Subota, 23.09.2023.

14:01

Završene analize meda u Srbiji: Od 25 uzoraka čak 22 falsifikata - ova 3 su "položila"

Od 25 uzoraka meda na našem tržištu testiranih po novoj akreditovanoj metodi za utvrđivanje falsifikata hrane i pića, 22 nisu prošla testove autentičnosti.

Izvor: Politika/Jelica Antelj

Završene analize meda u Srbiji: Od 25 uzoraka èak 22 falsifikata - ova 3 su "položila" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

90 Komentari

Sortiraj po:

mare

pre 7 meseci

Med pre nego što se okupi od pčelara po 450 din.
ide na analizu, pa pčelaru se posude, burići plombiraju i onda čeka rezultate i obaranje cene.
A otkup tog meda vrši monopol mafija koja i diktira cenu.
Pa vi vidite gde to sve vodi.
Najviše ispaštaju sami pčelari koji pošteno rade.
(Srećko, 24. septembar 2023 07:22)


450 dinara je najskuplji bagremov med prve klase, inace je otkupna cena ostalih vrsta meda 2 evra i ispod 2 evra, znaci manje od 240 dinara po kilogramu. Toliko otkupljuje najveci srpski otkupljivac 'Medino', koji pakuje 'Krnjevac' med (koji je inace ovde pao na analizi). Inace se pcelaru pre otkupa med detaljno analizira i za to vreme plombira, pa otkupi tek ako je analiza dobra. Sto ce reci da mesanja sa ostalim komponentama ne radi pcelar vec onaj koji pakuje u tegle.

nisam ja, ja je

pre 7 meseci

Taj koji je kao bela mast može da bude prirodan. On je od uljane repice. U oravu ste bagrem se ne šećeri tako brzo. Jedina prevara ovde je što vam je prodat med koji nije cenovno usklađen tj. jeftiniji je.
(Mika, 24. septembar 2023 06:27)

Meni je, npr., taj "usecereni" med od uljane repice najbolji med koji sam u zivotu probao, san snova. Problem je sto je cist med od uljane repice prakticno nemoguce naci, po pravilu se mesa u "livadski". JA sam ga probao kod jednog cuvenog pcelara.

automatski generisan komentar

pre 7 meseci

Posle ove analize ja bih posumnjao u metodu ispitivanja. Recimo poizvođač "Aza" ima 1 original med i 3 falsifikata. Proizvođač "Tisacoop" isto ima 1 original i 3 falsifikata. Zašto bi jedan proizvođač pravio 3 falsifikata i 1 original? Nema nikakve logike!
(teorija zavere, 23. septembar 2023 19:59)

Mozda zato sto su ti "proizvodjaci" zapravo samo distributeri, cak i ako zaista imaju i neku vlastitu proizvodnju, makar da posluzi kao fasada. Oni otkupljuju ko zna od koga i odakle sve i ti medovi su ko zna koliko puta bili preprodati dok nisu dosli do njih. Oni na kraju to samo izmesaju, pa preliju u svoje tegle i nalepe svoje etikete. Kao i za mnoge druge proizvode.

Dr doc.

pre 7 meseci

Podrška državi na sprovedenoj analizi i ovoj objavi. Bilo bi odlično da se i u buduće sprovode ovakve analize i javno objavljuju, naročito kada je u pitajnu med jer je to "prirodna zdrava hrana" koju potrošači kao takvu i kupuju.
Svakako obavezno treba i kazniti proizvođače koji pribegavaju ovakvim stvarima.

djura

pre 7 meseci

Ja sam u Novom Sadu navodno našao pravog pčelara, plaćao tegle od 1200 do 1500 din, pa svejedno mi se čini da nije pravi med. Kako to da se navodno bagremov med ušećeri tako da izgleda kao bela mast, već nakon 2 meseca?
Ni visoka cena nije garant kvaliteta. Žao mi je poštenih pčelara, a i nas kupaca, svi ispaštamo zbog prevaranata.
(Marko, 23. septembar 2023 18:56)
To je med od uljane repice , mozda je pcelar pomesao tegle , inace brzo kristalise i da, izgleda kao bela mast.

Reaguj drzavo

pre 7 meseci

Pod 1 da smo u EU povukli bi sve priizvode iz prodaje ali posto smo AVe prcija ostace n rafovima.
Drugo kazniti proizvodjaca sto OBMANJUJE KUOCE i prodaje "lazni proizvod" isto ko i sa kopijama originala DOVODE KUPCE U ZABLUDU.

Realan

pre 7 meseci

Pa svi dohranjuju pcele nonstop secerom,kako da imas prirodan med.Jedino da odes u sumu i nadjes divlju kosnicu.Ovo sa medom realno nije ni opasno kako je sa pesticidima i drugim otrovima.

Dr Mr

pre 7 meseci

@marko
Druze, to je pravi med… lazni med se ne useceri… ako vec hoces da razbijes kristale secera, stavis u serpu sa vodom i na mlakoj vatri se za 30 min raseceri.. kupuj i drzi se tog pcelara i ne pustaj ga..

Srećko

pre 7 meseci

Med pre nego što se okupi od pčelara po 450 din.
ide na analizu, pa pčelaru se posude, burići plombiraju i onda čeka rezultate i obaranje cene.
A otkup tog meda vrši monopol mafija koja i diktira cenu.
Pa vi vidite gde to sve vodi.
Najviše ispaštaju sami pčelari koji pošteno rade.

mickey rudinski

pre 7 meseci

Uzorke prikupio CIN Beograd a analizu izvršila Ana Lab Pančevo jer je dala najpovoljniju ponudu cene za analize!? Davno je Evropska unija dala smernice za osnivanje Nacionalne laborarorije za ispitivanje prehrambenih artikala. Do danas ja nisam čuo da je takva laboratorija započela sa radom?! Ako i jeste na kojoj se adresi nalazi?! Možda iz razloga što bi bila konkurent aktuelnim privatnim laboratorijama ili je razlog što je smernice dala EU gde ova zemlja šatro želi postati punopravni član a sve čini da nikada ne bude! Ili postojanje takve laboratorije ne dozvoljava prejak uvoznički lobi koji vedri i oblači tržištem prehrambenih artikala u Srbiji?!

AtamanCG

pre 7 meseci

Svaka čast, komšije, na akciji. Ovo je bilo na nivou jedne Švajcarske !
Podrška za g. Smajlovića i za sve poštene proizvođače !
Samo tako nastavite, da ako se i kod nas počne sa ovakvim akcijama.
Pozdrav iz Crne Gore.

ZR

pre 7 meseci

Skoro bila vest da je na nekom takmičenju na nivou Srbije nagradu za najbolji med osvojio lik iz Bgd koji drži košnice na zgradi u kojoj živi. Na Autokomandi.

Mika

pre 7 meseci

@Marko
Taj koji je kao bela mast može da bude prirodan. On je od uljane repice. U oravu ste bagrem se ne šećeri tako brzo. Jedina prevara ovde je što vam je prodat med koji nije cenovno usklađen tj. jeftiniji je.

Dileya

pre 7 meseci

Ne daj Bože da rade analize za maslinovo ulje.
(Arsonist, 23. septembar 2023 23:34)

Da li je maslinovo ulje ok mozes i sam da proveris. Izlozis ga hladnoci u frizideru 24 sata i ako na dnu flase napravi talog, onda je cisto.

Pa

pre 7 meseci

Jeste da ima enormno mnogo muljaže sa poroklom i ne samo meda, ali ovo istraživanje metodom koja je “jedina na svetu”, mi malo smrducka, da vam pravo kažem. Malo su čudni rezultati..
Isti proizvođać, jedno pakovanje prođe, drugo ne…
A i to bi bio prvi put da smo prvi u nečemu, ako izuzmemo inflaciju iz devedesetih.

porodice sa jednim detetom su poluporodice

pre 7 meseci

@teorija zavere, u bilo kojoj državnoj instituciji na jednog stručnjaka dodju 5 uhleba koji ispunjavaju volju finansijera stranke tako da više verujem privatniku.

Marko

pre 7 meseci

Jedna od cena života u gradu, platite da kupite djubre od industrijskog proizvodjaca umesto individualnog koga poznajete i koji ne dodaje otrove u hranu (u ovom slučaju med). Sada na miru možete nastaviti da trujete po seljacima (kao po običaju) na vama omiljenom Tviteru.

SK

pre 7 meseci

Ja kada sam donosila 100% čist med koji moj tata proizvodi kolegama da prodam po ceni od 800 din, kažu skupo, u Maxi bio tada 400. Pa bolje da jedu džem nego taj med. A cena tegle pravog meda ne bi trebalo da bude ispod 2000.

Djed Gavrilo

pre 7 meseci

Prvo subvencije za nepostojeće proizvode u neobrađenim trnja ima,a sad ovo.Država se uređuje standardima.Standardi se postožu kriterijumima.Kriterijumi se mere naučnom metodom kod nezavisnih i nepodmitljivih i stručno opremljenih labaratorija….
Mi to sve nemamo,a to je osnov pravne države.
Vučić je nedavno javno pokazao one neobrađene parcele na kojima lopovi uzimaju subvencije.
Sad treba sve to sistematizovati i atest trostepeno kontrolisati.Subvencije su dale šansu lopovima.Nepostojanje kontrole standarda je dalo šansu prevarantima,a korupcija udružila fukare iz države sa istima.
Pitam se:
Da li je reagovala država nakon iznošenja predsednikove objave u vezi prevara na subvencijama za neobrađenu zemlju?
Nedimović je bio ministar u čijoj je nadležnosti bio taj resor za subvencije i kvalitet proizvoda.
On je sada u fudbalskom savezu.Potam se…..????

Djidji

pre 7 meseci

Ima li ista na nasi rafovima da je zdravo.. Tesko.. Pa mi farbamo hleb bojama pobogu ljudi, sta se iscudjavate medom,srbima je profit iznad svega,, pa u crkvu i kod vracara se ide po blagoslove oko love,,mi smo nacija izmedju skandinavije i divljeg africkog plemena

Dragan

pre 7 meseci

Čitam svakakve komentare pa sam i pročitao komentar nekog pod nazivom ,,pčelar,, koji piše koji je to med da se ušećerio posle dva meseca. Za njegovu informaciju da med koji se ušećeri je čist i pravi med. I ja sam pčelar mada sa tridesetak košnica i ja prodajem samo prijateljima koji kupuju i znaju sta konzumiraju ali i plate dobro

srpski seljak

pre 7 meseci

Čekamo da uradite prisustvo pesticida u hrani koje proizvodi srpski seljak i firme.
Ako za med ovako vaćare možete misliti kako trpaju hemiju u voće povrće i proizvode.

teorija zavere

pre 7 meseci

Posle ove analize ja bih posumnjao u metodu ispitivanja. Recimo poizvođač "Aza" ima 1 original med i 3 falsifikata. Proizvođač "Tisacoop" isto ima 1 original i 3 falsifikata. Zašto bi jedan proizvođač pravio 3 falsifikata i 1 original? Nema nikakve logike! Ovakvo ispitivanje bi trebala da vrši državna institucija, a ne privatna laboratorija.

penzos

pre 7 meseci

Да се разумемо. Није реч о фалсификату само су поједини " пчелари " мало прехрањивали пчелице за време паше да би увећали принос меда . И ето пронашли су шећер
А мој мед ,прави мед је скуп. Па изволите једите шећер није штетан.

Srle

pre 7 meseci

Vec duzi niz godina (skoro 20) ne kupujem med u Srbiji jer je jasno da kvalitet nije ni priblizan pravom medu. Na pijaci je slicna prica iako se svi kunu u njihov prizvod. Ima naravno izuzetaka ali zasto rizikovati i kad izadjem van Srbije iskoristim priliku i kupim med, Grcka, Italija, Madjarska…

duvar

pre 7 meseci

Da bi se napravio dobar med treba:

1. Da pcele imaju dobru pasu. Znaci daleko od useva tretiranih pesticidima, i daleko od gradskih deponija i djubrista. Ovo je najvazniji uslov.

2. Da pcelar zna svoj posao.

3. Da ne zeli da vara, podvaljuje, zakida.

Miki

pre 7 meseci

Med se kupuje od poznatog pčelara kao i rakija.Obraz je važniji od svega a mnoge firme uvoze falš med.U Nemačkoj je 60% lažni med u prodavnicama po najnovijem ispitivanju.

deda sa Romanije

pre 7 meseci

Već dugi niz godina covjek prodaje “med” mjesto se zove Han kram između Sokolca i Han Pijeska.Tip je pored magistralnog puta na livadi drži kamion sa košnicama ,a u tm košnicama nema niti jedne pčele.Naivni ljudi kupuju taj nazovi med već dugi niz godina.Posebno mi zao ljudi iz Srbije koji tuda prolaze kad idu na more.

Marko

pre 7 meseci

@Pčelar iz Vojvodine

Ja sam u Novom Sadu navodno našao pravog pčelara, plaćao tegle od 1200 do 1500 din, pa svejedno mi se čini da nije pravi med. Kako to da se navodno bagremov med ušećeri tako da izgleda kao bela mast, već nakon 2 meseca?
Ni visoka cena nije garant kvaliteta. Žao mi je poštenih pčelara, a i nas kupaca, svi ispaštamo zbog prevaranata.

moje

pre 7 meseci

pa vi ste krivi sto kupujete po marketima med,odes kod coveka kuci i kupis med,al cvrc nece niko da da pare za med,pa kad bi poceli tako da kupujemo svi onda bi i pcelari mogli vise da ulazu i kroz par godina bi bio jeftiniji jer bi bilo vise meda vise pcelara i vise sto je najvaznije pcela!!!!i nema vise laznog meda

Rascia

pre 7 meseci

Bice belaja kad pocne testiranje i po pijacama ... onda ce biti na udaru pcelari. Nisu svi posteni, neki bi da pretvore bilo sto da imaju u Mercedes.

Смрда

pre 7 meseci

Не постоје акредитоване методе, него акредитоване институције (лабораторија, институт, фирма) које користе законом утврђене стандарде за проверу усклађености и издавање потврде. Акредитацију врши државно тело, одређено законом. Добра намера, али мора да се ради по закону. Овако могу да попију тужбе и плате одштету.

žoržo

pre 7 meseci

Bravo što ste objavili nazive firmi čiji je med falsifikat.
Zabraniti tim firmama rad na period od tri godine ( prvi put) i novčano ih kazniti.

Da..a

pre 7 meseci

Ovi original su iz istih firmi kao i falsifikati samo druga sorta. Ne vidim logiku u tome,ocekivao sam da su ta tri originala neki drugi proizvodjac pa da moze da se kaze da su prava firma i da ne varaju potrosace. Ovako dolazimo do najverovatnijeg zakljucka da su falsifikati jeftinije vrste i da iz tog razloga i imaju secera u sebi,a da su ovi original skuplji i proizvedeni po pravilu.

Meda

pre 7 meseci

Ovo nije začuđujuće jer je ove godine OLAF, Kancelarija Evropske unije za borbu protiv korupcije, sprovela veliku istragu o lažnom medu koji cirkuliše na tržištu njenih zemalja. Tako da sav tovar koji je nemoguće sada izvesti u EU se isporučuje drugim manje ozbiljnim tržištima kojima je cena bitnija od kvaliteta.

Blok

pre 7 meseci

Grcka: med od 8 do 13 evra(u zavisnosti od vrste) za kilogram od pravih straih pcelarskih porodica. Ako kupujete na vise onda dobijete i veliki popust.Kvalitet njihovog je neuporedivo bolji od naseg!

Pčelar iz Vojvodine

pre 7 meseci

Pa naravno kada se prodaje i u većini slučajeva kupuje med po ceni 600 din/kg. Kod pčelara je 1000+ i kupci ga izbegavaju zato što im je to skupo. Naravno da je skuplje kupiti i razmnozavati pčelinja društva, vozati ih po ispašama, obilaziti ih skoro svakodnevno, lečiti, vaditi, prevoziti, vrcati, pakovati, dekristalisati, deklarisati..... Mnogo manje truda i novca treba uložiti u mešanje supstanci da bi se dobio nazovi med. E sada falsifikovani med postoji u tolikoj meri zato što ga ljudi svesno kupuju. Pronađite pčelara i kupujte od njega. Po velikim gradovima su verovatno spremni da vam ga donesu i na adresu ukoliko uzimate više. Skupite par prijatelja poručite zajedno 15-20 tegli i svako će vam rado doneti na adresu. Ja bih prvi. Imate google pa guglajte nešto pametno. Pronađite svog pčelara. Prestanite da se zalite iz fotelje. Krenite u promene prvo od sebe.

Gradjanin

pre 7 meseci

Posto su sve to firme koje otkupljuju med od pcelara , valjalo bi ispitati i sve te pcelare i uzorkovati njihov med prilikom otkupa pa im javno objaviti imena i prezimena ako podvaljuju!!!!

rebro

pre 7 meseci

Dva podatka padaju u oči.
Prvi je da su po prvi put objavljena imena pravnih subjekata koji su učestvovali u nekoj analizi. Do sada se to skrivalo.
Drugi podatak je da su 22 od 25 uzoraka pali. To je prilično neuverljivo. Recimo Krnjevac med ja kupujem u Pragu. Taj med nikako ne bi mogao da uđe na tržište EU da nije čist med.

me

pre 7 meseci

Imam višak kg i često razmišljam o nutritivnim svojstvima hrane. Ono što sam primetila je da nikada nisam izgubila ni gram na težini ako jedem med. Kad sam pokušavala da uzmem kašičicu, dve meda svaki put kad osetim želju za slatkim i da mi to bude zamena za slatkiše (čokoladu,napolitanke i sl.) nikad nisam smršala. Čak sam par puta osetila kao da se gojim od meda. Od tad više med nisam kupila. Jer je opasno koliko je to slatko, a recimo, nije u pitanju med, nego je možda sam šećer. Ako niste sigurni (što ja ne mogu nikako da budem, jer ne umem da ocenjujem koji je med pravi, a koji nije) bolje uzmite urme.

Gagac

pre 7 meseci

Ovaj Maja med koliko me sećanje služi je već padao na analizi. Buni samo to što ove firme što su sa nekim medom prošle sa drugom vrstom su pali. Ispada da nema nevinih

Realno

pre 7 meseci

Sve je to med u smislu proizvoda pčele ali je tema da li su se pčele hranile u prirodi (na ispaši) ili je neko samo tovario šećer u košnice pa tako dobijamo, ne lažni med veće med koji nema nikakvo lekovito svojstvo.
Pošto je ispaša na proleće i leto, pravi med je onaj koji se vrca u avgustu i septembru, kad se košnice vrate sa ispaše. Svako mora da zimi dohranjuje pčele šećerom ali taj med ne treba da ide u prodaju.

Kefalica (pomerite minus ka sredini!)

pre 7 meseci

Svaka cast za objavu imena. Nadam se da sajt za kontrolu namirnica ima rezultate testova i za druge namirnice.

Kosta

pre 7 meseci

Ovo je sramota! Znali smo ali ne u tolikoj meri. Država ako postoji zakoni i volje ovo treba kazniti i to oštro! A mi treba da počnemo da bojkotujemo određene radnje i proizvode

Стрелац

pre 7 meseci

Одличан пример уједињења грађана и конкретне акције, урађене професионално - не чекајући на државу.
За сваку похвалу.

duvar

pre 7 meseci

Da bi se napravio dobar med treba:

1. Da pcele imaju dobru pasu. Znaci daleko od useva tretiranih pesticidima, i daleko od gradskih deponija i djubrista. Ovo je najvazniji uslov.

2. Da pcelar zna svoj posao.

3. Da ne zeli da vara, podvaljuje, zakida.

srpski seljak

pre 7 meseci

Čekamo da uradite prisustvo pesticida u hrani koje proizvodi srpski seljak i firme.
Ako za med ovako vaćare možete misliti kako trpaju hemiju u voće povrće i proizvode.

Стрелац

pre 7 meseci

Одличан пример уједињења грађана и конкретне акције, урађене професионално - не чекајући на државу.
За сваку похвалу.

Kosta

pre 7 meseci

Ovo je sramota! Znali smo ali ne u tolikoj meri. Država ako postoji zakoni i volje ovo treba kazniti i to oštro! A mi treba da počnemo da bojkotujemo određene radnje i proizvode

deda sa Romanije

pre 7 meseci

Već dugi niz godina covjek prodaje “med” mjesto se zove Han kram između Sokolca i Han Pijeska.Tip je pored magistralnog puta na livadi drži kamion sa košnicama ,a u tm košnicama nema niti jedne pčele.Naivni ljudi kupuju taj nazovi med već dugi niz godina.Posebno mi zao ljudi iz Srbije koji tuda prolaze kad idu na more.

žoržo

pre 7 meseci

Bravo što ste objavili nazive firmi čiji je med falsifikat.
Zabraniti tim firmama rad na period od tri godine ( prvi put) i novčano ih kazniti.

Pčelar iz Vojvodine

pre 7 meseci

Pa naravno kada se prodaje i u većini slučajeva kupuje med po ceni 600 din/kg. Kod pčelara je 1000+ i kupci ga izbegavaju zato što im je to skupo. Naravno da je skuplje kupiti i razmnozavati pčelinja društva, vozati ih po ispašama, obilaziti ih skoro svakodnevno, lečiti, vaditi, prevoziti, vrcati, pakovati, dekristalisati, deklarisati..... Mnogo manje truda i novca treba uložiti u mešanje supstanci da bi se dobio nazovi med. E sada falsifikovani med postoji u tolikoj meri zato što ga ljudi svesno kupuju. Pronađite pčelara i kupujte od njega. Po velikim gradovima su verovatno spremni da vam ga donesu i na adresu ukoliko uzimate više. Skupite par prijatelja poručite zajedno 15-20 tegli i svako će vam rado doneti na adresu. Ja bih prvi. Imate google pa guglajte nešto pametno. Pronađite svog pčelara. Prestanite da se zalite iz fotelje. Krenite u promene prvo od sebe.

Miki

pre 7 meseci

Med se kupuje od poznatog pčelara kao i rakija.Obraz je važniji od svega a mnoge firme uvoze falš med.U Nemačkoj je 60% lažni med u prodavnicama po najnovijem ispitivanju.

Gagac

pre 7 meseci

Ovaj Maja med koliko me sećanje služi je već padao na analizi. Buni samo to što ove firme što su sa nekim medom prošle sa drugom vrstom su pali. Ispada da nema nevinih

teorija zavere

pre 7 meseci

Posle ove analize ja bih posumnjao u metodu ispitivanja. Recimo poizvođač "Aza" ima 1 original med i 3 falsifikata. Proizvođač "Tisacoop" isto ima 1 original i 3 falsifikata. Zašto bi jedan proizvođač pravio 3 falsifikata i 1 original? Nema nikakve logike! Ovakvo ispitivanje bi trebala da vrši državna institucija, a ne privatna laboratorija.

Realno

pre 7 meseci

Sve je to med u smislu proizvoda pčele ali je tema da li su se pčele hranile u prirodi (na ispaši) ili je neko samo tovario šećer u košnice pa tako dobijamo, ne lažni med veće med koji nema nikakvo lekovito svojstvo.
Pošto je ispaša na proleće i leto, pravi med je onaj koji se vrca u avgustu i septembru, kad se košnice vrate sa ispaše. Svako mora da zimi dohranjuje pčele šećerom ali taj med ne treba da ide u prodaju.

Meda

pre 7 meseci

Ovo nije začuđujuće jer je ove godine OLAF, Kancelarija Evropske unije za borbu protiv korupcije, sprovela veliku istragu o lažnom medu koji cirkuliše na tržištu njenih zemalja. Tako da sav tovar koji je nemoguće sada izvesti u EU se isporučuje drugim manje ozbiljnim tržištima kojima je cena bitnija od kvaliteta.

Rascia

pre 7 meseci

Bice belaja kad pocne testiranje i po pijacama ... onda ce biti na udaru pcelari. Nisu svi posteni, neki bi da pretvore bilo sto da imaju u Mercedes.

Gradjanin

pre 7 meseci

Posto su sve to firme koje otkupljuju med od pcelara , valjalo bi ispitati i sve te pcelare i uzorkovati njihov med prilikom otkupa pa im javno objaviti imena i prezimena ako podvaljuju!!!!

Dragan

pre 7 meseci

Čitam svakakve komentare pa sam i pročitao komentar nekog pod nazivom ,,pčelar,, koji piše koji je to med da se ušećerio posle dva meseca. Za njegovu informaciju da med koji se ušećeri je čist i pravi med. I ja sam pčelar mada sa tridesetak košnica i ja prodajem samo prijateljima koji kupuju i znaju sta konzumiraju ali i plate dobro

Da..a

pre 7 meseci

Ovi original su iz istih firmi kao i falsifikati samo druga sorta. Ne vidim logiku u tome,ocekivao sam da su ta tri originala neki drugi proizvodjac pa da moze da se kaze da su prava firma i da ne varaju potrosace. Ovako dolazimo do najverovatnijeg zakljucka da su falsifikati jeftinije vrste i da iz tog razloga i imaju secera u sebi,a da su ovi original skuplji i proizvedeni po pravilu.

Marko

pre 7 meseci

@Pčelar iz Vojvodine

Ja sam u Novom Sadu navodno našao pravog pčelara, plaćao tegle od 1200 do 1500 din, pa svejedno mi se čini da nije pravi med. Kako to da se navodno bagremov med ušećeri tako da izgleda kao bela mast, već nakon 2 meseca?
Ni visoka cena nije garant kvaliteta. Žao mi je poštenih pčelara, a i nas kupaca, svi ispaštamo zbog prevaranata.

me

pre 7 meseci

Imam višak kg i često razmišljam o nutritivnim svojstvima hrane. Ono što sam primetila je da nikada nisam izgubila ni gram na težini ako jedem med. Kad sam pokušavala da uzmem kašičicu, dve meda svaki put kad osetim želju za slatkim i da mi to bude zamena za slatkiše (čokoladu,napolitanke i sl.) nikad nisam smršala. Čak sam par puta osetila kao da se gojim od meda. Od tad više med nisam kupila. Jer je opasno koliko je to slatko, a recimo, nije u pitanju med, nego je možda sam šećer. Ako niste sigurni (što ja ne mogu nikako da budem, jer ne umem da ocenjujem koji je med pravi, a koji nije) bolje uzmite urme.

penzos

pre 7 meseci

Да се разумемо. Није реч о фалсификату само су поједини " пчелари " мало прехрањивали пчелице за време паше да би увећали принос меда . И ето пронашли су шећер
А мој мед ,прави мед је скуп. Па изволите једите шећер није штетан.

Blok

pre 7 meseci

Grcka: med od 8 do 13 evra(u zavisnosti od vrste) za kilogram od pravih straih pcelarskih porodica. Ako kupujete na vise onda dobijete i veliki popust.Kvalitet njihovog je neuporedivo bolji od naseg!

mare

pre 7 meseci

Med pre nego što se okupi od pčelara po 450 din.
ide na analizu, pa pčelaru se posude, burići plombiraju i onda čeka rezultate i obaranje cene.
A otkup tog meda vrši monopol mafija koja i diktira cenu.
Pa vi vidite gde to sve vodi.
Najviše ispaštaju sami pčelari koji pošteno rade.
(Srećko, 24. septembar 2023 07:22)


450 dinara je najskuplji bagremov med prve klase, inace je otkupna cena ostalih vrsta meda 2 evra i ispod 2 evra, znaci manje od 240 dinara po kilogramu. Toliko otkupljuje najveci srpski otkupljivac 'Medino', koji pakuje 'Krnjevac' med (koji je inace ovde pao na analizi). Inace se pcelaru pre otkupa med detaljno analizira i za to vreme plombira, pa otkupi tek ako je analiza dobra. Sto ce reci da mesanja sa ostalim komponentama ne radi pcelar vec onaj koji pakuje u tegle.

Srle

pre 7 meseci

Vec duzi niz godina (skoro 20) ne kupujem med u Srbiji jer je jasno da kvalitet nije ni priblizan pravom medu. Na pijaci je slicna prica iako se svi kunu u njihov prizvod. Ima naravno izuzetaka ali zasto rizikovati i kad izadjem van Srbije iskoristim priliku i kupim med, Grcka, Italija, Madjarska…

Kefalica (pomerite minus ka sredini!)

pre 7 meseci

Svaka cast za objavu imena. Nadam se da sajt za kontrolu namirnica ima rezultate testova i za druge namirnice.

Смрда

pre 7 meseci

Не постоје акредитоване методе, него акредитоване институције (лабораторија, институт, фирма) које користе законом утврђене стандарде за проверу усклађености и издавање потврде. Акредитацију врши државно тело, одређено законом. Добра намера, али мора да се ради по закону. Овако могу да попију тужбе и плате одштету.

moje

pre 7 meseci

pa vi ste krivi sto kupujete po marketima med,odes kod coveka kuci i kupis med,al cvrc nece niko da da pare za med,pa kad bi poceli tako da kupujemo svi onda bi i pcelari mogli vise da ulazu i kroz par godina bi bio jeftiniji jer bi bilo vise meda vise pcelara i vise sto je najvaznije pcela!!!!i nema vise laznog meda

Dr Mr

pre 7 meseci

@marko
Druze, to je pravi med… lazni med se ne useceri… ako vec hoces da razbijes kristale secera, stavis u serpu sa vodom i na mlakoj vatri se za 30 min raseceri.. kupuj i drzi se tog pcelara i ne pustaj ga..

rebro

pre 7 meseci

Dva podatka padaju u oči.
Prvi je da su po prvi put objavljena imena pravnih subjekata koji su učestvovali u nekoj analizi. Do sada se to skrivalo.
Drugi podatak je da su 22 od 25 uzoraka pali. To je prilično neuverljivo. Recimo Krnjevac med ja kupujem u Pragu. Taj med nikako ne bi mogao da uđe na tržište EU da nije čist med.

Realan

pre 7 meseci

Pa svi dohranjuju pcele nonstop secerom,kako da imas prirodan med.Jedino da odes u sumu i nadjes divlju kosnicu.Ovo sa medom realno nije ni opasno kako je sa pesticidima i drugim otrovima.

AtamanCG

pre 7 meseci

Svaka čast, komšije, na akciji. Ovo je bilo na nivou jedne Švajcarske !
Podrška za g. Smajlovića i za sve poštene proizvođače !
Samo tako nastavite, da ako se i kod nas počne sa ovakvim akcijama.
Pozdrav iz Crne Gore.

Reaguj drzavo

pre 7 meseci

Pod 1 da smo u EU povukli bi sve priizvode iz prodaje ali posto smo AVe prcija ostace n rafovima.
Drugo kazniti proizvodjaca sto OBMANJUJE KUOCE i prodaje "lazni proizvod" isto ko i sa kopijama originala DOVODE KUPCE U ZABLUDU.

mickey rudinski

pre 7 meseci

Uzorke prikupio CIN Beograd a analizu izvršila Ana Lab Pančevo jer je dala najpovoljniju ponudu cene za analize!? Davno je Evropska unija dala smernice za osnivanje Nacionalne laborarorije za ispitivanje prehrambenih artikala. Do danas ja nisam čuo da je takva laboratorija započela sa radom?! Ako i jeste na kojoj se adresi nalazi?! Možda iz razloga što bi bila konkurent aktuelnim privatnim laboratorijama ili je razlog što je smernice dala EU gde ova zemlja šatro želi postati punopravni član a sve čini da nikada ne bude! Ili postojanje takve laboratorije ne dozvoljava prejak uvoznički lobi koji vedri i oblači tržištem prehrambenih artikala u Srbiji?!

ZR

pre 7 meseci

Skoro bila vest da je na nekom takmičenju na nivou Srbije nagradu za najbolji med osvojio lik iz Bgd koji drži košnice na zgradi u kojoj živi. Na Autokomandi.

Srećko

pre 7 meseci

Med pre nego što se okupi od pčelara po 450 din.
ide na analizu, pa pčelaru se posude, burići plombiraju i onda čeka rezultate i obaranje cene.
A otkup tog meda vrši monopol mafija koja i diktira cenu.
Pa vi vidite gde to sve vodi.
Najviše ispaštaju sami pčelari koji pošteno rade.

SK

pre 7 meseci

Ja kada sam donosila 100% čist med koji moj tata proizvodi kolegama da prodam po ceni od 800 din, kažu skupo, u Maxi bio tada 400. Pa bolje da jedu džem nego taj med. A cena tegle pravog meda ne bi trebalo da bude ispod 2000.

Dr doc.

pre 7 meseci

Podrška državi na sprovedenoj analizi i ovoj objavi. Bilo bi odlično da se i u buduće sprovode ovakve analize i javno objavljuju, naročito kada je u pitajnu med jer je to "prirodna zdrava hrana" koju potrošači kao takvu i kupuju.
Svakako obavezno treba i kazniti proizvođače koji pribegavaju ovakvim stvarima.

automatski generisan komentar

pre 7 meseci

Posle ove analize ja bih posumnjao u metodu ispitivanja. Recimo poizvođač "Aza" ima 1 original med i 3 falsifikata. Proizvođač "Tisacoop" isto ima 1 original i 3 falsifikata. Zašto bi jedan proizvođač pravio 3 falsifikata i 1 original? Nema nikakve logike!
(teorija zavere, 23. septembar 2023 19:59)

Mozda zato sto su ti "proizvodjaci" zapravo samo distributeri, cak i ako zaista imaju i neku vlastitu proizvodnju, makar da posluzi kao fasada. Oni otkupljuju ko zna od koga i odakle sve i ti medovi su ko zna koliko puta bili preprodati dok nisu dosli do njih. Oni na kraju to samo izmesaju, pa preliju u svoje tegle i nalepe svoje etikete. Kao i za mnoge druge proizvode.

Djidji

pre 7 meseci

Ima li ista na nasi rafovima da je zdravo.. Tesko.. Pa mi farbamo hleb bojama pobogu ljudi, sta se iscudjavate medom,srbima je profit iznad svega,, pa u crkvu i kod vracara se ide po blagoslove oko love,,mi smo nacija izmedju skandinavije i divljeg africkog plemena

djura

pre 7 meseci

Ja sam u Novom Sadu navodno našao pravog pčelara, plaćao tegle od 1200 do 1500 din, pa svejedno mi se čini da nije pravi med. Kako to da se navodno bagremov med ušećeri tako da izgleda kao bela mast, već nakon 2 meseca?
Ni visoka cena nije garant kvaliteta. Žao mi je poštenih pčelara, a i nas kupaca, svi ispaštamo zbog prevaranata.
(Marko, 23. septembar 2023 18:56)
To je med od uljane repice , mozda je pcelar pomesao tegle , inace brzo kristalise i da, izgleda kao bela mast.

Mika

pre 7 meseci

@Marko
Taj koji je kao bela mast može da bude prirodan. On je od uljane repice. U oravu ste bagrem se ne šećeri tako brzo. Jedina prevara ovde je što vam je prodat med koji nije cenovno usklađen tj. jeftiniji je.

Djed Gavrilo

pre 7 meseci

Prvo subvencije za nepostojeće proizvode u neobrađenim trnja ima,a sad ovo.Država se uređuje standardima.Standardi se postožu kriterijumima.Kriterijumi se mere naučnom metodom kod nezavisnih i nepodmitljivih i stručno opremljenih labaratorija….
Mi to sve nemamo,a to je osnov pravne države.
Vučić je nedavno javno pokazao one neobrađene parcele na kojima lopovi uzimaju subvencije.
Sad treba sve to sistematizovati i atest trostepeno kontrolisati.Subvencije su dale šansu lopovima.Nepostojanje kontrole standarda je dalo šansu prevarantima,a korupcija udružila fukare iz države sa istima.
Pitam se:
Da li je reagovala država nakon iznošenja predsednikove objave u vezi prevara na subvencijama za neobrađenu zemlju?
Nedimović je bio ministar u čijoj je nadležnosti bio taj resor za subvencije i kvalitet proizvoda.
On je sada u fudbalskom savezu.Potam se…..????

Dileya

pre 7 meseci

Ne daj Bože da rade analize za maslinovo ulje.
(Arsonist, 23. septembar 2023 23:34)

Da li je maslinovo ulje ok mozes i sam da proveris. Izlozis ga hladnoci u frizideru 24 sata i ako na dnu flase napravi talog, onda je cisto.

porodice sa jednim detetom su poluporodice

pre 7 meseci

@teorija zavere, u bilo kojoj državnoj instituciji na jednog stručnjaka dodju 5 uhleba koji ispunjavaju volju finansijera stranke tako da više verujem privatniku.

Pa

pre 7 meseci

Jeste da ima enormno mnogo muljaže sa poroklom i ne samo meda, ali ovo istraživanje metodom koja je “jedina na svetu”, mi malo smrducka, da vam pravo kažem. Malo su čudni rezultati..
Isti proizvođać, jedno pakovanje prođe, drugo ne…
A i to bi bio prvi put da smo prvi u nečemu, ako izuzmemo inflaciju iz devedesetih.

Marko

pre 7 meseci

Jedna od cena života u gradu, platite da kupite djubre od industrijskog proizvodjaca umesto individualnog koga poznajete i koji ne dodaje otrove u hranu (u ovom slučaju med). Sada na miru možete nastaviti da trujete po seljacima (kao po običaju) na vama omiljenom Tviteru.

nisam ja, ja je

pre 7 meseci

Taj koji je kao bela mast može da bude prirodan. On je od uljane repice. U oravu ste bagrem se ne šećeri tako brzo. Jedina prevara ovde je što vam je prodat med koji nije cenovno usklađen tj. jeftiniji je.
(Mika, 24. septembar 2023 06:27)

Meni je, npr., taj "usecereni" med od uljane repice najbolji med koji sam u zivotu probao, san snova. Problem je sto je cist med od uljane repice prakticno nemoguce naci, po pravilu se mesa u "livadski". JA sam ga probao kod jednog cuvenog pcelara.

Srle

pre 7 meseci

Vec duzi niz godina (skoro 20) ne kupujem med u Srbiji jer je jasno da kvalitet nije ni priblizan pravom medu. Na pijaci je slicna prica iako se svi kunu u njihov prizvod. Ima naravno izuzetaka ali zasto rizikovati i kad izadjem van Srbije iskoristim priliku i kupim med, Grcka, Italija, Madjarska…

rebro

pre 7 meseci

Dva podatka padaju u oči.
Prvi je da su po prvi put objavljena imena pravnih subjekata koji su učestvovali u nekoj analizi. Do sada se to skrivalo.
Drugi podatak je da su 22 od 25 uzoraka pali. To je prilično neuverljivo. Recimo Krnjevac med ja kupujem u Pragu. Taj med nikako ne bi mogao da uđe na tržište EU da nije čist med.

teorija zavere

pre 7 meseci

Posle ove analize ja bih posumnjao u metodu ispitivanja. Recimo poizvođač "Aza" ima 1 original med i 3 falsifikata. Proizvođač "Tisacoop" isto ima 1 original i 3 falsifikata. Zašto bi jedan proizvođač pravio 3 falsifikata i 1 original? Nema nikakve logike! Ovakvo ispitivanje bi trebala da vrši državna institucija, a ne privatna laboratorija.

Marko

pre 7 meseci

@Pčelar iz Vojvodine

Ja sam u Novom Sadu navodno našao pravog pčelara, plaćao tegle od 1200 do 1500 din, pa svejedno mi se čini da nije pravi med. Kako to da se navodno bagremov med ušećeri tako da izgleda kao bela mast, već nakon 2 meseca?
Ni visoka cena nije garant kvaliteta. Žao mi je poštenih pčelara, a i nas kupaca, svi ispaštamo zbog prevaranata.

Blok

pre 7 meseci

Grcka: med od 8 do 13 evra(u zavisnosti od vrste) za kilogram od pravih straih pcelarskih porodica. Ako kupujete na vise onda dobijete i veliki popust.Kvalitet njihovog je neuporedivo bolji od naseg!

penzos

pre 7 meseci

Да се разумемо. Није реч о фалсификату само су поједини " пчелари " мало прехрањивали пчелице за време паше да би увећали принос меда . И ето пронашли су шећер
А мој мед ,прави мед је скуп. Па изволите једите шећер није штетан.

Смрда

pre 7 meseci

Не постоје акредитоване методе, него акредитоване институције (лабораторија, институт, фирма) које користе законом утврђене стандарде за проверу усклађености и издавање потврде. Акредитацију врши државно тело, одређено законом. Добра намера, али мора да се ради по закону. Овако могу да попију тужбе и плате одштету.

moje

pre 7 meseci

pa vi ste krivi sto kupujete po marketima med,odes kod coveka kuci i kupis med,al cvrc nece niko da da pare za med,pa kad bi poceli tako da kupujemo svi onda bi i pcelari mogli vise da ulazu i kroz par godina bi bio jeftiniji jer bi bilo vise meda vise pcelara i vise sto je najvaznije pcela!!!!i nema vise laznog meda

me

pre 7 meseci

Imam višak kg i često razmišljam o nutritivnim svojstvima hrane. Ono što sam primetila je da nikada nisam izgubila ni gram na težini ako jedem med. Kad sam pokušavala da uzmem kašičicu, dve meda svaki put kad osetim želju za slatkim i da mi to bude zamena za slatkiše (čokoladu,napolitanke i sl.) nikad nisam smršala. Čak sam par puta osetila kao da se gojim od meda. Od tad više med nisam kupila. Jer je opasno koliko je to slatko, a recimo, nije u pitanju med, nego je možda sam šećer. Ako niste sigurni (što ja ne mogu nikako da budem, jer ne umem da ocenjujem koji je med pravi, a koji nije) bolje uzmite urme.

Pčelar iz Vojvodine

pre 7 meseci

Pa naravno kada se prodaje i u većini slučajeva kupuje med po ceni 600 din/kg. Kod pčelara je 1000+ i kupci ga izbegavaju zato što im je to skupo. Naravno da je skuplje kupiti i razmnozavati pčelinja društva, vozati ih po ispašama, obilaziti ih skoro svakodnevno, lečiti, vaditi, prevoziti, vrcati, pakovati, dekristalisati, deklarisati..... Mnogo manje truda i novca treba uložiti u mešanje supstanci da bi se dobio nazovi med. E sada falsifikovani med postoji u tolikoj meri zato što ga ljudi svesno kupuju. Pronađite pčelara i kupujte od njega. Po velikim gradovima su verovatno spremni da vam ga donesu i na adresu ukoliko uzimate više. Skupite par prijatelja poručite zajedno 15-20 tegli i svako će vam rado doneti na adresu. Ja bih prvi. Imate google pa guglajte nešto pametno. Pronađite svog pčelara. Prestanite da se zalite iz fotelje. Krenite u promene prvo od sebe.

Realan

pre 7 meseci

Pa svi dohranjuju pcele nonstop secerom,kako da imas prirodan med.Jedino da odes u sumu i nadjes divlju kosnicu.Ovo sa medom realno nije ni opasno kako je sa pesticidima i drugim otrovima.

Realno

pre 7 meseci

Sve je to med u smislu proizvoda pčele ali je tema da li su se pčele hranile u prirodi (na ispaši) ili je neko samo tovario šećer u košnice pa tako dobijamo, ne lažni med veće med koji nema nikakvo lekovito svojstvo.
Pošto je ispaša na proleće i leto, pravi med je onaj koji se vrca u avgustu i septembru, kad se košnice vrate sa ispaše. Svako mora da zimi dohranjuje pčele šećerom ali taj med ne treba da ide u prodaju.

Miki

pre 7 meseci

Med se kupuje od poznatog pčelara kao i rakija.Obraz je važniji od svega a mnoge firme uvoze falš med.U Nemačkoj je 60% lažni med u prodavnicama po najnovijem ispitivanju.

Dragan

pre 7 meseci

Čitam svakakve komentare pa sam i pročitao komentar nekog pod nazivom ,,pčelar,, koji piše koji je to med da se ušećerio posle dva meseca. Za njegovu informaciju da med koji se ušećeri je čist i pravi med. I ja sam pčelar mada sa tridesetak košnica i ja prodajem samo prijateljima koji kupuju i znaju sta konzumiraju ali i plate dobro

žoržo

pre 7 meseci

Bravo što ste objavili nazive firmi čiji je med falsifikat.
Zabraniti tim firmama rad na period od tri godine ( prvi put) i novčano ih kazniti.

SK

pre 7 meseci

Ja kada sam donosila 100% čist med koji moj tata proizvodi kolegama da prodam po ceni od 800 din, kažu skupo, u Maxi bio tada 400. Pa bolje da jedu džem nego taj med. A cena tegle pravog meda ne bi trebalo da bude ispod 2000.

Pa

pre 7 meseci

Jeste da ima enormno mnogo muljaže sa poroklom i ne samo meda, ali ovo istraživanje metodom koja je “jedina na svetu”, mi malo smrducka, da vam pravo kažem. Malo su čudni rezultati..
Isti proizvođać, jedno pakovanje prođe, drugo ne…
A i to bi bio prvi put da smo prvi u nečemu, ako izuzmemo inflaciju iz devedesetih.

Dr Mr

pre 7 meseci

@marko
Druze, to je pravi med… lazni med se ne useceri… ako vec hoces da razbijes kristale secera, stavis u serpu sa vodom i na mlakoj vatri se za 30 min raseceri.. kupuj i drzi se tog pcelara i ne pustaj ga..

Reaguj drzavo

pre 7 meseci

Pod 1 da smo u EU povukli bi sve priizvode iz prodaje ali posto smo AVe prcija ostace n rafovima.
Drugo kazniti proizvodjaca sto OBMANJUJE KUOCE i prodaje "lazni proizvod" isto ko i sa kopijama originala DOVODE KUPCE U ZABLUDU.

nisam ja, ja je

pre 7 meseci

Taj koji je kao bela mast može da bude prirodan. On je od uljane repice. U oravu ste bagrem se ne šećeri tako brzo. Jedina prevara ovde je što vam je prodat med koji nije cenovno usklađen tj. jeftiniji je.
(Mika, 24. septembar 2023 06:27)

Meni je, npr., taj "usecereni" med od uljane repice najbolji med koji sam u zivotu probao, san snova. Problem je sto je cist med od uljane repice prakticno nemoguce naci, po pravilu se mesa u "livadski". JA sam ga probao kod jednog cuvenog pcelara.

srpski seljak

pre 7 meseci

Čekamo da uradite prisustvo pesticida u hrani koje proizvodi srpski seljak i firme.
Ako za med ovako vaćare možete misliti kako trpaju hemiju u voće povrće i proizvode.

Marko

pre 7 meseci

Jedna od cena života u gradu, platite da kupite djubre od industrijskog proizvodjaca umesto individualnog koga poznajete i koji ne dodaje otrove u hranu (u ovom slučaju med). Sada na miru možete nastaviti da trujete po seljacima (kao po običaju) na vama omiljenom Tviteru.

djura

pre 7 meseci

Ja sam u Novom Sadu navodno našao pravog pčelara, plaćao tegle od 1200 do 1500 din, pa svejedno mi se čini da nije pravi med. Kako to da se navodno bagremov med ušećeri tako da izgleda kao bela mast, već nakon 2 meseca?
Ni visoka cena nije garant kvaliteta. Žao mi je poštenih pčelara, a i nas kupaca, svi ispaštamo zbog prevaranata.
(Marko, 23. septembar 2023 18:56)
To je med od uljane repice , mozda je pcelar pomesao tegle , inace brzo kristalise i da, izgleda kao bela mast.

mare

pre 7 meseci

Med pre nego što se okupi od pčelara po 450 din.
ide na analizu, pa pčelaru se posude, burići plombiraju i onda čeka rezultate i obaranje cene.
A otkup tog meda vrši monopol mafija koja i diktira cenu.
Pa vi vidite gde to sve vodi.
Najviše ispaštaju sami pčelari koji pošteno rade.
(Srećko, 24. septembar 2023 07:22)


450 dinara je najskuplji bagremov med prve klase, inace je otkupna cena ostalih vrsta meda 2 evra i ispod 2 evra, znaci manje od 240 dinara po kilogramu. Toliko otkupljuje najveci srpski otkupljivac 'Medino', koji pakuje 'Krnjevac' med (koji je inace ovde pao na analizi). Inace se pcelaru pre otkupa med detaljno analizira i za to vreme plombira, pa otkupi tek ako je analiza dobra. Sto ce reci da mesanja sa ostalim komponentama ne radi pcelar vec onaj koji pakuje u tegle.

Dr doc.

pre 7 meseci

Podrška državi na sprovedenoj analizi i ovoj objavi. Bilo bi odlično da se i u buduće sprovode ovakve analize i javno objavljuju, naročito kada je u pitajnu med jer je to "prirodna zdrava hrana" koju potrošači kao takvu i kupuju.
Svakako obavezno treba i kazniti proizvođače koji pribegavaju ovakvim stvarima.

Da..a

pre 7 meseci

Ovi original su iz istih firmi kao i falsifikati samo druga sorta. Ne vidim logiku u tome,ocekivao sam da su ta tri originala neki drugi proizvodjac pa da moze da se kaze da su prava firma i da ne varaju potrosace. Ovako dolazimo do najverovatnijeg zakljucka da su falsifikati jeftinije vrste i da iz tog razloga i imaju secera u sebi,a da su ovi original skuplji i proizvedeni po pravilu.

Kosta

pre 7 meseci

Ovo je sramota! Znali smo ali ne u tolikoj meri. Država ako postoji zakoni i volje ovo treba kazniti i to oštro! A mi treba da počnemo da bojkotujemo određene radnje i proizvode

Meda

pre 7 meseci

Ovo nije začuđujuće jer je ove godine OLAF, Kancelarija Evropske unije za borbu protiv korupcije, sprovela veliku istragu o lažnom medu koji cirkuliše na tržištu njenih zemalja. Tako da sav tovar koji je nemoguće sada izvesti u EU se isporučuje drugim manje ozbiljnim tržištima kojima je cena bitnija od kvaliteta.

Gradjanin

pre 7 meseci

Posto su sve to firme koje otkupljuju med od pcelara , valjalo bi ispitati i sve te pcelare i uzorkovati njihov med prilikom otkupa pa im javno objaviti imena i prezimena ako podvaljuju!!!!

Rascia

pre 7 meseci

Bice belaja kad pocne testiranje i po pijacama ... onda ce biti na udaru pcelari. Nisu svi posteni, neki bi da pretvore bilo sto da imaju u Mercedes.

automatski generisan komentar

pre 7 meseci

Posle ove analize ja bih posumnjao u metodu ispitivanja. Recimo poizvođač "Aza" ima 1 original med i 3 falsifikata. Proizvođač "Tisacoop" isto ima 1 original i 3 falsifikata. Zašto bi jedan proizvođač pravio 3 falsifikata i 1 original? Nema nikakve logike!
(teorija zavere, 23. septembar 2023 19:59)

Mozda zato sto su ti "proizvodjaci" zapravo samo distributeri, cak i ako zaista imaju i neku vlastitu proizvodnju, makar da posluzi kao fasada. Oni otkupljuju ko zna od koga i odakle sve i ti medovi su ko zna koliko puta bili preprodati dok nisu dosli do njih. Oni na kraju to samo izmesaju, pa preliju u svoje tegle i nalepe svoje etikete. Kao i za mnoge druge proizvode.

deda sa Romanije

pre 7 meseci

Već dugi niz godina covjek prodaje “med” mjesto se zove Han kram između Sokolca i Han Pijeska.Tip je pored magistralnog puta na livadi drži kamion sa košnicama ,a u tm košnicama nema niti jedne pčele.Naivni ljudi kupuju taj nazovi med već dugi niz godina.Posebno mi zao ljudi iz Srbije koji tuda prolaze kad idu na more.

duvar

pre 7 meseci

Da bi se napravio dobar med treba:

1. Da pcele imaju dobru pasu. Znaci daleko od useva tretiranih pesticidima, i daleko od gradskih deponija i djubrista. Ovo je najvazniji uslov.

2. Da pcelar zna svoj posao.

3. Da ne zeli da vara, podvaljuje, zakida.

Стрелац

pre 7 meseci

Одличан пример уједињења грађана и конкретне акције, урађене професионално - не чекајући на државу.
За сваку похвалу.

Dileya

pre 7 meseci

Ne daj Bože da rade analize za maslinovo ulje.
(Arsonist, 23. septembar 2023 23:34)

Da li je maslinovo ulje ok mozes i sam da proveris. Izlozis ga hladnoci u frizideru 24 sata i ako na dnu flase napravi talog, onda je cisto.

mickey rudinski

pre 7 meseci

Uzorke prikupio CIN Beograd a analizu izvršila Ana Lab Pančevo jer je dala najpovoljniju ponudu cene za analize!? Davno je Evropska unija dala smernice za osnivanje Nacionalne laborarorije za ispitivanje prehrambenih artikala. Do danas ja nisam čuo da je takva laboratorija započela sa radom?! Ako i jeste na kojoj se adresi nalazi?! Možda iz razloga što bi bila konkurent aktuelnim privatnim laboratorijama ili je razlog što je smernice dala EU gde ova zemlja šatro želi postati punopravni član a sve čini da nikada ne bude! Ili postojanje takve laboratorije ne dozvoljava prejak uvoznički lobi koji vedri i oblači tržištem prehrambenih artikala u Srbiji?!

Djidji

pre 7 meseci

Ima li ista na nasi rafovima da je zdravo.. Tesko.. Pa mi farbamo hleb bojama pobogu ljudi, sta se iscudjavate medom,srbima je profit iznad svega,, pa u crkvu i kod vracara se ide po blagoslove oko love,,mi smo nacija izmedju skandinavije i divljeg africkog plemena

AtamanCG

pre 7 meseci

Svaka čast, komšije, na akciji. Ovo je bilo na nivou jedne Švajcarske !
Podrška za g. Smajlovića i za sve poštene proizvođače !
Samo tako nastavite, da ako se i kod nas počne sa ovakvim akcijama.
Pozdrav iz Crne Gore.

Kefalica (pomerite minus ka sredini!)

pre 7 meseci

Svaka cast za objavu imena. Nadam se da sajt za kontrolu namirnica ima rezultate testova i za druge namirnice.

Srećko

pre 7 meseci

Med pre nego što se okupi od pčelara po 450 din.
ide na analizu, pa pčelaru se posude, burići plombiraju i onda čeka rezultate i obaranje cene.
A otkup tog meda vrši monopol mafija koja i diktira cenu.
Pa vi vidite gde to sve vodi.
Najviše ispaštaju sami pčelari koji pošteno rade.

Djed Gavrilo

pre 7 meseci

Prvo subvencije za nepostojeće proizvode u neobrađenim trnja ima,a sad ovo.Država se uređuje standardima.Standardi se postožu kriterijumima.Kriterijumi se mere naučnom metodom kod nezavisnih i nepodmitljivih i stručno opremljenih labaratorija….
Mi to sve nemamo,a to je osnov pravne države.
Vučić je nedavno javno pokazao one neobrađene parcele na kojima lopovi uzimaju subvencije.
Sad treba sve to sistematizovati i atest trostepeno kontrolisati.Subvencije su dale šansu lopovima.Nepostojanje kontrole standarda je dalo šansu prevarantima,a korupcija udružila fukare iz države sa istima.
Pitam se:
Da li je reagovala država nakon iznošenja predsednikove objave u vezi prevara na subvencijama za neobrađenu zemlju?
Nedimović je bio ministar u čijoj je nadležnosti bio taj resor za subvencije i kvalitet proizvoda.
On je sada u fudbalskom savezu.Potam se…..????

porodice sa jednim detetom su poluporodice

pre 7 meseci

@teorija zavere, u bilo kojoj državnoj instituciji na jednog stručnjaka dodju 5 uhleba koji ispunjavaju volju finansijera stranke tako da više verujem privatniku.

ZR

pre 7 meseci

Skoro bila vest da je na nekom takmičenju na nivou Srbije nagradu za najbolji med osvojio lik iz Bgd koji drži košnice na zgradi u kojoj živi. Na Autokomandi.

Mika

pre 7 meseci

@Marko
Taj koji je kao bela mast može da bude prirodan. On je od uljane repice. U oravu ste bagrem se ne šećeri tako brzo. Jedina prevara ovde je što vam je prodat med koji nije cenovno usklađen tj. jeftiniji je.

Gagac

pre 7 meseci

Ovaj Maja med koliko me sećanje služi je već padao na analizi. Buni samo to što ove firme što su sa nekim medom prošle sa drugom vrstom su pali. Ispada da nema nevinih