Petak, 13.07.2007.

08:00

Kušner: Francuska protiv podele

Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner kazao u <a href="http://www.b92.net/info/intervju/index.php?nav_id=255233" class="text-link" target= "_blank">ekskluzivnom intervjuu za B92 </a>da podela Kosova nije pozicija Francuske.

Izvor: B92

Kušner: Francuska protiv podele IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Dino

pre 16 godina

Naravno,sta bi drugo g-din Kusner rekao,samo Ahtisarijev plan je ono pravo...mora g-din Kusner da podrzi Ahtisarijev plan,zasto???,e pa zato sto je on bio pre njega dole i dobijao sve ono sto i Ahtisari pa sada,ako ne daj boze Ahtisari "pukne",ode i g-din Kusner i njegovo "postenje"...boze kako su ovi ljudi dobrodusni,kako brinu o Kosovu,prosto mi dodje da zaplacem i ne daj boze,poverujem u njihovu dobrotu i realnost.Medjutim,nije bas sve tako kako kaze g-din Kusner i "njegovi"...ima tu neko ko kaze ne i stoji iza toga,jer to ne nije za inat ni albanaca ni USA ni Evrope,vec je za dobrobit i mir u svetu,ne meze se formirati nova drzva u drzavi,a posebno ne narodu koji ima vec maticnu drzavu,boze,da li stvarno treba mnogo da se to shvati????
Jugosloven srcem i dusom

Aleksandar

pre 16 godina

"do nezavisnosti morati da dođe" Ovo je onda direktna poruka Srbima u RS da pocnu sa nasiljem, terorizmom i prodajom droge(belog roblja) posto ce se iz takvog temelja stvoriti drzava Kosova!

Dusan

pre 16 godina

I ne razumem ove ,,patriote'' koji kazu da je Kosovo deo Srbije. Mozda samo u skolskim mapama. Pa tamo nema ni policije ni vojske, niti smeju da privire. U ostalom, cije su ovce-njegov je i pasnjak. Mislim da bi trebalo pitati ove koji se najvise bune, da li bi otisli tamo da zive? Znam unapred odgovor!!!

Verana Cekic

pre 16 godina

Kusner nije u pravu. Politika sile nikada nije pobedila u svetu. Bivse kolonijalne sile poput francuske ne bi smele ponovo da dizu glavu, naroocito ne zbog zla koje su nanele ljudima sirom sveta.
Eritreja je bila provincija Etiopije u rangu bivsih republika SFRJ. Mislim da Vuk jeremic mora da otputuje na Korziku i da razgovara sa celnicima te buduce nezavisne drzave. Koju mi Srbi snazno podrzavamo od danas.

France

pre 16 godina

Mislim da Kushner jedno prica a drugo radi. Mislim da je upravo Francuska dobila zadatak od Rusije da predlozi, ili das ispita sta Srbija misli o tom Resenju. Naravno Rusija zna sta Srbija zeli ali zeli da to predlozi neko sa Zapada, pa bi togla biti ili Francuska ili Italija.
Inace samo podela resava stvari. Podela pracena sa tzv. "humanim preseljenjem" potpomognutim finansijskom podrskom za one koji to zele.
Mislim da se sve navigava ka podeli, ali videcemo sta ce biti.

vasilije knezevic

pre 16 godina

Kushnerove izjave i stavovi o KiM nije nista novo. Njegova politicka karijera je dobro poznata i njegov sadasnji polozaj nije nista drugo nego proamericke orijentacije savremene francuske politike. Njemacka i Engleska su pokusavale da preuzmu kormilo EU ali pozicija nije izgledala najpovoljnija. Njemacka proslost nije bas idealna za taj polozaj a Engleska, po strani izolovanost, takodje nema evropski "apeal".Sarcozijeva Francuska sada pokusava da reafirmise svoj vodeci polozaj u EU ali joj je neophodno potreban blagoslov "ujaka Sama".Kushner je "americki covjek" u Parizu i ne treba ocekivati nista novo od njega sto ne bi islo po, vec odavno trasiranoj zapadnoj liniji.I na kraju Kushner nije poznat kao neki prijatelj Srba i Srbije pa prema tome sve ce biti po starom i ne treba gubiti vrijeme i traziti neke simpatije sa te strane. To su izgleda razumjeli i studenti Pravnog fakulteta.
Francuska preispituje i svoju politiku prema Rusiji i to je, mozda, jedina nada za njihovu reviziju stavova. Total, fancuska petrolejsko energetska kompanija potpisala je vrlo vazan ugovor sa Rusijom o iskoriscavanju ogromnih rezervi gasa sa dalekog ruskog sjevera.Sa druge strane Francuska ce pjevati poznatu pjesmu kada je u pitanju Srbija i koja se nece razlikovati od one sto pjeva kancelarka Merkel i sto je pjevao odlazeci Bler.
(vasilije knezevic, 13 jul, 2007)

gay-lussac

pre 16 godina

Kada bi studenti pravnog znali koji je politicki rejting ovog gospodina ovde u Francuskoj, ne bih mu pitali bilo koje pitanje: izdao je svoje politicke saborce i primio da ude u
sarkozijevu vladu...Takav covek zeli da deli (dobro placene do sada) savete albancima i (manje) srbima. A sto se tice intervencije u Darfuru ona je totalni kolaps kao sto taj termin upotrebljavaju medunarodne zajednice na terenu.

neso

pre 16 godina

pa kad gospodin kusner kaze da se medjunarodi odnosi mjenjaju i stvaraju nove drzave pa kad je tako velkodusan sto neda korzici nezavisnost ili tamo onim otocima na pacifiku gdje isporobavaju nuklearno oruzje kako niko od nasih diplomata nema drskosti da im postavi slicno pitanje jer ionako nam netrebaju prijatelji kao oni

Nesa

pre 16 godina

"Promenili smo strategiju, ali ne i misljenje"
Pa dobro ima li bre neko medju tim nasim "prijateljima" ko ne misli da ima posla sa moronima?

bale

pre 16 godina

Posmatrao sam g. Kusnera i njegovo lice i "govor tela" za vreme intervjua. I slusao njegove "argumente". I sve sto mogu da kazem jeste: jadna li je Francuska sa ovakvim ministrom i jadni smo ti mi sa ovakvim "prijateljem"!

Pravnik

pre 16 godina

Nazalost, nisam bio prisutan tom susretu gospodina Kusnera sa studentima Fakulteta političkih nauka i Pravnog fakulteta u Beogradu, i neznam, da li je netko od studenata postavio pitanje Kusneru: „Zasto Francuska i Spanija ne daju nezavisnost Baskima, koji narod takodjer kompaktno zivi vekovima na svom teritoriju, govori svojim jezikom i ima svoju kulturu“? Iako su Francuska i Spanija u EU, Baski se i dalje bore za svoju nezavisnost sredstvima kojima se ni Franskuskoj, Spaniji i Evropi ne dopada. Dakle, gospodine Kusner, ako toliko tvrdoglavo zagovarate tezu davanja nezavisnosti Kosovu, onda pokazite dobru volju i inicijativu, da se i Baskima takodjer daje potpuna nezavisnost. Usput tu zelim spomenuti i Korziku! Naravno, lakse je predlagati resenja i deliti tudju teritoriju, a svoju cuvati od raspadanja.

M.Todorovic

pre 16 godina

Sama slika govori sve. U Beograd je doso kao sto dolaze svi dabi nam objasnio dasmo gubitnici. Dasmo neklasna nacija. Uz svesrdnu pomoc ministra inostranih poslova objasnio je Srbima da gube Kosovo. Dok je u Beogradu Srbe pljuvao na Kosovu je Albance ljubio. Ali sveje uradjeno uz dobrodoslicu Srpskih vlasti.

D.Savic,Paris

pre 16 godina

Ma kakva pozicija Francuske,zivim ovde vec 15god i Francusi su toliko neorganizovani da ne znaju ni sta je njihova politika a sta nije,ovde vlada veliko rasulo kako u politici tako i u svim segmentima drustva,nemojte da vas lazu,Francuska je danas vrlo vrlo slaba i nema svoj stav vec ide grupno,Nemacka je ta koja kreira politiku,ne Francuska!

Dragomir

pre 16 godina

Nasi vrli prijatelji Francuzi! Podela drzave Srbije? Moze! Podela njene provincije KiM? Ne moze! Stvarno dosledna i principijelna politika nema tu sta! Samo za "cestitati"!

DzoniSix

pre 16 godina

Mislim da je jako mali broj onih koji ce "kupiti" ovu Kusnerovu pricu.
Medjunarodna zajednica moze proglasiti Kosovo nezavisnim, ali nikada nece moci ubijediti Srbe da je to dobro rjesenje zato jer je nametnuto silom, ucijenama, avionima, bombama a ne demokratskim dijalogom.
Mi tu nista ne mozemo promjeniti... ali kolo srece uokoli... mozda cemo jednog dana mi naseg ministra slati u Francusku da ubijedi njihovu vladu da je u najboljem interesu Francuza da cetvrtinu zemlje daju Arapima, jer ce i onako cetvrtina stanovnistva Francuske sa 30 godina biti Arapi.

Sused iz Bloka 45

pre 16 godina

Jedino pametno sto je rekao je: "...Ili, ako ga ima, Srbija treba da ga nađe." Dakle, predlozimo nesto pametno i izvodljivo i velike sile ce to prihvatiti radije nego ovo natezanje.

Miha

pre 16 godina

bilo bi jako lepo da je ta "medjunarodna zajednica" zaista tako visoko moralna, samo sto NIJE, jer da jeste ne bi dozvolila niti bi tako dugo tolerisala albanski teror na Kosovu koji Albanci sasvim otvoreno i nekaznjeno praktikuju nad Srbima i to samo zato sto su Srbi. Tako da pozivanje kosovskih Albanca na neka moralna nacela je vec sasvim neumesno i deplasirano narocito ako se sumiraju rezultati albanskog rukovodjenja Kosovom u zadnjih osam godina: 250.000 proteranih Srba, Roma, Crnogoraca, ubijeno i kidnapovano na hiljade Srba, unistene stotine srpskih crkava i manastira, otete, zapaljene i zauzete na desetine hiljada srpskih kuca i imanja, pretvaranje Kosova u centar kriminala na Balkanu, izvoz terorizma u Makedoniju i na jug Srbije, ratni zlocinci kao premijeri, izmisljanje istorije, nesposobnost da se ispune makar i minimalni standardi... e da sve ovog nije bilo zaista bi kosovski Albanci mogli da nam drze lekcije ali posto se to ipak desilo, posto se to i dalje desava i posto, ocigledno kosovski Albanci nemaju nikakvih problema sa tim i ne pada im na pamet da osude ili sprece to sto rade njihovi sunarodnici nego naprotiv nalaze svakojaka licemerna opravdanja za svoj nacionalizam da ne kazem rasizam... kada je vec tako, neka nas preskoce sa svojim moralisanjem - jednostavno nisu kvalifikovani za to.

MACA

pre 16 godina

Ha ha ha !!!
Gospodina je Kusnera trebalo pitati samo JEDNO PITANJE:
Kada smatra da ce snositi odgovornost zbog etnickog ciscnja Srba sa Kosova, kao i nastanak haoticnog i ... stanja tamo?
Nemamo sumnje nikakve da je direkto odgovoran, ali sumnjamo u to da on danas ima bilo kakav kredibilitet da u svoja usta stavlja ime regiona, koje ce ostati obelezeno zauvek zahvaljujuci upravo nesposobnim i nezainteresovanim politicarima kao sto je on. Da ne kazem da ga moramo pitati da li se on danas oseca SIGURNIM kada dodje na Kosovo, s obzirom na eksplozije imovine UN koje su se desile tamo pre samo nekoliko meseci? I cisto iz ljubopitljivosti, da li bi mu se svidjalo da jednoga dana dodje da zivi u tako interesantnom "multientickom drustvu", kako ga onomad nazva Ahtisari, a u cijem stvaranju je on sam vrlo aktivno ucestvovao?

Bora

pre 16 godina

Vidim da se u slucaju Eritreje gosodin Kusner poziva na rezoluciju UN. Pitam se zasto ga niko nije pitao zasto je za vreme njegovog mandata ignorisana primerna rezolucije 1244, koja se i dan danas nastavlja. Fleksibilno tumacenje medjunarodnih zakona, onih koji trenutno imaju najvecu vojnu tezinu dovelo je do velikih nesreca u zadnje vreme. Gospodin Kusner je deo ovog problema, a ne resenje.

skandi

pre 16 godina

" "Pravo je evoluiralo i menja se. Uostalom i sami znate da je tako nastala Evropa. Jedan narod traži i na kraju dobije i onda zakoni moraju da se menjaju", rekao je on.
"Imate i rezolucije Ujedinjenih nacija, imate odluke i Saveta bezbednosti, i na kraju dobijete na primer, Eritreju, nezavisnu od Etiopije. Ne odlučuje pravo nego ljudi i politika", objasnio je on. "
Lepo mu ovo zvuci, i primer iz Afrike je zivopisan! Samo me interesuje sta je sa slicnim slucajevima Baskije ili Severne Irske, jer i tamo narod trazi, ali nikako da dobije!
Bas se pitam zasto...?!
Lepo je nas narod odavno rekao "Nije mi sto lazes, nego sto mislis da ti verujem."

Lanna

pre 16 godina

Kushner se nije basproslavio na Balkanu, pogotovo ne na Kosvu. Bio je jako pristrasan, i naravno da mu je tesko da se promene.On je jedan od niza neuspesnih "guvernera" koji se krije iza termina "Medjunarodna zajednica". Ovih dana je svedski list Dagens nyheter pisao o neuspehu "medjunarodne zajednice" na Ksovu, korumpiranosti njenih predstavnika. Tu se spoinje i Kushner koji se zahvaljujuci svom polozaju prisilio kosvsku PTT ili tako nesto da prda pravo na mobilno telefoniju neoj francuskoj firmi pa sada Kosvari placaju najskuplju tarifu u Evropi. Toliko o njemu.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

""Imate i rezolucije Ujedinjenih nacija, imate odluke i Saveta bezbednosti, i na kraju dobijete na primer, RSK, nezavisnu od Hrvatske. Ne odlučuje pravo nego ljudi i politika", objasnio je on." Sad razumem. Pravo ne odlucuje. Raspustiti pravne fakultete.

Miroslav

pre 16 godina

Ovo sto g. Kusner zbori nama jasno kaze: kada merimo principe, mozemo da uzmemo gumeni i rastegljivi arsin; kada imamo zakon, mozemo da ga primenimo po potrebama situaicja i okolnostima i nasoj moci; kada postoje ugovori "oni se mogu lomiti kao kore na piti" (Vladimir Ilic Lenjin o medjunarodnim ugovorima).
Recept za medjunarodno i drzavno i licno bezvlasce i anrahiju?
Sta nam ovo kaze o g. Kusneru i onima koje on reprezentuje?
Miroslav

Miloje srditi

pre 16 godina

Svi su protiv podele Kosova, koje nit ima status drzave, nit ga je ikad imalo, ali zato deljenje Srbije im ne predstavlja nikakav problem.

Ucitelj.

pre 16 godina

Dominirala pitanja da li bi davanje nezavisnosti Kosovu moglo da dovede do nestabilnosti na Balkanu i EU i da li, kad god neka zemlja ima unutrašnji problem, bi bila drugacija u ustima mladih Albanaca slicne kao: Da li nedavanje nezavisnosti Kosovu moglo da dovede do nestabilnosti na Balkanu i EU i da li, kad god neka zemlja vrsi genocid nad Narodom samo sto Narod je drugog vera i rase, Evropa mora da tolresise toliko dugo koliko ona tolerise Srbiju? Posto tamo nije bilo Albanaca istina ostaje samo pola. Izrecena pitanja su pitanja pocev od Prava Drzava a ne od ljudskih prava. Normalno bi bilo da ljudi, narocito mlada generacija u Srbiji misli kao ljudsko bice a ne kao masinerija drzave. Ima puno da se radi o mladima u Srbiji da znaju da ono sto ne vole za sebe ne moraju da nametnu za druge jer kako i Kusner kaze oni su nosioci istorije. Ono sto Kusner ne zna ili ne kaze je da bas ta pisana istorija u srpskim udzbenicima je jedan krivaca situacije rasparcane bifse Jugoslavije...

Opijum

pre 16 godina

Razumem frustraciju srpskih nacionalista, ali ne razumem zasto su poceli tek sad da dizu galamu - pa oni Kosovo nece izgubiti, oni su ga vec odavno izgubili, a sad ce medjunarodna zajednica samo formalno priznati ono sto je ocigledna cinjenica vec 10 godina - Kosovo je apsolutno nazavisno u odnosu na Srbiju i takov ce naravno i ostati, svidjalo se to nekome ili ne. UN ima plan i predlog (koji srpski mediji nazivaju "Ahtisarijev" plan valjda zato da bi Srbi pomislili da je to nekakav licni Ahisarijev predlog koji je on sam pisao iz malog prsta i da iza toga ne stoje celokuopne UN. Plan UN-a podrzava EU, USA, NATO, sve zemlje u okruzenju i sve clanice UN s izuzetkom Srbije i - za sada - Putinovog rezima. I mozda Kube.

Tetak Slavomir

pre 16 godina

Da citiram Kušnera:" ...odmah ste rekli 'ne', e pa mi kažemo - 'da'. A pošto međunardna zajednica ima dosta veliku težinu, nije baš da nismo u pravu". Ovo je tipični argument sile. Možda ćete argumentom sile oduzeti Kosovo i Metohiju ali nas ubediti nećete.

jorma

pre 16 godina

Ako nesto predstavlja medjunarondu zajednicu onda je to medjunarodno pravo. A to su pisali mudri ljudi, koji poznaju istoriju i pravne norme. A medjunarondo pravo u ovakvim slucajevima kao sto je Kosovo odmah kaze "ne".

ljubomir

pre 16 godina

Jedino što je sporno, to je politika dvostrukih standarda i licemerstvo tzv.međunarodne zajednice. Albancima se daje za pravo odvajanja teritorije na kojoj žive dok se isto to pravo Srbima u RS i Hrvatskoj oduzima. I pored svega još nas ubeđuju da su nam prijatelji. Neko je ovde lud...

zabrinuti, Holandija

pre 16 godina

Svetski zagovaraci nezavisnog Kosova se stalno kriju iza sintagme " Medjunarodna zajednica" misleci pri tom na jedan vojno-politicki savez kome pripada i Kusnerova Francuska.
Medjunarodna zajednica medjutim ne postoji,nije ni pravno niti geografski definisana.Nema vladu ni parlament, nema cak ni pozivni telefonski broj.Trebalo je postaviti pitanje g.Kusneru u cije ime govori i na sta je konkretno mislio.

zabrinuti, Holandija

pre 16 godina

Svetski zagovaraci nezavisnog Kosova se stalno kriju iza sintagme " Medjunarodna zajednica" misleci pri tom na jedan vojno-politicki savez kome pripada i Kusnerova Francuska.
Medjunarodna zajednica medjutim ne postoji,nije ni pravno niti geografski definisana.Nema vladu ni parlament, nema cak ni pozivni telefonski broj.Trebalo je postaviti pitanje g.Kusneru u cije ime govori i na sta je konkretno mislio.

ljubomir

pre 16 godina

Jedino što je sporno, to je politika dvostrukih standarda i licemerstvo tzv.međunarodne zajednice. Albancima se daje za pravo odvajanja teritorije na kojoj žive dok se isto to pravo Srbima u RS i Hrvatskoj oduzima. I pored svega još nas ubeđuju da su nam prijatelji. Neko je ovde lud...

Tetak Slavomir

pre 16 godina

Da citiram Kušnera:" ...odmah ste rekli 'ne', e pa mi kažemo - 'da'. A pošto međunardna zajednica ima dosta veliku težinu, nije baš da nismo u pravu". Ovo je tipični argument sile. Možda ćete argumentom sile oduzeti Kosovo i Metohiju ali nas ubediti nećete.

Opijum

pre 16 godina

Razumem frustraciju srpskih nacionalista, ali ne razumem zasto su poceli tek sad da dizu galamu - pa oni Kosovo nece izgubiti, oni su ga vec odavno izgubili, a sad ce medjunarodna zajednica samo formalno priznati ono sto je ocigledna cinjenica vec 10 godina - Kosovo je apsolutno nazavisno u odnosu na Srbiju i takov ce naravno i ostati, svidjalo se to nekome ili ne. UN ima plan i predlog (koji srpski mediji nazivaju "Ahtisarijev" plan valjda zato da bi Srbi pomislili da je to nekakav licni Ahisarijev predlog koji je on sam pisao iz malog prsta i da iza toga ne stoje celokuopne UN. Plan UN-a podrzava EU, USA, NATO, sve zemlje u okruzenju i sve clanice UN s izuzetkom Srbije i - za sada - Putinovog rezima. I mozda Kube.

jorma

pre 16 godina

Ako nesto predstavlja medjunarondu zajednicu onda je to medjunarodno pravo. A to su pisali mudri ljudi, koji poznaju istoriju i pravne norme. A medjunarondo pravo u ovakvim slucajevima kao sto je Kosovo odmah kaze "ne".

Miloje srditi

pre 16 godina

Svi su protiv podele Kosova, koje nit ima status drzave, nit ga je ikad imalo, ali zato deljenje Srbije im ne predstavlja nikakav problem.

skandi

pre 16 godina

" "Pravo je evoluiralo i menja se. Uostalom i sami znate da je tako nastala Evropa. Jedan narod traži i na kraju dobije i onda zakoni moraju da se menjaju", rekao je on.
"Imate i rezolucije Ujedinjenih nacija, imate odluke i Saveta bezbednosti, i na kraju dobijete na primer, Eritreju, nezavisnu od Etiopije. Ne odlučuje pravo nego ljudi i politika", objasnio je on. "
Lepo mu ovo zvuci, i primer iz Afrike je zivopisan! Samo me interesuje sta je sa slicnim slucajevima Baskije ili Severne Irske, jer i tamo narod trazi, ali nikako da dobije!
Bas se pitam zasto...?!
Lepo je nas narod odavno rekao "Nije mi sto lazes, nego sto mislis da ti verujem."

Dragomir

pre 16 godina

Nasi vrli prijatelji Francuzi! Podela drzave Srbije? Moze! Podela njene provincije KiM? Ne moze! Stvarno dosledna i principijelna politika nema tu sta! Samo za "cestitati"!

Lanna

pre 16 godina

Kushner se nije basproslavio na Balkanu, pogotovo ne na Kosvu. Bio je jako pristrasan, i naravno da mu je tesko da se promene.On je jedan od niza neuspesnih "guvernera" koji se krije iza termina "Medjunarodna zajednica". Ovih dana je svedski list Dagens nyheter pisao o neuspehu "medjunarodne zajednice" na Ksovu, korumpiranosti njenih predstavnika. Tu se spoinje i Kushner koji se zahvaljujuci svom polozaju prisilio kosvsku PTT ili tako nesto da prda pravo na mobilno telefoniju neoj francuskoj firmi pa sada Kosvari placaju najskuplju tarifu u Evropi. Toliko o njemu.

D.Savic,Paris

pre 16 godina

Ma kakva pozicija Francuske,zivim ovde vec 15god i Francusi su toliko neorganizovani da ne znaju ni sta je njihova politika a sta nije,ovde vlada veliko rasulo kako u politici tako i u svim segmentima drustva,nemojte da vas lazu,Francuska je danas vrlo vrlo slaba i nema svoj stav vec ide grupno,Nemacka je ta koja kreira politiku,ne Francuska!

Miha

pre 16 godina

bilo bi jako lepo da je ta "medjunarodna zajednica" zaista tako visoko moralna, samo sto NIJE, jer da jeste ne bi dozvolila niti bi tako dugo tolerisala albanski teror na Kosovu koji Albanci sasvim otvoreno i nekaznjeno praktikuju nad Srbima i to samo zato sto su Srbi. Tako da pozivanje kosovskih Albanca na neka moralna nacela je vec sasvim neumesno i deplasirano narocito ako se sumiraju rezultati albanskog rukovodjenja Kosovom u zadnjih osam godina: 250.000 proteranih Srba, Roma, Crnogoraca, ubijeno i kidnapovano na hiljade Srba, unistene stotine srpskih crkava i manastira, otete, zapaljene i zauzete na desetine hiljada srpskih kuca i imanja, pretvaranje Kosova u centar kriminala na Balkanu, izvoz terorizma u Makedoniju i na jug Srbije, ratni zlocinci kao premijeri, izmisljanje istorije, nesposobnost da se ispune makar i minimalni standardi... e da sve ovog nije bilo zaista bi kosovski Albanci mogli da nam drze lekcije ali posto se to ipak desilo, posto se to i dalje desava i posto, ocigledno kosovski Albanci nemaju nikakvih problema sa tim i ne pada im na pamet da osude ili sprece to sto rade njihovi sunarodnici nego naprotiv nalaze svakojaka licemerna opravdanja za svoj nacionalizam da ne kazem rasizam... kada je vec tako, neka nas preskoce sa svojim moralisanjem - jednostavno nisu kvalifikovani za to.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

""Imate i rezolucije Ujedinjenih nacija, imate odluke i Saveta bezbednosti, i na kraju dobijete na primer, RSK, nezavisnu od Hrvatske. Ne odlučuje pravo nego ljudi i politika", objasnio je on." Sad razumem. Pravo ne odlucuje. Raspustiti pravne fakultete.

M.Todorovic

pre 16 godina

Sama slika govori sve. U Beograd je doso kao sto dolaze svi dabi nam objasnio dasmo gubitnici. Dasmo neklasna nacija. Uz svesrdnu pomoc ministra inostranih poslova objasnio je Srbima da gube Kosovo. Dok je u Beogradu Srbe pljuvao na Kosovu je Albance ljubio. Ali sveje uradjeno uz dobrodoslicu Srpskih vlasti.

Pravnik

pre 16 godina

Nazalost, nisam bio prisutan tom susretu gospodina Kusnera sa studentima Fakulteta političkih nauka i Pravnog fakulteta u Beogradu, i neznam, da li je netko od studenata postavio pitanje Kusneru: „Zasto Francuska i Spanija ne daju nezavisnost Baskima, koji narod takodjer kompaktno zivi vekovima na svom teritoriju, govori svojim jezikom i ima svoju kulturu“? Iako su Francuska i Spanija u EU, Baski se i dalje bore za svoju nezavisnost sredstvima kojima se ni Franskuskoj, Spaniji i Evropi ne dopada. Dakle, gospodine Kusner, ako toliko tvrdoglavo zagovarate tezu davanja nezavisnosti Kosovu, onda pokazite dobru volju i inicijativu, da se i Baskima takodjer daje potpuna nezavisnost. Usput tu zelim spomenuti i Korziku! Naravno, lakse je predlagati resenja i deliti tudju teritoriju, a svoju cuvati od raspadanja.

Bora

pre 16 godina

Vidim da se u slucaju Eritreje gosodin Kusner poziva na rezoluciju UN. Pitam se zasto ga niko nije pitao zasto je za vreme njegovog mandata ignorisana primerna rezolucije 1244, koja se i dan danas nastavlja. Fleksibilno tumacenje medjunarodnih zakona, onih koji trenutno imaju najvecu vojnu tezinu dovelo je do velikih nesreca u zadnje vreme. Gospodin Kusner je deo ovog problema, a ne resenje.

DzoniSix

pre 16 godina

Mislim da je jako mali broj onih koji ce "kupiti" ovu Kusnerovu pricu.
Medjunarodna zajednica moze proglasiti Kosovo nezavisnim, ali nikada nece moci ubijediti Srbe da je to dobro rjesenje zato jer je nametnuto silom, ucijenama, avionima, bombama a ne demokratskim dijalogom.
Mi tu nista ne mozemo promjeniti... ali kolo srece uokoli... mozda cemo jednog dana mi naseg ministra slati u Francusku da ubijedi njihovu vladu da je u najboljem interesu Francuza da cetvrtinu zemlje daju Arapima, jer ce i onako cetvrtina stanovnistva Francuske sa 30 godina biti Arapi.

bale

pre 16 godina

Posmatrao sam g. Kusnera i njegovo lice i "govor tela" za vreme intervjua. I slusao njegove "argumente". I sve sto mogu da kazem jeste: jadna li je Francuska sa ovakvim ministrom i jadni smo ti mi sa ovakvim "prijateljem"!

Nesa

pre 16 godina

"Promenili smo strategiju, ali ne i misljenje"
Pa dobro ima li bre neko medju tim nasim "prijateljima" ko ne misli da ima posla sa moronima?

Miroslav

pre 16 godina

Ovo sto g. Kusner zbori nama jasno kaze: kada merimo principe, mozemo da uzmemo gumeni i rastegljivi arsin; kada imamo zakon, mozemo da ga primenimo po potrebama situaicja i okolnostima i nasoj moci; kada postoje ugovori "oni se mogu lomiti kao kore na piti" (Vladimir Ilic Lenjin o medjunarodnim ugovorima).
Recept za medjunarodno i drzavno i licno bezvlasce i anrahiju?
Sta nam ovo kaze o g. Kusneru i onima koje on reprezentuje?
Miroslav

neso

pre 16 godina

pa kad gospodin kusner kaze da se medjunarodi odnosi mjenjaju i stvaraju nove drzave pa kad je tako velkodusan sto neda korzici nezavisnost ili tamo onim otocima na pacifiku gdje isporobavaju nuklearno oruzje kako niko od nasih diplomata nema drskosti da im postavi slicno pitanje jer ionako nam netrebaju prijatelji kao oni

MACA

pre 16 godina

Ha ha ha !!!
Gospodina je Kusnera trebalo pitati samo JEDNO PITANJE:
Kada smatra da ce snositi odgovornost zbog etnickog ciscnja Srba sa Kosova, kao i nastanak haoticnog i ... stanja tamo?
Nemamo sumnje nikakve da je direkto odgovoran, ali sumnjamo u to da on danas ima bilo kakav kredibilitet da u svoja usta stavlja ime regiona, koje ce ostati obelezeno zauvek zahvaljujuci upravo nesposobnim i nezainteresovanim politicarima kao sto je on. Da ne kazem da ga moramo pitati da li se on danas oseca SIGURNIM kada dodje na Kosovo, s obzirom na eksplozije imovine UN koje su se desile tamo pre samo nekoliko meseci? I cisto iz ljubopitljivosti, da li bi mu se svidjalo da jednoga dana dodje da zivi u tako interesantnom "multientickom drustvu", kako ga onomad nazva Ahtisari, a u cijem stvaranju je on sam vrlo aktivno ucestvovao?

Ucitelj.

pre 16 godina

Dominirala pitanja da li bi davanje nezavisnosti Kosovu moglo da dovede do nestabilnosti na Balkanu i EU i da li, kad god neka zemlja ima unutrašnji problem, bi bila drugacija u ustima mladih Albanaca slicne kao: Da li nedavanje nezavisnosti Kosovu moglo da dovede do nestabilnosti na Balkanu i EU i da li, kad god neka zemlja vrsi genocid nad Narodom samo sto Narod je drugog vera i rase, Evropa mora da tolresise toliko dugo koliko ona tolerise Srbiju? Posto tamo nije bilo Albanaca istina ostaje samo pola. Izrecena pitanja su pitanja pocev od Prava Drzava a ne od ljudskih prava. Normalno bi bilo da ljudi, narocito mlada generacija u Srbiji misli kao ljudsko bice a ne kao masinerija drzave. Ima puno da se radi o mladima u Srbiji da znaju da ono sto ne vole za sebe ne moraju da nametnu za druge jer kako i Kusner kaze oni su nosioci istorije. Ono sto Kusner ne zna ili ne kaze je da bas ta pisana istorija u srpskim udzbenicima je jedan krivaca situacije rasparcane bifse Jugoslavije...

Sused iz Bloka 45

pre 16 godina

Jedino pametno sto je rekao je: "...Ili, ako ga ima, Srbija treba da ga nađe." Dakle, predlozimo nesto pametno i izvodljivo i velike sile ce to prihvatiti radije nego ovo natezanje.

Aleksandar

pre 16 godina

"do nezavisnosti morati da dođe" Ovo je onda direktna poruka Srbima u RS da pocnu sa nasiljem, terorizmom i prodajom droge(belog roblja) posto ce se iz takvog temelja stvoriti drzava Kosova!

Verana Cekic

pre 16 godina

Kusner nije u pravu. Politika sile nikada nije pobedila u svetu. Bivse kolonijalne sile poput francuske ne bi smele ponovo da dizu glavu, naroocito ne zbog zla koje su nanele ljudima sirom sveta.
Eritreja je bila provincija Etiopije u rangu bivsih republika SFRJ. Mislim da Vuk jeremic mora da otputuje na Korziku i da razgovara sa celnicima te buduce nezavisne drzave. Koju mi Srbi snazno podrzavamo od danas.

gay-lussac

pre 16 godina

Kada bi studenti pravnog znali koji je politicki rejting ovog gospodina ovde u Francuskoj, ne bih mu pitali bilo koje pitanje: izdao je svoje politicke saborce i primio da ude u
sarkozijevu vladu...Takav covek zeli da deli (dobro placene do sada) savete albancima i (manje) srbima. A sto se tice intervencije u Darfuru ona je totalni kolaps kao sto taj termin upotrebljavaju medunarodne zajednice na terenu.

Dusan

pre 16 godina

I ne razumem ove ,,patriote'' koji kazu da je Kosovo deo Srbije. Mozda samo u skolskim mapama. Pa tamo nema ni policije ni vojske, niti smeju da privire. U ostalom, cije su ovce-njegov je i pasnjak. Mislim da bi trebalo pitati ove koji se najvise bune, da li bi otisli tamo da zive? Znam unapred odgovor!!!

vasilije knezevic

pre 16 godina

Kushnerove izjave i stavovi o KiM nije nista novo. Njegova politicka karijera je dobro poznata i njegov sadasnji polozaj nije nista drugo nego proamericke orijentacije savremene francuske politike. Njemacka i Engleska su pokusavale da preuzmu kormilo EU ali pozicija nije izgledala najpovoljnija. Njemacka proslost nije bas idealna za taj polozaj a Engleska, po strani izolovanost, takodje nema evropski "apeal".Sarcozijeva Francuska sada pokusava da reafirmise svoj vodeci polozaj u EU ali joj je neophodno potreban blagoslov "ujaka Sama".Kushner je "americki covjek" u Parizu i ne treba ocekivati nista novo od njega sto ne bi islo po, vec odavno trasiranoj zapadnoj liniji.I na kraju Kushner nije poznat kao neki prijatelj Srba i Srbije pa prema tome sve ce biti po starom i ne treba gubiti vrijeme i traziti neke simpatije sa te strane. To su izgleda razumjeli i studenti Pravnog fakulteta.
Francuska preispituje i svoju politiku prema Rusiji i to je, mozda, jedina nada za njihovu reviziju stavova. Total, fancuska petrolejsko energetska kompanija potpisala je vrlo vazan ugovor sa Rusijom o iskoriscavanju ogromnih rezervi gasa sa dalekog ruskog sjevera.Sa druge strane Francuska ce pjevati poznatu pjesmu kada je u pitanju Srbija i koja se nece razlikovati od one sto pjeva kancelarka Merkel i sto je pjevao odlazeci Bler.
(vasilije knezevic, 13 jul, 2007)

France

pre 16 godina

Mislim da Kushner jedno prica a drugo radi. Mislim da je upravo Francuska dobila zadatak od Rusije da predlozi, ili das ispita sta Srbija misli o tom Resenju. Naravno Rusija zna sta Srbija zeli ali zeli da to predlozi neko sa Zapada, pa bi togla biti ili Francuska ili Italija.
Inace samo podela resava stvari. Podela pracena sa tzv. "humanim preseljenjem" potpomognutim finansijskom podrskom za one koji to zele.
Mislim da se sve navigava ka podeli, ali videcemo sta ce biti.

Dino

pre 16 godina

Naravno,sta bi drugo g-din Kusner rekao,samo Ahtisarijev plan je ono pravo...mora g-din Kusner da podrzi Ahtisarijev plan,zasto???,e pa zato sto je on bio pre njega dole i dobijao sve ono sto i Ahtisari pa sada,ako ne daj boze Ahtisari "pukne",ode i g-din Kusner i njegovo "postenje"...boze kako su ovi ljudi dobrodusni,kako brinu o Kosovu,prosto mi dodje da zaplacem i ne daj boze,poverujem u njihovu dobrotu i realnost.Medjutim,nije bas sve tako kako kaze g-din Kusner i "njegovi"...ima tu neko ko kaze ne i stoji iza toga,jer to ne nije za inat ni albanaca ni USA ni Evrope,vec je za dobrobit i mir u svetu,ne meze se formirati nova drzva u drzavi,a posebno ne narodu koji ima vec maticnu drzavu,boze,da li stvarno treba mnogo da se to shvati????
Jugosloven srcem i dusom

Opijum

pre 16 godina

Razumem frustraciju srpskih nacionalista, ali ne razumem zasto su poceli tek sad da dizu galamu - pa oni Kosovo nece izgubiti, oni su ga vec odavno izgubili, a sad ce medjunarodna zajednica samo formalno priznati ono sto je ocigledna cinjenica vec 10 godina - Kosovo je apsolutno nazavisno u odnosu na Srbiju i takov ce naravno i ostati, svidjalo se to nekome ili ne. UN ima plan i predlog (koji srpski mediji nazivaju "Ahtisarijev" plan valjda zato da bi Srbi pomislili da je to nekakav licni Ahisarijev predlog koji je on sam pisao iz malog prsta i da iza toga ne stoje celokuopne UN. Plan UN-a podrzava EU, USA, NATO, sve zemlje u okruzenju i sve clanice UN s izuzetkom Srbije i - za sada - Putinovog rezima. I mozda Kube.

Ucitelj.

pre 16 godina

Dominirala pitanja da li bi davanje nezavisnosti Kosovu moglo da dovede do nestabilnosti na Balkanu i EU i da li, kad god neka zemlja ima unutrašnji problem, bi bila drugacija u ustima mladih Albanaca slicne kao: Da li nedavanje nezavisnosti Kosovu moglo da dovede do nestabilnosti na Balkanu i EU i da li, kad god neka zemlja vrsi genocid nad Narodom samo sto Narod je drugog vera i rase, Evropa mora da tolresise toliko dugo koliko ona tolerise Srbiju? Posto tamo nije bilo Albanaca istina ostaje samo pola. Izrecena pitanja su pitanja pocev od Prava Drzava a ne od ljudskih prava. Normalno bi bilo da ljudi, narocito mlada generacija u Srbiji misli kao ljudsko bice a ne kao masinerija drzave. Ima puno da se radi o mladima u Srbiji da znaju da ono sto ne vole za sebe ne moraju da nametnu za druge jer kako i Kusner kaze oni su nosioci istorije. Ono sto Kusner ne zna ili ne kaze je da bas ta pisana istorija u srpskim udzbenicima je jedan krivaca situacije rasparcane bifse Jugoslavije...

zabrinuti, Holandija

pre 16 godina

Svetski zagovaraci nezavisnog Kosova se stalno kriju iza sintagme " Medjunarodna zajednica" misleci pri tom na jedan vojno-politicki savez kome pripada i Kusnerova Francuska.
Medjunarodna zajednica medjutim ne postoji,nije ni pravno niti geografski definisana.Nema vladu ni parlament, nema cak ni pozivni telefonski broj.Trebalo je postaviti pitanje g.Kusneru u cije ime govori i na sta je konkretno mislio.

ljubomir

pre 16 godina

Jedino što je sporno, to je politika dvostrukih standarda i licemerstvo tzv.međunarodne zajednice. Albancima se daje za pravo odvajanja teritorije na kojoj žive dok se isto to pravo Srbima u RS i Hrvatskoj oduzima. I pored svega još nas ubeđuju da su nam prijatelji. Neko je ovde lud...

Tetak Slavomir

pre 16 godina

Da citiram Kušnera:" ...odmah ste rekli 'ne', e pa mi kažemo - 'da'. A pošto međunardna zajednica ima dosta veliku težinu, nije baš da nismo u pravu". Ovo je tipični argument sile. Možda ćete argumentom sile oduzeti Kosovo i Metohiju ali nas ubediti nećete.

jorma

pre 16 godina

Ako nesto predstavlja medjunarondu zajednicu onda je to medjunarodno pravo. A to su pisali mudri ljudi, koji poznaju istoriju i pravne norme. A medjunarondo pravo u ovakvim slucajevima kao sto je Kosovo odmah kaze "ne".

Miloje srditi

pre 16 godina

Svi su protiv podele Kosova, koje nit ima status drzave, nit ga je ikad imalo, ali zato deljenje Srbije im ne predstavlja nikakav problem.

Miha

pre 16 godina

bilo bi jako lepo da je ta "medjunarodna zajednica" zaista tako visoko moralna, samo sto NIJE, jer da jeste ne bi dozvolila niti bi tako dugo tolerisala albanski teror na Kosovu koji Albanci sasvim otvoreno i nekaznjeno praktikuju nad Srbima i to samo zato sto su Srbi. Tako da pozivanje kosovskih Albanca na neka moralna nacela je vec sasvim neumesno i deplasirano narocito ako se sumiraju rezultati albanskog rukovodjenja Kosovom u zadnjih osam godina: 250.000 proteranih Srba, Roma, Crnogoraca, ubijeno i kidnapovano na hiljade Srba, unistene stotine srpskih crkava i manastira, otete, zapaljene i zauzete na desetine hiljada srpskih kuca i imanja, pretvaranje Kosova u centar kriminala na Balkanu, izvoz terorizma u Makedoniju i na jug Srbije, ratni zlocinci kao premijeri, izmisljanje istorije, nesposobnost da se ispune makar i minimalni standardi... e da sve ovog nije bilo zaista bi kosovski Albanci mogli da nam drze lekcije ali posto se to ipak desilo, posto se to i dalje desava i posto, ocigledno kosovski Albanci nemaju nikakvih problema sa tim i ne pada im na pamet da osude ili sprece to sto rade njihovi sunarodnici nego naprotiv nalaze svakojaka licemerna opravdanja za svoj nacionalizam da ne kazem rasizam... kada je vec tako, neka nas preskoce sa svojim moralisanjem - jednostavno nisu kvalifikovani za to.

Dusan

pre 16 godina

I ne razumem ove ,,patriote'' koji kazu da je Kosovo deo Srbije. Mozda samo u skolskim mapama. Pa tamo nema ni policije ni vojske, niti smeju da privire. U ostalom, cije su ovce-njegov je i pasnjak. Mislim da bi trebalo pitati ove koji se najvise bune, da li bi otisli tamo da zive? Znam unapred odgovor!!!

MACA

pre 16 godina

Ha ha ha !!!
Gospodina je Kusnera trebalo pitati samo JEDNO PITANJE:
Kada smatra da ce snositi odgovornost zbog etnickog ciscnja Srba sa Kosova, kao i nastanak haoticnog i ... stanja tamo?
Nemamo sumnje nikakve da je direkto odgovoran, ali sumnjamo u to da on danas ima bilo kakav kredibilitet da u svoja usta stavlja ime regiona, koje ce ostati obelezeno zauvek zahvaljujuci upravo nesposobnim i nezainteresovanim politicarima kao sto je on. Da ne kazem da ga moramo pitati da li se on danas oseca SIGURNIM kada dodje na Kosovo, s obzirom na eksplozije imovine UN koje su se desile tamo pre samo nekoliko meseci? I cisto iz ljubopitljivosti, da li bi mu se svidjalo da jednoga dana dodje da zivi u tako interesantnom "multientickom drustvu", kako ga onomad nazva Ahtisari, a u cijem stvaranju je on sam vrlo aktivno ucestvovao?

DzoniSix

pre 16 godina

Mislim da je jako mali broj onih koji ce "kupiti" ovu Kusnerovu pricu.
Medjunarodna zajednica moze proglasiti Kosovo nezavisnim, ali nikada nece moci ubijediti Srbe da je to dobro rjesenje zato jer je nametnuto silom, ucijenama, avionima, bombama a ne demokratskim dijalogom.
Mi tu nista ne mozemo promjeniti... ali kolo srece uokoli... mozda cemo jednog dana mi naseg ministra slati u Francusku da ubijedi njihovu vladu da je u najboljem interesu Francuza da cetvrtinu zemlje daju Arapima, jer ce i onako cetvrtina stanovnistva Francuske sa 30 godina biti Arapi.

Miroslav

pre 16 godina

Ovo sto g. Kusner zbori nama jasno kaze: kada merimo principe, mozemo da uzmemo gumeni i rastegljivi arsin; kada imamo zakon, mozemo da ga primenimo po potrebama situaicja i okolnostima i nasoj moci; kada postoje ugovori "oni se mogu lomiti kao kore na piti" (Vladimir Ilic Lenjin o medjunarodnim ugovorima).
Recept za medjunarodno i drzavno i licno bezvlasce i anrahiju?
Sta nam ovo kaze o g. Kusneru i onima koje on reprezentuje?
Miroslav

skandi

pre 16 godina

" "Pravo je evoluiralo i menja se. Uostalom i sami znate da je tako nastala Evropa. Jedan narod traži i na kraju dobije i onda zakoni moraju da se menjaju", rekao je on.
"Imate i rezolucije Ujedinjenih nacija, imate odluke i Saveta bezbednosti, i na kraju dobijete na primer, Eritreju, nezavisnu od Etiopije. Ne odlučuje pravo nego ljudi i politika", objasnio je on. "
Lepo mu ovo zvuci, i primer iz Afrike je zivopisan! Samo me interesuje sta je sa slicnim slucajevima Baskije ili Severne Irske, jer i tamo narod trazi, ali nikako da dobije!
Bas se pitam zasto...?!
Lepo je nas narod odavno rekao "Nije mi sto lazes, nego sto mislis da ti verujem."

Lanna

pre 16 godina

Kushner se nije basproslavio na Balkanu, pogotovo ne na Kosvu. Bio je jako pristrasan, i naravno da mu je tesko da se promene.On je jedan od niza neuspesnih "guvernera" koji se krije iza termina "Medjunarodna zajednica". Ovih dana je svedski list Dagens nyheter pisao o neuspehu "medjunarodne zajednice" na Ksovu, korumpiranosti njenih predstavnika. Tu se spoinje i Kushner koji se zahvaljujuci svom polozaju prisilio kosvsku PTT ili tako nesto da prda pravo na mobilno telefoniju neoj francuskoj firmi pa sada Kosvari placaju najskuplju tarifu u Evropi. Toliko o njemu.

Bora

pre 16 godina

Vidim da se u slucaju Eritreje gosodin Kusner poziva na rezoluciju UN. Pitam se zasto ga niko nije pitao zasto je za vreme njegovog mandata ignorisana primerna rezolucije 1244, koja se i dan danas nastavlja. Fleksibilno tumacenje medjunarodnih zakona, onih koji trenutno imaju najvecu vojnu tezinu dovelo je do velikih nesreca u zadnje vreme. Gospodin Kusner je deo ovog problema, a ne resenje.

Sused iz Bloka 45

pre 16 godina

Jedino pametno sto je rekao je: "...Ili, ako ga ima, Srbija treba da ga nađe." Dakle, predlozimo nesto pametno i izvodljivo i velike sile ce to prihvatiti radije nego ovo natezanje.

Dragomir

pre 16 godina

Nasi vrli prijatelji Francuzi! Podela drzave Srbije? Moze! Podela njene provincije KiM? Ne moze! Stvarno dosledna i principijelna politika nema tu sta! Samo za "cestitati"!

D.Savic,Paris

pre 16 godina

Ma kakva pozicija Francuske,zivim ovde vec 15god i Francusi su toliko neorganizovani da ne znaju ni sta je njihova politika a sta nije,ovde vlada veliko rasulo kako u politici tako i u svim segmentima drustva,nemojte da vas lazu,Francuska je danas vrlo vrlo slaba i nema svoj stav vec ide grupno,Nemacka je ta koja kreira politiku,ne Francuska!

M.Todorovic

pre 16 godina

Sama slika govori sve. U Beograd je doso kao sto dolaze svi dabi nam objasnio dasmo gubitnici. Dasmo neklasna nacija. Uz svesrdnu pomoc ministra inostranih poslova objasnio je Srbima da gube Kosovo. Dok je u Beogradu Srbe pljuvao na Kosovu je Albance ljubio. Ali sveje uradjeno uz dobrodoslicu Srpskih vlasti.

bale

pre 16 godina

Posmatrao sam g. Kusnera i njegovo lice i "govor tela" za vreme intervjua. I slusao njegove "argumente". I sve sto mogu da kazem jeste: jadna li je Francuska sa ovakvim ministrom i jadni smo ti mi sa ovakvim "prijateljem"!

neso

pre 16 godina

pa kad gospodin kusner kaze da se medjunarodi odnosi mjenjaju i stvaraju nove drzave pa kad je tako velkodusan sto neda korzici nezavisnost ili tamo onim otocima na pacifiku gdje isporobavaju nuklearno oruzje kako niko od nasih diplomata nema drskosti da im postavi slicno pitanje jer ionako nam netrebaju prijatelji kao oni

France

pre 16 godina

Mislim da Kushner jedno prica a drugo radi. Mislim da je upravo Francuska dobila zadatak od Rusije da predlozi, ili das ispita sta Srbija misli o tom Resenju. Naravno Rusija zna sta Srbija zeli ali zeli da to predlozi neko sa Zapada, pa bi togla biti ili Francuska ili Italija.
Inace samo podela resava stvari. Podela pracena sa tzv. "humanim preseljenjem" potpomognutim finansijskom podrskom za one koji to zele.
Mislim da se sve navigava ka podeli, ali videcemo sta ce biti.

Aleksandar

pre 16 godina

"do nezavisnosti morati da dođe" Ovo je onda direktna poruka Srbima u RS da pocnu sa nasiljem, terorizmom i prodajom droge(belog roblja) posto ce se iz takvog temelja stvoriti drzava Kosova!

svi (ni)su isti

pre 16 godina

""Imate i rezolucije Ujedinjenih nacija, imate odluke i Saveta bezbednosti, i na kraju dobijete na primer, RSK, nezavisnu od Hrvatske. Ne odlučuje pravo nego ljudi i politika", objasnio je on." Sad razumem. Pravo ne odlucuje. Raspustiti pravne fakultete.

Pravnik

pre 16 godina

Nazalost, nisam bio prisutan tom susretu gospodina Kusnera sa studentima Fakulteta političkih nauka i Pravnog fakulteta u Beogradu, i neznam, da li je netko od studenata postavio pitanje Kusneru: „Zasto Francuska i Spanija ne daju nezavisnost Baskima, koji narod takodjer kompaktno zivi vekovima na svom teritoriju, govori svojim jezikom i ima svoju kulturu“? Iako su Francuska i Spanija u EU, Baski se i dalje bore za svoju nezavisnost sredstvima kojima se ni Franskuskoj, Spaniji i Evropi ne dopada. Dakle, gospodine Kusner, ako toliko tvrdoglavo zagovarate tezu davanja nezavisnosti Kosovu, onda pokazite dobru volju i inicijativu, da se i Baskima takodjer daje potpuna nezavisnost. Usput tu zelim spomenuti i Korziku! Naravno, lakse je predlagati resenja i deliti tudju teritoriju, a svoju cuvati od raspadanja.

Nesa

pre 16 godina

"Promenili smo strategiju, ali ne i misljenje"
Pa dobro ima li bre neko medju tim nasim "prijateljima" ko ne misli da ima posla sa moronima?

gay-lussac

pre 16 godina

Kada bi studenti pravnog znali koji je politicki rejting ovog gospodina ovde u Francuskoj, ne bih mu pitali bilo koje pitanje: izdao je svoje politicke saborce i primio da ude u
sarkozijevu vladu...Takav covek zeli da deli (dobro placene do sada) savete albancima i (manje) srbima. A sto se tice intervencije u Darfuru ona je totalni kolaps kao sto taj termin upotrebljavaju medunarodne zajednice na terenu.

vasilije knezevic

pre 16 godina

Kushnerove izjave i stavovi o KiM nije nista novo. Njegova politicka karijera je dobro poznata i njegov sadasnji polozaj nije nista drugo nego proamericke orijentacije savremene francuske politike. Njemacka i Engleska su pokusavale da preuzmu kormilo EU ali pozicija nije izgledala najpovoljnija. Njemacka proslost nije bas idealna za taj polozaj a Engleska, po strani izolovanost, takodje nema evropski "apeal".Sarcozijeva Francuska sada pokusava da reafirmise svoj vodeci polozaj u EU ali joj je neophodno potreban blagoslov "ujaka Sama".Kushner je "americki covjek" u Parizu i ne treba ocekivati nista novo od njega sto ne bi islo po, vec odavno trasiranoj zapadnoj liniji.I na kraju Kushner nije poznat kao neki prijatelj Srba i Srbije pa prema tome sve ce biti po starom i ne treba gubiti vrijeme i traziti neke simpatije sa te strane. To su izgleda razumjeli i studenti Pravnog fakulteta.
Francuska preispituje i svoju politiku prema Rusiji i to je, mozda, jedina nada za njihovu reviziju stavova. Total, fancuska petrolejsko energetska kompanija potpisala je vrlo vazan ugovor sa Rusijom o iskoriscavanju ogromnih rezervi gasa sa dalekog ruskog sjevera.Sa druge strane Francuska ce pjevati poznatu pjesmu kada je u pitanju Srbija i koja se nece razlikovati od one sto pjeva kancelarka Merkel i sto je pjevao odlazeci Bler.
(vasilije knezevic, 13 jul, 2007)

Verana Cekic

pre 16 godina

Kusner nije u pravu. Politika sile nikada nije pobedila u svetu. Bivse kolonijalne sile poput francuske ne bi smele ponovo da dizu glavu, naroocito ne zbog zla koje su nanele ljudima sirom sveta.
Eritreja je bila provincija Etiopije u rangu bivsih republika SFRJ. Mislim da Vuk jeremic mora da otputuje na Korziku i da razgovara sa celnicima te buduce nezavisne drzave. Koju mi Srbi snazno podrzavamo od danas.

Dino

pre 16 godina

Naravno,sta bi drugo g-din Kusner rekao,samo Ahtisarijev plan je ono pravo...mora g-din Kusner da podrzi Ahtisarijev plan,zasto???,e pa zato sto je on bio pre njega dole i dobijao sve ono sto i Ahtisari pa sada,ako ne daj boze Ahtisari "pukne",ode i g-din Kusner i njegovo "postenje"...boze kako su ovi ljudi dobrodusni,kako brinu o Kosovu,prosto mi dodje da zaplacem i ne daj boze,poverujem u njihovu dobrotu i realnost.Medjutim,nije bas sve tako kako kaze g-din Kusner i "njegovi"...ima tu neko ko kaze ne i stoji iza toga,jer to ne nije za inat ni albanaca ni USA ni Evrope,vec je za dobrobit i mir u svetu,ne meze se formirati nova drzva u drzavi,a posebno ne narodu koji ima vec maticnu drzavu,boze,da li stvarno treba mnogo da se to shvati????
Jugosloven srcem i dusom