Četvrtak, 14.06.2007.

08:10

"Još bez rešenja za Kosovo u SB UN"

Ministar spoljnih poslova Nemačke izjavio da u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija nema na vidiku rešenja za Kosovo.

Izvor: B92

"Još bez rešenja za Kosovo u SB UN" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

Prishtevac

pre 16 godina

Kosovo u Srbiji sa autonomijom koju predlazu srpski politicari. Da li je moguce u ovom momentu, ja mislim da i sami predlagaci znaju da to nije moguce i u svojoj intimnosti to ne zele. Srbija nije u stanju da vlada jednom autonomnom teritorijom, koja je vec osma godina pa i vise van drzavnog sistema Srbije. Teritorija koja je u demografskom smislu gusto naseljeno, sa narodom koji je razliciti od srpskog i kulturnom, ekonomskom, obicajnom i drugim odlikama. Koji govori drugi jezik i ima druge poglede na svet i okolinu. Srbija sa Kosovom u svom sastavu sebi stvara nepromostibve probleme i u politickom i ekonomskom demokratskom razvoju, koja ne verujem da je u stanju da ih savlada demokratskim putem. Sa Kosovom u sebi Srbija nije vise unitarna drzava, vec drzava srpskog i albanskog naroda koji u toj drzavi ucestvuje sa najmanje za sada 30% a u buduce ivise, sto znaci da Srbija bice federalna drzava ili konfederalna sa malim sansama opstanka i razvoja. Zato, mislim da najbolje resenje za sada je za Srbiju prihvatiti nadgledanu nezavisnost za Kosovo, sa specijalnim veze sa srbe koji zive na Kosovo i onim a koji zele da se vracaju. To je perspektiva politickog razvoja Srbije i perspektiva napretka i ulaska u EU i NATO i sa prijatelskim odnosima sa Rusijom. Za sada ne vidim drugi izlaz iz status kvoa. Jer politicke fraze o Kosovu u Srbiji nisu prihvatlive za vecinu u svetu koji sada odlucuju. Srbija i Kosovo u buduce mogu biti vrlo prijatelske zemlje u regionu u svim poljima saradnje.

Kompromis

pre 16 godina

Kakav kompromis nudi srbija: "Kosovo je uvek bio i uvek ce biti srpsko" da li je to kompromis nakon svega onoga sto se desilo zadnjih 95 godina, a pogotovo ovih svezi zadnji 18 godina ulkucujuci 1999 godinu na kosovu? Albanci pod srbijom vise nikad, to je citavom svetu jasno osim srpskim nacionalistima poput kostunice! E sad nadjite kompromis, Ahtisari je uradio maksimum sto se moze uciniti sa kompromisom, decentralizacija, pozitivna diskriminacija srpske manjine, zastita svetinja i srpskih spomenika, jednom reci sva prava vise od bilo koje drzave u svetu za srbe, zar nije to kompromis, 5% stanovnika jedne zemlje upravljati sa 20% teritorije!?

shkëmbi

pre 16 godina

Meni je nesvatljivo kako neko misli da je moguce zivjeti zajedno u Srbiju???
Mi moramo zivjeti zajedno(Srbi i Albanci),ali je nemoguce ni sanjati da posle svega(skoro jednoga veka) jos je moguce da Albanci (Kosovo) da prihvati drzavu Srbiju...
Pa ljudi vi treba da svatite da je to nemoguce i to bi znacilo da se opredelimo za jedan rat bez granica i dugotrajan.
Nije to pretnja jer mi nismo neka velesila pa da pretim,nego to ja jedna jedina mogucnost nastavke suvereniteta Srbije nad Kosovom.Ja mislim da svi treba dobro razmisliti sada kada je vreme za to i ne mozemo zeljeti nemoguce...

vasilije knezevic

pre 16 godina

Retorika oko KiM nije otvorena i ona se vrlo cesto interpretira kako to odgovara strategiji onih koji promovisu mozda i neki ozbiljniji sukob nepoznatih razmjera. "Evroatlanske integracije" citaj: sve pod kontrolom NATO integralne sile sve do granica Indije i Kine (skoro ostvareno), "partnerstvo za mir", citaj: partnerstvo za nove ratove prema istoku itd.. Reakcija Rusije se tretira kao nesto drugo a ne najklasicniji primjer samoodbrane prije nego sto se "kosovski scenario" pomakne na njene granice ili samu unutrasnjost. Drzave i nacije su formirane da bi se ocuvao identitet naroda i njihove kulture. Turci su jos prije sest vjekova razumjeli strateski polozaj Kosova i zato je ono ostalo simbol koji jos i danas imponira ne samo onima koji zele da utvrde svoje pozicije na njemu nego i onima (Srbi)koji u njemu vide samo spas svome identitetu etnickog, vjerskog i nacionalnog karaktera.Najcudnije je "filozofiriranje" slovenackog Dela, gdje se radi o stoprocentnoj hipokratiji onih cije su akcije od iskljucivo servilnog karaktera.Vrlo rijetko se pojavi neka ozbiljnija analiza situacije i sve se zavrsava Orwell-ovom terminologijom. Putin ce najvjerovatnije pokusati da objasni svoje stavove, kao gost americkog predsjednika, ali sve stoji u tome ko "kuje njegovu sablju" i da li "Novak-kovac" jos ima obje ruke. Nadati se nekom rezonovanju sa "zapadne strane" skoro je naivno ali se treba sjetiti i "kome zakon lezi u topuzu, tragovi mu smrde necovjestvom".
(vasilije knezevic, 14 jun 2007)

fehat begolli

pre 16 godina

Ne mogu da razumem kako Srpska intelegencija ne shvata da oduvek, zajedno sa Srpskom plotikom vodila pogressan tretman oko Kosovarima.
Mi smo hteli joss prije 20-30 godina da na miran i civilizovan nacci ressimo to pitanje( koja po povlaccenje Turske imperije ostala ne ressena na adekvatan nacin) megjutim Srpska strana uvek pokazala samo silu i nikada razumevanju, prema tome prakticcno izgula tu bitku.
Pitanje ssta je najbolje i za Kosovu i za Srbiju sada ucciniti. Mislim, a i duboko sam uveren da najbolje ressenje bih bilo kada bismo mogli da na miran i civilizovan naccin ressiti pitanje severa Kosova i juzznog dela Srbije, prema tome Srbiji bih pripadoa leposaviq i zubin potok, jer veccina stanovnisstva cini Srpski narod, dok Kosovu bih pripao presseva,bujanovac i medvedgje, jer veccina stanovnisstva jeste Albanskog naroda, i tako jednom za uvek da ressimo i zakljuccimo ovu pitanju i poccnemo da zzivimo i radimo kao dobre komssije.
Fehat Begolli, NY

D.Savic,Paris

pre 16 godina

Ne vidim i opet ne vidim zasto je Kosovo jedinstven slucaj a Republika Srpsk anije?Sta su vise hteli Srbi u RS od ALbanaca na Kosovu?Ajde nek mi neko a da nij eALbanac(ima puno albanskih komentatora ovde) objasni tu razliku...
I sta ceka RS?Ako Kosovu daju nezavisnost recimo prvog septembra-drugog treba RS da je proglasi!

Sasa

pre 16 godina

Kosovo je legalna teritorija Srbije na kojoj zive, sto de jure, sto de facto - gradjani susedne drzave Albanije. To je fakat. Niko ne zeli da ih asimilira - oni prvi ne. Srbija samo zeli pravo na svoju zemlju. Poklanjanje zemlje bi bio takav ekstremni akt slabosti - da se sa sigurnosu moze reci da bi nam u tom slucanju "prave batine" tek sledilie u buducnosti. Jer, slabi se tuku. Opet i opet. Da je tacno da ce Srbiji biti bolje ako popusti, mi bi to davno uradili. Ali nije tacno - to znaju svi.

Realno

pre 16 godina

Ne moze ujedinjena Europa sa jednom kolonijom u sebe, mora i poslednja kolonija da se jednom oslobabadja tutorstvom kolonijalizma. Verujem da svako ko poznaje malo historiju opravdava nezavisnost Kosova, posle ko hoce skim u Europi.

Aki

pre 16 godina

Znaci repriza politike "svrsenog cina" koju smo toliko puta vec gledali u zadnjih 20 godina. Za Amerikance nema kompromisa, a Rusi bi eto trebali da to dozvole. Smesno. Postoje u svetu i neki drugi interesi i Srbije i Rusije i Kine... svi oni mora da se uvaze da bi dosli do nove rezolucije. Ako Amerikanci kazu da nema kompromisa onda sta cemo? Mi smo tu, a oni ako mogu sami bez ovih drzava samo napred

Ivan Krivohurov

pre 16 godina

U celoj toj veoma lepoj i nadasve plemenitoj zamisli davanja zasluzene nezavisnosti kosovskim albancima na srpskoj zemlji ima jedan mali problem. To je da je to ilegalna otimacina teritorije, i da kao takva nema potporu ni u medjunarodnom pravu, ni u povelji UN. O moralnosti da ne govorimo. Pecat UN na nezavisnost nikad nece biti dobijen bez saglasnosti Ruskog medveda (Kineski tigar mudro cuti, no o tom po tom), a te saglasnosti nece biti dok Srbija ne da pristanak. Pre nekoliko dana jedna nesrecna starica srpske nacionalnosti brutalno je pretucena u centru Pristine. Pocinilac je navodno uhvacen. Mozda je to incident iz "obicnog zivota", ali daje veoma jasnu sliku o tome kakva multietnicnost moze da se ocekuje na terenu. Rezonantno krestanje zapadnih papagaja kako Ahtisarijev plan nema alternativu, i kako nema kompromisa oko nezavisnosti Kosova su prevrsile meru. U Srbiji na zalost odredjeni slojevi vlasti rade upravo po zapadnom diktatu ulazeci u kojekakve vrste politicko/vojne intimizacije ne bi li isprovocirali Rusiju da odustane od veta. Na svu srecu Rusija ima stav koji je vezan za njene licne interese, i za medjunarodne principe, a ne za to sta pojedini srpski diletanti rade na terenu. O njima treba da povedemo racuna mi...

IvanS

pre 16 godina

Poruka Stajnmajera jeste upucena Rusiji, jer njoj ne odgovara nestabilna EU. Oni, kojima to odgovara, nalaze se preko okeana i, vec godinama rade na tome da EU bude nestabilna.
Guzenbauer ponavlja ono sto mu je receno, "kao Svaba tra-la-la", ali to ovde nikome ne smeta. Smeta nam jedino kada se Kastro usudi da stane na nasu stranu. Svim "klimoglavcima" (Vojo, svak a ti cast na ovom izrazu) u Evropi treba da bude jasno da Srbija NIKADA nece priznati nezavisnost KiM, makar to bilo odluceno i u SB.

Censorus Moderatorus

pre 16 godina

Do dogovora se moze i mora doci. Lose je sto su svi zakucali svoje stavove i ponavljaju ih kao papagaji.
Sto se mene tice, svako nepravedno resenje nuzno vodi u buduce sukobe. Kome bi to mogao biti cilj, pitam se, pitam?

Gastarbajter

pre 16 godina

...
Pitanje kompromisa je vrlo bitno pitanje. Bez komprimisa nece biti mira. Nikada. Kompromisom se ispunjavaju delimicni ciljevi suprostavljenih strana, svako moze da se prikaze u svojoj javnosti kao pobednik, i postoji velika mogucnost za "trajni mir" (ma sta to znacilo).
Inace se ide u neprekidnu spiralu nasilja. Ako bi bilo - sve, svaki pedalj Kosova Albancima - moze se zamisliti kako ce moja deca biti vaspitavana? Evo, da pomognem: kosovski mit, crveni bozuri, Gracanica, Novo Brdo, knez Mihajlo u centru Beograda koji upire prst u pravcu Kosova, Martinovic, ne lomite mi bagrenje........ To nece biti moj izbor, tako ce ga uciti u skoli. I onda, ko zna kada, kada se "globalna politicka situacija" promeni, Srbi ovaj put nece kopmromis. Onda se albanska deca vaspitavaju na ovakav nacin: Kacanik, Racak, 1912., Skender Beg........... I onda se opet promeni nesto u svetu, i onda Albanci nece kompromis, i tako dalje. I naravno, jos jedna mogucnost (u slucaju ne prihvatanja kompromisa): jedan narod (ili oba?) jednostavno nestane. Nestajali su mnogo veci narodi, pa zasto ne bi i ova saka jada?

Do kompromisa MORA doci, zbog nase (Srpske i Albanske) buducnosti.

Postovanje

Rade

pre 16 godina

Uz sve sto znamo o Kosmetu, istorijski i politicki, jedino pravo pitanje na koje niko ne odgovara je - sta ce da znace dve Albanije na Balkanu i Evropi i da li je tu kraj. I, zasto se posle pada Berlinskog zida umesto na spajanje ide na razdvajanje drzava i naroda, da bi se, navodno?!!! ponovo sreli u EU. Cemu ta farsa, ako ne da se ponizi Srbija. Bilo je a i sada je mnogo pametnije dati konkretan rok sta Srbija, Kosovo i Albanija treba da urade da bi se svi zajedno i istovremeno, bez novog prekrajanja granica, nasli u EU. Posle Koasmet moze biti specijalni evropski region u okviru Srbije...Naravno, Americi nije do dobrih resenja, u pitanju je zelja za demostracijom sile, da ne upotrebim neku tezu rec... Nadam se da ce sudbina svih imperija brzo stici i Ameriku, samo da ne bude previse kasno za narode Balkana.

Dragomir

pre 16 godina

Budimo bar jednom realni. Rusi nece ici do kraja radi Kosova. Nece poslati nijednog vojnika da brani integritet Srbije. Ameri ce destabilizovati region preko UCK, kako su to uradili i pre, te stvoriti novi mali protektorat nominalno suveren ali u stvari pod totalnom vlasti US. Dakle sa Rusima zaista treba sesti i reci. Ok, Vi nam mozete pomoci. Gde je ta granica Vase pomoci? Ocete nam omoguciti da Kosovo stabilizujemo ako je potrebno oruzjem? Jeste li spremni da imate svojih 50 hiljada vojnika u Srbiji/Kosovu na duze vreme?
Jeste li spremni da ponudite program ekonomskog oporavka posle eventualnih sukoba?
Jeste li spremni da pomognete Srbiji da se ukljuci u EU posle eventualne pacifikacije Kosova?
Jel imate planove za sve to?
Ako svi odgovori nisu pozitivni onda treba bar privremeno progutati nezavisnost, unovciti to Kosovo i prestati nas zamajavati sa time. Na Balkanu nema nista trajno pa nece ni to biti.
Natalitet je objektivno veci problem Srbije od Kosova. A price i mitovi, ostavimo vise to.

Aleksandar

pre 16 godina

Nasi politicari su konacno poceli da pokusavaju da rade ono sto je radio Zoran Djindjic a to je da pokazu da imaju svoj stav. To je najvaznija stvar u politici samo neka nastave da se trude dajmo im podrsku mozda ce nesto i biti od njih.
Ko zna...

Bardhyl Shqiptari

pre 16 godina

Poštovanje svima! Da skratimo priču, sada se radi samo o tome da Srbija uz pomoć Rusije uspije nametnuti "kompromis" tj. sporazumno odvajanje Kosovo s pravom pripajanja Albaniji u zamijenu za sjeverni dio Kosova koji bi trebao ostati u Srbiji. Time bi Srbi "sačuvali obraz" za gubitak teritorija i napokon se riješili Albanaca iz "svog dvorišta" a Albanci bi "dobili suglasnost" Srbije za odvajanje i pripajanje Albaniji. Kao Albancu, ideja bi mi bila potpuno prihvatljiva da su je Srbi ponudili bilo kada do 1999. g. Ali, tada su Srbi imali sve i nisu htjeli dati ništa. Danas,kada se situacija promijenila, Albanci uzvraćaju istom mjerom, ne damo niti pedalj Kosova. Vrijeme "kompromisa" je prošlo!

Aleksandar

pre 16 godina

Veoma je simptomaticna ta sintagma koja je potekla od predsednika vlade a sada je, evo, ponavljaju njegovi minstri: bilo je, jeste i ostace deo Srbije. Nazalost, Kosovo - sa svojih 90% stanovnika, njegovom kulturom, jezikom i tradicijama nije nikada bilo deo srbijanskog drustva, a narocito ne sada kada je Kosovo vec de facto nezavisno. Srecom, ovo je poslednja nacionalisticka velika prica. Nakon nje, bojim se, sledi dug period 'trijanonskog sindroma' - treba biti spreman na najgore oblike estremizma: politickog, ideoloskog i ekonomskog. Ove izjave koje nasi demokratski zvanicnici pocinju da ponavljaju (a mozda i u njih veruju?) trube su sudnjeg dana... Upozorenje onima koji mogu da odu da brzo pakuju kofere.

djuro

pre 16 godina

Sta ova izjava Stajnmajera znaci i kome je upucena? Nema logike da je to molba Rusiji u stilu "ne stavljajte veto da ne bi izbila kriza u EU" jer Rusi ne bi imali nista protiv takve krize. Pre ce biti da je izjava upucena Busu i SAD da malo olabave sa guranjem Albanaca i nezavisnosti ako ne misle da izgube (jedinstvenu) podrsku EU. U slican kos ide ona izjava Oli Rena od juce da pitanje Kosova nema veze sa pitanjem evropskih integracija... Toliko nam dobro ide oko tog Kosova da sam vec poceo da se brinem sta cemo ako nam ga stvarno vrate.

surovi realista

pre 16 godina

Rusija- KINA- USA a Kosovo i Srbija je samo kolateralna steta. Nas niko ne pita nista, jer smo mali a i izabrali smo gubitnicku stranu jos 1987 godine.

Sale Dorcol

pre 16 godina

Trebaju nam vojne vezbe sa Rusijom, a ne sa 'partnerstvom' koje namerava da nam otme teritoriju.
Srbija nema veceg i vaznijeg pitanja od Kosova. Sve ostalo, ukljucujuci takozvane 'integracije', su nebitne stvari u poredjenju. Ako treba da budemo u zagrljaju sa medvedom da bi ostvarili svoje interese, bolje da ga zagrlimo sto pre i sto jace.

Satir

pre 16 godina

Kosovo jeste i bice vazno pitanje za Srbiju, ali nazalost, trenutak kada smo se mi pitali o tome je daleko iza nas. Mnogi interesi se ukrstaju oko Kosova, i plasim se da cemo jos jednom doci u situaciju da se nama manipulise. Stvari izgledaju vise nego lose u svakom scenariju.

Sale Dorcol

pre 16 godina

Trebaju nam vojne vezbe sa Rusijom, a ne sa 'partnerstvom' koje namerava da nam otme teritoriju.
Srbija nema veceg i vaznijeg pitanja od Kosova. Sve ostalo, ukljucujuci takozvane 'integracije', su nebitne stvari u poredjenju. Ako treba da budemo u zagrljaju sa medvedom da bi ostvarili svoje interese, bolje da ga zagrlimo sto pre i sto jace.

djuro

pre 16 godina

Sta ova izjava Stajnmajera znaci i kome je upucena? Nema logike da je to molba Rusiji u stilu "ne stavljajte veto da ne bi izbila kriza u EU" jer Rusi ne bi imali nista protiv takve krize. Pre ce biti da je izjava upucena Busu i SAD da malo olabave sa guranjem Albanaca i nezavisnosti ako ne misle da izgube (jedinstvenu) podrsku EU. U slican kos ide ona izjava Oli Rena od juce da pitanje Kosova nema veze sa pitanjem evropskih integracija... Toliko nam dobro ide oko tog Kosova da sam vec poceo da se brinem sta cemo ako nam ga stvarno vrate.

Aleksandar

pre 16 godina

Veoma je simptomaticna ta sintagma koja je potekla od predsednika vlade a sada je, evo, ponavljaju njegovi minstri: bilo je, jeste i ostace deo Srbije. Nazalost, Kosovo - sa svojih 90% stanovnika, njegovom kulturom, jezikom i tradicijama nije nikada bilo deo srbijanskog drustva, a narocito ne sada kada je Kosovo vec de facto nezavisno. Srecom, ovo je poslednja nacionalisticka velika prica. Nakon nje, bojim se, sledi dug period 'trijanonskog sindroma' - treba biti spreman na najgore oblike estremizma: politickog, ideoloskog i ekonomskog. Ove izjave koje nasi demokratski zvanicnici pocinju da ponavljaju (a mozda i u njih veruju?) trube su sudnjeg dana... Upozorenje onima koji mogu da odu da brzo pakuju kofere.

Bardhyl Shqiptari

pre 16 godina

Poštovanje svima! Da skratimo priču, sada se radi samo o tome da Srbija uz pomoć Rusije uspije nametnuti "kompromis" tj. sporazumno odvajanje Kosovo s pravom pripajanja Albaniji u zamijenu za sjeverni dio Kosova koji bi trebao ostati u Srbiji. Time bi Srbi "sačuvali obraz" za gubitak teritorija i napokon se riješili Albanaca iz "svog dvorišta" a Albanci bi "dobili suglasnost" Srbije za odvajanje i pripajanje Albaniji. Kao Albancu, ideja bi mi bila potpuno prihvatljiva da su je Srbi ponudili bilo kada do 1999. g. Ali, tada su Srbi imali sve i nisu htjeli dati ništa. Danas,kada se situacija promijenila, Albanci uzvraćaju istom mjerom, ne damo niti pedalj Kosova. Vrijeme "kompromisa" je prošlo!

surovi realista

pre 16 godina

Rusija- KINA- USA a Kosovo i Srbija je samo kolateralna steta. Nas niko ne pita nista, jer smo mali a i izabrali smo gubitnicku stranu jos 1987 godine.

Ivan Krivohurov

pre 16 godina

U celoj toj veoma lepoj i nadasve plemenitoj zamisli davanja zasluzene nezavisnosti kosovskim albancima na srpskoj zemlji ima jedan mali problem. To je da je to ilegalna otimacina teritorije, i da kao takva nema potporu ni u medjunarodnom pravu, ni u povelji UN. O moralnosti da ne govorimo. Pecat UN na nezavisnost nikad nece biti dobijen bez saglasnosti Ruskog medveda (Kineski tigar mudro cuti, no o tom po tom), a te saglasnosti nece biti dok Srbija ne da pristanak. Pre nekoliko dana jedna nesrecna starica srpske nacionalnosti brutalno je pretucena u centru Pristine. Pocinilac je navodno uhvacen. Mozda je to incident iz "obicnog zivota", ali daje veoma jasnu sliku o tome kakva multietnicnost moze da se ocekuje na terenu. Rezonantno krestanje zapadnih papagaja kako Ahtisarijev plan nema alternativu, i kako nema kompromisa oko nezavisnosti Kosova su prevrsile meru. U Srbiji na zalost odredjeni slojevi vlasti rade upravo po zapadnom diktatu ulazeci u kojekakve vrste politicko/vojne intimizacije ne bi li isprovocirali Rusiju da odustane od veta. Na svu srecu Rusija ima stav koji je vezan za njene licne interese, i za medjunarodne principe, a ne za to sta pojedini srpski diletanti rade na terenu. O njima treba da povedemo racuna mi...

fehat begolli

pre 16 godina

Ne mogu da razumem kako Srpska intelegencija ne shvata da oduvek, zajedno sa Srpskom plotikom vodila pogressan tretman oko Kosovarima.
Mi smo hteli joss prije 20-30 godina da na miran i civilizovan nacci ressimo to pitanje( koja po povlaccenje Turske imperije ostala ne ressena na adekvatan nacin) megjutim Srpska strana uvek pokazala samo silu i nikada razumevanju, prema tome prakticcno izgula tu bitku.
Pitanje ssta je najbolje i za Kosovu i za Srbiju sada ucciniti. Mislim, a i duboko sam uveren da najbolje ressenje bih bilo kada bismo mogli da na miran i civilizovan naccin ressiti pitanje severa Kosova i juzznog dela Srbije, prema tome Srbiji bih pripadoa leposaviq i zubin potok, jer veccina stanovnisstva cini Srpski narod, dok Kosovu bih pripao presseva,bujanovac i medvedgje, jer veccina stanovnisstva jeste Albanskog naroda, i tako jednom za uvek da ressimo i zakljuccimo ovu pitanju i poccnemo da zzivimo i radimo kao dobre komssije.
Fehat Begolli, NY

Satir

pre 16 godina

Kosovo jeste i bice vazno pitanje za Srbiju, ali nazalost, trenutak kada smo se mi pitali o tome je daleko iza nas. Mnogi interesi se ukrstaju oko Kosova, i plasim se da cemo jos jednom doci u situaciju da se nama manipulise. Stvari izgledaju vise nego lose u svakom scenariju.

Dragomir

pre 16 godina

Budimo bar jednom realni. Rusi nece ici do kraja radi Kosova. Nece poslati nijednog vojnika da brani integritet Srbije. Ameri ce destabilizovati region preko UCK, kako su to uradili i pre, te stvoriti novi mali protektorat nominalno suveren ali u stvari pod totalnom vlasti US. Dakle sa Rusima zaista treba sesti i reci. Ok, Vi nam mozete pomoci. Gde je ta granica Vase pomoci? Ocete nam omoguciti da Kosovo stabilizujemo ako je potrebno oruzjem? Jeste li spremni da imate svojih 50 hiljada vojnika u Srbiji/Kosovu na duze vreme?
Jeste li spremni da ponudite program ekonomskog oporavka posle eventualnih sukoba?
Jeste li spremni da pomognete Srbiji da se ukljuci u EU posle eventualne pacifikacije Kosova?
Jel imate planove za sve to?
Ako svi odgovori nisu pozitivni onda treba bar privremeno progutati nezavisnost, unovciti to Kosovo i prestati nas zamajavati sa time. Na Balkanu nema nista trajno pa nece ni to biti.
Natalitet je objektivno veci problem Srbije od Kosova. A price i mitovi, ostavimo vise to.

Aleksandar

pre 16 godina

Nasi politicari su konacno poceli da pokusavaju da rade ono sto je radio Zoran Djindjic a to je da pokazu da imaju svoj stav. To je najvaznija stvar u politici samo neka nastave da se trude dajmo im podrsku mozda ce nesto i biti od njih.
Ko zna...

IvanS

pre 16 godina

Poruka Stajnmajera jeste upucena Rusiji, jer njoj ne odgovara nestabilna EU. Oni, kojima to odgovara, nalaze se preko okeana i, vec godinama rade na tome da EU bude nestabilna.
Guzenbauer ponavlja ono sto mu je receno, "kao Svaba tra-la-la", ali to ovde nikome ne smeta. Smeta nam jedino kada se Kastro usudi da stane na nasu stranu. Svim "klimoglavcima" (Vojo, svak a ti cast na ovom izrazu) u Evropi treba da bude jasno da Srbija NIKADA nece priznati nezavisnost KiM, makar to bilo odluceno i u SB.

Gastarbajter

pre 16 godina

...
Pitanje kompromisa je vrlo bitno pitanje. Bez komprimisa nece biti mira. Nikada. Kompromisom se ispunjavaju delimicni ciljevi suprostavljenih strana, svako moze da se prikaze u svojoj javnosti kao pobednik, i postoji velika mogucnost za "trajni mir" (ma sta to znacilo).
Inace se ide u neprekidnu spiralu nasilja. Ako bi bilo - sve, svaki pedalj Kosova Albancima - moze se zamisliti kako ce moja deca biti vaspitavana? Evo, da pomognem: kosovski mit, crveni bozuri, Gracanica, Novo Brdo, knez Mihajlo u centru Beograda koji upire prst u pravcu Kosova, Martinovic, ne lomite mi bagrenje........ To nece biti moj izbor, tako ce ga uciti u skoli. I onda, ko zna kada, kada se "globalna politicka situacija" promeni, Srbi ovaj put nece kopmromis. Onda se albanska deca vaspitavaju na ovakav nacin: Kacanik, Racak, 1912., Skender Beg........... I onda se opet promeni nesto u svetu, i onda Albanci nece kompromis, i tako dalje. I naravno, jos jedna mogucnost (u slucaju ne prihvatanja kompromisa): jedan narod (ili oba?) jednostavno nestane. Nestajali su mnogo veci narodi, pa zasto ne bi i ova saka jada?

Do kompromisa MORA doci, zbog nase (Srpske i Albanske) buducnosti.

Postovanje

Rade

pre 16 godina

Uz sve sto znamo o Kosmetu, istorijski i politicki, jedino pravo pitanje na koje niko ne odgovara je - sta ce da znace dve Albanije na Balkanu i Evropi i da li je tu kraj. I, zasto se posle pada Berlinskog zida umesto na spajanje ide na razdvajanje drzava i naroda, da bi se, navodno?!!! ponovo sreli u EU. Cemu ta farsa, ako ne da se ponizi Srbija. Bilo je a i sada je mnogo pametnije dati konkretan rok sta Srbija, Kosovo i Albanija treba da urade da bi se svi zajedno i istovremeno, bez novog prekrajanja granica, nasli u EU. Posle Koasmet moze biti specijalni evropski region u okviru Srbije...Naravno, Americi nije do dobrih resenja, u pitanju je zelja za demostracijom sile, da ne upotrebim neku tezu rec... Nadam se da ce sudbina svih imperija brzo stici i Ameriku, samo da ne bude previse kasno za narode Balkana.

D.Savic,Paris

pre 16 godina

Ne vidim i opet ne vidim zasto je Kosovo jedinstven slucaj a Republika Srpsk anije?Sta su vise hteli Srbi u RS od ALbanaca na Kosovu?Ajde nek mi neko a da nij eALbanac(ima puno albanskih komentatora ovde) objasni tu razliku...
I sta ceka RS?Ako Kosovu daju nezavisnost recimo prvog septembra-drugog treba RS da je proglasi!

Sasa

pre 16 godina

Kosovo je legalna teritorija Srbije na kojoj zive, sto de jure, sto de facto - gradjani susedne drzave Albanije. To je fakat. Niko ne zeli da ih asimilira - oni prvi ne. Srbija samo zeli pravo na svoju zemlju. Poklanjanje zemlje bi bio takav ekstremni akt slabosti - da se sa sigurnosu moze reci da bi nam u tom slucanju "prave batine" tek sledilie u buducnosti. Jer, slabi se tuku. Opet i opet. Da je tacno da ce Srbiji biti bolje ako popusti, mi bi to davno uradili. Ali nije tacno - to znaju svi.

Aki

pre 16 godina

Znaci repriza politike "svrsenog cina" koju smo toliko puta vec gledali u zadnjih 20 godina. Za Amerikance nema kompromisa, a Rusi bi eto trebali da to dozvole. Smesno. Postoje u svetu i neki drugi interesi i Srbije i Rusije i Kine... svi oni mora da se uvaze da bi dosli do nove rezolucije. Ako Amerikanci kazu da nema kompromisa onda sta cemo? Mi smo tu, a oni ako mogu sami bez ovih drzava samo napred

Censorus Moderatorus

pre 16 godina

Do dogovora se moze i mora doci. Lose je sto su svi zakucali svoje stavove i ponavljaju ih kao papagaji.
Sto se mene tice, svako nepravedno resenje nuzno vodi u buduce sukobe. Kome bi to mogao biti cilj, pitam se, pitam?

Kompromis

pre 16 godina

Kakav kompromis nudi srbija: "Kosovo je uvek bio i uvek ce biti srpsko" da li je to kompromis nakon svega onoga sto se desilo zadnjih 95 godina, a pogotovo ovih svezi zadnji 18 godina ulkucujuci 1999 godinu na kosovu? Albanci pod srbijom vise nikad, to je citavom svetu jasno osim srpskim nacionalistima poput kostunice! E sad nadjite kompromis, Ahtisari je uradio maksimum sto se moze uciniti sa kompromisom, decentralizacija, pozitivna diskriminacija srpske manjine, zastita svetinja i srpskih spomenika, jednom reci sva prava vise od bilo koje drzave u svetu za srbe, zar nije to kompromis, 5% stanovnika jedne zemlje upravljati sa 20% teritorije!?

Prishtevac

pre 16 godina

Kosovo u Srbiji sa autonomijom koju predlazu srpski politicari. Da li je moguce u ovom momentu, ja mislim da i sami predlagaci znaju da to nije moguce i u svojoj intimnosti to ne zele. Srbija nije u stanju da vlada jednom autonomnom teritorijom, koja je vec osma godina pa i vise van drzavnog sistema Srbije. Teritorija koja je u demografskom smislu gusto naseljeno, sa narodom koji je razliciti od srpskog i kulturnom, ekonomskom, obicajnom i drugim odlikama. Koji govori drugi jezik i ima druge poglede na svet i okolinu. Srbija sa Kosovom u svom sastavu sebi stvara nepromostibve probleme i u politickom i ekonomskom demokratskom razvoju, koja ne verujem da je u stanju da ih savlada demokratskim putem. Sa Kosovom u sebi Srbija nije vise unitarna drzava, vec drzava srpskog i albanskog naroda koji u toj drzavi ucestvuje sa najmanje za sada 30% a u buduce ivise, sto znaci da Srbija bice federalna drzava ili konfederalna sa malim sansama opstanka i razvoja. Zato, mislim da najbolje resenje za sada je za Srbiju prihvatiti nadgledanu nezavisnost za Kosovo, sa specijalnim veze sa srbe koji zive na Kosovo i onim a koji zele da se vracaju. To je perspektiva politickog razvoja Srbije i perspektiva napretka i ulaska u EU i NATO i sa prijatelskim odnosima sa Rusijom. Za sada ne vidim drugi izlaz iz status kvoa. Jer politicke fraze o Kosovu u Srbiji nisu prihvatlive za vecinu u svetu koji sada odlucuju. Srbija i Kosovo u buduce mogu biti vrlo prijatelske zemlje u regionu u svim poljima saradnje.

vasilije knezevic

pre 16 godina

Retorika oko KiM nije otvorena i ona se vrlo cesto interpretira kako to odgovara strategiji onih koji promovisu mozda i neki ozbiljniji sukob nepoznatih razmjera. "Evroatlanske integracije" citaj: sve pod kontrolom NATO integralne sile sve do granica Indije i Kine (skoro ostvareno), "partnerstvo za mir", citaj: partnerstvo za nove ratove prema istoku itd.. Reakcija Rusije se tretira kao nesto drugo a ne najklasicniji primjer samoodbrane prije nego sto se "kosovski scenario" pomakne na njene granice ili samu unutrasnjost. Drzave i nacije su formirane da bi se ocuvao identitet naroda i njihove kulture. Turci su jos prije sest vjekova razumjeli strateski polozaj Kosova i zato je ono ostalo simbol koji jos i danas imponira ne samo onima koji zele da utvrde svoje pozicije na njemu nego i onima (Srbi)koji u njemu vide samo spas svome identitetu etnickog, vjerskog i nacionalnog karaktera.Najcudnije je "filozofiriranje" slovenackog Dela, gdje se radi o stoprocentnoj hipokratiji onih cije su akcije od iskljucivo servilnog karaktera.Vrlo rijetko se pojavi neka ozbiljnija analiza situacije i sve se zavrsava Orwell-ovom terminologijom. Putin ce najvjerovatnije pokusati da objasni svoje stavove, kao gost americkog predsjednika, ali sve stoji u tome ko "kuje njegovu sablju" i da li "Novak-kovac" jos ima obje ruke. Nadati se nekom rezonovanju sa "zapadne strane" skoro je naivno ali se treba sjetiti i "kome zakon lezi u topuzu, tragovi mu smrde necovjestvom".
(vasilije knezevic, 14 jun 2007)

Realno

pre 16 godina

Ne moze ujedinjena Europa sa jednom kolonijom u sebe, mora i poslednja kolonija da se jednom oslobabadja tutorstvom kolonijalizma. Verujem da svako ko poznaje malo historiju opravdava nezavisnost Kosova, posle ko hoce skim u Europi.

shkëmbi

pre 16 godina

Meni je nesvatljivo kako neko misli da je moguce zivjeti zajedno u Srbiju???
Mi moramo zivjeti zajedno(Srbi i Albanci),ali je nemoguce ni sanjati da posle svega(skoro jednoga veka) jos je moguce da Albanci (Kosovo) da prihvati drzavu Srbiju...
Pa ljudi vi treba da svatite da je to nemoguce i to bi znacilo da se opredelimo za jedan rat bez granica i dugotrajan.
Nije to pretnja jer mi nismo neka velesila pa da pretim,nego to ja jedna jedina mogucnost nastavke suvereniteta Srbije nad Kosovom.Ja mislim da svi treba dobro razmisliti sada kada je vreme za to i ne mozemo zeljeti nemoguce...

Bardhyl Shqiptari

pre 16 godina

Poštovanje svima! Da skratimo priču, sada se radi samo o tome da Srbija uz pomoć Rusije uspije nametnuti "kompromis" tj. sporazumno odvajanje Kosovo s pravom pripajanja Albaniji u zamijenu za sjeverni dio Kosova koji bi trebao ostati u Srbiji. Time bi Srbi "sačuvali obraz" za gubitak teritorija i napokon se riješili Albanaca iz "svog dvorišta" a Albanci bi "dobili suglasnost" Srbije za odvajanje i pripajanje Albaniji. Kao Albancu, ideja bi mi bila potpuno prihvatljiva da su je Srbi ponudili bilo kada do 1999. g. Ali, tada su Srbi imali sve i nisu htjeli dati ništa. Danas,kada se situacija promijenila, Albanci uzvraćaju istom mjerom, ne damo niti pedalj Kosova. Vrijeme "kompromisa" je prošlo!

Sale Dorcol

pre 16 godina

Trebaju nam vojne vezbe sa Rusijom, a ne sa 'partnerstvom' koje namerava da nam otme teritoriju.
Srbija nema veceg i vaznijeg pitanja od Kosova. Sve ostalo, ukljucujuci takozvane 'integracije', su nebitne stvari u poredjenju. Ako treba da budemo u zagrljaju sa medvedom da bi ostvarili svoje interese, bolje da ga zagrlimo sto pre i sto jace.

Aleksandar

pre 16 godina

Veoma je simptomaticna ta sintagma koja je potekla od predsednika vlade a sada je, evo, ponavljaju njegovi minstri: bilo je, jeste i ostace deo Srbije. Nazalost, Kosovo - sa svojih 90% stanovnika, njegovom kulturom, jezikom i tradicijama nije nikada bilo deo srbijanskog drustva, a narocito ne sada kada je Kosovo vec de facto nezavisno. Srecom, ovo je poslednja nacionalisticka velika prica. Nakon nje, bojim se, sledi dug period 'trijanonskog sindroma' - treba biti spreman na najgore oblike estremizma: politickog, ideoloskog i ekonomskog. Ove izjave koje nasi demokratski zvanicnici pocinju da ponavljaju (a mozda i u njih veruju?) trube su sudnjeg dana... Upozorenje onima koji mogu da odu da brzo pakuju kofere.

fehat begolli

pre 16 godina

Ne mogu da razumem kako Srpska intelegencija ne shvata da oduvek, zajedno sa Srpskom plotikom vodila pogressan tretman oko Kosovarima.
Mi smo hteli joss prije 20-30 godina da na miran i civilizovan nacci ressimo to pitanje( koja po povlaccenje Turske imperije ostala ne ressena na adekvatan nacin) megjutim Srpska strana uvek pokazala samo silu i nikada razumevanju, prema tome prakticcno izgula tu bitku.
Pitanje ssta je najbolje i za Kosovu i za Srbiju sada ucciniti. Mislim, a i duboko sam uveren da najbolje ressenje bih bilo kada bismo mogli da na miran i civilizovan naccin ressiti pitanje severa Kosova i juzznog dela Srbije, prema tome Srbiji bih pripadoa leposaviq i zubin potok, jer veccina stanovnisstva cini Srpski narod, dok Kosovu bih pripao presseva,bujanovac i medvedgje, jer veccina stanovnisstva jeste Albanskog naroda, i tako jednom za uvek da ressimo i zakljuccimo ovu pitanju i poccnemo da zzivimo i radimo kao dobre komssije.
Fehat Begolli, NY

Satir

pre 16 godina

Kosovo jeste i bice vazno pitanje za Srbiju, ali nazalost, trenutak kada smo se mi pitali o tome je daleko iza nas. Mnogi interesi se ukrstaju oko Kosova, i plasim se da cemo jos jednom doci u situaciju da se nama manipulise. Stvari izgledaju vise nego lose u svakom scenariju.

Ivan Krivohurov

pre 16 godina

U celoj toj veoma lepoj i nadasve plemenitoj zamisli davanja zasluzene nezavisnosti kosovskim albancima na srpskoj zemlji ima jedan mali problem. To je da je to ilegalna otimacina teritorije, i da kao takva nema potporu ni u medjunarodnom pravu, ni u povelji UN. O moralnosti da ne govorimo. Pecat UN na nezavisnost nikad nece biti dobijen bez saglasnosti Ruskog medveda (Kineski tigar mudro cuti, no o tom po tom), a te saglasnosti nece biti dok Srbija ne da pristanak. Pre nekoliko dana jedna nesrecna starica srpske nacionalnosti brutalno je pretucena u centru Pristine. Pocinilac je navodno uhvacen. Mozda je to incident iz "obicnog zivota", ali daje veoma jasnu sliku o tome kakva multietnicnost moze da se ocekuje na terenu. Rezonantno krestanje zapadnih papagaja kako Ahtisarijev plan nema alternativu, i kako nema kompromisa oko nezavisnosti Kosova su prevrsile meru. U Srbiji na zalost odredjeni slojevi vlasti rade upravo po zapadnom diktatu ulazeci u kojekakve vrste politicko/vojne intimizacije ne bi li isprovocirali Rusiju da odustane od veta. Na svu srecu Rusija ima stav koji je vezan za njene licne interese, i za medjunarodne principe, a ne za to sta pojedini srpski diletanti rade na terenu. O njima treba da povedemo racuna mi...

surovi realista

pre 16 godina

Rusija- KINA- USA a Kosovo i Srbija je samo kolateralna steta. Nas niko ne pita nista, jer smo mali a i izabrali smo gubitnicku stranu jos 1987 godine.

Realno

pre 16 godina

Ne moze ujedinjena Europa sa jednom kolonijom u sebe, mora i poslednja kolonija da se jednom oslobabadja tutorstvom kolonijalizma. Verujem da svako ko poznaje malo historiju opravdava nezavisnost Kosova, posle ko hoce skim u Europi.

Kompromis

pre 16 godina

Kakav kompromis nudi srbija: "Kosovo je uvek bio i uvek ce biti srpsko" da li je to kompromis nakon svega onoga sto se desilo zadnjih 95 godina, a pogotovo ovih svezi zadnji 18 godina ulkucujuci 1999 godinu na kosovu? Albanci pod srbijom vise nikad, to je citavom svetu jasno osim srpskim nacionalistima poput kostunice! E sad nadjite kompromis, Ahtisari je uradio maksimum sto se moze uciniti sa kompromisom, decentralizacija, pozitivna diskriminacija srpske manjine, zastita svetinja i srpskih spomenika, jednom reci sva prava vise od bilo koje drzave u svetu za srbe, zar nije to kompromis, 5% stanovnika jedne zemlje upravljati sa 20% teritorije!?

shkëmbi

pre 16 godina

Meni je nesvatljivo kako neko misli da je moguce zivjeti zajedno u Srbiju???
Mi moramo zivjeti zajedno(Srbi i Albanci),ali je nemoguce ni sanjati da posle svega(skoro jednoga veka) jos je moguce da Albanci (Kosovo) da prihvati drzavu Srbiju...
Pa ljudi vi treba da svatite da je to nemoguce i to bi znacilo da se opredelimo za jedan rat bez granica i dugotrajan.
Nije to pretnja jer mi nismo neka velesila pa da pretim,nego to ja jedna jedina mogucnost nastavke suvereniteta Srbije nad Kosovom.Ja mislim da svi treba dobro razmisliti sada kada je vreme za to i ne mozemo zeljeti nemoguce...

Rade

pre 16 godina

Uz sve sto znamo o Kosmetu, istorijski i politicki, jedino pravo pitanje na koje niko ne odgovara je - sta ce da znace dve Albanije na Balkanu i Evropi i da li je tu kraj. I, zasto se posle pada Berlinskog zida umesto na spajanje ide na razdvajanje drzava i naroda, da bi se, navodno?!!! ponovo sreli u EU. Cemu ta farsa, ako ne da se ponizi Srbija. Bilo je a i sada je mnogo pametnije dati konkretan rok sta Srbija, Kosovo i Albanija treba da urade da bi se svi zajedno i istovremeno, bez novog prekrajanja granica, nasli u EU. Posle Koasmet moze biti specijalni evropski region u okviru Srbije...Naravno, Americi nije do dobrih resenja, u pitanju je zelja za demostracijom sile, da ne upotrebim neku tezu rec... Nadam se da ce sudbina svih imperija brzo stici i Ameriku, samo da ne bude previse kasno za narode Balkana.

djuro

pre 16 godina

Sta ova izjava Stajnmajera znaci i kome je upucena? Nema logike da je to molba Rusiji u stilu "ne stavljajte veto da ne bi izbila kriza u EU" jer Rusi ne bi imali nista protiv takve krize. Pre ce biti da je izjava upucena Busu i SAD da malo olabave sa guranjem Albanaca i nezavisnosti ako ne misle da izgube (jedinstvenu) podrsku EU. U slican kos ide ona izjava Oli Rena od juce da pitanje Kosova nema veze sa pitanjem evropskih integracija... Toliko nam dobro ide oko tog Kosova da sam vec poceo da se brinem sta cemo ako nam ga stvarno vrate.

Dragomir

pre 16 godina

Budimo bar jednom realni. Rusi nece ici do kraja radi Kosova. Nece poslati nijednog vojnika da brani integritet Srbije. Ameri ce destabilizovati region preko UCK, kako su to uradili i pre, te stvoriti novi mali protektorat nominalno suveren ali u stvari pod totalnom vlasti US. Dakle sa Rusima zaista treba sesti i reci. Ok, Vi nam mozete pomoci. Gde je ta granica Vase pomoci? Ocete nam omoguciti da Kosovo stabilizujemo ako je potrebno oruzjem? Jeste li spremni da imate svojih 50 hiljada vojnika u Srbiji/Kosovu na duze vreme?
Jeste li spremni da ponudite program ekonomskog oporavka posle eventualnih sukoba?
Jeste li spremni da pomognete Srbiji da se ukljuci u EU posle eventualne pacifikacije Kosova?
Jel imate planove za sve to?
Ako svi odgovori nisu pozitivni onda treba bar privremeno progutati nezavisnost, unovciti to Kosovo i prestati nas zamajavati sa time. Na Balkanu nema nista trajno pa nece ni to biti.
Natalitet je objektivno veci problem Srbije od Kosova. A price i mitovi, ostavimo vise to.

IvanS

pre 16 godina

Poruka Stajnmajera jeste upucena Rusiji, jer njoj ne odgovara nestabilna EU. Oni, kojima to odgovara, nalaze se preko okeana i, vec godinama rade na tome da EU bude nestabilna.
Guzenbauer ponavlja ono sto mu je receno, "kao Svaba tra-la-la", ali to ovde nikome ne smeta. Smeta nam jedino kada se Kastro usudi da stane na nasu stranu. Svim "klimoglavcima" (Vojo, svak a ti cast na ovom izrazu) u Evropi treba da bude jasno da Srbija NIKADA nece priznati nezavisnost KiM, makar to bilo odluceno i u SB.

Prishtevac

pre 16 godina

Kosovo u Srbiji sa autonomijom koju predlazu srpski politicari. Da li je moguce u ovom momentu, ja mislim da i sami predlagaci znaju da to nije moguce i u svojoj intimnosti to ne zele. Srbija nije u stanju da vlada jednom autonomnom teritorijom, koja je vec osma godina pa i vise van drzavnog sistema Srbije. Teritorija koja je u demografskom smislu gusto naseljeno, sa narodom koji je razliciti od srpskog i kulturnom, ekonomskom, obicajnom i drugim odlikama. Koji govori drugi jezik i ima druge poglede na svet i okolinu. Srbija sa Kosovom u svom sastavu sebi stvara nepromostibve probleme i u politickom i ekonomskom demokratskom razvoju, koja ne verujem da je u stanju da ih savlada demokratskim putem. Sa Kosovom u sebi Srbija nije vise unitarna drzava, vec drzava srpskog i albanskog naroda koji u toj drzavi ucestvuje sa najmanje za sada 30% a u buduce ivise, sto znaci da Srbija bice federalna drzava ili konfederalna sa malim sansama opstanka i razvoja. Zato, mislim da najbolje resenje za sada je za Srbiju prihvatiti nadgledanu nezavisnost za Kosovo, sa specijalnim veze sa srbe koji zive na Kosovo i onim a koji zele da se vracaju. To je perspektiva politickog razvoja Srbije i perspektiva napretka i ulaska u EU i NATO i sa prijatelskim odnosima sa Rusijom. Za sada ne vidim drugi izlaz iz status kvoa. Jer politicke fraze o Kosovu u Srbiji nisu prihvatlive za vecinu u svetu koji sada odlucuju. Srbija i Kosovo u buduce mogu biti vrlo prijatelske zemlje u regionu u svim poljima saradnje.

Aleksandar

pre 16 godina

Nasi politicari su konacno poceli da pokusavaju da rade ono sto je radio Zoran Djindjic a to je da pokazu da imaju svoj stav. To je najvaznija stvar u politici samo neka nastave da se trude dajmo im podrsku mozda ce nesto i biti od njih.
Ko zna...

Censorus Moderatorus

pre 16 godina

Do dogovora se moze i mora doci. Lose je sto su svi zakucali svoje stavove i ponavljaju ih kao papagaji.
Sto se mene tice, svako nepravedno resenje nuzno vodi u buduce sukobe. Kome bi to mogao biti cilj, pitam se, pitam?

Aki

pre 16 godina

Znaci repriza politike "svrsenog cina" koju smo toliko puta vec gledali u zadnjih 20 godina. Za Amerikance nema kompromisa, a Rusi bi eto trebali da to dozvole. Smesno. Postoje u svetu i neki drugi interesi i Srbije i Rusije i Kine... svi oni mora da se uvaze da bi dosli do nove rezolucije. Ako Amerikanci kazu da nema kompromisa onda sta cemo? Mi smo tu, a oni ako mogu sami bez ovih drzava samo napred

Sasa

pre 16 godina

Kosovo je legalna teritorija Srbije na kojoj zive, sto de jure, sto de facto - gradjani susedne drzave Albanije. To je fakat. Niko ne zeli da ih asimilira - oni prvi ne. Srbija samo zeli pravo na svoju zemlju. Poklanjanje zemlje bi bio takav ekstremni akt slabosti - da se sa sigurnosu moze reci da bi nam u tom slucanju "prave batine" tek sledilie u buducnosti. Jer, slabi se tuku. Opet i opet. Da je tacno da ce Srbiji biti bolje ako popusti, mi bi to davno uradili. Ali nije tacno - to znaju svi.

Gastarbajter

pre 16 godina

...
Pitanje kompromisa je vrlo bitno pitanje. Bez komprimisa nece biti mira. Nikada. Kompromisom se ispunjavaju delimicni ciljevi suprostavljenih strana, svako moze da se prikaze u svojoj javnosti kao pobednik, i postoji velika mogucnost za "trajni mir" (ma sta to znacilo).
Inace se ide u neprekidnu spiralu nasilja. Ako bi bilo - sve, svaki pedalj Kosova Albancima - moze se zamisliti kako ce moja deca biti vaspitavana? Evo, da pomognem: kosovski mit, crveni bozuri, Gracanica, Novo Brdo, knez Mihajlo u centru Beograda koji upire prst u pravcu Kosova, Martinovic, ne lomite mi bagrenje........ To nece biti moj izbor, tako ce ga uciti u skoli. I onda, ko zna kada, kada se "globalna politicka situacija" promeni, Srbi ovaj put nece kopmromis. Onda se albanska deca vaspitavaju na ovakav nacin: Kacanik, Racak, 1912., Skender Beg........... I onda se opet promeni nesto u svetu, i onda Albanci nece kompromis, i tako dalje. I naravno, jos jedna mogucnost (u slucaju ne prihvatanja kompromisa): jedan narod (ili oba?) jednostavno nestane. Nestajali su mnogo veci narodi, pa zasto ne bi i ova saka jada?

Do kompromisa MORA doci, zbog nase (Srpske i Albanske) buducnosti.

Postovanje

D.Savic,Paris

pre 16 godina

Ne vidim i opet ne vidim zasto je Kosovo jedinstven slucaj a Republika Srpsk anije?Sta su vise hteli Srbi u RS od ALbanaca na Kosovu?Ajde nek mi neko a da nij eALbanac(ima puno albanskih komentatora ovde) objasni tu razliku...
I sta ceka RS?Ako Kosovu daju nezavisnost recimo prvog septembra-drugog treba RS da je proglasi!

vasilije knezevic

pre 16 godina

Retorika oko KiM nije otvorena i ona se vrlo cesto interpretira kako to odgovara strategiji onih koji promovisu mozda i neki ozbiljniji sukob nepoznatih razmjera. "Evroatlanske integracije" citaj: sve pod kontrolom NATO integralne sile sve do granica Indije i Kine (skoro ostvareno), "partnerstvo za mir", citaj: partnerstvo za nove ratove prema istoku itd.. Reakcija Rusije se tretira kao nesto drugo a ne najklasicniji primjer samoodbrane prije nego sto se "kosovski scenario" pomakne na njene granice ili samu unutrasnjost. Drzave i nacije su formirane da bi se ocuvao identitet naroda i njihove kulture. Turci su jos prije sest vjekova razumjeli strateski polozaj Kosova i zato je ono ostalo simbol koji jos i danas imponira ne samo onima koji zele da utvrde svoje pozicije na njemu nego i onima (Srbi)koji u njemu vide samo spas svome identitetu etnickog, vjerskog i nacionalnog karaktera.Najcudnije je "filozofiriranje" slovenackog Dela, gdje se radi o stoprocentnoj hipokratiji onih cije su akcije od iskljucivo servilnog karaktera.Vrlo rijetko se pojavi neka ozbiljnija analiza situacije i sve se zavrsava Orwell-ovom terminologijom. Putin ce najvjerovatnije pokusati da objasni svoje stavove, kao gost americkog predsjednika, ali sve stoji u tome ko "kuje njegovu sablju" i da li "Novak-kovac" jos ima obje ruke. Nadati se nekom rezonovanju sa "zapadne strane" skoro je naivno ali se treba sjetiti i "kome zakon lezi u topuzu, tragovi mu smrde necovjestvom".
(vasilije knezevic, 14 jun 2007)