Četvrtak, 12.07.2007.

09:13

"Ahtisarijev plan ostaje osnova"

Šef diplomatije Francuske Bernar Kušner kaže da plan Ahtisarija neće automatski biti primenjen, ali da ostaje osnova statusa.

Izvor: B92

"Ahtisarijev plan ostaje osnova" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

19 Komentari

Sortiraj po:

evropljanin

pre 16 godina

Gospodo,
Kako je konflikt na Kosovo poceo, verujem da dobro znate!
Mada, mada, znajuci kave sretsva informisanja ste imeli, i nastavljate da imate u Srbiji, donekle mogu da opravdam vas stav.
Jer kada se potsetim svih tih zrtava koje je Srbije stvorila na Kosovo, sva ta ubistva, sav taj genocid, sva deca i starci koji su poubijani od stra "hrabrih" srba, onda je stvarno tuzno da i dan danas niste smatrali opravdanim da se izvinite javno za sve te zrtve i taj drugi Holokaust, nego i dalje smatrate da imate pravo na tu zemlju i taj narod...!
Stvarno sam razocaran sa tim stavom Srpskog naroda i njegovih pretstavnika. Ne kaze se djabe, kakav narod, takav pretstavnik...
Osvestitese jodnom za svagda, "nebeski narode" !!!

stevo

pre 16 godina

Imao sam veoma lose misljenje o monsieur Kusneru.Ipak,ovo sto je danas rekao zvuci razumno.I jedino spasonosno za Srbe sa Kosova.Medjutim,bojim se da ovdasnji vlastodrsci to nece uzeti u obzir.Drzacemo se nase proverene taktike inacenja,a onda cemo imati vec vidjeno.Deja vu,monsieur Couchner.

adnan

pre 16 godina

Političari pre nego što govore o podeli Kosova, treba da se zapitaju šta je jedan od razloga Blisko-Istočne krize između Izraela i Palestinaca? Izvori vode! Čudno! Ali istinito! A kako će Kosovo bez Gazivodskog jezera? A kako će Ameri da sagrade niz elektrana na polju kosovskome bez Gazivodske vode?
A kako će Kosovski veliki gradovi bez Gazivodske vode?Ajd' sad da podelimo Kosovo!Tek onda će biti krize!

dsrdjan13

pre 16 godina

Nek objasni gospodin Bernard Kusner zasto nije kompromis Nadgledana autonomija Kosova, a kompromis je Ahtisarijev predlog nadgledane nezavisnosti.

Stefan

pre 16 godina

Svi ovi analiticari (Lazic, Janic i drugi) kao i neki politicari u Srbiji ili na Kosovu nikako da shvate jednu prostu stvar. A to je da je nezavisno Kosovo ili velika Albanija apsolutno PROTIVNO interesima Rusije. Dakle najveci razlog zasto Rusija ima takav stav jesu njeni interesi, i tu ne treba gajiti nikakava ocekivanja da ce Rusija eto, da odustane od tih principa ili svojih interesa. Jedino ako Srbija pristane na nezavisnost Kosova, onda ce pristati i Rusija jer nema gde. A Srbija nikad nece pristati na takovo resenje, zato oni Srbiju i ne pitaju nista.

Goran

pre 16 godina

"Francuski ministar je, međutim, ukazao da pitanje Kosova mora biti rešeno pre ulaska Srbije u Evropsku uniju."
Treba pitati sad Jeremica i Djelica i sve ostale koji neprekidno ponavljaju kako Kosovo i pridruzivanje EU nemaju, zaboga, nista zajednocko, kako su to odvojene teme, sta sad misle? I koga lazu - sebe ili nas?

Vojislav, Bgd

pre 16 godina

Politika čije su oličenje počivši Milošević, uhićeni Šešelj, Koštunica, Mihailov, Selja Ilić, Dobrica, Ljuba i sin mu Boris, na čelu sa Crkvom i Akademijom - reći će još jedno odlučno NE! Ovog puta mrskom srbožderu Kušneru i tako pokazati svetu ko smo mi i šta smo. Mi smo, bre, Srbi! Narod, nastariji! Zemlja svinja i ministara (Domanović)! Mi ćemo da branimo Kosovo po svaku cenu! i šta nam možete? Ako nas ne pustite u Evropu, pitaćemo Ruse da nas puste da im budemo gubernija! Što ne bismo mogli da budemo najmanja ruska gubernija? Kad može Kosovo da bude država, možemo, bre i mi! I ima svima da crkne krava! Samo nemojte, bre, toliko da kradete, braćo Srbi. Kraduckajte.....

zajko

pre 16 godina

Znaci ko od svetskih polticara dolazi u beograd zbog kosovo odmah kazu da je antisrbijanski naklonjen.Sve se vrti oko Ahtisarijevog plana,pa mozda je to najdobra varijanta.Na kraju niko nece pitati ni Kosovo ni Srbiju nego ce odlucivati svetske sile.

Gnevni

pre 16 godina

Interesuje me samo da li sve te belosvetske individue koje se na ovaj ili onaj nacin bave Kosovom veruju u to sto govore ili su se toliko osilili da ih uopste nije briga.
To sto oni bljuju, vredja elementarnu ljudsku inteligenciju. Pitam se kakav im je uopste moral kada sebi mogu dozvoliti takav luksuz da ne vode racuna kakav ce odjek njihove reci izazvati kod domacina.
Kusner, Ahtisari, Holbruk, Frid ... sve provereni i dokazani internacionalni kapaciteti.
Kako je neko mogao uopste ocekivati da ce Finac bilo sta uciniti po pitanju Kosova posle njegove "velicanstvene" uloge u zavrsetku bestijalnog bombardovanja Srbije.
Da li neko ocekuje da ce Kusner (sada kao ministar inostranih poslova Francuske) bilo sta ispravno uciniti posle njegove "misije" na Kosovu?
Jedino u ovoj zemlji ambasadori mogu da govore protiv zemlje u kojoj su akreditovani i to bez ikakavih posledica. Cak i u vreme Broza takvi potezi americkog i nemackog ambasadora bi bili propraceni momentalnim ekpulseom. Ali, na zalost ne i u ovakvoj Srbiji. Politicki vrh cak odlazi na prijem povodom nacionalnog praznika. Da li je potreban neki dodatni komentar?

drigu

pre 16 godina

Bernard Kusner dolazi u Beograd da razgovara o buducnosti Kosova, novim reçnikom. Do juçe i on i ostali, trazeçi pazljivo reçi su pricali o buducem statusu Kosova, a svi smo svedoci da se podrazumevalo da je u pitanje nezavisnost. Sada kazu jasno da smo dosli da pricamo o Nezavisnot Kosova kao jedinu ali i najbolju opciju. Znaci Beograd se informise a i dalje se ne pita! Na kraju krajeva, u vezi kosova, slicno se ponashaju i sa recimo makedonijom a i sve ostale drzave regiona. To je ono sto cini celokupnu promenu, istoga stava.

miha

pre 16 godina

Pred nosom ovog "humanitarca" Kusnera su Albanci poubijali i kidnapovali na hiljde Srba, izvrsili otimacinu srpske imovine, proterali 70% kosovskih Srba i sada, umesto da ovaj lik odgovara zato sto je dopustio takvo nesto, zato sto je cak imao obraza da obrazlaze i opravdava albanske zlocine i zato sto nije ni prstom mrdnuo da spreci te svoje albanske "prijatelje" da izvrse zlocine i pripreme teren za stvaarnje albanske drzave, umesto svega toga, taj isti lik dolazi u Srbiju da prica o pravima Srba i kako ce ih zastiti... licemerno da licemernije ne moze biti.

Cole_Porter

pre 16 godina

Gosn' Kusner: nemoj be da zezas nego da odlozis tu nezavisnost zbog izbora. Samo da nasa nova koalicija (DS+DSS+G17) dobije predsednika i lokalnu vlast pa onda radite sa Kosovom i srbima na Kosovu sta 'ocete! Nas nije briga! Imamo mi nasu Cecu, nas Grand show i nas autoput koji ne vodi nikud tj vodi u Cacak i bas nas bre briga i za EU i evropske vrednosti i za srbe na Kosovu i za sve! Zivela ruska provincija Srbija!

Kosovka

pre 16 godina

Bila sam na Kosovu i Metohiji u junu 1999.godine kada su snage UN došle da "zaštite" stanovništvo od mogućeg nasilja.Sa njima je došao i Bernar Kušner.Kao živi svedok, tvrdim da se tada desio najveći broj ubistava i otmica Srba (u mom rodnom gradu i okolini).Bernar Kušner je bio veoma naklonjen Albancima u skladu sa politikom Francuske koja je bila jedna od zemalja koja nas je bombardovala. Zato je meni jasno, da kao šef francuske diplomatije dobro Srbima na Kosovu sigurno ne misli.

jorma

pre 16 godina

"Prema njegovim rečima, treba biti svestan da povratak na pređašnju situaciju više nije moguć i da bi nerešena situacija, odnosno status kvo, bila loša za sve zajednice"

Sta je zapravo predjasnja situacija
- autonomija Kosova po ustavu iz 1974?
- stanje kakvo je bilo za vreme Milosevica?
- autonomija kakvu je Kosovo imalo do 1974?
- stanje "prisustva NATO" trupa kakvo je od 1999?

Kusnerova poruka je kristalno cista:
Nezavisnost i nista manje od toga. Jedino nezavisnost je nesto sto ne moze da se svrsta u kategoriju "predjasnja situacija"

Mozda bi bilo fer da kaze - povratak na stanje kakvo je bilo ranije, kad se postovalo medjunarodno pravo i da su sve odluke trebale da se donose uz saglanost Ujedinjenih Nacija vise nije moguc. Tad bi bar znali o cemu se radi.

srdjan

pre 16 godina

Ahtisarijev plan je jedno toliko dobro resenje da sam vise nego siguran da ce veoma uspesno biti primenjeno i u slucaju Korzike.
Ne znam zbog cega se vise ne prelazi na direktne razgovore o podeli Kosova. To je na kraju krajeva najefektnije resenje za obe strane. Kao alternativa moguce je, po principu BiH, dati nezavisnost Kosovu sa dva entiteta: srspkim i albanskim. Srpski entitet bi mogao da obuhvata sve srpske Manastire na Kosovu i sever Kosova. Jedino na cemu bi srpska strana trebala da insistira to je da se pod odredjenim okolnostima taj entitet jednog dana moze odvojiti od Kosova i pripojiti Srbiji. To mozda i ne bi bilo jako stimulatiovno Srbima sa Kosova imajuci u vidu nekompaktnost teritorije sa Manastirima tako da bi izdvajanje od Kosova automatski znacilo "gubitak" Manastira.

Mladen Mladenovic

pre 16 godina

Gospodin Kušner je u pravu. Paradokslano je to sto se gospodin Ahtisari toliko "brine" o zaštiti Srba a oni odbijaju tu zaštitu. Paradoksalno je da se svetska zajednica zalaže za nepromenljivost granica deleći Srbiju, prema svojim sopstvenim nahodjenjima. Paradoksalno je to da Albanci nude "slobodu i blagostanje" Srbima u nezavisnom Kosmetu a da Srbi teže "ropstvu" u celovitoj i jedinstvenoj Srbiji. Paradoksalni su i pregovori u kojima se unapred zna ishod tih pregovora. Paradoksalno je da preostali Srbi na KiM žive u getu i logorima ogradjenim žicom, za vreme dok ih "štite" snage UN-a odnosno KFOR-a. Paradoksalno je da se pravi nova albanska država na suverenoj srpskoj teritoriji. Paradoksalno je stanje na KiM posle 7 godina rada na "standardima". Mnogo je paradoksa gospodine Kušner. Da li svet sme da dozvoli stvaranje države čiji temelji počivaju na ovolikim paradoksima ?

BigMuzzy

pre 16 godina

Bernard Kusner dolazi u Beograd da razgovara o buducnosti Kosova?!
Secam se gomile komentara od 1999 do 2005 od strane albanskih zvanicnika ali i ovde na vestima da se Srbija nikada nece pitati o buducnosti Kosova.
Sta se to promenilo u medjuvremenu?

Mladen Mladenovic

pre 16 godina

Gospodin Kušner je u pravu. Paradokslano je to sto se gospodin Ahtisari toliko "brine" o zaštiti Srba a oni odbijaju tu zaštitu. Paradoksalno je da se svetska zajednica zalaže za nepromenljivost granica deleći Srbiju, prema svojim sopstvenim nahodjenjima. Paradoksalno je to da Albanci nude "slobodu i blagostanje" Srbima u nezavisnom Kosmetu a da Srbi teže "ropstvu" u celovitoj i jedinstvenoj Srbiji. Paradoksalni su i pregovori u kojima se unapred zna ishod tih pregovora. Paradoksalno je da preostali Srbi na KiM žive u getu i logorima ogradjenim žicom, za vreme dok ih "štite" snage UN-a odnosno KFOR-a. Paradoksalno je da se pravi nova albanska država na suverenoj srpskoj teritoriji. Paradoksalno je stanje na KiM posle 7 godina rada na "standardima". Mnogo je paradoksa gospodine Kušner. Da li svet sme da dozvoli stvaranje države čiji temelji počivaju na ovolikim paradoksima ?

Kosovka

pre 16 godina

Bila sam na Kosovu i Metohiji u junu 1999.godine kada su snage UN došle da "zaštite" stanovništvo od mogućeg nasilja.Sa njima je došao i Bernar Kušner.Kao živi svedok, tvrdim da se tada desio najveći broj ubistava i otmica Srba (u mom rodnom gradu i okolini).Bernar Kušner je bio veoma naklonjen Albancima u skladu sa politikom Francuske koja je bila jedna od zemalja koja nas je bombardovala. Zato je meni jasno, da kao šef francuske diplomatije dobro Srbima na Kosovu sigurno ne misli.

miha

pre 16 godina

Pred nosom ovog "humanitarca" Kusnera su Albanci poubijali i kidnapovali na hiljde Srba, izvrsili otimacinu srpske imovine, proterali 70% kosovskih Srba i sada, umesto da ovaj lik odgovara zato sto je dopustio takvo nesto, zato sto je cak imao obraza da obrazlaze i opravdava albanske zlocine i zato sto nije ni prstom mrdnuo da spreci te svoje albanske "prijatelje" da izvrse zlocine i pripreme teren za stvaarnje albanske drzave, umesto svega toga, taj isti lik dolazi u Srbiju da prica o pravima Srba i kako ce ih zastiti... licemerno da licemernije ne moze biti.

Gnevni

pre 16 godina

Interesuje me samo da li sve te belosvetske individue koje se na ovaj ili onaj nacin bave Kosovom veruju u to sto govore ili su se toliko osilili da ih uopste nije briga.
To sto oni bljuju, vredja elementarnu ljudsku inteligenciju. Pitam se kakav im je uopste moral kada sebi mogu dozvoliti takav luksuz da ne vode racuna kakav ce odjek njihove reci izazvati kod domacina.
Kusner, Ahtisari, Holbruk, Frid ... sve provereni i dokazani internacionalni kapaciteti.
Kako je neko mogao uopste ocekivati da ce Finac bilo sta uciniti po pitanju Kosova posle njegove "velicanstvene" uloge u zavrsetku bestijalnog bombardovanja Srbije.
Da li neko ocekuje da ce Kusner (sada kao ministar inostranih poslova Francuske) bilo sta ispravno uciniti posle njegove "misije" na Kosovu?
Jedino u ovoj zemlji ambasadori mogu da govore protiv zemlje u kojoj su akreditovani i to bez ikakavih posledica. Cak i u vreme Broza takvi potezi americkog i nemackog ambasadora bi bili propraceni momentalnim ekpulseom. Ali, na zalost ne i u ovakvoj Srbiji. Politicki vrh cak odlazi na prijem povodom nacionalnog praznika. Da li je potreban neki dodatni komentar?

Cole_Porter

pre 16 godina

Gosn' Kusner: nemoj be da zezas nego da odlozis tu nezavisnost zbog izbora. Samo da nasa nova koalicija (DS+DSS+G17) dobije predsednika i lokalnu vlast pa onda radite sa Kosovom i srbima na Kosovu sta 'ocete! Nas nije briga! Imamo mi nasu Cecu, nas Grand show i nas autoput koji ne vodi nikud tj vodi u Cacak i bas nas bre briga i za EU i evropske vrednosti i za srbe na Kosovu i za sve! Zivela ruska provincija Srbija!

BigMuzzy

pre 16 godina

Bernard Kusner dolazi u Beograd da razgovara o buducnosti Kosova?!
Secam se gomile komentara od 1999 do 2005 od strane albanskih zvanicnika ali i ovde na vestima da se Srbija nikada nece pitati o buducnosti Kosova.
Sta se to promenilo u medjuvremenu?

Vojislav, Bgd

pre 16 godina

Politika čije su oličenje počivši Milošević, uhićeni Šešelj, Koštunica, Mihailov, Selja Ilić, Dobrica, Ljuba i sin mu Boris, na čelu sa Crkvom i Akademijom - reći će još jedno odlučno NE! Ovog puta mrskom srbožderu Kušneru i tako pokazati svetu ko smo mi i šta smo. Mi smo, bre, Srbi! Narod, nastariji! Zemlja svinja i ministara (Domanović)! Mi ćemo da branimo Kosovo po svaku cenu! i šta nam možete? Ako nas ne pustite u Evropu, pitaćemo Ruse da nas puste da im budemo gubernija! Što ne bismo mogli da budemo najmanja ruska gubernija? Kad može Kosovo da bude država, možemo, bre i mi! I ima svima da crkne krava! Samo nemojte, bre, toliko da kradete, braćo Srbi. Kraduckajte.....

Goran

pre 16 godina

"Francuski ministar je, međutim, ukazao da pitanje Kosova mora biti rešeno pre ulaska Srbije u Evropsku uniju."
Treba pitati sad Jeremica i Djelica i sve ostale koji neprekidno ponavljaju kako Kosovo i pridruzivanje EU nemaju, zaboga, nista zajednocko, kako su to odvojene teme, sta sad misle? I koga lazu - sebe ili nas?

srdjan

pre 16 godina

Ahtisarijev plan je jedno toliko dobro resenje da sam vise nego siguran da ce veoma uspesno biti primenjeno i u slucaju Korzike.
Ne znam zbog cega se vise ne prelazi na direktne razgovore o podeli Kosova. To je na kraju krajeva najefektnije resenje za obe strane. Kao alternativa moguce je, po principu BiH, dati nezavisnost Kosovu sa dva entiteta: srspkim i albanskim. Srpski entitet bi mogao da obuhvata sve srpske Manastire na Kosovu i sever Kosova. Jedino na cemu bi srpska strana trebala da insistira to je da se pod odredjenim okolnostima taj entitet jednog dana moze odvojiti od Kosova i pripojiti Srbiji. To mozda i ne bi bilo jako stimulatiovno Srbima sa Kosova imajuci u vidu nekompaktnost teritorije sa Manastirima tako da bi izdvajanje od Kosova automatski znacilo "gubitak" Manastira.

jorma

pre 16 godina

"Prema njegovim rečima, treba biti svestan da povratak na pređašnju situaciju više nije moguć i da bi nerešena situacija, odnosno status kvo, bila loša za sve zajednice"

Sta je zapravo predjasnja situacija
- autonomija Kosova po ustavu iz 1974?
- stanje kakvo je bilo za vreme Milosevica?
- autonomija kakvu je Kosovo imalo do 1974?
- stanje "prisustva NATO" trupa kakvo je od 1999?

Kusnerova poruka je kristalno cista:
Nezavisnost i nista manje od toga. Jedino nezavisnost je nesto sto ne moze da se svrsta u kategoriju "predjasnja situacija"

Mozda bi bilo fer da kaze - povratak na stanje kakvo je bilo ranije, kad se postovalo medjunarodno pravo i da su sve odluke trebale da se donose uz saglanost Ujedinjenih Nacija vise nije moguc. Tad bi bar znali o cemu se radi.

Stefan

pre 16 godina

Svi ovi analiticari (Lazic, Janic i drugi) kao i neki politicari u Srbiji ili na Kosovu nikako da shvate jednu prostu stvar. A to je da je nezavisno Kosovo ili velika Albanija apsolutno PROTIVNO interesima Rusije. Dakle najveci razlog zasto Rusija ima takav stav jesu njeni interesi, i tu ne treba gajiti nikakava ocekivanja da ce Rusija eto, da odustane od tih principa ili svojih interesa. Jedino ako Srbija pristane na nezavisnost Kosova, onda ce pristati i Rusija jer nema gde. A Srbija nikad nece pristati na takovo resenje, zato oni Srbiju i ne pitaju nista.

drigu

pre 16 godina

Bernard Kusner dolazi u Beograd da razgovara o buducnosti Kosova, novim reçnikom. Do juçe i on i ostali, trazeçi pazljivo reçi su pricali o buducem statusu Kosova, a svi smo svedoci da se podrazumevalo da je u pitanje nezavisnost. Sada kazu jasno da smo dosli da pricamo o Nezavisnot Kosova kao jedinu ali i najbolju opciju. Znaci Beograd se informise a i dalje se ne pita! Na kraju krajeva, u vezi kosova, slicno se ponashaju i sa recimo makedonijom a i sve ostale drzave regiona. To je ono sto cini celokupnu promenu, istoga stava.

zajko

pre 16 godina

Znaci ko od svetskih polticara dolazi u beograd zbog kosovo odmah kazu da je antisrbijanski naklonjen.Sve se vrti oko Ahtisarijevog plana,pa mozda je to najdobra varijanta.Na kraju niko nece pitati ni Kosovo ni Srbiju nego ce odlucivati svetske sile.

dsrdjan13

pre 16 godina

Nek objasni gospodin Bernard Kusner zasto nije kompromis Nadgledana autonomija Kosova, a kompromis je Ahtisarijev predlog nadgledane nezavisnosti.

stevo

pre 16 godina

Imao sam veoma lose misljenje o monsieur Kusneru.Ipak,ovo sto je danas rekao zvuci razumno.I jedino spasonosno za Srbe sa Kosova.Medjutim,bojim se da ovdasnji vlastodrsci to nece uzeti u obzir.Drzacemo se nase proverene taktike inacenja,a onda cemo imati vec vidjeno.Deja vu,monsieur Couchner.

evropljanin

pre 16 godina

Gospodo,
Kako je konflikt na Kosovo poceo, verujem da dobro znate!
Mada, mada, znajuci kave sretsva informisanja ste imeli, i nastavljate da imate u Srbiji, donekle mogu da opravdam vas stav.
Jer kada se potsetim svih tih zrtava koje je Srbije stvorila na Kosovo, sva ta ubistva, sav taj genocid, sva deca i starci koji su poubijani od stra "hrabrih" srba, onda je stvarno tuzno da i dan danas niste smatrali opravdanim da se izvinite javno za sve te zrtve i taj drugi Holokaust, nego i dalje smatrate da imate pravo na tu zemlju i taj narod...!
Stvarno sam razocaran sa tim stavom Srpskog naroda i njegovih pretstavnika. Ne kaze se djabe, kakav narod, takav pretstavnik...
Osvestitese jodnom za svagda, "nebeski narode" !!!

adnan

pre 16 godina

Političari pre nego što govore o podeli Kosova, treba da se zapitaju šta je jedan od razloga Blisko-Istočne krize između Izraela i Palestinaca? Izvori vode! Čudno! Ali istinito! A kako će Kosovo bez Gazivodskog jezera? A kako će Ameri da sagrade niz elektrana na polju kosovskome bez Gazivodske vode?
A kako će Kosovski veliki gradovi bez Gazivodske vode?Ajd' sad da podelimo Kosovo!Tek onda će biti krize!

Cole_Porter

pre 16 godina

Gosn' Kusner: nemoj be da zezas nego da odlozis tu nezavisnost zbog izbora. Samo da nasa nova koalicija (DS+DSS+G17) dobije predsednika i lokalnu vlast pa onda radite sa Kosovom i srbima na Kosovu sta 'ocete! Nas nije briga! Imamo mi nasu Cecu, nas Grand show i nas autoput koji ne vodi nikud tj vodi u Cacak i bas nas bre briga i za EU i evropske vrednosti i za srbe na Kosovu i za sve! Zivela ruska provincija Srbija!

Vojislav, Bgd

pre 16 godina

Politika čije su oličenje počivši Milošević, uhićeni Šešelj, Koštunica, Mihailov, Selja Ilić, Dobrica, Ljuba i sin mu Boris, na čelu sa Crkvom i Akademijom - reći će još jedno odlučno NE! Ovog puta mrskom srbožderu Kušneru i tako pokazati svetu ko smo mi i šta smo. Mi smo, bre, Srbi! Narod, nastariji! Zemlja svinja i ministara (Domanović)! Mi ćemo da branimo Kosovo po svaku cenu! i šta nam možete? Ako nas ne pustite u Evropu, pitaćemo Ruse da nas puste da im budemo gubernija! Što ne bismo mogli da budemo najmanja ruska gubernija? Kad može Kosovo da bude država, možemo, bre i mi! I ima svima da crkne krava! Samo nemojte, bre, toliko da kradete, braćo Srbi. Kraduckajte.....

Mladen Mladenovic

pre 16 godina

Gospodin Kušner je u pravu. Paradokslano je to sto se gospodin Ahtisari toliko "brine" o zaštiti Srba a oni odbijaju tu zaštitu. Paradoksalno je da se svetska zajednica zalaže za nepromenljivost granica deleći Srbiju, prema svojim sopstvenim nahodjenjima. Paradoksalno je to da Albanci nude "slobodu i blagostanje" Srbima u nezavisnom Kosmetu a da Srbi teže "ropstvu" u celovitoj i jedinstvenoj Srbiji. Paradoksalni su i pregovori u kojima se unapred zna ishod tih pregovora. Paradoksalno je da preostali Srbi na KiM žive u getu i logorima ogradjenim žicom, za vreme dok ih "štite" snage UN-a odnosno KFOR-a. Paradoksalno je da se pravi nova albanska država na suverenoj srpskoj teritoriji. Paradoksalno je stanje na KiM posle 7 godina rada na "standardima". Mnogo je paradoksa gospodine Kušner. Da li svet sme da dozvoli stvaranje države čiji temelji počivaju na ovolikim paradoksima ?

zajko

pre 16 godina

Znaci ko od svetskih polticara dolazi u beograd zbog kosovo odmah kazu da je antisrbijanski naklonjen.Sve se vrti oko Ahtisarijevog plana,pa mozda je to najdobra varijanta.Na kraju niko nece pitati ni Kosovo ni Srbiju nego ce odlucivati svetske sile.

Kosovka

pre 16 godina

Bila sam na Kosovu i Metohiji u junu 1999.godine kada su snage UN došle da "zaštite" stanovništvo od mogućeg nasilja.Sa njima je došao i Bernar Kušner.Kao živi svedok, tvrdim da se tada desio najveći broj ubistava i otmica Srba (u mom rodnom gradu i okolini).Bernar Kušner je bio veoma naklonjen Albancima u skladu sa politikom Francuske koja je bila jedna od zemalja koja nas je bombardovala. Zato je meni jasno, da kao šef francuske diplomatije dobro Srbima na Kosovu sigurno ne misli.

srdjan

pre 16 godina

Ahtisarijev plan je jedno toliko dobro resenje da sam vise nego siguran da ce veoma uspesno biti primenjeno i u slucaju Korzike.
Ne znam zbog cega se vise ne prelazi na direktne razgovore o podeli Kosova. To je na kraju krajeva najefektnije resenje za obe strane. Kao alternativa moguce je, po principu BiH, dati nezavisnost Kosovu sa dva entiteta: srspkim i albanskim. Srpski entitet bi mogao da obuhvata sve srpske Manastire na Kosovu i sever Kosova. Jedino na cemu bi srpska strana trebala da insistira to je da se pod odredjenim okolnostima taj entitet jednog dana moze odvojiti od Kosova i pripojiti Srbiji. To mozda i ne bi bilo jako stimulatiovno Srbima sa Kosova imajuci u vidu nekompaktnost teritorije sa Manastirima tako da bi izdvajanje od Kosova automatski znacilo "gubitak" Manastira.

drigu

pre 16 godina

Bernard Kusner dolazi u Beograd da razgovara o buducnosti Kosova, novim reçnikom. Do juçe i on i ostali, trazeçi pazljivo reçi su pricali o buducem statusu Kosova, a svi smo svedoci da se podrazumevalo da je u pitanje nezavisnost. Sada kazu jasno da smo dosli da pricamo o Nezavisnot Kosova kao jedinu ali i najbolju opciju. Znaci Beograd se informise a i dalje se ne pita! Na kraju krajeva, u vezi kosova, slicno se ponashaju i sa recimo makedonijom a i sve ostale drzave regiona. To je ono sto cini celokupnu promenu, istoga stava.

BigMuzzy

pre 16 godina

Bernard Kusner dolazi u Beograd da razgovara o buducnosti Kosova?!
Secam se gomile komentara od 1999 do 2005 od strane albanskih zvanicnika ali i ovde na vestima da se Srbija nikada nece pitati o buducnosti Kosova.
Sta se to promenilo u medjuvremenu?

miha

pre 16 godina

Pred nosom ovog "humanitarca" Kusnera su Albanci poubijali i kidnapovali na hiljde Srba, izvrsili otimacinu srpske imovine, proterali 70% kosovskih Srba i sada, umesto da ovaj lik odgovara zato sto je dopustio takvo nesto, zato sto je cak imao obraza da obrazlaze i opravdava albanske zlocine i zato sto nije ni prstom mrdnuo da spreci te svoje albanske "prijatelje" da izvrse zlocine i pripreme teren za stvaarnje albanske drzave, umesto svega toga, taj isti lik dolazi u Srbiju da prica o pravima Srba i kako ce ih zastiti... licemerno da licemernije ne moze biti.

jorma

pre 16 godina

"Prema njegovim rečima, treba biti svestan da povratak na pređašnju situaciju više nije moguć i da bi nerešena situacija, odnosno status kvo, bila loša za sve zajednice"

Sta je zapravo predjasnja situacija
- autonomija Kosova po ustavu iz 1974?
- stanje kakvo je bilo za vreme Milosevica?
- autonomija kakvu je Kosovo imalo do 1974?
- stanje "prisustva NATO" trupa kakvo je od 1999?

Kusnerova poruka je kristalno cista:
Nezavisnost i nista manje od toga. Jedino nezavisnost je nesto sto ne moze da se svrsta u kategoriju "predjasnja situacija"

Mozda bi bilo fer da kaze - povratak na stanje kakvo je bilo ranije, kad se postovalo medjunarodno pravo i da su sve odluke trebale da se donose uz saglanost Ujedinjenih Nacija vise nije moguc. Tad bi bar znali o cemu se radi.

Goran

pre 16 godina

"Francuski ministar je, međutim, ukazao da pitanje Kosova mora biti rešeno pre ulaska Srbije u Evropsku uniju."
Treba pitati sad Jeremica i Djelica i sve ostale koji neprekidno ponavljaju kako Kosovo i pridruzivanje EU nemaju, zaboga, nista zajednocko, kako su to odvojene teme, sta sad misle? I koga lazu - sebe ili nas?

Gnevni

pre 16 godina

Interesuje me samo da li sve te belosvetske individue koje se na ovaj ili onaj nacin bave Kosovom veruju u to sto govore ili su se toliko osilili da ih uopste nije briga.
To sto oni bljuju, vredja elementarnu ljudsku inteligenciju. Pitam se kakav im je uopste moral kada sebi mogu dozvoliti takav luksuz da ne vode racuna kakav ce odjek njihove reci izazvati kod domacina.
Kusner, Ahtisari, Holbruk, Frid ... sve provereni i dokazani internacionalni kapaciteti.
Kako je neko mogao uopste ocekivati da ce Finac bilo sta uciniti po pitanju Kosova posle njegove "velicanstvene" uloge u zavrsetku bestijalnog bombardovanja Srbije.
Da li neko ocekuje da ce Kusner (sada kao ministar inostranih poslova Francuske) bilo sta ispravno uciniti posle njegove "misije" na Kosovu?
Jedino u ovoj zemlji ambasadori mogu da govore protiv zemlje u kojoj su akreditovani i to bez ikakavih posledica. Cak i u vreme Broza takvi potezi americkog i nemackog ambasadora bi bili propraceni momentalnim ekpulseom. Ali, na zalost ne i u ovakvoj Srbiji. Politicki vrh cak odlazi na prijem povodom nacionalnog praznika. Da li je potreban neki dodatni komentar?

Stefan

pre 16 godina

Svi ovi analiticari (Lazic, Janic i drugi) kao i neki politicari u Srbiji ili na Kosovu nikako da shvate jednu prostu stvar. A to je da je nezavisno Kosovo ili velika Albanija apsolutno PROTIVNO interesima Rusije. Dakle najveci razlog zasto Rusija ima takav stav jesu njeni interesi, i tu ne treba gajiti nikakava ocekivanja da ce Rusija eto, da odustane od tih principa ili svojih interesa. Jedino ako Srbija pristane na nezavisnost Kosova, onda ce pristati i Rusija jer nema gde. A Srbija nikad nece pristati na takovo resenje, zato oni Srbiju i ne pitaju nista.

stevo

pre 16 godina

Imao sam veoma lose misljenje o monsieur Kusneru.Ipak,ovo sto je danas rekao zvuci razumno.I jedino spasonosno za Srbe sa Kosova.Medjutim,bojim se da ovdasnji vlastodrsci to nece uzeti u obzir.Drzacemo se nase proverene taktike inacenja,a onda cemo imati vec vidjeno.Deja vu,monsieur Couchner.

dsrdjan13

pre 16 godina

Nek objasni gospodin Bernard Kusner zasto nije kompromis Nadgledana autonomija Kosova, a kompromis je Ahtisarijev predlog nadgledane nezavisnosti.

adnan

pre 16 godina

Političari pre nego što govore o podeli Kosova, treba da se zapitaju šta je jedan od razloga Blisko-Istočne krize između Izraela i Palestinaca? Izvori vode! Čudno! Ali istinito! A kako će Kosovo bez Gazivodskog jezera? A kako će Ameri da sagrade niz elektrana na polju kosovskome bez Gazivodske vode?
A kako će Kosovski veliki gradovi bez Gazivodske vode?Ajd' sad da podelimo Kosovo!Tek onda će biti krize!

evropljanin

pre 16 godina

Gospodo,
Kako je konflikt na Kosovo poceo, verujem da dobro znate!
Mada, mada, znajuci kave sretsva informisanja ste imeli, i nastavljate da imate u Srbiji, donekle mogu da opravdam vas stav.
Jer kada se potsetim svih tih zrtava koje je Srbije stvorila na Kosovo, sva ta ubistva, sav taj genocid, sva deca i starci koji su poubijani od stra "hrabrih" srba, onda je stvarno tuzno da i dan danas niste smatrali opravdanim da se izvinite javno za sve te zrtve i taj drugi Holokaust, nego i dalje smatrate da imate pravo na tu zemlju i taj narod...!
Stvarno sam razocaran sa tim stavom Srpskog naroda i njegovih pretstavnika. Ne kaze se djabe, kakav narod, takav pretstavnik...
Osvestitese jodnom za svagda, "nebeski narode" !!!