Utorak, 03.04.2007.

07:35

Završen deo sednice SB o Kosovu

U sedištu UN u Njujorku završen prvi deo sednice SB o Kosovu. Ahtisari predstavio plan, Koštunica zatražio da ga SB odbaci.

Izvor: B92

Završen deo sednice SB o Kosovu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

Posmatrac

pre 17 godina

Sto se tice Kosmeta i nekih komentara kako je nemoguce da drzimo vlast sa 98% albanskog stanovnistva i da je to glavni razlog zasto bi Kosmet trebalo da bude nezavisan, onda ce u sledecih deset godina od 270-ak drzava koliko ih ima sad, biti 570-ak, jer ce onda i, u srpskom primeru, opstine sa vecinskim albanskim stanovnistvom (Kao sto je Presevo, Medvedja...) traziti da se otcepe. U tom slucaju vojvodjanski Madjari imaju daleko vece pravo da proglase Vojvodinu nezavisnom. Ja cu se sa tim sloziti onda kada Kanada prihvati da se Quebec otcepi, Spanija prihvati da se Baskija otcepi, Francuska prihvati da se otcepi Korzika i deo Francuske u kojoj su Marokanci ili Alzirci vecinski deo, Rusija prihvati da se Cecenija otcepi, US prihvati da se otcepi bilo koja njihova drzava u kojoj je vecinsko crnacko stanovnistvo i koje zeli da se pripoji nekoj africkoj drzavi zbog korena kojima pripadaju etc. E kad se to desi onda ce biti u redu da se i mi slozimo sa otcepljenjem Kosmeta. Kosmetski Albanci prete ratom ako Kosmet ne bude nezavisan i na to niko ne reaguje, osim NATO-a koji kaze da nece dozvoliti nasilje (da, da... kao i cuvenog 17. marta,) a ne daj boze mi da pomenemo rat. Odmah ce biti "evo ih ovi Srbi, gori od nacista, genocidni divljaci, hoce opet da kolju nerodjenu decu i jedu ih za dorucak". Resenje je u tome da, ako SB prihvati nezavisnost, mi to ne prihvatimo. A oni neka rade sta god hoce. Bitno je da to ne bude "sporazum" zarad obecanja EU da cemo, ako ode Kosmet, dobiti mnogo vece sanse da cak do kraja ove godine udjemo u spisak drzava koje imaju sansu da, do 2016, udju u spisak drzava koje mogu do 2080 da udju u EU, i to samo ako do 2080 uspemo da "sprovedemo" Karadzica i Mladica. Dokle god budemo tako razmisljali, onda smo stvarno ovce i zato nas treba i sisati.

svi (ni)su isti

pre 17 godina

Albancima kao ljudima svaka cast, ali im je ceo projekt nezavisnost kao pur-pena - sastavljen od samih supljina.

- narod se pita - tacno, ali na odredjeni nacin, polazeci od nekih pisanih i nepisanih pravila; ovako kako su oni to postavili nivo odlucivanja se moze spustiti do pojedinog sokaka ili cak i kuce ili cak i pojedinih clanova jednog istog domacinstva! Albanci su manjina u Srbiji, onda oni kazu 'ali smo vecina na Kosovu' a kad Srbi kazu da su vecina u Severnom Kosovu onda je iznenada vazna celina, sto se negira za Srbiju. O nedeljivosti Kosova necu ni da govorim, to je tek budalastina svoje vrste - sve na svetu je deljivo samo Kosovo nije! Ocigledno da je to necija fiksideja, namenjena sakrivanju neceg veoma velikog i pogresnog.

- nece da zive sa Srbima nikako, a ovamo 'Kosovo ce biti multietnicno'

- tzv. represija - tu se MZ ponasa kao da je istorija pocela 1980; pogledajte, mart 2007 a oni napadaju manastire talibanskim manirima, otimaju ljudima stoku u po bela dana, sta mislite sta su radili Srbima pre 30, 40, 50 godina, dok je vladao sockomunizam, oplemenjen "bratstvom i jedinstvom" i komesarima u koznim jaknama? Srbi su dole pretrpeli nevidjenu represiju i teror i jos je trpe a oni samo pricaju bajke o "stotinama hiljada pobijenih" sto se na kraju svede na to da su im prilikom izlaska iz Srbije bila oduzimana dokumenta. Jeste, tu je Batajnica, ali je na Kosovu takvih Batajnica, a da se za njih uopste ne zna, koliko hoces i tamo nisu sahranjeni Albanci nego Srbi i drugi ne-Albanci.

- 'ako ne dobijemo nezavisnost, bice nemira' - odlicno receno, eto objasnjenja zasto su po nekad u nasoj dugoj zajednickoj istoriji srpske vlasti morale da pribegavaju nekim prisilnim merama, a Albanci su to "slucajno" zapamtili samo kao "mog dedu su izbacili, proterali, maltretirali" a ne kazu sta je doticni radio ili pretio da ce raditi i koliko i na koji nacin je krsio ustaljeni poredak. Demokrate - a sad se svete Srbima u svakoj prilici, radeci bas ono za sta optuzuju nasu vlast.

Bas kao sto se pur-pena stavlja izmedju dva kruta tela, tako i njihov projekt ima krutu podrsku nekih svetskih mocnika i to je jedini valjan "argument" zasto oni treba da dobiju nezavisnost - zato sto se nekome tako prohtelo (da ima bazu u Bondstilu). Sve ostalo je providno, neodrzivo, zlo, kontraproduktivno na duze staze, u suprtonosti sa mnogim civilizacijskim normama i veoma, veoma opasno. Jer ako se dogovorimo da je sila glavni argument, onda vise nema diskusije, samo treba utvrditi ko je jaci. Danas oni, sutra ... ko zna ko.

andrea

pre 17 godina

Dragi moji sugradjani , Kosovo je na pravom putu da dobije nezavisnost , a nazalost ili na srecu Beograd odavno nije vise kredibilan da toboze postavlja uslove jer na kraju krajeva gradjani Srbije nisu nista uradili da razuvere Kosovare da odustanu od samostalnosti: zasto se kod nas kao jedan od dva oficijelna jezika u skolama ne bi ucio albanski ( U Finskoj odakle dolazi nama dobro poznati Ahtisari , dva jezika su zvanicna finski i svedski , iako Svedjani cine samo 4 posto ukupnog broja stanovnistva u Finskoj!). Ili tesko zamislivo da su kojim slucajem Zastave bile obesene na pola koplja u Beogradu , kada je umro jedan Rugova!
Kao takvi sve vreme dokazujemo i svetu i sebi da smo mali svadjalacki narod koji ne samo da nije spreman da se uci ( imamo li nesto protiv albanskog jezika?), vec smo puni predrasuda i ne-mogucnosti da konkretno delujemo .

goodman

pre 17 godina

Neko rece "ono sto Kostunica procita na sednici vec i vrapci znaju." Pa nije tako. Francuski ambasador de la Sabrijer se tek sada setio da se pridruzi Ruskom predlogu da se posalje delegacija na Kosovo da snimi situaciju. Pa na osnovu cega su drzave EU glasale? Na osnovu zivota u ruzicastom (la vie en rose)koji je opisan u Ahtisarijevom referatu,ha ha ha. Sta oni tamo gore znaju o 3 zlocina koji su se desila za ova 3 zadnja dana? A posle nezavisnosti, kome mogu Srbi da se zale?

Todorović Radivoj

pre 17 godina

Svakim danom sve više i više sam siguran da Koštunica i Tadić i svi ostali zajedno, se ne razlikuju ništa više niti manje od Miloševića.
Ista retorika koja podiže naivni narod, gladan i opljačkan da se junači i da na kraju srada, a oni kao što je već viđeno da uživaju u bogatstvu stečenom na otimačini u mutnim i teškim vremenima. Ne nisam ja albanski plaćenik, pa teram vodu na njihovu zgodu.Ja sam građanin Srbije po narodnosti Srbin, koji je život proćerdao ulicama tražeći promene a uvek pronašao onog Domanovićevog slepca. Nismo mi koji konstatujemo da nam je politika bila poražena i da nismo bili, niti mi niti naši pradedovi, lojalni građani i dobra deca, kada smo našu kolevku srpsku napustili i prodali Kosovo Albancima.
Nisam ja prodao svoje imanje za debele pare Albancima kao što se danas čini na jugu Srbije u oblasti Preševa i Bujanovca i došao u Beograd da političim. Prebrojmo te vajne građane koji su napustili svoju kolevku iz interesa. Uvek muka i sirotinja plaća i zadnja ostaje. Osećam da će i ovoga puta tako biti.Sve priče nerazumnih, koji su u godine ušli a ništa nisu naučili, o tome da je svet nepravedan i da postoji neko međunarodno pravo koje je na našoj strani, je samo zamajavanje naroda. To je čisto prikrivanje istine koja je svima jasna, ali po onoj narodnoj kada laž ponoviš više puta, i sam pomisliš da je istina,i samog sebe prevariš a kako ne drugoga.
Sama činjenica da i oni u koje se zaklinjemo, i svim se silama upiremo ka njima, Evropska Unija, je protiv tog međunarodnog prava koje je na našoj strani. Ili mi više ne znamo šta je to međunarodno pravo i ko ga stvara.Ne dao bog da ga srpski političari stvaraju jer bi sva prava prigrabili za sebe a narodu muku i bedu i nacionalizam do krvi ostavili. Komentarišem dakle nepravde vekovima unazad, prepustili smo kolevku drugima a prigrlili Vojvodinu, tada je međunarodno pravo bilo u pravu. Tada smo bili jači i sa jakima, pa je pravo bilo na našoj strani. Vraćam se i do velike seobe sa Čarnojevićem. Što se ne vratismo iz Budima u srpsku kolevku, što u ove zadnje dve decenije ne podigosmo prestionicu i premestismo Skupštinu i pravoslavnu crkvu na Kosovo. Tamo su trebali naši poslanici da zarađuju svoje debele plate,i ministri da zasedaju a ne da pametuju po Beogradu dok narod strada. Zato vas, sve političare, od Miloševića na ovamo krivim za gubitak Kosova i ova moja priča je samo realna istina a ne istina nebeskog srbina.
Istina je bolna a mnogi će i pomreti a neće je prihvatiti, što je opet njihov problem. Samo da narod zbog njih ne srada.
Todorović Radivoj, Šabac

Jar-Bu

pre 17 godina

"Srbija ne prihvata nezavisnost Kosova, punu nezavisnost, nadgledanu nezavisnost, uslovnu nezavisnost, bilo kakvu nezavisnost", rekao je Tadić...
Ma jos da ga neko i pita, he he .
Ali ipak dajte da postignemo kompromis; eto, Kosovo ostaje u Srbiji, ali po novom ustavu ili predsednik ili premijer Srbije (koje bi se zvala Konfederacija Srbije, Sumadije, Kosova, Metohije i Zupske oblasti) bio Albanac ili Srbin ali sa Kosova!!
PA dajte malo kompromisa, posto je i ovo mnogo manje nego sto nudi Ahtisaari Srbima na Kosovu.
Ili ne biste? Pa normalno, zelite teritoriju ali ne i gradjane. E, pa ne moze. Tome je dosao kraj.

Aca

pre 17 godina

Treba dati punu podršku Koštunici, Tadiću i svima koji pokušavaju da zaštite naše nacionalne interese.
Nije sramota "bauljati" i sve isprobati da se Kosovo zadrži u okvirima Srbije. Svako ko razmisli dobro shvatiće ko je predao Kosovo i da borba sadašnjih političara za očuvanje srpskih granica je možda nemoguća misija. Ja se divim ljudima koji su u toj borbi, a ako i ne uspeju u misiji nemamo se šta na njih ljutiti.
PAZITE: Sloba je ratovao, izgubio teritoriju, stranci su okupirali Kosovo, ne možete u rat sa njima, proglašavaju Kosovo nezavisnim.
Zar nisu naši političari u nemogućoj misiji? A oni se ne predaju... Zato im se divim.
A pri tom Srbija ništa ne gubi, nego samo jača... Što god da na kraju bude, izgubiće mu se svaki trag, kao i svakom drugom plaćeniku koga posle gone noćne more...
Moja je poruka i Koštunici i Tadiću: Kosovo je izgubljeno 1999! Ako ga sačuvate u bilo kom obliku postaćete srpski heroji! Ako ne uspete nemamo prava da se ljutimo na Vas jer ga vi i niste predali!

italy

pre 17 godina

Nista ni od nadgledanog Kosova. UN ce to jos malo odugovlaciti, i onda ce doci Rezolucija da je to sve Srbija. Amerikanci ce ostati bez daha.

Vujadin

pre 17 godina

Na zalost ili ne na zalost, Mlosevic jeste bio u pravu. Nije Zapad bio protiv Milosevica, Zapad je bio protiv Srbije. Odliku o nezavisnosti Kosova su doneli kada su nas lagali rezolucijom 1244, odluku o RSK su doneli kada su nas lagali Vensovim planom za RSK, odluku o rspadu SFRJ su doneli kada su nas lagali da podrzavaju celovitost SFRJ. Pitanje je koje su odluke jos doneli? Raska, Vojvodina, Istocna Srbija?
Gde je granica?

Dr Arslanagic

pre 17 godina

Kostunica&Tadic... e bas da ih vidima kada (namerno ne kazem AKO) Kosovo postane nezavisno, kako ce u praksi da izgleda to nepriznavanje Srbije... Pa ovo je neverovatna zemlja. 2,5 meseca ne mogu da se dogovore oko u..... vlade, gradjani ne mogu da mrdnu nigde dalje od Kelebije, skole koriste poljske WC, ratni zlocinci dobijaju ulice i penzije... i da ne nabrajam... a Kostunica&Tadic ponovo porucuju da se Srbija saginjati nece. Izgleda da sufler tog govora ipak nije umro.

dejanko

pre 17 godina

opcija1. Rusi daju veto ,ameri priznaju /posledice ko da nije bilo veta ,kosovo priznato
opcija 2. Rusi idu na kompromis/posledice -kosovo priznato
opcija 3.danas usvoj plan doticnog gospodina iz finske/posledice -kosovo nezavisno
opcija 4. nova rezolucija/posledice -iste samo se odlaze
okreni obrni mnogo smo slabi i nazalost jedino pitanje je da li ce taj nesrecan narod tamo ostati ili ce kolektivno da se iseli
NAZALOST

gjergj pallokaj

pre 17 godina

Nezavisnost Kosova je potpuno izvesna.To je odlicno i za Kosovo i za Srbiju.Ahtisari gleda kroz naocale realnosti.To je fakat.I Srbiji trebaju takva naocala.

Nikola Milanovic

pre 17 godina

Trebalo bi videti sta o mogucnosti da g. Sejdiu govori na sednici saveta bezbednosti kaze Poslovnik SB. A tamo pise da predsedavajuci moze da da rec svakome ko svojim izlaganjem moze da doprinese potpunijem uvidu u situaciju o kojoj se raspravlja.
Pohvalno je sto je g. Kostunica cak dva dana ranije potegao u Njujork i tamo se posvetio pripremnim razgovorima. Pitam se, medjutim, zasto ulagati toliko vremena i energije u razgovore sa ruskim i kineskim ambasadorima, ako nam je podrska tih zemalja vec poznata kao dosledna, cvrsta i nepokolebljiva? Zar je u "stabu" srpskih "kosovskih junaka" procenjeno da nema potrebe (ili smisla?) razgovarati sa predstavnicima drugih zemalja? Ili ce ih ledeni prezir nasih pravovernika naterati da uvide pravednost nase stvari...

Gojko

pre 17 godina

Koštunica u Ujedinjenim nacijama - to je identično slonu u staklarskoj radnji jer tamo neće moći da zamazuje oči iskusnim diplomatama da je nekakav demokrata kao što, istina sve neuspešnije čini ovde, već će, ubeđen sam, ogoleti švoj retrogradni nacionalizam i klerikalnizam.

sasa

pre 17 godina

Mislim da je jako naivno traziti veto od Rusije,a sa druge strane jasno se opredeliti za NATO.Vise nismo `nesvrstani`,ali smo se svrstali na onu losiju stranu.u svakom pogledu losiju.

Sinisa

pre 17 godina

Ljudi, setimo se samo “devete rupe na svirali”, otorenog vređanja Karle Del Ponte, okretanje leđa pokušajima Ahtisarija kao opšteprihvaćenog pregovarača međunarodne zajednice…Koštunica nema ni elementarni vokabular za diplomatsko komuniciranje sa svetom a kamoli sposobnost da ga ubedi u svoju argumentaciju.

Niko42

pre 17 godina

Bez obzira kakvo resenje bude donela SB micemo proglasiti Drzavu .Asto se tice rusa samo vi sanjajte otvoreni ociju ona ne moze da resi svoje probleme jos ce vase.Gledajte kome sudi Hag pa onda opravdajte sebe.

Kale

pre 17 godina

Pretpostavljam da će im Voja tamo, konačno, reći da je u Srbiji “razvrgao” koaliciju sa demokratskim snagama i sada se dodvorava Tomi Nikoliću kako bi ga primio u toplo šovinističko naručje pa, kada im s pridruže i socijalisti, proglase opštu mobilizaciju te “jurnemo” svi na Kosovo i stignemo..Naravno do Beogradskog pašaluka.

caki

pre 17 godina

Ma koliko se srbi ili albanci borili za resevanje statusa kosova tu ipak odlucuje SB ujedinjenih nacija,ipak albanci imaju naj historijsku sansu za neku vrstu nezavisnog kosova sto je i po mnogima najrealnije resenje .
Ovih dana po svim kosovskim medijama a pogotovo u dnevnoj stampi na poslednjim stranicama u svim novinama preplovlenim slikama ubijenih albanaca za vreme rata na kosovu medju njima ubedljivo najcevi broj staraca zene i djeca medju kojima i djeca manje od 5 godina zar su i oni bili albanski teroristi i da opet zive u jednoj drzavi.Pa zar svet nezna pravu istinu,zar da srbija vlada opet kosovom to se nikada nece desiti.SB prije ili kasnije priznace nezavisnost kosova i tu vise nema nikakvih dilema ali moguce i isglasavanje nezavisnosti u parlamenti kosova i priznavanje od svih drzava.

Uros

pre 17 godina

E, sada kosovski Albanci mogu konačno da odahnu: nastup Koštunice u Njujorku će im omogućiti onaj presudni korak ka potpunoj nezavisnosti bez ikakvih ustupaka za koje smo, ipak, mogli da se izborimo.

Pavle

pre 17 godina

Bio bi mnogo manje brižan da nas u Savetu bezbednosti predsavlja Boris Tadić jer je on dokazao da je u međunarodnoj zajednici naš najcenjeniji političar pa sam siguran da bi bar izdejstvovao maksimalno moguće u aktuelnoj situaciji koja, kao što nam je svima jasno, uopšte nije sjajna a od Koštunicinog nastupa grozničavo strepim jer je on kao osvedočeni nacionalista može samo da pospeši pokopavanje svih mogućnosti da nas uopšte dožive ozbiljno a kamoli nešto pozitivno učine.

Sava Savic

pre 17 godina

U potpunosti podrzavam nasu delegaciju u SB i gosp. Vojislava Kostunicu . Kao nikada do sada Srbiji je potrebna SLOGA i ZAJEDNISTVO kako ne bi smo ostali bez dela svoje vekovne teritorije. Molim SVE koji zive u Srbiji da zamisle samo na trenutak da su Gracanica , Visoki Decani , Pecka Patrijarsija VAN SRBIJE .Pa onda pisite sta hocete! U mojoj glavi za tako nesto nema mesta. Nema mesta ni za defetiste , pristalice gotovo je gotovo price i vredjanja trenutno nasih jedinih prijatelja - Rusije i Kine . To je samo milijardu i po ljudi. Sitnica. A ako EU NATO i USA zele novi svet po pravilima koja ONI stvore - bojim se da ce svet izgledati mnogo mnooogo gore nego do sada.

Nostradamus

pre 17 godina

Bas lepo da se Kostunici pruzila prilika da odputuje u New York. Ono sto ce on tamo procitati vec znaju i vrapci na grani a nece posluziti nicemu. Jedino ce on kada se vrati verovatno izjaviti "da je sve pokusao, ali eto nije uspeo...". Tragi-komicnost svega sluzi za skupljanje politickih poena a KiM ionako vec odavno nije pod kontrolom Srbije. Bice bolje neko vice ...

Igor

pre 17 godina

Pa, kako se uopšte dogodilo da na pregovore o Kosovu na najvišem nivou pošalju baš Koštunicu kad je poznat njegov izrazito rigidan stav prema svim dobronamernim ljudima iz demokratskog sveta- prognoziram totolan debakl.

robert

pre 17 godina

Lično mislim da bi nezavisnost Kosova mogla ići u korist i Srbiji i Kosovu.
Činjenica je da Srbija više nema nikakav uticaj na Kosovo i da bi gubitkom teritorije skinuli sa grbače kosovske Albance, pa bi ostalo više novca za dobrobit naše dece, a i konačno bi gospoda političari imali vremena da se istinski posvete približavanju Srbije ka EU, a ne da mlate praznu slamu što su moramo priznati radili od smrti pokojnog Djindjića na ovamo.

Miro

pre 17 godina

Geostrateska prica Made in USA (autori gospoda Bzezinski, Kisinsdzer&Co) stara vise od 25 godina, se polako zaokruzuje. Jugoslavije vise nema, Srbija je osakacena, a Velika Albanija (52. ili vec koja americka drzava) se pomalja iz mraka istorije koju pisu novi vladaoci sveta. Tako valjda mora da bude. Ali nemojmo se mi, Srbi, i oko toga sporiti. Nemojmo ozarenih lica aplaudirati onima koji nas gledaju kao miseve, nemojmo im jos pride zahvaljivati (LDP-ovci) na "velikoj usluzi". Sve je ovo vec negde napisano, a na nama je da to makar pravilno procitamo i, zarad sopstvene zdrave pameti, misljenje sacuvamo kako za sebe tako i za nasa pokoljenja.

Nele

pre 17 godina

A sada kada Kostunica zakuva frku neka za rat prvi budu spremni on i svi oni koji su Ustav dva dana donosili. Dok god miris baruta ne osete oni koji izazovu frku oni ce to i dalje raditi. Dakle, na mene ne racunajte, za ovaj zivot mi je toga dosta. Mislim da je nerealno ocekivati da KOsovo ostane u sastavu Srbije jer pored toga sto Albanci ne zele u takvoj zemlji da zive i Srbi bi da zive ali da se Albanci ne cuju. To nece ici.

Jovana Firenza

pre 17 godina

Mislim da bi trebalo da svi mi proucimo vise svetsku politiku i da shvatimo koji je nas polozaj u Evropi i sa koga trenutno vodimo razgovore o Kosovu. Iako su UN, EU i SAD pratile i ucestvovale u nasim ratovima devedesetih godina a posle i jos uvek nam sude, trbalo bi da znamo da je odluka o Kosovu u krugu SB dobro potkovana time da je Srbija zemlja koja je imala 2 rata za 10 godina! I to kakva! I naravno smo mi ti koji odgovaramo za sve sto se izdesavalo tih godina. Za genocid, etnicka ciscenja, ubistva neduzne dece i zena itd ( iako smo oslobodjeni kolektivne krivice).
I u kakvom smo mi to pregovarackom polozaju???? Da li svet stvarno moze i ima vremena da bude saosecajan prema nama dok u svetu ima jos toliko slicnih situacija ???Da li smo se pitali???Mislim da je Evropi vise dosdilo to prokleto Balkansko pitanje!
Internacionalna politika nikada nije pratila pravdu vec interese. Tako da ne treba da razmisljamo o tome da nas svi mrze i otimaju nam ono sto je nase! Mi ( kao nekad Nemacka posle Drugog svetskog rata !!!) kao pregovaraci imamo veoma malo mogucnosti a bicemo kaznjeni time sto ce drugi morati da odluce umesto nas o nasoj istorijskoj teritoriji. Posle svega ( iako i ja slomljena srca) mislim da je najbolje da sledimo svet a ne da nas Kostunica idalje vodi u propast naionalistickim post komunistickim idejama jer ce samo tako narod idalje patiti zbog teritorije koja je realno odavno izgubljena. Ljudi, pa zar ne vidite da ni vladu posle dva ipo meseca nemamo i nista ne napreduje zbog naseg vecnog Kosovskog problema. Mislim da nam je bolje da jurimo te proklete stadarde i budemo za bolji zivot nego da zivimo u diaspori i borimo se za ideale!

Ранко

pre 17 godina

Само ме занима чиме ће се бавити Коштуница, Тадић и Николић након губитка Косова? Какав ће то онда велики, нерешив и "судбински" проблем измислити, не би ли у недоглед, у недоглед... (ех, Дарквуди, Дарквуди) одлагали решењи стварних "малих" проблема које имамо у овој Потемкинији?
Најсмешнији су ми људи који сво време причају о некаквим тапијама, бркајући појам приватног власништва са правом владавине на једној територији. Право владавине припада већинском народу, а ми то на КиМ нисмо.
Дакле, заиста, а шта ако нам дају Косово?

SZ

pre 17 godina

Ponašamo se ko kučići koji trče gospodaru (Rusima) oko nogu. Ne znamo ni kako će Rusi glasati ali mi smo im neizmerno zahvalni ... Računamo da će se Rusi sažaliti na nas!!! Mislim DNO. Nemaju ljudi posla, korupcija je svuda, beda, nepismenost, glupost, primitivizam, najbolji studenti beže preko (a koliko vidim samo generali i zlikovci odu u Rusiju a pametni idu na zapad). Ali bi mi da zadržimo 15% teritorije i ako je moguće da isetramo 20% stanovnika sa tih 15% pa da živimo ko u vreme Cara Dušana... I da Rusi glasaju protiv Ameri i EU će priznati Kosovo i gotovo. Rusi će se buniti i nikom ništa. A mi ostajemo takvi kakvi smo (gore opisano). Da nije tužno, bilo bi smešno.

mademoiselle

pre 17 godina

Samo mi nije jasno kako iko moze pomisliti da ce stvaranjem nove albanske drzave na Balkanu doprineti stabilizaciji i napretku regiona.

Mile

pre 17 godina

Ma koliko cudno zvucalo, u UN se danas ocenjuje politika Medjunarodne Zajednice tokom krize u bivsoj YU.

Ukoliko bi se desilo da MZ da nezavisnost Kosovu, to bi znacilo da SVI argumenti koji su vazili u slucaju ne cepanja Hrvatske, Bosne, padaju u vodu. To bi znacilo da je nalaz Badinterove komisije bila laz. To bi znacilo da da smo mi bili u zabludi (ja u svakom slucaju) jer smo verovali da Milosevic mora biti kaznjen jer krsi prava drugih (repubilka). To bi znacilo na kraju krajeva da je Milosevic (ipak) bio u pravu.
U svakom slucaju sednica SB je trenutak istine. Trenutak istine za sve. Za Srbiju jer se o njoj odlucuje, za Rusiju, da li ce uloziti Veto, i opravdala odredjena ocekivanja onih koji smatraju da su se interesi Srbije i Rusije trenutno poklopili ili ce jos malo tvrditi pazar, za "Zapad", da li ce dajuci nezavisnost Kosovu pljunuti na sopstvenu politiku (principe) vodjenu poslednjih 15 godina prema bivsoj YU.

Licno mislim da je jedino resenje koje bi zaista donelo stabilnost na duzi rok (a ne samo prekid do drugog "poluvremena" sto neko rece, mada u krajnjoj nuzdi to uvek ostaje kao alternativa) u ovom trenutku, je nastavak istinskih pregovora sa novim pregovaracem koji nece unapred (pre kraja pregovora) gurati nezavisnost Kosova Albancima u ruke.
Jer kako sada stvari stoje MZ osim praznih reci, za nezavisnost Kosova, Srbiji ne nudi NISTA.

Rade

pre 17 godina

... Nismo mi vise u situaciji da se slazemo ili ne slazemo, mi smo davljenik koji ne treba bas potpuno da potone.Sto se tice Kosmeta, ostao ili ne u okviru granica koje ce se zvati srpske, tamo vise nema, il,ima vrlo malo Srba. Tome smo svi "mi" kumovali, od strane samih Srba na Kosmetu, pa do svih ostalih, od 1945. godine, pre svega, do danas. Neko vise, neko manje.Neko mnogo poput politicara koji su '45 aminovali nepovratak Srba svojim kucama, do Milosevica koji je svojim cinjenjem, a jos vise ne cinjenjem, unazadio sve za vek unapred...
Sta sada?
Izboriti se, ako je moguce, da se Srbiji ne unisti istorija na Kosmetu, posle priznanja to je sledece, izboriti se za ulazak u EU zajedno sa Kosmetom, izboriti se da ekonomija, naravno, ne ova mafijaska, zajedno sa Siptarima bude primarnija od politike, izboriti se, trebace godine, da budemo dobri poslovni ljudi i komsije u na celoj teritoriji, omoguciti Siptarima jednako pravo u Beogradu, kao i Srbima i svima drugima, u Pristini. Jednostavno, postati na Balkanu kao Svajcarska - mnogo nacija i vera, ali ako znas-znas, ako ne mozes da budes i Marsovac, nista ti ne vredi. Naravno, Srbija je zemlja, pre svega, Srba (bilo koje veroispovesti), primarno je, svakako, pravoslavlje, pa onda sve ostalo. Deluje malo komplikovano, ali ako hocemo da zivimo kao zemlja ravnopravnih gradjana onda mozemo da ocekujemo da ce se postepeno sve vrteti oko kvaliteta zivota ma s kim ziveli. Sve ostalo vracace nas uvek u istoriju i postepeni nestanak...Ahtisari je, na zalost, kolateralna steta.

Vuk Samotnjak

pre 17 godina

Jadno KiM, ko god da njime upravlja. Nisu ga zasluzili ni Srbija, ni Albanci, ni MZ posle svega sto su ucinili. Idealno, sve strane bi trebale da budu kaznjene, sto bi jedino bilo pravedno. Nazalost, mislim da ce bez obzira na ishod svega ovoga biti kaznjeni Srbi i Albanci, koji ce i u buducnosti ginuti za zemlju. Za to vreme svi dobrotvori (trenutno zapadni) ce nas gledati zabrinuto donositi rezolucije o nama i na kraju krajeva zadovoljo trljati ruke.

sasa jokic

pre 17 godina

Eto sta smo doziveli, da nas Kostunica brani od surovog zapada?! Sve oci radikala sps-ovaca, i ostalih likova (zbog cijih smo zlocina tu gde jesmo)iscekuje da li ce bratska Rusija po prvi put u istoriji uciniti nesto konkretno i pomoci jadnoj Srbiji da sacuva Kosovo, dusu svoju! Naravno da nece, zato sto kao i do sada Rusija stiti svoje interese, a interes joj sigurno nije da se svadja sa svetom, zbog gomile zabludelih politicara, koji svoju nesposobnost da vode drzavu, i zbog obaveze da stite ratne zlocince i pljackase, pokusavaju da prikriju takozvanom borbom za Kosovo!Rusija ce eventualno odloziti donosenje rezolucije kako bi kolik otoliko sacuvala obraz, i kako bi stavila do znanja da se i ipak i ona za nesto pita. Znaci nije u pitanju nikakvo bratstvo sa Srbijom, vec cist politicki interes! Zapad ce joj toliko uciniti, i mislim da se detalji tog dogovora vec finalizuju. Vapaji Tome i Kostunice u proteklih nekolik odana, samo su pokazatelj njihovog podanicko-uliznickog karaktrera, i dokaz nemoci da samostalno kreiraju i vode politiku!

Aleksandar

pre 17 godina

Ovo je sramota što radi naš "neobavešteni" Koštunica, koji nema mandat da se pojavljuje u SB. DSS na njegovom čelu je dobrano izgubio izbore, izgubio Crnu Goru i Kosovo, izgubio poverenje NATO pakta i EU, a sa Amerikom je opet uspeo da pogorša odnose, i upropastio sve ono što je genijalni Đinđić postigao. Stavite prst na čelo i zapitajte se gde je to Srbija u 21.veku kada su joj "saveznici" Kina i Rusija, dve "nedemokratske" države, koje ne poštuju većinu međunarodnih normi i zakona. Milošević je albanicima oteo autonomiju, a zatim hteo da ih protera sa Kosova... Kad je Srpski narod video kako izgleda kad je nego jači od tebe, i kako izgleda kad malo padaju bombe po tintarama, onda je okrenuo ploču i preko volje glasao protiv Miloševića. Naš narod jednostavno nije zreo za promene, nije zreo za demokratiju, i kao takav ne može da bude deo EU. Kosovo će samostalno proglasiti nezavisnost kroz 2 meseca, i Rusija tu neće moći ništa. Da je Moskva istinski prijatelj Srbije kao što nije, Putin bi savetovao Koštunici da se makne, i prepusti kormilo države Đeliću. Međutim, ne Rusija želi da ima uticaja bar na Srbiju, pošto ovu državu mrzi cela Istočna Evropa, posle njehove poluvekovne okupacije.

Jedva čekam da se završi pitanje Kosova, pa da se formira Vlada, koja će morati da rešava egzistencijalne probleme ove sirotinje, koja krpi kraj sa krajem....

Voja

pre 17 godina

U uslovima kada se uredba o privremenom finansiranju na cudan nacin produzi i to opravdava ovim ili onim razlozima, i kako eto povrmeno mora nesto da se uradi da zivot nebi stao, a sto nije u skladu sa zakonm, zsato onda sa istom logikom gledati i na SB koji eto treba da uradi nesto za sta u svojoj povelji ne nalazi uportiste ali sto je po misljenju vecine zemalja (kako onih velikih tako i malih) potrebno uraditi.

Mozda ce gen.sek UN kad bude obrazlagao odluku mogao da citira izjavu Parivodica od pre neki dan.

Normalan

pre 17 godina

Kostunica ako je hteo da zadrzi teritoriju nije trebao po "hitnom postupku" da donosi Ustav ( koji uzgred je izglasan sumljivo), a u kome nema Albanaca i koji za njega nisu glasali. Time je de jure Kosovo ostavio van Srbije. Sto se tice medjunarodnog prava ono nije ono je skup Rezolucija, Povelja i tome slicno te se prilagodjava izmenama u svetu, a to nas LAGALISTA nemoze da shvati i u polazu ima pogresnu percepciju!

miljan

pre 17 godina

Ahtisari predstavlja svoj "nazovi" plan koji nije dobar niti prihvacen od obe strane u kome se cepa medjunarodno priznata Srbija i to u sredistu UN-a cijom se poveljom sve drzave clanice vode.Sta je sa osnovnim principom nepoverdivosti granica medjunarodno priznatih drzava?Kakvog li cinizma. On izgleda ne shvata, ili ne zeli da shvati, da bez saglasnosti Srbije nema resenja i zato pokusava na svaki nacin da je izbegne.Ako isti gospodin izbegava Srbiju zasto je Srbija uopste bila na pregovorima. Pa zato gospodine Ahtiseri jer je KiM SASTAVNI deo Srbije. Srbija ima legitimno pravo da se svim diplomatskim i demokratskim sredstvima suprostavi cepanju svoje drzave. Ubedjen sam da taj "plan" nema sanse da uspe,u suprotnom ce se i ostale grupacije voditi istim principom. Nepisano pravilo je : jednom izuzetak uvek pravilo.

Udovica

pre 17 godina

Ukoliko, SB donese nepravednu odluku da Kosovo i Metohiju dobiju Albanci i ocepe našu teritoriju, na koju tapije na vlasništvo zemlje imaju Srbi( garađani i SPC) oko 85%, tada institucija UN prestaje da ima svaki smisao i teba je ukinuti !!! Ukoliko, danas SB donese NAKAZNU ODLUKU, on ne samo da ukida pravno vlasničke odnose nad jednom teritorijom,on vrši OTIMAČINU i KRAĐU a ujedno ukida i organizaciju UN . Pored nas Srba koji smo ogorčeni i tužni celo čovečanstvo treba da stavi "prst na čelo" posle današnjeg dana 3.aprila 2007.godine! Živela Srbija, živeli Srbi i svi dobri ljudi!

Milun

pre 17 godina

Od Kine i Rusije se može maksimalno očekivati da nas podrže samo u okvirima sopstvenih interesa a sve ostalo je šarena laža i “lilihip” za naivne i lakoverne.

Triestino

pre 17 godina

Amerikanci idu pred SB UN da daju legitimitet svom naumu, ali ako ga ne dobiju svejedno ce uraditi kako oni hoce. Znajuci to ja se bas ne radujem puno ruskom vetu. Jer sta ce se desiti ? Razmislite, Amerikanci ce sprovesti svoje u delo, Rusi i mi necemo reagovati, a epilog svega ce biti da cemo to morati i priznati da bi se krenulo dalje ka EU i NATO. Na kraju Amerikanci ce imati i legitimitet ! Sve karte su u njihovim rukama i ne zavaravajmo se puno vec krenimo dalje zarad nas i nase dece dok jos imaju i kakvu takvu volju da nam pomognu.

posmatrac

pre 17 godina

Puna podrska nasem timu sa premijerom na celu.Vazno je da mi iznesemo argumente koji su na nasoj strani i da to isto ucine i Rusija i Kina a sta ce siledzije da ucine uopste nije bitno jer oni mogu sve ali sve to ce biti odrzivo kratkorocno.A posle otimanja cemo stvarno videti ste ce se dalje desavati sa nama i kakav ce odnos dalje biti tih nazovi prijatelja.Mislim da nikada nece da nas ostave na miru.

Sasa BG

pre 17 godina

Premijer je svoj stav nama jasno predocio u novom ustavu. Kosovo u Srbiji podrzava vecina nasih gradjana.
Kostunici ne treba poseban plan; plan je potreban onima koji cinicno otimaju tudju teritoriju . Mi imamo povelju UN-a i medjunarodno pravo.

djuro

pre 17 godina

Nas najveci problem u vezi resavanja statusa Kosova je sto su nasi predstavnici izgleda naucili kakve su medjunarodne pravne norme, ali nemaju pojma kakva je njihova dinamika, tj. kako se i u kakvim uslovima menjaju. Jeste, mi mislimo da bi nezavisnost Kosova znacila opasan presedan i isla direktno protiv onoga sto odrzava kakav-takav mir na planeti poslednjih 60 godina, ali znamo li kolika je mogucnost i imamo li strategiju za slucaj da neko jaci od nas i od Rusije to ipak ucini? Ovde se ocigledno radi o svesnom i namernom rusenju medjunarodnog pravnog poretka od strane USA i EU i uspostavljanju novog - sto samo po sebi ne mora biti dobro ili lose ako naucimo da plivamo, ali je bitno da oni koji nas predstavljaju budu svesni toga, sto oni cini mi se nisu - inace ne bi slali daveza od Kostunice koji ce kao sa trake ponoviti nase vec godinama poznate stavove. I jos vaznije od toga, znamo li sta cemo ako se nase primedbe nekim cudom uvaze? Steta je vec ucinjena i de facto stanje na terenu je da imamo 2 miliona gradjana kojima su vec obecane nezavisne kule i gradovi i koji u svojoj nezrelosti (a neki i iz cistog koristoljublja, znaju razni Karici i Miskovici o cemu pricam) ne priznaju legitimitet zemlje koja ga po trenutnom pravu ima na Kosovu.
Mozda zvuci cinicno, ali cini mi se da je najbolji scenario za ovu jadnu i izmrcvarenu Srbiju da nam Kosovo uzmu na silu, jer iskreno nemamo snage i para da se rvemo sa dva miliona Albanaca koji nece sa nama, ali tako da mi to stanje zvanicno ne priznamo i da ga - po novim medjunarodnim normama koje se pred nasim ocima formiraju - za 50-tak godina kad dodju na red neke pametnije generacije od ove nase, lepo uzmemo nazad. Jer Kosovo jeste nase, sve sa ljudima koji na njemu zive, bili oni Srbi ili Albanci.

Bojan

pre 17 godina

Bilo bi mnogo bolje da je premijer svoje ideje i planove razrešenja kosovskog problema predstavio nama u Srbiji, skupštini i javnosti.Naravno, kad bi ih uopšte imao - možda i bi. Bilo je dovoljno vremena da se izradi i prezentuje racionalan i prihvatljiv plan iza koga bi stala čitava nacija i u direktnim pregovorima traži rešenje. Situacija je međutim došla do faze kada racionalnog i bezbolnog rešenja više nema. Zahtevi i očekivanja dve strane su toliko dijametralno suprotni da ishod neminovno nosi predznak potpunog poraza jedne i ostvarenja cilja druge strane. Odluka će pasti na osnovu njihove snage i pozicije. Mi smo na žalost u toj borbi u teškom nok-daunu. Bauljamo po podu i sudije već uveliko odbrojavaju. Sve prethodne runde smo izgubili,pokazali se kao nespremni , nemotivisani i prljavi borci. Izgubili smo i poslednju naklonost publike i sudija i pitanje je trenutka kada će gong prekratiti agoniju. Na osnovu čega onda iko normalan može da očekuje bilo kakav (a kamo li potpuni ) preokret? U ovoj situaciji razumni ljudi dostojanstveno prihvataju poraz da bi sačuvali obraz (i glavu!) i traže satisfakciju u revanšu i možda na nekom drugom polju? Ne i naša vladajuća garnitura!! Kao grogirani bokser kome se slike mešaju pred očima dok se sužene svesti bori da razluči bunilo od jave naši "pregovarači" srljaju u konačni sukob nesvesni situacije. Da li se zaista uzdaju u to da će neka potencijalna svađa među sudijama doneti pobedu za poraženog?? Ili ih jednostavno nije briga jer batine u stvari ne trpe oni nego narod koji je na to navikao? A možda i nismo zaslužili bolje kad dajemo vlast ovakvima?

vasa

pre 17 godina

UN bi trebalo da se drze svoje povelje. Ukoliko dozvole da sila bude jaca, onda salju direktnu poruku da je suverenitet svih zemalja ugrozen. To otvara nevidjene mogucnosti u buducnosti, pa ko prezivi pricace.

Anton

pre 17 godina

Puna podrska nasoj delegaciji. Moramo se do kraja boriti za Kosovo svim diplomatskim sredstvima. Ako je Kosovo (eventualno) cena nekih daljih evropskih integracija Srbije pa cak i ulaska u EU najpostenije bi bilo raspisati referndum sa pitanjem Srija sa Kosovom ili Srbija bez Kosova u EU. Rezultat takvog refernduma bi jasno trasirao dalji politicki put Srbije ma u kom pravcu on dalje isao.

Bojan

pre 17 godina

Bilo bi mnogo bolje da je premijer svoje ideje i planove razrešenja kosovskog problema predstavio nama u Srbiji, skupštini i javnosti.Naravno, kad bi ih uopšte imao - možda i bi. Bilo je dovoljno vremena da se izradi i prezentuje racionalan i prihvatljiv plan iza koga bi stala čitava nacija i u direktnim pregovorima traži rešenje. Situacija je međutim došla do faze kada racionalnog i bezbolnog rešenja više nema. Zahtevi i očekivanja dve strane su toliko dijametralno suprotni da ishod neminovno nosi predznak potpunog poraza jedne i ostvarenja cilja druge strane. Odluka će pasti na osnovu njihove snage i pozicije. Mi smo na žalost u toj borbi u teškom nok-daunu. Bauljamo po podu i sudije već uveliko odbrojavaju. Sve prethodne runde smo izgubili,pokazali se kao nespremni , nemotivisani i prljavi borci. Izgubili smo i poslednju naklonost publike i sudija i pitanje je trenutka kada će gong prekratiti agoniju. Na osnovu čega onda iko normalan može da očekuje bilo kakav (a kamo li potpuni ) preokret? U ovoj situaciji razumni ljudi dostojanstveno prihvataju poraz da bi sačuvali obraz (i glavu!) i traže satisfakciju u revanšu i možda na nekom drugom polju? Ne i naša vladajuća garnitura!! Kao grogirani bokser kome se slike mešaju pred očima dok se sužene svesti bori da razluči bunilo od jave naši "pregovarači" srljaju u konačni sukob nesvesni situacije. Da li se zaista uzdaju u to da će neka potencijalna svađa među sudijama doneti pobedu za poraženog?? Ili ih jednostavno nije briga jer batine u stvari ne trpe oni nego narod koji je na to navikao? A možda i nismo zaslužili bolje kad dajemo vlast ovakvima?

Aleksandar

pre 17 godina

Ovo je sramota što radi naš "neobavešteni" Koštunica, koji nema mandat da se pojavljuje u SB. DSS na njegovom čelu je dobrano izgubio izbore, izgubio Crnu Goru i Kosovo, izgubio poverenje NATO pakta i EU, a sa Amerikom je opet uspeo da pogorša odnose, i upropastio sve ono što je genijalni Đinđić postigao. Stavite prst na čelo i zapitajte se gde je to Srbija u 21.veku kada su joj "saveznici" Kina i Rusija, dve "nedemokratske" države, koje ne poštuju većinu međunarodnih normi i zakona. Milošević je albanicima oteo autonomiju, a zatim hteo da ih protera sa Kosova... Kad je Srpski narod video kako izgleda kad je nego jači od tebe, i kako izgleda kad malo padaju bombe po tintarama, onda je okrenuo ploču i preko volje glasao protiv Miloševića. Naš narod jednostavno nije zreo za promene, nije zreo za demokratiju, i kao takav ne može da bude deo EU. Kosovo će samostalno proglasiti nezavisnost kroz 2 meseca, i Rusija tu neće moći ništa. Da je Moskva istinski prijatelj Srbije kao što nije, Putin bi savetovao Koštunici da se makne, i prepusti kormilo države Đeliću. Međutim, ne Rusija želi da ima uticaja bar na Srbiju, pošto ovu državu mrzi cela Istočna Evropa, posle njehove poluvekovne okupacije.

Jedva čekam da se završi pitanje Kosova, pa da se formira Vlada, koja će morati da rešava egzistencijalne probleme ove sirotinje, koja krpi kraj sa krajem....

Anton

pre 17 godina

Puna podrska nasoj delegaciji. Moramo se do kraja boriti za Kosovo svim diplomatskim sredstvima. Ako je Kosovo (eventualno) cena nekih daljih evropskih integracija Srbije pa cak i ulaska u EU najpostenije bi bilo raspisati referndum sa pitanjem Srija sa Kosovom ili Srbija bez Kosova u EU. Rezultat takvog refernduma bi jasno trasirao dalji politicki put Srbije ma u kom pravcu on dalje isao.

djuro

pre 17 godina

Nas najveci problem u vezi resavanja statusa Kosova je sto su nasi predstavnici izgleda naucili kakve su medjunarodne pravne norme, ali nemaju pojma kakva je njihova dinamika, tj. kako se i u kakvim uslovima menjaju. Jeste, mi mislimo da bi nezavisnost Kosova znacila opasan presedan i isla direktno protiv onoga sto odrzava kakav-takav mir na planeti poslednjih 60 godina, ali znamo li kolika je mogucnost i imamo li strategiju za slucaj da neko jaci od nas i od Rusije to ipak ucini? Ovde se ocigledno radi o svesnom i namernom rusenju medjunarodnog pravnog poretka od strane USA i EU i uspostavljanju novog - sto samo po sebi ne mora biti dobro ili lose ako naucimo da plivamo, ali je bitno da oni koji nas predstavljaju budu svesni toga, sto oni cini mi se nisu - inace ne bi slali daveza od Kostunice koji ce kao sa trake ponoviti nase vec godinama poznate stavove. I jos vaznije od toga, znamo li sta cemo ako se nase primedbe nekim cudom uvaze? Steta je vec ucinjena i de facto stanje na terenu je da imamo 2 miliona gradjana kojima su vec obecane nezavisne kule i gradovi i koji u svojoj nezrelosti (a neki i iz cistog koristoljublja, znaju razni Karici i Miskovici o cemu pricam) ne priznaju legitimitet zemlje koja ga po trenutnom pravu ima na Kosovu.
Mozda zvuci cinicno, ali cini mi se da je najbolji scenario za ovu jadnu i izmrcvarenu Srbiju da nam Kosovo uzmu na silu, jer iskreno nemamo snage i para da se rvemo sa dva miliona Albanaca koji nece sa nama, ali tako da mi to stanje zvanicno ne priznamo i da ga - po novim medjunarodnim normama koje se pred nasim ocima formiraju - za 50-tak godina kad dodju na red neke pametnije generacije od ove nase, lepo uzmemo nazad. Jer Kosovo jeste nase, sve sa ljudima koji na njemu zive, bili oni Srbi ili Albanci.

vasa

pre 17 godina

UN bi trebalo da se drze svoje povelje. Ukoliko dozvole da sila bude jaca, onda salju direktnu poruku da je suverenitet svih zemalja ugrozen. To otvara nevidjene mogucnosti u buducnosti, pa ko prezivi pricace.

Milun

pre 17 godina

Od Kine i Rusije se može maksimalno očekivati da nas podrže samo u okvirima sopstvenih interesa a sve ostalo je šarena laža i “lilihip” za naivne i lakoverne.

Normalan

pre 17 godina

Kostunica ako je hteo da zadrzi teritoriju nije trebao po "hitnom postupku" da donosi Ustav ( koji uzgred je izglasan sumljivo), a u kome nema Albanaca i koji za njega nisu glasali. Time je de jure Kosovo ostavio van Srbije. Sto se tice medjunarodnog prava ono nije ono je skup Rezolucija, Povelja i tome slicno te se prilagodjava izmenama u svetu, a to nas LAGALISTA nemoze da shvati i u polazu ima pogresnu percepciju!

Triestino

pre 17 godina

Amerikanci idu pred SB UN da daju legitimitet svom naumu, ali ako ga ne dobiju svejedno ce uraditi kako oni hoce. Znajuci to ja se bas ne radujem puno ruskom vetu. Jer sta ce se desiti ? Razmislite, Amerikanci ce sprovesti svoje u delo, Rusi i mi necemo reagovati, a epilog svega ce biti da cemo to morati i priznati da bi se krenulo dalje ka EU i NATO. Na kraju Amerikanci ce imati i legitimitet ! Sve karte su u njihovim rukama i ne zavaravajmo se puno vec krenimo dalje zarad nas i nase dece dok jos imaju i kakvu takvu volju da nam pomognu.

sasa jokic

pre 17 godina

Eto sta smo doziveli, da nas Kostunica brani od surovog zapada?! Sve oci radikala sps-ovaca, i ostalih likova (zbog cijih smo zlocina tu gde jesmo)iscekuje da li ce bratska Rusija po prvi put u istoriji uciniti nesto konkretno i pomoci jadnoj Srbiji da sacuva Kosovo, dusu svoju! Naravno da nece, zato sto kao i do sada Rusija stiti svoje interese, a interes joj sigurno nije da se svadja sa svetom, zbog gomile zabludelih politicara, koji svoju nesposobnost da vode drzavu, i zbog obaveze da stite ratne zlocince i pljackase, pokusavaju da prikriju takozvanom borbom za Kosovo!Rusija ce eventualno odloziti donosenje rezolucije kako bi kolik otoliko sacuvala obraz, i kako bi stavila do znanja da se i ipak i ona za nesto pita. Znaci nije u pitanju nikakvo bratstvo sa Srbijom, vec cist politicki interes! Zapad ce joj toliko uciniti, i mislim da se detalji tog dogovora vec finalizuju. Vapaji Tome i Kostunice u proteklih nekolik odana, samo su pokazatelj njihovog podanicko-uliznickog karaktrera, i dokaz nemoci da samostalno kreiraju i vode politiku!

Mile

pre 17 godina

Ma koliko cudno zvucalo, u UN se danas ocenjuje politika Medjunarodne Zajednice tokom krize u bivsoj YU.

Ukoliko bi se desilo da MZ da nezavisnost Kosovu, to bi znacilo da SVI argumenti koji su vazili u slucaju ne cepanja Hrvatske, Bosne, padaju u vodu. To bi znacilo da je nalaz Badinterove komisije bila laz. To bi znacilo da da smo mi bili u zabludi (ja u svakom slucaju) jer smo verovali da Milosevic mora biti kaznjen jer krsi prava drugih (repubilka). To bi znacilo na kraju krajeva da je Milosevic (ipak) bio u pravu.
U svakom slucaju sednica SB je trenutak istine. Trenutak istine za sve. Za Srbiju jer se o njoj odlucuje, za Rusiju, da li ce uloziti Veto, i opravdala odredjena ocekivanja onih koji smatraju da su se interesi Srbije i Rusije trenutno poklopili ili ce jos malo tvrditi pazar, za "Zapad", da li ce dajuci nezavisnost Kosovu pljunuti na sopstvenu politiku (principe) vodjenu poslednjih 15 godina prema bivsoj YU.

Licno mislim da je jedino resenje koje bi zaista donelo stabilnost na duzi rok (a ne samo prekid do drugog "poluvremena" sto neko rece, mada u krajnjoj nuzdi to uvek ostaje kao alternativa) u ovom trenutku, je nastavak istinskih pregovora sa novim pregovaracem koji nece unapred (pre kraja pregovora) gurati nezavisnost Kosova Albancima u ruke.
Jer kako sada stvari stoje MZ osim praznih reci, za nezavisnost Kosova, Srbiji ne nudi NISTA.

Udovica

pre 17 godina

Ukoliko, SB donese nepravednu odluku da Kosovo i Metohiju dobiju Albanci i ocepe našu teritoriju, na koju tapije na vlasništvo zemlje imaju Srbi( garađani i SPC) oko 85%, tada institucija UN prestaje da ima svaki smisao i teba je ukinuti !!! Ukoliko, danas SB donese NAKAZNU ODLUKU, on ne samo da ukida pravno vlasničke odnose nad jednom teritorijom,on vrši OTIMAČINU i KRAĐU a ujedno ukida i organizaciju UN . Pored nas Srba koji smo ogorčeni i tužni celo čovečanstvo treba da stavi "prst na čelo" posle današnjeg dana 3.aprila 2007.godine! Živela Srbija, živeli Srbi i svi dobri ljudi!

robert

pre 17 godina

Lično mislim da bi nezavisnost Kosova mogla ići u korist i Srbiji i Kosovu.
Činjenica je da Srbija više nema nikakav uticaj na Kosovo i da bi gubitkom teritorije skinuli sa grbače kosovske Albance, pa bi ostalo više novca za dobrobit naše dece, a i konačno bi gospoda političari imali vremena da se istinski posvete približavanju Srbije ka EU, a ne da mlate praznu slamu što su moramo priznati radili od smrti pokojnog Djindjića na ovamo.

Sasa BG

pre 17 godina

Premijer je svoj stav nama jasno predocio u novom ustavu. Kosovo u Srbiji podrzava vecina nasih gradjana.
Kostunici ne treba poseban plan; plan je potreban onima koji cinicno otimaju tudju teritoriju . Mi imamo povelju UN-a i medjunarodno pravo.

mademoiselle

pre 17 godina

Samo mi nije jasno kako iko moze pomisliti da ce stvaranjem nove albanske drzave na Balkanu doprineti stabilizaciji i napretku regiona.

Sinisa

pre 17 godina

Ljudi, setimo se samo “devete rupe na svirali”, otorenog vređanja Karle Del Ponte, okretanje leđa pokušajima Ahtisarija kao opšteprihvaćenog pregovarača međunarodne zajednice…Koštunica nema ni elementarni vokabular za diplomatsko komuniciranje sa svetom a kamoli sposobnost da ga ubedi u svoju argumentaciju.

Uros

pre 17 godina

E, sada kosovski Albanci mogu konačno da odahnu: nastup Koštunice u Njujorku će im omogućiti onaj presudni korak ka potpunoj nezavisnosti bez ikakvih ustupaka za koje smo, ipak, mogli da se izborimo.

miljan

pre 17 godina

Ahtisari predstavlja svoj "nazovi" plan koji nije dobar niti prihvacen od obe strane u kome se cepa medjunarodno priznata Srbija i to u sredistu UN-a cijom se poveljom sve drzave clanice vode.Sta je sa osnovnim principom nepoverdivosti granica medjunarodno priznatih drzava?Kakvog li cinizma. On izgleda ne shvata, ili ne zeli da shvati, da bez saglasnosti Srbije nema resenja i zato pokusava na svaki nacin da je izbegne.Ako isti gospodin izbegava Srbiju zasto je Srbija uopste bila na pregovorima. Pa zato gospodine Ahtiseri jer je KiM SASTAVNI deo Srbije. Srbija ima legitimno pravo da se svim diplomatskim i demokratskim sredstvima suprostavi cepanju svoje drzave. Ubedjen sam da taj "plan" nema sanse da uspe,u suprotnom ce se i ostale grupacije voditi istim principom. Nepisano pravilo je : jednom izuzetak uvek pravilo.

Nele

pre 17 godina

A sada kada Kostunica zakuva frku neka za rat prvi budu spremni on i svi oni koji su Ustav dva dana donosili. Dok god miris baruta ne osete oni koji izazovu frku oni ce to i dalje raditi. Dakle, na mene ne racunajte, za ovaj zivot mi je toga dosta. Mislim da je nerealno ocekivati da KOsovo ostane u sastavu Srbije jer pored toga sto Albanci ne zele u takvoj zemlji da zive i Srbi bi da zive ali da se Albanci ne cuju. To nece ici.

posmatrac

pre 17 godina

Puna podrska nasem timu sa premijerom na celu.Vazno je da mi iznesemo argumente koji su na nasoj strani i da to isto ucine i Rusija i Kina a sta ce siledzije da ucine uopste nije bitno jer oni mogu sve ali sve to ce biti odrzivo kratkorocno.A posle otimanja cemo stvarno videti ste ce se dalje desavati sa nama i kakav ce odnos dalje biti tih nazovi prijatelja.Mislim da nikada nece da nas ostave na miru.

SZ

pre 17 godina

Ponašamo se ko kučići koji trče gospodaru (Rusima) oko nogu. Ne znamo ni kako će Rusi glasati ali mi smo im neizmerno zahvalni ... Računamo da će se Rusi sažaliti na nas!!! Mislim DNO. Nemaju ljudi posla, korupcija je svuda, beda, nepismenost, glupost, primitivizam, najbolji studenti beže preko (a koliko vidim samo generali i zlikovci odu u Rusiju a pametni idu na zapad). Ali bi mi da zadržimo 15% teritorije i ako je moguće da isetramo 20% stanovnika sa tih 15% pa da živimo ko u vreme Cara Dušana... I da Rusi glasaju protiv Ameri i EU će priznati Kosovo i gotovo. Rusi će se buniti i nikom ništa. A mi ostajemo takvi kakvi smo (gore opisano). Da nije tužno, bilo bi smešno.

Niko42

pre 17 godina

Bez obzira kakvo resenje bude donela SB micemo proglasiti Drzavu .Asto se tice rusa samo vi sanjajte otvoreni ociju ona ne moze da resi svoje probleme jos ce vase.Gledajte kome sudi Hag pa onda opravdajte sebe.

Ранко

pre 17 godina

Само ме занима чиме ће се бавити Коштуница, Тадић и Николић након губитка Косова? Какав ће то онда велики, нерешив и "судбински" проблем измислити, не би ли у недоглед, у недоглед... (ех, Дарквуди, Дарквуди) одлагали решењи стварних "малих" проблема које имамо у овој Потемкинији?
Најсмешнији су ми људи који сво време причају о некаквим тапијама, бркајући појам приватног власништва са правом владавине на једној територији. Право владавине припада већинском народу, а ми то на КиМ нисмо.
Дакле, заиста, а шта ако нам дају Косово?

Igor

pre 17 godina

Pa, kako se uopšte dogodilo da na pregovore o Kosovu na najvišem nivou pošalju baš Koštunicu kad je poznat njegov izrazito rigidan stav prema svim dobronamernim ljudima iz demokratskog sveta- prognoziram totolan debakl.

gjergj pallokaj

pre 17 godina

Nezavisnost Kosova je potpuno izvesna.To je odlicno i za Kosovo i za Srbiju.Ahtisari gleda kroz naocale realnosti.To je fakat.I Srbiji trebaju takva naocala.

Rade

pre 17 godina

... Nismo mi vise u situaciji da se slazemo ili ne slazemo, mi smo davljenik koji ne treba bas potpuno da potone.Sto se tice Kosmeta, ostao ili ne u okviru granica koje ce se zvati srpske, tamo vise nema, il,ima vrlo malo Srba. Tome smo svi "mi" kumovali, od strane samih Srba na Kosmetu, pa do svih ostalih, od 1945. godine, pre svega, do danas. Neko vise, neko manje.Neko mnogo poput politicara koji su '45 aminovali nepovratak Srba svojim kucama, do Milosevica koji je svojim cinjenjem, a jos vise ne cinjenjem, unazadio sve za vek unapred...
Sta sada?
Izboriti se, ako je moguce, da se Srbiji ne unisti istorija na Kosmetu, posle priznanja to je sledece, izboriti se za ulazak u EU zajedno sa Kosmetom, izboriti se da ekonomija, naravno, ne ova mafijaska, zajedno sa Siptarima bude primarnija od politike, izboriti se, trebace godine, da budemo dobri poslovni ljudi i komsije u na celoj teritoriji, omoguciti Siptarima jednako pravo u Beogradu, kao i Srbima i svima drugima, u Pristini. Jednostavno, postati na Balkanu kao Svajcarska - mnogo nacija i vera, ali ako znas-znas, ako ne mozes da budes i Marsovac, nista ti ne vredi. Naravno, Srbija je zemlja, pre svega, Srba (bilo koje veroispovesti), primarno je, svakako, pravoslavlje, pa onda sve ostalo. Deluje malo komplikovano, ali ako hocemo da zivimo kao zemlja ravnopravnih gradjana onda mozemo da ocekujemo da ce se postepeno sve vrteti oko kvaliteta zivota ma s kim ziveli. Sve ostalo vracace nas uvek u istoriju i postepeni nestanak...Ahtisari je, na zalost, kolateralna steta.

Miro

pre 17 godina

Geostrateska prica Made in USA (autori gospoda Bzezinski, Kisinsdzer&Co) stara vise od 25 godina, se polako zaokruzuje. Jugoslavije vise nema, Srbija je osakacena, a Velika Albanija (52. ili vec koja americka drzava) se pomalja iz mraka istorije koju pisu novi vladaoci sveta. Tako valjda mora da bude. Ali nemojmo se mi, Srbi, i oko toga sporiti. Nemojmo ozarenih lica aplaudirati onima koji nas gledaju kao miseve, nemojmo im jos pride zahvaljivati (LDP-ovci) na "velikoj usluzi". Sve je ovo vec negde napisano, a na nama je da to makar pravilno procitamo i, zarad sopstvene zdrave pameti, misljenje sacuvamo kako za sebe tako i za nasa pokoljenja.

caki

pre 17 godina

Ma koliko se srbi ili albanci borili za resevanje statusa kosova tu ipak odlucuje SB ujedinjenih nacija,ipak albanci imaju naj historijsku sansu za neku vrstu nezavisnog kosova sto je i po mnogima najrealnije resenje .
Ovih dana po svim kosovskim medijama a pogotovo u dnevnoj stampi na poslednjim stranicama u svim novinama preplovlenim slikama ubijenih albanaca za vreme rata na kosovu medju njima ubedljivo najcevi broj staraca zene i djeca medju kojima i djeca manje od 5 godina zar su i oni bili albanski teroristi i da opet zive u jednoj drzavi.Pa zar svet nezna pravu istinu,zar da srbija vlada opet kosovom to se nikada nece desiti.SB prije ili kasnije priznace nezavisnost kosova i tu vise nema nikakvih dilema ali moguce i isglasavanje nezavisnosti u parlamenti kosova i priznavanje od svih drzava.

Vujadin

pre 17 godina

Na zalost ili ne na zalost, Mlosevic jeste bio u pravu. Nije Zapad bio protiv Milosevica, Zapad je bio protiv Srbije. Odliku o nezavisnosti Kosova su doneli kada su nas lagali rezolucijom 1244, odluku o RSK su doneli kada su nas lagali Vensovim planom za RSK, odluku o rspadu SFRJ su doneli kada su nas lagali da podrzavaju celovitost SFRJ. Pitanje je koje su odluke jos doneli? Raska, Vojvodina, Istocna Srbija?
Gde je granica?

Jovana Firenza

pre 17 godina

Mislim da bi trebalo da svi mi proucimo vise svetsku politiku i da shvatimo koji je nas polozaj u Evropi i sa koga trenutno vodimo razgovore o Kosovu. Iako su UN, EU i SAD pratile i ucestvovale u nasim ratovima devedesetih godina a posle i jos uvek nam sude, trbalo bi da znamo da je odluka o Kosovu u krugu SB dobro potkovana time da je Srbija zemlja koja je imala 2 rata za 10 godina! I to kakva! I naravno smo mi ti koji odgovaramo za sve sto se izdesavalo tih godina. Za genocid, etnicka ciscenja, ubistva neduzne dece i zena itd ( iako smo oslobodjeni kolektivne krivice).
I u kakvom smo mi to pregovarackom polozaju???? Da li svet stvarno moze i ima vremena da bude saosecajan prema nama dok u svetu ima jos toliko slicnih situacija ???Da li smo se pitali???Mislim da je Evropi vise dosdilo to prokleto Balkansko pitanje!
Internacionalna politika nikada nije pratila pravdu vec interese. Tako da ne treba da razmisljamo o tome da nas svi mrze i otimaju nam ono sto je nase! Mi ( kao nekad Nemacka posle Drugog svetskog rata !!!) kao pregovaraci imamo veoma malo mogucnosti a bicemo kaznjeni time sto ce drugi morati da odluce umesto nas o nasoj istorijskoj teritoriji. Posle svega ( iako i ja slomljena srca) mislim da je najbolje da sledimo svet a ne da nas Kostunica idalje vodi u propast naionalistickim post komunistickim idejama jer ce samo tako narod idalje patiti zbog teritorije koja je realno odavno izgubljena. Ljudi, pa zar ne vidite da ni vladu posle dva ipo meseca nemamo i nista ne napreduje zbog naseg vecnog Kosovskog problema. Mislim da nam je bolje da jurimo te proklete stadarde i budemo za bolji zivot nego da zivimo u diaspori i borimo se za ideale!

Voja

pre 17 godina

U uslovima kada se uredba o privremenom finansiranju na cudan nacin produzi i to opravdava ovim ili onim razlozima, i kako eto povrmeno mora nesto da se uradi da zivot nebi stao, a sto nije u skladu sa zakonm, zsato onda sa istom logikom gledati i na SB koji eto treba da uradi nesto za sta u svojoj povelji ne nalazi uportiste ali sto je po misljenju vecine zemalja (kako onih velikih tako i malih) potrebno uraditi.

Mozda ce gen.sek UN kad bude obrazlagao odluku mogao da citira izjavu Parivodica od pre neki dan.

Sava Savic

pre 17 godina

U potpunosti podrzavam nasu delegaciju u SB i gosp. Vojislava Kostunicu . Kao nikada do sada Srbiji je potrebna SLOGA i ZAJEDNISTVO kako ne bi smo ostali bez dela svoje vekovne teritorije. Molim SVE koji zive u Srbiji da zamisle samo na trenutak da su Gracanica , Visoki Decani , Pecka Patrijarsija VAN SRBIJE .Pa onda pisite sta hocete! U mojoj glavi za tako nesto nema mesta. Nema mesta ni za defetiste , pristalice gotovo je gotovo price i vredjanja trenutno nasih jedinih prijatelja - Rusije i Kine . To je samo milijardu i po ljudi. Sitnica. A ako EU NATO i USA zele novi svet po pravilima koja ONI stvore - bojim se da ce svet izgledati mnogo mnooogo gore nego do sada.

Gojko

pre 17 godina

Koštunica u Ujedinjenim nacijama - to je identično slonu u staklarskoj radnji jer tamo neće moći da zamazuje oči iskusnim diplomatama da je nekakav demokrata kao što, istina sve neuspešnije čini ovde, već će, ubeđen sam, ogoleti švoj retrogradni nacionalizam i klerikalnizam.

Vuk Samotnjak

pre 17 godina

Jadno KiM, ko god da njime upravlja. Nisu ga zasluzili ni Srbija, ni Albanci, ni MZ posle svega sto su ucinili. Idealno, sve strane bi trebale da budu kaznjene, sto bi jedino bilo pravedno. Nazalost, mislim da ce bez obzira na ishod svega ovoga biti kaznjeni Srbi i Albanci, koji ce i u buducnosti ginuti za zemlju. Za to vreme svi dobrotvori (trenutno zapadni) ce nas gledati zabrinuto donositi rezolucije o nama i na kraju krajeva zadovoljo trljati ruke.

Kale

pre 17 godina

Pretpostavljam da će im Voja tamo, konačno, reći da je u Srbiji “razvrgao” koaliciju sa demokratskim snagama i sada se dodvorava Tomi Nikoliću kako bi ga primio u toplo šovinističko naručje pa, kada im s pridruže i socijalisti, proglase opštu mobilizaciju te “jurnemo” svi na Kosovo i stignemo..Naravno do Beogradskog pašaluka.

sasa

pre 17 godina

Mislim da je jako naivno traziti veto od Rusije,a sa druge strane jasno se opredeliti za NATO.Vise nismo `nesvrstani`,ali smo se svrstali na onu losiju stranu.u svakom pogledu losiju.

Nostradamus

pre 17 godina

Bas lepo da se Kostunici pruzila prilika da odputuje u New York. Ono sto ce on tamo procitati vec znaju i vrapci na grani a nece posluziti nicemu. Jedino ce on kada se vrati verovatno izjaviti "da je sve pokusao, ali eto nije uspeo...". Tragi-komicnost svega sluzi za skupljanje politickih poena a KiM ionako vec odavno nije pod kontrolom Srbije. Bice bolje neko vice ...

dejanko

pre 17 godina

opcija1. Rusi daju veto ,ameri priznaju /posledice ko da nije bilo veta ,kosovo priznato
opcija 2. Rusi idu na kompromis/posledice -kosovo priznato
opcija 3.danas usvoj plan doticnog gospodina iz finske/posledice -kosovo nezavisno
opcija 4. nova rezolucija/posledice -iste samo se odlaze
okreni obrni mnogo smo slabi i nazalost jedino pitanje je da li ce taj nesrecan narod tamo ostati ili ce kolektivno da se iseli
NAZALOST

italy

pre 17 godina

Nista ni od nadgledanog Kosova. UN ce to jos malo odugovlaciti, i onda ce doci Rezolucija da je to sve Srbija. Amerikanci ce ostati bez daha.

Pavle

pre 17 godina

Bio bi mnogo manje brižan da nas u Savetu bezbednosti predsavlja Boris Tadić jer je on dokazao da je u međunarodnoj zajednici naš najcenjeniji političar pa sam siguran da bi bar izdejstvovao maksimalno moguće u aktuelnoj situaciji koja, kao što nam je svima jasno, uopšte nije sjajna a od Koštunicinog nastupa grozničavo strepim jer je on kao osvedočeni nacionalista može samo da pospeši pokopavanje svih mogućnosti da nas uopšte dožive ozbiljno a kamoli nešto pozitivno učine.

andrea

pre 17 godina

Dragi moji sugradjani , Kosovo je na pravom putu da dobije nezavisnost , a nazalost ili na srecu Beograd odavno nije vise kredibilan da toboze postavlja uslove jer na kraju krajeva gradjani Srbije nisu nista uradili da razuvere Kosovare da odustanu od samostalnosti: zasto se kod nas kao jedan od dva oficijelna jezika u skolama ne bi ucio albanski ( U Finskoj odakle dolazi nama dobro poznati Ahtisari , dva jezika su zvanicna finski i svedski , iako Svedjani cine samo 4 posto ukupnog broja stanovnistva u Finskoj!). Ili tesko zamislivo da su kojim slucajem Zastave bile obesene na pola koplja u Beogradu , kada je umro jedan Rugova!
Kao takvi sve vreme dokazujemo i svetu i sebi da smo mali svadjalacki narod koji ne samo da nije spreman da se uci ( imamo li nesto protiv albanskog jezika?), vec smo puni predrasuda i ne-mogucnosti da konkretno delujemo .

Nikola Milanovic

pre 17 godina

Trebalo bi videti sta o mogucnosti da g. Sejdiu govori na sednici saveta bezbednosti kaze Poslovnik SB. A tamo pise da predsedavajuci moze da da rec svakome ko svojim izlaganjem moze da doprinese potpunijem uvidu u situaciju o kojoj se raspravlja.
Pohvalno je sto je g. Kostunica cak dva dana ranije potegao u Njujork i tamo se posvetio pripremnim razgovorima. Pitam se, medjutim, zasto ulagati toliko vremena i energije u razgovore sa ruskim i kineskim ambasadorima, ako nam je podrska tih zemalja vec poznata kao dosledna, cvrsta i nepokolebljiva? Zar je u "stabu" srpskih "kosovskih junaka" procenjeno da nema potrebe (ili smisla?) razgovarati sa predstavnicima drugih zemalja? Ili ce ih ledeni prezir nasih pravovernika naterati da uvide pravednost nase stvari...

svi (ni)su isti

pre 17 godina

Albancima kao ljudima svaka cast, ali im je ceo projekt nezavisnost kao pur-pena - sastavljen od samih supljina.

- narod se pita - tacno, ali na odredjeni nacin, polazeci od nekih pisanih i nepisanih pravila; ovako kako su oni to postavili nivo odlucivanja se moze spustiti do pojedinog sokaka ili cak i kuce ili cak i pojedinih clanova jednog istog domacinstva! Albanci su manjina u Srbiji, onda oni kazu 'ali smo vecina na Kosovu' a kad Srbi kazu da su vecina u Severnom Kosovu onda je iznenada vazna celina, sto se negira za Srbiju. O nedeljivosti Kosova necu ni da govorim, to je tek budalastina svoje vrste - sve na svetu je deljivo samo Kosovo nije! Ocigledno da je to necija fiksideja, namenjena sakrivanju neceg veoma velikog i pogresnog.

- nece da zive sa Srbima nikako, a ovamo 'Kosovo ce biti multietnicno'

- tzv. represija - tu se MZ ponasa kao da je istorija pocela 1980; pogledajte, mart 2007 a oni napadaju manastire talibanskim manirima, otimaju ljudima stoku u po bela dana, sta mislite sta su radili Srbima pre 30, 40, 50 godina, dok je vladao sockomunizam, oplemenjen "bratstvom i jedinstvom" i komesarima u koznim jaknama? Srbi su dole pretrpeli nevidjenu represiju i teror i jos je trpe a oni samo pricaju bajke o "stotinama hiljada pobijenih" sto se na kraju svede na to da su im prilikom izlaska iz Srbije bila oduzimana dokumenta. Jeste, tu je Batajnica, ali je na Kosovu takvih Batajnica, a da se za njih uopste ne zna, koliko hoces i tamo nisu sahranjeni Albanci nego Srbi i drugi ne-Albanci.

- 'ako ne dobijemo nezavisnost, bice nemira' - odlicno receno, eto objasnjenja zasto su po nekad u nasoj dugoj zajednickoj istoriji srpske vlasti morale da pribegavaju nekim prisilnim merama, a Albanci su to "slucajno" zapamtili samo kao "mog dedu su izbacili, proterali, maltretirali" a ne kazu sta je doticni radio ili pretio da ce raditi i koliko i na koji nacin je krsio ustaljeni poredak. Demokrate - a sad se svete Srbima u svakoj prilici, radeci bas ono za sta optuzuju nasu vlast.

Bas kao sto se pur-pena stavlja izmedju dva kruta tela, tako i njihov projekt ima krutu podrsku nekih svetskih mocnika i to je jedini valjan "argument" zasto oni treba da dobiju nezavisnost - zato sto se nekome tako prohtelo (da ima bazu u Bondstilu). Sve ostalo je providno, neodrzivo, zlo, kontraproduktivno na duze staze, u suprtonosti sa mnogim civilizacijskim normama i veoma, veoma opasno. Jer ako se dogovorimo da je sila glavni argument, onda vise nema diskusije, samo treba utvrditi ko je jaci. Danas oni, sutra ... ko zna ko.

Jar-Bu

pre 17 godina

"Srbija ne prihvata nezavisnost Kosova, punu nezavisnost, nadgledanu nezavisnost, uslovnu nezavisnost, bilo kakvu nezavisnost", rekao je Tadić...
Ma jos da ga neko i pita, he he .
Ali ipak dajte da postignemo kompromis; eto, Kosovo ostaje u Srbiji, ali po novom ustavu ili predsednik ili premijer Srbije (koje bi se zvala Konfederacija Srbije, Sumadije, Kosova, Metohije i Zupske oblasti) bio Albanac ili Srbin ali sa Kosova!!
PA dajte malo kompromisa, posto je i ovo mnogo manje nego sto nudi Ahtisaari Srbima na Kosovu.
Ili ne biste? Pa normalno, zelite teritoriju ali ne i gradjane. E, pa ne moze. Tome je dosao kraj.

Dr Arslanagic

pre 17 godina

Kostunica&Tadic... e bas da ih vidima kada (namerno ne kazem AKO) Kosovo postane nezavisno, kako ce u praksi da izgleda to nepriznavanje Srbije... Pa ovo je neverovatna zemlja. 2,5 meseca ne mogu da se dogovore oko u..... vlade, gradjani ne mogu da mrdnu nigde dalje od Kelebije, skole koriste poljske WC, ratni zlocinci dobijaju ulice i penzije... i da ne nabrajam... a Kostunica&Tadic ponovo porucuju da se Srbija saginjati nece. Izgleda da sufler tog govora ipak nije umro.

Aca

pre 17 godina

Treba dati punu podršku Koštunici, Tadiću i svima koji pokušavaju da zaštite naše nacionalne interese.
Nije sramota "bauljati" i sve isprobati da se Kosovo zadrži u okvirima Srbije. Svako ko razmisli dobro shvatiće ko je predao Kosovo i da borba sadašnjih političara za očuvanje srpskih granica je možda nemoguća misija. Ja se divim ljudima koji su u toj borbi, a ako i ne uspeju u misiji nemamo se šta na njih ljutiti.
PAZITE: Sloba je ratovao, izgubio teritoriju, stranci su okupirali Kosovo, ne možete u rat sa njima, proglašavaju Kosovo nezavisnim.
Zar nisu naši političari u nemogućoj misiji? A oni se ne predaju... Zato im se divim.
A pri tom Srbija ništa ne gubi, nego samo jača... Što god da na kraju bude, izgubiće mu se svaki trag, kao i svakom drugom plaćeniku koga posle gone noćne more...
Moja je poruka i Koštunici i Tadiću: Kosovo je izgubljeno 1999! Ako ga sačuvate u bilo kom obliku postaćete srpski heroji! Ako ne uspete nemamo prava da se ljutimo na Vas jer ga vi i niste predali!

Todorović Radivoj

pre 17 godina

Svakim danom sve više i više sam siguran da Koštunica i Tadić i svi ostali zajedno, se ne razlikuju ništa više niti manje od Miloševića.
Ista retorika koja podiže naivni narod, gladan i opljačkan da se junači i da na kraju srada, a oni kao što je već viđeno da uživaju u bogatstvu stečenom na otimačini u mutnim i teškim vremenima. Ne nisam ja albanski plaćenik, pa teram vodu na njihovu zgodu.Ja sam građanin Srbije po narodnosti Srbin, koji je život proćerdao ulicama tražeći promene a uvek pronašao onog Domanovićevog slepca. Nismo mi koji konstatujemo da nam je politika bila poražena i da nismo bili, niti mi niti naši pradedovi, lojalni građani i dobra deca, kada smo našu kolevku srpsku napustili i prodali Kosovo Albancima.
Nisam ja prodao svoje imanje za debele pare Albancima kao što se danas čini na jugu Srbije u oblasti Preševa i Bujanovca i došao u Beograd da političim. Prebrojmo te vajne građane koji su napustili svoju kolevku iz interesa. Uvek muka i sirotinja plaća i zadnja ostaje. Osećam da će i ovoga puta tako biti.Sve priče nerazumnih, koji su u godine ušli a ništa nisu naučili, o tome da je svet nepravedan i da postoji neko međunarodno pravo koje je na našoj strani, je samo zamajavanje naroda. To je čisto prikrivanje istine koja je svima jasna, ali po onoj narodnoj kada laž ponoviš više puta, i sam pomisliš da je istina,i samog sebe prevariš a kako ne drugoga.
Sama činjenica da i oni u koje se zaklinjemo, i svim se silama upiremo ka njima, Evropska Unija, je protiv tog međunarodnog prava koje je na našoj strani. Ili mi više ne znamo šta je to međunarodno pravo i ko ga stvara.Ne dao bog da ga srpski političari stvaraju jer bi sva prava prigrabili za sebe a narodu muku i bedu i nacionalizam do krvi ostavili. Komentarišem dakle nepravde vekovima unazad, prepustili smo kolevku drugima a prigrlili Vojvodinu, tada je međunarodno pravo bilo u pravu. Tada smo bili jači i sa jakima, pa je pravo bilo na našoj strani. Vraćam se i do velike seobe sa Čarnojevićem. Što se ne vratismo iz Budima u srpsku kolevku, što u ove zadnje dve decenije ne podigosmo prestionicu i premestismo Skupštinu i pravoslavnu crkvu na Kosovo. Tamo su trebali naši poslanici da zarađuju svoje debele plate,i ministri da zasedaju a ne da pametuju po Beogradu dok narod strada. Zato vas, sve političare, od Miloševića na ovamo krivim za gubitak Kosova i ova moja priča je samo realna istina a ne istina nebeskog srbina.
Istina je bolna a mnogi će i pomreti a neće je prihvatiti, što je opet njihov problem. Samo da narod zbog njih ne srada.
Todorović Radivoj, Šabac

goodman

pre 17 godina

Neko rece "ono sto Kostunica procita na sednici vec i vrapci znaju." Pa nije tako. Francuski ambasador de la Sabrijer se tek sada setio da se pridruzi Ruskom predlogu da se posalje delegacija na Kosovo da snimi situaciju. Pa na osnovu cega su drzave EU glasale? Na osnovu zivota u ruzicastom (la vie en rose)koji je opisan u Ahtisarijevom referatu,ha ha ha. Sta oni tamo gore znaju o 3 zlocina koji su se desila za ova 3 zadnja dana? A posle nezavisnosti, kome mogu Srbi da se zale?

Posmatrac

pre 17 godina

Sto se tice Kosmeta i nekih komentara kako je nemoguce da drzimo vlast sa 98% albanskog stanovnistva i da je to glavni razlog zasto bi Kosmet trebalo da bude nezavisan, onda ce u sledecih deset godina od 270-ak drzava koliko ih ima sad, biti 570-ak, jer ce onda i, u srpskom primeru, opstine sa vecinskim albanskim stanovnistvom (Kao sto je Presevo, Medvedja...) traziti da se otcepe. U tom slucaju vojvodjanski Madjari imaju daleko vece pravo da proglase Vojvodinu nezavisnom. Ja cu se sa tim sloziti onda kada Kanada prihvati da se Quebec otcepi, Spanija prihvati da se Baskija otcepi, Francuska prihvati da se otcepi Korzika i deo Francuske u kojoj su Marokanci ili Alzirci vecinski deo, Rusija prihvati da se Cecenija otcepi, US prihvati da se otcepi bilo koja njihova drzava u kojoj je vecinsko crnacko stanovnistvo i koje zeli da se pripoji nekoj africkoj drzavi zbog korena kojima pripadaju etc. E kad se to desi onda ce biti u redu da se i mi slozimo sa otcepljenjem Kosmeta. Kosmetski Albanci prete ratom ako Kosmet ne bude nezavisan i na to niko ne reaguje, osim NATO-a koji kaze da nece dozvoliti nasilje (da, da... kao i cuvenog 17. marta,) a ne daj boze mi da pomenemo rat. Odmah ce biti "evo ih ovi Srbi, gori od nacista, genocidni divljaci, hoce opet da kolju nerodjenu decu i jedu ih za dorucak". Resenje je u tome da, ako SB prihvati nezavisnost, mi to ne prihvatimo. A oni neka rade sta god hoce. Bitno je da to ne bude "sporazum" zarad obecanja EU da cemo, ako ode Kosmet, dobiti mnogo vece sanse da cak do kraja ove godine udjemo u spisak drzava koje imaju sansu da, do 2016, udju u spisak drzava koje mogu do 2080 da udju u EU, i to samo ako do 2080 uspemo da "sprovedemo" Karadzica i Mladica. Dokle god budemo tako razmisljali, onda smo stvarno ovce i zato nas treba i sisati.

Anton

pre 17 godina

Puna podrska nasoj delegaciji. Moramo se do kraja boriti za Kosovo svim diplomatskim sredstvima. Ako je Kosovo (eventualno) cena nekih daljih evropskih integracija Srbije pa cak i ulaska u EU najpostenije bi bilo raspisati referndum sa pitanjem Srija sa Kosovom ili Srbija bez Kosova u EU. Rezultat takvog refernduma bi jasno trasirao dalji politicki put Srbije ma u kom pravcu on dalje isao.

Udovica

pre 17 godina

Ukoliko, SB donese nepravednu odluku da Kosovo i Metohiju dobiju Albanci i ocepe našu teritoriju, na koju tapije na vlasništvo zemlje imaju Srbi( garađani i SPC) oko 85%, tada institucija UN prestaje da ima svaki smisao i teba je ukinuti !!! Ukoliko, danas SB donese NAKAZNU ODLUKU, on ne samo da ukida pravno vlasničke odnose nad jednom teritorijom,on vrši OTIMAČINU i KRAĐU a ujedno ukida i organizaciju UN . Pored nas Srba koji smo ogorčeni i tužni celo čovečanstvo treba da stavi "prst na čelo" posle današnjeg dana 3.aprila 2007.godine! Živela Srbija, živeli Srbi i svi dobri ljudi!

vasa

pre 17 godina

UN bi trebalo da se drze svoje povelje. Ukoliko dozvole da sila bude jaca, onda salju direktnu poruku da je suverenitet svih zemalja ugrozen. To otvara nevidjene mogucnosti u buducnosti, pa ko prezivi pricace.

djuro

pre 17 godina

Nas najveci problem u vezi resavanja statusa Kosova je sto su nasi predstavnici izgleda naucili kakve su medjunarodne pravne norme, ali nemaju pojma kakva je njihova dinamika, tj. kako se i u kakvim uslovima menjaju. Jeste, mi mislimo da bi nezavisnost Kosova znacila opasan presedan i isla direktno protiv onoga sto odrzava kakav-takav mir na planeti poslednjih 60 godina, ali znamo li kolika je mogucnost i imamo li strategiju za slucaj da neko jaci od nas i od Rusije to ipak ucini? Ovde se ocigledno radi o svesnom i namernom rusenju medjunarodnog pravnog poretka od strane USA i EU i uspostavljanju novog - sto samo po sebi ne mora biti dobro ili lose ako naucimo da plivamo, ali je bitno da oni koji nas predstavljaju budu svesni toga, sto oni cini mi se nisu - inace ne bi slali daveza od Kostunice koji ce kao sa trake ponoviti nase vec godinama poznate stavove. I jos vaznije od toga, znamo li sta cemo ako se nase primedbe nekim cudom uvaze? Steta je vec ucinjena i de facto stanje na terenu je da imamo 2 miliona gradjana kojima su vec obecane nezavisne kule i gradovi i koji u svojoj nezrelosti (a neki i iz cistog koristoljublja, znaju razni Karici i Miskovici o cemu pricam) ne priznaju legitimitet zemlje koja ga po trenutnom pravu ima na Kosovu.
Mozda zvuci cinicno, ali cini mi se da je najbolji scenario za ovu jadnu i izmrcvarenu Srbiju da nam Kosovo uzmu na silu, jer iskreno nemamo snage i para da se rvemo sa dva miliona Albanaca koji nece sa nama, ali tako da mi to stanje zvanicno ne priznamo i da ga - po novim medjunarodnim normama koje se pred nasim ocima formiraju - za 50-tak godina kad dodju na red neke pametnije generacije od ove nase, lepo uzmemo nazad. Jer Kosovo jeste nase, sve sa ljudima koji na njemu zive, bili oni Srbi ili Albanci.

Sasa BG

pre 17 godina

Premijer je svoj stav nama jasno predocio u novom ustavu. Kosovo u Srbiji podrzava vecina nasih gradjana.
Kostunici ne treba poseban plan; plan je potreban onima koji cinicno otimaju tudju teritoriju . Mi imamo povelju UN-a i medjunarodno pravo.

Aleksandar

pre 17 godina

Ovo je sramota što radi naš "neobavešteni" Koštunica, koji nema mandat da se pojavljuje u SB. DSS na njegovom čelu je dobrano izgubio izbore, izgubio Crnu Goru i Kosovo, izgubio poverenje NATO pakta i EU, a sa Amerikom je opet uspeo da pogorša odnose, i upropastio sve ono što je genijalni Đinđić postigao. Stavite prst na čelo i zapitajte se gde je to Srbija u 21.veku kada su joj "saveznici" Kina i Rusija, dve "nedemokratske" države, koje ne poštuju većinu međunarodnih normi i zakona. Milošević je albanicima oteo autonomiju, a zatim hteo da ih protera sa Kosova... Kad je Srpski narod video kako izgleda kad je nego jači od tebe, i kako izgleda kad malo padaju bombe po tintarama, onda je okrenuo ploču i preko volje glasao protiv Miloševića. Naš narod jednostavno nije zreo za promene, nije zreo za demokratiju, i kao takav ne može da bude deo EU. Kosovo će samostalno proglasiti nezavisnost kroz 2 meseca, i Rusija tu neće moći ništa. Da je Moskva istinski prijatelj Srbije kao što nije, Putin bi savetovao Koštunici da se makne, i prepusti kormilo države Đeliću. Međutim, ne Rusija želi da ima uticaja bar na Srbiju, pošto ovu državu mrzi cela Istočna Evropa, posle njehove poluvekovne okupacije.

Jedva čekam da se završi pitanje Kosova, pa da se formira Vlada, koja će morati da rešava egzistencijalne probleme ove sirotinje, koja krpi kraj sa krajem....

miljan

pre 17 godina

Ahtisari predstavlja svoj "nazovi" plan koji nije dobar niti prihvacen od obe strane u kome se cepa medjunarodno priznata Srbija i to u sredistu UN-a cijom se poveljom sve drzave clanice vode.Sta je sa osnovnim principom nepoverdivosti granica medjunarodno priznatih drzava?Kakvog li cinizma. On izgleda ne shvata, ili ne zeli da shvati, da bez saglasnosti Srbije nema resenja i zato pokusava na svaki nacin da je izbegne.Ako isti gospodin izbegava Srbiju zasto je Srbija uopste bila na pregovorima. Pa zato gospodine Ahtiseri jer je KiM SASTAVNI deo Srbije. Srbija ima legitimno pravo da se svim diplomatskim i demokratskim sredstvima suprostavi cepanju svoje drzave. Ubedjen sam da taj "plan" nema sanse da uspe,u suprotnom ce se i ostale grupacije voditi istim principom. Nepisano pravilo je : jednom izuzetak uvek pravilo.

posmatrac

pre 17 godina

Puna podrska nasem timu sa premijerom na celu.Vazno je da mi iznesemo argumente koji su na nasoj strani i da to isto ucine i Rusija i Kina a sta ce siledzije da ucine uopste nije bitno jer oni mogu sve ali sve to ce biti odrzivo kratkorocno.A posle otimanja cemo stvarno videti ste ce se dalje desavati sa nama i kakav ce odnos dalje biti tih nazovi prijatelja.Mislim da nikada nece da nas ostave na miru.

Bojan

pre 17 godina

Bilo bi mnogo bolje da je premijer svoje ideje i planove razrešenja kosovskog problema predstavio nama u Srbiji, skupštini i javnosti.Naravno, kad bi ih uopšte imao - možda i bi. Bilo je dovoljno vremena da se izradi i prezentuje racionalan i prihvatljiv plan iza koga bi stala čitava nacija i u direktnim pregovorima traži rešenje. Situacija je međutim došla do faze kada racionalnog i bezbolnog rešenja više nema. Zahtevi i očekivanja dve strane su toliko dijametralno suprotni da ishod neminovno nosi predznak potpunog poraza jedne i ostvarenja cilja druge strane. Odluka će pasti na osnovu njihove snage i pozicije. Mi smo na žalost u toj borbi u teškom nok-daunu. Bauljamo po podu i sudije već uveliko odbrojavaju. Sve prethodne runde smo izgubili,pokazali se kao nespremni , nemotivisani i prljavi borci. Izgubili smo i poslednju naklonost publike i sudija i pitanje je trenutka kada će gong prekratiti agoniju. Na osnovu čega onda iko normalan može da očekuje bilo kakav (a kamo li potpuni ) preokret? U ovoj situaciji razumni ljudi dostojanstveno prihvataju poraz da bi sačuvali obraz (i glavu!) i traže satisfakciju u revanšu i možda na nekom drugom polju? Ne i naša vladajuća garnitura!! Kao grogirani bokser kome se slike mešaju pred očima dok se sužene svesti bori da razluči bunilo od jave naši "pregovarači" srljaju u konačni sukob nesvesni situacije. Da li se zaista uzdaju u to da će neka potencijalna svađa među sudijama doneti pobedu za poraženog?? Ili ih jednostavno nije briga jer batine u stvari ne trpe oni nego narod koji je na to navikao? A možda i nismo zaslužili bolje kad dajemo vlast ovakvima?

sasa jokic

pre 17 godina

Eto sta smo doziveli, da nas Kostunica brani od surovog zapada?! Sve oci radikala sps-ovaca, i ostalih likova (zbog cijih smo zlocina tu gde jesmo)iscekuje da li ce bratska Rusija po prvi put u istoriji uciniti nesto konkretno i pomoci jadnoj Srbiji da sacuva Kosovo, dusu svoju! Naravno da nece, zato sto kao i do sada Rusija stiti svoje interese, a interes joj sigurno nije da se svadja sa svetom, zbog gomile zabludelih politicara, koji svoju nesposobnost da vode drzavu, i zbog obaveze da stite ratne zlocince i pljackase, pokusavaju da prikriju takozvanom borbom za Kosovo!Rusija ce eventualno odloziti donosenje rezolucije kako bi kolik otoliko sacuvala obraz, i kako bi stavila do znanja da se i ipak i ona za nesto pita. Znaci nije u pitanju nikakvo bratstvo sa Srbijom, vec cist politicki interes! Zapad ce joj toliko uciniti, i mislim da se detalji tog dogovora vec finalizuju. Vapaji Tome i Kostunice u proteklih nekolik odana, samo su pokazatelj njihovog podanicko-uliznickog karaktrera, i dokaz nemoci da samostalno kreiraju i vode politiku!

Niko42

pre 17 godina

Bez obzira kakvo resenje bude donela SB micemo proglasiti Drzavu .Asto se tice rusa samo vi sanjajte otvoreni ociju ona ne moze da resi svoje probleme jos ce vase.Gledajte kome sudi Hag pa onda opravdajte sebe.

mademoiselle

pre 17 godina

Samo mi nije jasno kako iko moze pomisliti da ce stvaranjem nove albanske drzave na Balkanu doprineti stabilizaciji i napretku regiona.

gjergj pallokaj

pre 17 godina

Nezavisnost Kosova je potpuno izvesna.To je odlicno i za Kosovo i za Srbiju.Ahtisari gleda kroz naocale realnosti.To je fakat.I Srbiji trebaju takva naocala.

Normalan

pre 17 godina

Kostunica ako je hteo da zadrzi teritoriju nije trebao po "hitnom postupku" da donosi Ustav ( koji uzgred je izglasan sumljivo), a u kome nema Albanaca i koji za njega nisu glasali. Time je de jure Kosovo ostavio van Srbije. Sto se tice medjunarodnog prava ono nije ono je skup Rezolucija, Povelja i tome slicno te se prilagodjava izmenama u svetu, a to nas LAGALISTA nemoze da shvati i u polazu ima pogresnu percepciju!

robert

pre 17 godina

Lično mislim da bi nezavisnost Kosova mogla ići u korist i Srbiji i Kosovu.
Činjenica je da Srbija više nema nikakav uticaj na Kosovo i da bi gubitkom teritorije skinuli sa grbače kosovske Albance, pa bi ostalo više novca za dobrobit naše dece, a i konačno bi gospoda političari imali vremena da se istinski posvete približavanju Srbije ka EU, a ne da mlate praznu slamu što su moramo priznati radili od smrti pokojnog Djindjića na ovamo.

Mile

pre 17 godina

Ma koliko cudno zvucalo, u UN se danas ocenjuje politika Medjunarodne Zajednice tokom krize u bivsoj YU.

Ukoliko bi se desilo da MZ da nezavisnost Kosovu, to bi znacilo da SVI argumenti koji su vazili u slucaju ne cepanja Hrvatske, Bosne, padaju u vodu. To bi znacilo da je nalaz Badinterove komisije bila laz. To bi znacilo da da smo mi bili u zabludi (ja u svakom slucaju) jer smo verovali da Milosevic mora biti kaznjen jer krsi prava drugih (repubilka). To bi znacilo na kraju krajeva da je Milosevic (ipak) bio u pravu.
U svakom slucaju sednica SB je trenutak istine. Trenutak istine za sve. Za Srbiju jer se o njoj odlucuje, za Rusiju, da li ce uloziti Veto, i opravdala odredjena ocekivanja onih koji smatraju da su se interesi Srbije i Rusije trenutno poklopili ili ce jos malo tvrditi pazar, za "Zapad", da li ce dajuci nezavisnost Kosovu pljunuti na sopstvenu politiku (principe) vodjenu poslednjih 15 godina prema bivsoj YU.

Licno mislim da je jedino resenje koje bi zaista donelo stabilnost na duzi rok (a ne samo prekid do drugog "poluvremena" sto neko rece, mada u krajnjoj nuzdi to uvek ostaje kao alternativa) u ovom trenutku, je nastavak istinskih pregovora sa novim pregovaracem koji nece unapred (pre kraja pregovora) gurati nezavisnost Kosova Albancima u ruke.
Jer kako sada stvari stoje MZ osim praznih reci, za nezavisnost Kosova, Srbiji ne nudi NISTA.

Uros

pre 17 godina

E, sada kosovski Albanci mogu konačno da odahnu: nastup Koštunice u Njujorku će im omogućiti onaj presudni korak ka potpunoj nezavisnosti bez ikakvih ustupaka za koje smo, ipak, mogli da se izborimo.

Rade

pre 17 godina

... Nismo mi vise u situaciji da se slazemo ili ne slazemo, mi smo davljenik koji ne treba bas potpuno da potone.Sto se tice Kosmeta, ostao ili ne u okviru granica koje ce se zvati srpske, tamo vise nema, il,ima vrlo malo Srba. Tome smo svi "mi" kumovali, od strane samih Srba na Kosmetu, pa do svih ostalih, od 1945. godine, pre svega, do danas. Neko vise, neko manje.Neko mnogo poput politicara koji su '45 aminovali nepovratak Srba svojim kucama, do Milosevica koji je svojim cinjenjem, a jos vise ne cinjenjem, unazadio sve za vek unapred...
Sta sada?
Izboriti se, ako je moguce, da se Srbiji ne unisti istorija na Kosmetu, posle priznanja to je sledece, izboriti se za ulazak u EU zajedno sa Kosmetom, izboriti se da ekonomija, naravno, ne ova mafijaska, zajedno sa Siptarima bude primarnija od politike, izboriti se, trebace godine, da budemo dobri poslovni ljudi i komsije u na celoj teritoriji, omoguciti Siptarima jednako pravo u Beogradu, kao i Srbima i svima drugima, u Pristini. Jednostavno, postati na Balkanu kao Svajcarska - mnogo nacija i vera, ali ako znas-znas, ako ne mozes da budes i Marsovac, nista ti ne vredi. Naravno, Srbija je zemlja, pre svega, Srba (bilo koje veroispovesti), primarno je, svakako, pravoslavlje, pa onda sve ostalo. Deluje malo komplikovano, ali ako hocemo da zivimo kao zemlja ravnopravnih gradjana onda mozemo da ocekujemo da ce se postepeno sve vrteti oko kvaliteta zivota ma s kim ziveli. Sve ostalo vracace nas uvek u istoriju i postepeni nestanak...Ahtisari je, na zalost, kolateralna steta.

Sava Savic

pre 17 godina

U potpunosti podrzavam nasu delegaciju u SB i gosp. Vojislava Kostunicu . Kao nikada do sada Srbiji je potrebna SLOGA i ZAJEDNISTVO kako ne bi smo ostali bez dela svoje vekovne teritorije. Molim SVE koji zive u Srbiji da zamisle samo na trenutak da su Gracanica , Visoki Decani , Pecka Patrijarsija VAN SRBIJE .Pa onda pisite sta hocete! U mojoj glavi za tako nesto nema mesta. Nema mesta ni za defetiste , pristalice gotovo je gotovo price i vredjanja trenutno nasih jedinih prijatelja - Rusije i Kine . To je samo milijardu i po ljudi. Sitnica. A ako EU NATO i USA zele novi svet po pravilima koja ONI stvore - bojim se da ce svet izgledati mnogo mnooogo gore nego do sada.

Triestino

pre 17 godina

Amerikanci idu pred SB UN da daju legitimitet svom naumu, ali ako ga ne dobiju svejedno ce uraditi kako oni hoce. Znajuci to ja se bas ne radujem puno ruskom vetu. Jer sta ce se desiti ? Razmislite, Amerikanci ce sprovesti svoje u delo, Rusi i mi necemo reagovati, a epilog svega ce biti da cemo to morati i priznati da bi se krenulo dalje ka EU i NATO. Na kraju Amerikanci ce imati i legitimitet ! Sve karte su u njihovim rukama i ne zavaravajmo se puno vec krenimo dalje zarad nas i nase dece dok jos imaju i kakvu takvu volju da nam pomognu.

Sinisa

pre 17 godina

Ljudi, setimo se samo “devete rupe na svirali”, otorenog vređanja Karle Del Ponte, okretanje leđa pokušajima Ahtisarija kao opšteprihvaćenog pregovarača međunarodne zajednice…Koštunica nema ni elementarni vokabular za diplomatsko komuniciranje sa svetom a kamoli sposobnost da ga ubedi u svoju argumentaciju.

caki

pre 17 godina

Ma koliko se srbi ili albanci borili za resevanje statusa kosova tu ipak odlucuje SB ujedinjenih nacija,ipak albanci imaju naj historijsku sansu za neku vrstu nezavisnog kosova sto je i po mnogima najrealnije resenje .
Ovih dana po svim kosovskim medijama a pogotovo u dnevnoj stampi na poslednjim stranicama u svim novinama preplovlenim slikama ubijenih albanaca za vreme rata na kosovu medju njima ubedljivo najcevi broj staraca zene i djeca medju kojima i djeca manje od 5 godina zar su i oni bili albanski teroristi i da opet zive u jednoj drzavi.Pa zar svet nezna pravu istinu,zar da srbija vlada opet kosovom to se nikada nece desiti.SB prije ili kasnije priznace nezavisnost kosova i tu vise nema nikakvih dilema ali moguce i isglasavanje nezavisnosti u parlamenti kosova i priznavanje od svih drzava.

Voja

pre 17 godina

U uslovima kada se uredba o privremenom finansiranju na cudan nacin produzi i to opravdava ovim ili onim razlozima, i kako eto povrmeno mora nesto da se uradi da zivot nebi stao, a sto nije u skladu sa zakonm, zsato onda sa istom logikom gledati i na SB koji eto treba da uradi nesto za sta u svojoj povelji ne nalazi uportiste ali sto je po misljenju vecine zemalja (kako onih velikih tako i malih) potrebno uraditi.

Mozda ce gen.sek UN kad bude obrazlagao odluku mogao da citira izjavu Parivodica od pre neki dan.

Miro

pre 17 godina

Geostrateska prica Made in USA (autori gospoda Bzezinski, Kisinsdzer&Co) stara vise od 25 godina, se polako zaokruzuje. Jugoslavije vise nema, Srbija je osakacena, a Velika Albanija (52. ili vec koja americka drzava) se pomalja iz mraka istorije koju pisu novi vladaoci sveta. Tako valjda mora da bude. Ali nemojmo se mi, Srbi, i oko toga sporiti. Nemojmo ozarenih lica aplaudirati onima koji nas gledaju kao miseve, nemojmo im jos pride zahvaljivati (LDP-ovci) na "velikoj usluzi". Sve je ovo vec negde napisano, a na nama je da to makar pravilno procitamo i, zarad sopstvene zdrave pameti, misljenje sacuvamo kako za sebe tako i za nasa pokoljenja.

Igor

pre 17 godina

Pa, kako se uopšte dogodilo da na pregovore o Kosovu na najvišem nivou pošalju baš Koštunicu kad je poznat njegov izrazito rigidan stav prema svim dobronamernim ljudima iz demokratskog sveta- prognoziram totolan debakl.

Milun

pre 17 godina

Od Kine i Rusije se može maksimalno očekivati da nas podrže samo u okvirima sopstvenih interesa a sve ostalo je šarena laža i “lilihip” za naivne i lakoverne.

SZ

pre 17 godina

Ponašamo se ko kučići koji trče gospodaru (Rusima) oko nogu. Ne znamo ni kako će Rusi glasati ali mi smo im neizmerno zahvalni ... Računamo da će se Rusi sažaliti na nas!!! Mislim DNO. Nemaju ljudi posla, korupcija je svuda, beda, nepismenost, glupost, primitivizam, najbolji studenti beže preko (a koliko vidim samo generali i zlikovci odu u Rusiju a pametni idu na zapad). Ali bi mi da zadržimo 15% teritorije i ako je moguće da isetramo 20% stanovnika sa tih 15% pa da živimo ko u vreme Cara Dušana... I da Rusi glasaju protiv Ameri i EU će priznati Kosovo i gotovo. Rusi će se buniti i nikom ništa. A mi ostajemo takvi kakvi smo (gore opisano). Da nije tužno, bilo bi smešno.

Nele

pre 17 godina

A sada kada Kostunica zakuva frku neka za rat prvi budu spremni on i svi oni koji su Ustav dva dana donosili. Dok god miris baruta ne osete oni koji izazovu frku oni ce to i dalje raditi. Dakle, na mene ne racunajte, za ovaj zivot mi je toga dosta. Mislim da je nerealno ocekivati da KOsovo ostane u sastavu Srbije jer pored toga sto Albanci ne zele u takvoj zemlji da zive i Srbi bi da zive ali da se Albanci ne cuju. To nece ici.

Vuk Samotnjak

pre 17 godina

Jadno KiM, ko god da njime upravlja. Nisu ga zasluzili ni Srbija, ni Albanci, ni MZ posle svega sto su ucinili. Idealno, sve strane bi trebale da budu kaznjene, sto bi jedino bilo pravedno. Nazalost, mislim da ce bez obzira na ishod svega ovoga biti kaznjeni Srbi i Albanci, koji ce i u buducnosti ginuti za zemlju. Za to vreme svi dobrotvori (trenutno zapadni) ce nas gledati zabrinuto donositi rezolucije o nama i na kraju krajeva zadovoljo trljati ruke.

Vujadin

pre 17 godina

Na zalost ili ne na zalost, Mlosevic jeste bio u pravu. Nije Zapad bio protiv Milosevica, Zapad je bio protiv Srbije. Odliku o nezavisnosti Kosova su doneli kada su nas lagali rezolucijom 1244, odluku o RSK su doneli kada su nas lagali Vensovim planom za RSK, odluku o rspadu SFRJ su doneli kada su nas lagali da podrzavaju celovitost SFRJ. Pitanje je koje su odluke jos doneli? Raska, Vojvodina, Istocna Srbija?
Gde je granica?

italy

pre 17 godina

Nista ni od nadgledanog Kosova. UN ce to jos malo odugovlaciti, i onda ce doci Rezolucija da je to sve Srbija. Amerikanci ce ostati bez daha.

Ранко

pre 17 godina

Само ме занима чиме ће се бавити Коштуница, Тадић и Николић након губитка Косова? Какав ће то онда велики, нерешив и "судбински" проблем измислити, не би ли у недоглед, у недоглед... (ех, Дарквуди, Дарквуди) одлагали решењи стварних "малих" проблема које имамо у овој Потемкинији?
Најсмешнији су ми људи који сво време причају о некаквим тапијама, бркајући појам приватног власништва са правом владавине на једној територији. Право владавине припада већинском народу, а ми то на КиМ нисмо.
Дакле, заиста, а шта ако нам дају Косово?

Gojko

pre 17 godina

Koštunica u Ujedinjenim nacijama - to je identično slonu u staklarskoj radnji jer tamo neće moći da zamazuje oči iskusnim diplomatama da je nekakav demokrata kao što, istina sve neuspešnije čini ovde, već će, ubeđen sam, ogoleti švoj retrogradni nacionalizam i klerikalnizam.

Kale

pre 17 godina

Pretpostavljam da će im Voja tamo, konačno, reći da je u Srbiji “razvrgao” koaliciju sa demokratskim snagama i sada se dodvorava Tomi Nikoliću kako bi ga primio u toplo šovinističko naručje pa, kada im s pridruže i socijalisti, proglase opštu mobilizaciju te “jurnemo” svi na Kosovo i stignemo..Naravno do Beogradskog pašaluka.

Jovana Firenza

pre 17 godina

Mislim da bi trebalo da svi mi proucimo vise svetsku politiku i da shvatimo koji je nas polozaj u Evropi i sa koga trenutno vodimo razgovore o Kosovu. Iako su UN, EU i SAD pratile i ucestvovale u nasim ratovima devedesetih godina a posle i jos uvek nam sude, trbalo bi da znamo da je odluka o Kosovu u krugu SB dobro potkovana time da je Srbija zemlja koja je imala 2 rata za 10 godina! I to kakva! I naravno smo mi ti koji odgovaramo za sve sto se izdesavalo tih godina. Za genocid, etnicka ciscenja, ubistva neduzne dece i zena itd ( iako smo oslobodjeni kolektivne krivice).
I u kakvom smo mi to pregovarackom polozaju???? Da li svet stvarno moze i ima vremena da bude saosecajan prema nama dok u svetu ima jos toliko slicnih situacija ???Da li smo se pitali???Mislim da je Evropi vise dosdilo to prokleto Balkansko pitanje!
Internacionalna politika nikada nije pratila pravdu vec interese. Tako da ne treba da razmisljamo o tome da nas svi mrze i otimaju nam ono sto je nase! Mi ( kao nekad Nemacka posle Drugog svetskog rata !!!) kao pregovaraci imamo veoma malo mogucnosti a bicemo kaznjeni time sto ce drugi morati da odluce umesto nas o nasoj istorijskoj teritoriji. Posle svega ( iako i ja slomljena srca) mislim da je najbolje da sledimo svet a ne da nas Kostunica idalje vodi u propast naionalistickim post komunistickim idejama jer ce samo tako narod idalje patiti zbog teritorije koja je realno odavno izgubljena. Ljudi, pa zar ne vidite da ni vladu posle dva ipo meseca nemamo i nista ne napreduje zbog naseg vecnog Kosovskog problema. Mislim da nam je bolje da jurimo te proklete stadarde i budemo za bolji zivot nego da zivimo u diaspori i borimo se za ideale!

Nostradamus

pre 17 godina

Bas lepo da se Kostunici pruzila prilika da odputuje u New York. Ono sto ce on tamo procitati vec znaju i vrapci na grani a nece posluziti nicemu. Jedino ce on kada se vrati verovatno izjaviti "da je sve pokusao, ali eto nije uspeo...". Tragi-komicnost svega sluzi za skupljanje politickih poena a KiM ionako vec odavno nije pod kontrolom Srbije. Bice bolje neko vice ...

Pavle

pre 17 godina

Bio bi mnogo manje brižan da nas u Savetu bezbednosti predsavlja Boris Tadić jer je on dokazao da je u međunarodnoj zajednici naš najcenjeniji političar pa sam siguran da bi bar izdejstvovao maksimalno moguće u aktuelnoj situaciji koja, kao što nam je svima jasno, uopšte nije sjajna a od Koštunicinog nastupa grozničavo strepim jer je on kao osvedočeni nacionalista može samo da pospeši pokopavanje svih mogućnosti da nas uopšte dožive ozbiljno a kamoli nešto pozitivno učine.

dejanko

pre 17 godina

opcija1. Rusi daju veto ,ameri priznaju /posledice ko da nije bilo veta ,kosovo priznato
opcija 2. Rusi idu na kompromis/posledice -kosovo priznato
opcija 3.danas usvoj plan doticnog gospodina iz finske/posledice -kosovo nezavisno
opcija 4. nova rezolucija/posledice -iste samo se odlaze
okreni obrni mnogo smo slabi i nazalost jedino pitanje je da li ce taj nesrecan narod tamo ostati ili ce kolektivno da se iseli
NAZALOST

Nikola Milanovic

pre 17 godina

Trebalo bi videti sta o mogucnosti da g. Sejdiu govori na sednici saveta bezbednosti kaze Poslovnik SB. A tamo pise da predsedavajuci moze da da rec svakome ko svojim izlaganjem moze da doprinese potpunijem uvidu u situaciju o kojoj se raspravlja.
Pohvalno je sto je g. Kostunica cak dva dana ranije potegao u Njujork i tamo se posvetio pripremnim razgovorima. Pitam se, medjutim, zasto ulagati toliko vremena i energije u razgovore sa ruskim i kineskim ambasadorima, ako nam je podrska tih zemalja vec poznata kao dosledna, cvrsta i nepokolebljiva? Zar je u "stabu" srpskih "kosovskih junaka" procenjeno da nema potrebe (ili smisla?) razgovarati sa predstavnicima drugih zemalja? Ili ce ih ledeni prezir nasih pravovernika naterati da uvide pravednost nase stvari...

sasa

pre 17 godina

Mislim da je jako naivno traziti veto od Rusije,a sa druge strane jasno se opredeliti za NATO.Vise nismo `nesvrstani`,ali smo se svrstali na onu losiju stranu.u svakom pogledu losiju.

svi (ni)su isti

pre 17 godina

Albancima kao ljudima svaka cast, ali im je ceo projekt nezavisnost kao pur-pena - sastavljen od samih supljina.

- narod se pita - tacno, ali na odredjeni nacin, polazeci od nekih pisanih i nepisanih pravila; ovako kako su oni to postavili nivo odlucivanja se moze spustiti do pojedinog sokaka ili cak i kuce ili cak i pojedinih clanova jednog istog domacinstva! Albanci su manjina u Srbiji, onda oni kazu 'ali smo vecina na Kosovu' a kad Srbi kazu da su vecina u Severnom Kosovu onda je iznenada vazna celina, sto se negira za Srbiju. O nedeljivosti Kosova necu ni da govorim, to je tek budalastina svoje vrste - sve na svetu je deljivo samo Kosovo nije! Ocigledno da je to necija fiksideja, namenjena sakrivanju neceg veoma velikog i pogresnog.

- nece da zive sa Srbima nikako, a ovamo 'Kosovo ce biti multietnicno'

- tzv. represija - tu se MZ ponasa kao da je istorija pocela 1980; pogledajte, mart 2007 a oni napadaju manastire talibanskim manirima, otimaju ljudima stoku u po bela dana, sta mislite sta su radili Srbima pre 30, 40, 50 godina, dok je vladao sockomunizam, oplemenjen "bratstvom i jedinstvom" i komesarima u koznim jaknama? Srbi su dole pretrpeli nevidjenu represiju i teror i jos je trpe a oni samo pricaju bajke o "stotinama hiljada pobijenih" sto se na kraju svede na to da su im prilikom izlaska iz Srbije bila oduzimana dokumenta. Jeste, tu je Batajnica, ali je na Kosovu takvih Batajnica, a da se za njih uopste ne zna, koliko hoces i tamo nisu sahranjeni Albanci nego Srbi i drugi ne-Albanci.

- 'ako ne dobijemo nezavisnost, bice nemira' - odlicno receno, eto objasnjenja zasto su po nekad u nasoj dugoj zajednickoj istoriji srpske vlasti morale da pribegavaju nekim prisilnim merama, a Albanci su to "slucajno" zapamtili samo kao "mog dedu su izbacili, proterali, maltretirali" a ne kazu sta je doticni radio ili pretio da ce raditi i koliko i na koji nacin je krsio ustaljeni poredak. Demokrate - a sad se svete Srbima u svakoj prilici, radeci bas ono za sta optuzuju nasu vlast.

Bas kao sto se pur-pena stavlja izmedju dva kruta tela, tako i njihov projekt ima krutu podrsku nekih svetskih mocnika i to je jedini valjan "argument" zasto oni treba da dobiju nezavisnost - zato sto se nekome tako prohtelo (da ima bazu u Bondstilu). Sve ostalo je providno, neodrzivo, zlo, kontraproduktivno na duze staze, u suprtonosti sa mnogim civilizacijskim normama i veoma, veoma opasno. Jer ako se dogovorimo da je sila glavni argument, onda vise nema diskusije, samo treba utvrditi ko je jaci. Danas oni, sutra ... ko zna ko.

andrea

pre 17 godina

Dragi moji sugradjani , Kosovo je na pravom putu da dobije nezavisnost , a nazalost ili na srecu Beograd odavno nije vise kredibilan da toboze postavlja uslove jer na kraju krajeva gradjani Srbije nisu nista uradili da razuvere Kosovare da odustanu od samostalnosti: zasto se kod nas kao jedan od dva oficijelna jezika u skolama ne bi ucio albanski ( U Finskoj odakle dolazi nama dobro poznati Ahtisari , dva jezika su zvanicna finski i svedski , iako Svedjani cine samo 4 posto ukupnog broja stanovnistva u Finskoj!). Ili tesko zamislivo da su kojim slucajem Zastave bile obesene na pola koplja u Beogradu , kada je umro jedan Rugova!
Kao takvi sve vreme dokazujemo i svetu i sebi da smo mali svadjalacki narod koji ne samo da nije spreman da se uci ( imamo li nesto protiv albanskog jezika?), vec smo puni predrasuda i ne-mogucnosti da konkretno delujemo .

Jar-Bu

pre 17 godina

"Srbija ne prihvata nezavisnost Kosova, punu nezavisnost, nadgledanu nezavisnost, uslovnu nezavisnost, bilo kakvu nezavisnost", rekao je Tadić...
Ma jos da ga neko i pita, he he .
Ali ipak dajte da postignemo kompromis; eto, Kosovo ostaje u Srbiji, ali po novom ustavu ili predsednik ili premijer Srbije (koje bi se zvala Konfederacija Srbije, Sumadije, Kosova, Metohije i Zupske oblasti) bio Albanac ili Srbin ali sa Kosova!!
PA dajte malo kompromisa, posto je i ovo mnogo manje nego sto nudi Ahtisaari Srbima na Kosovu.
Ili ne biste? Pa normalno, zelite teritoriju ali ne i gradjane. E, pa ne moze. Tome je dosao kraj.

Dr Arslanagic

pre 17 godina

Kostunica&Tadic... e bas da ih vidima kada (namerno ne kazem AKO) Kosovo postane nezavisno, kako ce u praksi da izgleda to nepriznavanje Srbije... Pa ovo je neverovatna zemlja. 2,5 meseca ne mogu da se dogovore oko u..... vlade, gradjani ne mogu da mrdnu nigde dalje od Kelebije, skole koriste poljske WC, ratni zlocinci dobijaju ulice i penzije... i da ne nabrajam... a Kostunica&Tadic ponovo porucuju da se Srbija saginjati nece. Izgleda da sufler tog govora ipak nije umro.

Aca

pre 17 godina

Treba dati punu podršku Koštunici, Tadiću i svima koji pokušavaju da zaštite naše nacionalne interese.
Nije sramota "bauljati" i sve isprobati da se Kosovo zadrži u okvirima Srbije. Svako ko razmisli dobro shvatiće ko je predao Kosovo i da borba sadašnjih političara za očuvanje srpskih granica je možda nemoguća misija. Ja se divim ljudima koji su u toj borbi, a ako i ne uspeju u misiji nemamo se šta na njih ljutiti.
PAZITE: Sloba je ratovao, izgubio teritoriju, stranci su okupirali Kosovo, ne možete u rat sa njima, proglašavaju Kosovo nezavisnim.
Zar nisu naši političari u nemogućoj misiji? A oni se ne predaju... Zato im se divim.
A pri tom Srbija ništa ne gubi, nego samo jača... Što god da na kraju bude, izgubiće mu se svaki trag, kao i svakom drugom plaćeniku koga posle gone noćne more...
Moja je poruka i Koštunici i Tadiću: Kosovo je izgubljeno 1999! Ako ga sačuvate u bilo kom obliku postaćete srpski heroji! Ako ne uspete nemamo prava da se ljutimo na Vas jer ga vi i niste predali!

Todorović Radivoj

pre 17 godina

Svakim danom sve više i više sam siguran da Koštunica i Tadić i svi ostali zajedno, se ne razlikuju ništa više niti manje od Miloševića.
Ista retorika koja podiže naivni narod, gladan i opljačkan da se junači i da na kraju srada, a oni kao što je već viđeno da uživaju u bogatstvu stečenom na otimačini u mutnim i teškim vremenima. Ne nisam ja albanski plaćenik, pa teram vodu na njihovu zgodu.Ja sam građanin Srbije po narodnosti Srbin, koji je život proćerdao ulicama tražeći promene a uvek pronašao onog Domanovićevog slepca. Nismo mi koji konstatujemo da nam je politika bila poražena i da nismo bili, niti mi niti naši pradedovi, lojalni građani i dobra deca, kada smo našu kolevku srpsku napustili i prodali Kosovo Albancima.
Nisam ja prodao svoje imanje za debele pare Albancima kao što se danas čini na jugu Srbije u oblasti Preševa i Bujanovca i došao u Beograd da političim. Prebrojmo te vajne građane koji su napustili svoju kolevku iz interesa. Uvek muka i sirotinja plaća i zadnja ostaje. Osećam da će i ovoga puta tako biti.Sve priče nerazumnih, koji su u godine ušli a ništa nisu naučili, o tome da je svet nepravedan i da postoji neko međunarodno pravo koje je na našoj strani, je samo zamajavanje naroda. To je čisto prikrivanje istine koja je svima jasna, ali po onoj narodnoj kada laž ponoviš više puta, i sam pomisliš da je istina,i samog sebe prevariš a kako ne drugoga.
Sama činjenica da i oni u koje se zaklinjemo, i svim se silama upiremo ka njima, Evropska Unija, je protiv tog međunarodnog prava koje je na našoj strani. Ili mi više ne znamo šta je to međunarodno pravo i ko ga stvara.Ne dao bog da ga srpski političari stvaraju jer bi sva prava prigrabili za sebe a narodu muku i bedu i nacionalizam do krvi ostavili. Komentarišem dakle nepravde vekovima unazad, prepustili smo kolevku drugima a prigrlili Vojvodinu, tada je međunarodno pravo bilo u pravu. Tada smo bili jači i sa jakima, pa je pravo bilo na našoj strani. Vraćam se i do velike seobe sa Čarnojevićem. Što se ne vratismo iz Budima u srpsku kolevku, što u ove zadnje dve decenije ne podigosmo prestionicu i premestismo Skupštinu i pravoslavnu crkvu na Kosovo. Tamo su trebali naši poslanici da zarađuju svoje debele plate,i ministri da zasedaju a ne da pametuju po Beogradu dok narod strada. Zato vas, sve političare, od Miloševića na ovamo krivim za gubitak Kosova i ova moja priča je samo realna istina a ne istina nebeskog srbina.
Istina je bolna a mnogi će i pomreti a neće je prihvatiti, što je opet njihov problem. Samo da narod zbog njih ne srada.
Todorović Radivoj, Šabac

goodman

pre 17 godina

Neko rece "ono sto Kostunica procita na sednici vec i vrapci znaju." Pa nije tako. Francuski ambasador de la Sabrijer se tek sada setio da se pridruzi Ruskom predlogu da se posalje delegacija na Kosovo da snimi situaciju. Pa na osnovu cega su drzave EU glasale? Na osnovu zivota u ruzicastom (la vie en rose)koji je opisan u Ahtisarijevom referatu,ha ha ha. Sta oni tamo gore znaju o 3 zlocina koji su se desila za ova 3 zadnja dana? A posle nezavisnosti, kome mogu Srbi da se zale?

Posmatrac

pre 17 godina

Sto se tice Kosmeta i nekih komentara kako je nemoguce da drzimo vlast sa 98% albanskog stanovnistva i da je to glavni razlog zasto bi Kosmet trebalo da bude nezavisan, onda ce u sledecih deset godina od 270-ak drzava koliko ih ima sad, biti 570-ak, jer ce onda i, u srpskom primeru, opstine sa vecinskim albanskim stanovnistvom (Kao sto je Presevo, Medvedja...) traziti da se otcepe. U tom slucaju vojvodjanski Madjari imaju daleko vece pravo da proglase Vojvodinu nezavisnom. Ja cu se sa tim sloziti onda kada Kanada prihvati da se Quebec otcepi, Spanija prihvati da se Baskija otcepi, Francuska prihvati da se otcepi Korzika i deo Francuske u kojoj su Marokanci ili Alzirci vecinski deo, Rusija prihvati da se Cecenija otcepi, US prihvati da se otcepi bilo koja njihova drzava u kojoj je vecinsko crnacko stanovnistvo i koje zeli da se pripoji nekoj africkoj drzavi zbog korena kojima pripadaju etc. E kad se to desi onda ce biti u redu da se i mi slozimo sa otcepljenjem Kosmeta. Kosmetski Albanci prete ratom ako Kosmet ne bude nezavisan i na to niko ne reaguje, osim NATO-a koji kaze da nece dozvoliti nasilje (da, da... kao i cuvenog 17. marta,) a ne daj boze mi da pomenemo rat. Odmah ce biti "evo ih ovi Srbi, gori od nacista, genocidni divljaci, hoce opet da kolju nerodjenu decu i jedu ih za dorucak". Resenje je u tome da, ako SB prihvati nezavisnost, mi to ne prihvatimo. A oni neka rade sta god hoce. Bitno je da to ne bude "sporazum" zarad obecanja EU da cemo, ako ode Kosmet, dobiti mnogo vece sanse da cak do kraja ove godine udjemo u spisak drzava koje imaju sansu da, do 2016, udju u spisak drzava koje mogu do 2080 da udju u EU, i to samo ako do 2080 uspemo da "sprovedemo" Karadzica i Mladica. Dokle god budemo tako razmisljali, onda smo stvarno ovce i zato nas treba i sisati.