Sreda, 08.08.2007.

13:29

"Ahtisarijev plan nije osnova"

Aleksandar Bocan Harčenko kaže za B92 da je Rusija odlučno protiv postavljanja rokova za završetak pregovora o statusu Kosova.

Izvor: B92

"Ahtisarijev plan nije osnova" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

15 Komentari

Sortiraj po:

Predrag

pre 16 godina

Srbija gubi dragocijeno vrijeme da uhvati korak sa Evropom. Dobro se priblizila tome da da ga potpuno izgubi. Totalno pogresna politika sadasnjeg rukovostva koje samo nastavlja muku i neizvjesnost srpskog naroda. Ovakvom politikom Srbija pokazuje lice jedne primitivne banana zemlje sa brdovitog Balkana. Pozdrav Predrag

srdjan

pre 16 godina

Srbija treba da ostane cvrsta u stavu da ne prihvata otcepljenje KiM. Svaka normalna zemlja bi uradila isto. Ne postoji ni jedan razlog zasto bi otcepljenje bilo jedino resenje. Srbija je demokratska zemlja u kojoj sve nacionalnosti mogu da zive slobodno uz postovanje zakona koji su po evropskim standardima. Jedini pravi pobornik otcepljenja je trenutna americka administracija koja nema podrsku ni od sopstvenog naroda prema svim istrazivanjima javnosti. Poseta Busa Albaniji je u Americi ismejana od svih. Nama ostaje da se drzimo principa i pravde i da ocekujemo novu americku administraciju koja ce to uvaziti. U medjuvremenu treba raditi na istinskom pomirenju Srba i Albanaca cak i ako to trenutno izgleda nemoguce. Na KiM trenutno nema slobode za izrazavanje drugacijeg misljenja od onoga kojeg guraju oni koji su se dokopali vlasti. Kad bi bilo slobode, bilo bi i onih koji drugacije misle. Ako su oni cvrsi u nastojanju da se pogaze medjunarodni standardi, mi moramo biti jos cvrsci na njihovom ocuvanju. Ekonomska situacija u Srbiji se nece automatski popraviti predajom KiM.To sto neko misli da bi se predajom KiM moglo mozda malo komfornije ziveti je odraz ciste sebicnosti i niko pametan ne moze ozbiljno da razmatra.

Dejvid

pre 16 godina

Ne zurimo, nije sve gotovo. Izgleda da SAD, Rusija i EU vec postogli dogovor o statusu Kosova. Ovo satel diplomatoja je fizioterapija za Kosovsku i Srpsku delegaciju da se malo rashlade i misle trezveno tokom ovij 12o dana i nakon toga. Mislim da nece biti resenje ni po kosovskom a ni po srpskom zahtevu, vec sasvim nesto trece, koji u pocetku nece biti dobro primljen sa obe strane ali sa obrazlozenjem ,,da nisu mogli vise,, jer oni ne odlucuju vec drugi o njima. Kosovo bice neki protektorat EU na duge staze, a nece se spominjati ,,nezavisnost,, kao pojam, ali Kosovo nista nece biti vezano za Srbiju, sem trgovinskih i drugih odnosa u cilju postovanju prava srba na Kosovu i zastitu crkvenih spomenika. Ovo ce liciti na ono narodno ,,i Vuci siti i ovce na broju,,.

Justicius

pre 16 godina

E pa, kosovari vec od 1912.godine bore za nezavisnost od srpske okupacije. Sada je doslo vreme te nezavisnosti, uz svestranu pomoc najjacih i najdemokrastkih drzava sveta.
Kosovari su ucinili kompromis tako sto su odustrali od ujedinjena sa Albanijom, sto bi bilo najlogicnije. Drugih kompromisa nema!

Dejan

pre 16 godina

Ključan je međusobni dogovor Amerike i Rusije. Kosovo nije ni od kakvog strateškog značaja za Ameriku, više je pitanje njihove tvrdoglavosti i obesti, jer su oni doneli odluku da Kosovo bude nezavisno, i tu nema više razgovora. Amerikanci imaju mnogo nesuglasica sa Rusima, pa i Rusi mogu jednostrano da odluče da prodaju oružje ili krišom nuklearnu tehnologiju Iranu. U toj globalnoj šahovskoj tabli Albanci su manji od piona, njihovi interesi i želja za nezavisnosšću će biti žrtvovani dogovoru velikih oko Irana, antiraketnog štita, nafte, borbe protiv terorizma...

Neka se ne zavaravaju albanci, Sadam je bio veliki američki saveznik, pa su ga obesili, isto je bio i Norijega, pa danas trune u zatvoru. Dug je spisak američkih "prijatelja" koje su ovi izdali.

Deplasirana je zato albanska priča o prijateljstvu sa Amerikom, ovi će im okrenuti leđa u sekundu, ako im tako odgovara.

A Kosovo, Kosovo će tada biti provincija Srbije daleko od pažnje Amerike...i CNN-a...

Snezana

pre 16 godina

Pitam se samo DOKLE vise.....i da li ce Kosovo biti tema i narednih 100godina. Iskreno vise mi je muka od konstantne price na tu temu a finalizacija istog se ne vidi.Hoce li vise da rese to pitanje pa da krenemo napred, jer nazalost mislim da nas cela ova prica oko Kosova puno kosta a fakticki je sve reseno jos 99'.Ne kazem ja da Kosovo nije problem i da se njime ne treba baviti, ali dokle vise....kad ce na red da dodju zivotne teme koje pogadjaju sve gradjane ove drzave. Ovih dana sve poskupljuje, a ovde se samo prica o Kosovu.Razmislite o ovome.....

Gunar Knob

pre 16 godina

Ishod , nakon nekoliko dugih godina pregovora, natezanja, pretnji, izjava, usaglasavanja itd:
Rusija dobija mnogo,
EU gubi malo
USA gubi mnogo
Srbija ne gubi sve
Albanci sa KiM-a gube sve

Uostalom, ovo i nisu pregovori o KiM-u. Da budemo iskreni, ova srpska i albanska delegacija im samo smetaju.
Gde se slonovi igraju - trava strada. E, sada ko je uopste doveo slonove - vreme ce reci.

Boris B.

pre 16 godina

Muka mi od svega,fakt je da to resenje odavno odluceno,i da je to sada samo odugovlacenje od strane Srbije i Rusije, u principu gubljene vremena!!

Небојша

pre 16 godina

Нити сам противник Европске Уније и атлантских интеграција, чак штавише сам присталица. Осећам да ово треба рећи да не би ме одмах напали ... Овако пре једно 3 4 месеца мислио сам да је Косово изгубљено и да Србија треба да само спречи своју бламажу. Премијер Воја је говорио и чинио! Каква је данас ситуација? Ахтисари је пред потпуним поразом! Његов план је скоро па заборављен. Руска подршка и српски став који се ослањао на МЕЂУНАРОДНО право и МЕЂУНАРОДНО ПРИЗНАТЕ ГРАНИЦЕ је сваким даном јачао. На пола смо пута да Косово и Метохија остану у саставу Србије. Направили смо сјајан маневар и кренули са мртве тачке, са нуле. Зато имам пуно поверење у једну изузетно добро припремљену, пацифистичку и утемељену на праву и правди политику коју води влада Србије на челу са премијером Коштуницом и председником Тадићем. Живела Србија!

mala

pre 16 godina

Ovde nije samo rijec status KiM koje je fakticki dio Srbije (inace ne bi bilo pregovora), radi se o dvema nacinalnim grupama koje obe ne zele da ubuduce zive zjedno pod jenom vlasti, albanci iskljucivo zele da imaju u vrhu albance? Glupo, ali je tako. Srbi, uglavnom raseljeni sa svojih imanja, a oni koji su ostali zive u strahu i getima, normalno da zele slobodu, sigurnost i zato zele da ostanu u sastavu Srbije.Valjda ce u pregovorima prevladati zdrav razum, medjunarodne norme. Amerikancima je lako poklanjati nesto sto nije njihovo, sto je tako daleko od njih.

zoran

pre 16 godina

"Dosla su neka cudna vremena. Zemlje "slobode i zakona" propagiraju krsenje istog. Zemlje "istine i pravde" propagiraju laz i nepravdu. Kuda ide ovaj svet?"
Bojim se da su i ranije to radili samo su lepse i duze pakovali.Te iste pravdoljubive drzave su podrzavale diktatorske rezime u Juznoj americi,organizovale vojne udare po Africi samo mi to nismo primecivali jer nas nisu dirali i bilo je "tamo daleko".E sad su usli i u nase dvoriste.

Tex Willer

pre 16 godina

Harchenko nije jedini medijator i ne znaci da je sve tako kako on kaze jer Wizner kaze drugo. Kosovski Albanci nikad kazem NIKAD nece pristati da zive u drzavi zvanu Srbija, a da se nezavisnosti protivi Srbija ima pravo niko mu to ne osporava ali kad to radi ona mora da prisvoji Albance dobrim ponasanjem prema njima a ne da ih tretira kao gradjane 2 reda ili da ih imenjuje teroristima i drugim pogrdnim imenima.

Srdjan

pre 16 godina

"EU radi na dobijanju kriticne mase za jednostrano priznanje." Zasto mi se cini da EU se ponasa iracionalno. Kada bi samo decidno rekli, cime su to Albanci zaduzili svet pa da EU i SAD pogaze mukom uspostvaljen medjunarodni poredak, mislim da bi Srbija bila prva u priznanju Kosova. Kako se sanmo ne sete Kurda? Oni niti imaju sopstvenu maticau, a turska vojska vec decenijama, pa...da kazemo nije nezna prema njima. Zar oni misle da ostatak sveta ovo ne vidi?
Dosla su neka cudna vremena. Zemlje "slobode i zakona" propagiraju krsenje istog. Zemlje "istine i pravde" propagiraju laz i nepravdu. Kuda ide ovaj svet?

smoren

pre 16 godina

svako kad ima gangrenoznu nogu gleda da je odsece sto pre kako bi organizam mogao da preizivi i oporavi se

jedino nasa vlast vise voli da maltretira svoj narod zbog kratkorocnih politickih poena i stalno plasira pricu kao nema nista bez kosova...

uh kad ce vec kraj tim pregovorima pa da zavrsimo sa agonijom pa da pocnemo da pricamo o normalnim stvarima a ne da imamo premijera koji da ne prica o kosovu svaki put i svaki cas, ne bi znao ni o cemu ni jednu jedinu rec da kaze

JO - PO

pre 16 godina

Kao i od svih prethodni i od ovih pregovora nema nista. Beograd vec trazi nacine da ih produzi u beskonacnost. Jedva cekam da se sve zavrsi, ishod me ne interesuje!

Srdjan

pre 16 godina

"EU radi na dobijanju kriticne mase za jednostrano priznanje." Zasto mi se cini da EU se ponasa iracionalno. Kada bi samo decidno rekli, cime su to Albanci zaduzili svet pa da EU i SAD pogaze mukom uspostvaljen medjunarodni poredak, mislim da bi Srbija bila prva u priznanju Kosova. Kako se sanmo ne sete Kurda? Oni niti imaju sopstvenu maticau, a turska vojska vec decenijama, pa...da kazemo nije nezna prema njima. Zar oni misle da ostatak sveta ovo ne vidi?
Dosla su neka cudna vremena. Zemlje "slobode i zakona" propagiraju krsenje istog. Zemlje "istine i pravde" propagiraju laz i nepravdu. Kuda ide ovaj svet?

Небојша

pre 16 godina

Нити сам противник Европске Уније и атлантских интеграција, чак штавише сам присталица. Осећам да ово треба рећи да не би ме одмах напали ... Овако пре једно 3 4 месеца мислио сам да је Косово изгубљено и да Србија треба да само спречи своју бламажу. Премијер Воја је говорио и чинио! Каква је данас ситуација? Ахтисари је пред потпуним поразом! Његов план је скоро па заборављен. Руска подршка и српски став који се ослањао на МЕЂУНАРОДНО право и МЕЂУНАРОДНО ПРИЗНАТЕ ГРАНИЦЕ је сваким даном јачао. На пола смо пута да Косово и Метохија остану у саставу Србије. Направили смо сјајан маневар и кренули са мртве тачке, са нуле. Зато имам пуно поверење у једну изузетно добро припремљену, пацифистичку и утемељену на праву и правди политику коју води влада Србије на челу са премијером Коштуницом и председником Тадићем. Живела Србија!

Tex Willer

pre 16 godina

Harchenko nije jedini medijator i ne znaci da je sve tako kako on kaze jer Wizner kaze drugo. Kosovski Albanci nikad kazem NIKAD nece pristati da zive u drzavi zvanu Srbija, a da se nezavisnosti protivi Srbija ima pravo niko mu to ne osporava ali kad to radi ona mora da prisvoji Albance dobrim ponasanjem prema njima a ne da ih tretira kao gradjane 2 reda ili da ih imenjuje teroristima i drugim pogrdnim imenima.

JO - PO

pre 16 godina

Kao i od svih prethodni i od ovih pregovora nema nista. Beograd vec trazi nacine da ih produzi u beskonacnost. Jedva cekam da se sve zavrsi, ishod me ne interesuje!

smoren

pre 16 godina

svako kad ima gangrenoznu nogu gleda da je odsece sto pre kako bi organizam mogao da preizivi i oporavi se

jedino nasa vlast vise voli da maltretira svoj narod zbog kratkorocnih politickih poena i stalno plasira pricu kao nema nista bez kosova...

uh kad ce vec kraj tim pregovorima pa da zavrsimo sa agonijom pa da pocnemo da pricamo o normalnim stvarima a ne da imamo premijera koji da ne prica o kosovu svaki put i svaki cas, ne bi znao ni o cemu ni jednu jedinu rec da kaze

Justicius

pre 16 godina

E pa, kosovari vec od 1912.godine bore za nezavisnost od srpske okupacije. Sada je doslo vreme te nezavisnosti, uz svestranu pomoc najjacih i najdemokrastkih drzava sveta.
Kosovari su ucinili kompromis tako sto su odustrali od ujedinjena sa Albanijom, sto bi bilo najlogicnije. Drugih kompromisa nema!

zoran

pre 16 godina

"Dosla su neka cudna vremena. Zemlje "slobode i zakona" propagiraju krsenje istog. Zemlje "istine i pravde" propagiraju laz i nepravdu. Kuda ide ovaj svet?"
Bojim se da su i ranije to radili samo su lepse i duze pakovali.Te iste pravdoljubive drzave su podrzavale diktatorske rezime u Juznoj americi,organizovale vojne udare po Africi samo mi to nismo primecivali jer nas nisu dirali i bilo je "tamo daleko".E sad su usli i u nase dvoriste.

Boris B.

pre 16 godina

Muka mi od svega,fakt je da to resenje odavno odluceno,i da je to sada samo odugovlacenje od strane Srbije i Rusije, u principu gubljene vremena!!

Dejan

pre 16 godina

Ključan je međusobni dogovor Amerike i Rusije. Kosovo nije ni od kakvog strateškog značaja za Ameriku, više je pitanje njihove tvrdoglavosti i obesti, jer su oni doneli odluku da Kosovo bude nezavisno, i tu nema više razgovora. Amerikanci imaju mnogo nesuglasica sa Rusima, pa i Rusi mogu jednostrano da odluče da prodaju oružje ili krišom nuklearnu tehnologiju Iranu. U toj globalnoj šahovskoj tabli Albanci su manji od piona, njihovi interesi i želja za nezavisnosšću će biti žrtvovani dogovoru velikih oko Irana, antiraketnog štita, nafte, borbe protiv terorizma...

Neka se ne zavaravaju albanci, Sadam je bio veliki američki saveznik, pa su ga obesili, isto je bio i Norijega, pa danas trune u zatvoru. Dug je spisak američkih "prijatelja" koje su ovi izdali.

Deplasirana je zato albanska priča o prijateljstvu sa Amerikom, ovi će im okrenuti leđa u sekundu, ako im tako odgovara.

A Kosovo, Kosovo će tada biti provincija Srbije daleko od pažnje Amerike...i CNN-a...

Snezana

pre 16 godina

Pitam se samo DOKLE vise.....i da li ce Kosovo biti tema i narednih 100godina. Iskreno vise mi je muka od konstantne price na tu temu a finalizacija istog se ne vidi.Hoce li vise da rese to pitanje pa da krenemo napred, jer nazalost mislim da nas cela ova prica oko Kosova puno kosta a fakticki je sve reseno jos 99'.Ne kazem ja da Kosovo nije problem i da se njime ne treba baviti, ali dokle vise....kad ce na red da dodju zivotne teme koje pogadjaju sve gradjane ove drzave. Ovih dana sve poskupljuje, a ovde se samo prica o Kosovu.Razmislite o ovome.....

mala

pre 16 godina

Ovde nije samo rijec status KiM koje je fakticki dio Srbije (inace ne bi bilo pregovora), radi se o dvema nacinalnim grupama koje obe ne zele da ubuduce zive zjedno pod jenom vlasti, albanci iskljucivo zele da imaju u vrhu albance? Glupo, ali je tako. Srbi, uglavnom raseljeni sa svojih imanja, a oni koji su ostali zive u strahu i getima, normalno da zele slobodu, sigurnost i zato zele da ostanu u sastavu Srbije.Valjda ce u pregovorima prevladati zdrav razum, medjunarodne norme. Amerikancima je lako poklanjati nesto sto nije njihovo, sto je tako daleko od njih.

Gunar Knob

pre 16 godina

Ishod , nakon nekoliko dugih godina pregovora, natezanja, pretnji, izjava, usaglasavanja itd:
Rusija dobija mnogo,
EU gubi malo
USA gubi mnogo
Srbija ne gubi sve
Albanci sa KiM-a gube sve

Uostalom, ovo i nisu pregovori o KiM-u. Da budemo iskreni, ova srpska i albanska delegacija im samo smetaju.
Gde se slonovi igraju - trava strada. E, sada ko je uopste doveo slonove - vreme ce reci.

srdjan

pre 16 godina

Srbija treba da ostane cvrsta u stavu da ne prihvata otcepljenje KiM. Svaka normalna zemlja bi uradila isto. Ne postoji ni jedan razlog zasto bi otcepljenje bilo jedino resenje. Srbija je demokratska zemlja u kojoj sve nacionalnosti mogu da zive slobodno uz postovanje zakona koji su po evropskim standardima. Jedini pravi pobornik otcepljenja je trenutna americka administracija koja nema podrsku ni od sopstvenog naroda prema svim istrazivanjima javnosti. Poseta Busa Albaniji je u Americi ismejana od svih. Nama ostaje da se drzimo principa i pravde i da ocekujemo novu americku administraciju koja ce to uvaziti. U medjuvremenu treba raditi na istinskom pomirenju Srba i Albanaca cak i ako to trenutno izgleda nemoguce. Na KiM trenutno nema slobode za izrazavanje drugacijeg misljenja od onoga kojeg guraju oni koji su se dokopali vlasti. Kad bi bilo slobode, bilo bi i onih koji drugacije misle. Ako su oni cvrsi u nastojanju da se pogaze medjunarodni standardi, mi moramo biti jos cvrsci na njihovom ocuvanju. Ekonomska situacija u Srbiji se nece automatski popraviti predajom KiM.To sto neko misli da bi se predajom KiM moglo mozda malo komfornije ziveti je odraz ciste sebicnosti i niko pametan ne moze ozbiljno da razmatra.

Dejvid

pre 16 godina

Ne zurimo, nije sve gotovo. Izgleda da SAD, Rusija i EU vec postogli dogovor o statusu Kosova. Ovo satel diplomatoja je fizioterapija za Kosovsku i Srpsku delegaciju da se malo rashlade i misle trezveno tokom ovij 12o dana i nakon toga. Mislim da nece biti resenje ni po kosovskom a ni po srpskom zahtevu, vec sasvim nesto trece, koji u pocetku nece biti dobro primljen sa obe strane ali sa obrazlozenjem ,,da nisu mogli vise,, jer oni ne odlucuju vec drugi o njima. Kosovo bice neki protektorat EU na duge staze, a nece se spominjati ,,nezavisnost,, kao pojam, ali Kosovo nista nece biti vezano za Srbiju, sem trgovinskih i drugih odnosa u cilju postovanju prava srba na Kosovu i zastitu crkvenih spomenika. Ovo ce liciti na ono narodno ,,i Vuci siti i ovce na broju,,.

Predrag

pre 16 godina

Srbija gubi dragocijeno vrijeme da uhvati korak sa Evropom. Dobro se priblizila tome da da ga potpuno izgubi. Totalno pogresna politika sadasnjeg rukovostva koje samo nastavlja muku i neizvjesnost srpskog naroda. Ovakvom politikom Srbija pokazuje lice jedne primitivne banana zemlje sa brdovitog Balkana. Pozdrav Predrag

JO - PO

pre 16 godina

Kao i od svih prethodni i od ovih pregovora nema nista. Beograd vec trazi nacine da ih produzi u beskonacnost. Jedva cekam da se sve zavrsi, ishod me ne interesuje!

Tex Willer

pre 16 godina

Harchenko nije jedini medijator i ne znaci da je sve tako kako on kaze jer Wizner kaze drugo. Kosovski Albanci nikad kazem NIKAD nece pristati da zive u drzavi zvanu Srbija, a da se nezavisnosti protivi Srbija ima pravo niko mu to ne osporava ali kad to radi ona mora da prisvoji Albance dobrim ponasanjem prema njima a ne da ih tretira kao gradjane 2 reda ili da ih imenjuje teroristima i drugim pogrdnim imenima.

smoren

pre 16 godina

svako kad ima gangrenoznu nogu gleda da je odsece sto pre kako bi organizam mogao da preizivi i oporavi se

jedino nasa vlast vise voli da maltretira svoj narod zbog kratkorocnih politickih poena i stalno plasira pricu kao nema nista bez kosova...

uh kad ce vec kraj tim pregovorima pa da zavrsimo sa agonijom pa da pocnemo da pricamo o normalnim stvarima a ne da imamo premijera koji da ne prica o kosovu svaki put i svaki cas, ne bi znao ni o cemu ni jednu jedinu rec da kaze

Justicius

pre 16 godina

E pa, kosovari vec od 1912.godine bore za nezavisnost od srpske okupacije. Sada je doslo vreme te nezavisnosti, uz svestranu pomoc najjacih i najdemokrastkih drzava sveta.
Kosovari su ucinili kompromis tako sto su odustrali od ujedinjena sa Albanijom, sto bi bilo najlogicnije. Drugih kompromisa nema!

Небојша

pre 16 godina

Нити сам противник Европске Уније и атлантских интеграција, чак штавише сам присталица. Осећам да ово треба рећи да не би ме одмах напали ... Овако пре једно 3 4 месеца мислио сам да је Косово изгубљено и да Србија треба да само спречи своју бламажу. Премијер Воја је говорио и чинио! Каква је данас ситуација? Ахтисари је пред потпуним поразом! Његов план је скоро па заборављен. Руска подршка и српски став који се ослањао на МЕЂУНАРОДНО право и МЕЂУНАРОДНО ПРИЗНАТЕ ГРАНИЦЕ је сваким даном јачао. На пола смо пута да Косово и Метохија остану у саставу Србије. Направили смо сјајан маневар и кренули са мртве тачке, са нуле. Зато имам пуно поверење у једну изузетно добро припремљену, пацифистичку и утемељену на праву и правди политику коју води влада Србије на челу са премијером Коштуницом и председником Тадићем. Живела Србија!

Dejan

pre 16 godina

Ključan je međusobni dogovor Amerike i Rusije. Kosovo nije ni od kakvog strateškog značaja za Ameriku, više je pitanje njihove tvrdoglavosti i obesti, jer su oni doneli odluku da Kosovo bude nezavisno, i tu nema više razgovora. Amerikanci imaju mnogo nesuglasica sa Rusima, pa i Rusi mogu jednostrano da odluče da prodaju oružje ili krišom nuklearnu tehnologiju Iranu. U toj globalnoj šahovskoj tabli Albanci su manji od piona, njihovi interesi i želja za nezavisnosšću će biti žrtvovani dogovoru velikih oko Irana, antiraketnog štita, nafte, borbe protiv terorizma...

Neka se ne zavaravaju albanci, Sadam je bio veliki američki saveznik, pa su ga obesili, isto je bio i Norijega, pa danas trune u zatvoru. Dug je spisak američkih "prijatelja" koje su ovi izdali.

Deplasirana je zato albanska priča o prijateljstvu sa Amerikom, ovi će im okrenuti leđa u sekundu, ako im tako odgovara.

A Kosovo, Kosovo će tada biti provincija Srbije daleko od pažnje Amerike...i CNN-a...

Srdjan

pre 16 godina

"EU radi na dobijanju kriticne mase za jednostrano priznanje." Zasto mi se cini da EU se ponasa iracionalno. Kada bi samo decidno rekli, cime su to Albanci zaduzili svet pa da EU i SAD pogaze mukom uspostvaljen medjunarodni poredak, mislim da bi Srbija bila prva u priznanju Kosova. Kako se sanmo ne sete Kurda? Oni niti imaju sopstvenu maticau, a turska vojska vec decenijama, pa...da kazemo nije nezna prema njima. Zar oni misle da ostatak sveta ovo ne vidi?
Dosla su neka cudna vremena. Zemlje "slobode i zakona" propagiraju krsenje istog. Zemlje "istine i pravde" propagiraju laz i nepravdu. Kuda ide ovaj svet?

srdjan

pre 16 godina

Srbija treba da ostane cvrsta u stavu da ne prihvata otcepljenje KiM. Svaka normalna zemlja bi uradila isto. Ne postoji ni jedan razlog zasto bi otcepljenje bilo jedino resenje. Srbija je demokratska zemlja u kojoj sve nacionalnosti mogu da zive slobodno uz postovanje zakona koji su po evropskim standardima. Jedini pravi pobornik otcepljenja je trenutna americka administracija koja nema podrsku ni od sopstvenog naroda prema svim istrazivanjima javnosti. Poseta Busa Albaniji je u Americi ismejana od svih. Nama ostaje da se drzimo principa i pravde i da ocekujemo novu americku administraciju koja ce to uvaziti. U medjuvremenu treba raditi na istinskom pomirenju Srba i Albanaca cak i ako to trenutno izgleda nemoguce. Na KiM trenutno nema slobode za izrazavanje drugacijeg misljenja od onoga kojeg guraju oni koji su se dokopali vlasti. Kad bi bilo slobode, bilo bi i onih koji drugacije misle. Ako su oni cvrsi u nastojanju da se pogaze medjunarodni standardi, mi moramo biti jos cvrsci na njihovom ocuvanju. Ekonomska situacija u Srbiji se nece automatski popraviti predajom KiM.To sto neko misli da bi se predajom KiM moglo mozda malo komfornije ziveti je odraz ciste sebicnosti i niko pametan ne moze ozbiljno da razmatra.

Boris B.

pre 16 godina

Muka mi od svega,fakt je da to resenje odavno odluceno,i da je to sada samo odugovlacenje od strane Srbije i Rusije, u principu gubljene vremena!!

Snezana

pre 16 godina

Pitam se samo DOKLE vise.....i da li ce Kosovo biti tema i narednih 100godina. Iskreno vise mi je muka od konstantne price na tu temu a finalizacija istog se ne vidi.Hoce li vise da rese to pitanje pa da krenemo napred, jer nazalost mislim da nas cela ova prica oko Kosova puno kosta a fakticki je sve reseno jos 99'.Ne kazem ja da Kosovo nije problem i da se njime ne treba baviti, ali dokle vise....kad ce na red da dodju zivotne teme koje pogadjaju sve gradjane ove drzave. Ovih dana sve poskupljuje, a ovde se samo prica o Kosovu.Razmislite o ovome.....

Gunar Knob

pre 16 godina

Ishod , nakon nekoliko dugih godina pregovora, natezanja, pretnji, izjava, usaglasavanja itd:
Rusija dobija mnogo,
EU gubi malo
USA gubi mnogo
Srbija ne gubi sve
Albanci sa KiM-a gube sve

Uostalom, ovo i nisu pregovori o KiM-u. Da budemo iskreni, ova srpska i albanska delegacija im samo smetaju.
Gde se slonovi igraju - trava strada. E, sada ko je uopste doveo slonove - vreme ce reci.

mala

pre 16 godina

Ovde nije samo rijec status KiM koje je fakticki dio Srbije (inace ne bi bilo pregovora), radi se o dvema nacinalnim grupama koje obe ne zele da ubuduce zive zjedno pod jenom vlasti, albanci iskljucivo zele da imaju u vrhu albance? Glupo, ali je tako. Srbi, uglavnom raseljeni sa svojih imanja, a oni koji su ostali zive u strahu i getima, normalno da zele slobodu, sigurnost i zato zele da ostanu u sastavu Srbije.Valjda ce u pregovorima prevladati zdrav razum, medjunarodne norme. Amerikancima je lako poklanjati nesto sto nije njihovo, sto je tako daleko od njih.

zoran

pre 16 godina

"Dosla su neka cudna vremena. Zemlje "slobode i zakona" propagiraju krsenje istog. Zemlje "istine i pravde" propagiraju laz i nepravdu. Kuda ide ovaj svet?"
Bojim se da su i ranije to radili samo su lepse i duze pakovali.Te iste pravdoljubive drzave su podrzavale diktatorske rezime u Juznoj americi,organizovale vojne udare po Africi samo mi to nismo primecivali jer nas nisu dirali i bilo je "tamo daleko".E sad su usli i u nase dvoriste.

Predrag

pre 16 godina

Srbija gubi dragocijeno vrijeme da uhvati korak sa Evropom. Dobro se priblizila tome da da ga potpuno izgubi. Totalno pogresna politika sadasnjeg rukovostva koje samo nastavlja muku i neizvjesnost srpskog naroda. Ovakvom politikom Srbija pokazuje lice jedne primitivne banana zemlje sa brdovitog Balkana. Pozdrav Predrag

Dejvid

pre 16 godina

Ne zurimo, nije sve gotovo. Izgleda da SAD, Rusija i EU vec postogli dogovor o statusu Kosova. Ovo satel diplomatoja je fizioterapija za Kosovsku i Srpsku delegaciju da se malo rashlade i misle trezveno tokom ovij 12o dana i nakon toga. Mislim da nece biti resenje ni po kosovskom a ni po srpskom zahtevu, vec sasvim nesto trece, koji u pocetku nece biti dobro primljen sa obe strane ali sa obrazlozenjem ,,da nisu mogli vise,, jer oni ne odlucuju vec drugi o njima. Kosovo bice neki protektorat EU na duge staze, a nece se spominjati ,,nezavisnost,, kao pojam, ali Kosovo nista nece biti vezano za Srbiju, sem trgovinskih i drugih odnosa u cilju postovanju prava srba na Kosovu i zastitu crkvenih spomenika. Ovo ce liciti na ono narodno ,,i Vuci siti i ovce na broju,,.