Sreda, 28.03.2007.

11:36

"Propast plana - državni interes"

Premijer Srbije ponavlja da je "prvi državni i nacionalni interes Srbije propast plana Ahtisarija za rasparčavanje" Srbije.

Izvor: B92

"Propast plana - državni interes" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

Petar Popara

pre 17 godina

Amerika ne poklanja Kosovo Albancima nego sebi. Fantasticna pozicija za vojnu bazu na nicijoj zemlji. Niti kome sta treba da placa niti da objasnjava.
Voja samo lozi narod besmislicama. Treba preseliti Srbe sa Kosova u Srbiju, sagraditi im kuce i dati imanja ako hoce da se bave poljoprivredom ili dati poslove i stanove, ako hoce da zive u gradovima i zavrsiti vise sa ovim mazohizmom.
To je jedino elegantno resenje ove dijabolicne situacije.

Nenad Pavkovic ex-bg

pre 17 godina

Dosta je bilo druze Kostunica, samo cu reci da ja hocu NATO i puno clanstvo u EU a ne Rusiji i Kinu ( osim ekonomski). Dosta mi je bilo i vas i ovih iz devedesetih godina proslog veka SRS SPS JUL, sa tom vasom Rusjiom i vasim ruskim vetom. Sto onda Rusi nisu stavili veto 1999. Sa Zapadom znas na cemu si, sa Rusima ne, jer oni i jedni i drugi gledaju sebe.

GLIŠA

pre 17 godina

Ma tako je Vojo legendo! Kakva EU, kakva budućnost, kakva mora, računari, prosperitet, boljitak. Pokaži ti njima svima ko smo mi!? Još podigni granice Srbije na liniju Milano - Beč - Budimpešta - Bukurešt - Vladivostok, sebe proglasi za kralja, Jočića i Mihajlova za vitezove, a mi ostali ćemo puške u ruke pa da branimo virtualnost. E Bože šta i ko još nas neće da snađe!

Bob Sent Kler

pre 17 godina

O izjavama Voje K. vise nikada necu dati nijedan komentar jer sve sto bih ja rekao umanjilo bi glupost onoga sto je on u stanju da izjavi.
Profesor Jankovic je vec covek koji me zabrinjava. Izgleda da je preskocio pravac u knjizevnosti zvani realizam. Od razboritog coveka ne ocekujem ovakvo mesanje cinizma sa realnoscu i prijateljskim savetom.
Gospodo, Kosovo odavno nije deo Srbije!!! Kosovo je 2 milke Albanaca, i ne znam ima li 50hilj. Srba. Niti narod u Srbiji zeli da ratuje za njega niti je humano terati svoj narod da pod onakvim uslovima zivi na Kosovu ili se ne daj Boze vrati.
Nacionalni interes u ovom trenutku po meni treba da bude ocuvanje nacije, a to se ne moze uciniti sa svakim trecim predsednikom Albancem, sa trecinom u parlamentu, ili mozda cak i vecinom uzimajuci u obzir koliko smo izmedju sebe podeljeni. Svi Srbi sa Kosova da se povuku u Srbiju, da im se naprave kuce specijalnim porezom od nasih plata. To je solidarnost. A ne ostajte dole i idite u skolu pod pratnjom KFOR-a. Srce bre hoce da mi pukne kad gledam neku emisiju o onoj deci sa Kosova. Prema tome, dusebriznici, koji poticete iz seljackih porodica (VK, VI..) koji samo razmisljate o medjama i kako da zavrnete komsiju za neki ar zemlje, nije suva i pusta zemlja drzava nego narod!!!
I okrenite se nasoj deci, privredi, ekonomskom napretku i boljitku, natalitetu, putovanjima sa licnom kartom svuda po Jevropi. Prestanite vise da obmanjujete narod sa tim Kosovom i postanite partner EU u koju zelite a ne partner savezu Srbij-Rusija-Belorusija koji je ne tako davno "umalo" zaziveo.
I kakav isti zajednicki stav. Vi niste deca pa ne smete da stisnete petlju i priznate realnost. A mi koji nismo glasali ovog legalistu to smo ucinili zato sto nismo ocekivali zajednicki stav sa njim. Sledeci izbori ce vas kazniti ukoliko on ponovo bude premijer. Kemal Ataturk je otac turske nacije a bio je mirotvorac. Zato sto je konsolidovao svoju naciju i nije hteo da baca strele Islama dokle god vidi krst. E zato sada Turaka ima 100mil. a nas ni 7,5mil.
I na kraju da zavrsim recima Duska kovacevica:"Voleo bih da niste moja vec vlada mog neprijatelja. ko je vas poznavao ni pakao mu tesko pasti nece".

nenad

pre 17 godina

Nikom nije lako da ovo slusa a pogotovu prezivljava.
Ljudi treba da se shvati da je ovo ispostavljanje racuna za Miloseviceve intelektualne radnje tokom 90-tih. Da se lepo krenulo u pregovore sa tacke gde kazemo da se nova demokratska vlast ogradjuje od onog sto je Milosevic radio tokom 90-tih i da mi zelimo da pocnemo od pocetka da gradimo odnose sa Albancima na Kosovu, onda bi sanse bile vece da do pregovora i dodje. Da smo kazali da nam je zao sto je on to cinio i da se mi duboko ne slazemo da time i da smo mi drugaciji. Ne, ti sto pregovaraju se apsolutno slazu sa Milosevicevom politikom a to ni ne kriju. Pa nista lakse za Albance sa Kosova da kazu da nece u istu drzavu sa takvima, i ko ih nebi razumeo. Da smo rekli da je u zajednickom ekonomskom interesu da zivimo svi zajedno u nekoj vrsti modernog drzavnog uredjenja gde cemo svi da radimo na buducnosti, ovi nasi a pogotovu "Tehnicar" se samo vraca na proslost. E pa jer se i Sloba vracao na proslost i gde smo zavrsili.

Stefan

pre 17 godina

Ostavimo Kosovo po strani, da li svet zeli da od sada pa zauvek Savet bezbednosti moze da menja granice bilo koje drzave,ili potpuno ukida i zabranjuje drzave, osim naravno onih 5 koje imaju pravo veta? U pravu su ove Africke drzave kada su protiv ovog predloga. Da li ce Rusija i Kina glasati za tako nesto - je ne verujem. Kosovo tu nije vazno.

marko,nis

pre 17 godina

I svi mediji govore o nastavku pregovora koji ce uslediti ako rusija stavi veto.A epilog eventualnog veta je jasan:
-Kosovo priznato od svih ekonomski znacajnih zemalja na svetu
-Garancije iz Artisarijevog plana za Srbe u tom slucaju ne postoje
-Srbija poklanja NIS Rusiji i postaje njena kolonija nizasta.
Kakav crni nastavak pregovora.To kao opcija NE POSTOJI.

GA2

pre 17 godina

Taman pomislim da su iscrpeli sve gluposti, kad ono nije baš tako. Alo zemljače, ko te bre pita da li se ti slažeš ili ne. Skoro dve decenije se pravimo blesavi i mislimo da su i drugi retardirani. Do juče smo pričali da ćemo teritorije braniti i oružjem, a kad smo dobili po ušima, onda ističemo sva "diplomatska sredstva". Kao mi imamo vrsne diplomate. I opet če da nas pregaze kao plitak potok. Kao mi smo neki važan faktor, sila, velika zemlja sa ogromnim prirodnim bogatstvima.... Pa nas nema ni 6-7 miliona, a to je manje od Londona, Pariza...

I dosta je bilo da me ubeđujete šta je u mom i državnom interesu. Nadam se da su nam Rusi bar malo prijatelji i da će prvi da glasaju ZA Ahtisarijev plan i reše nas Kosova i bede. Uzgred, ostavite tog Ahtisarija. Ne zanosite se da je on neki faktor. On je običan činovnik i svako normalan zna ko iza njega stoji. Ne bih rekao da od njega nešto zavisi. Nemamo petlju da imenujemo( reci jasno imena država) "krivce", nego smo se kao okomoli na Ahtisarija kao da od njega nešto zavisi.
Molim te Evropo, Ameriko, Rusijo...,učinite da nam nacionalni interes ne bude Kosovo, već dobar
život, dobra plata, deca, škola, ......

marija

pre 17 godina

interes srbije je da se neodgovorni politicari poput druga vojislava sto pre sklone sa politicke scene. moj licni interes je moja plata, moj posao, moja porodica, moje pravo da zivim normalan zivot. interes srbije je eu i nato. a propos mudraca poput "borke tomic", lako im je da filozofiraju o interesima srbije iz pariza... neka se vrate malo ovde, nek zive malo kao mi, a ako bas toliko uzivaju u ratu, neka idu da se biju u iraku.

dalje od mene. stvarno vise nije 1999.

Shpiro

pre 17 godina

Tako je! Svi su zli, a mi, ni krivi, ni duzni, treba da slusamo njihove komande. E, pa, ne mOze! Reci im, Vojo! Jos samo malo prakse ti treba, i retorika ce ti biti na potpuno istom nivou kao u dobra, stara vremena Milosevica, Marjanovica, Bulatovica...pa i Suvakovica, sto da ne.
Sad cemo malo da lajemo i pljujemo, pa cemo kad to ne upali da sejemo iredentizam na sve strane, zemlje evropske unije su vec prestale da izdaju vize (za slucaj da niste znali), situacija je mnogo ozbiljnija nego sto smo ikada slutili, ponovo postajemo samoizolacioni faktor na Balkanu. Ovaj covek je preopasan! On NE SME da bude ponovo premijer!

IvanS

pre 17 godina

Krajnje je vreme da i Srbija pokaze ostrinu. Ovom izjavom Kostunica je jasno rekao da Srbija, u slucaju oduzimanja Kosova, nece sedeti skrstenih ruku i zahvaljivati se svojim "dobrotvorima". Ako Albanci mogu da prete nasiljem, zasto Srbija ne bi imala pravo da brani ono sto je njeno?
Kosovo jeste "mali ulog" za Rusiju, ali popustanjem u ovom slucaju ona bi dala signal Americi da nije spremna da se suprotstavi americkom hegemonizmu bilo gde u svetu. Moguce je da Rusija ne ulozi veto i za uzvrat dobije obecanje da americke rakete nece biti razmestene u Ceskoj i Poljskoj, ali Rusija zna da ce sledeci plan razmestaja raketa biti Kavkaz, Turska i druga podrucja jos blize Rusiji.

Немања

pre 17 godina

Браво за Коштуницу! Зато овај човек треба да буде премијер, јер се не боји да каже истину о ономе што осећа највећи део овог народа. Ово је велика неправда и дрскост Ѕапада.

Spasa

pre 17 godina

Milosrdni andjeli ne bacaju bombe, to je djavolski posao. Isto tako ne moze se oteti vec oteto, posebno ono sto je davno oteto. Oteto je to jos pre "Milosrdnog andjela",a u Kumanovu je to samo verifikovano i prosledjeno na dalji postupak Ujedinjenim nacijama, kao tehnicki posao koji zahteva odredjeno vreme. Sada je to vreme isteklo. Najgore je sto se oni koji su krivci za gubitak Kosova , odnono njihovi naslednici koji i dalje vladaju Srbijom sada sebe proglasavaju za spasioce.

Analiticar

pre 17 godina

Vazno je biti pragmatican i realan. Vazno je prepoznati istinski interes Srbije. Vazno je uraditi moderne i svrsishodne poteze. Za sve to je bitno biti u kontaktu sa Britancima i poslusati to sto oni preporucuju. Mi nemamo istinske analiticare i svaka analiza je sbrda sdola. Ne uzima u obzir naredne poteze. Sahista koji ne vidi dva tri popteza unapred, gubi od onog koji to ume. Gledati unazad je dobro ako se izvlaci iskustvo, ali ako ne, onda je to poraz, jer ono sto je bilo bilo je zato sto se nije analiticki i studiozno radilo.
Srbiji trebaju politicari koji ce umeti da prepoznaju one koji nude viziju i upucuju na dobar put. To treba i Rusiji i nisam za potcenjivanje Rusije, ali oni nisu izgradili ni svoje drustvo. To moramo raditi zajedno sa njima i ostalima. Ceo Balkan je u pelenama i cela istocna Evropa je neuredjena. Treba saradnja sa svima i zajednicki napor za izgradnju resursa koji guraju napred. Ne treba zatezanje, jer ono ne otvara viziju, nego vuce nazad. Treba imati prijatelje oko sebe. Treba raditi na tome da se oni naprave, tamo gde je to naruseno. Urediti odnose sa Bosnom, Hrvatskom, Slovenijom, Crnom Gorom, Albanijom, a sa Kosovom uraditi to sto je moguce i uz pomoc Evropske unije i USA.
Nije problem imati dobre odnose i sa USA, Britanijom i sa Rusijom i Kinom. To je pozeljno i tu ne treba trgovati. Treba saradjivati i ponasati se drzavnicki.
Da bi se sve to dogodilo potrebni su vizionari i ljudi novog , modernog, shvatanja.
Ima ih!!!

Sait Berisha Pec

pre 17 godina

"...sto ce otvoriti vrata da pocnu pravi pregovori o uredjenju Pokrajine", naveo je gospodin Kostunica.
S kim bi to gospodin Kostunica ponovo vodio sada "prave" pregovore? Sa pregovaracima, gradjanima Srbije i Kosova (1244) , unapred liseni prava glasa Ustavom Srbije? O "...uredjenju Pokrajine."? Pa zar nju, "juznu", nije dovoljno uredio stavljanjem u Preambulu? Bese, valjda je jos i sada, i Vojvodina Pokrajina? Zasto nije i ona usla u Preambulu? Dovoljno je uredjena?
Ili su, kao sto primeti sinoc O'Brajen, "...lideri Srbije uocili realnost, kada su rekli da je Srbiji potreban novi ustav, ali gradjani Kosova ne mogu da glasaju o njemu. Neka o buducnosti regiona odlucuju i Srbija i Kosovo, ali svaka zasebno".
Srbiji je potrebno da napokon okrene novi list u odnosima sa Albancima.Ne moze se sakriti ispod tepiha ono sto se zbivalo do juna ’99. I stalno ponavljati “medjunarodno pravo”. Da prva prizna nezavisnost Kosova i da DVA miliona navodnih "vekovnih neprijatelja", pretvori u prijatelje.Ruku pomirenja Srbija nije, nikad, pruzila Albancima.
"Srbija je umorna od lidera...", rece jednom jedan drugi lider. Izgleda da tome, u Srbiji, nema kraja?!

Jasminka Stojačić

pre 17 godina

E, moj Koštunice.... Ako, čitaš ove komentare, a trebalo bi, molim te, daj ostavku na sve funkcije i nemoj da tražiš nove. Povuci se iz politike i idi gledaj ptičice. Nisi ti loš čovek, ali si loš političar i državnik. Pusti da Srbiju vode ljudi koji imaju viziju i energiju da pokrenu promene koje su nam više nego potrebne. Zato, molim te povuci se i uživaj (piši knjige, nije to loše). Srdačan pozdrav.

Katica

pre 17 godina

Gos Koštunica uopšte ne razume značenje reči, šta je značio termin “milostrdni anđeo”? Bio je to čin “milosrđa”, ne prema srbima, nego prema progonjenim albancima na Kosovu! Nema tu nikakvog mesta cinizmu. Mi smo gubitnici jer ništa nismo naučili iz istorije. Cilj je preživeti, pa kad si mali (to je znao čak nepismeni Miloš Obrenović) nekad moraš da se pokloniš pred velikim. Evo primera kad je Cezar sedam godina opsedao Gale, i kada ih je konačno opkolio, sa ciljem da ne popusti u svojim političkim planovima pa makar počinio i potpuni genocid nad njima, šta su Gali uradili? Sazvalisu savet mudraca i izašli pred Cezara sa sledećom izjavom – “evo pokoravamo vam se, pristajemo da budemo vaše roblje, jer je to jedini način da preživimo i da nastavimo da slavimo naše bogove”! A kao što svi znamo danas su nekoliko najuređenijih država u Evropi baš potomci tih Gala!

Zoran

pre 17 godina

Pa da, najlaksa meta je optuziti Srbe za nacionalizam. To moze bukvalno svako. U medjunarodnoj politici, ako nisi siguran kako da Srbiju nateras na poslusnost, optuzi je nacionalizam, Milosevica (koji, by-the-way za one koji su prespavali, nije na vlasti vec 7 godina), i zavrsio si stvar. A malo teze je reci "Pa cekaj malo... ja hocu da saradjujem sa Zapadom, da budem deo njega, ali necu da dozvolim da me iko pravi budalom". Zato ja ne razumem misljenje tipa "NATO je sila, i moramo ih slusati". Pa zar se nije ceo Svet digao protiv Hitlera upravo da ne bi morali da slusamo silu, vec da postujemo UN i medjunarodno pravo??? Ako su Srbi za nesto krivi, krivi su sto su dozvolili da ih niko ne shvata ozbiljno, da su laka meta za napade cak i slabijih od sebe, i sto su u prici medjunarodne politike ispali NEVIDJENE MLAKONJE.

DarkoNS

pre 17 godina

Vojin pristup tragicnom (po drzavu) zavrsetku kosovskog pitanja je potpuno pogresan.
Prica o teritoriji a ne o stanovnistvu je strasno pogresna. U ujedinjenoj Evropi teritorije nacionalnih drzava ce sve manje znaciti- ujedinice nas ekonomija i medjusobno postovanje svih nasih razlicitosti!
Na ovoj poziciji, koja je u praksi dokazana ideja Evrope, Srbija ce imati sansu da brine o Srbima i van svoje teritorije, da brine o nasem nasledju i tradiciji (to rade Madjari u Transilvaniji, Poljaci u Ukrajini, Irci u Severnoj Irskoj).
Fatalisticko postavka problema i njegovog resavanja koji nema alternativu (Mir nema alternativu?) moze da vodi samo u propast.
Moramo mi da zivimmo i bez Kosova. Toliko ima posla i u ovoj Srbiji koja nam ostaje da se preznojavamo svaki dan tri generacije unapred. Samo ekonomski jaki mozemo biti prihvaceni kao strana sa nekim respektom, ovako, sto neko grubo rece: Srbija je toliko siromasna da je beznacajna...

btdk

pre 17 godina

Moje misljenje je da ce Kostunici samo skociti popularnost nakon ovakvih izjava.
Razlog za to je da vecina biraca u Srbiji podrzava ovaj stav. I to s pravom.
Srbija nece nikada uci u NATO nakon ovoga, Kostunica samo priprema javnost na novu realnost. Ne moze Srbija da bude saveznik sa onima koji nam otimaju teritoriju i krse sve medjunarodne zakone.
Rusija ce skoro sigurno staviti veto, a nakon toga vise nista nece biti isto na politickoj sceni ove zemlje. Vreme je da shvatimo svi to, i da vidimo sta nam je dalje ciniti.
U sustini situacija je jako ozbiljna,a Kostunica je tu najmanje kriv. On samo radi ono sto mora po Ustavu - pokusava da brani zemlju i da se ne zavarava oko toga ko su nam saveznici i prijatelji.
I jos da dodam - nije ni cela EU za Ahtisarija, Slovacka je juce izglasala podrsku Kosovu u sastavu Srbije.

Borka Tomic

pre 17 godina

Ma koliko da imam razumevanja za nas defetizam, fatalizam, pesimizam, letargiju i apatiju ne mogu da razumem jednu stvar - da preko 90% Srba bar iz inata nije posetilo Kosovo za poslednjih godinu dana. Ne radi se o novcu nego o minimalnoj ljudskoj podrsci nasem zivlju tamo i veri u nase svetinje.
Stav tzv.medjunarodne zajednice prema Srbiji po pitanju Kosova i Metohije je kao kada bi maloletnu zrtvu pri silovanju napasnik pokusavao na sve nacine da zavede, rekao da joj nista ne vredi da zapomaze, da je vec sve izgubljeno i da je niko ne moze cuti. I jos kada bi poceo da je miluje kako bi sto pre mogla da uziva u tom sramnom cinu. Maloletna srpska zrtva u ovom slucaju zna jako dobro sta je medjunarodno pravo i ako napasnik ne odustane od svojih napora kad tad ce odgovarati za svoje postupke i snositi posledice.

mirjana

pre 17 godina

E pa sada sam strasno besna.Godinama sam se borila za ppromene ali ne ovakve.Hvala Evropi na pomociali takva nam ne treba .Niciji sluga necu da budem niti slepi izvrsilac njihovih zahteva.Kazete izruciti optuzene,Da ali zasto nisu izruceni onda kada je gospoda zaista znala gde je ,kada je odlazio na utakmice i kafice.Zasto cutite o tome.Ahtisari i ostala gospoda neka daju svoje a ne tudje .Gde je sada Tadic koji rece da ima izvanrednu saeadnju sa amerima. Kotu vise koga laze ,dosta je bilo za sve ove godine ,za sve unistene zivote i nas i nase dece .Dosta vise ljudi .Znam samo jedno nikada vise vam svoj glas dati necu.

Nancy

pre 17 godina

Koštunica smatra da "UN neće dozvoliti sprovodjenje Ahtisarijevog plana"!!! Jel sam ja tu nešto pobrkala, ili je Ahtisari upravo izaslanik UN? Mislim, stvarno, Koštunica nas zeza u zdrav mozak. Tako je odbijao da prihvati nezavisnost Crne Gore, a onda uzeo da proslavlja "državnost Srbije", kao da ništa nije bilo.

Milos Ilic

pre 17 godina

Nije mi jasno ssta se trazzi od Tadica i Kostunice. Da sami odcepe deo drzzave za koju su se zakleli da che braniti? Sila boga ne moli tako che biti i u sluccaju Kosmeta ali da ovca ide sama pod nozz to joss nije vidjeno. Kosmet ako se ne bude branio sigurno neche biti odbranjen, a ako ga bas gubimo onda ga treba ssto skuplje dati.

amstel

pre 17 godina

Zar uslov za nastavak procesa stabilizacije i pridruzivanja nije da za prioritet nove vlade bude proglaseno hapsenje Ratka Mladica?
Uzgred, ime "Milosrdni andjeo" je deo Miloseviceve propagande, ta akcija se zvala "Allied Force", ko nije znao neka proveri.

Branislav

pre 17 godina

Jos samo da dovedemo onog vidovnjaka Rusa i povratimo ugled kleopatre. Na dobrom smo putu. Samo napred Vojo... al bez mene. Dosta mi je Kosova. HOCU EU, hocu NATO... necu vadikale i tebe. Zar je to nacionalni interes??? Da cekamo i sa vladikama se molimo da nam braca Rusi uloze veto??? Zar je to vizija premijera? Ajde da se svi mi pomolimo da komsinicinom ujaku od tetke cerka dobije platu, pa da njenom bratu devojka uzme 100 eura od te plate, a njenoj najboljoj drugarici da te pare ispadnu na plocnik i JA da ih pronadjem. Kupio bih nove patike......
Meni nasa politika lici na ovu glupost.
Jadni mi.

Dagica Mrnustik Novi Sad

pre 17 godina

Molim da neko iz pouzdanih izovora bliskih Voji sazna da li je ova reakcija samo za domacu javnost tj.da li postoji neki plan B ,sto bi bilo normalno za odgovornog drzavnika,inace bolje da svi pakujemo kofere i put pod noge jer u stvari ucestvujemo u cuvenom filmu DAN MRMOTA.

Vuk Samotnjak

pre 17 godina

Ma nista ne znam, osim da je zastita Srba na KiM mrtvo slovo na papiru. Roan rece "da Srbi NASTAVE da zive normalno na Kosovu"... i ostade ziv.
Ne, moji dragi zemljaci. Kostunici i "nasoj" vladi se moze prebaciti mnogo toga - da nisu ponudili dovoljno Albancima da postanu drzavljani Srbije, da nisu uhvatili sve ratne zlocince, da su u najmanju ruku nesposobni da razbiju kriminalne strukture. Ali i pored svega toga, ova Kostunicina izjava (ma kako neprijateljski nekom zvucala) je potpuno istinita i fer.
Sta se ustvari ovde nudi Srbiji? Bezbednost i buducnost Srbima na Kosovu? Nema sanse, to i malo dete zna. Stabilnost u regionu? I to je VRLO klimavo sa Albancima u Presevskoj Dolini, ali i Vojvodinom, a nisam cuo NIKAKVE garancije nasih zapadnih "prijatelja" po tom pitanuju. Ubrzan put u EU? Macka u dzaku - recite lepo i tacno: KADA, i sta ustvari time dobijamo. Mogucnost da se okrenemo drugim stvarima? Pa to moze da se uradi i sa nadziranom sirokom autonomijom, nezavisnost nije za to nepotrebna (ako su vec Albanci toliko prijateljski raspolozeni prema Srbima). Sem toga, to se moze reci i za bilo koji drugi problem - npr. zasto ne bismo jednostavno dozvolili kriminalcima da npr. valjaju drogu - pa ako je mi licno ne koristimo, onda nema veze i treba da se okrenemo drugim problemima?
Dakle, sve glupost do gluposti. Od nasih politicara do "prijateljskih" zapadnih zemalja i Rusije. U tom mulju svako moze da nadje svoj odgovor, i naravno interes. S time da zadnju rec ima onaj sa najvecom toljagom, te se sve na to i svodi. Sila, a ne pravda, je jedino merilo odnosa.

GoraNM

pre 17 godina

Da li je ovo čovek koji treba da vodi Srbiju naredne četiri godine? Ja mislim da je on svoje odavno odsvirao i da je vreme da ode i to ZAUVEK. Da se razumemo, i meni nije pravo što Kosovo korak po korak postaje nezavisno (imam dole mnogo dragih ljudi!), ali zar to nije bilo jasno još pre nekoliko godina ili decenija? Stvar je samo u tome što mi Srbi mnogo više volimo da verujemo u nešto nemoguće nego da stvari sagledamo realno. Jednom ćemo valjda naučiti. Nadam se samo uskoro.
Iako nisam veliki optimista. Dovoljan razlog za moj pesimizam je valjda RTS koji je postao gori nego u doba Miloševića. Pritom ne mislim samo na njihov informativni program. Ne živim već nekoliko godina u Srbiji (srećom) i stvarno me je sramota kada na satelitu RTS vidim 'emisije' poput '48 sati svadba', 'Žikina šarenica', da i ne pominjem najnoviji 'biser' u 'bogatoj' i 'plodnoj' glumačko-rediteljskoj karijeri Radoša Bajića - Sekule. 'Selo gori a baba se češlja' je ne najsmešniji (iako je pretpostavljam to bio cilj 'autora') nego najdebilniji naziv, koji doduše u potpunosti odslikava sliku u majčici Srbiji. Strašno! No comment!
Dakle, skinite Tijanića i prateću ekipu kako bi se svest naroda u široj Srbiji bar malo promenila nabolje!
Pozdrav!

Malvino

pre 17 godina

Gospodin Kostunica, tragican i bezlican politicar srpske politike je kriva osoba na krivome mjestu u krivo vrijeme. Steta za izgubljeno vrijeme...

Иларион Руварац

pre 17 godina

Ова тактика коју В Коштуница покушава да протури - као Милошевић више није на власти, а ми смо сада демократска земља и не може се демократској земљи одузимати територија, то као да је мали Перица смислио. Додуше био је један такав покушај у историји - Мађарска је пред сам крај I светског рата прогласила отцепљење од Аустрије и независну републику и онда су рекли - ми немамо везе са овим ратом, за су све само Аустријанци криви, а ми смо ето једна нова, фина земља. Онда је на мировној конференцији у Паризу Мађарској одузето 2/3 територија, а 1/3 Мађара је остала ван Мађарске.
Право питање је зашто В Коштуница не каже да је суманута политика Слободана Милошевића довела Србију довде и да сада можемо само да спасемо мрвице, и то ако смо паметни (а нешто не видим да јесмо). Само таква изјава би угрозила лепе односе које ВК има са СПСом и СРСом.

m.ljubojevic

pre 17 godina

Predsednik tehnichke vlade cija stranka je u kolaliciji s Veljom Ilicem i uz podrsku Arkanove udovice na januarskim izborima dobila mali procenat glasova, smatra da je "propast plana drzavni interes"!!! Eeeeee, jadni smo ti mi. Mnooogo smo jadni. Strasno je to sto Vojislav Kostunica veruje da to jeste drzavni interes. I on ce ponovo da nam bude premijer. Mozda se drzavni interes ne poklapa sa individualnim interesom svakog pojedinog gradjanina neke zemlje, ali bojim se da Vojislav Kostunica nije u stanju da racionalno formulise drzavni interes Srbije. Kao osoba kojoj je proslost bliza od buducnosti, kao osoba koju buducnost zapravo uopste ne interesuje, Kostunica na celu vlade Srbiju po svoj prilici gura u srednjevekovni mrak.

sale zemunac

pre 17 godina

.... Voja je vec poodavno postao komican. Valjda vise ne zna ni sam kako da se ponasa u celoj prici, iscrpeo je sve modalitete balkanskog politicara koji prkosi svetskoj zaveri protiv Srba (odakle mi je to nesto poznato ???)

Elem posto je humor lek za sve nas voljeni tehnicko/tehnoloski premijer koji to u stvari i nije, zavisi od toga dal' je paran ili neparan dan u mesecu valjda, sta li, je odlucio da je resenje "udri brigu na veselje" ipak najbolje resenje. I tako dok se on sali sa silama zapda, nama ostaje da gledamo i da placemo...

Pitanje

pre 17 godina

A sto ne i vojno?
Zasto unapred odricati tu mogucnost? Mozda ne sad, ali nekad da. Mozemo da ostavimo sebi za pravo da nastupamo svim demokratskim, diplomatskim i miroljubivim putem i ukoliko ne uspe da nam preostaje krajnje resenje, kao i svakoj drzavi, da reagujemo vojno kad nam bude odgovaralo.

Živka

pre 17 godina

Srpski državni i nacionalni interes je da ljudi poput Koštunice što pre siđu sa vlasti jer ako oni nastave da vladaju u "naše ime" srbi će završiti kao indijanci, živećemo u rezervatima umesto da živimo u državi Srbiji!!!!!!!

FC MILLWALL

pre 17 godina

Au.... cirkus. Pa sta mi ustvari hocemo. Svima je jasno da članstvo u organizacijama kojima težimo (ako težimo) traži ispunjenje odredjenih uslova. Zašto se sa realizacijom naših ciljeva čeka da nas stave pred svršen čin, pa ćemo mi njima svima da pokazujemo po 1000-ti put ko smo mi, sta sve možemo, pa ćemo opet da izgubimo nekoliko godina, pa Jovo nanovo. Mislim da nismo u situaciji da se ovako šuti borimo sa rogatim, ili ako je lakše ne možete igrati u Zvezdi u crno-belom dresu.

Colin_bgd

pre 17 godina

Dve stvari su simptomaticne.
Prvo, Kostunicine izjave su sve dalje i dalje od bilo kakve veze sa realnoscu i sa mozgom. Njegov rezim ulazi u metastazu i kraj mu je blizu, bez obzira na ishod pregovora o novoj vladi.
Drugo, samo je pitanje koliku cenu ce narod i Srbija kao drzava da plate za ovo igranje istorije, geografije, politike i medjunarodnih odnosa iz kuhinje DSS-a i njihove (povelike) zaledjine.
Na kraju krajeva sta reci osim: krug je zatvoren. Oni koji su gurali 13 godina jednog lika da sprovodi njihove kosmarne, memorandumske nebuloze, sada kada su i licno i direktno zajahali na vlast, pod iluzijom da ce moci bolje nego Sloba, sada i definitivno dozivljavaju krah svojih monstruoznih planova i to upravo tamo gde je sve i pocelo, na Kosovu. Sa totalnim porazom ide i totalna neuracunljivost. Plasim se sta ce se desavati narednih meseci...

Jeka

pre 17 godina

Ne. Državni interes je oterati sa političke scene sve one koji, namesto bivših pogubnih i propalih komunističkih, stvaraju nove, isto toliko pogubne i neuspešne, ali vrlo bogate klerikalne i, pod plaštom tobožnjeg nacionalizma, tajkunske (lopovske) centre moći. Konačno se otarasiti svih autističnih ideologa. Jednom rečju, državni interes je da Vojislav Koštunica ne bude premijer, kao i da se strankama štetnim po državu/naciju zabrani rad. Pusti snovi, jadna Srbijo...

maja

pre 17 godina

Znas koji je drzavni interes Srbije? Da ljudi imaju prosecnu platu 1000 euro mesecno, da imaju stan, da imaju automiobil, da mogu da idu na odmor, da mogu da posalju svoju decu u Englesku da studiraju... I nemojte vise da nam pricate sta je u nasem interesu. OD MITOVA SE NE ZIVI.

Quod ad Jovi non ad bovi

pre 17 godina

Ovoliko "ogorcenje" (kako to zove prof. Jankovic) protiv Zapada i Zapadne civilizacije ne moze se cuti cak ni u Juznom Libanu, Afganistanu i Teheranu! Bravo, ovakve izjave ce doprineti jos boljem medjunarodnom polozaju Srbije. Zaista, niko ne moze Srbiji da naudi kao sto to mogu srspski nacionalisti...

ne zamajavaj nas više

pre 17 godina

Usvajanje plana je državni interes.
Kada već Srbija nije toliko moćna da "dobije" podelu Kosova, što bi bilo i najpravednije i najrealnije, bolje i ovako.
Kako Koštunica misli da inkorporira Albance u politički i bilo kakav drugi život pod okriljem Srbije? Da li se on u stvari bori za jednu nestabilnu i na ivici baruta Srbiju, sa Kosovom u njoj? To sigurno nije interes Srbije.
Baš bih voleo da vidim zasedanje Vlade Srbije, u Prizrenu recimo.
Pa Mađarska je postavila četiri kule na četiri najudaljenije tačke na hiljadugodišnjicu svoje države. A najjužnija je Gardoš u Zemunu. Alo čoveče, you win some, you lose some.

Aleksandar

pre 17 godina

Svi su ogorceni sto nam otimaju Kosovo..
Medjutim treba se zapitati da li je g.kostunica svestan da Amerika i NATO vladaju svetom, i da je sada 2007.godina.
Sto nije Kostunica ustao 1999.godine ili mnogo ranije i pozvao crkvu, na koju se toliko oslanja, da zajedno urazume Slobu, da ne ulazi u rat sa NATO paktom. To sto je NATO bombardovao Srbiju da bi u Pristini napravio svoju bazu je bilo sasvim za ocekivanje.
Srbija je jedina zemlja koja nece u NATO, bar nece milom...
a ko nece milom, hoce......

Alan Sutter

pre 17 godina

Ova izjava me neverovatno podsetila na izjave Milosevica kada smo mi nekako prkosili i pretili celom svetu. Tragicno je to sto se desava sa Kosovom ali je jos tragicnije to sta ovaj covek izjavljuje.

Gent Pitarka

pre 17 godina

Još u pocetku pregovora Beograd se ponašao kao u Rambujeu, bez ikakve ozbiljne ponude za albansku vecinu na Kosovu. Tu "široku autonomiju" su osetili na svojoj kozi Kosovari krajem osamdesetih i celih devedesetih - NE HVALA, NE OPET...
Stvari su veoma jasne i to MZ vec moze raspoznati, Srbija se bori za teritorije dok Kosovari za slobodu, pa sada nek mi objasni gospon Koštunica ko ima više motivacije za konacan uspeh, makar i po najvišoj ceni!
Svako dalje odugovlacenje prihvatanja Ahtisarijevog plana o Kosovu je neproduktivan za Srbiju.
U prvom redu radi Srba s Kosova koji imaju šansu da uspostave veoma ozbiljne i jake pozicije u lokalnoj vlasti i vertikalnom i horizontalnom povezivanju sa srbijom, koju naprimer nemaju Srbi u drugim susednim zemljama.
Ovakvom politikom Srbija zeli Srbe s Kosova pretvori u Krajišnike!
Svako dobro.

Sasa

pre 17 godina

Cini mi se da kasnimo, trebalo je traziti kompromisno resenje ranije. Da smo pregovarali o podeli, mozda bar deo teritorije ne bi bio izgubljen za te jadne ljude koji dole zive.

Toma

pre 17 godina

Bez obzira na ishod statusa Kosova, ne treba nam Evropa koja hoce da nam otme teritoriju. Ne treba ulaziti u NATO i postati saveznik protiv samog sebe. Videcemo da li ce Rusi da uloze veto, mada ja verujem da nas oni vole isto onoliko koliko nas vole Amerika i EU.

Ivan Z

pre 17 godina

Kostunica, dakle, pocinje sa otvorenim neprijateljstvom prema zapadu. Za mene je zapadni nacin zivota, Evropa i saradnja sa Amerikom vazna, jednostavno, ja necu da zivim u zemlji koja je neprijatelj sa tim delom sveta. I taj covek zeli da opet bude premijer? E, pa, posto je izgleda odustao od ideje evropske Srbije, onda nam trebaju novi izbori. Pa da se lepo podelimo (bogami IMA dve Srbije i da konacno vidimo koja je veca) na one koji su za zapad i one koji su za istok. Pa ako pobede ovi drugi, neka pobede, ali ja licno zelim da jasno dam svoj glas EU, NATO-u i Srbiji u tim strukturama. Ja NE ZELIM nesvrstanost, politicku saradnju sa Rusijom i Kinom (samo ekonomska moze, te zemlje nisu slobodne i njihove vlade su mi odvratne) i NE ZELIM hladne odnose sa Evropom i Amerikom. Jeste, makar i po cenu tog Kosova. Stvarno, dokle ce vise prva vest - u zemlji sa toliko problema - biti neko zadrto i zaostalo PARCE TERITORIJE. 21. je vek. Danas je znanje vaznije od resursa a internet i virtualni svetovi vazniji od zemljista. Ali kako to objasniti u zemlji polupismenih glasaca sa losom oralnom higijenom?

Ognjen

pre 17 godina

Ovo je neverovatno. Kao da u Srbiji zivi neki novi narod koji nije svedok napada na Irak pre neku godinu bez odobrenja saveta bezbednosti, bombardovanja Srbije, bez istog odobrenja. Da li Koštunica stvarno misli da su ljudi to zaboravili ili jednostavno zeli to da misli.

Panta

pre 17 godina

ja mislim na svoju decu, i zato sam protiv toga da moja deca zive u svetu gde ce moc beskrupulozne sile (citaj SAD) da dominira nasim zivotima, dok mi cutimo, trpimo i gledamo da se nekome slucajno ne zamerimo. Zato se slazem sa Kostunicom. Konacno neko da da izjavu koja nece biti ponizavajuca za gradjane Srbije! Potpuno podrzavam premijera, iako nisam glasac njegove stranke, jer meni je preko glave "ulizivanja" raznim birokratama iz EU i SAD. Oni koji se nisu plasili Milosevica i njegove policije, sada se plase jednog administratorcica Ahtisarija i njegove frustrirane "politike" po tudjem diktatu. Muka mi je od politike koja se svodi na "Izvinite sto ste nas bombardovali, evo vam Kosovo, nemojte da se naljutite, mi smo krivi za sve".

Trafika

pre 17 godina

Mnogo se nesto razgoropadio ovaj Kostunica Vojislav. Sad se UN, USA, EU, NATO i citava Zapadna civilizacija tresu od straha. Smanjite malo dozviljaj, gospodine, postajete komicni...

Sale Dorcol

pre 17 godina

Kostunici je svaka na mestu. Radi se o cistoj otimacini teritorije pod okriljem 'prijateljstva'. To nasa vlada nikada ne sme da prihvati.
Ocigledno da Kostunica vise nego zasluzuje da bude premijer Srbije.

Anton

pre 17 godina

Mozda zvuci destruktivno ali Kostunica je u pravu. Kosovo jeste deo Srbije i moramo ga braniti svim miroljubivim i diplomatskim srestvima. Moramo da se sada oslanjamo na Rusiju jer drugoga izbora nemamo za razliku pobornika nezavisnosti koji imaju isuvise raznih lobista i tumaca njihovih interesa.

agrrh

pre 17 godina

Nemam ja vise zivaca za ovo ... sta kaze ... propast plana je drzavni interes ... !!! ... Necu nista o njemu ... samo cu o sebi ... JA imam dvoje dece ... JA imam jedno unuce ... i MENI je svega preko glave ... i Kostunice i Kosova i medjunarodne zajednice.
Drzavni interes je da formiraju vladu, da uhapse Ratka Mladica i ostale optuzene za ratne zlocine i isporuce ih Haskom tribunalu, drzavni interes je da se nastave razgovori o pridruzivanju EU, drzavni interes je da poslanici rade posao za koji primaju debele plate, drzavni interes je da gradjanima ove zemlje obezbede uslove za rad i napredovanje, a ne da ih guraju u bedu i izolaciju.
A znate kad cu da vam glasam opet?
NIKAD, a mozda ni tad.

Dima

pre 17 godina

Da komsiji crkne krava! Pa to je trebalo odmah da kazes, imao bi vise razumevanja od strane nas Srba. Da si odmah rekao da nam je drzavna platforma i princip delovanja to, nikakvih problema ne bi bilo.

Ilir

pre 17 godina

Tacno je da svet danas nije isti kao 1999. godine. Ali istina je takodje da Srbija nije nista ucinila kako bi dala do znanja svetu da nije ona ista od 1999. godine, bar sto se tice njenog pristupa prema Kosovu.

Oliver

pre 17 godina

Ako pratite desavanja oko Kosova postaje kristalno jasno zasto su radikali na proslim izborima dobili rekordan broj glasova. Borili smo se za demokratiju. Dobili smo demokratiju i demokratsku vlast i onda pogledamo sta se desava u svetu i vidimo da neuporedivo bolje prolaze zemlje na cijem celu su razni diktatori ili zemlje koje imaju atomsku bombu i njome uveliko prete. Njih uglavnom uvazavaju ili ih barem ostavljaju na miru. (S. Koreja, Iran, Pakistan,), a nas, "demokrate", non stop ucenjuju i uslovljavaju i na silu otimaju delove nase zemlje. Nisam primetio da Pakistanu zele da uzmu deo Kasmira niti Iranu deo Jermenske teriorije. Neuki narod samo izvodi zakljucke koje svet u praksi iznosi pred nas. Jednostavno, bolje od strane demokratskih drustava bolje prolaze oni koji su demokratiju zvanicno otpisali nego oni koji su je prihvatili.

agrrh

pre 17 godina

Nemam ja vise zivaca za ovo ... sta kaze ... propast plana je drzavni interes ... !!! ... Necu nista o njemu ... samo cu o sebi ... JA imam dvoje dece ... JA imam jedno unuce ... i MENI je svega preko glave ... i Kostunice i Kosova i medjunarodne zajednice.
Drzavni interes je da formiraju vladu, da uhapse Ratka Mladica i ostale optuzene za ratne zlocine i isporuce ih Haskom tribunalu, drzavni interes je da se nastave razgovori o pridruzivanju EU, drzavni interes je da poslanici rade posao za koji primaju debele plate, drzavni interes je da gradjanima ove zemlje obezbede uslove za rad i napredovanje, a ne da ih guraju u bedu i izolaciju.
A znate kad cu da vam glasam opet?
NIKAD, a mozda ni tad.

Toma

pre 17 godina

Bez obzira na ishod statusa Kosova, ne treba nam Evropa koja hoce da nam otme teritoriju. Ne treba ulaziti u NATO i postati saveznik protiv samog sebe. Videcemo da li ce Rusi da uloze veto, mada ja verujem da nas oni vole isto onoliko koliko nas vole Amerika i EU.

Anton

pre 17 godina

Mozda zvuci destruktivno ali Kostunica je u pravu. Kosovo jeste deo Srbije i moramo ga braniti svim miroljubivim i diplomatskim srestvima. Moramo da se sada oslanjamo na Rusiju jer drugoga izbora nemamo za razliku pobornika nezavisnosti koji imaju isuvise raznih lobista i tumaca njihovih interesa.

Trafika

pre 17 godina

Mnogo se nesto razgoropadio ovaj Kostunica Vojislav. Sad se UN, USA, EU, NATO i citava Zapadna civilizacija tresu od straha. Smanjite malo dozviljaj, gospodine, postajete komicni...

Oliver

pre 17 godina

Ako pratite desavanja oko Kosova postaje kristalno jasno zasto su radikali na proslim izborima dobili rekordan broj glasova. Borili smo se za demokratiju. Dobili smo demokratiju i demokratsku vlast i onda pogledamo sta se desava u svetu i vidimo da neuporedivo bolje prolaze zemlje na cijem celu su razni diktatori ili zemlje koje imaju atomsku bombu i njome uveliko prete. Njih uglavnom uvazavaju ili ih barem ostavljaju na miru. (S. Koreja, Iran, Pakistan,), a nas, "demokrate", non stop ucenjuju i uslovljavaju i na silu otimaju delove nase zemlje. Nisam primetio da Pakistanu zele da uzmu deo Kasmira niti Iranu deo Jermenske teriorije. Neuki narod samo izvodi zakljucke koje svet u praksi iznosi pred nas. Jednostavno, bolje od strane demokratskih drustava bolje prolaze oni koji su demokratiju zvanicno otpisali nego oni koji su je prihvatili.

Dima

pre 17 godina

Da komsiji crkne krava! Pa to je trebalo odmah da kazes, imao bi vise razumevanja od strane nas Srba. Da si odmah rekao da nam je drzavna platforma i princip delovanja to, nikakvih problema ne bi bilo.

Ivan Z

pre 17 godina

Kostunica, dakle, pocinje sa otvorenim neprijateljstvom prema zapadu. Za mene je zapadni nacin zivota, Evropa i saradnja sa Amerikom vazna, jednostavno, ja necu da zivim u zemlji koja je neprijatelj sa tim delom sveta. I taj covek zeli da opet bude premijer? E, pa, posto je izgleda odustao od ideje evropske Srbije, onda nam trebaju novi izbori. Pa da se lepo podelimo (bogami IMA dve Srbije i da konacno vidimo koja je veca) na one koji su za zapad i one koji su za istok. Pa ako pobede ovi drugi, neka pobede, ali ja licno zelim da jasno dam svoj glas EU, NATO-u i Srbiji u tim strukturama. Ja NE ZELIM nesvrstanost, politicku saradnju sa Rusijom i Kinom (samo ekonomska moze, te zemlje nisu slobodne i njihove vlade su mi odvratne) i NE ZELIM hladne odnose sa Evropom i Amerikom. Jeste, makar i po cenu tog Kosova. Stvarno, dokle ce vise prva vest - u zemlji sa toliko problema - biti neko zadrto i zaostalo PARCE TERITORIJE. 21. je vek. Danas je znanje vaznije od resursa a internet i virtualni svetovi vazniji od zemljista. Ali kako to objasniti u zemlji polupismenih glasaca sa losom oralnom higijenom?

Sale Dorcol

pre 17 godina

Kostunici je svaka na mestu. Radi se o cistoj otimacini teritorije pod okriljem 'prijateljstva'. To nasa vlada nikada ne sme da prihvati.
Ocigledno da Kostunica vise nego zasluzuje da bude premijer Srbije.

Gent Pitarka

pre 17 godina

Još u pocetku pregovora Beograd se ponašao kao u Rambujeu, bez ikakve ozbiljne ponude za albansku vecinu na Kosovu. Tu "široku autonomiju" su osetili na svojoj kozi Kosovari krajem osamdesetih i celih devedesetih - NE HVALA, NE OPET...
Stvari su veoma jasne i to MZ vec moze raspoznati, Srbija se bori za teritorije dok Kosovari za slobodu, pa sada nek mi objasni gospon Koštunica ko ima više motivacije za konacan uspeh, makar i po najvišoj ceni!
Svako dalje odugovlacenje prihvatanja Ahtisarijevog plana o Kosovu je neproduktivan za Srbiju.
U prvom redu radi Srba s Kosova koji imaju šansu da uspostave veoma ozbiljne i jake pozicije u lokalnoj vlasti i vertikalnom i horizontalnom povezivanju sa srbijom, koju naprimer nemaju Srbi u drugim susednim zemljama.
Ovakvom politikom Srbija zeli Srbe s Kosova pretvori u Krajišnike!
Svako dobro.

Ilir

pre 17 godina

Tacno je da svet danas nije isti kao 1999. godine. Ali istina je takodje da Srbija nije nista ucinila kako bi dala do znanja svetu da nije ona ista od 1999. godine, bar sto se tice njenog pristupa prema Kosovu.

Ognjen

pre 17 godina

Ovo je neverovatno. Kao da u Srbiji zivi neki novi narod koji nije svedok napada na Irak pre neku godinu bez odobrenja saveta bezbednosti, bombardovanja Srbije, bez istog odobrenja. Da li Koštunica stvarno misli da su ljudi to zaboravili ili jednostavno zeli to da misli.

Sasa

pre 17 godina

Cini mi se da kasnimo, trebalo je traziti kompromisno resenje ranije. Da smo pregovarali o podeli, mozda bar deo teritorije ne bi bio izgubljen za te jadne ljude koji dole zive.

Panta

pre 17 godina

ja mislim na svoju decu, i zato sam protiv toga da moja deca zive u svetu gde ce moc beskrupulozne sile (citaj SAD) da dominira nasim zivotima, dok mi cutimo, trpimo i gledamo da se nekome slucajno ne zamerimo. Zato se slazem sa Kostunicom. Konacno neko da da izjavu koja nece biti ponizavajuca za gradjane Srbije! Potpuno podrzavam premijera, iako nisam glasac njegove stranke, jer meni je preko glave "ulizivanja" raznim birokratama iz EU i SAD. Oni koji se nisu plasili Milosevica i njegove policije, sada se plase jednog administratorcica Ahtisarija i njegove frustrirane "politike" po tudjem diktatu. Muka mi je od politike koja se svodi na "Izvinite sto ste nas bombardovali, evo vam Kosovo, nemojte da se naljutite, mi smo krivi za sve".

FC MILLWALL

pre 17 godina

Au.... cirkus. Pa sta mi ustvari hocemo. Svima je jasno da članstvo u organizacijama kojima težimo (ako težimo) traži ispunjenje odredjenih uslova. Zašto se sa realizacijom naših ciljeva čeka da nas stave pred svršen čin, pa ćemo mi njima svima da pokazujemo po 1000-ti put ko smo mi, sta sve možemo, pa ćemo opet da izgubimo nekoliko godina, pa Jovo nanovo. Mislim da nismo u situaciji da se ovako šuti borimo sa rogatim, ili ako je lakše ne možete igrati u Zvezdi u crno-belom dresu.

GoraNM

pre 17 godina

Da li je ovo čovek koji treba da vodi Srbiju naredne četiri godine? Ja mislim da je on svoje odavno odsvirao i da je vreme da ode i to ZAUVEK. Da se razumemo, i meni nije pravo što Kosovo korak po korak postaje nezavisno (imam dole mnogo dragih ljudi!), ali zar to nije bilo jasno još pre nekoliko godina ili decenija? Stvar je samo u tome što mi Srbi mnogo više volimo da verujemo u nešto nemoguće nego da stvari sagledamo realno. Jednom ćemo valjda naučiti. Nadam se samo uskoro.
Iako nisam veliki optimista. Dovoljan razlog za moj pesimizam je valjda RTS koji je postao gori nego u doba Miloševića. Pritom ne mislim samo na njihov informativni program. Ne živim već nekoliko godina u Srbiji (srećom) i stvarno me je sramota kada na satelitu RTS vidim 'emisije' poput '48 sati svadba', 'Žikina šarenica', da i ne pominjem najnoviji 'biser' u 'bogatoj' i 'plodnoj' glumačko-rediteljskoj karijeri Radoša Bajića - Sekule. 'Selo gori a baba se češlja' je ne najsmešniji (iako je pretpostavljam to bio cilj 'autora') nego najdebilniji naziv, koji doduše u potpunosti odslikava sliku u majčici Srbiji. Strašno! No comment!
Dakle, skinite Tijanića i prateću ekipu kako bi se svest naroda u široj Srbiji bar malo promenila nabolje!
Pozdrav!

Colin_bgd

pre 17 godina

Dve stvari su simptomaticne.
Prvo, Kostunicine izjave su sve dalje i dalje od bilo kakve veze sa realnoscu i sa mozgom. Njegov rezim ulazi u metastazu i kraj mu je blizu, bez obzira na ishod pregovora o novoj vladi.
Drugo, samo je pitanje koliku cenu ce narod i Srbija kao drzava da plate za ovo igranje istorije, geografije, politike i medjunarodnih odnosa iz kuhinje DSS-a i njihove (povelike) zaledjine.
Na kraju krajeva sta reci osim: krug je zatvoren. Oni koji su gurali 13 godina jednog lika da sprovodi njihove kosmarne, memorandumske nebuloze, sada kada su i licno i direktno zajahali na vlast, pod iluzijom da ce moci bolje nego Sloba, sada i definitivno dozivljavaju krah svojih monstruoznih planova i to upravo tamo gde je sve i pocelo, na Kosovu. Sa totalnim porazom ide i totalna neuracunljivost. Plasim se sta ce se desavati narednih meseci...

Pitanje

pre 17 godina

A sto ne i vojno?
Zasto unapred odricati tu mogucnost? Mozda ne sad, ali nekad da. Mozemo da ostavimo sebi za pravo da nastupamo svim demokratskim, diplomatskim i miroljubivim putem i ukoliko ne uspe da nam preostaje krajnje resenje, kao i svakoj drzavi, da reagujemo vojno kad nam bude odgovaralo.

ne zamajavaj nas više

pre 17 godina

Usvajanje plana je državni interes.
Kada već Srbija nije toliko moćna da "dobije" podelu Kosova, što bi bilo i najpravednije i najrealnije, bolje i ovako.
Kako Koštunica misli da inkorporira Albance u politički i bilo kakav drugi život pod okriljem Srbije? Da li se on u stvari bori za jednu nestabilnu i na ivici baruta Srbiju, sa Kosovom u njoj? To sigurno nije interes Srbije.
Baš bih voleo da vidim zasedanje Vlade Srbije, u Prizrenu recimo.
Pa Mađarska je postavila četiri kule na četiri najudaljenije tačke na hiljadugodišnjicu svoje države. A najjužnija je Gardoš u Zemunu. Alo čoveče, you win some, you lose some.

sale zemunac

pre 17 godina

.... Voja je vec poodavno postao komican. Valjda vise ne zna ni sam kako da se ponasa u celoj prici, iscrpeo je sve modalitete balkanskog politicara koji prkosi svetskoj zaveri protiv Srba (odakle mi je to nesto poznato ???)

Elem posto je humor lek za sve nas voljeni tehnicko/tehnoloski premijer koji to u stvari i nije, zavisi od toga dal' je paran ili neparan dan u mesecu valjda, sta li, je odlucio da je resenje "udri brigu na veselje" ipak najbolje resenje. I tako dok se on sali sa silama zapda, nama ostaje da gledamo i da placemo...

Malvino

pre 17 godina

Gospodin Kostunica, tragican i bezlican politicar srpske politike je kriva osoba na krivome mjestu u krivo vrijeme. Steta za izgubljeno vrijeme...

Иларион Руварац

pre 17 godina

Ова тактика коју В Коштуница покушава да протури - као Милошевић више није на власти, а ми смо сада демократска земља и не може се демократској земљи одузимати територија, то као да је мали Перица смислио. Додуше био је један такав покушај у историји - Мађарска је пред сам крај I светског рата прогласила отцепљење од Аустрије и независну републику и онда су рекли - ми немамо везе са овим ратом, за су све само Аустријанци криви, а ми смо ето једна нова, фина земља. Онда је на мировној конференцији у Паризу Мађарској одузето 2/3 територија, а 1/3 Мађара је остала ван Мађарске.
Право питање је зашто В Коштуница не каже да је суманута политика Слободана Милошевића довела Србију довде и да сада можемо само да спасемо мрвице, и то ако смо паметни (а нешто не видим да јесмо). Само таква изјава би угрозила лепе односе које ВК има са СПСом и СРСом.

Živka

pre 17 godina

Srpski državni i nacionalni interes je da ljudi poput Koštunice što pre siđu sa vlasti jer ako oni nastave da vladaju u "naše ime" srbi će završiti kao indijanci, živećemo u rezervatima umesto da živimo u državi Srbiji!!!!!!!

maja

pre 17 godina

Znas koji je drzavni interes Srbije? Da ljudi imaju prosecnu platu 1000 euro mesecno, da imaju stan, da imaju automiobil, da mogu da idu na odmor, da mogu da posalju svoju decu u Englesku da studiraju... I nemojte vise da nam pricate sta je u nasem interesu. OD MITOVA SE NE ZIVI.

m.ljubojevic

pre 17 godina

Predsednik tehnichke vlade cija stranka je u kolaliciji s Veljom Ilicem i uz podrsku Arkanove udovice na januarskim izborima dobila mali procenat glasova, smatra da je "propast plana drzavni interes"!!! Eeeeee, jadni smo ti mi. Mnooogo smo jadni. Strasno je to sto Vojislav Kostunica veruje da to jeste drzavni interes. I on ce ponovo da nam bude premijer. Mozda se drzavni interes ne poklapa sa individualnim interesom svakog pojedinog gradjanina neke zemlje, ali bojim se da Vojislav Kostunica nije u stanju da racionalno formulise drzavni interes Srbije. Kao osoba kojoj je proslost bliza od buducnosti, kao osoba koju buducnost zapravo uopste ne interesuje, Kostunica na celu vlade Srbiju po svoj prilici gura u srednjevekovni mrak.

Aleksandar

pre 17 godina

Svi su ogorceni sto nam otimaju Kosovo..
Medjutim treba se zapitati da li je g.kostunica svestan da Amerika i NATO vladaju svetom, i da je sada 2007.godina.
Sto nije Kostunica ustao 1999.godine ili mnogo ranije i pozvao crkvu, na koju se toliko oslanja, da zajedno urazume Slobu, da ne ulazi u rat sa NATO paktom. To sto je NATO bombardovao Srbiju da bi u Pristini napravio svoju bazu je bilo sasvim za ocekivanje.
Srbija je jedina zemlja koja nece u NATO, bar nece milom...
a ko nece milom, hoce......

Alan Sutter

pre 17 godina

Ova izjava me neverovatno podsetila na izjave Milosevica kada smo mi nekako prkosili i pretili celom svetu. Tragicno je to sto se desava sa Kosovom ali je jos tragicnije to sta ovaj covek izjavljuje.

Quod ad Jovi non ad bovi

pre 17 godina

Ovoliko "ogorcenje" (kako to zove prof. Jankovic) protiv Zapada i Zapadne civilizacije ne moze se cuti cak ni u Juznom Libanu, Afganistanu i Teheranu! Bravo, ovakve izjave ce doprineti jos boljem medjunarodnom polozaju Srbije. Zaista, niko ne moze Srbiji da naudi kao sto to mogu srspski nacionalisti...

Jeka

pre 17 godina

Ne. Državni interes je oterati sa političke scene sve one koji, namesto bivših pogubnih i propalih komunističkih, stvaraju nove, isto toliko pogubne i neuspešne, ali vrlo bogate klerikalne i, pod plaštom tobožnjeg nacionalizma, tajkunske (lopovske) centre moći. Konačno se otarasiti svih autističnih ideologa. Jednom rečju, državni interes je da Vojislav Koštunica ne bude premijer, kao i da se strankama štetnim po državu/naciju zabrani rad. Pusti snovi, jadna Srbijo...

Dagica Mrnustik Novi Sad

pre 17 godina

Molim da neko iz pouzdanih izovora bliskih Voji sazna da li je ova reakcija samo za domacu javnost tj.da li postoji neki plan B ,sto bi bilo normalno za odgovornog drzavnika,inace bolje da svi pakujemo kofere i put pod noge jer u stvari ucestvujemo u cuvenom filmu DAN MRMOTA.

mirjana

pre 17 godina

E pa sada sam strasno besna.Godinama sam se borila za ppromene ali ne ovakve.Hvala Evropi na pomociali takva nam ne treba .Niciji sluga necu da budem niti slepi izvrsilac njihovih zahteva.Kazete izruciti optuzene,Da ali zasto nisu izruceni onda kada je gospoda zaista znala gde je ,kada je odlazio na utakmice i kafice.Zasto cutite o tome.Ahtisari i ostala gospoda neka daju svoje a ne tudje .Gde je sada Tadic koji rece da ima izvanrednu saeadnju sa amerima. Kotu vise koga laze ,dosta je bilo za sve ove godine ,za sve unistene zivote i nas i nase dece .Dosta vise ljudi .Znam samo jedno nikada vise vam svoj glas dati necu.

Borka Tomic

pre 17 godina

Ma koliko da imam razumevanja za nas defetizam, fatalizam, pesimizam, letargiju i apatiju ne mogu da razumem jednu stvar - da preko 90% Srba bar iz inata nije posetilo Kosovo za poslednjih godinu dana. Ne radi se o novcu nego o minimalnoj ljudskoj podrsci nasem zivlju tamo i veri u nase svetinje.
Stav tzv.medjunarodne zajednice prema Srbiji po pitanju Kosova i Metohije je kao kada bi maloletnu zrtvu pri silovanju napasnik pokusavao na sve nacine da zavede, rekao da joj nista ne vredi da zapomaze, da je vec sve izgubljeno i da je niko ne moze cuti. I jos kada bi poceo da je miluje kako bi sto pre mogla da uziva u tom sramnom cinu. Maloletna srpska zrtva u ovom slucaju zna jako dobro sta je medjunarodno pravo i ako napasnik ne odustane od svojih napora kad tad ce odgovarati za svoje postupke i snositi posledice.

Vuk Samotnjak

pre 17 godina

Ma nista ne znam, osim da je zastita Srba na KiM mrtvo slovo na papiru. Roan rece "da Srbi NASTAVE da zive normalno na Kosovu"... i ostade ziv.
Ne, moji dragi zemljaci. Kostunici i "nasoj" vladi se moze prebaciti mnogo toga - da nisu ponudili dovoljno Albancima da postanu drzavljani Srbije, da nisu uhvatili sve ratne zlocince, da su u najmanju ruku nesposobni da razbiju kriminalne strukture. Ali i pored svega toga, ova Kostunicina izjava (ma kako neprijateljski nekom zvucala) je potpuno istinita i fer.
Sta se ustvari ovde nudi Srbiji? Bezbednost i buducnost Srbima na Kosovu? Nema sanse, to i malo dete zna. Stabilnost u regionu? I to je VRLO klimavo sa Albancima u Presevskoj Dolini, ali i Vojvodinom, a nisam cuo NIKAKVE garancije nasih zapadnih "prijatelja" po tom pitanuju. Ubrzan put u EU? Macka u dzaku - recite lepo i tacno: KADA, i sta ustvari time dobijamo. Mogucnost da se okrenemo drugim stvarima? Pa to moze da se uradi i sa nadziranom sirokom autonomijom, nezavisnost nije za to nepotrebna (ako su vec Albanci toliko prijateljski raspolozeni prema Srbima). Sem toga, to se moze reci i za bilo koji drugi problem - npr. zasto ne bismo jednostavno dozvolili kriminalcima da npr. valjaju drogu - pa ako je mi licno ne koristimo, onda nema veze i treba da se okrenemo drugim problemima?
Dakle, sve glupost do gluposti. Od nasih politicara do "prijateljskih" zapadnih zemalja i Rusije. U tom mulju svako moze da nadje svoj odgovor, i naravno interes. S time da zadnju rec ima onaj sa najvecom toljagom, te se sve na to i svodi. Sila, a ne pravda, je jedino merilo odnosa.

amstel

pre 17 godina

Zar uslov za nastavak procesa stabilizacije i pridruzivanja nije da za prioritet nove vlade bude proglaseno hapsenje Ratka Mladica?
Uzgred, ime "Milosrdni andjeo" je deo Miloseviceve propagande, ta akcija se zvala "Allied Force", ko nije znao neka proveri.

Nancy

pre 17 godina

Koštunica smatra da "UN neće dozvoliti sprovodjenje Ahtisarijevog plana"!!! Jel sam ja tu nešto pobrkala, ili je Ahtisari upravo izaslanik UN? Mislim, stvarno, Koštunica nas zeza u zdrav mozak. Tako je odbijao da prihvati nezavisnost Crne Gore, a onda uzeo da proslavlja "državnost Srbije", kao da ništa nije bilo.

Branislav

pre 17 godina

Jos samo da dovedemo onog vidovnjaka Rusa i povratimo ugled kleopatre. Na dobrom smo putu. Samo napred Vojo... al bez mene. Dosta mi je Kosova. HOCU EU, hocu NATO... necu vadikale i tebe. Zar je to nacionalni interes??? Da cekamo i sa vladikama se molimo da nam braca Rusi uloze veto??? Zar je to vizija premijera? Ajde da se svi mi pomolimo da komsinicinom ujaku od tetke cerka dobije platu, pa da njenom bratu devojka uzme 100 eura od te plate, a njenoj najboljoj drugarici da te pare ispadnu na plocnik i JA da ih pronadjem. Kupio bih nove patike......
Meni nasa politika lici na ovu glupost.
Jadni mi.

Milos Ilic

pre 17 godina

Nije mi jasno ssta se trazzi od Tadica i Kostunice. Da sami odcepe deo drzzave za koju su se zakleli da che braniti? Sila boga ne moli tako che biti i u sluccaju Kosmeta ali da ovca ide sama pod nozz to joss nije vidjeno. Kosmet ako se ne bude branio sigurno neche biti odbranjen, a ako ga bas gubimo onda ga treba ssto skuplje dati.

DarkoNS

pre 17 godina

Vojin pristup tragicnom (po drzavu) zavrsetku kosovskog pitanja je potpuno pogresan.
Prica o teritoriji a ne o stanovnistvu je strasno pogresna. U ujedinjenoj Evropi teritorije nacionalnih drzava ce sve manje znaciti- ujedinice nas ekonomija i medjusobno postovanje svih nasih razlicitosti!
Na ovoj poziciji, koja je u praksi dokazana ideja Evrope, Srbija ce imati sansu da brine o Srbima i van svoje teritorije, da brine o nasem nasledju i tradiciji (to rade Madjari u Transilvaniji, Poljaci u Ukrajini, Irci u Severnoj Irskoj).
Fatalisticko postavka problema i njegovog resavanja koji nema alternativu (Mir nema alternativu?) moze da vodi samo u propast.
Moramo mi da zivimmo i bez Kosova. Toliko ima posla i u ovoj Srbiji koja nam ostaje da se preznojavamo svaki dan tri generacije unapred. Samo ekonomski jaki mozemo biti prihvaceni kao strana sa nekim respektom, ovako, sto neko grubo rece: Srbija je toliko siromasna da je beznacajna...

Katica

pre 17 godina

Gos Koštunica uopšte ne razume značenje reči, šta je značio termin “milostrdni anđeo”? Bio je to čin “milosrđa”, ne prema srbima, nego prema progonjenim albancima na Kosovu! Nema tu nikakvog mesta cinizmu. Mi smo gubitnici jer ništa nismo naučili iz istorije. Cilj je preživeti, pa kad si mali (to je znao čak nepismeni Miloš Obrenović) nekad moraš da se pokloniš pred velikim. Evo primera kad je Cezar sedam godina opsedao Gale, i kada ih je konačno opkolio, sa ciljem da ne popusti u svojim političkim planovima pa makar počinio i potpuni genocid nad njima, šta su Gali uradili? Sazvalisu savet mudraca i izašli pred Cezara sa sledećom izjavom – “evo pokoravamo vam se, pristajemo da budemo vaše roblje, jer je to jedini način da preživimo i da nastavimo da slavimo naše bogove”! A kao što svi znamo danas su nekoliko najuređenijih država u Evropi baš potomci tih Gala!

Zoran

pre 17 godina

Pa da, najlaksa meta je optuziti Srbe za nacionalizam. To moze bukvalno svako. U medjunarodnoj politici, ako nisi siguran kako da Srbiju nateras na poslusnost, optuzi je nacionalizam, Milosevica (koji, by-the-way za one koji su prespavali, nije na vlasti vec 7 godina), i zavrsio si stvar. A malo teze je reci "Pa cekaj malo... ja hocu da saradjujem sa Zapadom, da budem deo njega, ali necu da dozvolim da me iko pravi budalom". Zato ja ne razumem misljenje tipa "NATO je sila, i moramo ih slusati". Pa zar se nije ceo Svet digao protiv Hitlera upravo da ne bi morali da slusamo silu, vec da postujemo UN i medjunarodno pravo??? Ako su Srbi za nesto krivi, krivi su sto su dozvolili da ih niko ne shvata ozbiljno, da su laka meta za napade cak i slabijih od sebe, i sto su u prici medjunarodne politike ispali NEVIDJENE MLAKONJE.

btdk

pre 17 godina

Moje misljenje je da ce Kostunici samo skociti popularnost nakon ovakvih izjava.
Razlog za to je da vecina biraca u Srbiji podrzava ovaj stav. I to s pravom.
Srbija nece nikada uci u NATO nakon ovoga, Kostunica samo priprema javnost na novu realnost. Ne moze Srbija da bude saveznik sa onima koji nam otimaju teritoriju i krse sve medjunarodne zakone.
Rusija ce skoro sigurno staviti veto, a nakon toga vise nista nece biti isto na politickoj sceni ove zemlje. Vreme je da shvatimo svi to, i da vidimo sta nam je dalje ciniti.
U sustini situacija je jako ozbiljna,a Kostunica je tu najmanje kriv. On samo radi ono sto mora po Ustavu - pokusava da brani zemlju i da se ne zavarava oko toga ko su nam saveznici i prijatelji.
I jos da dodam - nije ni cela EU za Ahtisarija, Slovacka je juce izglasala podrsku Kosovu u sastavu Srbije.

marija

pre 17 godina

interes srbije je da se neodgovorni politicari poput druga vojislava sto pre sklone sa politicke scene. moj licni interes je moja plata, moj posao, moja porodica, moje pravo da zivim normalan zivot. interes srbije je eu i nato. a propos mudraca poput "borke tomic", lako im je da filozofiraju o interesima srbije iz pariza... neka se vrate malo ovde, nek zive malo kao mi, a ako bas toliko uzivaju u ratu, neka idu da se biju u iraku.

dalje od mene. stvarno vise nije 1999.

Shpiro

pre 17 godina

Tako je! Svi su zli, a mi, ni krivi, ni duzni, treba da slusamo njihove komande. E, pa, ne mOze! Reci im, Vojo! Jos samo malo prakse ti treba, i retorika ce ti biti na potpuno istom nivou kao u dobra, stara vremena Milosevica, Marjanovica, Bulatovica...pa i Suvakovica, sto da ne.
Sad cemo malo da lajemo i pljujemo, pa cemo kad to ne upali da sejemo iredentizam na sve strane, zemlje evropske unije su vec prestale da izdaju vize (za slucaj da niste znali), situacija je mnogo ozbiljnija nego sto smo ikada slutili, ponovo postajemo samoizolacioni faktor na Balkanu. Ovaj covek je preopasan! On NE SME da bude ponovo premijer!

Spasa

pre 17 godina

Milosrdni andjeli ne bacaju bombe, to je djavolski posao. Isto tako ne moze se oteti vec oteto, posebno ono sto je davno oteto. Oteto je to jos pre "Milosrdnog andjela",a u Kumanovu je to samo verifikovano i prosledjeno na dalji postupak Ujedinjenim nacijama, kao tehnicki posao koji zahteva odredjeno vreme. Sada je to vreme isteklo. Najgore je sto se oni koji su krivci za gubitak Kosova , odnono njihovi naslednici koji i dalje vladaju Srbijom sada sebe proglasavaju za spasioce.

Немања

pre 17 godina

Браво за Коштуницу! Зато овај човек треба да буде премијер, јер се не боји да каже истину о ономе што осећа највећи део овог народа. Ово је велика неправда и дрскост Ѕапада.

IvanS

pre 17 godina

Krajnje je vreme da i Srbija pokaze ostrinu. Ovom izjavom Kostunica je jasno rekao da Srbija, u slucaju oduzimanja Kosova, nece sedeti skrstenih ruku i zahvaljivati se svojim "dobrotvorima". Ako Albanci mogu da prete nasiljem, zasto Srbija ne bi imala pravo da brani ono sto je njeno?
Kosovo jeste "mali ulog" za Rusiju, ali popustanjem u ovom slucaju ona bi dala signal Americi da nije spremna da se suprotstavi americkom hegemonizmu bilo gde u svetu. Moguce je da Rusija ne ulozi veto i za uzvrat dobije obecanje da americke rakete nece biti razmestene u Ceskoj i Poljskoj, ali Rusija zna da ce sledeci plan razmestaja raketa biti Kavkaz, Turska i druga podrucja jos blize Rusiji.

Analiticar

pre 17 godina

Vazno je biti pragmatican i realan. Vazno je prepoznati istinski interes Srbije. Vazno je uraditi moderne i svrsishodne poteze. Za sve to je bitno biti u kontaktu sa Britancima i poslusati to sto oni preporucuju. Mi nemamo istinske analiticare i svaka analiza je sbrda sdola. Ne uzima u obzir naredne poteze. Sahista koji ne vidi dva tri popteza unapred, gubi od onog koji to ume. Gledati unazad je dobro ako se izvlaci iskustvo, ali ako ne, onda je to poraz, jer ono sto je bilo bilo je zato sto se nije analiticki i studiozno radilo.
Srbiji trebaju politicari koji ce umeti da prepoznaju one koji nude viziju i upucuju na dobar put. To treba i Rusiji i nisam za potcenjivanje Rusije, ali oni nisu izgradili ni svoje drustvo. To moramo raditi zajedno sa njima i ostalima. Ceo Balkan je u pelenama i cela istocna Evropa je neuredjena. Treba saradnja sa svima i zajednicki napor za izgradnju resursa koji guraju napred. Ne treba zatezanje, jer ono ne otvara viziju, nego vuce nazad. Treba imati prijatelje oko sebe. Treba raditi na tome da se oni naprave, tamo gde je to naruseno. Urediti odnose sa Bosnom, Hrvatskom, Slovenijom, Crnom Gorom, Albanijom, a sa Kosovom uraditi to sto je moguce i uz pomoc Evropske unije i USA.
Nije problem imati dobre odnose i sa USA, Britanijom i sa Rusijom i Kinom. To je pozeljno i tu ne treba trgovati. Treba saradjivati i ponasati se drzavnicki.
Da bi se sve to dogodilo potrebni su vizionari i ljudi novog , modernog, shvatanja.
Ima ih!!!

Jasminka Stojačić

pre 17 godina

E, moj Koštunice.... Ako, čitaš ove komentare, a trebalo bi, molim te, daj ostavku na sve funkcije i nemoj da tražiš nove. Povuci se iz politike i idi gledaj ptičice. Nisi ti loš čovek, ali si loš političar i državnik. Pusti da Srbiju vode ljudi koji imaju viziju i energiju da pokrenu promene koje su nam više nego potrebne. Zato, molim te povuci se i uživaj (piši knjige, nije to loše). Srdačan pozdrav.

Sait Berisha Pec

pre 17 godina

"...sto ce otvoriti vrata da pocnu pravi pregovori o uredjenju Pokrajine", naveo je gospodin Kostunica.
S kim bi to gospodin Kostunica ponovo vodio sada "prave" pregovore? Sa pregovaracima, gradjanima Srbije i Kosova (1244) , unapred liseni prava glasa Ustavom Srbije? O "...uredjenju Pokrajine."? Pa zar nju, "juznu", nije dovoljno uredio stavljanjem u Preambulu? Bese, valjda je jos i sada, i Vojvodina Pokrajina? Zasto nije i ona usla u Preambulu? Dovoljno je uredjena?
Ili su, kao sto primeti sinoc O'Brajen, "...lideri Srbije uocili realnost, kada su rekli da je Srbiji potreban novi ustav, ali gradjani Kosova ne mogu da glasaju o njemu. Neka o buducnosti regiona odlucuju i Srbija i Kosovo, ali svaka zasebno".
Srbiji je potrebno da napokon okrene novi list u odnosima sa Albancima.Ne moze se sakriti ispod tepiha ono sto se zbivalo do juna ’99. I stalno ponavljati “medjunarodno pravo”. Da prva prizna nezavisnost Kosova i da DVA miliona navodnih "vekovnih neprijatelja", pretvori u prijatelje.Ruku pomirenja Srbija nije, nikad, pruzila Albancima.
"Srbija je umorna od lidera...", rece jednom jedan drugi lider. Izgleda da tome, u Srbiji, nema kraja?!

GA2

pre 17 godina

Taman pomislim da su iscrpeli sve gluposti, kad ono nije baš tako. Alo zemljače, ko te bre pita da li se ti slažeš ili ne. Skoro dve decenije se pravimo blesavi i mislimo da su i drugi retardirani. Do juče smo pričali da ćemo teritorije braniti i oružjem, a kad smo dobili po ušima, onda ističemo sva "diplomatska sredstva". Kao mi imamo vrsne diplomate. I opet če da nas pregaze kao plitak potok. Kao mi smo neki važan faktor, sila, velika zemlja sa ogromnim prirodnim bogatstvima.... Pa nas nema ni 6-7 miliona, a to je manje od Londona, Pariza...

I dosta je bilo da me ubeđujete šta je u mom i državnom interesu. Nadam se da su nam Rusi bar malo prijatelji i da će prvi da glasaju ZA Ahtisarijev plan i reše nas Kosova i bede. Uzgred, ostavite tog Ahtisarija. Ne zanosite se da je on neki faktor. On je običan činovnik i svako normalan zna ko iza njega stoji. Ne bih rekao da od njega nešto zavisi. Nemamo petlju da imenujemo( reci jasno imena država) "krivce", nego smo se kao okomoli na Ahtisarija kao da od njega nešto zavisi.
Molim te Evropo, Ameriko, Rusijo...,učinite da nam nacionalni interes ne bude Kosovo, već dobar
život, dobra plata, deca, škola, ......

marko,nis

pre 17 godina

I svi mediji govore o nastavku pregovora koji ce uslediti ako rusija stavi veto.A epilog eventualnog veta je jasan:
-Kosovo priznato od svih ekonomski znacajnih zemalja na svetu
-Garancije iz Artisarijevog plana za Srbe u tom slucaju ne postoje
-Srbija poklanja NIS Rusiji i postaje njena kolonija nizasta.
Kakav crni nastavak pregovora.To kao opcija NE POSTOJI.

Nenad Pavkovic ex-bg

pre 17 godina

Dosta je bilo druze Kostunica, samo cu reci da ja hocu NATO i puno clanstvo u EU a ne Rusiji i Kinu ( osim ekonomski). Dosta mi je bilo i vas i ovih iz devedesetih godina proslog veka SRS SPS JUL, sa tom vasom Rusjiom i vasim ruskim vetom. Sto onda Rusi nisu stavili veto 1999. Sa Zapadom znas na cemu si, sa Rusima ne, jer oni i jedni i drugi gledaju sebe.

Stefan

pre 17 godina

Ostavimo Kosovo po strani, da li svet zeli da od sada pa zauvek Savet bezbednosti moze da menja granice bilo koje drzave,ili potpuno ukida i zabranjuje drzave, osim naravno onih 5 koje imaju pravo veta? U pravu su ove Africke drzave kada su protiv ovog predloga. Da li ce Rusija i Kina glasati za tako nesto - je ne verujem. Kosovo tu nije vazno.

nenad

pre 17 godina

Nikom nije lako da ovo slusa a pogotovu prezivljava.
Ljudi treba da se shvati da je ovo ispostavljanje racuna za Miloseviceve intelektualne radnje tokom 90-tih. Da se lepo krenulo u pregovore sa tacke gde kazemo da se nova demokratska vlast ogradjuje od onog sto je Milosevic radio tokom 90-tih i da mi zelimo da pocnemo od pocetka da gradimo odnose sa Albancima na Kosovu, onda bi sanse bile vece da do pregovora i dodje. Da smo kazali da nam je zao sto je on to cinio i da se mi duboko ne slazemo da time i da smo mi drugaciji. Ne, ti sto pregovaraju se apsolutno slazu sa Milosevicevom politikom a to ni ne kriju. Pa nista lakse za Albance sa Kosova da kazu da nece u istu drzavu sa takvima, i ko ih nebi razumeo. Da smo rekli da je u zajednickom ekonomskom interesu da zivimo svi zajedno u nekoj vrsti modernog drzavnog uredjenja gde cemo svi da radimo na buducnosti, ovi nasi a pogotovu "Tehnicar" se samo vraca na proslost. E pa jer se i Sloba vracao na proslost i gde smo zavrsili.

Bob Sent Kler

pre 17 godina

O izjavama Voje K. vise nikada necu dati nijedan komentar jer sve sto bih ja rekao umanjilo bi glupost onoga sto je on u stanju da izjavi.
Profesor Jankovic je vec covek koji me zabrinjava. Izgleda da je preskocio pravac u knjizevnosti zvani realizam. Od razboritog coveka ne ocekujem ovakvo mesanje cinizma sa realnoscu i prijateljskim savetom.
Gospodo, Kosovo odavno nije deo Srbije!!! Kosovo je 2 milke Albanaca, i ne znam ima li 50hilj. Srba. Niti narod u Srbiji zeli da ratuje za njega niti je humano terati svoj narod da pod onakvim uslovima zivi na Kosovu ili se ne daj Boze vrati.
Nacionalni interes u ovom trenutku po meni treba da bude ocuvanje nacije, a to se ne moze uciniti sa svakim trecim predsednikom Albancem, sa trecinom u parlamentu, ili mozda cak i vecinom uzimajuci u obzir koliko smo izmedju sebe podeljeni. Svi Srbi sa Kosova da se povuku u Srbiju, da im se naprave kuce specijalnim porezom od nasih plata. To je solidarnost. A ne ostajte dole i idite u skolu pod pratnjom KFOR-a. Srce bre hoce da mi pukne kad gledam neku emisiju o onoj deci sa Kosova. Prema tome, dusebriznici, koji poticete iz seljackih porodica (VK, VI..) koji samo razmisljate o medjama i kako da zavrnete komsiju za neki ar zemlje, nije suva i pusta zemlja drzava nego narod!!!
I okrenite se nasoj deci, privredi, ekonomskom napretku i boljitku, natalitetu, putovanjima sa licnom kartom svuda po Jevropi. Prestanite vise da obmanjujete narod sa tim Kosovom i postanite partner EU u koju zelite a ne partner savezu Srbij-Rusija-Belorusija koji je ne tako davno "umalo" zaziveo.
I kakav isti zajednicki stav. Vi niste deca pa ne smete da stisnete petlju i priznate realnost. A mi koji nismo glasali ovog legalistu to smo ucinili zato sto nismo ocekivali zajednicki stav sa njim. Sledeci izbori ce vas kazniti ukoliko on ponovo bude premijer. Kemal Ataturk je otac turske nacije a bio je mirotvorac. Zato sto je konsolidovao svoju naciju i nije hteo da baca strele Islama dokle god vidi krst. E zato sada Turaka ima 100mil. a nas ni 7,5mil.
I na kraju da zavrsim recima Duska kovacevica:"Voleo bih da niste moja vec vlada mog neprijatelja. ko je vas poznavao ni pakao mu tesko pasti nece".

GLIŠA

pre 17 godina

Ma tako je Vojo legendo! Kakva EU, kakva budućnost, kakva mora, računari, prosperitet, boljitak. Pokaži ti njima svima ko smo mi!? Još podigni granice Srbije na liniju Milano - Beč - Budimpešta - Bukurešt - Vladivostok, sebe proglasi za kralja, Jočića i Mihajlova za vitezove, a mi ostali ćemo puške u ruke pa da branimo virtualnost. E Bože šta i ko još nas neće da snađe!

Petar Popara

pre 17 godina

Amerika ne poklanja Kosovo Albancima nego sebi. Fantasticna pozicija za vojnu bazu na nicijoj zemlji. Niti kome sta treba da placa niti da objasnjava.
Voja samo lozi narod besmislicama. Treba preseliti Srbe sa Kosova u Srbiju, sagraditi im kuce i dati imanja ako hoce da se bave poljoprivredom ili dati poslove i stanove, ako hoce da zive u gradovima i zavrsiti vise sa ovim mazohizmom.
To je jedino elegantno resenje ove dijabolicne situacije.

agrrh

pre 17 godina

Nemam ja vise zivaca za ovo ... sta kaze ... propast plana je drzavni interes ... !!! ... Necu nista o njemu ... samo cu o sebi ... JA imam dvoje dece ... JA imam jedno unuce ... i MENI je svega preko glave ... i Kostunice i Kosova i medjunarodne zajednice.
Drzavni interes je da formiraju vladu, da uhapse Ratka Mladica i ostale optuzene za ratne zlocine i isporuce ih Haskom tribunalu, drzavni interes je da se nastave razgovori o pridruzivanju EU, drzavni interes je da poslanici rade posao za koji primaju debele plate, drzavni interes je da gradjanima ove zemlje obezbede uslove za rad i napredovanje, a ne da ih guraju u bedu i izolaciju.
A znate kad cu da vam glasam opet?
NIKAD, a mozda ni tad.

Toma

pre 17 godina

Bez obzira na ishod statusa Kosova, ne treba nam Evropa koja hoce da nam otme teritoriju. Ne treba ulaziti u NATO i postati saveznik protiv samog sebe. Videcemo da li ce Rusi da uloze veto, mada ja verujem da nas oni vole isto onoliko koliko nas vole Amerika i EU.

Anton

pre 17 godina

Mozda zvuci destruktivno ali Kostunica je u pravu. Kosovo jeste deo Srbije i moramo ga braniti svim miroljubivim i diplomatskim srestvima. Moramo da se sada oslanjamo na Rusiju jer drugoga izbora nemamo za razliku pobornika nezavisnosti koji imaju isuvise raznih lobista i tumaca njihovih interesa.

Trafika

pre 17 godina

Mnogo se nesto razgoropadio ovaj Kostunica Vojislav. Sad se UN, USA, EU, NATO i citava Zapadna civilizacija tresu od straha. Smanjite malo dozviljaj, gospodine, postajete komicni...

Oliver

pre 17 godina

Ako pratite desavanja oko Kosova postaje kristalno jasno zasto su radikali na proslim izborima dobili rekordan broj glasova. Borili smo se za demokratiju. Dobili smo demokratiju i demokratsku vlast i onda pogledamo sta se desava u svetu i vidimo da neuporedivo bolje prolaze zemlje na cijem celu su razni diktatori ili zemlje koje imaju atomsku bombu i njome uveliko prete. Njih uglavnom uvazavaju ili ih barem ostavljaju na miru. (S. Koreja, Iran, Pakistan,), a nas, "demokrate", non stop ucenjuju i uslovljavaju i na silu otimaju delove nase zemlje. Nisam primetio da Pakistanu zele da uzmu deo Kasmira niti Iranu deo Jermenske teriorije. Neuki narod samo izvodi zakljucke koje svet u praksi iznosi pred nas. Jednostavno, bolje od strane demokratskih drustava bolje prolaze oni koji su demokratiju zvanicno otpisali nego oni koji su je prihvatili.

Dima

pre 17 godina

Da komsiji crkne krava! Pa to je trebalo odmah da kazes, imao bi vise razumevanja od strane nas Srba. Da si odmah rekao da nam je drzavna platforma i princip delovanja to, nikakvih problema ne bi bilo.

Ivan Z

pre 17 godina

Kostunica, dakle, pocinje sa otvorenim neprijateljstvom prema zapadu. Za mene je zapadni nacin zivota, Evropa i saradnja sa Amerikom vazna, jednostavno, ja necu da zivim u zemlji koja je neprijatelj sa tim delom sveta. I taj covek zeli da opet bude premijer? E, pa, posto je izgleda odustao od ideje evropske Srbije, onda nam trebaju novi izbori. Pa da se lepo podelimo (bogami IMA dve Srbije i da konacno vidimo koja je veca) na one koji su za zapad i one koji su za istok. Pa ako pobede ovi drugi, neka pobede, ali ja licno zelim da jasno dam svoj glas EU, NATO-u i Srbiji u tim strukturama. Ja NE ZELIM nesvrstanost, politicku saradnju sa Rusijom i Kinom (samo ekonomska moze, te zemlje nisu slobodne i njihove vlade su mi odvratne) i NE ZELIM hladne odnose sa Evropom i Amerikom. Jeste, makar i po cenu tog Kosova. Stvarno, dokle ce vise prva vest - u zemlji sa toliko problema - biti neko zadrto i zaostalo PARCE TERITORIJE. 21. je vek. Danas je znanje vaznije od resursa a internet i virtualni svetovi vazniji od zemljista. Ali kako to objasniti u zemlji polupismenih glasaca sa losom oralnom higijenom?

Sale Dorcol

pre 17 godina

Kostunici je svaka na mestu. Radi se o cistoj otimacini teritorije pod okriljem 'prijateljstva'. To nasa vlada nikada ne sme da prihvati.
Ocigledno da Kostunica vise nego zasluzuje da bude premijer Srbije.

Gent Pitarka

pre 17 godina

Još u pocetku pregovora Beograd se ponašao kao u Rambujeu, bez ikakve ozbiljne ponude za albansku vecinu na Kosovu. Tu "široku autonomiju" su osetili na svojoj kozi Kosovari krajem osamdesetih i celih devedesetih - NE HVALA, NE OPET...
Stvari su veoma jasne i to MZ vec moze raspoznati, Srbija se bori za teritorije dok Kosovari za slobodu, pa sada nek mi objasni gospon Koštunica ko ima više motivacije za konacan uspeh, makar i po najvišoj ceni!
Svako dalje odugovlacenje prihvatanja Ahtisarijevog plana o Kosovu je neproduktivan za Srbiju.
U prvom redu radi Srba s Kosova koji imaju šansu da uspostave veoma ozbiljne i jake pozicije u lokalnoj vlasti i vertikalnom i horizontalnom povezivanju sa srbijom, koju naprimer nemaju Srbi u drugim susednim zemljama.
Ovakvom politikom Srbija zeli Srbe s Kosova pretvori u Krajišnike!
Svako dobro.

Ilir

pre 17 godina

Tacno je da svet danas nije isti kao 1999. godine. Ali istina je takodje da Srbija nije nista ucinila kako bi dala do znanja svetu da nije ona ista od 1999. godine, bar sto se tice njenog pristupa prema Kosovu.

Ognjen

pre 17 godina

Ovo je neverovatno. Kao da u Srbiji zivi neki novi narod koji nije svedok napada na Irak pre neku godinu bez odobrenja saveta bezbednosti, bombardovanja Srbije, bez istog odobrenja. Da li Koštunica stvarno misli da su ljudi to zaboravili ili jednostavno zeli to da misli.

Sasa

pre 17 godina

Cini mi se da kasnimo, trebalo je traziti kompromisno resenje ranije. Da smo pregovarali o podeli, mozda bar deo teritorije ne bi bio izgubljen za te jadne ljude koji dole zive.

Panta

pre 17 godina

ja mislim na svoju decu, i zato sam protiv toga da moja deca zive u svetu gde ce moc beskrupulozne sile (citaj SAD) da dominira nasim zivotima, dok mi cutimo, trpimo i gledamo da se nekome slucajno ne zamerimo. Zato se slazem sa Kostunicom. Konacno neko da da izjavu koja nece biti ponizavajuca za gradjane Srbije! Potpuno podrzavam premijera, iako nisam glasac njegove stranke, jer meni je preko glave "ulizivanja" raznim birokratama iz EU i SAD. Oni koji se nisu plasili Milosevica i njegove policije, sada se plase jednog administratorcica Ahtisarija i njegove frustrirane "politike" po tudjem diktatu. Muka mi je od politike koja se svodi na "Izvinite sto ste nas bombardovali, evo vam Kosovo, nemojte da se naljutite, mi smo krivi za sve".

FC MILLWALL

pre 17 godina

Au.... cirkus. Pa sta mi ustvari hocemo. Svima je jasno da članstvo u organizacijama kojima težimo (ako težimo) traži ispunjenje odredjenih uslova. Zašto se sa realizacijom naših ciljeva čeka da nas stave pred svršen čin, pa ćemo mi njima svima da pokazujemo po 1000-ti put ko smo mi, sta sve možemo, pa ćemo opet da izgubimo nekoliko godina, pa Jovo nanovo. Mislim da nismo u situaciji da se ovako šuti borimo sa rogatim, ili ako je lakše ne možete igrati u Zvezdi u crno-belom dresu.

GoraNM

pre 17 godina

Da li je ovo čovek koji treba da vodi Srbiju naredne četiri godine? Ja mislim da je on svoje odavno odsvirao i da je vreme da ode i to ZAUVEK. Da se razumemo, i meni nije pravo što Kosovo korak po korak postaje nezavisno (imam dole mnogo dragih ljudi!), ali zar to nije bilo jasno još pre nekoliko godina ili decenija? Stvar je samo u tome što mi Srbi mnogo više volimo da verujemo u nešto nemoguće nego da stvari sagledamo realno. Jednom ćemo valjda naučiti. Nadam se samo uskoro.
Iako nisam veliki optimista. Dovoljan razlog za moj pesimizam je valjda RTS koji je postao gori nego u doba Miloševića. Pritom ne mislim samo na njihov informativni program. Ne živim već nekoliko godina u Srbiji (srećom) i stvarno me je sramota kada na satelitu RTS vidim 'emisije' poput '48 sati svadba', 'Žikina šarenica', da i ne pominjem najnoviji 'biser' u 'bogatoj' i 'plodnoj' glumačko-rediteljskoj karijeri Radoša Bajića - Sekule. 'Selo gori a baba se češlja' je ne najsmešniji (iako je pretpostavljam to bio cilj 'autora') nego najdebilniji naziv, koji doduše u potpunosti odslikava sliku u majčici Srbiji. Strašno! No comment!
Dakle, skinite Tijanića i prateću ekipu kako bi se svest naroda u široj Srbiji bar malo promenila nabolje!
Pozdrav!

Colin_bgd

pre 17 godina

Dve stvari su simptomaticne.
Prvo, Kostunicine izjave su sve dalje i dalje od bilo kakve veze sa realnoscu i sa mozgom. Njegov rezim ulazi u metastazu i kraj mu je blizu, bez obzira na ishod pregovora o novoj vladi.
Drugo, samo je pitanje koliku cenu ce narod i Srbija kao drzava da plate za ovo igranje istorije, geografije, politike i medjunarodnih odnosa iz kuhinje DSS-a i njihove (povelike) zaledjine.
Na kraju krajeva sta reci osim: krug je zatvoren. Oni koji su gurali 13 godina jednog lika da sprovodi njihove kosmarne, memorandumske nebuloze, sada kada su i licno i direktno zajahali na vlast, pod iluzijom da ce moci bolje nego Sloba, sada i definitivno dozivljavaju krah svojih monstruoznih planova i to upravo tamo gde je sve i pocelo, na Kosovu. Sa totalnim porazom ide i totalna neuracunljivost. Plasim se sta ce se desavati narednih meseci...

Pitanje

pre 17 godina

A sto ne i vojno?
Zasto unapred odricati tu mogucnost? Mozda ne sad, ali nekad da. Mozemo da ostavimo sebi za pravo da nastupamo svim demokratskim, diplomatskim i miroljubivim putem i ukoliko ne uspe da nam preostaje krajnje resenje, kao i svakoj drzavi, da reagujemo vojno kad nam bude odgovaralo.

ne zamajavaj nas više

pre 17 godina

Usvajanje plana je državni interes.
Kada već Srbija nije toliko moćna da "dobije" podelu Kosova, što bi bilo i najpravednije i najrealnije, bolje i ovako.
Kako Koštunica misli da inkorporira Albance u politički i bilo kakav drugi život pod okriljem Srbije? Da li se on u stvari bori za jednu nestabilnu i na ivici baruta Srbiju, sa Kosovom u njoj? To sigurno nije interes Srbije.
Baš bih voleo da vidim zasedanje Vlade Srbije, u Prizrenu recimo.
Pa Mađarska je postavila četiri kule na četiri najudaljenije tačke na hiljadugodišnjicu svoje države. A najjužnija je Gardoš u Zemunu. Alo čoveče, you win some, you lose some.

sale zemunac

pre 17 godina

.... Voja je vec poodavno postao komican. Valjda vise ne zna ni sam kako da se ponasa u celoj prici, iscrpeo je sve modalitete balkanskog politicara koji prkosi svetskoj zaveri protiv Srba (odakle mi je to nesto poznato ???)

Elem posto je humor lek za sve nas voljeni tehnicko/tehnoloski premijer koji to u stvari i nije, zavisi od toga dal' je paran ili neparan dan u mesecu valjda, sta li, je odlucio da je resenje "udri brigu na veselje" ipak najbolje resenje. I tako dok se on sali sa silama zapda, nama ostaje da gledamo i da placemo...

Malvino

pre 17 godina

Gospodin Kostunica, tragican i bezlican politicar srpske politike je kriva osoba na krivome mjestu u krivo vrijeme. Steta za izgubljeno vrijeme...

Иларион Руварац

pre 17 godina

Ова тактика коју В Коштуница покушава да протури - као Милошевић више није на власти, а ми смо сада демократска земља и не може се демократској земљи одузимати територија, то као да је мали Перица смислио. Додуше био је један такав покушај у историји - Мађарска је пред сам крај I светског рата прогласила отцепљење од Аустрије и независну републику и онда су рекли - ми немамо везе са овим ратом, за су све само Аустријанци криви, а ми смо ето једна нова, фина земља. Онда је на мировној конференцији у Паризу Мађарској одузето 2/3 територија, а 1/3 Мађара је остала ван Мађарске.
Право питање је зашто В Коштуница не каже да је суманута политика Слободана Милошевића довела Србију довде и да сада можемо само да спасемо мрвице, и то ако смо паметни (а нешто не видим да јесмо). Само таква изјава би угрозила лепе односе које ВК има са СПСом и СРСом.

Živka

pre 17 godina

Srpski državni i nacionalni interes je da ljudi poput Koštunice što pre siđu sa vlasti jer ako oni nastave da vladaju u "naše ime" srbi će završiti kao indijanci, živećemo u rezervatima umesto da živimo u državi Srbiji!!!!!!!

maja

pre 17 godina

Znas koji je drzavni interes Srbije? Da ljudi imaju prosecnu platu 1000 euro mesecno, da imaju stan, da imaju automiobil, da mogu da idu na odmor, da mogu da posalju svoju decu u Englesku da studiraju... I nemojte vise da nam pricate sta je u nasem interesu. OD MITOVA SE NE ZIVI.

m.ljubojevic

pre 17 godina

Predsednik tehnichke vlade cija stranka je u kolaliciji s Veljom Ilicem i uz podrsku Arkanove udovice na januarskim izborima dobila mali procenat glasova, smatra da je "propast plana drzavni interes"!!! Eeeeee, jadni smo ti mi. Mnooogo smo jadni. Strasno je to sto Vojislav Kostunica veruje da to jeste drzavni interes. I on ce ponovo da nam bude premijer. Mozda se drzavni interes ne poklapa sa individualnim interesom svakog pojedinog gradjanina neke zemlje, ali bojim se da Vojislav Kostunica nije u stanju da racionalno formulise drzavni interes Srbije. Kao osoba kojoj je proslost bliza od buducnosti, kao osoba koju buducnost zapravo uopste ne interesuje, Kostunica na celu vlade Srbiju po svoj prilici gura u srednjevekovni mrak.

Aleksandar

pre 17 godina

Svi su ogorceni sto nam otimaju Kosovo..
Medjutim treba se zapitati da li je g.kostunica svestan da Amerika i NATO vladaju svetom, i da je sada 2007.godina.
Sto nije Kostunica ustao 1999.godine ili mnogo ranije i pozvao crkvu, na koju se toliko oslanja, da zajedno urazume Slobu, da ne ulazi u rat sa NATO paktom. To sto je NATO bombardovao Srbiju da bi u Pristini napravio svoju bazu je bilo sasvim za ocekivanje.
Srbija je jedina zemlja koja nece u NATO, bar nece milom...
a ko nece milom, hoce......

Alan Sutter

pre 17 godina

Ova izjava me neverovatno podsetila na izjave Milosevica kada smo mi nekako prkosili i pretili celom svetu. Tragicno je to sto se desava sa Kosovom ali je jos tragicnije to sta ovaj covek izjavljuje.

Quod ad Jovi non ad bovi

pre 17 godina

Ovoliko "ogorcenje" (kako to zove prof. Jankovic) protiv Zapada i Zapadne civilizacije ne moze se cuti cak ni u Juznom Libanu, Afganistanu i Teheranu! Bravo, ovakve izjave ce doprineti jos boljem medjunarodnom polozaju Srbije. Zaista, niko ne moze Srbiji da naudi kao sto to mogu srspski nacionalisti...

Jeka

pre 17 godina

Ne. Državni interes je oterati sa političke scene sve one koji, namesto bivših pogubnih i propalih komunističkih, stvaraju nove, isto toliko pogubne i neuspešne, ali vrlo bogate klerikalne i, pod plaštom tobožnjeg nacionalizma, tajkunske (lopovske) centre moći. Konačno se otarasiti svih autističnih ideologa. Jednom rečju, državni interes je da Vojislav Koštunica ne bude premijer, kao i da se strankama štetnim po državu/naciju zabrani rad. Pusti snovi, jadna Srbijo...

Dagica Mrnustik Novi Sad

pre 17 godina

Molim da neko iz pouzdanih izovora bliskih Voji sazna da li je ova reakcija samo za domacu javnost tj.da li postoji neki plan B ,sto bi bilo normalno za odgovornog drzavnika,inace bolje da svi pakujemo kofere i put pod noge jer u stvari ucestvujemo u cuvenom filmu DAN MRMOTA.

mirjana

pre 17 godina

E pa sada sam strasno besna.Godinama sam se borila za ppromene ali ne ovakve.Hvala Evropi na pomociali takva nam ne treba .Niciji sluga necu da budem niti slepi izvrsilac njihovih zahteva.Kazete izruciti optuzene,Da ali zasto nisu izruceni onda kada je gospoda zaista znala gde je ,kada je odlazio na utakmice i kafice.Zasto cutite o tome.Ahtisari i ostala gospoda neka daju svoje a ne tudje .Gde je sada Tadic koji rece da ima izvanrednu saeadnju sa amerima. Kotu vise koga laze ,dosta je bilo za sve ove godine ,za sve unistene zivote i nas i nase dece .Dosta vise ljudi .Znam samo jedno nikada vise vam svoj glas dati necu.

Borka Tomic

pre 17 godina

Ma koliko da imam razumevanja za nas defetizam, fatalizam, pesimizam, letargiju i apatiju ne mogu da razumem jednu stvar - da preko 90% Srba bar iz inata nije posetilo Kosovo za poslednjih godinu dana. Ne radi se o novcu nego o minimalnoj ljudskoj podrsci nasem zivlju tamo i veri u nase svetinje.
Stav tzv.medjunarodne zajednice prema Srbiji po pitanju Kosova i Metohije je kao kada bi maloletnu zrtvu pri silovanju napasnik pokusavao na sve nacine da zavede, rekao da joj nista ne vredi da zapomaze, da je vec sve izgubljeno i da je niko ne moze cuti. I jos kada bi poceo da je miluje kako bi sto pre mogla da uziva u tom sramnom cinu. Maloletna srpska zrtva u ovom slucaju zna jako dobro sta je medjunarodno pravo i ako napasnik ne odustane od svojih napora kad tad ce odgovarati za svoje postupke i snositi posledice.

Vuk Samotnjak

pre 17 godina

Ma nista ne znam, osim da je zastita Srba na KiM mrtvo slovo na papiru. Roan rece "da Srbi NASTAVE da zive normalno na Kosovu"... i ostade ziv.
Ne, moji dragi zemljaci. Kostunici i "nasoj" vladi se moze prebaciti mnogo toga - da nisu ponudili dovoljno Albancima da postanu drzavljani Srbije, da nisu uhvatili sve ratne zlocince, da su u najmanju ruku nesposobni da razbiju kriminalne strukture. Ali i pored svega toga, ova Kostunicina izjava (ma kako neprijateljski nekom zvucala) je potpuno istinita i fer.
Sta se ustvari ovde nudi Srbiji? Bezbednost i buducnost Srbima na Kosovu? Nema sanse, to i malo dete zna. Stabilnost u regionu? I to je VRLO klimavo sa Albancima u Presevskoj Dolini, ali i Vojvodinom, a nisam cuo NIKAKVE garancije nasih zapadnih "prijatelja" po tom pitanuju. Ubrzan put u EU? Macka u dzaku - recite lepo i tacno: KADA, i sta ustvari time dobijamo. Mogucnost da se okrenemo drugim stvarima? Pa to moze da se uradi i sa nadziranom sirokom autonomijom, nezavisnost nije za to nepotrebna (ako su vec Albanci toliko prijateljski raspolozeni prema Srbima). Sem toga, to se moze reci i za bilo koji drugi problem - npr. zasto ne bismo jednostavno dozvolili kriminalcima da npr. valjaju drogu - pa ako je mi licno ne koristimo, onda nema veze i treba da se okrenemo drugim problemima?
Dakle, sve glupost do gluposti. Od nasih politicara do "prijateljskih" zapadnih zemalja i Rusije. U tom mulju svako moze da nadje svoj odgovor, i naravno interes. S time da zadnju rec ima onaj sa najvecom toljagom, te se sve na to i svodi. Sila, a ne pravda, je jedino merilo odnosa.

amstel

pre 17 godina

Zar uslov za nastavak procesa stabilizacije i pridruzivanja nije da za prioritet nove vlade bude proglaseno hapsenje Ratka Mladica?
Uzgred, ime "Milosrdni andjeo" je deo Miloseviceve propagande, ta akcija se zvala "Allied Force", ko nije znao neka proveri.

Nancy

pre 17 godina

Koštunica smatra da "UN neće dozvoliti sprovodjenje Ahtisarijevog plana"!!! Jel sam ja tu nešto pobrkala, ili je Ahtisari upravo izaslanik UN? Mislim, stvarno, Koštunica nas zeza u zdrav mozak. Tako je odbijao da prihvati nezavisnost Crne Gore, a onda uzeo da proslavlja "državnost Srbije", kao da ništa nije bilo.

Branislav

pre 17 godina

Jos samo da dovedemo onog vidovnjaka Rusa i povratimo ugled kleopatre. Na dobrom smo putu. Samo napred Vojo... al bez mene. Dosta mi je Kosova. HOCU EU, hocu NATO... necu vadikale i tebe. Zar je to nacionalni interes??? Da cekamo i sa vladikama se molimo da nam braca Rusi uloze veto??? Zar je to vizija premijera? Ajde da se svi mi pomolimo da komsinicinom ujaku od tetke cerka dobije platu, pa da njenom bratu devojka uzme 100 eura od te plate, a njenoj najboljoj drugarici da te pare ispadnu na plocnik i JA da ih pronadjem. Kupio bih nove patike......
Meni nasa politika lici na ovu glupost.
Jadni mi.

Milos Ilic

pre 17 godina

Nije mi jasno ssta se trazzi od Tadica i Kostunice. Da sami odcepe deo drzzave za koju su se zakleli da che braniti? Sila boga ne moli tako che biti i u sluccaju Kosmeta ali da ovca ide sama pod nozz to joss nije vidjeno. Kosmet ako se ne bude branio sigurno neche biti odbranjen, a ako ga bas gubimo onda ga treba ssto skuplje dati.

DarkoNS

pre 17 godina

Vojin pristup tragicnom (po drzavu) zavrsetku kosovskog pitanja je potpuno pogresan.
Prica o teritoriji a ne o stanovnistvu je strasno pogresna. U ujedinjenoj Evropi teritorije nacionalnih drzava ce sve manje znaciti- ujedinice nas ekonomija i medjusobno postovanje svih nasih razlicitosti!
Na ovoj poziciji, koja je u praksi dokazana ideja Evrope, Srbija ce imati sansu da brine o Srbima i van svoje teritorije, da brine o nasem nasledju i tradiciji (to rade Madjari u Transilvaniji, Poljaci u Ukrajini, Irci u Severnoj Irskoj).
Fatalisticko postavka problema i njegovog resavanja koji nema alternativu (Mir nema alternativu?) moze da vodi samo u propast.
Moramo mi da zivimmo i bez Kosova. Toliko ima posla i u ovoj Srbiji koja nam ostaje da se preznojavamo svaki dan tri generacije unapred. Samo ekonomski jaki mozemo biti prihvaceni kao strana sa nekim respektom, ovako, sto neko grubo rece: Srbija je toliko siromasna da je beznacajna...

Katica

pre 17 godina

Gos Koštunica uopšte ne razume značenje reči, šta je značio termin “milostrdni anđeo”? Bio je to čin “milosrđa”, ne prema srbima, nego prema progonjenim albancima na Kosovu! Nema tu nikakvog mesta cinizmu. Mi smo gubitnici jer ništa nismo naučili iz istorije. Cilj je preživeti, pa kad si mali (to je znao čak nepismeni Miloš Obrenović) nekad moraš da se pokloniš pred velikim. Evo primera kad je Cezar sedam godina opsedao Gale, i kada ih je konačno opkolio, sa ciljem da ne popusti u svojim političkim planovima pa makar počinio i potpuni genocid nad njima, šta su Gali uradili? Sazvalisu savet mudraca i izašli pred Cezara sa sledećom izjavom – “evo pokoravamo vam se, pristajemo da budemo vaše roblje, jer je to jedini način da preživimo i da nastavimo da slavimo naše bogove”! A kao što svi znamo danas su nekoliko najuređenijih država u Evropi baš potomci tih Gala!

Zoran

pre 17 godina

Pa da, najlaksa meta je optuziti Srbe za nacionalizam. To moze bukvalno svako. U medjunarodnoj politici, ako nisi siguran kako da Srbiju nateras na poslusnost, optuzi je nacionalizam, Milosevica (koji, by-the-way za one koji su prespavali, nije na vlasti vec 7 godina), i zavrsio si stvar. A malo teze je reci "Pa cekaj malo... ja hocu da saradjujem sa Zapadom, da budem deo njega, ali necu da dozvolim da me iko pravi budalom". Zato ja ne razumem misljenje tipa "NATO je sila, i moramo ih slusati". Pa zar se nije ceo Svet digao protiv Hitlera upravo da ne bi morali da slusamo silu, vec da postujemo UN i medjunarodno pravo??? Ako su Srbi za nesto krivi, krivi su sto su dozvolili da ih niko ne shvata ozbiljno, da su laka meta za napade cak i slabijih od sebe, i sto su u prici medjunarodne politike ispali NEVIDJENE MLAKONJE.

btdk

pre 17 godina

Moje misljenje je da ce Kostunici samo skociti popularnost nakon ovakvih izjava.
Razlog za to je da vecina biraca u Srbiji podrzava ovaj stav. I to s pravom.
Srbija nece nikada uci u NATO nakon ovoga, Kostunica samo priprema javnost na novu realnost. Ne moze Srbija da bude saveznik sa onima koji nam otimaju teritoriju i krse sve medjunarodne zakone.
Rusija ce skoro sigurno staviti veto, a nakon toga vise nista nece biti isto na politickoj sceni ove zemlje. Vreme je da shvatimo svi to, i da vidimo sta nam je dalje ciniti.
U sustini situacija je jako ozbiljna,a Kostunica je tu najmanje kriv. On samo radi ono sto mora po Ustavu - pokusava da brani zemlju i da se ne zavarava oko toga ko su nam saveznici i prijatelji.
I jos da dodam - nije ni cela EU za Ahtisarija, Slovacka je juce izglasala podrsku Kosovu u sastavu Srbije.

marija

pre 17 godina

interes srbije je da se neodgovorni politicari poput druga vojislava sto pre sklone sa politicke scene. moj licni interes je moja plata, moj posao, moja porodica, moje pravo da zivim normalan zivot. interes srbije je eu i nato. a propos mudraca poput "borke tomic", lako im je da filozofiraju o interesima srbije iz pariza... neka se vrate malo ovde, nek zive malo kao mi, a ako bas toliko uzivaju u ratu, neka idu da se biju u iraku.

dalje od mene. stvarno vise nije 1999.

Shpiro

pre 17 godina

Tako je! Svi su zli, a mi, ni krivi, ni duzni, treba da slusamo njihove komande. E, pa, ne mOze! Reci im, Vojo! Jos samo malo prakse ti treba, i retorika ce ti biti na potpuno istom nivou kao u dobra, stara vremena Milosevica, Marjanovica, Bulatovica...pa i Suvakovica, sto da ne.
Sad cemo malo da lajemo i pljujemo, pa cemo kad to ne upali da sejemo iredentizam na sve strane, zemlje evropske unije su vec prestale da izdaju vize (za slucaj da niste znali), situacija je mnogo ozbiljnija nego sto smo ikada slutili, ponovo postajemo samoizolacioni faktor na Balkanu. Ovaj covek je preopasan! On NE SME da bude ponovo premijer!

Spasa

pre 17 godina

Milosrdni andjeli ne bacaju bombe, to je djavolski posao. Isto tako ne moze se oteti vec oteto, posebno ono sto je davno oteto. Oteto je to jos pre "Milosrdnog andjela",a u Kumanovu je to samo verifikovano i prosledjeno na dalji postupak Ujedinjenim nacijama, kao tehnicki posao koji zahteva odredjeno vreme. Sada je to vreme isteklo. Najgore je sto se oni koji su krivci za gubitak Kosova , odnono njihovi naslednici koji i dalje vladaju Srbijom sada sebe proglasavaju za spasioce.

Немања

pre 17 godina

Браво за Коштуницу! Зато овај човек треба да буде премијер, јер се не боји да каже истину о ономе што осећа највећи део овог народа. Ово је велика неправда и дрскост Ѕапада.

IvanS

pre 17 godina

Krajnje je vreme da i Srbija pokaze ostrinu. Ovom izjavom Kostunica je jasno rekao da Srbija, u slucaju oduzimanja Kosova, nece sedeti skrstenih ruku i zahvaljivati se svojim "dobrotvorima". Ako Albanci mogu da prete nasiljem, zasto Srbija ne bi imala pravo da brani ono sto je njeno?
Kosovo jeste "mali ulog" za Rusiju, ali popustanjem u ovom slucaju ona bi dala signal Americi da nije spremna da se suprotstavi americkom hegemonizmu bilo gde u svetu. Moguce je da Rusija ne ulozi veto i za uzvrat dobije obecanje da americke rakete nece biti razmestene u Ceskoj i Poljskoj, ali Rusija zna da ce sledeci plan razmestaja raketa biti Kavkaz, Turska i druga podrucja jos blize Rusiji.

Analiticar

pre 17 godina

Vazno je biti pragmatican i realan. Vazno je prepoznati istinski interes Srbije. Vazno je uraditi moderne i svrsishodne poteze. Za sve to je bitno biti u kontaktu sa Britancima i poslusati to sto oni preporucuju. Mi nemamo istinske analiticare i svaka analiza je sbrda sdola. Ne uzima u obzir naredne poteze. Sahista koji ne vidi dva tri popteza unapred, gubi od onog koji to ume. Gledati unazad je dobro ako se izvlaci iskustvo, ali ako ne, onda je to poraz, jer ono sto je bilo bilo je zato sto se nije analiticki i studiozno radilo.
Srbiji trebaju politicari koji ce umeti da prepoznaju one koji nude viziju i upucuju na dobar put. To treba i Rusiji i nisam za potcenjivanje Rusije, ali oni nisu izgradili ni svoje drustvo. To moramo raditi zajedno sa njima i ostalima. Ceo Balkan je u pelenama i cela istocna Evropa je neuredjena. Treba saradnja sa svima i zajednicki napor za izgradnju resursa koji guraju napred. Ne treba zatezanje, jer ono ne otvara viziju, nego vuce nazad. Treba imati prijatelje oko sebe. Treba raditi na tome da se oni naprave, tamo gde je to naruseno. Urediti odnose sa Bosnom, Hrvatskom, Slovenijom, Crnom Gorom, Albanijom, a sa Kosovom uraditi to sto je moguce i uz pomoc Evropske unije i USA.
Nije problem imati dobre odnose i sa USA, Britanijom i sa Rusijom i Kinom. To je pozeljno i tu ne treba trgovati. Treba saradjivati i ponasati se drzavnicki.
Da bi se sve to dogodilo potrebni su vizionari i ljudi novog , modernog, shvatanja.
Ima ih!!!

Jasminka Stojačić

pre 17 godina

E, moj Koštunice.... Ako, čitaš ove komentare, a trebalo bi, molim te, daj ostavku na sve funkcije i nemoj da tražiš nove. Povuci se iz politike i idi gledaj ptičice. Nisi ti loš čovek, ali si loš političar i državnik. Pusti da Srbiju vode ljudi koji imaju viziju i energiju da pokrenu promene koje su nam više nego potrebne. Zato, molim te povuci se i uživaj (piši knjige, nije to loše). Srdačan pozdrav.

Sait Berisha Pec

pre 17 godina

"...sto ce otvoriti vrata da pocnu pravi pregovori o uredjenju Pokrajine", naveo je gospodin Kostunica.
S kim bi to gospodin Kostunica ponovo vodio sada "prave" pregovore? Sa pregovaracima, gradjanima Srbije i Kosova (1244) , unapred liseni prava glasa Ustavom Srbije? O "...uredjenju Pokrajine."? Pa zar nju, "juznu", nije dovoljno uredio stavljanjem u Preambulu? Bese, valjda je jos i sada, i Vojvodina Pokrajina? Zasto nije i ona usla u Preambulu? Dovoljno je uredjena?
Ili su, kao sto primeti sinoc O'Brajen, "...lideri Srbije uocili realnost, kada su rekli da je Srbiji potreban novi ustav, ali gradjani Kosova ne mogu da glasaju o njemu. Neka o buducnosti regiona odlucuju i Srbija i Kosovo, ali svaka zasebno".
Srbiji je potrebno da napokon okrene novi list u odnosima sa Albancima.Ne moze se sakriti ispod tepiha ono sto se zbivalo do juna ’99. I stalno ponavljati “medjunarodno pravo”. Da prva prizna nezavisnost Kosova i da DVA miliona navodnih "vekovnih neprijatelja", pretvori u prijatelje.Ruku pomirenja Srbija nije, nikad, pruzila Albancima.
"Srbija je umorna od lidera...", rece jednom jedan drugi lider. Izgleda da tome, u Srbiji, nema kraja?!

GA2

pre 17 godina

Taman pomislim da su iscrpeli sve gluposti, kad ono nije baš tako. Alo zemljače, ko te bre pita da li se ti slažeš ili ne. Skoro dve decenije se pravimo blesavi i mislimo da su i drugi retardirani. Do juče smo pričali da ćemo teritorije braniti i oružjem, a kad smo dobili po ušima, onda ističemo sva "diplomatska sredstva". Kao mi imamo vrsne diplomate. I opet če da nas pregaze kao plitak potok. Kao mi smo neki važan faktor, sila, velika zemlja sa ogromnim prirodnim bogatstvima.... Pa nas nema ni 6-7 miliona, a to je manje od Londona, Pariza...

I dosta je bilo da me ubeđujete šta je u mom i državnom interesu. Nadam se da su nam Rusi bar malo prijatelji i da će prvi da glasaju ZA Ahtisarijev plan i reše nas Kosova i bede. Uzgred, ostavite tog Ahtisarija. Ne zanosite se da je on neki faktor. On je običan činovnik i svako normalan zna ko iza njega stoji. Ne bih rekao da od njega nešto zavisi. Nemamo petlju da imenujemo( reci jasno imena država) "krivce", nego smo se kao okomoli na Ahtisarija kao da od njega nešto zavisi.
Molim te Evropo, Ameriko, Rusijo...,učinite da nam nacionalni interes ne bude Kosovo, već dobar
život, dobra plata, deca, škola, ......

marko,nis

pre 17 godina

I svi mediji govore o nastavku pregovora koji ce uslediti ako rusija stavi veto.A epilog eventualnog veta je jasan:
-Kosovo priznato od svih ekonomski znacajnih zemalja na svetu
-Garancije iz Artisarijevog plana za Srbe u tom slucaju ne postoje
-Srbija poklanja NIS Rusiji i postaje njena kolonija nizasta.
Kakav crni nastavak pregovora.To kao opcija NE POSTOJI.

Nenad Pavkovic ex-bg

pre 17 godina

Dosta je bilo druze Kostunica, samo cu reci da ja hocu NATO i puno clanstvo u EU a ne Rusiji i Kinu ( osim ekonomski). Dosta mi je bilo i vas i ovih iz devedesetih godina proslog veka SRS SPS JUL, sa tom vasom Rusjiom i vasim ruskim vetom. Sto onda Rusi nisu stavili veto 1999. Sa Zapadom znas na cemu si, sa Rusima ne, jer oni i jedni i drugi gledaju sebe.

Stefan

pre 17 godina

Ostavimo Kosovo po strani, da li svet zeli da od sada pa zauvek Savet bezbednosti moze da menja granice bilo koje drzave,ili potpuno ukida i zabranjuje drzave, osim naravno onih 5 koje imaju pravo veta? U pravu su ove Africke drzave kada su protiv ovog predloga. Da li ce Rusija i Kina glasati za tako nesto - je ne verujem. Kosovo tu nije vazno.

nenad

pre 17 godina

Nikom nije lako da ovo slusa a pogotovu prezivljava.
Ljudi treba da se shvati da je ovo ispostavljanje racuna za Miloseviceve intelektualne radnje tokom 90-tih. Da se lepo krenulo u pregovore sa tacke gde kazemo da se nova demokratska vlast ogradjuje od onog sto je Milosevic radio tokom 90-tih i da mi zelimo da pocnemo od pocetka da gradimo odnose sa Albancima na Kosovu, onda bi sanse bile vece da do pregovora i dodje. Da smo kazali da nam je zao sto je on to cinio i da se mi duboko ne slazemo da time i da smo mi drugaciji. Ne, ti sto pregovaraju se apsolutno slazu sa Milosevicevom politikom a to ni ne kriju. Pa nista lakse za Albance sa Kosova da kazu da nece u istu drzavu sa takvima, i ko ih nebi razumeo. Da smo rekli da je u zajednickom ekonomskom interesu da zivimo svi zajedno u nekoj vrsti modernog drzavnog uredjenja gde cemo svi da radimo na buducnosti, ovi nasi a pogotovu "Tehnicar" se samo vraca na proslost. E pa jer se i Sloba vracao na proslost i gde smo zavrsili.

Bob Sent Kler

pre 17 godina

O izjavama Voje K. vise nikada necu dati nijedan komentar jer sve sto bih ja rekao umanjilo bi glupost onoga sto je on u stanju da izjavi.
Profesor Jankovic je vec covek koji me zabrinjava. Izgleda da je preskocio pravac u knjizevnosti zvani realizam. Od razboritog coveka ne ocekujem ovakvo mesanje cinizma sa realnoscu i prijateljskim savetom.
Gospodo, Kosovo odavno nije deo Srbije!!! Kosovo je 2 milke Albanaca, i ne znam ima li 50hilj. Srba. Niti narod u Srbiji zeli da ratuje za njega niti je humano terati svoj narod da pod onakvim uslovima zivi na Kosovu ili se ne daj Boze vrati.
Nacionalni interes u ovom trenutku po meni treba da bude ocuvanje nacije, a to se ne moze uciniti sa svakim trecim predsednikom Albancem, sa trecinom u parlamentu, ili mozda cak i vecinom uzimajuci u obzir koliko smo izmedju sebe podeljeni. Svi Srbi sa Kosova da se povuku u Srbiju, da im se naprave kuce specijalnim porezom od nasih plata. To je solidarnost. A ne ostajte dole i idite u skolu pod pratnjom KFOR-a. Srce bre hoce da mi pukne kad gledam neku emisiju o onoj deci sa Kosova. Prema tome, dusebriznici, koji poticete iz seljackih porodica (VK, VI..) koji samo razmisljate o medjama i kako da zavrnete komsiju za neki ar zemlje, nije suva i pusta zemlja drzava nego narod!!!
I okrenite se nasoj deci, privredi, ekonomskom napretku i boljitku, natalitetu, putovanjima sa licnom kartom svuda po Jevropi. Prestanite vise da obmanjujete narod sa tim Kosovom i postanite partner EU u koju zelite a ne partner savezu Srbij-Rusija-Belorusija koji je ne tako davno "umalo" zaziveo.
I kakav isti zajednicki stav. Vi niste deca pa ne smete da stisnete petlju i priznate realnost. A mi koji nismo glasali ovog legalistu to smo ucinili zato sto nismo ocekivali zajednicki stav sa njim. Sledeci izbori ce vas kazniti ukoliko on ponovo bude premijer. Kemal Ataturk je otac turske nacije a bio je mirotvorac. Zato sto je konsolidovao svoju naciju i nije hteo da baca strele Islama dokle god vidi krst. E zato sada Turaka ima 100mil. a nas ni 7,5mil.
I na kraju da zavrsim recima Duska kovacevica:"Voleo bih da niste moja vec vlada mog neprijatelja. ko je vas poznavao ni pakao mu tesko pasti nece".

GLIŠA

pre 17 godina

Ma tako je Vojo legendo! Kakva EU, kakva budućnost, kakva mora, računari, prosperitet, boljitak. Pokaži ti njima svima ko smo mi!? Još podigni granice Srbije na liniju Milano - Beč - Budimpešta - Bukurešt - Vladivostok, sebe proglasi za kralja, Jočića i Mihajlova za vitezove, a mi ostali ćemo puške u ruke pa da branimo virtualnost. E Bože šta i ko još nas neće da snađe!

Petar Popara

pre 17 godina

Amerika ne poklanja Kosovo Albancima nego sebi. Fantasticna pozicija za vojnu bazu na nicijoj zemlji. Niti kome sta treba da placa niti da objasnjava.
Voja samo lozi narod besmislicama. Treba preseliti Srbe sa Kosova u Srbiju, sagraditi im kuce i dati imanja ako hoce da se bave poljoprivredom ili dati poslove i stanove, ako hoce da zive u gradovima i zavrsiti vise sa ovim mazohizmom.
To je jedino elegantno resenje ove dijabolicne situacije.