Nedelja, 01.04.2007.

10:01

Koštunica uveren u podršku Rusije

Vojislav Koštunica otputovao Njujork, gde će u utorak, na sednici SB UN-a obrazložiti stavove Srbije o budućem uređenju Kosova.

Izvor: B92

Koštunica uveren u podršku Rusije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

"Anton - Okosokolvo"

pre 17 godina

Kostunica je za svoga mandata imao svega 2 bitna zadatka. Prvi, kao uslov uslova - da uhvati Mladica zato sto tamo "neka zemlja" vec godinama svojim $ finansira Hasko tuzilastvo a drugi, da pokusa da sacuva Kosovo. Posto Mladica nije uspeo da uhvati a toliko se jadan trudio, stigli su nam racuni za Hag a posto para nema ostale su nekretnine kao garancija placanja! Posto se u Srbiji diplomirani pravnici vrlo slabo razumeju u ekonomiju neko bi trebao da javi tehnickom premijeru da racun ipak mora da se plati ili Mladicem ili teritorijom a ne necijom decom. Inace, Kosovo kao srpska tema predstavlja fenomen posto su na ovoj temi i tercerazredni srpski politicari dolazili do predsednickih fotelja...

Razočaran

pre 17 godina

Lepo je sve to što se trude, i treba da se trude, ali - Kosovom nam zamazuju oči a druge važne stvari ne spominju.
A ionako će biti kako moćne zemlje kažu. Rusi će istrgovati sa Amerikancima tako da mogu da smire Čečeniju i to će biti to od njihove podrške.

vinetu

pre 17 godina

Nije vazan Kostunica. Nisu vazni ni Rusi. Ali je bitno da sacuvamo ono sto se sacuvati moze. Ako je ovo uvod u podelu sto je jedino moguce resenje i eventualni dogovor izmedju Albanaca sa KiM i Srbije tada sve ima smisla. Ne vidim razlog da neko nogu sece do kolena ako moze da prodje sa amputacijom stopala. Ili se neki tako lako odricu kada nisu sami u pitanju.

Inace ulaskom u EU bicemo samo periferija, jeftine sirovine i radna snaga tako da oni koji ocekuju hiljade eura u svojim domovima samim clanstovm mogu da porucim da ce to tesko ici. Nas interes je da ne ulazimo te da kao rupa u telu EU dobijemo posebne povlastice da to prihvatimo. Ovako udvarajuci im se trazice od nas sve sto bilo kome od njih 27 padne na pamet. A jos kada bi ostali izvan nje i samo im prali novac ... gde bi nam kraj bio.

marko, madrid

pre 17 godina

Premijer Kostunica je iskusan politicar i sigurno zna sta radi. Ja verujem da ce Rusija staviti veto u SB, i da ce Srbija sa Kostunicom kao premijerom nastaviti da pise nove stranice moderne srspske istorije.

миша

pre 17 godina

пошто ће коштуница говорити у УН сасвим је излишно да ли се он некоме свиђа или не. косово и метохија морају остати део србије. србија на то има право под истим условима као и све земље света које имају право на делове својих територија. док се тај принцип не промени, лицемерно је причати другачије. то није питање свиђања или не свиђања, умора или засићености.

dragan

pre 17 godina

Mislim da je veoma bitno da srpska diplomatija postigne odredjeni uspeh u ovom procesu o statusu,s tim sto je Kosmet svakako bitan za drzavu Srbiju,i glupo je tvrditi kako je bitno da se otkacimo Kosova i okrenemo se "svojim" problemima.Naravno,najvaznije je da se isti zavrsi,ali u nekom logicnom obliku a ne po Ahtisarovom predlogu.Platforma Beograda je jasna,mada se cesto diplomate koje podrzavaju nezavisnost obracaju stihovima u smislu"nejasno je sta hoce Beograd"...
Ovim ujedno zelim uspeh nasima na sednici SB.
pozdrav.

Tomislav Krizan

pre 17 godina

Ljudi, probudite se vec! Niti je Rusima vazno ocuvanje srpskih interesa, niti ih boli briga za Kosovo, a niti je zapadnim silama bitno sto Srbija i Srbi misle. Cinjenica je da su sve ovo posljedice pogresne politike u Srbiji 90-tih, politike prosirenja Srbije koja je propala i koja vas sve skupa i danas preskupo kosta. Pobjede na vaterpolo turnirima, pa i onim svjetskim, bas kao i porazi, samo su zacin zivota, nikako ne i smisao. Kosovo je otislo, Srbija se treba probuditi, suociti s masovnim grobnicama ostavljenim iza svog pohoda na veliku Srbiju, ocistiti se i krenuti dalje. Probudite se!

Kad rep mase psom

pre 17 godina

Istoricari koriste frazu "rep mase psom", da opisu politiku male i slabe klijent drzave koja preti drugima svojim mocnim zastitnikom. Zastitnik nekad pomogne, nekad se nadje u nebranom grozdju kad mu klijent ima prevelike ambicije i uvali u probleme i sebe svog zastitnika. Doslo je opet, i po ko zna koji put, vreme da Rusija opet brani Srbiju, ne toliko zbog Srbije nego zbog svog ugleda medju ostalim svojim klijentima. Sada je problem sto i Albanci masu Amerikom i Evropom. Videcemo ciji je pas jaci.

Milutin

pre 17 godina

Podrska Rusije i jos nekoliko zemalja Srbiji moze da ide do granice do koje oni vide svoje interese u svemu tome, sto ne znaci da ce Rusi snositi posledice svoje politike prema Kosovu koja uostalom samo ima za cilj da pomogne Rusiji u resavanju svojih pogranicnih problema. To ne iskljucuje i ponovno otvaranje zarista niskokog rizika (sto moze da izmakne kontroli) i zaostravanje krize na Kosovu, koja ukoliko potraje, privremeno sklanja sa dnevnog reda slicne probleme u samoj Rusiji. Treba se zapitati da li bi Rusiji i odgovarao razvoj stanja na Kosovu koje ni samoj Srbiji ne odgovara! Srbija nije u stanju niti da uspostavi suverenitet na Kosovu niti da uspostavi neku drugu vrstu vladavine po principu "Albancima ogranicena vlast a Srbiji sustinska vlast". (Glasanje za ustav je takodje pokazalo da Srbija ne moze da funkcionise ukoliko svaki Albanac u Srbiji sa Kosova ima demokratsko pravo glasa). Mozda je najvise sto Srbija moze da dobije i sa cim uopste moze da zivi i funkcionise je to da se Kosovo jos neko vreme zvanicno vodi kao teritorija Srbije. I cini mi se da cemo zbog toga, sto je takodje malo izvesno, izgubiti vreme, zapustiti druge vazne poslove, izgubiti korak u saradnji sa vaznim svetskim faktorima. Takodje ce svest biracog tela da degradira pod pritiskom "stalno tekuceg otimanja dela teritorije", povecane opasnosti od sukoba, rasce ksenofobija i nacionalizam i odbojnost prema piblizavanju EU. Ako je uspesna politika vestina ostvarivanja moguceg onda je danasnja Srpska politika upravo suprotno: Kako zarad nemoguceg izgubiti i ono moguce. Degradiranje zrelosti birackog tela po cenu gubitka opsteg dobra odgovara nekolicini desnicarskih stranaka, profiterima kriznih situacija, Haskim beguncima i velikim kriminalcima sto se sve pokazalo tokom devedesetih. Kohezija birackog tela oko tvrdih nacionalista koji uzivaju sve blagodeti vlasti i u najgorim situacijama dok gradjani osiromasuju i za svoju nedacu okrivljuju strane faktore. Za neke politicke struje u Srbiji je to idealna okolnost.
Takodje treba imati u vidu da trenutni predlog Ahtisarija koje podrzava velika vecina drzava nije najbolje resenje ali nije ni najgore te je moguce da ce Srbija kroz neko vreme osetiti visestruki Deja vu devedesetih, da iza odbijanja lose ponude sledi nametanje jos losije a mogucnost popravke postojeceg smo propustili jer nista nismo "nudili" cak ni ono za sta smo znali da ce biti uzeto.

setite_se

pre 17 godina

Zasto Spanija ne da nezavisnost Baskima? Oni imaju najveci stepen autonomije - mogu da zadrze sve prihode koji su veliki, imaju fakultete na svom jeziku..., ali hoce nezavisnost. A Britanija je pocetkom sedamdesetih, kada je Severna Irska htela vise od autonomije -koja je bila vrlo visoka, ukunula tu autonomiju. U skoro vreme ce tamo zbog visokog nataliteta katolika, biti vrlo malo protestanata. Sve vrlo slicne situacije sa slicnim odgovorima. Da li bi jedan novi odgovor - dati dobrovoljno Albancima nezavisnost- bio bolji od onih? Verovatno bi to bilo prvi put u istoriji drzava.

Snezana

pre 17 godina

Zasto opet moramo da molimo Rusiju? Ona trazi svoje interese, a ceh ce platiti Srbija! Opet. Ako neko pokusa da nadje zajednicki jezik sa EU onda je taj izdajica i strani placenik, a kad se kleci pred Rusijom to je sasvim OK. E pa nije! Pogledajmo racionalno u kom delu sveta su gradjani najzadovoljniji kvalitetom zivota, gde je najvisi standard, gde je najsigurnije gajiti decu, gde biste -da mozete - poslali decu na skolovanje? To nikako nije Putinova Rusija.

vid

pre 17 godina

Stvar je ocigledna. Ne za g. Kostunicu ocigledno.
Zadnjih dana smo stali za Rusijom i poverili Rusiji kljuceva nase sudbine i delegirali je da odluci za nas o Kosovu.
Sada ce dogovoriti Bus i Putin i to cemo mi morati prihvatiti. I jos cemo biti kao nesto duzni Rusima.
Vrlo smo naivni. Ustvari smo vrlo mali i to jos ne shavatamo.

Nindza

pre 17 godina

Kad sve drzave na svetu koje imaju regione sa vecinskim stanovnistvom druge nacionalnosti daju deo svoje teritorije, tada treba i Srbija. A posto se to jos nije desilo...I naravno da treba vrsiti pritisak gde god je moguce-pa Amerika 60 godina vrsi pritisak na Kubu, mislite da ce Amerika "popustiti", zato sto su tamo vecina Kubanci? A to jos i nije bas "kolevka" Sjedinjenih Drzava. Svojevremeno nisam ni podrzavao to sto rade Srbi u Hrvatskoj i Bosni, tako ne podrzavam ni Albance. A ako treba da podrzim Albance, onda cu i Srbe u Bosni i Hrvatskoj. To je najnormalnija stvar

Milos

pre 17 godina

Ne mogu da verujem da postoje ljudi, Srbi, koji se slazu da Kosmet dobije nezavisnost. Zar ne shvatate da se time nista nece zavrsiti? Ako mislite da ce posle nezavisnosti biti sve mirno, mnogo se varate!

Jesus Christ

pre 17 godina

Ako Rusija stavlja VETO, sta onda? Onda ce opet da glasaju i opet i opet dok se nesto desi, a Kosovo nikad se ne moze vratiti Srbiji!

mama ludaca

pre 17 godina

Bila bih veoma zahvalna g.predsedniku vlade da se,za vreme boravka na omrznutom zapadu raspita da li moze da se donese zakoniti dokument ako se o njemu tajno glasa dva dana bez obezbedjenog cuvanja birackog materijala,da li je moguce da budes treci na izborima i trazis najvaznije pozicije u vladi,da li je dozvoljeno ovoliko maltretiranje sedam miliona gradjana sa bilo kakvim idejama ukoliko niste diktator,nego demokratski izabran politicar.
A oko Kosova:da li je moguce da izgubljena utakmica dogovorom i kompromisom postane dobijena,da li je zbog nasih zelja i interesa dozvoljeno zanemarivanje volje dva miliona stanovnika koji zive na Kosovu.
Sva ova pitanja mogu da razmatraju i prijatelji iz DS-a,uz jos jedno:da li je na sve vas neko bacio neku kletvu ili vec nesto slicno pa ne smete da kazete da je car go,odnosno da smo Kosovo u ratu izgubili.
Pretpostavljam da niko od vas nece zavesti diktaturu,sa Rusima ili bez njih,da ce izbora biti i da ce vam gradjani upamtiti sve ovo sto nam radite.

Agim

pre 17 godina

Nas interesuje sta najmocnije zemlje kazu, a za one sto nisu samo hoce da bude nekako vazne samo da mu se cuje glas,danas najmocniji imaju snagu bilo sta da se promeni u citavom svetu.

maki

pre 17 godina

Ja se vise plasim te cuvene podrske i "veta" Rusije i Kine o kojoj se vecito prica a nekako uvek izostane. Ili ako i bude niko se ne pridrzava odluke SB. Setite se NATO i odluke o bombardovanju.

hakunamatata

pre 17 godina

Danas je nedelja, divan dan za odmaranje a jos uz to 1.april koji nagovestava dolazak pravog proleca, skorog cvetanja lipe, nicanje pupoljaka a opojni cvetni mirisi mame na sve strane i pozivaju na ljubav. Oh, mirisnih mi latica odoh u setnju jer sam se smorila od kojekakvih politicara, praznih obecanja i suludih ideja. Ja strasno volim svoju zemlju i zelela bih nemoguce ali verujte umorila sam se vise!!!

Pravnik

pre 17 godina

Bilo bi veoma celishodno da pregovaračka politička elita Srbije, na čelu sa individuom koja ide da predstavlja svoje zablude u Savetu bezbednosti UN,objasne građanima ove zemlje šta to ni predlažu,a posebno da daju jasan odgovor građanima na sledeća pitanja:

1. koji konkretan predlog za rešavanje problema Kosova i Metohije ima država Srbija?

2.Kako će država Srbija da izvrši reintegraciju u državno-pravni sistem gotov 2 miliona građana Kosova i Metohije,koji ne žele tu reintegraciju?

3.Kako će država Srbija da ostvari svoj teritorijalni integritet na Kosovu i Metohiji?

4.Kako će država Srbija ostvariti svoj suverenitet /sprovođenje Ustava i zakona/ na Kosovu i Metohiji?

Ima tu još mnogo "kako",ali mi se čini da bi odgovor na ova četiri postavljena pitanja mogao da da okvir za sagledavanje realnog stanja na Kosovu i Metohiji.
Stalno "mantranje" o srcu i duši,"otimanju 15% teritorije /a šta je sa građanima koji tu žive/","najvažnojim državnim i nacionalnim interesom /koji to nije/","istorijski vetom Rusije" i sl.,samo pokazuju totalnu nesposobnost Dr.V.Koštunice da razume suštinu problema Kosova i Metohije.Kako on nije odgovoran političar,od njega se niti ne može očekivati ma šta drugo.Slabi su mu ragumenti sa kojima ide pred SB OUN.On očigledno nečuje da mu ceo svet kaže da i Albanci treba da budu saglasni sa predlogom o kome će se izjašnjavati SB OUN.To znači da se mora napraviti kompromis.A kako Koštunica pravi kompromise najbolje znamo mi,građani Srbije!Videće to u utorak i ceo svet.I naravno,građani Srbije će ponovo platiti račun za ovu avanturističku politiku Dr.V.Koštunice.
Da posle svega što je uradio na štetu građana Srbije,sve sa poslednjim državnim udarom i zavođenjem diktature sa Uredbom o privremenom finansiranju,taj čovek ima trunku morala sam bi morao da se ukloni sa političke scene,da dalje ne šteti interesima građana Srbije.
No,kako stvari stoje, teško ćemo to doživeti bez milion ljudi na ulicama i motki!

Pravnik

Drasko

pre 17 godina

Milioni Rusa su ostali da zive izvan Rusije, a da majcica Rusija nije ni trepnula.Zbog cega se smatra da ce Rusija da "zalegne" za Srbe??
Opsano me nervira kada neko ko je (igrom nesrecnih okolnosti) BIO premijer ove nesrecne zemlje ,I U MOJE IME,stavlja sudbinu Srbije u ruke jedne zemlje cije su istinske namere prema Srbiji zapravo najobicnije potkusurivanje sa Amerikom.
I to zbog cega?
1.Zbog Kosova koje je odavno izgubljeno.
2.Zbog Kosova ciji ostanak u sastavu Srbije NIJE nas realan politicki interes.
3.Zbog toga sto taj covek nije u stanju da pronadje emancipaciju sebe i svoje grupacije van konteksta borbe za pogresne ciljeve.

Next door komshija

pre 17 godina

Iako ne verujem da ce Rusija da polozi veto ne rezoluciju o Kosovu, ja bih samo da komentarisem sta bi bio da se to ustvari i dogodi. USA, Velika Britanija, Francuska, Nemacka, i ostale evropske zemlje su snazno podrzali plan Ahtisarija, dok Rusija, recimo Kina i neka druga zemlja se usprotive, i imamo ruski veto. Osim albanaca i srba ne Kosovu, ja ne znam ko bi drugo patio i bio marginalizovan do te mere da se ne bi iskljucio novi sukob. A ne verujem nimalo da taj sukob, ili u najmanju ruku, zaostravanje situacije, nalik Marta 2004, bi prijalo nekome. Kosovarima nimalo, srbima na Kosovu najmanje, a ni Srbiji ne bi nista doneo. Osim novog vala izbeglica, ne daj boze. E ja se pitam; ako Rusija ulozi veto, na cijem interesu to bi bio?

real@n_su

pre 17 godina

Molim nekog da ga obavesti da je Kosovo de facto van Srbije još od '99. i da je proglašenje istog za nezavisnu državu pitanje vremena, u ovom slučaju meseci.

zubar

pre 17 godina

Ja mislim da Albancima, Amerikancima i saveznicima kojima je stalo da Evropska Zajednica sto manje vlasti ima u buducem statusu Kosova, stalo da Ahtisarijev Plan ne predje kroz SB jel bi tako Skupstina Kosova mogla da Proglasi Nezavisnost koju bi priznali sve Drzave, saveznice SAD kao i susedne Drzave Kosova (osim SRB). Tako bi se Nadgledana Nezavisnost pretvorila u potpunu Nezavisnost sto bi naravno znacilo da Evropska Misija za ndagledanje Ahtisarijevog Plana i Ahtisarijev Plan kao takav bili nevazeci u novu Drazavu. To bi naskodilo Srbima sa kosova jel bi tako sve sto je zagarantovano Planom zavisilo, umesto jednog kroz rezoluciju SB obaveznog plana, od dobre Volje Kosovskih politicara. Ova se opcija meni licno dopada jel bi Vlasti sa Kosova vemo lako mogu skinuti SPC sa vrata.

sale zemunac

pre 17 godina

Ja 100% pouzdano znam da ce Kosovo ostati u okvirima Srbije, da ce Srbija voditi glavnu rec na Kosovu i sve ostalo sto smo tamo izgubili. To je iz proverenih izvora...

Aprililili... :)

Jedna iz Kostunicinog naroda

pre 17 godina

Neka Kostunica ne govori u ime celog naroda jer je ocigledno da ce u NJujorku da zastupa iskljucivo svoje i interese jednog dela naroda.

Alan Ford

pre 17 godina

"Narod najbolje zna i najdublje oseća" kaže Koštunica, nastavljajući da i dalje baca prašnu u oči tom istom narodu. Narod ne zna da je uslov ruske podrške Srbiji prekidanje evroatlantskih integracija. Narod (možda) zna da je priča o Kosovu samo dimna zavesa kojom se prikriva pljačka Srbije i skriva istina o političkoj pozadini Đinđićevog ubistva. Ovoliku aroganciji je pokazivao i Milošević, verujući da će Rusija ući u rat sa NATO-om, samo da bi zaštitila njega i njegovu zločinačku kamarilu. Koštunica i ovi oko njega su ista priča, samo malčice komičnija.

Darko

pre 17 godina

Mršavo je to sve jako, g-dine Jeremiću. Videćemo šta će biti na kraju, daj Bože da nas pozitivno iznenadite mada to više niko ne veruje.

Nikola Milanovic

pre 17 godina

Poslednjih 9 dana sam proveo obilazeci nekoliko zemalja u blizem i daljem "komsiluku": Hrvatska, Slovenija, Austrija, Nemacka. Duze sam se zadrzavao u Stuttgartu, Berlinu, Bielefeldu, Bonnu i Muenchenu. Izmedju tih gradova sam putovao autom, tako da sam slusao na desetine radio-stanica, a pratio sam i TV i stampane medije. Naslusao sam se svakakvih vesti, analiza, komentara, intervjua i specijalnih emisija posvecenih najraznovrsnijim temama vezanim za svaki delic ovoga sveta. Kosovo je - koliko je meni poznato - kao posebna tema pomenuto samo dva puta: jednom u izvestaju dopisnika "Radio Slovenije" iz Beograda 22. marta, a drugi put juce u jednoj emisiji nemacke nekomercijalne stanice "D-Kultur". U novinama jedva da je bilo pomena, na TV takodje. Siguran sam da mi je ponesto i promaklo, ali je sve to daleko od ovdasnjeg uverenja da ceo svet ne razmislja ni o cemu osim o Kosovu i plasi se samo "istorijskog" veta majcice Rusije i prokletstva Vojislava Kostunice i njegove bratije.
A sve dok to ne shvatimo, bice nam kako nam jeste...

Rezigniran

pre 17 godina

Ne razumem samo kome je namenjena poruka koju ovom tvrdnjom salje Jeremic.
Da li vodjama Kosovskih Albanaca?
Da li Kosovskim Srbima?
Da li gradjanima Srbije?
Ako je prvo u pitanju, ocigledno se radi o promasaju jer je ta "ciljna grupa" sasvim dobro upucena u trenutni odnos snaga u svetu
Ako je ovo drugo u pitanju, onda je vise nego ocigledno da to znaci odvracanje od "prenagljenih" odluka poput odluka o iseljavanju
I konacno, ako je u pitanju biracko telo u Srbiji, ovim se saopstava da vladajuci krugovi u Srbiji i pre svih jedina institucija koja funkcionise, Predsednik Republike, znaju sta rade i cak obecavaju povoljni razvoj dogadjaja u SB.
A sve bazirano na proceni trenutnog odnosa snaga u svetu, a samim tim i Savetu Bezbednosti: po Jeremicu, na jednom tasu su USA i EU (dakle, vojno, politicki i ekonomski najmocnije zemlje na planeti)a na drugom su MOZDA Rusija (zbog nekih svojih problematicnih regiona), Kina (zbog Tibeta i Tajvana), Juzna Afrika (nije mi jasno zbog cega se SA pominje) i Indonezija (osveta za East Timor) i ta dva tasa su u - ravnotezi.
Da li je bas tako?
Svojevremeno je cuveni "drzavnik" Dr Bora Jovic skruseno priznao da smo "precenili Ruski faktor", sto je bilo jasno od samog pocetka svakom onome ko je to mogao i zeleo da shvati, na tadasnjim opozicionim politickim "kruzocima", na pijacama, po srpskim kafanama.
Bojim se da ce se nesto slicno i sada ponoviti i da ce mozda ovaj, sadasnji drzavnik Bor(is)a da u svojim buducim memoarima napise nesto slicno.
Velike li (Akademske) mudrosti da se nesto tako "post festum" napise.

Simens

pre 17 godina

Zasto bih se ja radovao ruskom vetu u SB, cak i ako ga bude i sta mi uopste dobijamo tim famoznim vetom.
Dobili bi samo produzetak pregovora, a to bi za nas bio samo produzetak agonije.
Ova sednica SB je za nas izvanredna prilika da se oslobodimo tereta i ako ima jos pameti u ovoj Srbiji da se okrenemo drugim temama.

Otto

pre 17 godina

Savetnik Predsednika ocigledno ne razume osnovne postavke spoljne politike.Kada se koristi termin "prijatelji" time se iskazuje veoma blizak odnos izmedju dva subjekta koji podrazumeva ako ne savez a ono bar saveznistvo.
Voleo bih samo da mi gospodin Jeremic razjasni kako ocekuje veto od Rusije i javno o tome govori ako za "prijatelje" proglasava i one koji nastoje da otmu deo teritorije drzave cijem je Predsedniku on savetnik (EU), kao i one koji to isto zele da sprece(RUSIJA).Ne salje li time diskretan signal Rusiji da bi njeno konfrontiranje sa Zapadom bilo besmisleno,jer je Srbija spremna da u zamenu za KiM dobije EU paket?
I dokle ce nam prijatelji biti oni koji zele da nas rasparcavaju?

Živka

pre 17 godina

Eto i Jeremić kao i Koštunica rade protiv srpske budućnosti! Naš je interes da se pitanje Kosova što pre reši (tj. da se ozvaniči VOJNI PORAZ!) pa da počnemo da se bavimo realnim životim temama u Srbiji! Da se okrenemo onome od čega se živi i onoga što će nam stvoriti budućnost - stvaranja pretpostavki za istinsku demokratiju, znanje i rad! Zatim da urgentno tražimo priključak u EU i NATO! I da se manemo mitskih veza sa Rusijom!

Nele

pre 17 godina

Sve stihovi imaju "duboke rezerve prema Ahtisarijevom planu". Ali ja im zaista nisam zahvalan sto samo mute vec dobro zamucenu vodu. Zar nam trebaju veciti nemiri na Kosovu samo zato sto ne zelimo da prihvatimo cinjenicu da na Kosovu zivi devedeset i ne znam koliko posto Albanaca koji ne zele da zive u zemlji Srbiji. Rusi, Kinezi i slicni ce se buniti jos neko vreme pa ce kad dobro utvrde pazar sa zapadnim svetom da budu uzdrzani a nama ce dodatno porasti rogovi kada shvatimo da smo uz Kosovo izgubili i zivce i materijalna sredstva i nesto najbitnije za gradjane Srbije - vreme.
Ta živa demokratska aktivnost koja je počela "još prethodne nedelje" je trebalo da pocne jos pre deset godina i da sve vreme traje. Mislim da nam je sada ostalo da diplomatskim aktivnostima sto vise popravimo odnose sa Albancima kako zbog Srba na Kosovu tako i zbog buduce saradnje u u Evropi bez granica.

Zivko Krstajic

pre 17 godina

Savetnik Jeremic bi trebalo malo da cita i novine. Na B92 je objavljen 29.marta tekst pod naslovom:
EP za nadziranu nezavisnost-

Brisel, Beograd, Priština Evropski parlament usvojio rezoluciju u kojoj ocenjuje da je međunarodno nadzirani suverenitet najbolje rešenje za status Kosova.
Danas ,prvoga aprila vidim Jeremicevu izjavu:
"Sa izuzetkom britanskih laburista, socijaldemokratski poslanici su u Evropskom parlamentu glasali protiv amandmana koji pozdravlja nezavisnost", rekao je Jeremić.Mozda je to i tacno,ali je krajnji ishod da je EP podrzao predlog Ahtisarija. Ovo me podseca na fudbalsku utakmicu u kojoj smo porazeni rezultatom 6:1 i kazemo da je onaj nas jedini pogodak bio mnogo lepsi nego protivnikovih 6.
Ipak mozda se radi o prvoaprilskoj sali savetnika Jeremica.

Simens

pre 17 godina

Zasto bih se ja radovao ruskom vetu u SB, cak i ako ga bude i sta mi uopste dobijamo tim famoznim vetom.
Dobili bi samo produzetak pregovora, a to bi za nas bio samo produzetak agonije.
Ova sednica SB je za nas izvanredna prilika da se oslobodimo tereta i ako ima jos pameti u ovoj Srbiji da se okrenemo drugim temama.

Zivko Krstajic

pre 17 godina

Savetnik Jeremic bi trebalo malo da cita i novine. Na B92 je objavljen 29.marta tekst pod naslovom:
EP za nadziranu nezavisnost-

Brisel, Beograd, Priština Evropski parlament usvojio rezoluciju u kojoj ocenjuje da je međunarodno nadzirani suverenitet najbolje rešenje za status Kosova.
Danas ,prvoga aprila vidim Jeremicevu izjavu:
"Sa izuzetkom britanskih laburista, socijaldemokratski poslanici su u Evropskom parlamentu glasali protiv amandmana koji pozdravlja nezavisnost", rekao je Jeremić.Mozda je to i tacno,ali je krajnji ishod da je EP podrzao predlog Ahtisarija. Ovo me podseca na fudbalsku utakmicu u kojoj smo porazeni rezultatom 6:1 i kazemo da je onaj nas jedini pogodak bio mnogo lepsi nego protivnikovih 6.
Ipak mozda se radi o prvoaprilskoj sali savetnika Jeremica.

Živka

pre 17 godina

Eto i Jeremić kao i Koštunica rade protiv srpske budućnosti! Naš je interes da se pitanje Kosova što pre reši (tj. da se ozvaniči VOJNI PORAZ!) pa da počnemo da se bavimo realnim životim temama u Srbiji! Da se okrenemo onome od čega se živi i onoga što će nam stvoriti budućnost - stvaranja pretpostavki za istinsku demokratiju, znanje i rad! Zatim da urgentno tražimo priključak u EU i NATO! I da se manemo mitskih veza sa Rusijom!

Nele

pre 17 godina

Sve stihovi imaju "duboke rezerve prema Ahtisarijevom planu". Ali ja im zaista nisam zahvalan sto samo mute vec dobro zamucenu vodu. Zar nam trebaju veciti nemiri na Kosovu samo zato sto ne zelimo da prihvatimo cinjenicu da na Kosovu zivi devedeset i ne znam koliko posto Albanaca koji ne zele da zive u zemlji Srbiji. Rusi, Kinezi i slicni ce se buniti jos neko vreme pa ce kad dobro utvrde pazar sa zapadnim svetom da budu uzdrzani a nama ce dodatno porasti rogovi kada shvatimo da smo uz Kosovo izgubili i zivce i materijalna sredstva i nesto najbitnije za gradjane Srbije - vreme.
Ta živa demokratska aktivnost koja je počela "još prethodne nedelje" je trebalo da pocne jos pre deset godina i da sve vreme traje. Mislim da nam je sada ostalo da diplomatskim aktivnostima sto vise popravimo odnose sa Albancima kako zbog Srba na Kosovu tako i zbog buduce saradnje u u Evropi bez granica.

Drasko

pre 17 godina

Milioni Rusa su ostali da zive izvan Rusije, a da majcica Rusija nije ni trepnula.Zbog cega se smatra da ce Rusija da "zalegne" za Srbe??
Opsano me nervira kada neko ko je (igrom nesrecnih okolnosti) BIO premijer ove nesrecne zemlje ,I U MOJE IME,stavlja sudbinu Srbije u ruke jedne zemlje cije su istinske namere prema Srbiji zapravo najobicnije potkusurivanje sa Amerikom.
I to zbog cega?
1.Zbog Kosova koje je odavno izgubljeno.
2.Zbog Kosova ciji ostanak u sastavu Srbije NIJE nas realan politicki interes.
3.Zbog toga sto taj covek nije u stanju da pronadje emancipaciju sebe i svoje grupacije van konteksta borbe za pogresne ciljeve.

real@n_su

pre 17 godina

Molim nekog da ga obavesti da je Kosovo de facto van Srbije još od '99. i da je proglašenje istog za nezavisnu državu pitanje vremena, u ovom slučaju meseci.

mama ludaca

pre 17 godina

Bila bih veoma zahvalna g.predsedniku vlade da se,za vreme boravka na omrznutom zapadu raspita da li moze da se donese zakoniti dokument ako se o njemu tajno glasa dva dana bez obezbedjenog cuvanja birackog materijala,da li je moguce da budes treci na izborima i trazis najvaznije pozicije u vladi,da li je dozvoljeno ovoliko maltretiranje sedam miliona gradjana sa bilo kakvim idejama ukoliko niste diktator,nego demokratski izabran politicar.
A oko Kosova:da li je moguce da izgubljena utakmica dogovorom i kompromisom postane dobijena,da li je zbog nasih zelja i interesa dozvoljeno zanemarivanje volje dva miliona stanovnika koji zive na Kosovu.
Sva ova pitanja mogu da razmatraju i prijatelji iz DS-a,uz jos jedno:da li je na sve vas neko bacio neku kletvu ili vec nesto slicno pa ne smete da kazete da je car go,odnosno da smo Kosovo u ratu izgubili.
Pretpostavljam da niko od vas nece zavesti diktaturu,sa Rusima ili bez njih,da ce izbora biti i da ce vam gradjani upamtiti sve ovo sto nam radite.

Alan Ford

pre 17 godina

"Narod najbolje zna i najdublje oseća" kaže Koštunica, nastavljajući da i dalje baca prašnu u oči tom istom narodu. Narod ne zna da je uslov ruske podrške Srbiji prekidanje evroatlantskih integracija. Narod (možda) zna da je priča o Kosovu samo dimna zavesa kojom se prikriva pljačka Srbije i skriva istina o političkoj pozadini Đinđićevog ubistva. Ovoliku aroganciji je pokazivao i Milošević, verujući da će Rusija ući u rat sa NATO-om, samo da bi zaštitila njega i njegovu zločinačku kamarilu. Koštunica i ovi oko njega su ista priča, samo malčice komičnija.

Pravnik

pre 17 godina

Bilo bi veoma celishodno da pregovaračka politička elita Srbije, na čelu sa individuom koja ide da predstavlja svoje zablude u Savetu bezbednosti UN,objasne građanima ove zemlje šta to ni predlažu,a posebno da daju jasan odgovor građanima na sledeća pitanja:

1. koji konkretan predlog za rešavanje problema Kosova i Metohije ima država Srbija?

2.Kako će država Srbija da izvrši reintegraciju u državno-pravni sistem gotov 2 miliona građana Kosova i Metohije,koji ne žele tu reintegraciju?

3.Kako će država Srbija da ostvari svoj teritorijalni integritet na Kosovu i Metohiji?

4.Kako će država Srbija ostvariti svoj suverenitet /sprovođenje Ustava i zakona/ na Kosovu i Metohiji?

Ima tu još mnogo "kako",ali mi se čini da bi odgovor na ova četiri postavljena pitanja mogao da da okvir za sagledavanje realnog stanja na Kosovu i Metohiji.
Stalno "mantranje" o srcu i duši,"otimanju 15% teritorije /a šta je sa građanima koji tu žive/","najvažnojim državnim i nacionalnim interesom /koji to nije/","istorijski vetom Rusije" i sl.,samo pokazuju totalnu nesposobnost Dr.V.Koštunice da razume suštinu problema Kosova i Metohije.Kako on nije odgovoran političar,od njega se niti ne može očekivati ma šta drugo.Slabi su mu ragumenti sa kojima ide pred SB OUN.On očigledno nečuje da mu ceo svet kaže da i Albanci treba da budu saglasni sa predlogom o kome će se izjašnjavati SB OUN.To znači da se mora napraviti kompromis.A kako Koštunica pravi kompromise najbolje znamo mi,građani Srbije!Videće to u utorak i ceo svet.I naravno,građani Srbije će ponovo platiti račun za ovu avanturističku politiku Dr.V.Koštunice.
Da posle svega što je uradio na štetu građana Srbije,sve sa poslednjim državnim udarom i zavođenjem diktature sa Uredbom o privremenom finansiranju,taj čovek ima trunku morala sam bi morao da se ukloni sa političke scene,da dalje ne šteti interesima građana Srbije.
No,kako stvari stoje, teško ćemo to doživeti bez milion ljudi na ulicama i motki!

Pravnik

Nikola Milanovic

pre 17 godina

Poslednjih 9 dana sam proveo obilazeci nekoliko zemalja u blizem i daljem "komsiluku": Hrvatska, Slovenija, Austrija, Nemacka. Duze sam se zadrzavao u Stuttgartu, Berlinu, Bielefeldu, Bonnu i Muenchenu. Izmedju tih gradova sam putovao autom, tako da sam slusao na desetine radio-stanica, a pratio sam i TV i stampane medije. Naslusao sam se svakakvih vesti, analiza, komentara, intervjua i specijalnih emisija posvecenih najraznovrsnijim temama vezanim za svaki delic ovoga sveta. Kosovo je - koliko je meni poznato - kao posebna tema pomenuto samo dva puta: jednom u izvestaju dopisnika "Radio Slovenije" iz Beograda 22. marta, a drugi put juce u jednoj emisiji nemacke nekomercijalne stanice "D-Kultur". U novinama jedva da je bilo pomena, na TV takodje. Siguran sam da mi je ponesto i promaklo, ali je sve to daleko od ovdasnjeg uverenja da ceo svet ne razmislja ni o cemu osim o Kosovu i plasi se samo "istorijskog" veta majcice Rusije i prokletstva Vojislava Kostunice i njegove bratije.
A sve dok to ne shvatimo, bice nam kako nam jeste...

Rezigniran

pre 17 godina

Ne razumem samo kome je namenjena poruka koju ovom tvrdnjom salje Jeremic.
Da li vodjama Kosovskih Albanaca?
Da li Kosovskim Srbima?
Da li gradjanima Srbije?
Ako je prvo u pitanju, ocigledno se radi o promasaju jer je ta "ciljna grupa" sasvim dobro upucena u trenutni odnos snaga u svetu
Ako je ovo drugo u pitanju, onda je vise nego ocigledno da to znaci odvracanje od "prenagljenih" odluka poput odluka o iseljavanju
I konacno, ako je u pitanju biracko telo u Srbiji, ovim se saopstava da vladajuci krugovi u Srbiji i pre svih jedina institucija koja funkcionise, Predsednik Republike, znaju sta rade i cak obecavaju povoljni razvoj dogadjaja u SB.
A sve bazirano na proceni trenutnog odnosa snaga u svetu, a samim tim i Savetu Bezbednosti: po Jeremicu, na jednom tasu su USA i EU (dakle, vojno, politicki i ekonomski najmocnije zemlje na planeti)a na drugom su MOZDA Rusija (zbog nekih svojih problematicnih regiona), Kina (zbog Tibeta i Tajvana), Juzna Afrika (nije mi jasno zbog cega se SA pominje) i Indonezija (osveta za East Timor) i ta dva tasa su u - ravnotezi.
Da li je bas tako?
Svojevremeno je cuveni "drzavnik" Dr Bora Jovic skruseno priznao da smo "precenili Ruski faktor", sto je bilo jasno od samog pocetka svakom onome ko je to mogao i zeleo da shvati, na tadasnjim opozicionim politickim "kruzocima", na pijacama, po srpskim kafanama.
Bojim se da ce se nesto slicno i sada ponoviti i da ce mozda ovaj, sadasnji drzavnik Bor(is)a da u svojim buducim memoarima napise nesto slicno.
Velike li (Akademske) mudrosti da se nesto tako "post festum" napise.

sale zemunac

pre 17 godina

Ja 100% pouzdano znam da ce Kosovo ostati u okvirima Srbije, da ce Srbija voditi glavnu rec na Kosovu i sve ostalo sto smo tamo izgubili. To je iz proverenih izvora...

Aprililili... :)

Otto

pre 17 godina

Savetnik Predsednika ocigledno ne razume osnovne postavke spoljne politike.Kada se koristi termin "prijatelji" time se iskazuje veoma blizak odnos izmedju dva subjekta koji podrazumeva ako ne savez a ono bar saveznistvo.
Voleo bih samo da mi gospodin Jeremic razjasni kako ocekuje veto od Rusije i javno o tome govori ako za "prijatelje" proglasava i one koji nastoje da otmu deo teritorije drzave cijem je Predsedniku on savetnik (EU), kao i one koji to isto zele da sprece(RUSIJA).Ne salje li time diskretan signal Rusiji da bi njeno konfrontiranje sa Zapadom bilo besmisleno,jer je Srbija spremna da u zamenu za KiM dobije EU paket?
I dokle ce nam prijatelji biti oni koji zele da nas rasparcavaju?

Jedna iz Kostunicinog naroda

pre 17 godina

Neka Kostunica ne govori u ime celog naroda jer je ocigledno da ce u NJujorku da zastupa iskljucivo svoje i interese jednog dela naroda.

Next door komshija

pre 17 godina

Iako ne verujem da ce Rusija da polozi veto ne rezoluciju o Kosovu, ja bih samo da komentarisem sta bi bio da se to ustvari i dogodi. USA, Velika Britanija, Francuska, Nemacka, i ostale evropske zemlje su snazno podrzali plan Ahtisarija, dok Rusija, recimo Kina i neka druga zemlja se usprotive, i imamo ruski veto. Osim albanaca i srba ne Kosovu, ja ne znam ko bi drugo patio i bio marginalizovan do te mere da se ne bi iskljucio novi sukob. A ne verujem nimalo da taj sukob, ili u najmanju ruku, zaostravanje situacije, nalik Marta 2004, bi prijalo nekome. Kosovarima nimalo, srbima na Kosovu najmanje, a ni Srbiji ne bi nista doneo. Osim novog vala izbeglica, ne daj boze. E ja se pitam; ako Rusija ulozi veto, na cijem interesu to bi bio?

Milos

pre 17 godina

Ne mogu da verujem da postoje ljudi, Srbi, koji se slazu da Kosmet dobije nezavisnost. Zar ne shvatate da se time nista nece zavrsiti? Ako mislite da ce posle nezavisnosti biti sve mirno, mnogo se varate!

zubar

pre 17 godina

Ja mislim da Albancima, Amerikancima i saveznicima kojima je stalo da Evropska Zajednica sto manje vlasti ima u buducem statusu Kosova, stalo da Ahtisarijev Plan ne predje kroz SB jel bi tako Skupstina Kosova mogla da Proglasi Nezavisnost koju bi priznali sve Drzave, saveznice SAD kao i susedne Drzave Kosova (osim SRB). Tako bi se Nadgledana Nezavisnost pretvorila u potpunu Nezavisnost sto bi naravno znacilo da Evropska Misija za ndagledanje Ahtisarijevog Plana i Ahtisarijev Plan kao takav bili nevazeci u novu Drazavu. To bi naskodilo Srbima sa kosova jel bi tako sve sto je zagarantovano Planom zavisilo, umesto jednog kroz rezoluciju SB obaveznog plana, od dobre Volje Kosovskih politicara. Ova se opcija meni licno dopada jel bi Vlasti sa Kosova vemo lako mogu skinuti SPC sa vrata.

Jesus Christ

pre 17 godina

Ako Rusija stavlja VETO, sta onda? Onda ce opet da glasaju i opet i opet dok se nesto desi, a Kosovo nikad se ne moze vratiti Srbiji!

Agim

pre 17 godina

Nas interesuje sta najmocnije zemlje kazu, a za one sto nisu samo hoce da bude nekako vazne samo da mu se cuje glas,danas najmocniji imaju snagu bilo sta da se promeni u citavom svetu.

Tomislav Krizan

pre 17 godina

Ljudi, probudite se vec! Niti je Rusima vazno ocuvanje srpskih interesa, niti ih boli briga za Kosovo, a niti je zapadnim silama bitno sto Srbija i Srbi misle. Cinjenica je da su sve ovo posljedice pogresne politike u Srbiji 90-tih, politike prosirenja Srbije koja je propala i koja vas sve skupa i danas preskupo kosta. Pobjede na vaterpolo turnirima, pa i onim svjetskim, bas kao i porazi, samo su zacin zivota, nikako ne i smisao. Kosovo je otislo, Srbija se treba probuditi, suociti s masovnim grobnicama ostavljenim iza svog pohoda na veliku Srbiju, ocistiti se i krenuti dalje. Probudite se!

hakunamatata

pre 17 godina

Danas je nedelja, divan dan za odmaranje a jos uz to 1.april koji nagovestava dolazak pravog proleca, skorog cvetanja lipe, nicanje pupoljaka a opojni cvetni mirisi mame na sve strane i pozivaju na ljubav. Oh, mirisnih mi latica odoh u setnju jer sam se smorila od kojekakvih politicara, praznih obecanja i suludih ideja. Ja strasno volim svoju zemlju i zelela bih nemoguce ali verujte umorila sam se vise!!!

Nindza

pre 17 godina

Kad sve drzave na svetu koje imaju regione sa vecinskim stanovnistvom druge nacionalnosti daju deo svoje teritorije, tada treba i Srbija. A posto se to jos nije desilo...I naravno da treba vrsiti pritisak gde god je moguce-pa Amerika 60 godina vrsi pritisak na Kubu, mislite da ce Amerika "popustiti", zato sto su tamo vecina Kubanci? A to jos i nije bas "kolevka" Sjedinjenih Drzava. Svojevremeno nisam ni podrzavao to sto rade Srbi u Hrvatskoj i Bosni, tako ne podrzavam ni Albance. A ako treba da podrzim Albance, onda cu i Srbe u Bosni i Hrvatskoj. To je najnormalnija stvar

Snezana

pre 17 godina

Zasto opet moramo da molimo Rusiju? Ona trazi svoje interese, a ceh ce platiti Srbija! Opet. Ako neko pokusa da nadje zajednicki jezik sa EU onda je taj izdajica i strani placenik, a kad se kleci pred Rusijom to je sasvim OK. E pa nije! Pogledajmo racionalno u kom delu sveta su gradjani najzadovoljniji kvalitetom zivota, gde je najvisi standard, gde je najsigurnije gajiti decu, gde biste -da mozete - poslali decu na skolovanje? To nikako nije Putinova Rusija.

Kad rep mase psom

pre 17 godina

Istoricari koriste frazu "rep mase psom", da opisu politiku male i slabe klijent drzave koja preti drugima svojim mocnim zastitnikom. Zastitnik nekad pomogne, nekad se nadje u nebranom grozdju kad mu klijent ima prevelike ambicije i uvali u probleme i sebe svog zastitnika. Doslo je opet, i po ko zna koji put, vreme da Rusija opet brani Srbiju, ne toliko zbog Srbije nego zbog svog ugleda medju ostalim svojim klijentima. Sada je problem sto i Albanci masu Amerikom i Evropom. Videcemo ciji je pas jaci.

maki

pre 17 godina

Ja se vise plasim te cuvene podrske i "veta" Rusije i Kine o kojoj se vecito prica a nekako uvek izostane. Ili ako i bude niko se ne pridrzava odluke SB. Setite se NATO i odluke o bombardovanju.

vid

pre 17 godina

Stvar je ocigledna. Ne za g. Kostunicu ocigledno.
Zadnjih dana smo stali za Rusijom i poverili Rusiji kljuceva nase sudbine i delegirali je da odluci za nas o Kosovu.
Sada ce dogovoriti Bus i Putin i to cemo mi morati prihvatiti. I jos cemo biti kao nesto duzni Rusima.
Vrlo smo naivni. Ustvari smo vrlo mali i to jos ne shavatamo.

Darko

pre 17 godina

Mršavo je to sve jako, g-dine Jeremiću. Videćemo šta će biti na kraju, daj Bože da nas pozitivno iznenadite mada to više niko ne veruje.

setite_se

pre 17 godina

Zasto Spanija ne da nezavisnost Baskima? Oni imaju najveci stepen autonomije - mogu da zadrze sve prihode koji su veliki, imaju fakultete na svom jeziku..., ali hoce nezavisnost. A Britanija je pocetkom sedamdesetih, kada je Severna Irska htela vise od autonomije -koja je bila vrlo visoka, ukunula tu autonomiju. U skoro vreme ce tamo zbog visokog nataliteta katolika, biti vrlo malo protestanata. Sve vrlo slicne situacije sa slicnim odgovorima. Da li bi jedan novi odgovor - dati dobrovoljno Albancima nezavisnost- bio bolji od onih? Verovatno bi to bilo prvi put u istoriji drzava.

Razočaran

pre 17 godina

Lepo je sve to što se trude, i treba da se trude, ali - Kosovom nam zamazuju oči a druge važne stvari ne spominju.
A ionako će biti kako moćne zemlje kažu. Rusi će istrgovati sa Amerikancima tako da mogu da smire Čečeniju i to će biti to od njihove podrške.

marko, madrid

pre 17 godina

Premijer Kostunica je iskusan politicar i sigurno zna sta radi. Ja verujem da ce Rusija staviti veto u SB, i da ce Srbija sa Kostunicom kao premijerom nastaviti da pise nove stranice moderne srspske istorije.

миша

pre 17 godina

пошто ће коштуница говорити у УН сасвим је излишно да ли се он некоме свиђа или не. косово и метохија морају остати део србије. србија на то има право под истим условима као и све земље света које имају право на делове својих територија. док се тај принцип не промени, лицемерно је причати другачије. то није питање свиђања или не свиђања, умора или засићености.

"Anton - Okosokolvo"

pre 17 godina

Kostunica je za svoga mandata imao svega 2 bitna zadatka. Prvi, kao uslov uslova - da uhvati Mladica zato sto tamo "neka zemlja" vec godinama svojim $ finansira Hasko tuzilastvo a drugi, da pokusa da sacuva Kosovo. Posto Mladica nije uspeo da uhvati a toliko se jadan trudio, stigli su nam racuni za Hag a posto para nema ostale su nekretnine kao garancija placanja! Posto se u Srbiji diplomirani pravnici vrlo slabo razumeju u ekonomiju neko bi trebao da javi tehnickom premijeru da racun ipak mora da se plati ili Mladicem ili teritorijom a ne necijom decom. Inace, Kosovo kao srpska tema predstavlja fenomen posto su na ovoj temi i tercerazredni srpski politicari dolazili do predsednickih fotelja...

Milutin

pre 17 godina

Podrska Rusije i jos nekoliko zemalja Srbiji moze da ide do granice do koje oni vide svoje interese u svemu tome, sto ne znaci da ce Rusi snositi posledice svoje politike prema Kosovu koja uostalom samo ima za cilj da pomogne Rusiji u resavanju svojih pogranicnih problema. To ne iskljucuje i ponovno otvaranje zarista niskokog rizika (sto moze da izmakne kontroli) i zaostravanje krize na Kosovu, koja ukoliko potraje, privremeno sklanja sa dnevnog reda slicne probleme u samoj Rusiji. Treba se zapitati da li bi Rusiji i odgovarao razvoj stanja na Kosovu koje ni samoj Srbiji ne odgovara! Srbija nije u stanju niti da uspostavi suverenitet na Kosovu niti da uspostavi neku drugu vrstu vladavine po principu "Albancima ogranicena vlast a Srbiji sustinska vlast". (Glasanje za ustav je takodje pokazalo da Srbija ne moze da funkcionise ukoliko svaki Albanac u Srbiji sa Kosova ima demokratsko pravo glasa). Mozda je najvise sto Srbija moze da dobije i sa cim uopste moze da zivi i funkcionise je to da se Kosovo jos neko vreme zvanicno vodi kao teritorija Srbije. I cini mi se da cemo zbog toga, sto je takodje malo izvesno, izgubiti vreme, zapustiti druge vazne poslove, izgubiti korak u saradnji sa vaznim svetskim faktorima. Takodje ce svest biracog tela da degradira pod pritiskom "stalno tekuceg otimanja dela teritorije", povecane opasnosti od sukoba, rasce ksenofobija i nacionalizam i odbojnost prema piblizavanju EU. Ako je uspesna politika vestina ostvarivanja moguceg onda je danasnja Srpska politika upravo suprotno: Kako zarad nemoguceg izgubiti i ono moguce. Degradiranje zrelosti birackog tela po cenu gubitka opsteg dobra odgovara nekolicini desnicarskih stranaka, profiterima kriznih situacija, Haskim beguncima i velikim kriminalcima sto se sve pokazalo tokom devedesetih. Kohezija birackog tela oko tvrdih nacionalista koji uzivaju sve blagodeti vlasti i u najgorim situacijama dok gradjani osiromasuju i za svoju nedacu okrivljuju strane faktore. Za neke politicke struje u Srbiji je to idealna okolnost.
Takodje treba imati u vidu da trenutni predlog Ahtisarija koje podrzava velika vecina drzava nije najbolje resenje ali nije ni najgore te je moguce da ce Srbija kroz neko vreme osetiti visestruki Deja vu devedesetih, da iza odbijanja lose ponude sledi nametanje jos losije a mogucnost popravke postojeceg smo propustili jer nista nismo "nudili" cak ni ono za sta smo znali da ce biti uzeto.

dragan

pre 17 godina

Mislim da je veoma bitno da srpska diplomatija postigne odredjeni uspeh u ovom procesu o statusu,s tim sto je Kosmet svakako bitan za drzavu Srbiju,i glupo je tvrditi kako je bitno da se otkacimo Kosova i okrenemo se "svojim" problemima.Naravno,najvaznije je da se isti zavrsi,ali u nekom logicnom obliku a ne po Ahtisarovom predlogu.Platforma Beograda je jasna,mada se cesto diplomate koje podrzavaju nezavisnost obracaju stihovima u smislu"nejasno je sta hoce Beograd"...
Ovim ujedno zelim uspeh nasima na sednici SB.
pozdrav.

vinetu

pre 17 godina

Nije vazan Kostunica. Nisu vazni ni Rusi. Ali je bitno da sacuvamo ono sto se sacuvati moze. Ako je ovo uvod u podelu sto je jedino moguce resenje i eventualni dogovor izmedju Albanaca sa KiM i Srbije tada sve ima smisla. Ne vidim razlog da neko nogu sece do kolena ako moze da prodje sa amputacijom stopala. Ili se neki tako lako odricu kada nisu sami u pitanju.

Inace ulaskom u EU bicemo samo periferija, jeftine sirovine i radna snaga tako da oni koji ocekuju hiljade eura u svojim domovima samim clanstovm mogu da porucim da ce to tesko ici. Nas interes je da ne ulazimo te da kao rupa u telu EU dobijemo posebne povlastice da to prihvatimo. Ovako udvarajuci im se trazice od nas sve sto bilo kome od njih 27 padne na pamet. A jos kada bi ostali izvan nje i samo im prali novac ... gde bi nam kraj bio.

Simens

pre 17 godina

Zasto bih se ja radovao ruskom vetu u SB, cak i ako ga bude i sta mi uopste dobijamo tim famoznim vetom.
Dobili bi samo produzetak pregovora, a to bi za nas bio samo produzetak agonije.
Ova sednica SB je za nas izvanredna prilika da se oslobodimo tereta i ako ima jos pameti u ovoj Srbiji da se okrenemo drugim temama.

Živka

pre 17 godina

Eto i Jeremić kao i Koštunica rade protiv srpske budućnosti! Naš je interes da se pitanje Kosova što pre reši (tj. da se ozvaniči VOJNI PORAZ!) pa da počnemo da se bavimo realnim životim temama u Srbiji! Da se okrenemo onome od čega se živi i onoga što će nam stvoriti budućnost - stvaranja pretpostavki za istinsku demokratiju, znanje i rad! Zatim da urgentno tražimo priključak u EU i NATO! I da se manemo mitskih veza sa Rusijom!

Zivko Krstajic

pre 17 godina

Savetnik Jeremic bi trebalo malo da cita i novine. Na B92 je objavljen 29.marta tekst pod naslovom:
EP za nadziranu nezavisnost-

Brisel, Beograd, Priština Evropski parlament usvojio rezoluciju u kojoj ocenjuje da je međunarodno nadzirani suverenitet najbolje rešenje za status Kosova.
Danas ,prvoga aprila vidim Jeremicevu izjavu:
"Sa izuzetkom britanskih laburista, socijaldemokratski poslanici su u Evropskom parlamentu glasali protiv amandmana koji pozdravlja nezavisnost", rekao je Jeremić.Mozda je to i tacno,ali je krajnji ishod da je EP podrzao predlog Ahtisarija. Ovo me podseca na fudbalsku utakmicu u kojoj smo porazeni rezultatom 6:1 i kazemo da je onaj nas jedini pogodak bio mnogo lepsi nego protivnikovih 6.
Ipak mozda se radi o prvoaprilskoj sali savetnika Jeremica.

Nele

pre 17 godina

Sve stihovi imaju "duboke rezerve prema Ahtisarijevom planu". Ali ja im zaista nisam zahvalan sto samo mute vec dobro zamucenu vodu. Zar nam trebaju veciti nemiri na Kosovu samo zato sto ne zelimo da prihvatimo cinjenicu da na Kosovu zivi devedeset i ne znam koliko posto Albanaca koji ne zele da zive u zemlji Srbiji. Rusi, Kinezi i slicni ce se buniti jos neko vreme pa ce kad dobro utvrde pazar sa zapadnim svetom da budu uzdrzani a nama ce dodatno porasti rogovi kada shvatimo da smo uz Kosovo izgubili i zivce i materijalna sredstva i nesto najbitnije za gradjane Srbije - vreme.
Ta živa demokratska aktivnost koja je počela "još prethodne nedelje" je trebalo da pocne jos pre deset godina i da sve vreme traje. Mislim da nam je sada ostalo da diplomatskim aktivnostima sto vise popravimo odnose sa Albancima kako zbog Srba na Kosovu tako i zbog buduce saradnje u u Evropi bez granica.

sale zemunac

pre 17 godina

Ja 100% pouzdano znam da ce Kosovo ostati u okvirima Srbije, da ce Srbija voditi glavnu rec na Kosovu i sve ostalo sto smo tamo izgubili. To je iz proverenih izvora...

Aprililili... :)

Rezigniran

pre 17 godina

Ne razumem samo kome je namenjena poruka koju ovom tvrdnjom salje Jeremic.
Da li vodjama Kosovskih Albanaca?
Da li Kosovskim Srbima?
Da li gradjanima Srbije?
Ako je prvo u pitanju, ocigledno se radi o promasaju jer je ta "ciljna grupa" sasvim dobro upucena u trenutni odnos snaga u svetu
Ako je ovo drugo u pitanju, onda je vise nego ocigledno da to znaci odvracanje od "prenagljenih" odluka poput odluka o iseljavanju
I konacno, ako je u pitanju biracko telo u Srbiji, ovim se saopstava da vladajuci krugovi u Srbiji i pre svih jedina institucija koja funkcionise, Predsednik Republike, znaju sta rade i cak obecavaju povoljni razvoj dogadjaja u SB.
A sve bazirano na proceni trenutnog odnosa snaga u svetu, a samim tim i Savetu Bezbednosti: po Jeremicu, na jednom tasu su USA i EU (dakle, vojno, politicki i ekonomski najmocnije zemlje na planeti)a na drugom su MOZDA Rusija (zbog nekih svojih problematicnih regiona), Kina (zbog Tibeta i Tajvana), Juzna Afrika (nije mi jasno zbog cega se SA pominje) i Indonezija (osveta za East Timor) i ta dva tasa su u - ravnotezi.
Da li je bas tako?
Svojevremeno je cuveni "drzavnik" Dr Bora Jovic skruseno priznao da smo "precenili Ruski faktor", sto je bilo jasno od samog pocetka svakom onome ko je to mogao i zeleo da shvati, na tadasnjim opozicionim politickim "kruzocima", na pijacama, po srpskim kafanama.
Bojim se da ce se nesto slicno i sada ponoviti i da ce mozda ovaj, sadasnji drzavnik Bor(is)a da u svojim buducim memoarima napise nesto slicno.
Velike li (Akademske) mudrosti da se nesto tako "post festum" napise.

real@n_su

pre 17 godina

Molim nekog da ga obavesti da je Kosovo de facto van Srbije još od '99. i da je proglašenje istog za nezavisnu državu pitanje vremena, u ovom slučaju meseci.

Milos

pre 17 godina

Ne mogu da verujem da postoje ljudi, Srbi, koji se slazu da Kosmet dobije nezavisnost. Zar ne shvatate da se time nista nece zavrsiti? Ako mislite da ce posle nezavisnosti biti sve mirno, mnogo se varate!

Otto

pre 17 godina

Savetnik Predsednika ocigledno ne razume osnovne postavke spoljne politike.Kada se koristi termin "prijatelji" time se iskazuje veoma blizak odnos izmedju dva subjekta koji podrazumeva ako ne savez a ono bar saveznistvo.
Voleo bih samo da mi gospodin Jeremic razjasni kako ocekuje veto od Rusije i javno o tome govori ako za "prijatelje" proglasava i one koji nastoje da otmu deo teritorije drzave cijem je Predsedniku on savetnik (EU), kao i one koji to isto zele da sprece(RUSIJA).Ne salje li time diskretan signal Rusiji da bi njeno konfrontiranje sa Zapadom bilo besmisleno,jer je Srbija spremna da u zamenu za KiM dobije EU paket?
I dokle ce nam prijatelji biti oni koji zele da nas rasparcavaju?

Jedna iz Kostunicinog naroda

pre 17 godina

Neka Kostunica ne govori u ime celog naroda jer je ocigledno da ce u NJujorku da zastupa iskljucivo svoje i interese jednog dela naroda.

Drasko

pre 17 godina

Milioni Rusa su ostali da zive izvan Rusije, a da majcica Rusija nije ni trepnula.Zbog cega se smatra da ce Rusija da "zalegne" za Srbe??
Opsano me nervira kada neko ko je (igrom nesrecnih okolnosti) BIO premijer ove nesrecne zemlje ,I U MOJE IME,stavlja sudbinu Srbije u ruke jedne zemlje cije su istinske namere prema Srbiji zapravo najobicnije potkusurivanje sa Amerikom.
I to zbog cega?
1.Zbog Kosova koje je odavno izgubljeno.
2.Zbog Kosova ciji ostanak u sastavu Srbije NIJE nas realan politicki interes.
3.Zbog toga sto taj covek nije u stanju da pronadje emancipaciju sebe i svoje grupacije van konteksta borbe za pogresne ciljeve.

Alan Ford

pre 17 godina

"Narod najbolje zna i najdublje oseća" kaže Koštunica, nastavljajući da i dalje baca prašnu u oči tom istom narodu. Narod ne zna da je uslov ruske podrške Srbiji prekidanje evroatlantskih integracija. Narod (možda) zna da je priča o Kosovu samo dimna zavesa kojom se prikriva pljačka Srbije i skriva istina o političkoj pozadini Đinđićevog ubistva. Ovoliku aroganciji je pokazivao i Milošević, verujući da će Rusija ući u rat sa NATO-om, samo da bi zaštitila njega i njegovu zločinačku kamarilu. Koštunica i ovi oko njega su ista priča, samo malčice komičnija.

mama ludaca

pre 17 godina

Bila bih veoma zahvalna g.predsedniku vlade da se,za vreme boravka na omrznutom zapadu raspita da li moze da se donese zakoniti dokument ako se o njemu tajno glasa dva dana bez obezbedjenog cuvanja birackog materijala,da li je moguce da budes treci na izborima i trazis najvaznije pozicije u vladi,da li je dozvoljeno ovoliko maltretiranje sedam miliona gradjana sa bilo kakvim idejama ukoliko niste diktator,nego demokratski izabran politicar.
A oko Kosova:da li je moguce da izgubljena utakmica dogovorom i kompromisom postane dobijena,da li je zbog nasih zelja i interesa dozvoljeno zanemarivanje volje dva miliona stanovnika koji zive na Kosovu.
Sva ova pitanja mogu da razmatraju i prijatelji iz DS-a,uz jos jedno:da li je na sve vas neko bacio neku kletvu ili vec nesto slicno pa ne smete da kazete da je car go,odnosno da smo Kosovo u ratu izgubili.
Pretpostavljam da niko od vas nece zavesti diktaturu,sa Rusima ili bez njih,da ce izbora biti i da ce vam gradjani upamtiti sve ovo sto nam radite.

zubar

pre 17 godina

Ja mislim da Albancima, Amerikancima i saveznicima kojima je stalo da Evropska Zajednica sto manje vlasti ima u buducem statusu Kosova, stalo da Ahtisarijev Plan ne predje kroz SB jel bi tako Skupstina Kosova mogla da Proglasi Nezavisnost koju bi priznali sve Drzave, saveznice SAD kao i susedne Drzave Kosova (osim SRB). Tako bi se Nadgledana Nezavisnost pretvorila u potpunu Nezavisnost sto bi naravno znacilo da Evropska Misija za ndagledanje Ahtisarijevog Plana i Ahtisarijev Plan kao takav bili nevazeci u novu Drazavu. To bi naskodilo Srbima sa kosova jel bi tako sve sto je zagarantovano Planom zavisilo, umesto jednog kroz rezoluciju SB obaveznog plana, od dobre Volje Kosovskih politicara. Ova se opcija meni licno dopada jel bi Vlasti sa Kosova vemo lako mogu skinuti SPC sa vrata.

Pravnik

pre 17 godina

Bilo bi veoma celishodno da pregovaračka politička elita Srbije, na čelu sa individuom koja ide da predstavlja svoje zablude u Savetu bezbednosti UN,objasne građanima ove zemlje šta to ni predlažu,a posebno da daju jasan odgovor građanima na sledeća pitanja:

1. koji konkretan predlog za rešavanje problema Kosova i Metohije ima država Srbija?

2.Kako će država Srbija da izvrši reintegraciju u državno-pravni sistem gotov 2 miliona građana Kosova i Metohije,koji ne žele tu reintegraciju?

3.Kako će država Srbija da ostvari svoj teritorijalni integritet na Kosovu i Metohiji?

4.Kako će država Srbija ostvariti svoj suverenitet /sprovođenje Ustava i zakona/ na Kosovu i Metohiji?

Ima tu još mnogo "kako",ali mi se čini da bi odgovor na ova četiri postavljena pitanja mogao da da okvir za sagledavanje realnog stanja na Kosovu i Metohiji.
Stalno "mantranje" o srcu i duši,"otimanju 15% teritorije /a šta je sa građanima koji tu žive/","najvažnojim državnim i nacionalnim interesom /koji to nije/","istorijski vetom Rusije" i sl.,samo pokazuju totalnu nesposobnost Dr.V.Koštunice da razume suštinu problema Kosova i Metohije.Kako on nije odgovoran političar,od njega se niti ne može očekivati ma šta drugo.Slabi su mu ragumenti sa kojima ide pred SB OUN.On očigledno nečuje da mu ceo svet kaže da i Albanci treba da budu saglasni sa predlogom o kome će se izjašnjavati SB OUN.To znači da se mora napraviti kompromis.A kako Koštunica pravi kompromise najbolje znamo mi,građani Srbije!Videće to u utorak i ceo svet.I naravno,građani Srbije će ponovo platiti račun za ovu avanturističku politiku Dr.V.Koštunice.
Da posle svega što je uradio na štetu građana Srbije,sve sa poslednjim državnim udarom i zavođenjem diktature sa Uredbom o privremenom finansiranju,taj čovek ima trunku morala sam bi morao da se ukloni sa političke scene,da dalje ne šteti interesima građana Srbije.
No,kako stvari stoje, teško ćemo to doživeti bez milion ljudi na ulicama i motki!

Pravnik

Nindza

pre 17 godina

Kad sve drzave na svetu koje imaju regione sa vecinskim stanovnistvom druge nacionalnosti daju deo svoje teritorije, tada treba i Srbija. A posto se to jos nije desilo...I naravno da treba vrsiti pritisak gde god je moguce-pa Amerika 60 godina vrsi pritisak na Kubu, mislite da ce Amerika "popustiti", zato sto su tamo vecina Kubanci? A to jos i nije bas "kolevka" Sjedinjenih Drzava. Svojevremeno nisam ni podrzavao to sto rade Srbi u Hrvatskoj i Bosni, tako ne podrzavam ni Albance. A ako treba da podrzim Albance, onda cu i Srbe u Bosni i Hrvatskoj. To je najnormalnija stvar

Nikola Milanovic

pre 17 godina

Poslednjih 9 dana sam proveo obilazeci nekoliko zemalja u blizem i daljem "komsiluku": Hrvatska, Slovenija, Austrija, Nemacka. Duze sam se zadrzavao u Stuttgartu, Berlinu, Bielefeldu, Bonnu i Muenchenu. Izmedju tih gradova sam putovao autom, tako da sam slusao na desetine radio-stanica, a pratio sam i TV i stampane medije. Naslusao sam se svakakvih vesti, analiza, komentara, intervjua i specijalnih emisija posvecenih najraznovrsnijim temama vezanim za svaki delic ovoga sveta. Kosovo je - koliko je meni poznato - kao posebna tema pomenuto samo dva puta: jednom u izvestaju dopisnika "Radio Slovenije" iz Beograda 22. marta, a drugi put juce u jednoj emisiji nemacke nekomercijalne stanice "D-Kultur". U novinama jedva da je bilo pomena, na TV takodje. Siguran sam da mi je ponesto i promaklo, ali je sve to daleko od ovdasnjeg uverenja da ceo svet ne razmislja ni o cemu osim o Kosovu i plasi se samo "istorijskog" veta majcice Rusije i prokletstva Vojislava Kostunice i njegove bratije.
A sve dok to ne shvatimo, bice nam kako nam jeste...

Next door komshija

pre 17 godina

Iako ne verujem da ce Rusija da polozi veto ne rezoluciju o Kosovu, ja bih samo da komentarisem sta bi bio da se to ustvari i dogodi. USA, Velika Britanija, Francuska, Nemacka, i ostale evropske zemlje su snazno podrzali plan Ahtisarija, dok Rusija, recimo Kina i neka druga zemlja se usprotive, i imamo ruski veto. Osim albanaca i srba ne Kosovu, ja ne znam ko bi drugo patio i bio marginalizovan do te mere da se ne bi iskljucio novi sukob. A ne verujem nimalo da taj sukob, ili u najmanju ruku, zaostravanje situacije, nalik Marta 2004, bi prijalo nekome. Kosovarima nimalo, srbima na Kosovu najmanje, a ni Srbiji ne bi nista doneo. Osim novog vala izbeglica, ne daj boze. E ja se pitam; ako Rusija ulozi veto, na cijem interesu to bi bio?

Jesus Christ

pre 17 godina

Ako Rusija stavlja VETO, sta onda? Onda ce opet da glasaju i opet i opet dok se nesto desi, a Kosovo nikad se ne moze vratiti Srbiji!

Agim

pre 17 godina

Nas interesuje sta najmocnije zemlje kazu, a za one sto nisu samo hoce da bude nekako vazne samo da mu se cuje glas,danas najmocniji imaju snagu bilo sta da se promeni u citavom svetu.

maki

pre 17 godina

Ja se vise plasim te cuvene podrske i "veta" Rusije i Kine o kojoj se vecito prica a nekako uvek izostane. Ili ako i bude niko se ne pridrzava odluke SB. Setite se NATO i odluke o bombardovanju.

Darko

pre 17 godina

Mršavo je to sve jako, g-dine Jeremiću. Videćemo šta će biti na kraju, daj Bože da nas pozitivno iznenadite mada to više niko ne veruje.

hakunamatata

pre 17 godina

Danas je nedelja, divan dan za odmaranje a jos uz to 1.april koji nagovestava dolazak pravog proleca, skorog cvetanja lipe, nicanje pupoljaka a opojni cvetni mirisi mame na sve strane i pozivaju na ljubav. Oh, mirisnih mi latica odoh u setnju jer sam se smorila od kojekakvih politicara, praznih obecanja i suludih ideja. Ja strasno volim svoju zemlju i zelela bih nemoguce ali verujte umorila sam se vise!!!

vid

pre 17 godina

Stvar je ocigledna. Ne za g. Kostunicu ocigledno.
Zadnjih dana smo stali za Rusijom i poverili Rusiji kljuceva nase sudbine i delegirali je da odluci za nas o Kosovu.
Sada ce dogovoriti Bus i Putin i to cemo mi morati prihvatiti. I jos cemo biti kao nesto duzni Rusima.
Vrlo smo naivni. Ustvari smo vrlo mali i to jos ne shavatamo.

Tomislav Krizan

pre 17 godina

Ljudi, probudite se vec! Niti je Rusima vazno ocuvanje srpskih interesa, niti ih boli briga za Kosovo, a niti je zapadnim silama bitno sto Srbija i Srbi misle. Cinjenica je da su sve ovo posljedice pogresne politike u Srbiji 90-tih, politike prosirenja Srbije koja je propala i koja vas sve skupa i danas preskupo kosta. Pobjede na vaterpolo turnirima, pa i onim svjetskim, bas kao i porazi, samo su zacin zivota, nikako ne i smisao. Kosovo je otislo, Srbija se treba probuditi, suociti s masovnim grobnicama ostavljenim iza svog pohoda na veliku Srbiju, ocistiti se i krenuti dalje. Probudite se!

Snezana

pre 17 godina

Zasto opet moramo da molimo Rusiju? Ona trazi svoje interese, a ceh ce platiti Srbija! Opet. Ako neko pokusa da nadje zajednicki jezik sa EU onda je taj izdajica i strani placenik, a kad se kleci pred Rusijom to je sasvim OK. E pa nije! Pogledajmo racionalno u kom delu sveta su gradjani najzadovoljniji kvalitetom zivota, gde je najvisi standard, gde je najsigurnije gajiti decu, gde biste -da mozete - poslali decu na skolovanje? To nikako nije Putinova Rusija.

marko, madrid

pre 17 godina

Premijer Kostunica je iskusan politicar i sigurno zna sta radi. Ja verujem da ce Rusija staviti veto u SB, i da ce Srbija sa Kostunicom kao premijerom nastaviti da pise nove stranice moderne srspske istorije.

setite_se

pre 17 godina

Zasto Spanija ne da nezavisnost Baskima? Oni imaju najveci stepen autonomije - mogu da zadrze sve prihode koji su veliki, imaju fakultete na svom jeziku..., ali hoce nezavisnost. A Britanija je pocetkom sedamdesetih, kada je Severna Irska htela vise od autonomije -koja je bila vrlo visoka, ukunula tu autonomiju. U skoro vreme ce tamo zbog visokog nataliteta katolika, biti vrlo malo protestanata. Sve vrlo slicne situacije sa slicnim odgovorima. Da li bi jedan novi odgovor - dati dobrovoljno Albancima nezavisnost- bio bolji od onih? Verovatno bi to bilo prvi put u istoriji drzava.

Kad rep mase psom

pre 17 godina

Istoricari koriste frazu "rep mase psom", da opisu politiku male i slabe klijent drzave koja preti drugima svojim mocnim zastitnikom. Zastitnik nekad pomogne, nekad se nadje u nebranom grozdju kad mu klijent ima prevelike ambicije i uvali u probleme i sebe svog zastitnika. Doslo je opet, i po ko zna koji put, vreme da Rusija opet brani Srbiju, ne toliko zbog Srbije nego zbog svog ugleda medju ostalim svojim klijentima. Sada je problem sto i Albanci masu Amerikom i Evropom. Videcemo ciji je pas jaci.

миша

pre 17 godina

пошто ће коштуница говорити у УН сасвим је излишно да ли се он некоме свиђа или не. косово и метохија морају остати део србије. србија на то има право под истим условима као и све земље света које имају право на делове својих територија. док се тај принцип не промени, лицемерно је причати другачије. то није питање свиђања или не свиђања, умора или засићености.

dragan

pre 17 godina

Mislim da je veoma bitno da srpska diplomatija postigne odredjeni uspeh u ovom procesu o statusu,s tim sto je Kosmet svakako bitan za drzavu Srbiju,i glupo je tvrditi kako je bitno da se otkacimo Kosova i okrenemo se "svojim" problemima.Naravno,najvaznije je da se isti zavrsi,ali u nekom logicnom obliku a ne po Ahtisarovom predlogu.Platforma Beograda je jasna,mada se cesto diplomate koje podrzavaju nezavisnost obracaju stihovima u smislu"nejasno je sta hoce Beograd"...
Ovim ujedno zelim uspeh nasima na sednici SB.
pozdrav.

vinetu

pre 17 godina

Nije vazan Kostunica. Nisu vazni ni Rusi. Ali je bitno da sacuvamo ono sto se sacuvati moze. Ako je ovo uvod u podelu sto je jedino moguce resenje i eventualni dogovor izmedju Albanaca sa KiM i Srbije tada sve ima smisla. Ne vidim razlog da neko nogu sece do kolena ako moze da prodje sa amputacijom stopala. Ili se neki tako lako odricu kada nisu sami u pitanju.

Inace ulaskom u EU bicemo samo periferija, jeftine sirovine i radna snaga tako da oni koji ocekuju hiljade eura u svojim domovima samim clanstovm mogu da porucim da ce to tesko ici. Nas interes je da ne ulazimo te da kao rupa u telu EU dobijemo posebne povlastice da to prihvatimo. Ovako udvarajuci im se trazice od nas sve sto bilo kome od njih 27 padne na pamet. A jos kada bi ostali izvan nje i samo im prali novac ... gde bi nam kraj bio.

"Anton - Okosokolvo"

pre 17 godina

Kostunica je za svoga mandata imao svega 2 bitna zadatka. Prvi, kao uslov uslova - da uhvati Mladica zato sto tamo "neka zemlja" vec godinama svojim $ finansira Hasko tuzilastvo a drugi, da pokusa da sacuva Kosovo. Posto Mladica nije uspeo da uhvati a toliko se jadan trudio, stigli su nam racuni za Hag a posto para nema ostale su nekretnine kao garancija placanja! Posto se u Srbiji diplomirani pravnici vrlo slabo razumeju u ekonomiju neko bi trebao da javi tehnickom premijeru da racun ipak mora da se plati ili Mladicem ili teritorijom a ne necijom decom. Inace, Kosovo kao srpska tema predstavlja fenomen posto su na ovoj temi i tercerazredni srpski politicari dolazili do predsednickih fotelja...

Razočaran

pre 17 godina

Lepo je sve to što se trude, i treba da se trude, ali - Kosovom nam zamazuju oči a druge važne stvari ne spominju.
A ionako će biti kako moćne zemlje kažu. Rusi će istrgovati sa Amerikancima tako da mogu da smire Čečeniju i to će biti to od njihove podrške.

Milutin

pre 17 godina

Podrska Rusije i jos nekoliko zemalja Srbiji moze da ide do granice do koje oni vide svoje interese u svemu tome, sto ne znaci da ce Rusi snositi posledice svoje politike prema Kosovu koja uostalom samo ima za cilj da pomogne Rusiji u resavanju svojih pogranicnih problema. To ne iskljucuje i ponovno otvaranje zarista niskokog rizika (sto moze da izmakne kontroli) i zaostravanje krize na Kosovu, koja ukoliko potraje, privremeno sklanja sa dnevnog reda slicne probleme u samoj Rusiji. Treba se zapitati da li bi Rusiji i odgovarao razvoj stanja na Kosovu koje ni samoj Srbiji ne odgovara! Srbija nije u stanju niti da uspostavi suverenitet na Kosovu niti da uspostavi neku drugu vrstu vladavine po principu "Albancima ogranicena vlast a Srbiji sustinska vlast". (Glasanje za ustav je takodje pokazalo da Srbija ne moze da funkcionise ukoliko svaki Albanac u Srbiji sa Kosova ima demokratsko pravo glasa). Mozda je najvise sto Srbija moze da dobije i sa cim uopste moze da zivi i funkcionise je to da se Kosovo jos neko vreme zvanicno vodi kao teritorija Srbije. I cini mi se da cemo zbog toga, sto je takodje malo izvesno, izgubiti vreme, zapustiti druge vazne poslove, izgubiti korak u saradnji sa vaznim svetskim faktorima. Takodje ce svest biracog tela da degradira pod pritiskom "stalno tekuceg otimanja dela teritorije", povecane opasnosti od sukoba, rasce ksenofobija i nacionalizam i odbojnost prema piblizavanju EU. Ako je uspesna politika vestina ostvarivanja moguceg onda je danasnja Srpska politika upravo suprotno: Kako zarad nemoguceg izgubiti i ono moguce. Degradiranje zrelosti birackog tela po cenu gubitka opsteg dobra odgovara nekolicini desnicarskih stranaka, profiterima kriznih situacija, Haskim beguncima i velikim kriminalcima sto se sve pokazalo tokom devedesetih. Kohezija birackog tela oko tvrdih nacionalista koji uzivaju sve blagodeti vlasti i u najgorim situacijama dok gradjani osiromasuju i za svoju nedacu okrivljuju strane faktore. Za neke politicke struje u Srbiji je to idealna okolnost.
Takodje treba imati u vidu da trenutni predlog Ahtisarija koje podrzava velika vecina drzava nije najbolje resenje ali nije ni najgore te je moguce da ce Srbija kroz neko vreme osetiti visestruki Deja vu devedesetih, da iza odbijanja lose ponude sledi nametanje jos losije a mogucnost popravke postojeceg smo propustili jer nista nismo "nudili" cak ni ono za sta smo znali da ce biti uzeto.