Ponedeljak, 20.08.2007.

15:56

Alan Ford kao metafora

Izvor: Piše: Aleksandar Maniæ

Alan Ford kao metafora IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

hope

pre 16 godina

Moj osmogodisnji sin je totalno luda za Alan Fordom....ne retko ga cujem kako se zacenjuje od smeha i kako ponovalja Bob Rokove replike....pa,moram priznati da je to zanimljivije stivo od onog propisanog skolskom lektirom....

Sanja

pre 16 godina

Rodjena sam 74.-e, moj brat 71.-e, i od njega sam kao mala uzimala stripove da vidim cemu se to moj bata smeje tako kako se nicemu drugom ne smeje. E, onda je to i za mene postalo nesto najduhovitije, najvisprenije i ako hocete, dubokoumnije sto se od stripova moglo procitati. A, volela sam i Martija Misteriju, Konana, Srebrnog letaca....zao mi je sto klinci ne shvataju draz toga, ali ne zato sto bih nesto da im namecem nego zato sto ono sto oni danas igraju ili citaju nema nekog smisla, nema duha, nema drazi. Ali, oni toga barem nisu svesni, ako postoji dobra strana svega...

Pozdrav od mene!

igor

pre 16 godina

Na sve komentare dodao bi samo to da u odnosu na elitisticke skole stripa (New York, Paris...) Alan Ford je imao socijalnu, ljudsku karakteristiku koja je izmicala vrhu strip scene u to vreme koja je bila usmerena na fantasticno i artisticko, sto mu je kasnije i spocitavno, i zbog cega u ostalom van Italije i SFRJ-a nije imao zapazeniju prodju. Vreme obicih/domisljatih/antiheroja je doslo 15 godina kasnije (Bunker je vec bio na umoru, bledi pousaji Maxa-a sa novim zanrom su se izjalovili), tako da je jedan od najboljih svedenih noar stripova ostao samo u srcima poklonika sa ovih uskih prostora dok su, artisticki srodni autori sa vec isprobanim osloncem na urbno fantasticno poput Henrija Milera (ciji su crtez i kadriranje po mom skromnom misljenu iza tehnike AF-a) stekli kultni status u svetu... Steta, bez pretenzije da se bavim tehnikom (mada mi je bliska po vokaciji)AF je imao sarm poruke i sustine price, koja je kasnije zazivela i uticala na vrstu hibrida koji su se pojavili potom (Dylan Dog), pa sve do danasnjih dana kako od komike (Kalvin i Hobs) do revolucije meta/detektivskog stripa (Bleksad, Inkal).

docent

pre 16 godina

Jedna od osnovnih vrednosti stripa je i to sto glavni junak, uprkos tome sto je neprestano okruzen moralnom kaljugom i bedom, uporno i nepokolebljivo ostaje na strani pravde iako svestan da ga to nece odvesti iz miljea svojih odrpanih prijatelja. To jeste svojevrsni "strip noir" ali sa osobenoscu: glavni lik nije antiheroj, naprotiv; nijedan junak nikada nije skupio u sebi toliko ljudskih vrlina kao Alan Ford.
PS. u vreme najveceg uspeha stripa pricalo se da je u USA zabranjivan upravo zbog zestoke kritike kapitalistickog drustva. Da li je to tacno?

janko_nis

pre 16 godina

znam da kasnim sa komentarom, ali evo i malo AF humora:
najpre natpisi na majici
Grunfa:
"Nikad stati,
Osim kad se mora"

"Bolje nečastan uzmak
Nego častan poraz"

cuvena:
"Tko leti, vrijedi
Tko vrijedi, leti
Tko ne leti, ne vrijedi"

"Naoružajte se i bježite"
----------------------------

"Njih je dvojica, a mi smo sami!" -- Bob Rock

"Bolje živjeti sto godina kao milijunaš, nego sedam dana u bijedi!"

"Nijemi 10c
Gluhi 10c
Gluhonijemi 20c" -- na ulazu u cirkus

neke od knjiga kojima se opusta Broj 1:
- "Kako prevariti porezne organe"
- "Kako se riješiti žene i zašto"
- "Kako ukloniti dokaze"
- "Vruće priče"
- "Bombe i eksplozivi za sve namjene"
- "Kako zgrabiti i pobjeći"

"Prestanite mi davati milostinju jer sam mrtav." -- iznad smrznutog prosjaka

"Nemojte me ljubiti!" -- majica Broja 1

"Tri u redu: juha
Četiri u redu: juha s rezancima
Pet u redu: rezanci s jednom rajčicom
Tombola: dvostruka porcija rezanaca s rajčicom i po" -- premije gastronomske tombole u hotelu

"Zatvoreno zbog smrdi." ('d' precrtano, napisano 't') -- na ulazu u cvećarnicu

igop

pre 16 godina

puf-pant...
tesko je objasniti sta je tako carobno bilo i jos jeste u tom jednostavnom stripu... mozda nije ni potrebno objasnjavati... znam samo da sam kupio prvi ford sa ca. 10 godina i da ga je odmah posle mene procitao i moj cale... i dan danas, 20-tak godina kasnije, skoro svako vece cale zaspe sa jednim od pohabanih brojeva u rukama... ja procitam poneki kad god uhvatim vremena i svadjam se se sa caletom oko pocepanih naslovnih...
e, a jel' ima neko ko bi "da se menja"? meni fale neki brojevi pa bi blo lepo jednom upotpuniti kolekciju...

r2d2

pre 16 godina

Fenomenalan strip - trosio sam poslednje pare koje su mi matorci davali za uzinu da bih na platou kupio originalne brojeve koji su mi nedostajali (cela kolekcija se i danas ljubomorno cuva ;-). Neminovno je imao veliku ulogu u mom odrastanju. Cini mi se da su originalne svescice negde do broja 72.

p.s ako kanis pobijediti ne smijes izgubiti

Raviolla & Secchi

pre 16 godina

Hrvati su pre par godina ponovo krenuli da izdaju Alana Forda. Format je ostao isti kao i brixijev prevod, samo sto ovaj put izdaju sve epizode (u ex Yu je par epizoda bilo cenzurisano). Mogu se naci u par knjizara koje su se specijalizovale za stripove.

Boris Cvitanovic

pre 16 godina

Najbolji strip u bivsoj Jugi. Kao i vecina rado sam citao avanture TNT-Grupe. Nazalost danasnja kvaliteta teksta i crteza je ocajna. Rado bih da znam gdje se jos mogu nabaviti dobri stari primjerci.

Grunf

pre 16 godina

Vrednost Alan Forda je u tome sto ga mozete citati svako od 7 do 77+ godina. Svako nadje nesto interesantno i razumljivo za svoj uzrast. Svaki put kad ga citam, svaki put nadjem neki novi detalj ili povezem pricu sa nekim istorijskim cinom ili licnoscu. Prvi put sam ga citao sa 7 godina, a povremeno ga se prihvatim i evo posle 40-te i svako ponovno citanje je novo otkrovenje! Jeste da je skola crtanja minimalisticka, ali i to je deo kvaliteta. Sa druge strane, verovatno je komercijalno neisplativ vecim stranim izdavacima - citaoci kupe 100 brojeva, pa ih citaju ponovo sve dok se papir be raspadne - takve musterije malo koja izdavacka kuca zeli. A kao sto je vec neko napomenua, bez talentovanog i predanog prevodioca kao sto je bio Nenad Brixi, verovatno i ne moze postici neki uspeh na drugim jezickim podnebljima.

bob rock

pre 16 godina

trile, vazna je sadrzina a ne forma! tajna je u detaljima a i u tome koliko su povezani sa nekim klasicnim umetnicima. npr. neki od crteza vuku direkne korene iz radova direra i brojgela. ja ni kao dete a ni kasnije nisam nasao nista privlacno u nijednom drugom stripu (domacem ili stranom) osim u alan fordu, (naravno, osim u mirku i slavku, pre nego sto sam dorastao za alan ford).

Trile

pre 16 godina

Evo vam odgovor. Alan Ford nije uspeo nigde van Italije i SFRJ zato što po standardima zapadnih strip škola on ne zadovoljava većinu kriterijuma:
- radjen je u crno-beloj tehnici zbog nedostatka sredstava a ne iz umetničkih (i drugih) razloga.
- crte lica većine likova su iste, tj. crtač je imao jedinstven kalup koji nije menjao dekadama.
- mali format, kako autor ovog 'review'a nije standard u svetu, kao ni brzina/učestalost izdavanja.
- i konačno glavni faktor je patetično kadriranje. Uprošćeno, kvadrati ili okviri se u stripu smatraju kadrom, istim onim kao i u filmu. Kao što je za film bitna kamera, za strip se koristi isti kriterijum, a Alan Ford je u tom kontekstu abnormalno dosadan - 2 pravougaonika po strani, lica likova uvek iz istih uglova itd.

Nakon svega da kažem da je Alan Ford moj omiljeni strip iz detinjstva, gotovo da imam celu kolekciju. Razloge koje sam naveo nisam ni sam bio svestan dok nisam dosta kasnije otkrio druge autore i škole. Očigledno da specifičan humor nije bio dovoljan zapadnjacima da ga štampaju :(((((

Smiksica

pre 16 godina

Alan Ford je zaista super strip. Steta sto klincima danas to nije interasantno. Bas sam skoro planirala sa slozim kolekciju mog brata sveze snesenu sa tavana :)

Djordje

pre 16 godina

Nenad Brixy (prevodilac) je najzasluzniji za uspeh. I naravno :
"Tko leti - vrijedi
tko ne leti - ne vrijedi
tko ne vrijedi - ne leti" ...

Djokica

pre 16 godina

E, pa stvarno kad čovek pogleda jedino mi i provincijski delovi Italije imamo taj klošarski vaćaroški mentalitet kao u članova grupe TNT,(bar kolko može da se zaključi iz filmova i drugih medija).
Zamisljam nekog Francuza kome je ideal neki šarmantni Edmon Dantes u čipkanoj košulji koji trči preko krovova i usput prolazi kroz spavaće sobe mladih djeva, kako čita "Alan ford"-a i ništa mu nije jasno. A sećam se sebe sa nekih 7-8 godina kako čitam prvi broj-"grupa TNT" i kako sam oduševljen što Alan ima agenciju u nekom golubarniku i kako se kači na tuđe telefonske žice... strava hoću i ja tako :)

Filip

pre 16 godina

Najbolji strip svih vremena!!!
A toliko je uspesan u EX-YU i zbog odlicnog prevoda i adaptacije. Naravno i sam humor odgovara nama , naprimer u USA i GB nikada nije uspeo.

Drasko

pre 16 godina

Raplike su ono sto je Alana Forda do danas odrzalo aktuelnim. Cuvena "cena - prava sitnica", je vec dio standarne filmske i uopste javne terminologije, mada ja licno imam afinitet prema onoj bobrokovskoj: "Bolje zivjeti sto godina kao milijunas, nego 7 dana u bijedi":9
Inace se slazem da su prvih stotinak brojeva antologija, i da su veoma dobri i ostali sa Hrvatskim prevodom.
Jedan od rijetkih angazovanih stripova, kroz formu satire, kakvih ni prije ni poslije nije bilo i nece biti.

Jovan Preacher

pre 16 godina

Alan Ford je najbolji strip koji je ikada izlazio na prostorima bivse Juge, a bilo ih je mnogo dobrih. Pojedine izraze na ovom iskrivljenom hrvatskom dan danas jos koristim, npr. "fucka mi se". Ovo sto se radi poslednjih desetak godina sa tim legendarnim stripom, otkup licence, los crtez i jos jadniji sadrzaj, gotovo je ravno krivokletstvu. Sacuvao sam, na zalost samo neke svescice za sina jednog dana, ali srecom, imam sve narezane stare epizode na CD-u pa nek cita ako ga zanima izmedju dve video igrice.

dejan brfc

pre 16 godina

Alan Ford je rođen baš kad i ja - maja 1969. Kada god pomislim na strip, odmah mi je prva misao upravo to neponovljivo iskustvo trčanja na kiosk po novi broj. Teško je izabrati naj epizodu...možda "Idila"?

Josif Milenkovic

pre 16 godina

Drago mi je što se neko konačno setio da napiše nešto o Alan Fordu. Autor je mogao da pomene i njegove tvorce - tandem Max i Magnus, ali vidim da je više obradjivao sociološku stranu stripa. Kako god, ja volim taj strip zato što su likovi odlični, radnja uvrnuta a humor vrhunski. Makar je tako u prvih stotinak brojeva. I sa hrvatskim prijevodom, naravski :)

dejan brfc

pre 16 godina

Alan Ford je rođen baš kad i ja - maja 1969. Kada god pomislim na strip, odmah mi je prva misao upravo to neponovljivo iskustvo trčanja na kiosk po novi broj. Teško je izabrati naj epizodu...možda "Idila"?

Djokica

pre 16 godina

E, pa stvarno kad čovek pogleda jedino mi i provincijski delovi Italije imamo taj klošarski vaćaroški mentalitet kao u članova grupe TNT,(bar kolko može da se zaključi iz filmova i drugih medija).
Zamisljam nekog Francuza kome je ideal neki šarmantni Edmon Dantes u čipkanoj košulji koji trči preko krovova i usput prolazi kroz spavaće sobe mladih djeva, kako čita "Alan ford"-a i ništa mu nije jasno. A sećam se sebe sa nekih 7-8 godina kako čitam prvi broj-"grupa TNT" i kako sam oduševljen što Alan ima agenciju u nekom golubarniku i kako se kači na tuđe telefonske žice... strava hoću i ja tako :)

Josif Milenkovic

pre 16 godina

Drago mi je što se neko konačno setio da napiše nešto o Alan Fordu. Autor je mogao da pomene i njegove tvorce - tandem Max i Magnus, ali vidim da je više obradjivao sociološku stranu stripa. Kako god, ja volim taj strip zato što su likovi odlični, radnja uvrnuta a humor vrhunski. Makar je tako u prvih stotinak brojeva. I sa hrvatskim prijevodom, naravski :)

Jovan Preacher

pre 16 godina

Alan Ford je najbolji strip koji je ikada izlazio na prostorima bivse Juge, a bilo ih je mnogo dobrih. Pojedine izraze na ovom iskrivljenom hrvatskom dan danas jos koristim, npr. "fucka mi se". Ovo sto se radi poslednjih desetak godina sa tim legendarnim stripom, otkup licence, los crtez i jos jadniji sadrzaj, gotovo je ravno krivokletstvu. Sacuvao sam, na zalost samo neke svescice za sina jednog dana, ali srecom, imam sve narezane stare epizode na CD-u pa nek cita ako ga zanima izmedju dve video igrice.

Drasko

pre 16 godina

Raplike su ono sto je Alana Forda do danas odrzalo aktuelnim. Cuvena "cena - prava sitnica", je vec dio standarne filmske i uopste javne terminologije, mada ja licno imam afinitet prema onoj bobrokovskoj: "Bolje zivjeti sto godina kao milijunas, nego 7 dana u bijedi":9
Inace se slazem da su prvih stotinak brojeva antologija, i da su veoma dobri i ostali sa Hrvatskim prevodom.
Jedan od rijetkih angazovanih stripova, kroz formu satire, kakvih ni prije ni poslije nije bilo i nece biti.

Trile

pre 16 godina

Evo vam odgovor. Alan Ford nije uspeo nigde van Italije i SFRJ zato što po standardima zapadnih strip škola on ne zadovoljava većinu kriterijuma:
- radjen je u crno-beloj tehnici zbog nedostatka sredstava a ne iz umetničkih (i drugih) razloga.
- crte lica većine likova su iste, tj. crtač je imao jedinstven kalup koji nije menjao dekadama.
- mali format, kako autor ovog 'review'a nije standard u svetu, kao ni brzina/učestalost izdavanja.
- i konačno glavni faktor je patetično kadriranje. Uprošćeno, kvadrati ili okviri se u stripu smatraju kadrom, istim onim kao i u filmu. Kao što je za film bitna kamera, za strip se koristi isti kriterijum, a Alan Ford je u tom kontekstu abnormalno dosadan - 2 pravougaonika po strani, lica likova uvek iz istih uglova itd.

Nakon svega da kažem da je Alan Ford moj omiljeni strip iz detinjstva, gotovo da imam celu kolekciju. Razloge koje sam naveo nisam ni sam bio svestan dok nisam dosta kasnije otkrio druge autore i škole. Očigledno da specifičan humor nije bio dovoljan zapadnjacima da ga štampaju :(((((

Djordje

pre 16 godina

Nenad Brixy (prevodilac) je najzasluzniji za uspeh. I naravno :
"Tko leti - vrijedi
tko ne leti - ne vrijedi
tko ne vrijedi - ne leti" ...

janko_nis

pre 16 godina

znam da kasnim sa komentarom, ali evo i malo AF humora:
najpre natpisi na majici
Grunfa:
"Nikad stati,
Osim kad se mora"

"Bolje nečastan uzmak
Nego častan poraz"

cuvena:
"Tko leti, vrijedi
Tko vrijedi, leti
Tko ne leti, ne vrijedi"

"Naoružajte se i bježite"
----------------------------

"Njih je dvojica, a mi smo sami!" -- Bob Rock

"Bolje živjeti sto godina kao milijunaš, nego sedam dana u bijedi!"

"Nijemi 10c
Gluhi 10c
Gluhonijemi 20c" -- na ulazu u cirkus

neke od knjiga kojima se opusta Broj 1:
- "Kako prevariti porezne organe"
- "Kako se riješiti žene i zašto"
- "Kako ukloniti dokaze"
- "Vruće priče"
- "Bombe i eksplozivi za sve namjene"
- "Kako zgrabiti i pobjeći"

"Prestanite mi davati milostinju jer sam mrtav." -- iznad smrznutog prosjaka

"Nemojte me ljubiti!" -- majica Broja 1

"Tri u redu: juha
Četiri u redu: juha s rezancima
Pet u redu: rezanci s jednom rajčicom
Tombola: dvostruka porcija rezanaca s rajčicom i po" -- premije gastronomske tombole u hotelu

"Zatvoreno zbog smrdi." ('d' precrtano, napisano 't') -- na ulazu u cvećarnicu

Filip

pre 16 godina

Najbolji strip svih vremena!!!
A toliko je uspesan u EX-YU i zbog odlicnog prevoda i adaptacije. Naravno i sam humor odgovara nama , naprimer u USA i GB nikada nije uspeo.

Grunf

pre 16 godina

Vrednost Alan Forda je u tome sto ga mozete citati svako od 7 do 77+ godina. Svako nadje nesto interesantno i razumljivo za svoj uzrast. Svaki put kad ga citam, svaki put nadjem neki novi detalj ili povezem pricu sa nekim istorijskim cinom ili licnoscu. Prvi put sam ga citao sa 7 godina, a povremeno ga se prihvatim i evo posle 40-te i svako ponovno citanje je novo otkrovenje! Jeste da je skola crtanja minimalisticka, ali i to je deo kvaliteta. Sa druge strane, verovatno je komercijalno neisplativ vecim stranim izdavacima - citaoci kupe 100 brojeva, pa ih citaju ponovo sve dok se papir be raspadne - takve musterije malo koja izdavacka kuca zeli. A kao sto je vec neko napomenua, bez talentovanog i predanog prevodioca kao sto je bio Nenad Brixi, verovatno i ne moze postici neki uspeh na drugim jezickim podnebljima.

docent

pre 16 godina

Jedna od osnovnih vrednosti stripa je i to sto glavni junak, uprkos tome sto je neprestano okruzen moralnom kaljugom i bedom, uporno i nepokolebljivo ostaje na strani pravde iako svestan da ga to nece odvesti iz miljea svojih odrpanih prijatelja. To jeste svojevrsni "strip noir" ali sa osobenoscu: glavni lik nije antiheroj, naprotiv; nijedan junak nikada nije skupio u sebi toliko ljudskih vrlina kao Alan Ford.
PS. u vreme najveceg uspeha stripa pricalo se da je u USA zabranjivan upravo zbog zestoke kritike kapitalistickog drustva. Da li je to tacno?

Sanja

pre 16 godina

Rodjena sam 74.-e, moj brat 71.-e, i od njega sam kao mala uzimala stripove da vidim cemu se to moj bata smeje tako kako se nicemu drugom ne smeje. E, onda je to i za mene postalo nesto najduhovitije, najvisprenije i ako hocete, dubokoumnije sto se od stripova moglo procitati. A, volela sam i Martija Misteriju, Konana, Srebrnog letaca....zao mi je sto klinci ne shvataju draz toga, ali ne zato sto bih nesto da im namecem nego zato sto ono sto oni danas igraju ili citaju nema nekog smisla, nema duha, nema drazi. Ali, oni toga barem nisu svesni, ako postoji dobra strana svega...

Pozdrav od mene!

r2d2

pre 16 godina

Fenomenalan strip - trosio sam poslednje pare koje su mi matorci davali za uzinu da bih na platou kupio originalne brojeve koji su mi nedostajali (cela kolekcija se i danas ljubomorno cuva ;-). Neminovno je imao veliku ulogu u mom odrastanju. Cini mi se da su originalne svescice negde do broja 72.

p.s ako kanis pobijediti ne smijes izgubiti

bob rock

pre 16 godina

trile, vazna je sadrzina a ne forma! tajna je u detaljima a i u tome koliko su povezani sa nekim klasicnim umetnicima. npr. neki od crteza vuku direkne korene iz radova direra i brojgela. ja ni kao dete a ni kasnije nisam nasao nista privlacno u nijednom drugom stripu (domacem ili stranom) osim u alan fordu, (naravno, osim u mirku i slavku, pre nego sto sam dorastao za alan ford).

Raviolla & Secchi

pre 16 godina

Hrvati su pre par godina ponovo krenuli da izdaju Alana Forda. Format je ostao isti kao i brixijev prevod, samo sto ovaj put izdaju sve epizode (u ex Yu je par epizoda bilo cenzurisano). Mogu se naci u par knjizara koje su se specijalizovale za stripove.

igop

pre 16 godina

puf-pant...
tesko je objasniti sta je tako carobno bilo i jos jeste u tom jednostavnom stripu... mozda nije ni potrebno objasnjavati... znam samo da sam kupio prvi ford sa ca. 10 godina i da ga je odmah posle mene procitao i moj cale... i dan danas, 20-tak godina kasnije, skoro svako vece cale zaspe sa jednim od pohabanih brojeva u rukama... ja procitam poneki kad god uhvatim vremena i svadjam se se sa caletom oko pocepanih naslovnih...
e, a jel' ima neko ko bi "da se menja"? meni fale neki brojevi pa bi blo lepo jednom upotpuniti kolekciju...

hope

pre 16 godina

Moj osmogodisnji sin je totalno luda za Alan Fordom....ne retko ga cujem kako se zacenjuje od smeha i kako ponovalja Bob Rokove replike....pa,moram priznati da je to zanimljivije stivo od onog propisanog skolskom lektirom....

Smiksica

pre 16 godina

Alan Ford je zaista super strip. Steta sto klincima danas to nije interasantno. Bas sam skoro planirala sa slozim kolekciju mog brata sveze snesenu sa tavana :)

Boris Cvitanovic

pre 16 godina

Najbolji strip u bivsoj Jugi. Kao i vecina rado sam citao avanture TNT-Grupe. Nazalost danasnja kvaliteta teksta i crteza je ocajna. Rado bih da znam gdje se jos mogu nabaviti dobri stari primjerci.

igor

pre 16 godina

Na sve komentare dodao bi samo to da u odnosu na elitisticke skole stripa (New York, Paris...) Alan Ford je imao socijalnu, ljudsku karakteristiku koja je izmicala vrhu strip scene u to vreme koja je bila usmerena na fantasticno i artisticko, sto mu je kasnije i spocitavno, i zbog cega u ostalom van Italije i SFRJ-a nije imao zapazeniju prodju. Vreme obicih/domisljatih/antiheroja je doslo 15 godina kasnije (Bunker je vec bio na umoru, bledi pousaji Maxa-a sa novim zanrom su se izjalovili), tako da je jedan od najboljih svedenih noar stripova ostao samo u srcima poklonika sa ovih uskih prostora dok su, artisticki srodni autori sa vec isprobanim osloncem na urbno fantasticno poput Henrija Milera (ciji su crtez i kadriranje po mom skromnom misljenu iza tehnike AF-a) stekli kultni status u svetu... Steta, bez pretenzije da se bavim tehnikom (mada mi je bliska po vokaciji)AF je imao sarm poruke i sustine price, koja je kasnije zazivela i uticala na vrstu hibrida koji su se pojavili potom (Dylan Dog), pa sve do danasnjih dana kako od komike (Kalvin i Hobs) do revolucije meta/detektivskog stripa (Bleksad, Inkal).

Jovan Preacher

pre 16 godina

Alan Ford je najbolji strip koji je ikada izlazio na prostorima bivse Juge, a bilo ih je mnogo dobrih. Pojedine izraze na ovom iskrivljenom hrvatskom dan danas jos koristim, npr. "fucka mi se". Ovo sto se radi poslednjih desetak godina sa tim legendarnim stripom, otkup licence, los crtez i jos jadniji sadrzaj, gotovo je ravno krivokletstvu. Sacuvao sam, na zalost samo neke svescice za sina jednog dana, ali srecom, imam sve narezane stare epizode na CD-u pa nek cita ako ga zanima izmedju dve video igrice.

Josif Milenkovic

pre 16 godina

Drago mi je što se neko konačno setio da napiše nešto o Alan Fordu. Autor je mogao da pomene i njegove tvorce - tandem Max i Magnus, ali vidim da je više obradjivao sociološku stranu stripa. Kako god, ja volim taj strip zato što su likovi odlični, radnja uvrnuta a humor vrhunski. Makar je tako u prvih stotinak brojeva. I sa hrvatskim prijevodom, naravski :)

Drasko

pre 16 godina

Raplike su ono sto je Alana Forda do danas odrzalo aktuelnim. Cuvena "cena - prava sitnica", je vec dio standarne filmske i uopste javne terminologije, mada ja licno imam afinitet prema onoj bobrokovskoj: "Bolje zivjeti sto godina kao milijunas, nego 7 dana u bijedi":9
Inace se slazem da su prvih stotinak brojeva antologija, i da su veoma dobri i ostali sa Hrvatskim prevodom.
Jedan od rijetkih angazovanih stripova, kroz formu satire, kakvih ni prije ni poslije nije bilo i nece biti.

dejan brfc

pre 16 godina

Alan Ford je rođen baš kad i ja - maja 1969. Kada god pomislim na strip, odmah mi je prva misao upravo to neponovljivo iskustvo trčanja na kiosk po novi broj. Teško je izabrati naj epizodu...možda "Idila"?

Djokica

pre 16 godina

E, pa stvarno kad čovek pogleda jedino mi i provincijski delovi Italije imamo taj klošarski vaćaroški mentalitet kao u članova grupe TNT,(bar kolko može da se zaključi iz filmova i drugih medija).
Zamisljam nekog Francuza kome je ideal neki šarmantni Edmon Dantes u čipkanoj košulji koji trči preko krovova i usput prolazi kroz spavaće sobe mladih djeva, kako čita "Alan ford"-a i ništa mu nije jasno. A sećam se sebe sa nekih 7-8 godina kako čitam prvi broj-"grupa TNT" i kako sam oduševljen što Alan ima agenciju u nekom golubarniku i kako se kači na tuđe telefonske žice... strava hoću i ja tako :)

Trile

pre 16 godina

Evo vam odgovor. Alan Ford nije uspeo nigde van Italije i SFRJ zato što po standardima zapadnih strip škola on ne zadovoljava većinu kriterijuma:
- radjen je u crno-beloj tehnici zbog nedostatka sredstava a ne iz umetničkih (i drugih) razloga.
- crte lica većine likova su iste, tj. crtač je imao jedinstven kalup koji nije menjao dekadama.
- mali format, kako autor ovog 'review'a nije standard u svetu, kao ni brzina/učestalost izdavanja.
- i konačno glavni faktor je patetično kadriranje. Uprošćeno, kvadrati ili okviri se u stripu smatraju kadrom, istim onim kao i u filmu. Kao što je za film bitna kamera, za strip se koristi isti kriterijum, a Alan Ford je u tom kontekstu abnormalno dosadan - 2 pravougaonika po strani, lica likova uvek iz istih uglova itd.

Nakon svega da kažem da je Alan Ford moj omiljeni strip iz detinjstva, gotovo da imam celu kolekciju. Razloge koje sam naveo nisam ni sam bio svestan dok nisam dosta kasnije otkrio druge autore i škole. Očigledno da specifičan humor nije bio dovoljan zapadnjacima da ga štampaju :(((((

Djordje

pre 16 godina

Nenad Brixy (prevodilac) je najzasluzniji za uspeh. I naravno :
"Tko leti - vrijedi
tko ne leti - ne vrijedi
tko ne vrijedi - ne leti" ...

Filip

pre 16 godina

Najbolji strip svih vremena!!!
A toliko je uspesan u EX-YU i zbog odlicnog prevoda i adaptacije. Naravno i sam humor odgovara nama , naprimer u USA i GB nikada nije uspeo.

Smiksica

pre 16 godina

Alan Ford je zaista super strip. Steta sto klincima danas to nije interasantno. Bas sam skoro planirala sa slozim kolekciju mog brata sveze snesenu sa tavana :)

bob rock

pre 16 godina

trile, vazna je sadrzina a ne forma! tajna je u detaljima a i u tome koliko su povezani sa nekim klasicnim umetnicima. npr. neki od crteza vuku direkne korene iz radova direra i brojgela. ja ni kao dete a ni kasnije nisam nasao nista privlacno u nijednom drugom stripu (domacem ili stranom) osim u alan fordu, (naravno, osim u mirku i slavku, pre nego sto sam dorastao za alan ford).

Grunf

pre 16 godina

Vrednost Alan Forda je u tome sto ga mozete citati svako od 7 do 77+ godina. Svako nadje nesto interesantno i razumljivo za svoj uzrast. Svaki put kad ga citam, svaki put nadjem neki novi detalj ili povezem pricu sa nekim istorijskim cinom ili licnoscu. Prvi put sam ga citao sa 7 godina, a povremeno ga se prihvatim i evo posle 40-te i svako ponovno citanje je novo otkrovenje! Jeste da je skola crtanja minimalisticka, ali i to je deo kvaliteta. Sa druge strane, verovatno je komercijalno neisplativ vecim stranim izdavacima - citaoci kupe 100 brojeva, pa ih citaju ponovo sve dok se papir be raspadne - takve musterije malo koja izdavacka kuca zeli. A kao sto je vec neko napomenua, bez talentovanog i predanog prevodioca kao sto je bio Nenad Brixi, verovatno i ne moze postici neki uspeh na drugim jezickim podnebljima.

Boris Cvitanovic

pre 16 godina

Najbolji strip u bivsoj Jugi. Kao i vecina rado sam citao avanture TNT-Grupe. Nazalost danasnja kvaliteta teksta i crteza je ocajna. Rado bih da znam gdje se jos mogu nabaviti dobri stari primjerci.

Raviolla & Secchi

pre 16 godina

Hrvati su pre par godina ponovo krenuli da izdaju Alana Forda. Format je ostao isti kao i brixijev prevod, samo sto ovaj put izdaju sve epizode (u ex Yu je par epizoda bilo cenzurisano). Mogu se naci u par knjizara koje su se specijalizovale za stripove.

r2d2

pre 16 godina

Fenomenalan strip - trosio sam poslednje pare koje su mi matorci davali za uzinu da bih na platou kupio originalne brojeve koji su mi nedostajali (cela kolekcija se i danas ljubomorno cuva ;-). Neminovno je imao veliku ulogu u mom odrastanju. Cini mi se da su originalne svescice negde do broja 72.

p.s ako kanis pobijediti ne smijes izgubiti

igop

pre 16 godina

puf-pant...
tesko je objasniti sta je tako carobno bilo i jos jeste u tom jednostavnom stripu... mozda nije ni potrebno objasnjavati... znam samo da sam kupio prvi ford sa ca. 10 godina i da ga je odmah posle mene procitao i moj cale... i dan danas, 20-tak godina kasnije, skoro svako vece cale zaspe sa jednim od pohabanih brojeva u rukama... ja procitam poneki kad god uhvatim vremena i svadjam se se sa caletom oko pocepanih naslovnih...
e, a jel' ima neko ko bi "da se menja"? meni fale neki brojevi pa bi blo lepo jednom upotpuniti kolekciju...

janko_nis

pre 16 godina

znam da kasnim sa komentarom, ali evo i malo AF humora:
najpre natpisi na majici
Grunfa:
"Nikad stati,
Osim kad se mora"

"Bolje nečastan uzmak
Nego častan poraz"

cuvena:
"Tko leti, vrijedi
Tko vrijedi, leti
Tko ne leti, ne vrijedi"

"Naoružajte se i bježite"
----------------------------

"Njih je dvojica, a mi smo sami!" -- Bob Rock

"Bolje živjeti sto godina kao milijunaš, nego sedam dana u bijedi!"

"Nijemi 10c
Gluhi 10c
Gluhonijemi 20c" -- na ulazu u cirkus

neke od knjiga kojima se opusta Broj 1:
- "Kako prevariti porezne organe"
- "Kako se riješiti žene i zašto"
- "Kako ukloniti dokaze"
- "Vruće priče"
- "Bombe i eksplozivi za sve namjene"
- "Kako zgrabiti i pobjeći"

"Prestanite mi davati milostinju jer sam mrtav." -- iznad smrznutog prosjaka

"Nemojte me ljubiti!" -- majica Broja 1

"Tri u redu: juha
Četiri u redu: juha s rezancima
Pet u redu: rezanci s jednom rajčicom
Tombola: dvostruka porcija rezanaca s rajčicom i po" -- premije gastronomske tombole u hotelu

"Zatvoreno zbog smrdi." ('d' precrtano, napisano 't') -- na ulazu u cvećarnicu

docent

pre 16 godina

Jedna od osnovnih vrednosti stripa je i to sto glavni junak, uprkos tome sto je neprestano okruzen moralnom kaljugom i bedom, uporno i nepokolebljivo ostaje na strani pravde iako svestan da ga to nece odvesti iz miljea svojih odrpanih prijatelja. To jeste svojevrsni "strip noir" ali sa osobenoscu: glavni lik nije antiheroj, naprotiv; nijedan junak nikada nije skupio u sebi toliko ljudskih vrlina kao Alan Ford.
PS. u vreme najveceg uspeha stripa pricalo se da je u USA zabranjivan upravo zbog zestoke kritike kapitalistickog drustva. Da li je to tacno?

igor

pre 16 godina

Na sve komentare dodao bi samo to da u odnosu na elitisticke skole stripa (New York, Paris...) Alan Ford je imao socijalnu, ljudsku karakteristiku koja je izmicala vrhu strip scene u to vreme koja je bila usmerena na fantasticno i artisticko, sto mu je kasnije i spocitavno, i zbog cega u ostalom van Italije i SFRJ-a nije imao zapazeniju prodju. Vreme obicih/domisljatih/antiheroja je doslo 15 godina kasnije (Bunker je vec bio na umoru, bledi pousaji Maxa-a sa novim zanrom su se izjalovili), tako da je jedan od najboljih svedenih noar stripova ostao samo u srcima poklonika sa ovih uskih prostora dok su, artisticki srodni autori sa vec isprobanim osloncem na urbno fantasticno poput Henrija Milera (ciji su crtez i kadriranje po mom skromnom misljenu iza tehnike AF-a) stekli kultni status u svetu... Steta, bez pretenzije da se bavim tehnikom (mada mi je bliska po vokaciji)AF je imao sarm poruke i sustine price, koja je kasnije zazivela i uticala na vrstu hibrida koji su se pojavili potom (Dylan Dog), pa sve do danasnjih dana kako od komike (Kalvin i Hobs) do revolucije meta/detektivskog stripa (Bleksad, Inkal).

Sanja

pre 16 godina

Rodjena sam 74.-e, moj brat 71.-e, i od njega sam kao mala uzimala stripove da vidim cemu se to moj bata smeje tako kako se nicemu drugom ne smeje. E, onda je to i za mene postalo nesto najduhovitije, najvisprenije i ako hocete, dubokoumnije sto se od stripova moglo procitati. A, volela sam i Martija Misteriju, Konana, Srebrnog letaca....zao mi je sto klinci ne shvataju draz toga, ali ne zato sto bih nesto da im namecem nego zato sto ono sto oni danas igraju ili citaju nema nekog smisla, nema duha, nema drazi. Ali, oni toga barem nisu svesni, ako postoji dobra strana svega...

Pozdrav od mene!

hope

pre 16 godina

Moj osmogodisnji sin je totalno luda za Alan Fordom....ne retko ga cujem kako se zacenjuje od smeha i kako ponovalja Bob Rokove replike....pa,moram priznati da je to zanimljivije stivo od onog propisanog skolskom lektirom....