Nedelja, 12.08.2007.

10:16

"Podela ako se dogovore"

Posrednička trojka Kontakt grupe za pregovore o Kosovu saopštila da ne isključuje teritorijalnu podelu, ako se Srbi i Albanci dogovore.

Izvor: B92

"Podela ako se dogovore" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Mali Jova

pre 16 godina

Sta je interes Srbije na Kosovu? Po meni, to je pre svega obezbediti zivotni prostor za ljude koji su ostali da zive i koji bi se vratili, zatim rudno bogatstvo i istorijsko nasledje tj. manastiri.
Sta je interes Albanaca?
Da dobiju svoju drzavu i da se odvoje od Srbije, sto bi svakako predstavljalo presedan, ali ako dodje do dogovora i to je izvodljivo.
Svako bi po nesto dobio i izgubio, ali ne sve. Mozda bi najvazniji rezultat dogovora bio da bi se uspostavio trajan mir i koliko toliko dobri odnosi izmedju dva susedna naroda. U tom pravcu bi trebao da se nadje kompromis. Sve drugo bi izazvalo velike probleme i nove sukobe u celom svetu, a Srbe i Albance bi samo jos vise zakrvilo i verujem da bi ona strana koja bi izgubila samo cekala svoj trenutak za osvetu. Pa onda Jovo nanovo sve ispocetka - za jos 1000 godina.

DDD

pre 16 godina

Vreme je da se polako pocne razmisljati o podelama. Suzivot sa Albancima nije moguc, bar ne u ovom milenijumu.
Postoji jedino moguce resenje. Nadam se da ce konacno jedna od strana u pregovorima izaci sa konkretnim predlozima...
Dosta vremena smo svi izgubili. Kucnuo je cas za hrabrije korake...

Dinosha

pre 16 godina

Ovde obe strane treba da zastanu i porazmisle. Nije to bas toliko lose resenje da ne bi bilo prihvaltljivo, makar da ga mozda Albanci ne zele sto je rezultat iluzije koju imaju od "velike " podrske velikog igraca. Ipak, ako hoce nezavisnost, ne mogu nositi celu pokrajinu, to je realno i to im mora biti jasno. Ako ne shvataju realnost ili ako im to nije jasno onda im taj veliki igrac mora nesto objasniti.
Srbija nije srecna, naravno da se odrice velikog dela svoje vekovne teritorije, ali djavo nosi sto ljubav pripaja....U kriterijumima eventualne podele bilo bi dobro da obe strane daju svoje vidjenje granice i razgranicenja. Ono sto je 1000% sigurno Srbija nece dozvoliti uvlacenje u igru J. Srbije jer to nije pitanje spora, vec je rec samo o Pokrajini i tacka. Dakle.odela Pokrajine morala bi ici ne samo po etnickom principu, vec bi morao biti ukljucen i istorijski kriterijum. Istorijske teritorije su za Srbiju mnogo vaznije od etnickog principa. Uz Sj. Kosovo(granica reka Ibar, moralo bi se Srbiji prikljuciti i Kosovo Polje i Gracanicki kraj, nije potrebno obrazlagati zasto. Za Pec i Prizren resenje bi bilo kao Sveta Gora, exteritorijalni status. Ostalo, verovatno preko75-80% pripalo bi Kosovu. Ako oni to ne pristasnu ostaje status po Rez 1244 i tacka. Do daljnjeg ili zauvek. Morala bi se dogovoriti komtrola spoljnih granica a neka unutar rade sta im volja, osim terora nad Srpskim zivljem.

Pamet u glavu

pre 16 godina

Izvucimo bar jednom pouke iz proslosti,bolje da dobijemo deo teritorije nego opet da izgubimo sve.
I da stavimo vec jednom tacku na decenijski problem!

Realan

pre 16 godina

AKO velike sile "dogovore" podelu Kosova, to znaci da im medjunarodno pravo, kakvo sada postoji, najbolje odgovara. Time sto bi u javnosti to naravno bio "dogovor" Srba i Albanaca. Tako bi bile sprecene pretenzije Albanaca na Makedoniju, juzni deo Srbije, Crnu Goru kao i pripajanje Republike Srpske Srbiji. Rekli bi, "nema problema, ako na to pristaju Bosna, Makedonija, Crna Gora..." sto (jos) nije moguce, posto su i Srbi i Albanci sada manjine u tim drzavama. DAKLE sve zavisi od buducih tokova u svetskoj politici, od odnosa Rusije i Zapada. Ako se tenzije smanje, jer Rusi dobiju svoj deo kolaca, s kojim su zadovoljni, onda sledi podela (ne samo u vezi Kosova, nego u svetskoj politici uopste). Jer svaki drugi ishod bi znacio poraz Rusije (nezavisno Kosovo) ili Zapada (Kosovo u sastavu Srbije). Ako moc Zapada u skorije vreme oslabi a Rusija postane jedina velesila, Kosovo ce ostati u sastavu Srbije. Ako sadasnja Ruska moc oslabi, Kosovo ce biti nezavisno. Sada nek svako za sebe oceni, koje su od tri opcije najverovatnije. Moj redosled verovatnosti resenja glasi: 1. Podela (50%), 2. Nezavisnost (49%), 3. Autonomija (1%)

Bane

pre 16 godina

Postovani Albanci, evo kompromis: Sever Kosova - ove opstine gde su Srbi u vecini ostaje u Srbiji, a mi Kosovu nezavisnost, punu i momentalnu. Bolje cete ziveti i vi i mi. Oko Preseva, Medvedje i Bujanovca nema razgovora, mnogo je... kad udjemo u EU, to nece biti toliko bitno.

Pozdrav iz Beograda

mosvka

pre 16 godina

pravi se racun bez krcmara.niko od zvanicnike republike Albanije nije izjavio da bi prihvatio juzno kosovo kao deo svoje teritorije.I ne zaboravite da se albanci i kosovari ne vole bas

LionPR

pre 16 godina

Obmanama nikada kraja. Isinger je bio veoma jasan pre pocetka pregovora, DA SE MORA POLAZITI OD CINJENICNOG STANJA dakle CINJENICI DA VEC OSAM GODINA SRBIJA NEMA KONTRLU na KOSOVU. Postoji veom jednostavno pitanje a to je: koja je to pretnja koja bi bila predocena albancima da oni popustaju sto se tice nezavsinosti ili koji je nacin da albance primorava da prihvataju autonomiju u okviru Srbije ili bilo koje resenje ispod nezavsinosti. Pa realno NE POSTOJI TAJ NACIN osim naravno ako se ne primeni sila. Ali primena sile bi bila nesto sasvim van pameta. Srbija danas nema ABSOLUTNO NIKAKVU KONTROLU na Kosovo i svako buduce resenje ce se zasnivati na tom principu da veza izmedju Srbije i Kosova bice sve labavija. Ja verujem da krajem ovih pregogora narod u Srbiji ce napokon videti koliko su uzaludni ovi napori vracanja srpske kontrole na Kosovo. Zivi bili pa videli.

kojadin

pre 16 godina

Ovo je veliki uspeh za Srpske pregovarace, stavise, uspeh koji nisam ni ocekivao pre recimo godinu dana.
Podela jeste najbolje resenje. Po mom skromnom misljenju, prioritet Srbije je da ocuva srpski identitiet, stpski jezik, srpsku religiju i srpsku kulturu za sledecih 500 godina. To sa 2 miliona Albanaca nije moguce, i zato se podela namece kao jedino resenje.
Prvo Kosovo do Ibra + arhipelag manastira i enklava, a onda, za godinu, dve, Republika Srpska. To je u ovom trenutku prioritet br. 1.

You do not have to love Serbia . You just need to make sure that it exists.

vani

pre 16 godina

Evo kompromis,severni deo Kosova sa tri opstinama mitrovicu na sevjernom delu,zubin potok,lijeposavic na srbiju,i sdruge strane okolina presevo sa tri opstine presevo,bujanovac i medvedja na kosovu i nikoga nema nista,to je kompromis koje trazi MZ dragi ljudi,i za 5 godina u EU zajedno i Kosova i Srbija,i na kraju ko zeli da zivi u Srbiju neka zivi,ko zeli u nezavisno kosovu neka zivi,sto pre da se zavrsi ovaj cirkus.

Marie

pre 16 godina

Za Albance bi podela verovatno bila interesantnije resenje, jer bi po tom sistemu mogli posle da se podele sa Makedonijom i Crnom Gorom. Ovako bi dobili samo KiM.

Libertarian

pre 16 godina

Hvala Bogu, zdrav razum posle decenija jednostranih pretnji i ucena. Ne mogu da verujem da cu to da kazem ali mozda u stvari treba reci: Hvala Putinu :-)! A da li je dogovor o podeli moguc? Bice tesko, ali je moguce ako se pre svega dogovori PRINCIP podele. Ja sam za to da se svima garantuje sigurnost i pravo na imovinu, svako bi za ono sto ima ili je napustio trebalo da dobije nesto slicno (stan-za-stan, hektar-za-hektar) u delu Kosova u kome zeli da zivi i oseca se sigurno. Srbi bi dobili kontinualni deo na severu, a najvaznije je da niko ne bi postao izbeglica bez igde icega. A sto se tice Gracanice, ona se moze kamen-po-kamen preneti, recimo u Kragujevac. Em bi je narod najzad posecivao, em bi se prestonica Sumadije ekonomski trgnula i ukljucila u turisticki bum Srbije (Exit, Beograd, Guca...) Nista nije nemoguce kad' se misli pozitivno, good luck!

Srb-in

pre 16 godina

"...Znaju da su ovih 120 dana samo ulazak u neki proces kompromisa".
Zaista ne vidim u cemu je problem ovde. Zar pregovori nisu u stvari trazenje kompromisa, ili su Albanci mislili da pregovaraju tek onako, posto im je zagarantovana nezavisnost, kao u vreme Martija Ahtisarija?

Dejvid

pre 16 godina

Podela Kosova ne moze se dogovoriti sa Kosovskim albancima, vec sa drzavom Albanijom. Kosovski albanci nemaju bilo kakva ovlascenja da odlucuju o podeli Kosova, jer je Kosovo je otimano od Velikih sila u 19 veku od Albanije to isto je ponovljeno i poslje drugog svetskog rata. Da ne zaboravimo da 28 Novembra 1912 godine u Vlori (Valoni) proglasena slobodna i nezavisna Albanija u svim etnickim prostorima na Balkanu gde su albanci cinilik vecinu stanovnistva tj. Tada nezavisna proglasena Albanija obuhvatila i Kosovo, zapadnu Makedoniju i delove Crne Gore gde zive albanci. Zato, dogovor o etnickoj podeli teritorija izmedju Srba i Albanaca moze da se dogovori samo izmedju Srbije, Albanije, Avnojevske Makedonije i Crnr Gore. Sto znaci Medjunarodna konferencija o Balkanu kao ona 1913 u Londonu. Jer ne moze se deliti Kosovo sa Srbijom a ostati u Srbiji Presevska dolina. Ostati u Makedoniji zapadna Makedonija ili teritorije gde zive albanci u vecini ili ostati u Crnoj Gori granicni pojas koji je nastanjen 85% albancima. Ove cinjen ice znaju i predstavnici ,,trojke,,.

Predator

pre 16 godina

Hmm, malom detetu je jasno već godinama da se na Kosmetu nikada o ničemu neće dogovoriti Srbi i Albanci!Ali očito neko uzima lepe honorare i novce za odugovlačenje i igru bez prestanka i granica oko resenja ove kvadrature kruga.Dakle, nema druge, treba nametnuti kompromisno resenje i jednoj i drugoj strani, gde bi fino pisalo u tom predlogu ko šta gubi ako to resenje ignoriše ili ga ne prihvata.

Nenad

pre 16 godina

Ja ne znam zasto pregovori ne idu pravcu boljeg statusa Albanaca, to sto oni veruju ili ne veruju njihov je problem.Dakle SAMO Albanci mogu da traze nesto a ne mi! To treba da je stav nase delegacije.

Stojković D.

pre 16 godina

Šta sam rekao pre nekoliko dana, podela je krajnje i jedino rešenje, koliko se meni god to ne sviđa, na kraju će biti podele. Sad treba raditi da se dobije što više.

vlajko

pre 16 godina

Pre par godina sam pisao i ponoviću. Podela. I to nije prazna priča. U slučaju nasilne secesije vojska ima pravo da interveniše i to ceo svet zna. Vojska će barem ući na teritorije na kojima žive Srbi pa ako mogu uzeće i još malo. Albanci znaju da ako se odluče da udare na kfor neće ih niko braniti i da tu samo gube. I njima odgovara podela. Srbi sa juga KiMa biće preseljeni na imanja i stanove koji se sada otkupljuju od albanaca. Prvi put od kada znam za sebe srpski političari vode dobru nacionalnu politiku. Ćute, rade iutišini i sprovode nacionalne interese. Bravo

Fillip

pre 16 godina

Ovi pregovori postoje samo zato sto SAD nesmeju da ilegalno priznaju nezavisnot, pa samo kupuju vreme nadajuci se da ce to moci da ucine za 120 dana. I Rusija to prizeljkuje - Da zapad jednostrano prizna nezavisnost Kosova i time pogazi povelju UN i rezoluciju 1244, i tu dolazi kljucna stvar. Kako ce Rusija, Kina i drugi reagovati na to? Da li kukavicki uz "ostre osude" ili ce preduzeti konkretne korake i ohrabriti Srbiju da isto to uradi. Putin je vec suspendovao neke vojne ugovore jer ih zapad ne postuje, a videcemo sta ce biti sa medjunarodnim pravom. Dolaze vremena za hrabre odluke.

ADRIAN

pre 16 godina

Oliver Ivanovic kaze da "I Beograd ponavlja kako nema ništa od nezavisnosti, kao što i kosovska strana naglašava kako o nezavisnosti neće pregovarati - i da potrebno je da srpska strana ponude neke alternative, koji bi čak i metodološki bio sličan Ahtisarijevom planu, ali sa srpskim rešenjima".

Svaki put Srpska strana ponudi ponesto za Kosovo, kao naprimjer Sustinska Autonomija, malo od nezavisnost vise od autonomije, sve za Kosovo sem stolice u UN, ogledana autonomija i sada kao sto Ivanovic rece nesto slicno kao Ahtisarijev plan, ali sa sprpskim resenjima ali nikada nije obsjasnila konkretno sta svaki predlog znaci.

Ne razumjem vas uopste, hocete li vi Kosovo za dva milijuna albanaca na nju, ili hocete Kosovo baz albanaca.

Sta Konkrektnije srpska vlada nudi ne Kosovu, nego Kosovskim Albancima. Kakve konkretnije ponude ima sprpska vlada i narod da intigrisu 2 milijuna albanca u sisitem i zivot srbije, i da zaista albanci onda vise ne mislu za nezavisnost.

afrika

pre 16 godina

Pitam se ko ce prvi poceti da govori o podeli. Moskva mozda? Imam utisak da svi na to misle ali niko od strana u pregovorima iz ovih ili onih razloga nema interesa ili mu nije takticki produktivno da o tome prvi pocne da govori. Svi kao da sada, posle ruske stratesko-diplomatske pobede u ovoj rundi, peru ruke i bacaju vruc krompir albancima i srbima... kao ajde sada vi se dogovorite a mi na sve pristajemo. Jedini moguci dogovor izmedju Srbije i Kosova je kompromis a jedini realni kompromis je podela.

Z

pre 16 godina

Uljuljkivanje i samoobmana narodu, poeni i fotelje politicarima, zamazivanje se nastavlja. Jer poruke koje stizu sa Zapada su bitno razlicite. Da se RU nije usprotivila Kosovo bi vec bilo nezavisno jer je EU ostvarila konsenzus. I tako su im dali malo vise vremena da bi pokazali svoju objektivnost i pozrtvovanost a vise da demonstriraju da je kompromis nemoguc. A dobri stari Ahtisaari je aktuelan i postajace sve aktuelniji.

Горан

pre 16 godina

Добро је ... Први пут после толико дуго времена, глас државе Србије се чује.

Искрене честитке господи Тадићу и Коштуници на мудром вођењу спољне политике.

Beli

pre 16 godina

I moja malenkost bi imala nesto da posavetuje drage komsije. Nemojte se prevariti olako, pitanje je izbora Srba(mislim oni koji zive dole), oni mogu izabrati da prihvate Ahtisarijev Plan koji oni otlikoi kritikuju(koji je bolji za njih nego za druge) i ostanu koliko toliko u Kosovu inace drugacije za njih bice jos teze. Oni ne treba da se daju prevariti od funkcionera iz Srbije koji mare samo za svoju fotelju. Pokazite da ste pametni i da ste za suziovot sa svima, i zaboravite svoj ego!

Predrag

pre 16 godina

Kakva je sansa da se politicari iz Beograda i Pristine dogovore oko bilo cega, da naprave ikakav stvarni napredak?
Bojim se nikakva!

Ovo je samo nacin SAD-a da pokaze Rusima da se nista nece uraditi dok Vasington ne oktroise svoje resenje, a svi ostali (ukljucujuci i Rusiju) ga ne prihvate. I tako ce i biti, pitanje je samo cene ruskog "Da".

A srbima na Kosovu i Metohiji bi preporucio da se sete krajine i '95. i da nista ne veruju beogradskim politicarima i njihovim lokalnim poslusnicima.

raje

pre 16 godina

Podela je najvise na sto srpska strana treba da pristane a za uzvrat zbog gubitka teritorije brz ulazak u EU.
Albancima bi podela trebalo isto da odgovara. Postoje i druga resenja, kao napr. dobrovoljno iseljavanje u Albaniju i napustanje teritorije zemlje u kojima im se ne dopada da zive jer vecina stanovnistva su srbi sa kojima oni nemaju (i ne moraju) da imaju ista zajednickog.

Miki Maus

pre 16 godina

Cini se da je poceo ozbiljan posao, nakon osam godina zamazivanja ociju svetske i domace javnosti. Cak i predstavnik EU trazi "bilo kakav kompromis", sto predstavlja izuzetno jak signal, upucen jednoj strani koja se bila isuvise oslonila na USA ne rqzmisljajuci o tome da je "daleko je Amerika". Sada su sve opcije u igri, a koji ce biti rezultat, videcemo. Mozda podela i jeste najbolje resenje, sa uspostavljanjem nekih normalnih odnosa nakon par generacija, kada medju Albancima nivo nacional-sovinizma padne na neki prihvatljivi nivo, t.j. kada nacional-sovinisti budu skinuti sa vlasti i marginalizovani u politickom smislu.

Miki Maus

pre 16 godina

Cini se da je poceo ozbiljan posao, nakon osam godina zamazivanja ociju svetske i domace javnosti. Cak i predstavnik EU trazi "bilo kakav kompromis", sto predstavlja izuzetno jak signal, upucen jednoj strani koja se bila isuvise oslonila na USA ne rqzmisljajuci o tome da je "daleko je Amerika". Sada su sve opcije u igri, a koji ce biti rezultat, videcemo. Mozda podela i jeste najbolje resenje, sa uspostavljanjem nekih normalnih odnosa nakon par generacija, kada medju Albancima nivo nacional-sovinizma padne na neki prihvatljivi nivo, t.j. kada nacional-sovinisti budu skinuti sa vlasti i marginalizovani u politickom smislu.

raje

pre 16 godina

Podela je najvise na sto srpska strana treba da pristane a za uzvrat zbog gubitka teritorije brz ulazak u EU.
Albancima bi podela trebalo isto da odgovara. Postoje i druga resenja, kao napr. dobrovoljno iseljavanje u Albaniju i napustanje teritorije zemlje u kojima im se ne dopada da zive jer vecina stanovnistva su srbi sa kojima oni nemaju (i ne moraju) da imaju ista zajednickog.

Горан

pre 16 godina

Добро је ... Први пут после толико дуго времена, глас државе Србије се чује.

Искрене честитке господи Тадићу и Коштуници на мудром вођењу спољне политике.

vlajko

pre 16 godina

Pre par godina sam pisao i ponoviću. Podela. I to nije prazna priča. U slučaju nasilne secesije vojska ima pravo da interveniše i to ceo svet zna. Vojska će barem ući na teritorije na kojima žive Srbi pa ako mogu uzeće i još malo. Albanci znaju da ako se odluče da udare na kfor neće ih niko braniti i da tu samo gube. I njima odgovara podela. Srbi sa juga KiMa biće preseljeni na imanja i stanove koji se sada otkupljuju od albanaca. Prvi put od kada znam za sebe srpski političari vode dobru nacionalnu politiku. Ćute, rade iutišini i sprovode nacionalne interese. Bravo

ADRIAN

pre 16 godina

Oliver Ivanovic kaze da "I Beograd ponavlja kako nema ništa od nezavisnosti, kao što i kosovska strana naglašava kako o nezavisnosti neće pregovarati - i da potrebno je da srpska strana ponude neke alternative, koji bi čak i metodološki bio sličan Ahtisarijevom planu, ali sa srpskim rešenjima".

Svaki put Srpska strana ponudi ponesto za Kosovo, kao naprimjer Sustinska Autonomija, malo od nezavisnost vise od autonomije, sve za Kosovo sem stolice u UN, ogledana autonomija i sada kao sto Ivanovic rece nesto slicno kao Ahtisarijev plan, ali sa sprpskim resenjima ali nikada nije obsjasnila konkretno sta svaki predlog znaci.

Ne razumjem vas uopste, hocete li vi Kosovo za dva milijuna albanaca na nju, ili hocete Kosovo baz albanaca.

Sta Konkrektnije srpska vlada nudi ne Kosovu, nego Kosovskim Albancima. Kakve konkretnije ponude ima sprpska vlada i narod da intigrisu 2 milijuna albanca u sisitem i zivot srbije, i da zaista albanci onda vise ne mislu za nezavisnost.

Predrag

pre 16 godina

Kakva je sansa da se politicari iz Beograda i Pristine dogovore oko bilo cega, da naprave ikakav stvarni napredak?
Bojim se nikakva!

Ovo je samo nacin SAD-a da pokaze Rusima da se nista nece uraditi dok Vasington ne oktroise svoje resenje, a svi ostali (ukljucujuci i Rusiju) ga ne prihvate. I tako ce i biti, pitanje je samo cene ruskog "Da".

A srbima na Kosovu i Metohiji bi preporucio da se sete krajine i '95. i da nista ne veruju beogradskim politicarima i njihovim lokalnim poslusnicima.

Beli

pre 16 godina

I moja malenkost bi imala nesto da posavetuje drage komsije. Nemojte se prevariti olako, pitanje je izbora Srba(mislim oni koji zive dole), oni mogu izabrati da prihvate Ahtisarijev Plan koji oni otlikoi kritikuju(koji je bolji za njih nego za druge) i ostanu koliko toliko u Kosovu inace drugacije za njih bice jos teze. Oni ne treba da se daju prevariti od funkcionera iz Srbije koji mare samo za svoju fotelju. Pokazite da ste pametni i da ste za suziovot sa svima, i zaboravite svoj ego!

Fillip

pre 16 godina

Ovi pregovori postoje samo zato sto SAD nesmeju da ilegalno priznaju nezavisnot, pa samo kupuju vreme nadajuci se da ce to moci da ucine za 120 dana. I Rusija to prizeljkuje - Da zapad jednostrano prizna nezavisnost Kosova i time pogazi povelju UN i rezoluciju 1244, i tu dolazi kljucna stvar. Kako ce Rusija, Kina i drugi reagovati na to? Da li kukavicki uz "ostre osude" ili ce preduzeti konkretne korake i ohrabriti Srbiju da isto to uradi. Putin je vec suspendovao neke vojne ugovore jer ih zapad ne postuje, a videcemo sta ce biti sa medjunarodnim pravom. Dolaze vremena za hrabre odluke.

afrika

pre 16 godina

Pitam se ko ce prvi poceti da govori o podeli. Moskva mozda? Imam utisak da svi na to misle ali niko od strana u pregovorima iz ovih ili onih razloga nema interesa ili mu nije takticki produktivno da o tome prvi pocne da govori. Svi kao da sada, posle ruske stratesko-diplomatske pobede u ovoj rundi, peru ruke i bacaju vruc krompir albancima i srbima... kao ajde sada vi se dogovorite a mi na sve pristajemo. Jedini moguci dogovor izmedju Srbije i Kosova je kompromis a jedini realni kompromis je podela.

Nenad

pre 16 godina

Ja ne znam zasto pregovori ne idu pravcu boljeg statusa Albanaca, to sto oni veruju ili ne veruju njihov je problem.Dakle SAMO Albanci mogu da traze nesto a ne mi! To treba da je stav nase delegacije.

Z

pre 16 godina

Uljuljkivanje i samoobmana narodu, poeni i fotelje politicarima, zamazivanje se nastavlja. Jer poruke koje stizu sa Zapada su bitno razlicite. Da se RU nije usprotivila Kosovo bi vec bilo nezavisno jer je EU ostvarila konsenzus. I tako su im dali malo vise vremena da bi pokazali svoju objektivnost i pozrtvovanost a vise da demonstriraju da je kompromis nemoguc. A dobri stari Ahtisaari je aktuelan i postajace sve aktuelniji.

Stojković D.

pre 16 godina

Šta sam rekao pre nekoliko dana, podela je krajnje i jedino rešenje, koliko se meni god to ne sviđa, na kraju će biti podele. Sad treba raditi da se dobije što više.

vani

pre 16 godina

Evo kompromis,severni deo Kosova sa tri opstinama mitrovicu na sevjernom delu,zubin potok,lijeposavic na srbiju,i sdruge strane okolina presevo sa tri opstine presevo,bujanovac i medvedja na kosovu i nikoga nema nista,to je kompromis koje trazi MZ dragi ljudi,i za 5 godina u EU zajedno i Kosova i Srbija,i na kraju ko zeli da zivi u Srbiju neka zivi,ko zeli u nezavisno kosovu neka zivi,sto pre da se zavrsi ovaj cirkus.

Libertarian

pre 16 godina

Hvala Bogu, zdrav razum posle decenija jednostranih pretnji i ucena. Ne mogu da verujem da cu to da kazem ali mozda u stvari treba reci: Hvala Putinu :-)! A da li je dogovor o podeli moguc? Bice tesko, ali je moguce ako se pre svega dogovori PRINCIP podele. Ja sam za to da se svima garantuje sigurnost i pravo na imovinu, svako bi za ono sto ima ili je napustio trebalo da dobije nesto slicno (stan-za-stan, hektar-za-hektar) u delu Kosova u kome zeli da zivi i oseca se sigurno. Srbi bi dobili kontinualni deo na severu, a najvaznije je da niko ne bi postao izbeglica bez igde icega. A sto se tice Gracanice, ona se moze kamen-po-kamen preneti, recimo u Kragujevac. Em bi je narod najzad posecivao, em bi se prestonica Sumadije ekonomski trgnula i ukljucila u turisticki bum Srbije (Exit, Beograd, Guca...) Nista nije nemoguce kad' se misli pozitivno, good luck!

Dejvid

pre 16 godina

Podela Kosova ne moze se dogovoriti sa Kosovskim albancima, vec sa drzavom Albanijom. Kosovski albanci nemaju bilo kakva ovlascenja da odlucuju o podeli Kosova, jer je Kosovo je otimano od Velikih sila u 19 veku od Albanije to isto je ponovljeno i poslje drugog svetskog rata. Da ne zaboravimo da 28 Novembra 1912 godine u Vlori (Valoni) proglasena slobodna i nezavisna Albanija u svim etnickim prostorima na Balkanu gde su albanci cinilik vecinu stanovnistva tj. Tada nezavisna proglasena Albanija obuhvatila i Kosovo, zapadnu Makedoniju i delove Crne Gore gde zive albanci. Zato, dogovor o etnickoj podeli teritorija izmedju Srba i Albanaca moze da se dogovori samo izmedju Srbije, Albanije, Avnojevske Makedonije i Crnr Gore. Sto znaci Medjunarodna konferencija o Balkanu kao ona 1913 u Londonu. Jer ne moze se deliti Kosovo sa Srbijom a ostati u Srbiji Presevska dolina. Ostati u Makedoniji zapadna Makedonija ili teritorije gde zive albanci u vecini ili ostati u Crnoj Gori granicni pojas koji je nastanjen 85% albancima. Ove cinjen ice znaju i predstavnici ,,trojke,,.

kojadin

pre 16 godina

Ovo je veliki uspeh za Srpske pregovarace, stavise, uspeh koji nisam ni ocekivao pre recimo godinu dana.
Podela jeste najbolje resenje. Po mom skromnom misljenju, prioritet Srbije je da ocuva srpski identitiet, stpski jezik, srpsku religiju i srpsku kulturu za sledecih 500 godina. To sa 2 miliona Albanaca nije moguce, i zato se podela namece kao jedino resenje.
Prvo Kosovo do Ibra + arhipelag manastira i enklava, a onda, za godinu, dve, Republika Srpska. To je u ovom trenutku prioritet br. 1.

You do not have to love Serbia . You just need to make sure that it exists.

LionPR

pre 16 godina

Obmanama nikada kraja. Isinger je bio veoma jasan pre pocetka pregovora, DA SE MORA POLAZITI OD CINJENICNOG STANJA dakle CINJENICI DA VEC OSAM GODINA SRBIJA NEMA KONTRLU na KOSOVU. Postoji veom jednostavno pitanje a to je: koja je to pretnja koja bi bila predocena albancima da oni popustaju sto se tice nezavsinosti ili koji je nacin da albance primorava da prihvataju autonomiju u okviru Srbije ili bilo koje resenje ispod nezavsinosti. Pa realno NE POSTOJI TAJ NACIN osim naravno ako se ne primeni sila. Ali primena sile bi bila nesto sasvim van pameta. Srbija danas nema ABSOLUTNO NIKAKVU KONTROLU na Kosovo i svako buduce resenje ce se zasnivati na tom principu da veza izmedju Srbije i Kosova bice sve labavija. Ja verujem da krajem ovih pregogora narod u Srbiji ce napokon videti koliko su uzaludni ovi napori vracanja srpske kontrole na Kosovo. Zivi bili pa videli.

Marie

pre 16 godina

Za Albance bi podela verovatno bila interesantnije resenje, jer bi po tom sistemu mogli posle da se podele sa Makedonijom i Crnom Gorom. Ovako bi dobili samo KiM.

mosvka

pre 16 godina

pravi se racun bez krcmara.niko od zvanicnike republike Albanije nije izjavio da bi prihvatio juzno kosovo kao deo svoje teritorije.I ne zaboravite da se albanci i kosovari ne vole bas

Realan

pre 16 godina

AKO velike sile "dogovore" podelu Kosova, to znaci da im medjunarodno pravo, kakvo sada postoji, najbolje odgovara. Time sto bi u javnosti to naravno bio "dogovor" Srba i Albanaca. Tako bi bile sprecene pretenzije Albanaca na Makedoniju, juzni deo Srbije, Crnu Goru kao i pripajanje Republike Srpske Srbiji. Rekli bi, "nema problema, ako na to pristaju Bosna, Makedonija, Crna Gora..." sto (jos) nije moguce, posto su i Srbi i Albanci sada manjine u tim drzavama. DAKLE sve zavisi od buducih tokova u svetskoj politici, od odnosa Rusije i Zapada. Ako se tenzije smanje, jer Rusi dobiju svoj deo kolaca, s kojim su zadovoljni, onda sledi podela (ne samo u vezi Kosova, nego u svetskoj politici uopste). Jer svaki drugi ishod bi znacio poraz Rusije (nezavisno Kosovo) ili Zapada (Kosovo u sastavu Srbije). Ako moc Zapada u skorije vreme oslabi a Rusija postane jedina velesila, Kosovo ce ostati u sastavu Srbije. Ako sadasnja Ruska moc oslabi, Kosovo ce biti nezavisno. Sada nek svako za sebe oceni, koje su od tri opcije najverovatnije. Moj redosled verovatnosti resenja glasi: 1. Podela (50%), 2. Nezavisnost (49%), 3. Autonomija (1%)

Predator

pre 16 godina

Hmm, malom detetu je jasno već godinama da se na Kosmetu nikada o ničemu neće dogovoriti Srbi i Albanci!Ali očito neko uzima lepe honorare i novce za odugovlačenje i igru bez prestanka i granica oko resenja ove kvadrature kruga.Dakle, nema druge, treba nametnuti kompromisno resenje i jednoj i drugoj strani, gde bi fino pisalo u tom predlogu ko šta gubi ako to resenje ignoriše ili ga ne prihvata.

Srb-in

pre 16 godina

"...Znaju da su ovih 120 dana samo ulazak u neki proces kompromisa".
Zaista ne vidim u cemu je problem ovde. Zar pregovori nisu u stvari trazenje kompromisa, ili su Albanci mislili da pregovaraju tek onako, posto im je zagarantovana nezavisnost, kao u vreme Martija Ahtisarija?

Dinosha

pre 16 godina

Ovde obe strane treba da zastanu i porazmisle. Nije to bas toliko lose resenje da ne bi bilo prihvaltljivo, makar da ga mozda Albanci ne zele sto je rezultat iluzije koju imaju od "velike " podrske velikog igraca. Ipak, ako hoce nezavisnost, ne mogu nositi celu pokrajinu, to je realno i to im mora biti jasno. Ako ne shvataju realnost ili ako im to nije jasno onda im taj veliki igrac mora nesto objasniti.
Srbija nije srecna, naravno da se odrice velikog dela svoje vekovne teritorije, ali djavo nosi sto ljubav pripaja....U kriterijumima eventualne podele bilo bi dobro da obe strane daju svoje vidjenje granice i razgranicenja. Ono sto je 1000% sigurno Srbija nece dozvoliti uvlacenje u igru J. Srbije jer to nije pitanje spora, vec je rec samo o Pokrajini i tacka. Dakle.odela Pokrajine morala bi ici ne samo po etnickom principu, vec bi morao biti ukljucen i istorijski kriterijum. Istorijske teritorije su za Srbiju mnogo vaznije od etnickog principa. Uz Sj. Kosovo(granica reka Ibar, moralo bi se Srbiji prikljuciti i Kosovo Polje i Gracanicki kraj, nije potrebno obrazlagati zasto. Za Pec i Prizren resenje bi bilo kao Sveta Gora, exteritorijalni status. Ostalo, verovatno preko75-80% pripalo bi Kosovu. Ako oni to ne pristasnu ostaje status po Rez 1244 i tacka. Do daljnjeg ili zauvek. Morala bi se dogovoriti komtrola spoljnih granica a neka unutar rade sta im volja, osim terora nad Srpskim zivljem.

Bane

pre 16 godina

Postovani Albanci, evo kompromis: Sever Kosova - ove opstine gde su Srbi u vecini ostaje u Srbiji, a mi Kosovu nezavisnost, punu i momentalnu. Bolje cete ziveti i vi i mi. Oko Preseva, Medvedje i Bujanovca nema razgovora, mnogo je... kad udjemo u EU, to nece biti toliko bitno.

Pozdrav iz Beograda

Pamet u glavu

pre 16 godina

Izvucimo bar jednom pouke iz proslosti,bolje da dobijemo deo teritorije nego opet da izgubimo sve.
I da stavimo vec jednom tacku na decenijski problem!

DDD

pre 16 godina

Vreme je da se polako pocne razmisljati o podelama. Suzivot sa Albancima nije moguc, bar ne u ovom milenijumu.
Postoji jedino moguce resenje. Nadam se da ce konacno jedna od strana u pregovorima izaci sa konkretnim predlozima...
Dosta vremena smo svi izgubili. Kucnuo je cas za hrabrije korake...

Mali Jova

pre 16 godina

Sta je interes Srbije na Kosovu? Po meni, to je pre svega obezbediti zivotni prostor za ljude koji su ostali da zive i koji bi se vratili, zatim rudno bogatstvo i istorijsko nasledje tj. manastiri.
Sta je interes Albanaca?
Da dobiju svoju drzavu i da se odvoje od Srbije, sto bi svakako predstavljalo presedan, ali ako dodje do dogovora i to je izvodljivo.
Svako bi po nesto dobio i izgubio, ali ne sve. Mozda bi najvazniji rezultat dogovora bio da bi se uspostavio trajan mir i koliko toliko dobri odnosi izmedju dva susedna naroda. U tom pravcu bi trebao da se nadje kompromis. Sve drugo bi izazvalo velike probleme i nove sukobe u celom svetu, a Srbe i Albance bi samo jos vise zakrvilo i verujem da bi ona strana koja bi izgubila samo cekala svoj trenutak za osvetu. Pa onda Jovo nanovo sve ispocetka - za jos 1000 godina.

raje

pre 16 godina

Podela je najvise na sto srpska strana treba da pristane a za uzvrat zbog gubitka teritorije brz ulazak u EU.
Albancima bi podela trebalo isto da odgovara. Postoje i druga resenja, kao napr. dobrovoljno iseljavanje u Albaniju i napustanje teritorije zemlje u kojima im se ne dopada da zive jer vecina stanovnistva su srbi sa kojima oni nemaju (i ne moraju) da imaju ista zajednickog.

Predrag

pre 16 godina

Kakva je sansa da se politicari iz Beograda i Pristine dogovore oko bilo cega, da naprave ikakav stvarni napredak?
Bojim se nikakva!

Ovo je samo nacin SAD-a da pokaze Rusima da se nista nece uraditi dok Vasington ne oktroise svoje resenje, a svi ostali (ukljucujuci i Rusiju) ga ne prihvate. I tako ce i biti, pitanje je samo cene ruskog "Da".

A srbima na Kosovu i Metohiji bi preporucio da se sete krajine i '95. i da nista ne veruju beogradskim politicarima i njihovim lokalnim poslusnicima.

Beli

pre 16 godina

I moja malenkost bi imala nesto da posavetuje drage komsije. Nemojte se prevariti olako, pitanje je izbora Srba(mislim oni koji zive dole), oni mogu izabrati da prihvate Ahtisarijev Plan koji oni otlikoi kritikuju(koji je bolji za njih nego za druge) i ostanu koliko toliko u Kosovu inace drugacije za njih bice jos teze. Oni ne treba da se daju prevariti od funkcionera iz Srbije koji mare samo za svoju fotelju. Pokazite da ste pametni i da ste za suziovot sa svima, i zaboravite svoj ego!

Miki Maus

pre 16 godina

Cini se da je poceo ozbiljan posao, nakon osam godina zamazivanja ociju svetske i domace javnosti. Cak i predstavnik EU trazi "bilo kakav kompromis", sto predstavlja izuzetno jak signal, upucen jednoj strani koja se bila isuvise oslonila na USA ne rqzmisljajuci o tome da je "daleko je Amerika". Sada su sve opcije u igri, a koji ce biti rezultat, videcemo. Mozda podela i jeste najbolje resenje, sa uspostavljanjem nekih normalnih odnosa nakon par generacija, kada medju Albancima nivo nacional-sovinizma padne na neki prihvatljivi nivo, t.j. kada nacional-sovinisti budu skinuti sa vlasti i marginalizovani u politickom smislu.

ADRIAN

pre 16 godina

Oliver Ivanovic kaze da "I Beograd ponavlja kako nema ništa od nezavisnosti, kao što i kosovska strana naglašava kako o nezavisnosti neće pregovarati - i da potrebno je da srpska strana ponude neke alternative, koji bi čak i metodološki bio sličan Ahtisarijevom planu, ali sa srpskim rešenjima".

Svaki put Srpska strana ponudi ponesto za Kosovo, kao naprimjer Sustinska Autonomija, malo od nezavisnost vise od autonomije, sve za Kosovo sem stolice u UN, ogledana autonomija i sada kao sto Ivanovic rece nesto slicno kao Ahtisarijev plan, ali sa sprpskim resenjima ali nikada nije obsjasnila konkretno sta svaki predlog znaci.

Ne razumjem vas uopste, hocete li vi Kosovo za dva milijuna albanaca na nju, ili hocete Kosovo baz albanaca.

Sta Konkrektnije srpska vlada nudi ne Kosovu, nego Kosovskim Albancima. Kakve konkretnije ponude ima sprpska vlada i narod da intigrisu 2 milijuna albanca u sisitem i zivot srbije, i da zaista albanci onda vise ne mislu za nezavisnost.

Горан

pre 16 godina

Добро је ... Први пут после толико дуго времена, глас државе Србије се чује.

Искрене честитке господи Тадићу и Коштуници на мудром вођењу спољне политике.

Z

pre 16 godina

Uljuljkivanje i samoobmana narodu, poeni i fotelje politicarima, zamazivanje se nastavlja. Jer poruke koje stizu sa Zapada su bitno razlicite. Da se RU nije usprotivila Kosovo bi vec bilo nezavisno jer je EU ostvarila konsenzus. I tako su im dali malo vise vremena da bi pokazali svoju objektivnost i pozrtvovanost a vise da demonstriraju da je kompromis nemoguc. A dobri stari Ahtisaari je aktuelan i postajace sve aktuelniji.

LionPR

pre 16 godina

Obmanama nikada kraja. Isinger je bio veoma jasan pre pocetka pregovora, DA SE MORA POLAZITI OD CINJENICNOG STANJA dakle CINJENICI DA VEC OSAM GODINA SRBIJA NEMA KONTRLU na KOSOVU. Postoji veom jednostavno pitanje a to je: koja je to pretnja koja bi bila predocena albancima da oni popustaju sto se tice nezavsinosti ili koji je nacin da albance primorava da prihvataju autonomiju u okviru Srbije ili bilo koje resenje ispod nezavsinosti. Pa realno NE POSTOJI TAJ NACIN osim naravno ako se ne primeni sila. Ali primena sile bi bila nesto sasvim van pameta. Srbija danas nema ABSOLUTNO NIKAKVU KONTROLU na Kosovo i svako buduce resenje ce se zasnivati na tom principu da veza izmedju Srbije i Kosova bice sve labavija. Ja verujem da krajem ovih pregogora narod u Srbiji ce napokon videti koliko su uzaludni ovi napori vracanja srpske kontrole na Kosovo. Zivi bili pa videli.

Dejvid

pre 16 godina

Podela Kosova ne moze se dogovoriti sa Kosovskim albancima, vec sa drzavom Albanijom. Kosovski albanci nemaju bilo kakva ovlascenja da odlucuju o podeli Kosova, jer je Kosovo je otimano od Velikih sila u 19 veku od Albanije to isto je ponovljeno i poslje drugog svetskog rata. Da ne zaboravimo da 28 Novembra 1912 godine u Vlori (Valoni) proglasena slobodna i nezavisna Albanija u svim etnickim prostorima na Balkanu gde su albanci cinilik vecinu stanovnistva tj. Tada nezavisna proglasena Albanija obuhvatila i Kosovo, zapadnu Makedoniju i delove Crne Gore gde zive albanci. Zato, dogovor o etnickoj podeli teritorija izmedju Srba i Albanaca moze da se dogovori samo izmedju Srbije, Albanije, Avnojevske Makedonije i Crnr Gore. Sto znaci Medjunarodna konferencija o Balkanu kao ona 1913 u Londonu. Jer ne moze se deliti Kosovo sa Srbijom a ostati u Srbiji Presevska dolina. Ostati u Makedoniji zapadna Makedonija ili teritorije gde zive albanci u vecini ili ostati u Crnoj Gori granicni pojas koji je nastanjen 85% albancima. Ove cinjen ice znaju i predstavnici ,,trojke,,.

afrika

pre 16 godina

Pitam se ko ce prvi poceti da govori o podeli. Moskva mozda? Imam utisak da svi na to misle ali niko od strana u pregovorima iz ovih ili onih razloga nema interesa ili mu nije takticki produktivno da o tome prvi pocne da govori. Svi kao da sada, posle ruske stratesko-diplomatske pobede u ovoj rundi, peru ruke i bacaju vruc krompir albancima i srbima... kao ajde sada vi se dogovorite a mi na sve pristajemo. Jedini moguci dogovor izmedju Srbije i Kosova je kompromis a jedini realni kompromis je podela.

vani

pre 16 godina

Evo kompromis,severni deo Kosova sa tri opstinama mitrovicu na sevjernom delu,zubin potok,lijeposavic na srbiju,i sdruge strane okolina presevo sa tri opstine presevo,bujanovac i medvedja na kosovu i nikoga nema nista,to je kompromis koje trazi MZ dragi ljudi,i za 5 godina u EU zajedno i Kosova i Srbija,i na kraju ko zeli da zivi u Srbiju neka zivi,ko zeli u nezavisno kosovu neka zivi,sto pre da se zavrsi ovaj cirkus.

vlajko

pre 16 godina

Pre par godina sam pisao i ponoviću. Podela. I to nije prazna priča. U slučaju nasilne secesije vojska ima pravo da interveniše i to ceo svet zna. Vojska će barem ući na teritorije na kojima žive Srbi pa ako mogu uzeće i još malo. Albanci znaju da ako se odluče da udare na kfor neće ih niko braniti i da tu samo gube. I njima odgovara podela. Srbi sa juga KiMa biće preseljeni na imanja i stanove koji se sada otkupljuju od albanaca. Prvi put od kada znam za sebe srpski političari vode dobru nacionalnu politiku. Ćute, rade iutišini i sprovode nacionalne interese. Bravo

Stojković D.

pre 16 godina

Šta sam rekao pre nekoliko dana, podela je krajnje i jedino rešenje, koliko se meni god to ne sviđa, na kraju će biti podele. Sad treba raditi da se dobije što više.

Fillip

pre 16 godina

Ovi pregovori postoje samo zato sto SAD nesmeju da ilegalno priznaju nezavisnot, pa samo kupuju vreme nadajuci se da ce to moci da ucine za 120 dana. I Rusija to prizeljkuje - Da zapad jednostrano prizna nezavisnost Kosova i time pogazi povelju UN i rezoluciju 1244, i tu dolazi kljucna stvar. Kako ce Rusija, Kina i drugi reagovati na to? Da li kukavicki uz "ostre osude" ili ce preduzeti konkretne korake i ohrabriti Srbiju da isto to uradi. Putin je vec suspendovao neke vojne ugovore jer ih zapad ne postuje, a videcemo sta ce biti sa medjunarodnim pravom. Dolaze vremena za hrabre odluke.

Nenad

pre 16 godina

Ja ne znam zasto pregovori ne idu pravcu boljeg statusa Albanaca, to sto oni veruju ili ne veruju njihov je problem.Dakle SAMO Albanci mogu da traze nesto a ne mi! To treba da je stav nase delegacije.

kojadin

pre 16 godina

Ovo je veliki uspeh za Srpske pregovarace, stavise, uspeh koji nisam ni ocekivao pre recimo godinu dana.
Podela jeste najbolje resenje. Po mom skromnom misljenju, prioritet Srbije je da ocuva srpski identitiet, stpski jezik, srpsku religiju i srpsku kulturu za sledecih 500 godina. To sa 2 miliona Albanaca nije moguce, i zato se podela namece kao jedino resenje.
Prvo Kosovo do Ibra + arhipelag manastira i enklava, a onda, za godinu, dve, Republika Srpska. To je u ovom trenutku prioritet br. 1.

You do not have to love Serbia . You just need to make sure that it exists.

Libertarian

pre 16 godina

Hvala Bogu, zdrav razum posle decenija jednostranih pretnji i ucena. Ne mogu da verujem da cu to da kazem ali mozda u stvari treba reci: Hvala Putinu :-)! A da li je dogovor o podeli moguc? Bice tesko, ali je moguce ako se pre svega dogovori PRINCIP podele. Ja sam za to da se svima garantuje sigurnost i pravo na imovinu, svako bi za ono sto ima ili je napustio trebalo da dobije nesto slicno (stan-za-stan, hektar-za-hektar) u delu Kosova u kome zeli da zivi i oseca se sigurno. Srbi bi dobili kontinualni deo na severu, a najvaznije je da niko ne bi postao izbeglica bez igde icega. A sto se tice Gracanice, ona se moze kamen-po-kamen preneti, recimo u Kragujevac. Em bi je narod najzad posecivao, em bi se prestonica Sumadije ekonomski trgnula i ukljucila u turisticki bum Srbije (Exit, Beograd, Guca...) Nista nije nemoguce kad' se misli pozitivno, good luck!

mosvka

pre 16 godina

pravi se racun bez krcmara.niko od zvanicnike republike Albanije nije izjavio da bi prihvatio juzno kosovo kao deo svoje teritorije.I ne zaboravite da se albanci i kosovari ne vole bas

Srb-in

pre 16 godina

"...Znaju da su ovih 120 dana samo ulazak u neki proces kompromisa".
Zaista ne vidim u cemu je problem ovde. Zar pregovori nisu u stvari trazenje kompromisa, ili su Albanci mislili da pregovaraju tek onako, posto im je zagarantovana nezavisnost, kao u vreme Martija Ahtisarija?

Bane

pre 16 godina

Postovani Albanci, evo kompromis: Sever Kosova - ove opstine gde su Srbi u vecini ostaje u Srbiji, a mi Kosovu nezavisnost, punu i momentalnu. Bolje cete ziveti i vi i mi. Oko Preseva, Medvedje i Bujanovca nema razgovora, mnogo je... kad udjemo u EU, to nece biti toliko bitno.

Pozdrav iz Beograda

Predator

pre 16 godina

Hmm, malom detetu je jasno već godinama da se na Kosmetu nikada o ničemu neće dogovoriti Srbi i Albanci!Ali očito neko uzima lepe honorare i novce za odugovlačenje i igru bez prestanka i granica oko resenja ove kvadrature kruga.Dakle, nema druge, treba nametnuti kompromisno resenje i jednoj i drugoj strani, gde bi fino pisalo u tom predlogu ko šta gubi ako to resenje ignoriše ili ga ne prihvata.

Pamet u glavu

pre 16 godina

Izvucimo bar jednom pouke iz proslosti,bolje da dobijemo deo teritorije nego opet da izgubimo sve.
I da stavimo vec jednom tacku na decenijski problem!

Dinosha

pre 16 godina

Ovde obe strane treba da zastanu i porazmisle. Nije to bas toliko lose resenje da ne bi bilo prihvaltljivo, makar da ga mozda Albanci ne zele sto je rezultat iluzije koju imaju od "velike " podrske velikog igraca. Ipak, ako hoce nezavisnost, ne mogu nositi celu pokrajinu, to je realno i to im mora biti jasno. Ako ne shvataju realnost ili ako im to nije jasno onda im taj veliki igrac mora nesto objasniti.
Srbija nije srecna, naravno da se odrice velikog dela svoje vekovne teritorije, ali djavo nosi sto ljubav pripaja....U kriterijumima eventualne podele bilo bi dobro da obe strane daju svoje vidjenje granice i razgranicenja. Ono sto je 1000% sigurno Srbija nece dozvoliti uvlacenje u igru J. Srbije jer to nije pitanje spora, vec je rec samo o Pokrajini i tacka. Dakle.odela Pokrajine morala bi ici ne samo po etnickom principu, vec bi morao biti ukljucen i istorijski kriterijum. Istorijske teritorije su za Srbiju mnogo vaznije od etnickog principa. Uz Sj. Kosovo(granica reka Ibar, moralo bi se Srbiji prikljuciti i Kosovo Polje i Gracanicki kraj, nije potrebno obrazlagati zasto. Za Pec i Prizren resenje bi bilo kao Sveta Gora, exteritorijalni status. Ostalo, verovatno preko75-80% pripalo bi Kosovu. Ako oni to ne pristasnu ostaje status po Rez 1244 i tacka. Do daljnjeg ili zauvek. Morala bi se dogovoriti komtrola spoljnih granica a neka unutar rade sta im volja, osim terora nad Srpskim zivljem.

Marie

pre 16 godina

Za Albance bi podela verovatno bila interesantnije resenje, jer bi po tom sistemu mogli posle da se podele sa Makedonijom i Crnom Gorom. Ovako bi dobili samo KiM.

Realan

pre 16 godina

AKO velike sile "dogovore" podelu Kosova, to znaci da im medjunarodno pravo, kakvo sada postoji, najbolje odgovara. Time sto bi u javnosti to naravno bio "dogovor" Srba i Albanaca. Tako bi bile sprecene pretenzije Albanaca na Makedoniju, juzni deo Srbije, Crnu Goru kao i pripajanje Republike Srpske Srbiji. Rekli bi, "nema problema, ako na to pristaju Bosna, Makedonija, Crna Gora..." sto (jos) nije moguce, posto su i Srbi i Albanci sada manjine u tim drzavama. DAKLE sve zavisi od buducih tokova u svetskoj politici, od odnosa Rusije i Zapada. Ako se tenzije smanje, jer Rusi dobiju svoj deo kolaca, s kojim su zadovoljni, onda sledi podela (ne samo u vezi Kosova, nego u svetskoj politici uopste). Jer svaki drugi ishod bi znacio poraz Rusije (nezavisno Kosovo) ili Zapada (Kosovo u sastavu Srbije). Ako moc Zapada u skorije vreme oslabi a Rusija postane jedina velesila, Kosovo ce ostati u sastavu Srbije. Ako sadasnja Ruska moc oslabi, Kosovo ce biti nezavisno. Sada nek svako za sebe oceni, koje su od tri opcije najverovatnije. Moj redosled verovatnosti resenja glasi: 1. Podela (50%), 2. Nezavisnost (49%), 3. Autonomija (1%)

DDD

pre 16 godina

Vreme je da se polako pocne razmisljati o podelama. Suzivot sa Albancima nije moguc, bar ne u ovom milenijumu.
Postoji jedino moguce resenje. Nadam se da ce konacno jedna od strana u pregovorima izaci sa konkretnim predlozima...
Dosta vremena smo svi izgubili. Kucnuo je cas za hrabrije korake...

Mali Jova

pre 16 godina

Sta je interes Srbije na Kosovu? Po meni, to je pre svega obezbediti zivotni prostor za ljude koji su ostali da zive i koji bi se vratili, zatim rudno bogatstvo i istorijsko nasledje tj. manastiri.
Sta je interes Albanaca?
Da dobiju svoju drzavu i da se odvoje od Srbije, sto bi svakako predstavljalo presedan, ali ako dodje do dogovora i to je izvodljivo.
Svako bi po nesto dobio i izgubio, ali ne sve. Mozda bi najvazniji rezultat dogovora bio da bi se uspostavio trajan mir i koliko toliko dobri odnosi izmedju dva susedna naroda. U tom pravcu bi trebao da se nadje kompromis. Sve drugo bi izazvalo velike probleme i nove sukobe u celom svetu, a Srbe i Albance bi samo jos vise zakrvilo i verujem da bi ona strana koja bi izgubila samo cekala svoj trenutak za osvetu. Pa onda Jovo nanovo sve ispocetka - za jos 1000 godina.