Sreda, 16.05.2007.

08:15

"Sporazum možda za nekoliko meseci"

Oli Ren ocenjuje da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU mogao da bude potpisan za nekoliko meseci.

Izvor: B92

"Sporazum možda za nekoliko meseci" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

Sasa

pre 16 godina

Vize i vizne olaksice imaju veze samo sa procedurama. Ja trenutno radim u zapadnoj firmi (multinacionalnoj kompaniji) i ovde je sve samo procedura i pitanje da li ste sledili proceduru. Evropa i SAD (Zapad) svoj sistem zasnivaju na striktnom postovanju zakona i propisa tako da njihove price nemaju veze sa Mladicem, Karadzicem i sl. Srbija mora da uredi svoje unutrasnje stvari i organizaciju da bi usla u EU. Pa zar nam odjednom toliko smetaju redovi i papirologija za vize, kao da svaki dan prelazimo granicu. Ono sto bi trebalo da nam smeta su redovi u postama (ima deset saltera ali rade samo dva), redovi u Opstinama, Bankama, svim mogucim javnim sluzbama koje ujedno i otezavaju nabavku svih tih papira koje ambasade traze. Nije meni muka od nosenja papira i cekanja ispred ambasade vec od toga koliko prepreka treba da prodjem u Srbiji da bi te papire dobio. Kad se sredi procedura dobijanja tih papira od nasih drzavnih organa, cekanje od 15-20 minuta ispred ambasade nece piti veliki problem.

Novosadjanin

pre 16 godina

Sramota je za EU da dok smo bili komunisti mogli smo da idemo gde smo hteli bez viza a sada kad smo uspostavili demokratiju ne mozemo ni nos da pomolimo iz Srbije.

Juka

pre 16 godina

Ponuda je tu,na nama je da odlucimo kuda da idemo. Evropa ima jos strpljenja da moli, da se isporuci taj jedan covjek koji je zarobio Srbiju.Uzmi ili ostavi...

jasna

pre 16 godina

Smatram da je najhitnije potrebno promeniti pasose.
Danas sam prilozila dokumente Juzno Africkoj Ambasadi i pocrvenela od sramote: s obzirom da sam upisala da mi je zemlja rodjenja Srbija covek nije mogao da pronadje u kom. i morao je da me zavede kao Jugosloven. Pa dali je to normalno?
Luda Kuca!

Miki

pre 16 godina

Ma trebali su da ostave baba rogu jos na vlasti!!! Toma bi se ispraznio i rekao bi sve sta mu je na srcu a ovi bi momentalno nastavili pregovore!!! A sta da je Toma ponudio zemlju za ruske rakete? Stit bi bio beskorisan a ovi bi odmah nastavili pregovore.!!! Sledeci put kada vozate zapad vozajte ih do kraja a ne malo!!!

Miloje

pre 16 godina

Ovo insistiranje na slobodnom viznom režimu je naivno. Zašto nam je to potrebno? Sigurno ne zbog turizma, iskreno, to nam treba da bi u EU radili, da bi se školovali, usavršavali...Čist naš interes. Nije neobično što EU insistira da nam država bude tako uredjena da se jasno znaju državni organi odgovorni za saradnju, komunikaciju, pregovore i dogovore, da postoji odgovornost državnih organa za delovanje ili nedelovanje...Verovatno im je jako bitno i da je državna organizacija takva da i sami gradjani imaju odgovornosti i dužnosti prema državi, ali i da povlače svoja prava iz te države... Ovako, sve to liči na insistiranje da im budemo gosti, da oni budu gostoljubivi, a mi da i nismo obavezni da ih uvažavamo, ili čak i da ne znamo šta to znači.

Voja

pre 16 godina

Iza svakog najavljenog ubrzanja stoji uslov da je sad potez na nasoj VLADI, sto ce reci MLADIC i samo MLADIC.
DOk je Kostunice na mestu premijera nema nista od toga.

Milorad Đapić

pre 16 godina

Samo formiranje Vlade (napokon!), kao i njen sastav, bili su pozitivan signal za Zapad. Činjenica je da je, sa njihove strane, pokazane neka vrsta dobre volje za saradnjom. Naravno, trebalo bi da i Evropa pokaže više fleksibilnosti za "nejake" demokratske snage, a ne da ih, sa sve novim zahtevima, kontinuirano inferiorizuje i čini lakim plenom diluvijalnih stranaka!

Day After

pre 16 godina

Ren se polomi da nas podrzi sad odkad je postalo izvesno da Srpska politika moze preko noci da krene na drugu stranu od EU opcije. Do tada su se svi ponasali kao da mi njih molimo za ulazak u EU a oni nas drze na distanci ucenjuju i ponizavaju. To je jos pokojni Djindjic doziveo odmah posle predaje Milosevica. Shvatio je da bi to bila igranka bez prestanka i da zahtevima nikada nebi bilo kraja ako bi se sve radilo kako oni hoce. Ja tvrdim da nas nista nece brze uvesti u EU nego ignorisanje iste. Cim se ovoliko zauzeo protiv Radikala i sada dolazi sa viznim olaksicama znaci da im Srbija zbog necega treba. Znaci ne treba slepo da srljamo u EU kao sumanuti vec se postavimo kao ravnopravan partner u pregovorima.

Vlada

pre 16 godina

Prosto ne mogu da verujem kako neki iz neznanja donose tako nakaradne zakljucke da je to cudo jedno. Neko se pita a sto ne vizne olaksice ODMAH, SADA itd. Pa Evropa ima svoje zakone kojih se moraju podvlacim MORAJU svi prdrzavati. Mozda niste znali ali sada sve zemlje clanice u svojim Parlamentima moraju da verifikuju taj sporazum. Naravno ovo sve izgleda kao da ne ulivamo poverenje ali to je procedura i mora se postovati. Nema, prevara, ucenjivanja, "kraduckanja" divlje gradnje narocito ministara i ko zna cega jos. Govori se i o 24 dinara po pozivu. Priznajem ni meni to nije drago ali opet smo i za to sami krivi. Zar ste zaboravili one silne redove sa kompletnim koloritom hoklica, vreca za spavanje, sendvica ciju smo ambalazu ostavljali ispred ambasada a o svadjama i prepirkama kada se god Srbi okupe u vecem broju od troje, da i ne govorimo. U svetu postoji pravilo: "Lupi ga po dzepu i sve ce se resiti". Prema tome dragi moji neobavesteni, a izgleda da ih pored nama dragog Premijera ima mnogo, sedite i razmislite ili bolje pak upoznajte se sa svim procedurama pa onda iznesite misljenje javno. Ili sto bi nasi stari rekli "Ispeci pa reci". Za agoniju ovog naroda ne krivite uvek nekog drugog vec pogledajmo sebe i sve ce nam biti jasno. Vreme je da malo manje pricamo a mnogo vise radimo i valjda cemo se i mi onda naci u civilizovanoj Evropi.

iksan pariz

pre 16 godina

Cestitke novoj vladi Srbije. Posebno za izrazenu zelju za saradnjom sa EU. Zivela Evropa regiona, kultura, jezika i naroda. Problem nezavisnosti Kosova je resiv u ovakvoj vrsti ujedinjavanja. Jos jedanput, bravo Srbijo.

voja

pre 16 godina

aman, ljudi, sta ste se svi u'vatili za te vize?! ako je vama bitno da bude u srbiji vlada kojoj ce da ukinu vize, onda ste totalno bezidejni. meni je bitno da u srbiji bude vlada zbog koje ce mi biti nebitno da li mi neko trazi vizu za evropsku uniju, jer mi je u srbiji kao u evropskoj uniji. bitniji je standard sa kojim mozes da platis putovanje po toj evropi nego cinjenica da se ima viza. i jos nesto: ma koliko verujete da je pitanje viza politicki problem, to je ekonomski problem. zakoni u evropskoj uniji su toliko liberalni da je stvarno problem isterati ilegalce, a moras da brines o njima. zbog toga i postoje vize, a ne direktno kao kazna po politickoj liniji. to sto politika cini da svi hoce iz srbije, pa onda trebaju vize da ih u tome sprece, to je druga stvar.

vlada

pre 16 godina

Moja baba koja je od '69 do '89 radila u toj EU, ne moze vec godinama da dobije vizu i dodje u posetu jer je se imigracione vlasti "plase." Evo prevoda nekoliko termina koje vole diplomate da koriste: zasicenost prosirenjem=ksenofobija, odredjene grupe gradjana=bogati i strucni, 1 godina=5 godina. Srecno svima koji se od olaksica necemu nadaju.

Evroljub

pre 16 godina

Za gradjane Srbije EU sada znachi: Evropska Utopija! Za one koji neznaju malo pojasnjenje UTOPIJA je neostvareni san, sanjarija. Pre ce se unija raspasti nego ujediniti sa Srbijom?

Indijanac

pre 16 godina

Koliko god ovo znacilo ili ne znacilo za Srbiju,ove vizne olaksice nisu nista drugo nego jedna obicna sminka.Kao bivsi student u inostranstvu i profesionalni sportista,duboko sam uveren da ce ispred svih ambasada redovi i dalje biti isti i da cemo i dalje morati da nosimo biblioteku dokumenata da bi izmolili Slovence,Spance,Italijane i ostale da nam daju vize.Dokle god se ne resi pitanje Kosova,a posle toga pitanje novih dokumenata i kontrole granica,stajacemo u redu ispred bugarske i rumunske ambasade,a za to smo delimicno i sami krivi mada mi nije jasno kako poslednji gore pomenuti mogu da putuju po EU bez viza..Znajuci da je prosecno plata u Bugarskoj oko 220-250leva odnosno 125 eura, ne ulazi mi u glavu po kom osnovu Evropa nije zabrinuta za veliki broj emigranata iz ove zemlje. Muka mi je da slusam price svojih roditelja o cuvenom crvenom pasosu, a ne nadam se da cemo biti stavljeni na belu sengem listu bar jos tri ili cetiri godine.

dejan

pre 16 godina

Da nam pojednostave podnosenje dokumenata i papirologije. To je isto kao sto su nam pojednostavili da putem telefona, za 24 dinara po razgovoru zakazujemo po ambasadama. Tako da sada na primer u franucskoj ambasadi nema slobodnih termina do septembra a septembar jos nisu ni pustili tako da vam savetuju da sto cesce zovete i mozda uletite na mesto nekog ko otkaze???? Cinicno ali istinito, dotle revnosni automati PTT-a kucaju po 24 dinara- i to se deli sa ambasadama. nema guzvi ali nema ni viza. Druga problematicna, ili najgora stvar za Srbiju u ovom momentu je potpisivanje o readmisiji. o znaci da ce se u Srbiju vratiti oko 150.000 ljudi koji su pobegli odavde zbog teske nemastine i losih uslova za zivot. A za uzvrat sta dobijamo? Jednu veliku sarenu lazu, ublazavanje podnosenja dokumentacije za izdavanje viza. Da nije zalosno bilo bi smesno. Da ne spominjem sto medju tih 150.000 ima i dosta njih koji i nisu iz Srbije nego su rekli da jesu jer znaju da zbog situacije kod nas nismo primali nazad nase gradjane.I koliko samo ima tu lopova i drugih struktura, strah me i da pomislim.

Mladen Mladenovic

pre 16 godina

Oli Ren je shvatio na koju se "lizu" najviše lepe u Srbiji. Zbog toga permanentno vrti priču o "viznim olakšicama" i time "pali" ljubitelje srpskog specijaliteta koji se zove "leba bez motike". Put, bilo gde, zvuči bajkovito i privlačno. Sve je to prodavanje magle koje je gle čuda, odloženo "samo" do 1.januara. A, u medjuvremenu treba da se ispune "samo" NEKI uslovi ?! Smešno...

ellana

pre 16 godina

Svakako je to neki napredak,ali muci me nesto. Ako uzmemo u obzir na koga ce se odnositi vizne olaksice , gde je tu mesto mladom coveku koji ima stalno zaposlenje ,a na koga se, ocigledno , cela prica i ne odnosi. Znaci , veca je verovatnoca da ce u EU putovati penzioneri nego mladi zaposleni ljudi? Zalosno...

Панта Јокић

pre 16 godina

Чиста "козметика" без праве вредности: пословни људи, новинари, пензионери, студенти, стручњаци (кад иду на симпозијуме?). И то не неограничене визе, већ уз "олакшице" и "убрзања".
Једино право и поштено решење: укидање виза. Али за то се требало ПРИПРЕМИТИ! А јесмо ли шта учинили на том пољу (нови пасоши, контрола граница и тако даље?

Milos

pre 16 godina

Mislim da vecina ljudi iz Srbija uopste nema pojma KOLIKO je ovo neverovatna stvar. Evropska Unija je trenutno uzasno neprijateljski nastrojena prema bilo kojoj vrsti imigranata (Engleskoj, Francuskoj, Nemackoj, itd, je cak vise muka i od Poljaka i Ceha, koji su vec USLI u Uniju). Tako da sama cinjenica da su spremni da Srbiji (kao zemlji koja jos nema ni status Kandidata za ulazak u Uniju) OLAKSAJU dobijanje vize govori da (jos uvek) nisu digli ruke od Srbije.

Ne znam zasto, ja bih na njihovom mestu verovatno vec hiljadu puta digao ruke od svega.

Nebojsa

pre 16 godina

Resili smo da saradjujemo sa Hagom???? Stvarno do danas nismo izrucili nikoga Hagu?! Zar to treba tako da shvatimo! Ciji su onda Seselj, Milosevic, Milutinovic i ostali!? Ako mi, po Djelicu, tek danas pocinjemo da saradjujemo sa Hagom kada ce poceti druge zemlje u okruzenju?NIKADA! Onda vizne olaksice od 1. Januara!? Smesno. A zasto ne vec od 1 Juna ili Jula? Kome bre vi solite pamet i dokle vise!?

v. milovanovic, hannover

pre 16 godina

Najbolji potez koji bi EU u ovom trenutku mogla da povuce bilo bi UKIDANJE viza za gradjane Srbije. Vec sama svest o tome da granica moze da se predje i u Evropi boravi bez visesatnog cekanja pred konzulatima i bez ponizavajuceg prikupljanja gomile papira za vizu, ucinila bi da nasi ljudi pocnu da veruju u iskrenu nameru EU da u svoje redove primi i Srbiju. Takodje, ukidanje viza izbilo bi ekstremistima iz ruku argument da nas Evropa mrzi i ima nesto protiv nas. Nadam se da su ovoga svesna i gospoda koja u Briselu odlucuju o svemu.

v. milovanovic, hannover

pre 16 godina

Najbolji potez koji bi EU u ovom trenutku mogla da povuce bilo bi UKIDANJE viza za gradjane Srbije. Vec sama svest o tome da granica moze da se predje i u Evropi boravi bez visesatnog cekanja pred konzulatima i bez ponizavajuceg prikupljanja gomile papira za vizu, ucinila bi da nasi ljudi pocnu da veruju u iskrenu nameru EU da u svoje redove primi i Srbiju. Takodje, ukidanje viza izbilo bi ekstremistima iz ruku argument da nas Evropa mrzi i ima nesto protiv nas. Nadam se da su ovoga svesna i gospoda koja u Briselu odlucuju o svemu.

Nebojsa

pre 16 godina

Resili smo da saradjujemo sa Hagom???? Stvarno do danas nismo izrucili nikoga Hagu?! Zar to treba tako da shvatimo! Ciji su onda Seselj, Milosevic, Milutinovic i ostali!? Ako mi, po Djelicu, tek danas pocinjemo da saradjujemo sa Hagom kada ce poceti druge zemlje u okruzenju?NIKADA! Onda vizne olaksice od 1. Januara!? Smesno. A zasto ne vec od 1 Juna ili Jula? Kome bre vi solite pamet i dokle vise!?

Панта Јокић

pre 16 godina

Чиста "козметика" без праве вредности: пословни људи, новинари, пензионери, студенти, стручњаци (кад иду на симпозијуме?). И то не неограничене визе, већ уз "олакшице" и "убрзања".
Једино право и поштено решење: укидање виза. Али за то се требало ПРИПРЕМИТИ! А јесмо ли шта учинили на том пољу (нови пасоши, контрола граница и тако даље?

Milos

pre 16 godina

Mislim da vecina ljudi iz Srbija uopste nema pojma KOLIKO je ovo neverovatna stvar. Evropska Unija je trenutno uzasno neprijateljski nastrojena prema bilo kojoj vrsti imigranata (Engleskoj, Francuskoj, Nemackoj, itd, je cak vise muka i od Poljaka i Ceha, koji su vec USLI u Uniju). Tako da sama cinjenica da su spremni da Srbiji (kao zemlji koja jos nema ni status Kandidata za ulazak u Uniju) OLAKSAJU dobijanje vize govori da (jos uvek) nisu digli ruke od Srbije.

Ne znam zasto, ja bih na njihovom mestu verovatno vec hiljadu puta digao ruke od svega.

dejan

pre 16 godina

Da nam pojednostave podnosenje dokumenata i papirologije. To je isto kao sto su nam pojednostavili da putem telefona, za 24 dinara po razgovoru zakazujemo po ambasadama. Tako da sada na primer u franucskoj ambasadi nema slobodnih termina do septembra a septembar jos nisu ni pustili tako da vam savetuju da sto cesce zovete i mozda uletite na mesto nekog ko otkaze???? Cinicno ali istinito, dotle revnosni automati PTT-a kucaju po 24 dinara- i to se deli sa ambasadama. nema guzvi ali nema ni viza. Druga problematicna, ili najgora stvar za Srbiju u ovom momentu je potpisivanje o readmisiji. o znaci da ce se u Srbiju vratiti oko 150.000 ljudi koji su pobegli odavde zbog teske nemastine i losih uslova za zivot. A za uzvrat sta dobijamo? Jednu veliku sarenu lazu, ublazavanje podnosenja dokumentacije za izdavanje viza. Da nije zalosno bilo bi smesno. Da ne spominjem sto medju tih 150.000 ima i dosta njih koji i nisu iz Srbije nego su rekli da jesu jer znaju da zbog situacije kod nas nismo primali nazad nase gradjane.I koliko samo ima tu lopova i drugih struktura, strah me i da pomislim.

Mladen Mladenovic

pre 16 godina

Oli Ren je shvatio na koju se "lizu" najviše lepe u Srbiji. Zbog toga permanentno vrti priču o "viznim olakšicama" i time "pali" ljubitelje srpskog specijaliteta koji se zove "leba bez motike". Put, bilo gde, zvuči bajkovito i privlačno. Sve je to prodavanje magle koje je gle čuda, odloženo "samo" do 1.januara. A, u medjuvremenu treba da se ispune "samo" NEKI uslovi ?! Smešno...

Indijanac

pre 16 godina

Koliko god ovo znacilo ili ne znacilo za Srbiju,ove vizne olaksice nisu nista drugo nego jedna obicna sminka.Kao bivsi student u inostranstvu i profesionalni sportista,duboko sam uveren da ce ispred svih ambasada redovi i dalje biti isti i da cemo i dalje morati da nosimo biblioteku dokumenata da bi izmolili Slovence,Spance,Italijane i ostale da nam daju vize.Dokle god se ne resi pitanje Kosova,a posle toga pitanje novih dokumenata i kontrole granica,stajacemo u redu ispred bugarske i rumunske ambasade,a za to smo delimicno i sami krivi mada mi nije jasno kako poslednji gore pomenuti mogu da putuju po EU bez viza..Znajuci da je prosecno plata u Bugarskoj oko 220-250leva odnosno 125 eura, ne ulazi mi u glavu po kom osnovu Evropa nije zabrinuta za veliki broj emigranata iz ove zemlje. Muka mi je da slusam price svojih roditelja o cuvenom crvenom pasosu, a ne nadam se da cemo biti stavljeni na belu sengem listu bar jos tri ili cetiri godine.

Day After

pre 16 godina

Ren se polomi da nas podrzi sad odkad je postalo izvesno da Srpska politika moze preko noci da krene na drugu stranu od EU opcije. Do tada su se svi ponasali kao da mi njih molimo za ulazak u EU a oni nas drze na distanci ucenjuju i ponizavaju. To je jos pokojni Djindjic doziveo odmah posle predaje Milosevica. Shvatio je da bi to bila igranka bez prestanka i da zahtevima nikada nebi bilo kraja ako bi se sve radilo kako oni hoce. Ja tvrdim da nas nista nece brze uvesti u EU nego ignorisanje iste. Cim se ovoliko zauzeo protiv Radikala i sada dolazi sa viznim olaksicama znaci da im Srbija zbog necega treba. Znaci ne treba slepo da srljamo u EU kao sumanuti vec se postavimo kao ravnopravan partner u pregovorima.

ellana

pre 16 godina

Svakako je to neki napredak,ali muci me nesto. Ako uzmemo u obzir na koga ce se odnositi vizne olaksice , gde je tu mesto mladom coveku koji ima stalno zaposlenje ,a na koga se, ocigledno , cela prica i ne odnosi. Znaci , veca je verovatnoca da ce u EU putovati penzioneri nego mladi zaposleni ljudi? Zalosno...

Evroljub

pre 16 godina

Za gradjane Srbije EU sada znachi: Evropska Utopija! Za one koji neznaju malo pojasnjenje UTOPIJA je neostvareni san, sanjarija. Pre ce se unija raspasti nego ujediniti sa Srbijom?

voja

pre 16 godina

aman, ljudi, sta ste se svi u'vatili za te vize?! ako je vama bitno da bude u srbiji vlada kojoj ce da ukinu vize, onda ste totalno bezidejni. meni je bitno da u srbiji bude vlada zbog koje ce mi biti nebitno da li mi neko trazi vizu za evropsku uniju, jer mi je u srbiji kao u evropskoj uniji. bitniji je standard sa kojim mozes da platis putovanje po toj evropi nego cinjenica da se ima viza. i jos nesto: ma koliko verujete da je pitanje viza politicki problem, to je ekonomski problem. zakoni u evropskoj uniji su toliko liberalni da je stvarno problem isterati ilegalce, a moras da brines o njima. zbog toga i postoje vize, a ne direktno kao kazna po politickoj liniji. to sto politika cini da svi hoce iz srbije, pa onda trebaju vize da ih u tome sprece, to je druga stvar.

Vlada

pre 16 godina

Prosto ne mogu da verujem kako neki iz neznanja donose tako nakaradne zakljucke da je to cudo jedno. Neko se pita a sto ne vizne olaksice ODMAH, SADA itd. Pa Evropa ima svoje zakone kojih se moraju podvlacim MORAJU svi prdrzavati. Mozda niste znali ali sada sve zemlje clanice u svojim Parlamentima moraju da verifikuju taj sporazum. Naravno ovo sve izgleda kao da ne ulivamo poverenje ali to je procedura i mora se postovati. Nema, prevara, ucenjivanja, "kraduckanja" divlje gradnje narocito ministara i ko zna cega jos. Govori se i o 24 dinara po pozivu. Priznajem ni meni to nije drago ali opet smo i za to sami krivi. Zar ste zaboravili one silne redove sa kompletnim koloritom hoklica, vreca za spavanje, sendvica ciju smo ambalazu ostavljali ispred ambasada a o svadjama i prepirkama kada se god Srbi okupe u vecem broju od troje, da i ne govorimo. U svetu postoji pravilo: "Lupi ga po dzepu i sve ce se resiti". Prema tome dragi moji neobavesteni, a izgleda da ih pored nama dragog Premijera ima mnogo, sedite i razmislite ili bolje pak upoznajte se sa svim procedurama pa onda iznesite misljenje javno. Ili sto bi nasi stari rekli "Ispeci pa reci". Za agoniju ovog naroda ne krivite uvek nekog drugog vec pogledajmo sebe i sve ce nam biti jasno. Vreme je da malo manje pricamo a mnogo vise radimo i valjda cemo se i mi onda naci u civilizovanoj Evropi.

vlada

pre 16 godina

Moja baba koja je od '69 do '89 radila u toj EU, ne moze vec godinama da dobije vizu i dodje u posetu jer je se imigracione vlasti "plase." Evo prevoda nekoliko termina koje vole diplomate da koriste: zasicenost prosirenjem=ksenofobija, odredjene grupe gradjana=bogati i strucni, 1 godina=5 godina. Srecno svima koji se od olaksica necemu nadaju.

Miki

pre 16 godina

Ma trebali su da ostave baba rogu jos na vlasti!!! Toma bi se ispraznio i rekao bi sve sta mu je na srcu a ovi bi momentalno nastavili pregovore!!! A sta da je Toma ponudio zemlju za ruske rakete? Stit bi bio beskorisan a ovi bi odmah nastavili pregovore.!!! Sledeci put kada vozate zapad vozajte ih do kraja a ne malo!!!

iksan pariz

pre 16 godina

Cestitke novoj vladi Srbije. Posebno za izrazenu zelju za saradnjom sa EU. Zivela Evropa regiona, kultura, jezika i naroda. Problem nezavisnosti Kosova je resiv u ovakvoj vrsti ujedinjavanja. Jos jedanput, bravo Srbijo.

Milorad Đapić

pre 16 godina

Samo formiranje Vlade (napokon!), kao i njen sastav, bili su pozitivan signal za Zapad. Činjenica je da je, sa njihove strane, pokazane neka vrsta dobre volje za saradnjom. Naravno, trebalo bi da i Evropa pokaže više fleksibilnosti za "nejake" demokratske snage, a ne da ih, sa sve novim zahtevima, kontinuirano inferiorizuje i čini lakim plenom diluvijalnih stranaka!

jasna

pre 16 godina

Smatram da je najhitnije potrebno promeniti pasose.
Danas sam prilozila dokumente Juzno Africkoj Ambasadi i pocrvenela od sramote: s obzirom da sam upisala da mi je zemlja rodjenja Srbija covek nije mogao da pronadje u kom. i morao je da me zavede kao Jugosloven. Pa dali je to normalno?
Luda Kuca!

Voja

pre 16 godina

Iza svakog najavljenog ubrzanja stoji uslov da je sad potez na nasoj VLADI, sto ce reci MLADIC i samo MLADIC.
DOk je Kostunice na mestu premijera nema nista od toga.

Juka

pre 16 godina

Ponuda je tu,na nama je da odlucimo kuda da idemo. Evropa ima jos strpljenja da moli, da se isporuci taj jedan covjek koji je zarobio Srbiju.Uzmi ili ostavi...

Novosadjanin

pre 16 godina

Sramota je za EU da dok smo bili komunisti mogli smo da idemo gde smo hteli bez viza a sada kad smo uspostavili demokratiju ne mozemo ni nos da pomolimo iz Srbije.

Miloje

pre 16 godina

Ovo insistiranje na slobodnom viznom režimu je naivno. Zašto nam je to potrebno? Sigurno ne zbog turizma, iskreno, to nam treba da bi u EU radili, da bi se školovali, usavršavali...Čist naš interes. Nije neobično što EU insistira da nam država bude tako uredjena da se jasno znaju državni organi odgovorni za saradnju, komunikaciju, pregovore i dogovore, da postoji odgovornost državnih organa za delovanje ili nedelovanje...Verovatno im je jako bitno i da je državna organizacija takva da i sami gradjani imaju odgovornosti i dužnosti prema državi, ali i da povlače svoja prava iz te države... Ovako, sve to liči na insistiranje da im budemo gosti, da oni budu gostoljubivi, a mi da i nismo obavezni da ih uvažavamo, ili čak i da ne znamo šta to znači.

Sasa

pre 16 godina

Vize i vizne olaksice imaju veze samo sa procedurama. Ja trenutno radim u zapadnoj firmi (multinacionalnoj kompaniji) i ovde je sve samo procedura i pitanje da li ste sledili proceduru. Evropa i SAD (Zapad) svoj sistem zasnivaju na striktnom postovanju zakona i propisa tako da njihove price nemaju veze sa Mladicem, Karadzicem i sl. Srbija mora da uredi svoje unutrasnje stvari i organizaciju da bi usla u EU. Pa zar nam odjednom toliko smetaju redovi i papirologija za vize, kao da svaki dan prelazimo granicu. Ono sto bi trebalo da nam smeta su redovi u postama (ima deset saltera ali rade samo dva), redovi u Opstinama, Bankama, svim mogucim javnim sluzbama koje ujedno i otezavaju nabavku svih tih papira koje ambasade traze. Nije meni muka od nosenja papira i cekanja ispred ambasade vec od toga koliko prepreka treba da prodjem u Srbiji da bi te papire dobio. Kad se sredi procedura dobijanja tih papira od nasih drzavnih organa, cekanje od 15-20 minuta ispred ambasade nece piti veliki problem.

Nebojsa

pre 16 godina

Resili smo da saradjujemo sa Hagom???? Stvarno do danas nismo izrucili nikoga Hagu?! Zar to treba tako da shvatimo! Ciji su onda Seselj, Milosevic, Milutinovic i ostali!? Ako mi, po Djelicu, tek danas pocinjemo da saradjujemo sa Hagom kada ce poceti druge zemlje u okruzenju?NIKADA! Onda vizne olaksice od 1. Januara!? Smesno. A zasto ne vec od 1 Juna ili Jula? Kome bre vi solite pamet i dokle vise!?

Milos

pre 16 godina

Mislim da vecina ljudi iz Srbija uopste nema pojma KOLIKO je ovo neverovatna stvar. Evropska Unija je trenutno uzasno neprijateljski nastrojena prema bilo kojoj vrsti imigranata (Engleskoj, Francuskoj, Nemackoj, itd, je cak vise muka i od Poljaka i Ceha, koji su vec USLI u Uniju). Tako da sama cinjenica da su spremni da Srbiji (kao zemlji koja jos nema ni status Kandidata za ulazak u Uniju) OLAKSAJU dobijanje vize govori da (jos uvek) nisu digli ruke od Srbije.

Ne znam zasto, ja bih na njihovom mestu verovatno vec hiljadu puta digao ruke od svega.

Mladen Mladenovic

pre 16 godina

Oli Ren je shvatio na koju se "lizu" najviše lepe u Srbiji. Zbog toga permanentno vrti priču o "viznim olakšicama" i time "pali" ljubitelje srpskog specijaliteta koji se zove "leba bez motike". Put, bilo gde, zvuči bajkovito i privlačno. Sve je to prodavanje magle koje je gle čuda, odloženo "samo" do 1.januara. A, u medjuvremenu treba da se ispune "samo" NEKI uslovi ?! Smešno...

v. milovanovic, hannover

pre 16 godina

Najbolji potez koji bi EU u ovom trenutku mogla da povuce bilo bi UKIDANJE viza za gradjane Srbije. Vec sama svest o tome da granica moze da se predje i u Evropi boravi bez visesatnog cekanja pred konzulatima i bez ponizavajuceg prikupljanja gomile papira za vizu, ucinila bi da nasi ljudi pocnu da veruju u iskrenu nameru EU da u svoje redove primi i Srbiju. Takodje, ukidanje viza izbilo bi ekstremistima iz ruku argument da nas Evropa mrzi i ima nesto protiv nas. Nadam se da su ovoga svesna i gospoda koja u Briselu odlucuju o svemu.

Evroljub

pre 16 godina

Za gradjane Srbije EU sada znachi: Evropska Utopija! Za one koji neznaju malo pojasnjenje UTOPIJA je neostvareni san, sanjarija. Pre ce se unija raspasti nego ujediniti sa Srbijom?

iksan pariz

pre 16 godina

Cestitke novoj vladi Srbije. Posebno za izrazenu zelju za saradnjom sa EU. Zivela Evropa regiona, kultura, jezika i naroda. Problem nezavisnosti Kosova je resiv u ovakvoj vrsti ujedinjavanja. Jos jedanput, bravo Srbijo.

Vlada

pre 16 godina

Prosto ne mogu da verujem kako neki iz neznanja donose tako nakaradne zakljucke da je to cudo jedno. Neko se pita a sto ne vizne olaksice ODMAH, SADA itd. Pa Evropa ima svoje zakone kojih se moraju podvlacim MORAJU svi prdrzavati. Mozda niste znali ali sada sve zemlje clanice u svojim Parlamentima moraju da verifikuju taj sporazum. Naravno ovo sve izgleda kao da ne ulivamo poverenje ali to je procedura i mora se postovati. Nema, prevara, ucenjivanja, "kraduckanja" divlje gradnje narocito ministara i ko zna cega jos. Govori se i o 24 dinara po pozivu. Priznajem ni meni to nije drago ali opet smo i za to sami krivi. Zar ste zaboravili one silne redove sa kompletnim koloritom hoklica, vreca za spavanje, sendvica ciju smo ambalazu ostavljali ispred ambasada a o svadjama i prepirkama kada se god Srbi okupe u vecem broju od troje, da i ne govorimo. U svetu postoji pravilo: "Lupi ga po dzepu i sve ce se resiti". Prema tome dragi moji neobavesteni, a izgleda da ih pored nama dragog Premijera ima mnogo, sedite i razmislite ili bolje pak upoznajte se sa svim procedurama pa onda iznesite misljenje javno. Ili sto bi nasi stari rekli "Ispeci pa reci". Za agoniju ovog naroda ne krivite uvek nekog drugog vec pogledajmo sebe i sve ce nam biti jasno. Vreme je da malo manje pricamo a mnogo vise radimo i valjda cemo se i mi onda naci u civilizovanoj Evropi.

Voja

pre 16 godina

Iza svakog najavljenog ubrzanja stoji uslov da je sad potez na nasoj VLADI, sto ce reci MLADIC i samo MLADIC.
DOk je Kostunice na mestu premijera nema nista od toga.

Milorad Đapić

pre 16 godina

Samo formiranje Vlade (napokon!), kao i njen sastav, bili su pozitivan signal za Zapad. Činjenica je da je, sa njihove strane, pokazane neka vrsta dobre volje za saradnjom. Naravno, trebalo bi da i Evropa pokaže više fleksibilnosti za "nejake" demokratske snage, a ne da ih, sa sve novim zahtevima, kontinuirano inferiorizuje i čini lakim plenom diluvijalnih stranaka!

ellana

pre 16 godina

Svakako je to neki napredak,ali muci me nesto. Ako uzmemo u obzir na koga ce se odnositi vizne olaksice , gde je tu mesto mladom coveku koji ima stalno zaposlenje ,a na koga se, ocigledno , cela prica i ne odnosi. Znaci , veca je verovatnoca da ce u EU putovati penzioneri nego mladi zaposleni ljudi? Zalosno...

Day After

pre 16 godina

Ren se polomi da nas podrzi sad odkad je postalo izvesno da Srpska politika moze preko noci da krene na drugu stranu od EU opcije. Do tada su se svi ponasali kao da mi njih molimo za ulazak u EU a oni nas drze na distanci ucenjuju i ponizavaju. To je jos pokojni Djindjic doziveo odmah posle predaje Milosevica. Shvatio je da bi to bila igranka bez prestanka i da zahtevima nikada nebi bilo kraja ako bi se sve radilo kako oni hoce. Ja tvrdim da nas nista nece brze uvesti u EU nego ignorisanje iste. Cim se ovoliko zauzeo protiv Radikala i sada dolazi sa viznim olaksicama znaci da im Srbija zbog necega treba. Znaci ne treba slepo da srljamo u EU kao sumanuti vec se postavimo kao ravnopravan partner u pregovorima.

Juka

pre 16 godina

Ponuda je tu,na nama je da odlucimo kuda da idemo. Evropa ima jos strpljenja da moli, da se isporuci taj jedan covjek koji je zarobio Srbiju.Uzmi ili ostavi...

Панта Јокић

pre 16 godina

Чиста "козметика" без праве вредности: пословни људи, новинари, пензионери, студенти, стручњаци (кад иду на симпозијуме?). И то не неограничене визе, већ уз "олакшице" и "убрзања".
Једино право и поштено решење: укидање виза. Али за то се требало ПРИПРЕМИТИ! А јесмо ли шта учинили на том пољу (нови пасоши, контрола граница и тако даље?

Miloje

pre 16 godina

Ovo insistiranje na slobodnom viznom režimu je naivno. Zašto nam je to potrebno? Sigurno ne zbog turizma, iskreno, to nam treba da bi u EU radili, da bi se školovali, usavršavali...Čist naš interes. Nije neobično što EU insistira da nam država bude tako uredjena da se jasno znaju državni organi odgovorni za saradnju, komunikaciju, pregovore i dogovore, da postoji odgovornost državnih organa za delovanje ili nedelovanje...Verovatno im je jako bitno i da je državna organizacija takva da i sami gradjani imaju odgovornosti i dužnosti prema državi, ali i da povlače svoja prava iz te države... Ovako, sve to liči na insistiranje da im budemo gosti, da oni budu gostoljubivi, a mi da i nismo obavezni da ih uvažavamo, ili čak i da ne znamo šta to znači.

Indijanac

pre 16 godina

Koliko god ovo znacilo ili ne znacilo za Srbiju,ove vizne olaksice nisu nista drugo nego jedna obicna sminka.Kao bivsi student u inostranstvu i profesionalni sportista,duboko sam uveren da ce ispred svih ambasada redovi i dalje biti isti i da cemo i dalje morati da nosimo biblioteku dokumenata da bi izmolili Slovence,Spance,Italijane i ostale da nam daju vize.Dokle god se ne resi pitanje Kosova,a posle toga pitanje novih dokumenata i kontrole granica,stajacemo u redu ispred bugarske i rumunske ambasade,a za to smo delimicno i sami krivi mada mi nije jasno kako poslednji gore pomenuti mogu da putuju po EU bez viza..Znajuci da je prosecno plata u Bugarskoj oko 220-250leva odnosno 125 eura, ne ulazi mi u glavu po kom osnovu Evropa nije zabrinuta za veliki broj emigranata iz ove zemlje. Muka mi je da slusam price svojih roditelja o cuvenom crvenom pasosu, a ne nadam se da cemo biti stavljeni na belu sengem listu bar jos tri ili cetiri godine.

voja

pre 16 godina

aman, ljudi, sta ste se svi u'vatili za te vize?! ako je vama bitno da bude u srbiji vlada kojoj ce da ukinu vize, onda ste totalno bezidejni. meni je bitno da u srbiji bude vlada zbog koje ce mi biti nebitno da li mi neko trazi vizu za evropsku uniju, jer mi je u srbiji kao u evropskoj uniji. bitniji je standard sa kojim mozes da platis putovanje po toj evropi nego cinjenica da se ima viza. i jos nesto: ma koliko verujete da je pitanje viza politicki problem, to je ekonomski problem. zakoni u evropskoj uniji su toliko liberalni da je stvarno problem isterati ilegalce, a moras da brines o njima. zbog toga i postoje vize, a ne direktno kao kazna po politickoj liniji. to sto politika cini da svi hoce iz srbije, pa onda trebaju vize da ih u tome sprece, to je druga stvar.

vlada

pre 16 godina

Moja baba koja je od '69 do '89 radila u toj EU, ne moze vec godinama da dobije vizu i dodje u posetu jer je se imigracione vlasti "plase." Evo prevoda nekoliko termina koje vole diplomate da koriste: zasicenost prosirenjem=ksenofobija, odredjene grupe gradjana=bogati i strucni, 1 godina=5 godina. Srecno svima koji se od olaksica necemu nadaju.

jasna

pre 16 godina

Smatram da je najhitnije potrebno promeniti pasose.
Danas sam prilozila dokumente Juzno Africkoj Ambasadi i pocrvenela od sramote: s obzirom da sam upisala da mi je zemlja rodjenja Srbija covek nije mogao da pronadje u kom. i morao je da me zavede kao Jugosloven. Pa dali je to normalno?
Luda Kuca!

dejan

pre 16 godina

Da nam pojednostave podnosenje dokumenata i papirologije. To je isto kao sto su nam pojednostavili da putem telefona, za 24 dinara po razgovoru zakazujemo po ambasadama. Tako da sada na primer u franucskoj ambasadi nema slobodnih termina do septembra a septembar jos nisu ni pustili tako da vam savetuju da sto cesce zovete i mozda uletite na mesto nekog ko otkaze???? Cinicno ali istinito, dotle revnosni automati PTT-a kucaju po 24 dinara- i to se deli sa ambasadama. nema guzvi ali nema ni viza. Druga problematicna, ili najgora stvar za Srbiju u ovom momentu je potpisivanje o readmisiji. o znaci da ce se u Srbiju vratiti oko 150.000 ljudi koji su pobegli odavde zbog teske nemastine i losih uslova za zivot. A za uzvrat sta dobijamo? Jednu veliku sarenu lazu, ublazavanje podnosenja dokumentacije za izdavanje viza. Da nije zalosno bilo bi smesno. Da ne spominjem sto medju tih 150.000 ima i dosta njih koji i nisu iz Srbije nego su rekli da jesu jer znaju da zbog situacije kod nas nismo primali nazad nase gradjane.I koliko samo ima tu lopova i drugih struktura, strah me i da pomislim.

Miki

pre 16 godina

Ma trebali su da ostave baba rogu jos na vlasti!!! Toma bi se ispraznio i rekao bi sve sta mu je na srcu a ovi bi momentalno nastavili pregovore!!! A sta da je Toma ponudio zemlju za ruske rakete? Stit bi bio beskorisan a ovi bi odmah nastavili pregovore.!!! Sledeci put kada vozate zapad vozajte ih do kraja a ne malo!!!

Novosadjanin

pre 16 godina

Sramota je za EU da dok smo bili komunisti mogli smo da idemo gde smo hteli bez viza a sada kad smo uspostavili demokratiju ne mozemo ni nos da pomolimo iz Srbije.

Sasa

pre 16 godina

Vize i vizne olaksice imaju veze samo sa procedurama. Ja trenutno radim u zapadnoj firmi (multinacionalnoj kompaniji) i ovde je sve samo procedura i pitanje da li ste sledili proceduru. Evropa i SAD (Zapad) svoj sistem zasnivaju na striktnom postovanju zakona i propisa tako da njihove price nemaju veze sa Mladicem, Karadzicem i sl. Srbija mora da uredi svoje unutrasnje stvari i organizaciju da bi usla u EU. Pa zar nam odjednom toliko smetaju redovi i papirologija za vize, kao da svaki dan prelazimo granicu. Ono sto bi trebalo da nam smeta su redovi u postama (ima deset saltera ali rade samo dva), redovi u Opstinama, Bankama, svim mogucim javnim sluzbama koje ujedno i otezavaju nabavku svih tih papira koje ambasade traze. Nije meni muka od nosenja papira i cekanja ispred ambasade vec od toga koliko prepreka treba da prodjem u Srbiji da bi te papire dobio. Kad se sredi procedura dobijanja tih papira od nasih drzavnih organa, cekanje od 15-20 minuta ispred ambasade nece piti veliki problem.