Utorak, 11.09.2007.

10:37

Koha: Koštunica predlaže podelu?

Prištinski dnevnik Koha ditore piše da premijer Srbije Vojislav Koštunica nudi podelu Kosova. Ministarstvo i DSS demantuju.

Izvor: B92

Koha: Koštunica predlaže podelu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

dusan

pre 16 godina

Ovo je ocigledno probni balon od strane albanaca, a posto oni u ovoj prici nista sami ne izvode, onda se moze zakljuciti da Amerikanci prave izlaz iz situacije u kojoj jos jednom idu u sigurno narusavanje medjunarodnog pravnog poretka.

Panorama Hills

pre 16 godina

Ne verujem u objavljenu vest jer Kostunici i DSS-u je zivotna potreba da ima bar jedan ozbiljan problem zbog kojeg ce se i dalje grcevito grabiti za vlast i ucenjivati druge.Tako je i palestincima potreban jedan Izrael da bi nastavili sa bacanjem kamenja i paljenjem auto-guma umesto da rade.Ko zna koliko milijardi dolara su do sada dobili od prijatelja (a i neprijatelja) ali jos uvek nisu poceli da rade i stvaraju buducnost.I kostunici treba jedno Kosovo da pokrije sve nesposobnosti sistema i da omoguci laksu manipulaciju sa ljudima.

goodman

pre 16 godina

Cemu podela kad ce albanci za koju godinu traziti i drugu polovinu, a ceo svet to aminovati. Oni vec traze Presevsku dolinu da dopune svoj zahtev u kvadratima.

Libertarian

pre 16 godina

Ako je ovo Kostunica predlozio, moja reakcija je ALELUJA, SAMO NAPRED! Svidja mi se sto po komentarima realizam/pragmatizam ipak preovladjuju i ovde. E sad', mislim da se mora obezbediti svima koji zele da zive u srpskom (severnom) i nezavisnom (juznom) delu da razmenjuju imovinu da ne bi ostali sa "pogresne" strane. Tu bi i medjunarodna zajednica mogla da pomogne sa logistikom, imaju silne kamione i vojnike dole, a i mogu da obezbede da se sve odvija bez incidenata. Kad se taj proces zavrsi, po imovini i onih izbeglih i onih juzno od Ibra, Srbiji bi trebalo da ostane dosta vise od nekih 10%. Super, samo napred.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

Podela? Moze. A sta cemo da delimo? Inace, Albanci imaju svoju drzavu i sve njihove izjave da ne zele da zive "pod Srbijom" automatski postavljaju pitanje "A zasto bi onda Srbi ziveli (na Kosovu) "pod Albancima"?" Ako su Srbi toliko zli, da se "pod njima" ne moze ziveti, kako cete ih trpeti u svojoj novoj drzavi? Mozda hocete "cistu" drzavu? Da li MZ podrzava takvu ideju? Teoriski - da, Ahtisarijev plan Srbima garantuje bla, bla, ... sto je sve lari, fari. Vas zahtev za nezavisnoscu jasno pokazuje sta ceka Srbe. Nicija garancija tu ne vredi, jer ste se vec deklarisali kao ekstremni i iskljucivi.

marko

pre 16 godina

Samo se nadam da je ovo istina. Pozicija Srbije je sada takva, da mudrom diplomatijom moze da se izvuche podela Kosova. Ne radi se ovde vishe o tome da li Kosovo jeste nasha teritorija. Pravno, emotivno, istorijski i jeste nasha teritorija, ali... Mi moramo shvatiti da ne postoji nachin da milion Albanaca, koji zele nezavisnost, ponovo integrishemo u politichki zivot Srbije, a da istovremeno garantujemo bezbednost i Srba, ali i Albanaca na Kosovu. Svako ko se stvarno zamisli, shvatice da je podela jedino racionalna, gde niko ne dobija sve i niko ne gubi sve. Svako dobija deo teritorije u kome chini vecinu, a dobijanjem teritorija severno od Ibra, Srbi dobijaju i mnoge rudnike. Problem ce mnogima biti srpski manastiri juzno od Ibra, ali mislim da onog trenutka kad Albanci dobiju teritoriju (u ovom sluchaju deo Kosova), strasti ce se smiriti i Albanci ce izgubiti interes za rushenje srpskih spomenika. Samo se nadam da Srbi sa Kosova nece doziveti sudbinu Srba iz Krajine. Uporno su odbijali plan z4, znamo kako se zavrshilo. Voleo bih da ne dodjemo u situaciju da molimo za podelu Kosova kada bude bilo previshe kasno.

King Zenon

pre 16 godina

Ako je vijest tocna, onda ispada da je gosp. Kostunica spreman odreci se presevske dolina u korist Albanaca! Kako mi se to cini manje vjerojatnim mislim da se samo radi o pustanju "pokusnih balona" za javnost ne bi li se ispipalo "bilo" politicke javnosti u Srbiji na ovu temu. Srbija jos uvijek tapka na mjestu.

komsija iz USA

pre 16 godina

nisam neki simpatizer Vetona Suroija ali ko god cita "koha ditore" sta god oni pisu, uvek se tako desi. Znaju oni koji citaju ove novine o cemu pricam. Pozdrav

gradjanin kosova

pre 16 godina

Ako mislite da ideja za podelu dolazi od albanaca, onda duboko grešite. Šta ce nam podela kada albanci već imaju podršku od Amera i Evropjana za nadgledanu nezavisnost “u celini”.

Šumadinac

pre 16 godina

Više sam zainteresovan za podelu u kojoj bi Beograd konačno prestao da siše sve životne sokove iz Srbije. Što se Kosova tiče, tu je sve rešeno. Odavno.

Drazevic

pre 16 godina

Po obicaju, ponovo se kasni!! Pod uslovom da je vest tacna! Jos 1990_e gospodin Majk Djordjevic je predlozio podelu Kosova da bi, po njegovom misljenju, bili spreceni dogadjaji koji su se i desili. Tada su ga mnogi pljuvali, seselj najvise. Predlog za podelu K i M je realan, ako do realizacije dodje stavila bi se tacka na agoniju....mada je to mozda i slaba uteha za izgubljeno vreme i izgubljene zivote....

Tex Willer

pre 16 godina

Podela, znaci i sami poricete da Kosovo ne pripada Srbiji, zato pristajete na podelu, jer da je stvarno vase branili bi ste je po bilo kojoj ceni. Kosovski Albanci nece nikad pristati na podelu Kosova.

sasa

pre 16 godina

Stvar nije bas tako prosta.Kosovo prvo treba podeliti na dva entiteta tako da u srpskom ostane nesto albanaca,a u albanskom nesto srba,odprilike kao u Bosni,da sve izgleda kao multietnicko,pa onda svemu tome dati nekakav nejasan status i ostaviti medjunarodne ili evropske snage unutra na neodredjeno vreme.Mislim da je to maksimum oko koga medjunarodna zajednica moze da se dogovori,a da pritom nepovredi svoje principe.Nasi bi to proglasili za pobedu,kao i albanci jer bi svako tumacio kako mu odgovara.

sala

pre 16 godina

Ja necu da kazem bice ovako ili onako ali cu reci samo dve stvari: Prvo g. Surroi je uvek vrlo dobro informisan, i drugo Albanci nisu ni u kom slucaju u losjem polozaju kao strana na pregovore, jer nas minimum Ahtisarijev plan je osiguran, dok vase garancije samo sa Rusijom i nije neki jak adut. Na kraju krajeva Rusi nisu u stanju da kazu da ce vojnicki da omuguce povratak Kosova pot Srpskom administraciom, a amerikanci su vec tu na Kosovu i garantuju da bez obzira na resenje oni ce da cuvaju mir i priznavanje Kosovske nezavisnosti isto kao i Engleska, Francuska, Njemacka, Italija...EU.

Prodavac magle

pre 16 godina

Od podele nema nista, niko za dzaba ne daje ono sto je njegovo. Dakle Srbija moze samo da proda deo Kosova (npr. 60%) za par stotina milijardi dolara/evra i to onome ko ponudi najvise, a to je najverovatnije Amerika, pa neka onda oni sa tih 60% rade sta hoce: sade pamuk, prave vojne baze, presele crnce i meksikance, a mozda ga i "poklone" Albancima ... whatever.

veljko

pre 16 godina

nema sanse da je to kostunica predlozio, nema on dovoljno logike za tako nesto, ali ako ga mediji obaveste da tako pise, ko zna, mozda i nadjemo resenje

Albanac6

pre 16 godina

Podela Kosova ne dolazi u obzir, ako se taknu granice Kosova to ti je prava pandorina kutija...Presevska Dolina, Zapadna Makedonija, Juzna Crna Gora, Sandjak, Vojvodina, Republika Serpska, to bi dovelo do jos jednog neminivnog rata....i bog zna kad bi se to zavrsilo...Kosovo ne moze da se podeli, to i Kostunica zna, ali on isto tako zna da posle Kosova morace da se bavi sa Sandjakom i Vojvodinom i to sto po sto, pa sad on to kao sa Kosovom zeli da zadrzi "tvrd" stav...ali bolje je da se svi problemi rese, i ne ignoriraju....ako zazmuris kada otvoris oci problem nece da nestane...a za Kosovo, to je zavrsena prica odavno.

gradjanin srbije

pre 16 godina

Verujem da bi podela Kosova na dve autonomije (sa maksimalnim pravima po svim evropskim standardima) u okviru Srbije, kojoj bi morala da prethodi jasno definisana ljudska i vlasnicko-imovinska prava bivsih i sadasnjih gradjana i sl., zadovoljila veci deo gradjana Srbije, ali bi ipak, konacnu odluku/predlog trebalo da donesu sami gradjani Kosova – i oni proterani i oni koji koji su ostali da zive na Kosovu.

Gazda Milutin

pre 16 godina

Ovu su samo albanski probni baloni. DSS je demantovao ove albanske tvrdnje, te je jasno da su u stvari ovde Albanci ti koji zele podelu Kosova . Sad zbog suvise ratoborne i jednostrane retorike, ne mogu da kazu svom narodu mi smo za podelu, nego pricaju kako eto Srbi to nude, a oni ce to nevoljno, zbog pritiska iz sveta, morati da prihvate.

odrzivo

pre 16 godina

Svi su nas iz okruzenja tukli u PR u prethodnih 20 godina, pa tako i sa ovom vescu. Odlican PR za njihovu stranu i mogucnost za haos medju ovim nasim sporomislecim likovima. Ideja je, inace, i jedino moguce resenje, komplikovano, ali moguce, a da niko ne izadje ni kao cisti pobednik, ni kao cisti gubitnik. To je i verovatno jedino odrzivo resenje na terenu. Ideju je, koliko se secam, prvi plasirao pokojni Djindjic.

Vuk Samotnjak

pre 16 godina

Imajuci u vidu da je ovo objavljeno u listu ciji je vlasnik Suroi prva pomisao mi je da je cilj ovoga da se proveri javno mnjenje albanaca na KiM po ovom pitanju.
ako je tako, a verujem da jeste, onda je sledeci zakljucak da albanska strana uvidja da se Rusija ne mice sa svoje pozicije, a i da ne postoji dovoljan medjunarodni konsenzus za jednostrano proglasenje nezavisnosti, koje su obecali svojim glasacima. Mislim da je ovo uvod u pocetak razresenja KiM pitanja.
Takodje mislim da podela dugorocno NIJE najbolje resenje, posebno za Srbiju, ali je prihvatljiva kao nesto sto ce razmrsiti ovaj Gordijev cvor i omoguciti i jednima i drugima da napredujemo. Jedino sto se nadam je da ce obe strane na kraju to zadovoljno prihvatiti, jer jedino tako ce biti osnove za dobre medjuljudske odnose. Ako obe strane (ili samo jedna) izadju iz procesa gundjajuci onda je resavanje problema odlozeno samo do sledece generacije. Jer problem nisu granice, problem je u tome sto se svi osecaju mnogo vrednijim i zasluznijim i po tom osnovu jedini polazu prava na nesto sto je u sustini zajednicko.

Jovan Risteski

pre 16 godina

U cemu je razlika?
Trubimo o Kosovu vec dve godine, a onda predlazemo nesto cemu se protive Evropa i USA, a to je podela. A drugo toliko smo govorili o nasim spomenicima na Kosovu: Gazimestanu, Gracanici, Decanima, a sada sve to treba da ostane u albanskom delu! Kako je sam gospodin Moma Trajkovic rekao BOLJE NEZAVISNOST nego podela. I to govorim sa stanovista jednog Srbina, jer ce Srbi moci da se izbore za svoja prava ukoliko ih bude bilo vise na tom Kosovu. Zato severni deo treba da ostane na Kosovu, jer on vise smeta ALBANCIMA nego nama.

Deki

pre 16 godina

Holandija je manja od Srbije 3 puta, ima 16 miliona stanovnika, nema prirodna bogatstva i ima nacionalni dohodak skoro kao Rusija.
E sad kada neko u zemlji Srbiji kaze da je najveci nacionalni interes da zadrzimo 15% nase teritorije koja je btw uglavnom naseljena stanovnistvom koje ne zeli da zivi sa nama, pri cemu ljudi bukvalno beze iz mnogih delova Srbije u Beograd i Novi Sad ja se stvarno pitam koji je nas problem?
Politcka kvazielita ne razume svet u kome zivi, tacnije, jedino je sposobna da opstane u ovoj barustini koju sama pravi.

momabrazil

pre 16 godina

pa ako je istina ovo sto pishe Koha onda je Kostunica pametan lider.Prvo podela pa onda kad udjemo u EU i Kosovo takodje bice svi zadovolnji Albacni ce moci raditi na celoj teritoriji Srbije a Srbi posecivati delove Kosova koji zele

Gradimir Stefanovic

pre 16 godina

Podela je opcija o kojoj pricaju vrapci sa obe strane. Problem je kada dodje do razgovora o podeli, kako ce Premijer demantovati ono sto je danas demantovao.

b@anem

pre 16 godina

Dragi sugrađani, setimo se sad svi zajedno šta je dotični pričao pre samo par meseci. Da li nam doseže pamet dotle?
Ja odgovaram: ne.
Ja verujem u ovo, kod Voje nema "ako je to rekao", on šta kaže to i uradi.
E sad, "mali" problem je što se te dve stvari, u ovom slučaju, jako razlikuju.

Banacanin

pre 16 godina

Hvala bogu sto nije pobedila ideja politicara koji se zalazu za nezavisnost Kosova i Ahtisarijev plan. Podela je u odnosu na Ahtisarijev plan cista premija.

Dragan Nis

pre 16 godina

Zamislite: Podeli se Kosovo i konacno se sve to nekako resi... Okrenemo se sebi i Evropi, pocnemo da radimo i da se stvarno razvijamo... Ma neznam. Nekako mi je to sve previse dobro da bi bilo istinito...

Ivan M

pre 16 godina

Ne shvatam odusevljenje koje neki ispoljavaju za ovu vest. Evo zasto:

1. Ako je ovo tacno, Kostunica je zaobisao Jeremica i samim tim od njega napravio svojevrsnog pajaca. Bukvalno se vidi kako DSS u ovoj vladi tera svoju politiku, a DS-u ostavlja otpadke. I sada neko treba da veruje Jeremicu kada on ide po Evropi i kobajagi predstavlja nasu medjunaordnu politiku.

2. Ako se Kosovo vec deli, zasto se po tom istom etnickom principu ne bi Bujanovac, Medvedja i Presevo pripojili Kosovu? Tamo zivi velika vecina Albanaca koji bi siguran sam za to i glasali. A svi znamo da slavni Koridor 10 prolazi tacno kroz te opstine;

3. Ako prihvatimo tu etnicku podelu, sta se desava sa srpskim svetinjama koje nece biti na severnom Kosovu? Hoce li one biti pod suverenitetom tzv "NATO drzave"? Da li se Srbija time odrice bilo kakvog prava da ucestvuje u odrzavanju nasih manastira?

4. mnogi Srbi zive juzno od Ibra. Sta cemo sa njima? Jel' ce oni da se sele na severno Kosovo da bi bili u matici? Zar to onda nije etnicko ciscenje, samo unutar "nase" Autonomne Pokrajine?

Sto se mene licno tice, lepo je ako Kostunjavi pocinje da se pomera sa mrtve tacke po ovom kriticnom pitanju. Medjutim, podela jednostavno nije nikakvo resenje, jer postavlja vise pitanje nago sto resava.

stvarno dosta

pre 16 godina

"Isti izvor je rekao da se sličnim napisima u štampi "podiže temperatura", iako je stranama u pregovorima sugerisano da to ne čine jer to ne doprinosi pregovaračkom procesu u kom je potrebno doći do kompromisnog rešenja. "

Pa upravo je podela Kosova i Metohije kompromisno resenje, koje bi bilo drugo?

toka

pre 16 godina

ja kao albanac mislim da je najbolje resenje. ja mislim da je ovo resenje vec u kumanovo doneto. samo da se vidi kako ce se srpski i albanski deo zitelja promeniti i iseljavati.
na albanskoj strani ce sve kuce koje su takozvano za povratnike iz srbije podeliti na albansko stanovnistvo koja ce se iz sevrnog dela kosovske mitrovice raseljiti.
srbija ce od eu dobiti novac za nove kuce. tako ce se i ovaj problem resiti.
mislim da ce sve djamije u severnom delu i crkve u juznom delu biti ponistene. bolesna ali realicna stvar.
nazalost!!
pa cemo na kraju kao komsije ziveti...

Aleksandar

pre 16 godina

Ja se isto zalažem za podelu Kosova. Međutim, tužna je Srbija kada se u njoj, ovaj čovek koji ima 10% pita za bilo šta. Da ne kažem kako ga nije sramota da sa takvom malom podrškom uopšte sedne ponovo na poziciju premijera (sa koje ne želi da ode ni po koju cenu).

Александар Илић

pre 16 godina

За нас овде нема доброг решења и сви паметни знају да је мудрост овде како штету минимизирати и по могућности неминован пораз приказати као победу.
И живим људима ради спашења живота - одсеку руку или ногу - ако морају.
Прагматичност је овде можда и у томе да ли ногу одсећи испод кука или испод колена....

Buda genije

pre 16 godina

Stvarno bi voleo da mi svi oni koji kažu da je Kosovo sastavni deo Srbije objasne - hoće li se vratiti na Kosovo oni Srbi koji su došli u centralnu Srbiju ( čitaj Kragujevac, Kraljevo, Smederevo...)? Hoće malo sutra. Većina je onih koji su mogli da odu sa Kosova sa namerom da se nikada ne vrate. Ono nešto sirotinje dole sada je predmet zloupotreba vajnih zaštinika, koji su takodje sebi obezbedili utočište negde po centralnoj Srbiji. Stvarno je više jadno da slušamo ovakve priče i da udaramo u talambase.

medicinar

pre 16 godina

ko u stvari predlaze podelu? pogledajte i onaj drugi naslov -"srbija se cenjka". to su sve probni baloni, znate da je "vaznim" mediumima to posao. na kraju, onaj ko prvi sluzbeno predlozi podelu, priznaje da mu je pozicija na tabli slabija i na kraju ce morati da pristane na manje.

zoran

pre 16 godina

Kao sto je albanska strana "iskreno" predlozila pomirenje i normalizaciju odnosa sa srbima ( a u jednom delu Trojke je ta sugestija primljena -ako ne shvacena- za ozbiljno ), sa ISTOM iskrenoscu bi srpska strana trebala ponuditi neku visoku funkciju albanskoj strani u sledecoj vladi ( recimo MIP - vidi simbola za pomirenje! ). Ne zaboravite, u pregovore trba uci snazno ( pa makar to bilo i simbolicno ). Nikakvi se realni i iskreni predlozi ne trebaju iznositi. Imace vremena za to. Dakle u ovom trenutku je najvaznije gde i kako se lopta krece.

Biljana

pre 16 godina

Ukoliko je ovo tacno, a nadam se da jeste, u ovome nema niceg loseg. Kostunica bar nudi neko resenje za razliku od Albanaca koji non stop trube "nezavisnost, nezavisnost i nista nas drugo ne interseuje". Podela bi u svakom slucaju bila najpravednije resenje za sve!Ali, nazalost, vec danas ocekujem Kostunicu da demantuje ovu vest.

PACTKO

pre 16 godina

Ideja zvuči kao da ima smisla, u svakom slučaju je pravednija podela nego da se jednostrano nagradi separatistička agresija. Ali nove granice na Balkanu su se uvek crtale sa mnogo prolivene krvi...

bob

pre 16 godina

Uvek sam govorio da je to najbolje resenje za nas, ali u ovu vest uopste ne verujem...

Mogu da verujem da se iza kulisa radi punom parom na ovoj ideji uz instrukcije iz Rusije sto automatski iskljucuje ispipavanje evropskog pulsa slanjem nekog tajkuna.

Ako zele da saznaju sta o tome misli Evropa jednostavno ce zamoliti Putina da ih to pita.

Eh !!!

pre 16 godina

Ako je tacno,ta ideja uopste nije nova!Svojevremeno je i pokojni premijer Djindjic predlagao tako nesto i bio zestoko kritikovan od strane onih drugih drzavnih dusebriznika!Mislim da je to najbolja opcija,a ako se sprovede u delo,sto ce biti jako tesko,ostaje nam da zalimo za izgubljenim vremenom i desetinama ljudskih zivota!
Plasim se da ce ipak jos mnogo vremena proci dok se problem Kosova ne resi.A do tada...

ivan

pre 16 godina

Pa sad, ne sumnjajuci u kapacitet podmuklosti Kostunice, mislim da je ovo podmetanje klipova u tockove od strane Albanaca. Mada Voja nas svakodnevno neprijatno iznenadjuje, tako ...

Mashinovodja

pre 16 godina

A? Da li je to nekom počelo da struji iz donjeg zaobljenog dela tela ka glavi? Da li se to neko konačno spustio na zemlju, izašao iz svoje okoštale ljušture i shvatio da stvari nisu onakve kakve bi on želeo da vidi nego onakve kakve jesu?

pitanje

pre 16 godina

Ovo je jedina zapravo realna opcija,sve ostalo se pokazuje kao uzaludno mastanje sa jedne strane zvanicne Srbije,a sa druge strane zvanicnika Kosova.Srbija ne zna kako bi obezbedila funkcionisanje Kosova u svojim granicama.Sa druge strane zivot Srba u nezaviosnom Kosovu nije uopste obecavajuci i veliko je pitanje da li bi institucije na Kosovu mogle da obezbede bezbednost Srba na Kosovu.Zasto se jednostavno ne bi podelila teritorija Kosova na deo u kojem zive Srbi(koji bi ostatali u granicama Srbije,a drzava ce ovim gradjanima i bila bi im pruzena sva prava koja pripadaju gradjanima Srbije) i deo u kome zive Albanci,koji ce postati nezavistan,medjunarodno priznat sa institucijama koje cine Albanci,teritorija koja ne bi imala u skladu sa medjunarodnim pravom mogucnost daljeg pripajanja/sirenja.

Veljko, Ruma

pre 16 godina

Ovo je baš interesantno, kada oni koji bi to želeli nekom drugom imputiraju ono što oni žele, ne shvatajući da je Srbiji vrlo jasno, da ako prihvati podelu Kosova, ustvari je prihvatila i amputaciju dela Srbije i nema načina da se Srbija zaštiti bilo kojim pravnim sredstvima. Znajući da ne postoji ni jedan pravni argument za razbijanje jedne zemlje, oni "mudro" bacaju udicu, očekujući valjda da se mi kao "somovi" na nju upecamo.

Vladimir

pre 16 godina

Od nacionaliste i nacionalisticke politike se i ne moze ocekivati drugo do po Srbiju stetni politicki potezi. Podela je trofej za salonske nacionaliste oko Kostunice a poraz za Srbiju i gradjane, narocito one koji zive juzno od Ibra. A njih ima bar 50% vise nego srba u severnom delu. Ugrozavajuci vise od polovine srpskog stanovnistva na Kosovu Voja bi nam tako servirao poraz kao jos jednu njegovu pobedu, kao sto je i Milosevic u svoje vreme. Taj sever Kosova ionako ne moze da ostane u sastavu Kosova i pripojio bi se srbiji par godina nakon proglasenja nezavisnosti Kosova.

miljan

pre 16 godina

Nema podele Srbije. Ovo je cista laz kojom se albanski planovi poturaju pod nos Vladi Srbije. Stav Nase vlade je jasan i potvrdjen ustavom. KiM su sastavni deo Srbije.

Lesa

pre 16 godina

Podela KiM nije nemoguca a moze se o njoj i razmisliti.Naravno pod uslovom da putovanje Vojina Lazarevica tom svrhom, kao i to da je Vojislav Kostunica zaigrao na kartu podele KiM nije "pogresna interpretacija".

Deki

pre 16 godina

Holandija je manja od Srbije 3 puta, ima 16 miliona stanovnika, nema prirodna bogatstva i ima nacionalni dohodak skoro kao Rusija.
E sad kada neko u zemlji Srbiji kaze da je najveci nacionalni interes da zadrzimo 15% nase teritorije koja je btw uglavnom naseljena stanovnistvom koje ne zeli da zivi sa nama, pri cemu ljudi bukvalno beze iz mnogih delova Srbije u Beograd i Novi Sad ja se stvarno pitam koji je nas problem?
Politcka kvazielita ne razume svet u kome zivi, tacnije, jedino je sposobna da opstane u ovoj barustini koju sama pravi.

miljan

pre 16 godina

Nema podele Srbije. Ovo je cista laz kojom se albanski planovi poturaju pod nos Vladi Srbije. Stav Nase vlade je jasan i potvrdjen ustavom. KiM su sastavni deo Srbije.

Veljko, Ruma

pre 16 godina

Ovo je baš interesantno, kada oni koji bi to želeli nekom drugom imputiraju ono što oni žele, ne shvatajući da je Srbiji vrlo jasno, da ako prihvati podelu Kosova, ustvari je prihvatila i amputaciju dela Srbije i nema načina da se Srbija zaštiti bilo kojim pravnim sredstvima. Znajući da ne postoji ni jedan pravni argument za razbijanje jedne zemlje, oni "mudro" bacaju udicu, očekujući valjda da se mi kao "somovi" na nju upecamo.

gradjanin srbije

pre 16 godina

Verujem da bi podela Kosova na dve autonomije (sa maksimalnim pravima po svim evropskim standardima) u okviru Srbije, kojoj bi morala da prethodi jasno definisana ljudska i vlasnicko-imovinska prava bivsih i sadasnjih gradjana i sl., zadovoljila veci deo gradjana Srbije, ali bi ipak, konacnu odluku/predlog trebalo da donesu sami gradjani Kosova – i oni proterani i oni koji koji su ostali da zive na Kosovu.

PACTKO

pre 16 godina

Ideja zvuči kao da ima smisla, u svakom slučaju je pravednija podela nego da se jednostrano nagradi separatistička agresija. Ali nove granice na Balkanu su se uvek crtale sa mnogo prolivene krvi...

Buda genije

pre 16 godina

Stvarno bi voleo da mi svi oni koji kažu da je Kosovo sastavni deo Srbije objasne - hoće li se vratiti na Kosovo oni Srbi koji su došli u centralnu Srbiju ( čitaj Kragujevac, Kraljevo, Smederevo...)? Hoće malo sutra. Većina je onih koji su mogli da odu sa Kosova sa namerom da se nikada ne vrate. Ono nešto sirotinje dole sada je predmet zloupotreba vajnih zaštinika, koji su takodje sebi obezbedili utočište negde po centralnoj Srbiji. Stvarno je više jadno da slušamo ovakve priče i da udaramo u talambase.

Mashinovodja

pre 16 godina

A? Da li je to nekom počelo da struji iz donjeg zaobljenog dela tela ka glavi? Da li se to neko konačno spustio na zemlju, izašao iz svoje okoštale ljušture i shvatio da stvari nisu onakve kakve bi on želeo da vidi nego onakve kakve jesu?

Biljana

pre 16 godina

Ukoliko je ovo tacno, a nadam se da jeste, u ovome nema niceg loseg. Kostunica bar nudi neko resenje za razliku od Albanaca koji non stop trube "nezavisnost, nezavisnost i nista nas drugo ne interseuje". Podela bi u svakom slucaju bila najpravednije resenje za sve!Ali, nazalost, vec danas ocekujem Kostunicu da demantuje ovu vest.

Ivan M

pre 16 godina

Ne shvatam odusevljenje koje neki ispoljavaju za ovu vest. Evo zasto:

1. Ako je ovo tacno, Kostunica je zaobisao Jeremica i samim tim od njega napravio svojevrsnog pajaca. Bukvalno se vidi kako DSS u ovoj vladi tera svoju politiku, a DS-u ostavlja otpadke. I sada neko treba da veruje Jeremicu kada on ide po Evropi i kobajagi predstavlja nasu medjunaordnu politiku.

2. Ako se Kosovo vec deli, zasto se po tom istom etnickom principu ne bi Bujanovac, Medvedja i Presevo pripojili Kosovu? Tamo zivi velika vecina Albanaca koji bi siguran sam za to i glasali. A svi znamo da slavni Koridor 10 prolazi tacno kroz te opstine;

3. Ako prihvatimo tu etnicku podelu, sta se desava sa srpskim svetinjama koje nece biti na severnom Kosovu? Hoce li one biti pod suverenitetom tzv "NATO drzave"? Da li se Srbija time odrice bilo kakvog prava da ucestvuje u odrzavanju nasih manastira?

4. mnogi Srbi zive juzno od Ibra. Sta cemo sa njima? Jel' ce oni da se sele na severno Kosovo da bi bili u matici? Zar to onda nije etnicko ciscenje, samo unutar "nase" Autonomne Pokrajine?

Sto se mene licno tice, lepo je ako Kostunjavi pocinje da se pomera sa mrtve tacke po ovom kriticnom pitanju. Medjutim, podela jednostavno nije nikakvo resenje, jer postavlja vise pitanje nago sto resava.

Vuk Samotnjak

pre 16 godina

Imajuci u vidu da je ovo objavljeno u listu ciji je vlasnik Suroi prva pomisao mi je da je cilj ovoga da se proveri javno mnjenje albanaca na KiM po ovom pitanju.
ako je tako, a verujem da jeste, onda je sledeci zakljucak da albanska strana uvidja da se Rusija ne mice sa svoje pozicije, a i da ne postoji dovoljan medjunarodni konsenzus za jednostrano proglasenje nezavisnosti, koje su obecali svojim glasacima. Mislim da je ovo uvod u pocetak razresenja KiM pitanja.
Takodje mislim da podela dugorocno NIJE najbolje resenje, posebno za Srbiju, ali je prihvatljiva kao nesto sto ce razmrsiti ovaj Gordijev cvor i omoguciti i jednima i drugima da napredujemo. Jedino sto se nadam je da ce obe strane na kraju to zadovoljno prihvatiti, jer jedino tako ce biti osnove za dobre medjuljudske odnose. Ako obe strane (ili samo jedna) izadju iz procesa gundjajuci onda je resavanje problema odlozeno samo do sledece generacije. Jer problem nisu granice, problem je u tome sto se svi osecaju mnogo vrednijim i zasluznijim i po tom osnovu jedini polazu prava na nesto sto je u sustini zajednicko.

Aleksandar

pre 16 godina

Ja se isto zalažem za podelu Kosova. Međutim, tužna je Srbija kada se u njoj, ovaj čovek koji ima 10% pita za bilo šta. Da ne kažem kako ga nije sramota da sa takvom malom podrškom uopšte sedne ponovo na poziciju premijera (sa koje ne želi da ode ni po koju cenu).

sala

pre 16 godina

Ja necu da kazem bice ovako ili onako ali cu reci samo dve stvari: Prvo g. Surroi je uvek vrlo dobro informisan, i drugo Albanci nisu ni u kom slucaju u losjem polozaju kao strana na pregovore, jer nas minimum Ahtisarijev plan je osiguran, dok vase garancije samo sa Rusijom i nije neki jak adut. Na kraju krajeva Rusi nisu u stanju da kazu da ce vojnicki da omuguce povratak Kosova pot Srpskom administraciom, a amerikanci su vec tu na Kosovu i garantuju da bez obzira na resenje oni ce da cuvaju mir i priznavanje Kosovske nezavisnosti isto kao i Engleska, Francuska, Njemacka, Italija...EU.

Lesa

pre 16 godina

Podela KiM nije nemoguca a moze se o njoj i razmisliti.Naravno pod uslovom da putovanje Vojina Lazarevica tom svrhom, kao i to da je Vojislav Kostunica zaigrao na kartu podele KiM nije "pogresna interpretacija".

Eh !!!

pre 16 godina

Ako je tacno,ta ideja uopste nije nova!Svojevremeno je i pokojni premijer Djindjic predlagao tako nesto i bio zestoko kritikovan od strane onih drugih drzavnih dusebriznika!Mislim da je to najbolja opcija,a ako se sprovede u delo,sto ce biti jako tesko,ostaje nam da zalimo za izgubljenim vremenom i desetinama ljudskih zivota!
Plasim se da ce ipak jos mnogo vremena proci dok se problem Kosova ne resi.A do tada...

Dragan Nis

pre 16 godina

Zamislite: Podeli se Kosovo i konacno se sve to nekako resi... Okrenemo se sebi i Evropi, pocnemo da radimo i da se stvarno razvijamo... Ma neznam. Nekako mi je to sve previse dobro da bi bilo istinito...

komsija iz USA

pre 16 godina

nisam neki simpatizer Vetona Suroija ali ko god cita "koha ditore" sta god oni pisu, uvek se tako desi. Znaju oni koji citaju ove novine o cemu pricam. Pozdrav

svi (ni)su isti

pre 16 godina

Podela? Moze. A sta cemo da delimo? Inace, Albanci imaju svoju drzavu i sve njihove izjave da ne zele da zive "pod Srbijom" automatski postavljaju pitanje "A zasto bi onda Srbi ziveli (na Kosovu) "pod Albancima"?" Ako su Srbi toliko zli, da se "pod njima" ne moze ziveti, kako cete ih trpeti u svojoj novoj drzavi? Mozda hocete "cistu" drzavu? Da li MZ podrzava takvu ideju? Teoriski - da, Ahtisarijev plan Srbima garantuje bla, bla, ... sto je sve lari, fari. Vas zahtev za nezavisnoscu jasno pokazuje sta ceka Srbe. Nicija garancija tu ne vredi, jer ste se vec deklarisali kao ekstremni i iskljucivi.

Александар Илић

pre 16 godina

За нас овде нема доброг решења и сви паметни знају да је мудрост овде како штету минимизирати и по могућности неминован пораз приказати као победу.
И живим људима ради спашења живота - одсеку руку или ногу - ако морају.
Прагматичност је овде можда и у томе да ли ногу одсећи испод кука или испод колена....

toka

pre 16 godina

ja kao albanac mislim da je najbolje resenje. ja mislim da je ovo resenje vec u kumanovo doneto. samo da se vidi kako ce se srpski i albanski deo zitelja promeniti i iseljavati.
na albanskoj strani ce sve kuce koje su takozvano za povratnike iz srbije podeliti na albansko stanovnistvo koja ce se iz sevrnog dela kosovske mitrovice raseljiti.
srbija ce od eu dobiti novac za nove kuce. tako ce se i ovaj problem resiti.
mislim da ce sve djamije u severnom delu i crkve u juznom delu biti ponistene. bolesna ali realicna stvar.
nazalost!!
pa cemo na kraju kao komsije ziveti...

ivan

pre 16 godina

Pa sad, ne sumnjajuci u kapacitet podmuklosti Kostunice, mislim da je ovo podmetanje klipova u tockove od strane Albanaca. Mada Voja nas svakodnevno neprijatno iznenadjuje, tako ...

Banacanin

pre 16 godina

Hvala bogu sto nije pobedila ideja politicara koji se zalazu za nezavisnost Kosova i Ahtisarijev plan. Podela je u odnosu na Ahtisarijev plan cista premija.

Albanac6

pre 16 godina

Podela Kosova ne dolazi u obzir, ako se taknu granice Kosova to ti je prava pandorina kutija...Presevska Dolina, Zapadna Makedonija, Juzna Crna Gora, Sandjak, Vojvodina, Republika Serpska, to bi dovelo do jos jednog neminivnog rata....i bog zna kad bi se to zavrsilo...Kosovo ne moze da se podeli, to i Kostunica zna, ali on isto tako zna da posle Kosova morace da se bavi sa Sandjakom i Vojvodinom i to sto po sto, pa sad on to kao sa Kosovom zeli da zadrzi "tvrd" stav...ali bolje je da se svi problemi rese, i ne ignoriraju....ako zazmuris kada otvoris oci problem nece da nestane...a za Kosovo, to je zavrsena prica odavno.

Prodavac magle

pre 16 godina

Od podele nema nista, niko za dzaba ne daje ono sto je njegovo. Dakle Srbija moze samo da proda deo Kosova (npr. 60%) za par stotina milijardi dolara/evra i to onome ko ponudi najvise, a to je najverovatnije Amerika, pa neka onda oni sa tih 60% rade sta hoce: sade pamuk, prave vojne baze, presele crnce i meksikance, a mozda ga i "poklone" Albancima ... whatever.

Gazda Milutin

pre 16 godina

Ovu su samo albanski probni baloni. DSS je demantovao ove albanske tvrdnje, te je jasno da su u stvari ovde Albanci ti koji zele podelu Kosova . Sad zbog suvise ratoborne i jednostrane retorike, ne mogu da kazu svom narodu mi smo za podelu, nego pricaju kako eto Srbi to nude, a oni ce to nevoljno, zbog pritiska iz sveta, morati da prihvate.

Tex Willer

pre 16 godina

Podela, znaci i sami poricete da Kosovo ne pripada Srbiji, zato pristajete na podelu, jer da je stvarno vase branili bi ste je po bilo kojoj ceni. Kosovski Albanci nece nikad pristati na podelu Kosova.

Šumadinac

pre 16 godina

Više sam zainteresovan za podelu u kojoj bi Beograd konačno prestao da siše sve životne sokove iz Srbije. Što se Kosova tiče, tu je sve rešeno. Odavno.

Vladimir

pre 16 godina

Od nacionaliste i nacionalisticke politike se i ne moze ocekivati drugo do po Srbiju stetni politicki potezi. Podela je trofej za salonske nacionaliste oko Kostunice a poraz za Srbiju i gradjane, narocito one koji zive juzno od Ibra. A njih ima bar 50% vise nego srba u severnom delu. Ugrozavajuci vise od polovine srpskog stanovnistva na Kosovu Voja bi nam tako servirao poraz kao jos jednu njegovu pobedu, kao sto je i Milosevic u svoje vreme. Taj sever Kosova ionako ne moze da ostane u sastavu Kosova i pripojio bi se srbiji par godina nakon proglasenja nezavisnosti Kosova.

pitanje

pre 16 godina

Ovo je jedina zapravo realna opcija,sve ostalo se pokazuje kao uzaludno mastanje sa jedne strane zvanicne Srbije,a sa druge strane zvanicnika Kosova.Srbija ne zna kako bi obezbedila funkcionisanje Kosova u svojim granicama.Sa druge strane zivot Srba u nezaviosnom Kosovu nije uopste obecavajuci i veliko je pitanje da li bi institucije na Kosovu mogle da obezbede bezbednost Srba na Kosovu.Zasto se jednostavno ne bi podelila teritorija Kosova na deo u kojem zive Srbi(koji bi ostatali u granicama Srbije,a drzava ce ovim gradjanima i bila bi im pruzena sva prava koja pripadaju gradjanima Srbije) i deo u kome zive Albanci,koji ce postati nezavistan,medjunarodno priznat sa institucijama koje cine Albanci,teritorija koja ne bi imala u skladu sa medjunarodnim pravom mogucnost daljeg pripajanja/sirenja.

marko

pre 16 godina

Samo se nadam da je ovo istina. Pozicija Srbije je sada takva, da mudrom diplomatijom moze da se izvuche podela Kosova. Ne radi se ovde vishe o tome da li Kosovo jeste nasha teritorija. Pravno, emotivno, istorijski i jeste nasha teritorija, ali... Mi moramo shvatiti da ne postoji nachin da milion Albanaca, koji zele nezavisnost, ponovo integrishemo u politichki zivot Srbije, a da istovremeno garantujemo bezbednost i Srba, ali i Albanaca na Kosovu. Svako ko se stvarno zamisli, shvatice da je podela jedino racionalna, gde niko ne dobija sve i niko ne gubi sve. Svako dobija deo teritorije u kome chini vecinu, a dobijanjem teritorija severno od Ibra, Srbi dobijaju i mnoge rudnike. Problem ce mnogima biti srpski manastiri juzno od Ibra, ali mislim da onog trenutka kad Albanci dobiju teritoriju (u ovom sluchaju deo Kosova), strasti ce se smiriti i Albanci ce izgubiti interes za rushenje srpskih spomenika. Samo se nadam da Srbi sa Kosova nece doziveti sudbinu Srba iz Krajine. Uporno su odbijali plan z4, znamo kako se zavrshilo. Voleo bih da ne dodjemo u situaciju da molimo za podelu Kosova kada bude bilo previshe kasno.

medicinar

pre 16 godina

ko u stvari predlaze podelu? pogledajte i onaj drugi naslov -"srbija se cenjka". to su sve probni baloni, znate da je "vaznim" mediumima to posao. na kraju, onaj ko prvi sluzbeno predlozi podelu, priznaje da mu je pozicija na tabli slabija i na kraju ce morati da pristane na manje.

sasa

pre 16 godina

Stvar nije bas tako prosta.Kosovo prvo treba podeliti na dva entiteta tako da u srpskom ostane nesto albanaca,a u albanskom nesto srba,odprilike kao u Bosni,da sve izgleda kao multietnicko,pa onda svemu tome dati nekakav nejasan status i ostaviti medjunarodne ili evropske snage unutra na neodredjeno vreme.Mislim da je to maksimum oko koga medjunarodna zajednica moze da se dogovori,a da pritom nepovredi svoje principe.Nasi bi to proglasili za pobedu,kao i albanci jer bi svako tumacio kako mu odgovara.

zoran

pre 16 godina

Kao sto je albanska strana "iskreno" predlozila pomirenje i normalizaciju odnosa sa srbima ( a u jednom delu Trojke je ta sugestija primljena -ako ne shvacena- za ozbiljno ), sa ISTOM iskrenoscu bi srpska strana trebala ponuditi neku visoku funkciju albanskoj strani u sledecoj vladi ( recimo MIP - vidi simbola za pomirenje! ). Ne zaboravite, u pregovore trba uci snazno ( pa makar to bilo i simbolicno ). Nikakvi se realni i iskreni predlozi ne trebaju iznositi. Imace vremena za to. Dakle u ovom trenutku je najvaznije gde i kako se lopta krece.

momabrazil

pre 16 godina

pa ako je istina ovo sto pishe Koha onda je Kostunica pametan lider.Prvo podela pa onda kad udjemo u EU i Kosovo takodje bice svi zadovolnji Albacni ce moci raditi na celoj teritoriji Srbije a Srbi posecivati delove Kosova koji zele

Jovan Risteski

pre 16 godina

U cemu je razlika?
Trubimo o Kosovu vec dve godine, a onda predlazemo nesto cemu se protive Evropa i USA, a to je podela. A drugo toliko smo govorili o nasim spomenicima na Kosovu: Gazimestanu, Gracanici, Decanima, a sada sve to treba da ostane u albanskom delu! Kako je sam gospodin Moma Trajkovic rekao BOLJE NEZAVISNOST nego podela. I to govorim sa stanovista jednog Srbina, jer ce Srbi moci da se izbore za svoja prava ukoliko ih bude bilo vise na tom Kosovu. Zato severni deo treba da ostane na Kosovu, jer on vise smeta ALBANCIMA nego nama.

gradjanin kosova

pre 16 godina

Ako mislite da ideja za podelu dolazi od albanaca, onda duboko grešite. Šta ce nam podela kada albanci već imaju podršku od Amera i Evropjana za nadgledanu nezavisnost “u celini”.

bob

pre 16 godina

Uvek sam govorio da je to najbolje resenje za nas, ali u ovu vest uopste ne verujem...

Mogu da verujem da se iza kulisa radi punom parom na ovoj ideji uz instrukcije iz Rusije sto automatski iskljucuje ispipavanje evropskog pulsa slanjem nekog tajkuna.

Ako zele da saznaju sta o tome misli Evropa jednostavno ce zamoliti Putina da ih to pita.

stvarno dosta

pre 16 godina

"Isti izvor je rekao da se sličnim napisima u štampi "podiže temperatura", iako je stranama u pregovorima sugerisano da to ne čine jer to ne doprinosi pregovaračkom procesu u kom je potrebno doći do kompromisnog rešenja. "

Pa upravo je podela Kosova i Metohije kompromisno resenje, koje bi bilo drugo?

Gradimir Stefanovic

pre 16 godina

Podela je opcija o kojoj pricaju vrapci sa obe strane. Problem je kada dodje do razgovora o podeli, kako ce Premijer demantovati ono sto je danas demantovao.

odrzivo

pre 16 godina

Svi su nas iz okruzenja tukli u PR u prethodnih 20 godina, pa tako i sa ovom vescu. Odlican PR za njihovu stranu i mogucnost za haos medju ovim nasim sporomislecim likovima. Ideja je, inace, i jedino moguce resenje, komplikovano, ali moguce, a da niko ne izadje ni kao cisti pobednik, ni kao cisti gubitnik. To je i verovatno jedino odrzivo resenje na terenu. Ideju je, koliko se secam, prvi plasirao pokojni Djindjic.

Drazevic

pre 16 godina

Po obicaju, ponovo se kasni!! Pod uslovom da je vest tacna! Jos 1990_e gospodin Majk Djordjevic je predlozio podelu Kosova da bi, po njegovom misljenju, bili spreceni dogadjaji koji su se i desili. Tada su ga mnogi pljuvali, seselj najvise. Predlog za podelu K i M je realan, ako do realizacije dodje stavila bi se tacka na agoniju....mada je to mozda i slaba uteha za izgubljeno vreme i izgubljene zivote....

King Zenon

pre 16 godina

Ako je vijest tocna, onda ispada da je gosp. Kostunica spreman odreci se presevske dolina u korist Albanaca! Kako mi se to cini manje vjerojatnim mislim da se samo radi o pustanju "pokusnih balona" za javnost ne bi li se ispipalo "bilo" politicke javnosti u Srbiji na ovu temu. Srbija jos uvijek tapka na mjestu.

veljko

pre 16 godina

nema sanse da je to kostunica predlozio, nema on dovoljno logike za tako nesto, ali ako ga mediji obaveste da tako pise, ko zna, mozda i nadjemo resenje

Libertarian

pre 16 godina

Ako je ovo Kostunica predlozio, moja reakcija je ALELUJA, SAMO NAPRED! Svidja mi se sto po komentarima realizam/pragmatizam ipak preovladjuju i ovde. E sad', mislim da se mora obezbediti svima koji zele da zive u srpskom (severnom) i nezavisnom (juznom) delu da razmenjuju imovinu da ne bi ostali sa "pogresne" strane. Tu bi i medjunarodna zajednica mogla da pomogne sa logistikom, imaju silne kamione i vojnike dole, a i mogu da obezbede da se sve odvija bez incidenata. Kad se taj proces zavrsi, po imovini i onih izbeglih i onih juzno od Ibra, Srbiji bi trebalo da ostane dosta vise od nekih 10%. Super, samo napred.

b@anem

pre 16 godina

Dragi sugrađani, setimo se sad svi zajedno šta je dotični pričao pre samo par meseci. Da li nam doseže pamet dotle?
Ja odgovaram: ne.
Ja verujem u ovo, kod Voje nema "ako je to rekao", on šta kaže to i uradi.
E sad, "mali" problem je što se te dve stvari, u ovom slučaju, jako razlikuju.

dusan

pre 16 godina

Ovo je ocigledno probni balon od strane albanaca, a posto oni u ovoj prici nista sami ne izvode, onda se moze zakljuciti da Amerikanci prave izlaz iz situacije u kojoj jos jednom idu u sigurno narusavanje medjunarodnog pravnog poretka.

goodman

pre 16 godina

Cemu podela kad ce albanci za koju godinu traziti i drugu polovinu, a ceo svet to aminovati. Oni vec traze Presevsku dolinu da dopune svoj zahtev u kvadratima.

Panorama Hills

pre 16 godina

Ne verujem u objavljenu vest jer Kostunici i DSS-u je zivotna potreba da ima bar jedan ozbiljan problem zbog kojeg ce se i dalje grcevito grabiti za vlast i ucenjivati druge.Tako je i palestincima potreban jedan Izrael da bi nastavili sa bacanjem kamenja i paljenjem auto-guma umesto da rade.Ko zna koliko milijardi dolara su do sada dobili od prijatelja (a i neprijatelja) ali jos uvek nisu poceli da rade i stvaraju buducnost.I kostunici treba jedno Kosovo da pokrije sve nesposobnosti sistema i da omoguci laksu manipulaciju sa ljudima.

miljan

pre 16 godina

Nema podele Srbije. Ovo je cista laz kojom se albanski planovi poturaju pod nos Vladi Srbije. Stav Nase vlade je jasan i potvrdjen ustavom. KiM su sastavni deo Srbije.

Veljko, Ruma

pre 16 godina

Ovo je baš interesantno, kada oni koji bi to želeli nekom drugom imputiraju ono što oni žele, ne shvatajući da je Srbiji vrlo jasno, da ako prihvati podelu Kosova, ustvari je prihvatila i amputaciju dela Srbije i nema načina da se Srbija zaštiti bilo kojim pravnim sredstvima. Znajući da ne postoji ni jedan pravni argument za razbijanje jedne zemlje, oni "mudro" bacaju udicu, očekujući valjda da se mi kao "somovi" na nju upecamo.

Vladimir

pre 16 godina

Od nacionaliste i nacionalisticke politike se i ne moze ocekivati drugo do po Srbiju stetni politicki potezi. Podela je trofej za salonske nacionaliste oko Kostunice a poraz za Srbiju i gradjane, narocito one koji zive juzno od Ibra. A njih ima bar 50% vise nego srba u severnom delu. Ugrozavajuci vise od polovine srpskog stanovnistva na Kosovu Voja bi nam tako servirao poraz kao jos jednu njegovu pobedu, kao sto je i Milosevic u svoje vreme. Taj sever Kosova ionako ne moze da ostane u sastavu Kosova i pripojio bi se srbiji par godina nakon proglasenja nezavisnosti Kosova.

ivan

pre 16 godina

Pa sad, ne sumnjajuci u kapacitet podmuklosti Kostunice, mislim da je ovo podmetanje klipova u tockove od strane Albanaca. Mada Voja nas svakodnevno neprijatno iznenadjuje, tako ...

Deki

pre 16 godina

Holandija je manja od Srbije 3 puta, ima 16 miliona stanovnika, nema prirodna bogatstva i ima nacionalni dohodak skoro kao Rusija.
E sad kada neko u zemlji Srbiji kaze da je najveci nacionalni interes da zadrzimo 15% nase teritorije koja je btw uglavnom naseljena stanovnistvom koje ne zeli da zivi sa nama, pri cemu ljudi bukvalno beze iz mnogih delova Srbije u Beograd i Novi Sad ja se stvarno pitam koji je nas problem?
Politcka kvazielita ne razume svet u kome zivi, tacnije, jedino je sposobna da opstane u ovoj barustini koju sama pravi.

Tex Willer

pre 16 godina

Podela, znaci i sami poricete da Kosovo ne pripada Srbiji, zato pristajete na podelu, jer da je stvarno vase branili bi ste je po bilo kojoj ceni. Kosovski Albanci nece nikad pristati na podelu Kosova.

Albanac6

pre 16 godina

Podela Kosova ne dolazi u obzir, ako se taknu granice Kosova to ti je prava pandorina kutija...Presevska Dolina, Zapadna Makedonija, Juzna Crna Gora, Sandjak, Vojvodina, Republika Serpska, to bi dovelo do jos jednog neminivnog rata....i bog zna kad bi se to zavrsilo...Kosovo ne moze da se podeli, to i Kostunica zna, ali on isto tako zna da posle Kosova morace da se bavi sa Sandjakom i Vojvodinom i to sto po sto, pa sad on to kao sa Kosovom zeli da zadrzi "tvrd" stav...ali bolje je da se svi problemi rese, i ne ignoriraju....ako zazmuris kada otvoris oci problem nece da nestane...a za Kosovo, to je zavrsena prica odavno.

Biljana

pre 16 godina

Ukoliko je ovo tacno, a nadam se da jeste, u ovome nema niceg loseg. Kostunica bar nudi neko resenje za razliku od Albanaca koji non stop trube "nezavisnost, nezavisnost i nista nas drugo ne interseuje". Podela bi u svakom slucaju bila najpravednije resenje za sve!Ali, nazalost, vec danas ocekujem Kostunicu da demantuje ovu vest.

Aleksandar

pre 16 godina

Ja se isto zalažem za podelu Kosova. Međutim, tužna je Srbija kada se u njoj, ovaj čovek koji ima 10% pita za bilo šta. Da ne kažem kako ga nije sramota da sa takvom malom podrškom uopšte sedne ponovo na poziciju premijera (sa koje ne želi da ode ni po koju cenu).

toka

pre 16 godina

ja kao albanac mislim da je najbolje resenje. ja mislim da je ovo resenje vec u kumanovo doneto. samo da se vidi kako ce se srpski i albanski deo zitelja promeniti i iseljavati.
na albanskoj strani ce sve kuce koje su takozvano za povratnike iz srbije podeliti na albansko stanovnistvo koja ce se iz sevrnog dela kosovske mitrovice raseljiti.
srbija ce od eu dobiti novac za nove kuce. tako ce se i ovaj problem resiti.
mislim da ce sve djamije u severnom delu i crkve u juznom delu biti ponistene. bolesna ali realicna stvar.
nazalost!!
pa cemo na kraju kao komsije ziveti...

Lesa

pre 16 godina

Podela KiM nije nemoguca a moze se o njoj i razmisliti.Naravno pod uslovom da putovanje Vojina Lazarevica tom svrhom, kao i to da je Vojislav Kostunica zaigrao na kartu podele KiM nije "pogresna interpretacija".

PACTKO

pre 16 godina

Ideja zvuči kao da ima smisla, u svakom slučaju je pravednija podela nego da se jednostrano nagradi separatistička agresija. Ali nove granice na Balkanu su se uvek crtale sa mnogo prolivene krvi...

Mashinovodja

pre 16 godina

A? Da li je to nekom počelo da struji iz donjeg zaobljenog dela tela ka glavi? Da li se to neko konačno spustio na zemlju, izašao iz svoje okoštale ljušture i shvatio da stvari nisu onakve kakve bi on želeo da vidi nego onakve kakve jesu?

Eh !!!

pre 16 godina

Ako je tacno,ta ideja uopste nije nova!Svojevremeno je i pokojni premijer Djindjic predlagao tako nesto i bio zestoko kritikovan od strane onih drugih drzavnih dusebriznika!Mislim da je to najbolja opcija,a ako se sprovede u delo,sto ce biti jako tesko,ostaje nam da zalimo za izgubljenim vremenom i desetinama ljudskih zivota!
Plasim se da ce ipak jos mnogo vremena proci dok se problem Kosova ne resi.A do tada...

sala

pre 16 godina

Ja necu da kazem bice ovako ili onako ali cu reci samo dve stvari: Prvo g. Surroi je uvek vrlo dobro informisan, i drugo Albanci nisu ni u kom slucaju u losjem polozaju kao strana na pregovore, jer nas minimum Ahtisarijev plan je osiguran, dok vase garancije samo sa Rusijom i nije neki jak adut. Na kraju krajeva Rusi nisu u stanju da kazu da ce vojnicki da omuguce povratak Kosova pot Srpskom administraciom, a amerikanci su vec tu na Kosovu i garantuju da bez obzira na resenje oni ce da cuvaju mir i priznavanje Kosovske nezavisnosti isto kao i Engleska, Francuska, Njemacka, Italija...EU.

Ivan M

pre 16 godina

Ne shvatam odusevljenje koje neki ispoljavaju za ovu vest. Evo zasto:

1. Ako je ovo tacno, Kostunica je zaobisao Jeremica i samim tim od njega napravio svojevrsnog pajaca. Bukvalno se vidi kako DSS u ovoj vladi tera svoju politiku, a DS-u ostavlja otpadke. I sada neko treba da veruje Jeremicu kada on ide po Evropi i kobajagi predstavlja nasu medjunaordnu politiku.

2. Ako se Kosovo vec deli, zasto se po tom istom etnickom principu ne bi Bujanovac, Medvedja i Presevo pripojili Kosovu? Tamo zivi velika vecina Albanaca koji bi siguran sam za to i glasali. A svi znamo da slavni Koridor 10 prolazi tacno kroz te opstine;

3. Ako prihvatimo tu etnicku podelu, sta se desava sa srpskim svetinjama koje nece biti na severnom Kosovu? Hoce li one biti pod suverenitetom tzv "NATO drzave"? Da li se Srbija time odrice bilo kakvog prava da ucestvuje u odrzavanju nasih manastira?

4. mnogi Srbi zive juzno od Ibra. Sta cemo sa njima? Jel' ce oni da se sele na severno Kosovo da bi bili u matici? Zar to onda nije etnicko ciscenje, samo unutar "nase" Autonomne Pokrajine?

Sto se mene licno tice, lepo je ako Kostunjavi pocinje da se pomera sa mrtve tacke po ovom kriticnom pitanju. Medjutim, podela jednostavno nije nikakvo resenje, jer postavlja vise pitanje nago sto resava.

Dragan Nis

pre 16 godina

Zamislite: Podeli se Kosovo i konacno se sve to nekako resi... Okrenemo se sebi i Evropi, pocnemo da radimo i da se stvarno razvijamo... Ma neznam. Nekako mi je to sve previse dobro da bi bilo istinito...

momabrazil

pre 16 godina

pa ako je istina ovo sto pishe Koha onda je Kostunica pametan lider.Prvo podela pa onda kad udjemo u EU i Kosovo takodje bice svi zadovolnji Albacni ce moci raditi na celoj teritoriji Srbije a Srbi posecivati delove Kosova koji zele

gradjanin srbije

pre 16 godina

Verujem da bi podela Kosova na dve autonomije (sa maksimalnim pravima po svim evropskim standardima) u okviru Srbije, kojoj bi morala da prethodi jasno definisana ljudska i vlasnicko-imovinska prava bivsih i sadasnjih gradjana i sl., zadovoljila veci deo gradjana Srbije, ali bi ipak, konacnu odluku/predlog trebalo da donesu sami gradjani Kosova – i oni proterani i oni koji koji su ostali da zive na Kosovu.

Prodavac magle

pre 16 godina

Od podele nema nista, niko za dzaba ne daje ono sto je njegovo. Dakle Srbija moze samo da proda deo Kosova (npr. 60%) za par stotina milijardi dolara/evra i to onome ko ponudi najvise, a to je najverovatnije Amerika, pa neka onda oni sa tih 60% rade sta hoce: sade pamuk, prave vojne baze, presele crnce i meksikance, a mozda ga i "poklone" Albancima ... whatever.

Šumadinac

pre 16 godina

Više sam zainteresovan za podelu u kojoj bi Beograd konačno prestao da siše sve životne sokove iz Srbije. Što se Kosova tiče, tu je sve rešeno. Odavno.

King Zenon

pre 16 godina

Ako je vijest tocna, onda ispada da je gosp. Kostunica spreman odreci se presevske dolina u korist Albanaca! Kako mi se to cini manje vjerojatnim mislim da se samo radi o pustanju "pokusnih balona" za javnost ne bi li se ispipalo "bilo" politicke javnosti u Srbiji na ovu temu. Srbija jos uvijek tapka na mjestu.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

Podela? Moze. A sta cemo da delimo? Inace, Albanci imaju svoju drzavu i sve njihove izjave da ne zele da zive "pod Srbijom" automatski postavljaju pitanje "A zasto bi onda Srbi ziveli (na Kosovu) "pod Albancima"?" Ako su Srbi toliko zli, da se "pod njima" ne moze ziveti, kako cete ih trpeti u svojoj novoj drzavi? Mozda hocete "cistu" drzavu? Da li MZ podrzava takvu ideju? Teoriski - da, Ahtisarijev plan Srbima garantuje bla, bla, ... sto je sve lari, fari. Vas zahtev za nezavisnoscu jasno pokazuje sta ceka Srbe. Nicija garancija tu ne vredi, jer ste se vec deklarisali kao ekstremni i iskljucivi.

pitanje

pre 16 godina

Ovo je jedina zapravo realna opcija,sve ostalo se pokazuje kao uzaludno mastanje sa jedne strane zvanicne Srbije,a sa druge strane zvanicnika Kosova.Srbija ne zna kako bi obezbedila funkcionisanje Kosova u svojim granicama.Sa druge strane zivot Srba u nezaviosnom Kosovu nije uopste obecavajuci i veliko je pitanje da li bi institucije na Kosovu mogle da obezbede bezbednost Srba na Kosovu.Zasto se jednostavno ne bi podelila teritorija Kosova na deo u kojem zive Srbi(koji bi ostatali u granicama Srbije,a drzava ce ovim gradjanima i bila bi im pruzena sva prava koja pripadaju gradjanima Srbije) i deo u kome zive Albanci,koji ce postati nezavistan,medjunarodno priznat sa institucijama koje cine Albanci,teritorija koja ne bi imala u skladu sa medjunarodnim pravom mogucnost daljeg pripajanja/sirenja.

Jovan Risteski

pre 16 godina

U cemu je razlika?
Trubimo o Kosovu vec dve godine, a onda predlazemo nesto cemu se protive Evropa i USA, a to je podela. A drugo toliko smo govorili o nasim spomenicima na Kosovu: Gazimestanu, Gracanici, Decanima, a sada sve to treba da ostane u albanskom delu! Kako je sam gospodin Moma Trajkovic rekao BOLJE NEZAVISNOST nego podela. I to govorim sa stanovista jednog Srbina, jer ce Srbi moci da se izbore za svoja prava ukoliko ih bude bilo vise na tom Kosovu. Zato severni deo treba da ostane na Kosovu, jer on vise smeta ALBANCIMA nego nama.

Gazda Milutin

pre 16 godina

Ovu su samo albanski probni baloni. DSS je demantovao ove albanske tvrdnje, te je jasno da su u stvari ovde Albanci ti koji zele podelu Kosova . Sad zbog suvise ratoborne i jednostrane retorike, ne mogu da kazu svom narodu mi smo za podelu, nego pricaju kako eto Srbi to nude, a oni ce to nevoljno, zbog pritiska iz sveta, morati da prihvate.

gradjanin kosova

pre 16 godina

Ako mislite da ideja za podelu dolazi od albanaca, onda duboko grešite. Šta ce nam podela kada albanci već imaju podršku od Amera i Evropjana za nadgledanu nezavisnost “u celini”.

komsija iz USA

pre 16 godina

nisam neki simpatizer Vetona Suroija ali ko god cita "koha ditore" sta god oni pisu, uvek se tako desi. Znaju oni koji citaju ove novine o cemu pricam. Pozdrav

marko

pre 16 godina

Samo se nadam da je ovo istina. Pozicija Srbije je sada takva, da mudrom diplomatijom moze da se izvuche podela Kosova. Ne radi se ovde vishe o tome da li Kosovo jeste nasha teritorija. Pravno, emotivno, istorijski i jeste nasha teritorija, ali... Mi moramo shvatiti da ne postoji nachin da milion Albanaca, koji zele nezavisnost, ponovo integrishemo u politichki zivot Srbije, a da istovremeno garantujemo bezbednost i Srba, ali i Albanaca na Kosovu. Svako ko se stvarno zamisli, shvatice da je podela jedino racionalna, gde niko ne dobija sve i niko ne gubi sve. Svako dobija deo teritorije u kome chini vecinu, a dobijanjem teritorija severno od Ibra, Srbi dobijaju i mnoge rudnike. Problem ce mnogima biti srpski manastiri juzno od Ibra, ali mislim da onog trenutka kad Albanci dobiju teritoriju (u ovom sluchaju deo Kosova), strasti ce se smiriti i Albanci ce izgubiti interes za rushenje srpskih spomenika. Samo se nadam da Srbi sa Kosova nece doziveti sudbinu Srba iz Krajine. Uporno su odbijali plan z4, znamo kako se zavrshilo. Voleo bih da ne dodjemo u situaciju da molimo za podelu Kosova kada bude bilo previshe kasno.

bob

pre 16 godina

Uvek sam govorio da je to najbolje resenje za nas, ali u ovu vest uopste ne verujem...

Mogu da verujem da se iza kulisa radi punom parom na ovoj ideji uz instrukcije iz Rusije sto automatski iskljucuje ispipavanje evropskog pulsa slanjem nekog tajkuna.

Ako zele da saznaju sta o tome misli Evropa jednostavno ce zamoliti Putina da ih to pita.

Buda genije

pre 16 godina

Stvarno bi voleo da mi svi oni koji kažu da je Kosovo sastavni deo Srbije objasne - hoće li se vratiti na Kosovo oni Srbi koji su došli u centralnu Srbiju ( čitaj Kragujevac, Kraljevo, Smederevo...)? Hoće malo sutra. Većina je onih koji su mogli da odu sa Kosova sa namerom da se nikada ne vrate. Ono nešto sirotinje dole sada je predmet zloupotreba vajnih zaštinika, koji su takodje sebi obezbedili utočište negde po centralnoj Srbiji. Stvarno je više jadno da slušamo ovakve priče i da udaramo u talambase.

Banacanin

pre 16 godina

Hvala bogu sto nije pobedila ideja politicara koji se zalazu za nezavisnost Kosova i Ahtisarijev plan. Podela je u odnosu na Ahtisarijev plan cista premija.

veljko

pre 16 godina

nema sanse da je to kostunica predlozio, nema on dovoljno logike za tako nesto, ali ako ga mediji obaveste da tako pise, ko zna, mozda i nadjemo resenje

Libertarian

pre 16 godina

Ako je ovo Kostunica predlozio, moja reakcija je ALELUJA, SAMO NAPRED! Svidja mi se sto po komentarima realizam/pragmatizam ipak preovladjuju i ovde. E sad', mislim da se mora obezbediti svima koji zele da zive u srpskom (severnom) i nezavisnom (juznom) delu da razmenjuju imovinu da ne bi ostali sa "pogresne" strane. Tu bi i medjunarodna zajednica mogla da pomogne sa logistikom, imaju silne kamione i vojnike dole, a i mogu da obezbede da se sve odvija bez incidenata. Kad se taj proces zavrsi, po imovini i onih izbeglih i onih juzno od Ibra, Srbiji bi trebalo da ostane dosta vise od nekih 10%. Super, samo napred.

zoran

pre 16 godina

Kao sto je albanska strana "iskreno" predlozila pomirenje i normalizaciju odnosa sa srbima ( a u jednom delu Trojke je ta sugestija primljena -ako ne shvacena- za ozbiljno ), sa ISTOM iskrenoscu bi srpska strana trebala ponuditi neku visoku funkciju albanskoj strani u sledecoj vladi ( recimo MIP - vidi simbola za pomirenje! ). Ne zaboravite, u pregovore trba uci snazno ( pa makar to bilo i simbolicno ). Nikakvi se realni i iskreni predlozi ne trebaju iznositi. Imace vremena za to. Dakle u ovom trenutku je najvaznije gde i kako se lopta krece.

stvarno dosta

pre 16 godina

"Isti izvor je rekao da se sličnim napisima u štampi "podiže temperatura", iako je stranama u pregovorima sugerisano da to ne čine jer to ne doprinosi pregovaračkom procesu u kom je potrebno doći do kompromisnog rešenja. "

Pa upravo je podela Kosova i Metohije kompromisno resenje, koje bi bilo drugo?

medicinar

pre 16 godina

ko u stvari predlaze podelu? pogledajte i onaj drugi naslov -"srbija se cenjka". to su sve probni baloni, znate da je "vaznim" mediumima to posao. na kraju, onaj ko prvi sluzbeno predlozi podelu, priznaje da mu je pozicija na tabli slabija i na kraju ce morati da pristane na manje.

odrzivo

pre 16 godina

Svi su nas iz okruzenja tukli u PR u prethodnih 20 godina, pa tako i sa ovom vescu. Odlican PR za njihovu stranu i mogucnost za haos medju ovim nasim sporomislecim likovima. Ideja je, inace, i jedino moguce resenje, komplikovano, ali moguce, a da niko ne izadje ni kao cisti pobednik, ni kao cisti gubitnik. To je i verovatno jedino odrzivo resenje na terenu. Ideju je, koliko se secam, prvi plasirao pokojni Djindjic.

Vuk Samotnjak

pre 16 godina

Imajuci u vidu da je ovo objavljeno u listu ciji je vlasnik Suroi prva pomisao mi je da je cilj ovoga da se proveri javno mnjenje albanaca na KiM po ovom pitanju.
ako je tako, a verujem da jeste, onda je sledeci zakljucak da albanska strana uvidja da se Rusija ne mice sa svoje pozicije, a i da ne postoji dovoljan medjunarodni konsenzus za jednostrano proglasenje nezavisnosti, koje su obecali svojim glasacima. Mislim da je ovo uvod u pocetak razresenja KiM pitanja.
Takodje mislim da podela dugorocno NIJE najbolje resenje, posebno za Srbiju, ali je prihvatljiva kao nesto sto ce razmrsiti ovaj Gordijev cvor i omoguciti i jednima i drugima da napredujemo. Jedino sto se nadam je da ce obe strane na kraju to zadovoljno prihvatiti, jer jedino tako ce biti osnove za dobre medjuljudske odnose. Ako obe strane (ili samo jedna) izadju iz procesa gundjajuci onda je resavanje problema odlozeno samo do sledece generacije. Jer problem nisu granice, problem je u tome sto se svi osecaju mnogo vrednijim i zasluznijim i po tom osnovu jedini polazu prava na nesto sto je u sustini zajednicko.

b@anem

pre 16 godina

Dragi sugrađani, setimo se sad svi zajedno šta je dotični pričao pre samo par meseci. Da li nam doseže pamet dotle?
Ja odgovaram: ne.
Ja verujem u ovo, kod Voje nema "ako je to rekao", on šta kaže to i uradi.
E sad, "mali" problem je što se te dve stvari, u ovom slučaju, jako razlikuju.

sasa

pre 16 godina

Stvar nije bas tako prosta.Kosovo prvo treba podeliti na dva entiteta tako da u srpskom ostane nesto albanaca,a u albanskom nesto srba,odprilike kao u Bosni,da sve izgleda kao multietnicko,pa onda svemu tome dati nekakav nejasan status i ostaviti medjunarodne ili evropske snage unutra na neodredjeno vreme.Mislim da je to maksimum oko koga medjunarodna zajednica moze da se dogovori,a da pritom nepovredi svoje principe.Nasi bi to proglasili za pobedu,kao i albanci jer bi svako tumacio kako mu odgovara.

goodman

pre 16 godina

Cemu podela kad ce albanci za koju godinu traziti i drugu polovinu, a ceo svet to aminovati. Oni vec traze Presevsku dolinu da dopune svoj zahtev u kvadratima.

Александар Илић

pre 16 godina

За нас овде нема доброг решења и сви паметни знају да је мудрост овде како штету минимизирати и по могућности неминован пораз приказати као победу.
И живим људима ради спашења живота - одсеку руку или ногу - ако морају.
Прагматичност је овде можда и у томе да ли ногу одсећи испод кука или испод колена....

Gradimir Stefanovic

pre 16 godina

Podela je opcija o kojoj pricaju vrapci sa obe strane. Problem je kada dodje do razgovora o podeli, kako ce Premijer demantovati ono sto je danas demantovao.

Drazevic

pre 16 godina

Po obicaju, ponovo se kasni!! Pod uslovom da je vest tacna! Jos 1990_e gospodin Majk Djordjevic je predlozio podelu Kosova da bi, po njegovom misljenju, bili spreceni dogadjaji koji su se i desili. Tada su ga mnogi pljuvali, seselj najvise. Predlog za podelu K i M je realan, ako do realizacije dodje stavila bi se tacka na agoniju....mada je to mozda i slaba uteha za izgubljeno vreme i izgubljene zivote....

Panorama Hills

pre 16 godina

Ne verujem u objavljenu vest jer Kostunici i DSS-u je zivotna potreba da ima bar jedan ozbiljan problem zbog kojeg ce se i dalje grcevito grabiti za vlast i ucenjivati druge.Tako je i palestincima potreban jedan Izrael da bi nastavili sa bacanjem kamenja i paljenjem auto-guma umesto da rade.Ko zna koliko milijardi dolara su do sada dobili od prijatelja (a i neprijatelja) ali jos uvek nisu poceli da rade i stvaraju buducnost.I kostunici treba jedno Kosovo da pokrije sve nesposobnosti sistema i da omoguci laksu manipulaciju sa ljudima.

dusan

pre 16 godina

Ovo je ocigledno probni balon od strane albanaca, a posto oni u ovoj prici nista sami ne izvode, onda se moze zakljuciti da Amerikanci prave izlaz iz situacije u kojoj jos jednom idu u sigurno narusavanje medjunarodnog pravnog poretka.