Aktuelno

Utorak, 20.02.2024.

11:12

Gde je gibanica? Liste nematerijalne kulturne baštine Srbije i Hrvatske

Izvor: B92

Gde je gibanica? Liste nematerijalne kulturne baštine Srbije i Hrvatske IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

Toma

pre 5 meseci

Sad bih voleo da probam tu slatku međimursku gibu! To je, valjda, i bio cilj i ja se, evo, primih, pa ću reći ženi da potraži recept.

Toma

pre 5 meseci

Hrvati su ovde očigledno bili mnogo vredniji od nas. Sramota za naše etnologe iz tamo neke komisije koja ove stvari predlaže i obrazlaže.

Samo kažem

pre 5 meseci

Da rezimiramo: Srbi imaju kolo, rakiju, Slavu i gusle. Odmah se vidi da je to jedan od najstarijih europskih naroda sa višestoljetnom tradicijom i kulturom. Još samo da uspijete prijaviti na UNESCO i pucanje iz kalašnjikova na Božić...

Marko

pre 5 meseci

A Hrvatsko more? Jel znat da je 1996 godine najgledanije emisija u Srbiji nedjeljom bila emisija "More" koja se prikazivala na Hrvatskoj televiziji. Šteta što niste more zaštitili...

Nikola

pre 5 meseci

Pa ne znam u čemu je frka, opšte je poznato da su paćenici i da na svaki način pokušavaju parirati Srbiji. Narod bre pun kompleksa teške vrste a mi , mi smo debili koji prihvatamo sve različitosti i sve što nam se servira zarad kao nekih dobrih odnosa sa susedima !

Prosto, ako to toliko boli možemo i mi staviti da se nešto zive umesto " gibanica" , gibanica sa sirom, mesom ili krompirom. Koga briga šta Hrvat radi !

uključi mozak

pre 5 meseci

@ Strelac
Još da objasniš kako bi to Italija zaštitila klapsko pevanje, koje se izvodi jedino u Dalmaciji? Nije poznato da neka država može da zaštiti "svoje" nematerijalno dobro, koje se manifestuje na prostoru druge države.

smanjite doživljaj

pre 5 meseci

Bosanska pita gužvara i Međimuska gibanica veze nemaju jedno s drugim.
Bosanska pita gužvara je slano jelo a Međimurska gibanica je kolač i nije ni nalik na gužvaru.

dude

pre 5 meseci

Hrvati zaštitili tri narodna kola??? Odakle njima narodna kola uopšte???
(Nikolica, 20. februar 2024 21:39

nema pojma. hrvati i kola. bosanci su radili golfa a mi zastavu. koja su to kola hrvatijanci proizvodili!?

Marko Marulić

pre 5 meseci

(Стрелац, 20. februar 2024 22:09) # Link komentara

@
Bilo bi dobro za tebe da znaš da su rimski vojnici osvajali tuđe teritorije i valjda znaš koje su bile granice Rimskog carstva. Stanovništvo na istoćnoj obali Jadrana su bili Iliri i to su oni koji nose marker I2, a po njima su Rimljani tu teritoriju nazvali Ilirik. Ti Iliri su velik dio Hrvatskog naroda. Pršut ima svaka nacija koja jede svinjetinu a Hrvati imaju dalmatinski, drniški, istarski pršut jer imaju posebno povoljne uvjete za susenje, imaju buru ali i lokalni uzgoj i zato imaju pravo na izvornost i ime proizvoda. Prosecco je talijansko blago pjenušavo vino od sorte Glera, a Prošek je mirno desrtno vino s gegrafskim porijklom od tradicionalnih hrvatskih sorti plavac, crljenak, vugava, žlahtina, babić i dr. a posebnost je da ima 15-22% alkohola.
Šta od Srbijanaca da kradu Hrvati kad Hrvati imaju sve starije nego Srbijanci? Hrvati su se pokrstili prije Srba, imali su državu prije Srba, Srbi su se zvali Rasi a drzavica im se zvala Raška. Hrvatima ništa srbijansko ne treba niti su Hrvati ikad u povijesti napali Srbiju.

dude

pre 5 meseci

@ Strelac
Još da objasniš kako bi to Italija zaštitila klapsko pevanje, koje se izvodi jedino u Dalmaciji? Nije poznato da neka država može da zaštiti "svoje" nematerijalno dobro, koje se manifestuje na prostoru druge države.
(uključi mozak, 20. februar 2024 23:32)

hteo je popularni spermos rakacoti da ga zaštiti, ali nije imao pozadinu.

Стрелац

pre 5 meseci

Гибаница, сарма, ћевап, зимница, баклава, бурек, кафа, кисело млеко и много што шта још је стигло на Балкан са Турцима и одавно се присваја од свих балканских народа. Најдаље у томе иду Грци, а хрвати су најгори и најподмуклији, заједно са шиптарима.

vlada

pre 5 meseci

@ Zoran Knežević
Mnogo pričaš, ali si slabo upučen. Tesla nije na hr novčanici od 5€, nego na kovanom novčiću od 50 centa. Inače, trebao bi da znaš da su evro novčanice jedinstvene za sve Eu države koje koriste taj novac, dok se kovani novac izrađuje po sopstvenom dizajnu u svakoj od tih država, da bi se neprimetno mešao u džepu onog ko ih koristi.

Cirkus

pre 5 meseci

Stvarno nisam znao da hrvati igraju kolo ili da imaju svoja kola,jedino znam da gde god su bila takmicenja ex yu takmicara srbi uvek pobede.Hrvati su tipa whana be serbs ali da i dalje ostanu hrvati haha ovo je bas smesno,nema ama bas nista svoje kao ni drugi iz ex pa kradu sve sto srpsko umesto da nam se pridruze svi i prihvate da su srbi druge veroispovesti pa da nas bog vidi,ne oni odose svi u Irsku da peru tanjire i po svetu da brisu dupe zapadnjacima po domovima starackim.

HR 30-ak dobara pod UNESCO

pre 5 meseci

najviše zaštitili pojanje i urlikanje,e bre hrvati
(1976, 20. februar 2024 21:03) # Link komentara

Hrvati imaju oko 10-ak materijalnih i oko 20-ak nematerijalnih dobara pod zaštitom UNESCO, uz napomenu da Hrvati nisu zaštitili sve što planiraju jer ima još toga, nešto je u proceduri a nešto je u pripremi. Za sad oko 30.
Za Srbiju nije mi poznato ali možda Srbija nema sveukupno ni 10.
A kad bi se upisivale prirodne ljepote gdje bi tek onda Hrvatska bila.

Walter BG

pre 5 meseci

Neka se lepo napiše "slatka gibanica" i znaće se da nije ova naša sa slanim sirom, jer mi nemamo to. Nema konfuzije, nema raspravljanja.

Стрелац

pre 5 meseci

Лажна нација, заснива свој идентитет на присвајању туђих тековина, историје, уметности, док своја недела и злочине прикрива покатоличавањем, пропагандом и прекрајањем историјских чињеница.
Где су им гробови, новац, споменици и остаци њихових наводних краљева, банова и тисућљетне хисторије?
Пршуту, прошек и свашта још нешто су покушали да присвоје од Италијана, након што су их под комунистима протерали из Далмације и Истре, које су добили на поклон, ни криви ни дужни.
Уметност, књижевност, архитектуру, науку присвајају од православних и покатоличени Срба.
Сачувај ме Боже шиптара и хрвата.

...

pre 5 meseci

Meni je najjaca prica o Hrvatskim kraljevima 😂. Da zaustavis bilo kog Hrvata bilo gde u svetu da ti izdiktira godine rodenja, smrti, ili mesto rodjenja, ili bar imena zene i dece bilo kog Hrvatskog kralja, niko pojma nema. Da bar imaju neku narodnu pesmu koju svi napamet znaju o nekom svom kralju. Ali tesko je izmisljotine zadrzati u narodnim pricama i pesmama.

Kolo

pre 5 meseci

Kolo ko takvo, kolo, niko ne može da zaštiti ko svoje jer se igra po celom svetu. A eto, Hrvati su zaštitili 3 svoja kola.
Bokeljsko kolo Svetog Tripuna.
Lado pevanje i kolo.
Slavonsko kolo.

Стрелац

pre 5 meseci

Клапско певање у Далмацији је стопостотно наслеђе Италијана из аутохтоне италијанске провинције Далмације у коју су се спустили припадници словенских племена и попримили хришћанство.

Najveća kulturna baština iz hrvatske kulture za nas srbe jeste i biće - Severina!

pre 5 meseci

Ovi ko i Manda u onoj emisiji "Dva sata kvalitetnog programa" od Deda Mraza dobili malo kulture...

https://www.youtube.com/watch?v=ZKewl4y6DEg

Svasta i nista

pre 5 meseci

Opet o hrvatima... pa oni tamo menjaju ime cevapa jos kazu da su bosanski i ako se prvi pravio u Nisu kao i prvi burek tek 100 godina kasnije u ostatku ex yu,naravno taj cevap i burek su dosli sa osmanlijama a oni su od persijanaca primili dosta kuhinje posto su izvorni turci vise ka granicama Azerbadjana i Irana nego na bivse anticke Grcke teritorije gde uglavnom svaki turcin ima 80% evropske gene.Naravno danas svaka zemlja pravi na svoj nacin,kao sto onaj rece slovenci imaju svoj ajvar sto je tacno ali i Pirot(Srbija) ima svoj ajvar inace poznati po paprikama ti pirocanci pa se pitam dali u Slo uopste rastu paprike ili ih idalje kupuju iz Srbije...

Nek se najedu, večito gladni tudjeg

pre 5 meseci

Meni je to ok.
Oni izmislili i svoje, hrvatske kraljeve, a nemaju pojma gde su sahranjeni, kako su im se zvale majke i očevi, braća i sestre, deca i unuci..

bosanska pita gužvara

pre 5 meseci

“ Poslednjih dana povela se polemika o tome da li je Hrvatska preuzela domaće staro srpsko jelo gibanicu i svrstala je u UNESCO-ov registar kao svoje nasleđe. Ipak, reč je o njihovoj verziji ove pite, koja je zapravo desert i naziva se međimurska gibanica.”

To je potpuno krivo navedeno.
Međimurska gibanica nije nikakva verzija te neke srpske niti ima išta slično sa tom srpskom ili srbijanskom gibanicom.
Međimurska gibanica je kolač i to vrlo posebaxn, obožavan i originalan.
Međimurska gibanica nema baš nikakve veze sa tim nekim srpskim jelom, ako je uopće samo srpsko. Čini se da je ta srpska gibanica ustvari bosanska pita gužvara, a međimuska gibanica je nešto sasvim drugo i po ničemu nije slično.

leptirica7

pre 5 meseci

Ajmo ljudi. Ako je za Međimursku gibanicu dokazano da postoji preko 300 godina, kako je ukradena od četnika koji postoje tek nekih 80? Uključite mozak. Inače Slovenci proizvode Banjalučke ćevape, Leskovačke pljeskavice, a probali su zastititi pred EU pazi Varaždinsko kiselo želje. Hrvatska im nije dopustila, zašto im Srbija dopusta pitajte svoje.

Veliki brat

pre 5 meseci

Pa ništa, Srbiji sad preostalo samo da zaštiti "burek sa sirom" umesto gibanice, na zgražavanje svih u BiH :)))

P.S. Znam da ova hrvatska "gibanica" nema veze sa "našom gibanicom", ali morao sam da se našalim.

Balkan boy

pre 5 meseci

Ne vidim zašto ne može nešto da bude rašireno u više zemalja. Zašto mora određena zemlja da prijavi nešto kao svoje a to je zajedničko za ceo region, ko je to smislio?

Knezevic Zoran

pre 5 meseci

Позната гибаница из Хрватске је ПопЂујина гибаница или Момчилово гиба.
(Bjelokosti, 20. februar 2024 20:23)
------
Pa, draga gospodo, ako su mogli da prisvoje Rudjera Boškovića, Nikolu Teslu, Gundulića i sve druge poznate ličnosti koje sa Hrvatima imaju veze koliko ja sa Marsovcima, zašto da ne prisvoje gibanicu? Ja bih se kao Srbin stideo da prisvojim Nikolu Teslu, koji pripada narodu koga Hrvati najviše mrze ali, kako naš narod kaže, "Za dobre svinje nema loših pomija"?! Zamislite sada sve ove domoljube, dragovoljce i ustašoidnu omladinu, kada se maši za novčanik a iz njega ih posmatra "četnik", kako nas iz milošte zovu Hrvati? Oni koji imaju čast nikada ne bi uzeli tu novčanicu ali, hrvatska čast vredi manje od tih 5 evra. Pored gibanice, ako im oportunost situacije nalaže, ako od toga budu imali bilo kakvu koristi, prisvojiće oni i Popa Djujića, kao i Dražu MIhailovića. Nemojmo se čuditi bilo kakvom njihovom postupku. Ako ste čitali Dučića, on ih je opisao u nekoliko navrata, što bi moglo da bude njihova kolektivna lična karta.

Teks

pre 5 meseci

Биће удара из суседне земље, присвајаће све више јер немају своје. Еј гибаница?! Па зна се чија је...
(todos, 20. februar 2024 20:00)

Čija? Ja znam da je jedina prava gibanica kevina jer niko ne pravi takvu gibanicu kao moja keva. Sve ostalo su loši primerci.

todos

pre 5 meseci

Биће удара из суседне земље, присвајаће све више јер немају своје. Еј гибаница?! Па зна се чија је...

Mile

pre 5 meseci

Međumurska gibanica i.
Gubanicu ko takvu niko ne može da zaštiti ko svoju jer niko nema dokaz da je izvorno njegova, a ima je ceo Balkan i šire.
Slovenci su zaštitili svoj slovenski ajvar, a niko ne može da zaštiti samo ajvar jer ga ima ceo Balkan i to je turska reč.
Srbija je zaštitila svoje srpsko tradicijonalno kolo, Hrvatska je zaštitila svoja tri tradicionalna kola, a kolo ko kolo niko ne može da zaštiti jer ga igra ceo svet.
Ista je stvar i sa burekom i sarmom i čvarcima i ćevapima...
Za EU i UNESKO nije bitna rasprava i propaganda čije je šta, samo dokazi crno na belo i.

bosanska pita gužvara

pre 5 meseci

“ Poslednjih dana povela se polemika o tome da li je Hrvatska preuzela domaće staro srpsko jelo gibanicu i svrstala je u UNESCO-ov registar kao svoje nasleđe. Ipak, reč je o njihovoj verziji ove pite, koja je zapravo desert i naziva se međimurska gibanica.”

To je potpuno krivo navedeno.
Međimurska gibanica nije nikakva verzija te neke srpske niti ima išta slično sa tom srpskom ili srbijanskom gibanicom.
Međimurska gibanica je kolač i to vrlo posebaxn, obožavan i originalan.
Međimurska gibanica nema baš nikakve veze sa tim nekim srpskim jelom, ako je uopće samo srpsko. Čini se da je ta srpska gibanica ustvari bosanska pita gužvara, a međimuska gibanica je nešto sasvim drugo i po ničemu nije slično.

Marko Marulić

pre 5 meseci

(Стрелац, 20. februar 2024 22:09) # Link komentara

@
Bilo bi dobro za tebe da znaš da su rimski vojnici osvajali tuđe teritorije i valjda znaš koje su bile granice Rimskog carstva. Stanovništvo na istoćnoj obali Jadrana su bili Iliri i to su oni koji nose marker I2, a po njima su Rimljani tu teritoriju nazvali Ilirik. Ti Iliri su velik dio Hrvatskog naroda. Pršut ima svaka nacija koja jede svinjetinu a Hrvati imaju dalmatinski, drniški, istarski pršut jer imaju posebno povoljne uvjete za susenje, imaju buru ali i lokalni uzgoj i zato imaju pravo na izvornost i ime proizvoda. Prosecco je talijansko blago pjenušavo vino od sorte Glera, a Prošek je mirno desrtno vino s gegrafskim porijklom od tradicionalnih hrvatskih sorti plavac, crljenak, vugava, žlahtina, babić i dr. a posebnost je da ima 15-22% alkohola.
Šta od Srbijanaca da kradu Hrvati kad Hrvati imaju sve starije nego Srbijanci? Hrvati su se pokrstili prije Srba, imali su državu prije Srba, Srbi su se zvali Rasi a drzavica im se zvala Raška. Hrvatima ništa srbijansko ne treba niti su Hrvati ikad u povijesti napali Srbiju.

Mile

pre 5 meseci

Međumurska gibanica i.
Gubanicu ko takvu niko ne može da zaštiti ko svoju jer niko nema dokaz da je izvorno njegova, a ima je ceo Balkan i šire.
Slovenci su zaštitili svoj slovenski ajvar, a niko ne može da zaštiti samo ajvar jer ga ima ceo Balkan i to je turska reč.
Srbija je zaštitila svoje srpsko tradicijonalno kolo, Hrvatska je zaštitila svoja tri tradicionalna kola, a kolo ko kolo niko ne može da zaštiti jer ga igra ceo svet.
Ista je stvar i sa burekom i sarmom i čvarcima i ćevapima...
Za EU i UNESKO nije bitna rasprava i propaganda čije je šta, samo dokazi crno na belo i.

leptirica7

pre 5 meseci

Ajmo ljudi. Ako je za Međimursku gibanicu dokazano da postoji preko 300 godina, kako je ukradena od četnika koji postoje tek nekih 80? Uključite mozak. Inače Slovenci proizvode Banjalučke ćevape, Leskovačke pljeskavice, a probali su zastititi pred EU pazi Varaždinsko kiselo želje. Hrvatska im nije dopustila, zašto im Srbija dopusta pitajte svoje.

HR 30-ak dobara pod UNESCO

pre 5 meseci

najviše zaštitili pojanje i urlikanje,e bre hrvati
(1976, 20. februar 2024 21:03) # Link komentara

Hrvati imaju oko 10-ak materijalnih i oko 20-ak nematerijalnih dobara pod zaštitom UNESCO, uz napomenu da Hrvati nisu zaštitili sve što planiraju jer ima još toga, nešto je u proceduri a nešto je u pripremi. Za sad oko 30.
Za Srbiju nije mi poznato ali možda Srbija nema sveukupno ni 10.
A kad bi se upisivale prirodne ljepote gdje bi tek onda Hrvatska bila.

smanjite doživljaj

pre 5 meseci

Bosanska pita gužvara i Međimuska gibanica veze nemaju jedno s drugim.
Bosanska pita gužvara je slano jelo a Međimurska gibanica je kolač i nije ni nalik na gužvaru.

Стрелац

pre 5 meseci

Лажна нација, заснива свој идентитет на присвајању туђих тековина, историје, уметности, док своја недела и злочине прикрива покатоличавањем, пропагандом и прекрајањем историјских чињеница.
Где су им гробови, новац, споменици и остаци њихових наводних краљева, банова и тисућљетне хисторије?
Пршуту, прошек и свашта још нешто су покушали да присвоје од Италијана, након што су их под комунистима протерали из Далмације и Истре, које су добили на поклон, ни криви ни дужни.
Уметност, књижевност, архитектуру, науку присвајају од православних и покатоличени Срба.
Сачувај ме Боже шиптара и хрвата.

vlada

pre 5 meseci

@ Zoran Knežević
Mnogo pričaš, ali si slabo upučen. Tesla nije na hr novčanici od 5€, nego na kovanom novčiću od 50 centa. Inače, trebao bi da znaš da su evro novčanice jedinstvene za sve Eu države koje koriste taj novac, dok se kovani novac izrađuje po sopstvenom dizajnu u svakoj od tih država, da bi se neprimetno mešao u džepu onog ko ih koristi.

Veliki brat

pre 5 meseci

Pa ništa, Srbiji sad preostalo samo da zaštiti "burek sa sirom" umesto gibanice, na zgražavanje svih u BiH :)))

P.S. Znam da ova hrvatska "gibanica" nema veze sa "našom gibanicom", ali morao sam da se našalim.

Kolo

pre 5 meseci

Kolo ko takvo, kolo, niko ne može da zaštiti ko svoje jer se igra po celom svetu. A eto, Hrvati su zaštitili 3 svoja kola.
Bokeljsko kolo Svetog Tripuna.
Lado pevanje i kolo.
Slavonsko kolo.

Nek se najedu, večito gladni tudjeg

pre 5 meseci

Meni je to ok.
Oni izmislili i svoje, hrvatske kraljeve, a nemaju pojma gde su sahranjeni, kako su im se zvale majke i očevi, braća i sestre, deca i unuci..

dude

pre 5 meseci

Hrvati zaštitili tri narodna kola??? Odakle njima narodna kola uopšte???
(Nikolica, 20. februar 2024 21:39

nema pojma. hrvati i kola. bosanci su radili golfa a mi zastavu. koja su to kola hrvatijanci proizvodili!?

Knezevic Zoran

pre 5 meseci

Позната гибаница из Хрватске је ПопЂујина гибаница или Момчилово гиба.
(Bjelokosti, 20. februar 2024 20:23)
------
Pa, draga gospodo, ako su mogli da prisvoje Rudjera Boškovića, Nikolu Teslu, Gundulića i sve druge poznate ličnosti koje sa Hrvatima imaju veze koliko ja sa Marsovcima, zašto da ne prisvoje gibanicu? Ja bih se kao Srbin stideo da prisvojim Nikolu Teslu, koji pripada narodu koga Hrvati najviše mrze ali, kako naš narod kaže, "Za dobre svinje nema loših pomija"?! Zamislite sada sve ove domoljube, dragovoljce i ustašoidnu omladinu, kada se maši za novčanik a iz njega ih posmatra "četnik", kako nas iz milošte zovu Hrvati? Oni koji imaju čast nikada ne bi uzeli tu novčanicu ali, hrvatska čast vredi manje od tih 5 evra. Pored gibanice, ako im oportunost situacije nalaže, ako od toga budu imali bilo kakvu koristi, prisvojiće oni i Popa Djujića, kao i Dražu MIhailovića. Nemojmo se čuditi bilo kakvom njihovom postupku. Ako ste čitali Dučića, on ih je opisao u nekoliko navrata, što bi moglo da bude njihova kolektivna lična karta.

...

pre 5 meseci

Meni je najjaca prica o Hrvatskim kraljevima 😂. Da zaustavis bilo kog Hrvata bilo gde u svetu da ti izdiktira godine rodenja, smrti, ili mesto rodjenja, ili bar imena zene i dece bilo kog Hrvatskog kralja, niko pojma nema. Da bar imaju neku narodnu pesmu koju svi napamet znaju o nekom svom kralju. Ali tesko je izmisljotine zadrzati u narodnim pricama i pesmama.

uključi mozak

pre 5 meseci

@ Strelac
Još da objasniš kako bi to Italija zaštitila klapsko pevanje, koje se izvodi jedino u Dalmaciji? Nije poznato da neka država može da zaštiti "svoje" nematerijalno dobro, koje se manifestuje na prostoru druge države.

Teks

pre 5 meseci

Биће удара из суседне земље, присвајаће све више јер немају своје. Еј гибаница?! Па зна се чија је...
(todos, 20. februar 2024 20:00)

Čija? Ja znam da je jedina prava gibanica kevina jer niko ne pravi takvu gibanicu kao moja keva. Sve ostalo su loši primerci.

Walter BG

pre 5 meseci

Neka se lepo napiše "slatka gibanica" i znaće se da nije ova naša sa slanim sirom, jer mi nemamo to. Nema konfuzije, nema raspravljanja.

Svasta i nista

pre 5 meseci

Opet o hrvatima... pa oni tamo menjaju ime cevapa jos kazu da su bosanski i ako se prvi pravio u Nisu kao i prvi burek tek 100 godina kasnije u ostatku ex yu,naravno taj cevap i burek su dosli sa osmanlijama a oni su od persijanaca primili dosta kuhinje posto su izvorni turci vise ka granicama Azerbadjana i Irana nego na bivse anticke Grcke teritorije gde uglavnom svaki turcin ima 80% evropske gene.Naravno danas svaka zemlja pravi na svoj nacin,kao sto onaj rece slovenci imaju svoj ajvar sto je tacno ali i Pirot(Srbija) ima svoj ajvar inace poznati po paprikama ti pirocanci pa se pitam dali u Slo uopste rastu paprike ili ih idalje kupuju iz Srbije...

todos

pre 5 meseci

Биће удара из суседне земље, присвајаће све више јер немају своје. Еј гибаница?! Па зна се чија је...

Cirkus

pre 5 meseci

Stvarno nisam znao da hrvati igraju kolo ili da imaju svoja kola,jedino znam da gde god su bila takmicenja ex yu takmicara srbi uvek pobede.Hrvati su tipa whana be serbs ali da i dalje ostanu hrvati haha ovo je bas smesno,nema ama bas nista svoje kao ni drugi iz ex pa kradu sve sto srpsko umesto da nam se pridruze svi i prihvate da su srbi druge veroispovesti pa da nas bog vidi,ne oni odose svi u Irsku da peru tanjire i po svetu da brisu dupe zapadnjacima po domovima starackim.

Стрелац

pre 5 meseci

Гибаница, сарма, ћевап, зимница, баклава, бурек, кафа, кисело млеко и много што шта још је стигло на Балкан са Турцима и одавно се присваја од свих балканских народа. Најдаље у томе иду Грци, а хрвати су најгори и најподмуклији, заједно са шиптарима.

Nikola

pre 5 meseci

Pa ne znam u čemu je frka, opšte je poznato da su paćenici i da na svaki način pokušavaju parirati Srbiji. Narod bre pun kompleksa teške vrste a mi , mi smo debili koji prihvatamo sve različitosti i sve što nam se servira zarad kao nekih dobrih odnosa sa susedima !

Prosto, ako to toliko boli možemo i mi staviti da se nešto zive umesto " gibanica" , gibanica sa sirom, mesom ili krompirom. Koga briga šta Hrvat radi !

Стрелац

pre 5 meseci

Клапско певање у Далмацији је стопостотно наслеђе Италијана из аутохтоне италијанске провинције Далмације у коју су се спустили припадници словенских племена и попримили хришћанство.

Samo kažem

pre 5 meseci

Da rezimiramo: Srbi imaju kolo, rakiju, Slavu i gusle. Odmah se vidi da je to jedan od najstarijih europskih naroda sa višestoljetnom tradicijom i kulturom. Još samo da uspijete prijaviti na UNESCO i pucanje iz kalašnjikova na Božić...

Najveća kulturna baština iz hrvatske kulture za nas srbe jeste i biće - Severina!

pre 5 meseci

Ovi ko i Manda u onoj emisiji "Dva sata kvalitetnog programa" od Deda Mraza dobili malo kulture...

https://www.youtube.com/watch?v=ZKewl4y6DEg

dude

pre 5 meseci

@ Strelac
Još da objasniš kako bi to Italija zaštitila klapsko pevanje, koje se izvodi jedino u Dalmaciji? Nije poznato da neka država može da zaštiti "svoje" nematerijalno dobro, koje se manifestuje na prostoru druge države.
(uključi mozak, 20. februar 2024 23:32)

hteo je popularni spermos rakacoti da ga zaštiti, ali nije imao pozadinu.

Balkan boy

pre 5 meseci

Ne vidim zašto ne može nešto da bude rašireno u više zemalja. Zašto mora određena zemlja da prijavi nešto kao svoje a to je zajedničko za ceo region, ko je to smislio?

Marko

pre 5 meseci

A Hrvatsko more? Jel znat da je 1996 godine najgledanije emisija u Srbiji nedjeljom bila emisija "More" koja se prikazivala na Hrvatskoj televiziji. Šteta što niste more zaštitili...

Toma

pre 5 meseci

Sad bih voleo da probam tu slatku međimursku gibu! To je, valjda, i bio cilj i ja se, evo, primih, pa ću reći ženi da potraži recept.

Toma

pre 5 meseci

Hrvati su ovde očigledno bili mnogo vredniji od nas. Sramota za naše etnologe iz tamo neke komisije koja ove stvari predlaže i obrazlaže.

Knezevic Zoran

pre 5 meseci

Позната гибаница из Хрватске је ПопЂујина гибаница или Момчилово гиба.
(Bjelokosti, 20. februar 2024 20:23)
------
Pa, draga gospodo, ako su mogli da prisvoje Rudjera Boškovića, Nikolu Teslu, Gundulića i sve druge poznate ličnosti koje sa Hrvatima imaju veze koliko ja sa Marsovcima, zašto da ne prisvoje gibanicu? Ja bih se kao Srbin stideo da prisvojim Nikolu Teslu, koji pripada narodu koga Hrvati najviše mrze ali, kako naš narod kaže, "Za dobre svinje nema loših pomija"?! Zamislite sada sve ove domoljube, dragovoljce i ustašoidnu omladinu, kada se maši za novčanik a iz njega ih posmatra "četnik", kako nas iz milošte zovu Hrvati? Oni koji imaju čast nikada ne bi uzeli tu novčanicu ali, hrvatska čast vredi manje od tih 5 evra. Pored gibanice, ako im oportunost situacije nalaže, ako od toga budu imali bilo kakvu koristi, prisvojiće oni i Popa Djujića, kao i Dražu MIhailovića. Nemojmo se čuditi bilo kakvom njihovom postupku. Ako ste čitali Dučića, on ih je opisao u nekoliko navrata, što bi moglo da bude njihova kolektivna lična karta.

Nek se najedu, večito gladni tudjeg

pre 5 meseci

Meni je to ok.
Oni izmislili i svoje, hrvatske kraljeve, a nemaju pojma gde su sahranjeni, kako su im se zvale majke i očevi, braća i sestre, deca i unuci..

...

pre 5 meseci

Meni je najjaca prica o Hrvatskim kraljevima 😂. Da zaustavis bilo kog Hrvata bilo gde u svetu da ti izdiktira godine rodenja, smrti, ili mesto rodjenja, ili bar imena zene i dece bilo kog Hrvatskog kralja, niko pojma nema. Da bar imaju neku narodnu pesmu koju svi napamet znaju o nekom svom kralju. Ali tesko je izmisljotine zadrzati u narodnim pricama i pesmama.

Стрелац

pre 5 meseci

Лажна нација, заснива свој идентитет на присвајању туђих тековина, историје, уметности, док своја недела и злочине прикрива покатоличавањем, пропагандом и прекрајањем историјских чињеница.
Где су им гробови, новац, споменици и остаци њихових наводних краљева, банова и тисућљетне хисторије?
Пршуту, прошек и свашта још нешто су покушали да присвоје од Италијана, након што су их под комунистима протерали из Далмације и Истре, које су добили на поклон, ни криви ни дужни.
Уметност, књижевност, архитектуру, науку присвајају од православних и покатоличени Срба.
Сачувај ме Боже шиптара и хрвата.

Cirkus

pre 5 meseci

Stvarno nisam znao da hrvati igraju kolo ili da imaju svoja kola,jedino znam da gde god su bila takmicenja ex yu takmicara srbi uvek pobede.Hrvati su tipa whana be serbs ali da i dalje ostanu hrvati haha ovo je bas smesno,nema ama bas nista svoje kao ni drugi iz ex pa kradu sve sto srpsko umesto da nam se pridruze svi i prihvate da su srbi druge veroispovesti pa da nas bog vidi,ne oni odose svi u Irsku da peru tanjire i po svetu da brisu dupe zapadnjacima po domovima starackim.

todos

pre 5 meseci

Биће удара из суседне земље, присвајаће све више јер немају своје. Еј гибаница?! Па зна се чија је...

Стрелац

pre 5 meseci

Клапско певање у Далмацији је стопостотно наслеђе Италијана из аутохтоне италијанске провинције Далмације у коју су се спустили припадници словенских племена и попримили хришћанство.

Svasta i nista

pre 5 meseci

Opet o hrvatima... pa oni tamo menjaju ime cevapa jos kazu da su bosanski i ako se prvi pravio u Nisu kao i prvi burek tek 100 godina kasnije u ostatku ex yu,naravno taj cevap i burek su dosli sa osmanlijama a oni su od persijanaca primili dosta kuhinje posto su izvorni turci vise ka granicama Azerbadjana i Irana nego na bivse anticke Grcke teritorije gde uglavnom svaki turcin ima 80% evropske gene.Naravno danas svaka zemlja pravi na svoj nacin,kao sto onaj rece slovenci imaju svoj ajvar sto je tacno ali i Pirot(Srbija) ima svoj ajvar inace poznati po paprikama ti pirocanci pa se pitam dali u Slo uopste rastu paprike ili ih idalje kupuju iz Srbije...

Nikola

pre 5 meseci

Pa ne znam u čemu je frka, opšte je poznato da su paćenici i da na svaki način pokušavaju parirati Srbiji. Narod bre pun kompleksa teške vrste a mi , mi smo debili koji prihvatamo sve različitosti i sve što nam se servira zarad kao nekih dobrih odnosa sa susedima !

Prosto, ako to toliko boli možemo i mi staviti da se nešto zive umesto " gibanica" , gibanica sa sirom, mesom ili krompirom. Koga briga šta Hrvat radi !

Marko Marulić

pre 5 meseci

(Стрелац, 20. februar 2024 22:09) # Link komentara

@
Bilo bi dobro za tebe da znaš da su rimski vojnici osvajali tuđe teritorije i valjda znaš koje su bile granice Rimskog carstva. Stanovništvo na istoćnoj obali Jadrana su bili Iliri i to su oni koji nose marker I2, a po njima su Rimljani tu teritoriju nazvali Ilirik. Ti Iliri su velik dio Hrvatskog naroda. Pršut ima svaka nacija koja jede svinjetinu a Hrvati imaju dalmatinski, drniški, istarski pršut jer imaju posebno povoljne uvjete za susenje, imaju buru ali i lokalni uzgoj i zato imaju pravo na izvornost i ime proizvoda. Prosecco je talijansko blago pjenušavo vino od sorte Glera, a Prošek je mirno desrtno vino s gegrafskim porijklom od tradicionalnih hrvatskih sorti plavac, crljenak, vugava, žlahtina, babić i dr. a posebnost je da ima 15-22% alkohola.
Šta od Srbijanaca da kradu Hrvati kad Hrvati imaju sve starije nego Srbijanci? Hrvati su se pokrstili prije Srba, imali su državu prije Srba, Srbi su se zvali Rasi a drzavica im se zvala Raška. Hrvatima ništa srbijansko ne treba niti su Hrvati ikad u povijesti napali Srbiju.

Стрелац

pre 5 meseci

Гибаница, сарма, ћевап, зимница, баклава, бурек, кафа, кисело млеко и много што шта још је стигло на Балкан са Турцима и одавно се присваја од свих балканских народа. Најдаље у томе иду Грци, а хрвати су најгори и најподмуклији, заједно са шиптарима.

bosanska pita gužvara

pre 5 meseci

“ Poslednjih dana povela se polemika o tome da li je Hrvatska preuzela domaće staro srpsko jelo gibanicu i svrstala je u UNESCO-ov registar kao svoje nasleđe. Ipak, reč je o njihovoj verziji ove pite, koja je zapravo desert i naziva se međimurska gibanica.”

To je potpuno krivo navedeno.
Međimurska gibanica nije nikakva verzija te neke srpske niti ima išta slično sa tom srpskom ili srbijanskom gibanicom.
Međimurska gibanica je kolač i to vrlo posebaxn, obožavan i originalan.
Međimurska gibanica nema baš nikakve veze sa tim nekim srpskim jelom, ako je uopće samo srpsko. Čini se da je ta srpska gibanica ustvari bosanska pita gužvara, a međimuska gibanica je nešto sasvim drugo i po ničemu nije slično.

Najveća kulturna baština iz hrvatske kulture za nas srbe jeste i biće - Severina!

pre 5 meseci

Ovi ko i Manda u onoj emisiji "Dva sata kvalitetnog programa" od Deda Mraza dobili malo kulture...

https://www.youtube.com/watch?v=ZKewl4y6DEg

Balkan boy

pre 5 meseci

Ne vidim zašto ne može nešto da bude rašireno u više zemalja. Zašto mora određena zemlja da prijavi nešto kao svoje a to je zajedničko za ceo region, ko je to smislio?

HR 30-ak dobara pod UNESCO

pre 5 meseci

najviše zaštitili pojanje i urlikanje,e bre hrvati
(1976, 20. februar 2024 21:03) # Link komentara

Hrvati imaju oko 10-ak materijalnih i oko 20-ak nematerijalnih dobara pod zaštitom UNESCO, uz napomenu da Hrvati nisu zaštitili sve što planiraju jer ima još toga, nešto je u proceduri a nešto je u pripremi. Za sad oko 30.
Za Srbiju nije mi poznato ali možda Srbija nema sveukupno ni 10.
A kad bi se upisivale prirodne ljepote gdje bi tek onda Hrvatska bila.

dude

pre 5 meseci

Hrvati zaštitili tri narodna kola??? Odakle njima narodna kola uopšte???
(Nikolica, 20. februar 2024 21:39

nema pojma. hrvati i kola. bosanci su radili golfa a mi zastavu. koja su to kola hrvatijanci proizvodili!?

leptirica7

pre 5 meseci

Ajmo ljudi. Ako je za Međimursku gibanicu dokazano da postoji preko 300 godina, kako je ukradena od četnika koji postoje tek nekih 80? Uključite mozak. Inače Slovenci proizvode Banjalučke ćevape, Leskovačke pljeskavice, a probali su zastititi pred EU pazi Varaždinsko kiselo želje. Hrvatska im nije dopustila, zašto im Srbija dopusta pitajte svoje.

dude

pre 5 meseci

@ Strelac
Još da objasniš kako bi to Italija zaštitila klapsko pevanje, koje se izvodi jedino u Dalmaciji? Nije poznato da neka država može da zaštiti "svoje" nematerijalno dobro, koje se manifestuje na prostoru druge države.
(uključi mozak, 20. februar 2024 23:32)

hteo je popularni spermos rakacoti da ga zaštiti, ali nije imao pozadinu.

Mile

pre 5 meseci

Međumurska gibanica i.
Gubanicu ko takvu niko ne može da zaštiti ko svoju jer niko nema dokaz da je izvorno njegova, a ima je ceo Balkan i šire.
Slovenci su zaštitili svoj slovenski ajvar, a niko ne može da zaštiti samo ajvar jer ga ima ceo Balkan i to je turska reč.
Srbija je zaštitila svoje srpsko tradicijonalno kolo, Hrvatska je zaštitila svoja tri tradicionalna kola, a kolo ko kolo niko ne može da zaštiti jer ga igra ceo svet.
Ista je stvar i sa burekom i sarmom i čvarcima i ćevapima...
Za EU i UNESKO nije bitna rasprava i propaganda čije je šta, samo dokazi crno na belo i.

Walter BG

pre 5 meseci

Neka se lepo napiše "slatka gibanica" i znaće se da nije ova naša sa slanim sirom, jer mi nemamo to. Nema konfuzije, nema raspravljanja.

Teks

pre 5 meseci

Биће удара из суседне земље, присвајаће све више јер немају своје. Еј гибаница?! Па зна се чија је...
(todos, 20. februar 2024 20:00)

Čija? Ja znam da je jedina prava gibanica kevina jer niko ne pravi takvu gibanicu kao moja keva. Sve ostalo su loši primerci.

vlada

pre 5 meseci

@ Zoran Knežević
Mnogo pričaš, ali si slabo upučen. Tesla nije na hr novčanici od 5€, nego na kovanom novčiću od 50 centa. Inače, trebao bi da znaš da su evro novčanice jedinstvene za sve Eu države koje koriste taj novac, dok se kovani novac izrađuje po sopstvenom dizajnu u svakoj od tih država, da bi se neprimetno mešao u džepu onog ko ih koristi.

smanjite doživljaj

pre 5 meseci

Bosanska pita gužvara i Međimuska gibanica veze nemaju jedno s drugim.
Bosanska pita gužvara je slano jelo a Međimurska gibanica je kolač i nije ni nalik na gužvaru.

Kolo

pre 5 meseci

Kolo ko takvo, kolo, niko ne može da zaštiti ko svoje jer se igra po celom svetu. A eto, Hrvati su zaštitili 3 svoja kola.
Bokeljsko kolo Svetog Tripuna.
Lado pevanje i kolo.
Slavonsko kolo.

Veliki brat

pre 5 meseci

Pa ništa, Srbiji sad preostalo samo da zaštiti "burek sa sirom" umesto gibanice, na zgražavanje svih u BiH :)))

P.S. Znam da ova hrvatska "gibanica" nema veze sa "našom gibanicom", ali morao sam da se našalim.

uključi mozak

pre 5 meseci

@ Strelac
Još da objasniš kako bi to Italija zaštitila klapsko pevanje, koje se izvodi jedino u Dalmaciji? Nije poznato da neka država može da zaštiti "svoje" nematerijalno dobro, koje se manifestuje na prostoru druge države.

Marko

pre 5 meseci

A Hrvatsko more? Jel znat da je 1996 godine najgledanije emisija u Srbiji nedjeljom bila emisija "More" koja se prikazivala na Hrvatskoj televiziji. Šteta što niste more zaštitili...

Samo kažem

pre 5 meseci

Da rezimiramo: Srbi imaju kolo, rakiju, Slavu i gusle. Odmah se vidi da je to jedan od najstarijih europskih naroda sa višestoljetnom tradicijom i kulturom. Još samo da uspijete prijaviti na UNESCO i pucanje iz kalašnjikova na Božić...

Toma

pre 5 meseci

Hrvati su ovde očigledno bili mnogo vredniji od nas. Sramota za naše etnologe iz tamo neke komisije koja ove stvari predlaže i obrazlaže.

Toma

pre 5 meseci

Sad bih voleo da probam tu slatku međimursku gibu! To je, valjda, i bio cilj i ja se, evo, primih, pa ću reći ženi da potraži recept.