Utorak, 17.07.2007.

07:47

Rusija ponovo odbila rezoluciju

Rusija je odbila i novi američko-evropski predlog rezolucije o Kosovu tokom zatvorenih konsultacija u Savetu bezbednosti.

Izvor: B92

Rusija ponovo odbila rezoluciju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

joker

pre 16 godina

od 1987- marta pa do danas vrlo studiozno i moze se reci "non stop"sam pratio dogadjaje vezane za bivsu yugoslaviju,srbiju,srbe,kosovo,i mislim da je za sve sto ce se dogoditi sutra sa kosovom,krivica pre svega do milosevica,njegovog prepotentnog ,siledziskog i nenormalnog nacionalistickog histericnog ponasanja od pocetka njegove vladavine!!!...medjutim ni trenutna vlada srbije sa kostunicom na celu kao premijerom,tvrdoglavim i tvrdim nacionalistom-nista nije bolja od pokojnika!!!...stalno se pliva bez cilja,sad levo sad desno,pa malo "rone"da bi dobili u vremenu,pa se "kesaju" o rusiju i odlazeceg tatu putina!!!?...-ko deca majci o suknju...!...pri tom je veoma ocigledno da niko po padu milosevica nije otisao u pristinu da pruzi ruku,porazgovara,razmene misljenje,pa ni tadasnji premijer djindjic!!!sve se radilo kontra od onoga sto je diplomatija i vlada srbije trebalo da radi posle 5 oktobra 2000-te..i to ce da ih-nas,kosta!!!sem fizicke podele ne vidim nijedno pametno i realno izvodljivo resenje koje bi zadovoljilo obe strane-pa sam misljenja da bi sve snage trebalo usmeriti ka podeli,koja resava celu situaciju na duze vreme,ako ne i za uvek!!!..i za kraj- mnogo smo los i pritom zavadjen i inadziski narod!!! ako se brzo,stvarno-ozbiljno ne izmirimo izmedju sebe samih-stvarno ce mo nestati do kraja ovog veka!!!pamet u glavu!??

Kosmoss

pre 16 godina

Pa Srbija se previse uzda u stav Rusije a zaboravlja da Rusi samo tvrde pazar za svoje potrebe..pokusaj Rusije da se vrati u "igru "preko ledza Srbije veoma je opasan i poguban za srpski narod koji je djemicno kriv ako ne i odgovoran za ovo stanje davajuci bezdusnu podrsku Milosevicu a evo i danas Kostunici koji su jako slicni u stavovima oko toga svi nas mrze, sve srpski neprijatelji, propaganda protiv Atisarija pa vezivanje Bosne u igru oko Kosova..najverovatnije docice do podjele 75-25 teritorijeu korist Albanaca /zbog odbijanja rusa / ali ce posle srpski narod debelo da osjeti tu rusku igru..nazalost-zivi bili pa vidjeli

ŠEKSPIR

pre 16 godina

Kosovska Mitrovica i srpske enklave (Gračanica, Vitina i Štrpce)treba da pripadnu Srbiji, manastiri u unutrašnjosti Kosova i Metohije treba da ostanu eksteritorijalni (pod zaštitom EU). A ostalo, volja vam komšije Albanci ujedinite se sa Albanijom, Makedonijom, Velikom Albanijom, Amerikom, Turskom, sa kim vam volja, ujedinjavajte se, razjedinjavajte, budite zavisni, nezavisni, neka vama vladaju gangsteri i klanovi, radite što god vam je volja sa "vašim" delom Kosova. To je cena kompromisa i mira. Ono što nije vaše ne možete da otimate, a to ste radili unazad 600 godina.Pristanite na to i imaćete i rusko Yes. Dakle tražili ste separaciju i dobićete je u potpunosti. Kada budete jednom naučili da su vam najbliže komšije Srbi, kada bude prihvatili evropske i civilizacijske vrednosti života, da cenite to što vas je srpska država izvukla iz 17 u 20 vek (kakva god da je bila pogana ta srpska država) bićete u Srbiji dobrodošli. Ovako nam niste potrebni, niti smo mi vama potrebni. Da povučemo granice i svako na svoju stranu, da se mirno raziđemo i da nam se interesi više nikad ne poklope. I biće večit mir.

CE GE VARA

pre 16 godina

Puno hvala "majko Rusijo",bas smo bili u nevolji sa ovaj Ahtisarijev plan?!I ja kao Albanac,bio sam protiv ovog plana ,tacno nije nije bio dobar a pogotovo oko decentralizaciju,eksteritorialitetu,prava srpskog manjinu,i pune stvari,e pa jos jednom hvala od ruse i srbe?!!!Svaka druga resenje bolja za albance ako gledamo u viziju i buducnosti,ovi nasi politicari osom suroia su stvarni slepi i naivni i ne zreli u politici i u diplomatiju?!Svaki drugi plan i resenje nemamo vise nikakvu obavezu prema srpskom manjinu i njene kulture,ako se formira druga ekipa o novim razgovoru sa srbijom,minimum od strane albansku delegaciju bice nezavisnost a ostalo podrazumeva....A ko insistirate na podelu i srbija bice na stol kada ce povucemo linije na MAPE,kako hocete,mi smo tu,mi smo spremni za bilo koi razgovor,dogovor,podele,necemo i nemamo vise namere zivi i zdravi da napustimo Kosovo,svoja ognjista,zivi ne a mrtvi do poslednjog albanaca ce dobijete Kosovo i vise necete da imate problema,to vi volite???!!!!!

goodman

pre 16 godina

Cudi me da niko iz srpskog rukovodstva nije zauzeo tako jezgrovit stav kao ruska delegacije sinoc u SB, jasan i glasan: da se rezolucija 1244 nece menjati sve dok se ne ispostuju glavne odrednice - vracanje Srba na svoja ognjista. I ako uopste dodje do pregovora, da se postave jasne smernice da se ovakav trend razvije. Cemu onda autonomija nad pokrajinom koja nema Srba. I jos nesto, da se ruske trupe ukljuce ne samo u severnom Kosovu, nego zajedno sa UNMIKom svuda gde su Srbi i spomenici. Jer i Rusi su deo UN.

zoran, temisvar

pre 16 godina

Nova Rezolucija SB UN: Ruska vojska na Severnom Kosovu, u srpskim enklavama i oko srpskim manastirima. I evo vam podeljeno Kosovo. U stvari ameri su izigrali Rusiju 1999, jer bi rusi trebali vec biti na Kosmet, saglasno 1244. To izigranje amera sad ce isti ameri skupo da plate. Jer Putin nije Jeljcin. Jel' jasno gospodo Albanci???

Srdjan

pre 16 godina

Do jednostranog proglasenja nezavisnosti nece doci; jer u tom slucaju KFOR je duzan da zastiti teritorijalni integritet Srbije, prema dobro poznatoj rezoluciji SB 1244

Dejan Stojanovic

pre 16 godina

Ljudi, posle obaveznog pljuvanje na nase politicare trebalo bi da se sad i da kompliment trojci: Tadic, Kostunica, Jeremic. Izvanredno rade posao i rezultat se polako kristalizuje. Ne sumnjam u to da imaju plan (zeleci ishod) i da u saradnji sa Rusima (koji su stvarno pokazali kao lojalni saveznici) taj cilj ostvariti.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

"Šta imaju Albanci na Kosovu?
Army?Yess!" Vidi, vidi, zar nije bilo receno da ce se OVK rasformirati i razoruzati? Ocigledno je, da koristite "alternativna resenja" vec odavno, samo ih vesto prikrivate. Kao i Amerikanci uostalom, ali im nista ne vredi - providi se sve. Nova definicija demokratije: "Demokratija je kad je onako kako ja kazem. Jer narod, to sam ja."

Vlada BG

pre 16 godina

Albanci su ocigledno postaju nervozni,nema nista od obecanja gdje Madlene iz 1999-e...neko od njih je pomenuo kako cesto putuje preko Srbije?Bas bih voleo da vidim kako ce da potuje kad samoproglase to "nezavisno" Kosovo!:-)

Izgubljeni

pre 16 godina

Srbija je bombardovana bez odluke SB na celu sa Solanom, sad Solana kaze da ce nastaviti pregovore i bez SB, sa istim ciljem .To z se zove zapadna demokratija....

Simke

pre 16 godina

da li je neko primetio suptilnu izjavu kineskog predstavnika? da li je sada jasno da agresivni nastup americke administracije nema velike sanse za uspeh? da li je sada jasno da evropa omeksava svoj stav po pitanju kosovske nezavisnosti? da li je svima jasno da nece biti pobedjenih i pobednika, vec da ce kompromisno resenje biti uslov za koegzisteniciju ili ti suzivot? da li su svi shvatili da primer kosova nije su generis, vec pokusaj americke administracije da ojaca princip ogranicene suverenosti i primeni ga na svoje potencijalne politicke, ekonomske i vojne konkurente? dobro je, danas smo svi naucili lekciju.

Steki

pre 16 godina

Albanci treba da se probude i vide realnost. Pretnjama, drekom i svadjom nista ne postizu. Kad Albanci proglase ilegalno nezavisnost eto podele Kosova, sto je i sam Rugova svojevremeno predlagao.

Stefan

pre 16 godina

Jedno veliko hvala Rusiji i predsedniku Putinu. Napisao sam pre vise meseci ovde kao poruku ambasadoru Aleksejevu da sam siguran da ce resenje biti kompromisno ili ga uopste nece ni biti. Nadam se da ce Albanci, Cedisti i ostale da prihvate novu realnost.

Marko - Vracar

pre 16 godina

Izgleda da su ovi nasi sugradjani, albanske nacionalnosti, malo vise indoktrinirani. Sve sto mogu da cujem od njih jeste "kada budemo bili nezavisni, bice bolje". Ali nikako da cujem i zasto tako misle.
No, poenta je da niko ne treba da zivi u zabludi da se tamo neko (u SB) bori za interese Albanaca sa Kosova ili Srba (citaj Srbije).
Ja bih vise voleo da znam sta je tacan interes Rusije i zasto se Amerika toliko "plasi" da ih oni i ne ostvare. Zato mars svi na svoje radne zadatke.

ToniK

pre 16 godina

Kao na filmovima, ako imamo dva junaka, jedan ovek umire a drugi ratuje zlo pa na kraju dobije. Takvo je i kosovo, gde kad umire jedan junak 'UN', drugi junak filma - EU + US - ce pobediti.
Nazalost ne vidim nekih rapravljanja vise o statusu Kosova. Ceo svet se trudio da do statusa dolazi sa dialogom a Srbija/Rusija na jednoj strani nece ni da cuju, znaci nece ni ta pokusaju da ulazu u tu ulicu. E pa sta sad vise sem nezavisnosti, ekonomskog progresa i politice stabilizacije u kosovu.
A sta sa Srbijom i Rusijom - trazili ste, gledajte!

Ivan, Toronto

pre 16 godina

Cudi me da niko od nasih i ruskih politicara ne podseti na cinjenicu da bi jednostrano priznanje Kosova od strane SAD predstavljalo krsenje rezolkucije 1244. To bi cio pravi apsurd jer bi Amerikanci prekrsili rezoluciju SB koju su sami doneli.

Ana Minhen

pre 16 godina

Kosovo ili EU - to nikada nece biti uslov za prijem Srbije u EU. Takvi uslovi nisu nikome postavljeni, cak ni Turskoj da prizna Kipar. Od Srbije moze eventualno da se trazi da prihvati neko "konacno" resenje, a ako to resenje bude neka tzv nezavisnost, Srbija ce svakako oklevati da uradi tako nesto. Medjutim i kada bi do toga doslo, dugacak je put i SAD i Eu ce prethodno postaviti mnogo uslova kosovskim Albancima da promene toliko toga u organizaciji i odnosu prema Srbima i drugima, morace tolioko da popuste, a na tome ce insistirati i SAD, da nije lose sto umeju da kazu Yes ! Trebace im .
Lose je sto ljudi misle da je Rusija ta koja blokira ovaj proces, jedom olako dato obecanje bivse americke administracije u drugacijim uslovima je delovalo ostvarivo, ali pored Rusije tu su i drugi koji ovakvo resenje ne prihvataju kao sto je napr. Kina.

Darko

pre 16 godina

Izgleda da je podjela postala aktualna.Da li ima kakav prijedlog srpske vlade kuda bi ta podjela isla odnosno da li postoji mapa sa mozebitnom granicom?Bas me zanima na koji to nacin podijeliti jer se spominje sjever Kosova Srbima ostalo Albancima.Da li postoji mapa ili postotak teritorija koji bi pripao Albancima odnosno Srbima?

adnan

pre 16 godina

Šta ima Srbija na Kosovu?
Administraciju?Njet!
Miliciju?Njet!
Vojsku?Njet!
Teritoriju?Njet!

Šta imaju Albanci na Kosovu?
Administraciju?Yes!
Policiju?Yes!
Army?Yess!
Teritoriju?Yes!
Srbija sa Rusijom nek zadrži Njet!
Albanci će Yes!

Saša Novak @ NL

pre 16 godina

U vezi stava Makedonije: Oni imaju kratkovidu politiku i stite neki kratkorocni interes kao i Crna gora. Ukoliko trguju srpskom teritorijom i time dobiju simpatije albanaca onda nece morati se svoje odreci, tako misle.

stanovnik dzungle

pre 16 godina

Krsenje medjunarodnih zakona i akata nije nista novo. Koliko je samo krsenja bilo u slucaju stvaranja, odrzavanja i sirenja drzave Izrael. Ja ne znam kako mnogi mogu biti naivni i pozivati se na medjunarodno pravo. To je prica za sitnu boraniju. U svijetu vlada zakon dzungle, bude onako kako najjaci zeli da bude. Tako je bilo ranije, tako ce biti i dalje. Tu je medjunarodno pravo i svako drugo pravo nebitno.

Dejan

pre 16 godina

Zapad mora malo da spusti loptu i počne da gleda svoja posla. Dosta je bilo narušavanja tudjeg suvereniteta.

Ko će da odgovara za to što je okupiran Irak pod lažnim izgovorom? Niko, nego sad ceo svet mora da glumi kao neku brigu za demokratizaciju Iraka, i niko ne sme naglas da kaže da je napad na Irak bio greška.

Problem je što SAD ne shvataju da svojom politikom i duplim standardima hrle u novi hladni rat sa Rusijom i Kinom, čija će privreda do tada biti duplo veća od američke. Ko će onda da izadje kao pobednik?

SAD će postepeno da shvate da će za turanje nosa po svetu morati malo i da ginu (kao u Iraku), pa će samim tim manje da se zaleću, i pažljivije da biraju spoljno-političke prioritete. Onda će Kosovo ponovo postati unutrašnja stvar Srbije, i niko se neće ni osvrnuti na dešavanja na Kosovu.

sale

pre 16 godina

Plasim se da albanci prave istu gresku koju su napravili srbi 90tih!
Gube vreme zbog glupih nacionalnih ciljeva a za to vreme ekonomski nazaduju (za jednu ovako propustenu godinu trebaju tri dobre da se vrati na pocetnu tacku).
Albanci sa kosova trebali bi da se zapitaju nekoliko stvari:
Zasto nemam posla?
Zasto nemam struje?
Zasto nemam vode?
Zasto zivim u pokrajni kojom vladaju kriminalci?
Zasto je svaka ustanova i sluzba na Kosovu korumpirana?
Kako to da su plate doktora, inzinjera, sudija... najmanje u regionu?
Zasto je industriska proizvodnja katastrofalna?
Kako to da su bivsi borci i politicari postali najbogatiji na Kosovu?

Za sve ovo nije kriva Srbija (jer vec 8 godina Srbija ne vlada Kosovom) ili nedostatak nezavisnosti, to su stvari koje se sakrivaju od naroda vadeci se na pitanje statusa!!!
Prava istina je veoma prosta, na Kosovu su na vlasti oni ciji je jedini cilj da se sto vise obogate i da urezu svoje ime u istoriji (istu takvu vlast je imala i Srbija 90tih, samo sto se nasa vlast vadila na svetsku zaveru protiv Srbije i nicim izazvane sankcije).

Stanovnici Kosova bi trebali da se zapitaju; dali im je bolje da dobiju nezavisnost i postanu mala crna mrlja u evropi (1,5-2 miliona ljudi), sa najgorom ekonomijom, najvecom korupcijom, najvecim kriminalom, sve vecim brojem nezadovoljnih mladih ljudi koji odlaze u narkomaniju i kriminal, prenaseljenoscu i kada ce tako mala crna rupa da stekne uslove da udje u Evropsku Uniju (kratko i jasno nikad!).
Sa druge strane imaju opciju siroke autonomije, sto u sustini znaci drzavu u drzavi (razlika od nezavisnosti je samo u nekoliko mesta u medjunarodnim institucijama i carinskom sistemu), ali da budu deo vece zajednice koja njima moze da donese samo bolje uslove nego sto sad imaju (laksi priliv investicija, bolji kreditni koeficijent, vece trziste, laksi protok robe, kapitala i ljudi...).

Sad ce svaki albanac sa kosova da kaze da nemoze da zivi sa Srbijom zbog svega sto se desavalo 98-99, ali to vam samo tako pretstavljaju vasi politicari i mediji.
Potseticu vas da je 99 Srbija bombardovana, u tom bombardovanju je poginulo vise srba nego sto je poginulo albanaca na kosovu, napravljena je veca ekonomska steta nego albancima na kosovu, i sve to su uradile americke snage i snage zemalja evropske unije pa je nas cilj ipak clanstvo u toj istoj Evropskoj uniji (ne zato sto smo zaboravili sta je bilo, nego zato sto znamo da ce nam tako biti bolje).

Sve dok kosovskim albancima bude vazniji status od boljeg zivota gura ce sebe u sve goru i goru situciju, a njihovi mediji i politicari ce za sve to kriviti srbiju (naravno da nece sebe da krive), a Srbija ce za to vreme polako ali sigurno napredovati ka boljem zivotu!

Mislite o tome!!!

Posetilac.

pre 16 godina

Nije kriva Rusija. Nije ni Evropa i Amerika. Kriv je razvoj. Kako Zapad ceka da Rusi imaju isti mentalitet kao Ameri i Evropljani kada su toliko razliciti u razvoj? Ljubomornost danas postaje glavna snaga treceg sveta. Nije samo Rusija ali i druge nerazvijene zemlje kao Iran ili North Koreja, Kuba i Chavez koji kazu njet, njet, njet, i to ne pet ali 1000 puta dnevno. To nije velika novost. Velika novost je da Rusija koja spada u isim arsinima sveta(ali pogresno identifikuje sa Rusijom 1945 godine), moze da kaze njet i preko SB. To je problem i to mora da se promeni u svetskim domenima da bi ovaj svet funksionise normalano. To hoce, mozda ne danas ali sutra sigurno kada Kosovo bude drzava i nas glas ce biti za promenu SB.

Rade Prizrenac

pre 16 godina

Očigledno je da neće doći do nezavisnosti rezolucijom UN. Albanski političari trebalo bi da budu svesni toga, i oni već sada mogu sami da proglase nezavisnost, ne znam zašto uopšte gube vreme? Ili možda su dobili signal sa Zapada da simuliraju strpljenje?
Za Srbiju je najbitnije da ona ne prizna nezavisnost Kosova. Zapad insistira da Srbija prihvati nezavisnost Kosova i Metohije. E tek tada bi nastupio "presedan nad presedanima" gde se jedna zemlja svojevoljno odriče svoje teritorije. Tada bi Zapad imao neoborivi argument da je KiM jedinstven slučaj, i kada npr. sutra Osetija traži nezavisnost, Ameri bi rekli:"Nema problema, može, ali samo ako Gruzija to prihvati, znate, Srbija je prihvatila nezavisnost Kosova i Metohije". E sad, ako srpski političari imaju gram mozga, to neće dozvoliti, jer bi time uništili buduće pozicije Srbije, ali i svoje, što je njima, složićete se, ipak najvažnije.
Protiv sam bilo kakve podele Kosova, ono treba da ostane celo i u sastavu Srbije, to je jedino održivo rešenje. Inače ja lično verujem u multietničnost Kosova ali ne samo Kosova već i cele Srbije. Verujem u međusobno poverenje. I kod kaže da Albanci nemaju poverenja u Srbe on greši, uđite u bilo koju bolnicu u Beogradu i naćićete bar jednog Albanca koji je došao sa Kosova u Beograd da se leči jer ima poverenja u srpske lekare.

Rus

pre 16 godina

Albance mogu samo Ameri da zadrzhe da ne proglase zavisnost,albanci odugovlace to samo zbog poshtovanja prema Amerikancima kojima vekovima mi ne mozhemo da se oduzhimo.Dok shto se tice Rusije,...Bangladesha bash nas briga da li ce nas priznati.Za Ruse posle ovakvog ponashanja prema Kosovu i Albancima,je FAJRONT na ovim prostorima,nisu dobrodoshli ni kao tranzit.

Nak Berisha

pre 16 godina

jucer poljski vladini zvanicnici izjavili su da sigurno od februara iduce godine (2008) pocinje gradnja antiraketni stit Amerike na teritorij Poljske i Ceske republike a ruski "njet" na ovaj stit saveznici amerike su odbacili, isto tako engleska vlada je izbacila -,projurila cetiri ruskih diplomata iz Enleske pa ruska frustracija jeste veoma velika u prvom udaru jeste protivljenje o statusu kosova, sve ovo rusi rade za sebe svoju korist nista ne rade za srbiju uskoro cemo se svi uveriti.

uuragani

pre 16 godina

Dobro da su pametni nasi politicari postupali bi malo drugcije npr.
Dobro pregovaracemo dva veka ako treba ali pod jednakim uslovima. A to znaci ako nasi omladinci i sportisti ne mogu da se takmice nek se ne mogu takmiciti i Srpski mladici i sportisti. Ako mi nemamo pristup medjunarodnim kreditima nek to isto vazi i za srbe, posto po njima mi smo ista zemlja, daj da delimo sve podjednako dok se ne urazumimo.

Ivan-

pre 16 godina

Pre neki dan sam na nekom nemackom sajtu procitao jedan duhovit komentar po pitanju ruskog "N" na sve dosadasnje rezolucije. Slatko sam se nasmejao. Evo razloga zasto je odbijaju:

1)Na plavom stolu, u crvenoj vazni se nalazi zuto cvece

2)Crvena vazna sa zutim cvecem je postavljena na plavi sto.

3)Zuto cvece u crvenoj vazni je na plavom stolu.

4) Na plavom stolu je zuto cvece u crvenoj vazni…

I tako u nedogled. Kao...oni izlaze u susret i menjaju sadrzaj rezolucije kako bi je Rusu prihvatili.
Jos pokusavaju da nas (tj. u ovom slucaju Ruse) prave ludim i glupim. Jadni su skroz.

Srb-in

pre 16 godina

Ja se stvarno trudim ali nikako da shvatim zbog cega su to Albanci sa Kosova ubedjeni da ce Rusija odustati pre Amerike. Mislim da se sve ovo previse zakomplikovalo i da nece moci bas tako lako da se resi. Ponavljam: podela bi zaista bila najodrzivije resenje, alo tako da u Srbiji ostanu enklave (Strpce, Gracanica, Kamenica i juzni deo Mitrovice) i manastiri sa svojim imanjem (ovde nikako ne mislim na hektare i hektare planina i reka, nego na pravo, potrebno imanje da manastir prezivi kao takav). Zatim, ispocetka poceti sa gradnjom komsijskih odnosa. Trebace vremena za to, da se promene 2-3 generacije, ali je ipak moguce.

gano iz njemacke

pre 16 godina

Mislim da je taktika Srbije: uzmi sve ili ostavi sve, najprije pogubna za nju. Ali ipak iza kompromisnih teznji Srbije se krije ideja podele Kosova. Time se otvara proces i drugih podela na Balkanu pa zbog toga je ta ideja veoma kriticna i opasna. Svima je poznato da Kosovo defacto je izgubljeno vojnim sporazumom 1999 u Kumanovo. Ali od tada postoji teznja odvajanja severa Kosova, zbog toga je i od MZ stavljena jedna nacionalna linija kod Ibra. Pitanjem podele bi se otvorio i problem pripajanja albanaca sa Preseva , Bujanovaca i Medvede sa Kosovom. Da ce Albanci sa Kosova ikada biti gradjani Srbije, to zbrisite sa svojih glava. To ne zele ni vasi politicari. Pozdrav iz Njemacke.

Srba

pre 16 godina

Pogladajte ovaj spisak prepisan samo iz ovog clanka a, prava lista je duza i egzoticnija. Sve legendarni lideri savremanog sveta , okupljani na odgovornom poslu resavanja Srpsko Albanskog konflikta o kome su pisali jos Tucovic i Domanovic. Da li verujete da onu stranu polovinu ta tema uopste zanima i , da li i lokalni akteri iole poznaju korene istorijskih podela izmedju naroda koji su prethodili ovom zasad poslednjem ratu ( izuzimam propagandne pamflete stampane u poslednjih dvadesetak godina)i da ce svojim mudrim resenjem doneti trajan mir na ove prostore?Ja ne verujem.Procitajte imena pa presudite.
Žan-Mark de la Sablije,Vitalij Čurkin , Vang Guangđa , Ki Mun Ban, i njegov izaslanik Atisari ,Fatmir Sejdiu , Agim Čeku i lider partije Ora Veton Suroi ,Havijer Solana ,Nikola Gruevski.

german

pre 16 godina

Stvarno je veoma neozbiljno da protivnici američkih predloga (Rusija i Kina, u koordinaciji sa našom vladom) ne izađu sa svojim predlogom rezolucije, koji će kasnije modifikovati ovako kao što sada čine Amerikanci po peti put.

Nak- Berisha

pre 16 godina

uskoro cemo se uveriti koliko je Rusija moćna prema statusu kosova onog dana kada kosovski politicari proglase jednostranu nezavisnost tada cela ruska moć-uticaj-zabrana ono njihovo "NJET" pada u mutnu vodu koju ce prodati srpskim politicarima kao maglu,.

luftetari

pre 16 godina

Vidi se da Srbija nema politiqare jer da ima oni bi sami priznali nezavisnost Kosova. A zasto? Jer bi tako usli u EU i dobili prijatelje (posto sad nemaju bas nikog sem Rusije i nekih propalih drzava) a albanci dobijaju jos vise prijatelja sto se vise Srbija protivi i na kraju qe slediti priznavanje drzave Kosova od svih a qak i od Rusije, biqemo svedoci toga. A sto se tiqe zivota u Kosovu, ja putujem qesto preko Srbije ali verujte mi mnogo lose se zivi u Srbiju nego u Kosovu. Sa 5 euro kupim u Srbiju koga hoqu a na Kosovu 5 eura niko ne raquna ni za kusur. Vidimo se u nezavisno Kosovo.

Isak, Kosovë

pre 16 godina

Pa nemojte komsije da se puno radujete ovim komplikacijama u SB. Valjda pamtite nekoliko godina unazad. Kao i uvek, srpska vlast na kraju prihvata resenja (silom). Ali uvek kasni. Ne zaboravite sto je nemacki ambasador rekao nedavno... Zato, prihvatite realnost. Sto pre to bolje.Vama i nama.

Realan iz Londona

pre 16 godina

Ovo je samo dobitak Srbiji. Sve vise pocinje da bude pitanje da li Zapad zeli da ugrozi kredibilitet UN-a a ne vise da li Rusija zeli da koristi veto zbog Kosova?

Mislim da bilo ko koji misli da ce neko da prizna nezavisno Kosovo sa Zapada nerealan. Pa to bi napravio veci problem za njih jer bi se prvo posvadjala EU medjusobnog oko takvog pitanja, a onda ne bi imao ko da sprovede taj plan nezavisnog Kosova.

Verovatno bi neke daleke muslimanske zemlje priznale nezavisno Kosovo mada to nista ne bi znacilo. Ja verujem da ne bi ni Albanija ugrozila svoju politiku sa Srbijom i ostalim zemljama Balkana jednostranim priznavanjem Kosova. Po meni je ovo ista situacija kao Republika Srpska. Pa Srbija nema sile da prizna nezavisnu Rep Srpsku jednostrano jer to bi napravio samo jos veci problem za nas. Zato kao i svi ostali mi sluzbeno kazemo BiH.

Pogledajte stvari malo vise u kontekstu desavanja i razumecete sta zelim da kazem.

Sale BG

pre 16 godina

Stav Makedonije me ne cudi, jer nemaju izbora. Makedonci nemaju kontrolu nad imenom sopstvene drzave kao ni nad polovinom teritorije. Albanski separatisti mogu da rasparcaju tu zemlju kada god pozele.
Za to ne treba kriviti narod. U goroj su situaciji cak i od nas.

Miro

pre 16 godina

Nacionalisticki san o Velikoj Albaniji se cini neostvariv. Kao i u svim normalnim zemljama EU, Albanci moraju da nauce da je jedini racionalan, demokratski i evropski put njihova integracija u drustveno politicki zivot Srbije, ciji su gradjani. Tako je sirom EU - tako treba da bude i u Srbiji. Jedini preziveli nacionalisticki san o "Velikoj drzavi" (Albaniji) ne sme biti ostvaren, zbog mira i demokratije na celom Balkanu. Braco Albanci - DOBRODOSLI STE KAO GRADJANI SRBIJE!!!

dejan

pre 16 godina

Dokle kod se Evropsko uredjenje zasnivalo na nacionalnom i teritorijalnom principu nece biti resenja za Balkansku krizu. Evropa mora odluciti da li ce biti prava drzava, ili skup trgovinskih sporazuma. Onda ce se resiti i Kosovski problem.

neutralac

pre 16 godina

Nema nista od nezavistnosti, podela i to je to. Losa politika je vodjena jos od 1945 i drzava u drzavi je stvorena jos od 1974. godine. Podela je zaista kompromis gde niko ne gubi.

Dani

pre 16 godina

Obrni okreni, jedino logično rešenje kosovske priče je podela pokrajine. Kao što je iluzorno očekivati da će albanci prihvatiti išta ispod nezavisnosti tako je iluzorno očekivati da će Srbija prihvatiti da manjina građana ucenjuje većinu građana u vezi sa njenim ustavnim ustrojstvom i granicama, priznatim u međunarodnoj zajednici, t.j. u UN. Kada posle fijaska Ahtisarijevog plana neke zemlje skontaju da su u svojoj računici otišle predaleko, doći će i ideja o podeli na pregovarački sto. Uostalom o tome se svakim danom sve više piše i govori. Prvo Primakov, posle Rojters, sutra EU ... Podela pokrajine je nešto što bi zadovoljilo obe strane pa kako god se pravile da "to ne dolazi u obzir". Srbija bi izgubila jedan mali deo teritorija ali(!) i 2 miliona neposlušnih građana, koji žive u još većoj bedi, sa još većom nezaposlenošću, slabijim stanjem ekonomije, sa velikom socialnom bombom, previsokim natalitetom ... Na drugoj strani, baš kao što Albanci neće da žive pod Srbijom, ni Srbi sa KIM neće živeti pod albanskom čizmom, već će ostati u Srbiji, zajedno sa svim našim kultrurnim blagom, imovinom itd.

Djuradj

pre 16 godina

Ne ide to tako teksaski, kako se mislilo da moze. Ima ``Kosova`` sirom sveta, jednom presedan, uvek presedan. Ukoliko se van saveta bezbednosti UN-a,predje, onda se mogu rasformirati UN,i nazvati ih Komitet za legalizaciju americke hegemonije u celom svetu. Makedonci me jako cude u vezi stava prema Srbiji/Kosovu. Oni bar znaju kakav je problem njima pred vratima.

samir

pre 16 godina

Kosovo ili EU, to ce da bude uslov, a moje licno misljenje je da nakon svega sto su srpski politicari ucinili nad stanovnistvom albanskim treba sami da proglase nezavisnost.
Pravo mi je smijesno kada srpski politicari pokusavaju da izvuku slamku spasa putem nekih posjeta drugim drzavam i uz pomoc Rusije, cudno sada ne pokusaju stalnu taktiku osvajanja, agresije i ubijanja kao 90-ih ?
Ne moze vise tako jer je ipak drugacije stanje na terenu, tj. sila je sila i to ne bi bilo kao jurisanje i ubijanje neduznih civila od Hrvatske, preko Bosne pa do Kosova, sada se dosta promijenilo i ja mislim da svaki normalan covjek u Srbiji treba da prizna jos jedan poraz i plati skupo politiku koju je podrzavao.
Sjetite se dobro kada ste urlali i pjevali i jurisali pod dirigentskom palicom Slobe i kada se sepurio na Gazimestanu, kada se pjevalo i slavilo ubijanje i zauzimanje tudjih teritorija.
E vidite sve je to izgubljeno pa ce i sada Kosovo otici ...

Tim

pre 16 godina

Izgleda da je poiticka elita Rusije za 4 propalih rezulucija o Kosovu zbog njihovih "njet" to uzela kao njihovu "pobedu" i povratku svog nekadasnjeg sjaja i uticaja u MZ! Opijena tom "uspehom"( valjda previse votke so konsumralo) izgleda da je izgubila osecaj sa stvarnoscom i otisla malo predaleko sa "njet" i za 5 rezuluciju i nakon svih tih ustupka od SAD i SE? Iako je Kosovo neznacajan element da se odnosi SAD&SE i Rusije pogorsavaju ipak mislim da ce SAD&SE da bi sacuvala svoj "obraz" i realni uticaj u MZ reci svoj "njet" Rusiji i dati Kosovu zeleno svetlo da proglase nezavisnost? To se moze naslutati u izjavi Jap de Hop Shefera "poslednja sansa da se resi staus kosova", u izjavi Zalmay Khalilzad "mi smo odlucni da idemo dalje sa ili bez SB" i sa izjavom Ban ki Muna da se ne ide jednostranim odlukama.

BIG--EKSER

pre 16 godina

nema drugog izlaza osim jednog kako se obrne ovako ili onako kosovo proglasit ce nezavisnost, slobodu od srpske neljudske politike koju su vodili decenijama prema kosovskim albancima srpki politicari i ne vidim drugog lepseg izlaza da se jednom i zauvek treba oprostiti medju sobom.

Kosovac

pre 16 godina

Ocigledno je da su se svetske zone uticaja malo izmenile. Nama kao kolateralnoj steti ostaje samo da se nadamo da, u pokusaju da ostvarimo svoje legitimne ciljeve, ovog puta pokusamo da izbegnemo da ostanemo moneta "svetskog razracunavanja".
U ovoj situaciji najveci tragicari su zapravo najpre kosovski Albanci koji ostaju zatocenici sopstvene nacionalne vizije projektovane jos pre 100 godina. Stavite se samo za trenutak u njihovu kozu; toliko dugo a jos neizvesno - to je zaista frustrirajuce!

BigMuzzy

pre 16 godina

Nije tako jednostavno kao sto se mislilo, je'l da?
Mene sada zanima kako ce Albanska politicka elita da objasni narodu da od "ODRZIVE" nezavisnosti nema nista dok se ne postigne dogovor sa Srbijom!
Pozdrav iz Kosovske Mitrovice!

BigMuzzy

pre 16 godina

Nije tako jednostavno kao sto se mislilo, je'l da?
Mene sada zanima kako ce Albanska politicka elita da objasni narodu da od "ODRZIVE" nezavisnosti nema nista dok se ne postigne dogovor sa Srbijom!
Pozdrav iz Kosovske Mitrovice!

sale

pre 16 godina

Plasim se da albanci prave istu gresku koju su napravili srbi 90tih!
Gube vreme zbog glupih nacionalnih ciljeva a za to vreme ekonomski nazaduju (za jednu ovako propustenu godinu trebaju tri dobre da se vrati na pocetnu tacku).
Albanci sa kosova trebali bi da se zapitaju nekoliko stvari:
Zasto nemam posla?
Zasto nemam struje?
Zasto nemam vode?
Zasto zivim u pokrajni kojom vladaju kriminalci?
Zasto je svaka ustanova i sluzba na Kosovu korumpirana?
Kako to da su plate doktora, inzinjera, sudija... najmanje u regionu?
Zasto je industriska proizvodnja katastrofalna?
Kako to da su bivsi borci i politicari postali najbogatiji na Kosovu?

Za sve ovo nije kriva Srbija (jer vec 8 godina Srbija ne vlada Kosovom) ili nedostatak nezavisnosti, to su stvari koje se sakrivaju od naroda vadeci se na pitanje statusa!!!
Prava istina je veoma prosta, na Kosovu su na vlasti oni ciji je jedini cilj da se sto vise obogate i da urezu svoje ime u istoriji (istu takvu vlast je imala i Srbija 90tih, samo sto se nasa vlast vadila na svetsku zaveru protiv Srbije i nicim izazvane sankcije).

Stanovnici Kosova bi trebali da se zapitaju; dali im je bolje da dobiju nezavisnost i postanu mala crna mrlja u evropi (1,5-2 miliona ljudi), sa najgorom ekonomijom, najvecom korupcijom, najvecim kriminalom, sve vecim brojem nezadovoljnih mladih ljudi koji odlaze u narkomaniju i kriminal, prenaseljenoscu i kada ce tako mala crna rupa da stekne uslove da udje u Evropsku Uniju (kratko i jasno nikad!).
Sa druge strane imaju opciju siroke autonomije, sto u sustini znaci drzavu u drzavi (razlika od nezavisnosti je samo u nekoliko mesta u medjunarodnim institucijama i carinskom sistemu), ali da budu deo vece zajednice koja njima moze da donese samo bolje uslove nego sto sad imaju (laksi priliv investicija, bolji kreditni koeficijent, vece trziste, laksi protok robe, kapitala i ljudi...).

Sad ce svaki albanac sa kosova da kaze da nemoze da zivi sa Srbijom zbog svega sto se desavalo 98-99, ali to vam samo tako pretstavljaju vasi politicari i mediji.
Potseticu vas da je 99 Srbija bombardovana, u tom bombardovanju je poginulo vise srba nego sto je poginulo albanaca na kosovu, napravljena je veca ekonomska steta nego albancima na kosovu, i sve to su uradile americke snage i snage zemalja evropske unije pa je nas cilj ipak clanstvo u toj istoj Evropskoj uniji (ne zato sto smo zaboravili sta je bilo, nego zato sto znamo da ce nam tako biti bolje).

Sve dok kosovskim albancima bude vazniji status od boljeg zivota gura ce sebe u sve goru i goru situciju, a njihovi mediji i politicari ce za sve to kriviti srbiju (naravno da nece sebe da krive), a Srbija ce za to vreme polako ali sigurno napredovati ka boljem zivotu!

Mislite o tome!!!

Djuradj

pre 16 godina

Ne ide to tako teksaski, kako se mislilo da moze. Ima ``Kosova`` sirom sveta, jednom presedan, uvek presedan. Ukoliko se van saveta bezbednosti UN-a,predje, onda se mogu rasformirati UN,i nazvati ih Komitet za legalizaciju americke hegemonije u celom svetu. Makedonci me jako cude u vezi stava prema Srbiji/Kosovu. Oni bar znaju kakav je problem njima pred vratima.

Dani

pre 16 godina

Obrni okreni, jedino logično rešenje kosovske priče je podela pokrajine. Kao što je iluzorno očekivati da će albanci prihvatiti išta ispod nezavisnosti tako je iluzorno očekivati da će Srbija prihvatiti da manjina građana ucenjuje većinu građana u vezi sa njenim ustavnim ustrojstvom i granicama, priznatim u međunarodnoj zajednici, t.j. u UN. Kada posle fijaska Ahtisarijevog plana neke zemlje skontaju da su u svojoj računici otišle predaleko, doći će i ideja o podeli na pregovarački sto. Uostalom o tome se svakim danom sve više piše i govori. Prvo Primakov, posle Rojters, sutra EU ... Podela pokrajine je nešto što bi zadovoljilo obe strane pa kako god se pravile da "to ne dolazi u obzir". Srbija bi izgubila jedan mali deo teritorija ali(!) i 2 miliona neposlušnih građana, koji žive u još većoj bedi, sa još većom nezaposlenošću, slabijim stanjem ekonomije, sa velikom socialnom bombom, previsokim natalitetom ... Na drugoj strani, baš kao što Albanci neće da žive pod Srbijom, ni Srbi sa KIM neće živeti pod albanskom čizmom, već će ostati u Srbiji, zajedno sa svim našim kultrurnim blagom, imovinom itd.

Sale BG

pre 16 godina

Stav Makedonije me ne cudi, jer nemaju izbora. Makedonci nemaju kontrolu nad imenom sopstvene drzave kao ni nad polovinom teritorije. Albanski separatisti mogu da rasparcaju tu zemlju kada god pozele.
Za to ne treba kriviti narod. U goroj su situaciji cak i od nas.

BIG--EKSER

pre 16 godina

nema drugog izlaza osim jednog kako se obrne ovako ili onako kosovo proglasit ce nezavisnost, slobodu od srpske neljudske politike koju su vodili decenijama prema kosovskim albancima srpki politicari i ne vidim drugog lepseg izlaza da se jednom i zauvek treba oprostiti medju sobom.

samir

pre 16 godina

Kosovo ili EU, to ce da bude uslov, a moje licno misljenje je da nakon svega sto su srpski politicari ucinili nad stanovnistvom albanskim treba sami da proglase nezavisnost.
Pravo mi je smijesno kada srpski politicari pokusavaju da izvuku slamku spasa putem nekih posjeta drugim drzavam i uz pomoc Rusije, cudno sada ne pokusaju stalnu taktiku osvajanja, agresije i ubijanja kao 90-ih ?
Ne moze vise tako jer je ipak drugacije stanje na terenu, tj. sila je sila i to ne bi bilo kao jurisanje i ubijanje neduznih civila od Hrvatske, preko Bosne pa do Kosova, sada se dosta promijenilo i ja mislim da svaki normalan covjek u Srbiji treba da prizna jos jedan poraz i plati skupo politiku koju je podrzavao.
Sjetite se dobro kada ste urlali i pjevali i jurisali pod dirigentskom palicom Slobe i kada se sepurio na Gazimestanu, kada se pjevalo i slavilo ubijanje i zauzimanje tudjih teritorija.
E vidite sve je to izgubljeno pa ce i sada Kosovo otici ...

Miro

pre 16 godina

Nacionalisticki san o Velikoj Albaniji se cini neostvariv. Kao i u svim normalnim zemljama EU, Albanci moraju da nauce da je jedini racionalan, demokratski i evropski put njihova integracija u drustveno politicki zivot Srbije, ciji su gradjani. Tako je sirom EU - tako treba da bude i u Srbiji. Jedini preziveli nacionalisticki san o "Velikoj drzavi" (Albaniji) ne sme biti ostvaren, zbog mira i demokratije na celom Balkanu. Braco Albanci - DOBRODOSLI STE KAO GRADJANI SRBIJE!!!

adnan

pre 16 godina

Šta ima Srbija na Kosovu?
Administraciju?Njet!
Miliciju?Njet!
Vojsku?Njet!
Teritoriju?Njet!

Šta imaju Albanci na Kosovu?
Administraciju?Yes!
Policiju?Yes!
Army?Yess!
Teritoriju?Yes!
Srbija sa Rusijom nek zadrži Njet!
Albanci će Yes!

Ivan-

pre 16 godina

Pre neki dan sam na nekom nemackom sajtu procitao jedan duhovit komentar po pitanju ruskog "N" na sve dosadasnje rezolucije. Slatko sam se nasmejao. Evo razloga zasto je odbijaju:

1)Na plavom stolu, u crvenoj vazni se nalazi zuto cvece

2)Crvena vazna sa zutim cvecem je postavljena na plavi sto.

3)Zuto cvece u crvenoj vazni je na plavom stolu.

4) Na plavom stolu je zuto cvece u crvenoj vazni…

I tako u nedogled. Kao...oni izlaze u susret i menjaju sadrzaj rezolucije kako bi je Rusu prihvatili.
Jos pokusavaju da nas (tj. u ovom slucaju Ruse) prave ludim i glupim. Jadni su skroz.

Kosovac

pre 16 godina

Ocigledno je da su se svetske zone uticaja malo izmenile. Nama kao kolateralnoj steti ostaje samo da se nadamo da, u pokusaju da ostvarimo svoje legitimne ciljeve, ovog puta pokusamo da izbegnemo da ostanemo moneta "svetskog razracunavanja".
U ovoj situaciji najveci tragicari su zapravo najpre kosovski Albanci koji ostaju zatocenici sopstvene nacionalne vizije projektovane jos pre 100 godina. Stavite se samo za trenutak u njihovu kozu; toliko dugo a jos neizvesno - to je zaista frustrirajuce!

neutralac

pre 16 godina

Nema nista od nezavistnosti, podela i to je to. Losa politika je vodjena jos od 1945 i drzava u drzavi je stvorena jos od 1974. godine. Podela je zaista kompromis gde niko ne gubi.

Realan iz Londona

pre 16 godina

Ovo je samo dobitak Srbiji. Sve vise pocinje da bude pitanje da li Zapad zeli da ugrozi kredibilitet UN-a a ne vise da li Rusija zeli da koristi veto zbog Kosova?

Mislim da bilo ko koji misli da ce neko da prizna nezavisno Kosovo sa Zapada nerealan. Pa to bi napravio veci problem za njih jer bi se prvo posvadjala EU medjusobnog oko takvog pitanja, a onda ne bi imao ko da sprovede taj plan nezavisnog Kosova.

Verovatno bi neke daleke muslimanske zemlje priznale nezavisno Kosovo mada to nista ne bi znacilo. Ja verujem da ne bi ni Albanija ugrozila svoju politiku sa Srbijom i ostalim zemljama Balkana jednostranim priznavanjem Kosova. Po meni je ovo ista situacija kao Republika Srpska. Pa Srbija nema sile da prizna nezavisnu Rep Srpsku jednostrano jer to bi napravio samo jos veci problem za nas. Zato kao i svi ostali mi sluzbeno kazemo BiH.

Pogledajte stvari malo vise u kontekstu desavanja i razumecete sta zelim da kazem.

Rade Prizrenac

pre 16 godina

Očigledno je da neće doći do nezavisnosti rezolucijom UN. Albanski političari trebalo bi da budu svesni toga, i oni već sada mogu sami da proglase nezavisnost, ne znam zašto uopšte gube vreme? Ili možda su dobili signal sa Zapada da simuliraju strpljenje?
Za Srbiju je najbitnije da ona ne prizna nezavisnost Kosova. Zapad insistira da Srbija prihvati nezavisnost Kosova i Metohije. E tek tada bi nastupio "presedan nad presedanima" gde se jedna zemlja svojevoljno odriče svoje teritorije. Tada bi Zapad imao neoborivi argument da je KiM jedinstven slučaj, i kada npr. sutra Osetija traži nezavisnost, Ameri bi rekli:"Nema problema, može, ali samo ako Gruzija to prihvati, znate, Srbija je prihvatila nezavisnost Kosova i Metohije". E sad, ako srpski političari imaju gram mozga, to neće dozvoliti, jer bi time uništili buduće pozicije Srbije, ali i svoje, što je njima, složićete se, ipak najvažnije.
Protiv sam bilo kakve podele Kosova, ono treba da ostane celo i u sastavu Srbije, to je jedino održivo rešenje. Inače ja lično verujem u multietničnost Kosova ali ne samo Kosova već i cele Srbije. Verujem u međusobno poverenje. I kod kaže da Albanci nemaju poverenja u Srbe on greši, uđite u bilo koju bolnicu u Beogradu i naćićete bar jednog Albanca koji je došao sa Kosova u Beograd da se leči jer ima poverenja u srpske lekare.

Dejan

pre 16 godina

Zapad mora malo da spusti loptu i počne da gleda svoja posla. Dosta je bilo narušavanja tudjeg suvereniteta.

Ko će da odgovara za to što je okupiran Irak pod lažnim izgovorom? Niko, nego sad ceo svet mora da glumi kao neku brigu za demokratizaciju Iraka, i niko ne sme naglas da kaže da je napad na Irak bio greška.

Problem je što SAD ne shvataju da svojom politikom i duplim standardima hrle u novi hladni rat sa Rusijom i Kinom, čija će privreda do tada biti duplo veća od američke. Ko će onda da izadje kao pobednik?

SAD će postepeno da shvate da će za turanje nosa po svetu morati malo i da ginu (kao u Iraku), pa će samim tim manje da se zaleću, i pažljivije da biraju spoljno-političke prioritete. Onda će Kosovo ponovo postati unutrašnja stvar Srbije, i niko se neće ni osvrnuti na dešavanja na Kosovu.

Simke

pre 16 godina

da li je neko primetio suptilnu izjavu kineskog predstavnika? da li je sada jasno da agresivni nastup americke administracije nema velike sanse za uspeh? da li je sada jasno da evropa omeksava svoj stav po pitanju kosovske nezavisnosti? da li je svima jasno da nece biti pobedjenih i pobednika, vec da ce kompromisno resenje biti uslov za koegzisteniciju ili ti suzivot? da li su svi shvatili da primer kosova nije su generis, vec pokusaj americke administracije da ojaca princip ogranicene suverenosti i primeni ga na svoje potencijalne politicke, ekonomske i vojne konkurente? dobro je, danas smo svi naucili lekciju.

Stefan

pre 16 godina

Jedno veliko hvala Rusiji i predsedniku Putinu. Napisao sam pre vise meseci ovde kao poruku ambasadoru Aleksejevu da sam siguran da ce resenje biti kompromisno ili ga uopste nece ni biti. Nadam se da ce Albanci, Cedisti i ostale da prihvate novu realnost.

Saša Novak @ NL

pre 16 godina

U vezi stava Makedonije: Oni imaju kratkovidu politiku i stite neki kratkorocni interes kao i Crna gora. Ukoliko trguju srpskom teritorijom i time dobiju simpatije albanaca onda nece morati se svoje odreci, tako misle.

Izgubljeni

pre 16 godina

Srbija je bombardovana bez odluke SB na celu sa Solanom, sad Solana kaze da ce nastaviti pregovore i bez SB, sa istim ciljem .To z se zove zapadna demokratija....

Dejan Stojanovic

pre 16 godina

Ljudi, posle obaveznog pljuvanje na nase politicare trebalo bi da se sad i da kompliment trojci: Tadic, Kostunica, Jeremic. Izvanredno rade posao i rezultat se polako kristalizuje. Ne sumnjam u to da imaju plan (zeleci ishod) i da u saradnji sa Rusima (koji su stvarno pokazali kao lojalni saveznici) taj cilj ostvariti.

Tim

pre 16 godina

Izgleda da je poiticka elita Rusije za 4 propalih rezulucija o Kosovu zbog njihovih "njet" to uzela kao njihovu "pobedu" i povratku svog nekadasnjeg sjaja i uticaja u MZ! Opijena tom "uspehom"( valjda previse votke so konsumralo) izgleda da je izgubila osecaj sa stvarnoscom i otisla malo predaleko sa "njet" i za 5 rezuluciju i nakon svih tih ustupka od SAD i SE? Iako je Kosovo neznacajan element da se odnosi SAD&SE i Rusije pogorsavaju ipak mislim da ce SAD&SE da bi sacuvala svoj "obraz" i realni uticaj u MZ reci svoj "njet" Rusiji i dati Kosovu zeleno svetlo da proglase nezavisnost? To se moze naslutati u izjavi Jap de Hop Shefera "poslednja sansa da se resi staus kosova", u izjavi Zalmay Khalilzad "mi smo odlucni da idemo dalje sa ili bez SB" i sa izjavom Ban ki Muna da se ne ide jednostranim odlukama.

luftetari

pre 16 godina

Vidi se da Srbija nema politiqare jer da ima oni bi sami priznali nezavisnost Kosova. A zasto? Jer bi tako usli u EU i dobili prijatelje (posto sad nemaju bas nikog sem Rusije i nekih propalih drzava) a albanci dobijaju jos vise prijatelja sto se vise Srbija protivi i na kraju qe slediti priznavanje drzave Kosova od svih a qak i od Rusije, biqemo svedoci toga. A sto se tiqe zivota u Kosovu, ja putujem qesto preko Srbije ali verujte mi mnogo lose se zivi u Srbiju nego u Kosovu. Sa 5 euro kupim u Srbiju koga hoqu a na Kosovu 5 eura niko ne raquna ni za kusur. Vidimo se u nezavisno Kosovo.

Srdjan

pre 16 godina

Do jednostranog proglasenja nezavisnosti nece doci; jer u tom slucaju KFOR je duzan da zastiti teritorijalni integritet Srbije, prema dobro poznatoj rezoluciji SB 1244

Ivan, Toronto

pre 16 godina

Cudi me da niko od nasih i ruskih politicara ne podseti na cinjenicu da bi jednostrano priznanje Kosova od strane SAD predstavljalo krsenje rezolkucije 1244. To bi cio pravi apsurd jer bi Amerikanci prekrsili rezoluciju SB koju su sami doneli.

Vlada BG

pre 16 godina

Albanci su ocigledno postaju nervozni,nema nista od obecanja gdje Madlene iz 1999-e...neko od njih je pomenuo kako cesto putuje preko Srbije?Bas bih voleo da vidim kako ce da potuje kad samoproglase to "nezavisno" Kosovo!:-)

svi (ni)su isti

pre 16 godina

"Šta imaju Albanci na Kosovu?
Army?Yess!" Vidi, vidi, zar nije bilo receno da ce se OVK rasformirati i razoruzati? Ocigledno je, da koristite "alternativna resenja" vec odavno, samo ih vesto prikrivate. Kao i Amerikanci uostalom, ali im nista ne vredi - providi se sve. Nova definicija demokratije: "Demokratija je kad je onako kako ja kazem. Jer narod, to sam ja."

zoran, temisvar

pre 16 godina

Nova Rezolucija SB UN: Ruska vojska na Severnom Kosovu, u srpskim enklavama i oko srpskim manastirima. I evo vam podeljeno Kosovo. U stvari ameri su izigrali Rusiju 1999, jer bi rusi trebali vec biti na Kosmet, saglasno 1244. To izigranje amera sad ce isti ameri skupo da plate. Jer Putin nije Jeljcin. Jel' jasno gospodo Albanci???

Isak, Kosovë

pre 16 godina

Pa nemojte komsije da se puno radujete ovim komplikacijama u SB. Valjda pamtite nekoliko godina unazad. Kao i uvek, srpska vlast na kraju prihvata resenja (silom). Ali uvek kasni. Ne zaboravite sto je nemacki ambasador rekao nedavno... Zato, prihvatite realnost. Sto pre to bolje.Vama i nama.

dejan

pre 16 godina

Dokle kod se Evropsko uredjenje zasnivalo na nacionalnom i teritorijalnom principu nece biti resenja za Balkansku krizu. Evropa mora odluciti da li ce biti prava drzava, ili skup trgovinskih sporazuma. Onda ce se resiti i Kosovski problem.

ŠEKSPIR

pre 16 godina

Kosovska Mitrovica i srpske enklave (Gračanica, Vitina i Štrpce)treba da pripadnu Srbiji, manastiri u unutrašnjosti Kosova i Metohije treba da ostanu eksteritorijalni (pod zaštitom EU). A ostalo, volja vam komšije Albanci ujedinite se sa Albanijom, Makedonijom, Velikom Albanijom, Amerikom, Turskom, sa kim vam volja, ujedinjavajte se, razjedinjavajte, budite zavisni, nezavisni, neka vama vladaju gangsteri i klanovi, radite što god vam je volja sa "vašim" delom Kosova. To je cena kompromisa i mira. Ono što nije vaše ne možete da otimate, a to ste radili unazad 600 godina.Pristanite na to i imaćete i rusko Yes. Dakle tražili ste separaciju i dobićete je u potpunosti. Kada budete jednom naučili da su vam najbliže komšije Srbi, kada bude prihvatili evropske i civilizacijske vrednosti života, da cenite to što vas je srpska država izvukla iz 17 u 20 vek (kakva god da je bila pogana ta srpska država) bićete u Srbiji dobrodošli. Ovako nam niste potrebni, niti smo mi vama potrebni. Da povučemo granice i svako na svoju stranu, da se mirno raziđemo i da nam se interesi više nikad ne poklope. I biće večit mir.

Rus

pre 16 godina

Albance mogu samo Ameri da zadrzhe da ne proglase zavisnost,albanci odugovlace to samo zbog poshtovanja prema Amerikancima kojima vekovima mi ne mozhemo da se oduzhimo.Dok shto se tice Rusije,...Bangladesha bash nas briga da li ce nas priznati.Za Ruse posle ovakvog ponashanja prema Kosovu i Albancima,je FAJRONT na ovim prostorima,nisu dobrodoshli ni kao tranzit.

Nak- Berisha

pre 16 godina

uskoro cemo se uveriti koliko je Rusija moćna prema statusu kosova onog dana kada kosovski politicari proglase jednostranu nezavisnost tada cela ruska moć-uticaj-zabrana ono njihovo "NJET" pada u mutnu vodu koju ce prodati srpskim politicarima kao maglu,.

stanovnik dzungle

pre 16 godina

Krsenje medjunarodnih zakona i akata nije nista novo. Koliko je samo krsenja bilo u slucaju stvaranja, odrzavanja i sirenja drzave Izrael. Ja ne znam kako mnogi mogu biti naivni i pozivati se na medjunarodno pravo. To je prica za sitnu boraniju. U svijetu vlada zakon dzungle, bude onako kako najjaci zeli da bude. Tako je bilo ranije, tako ce biti i dalje. Tu je medjunarodno pravo i svako drugo pravo nebitno.

Marko - Vracar

pre 16 godina

Izgleda da su ovi nasi sugradjani, albanske nacionalnosti, malo vise indoktrinirani. Sve sto mogu da cujem od njih jeste "kada budemo bili nezavisni, bice bolje". Ali nikako da cujem i zasto tako misle.
No, poenta je da niko ne treba da zivi u zabludi da se tamo neko (u SB) bori za interese Albanaca sa Kosova ili Srba (citaj Srbije).
Ja bih vise voleo da znam sta je tacan interes Rusije i zasto se Amerika toliko "plasi" da ih oni i ne ostvare. Zato mars svi na svoje radne zadatke.

Srb-in

pre 16 godina

Ja se stvarno trudim ali nikako da shvatim zbog cega su to Albanci sa Kosova ubedjeni da ce Rusija odustati pre Amerike. Mislim da se sve ovo previse zakomplikovalo i da nece moci bas tako lako da se resi. Ponavljam: podela bi zaista bila najodrzivije resenje, alo tako da u Srbiji ostanu enklave (Strpce, Gracanica, Kamenica i juzni deo Mitrovice) i manastiri sa svojim imanjem (ovde nikako ne mislim na hektare i hektare planina i reka, nego na pravo, potrebno imanje da manastir prezivi kao takav). Zatim, ispocetka poceti sa gradnjom komsijskih odnosa. Trebace vremena za to, da se promene 2-3 generacije, ali je ipak moguce.

Nak Berisha

pre 16 godina

jucer poljski vladini zvanicnici izjavili su da sigurno od februara iduce godine (2008) pocinje gradnja antiraketni stit Amerike na teritorij Poljske i Ceske republike a ruski "njet" na ovaj stit saveznici amerike su odbacili, isto tako engleska vlada je izbacila -,projurila cetiri ruskih diplomata iz Enleske pa ruska frustracija jeste veoma velika u prvom udaru jeste protivljenje o statusu kosova, sve ovo rusi rade za sebe svoju korist nista ne rade za srbiju uskoro cemo se svi uveriti.

Ana Minhen

pre 16 godina

Kosovo ili EU - to nikada nece biti uslov za prijem Srbije u EU. Takvi uslovi nisu nikome postavljeni, cak ni Turskoj da prizna Kipar. Od Srbije moze eventualno da se trazi da prihvati neko "konacno" resenje, a ako to resenje bude neka tzv nezavisnost, Srbija ce svakako oklevati da uradi tako nesto. Medjutim i kada bi do toga doslo, dugacak je put i SAD i Eu ce prethodno postaviti mnogo uslova kosovskim Albancima da promene toliko toga u organizaciji i odnosu prema Srbima i drugima, morace tolioko da popuste, a na tome ce insistirati i SAD, da nije lose sto umeju da kazu Yes ! Trebace im .
Lose je sto ljudi misle da je Rusija ta koja blokira ovaj proces, jedom olako dato obecanje bivse americke administracije u drugacijim uslovima je delovalo ostvarivo, ali pored Rusije tu su i drugi koji ovakvo resenje ne prihvataju kao sto je napr. Kina.

goodman

pre 16 godina

Cudi me da niko iz srpskog rukovodstva nije zauzeo tako jezgrovit stav kao ruska delegacije sinoc u SB, jasan i glasan: da se rezolucija 1244 nece menjati sve dok se ne ispostuju glavne odrednice - vracanje Srba na svoja ognjista. I ako uopste dodje do pregovora, da se postave jasne smernice da se ovakav trend razvije. Cemu onda autonomija nad pokrajinom koja nema Srba. I jos nesto, da se ruske trupe ukljuce ne samo u severnom Kosovu, nego zajedno sa UNMIKom svuda gde su Srbi i spomenici. Jer i Rusi su deo UN.

german

pre 16 godina

Stvarno je veoma neozbiljno da protivnici američkih predloga (Rusija i Kina, u koordinaciji sa našom vladom) ne izađu sa svojim predlogom rezolucije, koji će kasnije modifikovati ovako kao što sada čine Amerikanci po peti put.

gano iz njemacke

pre 16 godina

Mislim da je taktika Srbije: uzmi sve ili ostavi sve, najprije pogubna za nju. Ali ipak iza kompromisnih teznji Srbije se krije ideja podele Kosova. Time se otvara proces i drugih podela na Balkanu pa zbog toga je ta ideja veoma kriticna i opasna. Svima je poznato da Kosovo defacto je izgubljeno vojnim sporazumom 1999 u Kumanovo. Ali od tada postoji teznja odvajanja severa Kosova, zbog toga je i od MZ stavljena jedna nacionalna linija kod Ibra. Pitanjem podele bi se otvorio i problem pripajanja albanaca sa Preseva , Bujanovaca i Medvede sa Kosovom. Da ce Albanci sa Kosova ikada biti gradjani Srbije, to zbrisite sa svojih glava. To ne zele ni vasi politicari. Pozdrav iz Njemacke.

Steki

pre 16 godina

Albanci treba da se probude i vide realnost. Pretnjama, drekom i svadjom nista ne postizu. Kad Albanci proglase ilegalno nezavisnost eto podele Kosova, sto je i sam Rugova svojevremeno predlagao.

Srba

pre 16 godina

Pogladajte ovaj spisak prepisan samo iz ovog clanka a, prava lista je duza i egzoticnija. Sve legendarni lideri savremanog sveta , okupljani na odgovornom poslu resavanja Srpsko Albanskog konflikta o kome su pisali jos Tucovic i Domanovic. Da li verujete da onu stranu polovinu ta tema uopste zanima i , da li i lokalni akteri iole poznaju korene istorijskih podela izmedju naroda koji su prethodili ovom zasad poslednjem ratu ( izuzimam propagandne pamflete stampane u poslednjih dvadesetak godina)i da ce svojim mudrim resenjem doneti trajan mir na ove prostore?Ja ne verujem.Procitajte imena pa presudite.
Žan-Mark de la Sablije,Vitalij Čurkin , Vang Guangđa , Ki Mun Ban, i njegov izaslanik Atisari ,Fatmir Sejdiu , Agim Čeku i lider partije Ora Veton Suroi ,Havijer Solana ,Nikola Gruevski.

uuragani

pre 16 godina

Dobro da su pametni nasi politicari postupali bi malo drugcije npr.
Dobro pregovaracemo dva veka ako treba ali pod jednakim uslovima. A to znaci ako nasi omladinci i sportisti ne mogu da se takmice nek se ne mogu takmiciti i Srpski mladici i sportisti. Ako mi nemamo pristup medjunarodnim kreditima nek to isto vazi i za srbe, posto po njima mi smo ista zemlja, daj da delimo sve podjednako dok se ne urazumimo.

Posetilac.

pre 16 godina

Nije kriva Rusija. Nije ni Evropa i Amerika. Kriv je razvoj. Kako Zapad ceka da Rusi imaju isti mentalitet kao Ameri i Evropljani kada su toliko razliciti u razvoj? Ljubomornost danas postaje glavna snaga treceg sveta. Nije samo Rusija ali i druge nerazvijene zemlje kao Iran ili North Koreja, Kuba i Chavez koji kazu njet, njet, njet, i to ne pet ali 1000 puta dnevno. To nije velika novost. Velika novost je da Rusija koja spada u isim arsinima sveta(ali pogresno identifikuje sa Rusijom 1945 godine), moze da kaze njet i preko SB. To je problem i to mora da se promeni u svetskim domenima da bi ovaj svet funksionise normalano. To hoce, mozda ne danas ali sutra sigurno kada Kosovo bude drzava i nas glas ce biti za promenu SB.

ToniK

pre 16 godina

Kao na filmovima, ako imamo dva junaka, jedan ovek umire a drugi ratuje zlo pa na kraju dobije. Takvo je i kosovo, gde kad umire jedan junak 'UN', drugi junak filma - EU + US - ce pobediti.
Nazalost ne vidim nekih rapravljanja vise o statusu Kosova. Ceo svet se trudio da do statusa dolazi sa dialogom a Srbija/Rusija na jednoj strani nece ni da cuju, znaci nece ni ta pokusaju da ulazu u tu ulicu. E pa sta sad vise sem nezavisnosti, ekonomskog progresa i politice stabilizacije u kosovu.
A sta sa Srbijom i Rusijom - trazili ste, gledajte!

CE GE VARA

pre 16 godina

Puno hvala "majko Rusijo",bas smo bili u nevolji sa ovaj Ahtisarijev plan?!I ja kao Albanac,bio sam protiv ovog plana ,tacno nije nije bio dobar a pogotovo oko decentralizaciju,eksteritorialitetu,prava srpskog manjinu,i pune stvari,e pa jos jednom hvala od ruse i srbe?!!!Svaka druga resenje bolja za albance ako gledamo u viziju i buducnosti,ovi nasi politicari osom suroia su stvarni slepi i naivni i ne zreli u politici i u diplomatiju?!Svaki drugi plan i resenje nemamo vise nikakvu obavezu prema srpskom manjinu i njene kulture,ako se formira druga ekipa o novim razgovoru sa srbijom,minimum od strane albansku delegaciju bice nezavisnost a ostalo podrazumeva....A ko insistirate na podelu i srbija bice na stol kada ce povucemo linije na MAPE,kako hocete,mi smo tu,mi smo spremni za bilo koi razgovor,dogovor,podele,necemo i nemamo vise namere zivi i zdravi da napustimo Kosovo,svoja ognjista,zivi ne a mrtvi do poslednjog albanaca ce dobijete Kosovo i vise necete da imate problema,to vi volite???!!!!!

Darko

pre 16 godina

Izgleda da je podjela postala aktualna.Da li ima kakav prijedlog srpske vlade kuda bi ta podjela isla odnosno da li postoji mapa sa mozebitnom granicom?Bas me zanima na koji to nacin podijeliti jer se spominje sjever Kosova Srbima ostalo Albancima.Da li postoji mapa ili postotak teritorija koji bi pripao Albancima odnosno Srbima?

Kosmoss

pre 16 godina

Pa Srbija se previse uzda u stav Rusije a zaboravlja da Rusi samo tvrde pazar za svoje potrebe..pokusaj Rusije da se vrati u "igru "preko ledza Srbije veoma je opasan i poguban za srpski narod koji je djemicno kriv ako ne i odgovoran za ovo stanje davajuci bezdusnu podrsku Milosevicu a evo i danas Kostunici koji su jako slicni u stavovima oko toga svi nas mrze, sve srpski neprijatelji, propaganda protiv Atisarija pa vezivanje Bosne u igru oko Kosova..najverovatnije docice do podjele 75-25 teritorijeu korist Albanaca /zbog odbijanja rusa / ali ce posle srpski narod debelo da osjeti tu rusku igru..nazalost-zivi bili pa vidjeli

joker

pre 16 godina

od 1987- marta pa do danas vrlo studiozno i moze se reci "non stop"sam pratio dogadjaje vezane za bivsu yugoslaviju,srbiju,srbe,kosovo,i mislim da je za sve sto ce se dogoditi sutra sa kosovom,krivica pre svega do milosevica,njegovog prepotentnog ,siledziskog i nenormalnog nacionalistickog histericnog ponasanja od pocetka njegove vladavine!!!...medjutim ni trenutna vlada srbije sa kostunicom na celu kao premijerom,tvrdoglavim i tvrdim nacionalistom-nista nije bolja od pokojnika!!!...stalno se pliva bez cilja,sad levo sad desno,pa malo "rone"da bi dobili u vremenu,pa se "kesaju" o rusiju i odlazeceg tatu putina!!!?...-ko deca majci o suknju...!...pri tom je veoma ocigledno da niko po padu milosevica nije otisao u pristinu da pruzi ruku,porazgovara,razmene misljenje,pa ni tadasnji premijer djindjic!!!sve se radilo kontra od onoga sto je diplomatija i vlada srbije trebalo da radi posle 5 oktobra 2000-te..i to ce da ih-nas,kosta!!!sem fizicke podele ne vidim nijedno pametno i realno izvodljivo resenje koje bi zadovoljilo obe strane-pa sam misljenja da bi sve snage trebalo usmeriti ka podeli,koja resava celu situaciju na duze vreme,ako ne i za uvek!!!..i za kraj- mnogo smo los i pritom zavadjen i inadziski narod!!! ako se brzo,stvarno-ozbiljno ne izmirimo izmedju sebe samih-stvarno ce mo nestati do kraja ovog veka!!!pamet u glavu!??

BIG--EKSER

pre 16 godina

nema drugog izlaza osim jednog kako se obrne ovako ili onako kosovo proglasit ce nezavisnost, slobodu od srpske neljudske politike koju su vodili decenijama prema kosovskim albancima srpki politicari i ne vidim drugog lepseg izlaza da se jednom i zauvek treba oprostiti medju sobom.

samir

pre 16 godina

Kosovo ili EU, to ce da bude uslov, a moje licno misljenje je da nakon svega sto su srpski politicari ucinili nad stanovnistvom albanskim treba sami da proglase nezavisnost.
Pravo mi je smijesno kada srpski politicari pokusavaju da izvuku slamku spasa putem nekih posjeta drugim drzavam i uz pomoc Rusije, cudno sada ne pokusaju stalnu taktiku osvajanja, agresije i ubijanja kao 90-ih ?
Ne moze vise tako jer je ipak drugacije stanje na terenu, tj. sila je sila i to ne bi bilo kao jurisanje i ubijanje neduznih civila od Hrvatske, preko Bosne pa do Kosova, sada se dosta promijenilo i ja mislim da svaki normalan covjek u Srbiji treba da prizna jos jedan poraz i plati skupo politiku koju je podrzavao.
Sjetite se dobro kada ste urlali i pjevali i jurisali pod dirigentskom palicom Slobe i kada se sepurio na Gazimestanu, kada se pjevalo i slavilo ubijanje i zauzimanje tudjih teritorija.
E vidite sve je to izgubljeno pa ce i sada Kosovo otici ...

adnan

pre 16 godina

Šta ima Srbija na Kosovu?
Administraciju?Njet!
Miliciju?Njet!
Vojsku?Njet!
Teritoriju?Njet!

Šta imaju Albanci na Kosovu?
Administraciju?Yes!
Policiju?Yes!
Army?Yess!
Teritoriju?Yes!
Srbija sa Rusijom nek zadrži Njet!
Albanci će Yes!

luftetari

pre 16 godina

Vidi se da Srbija nema politiqare jer da ima oni bi sami priznali nezavisnost Kosova. A zasto? Jer bi tako usli u EU i dobili prijatelje (posto sad nemaju bas nikog sem Rusije i nekih propalih drzava) a albanci dobijaju jos vise prijatelja sto se vise Srbija protivi i na kraju qe slediti priznavanje drzave Kosova od svih a qak i od Rusije, biqemo svedoci toga. A sto se tiqe zivota u Kosovu, ja putujem qesto preko Srbije ali verujte mi mnogo lose se zivi u Srbiju nego u Kosovu. Sa 5 euro kupim u Srbiju koga hoqu a na Kosovu 5 eura niko ne raquna ni za kusur. Vidimo se u nezavisno Kosovo.

Tim

pre 16 godina

Izgleda da je poiticka elita Rusije za 4 propalih rezulucija o Kosovu zbog njihovih "njet" to uzela kao njihovu "pobedu" i povratku svog nekadasnjeg sjaja i uticaja u MZ! Opijena tom "uspehom"( valjda previse votke so konsumralo) izgleda da je izgubila osecaj sa stvarnoscom i otisla malo predaleko sa "njet" i za 5 rezuluciju i nakon svih tih ustupka od SAD i SE? Iako je Kosovo neznacajan element da se odnosi SAD&SE i Rusije pogorsavaju ipak mislim da ce SAD&SE da bi sacuvala svoj "obraz" i realni uticaj u MZ reci svoj "njet" Rusiji i dati Kosovu zeleno svetlo da proglase nezavisnost? To se moze naslutati u izjavi Jap de Hop Shefera "poslednja sansa da se resi staus kosova", u izjavi Zalmay Khalilzad "mi smo odlucni da idemo dalje sa ili bez SB" i sa izjavom Ban ki Muna da se ne ide jednostranim odlukama.

Isak, Kosovë

pre 16 godina

Pa nemojte komsije da se puno radujete ovim komplikacijama u SB. Valjda pamtite nekoliko godina unazad. Kao i uvek, srpska vlast na kraju prihvata resenja (silom). Ali uvek kasni. Ne zaboravite sto je nemacki ambasador rekao nedavno... Zato, prihvatite realnost. Sto pre to bolje.Vama i nama.

Miro

pre 16 godina

Nacionalisticki san o Velikoj Albaniji se cini neostvariv. Kao i u svim normalnim zemljama EU, Albanci moraju da nauce da je jedini racionalan, demokratski i evropski put njihova integracija u drustveno politicki zivot Srbije, ciji su gradjani. Tako je sirom EU - tako treba da bude i u Srbiji. Jedini preziveli nacionalisticki san o "Velikoj drzavi" (Albaniji) ne sme biti ostvaren, zbog mira i demokratije na celom Balkanu. Braco Albanci - DOBRODOSLI STE KAO GRADJANI SRBIJE!!!

Nak- Berisha

pre 16 godina

uskoro cemo se uveriti koliko je Rusija moćna prema statusu kosova onog dana kada kosovski politicari proglase jednostranu nezavisnost tada cela ruska moć-uticaj-zabrana ono njihovo "NJET" pada u mutnu vodu koju ce prodati srpskim politicarima kao maglu,.

BigMuzzy

pre 16 godina

Nije tako jednostavno kao sto se mislilo, je'l da?
Mene sada zanima kako ce Albanska politicka elita da objasni narodu da od "ODRZIVE" nezavisnosti nema nista dok se ne postigne dogovor sa Srbijom!
Pozdrav iz Kosovske Mitrovice!

Rus

pre 16 godina

Albance mogu samo Ameri da zadrzhe da ne proglase zavisnost,albanci odugovlace to samo zbog poshtovanja prema Amerikancima kojima vekovima mi ne mozhemo da se oduzhimo.Dok shto se tice Rusije,...Bangladesha bash nas briga da li ce nas priznati.Za Ruse posle ovakvog ponashanja prema Kosovu i Albancima,je FAJRONT na ovim prostorima,nisu dobrodoshli ni kao tranzit.

Nak Berisha

pre 16 godina

jucer poljski vladini zvanicnici izjavili su da sigurno od februara iduce godine (2008) pocinje gradnja antiraketni stit Amerike na teritorij Poljske i Ceske republike a ruski "njet" na ovaj stit saveznici amerike su odbacili, isto tako engleska vlada je izbacila -,projurila cetiri ruskih diplomata iz Enleske pa ruska frustracija jeste veoma velika u prvom udaru jeste protivljenje o statusu kosova, sve ovo rusi rade za sebe svoju korist nista ne rade za srbiju uskoro cemo se svi uveriti.

Posetilac.

pre 16 godina

Nije kriva Rusija. Nije ni Evropa i Amerika. Kriv je razvoj. Kako Zapad ceka da Rusi imaju isti mentalitet kao Ameri i Evropljani kada su toliko razliciti u razvoj? Ljubomornost danas postaje glavna snaga treceg sveta. Nije samo Rusija ali i druge nerazvijene zemlje kao Iran ili North Koreja, Kuba i Chavez koji kazu njet, njet, njet, i to ne pet ali 1000 puta dnevno. To nije velika novost. Velika novost je da Rusija koja spada u isim arsinima sveta(ali pogresno identifikuje sa Rusijom 1945 godine), moze da kaze njet i preko SB. To je problem i to mora da se promeni u svetskim domenima da bi ovaj svet funksionise normalano. To hoce, mozda ne danas ali sutra sigurno kada Kosovo bude drzava i nas glas ce biti za promenu SB.

sale

pre 16 godina

Plasim se da albanci prave istu gresku koju su napravili srbi 90tih!
Gube vreme zbog glupih nacionalnih ciljeva a za to vreme ekonomski nazaduju (za jednu ovako propustenu godinu trebaju tri dobre da se vrati na pocetnu tacku).
Albanci sa kosova trebali bi da se zapitaju nekoliko stvari:
Zasto nemam posla?
Zasto nemam struje?
Zasto nemam vode?
Zasto zivim u pokrajni kojom vladaju kriminalci?
Zasto je svaka ustanova i sluzba na Kosovu korumpirana?
Kako to da su plate doktora, inzinjera, sudija... najmanje u regionu?
Zasto je industriska proizvodnja katastrofalna?
Kako to da su bivsi borci i politicari postali najbogatiji na Kosovu?

Za sve ovo nije kriva Srbija (jer vec 8 godina Srbija ne vlada Kosovom) ili nedostatak nezavisnosti, to su stvari koje se sakrivaju od naroda vadeci se na pitanje statusa!!!
Prava istina je veoma prosta, na Kosovu su na vlasti oni ciji je jedini cilj da se sto vise obogate i da urezu svoje ime u istoriji (istu takvu vlast je imala i Srbija 90tih, samo sto se nasa vlast vadila na svetsku zaveru protiv Srbije i nicim izazvane sankcije).

Stanovnici Kosova bi trebali da se zapitaju; dali im je bolje da dobiju nezavisnost i postanu mala crna mrlja u evropi (1,5-2 miliona ljudi), sa najgorom ekonomijom, najvecom korupcijom, najvecim kriminalom, sve vecim brojem nezadovoljnih mladih ljudi koji odlaze u narkomaniju i kriminal, prenaseljenoscu i kada ce tako mala crna rupa da stekne uslove da udje u Evropsku Uniju (kratko i jasno nikad!).
Sa druge strane imaju opciju siroke autonomije, sto u sustini znaci drzavu u drzavi (razlika od nezavisnosti je samo u nekoliko mesta u medjunarodnim institucijama i carinskom sistemu), ali da budu deo vece zajednice koja njima moze da donese samo bolje uslove nego sto sad imaju (laksi priliv investicija, bolji kreditni koeficijent, vece trziste, laksi protok robe, kapitala i ljudi...).

Sad ce svaki albanac sa kosova da kaze da nemoze da zivi sa Srbijom zbog svega sto se desavalo 98-99, ali to vam samo tako pretstavljaju vasi politicari i mediji.
Potseticu vas da je 99 Srbija bombardovana, u tom bombardovanju je poginulo vise srba nego sto je poginulo albanaca na kosovu, napravljena je veca ekonomska steta nego albancima na kosovu, i sve to su uradile americke snage i snage zemalja evropske unije pa je nas cilj ipak clanstvo u toj istoj Evropskoj uniji (ne zato sto smo zaboravili sta je bilo, nego zato sto znamo da ce nam tako biti bolje).

Sve dok kosovskim albancima bude vazniji status od boljeg zivota gura ce sebe u sve goru i goru situciju, a njihovi mediji i politicari ce za sve to kriviti srbiju (naravno da nece sebe da krive), a Srbija ce za to vreme polako ali sigurno napredovati ka boljem zivotu!

Mislite o tome!!!

Dani

pre 16 godina

Obrni okreni, jedino logično rešenje kosovske priče je podela pokrajine. Kao što je iluzorno očekivati da će albanci prihvatiti išta ispod nezavisnosti tako je iluzorno očekivati da će Srbija prihvatiti da manjina građana ucenjuje većinu građana u vezi sa njenim ustavnim ustrojstvom i granicama, priznatim u međunarodnoj zajednici, t.j. u UN. Kada posle fijaska Ahtisarijevog plana neke zemlje skontaju da su u svojoj računici otišle predaleko, doći će i ideja o podeli na pregovarački sto. Uostalom o tome se svakim danom sve više piše i govori. Prvo Primakov, posle Rojters, sutra EU ... Podela pokrajine je nešto što bi zadovoljilo obe strane pa kako god se pravile da "to ne dolazi u obzir". Srbija bi izgubila jedan mali deo teritorija ali(!) i 2 miliona neposlušnih građana, koji žive u još većoj bedi, sa još većom nezaposlenošću, slabijim stanjem ekonomije, sa velikom socialnom bombom, previsokim natalitetom ... Na drugoj strani, baš kao što Albanci neće da žive pod Srbijom, ni Srbi sa KIM neće živeti pod albanskom čizmom, već će ostati u Srbiji, zajedno sa svim našim kultrurnim blagom, imovinom itd.

gano iz njemacke

pre 16 godina

Mislim da je taktika Srbije: uzmi sve ili ostavi sve, najprije pogubna za nju. Ali ipak iza kompromisnih teznji Srbije se krije ideja podele Kosova. Time se otvara proces i drugih podela na Balkanu pa zbog toga je ta ideja veoma kriticna i opasna. Svima je poznato da Kosovo defacto je izgubljeno vojnim sporazumom 1999 u Kumanovo. Ali od tada postoji teznja odvajanja severa Kosova, zbog toga je i od MZ stavljena jedna nacionalna linija kod Ibra. Pitanjem podele bi se otvorio i problem pripajanja albanaca sa Preseva , Bujanovaca i Medvede sa Kosovom. Da ce Albanci sa Kosova ikada biti gradjani Srbije, to zbrisite sa svojih glava. To ne zele ni vasi politicari. Pozdrav iz Njemacke.

ToniK

pre 16 godina

Kao na filmovima, ako imamo dva junaka, jedan ovek umire a drugi ratuje zlo pa na kraju dobije. Takvo je i kosovo, gde kad umire jedan junak 'UN', drugi junak filma - EU + US - ce pobediti.
Nazalost ne vidim nekih rapravljanja vise o statusu Kosova. Ceo svet se trudio da do statusa dolazi sa dialogom a Srbija/Rusija na jednoj strani nece ni da cuju, znaci nece ni ta pokusaju da ulazu u tu ulicu. E pa sta sad vise sem nezavisnosti, ekonomskog progresa i politice stabilizacije u kosovu.
A sta sa Srbijom i Rusijom - trazili ste, gledajte!

Kosovac

pre 16 godina

Ocigledno je da su se svetske zone uticaja malo izmenile. Nama kao kolateralnoj steti ostaje samo da se nadamo da, u pokusaju da ostvarimo svoje legitimne ciljeve, ovog puta pokusamo da izbegnemo da ostanemo moneta "svetskog razracunavanja".
U ovoj situaciji najveci tragicari su zapravo najpre kosovski Albanci koji ostaju zatocenici sopstvene nacionalne vizije projektovane jos pre 100 godina. Stavite se samo za trenutak u njihovu kozu; toliko dugo a jos neizvesno - to je zaista frustrirajuce!

neutralac

pre 16 godina

Nema nista od nezavistnosti, podela i to je to. Losa politika je vodjena jos od 1945 i drzava u drzavi je stvorena jos od 1974. godine. Podela je zaista kompromis gde niko ne gubi.

uuragani

pre 16 godina

Dobro da su pametni nasi politicari postupali bi malo drugcije npr.
Dobro pregovaracemo dva veka ako treba ali pod jednakim uslovima. A to znaci ako nasi omladinci i sportisti ne mogu da se takmice nek se ne mogu takmiciti i Srpski mladici i sportisti. Ako mi nemamo pristup medjunarodnim kreditima nek to isto vazi i za srbe, posto po njima mi smo ista zemlja, daj da delimo sve podjednako dok se ne urazumimo.

Djuradj

pre 16 godina

Ne ide to tako teksaski, kako se mislilo da moze. Ima ``Kosova`` sirom sveta, jednom presedan, uvek presedan. Ukoliko se van saveta bezbednosti UN-a,predje, onda se mogu rasformirati UN,i nazvati ih Komitet za legalizaciju americke hegemonije u celom svetu. Makedonci me jako cude u vezi stava prema Srbiji/Kosovu. Oni bar znaju kakav je problem njima pred vratima.

Realan iz Londona

pre 16 godina

Ovo je samo dobitak Srbiji. Sve vise pocinje da bude pitanje da li Zapad zeli da ugrozi kredibilitet UN-a a ne vise da li Rusija zeli da koristi veto zbog Kosova?

Mislim da bilo ko koji misli da ce neko da prizna nezavisno Kosovo sa Zapada nerealan. Pa to bi napravio veci problem za njih jer bi se prvo posvadjala EU medjusobnog oko takvog pitanja, a onda ne bi imao ko da sprovede taj plan nezavisnog Kosova.

Verovatno bi neke daleke muslimanske zemlje priznale nezavisno Kosovo mada to nista ne bi znacilo. Ja verujem da ne bi ni Albanija ugrozila svoju politiku sa Srbijom i ostalim zemljama Balkana jednostranim priznavanjem Kosova. Po meni je ovo ista situacija kao Republika Srpska. Pa Srbija nema sile da prizna nezavisnu Rep Srpsku jednostrano jer to bi napravio samo jos veci problem za nas. Zato kao i svi ostali mi sluzbeno kazemo BiH.

Pogledajte stvari malo vise u kontekstu desavanja i razumecete sta zelim da kazem.

Sale BG

pre 16 godina

Stav Makedonije me ne cudi, jer nemaju izbora. Makedonci nemaju kontrolu nad imenom sopstvene drzave kao ni nad polovinom teritorije. Albanski separatisti mogu da rasparcaju tu zemlju kada god pozele.
Za to ne treba kriviti narod. U goroj su situaciji cak i od nas.

Srb-in

pre 16 godina

Ja se stvarno trudim ali nikako da shvatim zbog cega su to Albanci sa Kosova ubedjeni da ce Rusija odustati pre Amerike. Mislim da se sve ovo previse zakomplikovalo i da nece moci bas tako lako da se resi. Ponavljam: podela bi zaista bila najodrzivije resenje, alo tako da u Srbiji ostanu enklave (Strpce, Gracanica, Kamenica i juzni deo Mitrovice) i manastiri sa svojim imanjem (ovde nikako ne mislim na hektare i hektare planina i reka, nego na pravo, potrebno imanje da manastir prezivi kao takav). Zatim, ispocetka poceti sa gradnjom komsijskih odnosa. Trebace vremena za to, da se promene 2-3 generacije, ali je ipak moguce.

dejan

pre 16 godina

Dokle kod se Evropsko uredjenje zasnivalo na nacionalnom i teritorijalnom principu nece biti resenja za Balkansku krizu. Evropa mora odluciti da li ce biti prava drzava, ili skup trgovinskih sporazuma. Onda ce se resiti i Kosovski problem.

Dejan

pre 16 godina

Zapad mora malo da spusti loptu i počne da gleda svoja posla. Dosta je bilo narušavanja tudjeg suvereniteta.

Ko će da odgovara za to što je okupiran Irak pod lažnim izgovorom? Niko, nego sad ceo svet mora da glumi kao neku brigu za demokratizaciju Iraka, i niko ne sme naglas da kaže da je napad na Irak bio greška.

Problem je što SAD ne shvataju da svojom politikom i duplim standardima hrle u novi hladni rat sa Rusijom i Kinom, čija će privreda do tada biti duplo veća od američke. Ko će onda da izadje kao pobednik?

SAD će postepeno da shvate da će za turanje nosa po svetu morati malo i da ginu (kao u Iraku), pa će samim tim manje da se zaleću, i pažljivije da biraju spoljno-političke prioritete. Onda će Kosovo ponovo postati unutrašnja stvar Srbije, i niko se neće ni osvrnuti na dešavanja na Kosovu.

Rade Prizrenac

pre 16 godina

Očigledno je da neće doći do nezavisnosti rezolucijom UN. Albanski političari trebalo bi da budu svesni toga, i oni već sada mogu sami da proglase nezavisnost, ne znam zašto uopšte gube vreme? Ili možda su dobili signal sa Zapada da simuliraju strpljenje?
Za Srbiju je najbitnije da ona ne prizna nezavisnost Kosova. Zapad insistira da Srbija prihvati nezavisnost Kosova i Metohije. E tek tada bi nastupio "presedan nad presedanima" gde se jedna zemlja svojevoljno odriče svoje teritorije. Tada bi Zapad imao neoborivi argument da je KiM jedinstven slučaj, i kada npr. sutra Osetija traži nezavisnost, Ameri bi rekli:"Nema problema, može, ali samo ako Gruzija to prihvati, znate, Srbija je prihvatila nezavisnost Kosova i Metohije". E sad, ako srpski političari imaju gram mozga, to neće dozvoliti, jer bi time uništili buduće pozicije Srbije, ali i svoje, što je njima, složićete se, ipak najvažnije.
Protiv sam bilo kakve podele Kosova, ono treba da ostane celo i u sastavu Srbije, to je jedino održivo rešenje. Inače ja lično verujem u multietničnost Kosova ali ne samo Kosova već i cele Srbije. Verujem u međusobno poverenje. I kod kaže da Albanci nemaju poverenja u Srbe on greši, uđite u bilo koju bolnicu u Beogradu i naćićete bar jednog Albanca koji je došao sa Kosova u Beograd da se leči jer ima poverenja u srpske lekare.

Dejan Stojanovic

pre 16 godina

Ljudi, posle obaveznog pljuvanje na nase politicare trebalo bi da se sad i da kompliment trojci: Tadic, Kostunica, Jeremic. Izvanredno rade posao i rezultat se polako kristalizuje. Ne sumnjam u to da imaju plan (zeleci ishod) i da u saradnji sa Rusima (koji su stvarno pokazali kao lojalni saveznici) taj cilj ostvariti.

Srdjan

pre 16 godina

Do jednostranog proglasenja nezavisnosti nece doci; jer u tom slucaju KFOR je duzan da zastiti teritorijalni integritet Srbije, prema dobro poznatoj rezoluciji SB 1244

zoran, temisvar

pre 16 godina

Nova Rezolucija SB UN: Ruska vojska na Severnom Kosovu, u srpskim enklavama i oko srpskim manastirima. I evo vam podeljeno Kosovo. U stvari ameri su izigrali Rusiju 1999, jer bi rusi trebali vec biti na Kosmet, saglasno 1244. To izigranje amera sad ce isti ameri skupo da plate. Jer Putin nije Jeljcin. Jel' jasno gospodo Albanci???

Stefan

pre 16 godina

Jedno veliko hvala Rusiji i predsedniku Putinu. Napisao sam pre vise meseci ovde kao poruku ambasadoru Aleksejevu da sam siguran da ce resenje biti kompromisno ili ga uopste nece ni biti. Nadam se da ce Albanci, Cedisti i ostale da prihvate novu realnost.

Darko

pre 16 godina

Izgleda da je podjela postala aktualna.Da li ima kakav prijedlog srpske vlade kuda bi ta podjela isla odnosno da li postoji mapa sa mozebitnom granicom?Bas me zanima na koji to nacin podijeliti jer se spominje sjever Kosova Srbima ostalo Albancima.Da li postoji mapa ili postotak teritorija koji bi pripao Albancima odnosno Srbima?

Simke

pre 16 godina

da li je neko primetio suptilnu izjavu kineskog predstavnika? da li je sada jasno da agresivni nastup americke administracije nema velike sanse za uspeh? da li je sada jasno da evropa omeksava svoj stav po pitanju kosovske nezavisnosti? da li je svima jasno da nece biti pobedjenih i pobednika, vec da ce kompromisno resenje biti uslov za koegzisteniciju ili ti suzivot? da li su svi shvatili da primer kosova nije su generis, vec pokusaj americke administracije da ojaca princip ogranicene suverenosti i primeni ga na svoje potencijalne politicke, ekonomske i vojne konkurente? dobro je, danas smo svi naucili lekciju.

Vlada BG

pre 16 godina

Albanci su ocigledno postaju nervozni,nema nista od obecanja gdje Madlene iz 1999-e...neko od njih je pomenuo kako cesto putuje preko Srbije?Bas bih voleo da vidim kako ce da potuje kad samoproglase to "nezavisno" Kosovo!:-)

ŠEKSPIR

pre 16 godina

Kosovska Mitrovica i srpske enklave (Gračanica, Vitina i Štrpce)treba da pripadnu Srbiji, manastiri u unutrašnjosti Kosova i Metohije treba da ostanu eksteritorijalni (pod zaštitom EU). A ostalo, volja vam komšije Albanci ujedinite se sa Albanijom, Makedonijom, Velikom Albanijom, Amerikom, Turskom, sa kim vam volja, ujedinjavajte se, razjedinjavajte, budite zavisni, nezavisni, neka vama vladaju gangsteri i klanovi, radite što god vam je volja sa "vašim" delom Kosova. To je cena kompromisa i mira. Ono što nije vaše ne možete da otimate, a to ste radili unazad 600 godina.Pristanite na to i imaćete i rusko Yes. Dakle tražili ste separaciju i dobićete je u potpunosti. Kada budete jednom naučili da su vam najbliže komšije Srbi, kada bude prihvatili evropske i civilizacijske vrednosti života, da cenite to što vas je srpska država izvukla iz 17 u 20 vek (kakva god da je bila pogana ta srpska država) bićete u Srbiji dobrodošli. Ovako nam niste potrebni, niti smo mi vama potrebni. Da povučemo granice i svako na svoju stranu, da se mirno raziđemo i da nam se interesi više nikad ne poklope. I biće večit mir.

Ivan, Toronto

pre 16 godina

Cudi me da niko od nasih i ruskih politicara ne podseti na cinjenicu da bi jednostrano priznanje Kosova od strane SAD predstavljalo krsenje rezolkucije 1244. To bi cio pravi apsurd jer bi Amerikanci prekrsili rezoluciju SB koju su sami doneli.

Ana Minhen

pre 16 godina

Kosovo ili EU - to nikada nece biti uslov za prijem Srbije u EU. Takvi uslovi nisu nikome postavljeni, cak ni Turskoj da prizna Kipar. Od Srbije moze eventualno da se trazi da prihvati neko "konacno" resenje, a ako to resenje bude neka tzv nezavisnost, Srbija ce svakako oklevati da uradi tako nesto. Medjutim i kada bi do toga doslo, dugacak je put i SAD i Eu ce prethodno postaviti mnogo uslova kosovskim Albancima da promene toliko toga u organizaciji i odnosu prema Srbima i drugima, morace tolioko da popuste, a na tome ce insistirati i SAD, da nije lose sto umeju da kazu Yes ! Trebace im .
Lose je sto ljudi misle da je Rusija ta koja blokira ovaj proces, jedom olako dato obecanje bivse americke administracije u drugacijim uslovima je delovalo ostvarivo, ali pored Rusije tu su i drugi koji ovakvo resenje ne prihvataju kao sto je napr. Kina.

Steki

pre 16 godina

Albanci treba da se probude i vide realnost. Pretnjama, drekom i svadjom nista ne postizu. Kad Albanci proglase ilegalno nezavisnost eto podele Kosova, sto je i sam Rugova svojevremeno predlagao.

german

pre 16 godina

Stvarno je veoma neozbiljno da protivnici američkih predloga (Rusija i Kina, u koordinaciji sa našom vladom) ne izađu sa svojim predlogom rezolucije, koji će kasnije modifikovati ovako kao što sada čine Amerikanci po peti put.

Ivan-

pre 16 godina

Pre neki dan sam na nekom nemackom sajtu procitao jedan duhovit komentar po pitanju ruskog "N" na sve dosadasnje rezolucije. Slatko sam se nasmejao. Evo razloga zasto je odbijaju:

1)Na plavom stolu, u crvenoj vazni se nalazi zuto cvece

2)Crvena vazna sa zutim cvecem je postavljena na plavi sto.

3)Zuto cvece u crvenoj vazni je na plavom stolu.

4) Na plavom stolu je zuto cvece u crvenoj vazni…

I tako u nedogled. Kao...oni izlaze u susret i menjaju sadrzaj rezolucije kako bi je Rusu prihvatili.
Jos pokusavaju da nas (tj. u ovom slucaju Ruse) prave ludim i glupim. Jadni su skroz.

Marko - Vracar

pre 16 godina

Izgleda da su ovi nasi sugradjani, albanske nacionalnosti, malo vise indoktrinirani. Sve sto mogu da cujem od njih jeste "kada budemo bili nezavisni, bice bolje". Ali nikako da cujem i zasto tako misle.
No, poenta je da niko ne treba da zivi u zabludi da se tamo neko (u SB) bori za interese Albanaca sa Kosova ili Srba (citaj Srbije).
Ja bih vise voleo da znam sta je tacan interes Rusije i zasto se Amerika toliko "plasi" da ih oni i ne ostvare. Zato mars svi na svoje radne zadatke.

CE GE VARA

pre 16 godina

Puno hvala "majko Rusijo",bas smo bili u nevolji sa ovaj Ahtisarijev plan?!I ja kao Albanac,bio sam protiv ovog plana ,tacno nije nije bio dobar a pogotovo oko decentralizaciju,eksteritorialitetu,prava srpskog manjinu,i pune stvari,e pa jos jednom hvala od ruse i srbe?!!!Svaka druga resenje bolja za albance ako gledamo u viziju i buducnosti,ovi nasi politicari osom suroia su stvarni slepi i naivni i ne zreli u politici i u diplomatiju?!Svaki drugi plan i resenje nemamo vise nikakvu obavezu prema srpskom manjinu i njene kulture,ako se formira druga ekipa o novim razgovoru sa srbijom,minimum od strane albansku delegaciju bice nezavisnost a ostalo podrazumeva....A ko insistirate na podelu i srbija bice na stol kada ce povucemo linije na MAPE,kako hocete,mi smo tu,mi smo spremni za bilo koi razgovor,dogovor,podele,necemo i nemamo vise namere zivi i zdravi da napustimo Kosovo,svoja ognjista,zivi ne a mrtvi do poslednjog albanaca ce dobijete Kosovo i vise necete da imate problema,to vi volite???!!!!!

stanovnik dzungle

pre 16 godina

Krsenje medjunarodnih zakona i akata nije nista novo. Koliko je samo krsenja bilo u slucaju stvaranja, odrzavanja i sirenja drzave Izrael. Ja ne znam kako mnogi mogu biti naivni i pozivati se na medjunarodno pravo. To je prica za sitnu boraniju. U svijetu vlada zakon dzungle, bude onako kako najjaci zeli da bude. Tako je bilo ranije, tako ce biti i dalje. Tu je medjunarodno pravo i svako drugo pravo nebitno.

Kosmoss

pre 16 godina

Pa Srbija se previse uzda u stav Rusije a zaboravlja da Rusi samo tvrde pazar za svoje potrebe..pokusaj Rusije da se vrati u "igru "preko ledza Srbije veoma je opasan i poguban za srpski narod koji je djemicno kriv ako ne i odgovoran za ovo stanje davajuci bezdusnu podrsku Milosevicu a evo i danas Kostunici koji su jako slicni u stavovima oko toga svi nas mrze, sve srpski neprijatelji, propaganda protiv Atisarija pa vezivanje Bosne u igru oko Kosova..najverovatnije docice do podjele 75-25 teritorijeu korist Albanaca /zbog odbijanja rusa / ali ce posle srpski narod debelo da osjeti tu rusku igru..nazalost-zivi bili pa vidjeli

Srba

pre 16 godina

Pogladajte ovaj spisak prepisan samo iz ovog clanka a, prava lista je duza i egzoticnija. Sve legendarni lideri savremanog sveta , okupljani na odgovornom poslu resavanja Srpsko Albanskog konflikta o kome su pisali jos Tucovic i Domanovic. Da li verujete da onu stranu polovinu ta tema uopste zanima i , da li i lokalni akteri iole poznaju korene istorijskih podela izmedju naroda koji su prethodili ovom zasad poslednjem ratu ( izuzimam propagandne pamflete stampane u poslednjih dvadesetak godina)i da ce svojim mudrim resenjem doneti trajan mir na ove prostore?Ja ne verujem.Procitajte imena pa presudite.
Žan-Mark de la Sablije,Vitalij Čurkin , Vang Guangđa , Ki Mun Ban, i njegov izaslanik Atisari ,Fatmir Sejdiu , Agim Čeku i lider partije Ora Veton Suroi ,Havijer Solana ,Nikola Gruevski.

Saša Novak @ NL

pre 16 godina

U vezi stava Makedonije: Oni imaju kratkovidu politiku i stite neki kratkorocni interes kao i Crna gora. Ukoliko trguju srpskom teritorijom i time dobiju simpatije albanaca onda nece morati se svoje odreci, tako misle.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

"Šta imaju Albanci na Kosovu?
Army?Yess!" Vidi, vidi, zar nije bilo receno da ce se OVK rasformirati i razoruzati? Ocigledno je, da koristite "alternativna resenja" vec odavno, samo ih vesto prikrivate. Kao i Amerikanci uostalom, ali im nista ne vredi - providi se sve. Nova definicija demokratije: "Demokratija je kad je onako kako ja kazem. Jer narod, to sam ja."

goodman

pre 16 godina

Cudi me da niko iz srpskog rukovodstva nije zauzeo tako jezgrovit stav kao ruska delegacije sinoc u SB, jasan i glasan: da se rezolucija 1244 nece menjati sve dok se ne ispostuju glavne odrednice - vracanje Srba na svoja ognjista. I ako uopste dodje do pregovora, da se postave jasne smernice da se ovakav trend razvije. Cemu onda autonomija nad pokrajinom koja nema Srba. I jos nesto, da se ruske trupe ukljuce ne samo u severnom Kosovu, nego zajedno sa UNMIKom svuda gde su Srbi i spomenici. Jer i Rusi su deo UN.

joker

pre 16 godina

od 1987- marta pa do danas vrlo studiozno i moze se reci "non stop"sam pratio dogadjaje vezane za bivsu yugoslaviju,srbiju,srbe,kosovo,i mislim da je za sve sto ce se dogoditi sutra sa kosovom,krivica pre svega do milosevica,njegovog prepotentnog ,siledziskog i nenormalnog nacionalistickog histericnog ponasanja od pocetka njegove vladavine!!!...medjutim ni trenutna vlada srbije sa kostunicom na celu kao premijerom,tvrdoglavim i tvrdim nacionalistom-nista nije bolja od pokojnika!!!...stalno se pliva bez cilja,sad levo sad desno,pa malo "rone"da bi dobili u vremenu,pa se "kesaju" o rusiju i odlazeceg tatu putina!!!?...-ko deca majci o suknju...!...pri tom je veoma ocigledno da niko po padu milosevica nije otisao u pristinu da pruzi ruku,porazgovara,razmene misljenje,pa ni tadasnji premijer djindjic!!!sve se radilo kontra od onoga sto je diplomatija i vlada srbije trebalo da radi posle 5 oktobra 2000-te..i to ce da ih-nas,kosta!!!sem fizicke podele ne vidim nijedno pametno i realno izvodljivo resenje koje bi zadovoljilo obe strane-pa sam misljenja da bi sve snage trebalo usmeriti ka podeli,koja resava celu situaciju na duze vreme,ako ne i za uvek!!!..i za kraj- mnogo smo los i pritom zavadjen i inadziski narod!!! ako se brzo,stvarno-ozbiljno ne izmirimo izmedju sebe samih-stvarno ce mo nestati do kraja ovog veka!!!pamet u glavu!??

Izgubljeni

pre 16 godina

Srbija je bombardovana bez odluke SB na celu sa Solanom, sad Solana kaze da ce nastaviti pregovore i bez SB, sa istim ciljem .To z se zove zapadna demokratija....