Sreda, 11.07.2007.

08:10

120 dana pregovora, bez automatizma

Novi nacrt rezolucije o Kosovu predviđa dalje pregovore bez automatske primene Ahtisarijevog plana. Koštunica odbacio nacrt.

Izvor: B92

120 dana pregovora, bez automatizma IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

Miroljub

pre 16 godina

Samo par cinjenica,
1. Srbija je bombardovana jer nije prihvatila ultimatum iz Rambijea
2. Rat na Kosovu je zavrsen potpisivanjem Kumanovskog sporazuma, na osnovu kojega je donesena Rezolucija 1244
3. Rusija je bila ovlasceni predstavnik Srbije u UN tokom rata na Kosovu.

Posle ovih cinjenica mogu samo da kazem da bilo kakva rezolucija koja ide ispod rezolucije 1244 (u smislu nezavisnosti Kosova) je stvarno neprihvatljiva i moze se tumaciti samo kao neprijateljski cin u odnosu na Srbiju.

Dzoooni

pre 16 godina

SKOPJE -- Macedonia’s main Albanian opposition party official says thousands could fight for the independence of Kosovo.
“We have at least five thousand volunteers in Macedonia that are willing to fight for Kosovo if necessary,” Fazli Veliu, a member of the Democratic Union for Integration, DUI, presidency and head of the war veterans association of the National Liberation Army, NLA, the force that launched an insurgency in Macedonian 2001, told Balkan Insight.
In a statement published in daily Dnevnik, Veliu gave similar comments but talked of ten thousand former fighters.
Veliu said the fighters from Macedonia would help the struggle against all those who are stopping Kosovo’s independence, “first of all Serbia and then all its allies”.
He said that if Kosovo’s final status was not resolved soon, “I can say with full responsibility that we are going to fight. This will not be a classic war with one AK47, this will be a wide war that will include all Albanians,” he went on.
However, a representative from Kosovo’s war veterans association said aid from Macedonia was totally unnecessary.
“We don’t need these 5,000 men from Macedonia, we have enough men of our own,” was his argument, according to BIRN.
Cisto da se zna o kakvoj je demokratiji rec

ToniK

pre 16 godina

"Agencija Beta, koja je imala uvid u predlog rezolucije, navodi da u rezoluciji piše kako slučaj Kosova ne treba da predstavlja presedan u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija."

- Janjic je potpuno u pravu kad kaze da Rusija sve dok tekst rezolucije ne pise da KOSOVO postane presedan za Save Besbednosti, nikad je nece priznati. A zasto ne upotrebiti Kostunicu za njihovu spoljnu politiku koja se uprotivi svecemu sta Zapad podrzava!

Dragana S

pre 16 godina

Pravi potez bi sada bio, pošto su ionako rešili da će Albanci dobiju nezavisnost, prekinuti sve razgovore i lepo im uručiti Kosovo i pitati ih da li im još nešto treba. Pa da nas lepo ostave na miru i da idemo svojim putem. Dokle više ovo ponižavanje? I na kraju krajeva šta će nam takvo Kosovo.

mertur

pre 16 godina

Amerikanci idu na ono probacemo milom (mozda zbog rusa)a ako ne ide milom onda silom (zbog njih samih). Svejedno doci ce mozda i do toga da nikog vise niti mole niti pitaju pa ni ruse. A kostunjavi moze da dubi na glavi jer nece se ama bas najmanje pitati.

joker

pre 16 godina

tu neko pomenu kako "srbija"-vlada srbije- nije ni pomislila da razgovara sa "albancima"-ova vlada kosava-sa sve "ovk" vodjama!?...pa to je "najvruci"krompir ove price!!!sve evropsko- opozicione partije bi progutale,i na krst zakucula bilo koga ko bi i pokusao da udje u bilo kakav dijalog sa onima protiv kojih se borio milosevic!!!???...-sto je paradoks ove rasomonijade!!!ako je danasnja srbija "demokratska"?...kako je moguce da se onda nastavlja miloseviceva politika prema kosovu!?!?...a ako su albanski prvaci "demokrate" kako je moguce da nema razgovora-dogovora sa ovim srpskim "demokratama"!?!...najverovatnije je da tu niko nema ni predstavu o tome syta je to demokratija,da iskonski jedni druge mrze,kao i da- de facto tu nema sumara,da svu tu stoku,marvu,istera iz sume na cistinu i odredi-naredi sta,ko,kako,sta se moze,a sta ne itd!bez toga ovaj proble,m je NE RESIV!!!

IvanS

pre 16 godina

Nije jasno zasto je potrebna NOVA rezolucija da bi se pregovaralo? Sta je to sporno u postojecoj rezoluciji, sto sprecava pregovore? Kusner u Beogradu moze samo da dobije odgovor da "nadgledana nezavisnost" nema sanse i, da sve pare koje je dobio od Albanaca moze slobodno da vrati, kao i gospodin Ahtisari.

adnan

pre 16 godina

Kostunica mora da shvati ovo:
preko 75% Albanaca na Kosovu više ne zna srpski nego engleski. Ovih 25% što su je naučili tokom ex-Yu su vrsta koja izumire.Pa kako zamisliti Kosovo u Srbiji? Ni virtualna mogućnost ne postoji.

Jedan koji razmislja (Petar Pan)

pre 16 godina

Srbija se neprestano nalazi pred novim (a i starim)odlukama. Ako upotrbimo elementarnu inteligenciju zakljucicemo da kada treba da se donese odluka treba sagledati opcije i izbrati najpovoljniju. Sa jedne strane, branimo teritoriju koju smo prodali (secate se? prodavali Srbi svoje kuce i imanja Albancima za ogromne pare), zatim smo pocinili genocid (mogli smo da se izborimo sa teroristima kada su ih svi tako zvali ali nismo hteli - evo rezultata), zaratovali sa celim svetom, izgubili, sada treba opet da se svadjamo sa Amerima i druzimo sa Rusima (rezultate te politike i dalje prezivljavamo), kosovo nam uzmu i ovako i onako. Sa druge strane mozemo da im damo deo kosova, ostanemo drugari sa Amerima i EU (manemo se rusa, kineza, iraka, libije i severne koreje), ekonomski napredujemo i omogucimo sebi (ukljucujuci i srbe koji i dalje zive na kosovu) da zive u sve normalnijim okolnostima, belu sengensku zonu, ulazemo u obrazovanje. Ja ne vidim trecu opciju opciju osim da se vinemo u nebesa kao pravi nebeski narod i bacimo celu planetu pod kolena....problem je sto srbija ne donosi odluke, vec ispravljanjem krivih drina dozvoljava drugima da diktiraju dalji tok stvari.

Kosta

pre 16 godina

Pregovori ce imati smisla samo kad se albanskoj strani kaze da nezavisnost nije sigurna i da i jedna i druga strana mora da pregovara sa zeljom da se nadje resenje prihvatljivo obema stranama. Svi predlozi do sada su zaista kozmetika i zaludjivanje. SAD su dale obecanje i sad ne mogu da se izvuku a da ne izgube obraz. Tvrdnja da je Kosovo jedinistveni slucaj je najveca budalastina koje je u ovom veku izrecena.

SrbA

pre 16 godina

Polozaj Srbije se vrlo malo promenio u odnosu na 1999 godinu. Mi smo jos uvek gubitnici koji su kapitularali u ratu. To sto se to zove Vojno tehnicki sporazum , a ne kapitulacija sasvim je bezvezna stvar. Za 120 dana nece se desiti nista sto bi nam olaksalo da ostanemo na Kosovu. Nacemo biti primljeni u NATO , necemo postai clan EU . Rusi nece svoje ineterse podrediti nasim intersima. Desice se samo jos po koja lepa privatizacija gde ce prasina u javnosti Srbije oko Kosova biti dobar zaklon.
Zao mi je onog naroda koji je jos uvek na Kosovu, koji nema nista u Srbiji i koji jos uvek veruje politicarima.

Ali Aliu

pre 16 godina

Njanova rezolucija ima puno nesaglasnosti: Govori o represiji, kada na Kosovu represija je bila konstantna politika ali ta represija kulminirala na genocid kada srpska vojska ubila hiljada deca, zene i strace i kamionima prebacivala leseve u Srbiji. Nije vise represija ako Celi Narod primoras da napustaju kuce i posaljes preko granice, unistavajuci sve pasose i celu imovinu.
Slazem se da Kosovo ne mora da bude presedan jer je poseban slucaj u svetu, ali ono mora da bude upozorenje svim rezimima da ne mogu protiv volje Naroda. Kosovo mora da bude presedan u svetu
ako Drzava upotrebi Vojsku proriv deo Naroda za profit drugog dela....
Na kraju izrazim zaljenje kako Kosturica govori "protiv" Amerike, i kako on preti i primora druge drzave da respektuju ono sto On misli da je pravo. Zaljenje kada vidis kako on iskoristi zelju zapada za perfektno resenje, da do resenja ne ide uopste. To je jos jedan cin dobre volje Zapada da Srbija daje zeleno svetlo a ne da jos jedan put proglasi pobedom nad svima....

dragana

pre 16 godina

mislim da je manevarski prostor nasih pregovaraca veoma uzak i ne bih pozavidela nikome koje je u toj poziciji. razlikuju se samo oni koji kupe politicke poene kod glasaca u srbiji i oni koji stvarno zele nesto da urade... naime, mi smo rat izgubili '99. i to je tako, pa je tako. sada se deli ratni plen... na moje pitanje jednom 'domacem' amerikancu, zasto se SAD nije dogovorila sa Srbima oko baza na kosovu, nego sa albancima (uz moju opasku da ce sa njima imati vecite problema), doticni mi je odgovorio - da, u pravu si, ali vi srbi ne mrzite ruse kao cesi, poljaci, madjari, i na vas ne mozemo racunati... lakse je kontrolisati albance na kosovu, nego vas. eto, sustina je u tome. da ne govorim da se tada trebalo dogovarati sa milosevicevom klikom, koja, pokazalo se, nije imala ni malo mudrosti glede medjunarodne trgovine interesima... sta nasi dragi rusi imaju u nakani, bog ce ga znati. i da se ne zavaravamo, ako treba kosovo da se zrtvuje radi ucesca rusije u vojnim bazama nato-a po evropi i afganistanu, tako ce i biti. tu se tvrdi pazar. nama ostade da se koprcamo i da hvatamo povoljan vetar... a, 120 dana je bacanje prasine u lice... i davanje vremena rusiji, a ne srbiji. na zalost, svet je jedna velika dzungla i jaci, po pravilu, tlaci!

Znanac - Stranac

pre 16 godina

Ja sam vec vise puta rekao da Kosovo na zalost ne zasluzuju ni Srbi ni Albanci a pogotovu Srbska vlast...Srbi bi ga prodavali deo po deo kao i do sada Albanci ne znaju nista o upravljanju drzavom. Ali sta ces neko mora da bude vlasnik "na zalost".... Stavovi USA i Rusije me nimalo ne iznenadjuju jer oni se bore za strateske ciljeve na istoku Evrope a Kosovo je samo jedna kap u moru, tako da hvalospevi o Putinu kao spasiocu idu u krajnost da ce neko vec sutra da ga predlozi za novog oca nacije...I jednima i drugima je stalo da dobiju na vremenu (i Busu i Putinu su ovo zadnji trzaji pre izbora) dok se stanje u Iraku ne resi... Sto se pak nasih politicara tice mislim da se opet precenjuju u tome sta oni mogu a sta ne... Stavljajuci Srbiju u RUKE PUTINA SRBIJA je izgubila identitet i samo od sada moze da slusa naredjenja iz Moskve... Ako Putin kaze da se pregovara ima da se pregovara i tacka... Isto kao sto Amerikanci mogu Albancima da narede sta da rade... Stvar je vrlo rizicna i podseca me na Republiku Srbsku Krajinu kada zapad kao nudi neko resenje koje je naravno nepovoljno po obe strane ali se racuna na Srbsku tvrdoglavost kojom ce se odbiti ono za sta su se do juce zalagali-pregovori-. Stvarni razlog odbijanja pregovora je da Kostunjavi nema nista da ponudi Albancima i jedini nacin na koji on moze da zadrzi Kosovo je vojni a svi znamo kako ce se to zavrsiti pa gospodo nek vam je sa srecom...

David

pre 16 godina

... cudi me i zapanjuje to sto ne postoji nikakva inicijativa za pomirenje dva naroda, sto je i sustinski faktor za stabilnost ovog regiona... Kostunica se naravno ponasa autisticki i poziva se na neke povelje i dokumente koju de facto nemaju nikakvog efekta da cinjenicno stanje, on zeli da inkorporira Kosovo ponovo u Srbiju bez ikakvog pokusaja da pridobije naklonost jednog dela Albanaca koji bi zaista prihvatili ideju da mogu da zive ponovo u Srbiji. To je osnovna greska Srbije u celom ovom procesu, to jeste delikatna situacija ali nove demokratske struksture u Srbiji ni jednom nisu pokusale da stvore atmostferu pomirenja i poverenje sa albancima i to ce na kraju i to je ona tacka gde mi kao drzava i narod gubimo sav kredibilitet. Niko jos nije objasnio kako ce taj srpski model za kosovo biti odrziv na koji nacin srbija misli da albance integrise u serbiju iznova, ne razumem zasto niko to pitanje ne postavlja, mislim da je to skandalozno. Sa druge strane medjunarodna zajednica po obicaju zeli najbrze i najefikasnije resenje kockajuci se sa buducnoscu stabilnosti naseg i drugih spornir regiona. razuma nema nigde, a od tog razuma zavisi dobrobit vise od dva miliona ljudi koji tamo zive. to je cista nehumanost.

Tim

pre 16 godina

Agonija se dakle nastavlja a ishod ce biti isti za Srbiju, to jest nezavisnost Kosova! Srbija gubi sansu da se prispoji SE i rizikuje odnose sa najvecim ekonomskim silama sveta (SAD i SE). Ko dobija u ovoj igri? Samo Rusi u medjunarodnoj sceni (postaju faktor na ledjima Srbije) i energetske projkete Srbije! Kosovo je postalo rak Srbije a preporuke doktora su da se "pacient" moze opraviti ako se taj rak odstranuje fizicki (ionako taj deo(bolestan) organa ne funkcionise), ali pacient izgleda da vise veruje svom "narodnom lekara -Rusija" koji mu "obecava da ce se oporaviti" i tako Srbija izgleda da je neki mazohista koji uziva u svojoj patnji i mukama i takodjer uziva da zivi stalno pod pretnjom da ce ga rak potpuno savlada i da se prosiri i u "zdravom" delu(Sandjak, Vojvodina, Presevo, Bujanovac itd)!

Sait Berisha Pec

pre 16 godina

Mnoge su se drzave opekle na principijelnosti Moskve u odbrani Medjunarodnog prava. Pocevsi od Madjarske 1956, Istocne Nemacke sezdesetih godina, Cehoslovacke ’68., pa do ruskog resavanja unutrasnjeg cecenskog pitanja. Presednik Putin, kojeg sada Srbija slavi kao sampiona u odbrani Medjunarodnog prava, nastavlja slavnu rusku tradiciju beznacajnosti ljudskih zivota. Mornari u podmornici “Kursk”, radije su prepusteni ugusivanju nego spasavanju od “mrskog” neprijatelja. Gospodin Putin nije ni svoj odmor zato prekinuo. Ukazanu sansu u resavanju statusa Kosova, koristi da na jeftin nacin, preko ledja kosovskih albanaca, povrati izgubljeni vestacki sjaj “velike sile”. Beskonacni pregovori koji bi se zavrsili spoprazumom “prihvatljivim za obe strane”, nisu bili preporucljivi za domacu upotrebu. Kriza talaca skole u Beslanu je resena bez pregovora, ispaljivanjem granate u samu skolu, od njegovih specijalaca i zrtvovanjem 300 uglavnom dece. Da li se Medjunarodno pravo brani ubistvom Politkovskaje,koja je pisala o Medjunarono neprihvatljivim nacinom resavanja cecenskog pitanja.O njenom ubistvu nije se glasalo u SB.Kao i za mnoge druge politicke protivnike.
Ako je trenutni izbor srpske politicke elite da Srbiju radije pretvori u rusku guberniju nego da izgubi de facto izgubljeno Kosovo, ako se takav izbor pokaze poguban za buduce srpske generacije,krivicu nece moci pripisati Medjunarodnoj zajednici.A ni Caru Lazaru, jer je on izabrao nesto drugo.
Ipak je Bravar bio pametniji.

Realista

pre 16 godina

Rusija, EU, SAD i UN uopšte nisu važni. Pitanje je kako Srbija (sama) može da vlada Kosovom? Jedino tako što će tamo poslati hiljade vojnika i policajaca na neodredjeno vreme. Svi oni kojima je do Kosova stvarno stalo treba da ostave svoje karijere i zaborave na privatni život i presele se na svetu zemlju koju će čuvati 24h dnevno. Drugačije ne može. Sva ova priča lažnih patriota koji su ratovali iz fotelja i inostranstva je jedna strašna obmana zbog koje je Srbija Kosovo već izgubila 1999. A salonski političari koji bi hteli da Kosovo formalno ostane u Srbiji a da ga za njih čuva UN, EU, SAD, Rusija jednako su pogubni. Neka kažu šta će da rade ako SAD i UN povuku svoje trupe sa Kosova...

Matica

pre 16 godina

Moram da vam prenesem jedno svoje zapazanje. Naime, poznajem nekoliko gradjanski orijentisanih Srb..., ovaj gradjana Srbije i primetio sam da lagano menjaju misljenje. Vise nisu za, kao, potpunu samostalnost Kosova, vec bi bilo dobro, kao , napraviti neki kompromis, bla,bla... Ovde u Evropi sve vise stranaca misli da nije u redu jednoj zemlji oduzimati deo teritorije, jer se normalno svi plase za svoju, posebno danas kada su granice otvorene i sve je vise stranaca u zapadnim zemljama. Tako se i nasi gradjani dozvase pameti pa shvatise kako je jadno i bedno pljuvati po svome i kako je bez veze kada te stranci uce kako je Srbija tvoja zemlja, pa kakva je takva je moras da je volis. Na kraju krajeva, ako te boli uvo, skloni se i cuti, nemoj bar da otezavas gazeci po svom. Pozdrav svim Srbima i gradjanima Srbije.

(Vlast)a

pre 16 godina

Cim cujete zalaganje za smanjenje poreza za decu,znajte da se spremaju puske i bojne trube!
Narod ce izginuti-srpski i albanski a zagovornici premudre politike u Beogradu i Rusiji ce i dalje da palamude a Kosovo ce biti albansko.
Ovo je najvazniji razlog zbog koga necu glasati za stranke vladajuce koalicije u Srbiji.
Sve je ovo kratkovido,plitkoumno i sumanuto i preostali Srbi ce mnogo godina nositi stigmu sramote koja se danas predstavlja kao vrhunski patriotizam.
Na taj nacin samo ogade ljudima neku normalnu ljubav prema otadzbini.

Milos

pre 16 godina

Ti novi pregovori su sasvim neiskreni i nece doneti nista novo, i to zbog siledziskog stava SAD. Srbija treba da ucestvuje na novim pregovorima samo ako:
1. Moraju da se garantuju medjunarodno priznate granice Srbije
2. Da se ispune uslovi iz predhodne rezolucije 1244 (povratak policije a potom i izbeglih i raseljenih)

Dosta smo samo slusali njihove drske i bezobrazne zahteve.

Ritter

pre 16 godina

Umesto sto prica stalno iste fraze i daje ovakve ljutite izjave, gosn premijeru bi bilo bolje da kaze jasno i konkretno kako bi to Kosovo u sastavu Srbije izgledalo? Jedan od dokaza da posedujete neku teritoriju je ako je vasa vojska ili policija obezbedjuje, zar ne? Kako premijer planira da se Srpska vojska i policija vrate tamo? Drugo, trenutni ustav republike Srbije bi morao da se proglasi nevazecim jer Albanska vecina na Kosovu nije glasala. Kako bi premijer organizovao glasanje za novi ustav i da li bi taj novi ustav predvidjao ucesce kosovskih Albanaca u parlamentu Srbije? Kako izgleda ta "maksimalna autonomija" u praksi? Molim vas objasnite meni glupom gradjaninu ove stvari? Meni tu nedostaje zdrav razum. Ja stvarno ne znam o cemu ste vi pregovarali ranije a i o cemu planirate da pregovrate. Voleo bi da mi neko malo pojasni..Nije potrebno 120 dana da se izgovori recenica "Kosovo je deo Srbije" ili "ne moze se protiv medjunardnog prava". To smo vec culi. Jos nesto imate da kazete?

Kiklop, Blok 70

pre 16 godina

Teorija o ruskom "nozu u ledja" i "izdaji" je pala u vodu.
Bez Rusa, Kosovo bi bilo nezavisno vec u Martu.
Putin nam je dao pola godine koje nasi politicar ne umeju (ili nece) da iskoriste.
Vise vole da se ponizno smeskaju na prijemima u Briselu.

Protiv nacionalizma i primitivizma

pre 16 godina

Dalje odlaganje je pogresno jer se ruskom rezimu salje vrlo losa poruka. UN, EU i US moraju biti tvrdji prema Putinu. Niko ne zeli Ruse ponovo u Evropi (pitaje samo Poljake, Madjare ili Cehe sta misle o tome), pa ni na Balkanu (ako je on deo Evrope). Ovakvo povladjivanje - makar i simbolicno odlaganje resenja - samo pothranjuje apetite Moskve. A sto se tice srpskih i kosovskih rezima, njih na svu srecu niko nista ne pita, jer da ih pita, imali bismo jos jednu ratnu katastrofu, a nacionalisticke elite bi i dalje zgrtale vlast i bogatstva preko ledja sopstvenih naroda. Zato i jedni i drugi - Srbi i Albanci - zajedno ili odvojeno - imaju jasan cilj - sto pre u Evropu i sto dalje od sopstvenih nacionalista. A Rusija nek se lepo bavi svojim problemima.

Rade

pre 16 godina

Dakle, Amerika mora da uspe - Kosmet ce biti nezavistan.Od koga? da li danas, ili posle 120 dana,sada je svejedno. Naravno, cilj je da se novom rezolucijom izbrisu odredbe iz one 1244.
Da su cilj stvarni pregovori ne bi se menjala rezolucija, ili bi se staroj dodao rok kao aneks, ako je to cilj. Ovako je sve jasno: Amerika ide do kraja, kao i oni koji su uzeli pare od Albanaca, a prica o represalijama 1999.(kojih je bilo) ne pije vodu, jer sta da kazu Srbi nad kojima one traju decenijama, da ne kazem vekovima.
E, sad je vreme, da se vidi ko je ko u svetu, na racun, opet, jednog dela Balkana. Kao u laboratoriji, da li ima prezivelih, to nije bitno...

Srđan

pre 16 godina

Čekajte, Kosovo ne treba ili treba da predstavlja presedan. Nije mi jasan drugi paragraf vaše vijesti. Jeste li sigurni da nije greška. Prvo se kaže da K. ne treba du bude presedan u SBUN, a potom kako je K. jedinstven slučaj itd.

Boza Bogdanovic

pre 16 godina

Period od 120 dana je u najmanju ruku smesan, ako se dobro ne iskoristi. Proci ce i tih 120 dana i izgubicemo Kosovo. Kuknjava u „Kalimero stilu“ da su Kosovo i Metohija kolevka i neotudjivi deo Srbije ne daje rezultate. U toj kolevci uglavnom se ljuljaju albanska deca. U preferansu pobedjuje onaj ko ima jace adute, ako ume da ih iskoristi. Bas u koriscenju svih aduta se razlikuju profesionalci od obicnih pacera. Ovo je kljucni period za buducnost Srbije u sledecih sto godina. Postoje dve alternative. Kobajagi zbog Kosova, uci u pravu svadju sa NATO-paktom, Amerikancima i Evropskom Unijom, a u nezvanicnu ili zvanicnu uniju sa Rusima. Druga je, sacuvati Kosovo, a brzopoteznmo uvesti Srbiju u NATO-pakt i Evropsku Uniju.
Prvu vec godinama zagovaraju Mira Markovic, radikali, SPS-ovci, JUL-ovci, braca Karic, svi udbaski tajkuni i „ruzicasti“ DOS-ovci, kojih ima mnogo vise nego sto rukovodioci DOS-ovih stranaka pretpostavljaju. Milosevic je ratovao da bi obezvredio privredu, usao u svadju sa NATO-paktom, uzrokovao sankcije, inflaciju i bombardovanje, stvorio udbaske tajkune od pokradenih milijardi dolara i ubacio ih kao sponzore u DOS, da fakticki rukovode Srbijom. Desetine hiljada poginulih i milioni raseljenih su samo „kolateralna steta“. DOS je posluzio kao kineski kisobran, „za jednokratnu upotrebu“, dok se obezvredjena i unistena privreda ne rasprodaju njegovim, Mark Ricovim i KGB-ovim tajkunima. Ako se ta alternativa do kraja ostvari, Mira Markovic je pravi pobednik Petog oktobra, a DOS ide u istoriju za nekoliko meseci.
Drugu alternativu javno zagovaraju proevropski opredeljeni DOS-ovci: Tadic, Dinkic, Ceda Jovanovic, Canak, Djelic itd. Imaju neke minimalne sanse da pobede, pod uslovom da iskoriste sve adute u sledecih nekoliko nedelja i dokazu da su profesionalci u svom poslu, a ne obicni paceri i gubitnici.

jako zabrinut

pre 16 godina

ocigledna je taktika "misijih ugriza" zapadnih zemalja kako bi se svakom rezolucijom barem malo narusio kredibilitet Srbije. Pominjanje represije i terora samo srpskih snaga uz potpuno ignorisanje postojanja OVK i proterivanja nealbanskog stanovnistva za vreme medjunarodne uprave ukazuje na to da se Srbija zeli osuditi kroz rezoluciju kako bi se kasnije svi pozivali na taj deo i imali kontraargument na svako srpsko pominjanje rezolucije 1244. Mislim da nasi politicari to ne bi smeli to da dozvole. Ako se proterivanje nealbanaca pravda frustracijom albanaca od srpskog terora (kojeg nema od momenta prisustva medjunarodnih snaga) onda bi se i srpski teror mogao pravdati prisustvom teroristicke OVK. Na ovaj nacin se srpskom pregovarackom timu unapred vezuju ruke jer se srbija unapred osudjuje za teror nad albanskim stanovnistvom i albancima daje prednost pred pocetak pregovora. Nadam se da ce nasa diplomatija uspeti da ovaj deo izbaci iz rezolucije.
Ovo uopste ne bi bio presedan, jer u Turskoj turska armija se bori protiv kurda koji traze nezavisnost, pa cak ulaze i u irak da se bore protiv njih, Amerikanci su bombardovali avganistan i Irak pod plastom borbe protiv terorizma pa nigde nema rezolucija o teroru iako je na hiljade neduznih ljudi poginulo u tim akcijama. Nema presedana, sve je vise manje vidjeno i istorija se stalno ponavlja, samo sa razicitom interpretacijom.

bt

pre 16 godina

Po svemu sudeći, cilj je da se novom rezolucijom skinu sa dnevnog reda ciljevi sadržani u prethodnoj (1244), a to je insistiranje na povratku srpskih izbeglica i ispunjavanje standarda. Znači, kad već nema trenutne nezavisnosti onda da se barem obezbedi status kvo i spreči eventualni povratak Srba. Nadam se da će Rusi biti dovoljno oprezni da ne nasednu na ovakvo podmetanje (naši političari se nažalost ionako ne pitaju).

BigMuzzy

pre 16 godina

Neverovatno je kako glavni akteri ove sage vredjaju zdrav razum svojim izjavama i kontraproduktivnim stavovima koji obesrabruju bilo kakvo moguce kompromisno resenje. Kosovo je sve vise pitanje jacanja narusenog medjunarodnog kredibiliteta SAD-a nego stvarna privrzenost Albancima sa Kosova i Meothije, briga za bezbednost i buducnost ovog regiona.
Ovakav stav nikako ne motivise nejednu stranu na pregovore vec samo produzava agoniju na jos duzi period. Rusija ima medjunarodno pravo uz sebe i ima jedinstvenu priliku da nauci SAD pameti a i da se vrati na medjunarodnu scenu na velika vrata. Toliko primamnjiva poruka se nikada ne odbija.
Primeticete kako se Rusija ne upusta u debate vec samo mase glavom i posmatra kako se ceo mehanizam pokrece u pogon sa u kome se strani diplomati sastaju, putuju, lobiraju, salju delegacije, daju izjave i saopstenja a na kraju opet NISTA.
Niko i ne spominje: toliko potrebno ISTORIJSKO POMIRENJE dva naroda pre ili kasnije (u ovom slucaju bolje kasnije) kao garancija za odrzivost konacnog resenja.

Jedan od onih koji se secaju

pre 16 godina

Ta represija koju spominju nije bila bez razloga. Da li bi i jedna drzava tolerisala naoruzane teroristicke grupe na svojoj teritoriji? U takvim sukobima uvek stradaju najvise nevini ljudi. Nista tu nije bilo jedinstven slucaj, sve se to desava i dan danas u svetu, jedina razlika je u tome sto je jedna od dve sukobljene strane proglasena za lose momke, a protiv losih momaka, kao u kaubojskim filmovima, su dozvoljena sva sredstva. Ruzno i licemerno.

Jedan od onih koji se secaju

pre 16 godina

Ta represija koju spominju nije bila bez razloga. Da li bi i jedna drzava tolerisala naoruzane teroristicke grupe na svojoj teritoriji? U takvim sukobima uvek stradaju najvise nevini ljudi. Nista tu nije bilo jedinstven slucaj, sve se to desava i dan danas u svetu, jedina razlika je u tome sto je jedna od dve sukobljene strane proglasena za lose momke, a protiv losih momaka, kao u kaubojskim filmovima, su dozvoljena sva sredstva. Ruzno i licemerno.

BigMuzzy

pre 16 godina

Neverovatno je kako glavni akteri ove sage vredjaju zdrav razum svojim izjavama i kontraproduktivnim stavovima koji obesrabruju bilo kakvo moguce kompromisno resenje. Kosovo je sve vise pitanje jacanja narusenog medjunarodnog kredibiliteta SAD-a nego stvarna privrzenost Albancima sa Kosova i Meothije, briga za bezbednost i buducnost ovog regiona.
Ovakav stav nikako ne motivise nejednu stranu na pregovore vec samo produzava agoniju na jos duzi period. Rusija ima medjunarodno pravo uz sebe i ima jedinstvenu priliku da nauci SAD pameti a i da se vrati na medjunarodnu scenu na velika vrata. Toliko primamnjiva poruka se nikada ne odbija.
Primeticete kako se Rusija ne upusta u debate vec samo mase glavom i posmatra kako se ceo mehanizam pokrece u pogon sa u kome se strani diplomati sastaju, putuju, lobiraju, salju delegacije, daju izjave i saopstenja a na kraju opet NISTA.
Niko i ne spominje: toliko potrebno ISTORIJSKO POMIRENJE dva naroda pre ili kasnije (u ovom slucaju bolje kasnije) kao garancija za odrzivost konacnog resenja.

jako zabrinut

pre 16 godina

ocigledna je taktika "misijih ugriza" zapadnih zemalja kako bi se svakom rezolucijom barem malo narusio kredibilitet Srbije. Pominjanje represije i terora samo srpskih snaga uz potpuno ignorisanje postojanja OVK i proterivanja nealbanskog stanovnistva za vreme medjunarodne uprave ukazuje na to da se Srbija zeli osuditi kroz rezoluciju kako bi se kasnije svi pozivali na taj deo i imali kontraargument na svako srpsko pominjanje rezolucije 1244. Mislim da nasi politicari to ne bi smeli to da dozvole. Ako se proterivanje nealbanaca pravda frustracijom albanaca od srpskog terora (kojeg nema od momenta prisustva medjunarodnih snaga) onda bi se i srpski teror mogao pravdati prisustvom teroristicke OVK. Na ovaj nacin se srpskom pregovarackom timu unapred vezuju ruke jer se srbija unapred osudjuje za teror nad albanskim stanovnistvom i albancima daje prednost pred pocetak pregovora. Nadam se da ce nasa diplomatija uspeti da ovaj deo izbaci iz rezolucije.
Ovo uopste ne bi bio presedan, jer u Turskoj turska armija se bori protiv kurda koji traze nezavisnost, pa cak ulaze i u irak da se bore protiv njih, Amerikanci su bombardovali avganistan i Irak pod plastom borbe protiv terorizma pa nigde nema rezolucija o teroru iako je na hiljade neduznih ljudi poginulo u tim akcijama. Nema presedana, sve je vise manje vidjeno i istorija se stalno ponavlja, samo sa razicitom interpretacijom.

Matica

pre 16 godina

Moram da vam prenesem jedno svoje zapazanje. Naime, poznajem nekoliko gradjanski orijentisanih Srb..., ovaj gradjana Srbije i primetio sam da lagano menjaju misljenje. Vise nisu za, kao, potpunu samostalnost Kosova, vec bi bilo dobro, kao , napraviti neki kompromis, bla,bla... Ovde u Evropi sve vise stranaca misli da nije u redu jednoj zemlji oduzimati deo teritorije, jer se normalno svi plase za svoju, posebno danas kada su granice otvorene i sve je vise stranaca u zapadnim zemljama. Tako se i nasi gradjani dozvase pameti pa shvatise kako je jadno i bedno pljuvati po svome i kako je bez veze kada te stranci uce kako je Srbija tvoja zemlja, pa kakva je takva je moras da je volis. Na kraju krajeva, ako te boli uvo, skloni se i cuti, nemoj bar da otezavas gazeci po svom. Pozdrav svim Srbima i gradjanima Srbije.

Sait Berisha Pec

pre 16 godina

Mnoge su se drzave opekle na principijelnosti Moskve u odbrani Medjunarodnog prava. Pocevsi od Madjarske 1956, Istocne Nemacke sezdesetih godina, Cehoslovacke ’68., pa do ruskog resavanja unutrasnjeg cecenskog pitanja. Presednik Putin, kojeg sada Srbija slavi kao sampiona u odbrani Medjunarodnog prava, nastavlja slavnu rusku tradiciju beznacajnosti ljudskih zivota. Mornari u podmornici “Kursk”, radije su prepusteni ugusivanju nego spasavanju od “mrskog” neprijatelja. Gospodin Putin nije ni svoj odmor zato prekinuo. Ukazanu sansu u resavanju statusa Kosova, koristi da na jeftin nacin, preko ledja kosovskih albanaca, povrati izgubljeni vestacki sjaj “velike sile”. Beskonacni pregovori koji bi se zavrsili spoprazumom “prihvatljivim za obe strane”, nisu bili preporucljivi za domacu upotrebu. Kriza talaca skole u Beslanu je resena bez pregovora, ispaljivanjem granate u samu skolu, od njegovih specijalaca i zrtvovanjem 300 uglavnom dece. Da li se Medjunarodno pravo brani ubistvom Politkovskaje,koja je pisala o Medjunarono neprihvatljivim nacinom resavanja cecenskog pitanja.O njenom ubistvu nije se glasalo u SB.Kao i za mnoge druge politicke protivnike.
Ako je trenutni izbor srpske politicke elite da Srbiju radije pretvori u rusku guberniju nego da izgubi de facto izgubljeno Kosovo, ako se takav izbor pokaze poguban za buduce srpske generacije,krivicu nece moci pripisati Medjunarodnoj zajednici.A ni Caru Lazaru, jer je on izabrao nesto drugo.
Ipak je Bravar bio pametniji.

Boza Bogdanovic

pre 16 godina

Period od 120 dana je u najmanju ruku smesan, ako se dobro ne iskoristi. Proci ce i tih 120 dana i izgubicemo Kosovo. Kuknjava u „Kalimero stilu“ da su Kosovo i Metohija kolevka i neotudjivi deo Srbije ne daje rezultate. U toj kolevci uglavnom se ljuljaju albanska deca. U preferansu pobedjuje onaj ko ima jace adute, ako ume da ih iskoristi. Bas u koriscenju svih aduta se razlikuju profesionalci od obicnih pacera. Ovo je kljucni period za buducnost Srbije u sledecih sto godina. Postoje dve alternative. Kobajagi zbog Kosova, uci u pravu svadju sa NATO-paktom, Amerikancima i Evropskom Unijom, a u nezvanicnu ili zvanicnu uniju sa Rusima. Druga je, sacuvati Kosovo, a brzopoteznmo uvesti Srbiju u NATO-pakt i Evropsku Uniju.
Prvu vec godinama zagovaraju Mira Markovic, radikali, SPS-ovci, JUL-ovci, braca Karic, svi udbaski tajkuni i „ruzicasti“ DOS-ovci, kojih ima mnogo vise nego sto rukovodioci DOS-ovih stranaka pretpostavljaju. Milosevic je ratovao da bi obezvredio privredu, usao u svadju sa NATO-paktom, uzrokovao sankcije, inflaciju i bombardovanje, stvorio udbaske tajkune od pokradenih milijardi dolara i ubacio ih kao sponzore u DOS, da fakticki rukovode Srbijom. Desetine hiljada poginulih i milioni raseljenih su samo „kolateralna steta“. DOS je posluzio kao kineski kisobran, „za jednokratnu upotrebu“, dok se obezvredjena i unistena privreda ne rasprodaju njegovim, Mark Ricovim i KGB-ovim tajkunima. Ako se ta alternativa do kraja ostvari, Mira Markovic je pravi pobednik Petog oktobra, a DOS ide u istoriju za nekoliko meseci.
Drugu alternativu javno zagovaraju proevropski opredeljeni DOS-ovci: Tadic, Dinkic, Ceda Jovanovic, Canak, Djelic itd. Imaju neke minimalne sanse da pobede, pod uslovom da iskoriste sve adute u sledecih nekoliko nedelja i dokazu da su profesionalci u svom poslu, a ne obicni paceri i gubitnici.

Kiklop, Blok 70

pre 16 godina

Teorija o ruskom "nozu u ledja" i "izdaji" je pala u vodu.
Bez Rusa, Kosovo bi bilo nezavisno vec u Martu.
Putin nam je dao pola godine koje nasi politicar ne umeju (ili nece) da iskoriste.
Vise vole da se ponizno smeskaju na prijemima u Briselu.

Milos

pre 16 godina

Ti novi pregovori su sasvim neiskreni i nece doneti nista novo, i to zbog siledziskog stava SAD. Srbija treba da ucestvuje na novim pregovorima samo ako:
1. Moraju da se garantuju medjunarodno priznate granice Srbije
2. Da se ispune uslovi iz predhodne rezolucije 1244 (povratak policije a potom i izbeglih i raseljenih)

Dosta smo samo slusali njihove drske i bezobrazne zahteve.

bt

pre 16 godina

Po svemu sudeći, cilj je da se novom rezolucijom skinu sa dnevnog reda ciljevi sadržani u prethodnoj (1244), a to je insistiranje na povratku srpskih izbeglica i ispunjavanje standarda. Znači, kad već nema trenutne nezavisnosti onda da se barem obezbedi status kvo i spreči eventualni povratak Srba. Nadam se da će Rusi biti dovoljno oprezni da ne nasednu na ovakvo podmetanje (naši političari se nažalost ionako ne pitaju).

Protiv nacionalizma i primitivizma

pre 16 godina

Dalje odlaganje je pogresno jer se ruskom rezimu salje vrlo losa poruka. UN, EU i US moraju biti tvrdji prema Putinu. Niko ne zeli Ruse ponovo u Evropi (pitaje samo Poljake, Madjare ili Cehe sta misle o tome), pa ni na Balkanu (ako je on deo Evrope). Ovakvo povladjivanje - makar i simbolicno odlaganje resenja - samo pothranjuje apetite Moskve. A sto se tice srpskih i kosovskih rezima, njih na svu srecu niko nista ne pita, jer da ih pita, imali bismo jos jednu ratnu katastrofu, a nacionalisticke elite bi i dalje zgrtale vlast i bogatstva preko ledja sopstvenih naroda. Zato i jedni i drugi - Srbi i Albanci - zajedno ili odvojeno - imaju jasan cilj - sto pre u Evropu i sto dalje od sopstvenih nacionalista. A Rusija nek se lepo bavi svojim problemima.

Ritter

pre 16 godina

Umesto sto prica stalno iste fraze i daje ovakve ljutite izjave, gosn premijeru bi bilo bolje da kaze jasno i konkretno kako bi to Kosovo u sastavu Srbije izgledalo? Jedan od dokaza da posedujete neku teritoriju je ako je vasa vojska ili policija obezbedjuje, zar ne? Kako premijer planira da se Srpska vojska i policija vrate tamo? Drugo, trenutni ustav republike Srbije bi morao da se proglasi nevazecim jer Albanska vecina na Kosovu nije glasala. Kako bi premijer organizovao glasanje za novi ustav i da li bi taj novi ustav predvidjao ucesce kosovskih Albanaca u parlamentu Srbije? Kako izgleda ta "maksimalna autonomija" u praksi? Molim vas objasnite meni glupom gradjaninu ove stvari? Meni tu nedostaje zdrav razum. Ja stvarno ne znam o cemu ste vi pregovarali ranije a i o cemu planirate da pregovrate. Voleo bi da mi neko malo pojasni..Nije potrebno 120 dana da se izgovori recenica "Kosovo je deo Srbije" ili "ne moze se protiv medjunardnog prava". To smo vec culi. Jos nesto imate da kazete?

Tim

pre 16 godina

Agonija se dakle nastavlja a ishod ce biti isti za Srbiju, to jest nezavisnost Kosova! Srbija gubi sansu da se prispoji SE i rizikuje odnose sa najvecim ekonomskim silama sveta (SAD i SE). Ko dobija u ovoj igri? Samo Rusi u medjunarodnoj sceni (postaju faktor na ledjima Srbije) i energetske projkete Srbije! Kosovo je postalo rak Srbije a preporuke doktora su da se "pacient" moze opraviti ako se taj rak odstranuje fizicki (ionako taj deo(bolestan) organa ne funkcionise), ali pacient izgleda da vise veruje svom "narodnom lekara -Rusija" koji mu "obecava da ce se oporaviti" i tako Srbija izgleda da je neki mazohista koji uziva u svojoj patnji i mukama i takodjer uziva da zivi stalno pod pretnjom da ce ga rak potpuno savlada i da se prosiri i u "zdravom" delu(Sandjak, Vojvodina, Presevo, Bujanovac itd)!

Rade

pre 16 godina

Dakle, Amerika mora da uspe - Kosmet ce biti nezavistan.Od koga? da li danas, ili posle 120 dana,sada je svejedno. Naravno, cilj je da se novom rezolucijom izbrisu odredbe iz one 1244.
Da su cilj stvarni pregovori ne bi se menjala rezolucija, ili bi se staroj dodao rok kao aneks, ako je to cilj. Ovako je sve jasno: Amerika ide do kraja, kao i oni koji su uzeli pare od Albanaca, a prica o represalijama 1999.(kojih je bilo) ne pije vodu, jer sta da kazu Srbi nad kojima one traju decenijama, da ne kazem vekovima.
E, sad je vreme, da se vidi ko je ko u svetu, na racun, opet, jednog dela Balkana. Kao u laboratoriji, da li ima prezivelih, to nije bitno...

Kosta

pre 16 godina

Pregovori ce imati smisla samo kad se albanskoj strani kaze da nezavisnost nije sigurna i da i jedna i druga strana mora da pregovara sa zeljom da se nadje resenje prihvatljivo obema stranama. Svi predlozi do sada su zaista kozmetika i zaludjivanje. SAD su dale obecanje i sad ne mogu da se izvuku a da ne izgube obraz. Tvrdnja da je Kosovo jedinistveni slucaj je najveca budalastina koje je u ovom veku izrecena.

IvanS

pre 16 godina

Nije jasno zasto je potrebna NOVA rezolucija da bi se pregovaralo? Sta je to sporno u postojecoj rezoluciji, sto sprecava pregovore? Kusner u Beogradu moze samo da dobije odgovor da "nadgledana nezavisnost" nema sanse i, da sve pare koje je dobio od Albanaca moze slobodno da vrati, kao i gospodin Ahtisari.

adnan

pre 16 godina

Kostunica mora da shvati ovo:
preko 75% Albanaca na Kosovu više ne zna srpski nego engleski. Ovih 25% što su je naučili tokom ex-Yu su vrsta koja izumire.Pa kako zamisliti Kosovo u Srbiji? Ni virtualna mogućnost ne postoji.

David

pre 16 godina

... cudi me i zapanjuje to sto ne postoji nikakva inicijativa za pomirenje dva naroda, sto je i sustinski faktor za stabilnost ovog regiona... Kostunica se naravno ponasa autisticki i poziva se na neke povelje i dokumente koju de facto nemaju nikakvog efekta da cinjenicno stanje, on zeli da inkorporira Kosovo ponovo u Srbiju bez ikakvog pokusaja da pridobije naklonost jednog dela Albanaca koji bi zaista prihvatili ideju da mogu da zive ponovo u Srbiji. To je osnovna greska Srbije u celom ovom procesu, to jeste delikatna situacija ali nove demokratske struksture u Srbiji ni jednom nisu pokusale da stvore atmostferu pomirenja i poverenje sa albancima i to ce na kraju i to je ona tacka gde mi kao drzava i narod gubimo sav kredibilitet. Niko jos nije objasnio kako ce taj srpski model za kosovo biti odrziv na koji nacin srbija misli da albance integrise u serbiju iznova, ne razumem zasto niko to pitanje ne postavlja, mislim da je to skandalozno. Sa druge strane medjunarodna zajednica po obicaju zeli najbrze i najefikasnije resenje kockajuci se sa buducnoscu stabilnosti naseg i drugih spornir regiona. razuma nema nigde, a od tog razuma zavisi dobrobit vise od dva miliona ljudi koji tamo zive. to je cista nehumanost.

(Vlast)a

pre 16 godina

Cim cujete zalaganje za smanjenje poreza za decu,znajte da se spremaju puske i bojne trube!
Narod ce izginuti-srpski i albanski a zagovornici premudre politike u Beogradu i Rusiji ce i dalje da palamude a Kosovo ce biti albansko.
Ovo je najvazniji razlog zbog koga necu glasati za stranke vladajuce koalicije u Srbiji.
Sve je ovo kratkovido,plitkoumno i sumanuto i preostali Srbi ce mnogo godina nositi stigmu sramote koja se danas predstavlja kao vrhunski patriotizam.
Na taj nacin samo ogade ljudima neku normalnu ljubav prema otadzbini.

Srđan

pre 16 godina

Čekajte, Kosovo ne treba ili treba da predstavlja presedan. Nije mi jasan drugi paragraf vaše vijesti. Jeste li sigurni da nije greška. Prvo se kaže da K. ne treba du bude presedan u SBUN, a potom kako je K. jedinstven slučaj itd.

Realista

pre 16 godina

Rusija, EU, SAD i UN uopšte nisu važni. Pitanje je kako Srbija (sama) može da vlada Kosovom? Jedino tako što će tamo poslati hiljade vojnika i policajaca na neodredjeno vreme. Svi oni kojima je do Kosova stvarno stalo treba da ostave svoje karijere i zaborave na privatni život i presele se na svetu zemlju koju će čuvati 24h dnevno. Drugačije ne može. Sva ova priča lažnih patriota koji su ratovali iz fotelja i inostranstva je jedna strašna obmana zbog koje je Srbija Kosovo već izgubila 1999. A salonski političari koji bi hteli da Kosovo formalno ostane u Srbiji a da ga za njih čuva UN, EU, SAD, Rusija jednako su pogubni. Neka kažu šta će da rade ako SAD i UN povuku svoje trupe sa Kosova...

dragana

pre 16 godina

mislim da je manevarski prostor nasih pregovaraca veoma uzak i ne bih pozavidela nikome koje je u toj poziciji. razlikuju se samo oni koji kupe politicke poene kod glasaca u srbiji i oni koji stvarno zele nesto da urade... naime, mi smo rat izgubili '99. i to je tako, pa je tako. sada se deli ratni plen... na moje pitanje jednom 'domacem' amerikancu, zasto se SAD nije dogovorila sa Srbima oko baza na kosovu, nego sa albancima (uz moju opasku da ce sa njima imati vecite problema), doticni mi je odgovorio - da, u pravu si, ali vi srbi ne mrzite ruse kao cesi, poljaci, madjari, i na vas ne mozemo racunati... lakse je kontrolisati albance na kosovu, nego vas. eto, sustina je u tome. da ne govorim da se tada trebalo dogovarati sa milosevicevom klikom, koja, pokazalo se, nije imala ni malo mudrosti glede medjunarodne trgovine interesima... sta nasi dragi rusi imaju u nakani, bog ce ga znati. i da se ne zavaravamo, ako treba kosovo da se zrtvuje radi ucesca rusije u vojnim bazama nato-a po evropi i afganistanu, tako ce i biti. tu se tvrdi pazar. nama ostade da se koprcamo i da hvatamo povoljan vetar... a, 120 dana je bacanje prasine u lice... i davanje vremena rusiji, a ne srbiji. na zalost, svet je jedna velika dzungla i jaci, po pravilu, tlaci!

SrbA

pre 16 godina

Polozaj Srbije se vrlo malo promenio u odnosu na 1999 godinu. Mi smo jos uvek gubitnici koji su kapitularali u ratu. To sto se to zove Vojno tehnicki sporazum , a ne kapitulacija sasvim je bezvezna stvar. Za 120 dana nece se desiti nista sto bi nam olaksalo da ostanemo na Kosovu. Nacemo biti primljeni u NATO , necemo postai clan EU . Rusi nece svoje ineterse podrediti nasim intersima. Desice se samo jos po koja lepa privatizacija gde ce prasina u javnosti Srbije oko Kosova biti dobar zaklon.
Zao mi je onog naroda koji je jos uvek na Kosovu, koji nema nista u Srbiji i koji jos uvek veruje politicarima.

Ali Aliu

pre 16 godina

Njanova rezolucija ima puno nesaglasnosti: Govori o represiji, kada na Kosovu represija je bila konstantna politika ali ta represija kulminirala na genocid kada srpska vojska ubila hiljada deca, zene i strace i kamionima prebacivala leseve u Srbiji. Nije vise represija ako Celi Narod primoras da napustaju kuce i posaljes preko granice, unistavajuci sve pasose i celu imovinu.
Slazem se da Kosovo ne mora da bude presedan jer je poseban slucaj u svetu, ali ono mora da bude upozorenje svim rezimima da ne mogu protiv volje Naroda. Kosovo mora da bude presedan u svetu
ako Drzava upotrebi Vojsku proriv deo Naroda za profit drugog dela....
Na kraju izrazim zaljenje kako Kosturica govori "protiv" Amerike, i kako on preti i primora druge drzave da respektuju ono sto On misli da je pravo. Zaljenje kada vidis kako on iskoristi zelju zapada za perfektno resenje, da do resenja ne ide uopste. To je jos jedan cin dobre volje Zapada da Srbija daje zeleno svetlo a ne da jos jedan put proglasi pobedom nad svima....

Dragana S

pre 16 godina

Pravi potez bi sada bio, pošto su ionako rešili da će Albanci dobiju nezavisnost, prekinuti sve razgovore i lepo im uručiti Kosovo i pitati ih da li im još nešto treba. Pa da nas lepo ostave na miru i da idemo svojim putem. Dokle više ovo ponižavanje? I na kraju krajeva šta će nam takvo Kosovo.

Jedan koji razmislja (Petar Pan)

pre 16 godina

Srbija se neprestano nalazi pred novim (a i starim)odlukama. Ako upotrbimo elementarnu inteligenciju zakljucicemo da kada treba da se donese odluka treba sagledati opcije i izbrati najpovoljniju. Sa jedne strane, branimo teritoriju koju smo prodali (secate se? prodavali Srbi svoje kuce i imanja Albancima za ogromne pare), zatim smo pocinili genocid (mogli smo da se izborimo sa teroristima kada su ih svi tako zvali ali nismo hteli - evo rezultata), zaratovali sa celim svetom, izgubili, sada treba opet da se svadjamo sa Amerima i druzimo sa Rusima (rezultate te politike i dalje prezivljavamo), kosovo nam uzmu i ovako i onako. Sa druge strane mozemo da im damo deo kosova, ostanemo drugari sa Amerima i EU (manemo se rusa, kineza, iraka, libije i severne koreje), ekonomski napredujemo i omogucimo sebi (ukljucujuci i srbe koji i dalje zive na kosovu) da zive u sve normalnijim okolnostima, belu sengensku zonu, ulazemo u obrazovanje. Ja ne vidim trecu opciju opciju osim da se vinemo u nebesa kao pravi nebeski narod i bacimo celu planetu pod kolena....problem je sto srbija ne donosi odluke, vec ispravljanjem krivih drina dozvoljava drugima da diktiraju dalji tok stvari.

Dzoooni

pre 16 godina

SKOPJE -- Macedonia’s main Albanian opposition party official says thousands could fight for the independence of Kosovo.
“We have at least five thousand volunteers in Macedonia that are willing to fight for Kosovo if necessary,” Fazli Veliu, a member of the Democratic Union for Integration, DUI, presidency and head of the war veterans association of the National Liberation Army, NLA, the force that launched an insurgency in Macedonian 2001, told Balkan Insight.
In a statement published in daily Dnevnik, Veliu gave similar comments but talked of ten thousand former fighters.
Veliu said the fighters from Macedonia would help the struggle against all those who are stopping Kosovo’s independence, “first of all Serbia and then all its allies”.
He said that if Kosovo’s final status was not resolved soon, “I can say with full responsibility that we are going to fight. This will not be a classic war with one AK47, this will be a wide war that will include all Albanians,” he went on.
However, a representative from Kosovo’s war veterans association said aid from Macedonia was totally unnecessary.
“We don’t need these 5,000 men from Macedonia, we have enough men of our own,” was his argument, according to BIRN.
Cisto da se zna o kakvoj je demokratiji rec

Znanac - Stranac

pre 16 godina

Ja sam vec vise puta rekao da Kosovo na zalost ne zasluzuju ni Srbi ni Albanci a pogotovu Srbska vlast...Srbi bi ga prodavali deo po deo kao i do sada Albanci ne znaju nista o upravljanju drzavom. Ali sta ces neko mora da bude vlasnik "na zalost".... Stavovi USA i Rusije me nimalo ne iznenadjuju jer oni se bore za strateske ciljeve na istoku Evrope a Kosovo je samo jedna kap u moru, tako da hvalospevi o Putinu kao spasiocu idu u krajnost da ce neko vec sutra da ga predlozi za novog oca nacije...I jednima i drugima je stalo da dobiju na vremenu (i Busu i Putinu su ovo zadnji trzaji pre izbora) dok se stanje u Iraku ne resi... Sto se pak nasih politicara tice mislim da se opet precenjuju u tome sta oni mogu a sta ne... Stavljajuci Srbiju u RUKE PUTINA SRBIJA je izgubila identitet i samo od sada moze da slusa naredjenja iz Moskve... Ako Putin kaze da se pregovara ima da se pregovara i tacka... Isto kao sto Amerikanci mogu Albancima da narede sta da rade... Stvar je vrlo rizicna i podseca me na Republiku Srbsku Krajinu kada zapad kao nudi neko resenje koje je naravno nepovoljno po obe strane ali se racuna na Srbsku tvrdoglavost kojom ce se odbiti ono za sta su se do juce zalagali-pregovori-. Stvarni razlog odbijanja pregovora je da Kostunjavi nema nista da ponudi Albancima i jedini nacin na koji on moze da zadrzi Kosovo je vojni a svi znamo kako ce se to zavrsiti pa gospodo nek vam je sa srecom...

mertur

pre 16 godina

Amerikanci idu na ono probacemo milom (mozda zbog rusa)a ako ne ide milom onda silom (zbog njih samih). Svejedno doci ce mozda i do toga da nikog vise niti mole niti pitaju pa ni ruse. A kostunjavi moze da dubi na glavi jer nece se ama bas najmanje pitati.

ToniK

pre 16 godina

"Agencija Beta, koja je imala uvid u predlog rezolucije, navodi da u rezoluciji piše kako slučaj Kosova ne treba da predstavlja presedan u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija."

- Janjic je potpuno u pravu kad kaze da Rusija sve dok tekst rezolucije ne pise da KOSOVO postane presedan za Save Besbednosti, nikad je nece priznati. A zasto ne upotrebiti Kostunicu za njihovu spoljnu politiku koja se uprotivi svecemu sta Zapad podrzava!

joker

pre 16 godina

tu neko pomenu kako "srbija"-vlada srbije- nije ni pomislila da razgovara sa "albancima"-ova vlada kosava-sa sve "ovk" vodjama!?...pa to je "najvruci"krompir ove price!!!sve evropsko- opozicione partije bi progutale,i na krst zakucula bilo koga ko bi i pokusao da udje u bilo kakav dijalog sa onima protiv kojih se borio milosevic!!!???...-sto je paradoks ove rasomonijade!!!ako je danasnja srbija "demokratska"?...kako je moguce da se onda nastavlja miloseviceva politika prema kosovu!?!?...a ako su albanski prvaci "demokrate" kako je moguce da nema razgovora-dogovora sa ovim srpskim "demokratama"!?!...najverovatnije je da tu niko nema ni predstavu o tome syta je to demokratija,da iskonski jedni druge mrze,kao i da- de facto tu nema sumara,da svu tu stoku,marvu,istera iz sume na cistinu i odredi-naredi sta,ko,kako,sta se moze,a sta ne itd!bez toga ovaj proble,m je NE RESIV!!!

Miroljub

pre 16 godina

Samo par cinjenica,
1. Srbija je bombardovana jer nije prihvatila ultimatum iz Rambijea
2. Rat na Kosovu je zavrsen potpisivanjem Kumanovskog sporazuma, na osnovu kojega je donesena Rezolucija 1244
3. Rusija je bila ovlasceni predstavnik Srbije u UN tokom rata na Kosovu.

Posle ovih cinjenica mogu samo da kazem da bilo kakva rezolucija koja ide ispod rezolucije 1244 (u smislu nezavisnosti Kosova) je stvarno neprihvatljiva i moze se tumaciti samo kao neprijateljski cin u odnosu na Srbiju.

Jedan od onih koji se secaju

pre 16 godina

Ta represija koju spominju nije bila bez razloga. Da li bi i jedna drzava tolerisala naoruzane teroristicke grupe na svojoj teritoriji? U takvim sukobima uvek stradaju najvise nevini ljudi. Nista tu nije bilo jedinstven slucaj, sve se to desava i dan danas u svetu, jedina razlika je u tome sto je jedna od dve sukobljene strane proglasena za lose momke, a protiv losih momaka, kao u kaubojskim filmovima, su dozvoljena sva sredstva. Ruzno i licemerno.

Boza Bogdanovic

pre 16 godina

Period od 120 dana je u najmanju ruku smesan, ako se dobro ne iskoristi. Proci ce i tih 120 dana i izgubicemo Kosovo. Kuknjava u „Kalimero stilu“ da su Kosovo i Metohija kolevka i neotudjivi deo Srbije ne daje rezultate. U toj kolevci uglavnom se ljuljaju albanska deca. U preferansu pobedjuje onaj ko ima jace adute, ako ume da ih iskoristi. Bas u koriscenju svih aduta se razlikuju profesionalci od obicnih pacera. Ovo je kljucni period za buducnost Srbije u sledecih sto godina. Postoje dve alternative. Kobajagi zbog Kosova, uci u pravu svadju sa NATO-paktom, Amerikancima i Evropskom Unijom, a u nezvanicnu ili zvanicnu uniju sa Rusima. Druga je, sacuvati Kosovo, a brzopoteznmo uvesti Srbiju u NATO-pakt i Evropsku Uniju.
Prvu vec godinama zagovaraju Mira Markovic, radikali, SPS-ovci, JUL-ovci, braca Karic, svi udbaski tajkuni i „ruzicasti“ DOS-ovci, kojih ima mnogo vise nego sto rukovodioci DOS-ovih stranaka pretpostavljaju. Milosevic je ratovao da bi obezvredio privredu, usao u svadju sa NATO-paktom, uzrokovao sankcije, inflaciju i bombardovanje, stvorio udbaske tajkune od pokradenih milijardi dolara i ubacio ih kao sponzore u DOS, da fakticki rukovode Srbijom. Desetine hiljada poginulih i milioni raseljenih su samo „kolateralna steta“. DOS je posluzio kao kineski kisobran, „za jednokratnu upotrebu“, dok se obezvredjena i unistena privreda ne rasprodaju njegovim, Mark Ricovim i KGB-ovim tajkunima. Ako se ta alternativa do kraja ostvari, Mira Markovic je pravi pobednik Petog oktobra, a DOS ide u istoriju za nekoliko meseci.
Drugu alternativu javno zagovaraju proevropski opredeljeni DOS-ovci: Tadic, Dinkic, Ceda Jovanovic, Canak, Djelic itd. Imaju neke minimalne sanse da pobede, pod uslovom da iskoriste sve adute u sledecih nekoliko nedelja i dokazu da su profesionalci u svom poslu, a ne obicni paceri i gubitnici.

Protiv nacionalizma i primitivizma

pre 16 godina

Dalje odlaganje je pogresno jer se ruskom rezimu salje vrlo losa poruka. UN, EU i US moraju biti tvrdji prema Putinu. Niko ne zeli Ruse ponovo u Evropi (pitaje samo Poljake, Madjare ili Cehe sta misle o tome), pa ni na Balkanu (ako je on deo Evrope). Ovakvo povladjivanje - makar i simbolicno odlaganje resenja - samo pothranjuje apetite Moskve. A sto se tice srpskih i kosovskih rezima, njih na svu srecu niko nista ne pita, jer da ih pita, imali bismo jos jednu ratnu katastrofu, a nacionalisticke elite bi i dalje zgrtale vlast i bogatstva preko ledja sopstvenih naroda. Zato i jedni i drugi - Srbi i Albanci - zajedno ili odvojeno - imaju jasan cilj - sto pre u Evropu i sto dalje od sopstvenih nacionalista. A Rusija nek se lepo bavi svojim problemima.

Sait Berisha Pec

pre 16 godina

Mnoge su se drzave opekle na principijelnosti Moskve u odbrani Medjunarodnog prava. Pocevsi od Madjarske 1956, Istocne Nemacke sezdesetih godina, Cehoslovacke ’68., pa do ruskog resavanja unutrasnjeg cecenskog pitanja. Presednik Putin, kojeg sada Srbija slavi kao sampiona u odbrani Medjunarodnog prava, nastavlja slavnu rusku tradiciju beznacajnosti ljudskih zivota. Mornari u podmornici “Kursk”, radije su prepusteni ugusivanju nego spasavanju od “mrskog” neprijatelja. Gospodin Putin nije ni svoj odmor zato prekinuo. Ukazanu sansu u resavanju statusa Kosova, koristi da na jeftin nacin, preko ledja kosovskih albanaca, povrati izgubljeni vestacki sjaj “velike sile”. Beskonacni pregovori koji bi se zavrsili spoprazumom “prihvatljivim za obe strane”, nisu bili preporucljivi za domacu upotrebu. Kriza talaca skole u Beslanu je resena bez pregovora, ispaljivanjem granate u samu skolu, od njegovih specijalaca i zrtvovanjem 300 uglavnom dece. Da li se Medjunarodno pravo brani ubistvom Politkovskaje,koja je pisala o Medjunarono neprihvatljivim nacinom resavanja cecenskog pitanja.O njenom ubistvu nije se glasalo u SB.Kao i za mnoge druge politicke protivnike.
Ako je trenutni izbor srpske politicke elite da Srbiju radije pretvori u rusku guberniju nego da izgubi de facto izgubljeno Kosovo, ako se takav izbor pokaze poguban za buduce srpske generacije,krivicu nece moci pripisati Medjunarodnoj zajednici.A ni Caru Lazaru, jer je on izabrao nesto drugo.
Ipak je Bravar bio pametniji.

Tim

pre 16 godina

Agonija se dakle nastavlja a ishod ce biti isti za Srbiju, to jest nezavisnost Kosova! Srbija gubi sansu da se prispoji SE i rizikuje odnose sa najvecim ekonomskim silama sveta (SAD i SE). Ko dobija u ovoj igri? Samo Rusi u medjunarodnoj sceni (postaju faktor na ledjima Srbije) i energetske projkete Srbije! Kosovo je postalo rak Srbije a preporuke doktora su da se "pacient" moze opraviti ako se taj rak odstranuje fizicki (ionako taj deo(bolestan) organa ne funkcionise), ali pacient izgleda da vise veruje svom "narodnom lekara -Rusija" koji mu "obecava da ce se oporaviti" i tako Srbija izgleda da je neki mazohista koji uziva u svojoj patnji i mukama i takodjer uziva da zivi stalno pod pretnjom da ce ga rak potpuno savlada i da se prosiri i u "zdravom" delu(Sandjak, Vojvodina, Presevo, Bujanovac itd)!

BigMuzzy

pre 16 godina

Neverovatno je kako glavni akteri ove sage vredjaju zdrav razum svojim izjavama i kontraproduktivnim stavovima koji obesrabruju bilo kakvo moguce kompromisno resenje. Kosovo je sve vise pitanje jacanja narusenog medjunarodnog kredibiliteta SAD-a nego stvarna privrzenost Albancima sa Kosova i Meothije, briga za bezbednost i buducnost ovog regiona.
Ovakav stav nikako ne motivise nejednu stranu na pregovore vec samo produzava agoniju na jos duzi period. Rusija ima medjunarodno pravo uz sebe i ima jedinstvenu priliku da nauci SAD pameti a i da se vrati na medjunarodnu scenu na velika vrata. Toliko primamnjiva poruka se nikada ne odbija.
Primeticete kako se Rusija ne upusta u debate vec samo mase glavom i posmatra kako se ceo mehanizam pokrece u pogon sa u kome se strani diplomati sastaju, putuju, lobiraju, salju delegacije, daju izjave i saopstenja a na kraju opet NISTA.
Niko i ne spominje: toliko potrebno ISTORIJSKO POMIRENJE dva naroda pre ili kasnije (u ovom slucaju bolje kasnije) kao garancija za odrzivost konacnog resenja.

Ali Aliu

pre 16 godina

Njanova rezolucija ima puno nesaglasnosti: Govori o represiji, kada na Kosovu represija je bila konstantna politika ali ta represija kulminirala na genocid kada srpska vojska ubila hiljada deca, zene i strace i kamionima prebacivala leseve u Srbiji. Nije vise represija ako Celi Narod primoras da napustaju kuce i posaljes preko granice, unistavajuci sve pasose i celu imovinu.
Slazem se da Kosovo ne mora da bude presedan jer je poseban slucaj u svetu, ali ono mora da bude upozorenje svim rezimima da ne mogu protiv volje Naroda. Kosovo mora da bude presedan u svetu
ako Drzava upotrebi Vojsku proriv deo Naroda za profit drugog dela....
Na kraju izrazim zaljenje kako Kosturica govori "protiv" Amerike, i kako on preti i primora druge drzave da respektuju ono sto On misli da je pravo. Zaljenje kada vidis kako on iskoristi zelju zapada za perfektno resenje, da do resenja ne ide uopste. To je jos jedan cin dobre volje Zapada da Srbija daje zeleno svetlo a ne da jos jedan put proglasi pobedom nad svima....

Ritter

pre 16 godina

Umesto sto prica stalno iste fraze i daje ovakve ljutite izjave, gosn premijeru bi bilo bolje da kaze jasno i konkretno kako bi to Kosovo u sastavu Srbije izgledalo? Jedan od dokaza da posedujete neku teritoriju je ako je vasa vojska ili policija obezbedjuje, zar ne? Kako premijer planira da se Srpska vojska i policija vrate tamo? Drugo, trenutni ustav republike Srbije bi morao da se proglasi nevazecim jer Albanska vecina na Kosovu nije glasala. Kako bi premijer organizovao glasanje za novi ustav i da li bi taj novi ustav predvidjao ucesce kosovskih Albanaca u parlamentu Srbije? Kako izgleda ta "maksimalna autonomija" u praksi? Molim vas objasnite meni glupom gradjaninu ove stvari? Meni tu nedostaje zdrav razum. Ja stvarno ne znam o cemu ste vi pregovarali ranije a i o cemu planirate da pregovrate. Voleo bi da mi neko malo pojasni..Nije potrebno 120 dana da se izgovori recenica "Kosovo je deo Srbije" ili "ne moze se protiv medjunardnog prava". To smo vec culi. Jos nesto imate da kazete?

Kiklop, Blok 70

pre 16 godina

Teorija o ruskom "nozu u ledja" i "izdaji" je pala u vodu.
Bez Rusa, Kosovo bi bilo nezavisno vec u Martu.
Putin nam je dao pola godine koje nasi politicar ne umeju (ili nece) da iskoriste.
Vise vole da se ponizno smeskaju na prijemima u Briselu.

(Vlast)a

pre 16 godina

Cim cujete zalaganje za smanjenje poreza za decu,znajte da se spremaju puske i bojne trube!
Narod ce izginuti-srpski i albanski a zagovornici premudre politike u Beogradu i Rusiji ce i dalje da palamude a Kosovo ce biti albansko.
Ovo je najvazniji razlog zbog koga necu glasati za stranke vladajuce koalicije u Srbiji.
Sve je ovo kratkovido,plitkoumno i sumanuto i preostali Srbi ce mnogo godina nositi stigmu sramote koja se danas predstavlja kao vrhunski patriotizam.
Na taj nacin samo ogade ljudima neku normalnu ljubav prema otadzbini.

bt

pre 16 godina

Po svemu sudeći, cilj je da se novom rezolucijom skinu sa dnevnog reda ciljevi sadržani u prethodnoj (1244), a to je insistiranje na povratku srpskih izbeglica i ispunjavanje standarda. Znači, kad već nema trenutne nezavisnosti onda da se barem obezbedi status kvo i spreči eventualni povratak Srba. Nadam se da će Rusi biti dovoljno oprezni da ne nasednu na ovakvo podmetanje (naši političari se nažalost ionako ne pitaju).

Realista

pre 16 godina

Rusija, EU, SAD i UN uopšte nisu važni. Pitanje je kako Srbija (sama) može da vlada Kosovom? Jedino tako što će tamo poslati hiljade vojnika i policajaca na neodredjeno vreme. Svi oni kojima je do Kosova stvarno stalo treba da ostave svoje karijere i zaborave na privatni život i presele se na svetu zemlju koju će čuvati 24h dnevno. Drugačije ne može. Sva ova priča lažnih patriota koji su ratovali iz fotelja i inostranstva je jedna strašna obmana zbog koje je Srbija Kosovo već izgubila 1999. A salonski političari koji bi hteli da Kosovo formalno ostane u Srbiji a da ga za njih čuva UN, EU, SAD, Rusija jednako su pogubni. Neka kažu šta će da rade ako SAD i UN povuku svoje trupe sa Kosova...

jako zabrinut

pre 16 godina

ocigledna je taktika "misijih ugriza" zapadnih zemalja kako bi se svakom rezolucijom barem malo narusio kredibilitet Srbije. Pominjanje represije i terora samo srpskih snaga uz potpuno ignorisanje postojanja OVK i proterivanja nealbanskog stanovnistva za vreme medjunarodne uprave ukazuje na to da se Srbija zeli osuditi kroz rezoluciju kako bi se kasnije svi pozivali na taj deo i imali kontraargument na svako srpsko pominjanje rezolucije 1244. Mislim da nasi politicari to ne bi smeli to da dozvole. Ako se proterivanje nealbanaca pravda frustracijom albanaca od srpskog terora (kojeg nema od momenta prisustva medjunarodnih snaga) onda bi se i srpski teror mogao pravdati prisustvom teroristicke OVK. Na ovaj nacin se srpskom pregovarackom timu unapred vezuju ruke jer se srbija unapred osudjuje za teror nad albanskim stanovnistvom i albancima daje prednost pred pocetak pregovora. Nadam se da ce nasa diplomatija uspeti da ovaj deo izbaci iz rezolucije.
Ovo uopste ne bi bio presedan, jer u Turskoj turska armija se bori protiv kurda koji traze nezavisnost, pa cak ulaze i u irak da se bore protiv njih, Amerikanci su bombardovali avganistan i Irak pod plastom borbe protiv terorizma pa nigde nema rezolucija o teroru iako je na hiljade neduznih ljudi poginulo u tim akcijama. Nema presedana, sve je vise manje vidjeno i istorija se stalno ponavlja, samo sa razicitom interpretacijom.

Milos

pre 16 godina

Ti novi pregovori su sasvim neiskreni i nece doneti nista novo, i to zbog siledziskog stava SAD. Srbija treba da ucestvuje na novim pregovorima samo ako:
1. Moraju da se garantuju medjunarodno priznate granice Srbije
2. Da se ispune uslovi iz predhodne rezolucije 1244 (povratak policije a potom i izbeglih i raseljenih)

Dosta smo samo slusali njihove drske i bezobrazne zahteve.

adnan

pre 16 godina

Kostunica mora da shvati ovo:
preko 75% Albanaca na Kosovu više ne zna srpski nego engleski. Ovih 25% što su je naučili tokom ex-Yu su vrsta koja izumire.Pa kako zamisliti Kosovo u Srbiji? Ni virtualna mogućnost ne postoji.

Znanac - Stranac

pre 16 godina

Ja sam vec vise puta rekao da Kosovo na zalost ne zasluzuju ni Srbi ni Albanci a pogotovu Srbska vlast...Srbi bi ga prodavali deo po deo kao i do sada Albanci ne znaju nista o upravljanju drzavom. Ali sta ces neko mora da bude vlasnik "na zalost".... Stavovi USA i Rusije me nimalo ne iznenadjuju jer oni se bore za strateske ciljeve na istoku Evrope a Kosovo je samo jedna kap u moru, tako da hvalospevi o Putinu kao spasiocu idu u krajnost da ce neko vec sutra da ga predlozi za novog oca nacije...I jednima i drugima je stalo da dobiju na vremenu (i Busu i Putinu su ovo zadnji trzaji pre izbora) dok se stanje u Iraku ne resi... Sto se pak nasih politicara tice mislim da se opet precenjuju u tome sta oni mogu a sta ne... Stavljajuci Srbiju u RUKE PUTINA SRBIJA je izgubila identitet i samo od sada moze da slusa naredjenja iz Moskve... Ako Putin kaze da se pregovara ima da se pregovara i tacka... Isto kao sto Amerikanci mogu Albancima da narede sta da rade... Stvar je vrlo rizicna i podseca me na Republiku Srbsku Krajinu kada zapad kao nudi neko resenje koje je naravno nepovoljno po obe strane ali se racuna na Srbsku tvrdoglavost kojom ce se odbiti ono za sta su se do juce zalagali-pregovori-. Stvarni razlog odbijanja pregovora je da Kostunjavi nema nista da ponudi Albancima i jedini nacin na koji on moze da zadrzi Kosovo je vojni a svi znamo kako ce se to zavrsiti pa gospodo nek vam je sa srecom...

Jedan koji razmislja (Petar Pan)

pre 16 godina

Srbija se neprestano nalazi pred novim (a i starim)odlukama. Ako upotrbimo elementarnu inteligenciju zakljucicemo da kada treba da se donese odluka treba sagledati opcije i izbrati najpovoljniju. Sa jedne strane, branimo teritoriju koju smo prodali (secate se? prodavali Srbi svoje kuce i imanja Albancima za ogromne pare), zatim smo pocinili genocid (mogli smo da se izborimo sa teroristima kada su ih svi tako zvali ali nismo hteli - evo rezultata), zaratovali sa celim svetom, izgubili, sada treba opet da se svadjamo sa Amerima i druzimo sa Rusima (rezultate te politike i dalje prezivljavamo), kosovo nam uzmu i ovako i onako. Sa druge strane mozemo da im damo deo kosova, ostanemo drugari sa Amerima i EU (manemo se rusa, kineza, iraka, libije i severne koreje), ekonomski napredujemo i omogucimo sebi (ukljucujuci i srbe koji i dalje zive na kosovu) da zive u sve normalnijim okolnostima, belu sengensku zonu, ulazemo u obrazovanje. Ja ne vidim trecu opciju opciju osim da se vinemo u nebesa kao pravi nebeski narod i bacimo celu planetu pod kolena....problem je sto srbija ne donosi odluke, vec ispravljanjem krivih drina dozvoljava drugima da diktiraju dalji tok stvari.

SrbA

pre 16 godina

Polozaj Srbije se vrlo malo promenio u odnosu na 1999 godinu. Mi smo jos uvek gubitnici koji su kapitularali u ratu. To sto se to zove Vojno tehnicki sporazum , a ne kapitulacija sasvim je bezvezna stvar. Za 120 dana nece se desiti nista sto bi nam olaksalo da ostanemo na Kosovu. Nacemo biti primljeni u NATO , necemo postai clan EU . Rusi nece svoje ineterse podrediti nasim intersima. Desice se samo jos po koja lepa privatizacija gde ce prasina u javnosti Srbije oko Kosova biti dobar zaklon.
Zao mi je onog naroda koji je jos uvek na Kosovu, koji nema nista u Srbiji i koji jos uvek veruje politicarima.

Matica

pre 16 godina

Moram da vam prenesem jedno svoje zapazanje. Naime, poznajem nekoliko gradjanski orijentisanih Srb..., ovaj gradjana Srbije i primetio sam da lagano menjaju misljenje. Vise nisu za, kao, potpunu samostalnost Kosova, vec bi bilo dobro, kao , napraviti neki kompromis, bla,bla... Ovde u Evropi sve vise stranaca misli da nije u redu jednoj zemlji oduzimati deo teritorije, jer se normalno svi plase za svoju, posebno danas kada su granice otvorene i sve je vise stranaca u zapadnim zemljama. Tako se i nasi gradjani dozvase pameti pa shvatise kako je jadno i bedno pljuvati po svome i kako je bez veze kada te stranci uce kako je Srbija tvoja zemlja, pa kakva je takva je moras da je volis. Na kraju krajeva, ako te boli uvo, skloni se i cuti, nemoj bar da otezavas gazeci po svom. Pozdrav svim Srbima i gradjanima Srbije.

David

pre 16 godina

... cudi me i zapanjuje to sto ne postoji nikakva inicijativa za pomirenje dva naroda, sto je i sustinski faktor za stabilnost ovog regiona... Kostunica se naravno ponasa autisticki i poziva se na neke povelje i dokumente koju de facto nemaju nikakvog efekta da cinjenicno stanje, on zeli da inkorporira Kosovo ponovo u Srbiju bez ikakvog pokusaja da pridobije naklonost jednog dela Albanaca koji bi zaista prihvatili ideju da mogu da zive ponovo u Srbiji. To je osnovna greska Srbije u celom ovom procesu, to jeste delikatna situacija ali nove demokratske struksture u Srbiji ni jednom nisu pokusale da stvore atmostferu pomirenja i poverenje sa albancima i to ce na kraju i to je ona tacka gde mi kao drzava i narod gubimo sav kredibilitet. Niko jos nije objasnio kako ce taj srpski model za kosovo biti odrziv na koji nacin srbija misli da albance integrise u serbiju iznova, ne razumem zasto niko to pitanje ne postavlja, mislim da je to skandalozno. Sa druge strane medjunarodna zajednica po obicaju zeli najbrze i najefikasnije resenje kockajuci se sa buducnoscu stabilnosti naseg i drugih spornir regiona. razuma nema nigde, a od tog razuma zavisi dobrobit vise od dva miliona ljudi koji tamo zive. to je cista nehumanost.

dragana

pre 16 godina

mislim da je manevarski prostor nasih pregovaraca veoma uzak i ne bih pozavidela nikome koje je u toj poziciji. razlikuju se samo oni koji kupe politicke poene kod glasaca u srbiji i oni koji stvarno zele nesto da urade... naime, mi smo rat izgubili '99. i to je tako, pa je tako. sada se deli ratni plen... na moje pitanje jednom 'domacem' amerikancu, zasto se SAD nije dogovorila sa Srbima oko baza na kosovu, nego sa albancima (uz moju opasku da ce sa njima imati vecite problema), doticni mi je odgovorio - da, u pravu si, ali vi srbi ne mrzite ruse kao cesi, poljaci, madjari, i na vas ne mozemo racunati... lakse je kontrolisati albance na kosovu, nego vas. eto, sustina je u tome. da ne govorim da se tada trebalo dogovarati sa milosevicevom klikom, koja, pokazalo se, nije imala ni malo mudrosti glede medjunarodne trgovine interesima... sta nasi dragi rusi imaju u nakani, bog ce ga znati. i da se ne zavaravamo, ako treba kosovo da se zrtvuje radi ucesca rusije u vojnim bazama nato-a po evropi i afganistanu, tako ce i biti. tu se tvrdi pazar. nama ostade da se koprcamo i da hvatamo povoljan vetar... a, 120 dana je bacanje prasine u lice... i davanje vremena rusiji, a ne srbiji. na zalost, svet je jedna velika dzungla i jaci, po pravilu, tlaci!

Rade

pre 16 godina

Dakle, Amerika mora da uspe - Kosmet ce biti nezavistan.Od koga? da li danas, ili posle 120 dana,sada je svejedno. Naravno, cilj je da se novom rezolucijom izbrisu odredbe iz one 1244.
Da su cilj stvarni pregovori ne bi se menjala rezolucija, ili bi se staroj dodao rok kao aneks, ako je to cilj. Ovako je sve jasno: Amerika ide do kraja, kao i oni koji su uzeli pare od Albanaca, a prica o represalijama 1999.(kojih je bilo) ne pije vodu, jer sta da kazu Srbi nad kojima one traju decenijama, da ne kazem vekovima.
E, sad je vreme, da se vidi ko je ko u svetu, na racun, opet, jednog dela Balkana. Kao u laboratoriji, da li ima prezivelih, to nije bitno...

IvanS

pre 16 godina

Nije jasno zasto je potrebna NOVA rezolucija da bi se pregovaralo? Sta je to sporno u postojecoj rezoluciji, sto sprecava pregovore? Kusner u Beogradu moze samo da dobije odgovor da "nadgledana nezavisnost" nema sanse i, da sve pare koje je dobio od Albanaca moze slobodno da vrati, kao i gospodin Ahtisari.

mertur

pre 16 godina

Amerikanci idu na ono probacemo milom (mozda zbog rusa)a ako ne ide milom onda silom (zbog njih samih). Svejedno doci ce mozda i do toga da nikog vise niti mole niti pitaju pa ni ruse. A kostunjavi moze da dubi na glavi jer nece se ama bas najmanje pitati.

Kosta

pre 16 godina

Pregovori ce imati smisla samo kad se albanskoj strani kaze da nezavisnost nije sigurna i da i jedna i druga strana mora da pregovara sa zeljom da se nadje resenje prihvatljivo obema stranama. Svi predlozi do sada su zaista kozmetika i zaludjivanje. SAD su dale obecanje i sad ne mogu da se izvuku a da ne izgube obraz. Tvrdnja da je Kosovo jedinistveni slucaj je najveca budalastina koje je u ovom veku izrecena.

ToniK

pre 16 godina

"Agencija Beta, koja je imala uvid u predlog rezolucije, navodi da u rezoluciji piše kako slučaj Kosova ne treba da predstavlja presedan u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija."

- Janjic je potpuno u pravu kad kaze da Rusija sve dok tekst rezolucije ne pise da KOSOVO postane presedan za Save Besbednosti, nikad je nece priznati. A zasto ne upotrebiti Kostunicu za njihovu spoljnu politiku koja se uprotivi svecemu sta Zapad podrzava!

Srđan

pre 16 godina

Čekajte, Kosovo ne treba ili treba da predstavlja presedan. Nije mi jasan drugi paragraf vaše vijesti. Jeste li sigurni da nije greška. Prvo se kaže da K. ne treba du bude presedan u SBUN, a potom kako je K. jedinstven slučaj itd.

Dragana S

pre 16 godina

Pravi potez bi sada bio, pošto su ionako rešili da će Albanci dobiju nezavisnost, prekinuti sve razgovore i lepo im uručiti Kosovo i pitati ih da li im još nešto treba. Pa da nas lepo ostave na miru i da idemo svojim putem. Dokle više ovo ponižavanje? I na kraju krajeva šta će nam takvo Kosovo.

joker

pre 16 godina

tu neko pomenu kako "srbija"-vlada srbije- nije ni pomislila da razgovara sa "albancima"-ova vlada kosava-sa sve "ovk" vodjama!?...pa to je "najvruci"krompir ove price!!!sve evropsko- opozicione partije bi progutale,i na krst zakucula bilo koga ko bi i pokusao da udje u bilo kakav dijalog sa onima protiv kojih se borio milosevic!!!???...-sto je paradoks ove rasomonijade!!!ako je danasnja srbija "demokratska"?...kako je moguce da se onda nastavlja miloseviceva politika prema kosovu!?!?...a ako su albanski prvaci "demokrate" kako je moguce da nema razgovora-dogovora sa ovim srpskim "demokratama"!?!...najverovatnije je da tu niko nema ni predstavu o tome syta je to demokratija,da iskonski jedni druge mrze,kao i da- de facto tu nema sumara,da svu tu stoku,marvu,istera iz sume na cistinu i odredi-naredi sta,ko,kako,sta se moze,a sta ne itd!bez toga ovaj proble,m je NE RESIV!!!

Dzoooni

pre 16 godina

SKOPJE -- Macedonia’s main Albanian opposition party official says thousands could fight for the independence of Kosovo.
“We have at least five thousand volunteers in Macedonia that are willing to fight for Kosovo if necessary,” Fazli Veliu, a member of the Democratic Union for Integration, DUI, presidency and head of the war veterans association of the National Liberation Army, NLA, the force that launched an insurgency in Macedonian 2001, told Balkan Insight.
In a statement published in daily Dnevnik, Veliu gave similar comments but talked of ten thousand former fighters.
Veliu said the fighters from Macedonia would help the struggle against all those who are stopping Kosovo’s independence, “first of all Serbia and then all its allies”.
He said that if Kosovo’s final status was not resolved soon, “I can say with full responsibility that we are going to fight. This will not be a classic war with one AK47, this will be a wide war that will include all Albanians,” he went on.
However, a representative from Kosovo’s war veterans association said aid from Macedonia was totally unnecessary.
“We don’t need these 5,000 men from Macedonia, we have enough men of our own,” was his argument, according to BIRN.
Cisto da se zna o kakvoj je demokratiji rec

Miroljub

pre 16 godina

Samo par cinjenica,
1. Srbija je bombardovana jer nije prihvatila ultimatum iz Rambijea
2. Rat na Kosovu je zavrsen potpisivanjem Kumanovskog sporazuma, na osnovu kojega je donesena Rezolucija 1244
3. Rusija je bila ovlasceni predstavnik Srbije u UN tokom rata na Kosovu.

Posle ovih cinjenica mogu samo da kazem da bilo kakva rezolucija koja ide ispod rezolucije 1244 (u smislu nezavisnosti Kosova) je stvarno neprihvatljiva i moze se tumaciti samo kao neprijateljski cin u odnosu na Srbiju.