Petak, 03.08.2007.

12:36

Tadić: Kazniti odgovorne za Oluju

Boris Tadić kaže da se mora utvrditi odgovornost onih koji su tokom akcije Oluja prognali 250.000, a ubili 2.500 Srba.

Izvor: FoNet

Tadiæ: Kazniti odgovorne za Oluju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

20 Komentari

Sortiraj po:

Mile Politika

pre 16 godina

Srbi iz Krajine ne bi dizali balvane da nisu otpustani sa posla zbog nacionalne pripadnosti, miniranja Srpskih kuca na primorju i to sve MESECIMA PRE nego sto je pocelo da se puca (i dok jna nije ni pomisljala da se mesa), uz svu pratecu ikonografiju drzave u medijima.
Hrvatska je konflikt htela resiti "mirno" pa je zato preko Spegelja i kompanije svercovala oruzije.
JNA JE bila multietnicka DOK TUDJMAN nije pozvao Hrvate da je napuste, a onda je tu vojsku proglasio Srpskom.
Uzgred JNA je jedina vojska na svetu koja je izvrsli "agresiju" i istovremeno bila opkoljivana u SOPSTVENIM KASARNAMA.

Da se mi ne lazemo u Hrvatskoj se (manje ili vise upakovano) slavi KONACNO RESENJE (1/3 + 1/3 + 1/3).
I zbog toga cinizm i ovakve retorike, vise necu krociti na teritoriju Hrvatske (iako sam 2 decenije letovao tamo svake godine).

M.

pre 16 godina

... ostaju cinjenice: da je danasnja Hrvatska nastala kao rezultat etnickog ciscenja i zlocina nad Srbima i da je Hrvatska u zadnjih pedesetak godina organizovala i sprovela proterivanje i ubijanje na stotine hiljada Srba a to sto neki nalaze logicne i kvazimoralne izgovore i pravdanja za to, to samo govori o njima samima. Postoji izreka: cega se pametan stidi time se budala ponosi, tako neka nastave da slave oluje, bljeskove, idu na koncerte raznih thupsona pa to posle gledaju to na nacionalnoj televiziji, biraju dzapice, seksove za gradonacelnike, predsednike parlamenta, sminkaju jasenovac, stimuju brojeve zrtava i ubijenih onako kako im odgovara... ma svaka vam "cast".

gfhr

pre 16 godina

Bravo Borise, pravi drzavnicki potez! Dobro je da se cuje i srpski glas o temama koje su do skoro smatrane nacionalistickim. Malo da se cuje i o drugim zlocinima, a ne samo srpskim, kao da smo samo mi cinili zlocine.

protiv traljavih i neobrazovanih politicara

pre 16 godina

Moilm malo vise detalja o Trkuljinoj organizaciji, da li je moguce donirari njihovu organizaciju i naravno kako?
To je covek koji se zaista bori za Srbe, ne vojnici i ne nasi traljavi politicari. Prema tome moj glas je za njega.

Hrvat_RI

pre 16 godina

Oluju u RH ne slave zbog progona odnosno bolje rečeno bijega Srba niti zbog počinjenih ratnih zločina koje ne osporava nitko normalan. Oluja će biti i ostati sinonim za slobodu jednog naroda i cijele države. Srbi (u tzv.RSK) su tu odigrali glavnu ulogu, usudili su se prkositi većini naroda, uspjeli su napraviti ogromnu štetu tom istom, bliskom narodu, ali na kraju plaćaju glavnicu i kamate. I sad se neki čude na MZ "tolerira" Hrvate i slično. Nema džabe ni kod stare babe, reklo bi se. Oni koji osporavaju samu hrvatsku državu krijući se iza sintagme da je nastala na zločinu nisu sposobni za objektivan sud jer jednostavno tu državu ne mogu smisliti. Takvih je najviše u cifri od 200 i više hiljada izbjeglih. U neku ruku njihov stav je razumljiv jer su izgubili sve što su imali. Ali njihov problem jest u tome što NIKAD neće priznati da su to svoje izgubili još kasnih 80-tih, a Oluja je samo spuštanje zastora na predstavu koja je dugo trajala. Čemu onda skrivanje iza lažnih, providnih floskula da takvu državu neće prihvatiti ni svijet ni Europa. Ajde da se ne lažemo - upravo je na HRT-u objavljena vijest o Tadićevoj izjavi - kud ćeš bolje popularizirati državni blagdan - patetično da najveći posao obavi Srbin umjesto nekoga "državotvornog" Hrvata. Pozdrav svim normalnim, odoh ja s susjedom Srbinom pivom proslaviti 12 godina mira...

alen

pre 16 godina

Hm,hm...Kako to da ja,kao deklarirani Srbin koji je cijeli rat živio u RH, nisam protjeran ili ubijen???...Možda zato što nikad nisam tvrdio da je Knin Srbija?Ili zato što sam bio lojalan građanin i poštovao većine građana RH na referendumu o neovisnosti iste?...Uvjeren sam da nitko od Srba u RH ne bi bio niti ubijen,niti prognan,niti izbjeglica,da su se postavili kao ja i još mnogi Srbi,tj.da su bili uz svoju domovinu i većinski narod,svoje susjede Hrvate...Ovako,neki su bacali balvane,smetala im je šahovnica i kuna,"ustaše" šta sve ne a sada im odjednom ne smeta ništa od toga,sada bi se vratili nazad,a u RH sve isto...Meni nije smetala ni šahovnica,ni kuna,ni moji sugrađani "ustaše"...Ne znam,ne prolaze neke priče...Srbi koji su se pobunili jednostavno su pojeli ono što su skuhali...Ništa im se nije dogodilo što se nije Hrvatima u njihovoj tzv.krajini...Zlo činili,a ono im se vratilo...I da,dok su oni razarali Vukovar i klali po Škabrnji,mene je znao pokoji Hrvat poprijeko pogledati,kao da sam ja kriv za to...Znači,još sam i upadao u neugodnosti zbog "braće",ali dobro,sve je ostalo na tome...

Marinero

pre 16 godina

HV je tijekom oluje ulazila u ispražnjena mjesta koja su evakuirana pod Martićevom i Mrkšićevom komandom. Teško je govoriti o nekom protjerivanju kada nemaš koga protjerati. Izravan kontakt sa stanovništvom ostvaren je samo iznimno i to na Baniji. Međutim 'krajinska' je propaganda odradila svoje i tamošnji Srbi su se masovno zaputili put Bosne i Srbije. Inače, u HR se ne slavi ničija patnja nit nesereća, već isključivo uspostava teritorijlnog integriteta države. Dakako, ima psihopata koji se i vesele smanjenom broju Srba, ali nitko razuman se tome ne osmjehuje. Inače, Srba je u Hrvatskoj 1941. doista bilo cca 32%, ali u NDH koja je uključivala istočni Srijem sa Zemunom i BiH, a bez Splita, Rijeke, Zadra i otoka. I zato oprezno kada se krene sa brojkama. 2001 je udio Srba 4,06% ili 206 000 ljudi, au međuvremenu ih se sigurno još vratilo.. Pozdrav dobronamjernima!

Neutralan

pre 16 godina

Zar nije interesantno sto niko na Zapadu ne spominje preko 200.000 STVARNO proteranih Srba iz Hrvatske, dok je Srbija bila bombardovana zbog "proteranih" albanaca, koji su se SVI vratili kucama?Hrvati slave proterivanja i ubijanja i niko im to ne zamera.Zamislite reakciju Zapada kada bi Srbija npr. slavila Racak.

Marko

pre 16 godina

Slaviti "oluju" gde su pocinjeni zlocini nad civilima je morbidno. Pa i sami Hrvati priznaju da tu pravih borbi izmedu dve vojske nije ni bilo. Prema izvestaju Zarka Puhovskog zapaljeno je oko 200.000 kuca i ubijeno nekoliko hiljada civila uglavnom staraca koji su ostali verujuci obecanjima hrvatskog vrha.

DIKI

pre 16 godina

Napokon prave reči iz predsednikovih usta.Nadam se da sada svi u Srbiji vide prozirnu igru Hrvatskog državnog vrha po pitanju sopstvenih ratnih zločinaca.Kao što to i ovaj slučaj pokazuje, opet nevladine organizacije iz Hrvatske čuvaju leđa svom vrhu države koji ne želi iz više razloga da krene u dugo obećavan obračun sa ratnim zločincima iz redova Hrvatskog naroda.Jedan od razloga je i to što bi se, pristupili se pravičnom suđenju ratnim zločincima iz svog naroda,moglo doći do sasvim druge istine o Oluji,Bljesku,Medačkom Džepu i sl.u kojima su ubijani civili,silovane starice i devojčice i činjeni ostali zločini protiv čovečnosti, a to dalje bi moglo da dovede u pitanje i pitanje temelja nastanka jedne države, koja je stvorena na način iskrivljavanja istine,zamenom uloge žrtve i zločinca i ostalih laži kojima se u tim vremenima koristio ratni vojni vrh na čelu sa Dr.Tuđmanom,Gotovinom,
Glavašem i ostalim članovim tog vrha.U Hrvatskoj na sve načine pokušavaju da minimiziraju ratne zločine počinjene protiv Srpskog stanovništva i u tome vodeću ulogu preuzimaju Hrvatske NVO, koje su već došle u cajtnot i neprijatni situaciju pred svetom svojim nečinjenjem,selektivnim vođenjem istraga,zamagljivanjem istine i opstrukcijama na vrlo perfidan način.Mislim da Hrvatskim NVO vreme brzo ističe i da će svet polako ali sigurno početi ocenjivati kako dosadašnji njihov rad tako i sadašnji apsolutno opstruirajući.Neće Hrvatska još dugo moći da se sakriva iza Mladića i Karadžića jer je Srbija po pitanju kažnjavanj ratnih zločina i ratnih zločinaca daleko otišla od Hrvatske.
Hrvatske NVO se u poslednje vreme toliko kompromituju, da je sve to već postalo teret, kako za Evropu tako i za normalan svet u Hrvatskoj koji je svestan da, bez kažnjavanja ratnih zločina i zločinaca bez obzira na kojoj strani bili, nema napretka jedne zemlje.Sve to puca jednog dana kao mehur od sapunice a cena se plaća mnogo velika.

Anto

pre 16 godina

Bolje da je rekao da gradjani Hrvatske treba prestanu da slave zlocin, i da ih njihovi politicari u tome ne podrzavaju. To bi bilo jedino pametno.

Stjepan

pre 16 godina

Kad jedan Mercep, koji je naredio ubojstvo obitelji Zec, osnovao sabirni logor za Srbe na Zagrebackom velesajmu, naredio ubojsvo suca Kalanja, njegove supruge, kao i jos 200 gospickih srba, seta kao slobodan covjek Zagrebom,o kakvoj pravdi mi pricamo. Hrvatska je jos jako daleko od pravne drzave.

Konstantin

pre 16 godina

1941: Srbi cine 32% stanovnistva Hrvatske
1991: 12%
2007: 3%

Ko je odgovarao? Niko. Dokle? Svaka podrska predsedniku Republike.

Goran

pre 16 godina

Zar nije nemoralno od celnika zemlje koja je prva pokrenula rat i koja jos stiti najodgovornije da poziva na pravdu ( a nije se ispricala a ni vratila opljackano )? Zar se zaboravlja da su prije toga krajinski Srbi isterali svo nesrpsko stanovnistvo i ubili vise civila nego je stradalo Srba u oluji?
Zar Tadic ne zna da je samo u Vukovaru ubijeno vise hrvatskih civila ( i to od strane vojnika iz Srbije) ?
Mora se priznati da je tadasnja kriza bila takva da je jedino resenje bila oruzana akcija. Kao u svakom sukobu bilo je zlocina ali je velika verovatnost da bi bilo i vecih da nije bilo Oluje (Bihac). I da nije bilo Oluje i Hrvatska i Bosna bi dalje bile vezane u sve teze razresivu krizu ( a danasnja situacija s Kosovom pokazuje kako se srpska politika nije makla od 1991 , tj. od 1891.) . Zato je posteno priznati da je Oluja bila korak napred i jedino resenje upravo zbog srpskog odbacivanja odgovornosti i kompromisa. Moje saucesce svim nevinim zrtvama.

dragan

pre 16 godina

Lepo je sto se Tadic setio proteranih Srba iz Hrvatske,ali bi zajedno sa premijerom i ministrom s.poslova morao da se bori za povratak stanarskih prava.To je jedno od kljucnih pitanja u Hrvatskoj jer samo Srbi u Hrvatsoj nisu imali priliku da otkupe stanove.Hrvatima je to naknadno dozvoljeno.Resenje koje nudi Hrvatska je diskriminatorsko jer oni Srbima nude samo zbrinjavanje i koriscenje stanova.Mnogo nas ne zeli da zivi u ovakvoj Hrvatskoj gdje smo dozivili svasta.Zelimo da otkupimo stanove i da radimo sa njima sta zelimo, a ne da nas oni uslovljavaju da moramo da zivimo tamo.Trazimo samo ono sto su dali svojim Hrvatima, i ono sto su dale sve bivse republike bivse SFRJ.Molimo sve predstavnike Srbije da se, prilikom susreta sa Hrvatskim kolegama, dotaknu i ove teme.

mario

pre 16 godina

Gospodine Tadiću niko nije tjerao Srbe iz tzv "rsk" nego su ih njihovi vrli političari natjerali na masovno povlačenje govoreči im da če ih sve ubiti itd. pogledajte zapovjedi koje je potpisao Mile Martić pa če vam sve biti jasno ne opravdam ubijanja.A Pupovac izgleda misli mjenjati povijest ako je neko stradao od 91-95 onda je to 20 000 ubijenih i poginulih Hrvata a za 2000 se ne zna gdje su to je žalosna istina a u Srbiji se skrivaju još največi zločinci na kraju 20 stolječa prvo njih pohapsite pa drugima držite pridike mi svojima sudimo ili smo ih isporučili Haggu.U Srbiji se skrivaju još neki koji su optuženi pred Hrvatskim sudovima i njih pohapsite.

Marko

pre 16 godina

Predsjednik drzave koja jednia od ex-yu drzava ne suradjuje sa medjunarodnim sudom za ratne zlocine, prica o itjerivanju pravde u ratu? Je li to sala?

Lagano

pre 16 godina

Tadic je imao prilike da prica sa odgovornima za Oluju, ali tada nije trazio pravdu nego se izvinjavao odgovornima za zlocine nad Srbima.

Stjepan

pre 16 godina

Kad jedan Mercep, koji je naredio ubojstvo obitelji Zec, osnovao sabirni logor za Srbe na Zagrebackom velesajmu, naredio ubojsvo suca Kalanja, njegove supruge, kao i jos 200 gospickih srba, seta kao slobodan covjek Zagrebom,o kakvoj pravdi mi pricamo. Hrvatska je jos jako daleko od pravne drzave.

Konstantin

pre 16 godina

1941: Srbi cine 32% stanovnistva Hrvatske
1991: 12%
2007: 3%

Ko je odgovarao? Niko. Dokle? Svaka podrska predsedniku Republike.

alen

pre 16 godina

Hm,hm...Kako to da ja,kao deklarirani Srbin koji je cijeli rat živio u RH, nisam protjeran ili ubijen???...Možda zato što nikad nisam tvrdio da je Knin Srbija?Ili zato što sam bio lojalan građanin i poštovao većine građana RH na referendumu o neovisnosti iste?...Uvjeren sam da nitko od Srba u RH ne bi bio niti ubijen,niti prognan,niti izbjeglica,da su se postavili kao ja i još mnogi Srbi,tj.da su bili uz svoju domovinu i većinski narod,svoje susjede Hrvate...Ovako,neki su bacali balvane,smetala im je šahovnica i kuna,"ustaše" šta sve ne a sada im odjednom ne smeta ništa od toga,sada bi se vratili nazad,a u RH sve isto...Meni nije smetala ni šahovnica,ni kuna,ni moji sugrađani "ustaše"...Ne znam,ne prolaze neke priče...Srbi koji su se pobunili jednostavno su pojeli ono što su skuhali...Ništa im se nije dogodilo što se nije Hrvatima u njihovoj tzv.krajini...Zlo činili,a ono im se vratilo...I da,dok su oni razarali Vukovar i klali po Škabrnji,mene je znao pokoji Hrvat poprijeko pogledati,kao da sam ja kriv za to...Znači,još sam i upadao u neugodnosti zbog "braće",ali dobro,sve je ostalo na tome...

Marko

pre 16 godina

Predsjednik drzave koja jednia od ex-yu drzava ne suradjuje sa medjunarodnim sudom za ratne zlocine, prica o itjerivanju pravde u ratu? Je li to sala?

Goran

pre 16 godina

Zar nije nemoralno od celnika zemlje koja je prva pokrenula rat i koja jos stiti najodgovornije da poziva na pravdu ( a nije se ispricala a ni vratila opljackano )? Zar se zaboravlja da su prije toga krajinski Srbi isterali svo nesrpsko stanovnistvo i ubili vise civila nego je stradalo Srba u oluji?
Zar Tadic ne zna da je samo u Vukovaru ubijeno vise hrvatskih civila ( i to od strane vojnika iz Srbije) ?
Mora se priznati da je tadasnja kriza bila takva da je jedino resenje bila oruzana akcija. Kao u svakom sukobu bilo je zlocina ali je velika verovatnost da bi bilo i vecih da nije bilo Oluje (Bihac). I da nije bilo Oluje i Hrvatska i Bosna bi dalje bile vezane u sve teze razresivu krizu ( a danasnja situacija s Kosovom pokazuje kako se srpska politika nije makla od 1991 , tj. od 1891.) . Zato je posteno priznati da je Oluja bila korak napred i jedino resenje upravo zbog srpskog odbacivanja odgovornosti i kompromisa. Moje saucesce svim nevinim zrtvama.

Neutralan

pre 16 godina

Zar nije interesantno sto niko na Zapadu ne spominje preko 200.000 STVARNO proteranih Srba iz Hrvatske, dok je Srbija bila bombardovana zbog "proteranih" albanaca, koji su se SVI vratili kucama?Hrvati slave proterivanja i ubijanja i niko im to ne zamera.Zamislite reakciju Zapada kada bi Srbija npr. slavila Racak.

mario

pre 16 godina

Gospodine Tadiću niko nije tjerao Srbe iz tzv "rsk" nego su ih njihovi vrli političari natjerali na masovno povlačenje govoreči im da če ih sve ubiti itd. pogledajte zapovjedi koje je potpisao Mile Martić pa če vam sve biti jasno ne opravdam ubijanja.A Pupovac izgleda misli mjenjati povijest ako je neko stradao od 91-95 onda je to 20 000 ubijenih i poginulih Hrvata a za 2000 se ne zna gdje su to je žalosna istina a u Srbiji se skrivaju još največi zločinci na kraju 20 stolječa prvo njih pohapsite pa drugima držite pridike mi svojima sudimo ili smo ih isporučili Haggu.U Srbiji se skrivaju još neki koji su optuženi pred Hrvatskim sudovima i njih pohapsite.

Marko

pre 16 godina

Slaviti "oluju" gde su pocinjeni zlocini nad civilima je morbidno. Pa i sami Hrvati priznaju da tu pravih borbi izmedu dve vojske nije ni bilo. Prema izvestaju Zarka Puhovskog zapaljeno je oko 200.000 kuca i ubijeno nekoliko hiljada civila uglavnom staraca koji su ostali verujuci obecanjima hrvatskog vrha.

Marinero

pre 16 godina

HV je tijekom oluje ulazila u ispražnjena mjesta koja su evakuirana pod Martićevom i Mrkšićevom komandom. Teško je govoriti o nekom protjerivanju kada nemaš koga protjerati. Izravan kontakt sa stanovništvom ostvaren je samo iznimno i to na Baniji. Međutim 'krajinska' je propaganda odradila svoje i tamošnji Srbi su se masovno zaputili put Bosne i Srbije. Inače, u HR se ne slavi ničija patnja nit nesereća, već isključivo uspostava teritorijlnog integriteta države. Dakako, ima psihopata koji se i vesele smanjenom broju Srba, ali nitko razuman se tome ne osmjehuje. Inače, Srba je u Hrvatskoj 1941. doista bilo cca 32%, ali u NDH koja je uključivala istočni Srijem sa Zemunom i BiH, a bez Splita, Rijeke, Zadra i otoka. I zato oprezno kada se krene sa brojkama. 2001 je udio Srba 4,06% ili 206 000 ljudi, au međuvremenu ih se sigurno još vratilo.. Pozdrav dobronamjernima!

Hrvat_RI

pre 16 godina

Oluju u RH ne slave zbog progona odnosno bolje rečeno bijega Srba niti zbog počinjenih ratnih zločina koje ne osporava nitko normalan. Oluja će biti i ostati sinonim za slobodu jednog naroda i cijele države. Srbi (u tzv.RSK) su tu odigrali glavnu ulogu, usudili su se prkositi većini naroda, uspjeli su napraviti ogromnu štetu tom istom, bliskom narodu, ali na kraju plaćaju glavnicu i kamate. I sad se neki čude na MZ "tolerira" Hrvate i slično. Nema džabe ni kod stare babe, reklo bi se. Oni koji osporavaju samu hrvatsku državu krijući se iza sintagme da je nastala na zločinu nisu sposobni za objektivan sud jer jednostavno tu državu ne mogu smisliti. Takvih je najviše u cifri od 200 i više hiljada izbjeglih. U neku ruku njihov stav je razumljiv jer su izgubili sve što su imali. Ali njihov problem jest u tome što NIKAD neće priznati da su to svoje izgubili još kasnih 80-tih, a Oluja je samo spuštanje zastora na predstavu koja je dugo trajala. Čemu onda skrivanje iza lažnih, providnih floskula da takvu državu neće prihvatiti ni svijet ni Europa. Ajde da se ne lažemo - upravo je na HRT-u objavljena vijest o Tadićevoj izjavi - kud ćeš bolje popularizirati državni blagdan - patetično da najveći posao obavi Srbin umjesto nekoga "državotvornog" Hrvata. Pozdrav svim normalnim, odoh ja s susjedom Srbinom pivom proslaviti 12 godina mira...

DIKI

pre 16 godina

Napokon prave reči iz predsednikovih usta.Nadam se da sada svi u Srbiji vide prozirnu igru Hrvatskog državnog vrha po pitanju sopstvenih ratnih zločinaca.Kao što to i ovaj slučaj pokazuje, opet nevladine organizacije iz Hrvatske čuvaju leđa svom vrhu države koji ne želi iz više razloga da krene u dugo obećavan obračun sa ratnim zločincima iz redova Hrvatskog naroda.Jedan od razloga je i to što bi se, pristupili se pravičnom suđenju ratnim zločincima iz svog naroda,moglo doći do sasvim druge istine o Oluji,Bljesku,Medačkom Džepu i sl.u kojima su ubijani civili,silovane starice i devojčice i činjeni ostali zločini protiv čovečnosti, a to dalje bi moglo da dovede u pitanje i pitanje temelja nastanka jedne države, koja je stvorena na način iskrivljavanja istine,zamenom uloge žrtve i zločinca i ostalih laži kojima se u tim vremenima koristio ratni vojni vrh na čelu sa Dr.Tuđmanom,Gotovinom,
Glavašem i ostalim članovim tog vrha.U Hrvatskoj na sve načine pokušavaju da minimiziraju ratne zločine počinjene protiv Srpskog stanovništva i u tome vodeću ulogu preuzimaju Hrvatske NVO, koje su već došle u cajtnot i neprijatni situaciju pred svetom svojim nečinjenjem,selektivnim vođenjem istraga,zamagljivanjem istine i opstrukcijama na vrlo perfidan način.Mislim da Hrvatskim NVO vreme brzo ističe i da će svet polako ali sigurno početi ocenjivati kako dosadašnji njihov rad tako i sadašnji apsolutno opstruirajući.Neće Hrvatska još dugo moći da se sakriva iza Mladića i Karadžića jer je Srbija po pitanju kažnjavanj ratnih zločina i ratnih zločinaca daleko otišla od Hrvatske.
Hrvatske NVO se u poslednje vreme toliko kompromituju, da je sve to već postalo teret, kako za Evropu tako i za normalan svet u Hrvatskoj koji je svestan da, bez kažnjavanja ratnih zločina i zločinaca bez obzira na kojoj strani bili, nema napretka jedne zemlje.Sve to puca jednog dana kao mehur od sapunice a cena se plaća mnogo velika.

Anto

pre 16 godina

Bolje da je rekao da gradjani Hrvatske treba prestanu da slave zlocin, i da ih njihovi politicari u tome ne podrzavaju. To bi bilo jedino pametno.

dragan

pre 16 godina

Lepo je sto se Tadic setio proteranih Srba iz Hrvatske,ali bi zajedno sa premijerom i ministrom s.poslova morao da se bori za povratak stanarskih prava.To je jedno od kljucnih pitanja u Hrvatskoj jer samo Srbi u Hrvatsoj nisu imali priliku da otkupe stanove.Hrvatima je to naknadno dozvoljeno.Resenje koje nudi Hrvatska je diskriminatorsko jer oni Srbima nude samo zbrinjavanje i koriscenje stanova.Mnogo nas ne zeli da zivi u ovakvoj Hrvatskoj gdje smo dozivili svasta.Zelimo da otkupimo stanove i da radimo sa njima sta zelimo, a ne da nas oni uslovljavaju da moramo da zivimo tamo.Trazimo samo ono sto su dali svojim Hrvatima, i ono sto su dale sve bivse republike bivse SFRJ.Molimo sve predstavnike Srbije da se, prilikom susreta sa Hrvatskim kolegama, dotaknu i ove teme.

Lagano

pre 16 godina

Tadic je imao prilike da prica sa odgovornima za Oluju, ali tada nije trazio pravdu nego se izvinjavao odgovornima za zlocine nad Srbima.

Mile Politika

pre 16 godina

Srbi iz Krajine ne bi dizali balvane da nisu otpustani sa posla zbog nacionalne pripadnosti, miniranja Srpskih kuca na primorju i to sve MESECIMA PRE nego sto je pocelo da se puca (i dok jna nije ni pomisljala da se mesa), uz svu pratecu ikonografiju drzave u medijima.
Hrvatska je konflikt htela resiti "mirno" pa je zato preko Spegelja i kompanije svercovala oruzije.
JNA JE bila multietnicka DOK TUDJMAN nije pozvao Hrvate da je napuste, a onda je tu vojsku proglasio Srpskom.
Uzgred JNA je jedina vojska na svetu koja je izvrsli "agresiju" i istovremeno bila opkoljivana u SOPSTVENIM KASARNAMA.

Da se mi ne lazemo u Hrvatskoj se (manje ili vise upakovano) slavi KONACNO RESENJE (1/3 + 1/3 + 1/3).
I zbog toga cinizm i ovakve retorike, vise necu krociti na teritoriju Hrvatske (iako sam 2 decenije letovao tamo svake godine).

protiv traljavih i neobrazovanih politicara

pre 16 godina

Moilm malo vise detalja o Trkuljinoj organizaciji, da li je moguce donirari njihovu organizaciju i naravno kako?
To je covek koji se zaista bori za Srbe, ne vojnici i ne nasi traljavi politicari. Prema tome moj glas je za njega.

gfhr

pre 16 godina

Bravo Borise, pravi drzavnicki potez! Dobro je da se cuje i srpski glas o temama koje su do skoro smatrane nacionalistickim. Malo da se cuje i o drugim zlocinima, a ne samo srpskim, kao da smo samo mi cinili zlocine.

M.

pre 16 godina

... ostaju cinjenice: da je danasnja Hrvatska nastala kao rezultat etnickog ciscenja i zlocina nad Srbima i da je Hrvatska u zadnjih pedesetak godina organizovala i sprovela proterivanje i ubijanje na stotine hiljada Srba a to sto neki nalaze logicne i kvazimoralne izgovore i pravdanja za to, to samo govori o njima samima. Postoji izreka: cega se pametan stidi time se budala ponosi, tako neka nastave da slave oluje, bljeskove, idu na koncerte raznih thupsona pa to posle gledaju to na nacionalnoj televiziji, biraju dzapice, seksove za gradonacelnike, predsednike parlamenta, sminkaju jasenovac, stimuju brojeve zrtava i ubijenih onako kako im odgovara... ma svaka vam "cast".

Marko

pre 16 godina

Predsjednik drzave koja jednia od ex-yu drzava ne suradjuje sa medjunarodnim sudom za ratne zlocine, prica o itjerivanju pravde u ratu? Je li to sala?

mario

pre 16 godina

Gospodine Tadiću niko nije tjerao Srbe iz tzv "rsk" nego su ih njihovi vrli političari natjerali na masovno povlačenje govoreči im da če ih sve ubiti itd. pogledajte zapovjedi koje je potpisao Mile Martić pa če vam sve biti jasno ne opravdam ubijanja.A Pupovac izgleda misli mjenjati povijest ako je neko stradao od 91-95 onda je to 20 000 ubijenih i poginulih Hrvata a za 2000 se ne zna gdje su to je žalosna istina a u Srbiji se skrivaju još največi zločinci na kraju 20 stolječa prvo njih pohapsite pa drugima držite pridike mi svojima sudimo ili smo ih isporučili Haggu.U Srbiji se skrivaju još neki koji su optuženi pred Hrvatskim sudovima i njih pohapsite.

alen

pre 16 godina

Hm,hm...Kako to da ja,kao deklarirani Srbin koji je cijeli rat živio u RH, nisam protjeran ili ubijen???...Možda zato što nikad nisam tvrdio da je Knin Srbija?Ili zato što sam bio lojalan građanin i poštovao većine građana RH na referendumu o neovisnosti iste?...Uvjeren sam da nitko od Srba u RH ne bi bio niti ubijen,niti prognan,niti izbjeglica,da su se postavili kao ja i još mnogi Srbi,tj.da su bili uz svoju domovinu i većinski narod,svoje susjede Hrvate...Ovako,neki su bacali balvane,smetala im je šahovnica i kuna,"ustaše" šta sve ne a sada im odjednom ne smeta ništa od toga,sada bi se vratili nazad,a u RH sve isto...Meni nije smetala ni šahovnica,ni kuna,ni moji sugrađani "ustaše"...Ne znam,ne prolaze neke priče...Srbi koji su se pobunili jednostavno su pojeli ono što su skuhali...Ništa im se nije dogodilo što se nije Hrvatima u njihovoj tzv.krajini...Zlo činili,a ono im se vratilo...I da,dok su oni razarali Vukovar i klali po Škabrnji,mene je znao pokoji Hrvat poprijeko pogledati,kao da sam ja kriv za to...Znači,još sam i upadao u neugodnosti zbog "braće",ali dobro,sve je ostalo na tome...

Goran

pre 16 godina

Zar nije nemoralno od celnika zemlje koja je prva pokrenula rat i koja jos stiti najodgovornije da poziva na pravdu ( a nije se ispricala a ni vratila opljackano )? Zar se zaboravlja da su prije toga krajinski Srbi isterali svo nesrpsko stanovnistvo i ubili vise civila nego je stradalo Srba u oluji?
Zar Tadic ne zna da je samo u Vukovaru ubijeno vise hrvatskih civila ( i to od strane vojnika iz Srbije) ?
Mora se priznati da je tadasnja kriza bila takva da je jedino resenje bila oruzana akcija. Kao u svakom sukobu bilo je zlocina ali je velika verovatnost da bi bilo i vecih da nije bilo Oluje (Bihac). I da nije bilo Oluje i Hrvatska i Bosna bi dalje bile vezane u sve teze razresivu krizu ( a danasnja situacija s Kosovom pokazuje kako se srpska politika nije makla od 1991 , tj. od 1891.) . Zato je posteno priznati da je Oluja bila korak napred i jedino resenje upravo zbog srpskog odbacivanja odgovornosti i kompromisa. Moje saucesce svim nevinim zrtvama.

Marinero

pre 16 godina

HV je tijekom oluje ulazila u ispražnjena mjesta koja su evakuirana pod Martićevom i Mrkšićevom komandom. Teško je govoriti o nekom protjerivanju kada nemaš koga protjerati. Izravan kontakt sa stanovništvom ostvaren je samo iznimno i to na Baniji. Međutim 'krajinska' je propaganda odradila svoje i tamošnji Srbi su se masovno zaputili put Bosne i Srbije. Inače, u HR se ne slavi ničija patnja nit nesereća, već isključivo uspostava teritorijlnog integriteta države. Dakako, ima psihopata koji se i vesele smanjenom broju Srba, ali nitko razuman se tome ne osmjehuje. Inače, Srba je u Hrvatskoj 1941. doista bilo cca 32%, ali u NDH koja je uključivala istočni Srijem sa Zemunom i BiH, a bez Splita, Rijeke, Zadra i otoka. I zato oprezno kada se krene sa brojkama. 2001 je udio Srba 4,06% ili 206 000 ljudi, au međuvremenu ih se sigurno još vratilo.. Pozdrav dobronamjernima!

Hrvat_RI

pre 16 godina

Oluju u RH ne slave zbog progona odnosno bolje rečeno bijega Srba niti zbog počinjenih ratnih zločina koje ne osporava nitko normalan. Oluja će biti i ostati sinonim za slobodu jednog naroda i cijele države. Srbi (u tzv.RSK) su tu odigrali glavnu ulogu, usudili su se prkositi većini naroda, uspjeli su napraviti ogromnu štetu tom istom, bliskom narodu, ali na kraju plaćaju glavnicu i kamate. I sad se neki čude na MZ "tolerira" Hrvate i slično. Nema džabe ni kod stare babe, reklo bi se. Oni koji osporavaju samu hrvatsku državu krijući se iza sintagme da je nastala na zločinu nisu sposobni za objektivan sud jer jednostavno tu državu ne mogu smisliti. Takvih je najviše u cifri od 200 i više hiljada izbjeglih. U neku ruku njihov stav je razumljiv jer su izgubili sve što su imali. Ali njihov problem jest u tome što NIKAD neće priznati da su to svoje izgubili još kasnih 80-tih, a Oluja je samo spuštanje zastora na predstavu koja je dugo trajala. Čemu onda skrivanje iza lažnih, providnih floskula da takvu državu neće prihvatiti ni svijet ni Europa. Ajde da se ne lažemo - upravo je na HRT-u objavljena vijest o Tadićevoj izjavi - kud ćeš bolje popularizirati državni blagdan - patetično da najveći posao obavi Srbin umjesto nekoga "državotvornog" Hrvata. Pozdrav svim normalnim, odoh ja s susjedom Srbinom pivom proslaviti 12 godina mira...

M.

pre 16 godina

... ostaju cinjenice: da je danasnja Hrvatska nastala kao rezultat etnickog ciscenja i zlocina nad Srbima i da je Hrvatska u zadnjih pedesetak godina organizovala i sprovela proterivanje i ubijanje na stotine hiljada Srba a to sto neki nalaze logicne i kvazimoralne izgovore i pravdanja za to, to samo govori o njima samima. Postoji izreka: cega se pametan stidi time se budala ponosi, tako neka nastave da slave oluje, bljeskove, idu na koncerte raznih thupsona pa to posle gledaju to na nacionalnoj televiziji, biraju dzapice, seksove za gradonacelnike, predsednike parlamenta, sminkaju jasenovac, stimuju brojeve zrtava i ubijenih onako kako im odgovara... ma svaka vam "cast".

Neutralan

pre 16 godina

Zar nije interesantno sto niko na Zapadu ne spominje preko 200.000 STVARNO proteranih Srba iz Hrvatske, dok je Srbija bila bombardovana zbog "proteranih" albanaca, koji su se SVI vratili kucama?Hrvati slave proterivanja i ubijanja i niko im to ne zamera.Zamislite reakciju Zapada kada bi Srbija npr. slavila Racak.

Stjepan

pre 16 godina

Kad jedan Mercep, koji je naredio ubojstvo obitelji Zec, osnovao sabirni logor za Srbe na Zagrebackom velesajmu, naredio ubojsvo suca Kalanja, njegove supruge, kao i jos 200 gospickih srba, seta kao slobodan covjek Zagrebom,o kakvoj pravdi mi pricamo. Hrvatska je jos jako daleko od pravne drzave.

DIKI

pre 16 godina

Napokon prave reči iz predsednikovih usta.Nadam se da sada svi u Srbiji vide prozirnu igru Hrvatskog državnog vrha po pitanju sopstvenih ratnih zločinaca.Kao što to i ovaj slučaj pokazuje, opet nevladine organizacije iz Hrvatske čuvaju leđa svom vrhu države koji ne želi iz više razloga da krene u dugo obećavan obračun sa ratnim zločincima iz redova Hrvatskog naroda.Jedan od razloga je i to što bi se, pristupili se pravičnom suđenju ratnim zločincima iz svog naroda,moglo doći do sasvim druge istine o Oluji,Bljesku,Medačkom Džepu i sl.u kojima su ubijani civili,silovane starice i devojčice i činjeni ostali zločini protiv čovečnosti, a to dalje bi moglo da dovede u pitanje i pitanje temelja nastanka jedne države, koja je stvorena na način iskrivljavanja istine,zamenom uloge žrtve i zločinca i ostalih laži kojima se u tim vremenima koristio ratni vojni vrh na čelu sa Dr.Tuđmanom,Gotovinom,
Glavašem i ostalim članovim tog vrha.U Hrvatskoj na sve načine pokušavaju da minimiziraju ratne zločine počinjene protiv Srpskog stanovništva i u tome vodeću ulogu preuzimaju Hrvatske NVO, koje su već došle u cajtnot i neprijatni situaciju pred svetom svojim nečinjenjem,selektivnim vođenjem istraga,zamagljivanjem istine i opstrukcijama na vrlo perfidan način.Mislim da Hrvatskim NVO vreme brzo ističe i da će svet polako ali sigurno početi ocenjivati kako dosadašnji njihov rad tako i sadašnji apsolutno opstruirajući.Neće Hrvatska još dugo moći da se sakriva iza Mladića i Karadžića jer je Srbija po pitanju kažnjavanj ratnih zločina i ratnih zločinaca daleko otišla od Hrvatske.
Hrvatske NVO se u poslednje vreme toliko kompromituju, da je sve to već postalo teret, kako za Evropu tako i za normalan svet u Hrvatskoj koji je svestan da, bez kažnjavanja ratnih zločina i zločinaca bez obzira na kojoj strani bili, nema napretka jedne zemlje.Sve to puca jednog dana kao mehur od sapunice a cena se plaća mnogo velika.

Konstantin

pre 16 godina

1941: Srbi cine 32% stanovnistva Hrvatske
1991: 12%
2007: 3%

Ko je odgovarao? Niko. Dokle? Svaka podrska predsedniku Republike.

Anto

pre 16 godina

Bolje da je rekao da gradjani Hrvatske treba prestanu da slave zlocin, i da ih njihovi politicari u tome ne podrzavaju. To bi bilo jedino pametno.

Lagano

pre 16 godina

Tadic je imao prilike da prica sa odgovornima za Oluju, ali tada nije trazio pravdu nego se izvinjavao odgovornima za zlocine nad Srbima.

dragan

pre 16 godina

Lepo je sto se Tadic setio proteranih Srba iz Hrvatske,ali bi zajedno sa premijerom i ministrom s.poslova morao da se bori za povratak stanarskih prava.To je jedno od kljucnih pitanja u Hrvatskoj jer samo Srbi u Hrvatsoj nisu imali priliku da otkupe stanove.Hrvatima je to naknadno dozvoljeno.Resenje koje nudi Hrvatska je diskriminatorsko jer oni Srbima nude samo zbrinjavanje i koriscenje stanova.Mnogo nas ne zeli da zivi u ovakvoj Hrvatskoj gdje smo dozivili svasta.Zelimo da otkupimo stanove i da radimo sa njima sta zelimo, a ne da nas oni uslovljavaju da moramo da zivimo tamo.Trazimo samo ono sto su dali svojim Hrvatima, i ono sto su dale sve bivse republike bivse SFRJ.Molimo sve predstavnike Srbije da se, prilikom susreta sa Hrvatskim kolegama, dotaknu i ove teme.

Mile Politika

pre 16 godina

Srbi iz Krajine ne bi dizali balvane da nisu otpustani sa posla zbog nacionalne pripadnosti, miniranja Srpskih kuca na primorju i to sve MESECIMA PRE nego sto je pocelo da se puca (i dok jna nije ni pomisljala da se mesa), uz svu pratecu ikonografiju drzave u medijima.
Hrvatska je konflikt htela resiti "mirno" pa je zato preko Spegelja i kompanije svercovala oruzije.
JNA JE bila multietnicka DOK TUDJMAN nije pozvao Hrvate da je napuste, a onda je tu vojsku proglasio Srpskom.
Uzgred JNA je jedina vojska na svetu koja je izvrsli "agresiju" i istovremeno bila opkoljivana u SOPSTVENIM KASARNAMA.

Da se mi ne lazemo u Hrvatskoj se (manje ili vise upakovano) slavi KONACNO RESENJE (1/3 + 1/3 + 1/3).
I zbog toga cinizm i ovakve retorike, vise necu krociti na teritoriju Hrvatske (iako sam 2 decenije letovao tamo svake godine).

Marko

pre 16 godina

Slaviti "oluju" gde su pocinjeni zlocini nad civilima je morbidno. Pa i sami Hrvati priznaju da tu pravih borbi izmedu dve vojske nije ni bilo. Prema izvestaju Zarka Puhovskog zapaljeno je oko 200.000 kuca i ubijeno nekoliko hiljada civila uglavnom staraca koji su ostali verujuci obecanjima hrvatskog vrha.

protiv traljavih i neobrazovanih politicara

pre 16 godina

Moilm malo vise detalja o Trkuljinoj organizaciji, da li je moguce donirari njihovu organizaciju i naravno kako?
To je covek koji se zaista bori za Srbe, ne vojnici i ne nasi traljavi politicari. Prema tome moj glas je za njega.

gfhr

pre 16 godina

Bravo Borise, pravi drzavnicki potez! Dobro je da se cuje i srpski glas o temama koje su do skoro smatrane nacionalistickim. Malo da se cuje i o drugim zlocinima, a ne samo srpskim, kao da smo samo mi cinili zlocine.