu riješiti osnivanjem nacionalnog savijeta (kojeg oni jedini u Srbiji nemaju) i također trebaju iskoristiti približavanje Srbije EU,jer će EU prisiliti Srbiju da da Albancima neka prava koja inače nebi dobili te također treba sudjelovati u parlamentarnim izborima koji oni redovito izbjegavaju,sami su si krivi za većinu svojih problema jer su im političari usadili da će se priključiti Kosovu jer će tamo realno doć do podijele,a to sad druga stvar.
2.Više nema SFRJ pa da se lijepo živi na socijali sa 10 djece,više tog nema ,ako želite ulaganja zasuknut rukave i radit na tome (imate nekoliko izvanrednih primjera u svom bilžem susjedstvu).

kisa

pre 16 godina

Niste primetili da ce od sada odluke donositi 'jednoglasno' a to uvek prilicno smrdi na ne demokratiju. Takodje pozivaju na inostrane posmatrace da bi imali pred kime da fabrikuju malo. Znamo to iz 97-98-99...
I sve bas sada. Koordinacija : uspesna. A mi vesla sisali!

Bojan Nis

pre 16 godina

Ceo jug Srbije, generalno, lose zivi!!! Nis svakoga dana sve vise lici na jednu vukojebinu u koj zgrade nicu i na trotoarima, a automobili se parkiraju po ulicama. Jedna velika deponija, o kojoj niko ne vodi racuna...Pa, stoga, Albanci: niste samo vi ugrozeni, svi smo u istom kosu. Samo nase deklaracije, kukanja, molbe, zalbe...nemaju politicku tezinu...Jadni Srbi u Srbiji, kad ih niko nista i ne pita. Naravno, mislim na Srbe koji se nisu nakrali i koji se trude da zive od svog rada ili jos gore, socijalne pomoci.

Z

pre 16 godina

Postoji mogucnost da ako Zapad prizna nezavisnost Kosova bez Saveta bezbednosti da sever Kosova takode proglasi nezavisnost od Kosova i ostane u Srbiji. Kosovski Albanci nemaju protiv ovoga efikasno protivdejstvo i prave ga takode na reciprocitetnom proglasavanju nezavisnosti ovih opstina od Srbije.

caca

pre 16 godina

U trenutku dok se vode pregovori o konacnom statusu Kosova, kome ovaj region svakako ne pripada,
a svi vrlo dobro znamo koji je stav Srbije po tom pitanju,
oni su dali svoju punu podršku planu Martija Ahtisarija.
Pozivaju međunarodnu zajednicu da bude prisutnija u tom regionu
govoreci o nekoj militarizaciji regiona, koja je pretnja stabilnosti i miru.
Govore o cinicnom stavu srpskih vlasti, te zele da stvore Nacionalni savet,
koji ce biti u interesu albanske nacionalne zajednice.
Molim vas, moze li neko da mi objasni,
koji deo svega ovoga, govori o teskom zivotu u Presevskoj dolini, a da se ne radi o cistoj politici? Posebno me zanima koji se deo svega toga odnosi na njihov tezak ekonomski zivot?
Te me takodje zanima, u kom momentu se cela ta izjava odnosi na sam narod,
a da se pri tome ne misli iskljucivo i samo o njihovoj nacionalnoj politici?
Takodje me zanima taj sto, za koji neko treba da sedne i da razgovara sa njima, sta na tom stolu treba da se nadje pa da Albanci, tj njihovi politicki predstavnici, (necu da kazem predstavnici njihove manjine u Srbiji da se ne bi iritirali) promenili svoj stav, nacin razmisljanja i ponasanje? I ima li barem jednog jedinog Albanca koji je ucestvovao u donosenju tih deklaracija, a koji nije razmisljao iskljucivo o tome, kako ne bi bilo zgoreg iskoristiti momenat i povecati tenzije, kako bi medjunarodna zajednica, razmotrila takodje mogucnost, da se ceo taj haos o Kosovu prosiri takodje i na njihov region?

Edvard

pre 16 godina

Sad se svi moramo truditi da pokazemo koliko postujemo svoje nacionalne manjine i Vi i Mi, nadam se da ce srbsko stanovnistvo Kosova ukljuciti u zuvot Kosova i svoje probleme pokusati da resi u institucijama Kosova a ne da ceka da Begrad razmislja o njima i da im resava probleme isto kao sto se albanci Preseva , Bujanovca i Medvedje obracaju Beogradu u vezi njihovih problema tamo a ne Tirani ili Prishtini!
Pozdrav od komsije sa Kosova

Shenur

pre 16 godina

Ja sam sa juga i pokusacu da ti nabrojim samo neke od mnogobrojnih problema ovog naroda:
1. Ja kao albanac nemam pravo da ucim u skolu(osnovnu i srednju) svoju istoriju vec vasu.2.Investicije u moju Presevo su nekih 24 puta manje od recimo jedne opstine u Vojvodini a jos uvek zivimo u istu drzavu,3.na granicu sa Makedonijom zamislite nema ni jedan jedini albanac zaposlen a dovode se radnici iz Nisa i Leskovca(nije li ovo diskriminacija???)4.nemam pravo da koristim svoju zastavu cak ni za slavu,nemam pravo ni na jezik jer iako ustavom mi je garantovano pravo na jezik juce sam uzeo novu zdravstvenu knjizicu u kojoj pise samo srpski i to cirilicno!5.nemamo bolnicu a cak ni porodiliste 6.nemamo fakultet cak ni visu skolu,7.sa sigurnoscu mogu da tvrdim da je ovaj region naj militarizovani u evropu,kod nas svaki dan na put vidis tenkove bez ijednog razloga.
Siguran sam da ovo cudo imas samo kod nas a ne i u drugim opstinama u Srbiji.

većina?

pre 16 godina

Albanci uporno promovišu "Preševo-Bujanovac-Medveđa" sklopku, što lagano prolazi i kod drugih građana Srbije, nedovoljno informisanih, kao "tri opštine sa većinskim Albanskim stanovništvom", što je potpuno netačno.
Albancima su ove tri opštine svakako interesantne pošto fino "naležu" na obod Kosova, a to što ih je u Medveđi tek nešto više od 25% (podatak od 2000. godine), očigledno njima i nije tako bitno.

Ono što jeste bitno, to je kako će vlasti Srbije reagovati na ove uvežbane, ritmičke talase koji iz tog dela Srbije povremeno dolaze.

Cirishanin

pre 16 godina

Ja sam za to, da se sedne sa tim ljudima za stol i u jednom civiliziranom dijalogu se dogovore dve strane.
Samo tako mogu problemi da se resavaju ako je to interes ove vlade (a nadam se da jeste).
Znaci bez pljuvanja i zastrasivanja ostalog naroda da i ti Albanici iz presevske doline hoce da se ocepe i sta ja znam.
I to su ljudi sa svojim problemima, hajde da se sedne snijima za stol i da se dogovorimo...

mladen momcilovic

pre 16 godina

poslati komentari upravo ilustruju zasto nam se sve ovo i desava. kada cemo da shvatimo da "gradjanin srbije" nija obaveza vec pravo, da drzava psotoji zbog ljudi a ne obratno. e to kada shvatimo onda ce ljudi poput slovenaca, hrvata, bosnjaka, pa sada i albanaca, ukljucujuci i ove iz Presevske doline, prestati da zele DA ODU OD NAS.

Ljudi imaju pravo da se organizuju i odlucuju kako i sa kim ce da zive, ovo je tekovina stara 90 godina, poznata je i kao Wilson's points.

Znaci, nastavimo li da budemo zatucani,sve ce ovo nastaviti da nam se desava, zato sto niko nema pravoda maltretira druge zbog svojih nekakvih uzvisenih srbija.

Na svu sreci, Srbija vise nije nesto od cega se treba plasiti zato sto vise nema batinu u svojoj ruci koja joj je oduzete 1999. Na svu srecu !

Nesa UK

pre 16 godina

Da ovo neka nacionalna manjina uradi u Britaniji, MI5 bi ih pohapsio za 3 ipo minuta! Ali bukvalno. I ne bi bilo prvi put. Pa vi mislite o tome.

Raz

pre 16 godina

Ne treba odmah okačiti Albancima sve stereotipe, koji u Srbiji važe za njih. Meni se, iskreno, čini da su Albanci na jugu srbije dosta napredovali od 2001. Hajde, naprotiv, da probamo da se stavimo u njihov položaj: imaju jako loše iskustvo u odnosu vlasti prema njima u poslednjih 20 godina, žive u najsiromašnijem delu Srbije, većina ih je neobrazovana i, što je najvažnije, žive na granici sa Kosovom, koja u svakom trenutku može da postane krizno područje, a njihovi gradovi garnizoni vojnih i policijskih snaga. Znate šta, koliko god mi išli na živce "albanski načini", ja potpuno razumem strah ovih ljudi. Mislim da bi, umesto da im se po inerciji suprotstavljamo, bolje bilo da im još više pružimo ruku. Čak i ako to znači da ćemo ih neko vreme staviti u povlašćen položaj. To bi za Srbiju bilo jako bitno i u diplomatskom smislu. Nigde neće Srbija bolje pokazati ozbiljnost svojih planova za Kosovo nego na jugu Srbije. Zamislite da bratanac sa Kosova pita strica u Medvedji kako mu je, a ovaj mu kaže kako je mnogo bolje, kako se grade putevi, škole, investira u privredu, kako imaju sve verske i političke slobode i kako ih Srbija tretira kao gradjane prvog reda. Ima li boljeg načina da se bratanac ubedi da ostane u okviru Srbije? Koliko god Albanci zapeli za nezavisnost Kosova, niko nije imun na argument kvaliteta života. Tog kvaliteta na Kosovu nema i neće ga ni biti - upravo to treba da probamo da naglasimo, odnosno da pokažemo jasnu razliku izmedju jedne i druge strane administrativne granice. Mislim da bi briga za Albance na jugu morala da postane deo strategije za očuvanje Kosova, ako nam je već toliko bitno da ono ostane unutar Srbije.

Popaj

pre 16 godina

Mozda je vecina komentatora u pravu, nemam razloga da ne verujem da Srbi iz rog dela Srbije zive bolje od Albanaca, ali Albanci su se, eto, organizovali i doneli tu deklaraciju. Srbi nisu i niko im nije kriv. Sada ostaje zapisano da Albanci sa juga Srbije imaju probleme. To se tako i radi, da ne bude posle "nismo znali". Evo, obavestavaju nas. Ne vidim da iko pominje bilo kakvo pripajanje Kosovu niti bilo sta drugo, nemojte izmisljati stvari kojih prosto nema. Sve sto ti ljudi za sada traze je da se sa njima razgovara o problemima koje realno imaju. Hocemo li vec jednom nauciti da razgovaramo ili nakon svih nasih poraza nistmo nista naucili pa i dalje reagujemo tako sto a) ratujemo i sve izgubimo b) ignorisemo problem dok ne naraste pa onda ratujemo i sve izgubimo?

Jelena

pre 16 godina

Rekla bih da je politicka situacija u skoro svim lokalnim samoupravama pogorsana iz jednog jedinog razloga - vode ih nesposobni. Dok neki razmisljaju kako da rade, ulazu, drugi razmisljaju o kraduckanjima, a na kraju narod ispasta. To vazi i za Cacak i za Presevo, nema razlike. Nekima izgleda fali perce da polete.

misljenje

pre 16 godina

Albanci sa juga Srbije zive lose ali sigurno ne zive losije od ljudi iz okoline Leskovca ili iz recimo Babusnice. Problem je u tome sto oni misle da im je lose jer su Albanci! Problem je u tome sto je na nasim prostorima uvek neko drugi kriv! Kad dete lose uci onda ga profesori mrze, kad neko ima malu platu, sef ga ne voli, kad ne moze da dobije kredit onda je banka kriva, kad je vlast nesposobna to je zato sto je opozicija nekostruktivna , a sada kada jedna manjima ne moze da dobije ono sto joj i ne pripada , onda je kriv vecinski narod sto se ne povinuje zeljama te manjine.

Vlada

pre 16 godina

Ma mlate praznu slamu... u opshtinama koje su susedne navedenim a gde su srbi vecina mnogo se loshije zivi i mnogo manje ulaze nego u "preshevskoj dolini" tako da ova galama nema nikakvog realnog smisla. Nek rade vishe pa ce bolje ziveti.

Milko

pre 16 godina

Pošto ja ne razumem kakav problem imaju gradjani Srbije u opštinama Bujanovac, Preševo i Medvedja i da li iste probleme imaju svi gradjani te tri opštine bili oni albanci, srbi ili neki treći.
Interesuje me koja je skupština donela političku platformu 14.01.2006 i u vezi čega.
Voleo bih da se javi neko sa juga da mi kaže koje oni tamo probleme imaju a mi ih sa severa naprimera nemamo.
Hvala.

EU-građanin

pre 16 godina

Ako se Preševska dolina što pre ne priključi "nezavisnom Kosovu" može doči do nestabilnosti..., ili drugim rečima: svi stavovi, deklaracije, apeli i ne znam šta još lokalnih albanskih političara imaju za cilj priključenje tih krajeva budučoj - kako oni misle - proširenoj albanskoj državi. Ako se to ne desi, dočiće do nemira za koje će biti odgovorne srpske vlasti. Zaista licemerno. Za razliku od njihovih sunarodnjaka na KiM, stanovništvo u Preševskoj dolini živi u relativnom miru i zakonju, a da njihova prava i ne pominjem.

Nada

pre 16 godina

I sta sad ovo znaci, ili bolje receno KOME (sumnjam da je to samo vlada u Beogradu) i KOJU poruku salju? Ali jedno je sigurno: Kada su albanski ciljevi u pitanju, oni su jedinstveni, ne pjluju se medjusobno zbog politickih poena u ime "demokratije" ili ko zna cega. E sad, zasto je to kod njih tako (i na Kosovu posebno), za razliku kod srpskih politicara i gradjana? Zato sto sto smo "mi" tolerantniji, slobodniji u izrazavanju misljenja, sto imamo i partije u Parlamentu kojima je Srbija samo nuzno zlo i kamen spoticanja za reputaciju u Evropi, sto imamo NVO koja vidi "iskljucivo nase" greske i propuste, ili mozda zato sto sto nam to jednostavno "nije u krvi" da budemo slozni, a Albancima jeste?

marij

pre 16 godina

Albanci su nacionalna manjina u srbiji. Ako se uzme u obzir da su u pitanju 3 grada pretezno naseljenih albancima,to ne znaci da imaju pravo da traze nezavisnost. Takve ideje u evropi ne prolaze. Kada bi se cepkali po gradovima i zaseocima Amerika ne bi bila Amerika, Spanija ne bi bila Spanija. Amsterdam je pun nacionalnih manjina pa im niko ne trazi teritoriju. Isto tako NE ucestvuju u politici u broju i procentu u kojem ih ima.

Dima

pre 16 godina

Eto ti sad! Ako cemo pravo ovo je legitimni stav punopravnih gradjana Srbije. Hoce li premijer svih gradjana to da uvazi? Ili se to (kao i uostalom i Kosovo) i ne vidi iz Beograda?

misljenje

pre 16 godina

Albanci sa juga Srbije zive lose ali sigurno ne zive losije od ljudi iz okoline Leskovca ili iz recimo Babusnice. Problem je u tome sto oni misle da im je lose jer su Albanci! Problem je u tome sto je na nasim prostorima uvek neko drugi kriv! Kad dete lose uci onda ga profesori mrze, kad neko ima malu platu, sef ga ne voli, kad ne moze da dobije kredit onda je banka kriva, kad je vlast nesposobna to je zato sto je opozicija nekostruktivna , a sada kada jedna manjima ne moze da dobije ono sto joj i ne pripada , onda je kriv vecinski narod sto se ne povinuje zeljama te manjine.

Raz

pre 16 godina

Ne treba odmah okačiti Albancima sve stereotipe, koji u Srbiji važe za njih. Meni se, iskreno, čini da su Albanci na jugu srbije dosta napredovali od 2001. Hajde, naprotiv, da probamo da se stavimo u njihov položaj: imaju jako loše iskustvo u odnosu vlasti prema njima u poslednjih 20 godina, žive u najsiromašnijem delu Srbije, većina ih je neobrazovana i, što je najvažnije, žive na granici sa Kosovom, koja u svakom trenutku može da postane krizno područje, a njihovi gradovi garnizoni vojnih i policijskih snaga. Znate šta, koliko god mi išli na živce "albanski načini", ja potpuno razumem strah ovih ljudi. Mislim da bi, umesto da im se po inerciji suprotstavljamo, bolje bilo da im još više pružimo ruku. Čak i ako to znači da ćemo ih neko vreme staviti u povlašćen položaj. To bi za Srbiju bilo jako bitno i u diplomatskom smislu. Nigde neće Srbija bolje pokazati ozbiljnost svojih planova za Kosovo nego na jugu Srbije. Zamislite da bratanac sa Kosova pita strica u Medvedji kako mu je, a ovaj mu kaže kako je mnogo bolje, kako se grade putevi, škole, investira u privredu, kako imaju sve verske i političke slobode i kako ih Srbija tretira kao gradjane prvog reda. Ima li boljeg načina da se bratanac ubedi da ostane u okviru Srbije? Koliko god Albanci zapeli za nezavisnost Kosova, niko nije imun na argument kvaliteta života. Tog kvaliteta na Kosovu nema i neće ga ni biti - upravo to treba da probamo da naglasimo, odnosno da pokažemo jasnu razliku izmedju jedne i druge strane administrativne granice. Mislim da bi briga za Albance na jugu morala da postane deo strategije za očuvanje Kosova, ako nam je već toliko bitno da ono ostane unutar Srbije.

marij

pre 16 godina

Albanci su nacionalna manjina u srbiji. Ako se uzme u obzir da su u pitanju 3 grada pretezno naseljenih albancima,to ne znaci da imaju pravo da traze nezavisnost. Takve ideje u evropi ne prolaze. Kada bi se cepkali po gradovima i zaseocima Amerika ne bi bila Amerika, Spanija ne bi bila Spanija. Amsterdam je pun nacionalnih manjina pa im niko ne trazi teritoriju. Isto tako NE ucestvuju u politici u broju i procentu u kojem ih ima.

Nesa UK

pre 16 godina

Da ovo neka nacionalna manjina uradi u Britaniji, MI5 bi ih pohapsio za 3 ipo minuta! Ali bukvalno. I ne bi bilo prvi put. Pa vi mislite o tome.

Mrkonja

pre 16 godina

Gospodo albanci. Stvari stoje ovako. Ako ste rodjeni na teritoriji SFRJ, a kasnije SRJ, pa kasnije RS, vi imate pravo uciti samo i iskljucivo srpski jezik kao osnovni jer ste vi rodjenjem Srbin a poreklom albanac. Ako u Americi legalni meksikanci sebe tretiraju kao amerikance zasto bi ste vi dobili drugi tretman ? Ako uzmemo u obzir i cinjenicu da je veliki deo stanovnistva na kosmetu i jugu Srbije doseljen ilegalno, onda tek oni nemaju da traze prava demokratska kad ta prava ni sami nisu regulisali LEGALNO. Putem ambasade, azila itd. Pakistanci (odredjen procenat UK ) u engleskoj ne uce pakistanski (ne znam tacan naziv) vec engleski, iako su se u Englesku doselili legalno njihovi roditelji iako su oni "legalno" rodjeni tamo.Oni ta prava ne traze. Znaju da su pripadnici druge nacije, i da su usli u njihovu kucju. Ta prava nemaju ni albanci u grckoj, niti u americi. Postoje sistemi koji su van drzave (NVO) gde se odredjene strukture zdravstva, informisanja, skolstva regulisu na nizem nivou. Dokle ce sebicluk neukih ljudi maltretirati civilizovan svet? Vi ste "gosti" nase drzave. Vasu kultura i nacionalno nasledje vam niko NE uskracuje , imate pravo da slavite i da gradite i postujete svoju religiju. Ali nemate pravo da NE ucite srpski jezik, nemate pravo da zahtevate svoje i namecete svoje u tudjoj drzavi. Na zapadu svi imaju pravo da praktikuju i slave svoje nasledje ali nijedan srbin u Cikagu nije zahtevao uvodjenje srpskog kao osnovnog jezika u skole. Za to postoje kursevi, udruzenja, klubovi itd. Nijedan Italijan u USA ne uci italijanski kao osnovni jezik. Zapamtite to. NIJEDAN!

Shenur

pre 16 godina

Ja sam sa juga i pokusacu da ti nabrojim samo neke od mnogobrojnih problema ovog naroda:
1. Ja kao albanac nemam pravo da ucim u skolu(osnovnu i srednju) svoju istoriju vec vasu.2.Investicije u moju Presevo su nekih 24 puta manje od recimo jedne opstine u Vojvodini a jos uvek zivimo u istu drzavu,3.na granicu sa Makedonijom zamislite nema ni jedan jedini albanac zaposlen a dovode se radnici iz Nisa i Leskovca(nije li ovo diskriminacija???)4.nemam pravo da koristim svoju zastavu cak ni za slavu,nemam pravo ni na jezik jer iako ustavom mi je garantovano pravo na jezik juce sam uzeo novu zdravstvenu knjizicu u kojoj pise samo srpski i to cirilicno!5.nemamo bolnicu a cak ni porodiliste 6.nemamo fakultet cak ni visu skolu,7.sa sigurnoscu mogu da tvrdim da je ovaj region naj militarizovani u evropu,kod nas svaki dan na put vidis tenkove bez ijednog razloga.
Siguran sam da ovo cudo imas samo kod nas a ne i u drugim opstinama u Srbiji.

Nada

pre 16 godina

I sta sad ovo znaci, ili bolje receno KOME (sumnjam da je to samo vlada u Beogradu) i KOJU poruku salju? Ali jedno je sigurno: Kada su albanski ciljevi u pitanju, oni su jedinstveni, ne pjluju se medjusobno zbog politickih poena u ime "demokratije" ili ko zna cega. E sad, zasto je to kod njih tako (i na Kosovu posebno), za razliku kod srpskih politicara i gradjana? Zato sto sto smo "mi" tolerantniji, slobodniji u izrazavanju misljenja, sto imamo i partije u Parlamentu kojima je Srbija samo nuzno zlo i kamen spoticanja za reputaciju u Evropi, sto imamo NVO koja vidi "iskljucivo nase" greske i propuste, ili mozda zato sto sto nam to jednostavno "nije u krvi" da budemo slozni, a Albancima jeste?

mrkonja

pre 16 godina

Vi slobodno mozete da posecujete legalno srpske skole, sprske bolnice i srpske kulturne institucije ako ste legalno prijavljeni gradjanin koji uredno placa porez, doprinose itd. Ako mislite da za svaku naciju treba dizati posebne bolnice, posebne skole i posebne fakultete idite na zapad pa naucite da to nije tako. Oxford je fakultet za sve. Svi na oxfordu uce engleski, iz engleskih knjiga. Ne postoji Indijski, Meksikanski ili koji god jezik za manjine ili vecine. To je ENGLESKA. Tako je i ovo SRBIJA. Ako ne zelite da prihvatite Srbiju kao svoju zemlju gde ste i rodjeni onda nemojte terati druge da tu Srbiju menjaju.

Milko

pre 16 godina

Pošto ja ne razumem kakav problem imaju gradjani Srbije u opštinama Bujanovac, Preševo i Medvedja i da li iste probleme imaju svi gradjani te tri opštine bili oni albanci, srbi ili neki treći.
Interesuje me koja je skupština donela političku platformu 14.01.2006 i u vezi čega.
Voleo bih da se javi neko sa juga da mi kaže koje oni tamo probleme imaju a mi ih sa severa naprimera nemamo.
Hvala.

Popaj

pre 16 godina

Mozda je vecina komentatora u pravu, nemam razloga da ne verujem da Srbi iz rog dela Srbije zive bolje od Albanaca, ali Albanci su se, eto, organizovali i doneli tu deklaraciju. Srbi nisu i niko im nije kriv. Sada ostaje zapisano da Albanci sa juga Srbije imaju probleme. To se tako i radi, da ne bude posle "nismo znali". Evo, obavestavaju nas. Ne vidim da iko pominje bilo kakvo pripajanje Kosovu niti bilo sta drugo, nemojte izmisljati stvari kojih prosto nema. Sve sto ti ljudi za sada traze je da se sa njima razgovara o problemima koje realno imaju. Hocemo li vec jednom nauciti da razgovaramo ili nakon svih nasih poraza nistmo nista naucili pa i dalje reagujemo tako sto a) ratujemo i sve izgubimo b) ignorisemo problem dok ne naraste pa onda ratujemo i sve izgubimo?

Vlada

pre 16 godina

Ma mlate praznu slamu... u opshtinama koje su susedne navedenim a gde su srbi vecina mnogo se loshije zivi i mnogo manje ulaze nego u "preshevskoj dolini" tako da ova galama nema nikakvog realnog smisla. Nek rade vishe pa ce bolje ziveti.

EU-građanin

pre 16 godina

Ako se Preševska dolina što pre ne priključi "nezavisnom Kosovu" može doči do nestabilnosti..., ili drugim rečima: svi stavovi, deklaracije, apeli i ne znam šta još lokalnih albanskih političara imaju za cilj priključenje tih krajeva budučoj - kako oni misle - proširenoj albanskoj državi. Ako se to ne desi, dočiće do nemira za koje će biti odgovorne srpske vlasti. Zaista licemerno. Za razliku od njihovih sunarodnjaka na KiM, stanovništvo u Preševskoj dolini živi u relativnom miru i zakonju, a da njihova prava i ne pominjem.

mladen momcilovic

pre 16 godina

poslati komentari upravo ilustruju zasto nam se sve ovo i desava. kada cemo da shvatimo da "gradjanin srbije" nija obaveza vec pravo, da drzava psotoji zbog ljudi a ne obratno. e to kada shvatimo onda ce ljudi poput slovenaca, hrvata, bosnjaka, pa sada i albanaca, ukljucujuci i ove iz Presevske doline, prestati da zele DA ODU OD NAS.

Ljudi imaju pravo da se organizuju i odlucuju kako i sa kim ce da zive, ovo je tekovina stara 90 godina, poznata je i kao Wilson's points.

Znaci, nastavimo li da budemo zatucani,sve ce ovo nastaviti da nam se desava, zato sto niko nema pravoda maltretira druge zbog svojih nekakvih uzvisenih srbija.

Na svu sreci, Srbija vise nije nesto od cega se treba plasiti zato sto vise nema batinu u svojoj ruci koja joj je oduzete 1999. Na svu srecu !

većina?

pre 16 godina

Albanci uporno promovišu "Preševo-Bujanovac-Medveđa" sklopku, što lagano prolazi i kod drugih građana Srbije, nedovoljno informisanih, kao "tri opštine sa većinskim Albanskim stanovništvom", što je potpuno netačno.
Albancima su ove tri opštine svakako interesantne pošto fino "naležu" na obod Kosova, a to što ih je u Medveđi tek nešto više od 25% (podatak od 2000. godine), očigledno njima i nije tako bitno.

Ono što jeste bitno, to je kako će vlasti Srbije reagovati na ove uvežbane, ritmičke talase koji iz tog dela Srbije povremeno dolaze.

Cirishanin

pre 16 godina

Ja sam za to, da se sedne sa tim ljudima za stol i u jednom civiliziranom dijalogu se dogovore dve strane.
Samo tako mogu problemi da se resavaju ako je to interes ove vlade (a nadam se da jeste).
Znaci bez pljuvanja i zastrasivanja ostalog naroda da i ti Albanici iz presevske doline hoce da se ocepe i sta ja znam.
I to su ljudi sa svojim problemima, hajde da se sedne snijima za stol i da se dogovorimo...

Dima

pre 16 godina

Eto ti sad! Ako cemo pravo ovo je legitimni stav punopravnih gradjana Srbije. Hoce li premijer svih gradjana to da uvazi? Ili se to (kao i uostalom i Kosovo) i ne vidi iz Beograda?

Jelena

pre 16 godina

Rekla bih da je politicka situacija u skoro svim lokalnim samoupravama pogorsana iz jednog jedinog razloga - vode ih nesposobni. Dok neki razmisljaju kako da rade, ulazu, drugi razmisljaju o kraduckanjima, a na kraju narod ispasta. To vazi i za Cacak i za Presevo, nema razlike. Nekima izgleda fali perce da polete.

maja

pre 16 godina

Pa ni moje dete koje je rodjeno u Grckoj, a polu Srbin je, ne uci u skoli Srpsku istoriju nego Grcku, kao i jezik, takodje ni Albanci koji ovde zive ne uce Albansku istoriju neko Grcku. Ja sam recimo htela da organizujem ovde jedan razred, gde bi covek koji je ucitelj i koga finansira nase ministarstvo prosvete mogao jednom nedeljnom po dva sata nasoj deci drzati casove Srpskog jezika, posto smo napokon uspeli da se organizujemo, ali nismo mogli da dobijemo nijednu javnu prostoriju na koriscenje, tacnije ucionicu, gde bi mogli brzati casove, cak sta vise rekli su nam da je to zabranjeno. Znaci dragi moji tako stoje stvari u Evropi, da ne pricam o Americi. To sto Albanci traze je paralelna drzava i nista vise!

SrbinZG

pre 16 godina

1.Albanci s juga Srbije pola problema mogu riješiti osnivanjem nacionalnog savijeta (kojeg oni jedini u Srbiji nemaju) i također trebaju iskoristiti približavanje Srbije EU,jer će EU prisiliti Srbiju da da Albancima neka prava koja inače nebi dobili te također treba sudjelovati u parlamentarnim izborima koji oni redovito izbjegavaju,sami su si krivi za većinu svojih problema jer su im političari usadili da će se priključiti Kosovu jer će tamo realno doć do podijele,a to sad druga stvar.
2.Više nema SFRJ pa da se lijepo živi na socijali sa 10 djece,više tog nema ,ako želite ulaganja zasuknut rukave i radit na tome (imate nekoliko izvanrednih primjera u svom bilžem susjedstvu).

Edvard

pre 16 godina

Sad se svi moramo truditi da pokazemo koliko postujemo svoje nacionalne manjine i Vi i Mi, nadam se da ce srbsko stanovnistvo Kosova ukljuciti u zuvot Kosova i svoje probleme pokusati da resi u institucijama Kosova a ne da ceka da Begrad razmislja o njima i da im resava probleme isto kao sto se albanci Preseva , Bujanovca i Medvedje obracaju Beogradu u vezi njihovih problema tamo a ne Tirani ili Prishtini!
Pozdrav od komsije sa Kosova

GENC OSMANI

pre 16 godina

Gospodo mi albanci iz preshevske doline trazimo resenja problema na ekonomskoj tako politickom smislu.I mi nudimo da budemo zajedno da resimo te probleme.MI ne nudimo drugoj drzave da resi nase probleme hocemo zajedno da resimo.Kad nudimo razgovore vi odbijate pa onda problemi ne se resi samo iz beograda gospodo.E pa posle neke pucnjave i vi posle evo albanci traze ujedinje sa Kosovom.ne ide tako gospodo

Bec

pre 16 godina

U opstini Presevo zive 90 % Albanca.U toj opstini cela vlast pripada Albancima.Opstina Bujanovac 55% Albanci, 35% Srbi.Zato u opstini Medvedja zive 67% Srbi a samo 26% Albanci.I oni racunaju Medvedju kao Presevsku dolinu.hmm neznam..To ovde na ZAPADU nema.Mi smo ovde stranci i kraj.A sto se tice Zandarmerije i vojske normalno da u svojoj drzavi policija i vojska treba da cuva granicu.

Canada

pre 16 godina

Zivim u Kanadi i prva stvar koju sam morao uraditi da bi se uklopio u drustvo je da do perfekcije naucim engleski jezik. Zatim sam morao polagati ispit iz poznavanja kanadske istorije i drzavnosti da bih dobio drzavljanstvo. Da bih se uklopio u drustvo, morao sam prihvatiti ovdasnje norme ponasanja. Sada zivim odlicno. Molio bih gradjane juga Srbije da razmisle o tome!

kisa

pre 16 godina

Niste primetili da ce od sada odluke donositi 'jednoglasno' a to uvek prilicno smrdi na ne demokratiju. Takodje pozivaju na inostrane posmatrace da bi imali pred kime da fabrikuju malo. Znamo to iz 97-98-99...
I sve bas sada. Koordinacija : uspesna. A mi vesla sisali!

caca

pre 16 godina

U trenutku dok se vode pregovori o konacnom statusu Kosova, kome ovaj region svakako ne pripada,
a svi vrlo dobro znamo koji je stav Srbije po tom pitanju,
oni su dali svoju punu podršku planu Martija Ahtisarija.
Pozivaju međunarodnu zajednicu da bude prisutnija u tom regionu
govoreci o nekoj militarizaciji regiona, koja je pretnja stabilnosti i miru.
Govore o cinicnom stavu srpskih vlasti, te zele da stvore Nacionalni savet,
koji ce biti u interesu albanske nacionalne zajednice.
Molim vas, moze li neko da mi objasni,
koji deo svega ovoga, govori o teskom zivotu u Presevskoj dolini, a da se ne radi o cistoj politici? Posebno me zanima koji se deo svega toga odnosi na njihov tezak ekonomski zivot?
Te me takodje zanima, u kom momentu se cela ta izjava odnosi na sam narod,
a da se pri tome ne misli iskljucivo i samo o njihovoj nacionalnoj politici?
Takodje me zanima taj sto, za koji neko treba da sedne i da razgovara sa njima, sta na tom stolu treba da se nadje pa da Albanci, tj njihovi politicki predstavnici, (necu da kazem predstavnici njihove manjine u Srbiji da se ne bi iritirali) promenili svoj stav, nacin razmisljanja i ponasanje? I ima li barem jednog jedinog Albanca koji je ucestvovao u donosenju tih deklaracija, a koji nije razmisljao iskljucivo o tome, kako ne bi bilo zgoreg iskoristiti momenat i povecati tenzije, kako bi medjunarodna zajednica, razmotrila takodje mogucnost, da se ceo taj haos o Kosovu prosiri takodje i na njihov region?

Bojan Nis

pre 16 godina

Ceo jug Srbije, generalno, lose zivi!!! Nis svakoga dana sve vise lici na jednu vukojebinu u koj zgrade nicu i na trotoarima, a automobili se parkiraju po ulicama. Jedna velika deponija, o kojoj niko ne vodi racuna...Pa, stoga, Albanci: niste samo vi ugrozeni, svi smo u istom kosu. Samo nase deklaracije, kukanja, molbe, zalbe...nemaju politicku tezinu...Jadni Srbi u Srbiji, kad ih niko nista i ne pita. Naravno, mislim na Srbe koji se nisu nakrali i koji se trude da zive od svog rada ili jos gore, socijalne pomoci.

Illyria

pre 16 godina

U Britaniji nema skola i fakulteta na hindu jezicima ili na kineskom ali zato itekako ih ima na velskom,skotskom i irskom jeziku...

bici

pre 16 godina

Neverovatno je da posle svih nedaca koje smo proziveli i dalje mislimo i delujemo jednako kao iz vremena Milosevica.Kome pametnom smeta gradnja bolnice u jednom gradu u srbiji,skoli,obdanistu...Zar je to visoko pravo koje traze Albanci u svojoj drzavi.Gde to idu njihove pare koje drzava ubira u ime raznih poreza i taxi.Ministra Lajica treba doskolovati kako bi se pametnijim recnikom obratio nasim gradjanima.Mislim da je trebao zaboraviti da komunicire na nacin iz perioda koji sam ranije pomenuo.Hocemo u evropu sa kadrovoma i recnikom Milosevica jel. e to necemo moci u to budite sigurni prvenstveno vi koji danas vladate srbijom.Jug srbije je samo jedna karika u lancu to nemojte zaboraviti.Imamo mi jos "jugova" npr. sandjak zasto ne i sumadiju.

Vasiljevic

pre 16 godina

Lako je traziti a sta Vi dajete domovini u kojoj ste rodeni Vi niste Albanci Albanci su u Albaniji u Srbiji zive i druge manjine

Z

pre 16 godina

Postoji mogucnost da ako Zapad prizna nezavisnost Kosova bez Saveta bezbednosti da sever Kosova takode proglasi nezavisnost od Kosova i ostane u Srbiji. Kosovski Albanci nemaju protiv ovoga efikasno protivdejstvo i prave ga takode na reciprocitetnom proglasavanju nezavisnosti ovih opstina od Srbije.

Zeljko

pre 16 godina

Ozbiljne drzave na Zapadu ne tolerisu ovakvo ponasanje samozvanih predstavnika manjina. Na zalost, Srbija nije ozbiljna drzava, vec zastraseni zec, koga svako moze da razvlaci i zavlaci kako mu se svidi i kada mu se svidi. Ali, sami smo krivi.

Dima

pre 16 godina

Eto ti sad! Ako cemo pravo ovo je legitimni stav punopravnih gradjana Srbije. Hoce li premijer svih gradjana to da uvazi? Ili se to (kao i uostalom i Kosovo) i ne vidi iz Beograda?

Shenur

pre 16 godina

Ja sam sa juga i pokusacu da ti nabrojim samo neke od mnogobrojnih problema ovog naroda:
1. Ja kao albanac nemam pravo da ucim u skolu(osnovnu i srednju) svoju istoriju vec vasu.2.Investicije u moju Presevo su nekih 24 puta manje od recimo jedne opstine u Vojvodini a jos uvek zivimo u istu drzavu,3.na granicu sa Makedonijom zamislite nema ni jedan jedini albanac zaposlen a dovode se radnici iz Nisa i Leskovca(nije li ovo diskriminacija???)4.nemam pravo da koristim svoju zastavu cak ni za slavu,nemam pravo ni na jezik jer iako ustavom mi je garantovano pravo na jezik juce sam uzeo novu zdravstvenu knjizicu u kojoj pise samo srpski i to cirilicno!5.nemamo bolnicu a cak ni porodiliste 6.nemamo fakultet cak ni visu skolu,7.sa sigurnoscu mogu da tvrdim da je ovaj region naj militarizovani u evropu,kod nas svaki dan na put vidis tenkove bez ijednog razloga.
Siguran sam da ovo cudo imas samo kod nas a ne i u drugim opstinama u Srbiji.

Mrkonja

pre 16 godina

Gospodo albanci. Stvari stoje ovako. Ako ste rodjeni na teritoriji SFRJ, a kasnije SRJ, pa kasnije RS, vi imate pravo uciti samo i iskljucivo srpski jezik kao osnovni jer ste vi rodjenjem Srbin a poreklom albanac. Ako u Americi legalni meksikanci sebe tretiraju kao amerikance zasto bi ste vi dobili drugi tretman ? Ako uzmemo u obzir i cinjenicu da je veliki deo stanovnistva na kosmetu i jugu Srbije doseljen ilegalno, onda tek oni nemaju da traze prava demokratska kad ta prava ni sami nisu regulisali LEGALNO. Putem ambasade, azila itd. Pakistanci (odredjen procenat UK ) u engleskoj ne uce pakistanski (ne znam tacan naziv) vec engleski, iako su se u Englesku doselili legalno njihovi roditelji iako su oni "legalno" rodjeni tamo.Oni ta prava ne traze. Znaju da su pripadnici druge nacije, i da su usli u njihovu kucju. Ta prava nemaju ni albanci u grckoj, niti u americi. Postoje sistemi koji su van drzave (NVO) gde se odredjene strukture zdravstva, informisanja, skolstva regulisu na nizem nivou. Dokle ce sebicluk neukih ljudi maltretirati civilizovan svet? Vi ste "gosti" nase drzave. Vasu kultura i nacionalno nasledje vam niko NE uskracuje , imate pravo da slavite i da gradite i postujete svoju religiju. Ali nemate pravo da NE ucite srpski jezik, nemate pravo da zahtevate svoje i namecete svoje u tudjoj drzavi. Na zapadu svi imaju pravo da praktikuju i slave svoje nasledje ali nijedan srbin u Cikagu nije zahtevao uvodjenje srpskog kao osnovnog jezika u skole. Za to postoje kursevi, udruzenja, klubovi itd. Nijedan Italijan u USA ne uci italijanski kao osnovni jezik. Zapamtite to. NIJEDAN!

Edvard

pre 16 godina

Sad se svi moramo truditi da pokazemo koliko postujemo svoje nacionalne manjine i Vi i Mi, nadam se da ce srbsko stanovnistvo Kosova ukljuciti u zuvot Kosova i svoje probleme pokusati da resi u institucijama Kosova a ne da ceka da Begrad razmislja o njima i da im resava probleme isto kao sto se albanci Preseva , Bujanovca i Medvedje obracaju Beogradu u vezi njihovih problema tamo a ne Tirani ili Prishtini!
Pozdrav od komsije sa Kosova

mladen momcilovic

pre 16 godina

poslati komentari upravo ilustruju zasto nam se sve ovo i desava. kada cemo da shvatimo da "gradjanin srbije" nija obaveza vec pravo, da drzava psotoji zbog ljudi a ne obratno. e to kada shvatimo onda ce ljudi poput slovenaca, hrvata, bosnjaka, pa sada i albanaca, ukljucujuci i ove iz Presevske doline, prestati da zele DA ODU OD NAS.

Ljudi imaju pravo da se organizuju i odlucuju kako i sa kim ce da zive, ovo je tekovina stara 90 godina, poznata je i kao Wilson's points.

Znaci, nastavimo li da budemo zatucani,sve ce ovo nastaviti da nam se desava, zato sto niko nema pravoda maltretira druge zbog svojih nekakvih uzvisenih srbija.

Na svu sreci, Srbija vise nije nesto od cega se treba plasiti zato sto vise nema batinu u svojoj ruci koja joj je oduzete 1999. Na svu srecu !

marij

pre 16 godina

Albanci su nacionalna manjina u srbiji. Ako se uzme u obzir da su u pitanju 3 grada pretezno naseljenih albancima,to ne znaci da imaju pravo da traze nezavisnost. Takve ideje u evropi ne prolaze. Kada bi se cepkali po gradovima i zaseocima Amerika ne bi bila Amerika, Spanija ne bi bila Spanija. Amsterdam je pun nacionalnih manjina pa im niko ne trazi teritoriju. Isto tako NE ucestvuju u politici u broju i procentu u kojem ih ima.

Raz

pre 16 godina

Ne treba odmah okačiti Albancima sve stereotipe, koji u Srbiji važe za njih. Meni se, iskreno, čini da su Albanci na jugu srbije dosta napredovali od 2001. Hajde, naprotiv, da probamo da se stavimo u njihov položaj: imaju jako loše iskustvo u odnosu vlasti prema njima u poslednjih 20 godina, žive u najsiromašnijem delu Srbije, većina ih je neobrazovana i, što je najvažnije, žive na granici sa Kosovom, koja u svakom trenutku može da postane krizno područje, a njihovi gradovi garnizoni vojnih i policijskih snaga. Znate šta, koliko god mi išli na živce "albanski načini", ja potpuno razumem strah ovih ljudi. Mislim da bi, umesto da im se po inerciji suprotstavljamo, bolje bilo da im još više pružimo ruku. Čak i ako to znači da ćemo ih neko vreme staviti u povlašćen položaj. To bi za Srbiju bilo jako bitno i u diplomatskom smislu. Nigde neće Srbija bolje pokazati ozbiljnost svojih planova za Kosovo nego na jugu Srbije. Zamislite da bratanac sa Kosova pita strica u Medvedji kako mu je, a ovaj mu kaže kako je mnogo bolje, kako se grade putevi, škole, investira u privredu, kako imaju sve verske i političke slobode i kako ih Srbija tretira kao gradjane prvog reda. Ima li boljeg načina da se bratanac ubedi da ostane u okviru Srbije? Koliko god Albanci zapeli za nezavisnost Kosova, niko nije imun na argument kvaliteta života. Tog kvaliteta na Kosovu nema i neće ga ni biti - upravo to treba da probamo da naglasimo, odnosno da pokažemo jasnu razliku izmedju jedne i druge strane administrativne granice. Mislim da bi briga za Albance na jugu morala da postane deo strategije za očuvanje Kosova, ako nam je već toliko bitno da ono ostane unutar Srbije.

mrkonja

pre 16 godina

Vi slobodno mozete da posecujete legalno srpske skole, sprske bolnice i srpske kulturne institucije ako ste legalno prijavljeni gradjanin koji uredno placa porez, doprinose itd. Ako mislite da za svaku naciju treba dizati posebne bolnice, posebne skole i posebne fakultete idite na zapad pa naucite da to nije tako. Oxford je fakultet za sve. Svi na oxfordu uce engleski, iz engleskih knjiga. Ne postoji Indijski, Meksikanski ili koji god jezik za manjine ili vecine. To je ENGLESKA. Tako je i ovo SRBIJA. Ako ne zelite da prihvatite Srbiju kao svoju zemlju gde ste i rodjeni onda nemojte terati druge da tu Srbiju menjaju.

Nesa UK

pre 16 godina

Da ovo neka nacionalna manjina uradi u Britaniji, MI5 bi ih pohapsio za 3 ipo minuta! Ali bukvalno. I ne bi bilo prvi put. Pa vi mislite o tome.

Cirishanin

pre 16 godina

Ja sam za to, da se sedne sa tim ljudima za stol i u jednom civiliziranom dijalogu se dogovore dve strane.
Samo tako mogu problemi da se resavaju ako je to interes ove vlade (a nadam se da jeste).
Znaci bez pljuvanja i zastrasivanja ostalog naroda da i ti Albanici iz presevske doline hoce da se ocepe i sta ja znam.
I to su ljudi sa svojim problemima, hajde da se sedne snijima za stol i da se dogovorimo...

Popaj

pre 16 godina

Mozda je vecina komentatora u pravu, nemam razloga da ne verujem da Srbi iz rog dela Srbije zive bolje od Albanaca, ali Albanci su se, eto, organizovali i doneli tu deklaraciju. Srbi nisu i niko im nije kriv. Sada ostaje zapisano da Albanci sa juga Srbije imaju probleme. To se tako i radi, da ne bude posle "nismo znali". Evo, obavestavaju nas. Ne vidim da iko pominje bilo kakvo pripajanje Kosovu niti bilo sta drugo, nemojte izmisljati stvari kojih prosto nema. Sve sto ti ljudi za sada traze je da se sa njima razgovara o problemima koje realno imaju. Hocemo li vec jednom nauciti da razgovaramo ili nakon svih nasih poraza nistmo nista naucili pa i dalje reagujemo tako sto a) ratujemo i sve izgubimo b) ignorisemo problem dok ne naraste pa onda ratujemo i sve izgubimo?

Vasiljevic

pre 16 godina

Lako je traziti a sta Vi dajete domovini u kojoj ste rodeni Vi niste Albanci Albanci su u Albaniji u Srbiji zive i druge manjine

GENC OSMANI

pre 16 godina

Gospodo mi albanci iz preshevske doline trazimo resenja problema na ekonomskoj tako politickom smislu.I mi nudimo da budemo zajedno da resimo te probleme.MI ne nudimo drugoj drzave da resi nase probleme hocemo zajedno da resimo.Kad nudimo razgovore vi odbijate pa onda problemi ne se resi samo iz beograda gospodo.E pa posle neke pucnjave i vi posle evo albanci traze ujedinje sa Kosovom.ne ide tako gospodo

Milko

pre 16 godina

Pošto ja ne razumem kakav problem imaju gradjani Srbije u opštinama Bujanovac, Preševo i Medvedja i da li iste probleme imaju svi gradjani te tri opštine bili oni albanci, srbi ili neki treći.
Interesuje me koja je skupština donela političku platformu 14.01.2006 i u vezi čega.
Voleo bih da se javi neko sa juga da mi kaže koje oni tamo probleme imaju a mi ih sa severa naprimera nemamo.
Hvala.

Nada

pre 16 godina

I sta sad ovo znaci, ili bolje receno KOME (sumnjam da je to samo vlada u Beogradu) i KOJU poruku salju? Ali jedno je sigurno: Kada su albanski ciljevi u pitanju, oni su jedinstveni, ne pjluju se medjusobno zbog politickih poena u ime "demokratije" ili ko zna cega. E sad, zasto je to kod njih tako (i na Kosovu posebno), za razliku kod srpskih politicara i gradjana? Zato sto sto smo "mi" tolerantniji, slobodniji u izrazavanju misljenja, sto imamo i partije u Parlamentu kojima je Srbija samo nuzno zlo i kamen spoticanja za reputaciju u Evropi, sto imamo NVO koja vidi "iskljucivo nase" greske i propuste, ili mozda zato sto sto nam to jednostavno "nije u krvi" da budemo slozni, a Albancima jeste?

EU-građanin

pre 16 godina

Ako se Preševska dolina što pre ne priključi "nezavisnom Kosovu" može doči do nestabilnosti..., ili drugim rečima: svi stavovi, deklaracije, apeli i ne znam šta još lokalnih albanskih političara imaju za cilj priključenje tih krajeva budučoj - kako oni misle - proširenoj albanskoj državi. Ako se to ne desi, dočiće do nemira za koje će biti odgovorne srpske vlasti. Zaista licemerno. Za razliku od njihovih sunarodnjaka na KiM, stanovništvo u Preševskoj dolini živi u relativnom miru i zakonju, a da njihova prava i ne pominjem.

bici

pre 16 godina

Neverovatno je da posle svih nedaca koje smo proziveli i dalje mislimo i delujemo jednako kao iz vremena Milosevica.Kome pametnom smeta gradnja bolnice u jednom gradu u srbiji,skoli,obdanistu...Zar je to visoko pravo koje traze Albanci u svojoj drzavi.Gde to idu njihove pare koje drzava ubira u ime raznih poreza i taxi.Ministra Lajica treba doskolovati kako bi se pametnijim recnikom obratio nasim gradjanima.Mislim da je trebao zaboraviti da komunicire na nacin iz perioda koji sam ranije pomenuo.Hocemo u evropu sa kadrovoma i recnikom Milosevica jel. e to necemo moci u to budite sigurni prvenstveno vi koji danas vladate srbijom.Jug srbije je samo jedna karika u lancu to nemojte zaboraviti.Imamo mi jos "jugova" npr. sandjak zasto ne i sumadiju.

Vlada

pre 16 godina

Ma mlate praznu slamu... u opshtinama koje su susedne navedenim a gde su srbi vecina mnogo se loshije zivi i mnogo manje ulaze nego u "preshevskoj dolini" tako da ova galama nema nikakvog realnog smisla. Nek rade vishe pa ce bolje ziveti.

misljenje

pre 16 godina

Albanci sa juga Srbije zive lose ali sigurno ne zive losije od ljudi iz okoline Leskovca ili iz recimo Babusnice. Problem je u tome sto oni misle da im je lose jer su Albanci! Problem je u tome sto je na nasim prostorima uvek neko drugi kriv! Kad dete lose uci onda ga profesori mrze, kad neko ima malu platu, sef ga ne voli, kad ne moze da dobije kredit onda je banka kriva, kad je vlast nesposobna to je zato sto je opozicija nekostruktivna , a sada kada jedna manjima ne moze da dobije ono sto joj i ne pripada , onda je kriv vecinski narod sto se ne povinuje zeljama te manjine.

Illyria

pre 16 godina

U Britaniji nema skola i fakulteta na hindu jezicima ili na kineskom ali zato itekako ih ima na velskom,skotskom i irskom jeziku...

Jelena

pre 16 godina

Rekla bih da je politicka situacija u skoro svim lokalnim samoupravama pogorsana iz jednog jedinog razloga - vode ih nesposobni. Dok neki razmisljaju kako da rade, ulazu, drugi razmisljaju o kraduckanjima, a na kraju narod ispasta. To vazi i za Cacak i za Presevo, nema razlike. Nekima izgleda fali perce da polete.

Z

pre 16 godina

Postoji mogucnost da ako Zapad prizna nezavisnost Kosova bez Saveta bezbednosti da sever Kosova takode proglasi nezavisnost od Kosova i ostane u Srbiji. Kosovski Albanci nemaju protiv ovoga efikasno protivdejstvo i prave ga takode na reciprocitetnom proglasavanju nezavisnosti ovih opstina od Srbije.

SrbinZG

pre 16 godina

1.Albanci s juga Srbije pola problema mogu riješiti osnivanjem nacionalnog savijeta (kojeg oni jedini u Srbiji nemaju) i također trebaju iskoristiti približavanje Srbije EU,jer će EU prisiliti Srbiju da da Albancima neka prava koja inače nebi dobili te također treba sudjelovati u parlamentarnim izborima koji oni redovito izbjegavaju,sami su si krivi za većinu svojih problema jer su im političari usadili da će se priključiti Kosovu jer će tamo realno doć do podijele,a to sad druga stvar.
2.Više nema SFRJ pa da se lijepo živi na socijali sa 10 djece,više tog nema ,ako želite ulaganja zasuknut rukave i radit na tome (imate nekoliko izvanrednih primjera u svom bilžem susjedstvu).

većina?

pre 16 godina

Albanci uporno promovišu "Preševo-Bujanovac-Medveđa" sklopku, što lagano prolazi i kod drugih građana Srbije, nedovoljno informisanih, kao "tri opštine sa većinskim Albanskim stanovništvom", što je potpuno netačno.
Albancima su ove tri opštine svakako interesantne pošto fino "naležu" na obod Kosova, a to što ih je u Medveđi tek nešto više od 25% (podatak od 2000. godine), očigledno njima i nije tako bitno.

Ono što jeste bitno, to je kako će vlasti Srbije reagovati na ove uvežbane, ritmičke talase koji iz tog dela Srbije povremeno dolaze.

kisa

pre 16 godina

Niste primetili da ce od sada odluke donositi 'jednoglasno' a to uvek prilicno smrdi na ne demokratiju. Takodje pozivaju na inostrane posmatrace da bi imali pred kime da fabrikuju malo. Znamo to iz 97-98-99...
I sve bas sada. Koordinacija : uspesna. A mi vesla sisali!

Bec

pre 16 godina

U opstini Presevo zive 90 % Albanca.U toj opstini cela vlast pripada Albancima.Opstina Bujanovac 55% Albanci, 35% Srbi.Zato u opstini Medvedja zive 67% Srbi a samo 26% Albanci.I oni racunaju Medvedju kao Presevsku dolinu.hmm neznam..To ovde na ZAPADU nema.Mi smo ovde stranci i kraj.A sto se tice Zandarmerije i vojske normalno da u svojoj drzavi policija i vojska treba da cuva granicu.

caca

pre 16 godina

U trenutku dok se vode pregovori o konacnom statusu Kosova, kome ovaj region svakako ne pripada,
a svi vrlo dobro znamo koji je stav Srbije po tom pitanju,
oni su dali svoju punu podršku planu Martija Ahtisarija.
Pozivaju međunarodnu zajednicu da bude prisutnija u tom regionu
govoreci o nekoj militarizaciji regiona, koja je pretnja stabilnosti i miru.
Govore o cinicnom stavu srpskih vlasti, te zele da stvore Nacionalni savet,
koji ce biti u interesu albanske nacionalne zajednice.
Molim vas, moze li neko da mi objasni,
koji deo svega ovoga, govori o teskom zivotu u Presevskoj dolini, a da se ne radi o cistoj politici? Posebno me zanima koji se deo svega toga odnosi na njihov tezak ekonomski zivot?
Te me takodje zanima, u kom momentu se cela ta izjava odnosi na sam narod,
a da se pri tome ne misli iskljucivo i samo o njihovoj nacionalnoj politici?
Takodje me zanima taj sto, za koji neko treba da sedne i da razgovara sa njima, sta na tom stolu treba da se nadje pa da Albanci, tj njihovi politicki predstavnici, (necu da kazem predstavnici njihove manjine u Srbiji da se ne bi iritirali) promenili svoj stav, nacin razmisljanja i ponasanje? I ima li barem jednog jedinog Albanca koji je ucestvovao u donosenju tih deklaracija, a koji nije razmisljao iskljucivo o tome, kako ne bi bilo zgoreg iskoristiti momenat i povecati tenzije, kako bi medjunarodna zajednica, razmotrila takodje mogucnost, da se ceo taj haos o Kosovu prosiri takodje i na njihov region?

Bojan Nis

pre 16 godina

Ceo jug Srbije, generalno, lose zivi!!! Nis svakoga dana sve vise lici na jednu vukojebinu u koj zgrade nicu i na trotoarima, a automobili se parkiraju po ulicama. Jedna velika deponija, o kojoj niko ne vodi racuna...Pa, stoga, Albanci: niste samo vi ugrozeni, svi smo u istom kosu. Samo nase deklaracije, kukanja, molbe, zalbe...nemaju politicku tezinu...Jadni Srbi u Srbiji, kad ih niko nista i ne pita. Naravno, mislim na Srbe koji se nisu nakrali i koji se trude da zive od svog rada ili jos gore, socijalne pomoci.

maja

pre 16 godina

Pa ni moje dete koje je rodjeno u Grckoj, a polu Srbin je, ne uci u skoli Srpsku istoriju nego Grcku, kao i jezik, takodje ni Albanci koji ovde zive ne uce Albansku istoriju neko Grcku. Ja sam recimo htela da organizujem ovde jedan razred, gde bi covek koji je ucitelj i koga finansira nase ministarstvo prosvete mogao jednom nedeljnom po dva sata nasoj deci drzati casove Srpskog jezika, posto smo napokon uspeli da se organizujemo, ali nismo mogli da dobijemo nijednu javnu prostoriju na koriscenje, tacnije ucionicu, gde bi mogli brzati casove, cak sta vise rekli su nam da je to zabranjeno. Znaci dragi moji tako stoje stvari u Evropi, da ne pricam o Americi. To sto Albanci traze je paralelna drzava i nista vise!

Canada

pre 16 godina

Zivim u Kanadi i prva stvar koju sam morao uraditi da bi se uklopio u drustvo je da do perfekcije naucim engleski jezik. Zatim sam morao polagati ispit iz poznavanja kanadske istorije i drzavnosti da bih dobio drzavljanstvo. Da bih se uklopio u drustvo, morao sam prihvatiti ovdasnje norme ponasanja. Sada zivim odlicno. Molio bih gradjane juga Srbije da razmisle o tome!

Zeljko

pre 16 godina

Ozbiljne drzave na Zapadu ne tolerisu ovakvo ponasanje samozvanih predstavnika manjina. Na zalost, Srbija nije ozbiljna drzava, vec zastraseni zec, koga svako moze da razvlaci i zavlaci kako mu se svidi i kada mu se svidi. Ali, sami smo krivi.