Sreda, 29.08.2007.

08:20

Naumov posetio Filareta

Ministar vera Radomir Naumov posetio je danas episkopa mileševskog Filareta, koji <a href="http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&amp;mm=08&amp;dd=28&amp;nav_id=260988&amp;nav_category=167" class="text-link" target= "_blank">štrajkuje glađu</a> na granici Srbije i Crne Gore.

Izvor: B92

Naumov posetio Filareta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

joker

pre 16 godina

pa hoce li se pavle vec jednom obznaniti, ako boga zna! cemu sluzi patrijarh, ako ne u ovakvim momentima i situacijama kad se svestenik pripadnik SPC-a ponasa ko terorista i otpadnik koja sedi ispod cadora na granici srbije i crne gore i "strajkuje"gladju! svasta-to moze i ima samo u srbiji!

prijepoljac

pre 16 godina

Ja sam iz Prijepolja gde je centar Milesevske eparhije. Taj Filaret ima vilu u nasem gradu za ciju je gradnju pregradjena jedna citava ulica. HALO!!! A, i tokom akcije sablja policija je pretresala tu njegovu vikendicu.

Opus dei Ortodoks

pre 16 godina

Kladim se da mogu da izdrzim duze na hlebu i vodi, ali ja cu da se molim u sebi i da tezim da sve moje mane odstranjujem na hriscanski nacin, svestan svoje gresnosti i moleci se za oprostaj. Ipak mislim da prevelika medijska paznja na zemaljske sluzbenike nije dobar put za vernike, jer svako od nas se zapita ako je ovo covek koji treba da drzi sluzbu, i da me priblizi bogu, mislim da sam u problemu sa verom koju ovakvi sluzbenici propovedaju.Ja sam pravoslavac, vernik ali svako svoj posao, neki u crkvi a neki u sumi ili vec gde se kriju ( to su oni vernici kojima je bliza Staljinova: smrt jednog coveka je tragedija, a smrt miliona je statistika)

petar petrovic

pre 16 godina

Gladju strajkuju Filaret, Dragoljub Milanovic i Krstici?! Samo jedan (jedni) od njih sigurno je u pravu i to cini sa debelim razlogom. Ko li je taj (su ti)?

Igor

pre 16 godina

Da se razumemo, Srpska pravoslavna crkva, kao i svaka druga religiozna organizacija, je preduzece ciji je cilj da, koristeci religiju, ostvari profit. Svaki postupak koji radi u korist prosirenja religioznog trzista ce biti podrzan, explicitno ili implicitno. Kao i svaki biznis, religiozne organizacije pokusavaju da imaju sto veci uticaj na aktuelnu vlast. Ono sto je generalno zalosno vezano za odnos izmedju drzave i biznisa, jeste da sto je veci biznis, to je veci uticaj na vlast. A religija je veliki biznis.
P.S. Sve ovo nema nikakve veze sa licnom verom, koja je vezana za izbor svakog pojedinca da veruje u ovaj ili onaj oblik postojanja uzvisenog bica.

Goxy

pre 16 godina

Poenta je da covek (vladika Filaret) nigde nije ni sudjen ni osudjen za pomaganje ratnim zlocincima. To je dovoljno ozbiljno krivicno delo da bi trebalo da bude procesuirano. Ali (to 'ali' zeza celu stvar), za to postoje samo indicije (pretpostavke). Znaci na osnovu pretpostavki srpskom vladiki je od strane medjunarodnog suda (pazi nelogicnosti - suda, na osnovu prepostavki i samo preporuceno) zabranjen ulazak u pojedine zemlje!?! Takvim postupkom je spreceno svako pravo na zalbu. Kako da se zalite i dokazujete da ste nevini ako niste ni proglaseni krivim niti optuzeni. Kafka! Crna Gora je samo primer. Uz to njegova eparhija obuhvata i prostor Crne Gore cime je sprecen u obavljanju svoje profesije. Ali ... to je Filaret ... tu je sve dozvoljeno ... Razmislite o svom stavu prema demokratiji, to nije stav prema licnosti vec prema postupcima.

Boban

pre 16 godina

Hoce li Filaret vec jednom objasniti zasto je Milesevska Eparhija proglasavala zlocince svecima? (http://www.danas.co.yu/20050905/terazije1.html)

Konfucije

pre 16 godina

Kakve veze ima sta taj Filaret misli, u sta veruje i sta misaono podrzava sa cinjenicom da kao gradjanin Srbije ima pravo samo sa licnom kartom da ode u Crnu Goru kad hoce, ili nema to pravo?!

srbijanac

pre 16 godina

Kao pomagac optuzenima za ratne zlocine, doticna osoba bi trebalo da bude procesuirana u Srbiji. Umesto toga, on pravi cirkus uz podrsku vlasti. Ali gradjani Srbije su za to glasali..

Dragoljub

pre 16 godina

Da je neki velikodostojnik Jehovinih svedoka krenuo da strajkuje gladju zato sto su, onomad, hteli jednoj Jehovinoj svedokinji da oduzmu dete (zbog njenih religioznih ubedjenja),da li bi i tada Dr Naumov trcao da je poseti? Ministar Vera mozda jeste pravoslavac, ali to ne bi trebalo da utice na njegovu nepristrasnost prema raznim verskim zajednicama. Ovako, SPC je "jednakija" nego druge crkve, sto je protiv ustava, a i narusava ljudska prava onima koji ne pripadaju vecinskoj crkvi.
Usput: pravo je suverene drzave (u ovom slucaju Crne Gore) da dozvoli ili ne dozvoli strancu ulaz na njenu teritoriju: da li bi trebalo da stupe u strajk gladju svi oni kojima neko nekada nije dao vizu da ulaz u susednu zemlju?!

Zen

pre 16 godina

Ja ovde nigde ne vidim problem. Cista politika. S obzirom da svestena lica (osim kad ne mrse) ionako veci deo godine poste, zasto Jelenko Micovic (a.k.a. Filaret) ne bi spojio lepo i korisno, post malo radikalizovao u simulovani strajk gladju, tim gestom napredovao na crkvenosvetovnoj lestvici, i samopredlozio se Sinodu za novog patrijarha.
Inteligentno.

Dobrosav

pre 16 godina

Jos jedan dokaz da DSS, obzirom da velikom brzinom gubi svoje dosadasnje glasace, na sve nacine pokusava da deo glasaca SRS-a preusmeri na svoju stranu.

bokili

pre 16 godina

Mogao je gospodin Naumov malo da se informise, pa da vidi kome ide u posjetu. Neka uzme poslednje VREME, tu ce pronaci interesantne stvari.

Strasno je sto nasi mediji pisu o tome kako se ugrozava vjera, pravoslavlje, a da niko ne spominje sta se Filaretu (konkretno) stavlja na teret. Dakle, nasa javnost i mediji su jedna obicna, amorfna masa, bez iole gradjanske svijesti.

Buđoni

pre 16 godina

Doslednost CG vlasi i ovoga puta na djelu. Sjajno! Idilu jedino kvari činjenica koju svi zaboravljamo, a koja je istorijski fakat, a to je: Ako je episkop filaret tokom rata u Bosni podrzavao rezim na Palama ( a jeste ),zatim podrzavao rezim S. Milosevica ( a jeste ), onda on nije nista manje kriv od Đukanovića, Marovića, Bulatovića i bratije, koji su u istom periodu bili, slobodno se može reći, " srebrni sponzori " nesrećnih dešavanja u Bosni i Hrvatskoj ( razumije se " zlatni sponzori" su bili iz BEOGRADA. Licemjerno u najmanju ruku zar ne?

Sale, Dorcol

pre 16 godina

Ne vidim nista cudno da ministar vera posecuje jednog episkopa. SPC je institucija kojoj nas narod najvise veruje i to poverenje je dokazala u zadnjih deset vekova. Nadam se da ce ministar nagovoriti episkopa da prekine strajk gladju.

dipl.ecc

pre 16 godina

U posetu ovom liku što štrajkuje treba da ode interventna jedinica iz Srbije i strpa ga u naš zatvor zbog budalaština i štete koju pravi nama. Ima kod njega još dosta razloga zbog kojih bi trebao da nas posmatra kroz rešetke, od podržavanja raznih zlikovca u srpskom narodu, pa na dalje. A bogami, trebalo bi tamo da ima i društvo nekih pedofila, mali privrednika, kockara...
A da li bi mene ministar posetio da štrajkujem gladju ili sam ja manje važan, jer ne nosim mantiju, ne mašem mitraljezom, Miloševića, Karađžića i Mladica ne smatram patriotama, nego zlikovcima, nisam pedofil, nemam lanac butika kao onaj sveštenik u Nišu, ne kockam se kao onaj u Šapcu...

Menjam svoj fakultet za Teološki, pa da mi krene u životu!!!

Tomislava Gacic

pre 16 godina

Predlazem gospodinu ministru da sopstvenim primerom podvuce znacaj zrtvovanja njegovog preosvestenstva Filareta: neka mu se pridruzi u strajku gladju.

mario

pre 16 godina

Da, ovo je onaj lik sa mitraljezom umesto krsta... verni drugar Voje Seselja, zvona su odjekivala Milesevom kada je vojvoda dolazio da ga poseti... a sad eto ispadose obojica mucenici... jedino ne mogu da shvatim nasu Vladu i njeno ponasanje, pa ovaj covek je bio jedan od najvecih Milosevicevih obozavalaca i uzasavao se demokratskih promena a oni sada trce kod njega i svadjaju se sa Crnogorcima zbog toga, cemu?

Petar A

pre 16 godina

Svaka znacajnija i krupnija pojava u drustvu ima osobu koja je personifikuje. Jednostavno, uvijek se nadje neko ko nema dovoljno kontrole i bude ponesen pojavom, ali i napravi par koraka dalje...
Pojava u ovom slucaju jeste uloga srpske Crkve u zivotu Srba u zadnjih 20 godina. Bez mnogo duljenja, katastrofalna, pogubna, komicna, tragicna. Filaret to samo personifikuje...

Srbislav

pre 16 godina

filaret je vec vise puta radio stvari zbog kojih svakako treba da zavrsi u zatvoru.
On spada u grupu ljudi prema kojima ne mogu da imam bilo kakav stav, ni to ne zasluzuju.
Nadam se da ce strajk gladju biti dosledan i da se nece povuci kao njegov dbovksi sabrat vojislav seselj u odsudnom trenutku.

Oliver

pre 16 godina

Apsolutno me ne zanima Filaretovo politicko opredeljenje, ima pravo da podrzava koga god hoce. Mene zanima koji je zaista razlog sto ga ne pustaju u Crnu Goru posto mi prica o Karadzicu i Mladicu ne pije vodu, jer da Hag zaista ima indicije da ih Filaret krije sigurno bi ga pratili u stopu i ne bi mu ogranicavali kretanje jer bi ih mozda doveo do skrovista dvojce optuzenika.

nicesuitedman

pre 16 godina

Pa da, sad je glavni problem ove zemlje sto se osobi koja je optuzena za pomaganje ratnim zlocincima ne dozvoljava da udje u drugu drzavu i propagira svoje prozlocinacke stavove.
Pa taj covek javno govori o tome da bi karadzicu i mladicu uvek pomogao, da se moli za njih. Pitam se samo da li se moli za sve one ljude koje su njegovi ljubimci milosevic, karadzic i mladic unesrecili i za mlade u srbiji kojima su oni unistili buducnost?
Bas da vidim do kada ce da apsolutno posti!
Mozda sve dok ne pobedimo ponovo NATO, kao sto je to uradio njegov miljenik milosevic! Ili mozda dok ne dodju rusi?
Jadna je zemlja u kojoj su glavni ideolozi mantija beckovic, cosic, filaret i ostali.
Ne pise nam se dobro!

Zoran - Johanezburg

pre 16 godina

Strajk gladju za svoj krajnji cilj ima smrt / pretnju smrcu onoga koji strajkuje, jel'tako?
Znaci samoubistvo sa predumisljajem. Ajde da vidimo sta Svete knjige govore o samoubicama, pa da te atribute prikacimo na ovog strajkujuceg gradjanina. Najgore je kada se ljudima pokaze ogledalo...

Grrrr

pre 16 godina

Bolje nismo ni zaslužili kad smo dozvolili da nam taj !!!!! Naumov bude ministar, a Koštunica premijer. Izašao je neverovatno prosvetljujući tekst o dotičnom vladici u Vremenu, u rubrici Portret savremenika, tek kad sve informacije "dobiješ na gomili", shvatiš sa kim mi imamo posla! Sramota!

Zoran_KG

pre 16 godina

A Naumov, verovatno otisao da proveri da li je Mladic na sigurnom, i da prenese Kostunicinu poruku: "Dragi oce Filaret, nadam se da se razumemo i kad cutimo...". Sada vise nece da ostavlja pisani trag, zbog Brankice i "Insajdera", nego usmeno salje poruruku!

GOJE

pre 16 godina

Baš je super kad se od ovih običnih ljudi koje niko ne bi ni primetio na ulici prave superheroji. Onaj nesrećni Jovan u Makedoniji i Filaret su najjači likovi. Ja ih ne bi zarezivao 3%, a oni ispadoše najveći borci za "našu stvar". Koja je to bruka i sramota. Najbolje bi bilo da i Naumov ostane dole sa njim i da se svi skupa povuku u manastire sa sve Veljom i Vojom i ostalom bratijom.

Štrajkovali smo svi

pre 16 godina

Sada su mnogi zabrinuti zbog (ne)opravdanog započetog štrajka glađu. A gospodin Filaret se nije brinuo za narod kada je uoči izbora 2000. godine na Dnevnicima RTS-a otvoreno podržavao Miloševića i njegov režim, dok su milioni građana u Srbiji NEVOLJNO ŠTRAJKOVALI GLAĐU i oskudevali u svemu, sa mesečnim prosekom zarada od 60 DM.

Dima

pre 16 godina

Ovakva sinergija crkve i drzave nije vidjena jos od srednjeg veka (ako ne racunamo neke islamske drzave). Sto Naumov ne poseti onog svestenika adventisticke crkve koga su tukli, ili druge svestenike manjih crkava? Oni su zrtve drugih a ne pokusavaju da sami sebi nanesu fizicku stetu i bol kao ovaj klovn...

Dima

pre 16 godina

Ovakva sinergija crkve i drzave nije vidjena jos od srednjeg veka (ako ne racunamo neke islamske drzave). Sto Naumov ne poseti onog svestenika adventisticke crkve koga su tukli, ili druge svestenike manjih crkava? Oni su zrtve drugih a ne pokusavaju da sami sebi nanesu fizicku stetu i bol kao ovaj klovn...

Štrajkovali smo svi

pre 16 godina

Sada su mnogi zabrinuti zbog (ne)opravdanog započetog štrajka glađu. A gospodin Filaret se nije brinuo za narod kada je uoči izbora 2000. godine na Dnevnicima RTS-a otvoreno podržavao Miloševića i njegov režim, dok su milioni građana u Srbiji NEVOLJNO ŠTRAJKOVALI GLAĐU i oskudevali u svemu, sa mesečnim prosekom zarada od 60 DM.

GOJE

pre 16 godina

Baš je super kad se od ovih običnih ljudi koje niko ne bi ni primetio na ulici prave superheroji. Onaj nesrećni Jovan u Makedoniji i Filaret su najjači likovi. Ja ih ne bi zarezivao 3%, a oni ispadoše najveći borci za "našu stvar". Koja je to bruka i sramota. Najbolje bi bilo da i Naumov ostane dole sa njim i da se svi skupa povuku u manastire sa sve Veljom i Vojom i ostalom bratijom.

Zoran_KG

pre 16 godina

A Naumov, verovatno otisao da proveri da li je Mladic na sigurnom, i da prenese Kostunicinu poruku: "Dragi oce Filaret, nadam se da se razumemo i kad cutimo...". Sada vise nece da ostavlja pisani trag, zbog Brankice i "Insajdera", nego usmeno salje poruruku!

nicesuitedman

pre 16 godina

Pa da, sad je glavni problem ove zemlje sto se osobi koja je optuzena za pomaganje ratnim zlocincima ne dozvoljava da udje u drugu drzavu i propagira svoje prozlocinacke stavove.
Pa taj covek javno govori o tome da bi karadzicu i mladicu uvek pomogao, da se moli za njih. Pitam se samo da li se moli za sve one ljude koje su njegovi ljubimci milosevic, karadzic i mladic unesrecili i za mlade u srbiji kojima su oni unistili buducnost?
Bas da vidim do kada ce da apsolutno posti!
Mozda sve dok ne pobedimo ponovo NATO, kao sto je to uradio njegov miljenik milosevic! Ili mozda dok ne dodju rusi?
Jadna je zemlja u kojoj su glavni ideolozi mantija beckovic, cosic, filaret i ostali.
Ne pise nam se dobro!

mario

pre 16 godina

Da, ovo je onaj lik sa mitraljezom umesto krsta... verni drugar Voje Seselja, zvona su odjekivala Milesevom kada je vojvoda dolazio da ga poseti... a sad eto ispadose obojica mucenici... jedino ne mogu da shvatim nasu Vladu i njeno ponasanje, pa ovaj covek je bio jedan od najvecih Milosevicevih obozavalaca i uzasavao se demokratskih promena a oni sada trce kod njega i svadjaju se sa Crnogorcima zbog toga, cemu?

Zoran - Johanezburg

pre 16 godina

Strajk gladju za svoj krajnji cilj ima smrt / pretnju smrcu onoga koji strajkuje, jel'tako?
Znaci samoubistvo sa predumisljajem. Ajde da vidimo sta Svete knjige govore o samoubicama, pa da te atribute prikacimo na ovog strajkujuceg gradjanina. Najgore je kada se ljudima pokaze ogledalo...

dipl.ecc

pre 16 godina

U posetu ovom liku što štrajkuje treba da ode interventna jedinica iz Srbije i strpa ga u naš zatvor zbog budalaština i štete koju pravi nama. Ima kod njega još dosta razloga zbog kojih bi trebao da nas posmatra kroz rešetke, od podržavanja raznih zlikovca u srpskom narodu, pa na dalje. A bogami, trebalo bi tamo da ima i društvo nekih pedofila, mali privrednika, kockara...
A da li bi mene ministar posetio da štrajkujem gladju ili sam ja manje važan, jer ne nosim mantiju, ne mašem mitraljezom, Miloševića, Karađžića i Mladica ne smatram patriotama, nego zlikovcima, nisam pedofil, nemam lanac butika kao onaj sveštenik u Nišu, ne kockam se kao onaj u Šapcu...

Menjam svoj fakultet za Teološki, pa da mi krene u životu!!!

Grrrr

pre 16 godina

Bolje nismo ni zaslužili kad smo dozvolili da nam taj !!!!! Naumov bude ministar, a Koštunica premijer. Izašao je neverovatno prosvetljujući tekst o dotičnom vladici u Vremenu, u rubrici Portret savremenika, tek kad sve informacije "dobiješ na gomili", shvatiš sa kim mi imamo posla! Sramota!

Oliver

pre 16 godina

Apsolutno me ne zanima Filaretovo politicko opredeljenje, ima pravo da podrzava koga god hoce. Mene zanima koji je zaista razlog sto ga ne pustaju u Crnu Goru posto mi prica o Karadzicu i Mladicu ne pije vodu, jer da Hag zaista ima indicije da ih Filaret krije sigurno bi ga pratili u stopu i ne bi mu ogranicavali kretanje jer bi ih mozda doveo do skrovista dvojce optuzenika.

Srbislav

pre 16 godina

filaret je vec vise puta radio stvari zbog kojih svakako treba da zavrsi u zatvoru.
On spada u grupu ljudi prema kojima ne mogu da imam bilo kakav stav, ni to ne zasluzuju.
Nadam se da ce strajk gladju biti dosledan i da se nece povuci kao njegov dbovksi sabrat vojislav seselj u odsudnom trenutku.

Dragoljub

pre 16 godina

Da je neki velikodostojnik Jehovinih svedoka krenuo da strajkuje gladju zato sto su, onomad, hteli jednoj Jehovinoj svedokinji da oduzmu dete (zbog njenih religioznih ubedjenja),da li bi i tada Dr Naumov trcao da je poseti? Ministar Vera mozda jeste pravoslavac, ali to ne bi trebalo da utice na njegovu nepristrasnost prema raznim verskim zajednicama. Ovako, SPC je "jednakija" nego druge crkve, sto je protiv ustava, a i narusava ljudska prava onima koji ne pripadaju vecinskoj crkvi.
Usput: pravo je suverene drzave (u ovom slucaju Crne Gore) da dozvoli ili ne dozvoli strancu ulaz na njenu teritoriju: da li bi trebalo da stupe u strajk gladju svi oni kojima neko nekada nije dao vizu da ulaz u susednu zemlju?!

bokili

pre 16 godina

Mogao je gospodin Naumov malo da se informise, pa da vidi kome ide u posjetu. Neka uzme poslednje VREME, tu ce pronaci interesantne stvari.

Strasno je sto nasi mediji pisu o tome kako se ugrozava vjera, pravoslavlje, a da niko ne spominje sta se Filaretu (konkretno) stavlja na teret. Dakle, nasa javnost i mediji su jedna obicna, amorfna masa, bez iole gradjanske svijesti.

Sale, Dorcol

pre 16 godina

Ne vidim nista cudno da ministar vera posecuje jednog episkopa. SPC je institucija kojoj nas narod najvise veruje i to poverenje je dokazala u zadnjih deset vekova. Nadam se da ce ministar nagovoriti episkopa da prekine strajk gladju.

Petar A

pre 16 godina

Svaka znacajnija i krupnija pojava u drustvu ima osobu koja je personifikuje. Jednostavno, uvijek se nadje neko ko nema dovoljno kontrole i bude ponesen pojavom, ali i napravi par koraka dalje...
Pojava u ovom slucaju jeste uloga srpske Crkve u zivotu Srba u zadnjih 20 godina. Bez mnogo duljenja, katastrofalna, pogubna, komicna, tragicna. Filaret to samo personifikuje...

srbijanac

pre 16 godina

Kao pomagac optuzenima za ratne zlocine, doticna osoba bi trebalo da bude procesuirana u Srbiji. Umesto toga, on pravi cirkus uz podrsku vlasti. Ali gradjani Srbije su za to glasali..

Boban

pre 16 godina

Hoce li Filaret vec jednom objasniti zasto je Milesevska Eparhija proglasavala zlocince svecima? (http://www.danas.co.yu/20050905/terazije1.html)

Buđoni

pre 16 godina

Doslednost CG vlasi i ovoga puta na djelu. Sjajno! Idilu jedino kvari činjenica koju svi zaboravljamo, a koja je istorijski fakat, a to je: Ako je episkop filaret tokom rata u Bosni podrzavao rezim na Palama ( a jeste ),zatim podrzavao rezim S. Milosevica ( a jeste ), onda on nije nista manje kriv od Đukanovića, Marovića, Bulatovića i bratije, koji su u istom periodu bili, slobodno se može reći, " srebrni sponzori " nesrećnih dešavanja u Bosni i Hrvatskoj ( razumije se " zlatni sponzori" su bili iz BEOGRADA. Licemjerno u najmanju ruku zar ne?

Tomislava Gacic

pre 16 godina

Predlazem gospodinu ministru da sopstvenim primerom podvuce znacaj zrtvovanja njegovog preosvestenstva Filareta: neka mu se pridruzi u strajku gladju.

Dobrosav

pre 16 godina

Jos jedan dokaz da DSS, obzirom da velikom brzinom gubi svoje dosadasnje glasace, na sve nacine pokusava da deo glasaca SRS-a preusmeri na svoju stranu.

Konfucije

pre 16 godina

Kakve veze ima sta taj Filaret misli, u sta veruje i sta misaono podrzava sa cinjenicom da kao gradjanin Srbije ima pravo samo sa licnom kartom da ode u Crnu Goru kad hoce, ili nema to pravo?!

Igor

pre 16 godina

Da se razumemo, Srpska pravoslavna crkva, kao i svaka druga religiozna organizacija, je preduzece ciji je cilj da, koristeci religiju, ostvari profit. Svaki postupak koji radi u korist prosirenja religioznog trzista ce biti podrzan, explicitno ili implicitno. Kao i svaki biznis, religiozne organizacije pokusavaju da imaju sto veci uticaj na aktuelnu vlast. Ono sto je generalno zalosno vezano za odnos izmedju drzave i biznisa, jeste da sto je veci biznis, to je veci uticaj na vlast. A religija je veliki biznis.
P.S. Sve ovo nema nikakve veze sa licnom verom, koja je vezana za izbor svakog pojedinca da veruje u ovaj ili onaj oblik postojanja uzvisenog bica.

Goxy

pre 16 godina

Poenta je da covek (vladika Filaret) nigde nije ni sudjen ni osudjen za pomaganje ratnim zlocincima. To je dovoljno ozbiljno krivicno delo da bi trebalo da bude procesuirano. Ali (to 'ali' zeza celu stvar), za to postoje samo indicije (pretpostavke). Znaci na osnovu pretpostavki srpskom vladiki je od strane medjunarodnog suda (pazi nelogicnosti - suda, na osnovu prepostavki i samo preporuceno) zabranjen ulazak u pojedine zemlje!?! Takvim postupkom je spreceno svako pravo na zalbu. Kako da se zalite i dokazujete da ste nevini ako niste ni proglaseni krivim niti optuzeni. Kafka! Crna Gora je samo primer. Uz to njegova eparhija obuhvata i prostor Crne Gore cime je sprecen u obavljanju svoje profesije. Ali ... to je Filaret ... tu je sve dozvoljeno ... Razmislite o svom stavu prema demokratiji, to nije stav prema licnosti vec prema postupcima.

Zen

pre 16 godina

Ja ovde nigde ne vidim problem. Cista politika. S obzirom da svestena lica (osim kad ne mrse) ionako veci deo godine poste, zasto Jelenko Micovic (a.k.a. Filaret) ne bi spojio lepo i korisno, post malo radikalizovao u simulovani strajk gladju, tim gestom napredovao na crkvenosvetovnoj lestvici, i samopredlozio se Sinodu za novog patrijarha.
Inteligentno.

joker

pre 16 godina

pa hoce li se pavle vec jednom obznaniti, ako boga zna! cemu sluzi patrijarh, ako ne u ovakvim momentima i situacijama kad se svestenik pripadnik SPC-a ponasa ko terorista i otpadnik koja sedi ispod cadora na granici srbije i crne gore i "strajkuje"gladju! svasta-to moze i ima samo u srbiji!

Opus dei Ortodoks

pre 16 godina

Kladim se da mogu da izdrzim duze na hlebu i vodi, ali ja cu da se molim u sebi i da tezim da sve moje mane odstranjujem na hriscanski nacin, svestan svoje gresnosti i moleci se za oprostaj. Ipak mislim da prevelika medijska paznja na zemaljske sluzbenike nije dobar put za vernike, jer svako od nas se zapita ako je ovo covek koji treba da drzi sluzbu, i da me priblizi bogu, mislim da sam u problemu sa verom koju ovakvi sluzbenici propovedaju.Ja sam pravoslavac, vernik ali svako svoj posao, neki u crkvi a neki u sumi ili vec gde se kriju ( to su oni vernici kojima je bliza Staljinova: smrt jednog coveka je tragedija, a smrt miliona je statistika)

prijepoljac

pre 16 godina

Ja sam iz Prijepolja gde je centar Milesevske eparhije. Taj Filaret ima vilu u nasem gradu za ciju je gradnju pregradjena jedna citava ulica. HALO!!! A, i tokom akcije sablja policija je pretresala tu njegovu vikendicu.

petar petrovic

pre 16 godina

Gladju strajkuju Filaret, Dragoljub Milanovic i Krstici?! Samo jedan (jedni) od njih sigurno je u pravu i to cini sa debelim razlogom. Ko li je taj (su ti)?

Dima

pre 16 godina

Ovakva sinergija crkve i drzave nije vidjena jos od srednjeg veka (ako ne racunamo neke islamske drzave). Sto Naumov ne poseti onog svestenika adventisticke crkve koga su tukli, ili druge svestenike manjih crkava? Oni su zrtve drugih a ne pokusavaju da sami sebi nanesu fizicku stetu i bol kao ovaj klovn...

Oliver

pre 16 godina

Apsolutno me ne zanima Filaretovo politicko opredeljenje, ima pravo da podrzava koga god hoce. Mene zanima koji je zaista razlog sto ga ne pustaju u Crnu Goru posto mi prica o Karadzicu i Mladicu ne pije vodu, jer da Hag zaista ima indicije da ih Filaret krije sigurno bi ga pratili u stopu i ne bi mu ogranicavali kretanje jer bi ih mozda doveo do skrovista dvojce optuzenika.

Sale, Dorcol

pre 16 godina

Ne vidim nista cudno da ministar vera posecuje jednog episkopa. SPC je institucija kojoj nas narod najvise veruje i to poverenje je dokazala u zadnjih deset vekova. Nadam se da ce ministar nagovoriti episkopa da prekine strajk gladju.

Zoran_KG

pre 16 godina

A Naumov, verovatno otisao da proveri da li je Mladic na sigurnom, i da prenese Kostunicinu poruku: "Dragi oce Filaret, nadam se da se razumemo i kad cutimo...". Sada vise nece da ostavlja pisani trag, zbog Brankice i "Insajdera", nego usmeno salje poruruku!

GOJE

pre 16 godina

Baš je super kad se od ovih običnih ljudi koje niko ne bi ni primetio na ulici prave superheroji. Onaj nesrećni Jovan u Makedoniji i Filaret su najjači likovi. Ja ih ne bi zarezivao 3%, a oni ispadoše najveći borci za "našu stvar". Koja je to bruka i sramota. Najbolje bi bilo da i Naumov ostane dole sa njim i da se svi skupa povuku u manastire sa sve Veljom i Vojom i ostalom bratijom.

Štrajkovali smo svi

pre 16 godina

Sada su mnogi zabrinuti zbog (ne)opravdanog započetog štrajka glađu. A gospodin Filaret se nije brinuo za narod kada je uoči izbora 2000. godine na Dnevnicima RTS-a otvoreno podržavao Miloševića i njegov režim, dok su milioni građana u Srbiji NEVOLJNO ŠTRAJKOVALI GLAĐU i oskudevali u svemu, sa mesečnim prosekom zarada od 60 DM.

Buđoni

pre 16 godina

Doslednost CG vlasi i ovoga puta na djelu. Sjajno! Idilu jedino kvari činjenica koju svi zaboravljamo, a koja je istorijski fakat, a to je: Ako je episkop filaret tokom rata u Bosni podrzavao rezim na Palama ( a jeste ),zatim podrzavao rezim S. Milosevica ( a jeste ), onda on nije nista manje kriv od Đukanovića, Marovića, Bulatovića i bratije, koji su u istom periodu bili, slobodno se može reći, " srebrni sponzori " nesrećnih dešavanja u Bosni i Hrvatskoj ( razumije se " zlatni sponzori" su bili iz BEOGRADA. Licemjerno u najmanju ruku zar ne?

Goxy

pre 16 godina

Poenta je da covek (vladika Filaret) nigde nije ni sudjen ni osudjen za pomaganje ratnim zlocincima. To je dovoljno ozbiljno krivicno delo da bi trebalo da bude procesuirano. Ali (to 'ali' zeza celu stvar), za to postoje samo indicije (pretpostavke). Znaci na osnovu pretpostavki srpskom vladiki je od strane medjunarodnog suda (pazi nelogicnosti - suda, na osnovu prepostavki i samo preporuceno) zabranjen ulazak u pojedine zemlje!?! Takvim postupkom je spreceno svako pravo na zalbu. Kako da se zalite i dokazujete da ste nevini ako niste ni proglaseni krivim niti optuzeni. Kafka! Crna Gora je samo primer. Uz to njegova eparhija obuhvata i prostor Crne Gore cime je sprecen u obavljanju svoje profesije. Ali ... to je Filaret ... tu je sve dozvoljeno ... Razmislite o svom stavu prema demokratiji, to nije stav prema licnosti vec prema postupcima.

nicesuitedman

pre 16 godina

Pa da, sad je glavni problem ove zemlje sto se osobi koja je optuzena za pomaganje ratnim zlocincima ne dozvoljava da udje u drugu drzavu i propagira svoje prozlocinacke stavove.
Pa taj covek javno govori o tome da bi karadzicu i mladicu uvek pomogao, da se moli za njih. Pitam se samo da li se moli za sve one ljude koje su njegovi ljubimci milosevic, karadzic i mladic unesrecili i za mlade u srbiji kojima su oni unistili buducnost?
Bas da vidim do kada ce da apsolutno posti!
Mozda sve dok ne pobedimo ponovo NATO, kao sto je to uradio njegov miljenik milosevic! Ili mozda dok ne dodju rusi?
Jadna je zemlja u kojoj su glavni ideolozi mantija beckovic, cosic, filaret i ostali.
Ne pise nam se dobro!

Dragoljub

pre 16 godina

Da je neki velikodostojnik Jehovinih svedoka krenuo da strajkuje gladju zato sto su, onomad, hteli jednoj Jehovinoj svedokinji da oduzmu dete (zbog njenih religioznih ubedjenja),da li bi i tada Dr Naumov trcao da je poseti? Ministar Vera mozda jeste pravoslavac, ali to ne bi trebalo da utice na njegovu nepristrasnost prema raznim verskim zajednicama. Ovako, SPC je "jednakija" nego druge crkve, sto je protiv ustava, a i narusava ljudska prava onima koji ne pripadaju vecinskoj crkvi.
Usput: pravo je suverene drzave (u ovom slucaju Crne Gore) da dozvoli ili ne dozvoli strancu ulaz na njenu teritoriju: da li bi trebalo da stupe u strajk gladju svi oni kojima neko nekada nije dao vizu da ulaz u susednu zemlju?!

Grrrr

pre 16 godina

Bolje nismo ni zaslužili kad smo dozvolili da nam taj !!!!! Naumov bude ministar, a Koštunica premijer. Izašao je neverovatno prosvetljujući tekst o dotičnom vladici u Vremenu, u rubrici Portret savremenika, tek kad sve informacije "dobiješ na gomili", shvatiš sa kim mi imamo posla! Sramota!

Konfucije

pre 16 godina

Kakve veze ima sta taj Filaret misli, u sta veruje i sta misaono podrzava sa cinjenicom da kao gradjanin Srbije ima pravo samo sa licnom kartom da ode u Crnu Goru kad hoce, ili nema to pravo?!

Zoran - Johanezburg

pre 16 godina

Strajk gladju za svoj krajnji cilj ima smrt / pretnju smrcu onoga koji strajkuje, jel'tako?
Znaci samoubistvo sa predumisljajem. Ajde da vidimo sta Svete knjige govore o samoubicama, pa da te atribute prikacimo na ovog strajkujuceg gradjanina. Najgore je kada se ljudima pokaze ogledalo...

dipl.ecc

pre 16 godina

U posetu ovom liku što štrajkuje treba da ode interventna jedinica iz Srbije i strpa ga u naš zatvor zbog budalaština i štete koju pravi nama. Ima kod njega još dosta razloga zbog kojih bi trebao da nas posmatra kroz rešetke, od podržavanja raznih zlikovca u srpskom narodu, pa na dalje. A bogami, trebalo bi tamo da ima i društvo nekih pedofila, mali privrednika, kockara...
A da li bi mene ministar posetio da štrajkujem gladju ili sam ja manje važan, jer ne nosim mantiju, ne mašem mitraljezom, Miloševića, Karađžića i Mladica ne smatram patriotama, nego zlikovcima, nisam pedofil, nemam lanac butika kao onaj sveštenik u Nišu, ne kockam se kao onaj u Šapcu...

Menjam svoj fakultet za Teološki, pa da mi krene u životu!!!

Tomislava Gacic

pre 16 godina

Predlazem gospodinu ministru da sopstvenim primerom podvuce znacaj zrtvovanja njegovog preosvestenstva Filareta: neka mu se pridruzi u strajku gladju.

srbijanac

pre 16 godina

Kao pomagac optuzenima za ratne zlocine, doticna osoba bi trebalo da bude procesuirana u Srbiji. Umesto toga, on pravi cirkus uz podrsku vlasti. Ali gradjani Srbije su za to glasali..

Zen

pre 16 godina

Ja ovde nigde ne vidim problem. Cista politika. S obzirom da svestena lica (osim kad ne mrse) ionako veci deo godine poste, zasto Jelenko Micovic (a.k.a. Filaret) ne bi spojio lepo i korisno, post malo radikalizovao u simulovani strajk gladju, tim gestom napredovao na crkvenosvetovnoj lestvici, i samopredlozio se Sinodu za novog patrijarha.
Inteligentno.

Srbislav

pre 16 godina

filaret je vec vise puta radio stvari zbog kojih svakako treba da zavrsi u zatvoru.
On spada u grupu ljudi prema kojima ne mogu da imam bilo kakav stav, ni to ne zasluzuju.
Nadam se da ce strajk gladju biti dosledan i da se nece povuci kao njegov dbovksi sabrat vojislav seselj u odsudnom trenutku.

mario

pre 16 godina

Da, ovo je onaj lik sa mitraljezom umesto krsta... verni drugar Voje Seselja, zvona su odjekivala Milesevom kada je vojvoda dolazio da ga poseti... a sad eto ispadose obojica mucenici... jedino ne mogu da shvatim nasu Vladu i njeno ponasanje, pa ovaj covek je bio jedan od najvecih Milosevicevih obozavalaca i uzasavao se demokratskih promena a oni sada trce kod njega i svadjaju se sa Crnogorcima zbog toga, cemu?

bokili

pre 16 godina

Mogao je gospodin Naumov malo da se informise, pa da vidi kome ide u posjetu. Neka uzme poslednje VREME, tu ce pronaci interesantne stvari.

Strasno je sto nasi mediji pisu o tome kako se ugrozava vjera, pravoslavlje, a da niko ne spominje sta se Filaretu (konkretno) stavlja na teret. Dakle, nasa javnost i mediji su jedna obicna, amorfna masa, bez iole gradjanske svijesti.

Petar A

pre 16 godina

Svaka znacajnija i krupnija pojava u drustvu ima osobu koja je personifikuje. Jednostavno, uvijek se nadje neko ko nema dovoljno kontrole i bude ponesen pojavom, ali i napravi par koraka dalje...
Pojava u ovom slucaju jeste uloga srpske Crkve u zivotu Srba u zadnjih 20 godina. Bez mnogo duljenja, katastrofalna, pogubna, komicna, tragicna. Filaret to samo personifikuje...

Boban

pre 16 godina

Hoce li Filaret vec jednom objasniti zasto je Milesevska Eparhija proglasavala zlocince svecima? (http://www.danas.co.yu/20050905/terazije1.html)

Igor

pre 16 godina

Da se razumemo, Srpska pravoslavna crkva, kao i svaka druga religiozna organizacija, je preduzece ciji je cilj da, koristeci religiju, ostvari profit. Svaki postupak koji radi u korist prosirenja religioznog trzista ce biti podrzan, explicitno ili implicitno. Kao i svaki biznis, religiozne organizacije pokusavaju da imaju sto veci uticaj na aktuelnu vlast. Ono sto je generalno zalosno vezano za odnos izmedju drzave i biznisa, jeste da sto je veci biznis, to je veci uticaj na vlast. A religija je veliki biznis.
P.S. Sve ovo nema nikakve veze sa licnom verom, koja je vezana za izbor svakog pojedinca da veruje u ovaj ili onaj oblik postojanja uzvisenog bica.

Dobrosav

pre 16 godina

Jos jedan dokaz da DSS, obzirom da velikom brzinom gubi svoje dosadasnje glasace, na sve nacine pokusava da deo glasaca SRS-a preusmeri na svoju stranu.

prijepoljac

pre 16 godina

Ja sam iz Prijepolja gde je centar Milesevske eparhije. Taj Filaret ima vilu u nasem gradu za ciju je gradnju pregradjena jedna citava ulica. HALO!!! A, i tokom akcije sablja policija je pretresala tu njegovu vikendicu.

joker

pre 16 godina

pa hoce li se pavle vec jednom obznaniti, ako boga zna! cemu sluzi patrijarh, ako ne u ovakvim momentima i situacijama kad se svestenik pripadnik SPC-a ponasa ko terorista i otpadnik koja sedi ispod cadora na granici srbije i crne gore i "strajkuje"gladju! svasta-to moze i ima samo u srbiji!

petar petrovic

pre 16 godina

Gladju strajkuju Filaret, Dragoljub Milanovic i Krstici?! Samo jedan (jedni) od njih sigurno je u pravu i to cini sa debelim razlogom. Ko li je taj (su ti)?

Opus dei Ortodoks

pre 16 godina

Kladim se da mogu da izdrzim duze na hlebu i vodi, ali ja cu da se molim u sebi i da tezim da sve moje mane odstranjujem na hriscanski nacin, svestan svoje gresnosti i moleci se za oprostaj. Ipak mislim da prevelika medijska paznja na zemaljske sluzbenike nije dobar put za vernike, jer svako od nas se zapita ako je ovo covek koji treba da drzi sluzbu, i da me priblizi bogu, mislim da sam u problemu sa verom koju ovakvi sluzbenici propovedaju.Ja sam pravoslavac, vernik ali svako svoj posao, neki u crkvi a neki u sumi ili vec gde se kriju ( to su oni vernici kojima je bliza Staljinova: smrt jednog coveka je tragedija, a smrt miliona je statistika)