Utorak, 13.03.2007.

07:16

DS: Novi, nulti princip

Na razgovorima koalicije DSS–NS i DS-a o formiranju nove vlade, DS predložio nulti princip raskidanja lokalnih koalicija sa SRS i SPS.

Izvor: B92

DS: Novi, nulti princip IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

Rade

pre 17 godina

Svaka cast DS-u na ovom "nultom" principu. Stvarno bi bilo krajnje vreme da se raskine sa ovim starim snagama. Verujem da ce u sto ranijem roku te nakaradne lokalne koalicije biti raskinute. Mislim da su za Srbiju vece zlo te koalicije nego ciste SPS-SRS koalicije. Treba da izaberemo jedan ili drugi put (napred ili nazad), a najgore za zemlju trenutno je mesanje ova dva, a kasnije cemo videti kako se stvari budu odvijale. Naravno, od dva zla birajmo manje kad je vec moguce (u nekim opstinama).

Svraka

pre 17 godina

Sad je stvarno dosta! Nemaju prava da vise trose nas novac na odmeravanje svojih sujeta, i bude li doslo do novih izbora treba ih kazniti ne izlazenjem na iste. Izabrani su i PLACENI da odgovorno vode ovu zemlju, da pretpostavljaju njen interes svojim, a ako to nisu u stanju da rade, treba malo pogledati po coskovima i pronaci one anonimne, vredne, sposobne i pametne ljude koji savesno i strucno obavljaju svoj posao i izgurati ih na povrsinu. Muka mi je od sarlatanstva!

Milutin

pre 17 godina

Kandidat DSS-a je na proslim predsednickim izborima prosao jako lose (Marsicanin je bio je tek cetvrti po redu sa 2.5 puta manje glasova od Tadica), DSS je na lokalnim izborima prosao dosta losije od DS-a koji je osvojio na primer vise mesta predsednika opstina i od radikala a i preko dva puta vise od DSS-a, na poslednjim parlamentarnim izborima je na dva glasaca DSS-NS bilo tri glasaca DS. Sta je onda u svemu tome "sesti princip". Poricanje izbornih rezultata (jer niko u DS-u ne osporava da se mora napraviti koaliciona vlada). Zaista mislim da se DSS trazenjem necega sto mu na izborima nije pripalo i za sta ocigledno nema podrsku gradjana, samo sramoti, gubi demokratski i moralni kredibilitet. S druge strane me G17 sve manje iznenadjuje. Posle cele price sa Labusom i kvazi ostavkama, prestrojavanje jedne direktno proevropske stranke na krilo koje sa mukom i oklevanjem ispunjava Evropske obaveze Srbije pokazuje da je zarad nesto malo veceg broja funkcija G17 spreman i da se odrekne svog osnovnog pecata.

Živan

pre 17 godina

Eto ja živim u Inđiji. Pitam se da li će DS da raskine koaliciju sa SPS-om u Inđiji koju predvodi "najbolji" predsednik opštine G. Ješić? U direktnoj koaliciji su ne samo u ovom mandatu, nego i u prošlom tačnije od kraja 2002. godine kada su eliminisani DSS i LSV iz učešća u vlasti. Sumnjam u sve to, odgovor će verovatno biti "Sve samo ne radikali" i eto NULTI PRINCIP pada u vodu u "najboljoj opštini u Srbiji" gde SPS nije vladao par meseci u 1997. godini i od 2000-2002 godine, a na vlasti je malih 16 godina u našoj maloj demokratiji u našoj maloj Inđiji. Kad je tako lokalno, šta da očekujem globalno? Podelite fotelje demokratska opcijo i na posao! Dug je put.

Sale

pre 17 godina

Molim Vas dogovorite se makar i pogresno, ali dogovorite se da vec jednom pocne nova strana istorije. Ja sam potpuno obicna jedinka naroda i to naroda u dijaspori koja je nesto, bar minijaturno postigla, i imam strasnu potrebu da se vratim, da mi deca nastave zivot tamo gde je i meni nekada bilo najbolje. Spreman sam da radim i vise i bolje nego ovde, ali na koji posao da dodjem, kako da dobijem kredit za stan i obezbedim deci skolovanje. Dajte bar osnovnu bazu, stabilnost drzave koja pocinje da funkcionise pa cemo, cak i mi, iz '50 poceti ponovo, od samog pocetka. I slusacemo malade ljude.
Znam da je najlakse kritikovati i neslagati se sa bilo kojim politickim liderom. Isto tako znam da proces srazevanja nacije i vodjenja naroda mora da traje dugo, ali sada imamo sansu da krenemo. Kada bi svako bar malo spustio kriterijume i vise dao energije u radu sve bi brze islo. Znam da je uzasno tesko biti danas u Srbiji politicar, posebno kada se slama kicma oko Kosova. Svima nam je sve jasno i svi mislimo da smo bas mi u pravu. Pa ako neki i jesu u pravu a oni drugi to ne vide, opet se mozete dogovoriti. Dajte samo da se krene, da postoji dinamika jer jedino stalna desavanja, kako rekoh makar i pogresna, mogu dovesti do nekog resenja. Ovako cemo stalno stajati u mestu i trositi zivote. Molim vas dogovorite se ako treba i sa Crnim Djavolom, samo pokreninite tocak. Negde ce nas vec odvesti. Pa kada nemamo jasnu zajednicku viziju neka vizija ima nas. I to je bolje od nemati nikakvu perspektivu.

Podsetnik

pre 17 godina

Da li se iko seca sudbonosnih izjava o odbrani Kosova, na pocetku ove tragi-komedije zvane "Od Ustava pa do svitanja"?!Bas su se nasekirali ovi nasi glavni glumci...

vuk

pre 17 godina

Pa sta ima veze ako svi izadju kao predednicki kandidati? U drugi krug opet idu Tadic i Nikolic. Toga se Kostunica i Dinkic plashe... izgubili su vladu, izgubice i predsednicko mesto... pa haj onda silom da uzmu vladu makar....

Maja

pre 17 godina

Najlepse molim tajkune koji su finansirali ove nesposobnjakovice, da sednu i da se, ko ljudi i domacini, dogovore, sta kome dodje...Da nam skrate muke! Ako negde gresim,neka me odmah isprave one dve skupstinske sluzbenice...

Odysseus

pre 17 godina

Hajde da jednom podvučemo crtu i da kažemo dosta više tog presipanja iz šupljeg u prazno... Kao što i život svakog čoveka ima svoj početak i kraj, tako će se i pregovori oko Vlade jednog dana završiti... Hmm, ali čekaj još malo da vidimo, možda se pitanje Kosova samo reši... Možda se pojavi neki mađioničar među pregovaračima o Vladi i iz svog čarobnog šešira izvadi rešenja za sve probleme Srbije i njenih građana...
No ipak realno, mađioničari rade samo u cirkusu i sami znaju da čuda ne postoje, već samo naporan rad i nešto malo urođenog talenta. To kome do sada nije jasno – nikada neće ni biti.

Tanja

pre 17 godina

"Šesti princip" krije velike apetite stranke koja je jedva prešla cenus! Koliko se sećam, DSS je imao premijera pa je na predsedničkim izborima imao svog kandidata...Koštunica je , čini mi se, svestan da ne bi prošao na predsedničkim izborima pored Tadića , pa se sada grčevito bori da ostane na premijerskom mestu...Ako je iko pravio kompromise i činio ustupke , to je bio gospodin Tadić. Ako se sećate , on se zalagao da pored parlamentarnih bude i izbor za predsednika što je bila implicitna poruka DS-a da premijersko mesto ostane Koštunici. On se pravio lud jer je bio ubeđen da pobeđuje(kakva gordost i predrasuda!), pa mu sada ne bih popustila...nek se češe ...

Boris

pre 17 godina

Politicari su nas jos jednom pljunuli u lice. Sve vise mi se cini da se gospodinu koji prica sa sovama smesi novi mandat. Sedmi princip, prvi princip, najvazniji princip ne dajte mu vise da vlada!

gradjanin

pre 17 godina

Nazalost u SRBIJI ne postoje ozbiljni kvalifikovani politicari za koje je nacionalni interes iznad svega,vec samo posoje licni interesi i sada se o njima dogovara a ne o vladi .Da postoji imalo morala i odgovornosti prema ovom napacenom narodu ovo se nebi desavalo.sramota.....

to3a

pre 17 godina

Eto, dok se oni dogovaraju ja ne mogu da dobijam platu. Zato se "gospoda" baskari u svojim foteljama i ne pada im na pamet da se maknu. ccc

amdmad

pre 17 godina

Tadicu, daj ostavku, pa da im se prihvati taj 6. princip, ionako treba da dodju predsednicki izbori... ponovo izbori, i tu ne mogu da se hvataju za sesti princip jer narod bira...

Aleksandra K.

pre 17 godina

Jako me je razocarao gospodin Dinkic i mislim da je ovo pocetak kraja stranke G17plus. Jasno se stavljaju na stranu DSS u ovim pregovorima, a i insistiraju na istom broju resora, a cini mi se i na istim resorima, iako je odnos broja poslanika ocigledno drugaciji sada u odnosu na formiranje prosle vlade i to na njihovu stetu.
I oni traze ono sto im ne pripada, kao i Kostunica sa svojim DSSom, jako ruzno. A jos ruznije mi je i nipodastavanje odredjenih resora, kao da u ovoj zemlji svaki resor ne vapi za redom i sposobnim i odgovornim covekom.
Zao mi je i DSa i Tadica i Djelica i svih nas koji se nadamo. Dokle god je Kostunice i Dinkica i Ilica i slicnih (i gorih), nece Srbija krenuti napred. Bolje i novi izbori i radikalska vlada, nego da se sa njima dalje mucimo i preganjamo. Dosta vise!

ex-you

pre 17 godina

Koja logika! "Na sta bi to licilo da se i Kostunica kandiduje na predsednickim izborima?" Izbrukao bi se, eto na sta bi licilo. E, sad, da se Kostunica ne bi brukao (jer, na sta bi to licilo), DS treba da napravi sitan ustupak, u inat volji biraca i pokloni mu fotelju prvog ministra. Inace, u Francuskoj, na primer, ne da nije nenormalno, nego je uobicajeno, da se u prvom krugu predsednickih izbora, pojavi vise kandidata, ne iz iste koalicije, nego iz iste stranke. Kad prodje prvi krug i kad se vidi ko je prosao, e, onda tek onda se prica o podrskama. Ali, sta znaju Francuzi sta su demokratski izbori i kako se bira predsednik republike, to tamo, i onako, sluzi samo za ukras...

RDE

pre 17 godina

Svaka cast DS-u na ovom "nultom" principu. Stvarno bi bilo krajnje vreme da se raskine sa ovim starim snagama. Verujem da ce u sto ranijem roku te nakaradne lokalne koalicije biti raskinute. Mislim da su za Srbiju vece zlo te koalicije nego ciste SPS-SRS koalicije. Naravno, od dva zla birajmo manje kad je vec moguce (u nekim opstinama).

deana

pre 17 godina

Kostunica je vec nekoliko puta preveslao Tadica, koji je prava naivcina. Prvo je Tadic podrzao Ustav, pa pristao da ne budu istovremeno i predsednicki izbori, a sad mu ce prihvatiti kukavicije jaje koje mu Kostunica uvaljuje . Od experata i domacina nisam bolje ni ocekivala, ali ovaj Kasa me neprijatno iznenadio.

rev,predrag

pre 17 godina

Ovo je sramota.Ako nemozete da se dogovorite svi podnesite ostavke i da dovedemo srpske domacine iz nase lepe srbije da je vode.

Mirković

pre 17 godina

Idemo na izbore! Ali tek za četiri meseca. Ne može pre, Ustav kaže - ne može pre. Posle toga, sledi desetak dana da rezultati postanu konačni. Pa mesec dana za konstituisanje parlamenta, pa devedeset dana za formiranje vlade. U najboljem slučaju novu vladu možemo imati za sedam meseci! Nije baš vreme za veselje.

Marko

pre 17 godina

Da mogu,uticao bih na sve studente i ostale mlade ljude koji zele nesto da urade sa svojim zivotom da napuste Srbiju!!! (Ovo se ne odnosi na omladinu koja pripada nekoj politickoj stranci)

jovan

pre 17 godina

Najgore sto Srbija u ovom trenutku moze da ucini je odugovlacenje sa formiranjem nove vlade. Ovo se odrazava na nasu medjunarodnu reputaciju, investicije, stabilnost... Nadao sam se da su politicari u Srbiji do sada zreliji i odgovorniji. Sa svime sto se desava sada pored mog velikog razcaranja mogu jedino da kazem- zao mi je sto je moja a ne zemlja moga nepriljateja.

Nikola

pre 17 godina

DS nikako ne sme dozvoliti da Kostunica ostane premijer. U krajnjem slucaju, DS treba pristati da nema zvanicnog kandidata na predsednickim izborima ali i da ne podrze Kostunicu na istim. U tom slucaju bi DS mogao da potpomogne (ispod pulta) snaznog vanstranackog kandidata, kao npr. Vlade Divca! Mislim da je takav scenario i najbezbolniji izlaz za DS i Srbiju, ako narodnjaci ne odustanu od sestog principa.

g

pre 17 godina

Glavni argument od strane DSS za Kostunicu premijera je: "Ako Kostunica nije premijer onda imamo nove izbore a onda ce radikali da ojacaju .... pa vi vidite!" Ja predlazem da im demorate kazu: "Ili Dejlic ili novi izbori a onda ce radikali da ojacaju NA USTRB DSS tako da cete vi samo da se smanjite i tezite nestajanju... pa da vidimo".
Na to ce DSS da ko malo dete kaze "Onda cemo mi u koaliciju sa Radilkalima... pa vi vidite" A DS im onda kaze: "Samo izvolte do sledecih izbora kad vas opet nema... pa da vidimo"

MaSsA

pre 17 godina

Mislim da je ovim apsolutno sve recheno o ovim pregovorima i o 6tom principu: "Znači radi se o glupoj politčkoj klasi koja ne ume ni da sakrije svoju samoživost, svoj egoizam i taštinu, nego evo preko tog šestog principa to izlazi na videlo."

Prosto neverovatno sta sve ljudi rade u ime "naroda"... khm... fotelja...
Nikada necu moci da razumem kako ih nije sramota, i kako je moguce da ljudi nemaju ni trunku morala, iskrenosti i postenja...
Politika bi trebala da bude mesto puno ideala i snage i vrednosti i zelje da se nesto pametno uradi za sve ljude ove zemlje. Ehh Zorane, Zorane...
;(
No mi nazalost imamo "grupu TNT" umesto modernih politichara.
"Halo bing kako brat?"

Ja sam samo srecan jer znam da nisam bacio glas, a nadam se da nisu ni oni koji su glasali za DS... Videcemo ;)

Teodor

pre 17 godina

Ne razumem u cemu je problem da kada budu predsednicki izbori u prvom krugu vladajuca koalicija ima vise kandidata pa koji prodje u drugi pordrze ga svi i gotova stvar??? U stvari razumem, oni ne bi da mi, gradjani, odlucujemo o tim stvarima kako se nama svidja i tu cela prica o demokratiji u Srbiji pada u vodu.

S. Dejan

pre 17 godina

Loše da lošije ne može biti. Više od pola Srbije je nezaposleno. Velika većina onih koji rade čeka otkaz, stečaj ili neku drugu zlu sudbinu. Svi oni čekaju odluku o 6. principu. Ta odluka je od sudbonosnog značaja za ovu napaćenu naciju. U svakoj normalnoj zemlji predsednik stranke kad izgubi izbore daje ostavku na sve funkcije i odlazi da peca. Kod nas je drugačije, jer kod nas poraženi želi po svaku cenu da ostane premijer, a onaj što je jedva prešao cenzus - ministar finansija. Mislim da po 6. principu i Vuk Drašković ima pravo da zahteva da zadrži mesto ministra inostranih poslova. On je bar 9. marta pre mnogo godina stekao i neke zasluge za to. Gospodine Koštunica vaša politika je udaljila ovu zemlju od Evrope za još deset godina. Vratili ste aveti prošlosti i pljunuli na sve nas koji smo vam dali glas 24. septembra 2000. Dinkiću vreme je da ustupiš ključeve ispražnjene državne blagajne nekom drugom. Vreme je da odeš na duži odmor na Kipru. Pustite ovaj narod da živi. Izgubili ste Crnu Goru, Kosovo, a po svemu sudeći i budućnost. Sačuvali ste samo svoje fotelje i privilegije. Građani su vam ih oduzeli, pa pokažite makar malo časti. ODLAZITE!

Vlada

pre 17 godina

Počinju da mi se gade i jedni i drugi, od kad znam za sebe bio sam za neku od demokratskih opcije, borio se protiv Slobe itd. Iskno nemam ništa protiv toga da mandatar bude iz DS-a, ali ako to nije Đelić koji je pokazao da nije dorastao takvom poslu. Što se tiče ponovnih izbora tu radikali dobijaju najviše, a opet nece ni jedna stranka demokratskog bloka neće moći sama da napravi valadu. Nervira me što DS konstantno ponavlja priču da su oni dobili najveće poverenje građana. Kolko ja znam najveće poverenje su dobili radikali koji bi u ponovljenim izborima prešli 40%.Što se mene tiče ne pada mi na pamet da ponovo izlazim na glasanje pa nek vladaju radikali kad neće demokrate.

jeremija

pre 17 godina

Nista mi nije jasno. Sadasnji politicari odugovlace sa formiranjem vlade na stetu biraca, izbori su bili za parlament i Premijera a ne za Predsednika drzave; Gospodin Dinkic nije dobro razumeo, njegov G17 jedva da je presao prag u skuptstini a on vec kao i pre ne silazi iz medija, kao da niko u Srbiji drugi nema sta da kaze. Neki narodi kazu ovako korak po korak, bio bi veliki uspeh da se formira vlada pre svega i to je logicni prioritet, potpuno je apsurdno da neko u to uvlaci i Predsednika republike. Opet na gubitku mali ljudi; bojim se ako ovako nastave, imace fotelje samo ispod sljive;

Drasko

pre 17 godina

Po mom misljenju jedini princip koji se moze uvaziti pri formiranju nove vlade je demokratski princip.Ovo su bili izbori za parlament , a ne i za predsednika (jer je DSS to tako zeleo).
Dakle ono sto DSS moze max. da dobije je jedno potpredsednicko mesto, jedno ministarstvo sile (MUP ili BIA ili VJ) i jos neko vaznije ministarstvo. g17 jedno potpredsednicko mesto i jos neko ministarstvo. DS :predsednik vlade, finansije ili privreda i jedno ministarstvo sile.
Dogovori van ove konstrukcije ne bi oslikavali izborni rezultat te ih svakako ne treba praviti ni po cenu novih izbora.

Profi glasac

pre 17 godina

Moze novi izbori ali da kampanja traje dve nedelje maksimum. Nemaj vise sta da obecavaju tako da je i to dovoljno ( i previse ) vremena.

Miša

pre 17 godina

Ako takva Vlada bude formirana na sledecim izborima Cedomir jovanovic imace 30 a radikali i SPS 60 posto glasova. Nije mi jasno kako Ds-u nije jasno da ko god je imao posla sa Kostunicom izgubio je podrsku svojih glasaca. G17 kao i SPO su izgubili vise od polovine a sam Kostunica je ostao bez gotovo 10% onih koji su za njega glasali na proslim izborima. Takodje mi nije jasno kako Tadic misli da izvde reformu sa Kostunicom, Veljom, Palmom, Ljusicem, Jocicem i ostalim perjanicama DSS-a?

Gradjancica

pre 17 godina

Sustina ove ujdurme je da KOSTUNICA I DINKIC budu zadovoljni, bez obzira na los izborni rezultat! Dok bi neki evropski lideri podnosili ostavke zbog izbornog debakla, oni diktiraju uslove! Izvinjavam se na glupom pitanju ali da kojim slucajem osvojite apsolutnu vecinu...koji bi vam onda bili apetiti? O tome ne smem ni da mislim! NO PASARAN

Nenad

pre 17 godina

Za razliku od mnogih ja sam siguran da bi novi izbori doveli do pozitivne promene, naime G17 ne bi usao u parlament sto je korak u dobrom pravcu...

Toni Manero

pre 17 godina

Ajde da bacimo na tas sledece cinjenice...DS- 15 godina u opoziciji, od iste su nastale razne partijice,setali, zvizdali, dobijali batine, podneli najvecu zrtvu u liku Djindjica, pravili "otklone",bili za Ustav...DSS- salonski klerofasisti, prezirali "ulicare" tj. setace, zamerali Slobi sto nije dokusurio razne susede, "smeli da nas pogledaju u oci u ovoj dosadnoj zemlji",primili desetine hiljada SPS-ovaca, cuvali R.Markovica, Tomica,rusili Dos, izdali Djindjica,podrzali "drzavni udar", postavili Tijanica, imali kadrove poput Jocica, Stojkovica, Bulatovica, Mihajlova, djuskali uz Boru i Cecu...Doduse, takodje rekli da "narod najbolje zna", sto se obistinilo na ovim izborima -16 odsto sa sve Veljom i Palmom! Ï sve to im daje pravo da dozivotno vladaju! Pa gospodo, niste bolji nego ste BEZOBRAZNIJI! PS. Tadicu, ako mislis da konacno preteknes, DODAJ GAS!

Odgovornost pre svega

pre 17 godina

Juce smo imali prilike da se podsetimo lika Zorana Djindjica. Boris Tadic je u pravu - mislim da bi podsecanje morali da pravimo mnogo cesce. Ali mi je jedna stvar ostala kao utisak i eho onoga sto bi moglo da bude primenljivo na ovo gde su sada nasi politicari - ljudi, uzmite koji god resor, ali pokazite da ste spremni, voljni i sposobni da radite i vucete srbiju napred. Ne postoje vazni i nevazni resori - u svakoj oblasti postoji jos toliko posla da je potpuno nejasno oko cega se ovde zapravo vodi rat. Ili jesi ili nisi, dajte i najmanje vazno ministarstvo energicnom coveku i on ce od toga napraviti rezultate. Rezultati ce biti vidljivi pre ili kasnije, mislite o tome, a ne o sitinim sujetama. 60% nas je glasalo za vas. Nemojte da nam dozvolite da se predomislimo.

Milos

pre 17 godina

Kada sam glasao na prethodnim izborima nisam ni slutio da istovremeno biram i predsednika. Naravno, ne bih ga birao da su veci broj glasova osvojili domacini i eksperti.. Da su oni osvojili 23 posto glasova niko se po Srbiji ne bi preganjao ko bi bio premijer. Niti bi se spominjao predsednik, osim mozda u kontekstu poziva da podnese ostavku.. Ali, onaj isti narod za kojeg su tvrdili da najbolje zna ih nije bas zarezivao na izgorima, te sad dodjose u situaciju da se raznim kombinatorikama, 'principima' i drugim podvalama i mesetarenjem dovijaju kako da ostanu tamo gde su bili. Svakom novom podvalom u stvari nanovo dokazuju koliko im je do Srbije i demokratije, a koliko do fotelja i vlasti.

Mislim da je ovo kljucni momenat demokratske stranke. Ako sada poklekne i izda svoje biracko telo u toj ce joj se itekako vratiti na svim sledecim izborima. Ne sme biti kompromisa oko osnovnih demokratskih principa!

Ce da prodje i ova frka

pre 17 godina

Nadam se da ce DS ostati hladan na sve ove pritiske, pretnje i dreku, na Dinkicevu paniku pa i kao sto je ostao i na "sanitarni otklon", "znamo mi ko je ubio..." i svakojake bljuvotine jos. Sve je to prazna prica, svima je jasno da su zapeli k'o pomahnitali da zadrze svoja ministarstva i premijerske lovorike a narod koji "najbolje zna" im rek'o dovidjenja.

MrX

pre 17 godina

Iako se nadam da jos uvek moze doci do fer i kvalitetnog resenja mislim da nece biti tako.
Juce sam dosao do informacije da je dogovor vec postignut i da ce na svojim mestima ostati i Kostunica i Jocic, te da ce verovatno danas to biti i objavljeno, a verovatno sve zbog "sirokih nacionalnih interesa"... Ako se ovo potvrdi, vise ne postoji ni teoretska sansa da cu nekada glasati za DS.

Petar

pre 17 godina

Sta ako se prihvati taj famozni,alhemicarski sesti princip pa Kostunica izgubi na predsednickim izborima. Ko jos veruje da ce posle toga podrzavati vladu?

Milenka Ristic

pre 17 godina

Prvo cuveno Kostunicino "dajem rec'" u predizbornoj kampanji 2000. godine glasilo je da ga vlast nece promeniti. Prvo sto se desilo jeste da ga je vlast ODMAH promenila, ili, bolje receno, dolaskom na vlast isplivalo je njegovo pravo lice: slavoljubiv, sujetan i, kao najcrnje od svega, duboko nacionalisticki nastrojen. U tom pogledu, Milosevic je bio malo dete. E, sada svi znamo dokle nas je njegov nacionalizam doveo. Dokle ce nas njegova vlastoljubivost dovesti videce se koliko danas. Ili ovih dana. Da sam Tadic, dala bih mandat radikalima, pa bas da vidimo sta bi Kostunica tada radio. Jer, po takvom scenariju, ne bi bili vazni radikali, vec bi na razanj bio stavljen Kostunica, koji bi konacno morao da skine masku navodnog postenjacine i skormnog coveka i pokaze lice puno neprijateljstva prema svemu naprednom i svemu sto ovu nesrecnu Srbiju moze konacno da pokrene s mrtve tacke.

demokrata

pre 17 godina

Zasto je bas Bozidar Djelic imenovan svojevremeno kao mandatar ispred DS? Da li je to bilo iznudjeno ili smo zrtvovali topa da sacuvamo kraljicu? U ovom pitanju lezi odgovor na 6. princip. Mislim da bi Tadicu sve bilo lakse da nije izasao sa imenom B. Dj. kao mandatara pred izbore. Bozu licno poznajem i on je jedan od najpametnijih i najtalentovanijih ljudi koje znam. Ono sto mu je osnovni nedostatak je sto ima jako slabo gravitaciono polje za svoje saradnike, a cesto i veliku centrifugalnu silu u odnosu prema kolegama i ljudima koji ga okruzuju. Zoran je u tom pogledu bio susta suprotnost i zato je bio veliki lider. U svakom slucaju, 6. princip se nametnuo sam po sebi, mozete ga osporavati logicki i takticki ali ne i strateski. Kostunica u ovom relatnivno gadnom trenutku za srbiju i u ovoj konstelaciji politickih snaga izgleda mora biti premijer nove vlade, sve ostalo je posledica te neminovnosti. Novi izbori bili bi po mom misljenju propast demokratije u srbiji barem na neko vreme. Ajde da to ne proveravamo, molim vas.

DM

pre 17 godina

Odbijanje (zapravo fer) ponude DSS-a i NS-a je iracionalno pošto i na ponovljenim izborima, sve i kada bi dobila više glasova, Demokratska stranka ne može da formira vladu bez učešća (ili bar bez saglasnosti) DSS-a. Mala je verovatnoća da bi se to dogodilo nakon konfrontiranja u nekoj novoj izbornoj kampanji. Šta više, kada bi se DSS pozvao svoje pristalice da se uzdrže od glasanja na predsedničkim izborima (izgovor se može uvek naći), kao što su svojevremeno demokrate dva puta "minirale" Koštunicin izbor za predsednika, pitanje je da li bi Tadić uopšte mogao da dobije predsedničke izbore. Sve u svemu, ako Tadić ustukne pred onima koji su pre par godina srozali Demokratsku stranku na najniže grane (Jovanovic & Co.), i dozvoli mogućnost konfrontacije između dve vodeće demokratske stranke, vlast će, i to u veoma bliskoj budućnosti, preuzeti radikali.

max

pre 17 godina

1. Ako se sesti princip tice "odgovornosti" onda je besmislen jer smo mi na izborima birali politicare da budu ODGOVORNI. To im dodje nesto kao osnova u opisu posla.

2. Ako se sesti princip tice podele vlasti bez izbora ili uz izbore bez konkurencije onda je besmisleno raspravljati o bilo cemu normalnom u ovoj zemlji.

Iskreno "sesti princip" ili bilo kakva slicna nebuloza NE POSTOJI u Ustavu (upravo izglasanom i usvojenom) i prema tome protivzakonita je jer ogranicava slobodu gradjana i slobodu izbora.

Suluda je i situacija gde stranke raspolazu mandatima. U takvoj situaciji dovoljno je po jedan covek iz svake stranke sa odredjenom kolicinom kartica (umesto poslanika) i kod bilo kakvog glasanja koristi kolicinu kartica iz svog spila. Time ce Srpski parlament ustedeti oko 96 procenata troskova (max. deset poslanika sa karticama umesto 250) sto nije zanemarljivo. Nema putnih troskova, sluzbenih vozila, sluzbenih stanova, plata, itd... U ovom momentu je slobodna volja, logika, razum i patriotizam poslanika stavljen iza stranackih interesa. To jest stranacki interesi ispred drzavnih. BESMISLENO....

princip

pre 17 godina

Ne mogu da verujem sta nam rade.I kakve podele prave.I sve to kao radi demokratije.Naravno nije radi podele interesnih sfera i fotelja,privatizacija i tendera.Slusam Kostunicine,"mrtvi hladni",bez stida kazu-Moze nam se da ucenjujemo i tacka.Slusam Tadica,pa pogledam ,predsednik drzave DS,premijer DS,gradonacelnik Beograda DS,predsednik Skupstine Vojvodine DS.Pa ajmo ljudi,ko je ovde lud.I posle kazu nije borba za fotelje i novce.Gradonacelnika milionskog grada Beograda ne mozes motkom da isteras da nije i poslanik u Skupstini Srbije.I svi odbori kaz,sukob interesa.Ne,on kaze neka odluci Ustavni sud.A ustavni ne postoji jer predsednik Tadic nije usaglasio predloge i nije predlozio sudije.I?

Ne vidim nista dobro ....

pre 17 godina

Uzalud je svo ovo "nezavisno" filozofiranje i nagovaranje. Muka mi je to da citam i slusam. Ili ce Demokratska stranka ostati dosledna i odbiti da prepusti premijersko i jos poneko vazno mesto ili ce na opstu radost mnogih, na zalost, izgubiti veliki broj glasaca i uticaj. Da je u pitanju prirodni saveznik, DS bi mogao mirno da prepusti trazene funkcije. Medjutim, radi se o savezu iz nuzde, zapravo savezu tesko spojivih politika . Ako se jos setimo "ispada", hm, Mihajlova, Jocica, raznih poteza sabotaze, razocaranog odgovora g.Kostunice (i tog tmurnog izraza lica) posle prethodnih parlamentarnih izbora 2003 - Gradjani su glasali kako su glasali, pazi sad, odjednom to vise nije narod koji najbolje zna, to su sumnjivi gradjani koji su neshvatljivo odbili da DS nestane sa politicke scene, dakle, ako samo pomislimo na bar nesto iz te bogate kolekcije mrznje, onda cemo svi mi koji se od demokrata necemu nadamo, podrzati ovu stranku u onom sto je jedino ispravno i glasati ponovo za nju ako treba. Juce je bila godisnjica ubistva Zorana Djindjica, i ne bismo, svi zajedno, smeli da dopustimo da sve bude uzalud ...

Žika (slika!)

pre 17 godina

Politika "kontinuiteta" kao i kod Tita, Miloševića evo i sada se odvija po principu "trla baba lan da joj prođe dan"! A mi (narod) se i dalje kačkamo u blatu!

ssrdjan

pre 17 godina

U ovom "nevladajuccem" periodu je izaslo toliko mnogo afera na videlo, da stvarno ne znam da li uopste treba formirati Vladu. DSS je, nadam se, pomoccu Jocicca i njegovih afera jos pre 3-4 nedelje izgubio dobar deo biraca, a G17 je sinocc potpuno puk'o. Da, naravno da verujem Brankici vise nego Dinkiccu.
Brankice, udari na Velju dok je vreme, pa izbaci te kvazidemokrate odande gde im mesto i nije.
Ali izgleda da je B. Tadicc jedini politicar kome se ovde moze verovati. Ne bi bilo lose kad bi mogao sam da vlada. A nisam glasac DS-a. Ustvari posle onoga sinocc (Insajdera) vise i nisam glasac.

milos

pre 17 godina

Ipak smo mi sebi sami najveci protivnici. Ko god hoce moze da raspiri bratsku neslogu, a svi to placamo. Obicnom coveku je jasno odakle vetar duva, ne mora se zelja za foteljama umotavati u tkzv. principe. I jadan narod opet glasa verujuci u promene i u bolji zivot. Nada uvek umire poslednja, ali mislim da su politicari ovog puta u problemu jer i strpljenje ima kraj.

Colin_bgd

pre 17 godina

Trenutak istine je stigao za Borisa Tadica.

Ili ce se pokazati kao pravi drzavnik i demokrata i razotkriti tu bratiju iz DSS-a (plus njihovu pozadinu pri cemu ne mislim na Novu Srbiju Velje Ilica, nego na svu tu masineriju u senci) i reci nema vise ucenjivanja, laganja, propasti i razgradnje, nego ciljevi Srbije su to, to, to i to (EU, EU, EU i EU u najbrzem mogucem roku), i od tih ciljeva se ne odstupa ni za milimetar.

Ili ce podviti rep, definitivno baciti DS u "ropotarnicu istorije", a on ostati upamcen kao jedna fizicka grdosija ali kao intelektualna i moralna nula, koja nije smela u odsudnom trenutku za Srbiju da "izadje na crtu" i jasno i odlucno se suprotstavi propadanju i beznadju.

Covek da bi odrastao i formirao se kao licnost u jednom trenutku mora da uspostavi i primeni bunt prema tradicionalizmu i konzervativizmu. Plasim se da Tadic jos uvek nije izasao ispod skuta svoga oca i da se nikad nije suprotstavio tom u sustini kvazi-otomanskom ustrojstvu koje se danas naziva "domacinska Srbija". Nadam se, za dobrobit Srbije da gresim i da ce DSS danas biti glatko odbijen, pa idemo na nove izbore. Jer, pazite, nema kompromisa izmedju graditelja i rusitelja. Kompromis se moze naci izmedju dve arhitektonske vizije kada se nesto gradi, pa je rezultat zgrada sa elementima obe. Ali nema kompromisa tipa "ja cu da danas stavim 100 cigli, a ti sutra srusi 99". To je besmisao, i na Tadicu je da tu rusiteljsku politiku ovih dana i defintivno uputi ka konacnoj propasti.

U protivnom stajacemo na istom ovom mestu kao drustvo i drzava gde smo stali 12.03.2003. i cekati narednih 10 godina da se situacija toliko "radikalizuje" da ce opet biti neophodne polu-revolucinarne metode, da bi se stvari vratile samo na pocetak...

Duša

pre 17 godina

Još nije podne pa je moguće da do 12 časova (sastanak DS-a i DSS-a počinje u 14) svetlo dana ugleda novi , sedmi princip... Ako ostavimo šalu po strani već je vidljivo da je DSS svestan svoje gubitničke pozicije pa atmosferu oko formiranja vlade čini sve gorom. Akcija ide u takvom pravcu da se stiče utisak da je DSS-u stalo da uđe u vladu da bi je potom mogao stalno ucenjivati do granice da je u parlamentu u jednom trenutku nepodrži. Naime protekla vlada na čelu sa premijerom Koštunicom je zbog rezultata kakve je imala zasluženo izgubila poverenje parlamenta, sada političari iz DSS-a priželjkuju isti scenario u kome će se na gubitničkom mestu naći vodeća stranka buduće koalicije a to je DS.

Du

pre 17 godina

Spreman sam da se kladim u bilo sta da ce i DS i njen predsednik vec naci nacin da -zbog "visih" interesa, a za "dobrobit" svih nas - zajedno sa ortacima iz DSS dodju do dovoljno kreativnog tumacenja sestog ili nekog slicnog principa, koje ce im omoguciti da vuci ostani (polu)siti, a jaganjce - ko sljivi...?

Nele

pre 17 godina

E, dobro je, stigao je taj famozni utorak. Kao da nisu mogli i prethodnih dana da razgovaraju. Njima se ustvari nigde ne zuri, oni su dobro placeni po ne znam kom "principu" "radio ne radio svira ti radio". Iskreno se nadam u ime glasaca DS-a da ce neko da objasni DSS i G17+ da po zakonu ja kao gradjanin odlucujem koga bih za predsednika drzave. Sesti princip nema veze sa realnim zivotom. Neka se onda dese izbori na svim nivoima pa cemo svi glasati kako hocemo. Onda se nece razgovarati o principima. Zato Kostunica i nije pristajao na predsednicke izbore, taj covek non stop ima neke muvatorske ideje, bljak.

Banacanin

pre 17 godina

Samo ne novi izbori. Ne bih mogao da izdrzim jos jedan talas plakata, reklama, placenih termina, politickih lazi, laznih obecanja, pljuvanja i politicke malogradjanstine. Sve jedno mi je ko ce biti premijer samo nemojte opet da zagadjujete zemlju i umove ljudi. Nisam glasao niti cu jer mi je muka od politcara i politike. Na zalost posle Zorana se nije pojavio niko ko zasluzuje moj glas. Za ekstreme (SRS i LDP) ne mogu da glasam za netoleranciju i kult lidera. Kvazi demokratske stranke (DS i DSS) su mi prilicno neozbiljne i ne razmisljam o njima. G 17+ je izvan sfere moih interesovanja.
Posto nema nikoga za koga sam ZA zato mi je sve jedno ko ce biti premijer. Ni Kostunica ni Djelic ne mogu da me razocaraju posto od njih nista i ne ocekujem.

Banacanin

pre 17 godina

Samo ne novi izbori. Ne bih mogao da izdrzim jos jedan talas plakata, reklama, placenih termina, politickih lazi, laznih obecanja, pljuvanja i politicke malogradjanstine. Sve jedno mi je ko ce biti premijer samo nemojte opet da zagadjujete zemlju i umove ljudi. Nisam glasao niti cu jer mi je muka od politcara i politike. Na zalost posle Zorana se nije pojavio niko ko zasluzuje moj glas. Za ekstreme (SRS i LDP) ne mogu da glasam za netoleranciju i kult lidera. Kvazi demokratske stranke (DS i DSS) su mi prilicno neozbiljne i ne razmisljam o njima. G 17+ je izvan sfere moih interesovanja.
Posto nema nikoga za koga sam ZA zato mi je sve jedno ko ce biti premijer. Ni Kostunica ni Djelic ne mogu da me razocaraju posto od njih nista i ne ocekujem.

Du

pre 17 godina

Spreman sam da se kladim u bilo sta da ce i DS i njen predsednik vec naci nacin da -zbog "visih" interesa, a za "dobrobit" svih nas - zajedno sa ortacima iz DSS dodju do dovoljno kreativnog tumacenja sestog ili nekog slicnog principa, koje ce im omoguciti da vuci ostani (polu)siti, a jaganjce - ko sljivi...?

Nele

pre 17 godina

E, dobro je, stigao je taj famozni utorak. Kao da nisu mogli i prethodnih dana da razgovaraju. Njima se ustvari nigde ne zuri, oni su dobro placeni po ne znam kom "principu" "radio ne radio svira ti radio". Iskreno se nadam u ime glasaca DS-a da ce neko da objasni DSS i G17+ da po zakonu ja kao gradjanin odlucujem koga bih za predsednika drzave. Sesti princip nema veze sa realnim zivotom. Neka se onda dese izbori na svim nivoima pa cemo svi glasati kako hocemo. Onda se nece razgovarati o principima. Zato Kostunica i nije pristajao na predsednicke izbore, taj covek non stop ima neke muvatorske ideje, bljak.

milos

pre 17 godina

Ipak smo mi sebi sami najveci protivnici. Ko god hoce moze da raspiri bratsku neslogu, a svi to placamo. Obicnom coveku je jasno odakle vetar duva, ne mora se zelja za foteljama umotavati u tkzv. principe. I jadan narod opet glasa verujuci u promene i u bolji zivot. Nada uvek umire poslednja, ali mislim da su politicari ovog puta u problemu jer i strpljenje ima kraj.

Duša

pre 17 godina

Još nije podne pa je moguće da do 12 časova (sastanak DS-a i DSS-a počinje u 14) svetlo dana ugleda novi , sedmi princip... Ako ostavimo šalu po strani već je vidljivo da je DSS svestan svoje gubitničke pozicije pa atmosferu oko formiranja vlade čini sve gorom. Akcija ide u takvom pravcu da se stiče utisak da je DSS-u stalo da uđe u vladu da bi je potom mogao stalno ucenjivati do granice da je u parlamentu u jednom trenutku nepodrži. Naime protekla vlada na čelu sa premijerom Koštunicom je zbog rezultata kakve je imala zasluženo izgubila poverenje parlamenta, sada političari iz DSS-a priželjkuju isti scenario u kome će se na gubitničkom mestu naći vodeća stranka buduće koalicije a to je DS.

Colin_bgd

pre 17 godina

Trenutak istine je stigao za Borisa Tadica.

Ili ce se pokazati kao pravi drzavnik i demokrata i razotkriti tu bratiju iz DSS-a (plus njihovu pozadinu pri cemu ne mislim na Novu Srbiju Velje Ilica, nego na svu tu masineriju u senci) i reci nema vise ucenjivanja, laganja, propasti i razgradnje, nego ciljevi Srbije su to, to, to i to (EU, EU, EU i EU u najbrzem mogucem roku), i od tih ciljeva se ne odstupa ni za milimetar.

Ili ce podviti rep, definitivno baciti DS u "ropotarnicu istorije", a on ostati upamcen kao jedna fizicka grdosija ali kao intelektualna i moralna nula, koja nije smela u odsudnom trenutku za Srbiju da "izadje na crtu" i jasno i odlucno se suprotstavi propadanju i beznadju.

Covek da bi odrastao i formirao se kao licnost u jednom trenutku mora da uspostavi i primeni bunt prema tradicionalizmu i konzervativizmu. Plasim se da Tadic jos uvek nije izasao ispod skuta svoga oca i da se nikad nije suprotstavio tom u sustini kvazi-otomanskom ustrojstvu koje se danas naziva "domacinska Srbija". Nadam se, za dobrobit Srbije da gresim i da ce DSS danas biti glatko odbijen, pa idemo na nove izbore. Jer, pazite, nema kompromisa izmedju graditelja i rusitelja. Kompromis se moze naci izmedju dve arhitektonske vizije kada se nesto gradi, pa je rezultat zgrada sa elementima obe. Ali nema kompromisa tipa "ja cu da danas stavim 100 cigli, a ti sutra srusi 99". To je besmisao, i na Tadicu je da tu rusiteljsku politiku ovih dana i defintivno uputi ka konacnoj propasti.

U protivnom stajacemo na istom ovom mestu kao drustvo i drzava gde smo stali 12.03.2003. i cekati narednih 10 godina da se situacija toliko "radikalizuje" da ce opet biti neophodne polu-revolucinarne metode, da bi se stvari vratile samo na pocetak...

ssrdjan

pre 17 godina

U ovom "nevladajuccem" periodu je izaslo toliko mnogo afera na videlo, da stvarno ne znam da li uopste treba formirati Vladu. DSS je, nadam se, pomoccu Jocicca i njegovih afera jos pre 3-4 nedelje izgubio dobar deo biraca, a G17 je sinocc potpuno puk'o. Da, naravno da verujem Brankici vise nego Dinkiccu.
Brankice, udari na Velju dok je vreme, pa izbaci te kvazidemokrate odande gde im mesto i nije.
Ali izgleda da je B. Tadicc jedini politicar kome se ovde moze verovati. Ne bi bilo lose kad bi mogao sam da vlada. A nisam glasac DS-a. Ustvari posle onoga sinocc (Insajdera) vise i nisam glasac.

Ne vidim nista dobro ....

pre 17 godina

Uzalud je svo ovo "nezavisno" filozofiranje i nagovaranje. Muka mi je to da citam i slusam. Ili ce Demokratska stranka ostati dosledna i odbiti da prepusti premijersko i jos poneko vazno mesto ili ce na opstu radost mnogih, na zalost, izgubiti veliki broj glasaca i uticaj. Da je u pitanju prirodni saveznik, DS bi mogao mirno da prepusti trazene funkcije. Medjutim, radi se o savezu iz nuzde, zapravo savezu tesko spojivih politika . Ako se jos setimo "ispada", hm, Mihajlova, Jocica, raznih poteza sabotaze, razocaranog odgovora g.Kostunice (i tog tmurnog izraza lica) posle prethodnih parlamentarnih izbora 2003 - Gradjani su glasali kako su glasali, pazi sad, odjednom to vise nije narod koji najbolje zna, to su sumnjivi gradjani koji su neshvatljivo odbili da DS nestane sa politicke scene, dakle, ako samo pomislimo na bar nesto iz te bogate kolekcije mrznje, onda cemo svi mi koji se od demokrata necemu nadamo, podrzati ovu stranku u onom sto je jedino ispravno i glasati ponovo za nju ako treba. Juce je bila godisnjica ubistva Zorana Djindjica, i ne bismo, svi zajedno, smeli da dopustimo da sve bude uzalud ...

Žika (slika!)

pre 17 godina

Politika "kontinuiteta" kao i kod Tita, Miloševića evo i sada se odvija po principu "trla baba lan da joj prođe dan"! A mi (narod) se i dalje kačkamo u blatu!

princip

pre 17 godina

Ne mogu da verujem sta nam rade.I kakve podele prave.I sve to kao radi demokratije.Naravno nije radi podele interesnih sfera i fotelja,privatizacija i tendera.Slusam Kostunicine,"mrtvi hladni",bez stida kazu-Moze nam se da ucenjujemo i tacka.Slusam Tadica,pa pogledam ,predsednik drzave DS,premijer DS,gradonacelnik Beograda DS,predsednik Skupstine Vojvodine DS.Pa ajmo ljudi,ko je ovde lud.I posle kazu nije borba za fotelje i novce.Gradonacelnika milionskog grada Beograda ne mozes motkom da isteras da nije i poslanik u Skupstini Srbije.I svi odbori kaz,sukob interesa.Ne,on kaze neka odluci Ustavni sud.A ustavni ne postoji jer predsednik Tadic nije usaglasio predloge i nije predlozio sudije.I?

max

pre 17 godina

1. Ako se sesti princip tice "odgovornosti" onda je besmislen jer smo mi na izborima birali politicare da budu ODGOVORNI. To im dodje nesto kao osnova u opisu posla.

2. Ako se sesti princip tice podele vlasti bez izbora ili uz izbore bez konkurencije onda je besmisleno raspravljati o bilo cemu normalnom u ovoj zemlji.

Iskreno "sesti princip" ili bilo kakva slicna nebuloza NE POSTOJI u Ustavu (upravo izglasanom i usvojenom) i prema tome protivzakonita je jer ogranicava slobodu gradjana i slobodu izbora.

Suluda je i situacija gde stranke raspolazu mandatima. U takvoj situaciji dovoljno je po jedan covek iz svake stranke sa odredjenom kolicinom kartica (umesto poslanika) i kod bilo kakvog glasanja koristi kolicinu kartica iz svog spila. Time ce Srpski parlament ustedeti oko 96 procenata troskova (max. deset poslanika sa karticama umesto 250) sto nije zanemarljivo. Nema putnih troskova, sluzbenih vozila, sluzbenih stanova, plata, itd... U ovom momentu je slobodna volja, logika, razum i patriotizam poslanika stavljen iza stranackih interesa. To jest stranacki interesi ispred drzavnih. BESMISLENO....

DM

pre 17 godina

Odbijanje (zapravo fer) ponude DSS-a i NS-a je iracionalno pošto i na ponovljenim izborima, sve i kada bi dobila više glasova, Demokratska stranka ne može da formira vladu bez učešća (ili bar bez saglasnosti) DSS-a. Mala je verovatnoća da bi se to dogodilo nakon konfrontiranja u nekoj novoj izbornoj kampanji. Šta više, kada bi se DSS pozvao svoje pristalice da se uzdrže od glasanja na predsedničkim izborima (izgovor se može uvek naći), kao što su svojevremeno demokrate dva puta "minirale" Koštunicin izbor za predsednika, pitanje je da li bi Tadić uopšte mogao da dobije predsedničke izbore. Sve u svemu, ako Tadić ustukne pred onima koji su pre par godina srozali Demokratsku stranku na najniže grane (Jovanovic & Co.), i dozvoli mogućnost konfrontacije između dve vodeće demokratske stranke, vlast će, i to u veoma bliskoj budućnosti, preuzeti radikali.

demokrata

pre 17 godina

Zasto je bas Bozidar Djelic imenovan svojevremeno kao mandatar ispred DS? Da li je to bilo iznudjeno ili smo zrtvovali topa da sacuvamo kraljicu? U ovom pitanju lezi odgovor na 6. princip. Mislim da bi Tadicu sve bilo lakse da nije izasao sa imenom B. Dj. kao mandatara pred izbore. Bozu licno poznajem i on je jedan od najpametnijih i najtalentovanijih ljudi koje znam. Ono sto mu je osnovni nedostatak je sto ima jako slabo gravitaciono polje za svoje saradnike, a cesto i veliku centrifugalnu silu u odnosu prema kolegama i ljudima koji ga okruzuju. Zoran je u tom pogledu bio susta suprotnost i zato je bio veliki lider. U svakom slucaju, 6. princip se nametnuo sam po sebi, mozete ga osporavati logicki i takticki ali ne i strateski. Kostunica u ovom relatnivno gadnom trenutku za srbiju i u ovoj konstelaciji politickih snaga izgleda mora biti premijer nove vlade, sve ostalo je posledica te neminovnosti. Novi izbori bili bi po mom misljenju propast demokratije u srbiji barem na neko vreme. Ajde da to ne proveravamo, molim vas.

Milenka Ristic

pre 17 godina

Prvo cuveno Kostunicino "dajem rec'" u predizbornoj kampanji 2000. godine glasilo je da ga vlast nece promeniti. Prvo sto se desilo jeste da ga je vlast ODMAH promenila, ili, bolje receno, dolaskom na vlast isplivalo je njegovo pravo lice: slavoljubiv, sujetan i, kao najcrnje od svega, duboko nacionalisticki nastrojen. U tom pogledu, Milosevic je bio malo dete. E, sada svi znamo dokle nas je njegov nacionalizam doveo. Dokle ce nas njegova vlastoljubivost dovesti videce se koliko danas. Ili ovih dana. Da sam Tadic, dala bih mandat radikalima, pa bas da vidimo sta bi Kostunica tada radio. Jer, po takvom scenariju, ne bi bili vazni radikali, vec bi na razanj bio stavljen Kostunica, koji bi konacno morao da skine masku navodnog postenjacine i skormnog coveka i pokaze lice puno neprijateljstva prema svemu naprednom i svemu sto ovu nesrecnu Srbiju moze konacno da pokrene s mrtve tacke.

Petar

pre 17 godina

Sta ako se prihvati taj famozni,alhemicarski sesti princip pa Kostunica izgubi na predsednickim izborima. Ko jos veruje da ce posle toga podrzavati vladu?

Odgovornost pre svega

pre 17 godina

Juce smo imali prilike da se podsetimo lika Zorana Djindjica. Boris Tadic je u pravu - mislim da bi podsecanje morali da pravimo mnogo cesce. Ali mi je jedna stvar ostala kao utisak i eho onoga sto bi moglo da bude primenljivo na ovo gde su sada nasi politicari - ljudi, uzmite koji god resor, ali pokazite da ste spremni, voljni i sposobni da radite i vucete srbiju napred. Ne postoje vazni i nevazni resori - u svakoj oblasti postoji jos toliko posla da je potpuno nejasno oko cega se ovde zapravo vodi rat. Ili jesi ili nisi, dajte i najmanje vazno ministarstvo energicnom coveku i on ce od toga napraviti rezultate. Rezultati ce biti vidljivi pre ili kasnije, mislite o tome, a ne o sitinim sujetama. 60% nas je glasalo za vas. Nemojte da nam dozvolite da se predomislimo.

MrX

pre 17 godina

Iako se nadam da jos uvek moze doci do fer i kvalitetnog resenja mislim da nece biti tako.
Juce sam dosao do informacije da je dogovor vec postignut i da ce na svojim mestima ostati i Kostunica i Jocic, te da ce verovatno danas to biti i objavljeno, a verovatno sve zbog "sirokih nacionalnih interesa"... Ako se ovo potvrdi, vise ne postoji ni teoretska sansa da cu nekada glasati za DS.

Ce da prodje i ova frka

pre 17 godina

Nadam se da ce DS ostati hladan na sve ove pritiske, pretnje i dreku, na Dinkicevu paniku pa i kao sto je ostao i na "sanitarni otklon", "znamo mi ko je ubio..." i svakojake bljuvotine jos. Sve je to prazna prica, svima je jasno da su zapeli k'o pomahnitali da zadrze svoja ministarstva i premijerske lovorike a narod koji "najbolje zna" im rek'o dovidjenja.

Nenad

pre 17 godina

Za razliku od mnogih ja sam siguran da bi novi izbori doveli do pozitivne promene, naime G17 ne bi usao u parlament sto je korak u dobrom pravcu...

Milos

pre 17 godina

Kada sam glasao na prethodnim izborima nisam ni slutio da istovremeno biram i predsednika. Naravno, ne bih ga birao da su veci broj glasova osvojili domacini i eksperti.. Da su oni osvojili 23 posto glasova niko se po Srbiji ne bi preganjao ko bi bio premijer. Niti bi se spominjao predsednik, osim mozda u kontekstu poziva da podnese ostavku.. Ali, onaj isti narod za kojeg su tvrdili da najbolje zna ih nije bas zarezivao na izgorima, te sad dodjose u situaciju da se raznim kombinatorikama, 'principima' i drugim podvalama i mesetarenjem dovijaju kako da ostanu tamo gde su bili. Svakom novom podvalom u stvari nanovo dokazuju koliko im je do Srbije i demokratije, a koliko do fotelja i vlasti.

Mislim da je ovo kljucni momenat demokratske stranke. Ako sada poklekne i izda svoje biracko telo u toj ce joj se itekako vratiti na svim sledecim izborima. Ne sme biti kompromisa oko osnovnih demokratskih principa!

Toni Manero

pre 17 godina

Ajde da bacimo na tas sledece cinjenice...DS- 15 godina u opoziciji, od iste su nastale razne partijice,setali, zvizdali, dobijali batine, podneli najvecu zrtvu u liku Djindjica, pravili "otklone",bili za Ustav...DSS- salonski klerofasisti, prezirali "ulicare" tj. setace, zamerali Slobi sto nije dokusurio razne susede, "smeli da nas pogledaju u oci u ovoj dosadnoj zemlji",primili desetine hiljada SPS-ovaca, cuvali R.Markovica, Tomica,rusili Dos, izdali Djindjica,podrzali "drzavni udar", postavili Tijanica, imali kadrove poput Jocica, Stojkovica, Bulatovica, Mihajlova, djuskali uz Boru i Cecu...Doduse, takodje rekli da "narod najbolje zna", sto se obistinilo na ovim izborima -16 odsto sa sve Veljom i Palmom! Ï sve to im daje pravo da dozivotno vladaju! Pa gospodo, niste bolji nego ste BEZOBRAZNIJI! PS. Tadicu, ako mislis da konacno preteknes, DODAJ GAS!

Gradjancica

pre 17 godina

Sustina ove ujdurme je da KOSTUNICA I DINKIC budu zadovoljni, bez obzira na los izborni rezultat! Dok bi neki evropski lideri podnosili ostavke zbog izbornog debakla, oni diktiraju uslove! Izvinjavam se na glupom pitanju ali da kojim slucajem osvojite apsolutnu vecinu...koji bi vam onda bili apetiti? O tome ne smem ni da mislim! NO PASARAN

Profi glasac

pre 17 godina

Moze novi izbori ali da kampanja traje dve nedelje maksimum. Nemaj vise sta da obecavaju tako da je i to dovoljno ( i previse ) vremena.

Miša

pre 17 godina

Ako takva Vlada bude formirana na sledecim izborima Cedomir jovanovic imace 30 a radikali i SPS 60 posto glasova. Nije mi jasno kako Ds-u nije jasno da ko god je imao posla sa Kostunicom izgubio je podrsku svojih glasaca. G17 kao i SPO su izgubili vise od polovine a sam Kostunica je ostao bez gotovo 10% onih koji su za njega glasali na proslim izborima. Takodje mi nije jasno kako Tadic misli da izvde reformu sa Kostunicom, Veljom, Palmom, Ljusicem, Jocicem i ostalim perjanicama DSS-a?

Drasko

pre 17 godina

Po mom misljenju jedini princip koji se moze uvaziti pri formiranju nove vlade je demokratski princip.Ovo su bili izbori za parlament , a ne i za predsednika (jer je DSS to tako zeleo).
Dakle ono sto DSS moze max. da dobije je jedno potpredsednicko mesto, jedno ministarstvo sile (MUP ili BIA ili VJ) i jos neko vaznije ministarstvo. g17 jedno potpredsednicko mesto i jos neko ministarstvo. DS :predsednik vlade, finansije ili privreda i jedno ministarstvo sile.
Dogovori van ove konstrukcije ne bi oslikavali izborni rezultat te ih svakako ne treba praviti ni po cenu novih izbora.

S. Dejan

pre 17 godina

Loše da lošije ne može biti. Više od pola Srbije je nezaposleno. Velika većina onih koji rade čeka otkaz, stečaj ili neku drugu zlu sudbinu. Svi oni čekaju odluku o 6. principu. Ta odluka je od sudbonosnog značaja za ovu napaćenu naciju. U svakoj normalnoj zemlji predsednik stranke kad izgubi izbore daje ostavku na sve funkcije i odlazi da peca. Kod nas je drugačije, jer kod nas poraženi želi po svaku cenu da ostane premijer, a onaj što je jedva prešao cenzus - ministar finansija. Mislim da po 6. principu i Vuk Drašković ima pravo da zahteva da zadrži mesto ministra inostranih poslova. On je bar 9. marta pre mnogo godina stekao i neke zasluge za to. Gospodine Koštunica vaša politika je udaljila ovu zemlju od Evrope za još deset godina. Vratili ste aveti prošlosti i pljunuli na sve nas koji smo vam dali glas 24. septembra 2000. Dinkiću vreme je da ustupiš ključeve ispražnjene državne blagajne nekom drugom. Vreme je da odeš na duži odmor na Kipru. Pustite ovaj narod da živi. Izgubili ste Crnu Goru, Kosovo, a po svemu sudeći i budućnost. Sačuvali ste samo svoje fotelje i privilegije. Građani su vam ih oduzeli, pa pokažite makar malo časti. ODLAZITE!

jeremija

pre 17 godina

Nista mi nije jasno. Sadasnji politicari odugovlace sa formiranjem vlade na stetu biraca, izbori su bili za parlament i Premijera a ne za Predsednika drzave; Gospodin Dinkic nije dobro razumeo, njegov G17 jedva da je presao prag u skuptstini a on vec kao i pre ne silazi iz medija, kao da niko u Srbiji drugi nema sta da kaze. Neki narodi kazu ovako korak po korak, bio bi veliki uspeh da se formira vlada pre svega i to je logicni prioritet, potpuno je apsurdno da neko u to uvlaci i Predsednika republike. Opet na gubitku mali ljudi; bojim se ako ovako nastave, imace fotelje samo ispod sljive;

Vlada

pre 17 godina

Počinju da mi se gade i jedni i drugi, od kad znam za sebe bio sam za neku od demokratskih opcije, borio se protiv Slobe itd. Iskno nemam ništa protiv toga da mandatar bude iz DS-a, ali ako to nije Đelić koji je pokazao da nije dorastao takvom poslu. Što se tiče ponovnih izbora tu radikali dobijaju najviše, a opet nece ni jedna stranka demokratskog bloka neće moći sama da napravi valadu. Nervira me što DS konstantno ponavlja priču da su oni dobili najveće poverenje građana. Kolko ja znam najveće poverenje su dobili radikali koji bi u ponovljenim izborima prešli 40%.Što se mene tiče ne pada mi na pamet da ponovo izlazim na glasanje pa nek vladaju radikali kad neće demokrate.

MaSsA

pre 17 godina

Mislim da je ovim apsolutno sve recheno o ovim pregovorima i o 6tom principu: "Znači radi se o glupoj politčkoj klasi koja ne ume ni da sakrije svoju samoživost, svoj egoizam i taštinu, nego evo preko tog šestog principa to izlazi na videlo."

Prosto neverovatno sta sve ljudi rade u ime "naroda"... khm... fotelja...
Nikada necu moci da razumem kako ih nije sramota, i kako je moguce da ljudi nemaju ni trunku morala, iskrenosti i postenja...
Politika bi trebala da bude mesto puno ideala i snage i vrednosti i zelje da se nesto pametno uradi za sve ljude ove zemlje. Ehh Zorane, Zorane...
;(
No mi nazalost imamo "grupu TNT" umesto modernih politichara.
"Halo bing kako brat?"

Ja sam samo srecan jer znam da nisam bacio glas, a nadam se da nisu ni oni koji su glasali za DS... Videcemo ;)

Teodor

pre 17 godina

Ne razumem u cemu je problem da kada budu predsednicki izbori u prvom krugu vladajuca koalicija ima vise kandidata pa koji prodje u drugi pordrze ga svi i gotova stvar??? U stvari razumem, oni ne bi da mi, gradjani, odlucujemo o tim stvarima kako se nama svidja i tu cela prica o demokratiji u Srbiji pada u vodu.

g

pre 17 godina

Glavni argument od strane DSS za Kostunicu premijera je: "Ako Kostunica nije premijer onda imamo nove izbore a onda ce radikali da ojacaju .... pa vi vidite!" Ja predlazem da im demorate kazu: "Ili Dejlic ili novi izbori a onda ce radikali da ojacaju NA USTRB DSS tako da cete vi samo da se smanjite i tezite nestajanju... pa da vidimo".
Na to ce DSS da ko malo dete kaze "Onda cemo mi u koaliciju sa Radilkalima... pa vi vidite" A DS im onda kaze: "Samo izvolte do sledecih izbora kad vas opet nema... pa da vidimo"

jovan

pre 17 godina

Najgore sto Srbija u ovom trenutku moze da ucini je odugovlacenje sa formiranjem nove vlade. Ovo se odrazava na nasu medjunarodnu reputaciju, investicije, stabilnost... Nadao sam se da su politicari u Srbiji do sada zreliji i odgovorniji. Sa svime sto se desava sada pored mog velikog razcaranja mogu jedino da kazem- zao mi je sto je moja a ne zemlja moga nepriljateja.

Nikola

pre 17 godina

DS nikako ne sme dozvoliti da Kostunica ostane premijer. U krajnjem slucaju, DS treba pristati da nema zvanicnog kandidata na predsednickim izborima ali i da ne podrze Kostunicu na istim. U tom slucaju bi DS mogao da potpomogne (ispod pulta) snaznog vanstranackog kandidata, kao npr. Vlade Divca! Mislim da je takav scenario i najbezbolniji izlaz za DS i Srbiju, ako narodnjaci ne odustanu od sestog principa.

Mirković

pre 17 godina

Idemo na izbore! Ali tek za četiri meseca. Ne može pre, Ustav kaže - ne može pre. Posle toga, sledi desetak dana da rezultati postanu konačni. Pa mesec dana za konstituisanje parlamenta, pa devedeset dana za formiranje vlade. U najboljem slučaju novu vladu možemo imati za sedam meseci! Nije baš vreme za veselje.

Marko

pre 17 godina

Da mogu,uticao bih na sve studente i ostale mlade ljude koji zele nesto da urade sa svojim zivotom da napuste Srbiju!!! (Ovo se ne odnosi na omladinu koja pripada nekoj politickoj stranci)

rev,predrag

pre 17 godina

Ovo je sramota.Ako nemozete da se dogovorite svi podnesite ostavke i da dovedemo srpske domacine iz nase lepe srbije da je vode.

Aleksandra K.

pre 17 godina

Jako me je razocarao gospodin Dinkic i mislim da je ovo pocetak kraja stranke G17plus. Jasno se stavljaju na stranu DSS u ovim pregovorima, a i insistiraju na istom broju resora, a cini mi se i na istim resorima, iako je odnos broja poslanika ocigledno drugaciji sada u odnosu na formiranje prosle vlade i to na njihovu stetu.
I oni traze ono sto im ne pripada, kao i Kostunica sa svojim DSSom, jako ruzno. A jos ruznije mi je i nipodastavanje odredjenih resora, kao da u ovoj zemlji svaki resor ne vapi za redom i sposobnim i odgovornim covekom.
Zao mi je i DSa i Tadica i Djelica i svih nas koji se nadamo. Dokle god je Kostunice i Dinkica i Ilica i slicnih (i gorih), nece Srbija krenuti napred. Bolje i novi izbori i radikalska vlada, nego da se sa njima dalje mucimo i preganjamo. Dosta vise!

amdmad

pre 17 godina

Tadicu, daj ostavku, pa da im se prihvati taj 6. princip, ionako treba da dodju predsednicki izbori... ponovo izbori, i tu ne mogu da se hvataju za sesti princip jer narod bira...

ex-you

pre 17 godina

Koja logika! "Na sta bi to licilo da se i Kostunica kandiduje na predsednickim izborima?" Izbrukao bi se, eto na sta bi licilo. E, sad, da se Kostunica ne bi brukao (jer, na sta bi to licilo), DS treba da napravi sitan ustupak, u inat volji biraca i pokloni mu fotelju prvog ministra. Inace, u Francuskoj, na primer, ne da nije nenormalno, nego je uobicajeno, da se u prvom krugu predsednickih izbora, pojavi vise kandidata, ne iz iste koalicije, nego iz iste stranke. Kad prodje prvi krug i kad se vidi ko je prosao, e, onda tek onda se prica o podrskama. Ali, sta znaju Francuzi sta su demokratski izbori i kako se bira predsednik republike, to tamo, i onako, sluzi samo za ukras...

deana

pre 17 godina

Kostunica je vec nekoliko puta preveslao Tadica, koji je prava naivcina. Prvo je Tadic podrzao Ustav, pa pristao da ne budu istovremeno i predsednicki izbori, a sad mu ce prihvatiti kukavicije jaje koje mu Kostunica uvaljuje . Od experata i domacina nisam bolje ni ocekivala, ali ovaj Kasa me neprijatno iznenadio.

RDE

pre 17 godina

Svaka cast DS-u na ovom "nultom" principu. Stvarno bi bilo krajnje vreme da se raskine sa ovim starim snagama. Verujem da ce u sto ranijem roku te nakaradne lokalne koalicije biti raskinute. Mislim da su za Srbiju vece zlo te koalicije nego ciste SPS-SRS koalicije. Naravno, od dva zla birajmo manje kad je vec moguce (u nekim opstinama).

Boris

pre 17 godina

Politicari su nas jos jednom pljunuli u lice. Sve vise mi se cini da se gospodinu koji prica sa sovama smesi novi mandat. Sedmi princip, prvi princip, najvazniji princip ne dajte mu vise da vlada!

to3a

pre 17 godina

Eto, dok se oni dogovaraju ja ne mogu da dobijam platu. Zato se "gospoda" baskari u svojim foteljama i ne pada im na pamet da se maknu. ccc

gradjanin

pre 17 godina

Nazalost u SRBIJI ne postoje ozbiljni kvalifikovani politicari za koje je nacionalni interes iznad svega,vec samo posoje licni interesi i sada se o njima dogovara a ne o vladi .Da postoji imalo morala i odgovornosti prema ovom napacenom narodu ovo se nebi desavalo.sramota.....

Tanja

pre 17 godina

"Šesti princip" krije velike apetite stranke koja je jedva prešla cenus! Koliko se sećam, DSS je imao premijera pa je na predsedničkim izborima imao svog kandidata...Koštunica je , čini mi se, svestan da ne bi prošao na predsedničkim izborima pored Tadića , pa se sada grčevito bori da ostane na premijerskom mestu...Ako je iko pravio kompromise i činio ustupke , to je bio gospodin Tadić. Ako se sećate , on se zalagao da pored parlamentarnih bude i izbor za predsednika što je bila implicitna poruka DS-a da premijersko mesto ostane Koštunici. On se pravio lud jer je bio ubeđen da pobeđuje(kakva gordost i predrasuda!), pa mu sada ne bih popustila...nek se češe ...

Odysseus

pre 17 godina

Hajde da jednom podvučemo crtu i da kažemo dosta više tog presipanja iz šupljeg u prazno... Kao što i život svakog čoveka ima svoj početak i kraj, tako će se i pregovori oko Vlade jednog dana završiti... Hmm, ali čekaj još malo da vidimo, možda se pitanje Kosova samo reši... Možda se pojavi neki mađioničar među pregovaračima o Vladi i iz svog čarobnog šešira izvadi rešenja za sve probleme Srbije i njenih građana...
No ipak realno, mađioničari rade samo u cirkusu i sami znaju da čuda ne postoje, već samo naporan rad i nešto malo urođenog talenta. To kome do sada nije jasno – nikada neće ni biti.

Sale

pre 17 godina

Molim Vas dogovorite se makar i pogresno, ali dogovorite se da vec jednom pocne nova strana istorije. Ja sam potpuno obicna jedinka naroda i to naroda u dijaspori koja je nesto, bar minijaturno postigla, i imam strasnu potrebu da se vratim, da mi deca nastave zivot tamo gde je i meni nekada bilo najbolje. Spreman sam da radim i vise i bolje nego ovde, ali na koji posao da dodjem, kako da dobijem kredit za stan i obezbedim deci skolovanje. Dajte bar osnovnu bazu, stabilnost drzave koja pocinje da funkcionise pa cemo, cak i mi, iz '50 poceti ponovo, od samog pocetka. I slusacemo malade ljude.
Znam da je najlakse kritikovati i neslagati se sa bilo kojim politickim liderom. Isto tako znam da proces srazevanja nacije i vodjenja naroda mora da traje dugo, ali sada imamo sansu da krenemo. Kada bi svako bar malo spustio kriterijume i vise dao energije u radu sve bi brze islo. Znam da je uzasno tesko biti danas u Srbiji politicar, posebno kada se slama kicma oko Kosova. Svima nam je sve jasno i svi mislimo da smo bas mi u pravu. Pa ako neki i jesu u pravu a oni drugi to ne vide, opet se mozete dogovoriti. Dajte samo da se krene, da postoji dinamika jer jedino stalna desavanja, kako rekoh makar i pogresna, mogu dovesti do nekog resenja. Ovako cemo stalno stajati u mestu i trositi zivote. Molim vas dogovorite se ako treba i sa Crnim Djavolom, samo pokreninite tocak. Negde ce nas vec odvesti. Pa kada nemamo jasnu zajednicku viziju neka vizija ima nas. I to je bolje od nemati nikakvu perspektivu.

Maja

pre 17 godina

Najlepse molim tajkune koji su finansirali ove nesposobnjakovice, da sednu i da se, ko ljudi i domacini, dogovore, sta kome dodje...Da nam skrate muke! Ako negde gresim,neka me odmah isprave one dve skupstinske sluzbenice...

vuk

pre 17 godina

Pa sta ima veze ako svi izadju kao predednicki kandidati? U drugi krug opet idu Tadic i Nikolic. Toga se Kostunica i Dinkic plashe... izgubili su vladu, izgubice i predsednicko mesto... pa haj onda silom da uzmu vladu makar....

Podsetnik

pre 17 godina

Da li se iko seca sudbonosnih izjava o odbrani Kosova, na pocetku ove tragi-komedije zvane "Od Ustava pa do svitanja"?!Bas su se nasekirali ovi nasi glavni glumci...

Živan

pre 17 godina

Eto ja živim u Inđiji. Pitam se da li će DS da raskine koaliciju sa SPS-om u Inđiji koju predvodi "najbolji" predsednik opštine G. Ješić? U direktnoj koaliciji su ne samo u ovom mandatu, nego i u prošlom tačnije od kraja 2002. godine kada su eliminisani DSS i LSV iz učešća u vlasti. Sumnjam u sve to, odgovor će verovatno biti "Sve samo ne radikali" i eto NULTI PRINCIP pada u vodu u "najboljoj opštini u Srbiji" gde SPS nije vladao par meseci u 1997. godini i od 2000-2002 godine, a na vlasti je malih 16 godina u našoj maloj demokratiji u našoj maloj Inđiji. Kad je tako lokalno, šta da očekujem globalno? Podelite fotelje demokratska opcijo i na posao! Dug je put.

Milutin

pre 17 godina

Kandidat DSS-a je na proslim predsednickim izborima prosao jako lose (Marsicanin je bio je tek cetvrti po redu sa 2.5 puta manje glasova od Tadica), DSS je na lokalnim izborima prosao dosta losije od DS-a koji je osvojio na primer vise mesta predsednika opstina i od radikala a i preko dva puta vise od DSS-a, na poslednjim parlamentarnim izborima je na dva glasaca DSS-NS bilo tri glasaca DS. Sta je onda u svemu tome "sesti princip". Poricanje izbornih rezultata (jer niko u DS-u ne osporava da se mora napraviti koaliciona vlada). Zaista mislim da se DSS trazenjem necega sto mu na izborima nije pripalo i za sta ocigledno nema podrsku gradjana, samo sramoti, gubi demokratski i moralni kredibilitet. S druge strane me G17 sve manje iznenadjuje. Posle cele price sa Labusom i kvazi ostavkama, prestrojavanje jedne direktno proevropske stranke na krilo koje sa mukom i oklevanjem ispunjava Evropske obaveze Srbije pokazuje da je zarad nesto malo veceg broja funkcija G17 spreman i da se odrekne svog osnovnog pecata.

Svraka

pre 17 godina

Sad je stvarno dosta! Nemaju prava da vise trose nas novac na odmeravanje svojih sujeta, i bude li doslo do novih izbora treba ih kazniti ne izlazenjem na iste. Izabrani su i PLACENI da odgovorno vode ovu zemlju, da pretpostavljaju njen interes svojim, a ako to nisu u stanju da rade, treba malo pogledati po coskovima i pronaci one anonimne, vredne, sposobne i pametne ljude koji savesno i strucno obavljaju svoj posao i izgurati ih na povrsinu. Muka mi je od sarlatanstva!

Rade

pre 17 godina

Svaka cast DS-u na ovom "nultom" principu. Stvarno bi bilo krajnje vreme da se raskine sa ovim starim snagama. Verujem da ce u sto ranijem roku te nakaradne lokalne koalicije biti raskinute. Mislim da su za Srbiju vece zlo te koalicije nego ciste SPS-SRS koalicije. Treba da izaberemo jedan ili drugi put (napred ili nazad), a najgore za zemlju trenutno je mesanje ova dva, a kasnije cemo videti kako se stvari budu odvijale. Naravno, od dva zla birajmo manje kad je vec moguce (u nekim opstinama).

Banacanin

pre 17 godina

Samo ne novi izbori. Ne bih mogao da izdrzim jos jedan talas plakata, reklama, placenih termina, politickih lazi, laznih obecanja, pljuvanja i politicke malogradjanstine. Sve jedno mi je ko ce biti premijer samo nemojte opet da zagadjujete zemlju i umove ljudi. Nisam glasao niti cu jer mi je muka od politcara i politike. Na zalost posle Zorana se nije pojavio niko ko zasluzuje moj glas. Za ekstreme (SRS i LDP) ne mogu da glasam za netoleranciju i kult lidera. Kvazi demokratske stranke (DS i DSS) su mi prilicno neozbiljne i ne razmisljam o njima. G 17+ je izvan sfere moih interesovanja.
Posto nema nikoga za koga sam ZA zato mi je sve jedno ko ce biti premijer. Ni Kostunica ni Djelic ne mogu da me razocaraju posto od njih nista i ne ocekujem.

Du

pre 17 godina

Spreman sam da se kladim u bilo sta da ce i DS i njen predsednik vec naci nacin da -zbog "visih" interesa, a za "dobrobit" svih nas - zajedno sa ortacima iz DSS dodju do dovoljno kreativnog tumacenja sestog ili nekog slicnog principa, koje ce im omoguciti da vuci ostani (polu)siti, a jaganjce - ko sljivi...?

Nele

pre 17 godina

E, dobro je, stigao je taj famozni utorak. Kao da nisu mogli i prethodnih dana da razgovaraju. Njima se ustvari nigde ne zuri, oni su dobro placeni po ne znam kom "principu" "radio ne radio svira ti radio". Iskreno se nadam u ime glasaca DS-a da ce neko da objasni DSS i G17+ da po zakonu ja kao gradjanin odlucujem koga bih za predsednika drzave. Sesti princip nema veze sa realnim zivotom. Neka se onda dese izbori na svim nivoima pa cemo svi glasati kako hocemo. Onda se nece razgovarati o principima. Zato Kostunica i nije pristajao na predsednicke izbore, taj covek non stop ima neke muvatorske ideje, bljak.

milos

pre 17 godina

Ipak smo mi sebi sami najveci protivnici. Ko god hoce moze da raspiri bratsku neslogu, a svi to placamo. Obicnom coveku je jasno odakle vetar duva, ne mora se zelja za foteljama umotavati u tkzv. principe. I jadan narod opet glasa verujuci u promene i u bolji zivot. Nada uvek umire poslednja, ali mislim da su politicari ovog puta u problemu jer i strpljenje ima kraj.

Duša

pre 17 godina

Još nije podne pa je moguće da do 12 časova (sastanak DS-a i DSS-a počinje u 14) svetlo dana ugleda novi , sedmi princip... Ako ostavimo šalu po strani već je vidljivo da je DSS svestan svoje gubitničke pozicije pa atmosferu oko formiranja vlade čini sve gorom. Akcija ide u takvom pravcu da se stiče utisak da je DSS-u stalo da uđe u vladu da bi je potom mogao stalno ucenjivati do granice da je u parlamentu u jednom trenutku nepodrži. Naime protekla vlada na čelu sa premijerom Koštunicom je zbog rezultata kakve je imala zasluženo izgubila poverenje parlamenta, sada političari iz DSS-a priželjkuju isti scenario u kome će se na gubitničkom mestu naći vodeća stranka buduće koalicije a to je DS.

Colin_bgd

pre 17 godina

Trenutak istine je stigao za Borisa Tadica.

Ili ce se pokazati kao pravi drzavnik i demokrata i razotkriti tu bratiju iz DSS-a (plus njihovu pozadinu pri cemu ne mislim na Novu Srbiju Velje Ilica, nego na svu tu masineriju u senci) i reci nema vise ucenjivanja, laganja, propasti i razgradnje, nego ciljevi Srbije su to, to, to i to (EU, EU, EU i EU u najbrzem mogucem roku), i od tih ciljeva se ne odstupa ni za milimetar.

Ili ce podviti rep, definitivno baciti DS u "ropotarnicu istorije", a on ostati upamcen kao jedna fizicka grdosija ali kao intelektualna i moralna nula, koja nije smela u odsudnom trenutku za Srbiju da "izadje na crtu" i jasno i odlucno se suprotstavi propadanju i beznadju.

Covek da bi odrastao i formirao se kao licnost u jednom trenutku mora da uspostavi i primeni bunt prema tradicionalizmu i konzervativizmu. Plasim se da Tadic jos uvek nije izasao ispod skuta svoga oca i da se nikad nije suprotstavio tom u sustini kvazi-otomanskom ustrojstvu koje se danas naziva "domacinska Srbija". Nadam se, za dobrobit Srbije da gresim i da ce DSS danas biti glatko odbijen, pa idemo na nove izbore. Jer, pazite, nema kompromisa izmedju graditelja i rusitelja. Kompromis se moze naci izmedju dve arhitektonske vizije kada se nesto gradi, pa je rezultat zgrada sa elementima obe. Ali nema kompromisa tipa "ja cu da danas stavim 100 cigli, a ti sutra srusi 99". To je besmisao, i na Tadicu je da tu rusiteljsku politiku ovih dana i defintivno uputi ka konacnoj propasti.

U protivnom stajacemo na istom ovom mestu kao drustvo i drzava gde smo stali 12.03.2003. i cekati narednih 10 godina da se situacija toliko "radikalizuje" da ce opet biti neophodne polu-revolucinarne metode, da bi se stvari vratile samo na pocetak...

ssrdjan

pre 17 godina

U ovom "nevladajuccem" periodu je izaslo toliko mnogo afera na videlo, da stvarno ne znam da li uopste treba formirati Vladu. DSS je, nadam se, pomoccu Jocicca i njegovih afera jos pre 3-4 nedelje izgubio dobar deo biraca, a G17 je sinocc potpuno puk'o. Da, naravno da verujem Brankici vise nego Dinkiccu.
Brankice, udari na Velju dok je vreme, pa izbaci te kvazidemokrate odande gde im mesto i nije.
Ali izgleda da je B. Tadicc jedini politicar kome se ovde moze verovati. Ne bi bilo lose kad bi mogao sam da vlada. A nisam glasac DS-a. Ustvari posle onoga sinocc (Insajdera) vise i nisam glasac.

Ne vidim nista dobro ....

pre 17 godina

Uzalud je svo ovo "nezavisno" filozofiranje i nagovaranje. Muka mi je to da citam i slusam. Ili ce Demokratska stranka ostati dosledna i odbiti da prepusti premijersko i jos poneko vazno mesto ili ce na opstu radost mnogih, na zalost, izgubiti veliki broj glasaca i uticaj. Da je u pitanju prirodni saveznik, DS bi mogao mirno da prepusti trazene funkcije. Medjutim, radi se o savezu iz nuzde, zapravo savezu tesko spojivih politika . Ako se jos setimo "ispada", hm, Mihajlova, Jocica, raznih poteza sabotaze, razocaranog odgovora g.Kostunice (i tog tmurnog izraza lica) posle prethodnih parlamentarnih izbora 2003 - Gradjani su glasali kako su glasali, pazi sad, odjednom to vise nije narod koji najbolje zna, to su sumnjivi gradjani koji su neshvatljivo odbili da DS nestane sa politicke scene, dakle, ako samo pomislimo na bar nesto iz te bogate kolekcije mrznje, onda cemo svi mi koji se od demokrata necemu nadamo, podrzati ovu stranku u onom sto je jedino ispravno i glasati ponovo za nju ako treba. Juce je bila godisnjica ubistva Zorana Djindjica, i ne bismo, svi zajedno, smeli da dopustimo da sve bude uzalud ...

Žika (slika!)

pre 17 godina

Politika "kontinuiteta" kao i kod Tita, Miloševića evo i sada se odvija po principu "trla baba lan da joj prođe dan"! A mi (narod) se i dalje kačkamo u blatu!

princip

pre 17 godina

Ne mogu da verujem sta nam rade.I kakve podele prave.I sve to kao radi demokratije.Naravno nije radi podele interesnih sfera i fotelja,privatizacija i tendera.Slusam Kostunicine,"mrtvi hladni",bez stida kazu-Moze nam se da ucenjujemo i tacka.Slusam Tadica,pa pogledam ,predsednik drzave DS,premijer DS,gradonacelnik Beograda DS,predsednik Skupstine Vojvodine DS.Pa ajmo ljudi,ko je ovde lud.I posle kazu nije borba za fotelje i novce.Gradonacelnika milionskog grada Beograda ne mozes motkom da isteras da nije i poslanik u Skupstini Srbije.I svi odbori kaz,sukob interesa.Ne,on kaze neka odluci Ustavni sud.A ustavni ne postoji jer predsednik Tadic nije usaglasio predloge i nije predlozio sudije.I?

max

pre 17 godina

1. Ako se sesti princip tice "odgovornosti" onda je besmislen jer smo mi na izborima birali politicare da budu ODGOVORNI. To im dodje nesto kao osnova u opisu posla.

2. Ako se sesti princip tice podele vlasti bez izbora ili uz izbore bez konkurencije onda je besmisleno raspravljati o bilo cemu normalnom u ovoj zemlji.

Iskreno "sesti princip" ili bilo kakva slicna nebuloza NE POSTOJI u Ustavu (upravo izglasanom i usvojenom) i prema tome protivzakonita je jer ogranicava slobodu gradjana i slobodu izbora.

Suluda je i situacija gde stranke raspolazu mandatima. U takvoj situaciji dovoljno je po jedan covek iz svake stranke sa odredjenom kolicinom kartica (umesto poslanika) i kod bilo kakvog glasanja koristi kolicinu kartica iz svog spila. Time ce Srpski parlament ustedeti oko 96 procenata troskova (max. deset poslanika sa karticama umesto 250) sto nije zanemarljivo. Nema putnih troskova, sluzbenih vozila, sluzbenih stanova, plata, itd... U ovom momentu je slobodna volja, logika, razum i patriotizam poslanika stavljen iza stranackih interesa. To jest stranacki interesi ispred drzavnih. BESMISLENO....

DM

pre 17 godina

Odbijanje (zapravo fer) ponude DSS-a i NS-a je iracionalno pošto i na ponovljenim izborima, sve i kada bi dobila više glasova, Demokratska stranka ne može da formira vladu bez učešća (ili bar bez saglasnosti) DSS-a. Mala je verovatnoća da bi se to dogodilo nakon konfrontiranja u nekoj novoj izbornoj kampanji. Šta više, kada bi se DSS pozvao svoje pristalice da se uzdrže od glasanja na predsedničkim izborima (izgovor se može uvek naći), kao što su svojevremeno demokrate dva puta "minirale" Koštunicin izbor za predsednika, pitanje je da li bi Tadić uopšte mogao da dobije predsedničke izbore. Sve u svemu, ako Tadić ustukne pred onima koji su pre par godina srozali Demokratsku stranku na najniže grane (Jovanovic & Co.), i dozvoli mogućnost konfrontacije između dve vodeće demokratske stranke, vlast će, i to u veoma bliskoj budućnosti, preuzeti radikali.

demokrata

pre 17 godina

Zasto je bas Bozidar Djelic imenovan svojevremeno kao mandatar ispred DS? Da li je to bilo iznudjeno ili smo zrtvovali topa da sacuvamo kraljicu? U ovom pitanju lezi odgovor na 6. princip. Mislim da bi Tadicu sve bilo lakse da nije izasao sa imenom B. Dj. kao mandatara pred izbore. Bozu licno poznajem i on je jedan od najpametnijih i najtalentovanijih ljudi koje znam. Ono sto mu je osnovni nedostatak je sto ima jako slabo gravitaciono polje za svoje saradnike, a cesto i veliku centrifugalnu silu u odnosu prema kolegama i ljudima koji ga okruzuju. Zoran je u tom pogledu bio susta suprotnost i zato je bio veliki lider. U svakom slucaju, 6. princip se nametnuo sam po sebi, mozete ga osporavati logicki i takticki ali ne i strateski. Kostunica u ovom relatnivno gadnom trenutku za srbiju i u ovoj konstelaciji politickih snaga izgleda mora biti premijer nove vlade, sve ostalo je posledica te neminovnosti. Novi izbori bili bi po mom misljenju propast demokratije u srbiji barem na neko vreme. Ajde da to ne proveravamo, molim vas.

Milenka Ristic

pre 17 godina

Prvo cuveno Kostunicino "dajem rec'" u predizbornoj kampanji 2000. godine glasilo je da ga vlast nece promeniti. Prvo sto se desilo jeste da ga je vlast ODMAH promenila, ili, bolje receno, dolaskom na vlast isplivalo je njegovo pravo lice: slavoljubiv, sujetan i, kao najcrnje od svega, duboko nacionalisticki nastrojen. U tom pogledu, Milosevic je bio malo dete. E, sada svi znamo dokle nas je njegov nacionalizam doveo. Dokle ce nas njegova vlastoljubivost dovesti videce se koliko danas. Ili ovih dana. Da sam Tadic, dala bih mandat radikalima, pa bas da vidimo sta bi Kostunica tada radio. Jer, po takvom scenariju, ne bi bili vazni radikali, vec bi na razanj bio stavljen Kostunica, koji bi konacno morao da skine masku navodnog postenjacine i skormnog coveka i pokaze lice puno neprijateljstva prema svemu naprednom i svemu sto ovu nesrecnu Srbiju moze konacno da pokrene s mrtve tacke.

Petar

pre 17 godina

Sta ako se prihvati taj famozni,alhemicarski sesti princip pa Kostunica izgubi na predsednickim izborima. Ko jos veruje da ce posle toga podrzavati vladu?

Odgovornost pre svega

pre 17 godina

Juce smo imali prilike da se podsetimo lika Zorana Djindjica. Boris Tadic je u pravu - mislim da bi podsecanje morali da pravimo mnogo cesce. Ali mi je jedna stvar ostala kao utisak i eho onoga sto bi moglo da bude primenljivo na ovo gde su sada nasi politicari - ljudi, uzmite koji god resor, ali pokazite da ste spremni, voljni i sposobni da radite i vucete srbiju napred. Ne postoje vazni i nevazni resori - u svakoj oblasti postoji jos toliko posla da je potpuno nejasno oko cega se ovde zapravo vodi rat. Ili jesi ili nisi, dajte i najmanje vazno ministarstvo energicnom coveku i on ce od toga napraviti rezultate. Rezultati ce biti vidljivi pre ili kasnije, mislite o tome, a ne o sitinim sujetama. 60% nas je glasalo za vas. Nemojte da nam dozvolite da se predomislimo.

MrX

pre 17 godina

Iako se nadam da jos uvek moze doci do fer i kvalitetnog resenja mislim da nece biti tako.
Juce sam dosao do informacije da je dogovor vec postignut i da ce na svojim mestima ostati i Kostunica i Jocic, te da ce verovatno danas to biti i objavljeno, a verovatno sve zbog "sirokih nacionalnih interesa"... Ako se ovo potvrdi, vise ne postoji ni teoretska sansa da cu nekada glasati za DS.

Ce da prodje i ova frka

pre 17 godina

Nadam se da ce DS ostati hladan na sve ove pritiske, pretnje i dreku, na Dinkicevu paniku pa i kao sto je ostao i na "sanitarni otklon", "znamo mi ko je ubio..." i svakojake bljuvotine jos. Sve je to prazna prica, svima je jasno da su zapeli k'o pomahnitali da zadrze svoja ministarstva i premijerske lovorike a narod koji "najbolje zna" im rek'o dovidjenja.

Nenad

pre 17 godina

Za razliku od mnogih ja sam siguran da bi novi izbori doveli do pozitivne promene, naime G17 ne bi usao u parlament sto je korak u dobrom pravcu...

Milos

pre 17 godina

Kada sam glasao na prethodnim izborima nisam ni slutio da istovremeno biram i predsednika. Naravno, ne bih ga birao da su veci broj glasova osvojili domacini i eksperti.. Da su oni osvojili 23 posto glasova niko se po Srbiji ne bi preganjao ko bi bio premijer. Niti bi se spominjao predsednik, osim mozda u kontekstu poziva da podnese ostavku.. Ali, onaj isti narod za kojeg su tvrdili da najbolje zna ih nije bas zarezivao na izgorima, te sad dodjose u situaciju da se raznim kombinatorikama, 'principima' i drugim podvalama i mesetarenjem dovijaju kako da ostanu tamo gde su bili. Svakom novom podvalom u stvari nanovo dokazuju koliko im je do Srbije i demokratije, a koliko do fotelja i vlasti.

Mislim da je ovo kljucni momenat demokratske stranke. Ako sada poklekne i izda svoje biracko telo u toj ce joj se itekako vratiti na svim sledecim izborima. Ne sme biti kompromisa oko osnovnih demokratskih principa!

Toni Manero

pre 17 godina

Ajde da bacimo na tas sledece cinjenice...DS- 15 godina u opoziciji, od iste su nastale razne partijice,setali, zvizdali, dobijali batine, podneli najvecu zrtvu u liku Djindjica, pravili "otklone",bili za Ustav...DSS- salonski klerofasisti, prezirali "ulicare" tj. setace, zamerali Slobi sto nije dokusurio razne susede, "smeli da nas pogledaju u oci u ovoj dosadnoj zemlji",primili desetine hiljada SPS-ovaca, cuvali R.Markovica, Tomica,rusili Dos, izdali Djindjica,podrzali "drzavni udar", postavili Tijanica, imali kadrove poput Jocica, Stojkovica, Bulatovica, Mihajlova, djuskali uz Boru i Cecu...Doduse, takodje rekli da "narod najbolje zna", sto se obistinilo na ovim izborima -16 odsto sa sve Veljom i Palmom! Ï sve to im daje pravo da dozivotno vladaju! Pa gospodo, niste bolji nego ste BEZOBRAZNIJI! PS. Tadicu, ako mislis da konacno preteknes, DODAJ GAS!

Gradjancica

pre 17 godina

Sustina ove ujdurme je da KOSTUNICA I DINKIC budu zadovoljni, bez obzira na los izborni rezultat! Dok bi neki evropski lideri podnosili ostavke zbog izbornog debakla, oni diktiraju uslove! Izvinjavam se na glupom pitanju ali da kojim slucajem osvojite apsolutnu vecinu...koji bi vam onda bili apetiti? O tome ne smem ni da mislim! NO PASARAN

Profi glasac

pre 17 godina

Moze novi izbori ali da kampanja traje dve nedelje maksimum. Nemaj vise sta da obecavaju tako da je i to dovoljno ( i previse ) vremena.

Miša

pre 17 godina

Ako takva Vlada bude formirana na sledecim izborima Cedomir jovanovic imace 30 a radikali i SPS 60 posto glasova. Nije mi jasno kako Ds-u nije jasno da ko god je imao posla sa Kostunicom izgubio je podrsku svojih glasaca. G17 kao i SPO su izgubili vise od polovine a sam Kostunica je ostao bez gotovo 10% onih koji su za njega glasali na proslim izborima. Takodje mi nije jasno kako Tadic misli da izvde reformu sa Kostunicom, Veljom, Palmom, Ljusicem, Jocicem i ostalim perjanicama DSS-a?

Drasko

pre 17 godina

Po mom misljenju jedini princip koji se moze uvaziti pri formiranju nove vlade je demokratski princip.Ovo su bili izbori za parlament , a ne i za predsednika (jer je DSS to tako zeleo).
Dakle ono sto DSS moze max. da dobije je jedno potpredsednicko mesto, jedno ministarstvo sile (MUP ili BIA ili VJ) i jos neko vaznije ministarstvo. g17 jedno potpredsednicko mesto i jos neko ministarstvo. DS :predsednik vlade, finansije ili privreda i jedno ministarstvo sile.
Dogovori van ove konstrukcije ne bi oslikavali izborni rezultat te ih svakako ne treba praviti ni po cenu novih izbora.

S. Dejan

pre 17 godina

Loše da lošije ne može biti. Više od pola Srbije je nezaposleno. Velika većina onih koji rade čeka otkaz, stečaj ili neku drugu zlu sudbinu. Svi oni čekaju odluku o 6. principu. Ta odluka je od sudbonosnog značaja za ovu napaćenu naciju. U svakoj normalnoj zemlji predsednik stranke kad izgubi izbore daje ostavku na sve funkcije i odlazi da peca. Kod nas je drugačije, jer kod nas poraženi želi po svaku cenu da ostane premijer, a onaj što je jedva prešao cenzus - ministar finansija. Mislim da po 6. principu i Vuk Drašković ima pravo da zahteva da zadrži mesto ministra inostranih poslova. On je bar 9. marta pre mnogo godina stekao i neke zasluge za to. Gospodine Koštunica vaša politika je udaljila ovu zemlju od Evrope za još deset godina. Vratili ste aveti prošlosti i pljunuli na sve nas koji smo vam dali glas 24. septembra 2000. Dinkiću vreme je da ustupiš ključeve ispražnjene državne blagajne nekom drugom. Vreme je da odeš na duži odmor na Kipru. Pustite ovaj narod da živi. Izgubili ste Crnu Goru, Kosovo, a po svemu sudeći i budućnost. Sačuvali ste samo svoje fotelje i privilegije. Građani su vam ih oduzeli, pa pokažite makar malo časti. ODLAZITE!

jeremija

pre 17 godina

Nista mi nije jasno. Sadasnji politicari odugovlace sa formiranjem vlade na stetu biraca, izbori su bili za parlament i Premijera a ne za Predsednika drzave; Gospodin Dinkic nije dobro razumeo, njegov G17 jedva da je presao prag u skuptstini a on vec kao i pre ne silazi iz medija, kao da niko u Srbiji drugi nema sta da kaze. Neki narodi kazu ovako korak po korak, bio bi veliki uspeh da se formira vlada pre svega i to je logicni prioritet, potpuno je apsurdno da neko u to uvlaci i Predsednika republike. Opet na gubitku mali ljudi; bojim se ako ovako nastave, imace fotelje samo ispod sljive;

Vlada

pre 17 godina

Počinju da mi se gade i jedni i drugi, od kad znam za sebe bio sam za neku od demokratskih opcije, borio se protiv Slobe itd. Iskno nemam ništa protiv toga da mandatar bude iz DS-a, ali ako to nije Đelić koji je pokazao da nije dorastao takvom poslu. Što se tiče ponovnih izbora tu radikali dobijaju najviše, a opet nece ni jedna stranka demokratskog bloka neće moći sama da napravi valadu. Nervira me što DS konstantno ponavlja priču da su oni dobili najveće poverenje građana. Kolko ja znam najveće poverenje su dobili radikali koji bi u ponovljenim izborima prešli 40%.Što se mene tiče ne pada mi na pamet da ponovo izlazim na glasanje pa nek vladaju radikali kad neće demokrate.

MaSsA

pre 17 godina

Mislim da je ovim apsolutno sve recheno o ovim pregovorima i o 6tom principu: "Znači radi se o glupoj politčkoj klasi koja ne ume ni da sakrije svoju samoživost, svoj egoizam i taštinu, nego evo preko tog šestog principa to izlazi na videlo."

Prosto neverovatno sta sve ljudi rade u ime "naroda"... khm... fotelja...
Nikada necu moci da razumem kako ih nije sramota, i kako je moguce da ljudi nemaju ni trunku morala, iskrenosti i postenja...
Politika bi trebala da bude mesto puno ideala i snage i vrednosti i zelje da se nesto pametno uradi za sve ljude ove zemlje. Ehh Zorane, Zorane...
;(
No mi nazalost imamo "grupu TNT" umesto modernih politichara.
"Halo bing kako brat?"

Ja sam samo srecan jer znam da nisam bacio glas, a nadam se da nisu ni oni koji su glasali za DS... Videcemo ;)

Teodor

pre 17 godina

Ne razumem u cemu je problem da kada budu predsednicki izbori u prvom krugu vladajuca koalicija ima vise kandidata pa koji prodje u drugi pordrze ga svi i gotova stvar??? U stvari razumem, oni ne bi da mi, gradjani, odlucujemo o tim stvarima kako se nama svidja i tu cela prica o demokratiji u Srbiji pada u vodu.

g

pre 17 godina

Glavni argument od strane DSS za Kostunicu premijera je: "Ako Kostunica nije premijer onda imamo nove izbore a onda ce radikali da ojacaju .... pa vi vidite!" Ja predlazem da im demorate kazu: "Ili Dejlic ili novi izbori a onda ce radikali da ojacaju NA USTRB DSS tako da cete vi samo da se smanjite i tezite nestajanju... pa da vidimo".
Na to ce DSS da ko malo dete kaze "Onda cemo mi u koaliciju sa Radilkalima... pa vi vidite" A DS im onda kaze: "Samo izvolte do sledecih izbora kad vas opet nema... pa da vidimo"

jovan

pre 17 godina

Najgore sto Srbija u ovom trenutku moze da ucini je odugovlacenje sa formiranjem nove vlade. Ovo se odrazava na nasu medjunarodnu reputaciju, investicije, stabilnost... Nadao sam se da su politicari u Srbiji do sada zreliji i odgovorniji. Sa svime sto se desava sada pored mog velikog razcaranja mogu jedino da kazem- zao mi je sto je moja a ne zemlja moga nepriljateja.

Nikola

pre 17 godina

DS nikako ne sme dozvoliti da Kostunica ostane premijer. U krajnjem slucaju, DS treba pristati da nema zvanicnog kandidata na predsednickim izborima ali i da ne podrze Kostunicu na istim. U tom slucaju bi DS mogao da potpomogne (ispod pulta) snaznog vanstranackog kandidata, kao npr. Vlade Divca! Mislim da je takav scenario i najbezbolniji izlaz za DS i Srbiju, ako narodnjaci ne odustanu od sestog principa.

Mirković

pre 17 godina

Idemo na izbore! Ali tek za četiri meseca. Ne može pre, Ustav kaže - ne može pre. Posle toga, sledi desetak dana da rezultati postanu konačni. Pa mesec dana za konstituisanje parlamenta, pa devedeset dana za formiranje vlade. U najboljem slučaju novu vladu možemo imati za sedam meseci! Nije baš vreme za veselje.

Marko

pre 17 godina

Da mogu,uticao bih na sve studente i ostale mlade ljude koji zele nesto da urade sa svojim zivotom da napuste Srbiju!!! (Ovo se ne odnosi na omladinu koja pripada nekoj politickoj stranci)

rev,predrag

pre 17 godina

Ovo je sramota.Ako nemozete da se dogovorite svi podnesite ostavke i da dovedemo srpske domacine iz nase lepe srbije da je vode.

Aleksandra K.

pre 17 godina

Jako me je razocarao gospodin Dinkic i mislim da je ovo pocetak kraja stranke G17plus. Jasno se stavljaju na stranu DSS u ovim pregovorima, a i insistiraju na istom broju resora, a cini mi se i na istim resorima, iako je odnos broja poslanika ocigledno drugaciji sada u odnosu na formiranje prosle vlade i to na njihovu stetu.
I oni traze ono sto im ne pripada, kao i Kostunica sa svojim DSSom, jako ruzno. A jos ruznije mi je i nipodastavanje odredjenih resora, kao da u ovoj zemlji svaki resor ne vapi za redom i sposobnim i odgovornim covekom.
Zao mi je i DSa i Tadica i Djelica i svih nas koji se nadamo. Dokle god je Kostunice i Dinkica i Ilica i slicnih (i gorih), nece Srbija krenuti napred. Bolje i novi izbori i radikalska vlada, nego da se sa njima dalje mucimo i preganjamo. Dosta vise!

amdmad

pre 17 godina

Tadicu, daj ostavku, pa da im se prihvati taj 6. princip, ionako treba da dodju predsednicki izbori... ponovo izbori, i tu ne mogu da se hvataju za sesti princip jer narod bira...

ex-you

pre 17 godina

Koja logika! "Na sta bi to licilo da se i Kostunica kandiduje na predsednickim izborima?" Izbrukao bi se, eto na sta bi licilo. E, sad, da se Kostunica ne bi brukao (jer, na sta bi to licilo), DS treba da napravi sitan ustupak, u inat volji biraca i pokloni mu fotelju prvog ministra. Inace, u Francuskoj, na primer, ne da nije nenormalno, nego je uobicajeno, da se u prvom krugu predsednickih izbora, pojavi vise kandidata, ne iz iste koalicije, nego iz iste stranke. Kad prodje prvi krug i kad se vidi ko je prosao, e, onda tek onda se prica o podrskama. Ali, sta znaju Francuzi sta su demokratski izbori i kako se bira predsednik republike, to tamo, i onako, sluzi samo za ukras...

deana

pre 17 godina

Kostunica je vec nekoliko puta preveslao Tadica, koji je prava naivcina. Prvo je Tadic podrzao Ustav, pa pristao da ne budu istovremeno i predsednicki izbori, a sad mu ce prihvatiti kukavicije jaje koje mu Kostunica uvaljuje . Od experata i domacina nisam bolje ni ocekivala, ali ovaj Kasa me neprijatno iznenadio.

RDE

pre 17 godina

Svaka cast DS-u na ovom "nultom" principu. Stvarno bi bilo krajnje vreme da se raskine sa ovim starim snagama. Verujem da ce u sto ranijem roku te nakaradne lokalne koalicije biti raskinute. Mislim da su za Srbiju vece zlo te koalicije nego ciste SPS-SRS koalicije. Naravno, od dva zla birajmo manje kad je vec moguce (u nekim opstinama).

Boris

pre 17 godina

Politicari su nas jos jednom pljunuli u lice. Sve vise mi se cini da se gospodinu koji prica sa sovama smesi novi mandat. Sedmi princip, prvi princip, najvazniji princip ne dajte mu vise da vlada!

to3a

pre 17 godina

Eto, dok se oni dogovaraju ja ne mogu da dobijam platu. Zato se "gospoda" baskari u svojim foteljama i ne pada im na pamet da se maknu. ccc

gradjanin

pre 17 godina

Nazalost u SRBIJI ne postoje ozbiljni kvalifikovani politicari za koje je nacionalni interes iznad svega,vec samo posoje licni interesi i sada se o njima dogovara a ne o vladi .Da postoji imalo morala i odgovornosti prema ovom napacenom narodu ovo se nebi desavalo.sramota.....

Tanja

pre 17 godina

"Šesti princip" krije velike apetite stranke koja je jedva prešla cenus! Koliko se sećam, DSS je imao premijera pa je na predsedničkim izborima imao svog kandidata...Koštunica je , čini mi se, svestan da ne bi prošao na predsedničkim izborima pored Tadića , pa se sada grčevito bori da ostane na premijerskom mestu...Ako je iko pravio kompromise i činio ustupke , to je bio gospodin Tadić. Ako se sećate , on se zalagao da pored parlamentarnih bude i izbor za predsednika što je bila implicitna poruka DS-a da premijersko mesto ostane Koštunici. On se pravio lud jer je bio ubeđen da pobeđuje(kakva gordost i predrasuda!), pa mu sada ne bih popustila...nek se češe ...

Odysseus

pre 17 godina

Hajde da jednom podvučemo crtu i da kažemo dosta više tog presipanja iz šupljeg u prazno... Kao što i život svakog čoveka ima svoj početak i kraj, tako će se i pregovori oko Vlade jednog dana završiti... Hmm, ali čekaj još malo da vidimo, možda se pitanje Kosova samo reši... Možda se pojavi neki mađioničar među pregovaračima o Vladi i iz svog čarobnog šešira izvadi rešenja za sve probleme Srbije i njenih građana...
No ipak realno, mađioničari rade samo u cirkusu i sami znaju da čuda ne postoje, već samo naporan rad i nešto malo urođenog talenta. To kome do sada nije jasno – nikada neće ni biti.

Sale

pre 17 godina

Molim Vas dogovorite se makar i pogresno, ali dogovorite se da vec jednom pocne nova strana istorije. Ja sam potpuno obicna jedinka naroda i to naroda u dijaspori koja je nesto, bar minijaturno postigla, i imam strasnu potrebu da se vratim, da mi deca nastave zivot tamo gde je i meni nekada bilo najbolje. Spreman sam da radim i vise i bolje nego ovde, ali na koji posao da dodjem, kako da dobijem kredit za stan i obezbedim deci skolovanje. Dajte bar osnovnu bazu, stabilnost drzave koja pocinje da funkcionise pa cemo, cak i mi, iz '50 poceti ponovo, od samog pocetka. I slusacemo malade ljude.
Znam da je najlakse kritikovati i neslagati se sa bilo kojim politickim liderom. Isto tako znam da proces srazevanja nacije i vodjenja naroda mora da traje dugo, ali sada imamo sansu da krenemo. Kada bi svako bar malo spustio kriterijume i vise dao energije u radu sve bi brze islo. Znam da je uzasno tesko biti danas u Srbiji politicar, posebno kada se slama kicma oko Kosova. Svima nam je sve jasno i svi mislimo da smo bas mi u pravu. Pa ako neki i jesu u pravu a oni drugi to ne vide, opet se mozete dogovoriti. Dajte samo da se krene, da postoji dinamika jer jedino stalna desavanja, kako rekoh makar i pogresna, mogu dovesti do nekog resenja. Ovako cemo stalno stajati u mestu i trositi zivote. Molim vas dogovorite se ako treba i sa Crnim Djavolom, samo pokreninite tocak. Negde ce nas vec odvesti. Pa kada nemamo jasnu zajednicku viziju neka vizija ima nas. I to je bolje od nemati nikakvu perspektivu.

Maja

pre 17 godina

Najlepse molim tajkune koji su finansirali ove nesposobnjakovice, da sednu i da se, ko ljudi i domacini, dogovore, sta kome dodje...Da nam skrate muke! Ako negde gresim,neka me odmah isprave one dve skupstinske sluzbenice...

vuk

pre 17 godina

Pa sta ima veze ako svi izadju kao predednicki kandidati? U drugi krug opet idu Tadic i Nikolic. Toga se Kostunica i Dinkic plashe... izgubili su vladu, izgubice i predsednicko mesto... pa haj onda silom da uzmu vladu makar....

Podsetnik

pre 17 godina

Da li se iko seca sudbonosnih izjava o odbrani Kosova, na pocetku ove tragi-komedije zvane "Od Ustava pa do svitanja"?!Bas su se nasekirali ovi nasi glavni glumci...

Živan

pre 17 godina

Eto ja živim u Inđiji. Pitam se da li će DS da raskine koaliciju sa SPS-om u Inđiji koju predvodi "najbolji" predsednik opštine G. Ješić? U direktnoj koaliciji su ne samo u ovom mandatu, nego i u prošlom tačnije od kraja 2002. godine kada su eliminisani DSS i LSV iz učešća u vlasti. Sumnjam u sve to, odgovor će verovatno biti "Sve samo ne radikali" i eto NULTI PRINCIP pada u vodu u "najboljoj opštini u Srbiji" gde SPS nije vladao par meseci u 1997. godini i od 2000-2002 godine, a na vlasti je malih 16 godina u našoj maloj demokratiji u našoj maloj Inđiji. Kad je tako lokalno, šta da očekujem globalno? Podelite fotelje demokratska opcijo i na posao! Dug je put.

Milutin

pre 17 godina

Kandidat DSS-a je na proslim predsednickim izborima prosao jako lose (Marsicanin je bio je tek cetvrti po redu sa 2.5 puta manje glasova od Tadica), DSS je na lokalnim izborima prosao dosta losije od DS-a koji je osvojio na primer vise mesta predsednika opstina i od radikala a i preko dva puta vise od DSS-a, na poslednjim parlamentarnim izborima je na dva glasaca DSS-NS bilo tri glasaca DS. Sta je onda u svemu tome "sesti princip". Poricanje izbornih rezultata (jer niko u DS-u ne osporava da se mora napraviti koaliciona vlada). Zaista mislim da se DSS trazenjem necega sto mu na izborima nije pripalo i za sta ocigledno nema podrsku gradjana, samo sramoti, gubi demokratski i moralni kredibilitet. S druge strane me G17 sve manje iznenadjuje. Posle cele price sa Labusom i kvazi ostavkama, prestrojavanje jedne direktno proevropske stranke na krilo koje sa mukom i oklevanjem ispunjava Evropske obaveze Srbije pokazuje da je zarad nesto malo veceg broja funkcija G17 spreman i da se odrekne svog osnovnog pecata.

Svraka

pre 17 godina

Sad je stvarno dosta! Nemaju prava da vise trose nas novac na odmeravanje svojih sujeta, i bude li doslo do novih izbora treba ih kazniti ne izlazenjem na iste. Izabrani su i PLACENI da odgovorno vode ovu zemlju, da pretpostavljaju njen interes svojim, a ako to nisu u stanju da rade, treba malo pogledati po coskovima i pronaci one anonimne, vredne, sposobne i pametne ljude koji savesno i strucno obavljaju svoj posao i izgurati ih na povrsinu. Muka mi je od sarlatanstva!

Rade

pre 17 godina

Svaka cast DS-u na ovom "nultom" principu. Stvarno bi bilo krajnje vreme da se raskine sa ovim starim snagama. Verujem da ce u sto ranijem roku te nakaradne lokalne koalicije biti raskinute. Mislim da su za Srbiju vece zlo te koalicije nego ciste SPS-SRS koalicije. Treba da izaberemo jedan ili drugi put (napred ili nazad), a najgore za zemlju trenutno je mesanje ova dva, a kasnije cemo videti kako se stvari budu odvijale. Naravno, od dva zla birajmo manje kad je vec moguce (u nekim opstinama).