Ponedeljak, 13.08.2007.

07:29

Da li će se podela naći na stolu?

Posle posete međunarodne trojke Prištini, na Kosovu je manje entuzijazma da će se brzo doći do nezavisnosti.

Izvor: B92

Da li æe se podela naæi na stolu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Libertarian

pre 16 godina

Podela se sve vise pominje, razum dakle prevladava na svim stranama. Jos samo da to bude sto cistije, da jednom za svagda prestanu glozenja i prepucavanja. Dakle, kontinualne i kompaktne teritorije, i etnicki razvod dva naroda koji ocigledno ne mogu zajedno.

Roger

pre 16 godina

Ne znam sta je politika nase vlade(mislim krajnja),ali i laiku je jasno da je podela za Srbiju najbolje resenje.Mozemo mi da se busamo u prsa koliko hocemo,ali albanaca je na Kosovu 90%.U slucaju da ostanu u sastavu Srbije,oni ce se mnoziti jos vishe,bice im tesno i ovo sadasnje Kosovo tako da ce morati preko presevske doline da se shire jos vise u nutar Srbije.Zato politicari urazumite se,uzmite severni deo Kosova i Metohije dok postoje realni izgledi,a onda udariti granicu prko koje ce samo moci da se prijateljski ulazi u Srbiju.

RADOVAN_4

pre 16 godina

Ako Srbija pristane na podelu Kosova(u sta sumnjam),i ona se desi,RS ce traziti podelu BiH.Samo da ne prodjemo kao 1918 kada je Pasic preterao u svojim kombinacijama,kada smo dobili Jugoslaviju umesto jake Srbije sa izlazom na more(sto nam je i onomad nudjeno )

stratus

pre 16 godina

Ma ljudi, Kosovo je u Srbiji! Ako neko tvrdi drugacije neka kaze na koji se medjunarodni dokument pri tome poziva. Nema takvog dokumenta! I ne samo sto je Kosovo u Srbiji, vec ce tu i ostati! Zivi bili, pa videli!!!

Sale

pre 16 godina

Ja sam Srbin i pricajuci sa mojim prijateljima Albancima iz Albanije oni i nisu tako odusevljeni idejom da ce Kosovo biti nezavisno, a ne posebno idejom da se pripoji Albaniji, jer oni misle da ce ih unazaditi, destabilizovati i usporiti ka Evropi, tako da ovi gore predlozi da se Kosovo pripoji Albaniji ... nisam bas siguran da ce da upale.
Podela mozda i jeste najbolje i najvise fer resenje za obe strane... Mozda je najbolje kao u BiH podeliti na dva entiteta, pa citavo Kosovo u konfederaciju sa Srbijom i zajedno u Evropu. Mislim da bi svi dobili. Srbima status na Kosovu u nekom manjem entitetu, Albancima vecina Kosova sa njihovom vlascu, zajedno u konfederaciju sa Srbijom, a istovremeno u Evropsku uniju. Time bi svi bili zadovoljni, naravno ne racunajuci extremiste na obe strane...
Mozda bi se opet sve iskomlikovalo I za jedno 50-tak godina opet svak po svome I za vratove… Nemam pojma… Zao mi je, ali previse komplikovano…!
Ipak, dajte poslove I nova radna mesta, pa fakticki nije ni bitno…

M.

pre 16 godina

Po kojoj samo logici albanski nacional-šovinisti pokusavaju da uguraju Presevo ili Bujanovac u pregovore o statusu Kosova? Ako im nije jasno, ovde se resava status jednog protektorata (Kosovo) koja niti je drzava niti je u vlasnistvu samo Albanaca pa da oni postavljaju uslove. U ovim pregovorima ne resava se status Srbije - cisto informativno. Ne znam samo kako to Albanci misle da pripoje tzv. "presevsku dolinu" toj njihovoj albanskoj para-drzavi koja se lazno predstavlja kao Kosovo? Ako im nije poznato tamo se nalazi srpska vojska i nigde nema nikakvih "oslobodilackih vojski" odnosno albanskih terorista koji bi imali vlast na bilo kojem komadu teritorije na jugu Srbije za razliku od severa Kosova koji je pod kontrolom Srba i gde Albanci nemaju nikakvu kontrolu. Uostalom ako Albanci misle da treba da se pregovara i o Presevu, ok ali onda ajde da pregovaramo i o Skadru ili o jos nekim delovima maticne im Albanije, ionako ima vise Srba i Crnogoraca koji zive u toj Albaniji nego sto ih ima u tzv. "presevskoj dolini" pa zasto ne bi i o tome raspravljali, zar ne?

bato287@web.de

pre 16 godina

Podela je jedino rešenje, pod tri uslova.
1. Teritorija se deli po popisu 1981 (zadnji koji albanci priznaju). Znači albancima bi pripalo 77,42% ili 8428,52 kkm Kosova i Metohije i 0,99% ili 764,76 kkm centralne Srbije, znači ukupno 9193,28 kkm.
2. Kosovo ne sme da bude nazavisno, nego mora da se priključi Albaniji. Nezavisno Kosovo bilo bi gnezdo kriminala i droge.
3. Pravoslavne svetinje moraju da budu srpske enklave unutar KosMeta.
Severno Kosovo bi pripalo Srbiji, zapadni deo od Kamenice preko Lipljana do Gazimestana isto, kao i Štrpce a četri manastira Pećka Patrijaršija, Dećani, Budisavci i GGorioč bi bile enklave.

M.J. Boston

pre 16 godina

Amerika nema isti uticaj na svetskoj sceni kao '99. Pitanje Kosova nema veze ni sa ljudskim pravima, ni sa teritorijalnim integritetom, a tek nema veze za medjunarodnim pravom. Balkan je uvek bio jedno od mesta gde su se svetske sile "pokazivale". Dok je pijani Jeljcin vladao Rusim, Ameri i zapadna Evropa su mogli da rade sta su hteli, kad su hteli i kako su hteli. Putin ja trn u oku zapada i dok god Putin bude uz srpsku vladu dotle cemo moci da odrzimo Kosovo u okviru Srbije (bez obzira sta Albanci misli i pricaju). Podela bi bila dobro resenje da se vise zavrsi sa ovim problemom, da Srbija moze da se skoncentrise na bolje stvari, a ne da se bakce sa Albancima, ma da ni to nije dobro jer bi time Albanski teroristi bili nagradjeni sa pola srpske pokrajne. Albanci su "kupili" ovaj problem time sto su u zadnjih 30 godina finansirali Americke politicare, koji su im za uzvrat obecali Kosovo. Ameri se cvrsto drze ovoga stava jer moraju Albancima ovde u Americi da vrate za pare koje su ulozene u politiku, pod brojem jedan, a pod brojem dva da bi testirali Putina da vide do koje mere je spreman da bude cvrstog stava. Amerima je za razliku od '99 Irak i ekonomija mnogo veci problem nego neke Albanske ambicije. '99 se svaki dan u novinama u Americi pisalo o Kosovu, a danas se samo povremeno negde nesto pomene, tek reda radi.

xy

pre 16 godina

Ne znam ali cini mi se da je konfederacija ipak bolje resenje od podele do koje ce tesko doci pregovorima i bez izazivanja nasilja a odvajanje i presevske doline samo bi bio dodatni problem Srbiji i mogao bi da stvori dodatne probleme i na sandzaku, a mozda i u Vojvodini kao lancanu reakciju.

Munze Konza

pre 16 godina

Ništa iskrenije nismo do sada čuli od predloga o "podeli", nekakvim ustupcima "deo Kosmeta za Preševsku dolinu" i slične budalaštine. Nema deljenja Srbije! Ne možete, braćo i prijatelji, da menjate moje za moje! Dajte nešto vaše za nešto naše, to se zove razmena - Tiranu za Prištinu, možda?! Ne može? Odlično, a zašto bi mi onda menjali naš Kosmet za našu Preševsku dolinu?
Ovi predlozi su odgovor svima koji misle da od Kosmeta treba dići ruke "jer nije naš". Jeste naš, a na njemu se brani cela Srbija. Kako budemo "trgovali" sa Kosmetom, sutra ćemo sa Nišom ili Kragujevcem. Delite svoju babovinu, a Srbija nije za deljenje.

Aleksandar_bgd

pre 16 godina

Nama podela odgovara(naravno da tim stavom necemo otici na razgovore),ispasce kao da nam je resenje nametnuto a dobicemo bar deo Kosova...Ko misli da cemo da sacuvamo celo, grdno se vara.

Realan

pre 16 godina

Ako do podele dodje, ona ce odraziti sadasnju situaciju na terenu. Dakle Severni deo Srbiji, ostalo Albancima. Posto "kompromis" znaci da nijedna strana ne moze dobiti sve svoje zahteve, obe strane ce traziti vise. Albanci verovatnu Presevsku dolinu, koju nece dobiti, a Srbija jos nekoliko Enklava, kao npr. Pec, Gracanicu, koju takodje nece dobiti. Srbi sa Juga bice preseljeni na Sever, a manastiri ce biti zasticeni i pristupni za sve Pravoslavne vernike.

Ronin,prishtina

pre 16 godina

nikada nece biti moguce da se mi dogovirimo oko statusa Kosova to zante i vi i mi i MZ, prema tome nas parlament ce proglasiti nezavisnost a kako ce se razvijati situacija ja to ne znam....ali jedno sigurno znam da u decembru ove godine mi cemo proglasiti nezaviznost pa nek bude shta bude

momabrazil

pre 16 godina

Podela je najbolje resenje i Srbija ce resiti rak ranu Nista ne vredi integrisanje Albanaca u Srbiju ako oni to ne zele. A ono sto je najzanimljivije je da ni Albanci nisu bas toliko zadrti da ne udju u Srbiju, pogotovo ako ona ona nastavi a ekonomskim rastom. Kad bi nam sutra ukinuli vize, pa kad bi plate nastavile da rastu ovim tempom a USA samo malo dala neke izjave o tome kako je bolje biti zajedno sve bi se promenilo. Da li bi mozda Albanija odbila da je Italija miroljubivo anexuje. Naravno da ne bi. E to mene i plasi, jer Srbija odavno nije imala sposobnu garnituru politichara koji rade u tisini kao ovu. Nije ni SAD u interesu da imaju lose odnose sa Srbijom ili da budu loshe vidjeni zbog toga na dobrom delu Balkana Sever kosova nema sanse da ostane na Kosovu . Situacija u svetu se brzo menja i treba se ziveti sto bolje sa susedima koji ostaju pored Vas.Ovo je istorijska sansa Srbije da se okrene pravim problemima koje ce resiti a bilo je valjda dovoljno losih vremena da bi najzad pochela bolja

Skenderbeu

pre 16 godina

Ja sam za podelu!
Uzmite Severni deo Mitrovice, Leposavic i one planine ... Mi cemo Presevo, Bujanovac i Medvedju. I svako svojim putem!

Memlo Roory

pre 16 godina

Podela je legitiman predlog odakle i od bilo koga stigao. To sto Albanci zagovaraju "ulazak" presevske doline u "igru" nije nova stvar, ali oni moraju znati da Presevo nije Kosovo i da je to neprikosnoveni deo van-kosovskog dela Srbije, dakle uopste nije moguce postavljati takvo nebulozno pitanje. To je isto kad bi mi postavljali pitanje da Luzicke Srbe pripojimo Srbiji.
U pitanju je samo i jedino Kosovo.,teritorija Kosova. Sj. deo Kosova i istorijske teritorije, pri tome mislim na Kosovo polje i Gracanicki kraj bi morali pripasti Srbiji, ne znam koliko bi to procentualno ispalo, nije ni bitno, sustina je da samo populacioni kriterijum nije prihvatljiv. Za Pec i prizren exteritorijalnost kao za Svetu Goru i to je to. Ako ne bi prihvatili ovaj predlog ostaje Rez, 1244 zauvek dok ne dodju pameti a u EU kad usju nema brale hocemo separatizam, tamo se pitaju druge snage i drugi odnosi i zakoni.
Kljucno pitanje ko ce to predloziti.Srbija ne bi trebala da to uradi ali bi morala da ima odgvor spreman za to a da pri tome ne narusi svoju pregovaracku poziciju. Mozda da kao protu-predlog ponudi dva entiteta sa prepoznatljivim granicama i vezanjem srpskog entiteta za srpsko zakonodavstvo a da albanski vodi sam svoje entitetske poslove. Samo da spoljne granice i spoljni poslovi budu drzavni tj. da pripadaju Republici Srbiji. Ni slucajno dzvoliti ubacivanje u igru Preseva.

gresa

pre 16 godina

Ksosovo je nezavina od Srbije samo jos treba na papiru.Ako zeli Srbija suverenitet nad Kosovom onda se zna kako moze,ima jedna izrecnica"kako izlazis tako i mozes da ulazis".

Konfucije

pre 16 godina

Sve zavisi kakve ce pritiske trojka da vrsi na pregovaracke strane. So far, na srpsku stranu se vrse poznati pritisci, nema EU bez statusa Kosova, isporucite Mladica, javni mediji zapada malo malo pa objave pricu o nekom Albanskom stradalniku sa Kosova koji je nasao/la mir i srecu na zapadu.
Koje pritiske ima albanska strana nije mi poznato jer ih ocigledno nema. Da bi se kompromisi pravili morali bi pritisci da postoje podjednako na obe strane. Ako do toga ne dodje bojim se da od ovih pregovora nece biti nista i da ce buduce generacije Srba i Albanaca i dalje pripremati svoju omladinu za rat a ne za dostignuca 21 veka. Jedan od mogucih pritisaka Srbije bi mogao da bude masovan povratak izbeglica na Kosovo, kako to izvesti nemam ideje jer nisam politicar.

Iduna

pre 16 godina

Hajde neka mi neko objasni kojom logikom Albanci, u slucaju podele Kosova, imaju pravo da potrazuju jug Srbije tj. Presevsku dolinu? O jugu se uopste ne raspravlja, i o tome nema govora. On nam je strateski vazan, i ja iskreno svaki put izgubim strpljenje kada ga neko od albanskih politicara spomene.

vlada

pre 16 godina

Mislim da je sada svima jasno da od nezavisnosti Kosova više nema ni reči, osim ako to Srbija ne odobri što se s druge strane neće dogoditi bar narednih 200 godina. Da su SAD i EU htele i mogle da priznaju nezavisnost to bi već odavno uradile, ovako sa svakom novom administracijom od te mogućnosti su sve dalje. Sada je na redu predlog podele Kosova i ako Srbi ostanu dovoljno pametni ne bi trebali da pristanu ni na tu mogućnost, jer ako je mogla RSK da se integriše u sastav Hrvatske, RS u sastav BiH, moći će i Kosovo u sastav Srbije. Pa ko voli nek izvoli.

BOKI

pre 16 godina

Podela KiM kosovskim Albancima ne gine i to im je u ovom trenutku najizglednija opcija. Zato i negoduju poslednjih dana.
Ako kosovski Albanci proglase nezavisnost, nemaju suverenitet nad celokupnom teritorijom (em nemaju teritorije gde su Srbi, em su na KiM jake snage KFOR-a), pa im sledi podela.
A Srbija se mozda i odluci na podelu u poslednjem trenutku, kao poslednje resenje, ali trenutna situacija joj ide na ruku.
Jasno je da medjunarodno pravo ne omogucava da se KiM otrgne od Srbije na bilo koji nacin, pa je lopta sada u dvoristu kosovskih Albanaca koji mogu da biraju: ili siroka autonomija unutar Srbije ili podela KiM.
Jedno je sigurno - svima smo vec dosli preko glave, problem KiM mora da se resi u dogledno vreme.
Ja iskreno nemam problem da gledam poslanike kosovskih Albanaca u Skupstini Srbije.
Problem jedino imaju oni koji su poslednjih godina obecavali da ce KiM sigurno biti nezavisno.

Komshija iz Prishtine

pre 16 godina

Ja vidim da Srbi ne poznaju Albance. Albanci bi vise voleli da nemaju absolutno nisa nego podelu Kosova ili super-autonomiju. Jedino nezavisnost (u bilo koju maskiranu ili nemaskiranu formu) moze dobiti Albanski potpis. Bez nezavisnosti imacemo pregovore jos hiljadu godina i kao rezultat toga Srpska manjina na Kosovu ce biti izolovana i postepeno ce nestati sa Kosova (nezaposlenost, nedostatak moci nad Albancima...), a Srpski narod u Srbiji ce patiti zbog nedostatka Evropske perspektive koji je rezultat neresenog Kosovskog statusa.
Mi Albanci smo bili strpljivi jos u vreme Srbije kada su nam bacili bombe od sve strane a kamo li sad kada je cela teritorija u nasim rukama. Tako da smo dosta strpljivi da proguramo i ove smesne pregovore.

kurosava

pre 16 godina

Ova stvar "ako se obe strane dogovore" zvuci interesantno. Ajde sada da vidimo sta Albanci ima da nama srbima ponudi. Ocigledno, mi smo taj faktor koji mora da kaze "yes". A svi znaju da tog "yes"-a nema bez ustupaka.

environmentalist

pre 16 godina

Ovo oko podele bi moglo da bude odlicno resenje ukoliko u ovoj zemlji ima i malo zdravog razuma i pameti, a i pridruzivanje EU je tu. Nadam se da nasa "politicka elita" nece upropastiti i ovu ponudu zarad laznog patriotizma! Ukoliko se to dogodi izgubicemo i podrsku "brace rusa".

Lion

pre 16 godina

Srpsko rukovodstvo je naizgled postigao "pobedu " time sto je pomocu Rusije iznudio 4 meseca pregovora koji unapred su sudjeni u propast jer kako se vidi SAD, EU pa i Rusija su za svako reshenje za koje se Srbi i Albanci dogovore. A cinjenica je da Srbi i Albanci se nikad nece dogovoriti, oko nezavisnosti Kosova pa prema tome posle ovih 4 meseca ce ponovo na red doci Ahtisarijev plan kojim ce se nezavisnost Kosova jednostrano biti priznata od strane SAD i EU sa ili bez pristanka Rusije i Srbije....ova 4 meseca daljih pregovora ispasche dakle samo jedna pirova pobeda srpskih vlasti.

akira

pre 16 godina

Ova stvar "ako se obe strane dogovore" zvuci interesantno. Hajde sada da vidimo sta Srbija ima da nama albancima ponudi. Ocigledno, mi smo taj faktor koji mora da kaze "yes". A svi znaju da tog "yes"-a nema bez nezavisnosti.

vlada

pre 16 godina

Mislim da je sada svima jasno da od nezavisnosti Kosova više nema ni reči, osim ako to Srbija ne odobri što se s druge strane neće dogoditi bar narednih 200 godina. Da su SAD i EU htele i mogle da priznaju nezavisnost to bi već odavno uradile, ovako sa svakom novom administracijom od te mogućnosti su sve dalje. Sada je na redu predlog podele Kosova i ako Srbi ostanu dovoljno pametni ne bi trebali da pristanu ni na tu mogućnost, jer ako je mogla RSK da se integriše u sastav Hrvatske, RS u sastav BiH, moći će i Kosovo u sastav Srbije. Pa ko voli nek izvoli.

kurosava

pre 16 godina

Ova stvar "ako se obe strane dogovore" zvuci interesantno. Ajde sada da vidimo sta Albanci ima da nama srbima ponudi. Ocigledno, mi smo taj faktor koji mora da kaze "yes". A svi znaju da tog "yes"-a nema bez ustupaka.

BOKI

pre 16 godina

Podela KiM kosovskim Albancima ne gine i to im je u ovom trenutku najizglednija opcija. Zato i negoduju poslednjih dana.
Ako kosovski Albanci proglase nezavisnost, nemaju suverenitet nad celokupnom teritorijom (em nemaju teritorije gde su Srbi, em su na KiM jake snage KFOR-a), pa im sledi podela.
A Srbija se mozda i odluci na podelu u poslednjem trenutku, kao poslednje resenje, ali trenutna situacija joj ide na ruku.
Jasno je da medjunarodno pravo ne omogucava da se KiM otrgne od Srbije na bilo koji nacin, pa je lopta sada u dvoristu kosovskih Albanaca koji mogu da biraju: ili siroka autonomija unutar Srbije ili podela KiM.
Jedno je sigurno - svima smo vec dosli preko glave, problem KiM mora da se resi u dogledno vreme.
Ja iskreno nemam problem da gledam poslanike kosovskih Albanaca u Skupstini Srbije.
Problem jedino imaju oni koji su poslednjih godina obecavali da ce KiM sigurno biti nezavisno.

Komshija iz Prishtine

pre 16 godina

Ja vidim da Srbi ne poznaju Albance. Albanci bi vise voleli da nemaju absolutno nisa nego podelu Kosova ili super-autonomiju. Jedino nezavisnost (u bilo koju maskiranu ili nemaskiranu formu) moze dobiti Albanski potpis. Bez nezavisnosti imacemo pregovore jos hiljadu godina i kao rezultat toga Srpska manjina na Kosovu ce biti izolovana i postepeno ce nestati sa Kosova (nezaposlenost, nedostatak moci nad Albancima...), a Srpski narod u Srbiji ce patiti zbog nedostatka Evropske perspektive koji je rezultat neresenog Kosovskog statusa.
Mi Albanci smo bili strpljivi jos u vreme Srbije kada su nam bacili bombe od sve strane a kamo li sad kada je cela teritorija u nasim rukama. Tako da smo dosta strpljivi da proguramo i ove smesne pregovore.

akira

pre 16 godina

Ova stvar "ako se obe strane dogovore" zvuci interesantno. Hajde sada da vidimo sta Srbija ima da nama albancima ponudi. Ocigledno, mi smo taj faktor koji mora da kaze "yes". A svi znaju da tog "yes"-a nema bez nezavisnosti.

Munze Konza

pre 16 godina

Ništa iskrenije nismo do sada čuli od predloga o "podeli", nekakvim ustupcima "deo Kosmeta za Preševsku dolinu" i slične budalaštine. Nema deljenja Srbije! Ne možete, braćo i prijatelji, da menjate moje za moje! Dajte nešto vaše za nešto naše, to se zove razmena - Tiranu za Prištinu, možda?! Ne može? Odlično, a zašto bi mi onda menjali naš Kosmet za našu Preševsku dolinu?
Ovi predlozi su odgovor svima koji misle da od Kosmeta treba dići ruke "jer nije naš". Jeste naš, a na njemu se brani cela Srbija. Kako budemo "trgovali" sa Kosmetom, sutra ćemo sa Nišom ili Kragujevcem. Delite svoju babovinu, a Srbija nije za deljenje.

environmentalist

pre 16 godina

Ovo oko podele bi moglo da bude odlicno resenje ukoliko u ovoj zemlji ima i malo zdravog razuma i pameti, a i pridruzivanje EU je tu. Nadam se da nasa "politicka elita" nece upropastiti i ovu ponudu zarad laznog patriotizma! Ukoliko se to dogodi izgubicemo i podrsku "brace rusa".

Lion

pre 16 godina

Srpsko rukovodstvo je naizgled postigao "pobedu " time sto je pomocu Rusije iznudio 4 meseca pregovora koji unapred su sudjeni u propast jer kako se vidi SAD, EU pa i Rusija su za svako reshenje za koje se Srbi i Albanci dogovore. A cinjenica je da Srbi i Albanci se nikad nece dogovoriti, oko nezavisnosti Kosova pa prema tome posle ovih 4 meseca ce ponovo na red doci Ahtisarijev plan kojim ce se nezavisnost Kosova jednostrano biti priznata od strane SAD i EU sa ili bez pristanka Rusije i Srbije....ova 4 meseca daljih pregovora ispasche dakle samo jedna pirova pobeda srpskih vlasti.

Iduna

pre 16 godina

Hajde neka mi neko objasni kojom logikom Albanci, u slucaju podele Kosova, imaju pravo da potrazuju jug Srbije tj. Presevsku dolinu? O jugu se uopste ne raspravlja, i o tome nema govora. On nam je strateski vazan, i ja iskreno svaki put izgubim strpljenje kada ga neko od albanskih politicara spomene.

Memlo Roory

pre 16 godina

Podela je legitiman predlog odakle i od bilo koga stigao. To sto Albanci zagovaraju "ulazak" presevske doline u "igru" nije nova stvar, ali oni moraju znati da Presevo nije Kosovo i da je to neprikosnoveni deo van-kosovskog dela Srbije, dakle uopste nije moguce postavljati takvo nebulozno pitanje. To je isto kad bi mi postavljali pitanje da Luzicke Srbe pripojimo Srbiji.
U pitanju je samo i jedino Kosovo.,teritorija Kosova. Sj. deo Kosova i istorijske teritorije, pri tome mislim na Kosovo polje i Gracanicki kraj bi morali pripasti Srbiji, ne znam koliko bi to procentualno ispalo, nije ni bitno, sustina je da samo populacioni kriterijum nije prihvatljiv. Za Pec i prizren exteritorijalnost kao za Svetu Goru i to je to. Ako ne bi prihvatili ovaj predlog ostaje Rez, 1244 zauvek dok ne dodju pameti a u EU kad usju nema brale hocemo separatizam, tamo se pitaju druge snage i drugi odnosi i zakoni.
Kljucno pitanje ko ce to predloziti.Srbija ne bi trebala da to uradi ali bi morala da ima odgvor spreman za to a da pri tome ne narusi svoju pregovaracku poziciju. Mozda da kao protu-predlog ponudi dva entiteta sa prepoznatljivim granicama i vezanjem srpskog entiteta za srpsko zakonodavstvo a da albanski vodi sam svoje entitetske poslove. Samo da spoljne granice i spoljni poslovi budu drzavni tj. da pripadaju Republici Srbiji. Ni slucajno dzvoliti ubacivanje u igru Preseva.

M.

pre 16 godina

Po kojoj samo logici albanski nacional-šovinisti pokusavaju da uguraju Presevo ili Bujanovac u pregovore o statusu Kosova? Ako im nije jasno, ovde se resava status jednog protektorata (Kosovo) koja niti je drzava niti je u vlasnistvu samo Albanaca pa da oni postavljaju uslove. U ovim pregovorima ne resava se status Srbije - cisto informativno. Ne znam samo kako to Albanci misle da pripoje tzv. "presevsku dolinu" toj njihovoj albanskoj para-drzavi koja se lazno predstavlja kao Kosovo? Ako im nije poznato tamo se nalazi srpska vojska i nigde nema nikakvih "oslobodilackih vojski" odnosno albanskih terorista koji bi imali vlast na bilo kojem komadu teritorije na jugu Srbije za razliku od severa Kosova koji je pod kontrolom Srba i gde Albanci nemaju nikakvu kontrolu. Uostalom ako Albanci misle da treba da se pregovara i o Presevu, ok ali onda ajde da pregovaramo i o Skadru ili o jos nekim delovima maticne im Albanije, ionako ima vise Srba i Crnogoraca koji zive u toj Albaniji nego sto ih ima u tzv. "presevskoj dolini" pa zasto ne bi i o tome raspravljali, zar ne?

Skenderbeu

pre 16 godina

Ja sam za podelu!
Uzmite Severni deo Mitrovice, Leposavic i one planine ... Mi cemo Presevo, Bujanovac i Medvedju. I svako svojim putem!

momabrazil

pre 16 godina

Podela je najbolje resenje i Srbija ce resiti rak ranu Nista ne vredi integrisanje Albanaca u Srbiju ako oni to ne zele. A ono sto je najzanimljivije je da ni Albanci nisu bas toliko zadrti da ne udju u Srbiju, pogotovo ako ona ona nastavi a ekonomskim rastom. Kad bi nam sutra ukinuli vize, pa kad bi plate nastavile da rastu ovim tempom a USA samo malo dala neke izjave o tome kako je bolje biti zajedno sve bi se promenilo. Da li bi mozda Albanija odbila da je Italija miroljubivo anexuje. Naravno da ne bi. E to mene i plasi, jer Srbija odavno nije imala sposobnu garnituru politichara koji rade u tisini kao ovu. Nije ni SAD u interesu da imaju lose odnose sa Srbijom ili da budu loshe vidjeni zbog toga na dobrom delu Balkana Sever kosova nema sanse da ostane na Kosovu . Situacija u svetu se brzo menja i treba se ziveti sto bolje sa susedima koji ostaju pored Vas.Ovo je istorijska sansa Srbije da se okrene pravim problemima koje ce resiti a bilo je valjda dovoljno losih vremena da bi najzad pochela bolja

RADOVAN_4

pre 16 godina

Ako Srbija pristane na podelu Kosova(u sta sumnjam),i ona se desi,RS ce traziti podelu BiH.Samo da ne prodjemo kao 1918 kada je Pasic preterao u svojim kombinacijama,kada smo dobili Jugoslaviju umesto jake Srbije sa izlazom na more(sto nam je i onomad nudjeno )

gresa

pre 16 godina

Ksosovo je nezavina od Srbije samo jos treba na papiru.Ako zeli Srbija suverenitet nad Kosovom onda se zna kako moze,ima jedna izrecnica"kako izlazis tako i mozes da ulazis".

M.J. Boston

pre 16 godina

Amerika nema isti uticaj na svetskoj sceni kao '99. Pitanje Kosova nema veze ni sa ljudskim pravima, ni sa teritorijalnim integritetom, a tek nema veze za medjunarodnim pravom. Balkan je uvek bio jedno od mesta gde su se svetske sile "pokazivale". Dok je pijani Jeljcin vladao Rusim, Ameri i zapadna Evropa su mogli da rade sta su hteli, kad su hteli i kako su hteli. Putin ja trn u oku zapada i dok god Putin bude uz srpsku vladu dotle cemo moci da odrzimo Kosovo u okviru Srbije (bez obzira sta Albanci misli i pricaju). Podela bi bila dobro resenje da se vise zavrsi sa ovim problemom, da Srbija moze da se skoncentrise na bolje stvari, a ne da se bakce sa Albancima, ma da ni to nije dobro jer bi time Albanski teroristi bili nagradjeni sa pola srpske pokrajne. Albanci su "kupili" ovaj problem time sto su u zadnjih 30 godina finansirali Americke politicare, koji su im za uzvrat obecali Kosovo. Ameri se cvrsto drze ovoga stava jer moraju Albancima ovde u Americi da vrate za pare koje su ulozene u politiku, pod brojem jedan, a pod brojem dva da bi testirali Putina da vide do koje mere je spreman da bude cvrstog stava. Amerima je za razliku od '99 Irak i ekonomija mnogo veci problem nego neke Albanske ambicije. '99 se svaki dan u novinama u Americi pisalo o Kosovu, a danas se samo povremeno negde nesto pomene, tek reda radi.

Sale

pre 16 godina

Ja sam Srbin i pricajuci sa mojim prijateljima Albancima iz Albanije oni i nisu tako odusevljeni idejom da ce Kosovo biti nezavisno, a ne posebno idejom da se pripoji Albaniji, jer oni misle da ce ih unazaditi, destabilizovati i usporiti ka Evropi, tako da ovi gore predlozi da se Kosovo pripoji Albaniji ... nisam bas siguran da ce da upale.
Podela mozda i jeste najbolje i najvise fer resenje za obe strane... Mozda je najbolje kao u BiH podeliti na dva entiteta, pa citavo Kosovo u konfederaciju sa Srbijom i zajedno u Evropu. Mislim da bi svi dobili. Srbima status na Kosovu u nekom manjem entitetu, Albancima vecina Kosova sa njihovom vlascu, zajedno u konfederaciju sa Srbijom, a istovremeno u Evropsku uniju. Time bi svi bili zadovoljni, naravno ne racunajuci extremiste na obe strane...
Mozda bi se opet sve iskomlikovalo I za jedno 50-tak godina opet svak po svome I za vratove… Nemam pojma… Zao mi je, ali previse komplikovano…!
Ipak, dajte poslove I nova radna mesta, pa fakticki nije ni bitno…

Ronin,prishtina

pre 16 godina

nikada nece biti moguce da se mi dogovirimo oko statusa Kosova to zante i vi i mi i MZ, prema tome nas parlament ce proglasiti nezavisnost a kako ce se razvijati situacija ja to ne znam....ali jedno sigurno znam da u decembru ove godine mi cemo proglasiti nezaviznost pa nek bude shta bude

stratus

pre 16 godina

Ma ljudi, Kosovo je u Srbiji! Ako neko tvrdi drugacije neka kaze na koji se medjunarodni dokument pri tome poziva. Nema takvog dokumenta! I ne samo sto je Kosovo u Srbiji, vec ce tu i ostati! Zivi bili, pa videli!!!

Konfucije

pre 16 godina

Sve zavisi kakve ce pritiske trojka da vrsi na pregovaracke strane. So far, na srpsku stranu se vrse poznati pritisci, nema EU bez statusa Kosova, isporucite Mladica, javni mediji zapada malo malo pa objave pricu o nekom Albanskom stradalniku sa Kosova koji je nasao/la mir i srecu na zapadu.
Koje pritiske ima albanska strana nije mi poznato jer ih ocigledno nema. Da bi se kompromisi pravili morali bi pritisci da postoje podjednako na obe strane. Ako do toga ne dodje bojim se da od ovih pregovora nece biti nista i da ce buduce generacije Srba i Albanaca i dalje pripremati svoju omladinu za rat a ne za dostignuca 21 veka. Jedan od mogucih pritisaka Srbije bi mogao da bude masovan povratak izbeglica na Kosovo, kako to izvesti nemam ideje jer nisam politicar.

Aleksandar_bgd

pre 16 godina

Nama podela odgovara(naravno da tim stavom necemo otici na razgovore),ispasce kao da nam je resenje nametnuto a dobicemo bar deo Kosova...Ko misli da cemo da sacuvamo celo, grdno se vara.

Realan

pre 16 godina

Ako do podele dodje, ona ce odraziti sadasnju situaciju na terenu. Dakle Severni deo Srbiji, ostalo Albancima. Posto "kompromis" znaci da nijedna strana ne moze dobiti sve svoje zahteve, obe strane ce traziti vise. Albanci verovatnu Presevsku dolinu, koju nece dobiti, a Srbija jos nekoliko Enklava, kao npr. Pec, Gracanicu, koju takodje nece dobiti. Srbi sa Juga bice preseljeni na Sever, a manastiri ce biti zasticeni i pristupni za sve Pravoslavne vernike.

Roger

pre 16 godina

Ne znam sta je politika nase vlade(mislim krajnja),ali i laiku je jasno da je podela za Srbiju najbolje resenje.Mozemo mi da se busamo u prsa koliko hocemo,ali albanaca je na Kosovu 90%.U slucaju da ostanu u sastavu Srbije,oni ce se mnoziti jos vishe,bice im tesno i ovo sadasnje Kosovo tako da ce morati preko presevske doline da se shire jos vise u nutar Srbije.Zato politicari urazumite se,uzmite severni deo Kosova i Metohije dok postoje realni izgledi,a onda udariti granicu prko koje ce samo moci da se prijateljski ulazi u Srbiju.

xy

pre 16 godina

Ne znam ali cini mi se da je konfederacija ipak bolje resenje od podele do koje ce tesko doci pregovorima i bez izazivanja nasilja a odvajanje i presevske doline samo bi bio dodatni problem Srbiji i mogao bi da stvori dodatne probleme i na sandzaku, a mozda i u Vojvodini kao lancanu reakciju.

bato287@web.de

pre 16 godina

Podela je jedino rešenje, pod tri uslova.
1. Teritorija se deli po popisu 1981 (zadnji koji albanci priznaju). Znači albancima bi pripalo 77,42% ili 8428,52 kkm Kosova i Metohije i 0,99% ili 764,76 kkm centralne Srbije, znači ukupno 9193,28 kkm.
2. Kosovo ne sme da bude nazavisno, nego mora da se priključi Albaniji. Nezavisno Kosovo bilo bi gnezdo kriminala i droge.
3. Pravoslavne svetinje moraju da budu srpske enklave unutar KosMeta.
Severno Kosovo bi pripalo Srbiji, zapadni deo od Kamenice preko Lipljana do Gazimestana isto, kao i Štrpce a četri manastira Pećka Patrijaršija, Dećani, Budisavci i GGorioč bi bile enklave.

Libertarian

pre 16 godina

Podela se sve vise pominje, razum dakle prevladava na svim stranama. Jos samo da to bude sto cistije, da jednom za svagda prestanu glozenja i prepucavanja. Dakle, kontinualne i kompaktne teritorije, i etnicki razvod dva naroda koji ocigledno ne mogu zajedno.

akira

pre 16 godina

Ova stvar "ako se obe strane dogovore" zvuci interesantno. Hajde sada da vidimo sta Srbija ima da nama albancima ponudi. Ocigledno, mi smo taj faktor koji mora da kaze "yes". A svi znaju da tog "yes"-a nema bez nezavisnosti.

Komshija iz Prishtine

pre 16 godina

Ja vidim da Srbi ne poznaju Albance. Albanci bi vise voleli da nemaju absolutno nisa nego podelu Kosova ili super-autonomiju. Jedino nezavisnost (u bilo koju maskiranu ili nemaskiranu formu) moze dobiti Albanski potpis. Bez nezavisnosti imacemo pregovore jos hiljadu godina i kao rezultat toga Srpska manjina na Kosovu ce biti izolovana i postepeno ce nestati sa Kosova (nezaposlenost, nedostatak moci nad Albancima...), a Srpski narod u Srbiji ce patiti zbog nedostatka Evropske perspektive koji je rezultat neresenog Kosovskog statusa.
Mi Albanci smo bili strpljivi jos u vreme Srbije kada su nam bacili bombe od sve strane a kamo li sad kada je cela teritorija u nasim rukama. Tako da smo dosta strpljivi da proguramo i ove smesne pregovore.

Skenderbeu

pre 16 godina

Ja sam za podelu!
Uzmite Severni deo Mitrovice, Leposavic i one planine ... Mi cemo Presevo, Bujanovac i Medvedju. I svako svojim putem!

Lion

pre 16 godina

Srpsko rukovodstvo je naizgled postigao "pobedu " time sto je pomocu Rusije iznudio 4 meseca pregovora koji unapred su sudjeni u propast jer kako se vidi SAD, EU pa i Rusija su za svako reshenje za koje se Srbi i Albanci dogovore. A cinjenica je da Srbi i Albanci se nikad nece dogovoriti, oko nezavisnosti Kosova pa prema tome posle ovih 4 meseca ce ponovo na red doci Ahtisarijev plan kojim ce se nezavisnost Kosova jednostrano biti priznata od strane SAD i EU sa ili bez pristanka Rusije i Srbije....ova 4 meseca daljih pregovora ispasche dakle samo jedna pirova pobeda srpskih vlasti.

kurosava

pre 16 godina

Ova stvar "ako se obe strane dogovore" zvuci interesantno. Ajde sada da vidimo sta Albanci ima da nama srbima ponudi. Ocigledno, mi smo taj faktor koji mora da kaze "yes". A svi znaju da tog "yes"-a nema bez ustupaka.

vlada

pre 16 godina

Mislim da je sada svima jasno da od nezavisnosti Kosova više nema ni reči, osim ako to Srbija ne odobri što se s druge strane neće dogoditi bar narednih 200 godina. Da su SAD i EU htele i mogle da priznaju nezavisnost to bi već odavno uradile, ovako sa svakom novom administracijom od te mogućnosti su sve dalje. Sada je na redu predlog podele Kosova i ako Srbi ostanu dovoljno pametni ne bi trebali da pristanu ni na tu mogućnost, jer ako je mogla RSK da se integriše u sastav Hrvatske, RS u sastav BiH, moći će i Kosovo u sastav Srbije. Pa ko voli nek izvoli.

bato287@web.de

pre 16 godina

Podela je jedino rešenje, pod tri uslova.
1. Teritorija se deli po popisu 1981 (zadnji koji albanci priznaju). Znači albancima bi pripalo 77,42% ili 8428,52 kkm Kosova i Metohije i 0,99% ili 764,76 kkm centralne Srbije, znači ukupno 9193,28 kkm.
2. Kosovo ne sme da bude nazavisno, nego mora da se priključi Albaniji. Nezavisno Kosovo bilo bi gnezdo kriminala i droge.
3. Pravoslavne svetinje moraju da budu srpske enklave unutar KosMeta.
Severno Kosovo bi pripalo Srbiji, zapadni deo od Kamenice preko Lipljana do Gazimestana isto, kao i Štrpce a četri manastira Pećka Patrijaršija, Dećani, Budisavci i GGorioč bi bile enklave.

Ronin,prishtina

pre 16 godina

nikada nece biti moguce da se mi dogovirimo oko statusa Kosova to zante i vi i mi i MZ, prema tome nas parlament ce proglasiti nezavisnost a kako ce se razvijati situacija ja to ne znam....ali jedno sigurno znam da u decembru ove godine mi cemo proglasiti nezaviznost pa nek bude shta bude

gresa

pre 16 godina

Ksosovo je nezavina od Srbije samo jos treba na papiru.Ako zeli Srbija suverenitet nad Kosovom onda se zna kako moze,ima jedna izrecnica"kako izlazis tako i mozes da ulazis".

stratus

pre 16 godina

Ma ljudi, Kosovo je u Srbiji! Ako neko tvrdi drugacije neka kaze na koji se medjunarodni dokument pri tome poziva. Nema takvog dokumenta! I ne samo sto je Kosovo u Srbiji, vec ce tu i ostati! Zivi bili, pa videli!!!

Iduna

pre 16 godina

Hajde neka mi neko objasni kojom logikom Albanci, u slucaju podele Kosova, imaju pravo da potrazuju jug Srbije tj. Presevsku dolinu? O jugu se uopste ne raspravlja, i o tome nema govora. On nam je strateski vazan, i ja iskreno svaki put izgubim strpljenje kada ga neko od albanskih politicara spomene.

Sale

pre 16 godina

Ja sam Srbin i pricajuci sa mojim prijateljima Albancima iz Albanije oni i nisu tako odusevljeni idejom da ce Kosovo biti nezavisno, a ne posebno idejom da se pripoji Albaniji, jer oni misle da ce ih unazaditi, destabilizovati i usporiti ka Evropi, tako da ovi gore predlozi da se Kosovo pripoji Albaniji ... nisam bas siguran da ce da upale.
Podela mozda i jeste najbolje i najvise fer resenje za obe strane... Mozda je najbolje kao u BiH podeliti na dva entiteta, pa citavo Kosovo u konfederaciju sa Srbijom i zajedno u Evropu. Mislim da bi svi dobili. Srbima status na Kosovu u nekom manjem entitetu, Albancima vecina Kosova sa njihovom vlascu, zajedno u konfederaciju sa Srbijom, a istovremeno u Evropsku uniju. Time bi svi bili zadovoljni, naravno ne racunajuci extremiste na obe strane...
Mozda bi se opet sve iskomlikovalo I za jedno 50-tak godina opet svak po svome I za vratove… Nemam pojma… Zao mi je, ali previse komplikovano…!
Ipak, dajte poslove I nova radna mesta, pa fakticki nije ni bitno…

environmentalist

pre 16 godina

Ovo oko podele bi moglo da bude odlicno resenje ukoliko u ovoj zemlji ima i malo zdravog razuma i pameti, a i pridruzivanje EU je tu. Nadam se da nasa "politicka elita" nece upropastiti i ovu ponudu zarad laznog patriotizma! Ukoliko se to dogodi izgubicemo i podrsku "brace rusa".

Munze Konza

pre 16 godina

Ništa iskrenije nismo do sada čuli od predloga o "podeli", nekakvim ustupcima "deo Kosmeta za Preševsku dolinu" i slične budalaštine. Nema deljenja Srbije! Ne možete, braćo i prijatelji, da menjate moje za moje! Dajte nešto vaše za nešto naše, to se zove razmena - Tiranu za Prištinu, možda?! Ne može? Odlično, a zašto bi mi onda menjali naš Kosmet za našu Preševsku dolinu?
Ovi predlozi su odgovor svima koji misle da od Kosmeta treba dići ruke "jer nije naš". Jeste naš, a na njemu se brani cela Srbija. Kako budemo "trgovali" sa Kosmetom, sutra ćemo sa Nišom ili Kragujevcem. Delite svoju babovinu, a Srbija nije za deljenje.

BOKI

pre 16 godina

Podela KiM kosovskim Albancima ne gine i to im je u ovom trenutku najizglednija opcija. Zato i negoduju poslednjih dana.
Ako kosovski Albanci proglase nezavisnost, nemaju suverenitet nad celokupnom teritorijom (em nemaju teritorije gde su Srbi, em su na KiM jake snage KFOR-a), pa im sledi podela.
A Srbija se mozda i odluci na podelu u poslednjem trenutku, kao poslednje resenje, ali trenutna situacija joj ide na ruku.
Jasno je da medjunarodno pravo ne omogucava da se KiM otrgne od Srbije na bilo koji nacin, pa je lopta sada u dvoristu kosovskih Albanaca koji mogu da biraju: ili siroka autonomija unutar Srbije ili podela KiM.
Jedno je sigurno - svima smo vec dosli preko glave, problem KiM mora da se resi u dogledno vreme.
Ja iskreno nemam problem da gledam poslanike kosovskih Albanaca u Skupstini Srbije.
Problem jedino imaju oni koji su poslednjih godina obecavali da ce KiM sigurno biti nezavisno.

Memlo Roory

pre 16 godina

Podela je legitiman predlog odakle i od bilo koga stigao. To sto Albanci zagovaraju "ulazak" presevske doline u "igru" nije nova stvar, ali oni moraju znati da Presevo nije Kosovo i da je to neprikosnoveni deo van-kosovskog dela Srbije, dakle uopste nije moguce postavljati takvo nebulozno pitanje. To je isto kad bi mi postavljali pitanje da Luzicke Srbe pripojimo Srbiji.
U pitanju je samo i jedino Kosovo.,teritorija Kosova. Sj. deo Kosova i istorijske teritorije, pri tome mislim na Kosovo polje i Gracanicki kraj bi morali pripasti Srbiji, ne znam koliko bi to procentualno ispalo, nije ni bitno, sustina je da samo populacioni kriterijum nije prihvatljiv. Za Pec i prizren exteritorijalnost kao za Svetu Goru i to je to. Ako ne bi prihvatili ovaj predlog ostaje Rez, 1244 zauvek dok ne dodju pameti a u EU kad usju nema brale hocemo separatizam, tamo se pitaju druge snage i drugi odnosi i zakoni.
Kljucno pitanje ko ce to predloziti.Srbija ne bi trebala da to uradi ali bi morala da ima odgvor spreman za to a da pri tome ne narusi svoju pregovaracku poziciju. Mozda da kao protu-predlog ponudi dva entiteta sa prepoznatljivim granicama i vezanjem srpskog entiteta za srpsko zakonodavstvo a da albanski vodi sam svoje entitetske poslove. Samo da spoljne granice i spoljni poslovi budu drzavni tj. da pripadaju Republici Srbiji. Ni slucajno dzvoliti ubacivanje u igru Preseva.

M.J. Boston

pre 16 godina

Amerika nema isti uticaj na svetskoj sceni kao '99. Pitanje Kosova nema veze ni sa ljudskim pravima, ni sa teritorijalnim integritetom, a tek nema veze za medjunarodnim pravom. Balkan je uvek bio jedno od mesta gde su se svetske sile "pokazivale". Dok je pijani Jeljcin vladao Rusim, Ameri i zapadna Evropa su mogli da rade sta su hteli, kad su hteli i kako su hteli. Putin ja trn u oku zapada i dok god Putin bude uz srpsku vladu dotle cemo moci da odrzimo Kosovo u okviru Srbije (bez obzira sta Albanci misli i pricaju). Podela bi bila dobro resenje da se vise zavrsi sa ovim problemom, da Srbija moze da se skoncentrise na bolje stvari, a ne da se bakce sa Albancima, ma da ni to nije dobro jer bi time Albanski teroristi bili nagradjeni sa pola srpske pokrajne. Albanci su "kupili" ovaj problem time sto su u zadnjih 30 godina finansirali Americke politicare, koji su im za uzvrat obecali Kosovo. Ameri se cvrsto drze ovoga stava jer moraju Albancima ovde u Americi da vrate za pare koje su ulozene u politiku, pod brojem jedan, a pod brojem dva da bi testirali Putina da vide do koje mere je spreman da bude cvrstog stava. Amerima je za razliku od '99 Irak i ekonomija mnogo veci problem nego neke Albanske ambicije. '99 se svaki dan u novinama u Americi pisalo o Kosovu, a danas se samo povremeno negde nesto pomene, tek reda radi.

M.

pre 16 godina

Po kojoj samo logici albanski nacional-šovinisti pokusavaju da uguraju Presevo ili Bujanovac u pregovore o statusu Kosova? Ako im nije jasno, ovde se resava status jednog protektorata (Kosovo) koja niti je drzava niti je u vlasnistvu samo Albanaca pa da oni postavljaju uslove. U ovim pregovorima ne resava se status Srbije - cisto informativno. Ne znam samo kako to Albanci misle da pripoje tzv. "presevsku dolinu" toj njihovoj albanskoj para-drzavi koja se lazno predstavlja kao Kosovo? Ako im nije poznato tamo se nalazi srpska vojska i nigde nema nikakvih "oslobodilackih vojski" odnosno albanskih terorista koji bi imali vlast na bilo kojem komadu teritorije na jugu Srbije za razliku od severa Kosova koji je pod kontrolom Srba i gde Albanci nemaju nikakvu kontrolu. Uostalom ako Albanci misle da treba da se pregovara i o Presevu, ok ali onda ajde da pregovaramo i o Skadru ili o jos nekim delovima maticne im Albanije, ionako ima vise Srba i Crnogoraca koji zive u toj Albaniji nego sto ih ima u tzv. "presevskoj dolini" pa zasto ne bi i o tome raspravljali, zar ne?

momabrazil

pre 16 godina

Podela je najbolje resenje i Srbija ce resiti rak ranu Nista ne vredi integrisanje Albanaca u Srbiju ako oni to ne zele. A ono sto je najzanimljivije je da ni Albanci nisu bas toliko zadrti da ne udju u Srbiju, pogotovo ako ona ona nastavi a ekonomskim rastom. Kad bi nam sutra ukinuli vize, pa kad bi plate nastavile da rastu ovim tempom a USA samo malo dala neke izjave o tome kako je bolje biti zajedno sve bi se promenilo. Da li bi mozda Albanija odbila da je Italija miroljubivo anexuje. Naravno da ne bi. E to mene i plasi, jer Srbija odavno nije imala sposobnu garnituru politichara koji rade u tisini kao ovu. Nije ni SAD u interesu da imaju lose odnose sa Srbijom ili da budu loshe vidjeni zbog toga na dobrom delu Balkana Sever kosova nema sanse da ostane na Kosovu . Situacija u svetu se brzo menja i treba se ziveti sto bolje sa susedima koji ostaju pored Vas.Ovo je istorijska sansa Srbije da se okrene pravim problemima koje ce resiti a bilo je valjda dovoljno losih vremena da bi najzad pochela bolja

xy

pre 16 godina

Ne znam ali cini mi se da je konfederacija ipak bolje resenje od podele do koje ce tesko doci pregovorima i bez izazivanja nasilja a odvajanje i presevske doline samo bi bio dodatni problem Srbiji i mogao bi da stvori dodatne probleme i na sandzaku, a mozda i u Vojvodini kao lancanu reakciju.

Roger

pre 16 godina

Ne znam sta je politika nase vlade(mislim krajnja),ali i laiku je jasno da je podela za Srbiju najbolje resenje.Mozemo mi da se busamo u prsa koliko hocemo,ali albanaca je na Kosovu 90%.U slucaju da ostanu u sastavu Srbije,oni ce se mnoziti jos vishe,bice im tesno i ovo sadasnje Kosovo tako da ce morati preko presevske doline da se shire jos vise u nutar Srbije.Zato politicari urazumite se,uzmite severni deo Kosova i Metohije dok postoje realni izgledi,a onda udariti granicu prko koje ce samo moci da se prijateljski ulazi u Srbiju.

Aleksandar_bgd

pre 16 godina

Nama podela odgovara(naravno da tim stavom necemo otici na razgovore),ispasce kao da nam je resenje nametnuto a dobicemo bar deo Kosova...Ko misli da cemo da sacuvamo celo, grdno se vara.

Realan

pre 16 godina

Ako do podele dodje, ona ce odraziti sadasnju situaciju na terenu. Dakle Severni deo Srbiji, ostalo Albancima. Posto "kompromis" znaci da nijedna strana ne moze dobiti sve svoje zahteve, obe strane ce traziti vise. Albanci verovatnu Presevsku dolinu, koju nece dobiti, a Srbija jos nekoliko Enklava, kao npr. Pec, Gracanicu, koju takodje nece dobiti. Srbi sa Juga bice preseljeni na Sever, a manastiri ce biti zasticeni i pristupni za sve Pravoslavne vernike.

Konfucije

pre 16 godina

Sve zavisi kakve ce pritiske trojka da vrsi na pregovaracke strane. So far, na srpsku stranu se vrse poznati pritisci, nema EU bez statusa Kosova, isporucite Mladica, javni mediji zapada malo malo pa objave pricu o nekom Albanskom stradalniku sa Kosova koji je nasao/la mir i srecu na zapadu.
Koje pritiske ima albanska strana nije mi poznato jer ih ocigledno nema. Da bi se kompromisi pravili morali bi pritisci da postoje podjednako na obe strane. Ako do toga ne dodje bojim se da od ovih pregovora nece biti nista i da ce buduce generacije Srba i Albanaca i dalje pripremati svoju omladinu za rat a ne za dostignuca 21 veka. Jedan od mogucih pritisaka Srbije bi mogao da bude masovan povratak izbeglica na Kosovo, kako to izvesti nemam ideje jer nisam politicar.

RADOVAN_4

pre 16 godina

Ako Srbija pristane na podelu Kosova(u sta sumnjam),i ona se desi,RS ce traziti podelu BiH.Samo da ne prodjemo kao 1918 kada je Pasic preterao u svojim kombinacijama,kada smo dobili Jugoslaviju umesto jake Srbije sa izlazom na more(sto nam je i onomad nudjeno )

Libertarian

pre 16 godina

Podela se sve vise pominje, razum dakle prevladava na svim stranama. Jos samo da to bude sto cistije, da jednom za svagda prestanu glozenja i prepucavanja. Dakle, kontinualne i kompaktne teritorije, i etnicki razvod dva naroda koji ocigledno ne mogu zajedno.