Petak, 02.03.2007.

07:28

DS i DSS razgovarali o vladi

Što skorije formiranje stabilne vlade Srbije uslov je za brzi dalji napredak, rečeno na sastanku predstavnika DS i koalicije DSS-NS.

Izvor: B92

DS i DSS razgovarali o vladi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

pamet me nije izdala

pre 17 godina

Malo malo paneko odvali glupost "Jedino Kostunica nesto ucinio"? E pa daj da vidimo sta je to on i njegovi resorsi uradio. Hvali se stabilnim dinarom. Ko je drzao ministarstvo finansija? Ko je predlozio Jelasica za guvernera? Kostunica ili G17 plus? Hvali se pregovorima o stabilizaciji i pridruzivanju? Cijom zaslugom su prekinuti ti isti pregovori? Ko se svadjao sa Oli Renom? Ko se nadmudrivao sa Karlom Del Ponte? Hvali se pricom da je "Srbija sampion u reformama". Kojim reformama? Finansijskim i ekonomskim (koje su u tesnoj vezi sa ministarstvom finansija) ili mozda u pravosudju, policiji, drzavnoj bezbednosti gde su celne pozicije drzali Kostunicini ljudi? Ko je prevario nemedicinsko osoblje u zdravstvu? Ko je dozvolio da se monopol razmahne (Lalovic juce u Poligrafu rece da su povecanja plata u NIS-u i EPS-u rezultat monopola) naravno to je za njega sasvim logicno obrazlozenje. Jednom reciju DSS i njihov BOG mali Sloba (Kostunica) ama bas nista nisu uradili za tri godine. NISTA. Kakav njegov pregovaracki kapacitet? Hajde da vidimo skim bi napravio Vladu bez DS? Zar stvarno neko misli da bi kauboj Velja pristao da mu radikali budu koalicioni partmer? Oni isti radikali koji mu prete zatvorom. Zar jos neko veruje da bi u takvu vladu usao G17 plus? Na kraju krajeva da li stvarno neko misli da bi Toma Nikolic dozvolio Kostunici da bude premijer. Nego Tadicu, prihvati Kostunicin blef pa da se najzad sve razjasni.

Gusalo Masalo

pre 17 godina

Normalno da su se dogovorili da se ništa nisu dogovorili nego odložili za 7.mart kad dogovora opet neće biti.Briga njih i za Kosovo I Srbiju ako oni ne budu na vlasti.Lični interes i interes investitora u kampanji je na prvom mestu.I dok se diže prašina oko hapšenja profesora zbog mita naši funkcioneri niti predaju imovinske kartice niti otkrivaju imena svojih ktitora.Ne, to nije korupcija i nije sukob interesa jer bože moj, pa oni imaju imunitet.Velika lova je u igri.

Bosko Vukov

pre 17 godina

Ono ljudovi molim vas, premijer iz jedne stranke, predsednik iz druge, necemo da imamo jednu stranku na vlasti, tu je mogucnost da bude korupcija velikaaaaaaa.

srboje

pre 17 godina

Mislio sam da je glas za DS, glas protiv Vojislava Kosstunice. Sad ispade da sam glasao za njega. E, mene izbori visse videti neche!!!

Goran Milošević

pre 17 godina

E sada mi je mnogo lakše - Dogovor je pao... treba se dogovoriti. Znači usaglasili su se i dogovorili da treba da se dogovore (???!!!) Nego samo da ne požure. Plašim se brzopletih dogovora, ishitrenih odluka itd. Ja bih ipak da se malo stane na loptu. Neka malo odmore - neka prodje vreme godišnjih idmora pa lepo, polako, s'jeseni neka se dogovore. Ne treba žuriti. Činimi se da je sve ovo prebrzo.

Bojan RF

pre 17 godina

Da izadjemo mi jos jenom na izbore, pa da se prebrojimo opet. Pa tako sve dok ili DS ili SRS ne dobije vecinu. A ove nesvrstane varijante ne vode nikuda!

Milutin

pre 17 godina

Dok je verovao u svoju dominaciju unutar demokratskog bloka DSS je postovao princip po kome bi vodeca stranka unutar bloka dala premijera posle izbora. Kada je izostala dovoljna podrska naroda zaboravljen je taj princip vec se tiho, svesno apsurdnosti, pominje novi princip: "Kostunica je Bog" i tacka (ovo je parafraziranje ali se tako nesto zaista cuje, ko razgovara sa pripadnicima DSS-a je nesto slicno sigurno vec cuo). Iako je predhodna vlada uradila nesto i za pohvalu, svojim besmislenim anti-pragmatizmom, zebnjom prema zapadu, nepostovanjem medjunarodnih a i sopstvenih zakona (da ne govorim o seriji unutrasnjih problema, nejasnoca, nefunkcionisanja, nepravdi itd) je dovela Srbiju u situaciju da se odmice od Evrope dok joj se ostale zemlje priblizavaju. (Cucete komentare koji kazu "na kredit" da ce nas pustiti Evropa i bez Mladica, kao da je to ta politika kojom se ide u Evropu). Gledajuci sa strane biografije Djelica i Kostunice, prosto ne bi trebalo da bude dileme ko moze Srbiju 2007 godine povesti napred a ko na zalost nemoze. U Srbiji ocigledno jos uvek vazi naopak sistem vrednosti gde zavrsiti najbolje univerzitete na svetu ili raditi na celu uspesnih svetskih kompanija nije nikakva referenca vec je vaznije biti stranacki podoban, poslusan, veliki "patriota", "poznavalac nasih prilika koje se nemogu nauciti na Harvardu" itd iako Djelic mozda ima izvesne mane u smislu izlaganja (ima ih i Kostunica u smislu mesanja emotivnosti i politike i u smislu procenjivanja ishoda dogadjaja sto je mnogo vaznije) smatram da je Djelic sa odabranim savetnicima daleko bolje i pravo optimisticno resenje za Srbiju.
Ono sto me plasi jeste ukoliko DS dobije mesto premijera i krene putem saradnje sa Evropom, Svetom i svetskim institucijama kao i unutrasnjim reformama trulih organa bezbednosti itd , da se ne desi nesto slicno onoj "saradnji" iz vremena djindjica, gde je DSS poceo da se koprca i na sve nacine gledao da zaustavi takve neophodne promene.

Orhan

pre 17 godina

Lokalnom upravom, DS gotovo da drzi citavu Srbiju. Imaju i predsednika drzave. Ja bih im dao i predsednika parlamenta i dosta brate! Mnogo vise nego sto zasluzuju. Premijer - Kostunica. Jedini koji je nesto konkretno uradio od pada Milosevica, a ne samo bio jak na recima. I mi Bosnjaci ga podrzavamo.

Cheda

pre 17 godina

VOJISLAC KOSHTUNICA je najnormalniji politichar na srpskoj politichkoj sceni.Naravno uvek treba zahtevati vishe,ali pod okolnostima u kojima je radio i nije bilo loshe.Njegova vlada je mnogo vishe uradila od prethodnih ukljuchujuci i Djindjicevu.To govore rezultati.

poslanik

pre 17 godina

Citajuci sve, prosto ne mogu ostati ravnodusan.Zasto DS glasaci i clanovi toliko pljuju po DSSu a savrseno su svesni da bez njih nema vlade.Zasto Tadic ne sme da poveri mandat DJelicu pa i njemu je savrseno jasno da od Vlade u tom slucaju nema nista.Dajte ljudi spustite loptu pa nismo mi dve zaracene strane valjda se borimo za isto ,mada su nam sredstva ponekada razlicita.

Nesa

pre 17 godina

Po meni je glavno pitanje, zbog čega se i nedopustivo kasni sa formiranjem nove vlade, KO JE KRIV što ona u ovoj konstelaciji snaga ne može da se konstituiše. Mada se, posle Koštunicinih manevara sa Kosovom i presudama Međunarodnog suda i Veljinog promitivnog “obrušavanja” na pojedince iz grupacije nemogućih partnera za razgovore, ipak je najkrivlja Demokratska stranka koja im sve to dopušta i to već treći put.

Glasac

pre 17 godina

Na poslednjim izborima velika izlaznost je pomalo iznenadila i same politicare i analiticare. Narod je zeleo da svojim politickim partijama u koje ima poverenje da svoj glas radi ubrzavanja mnogih tekucih pitanja kojih ima na pretek. Na taj nacin je narod pokazao ozbiljnost, ali sta to vredi kada imamo gotovo sve politicke stranke koje gotovo jedino mogu da opstaju u situacijama kada se problemi ne resavaju. Tada su oni najjaci. Zaista je potrebno da na izbore izadje 20% glasaca i da se na taj nacin pokaze koliko im mi u stvari verujemo. Prevareni smo mnogo puta do sada. Od raspisivanja referenduma do danas je proslo mnogo vremena i za sve ovo vreme privreda gotovo da je stala, plate se prolongiraju, pocinje da lici na ono cuveno vreme 90-tih. Farsa oko Kosova, pa mi ne mozemo da formiramo vladu a kamoli da spasemo Kosovo. Gotovo da svi jedva cekaju da nam Kosovo oduzmu da mogu da udahnu vazduh i da pocnu ponovo zavlacenja o drugim temama. Vidite samo koliko je para na kampanju i referendum potroseno. Sramota, to je blaga rec. Potrebno je potpuno novo politicko lice, mladi sa iskrenim idejama. Dosta otrcanih politicara i njihovih ispraznih obecanja i laznih medjusobnih svadja. U ovom trenutku mi nemamo ni poziciju ni opoziciju. Milioni koje nasi politicari trose je lice i njihov obraz. Jure se privatnici, uteruje se novac u drustvenu kasu od izmisljenih i naduvanih kazni. Javna preduzeca su leglo korupcije. Posle svih ovih godina shvatam da su svi oni koji su otisli napravili pravi potez. Spasa nam nema, umreti ne mozemo!

Aman Zaman

pre 17 godina

Trenutno sam u Londonu i citam vesti iz Srbije. Slucajno mi je pao pogled na pasos i naravno sta pise na koricama:SR Jugoslavija. Znam da je to nevazno i da ima precih stvari:Ustav,Izbori.. ali nekako kad pogledam pasos..pa nista se nije promenilo posle sest godina. SPS, Radikali,pa jos i DSS koji je mozda gori od njih. Sto neko rece: najbolje da SRS, DSS i SPS formiraju ovu vladu da sto pre propadnemo pa opet iz pocetka.

Branko

pre 17 godina

Razumem staranje za “interese naroda” i cenim strpljivost partije kojoj su građani dali ubedljiv mandat da bude okosnica nove vlade kao i spiritus movens njenog formiranja pa zbog toga, ipak, zameram DS-u što se ne ponaša agresivnije u pozitivnom smislu naterujući partnere na ubrzanje pregovora od mojih oni beže kao đavo od krsta.

Ser Uphik

pre 17 godina

Neki smatraju da Djelic ako ne moze da obezbedi vecinu treba da se skloni i to prepusti Kostunici...O.K. Ali za tako nesto potrebno je da i Kostunica skupi vecinu...Medjutim da li je normalno da 3. partija po snazi u skupstini daje premijera...Odnosno da li ce radikali, ili DS pristati na takve ustupke...
DS ako zeli da i dalje postoji to nikako ne sme, a radikali i ne zele vlast dok se ne resi status Kosova, dok se ne isporuci Mladic...Radikalima odgovara da budu u opoziciji...Osim toga zasto bi bilo ko od njih dao premijersko mesto Kostunici...
Neki pak smatraju da ne treba izlaziti na izbore, da su svi isti...
To opet najvise odgovara radikalima i socijalistima, jer njihovi biraci i ne ostavljaju komentare na ovom sajtu, oni ce uvek izaci na izbore...Jednostavno na izbore uvek treba izaci jer nisu svi isti, a ako ne izadjes to je licni poraz svakog ko ne izadje...
I na kraju moje misljenje je da ce vlada biti formirana ako se budu postovala pravila demokratije, a sujeta i licne ambicije ostave po strani, odnosno ako se krene zdravorazumski...Neka se npr. prekopira matrica po kojoj je formirana prosla vlada... Vladu su cinile tri partije(odnosno koalicije)...Snaga partija je isla ovim redosledom DSS,G17, pa koalicija SPO-NS...Sada bi snaga partija(koalicija) koje treba da cine novu vladu isla ovim redosledom DS, pa DSS-NS, i na kraju G17...Ono sto je drzao DSS u prosloj vladi sada treba da drzi DS, ono sto je bio G17 sada treba da bude DSS-NS, a ulogu SPO-NS teba da preuzme G17 (moguce su male izmene oko pojedinih ministarstava i naravno da se prekine praksa da pojedina ministarstva drzi samo jedna partija)...Novi izbori ne bi promenili nista drasticno...(mozda samo G17 ne bi usao u parlament)...DS sa radikalima ne moze, a koalicija DSS-NS vec i sada moze sa radikalima da pravi vladu ako nece sa DS-om...
Ima vise varijanti, a vreme ce pokazati ko je normalan, a ko ne...

Sinisa

pre 17 godina

Ako, kojim nesrećnim sticajem okolnosti, ne dođe do dogovora većine u takozvanom demokratskom bloku očigledno je da će najveću krivicu snositi “narodnjački” blok koji još nije precizno ni odredio članove svog pregovaračkog tima a kamoli platformu i principe pregovora sem ako ne očekuju da im Koštunica sve to lepo odredi jednom direktivom a, poznajući njegovu brzinu i spretnost, to me asocira da će biti- ne lipši magarče do zelene trave i buni što DS dopušta da se nađe u poziciji pogrdnog konteksta narečene životinje.

Zoran

pre 17 godina

Bolje bi bilo da Novu Srbiju na pregovorima predstavlja Velja Ilić jer on bar nema dlake na jeziku, kao kad blati Božidara Đelića i Dragana Šutanovca u javnosti, pa bi brzo bilo jasno da od pregovora nema ništa i što pre raspisani novi izbori na kojima bi Demokratska stranka definitivno trijumfovala pošto je većina prosperitetno opredeljenog građanstva nakon izbora shvatila kako je naprvaila fatalnu grešku dajući još jednu šansu nepopravljivim kočničarima na čelu sa Koštunicom.

vlada

pre 17 godina

Nije mi jasno zasto svi previdjaju to da ce posle vec izvesne nezavisnosti KiM-a ko god bio Premijer, biti ziv pecen. Niko se koliko bas vidim iskreno ne utrkuje za tu poziciju...

Ratko

pre 17 godina

Neka naprave bilo kakvu vladu, ako ne bude valjala brzo ćemo je smeniti, samo neka prestane ovo bezvlašće koje nas košta kao Svetog Petra kajgana jer plate u javnom preduzećima tako divljaju da će inflacija biti neminovna a Koštunicina “tehnička” vlada ni repom da mrdne za razliku od brojnih slučajeva kada ova ili njeni članovi imaju neki svoj interes – onda su itekako agilni i nisu nimalo tehnički.

Milun

pre 17 godina

Neko je izračunao a siguran sam da i pregovarači, skloni beskrajnom taktiziranju to znaju, kako nas njihovo odugovlačenje košta oko milijardu evra a oni ni okom da trepnu što je dovoljan dokaz koliko ih se, pre svega Koštunicu kao najodgovornijeg za ovo bezočno prolongiranje dogovora, uopšte tiče narod i njegovi interesi.

Anton

pre 17 godina

Parlamentarne stranke se po pitanju vlade dele na tri grupe.
1. SRS,SPS broj poslanika (zajedno)im omogucava da legitimno traze pravo na mandatara ali oni od toga beze kao djavo od krsta posto su nesposobni da vrse vlast i zato sto shvataju da im je isplativije u opoziciji.
2. LDP + koalicija, niko ih i ne pominje kao mogucnost da udju u vladu a oni se ipak svim silama guraju i laktaju ne bi li ih ostale demokratske stranke primetile, a zadovoljili bi se i sa najmanjim mrvicama vlasti za svoje funkcionere.
3. DS. DSS, G17+, Svesni su da bez njih nema vlade i sada se besomucno cenjkaju za gram buduce vlasti vise.
Stranke manjina ne pominjem jer ce one sigurno biti u svakoj vladi.
Sa ovakovim stanjem snaga i odnosom svih stranaka prema drzavi ja se odlucujem za sacuvanje licnog zdravog razuma i sve ih ignorisem. Sta god da bude narodu je isto, bogati postaju bogatiji (i biznismeni i politicari) a raja trpi i grca. Zato cemu uopste izlazak na izbore kada se nista ne menja osim zvanicne, pobednicke ideologije koja uglavnom ostaje mrtvo slovo na papiru?

Zoran

pre 17 godina

Ako kojim slučajem DS odustane od premijerskog mesta za Đelića i to mesto prepusti DSS i Koštunici, to je onda političko samoubistvo DS na čelu sa Borisom Tadićem. Smatram da posle prvih razgovora DS treba da se povuče u opoziciju i prepusti konačno da Voja Koštunica ostvari svoj politički san i napravi vladu sa SRS i SPS, a mi sačekamo još malo i na sledećim izborima, pa makar to bilo i za četiri godine počistimo te nacionaliste sa političke scene srbije. Nema nikakve proevropske vlade sa DSS-om, to treba već jedno i Boris da shvati.

Sasko Velkovski

pre 17 godina

Nije posteno da DS cini ustupke DSS-u. Nije za to dobila mandat od svojih glasaca. Srbiji ionako vrlo lose ide. Treba stisnuti zube i preseci cvor. Ili ce biti novi izbori, pa sta bude (DSS sigurno nece proci bolje nego sada a DS moze da prodje samo bolje) ili ce se formirati vlada sa SRS i SPS, pa sto pre do dna, to pre nazad na povrsinu. Ovo davljenje u mulju je nepodnosljivo.

Verni DEMOKRATA

pre 17 godina

Ako DS i ovaj put napravi taj ludi ustupak DSS-u, ja više nikada neću glasati za DS i naravno, izčlaniću se iz stranke.
Tadić mora da ponudi nekome iz DS-a da bude mandatar i neka pokuša da oformi Vladu. Ako ne uspe, neka da Koštunici, ali u tom slučaju DS mora da odbije učešće u toj Vladi. Ako ni on ne može, onda novi izbori. I to se dešava, valjda će se posle njih ljudi malo opametiti. Sve drugo vodi do toga da DS na sledećim izborima postane statistička greška.

Vladimir

pre 17 godina

DSS trazi preko svog "portparola" Velimira Ilica,mesto premijera,i ministarstvo policije!!!STRASNO sta im pada na pamet?!Sa 33 poslanika(duplo manje od DSa)zele da se prakticno nista ne promeni!I trebalo bi da DS ostane istrajna u zahtevima da mesto mandatara pripadne Bozidaru Djelicu.Nekako me podseca na Zorana Djindjica sa energijom koju poseduje.A toga su svesni i u DSSu.Uporedite njega i mracnog-sivog kostunicu!Kakva razlika :-)
P.S. Da li uopste neko sumnja u njegovu strucnost i ugled koji ima u svetu?

George

pre 17 godina

Prvo bi trebali portiri da se sastanu, onda da obaveste lozace, a zatim ovi da iseku okrugli sto od panel ploce, kako bi ukrstili argumente i prema tome dabome, dok medjutim jok. U narodu se za sve ovo koriste dve reci.
Zna se ko treba da se sastane i dogovori, nego je Kostunica nevlasan da Tadic bude predsednik na sastanku, a on premijer na odlasku.

tom waits

pre 17 godina

Licno bih najvise voleo da Kostunica bude premijer, Jocic ministar policije, a Rade Bulatovic sef BIA.
To bi znacilo kraj DS-a, a na sledecim izborima bi pobedio LDP. Ionako nema razlike izmedju Jocica i Sutanovca, Bulatovica i Nikcevica.
Kostunica je jedinstven, nesto takvo se retko radja i ne bih ga poredio ni sa jednim covekom.

posmatrac

pre 17 godina

DS po cenu novih izbora ne sme prepustiti mandatara DSS-u. Ili je mozda postala funkcionerska stranka? U samom DS-u ne bi smelo pobediti krilo koje bi prepustilo sve samo da sedne u minisarske fotelje i upravne odbore. Ako se ipako to desi, to je kraj DS-a kakvog smo znali zadnjih 15 godina

poslanik

pre 17 godina

Ko ce i kada formirati vladu to vise niko ne zna.Zasto DS insistira na coveku koji nije sposoban da prikupi vecinu .Oni se ucenjivacki ponasaju traze mnogo ,to sto su dobili vise mandata im PIROVA pobeda.sedite ljudi dogovorite se i pocnite da radite ili raspisujte nove izbore.A tada nista novo .

Mario

pre 17 godina

S obzirom kakav je sastav svih stranaka i parlamenta vlada nam uopste i ne treba. Slusajuci pijacno-parlamentarnu raspravu oko formiranja vlade dolazim do zakljucka da su u parlament usle samo frakcije jedne stranke, Stranke Licne Koristi. Ama potpuno su isti, klonovi. Ista im je retorika, ista kultura izrazavanja, ista pohlepna lica, ista nestrucnost, ista odela (majce su im mozda drugacije), iste limuzine i telohranitelji. Kada se tome dodaju i gotovo identicni politicki programi (razlika eventualno Kosovo i Hag) rezultat je katastrofa. Tu nema ni jednog novog lica, sveze ideje, stvarne volje i harizme. Uzas. Izgubila se svaka razlika izmedju narodnjaka i gradjana, socijalista i nacionalista. I dok u skupstini imamo 250 ovakvih likova + osoblje vlade nije ni cudo sto dobar deo naroda bojkotuje sve izbore, ljudi jednostavno bojkotom pokusavaju da sacuvaju svoje mentalno zdravlje i cistocu, ne zele da imaju bilo sta sa skupstinskim lezilebovicima. I tako ce biti dok se ne pojavi neko ispravan, neko ko zasluzuje glas. Zoran Djindjic je bio taj ali na zalost on definitivno nema naslednika vec samo sacicu kerbera koji pretenduju da ponesu taj epitet. Neka bar neko od njih pokusa da ispuni svoje predizborno obecanje ili bar neka pocne da cisti predizborno reklamno djubre (plakati, zastavice) iza sebe (cela zemlja je zagadjena) pa cu mozda razmisliti o nekom buducem ucescu u politickom zivotu.

Dacha

pre 17 godina

Kako stvari stoje, s obzirom da su sa tolikim zakasnjenjem krenuli u pregovore i to sa "rezervnim" timovima, tesko da mozemo da ocekujemo u dogledno vreme neki dogovor.
Umesto da su odmah nakon proglasenja rezultata izbora zatvorili šefove i jednih i drugih sve dok ne puste "beli dim" kroz odzak.

Simens

pre 17 godina

Nema demokratske Vlade sa DSS-om i potpuno je sve jedno da li ce premijer biti Kostunica ili Djelic.
Mislim da bi bilo najpopstenije da Vladu formiraju SRS,DSS,SPS, zato sto bi najveci broj onih koji su glasali za DSS-NS zeleli takvu Vladu, a mi koji smo glasali za neke druge sacekacemo nove izbore.

Simens

pre 17 godina

Nema demokratske Vlade sa DSS-om i potpuno je sve jedno da li ce premijer biti Kostunica ili Djelic.
Mislim da bi bilo najpopstenije da Vladu formiraju SRS,DSS,SPS, zato sto bi najveci broj onih koji su glasali za DSS-NS zeleli takvu Vladu, a mi koji smo glasali za neke druge sacekacemo nove izbore.

Dacha

pre 17 godina

Kako stvari stoje, s obzirom da su sa tolikim zakasnjenjem krenuli u pregovore i to sa "rezervnim" timovima, tesko da mozemo da ocekujemo u dogledno vreme neki dogovor.
Umesto da su odmah nakon proglasenja rezultata izbora zatvorili šefove i jednih i drugih sve dok ne puste "beli dim" kroz odzak.

Mario

pre 17 godina

S obzirom kakav je sastav svih stranaka i parlamenta vlada nam uopste i ne treba. Slusajuci pijacno-parlamentarnu raspravu oko formiranja vlade dolazim do zakljucka da su u parlament usle samo frakcije jedne stranke, Stranke Licne Koristi. Ama potpuno su isti, klonovi. Ista im je retorika, ista kultura izrazavanja, ista pohlepna lica, ista nestrucnost, ista odela (majce su im mozda drugacije), iste limuzine i telohranitelji. Kada se tome dodaju i gotovo identicni politicki programi (razlika eventualno Kosovo i Hag) rezultat je katastrofa. Tu nema ni jednog novog lica, sveze ideje, stvarne volje i harizme. Uzas. Izgubila se svaka razlika izmedju narodnjaka i gradjana, socijalista i nacionalista. I dok u skupstini imamo 250 ovakvih likova + osoblje vlade nije ni cudo sto dobar deo naroda bojkotuje sve izbore, ljudi jednostavno bojkotom pokusavaju da sacuvaju svoje mentalno zdravlje i cistocu, ne zele da imaju bilo sta sa skupstinskim lezilebovicima. I tako ce biti dok se ne pojavi neko ispravan, neko ko zasluzuje glas. Zoran Djindjic je bio taj ali na zalost on definitivno nema naslednika vec samo sacicu kerbera koji pretenduju da ponesu taj epitet. Neka bar neko od njih pokusa da ispuni svoje predizborno obecanje ili bar neka pocne da cisti predizborno reklamno djubre (plakati, zastavice) iza sebe (cela zemlja je zagadjena) pa cu mozda razmisliti o nekom buducem ucescu u politickom zivotu.

poslanik

pre 17 godina

Ko ce i kada formirati vladu to vise niko ne zna.Zasto DS insistira na coveku koji nije sposoban da prikupi vecinu .Oni se ucenjivacki ponasaju traze mnogo ,to sto su dobili vise mandata im PIROVA pobeda.sedite ljudi dogovorite se i pocnite da radite ili raspisujte nove izbore.A tada nista novo .

Vladimir

pre 17 godina

DSS trazi preko svog "portparola" Velimira Ilica,mesto premijera,i ministarstvo policije!!!STRASNO sta im pada na pamet?!Sa 33 poslanika(duplo manje od DSa)zele da se prakticno nista ne promeni!I trebalo bi da DS ostane istrajna u zahtevima da mesto mandatara pripadne Bozidaru Djelicu.Nekako me podseca na Zorana Djindjica sa energijom koju poseduje.A toga su svesni i u DSSu.Uporedite njega i mracnog-sivog kostunicu!Kakva razlika :-)
P.S. Da li uopste neko sumnja u njegovu strucnost i ugled koji ima u svetu?

posmatrac

pre 17 godina

DS po cenu novih izbora ne sme prepustiti mandatara DSS-u. Ili je mozda postala funkcionerska stranka? U samom DS-u ne bi smelo pobediti krilo koje bi prepustilo sve samo da sedne u minisarske fotelje i upravne odbore. Ako se ipako to desi, to je kraj DS-a kakvog smo znali zadnjih 15 godina

tom waits

pre 17 godina

Licno bih najvise voleo da Kostunica bude premijer, Jocic ministar policije, a Rade Bulatovic sef BIA.
To bi znacilo kraj DS-a, a na sledecim izborima bi pobedio LDP. Ionako nema razlike izmedju Jocica i Sutanovca, Bulatovica i Nikcevica.
Kostunica je jedinstven, nesto takvo se retko radja i ne bih ga poredio ni sa jednim covekom.

George

pre 17 godina

Prvo bi trebali portiri da se sastanu, onda da obaveste lozace, a zatim ovi da iseku okrugli sto od panel ploce, kako bi ukrstili argumente i prema tome dabome, dok medjutim jok. U narodu se za sve ovo koriste dve reci.
Zna se ko treba da se sastane i dogovori, nego je Kostunica nevlasan da Tadic bude predsednik na sastanku, a on premijer na odlasku.

Anton

pre 17 godina

Parlamentarne stranke se po pitanju vlade dele na tri grupe.
1. SRS,SPS broj poslanika (zajedno)im omogucava da legitimno traze pravo na mandatara ali oni od toga beze kao djavo od krsta posto su nesposobni da vrse vlast i zato sto shvataju da im je isplativije u opoziciji.
2. LDP + koalicija, niko ih i ne pominje kao mogucnost da udju u vladu a oni se ipak svim silama guraju i laktaju ne bi li ih ostale demokratske stranke primetile, a zadovoljili bi se i sa najmanjim mrvicama vlasti za svoje funkcionere.
3. DS. DSS, G17+, Svesni su da bez njih nema vlade i sada se besomucno cenjkaju za gram buduce vlasti vise.
Stranke manjina ne pominjem jer ce one sigurno biti u svakoj vladi.
Sa ovakovim stanjem snaga i odnosom svih stranaka prema drzavi ja se odlucujem za sacuvanje licnog zdravog razuma i sve ih ignorisem. Sta god da bude narodu je isto, bogati postaju bogatiji (i biznismeni i politicari) a raja trpi i grca. Zato cemu uopste izlazak na izbore kada se nista ne menja osim zvanicne, pobednicke ideologije koja uglavnom ostaje mrtvo slovo na papiru?

Zoran

pre 17 godina

Ako kojim slučajem DS odustane od premijerskog mesta za Đelića i to mesto prepusti DSS i Koštunici, to je onda političko samoubistvo DS na čelu sa Borisom Tadićem. Smatram da posle prvih razgovora DS treba da se povuče u opoziciju i prepusti konačno da Voja Koštunica ostvari svoj politički san i napravi vladu sa SRS i SPS, a mi sačekamo još malo i na sledećim izborima, pa makar to bilo i za četiri godine počistimo te nacionaliste sa političke scene srbije. Nema nikakve proevropske vlade sa DSS-om, to treba već jedno i Boris da shvati.

Verni DEMOKRATA

pre 17 godina

Ako DS i ovaj put napravi taj ludi ustupak DSS-u, ja više nikada neću glasati za DS i naravno, izčlaniću se iz stranke.
Tadić mora da ponudi nekome iz DS-a da bude mandatar i neka pokuša da oformi Vladu. Ako ne uspe, neka da Koštunici, ali u tom slučaju DS mora da odbije učešće u toj Vladi. Ako ni on ne može, onda novi izbori. I to se dešava, valjda će se posle njih ljudi malo opametiti. Sve drugo vodi do toga da DS na sledećim izborima postane statistička greška.

Sasko Velkovski

pre 17 godina

Nije posteno da DS cini ustupke DSS-u. Nije za to dobila mandat od svojih glasaca. Srbiji ionako vrlo lose ide. Treba stisnuti zube i preseci cvor. Ili ce biti novi izbori, pa sta bude (DSS sigurno nece proci bolje nego sada a DS moze da prodje samo bolje) ili ce se formirati vlada sa SRS i SPS, pa sto pre do dna, to pre nazad na povrsinu. Ovo davljenje u mulju je nepodnosljivo.

Milun

pre 17 godina

Neko je izračunao a siguran sam da i pregovarači, skloni beskrajnom taktiziranju to znaju, kako nas njihovo odugovlačenje košta oko milijardu evra a oni ni okom da trepnu što je dovoljan dokaz koliko ih se, pre svega Koštunicu kao najodgovornijeg za ovo bezočno prolongiranje dogovora, uopšte tiče narod i njegovi interesi.

Ratko

pre 17 godina

Neka naprave bilo kakvu vladu, ako ne bude valjala brzo ćemo je smeniti, samo neka prestane ovo bezvlašće koje nas košta kao Svetog Petra kajgana jer plate u javnom preduzećima tako divljaju da će inflacija biti neminovna a Koštunicina “tehnička” vlada ni repom da mrdne za razliku od brojnih slučajeva kada ova ili njeni članovi imaju neki svoj interes – onda su itekako agilni i nisu nimalo tehnički.

vlada

pre 17 godina

Nije mi jasno zasto svi previdjaju to da ce posle vec izvesne nezavisnosti KiM-a ko god bio Premijer, biti ziv pecen. Niko se koliko bas vidim iskreno ne utrkuje za tu poziciju...

Sinisa

pre 17 godina

Ako, kojim nesrećnim sticajem okolnosti, ne dođe do dogovora većine u takozvanom demokratskom bloku očigledno je da će najveću krivicu snositi “narodnjački” blok koji još nije precizno ni odredio članove svog pregovaračkog tima a kamoli platformu i principe pregovora sem ako ne očekuju da im Koštunica sve to lepo odredi jednom direktivom a, poznajući njegovu brzinu i spretnost, to me asocira da će biti- ne lipši magarče do zelene trave i buni što DS dopušta da se nađe u poziciji pogrdnog konteksta narečene životinje.

Zoran

pre 17 godina

Bolje bi bilo da Novu Srbiju na pregovorima predstavlja Velja Ilić jer on bar nema dlake na jeziku, kao kad blati Božidara Đelića i Dragana Šutanovca u javnosti, pa bi brzo bilo jasno da od pregovora nema ništa i što pre raspisani novi izbori na kojima bi Demokratska stranka definitivno trijumfovala pošto je većina prosperitetno opredeljenog građanstva nakon izbora shvatila kako je naprvaila fatalnu grešku dajući još jednu šansu nepopravljivim kočničarima na čelu sa Koštunicom.

Branko

pre 17 godina

Razumem staranje za “interese naroda” i cenim strpljivost partije kojoj su građani dali ubedljiv mandat da bude okosnica nove vlade kao i spiritus movens njenog formiranja pa zbog toga, ipak, zameram DS-u što se ne ponaša agresivnije u pozitivnom smislu naterujući partnere na ubrzanje pregovora od mojih oni beže kao đavo od krsta.

Ser Uphik

pre 17 godina

Neki smatraju da Djelic ako ne moze da obezbedi vecinu treba da se skloni i to prepusti Kostunici...O.K. Ali za tako nesto potrebno je da i Kostunica skupi vecinu...Medjutim da li je normalno da 3. partija po snazi u skupstini daje premijera...Odnosno da li ce radikali, ili DS pristati na takve ustupke...
DS ako zeli da i dalje postoji to nikako ne sme, a radikali i ne zele vlast dok se ne resi status Kosova, dok se ne isporuci Mladic...Radikalima odgovara da budu u opoziciji...Osim toga zasto bi bilo ko od njih dao premijersko mesto Kostunici...
Neki pak smatraju da ne treba izlaziti na izbore, da su svi isti...
To opet najvise odgovara radikalima i socijalistima, jer njihovi biraci i ne ostavljaju komentare na ovom sajtu, oni ce uvek izaci na izbore...Jednostavno na izbore uvek treba izaci jer nisu svi isti, a ako ne izadjes to je licni poraz svakog ko ne izadje...
I na kraju moje misljenje je da ce vlada biti formirana ako se budu postovala pravila demokratije, a sujeta i licne ambicije ostave po strani, odnosno ako se krene zdravorazumski...Neka se npr. prekopira matrica po kojoj je formirana prosla vlada... Vladu su cinile tri partije(odnosno koalicije)...Snaga partija je isla ovim redosledom DSS,G17, pa koalicija SPO-NS...Sada bi snaga partija(koalicija) koje treba da cine novu vladu isla ovim redosledom DS, pa DSS-NS, i na kraju G17...Ono sto je drzao DSS u prosloj vladi sada treba da drzi DS, ono sto je bio G17 sada treba da bude DSS-NS, a ulogu SPO-NS teba da preuzme G17 (moguce su male izmene oko pojedinih ministarstava i naravno da se prekine praksa da pojedina ministarstva drzi samo jedna partija)...Novi izbori ne bi promenili nista drasticno...(mozda samo G17 ne bi usao u parlament)...DS sa radikalima ne moze, a koalicija DSS-NS vec i sada moze sa radikalima da pravi vladu ako nece sa DS-om...
Ima vise varijanti, a vreme ce pokazati ko je normalan, a ko ne...

Aman Zaman

pre 17 godina

Trenutno sam u Londonu i citam vesti iz Srbije. Slucajno mi je pao pogled na pasos i naravno sta pise na koricama:SR Jugoslavija. Znam da je to nevazno i da ima precih stvari:Ustav,Izbori.. ali nekako kad pogledam pasos..pa nista se nije promenilo posle sest godina. SPS, Radikali,pa jos i DSS koji je mozda gori od njih. Sto neko rece: najbolje da SRS, DSS i SPS formiraju ovu vladu da sto pre propadnemo pa opet iz pocetka.

Nesa

pre 17 godina

Po meni je glavno pitanje, zbog čega se i nedopustivo kasni sa formiranjem nove vlade, KO JE KRIV što ona u ovoj konstelaciji snaga ne može da se konstituiše. Mada se, posle Koštunicinih manevara sa Kosovom i presudama Međunarodnog suda i Veljinog promitivnog “obrušavanja” na pojedince iz grupacije nemogućih partnera za razgovore, ipak je najkrivlja Demokratska stranka koja im sve to dopušta i to već treći put.

Glasac

pre 17 godina

Na poslednjim izborima velika izlaznost je pomalo iznenadila i same politicare i analiticare. Narod je zeleo da svojim politickim partijama u koje ima poverenje da svoj glas radi ubrzavanja mnogih tekucih pitanja kojih ima na pretek. Na taj nacin je narod pokazao ozbiljnost, ali sta to vredi kada imamo gotovo sve politicke stranke koje gotovo jedino mogu da opstaju u situacijama kada se problemi ne resavaju. Tada su oni najjaci. Zaista je potrebno da na izbore izadje 20% glasaca i da se na taj nacin pokaze koliko im mi u stvari verujemo. Prevareni smo mnogo puta do sada. Od raspisivanja referenduma do danas je proslo mnogo vremena i za sve ovo vreme privreda gotovo da je stala, plate se prolongiraju, pocinje da lici na ono cuveno vreme 90-tih. Farsa oko Kosova, pa mi ne mozemo da formiramo vladu a kamoli da spasemo Kosovo. Gotovo da svi jedva cekaju da nam Kosovo oduzmu da mogu da udahnu vazduh i da pocnu ponovo zavlacenja o drugim temama. Vidite samo koliko je para na kampanju i referendum potroseno. Sramota, to je blaga rec. Potrebno je potpuno novo politicko lice, mladi sa iskrenim idejama. Dosta otrcanih politicara i njihovih ispraznih obecanja i laznih medjusobnih svadja. U ovom trenutku mi nemamo ni poziciju ni opoziciju. Milioni koje nasi politicari trose je lice i njihov obraz. Jure se privatnici, uteruje se novac u drustvenu kasu od izmisljenih i naduvanih kazni. Javna preduzeca su leglo korupcije. Posle svih ovih godina shvatam da su svi oni koji su otisli napravili pravi potez. Spasa nam nema, umreti ne mozemo!

poslanik

pre 17 godina

Citajuci sve, prosto ne mogu ostati ravnodusan.Zasto DS glasaci i clanovi toliko pljuju po DSSu a savrseno su svesni da bez njih nema vlade.Zasto Tadic ne sme da poveri mandat DJelicu pa i njemu je savrseno jasno da od Vlade u tom slucaju nema nista.Dajte ljudi spustite loptu pa nismo mi dve zaracene strane valjda se borimo za isto ,mada su nam sredstva ponekada razlicita.

Cheda

pre 17 godina

VOJISLAC KOSHTUNICA je najnormalniji politichar na srpskoj politichkoj sceni.Naravno uvek treba zahtevati vishe,ali pod okolnostima u kojima je radio i nije bilo loshe.Njegova vlada je mnogo vishe uradila od prethodnih ukljuchujuci i Djindjicevu.To govore rezultati.

Orhan

pre 17 godina

Lokalnom upravom, DS gotovo da drzi citavu Srbiju. Imaju i predsednika drzave. Ja bih im dao i predsednika parlamenta i dosta brate! Mnogo vise nego sto zasluzuju. Premijer - Kostunica. Jedini koji je nesto konkretno uradio od pada Milosevica, a ne samo bio jak na recima. I mi Bosnjaci ga podrzavamo.

Milutin

pre 17 godina

Dok je verovao u svoju dominaciju unutar demokratskog bloka DSS je postovao princip po kome bi vodeca stranka unutar bloka dala premijera posle izbora. Kada je izostala dovoljna podrska naroda zaboravljen je taj princip vec se tiho, svesno apsurdnosti, pominje novi princip: "Kostunica je Bog" i tacka (ovo je parafraziranje ali se tako nesto zaista cuje, ko razgovara sa pripadnicima DSS-a je nesto slicno sigurno vec cuo). Iako je predhodna vlada uradila nesto i za pohvalu, svojim besmislenim anti-pragmatizmom, zebnjom prema zapadu, nepostovanjem medjunarodnih a i sopstvenih zakona (da ne govorim o seriji unutrasnjih problema, nejasnoca, nefunkcionisanja, nepravdi itd) je dovela Srbiju u situaciju da se odmice od Evrope dok joj se ostale zemlje priblizavaju. (Cucete komentare koji kazu "na kredit" da ce nas pustiti Evropa i bez Mladica, kao da je to ta politika kojom se ide u Evropu). Gledajuci sa strane biografije Djelica i Kostunice, prosto ne bi trebalo da bude dileme ko moze Srbiju 2007 godine povesti napred a ko na zalost nemoze. U Srbiji ocigledno jos uvek vazi naopak sistem vrednosti gde zavrsiti najbolje univerzitete na svetu ili raditi na celu uspesnih svetskih kompanija nije nikakva referenca vec je vaznije biti stranacki podoban, poslusan, veliki "patriota", "poznavalac nasih prilika koje se nemogu nauciti na Harvardu" itd iako Djelic mozda ima izvesne mane u smislu izlaganja (ima ih i Kostunica u smislu mesanja emotivnosti i politike i u smislu procenjivanja ishoda dogadjaja sto je mnogo vaznije) smatram da je Djelic sa odabranim savetnicima daleko bolje i pravo optimisticno resenje za Srbiju.
Ono sto me plasi jeste ukoliko DS dobije mesto premijera i krene putem saradnje sa Evropom, Svetom i svetskim institucijama kao i unutrasnjim reformama trulih organa bezbednosti itd , da se ne desi nesto slicno onoj "saradnji" iz vremena djindjica, gde je DSS poceo da se koprca i na sve nacine gledao da zaustavi takve neophodne promene.

Bojan RF

pre 17 godina

Da izadjemo mi jos jenom na izbore, pa da se prebrojimo opet. Pa tako sve dok ili DS ili SRS ne dobije vecinu. A ove nesvrstane varijante ne vode nikuda!

srboje

pre 17 godina

Mislio sam da je glas za DS, glas protiv Vojislava Kosstunice. Sad ispade da sam glasao za njega. E, mene izbori visse videti neche!!!

Goran Milošević

pre 17 godina

E sada mi je mnogo lakše - Dogovor je pao... treba se dogovoriti. Znači usaglasili su se i dogovorili da treba da se dogovore (???!!!) Nego samo da ne požure. Plašim se brzopletih dogovora, ishitrenih odluka itd. Ja bih ipak da se malo stane na loptu. Neka malo odmore - neka prodje vreme godišnjih idmora pa lepo, polako, s'jeseni neka se dogovore. Ne treba žuriti. Činimi se da je sve ovo prebrzo.

Gusalo Masalo

pre 17 godina

Normalno da su se dogovorili da se ništa nisu dogovorili nego odložili za 7.mart kad dogovora opet neće biti.Briga njih i za Kosovo I Srbiju ako oni ne budu na vlasti.Lični interes i interes investitora u kampanji je na prvom mestu.I dok se diže prašina oko hapšenja profesora zbog mita naši funkcioneri niti predaju imovinske kartice niti otkrivaju imena svojih ktitora.Ne, to nije korupcija i nije sukob interesa jer bože moj, pa oni imaju imunitet.Velika lova je u igri.

Bosko Vukov

pre 17 godina

Ono ljudovi molim vas, premijer iz jedne stranke, predsednik iz druge, necemo da imamo jednu stranku na vlasti, tu je mogucnost da bude korupcija velikaaaaaaa.

pamet me nije izdala

pre 17 godina

Malo malo paneko odvali glupost "Jedino Kostunica nesto ucinio"? E pa daj da vidimo sta je to on i njegovi resorsi uradio. Hvali se stabilnim dinarom. Ko je drzao ministarstvo finansija? Ko je predlozio Jelasica za guvernera? Kostunica ili G17 plus? Hvali se pregovorima o stabilizaciji i pridruzivanju? Cijom zaslugom su prekinuti ti isti pregovori? Ko se svadjao sa Oli Renom? Ko se nadmudrivao sa Karlom Del Ponte? Hvali se pricom da je "Srbija sampion u reformama". Kojim reformama? Finansijskim i ekonomskim (koje su u tesnoj vezi sa ministarstvom finansija) ili mozda u pravosudju, policiji, drzavnoj bezbednosti gde su celne pozicije drzali Kostunicini ljudi? Ko je prevario nemedicinsko osoblje u zdravstvu? Ko je dozvolio da se monopol razmahne (Lalovic juce u Poligrafu rece da su povecanja plata u NIS-u i EPS-u rezultat monopola) naravno to je za njega sasvim logicno obrazlozenje. Jednom reciju DSS i njihov BOG mali Sloba (Kostunica) ama bas nista nisu uradili za tri godine. NISTA. Kakav njegov pregovaracki kapacitet? Hajde da vidimo skim bi napravio Vladu bez DS? Zar stvarno neko misli da bi kauboj Velja pristao da mu radikali budu koalicioni partmer? Oni isti radikali koji mu prete zatvorom. Zar jos neko veruje da bi u takvu vladu usao G17 plus? Na kraju krajeva da li stvarno neko misli da bi Toma Nikolic dozvolio Kostunici da bude premijer. Nego Tadicu, prihvati Kostunicin blef pa da se najzad sve razjasni.

Simens

pre 17 godina

Nema demokratske Vlade sa DSS-om i potpuno je sve jedno da li ce premijer biti Kostunica ili Djelic.
Mislim da bi bilo najpopstenije da Vladu formiraju SRS,DSS,SPS, zato sto bi najveci broj onih koji su glasali za DSS-NS zeleli takvu Vladu, a mi koji smo glasali za neke druge sacekacemo nove izbore.

Dacha

pre 17 godina

Kako stvari stoje, s obzirom da su sa tolikim zakasnjenjem krenuli u pregovore i to sa "rezervnim" timovima, tesko da mozemo da ocekujemo u dogledno vreme neki dogovor.
Umesto da su odmah nakon proglasenja rezultata izbora zatvorili šefove i jednih i drugih sve dok ne puste "beli dim" kroz odzak.

Mario

pre 17 godina

S obzirom kakav je sastav svih stranaka i parlamenta vlada nam uopste i ne treba. Slusajuci pijacno-parlamentarnu raspravu oko formiranja vlade dolazim do zakljucka da su u parlament usle samo frakcije jedne stranke, Stranke Licne Koristi. Ama potpuno su isti, klonovi. Ista im je retorika, ista kultura izrazavanja, ista pohlepna lica, ista nestrucnost, ista odela (majce su im mozda drugacije), iste limuzine i telohranitelji. Kada se tome dodaju i gotovo identicni politicki programi (razlika eventualno Kosovo i Hag) rezultat je katastrofa. Tu nema ni jednog novog lica, sveze ideje, stvarne volje i harizme. Uzas. Izgubila se svaka razlika izmedju narodnjaka i gradjana, socijalista i nacionalista. I dok u skupstini imamo 250 ovakvih likova + osoblje vlade nije ni cudo sto dobar deo naroda bojkotuje sve izbore, ljudi jednostavno bojkotom pokusavaju da sacuvaju svoje mentalno zdravlje i cistocu, ne zele da imaju bilo sta sa skupstinskim lezilebovicima. I tako ce biti dok se ne pojavi neko ispravan, neko ko zasluzuje glas. Zoran Djindjic je bio taj ali na zalost on definitivno nema naslednika vec samo sacicu kerbera koji pretenduju da ponesu taj epitet. Neka bar neko od njih pokusa da ispuni svoje predizborno obecanje ili bar neka pocne da cisti predizborno reklamno djubre (plakati, zastavice) iza sebe (cela zemlja je zagadjena) pa cu mozda razmisliti o nekom buducem ucescu u politickom zivotu.

poslanik

pre 17 godina

Ko ce i kada formirati vladu to vise niko ne zna.Zasto DS insistira na coveku koji nije sposoban da prikupi vecinu .Oni se ucenjivacki ponasaju traze mnogo ,to sto su dobili vise mandata im PIROVA pobeda.sedite ljudi dogovorite se i pocnite da radite ili raspisujte nove izbore.A tada nista novo .

Vladimir

pre 17 godina

DSS trazi preko svog "portparola" Velimira Ilica,mesto premijera,i ministarstvo policije!!!STRASNO sta im pada na pamet?!Sa 33 poslanika(duplo manje od DSa)zele da se prakticno nista ne promeni!I trebalo bi da DS ostane istrajna u zahtevima da mesto mandatara pripadne Bozidaru Djelicu.Nekako me podseca na Zorana Djindjica sa energijom koju poseduje.A toga su svesni i u DSSu.Uporedite njega i mracnog-sivog kostunicu!Kakva razlika :-)
P.S. Da li uopste neko sumnja u njegovu strucnost i ugled koji ima u svetu?

posmatrac

pre 17 godina

DS po cenu novih izbora ne sme prepustiti mandatara DSS-u. Ili je mozda postala funkcionerska stranka? U samom DS-u ne bi smelo pobediti krilo koje bi prepustilo sve samo da sedne u minisarske fotelje i upravne odbore. Ako se ipako to desi, to je kraj DS-a kakvog smo znali zadnjih 15 godina

tom waits

pre 17 godina

Licno bih najvise voleo da Kostunica bude premijer, Jocic ministar policije, a Rade Bulatovic sef BIA.
To bi znacilo kraj DS-a, a na sledecim izborima bi pobedio LDP. Ionako nema razlike izmedju Jocica i Sutanovca, Bulatovica i Nikcevica.
Kostunica je jedinstven, nesto takvo se retko radja i ne bih ga poredio ni sa jednim covekom.

George

pre 17 godina

Prvo bi trebali portiri da se sastanu, onda da obaveste lozace, a zatim ovi da iseku okrugli sto od panel ploce, kako bi ukrstili argumente i prema tome dabome, dok medjutim jok. U narodu se za sve ovo koriste dve reci.
Zna se ko treba da se sastane i dogovori, nego je Kostunica nevlasan da Tadic bude predsednik na sastanku, a on premijer na odlasku.

Anton

pre 17 godina

Parlamentarne stranke se po pitanju vlade dele na tri grupe.
1. SRS,SPS broj poslanika (zajedno)im omogucava da legitimno traze pravo na mandatara ali oni od toga beze kao djavo od krsta posto su nesposobni da vrse vlast i zato sto shvataju da im je isplativije u opoziciji.
2. LDP + koalicija, niko ih i ne pominje kao mogucnost da udju u vladu a oni se ipak svim silama guraju i laktaju ne bi li ih ostale demokratske stranke primetile, a zadovoljili bi se i sa najmanjim mrvicama vlasti za svoje funkcionere.
3. DS. DSS, G17+, Svesni su da bez njih nema vlade i sada se besomucno cenjkaju za gram buduce vlasti vise.
Stranke manjina ne pominjem jer ce one sigurno biti u svakoj vladi.
Sa ovakovim stanjem snaga i odnosom svih stranaka prema drzavi ja se odlucujem za sacuvanje licnog zdravog razuma i sve ih ignorisem. Sta god da bude narodu je isto, bogati postaju bogatiji (i biznismeni i politicari) a raja trpi i grca. Zato cemu uopste izlazak na izbore kada se nista ne menja osim zvanicne, pobednicke ideologije koja uglavnom ostaje mrtvo slovo na papiru?

Zoran

pre 17 godina

Ako kojim slučajem DS odustane od premijerskog mesta za Đelića i to mesto prepusti DSS i Koštunici, to je onda političko samoubistvo DS na čelu sa Borisom Tadićem. Smatram da posle prvih razgovora DS treba da se povuče u opoziciju i prepusti konačno da Voja Koštunica ostvari svoj politički san i napravi vladu sa SRS i SPS, a mi sačekamo još malo i na sledećim izborima, pa makar to bilo i za četiri godine počistimo te nacionaliste sa političke scene srbije. Nema nikakve proevropske vlade sa DSS-om, to treba već jedno i Boris da shvati.

Verni DEMOKRATA

pre 17 godina

Ako DS i ovaj put napravi taj ludi ustupak DSS-u, ja više nikada neću glasati za DS i naravno, izčlaniću se iz stranke.
Tadić mora da ponudi nekome iz DS-a da bude mandatar i neka pokuša da oformi Vladu. Ako ne uspe, neka da Koštunici, ali u tom slučaju DS mora da odbije učešće u toj Vladi. Ako ni on ne može, onda novi izbori. I to se dešava, valjda će se posle njih ljudi malo opametiti. Sve drugo vodi do toga da DS na sledećim izborima postane statistička greška.

Sasko Velkovski

pre 17 godina

Nije posteno da DS cini ustupke DSS-u. Nije za to dobila mandat od svojih glasaca. Srbiji ionako vrlo lose ide. Treba stisnuti zube i preseci cvor. Ili ce biti novi izbori, pa sta bude (DSS sigurno nece proci bolje nego sada a DS moze da prodje samo bolje) ili ce se formirati vlada sa SRS i SPS, pa sto pre do dna, to pre nazad na povrsinu. Ovo davljenje u mulju je nepodnosljivo.

Milun

pre 17 godina

Neko je izračunao a siguran sam da i pregovarači, skloni beskrajnom taktiziranju to znaju, kako nas njihovo odugovlačenje košta oko milijardu evra a oni ni okom da trepnu što je dovoljan dokaz koliko ih se, pre svega Koštunicu kao najodgovornijeg za ovo bezočno prolongiranje dogovora, uopšte tiče narod i njegovi interesi.

Ratko

pre 17 godina

Neka naprave bilo kakvu vladu, ako ne bude valjala brzo ćemo je smeniti, samo neka prestane ovo bezvlašće koje nas košta kao Svetog Petra kajgana jer plate u javnom preduzećima tako divljaju da će inflacija biti neminovna a Koštunicina “tehnička” vlada ni repom da mrdne za razliku od brojnih slučajeva kada ova ili njeni članovi imaju neki svoj interes – onda su itekako agilni i nisu nimalo tehnički.

vlada

pre 17 godina

Nije mi jasno zasto svi previdjaju to da ce posle vec izvesne nezavisnosti KiM-a ko god bio Premijer, biti ziv pecen. Niko se koliko bas vidim iskreno ne utrkuje za tu poziciju...

Sinisa

pre 17 godina

Ako, kojim nesrećnim sticajem okolnosti, ne dođe do dogovora većine u takozvanom demokratskom bloku očigledno je da će najveću krivicu snositi “narodnjački” blok koji još nije precizno ni odredio članove svog pregovaračkog tima a kamoli platformu i principe pregovora sem ako ne očekuju da im Koštunica sve to lepo odredi jednom direktivom a, poznajući njegovu brzinu i spretnost, to me asocira da će biti- ne lipši magarče do zelene trave i buni što DS dopušta da se nađe u poziciji pogrdnog konteksta narečene životinje.

Zoran

pre 17 godina

Bolje bi bilo da Novu Srbiju na pregovorima predstavlja Velja Ilić jer on bar nema dlake na jeziku, kao kad blati Božidara Đelića i Dragana Šutanovca u javnosti, pa bi brzo bilo jasno da od pregovora nema ništa i što pre raspisani novi izbori na kojima bi Demokratska stranka definitivno trijumfovala pošto je većina prosperitetno opredeljenog građanstva nakon izbora shvatila kako je naprvaila fatalnu grešku dajući još jednu šansu nepopravljivim kočničarima na čelu sa Koštunicom.

Branko

pre 17 godina

Razumem staranje za “interese naroda” i cenim strpljivost partije kojoj su građani dali ubedljiv mandat da bude okosnica nove vlade kao i spiritus movens njenog formiranja pa zbog toga, ipak, zameram DS-u što se ne ponaša agresivnije u pozitivnom smislu naterujući partnere na ubrzanje pregovora od mojih oni beže kao đavo od krsta.

Ser Uphik

pre 17 godina

Neki smatraju da Djelic ako ne moze da obezbedi vecinu treba da se skloni i to prepusti Kostunici...O.K. Ali za tako nesto potrebno je da i Kostunica skupi vecinu...Medjutim da li je normalno da 3. partija po snazi u skupstini daje premijera...Odnosno da li ce radikali, ili DS pristati na takve ustupke...
DS ako zeli da i dalje postoji to nikako ne sme, a radikali i ne zele vlast dok se ne resi status Kosova, dok se ne isporuci Mladic...Radikalima odgovara da budu u opoziciji...Osim toga zasto bi bilo ko od njih dao premijersko mesto Kostunici...
Neki pak smatraju da ne treba izlaziti na izbore, da su svi isti...
To opet najvise odgovara radikalima i socijalistima, jer njihovi biraci i ne ostavljaju komentare na ovom sajtu, oni ce uvek izaci na izbore...Jednostavno na izbore uvek treba izaci jer nisu svi isti, a ako ne izadjes to je licni poraz svakog ko ne izadje...
I na kraju moje misljenje je da ce vlada biti formirana ako se budu postovala pravila demokratije, a sujeta i licne ambicije ostave po strani, odnosno ako se krene zdravorazumski...Neka se npr. prekopira matrica po kojoj je formirana prosla vlada... Vladu su cinile tri partije(odnosno koalicije)...Snaga partija je isla ovim redosledom DSS,G17, pa koalicija SPO-NS...Sada bi snaga partija(koalicija) koje treba da cine novu vladu isla ovim redosledom DS, pa DSS-NS, i na kraju G17...Ono sto je drzao DSS u prosloj vladi sada treba da drzi DS, ono sto je bio G17 sada treba da bude DSS-NS, a ulogu SPO-NS teba da preuzme G17 (moguce su male izmene oko pojedinih ministarstava i naravno da se prekine praksa da pojedina ministarstva drzi samo jedna partija)...Novi izbori ne bi promenili nista drasticno...(mozda samo G17 ne bi usao u parlament)...DS sa radikalima ne moze, a koalicija DSS-NS vec i sada moze sa radikalima da pravi vladu ako nece sa DS-om...
Ima vise varijanti, a vreme ce pokazati ko je normalan, a ko ne...

Aman Zaman

pre 17 godina

Trenutno sam u Londonu i citam vesti iz Srbije. Slucajno mi je pao pogled na pasos i naravno sta pise na koricama:SR Jugoslavija. Znam da je to nevazno i da ima precih stvari:Ustav,Izbori.. ali nekako kad pogledam pasos..pa nista se nije promenilo posle sest godina. SPS, Radikali,pa jos i DSS koji je mozda gori od njih. Sto neko rece: najbolje da SRS, DSS i SPS formiraju ovu vladu da sto pre propadnemo pa opet iz pocetka.

Nesa

pre 17 godina

Po meni je glavno pitanje, zbog čega se i nedopustivo kasni sa formiranjem nove vlade, KO JE KRIV što ona u ovoj konstelaciji snaga ne može da se konstituiše. Mada se, posle Koštunicinih manevara sa Kosovom i presudama Međunarodnog suda i Veljinog promitivnog “obrušavanja” na pojedince iz grupacije nemogućih partnera za razgovore, ipak je najkrivlja Demokratska stranka koja im sve to dopušta i to već treći put.

Glasac

pre 17 godina

Na poslednjim izborima velika izlaznost je pomalo iznenadila i same politicare i analiticare. Narod je zeleo da svojim politickim partijama u koje ima poverenje da svoj glas radi ubrzavanja mnogih tekucih pitanja kojih ima na pretek. Na taj nacin je narod pokazao ozbiljnost, ali sta to vredi kada imamo gotovo sve politicke stranke koje gotovo jedino mogu da opstaju u situacijama kada se problemi ne resavaju. Tada su oni najjaci. Zaista je potrebno da na izbore izadje 20% glasaca i da se na taj nacin pokaze koliko im mi u stvari verujemo. Prevareni smo mnogo puta do sada. Od raspisivanja referenduma do danas je proslo mnogo vremena i za sve ovo vreme privreda gotovo da je stala, plate se prolongiraju, pocinje da lici na ono cuveno vreme 90-tih. Farsa oko Kosova, pa mi ne mozemo da formiramo vladu a kamoli da spasemo Kosovo. Gotovo da svi jedva cekaju da nam Kosovo oduzmu da mogu da udahnu vazduh i da pocnu ponovo zavlacenja o drugim temama. Vidite samo koliko je para na kampanju i referendum potroseno. Sramota, to je blaga rec. Potrebno je potpuno novo politicko lice, mladi sa iskrenim idejama. Dosta otrcanih politicara i njihovih ispraznih obecanja i laznih medjusobnih svadja. U ovom trenutku mi nemamo ni poziciju ni opoziciju. Milioni koje nasi politicari trose je lice i njihov obraz. Jure se privatnici, uteruje se novac u drustvenu kasu od izmisljenih i naduvanih kazni. Javna preduzeca su leglo korupcije. Posle svih ovih godina shvatam da su svi oni koji su otisli napravili pravi potez. Spasa nam nema, umreti ne mozemo!

poslanik

pre 17 godina

Citajuci sve, prosto ne mogu ostati ravnodusan.Zasto DS glasaci i clanovi toliko pljuju po DSSu a savrseno su svesni da bez njih nema vlade.Zasto Tadic ne sme da poveri mandat DJelicu pa i njemu je savrseno jasno da od Vlade u tom slucaju nema nista.Dajte ljudi spustite loptu pa nismo mi dve zaracene strane valjda se borimo za isto ,mada su nam sredstva ponekada razlicita.

Cheda

pre 17 godina

VOJISLAC KOSHTUNICA je najnormalniji politichar na srpskoj politichkoj sceni.Naravno uvek treba zahtevati vishe,ali pod okolnostima u kojima je radio i nije bilo loshe.Njegova vlada je mnogo vishe uradila od prethodnih ukljuchujuci i Djindjicevu.To govore rezultati.

Orhan

pre 17 godina

Lokalnom upravom, DS gotovo da drzi citavu Srbiju. Imaju i predsednika drzave. Ja bih im dao i predsednika parlamenta i dosta brate! Mnogo vise nego sto zasluzuju. Premijer - Kostunica. Jedini koji je nesto konkretno uradio od pada Milosevica, a ne samo bio jak na recima. I mi Bosnjaci ga podrzavamo.

Milutin

pre 17 godina

Dok je verovao u svoju dominaciju unutar demokratskog bloka DSS je postovao princip po kome bi vodeca stranka unutar bloka dala premijera posle izbora. Kada je izostala dovoljna podrska naroda zaboravljen je taj princip vec se tiho, svesno apsurdnosti, pominje novi princip: "Kostunica je Bog" i tacka (ovo je parafraziranje ali se tako nesto zaista cuje, ko razgovara sa pripadnicima DSS-a je nesto slicno sigurno vec cuo). Iako je predhodna vlada uradila nesto i za pohvalu, svojim besmislenim anti-pragmatizmom, zebnjom prema zapadu, nepostovanjem medjunarodnih a i sopstvenih zakona (da ne govorim o seriji unutrasnjih problema, nejasnoca, nefunkcionisanja, nepravdi itd) je dovela Srbiju u situaciju da se odmice od Evrope dok joj se ostale zemlje priblizavaju. (Cucete komentare koji kazu "na kredit" da ce nas pustiti Evropa i bez Mladica, kao da je to ta politika kojom se ide u Evropu). Gledajuci sa strane biografije Djelica i Kostunice, prosto ne bi trebalo da bude dileme ko moze Srbiju 2007 godine povesti napred a ko na zalost nemoze. U Srbiji ocigledno jos uvek vazi naopak sistem vrednosti gde zavrsiti najbolje univerzitete na svetu ili raditi na celu uspesnih svetskih kompanija nije nikakva referenca vec je vaznije biti stranacki podoban, poslusan, veliki "patriota", "poznavalac nasih prilika koje se nemogu nauciti na Harvardu" itd iako Djelic mozda ima izvesne mane u smislu izlaganja (ima ih i Kostunica u smislu mesanja emotivnosti i politike i u smislu procenjivanja ishoda dogadjaja sto je mnogo vaznije) smatram da je Djelic sa odabranim savetnicima daleko bolje i pravo optimisticno resenje za Srbiju.
Ono sto me plasi jeste ukoliko DS dobije mesto premijera i krene putem saradnje sa Evropom, Svetom i svetskim institucijama kao i unutrasnjim reformama trulih organa bezbednosti itd , da se ne desi nesto slicno onoj "saradnji" iz vremena djindjica, gde je DSS poceo da se koprca i na sve nacine gledao da zaustavi takve neophodne promene.

Bojan RF

pre 17 godina

Da izadjemo mi jos jenom na izbore, pa da se prebrojimo opet. Pa tako sve dok ili DS ili SRS ne dobije vecinu. A ove nesvrstane varijante ne vode nikuda!

srboje

pre 17 godina

Mislio sam da je glas za DS, glas protiv Vojislava Kosstunice. Sad ispade da sam glasao za njega. E, mene izbori visse videti neche!!!

Goran Milošević

pre 17 godina

E sada mi je mnogo lakše - Dogovor je pao... treba se dogovoriti. Znači usaglasili su se i dogovorili da treba da se dogovore (???!!!) Nego samo da ne požure. Plašim se brzopletih dogovora, ishitrenih odluka itd. Ja bih ipak da se malo stane na loptu. Neka malo odmore - neka prodje vreme godišnjih idmora pa lepo, polako, s'jeseni neka se dogovore. Ne treba žuriti. Činimi se da je sve ovo prebrzo.

Gusalo Masalo

pre 17 godina

Normalno da su se dogovorili da se ništa nisu dogovorili nego odložili za 7.mart kad dogovora opet neće biti.Briga njih i za Kosovo I Srbiju ako oni ne budu na vlasti.Lični interes i interes investitora u kampanji je na prvom mestu.I dok se diže prašina oko hapšenja profesora zbog mita naši funkcioneri niti predaju imovinske kartice niti otkrivaju imena svojih ktitora.Ne, to nije korupcija i nije sukob interesa jer bože moj, pa oni imaju imunitet.Velika lova je u igri.

Bosko Vukov

pre 17 godina

Ono ljudovi molim vas, premijer iz jedne stranke, predsednik iz druge, necemo da imamo jednu stranku na vlasti, tu je mogucnost da bude korupcija velikaaaaaaa.

pamet me nije izdala

pre 17 godina

Malo malo paneko odvali glupost "Jedino Kostunica nesto ucinio"? E pa daj da vidimo sta je to on i njegovi resorsi uradio. Hvali se stabilnim dinarom. Ko je drzao ministarstvo finansija? Ko je predlozio Jelasica za guvernera? Kostunica ili G17 plus? Hvali se pregovorima o stabilizaciji i pridruzivanju? Cijom zaslugom su prekinuti ti isti pregovori? Ko se svadjao sa Oli Renom? Ko se nadmudrivao sa Karlom Del Ponte? Hvali se pricom da je "Srbija sampion u reformama". Kojim reformama? Finansijskim i ekonomskim (koje su u tesnoj vezi sa ministarstvom finansija) ili mozda u pravosudju, policiji, drzavnoj bezbednosti gde su celne pozicije drzali Kostunicini ljudi? Ko je prevario nemedicinsko osoblje u zdravstvu? Ko je dozvolio da se monopol razmahne (Lalovic juce u Poligrafu rece da su povecanja plata u NIS-u i EPS-u rezultat monopola) naravno to je za njega sasvim logicno obrazlozenje. Jednom reciju DSS i njihov BOG mali Sloba (Kostunica) ama bas nista nisu uradili za tri godine. NISTA. Kakav njegov pregovaracki kapacitet? Hajde da vidimo skim bi napravio Vladu bez DS? Zar stvarno neko misli da bi kauboj Velja pristao da mu radikali budu koalicioni partmer? Oni isti radikali koji mu prete zatvorom. Zar jos neko veruje da bi u takvu vladu usao G17 plus? Na kraju krajeva da li stvarno neko misli da bi Toma Nikolic dozvolio Kostunici da bude premijer. Nego Tadicu, prihvati Kostunicin blef pa da se najzad sve razjasni.