Četvrtak, 05.04.2007.

07:16

Beograd i Priština oprečno o ishodu

Iz Beograda i Prištine stižu oprečne reakcije o rezultatima konsultativne sednice SB o planu Martija Ahtisarija za Kosovo.

Izvor: B92

Beograd i Priština opreèno o ishodu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Sasha

pre 17 godina

Ne bese li onomad da je gospodin Kostunica bio siguran da ce zajednica SCG opstati?? Hm, ako je sada siguran da je plan Ahtisari propao, mislim da cemo uskoro imati nove nezavisne komsije. To je premier mislio, zar ne?

janos

pre 17 godina

Pa, da su vladajuci politicari u Srbiji, od Kumanovske kapitulacije, ili bar od 5-og Oktobra napravili od Srbije mali demokratski raj na zemlji u kojem se jednako postuje volja i integritet svakog gradjanina, mozda bi vredelo mahati zastavom legalizma pred SB UN. A sta ce reci Kostunica ako ga neko na SB UN priupita o pravnoj situaciji glede dvodnevnog referenduma o ustavu? Nastavice da prica i radi gluposti: kada Kostunica uzima za clana pregovarackog tima vladiku Pahomija, ili kada se onaj clan pregovarackog tima u Becu hvali kako on oslovljava clanove Kosovskog pregovarackog tima sa "Siptari", sta da ocekujes ? Jos jednu "Kumanovsku pobedu"?

Goran

pre 17 godina

Vojislav Koštunica ocenio je danas da je Srbija "snažnim i neodbranjivim argumentima oborila Ahtisarijev plan u Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija".
Kako su uspeli išta da postignu "neodbranjivim argumentima", dakle argumentima koji se ne mogu odbraniti :) valjda je hteo da kaže "neoborivim" ili "argumentima čiji su protivargumenti neodbranjivi", ali ovako kako je rečeno ima potpuno suprotan smisao.

Vladimirr

pre 17 godina

Velika Britanija se odrekla dela svoje teritorije (Republika Irska) kad je tamo pocelo nesto nalik na gradjanski rat(istina, posle dosta zrtava, naravno prvenstveno sa irske strane). Sutra, kada broj gradjana koji hoce da se odcepe u Skotskoj i Severnoj Irskoj predje 50%, i ove dve teritorije ce moci da se osamostale. Dalje, raspustili su Imperiju i napravili Komonvelt. Brojne drzave, neke pre neke posle, su se odrekle svojih kolonija. Nemackoj su bile oduzete brojne teritorije, a Austrougarska se potpuno raspala, kao posledice ratova. Dakle, takve stvari su vise nego moguce i dogadjale su se puno puta. Nije to nikakav presedan. Po meni je najbolja podela Kosova, ali nas nazalost niko o tome nista ne pita. Mogli smo na to da uticemo, da ponudimo neku vecu autonomiju, deobu teritorije, ali mi smo tada cutali i gledali da potisnemo albansko nezadovoljstvo silom, u fazonu moze nam se. E pa sada nam se vise ne moze, a da smo bili mudri, saradjivali sa Amerikom i Zapadom i pozivali ih na svaku konferenciju o resavanju za nas vaznih pitanja, na kojima bismo argumentovano branili nas stav + pokazali da smo saveznik Zapada, sada bismo bili u drugacijoj poziciji. Ali - ode sanak pusti. Mi smo se oslanjali na Ruske komunisticke generale. Dakle, izabrali smo gubitnicku stranu, prikacili se na njih i sada snosimo posledice glupih odluka. A sem toga nikad nismo imali neke argumente, sem opijenosti sopstvenom moci, i inacenjem kada bi nam neko rekao nesto drugo. Imali smo pijane Martice i slicno, i na nas se sasvim mogu odnositi one Njegoseve kome snaga u topuzu lezi, koraci mu smrde necovjestvom. Mogu i na druge, ali i na nas. Da smo se ponasali makar malo razumno, ili bar u sopstvenom interesu, mozda bi se nesto i sacuvalo. Ovako - dobro smo i prosli.

Realno

pre 17 godina

Francuska, Italija, SAD, VB, Panama, Belgija, JAR, Qatar, Kongo su devet drzava koje su podrzale plan (toliko je potrebno). Rusija, Kina i Slovacka bice uzdrzhane, dok Peru i Indonesia se nesto dvoume (i JAR i Kongo doduse, ali ne kraju svi osim Rusa, Kineza i Slovaka glasati za)...Hvala Bogu da su demokrate ne vlasti po svetu (osim Slovacke) i znaju sta se desava sa foreign policy, jel bi inace Kosovo prosla kao Bosna. A to sto Kostunica kaze, pa slobodno neka ide u neki search engine, da kuca Kosovo pa procita vesti. Umesto da kaze da je Ahtisaari uradio dobar plan, ali treba produziti, on njega okrivljuje za plan koji podrzava i EU i SAD, znaci ide protiv celog sveta. Ovi nasi iz Kosova bi mogli da mu odrze kurs iz diplomatije kako nijednom ne kazu nesto slicno...Bice kako ujak Sam kaze.

Gost na ovoj planeti

pre 17 godina

Ne treba da nas cudi odnos sveta prema nama ,posto smo mi sebi najveci protivnici.Zivim na tom zapadu vrlo dobro znam sta oni misle o nama ,ali to nije nista novo,problem je sto veoma veliki broj naseg naroda daje podrsku tom stavu radi nekih sitnih razloga umesto da pokazemo jedinstvo kao nacija i da branimo nasu teritoriju (ne mora uvek silom braniti, ima drugih nacina).Ne bih zelio komentarisati Kostunicu kao politicara (da li nekom odgovara ili ne),ali jedno moramo njemu i njegovom timu priznati da pokusava sve sto je u njihovoj moci.Mislim isto i za preds.Tadica.Mozda bi njima bilo lakse i bolje za njih drzati se po strani i reci Kosovo je izgubio Milosevic, kao sto pojedini nazovimo ih politicari izjavljuju.Narodu koji gubi veliki deo kulturne i verske bastini ne moze pomoci nesto malo ekonomske pomoci i laznih obecanja (sa Zapada).

Dragan

pre 17 godina

Raskovic-Ivic kaze: ,,Ako priznaju Kosovo onda to znaci da ne priznaju medjunarodno pravo''.A ja se pitam:Dobro,i ako se desi da se uverimo da ne priznaju medjunarodno pravo, sta onda?

Delija

pre 17 godina

Tacno je da nasi igraju vise nego sto bi trebalo na rusku kartu, ali je cinjenica da bolje karte mi od te nemamo. Dobro je poznato da moras da imas nekog jakog iza tebe. Naravno da Rusija samo gleda svoje interese ali za sada su uspeli dobro da ospore proces a za dalje cemo videti. To je i u nasem interesu. Oni koji pricaju da Kosmet treba dati neka se postide svojih reci. Verovatno na taj nacin odaju postovanje svojim precima koji su svoju i nasu srpsku krv ostavili tamo zbog onoga u sta su verovali..da bi nama bolje bilo. Ni jedna se zemlja na svetu nije odrekla svoje teritorije(neka me neko ispravi)i zasto bi bas Srbi to uradili? Kosmete, Srbijo!

Šadu

pre 17 godina

Pažnja!!!Odmah početi sa prikupljanjem potpisa za smenu generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna. A Ahtisari će da ide kao kolataralna šteta. E tada će ceo plan (zavera) međunarodne zajednice stvarno da propadnu. Inače prikupljanju potpisa građana Srbije pristupiti odmah i to legalistički. Što se tiče troškova akcije prikupljanja potpisa, nema te cene koju građani Srbije neće platiti u cilju očuvanja državnih granica.

Sloba iz groba

pre 17 godina

E moj narode! Vas obavestava poslovicno "neobavesteni" Kostunica koji nezna sta se u Srbiji desava:
1. da je krivicno odgovoran za donosenje neustavne uredbe Vlade o privrem. finansiranju;
2. da se na fakultetima u Srbiji kupuju diplome;
3. da Srbijom vlada carinska, drumska, prosvetna, Iliceva i druge mafije;
4. da Srbija nema Ustavni sud, Skupstinu, Ministra vojnog i ministra spoljnih poslova:
5. da Srbijom upravljaju tajkuni i tajkuncici;

E taj isti Kostunica je "obavesten" da je plan Ahtisarija propao. Uveren sam da ga je licno o tome obavestio Aleksandar Tijanic.

Protiv nacionalizma i primitivizma

pre 17 godina

Srbe treba pustiti da zive u svojim snovima i da u snu pricaju o Kosovu kao delu Srbije. Isto tako treba i Albance pustiti da sanjaju svoj san i buncaju o nezavisnosti Kosova. Stvarnost je medjutim bitno drugacija od onoga kako je Srbi i Albanci u svojim pustim snovima vide. Kosovo jeste nezavisno u odnosu na Srbiju ali je zavisno u odnosu na UN, EU, USA i NATO i tako ce na srecu njegovih stanovnika - obicnog naroda, i Albanaca i Srba, ostati, bez uplitanja Rusije. Treba samo zamisliti kako bi tom narodu dole bilo bez strane sile. Pa satrli bi se medjusobno. Za neke je najbolje strani protektorat kad su nesposobni sami da se dogovore i zive ko ljudi.

Bosko

pre 17 godina

Da se ja pitam(ko sto se ne pitam), uveo bih nadziranu nezavisnost Srbiji, posto smo mnogo puta pokazali da nezavisnost nije za nas, i da nemamo politicare(niti smo imali u poslednjih 200 godina) koji znaju kako se vodi jedna drzava.
Zato mislim da je jedina nada za spas srpskog naroda nadzirana nezavisnost Srbije od strane UN.

Bokaso

pre 17 godina

Mozda bi najbolje bilo kada bi se Beograd i Pristina nagodili bez stranih mesetara.To bi bila odlicna podrska miru i ekonomskom napretku.Tako bi nas i spolja videli sve kao zrelije i ozbiljnije partnere a ne kao neposlusnu i razmazenu decu koja se trudi da posvadja roditelje.

Bojan

pre 17 godina

Nevarovatno je kako neko može tako nisko da padne da se nudi da bude moneta za podkusurivanje, da bezočno pokušava da obmane ceo svet,makar na dva minuta, samo da bi napabirčio koji poenčić pred konačnu bitku za fotelje!!! Nemam reči!!! U normalnoj zemlji karijera političara se završava ako ga novinari direktno pitaju zašto priča besmislice koje nemaju veze sa realnošću, i to pred celim svetom. On " IZRAŽAVA ZADOVOLJSTVO ŠTO JE AHTISARIJEV PLAN ODBAČEN" !!!??? Pa kako da nas ne smatraju potpunim ludacima kad se OVAJ(!?) sprema za drugi mandat - znači nemamo boljeg!!!

Smirnof

pre 17 godina

Za Moskvu je svakako bolje da pokaže da ima kičmu, ma šta o tome pisali i govorili mediji finansirani iz USA.
Naravno niko se u Srbiji ne zavarava da će Rusija uložiti veto zato što mnogo voli Srbe, nego da sačuva sopstvenu teritoriju u budućnosti.

Dema, Gog i ja

pre 17 godina

Secam se, da se za vreme NATO bombardovanja tadasnja vlast uz podrsku RTS-a nadala u podeljenost, cak raspad, Severnoatlanskog saveza!? Dakle, sve nase nade su da ce neko tamo da se zestoko pokrvi oko nas pa ce mo onda mi da izadjemo kao pobednici po ko zna koji put! Dakle destruktivna umesto konstruktivne politike. Ajde da jednom ne "pobedimo" nego da izgubimo kao Japan ili Nemacka ba da posle budemo kao jedna od tih drzava, a ne veciti luzeri!

Rade

pre 17 godina

MZ nam je nekad dala teritoriju sa danasnjom postojecom granicom na upravljanje, ali nasi preci kao i mi danas to ne znamo da radimo ili radimo iz inata naopacke. Svet nas nemoze uozbiljiti, i verovatno ce Kosovo dati drugome(uz nadzor),na upravljanje,pa ako i oni neznaju onda ce nas pustiti niz vodu i nas i one druge. Sada je najvaznije da sve prodje u miru, a mir daje bolju buducnost.

Boza Bogdanovic

pre 17 godina

Svakodnevno primam Glas Amerike. Ovo su originalni naslovi clanaka od sinoc, koji su posveceni Kosovu:
“Dikarlo: SAD ne misle da bi dalji pregovori doveli do održivog rešenja za Kosovo
Vizner: Amerika podržava nezavisnost Kosova pod medjunarodnim nadzorom
Na pitanje šta SAD misle o zahtevu Moskve da se odvoji više vremena za razrešenje statusa Kosova, Vizner je rekao da su ”iscrpljene mogućnosti za postizanje drugačijeg zaključka“...
SAD i Britanija tvrde da Savet bezbednosti nije odbacio Ahtisarijev plan”
Ocigledno se vidi da Amerikanci misle da ne postoje realni uslovi za duze odlaganje resenja Kosova. To je cinjenica, bez obzira da li su u pravu. Nasi politicari (prvenstveno Kostunica, SPS-ovci i radikali) igrali su na “rusku kartu”, a Amerikanci imaju “keca u rukavu”. Milosevic se takodje oslanjao na Ruse, pa je zavrsio u Hagu. Kosovo za NATO-pakt i Evropsku Uniju polako odlazi u drugi plan, kao fakticki reseno pitanje. Trenutno ih vise interesuje na koje demokratski orijentisane politicare se mogu osloniti kod nas, a Srbija ide iz jedne kriminalne afere u drugu.
Uzgred, ja sam za podelu Kosova, kao najpravednije resenje koje ce dovesti do stabilizacije uzarenog Balkana, ali ko mene pita.
S postovanjem.
Boza Bogdanovic, Bor

Kosovar

pre 17 godina

Mozda bi Kosovo nekako ostao deo Srbije ako bi to podrzali USA, EU i NATO ali kako znam to nije slucaj. Ja sam ubedjen da demokratske drzave podrzavaju nezavisno Kosovo zato sto znaju da je to stvarno jedino moguce resenje u ovom trenutku.

mirsad dizdarević

pre 17 godina

Doći na prag je jedno a prekoračenje praga nešto drugo.Gospodin Sejdiju je bio na pragu sjednice Savjeta bezbjednosti i nije mnogo naučio.Tvrdoglavo zahtjevati nezavisnost i nije neka mudrost,naći recept za suživot bi bila.A i čemu i komu bi pomogla ta i takva nezavisnost ? Šta danas to uopšte znači? Mnogobrojni primjeri državica i država koje su se žalile na centre moći Moskvu,Prag,Beograd već se danas žale na Brisel.U ovom slučaju gdje su stavovi Beograda i Prištine naizgled nepomirljivi možda bi pomogla stara mudra izreka:“Bolji je stari neprijatelj nego novi prijatelj“.

Fisnik

pre 17 godina

Neshvatljivo je to sto srpska strana insistira na nastavak pregovora kada se vec zna da albanci i srbi nikada nisu mogli da se dogovore o bilo kojem problemu, zna se da srpska strana zeli odlaganje procesa nezavisnosti Kosova i prema tome kupi sto vise vremena ali prosto ne mogu da shvatim ima li Srbija vremena da gubi kad je vec jasno da kad tad odluka u nezavisnosti Kosova bice donjeta.

Duša

pre 17 godina

Nastavak pregovora!? To jeste šansa za Srbiju. Ali ako je to trenutno prihvatljiv stav međunarodne zajednice Srbija mora imati adekvatan odgovor. Instaliranje misije UN-a na Kosovu i Metohiji samo je u funkciji daljeg ispitivanja stanja za koje se može reći da se neće bitno promeniti.
Opet će doći trenutak odluke kada će međunarodna zajednica morati da presudi. Zato se ne radi više o tome šta mi "nudimo" Albancima već šta je naš odgovor na šansu koju nam međunarodna zajednica pruža nastavkom pregovora. Bojim se da priča o visokoj autonomiji neće biti dovoljna.

Nele

pre 17 godina

Budimo realni, pozicija Srbije za nastavak pregovora moze da ojaca koliko hoce ali sve to nece ubediti Albance sa Kosova da zive u Republici Srbiji. Pa cak da i nekim cudom pristanu na to, da li ce Vuk Jeremic, Sanda Raskovic, Kostunica, Tadic i slicni da odu u Pristinu makar na pice? Siguran sam da nece. Oni ce otici maksimalno do Vranja i sa te daljine uzivati u sacuvanom Kosovu. Po hiljaditi put kazem da na mene i mnoge koji su bili u uniformi kad god je neko od nasih nesposobnih politicara zakuvao neku frku, ne racunaju. Neka svo ovo cetvoro navedenih zajedno sa Dacicem i Nikolicem budu spremni da sebi i svojim najblizima tutnu puske u ruke. Odmah ce neko reci da je to odlucila vecina. To apsolutno nije tacno jer znamo kako je najnoviji Ustav Srbije donesen, na misice dva dana i jednu noc.

gaga

pre 17 godina

Očekivano!Svako tumači onako kako mu se najviše sviđa, ali na našu veliku žalost sudbina Kosova ne zavisi ni od Beograda ni od Prištine, već od velikih svetskih igrača. Podsećanja radi najveći svetski igrač, odnosno Amerika stoji iza nezavisnosti i to će tako i biti. Možda ne za mesec, dva, ali čim se nagode sa Rusima to će biti tako. Jel' se neko možda seća u poslednjih dvadesetak godina da nešto nije bilo onako kako su Ameri smislili, ukoliko se neko seća neka nas podseti!
Dakle, oni će opet dokazati da su svetski policajac br. 1, Rusi će profitirati, a mi ćemo ostati kratkih rukava, odnosno i bez tih 15% teritorije i bez bilo kakve vajde od toga. Možda zvuči surovo, ali ovde mi treba da utvrdimo pazar, a ne da neko drugi (čitaj Rusi) profitiraju na našim emocijama! Koga još u svetskoj politici interesuju emocije?

Dejan K.

pre 17 godina

beograd treba da, paralelno sa pregovorima koji se vode u SB, pokrene direktne pregovore sa Prištinom bez učesnika sa strane, na kojima bi se direktnije i otvorenije razgovaralo o problemu i počelo približavanje i pomirenje dve strane.

dulaki

pre 17 godina

dobar dan komsije
odkad ja pamtim da ja citam srbske novine i sigurno pratimpolitiku koju vodi srbija uvjek samo cujem za odlaganje i sprecavanje ali nikada nisam cuo za resavanje problema.
kako misle vase politicari da uradu realnu politiku kad sutra kosovo je nova drzava i ne samo da vam ne ostaje nista drugo osim da prihvatite to realnost, ali kako da zivimo mirno kad smo komsije i hocemo necemo mi smo tu i vi ste tamo gdje ste.proslo je vreme kad srbija i beograd je bio centar u ballkanu u ekonomskum i politiku, sad je drugu vrjeme doslo, sad muzika se igra u tiranu u pristinu u skopje , gdje se nallazu pare i albanski interesi.
svarno vi imate silu sa odllaganje za neki dan ili mjesec ali nikad zaustaviti ovog process.prijatan dan od pristine, dulaki

Zigi

pre 17 godina

Najgore je ovo da nista nije reseno . U ovoj zemlji sve stoji i svi cekaju da se resi status kosova koji vec odavno resen .
Pogledajte samo gde su Rumunija i Bugarska i kako se sada tamo zivi , o Madjarskoj da ni ne pricamo .
Zar ceo zivot treba nesto da cekamo ?

Daj, naucite vec jednom nesto u zivotu!

pre 17 godina

Bogami kako situacija sada izgleda, obistinice se ono Tarabicevo prorocanstvo da ce Srba na kraju ostati za pod krusku! Prvo Kosovo, sad se digli i Albanci sa juga Srbije, 'oce i oni autonomiju ili bar 'specijalni status', posle ce ustati i Sandzak, pa onda Vlasi (i ko zna ko jos i sta tu sve zivi uz granicu Rumunije i Bugarske), neminovno ista potrazivanja imace i Vojvodina kao jos jedna 'autonomna pokrajina'. Srba ce ostati jos u samo par gradova koje ce, AKO SE NE BUDU ETNICKI CUVALI, progutati okolne drzave i Srbije vise nece biti. Pitam se, sa ove tacke gledista i iako ruzno zvuci - da li je ona ikad i postojala kad se uzme u obzir sta se sve kroz zub vremena ovde namnozilo, i ZASTO nije postojala SRPSKA SVEST kao sto je oduvek postojala EVROPSKA SVEST ili makar poceci ideje o kontrolisanoj integraciji stranaca kroz kasnije uvedene vizne rezime ili radne dozvole. Ovo sto se sada desava je samo ceh za 'ne razmisljanje' glavom na vreme i logicna posledica one nase: 'Prijo, kako cemo? Prijatelju, lako cemo!'
Na kraju krajeva, covek je UVEK kriv samo sam sebi, i u kontextu s tim – na nas se bez problema moze primeniti ona: ‚Pametan uci na tudjim greskama, a budala ne nauci ni na svojim’

Sasa

pre 17 godina

Uhh!! Ja sam uplasen.
Kostunica je zakljucio i OBAVESTIO nas gradjane Srbije da je zadovoljan rezultatima zasedanja SB o planu Martija Ahtisarija.
Tranicionalno neobavesteni g. Kostunica zna da ce se nesto pozitivno desiti i ON NAS informise o tome!!!
NESTO JE TRULO U ZEMLJI SRBIJI.
Plasim se da ce upravo biti drugacije od ocekivanja naseg premijera a tada ce ponovo biti NEOBAVESTEN.
Iskreno se nadam da ce nasa drzava poceti da vodi ozbiljnu medjunarodnu politiku. Nisam od onih koji sanjaju da ce Kosovo "ostati u sastavu Srbije" (stagod to znacil) zec sam siguran da je ozbiljna diplomatija neophodna za normalizaciju zivotnih prilika za gradjane.

ksenija

pre 17 godina

Interesanto, istorija se ponavlja, predsednik Kostunica isto kao pokojni Milosevic kada je nakon Kumanovskog sporazuma 1999-te god. rekao na TV da je Srbija pobedila NATO, rekao je na sedistu OUN u Nju JOrku da je Ahtisarijev plan odbacen. To je reakao dva sata pre nego sto ce rasprava o tome poceti. Medjutim predsednik se presao, jer ispostavilo se da je Kostunica bio u zabludi, jer plan nije odbacen nego ce rasprava nastaviti najverovatnije do konacnog prihvatanja.

Dima

pre 17 godina

Ma bre ljudi! Ne trosite srpske pare na propale projekte. Koliko kosta ta 'diplomatska inicijativa'? Imamo mi mnogo vaznijih stvari u koje treba uloziti pare. Srbija nije Kosovo i bice nam bolje kada konacno postane nezavisno, jer onda nece biti nicega na sta bi nasi nesposobni politicari mogli da koriste da se pravdaju i obmanjuju gradjane. Srpski prioritet na Kosovou je da pomogne ljudima juzno od Mitrovice, kojih ima mnogo vise nego sto se misli ali kroz saradnju sa onima koji odlucuju o toem a ne kroz konfrontaciju sa njima...

BigMuzzy

pre 17 godina

SB nije donosio nikakve odluke pa nije bilo ni glasanja, je'l tako? Pa kako onda Albanski političari znaju da ovaj proces zavisi samo od Rusije kada se pitanje nije ni postavilo pred savetom da bi se znalo kakav je stav ostalih članica?
Ja bih volio da ta delegacija ili komisija SB koja treba da poseti Beograd i Prištinu ima samo jedan zadatak:
-Da utvrdi demokratske kapacitete oba društva i nivo poštovanja ljudskih prava na terenu u AP Kosovo i u Sribiji.
Sa jednim iskrenim izveštajem koji bi se predočio SB siguran sam da bi se utvrdilo da većinsko stanovništvo na Kossovu nema kapacitete da stvori jedno razvijeno evropsko društvo. Kako bi i moglo kada se kodeks Leke Dukađinija upoređuje sa Hamurabijevim zakonom.

Bojan

pre 17 godina

A da se Vi gospodine Jeremiću lepo svi kolektivno učlanite u DSS? Vlada bi se brzo formirala, Ahtisarijev plan bi "propao" , lažni prijatelji iz Evrope bi nas ostavili na miru a mi bismo živeli sretno i bez političkih razlika koje samo štete naciji. Da, svakako politički eliminisati ove iz LDP da ne kvare idilu.

Sasa

pre 17 godina

Uhh!! Ja sam uplasen.
Kostunica je zakljucio i OBAVESTIO nas gradjane Srbije da je zadovoljan rezultatima zasedanja SB o planu Martija Ahtisarija.
Tranicionalno neobavesteni g. Kostunica zna da ce se nesto pozitivno desiti i ON NAS informise o tome!!!
NESTO JE TRULO U ZEMLJI SRBIJI.
Plasim se da ce upravo biti drugacije od ocekivanja naseg premijera a tada ce ponovo biti NEOBAVESTEN.
Iskreno se nadam da ce nasa drzava poceti da vodi ozbiljnu medjunarodnu politiku. Nisam od onih koji sanjaju da ce Kosovo "ostati u sastavu Srbije" (stagod to znacil) zec sam siguran da je ozbiljna diplomatija neophodna za normalizaciju zivotnih prilika za gradjane.

Dima

pre 17 godina

Ma bre ljudi! Ne trosite srpske pare na propale projekte. Koliko kosta ta 'diplomatska inicijativa'? Imamo mi mnogo vaznijih stvari u koje treba uloziti pare. Srbija nije Kosovo i bice nam bolje kada konacno postane nezavisno, jer onda nece biti nicega na sta bi nasi nesposobni politicari mogli da koriste da se pravdaju i obmanjuju gradjane. Srpski prioritet na Kosovou je da pomogne ljudima juzno od Mitrovice, kojih ima mnogo vise nego sto se misli ali kroz saradnju sa onima koji odlucuju o toem a ne kroz konfrontaciju sa njima...

ksenija

pre 17 godina

Interesanto, istorija se ponavlja, predsednik Kostunica isto kao pokojni Milosevic kada je nakon Kumanovskog sporazuma 1999-te god. rekao na TV da je Srbija pobedila NATO, rekao je na sedistu OUN u Nju JOrku da je Ahtisarijev plan odbacen. To je reakao dva sata pre nego sto ce rasprava o tome poceti. Medjutim predsednik se presao, jer ispostavilo se da je Kostunica bio u zabludi, jer plan nije odbacen nego ce rasprava nastaviti najverovatnije do konacnog prihvatanja.

Sloba iz groba

pre 17 godina

E moj narode! Vas obavestava poslovicno "neobavesteni" Kostunica koji nezna sta se u Srbiji desava:
1. da je krivicno odgovoran za donosenje neustavne uredbe Vlade o privrem. finansiranju;
2. da se na fakultetima u Srbiji kupuju diplome;
3. da Srbijom vlada carinska, drumska, prosvetna, Iliceva i druge mafije;
4. da Srbija nema Ustavni sud, Skupstinu, Ministra vojnog i ministra spoljnih poslova:
5. da Srbijom upravljaju tajkuni i tajkuncici;

E taj isti Kostunica je "obavesten" da je plan Ahtisarija propao. Uveren sam da ga je licno o tome obavestio Aleksandar Tijanic.

gaga

pre 17 godina

Očekivano!Svako tumači onako kako mu se najviše sviđa, ali na našu veliku žalost sudbina Kosova ne zavisi ni od Beograda ni od Prištine, već od velikih svetskih igrača. Podsećanja radi najveći svetski igrač, odnosno Amerika stoji iza nezavisnosti i to će tako i biti. Možda ne za mesec, dva, ali čim se nagode sa Rusima to će biti tako. Jel' se neko možda seća u poslednjih dvadesetak godina da nešto nije bilo onako kako su Ameri smislili, ukoliko se neko seća neka nas podseti!
Dakle, oni će opet dokazati da su svetski policajac br. 1, Rusi će profitirati, a mi ćemo ostati kratkih rukava, odnosno i bez tih 15% teritorije i bez bilo kakve vajde od toga. Možda zvuči surovo, ali ovde mi treba da utvrdimo pazar, a ne da neko drugi (čitaj Rusi) profitiraju na našim emocijama! Koga još u svetskoj politici interesuju emocije?

dulaki

pre 17 godina

dobar dan komsije
odkad ja pamtim da ja citam srbske novine i sigurno pratimpolitiku koju vodi srbija uvjek samo cujem za odlaganje i sprecavanje ali nikada nisam cuo za resavanje problema.
kako misle vase politicari da uradu realnu politiku kad sutra kosovo je nova drzava i ne samo da vam ne ostaje nista drugo osim da prihvatite to realnost, ali kako da zivimo mirno kad smo komsije i hocemo necemo mi smo tu i vi ste tamo gdje ste.proslo je vreme kad srbija i beograd je bio centar u ballkanu u ekonomskum i politiku, sad je drugu vrjeme doslo, sad muzika se igra u tiranu u pristinu u skopje , gdje se nallazu pare i albanski interesi.
svarno vi imate silu sa odllaganje za neki dan ili mjesec ali nikad zaustaviti ovog process.prijatan dan od pristine, dulaki

Fisnik

pre 17 godina

Neshvatljivo je to sto srpska strana insistira na nastavak pregovora kada se vec zna da albanci i srbi nikada nisu mogli da se dogovore o bilo kojem problemu, zna se da srpska strana zeli odlaganje procesa nezavisnosti Kosova i prema tome kupi sto vise vremena ali prosto ne mogu da shvatim ima li Srbija vremena da gubi kad je vec jasno da kad tad odluka u nezavisnosti Kosova bice donjeta.

Zigi

pre 17 godina

Najgore je ovo da nista nije reseno . U ovoj zemlji sve stoji i svi cekaju da se resi status kosova koji vec odavno resen .
Pogledajte samo gde su Rumunija i Bugarska i kako se sada tamo zivi , o Madjarskoj da ni ne pricamo .
Zar ceo zivot treba nesto da cekamo ?

Nele

pre 17 godina

Budimo realni, pozicija Srbije za nastavak pregovora moze da ojaca koliko hoce ali sve to nece ubediti Albance sa Kosova da zive u Republici Srbiji. Pa cak da i nekim cudom pristanu na to, da li ce Vuk Jeremic, Sanda Raskovic, Kostunica, Tadic i slicni da odu u Pristinu makar na pice? Siguran sam da nece. Oni ce otici maksimalno do Vranja i sa te daljine uzivati u sacuvanom Kosovu. Po hiljaditi put kazem da na mene i mnoge koji su bili u uniformi kad god je neko od nasih nesposobnih politicara zakuvao neku frku, ne racunaju. Neka svo ovo cetvoro navedenih zajedno sa Dacicem i Nikolicem budu spremni da sebi i svojim najblizima tutnu puske u ruke. Odmah ce neko reci da je to odlucila vecina. To apsolutno nije tacno jer znamo kako je najnoviji Ustav Srbije donesen, na misice dva dana i jednu noc.

Bosko

pre 17 godina

Da se ja pitam(ko sto se ne pitam), uveo bih nadziranu nezavisnost Srbiji, posto smo mnogo puta pokazali da nezavisnost nije za nas, i da nemamo politicare(niti smo imali u poslednjih 200 godina) koji znaju kako se vodi jedna drzava.
Zato mislim da je jedina nada za spas srpskog naroda nadzirana nezavisnost Srbije od strane UN.

Daj, naucite vec jednom nesto u zivotu!

pre 17 godina

Bogami kako situacija sada izgleda, obistinice se ono Tarabicevo prorocanstvo da ce Srba na kraju ostati za pod krusku! Prvo Kosovo, sad se digli i Albanci sa juga Srbije, 'oce i oni autonomiju ili bar 'specijalni status', posle ce ustati i Sandzak, pa onda Vlasi (i ko zna ko jos i sta tu sve zivi uz granicu Rumunije i Bugarske), neminovno ista potrazivanja imace i Vojvodina kao jos jedna 'autonomna pokrajina'. Srba ce ostati jos u samo par gradova koje ce, AKO SE NE BUDU ETNICKI CUVALI, progutati okolne drzave i Srbije vise nece biti. Pitam se, sa ove tacke gledista i iako ruzno zvuci - da li je ona ikad i postojala kad se uzme u obzir sta se sve kroz zub vremena ovde namnozilo, i ZASTO nije postojala SRPSKA SVEST kao sto je oduvek postojala EVROPSKA SVEST ili makar poceci ideje o kontrolisanoj integraciji stranaca kroz kasnije uvedene vizne rezime ili radne dozvole. Ovo sto se sada desava je samo ceh za 'ne razmisljanje' glavom na vreme i logicna posledica one nase: 'Prijo, kako cemo? Prijatelju, lako cemo!'
Na kraju krajeva, covek je UVEK kriv samo sam sebi, i u kontextu s tim – na nas se bez problema moze primeniti ona: ‚Pametan uci na tudjim greskama, a budala ne nauci ni na svojim’

Bojan

pre 17 godina

Nevarovatno je kako neko može tako nisko da padne da se nudi da bude moneta za podkusurivanje, da bezočno pokušava da obmane ceo svet,makar na dva minuta, samo da bi napabirčio koji poenčić pred konačnu bitku za fotelje!!! Nemam reči!!! U normalnoj zemlji karijera političara se završava ako ga novinari direktno pitaju zašto priča besmislice koje nemaju veze sa realnošću, i to pred celim svetom. On " IZRAŽAVA ZADOVOLJSTVO ŠTO JE AHTISARIJEV PLAN ODBAČEN" !!!??? Pa kako da nas ne smatraju potpunim ludacima kad se OVAJ(!?) sprema za drugi mandat - znači nemamo boljeg!!!

Kosovar

pre 17 godina

Mozda bi Kosovo nekako ostao deo Srbije ako bi to podrzali USA, EU i NATO ali kako znam to nije slucaj. Ja sam ubedjen da demokratske drzave podrzavaju nezavisno Kosovo zato sto znaju da je to stvarno jedino moguce resenje u ovom trenutku.

Dema, Gog i ja

pre 17 godina

Secam se, da se za vreme NATO bombardovanja tadasnja vlast uz podrsku RTS-a nadala u podeljenost, cak raspad, Severnoatlanskog saveza!? Dakle, sve nase nade su da ce neko tamo da se zestoko pokrvi oko nas pa ce mo onda mi da izadjemo kao pobednici po ko zna koji put! Dakle destruktivna umesto konstruktivne politike. Ajde da jednom ne "pobedimo" nego da izgubimo kao Japan ili Nemacka ba da posle budemo kao jedna od tih drzava, a ne veciti luzeri!

Vladimirr

pre 17 godina

Velika Britanija se odrekla dela svoje teritorije (Republika Irska) kad je tamo pocelo nesto nalik na gradjanski rat(istina, posle dosta zrtava, naravno prvenstveno sa irske strane). Sutra, kada broj gradjana koji hoce da se odcepe u Skotskoj i Severnoj Irskoj predje 50%, i ove dve teritorije ce moci da se osamostale. Dalje, raspustili su Imperiju i napravili Komonvelt. Brojne drzave, neke pre neke posle, su se odrekle svojih kolonija. Nemackoj su bile oduzete brojne teritorije, a Austrougarska se potpuno raspala, kao posledice ratova. Dakle, takve stvari su vise nego moguce i dogadjale su se puno puta. Nije to nikakav presedan. Po meni je najbolja podela Kosova, ali nas nazalost niko o tome nista ne pita. Mogli smo na to da uticemo, da ponudimo neku vecu autonomiju, deobu teritorije, ali mi smo tada cutali i gledali da potisnemo albansko nezadovoljstvo silom, u fazonu moze nam se. E pa sada nam se vise ne moze, a da smo bili mudri, saradjivali sa Amerikom i Zapadom i pozivali ih na svaku konferenciju o resavanju za nas vaznih pitanja, na kojima bismo argumentovano branili nas stav + pokazali da smo saveznik Zapada, sada bismo bili u drugacijoj poziciji. Ali - ode sanak pusti. Mi smo se oslanjali na Ruske komunisticke generale. Dakle, izabrali smo gubitnicku stranu, prikacili se na njih i sada snosimo posledice glupih odluka. A sem toga nikad nismo imali neke argumente, sem opijenosti sopstvenom moci, i inacenjem kada bi nam neko rekao nesto drugo. Imali smo pijane Martice i slicno, i na nas se sasvim mogu odnositi one Njegoseve kome snaga u topuzu lezi, koraci mu smrde necovjestvom. Mogu i na druge, ali i na nas. Da smo se ponasali makar malo razumno, ili bar u sopstvenom interesu, mozda bi se nesto i sacuvalo. Ovako - dobro smo i prosli.

BigMuzzy

pre 17 godina

SB nije donosio nikakve odluke pa nije bilo ni glasanja, je'l tako? Pa kako onda Albanski političari znaju da ovaj proces zavisi samo od Rusije kada se pitanje nije ni postavilo pred savetom da bi se znalo kakav je stav ostalih članica?
Ja bih volio da ta delegacija ili komisija SB koja treba da poseti Beograd i Prištinu ima samo jedan zadatak:
-Da utvrdi demokratske kapacitete oba društva i nivo poštovanja ljudskih prava na terenu u AP Kosovo i u Sribiji.
Sa jednim iskrenim izveštajem koji bi se predočio SB siguran sam da bi se utvrdilo da većinsko stanovništvo na Kossovu nema kapacitete da stvori jedno razvijeno evropsko društvo. Kako bi i moglo kada se kodeks Leke Dukađinija upoređuje sa Hamurabijevim zakonom.

Bojan

pre 17 godina

A da se Vi gospodine Jeremiću lepo svi kolektivno učlanite u DSS? Vlada bi se brzo formirala, Ahtisarijev plan bi "propao" , lažni prijatelji iz Evrope bi nas ostavili na miru a mi bismo živeli sretno i bez političkih razlika koje samo štete naciji. Da, svakako politički eliminisati ove iz LDP da ne kvare idilu.

Rade

pre 17 godina

MZ nam je nekad dala teritoriju sa danasnjom postojecom granicom na upravljanje, ali nasi preci kao i mi danas to ne znamo da radimo ili radimo iz inata naopacke. Svet nas nemoze uozbiljiti, i verovatno ce Kosovo dati drugome(uz nadzor),na upravljanje,pa ako i oni neznaju onda ce nas pustiti niz vodu i nas i one druge. Sada je najvaznije da sve prodje u miru, a mir daje bolju buducnost.

Delija

pre 17 godina

Tacno je da nasi igraju vise nego sto bi trebalo na rusku kartu, ali je cinjenica da bolje karte mi od te nemamo. Dobro je poznato da moras da imas nekog jakog iza tebe. Naravno da Rusija samo gleda svoje interese ali za sada su uspeli dobro da ospore proces a za dalje cemo videti. To je i u nasem interesu. Oni koji pricaju da Kosmet treba dati neka se postide svojih reci. Verovatno na taj nacin odaju postovanje svojim precima koji su svoju i nasu srpsku krv ostavili tamo zbog onoga u sta su verovali..da bi nama bolje bilo. Ni jedna se zemlja na svetu nije odrekla svoje teritorije(neka me neko ispravi)i zasto bi bas Srbi to uradili? Kosmete, Srbijo!

Dejan K.

pre 17 godina

beograd treba da, paralelno sa pregovorima koji se vode u SB, pokrene direktne pregovore sa Prištinom bez učesnika sa strane, na kojima bi se direktnije i otvorenije razgovaralo o problemu i počelo približavanje i pomirenje dve strane.

Realno

pre 17 godina

Francuska, Italija, SAD, VB, Panama, Belgija, JAR, Qatar, Kongo su devet drzava koje su podrzale plan (toliko je potrebno). Rusija, Kina i Slovacka bice uzdrzhane, dok Peru i Indonesia se nesto dvoume (i JAR i Kongo doduse, ali ne kraju svi osim Rusa, Kineza i Slovaka glasati za)...Hvala Bogu da su demokrate ne vlasti po svetu (osim Slovacke) i znaju sta se desava sa foreign policy, jel bi inace Kosovo prosla kao Bosna. A to sto Kostunica kaze, pa slobodno neka ide u neki search engine, da kuca Kosovo pa procita vesti. Umesto da kaze da je Ahtisaari uradio dobar plan, ali treba produziti, on njega okrivljuje za plan koji podrzava i EU i SAD, znaci ide protiv celog sveta. Ovi nasi iz Kosova bi mogli da mu odrze kurs iz diplomatije kako nijednom ne kazu nesto slicno...Bice kako ujak Sam kaze.

mirsad dizdarević

pre 17 godina

Doći na prag je jedno a prekoračenje praga nešto drugo.Gospodin Sejdiju je bio na pragu sjednice Savjeta bezbjednosti i nije mnogo naučio.Tvrdoglavo zahtjevati nezavisnost i nije neka mudrost,naći recept za suživot bi bila.A i čemu i komu bi pomogla ta i takva nezavisnost ? Šta danas to uopšte znači? Mnogobrojni primjeri državica i država koje su se žalile na centre moći Moskvu,Prag,Beograd već se danas žale na Brisel.U ovom slučaju gdje su stavovi Beograda i Prištine naizgled nepomirljivi možda bi pomogla stara mudra izreka:“Bolji je stari neprijatelj nego novi prijatelj“.

Boza Bogdanovic

pre 17 godina

Svakodnevno primam Glas Amerike. Ovo su originalni naslovi clanaka od sinoc, koji su posveceni Kosovu:
“Dikarlo: SAD ne misle da bi dalji pregovori doveli do održivog rešenja za Kosovo
Vizner: Amerika podržava nezavisnost Kosova pod medjunarodnim nadzorom
Na pitanje šta SAD misle o zahtevu Moskve da se odvoji više vremena za razrešenje statusa Kosova, Vizner je rekao da su ”iscrpljene mogućnosti za postizanje drugačijeg zaključka“...
SAD i Britanija tvrde da Savet bezbednosti nije odbacio Ahtisarijev plan”
Ocigledno se vidi da Amerikanci misle da ne postoje realni uslovi za duze odlaganje resenja Kosova. To je cinjenica, bez obzira da li su u pravu. Nasi politicari (prvenstveno Kostunica, SPS-ovci i radikali) igrali su na “rusku kartu”, a Amerikanci imaju “keca u rukavu”. Milosevic se takodje oslanjao na Ruse, pa je zavrsio u Hagu. Kosovo za NATO-pakt i Evropsku Uniju polako odlazi u drugi plan, kao fakticki reseno pitanje. Trenutno ih vise interesuje na koje demokratski orijentisane politicare se mogu osloniti kod nas, a Srbija ide iz jedne kriminalne afere u drugu.
Uzgred, ja sam za podelu Kosova, kao najpravednije resenje koje ce dovesti do stabilizacije uzarenog Balkana, ali ko mene pita.
S postovanjem.
Boza Bogdanovic, Bor

Šadu

pre 17 godina

Pažnja!!!Odmah početi sa prikupljanjem potpisa za smenu generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna. A Ahtisari će da ide kao kolataralna šteta. E tada će ceo plan (zavera) međunarodne zajednice stvarno da propadnu. Inače prikupljanju potpisa građana Srbije pristupiti odmah i to legalistički. Što se tiče troškova akcije prikupljanja potpisa, nema te cene koju građani Srbije neće platiti u cilju očuvanja državnih granica.

Duša

pre 17 godina

Nastavak pregovora!? To jeste šansa za Srbiju. Ali ako je to trenutno prihvatljiv stav međunarodne zajednice Srbija mora imati adekvatan odgovor. Instaliranje misije UN-a na Kosovu i Metohiji samo je u funkciji daljeg ispitivanja stanja za koje se može reći da se neće bitno promeniti.
Opet će doći trenutak odluke kada će međunarodna zajednica morati da presudi. Zato se ne radi više o tome šta mi "nudimo" Albancima već šta je naš odgovor na šansu koju nam međunarodna zajednica pruža nastavkom pregovora. Bojim se da priča o visokoj autonomiji neće biti dovoljna.

Protiv nacionalizma i primitivizma

pre 17 godina

Srbe treba pustiti da zive u svojim snovima i da u snu pricaju o Kosovu kao delu Srbije. Isto tako treba i Albance pustiti da sanjaju svoj san i buncaju o nezavisnosti Kosova. Stvarnost je medjutim bitno drugacija od onoga kako je Srbi i Albanci u svojim pustim snovima vide. Kosovo jeste nezavisno u odnosu na Srbiju ali je zavisno u odnosu na UN, EU, USA i NATO i tako ce na srecu njegovih stanovnika - obicnog naroda, i Albanaca i Srba, ostati, bez uplitanja Rusije. Treba samo zamisliti kako bi tom narodu dole bilo bez strane sile. Pa satrli bi se medjusobno. Za neke je najbolje strani protektorat kad su nesposobni sami da se dogovore i zive ko ljudi.

Dragan

pre 17 godina

Raskovic-Ivic kaze: ,,Ako priznaju Kosovo onda to znaci da ne priznaju medjunarodno pravo''.A ja se pitam:Dobro,i ako se desi da se uverimo da ne priznaju medjunarodno pravo, sta onda?

Gost na ovoj planeti

pre 17 godina

Ne treba da nas cudi odnos sveta prema nama ,posto smo mi sebi najveci protivnici.Zivim na tom zapadu vrlo dobro znam sta oni misle o nama ,ali to nije nista novo,problem je sto veoma veliki broj naseg naroda daje podrsku tom stavu radi nekih sitnih razloga umesto da pokazemo jedinstvo kao nacija i da branimo nasu teritoriju (ne mora uvek silom braniti, ima drugih nacina).Ne bih zelio komentarisati Kostunicu kao politicara (da li nekom odgovara ili ne),ali jedno moramo njemu i njegovom timu priznati da pokusava sve sto je u njihovoj moci.Mislim isto i za preds.Tadica.Mozda bi njima bilo lakse i bolje za njih drzati se po strani i reci Kosovo je izgubio Milosevic, kao sto pojedini nazovimo ih politicari izjavljuju.Narodu koji gubi veliki deo kulturne i verske bastini ne moze pomoci nesto malo ekonomske pomoci i laznih obecanja (sa Zapada).

Smirnof

pre 17 godina

Za Moskvu je svakako bolje da pokaže da ima kičmu, ma šta o tome pisali i govorili mediji finansirani iz USA.
Naravno niko se u Srbiji ne zavarava da će Rusija uložiti veto zato što mnogo voli Srbe, nego da sačuva sopstvenu teritoriju u budućnosti.

Bokaso

pre 17 godina

Mozda bi najbolje bilo kada bi se Beograd i Pristina nagodili bez stranih mesetara.To bi bila odlicna podrska miru i ekonomskom napretku.Tako bi nas i spolja videli sve kao zrelije i ozbiljnije partnere a ne kao neposlusnu i razmazenu decu koja se trudi da posvadja roditelje.

Goran

pre 17 godina

Vojislav Koštunica ocenio je danas da je Srbija "snažnim i neodbranjivim argumentima oborila Ahtisarijev plan u Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija".
Kako su uspeli išta da postignu "neodbranjivim argumentima", dakle argumentima koji se ne mogu odbraniti :) valjda je hteo da kaže "neoborivim" ili "argumentima čiji su protivargumenti neodbranjivi", ali ovako kako je rečeno ima potpuno suprotan smisao.

janos

pre 17 godina

Pa, da su vladajuci politicari u Srbiji, od Kumanovske kapitulacije, ili bar od 5-og Oktobra napravili od Srbije mali demokratski raj na zemlji u kojem se jednako postuje volja i integritet svakog gradjanina, mozda bi vredelo mahati zastavom legalizma pred SB UN. A sta ce reci Kostunica ako ga neko na SB UN priupita o pravnoj situaciji glede dvodnevnog referenduma o ustavu? Nastavice da prica i radi gluposti: kada Kostunica uzima za clana pregovarackog tima vladiku Pahomija, ili kada se onaj clan pregovarackog tima u Becu hvali kako on oslovljava clanove Kosovskog pregovarackog tima sa "Siptari", sta da ocekujes ? Jos jednu "Kumanovsku pobedu"?

Sasha

pre 17 godina

Ne bese li onomad da je gospodin Kostunica bio siguran da ce zajednica SCG opstati?? Hm, ako je sada siguran da je plan Ahtisari propao, mislim da cemo uskoro imati nove nezavisne komsije. To je premier mislio, zar ne?

BigMuzzy

pre 17 godina

SB nije donosio nikakve odluke pa nije bilo ni glasanja, je'l tako? Pa kako onda Albanski političari znaju da ovaj proces zavisi samo od Rusije kada se pitanje nije ni postavilo pred savetom da bi se znalo kakav je stav ostalih članica?
Ja bih volio da ta delegacija ili komisija SB koja treba da poseti Beograd i Prištinu ima samo jedan zadatak:
-Da utvrdi demokratske kapacitete oba društva i nivo poštovanja ljudskih prava na terenu u AP Kosovo i u Sribiji.
Sa jednim iskrenim izveštajem koji bi se predočio SB siguran sam da bi se utvrdilo da većinsko stanovništvo na Kossovu nema kapacitete da stvori jedno razvijeno evropsko društvo. Kako bi i moglo kada se kodeks Leke Dukađinija upoređuje sa Hamurabijevim zakonom.

mirsad dizdarević

pre 17 godina

Doći na prag je jedno a prekoračenje praga nešto drugo.Gospodin Sejdiju je bio na pragu sjednice Savjeta bezbjednosti i nije mnogo naučio.Tvrdoglavo zahtjevati nezavisnost i nije neka mudrost,naći recept za suživot bi bila.A i čemu i komu bi pomogla ta i takva nezavisnost ? Šta danas to uopšte znači? Mnogobrojni primjeri državica i država koje su se žalile na centre moći Moskvu,Prag,Beograd već se danas žale na Brisel.U ovom slučaju gdje su stavovi Beograda i Prištine naizgled nepomirljivi možda bi pomogla stara mudra izreka:“Bolji je stari neprijatelj nego novi prijatelj“.

dulaki

pre 17 godina

dobar dan komsije
odkad ja pamtim da ja citam srbske novine i sigurno pratimpolitiku koju vodi srbija uvjek samo cujem za odlaganje i sprecavanje ali nikada nisam cuo za resavanje problema.
kako misle vase politicari da uradu realnu politiku kad sutra kosovo je nova drzava i ne samo da vam ne ostaje nista drugo osim da prihvatite to realnost, ali kako da zivimo mirno kad smo komsije i hocemo necemo mi smo tu i vi ste tamo gdje ste.proslo je vreme kad srbija i beograd je bio centar u ballkanu u ekonomskum i politiku, sad je drugu vrjeme doslo, sad muzika se igra u tiranu u pristinu u skopje , gdje se nallazu pare i albanski interesi.
svarno vi imate silu sa odllaganje za neki dan ili mjesec ali nikad zaustaviti ovog process.prijatan dan od pristine, dulaki

Bojan

pre 17 godina

A da se Vi gospodine Jeremiću lepo svi kolektivno učlanite u DSS? Vlada bi se brzo formirala, Ahtisarijev plan bi "propao" , lažni prijatelji iz Evrope bi nas ostavili na miru a mi bismo živeli sretno i bez političkih razlika koje samo štete naciji. Da, svakako politički eliminisati ove iz LDP da ne kvare idilu.

Dima

pre 17 godina

Ma bre ljudi! Ne trosite srpske pare na propale projekte. Koliko kosta ta 'diplomatska inicijativa'? Imamo mi mnogo vaznijih stvari u koje treba uloziti pare. Srbija nije Kosovo i bice nam bolje kada konacno postane nezavisno, jer onda nece biti nicega na sta bi nasi nesposobni politicari mogli da koriste da se pravdaju i obmanjuju gradjane. Srpski prioritet na Kosovou je da pomogne ljudima juzno od Mitrovice, kojih ima mnogo vise nego sto se misli ali kroz saradnju sa onima koji odlucuju o toem a ne kroz konfrontaciju sa njima...

ksenija

pre 17 godina

Interesanto, istorija se ponavlja, predsednik Kostunica isto kao pokojni Milosevic kada je nakon Kumanovskog sporazuma 1999-te god. rekao na TV da je Srbija pobedila NATO, rekao je na sedistu OUN u Nju JOrku da je Ahtisarijev plan odbacen. To je reakao dva sata pre nego sto ce rasprava o tome poceti. Medjutim predsednik se presao, jer ispostavilo se da je Kostunica bio u zabludi, jer plan nije odbacen nego ce rasprava nastaviti najverovatnije do konacnog prihvatanja.

Realno

pre 17 godina

Francuska, Italija, SAD, VB, Panama, Belgija, JAR, Qatar, Kongo su devet drzava koje su podrzale plan (toliko je potrebno). Rusija, Kina i Slovacka bice uzdrzhane, dok Peru i Indonesia se nesto dvoume (i JAR i Kongo doduse, ali ne kraju svi osim Rusa, Kineza i Slovaka glasati za)...Hvala Bogu da su demokrate ne vlasti po svetu (osim Slovacke) i znaju sta se desava sa foreign policy, jel bi inace Kosovo prosla kao Bosna. A to sto Kostunica kaze, pa slobodno neka ide u neki search engine, da kuca Kosovo pa procita vesti. Umesto da kaze da je Ahtisaari uradio dobar plan, ali treba produziti, on njega okrivljuje za plan koji podrzava i EU i SAD, znaci ide protiv celog sveta. Ovi nasi iz Kosova bi mogli da mu odrze kurs iz diplomatije kako nijednom ne kazu nesto slicno...Bice kako ujak Sam kaze.

Sasa

pre 17 godina

Uhh!! Ja sam uplasen.
Kostunica je zakljucio i OBAVESTIO nas gradjane Srbije da je zadovoljan rezultatima zasedanja SB o planu Martija Ahtisarija.
Tranicionalno neobavesteni g. Kostunica zna da ce se nesto pozitivno desiti i ON NAS informise o tome!!!
NESTO JE TRULO U ZEMLJI SRBIJI.
Plasim se da ce upravo biti drugacije od ocekivanja naseg premijera a tada ce ponovo biti NEOBAVESTEN.
Iskreno se nadam da ce nasa drzava poceti da vodi ozbiljnu medjunarodnu politiku. Nisam od onih koji sanjaju da ce Kosovo "ostati u sastavu Srbije" (stagod to znacil) zec sam siguran da je ozbiljna diplomatija neophodna za normalizaciju zivotnih prilika za gradjane.

Delija

pre 17 godina

Tacno je da nasi igraju vise nego sto bi trebalo na rusku kartu, ali je cinjenica da bolje karte mi od te nemamo. Dobro je poznato da moras da imas nekog jakog iza tebe. Naravno da Rusija samo gleda svoje interese ali za sada su uspeli dobro da ospore proces a za dalje cemo videti. To je i u nasem interesu. Oni koji pricaju da Kosmet treba dati neka se postide svojih reci. Verovatno na taj nacin odaju postovanje svojim precima koji su svoju i nasu srpsku krv ostavili tamo zbog onoga u sta su verovali..da bi nama bolje bilo. Ni jedna se zemlja na svetu nije odrekla svoje teritorije(neka me neko ispravi)i zasto bi bas Srbi to uradili? Kosmete, Srbijo!

Kosovar

pre 17 godina

Mozda bi Kosovo nekako ostao deo Srbije ako bi to podrzali USA, EU i NATO ali kako znam to nije slucaj. Ja sam ubedjen da demokratske drzave podrzavaju nezavisno Kosovo zato sto znaju da je to stvarno jedino moguce resenje u ovom trenutku.

Šadu

pre 17 godina

Pažnja!!!Odmah početi sa prikupljanjem potpisa za smenu generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna. A Ahtisari će da ide kao kolataralna šteta. E tada će ceo plan (zavera) međunarodne zajednice stvarno da propadnu. Inače prikupljanju potpisa građana Srbije pristupiti odmah i to legalistički. Što se tiče troškova akcije prikupljanja potpisa, nema te cene koju građani Srbije neće platiti u cilju očuvanja državnih granica.

Fisnik

pre 17 godina

Neshvatljivo je to sto srpska strana insistira na nastavak pregovora kada se vec zna da albanci i srbi nikada nisu mogli da se dogovore o bilo kojem problemu, zna se da srpska strana zeli odlaganje procesa nezavisnosti Kosova i prema tome kupi sto vise vremena ali prosto ne mogu da shvatim ima li Srbija vremena da gubi kad je vec jasno da kad tad odluka u nezavisnosti Kosova bice donjeta.

Daj, naucite vec jednom nesto u zivotu!

pre 17 godina

Bogami kako situacija sada izgleda, obistinice se ono Tarabicevo prorocanstvo da ce Srba na kraju ostati za pod krusku! Prvo Kosovo, sad se digli i Albanci sa juga Srbije, 'oce i oni autonomiju ili bar 'specijalni status', posle ce ustati i Sandzak, pa onda Vlasi (i ko zna ko jos i sta tu sve zivi uz granicu Rumunije i Bugarske), neminovno ista potrazivanja imace i Vojvodina kao jos jedna 'autonomna pokrajina'. Srba ce ostati jos u samo par gradova koje ce, AKO SE NE BUDU ETNICKI CUVALI, progutati okolne drzave i Srbije vise nece biti. Pitam se, sa ove tacke gledista i iako ruzno zvuci - da li je ona ikad i postojala kad se uzme u obzir sta se sve kroz zub vremena ovde namnozilo, i ZASTO nije postojala SRPSKA SVEST kao sto je oduvek postojala EVROPSKA SVEST ili makar poceci ideje o kontrolisanoj integraciji stranaca kroz kasnije uvedene vizne rezime ili radne dozvole. Ovo sto se sada desava je samo ceh za 'ne razmisljanje' glavom na vreme i logicna posledica one nase: 'Prijo, kako cemo? Prijatelju, lako cemo!'
Na kraju krajeva, covek je UVEK kriv samo sam sebi, i u kontextu s tim – na nas se bez problema moze primeniti ona: ‚Pametan uci na tudjim greskama, a budala ne nauci ni na svojim’

Dejan K.

pre 17 godina

beograd treba da, paralelno sa pregovorima koji se vode u SB, pokrene direktne pregovore sa Prištinom bez učesnika sa strane, na kojima bi se direktnije i otvorenije razgovaralo o problemu i počelo približavanje i pomirenje dve strane.

Protiv nacionalizma i primitivizma

pre 17 godina

Srbe treba pustiti da zive u svojim snovima i da u snu pricaju o Kosovu kao delu Srbije. Isto tako treba i Albance pustiti da sanjaju svoj san i buncaju o nezavisnosti Kosova. Stvarnost je medjutim bitno drugacija od onoga kako je Srbi i Albanci u svojim pustim snovima vide. Kosovo jeste nezavisno u odnosu na Srbiju ali je zavisno u odnosu na UN, EU, USA i NATO i tako ce na srecu njegovih stanovnika - obicnog naroda, i Albanaca i Srba, ostati, bez uplitanja Rusije. Treba samo zamisliti kako bi tom narodu dole bilo bez strane sile. Pa satrli bi se medjusobno. Za neke je najbolje strani protektorat kad su nesposobni sami da se dogovore i zive ko ljudi.

Nele

pre 17 godina

Budimo realni, pozicija Srbije za nastavak pregovora moze da ojaca koliko hoce ali sve to nece ubediti Albance sa Kosova da zive u Republici Srbiji. Pa cak da i nekim cudom pristanu na to, da li ce Vuk Jeremic, Sanda Raskovic, Kostunica, Tadic i slicni da odu u Pristinu makar na pice? Siguran sam da nece. Oni ce otici maksimalno do Vranja i sa te daljine uzivati u sacuvanom Kosovu. Po hiljaditi put kazem da na mene i mnoge koji su bili u uniformi kad god je neko od nasih nesposobnih politicara zakuvao neku frku, ne racunaju. Neka svo ovo cetvoro navedenih zajedno sa Dacicem i Nikolicem budu spremni da sebi i svojim najblizima tutnu puske u ruke. Odmah ce neko reci da je to odlucila vecina. To apsolutno nije tacno jer znamo kako je najnoviji Ustav Srbije donesen, na misice dva dana i jednu noc.

Boza Bogdanovic

pre 17 godina

Svakodnevno primam Glas Amerike. Ovo su originalni naslovi clanaka od sinoc, koji su posveceni Kosovu:
“Dikarlo: SAD ne misle da bi dalji pregovori doveli do održivog rešenja za Kosovo
Vizner: Amerika podržava nezavisnost Kosova pod medjunarodnim nadzorom
Na pitanje šta SAD misle o zahtevu Moskve da se odvoji više vremena za razrešenje statusa Kosova, Vizner je rekao da su ”iscrpljene mogućnosti za postizanje drugačijeg zaključka“...
SAD i Britanija tvrde da Savet bezbednosti nije odbacio Ahtisarijev plan”
Ocigledno se vidi da Amerikanci misle da ne postoje realni uslovi za duze odlaganje resenja Kosova. To je cinjenica, bez obzira da li su u pravu. Nasi politicari (prvenstveno Kostunica, SPS-ovci i radikali) igrali su na “rusku kartu”, a Amerikanci imaju “keca u rukavu”. Milosevic se takodje oslanjao na Ruse, pa je zavrsio u Hagu. Kosovo za NATO-pakt i Evropsku Uniju polako odlazi u drugi plan, kao fakticki reseno pitanje. Trenutno ih vise interesuje na koje demokratski orijentisane politicare se mogu osloniti kod nas, a Srbija ide iz jedne kriminalne afere u drugu.
Uzgred, ja sam za podelu Kosova, kao najpravednije resenje koje ce dovesti do stabilizacije uzarenog Balkana, ali ko mene pita.
S postovanjem.
Boza Bogdanovic, Bor

Dema, Gog i ja

pre 17 godina

Secam se, da se za vreme NATO bombardovanja tadasnja vlast uz podrsku RTS-a nadala u podeljenost, cak raspad, Severnoatlanskog saveza!? Dakle, sve nase nade su da ce neko tamo da se zestoko pokrvi oko nas pa ce mo onda mi da izadjemo kao pobednici po ko zna koji put! Dakle destruktivna umesto konstruktivne politike. Ajde da jednom ne "pobedimo" nego da izgubimo kao Japan ili Nemacka ba da posle budemo kao jedna od tih drzava, a ne veciti luzeri!

Sloba iz groba

pre 17 godina

E moj narode! Vas obavestava poslovicno "neobavesteni" Kostunica koji nezna sta se u Srbiji desava:
1. da je krivicno odgovoran za donosenje neustavne uredbe Vlade o privrem. finansiranju;
2. da se na fakultetima u Srbiji kupuju diplome;
3. da Srbijom vlada carinska, drumska, prosvetna, Iliceva i druge mafije;
4. da Srbija nema Ustavni sud, Skupstinu, Ministra vojnog i ministra spoljnih poslova:
5. da Srbijom upravljaju tajkuni i tajkuncici;

E taj isti Kostunica je "obavesten" da je plan Ahtisarija propao. Uveren sam da ga je licno o tome obavestio Aleksandar Tijanic.

gaga

pre 17 godina

Očekivano!Svako tumači onako kako mu se najviše sviđa, ali na našu veliku žalost sudbina Kosova ne zavisi ni od Beograda ni od Prištine, već od velikih svetskih igrača. Podsećanja radi najveći svetski igrač, odnosno Amerika stoji iza nezavisnosti i to će tako i biti. Možda ne za mesec, dva, ali čim se nagode sa Rusima to će biti tako. Jel' se neko možda seća u poslednjih dvadesetak godina da nešto nije bilo onako kako su Ameri smislili, ukoliko se neko seća neka nas podseti!
Dakle, oni će opet dokazati da su svetski policajac br. 1, Rusi će profitirati, a mi ćemo ostati kratkih rukava, odnosno i bez tih 15% teritorije i bez bilo kakve vajde od toga. Možda zvuči surovo, ali ovde mi treba da utvrdimo pazar, a ne da neko drugi (čitaj Rusi) profitiraju na našim emocijama! Koga još u svetskoj politici interesuju emocije?

Zigi

pre 17 godina

Najgore je ovo da nista nije reseno . U ovoj zemlji sve stoji i svi cekaju da se resi status kosova koji vec odavno resen .
Pogledajte samo gde su Rumunija i Bugarska i kako se sada tamo zivi , o Madjarskoj da ni ne pricamo .
Zar ceo zivot treba nesto da cekamo ?

Bosko

pre 17 godina

Da se ja pitam(ko sto se ne pitam), uveo bih nadziranu nezavisnost Srbiji, posto smo mnogo puta pokazali da nezavisnost nije za nas, i da nemamo politicare(niti smo imali u poslednjih 200 godina) koji znaju kako se vodi jedna drzava.
Zato mislim da je jedina nada za spas srpskog naroda nadzirana nezavisnost Srbije od strane UN.

Gost na ovoj planeti

pre 17 godina

Ne treba da nas cudi odnos sveta prema nama ,posto smo mi sebi najveci protivnici.Zivim na tom zapadu vrlo dobro znam sta oni misle o nama ,ali to nije nista novo,problem je sto veoma veliki broj naseg naroda daje podrsku tom stavu radi nekih sitnih razloga umesto da pokazemo jedinstvo kao nacija i da branimo nasu teritoriju (ne mora uvek silom braniti, ima drugih nacina).Ne bih zelio komentarisati Kostunicu kao politicara (da li nekom odgovara ili ne),ali jedno moramo njemu i njegovom timu priznati da pokusava sve sto je u njihovoj moci.Mislim isto i za preds.Tadica.Mozda bi njima bilo lakse i bolje za njih drzati se po strani i reci Kosovo je izgubio Milosevic, kao sto pojedini nazovimo ih politicari izjavljuju.Narodu koji gubi veliki deo kulturne i verske bastini ne moze pomoci nesto malo ekonomske pomoci i laznih obecanja (sa Zapada).

Duša

pre 17 godina

Nastavak pregovora!? To jeste šansa za Srbiju. Ali ako je to trenutno prihvatljiv stav međunarodne zajednice Srbija mora imati adekvatan odgovor. Instaliranje misije UN-a na Kosovu i Metohiji samo je u funkciji daljeg ispitivanja stanja za koje se može reći da se neće bitno promeniti.
Opet će doći trenutak odluke kada će međunarodna zajednica morati da presudi. Zato se ne radi više o tome šta mi "nudimo" Albancima već šta je naš odgovor na šansu koju nam međunarodna zajednica pruža nastavkom pregovora. Bojim se da priča o visokoj autonomiji neće biti dovoljna.

Bojan

pre 17 godina

Nevarovatno je kako neko može tako nisko da padne da se nudi da bude moneta za podkusurivanje, da bezočno pokušava da obmane ceo svet,makar na dva minuta, samo da bi napabirčio koji poenčić pred konačnu bitku za fotelje!!! Nemam reči!!! U normalnoj zemlji karijera političara se završava ako ga novinari direktno pitaju zašto priča besmislice koje nemaju veze sa realnošću, i to pred celim svetom. On " IZRAŽAVA ZADOVOLJSTVO ŠTO JE AHTISARIJEV PLAN ODBAČEN" !!!??? Pa kako da nas ne smatraju potpunim ludacima kad se OVAJ(!?) sprema za drugi mandat - znači nemamo boljeg!!!

Bokaso

pre 17 godina

Mozda bi najbolje bilo kada bi se Beograd i Pristina nagodili bez stranih mesetara.To bi bila odlicna podrska miru i ekonomskom napretku.Tako bi nas i spolja videli sve kao zrelije i ozbiljnije partnere a ne kao neposlusnu i razmazenu decu koja se trudi da posvadja roditelje.

Dragan

pre 17 godina

Raskovic-Ivic kaze: ,,Ako priznaju Kosovo onda to znaci da ne priznaju medjunarodno pravo''.A ja se pitam:Dobro,i ako se desi da se uverimo da ne priznaju medjunarodno pravo, sta onda?

Vladimirr

pre 17 godina

Velika Britanija se odrekla dela svoje teritorije (Republika Irska) kad je tamo pocelo nesto nalik na gradjanski rat(istina, posle dosta zrtava, naravno prvenstveno sa irske strane). Sutra, kada broj gradjana koji hoce da se odcepe u Skotskoj i Severnoj Irskoj predje 50%, i ove dve teritorije ce moci da se osamostale. Dalje, raspustili su Imperiju i napravili Komonvelt. Brojne drzave, neke pre neke posle, su se odrekle svojih kolonija. Nemackoj su bile oduzete brojne teritorije, a Austrougarska se potpuno raspala, kao posledice ratova. Dakle, takve stvari su vise nego moguce i dogadjale su se puno puta. Nije to nikakav presedan. Po meni je najbolja podela Kosova, ali nas nazalost niko o tome nista ne pita. Mogli smo na to da uticemo, da ponudimo neku vecu autonomiju, deobu teritorije, ali mi smo tada cutali i gledali da potisnemo albansko nezadovoljstvo silom, u fazonu moze nam se. E pa sada nam se vise ne moze, a da smo bili mudri, saradjivali sa Amerikom i Zapadom i pozivali ih na svaku konferenciju o resavanju za nas vaznih pitanja, na kojima bismo argumentovano branili nas stav + pokazali da smo saveznik Zapada, sada bismo bili u drugacijoj poziciji. Ali - ode sanak pusti. Mi smo se oslanjali na Ruske komunisticke generale. Dakle, izabrali smo gubitnicku stranu, prikacili se na njih i sada snosimo posledice glupih odluka. A sem toga nikad nismo imali neke argumente, sem opijenosti sopstvenom moci, i inacenjem kada bi nam neko rekao nesto drugo. Imali smo pijane Martice i slicno, i na nas se sasvim mogu odnositi one Njegoseve kome snaga u topuzu lezi, koraci mu smrde necovjestvom. Mogu i na druge, ali i na nas. Da smo se ponasali makar malo razumno, ili bar u sopstvenom interesu, mozda bi se nesto i sacuvalo. Ovako - dobro smo i prosli.

Smirnof

pre 17 godina

Za Moskvu je svakako bolje da pokaže da ima kičmu, ma šta o tome pisali i govorili mediji finansirani iz USA.
Naravno niko se u Srbiji ne zavarava da će Rusija uložiti veto zato što mnogo voli Srbe, nego da sačuva sopstvenu teritoriju u budućnosti.

Rade

pre 17 godina

MZ nam je nekad dala teritoriju sa danasnjom postojecom granicom na upravljanje, ali nasi preci kao i mi danas to ne znamo da radimo ili radimo iz inata naopacke. Svet nas nemoze uozbiljiti, i verovatno ce Kosovo dati drugome(uz nadzor),na upravljanje,pa ako i oni neznaju onda ce nas pustiti niz vodu i nas i one druge. Sada je najvaznije da sve prodje u miru, a mir daje bolju buducnost.

Goran

pre 17 godina

Vojislav Koštunica ocenio je danas da je Srbija "snažnim i neodbranjivim argumentima oborila Ahtisarijev plan u Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija".
Kako su uspeli išta da postignu "neodbranjivim argumentima", dakle argumentima koji se ne mogu odbraniti :) valjda je hteo da kaže "neoborivim" ili "argumentima čiji su protivargumenti neodbranjivi", ali ovako kako je rečeno ima potpuno suprotan smisao.

janos

pre 17 godina

Pa, da su vladajuci politicari u Srbiji, od Kumanovske kapitulacije, ili bar od 5-og Oktobra napravili od Srbije mali demokratski raj na zemlji u kojem se jednako postuje volja i integritet svakog gradjanina, mozda bi vredelo mahati zastavom legalizma pred SB UN. A sta ce reci Kostunica ako ga neko na SB UN priupita o pravnoj situaciji glede dvodnevnog referenduma o ustavu? Nastavice da prica i radi gluposti: kada Kostunica uzima za clana pregovarackog tima vladiku Pahomija, ili kada se onaj clan pregovarackog tima u Becu hvali kako on oslovljava clanove Kosovskog pregovarackog tima sa "Siptari", sta da ocekujes ? Jos jednu "Kumanovsku pobedu"?

Sasha

pre 17 godina

Ne bese li onomad da je gospodin Kostunica bio siguran da ce zajednica SCG opstati?? Hm, ako je sada siguran da je plan Ahtisari propao, mislim da cemo uskoro imati nove nezavisne komsije. To je premier mislio, zar ne?