Utorak, 17.04.2007.

07:45

SAD će priznati nezavisnost?

Nikolas Berns demantovao da je rekao da će SAD podržati nezavisnost Kosova i bez nove deklaracije u Savetu bezbednosti.

Izvor: B92

SAD æe priznati nezavisnost? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

eric cantona

pre 17 godina

moj licni stav se moze razlikovati od vecine,a on glasi: licno mislim da je potrebno da mi priznamo nezavisnost KiM-a, ali pod odredjenim uslovima, koji su najsira moguca autonomija za Srbe i manastire na Kosovu(srpska policija, sudovi,budzet), ekspresan ulazak u EU i specijalne veze sa Republikom Srpskom. Ponavljam to je moj licni stav koji se mozda razlikuje od vecine. Cinjenica je da protiv celog Zapada ne mozemo da ratujemo i mene licno brine ako KiM ostane u Srbiji da ce ono malo Srba sto je dole biti pod jos vecim udarom UCK.

nebojsa

pre 17 godina

SAD će priznati nezavisnost Kosova,pa zbog čega su nas bombardovali?Ali bez obzira na sve narodi Balkana živeće i dalje na ovim prostorima točak istorije niko nije zaustavio pa neće ni ameri.Narodima na ovim prostorima želim sreću.

Stevan

pre 17 godina

Kosovska bitka-drugi put. Vojske postrojene, ovog puta u nesto izmenjenom sastavu,napadaci zveckaju oruzjem, dizu galamu, ne bi li zastrasili protivnika. Galama se u daljini deformise, tako da glavni i dobro poznati bukaci moraju da objasnjavaju sta su svojom galamom hteli da kazu. Branioci stoje mirno, kao i pre 600 godina, sa znatnim pojacanjem. Ovog puta kauboji vide pred sobom ogromnu vojsku, razmisljaju o soli, hvata ih panika i zato trabunjaju o velikim pocecima i pokusavaju na galamu. Brankovici rade svoj posao, agituju medju braniocima na predaju, traze od kauboja da krenu vec jednom, izgubice branioci strpljenje i pomlatice ih, navimgov motkama. Druga bitka bice zabelezena, CNN postavlja kamere. Mali narodi sirom sveta cekaju da cuju zvona o pobedi kauboja pa da krenu u svoje ratove. Kod branioca nema kneza Lazara, Lazivoju se tresu kolena, nesto dovikuje iz desetog reda o medjunarodnoj pravdi, niko ga ne cuje. I veliki junaci u majicama sa likom zatamnicenog im vodje se ucutali, cekaju poraz da bi krenuli u boj. Bice to mnogo zanimljiva bitka...

bre

pre 17 godina

Ne znam sta je ovo sa diplomatima. Svaki dan nas obaVestavaju da im je "izjava izvucena Iz konteksta", "nije tako mislio" i sl. Kako to da se nikad ne zabune u nasu korst?

Alias

pre 17 godina

Odnos spoljašnjeg sveta je posledica "unutrašnjeg stanja".Umesto veštački isforsiranih ratova kao najgoreg vida poništenja politike pojavljuje se "mirna" pretnja otuđenja dela teritorije.A za sve to vreme "politika" je svedena ili na "diktaturu" ili na "postdiktatorski 'pokušaj' demokratije".

vasilije knezevic

pre 17 godina

Interesantan je "prevod" ambasadora Polt-a da americka administracija radi na nezavisnosti Kosova i da pominje saradnju sa Srbijom i clanovima SB o tome.Ko bi ikada i posumnao da taj covjek misli lose o Srbiji, on u stvari i radi protiv Srbije i njenih interesa.Tim ljudima treba neprestano napominjati da ono sto su radili i rade nema niceg zajednickog sa prijateljskim, diplomatskim ili bilo kakvom drugom verzijom prijateljstva.
(vasilije knezevic, 17 april 2007)

filip

pre 17 godina

Zoran Đinđić je bio pravi vizionar kada je davno rekao da raspad Jugoslavije počinje sa Slovenijom, a završava se Kosovom. Zašto neko već jednom ne objasni ovom narodu da je za nas bolje nezavisno Kosovo, jer u suprotnom bi ujedinjeni Albanci sa 1500000 glasova mogli sutra imati i većinu u skupštini i premijera, što pretpostavljam "patriotama" baš i ne odgovara. Drugo, koliko je koštalo i koštaće poreske obveznike u užoj Srbiji i Vojvodini Koštunicin "inat-patriotizam", ako bi mu se želja ostvarila da bude pobednik.Bila bi to pobeda kao Slobina 1999.god.nad svetskim silama. Zašto neko ne kaže da Srbija sada nema ni S od suvereniteta na Kosovu, nego zamajavaju ljude da će sačuvati suverenitet? I zašto niko ne podseti sve Rusofile da majčica Rusija nikada nije pomogla Srbiji kada je bilo potrebno. Čak je i Tito rekao Staljinu NE.

student politikologije

pre 17 godina

U zabludi su svi koji misle da Kosovo moze da ostane u Srbiji. Uostalom, koliko god bio kritikovan nemacki ambasador Cobel, on je u pravu u tome da "ne moze da se izgubi nesto sto vec nemate!" Koliko god to mnogima od nas tesko zvucalo, Srbija je Kosovo izgubila sigurno 1999,ako ne i pre toga. To sto je srpska drzava ponikla na Kosovu i sto su pripadnici najslavnije srpske dinastije-Nemanjici, najveci broj svojih zaduzbina izgradili bas na Kosovu, danasnjem zapadnom svetu (citaj Amerikancima) apsolutno nista ne znaci. Njih zanima samo novija istorija.
U najosnovniju definiciju DRZAVE spada to da nju cine STANOVNISTVO i VLAST na odredjenoj TERITORIJI. Srpskog stanovnistva na Kosovu ima saka jada (uskoro ih verovatno nece biti nimalo),a od srpske vlasti na Kosovu nema ni "v".
Podela Kosova moze da bude dobro resenje, ali i tu treba da budemo oprezni, jer ce Albanci tesko prihvatiti podelu. Prema tome, bilo bi dobro kad bi se, nekim cudom, pojavio neko dovoljno pametan ko ce uspeti svima da objasni da je podela najbolje resenje. Kazem, "nekim cudom", jer medju sadasnjim nasim politicarima ne vidim nikoga ko bi uspeo u tome. Diplomatska ofanziva koja se sad sprovodi ne vredi mnogo, jer nemamo Vladu, nema sednica Parlamenta, nemamo ambasadore u izuzetno vaznim drzavama...a verovatno je i kasno za to- albanski lobisti u americkom Kongresu su odavno zavrsili svoj posao.
U svakom slucaju, treba da se trudimo da spasemo ono malo srpskog sto je ostalo na Kosovu. Tu mislim na srpsko stanovnistvo, kome mora da se osigura bezbedan zivot, a mislim i na srpske crkve i manastire koji su u ogromnoj krizi (setimo se 17.marta, ili nedavnog granatiranja Visokih Decana). Tesko mi je da verujem da ce Albanci, posle gotovo sigurnog dobijanja nezavisnosti Kosova, biti toliko srecni da ce ostaviti i Srbe i sve srpsko na miru... verovatno ce tek tada da krene "cistka" u vidu proterivanja srpskog stanovnistva i u vidu unistavanja srpskih crkava i manastira. Zato Srbija mora da spasava sto se spasti moze, hitno, dok nije kasno. Moraju hitno da se obezbede mere zastite stanovnistva, crkava i manastira. Kako to uraditi, ostaje otvoreno pitanje.
Volela bih da je na Kosovu sve lepo, da Albanci i Srbi zive u miru i slozi i da Kosovo bude uvek u granicama Srbije..ali zelje su jedno, a realnost nesto sasvim drugo. Tek kad se suocimo sa realnoscu, mocicemo da krenemo napred. Jednog lepog dana, kada udjemo u Evropsku Uniju, granice vise nece biti bitne. Potrudimo se da to bude sto pre.

Doctor Evil

pre 17 godina

Za sve vatrene zagovornike da se Kosovu prizna nezavisnost pretpostavljajuci da ce se time zauvek otarasiti Srbije samo podsetnik na recimo Gibraltar...stotinama godina nakon sto je pripojen V. Britaniji, Spanija i dalje polaze pravo na teritoriju iako vecina lokalnog stanovnistva mozda priznaje britanski suverenitet. Obe drzave su demokratske i clanice EU. Da li mislite da ce Spanija odustati u narednih 400 godina? Da li mislite da Britanija moze zauvek da ignorise takvu situaciju? Da li neko misli da je na Kosovu moguce naci dobro ili trajno resenje bez kompromisa...u tom slucaju zelim vam puno srece da zivite u miru jer ste ili veoma naivni ili neiskusni...

Staša

pre 17 godina

Naši političari su se utrkivali u demagoškim parolama, a sa takvim parolama je i nastupila naša delegacija na pregovorima, mada je bilo očigledno da parola "više od autonomije, manje od nezavisnosti" nema nikakve šanse. Jer je bilo očigledno da niko neće da drži vojsku na Kosovu da bi ga čuvao za Srbiju. Umesto da traže moguće - srpski entitet na Kosovu ili podelu Kosova, oni su zamajavali narod podgrevajući nerealna očekivanja. Sada je vreme da polože račun, da daju ostavke, da se skinu s narodne grbače. Srbiju treba da vodi onaj ko je u stanju da realno i pošteno sagleda situaciju.

B.Mikic

pre 17 godina

Izgleda da je Kosovo potrebnije Amerikancima nego samim Albancima. Sve ukazuje na to da se radi o teritoriji koja je od neprocenjivog geostrateskog, a mozda i ekonomskog znacaja za Amerikance. Mislim da bi srpska administracija morala da gleda na Kosovo ne samo kao mesto stanovanja nego i kao nesto sto moze da donese ogromno kapitalno bogatstvo. Ubedjen sam da ni sami Albanci nisu toga svesni. Ako misle da ce otcepljenjem od Srbije postati samostalni, onda se grdno varaju. Promenice samo gazdu i nista vise. Amerikanci odande nikada nece otici.

Zoltan

pre 17 godina

Moj predlog je da SPC kupi sto vise zemljista oko svojih manastira i crkava pre nego sto dodje do PODELE.
Time bi se mogao izvuci najvise sa Kosova, a ostatak ostaviti.
Naravno za cenu da ODMAH, ALI ODMAH budemo u EU, PUNOPRAVNI CLANOVI.
Znam da je nemoguce, ali lepo je nadati se.

zoran

pre 17 godina

Samo neka nasa Srbija trci u NATO..ma to su nama prijatelji. Strasno kako se nasa zemlja vodi u kompletnu propast, da ne kazem kompletno nestajanje sa karte. Zalosno videti koliko naroda jos uvek veruje u prijateljski Zapad i EU.
Peta kolona ce nas pojesti , kao sto rak izjeda telo.

Dejan

pre 17 godina

Ako Americka vlada prizna nezavisnost Kosova van svih zakona i prava i bez rezolucije u UN.Onda ce USS Steal ponovo da postane Sartid, Philip Moris postane Duvanska Industrija Nis.

zbunjen

pre 17 godina

Ѕа оне који мисле да би се Срби отарасили баласта са губитком Косова, ето нас у ЕУ, ето њих у ЕУ, и ко ће онда да их заустави да перу новац кроз куповину остатка Србије. Тврдим да губитак Косова није никакав гарант да опасност престаје.
Једини спас Србији је високи наталитет и јака и поштена економија.

ragenbg

pre 17 godina

Nastavlja se nipodostavanje medjunarodnog prava, otvoreno i bez ustrucavanja. A posledice nezavisnosti Kosova ce se itekako osetiti u buducnosti, kad i ostali slucajevi samoopredeljenja/otcepljenja u svetu svoje zahteve pocnu da baziraju i argumentuju na slucaju Kosova. One-off case? I smesno i zalosno, a sigurno neodrzivo!

Click & Boom

pre 17 godina

Ova naša zemlja će biti puna frustriranih ljudi kad se s Kosovom dogodi ono što svi znamo da je neminovno. Jad i beda, jer se za 90% stanivništva ama ništa time neće promeniti. Sve je stvar propagande i umesto da se vreme iskoristi da se javno mjenje pripremi za konačnu verifikaciju stanja koje je nastalo 99. neko opet zamajava narod.

Agron

pre 17 godina

KaoAlbanac koji trenutno i ne zivi na Kosovu smatram se relnom osobom koja ne podlijeze emocijama (koje su tipicne za podneblje Balkana). Smatram da ce Kosovo uskoro zvanicno dobiti nezavisnost i zelim joj svu srecu kao najnovijoj drzavi barem u Europi. S druge strane, mislim da ideje podjele Kosova koju mnogi ovdje podrzavaju nisu realne i mogu biti opasne. Ako dioba jednom pocne, nitko je nece zaustaviti i jedni i drugi ce htjeti jos. Mislim da se Kosovski Srbi moraju demoktarskim ilegitimnim sredstvima boriti za svo prava na Kosovu. Neki traze da se sjeverni dio Kosova otcjepi i ostane u sklopu Srbije. Sto ce onda biti s ostatkom jer vecina Srba ne zivi na sjeveru. To otvara pandorinu kutiju te b u tom slucaju Albanci iz Preseva I Bujanovca trazili sasvim legitimno pripajanje Kosovu (Presevo je nakon WW2 imalo opciju ostati u Srbiji, biti djelom Kosova ili Makedonije-tomnogi ne znaju).
Zagovaram demokratski nacin borbe a nikako huskanje na ovo ili ono kad u realnosti vecina huskanja nema realnu podlogu.

Nada

pre 17 godina

Retko sta se zavrsava LEGALNO i PRAVNO ako je pocelo NElegalno i NEpravno! Jos kad se uzme u obzir da je inicijator svega toga USA, tesko je poverovati da Srbi (ne Srbija) imaju bilo kakve sanse da prezive na Kosovu. Nazalost!

Colin_bgd

pre 17 godina

Paraliza nase politicke elite oko kosova je visedimenzionalna.
To je sustinsko nerazumevanje niti istorije problema, niti prihvatanja dogadjaja u milosevicevoj eri (ukljucujuci i bombardovanje), a sve zacinjeno stvarno i istinskom nezainteresovanoscu za sudbinu ljudi i gradjana srpske nacionalnosti na Kosovu.
O tome zasto se americki kongres bavi kosovom "kad se puca u Virdziniji" (da parafraziram kad gori Hilandar), e pa u ozbiljnim administracijama ne radi svako sve, pa da ne moze da se multitaskira. (Politika amerike moze biti pogresna, ali je sistem ipak ozbiljan.)
A u stvari, u Srbiji je stvar je vrlo prosta: nikad nijedan srpski politicar/vladar koji je doziveo penziju nije doneo nijednu jedinu ozbiljnu ili kljucnu odluku. Svako ko je pokusao da aktivno vodi politiku bivao je smaknut (kralj Milan, kralj Aleksandar, Ivan Stambolic, Zoran Djindjic), a ostala je samo bagra kojoj politika sluzi da se licno bogati i da ceka da vidi sta ce joj se staviti na tacnu kao svrsen cin, pa ce ili da kuka ako joj se to ne svidja ili ce da uzdize samu sebe u nebesa ako to moze da proda "narodu" kao neki svoj uspeh.
Cinizam kojom se politicka elita odnosi prema sopstvenom narodu i drzavi moze da zasluzi samo narod koji nema ni minimum samopostovanja i drzava koja je samoj sebi cilj. Nikom nista, makar rafovi nisu prazni, sta ima da se bunimo...

Vlada Mojovic

pre 17 godina

Srbija i SAD su oduvek negovale saveznicke odnose. Veoma je vazno da u ovom trenutku prepoznamo poruku koja nam stize iz Vasingtona. Dosta je mitova o naciji i drzavnim granicama. Kada stignemo u Evropu nacija vise nece biti potrebna. To je i bio san pokojnog premijera. Svaki pojedinac uzivace punu slobodu, i posebno uvazavanje od drugih evropskih naroda zbog cinjenice da smo prvi odbacili nacionalno i prihvatili evropsko i americko. Srbija mora da se suoci sa cinjenicom da narodi i gradjani koji u njoj zive traze svoja kolektivna narodna i gradjanska prava, i da u svetu POSTOJI sila koja je spremna da im ta prava omoguci. Sto vise kao narod budemo saradjivali, to ce procesi koji se nad nama sprovode biti bezbolniji, a agonija kraca. Mozda ce i nama biti omoguceno da zadrzimo malu, ali kompaktnu drzavnu (ili autnomnu, to vec nije vazno) tvorevinu. Ne treba pruzati nikakav otpor slobodi koja, doduse zakasnelo, zahvaljujuci Americi stize na prostore Srbije. Srecni smo sto imamo B92 kao perjanicu te slobode. Na nama je kao gradjanima da olaksamo njen dolazak, boreci se beskompromisno protiv akademije, crkve, i svih drugih kohezivnih elemenata koji tvore sadasnju devijantnu nacionalnu svest. Zato je i dragocena uloga gotovo svih medija u srbiji, koji kako se cini odgovorno i predano rade na ovom sustinskom zadatku.

Belgrade

pre 17 godina

Suština cele ove priče oko Kosova je da zapadne zemlje vrše pritisak na Srbiju da se saglasi sa nezavisnošću Kosova. Svakom je jasno da mi realno nemamo snage da ga zadržimo u okvirima države Srbije, neka ga silom otmu ali neka ne traže od nas da to sa osmehom i u ime neke "svetlebudućnostikojanikakodastigne" prihvatimo.

croatia

pre 17 godina

ovo je veliki poraz srbije,ovako jasna i nediplomatska izjava iz amerike jasan je znak da je kosovo definitivno izgubljeno za srbiju..potrudite se da zadržite barem preostale teritorije jer vam djeca neće oprostiti ovo šta ste napravili od svoje zemlje..ekonomski i politički ste na dnu..

Nespavac

pre 17 godina

Lako je resavati probleme u tudjoj kuci. Mada smo sami dosta doprineli ovakvom stavu... Srbija se dovela od 1999.god. u poziciju da Kosovo vise nije njen unutrasnji problem. Milosevicev uzvik: "Niko ne sme da vas bije"... Ukidanje autonomije, oduzimanje vec dostignutih prava Albancima. Zloupotreba situacije na Kosovu i Metohiji u najgrublje politicke svrhe neresavanje problema vec njihovo usloznjavane. To su rezultati Milosevicevog resenja kosovske krize... Nazalost i tesko nasledje demokratskoj vladi Srbije, po mom shvatanju mozda i najtezi problem. Sve to lici na boksera koji je gurnut u ring svezanih ruku.

Mirko

pre 17 godina

Od Amerike se nista drugo, progresivno i ne moze ocekivati. Albansko Kosovo je vec nova americka svemirska stanica na zemlji, kao Filipini, kao Severna Koreja, kao Panama, Turska, Pakistan, par africkih drzava...Iznenadio bih se da Amerika ne prizna nezavisnost.

Milan

pre 17 godina

Znači amerikanci su odlučili da podrže deklaraciju skupštine Kosmeta bez rezolucije SB. Onda Srbima ne preostaje ništa drugo nego da "istom metodom" podrže/priznaju Severni deo Kosmeta i Republiku Srpsku. ;) A Rusi će konačno da preuzmu nad "energetskim vratima Kavkaza" prema Sredozemlju. Čestitam našoj vladi na odlično odigranoj utakmici i zahvaljujem Rusima na principijalnoj podršci.

aziz

pre 17 godina

Nikolas Brns nije rekao da ce SAD podrzati nezavisnost Kosova i Metohije, SAD podrzavaju nezavisnos samo Kosova bez Metohije. Pojam Metohoja za svet, za stanovnike Kosova i za sve van Srbija je nepoznati pojam koji samo sto otezava, razvodnjava i srpsku politiku cini neozbiljnom u odnosu na medjunarodnu politiku. Ja slusam vesti na strane jezike i nijednom nisam cuo da koji politicko lice upotrebio naziv Kosovo i Metohija. Medjutim srpske vlasti i dalje se drze za ovaj naziv kao pijan plotu.

Drasko

pre 17 godina

Rezolucija 1244 je dvosmislena.Tamo pise i da je Kosovo u sastavu Srbije, ali se i daje mogucnost Albancima da raspisu referendum i izjasne se o buducnosti Kosova.
Nismo iskoristili mogucnost da u pregovorima "izboksujemo" sto vise prava za Srbe na Kosovu, pokusamo da zadrzimo pravo nad nekim resursima itd...
Naprotiv, opet guramo prst u oko i konfrontiramo se sa velikima, selektivno tumacimo istoriju i nemamo trunke zdravog razuma i smisla za realan nacionalni interes.
Glavni protagonisti ove politike su SRS,DSS,SPC ,a i DS se uhvatila u kolo.
Nezaposlenost katastrofalna, ljudi sto stvarno rade crkavaju od posla i stresa da bi ih drzava oljustila i namakla pare za svoje besmislene projekte.Desetine hiljada kosovara primaju plate iz budzeta Srbije, pritom ne rade nista ne bi li se odrzalo status quo stanje.
Zasto? Da bi se borili za scenarijo u kome ce Srbi kroz pola veka postati manjina u vlastitoj drzavi? Kakva besmislica!

vladimir

pre 17 godina

"Ne želimo da ova veoma bolna i teška odluka o nezavisnosti Kosova pokvari mogućnost za dobre odnose naše dve zemlje. Posle veoma bolnog odvajanja Kosova od Srbije, SAD će veoma jasno izraziti stav da možemo imati LEPU BUDUĆNOST sa srpskim narodom".

Bože koliki cinizam. Evo ja molim svetske lidere neka kažu već jednom da će se smiriti kada Srbija bude u granicama vladavine Miloša Obrenovića. Dajte ljudi završite već jednom sa tim i ostavite nas na miru. Mrcvarite gradjane Srbije već više od deceniju. Mislim i bolje Srbija u Miloševim granicama nego da slašam gluposti ala Her Cobel o srpskoj krivici i težnjama madjarske nad Vojvodinom i kad je Srbija šta zauzela. To najmanje ima pravo da govori ambasador držve koja je izvšila masovno ubistvo bez presedana u istoriji čovečanstva. Šest miliona ljudi, Jevreja i drugih završilo je u prahu i pepelu u Nemačkim logorima. Toliko grandiozan pokolj niko nikada nije počinio i po toj logici Nemačka danas bi trebalo da bude Bon i okolina. Ali nije. Što se nas tiče tako nam i treba, kada se nazovi junaci kriju po šumama i gorama. E bre Ratko, za takve kao ti ima pridevska imenica u srpskom jeziku ... Ti nisi general ti si sramota.

sandor, novi sad

pre 17 godina

Mozda mi je promaklo, ali do sada nisam procitao informaciju koliko bi Kosovo, da ostane u "okviru" Srbije kostalo dnevno svakog gradjanina Srbije. Ako neko ima te informacije molim da me "prosvetli": koliko bi kostala nasa policija i vojska stacionirana na Kosovu, koliko bi kostalo svakog gradjanina Srbije albansko neplacanje racuna za vodu, struju i gas? Koliko bi nas kostala njihova mrznja?
(Ne bih da postavljma pitanje, ali zar niko ne razmislja da to moze da nas kosta i ljudskih zivota policajaca i vojnika...)
Nazalost kao i do sada politicari izgleda nisu konsultovali i druge strucnjake (ekonomiste, antropologe itd.), nego se samo busaju u grudi...

blue rider

pre 17 godina

E tako se to radi dragi nasi politicari. Molim Albance sa Kosova da odrze visenedeljni trening na temu diplomatije i lobi inicijativa i da nauci nase drugare kako se to radi.
Nemojmo stalno ispadati smesni i pricati o diplomatskoj ofanzivi i Kojenovim legendarnim stavovima tipa na sjajnom smo putu. Najjaca svetska sila i diplomatski i ekomoski i vojno podrzava nezavisnost Kosova. Pa gde ste bili do sada? Nema nazad samo napred!

maca

pre 17 godina

Ako zvanični predstavnik svetskog policajca broj 1 smatra da je nezavisnost Kosova od neprocenjive važnosti za budući razvoj sveta, (reče Brns u kongresu i ostade živ)onda je ovo zaista "smak sveta". Koje licemerje...dobri odnosi sa Srbijom, e ako je i od Amera, mnogo je!Jel se u Srbiji posle svega ovoga još neko nada da će Kosovo ostati sastavni deo Srbije. Dajte ljudi budite relani i okrenite se važnijim životnim stvarima. Spominje li neko osim Mladenovića formiranje vlade?

Ana

pre 17 godina

Srbija i vecina srpskog naroda se protivi komadanju Srbije i sve sto ide u tom pravcu ce dovesti do velike napetosti i nasilja koje ce ovog puta sigurno doci. Treba staviti do znanja svima da Srbija ima i druge opcije osim pregovaranja i diplomatije. Zasto da se iskljuci vojna opcija, jer to je takodje nase pravo. Nama ne treba nikakva integracija u zapadnu Evropu ako to podrazumeva cepanje Srbije. Vecina srpskog naroda smatra da nam takve integracije nisu potrebne.

fadi

pre 17 godina

"Vlada Srbije još jednom upućuje izričito upozorenje da Rezolucija 1244 eksplicitno potvrđuje državni suverenitet i teritorijalni integritet Srbije na Kosovu i Metohiji". To kaze vlada Srbije. Ali svi oni koji su citali tu rezoluciju znaju da se Srbija ABSOLUTNO ne spominje u toj rezoluciji. Isto tako ime Metohija absolutno ne postoji. Ta rezolucija podrzava teritorialni integritet i suverenitet nepostojece drzave SRJ. Rezolucija 1244 predvidja maksimalnu autonomiju za Kosovo u okviru SRJ ali ne i Srbije (jer Srbija se ne spominje uopste) dok se ne postize finalni status za Kosovo. Posto drzava SRJ raspala i posto Kosovo prema sporaumom u Rambuje (kojeg se naziva rezolucija 1244 za status Kosova) je trebalo da ima status jednak republika u okviru SRJ onda se ide do zkljucka da izjava vlade Srbije i nema bas pravnu osnovu na bazi rezolucije 1244 koja uostalom je najveci neprijatelj teritorialnog integriteta i suvereniteta Srbije na Kosovu. Naime ovom rezolucijom prakticno Srbija nikada ne moze da vrati suverenitet na Kosovo jer za to treba saglasnost vecine u SB ukljucujuci i tri stalne clanice SB s pravom veta koje bezrezervno podrzavaju nazavisnost Kosova.

Milos Ilic

pre 17 godina

Ovde je i odgovor zassto Ahtisari nije mogao da dodje do "kompromisnog predloga". Albancima je recceno da insistiraju na nezavisnosti i onda poslati na pregovore. Naccin na koji se oduzima Kosmet je toliko licemeran da je ispod svakog ljudskog dostojanstva i komentarisati ga iako se odvija na occigled celog sveta. Normalno Srbi su krivi za sve to. Bar to ne moram da prihvatim.

i kada odu svi lobisti...

pre 17 godina

Tesko da se SAD mogu nazvati prijateljskom zemljom nakon svega ovoga. Berns bi trebao malo manje da bude cinican ako se vec igraju "vrhovnog vladara". A i Berns ce otici jednog dana, bas kao i drugi pro-Albanski lobisti, dok ce Srbi i Albanci biti jedan pored drugog u decenijama koje dolaze. Mislite o tome a manje o sta je Berns rekao.

kosovo je 1989 izgubljeno

pre 17 godina

iako mi nije drago ipak moramo imati snage i vec jednom shvatiti da smo izgubili rat za kosovo vec 1989. pa nije nato 1999 ratovao bez veze da bi sada nama ponovno udelio kosovo. znade se kako gubitnicka strana u ratu prolazi....nije nam lako ali je tako....

Cera

pre 17 godina

Da li primecujete da famozni "standardi" pre statusa vise uopste nisu interesantni kada se daju ovakve izjave?
Ipak neko mora ozbiljnije da razmisli o podeli i stavi i takvu mogucnost na pregovaracki sto.
Sumnjam da je ovakvo resenje i jednostrano priznavanje u interesu i samih Albanaca na Kosovu.

Bata Raka

pre 17 godina

Važno je shvatiti da čak i ako se Kosovo odvoji od Srbije fizički to ne treba prihvatiti kao konačno rešenje.Naravno NE mislim da treba ratovati,jer je život važniji od svega ali borbu treba nastaviti svim ostalim sredstvima (diplomatija,lobiranje,medijski pritisak...Sve ono o čemu naši vrli političari nemaju pojma).Najtužnije je što neki misle da će problem bezbednosti rešiti tako što će Kosovo dobiti nezavisnost.To je čista glupost-da poklonimo teritoriju i svoje sunarodnike koji na njoj žive (čitaj preživljavaju) onima koji im bezbednost i ugrožavaju a da bismo im život učinili bezbednijim.To čak i zvuči glupo a ako se ostvari izuzetno je opasno. Kada se tome doda i činjenica da bi svemogući vladari u toj državi bili dva kriminalca svetskog kalibra jasno je da u toj državi i njenom okruženju od mira i stabilnosti nema ništa.Treba biti strpljiv i uporan.Borba još traje...

Kost (2)

pre 17 godina

Sva ta stvar oko Kosova je apsurdna:

1.Varijanta: "Kosovo ide Srbima"
VLADA SRBIJE: Proglasila bi veliku pobedu.
JA: Doživeo bih rešenje kao neuspeh jer sam svestan da toliko neprijateljski nastrojenih Albanaca u mojoj zemlji samo u budućnosti može da napravi probleme mojoj deci: terorizam, nadglasavanje u pojedinim sferama, ...

2.Varijanta: "Kosovo ide Albancima"
VLADA SRBIJE: proglasila bi veliku zaveru protiv Srbije
JA: Doživeo bih rešenje kao neuspeh, ali definitivno bolju varijantu od broja 1, jer bih barem imao čistu situaciju ispred sebe, kako za mene tako i za decu.

3.Varijanta: "Podela Kosova"
VLADA SRBIJE: proglasila bi 'e*** li ga šta, to samo oni znaju.
JA: Doživeo bih rešenje kao neviđeni uspeh. Za Srbiju - čista situacija ispred sebe. Niko nije izgubio, niko nije pobedio. Ostvaruje se i epohalna šansa za integraciju RS u Srbiju.

Iskreno se nadam da su Rusi, Kinezi i naša Vlada ovo treće rešenje ostavili kao džoker, kad sve ostalo propadne (nemoguće da nisu o tome razgovarali!). Jedino nisam siguran u prisebnost i realnost ove garniture političara da se suoče sa istinom.

mira k

pre 17 godina

mi smo izgubili rat i kao porazena strana nemamo izbora . nezavisnost kosova je bila jedan o razloga za bombardovanja. stvarno mi smeta kada predstavnici americke vlade govore o 'tradiocionalnom" prijateljstvu srpskog i americkog naroda. do bombardovanja , vecina amerikanaca nije znala ni da postojimo, amerika i amerikanci nikada nece da budu nasi prijatelji , u najboljem slucaju, ako pronadju licnu korist mogu da postanu dobri poslovni partneri . zao mi ,je ali mi nemamo izbora, ja verujem da nasa vlada , posebno g. tadic znaju da je kosovu izgubljeno ali ne mogu to javno da priznaju ,posto bi to bilo politicko samoubistvo.

Pravnik

pre 17 godina

Eto,oba predstavnička doma u SAD razmatraju problem Kosova.A kako to izgleda kod nas?Nema Parlamenta /bilo ga je samo u propagandne svrhe kada je usvajao "Rezoluciju" o Kosovu i Metohiji i dao "smernice" tzv.pregovaračkom timu.Sada,kada treba podneti izveštaj šta se radilo i dalje određivati državnu politiku "politička elita" ne može da se složi da konstituiše Parlament!Izgleda da im je bilo najvažnije da verifikuju mandate da bi za nerad primali plate!
Nema Vlade!Ona je čas "tehnička" pa nemože da primi Plan M.Ahtisarija,a potom je Vlada punog kapaciteta pa donosi Uredbu o privremenom finansiranju i vodi "živu" diplomatsku aktivnost po pitanju Kosova i Metohije,uključujući i učešće "tehničkog" Premijera u radu Saveta bezbednosti OUN,kada se raspravljalo o Kosovu i Metohiji!Zaista,neviđena "tehnika"!
Kako vidimo,sada je GLAVNO PITANJE "tehničke" Vlade da "iznađe"takvo tumačenje Ustava,koje će joj omogućiti da opstane do daljnjeg,odn.konačnog rešenja pitanja statusa Kosova i Metohije od strane međunarodne zajednice,kako,zaboga,niko ne bi bio "kriv" za neminovni ishod po ovom pitanju.
Usput će obaviti još nekoliko "privatizacija" i sličnih operacija!
Do "delotvornog" tumačenja Ustava neće im biti teško da dođu,jer znamo da je "tehnički" Premijer em doktor ustavnog prava,em autor i glavni promoter ovog invalidnog Ustava.
Teško ovoj zemlji sa ovako "odgovornom" političkom elitom!

kuca gori a baba se ceslja

pre 17 godina

Zar oni stvarno nemaju preca posla?!
Neka se oba doma americkog Kongresa pozabave problemima kod svoje kuce.
Pobise im onolike ljude u Virdziniji, dok oni sastance o izgledima za nezavisnost Kosova.

Čeda

pre 17 godina

Ja ne verujem da Kina i Rusija mogu da spreče nezavisnost Kosova. Mislim da Srbija ne može ništa da izvuče iz trenutne diplomatske inicijative, jer, da se ne lažemo, vreme za diplomatske akcije je prošlo još 1989. kada je Sloba ukinuo autonomiju Kosova. Mi Srbi smo sami prihvatili rizik da rešavamo odnose u tadašnjoj SFRJ na silu, i taj rizik se nama još uvek obija o glavu.
Voleo bih da se Kosovo vrati u Srbiju i da se između Albanaca i Srba uspostave normalni odnosi, ali realno ne verujem u to. Bez obzira na to šta će se desiti sa Kosovom, važno je da svi shvatimo potrebu da Srbiju vode državnici, vizionari i vredni ljudi i da nas povuku iz blata u koje smo upali. Čini mi se, međutim, da je trenutni pravac kretanja Srbije zapravo u obrnutom smeru, tj. da tonemo još dublje u blato. Mislim da je uveliko vreme da se nešto dobro zatrese u Srbiji i da treba da se desi niz pozitivnih promena. Samo, ja ne prepoznajem ko bi mogao izvede te promene i povede državu pravim putem.

bt

pre 17 godina

Znajući da većina Amerikanaca nema pojma ni gde je Srbija ni gde je Kosovo, postavlja se pitanje otkud kod pomenutih senatora motivacija da pripreme i iznesu na dnevni red pomenutu rezoluciju. Za tako nešto mora da postoje debeli razlozi, u vidu diskretnih poklona i donacija od strane onih kojima je ta rezolucija zaista potrebna. Kada će naši političari shvatiti da se kod Amerikanaca stvari kupuju, i kada će početi da deluju tamo gde zaista ima nekog efekta. Zar im nije bila dovoljna škola kako su se i Rusija i Kina ponašale za vreme bomnardovanja 1999 i zar sada ponovo očekuju podršku koje neće biti?

Vladan Jovanović

pre 17 godina

ZAPAD: Prošlost: Milošević smetnja za ovo, Milošević smetnja za ono - skinite Miloševića i krećemo u saradnju.....
ZAPAD: sadašnjost: Kosovu nezavisnost, ako je Srbija ne prizna postaviće se pitanje Vojvodine, Raške...

STAV Badinterove komisije iz 90-tih: Granice republika bivše SFRJ su granice novonastalih država. Izgleda da se svi proklamovani principi odnose na sve republike sem na Srbiju. Dokle više??? U tom kontekstu moramo da tumačimo i ovu inicijativu u Kongresu SAD i da shvatimo da nam niko neće sa strane pomoći ako sami sebi ne pomognemo... Mislim da se nalazimo u težem položaju nego li pre Prvog svetskog rata, ni ekonomije, ni vojske, ni vlade....a nacionalne koherentnosti nigde.

jon

pre 17 godina

Po svoj prilici Kosovo ce biti nezavisna bez obzira dali ce SB doneti Rezoluciju e nezavisnosti ili ne. Setite se bombardovanje Srbije bez Rezolucije SB. Ako SB ne moze da usaglasi Rezoluciju zbog odbijanja Rusije ili enevtulano Kine onda, kako kazu analiticari uo[te nece biti glasanja na SB. Onda sledi mnogo losi scenarij po kosovske Srbe , jer tada ce doci do bilateralne priznavanje Kosova kao samostalne drzave od svih relevantni drzava zapada, a kosovske vlasti nece biti obavezne da sprovode ahtisarijev Paket koji je veoma dobar za kosovske Srbe jer njima garantuje neka prava koja su iznad svih evropskih standarda o ljuskim i drugim pravima. Tek nakon toga ce se videti katastrofalne greske srpske delegacije kao sto je bio slucaj posle Rambujea.

Kost

pre 17 godina

Da li će se konačno u ovoj smešnoj predstavi međunarodnih razmera, naći neko da predloži tu famoznu reč *podela*.

Ovo se posebno odnosi na naše saveznike koji su saglasni sa glupošću da Kosovo fizički bude u Srbiji a logički u Albaniji.

Podela je jedina opcija u kojoj niko ništa ne gubi:

1. Kosovski Albanci dobijaju državu.
2. Srbi se otarašavaju kamena oko vrata koji je svakim danom teži i teži.
3. Ostaje nam deo Kosova (koliki-toliki), da se može izvršiti raseljavanje.

Vladan Jovanović

pre 17 godina

ZAPAD: Prošlost: Milošević smetnja za ovo, Milošević smetnja za ono - skinite Miloševića i krećemo u saradnju.....
ZAPAD: sadašnjost: Kosovu nezavisnost, ako je Srbija ne prizna postaviće se pitanje Vojvodine, Raške...

STAV Badinterove komisije iz 90-tih: Granice republika bivše SFRJ su granice novonastalih država. Izgleda da se svi proklamovani principi odnose na sve republike sem na Srbiju. Dokle više??? U tom kontekstu moramo da tumačimo i ovu inicijativu u Kongresu SAD i da shvatimo da nam niko neće sa strane pomoći ako sami sebi ne pomognemo... Mislim da se nalazimo u težem položaju nego li pre Prvog svetskog rata, ni ekonomije, ni vojske, ni vlade....a nacionalne koherentnosti nigde.

Čeda

pre 17 godina

Ja ne verujem da Kina i Rusija mogu da spreče nezavisnost Kosova. Mislim da Srbija ne može ništa da izvuče iz trenutne diplomatske inicijative, jer, da se ne lažemo, vreme za diplomatske akcije je prošlo još 1989. kada je Sloba ukinuo autonomiju Kosova. Mi Srbi smo sami prihvatili rizik da rešavamo odnose u tadašnjoj SFRJ na silu, i taj rizik se nama još uvek obija o glavu.
Voleo bih da se Kosovo vrati u Srbiju i da se između Albanaca i Srba uspostave normalni odnosi, ali realno ne verujem u to. Bez obzira na to šta će se desiti sa Kosovom, važno je da svi shvatimo potrebu da Srbiju vode državnici, vizionari i vredni ljudi i da nas povuku iz blata u koje smo upali. Čini mi se, međutim, da je trenutni pravac kretanja Srbije zapravo u obrnutom smeru, tj. da tonemo još dublje u blato. Mislim da je uveliko vreme da se nešto dobro zatrese u Srbiji i da treba da se desi niz pozitivnih promena. Samo, ja ne prepoznajem ko bi mogao izvede te promene i povede državu pravim putem.

Kost

pre 17 godina

Da li će se konačno u ovoj smešnoj predstavi međunarodnih razmera, naći neko da predloži tu famoznu reč *podela*.

Ovo se posebno odnosi na naše saveznike koji su saglasni sa glupošću da Kosovo fizički bude u Srbiji a logički u Albaniji.

Podela je jedina opcija u kojoj niko ništa ne gubi:

1. Kosovski Albanci dobijaju državu.
2. Srbi se otarašavaju kamena oko vrata koji je svakim danom teži i teži.
3. Ostaje nam deo Kosova (koliki-toliki), da se može izvršiti raseljavanje.

Kost (2)

pre 17 godina

Sva ta stvar oko Kosova je apsurdna:

1.Varijanta: "Kosovo ide Srbima"
VLADA SRBIJE: Proglasila bi veliku pobedu.
JA: Doživeo bih rešenje kao neuspeh jer sam svestan da toliko neprijateljski nastrojenih Albanaca u mojoj zemlji samo u budućnosti može da napravi probleme mojoj deci: terorizam, nadglasavanje u pojedinim sferama, ...

2.Varijanta: "Kosovo ide Albancima"
VLADA SRBIJE: proglasila bi veliku zaveru protiv Srbije
JA: Doživeo bih rešenje kao neuspeh, ali definitivno bolju varijantu od broja 1, jer bih barem imao čistu situaciju ispred sebe, kako za mene tako i za decu.

3.Varijanta: "Podela Kosova"
VLADA SRBIJE: proglasila bi 'e*** li ga šta, to samo oni znaju.
JA: Doživeo bih rešenje kao neviđeni uspeh. Za Srbiju - čista situacija ispred sebe. Niko nije izgubio, niko nije pobedio. Ostvaruje se i epohalna šansa za integraciju RS u Srbiju.

Iskreno se nadam da su Rusi, Kinezi i naša Vlada ovo treće rešenje ostavili kao džoker, kad sve ostalo propadne (nemoguće da nisu o tome razgovarali!). Jedino nisam siguran u prisebnost i realnost ove garniture političara da se suoče sa istinom.

jon

pre 17 godina

Po svoj prilici Kosovo ce biti nezavisna bez obzira dali ce SB doneti Rezoluciju e nezavisnosti ili ne. Setite se bombardovanje Srbije bez Rezolucije SB. Ako SB ne moze da usaglasi Rezoluciju zbog odbijanja Rusije ili enevtulano Kine onda, kako kazu analiticari uo[te nece biti glasanja na SB. Onda sledi mnogo losi scenarij po kosovske Srbe , jer tada ce doci do bilateralne priznavanje Kosova kao samostalne drzave od svih relevantni drzava zapada, a kosovske vlasti nece biti obavezne da sprovode ahtisarijev Paket koji je veoma dobar za kosovske Srbe jer njima garantuje neka prava koja su iznad svih evropskih standarda o ljuskim i drugim pravima. Tek nakon toga ce se videti katastrofalne greske srpske delegacije kao sto je bio slucaj posle Rambujea.

bt

pre 17 godina

Znajući da većina Amerikanaca nema pojma ni gde je Srbija ni gde je Kosovo, postavlja se pitanje otkud kod pomenutih senatora motivacija da pripreme i iznesu na dnevni red pomenutu rezoluciju. Za tako nešto mora da postoje debeli razlozi, u vidu diskretnih poklona i donacija od strane onih kojima je ta rezolucija zaista potrebna. Kada će naši političari shvatiti da se kod Amerikanaca stvari kupuju, i kada će početi da deluju tamo gde zaista ima nekog efekta. Zar im nije bila dovoljna škola kako su se i Rusija i Kina ponašale za vreme bomnardovanja 1999 i zar sada ponovo očekuju podršku koje neće biti?

kuca gori a baba se ceslja

pre 17 godina

Zar oni stvarno nemaju preca posla?!
Neka se oba doma americkog Kongresa pozabave problemima kod svoje kuce.
Pobise im onolike ljude u Virdziniji, dok oni sastance o izgledima za nezavisnost Kosova.

Colin_bgd

pre 17 godina

Paraliza nase politicke elite oko kosova je visedimenzionalna.
To je sustinsko nerazumevanje niti istorije problema, niti prihvatanja dogadjaja u milosevicevoj eri (ukljucujuci i bombardovanje), a sve zacinjeno stvarno i istinskom nezainteresovanoscu za sudbinu ljudi i gradjana srpske nacionalnosti na Kosovu.
O tome zasto se americki kongres bavi kosovom "kad se puca u Virdziniji" (da parafraziram kad gori Hilandar), e pa u ozbiljnim administracijama ne radi svako sve, pa da ne moze da se multitaskira. (Politika amerike moze biti pogresna, ali je sistem ipak ozbiljan.)
A u stvari, u Srbiji je stvar je vrlo prosta: nikad nijedan srpski politicar/vladar koji je doziveo penziju nije doneo nijednu jedinu ozbiljnu ili kljucnu odluku. Svako ko je pokusao da aktivno vodi politiku bivao je smaknut (kralj Milan, kralj Aleksandar, Ivan Stambolic, Zoran Djindjic), a ostala je samo bagra kojoj politika sluzi da se licno bogati i da ceka da vidi sta ce joj se staviti na tacnu kao svrsen cin, pa ce ili da kuka ako joj se to ne svidja ili ce da uzdize samu sebe u nebesa ako to moze da proda "narodu" kao neki svoj uspeh.
Cinizam kojom se politicka elita odnosi prema sopstvenom narodu i drzavi moze da zasluzi samo narod koji nema ni minimum samopostovanja i drzava koja je samoj sebi cilj. Nikom nista, makar rafovi nisu prazni, sta ima da se bunimo...

Bata Raka

pre 17 godina

Važno je shvatiti da čak i ako se Kosovo odvoji od Srbije fizički to ne treba prihvatiti kao konačno rešenje.Naravno NE mislim da treba ratovati,jer je život važniji od svega ali borbu treba nastaviti svim ostalim sredstvima (diplomatija,lobiranje,medijski pritisak...Sve ono o čemu naši vrli političari nemaju pojma).Najtužnije je što neki misle da će problem bezbednosti rešiti tako što će Kosovo dobiti nezavisnost.To je čista glupost-da poklonimo teritoriju i svoje sunarodnike koji na njoj žive (čitaj preživljavaju) onima koji im bezbednost i ugrožavaju a da bismo im život učinili bezbednijim.To čak i zvuči glupo a ako se ostvari izuzetno je opasno. Kada se tome doda i činjenica da bi svemogući vladari u toj državi bili dva kriminalca svetskog kalibra jasno je da u toj državi i njenom okruženju od mira i stabilnosti nema ništa.Treba biti strpljiv i uporan.Borba još traje...

Ana

pre 17 godina

Srbija i vecina srpskog naroda se protivi komadanju Srbije i sve sto ide u tom pravcu ce dovesti do velike napetosti i nasilja koje ce ovog puta sigurno doci. Treba staviti do znanja svima da Srbija ima i druge opcije osim pregovaranja i diplomatije. Zasto da se iskljuci vojna opcija, jer to je takodje nase pravo. Nama ne treba nikakva integracija u zapadnu Evropu ako to podrazumeva cepanje Srbije. Vecina srpskog naroda smatra da nam takve integracije nisu potrebne.

Pravnik

pre 17 godina

Eto,oba predstavnička doma u SAD razmatraju problem Kosova.A kako to izgleda kod nas?Nema Parlamenta /bilo ga je samo u propagandne svrhe kada je usvajao "Rezoluciju" o Kosovu i Metohiji i dao "smernice" tzv.pregovaračkom timu.Sada,kada treba podneti izveštaj šta se radilo i dalje određivati državnu politiku "politička elita" ne može da se složi da konstituiše Parlament!Izgleda da im je bilo najvažnije da verifikuju mandate da bi za nerad primali plate!
Nema Vlade!Ona je čas "tehnička" pa nemože da primi Plan M.Ahtisarija,a potom je Vlada punog kapaciteta pa donosi Uredbu o privremenom finansiranju i vodi "živu" diplomatsku aktivnost po pitanju Kosova i Metohije,uključujući i učešće "tehničkog" Premijera u radu Saveta bezbednosti OUN,kada se raspravljalo o Kosovu i Metohiji!Zaista,neviđena "tehnika"!
Kako vidimo,sada je GLAVNO PITANJE "tehničke" Vlade da "iznađe"takvo tumačenje Ustava,koje će joj omogućiti da opstane do daljnjeg,odn.konačnog rešenja pitanja statusa Kosova i Metohije od strane međunarodne zajednice,kako,zaboga,niko ne bi bio "kriv" za neminovni ishod po ovom pitanju.
Usput će obaviti još nekoliko "privatizacija" i sličnih operacija!
Do "delotvornog" tumačenja Ustava neće im biti teško da dođu,jer znamo da je "tehnički" Premijer em doktor ustavnog prava,em autor i glavni promoter ovog invalidnog Ustava.
Teško ovoj zemlji sa ovako "odgovornom" političkom elitom!

kosovo je 1989 izgubljeno

pre 17 godina

iako mi nije drago ipak moramo imati snage i vec jednom shvatiti da smo izgubili rat za kosovo vec 1989. pa nije nato 1999 ratovao bez veze da bi sada nama ponovno udelio kosovo. znade se kako gubitnicka strana u ratu prolazi....nije nam lako ali je tako....

Vlada Mojovic

pre 17 godina

Srbija i SAD su oduvek negovale saveznicke odnose. Veoma je vazno da u ovom trenutku prepoznamo poruku koja nam stize iz Vasingtona. Dosta je mitova o naciji i drzavnim granicama. Kada stignemo u Evropu nacija vise nece biti potrebna. To je i bio san pokojnog premijera. Svaki pojedinac uzivace punu slobodu, i posebno uvazavanje od drugih evropskih naroda zbog cinjenice da smo prvi odbacili nacionalno i prihvatili evropsko i americko. Srbija mora da se suoci sa cinjenicom da narodi i gradjani koji u njoj zive traze svoja kolektivna narodna i gradjanska prava, i da u svetu POSTOJI sila koja je spremna da im ta prava omoguci. Sto vise kao narod budemo saradjivali, to ce procesi koji se nad nama sprovode biti bezbolniji, a agonija kraca. Mozda ce i nama biti omoguceno da zadrzimo malu, ali kompaktnu drzavnu (ili autnomnu, to vec nije vazno) tvorevinu. Ne treba pruzati nikakav otpor slobodi koja, doduse zakasnelo, zahvaljujuci Americi stize na prostore Srbije. Srecni smo sto imamo B92 kao perjanicu te slobode. Na nama je kao gradjanima da olaksamo njen dolazak, boreci se beskompromisno protiv akademije, crkve, i svih drugih kohezivnih elemenata koji tvore sadasnju devijantnu nacionalnu svest. Zato je i dragocena uloga gotovo svih medija u srbiji, koji kako se cini odgovorno i predano rade na ovom sustinskom zadatku.

mira k

pre 17 godina

mi smo izgubili rat i kao porazena strana nemamo izbora . nezavisnost kosova je bila jedan o razloga za bombardovanja. stvarno mi smeta kada predstavnici americke vlade govore o 'tradiocionalnom" prijateljstvu srpskog i americkog naroda. do bombardovanja , vecina amerikanaca nije znala ni da postojimo, amerika i amerikanci nikada nece da budu nasi prijatelji , u najboljem slucaju, ako pronadju licnu korist mogu da postanu dobri poslovni partneri . zao mi ,je ali mi nemamo izbora, ja verujem da nasa vlada , posebno g. tadic znaju da je kosovu izgubljeno ali ne mogu to javno da priznaju ,posto bi to bilo politicko samoubistvo.

croatia

pre 17 godina

ovo je veliki poraz srbije,ovako jasna i nediplomatska izjava iz amerike jasan je znak da je kosovo definitivno izgubljeno za srbiju..potrudite se da zadržite barem preostale teritorije jer vam djeca neće oprostiti ovo šta ste napravili od svoje zemlje..ekonomski i politički ste na dnu..

blue rider

pre 17 godina

E tako se to radi dragi nasi politicari. Molim Albance sa Kosova da odrze visenedeljni trening na temu diplomatije i lobi inicijativa i da nauci nase drugare kako se to radi.
Nemojmo stalno ispadati smesni i pricati o diplomatskoj ofanzivi i Kojenovim legendarnim stavovima tipa na sjajnom smo putu. Najjaca svetska sila i diplomatski i ekomoski i vojno podrzava nezavisnost Kosova. Pa gde ste bili do sada? Nema nazad samo napred!

aziz

pre 17 godina

Nikolas Brns nije rekao da ce SAD podrzati nezavisnost Kosova i Metohije, SAD podrzavaju nezavisnos samo Kosova bez Metohije. Pojam Metohoja za svet, za stanovnike Kosova i za sve van Srbija je nepoznati pojam koji samo sto otezava, razvodnjava i srpsku politiku cini neozbiljnom u odnosu na medjunarodnu politiku. Ja slusam vesti na strane jezike i nijednom nisam cuo da koji politicko lice upotrebio naziv Kosovo i Metohija. Medjutim srpske vlasti i dalje se drze za ovaj naziv kao pijan plotu.

fadi

pre 17 godina

"Vlada Srbije još jednom upućuje izričito upozorenje da Rezolucija 1244 eksplicitno potvrđuje državni suverenitet i teritorijalni integritet Srbije na Kosovu i Metohiji". To kaze vlada Srbije. Ali svi oni koji su citali tu rezoluciju znaju da se Srbija ABSOLUTNO ne spominje u toj rezoluciji. Isto tako ime Metohija absolutno ne postoji. Ta rezolucija podrzava teritorialni integritet i suverenitet nepostojece drzave SRJ. Rezolucija 1244 predvidja maksimalnu autonomiju za Kosovo u okviru SRJ ali ne i Srbije (jer Srbija se ne spominje uopste) dok se ne postize finalni status za Kosovo. Posto drzava SRJ raspala i posto Kosovo prema sporaumom u Rambuje (kojeg se naziva rezolucija 1244 za status Kosova) je trebalo da ima status jednak republika u okviru SRJ onda se ide do zkljucka da izjava vlade Srbije i nema bas pravnu osnovu na bazi rezolucije 1244 koja uostalom je najveci neprijatelj teritorialnog integriteta i suvereniteta Srbije na Kosovu. Naime ovom rezolucijom prakticno Srbija nikada ne moze da vrati suverenitet na Kosovo jer za to treba saglasnost vecine u SB ukljucujuci i tri stalne clanice SB s pravom veta koje bezrezervno podrzavaju nazavisnost Kosova.

Drasko

pre 17 godina

Rezolucija 1244 je dvosmislena.Tamo pise i da je Kosovo u sastavu Srbije, ali se i daje mogucnost Albancima da raspisu referendum i izjasne se o buducnosti Kosova.
Nismo iskoristili mogucnost da u pregovorima "izboksujemo" sto vise prava za Srbe na Kosovu, pokusamo da zadrzimo pravo nad nekim resursima itd...
Naprotiv, opet guramo prst u oko i konfrontiramo se sa velikima, selektivno tumacimo istoriju i nemamo trunke zdravog razuma i smisla za realan nacionalni interes.
Glavni protagonisti ove politike su SRS,DSS,SPC ,a i DS se uhvatila u kolo.
Nezaposlenost katastrofalna, ljudi sto stvarno rade crkavaju od posla i stresa da bi ih drzava oljustila i namakla pare za svoje besmislene projekte.Desetine hiljada kosovara primaju plate iz budzeta Srbije, pritom ne rade nista ne bi li se odrzalo status quo stanje.
Zasto? Da bi se borili za scenarijo u kome ce Srbi kroz pola veka postati manjina u vlastitoj drzavi? Kakva besmislica!

maca

pre 17 godina

Ako zvanični predstavnik svetskog policajca broj 1 smatra da je nezavisnost Kosova od neprocenjive važnosti za budući razvoj sveta, (reče Brns u kongresu i ostade živ)onda je ovo zaista "smak sveta". Koje licemerje...dobri odnosi sa Srbijom, e ako je i od Amera, mnogo je!Jel se u Srbiji posle svega ovoga još neko nada da će Kosovo ostati sastavni deo Srbije. Dajte ljudi budite relani i okrenite se važnijim životnim stvarima. Spominje li neko osim Mladenovića formiranje vlade?

Milos Ilic

pre 17 godina

Ovde je i odgovor zassto Ahtisari nije mogao da dodje do "kompromisnog predloga". Albancima je recceno da insistiraju na nezavisnosti i onda poslati na pregovore. Naccin na koji se oduzima Kosmet je toliko licemeran da je ispod svakog ljudskog dostojanstva i komentarisati ga iako se odvija na occigled celog sveta. Normalno Srbi su krivi za sve to. Bar to ne moram da prihvatim.

sandor, novi sad

pre 17 godina

Mozda mi je promaklo, ali do sada nisam procitao informaciju koliko bi Kosovo, da ostane u "okviru" Srbije kostalo dnevno svakog gradjanina Srbije. Ako neko ima te informacije molim da me "prosvetli": koliko bi kostala nasa policija i vojska stacionirana na Kosovu, koliko bi kostalo svakog gradjanina Srbije albansko neplacanje racuna za vodu, struju i gas? Koliko bi nas kostala njihova mrznja?
(Ne bih da postavljma pitanje, ali zar niko ne razmislja da to moze da nas kosta i ljudskih zivota policajaca i vojnika...)
Nazalost kao i do sada politicari izgleda nisu konsultovali i druge strucnjake (ekonomiste, antropologe itd.), nego se samo busaju u grudi...

vladimir

pre 17 godina

"Ne želimo da ova veoma bolna i teška odluka o nezavisnosti Kosova pokvari mogućnost za dobre odnose naše dve zemlje. Posle veoma bolnog odvajanja Kosova od Srbije, SAD će veoma jasno izraziti stav da možemo imati LEPU BUDUĆNOST sa srpskim narodom".

Bože koliki cinizam. Evo ja molim svetske lidere neka kažu već jednom da će se smiriti kada Srbija bude u granicama vladavine Miloša Obrenovića. Dajte ljudi završite već jednom sa tim i ostavite nas na miru. Mrcvarite gradjane Srbije već više od deceniju. Mislim i bolje Srbija u Miloševim granicama nego da slašam gluposti ala Her Cobel o srpskoj krivici i težnjama madjarske nad Vojvodinom i kad je Srbija šta zauzela. To najmanje ima pravo da govori ambasador držve koja je izvšila masovno ubistvo bez presedana u istoriji čovečanstva. Šest miliona ljudi, Jevreja i drugih završilo je u prahu i pepelu u Nemačkim logorima. Toliko grandiozan pokolj niko nikada nije počinio i po toj logici Nemačka danas bi trebalo da bude Bon i okolina. Ali nije. Što se nas tiče tako nam i treba, kada se nazovi junaci kriju po šumama i gorama. E bre Ratko, za takve kao ti ima pridevska imenica u srpskom jeziku ... Ti nisi general ti si sramota.

i kada odu svi lobisti...

pre 17 godina

Tesko da se SAD mogu nazvati prijateljskom zemljom nakon svega ovoga. Berns bi trebao malo manje da bude cinican ako se vec igraju "vrhovnog vladara". A i Berns ce otici jednog dana, bas kao i drugi pro-Albanski lobisti, dok ce Srbi i Albanci biti jedan pored drugog u decenijama koje dolaze. Mislite o tome a manje o sta je Berns rekao.

Nada

pre 17 godina

Retko sta se zavrsava LEGALNO i PRAVNO ako je pocelo NElegalno i NEpravno! Jos kad se uzme u obzir da je inicijator svega toga USA, tesko je poverovati da Srbi (ne Srbija) imaju bilo kakve sanse da prezive na Kosovu. Nazalost!

Mirko

pre 17 godina

Od Amerike se nista drugo, progresivno i ne moze ocekivati. Albansko Kosovo je vec nova americka svemirska stanica na zemlji, kao Filipini, kao Severna Koreja, kao Panama, Turska, Pakistan, par africkih drzava...Iznenadio bih se da Amerika ne prizna nezavisnost.

Nespavac

pre 17 godina

Lako je resavati probleme u tudjoj kuci. Mada smo sami dosta doprineli ovakvom stavu... Srbija se dovela od 1999.god. u poziciju da Kosovo vise nije njen unutrasnji problem. Milosevicev uzvik: "Niko ne sme da vas bije"... Ukidanje autonomije, oduzimanje vec dostignutih prava Albancima. Zloupotreba situacije na Kosovu i Metohiji u najgrublje politicke svrhe neresavanje problema vec njihovo usloznjavane. To su rezultati Milosevicevog resenja kosovske krize... Nazalost i tesko nasledje demokratskoj vladi Srbije, po mom shvatanju mozda i najtezi problem. Sve to lici na boksera koji je gurnut u ring svezanih ruku.

Belgrade

pre 17 godina

Suština cele ove priče oko Kosova je da zapadne zemlje vrše pritisak na Srbiju da se saglasi sa nezavisnošću Kosova. Svakom je jasno da mi realno nemamo snage da ga zadržimo u okvirima države Srbije, neka ga silom otmu ali neka ne traže od nas da to sa osmehom i u ime neke "svetlebudućnostikojanikakodastigne" prihvatimo.

Agron

pre 17 godina

KaoAlbanac koji trenutno i ne zivi na Kosovu smatram se relnom osobom koja ne podlijeze emocijama (koje su tipicne za podneblje Balkana). Smatram da ce Kosovo uskoro zvanicno dobiti nezavisnost i zelim joj svu srecu kao najnovijoj drzavi barem u Europi. S druge strane, mislim da ideje podjele Kosova koju mnogi ovdje podrzavaju nisu realne i mogu biti opasne. Ako dioba jednom pocne, nitko je nece zaustaviti i jedni i drugi ce htjeti jos. Mislim da se Kosovski Srbi moraju demoktarskim ilegitimnim sredstvima boriti za svo prava na Kosovu. Neki traze da se sjeverni dio Kosova otcjepi i ostane u sklopu Srbije. Sto ce onda biti s ostatkom jer vecina Srba ne zivi na sjeveru. To otvara pandorinu kutiju te b u tom slucaju Albanci iz Preseva I Bujanovca trazili sasvim legitimno pripajanje Kosovu (Presevo je nakon WW2 imalo opciju ostati u Srbiji, biti djelom Kosova ili Makedonije-tomnogi ne znaju).
Zagovaram demokratski nacin borbe a nikako huskanje na ovo ili ono kad u realnosti vecina huskanja nema realnu podlogu.

zoran

pre 17 godina

Samo neka nasa Srbija trci u NATO..ma to su nama prijatelji. Strasno kako se nasa zemlja vodi u kompletnu propast, da ne kazem kompletno nestajanje sa karte. Zalosno videti koliko naroda jos uvek veruje u prijateljski Zapad i EU.
Peta kolona ce nas pojesti , kao sto rak izjeda telo.

Milan

pre 17 godina

Znači amerikanci su odlučili da podrže deklaraciju skupštine Kosmeta bez rezolucije SB. Onda Srbima ne preostaje ništa drugo nego da "istom metodom" podrže/priznaju Severni deo Kosmeta i Republiku Srpsku. ;) A Rusi će konačno da preuzmu nad "energetskim vratima Kavkaza" prema Sredozemlju. Čestitam našoj vladi na odlično odigranoj utakmici i zahvaljujem Rusima na principijalnoj podršci.

Click & Boom

pre 17 godina

Ova naša zemlja će biti puna frustriranih ljudi kad se s Kosovom dogodi ono što svi znamo da je neminovno. Jad i beda, jer se za 90% stanivništva ama ništa time neće promeniti. Sve je stvar propagande i umesto da se vreme iskoristi da se javno mjenje pripremi za konačnu verifikaciju stanja koje je nastalo 99. neko opet zamajava narod.

B.Mikic

pre 17 godina

Izgleda da je Kosovo potrebnije Amerikancima nego samim Albancima. Sve ukazuje na to da se radi o teritoriji koja je od neprocenjivog geostrateskog, a mozda i ekonomskog znacaja za Amerikance. Mislim da bi srpska administracija morala da gleda na Kosovo ne samo kao mesto stanovanja nego i kao nesto sto moze da donese ogromno kapitalno bogatstvo. Ubedjen sam da ni sami Albanci nisu toga svesni. Ako misle da ce otcepljenjem od Srbije postati samostalni, onda se grdno varaju. Promenice samo gazdu i nista vise. Amerikanci odande nikada nece otici.

Cera

pre 17 godina

Da li primecujete da famozni "standardi" pre statusa vise uopste nisu interesantni kada se daju ovakve izjave?
Ipak neko mora ozbiljnije da razmisli o podeli i stavi i takvu mogucnost na pregovaracki sto.
Sumnjam da je ovakvo resenje i jednostrano priznavanje u interesu i samih Albanaca na Kosovu.

zbunjen

pre 17 godina

Ѕа оне који мисле да би се Срби отарасили баласта са губитком Косова, ето нас у ЕУ, ето њих у ЕУ, и ко ће онда да их заустави да перу новац кроз куповину остатка Србије. Тврдим да губитак Косова није никакав гарант да опасност престаје.
Једини спас Србији је високи наталитет и јака и поштена економија.

ragenbg

pre 17 godina

Nastavlja se nipodostavanje medjunarodnog prava, otvoreno i bez ustrucavanja. A posledice nezavisnosti Kosova ce se itekako osetiti u buducnosti, kad i ostali slucajevi samoopredeljenja/otcepljenja u svetu svoje zahteve pocnu da baziraju i argumentuju na slucaju Kosova. One-off case? I smesno i zalosno, a sigurno neodrzivo!

Dejan

pre 17 godina

Ako Americka vlada prizna nezavisnost Kosova van svih zakona i prava i bez rezolucije u UN.Onda ce USS Steal ponovo da postane Sartid, Philip Moris postane Duvanska Industrija Nis.

Zoltan

pre 17 godina

Moj predlog je da SPC kupi sto vise zemljista oko svojih manastira i crkava pre nego sto dodje do PODELE.
Time bi se mogao izvuci najvise sa Kosova, a ostatak ostaviti.
Naravno za cenu da ODMAH, ALI ODMAH budemo u EU, PUNOPRAVNI CLANOVI.
Znam da je nemoguce, ali lepo je nadati se.

eric cantona

pre 17 godina

moj licni stav se moze razlikovati od vecine,a on glasi: licno mislim da je potrebno da mi priznamo nezavisnost KiM-a, ali pod odredjenim uslovima, koji su najsira moguca autonomija za Srbe i manastire na Kosovu(srpska policija, sudovi,budzet), ekspresan ulazak u EU i specijalne veze sa Republikom Srpskom. Ponavljam to je moj licni stav koji se mozda razlikuje od vecine. Cinjenica je da protiv celog Zapada ne mozemo da ratujemo i mene licno brine ako KiM ostane u Srbiji da ce ono malo Srba sto je dole biti pod jos vecim udarom UCK.

filip

pre 17 godina

Zoran Đinđić je bio pravi vizionar kada je davno rekao da raspad Jugoslavije počinje sa Slovenijom, a završava se Kosovom. Zašto neko već jednom ne objasni ovom narodu da je za nas bolje nezavisno Kosovo, jer u suprotnom bi ujedinjeni Albanci sa 1500000 glasova mogli sutra imati i većinu u skupštini i premijera, što pretpostavljam "patriotama" baš i ne odgovara. Drugo, koliko je koštalo i koštaće poreske obveznike u užoj Srbiji i Vojvodini Koštunicin "inat-patriotizam", ako bi mu se želja ostvarila da bude pobednik.Bila bi to pobeda kao Slobina 1999.god.nad svetskim silama. Zašto neko ne kaže da Srbija sada nema ni S od suvereniteta na Kosovu, nego zamajavaju ljude da će sačuvati suverenitet? I zašto niko ne podseti sve Rusofile da majčica Rusija nikada nije pomogla Srbiji kada je bilo potrebno. Čak je i Tito rekao Staljinu NE.

student politikologije

pre 17 godina

U zabludi su svi koji misle da Kosovo moze da ostane u Srbiji. Uostalom, koliko god bio kritikovan nemacki ambasador Cobel, on je u pravu u tome da "ne moze da se izgubi nesto sto vec nemate!" Koliko god to mnogima od nas tesko zvucalo, Srbija je Kosovo izgubila sigurno 1999,ako ne i pre toga. To sto je srpska drzava ponikla na Kosovu i sto su pripadnici najslavnije srpske dinastije-Nemanjici, najveci broj svojih zaduzbina izgradili bas na Kosovu, danasnjem zapadnom svetu (citaj Amerikancima) apsolutno nista ne znaci. Njih zanima samo novija istorija.
U najosnovniju definiciju DRZAVE spada to da nju cine STANOVNISTVO i VLAST na odredjenoj TERITORIJI. Srpskog stanovnistva na Kosovu ima saka jada (uskoro ih verovatno nece biti nimalo),a od srpske vlasti na Kosovu nema ni "v".
Podela Kosova moze da bude dobro resenje, ali i tu treba da budemo oprezni, jer ce Albanci tesko prihvatiti podelu. Prema tome, bilo bi dobro kad bi se, nekim cudom, pojavio neko dovoljno pametan ko ce uspeti svima da objasni da je podela najbolje resenje. Kazem, "nekim cudom", jer medju sadasnjim nasim politicarima ne vidim nikoga ko bi uspeo u tome. Diplomatska ofanziva koja se sad sprovodi ne vredi mnogo, jer nemamo Vladu, nema sednica Parlamenta, nemamo ambasadore u izuzetno vaznim drzavama...a verovatno je i kasno za to- albanski lobisti u americkom Kongresu su odavno zavrsili svoj posao.
U svakom slucaju, treba da se trudimo da spasemo ono malo srpskog sto je ostalo na Kosovu. Tu mislim na srpsko stanovnistvo, kome mora da se osigura bezbedan zivot, a mislim i na srpske crkve i manastire koji su u ogromnoj krizi (setimo se 17.marta, ili nedavnog granatiranja Visokih Decana). Tesko mi je da verujem da ce Albanci, posle gotovo sigurnog dobijanja nezavisnosti Kosova, biti toliko srecni da ce ostaviti i Srbe i sve srpsko na miru... verovatno ce tek tada da krene "cistka" u vidu proterivanja srpskog stanovnistva i u vidu unistavanja srpskih crkava i manastira. Zato Srbija mora da spasava sto se spasti moze, hitno, dok nije kasno. Moraju hitno da se obezbede mere zastite stanovnistva, crkava i manastira. Kako to uraditi, ostaje otvoreno pitanje.
Volela bih da je na Kosovu sve lepo, da Albanci i Srbi zive u miru i slozi i da Kosovo bude uvek u granicama Srbije..ali zelje su jedno, a realnost nesto sasvim drugo. Tek kad se suocimo sa realnoscu, mocicemo da krenemo napred. Jednog lepog dana, kada udjemo u Evropsku Uniju, granice vise nece biti bitne. Potrudimo se da to bude sto pre.

Alias

pre 17 godina

Odnos spoljašnjeg sveta je posledica "unutrašnjeg stanja".Umesto veštački isforsiranih ratova kao najgoreg vida poništenja politike pojavljuje se "mirna" pretnja otuđenja dela teritorije.A za sve to vreme "politika" je svedena ili na "diktaturu" ili na "postdiktatorski 'pokušaj' demokratije".

Stevan

pre 17 godina

Kosovska bitka-drugi put. Vojske postrojene, ovog puta u nesto izmenjenom sastavu,napadaci zveckaju oruzjem, dizu galamu, ne bi li zastrasili protivnika. Galama se u daljini deformise, tako da glavni i dobro poznati bukaci moraju da objasnjavaju sta su svojom galamom hteli da kazu. Branioci stoje mirno, kao i pre 600 godina, sa znatnim pojacanjem. Ovog puta kauboji vide pred sobom ogromnu vojsku, razmisljaju o soli, hvata ih panika i zato trabunjaju o velikim pocecima i pokusavaju na galamu. Brankovici rade svoj posao, agituju medju braniocima na predaju, traze od kauboja da krenu vec jednom, izgubice branioci strpljenje i pomlatice ih, navimgov motkama. Druga bitka bice zabelezena, CNN postavlja kamere. Mali narodi sirom sveta cekaju da cuju zvona o pobedi kauboja pa da krenu u svoje ratove. Kod branioca nema kneza Lazara, Lazivoju se tresu kolena, nesto dovikuje iz desetog reda o medjunarodnoj pravdi, niko ga ne cuje. I veliki junaci u majicama sa likom zatamnicenog im vodje se ucutali, cekaju poraz da bi krenuli u boj. Bice to mnogo zanimljiva bitka...

nebojsa

pre 17 godina

SAD će priznati nezavisnost Kosova,pa zbog čega su nas bombardovali?Ali bez obzira na sve narodi Balkana živeće i dalje na ovim prostorima točak istorije niko nije zaustavio pa neće ni ameri.Narodima na ovim prostorima želim sreću.

Staša

pre 17 godina

Naši političari su se utrkivali u demagoškim parolama, a sa takvim parolama je i nastupila naša delegacija na pregovorima, mada je bilo očigledno da parola "više od autonomije, manje od nezavisnosti" nema nikakve šanse. Jer je bilo očigledno da niko neće da drži vojsku na Kosovu da bi ga čuvao za Srbiju. Umesto da traže moguće - srpski entitet na Kosovu ili podelu Kosova, oni su zamajavali narod podgrevajući nerealna očekivanja. Sada je vreme da polože račun, da daju ostavke, da se skinu s narodne grbače. Srbiju treba da vodi onaj ko je u stanju da realno i pošteno sagleda situaciju.

Doctor Evil

pre 17 godina

Za sve vatrene zagovornike da se Kosovu prizna nezavisnost pretpostavljajuci da ce se time zauvek otarasiti Srbije samo podsetnik na recimo Gibraltar...stotinama godina nakon sto je pripojen V. Britaniji, Spanija i dalje polaze pravo na teritoriju iako vecina lokalnog stanovnistva mozda priznaje britanski suverenitet. Obe drzave su demokratske i clanice EU. Da li mislite da ce Spanija odustati u narednih 400 godina? Da li mislite da Britanija moze zauvek da ignorise takvu situaciju? Da li neko misli da je na Kosovu moguce naci dobro ili trajno resenje bez kompromisa...u tom slucaju zelim vam puno srece da zivite u miru jer ste ili veoma naivni ili neiskusni...

vasilije knezevic

pre 17 godina

Interesantan je "prevod" ambasadora Polt-a da americka administracija radi na nezavisnosti Kosova i da pominje saradnju sa Srbijom i clanovima SB o tome.Ko bi ikada i posumnao da taj covjek misli lose o Srbiji, on u stvari i radi protiv Srbije i njenih interesa.Tim ljudima treba neprestano napominjati da ono sto su radili i rade nema niceg zajednickog sa prijateljskim, diplomatskim ili bilo kakvom drugom verzijom prijateljstva.
(vasilije knezevic, 17 april 2007)

bre

pre 17 godina

Ne znam sta je ovo sa diplomatima. Svaki dan nas obaVestavaju da im je "izjava izvucena Iz konteksta", "nije tako mislio" i sl. Kako to da se nikad ne zabune u nasu korst?

kuca gori a baba se ceslja

pre 17 godina

Zar oni stvarno nemaju preca posla?!
Neka se oba doma americkog Kongresa pozabave problemima kod svoje kuce.
Pobise im onolike ljude u Virdziniji, dok oni sastance o izgledima za nezavisnost Kosova.

Ana

pre 17 godina

Srbija i vecina srpskog naroda se protivi komadanju Srbije i sve sto ide u tom pravcu ce dovesti do velike napetosti i nasilja koje ce ovog puta sigurno doci. Treba staviti do znanja svima da Srbija ima i druge opcije osim pregovaranja i diplomatije. Zasto da se iskljuci vojna opcija, jer to je takodje nase pravo. Nama ne treba nikakva integracija u zapadnu Evropu ako to podrazumeva cepanje Srbije. Vecina srpskog naroda smatra da nam takve integracije nisu potrebne.

Vladan Jovanović

pre 17 godina

ZAPAD: Prošlost: Milošević smetnja za ovo, Milošević smetnja za ono - skinite Miloševića i krećemo u saradnju.....
ZAPAD: sadašnjost: Kosovu nezavisnost, ako je Srbija ne prizna postaviće se pitanje Vojvodine, Raške...

STAV Badinterove komisije iz 90-tih: Granice republika bivše SFRJ su granice novonastalih država. Izgleda da se svi proklamovani principi odnose na sve republike sem na Srbiju. Dokle više??? U tom kontekstu moramo da tumačimo i ovu inicijativu u Kongresu SAD i da shvatimo da nam niko neće sa strane pomoći ako sami sebi ne pomognemo... Mislim da se nalazimo u težem položaju nego li pre Prvog svetskog rata, ni ekonomije, ni vojske, ni vlade....a nacionalne koherentnosti nigde.

Kost (2)

pre 17 godina

Sva ta stvar oko Kosova je apsurdna:

1.Varijanta: "Kosovo ide Srbima"
VLADA SRBIJE: Proglasila bi veliku pobedu.
JA: Doživeo bih rešenje kao neuspeh jer sam svestan da toliko neprijateljski nastrojenih Albanaca u mojoj zemlji samo u budućnosti može da napravi probleme mojoj deci: terorizam, nadglasavanje u pojedinim sferama, ...

2.Varijanta: "Kosovo ide Albancima"
VLADA SRBIJE: proglasila bi veliku zaveru protiv Srbije
JA: Doživeo bih rešenje kao neuspeh, ali definitivno bolju varijantu od broja 1, jer bih barem imao čistu situaciju ispred sebe, kako za mene tako i za decu.

3.Varijanta: "Podela Kosova"
VLADA SRBIJE: proglasila bi 'e*** li ga šta, to samo oni znaju.
JA: Doživeo bih rešenje kao neviđeni uspeh. Za Srbiju - čista situacija ispred sebe. Niko nije izgubio, niko nije pobedio. Ostvaruje se i epohalna šansa za integraciju RS u Srbiju.

Iskreno se nadam da su Rusi, Kinezi i naša Vlada ovo treće rešenje ostavili kao džoker, kad sve ostalo propadne (nemoguće da nisu o tome razgovarali!). Jedino nisam siguran u prisebnost i realnost ove garniture političara da se suoče sa istinom.

jon

pre 17 godina

Po svoj prilici Kosovo ce biti nezavisna bez obzira dali ce SB doneti Rezoluciju e nezavisnosti ili ne. Setite se bombardovanje Srbije bez Rezolucije SB. Ako SB ne moze da usaglasi Rezoluciju zbog odbijanja Rusije ili enevtulano Kine onda, kako kazu analiticari uo[te nece biti glasanja na SB. Onda sledi mnogo losi scenarij po kosovske Srbe , jer tada ce doci do bilateralne priznavanje Kosova kao samostalne drzave od svih relevantni drzava zapada, a kosovske vlasti nece biti obavezne da sprovode ahtisarijev Paket koji je veoma dobar za kosovske Srbe jer njima garantuje neka prava koja su iznad svih evropskih standarda o ljuskim i drugim pravima. Tek nakon toga ce se videti katastrofalne greske srpske delegacije kao sto je bio slucaj posle Rambujea.

Vlada Mojovic

pre 17 godina

Srbija i SAD su oduvek negovale saveznicke odnose. Veoma je vazno da u ovom trenutku prepoznamo poruku koja nam stize iz Vasingtona. Dosta je mitova o naciji i drzavnim granicama. Kada stignemo u Evropu nacija vise nece biti potrebna. To je i bio san pokojnog premijera. Svaki pojedinac uzivace punu slobodu, i posebno uvazavanje od drugih evropskih naroda zbog cinjenice da smo prvi odbacili nacionalno i prihvatili evropsko i americko. Srbija mora da se suoci sa cinjenicom da narodi i gradjani koji u njoj zive traze svoja kolektivna narodna i gradjanska prava, i da u svetu POSTOJI sila koja je spremna da im ta prava omoguci. Sto vise kao narod budemo saradjivali, to ce procesi koji se nad nama sprovode biti bezbolniji, a agonija kraca. Mozda ce i nama biti omoguceno da zadrzimo malu, ali kompaktnu drzavnu (ili autnomnu, to vec nije vazno) tvorevinu. Ne treba pruzati nikakav otpor slobodi koja, doduse zakasnelo, zahvaljujuci Americi stize na prostore Srbije. Srecni smo sto imamo B92 kao perjanicu te slobode. Na nama je kao gradjanima da olaksamo njen dolazak, boreci se beskompromisno protiv akademije, crkve, i svih drugih kohezivnih elemenata koji tvore sadasnju devijantnu nacionalnu svest. Zato je i dragocena uloga gotovo svih medija u srbiji, koji kako se cini odgovorno i predano rade na ovom sustinskom zadatku.

Kost

pre 17 godina

Da li će se konačno u ovoj smešnoj predstavi međunarodnih razmera, naći neko da predloži tu famoznu reč *podela*.

Ovo se posebno odnosi na naše saveznike koji su saglasni sa glupošću da Kosovo fizički bude u Srbiji a logički u Albaniji.

Podela je jedina opcija u kojoj niko ništa ne gubi:

1. Kosovski Albanci dobijaju državu.
2. Srbi se otarašavaju kamena oko vrata koji je svakim danom teži i teži.
3. Ostaje nam deo Kosova (koliki-toliki), da se može izvršiti raseljavanje.

Bata Raka

pre 17 godina

Važno je shvatiti da čak i ako se Kosovo odvoji od Srbije fizički to ne treba prihvatiti kao konačno rešenje.Naravno NE mislim da treba ratovati,jer je život važniji od svega ali borbu treba nastaviti svim ostalim sredstvima (diplomatija,lobiranje,medijski pritisak...Sve ono o čemu naši vrli političari nemaju pojma).Najtužnije je što neki misle da će problem bezbednosti rešiti tako što će Kosovo dobiti nezavisnost.To je čista glupost-da poklonimo teritoriju i svoje sunarodnike koji na njoj žive (čitaj preživljavaju) onima koji im bezbednost i ugrožavaju a da bismo im život učinili bezbednijim.To čak i zvuči glupo a ako se ostvari izuzetno je opasno. Kada se tome doda i činjenica da bi svemogući vladari u toj državi bili dva kriminalca svetskog kalibra jasno je da u toj državi i njenom okruženju od mira i stabilnosti nema ništa.Treba biti strpljiv i uporan.Borba još traje...

bt

pre 17 godina

Znajući da većina Amerikanaca nema pojma ni gde je Srbija ni gde je Kosovo, postavlja se pitanje otkud kod pomenutih senatora motivacija da pripreme i iznesu na dnevni red pomenutu rezoluciju. Za tako nešto mora da postoje debeli razlozi, u vidu diskretnih poklona i donacija od strane onih kojima je ta rezolucija zaista potrebna. Kada će naši političari shvatiti da se kod Amerikanaca stvari kupuju, i kada će početi da deluju tamo gde zaista ima nekog efekta. Zar im nije bila dovoljna škola kako su se i Rusija i Kina ponašale za vreme bomnardovanja 1999 i zar sada ponovo očekuju podršku koje neće biti?

Čeda

pre 17 godina

Ja ne verujem da Kina i Rusija mogu da spreče nezavisnost Kosova. Mislim da Srbija ne može ništa da izvuče iz trenutne diplomatske inicijative, jer, da se ne lažemo, vreme za diplomatske akcije je prošlo još 1989. kada je Sloba ukinuo autonomiju Kosova. Mi Srbi smo sami prihvatili rizik da rešavamo odnose u tadašnjoj SFRJ na silu, i taj rizik se nama još uvek obija o glavu.
Voleo bih da se Kosovo vrati u Srbiju i da se između Albanaca i Srba uspostave normalni odnosi, ali realno ne verujem u to. Bez obzira na to šta će se desiti sa Kosovom, važno je da svi shvatimo potrebu da Srbiju vode državnici, vizionari i vredni ljudi i da nas povuku iz blata u koje smo upali. Čini mi se, međutim, da je trenutni pravac kretanja Srbije zapravo u obrnutom smeru, tj. da tonemo još dublje u blato. Mislim da je uveliko vreme da se nešto dobro zatrese u Srbiji i da treba da se desi niz pozitivnih promena. Samo, ja ne prepoznajem ko bi mogao izvede te promene i povede državu pravim putem.

fadi

pre 17 godina

"Vlada Srbije još jednom upućuje izričito upozorenje da Rezolucija 1244 eksplicitno potvrđuje državni suverenitet i teritorijalni integritet Srbije na Kosovu i Metohiji". To kaze vlada Srbije. Ali svi oni koji su citali tu rezoluciju znaju da se Srbija ABSOLUTNO ne spominje u toj rezoluciji. Isto tako ime Metohija absolutno ne postoji. Ta rezolucija podrzava teritorialni integritet i suverenitet nepostojece drzave SRJ. Rezolucija 1244 predvidja maksimalnu autonomiju za Kosovo u okviru SRJ ali ne i Srbije (jer Srbija se ne spominje uopste) dok se ne postize finalni status za Kosovo. Posto drzava SRJ raspala i posto Kosovo prema sporaumom u Rambuje (kojeg se naziva rezolucija 1244 za status Kosova) je trebalo da ima status jednak republika u okviru SRJ onda se ide do zkljucka da izjava vlade Srbije i nema bas pravnu osnovu na bazi rezolucije 1244 koja uostalom je najveci neprijatelj teritorialnog integriteta i suvereniteta Srbije na Kosovu. Naime ovom rezolucijom prakticno Srbija nikada ne moze da vrati suverenitet na Kosovo jer za to treba saglasnost vecine u SB ukljucujuci i tri stalne clanice SB s pravom veta koje bezrezervno podrzavaju nazavisnost Kosova.

Milan

pre 17 godina

Znači amerikanci su odlučili da podrže deklaraciju skupštine Kosmeta bez rezolucije SB. Onda Srbima ne preostaje ništa drugo nego da "istom metodom" podrže/priznaju Severni deo Kosmeta i Republiku Srpsku. ;) A Rusi će konačno da preuzmu nad "energetskim vratima Kavkaza" prema Sredozemlju. Čestitam našoj vladi na odlično odigranoj utakmici i zahvaljujem Rusima na principijalnoj podršci.

croatia

pre 17 godina

ovo je veliki poraz srbije,ovako jasna i nediplomatska izjava iz amerike jasan je znak da je kosovo definitivno izgubljeno za srbiju..potrudite se da zadržite barem preostale teritorije jer vam djeca neće oprostiti ovo šta ste napravili od svoje zemlje..ekonomski i politički ste na dnu..

mira k

pre 17 godina

mi smo izgubili rat i kao porazena strana nemamo izbora . nezavisnost kosova je bila jedan o razloga za bombardovanja. stvarno mi smeta kada predstavnici americke vlade govore o 'tradiocionalnom" prijateljstvu srpskog i americkog naroda. do bombardovanja , vecina amerikanaca nije znala ni da postojimo, amerika i amerikanci nikada nece da budu nasi prijatelji , u najboljem slucaju, ako pronadju licnu korist mogu da postanu dobri poslovni partneri . zao mi ,je ali mi nemamo izbora, ja verujem da nasa vlada , posebno g. tadic znaju da je kosovu izgubljeno ali ne mogu to javno da priznaju ,posto bi to bilo politicko samoubistvo.

kosovo je 1989 izgubljeno

pre 17 godina

iako mi nije drago ipak moramo imati snage i vec jednom shvatiti da smo izgubili rat za kosovo vec 1989. pa nije nato 1999 ratovao bez veze da bi sada nama ponovno udelio kosovo. znade se kako gubitnicka strana u ratu prolazi....nije nam lako ali je tako....

i kada odu svi lobisti...

pre 17 godina

Tesko da se SAD mogu nazvati prijateljskom zemljom nakon svega ovoga. Berns bi trebao malo manje da bude cinican ako se vec igraju "vrhovnog vladara". A i Berns ce otici jednog dana, bas kao i drugi pro-Albanski lobisti, dok ce Srbi i Albanci biti jedan pored drugog u decenijama koje dolaze. Mislite o tome a manje o sta je Berns rekao.

Click & Boom

pre 17 godina

Ova naša zemlja će biti puna frustriranih ljudi kad se s Kosovom dogodi ono što svi znamo da je neminovno. Jad i beda, jer se za 90% stanivništva ama ništa time neće promeniti. Sve je stvar propagande i umesto da se vreme iskoristi da se javno mjenje pripremi za konačnu verifikaciju stanja koje je nastalo 99. neko opet zamajava narod.

Milos Ilic

pre 17 godina

Ovde je i odgovor zassto Ahtisari nije mogao da dodje do "kompromisnog predloga". Albancima je recceno da insistiraju na nezavisnosti i onda poslati na pregovore. Naccin na koji se oduzima Kosmet je toliko licemeran da je ispod svakog ljudskog dostojanstva i komentarisati ga iako se odvija na occigled celog sveta. Normalno Srbi su krivi za sve to. Bar to ne moram da prihvatim.

sandor, novi sad

pre 17 godina

Mozda mi je promaklo, ali do sada nisam procitao informaciju koliko bi Kosovo, da ostane u "okviru" Srbije kostalo dnevno svakog gradjanina Srbije. Ako neko ima te informacije molim da me "prosvetli": koliko bi kostala nasa policija i vojska stacionirana na Kosovu, koliko bi kostalo svakog gradjanina Srbije albansko neplacanje racuna za vodu, struju i gas? Koliko bi nas kostala njihova mrznja?
(Ne bih da postavljma pitanje, ali zar niko ne razmislja da to moze da nas kosta i ljudskih zivota policajaca i vojnika...)
Nazalost kao i do sada politicari izgleda nisu konsultovali i druge strucnjake (ekonomiste, antropologe itd.), nego se samo busaju u grudi...

vladimir

pre 17 godina

"Ne želimo da ova veoma bolna i teška odluka o nezavisnosti Kosova pokvari mogućnost za dobre odnose naše dve zemlje. Posle veoma bolnog odvajanja Kosova od Srbije, SAD će veoma jasno izraziti stav da možemo imati LEPU BUDUĆNOST sa srpskim narodom".

Bože koliki cinizam. Evo ja molim svetske lidere neka kažu već jednom da će se smiriti kada Srbija bude u granicama vladavine Miloša Obrenovića. Dajte ljudi završite već jednom sa tim i ostavite nas na miru. Mrcvarite gradjane Srbije već više od deceniju. Mislim i bolje Srbija u Miloševim granicama nego da slašam gluposti ala Her Cobel o srpskoj krivici i težnjama madjarske nad Vojvodinom i kad je Srbija šta zauzela. To najmanje ima pravo da govori ambasador držve koja je izvšila masovno ubistvo bez presedana u istoriji čovečanstva. Šest miliona ljudi, Jevreja i drugih završilo je u prahu i pepelu u Nemačkim logorima. Toliko grandiozan pokolj niko nikada nije počinio i po toj logici Nemačka danas bi trebalo da bude Bon i okolina. Ali nije. Što se nas tiče tako nam i treba, kada se nazovi junaci kriju po šumama i gorama. E bre Ratko, za takve kao ti ima pridevska imenica u srpskom jeziku ... Ti nisi general ti si sramota.

blue rider

pre 17 godina

E tako se to radi dragi nasi politicari. Molim Albance sa Kosova da odrze visenedeljni trening na temu diplomatije i lobi inicijativa i da nauci nase drugare kako se to radi.
Nemojmo stalno ispadati smesni i pricati o diplomatskoj ofanzivi i Kojenovim legendarnim stavovima tipa na sjajnom smo putu. Najjaca svetska sila i diplomatski i ekomoski i vojno podrzava nezavisnost Kosova. Pa gde ste bili do sada? Nema nazad samo napred!

Drasko

pre 17 godina

Rezolucija 1244 je dvosmislena.Tamo pise i da je Kosovo u sastavu Srbije, ali se i daje mogucnost Albancima da raspisu referendum i izjasne se o buducnosti Kosova.
Nismo iskoristili mogucnost da u pregovorima "izboksujemo" sto vise prava za Srbe na Kosovu, pokusamo da zadrzimo pravo nad nekim resursima itd...
Naprotiv, opet guramo prst u oko i konfrontiramo se sa velikima, selektivno tumacimo istoriju i nemamo trunke zdravog razuma i smisla za realan nacionalni interes.
Glavni protagonisti ove politike su SRS,DSS,SPC ,a i DS se uhvatila u kolo.
Nezaposlenost katastrofalna, ljudi sto stvarno rade crkavaju od posla i stresa da bi ih drzava oljustila i namakla pare za svoje besmislene projekte.Desetine hiljada kosovara primaju plate iz budzeta Srbije, pritom ne rade nista ne bi li se odrzalo status quo stanje.
Zasto? Da bi se borili za scenarijo u kome ce Srbi kroz pola veka postati manjina u vlastitoj drzavi? Kakva besmislica!

aziz

pre 17 godina

Nikolas Brns nije rekao da ce SAD podrzati nezavisnost Kosova i Metohije, SAD podrzavaju nezavisnos samo Kosova bez Metohije. Pojam Metohoja za svet, za stanovnike Kosova i za sve van Srbija je nepoznati pojam koji samo sto otezava, razvodnjava i srpsku politiku cini neozbiljnom u odnosu na medjunarodnu politiku. Ja slusam vesti na strane jezike i nijednom nisam cuo da koji politicko lice upotrebio naziv Kosovo i Metohija. Medjutim srpske vlasti i dalje se drze za ovaj naziv kao pijan plotu.

Mirko

pre 17 godina

Od Amerike se nista drugo, progresivno i ne moze ocekivati. Albansko Kosovo je vec nova americka svemirska stanica na zemlji, kao Filipini, kao Severna Koreja, kao Panama, Turska, Pakistan, par africkih drzava...Iznenadio bih se da Amerika ne prizna nezavisnost.

Agron

pre 17 godina

KaoAlbanac koji trenutno i ne zivi na Kosovu smatram se relnom osobom koja ne podlijeze emocijama (koje su tipicne za podneblje Balkana). Smatram da ce Kosovo uskoro zvanicno dobiti nezavisnost i zelim joj svu srecu kao najnovijoj drzavi barem u Europi. S druge strane, mislim da ideje podjele Kosova koju mnogi ovdje podrzavaju nisu realne i mogu biti opasne. Ako dioba jednom pocne, nitko je nece zaustaviti i jedni i drugi ce htjeti jos. Mislim da se Kosovski Srbi moraju demoktarskim ilegitimnim sredstvima boriti za svo prava na Kosovu. Neki traze da se sjeverni dio Kosova otcjepi i ostane u sklopu Srbije. Sto ce onda biti s ostatkom jer vecina Srba ne zivi na sjeveru. To otvara pandorinu kutiju te b u tom slucaju Albanci iz Preseva I Bujanovca trazili sasvim legitimno pripajanje Kosovu (Presevo je nakon WW2 imalo opciju ostati u Srbiji, biti djelom Kosova ili Makedonije-tomnogi ne znaju).
Zagovaram demokratski nacin borbe a nikako huskanje na ovo ili ono kad u realnosti vecina huskanja nema realnu podlogu.

Cera

pre 17 godina

Da li primecujete da famozni "standardi" pre statusa vise uopste nisu interesantni kada se daju ovakve izjave?
Ipak neko mora ozbiljnije da razmisli o podeli i stavi i takvu mogucnost na pregovaracki sto.
Sumnjam da je ovakvo resenje i jednostrano priznavanje u interesu i samih Albanaca na Kosovu.

Zoltan

pre 17 godina

Moj predlog je da SPC kupi sto vise zemljista oko svojih manastira i crkava pre nego sto dodje do PODELE.
Time bi se mogao izvuci najvise sa Kosova, a ostatak ostaviti.
Naravno za cenu da ODMAH, ALI ODMAH budemo u EU, PUNOPRAVNI CLANOVI.
Znam da je nemoguce, ali lepo je nadati se.

Colin_bgd

pre 17 godina

Paraliza nase politicke elite oko kosova je visedimenzionalna.
To je sustinsko nerazumevanje niti istorije problema, niti prihvatanja dogadjaja u milosevicevoj eri (ukljucujuci i bombardovanje), a sve zacinjeno stvarno i istinskom nezainteresovanoscu za sudbinu ljudi i gradjana srpske nacionalnosti na Kosovu.
O tome zasto se americki kongres bavi kosovom "kad se puca u Virdziniji" (da parafraziram kad gori Hilandar), e pa u ozbiljnim administracijama ne radi svako sve, pa da ne moze da se multitaskira. (Politika amerike moze biti pogresna, ali je sistem ipak ozbiljan.)
A u stvari, u Srbiji je stvar je vrlo prosta: nikad nijedan srpski politicar/vladar koji je doziveo penziju nije doneo nijednu jedinu ozbiljnu ili kljucnu odluku. Svako ko je pokusao da aktivno vodi politiku bivao je smaknut (kralj Milan, kralj Aleksandar, Ivan Stambolic, Zoran Djindjic), a ostala je samo bagra kojoj politika sluzi da se licno bogati i da ceka da vidi sta ce joj se staviti na tacnu kao svrsen cin, pa ce ili da kuka ako joj se to ne svidja ili ce da uzdize samu sebe u nebesa ako to moze da proda "narodu" kao neki svoj uspeh.
Cinizam kojom se politicka elita odnosi prema sopstvenom narodu i drzavi moze da zasluzi samo narod koji nema ni minimum samopostovanja i drzava koja je samoj sebi cilj. Nikom nista, makar rafovi nisu prazni, sta ima da se bunimo...

Nada

pre 17 godina

Retko sta se zavrsava LEGALNO i PRAVNO ako je pocelo NElegalno i NEpravno! Jos kad se uzme u obzir da je inicijator svega toga USA, tesko je poverovati da Srbi (ne Srbija) imaju bilo kakve sanse da prezive na Kosovu. Nazalost!

Dejan

pre 17 godina

Ako Americka vlada prizna nezavisnost Kosova van svih zakona i prava i bez rezolucije u UN.Onda ce USS Steal ponovo da postane Sartid, Philip Moris postane Duvanska Industrija Nis.

zoran

pre 17 godina

Samo neka nasa Srbija trci u NATO..ma to su nama prijatelji. Strasno kako se nasa zemlja vodi u kompletnu propast, da ne kazem kompletno nestajanje sa karte. Zalosno videti koliko naroda jos uvek veruje u prijateljski Zapad i EU.
Peta kolona ce nas pojesti , kao sto rak izjeda telo.

B.Mikic

pre 17 godina

Izgleda da je Kosovo potrebnije Amerikancima nego samim Albancima. Sve ukazuje na to da se radi o teritoriji koja je od neprocenjivog geostrateskog, a mozda i ekonomskog znacaja za Amerikance. Mislim da bi srpska administracija morala da gleda na Kosovo ne samo kao mesto stanovanja nego i kao nesto sto moze da donese ogromno kapitalno bogatstvo. Ubedjen sam da ni sami Albanci nisu toga svesni. Ako misle da ce otcepljenjem od Srbije postati samostalni, onda se grdno varaju. Promenice samo gazdu i nista vise. Amerikanci odande nikada nece otici.

maca

pre 17 godina

Ako zvanični predstavnik svetskog policajca broj 1 smatra da je nezavisnost Kosova od neprocenjive važnosti za budući razvoj sveta, (reče Brns u kongresu i ostade živ)onda je ovo zaista "smak sveta". Koje licemerje...dobri odnosi sa Srbijom, e ako je i od Amera, mnogo je!Jel se u Srbiji posle svega ovoga još neko nada da će Kosovo ostati sastavni deo Srbije. Dajte ljudi budite relani i okrenite se važnijim životnim stvarima. Spominje li neko osim Mladenovića formiranje vlade?

Nespavac

pre 17 godina

Lako je resavati probleme u tudjoj kuci. Mada smo sami dosta doprineli ovakvom stavu... Srbija se dovela od 1999.god. u poziciju da Kosovo vise nije njen unutrasnji problem. Milosevicev uzvik: "Niko ne sme da vas bije"... Ukidanje autonomije, oduzimanje vec dostignutih prava Albancima. Zloupotreba situacije na Kosovu i Metohiji u najgrublje politicke svrhe neresavanje problema vec njihovo usloznjavane. To su rezultati Milosevicevog resenja kosovske krize... Nazalost i tesko nasledje demokratskoj vladi Srbije, po mom shvatanju mozda i najtezi problem. Sve to lici na boksera koji je gurnut u ring svezanih ruku.

Pravnik

pre 17 godina

Eto,oba predstavnička doma u SAD razmatraju problem Kosova.A kako to izgleda kod nas?Nema Parlamenta /bilo ga je samo u propagandne svrhe kada je usvajao "Rezoluciju" o Kosovu i Metohiji i dao "smernice" tzv.pregovaračkom timu.Sada,kada treba podneti izveštaj šta se radilo i dalje određivati državnu politiku "politička elita" ne može da se složi da konstituiše Parlament!Izgleda da im je bilo najvažnije da verifikuju mandate da bi za nerad primali plate!
Nema Vlade!Ona je čas "tehnička" pa nemože da primi Plan M.Ahtisarija,a potom je Vlada punog kapaciteta pa donosi Uredbu o privremenom finansiranju i vodi "živu" diplomatsku aktivnost po pitanju Kosova i Metohije,uključujući i učešće "tehničkog" Premijera u radu Saveta bezbednosti OUN,kada se raspravljalo o Kosovu i Metohiji!Zaista,neviđena "tehnika"!
Kako vidimo,sada je GLAVNO PITANJE "tehničke" Vlade da "iznađe"takvo tumačenje Ustava,koje će joj omogućiti da opstane do daljnjeg,odn.konačnog rešenja pitanja statusa Kosova i Metohije od strane međunarodne zajednice,kako,zaboga,niko ne bi bio "kriv" za neminovni ishod po ovom pitanju.
Usput će obaviti još nekoliko "privatizacija" i sličnih operacija!
Do "delotvornog" tumačenja Ustava neće im biti teško da dođu,jer znamo da je "tehnički" Premijer em doktor ustavnog prava,em autor i glavni promoter ovog invalidnog Ustava.
Teško ovoj zemlji sa ovako "odgovornom" političkom elitom!

Belgrade

pre 17 godina

Suština cele ove priče oko Kosova je da zapadne zemlje vrše pritisak na Srbiju da se saglasi sa nezavisnošću Kosova. Svakom je jasno da mi realno nemamo snage da ga zadržimo u okvirima države Srbije, neka ga silom otmu ali neka ne traže od nas da to sa osmehom i u ime neke "svetlebudućnostikojanikakodastigne" prihvatimo.

ragenbg

pre 17 godina

Nastavlja se nipodostavanje medjunarodnog prava, otvoreno i bez ustrucavanja. A posledice nezavisnosti Kosova ce se itekako osetiti u buducnosti, kad i ostali slucajevi samoopredeljenja/otcepljenja u svetu svoje zahteve pocnu da baziraju i argumentuju na slucaju Kosova. One-off case? I smesno i zalosno, a sigurno neodrzivo!

zbunjen

pre 17 godina

Ѕа оне који мисле да би се Срби отарасили баласта са губитком Косова, ето нас у ЕУ, ето њих у ЕУ, и ко ће онда да их заустави да перу новац кроз куповину остатка Србије. Тврдим да губитак Косова није никакав гарант да опасност престаје.
Једини спас Србији је високи наталитет и јака и поштена економија.

Stevan

pre 17 godina

Kosovska bitka-drugi put. Vojske postrojene, ovog puta u nesto izmenjenom sastavu,napadaci zveckaju oruzjem, dizu galamu, ne bi li zastrasili protivnika. Galama se u daljini deformise, tako da glavni i dobro poznati bukaci moraju da objasnjavaju sta su svojom galamom hteli da kazu. Branioci stoje mirno, kao i pre 600 godina, sa znatnim pojacanjem. Ovog puta kauboji vide pred sobom ogromnu vojsku, razmisljaju o soli, hvata ih panika i zato trabunjaju o velikim pocecima i pokusavaju na galamu. Brankovici rade svoj posao, agituju medju braniocima na predaju, traze od kauboja da krenu vec jednom, izgubice branioci strpljenje i pomlatice ih, navimgov motkama. Druga bitka bice zabelezena, CNN postavlja kamere. Mali narodi sirom sveta cekaju da cuju zvona o pobedi kauboja pa da krenu u svoje ratove. Kod branioca nema kneza Lazara, Lazivoju se tresu kolena, nesto dovikuje iz desetog reda o medjunarodnoj pravdi, niko ga ne cuje. I veliki junaci u majicama sa likom zatamnicenog im vodje se ucutali, cekaju poraz da bi krenuli u boj. Bice to mnogo zanimljiva bitka...

eric cantona

pre 17 godina

moj licni stav se moze razlikovati od vecine,a on glasi: licno mislim da je potrebno da mi priznamo nezavisnost KiM-a, ali pod odredjenim uslovima, koji su najsira moguca autonomija za Srbe i manastire na Kosovu(srpska policija, sudovi,budzet), ekspresan ulazak u EU i specijalne veze sa Republikom Srpskom. Ponavljam to je moj licni stav koji se mozda razlikuje od vecine. Cinjenica je da protiv celog Zapada ne mozemo da ratujemo i mene licno brine ako KiM ostane u Srbiji da ce ono malo Srba sto je dole biti pod jos vecim udarom UCK.

Staša

pre 17 godina

Naši političari su se utrkivali u demagoškim parolama, a sa takvim parolama je i nastupila naša delegacija na pregovorima, mada je bilo očigledno da parola "više od autonomije, manje od nezavisnosti" nema nikakve šanse. Jer je bilo očigledno da niko neće da drži vojsku na Kosovu da bi ga čuvao za Srbiju. Umesto da traže moguće - srpski entitet na Kosovu ili podelu Kosova, oni su zamajavali narod podgrevajući nerealna očekivanja. Sada je vreme da polože račun, da daju ostavke, da se skinu s narodne grbače. Srbiju treba da vodi onaj ko je u stanju da realno i pošteno sagleda situaciju.

Doctor Evil

pre 17 godina

Za sve vatrene zagovornike da se Kosovu prizna nezavisnost pretpostavljajuci da ce se time zauvek otarasiti Srbije samo podsetnik na recimo Gibraltar...stotinama godina nakon sto je pripojen V. Britaniji, Spanija i dalje polaze pravo na teritoriju iako vecina lokalnog stanovnistva mozda priznaje britanski suverenitet. Obe drzave su demokratske i clanice EU. Da li mislite da ce Spanija odustati u narednih 400 godina? Da li mislite da Britanija moze zauvek da ignorise takvu situaciju? Da li neko misli da je na Kosovu moguce naci dobro ili trajno resenje bez kompromisa...u tom slucaju zelim vam puno srece da zivite u miru jer ste ili veoma naivni ili neiskusni...

student politikologije

pre 17 godina

U zabludi su svi koji misle da Kosovo moze da ostane u Srbiji. Uostalom, koliko god bio kritikovan nemacki ambasador Cobel, on je u pravu u tome da "ne moze da se izgubi nesto sto vec nemate!" Koliko god to mnogima od nas tesko zvucalo, Srbija je Kosovo izgubila sigurno 1999,ako ne i pre toga. To sto je srpska drzava ponikla na Kosovu i sto su pripadnici najslavnije srpske dinastije-Nemanjici, najveci broj svojih zaduzbina izgradili bas na Kosovu, danasnjem zapadnom svetu (citaj Amerikancima) apsolutno nista ne znaci. Njih zanima samo novija istorija.
U najosnovniju definiciju DRZAVE spada to da nju cine STANOVNISTVO i VLAST na odredjenoj TERITORIJI. Srpskog stanovnistva na Kosovu ima saka jada (uskoro ih verovatno nece biti nimalo),a od srpske vlasti na Kosovu nema ni "v".
Podela Kosova moze da bude dobro resenje, ali i tu treba da budemo oprezni, jer ce Albanci tesko prihvatiti podelu. Prema tome, bilo bi dobro kad bi se, nekim cudom, pojavio neko dovoljno pametan ko ce uspeti svima da objasni da je podela najbolje resenje. Kazem, "nekim cudom", jer medju sadasnjim nasim politicarima ne vidim nikoga ko bi uspeo u tome. Diplomatska ofanziva koja se sad sprovodi ne vredi mnogo, jer nemamo Vladu, nema sednica Parlamenta, nemamo ambasadore u izuzetno vaznim drzavama...a verovatno je i kasno za to- albanski lobisti u americkom Kongresu su odavno zavrsili svoj posao.
U svakom slucaju, treba da se trudimo da spasemo ono malo srpskog sto je ostalo na Kosovu. Tu mislim na srpsko stanovnistvo, kome mora da se osigura bezbedan zivot, a mislim i na srpske crkve i manastire koji su u ogromnoj krizi (setimo se 17.marta, ili nedavnog granatiranja Visokih Decana). Tesko mi je da verujem da ce Albanci, posle gotovo sigurnog dobijanja nezavisnosti Kosova, biti toliko srecni da ce ostaviti i Srbe i sve srpsko na miru... verovatno ce tek tada da krene "cistka" u vidu proterivanja srpskog stanovnistva i u vidu unistavanja srpskih crkava i manastira. Zato Srbija mora da spasava sto se spasti moze, hitno, dok nije kasno. Moraju hitno da se obezbede mere zastite stanovnistva, crkava i manastira. Kako to uraditi, ostaje otvoreno pitanje.
Volela bih da je na Kosovu sve lepo, da Albanci i Srbi zive u miru i slozi i da Kosovo bude uvek u granicama Srbije..ali zelje su jedno, a realnost nesto sasvim drugo. Tek kad se suocimo sa realnoscu, mocicemo da krenemo napred. Jednog lepog dana, kada udjemo u Evropsku Uniju, granice vise nece biti bitne. Potrudimo se da to bude sto pre.

filip

pre 17 godina

Zoran Đinđić je bio pravi vizionar kada je davno rekao da raspad Jugoslavije počinje sa Slovenijom, a završava se Kosovom. Zašto neko već jednom ne objasni ovom narodu da je za nas bolje nezavisno Kosovo, jer u suprotnom bi ujedinjeni Albanci sa 1500000 glasova mogli sutra imati i većinu u skupštini i premijera, što pretpostavljam "patriotama" baš i ne odgovara. Drugo, koliko je koštalo i koštaće poreske obveznike u užoj Srbiji i Vojvodini Koštunicin "inat-patriotizam", ako bi mu se želja ostvarila da bude pobednik.Bila bi to pobeda kao Slobina 1999.god.nad svetskim silama. Zašto neko ne kaže da Srbija sada nema ni S od suvereniteta na Kosovu, nego zamajavaju ljude da će sačuvati suverenitet? I zašto niko ne podseti sve Rusofile da majčica Rusija nikada nije pomogla Srbiji kada je bilo potrebno. Čak je i Tito rekao Staljinu NE.

vasilije knezevic

pre 17 godina

Interesantan je "prevod" ambasadora Polt-a da americka administracija radi na nezavisnosti Kosova i da pominje saradnju sa Srbijom i clanovima SB o tome.Ko bi ikada i posumnao da taj covjek misli lose o Srbiji, on u stvari i radi protiv Srbije i njenih interesa.Tim ljudima treba neprestano napominjati da ono sto su radili i rade nema niceg zajednickog sa prijateljskim, diplomatskim ili bilo kakvom drugom verzijom prijateljstva.
(vasilije knezevic, 17 april 2007)

Alias

pre 17 godina

Odnos spoljašnjeg sveta je posledica "unutrašnjeg stanja".Umesto veštački isforsiranih ratova kao najgoreg vida poništenja politike pojavljuje se "mirna" pretnja otuđenja dela teritorije.A za sve to vreme "politika" je svedena ili na "diktaturu" ili na "postdiktatorski 'pokušaj' demokratije".

bre

pre 17 godina

Ne znam sta je ovo sa diplomatima. Svaki dan nas obaVestavaju da im je "izjava izvucena Iz konteksta", "nije tako mislio" i sl. Kako to da se nikad ne zabune u nasu korst?

nebojsa

pre 17 godina

SAD će priznati nezavisnost Kosova,pa zbog čega su nas bombardovali?Ali bez obzira na sve narodi Balkana živeće i dalje na ovim prostorima točak istorije niko nije zaustavio pa neće ni ameri.Narodima na ovim prostorima želim sreću.