Ponedeljak, 11.06.2007.

07:33

Buš: Nezavisno; Koštunica: Nepravda

Džordž Buš u Bugarskoj ponovio stav da Kosovo mora biti nezavisno, Vojislav Koštunica to nazvao nepravdom i nasilništvom.

Izvor: B92

Buš: Nezavisno; Koštunica: Nepravda IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

99 Komentari

Sortiraj po:

mirsad

pre 16 godina

Ne draga gospodo , teritorija vam se ne oduzima , samo vam se oduzima pravo da njome upravljate jer se zna kako ste njome upravljali.
Da se to nikad vise ne ponovi da vladaju Kosovom oni koji ne zasluzuju , e to se nece ponoviti.
Pa zar ima zemlje na svetu koja je nagradjena posle totalnog poraza?E to Kostunica trazi, njega ne interesuju ni Srbi a kamoli Albanci koji zive na Kosovu.
Njega i jos neke pored njega interesuje samo teritorija , po mogucnosti bez Albanaca.
To se nikad nece vise desiti da se iz Beograda upravlja Kosovom , zato sto pre to shvatite to je bolje po sve koji zive na Kosovu.
Morate svojim sunarodnicima reci da ce oni sada ziveti u Kosovskoj drzavi sa svim pravima kao i ostali gradjani.
Ja ne zelim pomenuti rec manjine , jer to iritira i mene samog , jer svaki je pojedinac bice za sebe.
Zato vi koji trenutno vodite Srbiju morate prvi priznati nezavisnost Kosova , i pokusati da popravite odnose koje je prethodni diktator pod lipom narusio.
Prestanite sa pricom o otimacini teritorije , jer sto bi narod rekao kako doslo tako i otislo.
Ne zaboravimo ko je prvo izveo tu otimacinu terirorija.To se dragi moji desilo 1912g, a da se pritom niko nije priupitao od Albanaca da li ono podrzavaju okupaciju koja je izvedena te godine.
Realista

igor ns

pre 16 godina

Razumem da je jedini nacin da neko opstane na politickoj sceni Srbije da se protivi nezavisnosti Kosova, te samim tim i shvatam nasu politicku elitu zasto opet zaostrava retoriku sa zapadom i ponovo narod filuje sa mrznjom prema civilizovanom svetu. Medjutim, sa druge strane to je krajnje kontraproduktivno; time sto sipaju paljbu po zapadu mozda ostanu koju godinu vise na vlasti, pre nego sto je predaju radikalima, ali ono najgore je sto takvom demagogijom dodatno truju svest ovog ionako medijski unakazenog naroda i onemogucuju mu da se integrise u normalno drustvo. Poricati nezavisnost kosova je apsolutno isto sto i poricati postojanje jedinstvene Bosne ili Hrvatske iz prostog razloga sto je ono nezavisno vec punih 9 godina i sto je san o Kosovu odavno postao mit. Sem toga, da li iko normalan u ovoj zemlji misli da bi 95% stanovnistva na kosovu nakon svega ikada pristalo na bilo kakav aranzman sa Srbijom. Da li mislite da se takva vecina moze naterati na nesto tog tipa. Poricanje njihove nezavisnosti je siguran poziv na nerede i rat. Svi trebamo da skupimo hrabrosti i da priznamo da je po nas same pogubna srpska politika iz proteklih nekoliko decenija dovela do toga da izgubimo kosovo 1999. godine i da se okrenemo nasim realnim problemima, kao sto su unapredjenje standarda gradjana i transformacija drustvenih vrednosti. Da smo imali i malo pameti makar bi naplatili odvajanje kosova i time bar dobili nesto od onog sto je davno izgubljeno.

Andjelko Miovcic, York Univesity Toronto

pre 16 godina

Gospodine Bus, Rusija rece "njet". Bus bi trebao malo da procita istoriju i da vidi sta se desilo sa onim "Silama" sto neposlusase Rusiju. Boze Pravde!

Mr. Spock

pre 16 godina

Interes Amerike je nezavisno Kosovo. Moralisanja nasih bivsih zemljaka o zrtvama u poslednjem ratu i srpskoj agresiji na miroljubive i nevine stanovnike exSFRJ je njihovo pravo, s obzirom da nevinih zrtava jeste bilo, za sta postoji sud. Ali bilo ih je i na srpskoj strani tokom celom XX veka. I to u mnogostruko vecoj meri nego sto je bilo koji narod sa ovih prostora doziveo. Ali to je opet nas problem. Samo ne mogu da slusam da mi o demokraticnosti prica neko ko zivi u plemenskoj zajednici! Eto vam Kosovo, ali nicija nije gorela do zore!

pogled sa druge strane

pre 16 godina

Ulaskom ruskog kapitala ce da se pokaze bolidima da nije Evropa jedina i bogom dana perspektiva
povecanjem standarda opasce i zelja narodnih masa za EUnijom a time povecati sanse za opstanak Srbije

Milos

pre 16 godina

Dragi prijatelji Albanci, Rusija Srbija i Kina nikada vam nece dati saglasnost za stvaranje velike Albanije, kao sto vam ni do sada nisu dali.Tu vam ni Dordz nemoze pomoci. Proglasite sami nezavisnost, i Srbi neka proglase sami nezavisnost pa da se podelimo i izgradimo zidine.

Branislav

pre 16 godina

Kad je pre jedno 20 godina jedan deo 'umnih' inteligentnih Srba predlozio da se deo administracije Srbije i cela administracija SPC preseli u Pec, vecina u Skupstini i SPC su na to negodovali i bunili se. A sad, kobojagi 'nedamo' Kosovo. Gospodo Srpski politicari i vladari Srpske Pravoslavne Crkve, vi ste tada vec 'prodali' Kosovo i prepustili taj jadan Srpski zivalj na Kosovu danansnjoj situaciji. Ovo je samo 'ceh' koji Srbija mora da plati za propustene isorijske prilike i pogubne politike. Pamet sada u glavu i najbolje bih bilo predloziti i Busu i Putinu 15% teritorije Srbije za 15% teritorije Kosova. I vuk sit i ovce na broju tj. zastita za preostalo jadno Srpsko stanovnistvo tamo. Ako bih se trenutna 'filozofija' Kostunice i Srpske vlade ostvarila, onda bi Hasim Taci bio jedan od vodecih politicara u Srbiji. Dali je iko svestan toga?

dardanasi

pre 16 godina

Kosovo ce biti nezavisno sa ili bez veta Rusije ali gde ce ostati Srbija mislim da nigde a srbi sa kosova mogu izgubiti i ta prava koji im slede ahtisarijem planu na kraju krajeva srpski narod ispasta najvise , sto se tice albanaca prave dobru politiku i imaju aleate kao ameriku i EU, a srbi samo ruse pa odlucite koji su pametniji .

Crossroader

pre 16 godina

Istok ili zapad pitanje je SAD.Prozapadno sam orijentisan, ali imam neku mučninu u stomaku oko cele ove situacije.Činjenica je da naša vlast nema ingerencije na Kosovu već 8 godina, ali je i činjenica da su danas u prvom planu krupni strateški interesi SAD i da se "obruč" oko Rusije steže.Mi smo tu samo kolateralna šteta i Kosovo je magarac preko koga se hladnoratovski biju SAD i Rusi.Baza Bonstil je veoma važna tačka, pogotovo što se na tom mestu nalazi rudnik uranijuma.Mi Vama bazu i rudnike (uranijum,olovo, zink,ugalj), Vi nama nezavisnost.

Aleksandar

pre 16 godina

Ovde se stalno pominju neke evro-atlanske integracije, ulazak u NATO i EU i na osnovu toga treba da damo Kosovo. Kao bilo bi nam lakse. Ceo svet se buni protiv globalizacije a mi da damo Kosovo da bi sto pre bili deo toga. Dali se neko pita zasto tim ljudima smeta globalizacija? Kosovo je nas teret koji moramo da nosimo kao roditelj svoje bolesno dete ili staru kuci koja samo sto se nije srusila.
Posto imam prilike da razgovaram sa ljudima koji zive u EU kazem: Dajte mi Kosovo umesto ulaska u EU.

blagomeni

pre 16 godina

Kado se cini da je sve gotovo, mozda bi najpametnije bilo za uzvrat na pristanak na nezavisnost traziti reciprochnu teritoriju od glavnih zagovornika iste. Sta bi nam falilo da dobijemo neko ostrvlje u Pacifiku ili neki deo kontinentalnih SAD. Pamet u glavu i cenkanje da zapochne...

Goran

pre 16 godina

Svetske redakcije prenose vest kako je Kostunica zapretio da Srbija "nikad nece oprostiti US..." Sta, mi to njima pretimo? A cime? Smejace nam se opet celi svet, kao i ranije. Zanima me ko vodi spoljnu politiku u stvari. Da li su predsednik drzave, i ministar inostranih poslova upoznati sa izjavama Kostunice, da li su ih odobrili, da li su bile unapred dogovorene? Da li je to izjava Kostunice kao individue ili stav Vlade Srbije? Ako je stav Vlade Srbije, na kojoj sednici Vlade je donet i da li je glasano o tome? Ne mislim da je stvar strasna sama po sebi (samo je blago neprijatna), ali je strasno ako u ovom trenutku diplomatija nije apsolutno koordinisana i uskladjena i promisljena. To bi bila katastrofa, a nesto mi bas lici na to.

Enver Kelmendi

pre 16 godina

Ja zaista ne mogu da svatim g.Kostunicu kada kaze:"Ne damo Kosovo".Pa u "Kumanovskom sporazumu" pise da sve vojne i policiske snage treba da napustaju Kosovo.Ako sada g.Kostunica se ne slaze sa tim sporazumom,posto taj sporazum nije on podpisao,onda neka zahteva u SB UN-a da se KFOR i UNMIK povuku sa Kosova,ili pak neka ih smatra kao okupatore.Pa zaista gospoda Kostunica i Samardzic su zaboravili zbog cega je Srbija bombardovana?Zar je Srbija ocekivala od g.Busha da kaze:"izvolte Srbijo u tvoj "srpski Jerusalim" jer mi idemo sada.

ILIJA Drakulic, Toronto

pre 16 godina

Jaoj, nepravda! Pre vise od tridesed godina jedan od omiljenih junaka crtaca koje je emitovao RTB bilo je crno pile zvano Kalimero. Svaka epizoda zavrsila bi sa Kalimerovim vapajem: "Nepravda, brate, pa to ti je!"
Pre petnaest godina, kada je Milan Panic izgledao kao dobra alternativa SM, Vojislav K. ga je okarakterisao kao "grotesknog".
Dobro, a ciji je sada nastup groteskan? A pravedno je da gradjani Srbije trace svoje vreme cekajuci da im neke zemaljske ili nebeske sile donesu neku pravoslavnu nirvanu? A pravedno je traziti od srpske dece da im mladost prodje u neimastini i kuknjavi za necim sto su neke senilne sociopate utuvile da je Srbija mogla da bude?
Dzoni Stulic je to lepo prokomentarisao svojim stihovima:
"Dovoljna je jedna rijec: Od...!"

Mitat Osmani

pre 16 godina

Biosam nekad gradjan Jugoslavije, i vojnik Jugoslavije...i to odlican vojnik Jugoslavije. Setajte malo unazad (vremski). Ko je mogao da rusi Jugoslaviju?!
Albanci sa KOSOVA?! NE!
Srbija nam je plackao AUTONOMIJU, a ostali smatrali kako je Srbija plackala.Pa su osetili kako je opasno zajednicka kuca.Osetili su da sutradan mogu i sami biti opljackani.Otisli su u nepovrat. Ko su ratovali u sloveniju, Hrvatsku , u Bosni u Kosovo. Ko su zatvorili albance u raznim kazamatima, ko masakrirao albance i oterao preko prokletije milion njih?
Kazete punom ustom da albanci su seperatisti...gresite!
Srbija je faktor odvojenja Kosove iz Jugoslavije a ne Bus.Srbija je zasluzio da Kosova dobije nezavisnost. To znaju svi,i gluvi i qoravi. To ne zna samo on ko nece da zna a bog ce kazniti toga!

Quickly

pre 16 godina

Zene na Kosovu su ravnopravnije nego ikad, a ponekad i iznad toga. Mozda ne u politici, ali u drustvenom zivotu itekako. Tako da, nemojte brinuti. Prihvatite Ahtisarijev plan za dobrobit svih. A manastire cemo cuvati jel olosi nemaju mesta u nasem drustvu. Dosta nam je losega, hocemo dobro da se desi.

zoki

pre 16 godina

A zašto cenjeni Buš nije svratio na pola sata do Beograda... ipak se Kosmet tiče najviše nas; toliko o neutralnosti Albanije u celoj stvari... nadam se da će naši "mudri" savetnici i političari proanalizirati ovaj potez Buša i uvideti na koga se Američka diplomatija oslanja na Balkanu ( prisustvoli premijeri Hrvatske i Makedonije). Na nas sigurno ne!! Prosto mi se nameće pitanje ima li naša duhovna i verska veza sa Rusijom neke veze sa tim...

komsija iz USA

pre 16 godina

zasto mi kosovari ne trazimo autonomiju unutar srbije? pa mi smo to imali verovali smo srbiji da nas "menadzuje" i sta smo dobili, roditelje udaljeni sa posla, skole zatvorene, trovanje djaka i studenata na kosovu, hladnjace, masovne grobnice itd. Prema tome fakti nisu na strani srba ovog puta, ima jedna americka izrega, "prevaris me prvi put sram te bilo, a prevaris me drugi put sram me bilo". Znam da mnogi od vas kazete evo situacija je drugacija u srbiji, ja samo ne vidim SM na celu inace ista garnitura politicara koji upravljaju srbijom. Toliko od mene, pozdrav

Nikola MiIanovic

pre 16 godina

Kostunici ipak vice prilici da izigrava Gargamela nego Kalimera, ako vec nece da kaze Srbljima da je vreme da se zasucu rukavi i pocne da radi. Varaju se svi - a pre svega nas Gargamel - da ce bilo ko imati vajde od toga sto nas 2007. vracaju u 1389. godinu, a on od sebe pravi novog kneza Lazara...

DoReMi

pre 16 godina

Slazem se da postoji medjunarodno pravo ali vi ste to pravo zgazili i mimoisli, kad je trebalo pojuriti Albance sa Kosova niste to rekli da se krsi medjunarodno i ljudsko pravo nego ste mirno gledali i uzivali. To je SRAMOTA, za nekog postoji medjunarodno pravo a za nekog ne, ko si mi pa sad ti da to sudis. SRAMOTA!

Professor Longhair

pre 16 godina

Narod koji se ne nauči da ne ponavlja greške je osudjen da nestane. Kada vidim koji su komentari preporučeni, naježim se.

Stefan

pre 16 godina

Bez pristanka Srbije, Rusija i Kina nikad nece pristati na novu rezoluciju. Nezavisnog Kosova nema bez nove rezolucije, kao sto ni Tajvan, Severni Kipar nikad nece biti nezavisni. Prazne pretnje Albanaca i ucene to je cela sustina. Ako moze nezavisno Kosovo bez pristanka Srbije zasto onda vec nije? Zasto gubite vreme, nas i pristanak Rusije nikada necete dobiti? Ruska pozicija i pozicija Kine je toliko jaka da uopste ne mora da se brani - Povelja UN, zavrsni Helsinski akt, rezolucija 1244 i jos mnogo toga.

Maja_V

pre 16 godina

Kada je to nasa vlada dobila mandat od gradjana Srbije da njihovo vlasnistvo prodaje "poznatom" kupcu? Da li se ovde primenjuje isti model "burazerske privatizacije" samo sto je kupac, u ovom slucaju "ruski kum"? Ko im je dozvolio da tako nesto i pomisle a kamoli realizuju! ALo, osvestite se, ljudi, pljacka veka sa provizijama veka tek predstoji! Da li cemo svi morati pod stare dane da ucimo ruski? Po cemu se ova politika razlikuje od politike koju je najavljivao Toma a i Seselj pre njega...biser o Konfederaciji sa Rusijom i Belorusijom? Da li nam se to upravo i dogadja?!?

environmentalist

pre 16 godina

Ja sam '79 godište,pa se ne sećam,ali otac mi priča da je '70-tih postojao plan povratka srpskih intelektualaca na KiM,i novi stanovi su za njih izgradjeni.I moji su hteli (oba roditelja su inženjeri) dole, ali dobro je što nisu.Pitate se zašto?Pa zato što se većina ljudi koja je otišla vratila već posle godinu i nešto dana, ali ne zbog Albanaca već zbog "braće" Srba koji su ih maksimalno opstruirali.Osladili im se novi stanovi pa jedan za svastiku drugi za zaovu itd....A posle ih prodali Albancima višestruko skuplje od stvarne vrednosi.Došli u Beograd, pokupovali o ovde deci stanove, a sada nedamo Kosovo. Pa dokle bre više????

Statisticar

pre 16 godina

Putin je je do sada pokazao da je daleko veci covek nego sto je politicar. Imao je puno pravo i mogucnost da Kostunici i Tadicu kaze: Gospodo, vi hocete u anti-ruski Nato, idite kod Amerikanaca, Britanaca, Francuza, Bugara, Albanaca, Hrvata i ostalih vasih partnera za mir pa njima iznesite problem Kosova i od njih trazite pomoc. Mogao je to mirne savesti da im kaze i da iz izbaci iz Rusije, ali nije. Time je pokazao solidarnost sa jednim pravoslavnim slovenskim narodom koji nije kriv sto ima ovakvu vladu i predsednika. Uvek ce zbog toga uzivati moje postovanje.

Mi.

pre 16 godina

Zaista mi je zao amerikanaca i tog nesretnog Busa, svuda u svetu gde god da se pojavi moraju da ga stite od demonstranata jer je vec celoj planeti dosta te americke arogantne, cinicne, licemerne, amoralne i priglupe kaubojske politike. Jedino je u Albaniji docekan sa ovacijama - zaista za zaljenje ali i za smejanje na sta je spala ta nekada cenjena Amerika i njen predsednik. Nadam se da su Amerikanci zadovoljni koji narod imaju za najveceg postovalaca i najveceg ulizivaca na Balkanu: narod koji je upravo na Kosovu u zadnjih osam godina stvorio jedno fasisticko (jer kako drugacije nazvati drustvo gde se na najdrasticniji nacin krse prava ljudi i to samo zbog pripadnosti drugom narodu) drustvo, narod koji je sistematski etnicki ocistio tu istu teritoriju, porusio tudje spomenike, zauzeo tudja imanja, kuce, izmislio novu istoriju i mitove, za premijere imaju ratne zlocince, od demokratije jos ni do "d" nisu stigli, drustvo gde se na najprimitivniji nacin krse osnovna ljudska prava drugih naroda, drustvo gde se tudji spomenici moraju stititi oruzjem, lideri su u svercu droge, oruzja, belog roblja... SAD su nasle zaista "divnog" saveznika, definitivno su zasluzili jedno drugog. Bolje nikada ni ne uci u EU ili NATO nego da i ja moram ovako nekome da se slihtujem kao Albanci Amerikancima ovih dana. A sto se Busa tice, neka mu neko da mapu Sveta pa ako uspe ikada da pronadje Kosovo na mapi e tek onda ce moci da se kvalifikuje da uopste prica o Kosovu... a dotle... Zao mi je i Albanca posto ce jednog dana kada se spuste na zemlju i otrezne od euforije u koju su zapali, ukapirati da se ne granice ni sa SAD niti sa Engleskom nego sa Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom, Grckom i neka se upitaju koliko su pozeljni i dobrodosli u svim ovim zemljama narocito ako se uzme u obzir da je svim narodima na Balkanu vec dosta te albanske ekspanzionisticke i nacionalisticke politike koju pokusavaju licemerno da prikazu kao neku "borbu za slobodu", "samoopredeljenje" i "ispravljanje istorijskih gresaka".

Martin,Pirot

pre 16 godina

Kosovo je izgubljeno zato sto:
Na ovakve Busove izjave ne izadje milion ljudi na ulice da protestvuje.
Srpska vojska ne izvodi manevre blizu Kosova i ne zvecka oruzjem nego jos i predsednik izjavljuje da se za Kosovo necemo boriti.
Nismo vec opozvali Ambasadore iz SAD i proterali njihovog.
Rusija ne bi zbog brace Srba bombardovala Albance kao sto je SAD zbog nebrace ALbanaca bombardovala Srbe.
Srbina iz Beograda boli ona stvar i za Pirot i Vranje a kamoli za Kosovo....

Vujadin

pre 16 godina

U odnosu na zivotinje ljudi se razlikuju po tome sto pravo jaceg nije osnovno pravo, nego postoje i odredjena pravila a jedan skup tih pravila je i medjunarodno pravo.
Ako je pravo na samoopredeljenje postalo jace pravo od teritorijalnog integriteta drzave onda treba to ozvaniciti i primenjivati svugde de treba.
Ali u tom slucaju i RS i RSK treba da dobiju nezavisnost, kao i Baskija, Korzika, pola Ukrajine, pola Kazahstana, Severna Irska, Skotska, Tajvan, Tibet, Kurdistan...
Ovako samo za nas se primenjuje nesto sto je potpuno van svih medjunarodnih pravnih normi.
Gospodo u tom slucaju, Evropa mi ne treba...

Aleksandar

pre 16 godina

Vidim da mnogi smatraju da je dovoljno da Kosovo bude unilateralno priznato i da je to dovoljno da bude nezavisno.
S obzirom da sam pravnik mogu da kažem da je to vrlo problematičan put za Kosovo,koji će da napravi gotovo nerešive probleme samim Kosovarima,tako priznata nezavisna država neće imati nikakve šanse za prosperitet,jel niko neće da ulaže na pravno nesigurnom područuju što će još više otežati ekonomsku situaciju na Kosovu.
UNMIK bi bio stavljen u nemoguć položaj u kojem bi bio primoran da poštuje rezoluciju 1244 dok bi istovremeno neke bitne zemlje kao USA priznale nezavisnost i faktički sabotirali napore UNMIKA što bio u krajnjem slučaju dovelo do potpunog bezvlašća.

Ne bi postojale šanse da takva država uspostavi kontrolu na svojoj teritoriji(praktično bi bila falična u samom početku,a u pravu postoji izreka „što se grbo rodi vreme neće ispraviti“).
Otvorila bi se pravna mogućnost da Srpska vojska interveniše na Kosovu(što se verovatno neče desiti,ali tu su paravojne formacije da obave taj prljav posao),američka vojska ako bi htela da podrži Kosovo morala bi da nadoknadi svijim ljudstvom odlazak vojnika iz zemalja koje ne žele da priznaju Kosovo,USA žele to da izbegnu po svaku cenu.
Srbija može da spreči prenos struje preko svije teritorije do Kosova,tranzit i još hiljadu nerešivih problema bi isrkslo za na taj način stvoreno nezavisno Kosovo.

Amerikanci su svesni svega ovoga,tako da je Tim Džuda u pravu kad kaže da je ova Bušova izjava samo pojačavanje pritiska i ne znači ništa.

Novinar iz Gnjilana

pre 16 godina

Retoriku koju upotrebljava Slobodan Samardžić, albanci sa Kosova su odavno culi. Njima niko ne treba poklanjati zemlju da bi stvorili svoju drzavu. Oni imaju svoju zemlju a to je Kosovo i niko sa strane ne moze odluciti o njihovoj sudbini, a najmanje tu nesto moze ciniti Srbija.
Setimo se retorike o Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Makedoniji i Crnoj Gori, i na kraju sve te nezavisne drzave su bile priznate i sa strane Srbije a tako ce i biti sa Kosovom, koja ce vrlo brzo postati nezavisna.

Futuristic

pre 16 godina

Kosovo ce biti nezavisno ne zato sto to kaze Bus, nego zato sto treba. Stvar je u tome da Kosovo treba da bude funkcionalno i to moze samo ako je nezavisno. I previse je novca ulazeno da bi sad stvari isle nazad i da se vrati nesto pod Srbijom. Imamo carine, policije, svoj budzet, jedino sto (jos)nemamo je autoput (a gle cuda kad izades sa Kosova preko Nisa do Beograda ga ima, ali nigde na Kosovu).
Ne znam kako bi se Kosovo moglo integrisati kad je mnogo lakse prosto da bude nezavisno.

Srbija je izgubila Kosovo sistematski a slag ne tortu je postignut 1999-te godine. Kako to da se niko nije bunio za to sto se desavalo od 1990-1999-te godine kad smo svi dole bili bez posla, i maltene ikakvog zivota.

Rusija hoce da dobije te Gruzijske pokrajine i zato se sad pravi kao da stiti interese Srbije. No, videcemo. Ja ne znam sta Rusija moze da uradi osim veta. Ali, ocigledno ne mogu da zaustave SAD i EU da priznaju nezavisnost. Samo sto je razlika u tome da nece SAD i EU priznati Ahtisarijev plan, nego nezavisno Kosovo, tako da Srbi ako sve ne bude proslo kroz UN i sa Ahtisarijem, mogu izgubiti jos vise. Igra na sve ili nista je opasna zato sto mozes da dobijes sve, ali cesce, nista. Srbija bi mogla da prizna nezavisnost, ali da to uslovi za povratkom svih izbeglica prvo, pa onda da radi zajedno sa vlastima na Kosovu o raznim stvarima. Tako bi ljudi i radili zajedno i Srbima dole bi bilo bolje i bi imali vise od Ahtisarijeg plana. Trebalo je pripremiti ljude za nezavisnost i reci ajde da se trudimo da izvucemo maksimum od ovoga, jel ocigledno da SAD i EU nece se povuci. Da Srbija pokaze ovaj put, a ne kao 99-te kad su milion ljudi isterani, da brine za ljude, a ne teritorije. Nije da smo super, ali zaslujemo sansu da rukovodime sobom. Ako zabrljamo kao vi (ili kao 2004), onda stvari ce se menjati.

Ali sada, mi kao Albanci, ne mozemo da ocekujemo puno od zemlje koja i sad daje 50% glasova Kostunici i Nikolicu, i koja jos ne predaje Mladica i Karadzica, ali i ako treba, onda kazu da je to zaradi EU i Haga, a ne zaradi ratnih zlocina. Ja, jednostavno, ne vidim nikakvog zvanicnog pokajanja u Srbiji za to sto se desilo 10-godina u ex-Yu i zelje da se racuni rasciste.

Posljedno, Bush je dao do znanja da ne moze drzava da se posluzi soverenitetom i da to bude objasnjenje za drzavo-sponzorizirane zlocine. Treba nesto za to da se plati. Cena je Kosovo u ovom slucaju. Nije to nesto nepromenljivo. Kosovo je bilo Tursko 500 godina, Bugarsko 100, Srpsko 100, i Albansko izmedu. Cije je zaista istorijski, niko ne zna jel obe strane drze do toga da je njihovo. Znaci, istorija ne moze da odluci jel mozemo jos sto godina da kazemo da ste se vi (ili mi) naselili na Kosovo, ali, da li je to vazno. U stvari mozda jeste, do 99-te, onda taj koji je potpisao sporazum, se pozdravio sa Kosovom za to sto je uradio u Evropi krajem 20-tog veka.

Ko radi pravilno, sledi nagrada, ko ne, taj se kazni. Zakone odreduje Zapad i dobar zivot koji njihov sistem pruza. Jel najbolji, pa i nesto nije, ali jel bolji od drugih, jeste, i zato svi hocemo u EU da jednog dana i nasi ljudi kad se penzionisu da misle o putovanjima a ne o starackom domu. Ovo je realnost.

ja2

pre 16 godina

Srbija nema nikakvo pravo pozivati se na "međunarodno pravo" jer je prva na prostorima bivše YU pogazila sve akte međunarodnog prava na koje bi se danas pozivala! Nitko Srbiju nije tjerao da krši to pravo, bila je najjača sila u bivšoj YU i mogla ga se, da je htjela, u potpunosti pridržavati. Ali nije... Gdje je bilo međunarodno pravo u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu prije? Gdje je međunarodno pravo za žrtve Vukovara, Sarajeva, Srebrenice i svih onih drugih mjesta? Zašto to isto pravo nije vrijedilo i za slabije onda? Otkuda vam pravo pozivati se na međunarodno pravo? I otkuda vam obraz?

passenger

pre 16 godina

Srbi su unapred izgubili bitku u Americi. Odavno smo im se smucili anti-americkim, pro-ruskim i pro-kumunistickim stavovima jos od pada BERLINSKOG ZIDA 1989, kada je jos tada Milosevicev Savez komunista trcao u Moskvu po direktive 1990 godine, sta raditi sada. Tako da Srbija nije primorana da stane na stranu Rusije, nego je Milosevic, Mira i Seselj vrsili anti-zapadnu retoriku i anti-americku politiku jos 1990, sto nas je i te kako jako skupo kostalo i dalje kosta. Poslednji bastion neo-komunizma u Evropi je bio tokom devedestih SPS-JUL SRS, tako su nas prozivali na Zapadu. Najvise im se smucio, “balkanski kasapin” Milosevic, pod pogubnim uticajem Mire Markovic i ostrascenih komunistickih generala. Nepotrebno unistavanje Vukovara, bombardovanje Dubrovnika, granatiranje i opsada Sarajeva i zlocin nad zlocinima u Srebrenici stvorili su pravi jaz izmedju Srba i Amerikanaca.
DOS je Petog oktobra dobio istorijsku sansu da taj jaz smanji i pretvori u prijateljstvo sa USA, nalik onome koje je vladalo izmedju nase Kraljevine i Amerikanaca. Nazalost, uskocili su afera sa neisporucivanjem gen. Mladica, atentat na dr Djindjica, ogromna korupcija i Organizovani kriminal u Srbiji, anti-americka Kostunicina politika Vlade DSS-a( isto sto u radili SRS SPS JUL), sa oslanjanjanjem na Ruse i Kineze, pa je jaz sve veci i veci, ne mnogo manji od onog pred bombardovanje Srbije. Mrtav Milosevic nas ponovo svadja sa NATO-paktom i Evropskom Unijom, a SPS-ovci, komunisti i radikali likuju. Svadja ce kulminirati kada nam oduzmu Kosovo. Albanci su ulozili milione dolara u propagandu, lobiranje i kupovinu podmitljivih svetskih politicara u americkom kongresu i ocekuju rezultate, mi skoro nista, lobiranje u Americi Kostunica je pocelo tek 2006, kasno je to DRUGOVI, kasno. Sad je red da se Srbi konacno osveste, jer Rusi nikad nisu pomogli Srbiji, nego su nas izadli kroz istorji jedno 12 puta zadnjih 200 godina. To ce biti i sad i treba reci NE privatizaciji ruskim nesposbnim mafijasima, zemlja koja je totalno korupirana, jos gore od Srbije. Kako Srbija moze da ocekuje privredni napredak, ako je njena indusrtija u rukama Rusa. Pogledajte koje je danas najefikasnija izvozna komanija u Srbiji sa preko 600 miliona EVRA-US STEEL- Smedervo, sto da su Rusi kupili ti komaniju to ne bi bio slucaj. Pamet u glavu, Kosovo je izgubljeno pogresnom politikom, in sad se cena placa. Moramo biti realni.

fole

pre 16 godina

Ja se nesecam da je i Zloba smeo ovako da prica Amerikancima.Ovo je najostrije pljuvanje Jenkija preko Polta pa sve do Busa.Svaka cast.Ovako se odgovara ako ste sigurni da imate LEDJA.Ali ako se preracunao onda ce da bude pucanje najstrasnije.

Srdjan, Ceska

pre 16 godina

Steta sto srpski analiticari nisu u stanju da na pitanje Kosova gledaju objektivno i da u svojim analizama izbace emocije... nazalost, jer bi njihove analize izgledale otprilike kao gospodina Tim-a Judah. Sasvim realno je covek opisao danasnje stanje i poziciju Srbije i Kosova... samo jedno od polja na sahovskoj tabli. Nisu cak ni pijuni, vec polje, po kojima se svi ostali setaju a Srbi i Albanci se nesto loze da su oni neki bitan faktor. Smesno

eki

pre 16 godina

Kostunicin ton i poruka jasno pokazuje da mu je i te kako jasno sta ce Rusija uraditi.Kao i da je jasno da su Ameri sa angazmanom ovde zavrsili.Ruski radari ce ovde najverovatnije biti razmesteni.A sta mi jadni da radimo? Da se zajedno sa bracom Albancima iseljavamo dok je jos vreme.Onaj Busa prica svasta i obecava a u Iraku ih isprasise samo onako. Kad ga smene demokrate ce povuci trupe glavom bez obzira.

Sasha

pre 16 godina

Ljudi moji zamislimo na trenutak nemoguce. Amerikanci odlucili da su Srbi u pravu i primenjuju politiku prema kosovskim albancima kao prema Iraku. Ni tada Kosovo ne bi bilo srpsko. A znate zasto? Jer ne bi moglo da se zivi. Na papiru bi Kostunica bio u pravu ali u stvarnosti bi u Pristinu odlazio u vojnim oklopnim vozilima. Doduse ne bi imao problem oko obracanja u javnosti posto se ni u Srbiji ne pojavljuje u javnosti.
Sve ovo kazem da bi mi Srbi konacno shvatili da nam SAD niti moze da donese niti da oduzme Kosovo. Mi smo ga izgubili onog trenutka kada smo se odlucili za ratnu varijantu sa kosovskim albancima. Sada vise nema natrag. Ne zbog bombardovanja od strane NATO-a nego zbog prvih 15-20 dana kada smo kosovske albance proterivali, ubijali i ne znam ni ja sta sve nismo cinili. Tada smo sustinski izgubili mogucnost da u skorijoj buducnosti popravimo odnose sa njima. I ko to ne razume, ne razume nista.
Znam da bi se javile mnoge srbende da mi spocitaju sto ne pricam o srpskim zrtvama. Znam da ih je bilo, znam da su Srbi sa Kosova veliki mucenici, znam da ovo sto sam gore napisao nije neka bozanska pravda, ali isto tako i znam da su podrzavali (ne svi naravno ali u vecini) Slobu i njegovu politiku. Ta je politika dovela do ovoga. Ako Kostunica kaze da nema pravo da se odrice Kosova, koje davao Slobi (na potpuno istoj poziciji) pravo da cini sve ono sto je cinio? Ili mozda smatramo da je Sloba samo kriv sto nije pobedio kada je cinio te stvari? To je vec vrednosni problem. Ko ne razume pogubnost takvog shvatanja ne moze nikada da razume ni ovo sto se sada desava.
Zato dosta razmisljanja o Busu i Putinu. Oni treba samo da proglase trenutni odnos snaga izmedju kosovskih albanaca i Srba na teritoriji koja se zove Kosovo. Za nas Srbe je vrlo vazno da proglaseno stanje sto vise odgovara realnosti. Sto vise odudara od realnosti na terenu vece su mogucnosti novih sukoba i problema.

I to je jedina odgovorna politika prema svom narodu i buducnosti njegove dece, a ne ovo sto nam Kostunica neprekidno ponavlja kao papagaj.

test

pre 16 godina

Bush ne poklanja nikakve "tudje teritorije", nego prosto kaze da ce USA POSTOVATI odluku ogromne vecine gradjana Kosova za nezavisnost. Ne uzima vam Bush Kosovo, nego GRADJANI Kosova ne zele ni po koju cenu da budu upravljani od vas (citaj: da budu dalje ubijeni i proterani od vas).

medicinar

pre 16 godina

kosovo albancima a srbija u nato, predlaze bush. sto bi se reklo -hteo bi i ovce i novce. on vodi politiku kakvu vodi i njegovo je pravo da trazi ono sto mu treba. ali ne znam da li se ovih dana okrenuo oko sebe i primetio da svet vise nije monopolaran.

Danilo

pre 16 godina

Posto zivim i radim na KiM vec dvije godine mislim da s razlogom mogu reci da je KIM de facto nezavisno a da bi Srbija trebala mnogo vise da radi na unaprijedjenju uslova zivota srpske zajednice, posebno onih koji su izdvojeni u tzv enklave (ja radim s jednom takvom enklavom). Inace, ti ljudi na KiM su apsolutno zaboravljeni i osjecaju se kao zadnja rupa. Prema tome gospodno koja komentarisete KiM - moj vam je savjet da ucinite nesto konkretno za srpski narod na KiM. Rijecima cete malo uciniti a konkretnim djelima puno vise, dodjite dole, pogledajte djecu u skolama, bolnice, gradove, skupite priloge i posaljite tu djecu na more, kupite im sveske, udzbenike. Mnogo je toga sto mozete uraditi. Putin i bush ce u svakom slucaju ovako ili onako rijesiti pitanje KiM i vi tu nemozete mnogo pomoci ali konkretnim akcijama, humanitarnim i sl., mozete poboljsati status srpskog stanovnistva a to bi za pocetak bilo sasvim dovoljno. Ovo je poruka od osobe koja dvije godine radi konkretne stvari za stanovnistvo KiM. Te konkretne stvari su i politicke i humanitarne prirode s tim sto moram naglasiti da je humanitarni aspekat daleko bitniji.

Dejan

pre 16 godina

Dzordz Bus nema prava da trguje teritorijama koje nisu njegove. I tu je kraj price. On ne poseduje tapiju na tu zemlju i nema nikakvo moralno, demokratsko, istorijsko niti bilo kakvo pravo da daje takve izjave. Vlada Srbije treba da ponisti svaki akt nasilnog otimanja nase teritorije, makar ostali sami samcati na ovom svetu. Ima nekih stvari koje se ne prodaju za nekoliko novih supermarketa, ili trznih centara.

Dragan

pre 16 godina

... Pročitah da Srbima na K&M ne fali ništa... To je i Hitler govorio Jevrejima u početku. U Evropi postoji samo jedan narod koji mora da se krije po rupama, na koga je uvek dozvoljen lov: to su Srbi na Kosovu. Neka vam to služi na čast i na obraz, dragi naši kosovsko-metohijski sunarodnici. Zar ne treba da vas pomalo peče savest zbog toga što Kosovo i Metohiju niste izvojevali u borbi, nego "svetski policajac" mora da vam ga posluži na tacni? Ako se K&M ikada odvoji od Srbije, treba postaviti zid, da ni ptica ne može da preleti, jer tako rade demokratske Sjedinjene Američke Države i Izrael. Nema saradnje sa separatistima, ne terajte nas da u ime "evropskih integracija" zaboravimo na siledžijstvo i kukavičluk preko koga će Albanci dobiti državu. A pre nego što počnete da delite lekcije "nedemokratskoj" i "zatucanoj" Srbiji, počistite svoje dvorište. Sadašnje Kosovo i Metohija su od demokratije daleko skoro kao i Srbija u vreme Slobodana Miloševića.

jos nije kraj ali se nazire

pre 16 godina

Sa Kosovom ili bez Kosova, ne zavaravajte se da ce nas Amerikanci (a ni Rusi) prihvatiti kao prijatelje. Sve je pocelo od toga, u vreme dok smo jos bili prilicno neopredeljeni (da ne kazem nesvrstani), sto smo oznaceni kao "potrosni", "prezaljivi" ili jednostavno istorijski nedovoljno anti-ruski orijentisani (Crna Gora se po tme kotira verovatno i losije od nas, ali ne lezi ni na kakvom vaznom koridoru... ceni se i to sto su nas izdali na kraju, znaci da imaju potencijala... ). Sa druge strane, Rusi nisu glupi i ZNAJU veoma dobro da su nasa pro-ruska osecanja prilicno mlaka do ambivalentna. Jedni nas bacaju, drugi nas bas nesto i ne zure da uhvate. Srbi, gluvi, slepi, glupi, "sedeli na dve stolice predugo".

Akcije Amerike su nas gurnule u pravcu Rusije, to NIJE bio nas izbor nego nuznost, ali su Ameri izgleda i racunali sa tim, jer smo dovoljno izolovani i pod kontrolom da ne predstavljamo nikakvu opasnost za njih, odnosno nikakvu vrednost za Ruse. Uostalom, ako ne budemo bili dobri, ima dovoljno dobrovoljaca uokolo da nas maltretiraju bez kraja i konca. Kosovo nije krajnji produkt jedne geopolitike, nego samo prolazna etapa sireg plana koji ce se zavrsiti jos mnogo gore po nas, na primer ruskim strateskim bombardovanjem saobracajnih koridora u prozapadnoj banana-Srbiji u nekom buducem sukobu koji se ocigledno sprema, ili trajnom okupacijom dela neposlusne i saboterske proruske Srbije od strane verne armije prezahvalne Velike Albanije.

ja

pre 16 godina

Koje obmanjivanje samih sebe! I kad se napokon dogodi nezavisnost Kosova, onda će to biti rezultat bijelosvjetskih zavjera, povijesne nepravde i koječega, a ne pogrešne srpske politike. Strašno. Pa zar ne vidite što je srpska politika na Kosovu proizvela? To da nitko među Albancima, ali baš nitko, niti jedan glas(!!!) ne govori protiv nezavisnosti! Oni su autonomiju imali, imali su svoje institucije, faklutete, novine... sve im je to u jednom trenu oduzeto zato što je srpska skupština tako odlučila. I što im garantira da im opet, na isti način, sve to ne bi bilo oduzeto ponovo? Zato jer će neka naredna skupština, u kojoj će većinu imati radikali (koliko je daleko taj dan?) opet odlučiti kao onomad Milošević? Što je drugo Srbija ponudila svojim albanskim građanima osim opcije da o njihovom životu i smrti, jednom opet (možda) odlučuje netko poput Tomislava Nikolića? A kad je u pitanju Ustav, na koji se svi pozivaju, građanima Kosova, bilo je onemogućeno da glasaju o ustavu koji je odlučivao o budućnosti njihove pokrajine! Je li to demokracija i način rješavanja problema koji Srbija nudi? I zašto bi to Albanci prihvatili? Da je bilo pameti, mogao je vaše stavove u Tirani zagovarati Sanader. Ali kako da objasni svojim građanima da pomaže zemlji čiji predsjednik Skupštine (tada je bio, nema veze što danas nije) otvoreno zagovara srpsku granicu usred Hrvatske? Razmislite malo! Možda je vrijeme da se probudite!

Dr.Sami Flamuri

pre 16 godina

Kosovo je De fakto i de jure vec 8 god nezavisna i kao takva ne treba joj dozvola kad ce proglasiti svoju nezavisnost iz Beograda.Beograd je imao do juce Kosovo u dlanu ali danas fikticko stanje je druga prica i sta preostaje Srbiji je da prva cestita svojim komshijama Albancima na svojoj nezavisnosti...

Marko i Mirko

pre 16 godina

Ovo što Koštunica nudi je odvratno. Koji će nam vrag ruski mendžament, koji je valjda najkorumpiraniji posle srpskog (ili pre) u NIS-u i ostalim firmama? Jel znate kako je u Lafaržu i US Steel-u? Uslovi za rad su odlični, pola radnika je otpušteno, druga polovina RADI i ŽIVI od rada.

Ne znam koji je vrag Koštunici da rasprodaje zemlju Rusima? Svaka njima čast, ali neka se drže Čečenije i Kišobranostana a nas neka ostave na miru.

Jel neko još kupio ruski MP3 plejer ili patike? Ja nisam i ne želim.

Metro

pre 16 godina

Neverovatno... Srbija jos sanja... Marko Jaksic "Imali smo bombardovanje, pa etničko čišćenje, na kraju imamo pokušaj da se napravi još jedna albanska država". G-din Jaksic je nesto nerelevantno zaboravio, a to je nasilje i etnicko ciscenje prema albanskog naroda na Kosovu sto je dovelo NATO (ne samo SAD) i situaciji da urade nesto protiv zlocina srpske drzave prema Albancima. Ne moze Srbija nikada biti demokratska drzava dokle na izborima bude glasalo za radikalce i dokle ima jednog premiera kao Kostunicu prema kojim "ahtisarijev plan hoce da se nametne samo Srbiji...". Treba li ahtisarijev plan da se nametne finskoj? Ili mozda francuskoj ili mozda jednoj drzavi koja je samo na samom Kosovu stotine hiljada ljudi ubila, silovala i progonila, kao sto je to radila Srbija? Politicari Kostuniceve kategorije su podrzali krvave planove Srbije. Nisu marsovci dosli na Kosovo i uradili te zlocine nego samo Srbi i Srpska drzava.
Vreme je da Srbi shvate jednom sta se desilo na Kosovu i odreknu se krvavih rukavica iz proslosti i kukavicluka pojedinih "heroja"(citaj: Mladica i Karadjica). To bi bilo za same Srbe najbolji demokratski cin i najbolji korak prema jednoj demokratskoj drzavi.

duh koji hoda

pre 16 godina

Elem, izleda dolazi vreme da Srbija odluci kojoj strani ce se prikljuciti, istoku ili Zapadu. Nedefinisan profil prosecnog srpskog glasaca, nasilnistvo i nerazumevanje EU i SAD, kao i "podrska" Rusije Srbiji, sve vise guraju ovu zemlju ka Rusiji. Nadam se da rukovodstvo Srbije nece i ovaj put kao i zadnjih 200 godina okrenuti curak ka Rusiji, jer ima mnogo slucajeva iz istorije kada je dokazano da nam Rusija nije prijatelj vec samo igra svoju igru zarad svojih interesa. Noramlno i pametno. A Vi Srbi se samo lozite... Dokle bre vise. Nadam se da ce doci vreme kada ce neko Srbe iz Srbije zastititi, a kada ce Srbi iz Srbije imati zastitu svojih politicara kao i Srbiiz Krajine, RS, sa Kosova, Baranje itd. Na nas niko i ne misli, valjda zato imam prijatelje od Novog Zelanda do Kanade.

ekspert iz australije

pre 16 godina

Mislim da više neće biti moguća ova situacija u kojoj se na jednu stranu propagira nekakva "suradnja" između Srbije i USA(posjeta generala Ponoša Americi,otvaranje američke vojne kancelarije u Beogradu...) dok u isto vrijeme američka administracija i Buš zagovaraju otimanje teritorije toj istoj Srbiji.Srbija će se vrlo brzo suočiti sa dilemom dali da pozove američkog ambasadora i uloži mu oštar protest uz prijetnju prekida odnosa što bi uradila svaka druga zemlja na svijetu ili da jednostavno prihvati kosovsku nezavisnost i počne razgovore o pristupanju u NATO i EU kako to Buš zagovara.

Driton

pre 16 godina

Rusija ce staviti veto,ali ne tako lako,ima taj veto cenu Sbija nece moci da sedi na dva stola to ne ide,Kostunica Rusiju,Tadic Zapad,Rusi nisu glupi pa ni zapad koji ce reci volite Rusiju dobro eto vam,Rusija imu tu poslednju kartu veto drugo nista,ona ne mozeda spreci priznanje nazavisnosti kosova i bez UNa,i da je zapad odlucan da to ucini juce je potvrdio i Bush,i to jasno,na to ne moze vise niko da sumnja.

Colin_bgd

pre 16 godina

Znate kako je. U mnogim zemljama postoji zakon da ako se neko nasilno useli u neku nekretninu i onda tamo zaista i provede, mislim 25-30, godina, on automatski postaje vlasnik. Ne zato sto ga zakon nagradjuje, nego zato sto zakon kaznjava onoga cija je originalno bila ta nekretnina da niti je vodio racuna o njoj, niti je pokazivao ikakv interes za nju, pa prema tome je i izgubio prvo svako moralno, a potom i zakonsko pravo na njen posed.
To ne znaci da imamo danas takvih slucajeva na hiljade. Ako vam neko udje u prazan stan, izbacicete ga uz pomoc policije za 5 minuta, ali samo ako pozovete policiju. Ukoliko ostavite stvari kakve jesu, tas polako ali sigurno pocinje da odnosi prevagu na drugu stranu, i zakon nagradjuje onog ko je pokazao minimum zivotne inicijative ili zivotne nuzde.
Tako je i sa Kosovom. Bez obzira da li su albanci tamo autohtoni ili ne (jedan broj sigurno jeste) i bez obzira koliko se njih legalno ili ilegalno doselilo od 1912/13 pa do danas, ali nepobitna je cinjenica da srpska drzava (osim titove autonomne pokrajine) nije nikad nista uradila u cilju bilo integracije tog stanovnistva, bilo adresiranja ijednog problema ljudi koji zive dole, bilo da su srbi, bilo da su albanci.
Prema tome, ni danas, osim deklarativnog stava o "sustinskoj autonomiji", nista se vise ne govori o tome sta to znaci i kako ce srbi i albanci u okviru te autonomije ziveti na kosovu i sta to prakticno znaci za zivot kosova u Srbiji. Jednom recju, nista.
Pa cemo prodati i zadnje preduzece rusima, a kosovo ce ipak biti nezavisno, pa cemo na kraju i biti ruska gubernija o kojoj ce rusi voditi racuna manje nego sto je Srbija ikad vodila racuna o Kosovu...
A zasto je interes amerike za nezavisnost kosova? Srpska vlada ne pokazuje niti je ikada pokazivala ni minimum interesovanja za uspostavljanje dobrih odnosa sa amerikom. Da je nasa vlada u jednom trenutku, na primer, ponudila 3-4 vojne baze u Srbiji plus sve ostale pogodnosti, momentalno bi se promenio interes amerikanaca za Kosovo. Pa bi bili u rangu ostalih istocnoevropskih zemalja u smislu prijateljskih odnosa americkom administracijom.
A ovako, ekipa rusofilska, eto to vam je politika vlade Srbije, ni manje ni vise...

Patriota

pre 16 godina

...Pa da li se vi ljudi setite ponekad da su nasi preci, dedovi, pradedovi, ocevi, braca, sestre,majke, dali svoje zivote za Kosovo i Metohiju. Nekima to izgleda nije bitno nego daj da damo, bice nam bolje. A da li znate zasto ce nam biti bolje? Pa opet ce Albanci poceti da kupuju Srpske kuce ali ovoga puta po Nisu, Prokuplju, Kursumliji,
Blacu... E tako ce nam biti bolje. A onda ce da poje bivoljicu na Topljicu i kravu na Moravu.

milos

pre 16 godina

Ja se izvinjavam ali Kostunica je u pravu. I jos jedno pitanje, Zbog cega smo uopste skidali milosevica 5. oktobra ako nas zapad i dalje samo ucenjuje i grubo krsi nas integritet sada kada smo slobodna, demokratska zemlja? Ili neka nas postuju takve kekvi jesmo ili neka nas ostave na miru.

Jelena

pre 16 godina

Izgleda da svi zaboravljaju da kada pricaju o eventualnoj jednostranoj odluci SAD da priznaju tzv. nezavisno Kosovo neke stvari se drasticno menjaju.
Snage KFOR-a su na KiM-u na osnovu rezolucije 1244 i to kako god mi gledali je pravno stanje.
Ukoliko dodje do priznanja bez amina Beograda te snage vise namaju pravni osnov za ostanak u KiM-u, samim tim se mogu smatrati okupacionim snagama i KiM okupiranom teritorijom sa stanovista Srbije, jer ne zaboravite rezolucija 1244 je donesena u SB na osnovu prethodnog sporazuma gde je strana potpisnica SRJ koja daje pravo na "trenutno" upravljanje KiM-om snagama pod vodjstvom UN.
I jos nesto teza o srpskom odabiru Rusa je maliciozna, jer Srbija je naterana od strane svojih "prijatelja" sa zapada koji joj rade o glavi da se lati saveznistva sa Rusijom.
Ako su nam prijatelji kao SAD, neprijatelji nam ni ne trebaju.

Bata

pre 16 godina

Dajte ljudi pogledajte realnosti u oči. Kao nije Kosovo američko pa da ga oni nekome daju. Ajde? Nema to veze sa pravom i pravdom; oni su ga vojno osvojili. Oni postavljaju upravu - ne mi; njihova je vojska dole - ne naša. I sa onom klauzulom da Kosovo formalno-pravno ostaje u okviru Srbije su samo i isključivo Srbima zamazane oči - valjda su očekivali da će Srbadija vremenom da shvati činjenično stanje - da imamo kontrolu nad Kosovom koliko i nad Bugarskom. Ali mi smo potrošili ovih proteklih 8 godina na razne unutrašnje gluposti i tek sad smo počeli da se suočavamo sa činjenicama. A činjenica je to da je sada kasno za politički poker i da za blefiranje nemamo ni jednog aduta u rukavu.

Tim-

pre 16 godina

Da koristimo metaforu u ovoj situaciji. Buldožer (SAD i EU) vozi po planu, stavlja put za buduče generacije, a mravi (Kostunica i radikali) pokušavaju da ga skreču od odredjenog smera (umesto da mravi koriste situaciju da dobiju nešto od tih radnika za svoju koloniju oni ih iritiraju pa rizikuju i egzistenciju svoje kolonije) a Rusija su kao neka kola koja stoje na putu tom buldozeru, mogu ga malo skrenuti ali ne mnogo?

Aca

pre 16 godina

Ponekad prijatelje nije moguce birati, kao ni saveznike. Secam se dobro koliko je Djindjic ulagao napora da se popravi nasi odnosi sa Amerikom, ali sa slabim rezultatima. Secam se da kada je Zoran pokrenuo pitanje Kosova, Amerika nije htela prstom da mrdne. Danas je situacijica slicna. Nasa Vlada povladjuje svim drzavnicima sveta, saginje glavu i moli. Dobro, u takvoj smo situaciji, ali ne mozemo po svojoj prilici da nateramo Slovacku, a kamoli jednu Francusku da Americi kaze NE! Iako Evropi ne odgovara nezavisno Kosovo, niko ne sme da se suprotstavi Busu, i to je cela prica. EU je energetski veoma, veoma zavisna od Rusije, i sve je zavisnija, a Putin je obnovio snagu ruskoj armiji, nove stelth podornice, projektili koji zaobilaze stit, itd. Dakle, karte su se opet promesale nakon pada berlisnskog zida. Mi smo hteli u EU, a oni nam drze vize, kao da smo "indijanci" a Bugarsku koja ima dvostruko nize plate primaju u EU. Hocu reci da tu nesto debelo "smrdi", i da treba sarajidviati sa Rusijom onoliko koliko je u nasem interesu, jer to je jedno veliko trziste, ali izbirljivo jer Rusima ne mozemo da "uvalimo" ono sto prodajemo u okruzenju. Kosovo ce ipak ostati u Srbiji, jer ce Rusija, a verujem i Srbija nerednih godina biti jos jaca, i uticajnija. Bus je doziveo krah sa Irakom, dozviljava sad krah i sa Kosovom. To je drzavanik koji nista nije resio, ali jeste maksimalno uposlio kapacitete kompanija koje proizvode rakete i avione za armiju USA. Nasa Vlada mora maksimalno da radi na razvoju ekonomije, i da gleda kako da sto pre poljoprivredu ove zemlje stavi na noge, jer Rusi ne mogu da rade umesto nas.

Darko

pre 16 godina

Najveci neprijatelj prozapadnih i proevropskih politickih snaga u Srbiji je, definitivno, Amerika. Najveci neprijatelj demokratije u Srbiji je Amerika. Cudno, ali potpuno istinito. Da nije takve stupidne americke politike, u Srbiji bi proeveropske i prozapadne politicke snage imale 90 procenata podrske. Bila bi prava stvar i veoma interesantno da se vec jednom otkrije ko u Vasingtonu i americkoj administraciji kreira i odrzava takvu neverovatno stupidnu politiku prema Srbiji i pre, a bogami i posle 5.oktobra 2000.g. O cemu se tu radi? Taj koji je u americkoj administraciji odgovoran za takvu katastrofalnu politiku prema prozapadnim politickim snagama u Srbiji morao bi pod hitno da izgubi posao!

lionpr

pre 16 godina

Samardzic porucio amere da ako hoce dati albancima nezavisnost neka daju neku svoju teritoriju ali ne Kosovo. I jos onda ima poziva od strane Srbije za kompromisno resenje s albancima. Molim vas to je rekao ministar u vladi Srbije i prema ovoj izjavi albanci zive u tudjoj zemlji. Dakle jdnog dana albancima ce se reci da oni moraju da napuste Kosovo jer ono je ekskluzivno srpsko pa prema tome nemaju sta da traze na Kosovo. Kazu SM je umro pa i njegova politika. Politika danasnje vlade Srbije uopste ne razlikuje od one od S.Milosevica, izjava ministra Samardzica je potpuno jasna sta ceka albane ako kojim slucajem popuste od nezavisnosti. Uostalom vlada Srbije stalno ponavlja kako nece dozvoliti cepanje 15% teritorije, za njih u tih 15% teritorije niko ne zivi. Jasno je da za vladu Srbije 2 milijuna albanaca u tih 15% teritorije ne postoje, pa onda postavlja se pitanje, zasto vlada Srbije poziva albance na razgovore kada oni ne postoje za njih?

Sever Bachke

pre 16 godina

AHAHAHAHAHAHAHAHA kakav genijalan naslov> Koštunica: nepravda! hahahaha pa on samo to može i da kaže. Kakvi su mu argumenti (15% teritorije i sl) a sada nepravda.
Jedino me zaista plaši ruski veto. Onda možemo da se pozdravimo sa evro-atl. integracijama za 50 godina. Rusi su izgubili sve na Balkanu i sada im jedino ostaje Srbija da šilje ....
Zamislite samo da nam Rusi budu glavni partner u svemu...pa gotovi smo.

Vojkan

pre 16 godina

Rusi sigurno nece ugroziti svoje interese zbog Srbije kao sto ni Amerikanci nece ugroziti svoje zbog Kosova. Morace da nadju kompromis gde ce svi biti polu zadovoljni. Samim tim kompromisom Kostunica ce biti neka vrsta pobednika jer ce Srbija definitivno vise nego sto je predvidjao propali Ahtisarijev plan, a za to mozemo da se zahvalimo gospodinu Putinu i Rusiji.

Oli

pre 16 godina

Hmm, situacija je veoma komplikovana. Ocekujem da u narednih 20 dana (pre sastanka sa g.Bushom) g.Putin obidje Peking i da se iz te posete cuje zajednicki stav Rusije i Kine. A moguce da ce se i Indija ukljuciti u pricu, zbog Kasmira. Videcemo na koju ce kartu Putin igrati, ali tesko da ce ici u SAD bez jacanja pozicije, jer bez toga ce Rusija tesko moci sama da odrzi svoj polozaj, suvise je usamljena. Posmatrajuci sta g.Putin govori u poslednje vreme, sve mi se cini da je na redu lagana prekompozicija figura geopolitickoj karti sveta. Jucerasnja izjava g.Putina o tome da trazi alternativu STO govori dodatno u prilog tome. Zivi bili pa videli.

Ana

pre 16 godina

Kosovski Albanci kao da zaboravljaju da bez obzira na to da li ce dobiti "nadziranu" ili bilo kakvu drugu nezavisnost, da ipak zive pored Srbije, i da ce bez obzira na sve i dalje biti u raznim oblastima zavisni od Srbije. Nasa vlada za pocetak bi mogla, na primer da uspostavi rigorozan vizni rezim za kosovske Albance. Ima toliko mehanizama koje bi trebalo vec sada uspostaviti u svim privrednim oblastima prema kosovskim Albancima i tako dalje. Ako bude bilo kakvih pritisaka na Srbiju da joj se otme Kosovo onda Srbija treba da odgovori najstrozim merama u svim oblastima za kosovske Albance, posto oni traze totalnu nezavisnost.

Mladen Mladenovic

pre 16 godina

Ako je priznavanje nezavisnosti KiM-a, toliko formalno i ne zavisi od Srbije, zašto se Srbija uporno "davi" i traži njen pristanak ? Tu nešto zaista ne "štima" ?! Ako Amerikanci mogu, tek tako, da "daju" nezavisnost Albancima, zašto se traži pristanak Srba i Srbije ?! Umesto da pregovaraju sa Srbima Albancima je, izgleda mi, lakše da od posrednika dobijaju lažna obećanja kako će im Amerikanci ili Nemci dodeliti ono što nije njihovo. A to bi se nazvalo "presedan" ?!

Gradimir

pre 16 godina

... Rusima apsolutno ne treba davati nikakav povlasceni polozaj u privatizaciji zbog eventualnog veta za Kosovo, gluposti pa ono nece nista promeniti vec ce dodatno zbuniti gradjane Srbije. Treba im prodati samo ako uslovi pod kojima kupuju javna preduzeca budu najpovoljniji za Republiku Srbiju kaja je vlasnik, a kojom upravlja Vlada koja je izabrana od strane vecine gradjana. Moje misljenje je da je u slucaju NIS-a bolje pozvati, pored LUKOILA i Texaco, British Petroleum, Shell, pa ko da vise neka mu je sa srecom uz svesrdnu podrsku Republike i gradjana.
Blanko overavanje Rusa kao kupaca je stetno i nepovoljno za interese Srbije u svetu. Mislim da je kucnuo cas da mladje generacije i fleksibilniji ljudi u Srbiji preuzmu odgovornost i liderstvo ka boljoj buducnosti ove zemlje.

surovi realista

pre 16 godina

Vecinski Bushove republikance uopste ne zanima Kosovo, kad se uporede sa demokratima Klintonovim. To se do sad davalo nekim trece-razrednim politicarima. Sada je po prvi put Bush nesto otvoreno rekao o Kosovu, ne zato sto ga ta regija interesuje, vec zato sto pocinje novi hladni rat. Kosovo je sada tema prepiranja istoka - zapada, a mi smo u Srbiji sto bi rekli kolaterlna steta pocetka tog hladnog rata i od pada berlinskog zida 1989. mi smo na gubitnickoj strani sa Rusima, sto nas je do sad skupo kostalo. Sada ce US da prizna Kosovo a Rusija ce da stavi veto, sve dok ne pokupi aerodrom, JAT i NIS. Ruski veto apsolutno nista ne znaci, jer se zna da Amerika o tome sve odlucuje. Voleli ili nevoleli to je tako, Uncle Sam o tome odlucuje a ne Rusi.
To bi trebalo objasniti svima da nema nesvrstanih danas i da Srbija mora da se okrene EU i NATO da ne bi izgubili i ono 85% teritorije. Zapad gleda Srbiju kao pro-rusko kgb saveznistvo i kao neprijatelj zapadnom svetu, i to sigurno nije u interesu Srbije. 15% teritorije niste ne znaci kad temo ne zive vise Srbi a i oni sto su prodali kuce ne zle da se vrate tamo.

M.V. Pristina

pre 16 godina

Postovani ljudi!
Zasto i do kada cete ziveti u snovima i dezinformacijama. Gledajte malo i van Srbije a ne samo sta vasi politicari govore.
Ja zivim u Pristini I znam puno Srba sto zive na Kosovu i koje srecem gotovo svaki dan na ulicama, kaficima ili restoranima Pristine. Zive dobar i miran zivot,imaju dobar posao gde zaradjuju dobro i verujte mi da nemaju ikakvok problema. A neskolovane ljude koje vasi "POLITICARI" manipulishu ne mozes ih naterati da zive normalno a ne sto im neko brani.
Zato kazem pustite ljude da zive normalno tu gde jesu, okrenite se prema razvoju vase zemlje, prema Evropi a ne prema proslosti. Napravite vasu zemlju da vasi ljudi zive dobar zivot a ne kao sirotinja jer mislim da su i oni vise umorni od svega. Kosovo ide svojim veoma sigurnim putem pa se i vi okrenite prema vasem razvoju i dobrom zivotu a ne Mitologiji.
Svet ide napred,udruzite se i vi.
Pozdrav iz Pristine

Boro

pre 16 godina

Problem Srbije je što ne shvaća da neovisnost Kosova zaista ne ovisi o ruskom vetu. Amerikanci i EU bi bili sretniji ako bi neovisnost prošla kroz UN, ali i ako ne prođe tamo, Kosovo će svejedno postati neovisno na unilateralan način, baš kao što je i ova izjava predsjednika SAD. Ali će Srbija taj ruski veto skupo platit izolacijom od EU.

Kardenas

pre 16 godina

Ja bih pristao na nezavisno Kosovo kada bih cuo samo JEDAN disonantan ton iz Pristine. Evo jedan, ne trazim ni dva ni tri, jedan jedini glas koji ce da kaze zemljacima "Kosovarima": "Ej, ljudi, ajde dosta vise, sta ce nam nezavisna drzava, dobicemo najsiru autonomiju koju je ikad igde iko dobio, idemo u EU za 15 godina, nije ni bitno onda da li smo nezavisni ili nismo".
U Srbiji imamo i politicare i pojedince koji vrlo otvoreno pricaju o tome da Kosovo treba da bude nezavisno, ja se ne slazem sa tim ali postujem pravo na razlicito misljenje. Cekam kada ce se pojaviti neko na Kosovu ko ce reci da je glupo u 21. veku ginuti za zastavu, granice, teritoriju... To svi uporno pricaju meni da ne treba da radim, a njima?

Agron

pre 16 godina

Misim da Kostunica i njegova svita grade neku vrstu Potemkinovih sela obmanjujuci narod da ce Kosovo ostati dio Srbije! Pitanje je trenutka kad ce se:
a) usvojiti nova rezolucija UN koja ce Kosovu garantirati uslovnu nezavisnost,
b) Usljedit ce jednostrano priznanje neovisnosti Kosova od strane svih zemalja EU, susjeda.
Osobno ne nam kako srpska vlast zelie "integrirati" albanski zivalj kad se 95% posto stanovnistva Kosova naziva separatistima.
Mislio sam da ce Tadic, koji se doima kao inteligentan politicar, smoci snage i svom narodu objasniti realost da je Kosovo izgubljeno i biti prva zemlja koja ce priznati tu neovisnost i na taj nacin stvoriti bolje zaledje za sebe i za srpski zivalj koji obitava na Kosovu. Mislim da strasenje srba da ce ce biti poklani, silovani i protjerani nema kontakta s realnoscu.
O Kostunici nista dobro nemam za kazati.

darko

pre 16 godina

Vojislav Kostunica dostize jos jedno dno srpske politike. Ovoliko udvoristvo prema jednoj stranoj drzavi i drzavniku, a pogotovo nudjenje teskom mukom stecenih preduzeca po vantrzisnim uslovima, a sve kao kompenzacija za veto koji u krajnjoj liniji nista nece znaciti.
sramota!!!
i to je taj ruski "principijelni stav" podržavamo vas onoliko koliko nam para date...

Kasandar

pre 16 godina

Nismo se mi svrstali izmedju velikih sila vec smo se otvoreno stavili na stranu jedne, Rusije. Ja razumem dobre namere nasih politicara ali Rusija je ipak dosta daleko (2-3 hiljade km) a mi geografski pripadamo Evropi koja podrzava SAD.
Po meni, postoji jedno resenje koje je MNOGO gore od nezavisnog Kosova, a to je Kosovo i Metohija bez Srba. I onda ga mozete zvati i dusanovo carstvo i moze biti i autonomno i neodvojivo od Srbije, ali za nas ce biti izgubljeno.
Ne zaboravimo da, za razliku od Rusa, Amerikanci i evropske zemlje imaju vojsku na Kosovu. Ako hoce, mogu da zastite Srbe. Ako zatvore oci, kao 17. marta, za par dana bi svi Srbi ispod Ibra bili proterani. Bojim se da se inacenje sa ipak jos uvek najjacom svetskom silom tako ne zavrsi.

Aleksandar, NS

pre 16 godina

Pobogu ljudi, dokle bre vise to busanje u grudi zarad Kosova? Dajte da ga se oslobodimo sto pre i neka se EU njime bavi, kao i svercom droga, ljudi, oruzja. Da li je vama poznato da je tamo nezaposlenost oko 70%? Da jos uvek imaju demografsku eksploziju i da ne dobijaju pomoc od EU i drugih (Saudijske Arabije itd.) ne bi preziveli jer na Kosovu se nista ne proizvodi? I "Srbi" (neka idu dole da zive ako su tolike patriote) hoce da Kosovo ostane u Srbiji? Ma, to je bre, kao da su nam okacili Titanik o nogu a mi treba da trcimo sprint.

Rina

pre 16 godina

Ma ja bi hteo da znam o cemu hoce da razgovara dalje vlada Serbije. Kakvu vrstu integracije je ponudio albancima tokom ovih 8 godina. Ma nikakvo resenje nije ponudila osim sto je milion puta rekao pa da je Kosova sastavni deo Serbije. Ako bi Crna Gora bila deo Serbije onda moguce resenje bi bio neka slaba federacija sa tri republikama Serbija, CG i Kosova, ali sada ne postoji druga alternativa osim plana Ahtisarija. Ako vlada Serbije ima bolju funksionalnu ideju onda nek to naglasi i ponudi kosovarima. Sta se ocekuje od Albanca kad ni Crnogorci koji imaju istu religiju, kulturu i zajdnicku istoriju sa Serbima nisu hteli da ostaju deo ove derzave, koja umesto da bude glavni akter i vodja integrisanje balkanskih zemalja u EU i dalje ostaje zalog (talac) ratnih kriminalca i resenje statusa Kosova. Ja mislim da vlada Serbije treba ubetiti svoj narod da su Kosovo izgubili 1999 i da moraju da odustane od toga i da nastave dalje u Evropu. Sa druge strane Kosova nece biti odvojena, niti ce udruziti neke druge zemjle (albanije) i uvjek bice zemalja svih etnickih grupa koje zive tamo, Albancima, Srbima, Turcima i drugih manjina i svi ce biti ukljuceni na upravljanje nove drzave i proces integrisanje u EU. Vazan faktor u ovaj proces ce biti saradnja i podrska svih susednih zemalja ukljucujuci i Serbiju.

Robben

pre 16 godina

Žao mi je što ovo moram reći, ali Srbi su sami sebe preveslali prije 20 godina, odlučivši se samoinicijativno promovirati u jedinu silu i autoritet na Balkanu. Izgubili ste jedinog respektabilnog saveznika kojeg ste ikada imali - Hrvatsku, a sve samo zbog sline za ljetnim markama i dolarima. Sada su Kosovari udaljeni nekoliko godina od ujedinjenja sa Albanijom, pitanje je mjeseca kada će se scenario ponovno pokrenuti za Crnu Goru i još prije Makedoniju. Niste ništa iz povijesti (historije) naučili - Rusi NIKADA, ali NIKADA nisu stali na vašu stranu a da se to na neki način materijaliziralo. Trebali ste se prije 5 godina posuti pepelom, priznati greške i potražiti saveznike u regiji. Katastrofa.

Petar

pre 16 godina

Ako se pogleda koje zemlje je Bus posetio, jasno je da je glavna ideja njegovih poseta obezbedjivanje podrske postavljanju americkog raketnog stita i americkih vojnih baza u tim zemljama, pri cemu je sve to upereno direktno protiv Rusije. To se vidi i po tome sto je Kondoliza Rajs odbacila Putinov predlog o postavljanju zajednickog raketnog stita u Azerbejdzanu, sto je bio Putinov test americkih namera. Dakle, za Ameriku hladni rat nikada nije ni prestajao, osim retoricki. Naravno, u svim tim zemljama koje je Bus posetio ogromno je protivljenje javnog mnjenja takvoj ratnoj politici Amerike, osim u Albaniji, sto je i ocekivano, jer je to u potpunosti marionetska drzava bez ikakvog kritickog javnog misljenja. Srbija nikada nije bila takva marionetska drzava i zbog toga se susrecemo sa ovoliko problema. Mi smo i Staljinu rekli ne, jer nismo hteli da budemo potpuno marionetska drzava. Naravno, Albanija je slavila Staljina isto ovoliko kao i Busa. Nasi politicari imaju veoma tezak zadatak, jer Amerika zaista vodi jednu uzasnu politiku, krajnje rigidnu, propagandisticku i opasnu, zasnovanu iskljucivo na vojnoj sili i slepoj poslusnosti malih zemalja. Demokratija, dogovaranje i mir su u americkoj verziji politike skoro u potpunosti dezavuisani, i to je najveca steta od takve politike. Ponekad mi se cini da je politika nekadasnjeg Sovjetskog Saveza na nivou hipi pokreta u odnosu na savremenu americku politiku. Setimo se samo Gorbacova i njegovog idealizma o prestanku hladnog rata i miru u svetu. Zaista izgleda da je jedino resenje postojanje multipolarnog sveta, jer jedino to moze da obuzda americku ratnu politiku. A izgleda da se svet, na srecu, ipak krece u tom pravcu. Da dodam i to da je velika steta sto Evropska Unija u najvecoj meri nema svoju miroljubivu spoljnu politiku, vec je to kopija americke agresivne ratne spoljne politike. Da je EU malo odgovornija u pogledu spoljne politike, stvari u svetu bi izgledale mnogo bolje.

Misha

pre 16 godina

Premijer Kostunica samo (veoma uspesno) radi ono zasta je dobio mandat i sto mu je obaveza po nasem (po oceni EU i Venecijanske komisije dobrom i modernom) ustavu. Kostunica je odgovoran politicar koji se bori za interese svoje zemlje i siguran sam da ce istrajati do kraja. Kosovo je deo Srbije svidjalo se to nekom ili ne a Rusija nam je po tom pitanju saveznik. Uostalom, meni se u EU na ide sa okrnjenom zemljom stoga sam po prvi put u zivotu okrenut istoku. Kosovo mi vise znaci nego EU.

Toleranti

pre 16 godina

"Sve treba učiniti da se iz te situacije izađe", rekao je Lazić. Da bi srbski vlast na demokratski nacin isao ne bi dosao do toga, da bi g.Djindjic ziv bio ne bi dosao do toga, pa to nemate, imate Kostunicu ko preda drzavne akcije covek nema pare da se bavi s`politikom. Ja mislim da Kostunica i slicni koji misli da su albanski narod separatisti nista nisu ucinili da izadje iz te situacije, i nikada nece nista pametno uciniti. Kosovo je proslost a Evropa mora da bude Buducnost Srbije ako Kostunica, Nikolic i ostali izadje iz politicke scene. Svaka ti cast Kostunicu posto on i ako nama ne voli radi ipak politiku koja nas (Albancima) donece Nezavisnost. Pozdrav iz Berlina.

Daki

pre 16 godina

Kostunicina i Tadiceva politika nas smestaju izmedju rusko-americkog cekica i nakovnja i naravno da cemo iz takve situacije izaci polomljene glave i rebara. Poredjenje sa Titovim vremenom ne stoji jer smo tada igrali za onog ko je imao budjelar (nesvrstani pokret je genijalna americka tvorevina koji je posluzio da bivse kolonije ne padnu u zagrljaj sovjetskom komunizmu) i to smo naplacivali. Sada smo pak na strani Rusije a kao zelimo evro-atlantske integracije. Vec na prvi pogled postoji konflikt interesa. Tim pre sto ce Rusi ionako sumnjivu podrsku naplatiti sve jacim ekonomskim uticajem u Srbiji, sto se iz ove Kostunicine posete vec vidi. A kako ce zapad na to gledati ne moramo mnogo da mozgamo. Samo je pitanje vremena kada ce nam postaviti pitanje, jel vi ono hocete u EU i NATO. I sta onda? Bojim se da se Kostunica vec odlucio za rusku guberiniju a ovaj mrljavi Tadic ce reci...ma sta ce on reci.

Ritter

pre 16 godina

Nemojte ljudi da se previse uzbudjujete. Amerika ima svoje dugorocne ciljeve i oni ne zavise od toga da li je na vlasti Djoka, Mika ili Pera. By the way, cika Djoka vam je lepo rekao da ce Kosovo da bude nezavisno, mozemo samo da cutimo. Ne moramo da aplaudiramo, ali ne verujem da cemo ni vi ni ja docekati za svog veka da vidimo pad imperije zvane USA. Nasim politicarima bi porucio da bolje gledaju kako konkretno da se pomogne Srbima na Kosovu posle proglasenja nezavisnosti, nego sto vrte pricu "ne damo ne damo".

(Vlast)a

pre 16 godina

Da li premijer ima mandat za ovakve izlete i samovolju,da li to pise u cuvenom groznom ustavu?
Na sta to lici da se neko igra podjednako i sa gradjanima Srbije i Kosova,bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.
Privatizacija bi trebalo da podrazumeva trziste gde se gledaju bolje ponude,a radnike u Srbiji nece usreciti prazni dzepovi i Kosovo na grbaci,ali u Srbiji,jer je premijer tako hteo.
Ako cemo tako da radimo,onda ukinite parlament,proglasite diktaturu i radite neko vreme sta hocete.
Naravno,necete moci da zabranite gradjanima Kosova da se isto tako ponasaju pa ce i oni koji vam u Srbiji veruju videti da vas bas briga za Kosovo i ljude koji tamo zive.
Upravo:isto se brinete za zivalj Kosova,koliko vas more brige za nesrecne i obespravljene gradjane Srbije.

Tosha

pre 16 godina

Srbija je odlucila naprotiv da Kosovo ne bude nikada nezavisna drzava... I sta sad G.dine Bus? Hocete li nas ponovo bombardovati i objasnjavati da se u Srbiji krse ljudska prava i da nam vlada ne valja kao i da smo nedemokratska zemlja?

bt

pre 16 godina

Ne slažem se sa g. Lazićem da smo u nezahvalnoj poziciji jer se preko naših leđa suprotstavljaju velike sile. Upravo je suprotno (to su i knez Miloš i Tito svojevremeno pokazali), mudrom politikom se ovde može izvući velika korist za našu zemlju i dobiti ono što se inače u mirnoj situaciji ne bi moglo. Pitanje je samo da li Koštunica ima potrebno znanje i veštinu državnika za takve ciljeve.

serbocroat

pre 16 godina

iako sam prozapadno i cak proamericki usmeren izjava busa je bila jeziva. totalno unilateralna, osiona, i nedemokratska. imao sam osecaj kao da slusam slobu na engleskom i iz drugog ugla. mislim da je posle svega srbija ubedljivo najdemokraticnija u regionu: postoje struje potpuno suprotnih gledista. na kosovu pa i bilo gde na podrucju ex sfrj ne postoji nesto slicno kao sto je b92, kao sto su recimo canak ili ceda (ne podrzavam ih) niti recimo kandicke... sa druge strane itekako svi ostali imaju svog slobu, seselja, arkana dok svi albanci koje citam kao da su jedno. niko da kaze pa dobro makar su manastiri njihovi ili makar da je 1% albanca za podelu. ne. albanci nikako ne zasluzuju nezavisnost. pokazalo se da ni malo nisu bolji od nas a dobice sve samo da bi se oslabio uticaj rusije. ispostavilo se da su mnogi lagali: rambuje je bio farsa, a tek ovi nedavni pregovori!? pa zasto se onda pregovaralo ako je sve bilo unapred odluceno? a o ljudskim pravima na kosovu i da ne govorimo. dovoljno je samo pogledati unutar albanske zajednice npr. u kakvom je polozaju zena u albanskom drustvu.

miljan

pre 16 godina

Pa nije Srbiji Amerika dala KiM da bi nam ga oduzela kako i kad joj se prohte. Kako sad ta ista Amerika ne postuje povelju UN-a, medjunarodno pravo, nepovredivost granica, suverenitet drzava...Izgleda da Amerika koristi SB samo kad njima odgovara a cim se neko usprotivi (Rusija i mozda Kina) onda traze neke zaobilazne "demokratske" puteve. E pa ovoga puta NECE moce gospodo draga. KiM su i uvek ce biti SASTAVNI deo Srbije a ako vi mislite da imate viska SVOJE teritorije onda je slobodno ustupite nekom ko vam se svidja. U ovom slucaju se SRBIJA pita a stav nase vlade je jasan. NEMA nezavisnosti a o svemu drugom se moze razgovarati.Na kraju iako Albanci proglase nezavisnost vlada Srbije ce istog momenta ponistiti takvu odluku pa ce gospodo draga biti NEVAZECA. Srbin sa Kosova i Metohije, Juzne Srpske Pokrajine

Baki

pre 16 godina

Bus je bio veoma decidivan.Kosovo ce biti nezavisno bez obzira ko se tome suprostavlja.Cinjenica je da se u "sukobima" velikih resavaju problemi malih zemalja i to se jos jednom potvrdjuje u primeru Kosova i Srbije.Julski susret Busa i Putina sigurno ce biti od presudnog znacaja i najverovatnije Putin ce dobiti svoj deo "kolaca" da bi se slozio sa Ahtisarijevim predlogom.

dad

pre 16 godina

Eto, sudar gvožđa i čelika! Sad nam ostaje samo da odlučimo kome više da verujemo, tj. za koga da verujemo da ima veći uticaj i težinu u svetskoj politici i donošenju odluka na globalnom nivou: Džordž Buš ili Voja Koštunica, tj. SAD ili Srbija...

Nostradamus

pre 16 godina

Umesto sto je bez potrebe isao u Rusiju i "doneo nam stare-nove stavove Putina", bolje bi bilo da je otisao u Tiranu i na licu mesta sa Busom izneo stav Srbije. U Tirani su bili i politicari iz Hrvatske i Makedonije, pa je to mogao da iskoristi da Busu prezentira drugaciju sliku ili poglede. Ovako ispada da nije vazno sta Bus prica, vec je vazno cemu se Voja nada da ce biti i u to nas ubedjuje.

Marko, ex-NS

pre 16 godina

Ova politika g. V. Kostunice prema Kosovu i privredi, prema Rusiji mi je totalna enigma. U skladu sa poklicima iz skupstine g. T. Nikolica. Posledice tolikog poverenja u nekoga ko niti hoce, niti ima moc da ta ocekivanja ispuni, a okretanje glave od jedine relevantne sile koja ima presudnu ulogu. Sve neke baksuzne varijante.

Bardhyl Shqiptari

pre 16 godina

Početak vijesti je očekivan, ali "prioritet pri prodaji državnih akcija biće dat ruskim kompanijama." me baš čudi? Dakle, da nabrojim: JAT, Aerodrom Surčin, za sada i NIS. Mislim da će Ruska podrška potrajati dok ne kupe srpsko "obiteljsko srebro". Živio Putin! Najveći ruski menadžer 21. stoljeća.

Slavko

pre 16 godina

A zasto prioritet Rusima za privatizaciju? Pa zar necemo prodati akcije NIS-a onome ko da najbolju ponudu, svakako i ako su to Rusi?
Ne moze se javno preduzece, ciji su vlasnici gradjani Srbije, poklanjati u politicke svrhe. I to za uslugu od koje verovatno necemo imati koristi. Ja vidim jasnu korist Kostunice da se odrzi na vlasti ako Rusima preda NIS za bagatelu, a ovi stave veto - a to Ruse ne kosta nista. Pa SAD stavljaju veto skoro kad god se neko u UN pozali na Izrael. Veto nije tako velika stvar kako to nama vlast servira, ali davanje najvece Srpske kompanije za male pare itekako jeste velika stvar. PAZNJA!

miljan

pre 16 godina

Pa nije Srbiji Amerika dala KiM da bi nam ga oduzela kako i kad joj se prohte. Kako sad ta ista Amerika ne postuje povelju UN-a, medjunarodno pravo, nepovredivost granica, suverenitet drzava...Izgleda da Amerika koristi SB samo kad njima odgovara a cim se neko usprotivi (Rusija i mozda Kina) onda traze neke zaobilazne "demokratske" puteve. E pa ovoga puta NECE moce gospodo draga. KiM su i uvek ce biti SASTAVNI deo Srbije a ako vi mislite da imate viska SVOJE teritorije onda je slobodno ustupite nekom ko vam se svidja. U ovom slucaju se SRBIJA pita a stav nase vlade je jasan. NEMA nezavisnosti a o svemu drugom se moze razgovarati.Na kraju iako Albanci proglase nezavisnost vlada Srbije ce istog momenta ponistiti takvu odluku pa ce gospodo draga biti NEVAZECA. Srbin sa Kosova i Metohije, Juzne Srpske Pokrajine

Slavko

pre 16 godina

A zasto prioritet Rusima za privatizaciju? Pa zar necemo prodati akcije NIS-a onome ko da najbolju ponudu, svakako i ako su to Rusi?
Ne moze se javno preduzece, ciji su vlasnici gradjani Srbije, poklanjati u politicke svrhe. I to za uslugu od koje verovatno necemo imati koristi. Ja vidim jasnu korist Kostunice da se odrzi na vlasti ako Rusima preda NIS za bagatelu, a ovi stave veto - a to Ruse ne kosta nista. Pa SAD stavljaju veto skoro kad god se neko u UN pozali na Izrael. Veto nije tako velika stvar kako to nama vlast servira, ali davanje najvece Srpske kompanije za male pare itekako jeste velika stvar. PAZNJA!

serbocroat

pre 16 godina

iako sam prozapadno i cak proamericki usmeren izjava busa je bila jeziva. totalno unilateralna, osiona, i nedemokratska. imao sam osecaj kao da slusam slobu na engleskom i iz drugog ugla. mislim da je posle svega srbija ubedljivo najdemokraticnija u regionu: postoje struje potpuno suprotnih gledista. na kosovu pa i bilo gde na podrucju ex sfrj ne postoji nesto slicno kao sto je b92, kao sto su recimo canak ili ceda (ne podrzavam ih) niti recimo kandicke... sa druge strane itekako svi ostali imaju svog slobu, seselja, arkana dok svi albanci koje citam kao da su jedno. niko da kaze pa dobro makar su manastiri njihovi ili makar da je 1% albanca za podelu. ne. albanci nikako ne zasluzuju nezavisnost. pokazalo se da ni malo nisu bolji od nas a dobice sve samo da bi se oslabio uticaj rusije. ispostavilo se da su mnogi lagali: rambuje je bio farsa, a tek ovi nedavni pregovori!? pa zasto se onda pregovaralo ako je sve bilo unapred odluceno? a o ljudskim pravima na kosovu i da ne govorimo. dovoljno je samo pogledati unutar albanske zajednice npr. u kakvom je polozaju zena u albanskom drustvu.

Tosha

pre 16 godina

Srbija je odlucila naprotiv da Kosovo ne bude nikada nezavisna drzava... I sta sad G.dine Bus? Hocete li nas ponovo bombardovati i objasnjavati da se u Srbiji krse ljudska prava i da nam vlada ne valja kao i da smo nedemokratska zemlja?

Petar

pre 16 godina

Ako se pogleda koje zemlje je Bus posetio, jasno je da je glavna ideja njegovih poseta obezbedjivanje podrske postavljanju americkog raketnog stita i americkih vojnih baza u tim zemljama, pri cemu je sve to upereno direktno protiv Rusije. To se vidi i po tome sto je Kondoliza Rajs odbacila Putinov predlog o postavljanju zajednickog raketnog stita u Azerbejdzanu, sto je bio Putinov test americkih namera. Dakle, za Ameriku hladni rat nikada nije ni prestajao, osim retoricki. Naravno, u svim tim zemljama koje je Bus posetio ogromno je protivljenje javnog mnjenja takvoj ratnoj politici Amerike, osim u Albaniji, sto je i ocekivano, jer je to u potpunosti marionetska drzava bez ikakvog kritickog javnog misljenja. Srbija nikada nije bila takva marionetska drzava i zbog toga se susrecemo sa ovoliko problema. Mi smo i Staljinu rekli ne, jer nismo hteli da budemo potpuno marionetska drzava. Naravno, Albanija je slavila Staljina isto ovoliko kao i Busa. Nasi politicari imaju veoma tezak zadatak, jer Amerika zaista vodi jednu uzasnu politiku, krajnje rigidnu, propagandisticku i opasnu, zasnovanu iskljucivo na vojnoj sili i slepoj poslusnosti malih zemalja. Demokratija, dogovaranje i mir su u americkoj verziji politike skoro u potpunosti dezavuisani, i to je najveca steta od takve politike. Ponekad mi se cini da je politika nekadasnjeg Sovjetskog Saveza na nivou hipi pokreta u odnosu na savremenu americku politiku. Setimo se samo Gorbacova i njegovog idealizma o prestanku hladnog rata i miru u svetu. Zaista izgleda da je jedino resenje postojanje multipolarnog sveta, jer jedino to moze da obuzda americku ratnu politiku. A izgleda da se svet, na srecu, ipak krece u tom pravcu. Da dodam i to da je velika steta sto Evropska Unija u najvecoj meri nema svoju miroljubivu spoljnu politiku, vec je to kopija americke agresivne ratne spoljne politike. Da je EU malo odgovornija u pogledu spoljne politike, stvari u svetu bi izgledale mnogo bolje.

Nostradamus

pre 16 godina

Umesto sto je bez potrebe isao u Rusiju i "doneo nam stare-nove stavove Putina", bolje bi bilo da je otisao u Tiranu i na licu mesta sa Busom izneo stav Srbije. U Tirani su bili i politicari iz Hrvatske i Makedonije, pa je to mogao da iskoristi da Busu prezentira drugaciju sliku ili poglede. Ovako ispada da nije vazno sta Bus prica, vec je vazno cemu se Voja nada da ce biti i u to nas ubedjuje.

Bardhyl Shqiptari

pre 16 godina

Početak vijesti je očekivan, ali "prioritet pri prodaji državnih akcija biće dat ruskim kompanijama." me baš čudi? Dakle, da nabrojim: JAT, Aerodrom Surčin, za sada i NIS. Mislim da će Ruska podrška potrajati dok ne kupe srpsko "obiteljsko srebro". Živio Putin! Najveći ruski menadžer 21. stoljeća.

Robben

pre 16 godina

Žao mi je što ovo moram reći, ali Srbi su sami sebe preveslali prije 20 godina, odlučivši se samoinicijativno promovirati u jedinu silu i autoritet na Balkanu. Izgubili ste jedinog respektabilnog saveznika kojeg ste ikada imali - Hrvatsku, a sve samo zbog sline za ljetnim markama i dolarima. Sada su Kosovari udaljeni nekoliko godina od ujedinjenja sa Albanijom, pitanje je mjeseca kada će se scenario ponovno pokrenuti za Crnu Goru i još prije Makedoniju. Niste ništa iz povijesti (historije) naučili - Rusi NIKADA, ali NIKADA nisu stali na vašu stranu a da se to na neki način materijaliziralo. Trebali ste se prije 5 godina posuti pepelom, priznati greške i potražiti saveznike u regiji. Katastrofa.

Aleksandar, NS

pre 16 godina

Pobogu ljudi, dokle bre vise to busanje u grudi zarad Kosova? Dajte da ga se oslobodimo sto pre i neka se EU njime bavi, kao i svercom droga, ljudi, oruzja. Da li je vama poznato da je tamo nezaposlenost oko 70%? Da jos uvek imaju demografsku eksploziju i da ne dobijaju pomoc od EU i drugih (Saudijske Arabije itd.) ne bi preziveli jer na Kosovu se nista ne proizvodi? I "Srbi" (neka idu dole da zive ako su tolike patriote) hoce da Kosovo ostane u Srbiji? Ma, to je bre, kao da su nam okacili Titanik o nogu a mi treba da trcimo sprint.

Rina

pre 16 godina

Ma ja bi hteo da znam o cemu hoce da razgovara dalje vlada Serbije. Kakvu vrstu integracije je ponudio albancima tokom ovih 8 godina. Ma nikakvo resenje nije ponudila osim sto je milion puta rekao pa da je Kosova sastavni deo Serbije. Ako bi Crna Gora bila deo Serbije onda moguce resenje bi bio neka slaba federacija sa tri republikama Serbija, CG i Kosova, ali sada ne postoji druga alternativa osim plana Ahtisarija. Ako vlada Serbije ima bolju funksionalnu ideju onda nek to naglasi i ponudi kosovarima. Sta se ocekuje od Albanca kad ni Crnogorci koji imaju istu religiju, kulturu i zajdnicku istoriju sa Serbima nisu hteli da ostaju deo ove derzave, koja umesto da bude glavni akter i vodja integrisanje balkanskih zemalja u EU i dalje ostaje zalog (talac) ratnih kriminalca i resenje statusa Kosova. Ja mislim da vlada Serbije treba ubetiti svoj narod da su Kosovo izgubili 1999 i da moraju da odustane od toga i da nastave dalje u Evropu. Sa druge strane Kosova nece biti odvojena, niti ce udruziti neke druge zemjle (albanije) i uvjek bice zemalja svih etnickih grupa koje zive tamo, Albancima, Srbima, Turcima i drugih manjina i svi ce biti ukljuceni na upravljanje nove drzave i proces integrisanje u EU. Vazan faktor u ovaj proces ce biti saradnja i podrska svih susednih zemalja ukljucujuci i Serbiju.

M.V. Pristina

pre 16 godina

Postovani ljudi!
Zasto i do kada cete ziveti u snovima i dezinformacijama. Gledajte malo i van Srbije a ne samo sta vasi politicari govore.
Ja zivim u Pristini I znam puno Srba sto zive na Kosovu i koje srecem gotovo svaki dan na ulicama, kaficima ili restoranima Pristine. Zive dobar i miran zivot,imaju dobar posao gde zaradjuju dobro i verujte mi da nemaju ikakvok problema. A neskolovane ljude koje vasi "POLITICARI" manipulishu ne mozes ih naterati da zive normalno a ne sto im neko brani.
Zato kazem pustite ljude da zive normalno tu gde jesu, okrenite se prema razvoju vase zemlje, prema Evropi a ne prema proslosti. Napravite vasu zemlju da vasi ljudi zive dobar zivot a ne kao sirotinja jer mislim da su i oni vise umorni od svega. Kosovo ide svojim veoma sigurnim putem pa se i vi okrenite prema vasem razvoju i dobrom zivotu a ne Mitologiji.
Svet ide napred,udruzite se i vi.
Pozdrav iz Pristine

bt

pre 16 godina

Ne slažem se sa g. Lazićem da smo u nezahvalnoj poziciji jer se preko naših leđa suprotstavljaju velike sile. Upravo je suprotno (to su i knez Miloš i Tito svojevremeno pokazali), mudrom politikom se ovde može izvući velika korist za našu zemlju i dobiti ono što se inače u mirnoj situaciji ne bi moglo. Pitanje je samo da li Koštunica ima potrebno znanje i veštinu državnika za takve ciljeve.

ja2

pre 16 godina

Srbija nema nikakvo pravo pozivati se na "međunarodno pravo" jer je prva na prostorima bivše YU pogazila sve akte međunarodnog prava na koje bi se danas pozivala! Nitko Srbiju nije tjerao da krši to pravo, bila je najjača sila u bivšoj YU i mogla ga se, da je htjela, u potpunosti pridržavati. Ali nije... Gdje je bilo međunarodno pravo u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu prije? Gdje je međunarodno pravo za žrtve Vukovara, Sarajeva, Srebrenice i svih onih drugih mjesta? Zašto to isto pravo nije vrijedilo i za slabije onda? Otkuda vam pravo pozivati se na međunarodno pravo? I otkuda vam obraz?

Misha

pre 16 godina

Premijer Kostunica samo (veoma uspesno) radi ono zasta je dobio mandat i sto mu je obaveza po nasem (po oceni EU i Venecijanske komisije dobrom i modernom) ustavu. Kostunica je odgovoran politicar koji se bori za interese svoje zemlje i siguran sam da ce istrajati do kraja. Kosovo je deo Srbije svidjalo se to nekom ili ne a Rusija nam je po tom pitanju saveznik. Uostalom, meni se u EU na ide sa okrnjenom zemljom stoga sam po prvi put u zivotu okrenut istoku. Kosovo mi vise znaci nego EU.

Kardenas

pre 16 godina

Ja bih pristao na nezavisno Kosovo kada bih cuo samo JEDAN disonantan ton iz Pristine. Evo jedan, ne trazim ni dva ni tri, jedan jedini glas koji ce da kaze zemljacima "Kosovarima": "Ej, ljudi, ajde dosta vise, sta ce nam nezavisna drzava, dobicemo najsiru autonomiju koju je ikad igde iko dobio, idemo u EU za 15 godina, nije ni bitno onda da li smo nezavisni ili nismo".
U Srbiji imamo i politicare i pojedince koji vrlo otvoreno pricaju o tome da Kosovo treba da bude nezavisno, ja se ne slazem sa tim ali postujem pravo na razlicito misljenje. Cekam kada ce se pojaviti neko na Kosovu ko ce reci da je glupo u 21. veku ginuti za zastavu, granice, teritoriju... To svi uporno pricaju meni da ne treba da radim, a njima?

Sever Bachke

pre 16 godina

AHAHAHAHAHAHAHAHA kakav genijalan naslov> Koštunica: nepravda! hahahaha pa on samo to može i da kaže. Kakvi su mu argumenti (15% teritorije i sl) a sada nepravda.
Jedino me zaista plaši ruski veto. Onda možemo da se pozdravimo sa evro-atl. integracijama za 50 godina. Rusi su izgubili sve na Balkanu i sada im jedino ostaje Srbija da šilje ....
Zamislite samo da nam Rusi budu glavni partner u svemu...pa gotovi smo.

Patriota

pre 16 godina

...Pa da li se vi ljudi setite ponekad da su nasi preci, dedovi, pradedovi, ocevi, braca, sestre,majke, dali svoje zivote za Kosovo i Metohiju. Nekima to izgleda nije bitno nego daj da damo, bice nam bolje. A da li znate zasto ce nam biti bolje? Pa opet ce Albanci poceti da kupuju Srpske kuce ali ovoga puta po Nisu, Prokuplju, Kursumliji,
Blacu... E tako ce nam biti bolje. A onda ce da poje bivoljicu na Topljicu i kravu na Moravu.

Ritter

pre 16 godina

Nemojte ljudi da se previse uzbudjujete. Amerika ima svoje dugorocne ciljeve i oni ne zavise od toga da li je na vlasti Djoka, Mika ili Pera. By the way, cika Djoka vam je lepo rekao da ce Kosovo da bude nezavisno, mozemo samo da cutimo. Ne moramo da aplaudiramo, ali ne verujem da cemo ni vi ni ja docekati za svog veka da vidimo pad imperije zvane USA. Nasim politicarima bi porucio da bolje gledaju kako konkretno da se pomogne Srbima na Kosovu posle proglasenja nezavisnosti, nego sto vrte pricu "ne damo ne damo".

Jelena

pre 16 godina

Izgleda da svi zaboravljaju da kada pricaju o eventualnoj jednostranoj odluci SAD da priznaju tzv. nezavisno Kosovo neke stvari se drasticno menjaju.
Snage KFOR-a su na KiM-u na osnovu rezolucije 1244 i to kako god mi gledali je pravno stanje.
Ukoliko dodje do priznanja bez amina Beograda te snage vise namaju pravni osnov za ostanak u KiM-u, samim tim se mogu smatrati okupacionim snagama i KiM okupiranom teritorijom sa stanovista Srbije, jer ne zaboravite rezolucija 1244 je donesena u SB na osnovu prethodnog sporazuma gde je strana potpisnica SRJ koja daje pravo na "trenutno" upravljanje KiM-om snagama pod vodjstvom UN.
I jos nesto teza o srpskom odabiru Rusa je maliciozna, jer Srbija je naterana od strane svojih "prijatelja" sa zapada koji joj rade o glavi da se lati saveznistva sa Rusijom.
Ako su nam prijatelji kao SAD, neprijatelji nam ni ne trebaju.

Aca

pre 16 godina

Ponekad prijatelje nije moguce birati, kao ni saveznike. Secam se dobro koliko je Djindjic ulagao napora da se popravi nasi odnosi sa Amerikom, ali sa slabim rezultatima. Secam se da kada je Zoran pokrenuo pitanje Kosova, Amerika nije htela prstom da mrdne. Danas je situacijica slicna. Nasa Vlada povladjuje svim drzavnicima sveta, saginje glavu i moli. Dobro, u takvoj smo situaciji, ali ne mozemo po svojoj prilici da nateramo Slovacku, a kamoli jednu Francusku da Americi kaze NE! Iako Evropi ne odgovara nezavisno Kosovo, niko ne sme da se suprotstavi Busu, i to je cela prica. EU je energetski veoma, veoma zavisna od Rusije, i sve je zavisnija, a Putin je obnovio snagu ruskoj armiji, nove stelth podornice, projektili koji zaobilaze stit, itd. Dakle, karte su se opet promesale nakon pada berlisnskog zida. Mi smo hteli u EU, a oni nam drze vize, kao da smo "indijanci" a Bugarsku koja ima dvostruko nize plate primaju u EU. Hocu reci da tu nesto debelo "smrdi", i da treba sarajidviati sa Rusijom onoliko koliko je u nasem interesu, jer to je jedno veliko trziste, ali izbirljivo jer Rusima ne mozemo da "uvalimo" ono sto prodajemo u okruzenju. Kosovo ce ipak ostati u Srbiji, jer ce Rusija, a verujem i Srbija nerednih godina biti jos jaca, i uticajnija. Bus je doziveo krah sa Irakom, dozviljava sad krah i sa Kosovom. To je drzavanik koji nista nije resio, ali jeste maksimalno uposlio kapacitete kompanija koje proizvode rakete i avione za armiju USA. Nasa Vlada mora maksimalno da radi na razvoju ekonomije, i da gleda kako da sto pre poljoprivredu ove zemlje stavi na noge, jer Rusi ne mogu da rade umesto nas.

Marko, ex-NS

pre 16 godina

Ova politika g. V. Kostunice prema Kosovu i privredi, prema Rusiji mi je totalna enigma. U skladu sa poklicima iz skupstine g. T. Nikolica. Posledice tolikog poverenja u nekoga ko niti hoce, niti ima moc da ta ocekivanja ispuni, a okretanje glave od jedine relevantne sile koja ima presudnu ulogu. Sve neke baksuzne varijante.

milos

pre 16 godina

Ja se izvinjavam ali Kostunica je u pravu. I jos jedno pitanje, Zbog cega smo uopste skidali milosevica 5. oktobra ako nas zapad i dalje samo ucenjuje i grubo krsi nas integritet sada kada smo slobodna, demokratska zemlja? Ili neka nas postuju takve kekvi jesmo ili neka nas ostave na miru.

Martin,Pirot

pre 16 godina

Kosovo je izgubljeno zato sto:
Na ovakve Busove izjave ne izadje milion ljudi na ulice da protestvuje.
Srpska vojska ne izvodi manevre blizu Kosova i ne zvecka oruzjem nego jos i predsednik izjavljuje da se za Kosovo necemo boriti.
Nismo vec opozvali Ambasadore iz SAD i proterali njihovog.
Rusija ne bi zbog brace Srba bombardovala Albance kao sto je SAD zbog nebrace ALbanaca bombardovala Srbe.
Srbina iz Beograda boli ona stvar i za Pirot i Vranje a kamoli za Kosovo....

Kasandar

pre 16 godina

Nismo se mi svrstali izmedju velikih sila vec smo se otvoreno stavili na stranu jedne, Rusije. Ja razumem dobre namere nasih politicara ali Rusija je ipak dosta daleko (2-3 hiljade km) a mi geografski pripadamo Evropi koja podrzava SAD.
Po meni, postoji jedno resenje koje je MNOGO gore od nezavisnog Kosova, a to je Kosovo i Metohija bez Srba. I onda ga mozete zvati i dusanovo carstvo i moze biti i autonomno i neodvojivo od Srbije, ali za nas ce biti izgubljeno.
Ne zaboravimo da, za razliku od Rusa, Amerikanci i evropske zemlje imaju vojsku na Kosovu. Ako hoce, mogu da zastite Srbe. Ako zatvore oci, kao 17. marta, za par dana bi svi Srbi ispod Ibra bili proterani. Bojim se da se inacenje sa ipak jos uvek najjacom svetskom silom tako ne zavrsi.

Mladen Mladenovic

pre 16 godina

Ako je priznavanje nezavisnosti KiM-a, toliko formalno i ne zavisi od Srbije, zašto se Srbija uporno "davi" i traži njen pristanak ? Tu nešto zaista ne "štima" ?! Ako Amerikanci mogu, tek tako, da "daju" nezavisnost Albancima, zašto se traži pristanak Srba i Srbije ?! Umesto da pregovaraju sa Srbima Albancima je, izgleda mi, lakše da od posrednika dobijaju lažna obećanja kako će im Amerikanci ili Nemci dodeliti ono što nije njihovo. A to bi se nazvalo "presedan" ?!

Darko

pre 16 godina

Najveci neprijatelj prozapadnih i proevropskih politickih snaga u Srbiji je, definitivno, Amerika. Najveci neprijatelj demokratije u Srbiji je Amerika. Cudno, ali potpuno istinito. Da nije takve stupidne americke politike, u Srbiji bi proeveropske i prozapadne politicke snage imale 90 procenata podrske. Bila bi prava stvar i veoma interesantno da se vec jednom otkrije ko u Vasingtonu i americkoj administraciji kreira i odrzava takvu neverovatno stupidnu politiku prema Srbiji i pre, a bogami i posle 5.oktobra 2000.g. O cemu se tu radi? Taj koji je u americkoj administraciji odgovoran za takvu katastrofalnu politiku prema prozapadnim politickim snagama u Srbiji morao bi pod hitno da izgubi posao!

Agron

pre 16 godina

Misim da Kostunica i njegova svita grade neku vrstu Potemkinovih sela obmanjujuci narod da ce Kosovo ostati dio Srbije! Pitanje je trenutka kad ce se:
a) usvojiti nova rezolucija UN koja ce Kosovu garantirati uslovnu nezavisnost,
b) Usljedit ce jednostrano priznanje neovisnosti Kosova od strane svih zemalja EU, susjeda.
Osobno ne nam kako srpska vlast zelie "integrirati" albanski zivalj kad se 95% posto stanovnistva Kosova naziva separatistima.
Mislio sam da ce Tadic, koji se doima kao inteligentan politicar, smoci snage i svom narodu objasniti realost da je Kosovo izgubljeno i biti prva zemlja koja ce priznati tu neovisnost i na taj nacin stvoriti bolje zaledje za sebe i za srpski zivalj koji obitava na Kosovu. Mislim da strasenje srba da ce ce biti poklani, silovani i protjerani nema kontakta s realnoscu.
O Kostunici nista dobro nemam za kazati.

Mi.

pre 16 godina

Zaista mi je zao amerikanaca i tog nesretnog Busa, svuda u svetu gde god da se pojavi moraju da ga stite od demonstranata jer je vec celoj planeti dosta te americke arogantne, cinicne, licemerne, amoralne i priglupe kaubojske politike. Jedino je u Albaniji docekan sa ovacijama - zaista za zaljenje ali i za smejanje na sta je spala ta nekada cenjena Amerika i njen predsednik. Nadam se da su Amerikanci zadovoljni koji narod imaju za najveceg postovalaca i najveceg ulizivaca na Balkanu: narod koji je upravo na Kosovu u zadnjih osam godina stvorio jedno fasisticko (jer kako drugacije nazvati drustvo gde se na najdrasticniji nacin krse prava ljudi i to samo zbog pripadnosti drugom narodu) drustvo, narod koji je sistematski etnicki ocistio tu istu teritoriju, porusio tudje spomenike, zauzeo tudja imanja, kuce, izmislio novu istoriju i mitove, za premijere imaju ratne zlocince, od demokratije jos ni do "d" nisu stigli, drustvo gde se na najprimitivniji nacin krse osnovna ljudska prava drugih naroda, drustvo gde se tudji spomenici moraju stititi oruzjem, lideri su u svercu droge, oruzja, belog roblja... SAD su nasle zaista "divnog" saveznika, definitivno su zasluzili jedno drugog. Bolje nikada ni ne uci u EU ili NATO nego da i ja moram ovako nekome da se slihtujem kao Albanci Amerikancima ovih dana. A sto se Busa tice, neka mu neko da mapu Sveta pa ako uspe ikada da pronadje Kosovo na mapi e tek onda ce moci da se kvalifikuje da uopste prica o Kosovu... a dotle... Zao mi je i Albanca posto ce jednog dana kada se spuste na zemlju i otrezne od euforije u koju su zapali, ukapirati da se ne granice ni sa SAD niti sa Engleskom nego sa Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom, Grckom i neka se upitaju koliko su pozeljni i dobrodosli u svim ovim zemljama narocito ako se uzme u obzir da je svim narodima na Balkanu vec dosta te albanske ekspanzionisticke i nacionalisticke politike koju pokusavaju licemerno da prikazu kao neku "borbu za slobodu", "samoopredeljenje" i "ispravljanje istorijskih gresaka".

Daki

pre 16 godina

Kostunicina i Tadiceva politika nas smestaju izmedju rusko-americkog cekica i nakovnja i naravno da cemo iz takve situacije izaci polomljene glave i rebara. Poredjenje sa Titovim vremenom ne stoji jer smo tada igrali za onog ko je imao budjelar (nesvrstani pokret je genijalna americka tvorevina koji je posluzio da bivse kolonije ne padnu u zagrljaj sovjetskom komunizmu) i to smo naplacivali. Sada smo pak na strani Rusije a kao zelimo evro-atlantske integracije. Vec na prvi pogled postoji konflikt interesa. Tim pre sto ce Rusi ionako sumnjivu podrsku naplatiti sve jacim ekonomskim uticajem u Srbiji, sto se iz ove Kostunicine posete vec vidi. A kako ce zapad na to gledati ne moramo mnogo da mozgamo. Samo je pitanje vremena kada ce nam postaviti pitanje, jel vi ono hocete u EU i NATO. I sta onda? Bojim se da se Kostunica vec odlucio za rusku guberiniju a ovaj mrljavi Tadic ce reci...ma sta ce on reci.

Metro

pre 16 godina

Neverovatno... Srbija jos sanja... Marko Jaksic "Imali smo bombardovanje, pa etničko čišćenje, na kraju imamo pokušaj da se napravi još jedna albanska država". G-din Jaksic je nesto nerelevantno zaboravio, a to je nasilje i etnicko ciscenje prema albanskog naroda na Kosovu sto je dovelo NATO (ne samo SAD) i situaciji da urade nesto protiv zlocina srpske drzave prema Albancima. Ne moze Srbija nikada biti demokratska drzava dokle na izborima bude glasalo za radikalce i dokle ima jednog premiera kao Kostunicu prema kojim "ahtisarijev plan hoce da se nametne samo Srbiji...". Treba li ahtisarijev plan da se nametne finskoj? Ili mozda francuskoj ili mozda jednoj drzavi koja je samo na samom Kosovu stotine hiljada ljudi ubila, silovala i progonila, kao sto je to radila Srbija? Politicari Kostuniceve kategorije su podrzali krvave planove Srbije. Nisu marsovci dosli na Kosovo i uradili te zlocine nego samo Srbi i Srpska drzava.
Vreme je da Srbi shvate jednom sta se desilo na Kosovu i odreknu se krvavih rukavica iz proslosti i kukavicluka pojedinih "heroja"(citaj: Mladica i Karadjica). To bi bilo za same Srbe najbolji demokratski cin i najbolji korak prema jednoj demokratskoj drzavi.

environmentalist

pre 16 godina

Ja sam '79 godište,pa se ne sećam,ali otac mi priča da je '70-tih postojao plan povratka srpskih intelektualaca na KiM,i novi stanovi su za njih izgradjeni.I moji su hteli (oba roditelja su inženjeri) dole, ali dobro je što nisu.Pitate se zašto?Pa zato što se većina ljudi koja je otišla vratila već posle godinu i nešto dana, ali ne zbog Albanaca već zbog "braće" Srba koji su ih maksimalno opstruirali.Osladili im se novi stanovi pa jedan za svastiku drugi za zaovu itd....A posle ih prodali Albancima višestruko skuplje od stvarne vrednosi.Došli u Beograd, pokupovali o ovde deci stanove, a sada nedamo Kosovo. Pa dokle bre više????

Ana

pre 16 godina

Kosovski Albanci kao da zaboravljaju da bez obzira na to da li ce dobiti "nadziranu" ili bilo kakvu drugu nezavisnost, da ipak zive pored Srbije, i da ce bez obzira na sve i dalje biti u raznim oblastima zavisni od Srbije. Nasa vlada za pocetak bi mogla, na primer da uspostavi rigorozan vizni rezim za kosovske Albance. Ima toliko mehanizama koje bi trebalo vec sada uspostaviti u svim privrednim oblastima prema kosovskim Albancima i tako dalje. Ako bude bilo kakvih pritisaka na Srbiju da joj se otme Kosovo onda Srbija treba da odgovori najstrozim merama u svim oblastima za kosovske Albance, posto oni traze totalnu nezavisnost.

ja

pre 16 godina

Koje obmanjivanje samih sebe! I kad se napokon dogodi nezavisnost Kosova, onda će to biti rezultat bijelosvjetskih zavjera, povijesne nepravde i koječega, a ne pogrešne srpske politike. Strašno. Pa zar ne vidite što je srpska politika na Kosovu proizvela? To da nitko među Albancima, ali baš nitko, niti jedan glas(!!!) ne govori protiv nezavisnosti! Oni su autonomiju imali, imali su svoje institucije, faklutete, novine... sve im je to u jednom trenu oduzeto zato što je srpska skupština tako odlučila. I što im garantira da im opet, na isti način, sve to ne bi bilo oduzeto ponovo? Zato jer će neka naredna skupština, u kojoj će većinu imati radikali (koliko je daleko taj dan?) opet odlučiti kao onomad Milošević? Što je drugo Srbija ponudila svojim albanskim građanima osim opcije da o njihovom životu i smrti, jednom opet (možda) odlučuje netko poput Tomislava Nikolića? A kad je u pitanju Ustav, na koji se svi pozivaju, građanima Kosova, bilo je onemogućeno da glasaju o ustavu koji je odlučivao o budućnosti njihove pokrajine! Je li to demokracija i način rješavanja problema koji Srbija nudi? I zašto bi to Albanci prihvatili? Da je bilo pameti, mogao je vaše stavove u Tirani zagovarati Sanader. Ali kako da objasni svojim građanima da pomaže zemlji čiji predsjednik Skupštine (tada je bio, nema veze što danas nije) otvoreno zagovara srpsku granicu usred Hrvatske? Razmislite malo! Možda je vrijeme da se probudite!

Futuristic

pre 16 godina

Kosovo ce biti nezavisno ne zato sto to kaze Bus, nego zato sto treba. Stvar je u tome da Kosovo treba da bude funkcionalno i to moze samo ako je nezavisno. I previse je novca ulazeno da bi sad stvari isle nazad i da se vrati nesto pod Srbijom. Imamo carine, policije, svoj budzet, jedino sto (jos)nemamo je autoput (a gle cuda kad izades sa Kosova preko Nisa do Beograda ga ima, ali nigde na Kosovu).
Ne znam kako bi se Kosovo moglo integrisati kad je mnogo lakse prosto da bude nezavisno.

Srbija je izgubila Kosovo sistematski a slag ne tortu je postignut 1999-te godine. Kako to da se niko nije bunio za to sto se desavalo od 1990-1999-te godine kad smo svi dole bili bez posla, i maltene ikakvog zivota.

Rusija hoce da dobije te Gruzijske pokrajine i zato se sad pravi kao da stiti interese Srbije. No, videcemo. Ja ne znam sta Rusija moze da uradi osim veta. Ali, ocigledno ne mogu da zaustave SAD i EU da priznaju nezavisnost. Samo sto je razlika u tome da nece SAD i EU priznati Ahtisarijev plan, nego nezavisno Kosovo, tako da Srbi ako sve ne bude proslo kroz UN i sa Ahtisarijem, mogu izgubiti jos vise. Igra na sve ili nista je opasna zato sto mozes da dobijes sve, ali cesce, nista. Srbija bi mogla da prizna nezavisnost, ali da to uslovi za povratkom svih izbeglica prvo, pa onda da radi zajedno sa vlastima na Kosovu o raznim stvarima. Tako bi ljudi i radili zajedno i Srbima dole bi bilo bolje i bi imali vise od Ahtisarijeg plana. Trebalo je pripremiti ljude za nezavisnost i reci ajde da se trudimo da izvucemo maksimum od ovoga, jel ocigledno da SAD i EU nece se povuci. Da Srbija pokaze ovaj put, a ne kao 99-te kad su milion ljudi isterani, da brine za ljude, a ne teritorije. Nije da smo super, ali zaslujemo sansu da rukovodime sobom. Ako zabrljamo kao vi (ili kao 2004), onda stvari ce se menjati.

Ali sada, mi kao Albanci, ne mozemo da ocekujemo puno od zemlje koja i sad daje 50% glasova Kostunici i Nikolicu, i koja jos ne predaje Mladica i Karadzica, ali i ako treba, onda kazu da je to zaradi EU i Haga, a ne zaradi ratnih zlocina. Ja, jednostavno, ne vidim nikakvog zvanicnog pokajanja u Srbiji za to sto se desilo 10-godina u ex-Yu i zelje da se racuni rasciste.

Posljedno, Bush je dao do znanja da ne moze drzava da se posluzi soverenitetom i da to bude objasnjenje za drzavo-sponzorizirane zlocine. Treba nesto za to da se plati. Cena je Kosovo u ovom slucaju. Nije to nesto nepromenljivo. Kosovo je bilo Tursko 500 godina, Bugarsko 100, Srpsko 100, i Albansko izmedu. Cije je zaista istorijski, niko ne zna jel obe strane drze do toga da je njihovo. Znaci, istorija ne moze da odluci jel mozemo jos sto godina da kazemo da ste se vi (ili mi) naselili na Kosovo, ali, da li je to vazno. U stvari mozda jeste, do 99-te, onda taj koji je potpisao sporazum, se pozdravio sa Kosovom za to sto je uradio u Evropi krajem 20-tog veka.

Ko radi pravilno, sledi nagrada, ko ne, taj se kazni. Zakone odreduje Zapad i dobar zivot koji njihov sistem pruza. Jel najbolji, pa i nesto nije, ali jel bolji od drugih, jeste, i zato svi hocemo u EU da jednog dana i nasi ljudi kad se penzionisu da misle o putovanjima a ne o starackom domu. Ovo je realnost.

darko

pre 16 godina

Vojislav Kostunica dostize jos jedno dno srpske politike. Ovoliko udvoristvo prema jednoj stranoj drzavi i drzavniku, a pogotovo nudjenje teskom mukom stecenih preduzeca po vantrzisnim uslovima, a sve kao kompenzacija za veto koji u krajnjoj liniji nista nece znaciti.
sramota!!!
i to je taj ruski "principijelni stav" podržavamo vas onoliko koliko nam para date...

test

pre 16 godina

Bush ne poklanja nikakve "tudje teritorije", nego prosto kaze da ce USA POSTOVATI odluku ogromne vecine gradjana Kosova za nezavisnost. Ne uzima vam Bush Kosovo, nego GRADJANI Kosova ne zele ni po koju cenu da budu upravljani od vas (citaj: da budu dalje ubijeni i proterani od vas).

Dragan

pre 16 godina

... Pročitah da Srbima na K&M ne fali ništa... To je i Hitler govorio Jevrejima u početku. U Evropi postoji samo jedan narod koji mora da se krije po rupama, na koga je uvek dozvoljen lov: to su Srbi na Kosovu. Neka vam to služi na čast i na obraz, dragi naši kosovsko-metohijski sunarodnici. Zar ne treba da vas pomalo peče savest zbog toga što Kosovo i Metohiju niste izvojevali u borbi, nego "svetski policajac" mora da vam ga posluži na tacni? Ako se K&M ikada odvoji od Srbije, treba postaviti zid, da ni ptica ne može da preleti, jer tako rade demokratske Sjedinjene Američke Države i Izrael. Nema saradnje sa separatistima, ne terajte nas da u ime "evropskih integracija" zaboravimo na siledžijstvo i kukavičluk preko koga će Albanci dobiti državu. A pre nego što počnete da delite lekcije "nedemokratskoj" i "zatucanoj" Srbiji, počistite svoje dvorište. Sadašnje Kosovo i Metohija su od demokratije daleko skoro kao i Srbija u vreme Slobodana Miloševića.

surovi realista

pre 16 godina

Vecinski Bushove republikance uopste ne zanima Kosovo, kad se uporede sa demokratima Klintonovim. To se do sad davalo nekim trece-razrednim politicarima. Sada je po prvi put Bush nesto otvoreno rekao o Kosovu, ne zato sto ga ta regija interesuje, vec zato sto pocinje novi hladni rat. Kosovo je sada tema prepiranja istoka - zapada, a mi smo u Srbiji sto bi rekli kolaterlna steta pocetka tog hladnog rata i od pada berlinskog zida 1989. mi smo na gubitnickoj strani sa Rusima, sto nas je do sad skupo kostalo. Sada ce US da prizna Kosovo a Rusija ce da stavi veto, sve dok ne pokupi aerodrom, JAT i NIS. Ruski veto apsolutno nista ne znaci, jer se zna da Amerika o tome sve odlucuje. Voleli ili nevoleli to je tako, Uncle Sam o tome odlucuje a ne Rusi.
To bi trebalo objasniti svima da nema nesvrstanih danas i da Srbija mora da se okrene EU i NATO da ne bi izgubili i ono 85% teritorije. Zapad gleda Srbiju kao pro-rusko kgb saveznistvo i kao neprijatelj zapadnom svetu, i to sigurno nije u interesu Srbije. 15% teritorije niste ne znaci kad temo ne zive vise Srbi a i oni sto su prodali kuce ne zle da se vrate tamo.

lionpr

pre 16 godina

Samardzic porucio amere da ako hoce dati albancima nezavisnost neka daju neku svoju teritoriju ali ne Kosovo. I jos onda ima poziva od strane Srbije za kompromisno resenje s albancima. Molim vas to je rekao ministar u vladi Srbije i prema ovoj izjavi albanci zive u tudjoj zemlji. Dakle jdnog dana albancima ce se reci da oni moraju da napuste Kosovo jer ono je ekskluzivno srpsko pa prema tome nemaju sta da traze na Kosovo. Kazu SM je umro pa i njegova politika. Politika danasnje vlade Srbije uopste ne razlikuje od one od S.Milosevica, izjava ministra Samardzica je potpuno jasna sta ceka albane ako kojim slucajem popuste od nezavisnosti. Uostalom vlada Srbije stalno ponavlja kako nece dozvoliti cepanje 15% teritorije, za njih u tih 15% teritorije niko ne zivi. Jasno je da za vladu Srbije 2 milijuna albanaca u tih 15% teritorije ne postoje, pa onda postavlja se pitanje, zasto vlada Srbije poziva albance na razgovore kada oni ne postoje za njih?

Sasha

pre 16 godina

Ljudi moji zamislimo na trenutak nemoguce. Amerikanci odlucili da su Srbi u pravu i primenjuju politiku prema kosovskim albancima kao prema Iraku. Ni tada Kosovo ne bi bilo srpsko. A znate zasto? Jer ne bi moglo da se zivi. Na papiru bi Kostunica bio u pravu ali u stvarnosti bi u Pristinu odlazio u vojnim oklopnim vozilima. Doduse ne bi imao problem oko obracanja u javnosti posto se ni u Srbiji ne pojavljuje u javnosti.
Sve ovo kazem da bi mi Srbi konacno shvatili da nam SAD niti moze da donese niti da oduzme Kosovo. Mi smo ga izgubili onog trenutka kada smo se odlucili za ratnu varijantu sa kosovskim albancima. Sada vise nema natrag. Ne zbog bombardovanja od strane NATO-a nego zbog prvih 15-20 dana kada smo kosovske albance proterivali, ubijali i ne znam ni ja sta sve nismo cinili. Tada smo sustinski izgubili mogucnost da u skorijoj buducnosti popravimo odnose sa njima. I ko to ne razume, ne razume nista.
Znam da bi se javile mnoge srbende da mi spocitaju sto ne pricam o srpskim zrtvama. Znam da ih je bilo, znam da su Srbi sa Kosova veliki mucenici, znam da ovo sto sam gore napisao nije neka bozanska pravda, ali isto tako i znam da su podrzavali (ne svi naravno ali u vecini) Slobu i njegovu politiku. Ta je politika dovela do ovoga. Ako Kostunica kaze da nema pravo da se odrice Kosova, koje davao Slobi (na potpuno istoj poziciji) pravo da cini sve ono sto je cinio? Ili mozda smatramo da je Sloba samo kriv sto nije pobedio kada je cinio te stvari? To je vec vrednosni problem. Ko ne razume pogubnost takvog shvatanja ne moze nikada da razume ni ovo sto se sada desava.
Zato dosta razmisljanja o Busu i Putinu. Oni treba samo da proglase trenutni odnos snaga izmedju kosovskih albanaca i Srba na teritoriji koja se zove Kosovo. Za nas Srbe je vrlo vazno da proglaseno stanje sto vise odgovara realnosti. Sto vise odudara od realnosti na terenu vece su mogucnosti novih sukoba i problema.

I to je jedina odgovorna politika prema svom narodu i buducnosti njegove dece, a ne ovo sto nam Kostunica neprekidno ponavlja kao papagaj.

igor ns

pre 16 godina

Razumem da je jedini nacin da neko opstane na politickoj sceni Srbije da se protivi nezavisnosti Kosova, te samim tim i shvatam nasu politicku elitu zasto opet zaostrava retoriku sa zapadom i ponovo narod filuje sa mrznjom prema civilizovanom svetu. Medjutim, sa druge strane to je krajnje kontraproduktivno; time sto sipaju paljbu po zapadu mozda ostanu koju godinu vise na vlasti, pre nego sto je predaju radikalima, ali ono najgore je sto takvom demagogijom dodatno truju svest ovog ionako medijski unakazenog naroda i onemogucuju mu da se integrise u normalno drustvo. Poricati nezavisnost kosova je apsolutno isto sto i poricati postojanje jedinstvene Bosne ili Hrvatske iz prostog razloga sto je ono nezavisno vec punih 9 godina i sto je san o Kosovu odavno postao mit. Sem toga, da li iko normalan u ovoj zemlji misli da bi 95% stanovnistva na kosovu nakon svega ikada pristalo na bilo kakav aranzman sa Srbijom. Da li mislite da se takva vecina moze naterati na nesto tog tipa. Poricanje njihove nezavisnosti je siguran poziv na nerede i rat. Svi trebamo da skupimo hrabrosti i da priznamo da je po nas same pogubna srpska politika iz proteklih nekoliko decenija dovela do toga da izgubimo kosovo 1999. godine i da se okrenemo nasim realnim problemima, kao sto su unapredjenje standarda gradjana i transformacija drustvenih vrednosti. Da smo imali i malo pameti makar bi naplatili odvajanje kosova i time bar dobili nesto od onog sto je davno izgubljeno.

passenger

pre 16 godina

Srbi su unapred izgubili bitku u Americi. Odavno smo im se smucili anti-americkim, pro-ruskim i pro-kumunistickim stavovima jos od pada BERLINSKOG ZIDA 1989, kada je jos tada Milosevicev Savez komunista trcao u Moskvu po direktive 1990 godine, sta raditi sada. Tako da Srbija nije primorana da stane na stranu Rusije, nego je Milosevic, Mira i Seselj vrsili anti-zapadnu retoriku i anti-americku politiku jos 1990, sto nas je i te kako jako skupo kostalo i dalje kosta. Poslednji bastion neo-komunizma u Evropi je bio tokom devedestih SPS-JUL SRS, tako su nas prozivali na Zapadu. Najvise im se smucio, “balkanski kasapin” Milosevic, pod pogubnim uticajem Mire Markovic i ostrascenih komunistickih generala. Nepotrebno unistavanje Vukovara, bombardovanje Dubrovnika, granatiranje i opsada Sarajeva i zlocin nad zlocinima u Srebrenici stvorili su pravi jaz izmedju Srba i Amerikanaca.
DOS je Petog oktobra dobio istorijsku sansu da taj jaz smanji i pretvori u prijateljstvo sa USA, nalik onome koje je vladalo izmedju nase Kraljevine i Amerikanaca. Nazalost, uskocili su afera sa neisporucivanjem gen. Mladica, atentat na dr Djindjica, ogromna korupcija i Organizovani kriminal u Srbiji, anti-americka Kostunicina politika Vlade DSS-a( isto sto u radili SRS SPS JUL), sa oslanjanjanjem na Ruse i Kineze, pa je jaz sve veci i veci, ne mnogo manji od onog pred bombardovanje Srbije. Mrtav Milosevic nas ponovo svadja sa NATO-paktom i Evropskom Unijom, a SPS-ovci, komunisti i radikali likuju. Svadja ce kulminirati kada nam oduzmu Kosovo. Albanci su ulozili milione dolara u propagandu, lobiranje i kupovinu podmitljivih svetskih politicara u americkom kongresu i ocekuju rezultate, mi skoro nista, lobiranje u Americi Kostunica je pocelo tek 2006, kasno je to DRUGOVI, kasno. Sad je red da se Srbi konacno osveste, jer Rusi nikad nisu pomogli Srbiji, nego su nas izadli kroz istorji jedno 12 puta zadnjih 200 godina. To ce biti i sad i treba reci NE privatizaciji ruskim nesposbnim mafijasima, zemlja koja je totalno korupirana, jos gore od Srbije. Kako Srbija moze da ocekuje privredni napredak, ako je njena indusrtija u rukama Rusa. Pogledajte koje je danas najefikasnija izvozna komanija u Srbiji sa preko 600 miliona EVRA-US STEEL- Smedervo, sto da su Rusi kupili ti komaniju to ne bi bio slucaj. Pamet u glavu, Kosovo je izgubljeno pogresnom politikom, in sad se cena placa. Moramo biti realni.

Marko i Mirko

pre 16 godina

Ovo što Koštunica nudi je odvratno. Koji će nam vrag ruski mendžament, koji je valjda najkorumpiraniji posle srpskog (ili pre) u NIS-u i ostalim firmama? Jel znate kako je u Lafaržu i US Steel-u? Uslovi za rad su odlični, pola radnika je otpušteno, druga polovina RADI i ŽIVI od rada.

Ne znam koji je vrag Koštunici da rasprodaje zemlju Rusima? Svaka njima čast, ali neka se drže Čečenije i Kišobranostana a nas neka ostave na miru.

Jel neko još kupio ruski MP3 plejer ili patike? Ja nisam i ne želim.

Bata

pre 16 godina

Dajte ljudi pogledajte realnosti u oči. Kao nije Kosovo američko pa da ga oni nekome daju. Ajde? Nema to veze sa pravom i pravdom; oni su ga vojno osvojili. Oni postavljaju upravu - ne mi; njihova je vojska dole - ne naša. I sa onom klauzulom da Kosovo formalno-pravno ostaje u okviru Srbije su samo i isključivo Srbima zamazane oči - valjda su očekivali da će Srbadija vremenom da shvati činjenično stanje - da imamo kontrolu nad Kosovom koliko i nad Bugarskom. Ali mi smo potrošili ovih proteklih 8 godina na razne unutrašnje gluposti i tek sad smo počeli da se suočavamo sa činjenicama. A činjenica je to da je sada kasno za politički poker i da za blefiranje nemamo ni jednog aduta u rukavu.

Aleksandar

pre 16 godina

Vidim da mnogi smatraju da je dovoljno da Kosovo bude unilateralno priznato i da je to dovoljno da bude nezavisno.
S obzirom da sam pravnik mogu da kažem da je to vrlo problematičan put za Kosovo,koji će da napravi gotovo nerešive probleme samim Kosovarima,tako priznata nezavisna država neće imati nikakve šanse za prosperitet,jel niko neće da ulaže na pravno nesigurnom područuju što će još više otežati ekonomsku situaciju na Kosovu.
UNMIK bi bio stavljen u nemoguć položaj u kojem bi bio primoran da poštuje rezoluciju 1244 dok bi istovremeno neke bitne zemlje kao USA priznale nezavisnost i faktički sabotirali napore UNMIKA što bio u krajnjem slučaju dovelo do potpunog bezvlašća.

Ne bi postojale šanse da takva država uspostavi kontrolu na svojoj teritoriji(praktično bi bila falična u samom početku,a u pravu postoji izreka „što se grbo rodi vreme neće ispraviti“).
Otvorila bi se pravna mogućnost da Srpska vojska interveniše na Kosovu(što se verovatno neče desiti,ali tu su paravojne formacije da obave taj prljav posao),američka vojska ako bi htela da podrži Kosovo morala bi da nadoknadi svijim ljudstvom odlazak vojnika iz zemalja koje ne žele da priznaju Kosovo,USA žele to da izbegnu po svaku cenu.
Srbija može da spreči prenos struje preko svije teritorije do Kosova,tranzit i još hiljadu nerešivih problema bi isrkslo za na taj način stvoreno nezavisno Kosovo.

Amerikanci su svesni svega ovoga,tako da je Tim Džuda u pravu kad kaže da je ova Bušova izjava samo pojačavanje pritiska i ne znači ništa.

Gradimir

pre 16 godina

... Rusima apsolutno ne treba davati nikakav povlasceni polozaj u privatizaciji zbog eventualnog veta za Kosovo, gluposti pa ono nece nista promeniti vec ce dodatno zbuniti gradjane Srbije. Treba im prodati samo ako uslovi pod kojima kupuju javna preduzeca budu najpovoljniji za Republiku Srbiju kaja je vlasnik, a kojom upravlja Vlada koja je izabrana od strane vecine gradjana. Moje misljenje je da je u slucaju NIS-a bolje pozvati, pored LUKOILA i Texaco, British Petroleum, Shell, pa ko da vise neka mu je sa srecom uz svesrdnu podrsku Republike i gradjana.
Blanko overavanje Rusa kao kupaca je stetno i nepovoljno za interese Srbije u svetu. Mislim da je kucnuo cas da mladje generacije i fleksibilniji ljudi u Srbiji preuzmu odgovornost i liderstvo ka boljoj buducnosti ove zemlje.

Baki

pre 16 godina

Bus je bio veoma decidivan.Kosovo ce biti nezavisno bez obzira ko se tome suprostavlja.Cinjenica je da se u "sukobima" velikih resavaju problemi malih zemalja i to se jos jednom potvrdjuje u primeru Kosova i Srbije.Julski susret Busa i Putina sigurno ce biti od presudnog znacaja i najverovatnije Putin ce dobiti svoj deo "kolaca" da bi se slozio sa Ahtisarijevim predlogom.

Boro

pre 16 godina

Problem Srbije je što ne shvaća da neovisnost Kosova zaista ne ovisi o ruskom vetu. Amerikanci i EU bi bili sretniji ako bi neovisnost prošla kroz UN, ali i ako ne prođe tamo, Kosovo će svejedno postati neovisno na unilateralan način, baš kao što je i ova izjava predsjednika SAD. Ali će Srbija taj ruski veto skupo platit izolacijom od EU.

Colin_bgd

pre 16 godina

Znate kako je. U mnogim zemljama postoji zakon da ako se neko nasilno useli u neku nekretninu i onda tamo zaista i provede, mislim 25-30, godina, on automatski postaje vlasnik. Ne zato sto ga zakon nagradjuje, nego zato sto zakon kaznjava onoga cija je originalno bila ta nekretnina da niti je vodio racuna o njoj, niti je pokazivao ikakv interes za nju, pa prema tome je i izgubio prvo svako moralno, a potom i zakonsko pravo na njen posed.
To ne znaci da imamo danas takvih slucajeva na hiljade. Ako vam neko udje u prazan stan, izbacicete ga uz pomoc policije za 5 minuta, ali samo ako pozovete policiju. Ukoliko ostavite stvari kakve jesu, tas polako ali sigurno pocinje da odnosi prevagu na drugu stranu, i zakon nagradjuje onog ko je pokazao minimum zivotne inicijative ili zivotne nuzde.
Tako je i sa Kosovom. Bez obzira da li su albanci tamo autohtoni ili ne (jedan broj sigurno jeste) i bez obzira koliko se njih legalno ili ilegalno doselilo od 1912/13 pa do danas, ali nepobitna je cinjenica da srpska drzava (osim titove autonomne pokrajine) nije nikad nista uradila u cilju bilo integracije tog stanovnistva, bilo adresiranja ijednog problema ljudi koji zive dole, bilo da su srbi, bilo da su albanci.
Prema tome, ni danas, osim deklarativnog stava o "sustinskoj autonomiji", nista se vise ne govori o tome sta to znaci i kako ce srbi i albanci u okviru te autonomije ziveti na kosovu i sta to prakticno znaci za zivot kosova u Srbiji. Jednom recju, nista.
Pa cemo prodati i zadnje preduzece rusima, a kosovo ce ipak biti nezavisno, pa cemo na kraju i biti ruska gubernija o kojoj ce rusi voditi racuna manje nego sto je Srbija ikad vodila racuna o Kosovu...
A zasto je interes amerike za nezavisnost kosova? Srpska vlada ne pokazuje niti je ikada pokazivala ni minimum interesovanja za uspostavljanje dobrih odnosa sa amerikom. Da je nasa vlada u jednom trenutku, na primer, ponudila 3-4 vojne baze u Srbiji plus sve ostale pogodnosti, momentalno bi se promenio interes amerikanaca za Kosovo. Pa bi bili u rangu ostalih istocnoevropskih zemalja u smislu prijateljskih odnosa americkom administracijom.
A ovako, ekipa rusofilska, eto to vam je politika vlade Srbije, ni manje ni vise...

Oli

pre 16 godina

Hmm, situacija je veoma komplikovana. Ocekujem da u narednih 20 dana (pre sastanka sa g.Bushom) g.Putin obidje Peking i da se iz te posete cuje zajednicki stav Rusije i Kine. A moguce da ce se i Indija ukljuciti u pricu, zbog Kasmira. Videcemo na koju ce kartu Putin igrati, ali tesko da ce ici u SAD bez jacanja pozicije, jer bez toga ce Rusija tesko moci sama da odrzi svoj polozaj, suvise je usamljena. Posmatrajuci sta g.Putin govori u poslednje vreme, sve mi se cini da je na redu lagana prekompozicija figura geopolitickoj karti sveta. Jucerasnja izjava g.Putina o tome da trazi alternativu STO govori dodatno u prilog tome. Zivi bili pa videli.

Statisticar

pre 16 godina

Putin je je do sada pokazao da je daleko veci covek nego sto je politicar. Imao je puno pravo i mogucnost da Kostunici i Tadicu kaze: Gospodo, vi hocete u anti-ruski Nato, idite kod Amerikanaca, Britanaca, Francuza, Bugara, Albanaca, Hrvata i ostalih vasih partnera za mir pa njima iznesite problem Kosova i od njih trazite pomoc. Mogao je to mirne savesti da im kaze i da iz izbaci iz Rusije, ali nije. Time je pokazao solidarnost sa jednim pravoslavnim slovenskim narodom koji nije kriv sto ima ovakvu vladu i predsednika. Uvek ce zbog toga uzivati moje postovanje.

Stefan

pre 16 godina

Bez pristanka Srbije, Rusija i Kina nikad nece pristati na novu rezoluciju. Nezavisnog Kosova nema bez nove rezolucije, kao sto ni Tajvan, Severni Kipar nikad nece biti nezavisni. Prazne pretnje Albanaca i ucene to je cela sustina. Ako moze nezavisno Kosovo bez pristanka Srbije zasto onda vec nije? Zasto gubite vreme, nas i pristanak Rusije nikada necete dobiti? Ruska pozicija i pozicija Kine je toliko jaka da uopste ne mora da se brani - Povelja UN, zavrsni Helsinski akt, rezolucija 1244 i jos mnogo toga.

Professor Longhair

pre 16 godina

Narod koji se ne nauči da ne ponavlja greške je osudjen da nestane. Kada vidim koji su komentari preporučeni, naježim se.

dad

pre 16 godina

Eto, sudar gvožđa i čelika! Sad nam ostaje samo da odlučimo kome više da verujemo, tj. za koga da verujemo da ima veći uticaj i težinu u svetskoj politici i donošenju odluka na globalnom nivou: Džordž Buš ili Voja Koštunica, tj. SAD ili Srbija...

(Vlast)a

pre 16 godina

Da li premijer ima mandat za ovakve izlete i samovolju,da li to pise u cuvenom groznom ustavu?
Na sta to lici da se neko igra podjednako i sa gradjanima Srbije i Kosova,bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.
Privatizacija bi trebalo da podrazumeva trziste gde se gledaju bolje ponude,a radnike u Srbiji nece usreciti prazni dzepovi i Kosovo na grbaci,ali u Srbiji,jer je premijer tako hteo.
Ako cemo tako da radimo,onda ukinite parlament,proglasite diktaturu i radite neko vreme sta hocete.
Naravno,necete moci da zabranite gradjanima Kosova da se isto tako ponasaju pa ce i oni koji vam u Srbiji veruju videti da vas bas briga za Kosovo i ljude koji tamo zive.
Upravo:isto se brinete za zivalj Kosova,koliko vas more brige za nesrecne i obespravljene gradjane Srbije.

Vojkan

pre 16 godina

Rusi sigurno nece ugroziti svoje interese zbog Srbije kao sto ni Amerikanci nece ugroziti svoje zbog Kosova. Morace da nadju kompromis gde ce svi biti polu zadovoljni. Samim tim kompromisom Kostunica ce biti neka vrsta pobednika jer ce Srbija definitivno vise nego sto je predvidjao propali Ahtisarijev plan, a za to mozemo da se zahvalimo gospodinu Putinu i Rusiji.

Mitat Osmani

pre 16 godina

Biosam nekad gradjan Jugoslavije, i vojnik Jugoslavije...i to odlican vojnik Jugoslavije. Setajte malo unazad (vremski). Ko je mogao da rusi Jugoslaviju?!
Albanci sa KOSOVA?! NE!
Srbija nam je plackao AUTONOMIJU, a ostali smatrali kako je Srbija plackala.Pa su osetili kako je opasno zajednicka kuca.Osetili su da sutradan mogu i sami biti opljackani.Otisli su u nepovrat. Ko su ratovali u sloveniju, Hrvatsku , u Bosni u Kosovo. Ko su zatvorili albance u raznim kazamatima, ko masakrirao albance i oterao preko prokletije milion njih?
Kazete punom ustom da albanci su seperatisti...gresite!
Srbija je faktor odvojenja Kosove iz Jugoslavije a ne Bus.Srbija je zasluzio da Kosova dobije nezavisnost. To znaju svi,i gluvi i qoravi. To ne zna samo on ko nece da zna a bog ce kazniti toga!

Toleranti

pre 16 godina

"Sve treba učiniti da se iz te situacije izađe", rekao je Lazić. Da bi srbski vlast na demokratski nacin isao ne bi dosao do toga, da bi g.Djindjic ziv bio ne bi dosao do toga, pa to nemate, imate Kostunicu ko preda drzavne akcije covek nema pare da se bavi s`politikom. Ja mislim da Kostunica i slicni koji misli da su albanski narod separatisti nista nisu ucinili da izadje iz te situacije, i nikada nece nista pametno uciniti. Kosovo je proslost a Evropa mora da bude Buducnost Srbije ako Kostunica, Nikolic i ostali izadje iz politicke scene. Svaka ti cast Kostunicu posto on i ako nama ne voli radi ipak politiku koja nas (Albancima) donece Nezavisnost. Pozdrav iz Berlina.

Dejan

pre 16 godina

Dzordz Bus nema prava da trguje teritorijama koje nisu njegove. I tu je kraj price. On ne poseduje tapiju na tu zemlju i nema nikakvo moralno, demokratsko, istorijsko niti bilo kakvo pravo da daje takve izjave. Vlada Srbije treba da ponisti svaki akt nasilnog otimanja nase teritorije, makar ostali sami samcati na ovom svetu. Ima nekih stvari koje se ne prodaju za nekoliko novih supermarketa, ili trznih centara.

Vujadin

pre 16 godina

U odnosu na zivotinje ljudi se razlikuju po tome sto pravo jaceg nije osnovno pravo, nego postoje i odredjena pravila a jedan skup tih pravila je i medjunarodno pravo.
Ako je pravo na samoopredeljenje postalo jace pravo od teritorijalnog integriteta drzave onda treba to ozvaniciti i primenjivati svugde de treba.
Ali u tom slucaju i RS i RSK treba da dobiju nezavisnost, kao i Baskija, Korzika, pola Ukrajine, pola Kazahstana, Severna Irska, Skotska, Tajvan, Tibet, Kurdistan...
Ovako samo za nas se primenjuje nesto sto je potpuno van svih medjunarodnih pravnih normi.
Gospodo u tom slucaju, Evropa mi ne treba...

Novinar iz Gnjilana

pre 16 godina

Retoriku koju upotrebljava Slobodan Samardžić, albanci sa Kosova su odavno culi. Njima niko ne treba poklanjati zemlju da bi stvorili svoju drzavu. Oni imaju svoju zemlju a to je Kosovo i niko sa strane ne moze odluciti o njihovoj sudbini, a najmanje tu nesto moze ciniti Srbija.
Setimo se retorike o Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Makedoniji i Crnoj Gori, i na kraju sve te nezavisne drzave su bile priznate i sa strane Srbije a tako ce i biti sa Kosovom, koja ce vrlo brzo postati nezavisna.

komsija iz USA

pre 16 godina

zasto mi kosovari ne trazimo autonomiju unutar srbije? pa mi smo to imali verovali smo srbiji da nas "menadzuje" i sta smo dobili, roditelje udaljeni sa posla, skole zatvorene, trovanje djaka i studenata na kosovu, hladnjace, masovne grobnice itd. Prema tome fakti nisu na strani srba ovog puta, ima jedna americka izrega, "prevaris me prvi put sram te bilo, a prevaris me drugi put sram me bilo". Znam da mnogi od vas kazete evo situacija je drugacija u srbiji, ja samo ne vidim SM na celu inace ista garnitura politicara koji upravljaju srbijom. Toliko od mene, pozdrav

Danilo

pre 16 godina

Posto zivim i radim na KiM vec dvije godine mislim da s razlogom mogu reci da je KIM de facto nezavisno a da bi Srbija trebala mnogo vise da radi na unaprijedjenju uslova zivota srpske zajednice, posebno onih koji su izdvojeni u tzv enklave (ja radim s jednom takvom enklavom). Inace, ti ljudi na KiM su apsolutno zaboravljeni i osjecaju se kao zadnja rupa. Prema tome gospodno koja komentarisete KiM - moj vam je savjet da ucinite nesto konkretno za srpski narod na KiM. Rijecima cete malo uciniti a konkretnim djelima puno vise, dodjite dole, pogledajte djecu u skolama, bolnice, gradove, skupite priloge i posaljite tu djecu na more, kupite im sveske, udzbenike. Mnogo je toga sto mozete uraditi. Putin i bush ce u svakom slucaju ovako ili onako rijesiti pitanje KiM i vi tu nemozete mnogo pomoci ali konkretnim akcijama, humanitarnim i sl., mozete poboljsati status srpskog stanovnistva a to bi za pocetak bilo sasvim dovoljno. Ovo je poruka od osobe koja dvije godine radi konkretne stvari za stanovnistvo KiM. Te konkretne stvari su i politicke i humanitarne prirode s tim sto moram naglasiti da je humanitarni aspekat daleko bitniji.

Milos

pre 16 godina

Dragi prijatelji Albanci, Rusija Srbija i Kina nikada vam nece dati saglasnost za stvaranje velike Albanije, kao sto vam ni do sada nisu dali.Tu vam ni Dordz nemoze pomoci. Proglasite sami nezavisnost, i Srbi neka proglase sami nezavisnost pa da se podelimo i izgradimo zidine.

DoReMi

pre 16 godina

Slazem se da postoji medjunarodno pravo ali vi ste to pravo zgazili i mimoisli, kad je trebalo pojuriti Albance sa Kosova niste to rekli da se krsi medjunarodno i ljudsko pravo nego ste mirno gledali i uzivali. To je SRAMOTA, za nekog postoji medjunarodno pravo a za nekog ne, ko si mi pa sad ti da to sudis. SRAMOTA!

pogled sa druge strane

pre 16 godina

Ulaskom ruskog kapitala ce da se pokaze bolidima da nije Evropa jedina i bogom dana perspektiva
povecanjem standarda opasce i zelja narodnih masa za EUnijom a time povecati sanse za opstanak Srbije

fole

pre 16 godina

Ja se nesecam da je i Zloba smeo ovako da prica Amerikancima.Ovo je najostrije pljuvanje Jenkija preko Polta pa sve do Busa.Svaka cast.Ovako se odgovara ako ste sigurni da imate LEDJA.Ali ako se preracunao onda ce da bude pucanje najstrasnije.

Enver Kelmendi

pre 16 godina

Ja zaista ne mogu da svatim g.Kostunicu kada kaze:"Ne damo Kosovo".Pa u "Kumanovskom sporazumu" pise da sve vojne i policiske snage treba da napustaju Kosovo.Ako sada g.Kostunica se ne slaze sa tim sporazumom,posto taj sporazum nije on podpisao,onda neka zahteva u SB UN-a da se KFOR i UNMIK povuku sa Kosova,ili pak neka ih smatra kao okupatore.Pa zaista gospoda Kostunica i Samardzic su zaboravili zbog cega je Srbija bombardovana?Zar je Srbija ocekivala od g.Busha da kaze:"izvolte Srbijo u tvoj "srpski Jerusalim" jer mi idemo sada.

Driton

pre 16 godina

Rusija ce staviti veto,ali ne tako lako,ima taj veto cenu Sbija nece moci da sedi na dva stola to ne ide,Kostunica Rusiju,Tadic Zapad,Rusi nisu glupi pa ni zapad koji ce reci volite Rusiju dobro eto vam,Rusija imu tu poslednju kartu veto drugo nista,ona ne mozeda spreci priznanje nazavisnosti kosova i bez UNa,i da je zapad odlucan da to ucini juce je potvrdio i Bush,i to jasno,na to ne moze vise niko da sumnja.

Tim-

pre 16 godina

Da koristimo metaforu u ovoj situaciji. Buldožer (SAD i EU) vozi po planu, stavlja put za buduče generacije, a mravi (Kostunica i radikali) pokušavaju da ga skreču od odredjenog smera (umesto da mravi koriste situaciju da dobiju nešto od tih radnika za svoju koloniju oni ih iritiraju pa rizikuju i egzistenciju svoje kolonije) a Rusija su kao neka kola koja stoje na putu tom buldozeru, mogu ga malo skrenuti ali ne mnogo?

Quickly

pre 16 godina

Zene na Kosovu su ravnopravnije nego ikad, a ponekad i iznad toga. Mozda ne u politici, ali u drustvenom zivotu itekako. Tako da, nemojte brinuti. Prihvatite Ahtisarijev plan za dobrobit svih. A manastire cemo cuvati jel olosi nemaju mesta u nasem drustvu. Dosta nam je losega, hocemo dobro da se desi.

ekspert iz australije

pre 16 godina

Mislim da više neće biti moguća ova situacija u kojoj se na jednu stranu propagira nekakva "suradnja" između Srbije i USA(posjeta generala Ponoša Americi,otvaranje američke vojne kancelarije u Beogradu...) dok u isto vrijeme američka administracija i Buš zagovaraju otimanje teritorije toj istoj Srbiji.Srbija će se vrlo brzo suočiti sa dilemom dali da pozove američkog ambasadora i uloži mu oštar protest uz prijetnju prekida odnosa što bi uradila svaka druga zemlja na svijetu ili da jednostavno prihvati kosovsku nezavisnost i počne razgovore o pristupanju u NATO i EU kako to Buš zagovara.

Aleksandar

pre 16 godina

Ovde se stalno pominju neke evro-atlanske integracije, ulazak u NATO i EU i na osnovu toga treba da damo Kosovo. Kao bilo bi nam lakse. Ceo svet se buni protiv globalizacije a mi da damo Kosovo da bi sto pre bili deo toga. Dali se neko pita zasto tim ljudima smeta globalizacija? Kosovo je nas teret koji moramo da nosimo kao roditelj svoje bolesno dete ili staru kuci koja samo sto se nije srusila.
Posto imam prilike da razgovaram sa ljudima koji zive u EU kazem: Dajte mi Kosovo umesto ulaska u EU.

Dr.Sami Flamuri

pre 16 godina

Kosovo je De fakto i de jure vec 8 god nezavisna i kao takva ne treba joj dozvola kad ce proglasiti svoju nezavisnost iz Beograda.Beograd je imao do juce Kosovo u dlanu ali danas fikticko stanje je druga prica i sta preostaje Srbiji je da prva cestita svojim komshijama Albancima na svojoj nezavisnosti...

Mr. Spock

pre 16 godina

Interes Amerike je nezavisno Kosovo. Moralisanja nasih bivsih zemljaka o zrtvama u poslednjem ratu i srpskoj agresiji na miroljubive i nevine stanovnike exSFRJ je njihovo pravo, s obzirom da nevinih zrtava jeste bilo, za sta postoji sud. Ali bilo ih je i na srpskoj strani tokom celom XX veka. I to u mnogostruko vecoj meri nego sto je bilo koji narod sa ovih prostora doziveo. Ali to je opet nas problem. Samo ne mogu da slusam da mi o demokraticnosti prica neko ko zivi u plemenskoj zajednici! Eto vam Kosovo, ali nicija nije gorela do zore!

eki

pre 16 godina

Kostunicin ton i poruka jasno pokazuje da mu je i te kako jasno sta ce Rusija uraditi.Kao i da je jasno da su Ameri sa angazmanom ovde zavrsili.Ruski radari ce ovde najverovatnije biti razmesteni.A sta mi jadni da radimo? Da se zajedno sa bracom Albancima iseljavamo dok je jos vreme.Onaj Busa prica svasta i obecava a u Iraku ih isprasise samo onako. Kad ga smene demokrate ce povuci trupe glavom bez obzira.

zoki

pre 16 godina

A zašto cenjeni Buš nije svratio na pola sata do Beograda... ipak se Kosmet tiče najviše nas; toliko o neutralnosti Albanije u celoj stvari... nadam se da će naši "mudri" savetnici i političari proanalizirati ovaj potez Buša i uvideti na koga se Američka diplomatija oslanja na Balkanu ( prisustvoli premijeri Hrvatske i Makedonije). Na nas sigurno ne!! Prosto mi se nameće pitanje ima li naša duhovna i verska veza sa Rusijom neke veze sa tim...

dardanasi

pre 16 godina

Kosovo ce biti nezavisno sa ili bez veta Rusije ali gde ce ostati Srbija mislim da nigde a srbi sa kosova mogu izgubiti i ta prava koji im slede ahtisarijem planu na kraju krajeva srpski narod ispasta najvise , sto se tice albanaca prave dobru politiku i imaju aleate kao ameriku i EU, a srbi samo ruse pa odlucite koji su pametniji .

medicinar

pre 16 godina

kosovo albancima a srbija u nato, predlaze bush. sto bi se reklo -hteo bi i ovce i novce. on vodi politiku kakvu vodi i njegovo je pravo da trazi ono sto mu treba. ali ne znam da li se ovih dana okrenuo oko sebe i primetio da svet vise nije monopolaran.

Maja_V

pre 16 godina

Kada je to nasa vlada dobila mandat od gradjana Srbije da njihovo vlasnistvo prodaje "poznatom" kupcu? Da li se ovde primenjuje isti model "burazerske privatizacije" samo sto je kupac, u ovom slucaju "ruski kum"? Ko im je dozvolio da tako nesto i pomisle a kamoli realizuju! ALo, osvestite se, ljudi, pljacka veka sa provizijama veka tek predstoji! Da li cemo svi morati pod stare dane da ucimo ruski? Po cemu se ova politika razlikuje od politike koju je najavljivao Toma a i Seselj pre njega...biser o Konfederaciji sa Rusijom i Belorusijom? Da li nam se to upravo i dogadja?!?

ILIJA Drakulic, Toronto

pre 16 godina

Jaoj, nepravda! Pre vise od tridesed godina jedan od omiljenih junaka crtaca koje je emitovao RTB bilo je crno pile zvano Kalimero. Svaka epizoda zavrsila bi sa Kalimerovim vapajem: "Nepravda, brate, pa to ti je!"
Pre petnaest godina, kada je Milan Panic izgledao kao dobra alternativa SM, Vojislav K. ga je okarakterisao kao "grotesknog".
Dobro, a ciji je sada nastup groteskan? A pravedno je da gradjani Srbije trace svoje vreme cekajuci da im neke zemaljske ili nebeske sile donesu neku pravoslavnu nirvanu? A pravedno je traziti od srpske dece da im mladost prodje u neimastini i kuknjavi za necim sto su neke senilne sociopate utuvile da je Srbija mogla da bude?
Dzoni Stulic je to lepo prokomentarisao svojim stihovima:
"Dovoljna je jedna rijec: Od...!"

Andjelko Miovcic, York Univesity Toronto

pre 16 godina

Gospodine Bus, Rusija rece "njet". Bus bi trebao malo da procita istoriju i da vidi sta se desilo sa onim "Silama" sto neposlusase Rusiju. Boze Pravde!

Srdjan, Ceska

pre 16 godina

Steta sto srpski analiticari nisu u stanju da na pitanje Kosova gledaju objektivno i da u svojim analizama izbace emocije... nazalost, jer bi njihove analize izgledale otprilike kao gospodina Tim-a Judah. Sasvim realno je covek opisao danasnje stanje i poziciju Srbije i Kosova... samo jedno od polja na sahovskoj tabli. Nisu cak ni pijuni, vec polje, po kojima se svi ostali setaju a Srbi i Albanci se nesto loze da su oni neki bitan faktor. Smesno

blagomeni

pre 16 godina

Kado se cini da je sve gotovo, mozda bi najpametnije bilo za uzvrat na pristanak na nezavisnost traziti reciprochnu teritoriju od glavnih zagovornika iste. Sta bi nam falilo da dobijemo neko ostrvlje u Pacifiku ili neki deo kontinentalnih SAD. Pamet u glavu i cenkanje da zapochne...

duh koji hoda

pre 16 godina

Elem, izleda dolazi vreme da Srbija odluci kojoj strani ce se prikljuciti, istoku ili Zapadu. Nedefinisan profil prosecnog srpskog glasaca, nasilnistvo i nerazumevanje EU i SAD, kao i "podrska" Rusije Srbiji, sve vise guraju ovu zemlju ka Rusiji. Nadam se da rukovodstvo Srbije nece i ovaj put kao i zadnjih 200 godina okrenuti curak ka Rusiji, jer ima mnogo slucajeva iz istorije kada je dokazano da nam Rusija nije prijatelj vec samo igra svoju igru zarad svojih interesa. Noramlno i pametno. A Vi Srbi se samo lozite... Dokle bre vise. Nadam se da ce doci vreme kada ce neko Srbe iz Srbije zastititi, a kada ce Srbi iz Srbije imati zastitu svojih politicara kao i Srbiiz Krajine, RS, sa Kosova, Baranje itd. Na nas niko i ne misli, valjda zato imam prijatelje od Novog Zelanda do Kanade.

Branislav

pre 16 godina

Kad je pre jedno 20 godina jedan deo 'umnih' inteligentnih Srba predlozio da se deo administracije Srbije i cela administracija SPC preseli u Pec, vecina u Skupstini i SPC su na to negodovali i bunili se. A sad, kobojagi 'nedamo' Kosovo. Gospodo Srpski politicari i vladari Srpske Pravoslavne Crkve, vi ste tada vec 'prodali' Kosovo i prepustili taj jadan Srpski zivalj na Kosovu danansnjoj situaciji. Ovo je samo 'ceh' koji Srbija mora da plati za propustene isorijske prilike i pogubne politike. Pamet sada u glavu i najbolje bih bilo predloziti i Busu i Putinu 15% teritorije Srbije za 15% teritorije Kosova. I vuk sit i ovce na broju tj. zastita za preostalo jadno Srpsko stanovnistvo tamo. Ako bih se trenutna 'filozofija' Kostunice i Srpske vlade ostvarila, onda bi Hasim Taci bio jedan od vodecih politicara u Srbiji. Dali je iko svestan toga?

jos nije kraj ali se nazire

pre 16 godina

Sa Kosovom ili bez Kosova, ne zavaravajte se da ce nas Amerikanci (a ni Rusi) prihvatiti kao prijatelje. Sve je pocelo od toga, u vreme dok smo jos bili prilicno neopredeljeni (da ne kazem nesvrstani), sto smo oznaceni kao "potrosni", "prezaljivi" ili jednostavno istorijski nedovoljno anti-ruski orijentisani (Crna Gora se po tme kotira verovatno i losije od nas, ali ne lezi ni na kakvom vaznom koridoru... ceni se i to sto su nas izdali na kraju, znaci da imaju potencijala... ). Sa druge strane, Rusi nisu glupi i ZNAJU veoma dobro da su nasa pro-ruska osecanja prilicno mlaka do ambivalentna. Jedni nas bacaju, drugi nas bas nesto i ne zure da uhvate. Srbi, gluvi, slepi, glupi, "sedeli na dve stolice predugo".

Akcije Amerike su nas gurnule u pravcu Rusije, to NIJE bio nas izbor nego nuznost, ali su Ameri izgleda i racunali sa tim, jer smo dovoljno izolovani i pod kontrolom da ne predstavljamo nikakvu opasnost za njih, odnosno nikakvu vrednost za Ruse. Uostalom, ako ne budemo bili dobri, ima dovoljno dobrovoljaca uokolo da nas maltretiraju bez kraja i konca. Kosovo nije krajnji produkt jedne geopolitike, nego samo prolazna etapa sireg plana koji ce se zavrsiti jos mnogo gore po nas, na primer ruskim strateskim bombardovanjem saobracajnih koridora u prozapadnoj banana-Srbiji u nekom buducem sukobu koji se ocigledno sprema, ili trajnom okupacijom dela neposlusne i saboterske proruske Srbije od strane verne armije prezahvalne Velike Albanije.

Goran

pre 16 godina

Svetske redakcije prenose vest kako je Kostunica zapretio da Srbija "nikad nece oprostiti US..." Sta, mi to njima pretimo? A cime? Smejace nam se opet celi svet, kao i ranije. Zanima me ko vodi spoljnu politiku u stvari. Da li su predsednik drzave, i ministar inostranih poslova upoznati sa izjavama Kostunice, da li su ih odobrili, da li su bile unapred dogovorene? Da li je to izjava Kostunice kao individue ili stav Vlade Srbije? Ako je stav Vlade Srbije, na kojoj sednici Vlade je donet i da li je glasano o tome? Ne mislim da je stvar strasna sama po sebi (samo je blago neprijatna), ali je strasno ako u ovom trenutku diplomatija nije apsolutno koordinisana i uskladjena i promisljena. To bi bila katastrofa, a nesto mi bas lici na to.

Crossroader

pre 16 godina

Istok ili zapad pitanje je SAD.Prozapadno sam orijentisan, ali imam neku mučninu u stomaku oko cele ove situacije.Činjenica je da naša vlast nema ingerencije na Kosovu već 8 godina, ali je i činjenica da su danas u prvom planu krupni strateški interesi SAD i da se "obruč" oko Rusije steže.Mi smo tu samo kolateralna šteta i Kosovo je magarac preko koga se hladnoratovski biju SAD i Rusi.Baza Bonstil je veoma važna tačka, pogotovo što se na tom mestu nalazi rudnik uranijuma.Mi Vama bazu i rudnike (uranijum,olovo, zink,ugalj), Vi nama nezavisnost.

Nikola MiIanovic

pre 16 godina

Kostunici ipak vice prilici da izigrava Gargamela nego Kalimera, ako vec nece da kaze Srbljima da je vreme da se zasucu rukavi i pocne da radi. Varaju se svi - a pre svega nas Gargamel - da ce bilo ko imati vajde od toga sto nas 2007. vracaju u 1389. godinu, a on od sebe pravi novog kneza Lazara...

mirsad

pre 16 godina

Ne draga gospodo , teritorija vam se ne oduzima , samo vam se oduzima pravo da njome upravljate jer se zna kako ste njome upravljali.
Da se to nikad vise ne ponovi da vladaju Kosovom oni koji ne zasluzuju , e to se nece ponoviti.
Pa zar ima zemlje na svetu koja je nagradjena posle totalnog poraza?E to Kostunica trazi, njega ne interesuju ni Srbi a kamoli Albanci koji zive na Kosovu.
Njega i jos neke pored njega interesuje samo teritorija , po mogucnosti bez Albanaca.
To se nikad nece vise desiti da se iz Beograda upravlja Kosovom , zato sto pre to shvatite to je bolje po sve koji zive na Kosovu.
Morate svojim sunarodnicima reci da ce oni sada ziveti u Kosovskoj drzavi sa svim pravima kao i ostali gradjani.
Ja ne zelim pomenuti rec manjine , jer to iritira i mene samog , jer svaki je pojedinac bice za sebe.
Zato vi koji trenutno vodite Srbiju morate prvi priznati nezavisnost Kosova , i pokusati da popravite odnose koje je prethodni diktator pod lipom narusio.
Prestanite sa pricom o otimacini teritorije , jer sto bi narod rekao kako doslo tako i otislo.
Ne zaboravimo ko je prvo izveo tu otimacinu terirorija.To se dragi moji desilo 1912g, a da se pritom niko nije priupitao od Albanaca da li ono podrzavaju okupaciju koja je izvedena te godine.
Realista

miljan

pre 16 godina

Pa nije Srbiji Amerika dala KiM da bi nam ga oduzela kako i kad joj se prohte. Kako sad ta ista Amerika ne postuje povelju UN-a, medjunarodno pravo, nepovredivost granica, suverenitet drzava...Izgleda da Amerika koristi SB samo kad njima odgovara a cim se neko usprotivi (Rusija i mozda Kina) onda traze neke zaobilazne "demokratske" puteve. E pa ovoga puta NECE moce gospodo draga. KiM su i uvek ce biti SASTAVNI deo Srbije a ako vi mislite da imate viska SVOJE teritorije onda je slobodno ustupite nekom ko vam se svidja. U ovom slucaju se SRBIJA pita a stav nase vlade je jasan. NEMA nezavisnosti a o svemu drugom se moze razgovarati.Na kraju iako Albanci proglase nezavisnost vlada Srbije ce istog momenta ponistiti takvu odluku pa ce gospodo draga biti NEVAZECA. Srbin sa Kosova i Metohije, Juzne Srpske Pokrajine

Rina

pre 16 godina

Ma ja bi hteo da znam o cemu hoce da razgovara dalje vlada Serbije. Kakvu vrstu integracije je ponudio albancima tokom ovih 8 godina. Ma nikakvo resenje nije ponudila osim sto je milion puta rekao pa da je Kosova sastavni deo Serbije. Ako bi Crna Gora bila deo Serbije onda moguce resenje bi bio neka slaba federacija sa tri republikama Serbija, CG i Kosova, ali sada ne postoji druga alternativa osim plana Ahtisarija. Ako vlada Serbije ima bolju funksionalnu ideju onda nek to naglasi i ponudi kosovarima. Sta se ocekuje od Albanca kad ni Crnogorci koji imaju istu religiju, kulturu i zajdnicku istoriju sa Serbima nisu hteli da ostaju deo ove derzave, koja umesto da bude glavni akter i vodja integrisanje balkanskih zemalja u EU i dalje ostaje zalog (talac) ratnih kriminalca i resenje statusa Kosova. Ja mislim da vlada Serbije treba ubetiti svoj narod da su Kosovo izgubili 1999 i da moraju da odustane od toga i da nastave dalje u Evropu. Sa druge strane Kosova nece biti odvojena, niti ce udruziti neke druge zemjle (albanije) i uvjek bice zemalja svih etnickih grupa koje zive tamo, Albancima, Srbima, Turcima i drugih manjina i svi ce biti ukljuceni na upravljanje nove drzave i proces integrisanje u EU. Vazan faktor u ovaj proces ce biti saradnja i podrska svih susednih zemalja ukljucujuci i Serbiju.

Tosha

pre 16 godina

Srbija je odlucila naprotiv da Kosovo ne bude nikada nezavisna drzava... I sta sad G.dine Bus? Hocete li nas ponovo bombardovati i objasnjavati da se u Srbiji krse ljudska prava i da nam vlada ne valja kao i da smo nedemokratska zemlja?

Bardhyl Shqiptari

pre 16 godina

Početak vijesti je očekivan, ali "prioritet pri prodaji državnih akcija biće dat ruskim kompanijama." me baš čudi? Dakle, da nabrojim: JAT, Aerodrom Surčin, za sada i NIS. Mislim da će Ruska podrška potrajati dok ne kupe srpsko "obiteljsko srebro". Živio Putin! Najveći ruski menadžer 21. stoljeća.

Nostradamus

pre 16 godina

Umesto sto je bez potrebe isao u Rusiju i "doneo nam stare-nove stavove Putina", bolje bi bilo da je otisao u Tiranu i na licu mesta sa Busom izneo stav Srbije. U Tirani su bili i politicari iz Hrvatske i Makedonije, pa je to mogao da iskoristi da Busu prezentira drugaciju sliku ili poglede. Ovako ispada da nije vazno sta Bus prica, vec je vazno cemu se Voja nada da ce biti i u to nas ubedjuje.

M.V. Pristina

pre 16 godina

Postovani ljudi!
Zasto i do kada cete ziveti u snovima i dezinformacijama. Gledajte malo i van Srbije a ne samo sta vasi politicari govore.
Ja zivim u Pristini I znam puno Srba sto zive na Kosovu i koje srecem gotovo svaki dan na ulicama, kaficima ili restoranima Pristine. Zive dobar i miran zivot,imaju dobar posao gde zaradjuju dobro i verujte mi da nemaju ikakvok problema. A neskolovane ljude koje vasi "POLITICARI" manipulishu ne mozes ih naterati da zive normalno a ne sto im neko brani.
Zato kazem pustite ljude da zive normalno tu gde jesu, okrenite se prema razvoju vase zemlje, prema Evropi a ne prema proslosti. Napravite vasu zemlju da vasi ljudi zive dobar zivot a ne kao sirotinja jer mislim da su i oni vise umorni od svega. Kosovo ide svojim veoma sigurnim putem pa se i vi okrenite prema vasem razvoju i dobrom zivotu a ne Mitologiji.
Svet ide napred,udruzite se i vi.
Pozdrav iz Pristine

Robben

pre 16 godina

Žao mi je što ovo moram reći, ali Srbi su sami sebe preveslali prije 20 godina, odlučivši se samoinicijativno promovirati u jedinu silu i autoritet na Balkanu. Izgubili ste jedinog respektabilnog saveznika kojeg ste ikada imali - Hrvatsku, a sve samo zbog sline za ljetnim markama i dolarima. Sada su Kosovari udaljeni nekoliko godina od ujedinjenja sa Albanijom, pitanje je mjeseca kada će se scenario ponovno pokrenuti za Crnu Goru i još prije Makedoniju. Niste ništa iz povijesti (historije) naučili - Rusi NIKADA, ali NIKADA nisu stali na vašu stranu a da se to na neki način materijaliziralo. Trebali ste se prije 5 godina posuti pepelom, priznati greške i potražiti saveznike u regiji. Katastrofa.

Aleksandar, NS

pre 16 godina

Pobogu ljudi, dokle bre vise to busanje u grudi zarad Kosova? Dajte da ga se oslobodimo sto pre i neka se EU njime bavi, kao i svercom droga, ljudi, oruzja. Da li je vama poznato da je tamo nezaposlenost oko 70%? Da jos uvek imaju demografsku eksploziju i da ne dobijaju pomoc od EU i drugih (Saudijske Arabije itd.) ne bi preziveli jer na Kosovu se nista ne proizvodi? I "Srbi" (neka idu dole da zive ako su tolike patriote) hoce da Kosovo ostane u Srbiji? Ma, to je bre, kao da su nam okacili Titanik o nogu a mi treba da trcimo sprint.

Misha

pre 16 godina

Premijer Kostunica samo (veoma uspesno) radi ono zasta je dobio mandat i sto mu je obaveza po nasem (po oceni EU i Venecijanske komisije dobrom i modernom) ustavu. Kostunica je odgovoran politicar koji se bori za interese svoje zemlje i siguran sam da ce istrajati do kraja. Kosovo je deo Srbije svidjalo se to nekom ili ne a Rusija nam je po tom pitanju saveznik. Uostalom, meni se u EU na ide sa okrnjenom zemljom stoga sam po prvi put u zivotu okrenut istoku. Kosovo mi vise znaci nego EU.

Agron

pre 16 godina

Misim da Kostunica i njegova svita grade neku vrstu Potemkinovih sela obmanjujuci narod da ce Kosovo ostati dio Srbije! Pitanje je trenutka kad ce se:
a) usvojiti nova rezolucija UN koja ce Kosovu garantirati uslovnu nezavisnost,
b) Usljedit ce jednostrano priznanje neovisnosti Kosova od strane svih zemalja EU, susjeda.
Osobno ne nam kako srpska vlast zelie "integrirati" albanski zivalj kad se 95% posto stanovnistva Kosova naziva separatistima.
Mislio sam da ce Tadic, koji se doima kao inteligentan politicar, smoci snage i svom narodu objasniti realost da je Kosovo izgubljeno i biti prva zemlja koja ce priznati tu neovisnost i na taj nacin stvoriti bolje zaledje za sebe i za srpski zivalj koji obitava na Kosovu. Mislim da strasenje srba da ce ce biti poklani, silovani i protjerani nema kontakta s realnoscu.
O Kostunici nista dobro nemam za kazati.

Slavko

pre 16 godina

A zasto prioritet Rusima za privatizaciju? Pa zar necemo prodati akcije NIS-a onome ko da najbolju ponudu, svakako i ako su to Rusi?
Ne moze se javno preduzece, ciji su vlasnici gradjani Srbije, poklanjati u politicke svrhe. I to za uslugu od koje verovatno necemo imati koristi. Ja vidim jasnu korist Kostunice da se odrzi na vlasti ako Rusima preda NIS za bagatelu, a ovi stave veto - a to Ruse ne kosta nista. Pa SAD stavljaju veto skoro kad god se neko u UN pozali na Izrael. Veto nije tako velika stvar kako to nama vlast servira, ali davanje najvece Srpske kompanije za male pare itekako jeste velika stvar. PAZNJA!

serbocroat

pre 16 godina

iako sam prozapadno i cak proamericki usmeren izjava busa je bila jeziva. totalno unilateralna, osiona, i nedemokratska. imao sam osecaj kao da slusam slobu na engleskom i iz drugog ugla. mislim da je posle svega srbija ubedljivo najdemokraticnija u regionu: postoje struje potpuno suprotnih gledista. na kosovu pa i bilo gde na podrucju ex sfrj ne postoji nesto slicno kao sto je b92, kao sto su recimo canak ili ceda (ne podrzavam ih) niti recimo kandicke... sa druge strane itekako svi ostali imaju svog slobu, seselja, arkana dok svi albanci koje citam kao da su jedno. niko da kaze pa dobro makar su manastiri njihovi ili makar da je 1% albanca za podelu. ne. albanci nikako ne zasluzuju nezavisnost. pokazalo se da ni malo nisu bolji od nas a dobice sve samo da bi se oslabio uticaj rusije. ispostavilo se da su mnogi lagali: rambuje je bio farsa, a tek ovi nedavni pregovori!? pa zasto se onda pregovaralo ako je sve bilo unapred odluceno? a o ljudskim pravima na kosovu i da ne govorimo. dovoljno je samo pogledati unutar albanske zajednice npr. u kakvom je polozaju zena u albanskom drustvu.

Marko, ex-NS

pre 16 godina

Ova politika g. V. Kostunice prema Kosovu i privredi, prema Rusiji mi je totalna enigma. U skladu sa poklicima iz skupstine g. T. Nikolica. Posledice tolikog poverenja u nekoga ko niti hoce, niti ima moc da ta ocekivanja ispuni, a okretanje glave od jedine relevantne sile koja ima presudnu ulogu. Sve neke baksuzne varijante.

ja2

pre 16 godina

Srbija nema nikakvo pravo pozivati se na "međunarodno pravo" jer je prva na prostorima bivše YU pogazila sve akte međunarodnog prava na koje bi se danas pozivala! Nitko Srbiju nije tjerao da krši to pravo, bila je najjača sila u bivšoj YU i mogla ga se, da je htjela, u potpunosti pridržavati. Ali nije... Gdje je bilo međunarodno pravo u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu prije? Gdje je međunarodno pravo za žrtve Vukovara, Sarajeva, Srebrenice i svih onih drugih mjesta? Zašto to isto pravo nije vrijedilo i za slabije onda? Otkuda vam pravo pozivati se na međunarodno pravo? I otkuda vam obraz?

Sever Bachke

pre 16 godina

AHAHAHAHAHAHAHAHA kakav genijalan naslov> Koštunica: nepravda! hahahaha pa on samo to može i da kaže. Kakvi su mu argumenti (15% teritorije i sl) a sada nepravda.
Jedino me zaista plaši ruski veto. Onda možemo da se pozdravimo sa evro-atl. integracijama za 50 godina. Rusi su izgubili sve na Balkanu i sada im jedino ostaje Srbija da šilje ....
Zamislite samo da nam Rusi budu glavni partner u svemu...pa gotovi smo.

Toleranti

pre 16 godina

"Sve treba učiniti da se iz te situacije izađe", rekao je Lazić. Da bi srbski vlast na demokratski nacin isao ne bi dosao do toga, da bi g.Djindjic ziv bio ne bi dosao do toga, pa to nemate, imate Kostunicu ko preda drzavne akcije covek nema pare da se bavi s`politikom. Ja mislim da Kostunica i slicni koji misli da su albanski narod separatisti nista nisu ucinili da izadje iz te situacije, i nikada nece nista pametno uciniti. Kosovo je proslost a Evropa mora da bude Buducnost Srbije ako Kostunica, Nikolic i ostali izadje iz politicke scene. Svaka ti cast Kostunicu posto on i ako nama ne voli radi ipak politiku koja nas (Albancima) donece Nezavisnost. Pozdrav iz Berlina.

lionpr

pre 16 godina

Samardzic porucio amere da ako hoce dati albancima nezavisnost neka daju neku svoju teritoriju ali ne Kosovo. I jos onda ima poziva od strane Srbije za kompromisno resenje s albancima. Molim vas to je rekao ministar u vladi Srbije i prema ovoj izjavi albanci zive u tudjoj zemlji. Dakle jdnog dana albancima ce se reci da oni moraju da napuste Kosovo jer ono je ekskluzivno srpsko pa prema tome nemaju sta da traze na Kosovo. Kazu SM je umro pa i njegova politika. Politika danasnje vlade Srbije uopste ne razlikuje od one od S.Milosevica, izjava ministra Samardzica je potpuno jasna sta ceka albane ako kojim slucajem popuste od nezavisnosti. Uostalom vlada Srbije stalno ponavlja kako nece dozvoliti cepanje 15% teritorije, za njih u tih 15% teritorije niko ne zivi. Jasno je da za vladu Srbije 2 milijuna albanaca u tih 15% teritorije ne postoje, pa onda postavlja se pitanje, zasto vlada Srbije poziva albance na razgovore kada oni ne postoje za njih?

test

pre 16 godina

Bush ne poklanja nikakve "tudje teritorije", nego prosto kaze da ce USA POSTOVATI odluku ogromne vecine gradjana Kosova za nezavisnost. Ne uzima vam Bush Kosovo, nego GRADJANI Kosova ne zele ni po koju cenu da budu upravljani od vas (citaj: da budu dalje ubijeni i proterani od vas).

Futuristic

pre 16 godina

Kosovo ce biti nezavisno ne zato sto to kaze Bus, nego zato sto treba. Stvar je u tome da Kosovo treba da bude funkcionalno i to moze samo ako je nezavisno. I previse je novca ulazeno da bi sad stvari isle nazad i da se vrati nesto pod Srbijom. Imamo carine, policije, svoj budzet, jedino sto (jos)nemamo je autoput (a gle cuda kad izades sa Kosova preko Nisa do Beograda ga ima, ali nigde na Kosovu).
Ne znam kako bi se Kosovo moglo integrisati kad je mnogo lakse prosto da bude nezavisno.

Srbija je izgubila Kosovo sistematski a slag ne tortu je postignut 1999-te godine. Kako to da se niko nije bunio za to sto se desavalo od 1990-1999-te godine kad smo svi dole bili bez posla, i maltene ikakvog zivota.

Rusija hoce da dobije te Gruzijske pokrajine i zato se sad pravi kao da stiti interese Srbije. No, videcemo. Ja ne znam sta Rusija moze da uradi osim veta. Ali, ocigledno ne mogu da zaustave SAD i EU da priznaju nezavisnost. Samo sto je razlika u tome da nece SAD i EU priznati Ahtisarijev plan, nego nezavisno Kosovo, tako da Srbi ako sve ne bude proslo kroz UN i sa Ahtisarijem, mogu izgubiti jos vise. Igra na sve ili nista je opasna zato sto mozes da dobijes sve, ali cesce, nista. Srbija bi mogla da prizna nezavisnost, ali da to uslovi za povratkom svih izbeglica prvo, pa onda da radi zajedno sa vlastima na Kosovu o raznim stvarima. Tako bi ljudi i radili zajedno i Srbima dole bi bilo bolje i bi imali vise od Ahtisarijeg plana. Trebalo je pripremiti ljude za nezavisnost i reci ajde da se trudimo da izvucemo maksimum od ovoga, jel ocigledno da SAD i EU nece se povuci. Da Srbija pokaze ovaj put, a ne kao 99-te kad su milion ljudi isterani, da brine za ljude, a ne teritorije. Nije da smo super, ali zaslujemo sansu da rukovodime sobom. Ako zabrljamo kao vi (ili kao 2004), onda stvari ce se menjati.

Ali sada, mi kao Albanci, ne mozemo da ocekujemo puno od zemlje koja i sad daje 50% glasova Kostunici i Nikolicu, i koja jos ne predaje Mladica i Karadzica, ali i ako treba, onda kazu da je to zaradi EU i Haga, a ne zaradi ratnih zlocina. Ja, jednostavno, ne vidim nikakvog zvanicnog pokajanja u Srbiji za to sto se desilo 10-godina u ex-Yu i zelje da se racuni rasciste.

Posljedno, Bush je dao do znanja da ne moze drzava da se posluzi soverenitetom i da to bude objasnjenje za drzavo-sponzorizirane zlocine. Treba nesto za to da se plati. Cena je Kosovo u ovom slucaju. Nije to nesto nepromenljivo. Kosovo je bilo Tursko 500 godina, Bugarsko 100, Srpsko 100, i Albansko izmedu. Cije je zaista istorijski, niko ne zna jel obe strane drze do toga da je njihovo. Znaci, istorija ne moze da odluci jel mozemo jos sto godina da kazemo da ste se vi (ili mi) naselili na Kosovo, ali, da li je to vazno. U stvari mozda jeste, do 99-te, onda taj koji je potpisao sporazum, se pozdravio sa Kosovom za to sto je uradio u Evropi krajem 20-tog veka.

Ko radi pravilno, sledi nagrada, ko ne, taj se kazni. Zakone odreduje Zapad i dobar zivot koji njihov sistem pruza. Jel najbolji, pa i nesto nije, ali jel bolji od drugih, jeste, i zato svi hocemo u EU da jednog dana i nasi ljudi kad se penzionisu da misle o putovanjima a ne o starackom domu. Ovo je realnost.

darko

pre 16 godina

Vojislav Kostunica dostize jos jedno dno srpske politike. Ovoliko udvoristvo prema jednoj stranoj drzavi i drzavniku, a pogotovo nudjenje teskom mukom stecenih preduzeca po vantrzisnim uslovima, a sve kao kompenzacija za veto koji u krajnjoj liniji nista nece znaciti.
sramota!!!
i to je taj ruski "principijelni stav" podržavamo vas onoliko koliko nam para date...

surovi realista

pre 16 godina

Vecinski Bushove republikance uopste ne zanima Kosovo, kad se uporede sa demokratima Klintonovim. To se do sad davalo nekim trece-razrednim politicarima. Sada je po prvi put Bush nesto otvoreno rekao o Kosovu, ne zato sto ga ta regija interesuje, vec zato sto pocinje novi hladni rat. Kosovo je sada tema prepiranja istoka - zapada, a mi smo u Srbiji sto bi rekli kolaterlna steta pocetka tog hladnog rata i od pada berlinskog zida 1989. mi smo na gubitnickoj strani sa Rusima, sto nas je do sad skupo kostalo. Sada ce US da prizna Kosovo a Rusija ce da stavi veto, sve dok ne pokupi aerodrom, JAT i NIS. Ruski veto apsolutno nista ne znaci, jer se zna da Amerika o tome sve odlucuje. Voleli ili nevoleli to je tako, Uncle Sam o tome odlucuje a ne Rusi.
To bi trebalo objasniti svima da nema nesvrstanih danas i da Srbija mora da se okrene EU i NATO da ne bi izgubili i ono 85% teritorije. Zapad gleda Srbiju kao pro-rusko kgb saveznistvo i kao neprijatelj zapadnom svetu, i to sigurno nije u interesu Srbije. 15% teritorije niste ne znaci kad temo ne zive vise Srbi a i oni sto su prodali kuce ne zle da se vrate tamo.

Metro

pre 16 godina

Neverovatno... Srbija jos sanja... Marko Jaksic "Imali smo bombardovanje, pa etničko čišćenje, na kraju imamo pokušaj da se napravi još jedna albanska država". G-din Jaksic je nesto nerelevantno zaboravio, a to je nasilje i etnicko ciscenje prema albanskog naroda na Kosovu sto je dovelo NATO (ne samo SAD) i situaciji da urade nesto protiv zlocina srpske drzave prema Albancima. Ne moze Srbija nikada biti demokratska drzava dokle na izborima bude glasalo za radikalce i dokle ima jednog premiera kao Kostunicu prema kojim "ahtisarijev plan hoce da se nametne samo Srbiji...". Treba li ahtisarijev plan da se nametne finskoj? Ili mozda francuskoj ili mozda jednoj drzavi koja je samo na samom Kosovu stotine hiljada ljudi ubila, silovala i progonila, kao sto je to radila Srbija? Politicari Kostuniceve kategorije su podrzali krvave planove Srbije. Nisu marsovci dosli na Kosovo i uradili te zlocine nego samo Srbi i Srpska drzava.
Vreme je da Srbi shvate jednom sta se desilo na Kosovu i odreknu se krvavih rukavica iz proslosti i kukavicluka pojedinih "heroja"(citaj: Mladica i Karadjica). To bi bilo za same Srbe najbolji demokratski cin i najbolji korak prema jednoj demokratskoj drzavi.

Mitat Osmani

pre 16 godina

Biosam nekad gradjan Jugoslavije, i vojnik Jugoslavije...i to odlican vojnik Jugoslavije. Setajte malo unazad (vremski). Ko je mogao da rusi Jugoslaviju?!
Albanci sa KOSOVA?! NE!
Srbija nam je plackao AUTONOMIJU, a ostali smatrali kako je Srbija plackala.Pa su osetili kako je opasno zajednicka kuca.Osetili su da sutradan mogu i sami biti opljackani.Otisli su u nepovrat. Ko su ratovali u sloveniju, Hrvatsku , u Bosni u Kosovo. Ko su zatvorili albance u raznim kazamatima, ko masakrirao albance i oterao preko prokletije milion njih?
Kazete punom ustom da albanci su seperatisti...gresite!
Srbija je faktor odvojenja Kosove iz Jugoslavije a ne Bus.Srbija je zasluzio da Kosova dobije nezavisnost. To znaju svi,i gluvi i qoravi. To ne zna samo on ko nece da zna a bog ce kazniti toga!

(Vlast)a

pre 16 godina

Da li premijer ima mandat za ovakve izlete i samovolju,da li to pise u cuvenom groznom ustavu?
Na sta to lici da se neko igra podjednako i sa gradjanima Srbije i Kosova,bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.
Privatizacija bi trebalo da podrazumeva trziste gde se gledaju bolje ponude,a radnike u Srbiji nece usreciti prazni dzepovi i Kosovo na grbaci,ali u Srbiji,jer je premijer tako hteo.
Ako cemo tako da radimo,onda ukinite parlament,proglasite diktaturu i radite neko vreme sta hocete.
Naravno,necete moci da zabranite gradjanima Kosova da se isto tako ponasaju pa ce i oni koji vam u Srbiji veruju videti da vas bas briga za Kosovo i ljude koji tamo zive.
Upravo:isto se brinete za zivalj Kosova,koliko vas more brige za nesrecne i obespravljene gradjane Srbije.

Ritter

pre 16 godina

Nemojte ljudi da se previse uzbudjujete. Amerika ima svoje dugorocne ciljeve i oni ne zavise od toga da li je na vlasti Djoka, Mika ili Pera. By the way, cika Djoka vam je lepo rekao da ce Kosovo da bude nezavisno, mozemo samo da cutimo. Ne moramo da aplaudiramo, ali ne verujem da cemo ni vi ni ja docekati za svog veka da vidimo pad imperije zvane USA. Nasim politicarima bi porucio da bolje gledaju kako konkretno da se pomogne Srbima na Kosovu posle proglasenja nezavisnosti, nego sto vrte pricu "ne damo ne damo".

Boro

pre 16 godina

Problem Srbije je što ne shvaća da neovisnost Kosova zaista ne ovisi o ruskom vetu. Amerikanci i EU bi bili sretniji ako bi neovisnost prošla kroz UN, ali i ako ne prođe tamo, Kosovo će svejedno postati neovisno na unilateralan način, baš kao što je i ova izjava predsjednika SAD. Ali će Srbija taj ruski veto skupo platit izolacijom od EU.

Ana

pre 16 godina

Kosovski Albanci kao da zaboravljaju da bez obzira na to da li ce dobiti "nadziranu" ili bilo kakvu drugu nezavisnost, da ipak zive pored Srbije, i da ce bez obzira na sve i dalje biti u raznim oblastima zavisni od Srbije. Nasa vlada za pocetak bi mogla, na primer da uspostavi rigorozan vizni rezim za kosovske Albance. Ima toliko mehanizama koje bi trebalo vec sada uspostaviti u svim privrednim oblastima prema kosovskim Albancima i tako dalje. Ako bude bilo kakvih pritisaka na Srbiju da joj se otme Kosovo onda Srbija treba da odgovori najstrozim merama u svim oblastima za kosovske Albance, posto oni traze totalnu nezavisnost.

ja

pre 16 godina

Koje obmanjivanje samih sebe! I kad se napokon dogodi nezavisnost Kosova, onda će to biti rezultat bijelosvjetskih zavjera, povijesne nepravde i koječega, a ne pogrešne srpske politike. Strašno. Pa zar ne vidite što je srpska politika na Kosovu proizvela? To da nitko među Albancima, ali baš nitko, niti jedan glas(!!!) ne govori protiv nezavisnosti! Oni su autonomiju imali, imali su svoje institucije, faklutete, novine... sve im je to u jednom trenu oduzeto zato što je srpska skupština tako odlučila. I što im garantira da im opet, na isti način, sve to ne bi bilo oduzeto ponovo? Zato jer će neka naredna skupština, u kojoj će većinu imati radikali (koliko je daleko taj dan?) opet odlučiti kao onomad Milošević? Što je drugo Srbija ponudila svojim albanskim građanima osim opcije da o njihovom životu i smrti, jednom opet (možda) odlučuje netko poput Tomislava Nikolića? A kad je u pitanju Ustav, na koji se svi pozivaju, građanima Kosova, bilo je onemogućeno da glasaju o ustavu koji je odlučivao o budućnosti njihove pokrajine! Je li to demokracija i način rješavanja problema koji Srbija nudi? I zašto bi to Albanci prihvatili? Da je bilo pameti, mogao je vaše stavove u Tirani zagovarati Sanader. Ali kako da objasni svojim građanima da pomaže zemlji čiji predsjednik Skupštine (tada je bio, nema veze što danas nije) otvoreno zagovara srpsku granicu usred Hrvatske? Razmislite malo! Možda je vrijeme da se probudite!

Novinar iz Gnjilana

pre 16 godina

Retoriku koju upotrebljava Slobodan Samardžić, albanci sa Kosova su odavno culi. Njima niko ne treba poklanjati zemlju da bi stvorili svoju drzavu. Oni imaju svoju zemlju a to je Kosovo i niko sa strane ne moze odluciti o njihovoj sudbini, a najmanje tu nesto moze ciniti Srbija.
Setimo se retorike o Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Makedoniji i Crnoj Gori, i na kraju sve te nezavisne drzave su bile priznate i sa strane Srbije a tako ce i biti sa Kosovom, koja ce vrlo brzo postati nezavisna.

Kardenas

pre 16 godina

Ja bih pristao na nezavisno Kosovo kada bih cuo samo JEDAN disonantan ton iz Pristine. Evo jedan, ne trazim ni dva ni tri, jedan jedini glas koji ce da kaze zemljacima "Kosovarima": "Ej, ljudi, ajde dosta vise, sta ce nam nezavisna drzava, dobicemo najsiru autonomiju koju je ikad igde iko dobio, idemo u EU za 15 godina, nije ni bitno onda da li smo nezavisni ili nismo".
U Srbiji imamo i politicare i pojedince koji vrlo otvoreno pricaju o tome da Kosovo treba da bude nezavisno, ja se ne slazem sa tim ali postujem pravo na razlicito misljenje. Cekam kada ce se pojaviti neko na Kosovu ko ce reci da je glupo u 21. veku ginuti za zastavu, granice, teritoriju... To svi uporno pricaju meni da ne treba da radim, a njima?

Dr.Sami Flamuri

pre 16 godina

Kosovo je De fakto i de jure vec 8 god nezavisna i kao takva ne treba joj dozvola kad ce proglasiti svoju nezavisnost iz Beograda.Beograd je imao do juce Kosovo u dlanu ali danas fikticko stanje je druga prica i sta preostaje Srbiji je da prva cestita svojim komshijama Albancima na svojoj nezavisnosti...

Daki

pre 16 godina

Kostunicina i Tadiceva politika nas smestaju izmedju rusko-americkog cekica i nakovnja i naravno da cemo iz takve situacije izaci polomljene glave i rebara. Poredjenje sa Titovim vremenom ne stoji jer smo tada igrali za onog ko je imao budjelar (nesvrstani pokret je genijalna americka tvorevina koji je posluzio da bivse kolonije ne padnu u zagrljaj sovjetskom komunizmu) i to smo naplacivali. Sada smo pak na strani Rusije a kao zelimo evro-atlantske integracije. Vec na prvi pogled postoji konflikt interesa. Tim pre sto ce Rusi ionako sumnjivu podrsku naplatiti sve jacim ekonomskim uticajem u Srbiji, sto se iz ove Kostunicine posete vec vidi. A kako ce zapad na to gledati ne moramo mnogo da mozgamo. Samo je pitanje vremena kada ce nam postaviti pitanje, jel vi ono hocete u EU i NATO. I sta onda? Bojim se da se Kostunica vec odlucio za rusku guberiniju a ovaj mrljavi Tadic ce reci...ma sta ce on reci.

Quickly

pre 16 godina

Zene na Kosovu su ravnopravnije nego ikad, a ponekad i iznad toga. Mozda ne u politici, ali u drustvenom zivotu itekako. Tako da, nemojte brinuti. Prihvatite Ahtisarijev plan za dobrobit svih. A manastire cemo cuvati jel olosi nemaju mesta u nasem drustvu. Dosta nam je losega, hocemo dobro da se desi.

Baki

pre 16 godina

Bus je bio veoma decidivan.Kosovo ce biti nezavisno bez obzira ko se tome suprostavlja.Cinjenica je da se u "sukobima" velikih resavaju problemi malih zemalja i to se jos jednom potvrdjuje u primeru Kosova i Srbije.Julski susret Busa i Putina sigurno ce biti od presudnog znacaja i najverovatnije Putin ce dobiti svoj deo "kolaca" da bi se slozio sa Ahtisarijevim predlogom.

komsija iz USA

pre 16 godina

zasto mi kosovari ne trazimo autonomiju unutar srbije? pa mi smo to imali verovali smo srbiji da nas "menadzuje" i sta smo dobili, roditelje udaljeni sa posla, skole zatvorene, trovanje djaka i studenata na kosovu, hladnjace, masovne grobnice itd. Prema tome fakti nisu na strani srba ovog puta, ima jedna americka izrega, "prevaris me prvi put sram te bilo, a prevaris me drugi put sram me bilo". Znam da mnogi od vas kazete evo situacija je drugacija u srbiji, ja samo ne vidim SM na celu inace ista garnitura politicara koji upravljaju srbijom. Toliko od mene, pozdrav

DoReMi

pre 16 godina

Slazem se da postoji medjunarodno pravo ali vi ste to pravo zgazili i mimoisli, kad je trebalo pojuriti Albance sa Kosova niste to rekli da se krsi medjunarodno i ljudsko pravo nego ste mirno gledali i uzivali. To je SRAMOTA, za nekog postoji medjunarodno pravo a za nekog ne, ko si mi pa sad ti da to sudis. SRAMOTA!

dad

pre 16 godina

Eto, sudar gvožđa i čelika! Sad nam ostaje samo da odlučimo kome više da verujemo, tj. za koga da verujemo da ima veći uticaj i težinu u svetskoj politici i donošenju odluka na globalnom nivou: Džordž Buš ili Voja Koštunica, tj. SAD ili Srbija...

Kasandar

pre 16 godina

Nismo se mi svrstali izmedju velikih sila vec smo se otvoreno stavili na stranu jedne, Rusije. Ja razumem dobre namere nasih politicara ali Rusija je ipak dosta daleko (2-3 hiljade km) a mi geografski pripadamo Evropi koja podrzava SAD.
Po meni, postoji jedno resenje koje je MNOGO gore od nezavisnog Kosova, a to je Kosovo i Metohija bez Srba. I onda ga mozete zvati i dusanovo carstvo i moze biti i autonomno i neodvojivo od Srbije, ali za nas ce biti izgubljeno.
Ne zaboravimo da, za razliku od Rusa, Amerikanci i evropske zemlje imaju vojsku na Kosovu. Ako hoce, mogu da zastite Srbe. Ako zatvore oci, kao 17. marta, za par dana bi svi Srbi ispod Ibra bili proterani. Bojim se da se inacenje sa ipak jos uvek najjacom svetskom silom tako ne zavrsi.

Tim-

pre 16 godina

Da koristimo metaforu u ovoj situaciji. Buldožer (SAD i EU) vozi po planu, stavlja put za buduče generacije, a mravi (Kostunica i radikali) pokušavaju da ga skreču od odredjenog smera (umesto da mravi koriste situaciju da dobiju nešto od tih radnika za svoju koloniju oni ih iritiraju pa rizikuju i egzistenciju svoje kolonije) a Rusija su kao neka kola koja stoje na putu tom buldozeru, mogu ga malo skrenuti ali ne mnogo?

Driton

pre 16 godina

Rusija ce staviti veto,ali ne tako lako,ima taj veto cenu Sbija nece moci da sedi na dva stola to ne ide,Kostunica Rusiju,Tadic Zapad,Rusi nisu glupi pa ni zapad koji ce reci volite Rusiju dobro eto vam,Rusija imu tu poslednju kartu veto drugo nista,ona ne mozeda spreci priznanje nazavisnosti kosova i bez UNa,i da je zapad odlucan da to ucini juce je potvrdio i Bush,i to jasno,na to ne moze vise niko da sumnja.

Marko i Mirko

pre 16 godina

Ovo što Koštunica nudi je odvratno. Koji će nam vrag ruski mendžament, koji je valjda najkorumpiraniji posle srpskog (ili pre) u NIS-u i ostalim firmama? Jel znate kako je u Lafaržu i US Steel-u? Uslovi za rad su odlični, pola radnika je otpušteno, druga polovina RADI i ŽIVI od rada.

Ne znam koji je vrag Koštunici da rasprodaje zemlju Rusima? Svaka njima čast, ali neka se drže Čečenije i Kišobranostana a nas neka ostave na miru.

Jel neko još kupio ruski MP3 plejer ili patike? Ja nisam i ne želim.

Dragan

pre 16 godina

... Pročitah da Srbima na K&M ne fali ništa... To je i Hitler govorio Jevrejima u početku. U Evropi postoji samo jedan narod koji mora da se krije po rupama, na koga je uvek dozvoljen lov: to su Srbi na Kosovu. Neka vam to služi na čast i na obraz, dragi naši kosovsko-metohijski sunarodnici. Zar ne treba da vas pomalo peče savest zbog toga što Kosovo i Metohiju niste izvojevali u borbi, nego "svetski policajac" mora da vam ga posluži na tacni? Ako se K&M ikada odvoji od Srbije, treba postaviti zid, da ni ptica ne može da preleti, jer tako rade demokratske Sjedinjene Američke Države i Izrael. Nema saradnje sa separatistima, ne terajte nas da u ime "evropskih integracija" zaboravimo na siledžijstvo i kukavičluk preko koga će Albanci dobiti državu. A pre nego što počnete da delite lekcije "nedemokratskoj" i "zatucanoj" Srbiji, počistite svoje dvorište. Sadašnje Kosovo i Metohija su od demokratije daleko skoro kao i Srbija u vreme Slobodana Miloševića.

Enver Kelmendi

pre 16 godina

Ja zaista ne mogu da svatim g.Kostunicu kada kaze:"Ne damo Kosovo".Pa u "Kumanovskom sporazumu" pise da sve vojne i policiske snage treba da napustaju Kosovo.Ako sada g.Kostunica se ne slaze sa tim sporazumom,posto taj sporazum nije on podpisao,onda neka zahteva u SB UN-a da se KFOR i UNMIK povuku sa Kosova,ili pak neka ih smatra kao okupatore.Pa zaista gospoda Kostunica i Samardzic su zaboravili zbog cega je Srbija bombardovana?Zar je Srbija ocekivala od g.Busha da kaze:"izvolte Srbijo u tvoj "srpski Jerusalim" jer mi idemo sada.

igor ns

pre 16 godina

Razumem da je jedini nacin da neko opstane na politickoj sceni Srbije da se protivi nezavisnosti Kosova, te samim tim i shvatam nasu politicku elitu zasto opet zaostrava retoriku sa zapadom i ponovo narod filuje sa mrznjom prema civilizovanom svetu. Medjutim, sa druge strane to je krajnje kontraproduktivno; time sto sipaju paljbu po zapadu mozda ostanu koju godinu vise na vlasti, pre nego sto je predaju radikalima, ali ono najgore je sto takvom demagogijom dodatno truju svest ovog ionako medijski unakazenog naroda i onemogucuju mu da se integrise u normalno drustvo. Poricati nezavisnost kosova je apsolutno isto sto i poricati postojanje jedinstvene Bosne ili Hrvatske iz prostog razloga sto je ono nezavisno vec punih 9 godina i sto je san o Kosovu odavno postao mit. Sem toga, da li iko normalan u ovoj zemlji misli da bi 95% stanovnistva na kosovu nakon svega ikada pristalo na bilo kakav aranzman sa Srbijom. Da li mislite da se takva vecina moze naterati na nesto tog tipa. Poricanje njihove nezavisnosti je siguran poziv na nerede i rat. Svi trebamo da skupimo hrabrosti i da priznamo da je po nas same pogubna srpska politika iz proteklih nekoliko decenija dovela do toga da izgubimo kosovo 1999. godine i da se okrenemo nasim realnim problemima, kao sto su unapredjenje standarda gradjana i transformacija drustvenih vrednosti. Da smo imali i malo pameti makar bi naplatili odvajanje kosova i time bar dobili nesto od onog sto je davno izgubljeno.

Petar

pre 16 godina

Ako se pogleda koje zemlje je Bus posetio, jasno je da je glavna ideja njegovih poseta obezbedjivanje podrske postavljanju americkog raketnog stita i americkih vojnih baza u tim zemljama, pri cemu je sve to upereno direktno protiv Rusije. To se vidi i po tome sto je Kondoliza Rajs odbacila Putinov predlog o postavljanju zajednickog raketnog stita u Azerbejdzanu, sto je bio Putinov test americkih namera. Dakle, za Ameriku hladni rat nikada nije ni prestajao, osim retoricki. Naravno, u svim tim zemljama koje je Bus posetio ogromno je protivljenje javnog mnjenja takvoj ratnoj politici Amerike, osim u Albaniji, sto je i ocekivano, jer je to u potpunosti marionetska drzava bez ikakvog kritickog javnog misljenja. Srbija nikada nije bila takva marionetska drzava i zbog toga se susrecemo sa ovoliko problema. Mi smo i Staljinu rekli ne, jer nismo hteli da budemo potpuno marionetska drzava. Naravno, Albanija je slavila Staljina isto ovoliko kao i Busa. Nasi politicari imaju veoma tezak zadatak, jer Amerika zaista vodi jednu uzasnu politiku, krajnje rigidnu, propagandisticku i opasnu, zasnovanu iskljucivo na vojnoj sili i slepoj poslusnosti malih zemalja. Demokratija, dogovaranje i mir su u americkoj verziji politike skoro u potpunosti dezavuisani, i to je najveca steta od takve politike. Ponekad mi se cini da je politika nekadasnjeg Sovjetskog Saveza na nivou hipi pokreta u odnosu na savremenu americku politiku. Setimo se samo Gorbacova i njegovog idealizma o prestanku hladnog rata i miru u svetu. Zaista izgleda da je jedino resenje postojanje multipolarnog sveta, jer jedino to moze da obuzda americku ratnu politiku. A izgleda da se svet, na srecu, ipak krece u tom pravcu. Da dodam i to da je velika steta sto Evropska Unija u najvecoj meri nema svoju miroljubivu spoljnu politiku, vec je to kopija americke agresivne ratne spoljne politike. Da je EU malo odgovornija u pogledu spoljne politike, stvari u svetu bi izgledale mnogo bolje.

Vojkan

pre 16 godina

Rusi sigurno nece ugroziti svoje interese zbog Srbije kao sto ni Amerikanci nece ugroziti svoje zbog Kosova. Morace da nadju kompromis gde ce svi biti polu zadovoljni. Samim tim kompromisom Kostunica ce biti neka vrsta pobednika jer ce Srbija definitivno vise nego sto je predvidjao propali Ahtisarijev plan, a za to mozemo da se zahvalimo gospodinu Putinu i Rusiji.

Patriota

pre 16 godina

...Pa da li se vi ljudi setite ponekad da su nasi preci, dedovi, pradedovi, ocevi, braca, sestre,majke, dali svoje zivote za Kosovo i Metohiju. Nekima to izgleda nije bitno nego daj da damo, bice nam bolje. A da li znate zasto ce nam biti bolje? Pa opet ce Albanci poceti da kupuju Srpske kuce ali ovoga puta po Nisu, Prokuplju, Kursumliji,
Blacu... E tako ce nam biti bolje. A onda ce da poje bivoljicu na Topljicu i kravu na Moravu.

Martin,Pirot

pre 16 godina

Kosovo je izgubljeno zato sto:
Na ovakve Busove izjave ne izadje milion ljudi na ulice da protestvuje.
Srpska vojska ne izvodi manevre blizu Kosova i ne zvecka oruzjem nego jos i predsednik izjavljuje da se za Kosovo necemo boriti.
Nismo vec opozvali Ambasadore iz SAD i proterali njihovog.
Rusija ne bi zbog brace Srba bombardovala Albance kao sto je SAD zbog nebrace ALbanaca bombardovala Srbe.
Srbina iz Beograda boli ona stvar i za Pirot i Vranje a kamoli za Kosovo....

bt

pre 16 godina

Ne slažem se sa g. Lazićem da smo u nezahvalnoj poziciji jer se preko naših leđa suprotstavljaju velike sile. Upravo je suprotno (to su i knez Miloš i Tito svojevremeno pokazali), mudrom politikom se ovde može izvući velika korist za našu zemlju i dobiti ono što se inače u mirnoj situaciji ne bi moglo. Pitanje je samo da li Koštunica ima potrebno znanje i veštinu državnika za takve ciljeve.

Gradimir

pre 16 godina

... Rusima apsolutno ne treba davati nikakav povlasceni polozaj u privatizaciji zbog eventualnog veta za Kosovo, gluposti pa ono nece nista promeniti vec ce dodatno zbuniti gradjane Srbije. Treba im prodati samo ako uslovi pod kojima kupuju javna preduzeca budu najpovoljniji za Republiku Srbiju kaja je vlasnik, a kojom upravlja Vlada koja je izabrana od strane vecine gradjana. Moje misljenje je da je u slucaju NIS-a bolje pozvati, pored LUKOILA i Texaco, British Petroleum, Shell, pa ko da vise neka mu je sa srecom uz svesrdnu podrsku Republike i gradjana.
Blanko overavanje Rusa kao kupaca je stetno i nepovoljno za interese Srbije u svetu. Mislim da je kucnuo cas da mladje generacije i fleksibilniji ljudi u Srbiji preuzmu odgovornost i liderstvo ka boljoj buducnosti ove zemlje.

Mladen Mladenovic

pre 16 godina

Ako je priznavanje nezavisnosti KiM-a, toliko formalno i ne zavisi od Srbije, zašto se Srbija uporno "davi" i traži njen pristanak ? Tu nešto zaista ne "štima" ?! Ako Amerikanci mogu, tek tako, da "daju" nezavisnost Albancima, zašto se traži pristanak Srba i Srbije ?! Umesto da pregovaraju sa Srbima Albancima je, izgleda mi, lakše da od posrednika dobijaju lažna obećanja kako će im Amerikanci ili Nemci dodeliti ono što nije njihovo. A to bi se nazvalo "presedan" ?!

Mi.

pre 16 godina

Zaista mi je zao amerikanaca i tog nesretnog Busa, svuda u svetu gde god da se pojavi moraju da ga stite od demonstranata jer je vec celoj planeti dosta te americke arogantne, cinicne, licemerne, amoralne i priglupe kaubojske politike. Jedino je u Albaniji docekan sa ovacijama - zaista za zaljenje ali i za smejanje na sta je spala ta nekada cenjena Amerika i njen predsednik. Nadam se da su Amerikanci zadovoljni koji narod imaju za najveceg postovalaca i najveceg ulizivaca na Balkanu: narod koji je upravo na Kosovu u zadnjih osam godina stvorio jedno fasisticko (jer kako drugacije nazvati drustvo gde se na najdrasticniji nacin krse prava ljudi i to samo zbog pripadnosti drugom narodu) drustvo, narod koji je sistematski etnicki ocistio tu istu teritoriju, porusio tudje spomenike, zauzeo tudja imanja, kuce, izmislio novu istoriju i mitove, za premijere imaju ratne zlocince, od demokratije jos ni do "d" nisu stigli, drustvo gde se na najprimitivniji nacin krse osnovna ljudska prava drugih naroda, drustvo gde se tudji spomenici moraju stititi oruzjem, lideri su u svercu droge, oruzja, belog roblja... SAD su nasle zaista "divnog" saveznika, definitivno su zasluzili jedno drugog. Bolje nikada ni ne uci u EU ili NATO nego da i ja moram ovako nekome da se slihtujem kao Albanci Amerikancima ovih dana. A sto se Busa tice, neka mu neko da mapu Sveta pa ako uspe ikada da pronadje Kosovo na mapi e tek onda ce moci da se kvalifikuje da uopste prica o Kosovu... a dotle... Zao mi je i Albanca posto ce jednog dana kada se spuste na zemlju i otrezne od euforije u koju su zapali, ukapirati da se ne granice ni sa SAD niti sa Engleskom nego sa Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom, Grckom i neka se upitaju koliko su pozeljni i dobrodosli u svim ovim zemljama narocito ako se uzme u obzir da je svim narodima na Balkanu vec dosta te albanske ekspanzionisticke i nacionalisticke politike koju pokusavaju licemerno da prikazu kao neku "borbu za slobodu", "samoopredeljenje" i "ispravljanje istorijskih gresaka".

passenger

pre 16 godina

Srbi su unapred izgubili bitku u Americi. Odavno smo im se smucili anti-americkim, pro-ruskim i pro-kumunistickim stavovima jos od pada BERLINSKOG ZIDA 1989, kada je jos tada Milosevicev Savez komunista trcao u Moskvu po direktive 1990 godine, sta raditi sada. Tako da Srbija nije primorana da stane na stranu Rusije, nego je Milosevic, Mira i Seselj vrsili anti-zapadnu retoriku i anti-americku politiku jos 1990, sto nas je i te kako jako skupo kostalo i dalje kosta. Poslednji bastion neo-komunizma u Evropi je bio tokom devedestih SPS-JUL SRS, tako su nas prozivali na Zapadu. Najvise im se smucio, “balkanski kasapin” Milosevic, pod pogubnim uticajem Mire Markovic i ostrascenih komunistickih generala. Nepotrebno unistavanje Vukovara, bombardovanje Dubrovnika, granatiranje i opsada Sarajeva i zlocin nad zlocinima u Srebrenici stvorili su pravi jaz izmedju Srba i Amerikanaca.
DOS je Petog oktobra dobio istorijsku sansu da taj jaz smanji i pretvori u prijateljstvo sa USA, nalik onome koje je vladalo izmedju nase Kraljevine i Amerikanaca. Nazalost, uskocili su afera sa neisporucivanjem gen. Mladica, atentat na dr Djindjica, ogromna korupcija i Organizovani kriminal u Srbiji, anti-americka Kostunicina politika Vlade DSS-a( isto sto u radili SRS SPS JUL), sa oslanjanjanjem na Ruse i Kineze, pa je jaz sve veci i veci, ne mnogo manji od onog pred bombardovanje Srbije. Mrtav Milosevic nas ponovo svadja sa NATO-paktom i Evropskom Unijom, a SPS-ovci, komunisti i radikali likuju. Svadja ce kulminirati kada nam oduzmu Kosovo. Albanci su ulozili milione dolara u propagandu, lobiranje i kupovinu podmitljivih svetskih politicara u americkom kongresu i ocekuju rezultate, mi skoro nista, lobiranje u Americi Kostunica je pocelo tek 2006, kasno je to DRUGOVI, kasno. Sad je red da se Srbi konacno osveste, jer Rusi nikad nisu pomogli Srbiji, nego su nas izadli kroz istorji jedno 12 puta zadnjih 200 godina. To ce biti i sad i treba reci NE privatizaciji ruskim nesposbnim mafijasima, zemlja koja je totalno korupirana, jos gore od Srbije. Kako Srbija moze da ocekuje privredni napredak, ako je njena indusrtija u rukama Rusa. Pogledajte koje je danas najefikasnija izvozna komanija u Srbiji sa preko 600 miliona EVRA-US STEEL- Smedervo, sto da su Rusi kupili ti komaniju to ne bi bio slucaj. Pamet u glavu, Kosovo je izgubljeno pogresnom politikom, in sad se cena placa. Moramo biti realni.

Bata

pre 16 godina

Dajte ljudi pogledajte realnosti u oči. Kao nije Kosovo američko pa da ga oni nekome daju. Ajde? Nema to veze sa pravom i pravdom; oni su ga vojno osvojili. Oni postavljaju upravu - ne mi; njihova je vojska dole - ne naša. I sa onom klauzulom da Kosovo formalno-pravno ostaje u okviru Srbije su samo i isključivo Srbima zamazane oči - valjda su očekivali da će Srbadija vremenom da shvati činjenično stanje - da imamo kontrolu nad Kosovom koliko i nad Bugarskom. Ali mi smo potrošili ovih proteklih 8 godina na razne unutrašnje gluposti i tek sad smo počeli da se suočavamo sa činjenicama. A činjenica je to da je sada kasno za politički poker i da za blefiranje nemamo ni jednog aduta u rukavu.

Jelena

pre 16 godina

Izgleda da svi zaboravljaju da kada pricaju o eventualnoj jednostranoj odluci SAD da priznaju tzv. nezavisno Kosovo neke stvari se drasticno menjaju.
Snage KFOR-a su na KiM-u na osnovu rezolucije 1244 i to kako god mi gledali je pravno stanje.
Ukoliko dodje do priznanja bez amina Beograda te snage vise namaju pravni osnov za ostanak u KiM-u, samim tim se mogu smatrati okupacionim snagama i KiM okupiranom teritorijom sa stanovista Srbije, jer ne zaboravite rezolucija 1244 je donesena u SB na osnovu prethodnog sporazuma gde je strana potpisnica SRJ koja daje pravo na "trenutno" upravljanje KiM-om snagama pod vodjstvom UN.
I jos nesto teza o srpskom odabiru Rusa je maliciozna, jer Srbija je naterana od strane svojih "prijatelja" sa zapada koji joj rade o glavi da se lati saveznistva sa Rusijom.
Ako su nam prijatelji kao SAD, neprijatelji nam ni ne trebaju.

pogled sa druge strane

pre 16 godina

Ulaskom ruskog kapitala ce da se pokaze bolidima da nije Evropa jedina i bogom dana perspektiva
povecanjem standarda opasce i zelja narodnih masa za EUnijom a time povecati sanse za opstanak Srbije

milos

pre 16 godina

Ja se izvinjavam ali Kostunica je u pravu. I jos jedno pitanje, Zbog cega smo uopste skidali milosevica 5. oktobra ako nas zapad i dalje samo ucenjuje i grubo krsi nas integritet sada kada smo slobodna, demokratska zemlja? Ili neka nas postuju takve kekvi jesmo ili neka nas ostave na miru.

dardanasi

pre 16 godina

Kosovo ce biti nezavisno sa ili bez veta Rusije ali gde ce ostati Srbija mislim da nigde a srbi sa kosova mogu izgubiti i ta prava koji im slede ahtisarijem planu na kraju krajeva srpski narod ispasta najvise , sto se tice albanaca prave dobru politiku i imaju aleate kao ameriku i EU, a srbi samo ruse pa odlucite koji su pametniji .

Darko

pre 16 godina

Najveci neprijatelj prozapadnih i proevropskih politickih snaga u Srbiji je, definitivno, Amerika. Najveci neprijatelj demokratije u Srbiji je Amerika. Cudno, ali potpuno istinito. Da nije takve stupidne americke politike, u Srbiji bi proeveropske i prozapadne politicke snage imale 90 procenata podrske. Bila bi prava stvar i veoma interesantno da se vec jednom otkrije ko u Vasingtonu i americkoj administraciji kreira i odrzava takvu neverovatno stupidnu politiku prema Srbiji i pre, a bogami i posle 5.oktobra 2000.g. O cemu se tu radi? Taj koji je u americkoj administraciji odgovoran za takvu katastrofalnu politiku prema prozapadnim politickim snagama u Srbiji morao bi pod hitno da izgubi posao!

Colin_bgd

pre 16 godina

Znate kako je. U mnogim zemljama postoji zakon da ako se neko nasilno useli u neku nekretninu i onda tamo zaista i provede, mislim 25-30, godina, on automatski postaje vlasnik. Ne zato sto ga zakon nagradjuje, nego zato sto zakon kaznjava onoga cija je originalno bila ta nekretnina da niti je vodio racuna o njoj, niti je pokazivao ikakv interes za nju, pa prema tome je i izgubio prvo svako moralno, a potom i zakonsko pravo na njen posed.
To ne znaci da imamo danas takvih slucajeva na hiljade. Ako vam neko udje u prazan stan, izbacicete ga uz pomoc policije za 5 minuta, ali samo ako pozovete policiju. Ukoliko ostavite stvari kakve jesu, tas polako ali sigurno pocinje da odnosi prevagu na drugu stranu, i zakon nagradjuje onog ko je pokazao minimum zivotne inicijative ili zivotne nuzde.
Tako je i sa Kosovom. Bez obzira da li su albanci tamo autohtoni ili ne (jedan broj sigurno jeste) i bez obzira koliko se njih legalno ili ilegalno doselilo od 1912/13 pa do danas, ali nepobitna je cinjenica da srpska drzava (osim titove autonomne pokrajine) nije nikad nista uradila u cilju bilo integracije tog stanovnistva, bilo adresiranja ijednog problema ljudi koji zive dole, bilo da su srbi, bilo da su albanci.
Prema tome, ni danas, osim deklarativnog stava o "sustinskoj autonomiji", nista se vise ne govori o tome sta to znaci i kako ce srbi i albanci u okviru te autonomije ziveti na kosovu i sta to prakticno znaci za zivot kosova u Srbiji. Jednom recju, nista.
Pa cemo prodati i zadnje preduzece rusima, a kosovo ce ipak biti nezavisno, pa cemo na kraju i biti ruska gubernija o kojoj ce rusi voditi racuna manje nego sto je Srbija ikad vodila racuna o Kosovu...
A zasto je interes amerike za nezavisnost kosova? Srpska vlada ne pokazuje niti je ikada pokazivala ni minimum interesovanja za uspostavljanje dobrih odnosa sa amerikom. Da je nasa vlada u jednom trenutku, na primer, ponudila 3-4 vojne baze u Srbiji plus sve ostale pogodnosti, momentalno bi se promenio interes amerikanaca za Kosovo. Pa bi bili u rangu ostalih istocnoevropskih zemalja u smislu prijateljskih odnosa americkom administracijom.
A ovako, ekipa rusofilska, eto to vam je politika vlade Srbije, ni manje ni vise...

Sasha

pre 16 godina

Ljudi moji zamislimo na trenutak nemoguce. Amerikanci odlucili da su Srbi u pravu i primenjuju politiku prema kosovskim albancima kao prema Iraku. Ni tada Kosovo ne bi bilo srpsko. A znate zasto? Jer ne bi moglo da se zivi. Na papiru bi Kostunica bio u pravu ali u stvarnosti bi u Pristinu odlazio u vojnim oklopnim vozilima. Doduse ne bi imao problem oko obracanja u javnosti posto se ni u Srbiji ne pojavljuje u javnosti.
Sve ovo kazem da bi mi Srbi konacno shvatili da nam SAD niti moze da donese niti da oduzme Kosovo. Mi smo ga izgubili onog trenutka kada smo se odlucili za ratnu varijantu sa kosovskim albancima. Sada vise nema natrag. Ne zbog bombardovanja od strane NATO-a nego zbog prvih 15-20 dana kada smo kosovske albance proterivali, ubijali i ne znam ni ja sta sve nismo cinili. Tada smo sustinski izgubili mogucnost da u skorijoj buducnosti popravimo odnose sa njima. I ko to ne razume, ne razume nista.
Znam da bi se javile mnoge srbende da mi spocitaju sto ne pricam o srpskim zrtvama. Znam da ih je bilo, znam da su Srbi sa Kosova veliki mucenici, znam da ovo sto sam gore napisao nije neka bozanska pravda, ali isto tako i znam da su podrzavali (ne svi naravno ali u vecini) Slobu i njegovu politiku. Ta je politika dovela do ovoga. Ako Kostunica kaze da nema pravo da se odrice Kosova, koje davao Slobi (na potpuno istoj poziciji) pravo da cini sve ono sto je cinio? Ili mozda smatramo da je Sloba samo kriv sto nije pobedio kada je cinio te stvari? To je vec vrednosni problem. Ko ne razume pogubnost takvog shvatanja ne moze nikada da razume ni ovo sto se sada desava.
Zato dosta razmisljanja o Busu i Putinu. Oni treba samo da proglase trenutni odnos snaga izmedju kosovskih albanaca i Srba na teritoriji koja se zove Kosovo. Za nas Srbe je vrlo vazno da proglaseno stanje sto vise odgovara realnosti. Sto vise odudara od realnosti na terenu vece su mogucnosti novih sukoba i problema.

I to je jedina odgovorna politika prema svom narodu i buducnosti njegove dece, a ne ovo sto nam Kostunica neprekidno ponavlja kao papagaj.

Mr. Spock

pre 16 godina

Interes Amerike je nezavisno Kosovo. Moralisanja nasih bivsih zemljaka o zrtvama u poslednjem ratu i srpskoj agresiji na miroljubive i nevine stanovnike exSFRJ je njihovo pravo, s obzirom da nevinih zrtava jeste bilo, za sta postoji sud. Ali bilo ih je i na srpskoj strani tokom celom XX veka. I to u mnogostruko vecoj meri nego sto je bilo koji narod sa ovih prostora doziveo. Ali to je opet nas problem. Samo ne mogu da slusam da mi o demokraticnosti prica neko ko zivi u plemenskoj zajednici! Eto vam Kosovo, ali nicija nije gorela do zore!

Aca

pre 16 godina

Ponekad prijatelje nije moguce birati, kao ni saveznike. Secam se dobro koliko je Djindjic ulagao napora da se popravi nasi odnosi sa Amerikom, ali sa slabim rezultatima. Secam se da kada je Zoran pokrenuo pitanje Kosova, Amerika nije htela prstom da mrdne. Danas je situacijica slicna. Nasa Vlada povladjuje svim drzavnicima sveta, saginje glavu i moli. Dobro, u takvoj smo situaciji, ali ne mozemo po svojoj prilici da nateramo Slovacku, a kamoli jednu Francusku da Americi kaze NE! Iako Evropi ne odgovara nezavisno Kosovo, niko ne sme da se suprotstavi Busu, i to je cela prica. EU je energetski veoma, veoma zavisna od Rusije, i sve je zavisnija, a Putin je obnovio snagu ruskoj armiji, nove stelth podornice, projektili koji zaobilaze stit, itd. Dakle, karte su se opet promesale nakon pada berlisnskog zida. Mi smo hteli u EU, a oni nam drze vize, kao da smo "indijanci" a Bugarsku koja ima dvostruko nize plate primaju u EU. Hocu reci da tu nesto debelo "smrdi", i da treba sarajidviati sa Rusijom onoliko koliko je u nasem interesu, jer to je jedno veliko trziste, ali izbirljivo jer Rusima ne mozemo da "uvalimo" ono sto prodajemo u okruzenju. Kosovo ce ipak ostati u Srbiji, jer ce Rusija, a verujem i Srbija nerednih godina biti jos jaca, i uticajnija. Bus je doziveo krah sa Irakom, dozviljava sad krah i sa Kosovom. To je drzavanik koji nista nije resio, ali jeste maksimalno uposlio kapacitete kompanija koje proizvode rakete i avione za armiju USA. Nasa Vlada mora maksimalno da radi na razvoju ekonomije, i da gleda kako da sto pre poljoprivredu ove zemlje stavi na noge, jer Rusi ne mogu da rade umesto nas.

Vujadin

pre 16 godina

U odnosu na zivotinje ljudi se razlikuju po tome sto pravo jaceg nije osnovno pravo, nego postoje i odredjena pravila a jedan skup tih pravila je i medjunarodno pravo.
Ako je pravo na samoopredeljenje postalo jace pravo od teritorijalnog integriteta drzave onda treba to ozvaniciti i primenjivati svugde de treba.
Ali u tom slucaju i RS i RSK treba da dobiju nezavisnost, kao i Baskija, Korzika, pola Ukrajine, pola Kazahstana, Severna Irska, Skotska, Tajvan, Tibet, Kurdistan...
Ovako samo za nas se primenjuje nesto sto je potpuno van svih medjunarodnih pravnih normi.
Gospodo u tom slucaju, Evropa mi ne treba...

Statisticar

pre 16 godina

Putin je je do sada pokazao da je daleko veci covek nego sto je politicar. Imao je puno pravo i mogucnost da Kostunici i Tadicu kaze: Gospodo, vi hocete u anti-ruski Nato, idite kod Amerikanaca, Britanaca, Francuza, Bugara, Albanaca, Hrvata i ostalih vasih partnera za mir pa njima iznesite problem Kosova i od njih trazite pomoc. Mogao je to mirne savesti da im kaze i da iz izbaci iz Rusije, ali nije. Time je pokazao solidarnost sa jednim pravoslavnim slovenskim narodom koji nije kriv sto ima ovakvu vladu i predsednika. Uvek ce zbog toga uzivati moje postovanje.

environmentalist

pre 16 godina

Ja sam '79 godište,pa se ne sećam,ali otac mi priča da je '70-tih postojao plan povratka srpskih intelektualaca na KiM,i novi stanovi su za njih izgradjeni.I moji su hteli (oba roditelja su inženjeri) dole, ali dobro je što nisu.Pitate se zašto?Pa zato što se većina ljudi koja je otišla vratila već posle godinu i nešto dana, ali ne zbog Albanaca već zbog "braće" Srba koji su ih maksimalno opstruirali.Osladili im se novi stanovi pa jedan za svastiku drugi za zaovu itd....A posle ih prodali Albancima višestruko skuplje od stvarne vrednosi.Došli u Beograd, pokupovali o ovde deci stanove, a sada nedamo Kosovo. Pa dokle bre više????

Andjelko Miovcic, York Univesity Toronto

pre 16 godina

Gospodine Bus, Rusija rece "njet". Bus bi trebao malo da procita istoriju i da vidi sta se desilo sa onim "Silama" sto neposlusase Rusiju. Boze Pravde!

Maja_V

pre 16 godina

Kada je to nasa vlada dobila mandat od gradjana Srbije da njihovo vlasnistvo prodaje "poznatom" kupcu? Da li se ovde primenjuje isti model "burazerske privatizacije" samo sto je kupac, u ovom slucaju "ruski kum"? Ko im je dozvolio da tako nesto i pomisle a kamoli realizuju! ALo, osvestite se, ljudi, pljacka veka sa provizijama veka tek predstoji! Da li cemo svi morati pod stare dane da ucimo ruski? Po cemu se ova politika razlikuje od politike koju je najavljivao Toma a i Seselj pre njega...biser o Konfederaciji sa Rusijom i Belorusijom? Da li nam se to upravo i dogadja?!?

Aleksandar

pre 16 godina

Vidim da mnogi smatraju da je dovoljno da Kosovo bude unilateralno priznato i da je to dovoljno da bude nezavisno.
S obzirom da sam pravnik mogu da kažem da je to vrlo problematičan put za Kosovo,koji će da napravi gotovo nerešive probleme samim Kosovarima,tako priznata nezavisna država neće imati nikakve šanse za prosperitet,jel niko neće da ulaže na pravno nesigurnom područuju što će još više otežati ekonomsku situaciju na Kosovu.
UNMIK bi bio stavljen u nemoguć položaj u kojem bi bio primoran da poštuje rezoluciju 1244 dok bi istovremeno neke bitne zemlje kao USA priznale nezavisnost i faktički sabotirali napore UNMIKA što bio u krajnjem slučaju dovelo do potpunog bezvlašća.

Ne bi postojale šanse da takva država uspostavi kontrolu na svojoj teritoriji(praktično bi bila falična u samom početku,a u pravu postoji izreka „što se grbo rodi vreme neće ispraviti“).
Otvorila bi se pravna mogućnost da Srpska vojska interveniše na Kosovu(što se verovatno neče desiti,ali tu su paravojne formacije da obave taj prljav posao),američka vojska ako bi htela da podrži Kosovo morala bi da nadoknadi svijim ljudstvom odlazak vojnika iz zemalja koje ne žele da priznaju Kosovo,USA žele to da izbegnu po svaku cenu.
Srbija može da spreči prenos struje preko svije teritorije do Kosova,tranzit i još hiljadu nerešivih problema bi isrkslo za na taj način stvoreno nezavisno Kosovo.

Amerikanci su svesni svega ovoga,tako da je Tim Džuda u pravu kad kaže da je ova Bušova izjava samo pojačavanje pritiska i ne znači ništa.

ILIJA Drakulic, Toronto

pre 16 godina

Jaoj, nepravda! Pre vise od tridesed godina jedan od omiljenih junaka crtaca koje je emitovao RTB bilo je crno pile zvano Kalimero. Svaka epizoda zavrsila bi sa Kalimerovim vapajem: "Nepravda, brate, pa to ti je!"
Pre petnaest godina, kada je Milan Panic izgledao kao dobra alternativa SM, Vojislav K. ga je okarakterisao kao "grotesknog".
Dobro, a ciji je sada nastup groteskan? A pravedno je da gradjani Srbije trace svoje vreme cekajuci da im neke zemaljske ili nebeske sile donesu neku pravoslavnu nirvanu? A pravedno je traziti od srpske dece da im mladost prodje u neimastini i kuknjavi za necim sto su neke senilne sociopate utuvile da je Srbija mogla da bude?
Dzoni Stulic je to lepo prokomentarisao svojim stihovima:
"Dovoljna je jedna rijec: Od...!"

Oli

pre 16 godina

Hmm, situacija je veoma komplikovana. Ocekujem da u narednih 20 dana (pre sastanka sa g.Bushom) g.Putin obidje Peking i da se iz te posete cuje zajednicki stav Rusije i Kine. A moguce da ce se i Indija ukljuciti u pricu, zbog Kasmira. Videcemo na koju ce kartu Putin igrati, ali tesko da ce ici u SAD bez jacanja pozicije, jer bez toga ce Rusija tesko moci sama da odrzi svoj polozaj, suvise je usamljena. Posmatrajuci sta g.Putin govori u poslednje vreme, sve mi se cini da je na redu lagana prekompozicija figura geopolitickoj karti sveta. Jucerasnja izjava g.Putina o tome da trazi alternativu STO govori dodatno u prilog tome. Zivi bili pa videli.

Dejan

pre 16 godina

Dzordz Bus nema prava da trguje teritorijama koje nisu njegove. I tu je kraj price. On ne poseduje tapiju na tu zemlju i nema nikakvo moralno, demokratsko, istorijsko niti bilo kakvo pravo da daje takve izjave. Vlada Srbije treba da ponisti svaki akt nasilnog otimanja nase teritorije, makar ostali sami samcati na ovom svetu. Ima nekih stvari koje se ne prodaju za nekoliko novih supermarketa, ili trznih centara.

Stefan

pre 16 godina

Bez pristanka Srbije, Rusija i Kina nikad nece pristati na novu rezoluciju. Nezavisnog Kosova nema bez nove rezolucije, kao sto ni Tajvan, Severni Kipar nikad nece biti nezavisni. Prazne pretnje Albanaca i ucene to je cela sustina. Ako moze nezavisno Kosovo bez pristanka Srbije zasto onda vec nije? Zasto gubite vreme, nas i pristanak Rusije nikada necete dobiti? Ruska pozicija i pozicija Kine je toliko jaka da uopste ne mora da se brani - Povelja UN, zavrsni Helsinski akt, rezolucija 1244 i jos mnogo toga.

Professor Longhair

pre 16 godina

Narod koji se ne nauči da ne ponavlja greške je osudjen da nestane. Kada vidim koji su komentari preporučeni, naježim se.

Nikola MiIanovic

pre 16 godina

Kostunici ipak vice prilici da izigrava Gargamela nego Kalimera, ako vec nece da kaze Srbljima da je vreme da se zasucu rukavi i pocne da radi. Varaju se svi - a pre svega nas Gargamel - da ce bilo ko imati vajde od toga sto nas 2007. vracaju u 1389. godinu, a on od sebe pravi novog kneza Lazara...

Goran

pre 16 godina

Svetske redakcije prenose vest kako je Kostunica zapretio da Srbija "nikad nece oprostiti US..." Sta, mi to njima pretimo? A cime? Smejace nam se opet celi svet, kao i ranije. Zanima me ko vodi spoljnu politiku u stvari. Da li su predsednik drzave, i ministar inostranih poslova upoznati sa izjavama Kostunice, da li su ih odobrili, da li su bile unapred dogovorene? Da li je to izjava Kostunice kao individue ili stav Vlade Srbije? Ako je stav Vlade Srbije, na kojoj sednici Vlade je donet i da li je glasano o tome? Ne mislim da je stvar strasna sama po sebi (samo je blago neprijatna), ali je strasno ako u ovom trenutku diplomatija nije apsolutno koordinisana i uskladjena i promisljena. To bi bila katastrofa, a nesto mi bas lici na to.

Aleksandar

pre 16 godina

Ovde se stalno pominju neke evro-atlanske integracije, ulazak u NATO i EU i na osnovu toga treba da damo Kosovo. Kao bilo bi nam lakse. Ceo svet se buni protiv globalizacije a mi da damo Kosovo da bi sto pre bili deo toga. Dali se neko pita zasto tim ljudima smeta globalizacija? Kosovo je nas teret koji moramo da nosimo kao roditelj svoje bolesno dete ili staru kuci koja samo sto se nije srusila.
Posto imam prilike da razgovaram sa ljudima koji zive u EU kazem: Dajte mi Kosovo umesto ulaska u EU.

Milos

pre 16 godina

Dragi prijatelji Albanci, Rusija Srbija i Kina nikada vam nece dati saglasnost za stvaranje velike Albanije, kao sto vam ni do sada nisu dali.Tu vam ni Dordz nemoze pomoci. Proglasite sami nezavisnost, i Srbi neka proglase sami nezavisnost pa da se podelimo i izgradimo zidine.

ekspert iz australije

pre 16 godina

Mislim da više neće biti moguća ova situacija u kojoj se na jednu stranu propagira nekakva "suradnja" između Srbije i USA(posjeta generala Ponoša Americi,otvaranje američke vojne kancelarije u Beogradu...) dok u isto vrijeme američka administracija i Buš zagovaraju otimanje teritorije toj istoj Srbiji.Srbija će se vrlo brzo suočiti sa dilemom dali da pozove američkog ambasadora i uloži mu oštar protest uz prijetnju prekida odnosa što bi uradila svaka druga zemlja na svijetu ili da jednostavno prihvati kosovsku nezavisnost i počne razgovore o pristupanju u NATO i EU kako to Buš zagovara.

Danilo

pre 16 godina

Posto zivim i radim na KiM vec dvije godine mislim da s razlogom mogu reci da je KIM de facto nezavisno a da bi Srbija trebala mnogo vise da radi na unaprijedjenju uslova zivota srpske zajednice, posebno onih koji su izdvojeni u tzv enklave (ja radim s jednom takvom enklavom). Inace, ti ljudi na KiM su apsolutno zaboravljeni i osjecaju se kao zadnja rupa. Prema tome gospodno koja komentarisete KiM - moj vam je savjet da ucinite nesto konkretno za srpski narod na KiM. Rijecima cete malo uciniti a konkretnim djelima puno vise, dodjite dole, pogledajte djecu u skolama, bolnice, gradove, skupite priloge i posaljite tu djecu na more, kupite im sveske, udzbenike. Mnogo je toga sto mozete uraditi. Putin i bush ce u svakom slucaju ovako ili onako rijesiti pitanje KiM i vi tu nemozete mnogo pomoci ali konkretnim akcijama, humanitarnim i sl., mozete poboljsati status srpskog stanovnistva a to bi za pocetak bilo sasvim dovoljno. Ovo je poruka od osobe koja dvije godine radi konkretne stvari za stanovnistvo KiM. Te konkretne stvari su i politicke i humanitarne prirode s tim sto moram naglasiti da je humanitarni aspekat daleko bitniji.

mirsad

pre 16 godina

Ne draga gospodo , teritorija vam se ne oduzima , samo vam se oduzima pravo da njome upravljate jer se zna kako ste njome upravljali.
Da se to nikad vise ne ponovi da vladaju Kosovom oni koji ne zasluzuju , e to se nece ponoviti.
Pa zar ima zemlje na svetu koja je nagradjena posle totalnog poraza?E to Kostunica trazi, njega ne interesuju ni Srbi a kamoli Albanci koji zive na Kosovu.
Njega i jos neke pored njega interesuje samo teritorija , po mogucnosti bez Albanaca.
To se nikad nece vise desiti da se iz Beograda upravlja Kosovom , zato sto pre to shvatite to je bolje po sve koji zive na Kosovu.
Morate svojim sunarodnicima reci da ce oni sada ziveti u Kosovskoj drzavi sa svim pravima kao i ostali gradjani.
Ja ne zelim pomenuti rec manjine , jer to iritira i mene samog , jer svaki je pojedinac bice za sebe.
Zato vi koji trenutno vodite Srbiju morate prvi priznati nezavisnost Kosova , i pokusati da popravite odnose koje je prethodni diktator pod lipom narusio.
Prestanite sa pricom o otimacini teritorije , jer sto bi narod rekao kako doslo tako i otislo.
Ne zaboravimo ko je prvo izveo tu otimacinu terirorija.To se dragi moji desilo 1912g, a da se pritom niko nije priupitao od Albanaca da li ono podrzavaju okupaciju koja je izvedena te godine.
Realista

medicinar

pre 16 godina

kosovo albancima a srbija u nato, predlaze bush. sto bi se reklo -hteo bi i ovce i novce. on vodi politiku kakvu vodi i njegovo je pravo da trazi ono sto mu treba. ali ne znam da li se ovih dana okrenuo oko sebe i primetio da svet vise nije monopolaran.

zoki

pre 16 godina

A zašto cenjeni Buš nije svratio na pola sata do Beograda... ipak se Kosmet tiče najviše nas; toliko o neutralnosti Albanije u celoj stvari... nadam se da će naši "mudri" savetnici i političari proanalizirati ovaj potez Buša i uvideti na koga se Američka diplomatija oslanja na Balkanu ( prisustvoli premijeri Hrvatske i Makedonije). Na nas sigurno ne!! Prosto mi se nameće pitanje ima li naša duhovna i verska veza sa Rusijom neke veze sa tim...

Branislav

pre 16 godina

Kad je pre jedno 20 godina jedan deo 'umnih' inteligentnih Srba predlozio da se deo administracije Srbije i cela administracija SPC preseli u Pec, vecina u Skupstini i SPC su na to negodovali i bunili se. A sad, kobojagi 'nedamo' Kosovo. Gospodo Srpski politicari i vladari Srpske Pravoslavne Crkve, vi ste tada vec 'prodali' Kosovo i prepustili taj jadan Srpski zivalj na Kosovu danansnjoj situaciji. Ovo je samo 'ceh' koji Srbija mora da plati za propustene isorijske prilike i pogubne politike. Pamet sada u glavu i najbolje bih bilo predloziti i Busu i Putinu 15% teritorije Srbije za 15% teritorije Kosova. I vuk sit i ovce na broju tj. zastita za preostalo jadno Srpsko stanovnistvo tamo. Ako bih se trenutna 'filozofija' Kostunice i Srpske vlade ostvarila, onda bi Hasim Taci bio jedan od vodecih politicara u Srbiji. Dali je iko svestan toga?

duh koji hoda

pre 16 godina

Elem, izleda dolazi vreme da Srbija odluci kojoj strani ce se prikljuciti, istoku ili Zapadu. Nedefinisan profil prosecnog srpskog glasaca, nasilnistvo i nerazumevanje EU i SAD, kao i "podrska" Rusije Srbiji, sve vise guraju ovu zemlju ka Rusiji. Nadam se da rukovodstvo Srbije nece i ovaj put kao i zadnjih 200 godina okrenuti curak ka Rusiji, jer ima mnogo slucajeva iz istorije kada je dokazano da nam Rusija nije prijatelj vec samo igra svoju igru zarad svojih interesa. Noramlno i pametno. A Vi Srbi se samo lozite... Dokle bre vise. Nadam se da ce doci vreme kada ce neko Srbe iz Srbije zastititi, a kada ce Srbi iz Srbije imati zastitu svojih politicara kao i Srbiiz Krajine, RS, sa Kosova, Baranje itd. Na nas niko i ne misli, valjda zato imam prijatelje od Novog Zelanda do Kanade.

jos nije kraj ali se nazire

pre 16 godina

Sa Kosovom ili bez Kosova, ne zavaravajte se da ce nas Amerikanci (a ni Rusi) prihvatiti kao prijatelje. Sve je pocelo od toga, u vreme dok smo jos bili prilicno neopredeljeni (da ne kazem nesvrstani), sto smo oznaceni kao "potrosni", "prezaljivi" ili jednostavno istorijski nedovoljno anti-ruski orijentisani (Crna Gora se po tme kotira verovatno i losije od nas, ali ne lezi ni na kakvom vaznom koridoru... ceni se i to sto su nas izdali na kraju, znaci da imaju potencijala... ). Sa druge strane, Rusi nisu glupi i ZNAJU veoma dobro da su nasa pro-ruska osecanja prilicno mlaka do ambivalentna. Jedni nas bacaju, drugi nas bas nesto i ne zure da uhvate. Srbi, gluvi, slepi, glupi, "sedeli na dve stolice predugo".

Akcije Amerike su nas gurnule u pravcu Rusije, to NIJE bio nas izbor nego nuznost, ali su Ameri izgleda i racunali sa tim, jer smo dovoljno izolovani i pod kontrolom da ne predstavljamo nikakvu opasnost za njih, odnosno nikakvu vrednost za Ruse. Uostalom, ako ne budemo bili dobri, ima dovoljno dobrovoljaca uokolo da nas maltretiraju bez kraja i konca. Kosovo nije krajnji produkt jedne geopolitike, nego samo prolazna etapa sireg plana koji ce se zavrsiti jos mnogo gore po nas, na primer ruskim strateskim bombardovanjem saobracajnih koridora u prozapadnoj banana-Srbiji u nekom buducem sukobu koji se ocigledno sprema, ili trajnom okupacijom dela neposlusne i saboterske proruske Srbije od strane verne armije prezahvalne Velike Albanije.

fole

pre 16 godina

Ja se nesecam da je i Zloba smeo ovako da prica Amerikancima.Ovo je najostrije pljuvanje Jenkija preko Polta pa sve do Busa.Svaka cast.Ovako se odgovara ako ste sigurni da imate LEDJA.Ali ako se preracunao onda ce da bude pucanje najstrasnije.

blagomeni

pre 16 godina

Kado se cini da je sve gotovo, mozda bi najpametnije bilo za uzvrat na pristanak na nezavisnost traziti reciprochnu teritoriju od glavnih zagovornika iste. Sta bi nam falilo da dobijemo neko ostrvlje u Pacifiku ili neki deo kontinentalnih SAD. Pamet u glavu i cenkanje da zapochne...

eki

pre 16 godina

Kostunicin ton i poruka jasno pokazuje da mu je i te kako jasno sta ce Rusija uraditi.Kao i da je jasno da su Ameri sa angazmanom ovde zavrsili.Ruski radari ce ovde najverovatnije biti razmesteni.A sta mi jadni da radimo? Da se zajedno sa bracom Albancima iseljavamo dok je jos vreme.Onaj Busa prica svasta i obecava a u Iraku ih isprasise samo onako. Kad ga smene demokrate ce povuci trupe glavom bez obzira.

Crossroader

pre 16 godina

Istok ili zapad pitanje je SAD.Prozapadno sam orijentisan, ali imam neku mučninu u stomaku oko cele ove situacije.Činjenica je da naša vlast nema ingerencije na Kosovu već 8 godina, ali je i činjenica da su danas u prvom planu krupni strateški interesi SAD i da se "obruč" oko Rusije steže.Mi smo tu samo kolateralna šteta i Kosovo je magarac preko koga se hladnoratovski biju SAD i Rusi.Baza Bonstil je veoma važna tačka, pogotovo što se na tom mestu nalazi rudnik uranijuma.Mi Vama bazu i rudnike (uranijum,olovo, zink,ugalj), Vi nama nezavisnost.

Srdjan, Ceska

pre 16 godina

Steta sto srpski analiticari nisu u stanju da na pitanje Kosova gledaju objektivno i da u svojim analizama izbace emocije... nazalost, jer bi njihove analize izgledale otprilike kao gospodina Tim-a Judah. Sasvim realno je covek opisao danasnje stanje i poziciju Srbije i Kosova... samo jedno od polja na sahovskoj tabli. Nisu cak ni pijuni, vec polje, po kojima se svi ostali setaju a Srbi i Albanci se nesto loze da su oni neki bitan faktor. Smesno