Aktuelno

Utorak, 28.11.2023.

13:36

Vozači, oprez! Počinje kontrola prosečne brzine i na magistralama

Izvor: Izvor: Polovni automobili

Vozaèi, oprez! Poèinje kontrola proseène brzine i na magistralama IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

milan

pre 5 meseci

U Nemačkoj mi se dopalo što kad izađete van naseljenog mesta svuda je po zakonu ograničenje 100, čak i na seoskim putevima. Nema veze da li je krivina, uzbrdo, nizbrdo, vaše je da brzinu prilagodite stanju puta. Zakonodavac ne može i ne želi ispred svake krivine da stavi 60kmh. U naseljenom mestu je 50 i 30 i svi sve poštuju, +/-10%.

Mandarina

pre 5 meseci

Podrzavam. Divljacima koji ubijaju i obogaljuju dozivotno, se mora stati u kraj. Naravno prvo se postavio na deonice sa najvise divljaka. Ovo treba hitno prosiriti na celu zemlju.

Ivan

pre 5 meseci

Na starom autoputu gde se vozilo 120km/h pre 40god, sada stoji ogranicenje 80km/h.
Na putu za motorna vozila gde se bez problema moze ici 100km/h, stoji ogranicenje 80km/h.
U zonama gde realno bez ikakvih problema moze ici 60km/h postoje ogranicenja od 50km/h ili 30km/h.
Ko koga tu *ebe.
Naravno da manjem broju vozaca dodje da izleti iz svoje koze i malo brze nagaze. Sad jos i kamere.
Znaci gde god mozes, naplati.
Dakle treba se vise posvetiti putevima, projekciji istih, realnim ogranicenjima, dinamici tj. tranzitu, boljoj signalizaciji i boljem stanjem vozne povrsine, pa tek onda kaznjavanje, pa posle toga kamere, jer sto bi se izlazilo na teren kad moze sve iz fotlje i platica legne svakog prvog.

prosečno antiprotivan

pre 5 meseci

Mislim da brzina na magistralama nije osnovni uzrok nesreća, već pre posledica bahate vožnje. Razni "Šumaheru" misle da su besmrtni, pa onda gasom do daske pokušavaju da se izvlače. Prvo bih "naredio" tim kamerama da snimaju neispravnu signalizaciju (ćorave aute), pa mobilne telefone (Instagram kretene), pa preticanje preko punih linija, nabijanje u branik i tako... Lako ćemo za brzinu, kad rešimo makar dve prethodne stvari!

Srđan BL

pre 5 meseci

Kad vidim sta sve "vozaci" rade ne znam sta bih rekao... Skoro da nema dana kada zbog tuđih gluposti u saobracaju ne pomislim "ma treba dobro udariti po džepu" i to četverocifreno u Evrima...
Danas gledam dolazeći iz suprotnog smijera kako čovjek pri 50-60km/h udara psa koji mu je "iskočio" ispred zaustavljenog auta pored puta (iako se životinja kratko pokazala prije udara). Sve na stranu, ali mi je nepojmljivo da uopšte nije kočio, vec je vukao životinju 50m, plastike iz branika ostale na putu, a on/ona (nisam vidio) nastavio dalje. Gledam u retrovizoru, znaci nista, stop svjetla nisu zasvjetlila, samo nastavio/la dalje...
Zbunjen sam dosao do kuće od nevjerice sta sam vidio...

Jox

pre 5 meseci

Ne mozes ni opusteno da vozis, sve neke krajnosti ... a saobracaj nije po PSu, niti su okolnosti na putu po PSu, stanje kolovoza, rupe, ucesnici i sl. Neke situacije zahtevaju brzu a neke sporiju voznju, ne moze se sve kroz brojke i kroz kaznjavanje, neka tolerancija mora da postoji u svemu.
Zbog manjine bahatih svi idemo pod sankcije.

Sofercina

pre 5 meseci

Tu gde su ogranicenja sustinski besmislena 5 minuta i okastovilasti kljuc 10 - 13 resavaju besmislicu u vecernjim satima ! Bar tako kod nas na potezu B.P. Celarevo - samoinicijativa, pa ne mozete cekati da vam drugi sve na tacnu stave !!

Rema

pre 5 meseci

Od Izica do Zlatibora i treba, katastrofa je kako pojedinci voze.
(trt, 28. novembar 2023 16:19)

Vidim nadobija se čovek silnih minuseva.

Pa da, voze ljudi sve po PS-u do i od Ylatibora, milina za gledati. Samo se pitam zašto je onda na svakih par stotina metara na toj deonici spomenik kao svedok saobraćajki sa smrtnim ishodom?!?

Dodao bih deonicu Užice - Požega. Vozi se nenormalno, pogotovo oni pravci pre i posle Zlakuse. Više puta jedva izbegoh ludake u makazicama.

Milan

pre 5 meseci

Samo neka se narod kažnjava i budžet puni...

To je mnogo lakše i jeftinije, nego da se napravi magistrala po kojoj može da se vozi 100 na sat...

Roberts

pre 5 meseci

Kada je u pitanju kažnjavanje, onda nam je tehnologija na nivou Japana, Kine i razvijenih država sa zapada, ali kada je sve ostalo u pitanju, na nivou smo Gvineje Bisao.
Pritom, apsolutno podržavam uvođenje mera kojima bi se saobraćajna kultura poboljšala, ali to ovde nije poenta, već je veoma očigledno da je jedina poenta izvlačenje novca iz džepa "običnih građana".
Jasno je, i zvanična statistika pokazuje, da merenje prosečne brzine ne donosi nikakve rezultate osim slivanja novca u budžet, a da je to skoro pa jedini razlog da se ta mera uvede, posebno govori ovo merenje prosečne brzine na veoma kratkim deonicama od po nekoliko kilometara. Kao nećete vi nas zeznuti pauzama, ima da uradimo sve što možemo da izvučemo tih par hiljada.

Zicer

pre 5 meseci

Koliko komentara za nesto ato je normalno svuda u svetu. Idite u Svajcarskoj pa probajte da vozite preko ogranicenja, pa da vidite sta ce vam se desiti! A ovamo otimacina para, i koje kakve gluposti. Budite fini i postujte zakon i probkena nema.

vol

pre 5 meseci

Naravno da ima krsenja zakona o merama.
Ko je i kada atestirao softver?
Ko bazdari i proverava vreme na racunarima?
A 'to je bre kompjuktor' to je uvek tacno.. aha..
Ljudski je gresiti, al da kompletno zeznes stvar, neophodan je racunar :)
35 godina se mlatim s racunarima, i jako dobro znam o cemu pricam.

Vojislav

pre 5 meseci

Nije problem u kontroli nego u debilnim ogranicenjima koja su u Evropi nezamisliva. Ka Zlatiboru je 50 na cistom pravcu i samo idiot nece premasiti ovu brzinu. Bukvalno svuda, osim na autoputu, su nam ogranicenja niza nego drugde.

Gagi

pre 5 meseci

Nemojte da se mi vozači zainatimo pa da niko ne sipa gorivo 7 dana. Propala bi država već posle 2 dana a posle 3 bi ukinuli sve poreze i akcize samo da sipamo šta bilo!

rebro

pre 5 meseci

@Munjeviti Jurić, a koji je tačno tvoj problem pa ne možeš da voziš 79km/h ili 75 na delu puta gde je ograničenje 80?
Nikako da shvatim to.
Ako piše 130 ti vozi 130, 128, 120. Zašto moraš 150 pa onda kuknjava kako država uzima novac.

Djole

pre 5 meseci

Dajte po mesecima i uslovima na putu pa da vidimo koliki je broj nesreca zbog leda i snega na putevima koje je nekp trebao da ocisti. Brojke pokazuju da uprkos kamerama i cudima broj nesreca nije drasticno smanjen. Ovo je sve smejurija da bi gurali ljude na autoput a da bi naplacivali putarine a sve izgradili od nasih para. Trulo do koske

Goran

pre 5 meseci

Ne brinite ništa, sve ide po planu, uskoro će svako od nas da zaduži nanogicu i bukagije, da ne izlazi iz kuće, jer bezbednost! Koja mi postajemo tiranija, sustižemo munjevito zapadnjačke totalitarne konc-logore.

Joca

pre 5 meseci

I ne zaboraviti da ovo važi samo za vozila sa domaćim tablicama. Stranci se ne kažnjavaju a oni su najbahatiji na putevima.
(žarko, 28. novembar 2023 14:02)

Eh, da su to zaista samo stranici, nego je mnogo i nasih na privremenom radu.

Kvrckvrc

pre 5 meseci

Ma sve uvedite, samo nemojte nikako da se resite divljih taksista. Teska je to prica. Ili da bilo koja policija zaredi po gradu i ukinu sva nelegalna parking mesta koja su “baje” iz kraja samostalno podigla blokirajuci trotoare, staze, ulaze u zgradu …pa nam na kraju javite: a kako mi da kaznimo policiju koja svakodnevno prolazi pored milion iskrivljenih znakova, nedostajajucih znakova, znakova koje pokrivaju reklame ili drvece… milion takvih znakova! Bleda horozontalna signalizacija, nevidljivi pesacki prelazi, neoznaceni lezeci policajci… radite bre nesto za stvarnu bezbednost. Da vam oduzmu radar na 15 dana ne bi znali sta da radite. Pa nije saobracajna policija samo radar i duvanje u balon. Gledam ih kad se pojave na raskrsnici da regulisu saobracaj - pa stalno su na telefonu. Edukujte ih bre nekako. Pa nisu na korzou.

Goran

pre 5 meseci

@.... pa me zanima po kom clanu kog zakona i kog ustava kamere sninaju sta ja radim unutar svog vozila?...
(zabrinut, 28. novembar 2023 14:28)

ZOBS.

djidji

pre 5 meseci

Na koji nacin se ovo moze utrditi osim snimanjem ulaska na taj put i onda snimanje izlaska sa istog..ovo je cista glupost.. Drzava srbija je pregladna love

bezanija

pre 5 meseci

kaze ova vest po srpski; "unutar mog vozila kamera snimi da li ja imam vezan pojas ili razgovaram telefonom...." znaci moze da smini i ako se neko presvlaci ili nesto drugo radi.... pa me zanima po kom clanu kog zakona i kog ustava kamere sninaju sta ja radim unutar svog vozila? zar to nije narusavanje privatnosti, barem kako trenutno stoje stvari, ili se desila neka izmena na tu temu za koju niko nije obavesten?
(zabrinut, 28. novembar 2023 14:28)

pa ti ocigledno ne razumes ni srpski! kad vozis care, tvoje je da drzis ruke na volanu i gledas napred. pobogu nece doci novinarska ekipa da te snima u spavacoj sobi, vec se prica o snimanju u toku voznje na magistralama, gde se upravo najvise divlja. e sad, ako se ti presvlacis dok vozis i radis ko zna sta jos onda i nisi za auto jer zbog takvih indijanaca drugi neduzni i ginu.

Acai

pre 5 meseci

MUP po običaju manipuliše sa statistikom da bi opravdao merenje prosečne brzine. Podaci koje ste objavili kažu da se broj povređenih i poginulih na autoputevima povećao od početka merenja prosečne brzine.

Inception

pre 5 meseci

Bolje da pokrpe rupe i ispeglaju kolotrage na deonici Kraljevo-Raska, nego sto mere prosecnu brzinu. Takodje bi mogli i da posle 5 godina potkresu drvece koje ometa preglednost na puno delova gde je isprekidana linija.

Хаџија

pre 5 meseci

Vlasnik vozila koje je "usnimljeno" da je prekoračilo dozvoljenu brzinu na određenoj deonici ili određenim deonicama (možete biti kažnjeni za više prekoračenja duž jedne deonice!), dobiće poziv da se u roku od osam dana izjasni ko je upravljao vozilom.

Ukoliko to ne učini u zakonom predviđenom roku, biće kažnjen zatvorskom kaznom od 15 dana ili novčanom kaznom od 120.000 dinara.
Ако ово није КРАЂА, ИЗЖОВЉАВАЊЕ И МАЛТРЕТИРАЊЕ...

DC

pre 5 meseci

'...A prema podacima saobraćajne policije, samo u prva tri meseca ove godine evidentirano je 18.682 prekršaja prekoračenje srednje brzine na auto-putevima...Tokom 2022. godine otkrili smo 139.700 takvih prekršaja...'

Dobro... Lepo je evidentirati i otkriti, nego od toga koliko je kazni procesuirano?


'...za prekoračenja manje od 40 km/h moći će da plati kaznu u fiksnom novčanom iznosu i imaće zakonsku mogućnost da u roku od osam dana uplati polovinu predviđene novčane kazne. Međutim, za prekoračenja veća od 40 km/h protiv njega će biti podneta prekršajna prijava i moraće da se javi nadležnom sudiji za prekršaje...'

Tog koji na magistralnom putu uspe da ostvari PROSEK od 40km/h preko ogranicenja odmah u ludnicu. Kakva crna prekrsajna prijava?! Da bi prosecna brzina iznosila 40km/h preko ogranicenja mora da se dobrim delom vozi preko 60-70 pa i vise, odn 140 i vise tamo gde je ogranicenje 80 ili barem 120 gde je ogranicenje 60. Potencijalne ubice na tockovima dobiju prekrsajnu prijavu. Super!

DC

pre 5 meseci

I ne zaboraviti da ovo važi samo za vozila sa domaćim tablicama. Stranci se ne kažnjavaju a oni su najbahatiji na putevima.
(žarko, 28. novembar 2023 14:02)

Jel ima neka statistika ili to onako odokativno? Ja recimo ne mogu da se setim kada sam zadnji put u nekoj crnoj hronici video auto sa stranim tablicama, ne racunajuci poneki Lambo i McLaren za koje je dobro dokumentovano ko ih vozi. Bio bi zanimljiv recimo prosecan broj takvih vozila na nasim drumovima naspram broj saobracajnih nesreca u kojima su ucestvovali.

stvarno_nemam_pojma

pre 5 meseci

Ove godine sam 4 puta išao do Knina i nazad i tamo se zadržavao po 10-ak dana, napravio dosta kilometraže, što auto put, što magistrala ili lokalni put. Samo jednom sam sreo saobraćajnu policiju , stajali pored puta, bez radara ili nečeg drugog, ne zaustavljaju, ne maltretiraju ljude. Danas od kuće do posla i nazad, 70 km, 3 patrole, jedna sa radarom. Prevršilo svaku meru u slobodnoj državi!

dr.Bole

pre 5 meseci

Treba na tabeli da pise i koliko kazni su naplatili za sta i koliko je to parica i gde ide ta lova .. racuna se da godisnje se uzme 100 Miliona € ???

Djorke

pre 5 meseci

@
pa me zanima po kom clanu kog zakona i kog ustava kamere sninaju sta ja radim unutar svog vozila? zar to nije narusavanje privatnosti, barem kako trenutno stoje stvari, ili se desila neka izmena na tu temu za koju niko nije obavesten?
(zabrinut, 28. novembar 2023 14:28)

Malo ti je komentar na nivou “Mogu da bijem moju zenu, ako je u mojoj kuci”.

Covece, ne smes koristiti mobilni i moras imati vezan pojas. Vidi se to kroz staklo, znas - providna su.
I ne, nema te “tehnikalije” tipa tvoje je staklo, a narusavanje privatnosti je gledanje kroz njega, jer pazi sad ovo, koncentracija neka ti je sada na 100% - i ti gledas kroz to isto staklo napolje. I da, vidis ulicu, vidis druge ljude, vidis ljudima dvorista, vidis druge ljude kako voze itd …

Nemojte vise sa tom “Idiokratija” forama (nadam se da ste gledali taj film), samo vozite normalno, ne preticite na punoj, manite se telefona (ima hands free za 500 din bukvalno), vezujte pojas, ne sminkajte se, ne odgovarajte na mailove … ubicete nekog.
To sta se vidi kroz soferku , bre stvarno .

Aca

pre 5 meseci

Prvi poštujem ( uglavnom, u naseljenom mestu uvek) ograničenje brzine, ali ovo " prosečna" brzina nije legalno niti prolazi na sudu. Slobodno nemojte plaćati i terajte inat i idite na sud, nećete platiti, iz iskustva vam pričam. Pogotovo neće biti moguće na magistralnom putu. Naravno, najbolje je poštovati ograničenja, tu nema rasprave. Ja nisam ni jedan poen izgubio za 25 godina a vozim po EU od toga 20 . Nisam nikada ni kaznu platio, za pojas recimo ( ili mobilni) bi bacio dozvolu da mi se dogodi. Ponavljam, nije legalno merenje prosečne brzine i ne prolazi na sudu, toliko.

Milos

pre 5 meseci

@zabrinut o kojoj bre privatnosti i krsenju nekakvog zakona o privatnosti itd? Jel moguce da neko moze ovoliko GLUP i OVRANICEN da bude!?

Ognjen

pre 5 meseci

Manje više saobraćani propisi, u nema ileme, zakon se mor pošovati, ono što mene brine u ovoj vesti je da policija svakim danom instalira sve viš kamera (pravdajući to našom bezbenddošću), a zaprvo svi više zaire u naše slobode, privanost, itd. Sad ispada da ne mogu a krenem nigde, a da pola srpske policije u to nema uvid, i to bez da imam krivični ili prekršajni dosije. Narvno da mi smeta jer živim u zemlji gde je apsoluno moguća svka zloupotreba i a iskustvo me uči da im rezervisano verujem. Ok imamo obavezu da poštujemo zakon, ali uz obaveze idu i prava, a gde su tu naša prava?

Joca

pre 5 meseci

Kažne zbog prosečne brzie...???
A šta kaže Zakon, kolika je prosečna brzina na putevima u Srbiji...
Ako vozim konstantno 80 km, i prestignem vozilo koje ide 70, a moram da ubrzam najmanje na 90 km, a prestignem tako deset auta... da li sam i koliko prekoralio prosečnu brzinu...

Хаџија

pre 5 meseci

Vlasnik vozila koje je "usnimljeno" da je prekoračilo dozvoljenu brzinu na određenoj deonici ili određenim deonicama (možete biti kažnjeni za više prekoračenja duž jedne deonice!), dobiće poziv da se u roku od osam dana izjasni ko je upravljao vozilom.

Ukoliko to ne učini u zakonom predviđenom roku, biće kažnjen zatvorskom kaznom od 15 dana ili novčanom kaznom od 120.000 dinara.
Ако ово није ОТИМАЧИНА, ИЗЖИВЉАВАЊЕ И МАЛТРЕТИРАЊЕ...

Šumadinac

pre 5 meseci

Prvo rupe okrpite, onda vozila ne vidljiva za te kamere da budu vidljiva, organi da voze po ograničenju, a onda narod da se smiri. Naopako radite.

vozac99991

pre 5 meseci

Pre nego sto krenete da pisete negativne komentare, setite se kako ljudi voze, kakva je kultura na putevima, koliko su svi bahati, kako preticu na punu kao kamikaze i zrtvuju svoj i zivot nevinih ljudi. Ja stvarno ne znam kakve su te deonice gde se ovo uvodi, nisam tu nikad vozio, verujem da postoji neki razlog (ispravite me ako gresim). Sve je jasno, zakon nije isti za sve, puni se budzet, putevi losi, itd... Pa vidite, kao sto su oni korumpirani i kaznjavaju slektivno, kao sto se oni "ugrade" pa naprave put koji se rasdpada za godinu dana, tako i vi odmahujete rukom i trazite izgovor da krsite saobracajne propise. Svako trazi izgovore za ono lose sto cini (u zavisnosti od toga koliko je u mogucnosti da manipulise) a niko ne polazi od sebe. Lako se nas covek navikne na sistem kad ode u uredjenu drzavu, sramota ga da vozi kao manijak, sramota ga da baca smece gde stigne jer retko ko to radi. Ali najteze je primeniti to i biti junak kada zivite u odsustvu sistema.

cosmo

pre 5 meseci

Ili ja ne znam čitati Excel tabelu, ili ona govori, manje-više, da je više poginulih u 2022. i 2023. godini, nego u 2021. godini?

Poz iz Tamnog

Zabrinuti

pre 5 meseci

Koju ce ti drzsvu izbaciti, kada imas CH oznaku na autu, a tablica BG? Nikada mi nece biti jasno da takva vozila prolaze tehnicki, i prelaze granicu!!!

zabrinut

pre 5 meseci

kaze ova vest po srpski; "unutar mog vozila kamera snimi da li ja imam vezan pojas ili razgovaram telefonom...." znaci moze da smini i ako se neko presvlaci ili nesto drugo radi.... pa me zanima po kom clanu kog zakona i kog ustava kamere sninaju sta ja radim unutar svog vozila? zar to nije narusavanje privatnosti, barem kako trenutno stoje stvari, ili se desila neka izmena na tu temu za koju niko nije obavesten?

Tabela kaze drugacije

pre 5 meseci

"...dao odlične rezultate i doprineo manjem broju saobraćajnih nezgoda i njihovih posledica."

A u tabeli piše da je 2021 na A1 poginulo 18 lica, a 2023 je poginulo 22 lica na istom putnom pravcu.
Da li mi čitamo iste podatke?

Munjeviti Jurić

pre 5 meseci

Malo smanjen broj saobraćajki, ali broj povređenih i poginulih nije. Znači samo želja da se uzme novac od kazni. Saobraćajka sa 120 ili 140 km/h izaziva slične povrede i smrtnost. Neka me neko ospori.

VR

pre 5 meseci

Kada budemo imali puteve a ne ulice sa beskonačno glupim ograničenjima na tim deonisama gde će se moći voziti 70-90km po ograničenju konstantno onda ima smisla. Na ovakvu putnu infrastrukturu ako se tako može nazvati je to samo namet za vozače. Veći deo vremena ću gledati u brzinomer pošto na takvim putevima tempomat gubi smisao nego na put. A u tom slučaju ko zna šta se sve može dogoditi. Hajde pokušajte da prvo stvorite uslove za normalan i neometan saobraćaj pa tek onda i kaznene da ne kažem represivno nametnute mere.

Tabela kaze drugacije

pre 5 meseci

"...dao odlične rezultate i doprineo manjem broju saobraćajnih nezgoda i njihovih posledica."

A u tabeli piše da je 2021 na A1 poginulo 18 lica, a 2023 je poginulo 22 lica na istom putnom pravcu.
Da li mi čitamo iste podatke?

Munjeviti Jurić

pre 5 meseci

Malo smanjen broj saobraćajki, ali broj povređenih i poginulih nije. Znači samo želja da se uzme novac od kazni. Saobraćajka sa 120 ili 140 km/h izaziva slične povrede i smrtnost. Neka me neko ospori.

cosmo

pre 5 meseci

Ili ja ne znam čitati Excel tabelu, ili ona govori, manje-više, da je više poginulih u 2022. i 2023. godini, nego u 2021. godini?

Poz iz Tamnog

VR

pre 5 meseci

Kada budemo imali puteve a ne ulice sa beskonačno glupim ograničenjima na tim deonisama gde će se moći voziti 70-90km po ograničenju konstantno onda ima smisla. Na ovakvu putnu infrastrukturu ako se tako može nazvati je to samo namet za vozače. Veći deo vremena ću gledati u brzinomer pošto na takvim putevima tempomat gubi smisao nego na put. A u tom slučaju ko zna šta se sve može dogoditi. Hajde pokušajte da prvo stvorite uslove za normalan i neometan saobraćaj pa tek onda i kaznene da ne kažem represivno nametnute mere.

zabrinut

pre 5 meseci

kaze ova vest po srpski; "unutar mog vozila kamera snimi da li ja imam vezan pojas ili razgovaram telefonom...." znaci moze da smini i ako se neko presvlaci ili nesto drugo radi.... pa me zanima po kom clanu kog zakona i kog ustava kamere sninaju sta ja radim unutar svog vozila? zar to nije narusavanje privatnosti, barem kako trenutno stoje stvari, ili se desila neka izmena na tu temu za koju niko nije obavesten?

Goran

pre 5 meseci

Ne brinite ništa, sve ide po planu, uskoro će svako od nas da zaduži nanogicu i bukagije, da ne izlazi iz kuće, jer bezbednost! Koja mi postajemo tiranija, sustižemo munjevito zapadnjačke totalitarne konc-logore.

stvarno_nemam_pojma

pre 5 meseci

Ove godine sam 4 puta išao do Knina i nazad i tamo se zadržavao po 10-ak dana, napravio dosta kilometraže, što auto put, što magistrala ili lokalni put. Samo jednom sam sreo saobraćajnu policiju , stajali pored puta, bez radara ili nečeg drugog, ne zaustavljaju, ne maltretiraju ljude. Danas od kuće do posla i nazad, 70 km, 3 patrole, jedna sa radarom. Prevršilo svaku meru u slobodnoj državi!

Acai

pre 5 meseci

MUP po običaju manipuliše sa statistikom da bi opravdao merenje prosečne brzine. Podaci koje ste objavili kažu da se broj povređenih i poginulih na autoputevima povećao od početka merenja prosečne brzine.

vozac99991

pre 5 meseci

Pre nego sto krenete da pisete negativne komentare, setite se kako ljudi voze, kakva je kultura na putevima, koliko su svi bahati, kako preticu na punu kao kamikaze i zrtvuju svoj i zivot nevinih ljudi. Ja stvarno ne znam kakve su te deonice gde se ovo uvodi, nisam tu nikad vozio, verujem da postoji neki razlog (ispravite me ako gresim). Sve je jasno, zakon nije isti za sve, puni se budzet, putevi losi, itd... Pa vidite, kao sto su oni korumpirani i kaznjavaju slektivno, kao sto se oni "ugrade" pa naprave put koji se rasdpada za godinu dana, tako i vi odmahujete rukom i trazite izgovor da krsite saobracajne propise. Svako trazi izgovore za ono lose sto cini (u zavisnosti od toga koliko je u mogucnosti da manipulise) a niko ne polazi od sebe. Lako se nas covek navikne na sistem kad ode u uredjenu drzavu, sramota ga da vozi kao manijak, sramota ga da baca smece gde stigne jer retko ko to radi. Ali najteze je primeniti to i biti junak kada zivite u odsustvu sistema.

Joca

pre 5 meseci

I ne zaboraviti da ovo važi samo za vozila sa domaćim tablicama. Stranci se ne kažnjavaju a oni su najbahatiji na putevima.
(žarko, 28. novembar 2023 14:02)

Eh, da su to zaista samo stranici, nego je mnogo i nasih na privremenom radu.

Djole

pre 5 meseci

Dajte po mesecima i uslovima na putu pa da vidimo koliki je broj nesreca zbog leda i snega na putevima koje je nekp trebao da ocisti. Brojke pokazuju da uprkos kamerama i cudima broj nesreca nije drasticno smanjen. Ovo je sve smejurija da bi gurali ljude na autoput a da bi naplacivali putarine a sve izgradili od nasih para. Trulo do koske

Vojislav

pre 5 meseci

Nije problem u kontroli nego u debilnim ogranicenjima koja su u Evropi nezamisliva. Ka Zlatiboru je 50 na cistom pravcu i samo idiot nece premasiti ovu brzinu. Bukvalno svuda, osim na autoputu, su nam ogranicenja niza nego drugde.

Kvrckvrc

pre 5 meseci

Ma sve uvedite, samo nemojte nikako da se resite divljih taksista. Teska je to prica. Ili da bilo koja policija zaredi po gradu i ukinu sva nelegalna parking mesta koja su “baje” iz kraja samostalno podigla blokirajuci trotoare, staze, ulaze u zgradu …pa nam na kraju javite: a kako mi da kaznimo policiju koja svakodnevno prolazi pored milion iskrivljenih znakova, nedostajajucih znakova, znakova koje pokrivaju reklame ili drvece… milion takvih znakova! Bleda horozontalna signalizacija, nevidljivi pesacki prelazi, neoznaceni lezeci policajci… radite bre nesto za stvarnu bezbednost. Da vam oduzmu radar na 15 dana ne bi znali sta da radite. Pa nije saobracajna policija samo radar i duvanje u balon. Gledam ih kad se pojave na raskrsnici da regulisu saobracaj - pa stalno su na telefonu. Edukujte ih bre nekako. Pa nisu na korzou.

Zabrinuti

pre 5 meseci

Koju ce ti drzsvu izbaciti, kada imas CH oznaku na autu, a tablica BG? Nikada mi nece biti jasno da takva vozila prolaze tehnicki, i prelaze granicu!!!

Ognjen

pre 5 meseci

Manje više saobraćani propisi, u nema ileme, zakon se mor pošovati, ono što mene brine u ovoj vesti je da policija svakim danom instalira sve viš kamera (pravdajući to našom bezbenddošću), a zaprvo svi više zaire u naše slobode, privanost, itd. Sad ispada da ne mogu a krenem nigde, a da pola srpske policije u to nema uvid, i to bez da imam krivični ili prekršajni dosije. Narvno da mi smeta jer živim u zemlji gde je apsoluno moguća svka zloupotreba i a iskustvo me uči da im rezervisano verujem. Ok imamo obavezu da poštujemo zakon, ali uz obaveze idu i prava, a gde su tu naša prava?

Inception

pre 5 meseci

Bolje da pokrpe rupe i ispeglaju kolotrage na deonici Kraljevo-Raska, nego sto mere prosecnu brzinu. Takodje bi mogli i da posle 5 godina potkresu drvece koje ometa preglednost na puno delova gde je isprekidana linija.

Djorke

pre 5 meseci

@
pa me zanima po kom clanu kog zakona i kog ustava kamere sninaju sta ja radim unutar svog vozila? zar to nije narusavanje privatnosti, barem kako trenutno stoje stvari, ili se desila neka izmena na tu temu za koju niko nije obavesten?
(zabrinut, 28. novembar 2023 14:28)

Malo ti je komentar na nivou “Mogu da bijem moju zenu, ako je u mojoj kuci”.

Covece, ne smes koristiti mobilni i moras imati vezan pojas. Vidi se to kroz staklo, znas - providna su.
I ne, nema te “tehnikalije” tipa tvoje je staklo, a narusavanje privatnosti je gledanje kroz njega, jer pazi sad ovo, koncentracija neka ti je sada na 100% - i ti gledas kroz to isto staklo napolje. I da, vidis ulicu, vidis druge ljude, vidis ljudima dvorista, vidis druge ljude kako voze itd …

Nemojte vise sa tom “Idiokratija” forama (nadam se da ste gledali taj film), samo vozite normalno, ne preticite na punoj, manite se telefona (ima hands free za 500 din bukvalno), vezujte pojas, ne sminkajte se, ne odgovarajte na mailove … ubicete nekog.
To sta se vidi kroz soferku , bre stvarno .

djidji

pre 5 meseci

Na koji nacin se ovo moze utrditi osim snimanjem ulaska na taj put i onda snimanje izlaska sa istog..ovo je cista glupost.. Drzava srbija je pregladna love

Roberts

pre 5 meseci

Kada je u pitanju kažnjavanje, onda nam je tehnologija na nivou Japana, Kine i razvijenih država sa zapada, ali kada je sve ostalo u pitanju, na nivou smo Gvineje Bisao.
Pritom, apsolutno podržavam uvođenje mera kojima bi se saobraćajna kultura poboljšala, ali to ovde nije poenta, već je veoma očigledno da je jedina poenta izvlačenje novca iz džepa "običnih građana".
Jasno je, i zvanična statistika pokazuje, da merenje prosečne brzine ne donosi nikakve rezultate osim slivanja novca u budžet, a da je to skoro pa jedini razlog da se ta mera uvede, posebno govori ovo merenje prosečne brzine na veoma kratkim deonicama od po nekoliko kilometara. Kao nećete vi nas zeznuti pauzama, ima da uradimo sve što možemo da izvučemo tih par hiljada.

Хаџија

pre 5 meseci

Vlasnik vozila koje je "usnimljeno" da je prekoračilo dozvoljenu brzinu na određenoj deonici ili određenim deonicama (možete biti kažnjeni za više prekoračenja duž jedne deonice!), dobiće poziv da se u roku od osam dana izjasni ko je upravljao vozilom.

Ukoliko to ne učini u zakonom predviđenom roku, biće kažnjen zatvorskom kaznom od 15 dana ili novčanom kaznom od 120.000 dinara.
Ако ово није ОТИМАЧИНА, ИЗЖИВЉАВАЊЕ И МАЛТРЕТИРАЊЕ...

Šumadinac

pre 5 meseci

Prvo rupe okrpite, onda vozila ne vidljiva za te kamere da budu vidljiva, organi da voze po ograničenju, a onda narod da se smiri. Naopako radite.

Gagi

pre 5 meseci

Nemojte da se mi vozači zainatimo pa da niko ne sipa gorivo 7 dana. Propala bi država već posle 2 dana a posle 3 bi ukinuli sve poreze i akcize samo da sipamo šta bilo!

Aca

pre 5 meseci

Prvi poštujem ( uglavnom, u naseljenom mestu uvek) ograničenje brzine, ali ovo " prosečna" brzina nije legalno niti prolazi na sudu. Slobodno nemojte plaćati i terajte inat i idite na sud, nećete platiti, iz iskustva vam pričam. Pogotovo neće biti moguće na magistralnom putu. Naravno, najbolje je poštovati ograničenja, tu nema rasprave. Ja nisam ni jedan poen izgubio za 25 godina a vozim po EU od toga 20 . Nisam nikada ni kaznu platio, za pojas recimo ( ili mobilni) bi bacio dozvolu da mi se dogodi. Ponavljam, nije legalno merenje prosečne brzine i ne prolazi na sudu, toliko.

Хаџија

pre 5 meseci

Vlasnik vozila koje je "usnimljeno" da je prekoračilo dozvoljenu brzinu na određenoj deonici ili određenim deonicama (možete biti kažnjeni za više prekoračenja duž jedne deonice!), dobiće poziv da se u roku od osam dana izjasni ko je upravljao vozilom.

Ukoliko to ne učini u zakonom predviđenom roku, biće kažnjen zatvorskom kaznom od 15 dana ili novčanom kaznom od 120.000 dinara.
Ако ово није КРАЂА, ИЗЖОВЉАВАЊЕ И МАЛТРЕТИРАЊЕ...

rebro

pre 5 meseci

@Munjeviti Jurić, a koji je tačno tvoj problem pa ne možeš da voziš 79km/h ili 75 na delu puta gde je ograničenje 80?
Nikako da shvatim to.
Ako piše 130 ti vozi 130, 128, 120. Zašto moraš 150 pa onda kuknjava kako država uzima novac.

Jox

pre 5 meseci

Ne mozes ni opusteno da vozis, sve neke krajnosti ... a saobracaj nije po PSu, niti su okolnosti na putu po PSu, stanje kolovoza, rupe, ucesnici i sl. Neke situacije zahtevaju brzu a neke sporiju voznju, ne moze se sve kroz brojke i kroz kaznjavanje, neka tolerancija mora da postoji u svemu.
Zbog manjine bahatih svi idemo pod sankcije.

bezanija

pre 5 meseci

kaze ova vest po srpski; "unutar mog vozila kamera snimi da li ja imam vezan pojas ili razgovaram telefonom...." znaci moze da smini i ako se neko presvlaci ili nesto drugo radi.... pa me zanima po kom clanu kog zakona i kog ustava kamere sninaju sta ja radim unutar svog vozila? zar to nije narusavanje privatnosti, barem kako trenutno stoje stvari, ili se desila neka izmena na tu temu za koju niko nije obavesten?
(zabrinut, 28. novembar 2023 14:28)

pa ti ocigledno ne razumes ni srpski! kad vozis care, tvoje je da drzis ruke na volanu i gledas napred. pobogu nece doci novinarska ekipa da te snima u spavacoj sobi, vec se prica o snimanju u toku voznje na magistralama, gde se upravo najvise divlja. e sad, ako se ti presvlacis dok vozis i radis ko zna sta jos onda i nisi za auto jer zbog takvih indijanaca drugi neduzni i ginu.

Joca

pre 5 meseci

Kažne zbog prosečne brzie...???
A šta kaže Zakon, kolika je prosečna brzina na putevima u Srbiji...
Ako vozim konstantno 80 km, i prestignem vozilo koje ide 70, a moram da ubrzam najmanje na 90 km, a prestignem tako deset auta... da li sam i koliko prekoralio prosečnu brzinu...

vol

pre 5 meseci

Naravno da ima krsenja zakona o merama.
Ko je i kada atestirao softver?
Ko bazdari i proverava vreme na racunarima?
A 'to je bre kompjuktor' to je uvek tacno.. aha..
Ljudski je gresiti, al da kompletno zeznes stvar, neophodan je racunar :)
35 godina se mlatim s racunarima, i jako dobro znam o cemu pricam.

dr.Bole

pre 5 meseci

Treba na tabeli da pise i koliko kazni su naplatili za sta i koliko je to parica i gde ide ta lova .. racuna se da godisnje se uzme 100 Miliona € ???

Goran

pre 5 meseci

@.... pa me zanima po kom clanu kog zakona i kog ustava kamere sninaju sta ja radim unutar svog vozila?...
(zabrinut, 28. novembar 2023 14:28)

ZOBS.

Milan

pre 5 meseci

Samo neka se narod kažnjava i budžet puni...

To je mnogo lakše i jeftinije, nego da se napravi magistrala po kojoj može da se vozi 100 na sat...

Zicer

pre 5 meseci

Koliko komentara za nesto ato je normalno svuda u svetu. Idite u Svajcarskoj pa probajte da vozite preko ogranicenja, pa da vidite sta ce vam se desiti! A ovamo otimacina para, i koje kakve gluposti. Budite fini i postujte zakon i probkena nema.

Sofercina

pre 5 meseci

Tu gde su ogranicenja sustinski besmislena 5 minuta i okastovilasti kljuc 10 - 13 resavaju besmislicu u vecernjim satima ! Bar tako kod nas na potezu B.P. Celarevo - samoinicijativa, pa ne mozete cekati da vam drugi sve na tacnu stave !!

DC

pre 5 meseci

'...A prema podacima saobraćajne policije, samo u prva tri meseca ove godine evidentirano je 18.682 prekršaja prekoračenje srednje brzine na auto-putevima...Tokom 2022. godine otkrili smo 139.700 takvih prekršaja...'

Dobro... Lepo je evidentirati i otkriti, nego od toga koliko je kazni procesuirano?


'...za prekoračenja manje od 40 km/h moći će da plati kaznu u fiksnom novčanom iznosu i imaće zakonsku mogućnost da u roku od osam dana uplati polovinu predviđene novčane kazne. Međutim, za prekoračenja veća od 40 km/h protiv njega će biti podneta prekršajna prijava i moraće da se javi nadležnom sudiji za prekršaje...'

Tog koji na magistralnom putu uspe da ostvari PROSEK od 40km/h preko ogranicenja odmah u ludnicu. Kakva crna prekrsajna prijava?! Da bi prosecna brzina iznosila 40km/h preko ogranicenja mora da se dobrim delom vozi preko 60-70 pa i vise, odn 140 i vise tamo gde je ogranicenje 80 ili barem 120 gde je ogranicenje 60. Potencijalne ubice na tockovima dobiju prekrsajnu prijavu. Super!

prosečno antiprotivan

pre 5 meseci

Mislim da brzina na magistralama nije osnovni uzrok nesreća, već pre posledica bahate vožnje. Razni "Šumaheru" misle da su besmrtni, pa onda gasom do daske pokušavaju da se izvlače. Prvo bih "naredio" tim kamerama da snimaju neispravnu signalizaciju (ćorave aute), pa mobilne telefone (Instagram kretene), pa preticanje preko punih linija, nabijanje u branik i tako... Lako ćemo za brzinu, kad rešimo makar dve prethodne stvari!

Ivan

pre 5 meseci

Na starom autoputu gde se vozilo 120km/h pre 40god, sada stoji ogranicenje 80km/h.
Na putu za motorna vozila gde se bez problema moze ici 100km/h, stoji ogranicenje 80km/h.
U zonama gde realno bez ikakvih problema moze ici 60km/h postoje ogranicenja od 50km/h ili 30km/h.
Ko koga tu *ebe.
Naravno da manjem broju vozaca dodje da izleti iz svoje koze i malo brze nagaze. Sad jos i kamere.
Znaci gde god mozes, naplati.
Dakle treba se vise posvetiti putevima, projekciji istih, realnim ogranicenjima, dinamici tj. tranzitu, boljoj signalizaciji i boljem stanjem vozne povrsine, pa tek onda kaznjavanje, pa posle toga kamere, jer sto bi se izlazilo na teren kad moze sve iz fotlje i platica legne svakog prvog.

Rema

pre 5 meseci

Od Izica do Zlatibora i treba, katastrofa je kako pojedinci voze.
(trt, 28. novembar 2023 16:19)

Vidim nadobija se čovek silnih minuseva.

Pa da, voze ljudi sve po PS-u do i od Ylatibora, milina za gledati. Samo se pitam zašto je onda na svakih par stotina metara na toj deonici spomenik kao svedok saobraćajki sa smrtnim ishodom?!?

Dodao bih deonicu Užice - Požega. Vozi se nenormalno, pogotovo oni pravci pre i posle Zlakuse. Više puta jedva izbegoh ludake u makazicama.

Milos

pre 5 meseci

@zabrinut o kojoj bre privatnosti i krsenju nekakvog zakona o privatnosti itd? Jel moguce da neko moze ovoliko GLUP i OVRANICEN da bude!?

Srđan BL

pre 5 meseci

Kad vidim sta sve "vozaci" rade ne znam sta bih rekao... Skoro da nema dana kada zbog tuđih gluposti u saobracaju ne pomislim "ma treba dobro udariti po džepu" i to četverocifreno u Evrima...
Danas gledam dolazeći iz suprotnog smijera kako čovjek pri 50-60km/h udara psa koji mu je "iskočio" ispred zaustavljenog auta pored puta (iako se životinja kratko pokazala prije udara). Sve na stranu, ali mi je nepojmljivo da uopšte nije kočio, vec je vukao životinju 50m, plastike iz branika ostale na putu, a on/ona (nisam vidio) nastavio dalje. Gledam u retrovizoru, znaci nista, stop svjetla nisu zasvjetlila, samo nastavio/la dalje...
Zbunjen sam dosao do kuće od nevjerice sta sam vidio...

DC

pre 5 meseci

I ne zaboraviti da ovo važi samo za vozila sa domaćim tablicama. Stranci se ne kažnjavaju a oni su najbahatiji na putevima.
(žarko, 28. novembar 2023 14:02)

Jel ima neka statistika ili to onako odokativno? Ja recimo ne mogu da se setim kada sam zadnji put u nekoj crnoj hronici video auto sa stranim tablicama, ne racunajuci poneki Lambo i McLaren za koje je dobro dokumentovano ko ih vozi. Bio bi zanimljiv recimo prosecan broj takvih vozila na nasim drumovima naspram broj saobracajnih nesreca u kojima su ucestvovali.

Mandarina

pre 5 meseci

Podrzavam. Divljacima koji ubijaju i obogaljuju dozivotno, se mora stati u kraj. Naravno prvo se postavio na deonice sa najvise divljaka. Ovo treba hitno prosiriti na celu zemlju.

milan

pre 5 meseci

U Nemačkoj mi se dopalo što kad izađete van naseljenog mesta svuda je po zakonu ograničenje 100, čak i na seoskim putevima. Nema veze da li je krivina, uzbrdo, nizbrdo, vaše je da brzinu prilagodite stanju puta. Zakonodavac ne može i ne želi ispred svake krivine da stavi 60kmh. U naseljenom mestu je 50 i 30 i svi sve poštuju, +/-10%.

Zicer

pre 5 meseci

Koliko komentara za nesto ato je normalno svuda u svetu. Idite u Svajcarskoj pa probajte da vozite preko ogranicenja, pa da vidite sta ce vam se desiti! A ovamo otimacina para, i koje kakve gluposti. Budite fini i postujte zakon i probkena nema.

zabrinut

pre 5 meseci

kaze ova vest po srpski; "unutar mog vozila kamera snimi da li ja imam vezan pojas ili razgovaram telefonom...." znaci moze da smini i ako se neko presvlaci ili nesto drugo radi.... pa me zanima po kom clanu kog zakona i kog ustava kamere sninaju sta ja radim unutar svog vozila? zar to nije narusavanje privatnosti, barem kako trenutno stoje stvari, ili se desila neka izmena na tu temu za koju niko nije obavesten?

bezanija

pre 5 meseci

kaze ova vest po srpski; "unutar mog vozila kamera snimi da li ja imam vezan pojas ili razgovaram telefonom...." znaci moze da smini i ako se neko presvlaci ili nesto drugo radi.... pa me zanima po kom clanu kog zakona i kog ustava kamere sninaju sta ja radim unutar svog vozila? zar to nije narusavanje privatnosti, barem kako trenutno stoje stvari, ili se desila neka izmena na tu temu za koju niko nije obavesten?
(zabrinut, 28. novembar 2023 14:28)

pa ti ocigledno ne razumes ni srpski! kad vozis care, tvoje je da drzis ruke na volanu i gledas napred. pobogu nece doci novinarska ekipa da te snima u spavacoj sobi, vec se prica o snimanju u toku voznje na magistralama, gde se upravo najvise divlja. e sad, ako se ti presvlacis dok vozis i radis ko zna sta jos onda i nisi za auto jer zbog takvih indijanaca drugi neduzni i ginu.

rebro

pre 5 meseci

@Munjeviti Jurić, a koji je tačno tvoj problem pa ne možeš da voziš 79km/h ili 75 na delu puta gde je ograničenje 80?
Nikako da shvatim to.
Ako piše 130 ti vozi 130, 128, 120. Zašto moraš 150 pa onda kuknjava kako država uzima novac.

vozac99991

pre 5 meseci

Pre nego sto krenete da pisete negativne komentare, setite se kako ljudi voze, kakva je kultura na putevima, koliko su svi bahati, kako preticu na punu kao kamikaze i zrtvuju svoj i zivot nevinih ljudi. Ja stvarno ne znam kakve su te deonice gde se ovo uvodi, nisam tu nikad vozio, verujem da postoji neki razlog (ispravite me ako gresim). Sve je jasno, zakon nije isti za sve, puni se budzet, putevi losi, itd... Pa vidite, kao sto su oni korumpirani i kaznjavaju slektivno, kao sto se oni "ugrade" pa naprave put koji se rasdpada za godinu dana, tako i vi odmahujete rukom i trazite izgovor da krsite saobracajne propise. Svako trazi izgovore za ono lose sto cini (u zavisnosti od toga koliko je u mogucnosti da manipulise) a niko ne polazi od sebe. Lako se nas covek navikne na sistem kad ode u uredjenu drzavu, sramota ga da vozi kao manijak, sramota ga da baca smece gde stigne jer retko ko to radi. Ali najteze je primeniti to i biti junak kada zivite u odsustvu sistema.

Milos

pre 5 meseci

@zabrinut o kojoj bre privatnosti i krsenju nekakvog zakona o privatnosti itd? Jel moguce da neko moze ovoliko GLUP i OVRANICEN da bude!?

Munjeviti Jurić

pre 5 meseci

Malo smanjen broj saobraćajki, ali broj povređenih i poginulih nije. Znači samo želja da se uzme novac od kazni. Saobraćajka sa 120 ili 140 km/h izaziva slične povrede i smrtnost. Neka me neko ospori.

Goran

pre 5 meseci

Ne brinite ništa, sve ide po planu, uskoro će svako od nas da zaduži nanogicu i bukagije, da ne izlazi iz kuće, jer bezbednost! Koja mi postajemo tiranija, sustižemo munjevito zapadnjačke totalitarne konc-logore.

VR

pre 5 meseci

Kada budemo imali puteve a ne ulice sa beskonačno glupim ograničenjima na tim deonisama gde će se moći voziti 70-90km po ograničenju konstantno onda ima smisla. Na ovakvu putnu infrastrukturu ako se tako može nazvati je to samo namet za vozače. Veći deo vremena ću gledati u brzinomer pošto na takvim putevima tempomat gubi smisao nego na put. A u tom slučaju ko zna šta se sve može dogoditi. Hajde pokušajte da prvo stvorite uslove za normalan i neometan saobraćaj pa tek onda i kaznene da ne kažem represivno nametnute mere.

Zabrinuti

pre 5 meseci

Koju ce ti drzsvu izbaciti, kada imas CH oznaku na autu, a tablica BG? Nikada mi nece biti jasno da takva vozila prolaze tehnicki, i prelaze granicu!!!

Хаџија

pre 5 meseci

Vlasnik vozila koje je "usnimljeno" da je prekoračilo dozvoljenu brzinu na određenoj deonici ili određenim deonicama (možete biti kažnjeni za više prekoračenja duž jedne deonice!), dobiće poziv da se u roku od osam dana izjasni ko je upravljao vozilom.

Ukoliko to ne učini u zakonom predviđenom roku, biće kažnjen zatvorskom kaznom od 15 dana ili novčanom kaznom od 120.000 dinara.
Ако ово није ОТИМАЧИНА, ИЗЖИВЉАВАЊЕ И МАЛТРЕТИРАЊЕ...

Goran

pre 5 meseci

@.... pa me zanima po kom clanu kog zakona i kog ustava kamere sninaju sta ja radim unutar svog vozila?...
(zabrinut, 28. novembar 2023 14:28)

ZOBS.

vol

pre 5 meseci

Naravno da ima krsenja zakona o merama.
Ko je i kada atestirao softver?
Ko bazdari i proverava vreme na racunarima?
A 'to je bre kompjuktor' to je uvek tacno.. aha..
Ljudski je gresiti, al da kompletno zeznes stvar, neophodan je racunar :)
35 godina se mlatim s racunarima, i jako dobro znam o cemu pricam.

DC

pre 5 meseci

I ne zaboraviti da ovo važi samo za vozila sa domaćim tablicama. Stranci se ne kažnjavaju a oni su najbahatiji na putevima.
(žarko, 28. novembar 2023 14:02)

Jel ima neka statistika ili to onako odokativno? Ja recimo ne mogu da se setim kada sam zadnji put u nekoj crnoj hronici video auto sa stranim tablicama, ne racunajuci poneki Lambo i McLaren za koje je dobro dokumentovano ko ih vozi. Bio bi zanimljiv recimo prosecan broj takvih vozila na nasim drumovima naspram broj saobracajnih nesreca u kojima su ucestvovali.

Хаџија

pre 5 meseci

Vlasnik vozila koje je "usnimljeno" da je prekoračilo dozvoljenu brzinu na određenoj deonici ili određenim deonicama (možete biti kažnjeni za više prekoračenja duž jedne deonice!), dobiće poziv da se u roku od osam dana izjasni ko je upravljao vozilom.

Ukoliko to ne učini u zakonom predviđenom roku, biće kažnjen zatvorskom kaznom od 15 dana ili novčanom kaznom od 120.000 dinara.
Ако ово није КРАЂА, ИЗЖОВЉАВАЊЕ И МАЛТРЕТИРАЊЕ...

djidji

pre 5 meseci

Na koji nacin se ovo moze utrditi osim snimanjem ulaska na taj put i onda snimanje izlaska sa istog..ovo je cista glupost.. Drzava srbija je pregladna love

Gagi

pre 5 meseci

Nemojte da se mi vozači zainatimo pa da niko ne sipa gorivo 7 dana. Propala bi država već posle 2 dana a posle 3 bi ukinuli sve poreze i akcize samo da sipamo šta bilo!

Vojislav

pre 5 meseci

Nije problem u kontroli nego u debilnim ogranicenjima koja su u Evropi nezamisliva. Ka Zlatiboru je 50 na cistom pravcu i samo idiot nece premasiti ovu brzinu. Bukvalno svuda, osim na autoputu, su nam ogranicenja niza nego drugde.

Sofercina

pre 5 meseci

Tu gde su ogranicenja sustinski besmislena 5 minuta i okastovilasti kljuc 10 - 13 resavaju besmislicu u vecernjim satima ! Bar tako kod nas na potezu B.P. Celarevo - samoinicijativa, pa ne mozete cekati da vam drugi sve na tacnu stave !!

Srđan BL

pre 5 meseci

Kad vidim sta sve "vozaci" rade ne znam sta bih rekao... Skoro da nema dana kada zbog tuđih gluposti u saobracaju ne pomislim "ma treba dobro udariti po džepu" i to četverocifreno u Evrima...
Danas gledam dolazeći iz suprotnog smijera kako čovjek pri 50-60km/h udara psa koji mu je "iskočio" ispred zaustavljenog auta pored puta (iako se životinja kratko pokazala prije udara). Sve na stranu, ali mi je nepojmljivo da uopšte nije kočio, vec je vukao životinju 50m, plastike iz branika ostale na putu, a on/ona (nisam vidio) nastavio dalje. Gledam u retrovizoru, znaci nista, stop svjetla nisu zasvjetlila, samo nastavio/la dalje...
Zbunjen sam dosao do kuće od nevjerice sta sam vidio...

Joca

pre 5 meseci

Kažne zbog prosečne brzie...???
A šta kaže Zakon, kolika je prosečna brzina na putevima u Srbiji...
Ako vozim konstantno 80 km, i prestignem vozilo koje ide 70, a moram da ubrzam najmanje na 90 km, a prestignem tako deset auta... da li sam i koliko prekoralio prosečnu brzinu...

Aca

pre 5 meseci

Prvi poštujem ( uglavnom, u naseljenom mestu uvek) ograničenje brzine, ali ovo " prosečna" brzina nije legalno niti prolazi na sudu. Slobodno nemojte plaćati i terajte inat i idite na sud, nećete platiti, iz iskustva vam pričam. Pogotovo neće biti moguće na magistralnom putu. Naravno, najbolje je poštovati ograničenja, tu nema rasprave. Ja nisam ni jedan poen izgubio za 25 godina a vozim po EU od toga 20 . Nisam nikada ni kaznu platio, za pojas recimo ( ili mobilni) bi bacio dozvolu da mi se dogodi. Ponavljam, nije legalno merenje prosečne brzine i ne prolazi na sudu, toliko.

Inception

pre 5 meseci

Bolje da pokrpe rupe i ispeglaju kolotrage na deonici Kraljevo-Raska, nego sto mere prosecnu brzinu. Takodje bi mogli i da posle 5 godina potkresu drvece koje ometa preglednost na puno delova gde je isprekidana linija.

Ognjen

pre 5 meseci

Manje više saobraćani propisi, u nema ileme, zakon se mor pošovati, ono što mene brine u ovoj vesti je da policija svakim danom instalira sve viš kamera (pravdajući to našom bezbenddošću), a zaprvo svi više zaire u naše slobode, privanost, itd. Sad ispada da ne mogu a krenem nigde, a da pola srpske policije u to nema uvid, i to bez da imam krivični ili prekršajni dosije. Narvno da mi smeta jer živim u zemlji gde je apsoluno moguća svka zloupotreba i a iskustvo me uči da im rezervisano verujem. Ok imamo obavezu da poštujemo zakon, ali uz obaveze idu i prava, a gde su tu naša prava?

Djorke

pre 5 meseci

@
pa me zanima po kom clanu kog zakona i kog ustava kamere sninaju sta ja radim unutar svog vozila? zar to nije narusavanje privatnosti, barem kako trenutno stoje stvari, ili se desila neka izmena na tu temu za koju niko nije obavesten?
(zabrinut, 28. novembar 2023 14:28)

Malo ti je komentar na nivou “Mogu da bijem moju zenu, ako je u mojoj kuci”.

Covece, ne smes koristiti mobilni i moras imati vezan pojas. Vidi se to kroz staklo, znas - providna su.
I ne, nema te “tehnikalije” tipa tvoje je staklo, a narusavanje privatnosti je gledanje kroz njega, jer pazi sad ovo, koncentracija neka ti je sada na 100% - i ti gledas kroz to isto staklo napolje. I da, vidis ulicu, vidis druge ljude, vidis ljudima dvorista, vidis druge ljude kako voze itd …

Nemojte vise sa tom “Idiokratija” forama (nadam se da ste gledali taj film), samo vozite normalno, ne preticite na punoj, manite se telefona (ima hands free za 500 din bukvalno), vezujte pojas, ne sminkajte se, ne odgovarajte na mailove … ubicete nekog.
To sta se vidi kroz soferku , bre stvarno .

Tabela kaze drugacije

pre 5 meseci

"...dao odlične rezultate i doprineo manjem broju saobraćajnih nezgoda i njihovih posledica."

A u tabeli piše da je 2021 na A1 poginulo 18 lica, a 2023 je poginulo 22 lica na istom putnom pravcu.
Da li mi čitamo iste podatke?

stvarno_nemam_pojma

pre 5 meseci

Ove godine sam 4 puta išao do Knina i nazad i tamo se zadržavao po 10-ak dana, napravio dosta kilometraže, što auto put, što magistrala ili lokalni put. Samo jednom sam sreo saobraćajnu policiju , stajali pored puta, bez radara ili nečeg drugog, ne zaustavljaju, ne maltretiraju ljude. Danas od kuće do posla i nazad, 70 km, 3 patrole, jedna sa radarom. Prevršilo svaku meru u slobodnoj državi!

Acai

pre 5 meseci

MUP po običaju manipuliše sa statistikom da bi opravdao merenje prosečne brzine. Podaci koje ste objavili kažu da se broj povređenih i poginulih na autoputevima povećao od početka merenja prosečne brzine.

Jox

pre 5 meseci

Ne mozes ni opusteno da vozis, sve neke krajnosti ... a saobracaj nije po PSu, niti su okolnosti na putu po PSu, stanje kolovoza, rupe, ucesnici i sl. Neke situacije zahtevaju brzu a neke sporiju voznju, ne moze se sve kroz brojke i kroz kaznjavanje, neka tolerancija mora da postoji u svemu.
Zbog manjine bahatih svi idemo pod sankcije.

Ivan

pre 5 meseci

Na starom autoputu gde se vozilo 120km/h pre 40god, sada stoji ogranicenje 80km/h.
Na putu za motorna vozila gde se bez problema moze ici 100km/h, stoji ogranicenje 80km/h.
U zonama gde realno bez ikakvih problema moze ici 60km/h postoje ogranicenja od 50km/h ili 30km/h.
Ko koga tu *ebe.
Naravno da manjem broju vozaca dodje da izleti iz svoje koze i malo brze nagaze. Sad jos i kamere.
Znaci gde god mozes, naplati.
Dakle treba se vise posvetiti putevima, projekciji istih, realnim ogranicenjima, dinamici tj. tranzitu, boljoj signalizaciji i boljem stanjem vozne povrsine, pa tek onda kaznjavanje, pa posle toga kamere, jer sto bi se izlazilo na teren kad moze sve iz fotlje i platica legne svakog prvog.

Djole

pre 5 meseci

Dajte po mesecima i uslovima na putu pa da vidimo koliki je broj nesreca zbog leda i snega na putevima koje je nekp trebao da ocisti. Brojke pokazuju da uprkos kamerama i cudima broj nesreca nije drasticno smanjen. Ovo je sve smejurija da bi gurali ljude na autoput a da bi naplacivali putarine a sve izgradili od nasih para. Trulo do koske

Rema

pre 5 meseci

Od Izica do Zlatibora i treba, katastrofa je kako pojedinci voze.
(trt, 28. novembar 2023 16:19)

Vidim nadobija se čovek silnih minuseva.

Pa da, voze ljudi sve po PS-u do i od Ylatibora, milina za gledati. Samo se pitam zašto je onda na svakih par stotina metara na toj deonici spomenik kao svedok saobraćajki sa smrtnim ishodom?!?

Dodao bih deonicu Užice - Požega. Vozi se nenormalno, pogotovo oni pravci pre i posle Zlakuse. Više puta jedva izbegoh ludake u makazicama.

cosmo

pre 5 meseci

Ili ja ne znam čitati Excel tabelu, ili ona govori, manje-više, da je više poginulih u 2022. i 2023. godini, nego u 2021. godini?

Poz iz Tamnog

DC

pre 5 meseci

'...A prema podacima saobraćajne policije, samo u prva tri meseca ove godine evidentirano je 18.682 prekršaja prekoračenje srednje brzine na auto-putevima...Tokom 2022. godine otkrili smo 139.700 takvih prekršaja...'

Dobro... Lepo je evidentirati i otkriti, nego od toga koliko je kazni procesuirano?


'...za prekoračenja manje od 40 km/h moći će da plati kaznu u fiksnom novčanom iznosu i imaće zakonsku mogućnost da u roku od osam dana uplati polovinu predviđene novčane kazne. Međutim, za prekoračenja veća od 40 km/h protiv njega će biti podneta prekršajna prijava i moraće da se javi nadležnom sudiji za prekršaje...'

Tog koji na magistralnom putu uspe da ostvari PROSEK od 40km/h preko ogranicenja odmah u ludnicu. Kakva crna prekrsajna prijava?! Da bi prosecna brzina iznosila 40km/h preko ogranicenja mora da se dobrim delom vozi preko 60-70 pa i vise, odn 140 i vise tamo gde je ogranicenje 80 ili barem 120 gde je ogranicenje 60. Potencijalne ubice na tockovima dobiju prekrsajnu prijavu. Super!

Kvrckvrc

pre 5 meseci

Ma sve uvedite, samo nemojte nikako da se resite divljih taksista. Teska je to prica. Ili da bilo koja policija zaredi po gradu i ukinu sva nelegalna parking mesta koja su “baje” iz kraja samostalno podigla blokirajuci trotoare, staze, ulaze u zgradu …pa nam na kraju javite: a kako mi da kaznimo policiju koja svakodnevno prolazi pored milion iskrivljenih znakova, nedostajajucih znakova, znakova koje pokrivaju reklame ili drvece… milion takvih znakova! Bleda horozontalna signalizacija, nevidljivi pesacki prelazi, neoznaceni lezeci policajci… radite bre nesto za stvarnu bezbednost. Da vam oduzmu radar na 15 dana ne bi znali sta da radite. Pa nije saobracajna policija samo radar i duvanje u balon. Gledam ih kad se pojave na raskrsnici da regulisu saobracaj - pa stalno su na telefonu. Edukujte ih bre nekako. Pa nisu na korzou.

Milan

pre 5 meseci

Samo neka se narod kažnjava i budžet puni...

To je mnogo lakše i jeftinije, nego da se napravi magistrala po kojoj može da se vozi 100 na sat...

Roberts

pre 5 meseci

Kada je u pitanju kažnjavanje, onda nam je tehnologija na nivou Japana, Kine i razvijenih država sa zapada, ali kada je sve ostalo u pitanju, na nivou smo Gvineje Bisao.
Pritom, apsolutno podržavam uvođenje mera kojima bi se saobraćajna kultura poboljšala, ali to ovde nije poenta, već je veoma očigledno da je jedina poenta izvlačenje novca iz džepa "običnih građana".
Jasno je, i zvanična statistika pokazuje, da merenje prosečne brzine ne donosi nikakve rezultate osim slivanja novca u budžet, a da je to skoro pa jedini razlog da se ta mera uvede, posebno govori ovo merenje prosečne brzine na veoma kratkim deonicama od po nekoliko kilometara. Kao nećete vi nas zeznuti pauzama, ima da uradimo sve što možemo da izvučemo tih par hiljada.

dr.Bole

pre 5 meseci

Treba na tabeli da pise i koliko kazni su naplatili za sta i koliko je to parica i gde ide ta lova .. racuna se da godisnje se uzme 100 Miliona € ???

Šumadinac

pre 5 meseci

Prvo rupe okrpite, onda vozila ne vidljiva za te kamere da budu vidljiva, organi da voze po ograničenju, a onda narod da se smiri. Naopako radite.

Joca

pre 5 meseci

I ne zaboraviti da ovo važi samo za vozila sa domaćim tablicama. Stranci se ne kažnjavaju a oni su najbahatiji na putevima.
(žarko, 28. novembar 2023 14:02)

Eh, da su to zaista samo stranici, nego je mnogo i nasih na privremenom radu.

Mandarina

pre 5 meseci

Podrzavam. Divljacima koji ubijaju i obogaljuju dozivotno, se mora stati u kraj. Naravno prvo se postavio na deonice sa najvise divljaka. Ovo treba hitno prosiriti na celu zemlju.

prosečno antiprotivan

pre 5 meseci

Mislim da brzina na magistralama nije osnovni uzrok nesreća, već pre posledica bahate vožnje. Razni "Šumaheru" misle da su besmrtni, pa onda gasom do daske pokušavaju da se izvlače. Prvo bih "naredio" tim kamerama da snimaju neispravnu signalizaciju (ćorave aute), pa mobilne telefone (Instagram kretene), pa preticanje preko punih linija, nabijanje u branik i tako... Lako ćemo za brzinu, kad rešimo makar dve prethodne stvari!

milan

pre 5 meseci

U Nemačkoj mi se dopalo što kad izađete van naseljenog mesta svuda je po zakonu ograničenje 100, čak i na seoskim putevima. Nema veze da li je krivina, uzbrdo, nizbrdo, vaše je da brzinu prilagodite stanju puta. Zakonodavac ne može i ne želi ispred svake krivine da stavi 60kmh. U naseljenom mestu je 50 i 30 i svi sve poštuju, +/-10%.