Ponedeljak, 12.03.2007.

07:35

Tadić: Šesti princip besmislen

Predsednik Srbije Boris Tadić odbacio je tzv. šesti princip o podeli odgovornosti stranaka koje pregovaraju o novoj vladi Srbije.

Izvor: B92

Tadiæ: Šesti princip besmislen IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

Berlin

pre 17 godina

Ako su DS-DSS-NS-G17 prave demokratske partije one bi odma napravile Vladu nebi ovoliko dugo cekali!Ali svi mi znamo da je DSS-NS blize SRS nego DS.Ali Srbija se podelila ovako: jedna strana SRS-DSS-NS-SPS druga strana DS-LDP-G17.Srbija jos dugo dugo nece dobiti pravu evropsku vladu.Zato ce radikali to izkoristi.I na sledecim izborima moze da bude svasta.Zato sto pre Vlada Srbije ali molim lepo stabilnu Vladu!

nelogičan

pre 17 godina

Mali podsetnik : DSS je na prošlim izborima osvojio 53 mandata ( oko 21 % ) i imao je premijera, policiju, sudstvo, privatizaciju, ekonomske odnose sa inostranstvom i još par ministarstava a G17+ potpredsenika, finansije, zdravstvo i još neke ministarstva s trideset i nekim poslanikom ( oko 13 % ) i to je BILO OK ?! Sa 21 % glasova imate sve ono nabrojano ?! Sada DS ima 64, DSS-NS 47 a G17+ 19 – dakle ubedljivo više od DSS-a a ne može da ima premijera ? Evo «fer ponude »: DSS-G17+ da formiraju manjinsku vladu uz podršku SPS i dela SRS da bi imali većinu ... čisto da se zna ko je za koga ...

Качамак-boy

pre 17 godina

После свих надмудривања, фолирања, завлачења...шестих и ко зна све каквих принципа и елемената у атмосфери тоталног неповерења и антагонизма можда је и боље да се та влада уопште и не формира. Наиме, здравом разуму се поставља питање како ће ти људи уопште да функционишу у неком ефикасном и кохерентном тиму у суочавању са проблемима које ова земља има ако нису у стању да се договоре око било чега. Та несрећана влада и ако се формира изгледа да ће бити неко мртворођенче или бар недоношче пуно loose canon-a које нико живи не може да држи под контролом. Или се можда варам. Могуће је да када једном поделе феуде та влада буде дуговечна захваљујући голом интересу власти која има тежњу да се продужава независно од учинка и резултата. Тако ће она срљати по инерцији кроз време по принципу "свака вашка обашка" баш као досадашња Коштуничина влада. Али чекајте, онда зашто смо уопште излазили на изборе - па ваљда да то променимо и добијемо печење а не да добијемо исту клин-чорбу само мало другачије зачињену. У овој земљи изгледа уместо да се догоде колосалне промене константно се дешавају колосалне припреме да се ништа не промени (иако сви кобајаги изгибоше причајући о нужности промена)... Кад ово човек погледа схвати да су и вадикали неко решење. Изем ти земљу у којој су будале најозбиљније.

Jovan

pre 17 godina

Prva i najveća greška Tadića je što nije ponudio mandat Tomi Nikoliću. Tada bi Koštunica morao da odluči kojoj opciji će se prikloniti. Ako bi odbio radikale ne bi imao prostor za ovakive manipulacije. A ako bi prihvatio to bi verovatno bio kraj DSS-a, a i radikala.
Ovako če nas DSS ucenjivati ko zna koliko dugo.

nenad stojic

pre 17 godina

Nazalost, sam izborni zakon je skrojen tako da ne iskazuje demokratsku volju gradjana Srbije, da je postavljena blaza varijanta ovih problema sada ne bi bilo. Radi se o cenzusu prolaznosti jer cim je 5% dovoljno i za stranke koje izlaze samostalno i za one koje su u koaliciji dolazi do problematicnih matematickih kombinacija, na kraju, i do ovakvih problema. Da su Voja, Velja, Cedo,Canak, Palma,Verko i drugi za koalicioni prolaz dve partije trebale 7,5%, odnosno za tri ili vise partija 10% danas bi bila drukcija prica, ovako svi sekrckamo u kasi koju smo sami skuvali, uz drugarski pozdrav,

blejach

pre 17 godina

Na moje razocarenje DS izgleda ipak nece uspeti da izgura ovu pricu.
Mogli bi da pocnu da razmisljaju o sedmom principu koji glasi: Mozete da dobijete mesto premijera ali to ne može da bude Vojislav Koštunica.
(niti Jočić ili Velja Ilić)

Cane

pre 17 godina

A moze i "lex specialis" da se uvede umesto ovog sestog principa. Pa da se taj princip malo ozakoni,... da bude legalniji. Ipak smo svi mi po malo legalisti!

hilarion

pre 17 godina

Prvi princip: Djelic mandatar, DS-u ministarstva pravde, policije, finansija, privatizacije (novo ministarstvo) i mesto nacelnika Agencije. Drugi princip: ako vam ne valja, Nikolic mandatar. Treci princip: ako napravite koaliciju s Nikolicem, pukli ste zauvek, a ta vlada ce kratko trajati. Cetvrti princip: ako necete s Nikolicem, idemo na nove izbore. Peti princip: nema. Sesti princip: nema.

Ninoslav Randjelovic

pre 17 godina

Posle sestog principa usledice i sedmi - funkcije Premijera Vlade Srbije i Predsednika Srbije obavljace oni gradjani koji za to pokazu interesovanje i dobru volju i pod uslovom da se menjaju svaki dan. Dok Srbiji ne krene.

Glasač

pre 17 godina

Neverovatno! Narod je glasao vrlo zrelo, tražeći široku koaliciju demokratskih stranaka, a oni siroti dva meseca ne mogu da se dogovore oko tri ministarstva.
Kako god se završilo ovo cenkanje, kazna na narednim izborima, kad god budu, biće surova.

Zvezdarac

pre 17 godina

Sada lansirani "sesti princip" mene neodoljivo podseca na svojevremeno lansiranu "devetu rupu na svirali". Narod je predsednika izabrao na posebnim izborima i to nema nikakve veze sa parlamentarnim izborima. A podsecanje na 23% je takodje potpuno van pameti. U okviru demokratske koalicije, koju razumni deo Srbije prizeljkuje, DS ima daleko vise od 50%. Da li onda uopste treba podtavljati pitanje: koja strana treba da da premijera?

Dejan

pre 17 godina

ma super je ovaj njihov sesti princip. Tadic treba lepo da ga prihvati sa sledecim redosledom dogadjanja:
1.- DS da premijera prema rezultatima izbora,
2.- Tadic da ostavku i tako nije ista stranka na obe pozicije (sto je 'stupidan' stav, ali ajde)
3.- Izbori za Predsednika, pa neka se onda vidi ko je po volji gradjana

PS - mada... nesto se mislim, ovde je opet prisutan dodir demokratije sto je naravno NEprihvatljivo DSS-u ma koliko slova "D" imali u imenu.

Veljko B. Uzicanin

pre 17 godina

Mozda bi se i moglo razgovarati o Sestom Principu O Podeli Odgovornosti, jedino sto taj princip upravo iskljucuje bilo kakvu odgovornost i zato g. Zarkovic nije u pravu.(ko ce, bre, Velju da pozove na bilo kakvu odgovornost sto kraducka ili sutira novinare dok god postoji Sesti Princip, tj dokle god on ima svoju kvoticu poslanika u Parlamentu koji mu omogucavaju da "deli odgovornost" ?)

Dosta vise

pre 17 godina

Da se vec jednom razjasni...Ds nije dala predsednika vec su za njega glasali gradjani Srbije, pripadnici razlicitih partija ukljucujuci i DSS i G 17! Znaci on je i nas a i njihov i u cemu je problem? O trgovini sa izbornom voljom biraca, da i ne govorim! Alo, ima li nekog u ovom tunelu da upali svetlo?

Milan

pre 17 godina

Dosta je bilo sa Kostunicinim ucenama!!Jel on neki nasledni knez pa da mora da bude ili premijer ili predsednik?Tadic ni slucajno ne treba da mu popusti.

Pera

pre 17 godina

Mislim da je najbolje da Tadic podnese ostavku i da se raspisu istovremeni izbori na svim nivoima. Doduse od toga je Kostunica bezao kao djavo od krsta godinu dana.

dark princess

pre 17 godina

Kakav Milosevic??!!!Sesti princip uspostavlja, mislili smo,zaboravljeni princip samoupravnog sporazumevanja i drustvenog dogovaranja! Pa zar to nije temelj demokratije?!Stariji se secaju sta to znaci, a izgleda da ce i mladji morati to da savladaju???!!Riznicari srpskog nacionalnog interesa postuju samo rezultate sporazumevanja i dogovaranja i naravno principe.Na ovom tumacenju rezultata izbora bi im pozavideo i sam Kardelj. Ne mogu da verujem...

DG

pre 17 godina

E, ljudi, ovo postaje smešno:bez namere da vređam bilo koga, nisam siguran da bilo koja koalicija sa Veljom može da postigne BILO kakav rezultat. A sa dimenzijom zvanom Koštunica na mestu premijera imamo potpuno odsustvo pragmatizma tako preko nam potrebnog sada kada je više nego evidentno da smo daleko od statusa ljubimca SAD-a, pa i dobrog dela Evrope. Trebaju nam Player-i. Zato Borise ako si Player, raspiši nove izbore pa odigraj....Sve ostalo je samo utakmica na 0:0, a takve su kao što znamo ne samo najdosadnije nego privlače svakim dodatnim igranjem sve manje publike (čitaj glasača).

Milan

pre 17 godina

Da je kojim slucajem DSS osvojio glasova koliko DS, danas ne bismo ni imali pregovore, nego jednu ponizavajucu "uzmi ili ostavi" ponudu upucenu DS-u od strane DSS-a. DSS je imao manje glasova od DS na izborima kako za parlament tako i za predsednika, i to ne sme i ne moze da ponisti nikakav izmisljeni princip! Zamislite gde ce Srbija sa Kostunicom kao premijerom do 2011!?!? Nisam glasao za DS upravo zbog toga sto nece konacno da stave Kostunicu i G17+ tamo gde im je mesto.

Marko

pre 17 godina

Ako sam dobro shvatio znaci ovako: Ti mozes da budes najbolji kosarkas, ali ako ne mozes sam da pobedis petoricu iz protivnicke ekipe, onda ne mozes da budes kapiten... To mi se cini da je taj sesti pricnip. Ovi ljudi definitivno nisu normalni...

dok ne pocistimo

pre 17 godina

Ne bih da kukam, ali mislim da ce ponovljeni izbori doneti jos goru (cistiju u korist nerazumnih) situaciju. Besmislena je rasprava o tome da je ucena ucena i da je glupost glupost. Narod jednostavno ne shvata!!! Ne kazem gradjani nego narod. Ovo je zemlja rakije, sira i kajmaka. Ali ne u pecatiranom pakovanju, nego u blatnjavoj kofi, i napukloj flasi. Bilo i ostace, dok ne naucimo. A dok ucimo Kostunica i ostale velicine pravoslavne demokratije ce da kljucaju les srpskog naciona. A ima da se jede....

Ko ceka taj doceka

pre 17 godina

Dame i gospodo! Braco i sestre! Formiranje vlade je izuzetno osetljiv i komplikovan proces. Bilo bi dobro ako bi uspeo u narednih godinu dana formirati kvalitentu vladu. Ne treba zuriti. Sto je preko to je i kuso, kaze se u nasem narodu. U ostalom ko se ne salze sa ovim temelnim pogledom na stvari neka ceka.
Nigde se mi ne zurimo. Zemlja funkcionise. No problems.

Boban

pre 17 godina

Gradjani, da se ne lažemo, na mesto premijera ne sme sesti više niko iz DSS-a barem dok za Hag ne otputuju i poslednji okrivljeni sa ovih prostora.
Već nekoliko godina Koštunica sa svojim ministrom Jočićem i šefom Bie Bulatovićem traži ali nikako da nadje Mladića, u zemlji je sve bolje a evo i Kosovo će nam vratiti pošto smo tako *sposobna i pravdi sklona država*. Koštunica bi zato želelo još jedan mandat da nastavi uporno da traži Mladića taman toliko da okrivljeni na miru razmisli šta mu je činiti ... Elem, ona odgovorna vlada koja pronadje Mladića, završiće posao za svoj narod i državu a to sigurno neće biti neobavešteni Koštunica sa sve svojim Jočićem i Bulatovićem.

Rus

pre 17 godina

Kada bi se oduzela iz price neracionalna mrznja prema Kostunici, svima bi bilo jasno da je stav DS-a potpuno nelogican. Hoce sa 23% da imaju predsednika, premijera, i kljucne ministre. Vladajuce partije imaju vecinu (DSS i G17+), sada su se evo i zvanicno dogovorili oko sestog principa. Manjine teze ka njima (sto mora puno da boli LDP-ovce i DS-ovce). LDP je van opticaja, kao i Radikali, jer su zahvaljuci svom ekstremizmu nesposobni da saradjaju sa bilo kimm.

Nenad

pre 17 godina

Đelić ne ume da sakupi većinu i to je jasno. Ne možete konstantno pljuvati Dinkića, dan pre sastanka reći "G17 ne može dobiti ni jedno jače ministarstvo, Dinkić ne sme biti ponovo ministar finansija itd." a da očekuju podršku...Pa zašto bi ih podržali, ako im Koštunica daje više? Kako se meni čini, Đelić je uspeo da dobije podršku samo LDP-a (koji je do juče bio frakcija u DS) i više ni jedne stranke, a Koštunica je dobio podršku i G17 i manjina i ovde se u stvari vidi da je Koštunica mnogo sposobniji da obezbedi većinu i da je zaista tačno da onaj sa najvećim koalicijonim potencijalom biva premijer...Ovo uopšte ne bi moralo biti tako da je DS korektnije odigrao ovaj čin sa Đelićem, ali to vam je cena nedefinisane i nestabilne politike i ulizivanja biračima.

lfc

pre 17 godina

Ovde se kao i obično brkaju lončići. Politika je stvar kompromisa od kada je sveta i veka. Da DS može da sastavi Vladu bez ostalih on bi to i učinio. Pošto ne može, onda mora da deli vlast sa ostalima. Može i da učini hazarderski potez i da ne pristane na pritiske ostalih ali to ipak ne čini... Postavlja se pitanje zašto onda ne izađu na nove izbore. Odgovor je prost, rizik je isuviše veliki, a oni koji su ih finansirali svih ovih godina dok su bili u opoziciji na tako nešto nisu spremni... Meni se Boža ne javlja kao premijer nikako... Ne zato što je loš, već zato što nema političku težinu za to mesto ... Premijersko mesto je namenjeno za političke kapitalce kao i mesto Predsednika Republike. I za sam kraj,... ovde se zaboravlja da su Liberali u Nemačkoj sa 5 posto podrške držali mesta ministra vojske i spoljnjih poslova (Genšer, Kinkel) ili stranka zelenih (Joška Fišer) i u Nemačkoj nikome nije padalo napamet da postavlja pitanje kako to oni mogu sa tako malom podrškom, a slična pitanja recimo ovde postavlja Đelić i pri tome hoće da bude Premijer. to mi je sve pomalo smešno!

Sesto culo

pre 17 godina

Ako sam dobro razumeo DSS "logiku" potpuno je nebitno koliko je biraca poverovalo njihovim predizbornim parolama. Taman da su se provukli kroz iglene usi i jedva presli cenzus opet bi bila ista prica: Voja - premijer, Velja - kapitalac, Jocke - aport itd. I sta sad? Ako ne bude tako kako su zamislili sledi koalicija sa SRS?? Pa neka, nek' napravi koaliciju sa SRS-om. Neka Dinkic dovrsi zapoceto sa Mislovicem, Bekom, Djunicem i ostalim kipranima... Bice opet izbora? Pa sta! Opet ce vredjati intelekt biraca (koji intelekt???), potrosice gomilu novca (taj novac i ovako ne bismo videli) pa opet iznova, procenat gore - procenat dole. Bedan smo mi narod! Sto rece neko: "Znas ti nas - j..'. ti nas!"

Sinisa

pre 17 godina

Za vreme kampanje DSS je uporno ponavljao kako niko ne sme da im izadje na crtu sa imenom potencijalnog premijera jer je njihov kandidat jednostavno najbolji. Kada je DS izaso sa Djelicem koga je btw podrzala i koalicija oko LDP-a, desilo se da je Boza bogami dobrano pokupio vise glasova od Voje. Ukoliko Voja pobedi glasace, kako rece Zivkov, bice to veca prevara nego kradja '96. Jos gore je ako DS na to dobrovoljno pristane. DSS je pokazao da ne postuje osnovna pravila igre. Vaze pravila ali ako ja pobedim, ako ne onda vaze druga "bolja" pravila gde sam ja opet pobedio. Tih smo se igara igrali nekada u vrticu, cini mi se da su Voja i ovi malko matori za te igre. Mislim i ako je od Voje i DSS-a mnogo je. Prevrsilo je svaku meru. Sloba je bar imao hrabrosti da ponisti izbore. Voja je samo bleda kopija originala.

Da predjem na stvar, ja da sam na mestu DS pustio bih DSS i G17+ da iznesu taj "sesti princip" radikalima, pa da vidim kako ce proci.

adam worth

pre 17 godina

Odgovornost u ovoj zemlji postoji samo kada se uzima mast. a tu je G17stvarno i jedino strucan. Dulic Markovic se u Utisku nedelje ogradjuje od onih koje stiti. To je licemerno. ona i njena stranka su se direktno stavili na stranu Jocica, Kostunice, Vuksanovica, Colicke, Velje Ilica i stite ih. osporavaju slobodnu volju gradjanja, osporavaju pravo na kritiku i traze(!!!)da ih sazaljevamo. jao puno rade tesko im je. Dulic Markovic,nemojte vise da placete po televizijama, to je neukusno. Da li vi mozete da pogledate u oci ljude koji nemaju nista, zato sto ste vi gladni odgovornosti(moci)? da li mozete da zamislite u kakvim su emotivnim i psihickim raspolozenjima ti ljudi?Vi predstavljate stranku bankarske kaste. Srbiji trebaju odlucni ljudi sa jasnim sistemom vrednosti a ne vi, lovci u mutnom!

djuro

pre 17 godina

Ma kakav šesti princip? Nudim ja šesnaesti: Ko ima predsednika opštine Babušnica, ne može da bude načelnik u opštini Svijlajnac, ili tako nekako. Sve mora da se poveže, tako da bez obzira šta su birači mislili da su glasali, biće da su glasali onako kako ja tumačim.

Belorus

pre 17 godina

G17+ uopšte nije vladajuća stranka. Oni su napustili Vladu krajem prošle godine i NISU nastupali sa DSS/NS na zajedničkoj listi, tako da te računice nemaju nikakve veze s mozgom. Postoji još jedna računica: DS i LDP zajedno imaju više nego DSS/NS/G17+, dakle opozicija prethodnoj Vladi ima više glasova. A Koštunica neka pravi koaliciju sa Radikalima i SPSom, to je jedina prirodna koalicija koja može u ovom sastavu Skupštine da formira Vladu.

Ivan Mladenovic

pre 17 godina

Sesti princip negira najelementarnije pravilo demokratije, a to je volja naroda.
Mandat je prvo trebala da dobije SRS, ali kako su oni odustali madat ide drugoplasiranoj DS. To je ono sto pise u svakom bukvaru demokratije...
Seti princip je nesto drugo sto nema veze sa demokratijom vec sa onim sto smo prezivljavali 90-ih godina, to je nesto sto neodoljivo podseca na Miloseviceve principe.

Drasko

pre 17 godina

Moram da priznam da me je Zarkovic razocarao u sinocnjem "Utisku nedelje".
Ta teza koju DSS provlaci od zavrsetka izbora da "premijer treba da bude neko ko moze da okupi...".Pa onda kao "Da li Djelic moze da okupi...".E pa to je stvarno nevidjen bezobrazluk.
Gospodo iz DSS-a:
Bili su izbori.Vi ste na tim izborima dobili daleko manje glasova od DS-a.Ne mozete da pretendujete na mesto premijera.Ne mozete da osporavate kandidate koje predlaze DS sve dok na red ne dodje neki tuta-muta koji bi bio po vasoj volji.
Ukoliko zelite da imate predsednicko ili premijersko mesto , izvolite lepo pa kandidujte vaseg kandidata za predsednika na izborima koji ce biti uskoro.
Ovo sto vi sada radite je CISTA uzurpacija vlasti i odrzavanje VD stanje sto je duze moguce.

Al

pre 17 godina

Koliko nemaju sluha ovi nasi kao politicari... Dulic-Markovic kaze"neko tamo ministarstvo dijaspore"... Putujuci po inostranstvu stekao sam uvid u to, kolika zelja i potencijal leze u nasim "obicnim" ljudima u Evropi. Svi su voljni da naprave neki fond gde bi na mesecnom nivou izdvajali po 50-ak evra.Pomnozite sada to sa brojem Srba preko grane,pa sa 12 meseci u godini,pa vidite koliki novac lezi tu... Traze samo da "to" ministarstvo ima vece ingerencije i uvid u to gde taj novac odlazi...Nema sluha... A, koliko ovo ministarstvo vredi u Srbiji,zapravo najbolje pokazuje Dulickina izjava.Toliko o idejama reformatora u Srbiji.

Mashinovodja

pre 17 godina

Srbija je zamlja čuda, primenjenog legalizma i jedinstvenih demokratskih principa. Naročito onaj šesti. Niko nema što Srbin imade, a Srbin imade čak šest principa demokratije! Ej, pa ko to još ima! (Niko normalan, naravno.) Opet smo svetu darovali inovaciju, po kojoj glasači glasaju do mile volje, ali važi ono što se šefovi stranaka "dogovore" između kafe i vinjaka!
To praktično znači da Sorabi mogu da glasaju dokle god hoće i za koga god hoće (a mogu i da uopšte ne glasaju, isto im dođe), ali legalistička matematika nalaže da Koštunica MORA da bude predsednik vlade, Jočić MORA da bude bude ministar policije, Dinkić MORA da bude ministar finansija itd.
Matematički dokaz te tvrdnje je vrlo zanimljiv: zbir glasova DSS i G17 rezultuje s 2 poslanička mesta više nego DS. Pa šta? Otkad su DSS i G17 jedna stranka, i otkad su u zvaničnoj koaliciji? Koštunica nam je pre izbora rekao za Velju i za Drvo, ali Dinkića nam je zatajio, mangupčina jedna!
Kako se samo nisu setili da u Ustav na vreme unesu: "Koštunica Vojislav je doživotni predsednik Vlade, koji postavlja doživotne ministre po svom izboru, osim ministra finansija, čije funkcije može da vrši isključivo lice koje se odaziva na ime Dinkić Mlađan, matični broj taj i taj, slika priložena."

Vik

pre 17 godina

Gledao sam doticnu emisiju (Utisak nedelje) i mogu reci da se gospodin Zarkovic ponovo pokazao u najboljem svetlu. Zaista verujem da nase novinarstvo ima buducnost dok je profesionalaca kao Zarkovic. A istina je takva da, ma koliko crno zvucalo, se mora sa DSS-om. Mislim da je to sitnica koju nekako u ovim "medjudemokratskim" sukobima DS-ovci ne zele da shvate. Ni meni se ne svidja ali je cinjenica. Otuda reci Zarkovica da "brze reforme u Srbiji jednostavno nemaju podrsku". I odatle pozicija ucene DSS-a. Onako "razumni" kao sto su uvek bili, ni 5 ni 6: oni hoce premijera,a ni slucajno nece sa LDP-om.
Zaista ne vidim logiku partije koja ima vise problema sa LDP-om a nema sa SPS-om i SRS-om. No, to je njihova stvar.
Koliko je to veliki zalogaj za DS? Ne znam. Nadam se da nece prihvatiti, iskreno, ne mogu da zamislim Kostunicu kao premijera jos 1 dan a ne 4 godine. A posto jos ne vidim ultimativnu "uzmi-ili-ostavi" punudu od DSS,verujem i nadam se da je nece ni biti. Dakle, dogovorice se. Nece biti Kostunica, a nece ni Djelic i to ce biti kompromis.
Sto se tice pozicije G17+, posle emisije mi je jasnije da su "nadureni" zbog olakih izjava Djelica tipa (parafraziram): tako mala stranka ne moze da racuna na kljucna ministarstva. Tu je DS autmatski "izgubio" logicnu prednost da DS+G17+manjine budu preovladjujuce- "proreformsko" jezgro buduce vlade i time automatski oslabio poziciju DS-a. Nije morao to da kaze, iako mozda svi u DS-u tako misle.
Ipak, mislim da je sadasnji stav G17+ i dalje licemeran i neprirodan i mora da se menja. Zato, pamet u glavu i DS i G17+ i manjine..

Milenko

pre 17 godina

12.8.2007 ... Pregovori o formiranju Vlade se nastavljaju... Zašto nam je bog, kao narodu, uzeo pamet, još ne znam pravi odgovor.

darko

pre 17 godina

Pa cekaj, parlamentarni izbori su bili 2007, a predsednicki ce biti 2008...izadje Tadic i pobedi i nastavi da bude predsednik jos 4 godine. Ako i vlada pritom izdrzi ceo mandat, sledeci parlamentarni izbori su 2011, a predsednicki 2012. Opet se onda pokrene "Sesti princip", i opet premijer ne moze biti iz DS, zato sto je Tadic jos uvek predsednik??!! Znaci DS nece moci da ima premijera nikad vise, ili dok god imaju kandidata u izborima za predsednika? Hm, jesu li oni toga svesni? Ili sam pogresio u racunu? Neka zovnu onog Shamija, on je matematicar, da to objasni...Inace, danasnji tuzan dan je idealan da Tadic izadje i javno saopsti da ce se ici na nove izbore - ZBOG ZORANA.

Nemanja

pre 17 godina

Stvarno je smesno kada nasi politicari govore o principima...a ovi su puni principa,imaju ih pet,pa im fali i sesti...hahahaha!!!!

ssrdjan

pre 17 godina

E, pa bas bih voleo nove izbore. Na njima Dinkicc ne bi uzeo ni 1,3%, ubedjen sam. Ubedjen sam zato sto sam iz najbolje namere svoj skupoceni glas dao njemu, jer se tu nazirala neka nada, ali sam se jako prevaro. Neka jednom ti radikali preuzmu kormilo, pa da ciste savesti emigriram.

Народ зна...

pre 17 godina

А ко је и кад рекао да било ко рачуна на подршку ДСС-а и Г17 Тадићу у првом кругу председничких избора, тј. да је потребно да сви заједно имају једног кандидата? Зашто је и по чему и место председника у игри? Први круг - свако за себе, у другом по савести, па извол'те.
Тадић мора да стисне петљу и коначно каже НЕ уценама размаженог детета обрезлог на месту премијера које није у стању да схвати да му је народ (који "зна"!) рекао НЕ i да, сходно народној вољи, њему може да припадне само друго, а никако прво место.

veza.+

pre 17 godina

...Pa zar Kostunica i nakaradni Velja mogu nekoga da ucenjuju ko ce biti premijer. E zaista nikada u zivotu ne bih glasao za DS kada bi pristali da Kostunica ponovo bude premijer. Pa ko u ovoj drzavi zanje a ko kupi zito. Ne razumem tu "srpsku demokratiju". Ko zeli tog Kostunicu za premijera udaljava srbiju od Evrope. Sto puta bih isao na izbore, ali ne bih dao da me slabiji ucenjuje. Napravio bih samo jednu konferenciju za stampu ili neki TV duel i otvoreno rekao gradjanima sta je u pitanju. Kakav sesti princip. Vidi ironije, ne moze predsjednik i premijer da budu iz iste stranke, to samo u Srbiji moze da bude. Izbori su zato da se biraju najlegitimniji. Kandidate na izbore pa ko dobije vise njemu mjesto premijera i predsjednika. Kostunica je jako lukava licnost, sto puta gori od Milosevica. Neka ide sa Radikalima pa neka mu Seselj da mjesto premijera. Malo morgen. Nemojte dozvoliti da vas Kostunica ponovo prevari.....

duh koji hoda

pre 17 godina

Kakva glupost od odraslih ljudi. Gori su od dece u obdanostu. Pa onaj Sloba je bar osvajao po 100+poslanika pa je vladao a ovaj lik sa 33 poslanika hoce da vlada. Pa cemu onda sluze izbori? Glupost neopevana. Novi izbori, bolje nego ucena i rusenje demokratije u Srbiji. Ukoliko DS popusti, vracamo se u period od pre 5.oktobra, i guramo zemlju pravo u blato.

vax

pre 17 godina

Zarkovic je u nacelno u pravu.Stanke i politicari se dogovaraju i cine kompromise, jedan od kljucnih bi bio raspodela f-ja. 2000. i 2003. to nije bio toliki problem, jer se unapred znalo ime premijera, medjutim danas se vise kalkulise ko ce koliko izgubiti, koga ce biraci osuditi ako...U Srbiji nije niko spreman na kompromis, iz cega proizilazi zakljucak da su Srbi losi politicari!?

kiki

pre 17 godina

Mnogo galame oko nicega.Ako DS nece sa DSS-om da pravi vladu,jer kao traze mnogo,neka pravi sa drugima.Tako je i DSS postupao,kada DS nije hteo da prihvati kompromis,pa je nadjeno resenje.Problem je sto DS nije sposobna za koaliciju,a nije nikada ni bila.Oni znaju da moraju da prave koaliciju sa DSS i G17 (jedino ,ako imaju drugo resenje),ali zele da imaju mesto premijera,sva vazna ministarstva,i jos da se podrzi Tadic na izborima za predsednika.
E ,pa to nije koalicija,i zato nije ni cudo sto se i G17 ,ali i stranke manjine,okrecu ka DSS,koji ima snage da ustupi i neka vazna ministarstva drugoj stranci.
DS ocekuje od DSS i G17 da budu ikebana u valdi ,koju ce oni voditi.To bi bilo moguce da DS ima 35% ,a DSS i ostali 15%,ali ovako kada su stranke razdvojene 5-6%,to ide drugacije.

Konacna odluka

pre 17 godina

Mislim da je stvarno dosta!!!! Ja sam clan DS-a i glasao sam za njih, ali ako sada opet popuste i dozvole Kostunici da opet bude premijer, necu vise za njih da glasam. Razumem da ne treba da vas vode emocije ali sto previse, previse je...

Rus

pre 17 godina

DSS i G17+ su vladajuce stranke. Zajedno imaju vise mandata (47+19=66) u novom sazivu skupstine nego DS (64), bivsa opozicija. U cemu je problem da DSS dobije mesto premijera? DS bi potpunu vlast u drzavi sa 23% podrske - pa to nema nigde. Dok "demokratska javnost" (sta god to znacilo) zeli da ignorise cinjenicu da su Radikali najjaca partija u Srbiji, ovakva vrsta kompromisa je sasvim logicna; naime, nema smisla da drugoplasirani dobiju predsednicko i premijersko mesto, dajte nesto treceplasiranim.

silver bullet

pre 17 godina

Mora da se Kostunica sad jede od muke! Da je znao kako ce proci na izborima, upisao bi u Ustav da premijer i predsednik Srbije ne smeju da budu iz iste stranke i sad bi svi morali da postuju Ustav, jer zaboga, tako je munjom zapisano u kamenu. Ko hoce vece, izgubi iz vrece!

Geronimo

pre 17 godina

Tadicu, hajde lepo raspisi izbore pa neka radikali sastave vladu. Kad se to desi odosmo u savez sa Rusijom i Belosrusijom, i posto ce Kosovo do tada da bude amputirano, u nedodstatku svete zemlje, mi cemo da tvrdimo da je Cecenija sveta srpska zemlja, pa kad i to ode, idemo u savez sa Kinom da tvrdimo da je Tajvan sveta srpska zemlja...itd...dok ne stignemo do Libana ili, mozda Afganistana (ko zna, sve je moguce)i na kraju opet novi izbori (ja cu da cekam, majke mi)!!!

Lola

pre 17 godina

Da mi je neko pre tri godine rekao da će Žarković iz Vremena da bude Koštunicin čovek ne mogu da vam napišem šta bih mu odgovorila.
Medjutim sve je bilo jasno kad je prestao da saradjuje sa Coraxom koji tako dobro crta Koštunjavog da to prestaje da bude karikatura jer je je na kraju karikatura on sam. Sad piše za Smajlovićkinu Poltiku i objašnjava da je šesti princip pravi princip. Alo, bre po koji put im treba reći da su predsenički izbori jedno a prlamentarni drugo. Da su lokalni sasvim treće. Da su na svim tim izborima ovi nesposobnjakovići IZGUBILI. Da li je moguće da DSS misli da smo svi koji nismo za njih dementni?

Alto Adige

pre 17 godina

Ovo je jako ruzno sto je rekla g-dja Dulic-Markovic. Pa sta bi oni sa osvojenih 6 % glasova ??? Odakle im ideja, da dozivotno moraju da drze Finansije (kako su jadni naivni, pa ne znaju sta ce). Ma Tadicu, raspisuj nove izbore, nemoj sa ovima da ulazis u Vladu. I prestani vise sa kohabitacijom, od toga nema nista !!

Alan Ford

pre 17 godina

Žarkovićevo objašnjenje je OK u principu, ali nije u detaljima. Zašto Koštunica ne bi bio, recimo, podpredsednik vlade? Da li samo zato što ne može sebe da zamisli na nižem mestu od predsedničkog? Sada je "nezaobilazan", a do 2000. je vodio salonsku kombi stranku, o čemu se ovde radi? Pa o golemoj sujeti.

Goran Medarević

pre 17 godina

Dragi glasači!
Badava ste kreč...Izvinjavam se-lapsus.Badava ste glasali tako kako ste glasali jer ja sa svoja 33 poslanika (od 250 dakako) imam apsolutno pravo da i dalje budem predsednik vlade iz više razloga:
1/ EU jedva čeka da nastavi razgovore sa mnom i G. Jočićem – koji je,sasvim prirodno,kao ministar policije,najubeđeniji demokrata i ima fantastične pregovaračke sposobnosti i smisao za demokratski kompromis – jer odlično znaju da ćemo nas dvojica vrlo brzo (najkasnije za 20 godina),kad general Mladić odluči da svrati u Hag,istom licu vrlo rado kupiti avionsku kartu za tamo.
Ovim putem,istovremeno,želim da obavestim i članove njegove porodice da ni u kom slučaju neće biti u diskriminisanom položaju u odnosu na porodice nekih drugih generala,te im obećavam da će i oni, tom prilikom,dobiti Škoda Oktaviju.Samo ih molim da se na vreme jave doživotnom ministru finansija G. Dinkiću i obaveste ga da li žele karavan ili hečbek verziju,turbo dizela ili benzinca i da li žele metalik boju ili ne – kako bi on,na vreme pronašao pogodan način da za tu namenu opredeli potrebna budžetska sredstva i osobu preko koje će tu transakciju uspešno obaviti.
2/ Jer sam bio tako dubokouman da smislim tzv. 6-ti princip koji je svima vama (osim naravno nedovoljno inteligentnih glasača DS i izdajnika iz LDP-a) jasan kao dan.I kad vam ja,kao vaš voljeni vođa,kažem da je 6-ti princip o podeli fotelj...izvinjavam se-ponovo lapsus-podeli odgovornosti stranaka mnogo demokratskiji od nekakvog stupidnog principa da se vlast raspodeljuje na osnovu izbornih rezultata,koje vam,dragi moj narode,od sveg srca opraštam – vi tada vrlo dobro znate koliko sam ja ponovo u pravu.
Vi,dakako,shvatate da je daleko bolje da ja još 4 godine budem vaš omiljeni premijer – zarad stabilnosti,naravno.Lepo vam je to objasnio G. Kasa na koga svi vi,dragi građani,treba da se ugledate i,kao i on,shvatite da to nije najobičnija ucena nego pošten princip (i to 6-ti- dakle najmanje važan.Ma,sitničica jedna.)
Pa zar nije bolje da,zarad stabilnosti,mi lepo podelimo fotelje tako da moja malenkost,G. Jočić i G. Dinkić budemo doživotno na svojim mestima,nego biti tvrdoglav kao onaj Tadić koji neće (vidi vraga!) da zažmuri na vašu volju iskazanu na izborima,na kojima smo mi,kao sve stranke vlade zajedno,ubedljivo pobedili.(I to sam tako lepo i tačno izračunao!)
3/ Jer sam,pošteno rečeno,mnogo poželjnije od naroda viđen da vodim vladu nego onaj Đelić,koji u svojoj karijeri gotovo ništa nije uradio,a i što je uradio,to su mu drugi savetovali.Pa svakome dobronamernom građaninu je jasno koga bi,od nas dvojice,svaki vlasnik uspešne kompanije,radije postavio za menadžera koji vodi posao.Iza mene su tako nezaboravni uspesi,posedujem takve liderske sposobnosti (setite se 5. Oktobra kada sam se odjednom pojavio pravo niotkuda i zbrisao Miloševića),tako sjajni rezultati!Takva znanja i priznanja,takva brzina u radu i odlučivanju!Pa ima li većeg i boljeg dokaza o mojim kvalitetima od svima vidljive činjenice da naš dinar u odnosu na EUR jača i jača...Ta ujedinjena Evropa i njihov EUR prosto uzmiču pred našim dinarom.!
Zato vam još jednom,dragi glasači,skrećem pažnju na osnovnu poruku:držite se 6-og principa!On će vam,u vaše živote,uneti još mnogo radosti!
Živeli!
Volim i ja vas...
(svaka sličnost sa nečim što ste u bliskoj prošlosti od nekog već čuli je namern...lapsus-slučajna)
Vaš V.K.

dralle

pre 17 godina

Žarković kaže: "Pošto ne može da je sastavi, on mora ili da pristane na kompromis da mu DSS, Nova Srbija, G17 plus, a vidimo sada i neki predstavnici manjina, određuju premijera, ili da ide na izbore, s tim što ja ne bih isključio ni mogućnost bočnih procesa, što znači da se pred kraj procesa oko Kosova DSS i radikali pojave i odrede mandatara. To je realna politička opcija".
A može da formira vladu neko ko ima 13 %?
Onaj ko ima 13% hoće premijera. Pa neka budu izbori pa kada Kostunica bude imao 23% a ostali kao on sada neka on formira vladu kao premijer?
Mac malo!Ovde se brkaju lončići,kao oni ne mogu mali su da formiraju vladu ali mi kao MANJI a JAČI možemo!
Neka budu izbori i ako je sudjeno da radikali prave vladu neka im je (I NAMA) sa srećom.Dosta više ucena!

Voja

pre 17 godina

Pa sta ako se DSS na kraju dogovori sa SRS. Bar bi znali na cemu smo.
Sad svi navijaju za neku MATEMATIKU koja je samo njima jasna.
Kao ne smeju Radikali na vlast pa sad treba DS da bude odgovorna i da ne gura DSS u njihov zagrljaj, vec da im eto DS da mesto premijera. Uz to Kostunica je izgleda vec u paketu obecao kojesta i Velji i Dinkicu i Ivani i Kasi i Romima, pa sad odjenom svi duvaju u istu trubu.
Ako DS na ovo pristane poslednji su papci na kugli zemljskoj.
A i Zarkovic mi je dobar kao DS ima 23%. A koliko ima Kostunica kad mu odbijes Velju. Ja cenim da ima 7%. I sad je kao to u redu da bude premijer. Jelte bolje to nego radikali. Ja bas nesto i nevidim tu neku razliku.
Mislim da je resenje da se ide na nove izbore. Tj. prvo nek se izjasni DSS dali hoce da DS da mandatara, ako nece, onda Tadic treba mandat da poveri Radikalima. Ako ni oni ne formiraju vladu, onda novi izborima.
A na njima sigurno ce biti manje glasaca nego na prethodnim ali ce garant doci do vece koncentracije glasova. Prvo vecina koja je glasala za one koji nisu presli cenzus ili nece izaci ili ce dati nekom glas od onih koji su to uspeli. Cenim da ce ipak vecina tih glasova ici ka SRS i DS. A isto to ce se desiti i sa onima koji su malo bili iznad cenzusa (LDP, G17, SPS). I tu mi je jasno sto je C.Jovanovic vec istakao kao mogucnost da na nove izbore ide u koaliciji sa DS. Mislim da je to ipak bolje nego sa LSV i DHSS koji su vec posle izbora posli na svoju stranu.
Isto mislim da bi se desilo i sa onima koji su glasali za G17. Tako da je moja prognoza da bi posle tih izbora u skupstini bili SRS, DS sa LDP, SPS (oni i dalje imaju sanse) a DSS i NS zavisno dali ce zajedno ili ce Velja da pruzi ruku Vuku pa da zeznu Voju. I tu bi se videla prava snaga stranaka (DSS i G17) koje sada imaju pravo da ucenjuju sa nekim sestim principom.
Ajd ipak da vidimo da li ce tako i biti.

A.M.

pre 17 godina

To samo u Srbiji ima: da je politicki legitimno i korektno ucenjivati jace od sebe, a ukoliko jaci na to ne pristane, onda je on nekonstruktivan.
To sto slabiji ne postuju volju naroda izrazenu na izborima, nije od znacaja.
Ovde je u igri mnogo vise od mesta premijera. To je pre svega, izbor koji Srbija mora napraviti. Da li zeli i dalje ici putem politickih mahinacija, dogovora "elite" iza zatvorenih vrata i uzurpacije vlasti, ili ce se konacno okrenuti demokratskim vrednostima i nacinu razmisljanja.

Vladan

pre 17 godina

Ta prica da jedna partija ne moze da da predsednika i premijera je potpuna besmislica.Ne vidim razlog zasto se to ne bi desilo.Medjitim moje misljenje je iako smatram da ds treba da bude lider u buducoj vladi,da predsednik trebao da ponudi premijersko mesto radikalnoj stranci jer je dobila najvise glasova napokon bi videli sta zapravo radikali hoce da naprave vladu i vode ovu drzavu ili samo da pljuju po njoj.Ali bojazan predsednika je velik da ne bi sadasnji pregovaraci tipa dss i nove srbije prisli radikalima i oformili vladu.Smatram sesti princip za glupost jednom kandidatu za presednika ne treba podrska svih Boris je to osetio na svojoj kozi proslog puta i on vrlo dobro zna.

A.M.

pre 17 godina

To samo u Srbiji ima: da je politicki legitimno i korektno ucenjivati jace od sebe, a ukoliko jaci na to ne pristane, onda je on nekonstruktivan.
To sto slabiji ne postuju volju naroda izrazenu na izborima, nije od znacaja.
Ovde je u igri mnogo vise od mesta premijera. To je pre svega, izbor koji Srbija mora napraviti. Da li zeli i dalje ici putem politickih mahinacija, dogovora "elite" iza zatvorenih vrata i uzurpacije vlasti, ili ce se konacno okrenuti demokratskim vrednostima i nacinu razmisljanja.

dralle

pre 17 godina

Žarković kaže: "Pošto ne može da je sastavi, on mora ili da pristane na kompromis da mu DSS, Nova Srbija, G17 plus, a vidimo sada i neki predstavnici manjina, određuju premijera, ili da ide na izbore, s tim što ja ne bih isključio ni mogućnost bočnih procesa, što znači da se pred kraj procesa oko Kosova DSS i radikali pojave i odrede mandatara. To je realna politička opcija".
A može da formira vladu neko ko ima 13 %?
Onaj ko ima 13% hoće premijera. Pa neka budu izbori pa kada Kostunica bude imao 23% a ostali kao on sada neka on formira vladu kao premijer?
Mac malo!Ovde se brkaju lončići,kao oni ne mogu mali su da formiraju vladu ali mi kao MANJI a JAČI možemo!
Neka budu izbori i ako je sudjeno da radikali prave vladu neka im je (I NAMA) sa srećom.Dosta više ucena!

Voja

pre 17 godina

Pa sta ako se DSS na kraju dogovori sa SRS. Bar bi znali na cemu smo.
Sad svi navijaju za neku MATEMATIKU koja je samo njima jasna.
Kao ne smeju Radikali na vlast pa sad treba DS da bude odgovorna i da ne gura DSS u njihov zagrljaj, vec da im eto DS da mesto premijera. Uz to Kostunica je izgleda vec u paketu obecao kojesta i Velji i Dinkicu i Ivani i Kasi i Romima, pa sad odjenom svi duvaju u istu trubu.
Ako DS na ovo pristane poslednji su papci na kugli zemljskoj.
A i Zarkovic mi je dobar kao DS ima 23%. A koliko ima Kostunica kad mu odbijes Velju. Ja cenim da ima 7%. I sad je kao to u redu da bude premijer. Jelte bolje to nego radikali. Ja bas nesto i nevidim tu neku razliku.
Mislim da je resenje da se ide na nove izbore. Tj. prvo nek se izjasni DSS dali hoce da DS da mandatara, ako nece, onda Tadic treba mandat da poveri Radikalima. Ako ni oni ne formiraju vladu, onda novi izborima.
A na njima sigurno ce biti manje glasaca nego na prethodnim ali ce garant doci do vece koncentracije glasova. Prvo vecina koja je glasala za one koji nisu presli cenzus ili nece izaci ili ce dati nekom glas od onih koji su to uspeli. Cenim da ce ipak vecina tih glasova ici ka SRS i DS. A isto to ce se desiti i sa onima koji su malo bili iznad cenzusa (LDP, G17, SPS). I tu mi je jasno sto je C.Jovanovic vec istakao kao mogucnost da na nove izbore ide u koaliciji sa DS. Mislim da je to ipak bolje nego sa LSV i DHSS koji su vec posle izbora posli na svoju stranu.
Isto mislim da bi se desilo i sa onima koji su glasali za G17. Tako da je moja prognoza da bi posle tih izbora u skupstini bili SRS, DS sa LDP, SPS (oni i dalje imaju sanse) a DSS i NS zavisno dali ce zajedno ili ce Velja da pruzi ruku Vuku pa da zeznu Voju. I tu bi se videla prava snaga stranaka (DSS i G17) koje sada imaju pravo da ucenjuju sa nekim sestim principom.
Ajd ipak da vidimo da li ce tako i biti.

Goran Medarević

pre 17 godina

Dragi glasači!
Badava ste kreč...Izvinjavam se-lapsus.Badava ste glasali tako kako ste glasali jer ja sa svoja 33 poslanika (od 250 dakako) imam apsolutno pravo da i dalje budem predsednik vlade iz više razloga:
1/ EU jedva čeka da nastavi razgovore sa mnom i G. Jočićem – koji je,sasvim prirodno,kao ministar policije,najubeđeniji demokrata i ima fantastične pregovaračke sposobnosti i smisao za demokratski kompromis – jer odlično znaju da ćemo nas dvojica vrlo brzo (najkasnije za 20 godina),kad general Mladić odluči da svrati u Hag,istom licu vrlo rado kupiti avionsku kartu za tamo.
Ovim putem,istovremeno,želim da obavestim i članove njegove porodice da ni u kom slučaju neće biti u diskriminisanom položaju u odnosu na porodice nekih drugih generala,te im obećavam da će i oni, tom prilikom,dobiti Škoda Oktaviju.Samo ih molim da se na vreme jave doživotnom ministru finansija G. Dinkiću i obaveste ga da li žele karavan ili hečbek verziju,turbo dizela ili benzinca i da li žele metalik boju ili ne – kako bi on,na vreme pronašao pogodan način da za tu namenu opredeli potrebna budžetska sredstva i osobu preko koje će tu transakciju uspešno obaviti.
2/ Jer sam bio tako dubokouman da smislim tzv. 6-ti princip koji je svima vama (osim naravno nedovoljno inteligentnih glasača DS i izdajnika iz LDP-a) jasan kao dan.I kad vam ja,kao vaš voljeni vođa,kažem da je 6-ti princip o podeli fotelj...izvinjavam se-ponovo lapsus-podeli odgovornosti stranaka mnogo demokratskiji od nekakvog stupidnog principa da se vlast raspodeljuje na osnovu izbornih rezultata,koje vam,dragi moj narode,od sveg srca opraštam – vi tada vrlo dobro znate koliko sam ja ponovo u pravu.
Vi,dakako,shvatate da je daleko bolje da ja još 4 godine budem vaš omiljeni premijer – zarad stabilnosti,naravno.Lepo vam je to objasnio G. Kasa na koga svi vi,dragi građani,treba da se ugledate i,kao i on,shvatite da to nije najobičnija ucena nego pošten princip (i to 6-ti- dakle najmanje važan.Ma,sitničica jedna.)
Pa zar nije bolje da,zarad stabilnosti,mi lepo podelimo fotelje tako da moja malenkost,G. Jočić i G. Dinkić budemo doživotno na svojim mestima,nego biti tvrdoglav kao onaj Tadić koji neće (vidi vraga!) da zažmuri na vašu volju iskazanu na izborima,na kojima smo mi,kao sve stranke vlade zajedno,ubedljivo pobedili.(I to sam tako lepo i tačno izračunao!)
3/ Jer sam,pošteno rečeno,mnogo poželjnije od naroda viđen da vodim vladu nego onaj Đelić,koji u svojoj karijeri gotovo ništa nije uradio,a i što je uradio,to su mu drugi savetovali.Pa svakome dobronamernom građaninu je jasno koga bi,od nas dvojice,svaki vlasnik uspešne kompanije,radije postavio za menadžera koji vodi posao.Iza mene su tako nezaboravni uspesi,posedujem takve liderske sposobnosti (setite se 5. Oktobra kada sam se odjednom pojavio pravo niotkuda i zbrisao Miloševića),tako sjajni rezultati!Takva znanja i priznanja,takva brzina u radu i odlučivanju!Pa ima li većeg i boljeg dokaza o mojim kvalitetima od svima vidljive činjenice da naš dinar u odnosu na EUR jača i jača...Ta ujedinjena Evropa i njihov EUR prosto uzmiču pred našim dinarom.!
Zato vam još jednom,dragi glasači,skrećem pažnju na osnovnu poruku:držite se 6-og principa!On će vam,u vaše živote,uneti još mnogo radosti!
Živeli!
Volim i ja vas...
(svaka sličnost sa nečim što ste u bliskoj prošlosti od nekog već čuli je namern...lapsus-slučajna)
Vaš V.K.

Vladan

pre 17 godina

Ta prica da jedna partija ne moze da da predsednika i premijera je potpuna besmislica.Ne vidim razlog zasto se to ne bi desilo.Medjitim moje misljenje je iako smatram da ds treba da bude lider u buducoj vladi,da predsednik trebao da ponudi premijersko mesto radikalnoj stranci jer je dobila najvise glasova napokon bi videli sta zapravo radikali hoce da naprave vladu i vode ovu drzavu ili samo da pljuju po njoj.Ali bojazan predsednika je velik da ne bi sadasnji pregovaraci tipa dss i nove srbije prisli radikalima i oformili vladu.Smatram sesti princip za glupost jednom kandidatu za presednika ne treba podrska svih Boris je to osetio na svojoj kozi proslog puta i on vrlo dobro zna.

Alan Ford

pre 17 godina

Žarkovićevo objašnjenje je OK u principu, ali nije u detaljima. Zašto Koštunica ne bi bio, recimo, podpredsednik vlade? Da li samo zato što ne može sebe da zamisli na nižem mestu od predsedničkog? Sada je "nezaobilazan", a do 2000. je vodio salonsku kombi stranku, o čemu se ovde radi? Pa o golemoj sujeti.

Alto Adige

pre 17 godina

Ovo je jako ruzno sto je rekla g-dja Dulic-Markovic. Pa sta bi oni sa osvojenih 6 % glasova ??? Odakle im ideja, da dozivotno moraju da drze Finansije (kako su jadni naivni, pa ne znaju sta ce). Ma Tadicu, raspisuj nove izbore, nemoj sa ovima da ulazis u Vladu. I prestani vise sa kohabitacijom, od toga nema nista !!

Lola

pre 17 godina

Da mi je neko pre tri godine rekao da će Žarković iz Vremena da bude Koštunicin čovek ne mogu da vam napišem šta bih mu odgovorila.
Medjutim sve je bilo jasno kad je prestao da saradjuje sa Coraxom koji tako dobro crta Koštunjavog da to prestaje da bude karikatura jer je je na kraju karikatura on sam. Sad piše za Smajlovićkinu Poltiku i objašnjava da je šesti princip pravi princip. Alo, bre po koji put im treba reći da su predsenički izbori jedno a prlamentarni drugo. Da su lokalni sasvim treće. Da su na svim tim izborima ovi nesposobnjakovići IZGUBILI. Da li je moguće da DSS misli da smo svi koji nismo za njih dementni?

Konacna odluka

pre 17 godina

Mislim da je stvarno dosta!!!! Ja sam clan DS-a i glasao sam za njih, ali ako sada opet popuste i dozvole Kostunici da opet bude premijer, necu vise za njih da glasam. Razumem da ne treba da vas vode emocije ali sto previse, previse je...

silver bullet

pre 17 godina

Mora da se Kostunica sad jede od muke! Da je znao kako ce proci na izborima, upisao bi u Ustav da premijer i predsednik Srbije ne smeju da budu iz iste stranke i sad bi svi morali da postuju Ustav, jer zaboga, tako je munjom zapisano u kamenu. Ko hoce vece, izgubi iz vrece!

Rus

pre 17 godina

DSS i G17+ su vladajuce stranke. Zajedno imaju vise mandata (47+19=66) u novom sazivu skupstine nego DS (64), bivsa opozicija. U cemu je problem da DSS dobije mesto premijera? DS bi potpunu vlast u drzavi sa 23% podrske - pa to nema nigde. Dok "demokratska javnost" (sta god to znacilo) zeli da ignorise cinjenicu da su Radikali najjaca partija u Srbiji, ovakva vrsta kompromisa je sasvim logicna; naime, nema smisla da drugoplasirani dobiju predsednicko i premijersko mesto, dajte nesto treceplasiranim.

vax

pre 17 godina

Zarkovic je u nacelno u pravu.Stanke i politicari se dogovaraju i cine kompromise, jedan od kljucnih bi bio raspodela f-ja. 2000. i 2003. to nije bio toliki problem, jer se unapred znalo ime premijera, medjutim danas se vise kalkulise ko ce koliko izgubiti, koga ce biraci osuditi ako...U Srbiji nije niko spreman na kompromis, iz cega proizilazi zakljucak da su Srbi losi politicari!?

kiki

pre 17 godina

Mnogo galame oko nicega.Ako DS nece sa DSS-om da pravi vladu,jer kao traze mnogo,neka pravi sa drugima.Tako je i DSS postupao,kada DS nije hteo da prihvati kompromis,pa je nadjeno resenje.Problem je sto DS nije sposobna za koaliciju,a nije nikada ni bila.Oni znaju da moraju da prave koaliciju sa DSS i G17 (jedino ,ako imaju drugo resenje),ali zele da imaju mesto premijera,sva vazna ministarstva,i jos da se podrzi Tadic na izborima za predsednika.
E ,pa to nije koalicija,i zato nije ni cudo sto se i G17 ,ali i stranke manjine,okrecu ka DSS,koji ima snage da ustupi i neka vazna ministarstva drugoj stranci.
DS ocekuje od DSS i G17 da budu ikebana u valdi ,koju ce oni voditi.To bi bilo moguce da DS ima 35% ,a DSS i ostali 15%,ali ovako kada su stranke razdvojene 5-6%,to ide drugacije.

Geronimo

pre 17 godina

Tadicu, hajde lepo raspisi izbore pa neka radikali sastave vladu. Kad se to desi odosmo u savez sa Rusijom i Belosrusijom, i posto ce Kosovo do tada da bude amputirano, u nedodstatku svete zemlje, mi cemo da tvrdimo da je Cecenija sveta srpska zemlja, pa kad i to ode, idemo u savez sa Kinom da tvrdimo da je Tajvan sveta srpska zemlja...itd...dok ne stignemo do Libana ili, mozda Afganistana (ko zna, sve je moguce)i na kraju opet novi izbori (ja cu da cekam, majke mi)!!!

duh koji hoda

pre 17 godina

Kakva glupost od odraslih ljudi. Gori su od dece u obdanostu. Pa onaj Sloba je bar osvajao po 100+poslanika pa je vladao a ovaj lik sa 33 poslanika hoce da vlada. Pa cemu onda sluze izbori? Glupost neopevana. Novi izbori, bolje nego ucena i rusenje demokratije u Srbiji. Ukoliko DS popusti, vracamo se u period od pre 5.oktobra, i guramo zemlju pravo u blato.

veza.+

pre 17 godina

...Pa zar Kostunica i nakaradni Velja mogu nekoga da ucenjuju ko ce biti premijer. E zaista nikada u zivotu ne bih glasao za DS kada bi pristali da Kostunica ponovo bude premijer. Pa ko u ovoj drzavi zanje a ko kupi zito. Ne razumem tu "srpsku demokratiju". Ko zeli tog Kostunicu za premijera udaljava srbiju od Evrope. Sto puta bih isao na izbore, ali ne bih dao da me slabiji ucenjuje. Napravio bih samo jednu konferenciju za stampu ili neki TV duel i otvoreno rekao gradjanima sta je u pitanju. Kakav sesti princip. Vidi ironije, ne moze predsjednik i premijer da budu iz iste stranke, to samo u Srbiji moze da bude. Izbori su zato da se biraju najlegitimniji. Kandidate na izbore pa ko dobije vise njemu mjesto premijera i predsjednika. Kostunica je jako lukava licnost, sto puta gori od Milosevica. Neka ide sa Radikalima pa neka mu Seselj da mjesto premijera. Malo morgen. Nemojte dozvoliti da vas Kostunica ponovo prevari.....

ssrdjan

pre 17 godina

E, pa bas bih voleo nove izbore. Na njima Dinkicc ne bi uzeo ni 1,3%, ubedjen sam. Ubedjen sam zato sto sam iz najbolje namere svoj skupoceni glas dao njemu, jer se tu nazirala neka nada, ali sam se jako prevaro. Neka jednom ti radikali preuzmu kormilo, pa da ciste savesti emigriram.

Народ зна...

pre 17 godina

А ко је и кад рекао да било ко рачуна на подршку ДСС-а и Г17 Тадићу у првом кругу председничких избора, тј. да је потребно да сви заједно имају једног кандидата? Зашто је и по чему и место председника у игри? Први круг - свако за себе, у другом по савести, па извол'те.
Тадић мора да стисне петљу и коначно каже НЕ уценама размаженог детета обрезлог на месту премијера које није у стању да схвати да му је народ (који "зна"!) рекао НЕ i да, сходно народној вољи, њему може да припадне само друго, а никако прво место.

darko

pre 17 godina

Pa cekaj, parlamentarni izbori su bili 2007, a predsednicki ce biti 2008...izadje Tadic i pobedi i nastavi da bude predsednik jos 4 godine. Ako i vlada pritom izdrzi ceo mandat, sledeci parlamentarni izbori su 2011, a predsednicki 2012. Opet se onda pokrene "Sesti princip", i opet premijer ne moze biti iz DS, zato sto je Tadic jos uvek predsednik??!! Znaci DS nece moci da ima premijera nikad vise, ili dok god imaju kandidata u izborima za predsednika? Hm, jesu li oni toga svesni? Ili sam pogresio u racunu? Neka zovnu onog Shamija, on je matematicar, da to objasni...Inace, danasnji tuzan dan je idealan da Tadic izadje i javno saopsti da ce se ici na nove izbore - ZBOG ZORANA.

Mashinovodja

pre 17 godina

Srbija je zamlja čuda, primenjenog legalizma i jedinstvenih demokratskih principa. Naročito onaj šesti. Niko nema što Srbin imade, a Srbin imade čak šest principa demokratije! Ej, pa ko to još ima! (Niko normalan, naravno.) Opet smo svetu darovali inovaciju, po kojoj glasači glasaju do mile volje, ali važi ono što se šefovi stranaka "dogovore" između kafe i vinjaka!
To praktično znači da Sorabi mogu da glasaju dokle god hoće i za koga god hoće (a mogu i da uopšte ne glasaju, isto im dođe), ali legalistička matematika nalaže da Koštunica MORA da bude predsednik vlade, Jočić MORA da bude bude ministar policije, Dinkić MORA da bude ministar finansija itd.
Matematički dokaz te tvrdnje je vrlo zanimljiv: zbir glasova DSS i G17 rezultuje s 2 poslanička mesta više nego DS. Pa šta? Otkad su DSS i G17 jedna stranka, i otkad su u zvaničnoj koaliciji? Koštunica nam je pre izbora rekao za Velju i za Drvo, ali Dinkića nam je zatajio, mangupčina jedna!
Kako se samo nisu setili da u Ustav na vreme unesu: "Koštunica Vojislav je doživotni predsednik Vlade, koji postavlja doživotne ministre po svom izboru, osim ministra finansija, čije funkcije može da vrši isključivo lice koje se odaziva na ime Dinkić Mlađan, matični broj taj i taj, slika priložena."

Milenko

pre 17 godina

12.8.2007 ... Pregovori o formiranju Vlade se nastavljaju... Zašto nam je bog, kao narodu, uzeo pamet, još ne znam pravi odgovor.

Nemanja

pre 17 godina

Stvarno je smesno kada nasi politicari govore o principima...a ovi su puni principa,imaju ih pet,pa im fali i sesti...hahahaha!!!!

Vik

pre 17 godina

Gledao sam doticnu emisiju (Utisak nedelje) i mogu reci da se gospodin Zarkovic ponovo pokazao u najboljem svetlu. Zaista verujem da nase novinarstvo ima buducnost dok je profesionalaca kao Zarkovic. A istina je takva da, ma koliko crno zvucalo, se mora sa DSS-om. Mislim da je to sitnica koju nekako u ovim "medjudemokratskim" sukobima DS-ovci ne zele da shvate. Ni meni se ne svidja ali je cinjenica. Otuda reci Zarkovica da "brze reforme u Srbiji jednostavno nemaju podrsku". I odatle pozicija ucene DSS-a. Onako "razumni" kao sto su uvek bili, ni 5 ni 6: oni hoce premijera,a ni slucajno nece sa LDP-om.
Zaista ne vidim logiku partije koja ima vise problema sa LDP-om a nema sa SPS-om i SRS-om. No, to je njihova stvar.
Koliko je to veliki zalogaj za DS? Ne znam. Nadam se da nece prihvatiti, iskreno, ne mogu da zamislim Kostunicu kao premijera jos 1 dan a ne 4 godine. A posto jos ne vidim ultimativnu "uzmi-ili-ostavi" punudu od DSS,verujem i nadam se da je nece ni biti. Dakle, dogovorice se. Nece biti Kostunica, a nece ni Djelic i to ce biti kompromis.
Sto se tice pozicije G17+, posle emisije mi je jasnije da su "nadureni" zbog olakih izjava Djelica tipa (parafraziram): tako mala stranka ne moze da racuna na kljucna ministarstva. Tu je DS autmatski "izgubio" logicnu prednost da DS+G17+manjine budu preovladjujuce- "proreformsko" jezgro buduce vlade i time automatski oslabio poziciju DS-a. Nije morao to da kaze, iako mozda svi u DS-u tako misle.
Ipak, mislim da je sadasnji stav G17+ i dalje licemeran i neprirodan i mora da se menja. Zato, pamet u glavu i DS i G17+ i manjine..

Belorus

pre 17 godina

G17+ uopšte nije vladajuća stranka. Oni su napustili Vladu krajem prošle godine i NISU nastupali sa DSS/NS na zajedničkoj listi, tako da te računice nemaju nikakve veze s mozgom. Postoji još jedna računica: DS i LDP zajedno imaju više nego DSS/NS/G17+, dakle opozicija prethodnoj Vladi ima više glasova. A Koštunica neka pravi koaliciju sa Radikalima i SPSom, to je jedina prirodna koalicija koja može u ovom sastavu Skupštine da formira Vladu.

Al

pre 17 godina

Koliko nemaju sluha ovi nasi kao politicari... Dulic-Markovic kaze"neko tamo ministarstvo dijaspore"... Putujuci po inostranstvu stekao sam uvid u to, kolika zelja i potencijal leze u nasim "obicnim" ljudima u Evropi. Svi su voljni da naprave neki fond gde bi na mesecnom nivou izdvajali po 50-ak evra.Pomnozite sada to sa brojem Srba preko grane,pa sa 12 meseci u godini,pa vidite koliki novac lezi tu... Traze samo da "to" ministarstvo ima vece ingerencije i uvid u to gde taj novac odlazi...Nema sluha... A, koliko ovo ministarstvo vredi u Srbiji,zapravo najbolje pokazuje Dulickina izjava.Toliko o idejama reformatora u Srbiji.

Drasko

pre 17 godina

Moram da priznam da me je Zarkovic razocarao u sinocnjem "Utisku nedelje".
Ta teza koju DSS provlaci od zavrsetka izbora da "premijer treba da bude neko ko moze da okupi...".Pa onda kao "Da li Djelic moze da okupi...".E pa to je stvarno nevidjen bezobrazluk.
Gospodo iz DSS-a:
Bili su izbori.Vi ste na tim izborima dobili daleko manje glasova od DS-a.Ne mozete da pretendujete na mesto premijera.Ne mozete da osporavate kandidate koje predlaze DS sve dok na red ne dodje neki tuta-muta koji bi bio po vasoj volji.
Ukoliko zelite da imate predsednicko ili premijersko mesto , izvolite lepo pa kandidujte vaseg kandidata za predsednika na izborima koji ce biti uskoro.
Ovo sto vi sada radite je CISTA uzurpacija vlasti i odrzavanje VD stanje sto je duze moguce.

djuro

pre 17 godina

Ma kakav šesti princip? Nudim ja šesnaesti: Ko ima predsednika opštine Babušnica, ne može da bude načelnik u opštini Svijlajnac, ili tako nekako. Sve mora da se poveže, tako da bez obzira šta su birači mislili da su glasali, biće da su glasali onako kako ja tumačim.

Ivan Mladenovic

pre 17 godina

Sesti princip negira najelementarnije pravilo demokratije, a to je volja naroda.
Mandat je prvo trebala da dobije SRS, ali kako su oni odustali madat ide drugoplasiranoj DS. To je ono sto pise u svakom bukvaru demokratije...
Seti princip je nesto drugo sto nema veze sa demokratijom vec sa onim sto smo prezivljavali 90-ih godina, to je nesto sto neodoljivo podseca na Miloseviceve principe.

lfc

pre 17 godina

Ovde se kao i obično brkaju lončići. Politika je stvar kompromisa od kada je sveta i veka. Da DS može da sastavi Vladu bez ostalih on bi to i učinio. Pošto ne može, onda mora da deli vlast sa ostalima. Može i da učini hazarderski potez i da ne pristane na pritiske ostalih ali to ipak ne čini... Postavlja se pitanje zašto onda ne izađu na nove izbore. Odgovor je prost, rizik je isuviše veliki, a oni koji su ih finansirali svih ovih godina dok su bili u opoziciji na tako nešto nisu spremni... Meni se Boža ne javlja kao premijer nikako... Ne zato što je loš, već zato što nema političku težinu za to mesto ... Premijersko mesto je namenjeno za političke kapitalce kao i mesto Predsednika Republike. I za sam kraj,... ovde se zaboravlja da su Liberali u Nemačkoj sa 5 posto podrške držali mesta ministra vojske i spoljnjih poslova (Genšer, Kinkel) ili stranka zelenih (Joška Fišer) i u Nemačkoj nikome nije padalo napamet da postavlja pitanje kako to oni mogu sa tako malom podrškom, a slična pitanja recimo ovde postavlja Đelić i pri tome hoće da bude Premijer. to mi je sve pomalo smešno!

Sesto culo

pre 17 godina

Ako sam dobro razumeo DSS "logiku" potpuno je nebitno koliko je biraca poverovalo njihovim predizbornim parolama. Taman da su se provukli kroz iglene usi i jedva presli cenzus opet bi bila ista prica: Voja - premijer, Velja - kapitalac, Jocke - aport itd. I sta sad? Ako ne bude tako kako su zamislili sledi koalicija sa SRS?? Pa neka, nek' napravi koaliciju sa SRS-om. Neka Dinkic dovrsi zapoceto sa Mislovicem, Bekom, Djunicem i ostalim kipranima... Bice opet izbora? Pa sta! Opet ce vredjati intelekt biraca (koji intelekt???), potrosice gomilu novca (taj novac i ovako ne bismo videli) pa opet iznova, procenat gore - procenat dole. Bedan smo mi narod! Sto rece neko: "Znas ti nas - j..'. ti nas!"

adam worth

pre 17 godina

Odgovornost u ovoj zemlji postoji samo kada se uzima mast. a tu je G17stvarno i jedino strucan. Dulic Markovic se u Utisku nedelje ogradjuje od onih koje stiti. To je licemerno. ona i njena stranka su se direktno stavili na stranu Jocica, Kostunice, Vuksanovica, Colicke, Velje Ilica i stite ih. osporavaju slobodnu volju gradjanja, osporavaju pravo na kritiku i traze(!!!)da ih sazaljevamo. jao puno rade tesko im je. Dulic Markovic,nemojte vise da placete po televizijama, to je neukusno. Da li vi mozete da pogledate u oci ljude koji nemaju nista, zato sto ste vi gladni odgovornosti(moci)? da li mozete da zamislite u kakvim su emotivnim i psihickim raspolozenjima ti ljudi?Vi predstavljate stranku bankarske kaste. Srbiji trebaju odlucni ljudi sa jasnim sistemom vrednosti a ne vi, lovci u mutnom!

Rus

pre 17 godina

Kada bi se oduzela iz price neracionalna mrznja prema Kostunici, svima bi bilo jasno da je stav DS-a potpuno nelogican. Hoce sa 23% da imaju predsednika, premijera, i kljucne ministre. Vladajuce partije imaju vecinu (DSS i G17+), sada su se evo i zvanicno dogovorili oko sestog principa. Manjine teze ka njima (sto mora puno da boli LDP-ovce i DS-ovce). LDP je van opticaja, kao i Radikali, jer su zahvaljuci svom ekstremizmu nesposobni da saradjaju sa bilo kimm.

Nenad

pre 17 godina

Đelić ne ume da sakupi većinu i to je jasno. Ne možete konstantno pljuvati Dinkića, dan pre sastanka reći "G17 ne može dobiti ni jedno jače ministarstvo, Dinkić ne sme biti ponovo ministar finansija itd." a da očekuju podršku...Pa zašto bi ih podržali, ako im Koštunica daje više? Kako se meni čini, Đelić je uspeo da dobije podršku samo LDP-a (koji je do juče bio frakcija u DS) i više ni jedne stranke, a Koštunica je dobio podršku i G17 i manjina i ovde se u stvari vidi da je Koštunica mnogo sposobniji da obezbedi većinu i da je zaista tačno da onaj sa najvećim koalicijonim potencijalom biva premijer...Ovo uopšte ne bi moralo biti tako da je DS korektnije odigrao ovaj čin sa Đelićem, ali to vam je cena nedefinisane i nestabilne politike i ulizivanja biračima.

Boban

pre 17 godina

Gradjani, da se ne lažemo, na mesto premijera ne sme sesti više niko iz DSS-a barem dok za Hag ne otputuju i poslednji okrivljeni sa ovih prostora.
Već nekoliko godina Koštunica sa svojim ministrom Jočićem i šefom Bie Bulatovićem traži ali nikako da nadje Mladića, u zemlji je sve bolje a evo i Kosovo će nam vratiti pošto smo tako *sposobna i pravdi sklona država*. Koštunica bi zato želelo još jedan mandat da nastavi uporno da traži Mladića taman toliko da okrivljeni na miru razmisli šta mu je činiti ... Elem, ona odgovorna vlada koja pronadje Mladića, završiće posao za svoj narod i državu a to sigurno neće biti neobavešteni Koštunica sa sve svojim Jočićem i Bulatovićem.

Sinisa

pre 17 godina

Za vreme kampanje DSS je uporno ponavljao kako niko ne sme da im izadje na crtu sa imenom potencijalnog premijera jer je njihov kandidat jednostavno najbolji. Kada je DS izaso sa Djelicem koga je btw podrzala i koalicija oko LDP-a, desilo se da je Boza bogami dobrano pokupio vise glasova od Voje. Ukoliko Voja pobedi glasace, kako rece Zivkov, bice to veca prevara nego kradja '96. Jos gore je ako DS na to dobrovoljno pristane. DSS je pokazao da ne postuje osnovna pravila igre. Vaze pravila ali ako ja pobedim, ako ne onda vaze druga "bolja" pravila gde sam ja opet pobedio. Tih smo se igara igrali nekada u vrticu, cini mi se da su Voja i ovi malko matori za te igre. Mislim i ako je od Voje i DSS-a mnogo je. Prevrsilo je svaku meru. Sloba je bar imao hrabrosti da ponisti izbore. Voja je samo bleda kopija originala.

Da predjem na stvar, ja da sam na mestu DS pustio bih DSS i G17+ da iznesu taj "sesti princip" radikalima, pa da vidim kako ce proci.

DG

pre 17 godina

E, ljudi, ovo postaje smešno:bez namere da vređam bilo koga, nisam siguran da bilo koja koalicija sa Veljom može da postigne BILO kakav rezultat. A sa dimenzijom zvanom Koštunica na mestu premijera imamo potpuno odsustvo pragmatizma tako preko nam potrebnog sada kada je više nego evidentno da smo daleko od statusa ljubimca SAD-a, pa i dobrog dela Evrope. Trebaju nam Player-i. Zato Borise ako si Player, raspiši nove izbore pa odigraj....Sve ostalo je samo utakmica na 0:0, a takve su kao što znamo ne samo najdosadnije nego privlače svakim dodatnim igranjem sve manje publike (čitaj glasača).

Marko

pre 17 godina

Ako sam dobro shvatio znaci ovako: Ti mozes da budes najbolji kosarkas, ali ako ne mozes sam da pobedis petoricu iz protivnicke ekipe, onda ne mozes da budes kapiten... To mi se cini da je taj sesti pricnip. Ovi ljudi definitivno nisu normalni...

Milan

pre 17 godina

Da je kojim slucajem DSS osvojio glasova koliko DS, danas ne bismo ni imali pregovore, nego jednu ponizavajucu "uzmi ili ostavi" ponudu upucenu DS-u od strane DSS-a. DSS je imao manje glasova od DS na izborima kako za parlament tako i za predsednika, i to ne sme i ne moze da ponisti nikakav izmisljeni princip! Zamislite gde ce Srbija sa Kostunicom kao premijerom do 2011!?!? Nisam glasao za DS upravo zbog toga sto nece konacno da stave Kostunicu i G17+ tamo gde im je mesto.

Ko ceka taj doceka

pre 17 godina

Dame i gospodo! Braco i sestre! Formiranje vlade je izuzetno osetljiv i komplikovan proces. Bilo bi dobro ako bi uspeo u narednih godinu dana formirati kvalitentu vladu. Ne treba zuriti. Sto je preko to je i kuso, kaze se u nasem narodu. U ostalom ko se ne salze sa ovim temelnim pogledom na stvari neka ceka.
Nigde se mi ne zurimo. Zemlja funkcionise. No problems.

Pera

pre 17 godina

Mislim da je najbolje da Tadic podnese ostavku i da se raspisu istovremeni izbori na svim nivoima. Doduse od toga je Kostunica bezao kao djavo od krsta godinu dana.

dok ne pocistimo

pre 17 godina

Ne bih da kukam, ali mislim da ce ponovljeni izbori doneti jos goru (cistiju u korist nerazumnih) situaciju. Besmislena je rasprava o tome da je ucena ucena i da je glupost glupost. Narod jednostavno ne shvata!!! Ne kazem gradjani nego narod. Ovo je zemlja rakije, sira i kajmaka. Ali ne u pecatiranom pakovanju, nego u blatnjavoj kofi, i napukloj flasi. Bilo i ostace, dok ne naucimo. A dok ucimo Kostunica i ostale velicine pravoslavne demokratije ce da kljucaju les srpskog naciona. A ima da se jede....

dark princess

pre 17 godina

Kakav Milosevic??!!!Sesti princip uspostavlja, mislili smo,zaboravljeni princip samoupravnog sporazumevanja i drustvenog dogovaranja! Pa zar to nije temelj demokratije?!Stariji se secaju sta to znaci, a izgleda da ce i mladji morati to da savladaju???!!Riznicari srpskog nacionalnog interesa postuju samo rezultate sporazumevanja i dogovaranja i naravno principe.Na ovom tumacenju rezultata izbora bi im pozavideo i sam Kardelj. Ne mogu da verujem...

Dosta vise

pre 17 godina

Da se vec jednom razjasni...Ds nije dala predsednika vec su za njega glasali gradjani Srbije, pripadnici razlicitih partija ukljucujuci i DSS i G 17! Znaci on je i nas a i njihov i u cemu je problem? O trgovini sa izbornom voljom biraca, da i ne govorim! Alo, ima li nekog u ovom tunelu da upali svetlo?

Veljko B. Uzicanin

pre 17 godina

Mozda bi se i moglo razgovarati o Sestom Principu O Podeli Odgovornosti, jedino sto taj princip upravo iskljucuje bilo kakvu odgovornost i zato g. Zarkovic nije u pravu.(ko ce, bre, Velju da pozove na bilo kakvu odgovornost sto kraducka ili sutira novinare dok god postoji Sesti Princip, tj dokle god on ima svoju kvoticu poslanika u Parlamentu koji mu omogucavaju da "deli odgovornost" ?)

Dejan

pre 17 godina

ma super je ovaj njihov sesti princip. Tadic treba lepo da ga prihvati sa sledecim redosledom dogadjanja:
1.- DS da premijera prema rezultatima izbora,
2.- Tadic da ostavku i tako nije ista stranka na obe pozicije (sto je 'stupidan' stav, ali ajde)
3.- Izbori za Predsednika, pa neka se onda vidi ko je po volji gradjana

PS - mada... nesto se mislim, ovde je opet prisutan dodir demokratije sto je naravno NEprihvatljivo DSS-u ma koliko slova "D" imali u imenu.

Milan

pre 17 godina

Dosta je bilo sa Kostunicinim ucenama!!Jel on neki nasledni knez pa da mora da bude ili premijer ili predsednik?Tadic ni slucajno ne treba da mu popusti.

Glasač

pre 17 godina

Neverovatno! Narod je glasao vrlo zrelo, tražeći široku koaliciju demokratskih stranaka, a oni siroti dva meseca ne mogu da se dogovore oko tri ministarstva.
Kako god se završilo ovo cenkanje, kazna na narednim izborima, kad god budu, biće surova.

Zvezdarac

pre 17 godina

Sada lansirani "sesti princip" mene neodoljivo podseca na svojevremeno lansiranu "devetu rupu na svirali". Narod je predsednika izabrao na posebnim izborima i to nema nikakve veze sa parlamentarnim izborima. A podsecanje na 23% je takodje potpuno van pameti. U okviru demokratske koalicije, koju razumni deo Srbije prizeljkuje, DS ima daleko vise od 50%. Da li onda uopste treba podtavljati pitanje: koja strana treba da da premijera?

Ninoslav Randjelovic

pre 17 godina

Posle sestog principa usledice i sedmi - funkcije Premijera Vlade Srbije i Predsednika Srbije obavljace oni gradjani koji za to pokazu interesovanje i dobru volju i pod uslovom da se menjaju svaki dan. Dok Srbiji ne krene.

hilarion

pre 17 godina

Prvi princip: Djelic mandatar, DS-u ministarstva pravde, policije, finansija, privatizacije (novo ministarstvo) i mesto nacelnika Agencije. Drugi princip: ako vam ne valja, Nikolic mandatar. Treci princip: ako napravite koaliciju s Nikolicem, pukli ste zauvek, a ta vlada ce kratko trajati. Cetvrti princip: ako necete s Nikolicem, idemo na nove izbore. Peti princip: nema. Sesti princip: nema.

Cane

pre 17 godina

A moze i "lex specialis" da se uvede umesto ovog sestog principa. Pa da se taj princip malo ozakoni,... da bude legalniji. Ipak smo svi mi po malo legalisti!

blejach

pre 17 godina

Na moje razocarenje DS izgleda ipak nece uspeti da izgura ovu pricu.
Mogli bi da pocnu da razmisljaju o sedmom principu koji glasi: Mozete da dobijete mesto premijera ali to ne može da bude Vojislav Koštunica.
(niti Jočić ili Velja Ilić)

nenad stojic

pre 17 godina

Nazalost, sam izborni zakon je skrojen tako da ne iskazuje demokratsku volju gradjana Srbije, da je postavljena blaza varijanta ovih problema sada ne bi bilo. Radi se o cenzusu prolaznosti jer cim je 5% dovoljno i za stranke koje izlaze samostalno i za one koje su u koaliciji dolazi do problematicnih matematickih kombinacija, na kraju, i do ovakvih problema. Da su Voja, Velja, Cedo,Canak, Palma,Verko i drugi za koalicioni prolaz dve partije trebale 7,5%, odnosno za tri ili vise partija 10% danas bi bila drukcija prica, ovako svi sekrckamo u kasi koju smo sami skuvali, uz drugarski pozdrav,

Jovan

pre 17 godina

Prva i najveća greška Tadića je što nije ponudio mandat Tomi Nikoliću. Tada bi Koštunica morao da odluči kojoj opciji će se prikloniti. Ako bi odbio radikale ne bi imao prostor za ovakive manipulacije. A ako bi prihvatio to bi verovatno bio kraj DSS-a, a i radikala.
Ovako če nas DSS ucenjivati ko zna koliko dugo.

Качамак-boy

pre 17 godina

После свих надмудривања, фолирања, завлачења...шестих и ко зна све каквих принципа и елемената у атмосфери тоталног неповерења и антагонизма можда је и боље да се та влада уопште и не формира. Наиме, здравом разуму се поставља питање како ће ти људи уопште да функционишу у неком ефикасном и кохерентном тиму у суочавању са проблемима које ова земља има ако нису у стању да се договоре око било чега. Та несрећана влада и ако се формира изгледа да ће бити неко мртворођенче или бар недоношче пуно loose canon-a које нико живи не може да држи под контролом. Или се можда варам. Могуће је да када једном поделе феуде та влада буде дуговечна захваљујући голом интересу власти која има тежњу да се продужава независно од учинка и резултата. Тако ће она срљати по инерцији кроз време по принципу "свака вашка обашка" баш као досадашња Коштуничина влада. Али чекајте, онда зашто смо уопште излазили на изборе - па ваљда да то променимо и добијемо печење а не да добијемо исту клин-чорбу само мало другачије зачињену. У овој земљи изгледа уместо да се догоде колосалне промене константно се дешавају колосалне припреме да се ништа не промени (иако сви кобајаги изгибоше причајући о нужности промена)... Кад ово човек погледа схвати да су и вадикали неко решење. Изем ти земљу у којој су будале најозбиљније.

nelogičan

pre 17 godina

Mali podsetnik : DSS je na prošlim izborima osvojio 53 mandata ( oko 21 % ) i imao je premijera, policiju, sudstvo, privatizaciju, ekonomske odnose sa inostranstvom i još par ministarstava a G17+ potpredsenika, finansije, zdravstvo i još neke ministarstva s trideset i nekim poslanikom ( oko 13 % ) i to je BILO OK ?! Sa 21 % glasova imate sve ono nabrojano ?! Sada DS ima 64, DSS-NS 47 a G17+ 19 – dakle ubedljivo više od DSS-a a ne može da ima premijera ? Evo «fer ponude »: DSS-G17+ da formiraju manjinsku vladu uz podršku SPS i dela SRS da bi imali većinu ... čisto da se zna ko je za koga ...

Berlin

pre 17 godina

Ako su DS-DSS-NS-G17 prave demokratske partije one bi odma napravile Vladu nebi ovoliko dugo cekali!Ali svi mi znamo da je DSS-NS blize SRS nego DS.Ali Srbija se podelila ovako: jedna strana SRS-DSS-NS-SPS druga strana DS-LDP-G17.Srbija jos dugo dugo nece dobiti pravu evropsku vladu.Zato ce radikali to izkoristi.I na sledecim izborima moze da bude svasta.Zato sto pre Vlada Srbije ali molim lepo stabilnu Vladu!

A.M.

pre 17 godina

To samo u Srbiji ima: da je politicki legitimno i korektno ucenjivati jace od sebe, a ukoliko jaci na to ne pristane, onda je on nekonstruktivan.
To sto slabiji ne postuju volju naroda izrazenu na izborima, nije od znacaja.
Ovde je u igri mnogo vise od mesta premijera. To je pre svega, izbor koji Srbija mora napraviti. Da li zeli i dalje ici putem politickih mahinacija, dogovora "elite" iza zatvorenih vrata i uzurpacije vlasti, ili ce se konacno okrenuti demokratskim vrednostima i nacinu razmisljanja.

dralle

pre 17 godina

Žarković kaže: "Pošto ne može da je sastavi, on mora ili da pristane na kompromis da mu DSS, Nova Srbija, G17 plus, a vidimo sada i neki predstavnici manjina, određuju premijera, ili da ide na izbore, s tim što ja ne bih isključio ni mogućnost bočnih procesa, što znači da se pred kraj procesa oko Kosova DSS i radikali pojave i odrede mandatara. To je realna politička opcija".
A može da formira vladu neko ko ima 13 %?
Onaj ko ima 13% hoće premijera. Pa neka budu izbori pa kada Kostunica bude imao 23% a ostali kao on sada neka on formira vladu kao premijer?
Mac malo!Ovde se brkaju lončići,kao oni ne mogu mali su da formiraju vladu ali mi kao MANJI a JAČI možemo!
Neka budu izbori i ako je sudjeno da radikali prave vladu neka im je (I NAMA) sa srećom.Dosta više ucena!

Voja

pre 17 godina

Pa sta ako se DSS na kraju dogovori sa SRS. Bar bi znali na cemu smo.
Sad svi navijaju za neku MATEMATIKU koja je samo njima jasna.
Kao ne smeju Radikali na vlast pa sad treba DS da bude odgovorna i da ne gura DSS u njihov zagrljaj, vec da im eto DS da mesto premijera. Uz to Kostunica je izgleda vec u paketu obecao kojesta i Velji i Dinkicu i Ivani i Kasi i Romima, pa sad odjenom svi duvaju u istu trubu.
Ako DS na ovo pristane poslednji su papci na kugli zemljskoj.
A i Zarkovic mi je dobar kao DS ima 23%. A koliko ima Kostunica kad mu odbijes Velju. Ja cenim da ima 7%. I sad je kao to u redu da bude premijer. Jelte bolje to nego radikali. Ja bas nesto i nevidim tu neku razliku.
Mislim da je resenje da se ide na nove izbore. Tj. prvo nek se izjasni DSS dali hoce da DS da mandatara, ako nece, onda Tadic treba mandat da poveri Radikalima. Ako ni oni ne formiraju vladu, onda novi izborima.
A na njima sigurno ce biti manje glasaca nego na prethodnim ali ce garant doci do vece koncentracije glasova. Prvo vecina koja je glasala za one koji nisu presli cenzus ili nece izaci ili ce dati nekom glas od onih koji su to uspeli. Cenim da ce ipak vecina tih glasova ici ka SRS i DS. A isto to ce se desiti i sa onima koji su malo bili iznad cenzusa (LDP, G17, SPS). I tu mi je jasno sto je C.Jovanovic vec istakao kao mogucnost da na nove izbore ide u koaliciji sa DS. Mislim da je to ipak bolje nego sa LSV i DHSS koji su vec posle izbora posli na svoju stranu.
Isto mislim da bi se desilo i sa onima koji su glasali za G17. Tako da je moja prognoza da bi posle tih izbora u skupstini bili SRS, DS sa LDP, SPS (oni i dalje imaju sanse) a DSS i NS zavisno dali ce zajedno ili ce Velja da pruzi ruku Vuku pa da zeznu Voju. I tu bi se videla prava snaga stranaka (DSS i G17) koje sada imaju pravo da ucenjuju sa nekim sestim principom.
Ajd ipak da vidimo da li ce tako i biti.

Goran Medarević

pre 17 godina

Dragi glasači!
Badava ste kreč...Izvinjavam se-lapsus.Badava ste glasali tako kako ste glasali jer ja sa svoja 33 poslanika (od 250 dakako) imam apsolutno pravo da i dalje budem predsednik vlade iz više razloga:
1/ EU jedva čeka da nastavi razgovore sa mnom i G. Jočićem – koji je,sasvim prirodno,kao ministar policije,najubeđeniji demokrata i ima fantastične pregovaračke sposobnosti i smisao za demokratski kompromis – jer odlično znaju da ćemo nas dvojica vrlo brzo (najkasnije za 20 godina),kad general Mladić odluči da svrati u Hag,istom licu vrlo rado kupiti avionsku kartu za tamo.
Ovim putem,istovremeno,želim da obavestim i članove njegove porodice da ni u kom slučaju neće biti u diskriminisanom položaju u odnosu na porodice nekih drugih generala,te im obećavam da će i oni, tom prilikom,dobiti Škoda Oktaviju.Samo ih molim da se na vreme jave doživotnom ministru finansija G. Dinkiću i obaveste ga da li žele karavan ili hečbek verziju,turbo dizela ili benzinca i da li žele metalik boju ili ne – kako bi on,na vreme pronašao pogodan način da za tu namenu opredeli potrebna budžetska sredstva i osobu preko koje će tu transakciju uspešno obaviti.
2/ Jer sam bio tako dubokouman da smislim tzv. 6-ti princip koji je svima vama (osim naravno nedovoljno inteligentnih glasača DS i izdajnika iz LDP-a) jasan kao dan.I kad vam ja,kao vaš voljeni vođa,kažem da je 6-ti princip o podeli fotelj...izvinjavam se-ponovo lapsus-podeli odgovornosti stranaka mnogo demokratskiji od nekakvog stupidnog principa da se vlast raspodeljuje na osnovu izbornih rezultata,koje vam,dragi moj narode,od sveg srca opraštam – vi tada vrlo dobro znate koliko sam ja ponovo u pravu.
Vi,dakako,shvatate da je daleko bolje da ja još 4 godine budem vaš omiljeni premijer – zarad stabilnosti,naravno.Lepo vam je to objasnio G. Kasa na koga svi vi,dragi građani,treba da se ugledate i,kao i on,shvatite da to nije najobičnija ucena nego pošten princip (i to 6-ti- dakle najmanje važan.Ma,sitničica jedna.)
Pa zar nije bolje da,zarad stabilnosti,mi lepo podelimo fotelje tako da moja malenkost,G. Jočić i G. Dinkić budemo doživotno na svojim mestima,nego biti tvrdoglav kao onaj Tadić koji neće (vidi vraga!) da zažmuri na vašu volju iskazanu na izborima,na kojima smo mi,kao sve stranke vlade zajedno,ubedljivo pobedili.(I to sam tako lepo i tačno izračunao!)
3/ Jer sam,pošteno rečeno,mnogo poželjnije od naroda viđen da vodim vladu nego onaj Đelić,koji u svojoj karijeri gotovo ništa nije uradio,a i što je uradio,to su mu drugi savetovali.Pa svakome dobronamernom građaninu je jasno koga bi,od nas dvojice,svaki vlasnik uspešne kompanije,radije postavio za menadžera koji vodi posao.Iza mene su tako nezaboravni uspesi,posedujem takve liderske sposobnosti (setite se 5. Oktobra kada sam se odjednom pojavio pravo niotkuda i zbrisao Miloševića),tako sjajni rezultati!Takva znanja i priznanja,takva brzina u radu i odlučivanju!Pa ima li većeg i boljeg dokaza o mojim kvalitetima od svima vidljive činjenice da naš dinar u odnosu na EUR jača i jača...Ta ujedinjena Evropa i njihov EUR prosto uzmiču pred našim dinarom.!
Zato vam još jednom,dragi glasači,skrećem pažnju na osnovnu poruku:držite se 6-og principa!On će vam,u vaše živote,uneti još mnogo radosti!
Živeli!
Volim i ja vas...
(svaka sličnost sa nečim što ste u bliskoj prošlosti od nekog već čuli je namern...lapsus-slučajna)
Vaš V.K.

Vladan

pre 17 godina

Ta prica da jedna partija ne moze da da predsednika i premijera je potpuna besmislica.Ne vidim razlog zasto se to ne bi desilo.Medjitim moje misljenje je iako smatram da ds treba da bude lider u buducoj vladi,da predsednik trebao da ponudi premijersko mesto radikalnoj stranci jer je dobila najvise glasova napokon bi videli sta zapravo radikali hoce da naprave vladu i vode ovu drzavu ili samo da pljuju po njoj.Ali bojazan predsednika je velik da ne bi sadasnji pregovaraci tipa dss i nove srbije prisli radikalima i oformili vladu.Smatram sesti princip za glupost jednom kandidatu za presednika ne treba podrska svih Boris je to osetio na svojoj kozi proslog puta i on vrlo dobro zna.

Alan Ford

pre 17 godina

Žarkovićevo objašnjenje je OK u principu, ali nije u detaljima. Zašto Koštunica ne bi bio, recimo, podpredsednik vlade? Da li samo zato što ne može sebe da zamisli na nižem mestu od predsedničkog? Sada je "nezaobilazan", a do 2000. je vodio salonsku kombi stranku, o čemu se ovde radi? Pa o golemoj sujeti.

Alto Adige

pre 17 godina

Ovo je jako ruzno sto je rekla g-dja Dulic-Markovic. Pa sta bi oni sa osvojenih 6 % glasova ??? Odakle im ideja, da dozivotno moraju da drze Finansije (kako su jadni naivni, pa ne znaju sta ce). Ma Tadicu, raspisuj nove izbore, nemoj sa ovima da ulazis u Vladu. I prestani vise sa kohabitacijom, od toga nema nista !!

Lola

pre 17 godina

Da mi je neko pre tri godine rekao da će Žarković iz Vremena da bude Koštunicin čovek ne mogu da vam napišem šta bih mu odgovorila.
Medjutim sve je bilo jasno kad je prestao da saradjuje sa Coraxom koji tako dobro crta Koštunjavog da to prestaje da bude karikatura jer je je na kraju karikatura on sam. Sad piše za Smajlovićkinu Poltiku i objašnjava da je šesti princip pravi princip. Alo, bre po koji put im treba reći da su predsenički izbori jedno a prlamentarni drugo. Da su lokalni sasvim treće. Da su na svim tim izborima ovi nesposobnjakovići IZGUBILI. Da li je moguće da DSS misli da smo svi koji nismo za njih dementni?

Konacna odluka

pre 17 godina

Mislim da je stvarno dosta!!!! Ja sam clan DS-a i glasao sam za njih, ali ako sada opet popuste i dozvole Kostunici da opet bude premijer, necu vise za njih da glasam. Razumem da ne treba da vas vode emocije ali sto previse, previse je...

silver bullet

pre 17 godina

Mora da se Kostunica sad jede od muke! Da je znao kako ce proci na izborima, upisao bi u Ustav da premijer i predsednik Srbije ne smeju da budu iz iste stranke i sad bi svi morali da postuju Ustav, jer zaboga, tako je munjom zapisano u kamenu. Ko hoce vece, izgubi iz vrece!

Rus

pre 17 godina

DSS i G17+ su vladajuce stranke. Zajedno imaju vise mandata (47+19=66) u novom sazivu skupstine nego DS (64), bivsa opozicija. U cemu je problem da DSS dobije mesto premijera? DS bi potpunu vlast u drzavi sa 23% podrske - pa to nema nigde. Dok "demokratska javnost" (sta god to znacilo) zeli da ignorise cinjenicu da su Radikali najjaca partija u Srbiji, ovakva vrsta kompromisa je sasvim logicna; naime, nema smisla da drugoplasirani dobiju predsednicko i premijersko mesto, dajte nesto treceplasiranim.

vax

pre 17 godina

Zarkovic je u nacelno u pravu.Stanke i politicari se dogovaraju i cine kompromise, jedan od kljucnih bi bio raspodela f-ja. 2000. i 2003. to nije bio toliki problem, jer se unapred znalo ime premijera, medjutim danas se vise kalkulise ko ce koliko izgubiti, koga ce biraci osuditi ako...U Srbiji nije niko spreman na kompromis, iz cega proizilazi zakljucak da su Srbi losi politicari!?

kiki

pre 17 godina

Mnogo galame oko nicega.Ako DS nece sa DSS-om da pravi vladu,jer kao traze mnogo,neka pravi sa drugima.Tako je i DSS postupao,kada DS nije hteo da prihvati kompromis,pa je nadjeno resenje.Problem je sto DS nije sposobna za koaliciju,a nije nikada ni bila.Oni znaju da moraju da prave koaliciju sa DSS i G17 (jedino ,ako imaju drugo resenje),ali zele da imaju mesto premijera,sva vazna ministarstva,i jos da se podrzi Tadic na izborima za predsednika.
E ,pa to nije koalicija,i zato nije ni cudo sto se i G17 ,ali i stranke manjine,okrecu ka DSS,koji ima snage da ustupi i neka vazna ministarstva drugoj stranci.
DS ocekuje od DSS i G17 da budu ikebana u valdi ,koju ce oni voditi.To bi bilo moguce da DS ima 35% ,a DSS i ostali 15%,ali ovako kada su stranke razdvojene 5-6%,to ide drugacije.

Geronimo

pre 17 godina

Tadicu, hajde lepo raspisi izbore pa neka radikali sastave vladu. Kad se to desi odosmo u savez sa Rusijom i Belosrusijom, i posto ce Kosovo do tada da bude amputirano, u nedodstatku svete zemlje, mi cemo da tvrdimo da je Cecenija sveta srpska zemlja, pa kad i to ode, idemo u savez sa Kinom da tvrdimo da je Tajvan sveta srpska zemlja...itd...dok ne stignemo do Libana ili, mozda Afganistana (ko zna, sve je moguce)i na kraju opet novi izbori (ja cu da cekam, majke mi)!!!

duh koji hoda

pre 17 godina

Kakva glupost od odraslih ljudi. Gori su od dece u obdanostu. Pa onaj Sloba je bar osvajao po 100+poslanika pa je vladao a ovaj lik sa 33 poslanika hoce da vlada. Pa cemu onda sluze izbori? Glupost neopevana. Novi izbori, bolje nego ucena i rusenje demokratije u Srbiji. Ukoliko DS popusti, vracamo se u period od pre 5.oktobra, i guramo zemlju pravo u blato.

veza.+

pre 17 godina

...Pa zar Kostunica i nakaradni Velja mogu nekoga da ucenjuju ko ce biti premijer. E zaista nikada u zivotu ne bih glasao za DS kada bi pristali da Kostunica ponovo bude premijer. Pa ko u ovoj drzavi zanje a ko kupi zito. Ne razumem tu "srpsku demokratiju". Ko zeli tog Kostunicu za premijera udaljava srbiju od Evrope. Sto puta bih isao na izbore, ali ne bih dao da me slabiji ucenjuje. Napravio bih samo jednu konferenciju za stampu ili neki TV duel i otvoreno rekao gradjanima sta je u pitanju. Kakav sesti princip. Vidi ironije, ne moze predsjednik i premijer da budu iz iste stranke, to samo u Srbiji moze da bude. Izbori su zato da se biraju najlegitimniji. Kandidate na izbore pa ko dobije vise njemu mjesto premijera i predsjednika. Kostunica je jako lukava licnost, sto puta gori od Milosevica. Neka ide sa Radikalima pa neka mu Seselj da mjesto premijera. Malo morgen. Nemojte dozvoliti da vas Kostunica ponovo prevari.....

ssrdjan

pre 17 godina

E, pa bas bih voleo nove izbore. Na njima Dinkicc ne bi uzeo ni 1,3%, ubedjen sam. Ubedjen sam zato sto sam iz najbolje namere svoj skupoceni glas dao njemu, jer se tu nazirala neka nada, ali sam se jako prevaro. Neka jednom ti radikali preuzmu kormilo, pa da ciste savesti emigriram.

Народ зна...

pre 17 godina

А ко је и кад рекао да било ко рачуна на подршку ДСС-а и Г17 Тадићу у првом кругу председничких избора, тј. да је потребно да сви заједно имају једног кандидата? Зашто је и по чему и место председника у игри? Први круг - свако за себе, у другом по савести, па извол'те.
Тадић мора да стисне петљу и коначно каже НЕ уценама размаженог детета обрезлог на месту премијера које није у стању да схвати да му је народ (који "зна"!) рекао НЕ i да, сходно народној вољи, њему може да припадне само друго, а никако прво место.

darko

pre 17 godina

Pa cekaj, parlamentarni izbori su bili 2007, a predsednicki ce biti 2008...izadje Tadic i pobedi i nastavi da bude predsednik jos 4 godine. Ako i vlada pritom izdrzi ceo mandat, sledeci parlamentarni izbori su 2011, a predsednicki 2012. Opet se onda pokrene "Sesti princip", i opet premijer ne moze biti iz DS, zato sto je Tadic jos uvek predsednik??!! Znaci DS nece moci da ima premijera nikad vise, ili dok god imaju kandidata u izborima za predsednika? Hm, jesu li oni toga svesni? Ili sam pogresio u racunu? Neka zovnu onog Shamija, on je matematicar, da to objasni...Inace, danasnji tuzan dan je idealan da Tadic izadje i javno saopsti da ce se ici na nove izbore - ZBOG ZORANA.

Mashinovodja

pre 17 godina

Srbija je zamlja čuda, primenjenog legalizma i jedinstvenih demokratskih principa. Naročito onaj šesti. Niko nema što Srbin imade, a Srbin imade čak šest principa demokratije! Ej, pa ko to još ima! (Niko normalan, naravno.) Opet smo svetu darovali inovaciju, po kojoj glasači glasaju do mile volje, ali važi ono što se šefovi stranaka "dogovore" između kafe i vinjaka!
To praktično znači da Sorabi mogu da glasaju dokle god hoće i za koga god hoće (a mogu i da uopšte ne glasaju, isto im dođe), ali legalistička matematika nalaže da Koštunica MORA da bude predsednik vlade, Jočić MORA da bude bude ministar policije, Dinkić MORA da bude ministar finansija itd.
Matematički dokaz te tvrdnje je vrlo zanimljiv: zbir glasova DSS i G17 rezultuje s 2 poslanička mesta više nego DS. Pa šta? Otkad su DSS i G17 jedna stranka, i otkad su u zvaničnoj koaliciji? Koštunica nam je pre izbora rekao za Velju i za Drvo, ali Dinkića nam je zatajio, mangupčina jedna!
Kako se samo nisu setili da u Ustav na vreme unesu: "Koštunica Vojislav je doživotni predsednik Vlade, koji postavlja doživotne ministre po svom izboru, osim ministra finansija, čije funkcije može da vrši isključivo lice koje se odaziva na ime Dinkić Mlađan, matični broj taj i taj, slika priložena."

Milenko

pre 17 godina

12.8.2007 ... Pregovori o formiranju Vlade se nastavljaju... Zašto nam je bog, kao narodu, uzeo pamet, još ne znam pravi odgovor.

Nemanja

pre 17 godina

Stvarno je smesno kada nasi politicari govore o principima...a ovi su puni principa,imaju ih pet,pa im fali i sesti...hahahaha!!!!

Vik

pre 17 godina

Gledao sam doticnu emisiju (Utisak nedelje) i mogu reci da se gospodin Zarkovic ponovo pokazao u najboljem svetlu. Zaista verujem da nase novinarstvo ima buducnost dok je profesionalaca kao Zarkovic. A istina je takva da, ma koliko crno zvucalo, se mora sa DSS-om. Mislim da je to sitnica koju nekako u ovim "medjudemokratskim" sukobima DS-ovci ne zele da shvate. Ni meni se ne svidja ali je cinjenica. Otuda reci Zarkovica da "brze reforme u Srbiji jednostavno nemaju podrsku". I odatle pozicija ucene DSS-a. Onako "razumni" kao sto su uvek bili, ni 5 ni 6: oni hoce premijera,a ni slucajno nece sa LDP-om.
Zaista ne vidim logiku partije koja ima vise problema sa LDP-om a nema sa SPS-om i SRS-om. No, to je njihova stvar.
Koliko je to veliki zalogaj za DS? Ne znam. Nadam se da nece prihvatiti, iskreno, ne mogu da zamislim Kostunicu kao premijera jos 1 dan a ne 4 godine. A posto jos ne vidim ultimativnu "uzmi-ili-ostavi" punudu od DSS,verujem i nadam se da je nece ni biti. Dakle, dogovorice se. Nece biti Kostunica, a nece ni Djelic i to ce biti kompromis.
Sto se tice pozicije G17+, posle emisije mi je jasnije da su "nadureni" zbog olakih izjava Djelica tipa (parafraziram): tako mala stranka ne moze da racuna na kljucna ministarstva. Tu je DS autmatski "izgubio" logicnu prednost da DS+G17+manjine budu preovladjujuce- "proreformsko" jezgro buduce vlade i time automatski oslabio poziciju DS-a. Nije morao to da kaze, iako mozda svi u DS-u tako misle.
Ipak, mislim da je sadasnji stav G17+ i dalje licemeran i neprirodan i mora da se menja. Zato, pamet u glavu i DS i G17+ i manjine..

Belorus

pre 17 godina

G17+ uopšte nije vladajuća stranka. Oni su napustili Vladu krajem prošle godine i NISU nastupali sa DSS/NS na zajedničkoj listi, tako da te računice nemaju nikakve veze s mozgom. Postoji još jedna računica: DS i LDP zajedno imaju više nego DSS/NS/G17+, dakle opozicija prethodnoj Vladi ima više glasova. A Koštunica neka pravi koaliciju sa Radikalima i SPSom, to je jedina prirodna koalicija koja može u ovom sastavu Skupštine da formira Vladu.

Al

pre 17 godina

Koliko nemaju sluha ovi nasi kao politicari... Dulic-Markovic kaze"neko tamo ministarstvo dijaspore"... Putujuci po inostranstvu stekao sam uvid u to, kolika zelja i potencijal leze u nasim "obicnim" ljudima u Evropi. Svi su voljni da naprave neki fond gde bi na mesecnom nivou izdvajali po 50-ak evra.Pomnozite sada to sa brojem Srba preko grane,pa sa 12 meseci u godini,pa vidite koliki novac lezi tu... Traze samo da "to" ministarstvo ima vece ingerencije i uvid u to gde taj novac odlazi...Nema sluha... A, koliko ovo ministarstvo vredi u Srbiji,zapravo najbolje pokazuje Dulickina izjava.Toliko o idejama reformatora u Srbiji.

Drasko

pre 17 godina

Moram da priznam da me je Zarkovic razocarao u sinocnjem "Utisku nedelje".
Ta teza koju DSS provlaci od zavrsetka izbora da "premijer treba da bude neko ko moze da okupi...".Pa onda kao "Da li Djelic moze da okupi...".E pa to je stvarno nevidjen bezobrazluk.
Gospodo iz DSS-a:
Bili su izbori.Vi ste na tim izborima dobili daleko manje glasova od DS-a.Ne mozete da pretendujete na mesto premijera.Ne mozete da osporavate kandidate koje predlaze DS sve dok na red ne dodje neki tuta-muta koji bi bio po vasoj volji.
Ukoliko zelite da imate predsednicko ili premijersko mesto , izvolite lepo pa kandidujte vaseg kandidata za predsednika na izborima koji ce biti uskoro.
Ovo sto vi sada radite je CISTA uzurpacija vlasti i odrzavanje VD stanje sto je duze moguce.

djuro

pre 17 godina

Ma kakav šesti princip? Nudim ja šesnaesti: Ko ima predsednika opštine Babušnica, ne može da bude načelnik u opštini Svijlajnac, ili tako nekako. Sve mora da se poveže, tako da bez obzira šta su birači mislili da su glasali, biće da su glasali onako kako ja tumačim.

Ivan Mladenovic

pre 17 godina

Sesti princip negira najelementarnije pravilo demokratije, a to je volja naroda.
Mandat je prvo trebala da dobije SRS, ali kako su oni odustali madat ide drugoplasiranoj DS. To je ono sto pise u svakom bukvaru demokratije...
Seti princip je nesto drugo sto nema veze sa demokratijom vec sa onim sto smo prezivljavali 90-ih godina, to je nesto sto neodoljivo podseca na Miloseviceve principe.

lfc

pre 17 godina

Ovde se kao i obično brkaju lončići. Politika je stvar kompromisa od kada je sveta i veka. Da DS može da sastavi Vladu bez ostalih on bi to i učinio. Pošto ne može, onda mora da deli vlast sa ostalima. Može i da učini hazarderski potez i da ne pristane na pritiske ostalih ali to ipak ne čini... Postavlja se pitanje zašto onda ne izađu na nove izbore. Odgovor je prost, rizik je isuviše veliki, a oni koji su ih finansirali svih ovih godina dok su bili u opoziciji na tako nešto nisu spremni... Meni se Boža ne javlja kao premijer nikako... Ne zato što je loš, već zato što nema političku težinu za to mesto ... Premijersko mesto je namenjeno za političke kapitalce kao i mesto Predsednika Republike. I za sam kraj,... ovde se zaboravlja da su Liberali u Nemačkoj sa 5 posto podrške držali mesta ministra vojske i spoljnjih poslova (Genšer, Kinkel) ili stranka zelenih (Joška Fišer) i u Nemačkoj nikome nije padalo napamet da postavlja pitanje kako to oni mogu sa tako malom podrškom, a slična pitanja recimo ovde postavlja Đelić i pri tome hoće da bude Premijer. to mi je sve pomalo smešno!

Sesto culo

pre 17 godina

Ako sam dobro razumeo DSS "logiku" potpuno je nebitno koliko je biraca poverovalo njihovim predizbornim parolama. Taman da su se provukli kroz iglene usi i jedva presli cenzus opet bi bila ista prica: Voja - premijer, Velja - kapitalac, Jocke - aport itd. I sta sad? Ako ne bude tako kako su zamislili sledi koalicija sa SRS?? Pa neka, nek' napravi koaliciju sa SRS-om. Neka Dinkic dovrsi zapoceto sa Mislovicem, Bekom, Djunicem i ostalim kipranima... Bice opet izbora? Pa sta! Opet ce vredjati intelekt biraca (koji intelekt???), potrosice gomilu novca (taj novac i ovako ne bismo videli) pa opet iznova, procenat gore - procenat dole. Bedan smo mi narod! Sto rece neko: "Znas ti nas - j..'. ti nas!"

adam worth

pre 17 godina

Odgovornost u ovoj zemlji postoji samo kada se uzima mast. a tu je G17stvarno i jedino strucan. Dulic Markovic se u Utisku nedelje ogradjuje od onih koje stiti. To je licemerno. ona i njena stranka su se direktno stavili na stranu Jocica, Kostunice, Vuksanovica, Colicke, Velje Ilica i stite ih. osporavaju slobodnu volju gradjanja, osporavaju pravo na kritiku i traze(!!!)da ih sazaljevamo. jao puno rade tesko im je. Dulic Markovic,nemojte vise da placete po televizijama, to je neukusno. Da li vi mozete da pogledate u oci ljude koji nemaju nista, zato sto ste vi gladni odgovornosti(moci)? da li mozete da zamislite u kakvim su emotivnim i psihickim raspolozenjima ti ljudi?Vi predstavljate stranku bankarske kaste. Srbiji trebaju odlucni ljudi sa jasnim sistemom vrednosti a ne vi, lovci u mutnom!

Rus

pre 17 godina

Kada bi se oduzela iz price neracionalna mrznja prema Kostunici, svima bi bilo jasno da je stav DS-a potpuno nelogican. Hoce sa 23% da imaju predsednika, premijera, i kljucne ministre. Vladajuce partije imaju vecinu (DSS i G17+), sada su se evo i zvanicno dogovorili oko sestog principa. Manjine teze ka njima (sto mora puno da boli LDP-ovce i DS-ovce). LDP je van opticaja, kao i Radikali, jer su zahvaljuci svom ekstremizmu nesposobni da saradjaju sa bilo kimm.

Nenad

pre 17 godina

Đelić ne ume da sakupi većinu i to je jasno. Ne možete konstantno pljuvati Dinkića, dan pre sastanka reći "G17 ne može dobiti ni jedno jače ministarstvo, Dinkić ne sme biti ponovo ministar finansija itd." a da očekuju podršku...Pa zašto bi ih podržali, ako im Koštunica daje više? Kako se meni čini, Đelić je uspeo da dobije podršku samo LDP-a (koji je do juče bio frakcija u DS) i više ni jedne stranke, a Koštunica je dobio podršku i G17 i manjina i ovde se u stvari vidi da je Koštunica mnogo sposobniji da obezbedi većinu i da je zaista tačno da onaj sa najvećim koalicijonim potencijalom biva premijer...Ovo uopšte ne bi moralo biti tako da je DS korektnije odigrao ovaj čin sa Đelićem, ali to vam je cena nedefinisane i nestabilne politike i ulizivanja biračima.

Boban

pre 17 godina

Gradjani, da se ne lažemo, na mesto premijera ne sme sesti više niko iz DSS-a barem dok za Hag ne otputuju i poslednji okrivljeni sa ovih prostora.
Već nekoliko godina Koštunica sa svojim ministrom Jočićem i šefom Bie Bulatovićem traži ali nikako da nadje Mladića, u zemlji je sve bolje a evo i Kosovo će nam vratiti pošto smo tako *sposobna i pravdi sklona država*. Koštunica bi zato želelo još jedan mandat da nastavi uporno da traži Mladića taman toliko da okrivljeni na miru razmisli šta mu je činiti ... Elem, ona odgovorna vlada koja pronadje Mladića, završiće posao za svoj narod i državu a to sigurno neće biti neobavešteni Koštunica sa sve svojim Jočićem i Bulatovićem.

Sinisa

pre 17 godina

Za vreme kampanje DSS je uporno ponavljao kako niko ne sme da im izadje na crtu sa imenom potencijalnog premijera jer je njihov kandidat jednostavno najbolji. Kada je DS izaso sa Djelicem koga je btw podrzala i koalicija oko LDP-a, desilo se da je Boza bogami dobrano pokupio vise glasova od Voje. Ukoliko Voja pobedi glasace, kako rece Zivkov, bice to veca prevara nego kradja '96. Jos gore je ako DS na to dobrovoljno pristane. DSS je pokazao da ne postuje osnovna pravila igre. Vaze pravila ali ako ja pobedim, ako ne onda vaze druga "bolja" pravila gde sam ja opet pobedio. Tih smo se igara igrali nekada u vrticu, cini mi se da su Voja i ovi malko matori za te igre. Mislim i ako je od Voje i DSS-a mnogo je. Prevrsilo je svaku meru. Sloba je bar imao hrabrosti da ponisti izbore. Voja je samo bleda kopija originala.

Da predjem na stvar, ja da sam na mestu DS pustio bih DSS i G17+ da iznesu taj "sesti princip" radikalima, pa da vidim kako ce proci.

DG

pre 17 godina

E, ljudi, ovo postaje smešno:bez namere da vređam bilo koga, nisam siguran da bilo koja koalicija sa Veljom može da postigne BILO kakav rezultat. A sa dimenzijom zvanom Koštunica na mestu premijera imamo potpuno odsustvo pragmatizma tako preko nam potrebnog sada kada je više nego evidentno da smo daleko od statusa ljubimca SAD-a, pa i dobrog dela Evrope. Trebaju nam Player-i. Zato Borise ako si Player, raspiši nove izbore pa odigraj....Sve ostalo je samo utakmica na 0:0, a takve su kao što znamo ne samo najdosadnije nego privlače svakim dodatnim igranjem sve manje publike (čitaj glasača).

Marko

pre 17 godina

Ako sam dobro shvatio znaci ovako: Ti mozes da budes najbolji kosarkas, ali ako ne mozes sam da pobedis petoricu iz protivnicke ekipe, onda ne mozes da budes kapiten... To mi se cini da je taj sesti pricnip. Ovi ljudi definitivno nisu normalni...

Milan

pre 17 godina

Da je kojim slucajem DSS osvojio glasova koliko DS, danas ne bismo ni imali pregovore, nego jednu ponizavajucu "uzmi ili ostavi" ponudu upucenu DS-u od strane DSS-a. DSS je imao manje glasova od DS na izborima kako za parlament tako i za predsednika, i to ne sme i ne moze da ponisti nikakav izmisljeni princip! Zamislite gde ce Srbija sa Kostunicom kao premijerom do 2011!?!? Nisam glasao za DS upravo zbog toga sto nece konacno da stave Kostunicu i G17+ tamo gde im je mesto.

Ko ceka taj doceka

pre 17 godina

Dame i gospodo! Braco i sestre! Formiranje vlade je izuzetno osetljiv i komplikovan proces. Bilo bi dobro ako bi uspeo u narednih godinu dana formirati kvalitentu vladu. Ne treba zuriti. Sto je preko to je i kuso, kaze se u nasem narodu. U ostalom ko se ne salze sa ovim temelnim pogledom na stvari neka ceka.
Nigde se mi ne zurimo. Zemlja funkcionise. No problems.

Pera

pre 17 godina

Mislim da je najbolje da Tadic podnese ostavku i da se raspisu istovremeni izbori na svim nivoima. Doduse od toga je Kostunica bezao kao djavo od krsta godinu dana.

dok ne pocistimo

pre 17 godina

Ne bih da kukam, ali mislim da ce ponovljeni izbori doneti jos goru (cistiju u korist nerazumnih) situaciju. Besmislena je rasprava o tome da je ucena ucena i da je glupost glupost. Narod jednostavno ne shvata!!! Ne kazem gradjani nego narod. Ovo je zemlja rakije, sira i kajmaka. Ali ne u pecatiranom pakovanju, nego u blatnjavoj kofi, i napukloj flasi. Bilo i ostace, dok ne naucimo. A dok ucimo Kostunica i ostale velicine pravoslavne demokratije ce da kljucaju les srpskog naciona. A ima da se jede....

dark princess

pre 17 godina

Kakav Milosevic??!!!Sesti princip uspostavlja, mislili smo,zaboravljeni princip samoupravnog sporazumevanja i drustvenog dogovaranja! Pa zar to nije temelj demokratije?!Stariji se secaju sta to znaci, a izgleda da ce i mladji morati to da savladaju???!!Riznicari srpskog nacionalnog interesa postuju samo rezultate sporazumevanja i dogovaranja i naravno principe.Na ovom tumacenju rezultata izbora bi im pozavideo i sam Kardelj. Ne mogu da verujem...

Dosta vise

pre 17 godina

Da se vec jednom razjasni...Ds nije dala predsednika vec su za njega glasali gradjani Srbije, pripadnici razlicitih partija ukljucujuci i DSS i G 17! Znaci on je i nas a i njihov i u cemu je problem? O trgovini sa izbornom voljom biraca, da i ne govorim! Alo, ima li nekog u ovom tunelu da upali svetlo?

Veljko B. Uzicanin

pre 17 godina

Mozda bi se i moglo razgovarati o Sestom Principu O Podeli Odgovornosti, jedino sto taj princip upravo iskljucuje bilo kakvu odgovornost i zato g. Zarkovic nije u pravu.(ko ce, bre, Velju da pozove na bilo kakvu odgovornost sto kraducka ili sutira novinare dok god postoji Sesti Princip, tj dokle god on ima svoju kvoticu poslanika u Parlamentu koji mu omogucavaju da "deli odgovornost" ?)

Dejan

pre 17 godina

ma super je ovaj njihov sesti princip. Tadic treba lepo da ga prihvati sa sledecim redosledom dogadjanja:
1.- DS da premijera prema rezultatima izbora,
2.- Tadic da ostavku i tako nije ista stranka na obe pozicije (sto je 'stupidan' stav, ali ajde)
3.- Izbori za Predsednika, pa neka se onda vidi ko je po volji gradjana

PS - mada... nesto se mislim, ovde je opet prisutan dodir demokratije sto je naravno NEprihvatljivo DSS-u ma koliko slova "D" imali u imenu.

Milan

pre 17 godina

Dosta je bilo sa Kostunicinim ucenama!!Jel on neki nasledni knez pa da mora da bude ili premijer ili predsednik?Tadic ni slucajno ne treba da mu popusti.

Glasač

pre 17 godina

Neverovatno! Narod je glasao vrlo zrelo, tražeći široku koaliciju demokratskih stranaka, a oni siroti dva meseca ne mogu da se dogovore oko tri ministarstva.
Kako god se završilo ovo cenkanje, kazna na narednim izborima, kad god budu, biće surova.

Zvezdarac

pre 17 godina

Sada lansirani "sesti princip" mene neodoljivo podseca na svojevremeno lansiranu "devetu rupu na svirali". Narod je predsednika izabrao na posebnim izborima i to nema nikakve veze sa parlamentarnim izborima. A podsecanje na 23% je takodje potpuno van pameti. U okviru demokratske koalicije, koju razumni deo Srbije prizeljkuje, DS ima daleko vise od 50%. Da li onda uopste treba podtavljati pitanje: koja strana treba da da premijera?

Ninoslav Randjelovic

pre 17 godina

Posle sestog principa usledice i sedmi - funkcije Premijera Vlade Srbije i Predsednika Srbije obavljace oni gradjani koji za to pokazu interesovanje i dobru volju i pod uslovom da se menjaju svaki dan. Dok Srbiji ne krene.

hilarion

pre 17 godina

Prvi princip: Djelic mandatar, DS-u ministarstva pravde, policije, finansija, privatizacije (novo ministarstvo) i mesto nacelnika Agencije. Drugi princip: ako vam ne valja, Nikolic mandatar. Treci princip: ako napravite koaliciju s Nikolicem, pukli ste zauvek, a ta vlada ce kratko trajati. Cetvrti princip: ako necete s Nikolicem, idemo na nove izbore. Peti princip: nema. Sesti princip: nema.

Cane

pre 17 godina

A moze i "lex specialis" da se uvede umesto ovog sestog principa. Pa da se taj princip malo ozakoni,... da bude legalniji. Ipak smo svi mi po malo legalisti!

blejach

pre 17 godina

Na moje razocarenje DS izgleda ipak nece uspeti da izgura ovu pricu.
Mogli bi da pocnu da razmisljaju o sedmom principu koji glasi: Mozete da dobijete mesto premijera ali to ne može da bude Vojislav Koštunica.
(niti Jočić ili Velja Ilić)

nenad stojic

pre 17 godina

Nazalost, sam izborni zakon je skrojen tako da ne iskazuje demokratsku volju gradjana Srbije, da je postavljena blaza varijanta ovih problema sada ne bi bilo. Radi se o cenzusu prolaznosti jer cim je 5% dovoljno i za stranke koje izlaze samostalno i za one koje su u koaliciji dolazi do problematicnih matematickih kombinacija, na kraju, i do ovakvih problema. Da su Voja, Velja, Cedo,Canak, Palma,Verko i drugi za koalicioni prolaz dve partije trebale 7,5%, odnosno za tri ili vise partija 10% danas bi bila drukcija prica, ovako svi sekrckamo u kasi koju smo sami skuvali, uz drugarski pozdrav,

Jovan

pre 17 godina

Prva i najveća greška Tadića je što nije ponudio mandat Tomi Nikoliću. Tada bi Koštunica morao da odluči kojoj opciji će se prikloniti. Ako bi odbio radikale ne bi imao prostor za ovakive manipulacije. A ako bi prihvatio to bi verovatno bio kraj DSS-a, a i radikala.
Ovako če nas DSS ucenjivati ko zna koliko dugo.

Качамак-boy

pre 17 godina

После свих надмудривања, фолирања, завлачења...шестих и ко зна све каквих принципа и елемената у атмосфери тоталног неповерења и антагонизма можда је и боље да се та влада уопште и не формира. Наиме, здравом разуму се поставља питање како ће ти људи уопште да функционишу у неком ефикасном и кохерентном тиму у суочавању са проблемима које ова земља има ако нису у стању да се договоре око било чега. Та несрећана влада и ако се формира изгледа да ће бити неко мртворођенче или бар недоношче пуно loose canon-a које нико живи не може да држи под контролом. Или се можда варам. Могуће је да када једном поделе феуде та влада буде дуговечна захваљујући голом интересу власти која има тежњу да се продужава независно од учинка и резултата. Тако ће она срљати по инерцији кроз време по принципу "свака вашка обашка" баш као досадашња Коштуничина влада. Али чекајте, онда зашто смо уопште излазили на изборе - па ваљда да то променимо и добијемо печење а не да добијемо исту клин-чорбу само мало другачије зачињену. У овој земљи изгледа уместо да се догоде колосалне промене константно се дешавају колосалне припреме да се ништа не промени (иако сви кобајаги изгибоше причајући о нужности промена)... Кад ово човек погледа схвати да су и вадикали неко решење. Изем ти земљу у којој су будале најозбиљније.

nelogičan

pre 17 godina

Mali podsetnik : DSS je na prošlim izborima osvojio 53 mandata ( oko 21 % ) i imao je premijera, policiju, sudstvo, privatizaciju, ekonomske odnose sa inostranstvom i još par ministarstava a G17+ potpredsenika, finansije, zdravstvo i još neke ministarstva s trideset i nekim poslanikom ( oko 13 % ) i to je BILO OK ?! Sa 21 % glasova imate sve ono nabrojano ?! Sada DS ima 64, DSS-NS 47 a G17+ 19 – dakle ubedljivo više od DSS-a a ne može da ima premijera ? Evo «fer ponude »: DSS-G17+ da formiraju manjinsku vladu uz podršku SPS i dela SRS da bi imali većinu ... čisto da se zna ko je za koga ...

Berlin

pre 17 godina

Ako su DS-DSS-NS-G17 prave demokratske partije one bi odma napravile Vladu nebi ovoliko dugo cekali!Ali svi mi znamo da je DSS-NS blize SRS nego DS.Ali Srbija se podelila ovako: jedna strana SRS-DSS-NS-SPS druga strana DS-LDP-G17.Srbija jos dugo dugo nece dobiti pravu evropsku vladu.Zato ce radikali to izkoristi.I na sledecim izborima moze da bude svasta.Zato sto pre Vlada Srbije ali molim lepo stabilnu Vladu!