Sreda, 23.05.2007.

12:21

Putin protiv nametnutog rešenja

Ruski predsednik Vladimir Putin ponovio je u Beču da se protivi "nametnutom rešenju" za Kosovo.

Izvor: FoNet

Putin protiv nametnutog rešenja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

kakvi_smo_to_ljudi?!

pre 16 godina

@"...Nadam se da ce ta Evropa propasti prije nego sto dodjemo na red za uclanjenje."
Zar je moguce da ovako destruktivan komentar ima najvise preporuka ?????!!!

Milan

pre 16 godina

Ajmo albanci,spremajte ekipu od nekih 80-tak poslanika koji ce vas predstavljati u Srbijanskoj skupstini.Da vidimo sta znate o ekonomiji,privredi uopste.Nadam se da necete poceti da se otimate oko "BIE" :-) E,zato morate da ulozite "kviska".Jedva cekam da vidim koje ce ih sve partije predstavljati.Da li neko zna koje su im "glavne" partije?Zamislite Hashim Tachi u bg-u,na zasedanju,aaaaa nemozete mu nista jer ga shtiti poslanichki imunitet.

Prizrenska liga

pre 16 godina

Znachi nishta od nezavisnog Kosova?Pa dobro,to se i ocekivalo,posto Amerikanci nisu imali nikakvu ponudu za one Ruse.Bice veselo,sada,kada cemo izgleda biti napokon zajedno.Pozdrav svim ljudima dobre volje,bez nerviranja,idemo zajedno u EU!

stratus

pre 16 godina

Nama vise od ruskog veta ne treba. Niko njimane brani da jednostran priznaju nezavisnost Kosova. Zna se da je to ilegalno i zna se da ce se kad-tad korigovati. Mislite da nije tako? Pa zasto onda nisu do sada jednostran priznali nezavisnost i zavrsili time posao? Ako je to toliko lako i ako zavrsava posao, neka urade to vec jednom, a ne da samo pricaju vise o tome! Da ne pokusavaju mozda da nas uplase? A mi se jadni svi tresemo...

Zoki, Vancouver

pre 16 godina

Svilanoviceva procena se promenila iz prostog razloga sto se situacija oko Kosova promenila.
I dalje se ne nazire sta je to sto bi Amerikanci mogli da ponude Rusima u zamenu za uzdrzavanje od veta. Raketni stit to nije i on zaista i nema puno veze sa Rusijom (bez obzira na ruske pokusaje da dokazu suprotno).
U senci ruskog protivljenja je kinesko, koje nije nista manje odlucno.
Priznanje Kosova van UN bi bilo krsenje postojecih rezolucija SB i celokupnog medjunarodnog poretka.

dejan

pre 16 godina

u politici ne postoji ni ljubav ni mrznja,ni prijatelji niti slicne pateticne konstrukcije...POSTOJE SAMO INTERESI; u ovom trenutku, Rusija ponovo staje na noge kada je u pitanju medjunarodna politika i Kosovo koristi kao priliku da opipa puls amerima i EU; nema to veze sa ljubavlju, pravoslavljem i mitoloskim vezama nebeskih naroda; kao sto neko rece, umesto da sad lobiramo za nezavisnost republike srpske (ali nikako ujedinjenje sa srbijom)kostunica i ostali politicki amateri krajnje nadrealisticno gledaju na problem kosova, koje nije u sastavu srbije vec 8 godina;
a to da nam je rusija uvek pomagala kad nam je bilo najteze je jos jedan u nizu promasenih srpskih politickih mitova; pozdrav

Buron

pre 16 godina

E pa dragi moji, sve dok je takva Srbija (citaj Rusija) tako tvrdoglava, onda ce dakako, ako bude zatrebalo, i biti “jendostranog” priznavanja nezavisnosti Kosova. Zasto da ne, kada je moglo doci do "jednostranog" bombardiranja Srbije zbog nedela Srpske vlasti na Kosovu, zasto se ne bi moglo doci i do "jednostranog" priznavanja prava naroda sa Kosova da jednom i zauvjek zive slobodno i da nezavnisno grade svoju buducnost, zasnivan na ravnopravnost svih koji u njemu zive.

IvanS

pre 16 godina

Gospodin iz Pakta za stabilnost jugoistocne Evrope, vise puta je izjavljivao upravo suprotno - "Kosovo ce biti nezavisno, pristali Rusi na to, ili ne". Zagovarao je ovu opciju cak i dok je bio ministar inostranih poslova SCG, sto je bio akt protiv drzave i za to mu je trebalo suditi.

Simens

pre 16 godina

A zasto ti nasi prijatelji Rusi nisu sprecili bombardovanje Srbije.
To sto ce oni spreciti donosenje rezolucije, za nas nema nikakav znacaj. Samo ce nasa agonija biti produzena, Srbi na Kosovu ce i dalje ziveti kao u getu, a mi i dalje necemo imati nikakve ingerencije na Kosovu.

prognozer

pre 16 godina

Ameri namerno forsiraju rezoluciju, znajuci da ce Rusi uloziti veto, da bi polako pustali Albance niz vodu (kao sa svim saveznicima), jer drugacije ne mogu da se "casno" izvuku.

Boro

pre 16 godina

Mislim da je u Srbiji potpuno izgubljen kompas u vezi Kosova. Pridaje se prevelika pozornost UN-u i ruskom vetu, međutim o neovisnosti se zapravo ne odlučuje tamo, već u EU. Za Srbiju je mnogo gore od rezolucije u UN-u to da ona propadne pa da onda SAD i EU jednostarno priznaju Kosovo. Posebice stoga što je čitavo srpsko okruženje ili već ušlo u EU/NATO ili su aspiranti za članstvo. U tom slučaju Srbija će jendostavno ostati geto usred Europe, izolirana i zaostala, sve dok se sama ne ponizi dovoljno da prizna Kosovo. Rezolucija u UN-u bi jednostavno taj težak teret prizanja kosovske samostalnosti skinula sa leđa srpske države. U slučaju da čitavo okruženje Srbije prizna Kosovo mimo rezolucije, Srbija će doći u tešku poziciju- ili se izolirati ili se poniziti sama vlastitim priznanjem Kosova.

ljuba

pre 16 godina

Svilanovic je imao i drugih pogresnih procena, a ja se nadam da ovaj put gresi.
Pitam se samo koliko zaista ima ljudi kojima je muka kad po milijarditi put cuju - Kosovo?!
Odlaganje bi bila medvedja usluga. Bolje bi bilo da se vec jednom zavrsi cela ova prica.
Je l' na nasu stetu? Pa neka. Samo da se jednom skine s dnevnog reda i da vlada krene s mrtve tacke.
Dok se ne resi Kosovo, sve stoji.

Lagano

pre 16 godina

Pre 3 godine je Svilanovic tvrdio nesto sasvim drugo: http://forum.b92.net/index.php?showtopic=14705
Kakav kredibilitet ima politicar koji menja svoje misljenje po potrebi? Kome mi obicni gradjani da verujemo ako politicari danas tvrde jedno, a sutra nesto sasvim drugo?

abit

pre 16 godina

"Kakav narod, takva vlast". To je sasvim sigurno i vredi za sve narode i vlasti. No svaki koji da komentar ne znaci automatski da je rekao nesto pametno.Jedino je sigurno. USA ne racuna vise Rusiju kao veliku svetsku silu. USA jednostavno proba urediti novi svetski poredak tako da moze svoje interese i interese medjunarodne zajednice bolje da artikulise. Prvo iskusenje je da reformira UN i SB kao mehanizma koji vise ne moze da reagira efikasno na nova svetska iskusenja i krize. problem Kosova je samo jedan od mnogih pa zato Rusi ce morati da koperiraju na taj smer jer je i njihova uloga veca ako budu koperirali. Evropljani naravno su tu i stoje uz USA

Јован Злопорубовић

pre 16 godina

Русија се неће нагађати око КиМ. Једино Србија може да се нагађа, Русија је то рекла више пута.

У питању је поштовање међународно признатих граница и чињеница да се ове границе покушавају мењати силом, као последица агресије (НАТО 1999).

У случају признања ван СБ УН, УСА не може да ефектуира свој плен - њени тајкуни не могу мирно да организују експлоатацију руда на КиМ и планирану изгрању електрана, јер се мора рачунати да ће се Србија тамо вратити чим УСА повуче своје трупе. С друге стране, перманентно држање трупа на терену кошта.

УСА се жури, на реду је рат са Ираном.

Русији се не жури, на располагању има све време овога света.

pera

pre 16 godina

Nešto najgore što može da nam se desi. Posledice - Albanci nezavisni, formalno, Srbija i dalje otplaćuje Kosovski dug jer je kosovo i dalje deo teritorije Srbije.

Kao u onom vicu - nemoj više da me braniš molim te!

Iskustvo sa komsiluka.

pre 16 godina

Rusija, Evropa, Amerika i Srbija u sredinu! Da li ce Srbija moze da izdrzi tu poziciju? Sto se tice nama, hvala bogu da nismo vise u "sredinu" ali samu u porodici EU.
Davnih vremena bila je jedna zemlja zvana Jugoslavija. Bila je Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija... i Kosvo u "sredini". Svaki je se trudio da potegne konopac na svoju stranu dok Kosovo u "sredinu" uvek za podkusurivanje. Jugoslavija se puknula, Kosovo izgubila ime, populacuju i kolor ali prezivelo. U "sredini" nije lose, ali bolje je da znas gde si....

V. Stojkovic

pre 16 godina

Gorane, Gorane, ne radi se o "rezoluciji SB UN o Kosovu" vec o rezoluciji SAD i Nemacke. Nije tacno da
"akteri koji su spremili rezoluciju ne znaju šta mogu da očekuju od Moskve" ... Nije "velika nepoznanica kako bi se u takvim uslovima ponašali Albanci", velika je nepoznanica kako ce se ponasati Srbi na Kosovu i van Kosova ako SAD i Nemacka "proguraju" u SB svoju rezoluciju sa ovim ili onim "kozmetickim" ustupcima Rusiji i/ili Kini. Slazem se da nije rec samo o Kosovu vec o ukupnim odnosima/interesima SAD, EU, Rusije i Kine.

Srpsko Gorazde

pre 16 godina

"Zapad bi Rusiji u zamenu za saglasnost na plan Ahtisarija o Kosovu mogao da ponudi dvogodišnji moratorijum na podnošenje zahteva za članstvo Kosova u UN i uvođenje funkcije specijalnog izaslanika za manjine na Kosovu, piše danas bečki Standard".
Neverovatno je kako americka administracija apsolutno nikad nije ustanju da ponudi neki prihvatljiv predlog. Bas sam malopre komentarisao njihov predlog Dodiku za novo uredjenje BIH, predlog je neozbiljan kao i ovaj.
Bas me zanima koji bi ozbiljan politicar i predstavnik bilo koje drzave igde na svetu mogao da prihvati ovako nesto. Kosovo treba da odmah postane de jure nezavisno, a de facto za dve godine, i specijalni izaslanik za manjine koji verovatno ne bi radio nista kao sto ni UNMIK nije radio. Rusija je se mozda nesto i nagodi, to ne mogu da iskljucim, ali ovako nesto neozbiljno nece niko prihvatiti.

Bojan

pre 16 godina

Eto cak i Svilanovic kaze da ce Rusi uloziti veto. Da cujem sta sada ima da kazu rusomrsci na ovom sajtu? Ruski narod je jedan od malobrojnih naroda koji nam je i u najtezim trenucima pritekao u pomoc, a tu se vide prvi prijatelji. Nadam se da ce ta Evropa propasti prije nego sto dodjemo na red za uclanjenje.

Miki

pre 16 godina

Da li je neko jos cuo do sada da je Bush bar jednom spomenuo Kosovo? Ne. ne interesuje ga i dozvolio je trecerazednim politicarima iz State departmenta da se time bave. Oni posao nece zavrsiti i normalno je da ce se dogovoriti sa Putinom u 4 oka. Mi samo mozemo da nagadjamo i da se molimo da ce doci do podele 50-50.
Toliko od Srbina sa Kosova.

sumo

pre 16 godina

Jednostrano priznanje od strane USA je najgore sto moze da se desi, zato sto bi dosli u situaciju lud vs. zbunjen, a US bi pokazale da nemaju kompas. Sve drugo je bolje od toga. Na kraju, najgore ce proci Evropa i Kosovo.

Marko

pre 16 godina

Goran Svilanović još jednom pokazuje svu svoju neozboljnost. Više puta je govorio da je nezavisnot Kosova pitanje meseca i da moramo prihvatiti realnost. Sada se ovakvim izjavama vadi.

sala

pre 16 godina

za nas albance uopste nije vazna rezolucija nego nezavisnost, mi smo vec 8 godina nezavisni. Rugovi su amerikanci vec 1989 obecali nezavisnost i to ce se ovih dana i formalno desiti. uopste nije vazna forma( sa ili bez rezulucije) nego sustina a to je nezavisnost.

AK

pre 16 godina

Samo nek Putin ulozi veto. Posledice suprotstavljanja predlogu UN-a i politici USA, EU, NATO i citavog demokratskog sveta, snosice sam. Sto se tice Kosova, ono je ionako vec nezavisno u odnosu na Srbiju i tako ce i ostati. Prosla su vremena kada je pola Evrope bilo pod Staljinovom cizmom. Uostalom, boje da se Rusi bave svojim problemima - Cecenijom, kriminalom, korupcijom i uzasnim siromastvom obicnog naroda. I to u zemlji s najbogatijim milijarderima na svetu.

D.Savic,Paris

pre 16 godina

Rusi bi se pogodili oko Kosova sa zapadaom ,dakle ne bi se protivili nezavisnosti ako ovi ne bi instalirali te rakete ali Ameri to nece,rakete su im vaznije tako da ce namerno da idu na glasanje u SB UN iako znaju da ce Rusi uloziti veto!U tom slucaju otvaraju mogucnost Albancima da sami proglase nezavisnost koju ce zapadne zemlje priznati.Zapadnjacke rakete su jos uvek uperene na Rusiju i bice to jos dugi niz godina a mi treba da izadjemo sa maksimalistickim ciljevima,20%Kosova+Republika Srpska pa da se priklonimo zapadu.U protivnom ne vidim nijedan razlog da budemo clanovi EU,ako su nam proizvodi kvalitetni trgovacemo mi sa njima i ako ne budemo clan i to bez raznih ucena i bombi!

Bojan

pre 16 godina

Eto cak i Svilanovic kaze da ce Rusi uloziti veto. Da cujem sta sada ima da kazu rusomrsci na ovom sajtu? Ruski narod je jedan od malobrojnih naroda koji nam je i u najtezim trenucima pritekao u pomoc, a tu se vide prvi prijatelji. Nadam se da ce ta Evropa propasti prije nego sto dodjemo na red za uclanjenje.

D.Savic,Paris

pre 16 godina

Rusi bi se pogodili oko Kosova sa zapadaom ,dakle ne bi se protivili nezavisnosti ako ovi ne bi instalirali te rakete ali Ameri to nece,rakete su im vaznije tako da ce namerno da idu na glasanje u SB UN iako znaju da ce Rusi uloziti veto!U tom slucaju otvaraju mogucnost Albancima da sami proglase nezavisnost koju ce zapadne zemlje priznati.Zapadnjacke rakete su jos uvek uperene na Rusiju i bice to jos dugi niz godina a mi treba da izadjemo sa maksimalistickim ciljevima,20%Kosova+Republika Srpska pa da se priklonimo zapadu.U protivnom ne vidim nijedan razlog da budemo clanovi EU,ako su nam proizvodi kvalitetni trgovacemo mi sa njima i ako ne budemo clan i to bez raznih ucena i bombi!

Јован Злопорубовић

pre 16 godina

Русија се неће нагађати око КиМ. Једино Србија може да се нагађа, Русија је то рекла више пута.

У питању је поштовање међународно признатих граница и чињеница да се ове границе покушавају мењати силом, као последица агресије (НАТО 1999).

У случају признања ван СБ УН, УСА не може да ефектуира свој плен - њени тајкуни не могу мирно да организују експлоатацију руда на КиМ и планирану изгрању електрана, јер се мора рачунати да ће се Србија тамо вратити чим УСА повуче своје трупе. С друге стране, перманентно држање трупа на терену кошта.

УСА се жури, на реду је рат са Ираном.

Русији се не жури, на располагању има све време овога света.

prognozer

pre 16 godina

Ameri namerno forsiraju rezoluciju, znajuci da ce Rusi uloziti veto, da bi polako pustali Albance niz vodu (kao sa svim saveznicima), jer drugacije ne mogu da se "casno" izvuku.

IvanS

pre 16 godina

Gospodin iz Pakta za stabilnost jugoistocne Evrope, vise puta je izjavljivao upravo suprotno - "Kosovo ce biti nezavisno, pristali Rusi na to, ili ne". Zagovarao je ovu opciju cak i dok je bio ministar inostranih poslova SCG, sto je bio akt protiv drzave i za to mu je trebalo suditi.

AK

pre 16 godina

Samo nek Putin ulozi veto. Posledice suprotstavljanja predlogu UN-a i politici USA, EU, NATO i citavog demokratskog sveta, snosice sam. Sto se tice Kosova, ono je ionako vec nezavisno u odnosu na Srbiju i tako ce i ostati. Prosla su vremena kada je pola Evrope bilo pod Staljinovom cizmom. Uostalom, boje da se Rusi bave svojim problemima - Cecenijom, kriminalom, korupcijom i uzasnim siromastvom obicnog naroda. I to u zemlji s najbogatijim milijarderima na svetu.

sala

pre 16 godina

za nas albance uopste nije vazna rezolucija nego nezavisnost, mi smo vec 8 godina nezavisni. Rugovi su amerikanci vec 1989 obecali nezavisnost i to ce se ovih dana i formalno desiti. uopste nije vazna forma( sa ili bez rezulucije) nego sustina a to je nezavisnost.

Marko

pre 16 godina

Goran Svilanović još jednom pokazuje svu svoju neozboljnost. Više puta je govorio da je nezavisnot Kosova pitanje meseca i da moramo prihvatiti realnost. Sada se ovakvim izjavama vadi.

Srpsko Gorazde

pre 16 godina

"Zapad bi Rusiji u zamenu za saglasnost na plan Ahtisarija o Kosovu mogao da ponudi dvogodišnji moratorijum na podnošenje zahteva za članstvo Kosova u UN i uvođenje funkcije specijalnog izaslanika za manjine na Kosovu, piše danas bečki Standard".
Neverovatno je kako americka administracija apsolutno nikad nije ustanju da ponudi neki prihvatljiv predlog. Bas sam malopre komentarisao njihov predlog Dodiku za novo uredjenje BIH, predlog je neozbiljan kao i ovaj.
Bas me zanima koji bi ozbiljan politicar i predstavnik bilo koje drzave igde na svetu mogao da prihvati ovako nesto. Kosovo treba da odmah postane de jure nezavisno, a de facto za dve godine, i specijalni izaslanik za manjine koji verovatno ne bi radio nista kao sto ni UNMIK nije radio. Rusija je se mozda nesto i nagodi, to ne mogu da iskljucim, ali ovako nesto neozbiljno nece niko prihvatiti.

stratus

pre 16 godina

Nama vise od ruskog veta ne treba. Niko njimane brani da jednostran priznaju nezavisnost Kosova. Zna se da je to ilegalno i zna se da ce se kad-tad korigovati. Mislite da nije tako? Pa zasto onda nisu do sada jednostran priznali nezavisnost i zavrsili time posao? Ako je to toliko lako i ako zavrsava posao, neka urade to vec jednom, a ne da samo pricaju vise o tome! Da ne pokusavaju mozda da nas uplase? A mi se jadni svi tresemo...

sumo

pre 16 godina

Jednostrano priznanje od strane USA je najgore sto moze da se desi, zato sto bi dosli u situaciju lud vs. zbunjen, a US bi pokazale da nemaju kompas. Sve drugo je bolje od toga. Na kraju, najgore ce proci Evropa i Kosovo.

V. Stojkovic

pre 16 godina

Gorane, Gorane, ne radi se o "rezoluciji SB UN o Kosovu" vec o rezoluciji SAD i Nemacke. Nije tacno da
"akteri koji su spremili rezoluciju ne znaju šta mogu da očekuju od Moskve" ... Nije "velika nepoznanica kako bi se u takvim uslovima ponašali Albanci", velika je nepoznanica kako ce se ponasati Srbi na Kosovu i van Kosova ako SAD i Nemacka "proguraju" u SB svoju rezoluciju sa ovim ili onim "kozmetickim" ustupcima Rusiji i/ili Kini. Slazem se da nije rec samo o Kosovu vec o ukupnim odnosima/interesima SAD, EU, Rusije i Kine.

kakvi_smo_to_ljudi?!

pre 16 godina

@"...Nadam se da ce ta Evropa propasti prije nego sto dodjemo na red za uclanjenje."
Zar je moguce da ovako destruktivan komentar ima najvise preporuka ?????!!!

Lagano

pre 16 godina

Pre 3 godine je Svilanovic tvrdio nesto sasvim drugo: http://forum.b92.net/index.php?showtopic=14705
Kakav kredibilitet ima politicar koji menja svoje misljenje po potrebi? Kome mi obicni gradjani da verujemo ako politicari danas tvrde jedno, a sutra nesto sasvim drugo?

Simens

pre 16 godina

A zasto ti nasi prijatelji Rusi nisu sprecili bombardovanje Srbije.
To sto ce oni spreciti donosenje rezolucije, za nas nema nikakav znacaj. Samo ce nasa agonija biti produzena, Srbi na Kosovu ce i dalje ziveti kao u getu, a mi i dalje necemo imati nikakve ingerencije na Kosovu.

Boro

pre 16 godina

Mislim da je u Srbiji potpuno izgubljen kompas u vezi Kosova. Pridaje se prevelika pozornost UN-u i ruskom vetu, međutim o neovisnosti se zapravo ne odlučuje tamo, već u EU. Za Srbiju je mnogo gore od rezolucije u UN-u to da ona propadne pa da onda SAD i EU jednostarno priznaju Kosovo. Posebice stoga što je čitavo srpsko okruženje ili već ušlo u EU/NATO ili su aspiranti za članstvo. U tom slučaju Srbija će jendostavno ostati geto usred Europe, izolirana i zaostala, sve dok se sama ne ponizi dovoljno da prizna Kosovo. Rezolucija u UN-u bi jednostavno taj težak teret prizanja kosovske samostalnosti skinula sa leđa srpske države. U slučaju da čitavo okruženje Srbije prizna Kosovo mimo rezolucije, Srbija će doći u tešku poziciju- ili se izolirati ili se poniziti sama vlastitim priznanjem Kosova.

ljuba

pre 16 godina

Svilanovic je imao i drugih pogresnih procena, a ja se nadam da ovaj put gresi.
Pitam se samo koliko zaista ima ljudi kojima je muka kad po milijarditi put cuju - Kosovo?!
Odlaganje bi bila medvedja usluga. Bolje bi bilo da se vec jednom zavrsi cela ova prica.
Je l' na nasu stetu? Pa neka. Samo da se jednom skine s dnevnog reda i da vlada krene s mrtve tacke.
Dok se ne resi Kosovo, sve stoji.

Zoki, Vancouver

pre 16 godina

Svilanoviceva procena se promenila iz prostog razloga sto se situacija oko Kosova promenila.
I dalje se ne nazire sta je to sto bi Amerikanci mogli da ponude Rusima u zamenu za uzdrzavanje od veta. Raketni stit to nije i on zaista i nema puno veze sa Rusijom (bez obzira na ruske pokusaje da dokazu suprotno).
U senci ruskog protivljenja je kinesko, koje nije nista manje odlucno.
Priznanje Kosova van UN bi bilo krsenje postojecih rezolucija SB i celokupnog medjunarodnog poretka.

Milan

pre 16 godina

Ajmo albanci,spremajte ekipu od nekih 80-tak poslanika koji ce vas predstavljati u Srbijanskoj skupstini.Da vidimo sta znate o ekonomiji,privredi uopste.Nadam se da necete poceti da se otimate oko "BIE" :-) E,zato morate da ulozite "kviska".Jedva cekam da vidim koje ce ih sve partije predstavljati.Da li neko zna koje su im "glavne" partije?Zamislite Hashim Tachi u bg-u,na zasedanju,aaaaa nemozete mu nista jer ga shtiti poslanichki imunitet.

Prizrenska liga

pre 16 godina

Znachi nishta od nezavisnog Kosova?Pa dobro,to se i ocekivalo,posto Amerikanci nisu imali nikakvu ponudu za one Ruse.Bice veselo,sada,kada cemo izgleda biti napokon zajedno.Pozdrav svim ljudima dobre volje,bez nerviranja,idemo zajedno u EU!

Miki

pre 16 godina

Da li je neko jos cuo do sada da je Bush bar jednom spomenuo Kosovo? Ne. ne interesuje ga i dozvolio je trecerazednim politicarima iz State departmenta da se time bave. Oni posao nece zavrsiti i normalno je da ce se dogovoriti sa Putinom u 4 oka. Mi samo mozemo da nagadjamo i da se molimo da ce doci do podele 50-50.
Toliko od Srbina sa Kosova.

Buron

pre 16 godina

E pa dragi moji, sve dok je takva Srbija (citaj Rusija) tako tvrdoglava, onda ce dakako, ako bude zatrebalo, i biti “jendostranog” priznavanja nezavisnosti Kosova. Zasto da ne, kada je moglo doci do "jednostranog" bombardiranja Srbije zbog nedela Srpske vlasti na Kosovu, zasto se ne bi moglo doci i do "jednostranog" priznavanja prava naroda sa Kosova da jednom i zauvjek zive slobodno i da nezavnisno grade svoju buducnost, zasnivan na ravnopravnost svih koji u njemu zive.

dejan

pre 16 godina

u politici ne postoji ni ljubav ni mrznja,ni prijatelji niti slicne pateticne konstrukcije...POSTOJE SAMO INTERESI; u ovom trenutku, Rusija ponovo staje na noge kada je u pitanju medjunarodna politika i Kosovo koristi kao priliku da opipa puls amerima i EU; nema to veze sa ljubavlju, pravoslavljem i mitoloskim vezama nebeskih naroda; kao sto neko rece, umesto da sad lobiramo za nezavisnost republike srpske (ali nikako ujedinjenje sa srbijom)kostunica i ostali politicki amateri krajnje nadrealisticno gledaju na problem kosova, koje nije u sastavu srbije vec 8 godina;
a to da nam je rusija uvek pomagala kad nam je bilo najteze je jos jedan u nizu promasenih srpskih politickih mitova; pozdrav

pera

pre 16 godina

Nešto najgore što može da nam se desi. Posledice - Albanci nezavisni, formalno, Srbija i dalje otplaćuje Kosovski dug jer je kosovo i dalje deo teritorije Srbije.

Kao u onom vicu - nemoj više da me braniš molim te!

Iskustvo sa komsiluka.

pre 16 godina

Rusija, Evropa, Amerika i Srbija u sredinu! Da li ce Srbija moze da izdrzi tu poziciju? Sto se tice nama, hvala bogu da nismo vise u "sredinu" ali samu u porodici EU.
Davnih vremena bila je jedna zemlja zvana Jugoslavija. Bila je Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija... i Kosvo u "sredini". Svaki je se trudio da potegne konopac na svoju stranu dok Kosovo u "sredinu" uvek za podkusurivanje. Jugoslavija se puknula, Kosovo izgubila ime, populacuju i kolor ali prezivelo. U "sredini" nije lose, ali bolje je da znas gde si....

abit

pre 16 godina

"Kakav narod, takva vlast". To je sasvim sigurno i vredi za sve narode i vlasti. No svaki koji da komentar ne znaci automatski da je rekao nesto pametno.Jedino je sigurno. USA ne racuna vise Rusiju kao veliku svetsku silu. USA jednostavno proba urediti novi svetski poredak tako da moze svoje interese i interese medjunarodne zajednice bolje da artikulise. Prvo iskusenje je da reformira UN i SB kao mehanizma koji vise ne moze da reagira efikasno na nova svetska iskusenja i krize. problem Kosova je samo jedan od mnogih pa zato Rusi ce morati da koperiraju na taj smer jer je i njihova uloga veca ako budu koperirali. Evropljani naravno su tu i stoje uz USA

AK

pre 16 godina

Samo nek Putin ulozi veto. Posledice suprotstavljanja predlogu UN-a i politici USA, EU, NATO i citavog demokratskog sveta, snosice sam. Sto se tice Kosova, ono je ionako vec nezavisno u odnosu na Srbiju i tako ce i ostati. Prosla su vremena kada je pola Evrope bilo pod Staljinovom cizmom. Uostalom, boje da se Rusi bave svojim problemima - Cecenijom, kriminalom, korupcijom i uzasnim siromastvom obicnog naroda. I to u zemlji s najbogatijim milijarderima na svetu.

sala

pre 16 godina

za nas albance uopste nije vazna rezolucija nego nezavisnost, mi smo vec 8 godina nezavisni. Rugovi su amerikanci vec 1989 obecali nezavisnost i to ce se ovih dana i formalno desiti. uopste nije vazna forma( sa ili bez rezulucije) nego sustina a to je nezavisnost.

Bojan

pre 16 godina

Eto cak i Svilanovic kaze da ce Rusi uloziti veto. Da cujem sta sada ima da kazu rusomrsci na ovom sajtu? Ruski narod je jedan od malobrojnih naroda koji nam je i u najtezim trenucima pritekao u pomoc, a tu se vide prvi prijatelji. Nadam se da ce ta Evropa propasti prije nego sto dodjemo na red za uclanjenje.

Buron

pre 16 godina

E pa dragi moji, sve dok je takva Srbija (citaj Rusija) tako tvrdoglava, onda ce dakako, ako bude zatrebalo, i biti “jendostranog” priznavanja nezavisnosti Kosova. Zasto da ne, kada je moglo doci do "jednostranog" bombardiranja Srbije zbog nedela Srpske vlasti na Kosovu, zasto se ne bi moglo doci i do "jednostranog" priznavanja prava naroda sa Kosova da jednom i zauvjek zive slobodno i da nezavnisno grade svoju buducnost, zasnivan na ravnopravnost svih koji u njemu zive.

ljuba

pre 16 godina

Svilanovic je imao i drugih pogresnih procena, a ja se nadam da ovaj put gresi.
Pitam se samo koliko zaista ima ljudi kojima je muka kad po milijarditi put cuju - Kosovo?!
Odlaganje bi bila medvedja usluga. Bolje bi bilo da se vec jednom zavrsi cela ova prica.
Je l' na nasu stetu? Pa neka. Samo da se jednom skine s dnevnog reda i da vlada krene s mrtve tacke.
Dok se ne resi Kosovo, sve stoji.

Boro

pre 16 godina

Mislim da je u Srbiji potpuno izgubljen kompas u vezi Kosova. Pridaje se prevelika pozornost UN-u i ruskom vetu, međutim o neovisnosti se zapravo ne odlučuje tamo, već u EU. Za Srbiju je mnogo gore od rezolucije u UN-u to da ona propadne pa da onda SAD i EU jednostarno priznaju Kosovo. Posebice stoga što je čitavo srpsko okruženje ili već ušlo u EU/NATO ili su aspiranti za članstvo. U tom slučaju Srbija će jendostavno ostati geto usred Europe, izolirana i zaostala, sve dok se sama ne ponizi dovoljno da prizna Kosovo. Rezolucija u UN-u bi jednostavno taj težak teret prizanja kosovske samostalnosti skinula sa leđa srpske države. U slučaju da čitavo okruženje Srbije prizna Kosovo mimo rezolucije, Srbija će doći u tešku poziciju- ili se izolirati ili se poniziti sama vlastitim priznanjem Kosova.

D.Savic,Paris

pre 16 godina

Rusi bi se pogodili oko Kosova sa zapadaom ,dakle ne bi se protivili nezavisnosti ako ovi ne bi instalirali te rakete ali Ameri to nece,rakete su im vaznije tako da ce namerno da idu na glasanje u SB UN iako znaju da ce Rusi uloziti veto!U tom slucaju otvaraju mogucnost Albancima da sami proglase nezavisnost koju ce zapadne zemlje priznati.Zapadnjacke rakete su jos uvek uperene na Rusiju i bice to jos dugi niz godina a mi treba da izadjemo sa maksimalistickim ciljevima,20%Kosova+Republika Srpska pa da se priklonimo zapadu.U protivnom ne vidim nijedan razlog da budemo clanovi EU,ako su nam proizvodi kvalitetni trgovacemo mi sa njima i ako ne budemo clan i to bez raznih ucena i bombi!

pera

pre 16 godina

Nešto najgore što može da nam se desi. Posledice - Albanci nezavisni, formalno, Srbija i dalje otplaćuje Kosovski dug jer je kosovo i dalje deo teritorije Srbije.

Kao u onom vicu - nemoj više da me braniš molim te!

Simens

pre 16 godina

A zasto ti nasi prijatelji Rusi nisu sprecili bombardovanje Srbije.
To sto ce oni spreciti donosenje rezolucije, za nas nema nikakav znacaj. Samo ce nasa agonija biti produzena, Srbi na Kosovu ce i dalje ziveti kao u getu, a mi i dalje necemo imati nikakve ingerencije na Kosovu.

Iskustvo sa komsiluka.

pre 16 godina

Rusija, Evropa, Amerika i Srbija u sredinu! Da li ce Srbija moze da izdrzi tu poziciju? Sto se tice nama, hvala bogu da nismo vise u "sredinu" ali samu u porodici EU.
Davnih vremena bila je jedna zemlja zvana Jugoslavija. Bila je Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija... i Kosvo u "sredini". Svaki je se trudio da potegne konopac na svoju stranu dok Kosovo u "sredinu" uvek za podkusurivanje. Jugoslavija se puknula, Kosovo izgubila ime, populacuju i kolor ali prezivelo. U "sredini" nije lose, ali bolje je da znas gde si....

kakvi_smo_to_ljudi?!

pre 16 godina

@"...Nadam se da ce ta Evropa propasti prije nego sto dodjemo na red za uclanjenje."
Zar je moguce da ovako destruktivan komentar ima najvise preporuka ?????!!!

Milan

pre 16 godina

Ajmo albanci,spremajte ekipu od nekih 80-tak poslanika koji ce vas predstavljati u Srbijanskoj skupstini.Da vidimo sta znate o ekonomiji,privredi uopste.Nadam se da necete poceti da se otimate oko "BIE" :-) E,zato morate da ulozite "kviska".Jedva cekam da vidim koje ce ih sve partije predstavljati.Da li neko zna koje su im "glavne" partije?Zamislite Hashim Tachi u bg-u,na zasedanju,aaaaa nemozete mu nista jer ga shtiti poslanichki imunitet.

Miki

pre 16 godina

Da li je neko jos cuo do sada da je Bush bar jednom spomenuo Kosovo? Ne. ne interesuje ga i dozvolio je trecerazednim politicarima iz State departmenta da se time bave. Oni posao nece zavrsiti i normalno je da ce se dogovoriti sa Putinom u 4 oka. Mi samo mozemo da nagadjamo i da se molimo da ce doci do podele 50-50.
Toliko od Srbina sa Kosova.

abit

pre 16 godina

"Kakav narod, takva vlast". To je sasvim sigurno i vredi za sve narode i vlasti. No svaki koji da komentar ne znaci automatski da je rekao nesto pametno.Jedino je sigurno. USA ne racuna vise Rusiju kao veliku svetsku silu. USA jednostavno proba urediti novi svetski poredak tako da moze svoje interese i interese medjunarodne zajednice bolje da artikulise. Prvo iskusenje je da reformira UN i SB kao mehanizma koji vise ne moze da reagira efikasno na nova svetska iskusenja i krize. problem Kosova je samo jedan od mnogih pa zato Rusi ce morati da koperiraju na taj smer jer je i njihova uloga veca ako budu koperirali. Evropljani naravno su tu i stoje uz USA

sumo

pre 16 godina

Jednostrano priznanje od strane USA je najgore sto moze da se desi, zato sto bi dosli u situaciju lud vs. zbunjen, a US bi pokazale da nemaju kompas. Sve drugo je bolje od toga. Na kraju, najgore ce proci Evropa i Kosovo.

prognozer

pre 16 godina

Ameri namerno forsiraju rezoluciju, znajuci da ce Rusi uloziti veto, da bi polako pustali Albance niz vodu (kao sa svim saveznicima), jer drugacije ne mogu da se "casno" izvuku.

Zoki, Vancouver

pre 16 godina

Svilanoviceva procena se promenila iz prostog razloga sto se situacija oko Kosova promenila.
I dalje se ne nazire sta je to sto bi Amerikanci mogli da ponude Rusima u zamenu za uzdrzavanje od veta. Raketni stit to nije i on zaista i nema puno veze sa Rusijom (bez obzira na ruske pokusaje da dokazu suprotno).
U senci ruskog protivljenja je kinesko, koje nije nista manje odlucno.
Priznanje Kosova van UN bi bilo krsenje postojecih rezolucija SB i celokupnog medjunarodnog poretka.

Јован Злопорубовић

pre 16 godina

Русија се неће нагађати око КиМ. Једино Србија може да се нагађа, Русија је то рекла више пута.

У питању је поштовање међународно признатих граница и чињеница да се ове границе покушавају мењати силом, као последица агресије (НАТО 1999).

У случају признања ван СБ УН, УСА не може да ефектуира свој плен - њени тајкуни не могу мирно да организују експлоатацију руда на КиМ и планирану изгрању електрана, јер се мора рачунати да ће се Србија тамо вратити чим УСА повуче своје трупе. С друге стране, перманентно држање трупа на терену кошта.

УСА се жури, на реду је рат са Ираном.

Русији се не жури, на располагању има све време овога света.

Srpsko Gorazde

pre 16 godina

"Zapad bi Rusiji u zamenu za saglasnost na plan Ahtisarija o Kosovu mogao da ponudi dvogodišnji moratorijum na podnošenje zahteva za članstvo Kosova u UN i uvođenje funkcije specijalnog izaslanika za manjine na Kosovu, piše danas bečki Standard".
Neverovatno je kako americka administracija apsolutno nikad nije ustanju da ponudi neki prihvatljiv predlog. Bas sam malopre komentarisao njihov predlog Dodiku za novo uredjenje BIH, predlog je neozbiljan kao i ovaj.
Bas me zanima koji bi ozbiljan politicar i predstavnik bilo koje drzave igde na svetu mogao da prihvati ovako nesto. Kosovo treba da odmah postane de jure nezavisno, a de facto za dve godine, i specijalni izaslanik za manjine koji verovatno ne bi radio nista kao sto ni UNMIK nije radio. Rusija je se mozda nesto i nagodi, to ne mogu da iskljucim, ali ovako nesto neozbiljno nece niko prihvatiti.

Marko

pre 16 godina

Goran Svilanović još jednom pokazuje svu svoju neozboljnost. Više puta je govorio da je nezavisnot Kosova pitanje meseca i da moramo prihvatiti realnost. Sada se ovakvim izjavama vadi.

dejan

pre 16 godina

u politici ne postoji ni ljubav ni mrznja,ni prijatelji niti slicne pateticne konstrukcije...POSTOJE SAMO INTERESI; u ovom trenutku, Rusija ponovo staje na noge kada je u pitanju medjunarodna politika i Kosovo koristi kao priliku da opipa puls amerima i EU; nema to veze sa ljubavlju, pravoslavljem i mitoloskim vezama nebeskih naroda; kao sto neko rece, umesto da sad lobiramo za nezavisnost republike srpske (ali nikako ujedinjenje sa srbijom)kostunica i ostali politicki amateri krajnje nadrealisticno gledaju na problem kosova, koje nije u sastavu srbije vec 8 godina;
a to da nam je rusija uvek pomagala kad nam je bilo najteze je jos jedan u nizu promasenih srpskih politickih mitova; pozdrav

V. Stojkovic

pre 16 godina

Gorane, Gorane, ne radi se o "rezoluciji SB UN o Kosovu" vec o rezoluciji SAD i Nemacke. Nije tacno da
"akteri koji su spremili rezoluciju ne znaju šta mogu da očekuju od Moskve" ... Nije "velika nepoznanica kako bi se u takvim uslovima ponašali Albanci", velika je nepoznanica kako ce se ponasati Srbi na Kosovu i van Kosova ako SAD i Nemacka "proguraju" u SB svoju rezoluciju sa ovim ili onim "kozmetickim" ustupcima Rusiji i/ili Kini. Slazem se da nije rec samo o Kosovu vec o ukupnim odnosima/interesima SAD, EU, Rusije i Kine.

stratus

pre 16 godina

Nama vise od ruskog veta ne treba. Niko njimane brani da jednostran priznaju nezavisnost Kosova. Zna se da je to ilegalno i zna se da ce se kad-tad korigovati. Mislite da nije tako? Pa zasto onda nisu do sada jednostran priznali nezavisnost i zavrsili time posao? Ako je to toliko lako i ako zavrsava posao, neka urade to vec jednom, a ne da samo pricaju vise o tome! Da ne pokusavaju mozda da nas uplase? A mi se jadni svi tresemo...

IvanS

pre 16 godina

Gospodin iz Pakta za stabilnost jugoistocne Evrope, vise puta je izjavljivao upravo suprotno - "Kosovo ce biti nezavisno, pristali Rusi na to, ili ne". Zagovarao je ovu opciju cak i dok je bio ministar inostranih poslova SCG, sto je bio akt protiv drzave i za to mu je trebalo suditi.

Prizrenska liga

pre 16 godina

Znachi nishta od nezavisnog Kosova?Pa dobro,to se i ocekivalo,posto Amerikanci nisu imali nikakvu ponudu za one Ruse.Bice veselo,sada,kada cemo izgleda biti napokon zajedno.Pozdrav svim ljudima dobre volje,bez nerviranja,idemo zajedno u EU!

Lagano

pre 16 godina

Pre 3 godine je Svilanovic tvrdio nesto sasvim drugo: http://forum.b92.net/index.php?showtopic=14705
Kakav kredibilitet ima politicar koji menja svoje misljenje po potrebi? Kome mi obicni gradjani da verujemo ako politicari danas tvrde jedno, a sutra nesto sasvim drugo?