Četvrtak, 04.01.2024.

09:30

Srbija vraća obavezni vojni rok?; Oglasilo se Ministarstvo odbrane ANKETA

Generalštab Vojske Srbije i Ministarstvo odbrane danas će zvanično pokrenuti inicijativu da se ukine odluka o suspenziji vojnog roka, kazao je Miloš Vučević.

Izvor: B92

Srbija vraæa obavezni vojni rok?; Oglasilo se Ministarstvo odbrane ANKETA IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

129 Komentari

Sortiraj po:

A ovamo murali "Kad se vojska na Kosovo vrati"

pre 4 meseca

Pa cekaj ne damo Kosovo, ali necemo u vojsku? Pa mora i malo da se zrtvujemo ako ne damo Kosovo, da budemo spremni da povratimo okupiranu teritoriju, kada se stvore povoljni uslovi. Dobro obucena vojska, manje poginulih.

dr Hozier

pre 4 meseca

Za ove sto idealizuju vojsku da znate i da se sedamdesetih, kada je moj tata sluzio vojsku, znalo ko je tatin sin i znalo se da niko na njega ne sme da podvikne niti da ce da ide na strazu. I znalo se da ce da sluci blizu kuce i da ce da ide na odsustvo kada hoce. A pravila su kao i sada vazila samo za one koji su siromasni i nemaju nikoga u partiji. To sto vi mislite da je vojska, to ne postoji nikada niti je kada postojalo.
(Pera, 04. januar 2024 12:37)
Sve čestitke na komentaru!

dr Hozier

pre 4 meseca

Čemu strah od obaveznog vojnog roka!? Nemojte se brinuti, biće zdravstvenih pregleda, neće svako ni imati privilegiju da ide u vojsku.
(Zorz Vea, 04. januar 2024 11:21)

Jaka baš jaka privilegija! Pre skoro 4 decenije služio sam ondašnju JNA oružanu silu zemlje koje nema više od 3 decenije. Ne postoji! Kako verovati starešinskom kadru VS posle slučaja "Topčider"! Slučaj koji je stavljen ad acta! Niko više skoro i da ne pominje! Lično, ne bih se ovoj i ovakvoj vojsci odazvao ni na opštu mobilizaciju. Dosta mi je bilo '90-ih i iskustava iz perioda zaokruživanja teritorija. "Iskustva" ne za jedan barem za tri života! Ovo je ponovo neko talambasanje već viđeno unazad nekoliko godina a služi da se neke krupne stvari "proture"!

Drakče

pre 4 meseca

Apsolutno podržavam služenje vojnog roka. Pošto su se žene izborile za jednakost trebalo bi i one da služe pod istim uslovima kao i muškarci.

buzz meeks

pre 4 meseca

Kakav vojni rok,
secam se pred 30 godina mobilizacije po Beogradu,
svi su bezali, skrivali se samo da ne prime poziv.
Moj komšija nije uspeo da sakrije sina, vratilio su mu ga
u kovcegu, poginuo u blizini Vukovara.
Kakva crna vojska.
(Kondor, 04. januar 2024 12:59)
Pre više od 30 godina ispred fakulteta patrola Vojne policije ondašnje JNA u raspadu (za one koji nisu služili JNA i iz priča starijih slušali o istoj - bili su to vojnici sa belim uprtačima i opasačem o koji je bio okačen pištolj u beloj futroli) zaustavlja u legitimiše muške studente ispred glavnog ulaza na fakultet. Uspeli su da "uhvate" jednog kolegu koji je ranije služio u specijalnim jedinicama bivše JNA a bio na njihovom "spisku"! Posle mesec ipo dana od hapšenja ispred fakulteta, čujemo da je kolega teško ranjen na vukovarskom ratištu i da je ostao invalid. Inače u to vreme (septembar/oktobar '91) vojna policija u Beogradu imala je prevelika ovlašćenja. Legitimisala je na javnim mestima u centru grada. Ostala mi je u tužnoj uspomeni iz tog vremena slika uplakane naše koleginice čijeg je momka vojna policija brutalno izvukla iz Mc Donald's - ovog restorana na Terazijama i na silu odvela u kasarnu u Bubanj potoku. Zato koja crna vojska!

Влада

pre 4 meseca

(dick stensland, 4. januar 2024 16:22)

Ја сам исто тако био у ЈНА, па студирао. И завршио сам факултет у року, с просеком изнад осмице. Али данас да имам децу и да живимо у Србији не бих им ни у лудилу саветовао да се одазову на војни позив. Додуше, ако би ми син инсистирао да служи војску не бих га спречавао, то је ипак његов живот, али ја бих учинио све да га одвратим од такве идеје. Две истините ратне приче, веома сличне. Два генерала. Обојица су деведесетих спасили војнике из Хрватске. Један их је избавио из опкољене касарне у Вараждину, а други из сличне ситуације у Задру. Овог једног је војни суд гонио до смрти, чак и након одласка Милошевића с власти. Овај други је био начелник генералштаба, али касније су га ипак најпре изручили у Хаг, а потом су му судили за некакву наводну издају. А захваљујући тој двојици хиљаде српских тада младих живота је сачувано. Ето толико.

Miodrag Kocic

pre 4 meseca

Svaka cast to je bas dobro za mlade da se sklone sa ulice da nauce red rad i disciplinu verujujem da ce dosta da nam izmeni omladinu i bice garant manje krivicnih dela i ludorija dobar predlog podrska 100%Vojska =Zlatni momci Hvala bogu da samo to bude !!!!

dick stensland

pre 4 meseca

Pokojni otac služio JRM (bivša Jugoslovenska ratna mornarica) 36 meseci (1956.-'59.). Ja služio JNA KoV (1986.-'87.) 12 meseci. Oba zajedno 4 prosečna vojna roka u vreme kad sam ja služio. Oba u vojsku otišli kao 19 - godišnjaci. Nenadoknadivo izgubljena godina dana za mene. Kad sam se vratio iz JNA i započeo fakultet upisan pre odlaska u vojsku kao s Marsa da sam sišao. Nisam uspeo da se povratim od trauma i šoka bivše JNA što je na kraju rezultiralo napuštanjem studija! A tek o pozivima za u ratove '90- ih u kojima ondašnja država nije učestvovala da i ne govorim. Zadnji takav poziv primio sam krajem maja '99. Zato ovima koji se zalažu zdušno za povratak služenja vojnog roka poručujem da ne treba današnjim mladima atmosfera bivše JNA već ako neko od njih i hoće dobrovoljno da služi omogućiti im da vreme provedeno u jedinicama maksimalno korisno provedu!

Los Angeles

pre 4 meseca

Nema te vojske u Srbiji koja može da je odbrani od bilo koga ako taj neko odluči da Srbiju okupira.

Srbija je jednostavno suviše mala i beznačajna. Svaki otpor i borba može samo da promeni to koliko će Srba da izgine i koliko će majki i sestara da plaču, što zbog izgubljenih mladića, što zbog osvete okupatora zbog borbe koji su ti pobijeni mladići pružili.

Srbija je iz svojih ratova izlazila kao pobednik samo kada je imala jake saveznike u Evropi. Tako je bilo i sa Balkanskim rarovima, i sa Prvim i Drugim Svetskim ratom.

Čim nema saveznika, Srbija biva lako slomljena i poražena ili okupirana. Primer vam je Otomanska okupacija Srbije, kao i doskorašnje kažnjavanje od strane NATO saveza.

Na žalost, odgajili ste opet nove generacije na mitovima i nacionalnim lažima, i bojim se da slede opet ratovi iz nacionalističkih poriva.

Mali, slabi, lupate u ratne bubnjeve. A bez saveznika u bližem okruženju. A pri tome nema pedlja Srbije na koji neko istorijsko pravo ne polaže makar 2-3 države u komšiluku, i sve su one u NATO-u, tom istom protiv koga vas Rusija huška.

sasa

pre 4 meseca

Nekada me je zanimalo sta se desava u drustvu, ali zivim u Srbiji vec 20 godina i potpuno sam se uklopio u princip koji vlada u ovom drustvu: "zabole me jer me ne dotice". Gadan smo narod postali. Ako vam se kaze da idete u vojsku, ici cete u vojsku! To je narod izabrao, to je vas izbor! Nema sad kukanja! Imali ste priliku da birate vlast koja ce prvo da povede dijalog sa gradjanima, ali Srbi vise vole cvrstu ruku!

I tako to..

pre 4 meseca

Treba, nego sta... Sutra kad se zarati, vikace se, hvala bogu bar malo smo spremni, a ne spustenih gaca cekati. Vidite sta se desava po svetu, i kuda ovo sve vodi, tenzije su svuda oko nas, ratovi su neminovni, tako da, bolje biti spreman, pa iako nista ne bude.. Ali, ako bude, sto je daleko verovatnije...

Staniša Simić

pre 4 meseca

Treba se vratiti vojni rok i to 12 meseci,lekarski pregled obavezno. Zdrava i normalna deca da nauče da rukuju oružjem, da nauče da slušaju i poštuju. A ne da uče u streljani da pucaju. Obavezno vratiti vojni rok!!!

Baki

pre 4 meseca

Mi ne živimo u Švajcarskoj, kao što ovde neko reče da primenimo njihov model. Našu decu još pri ulasku u NATO bi samo upotrebili za sopstvene ratove, ili ovi domaći ili strani veliki igrači. A neprijatelj nije sa druge strane rova, nego obično tu blizu i sprovodi vlast i naredbe. A odavno se ne ratuje s puškama, bajonetima, mačevima i nema tu više ni trunke čovečnosti, ni hrabrosti ni vojne veštine, koju jadni vojnik sada može da upotrebi, nego je samo topovsko meso, tačno po planu ovih, koji žele da smanje broj ljudi na zemljinoj kugli. Tako da oduševljena gospoda ovom merom slobodno nek stupe na vojnu obuku i nek se pridruže vojsci kasnije kad bude trebalo glinenih golubova. Nek šalju prvo svoje članove porodice, sinove i kćeri, pa tek onda da očekuju da ih neka druga deca brane, koju ovde vidim pojedini nazivaju gelipterima.

Вук

pre 4 meseca

Не може исто обука трајати за обичног војника пешадије и војника који се обучава за руковање софистицираним системима. Није исто пушка,ручна граната, ручни ракетни бацач и пво-систем, радар, дрон/БПЛ или неко сложено средство везе....Интензивна обука модерног војника пешадије не може трајати мање од 4 месеца...то би био минимум минимума....за руковање сложенијим системима обука би морала трајати минимум 6 месеци....све краће од тога је чисти популизам и трули компромис...

aca

pre 4 meseca

U svakoj srednjoj školi u završnoj godini vratiti predmet opšte narodne odbrane i civilne zaštite što je po meni mnogo pametnije i jeftinije od bilo čega drugog na taj načinin se osposobljavaju svi podjednako za razne stvari kako u ratu tako I u miru usled raznih elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa.

Pera

pre 4 meseca

Za ove sto idealizuju vojsku da znate i da se sedamdesetih, kada je moj tata sluzio vojsku, znalo ko je tatin sin i znalo se da niko na njega ne sme da podvikne niti da ce da ide na strazu. I znalo se da ce da sluci blizu kuce i da ce da ide na odsustvo kada hoce. A pravila su kao i sada vazila samo za one koji su siromasni i nemaju nikoga u partiji. To sto vi mislite da je vojska, to ne postoji nikada niti je kada postojalo.

Ivan J

pre 4 meseca

Sa svojih 40 godina, svoje sam odslužio, i smatram da je služenje vojnog roka prevelika glupost iz više razloga. Prvo, nemamo resurse za tako nešto. Vojni rok kod nas služi da se pometla krug kasarne i obrišu podovi, ispuca 50 metaka, i sa takvom obukom, država piše da si obučen, što je teška glupost. Iz tog razloga, rezervisti ginu ko muve. Vojni rok ima smisla samo ako ta obuka maksimalno uključuje resurse, a to znači najmanje godinu dana stalne vojne obuke, stalne borbene simulacije i svakodnevna gadjanja. Čak i tako, po završetku, u većini slučajeva, niko ne uzme oružje u ruke po 30 godina, pa ga u slučaju rata bace u rov da se snalazi. Po meni, daleko efektnija bi bila predvojnička obuka u 4. razredu srednje škole, kao obavezan predmet, gde bi se učile osnove. Potom, po završetku srednje škole, raspoređivanje u rezervni sastav, i svake druge godine sedmodnevna provera borbene gotovosti. Na taj način, održavao bi se nekakav kontinuitet, koji je zaista minimalan, koji ne košta državu previše, koji povremeno proverava i obvavlja gradivo, i pritom radno sposobnog radnika svega nedelju dana u 2 godine uzima sa radnog mesta, pa tako ne trpi ni proizvodnja, ni bdp, a pritom dobijamo ljude koji svake 2 godine 7 dana održavaju zahtevnu fizičku kondiciju, vežbaju rukovanje oružjem i oruđem itd.

Belo Sunce

pre 4 meseca

Vojsku može da služi samo motivisan vojnik. Sve drugo bi dovelo do rasula, raspada i velikih nesreća. Psiholog nekadašnje JNA (žena) je otišla u prevremenu penziju godinu dana pre izbijanja rata, jer su regruti iz pojedinih republika bili "nemotivisani". Njena koleginica i kolega psihijatar su godinama išli po sudovima zbog slučaja Keljmendi, jer nije smeo da bude u vojsci kao "nemotivisan". Ta gospođa se jedina suprotstavila i generalu Špegelju kada je održao defetistički govor pred raspad SFRJ. Posle je morala na raport, otišla je u penziju i rekla im šta sledi. Išla je na raport i zbog mnogo "nesposobnih" za vojsku zbog "nemotivisanosti". Kako je tada govorila, oficiri ništa nisu znali ni o psihologiji, ni o ljudskim karakterima, a prvi će "pobeći" čim počne raspad države. Potpuno je predvidela dalji tok događaja u bivšoj SFRJ i nije pogrešila. Tada je još uvek bilo časnih i poštenih oficira i ljudi, danas takvih nema, svi su karijeristi i populisti. Ko hoće, odmah da se javi dobrovoljno. Današnja omladina u većini slučajeva nije za vojsku, a mi nemamo ni dovoljno mladih za tako nešto. Vojska služi najviše zbog rata, a Srbija ne bi "preživela" još jedan rat, vidimo da Ukrajina sa skoro 10 puta više stanovništva nestaje kao država.

Roćevac

pre 4 meseca

Ovaj ko kaže da 3 meseca se samo nauči strojevi korak ne zna vojsku. U legiji stranaca osnovna obuka je 4 meseca. Posle su sve specijalizacije i redovan trening.
Nama su 3- 4 meseca dovoljna s tim da se svake i svake druge godine ide obavezno na vežbu i da svako bude rezervista. Da je poslodavac obavezan da pusti vojnog obaveznika i da mu zadrži platu. Nešto slično kao u Švajcarskoj

Veteran

pre 4 meseca

Bravo i treba da se vrati služenje vojnog roka, da bi pojedini muškarci shvatili šta je otadžbina i koliko treba čuvati ono što je neko svojim životima stvorio da bi mi živeli u miru i slobodi, tuđe nam ne treba svoje ćemo braniti. Živela Vojska Srbije.

Kondor

pre 4 meseca

Kakav vojni rok,
secam se pred 30 godina mobilizacije po Beogradu,
svi su bezali, skrivali se samo da ne prime poziv.
Moj komšija nije uspeo da sakrije sina, vratilio su mu ga
u kovcegu, poginuo u blizini Vukovara.
Kakva crna vojska.

Ashke

pre 4 meseca

Ratovi se ne dobijaju vojskom vec uspostavljanjem pametnih politickih odnosa, medijskom uticajem, korisnim saveznicima, i masovnim podmicivanjem zapadnih politicara. Srbija je imala vojsku 90-ih i zato sto se oslanjala na nju umesto na prethodno navedeno, je i izgubila sve ratove. Ukoliko drzava dodje na to da vojska treba da je brani, ona je pricu zavrsila, kao sto se moze videti sa Ukrajinom. Uz to, ljudi vec placaju porez. Obaveza je drzave da ga upotrebi na odgovarajuci nacin, i ako to znaci imati manje autoputeva a vise profesionalnih vojnika, onda drzava to treba da resi. Ja znam bar dvoje ljudi koji ocajnicki pokusavaju godinama da bezuspesno dobiju posao u vojsci tako da ljudi koji zele profesionalnu bojnicku karijeru ima. Traziti od nekog da ide u vojsku ako to ne zeli je besmisleno i u praksi, robovlasnistvo.

Mislilac

pre 4 meseca

Koji crni vojni rok, vidite šta se dešava u Ukraini, ginu ljudi na sve strane i onda će za par meseci neki tamo vlasnici računa na Kajmanskim ostvrima potpisati sporazum i nikom ništa. A majke što su izgubile decu, a ekonomija što je uništena, kuće urušene? Ne treba nama ništa od ovoga. Profesionalna vojska je dovoljna za sve što nama treba.

Yossarian

pre 4 meseca

Nije trebalo ni ukidati. Profesionalna vojska i obavezno sluzenje su dvije sasvim razlicite doktrine. Profesionalna vojska brani ono kojoj placa, dok je obavezno sluzenje doktrina naoruzanog naroda

Шид у срцу.

pre 4 meseca

Војска од младића направи човека. Годину дана војни рок је потребно за обуку војник. Четири месеца је смејурија.

Petar S.

pre 4 meseca

Apsolutno ZA.
Kao finalni deo odrastanja (i preuzimanja odgovornosti). Mnoge zemlje NATOa imaju obavezni vojni rok (za one koji i dalje veruju da je to "ideoloska" kategorija). Osim vracanja vojnog roka treba vratiti i Civilnu zastitu kao i osnove prve pomoci (za SVE). EDUKACIJA o zdravlju se pokazala kao EGZISTENCIJALNO potrebna! Uz osnove prve pomoci vratiti i SISTEMATSKE preglede, kako u skolama tako i u firmama. Vojni rok bi trebalo da bude minimalno kao u Skandinavskim zemljama i trebalo bi da g asluze i Momci i Deevojke (Jednako)!

Čistač

pre 4 meseca

Mi moramo da uđemo u NATO ne zato što ih ja volim, nego zato što smo okruženi zemljama članicama kojima će uvek biti dozvoljeno da nas maltretiraju i otimaju nam delove teritorije. Tako bismo sprečili mogućnost sukoba sa komšijama jer bez dozvole NATO komande niko ne sme da poteže oružje. Tako bismo jedino mogli da uđemo u zonu pomirenja sa susedima i eventualno uđemo u EU.

Goran

pre 4 meseca

3 meseca dovoljno, taman da se omladina upozna šta je vojska, posle periodično vežbe kao u Švajcarskoj. Nikome neće pasti kruna sa glave za toliko.

Menadzer

pre 4 meseca

Kakav glup predlog i jos gluplji komentari na ovu vest. Pa da li neko stvarno misli da se jos uvek ratuje sa puskom u ruci? Onaj tamo te nanisani sa 5000 km dronom i tebe nema.

zi

pre 4 meseca

Treba da se vrati obavezni vojni rok, ali ne znam kako će ove nove generacije u vojsku bez mame i tate. Pritom su mnogo gojazni, neodgovorni i slabog morala. Ako mora roditelj da ide u školu i preti nastavnicima za slabu ocenu ili loše vladanje, šta će se onda desiti u vojsci, kada neko na njih podvikne. Zvaće mamu da se vrate kući, hmmm....ja tu vidim mnogo povreda i nediscipline, pa čak i ono najgore, jer autoritet medju decom ne postoji. Ako država ima petlju, a suštini je nema, mogla bi sve to da izgura i da napravi stabilnu generaciju za nekih dvadesetak godina, jer ukidanje vojnog roka je bilo lako, vraćanje je već neka druga priča.

dick stensland

pre 4 meseca

Profesionalna, dobro plaćena, dobro hranjena i vojska koja prati savremene svetske trendove u naoružanju! Sve drugo - "vojska Titova - puška lipova!"

Džoni

pre 4 meseca

Ali samo toliko da se mladi ljudi obuče i to je to. I naravno i devojke da idu jer bi u suprotnom to bila rodna diskriminacija. Živi se u veoma složenom geopolitičkom trenutku sa tedencijom da može biti samo gore i jednostavno ljudi moraju biti spremni na sve. Ne daj Bože neke globalne katastrofe (rata) niko nas neće pitati da li smo za tat ili ne nego će svako u tom trenutku pokušati da ostvari neke svoje "ambicije". Tome nas je istorija valjda naučila?

NS

pre 4 meseca

Ako izbije neki rat hoće li profesionalna vojska da nas odbrani? Koliko treba da ih bude, imamo li uopšte dovoljno svih kapaciteta da imamo dovoljno veliku profi vojsku? Dok nas oni brane ostali će ići na obučavanje od 2 nedelje?...

Danilo

pre 4 meseca

Ja bih vratio obavezno sluzenje vojnog roka makar na 6 meseci. Pacifista sam po opredeljenju, protiv sam ratova i konflikata bilo koje vrste, ali postoje dva problema koje bi resili. Jedan je da se malo disciplinuje nasa omladina koja mora da shvati neke stvari. Drugi problem je da svet postaje jako opasno mesto i verujte mi, kad tad pokucace na nasa vrata. Bolje da ga docekamo spremni.

Milan Z

pre 4 meseca

Sta bi ovo? Vecina protiv vojnog roka, a upravo mladi najvise vicu "Kosovo je Srbija i dogodine u Prizrenu"? Pa ko ce u Prizren? Opet mi sto smo davno sluzili vojsku i sto smo bili po ratistima devedesetih, a mladi ce nas podrzavati na Tik Toku i Instagramu? Pa nece moci. Uvodite vojni rok. Podrska inicijativi.

^____^

pre 4 meseca

neka uce ove sto vicu ' vratice se vojska na kosovo' ...lako je vikati takve stvari a ti sto su najglasniji sa tom recenicom nikad ne idu prvi u vojsku nego salju druge da ginu

Borko

pre 4 meseca

U Srbiji treba uvesti kategoriju civila i građana.
Građani služe vojni rok, duže oružje i uniformu, spremni su da u roku od sat vremena budu u borbenoj gotovosti. Imaju pravo glasa.
Civili ne služe vojni rok, nemaju dozvolu za držanje oružja. Takođe nemaju pravo glasa.
Time bi o zemlji odlučivali oni koji su spremni da je brane.
Oni koji nisu spremni da ratuju za Srbiju, nemaju pravo glasa!

Srđa

pre 4 meseca

Valjda su shvatili da mi jedni te isti više ne možemo da idemo u rezervu. Pa imam bre 51 godinu jedva i pertle vežem,a kamoli da treba nešto ozbiljnije. Stiglo je vreme lumbaga,išijasa,...,Aj malo neko drugi da se valja po blatu.

marko bd

pre 4 meseca

Nadjite jedan razlog ali razlog zbog kog nebi trebalo vratiti vojni rok?
3-4 mjeseca obuke muskaraca je prava stvar za njihov dalji zivot i iskustvo!

mare

pre 4 meseca

generalno mislim da treba da se uvede.
po meni je mnogo bolje da bude ovaj sistem, dobrovoljno, ali broj koji se odazove njje dovoljan, a zasto nije dovoljan, zato sto su uslovi losi i ne isplati se voditi vojnicki zivot ili zivot u cizmama. bio sam vojnik 6 godina i znam sta pisem. za one koji nisu upuceni, ove plate sto su pricali od hiljadu dve eura, imaju, ali koje jedinice? imaju specijalne i treba da imaju, slazem se, ali sta cemo sa ovim jedinicama po brigadama, ti ljudi sede na administrativnu liniju, sto se kaze svaka druga baza moja, nema dovoljno ljudi za rotaciju, pa ostanes i po dve smene nekad, e i njima priblizite platu malo, a ne ovom si dao 200000 a ovaj ostao na 700000

mozaks

pre 4 meseca

budimo realni..
veci deo omladine ce da odbije,a jedan mali deo bi prihvatio mozda do tri meseca sluzenja vojnog roka.
profesionalna vojska jeste spas,koja treba da bude adekvatno placena,ali i trebalo bi da danasnja omladina makar kroz skolksi sistem da je upoznata i zna kako se barata oruzjem,pa da je i ta prakticna nastava u obilasku kasarni i boravak u njima na par dana..
problem su proslost postupci politicara i naravno nece niko da gine..

KO TO TAMO PEVA

pre 4 meseca

Ne pokušavajte ni u ludilu. Mladež nam i ovako napušta zemlju. Ako uvedete vojsku što je glupa ideja otići će svi. Prvi ja neću dozvoliti da moj sin služi u ovakvim okolnostima

planinar

pre 4 meseca

Veoma pametna i racionalna odluka uzimajući u obzir da ulazimo u višedecenijsko nestabilno vreme koje će biti ispunjeno raznim izazovima po bezbednost države. Po meni nije ni trebalo da se suspenduje služenje vojnog roka, već da se vremenski skrati i organizuje na neki moderniji način, koji uzima u obzir i potrebe i mogućnosti države kao i samih regruta. Do sada smo mogli već da prilagodimo sistem a da se to ne odrazi na živote mladih ljudi u negativnom smislu. Ni stari sistem nije bio loš po kojem smo mi služili vojsku, ali njega je vreme pregazilo.

JOhn

pre 4 meseca

Kao neko ko je sluzio vojni rok, mogu da vam kazem da vojnik posle 3 meseca obuke jedva nauci strojevu radnju a ne iole potreban nivo osnovne obuke. Njima treba neko tamo da daje strazu i cisti krug. A sto se tice same potrebe za tim, ima dosta razloga i za i protiv vracanja roka, to treba da bude ozbiljna debata na tu temu.

Nebojša

pre 4 meseca

Najbolje što su ovi bivši uradili je što su ovo ukinuli a ovi trenutni bolje neka poboljšaju uslove pa će ljudi dobrovoljno da idu a ne da ljude na silu vuku u polu raspale kasarne.

Pera

pre 4 meseca

Imam 52 godine i nije me mnogo briga, ali to je jedna od glupljih stvari u mom životu. Ko hoće i voli neka mu se omogući i pravac rezervni sastav (i po neka beneficija), a za ostale je čisto gubljenje vremena.

rollover

pre 4 meseca

Citamo ovo svake godine, koga ces da teras u vojsku? Ove sincice sto ih mama budi, sprema im krevet i donosi dorucak u krevet? Ne ne, takvi nicemu ne sluze osim da se nauce malo pameti, a trositi resurse drzave i vojske da bih nekog naucio pameti nema smisla.

Samo dobrovoljci i profesionalci, na to treba da se fokusiramo. Val'da se odavno pokazalo da onaj koji nece da odsluzi drzavi, nema nikakvu vojnu svrhu nit u miru nit u ratu.

Pera

pre 4 meseca

Imam 52 godine i nije me mnogo briga, ali to je jedna od glupljih stvari u mom životu. Ko hoće i voli neka mu se omogući i pravac rezervni sastav (i po neka beneficija), a za ostale je čisto gubljenje vremena.

KO TO TAMO PEVA

pre 4 meseca

Ne pokušavajte ni u ludilu. Mladež nam i ovako napušta zemlju. Ako uvedete vojsku što je glupa ideja otići će svi. Prvi ja neću dozvoliti da moj sin služi u ovakvim okolnostima

Nebojša

pre 4 meseca

Najbolje što su ovi bivši uradili je što su ovo ukinuli a ovi trenutni bolje neka poboljšaju uslove pa će ljudi dobrovoljno da idu a ne da ljude na silu vuku u polu raspale kasarne.

rollover

pre 4 meseca

Citamo ovo svake godine, koga ces da teras u vojsku? Ove sincice sto ih mama budi, sprema im krevet i donosi dorucak u krevet? Ne ne, takvi nicemu ne sluze osim da se nauce malo pameti, a trositi resurse drzave i vojske da bih nekog naucio pameti nema smisla.

Samo dobrovoljci i profesionalci, na to treba da se fokusiramo. Val'da se odavno pokazalo da onaj koji nece da odsluzi drzavi, nema nikakvu vojnu svrhu nit u miru nit u ratu.

mozaks

pre 4 meseca

budimo realni..
veci deo omladine ce da odbije,a jedan mali deo bi prihvatio mozda do tri meseca sluzenja vojnog roka.
profesionalna vojska jeste spas,koja treba da bude adekvatno placena,ali i trebalo bi da danasnja omladina makar kroz skolksi sistem da je upoznata i zna kako se barata oruzjem,pa da je i ta prakticna nastava u obilasku kasarni i boravak u njima na par dana..
problem su proslost postupci politicara i naravno nece niko da gine..

JOhn

pre 4 meseca

Kao neko ko je sluzio vojni rok, mogu da vam kazem da vojnik posle 3 meseca obuke jedva nauci strojevu radnju a ne iole potreban nivo osnovne obuke. Njima treba neko tamo da daje strazu i cisti krug. A sto se tice same potrebe za tim, ima dosta razloga i za i protiv vracanja roka, to treba da bude ozbiljna debata na tu temu.

^____^

pre 4 meseca

neka uce ove sto vicu ' vratice se vojska na kosovo' ...lako je vikati takve stvari a ti sto su najglasniji sa tom recenicom nikad ne idu prvi u vojsku nego salju druge da ginu

Kondor

pre 4 meseca

Kakav vojni rok,
secam se pred 30 godina mobilizacije po Beogradu,
svi su bezali, skrivali se samo da ne prime poziv.
Moj komšija nije uspeo da sakrije sina, vratilio su mu ga
u kovcegu, poginuo u blizini Vukovara.
Kakva crna vojska.

Los Angeles

pre 4 meseca

Nema te vojske u Srbiji koja može da je odbrani od bilo koga ako taj neko odluči da Srbiju okupira.

Srbija je jednostavno suviše mala i beznačajna. Svaki otpor i borba može samo da promeni to koliko će Srba da izgine i koliko će majki i sestara da plaču, što zbog izgubljenih mladića, što zbog osvete okupatora zbog borbe koji su ti pobijeni mladići pružili.

Srbija je iz svojih ratova izlazila kao pobednik samo kada je imala jake saveznike u Evropi. Tako je bilo i sa Balkanskim rarovima, i sa Prvim i Drugim Svetskim ratom.

Čim nema saveznika, Srbija biva lako slomljena i poražena ili okupirana. Primer vam je Otomanska okupacija Srbije, kao i doskorašnje kažnjavanje od strane NATO saveza.

Na žalost, odgajili ste opet nove generacije na mitovima i nacionalnim lažima, i bojim se da slede opet ratovi iz nacionalističkih poriva.

Mali, slabi, lupate u ratne bubnjeve. A bez saveznika u bližem okruženju. A pri tome nema pedlja Srbije na koji neko istorijsko pravo ne polaže makar 2-3 države u komšiluku, i sve su one u NATO-u, tom istom protiv koga vas Rusija huška.

Menadzer

pre 4 meseca

Kakav glup predlog i jos gluplji komentari na ovu vest. Pa da li neko stvarno misli da se jos uvek ratuje sa puskom u ruci? Onaj tamo te nanisani sa 5000 km dronom i tebe nema.

dick stensland

pre 4 meseca

Profesionalna, dobro plaćena, dobro hranjena i vojska koja prati savremene svetske trendove u naoružanju! Sve drugo - "vojska Titova - puška lipova!"

Mislilac

pre 4 meseca

Koji crni vojni rok, vidite šta se dešava u Ukraini, ginu ljudi na sve strane i onda će za par meseci neki tamo vlasnici računa na Kajmanskim ostvrima potpisati sporazum i nikom ništa. A majke što su izgubile decu, a ekonomija što je uništena, kuće urušene? Ne treba nama ništa od ovoga. Profesionalna vojska je dovoljna za sve što nama treba.

Ashke

pre 4 meseca

Ratovi se ne dobijaju vojskom vec uspostavljanjem pametnih politickih odnosa, medijskom uticajem, korisnim saveznicima, i masovnim podmicivanjem zapadnih politicara. Srbija je imala vojsku 90-ih i zato sto se oslanjala na nju umesto na prethodno navedeno, je i izgubila sve ratove. Ukoliko drzava dodje na to da vojska treba da je brani, ona je pricu zavrsila, kao sto se moze videti sa Ukrajinom. Uz to, ljudi vec placaju porez. Obaveza je drzave da ga upotrebi na odgovarajuci nacin, i ako to znaci imati manje autoputeva a vise profesionalnih vojnika, onda drzava to treba da resi. Ja znam bar dvoje ljudi koji ocajnicki pokusavaju godinama da bezuspesno dobiju posao u vojsci tako da ljudi koji zele profesionalnu bojnicku karijeru ima. Traziti od nekog da ide u vojsku ako to ne zeli je besmisleno i u praksi, robovlasnistvo.

Pera

pre 4 meseca

Za ove sto idealizuju vojsku da znate i da se sedamdesetih, kada je moj tata sluzio vojsku, znalo ko je tatin sin i znalo se da niko na njega ne sme da podvikne niti da ce da ide na strazu. I znalo se da ce da sluci blizu kuce i da ce da ide na odsustvo kada hoce. A pravila su kao i sada vazila samo za one koji su siromasni i nemaju nikoga u partiji. To sto vi mislite da je vojska, to ne postoji nikada niti je kada postojalo.

dick stensland

pre 4 meseca

Pokojni otac služio JRM (bivša Jugoslovenska ratna mornarica) 36 meseci (1956.-'59.). Ja služio JNA KoV (1986.-'87.) 12 meseci. Oba zajedno 4 prosečna vojna roka u vreme kad sam ja služio. Oba u vojsku otišli kao 19 - godišnjaci. Nenadoknadivo izgubljena godina dana za mene. Kad sam se vratio iz JNA i započeo fakultet upisan pre odlaska u vojsku kao s Marsa da sam sišao. Nisam uspeo da se povratim od trauma i šoka bivše JNA što je na kraju rezultiralo napuštanjem studija! A tek o pozivima za u ratove '90- ih u kojima ondašnja država nije učestvovala da i ne govorim. Zadnji takav poziv primio sam krajem maja '99. Zato ovima koji se zalažu zdušno za povratak služenja vojnog roka poručujem da ne treba današnjim mladima atmosfera bivše JNA već ako neko od njih i hoće dobrovoljno da služi omogućiti im da vreme provedeno u jedinicama maksimalno korisno provedu!

sasa

pre 4 meseca

Nekada me je zanimalo sta se desava u drustvu, ali zivim u Srbiji vec 20 godina i potpuno sam se uklopio u princip koji vlada u ovom drustvu: "zabole me jer me ne dotice". Gadan smo narod postali. Ako vam se kaze da idete u vojsku, ici cete u vojsku! To je narod izabrao, to je vas izbor! Nema sad kukanja! Imali ste priliku da birate vlast koja ce prvo da povede dijalog sa gradjanima, ali Srbi vise vole cvrstu ruku!

Milan Z

pre 4 meseca

Sta bi ovo? Vecina protiv vojnog roka, a upravo mladi najvise vicu "Kosovo je Srbija i dogodine u Prizrenu"? Pa ko ce u Prizren? Opet mi sto smo davno sluzili vojsku i sto smo bili po ratistima devedesetih, a mladi ce nas podrzavati na Tik Toku i Instagramu? Pa nece moci. Uvodite vojni rok. Podrska inicijativi.

Borko

pre 4 meseca

U Srbiji treba uvesti kategoriju civila i građana.
Građani služe vojni rok, duže oružje i uniformu, spremni su da u roku od sat vremena budu u borbenoj gotovosti. Imaju pravo glasa.
Civili ne služe vojni rok, nemaju dozvolu za držanje oružja. Takođe nemaju pravo glasa.
Time bi o zemlji odlučivali oni koji su spremni da je brane.
Oni koji nisu spremni da ratuju za Srbiju, nemaju pravo glasa!

buzz meeks

pre 4 meseca

Kakav vojni rok,
secam se pred 30 godina mobilizacije po Beogradu,
svi su bezali, skrivali se samo da ne prime poziv.
Moj komšija nije uspeo da sakrije sina, vratilio su mu ga
u kovcegu, poginuo u blizini Vukovara.
Kakva crna vojska.
(Kondor, 04. januar 2024 12:59)
Pre više od 30 godina ispred fakulteta patrola Vojne policije ondašnje JNA u raspadu (za one koji nisu služili JNA i iz priča starijih slušali o istoj - bili su to vojnici sa belim uprtačima i opasačem o koji je bio okačen pištolj u beloj futroli) zaustavlja u legitimiše muške studente ispred glavnog ulaza na fakultet. Uspeli su da "uhvate" jednog kolegu koji je ranije služio u specijalnim jedinicama bivše JNA a bio na njihovom "spisku"! Posle mesec ipo dana od hapšenja ispred fakulteta, čujemo da je kolega teško ranjen na vukovarskom ratištu i da je ostao invalid. Inače u to vreme (septembar/oktobar '91) vojna policija u Beogradu imala je prevelika ovlašćenja. Legitimisala je na javnim mestima u centru grada. Ostala mi je u tužnoj uspomeni iz tog vremena slika uplakane naše koleginice čijeg je momka vojna policija brutalno izvukla iz Mc Donald's - ovog restorana na Terazijama i na silu odvela u kasarnu u Bubanj potoku. Zato koja crna vojska!

Baki

pre 4 meseca

Mi ne živimo u Švajcarskoj, kao što ovde neko reče da primenimo njihov model. Našu decu još pri ulasku u NATO bi samo upotrebili za sopstvene ratove, ili ovi domaći ili strani veliki igrači. A neprijatelj nije sa druge strane rova, nego obično tu blizu i sprovodi vlast i naredbe. A odavno se ne ratuje s puškama, bajonetima, mačevima i nema tu više ni trunke čovečnosti, ni hrabrosti ni vojne veštine, koju jadni vojnik sada može da upotrebi, nego je samo topovsko meso, tačno po planu ovih, koji žele da smanje broj ljudi na zemljinoj kugli. Tako da oduševljena gospoda ovom merom slobodno nek stupe na vojnu obuku i nek se pridruže vojsci kasnije kad bude trebalo glinenih golubova. Nek šalju prvo svoje članove porodice, sinove i kćeri, pa tek onda da očekuju da ih neka druga deca brane, koju ovde vidim pojedini nazivaju gelipterima.

dr Hozier

pre 4 meseca

Za ove sto idealizuju vojsku da znate i da se sedamdesetih, kada je moj tata sluzio vojsku, znalo ko je tatin sin i znalo se da niko na njega ne sme da podvikne niti da ce da ide na strazu. I znalo se da ce da sluci blizu kuce i da ce da ide na odsustvo kada hoce. A pravila su kao i sada vazila samo za one koji su siromasni i nemaju nikoga u partiji. To sto vi mislite da je vojska, to ne postoji nikada niti je kada postojalo.
(Pera, 04. januar 2024 12:37)
Sve čestitke na komentaru!

Belo Sunce

pre 4 meseca

Vojsku može da služi samo motivisan vojnik. Sve drugo bi dovelo do rasula, raspada i velikih nesreća. Psiholog nekadašnje JNA (žena) je otišla u prevremenu penziju godinu dana pre izbijanja rata, jer su regruti iz pojedinih republika bili "nemotivisani". Njena koleginica i kolega psihijatar su godinama išli po sudovima zbog slučaja Keljmendi, jer nije smeo da bude u vojsci kao "nemotivisan". Ta gospođa se jedina suprotstavila i generalu Špegelju kada je održao defetistički govor pred raspad SFRJ. Posle je morala na raport, otišla je u penziju i rekla im šta sledi. Išla je na raport i zbog mnogo "nesposobnih" za vojsku zbog "nemotivisanosti". Kako je tada govorila, oficiri ništa nisu znali ni o psihologiji, ni o ljudskim karakterima, a prvi će "pobeći" čim počne raspad države. Potpuno je predvidela dalji tok događaja u bivšoj SFRJ i nije pogrešila. Tada je još uvek bilo časnih i poštenih oficira i ljudi, danas takvih nema, svi su karijeristi i populisti. Ko hoće, odmah da se javi dobrovoljno. Današnja omladina u većini slučajeva nije za vojsku, a mi nemamo ni dovoljno mladih za tako nešto. Vojska služi najviše zbog rata, a Srbija ne bi "preživela" još jedan rat, vidimo da Ukrajina sa skoro 10 puta više stanovništva nestaje kao država.

Čistač

pre 4 meseca

Mi moramo da uđemo u NATO ne zato što ih ja volim, nego zato što smo okruženi zemljama članicama kojima će uvek biti dozvoljeno da nas maltretiraju i otimaju nam delove teritorije. Tako bismo sprečili mogućnost sukoba sa komšijama jer bez dozvole NATO komande niko ne sme da poteže oružje. Tako bismo jedino mogli da uđemo u zonu pomirenja sa susedima i eventualno uđemo u EU.

Srđa

pre 4 meseca

Valjda su shvatili da mi jedni te isti više ne možemo da idemo u rezervu. Pa imam bre 51 godinu jedva i pertle vežem,a kamoli da treba nešto ozbiljnije. Stiglo je vreme lumbaga,išijasa,...,Aj malo neko drugi da se valja po blatu.

Влада

pre 4 meseca

(dick stensland, 4. januar 2024 16:22)

Ја сам исто тако био у ЈНА, па студирао. И завршио сам факултет у року, с просеком изнад осмице. Али данас да имам децу и да живимо у Србији не бих им ни у лудилу саветовао да се одазову на војни позив. Додуше, ако би ми син инсистирао да служи војску не бих га спречавао, то је ипак његов живот, али ја бих учинио све да га одвратим од такве идеје. Две истините ратне приче, веома сличне. Два генерала. Обојица су деведесетих спасили војнике из Хрватске. Један их је избавио из опкољене касарне у Вараждину, а други из сличне ситуације у Задру. Овог једног је војни суд гонио до смрти, чак и након одласка Милошевића с власти. Овај други је био начелник генералштаба, али касније су га ипак најпре изручили у Хаг, а потом су му судили за некакву наводну издају. А захваљујући тој двојици хиљаде српских тада младих живота је сачувано. Ето толико.

zi

pre 4 meseca

Treba da se vrati obavezni vojni rok, ali ne znam kako će ove nove generacije u vojsku bez mame i tate. Pritom su mnogo gojazni, neodgovorni i slabog morala. Ako mora roditelj da ide u školu i preti nastavnicima za slabu ocenu ili loše vladanje, šta će se onda desiti u vojsci, kada neko na njih podvikne. Zvaće mamu da se vrate kući, hmmm....ja tu vidim mnogo povreda i nediscipline, pa čak i ono najgore, jer autoritet medju decom ne postoji. Ako država ima petlju, a suštini je nema, mogla bi sve to da izgura i da napravi stabilnu generaciju za nekih dvadesetak godina, jer ukidanje vojnog roka je bilo lako, vraćanje je već neka druga priča.

Ivan J

pre 4 meseca

Sa svojih 40 godina, svoje sam odslužio, i smatram da je služenje vojnog roka prevelika glupost iz više razloga. Prvo, nemamo resurse za tako nešto. Vojni rok kod nas služi da se pometla krug kasarne i obrišu podovi, ispuca 50 metaka, i sa takvom obukom, država piše da si obučen, što je teška glupost. Iz tog razloga, rezervisti ginu ko muve. Vojni rok ima smisla samo ako ta obuka maksimalno uključuje resurse, a to znači najmanje godinu dana stalne vojne obuke, stalne borbene simulacije i svakodnevna gadjanja. Čak i tako, po završetku, u većini slučajeva, niko ne uzme oružje u ruke po 30 godina, pa ga u slučaju rata bace u rov da se snalazi. Po meni, daleko efektnija bi bila predvojnička obuka u 4. razredu srednje škole, kao obavezan predmet, gde bi se učile osnove. Potom, po završetku srednje škole, raspoređivanje u rezervni sastav, i svake druge godine sedmodnevna provera borbene gotovosti. Na taj način, održavao bi se nekakav kontinuitet, koji je zaista minimalan, koji ne košta državu previše, koji povremeno proverava i obvavlja gradivo, i pritom radno sposobnog radnika svega nedelju dana u 2 godine uzima sa radnog mesta, pa tako ne trpi ni proizvodnja, ni bdp, a pritom dobijamo ljude koji svake 2 godine 7 dana održavaju zahtevnu fizičku kondiciju, vežbaju rukovanje oružjem i oruđem itd.

dr Hozier

pre 4 meseca

Čemu strah od obaveznog vojnog roka!? Nemojte se brinuti, biće zdravstvenih pregleda, neće svako ni imati privilegiju da ide u vojsku.
(Zorz Vea, 04. januar 2024 11:21)

Jaka baš jaka privilegija! Pre skoro 4 decenije služio sam ondašnju JNA oružanu silu zemlje koje nema više od 3 decenije. Ne postoji! Kako verovati starešinskom kadru VS posle slučaja "Topčider"! Slučaj koji je stavljen ad acta! Niko više skoro i da ne pominje! Lično, ne bih se ovoj i ovakvoj vojsci odazvao ni na opštu mobilizaciju. Dosta mi je bilo '90-ih i iskustava iz perioda zaokruživanja teritorija. "Iskustva" ne za jedan barem za tri života! Ovo je ponovo neko talambasanje već viđeno unazad nekoliko godina a služi da se neke krupne stvari "proture"!

Danilo

pre 4 meseca

Ja bih vratio obavezno sluzenje vojnog roka makar na 6 meseci. Pacifista sam po opredeljenju, protiv sam ratova i konflikata bilo koje vrste, ali postoje dva problema koje bi resili. Jedan je da se malo disciplinuje nasa omladina koja mora da shvati neke stvari. Drugi problem je da svet postaje jako opasno mesto i verujte mi, kad tad pokucace na nasa vrata. Bolje da ga docekamo spremni.

planinar

pre 4 meseca

Veoma pametna i racionalna odluka uzimajući u obzir da ulazimo u višedecenijsko nestabilno vreme koje će biti ispunjeno raznim izazovima po bezbednost države. Po meni nije ni trebalo da se suspenduje služenje vojnog roka, već da se vremenski skrati i organizuje na neki moderniji način, koji uzima u obzir i potrebe i mogućnosti države kao i samih regruta. Do sada smo mogli već da prilagodimo sistem a da se to ne odrazi na živote mladih ljudi u negativnom smislu. Ni stari sistem nije bio loš po kojem smo mi služili vojsku, ali njega je vreme pregazilo.

Вук

pre 4 meseca

Не може исто обука трајати за обичног војника пешадије и војника који се обучава за руковање софистицираним системима. Није исто пушка,ручна граната, ручни ракетни бацач и пво-систем, радар, дрон/БПЛ или неко сложено средство везе....Интензивна обука модерног војника пешадије не може трајати мање од 4 месеца...то би био минимум минимума....за руковање сложенијим системима обука би морала трајати минимум 6 месеци....све краће од тога је чисти популизам и трули компромис...

Džoni

pre 4 meseca

Ali samo toliko da se mladi ljudi obuče i to je to. I naravno i devojke da idu jer bi u suprotnom to bila rodna diskriminacija. Živi se u veoma složenom geopolitičkom trenutku sa tedencijom da može biti samo gore i jednostavno ljudi moraju biti spremni na sve. Ne daj Bože neke globalne katastrofe (rata) niko nas neće pitati da li smo za tat ili ne nego će svako u tom trenutku pokušati da ostvari neke svoje "ambicije". Tome nas je istorija valjda naučila?

NS

pre 4 meseca

Ako izbije neki rat hoće li profesionalna vojska da nas odbrani? Koliko treba da ih bude, imamo li uopšte dovoljno svih kapaciteta da imamo dovoljno veliku profi vojsku? Dok nas oni brane ostali će ići na obučavanje od 2 nedelje?...

aca

pre 4 meseca

U svakoj srednjoj školi u završnoj godini vratiti predmet opšte narodne odbrane i civilne zaštite što je po meni mnogo pametnije i jeftinije od bilo čega drugog na taj načinin se osposobljavaju svi podjednako za razne stvari kako u ratu tako I u miru usled raznih elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa.

mare

pre 4 meseca

generalno mislim da treba da se uvede.
po meni je mnogo bolje da bude ovaj sistem, dobrovoljno, ali broj koji se odazove njje dovoljan, a zasto nije dovoljan, zato sto su uslovi losi i ne isplati se voditi vojnicki zivot ili zivot u cizmama. bio sam vojnik 6 godina i znam sta pisem. za one koji nisu upuceni, ove plate sto su pricali od hiljadu dve eura, imaju, ali koje jedinice? imaju specijalne i treba da imaju, slazem se, ali sta cemo sa ovim jedinicama po brigadama, ti ljudi sede na administrativnu liniju, sto se kaze svaka druga baza moja, nema dovoljno ljudi za rotaciju, pa ostanes i po dve smene nekad, e i njima priblizite platu malo, a ne ovom si dao 200000 a ovaj ostao na 700000

marko bd

pre 4 meseca

Nadjite jedan razlog ali razlog zbog kog nebi trebalo vratiti vojni rok?
3-4 mjeseca obuke muskaraca je prava stvar za njihov dalji zivot i iskustvo!

Drakče

pre 4 meseca

Apsolutno podržavam služenje vojnog roka. Pošto su se žene izborile za jednakost trebalo bi i one da služe pod istim uslovima kao i muškarci.

Staniša Simić

pre 4 meseca

Treba se vratiti vojni rok i to 12 meseci,lekarski pregled obavezno. Zdrava i normalna deca da nauče da rukuju oružjem, da nauče da slušaju i poštuju. A ne da uče u streljani da pucaju. Obavezno vratiti vojni rok!!!

Miodrag Kocic

pre 4 meseca

Svaka cast to je bas dobro za mlade da se sklone sa ulice da nauce red rad i disciplinu verujujem da ce dosta da nam izmeni omladinu i bice garant manje krivicnih dela i ludorija dobar predlog podrska 100%Vojska =Zlatni momci Hvala bogu da samo to bude !!!!

I tako to..

pre 4 meseca

Treba, nego sta... Sutra kad se zarati, vikace se, hvala bogu bar malo smo spremni, a ne spustenih gaca cekati. Vidite sta se desava po svetu, i kuda ovo sve vodi, tenzije su svuda oko nas, ratovi su neminovni, tako da, bolje biti spreman, pa iako nista ne bude.. Ali, ako bude, sto je daleko verovatnije...

Petar S.

pre 4 meseca

Apsolutno ZA.
Kao finalni deo odrastanja (i preuzimanja odgovornosti). Mnoge zemlje NATOa imaju obavezni vojni rok (za one koji i dalje veruju da je to "ideoloska" kategorija). Osim vracanja vojnog roka treba vratiti i Civilnu zastitu kao i osnove prve pomoci (za SVE). EDUKACIJA o zdravlju se pokazala kao EGZISTENCIJALNO potrebna! Uz osnove prve pomoci vratiti i SISTEMATSKE preglede, kako u skolama tako i u firmama. Vojni rok bi trebalo da bude minimalno kao u Skandinavskim zemljama i trebalo bi da g asluze i Momci i Deevojke (Jednako)!

Шид у срцу.

pre 4 meseca

Војска од младића направи човека. Годину дана војни рок је потребно за обуку војник. Четири месеца је смејурија.

Veteran

pre 4 meseca

Bravo i treba da se vrati služenje vojnog roka, da bi pojedini muškarci shvatili šta je otadžbina i koliko treba čuvati ono što je neko svojim životima stvorio da bi mi živeli u miru i slobodi, tuđe nam ne treba svoje ćemo braniti. Živela Vojska Srbije.

A ovamo murali "Kad se vojska na Kosovo vrati"

pre 4 meseca

Pa cekaj ne damo Kosovo, ali necemo u vojsku? Pa mora i malo da se zrtvujemo ako ne damo Kosovo, da budemo spremni da povratimo okupiranu teritoriju, kada se stvore povoljni uslovi. Dobro obucena vojska, manje poginulih.

Yossarian

pre 4 meseca

Nije trebalo ni ukidati. Profesionalna vojska i obavezno sluzenje su dvije sasvim razlicite doktrine. Profesionalna vojska brani ono kojoj placa, dok je obavezno sluzenje doktrina naoruzanog naroda

Goran

pre 4 meseca

3 meseca dovoljno, taman da se omladina upozna šta je vojska, posle periodično vežbe kao u Švajcarskoj. Nikome neće pasti kruna sa glave za toliko.

Roćevac

pre 4 meseca

Ovaj ko kaže da 3 meseca se samo nauči strojevi korak ne zna vojsku. U legiji stranaca osnovna obuka je 4 meseca. Posle su sve specijalizacije i redovan trening.
Nama su 3- 4 meseca dovoljna s tim da se svake i svake druge godine ide obavezno na vežbu i da svako bude rezervista. Da je poslodavac obavezan da pusti vojnog obaveznika i da mu zadrži platu. Nešto slično kao u Švajcarskoj

planinar

pre 4 meseca

Veoma pametna i racionalna odluka uzimajući u obzir da ulazimo u višedecenijsko nestabilno vreme koje će biti ispunjeno raznim izazovima po bezbednost države. Po meni nije ni trebalo da se suspenduje služenje vojnog roka, već da se vremenski skrati i organizuje na neki moderniji način, koji uzima u obzir i potrebe i mogućnosti države kao i samih regruta. Do sada smo mogli već da prilagodimo sistem a da se to ne odrazi na živote mladih ljudi u negativnom smislu. Ni stari sistem nije bio loš po kojem smo mi služili vojsku, ali njega je vreme pregazilo.

Borko

pre 4 meseca

U Srbiji treba uvesti kategoriju civila i građana.
Građani služe vojni rok, duže oružje i uniformu, spremni su da u roku od sat vremena budu u borbenoj gotovosti. Imaju pravo glasa.
Civili ne služe vojni rok, nemaju dozvolu za držanje oružja. Takođe nemaju pravo glasa.
Time bi o zemlji odlučivali oni koji su spremni da je brane.
Oni koji nisu spremni da ratuju za Srbiju, nemaju pravo glasa!

Staniša Simić

pre 4 meseca

Treba se vratiti vojni rok i to 12 meseci,lekarski pregled obavezno. Zdrava i normalna deca da nauče da rukuju oružjem, da nauče da slušaju i poštuju. A ne da uče u streljani da pucaju. Obavezno vratiti vojni rok!!!

I tako to..

pre 4 meseca

Treba, nego sta... Sutra kad se zarati, vikace se, hvala bogu bar malo smo spremni, a ne spustenih gaca cekati. Vidite sta se desava po svetu, i kuda ovo sve vodi, tenzije su svuda oko nas, ratovi su neminovni, tako da, bolje biti spreman, pa iako nista ne bude.. Ali, ako bude, sto je daleko verovatnije...

marko bd

pre 4 meseca

Nadjite jedan razlog ali razlog zbog kog nebi trebalo vratiti vojni rok?
3-4 mjeseca obuke muskaraca je prava stvar za njihov dalji zivot i iskustvo!

Miodrag Kocic

pre 4 meseca

Svaka cast to je bas dobro za mlade da se sklone sa ulice da nauce red rad i disciplinu verujujem da ce dosta da nam izmeni omladinu i bice garant manje krivicnih dela i ludorija dobar predlog podrska 100%Vojska =Zlatni momci Hvala bogu da samo to bude !!!!

KO TO TAMO PEVA

pre 4 meseca

Ne pokušavajte ni u ludilu. Mladež nam i ovako napušta zemlju. Ako uvedete vojsku što je glupa ideja otići će svi. Prvi ja neću dozvoliti da moj sin služi u ovakvim okolnostima

Danilo

pre 4 meseca

Ja bih vratio obavezno sluzenje vojnog roka makar na 6 meseci. Pacifista sam po opredeljenju, protiv sam ratova i konflikata bilo koje vrste, ali postoje dva problema koje bi resili. Jedan je da se malo disciplinuje nasa omladina koja mora da shvati neke stvari. Drugi problem je da svet postaje jako opasno mesto i verujte mi, kad tad pokucace na nasa vrata. Bolje da ga docekamo spremni.

Veteran

pre 4 meseca

Bravo i treba da se vrati služenje vojnog roka, da bi pojedini muškarci shvatili šta je otadžbina i koliko treba čuvati ono što je neko svojim životima stvorio da bi mi živeli u miru i slobodi, tuđe nam ne treba svoje ćemo braniti. Živela Vojska Srbije.

Шид у срцу.

pre 4 meseca

Војска од младића направи човека. Годину дана војни рок је потребно за обуку војник. Четири месеца је смејурија.

Petar S.

pre 4 meseca

Apsolutno ZA.
Kao finalni deo odrastanja (i preuzimanja odgovornosti). Mnoge zemlje NATOa imaju obavezni vojni rok (za one koji i dalje veruju da je to "ideoloska" kategorija). Osim vracanja vojnog roka treba vratiti i Civilnu zastitu kao i osnove prve pomoci (za SVE). EDUKACIJA o zdravlju se pokazala kao EGZISTENCIJALNO potrebna! Uz osnove prve pomoci vratiti i SISTEMATSKE preglede, kako u skolama tako i u firmama. Vojni rok bi trebalo da bude minimalno kao u Skandinavskim zemljama i trebalo bi da g asluze i Momci i Deevojke (Jednako)!

Yossarian

pre 4 meseca

Nije trebalo ni ukidati. Profesionalna vojska i obavezno sluzenje su dvije sasvim razlicite doktrine. Profesionalna vojska brani ono kojoj placa, dok je obavezno sluzenje doktrina naoruzanog naroda

zi

pre 4 meseca

Treba da se vrati obavezni vojni rok, ali ne znam kako će ove nove generacije u vojsku bez mame i tate. Pritom su mnogo gojazni, neodgovorni i slabog morala. Ako mora roditelj da ide u školu i preti nastavnicima za slabu ocenu ili loše vladanje, šta će se onda desiti u vojsci, kada neko na njih podvikne. Zvaće mamu da se vrate kući, hmmm....ja tu vidim mnogo povreda i nediscipline, pa čak i ono najgore, jer autoritet medju decom ne postoji. Ako država ima petlju, a suštini je nema, mogla bi sve to da izgura i da napravi stabilnu generaciju za nekih dvadesetak godina, jer ukidanje vojnog roka je bilo lako, vraćanje je već neka druga priča.

NS

pre 4 meseca

Ako izbije neki rat hoće li profesionalna vojska da nas odbrani? Koliko treba da ih bude, imamo li uopšte dovoljno svih kapaciteta da imamo dovoljno veliku profi vojsku? Dok nas oni brane ostali će ići na obučavanje od 2 nedelje?...

Pera

pre 4 meseca

Imam 52 godine i nije me mnogo briga, ali to je jedna od glupljih stvari u mom životu. Ko hoće i voli neka mu se omogući i pravac rezervni sastav (i po neka beneficija), a za ostale je čisto gubljenje vremena.

Goran

pre 4 meseca

3 meseca dovoljno, taman da se omladina upozna šta je vojska, posle periodično vežbe kao u Švajcarskoj. Nikome neće pasti kruna sa glave za toliko.

A ovamo murali "Kad se vojska na Kosovo vrati"

pre 4 meseca

Pa cekaj ne damo Kosovo, ali necemo u vojsku? Pa mora i malo da se zrtvujemo ako ne damo Kosovo, da budemo spremni da povratimo okupiranu teritoriju, kada se stvore povoljni uslovi. Dobro obucena vojska, manje poginulih.

Milan Z

pre 4 meseca

Sta bi ovo? Vecina protiv vojnog roka, a upravo mladi najvise vicu "Kosovo je Srbija i dogodine u Prizrenu"? Pa ko ce u Prizren? Opet mi sto smo davno sluzili vojsku i sto smo bili po ratistima devedesetih, a mladi ce nas podrzavati na Tik Toku i Instagramu? Pa nece moci. Uvodite vojni rok. Podrska inicijativi.

Los Angeles

pre 4 meseca

Nema te vojske u Srbiji koja može da je odbrani od bilo koga ako taj neko odluči da Srbiju okupira.

Srbija je jednostavno suviše mala i beznačajna. Svaki otpor i borba može samo da promeni to koliko će Srba da izgine i koliko će majki i sestara da plaču, što zbog izgubljenih mladića, što zbog osvete okupatora zbog borbe koji su ti pobijeni mladići pružili.

Srbija je iz svojih ratova izlazila kao pobednik samo kada je imala jake saveznike u Evropi. Tako je bilo i sa Balkanskim rarovima, i sa Prvim i Drugim Svetskim ratom.

Čim nema saveznika, Srbija biva lako slomljena i poražena ili okupirana. Primer vam je Otomanska okupacija Srbije, kao i doskorašnje kažnjavanje od strane NATO saveza.

Na žalost, odgajili ste opet nove generacije na mitovima i nacionalnim lažima, i bojim se da slede opet ratovi iz nacionalističkih poriva.

Mali, slabi, lupate u ratne bubnjeve. A bez saveznika u bližem okruženju. A pri tome nema pedlja Srbije na koji neko istorijsko pravo ne polaže makar 2-3 države u komšiluku, i sve su one u NATO-u, tom istom protiv koga vas Rusija huška.

mare

pre 4 meseca

generalno mislim da treba da se uvede.
po meni je mnogo bolje da bude ovaj sistem, dobrovoljno, ali broj koji se odazove njje dovoljan, a zasto nije dovoljan, zato sto su uslovi losi i ne isplati se voditi vojnicki zivot ili zivot u cizmama. bio sam vojnik 6 godina i znam sta pisem. za one koji nisu upuceni, ove plate sto su pricali od hiljadu dve eura, imaju, ali koje jedinice? imaju specijalne i treba da imaju, slazem se, ali sta cemo sa ovim jedinicama po brigadama, ti ljudi sede na administrativnu liniju, sto se kaze svaka druga baza moja, nema dovoljno ljudi za rotaciju, pa ostanes i po dve smene nekad, e i njima priblizite platu malo, a ne ovom si dao 200000 a ovaj ostao na 700000

Drakče

pre 4 meseca

Apsolutno podržavam služenje vojnog roka. Pošto su se žene izborile za jednakost trebalo bi i one da služe pod istim uslovima kao i muškarci.

Roćevac

pre 4 meseca

Ovaj ko kaže da 3 meseca se samo nauči strojevi korak ne zna vojsku. U legiji stranaca osnovna obuka je 4 meseca. Posle su sve specijalizacije i redovan trening.
Nama su 3- 4 meseca dovoljna s tim da se svake i svake druge godine ide obavezno na vežbu i da svako bude rezervista. Da je poslodavac obavezan da pusti vojnog obaveznika i da mu zadrži platu. Nešto slično kao u Švajcarskoj

JOhn

pre 4 meseca

Kao neko ko je sluzio vojni rok, mogu da vam kazem da vojnik posle 3 meseca obuke jedva nauci strojevu radnju a ne iole potreban nivo osnovne obuke. Njima treba neko tamo da daje strazu i cisti krug. A sto se tice same potrebe za tim, ima dosta razloga i za i protiv vracanja roka, to treba da bude ozbiljna debata na tu temu.

rollover

pre 4 meseca

Citamo ovo svake godine, koga ces da teras u vojsku? Ove sincice sto ih mama budi, sprema im krevet i donosi dorucak u krevet? Ne ne, takvi nicemu ne sluze osim da se nauce malo pameti, a trositi resurse drzave i vojske da bih nekog naucio pameti nema smisla.

Samo dobrovoljci i profesionalci, na to treba da se fokusiramo. Val'da se odavno pokazalo da onaj koji nece da odsluzi drzavi, nema nikakvu vojnu svrhu nit u miru nit u ratu.

Džoni

pre 4 meseca

Ali samo toliko da se mladi ljudi obuče i to je to. I naravno i devojke da idu jer bi u suprotnom to bila rodna diskriminacija. Živi se u veoma složenom geopolitičkom trenutku sa tedencijom da može biti samo gore i jednostavno ljudi moraju biti spremni na sve. Ne daj Bože neke globalne katastrofe (rata) niko nas neće pitati da li smo za tat ili ne nego će svako u tom trenutku pokušati da ostvari neke svoje "ambicije". Tome nas je istorija valjda naučila?

Čistač

pre 4 meseca

Mi moramo da uđemo u NATO ne zato što ih ja volim, nego zato što smo okruženi zemljama članicama kojima će uvek biti dozvoljeno da nas maltretiraju i otimaju nam delove teritorije. Tako bismo sprečili mogućnost sukoba sa komšijama jer bez dozvole NATO komande niko ne sme da poteže oružje. Tako bismo jedino mogli da uđemo u zonu pomirenja sa susedima i eventualno uđemo u EU.

Nebojša

pre 4 meseca

Najbolje što su ovi bivši uradili je što su ovo ukinuli a ovi trenutni bolje neka poboljšaju uslove pa će ljudi dobrovoljno da idu a ne da ljude na silu vuku u polu raspale kasarne.

mozaks

pre 4 meseca

budimo realni..
veci deo omladine ce da odbije,a jedan mali deo bi prihvatio mozda do tri meseca sluzenja vojnog roka.
profesionalna vojska jeste spas,koja treba da bude adekvatno placena,ali i trebalo bi da danasnja omladina makar kroz skolksi sistem da je upoznata i zna kako se barata oruzjem,pa da je i ta prakticna nastava u obilasku kasarni i boravak u njima na par dana..
problem su proslost postupci politicara i naravno nece niko da gine..

Srđa

pre 4 meseca

Valjda su shvatili da mi jedni te isti više ne možemo da idemo u rezervu. Pa imam bre 51 godinu jedva i pertle vežem,a kamoli da treba nešto ozbiljnije. Stiglo je vreme lumbaga,išijasa,...,Aj malo neko drugi da se valja po blatu.

dick stensland

pre 4 meseca

Profesionalna, dobro plaćena, dobro hranjena i vojska koja prati savremene svetske trendove u naoružanju! Sve drugo - "vojska Titova - puška lipova!"

sasa

pre 4 meseca

Nekada me je zanimalo sta se desava u drustvu, ali zivim u Srbiji vec 20 godina i potpuno sam se uklopio u princip koji vlada u ovom drustvu: "zabole me jer me ne dotice". Gadan smo narod postali. Ako vam se kaze da idete u vojsku, ici cete u vojsku! To je narod izabrao, to je vas izbor! Nema sad kukanja! Imali ste priliku da birate vlast koja ce prvo da povede dijalog sa gradjanima, ali Srbi vise vole cvrstu ruku!

Kondor

pre 4 meseca

Kakav vojni rok,
secam se pred 30 godina mobilizacije po Beogradu,
svi su bezali, skrivali se samo da ne prime poziv.
Moj komšija nije uspeo da sakrije sina, vratilio su mu ga
u kovcegu, poginuo u blizini Vukovara.
Kakva crna vojska.

Menadzer

pre 4 meseca

Kakav glup predlog i jos gluplji komentari na ovu vest. Pa da li neko stvarno misli da se jos uvek ratuje sa puskom u ruci? Onaj tamo te nanisani sa 5000 km dronom i tebe nema.

Ivan J

pre 4 meseca

Sa svojih 40 godina, svoje sam odslužio, i smatram da je služenje vojnog roka prevelika glupost iz više razloga. Prvo, nemamo resurse za tako nešto. Vojni rok kod nas služi da se pometla krug kasarne i obrišu podovi, ispuca 50 metaka, i sa takvom obukom, država piše da si obučen, što je teška glupost. Iz tog razloga, rezervisti ginu ko muve. Vojni rok ima smisla samo ako ta obuka maksimalno uključuje resurse, a to znači najmanje godinu dana stalne vojne obuke, stalne borbene simulacije i svakodnevna gadjanja. Čak i tako, po završetku, u većini slučajeva, niko ne uzme oružje u ruke po 30 godina, pa ga u slučaju rata bace u rov da se snalazi. Po meni, daleko efektnija bi bila predvojnička obuka u 4. razredu srednje škole, kao obavezan predmet, gde bi se učile osnove. Potom, po završetku srednje škole, raspoređivanje u rezervni sastav, i svake druge godine sedmodnevna provera borbene gotovosti. Na taj način, održavao bi se nekakav kontinuitet, koji je zaista minimalan, koji ne košta državu previše, koji povremeno proverava i obvavlja gradivo, i pritom radno sposobnog radnika svega nedelju dana u 2 godine uzima sa radnog mesta, pa tako ne trpi ni proizvodnja, ni bdp, a pritom dobijamo ljude koji svake 2 godine 7 dana održavaju zahtevnu fizičku kondiciju, vežbaju rukovanje oružjem i oruđem itd.

dick stensland

pre 4 meseca

Pokojni otac služio JRM (bivša Jugoslovenska ratna mornarica) 36 meseci (1956.-'59.). Ja služio JNA KoV (1986.-'87.) 12 meseci. Oba zajedno 4 prosečna vojna roka u vreme kad sam ja služio. Oba u vojsku otišli kao 19 - godišnjaci. Nenadoknadivo izgubljena godina dana za mene. Kad sam se vratio iz JNA i započeo fakultet upisan pre odlaska u vojsku kao s Marsa da sam sišao. Nisam uspeo da se povratim od trauma i šoka bivše JNA što je na kraju rezultiralo napuštanjem studija! A tek o pozivima za u ratove '90- ih u kojima ondašnja država nije učestvovala da i ne govorim. Zadnji takav poziv primio sam krajem maja '99. Zato ovima koji se zalažu zdušno za povratak služenja vojnog roka poručujem da ne treba današnjim mladima atmosfera bivše JNA već ako neko od njih i hoće dobrovoljno da služi omogućiti im da vreme provedeno u jedinicama maksimalno korisno provedu!

Mislilac

pre 4 meseca

Koji crni vojni rok, vidite šta se dešava u Ukraini, ginu ljudi na sve strane i onda će za par meseci neki tamo vlasnici računa na Kajmanskim ostvrima potpisati sporazum i nikom ništa. A majke što su izgubile decu, a ekonomija što je uništena, kuće urušene? Ne treba nama ništa od ovoga. Profesionalna vojska je dovoljna za sve što nama treba.

Baki

pre 4 meseca

Mi ne živimo u Švajcarskoj, kao što ovde neko reče da primenimo njihov model. Našu decu još pri ulasku u NATO bi samo upotrebili za sopstvene ratove, ili ovi domaći ili strani veliki igrači. A neprijatelj nije sa druge strane rova, nego obično tu blizu i sprovodi vlast i naredbe. A odavno se ne ratuje s puškama, bajonetima, mačevima i nema tu više ni trunke čovečnosti, ni hrabrosti ni vojne veštine, koju jadni vojnik sada može da upotrebi, nego je samo topovsko meso, tačno po planu ovih, koji žele da smanje broj ljudi na zemljinoj kugli. Tako da oduševljena gospoda ovom merom slobodno nek stupe na vojnu obuku i nek se pridruže vojsci kasnije kad bude trebalo glinenih golubova. Nek šalju prvo svoje članove porodice, sinove i kćeri, pa tek onda da očekuju da ih neka druga deca brane, koju ovde vidim pojedini nazivaju gelipterima.

Ashke

pre 4 meseca

Ratovi se ne dobijaju vojskom vec uspostavljanjem pametnih politickih odnosa, medijskom uticajem, korisnim saveznicima, i masovnim podmicivanjem zapadnih politicara. Srbija je imala vojsku 90-ih i zato sto se oslanjala na nju umesto na prethodno navedeno, je i izgubila sve ratove. Ukoliko drzava dodje na to da vojska treba da je brani, ona je pricu zavrsila, kao sto se moze videti sa Ukrajinom. Uz to, ljudi vec placaju porez. Obaveza je drzave da ga upotrebi na odgovarajuci nacin, i ako to znaci imati manje autoputeva a vise profesionalnih vojnika, onda drzava to treba da resi. Ja znam bar dvoje ljudi koji ocajnicki pokusavaju godinama da bezuspesno dobiju posao u vojsci tako da ljudi koji zele profesionalnu bojnicku karijeru ima. Traziti od nekog da ide u vojsku ako to ne zeli je besmisleno i u praksi, robovlasnistvo.

Pera

pre 4 meseca

Za ove sto idealizuju vojsku da znate i da se sedamdesetih, kada je moj tata sluzio vojsku, znalo ko je tatin sin i znalo se da niko na njega ne sme da podvikne niti da ce da ide na strazu. I znalo se da ce da sluci blizu kuce i da ce da ide na odsustvo kada hoce. A pravila su kao i sada vazila samo za one koji su siromasni i nemaju nikoga u partiji. To sto vi mislite da je vojska, to ne postoji nikada niti je kada postojalo.

aca

pre 4 meseca

U svakoj srednjoj školi u završnoj godini vratiti predmet opšte narodne odbrane i civilne zaštite što je po meni mnogo pametnije i jeftinije od bilo čega drugog na taj načinin se osposobljavaju svi podjednako za razne stvari kako u ratu tako I u miru usled raznih elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa.

buzz meeks

pre 4 meseca

Kakav vojni rok,
secam se pred 30 godina mobilizacije po Beogradu,
svi su bezali, skrivali se samo da ne prime poziv.
Moj komšija nije uspeo da sakrije sina, vratilio su mu ga
u kovcegu, poginuo u blizini Vukovara.
Kakva crna vojska.
(Kondor, 04. januar 2024 12:59)
Pre više od 30 godina ispred fakulteta patrola Vojne policije ondašnje JNA u raspadu (za one koji nisu služili JNA i iz priča starijih slušali o istoj - bili su to vojnici sa belim uprtačima i opasačem o koji je bio okačen pištolj u beloj futroli) zaustavlja u legitimiše muške studente ispred glavnog ulaza na fakultet. Uspeli su da "uhvate" jednog kolegu koji je ranije služio u specijalnim jedinicama bivše JNA a bio na njihovom "spisku"! Posle mesec ipo dana od hapšenja ispred fakulteta, čujemo da je kolega teško ranjen na vukovarskom ratištu i da je ostao invalid. Inače u to vreme (septembar/oktobar '91) vojna policija u Beogradu imala je prevelika ovlašćenja. Legitimisala je na javnim mestima u centru grada. Ostala mi je u tužnoj uspomeni iz tog vremena slika uplakane naše koleginice čijeg je momka vojna policija brutalno izvukla iz Mc Donald's - ovog restorana na Terazijama i na silu odvela u kasarnu u Bubanj potoku. Zato koja crna vojska!

Вук

pre 4 meseca

Не може исто обука трајати за обичног војника пешадије и војника који се обучава за руковање софистицираним системима. Није исто пушка,ручна граната, ручни ракетни бацач и пво-систем, радар, дрон/БПЛ или неко сложено средство везе....Интензивна обука модерног војника пешадије не може трајати мање од 4 месеца...то би био минимум минимума....за руковање сложенијим системима обука би морала трајати минимум 6 месеци....све краће од тога је чисти популизам и трули компромис...

Влада

pre 4 meseca

(dick stensland, 4. januar 2024 16:22)

Ја сам исто тако био у ЈНА, па студирао. И завршио сам факултет у року, с просеком изнад осмице. Али данас да имам децу и да живимо у Србији не бих им ни у лудилу саветовао да се одазову на војни позив. Додуше, ако би ми син инсистирао да служи војску не бих га спречавао, то је ипак његов живот, али ја бих учинио све да га одвратим од такве идеје. Две истините ратне приче, веома сличне. Два генерала. Обојица су деведесетих спасили војнике из Хрватске. Један их је избавио из опкољене касарне у Вараждину, а други из сличне ситуације у Задру. Овог једног је војни суд гонио до смрти, чак и након одласка Милошевића с власти. Овај други је био начелник генералштаба, али касније су га ипак најпре изручили у Хаг, а потом су му судили за некакву наводну издају. А захваљујући тој двојици хиљаде српских тада младих живота је сачувано. Ето толико.

^____^

pre 4 meseca

neka uce ove sto vicu ' vratice se vojska na kosovo' ...lako je vikati takve stvari a ti sto su najglasniji sa tom recenicom nikad ne idu prvi u vojsku nego salju druge da ginu

Belo Sunce

pre 4 meseca

Vojsku može da služi samo motivisan vojnik. Sve drugo bi dovelo do rasula, raspada i velikih nesreća. Psiholog nekadašnje JNA (žena) je otišla u prevremenu penziju godinu dana pre izbijanja rata, jer su regruti iz pojedinih republika bili "nemotivisani". Njena koleginica i kolega psihijatar su godinama išli po sudovima zbog slučaja Keljmendi, jer nije smeo da bude u vojsci kao "nemotivisan". Ta gospođa se jedina suprotstavila i generalu Špegelju kada je održao defetistički govor pred raspad SFRJ. Posle je morala na raport, otišla je u penziju i rekla im šta sledi. Išla je na raport i zbog mnogo "nesposobnih" za vojsku zbog "nemotivisanosti". Kako je tada govorila, oficiri ništa nisu znali ni o psihologiji, ni o ljudskim karakterima, a prvi će "pobeći" čim počne raspad države. Potpuno je predvidela dalji tok događaja u bivšoj SFRJ i nije pogrešila. Tada je još uvek bilo časnih i poštenih oficira i ljudi, danas takvih nema, svi su karijeristi i populisti. Ko hoće, odmah da se javi dobrovoljno. Današnja omladina u većini slučajeva nije za vojsku, a mi nemamo ni dovoljno mladih za tako nešto. Vojska služi najviše zbog rata, a Srbija ne bi "preživela" još jedan rat, vidimo da Ukrajina sa skoro 10 puta više stanovništva nestaje kao država.

dr Hozier

pre 4 meseca

Za ove sto idealizuju vojsku da znate i da se sedamdesetih, kada je moj tata sluzio vojsku, znalo ko je tatin sin i znalo se da niko na njega ne sme da podvikne niti da ce da ide na strazu. I znalo se da ce da sluci blizu kuce i da ce da ide na odsustvo kada hoce. A pravila su kao i sada vazila samo za one koji su siromasni i nemaju nikoga u partiji. To sto vi mislite da je vojska, to ne postoji nikada niti je kada postojalo.
(Pera, 04. januar 2024 12:37)
Sve čestitke na komentaru!

dr Hozier

pre 4 meseca

Čemu strah od obaveznog vojnog roka!? Nemojte se brinuti, biće zdravstvenih pregleda, neće svako ni imati privilegiju da ide u vojsku.
(Zorz Vea, 04. januar 2024 11:21)

Jaka baš jaka privilegija! Pre skoro 4 decenije služio sam ondašnju JNA oružanu silu zemlje koje nema više od 3 decenije. Ne postoji! Kako verovati starešinskom kadru VS posle slučaja "Topčider"! Slučaj koji je stavljen ad acta! Niko više skoro i da ne pominje! Lično, ne bih se ovoj i ovakvoj vojsci odazvao ni na opštu mobilizaciju. Dosta mi je bilo '90-ih i iskustava iz perioda zaokruživanja teritorija. "Iskustva" ne za jedan barem za tri života! Ovo je ponovo neko talambasanje već viđeno unazad nekoliko godina a služi da se neke krupne stvari "proture"!