Sreda, 07.02.2024.

11:33

Đaci ponovo na raspust? Oglasilo se Ministarstvo prosvete

Osnovci i srednjoškolci bi, zbog velikog broja đaka i profesora obolelih od respiratornih infekcija i gripa, mogli biti na neplaniranom mini-odmoru.

Izvor: Tanjug

Ðaci ponovo na raspust? Oglasilo se Ministarstvo prosvete IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

Ivana

pre 3 meseca

E ovako ja mojoj deci želim sve najbolje ali što je mnogo mnogo je zašto male seoske škole oko 100 učenika ne mogu da imaju drugu smenu? za sve đake bi bilo lakše i svi pričaju o tome tako da mogla bi da im se ispuni barem jedna želja od škole

Birus Kopaonik

pre 3 meseca

I ove godine kao i svih prethodnih godina vlada virus Kopaonik - usred zime kada na Kopaoniku ima snega produzi se raspust da se zadovolje nezajazljivi apetititi ugostitelja sa Kopaonika.Izlizana i ortcana stara fora - glupa.

Mima

pre 3 meseca

Isla su i moja deca u skolu i bas kazu da nikad nisu imali produzeni raspust...ili izmisljeni raspust
Roditelji ne pustaju decu od malena napolje ako pada kisa, duva vetar, ako je zagadjen vazduh, ako je temp u minusu ili u velikom plusu
Tom decom se niko ne bavi.....kad porastu dobiju kompjutere i mobilne telefone...
Deca sticu imunitet ako sto vise vremena provode napolju

Taša

pre 3 meseca

Deca bolesna odlaze u školu jer nema ko da brine o njima(roditelj ne može da odsustvuje s posla) a ima i onih koji se plaše kako će da nadoknade propušteno gradivo.I onda kreće ludilo..To dete zarazi nastavnika,drugara,drugaricu,nastavnik nekog drugog i nikad kraja..Vrtimo se u krug.Moje dete (6.razred) u decembru 3 nedelje nije islo u skolu zbog kaslja,nije imao temp samo kasalj ali u školu nije išao.Trebalo je za nedelju dana odraditi sve kontrolne,pismene i usmene provere..Muka živa..

Profesorka

pre 3 meseca

Čitam zlurade komentare! "Radi kod privatnika za minimalac, tamo nema bolovanja, raspusta...)". Gospodo, moj godišnji odmor je od 13.07. - 09.08. Kod kuće radimo više nego u školi (priprema, administracija, izveštaji, priprema radova, pregled...). Uostalom, da li vam neko brani da radite u školi, eto, neće niko koliko nam je lepo? Ne možete naravno jer nemate školu, nemate znanje, a komentarišete jer ste "najpametniji". Deca su deca, deca su divna uvek, a za sve što nije u redu naravno da su roditelji krivi (pa i ja za svoje dete)! Sve uče po modelu, a to su roditelji. Treba da vas je sramota!

Natasa

pre 3 meseca

Mislite da je u vrticima lakse? Ja se ne sastavljam sa zdravljem, zbog savesnih roditelja cija deca temperaturu samo u vrticu imaju, a kod njih su zdravi. Nakokaju ih lekovima, viruse i bakterije prenose nama...mi u stresu da ne mozemo pomoci i da ce doci do frasa. Roditelje ne zanima...onda padnemo, bolovanje, nema para za adekvatno lecenje, vratis se na klimavim nogama i opet isto. Ista bolesna ekipa te doceka. Pre posla popijes probiotik, magnezijum, vitamine silne, enterofuril za svaki slucaj...pa ispade da radimo samo za imunitet i lecenje. A, da se malo i vrticima pozabavimo? I tamo rade ljudi od krvi i mesa. I tamo finansiramo aktivnosti deci koja zaspe za stolom cekajuci obrok, jer su bolesni. . .

Mima

pre 3 meseca

Radim u skoli. Odeljenja su prepolovljena, kao i nastavni kadar.Zamena nema, radimo istovremeno sa dva odeljenja. Povisicu cu pokloniti, javite se. I putne troskove, koje nemam.

Prosvetarka

pre 3 meseca

Izdrzala sam 1.nedelju, 2.sam zakovala, deca su masovno pocela da izostaju, sve sto mogu reci, teze mi je sto sam prenela mami sa teskom trombozom, ocu sa 4 bajpasa, svom detetu. Ovo je daleko, meni bar teze podnosljivo od korone, evo me 10 dana, nakon levokse, longacef, dobih pneumoniju. Pribelezena, i zasto sam na bolovanju, kao i mnoge moje kolege. Inace, nisam bas nesto neotporna na viremije, a grip, pa ne znam kada sam ga imala. Ovo je moje iskustvo. Bitno, sve sam , osim sto mi je jako lose, sve pozarazavala po kuci. Masku nosim i do dr . Velika je muka, verujte, cuvam ja druge.....

goxi

pre 3 meseca

A, da se malo iz nadležnog ministarstva pozabave školskim kalendarom.Zar nije bolje planirati celu nedelju kao raspust oko Sretenja , a skratiti zimski ili letnji raspust za 3 dana.Virusne infekcije se godinama u nazad javljaju u ovom periodu.

У туђим ципелама

pre 3 meseca

Da se trudite oko dece i da ih naučite uz podršku, pa zato ste valjda plaćeni! Odakle vam pravo da prozivate roditelje da zanemaruju svoju decu? Ako vi u prosveti preživljavate, onda dođite da radite u privredi za minimalac! Kod privatnika nema pauze kad se razboliš, nema letnjeg i zimskog raspusta, plaćenih ekskurzija i povećanja plate!
(XL, 7. februar 2024 14:21)

Да покушам да објасним. Писаћу редом на сваку горе наведену реченицу:
Наравно да се већина наставника труди да пренесе знање деци - то се најбоље види по међународним признањима и такмичењима.
Шта сам све видела и чула и какве ситуације доживела са ученицима ми дају пуно право да прозивам поједине родитеље.
И у просвети се ради за минималац (пишем о степену стручне спреме јер и домар и чистачица у школи имају минималац а и наставници такође, ако се узме у обзир ссс).
Распусти о којима си писао(ла) су за ђаке а не за професоре - професори имају годишњи одмор исто као што га и ти имаш.
А о платама у просвети најбоље говори број студената који уписују факултете после којих би радили у просвети.

drvo

pre 3 meseca

Ništa čudno ni strašno. Oduvek su respiratorne i druge infekcije i epidemije u ovo doba godine bile prisutne.Malo Vas je Corona poremetila pa ste zaboravili.
Takodje nije strasno podsetiti se da je u takvim situacijama , i oduvek bilo logično na par dana tj nedelju dana obustaviti nastavu, i zbog zdravlja , reinfekcija ali i ne adekvatnog broja, tj pohadjane nastave, koja se onda odvija po automatizmu a 2/3 djaka nije prisutno,...
Kad ste već revnosni , da kritikujete, onda se setite i iz svojih "obaveznih lektira "imate masu primera kod B.Ćopića, B.Nušića, Glišića, Zmaj Jove, primere kako su se i pre 50 -100 godina zatvarale škole usled epidemija i bolesti na nedelju dana...

wlado

pre 3 meseca

kada sam ja 90' isao u skolu, ako sam falio sa nastave uvek bi pitao drugare ko je jos falio? Nikada nisam zeleo da to budem samo ja, pa se otuda secam jako dobro da je to uvek bilo 1-3 u razredu od 27 djaka.
Nikada ali NIKADA se nije desilo da nas je falilo 5, kamoli 10.

To sto je danas uobicajeno da su deca bolesna jer roditelji ne stizu da brinu o njima, to ne znaci da je to i NORAMLNO.

Roditelj

pre 3 meseca

Pola skole prazno, mnogo nedostaje nastavnika, a unapred se zna da ce reci da nema razloga da idu na pauzu !

3 dana nece nista puno promeniti ali je svakom od njih dovoljno da odleze, preleze i vrate se zdravi u klupe bez propustenih lekcija !

zvezdarac

pre 3 meseca

Strašno!
Malo, malo po ne idu u školu.
Šta kažu roditelji?
(Suzzy, 7. februar 2024 11:57)

Evo, roditelj ti kaže da je mom detetu već raspust i to još od prošlog petka kad mu je temperatura prešla 39 i stigla do 40 stepeni.
U njegovom odeljenju trenutno bar 1/3 ne dolazi zbog bolesti.

Maksimus

pre 3 meseca

Moje dete celu sedmicu nije islo u skolu zbog temperature. Ja i zena 3 dana nismo radili u skoli zbog temperature, odeljenja prepolovljena, pa kakva je to onda nastava !!!
Bolje da smo napravili pauzu !

XL

pre 3 meseca

Neki vašu decu volimo, trudimo se oko njih, da ih naučimo i da im budemo podrška, često i rame za plakanje kada ih vi zanemarujete ili zlostavljate. Pozdrav od savesnog profesora koji jedva preživljava.
(Boni, 7. februar 2024 13:41)

Da se trudite oko dece i da ih naučite uz podršku, pa zato ste valjda plaćeni! Odakle vam pravo da prozivate roditelje da zanemaruju svoju decu? Ako vi u prosveti preživljavate, onda dođite da radite u privredi za minimalac! Kod privatnika nema pauze kad se razboliš, nema letnjeg i zimskog raspusta, plaćenih ekskurzija i povećanja plate!

Kontras

pre 3 meseca

Situacija u skolama sto se tice respiratornih odeljenja je katastrofalna. Vrlo cesto i po trecina odeljenja i vise je bolesno.

Da li je trebalo i ranije raspust da se ovo spreci? Da.

Da li je bolje sada nego da jos vise eskalira. Da.

iv

pre 3 meseca

Сви су за то да деца иду у школу иако су сви болесни, осим ако је то Ваше дете. Е онда ја нећу да га шаљем у ту гомилу где ће да се зарази.

Orač

pre 3 meseca

(M, 07. februar 2024 12:12)

idite na bolovanje, izlečite se. Te onda dođite na posao... Ovako, samo širite zarazu. Kao prosvetni radnik, toliko biste mogli znati o ponašanju prilikom zaraznih obolenja.... inkubacija ne minimum 10ak dana, a može biti i duže... Dakle, činite štetu i sebi i kolegama i deci i roditeljima koji posle moraju da ostaju kod kuće sa decom o vrlo verovatno se i oni zaraze... dakle, evo jednog od uzroka problema, nesavesni, neodgovorni prosvetar koji zaražen odlazi na posao, a i zamenjuje kolegu... ovaj je potencijalno zarazio desetine fsmilija

lokglas

pre 3 meseca

Deca se razboljevaju vise, jer se ne vakcinise dovoljno dece kao pre trideset i vise godina.Male boginje, veliki kasalj nisu bili u moje doba (posla u skolu 1981).Francuzi, bez obzira na viruse, imaju pet raspusta godisnje, najnoviji 06-22 aprila.

Mihailo

pre 3 meseca

Pazite, smatram da je u 21. veku suludo trošiti tolike pare poreznih obveznika na školsku infrastrukturu (učionice, zbornice, sale, grejanje...) pa i putne troškove za zaposlene i slično. I nema gubljenja vremena u putu i zaposleni i deca će imati više slobodnog vremena i biti zadovoljniji. Danas sve to može da se obavi iz topline doma, uz pomoć interneta. Uverili smo se nedavno da to itekako može lepo da funkcioniše.

Che

pre 3 meseca

Nakon potresa u Banja Luci moj otac je ostao i bez kuće i bez škole. Ali već sledeći radni ponedjeljak je normalno išao u školu, koja se održavala u vagonu od voza!! I tako je bilo sve dok se nije popravila njihova škola, koja se počela popravljati već idući dan. I meni je za vreme rata bilo isto. Ja sam išao u školu dok su pored nas prolazili tenkovi koji su išli na front. A danas... !

Boni

pre 3 meseca

Taman da prosfetari sastave praznik i pravac soping u Milano.
(Goa, 7. februar 2024 13:15)

Misliš, kod Kineza? Druže, Milano u životu videla nisam i verovatno neću. Od čega???

Ma kako da ne ? Zbog bolesti ? A da se nije dopala ideja prosvetarima da malo povećaju praznovanje 15. feb. ?
(Marina, 7. februar 2024 13:13)

Ne, Marina, nije nam se dopala. Jer, kao i vaša deca, nećemo da idemo subotom u školu,jer to treba nadoknaditi. Takođe, deca jedva imaju motivaciju da nešto rade i kad rade u kontinuitetu, a kamoli kad imaju "raspust" svake 2 nedelje. Niko od mojih kolega ne želi ovo. Neki vašu decu volimo, trudimo se oko njih, da ih naučimo i da im budemo podrška, često i rame za plakanje kada ih vi zanemarujete ili zlostavljate. Pozdrav od savesnog profesora koji jedva preživljava.

Marko

pre 3 meseca

Narode pre nego sto su ukinuli sezonski grip,znalo je sve da stane kad bude epidemija,svaka druga radnja,ne radimo zbog epidemije gripa papir ko za godisnji odmor. Sad se od svega pravi smak sveta...

Posle 2001 je sve krenulo do djavola,makar sam malo ziveo u normalnom svetu,ovo sad je ko cistiliste u najboljem slucaju.

karolina

pre 3 meseca

Uvek sam protiv prekida skole, ako ne mora, ali sad mislim da stvarno mora. Pedijatrija je prepuna pacijenata! Ako ce iole pomoci, verujte nece imati ni ko da nas leci!

Bre

pre 3 meseca

Imam 30 godina i secam se kad bi pola razreda bilo bolesno, niko nije ni pominjao zatvaranje skola. Profesori dolazili bolesni, cak i sa polomljenom rukom da odrze casove. Bilo drugo vreme...

Можеш ме звати... како год хоћеш...

pre 3 meseca

Danasnja deca se mnogo vise razboljevaju nego ranije i kada smo mi bili deca. ... Imunitet nula. E tu je problem.
(Berger, 7. februar 2024 12:59)
Јес' тако. И нико се јавно не бави тим проблемом. Питам се зашто ли... Ех, када би врла медецина могла да измисли још једну вакцину, али против свих вируса, на гомили...

Sale

pre 3 meseca

Ova školstvo je postalo smešno. Pa zar pre 20, 30 i više godina nije bilo virusa pa kad su ovako seckali školsku godinu.
Posle se čudimo kakav je odnos dece prema školi i društvu generalno.

Q

pre 3 meseca

Sve otvoreno sve radi sve puno hale tržni centri kafići restorani raznorazni skupovi u zatvorenom prostoru - nema veze ,problem je škola - ukinite je i ćao ionako ničem ne služi
Kad za koju godinu budu na radnim mestima ovi sa privatnim školama i fakultetima(kupljeni)ode sve u propast i narod i država i ustanove

M

pre 3 meseca

Znam kakav je stav mnogih o prosvetnim radnicima, ali verujte mi da radimo preko granica snage. Bolestan sam nedeljama, pokrivam kolegu koji je slomio nogu, svake sedmice bar jedan dan obaram temperaturu paracetamolom, bole me mišići, čak i oči. Ako i ja odem na bolovanje časove će da drže čistačice. Većina kolega odlaže odlazak na bolovanje da se ne naruši nastavni proces. Uz sve to ministarsvo diže tenziju slanjem republičkih inspekcija u škole.

Superheroj ne-pis-men

pre 3 meseca

Bolje je da naprave pauzu, ko ima skolsku decu zna da je ovo pakao. Trebalo je da produze raspust zimski Bili su nam bolesni 5 puta u toku 3 meseca, bez preterivanja i evo cim su krenuli u skolu opet obojica.1 i 6 razred...

Berger

pre 3 meseca

Danasnja deca se mnogo vise razboljevaju nego ranije i kada smo mi bili deca. Secam se pre cetiri, pet decenija, zime bile uzasno hladne, snegovi redovni od novembra do marta, minus 20 normalno, a mi svi napolju, na snegu, mrazu i igranje ceo dan.
Danasnja deca em ne znaju za sneg, mraz...a ni napolje ne idu. U sobama uz mobil i drustvene mreze. Cim malo izadju, bolesni su. Imunitet nula. E tu je problem.

M

pre 3 meseca

Znam kakav je stav mnogih o prosvetnim radnicima, ali verujte mi da radimo preko granica snage. Bolestan sam nedeljama, pokrivam kolegu koji je slomio nogu, svake sedmice bar jedan dan obaram temperaturu paracetamolom, bole me mišići, čak i oči. Ako i ja odem na bolovanje časove će da drže čistačice. Većina kolega odlaže odlazak na bolovanje da se ne naruši nastavni proces. Uz sve to ministarsvo diže tenziju slanjem republičkih inspekcija u škole.

Q

pre 3 meseca

Sve otvoreno sve radi sve puno hale tržni centri kafići restorani raznorazni skupovi u zatvorenom prostoru - nema veze ,problem je škola - ukinite je i ćao ionako ničem ne služi
Kad za koju godinu budu na radnim mestima ovi sa privatnim školama i fakultetima(kupljeni)ode sve u propast i narod i država i ustanove

Berger

pre 3 meseca

Danasnja deca se mnogo vise razboljevaju nego ranije i kada smo mi bili deca. Secam se pre cetiri, pet decenija, zime bile uzasno hladne, snegovi redovni od novembra do marta, minus 20 normalno, a mi svi napolju, na snegu, mrazu i igranje ceo dan.
Danasnja deca em ne znaju za sneg, mraz...a ni napolje ne idu. U sobama uz mobil i drustvene mreze. Cim malo izadju, bolesni su. Imunitet nula. E tu je problem.

Profesorka

pre 3 meseca

Čitam zlurade komentare! "Radi kod privatnika za minimalac, tamo nema bolovanja, raspusta...)". Gospodo, moj godišnji odmor je od 13.07. - 09.08. Kod kuće radimo više nego u školi (priprema, administracija, izveštaji, priprema radova, pregled...). Uostalom, da li vam neko brani da radite u školi, eto, neće niko koliko nam je lepo? Ne možete naravno jer nemate školu, nemate znanje, a komentarišete jer ste "najpametniji". Deca su deca, deca su divna uvek, a za sve što nije u redu naravno da su roditelji krivi (pa i ja za svoje dete)! Sve uče po modelu, a to su roditelji. Treba da vas je sramota!

У туђим ципелама

pre 3 meseca

Da se trudite oko dece i da ih naučite uz podršku, pa zato ste valjda plaćeni! Odakle vam pravo da prozivate roditelje da zanemaruju svoju decu? Ako vi u prosveti preživljavate, onda dođite da radite u privredi za minimalac! Kod privatnika nema pauze kad se razboliš, nema letnjeg i zimskog raspusta, plaćenih ekskurzija i povećanja plate!
(XL, 7. februar 2024 14:21)

Да покушам да објасним. Писаћу редом на сваку горе наведену реченицу:
Наравно да се већина наставника труди да пренесе знање деци - то се најбоље види по међународним признањима и такмичењима.
Шта сам све видела и чула и какве ситуације доживела са ученицима ми дају пуно право да прозивам поједине родитеље.
И у просвети се ради за минималац (пишем о степену стручне спреме јер и домар и чистачица у школи имају минималац а и наставници такође, ако се узме у обзир ссс).
Распусти о којима си писао(ла) су за ђаке а не за професоре - професори имају годишњи одмор исто као што га и ти имаш.
А о платама у просвети најбоље говори број студената који уписују факултете после којих би радили у просвети.

Boni

pre 3 meseca

Taman da prosfetari sastave praznik i pravac soping u Milano.
(Goa, 7. februar 2024 13:15)

Misliš, kod Kineza? Druže, Milano u životu videla nisam i verovatno neću. Od čega???

Ma kako da ne ? Zbog bolesti ? A da se nije dopala ideja prosvetarima da malo povećaju praznovanje 15. feb. ?
(Marina, 7. februar 2024 13:13)

Ne, Marina, nije nam se dopala. Jer, kao i vaša deca, nećemo da idemo subotom u školu,jer to treba nadoknaditi. Takođe, deca jedva imaju motivaciju da nešto rade i kad rade u kontinuitetu, a kamoli kad imaju "raspust" svake 2 nedelje. Niko od mojih kolega ne želi ovo. Neki vašu decu volimo, trudimo se oko njih, da ih naučimo i da im budemo podrška, često i rame za plakanje kada ih vi zanemarujete ili zlostavljate. Pozdrav od savesnog profesora koji jedva preživljava.

Natasa

pre 3 meseca

Mislite da je u vrticima lakse? Ja se ne sastavljam sa zdravljem, zbog savesnih roditelja cija deca temperaturu samo u vrticu imaju, a kod njih su zdravi. Nakokaju ih lekovima, viruse i bakterije prenose nama...mi u stresu da ne mozemo pomoci i da ce doci do frasa. Roditelje ne zanima...onda padnemo, bolovanje, nema para za adekvatno lecenje, vratis se na klimavim nogama i opet isto. Ista bolesna ekipa te doceka. Pre posla popijes probiotik, magnezijum, vitamine silne, enterofuril za svaki slucaj...pa ispade da radimo samo za imunitet i lecenje. A, da se malo i vrticima pozabavimo? I tamo rade ljudi od krvi i mesa. I tamo finansiramo aktivnosti deci koja zaspe za stolom cekajuci obrok, jer su bolesni. . .

goxi

pre 3 meseca

A, da se malo iz nadležnog ministarstva pozabave školskim kalendarom.Zar nije bolje planirati celu nedelju kao raspust oko Sretenja , a skratiti zimski ili letnji raspust za 3 dana.Virusne infekcije se godinama u nazad javljaju u ovom periodu.

Superheroj ne-pis-men

pre 3 meseca

Bolje je da naprave pauzu, ko ima skolsku decu zna da je ovo pakao. Trebalo je da produze raspust zimski Bili su nam bolesni 5 puta u toku 3 meseca, bez preterivanja i evo cim su krenuli u skolu opet obojica.1 i 6 razred...

Roditelj

pre 3 meseca

Pola skole prazno, mnogo nedostaje nastavnika, a unapred se zna da ce reci da nema razloga da idu na pauzu !

3 dana nece nista puno promeniti ali je svakom od njih dovoljno da odleze, preleze i vrate se zdravi u klupe bez propustenih lekcija !

Maksimus

pre 3 meseca

Moje dete celu sedmicu nije islo u skolu zbog temperature. Ja i zena 3 dana nismo radili u skoli zbog temperature, odeljenja prepolovljena, pa kakva je to onda nastava !!!
Bolje da smo napravili pauzu !

Bre

pre 3 meseca

Imam 30 godina i secam se kad bi pola razreda bilo bolesno, niko nije ni pominjao zatvaranje skola. Profesori dolazili bolesni, cak i sa polomljenom rukom da odrze casove. Bilo drugo vreme...

Mima

pre 3 meseca

Radim u skoli. Odeljenja su prepolovljena, kao i nastavni kadar.Zamena nema, radimo istovremeno sa dva odeljenja. Povisicu cu pokloniti, javite se. I putne troskove, koje nemam.

zvezdarac

pre 3 meseca

Strašno!
Malo, malo po ne idu u školu.
Šta kažu roditelji?
(Suzzy, 7. februar 2024 11:57)

Evo, roditelj ti kaže da je mom detetu već raspust i to još od prošlog petka kad mu je temperatura prešla 39 i stigla do 40 stepeni.
U njegovom odeljenju trenutno bar 1/3 ne dolazi zbog bolesti.

karolina

pre 3 meseca

Uvek sam protiv prekida skole, ako ne mora, ali sad mislim da stvarno mora. Pedijatrija je prepuna pacijenata! Ako ce iole pomoci, verujte nece imati ni ko da nas leci!

Kontras

pre 3 meseca

Situacija u skolama sto se tice respiratornih odeljenja je katastrofalna. Vrlo cesto i po trecina odeljenja i vise je bolesno.

Da li je trebalo i ranije raspust da se ovo spreci? Da.

Da li je bolje sada nego da jos vise eskalira. Da.

wlado

pre 3 meseca

kada sam ja 90' isao u skolu, ako sam falio sa nastave uvek bi pitao drugare ko je jos falio? Nikada nisam zeleo da to budem samo ja, pa se otuda secam jako dobro da je to uvek bilo 1-3 u razredu od 27 djaka.
Nikada ali NIKADA se nije desilo da nas je falilo 5, kamoli 10.

To sto je danas uobicajeno da su deca bolesna jer roditelji ne stizu da brinu o njima, to ne znaci da je to i NORAMLNO.

Prosvetarka

pre 3 meseca

Izdrzala sam 1.nedelju, 2.sam zakovala, deca su masovno pocela da izostaju, sve sto mogu reci, teze mi je sto sam prenela mami sa teskom trombozom, ocu sa 4 bajpasa, svom detetu. Ovo je daleko, meni bar teze podnosljivo od korone, evo me 10 dana, nakon levokse, longacef, dobih pneumoniju. Pribelezena, i zasto sam na bolovanju, kao i mnoge moje kolege. Inace, nisam bas nesto neotporna na viremije, a grip, pa ne znam kada sam ga imala. Ovo je moje iskustvo. Bitno, sve sam , osim sto mi je jako lose, sve pozarazavala po kuci. Masku nosim i do dr . Velika je muka, verujte, cuvam ja druge.....

Che

pre 3 meseca

Nakon potresa u Banja Luci moj otac je ostao i bez kuće i bez škole. Ali već sledeći radni ponedjeljak je normalno išao u školu, koja se održavala u vagonu od voza!! I tako je bilo sve dok se nije popravila njihova škola, koja se počela popravljati već idući dan. I meni je za vreme rata bilo isto. Ja sam išao u školu dok su pored nas prolazili tenkovi koji su išli na front. A danas... !

lokglas

pre 3 meseca

Deca se razboljevaju vise, jer se ne vakcinise dovoljno dece kao pre trideset i vise godina.Male boginje, veliki kasalj nisu bili u moje doba (posla u skolu 1981).Francuzi, bez obzira na viruse, imaju pet raspusta godisnje, najnoviji 06-22 aprila.

Taša

pre 3 meseca

Deca bolesna odlaze u školu jer nema ko da brine o njima(roditelj ne može da odsustvuje s posla) a ima i onih koji se plaše kako će da nadoknade propušteno gradivo.I onda kreće ludilo..To dete zarazi nastavnika,drugara,drugaricu,nastavnik nekog drugog i nikad kraja..Vrtimo se u krug.Moje dete (6.razred) u decembru 3 nedelje nije islo u skolu zbog kaslja,nije imao temp samo kasalj ali u školu nije išao.Trebalo je za nedelju dana odraditi sve kontrolne,pismene i usmene provere..Muka živa..

drvo

pre 3 meseca

Ništa čudno ni strašno. Oduvek su respiratorne i druge infekcije i epidemije u ovo doba godine bile prisutne.Malo Vas je Corona poremetila pa ste zaboravili.
Takodje nije strasno podsetiti se da je u takvim situacijama , i oduvek bilo logično na par dana tj nedelju dana obustaviti nastavu, i zbog zdravlja , reinfekcija ali i ne adekvatnog broja, tj pohadjane nastave, koja se onda odvija po automatizmu a 2/3 djaka nije prisutno,...
Kad ste već revnosni , da kritikujete, onda se setite i iz svojih "obaveznih lektira "imate masu primera kod B.Ćopića, B.Nušića, Glišića, Zmaj Jove, primere kako su se i pre 50 -100 godina zatvarale škole usled epidemija i bolesti na nedelju dana...

iv

pre 3 meseca

Сви су за то да деца иду у школу иако су сви болесни, осим ако је то Ваше дете. Е онда ја нећу да га шаљем у ту гомилу где ће да се зарази.

Marko

pre 3 meseca

Narode pre nego sto su ukinuli sezonski grip,znalo je sve da stane kad bude epidemija,svaka druga radnja,ne radimo zbog epidemije gripa papir ko za godisnji odmor. Sad se od svega pravi smak sveta...

Posle 2001 je sve krenulo do djavola,makar sam malo ziveo u normalnom svetu,ovo sad je ko cistiliste u najboljem slucaju.

Sale

pre 3 meseca

Ova školstvo je postalo smešno. Pa zar pre 20, 30 i više godina nije bilo virusa pa kad su ovako seckali školsku godinu.
Posle se čudimo kakav je odnos dece prema školi i društvu generalno.

Mima

pre 3 meseca

Isla su i moja deca u skolu i bas kazu da nikad nisu imali produzeni raspust...ili izmisljeni raspust
Roditelji ne pustaju decu od malena napolje ako pada kisa, duva vetar, ako je zagadjen vazduh, ako je temp u minusu ili u velikom plusu
Tom decom se niko ne bavi.....kad porastu dobiju kompjutere i mobilne telefone...
Deca sticu imunitet ako sto vise vremena provode napolju

Можеш ме звати... како год хоћеш...

pre 3 meseca

Danasnja deca se mnogo vise razboljevaju nego ranije i kada smo mi bili deca. ... Imunitet nula. E tu je problem.
(Berger, 7. februar 2024 12:59)
Јес' тако. И нико се јавно не бави тим проблемом. Питам се зашто ли... Ех, када би врла медецина могла да измисли још једну вакцину, али против свих вируса, на гомили...

Orač

pre 3 meseca

(M, 07. februar 2024 12:12)

idite na bolovanje, izlečite se. Te onda dođite na posao... Ovako, samo širite zarazu. Kao prosvetni radnik, toliko biste mogli znati o ponašanju prilikom zaraznih obolenja.... inkubacija ne minimum 10ak dana, a može biti i duže... Dakle, činite štetu i sebi i kolegama i deci i roditeljima koji posle moraju da ostaju kod kuće sa decom o vrlo verovatno se i oni zaraze... dakle, evo jednog od uzroka problema, nesavesni, neodgovorni prosvetar koji zaražen odlazi na posao, a i zamenjuje kolegu... ovaj je potencijalno zarazio desetine fsmilija

Mihailo

pre 3 meseca

Pazite, smatram da je u 21. veku suludo trošiti tolike pare poreznih obveznika na školsku infrastrukturu (učionice, zbornice, sale, grejanje...) pa i putne troškove za zaposlene i slično. I nema gubljenja vremena u putu i zaposleni i deca će imati više slobodnog vremena i biti zadovoljniji. Danas sve to može da se obavi iz topline doma, uz pomoć interneta. Uverili smo se nedavno da to itekako može lepo da funkcioniše.

XL

pre 3 meseca

Neki vašu decu volimo, trudimo se oko njih, da ih naučimo i da im budemo podrška, često i rame za plakanje kada ih vi zanemarujete ili zlostavljate. Pozdrav od savesnog profesora koji jedva preživljava.
(Boni, 7. februar 2024 13:41)

Da se trudite oko dece i da ih naučite uz podršku, pa zato ste valjda plaćeni! Odakle vam pravo da prozivate roditelje da zanemaruju svoju decu? Ako vi u prosveti preživljavate, onda dođite da radite u privredi za minimalac! Kod privatnika nema pauze kad se razboliš, nema letnjeg i zimskog raspusta, plaćenih ekskurzija i povećanja plate!

Birus Kopaonik

pre 3 meseca

I ove godine kao i svih prethodnih godina vlada virus Kopaonik - usred zime kada na Kopaoniku ima snega produzi se raspust da se zadovolje nezajazljivi apetititi ugostitelja sa Kopaonika.Izlizana i ortcana stara fora - glupa.

Ivana

pre 3 meseca

E ovako ja mojoj deci želim sve najbolje ali što je mnogo mnogo je zašto male seoske škole oko 100 učenika ne mogu da imaju drugu smenu? za sve đake bi bilo lakše i svi pričaju o tome tako da mogla bi da im se ispuni barem jedna želja od škole

Mihailo

pre 3 meseca

Pazite, smatram da je u 21. veku suludo trošiti tolike pare poreznih obveznika na školsku infrastrukturu (učionice, zbornice, sale, grejanje...) pa i putne troškove za zaposlene i slično. I nema gubljenja vremena u putu i zaposleni i deca će imati više slobodnog vremena i biti zadovoljniji. Danas sve to može da se obavi iz topline doma, uz pomoć interneta. Uverili smo se nedavno da to itekako može lepo da funkcioniše.

XL

pre 3 meseca

Neki vašu decu volimo, trudimo se oko njih, da ih naučimo i da im budemo podrška, često i rame za plakanje kada ih vi zanemarujete ili zlostavljate. Pozdrav od savesnog profesora koji jedva preživljava.
(Boni, 7. februar 2024 13:41)

Da se trudite oko dece i da ih naučite uz podršku, pa zato ste valjda plaćeni! Odakle vam pravo da prozivate roditelje da zanemaruju svoju decu? Ako vi u prosveti preživljavate, onda dođite da radite u privredi za minimalac! Kod privatnika nema pauze kad se razboliš, nema letnjeg i zimskog raspusta, plaćenih ekskurzija i povećanja plate!

Orač

pre 3 meseca

(M, 07. februar 2024 12:12)

idite na bolovanje, izlečite se. Te onda dođite na posao... Ovako, samo širite zarazu. Kao prosvetni radnik, toliko biste mogli znati o ponašanju prilikom zaraznih obolenja.... inkubacija ne minimum 10ak dana, a može biti i duže... Dakle, činite štetu i sebi i kolegama i deci i roditeljima koji posle moraju da ostaju kod kuće sa decom o vrlo verovatno se i oni zaraze... dakle, evo jednog od uzroka problema, nesavesni, neodgovorni prosvetar koji zaražen odlazi na posao, a i zamenjuje kolegu... ovaj je potencijalno zarazio desetine fsmilija

Sale

pre 3 meseca

Ova školstvo je postalo smešno. Pa zar pre 20, 30 i više godina nije bilo virusa pa kad su ovako seckali školsku godinu.
Posle se čudimo kakav je odnos dece prema školi i društvu generalno.

Superheroj ne-pis-men

pre 3 meseca

Bolje je da naprave pauzu, ko ima skolsku decu zna da je ovo pakao. Trebalo je da produze raspust zimski Bili su nam bolesni 5 puta u toku 3 meseca, bez preterivanja i evo cim su krenuli u skolu opet obojica.1 i 6 razred...

Bre

pre 3 meseca

Imam 30 godina i secam se kad bi pola razreda bilo bolesno, niko nije ni pominjao zatvaranje skola. Profesori dolazili bolesni, cak i sa polomljenom rukom da odrze casove. Bilo drugo vreme...

M

pre 3 meseca

Znam kakav je stav mnogih o prosvetnim radnicima, ali verujte mi da radimo preko granica snage. Bolestan sam nedeljama, pokrivam kolegu koji je slomio nogu, svake sedmice bar jedan dan obaram temperaturu paracetamolom, bole me mišići, čak i oči. Ako i ja odem na bolovanje časove će da drže čistačice. Većina kolega odlaže odlazak na bolovanje da se ne naruši nastavni proces. Uz sve to ministarsvo diže tenziju slanjem republičkih inspekcija u škole.

Q

pre 3 meseca

Sve otvoreno sve radi sve puno hale tržni centri kafići restorani raznorazni skupovi u zatvorenom prostoru - nema veze ,problem je škola - ukinite je i ćao ionako ničem ne služi
Kad za koju godinu budu na radnim mestima ovi sa privatnim školama i fakultetima(kupljeni)ode sve u propast i narod i država i ustanove

drvo

pre 3 meseca

Ništa čudno ni strašno. Oduvek su respiratorne i druge infekcije i epidemije u ovo doba godine bile prisutne.Malo Vas je Corona poremetila pa ste zaboravili.
Takodje nije strasno podsetiti se da je u takvim situacijama , i oduvek bilo logično na par dana tj nedelju dana obustaviti nastavu, i zbog zdravlja , reinfekcija ali i ne adekvatnog broja, tj pohadjane nastave, koja se onda odvija po automatizmu a 2/3 djaka nije prisutno,...
Kad ste već revnosni , da kritikujete, onda se setite i iz svojih "obaveznih lektira "imate masu primera kod B.Ćopića, B.Nušića, Glišića, Zmaj Jove, primere kako su se i pre 50 -100 godina zatvarale škole usled epidemija i bolesti na nedelju dana...

Profesorka

pre 3 meseca

Čitam zlurade komentare! "Radi kod privatnika za minimalac, tamo nema bolovanja, raspusta...)". Gospodo, moj godišnji odmor je od 13.07. - 09.08. Kod kuće radimo više nego u školi (priprema, administracija, izveštaji, priprema radova, pregled...). Uostalom, da li vam neko brani da radite u školi, eto, neće niko koliko nam je lepo? Ne možete naravno jer nemate školu, nemate znanje, a komentarišete jer ste "najpametniji". Deca su deca, deca su divna uvek, a za sve što nije u redu naravno da su roditelji krivi (pa i ja za svoje dete)! Sve uče po modelu, a to su roditelji. Treba da vas je sramota!

Roditelj

pre 3 meseca

Pola skole prazno, mnogo nedostaje nastavnika, a unapred se zna da ce reci da nema razloga da idu na pauzu !

3 dana nece nista puno promeniti ali je svakom od njih dovoljno da odleze, preleze i vrate se zdravi u klupe bez propustenih lekcija !

goxi

pre 3 meseca

A, da se malo iz nadležnog ministarstva pozabave školskim kalendarom.Zar nije bolje planirati celu nedelju kao raspust oko Sretenja , a skratiti zimski ili letnji raspust za 3 dana.Virusne infekcije se godinama u nazad javljaju u ovom periodu.

lokglas

pre 3 meseca

Deca se razboljevaju vise, jer se ne vakcinise dovoljno dece kao pre trideset i vise godina.Male boginje, veliki kasalj nisu bili u moje doba (posla u skolu 1981).Francuzi, bez obzira na viruse, imaju pet raspusta godisnje, najnoviji 06-22 aprila.

Mima

pre 3 meseca

Radim u skoli. Odeljenja su prepolovljena, kao i nastavni kadar.Zamena nema, radimo istovremeno sa dva odeljenja. Povisicu cu pokloniti, javite se. I putne troskove, koje nemam.

Che

pre 3 meseca

Nakon potresa u Banja Luci moj otac je ostao i bez kuće i bez škole. Ali već sledeći radni ponedjeljak je normalno išao u školu, koja se održavala u vagonu od voza!! I tako je bilo sve dok se nije popravila njihova škola, koja se počela popravljati već idući dan. I meni je za vreme rata bilo isto. Ja sam išao u školu dok su pored nas prolazili tenkovi koji su išli na front. A danas... !

У туђим ципелама

pre 3 meseca

Da se trudite oko dece i da ih naučite uz podršku, pa zato ste valjda plaćeni! Odakle vam pravo da prozivate roditelje da zanemaruju svoju decu? Ako vi u prosveti preživljavate, onda dođite da radite u privredi za minimalac! Kod privatnika nema pauze kad se razboliš, nema letnjeg i zimskog raspusta, plaćenih ekskurzija i povećanja plate!
(XL, 7. februar 2024 14:21)

Да покушам да објасним. Писаћу редом на сваку горе наведену реченицу:
Наравно да се већина наставника труди да пренесе знање деци - то се најбоље види по међународним признањима и такмичењима.
Шта сам све видела и чула и какве ситуације доживела са ученицима ми дају пуно право да прозивам поједине родитеље.
И у просвети се ради за минималац (пишем о степену стручне спреме јер и домар и чистачица у школи имају минималац а и наставници такође, ако се узме у обзир ссс).
Распусти о којима си писао(ла) су за ђаке а не за професоре - професори имају годишњи одмор исто као што га и ти имаш.
А о платама у просвети најбоље говори број студената који уписују факултете после којих би радили у просвети.

Можеш ме звати... како год хоћеш...

pre 3 meseca

Danasnja deca se mnogo vise razboljevaju nego ranije i kada smo mi bili deca. ... Imunitet nula. E tu je problem.
(Berger, 7. februar 2024 12:59)
Јес' тако. И нико се јавно не бави тим проблемом. Питам се зашто ли... Ех, када би врла медецина могла да измисли још једну вакцину, али против свих вируса, на гомили...

wlado

pre 3 meseca

kada sam ja 90' isao u skolu, ako sam falio sa nastave uvek bi pitao drugare ko je jos falio? Nikada nisam zeleo da to budem samo ja, pa se otuda secam jako dobro da je to uvek bilo 1-3 u razredu od 27 djaka.
Nikada ali NIKADA se nije desilo da nas je falilo 5, kamoli 10.

To sto je danas uobicajeno da su deca bolesna jer roditelji ne stizu da brinu o njima, to ne znaci da je to i NORAMLNO.

Berger

pre 3 meseca

Danasnja deca se mnogo vise razboljevaju nego ranije i kada smo mi bili deca. Secam se pre cetiri, pet decenija, zime bile uzasno hladne, snegovi redovni od novembra do marta, minus 20 normalno, a mi svi napolju, na snegu, mrazu i igranje ceo dan.
Danasnja deca em ne znaju za sneg, mraz...a ni napolje ne idu. U sobama uz mobil i drustvene mreze. Cim malo izadju, bolesni su. Imunitet nula. E tu je problem.

Prosvetarka

pre 3 meseca

Izdrzala sam 1.nedelju, 2.sam zakovala, deca su masovno pocela da izostaju, sve sto mogu reci, teze mi je sto sam prenela mami sa teskom trombozom, ocu sa 4 bajpasa, svom detetu. Ovo je daleko, meni bar teze podnosljivo od korone, evo me 10 dana, nakon levokse, longacef, dobih pneumoniju. Pribelezena, i zasto sam na bolovanju, kao i mnoge moje kolege. Inace, nisam bas nesto neotporna na viremije, a grip, pa ne znam kada sam ga imala. Ovo je moje iskustvo. Bitno, sve sam , osim sto mi je jako lose, sve pozarazavala po kuci. Masku nosim i do dr . Velika je muka, verujte, cuvam ja druge.....

Taša

pre 3 meseca

Deca bolesna odlaze u školu jer nema ko da brine o njima(roditelj ne može da odsustvuje s posla) a ima i onih koji se plaše kako će da nadoknade propušteno gradivo.I onda kreće ludilo..To dete zarazi nastavnika,drugara,drugaricu,nastavnik nekog drugog i nikad kraja..Vrtimo se u krug.Moje dete (6.razred) u decembru 3 nedelje nije islo u skolu zbog kaslja,nije imao temp samo kasalj ali u školu nije išao.Trebalo je za nedelju dana odraditi sve kontrolne,pismene i usmene provere..Muka živa..

Maksimus

pre 3 meseca

Moje dete celu sedmicu nije islo u skolu zbog temperature. Ja i zena 3 dana nismo radili u skoli zbog temperature, odeljenja prepolovljena, pa kakva je to onda nastava !!!
Bolje da smo napravili pauzu !

karolina

pre 3 meseca

Uvek sam protiv prekida skole, ako ne mora, ali sad mislim da stvarno mora. Pedijatrija je prepuna pacijenata! Ako ce iole pomoci, verujte nece imati ni ko da nas leci!

Marko

pre 3 meseca

Narode pre nego sto su ukinuli sezonski grip,znalo je sve da stane kad bude epidemija,svaka druga radnja,ne radimo zbog epidemije gripa papir ko za godisnji odmor. Sad se od svega pravi smak sveta...

Posle 2001 je sve krenulo do djavola,makar sam malo ziveo u normalnom svetu,ovo sad je ko cistiliste u najboljem slucaju.

Kontras

pre 3 meseca

Situacija u skolama sto se tice respiratornih odeljenja je katastrofalna. Vrlo cesto i po trecina odeljenja i vise je bolesno.

Da li je trebalo i ranije raspust da se ovo spreci? Da.

Da li je bolje sada nego da jos vise eskalira. Da.

Natasa

pre 3 meseca

Mislite da je u vrticima lakse? Ja se ne sastavljam sa zdravljem, zbog savesnih roditelja cija deca temperaturu samo u vrticu imaju, a kod njih su zdravi. Nakokaju ih lekovima, viruse i bakterije prenose nama...mi u stresu da ne mozemo pomoci i da ce doci do frasa. Roditelje ne zanima...onda padnemo, bolovanje, nema para za adekvatno lecenje, vratis se na klimavim nogama i opet isto. Ista bolesna ekipa te doceka. Pre posla popijes probiotik, magnezijum, vitamine silne, enterofuril za svaki slucaj...pa ispade da radimo samo za imunitet i lecenje. A, da se malo i vrticima pozabavimo? I tamo rade ljudi od krvi i mesa. I tamo finansiramo aktivnosti deci koja zaspe za stolom cekajuci obrok, jer su bolesni. . .

iv

pre 3 meseca

Сви су за то да деца иду у школу иако су сви болесни, осим ако је то Ваше дете. Е онда ја нећу да га шаљем у ту гомилу где ће да се зарази.

zvezdarac

pre 3 meseca

Strašno!
Malo, malo po ne idu u školu.
Šta kažu roditelji?
(Suzzy, 7. februar 2024 11:57)

Evo, roditelj ti kaže da je mom detetu već raspust i to još od prošlog petka kad mu je temperatura prešla 39 i stigla do 40 stepeni.
U njegovom odeljenju trenutno bar 1/3 ne dolazi zbog bolesti.

Boni

pre 3 meseca

Taman da prosfetari sastave praznik i pravac soping u Milano.
(Goa, 7. februar 2024 13:15)

Misliš, kod Kineza? Druže, Milano u životu videla nisam i verovatno neću. Od čega???

Ma kako da ne ? Zbog bolesti ? A da se nije dopala ideja prosvetarima da malo povećaju praznovanje 15. feb. ?
(Marina, 7. februar 2024 13:13)

Ne, Marina, nije nam se dopala. Jer, kao i vaša deca, nećemo da idemo subotom u školu,jer to treba nadoknaditi. Takođe, deca jedva imaju motivaciju da nešto rade i kad rade u kontinuitetu, a kamoli kad imaju "raspust" svake 2 nedelje. Niko od mojih kolega ne želi ovo. Neki vašu decu volimo, trudimo se oko njih, da ih naučimo i da im budemo podrška, često i rame za plakanje kada ih vi zanemarujete ili zlostavljate. Pozdrav od savesnog profesora koji jedva preživljava.

Mima

pre 3 meseca

Isla su i moja deca u skolu i bas kazu da nikad nisu imali produzeni raspust...ili izmisljeni raspust
Roditelji ne pustaju decu od malena napolje ako pada kisa, duva vetar, ako je zagadjen vazduh, ako je temp u minusu ili u velikom plusu
Tom decom se niko ne bavi.....kad porastu dobiju kompjutere i mobilne telefone...
Deca sticu imunitet ako sto vise vremena provode napolju

Birus Kopaonik

pre 3 meseca

I ove godine kao i svih prethodnih godina vlada virus Kopaonik - usred zime kada na Kopaoniku ima snega produzi se raspust da se zadovolje nezajazljivi apetititi ugostitelja sa Kopaonika.Izlizana i ortcana stara fora - glupa.

Ivana

pre 3 meseca

E ovako ja mojoj deci želim sve najbolje ali što je mnogo mnogo je zašto male seoske škole oko 100 učenika ne mogu da imaju drugu smenu? za sve đake bi bilo lakše i svi pričaju o tome tako da mogla bi da im se ispuni barem jedna želja od škole