Utorak, 12.06.2007.

07:34

Kontakt grupa o Kosovu

Funkcioneri članica Kontakt grupe, izuzev predstavnika Rusije, sastali su se u Parizu kako bi razmotrili status Kosova.

Izvor: B92

Kontakt grupa o Kosovu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Jovan Bajovski

pre 16 godina

Zagovornici neovisnosti Kosova stalno se pitaju drugu stranu kako ona vidi zajednicki zivot Srba i Albanaca u Srbiji. Medjutim ja pitam njih kako sami Albanci vide buducnost neovisnog Kosova kada je ceo sever te pokrajine naseljen iskljucivo Srbima?
Ja mislim da je ostanak Kosova u Srbiji odlican nacin da se razvije gradjanski duh u Srbiji, jer ce Srbi morati da priznaju prava Albancima, da im daju zvanican jezik na celoj teritorij Srbije. Tako ce se zaista razviti ono sto nevladine organizacije pokusavaju da razviju godinama: jednakost i tolerancija.
Za Albance ostanak u Srbiji znacice ekonomski razvitak i bolje zivotne uslove. U slucaju neovisnosti Kosova svi gube!

barba

pre 16 godina

Ovaj svet je poludeo. SD USA je saopstio da je Kosovo regionalni centar najtezih oblika kriminala i terorizma. KFOR saopstava da Albanci organizuju centre za terorizam u okolini Kosova. Bushu u Tirani kradu sat sa ruke pri pozdravljanju. A USA i dalje snazno podrzava Albansku teznju ka nezavisnosti. Ko je tu lud, a ko zbunjen tek ce naknadno biti utvrdjeno.

Sale Pariz

pre 16 godina

Kosovo je ,normalno, deo Srbije, ako je tako, zasto bi ga poklonili albancima i zasto bi dozvolili celom svetu da nam kroji kapu?
Ako damo Kosovo albancima, sto sutra ne bi poklonili Vojvodinu Meksikancima, na primer! Probudimo se Srbi, ako nastavimo ovako, bicemo najgore generacije koje su ikada Srbijom hodale. Glavu gore i napred za srpsko Kosovo!

IvanS

pre 16 godina

Posle svih ovih godina, postaje potpuno jasno sta je bio cilj takozvane "medjunarodne zajednice" i, uopste nije vazno ko je bio na vlasti, jer oni svoje ciljeve ostvare. Protiv Slobe sam se borio od samog pocetka, od cuvene 8. sednice, ali da je na vlasti bio i sam Gospod, nista to ne bi promenilo.
Gospodi iz susednih "demokratskih" drzava, koji se tako zdusno brinu "sta bi Srbija uradila sa Kosovom", porucujem da se ne brinu, sigurno nece uraditi sto i Hrvatska sa Krajinom. Znaci, nece proterati stanovnistvo kako biu dokazala svoju "demokraticnost". Gospodo, licemerje ostavite za vase domace politicke teme, a Srbiju ostavite na miru, jer Srbija je umorna od vasih licemernih saveta.

dorcolac3

pre 16 godina

Kosovo mora da ostane deo Srbije, jer u suprotnom bilo koja manjina bi imala razloga da negoduje i da nepostuje zakon i vlast Srbije, i po toj logici svaka manjina bi dobijala svou drzavu jer boze moj, kako ce se integrisati kad ne vole Srbiju i ne zele da budu njen drzavljanin. Da postoji neki drugi razlog da Kosovo dobije nezavisnost a da taj razlog nemogu da iskoriste druge nacionalne manjine (sadasnje i buduce) onda bi i moglo da dodje do nezavisnosti Kosova. Ovako Srbija nemoze (nije da nece, nego nemoze!) da prizna nezavisnost Kosova, jer onda i sama priznaje da kao drzava vise ne postoji (menja ima u Cirkus Srbija). A ako je razlog to sto Albanci ne vole Srbiju, pa imaju drzavu do nas koju vole i ciju zastavu slave, pa nek idu tamo i nek zive bolji zivot, niko ih ne sputava u tome. Inace svega ovaga ne bi ni bilo da zapad nije nakuskao Albance da ce dobiti nezavisnost.

Ronin,Prtishtina

pre 16 godina

plan ahtisari mora da prodje kroz UN samo zato sto bi tako EU misisja na Kosovu bila bi legitimna,zbog toga cekaju dok rusi ne popuste inace sto se nadgledne nezavisnosti tice to je veq receno da je jedino reshenje.Pozdrav demokrastkim snagama u komshiluku i vidimo se u EU neke daleke 2015-2020

Goran

pre 16 godina

Ma naravno da je nemoguce integrisati kosovske Albance u Srbiju i zamisliti uopste normalno funkcionisanje takve drzave. Ali ajde da vidimo drugu stranu - ako Kosovo postane nezavisno, kako ce ono funkcionisati kao normalna drzava i integrisati kosovske Srbe sa severa?? Ista pitanja se onda otvaraju - jasno je da Srbi nece zavoleti takvo Kosovo nikada. Dakle kako je sad to onda prihvatljivo? Verovatno tako sto se ocekuje da ce ti Srbi otici? Ako mogu oni da se integrisu u Kosovo, sto ne mogu Albanci u Srbiju? Ali to je retoricko pitanje, naravno da to sve nije moguce. Zato je jedino moguce i jedino normalno i jedino trajno - PODELA! I to svi znaju samo niko nema hrabrosti da uradi.

Jasan

pre 16 godina

Dakle, stavovi sila su sledeći:
1. USA - nezavisnost
2. EU - nezavisnost u SB
3. Rusija - veto ako se Srbi ne slože

Neko će morati da popusti. Mislim da će se sve slomiti na evropi koja će morati da:

1. prizna nezavisnost bez SB
2. prizna nezavisnost u SB, uz saglasnost Srbije ali s troškovima od npr. 15 milijardi evra u 4 godine da bi Srbija ušla ubrzano u EU. A to bi onda na neki način bilo opravdanje prihvatanja od strane Srbije.

Najverovatnije je da će na kraju biti jednostranog priznavanja Kosova i da u SB ništa od toga neće biti. I to će biti činjenica koja treba da potseća Evropu i USA da nisu sami na svetu.

Sami Pristina

pre 16 godina

Ako pazljivo citate Busove reci u Albaniji i u Bugarskoj, jasno se vidi objasnjenje za nekoliko "spornih" pitanja srpske politike prema resenju:
1-SB je telo da resi a ne da blokira resenje.
2-SB(citaj jedan clan SB) nije iznad SB. Ako vecina tamo odlucuje, imamo resenje. Veto(Rusije) ne odredjuje pravo za resenje ali proceduru.
3-Srbija i Rusija imaju da izabere izmedhu dva procedura: kontrolisane nezavisnosti ili neuslovne nezavisnosti.
4- Cim Rusija i Srbija se odrice prava ucesnika na resenje, problem sa Busa i Putina, mora da spusta na nivo diplomata...
Moj komentar je da Rusija pogresila kada je rekla "NE" francuskom predlogu. Time oni dostavili do znanja da nisu za nezavisnost, dakle su protiv resenja. Ako idem dalje i komentarisem i putinove izjave sveokolo sveta, mislim da svet ide ka "bipolarnom" sitemu. Putin odlucio da bude opozicionar svetske(citaj americke) politike. Cim mi Albanci smo veci "amerikanci" nego sami Ameri i vi Srbi su bratovi sa Rusima, jasno je da Vi i Mi pripadamo drugim domenima, to moramo da respektujemo dok neko od nas promeni domen...

Aleksandar

pre 16 godina

Očigledno je na Kosovu česta zabluda da ako proglase nezavisnost da će snage KFOR-a da čuvaju tu nezavisnost,međutim Snage KFOR-a moraju da poštuju rezoluciju 1244 gde je Kosovo deo Srbije,sve dok se rezolucija ne promeni.Dakle u tom slučaju UNMIK adminstracija bi morala da poništi njihovu odluku i proglasi je apsolutno ništavom.
Međunarodne snage čine kontigenti iz zemalja koje nisu spremne da samostalno priznaju Kosovo kao Nemačka,Italija,Francuska kao iz zemalja koje mu se protive kao Španija,Rumunija,Grčka i Slovačka,zar je moguće da Albanci veruju da će Grci i Slovaci da čuvaju nezavisno Kosovo.
Koliko znam nezavisnost Kosova je već samostalno proglašena `92 godine pa nije donelo veliku sreću i stvarnu nezavisnost Kosovarima,pa sigurno neće ni novo svojevoljno proglašenje nezavisnosti.

Filip

pre 16 godina

Veto Rusije ili Kine nije, zaista, nikakvo rešenje jer bi njime dobili samo nepremostivu distancu prema čitavom ostatku sveta. Bez obzira na sopstveni respekat prema te dve velesile, od kojih nam je Rusija i kulturološki veoma bliska, problemi Kosova moraju se rešavati diplomatskim putem a u tom procesu lično imam najviše poverenja u predsednika Borisa Tadića i demokratske snage predvođene najvećom strankom u tom bloku.

Vlada

pre 16 godina

Dalje konsultacije su naša jedina šansa da spasemo šta se spasti može ali i da iz nerešivih problema koji su nastali oko Kosova svi zajedno, a posebno demokratske snage koje će voditi zemlju, izvučemo jednu veliku istorijsku pouku.

Goran

pre 16 godina

Pa, izgleda da svet nema potpuno razumevanje za naš stav prema Kosovu jer je za njih Ahtisarijev plan jedini mogući pravac izlaska iz krize. Do takve situacije smo došli zbog sopstvenih untarstranačkih preganjanja jer, siguran sam, da je diplomatske pregovore sa svetom, pa i kontakt grupom, vodio predsednik Tadić, sa svojim punim kapacitetom respektovanja od strane međunarodne zajednice, po meni bi rezultati bili mnogo povoljniji nego oni koji se sada naziru.

Sinisa

pre 16 godina

Ako je već tako da se mora prihvatiti plan diplomate iz Finske, preostaje nam da vidimo šta valja dalje činiti na bezbednosti preostalih Srba na Kosovu i povratku raseljenih a nikako da se uzjogunimo i ne priznajemo ništa što dolazi iz sveta jer, ako ćemo pravo, i sami smo doprineli ovakvoj situaciji decenijama tolerišući neadekvatnu politiku prema južnoj pokrajni.

lionpr

pre 16 godina

Drsko ponasanje Rusije i Srbije nece uopste pomoci da se resi Kosovsko pitanje. U pitanju su sasvim razliciti interesi Rusije i Srbije oko Kosovskog cvora. Danas je 12 Jun, i pitam da li je neko cuo da je bilo sednice SB da se nastavlja misija KFORa i UNMIKa na Kosovo? Naravno da ne. Da li imamo srpsku vosjku na Kosovo, policiju ili srpsku administraciju danas? Naravno da ne, tako je bilo ovih 8 god. i tako ce biti sve dok se rezolucija 1244 ne menja. Neko kaze da ta rezolucija je na strani Srbije ali pitam zasto Srbija pretrpela 78 dana bombardovanja da bi se ta rezolucija prosla u SB ako je ona dobra za Srbiju. Ovom rezolucijom naime albanci su gradili i grade drzavu Kosovo sa svim institucijama jedne normalne drzave, to sto tamo ima UN administratora malo im smeta ali to je neuporedivo bolje nego pozicija autonomije u ukviru Srbije. U zadnjih 2 do 3 godine postoji jedna odlicna kohabitacija kosovskih institucija sa onim iz MZ. Zadnja 2 UN administratora rade nista losije od albanaca za interese Kosova kao nezaisne drzave. UN, EU i OEBS administracijom albanci su imali i imaju veliki profit u znanju i gradjenju drzave po najnovim propisima i zakonima modernog sveta. Naprotiv nekim smesnim tvrdnjama, veliki broj predstavnika MZ na Kosovo priznaju da bezbednosno stanje na Kosovo je bolja nego u vecim centrima evrope poput Berlina, Pariza, Londona itd. Imajuci u vidu relno stanje na Kosovo, za albance je neuporedivo prihvatljivo trenutno stanje nego bilo sta sto je ispod nezavisnosti. Sledece pitanje je koje su tu karte Srbije i Rusije na menjanje ovog stanja? Srbija nema absolutno nikakvu kartu (odrekla se sama Kumanovskim sporazumom), a Rusija ima samo jednu kartu i to je blokiranje neve rezolucije i ukidanje 1244. To je jedna i jedina karta koju rusi imaju. Ako oni upotrebe tu kartu onda ostaju bez ijedne karte i naravno bez uloge na Kosovo. Kosovo moze da proglasava nezavisnost, pojedine drzave pocinju da priznaju tu nezavisnost, KFOR ostaje na Kosovo da cuva mir i stabilnost zbog mandata koji imaju rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom i tako jednog dana i Rusija mora da prihvata realnost. Na srpske lidere je da oni obezbedjuju bolje uslove za sunardonike u nezavisnom Kosovu, ali njihovo ponasanje pokazuje da su oni odlucili da na Kosovo ne bude srba.

Nikola

pre 16 godina

Kontakt grupa i drugi međunarodni faktori ulažu velike napore da se problem Kosova reši na način koji će biti nabezbolniji za obe zainteresovane strane ali bi i mi, a bogami i Albanci, morali da budemo svesni kako je ovakvo stanje izazvano katastofalnom politikom Miloševićevog režima i dugom kolebanju dela “demokratskih snaga” , predvođenih Koštunicom, da raskinu sa tom hipotekom prošlosti pa su sva buduća rešenja, zapravo, posledica “vađenja kestenja iz vatre”.

Gradimir Stefanovic

pre 16 godina

Prestao je period dominacije jedne super sile. Ulazimo u eru bipolarne dominacije dve sile, sto moze biti bolje od prethodnog. Jedini problem je sto je bas Srbija "izolator" izmedju dva pola. Kada dodje do "probijanja" izolatora, odnosno kratkog spoja, izolator izgori. I ovog puta, kao i mnogo puta u istoriji, mi uspevamo da budemo nominovani za takvu ulogu, i kao u prethodnim slucajevima, ponosni sto pisemo istoriju sveta. Onaj ko nadje kvar u nasim genima zasluzio je najvisa priznanja.

isti aršini

pre 16 godina

Svima koji nabrajaju argumente u korist odvajanja Kosova i Metohije (realnost na terenu, istorijsku mržnju, nemogućnost organizovanja zajedničkog života, etnički zaokružene teritorije, volju većinskog naroda, pravo na smoopredjeljnje) pitam:
Priznajete li to pravo Republici Srpskoj? Uz to, Srbi su u BiH KONSTUTUTIVAN narod što Albnaci nisu bili u bilo kojoj Jugoslavoji od 1918. godine. Dakle, nezavisna RS!
PS
Ako kao argument potežemo ratne zločine: Koliko ih je bilo nad Srbima na Kosovu u zadnjih 100 godina. Nad Srbima u Hravtskoj i BiH samo u periodu 1941-1945.

mm

pre 16 godina

Stvarno, šta bismo mi radili sa Kosovom i na Kosovu? Zagovornici Kosova u Srbiji verovatno misle da je to ispravno ali da bi to trebalo da za njih uradi neko drugi, uvek neko drugi (setimo se ratova u Hrvatskoj i Bosni i ko zna sve gde još - kao idu samo dobrovoljci, možda malo u početku - a kasnije lovimo ljude po ulicama, skačemo sa terasa pa kud koji, niko nije prijavljen na svojoj adresi...). Vučić i ostale "patrijote" prete Albancima, Amerikancima i ostatku sveta mojim životom, životom moga oca (glupo mi je da kažem sina jer imam ćerku) a svoju familiju vrlo udobno smeštaju u dobre ustanove i firme, na direktorske - izvršne pozicije (čitaj: puno love), braća su im ugledni biznismeni sa pet minuta radnog staža znalci svega i svačega, šuraci uvek dobijaju (slučajno, naravno) građevinske dozvole da zidaju gde im padne napamet žive u lepim stanovima sa portirima ispred zgrade, milina ih je videti onako "opuštene" i namirisane u dobrim kolima... E pa drage moje patrijote, suviše nam je blisko vaše delo, nije mi o tome pričao deda kad sam bio mali, pa malo popije koju rakijicu, pa stilizuje sve onako po svom nahođenju, pa jedemo suvo meso, pa mu malo baba suflira i secka slaninicu - ne, gospodo Srbi po zanimanju, lično sam vas video i osetio na svojoj koži i još uvek ste tu negde kao mač nad glavom ovog naroda, hranite se nevoljama u koje ste uvalili sudbinu običnih ljudi. Vi gospodo živite, rastete i razmnožavate se na nevolji ovog društva u koju ste ga samo vi uveli...Kažete da su ovi novi alavi, da kradu, tačno ali i oni su produkt vaše ideje i društva koje ste pravili po svojoj meri, tačno je da su se i "demokrate" uklopile u vaš ambijent lopovluka i marifetluka, burazerske privrede i burazerskog društva ali barem ne pokušavaju da nas zbog toga sve pobiju ili da nas izlože da nas drugi pobiju (nadam se?). Dosta je ljudi poginulo, osakaćeno umobolnom željom za novcem i pozicijama, ratovima, granicama... Vama gospodo patrijote odgovaraju ove granice na svakih sto kilometara jer su one savršene za šverc i kriminal - ne morate da idete daleko od udobne kuće, sećate se početka teksta. Neka ide ko gde hoće, mi (nadam se da nas je više, ako nije - onda stativa, fudbalski rečeno) moramo da ostanemo ovde, ako bude neko preostao nakon još jedne odbrane "vekovnih" i ostalih ineteresa Srba od strane Srba po zanimanju. Ljudi, moramo da shvatimo ko je tu protiv koga, ako se to brzo ne shvati ode voz - čudi me, stvarno me čudi da nas neki još čeka.

bt

pre 16 godina

Čudno je da su Amerikanci jako zabrinuti za nasilje na Kosovu zbog eventualnog neusvajanja rezolucije. Pa oni su svojevremeno nasilje nad Albancima vrlo brzo i oštro kaznili bombardovanjem cele Srbije, rušeći mostove po Novom Sadu i uništavajući srpsku privredu. Zar je moguće da nemaju slične mehanizme da ovaj put zaštite Srbe na Kosovu? Čak i ako ih nemaju, neka se povuku i prepuste očuvanje mira ruskim trupama koje su već jednom pokazale da se vrlo lako i brzo mogu naći na Kosovu.

Nebojsa

pre 16 godina

Sobzirom da se mi nikada ne mozemo sloziti oko Kosova , Sobzirom da se Ameri i Rusi nemogu sloziti , i dogovoriti , zbog svojih interesa , moj komentar bi bio : Sto se vec jednom ne pusti ,, Buva ,, o podeli Kosova , pa da se vidi reakcija sveta na ovakav potez, koji je po mom misljenju u ovom trenutku najrealniji / ZRELO JE.

Srb-in

pre 16 godina

"Niko ne zeli da vidi veto" ... na odluku koju smo mi doneli i za koju mislimo da je prava i o kojoj ne zelimo da pregovaramo, jer mi mislimo da je prava... kaze Sejt Department...

Strateg

pre 16 godina

Mislim da je dosta priče.
Kao prvo, nisam eurofob i želim Srbiju u Evropi bez obzira što tamo fakat ima duplih standarda - priznaće Kosovo, zemlju totalnog haosa i bezumlja - ne poštuju se elementarna ljudska prava svih gradjana s tog područja - Albanaca, Srba, Egipćana, Roma... vlada haos i kriminal, šverc droge, oružja, ljudi... Nema pravne države, nema pravila, ratni zločinci drže vlast, pola Kosova i 3/4 Metohije nema vodu, kanalizaciju...
Pravi Mordor.
E, ako Evropa hoće takvu zemlju kao nezavisnu - neka im je.
30 % stanovništva Kosova je mladje od 30 godina a 30% stanovništva Srbije je starije od 60 godina. Kada dodju radikali, taj će se procenat povećati (buduči se mobilišu ljudi ispod 60 god) pa sve ovo treba sagledati i s te strane.
Elem - tražiti zaštitu gradjana, istorijskih i verskih objekata, raditi na vraćanju imovine ili isplati odgovarajuće sume ljudima koji su ostali bez imovine, čvrsta granica prema Kosovu i stavljanje do znanja predstavnicima albanske manjine na jugu Srbije da je priča oko granica završena - i da se jednom ova priča završi.
Kosovo nije srce Srbije,i ne treba da bude. To su i treba da budu mladi Srbi koji čine sve što je do njih da se imidž Srbije menja - dakle - Marija Šerifović (bez obzira na vrstu muzike), Novak, Ana , Jelena, EXIT i ostali... To je srce Srbije.

Nikad objavljen

pre 16 godina

... Interesira me, naime, kako bi oni, koji se protive onome sto se naziva nezavisno Kosovo, organizirali zivot u Srbiji (znaci, sa Kosovom) u slucaju da Kosovo ostane u Srbiji. Ja razumijem da se radi o dispetu, ponosu, tjeranju inata jacem od sebe (to je zajednicka karakteristika balkanaca :-) ), ali ne razumijem sto bi ti ljudi uradili u slucaju ostanka Kosova. Osim pukoga nasladjivanja time da su uspjeli "sami protiv celog sveta", sto bi se zapravo dogadjalo slijedecih 10-50 godina? Da li bi Albanci zavoljeli zemlju Srbiju? Da li bi mrznja nestala (nije nestala izmedju Srba i Hrvata nakon II sv. rata...)? Da li bi obicna utakmica izmedju srpskog i albanskog (kosovskog) nogometnog kluba bila povod za zesce nemire i "napeta stanja"? Koliki bi udio u vlasti u takovoj drzavi imali Albanci? Kako bi se sprijecio pokusaj odvajanja u buducnosti (ukoliko bi sada propao)? Puno je tu pitanja na koje ja, kao netko sa strane, ne mogu vidjeti odgovor, a ne vidim niti da ga ovi vatreni zagovaraci ostanka Kosova u sklopu srpske drzave, nude. Pa zato,... da li je stvarno moguce, onkao, realno, da Kosovo ostane dio srpske drzave?

Ivan Krivohurov

pre 16 godina

Pregovaraju o nalazenju resenja za Kosovo. Bez prisustva Rusije? Pa sta onda ima da pregovaraju, kad je americki vlasnik rekao sta je imao, a EU sateliti samo slepo izvrsavaju. Bus je rekao da je USA donela odluku. Neka je sad sprovede, brate mili, pa kom opanci kom obojci. Nego ce nesto teze ici sa legalizacijom otimacine, slabo ce moci to da se provuce kroz SB UN. Samo mrse na tom sastanku, trose necije (tudje) novce za svoje dnevnice. Bez Rusije zaista mislim da je to potpuno tupljenje i kompletno gubljenje vremena. Medjutim, kao da oni bilo sta i rade sto je od koristi. To je sistem na zapadu poznat kao "look busy".

Likurg

pre 16 godina

Citav medjunarodno-pravni poredak zasniva se na svega nekoliko dokumenata,medju kojima su najvazniji Povelja UN i zavrsni Akt iz Helsinkija. To znaci da se odluka o statusu KiM moze doneti jedino u Savetu bezbednosti i to u skladu sa Poveljom i zavrsnim Aktom.Kontakt grupa moze da zaseda i usvaja zakljucke koje god hoce,ali ukoliko se ne zeli da se ceo sistem medjunarodnog prava srusi kao kula od karata i time izazove nesagledive posledice u celom svetu,konacna odluka MORA pripasti Savetu bezbednosti.Ako je Hitler svojim agresivnim stavom unistio Ligu naroda uoci II svetskog rata,nadajmo se da danas to nece poci za rukom Dzordzu W. Bushu.

Nikad objavljen

pre 16 godina

... Interesira me, naime, kako bi oni, koji se protive onome sto se naziva nezavisno Kosovo, organizirali zivot u Srbiji (znaci, sa Kosovom) u slucaju da Kosovo ostane u Srbiji. Ja razumijem da se radi o dispetu, ponosu, tjeranju inata jacem od sebe (to je zajednicka karakteristika balkanaca :-) ), ali ne razumijem sto bi ti ljudi uradili u slucaju ostanka Kosova. Osim pukoga nasladjivanja time da su uspjeli "sami protiv celog sveta", sto bi se zapravo dogadjalo slijedecih 10-50 godina? Da li bi Albanci zavoljeli zemlju Srbiju? Da li bi mrznja nestala (nije nestala izmedju Srba i Hrvata nakon II sv. rata...)? Da li bi obicna utakmica izmedju srpskog i albanskog (kosovskog) nogometnog kluba bila povod za zesce nemire i "napeta stanja"? Koliki bi udio u vlasti u takovoj drzavi imali Albanci? Kako bi se sprijecio pokusaj odvajanja u buducnosti (ukoliko bi sada propao)? Puno je tu pitanja na koje ja, kao netko sa strane, ne mogu vidjeti odgovor, a ne vidim niti da ga ovi vatreni zagovaraci ostanka Kosova u sklopu srpske drzave, nude. Pa zato,... da li je stvarno moguce, onkao, realno, da Kosovo ostane dio srpske drzave?

Ivan Krivohurov

pre 16 godina

Pregovaraju o nalazenju resenja za Kosovo. Bez prisustva Rusije? Pa sta onda ima da pregovaraju, kad je americki vlasnik rekao sta je imao, a EU sateliti samo slepo izvrsavaju. Bus je rekao da je USA donela odluku. Neka je sad sprovede, brate mili, pa kom opanci kom obojci. Nego ce nesto teze ici sa legalizacijom otimacine, slabo ce moci to da se provuce kroz SB UN. Samo mrse na tom sastanku, trose necije (tudje) novce za svoje dnevnice. Bez Rusije zaista mislim da je to potpuno tupljenje i kompletno gubljenje vremena. Medjutim, kao da oni bilo sta i rade sto je od koristi. To je sistem na zapadu poznat kao "look busy".

isti aršini

pre 16 godina

Svima koji nabrajaju argumente u korist odvajanja Kosova i Metohije (realnost na terenu, istorijsku mržnju, nemogućnost organizovanja zajedničkog života, etnički zaokružene teritorije, volju većinskog naroda, pravo na smoopredjeljnje) pitam:
Priznajete li to pravo Republici Srpskoj? Uz to, Srbi su u BiH KONSTUTUTIVAN narod što Albnaci nisu bili u bilo kojoj Jugoslavoji od 1918. godine. Dakle, nezavisna RS!
PS
Ako kao argument potežemo ratne zločine: Koliko ih je bilo nad Srbima na Kosovu u zadnjih 100 godina. Nad Srbima u Hravtskoj i BiH samo u periodu 1941-1945.

Strateg

pre 16 godina

Mislim da je dosta priče.
Kao prvo, nisam eurofob i želim Srbiju u Evropi bez obzira što tamo fakat ima duplih standarda - priznaće Kosovo, zemlju totalnog haosa i bezumlja - ne poštuju se elementarna ljudska prava svih gradjana s tog područja - Albanaca, Srba, Egipćana, Roma... vlada haos i kriminal, šverc droge, oružja, ljudi... Nema pravne države, nema pravila, ratni zločinci drže vlast, pola Kosova i 3/4 Metohije nema vodu, kanalizaciju...
Pravi Mordor.
E, ako Evropa hoće takvu zemlju kao nezavisnu - neka im je.
30 % stanovništva Kosova je mladje od 30 godina a 30% stanovništva Srbije je starije od 60 godina. Kada dodju radikali, taj će se procenat povećati (buduči se mobilišu ljudi ispod 60 god) pa sve ovo treba sagledati i s te strane.
Elem - tražiti zaštitu gradjana, istorijskih i verskih objekata, raditi na vraćanju imovine ili isplati odgovarajuće sume ljudima koji su ostali bez imovine, čvrsta granica prema Kosovu i stavljanje do znanja predstavnicima albanske manjine na jugu Srbije da je priča oko granica završena - i da se jednom ova priča završi.
Kosovo nije srce Srbije,i ne treba da bude. To su i treba da budu mladi Srbi koji čine sve što je do njih da se imidž Srbije menja - dakle - Marija Šerifović (bez obzira na vrstu muzike), Novak, Ana , Jelena, EXIT i ostali... To je srce Srbije.

mm

pre 16 godina

Stvarno, šta bismo mi radili sa Kosovom i na Kosovu? Zagovornici Kosova u Srbiji verovatno misle da je to ispravno ali da bi to trebalo da za njih uradi neko drugi, uvek neko drugi (setimo se ratova u Hrvatskoj i Bosni i ko zna sve gde još - kao idu samo dobrovoljci, možda malo u početku - a kasnije lovimo ljude po ulicama, skačemo sa terasa pa kud koji, niko nije prijavljen na svojoj adresi...). Vučić i ostale "patrijote" prete Albancima, Amerikancima i ostatku sveta mojim životom, životom moga oca (glupo mi je da kažem sina jer imam ćerku) a svoju familiju vrlo udobno smeštaju u dobre ustanove i firme, na direktorske - izvršne pozicije (čitaj: puno love), braća su im ugledni biznismeni sa pet minuta radnog staža znalci svega i svačega, šuraci uvek dobijaju (slučajno, naravno) građevinske dozvole da zidaju gde im padne napamet žive u lepim stanovima sa portirima ispred zgrade, milina ih je videti onako "opuštene" i namirisane u dobrim kolima... E pa drage moje patrijote, suviše nam je blisko vaše delo, nije mi o tome pričao deda kad sam bio mali, pa malo popije koju rakijicu, pa stilizuje sve onako po svom nahođenju, pa jedemo suvo meso, pa mu malo baba suflira i secka slaninicu - ne, gospodo Srbi po zanimanju, lično sam vas video i osetio na svojoj koži i još uvek ste tu negde kao mač nad glavom ovog naroda, hranite se nevoljama u koje ste uvalili sudbinu običnih ljudi. Vi gospodo živite, rastete i razmnožavate se na nevolji ovog društva u koju ste ga samo vi uveli...Kažete da su ovi novi alavi, da kradu, tačno ali i oni su produkt vaše ideje i društva koje ste pravili po svojoj meri, tačno je da su se i "demokrate" uklopile u vaš ambijent lopovluka i marifetluka, burazerske privrede i burazerskog društva ali barem ne pokušavaju da nas zbog toga sve pobiju ili da nas izlože da nas drugi pobiju (nadam se?). Dosta je ljudi poginulo, osakaćeno umobolnom željom za novcem i pozicijama, ratovima, granicama... Vama gospodo patrijote odgovaraju ove granice na svakih sto kilometara jer su one savršene za šverc i kriminal - ne morate da idete daleko od udobne kuće, sećate se početka teksta. Neka ide ko gde hoće, mi (nadam se da nas je više, ako nije - onda stativa, fudbalski rečeno) moramo da ostanemo ovde, ako bude neko preostao nakon još jedne odbrane "vekovnih" i ostalih ineteresa Srba od strane Srba po zanimanju. Ljudi, moramo da shvatimo ko je tu protiv koga, ako se to brzo ne shvati ode voz - čudi me, stvarno me čudi da nas neki još čeka.

Likurg

pre 16 godina

Citav medjunarodno-pravni poredak zasniva se na svega nekoliko dokumenata,medju kojima su najvazniji Povelja UN i zavrsni Akt iz Helsinkija. To znaci da se odluka o statusu KiM moze doneti jedino u Savetu bezbednosti i to u skladu sa Poveljom i zavrsnim Aktom.Kontakt grupa moze da zaseda i usvaja zakljucke koje god hoce,ali ukoliko se ne zeli da se ceo sistem medjunarodnog prava srusi kao kula od karata i time izazove nesagledive posledice u celom svetu,konacna odluka MORA pripasti Savetu bezbednosti.Ako je Hitler svojim agresivnim stavom unistio Ligu naroda uoci II svetskog rata,nadajmo se da danas to nece poci za rukom Dzordzu W. Bushu.

lionpr

pre 16 godina

Drsko ponasanje Rusije i Srbije nece uopste pomoci da se resi Kosovsko pitanje. U pitanju su sasvim razliciti interesi Rusije i Srbije oko Kosovskog cvora. Danas je 12 Jun, i pitam da li je neko cuo da je bilo sednice SB da se nastavlja misija KFORa i UNMIKa na Kosovo? Naravno da ne. Da li imamo srpsku vosjku na Kosovo, policiju ili srpsku administraciju danas? Naravno da ne, tako je bilo ovih 8 god. i tako ce biti sve dok se rezolucija 1244 ne menja. Neko kaze da ta rezolucija je na strani Srbije ali pitam zasto Srbija pretrpela 78 dana bombardovanja da bi se ta rezolucija prosla u SB ako je ona dobra za Srbiju. Ovom rezolucijom naime albanci su gradili i grade drzavu Kosovo sa svim institucijama jedne normalne drzave, to sto tamo ima UN administratora malo im smeta ali to je neuporedivo bolje nego pozicija autonomije u ukviru Srbije. U zadnjih 2 do 3 godine postoji jedna odlicna kohabitacija kosovskih institucija sa onim iz MZ. Zadnja 2 UN administratora rade nista losije od albanaca za interese Kosova kao nezaisne drzave. UN, EU i OEBS administracijom albanci su imali i imaju veliki profit u znanju i gradjenju drzave po najnovim propisima i zakonima modernog sveta. Naprotiv nekim smesnim tvrdnjama, veliki broj predstavnika MZ na Kosovo priznaju da bezbednosno stanje na Kosovo je bolja nego u vecim centrima evrope poput Berlina, Pariza, Londona itd. Imajuci u vidu relno stanje na Kosovo, za albance je neuporedivo prihvatljivo trenutno stanje nego bilo sta sto je ispod nezavisnosti. Sledece pitanje je koje su tu karte Srbije i Rusije na menjanje ovog stanja? Srbija nema absolutno nikakvu kartu (odrekla se sama Kumanovskim sporazumom), a Rusija ima samo jednu kartu i to je blokiranje neve rezolucije i ukidanje 1244. To je jedna i jedina karta koju rusi imaju. Ako oni upotrebe tu kartu onda ostaju bez ijedne karte i naravno bez uloge na Kosovo. Kosovo moze da proglasava nezavisnost, pojedine drzave pocinju da priznaju tu nezavisnost, KFOR ostaje na Kosovo da cuva mir i stabilnost zbog mandata koji imaju rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom i tako jednog dana i Rusija mora da prihvata realnost. Na srpske lidere je da oni obezbedjuju bolje uslove za sunardonike u nezavisnom Kosovu, ali njihovo ponasanje pokazuje da su oni odlucili da na Kosovo ne bude srba.

bt

pre 16 godina

Čudno je da su Amerikanci jako zabrinuti za nasilje na Kosovu zbog eventualnog neusvajanja rezolucije. Pa oni su svojevremeno nasilje nad Albancima vrlo brzo i oštro kaznili bombardovanjem cele Srbije, rušeći mostove po Novom Sadu i uništavajući srpsku privredu. Zar je moguće da nemaju slične mehanizme da ovaj put zaštite Srbe na Kosovu? Čak i ako ih nemaju, neka se povuku i prepuste očuvanje mira ruskim trupama koje su već jednom pokazale da se vrlo lako i brzo mogu naći na Kosovu.

Srb-in

pre 16 godina

"Niko ne zeli da vidi veto" ... na odluku koju smo mi doneli i za koju mislimo da je prava i o kojoj ne zelimo da pregovaramo, jer mi mislimo da je prava... kaze Sejt Department...

Gradimir Stefanovic

pre 16 godina

Prestao je period dominacije jedne super sile. Ulazimo u eru bipolarne dominacije dve sile, sto moze biti bolje od prethodnog. Jedini problem je sto je bas Srbija "izolator" izmedju dva pola. Kada dodje do "probijanja" izolatora, odnosno kratkog spoja, izolator izgori. I ovog puta, kao i mnogo puta u istoriji, mi uspevamo da budemo nominovani za takvu ulogu, i kao u prethodnim slucajevima, ponosni sto pisemo istoriju sveta. Onaj ko nadje kvar u nasim genima zasluzio je najvisa priznanja.

IvanS

pre 16 godina

Posle svih ovih godina, postaje potpuno jasno sta je bio cilj takozvane "medjunarodne zajednice" i, uopste nije vazno ko je bio na vlasti, jer oni svoje ciljeve ostvare. Protiv Slobe sam se borio od samog pocetka, od cuvene 8. sednice, ali da je na vlasti bio i sam Gospod, nista to ne bi promenilo.
Gospodi iz susednih "demokratskih" drzava, koji se tako zdusno brinu "sta bi Srbija uradila sa Kosovom", porucujem da se ne brinu, sigurno nece uraditi sto i Hrvatska sa Krajinom. Znaci, nece proterati stanovnistvo kako biu dokazala svoju "demokraticnost". Gospodo, licemerje ostavite za vase domace politicke teme, a Srbiju ostavite na miru, jer Srbija je umorna od vasih licemernih saveta.

dorcolac3

pre 16 godina

Kosovo mora da ostane deo Srbije, jer u suprotnom bilo koja manjina bi imala razloga da negoduje i da nepostuje zakon i vlast Srbije, i po toj logici svaka manjina bi dobijala svou drzavu jer boze moj, kako ce se integrisati kad ne vole Srbiju i ne zele da budu njen drzavljanin. Da postoji neki drugi razlog da Kosovo dobije nezavisnost a da taj razlog nemogu da iskoriste druge nacionalne manjine (sadasnje i buduce) onda bi i moglo da dodje do nezavisnosti Kosova. Ovako Srbija nemoze (nije da nece, nego nemoze!) da prizna nezavisnost Kosova, jer onda i sama priznaje da kao drzava vise ne postoji (menja ima u Cirkus Srbija). A ako je razlog to sto Albanci ne vole Srbiju, pa imaju drzavu do nas koju vole i ciju zastavu slave, pa nek idu tamo i nek zive bolji zivot, niko ih ne sputava u tome. Inace svega ovaga ne bi ni bilo da zapad nije nakuskao Albance da ce dobiti nezavisnost.

Nebojsa

pre 16 godina

Sobzirom da se mi nikada ne mozemo sloziti oko Kosova , Sobzirom da se Ameri i Rusi nemogu sloziti , i dogovoriti , zbog svojih interesa , moj komentar bi bio : Sto se vec jednom ne pusti ,, Buva ,, o podeli Kosova , pa da se vidi reakcija sveta na ovakav potez, koji je po mom misljenju u ovom trenutku najrealniji / ZRELO JE.

Aleksandar

pre 16 godina

Očigledno je na Kosovu česta zabluda da ako proglase nezavisnost da će snage KFOR-a da čuvaju tu nezavisnost,međutim Snage KFOR-a moraju da poštuju rezoluciju 1244 gde je Kosovo deo Srbije,sve dok se rezolucija ne promeni.Dakle u tom slučaju UNMIK adminstracija bi morala da poništi njihovu odluku i proglasi je apsolutno ništavom.
Međunarodne snage čine kontigenti iz zemalja koje nisu spremne da samostalno priznaju Kosovo kao Nemačka,Italija,Francuska kao iz zemalja koje mu se protive kao Španija,Rumunija,Grčka i Slovačka,zar je moguće da Albanci veruju da će Grci i Slovaci da čuvaju nezavisno Kosovo.
Koliko znam nezavisnost Kosova je već samostalno proglašena `92 godine pa nije donelo veliku sreću i stvarnu nezavisnost Kosovarima,pa sigurno neće ni novo svojevoljno proglašenje nezavisnosti.

Sinisa

pre 16 godina

Ako je već tako da se mora prihvatiti plan diplomate iz Finske, preostaje nam da vidimo šta valja dalje činiti na bezbednosti preostalih Srba na Kosovu i povratku raseljenih a nikako da se uzjogunimo i ne priznajemo ništa što dolazi iz sveta jer, ako ćemo pravo, i sami smo doprineli ovakvoj situaciji decenijama tolerišući neadekvatnu politiku prema južnoj pokrajni.

Nikola

pre 16 godina

Kontakt grupa i drugi međunarodni faktori ulažu velike napore da se problem Kosova reši na način koji će biti nabezbolniji za obe zainteresovane strane ali bi i mi, a bogami i Albanci, morali da budemo svesni kako je ovakvo stanje izazvano katastofalnom politikom Miloševićevog režima i dugom kolebanju dela “demokratskih snaga” , predvođenih Koštunicom, da raskinu sa tom hipotekom prošlosti pa su sva buduća rešenja, zapravo, posledica “vađenja kestenja iz vatre”.

Goran

pre 16 godina

Ma naravno da je nemoguce integrisati kosovske Albance u Srbiju i zamisliti uopste normalno funkcionisanje takve drzave. Ali ajde da vidimo drugu stranu - ako Kosovo postane nezavisno, kako ce ono funkcionisati kao normalna drzava i integrisati kosovske Srbe sa severa?? Ista pitanja se onda otvaraju - jasno je da Srbi nece zavoleti takvo Kosovo nikada. Dakle kako je sad to onda prihvatljivo? Verovatno tako sto se ocekuje da ce ti Srbi otici? Ako mogu oni da se integrisu u Kosovo, sto ne mogu Albanci u Srbiju? Ali to je retoricko pitanje, naravno da to sve nije moguce. Zato je jedino moguce i jedino normalno i jedino trajno - PODELA! I to svi znaju samo niko nema hrabrosti da uradi.

Sale Pariz

pre 16 godina

Kosovo je ,normalno, deo Srbije, ako je tako, zasto bi ga poklonili albancima i zasto bi dozvolili celom svetu da nam kroji kapu?
Ako damo Kosovo albancima, sto sutra ne bi poklonili Vojvodinu Meksikancima, na primer! Probudimo se Srbi, ako nastavimo ovako, bicemo najgore generacije koje su ikada Srbijom hodale. Glavu gore i napred za srpsko Kosovo!

Sami Pristina

pre 16 godina

Ako pazljivo citate Busove reci u Albaniji i u Bugarskoj, jasno se vidi objasnjenje za nekoliko "spornih" pitanja srpske politike prema resenju:
1-SB je telo da resi a ne da blokira resenje.
2-SB(citaj jedan clan SB) nije iznad SB. Ako vecina tamo odlucuje, imamo resenje. Veto(Rusije) ne odredjuje pravo za resenje ali proceduru.
3-Srbija i Rusija imaju da izabere izmedhu dva procedura: kontrolisane nezavisnosti ili neuslovne nezavisnosti.
4- Cim Rusija i Srbija se odrice prava ucesnika na resenje, problem sa Busa i Putina, mora da spusta na nivo diplomata...
Moj komentar je da Rusija pogresila kada je rekla "NE" francuskom predlogu. Time oni dostavili do znanja da nisu za nezavisnost, dakle su protiv resenja. Ako idem dalje i komentarisem i putinove izjave sveokolo sveta, mislim da svet ide ka "bipolarnom" sitemu. Putin odlucio da bude opozicionar svetske(citaj americke) politike. Cim mi Albanci smo veci "amerikanci" nego sami Ameri i vi Srbi su bratovi sa Rusima, jasno je da Vi i Mi pripadamo drugim domenima, to moramo da respektujemo dok neko od nas promeni domen...

Goran

pre 16 godina

Pa, izgleda da svet nema potpuno razumevanje za naš stav prema Kosovu jer je za njih Ahtisarijev plan jedini mogući pravac izlaska iz krize. Do takve situacije smo došli zbog sopstvenih untarstranačkih preganjanja jer, siguran sam, da je diplomatske pregovore sa svetom, pa i kontakt grupom, vodio predsednik Tadić, sa svojim punim kapacitetom respektovanja od strane međunarodne zajednice, po meni bi rezultati bili mnogo povoljniji nego oni koji se sada naziru.

Filip

pre 16 godina

Veto Rusije ili Kine nije, zaista, nikakvo rešenje jer bi njime dobili samo nepremostivu distancu prema čitavom ostatku sveta. Bez obzira na sopstveni respekat prema te dve velesile, od kojih nam je Rusija i kulturološki veoma bliska, problemi Kosova moraju se rešavati diplomatskim putem a u tom procesu lično imam najviše poverenja u predsednika Borisa Tadića i demokratske snage predvođene najvećom strankom u tom bloku.

barba

pre 16 godina

Ovaj svet je poludeo. SD USA je saopstio da je Kosovo regionalni centar najtezih oblika kriminala i terorizma. KFOR saopstava da Albanci organizuju centre za terorizam u okolini Kosova. Bushu u Tirani kradu sat sa ruke pri pozdravljanju. A USA i dalje snazno podrzava Albansku teznju ka nezavisnosti. Ko je tu lud, a ko zbunjen tek ce naknadno biti utvrdjeno.

Ronin,Prtishtina

pre 16 godina

plan ahtisari mora da prodje kroz UN samo zato sto bi tako EU misisja na Kosovu bila bi legitimna,zbog toga cekaju dok rusi ne popuste inace sto se nadgledne nezavisnosti tice to je veq receno da je jedino reshenje.Pozdrav demokrastkim snagama u komshiluku i vidimo se u EU neke daleke 2015-2020

Jovan Bajovski

pre 16 godina

Zagovornici neovisnosti Kosova stalno se pitaju drugu stranu kako ona vidi zajednicki zivot Srba i Albanaca u Srbiji. Medjutim ja pitam njih kako sami Albanci vide buducnost neovisnog Kosova kada je ceo sever te pokrajine naseljen iskljucivo Srbima?
Ja mislim da je ostanak Kosova u Srbiji odlican nacin da se razvije gradjanski duh u Srbiji, jer ce Srbi morati da priznaju prava Albancima, da im daju zvanican jezik na celoj teritorij Srbije. Tako ce se zaista razviti ono sto nevladine organizacije pokusavaju da razviju godinama: jednakost i tolerancija.
Za Albance ostanak u Srbiji znacice ekonomski razvitak i bolje zivotne uslove. U slucaju neovisnosti Kosova svi gube!

Vlada

pre 16 godina

Dalje konsultacije su naša jedina šansa da spasemo šta se spasti može ali i da iz nerešivih problema koji su nastali oko Kosova svi zajedno, a posebno demokratske snage koje će voditi zemlju, izvučemo jednu veliku istorijsku pouku.

Jasan

pre 16 godina

Dakle, stavovi sila su sledeći:
1. USA - nezavisnost
2. EU - nezavisnost u SB
3. Rusija - veto ako se Srbi ne slože

Neko će morati da popusti. Mislim da će se sve slomiti na evropi koja će morati da:

1. prizna nezavisnost bez SB
2. prizna nezavisnost u SB, uz saglasnost Srbije ali s troškovima od npr. 15 milijardi evra u 4 godine da bi Srbija ušla ubrzano u EU. A to bi onda na neki način bilo opravdanje prihvatanja od strane Srbije.

Najverovatnije je da će na kraju biti jednostranog priznavanja Kosova i da u SB ništa od toga neće biti. I to će biti činjenica koja treba da potseća Evropu i USA da nisu sami na svetu.

lionpr

pre 16 godina

Drsko ponasanje Rusije i Srbije nece uopste pomoci da se resi Kosovsko pitanje. U pitanju su sasvim razliciti interesi Rusije i Srbije oko Kosovskog cvora. Danas je 12 Jun, i pitam da li je neko cuo da je bilo sednice SB da se nastavlja misija KFORa i UNMIKa na Kosovo? Naravno da ne. Da li imamo srpsku vosjku na Kosovo, policiju ili srpsku administraciju danas? Naravno da ne, tako je bilo ovih 8 god. i tako ce biti sve dok se rezolucija 1244 ne menja. Neko kaze da ta rezolucija je na strani Srbije ali pitam zasto Srbija pretrpela 78 dana bombardovanja da bi se ta rezolucija prosla u SB ako je ona dobra za Srbiju. Ovom rezolucijom naime albanci su gradili i grade drzavu Kosovo sa svim institucijama jedne normalne drzave, to sto tamo ima UN administratora malo im smeta ali to je neuporedivo bolje nego pozicija autonomije u ukviru Srbije. U zadnjih 2 do 3 godine postoji jedna odlicna kohabitacija kosovskih institucija sa onim iz MZ. Zadnja 2 UN administratora rade nista losije od albanaca za interese Kosova kao nezaisne drzave. UN, EU i OEBS administracijom albanci su imali i imaju veliki profit u znanju i gradjenju drzave po najnovim propisima i zakonima modernog sveta. Naprotiv nekim smesnim tvrdnjama, veliki broj predstavnika MZ na Kosovo priznaju da bezbednosno stanje na Kosovo je bolja nego u vecim centrima evrope poput Berlina, Pariza, Londona itd. Imajuci u vidu relno stanje na Kosovo, za albance je neuporedivo prihvatljivo trenutno stanje nego bilo sta sto je ispod nezavisnosti. Sledece pitanje je koje su tu karte Srbije i Rusije na menjanje ovog stanja? Srbija nema absolutno nikakvu kartu (odrekla se sama Kumanovskim sporazumom), a Rusija ima samo jednu kartu i to je blokiranje neve rezolucije i ukidanje 1244. To je jedna i jedina karta koju rusi imaju. Ako oni upotrebe tu kartu onda ostaju bez ijedne karte i naravno bez uloge na Kosovo. Kosovo moze da proglasava nezavisnost, pojedine drzave pocinju da priznaju tu nezavisnost, KFOR ostaje na Kosovo da cuva mir i stabilnost zbog mandata koji imaju rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom i tako jednog dana i Rusija mora da prihvata realnost. Na srpske lidere je da oni obezbedjuju bolje uslove za sunardonike u nezavisnom Kosovu, ali njihovo ponasanje pokazuje da su oni odlucili da na Kosovo ne bude srba.

Nikad objavljen

pre 16 godina

... Interesira me, naime, kako bi oni, koji se protive onome sto se naziva nezavisno Kosovo, organizirali zivot u Srbiji (znaci, sa Kosovom) u slucaju da Kosovo ostane u Srbiji. Ja razumijem da se radi o dispetu, ponosu, tjeranju inata jacem od sebe (to je zajednicka karakteristika balkanaca :-) ), ali ne razumijem sto bi ti ljudi uradili u slucaju ostanka Kosova. Osim pukoga nasladjivanja time da su uspjeli "sami protiv celog sveta", sto bi se zapravo dogadjalo slijedecih 10-50 godina? Da li bi Albanci zavoljeli zemlju Srbiju? Da li bi mrznja nestala (nije nestala izmedju Srba i Hrvata nakon II sv. rata...)? Da li bi obicna utakmica izmedju srpskog i albanskog (kosovskog) nogometnog kluba bila povod za zesce nemire i "napeta stanja"? Koliki bi udio u vlasti u takovoj drzavi imali Albanci? Kako bi se sprijecio pokusaj odvajanja u buducnosti (ukoliko bi sada propao)? Puno je tu pitanja na koje ja, kao netko sa strane, ne mogu vidjeti odgovor, a ne vidim niti da ga ovi vatreni zagovaraci ostanka Kosova u sklopu srpske drzave, nude. Pa zato,... da li je stvarno moguce, onkao, realno, da Kosovo ostane dio srpske drzave?

Ivan Krivohurov

pre 16 godina

Pregovaraju o nalazenju resenja za Kosovo. Bez prisustva Rusije? Pa sta onda ima da pregovaraju, kad je americki vlasnik rekao sta je imao, a EU sateliti samo slepo izvrsavaju. Bus je rekao da je USA donela odluku. Neka je sad sprovede, brate mili, pa kom opanci kom obojci. Nego ce nesto teze ici sa legalizacijom otimacine, slabo ce moci to da se provuce kroz SB UN. Samo mrse na tom sastanku, trose necije (tudje) novce za svoje dnevnice. Bez Rusije zaista mislim da je to potpuno tupljenje i kompletno gubljenje vremena. Medjutim, kao da oni bilo sta i rade sto je od koristi. To je sistem na zapadu poznat kao "look busy".

Strateg

pre 16 godina

Mislim da je dosta priče.
Kao prvo, nisam eurofob i želim Srbiju u Evropi bez obzira što tamo fakat ima duplih standarda - priznaće Kosovo, zemlju totalnog haosa i bezumlja - ne poštuju se elementarna ljudska prava svih gradjana s tog područja - Albanaca, Srba, Egipćana, Roma... vlada haos i kriminal, šverc droge, oružja, ljudi... Nema pravne države, nema pravila, ratni zločinci drže vlast, pola Kosova i 3/4 Metohije nema vodu, kanalizaciju...
Pravi Mordor.
E, ako Evropa hoće takvu zemlju kao nezavisnu - neka im je.
30 % stanovništva Kosova je mladje od 30 godina a 30% stanovništva Srbije je starije od 60 godina. Kada dodju radikali, taj će se procenat povećati (buduči se mobilišu ljudi ispod 60 god) pa sve ovo treba sagledati i s te strane.
Elem - tražiti zaštitu gradjana, istorijskih i verskih objekata, raditi na vraćanju imovine ili isplati odgovarajuće sume ljudima koji su ostali bez imovine, čvrsta granica prema Kosovu i stavljanje do znanja predstavnicima albanske manjine na jugu Srbije da je priča oko granica završena - i da se jednom ova priča završi.
Kosovo nije srce Srbije,i ne treba da bude. To su i treba da budu mladi Srbi koji čine sve što je do njih da se imidž Srbije menja - dakle - Marija Šerifović (bez obzira na vrstu muzike), Novak, Ana , Jelena, EXIT i ostali... To je srce Srbije.

mm

pre 16 godina

Stvarno, šta bismo mi radili sa Kosovom i na Kosovu? Zagovornici Kosova u Srbiji verovatno misle da je to ispravno ali da bi to trebalo da za njih uradi neko drugi, uvek neko drugi (setimo se ratova u Hrvatskoj i Bosni i ko zna sve gde još - kao idu samo dobrovoljci, možda malo u početku - a kasnije lovimo ljude po ulicama, skačemo sa terasa pa kud koji, niko nije prijavljen na svojoj adresi...). Vučić i ostale "patrijote" prete Albancima, Amerikancima i ostatku sveta mojim životom, životom moga oca (glupo mi je da kažem sina jer imam ćerku) a svoju familiju vrlo udobno smeštaju u dobre ustanove i firme, na direktorske - izvršne pozicije (čitaj: puno love), braća su im ugledni biznismeni sa pet minuta radnog staža znalci svega i svačega, šuraci uvek dobijaju (slučajno, naravno) građevinske dozvole da zidaju gde im padne napamet žive u lepim stanovima sa portirima ispred zgrade, milina ih je videti onako "opuštene" i namirisane u dobrim kolima... E pa drage moje patrijote, suviše nam je blisko vaše delo, nije mi o tome pričao deda kad sam bio mali, pa malo popije koju rakijicu, pa stilizuje sve onako po svom nahođenju, pa jedemo suvo meso, pa mu malo baba suflira i secka slaninicu - ne, gospodo Srbi po zanimanju, lično sam vas video i osetio na svojoj koži i još uvek ste tu negde kao mač nad glavom ovog naroda, hranite se nevoljama u koje ste uvalili sudbinu običnih ljudi. Vi gospodo živite, rastete i razmnožavate se na nevolji ovog društva u koju ste ga samo vi uveli...Kažete da su ovi novi alavi, da kradu, tačno ali i oni su produkt vaše ideje i društva koje ste pravili po svojoj meri, tačno je da su se i "demokrate" uklopile u vaš ambijent lopovluka i marifetluka, burazerske privrede i burazerskog društva ali barem ne pokušavaju da nas zbog toga sve pobiju ili da nas izlože da nas drugi pobiju (nadam se?). Dosta je ljudi poginulo, osakaćeno umobolnom željom za novcem i pozicijama, ratovima, granicama... Vama gospodo patrijote odgovaraju ove granice na svakih sto kilometara jer su one savršene za šverc i kriminal - ne morate da idete daleko od udobne kuće, sećate se početka teksta. Neka ide ko gde hoće, mi (nadam se da nas je više, ako nije - onda stativa, fudbalski rečeno) moramo da ostanemo ovde, ako bude neko preostao nakon još jedne odbrane "vekovnih" i ostalih ineteresa Srba od strane Srba po zanimanju. Ljudi, moramo da shvatimo ko je tu protiv koga, ako se to brzo ne shvati ode voz - čudi me, stvarno me čudi da nas neki još čeka.

isti aršini

pre 16 godina

Svima koji nabrajaju argumente u korist odvajanja Kosova i Metohije (realnost na terenu, istorijsku mržnju, nemogućnost organizovanja zajedničkog života, etnički zaokružene teritorije, volju većinskog naroda, pravo na smoopredjeljnje) pitam:
Priznajete li to pravo Republici Srpskoj? Uz to, Srbi su u BiH KONSTUTUTIVAN narod što Albnaci nisu bili u bilo kojoj Jugoslavoji od 1918. godine. Dakle, nezavisna RS!
PS
Ako kao argument potežemo ratne zločine: Koliko ih je bilo nad Srbima na Kosovu u zadnjih 100 godina. Nad Srbima u Hravtskoj i BiH samo u periodu 1941-1945.

bt

pre 16 godina

Čudno je da su Amerikanci jako zabrinuti za nasilje na Kosovu zbog eventualnog neusvajanja rezolucije. Pa oni su svojevremeno nasilje nad Albancima vrlo brzo i oštro kaznili bombardovanjem cele Srbije, rušeći mostove po Novom Sadu i uništavajući srpsku privredu. Zar je moguće da nemaju slične mehanizme da ovaj put zaštite Srbe na Kosovu? Čak i ako ih nemaju, neka se povuku i prepuste očuvanje mira ruskim trupama koje su već jednom pokazale da se vrlo lako i brzo mogu naći na Kosovu.

Likurg

pre 16 godina

Citav medjunarodno-pravni poredak zasniva se na svega nekoliko dokumenata,medju kojima su najvazniji Povelja UN i zavrsni Akt iz Helsinkija. To znaci da se odluka o statusu KiM moze doneti jedino u Savetu bezbednosti i to u skladu sa Poveljom i zavrsnim Aktom.Kontakt grupa moze da zaseda i usvaja zakljucke koje god hoce,ali ukoliko se ne zeli da se ceo sistem medjunarodnog prava srusi kao kula od karata i time izazove nesagledive posledice u celom svetu,konacna odluka MORA pripasti Savetu bezbednosti.Ako je Hitler svojim agresivnim stavom unistio Ligu naroda uoci II svetskog rata,nadajmo se da danas to nece poci za rukom Dzordzu W. Bushu.

Nikola

pre 16 godina

Kontakt grupa i drugi međunarodni faktori ulažu velike napore da se problem Kosova reši na način koji će biti nabezbolniji za obe zainteresovane strane ali bi i mi, a bogami i Albanci, morali da budemo svesni kako je ovakvo stanje izazvano katastofalnom politikom Miloševićevog režima i dugom kolebanju dela “demokratskih snaga” , predvođenih Koštunicom, da raskinu sa tom hipotekom prošlosti pa su sva buduća rešenja, zapravo, posledica “vađenja kestenja iz vatre”.

Ronin,Prtishtina

pre 16 godina

plan ahtisari mora da prodje kroz UN samo zato sto bi tako EU misisja na Kosovu bila bi legitimna,zbog toga cekaju dok rusi ne popuste inace sto se nadgledne nezavisnosti tice to je veq receno da je jedino reshenje.Pozdrav demokrastkim snagama u komshiluku i vidimo se u EU neke daleke 2015-2020

Sami Pristina

pre 16 godina

Ako pazljivo citate Busove reci u Albaniji i u Bugarskoj, jasno se vidi objasnjenje za nekoliko "spornih" pitanja srpske politike prema resenju:
1-SB je telo da resi a ne da blokira resenje.
2-SB(citaj jedan clan SB) nije iznad SB. Ako vecina tamo odlucuje, imamo resenje. Veto(Rusije) ne odredjuje pravo za resenje ali proceduru.
3-Srbija i Rusija imaju da izabere izmedhu dva procedura: kontrolisane nezavisnosti ili neuslovne nezavisnosti.
4- Cim Rusija i Srbija se odrice prava ucesnika na resenje, problem sa Busa i Putina, mora da spusta na nivo diplomata...
Moj komentar je da Rusija pogresila kada je rekla "NE" francuskom predlogu. Time oni dostavili do znanja da nisu za nezavisnost, dakle su protiv resenja. Ako idem dalje i komentarisem i putinove izjave sveokolo sveta, mislim da svet ide ka "bipolarnom" sitemu. Putin odlucio da bude opozicionar svetske(citaj americke) politike. Cim mi Albanci smo veci "amerikanci" nego sami Ameri i vi Srbi su bratovi sa Rusima, jasno je da Vi i Mi pripadamo drugim domenima, to moramo da respektujemo dok neko od nas promeni domen...

Srb-in

pre 16 godina

"Niko ne zeli da vidi veto" ... na odluku koju smo mi doneli i za koju mislimo da je prava i o kojoj ne zelimo da pregovaramo, jer mi mislimo da je prava... kaze Sejt Department...

dorcolac3

pre 16 godina

Kosovo mora da ostane deo Srbije, jer u suprotnom bilo koja manjina bi imala razloga da negoduje i da nepostuje zakon i vlast Srbije, i po toj logici svaka manjina bi dobijala svou drzavu jer boze moj, kako ce se integrisati kad ne vole Srbiju i ne zele da budu njen drzavljanin. Da postoji neki drugi razlog da Kosovo dobije nezavisnost a da taj razlog nemogu da iskoriste druge nacionalne manjine (sadasnje i buduce) onda bi i moglo da dodje do nezavisnosti Kosova. Ovako Srbija nemoze (nije da nece, nego nemoze!) da prizna nezavisnost Kosova, jer onda i sama priznaje da kao drzava vise ne postoji (menja ima u Cirkus Srbija). A ako je razlog to sto Albanci ne vole Srbiju, pa imaju drzavu do nas koju vole i ciju zastavu slave, pa nek idu tamo i nek zive bolji zivot, niko ih ne sputava u tome. Inace svega ovaga ne bi ni bilo da zapad nije nakuskao Albance da ce dobiti nezavisnost.

Goran

pre 16 godina

Pa, izgleda da svet nema potpuno razumevanje za naš stav prema Kosovu jer je za njih Ahtisarijev plan jedini mogući pravac izlaska iz krize. Do takve situacije smo došli zbog sopstvenih untarstranačkih preganjanja jer, siguran sam, da je diplomatske pregovore sa svetom, pa i kontakt grupom, vodio predsednik Tadić, sa svojim punim kapacitetom respektovanja od strane međunarodne zajednice, po meni bi rezultati bili mnogo povoljniji nego oni koji se sada naziru.

Sale Pariz

pre 16 godina

Kosovo je ,normalno, deo Srbije, ako je tako, zasto bi ga poklonili albancima i zasto bi dozvolili celom svetu da nam kroji kapu?
Ako damo Kosovo albancima, sto sutra ne bi poklonili Vojvodinu Meksikancima, na primer! Probudimo se Srbi, ako nastavimo ovako, bicemo najgore generacije koje su ikada Srbijom hodale. Glavu gore i napred za srpsko Kosovo!

Filip

pre 16 godina

Veto Rusije ili Kine nije, zaista, nikakvo rešenje jer bi njime dobili samo nepremostivu distancu prema čitavom ostatku sveta. Bez obzira na sopstveni respekat prema te dve velesile, od kojih nam je Rusija i kulturološki veoma bliska, problemi Kosova moraju se rešavati diplomatskim putem a u tom procesu lično imam najviše poverenja u predsednika Borisa Tadića i demokratske snage predvođene najvećom strankom u tom bloku.

Aleksandar

pre 16 godina

Očigledno je na Kosovu česta zabluda da ako proglase nezavisnost da će snage KFOR-a da čuvaju tu nezavisnost,međutim Snage KFOR-a moraju da poštuju rezoluciju 1244 gde je Kosovo deo Srbije,sve dok se rezolucija ne promeni.Dakle u tom slučaju UNMIK adminstracija bi morala da poništi njihovu odluku i proglasi je apsolutno ništavom.
Međunarodne snage čine kontigenti iz zemalja koje nisu spremne da samostalno priznaju Kosovo kao Nemačka,Italija,Francuska kao iz zemalja koje mu se protive kao Španija,Rumunija,Grčka i Slovačka,zar je moguće da Albanci veruju da će Grci i Slovaci da čuvaju nezavisno Kosovo.
Koliko znam nezavisnost Kosova je već samostalno proglašena `92 godine pa nije donelo veliku sreću i stvarnu nezavisnost Kosovarima,pa sigurno neće ni novo svojevoljno proglašenje nezavisnosti.

IvanS

pre 16 godina

Posle svih ovih godina, postaje potpuno jasno sta je bio cilj takozvane "medjunarodne zajednice" i, uopste nije vazno ko je bio na vlasti, jer oni svoje ciljeve ostvare. Protiv Slobe sam se borio od samog pocetka, od cuvene 8. sednice, ali da je na vlasti bio i sam Gospod, nista to ne bi promenilo.
Gospodi iz susednih "demokratskih" drzava, koji se tako zdusno brinu "sta bi Srbija uradila sa Kosovom", porucujem da se ne brinu, sigurno nece uraditi sto i Hrvatska sa Krajinom. Znaci, nece proterati stanovnistvo kako biu dokazala svoju "demokraticnost". Gospodo, licemerje ostavite za vase domace politicke teme, a Srbiju ostavite na miru, jer Srbija je umorna od vasih licemernih saveta.

Nebojsa

pre 16 godina

Sobzirom da se mi nikada ne mozemo sloziti oko Kosova , Sobzirom da se Ameri i Rusi nemogu sloziti , i dogovoriti , zbog svojih interesa , moj komentar bi bio : Sto se vec jednom ne pusti ,, Buva ,, o podeli Kosova , pa da se vidi reakcija sveta na ovakav potez, koji je po mom misljenju u ovom trenutku najrealniji / ZRELO JE.

Sinisa

pre 16 godina

Ako je već tako da se mora prihvatiti plan diplomate iz Finske, preostaje nam da vidimo šta valja dalje činiti na bezbednosti preostalih Srba na Kosovu i povratku raseljenih a nikako da se uzjogunimo i ne priznajemo ništa što dolazi iz sveta jer, ako ćemo pravo, i sami smo doprineli ovakvoj situaciji decenijama tolerišući neadekvatnu politiku prema južnoj pokrajni.

Jovan Bajovski

pre 16 godina

Zagovornici neovisnosti Kosova stalno se pitaju drugu stranu kako ona vidi zajednicki zivot Srba i Albanaca u Srbiji. Medjutim ja pitam njih kako sami Albanci vide buducnost neovisnog Kosova kada je ceo sever te pokrajine naseljen iskljucivo Srbima?
Ja mislim da je ostanak Kosova u Srbiji odlican nacin da se razvije gradjanski duh u Srbiji, jer ce Srbi morati da priznaju prava Albancima, da im daju zvanican jezik na celoj teritorij Srbije. Tako ce se zaista razviti ono sto nevladine organizacije pokusavaju da razviju godinama: jednakost i tolerancija.
Za Albance ostanak u Srbiji znacice ekonomski razvitak i bolje zivotne uslove. U slucaju neovisnosti Kosova svi gube!

Goran

pre 16 godina

Ma naravno da je nemoguce integrisati kosovske Albance u Srbiju i zamisliti uopste normalno funkcionisanje takve drzave. Ali ajde da vidimo drugu stranu - ako Kosovo postane nezavisno, kako ce ono funkcionisati kao normalna drzava i integrisati kosovske Srbe sa severa?? Ista pitanja se onda otvaraju - jasno je da Srbi nece zavoleti takvo Kosovo nikada. Dakle kako je sad to onda prihvatljivo? Verovatno tako sto se ocekuje da ce ti Srbi otici? Ako mogu oni da se integrisu u Kosovo, sto ne mogu Albanci u Srbiju? Ali to je retoricko pitanje, naravno da to sve nije moguce. Zato je jedino moguce i jedino normalno i jedino trajno - PODELA! I to svi znaju samo niko nema hrabrosti da uradi.

Gradimir Stefanovic

pre 16 godina

Prestao je period dominacije jedne super sile. Ulazimo u eru bipolarne dominacije dve sile, sto moze biti bolje od prethodnog. Jedini problem je sto je bas Srbija "izolator" izmedju dva pola. Kada dodje do "probijanja" izolatora, odnosno kratkog spoja, izolator izgori. I ovog puta, kao i mnogo puta u istoriji, mi uspevamo da budemo nominovani za takvu ulogu, i kao u prethodnim slucajevima, ponosni sto pisemo istoriju sveta. Onaj ko nadje kvar u nasim genima zasluzio je najvisa priznanja.

Jasan

pre 16 godina

Dakle, stavovi sila su sledeći:
1. USA - nezavisnost
2. EU - nezavisnost u SB
3. Rusija - veto ako se Srbi ne slože

Neko će morati da popusti. Mislim da će se sve slomiti na evropi koja će morati da:

1. prizna nezavisnost bez SB
2. prizna nezavisnost u SB, uz saglasnost Srbije ali s troškovima od npr. 15 milijardi evra u 4 godine da bi Srbija ušla ubrzano u EU. A to bi onda na neki način bilo opravdanje prihvatanja od strane Srbije.

Najverovatnije je da će na kraju biti jednostranog priznavanja Kosova i da u SB ništa od toga neće biti. I to će biti činjenica koja treba da potseća Evropu i USA da nisu sami na svetu.

barba

pre 16 godina

Ovaj svet je poludeo. SD USA je saopstio da je Kosovo regionalni centar najtezih oblika kriminala i terorizma. KFOR saopstava da Albanci organizuju centre za terorizam u okolini Kosova. Bushu u Tirani kradu sat sa ruke pri pozdravljanju. A USA i dalje snazno podrzava Albansku teznju ka nezavisnosti. Ko je tu lud, a ko zbunjen tek ce naknadno biti utvrdjeno.

Vlada

pre 16 godina

Dalje konsultacije su naša jedina šansa da spasemo šta se spasti može ali i da iz nerešivih problema koji su nastali oko Kosova svi zajedno, a posebno demokratske snage koje će voditi zemlju, izvučemo jednu veliku istorijsku pouku.