Nedelja, 01.07.2007.

10:05

Buš i Putin i o Kosovu

Plan za razmeštanje protivraketnog štita SAD na istoku Evrope glavna tema razgovora Džordža Buša i Vladimira Putina. Rasprava i o Kosovu.

Izvor: B92

Buš i Putin i o Kosovu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

18 Komentari

Sortiraj po:

milentije

pre 16 godina

vrlo verovatno,lakse ce se dogovoriti i oko raketnog stita nego oko kosova....
naizgled mali...a uistinu veliki raskorak
pozicije su utvrdjene, ne vidim da ce naci kompromis.
to,na zalost, podrazumeva novu neizvesnost za srbiju,jer ce najverovatnije doci do jednostranih priznavanja od strane USA ...a i (skoro)cele evrope
nadam se da nisam u pravu,ali predvidjam neku novu izolaciju...
mozda ipak - istrgovati nesto od svega toga...i nije tako losa opcija ??

shkëmbi

pre 16 godina

Neki nam nude mnogo (mozda i previse) da po ko zna koji put pravimo eksperimente sa novim "pakovanjima".
Veliki kompromis koji nam nudi Srbija da mi Albanci imamo pravo da zivimo na Kosovo (na srpskoj teritoriji). Zamislite kakav je to kompromis i koliko je Srbija popustila za postizanje "dogovora". A zasto bi trebalo mi Albanci da prihvatimo ono sto smo imali pa kada se steknu "Uslovi" Srbija to pregazi kao nista. Pa ima li negde u svetu da neko prihvata ponovo sve sto je vec jednom s nevidjenim zrtvama, terorom... cak moralo je da intervenise ceo svet da nas spasava.

adam

pre 16 godina

Kaze neko ako im se ne dopada Srbija neka se presele u maticu. To je najveci razlog sto ne moze ziveti pod vlasti Srbije jer uvek neko misli kako da nas preseli u maticu.

Miki Maus

pre 16 godina

Da se razumemo, Rusi ne vole preterano Srbe ali bar znaju gde je Srbija, za razliku od "demokratske" Amerike. Za Rusiju, pitanje Kosova je pitanje principa, jer dozvoliti ilegalno (podvukao bih to ilegalno i dodao, suprotno svim nacelima i poveljama UNa) cepanje jedne zemlje zbog "volje" dela naroda koji zivi tamo vodi direktno u onaj stari dobri plan Zbignjeva Bzezinjskog (ako ga se ko od starijih citatelja seca) o cepanju Rusije na 4 nezavisna dela. Jednom presedan, uvek presedan. To je ono, sto Rusi hoce da sprece, da im se sutra ne bi obilo o glavu. A sto se tice Albanaca i njihovog polozaja u Srbiji, prvo i oni treba da pociste svoje dvoriste, da raskrste sa "junackom" OVK i raznorazim Tacijima i Haradinajima, pa tek onda da pljuju po svemu i svakome. Uostalom, zar je zivot pod SM bio gori nego zivot na Kosovu (i za Srbe i za Albance) u ovih osam godina "nezavisnosti"? To znaci da je vladavina SMa izbrisana iz secanja vladavinom ramusa komandanta i ostale bagre. I, kako kaze jedan od komentatora, ako im se ne dopada Srbija, slobodni su da se presele u maticu, jer ionako imaju najvecu slobodu kretanja po Balkanu, za razliku od svih ostalih. Za kraj dodao bih, a zasto je to tako, da niko na Balkanu ne voli sirote jadne Albance? Jesu li svi ostali krivi za to, ili mozda je izvor te posasti negde na drugom mestu? To je pitanje koje je taj mladi narastaj Albanaca mora sebi postaviti kao prioritet, a ne ideje da ce sutra, kao "nezavisno" Kosovo biti primljeni u EU i niko nece nista raditi vec ce uzivati u kapucino barovima, ispijajuci 100 kapucina dnevno. Pozdrav.

Thyth Xyxi

pre 16 godina

Srbima na Kosovo se nudi zivot. Na kosovskim lincim kartama je napisano cirilicom, Srbi mogu ici u skoli, univerzitetu i raditi na srpskom. Bas to sto se nije nudilo Albanicma sa Kosova na sastavu Srbije.
U moju licnu kartu je bilo moje ime na cirilici sto nisam nikad razumeo sta znaci. Bilo je nesto kao Tut Zuzi ili slicno, sad neznam kako je to u cirilici. Isto kao Thaçi se pise Taci! To se nece desiti Srbima sa Kosova.

Arsenije

pre 16 godina

Ovo je ludo vreme. Srbi u Bosni moraju da se utope u jedinstvenu Bosnu, a Albanci mogu da dobiju nezavisnu drzavu na Kosovu. Zapad na nas Srbe od kosovskog boja gleda kao na topovsko meso kao na branu prema istoku. Nikada nas nisu shvatali ozbiljno, vec kao ekspozituru Rusije koja nas je retko nesto pomogla. Srbija moze da zadrzi Kosovo u nekom asimetricnom odnosu samo ako da sve ono sto Amerika trazi, a to su vec dali Albanci. Kostunica je bacio Rusiji vruc kropmir u ruci , tako da treba sami da odu sa Balkana, stoje neposteno. EU samo bespogovorno ispunjava uslove Amerike i ne razmislja svojom glavom, jer Amerika Kosovo vidi kao sansu da izaziva trajnu nestabilnost na Balkanu. Toga nisu svesni ni Srbi ni Albanci.

BIG___EKSER

pre 16 godina

ostavio bih kosovo u okviru srbije samo pod uslovom da u rokuo od jedne godine srpska vlada garantuje SVIM kosovskim ziteljima mesecna primanja od 1200 evrapa pa i vise da kosovska privreda unutrasnja sigurnost i spoljni krediti budu iskljucivo u nadleznosti kosovske vlade razume se da albanski jezik bude obavezan NA celoj teritoroji srbije pa i u parlamentu...eto nista nije starsno jel!?

Zeljko

pre 16 godina

Ja stvarno ne znam zasto svi pricaju o albanskom jeziku u srpskom parlamentu ako Kosovo i Metohija budu u sastavu Srbije.
U Americi ima 14,5% stanovnistva koje govori spanski (a oko 20% stanovnistva uopste ne govori engleski), ja ne znam da se u US Kongresu govori spanski ili neki drugi jezik - neka me neko ispravi ako gresim.

Ana Minhen

pre 16 godina

Necemo videti kraj jer ni eventualna nezavisnost Kosova ni njegov eventualni ostanak u Srbiji nece biti kraj kosovske drame. Bice to pocetak nove polarizacije. U oba slucaja treba imati u vidu buducnost koja bi morala da bude u saradnji naroda i u boljem povezivanju saobracaja i privrede, turizma i obrazovanja, a mnogi to upravo nece. Ti mnogi ipak, nisu vecina. Odlazak Kosova bio bi tezak udarac za mnoge politicare u Sriji i ugrozio bi njihov opstanak u politickom zivotu, ostanak Kosova bi doveo u pitanje mozda cak i zivote ljude kao sto su Taci ili Ceku. Njihova politicka egzistencija je najuze vezana sa nezavisnoscu Kosova.

Realno stanje na Kosovu je ustvari ta polarizacija. Medjutim uz neke strateske ciljeve koji bi bili zajednicki kao sto je ulazak u EU (bez obzira na status), izgradnja infrasturukture, poderska preduzetnicima i nastojanje da se uz pomoc medjunarodne zajednice izgradjuju demokratske strukture ) moguce je na duzi rok ublAZITI konflikte.

Buducnost Albanaca u Srbiji je naravno u ravnopravnosti, to je valjda svakome samorazumljivo pa ni ne mora da se ponavlja svaki dan ili mozda mora.

korab

pre 16 godina

Puti i Bus su odredili satus odavno, a danas ce ici na ribalov.Samo najvise mi je krivo sto politicari Srbije i Ksova obmanuje narod mnogo lako i samo se obogatuju.U ovo sam siguran jer politika SAD i Rusa se osniva unapred najmanje 30-40 godina.A danas ce razgovarati za 30-40god unapred.

Sloba

pre 16 godina

Ajde d iznenadimo ceo svet i dogovorimo se sami kao i sta dalje, pocnemo od zajednickih sportskih liga i raeprezentacija. Festivala muzike i filma, razmene studenata i djaka i da pokazemo da mozemo i vise od EU i svetskih standarda. Totalna demilitarizacija a ekstremiste na obe strane policija hapsi i sudi im se po zakonom prihvacenim velikim kaznama. Moguce? Ili lep san. Mozda sa mladjim politicarima i ljudima kojima nije rat nego zivot na srcu. Puno neformalnih sastanaka diretnih bez posrednika. Srpski i albanski seljaci zajedno razgovori, ranici, djzci i studenti i t. d. to bi voleo najvise. ez granica
slobodno trziste i zajedno u evropi. Koga bria za rat kad moze na godisnji odmor da ide na more ili planinu da uziva umesto u sumu da puca, kisne i jede konzerve.
Pozdrav svim dobronamernim ljudima. Sto vise putovanja albanaca po srbiji i obratno. Mesovite policijske jedinice ostro protiv extremista.

Jesus Christ

pre 16 godina

Ja kao Albanac, sa celom mojom velikobrojnom familijom, kao gradjani Kosova, bih smo rado hteli da znamo, sta ce se desiti sa nama ako Kosovo ostane deo Srbije. Ne prica se nista o tome, niko nema neki program za nas, osim mrznje.
Kostunica i drugovi kazu: "Kosovo ce ostati... Kosovo je deo/Srce Srbije... itd." OK, ali sa stanovnistom sta cete raditi. Hocete ponovo nuditi ono sto nas je nudio Milosevic? Prije je oduzeo Autonomiju pokraine a onda i sve druge, od jezika do zivota?

smarac

pre 16 godina

Zasto ova dva predsednika lepo ne izvade lenjir i podele pokrajinu. Reseni problemi. Lepo kazu VK i HT-u "nismo mogli bolje da izvucemo i to je to".
Kosovo bi bilo juzna Srbija, pa bismo se razvlacili par godina u UN oko naziva, je ne treba dozvoliti da se Metohija zove "Kosovo". Tako bi albanci dobili nezavisnu Metohiju.
A zasto nasi pregovaraci ne pominju Haradinaja i Tacija, koji su optuzeni pred nasim sudovima? Ne bih pregovarao obilo cemu dok ovu dvojicu ne izvedemo pred sud. Za njih nema mesta u srpskom parlamentu, Albanci su dobrodosli, ali ratni zlocinci odavde idu u Hag. Moze i neki domaci. Zasto na Kosovu to da bude drugacije?

stratus

pre 16 godina

Srbija ne moze na silu da integrise svoje sugradjane Albance sa Kosova. Srbija sa svoje strane ima obavezu da im ponudi iste uslove kao svim ostalim gradjanima i Srbija to sa svoje strane i cini. Druga je stvar sto Albanci decenijama unazad (problemi nisu krenuli sa Milosevicem) ne priznaju Srbiju i vode separatisticku politiku, a videli smo kako se sa takvom politikom obracunavaju sve zemlje zapada, ukljucujuci i SAD! Ako sugradjanima Albancima ne odgovara zivot u demokratskoj Srbiji sa svim garantovanim pravima koja imaju svi gradjani Srbije, onda ih niko ne sprecava da promene drzavu u kojoj zive, ali cepanja Srbije nece biti, u najmanju ruku ne legalnim putem!

ljiljana

pre 16 godina

Sve se bojim da ce Kosovo da bude glavna tema, mozda za usput, a imaju oni preca posla, da se lepo dogovore oko raketnog stita, pa Avganistan, pa kad pretekne vremena uz kaficu, e da vidimo sta da radimo sa onim tamo Kosovom.

gnjilanac

pre 16 godina

u cemu Putin i Bus imaju da pricaju, Putin vodi rat u ceceniju a Bus vodi rat u Irak i Avganistan,za nas nece da bude ni lakse ni tesko, oni "Moderni" a mi ne mozemo da se dogovorimo medjusobno bas za nista, zasto gospodin Kostunica ne kaze kako ce da primi Albanski narod kao sopstven, i bas se pitam, sto ce seselovci i drugi patrioti ce da kazu iako Kosovo ostane deo Srbije da kazu kada u srpsku vladu treba da slusaju albanski jezik i da vam bude sef Thaci ili Ramus...bas hocu da vidim kako ce da bude na kraju. pozdrav svim realnim ljudima.

Sloba

pre 16 godina

Ajde d iznenadimo ceo svet i dogovorimo se sami kao i sta dalje, pocnemo od zajednickih sportskih liga i raeprezentacija. Festivala muzike i filma, razmene studenata i djaka i da pokazemo da mozemo i vise od EU i svetskih standarda. Totalna demilitarizacija a ekstremiste na obe strane policija hapsi i sudi im se po zakonom prihvacenim velikim kaznama. Moguce? Ili lep san. Mozda sa mladjim politicarima i ljudima kojima nije rat nego zivot na srcu. Puno neformalnih sastanaka diretnih bez posrednika. Srpski i albanski seljaci zajedno razgovori, ranici, djzci i studenti i t. d. to bi voleo najvise. ez granica
slobodno trziste i zajedno u evropi. Koga bria za rat kad moze na godisnji odmor da ide na more ili planinu da uziva umesto u sumu da puca, kisne i jede konzerve.
Pozdrav svim dobronamernim ljudima. Sto vise putovanja albanaca po srbiji i obratno. Mesovite policijske jedinice ostro protiv extremista.

stratus

pre 16 godina

Srbija ne moze na silu da integrise svoje sugradjane Albance sa Kosova. Srbija sa svoje strane ima obavezu da im ponudi iste uslove kao svim ostalim gradjanima i Srbija to sa svoje strane i cini. Druga je stvar sto Albanci decenijama unazad (problemi nisu krenuli sa Milosevicem) ne priznaju Srbiju i vode separatisticku politiku, a videli smo kako se sa takvom politikom obracunavaju sve zemlje zapada, ukljucujuci i SAD! Ako sugradjanima Albancima ne odgovara zivot u demokratskoj Srbiji sa svim garantovanim pravima koja imaju svi gradjani Srbije, onda ih niko ne sprecava da promene drzavu u kojoj zive, ali cepanja Srbije nece biti, u najmanju ruku ne legalnim putem!

Jesus Christ

pre 16 godina

Ja kao Albanac, sa celom mojom velikobrojnom familijom, kao gradjani Kosova, bih smo rado hteli da znamo, sta ce se desiti sa nama ako Kosovo ostane deo Srbije. Ne prica se nista o tome, niko nema neki program za nas, osim mrznje.
Kostunica i drugovi kazu: "Kosovo ce ostati... Kosovo je deo/Srce Srbije... itd." OK, ali sa stanovnistom sta cete raditi. Hocete ponovo nuditi ono sto nas je nudio Milosevic? Prije je oduzeo Autonomiju pokraine a onda i sve druge, od jezika do zivota?

Zeljko

pre 16 godina

Ja stvarno ne znam zasto svi pricaju o albanskom jeziku u srpskom parlamentu ako Kosovo i Metohija budu u sastavu Srbije.
U Americi ima 14,5% stanovnistva koje govori spanski (a oko 20% stanovnistva uopste ne govori engleski), ja ne znam da se u US Kongresu govori spanski ili neki drugi jezik - neka me neko ispravi ako gresim.

gnjilanac

pre 16 godina

u cemu Putin i Bus imaju da pricaju, Putin vodi rat u ceceniju a Bus vodi rat u Irak i Avganistan,za nas nece da bude ni lakse ni tesko, oni "Moderni" a mi ne mozemo da se dogovorimo medjusobno bas za nista, zasto gospodin Kostunica ne kaze kako ce da primi Albanski narod kao sopstven, i bas se pitam, sto ce seselovci i drugi patrioti ce da kazu iako Kosovo ostane deo Srbije da kazu kada u srpsku vladu treba da slusaju albanski jezik i da vam bude sef Thaci ili Ramus...bas hocu da vidim kako ce da bude na kraju. pozdrav svim realnim ljudima.

Miki Maus

pre 16 godina

Da se razumemo, Rusi ne vole preterano Srbe ali bar znaju gde je Srbija, za razliku od "demokratske" Amerike. Za Rusiju, pitanje Kosova je pitanje principa, jer dozvoliti ilegalno (podvukao bih to ilegalno i dodao, suprotno svim nacelima i poveljama UNa) cepanje jedne zemlje zbog "volje" dela naroda koji zivi tamo vodi direktno u onaj stari dobri plan Zbignjeva Bzezinjskog (ako ga se ko od starijih citatelja seca) o cepanju Rusije na 4 nezavisna dela. Jednom presedan, uvek presedan. To je ono, sto Rusi hoce da sprece, da im se sutra ne bi obilo o glavu. A sto se tice Albanaca i njihovog polozaja u Srbiji, prvo i oni treba da pociste svoje dvoriste, da raskrste sa "junackom" OVK i raznorazim Tacijima i Haradinajima, pa tek onda da pljuju po svemu i svakome. Uostalom, zar je zivot pod SM bio gori nego zivot na Kosovu (i za Srbe i za Albance) u ovih osam godina "nezavisnosti"? To znaci da je vladavina SMa izbrisana iz secanja vladavinom ramusa komandanta i ostale bagre. I, kako kaze jedan od komentatora, ako im se ne dopada Srbija, slobodni su da se presele u maticu, jer ionako imaju najvecu slobodu kretanja po Balkanu, za razliku od svih ostalih. Za kraj dodao bih, a zasto je to tako, da niko na Balkanu ne voli sirote jadne Albance? Jesu li svi ostali krivi za to, ili mozda je izvor te posasti negde na drugom mestu? To je pitanje koje je taj mladi narastaj Albanaca mora sebi postaviti kao prioritet, a ne ideje da ce sutra, kao "nezavisno" Kosovo biti primljeni u EU i niko nece nista raditi vec ce uzivati u kapucino barovima, ispijajuci 100 kapucina dnevno. Pozdrav.

adam

pre 16 godina

Kaze neko ako im se ne dopada Srbija neka se presele u maticu. To je najveci razlog sto ne moze ziveti pod vlasti Srbije jer uvek neko misli kako da nas preseli u maticu.

Thyth Xyxi

pre 16 godina

Srbima na Kosovo se nudi zivot. Na kosovskim lincim kartama je napisano cirilicom, Srbi mogu ici u skoli, univerzitetu i raditi na srpskom. Bas to sto se nije nudilo Albanicma sa Kosova na sastavu Srbije.
U moju licnu kartu je bilo moje ime na cirilici sto nisam nikad razumeo sta znaci. Bilo je nesto kao Tut Zuzi ili slicno, sad neznam kako je to u cirilici. Isto kao Thaçi se pise Taci! To se nece desiti Srbima sa Kosova.

shkëmbi

pre 16 godina

Neki nam nude mnogo (mozda i previse) da po ko zna koji put pravimo eksperimente sa novim "pakovanjima".
Veliki kompromis koji nam nudi Srbija da mi Albanci imamo pravo da zivimo na Kosovo (na srpskoj teritoriji). Zamislite kakav je to kompromis i koliko je Srbija popustila za postizanje "dogovora". A zasto bi trebalo mi Albanci da prihvatimo ono sto smo imali pa kada se steknu "Uslovi" Srbija to pregazi kao nista. Pa ima li negde u svetu da neko prihvata ponovo sve sto je vec jednom s nevidjenim zrtvama, terorom... cak moralo je da intervenise ceo svet da nas spasava.

BIG___EKSER

pre 16 godina

ostavio bih kosovo u okviru srbije samo pod uslovom da u rokuo od jedne godine srpska vlada garantuje SVIM kosovskim ziteljima mesecna primanja od 1200 evrapa pa i vise da kosovska privreda unutrasnja sigurnost i spoljni krediti budu iskljucivo u nadleznosti kosovske vlade razume se da albanski jezik bude obavezan NA celoj teritoroji srbije pa i u parlamentu...eto nista nije starsno jel!?

smarac

pre 16 godina

Zasto ova dva predsednika lepo ne izvade lenjir i podele pokrajinu. Reseni problemi. Lepo kazu VK i HT-u "nismo mogli bolje da izvucemo i to je to".
Kosovo bi bilo juzna Srbija, pa bismo se razvlacili par godina u UN oko naziva, je ne treba dozvoliti da se Metohija zove "Kosovo". Tako bi albanci dobili nezavisnu Metohiju.
A zasto nasi pregovaraci ne pominju Haradinaja i Tacija, koji su optuzeni pred nasim sudovima? Ne bih pregovarao obilo cemu dok ovu dvojicu ne izvedemo pred sud. Za njih nema mesta u srpskom parlamentu, Albanci su dobrodosli, ali ratni zlocinci odavde idu u Hag. Moze i neki domaci. Zasto na Kosovu to da bude drugacije?

Arsenije

pre 16 godina

Ovo je ludo vreme. Srbi u Bosni moraju da se utope u jedinstvenu Bosnu, a Albanci mogu da dobiju nezavisnu drzavu na Kosovu. Zapad na nas Srbe od kosovskog boja gleda kao na topovsko meso kao na branu prema istoku. Nikada nas nisu shvatali ozbiljno, vec kao ekspozituru Rusije koja nas je retko nesto pomogla. Srbija moze da zadrzi Kosovo u nekom asimetricnom odnosu samo ako da sve ono sto Amerika trazi, a to su vec dali Albanci. Kostunica je bacio Rusiji vruc kropmir u ruci , tako da treba sami da odu sa Balkana, stoje neposteno. EU samo bespogovorno ispunjava uslove Amerike i ne razmislja svojom glavom, jer Amerika Kosovo vidi kao sansu da izaziva trajnu nestabilnost na Balkanu. Toga nisu svesni ni Srbi ni Albanci.

korab

pre 16 godina

Puti i Bus su odredili satus odavno, a danas ce ici na ribalov.Samo najvise mi je krivo sto politicari Srbije i Ksova obmanuje narod mnogo lako i samo se obogatuju.U ovo sam siguran jer politika SAD i Rusa se osniva unapred najmanje 30-40 godina.A danas ce razgovarati za 30-40god unapred.

Ana Minhen

pre 16 godina

Necemo videti kraj jer ni eventualna nezavisnost Kosova ni njegov eventualni ostanak u Srbiji nece biti kraj kosovske drame. Bice to pocetak nove polarizacije. U oba slucaja treba imati u vidu buducnost koja bi morala da bude u saradnji naroda i u boljem povezivanju saobracaja i privrede, turizma i obrazovanja, a mnogi to upravo nece. Ti mnogi ipak, nisu vecina. Odlazak Kosova bio bi tezak udarac za mnoge politicare u Sriji i ugrozio bi njihov opstanak u politickom zivotu, ostanak Kosova bi doveo u pitanje mozda cak i zivote ljude kao sto su Taci ili Ceku. Njihova politicka egzistencija je najuze vezana sa nezavisnoscu Kosova.

Realno stanje na Kosovu je ustvari ta polarizacija. Medjutim uz neke strateske ciljeve koji bi bili zajednicki kao sto je ulazak u EU (bez obzira na status), izgradnja infrasturukture, poderska preduzetnicima i nastojanje da se uz pomoc medjunarodne zajednice izgradjuju demokratske strukture ) moguce je na duzi rok ublAZITI konflikte.

Buducnost Albanaca u Srbiji je naravno u ravnopravnosti, to je valjda svakome samorazumljivo pa ni ne mora da se ponavlja svaki dan ili mozda mora.

ljiljana

pre 16 godina

Sve se bojim da ce Kosovo da bude glavna tema, mozda za usput, a imaju oni preca posla, da se lepo dogovore oko raketnog stita, pa Avganistan, pa kad pretekne vremena uz kaficu, e da vidimo sta da radimo sa onim tamo Kosovom.

milentije

pre 16 godina

vrlo verovatno,lakse ce se dogovoriti i oko raketnog stita nego oko kosova....
naizgled mali...a uistinu veliki raskorak
pozicije su utvrdjene, ne vidim da ce naci kompromis.
to,na zalost, podrazumeva novu neizvesnost za srbiju,jer ce najverovatnije doci do jednostranih priznavanja od strane USA ...a i (skoro)cele evrope
nadam se da nisam u pravu,ali predvidjam neku novu izolaciju...
mozda ipak - istrgovati nesto od svega toga...i nije tako losa opcija ??

Jesus Christ

pre 16 godina

Ja kao Albanac, sa celom mojom velikobrojnom familijom, kao gradjani Kosova, bih smo rado hteli da znamo, sta ce se desiti sa nama ako Kosovo ostane deo Srbije. Ne prica se nista o tome, niko nema neki program za nas, osim mrznje.
Kostunica i drugovi kazu: "Kosovo ce ostati... Kosovo je deo/Srce Srbije... itd." OK, ali sa stanovnistom sta cete raditi. Hocete ponovo nuditi ono sto nas je nudio Milosevic? Prije je oduzeo Autonomiju pokraine a onda i sve druge, od jezika do zivota?

stratus

pre 16 godina

Srbija ne moze na silu da integrise svoje sugradjane Albance sa Kosova. Srbija sa svoje strane ima obavezu da im ponudi iste uslove kao svim ostalim gradjanima i Srbija to sa svoje strane i cini. Druga je stvar sto Albanci decenijama unazad (problemi nisu krenuli sa Milosevicem) ne priznaju Srbiju i vode separatisticku politiku, a videli smo kako se sa takvom politikom obracunavaju sve zemlje zapada, ukljucujuci i SAD! Ako sugradjanima Albancima ne odgovara zivot u demokratskoj Srbiji sa svim garantovanim pravima koja imaju svi gradjani Srbije, onda ih niko ne sprecava da promene drzavu u kojoj zive, ali cepanja Srbije nece biti, u najmanju ruku ne legalnim putem!

gnjilanac

pre 16 godina

u cemu Putin i Bus imaju da pricaju, Putin vodi rat u ceceniju a Bus vodi rat u Irak i Avganistan,za nas nece da bude ni lakse ni tesko, oni "Moderni" a mi ne mozemo da se dogovorimo medjusobno bas za nista, zasto gospodin Kostunica ne kaze kako ce da primi Albanski narod kao sopstven, i bas se pitam, sto ce seselovci i drugi patrioti ce da kazu iako Kosovo ostane deo Srbije da kazu kada u srpsku vladu treba da slusaju albanski jezik i da vam bude sef Thaci ili Ramus...bas hocu da vidim kako ce da bude na kraju. pozdrav svim realnim ljudima.

BIG___EKSER

pre 16 godina

ostavio bih kosovo u okviru srbije samo pod uslovom da u rokuo od jedne godine srpska vlada garantuje SVIM kosovskim ziteljima mesecna primanja od 1200 evrapa pa i vise da kosovska privreda unutrasnja sigurnost i spoljni krediti budu iskljucivo u nadleznosti kosovske vlade razume se da albanski jezik bude obavezan NA celoj teritoroji srbije pa i u parlamentu...eto nista nije starsno jel!?

Thyth Xyxi

pre 16 godina

Srbima na Kosovo se nudi zivot. Na kosovskim lincim kartama je napisano cirilicom, Srbi mogu ici u skoli, univerzitetu i raditi na srpskom. Bas to sto se nije nudilo Albanicma sa Kosova na sastavu Srbije.
U moju licnu kartu je bilo moje ime na cirilici sto nisam nikad razumeo sta znaci. Bilo je nesto kao Tut Zuzi ili slicno, sad neznam kako je to u cirilici. Isto kao Thaçi se pise Taci! To se nece desiti Srbima sa Kosova.

shkëmbi

pre 16 godina

Neki nam nude mnogo (mozda i previse) da po ko zna koji put pravimo eksperimente sa novim "pakovanjima".
Veliki kompromis koji nam nudi Srbija da mi Albanci imamo pravo da zivimo na Kosovo (na srpskoj teritoriji). Zamislite kakav je to kompromis i koliko je Srbija popustila za postizanje "dogovora". A zasto bi trebalo mi Albanci da prihvatimo ono sto smo imali pa kada se steknu "Uslovi" Srbija to pregazi kao nista. Pa ima li negde u svetu da neko prihvata ponovo sve sto je vec jednom s nevidjenim zrtvama, terorom... cak moralo je da intervenise ceo svet da nas spasava.

Zeljko

pre 16 godina

Ja stvarno ne znam zasto svi pricaju o albanskom jeziku u srpskom parlamentu ako Kosovo i Metohija budu u sastavu Srbije.
U Americi ima 14,5% stanovnistva koje govori spanski (a oko 20% stanovnistva uopste ne govori engleski), ja ne znam da se u US Kongresu govori spanski ili neki drugi jezik - neka me neko ispravi ako gresim.

Miki Maus

pre 16 godina

Da se razumemo, Rusi ne vole preterano Srbe ali bar znaju gde je Srbija, za razliku od "demokratske" Amerike. Za Rusiju, pitanje Kosova je pitanje principa, jer dozvoliti ilegalno (podvukao bih to ilegalno i dodao, suprotno svim nacelima i poveljama UNa) cepanje jedne zemlje zbog "volje" dela naroda koji zivi tamo vodi direktno u onaj stari dobri plan Zbignjeva Bzezinjskog (ako ga se ko od starijih citatelja seca) o cepanju Rusije na 4 nezavisna dela. Jednom presedan, uvek presedan. To je ono, sto Rusi hoce da sprece, da im se sutra ne bi obilo o glavu. A sto se tice Albanaca i njihovog polozaja u Srbiji, prvo i oni treba da pociste svoje dvoriste, da raskrste sa "junackom" OVK i raznorazim Tacijima i Haradinajima, pa tek onda da pljuju po svemu i svakome. Uostalom, zar je zivot pod SM bio gori nego zivot na Kosovu (i za Srbe i za Albance) u ovih osam godina "nezavisnosti"? To znaci da je vladavina SMa izbrisana iz secanja vladavinom ramusa komandanta i ostale bagre. I, kako kaze jedan od komentatora, ako im se ne dopada Srbija, slobodni su da se presele u maticu, jer ionako imaju najvecu slobodu kretanja po Balkanu, za razliku od svih ostalih. Za kraj dodao bih, a zasto je to tako, da niko na Balkanu ne voli sirote jadne Albance? Jesu li svi ostali krivi za to, ili mozda je izvor te posasti negde na drugom mestu? To je pitanje koje je taj mladi narastaj Albanaca mora sebi postaviti kao prioritet, a ne ideje da ce sutra, kao "nezavisno" Kosovo biti primljeni u EU i niko nece nista raditi vec ce uzivati u kapucino barovima, ispijajuci 100 kapucina dnevno. Pozdrav.

adam

pre 16 godina

Kaze neko ako im se ne dopada Srbija neka se presele u maticu. To je najveci razlog sto ne moze ziveti pod vlasti Srbije jer uvek neko misli kako da nas preseli u maticu.

smarac

pre 16 godina

Zasto ova dva predsednika lepo ne izvade lenjir i podele pokrajinu. Reseni problemi. Lepo kazu VK i HT-u "nismo mogli bolje da izvucemo i to je to".
Kosovo bi bilo juzna Srbija, pa bismo se razvlacili par godina u UN oko naziva, je ne treba dozvoliti da se Metohija zove "Kosovo". Tako bi albanci dobili nezavisnu Metohiju.
A zasto nasi pregovaraci ne pominju Haradinaja i Tacija, koji su optuzeni pred nasim sudovima? Ne bih pregovarao obilo cemu dok ovu dvojicu ne izvedemo pred sud. Za njih nema mesta u srpskom parlamentu, Albanci su dobrodosli, ali ratni zlocinci odavde idu u Hag. Moze i neki domaci. Zasto na Kosovu to da bude drugacije?

Arsenije

pre 16 godina

Ovo je ludo vreme. Srbi u Bosni moraju da se utope u jedinstvenu Bosnu, a Albanci mogu da dobiju nezavisnu drzavu na Kosovu. Zapad na nas Srbe od kosovskog boja gleda kao na topovsko meso kao na branu prema istoku. Nikada nas nisu shvatali ozbiljno, vec kao ekspozituru Rusije koja nas je retko nesto pomogla. Srbija moze da zadrzi Kosovo u nekom asimetricnom odnosu samo ako da sve ono sto Amerika trazi, a to su vec dali Albanci. Kostunica je bacio Rusiji vruc kropmir u ruci , tako da treba sami da odu sa Balkana, stoje neposteno. EU samo bespogovorno ispunjava uslove Amerike i ne razmislja svojom glavom, jer Amerika Kosovo vidi kao sansu da izaziva trajnu nestabilnost na Balkanu. Toga nisu svesni ni Srbi ni Albanci.

korab

pre 16 godina

Puti i Bus su odredili satus odavno, a danas ce ici na ribalov.Samo najvise mi je krivo sto politicari Srbije i Ksova obmanuje narod mnogo lako i samo se obogatuju.U ovo sam siguran jer politika SAD i Rusa se osniva unapred najmanje 30-40 godina.A danas ce razgovarati za 30-40god unapred.

Sloba

pre 16 godina

Ajde d iznenadimo ceo svet i dogovorimo se sami kao i sta dalje, pocnemo od zajednickih sportskih liga i raeprezentacija. Festivala muzike i filma, razmene studenata i djaka i da pokazemo da mozemo i vise od EU i svetskih standarda. Totalna demilitarizacija a ekstremiste na obe strane policija hapsi i sudi im se po zakonom prihvacenim velikim kaznama. Moguce? Ili lep san. Mozda sa mladjim politicarima i ljudima kojima nije rat nego zivot na srcu. Puno neformalnih sastanaka diretnih bez posrednika. Srpski i albanski seljaci zajedno razgovori, ranici, djzci i studenti i t. d. to bi voleo najvise. ez granica
slobodno trziste i zajedno u evropi. Koga bria za rat kad moze na godisnji odmor da ide na more ili planinu da uziva umesto u sumu da puca, kisne i jede konzerve.
Pozdrav svim dobronamernim ljudima. Sto vise putovanja albanaca po srbiji i obratno. Mesovite policijske jedinice ostro protiv extremista.

Ana Minhen

pre 16 godina

Necemo videti kraj jer ni eventualna nezavisnost Kosova ni njegov eventualni ostanak u Srbiji nece biti kraj kosovske drame. Bice to pocetak nove polarizacije. U oba slucaja treba imati u vidu buducnost koja bi morala da bude u saradnji naroda i u boljem povezivanju saobracaja i privrede, turizma i obrazovanja, a mnogi to upravo nece. Ti mnogi ipak, nisu vecina. Odlazak Kosova bio bi tezak udarac za mnoge politicare u Sriji i ugrozio bi njihov opstanak u politickom zivotu, ostanak Kosova bi doveo u pitanje mozda cak i zivote ljude kao sto su Taci ili Ceku. Njihova politicka egzistencija je najuze vezana sa nezavisnoscu Kosova.

Realno stanje na Kosovu je ustvari ta polarizacija. Medjutim uz neke strateske ciljeve koji bi bili zajednicki kao sto je ulazak u EU (bez obzira na status), izgradnja infrasturukture, poderska preduzetnicima i nastojanje da se uz pomoc medjunarodne zajednice izgradjuju demokratske strukture ) moguce je na duzi rok ublAZITI konflikte.

Buducnost Albanaca u Srbiji je naravno u ravnopravnosti, to je valjda svakome samorazumljivo pa ni ne mora da se ponavlja svaki dan ili mozda mora.

ljiljana

pre 16 godina

Sve se bojim da ce Kosovo da bude glavna tema, mozda za usput, a imaju oni preca posla, da se lepo dogovore oko raketnog stita, pa Avganistan, pa kad pretekne vremena uz kaficu, e da vidimo sta da radimo sa onim tamo Kosovom.

milentije

pre 16 godina

vrlo verovatno,lakse ce se dogovoriti i oko raketnog stita nego oko kosova....
naizgled mali...a uistinu veliki raskorak
pozicije su utvrdjene, ne vidim da ce naci kompromis.
to,na zalost, podrazumeva novu neizvesnost za srbiju,jer ce najverovatnije doci do jednostranih priznavanja od strane USA ...a i (skoro)cele evrope
nadam se da nisam u pravu,ali predvidjam neku novu izolaciju...
mozda ipak - istrgovati nesto od svega toga...i nije tako losa opcija ??