Utorak, 27.02.2007.

09:17

Hoće li Skupština osuditi zločin

Dan posle presude Međunarodnog suda i dalje nejasno hoće li Srbija osuditi zločin u Srebrenici. Sud nije naložio izvinjenje.

Izvor: B92

Hoæe li Skupština osuditi zloèin IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

studentkinja

pre 17 godina

Zlocin treba sto pre osuditi, podrzavam predsednika republike.U DSS sam ja odavno razocarana i vise ih ne shvatam ozbiljno. Zlocin je bio katastrofalan,ne ponovilo se, bila sam sgrozena kada sam u novinama videla stravican prizor Srebrenice, pocela sam da zalim sto pripadam ovom narodu. Naravno nismo mi Srbi kao narod krivi za to nego prethodna vlast i ljudi koji su bili pokorni robovi tadasnjoj vlasti. Taj zlocin je zlocin protiv covecnosti i treba se osuditi da bi nama bila mirna savest, da bi zrtvama bila laka zemlja. Time bi smo se ujedno mahom i pomirili sa BiH.

Jelena

pre 17 godina

Naravno da treba osuditi zlocin radi nas samih. Zlocin se desio, i nema se tu sta dalje traziti. Zavrsimo sa time, i krenimo vise dalje.

smederevac 100 %

pre 17 godina

Želim samo da kažem da sam jedan od onih 40 % normalnih Srba (po rezultatima poslednjih izbora) koji niti su želeli niti su mogli da spreče budalaštine koje su pravili u njihovo ime komunofašističke patriote na čelu sa crveno crnim vođama. Ipak kao normalni Srbin osećam taj deo svoje krivice što je neko u moje ime i u ime moje dece ubijao tamo neke druge ljude samo zato što nisu Srbi. Nama Srbima je izgleda najveća kazna ona koju nam nije presudio ni MSP niti onaj drugi iz Haga, već smo je dodelili sami sebi (ili je to možda božja kazna). A to je ona da svaki narod zaslužuje onakvu vlast kakvu ima. Samo se pitam čime smi mi normalni Srbi zaslužili da za vlast uvek (svaka čast Milošu Velikom i pokojnom Đinđiću) imamo neke kilave, tunjave,neobaveštene, polupismene grobare, epizodne filmske glumice i ostale andrmolje od političara. Srbijo, osvesti se već jednom! Neću da mene i moju decu neko u svetu osuđuje za to što nisam učinio i što samo monstrumi mogu da učine. Ja sam ipak normalan čovek u nenormalnoj zemlji.

Bosko

pre 17 godina

Gospodine Jankovicu imacete srece ako Vas budu pamtili samo po gostovanjima u emisiji Metla bez drske. Sve ostalo, a pogotovo ovo sada, je ponor pakla.

Petrit

pre 17 godina

Ovo je cinizam i arogancija "prve vrste",pitati se uopste da li treba osuditi zlocin u Srebrenici ili ne?! Kao da Srbija treba da se smiluje ili bolje receno trebalo bi biti i cak nagradjena ako bi se javno izjasnila i osudila jedan od najstrasnijih i kukavicnih pokolja u dvadesetom veku?! Sledi i biser demokratskog presednika Srbije : "Nuznost donosenja deklaracije"....izgleda da se zeli opravdavati radikalnom bloku takoreci,itd,za ovu takoreci "neizbeznu NUZNOST".I tako i dalje Evropa nazalost smatra Srbiju sposobnu da zivi spokojno i ravnopravno u dobrim odnosima sa komsijama....ja imam velike dileme sto se toga tice...

maki

pre 17 godina

Jasno je da treba osuditi sve zločine, ali posebno ovaj u Srebrenici, čini se, najveći i najsramniji za nas Srbe, zato što je najsličniji nacističkim i ustaškim u Drugom svetskom ratu, i zato najviše boli. Pa sad da li istaći u istoj deklaraciji ili u više njih, manje je važno. Ako to ne učinimo, neka nas ne čudi što niko iz sveta ne dolazi na pomen žrtvama u Bratuncu i ne mari za stradanja Srba.

pata

pre 17 godina

Pisanje jedne ovakve deklaracije nije ni lako ni jednostavno. A po prilicno je odgovorno.
Ipak nije to samo stvar jedne partije, niti mozda cak ni samo jedne drzave kao sto je Srbija.
U jednom bratoubilackom gradjanskom ratu, u kome je svaka strana imala svoje velike interese, koji su se na ovaj ili onaj nacin svima izjalovili, tesko je rasuditi ko je bio u pravu i ko je prvi zeleo da prolije krv, ko je te krvi na kraju prolio vise i ko je kome grdje napakostio...
Mozda i dalje mnogi nisu svesni da su na mnogo nacina u pitanju bili i jesu interesi velikih sila.
Uvek je jako tesko reci "pardon" ili "izvini" onome koji takodje nije zeleo da probleme i nesuglasice, kao i svoje interese resava na miran i civilizovan nacin.
Sa druge strane, malo je i kasno: zivoti onih koji su stradali, nikada nece biti vraceni, a zivotne price onih koji su pobegli odande, se posle svega, ipak nece promeniti, jer se tamo nece vracati.
Mozda opcija igranja sa interesima velikih sila i trazenje da one uzmu batinu u svoje ruke, a posle i vagu za odvagivanje tezine krivice, ipak nije bila najpametnija opcija i svi smo svedoci posledica takve opcije.
Srbija danas, naravno da zeli da osudi zlocin i genocid za koji jako dugo nije ni znala, i zeli da ga osudi u svakom smislu. Ali Srbija nikako ne zeli da iza svega toga ponovo stavlja zareze, tacke i zareze, jos manje, sitna slova i zagrade. Srbija zeli i to zarko da stavi jednu najobicniju tacku, posle svega i ne zeli da ponovo prica stvari koje su vec ispricane, cak se ne trudi ni da ispravi price koje su lose ispricane.
A izgleda da ima onih koji ne zele samo osudu i kaznjavanje zlocina, vec nesto daleko vise od toga, kao sto su na primer, osveta, naplacivanje dugova, zarada. Takodje ima i onih koji ratne sekire nikada nisu ni pokusali da zakopaju.
Srbija danas mora i od takvih da se ogradi i taj zadatak nije ni malo lak.

Djordje

pre 17 godina

BRAVO g. Jankovicu! Samo se vi igrajte sa medjunarodnim institucijama kao Milosevic nekada, pa da vidimo sta ce da nas ceka, kako ce da nas gleda svet! Kao Milosevica nekada (izolacija, sankcije, negativan imidz zacementiran za sva vremena). Jel' to hocete ponovo? Svet izgleda da hoce da nas prihvati, ali izgleda da vi necete da prihvatite svet. Bavimo se trulim jabukama u nasem dvoristu, ne prebrojavajmo trule preko plota. U resenju presude se jasno kaze da je duznost Srbije, koja proizilazi iz osude za nesprecavanje zlocina genocida, da se jasno odredi prema genocidu u Srebrenici, za sta je sud zakljucio da se desilo, i da isporuci optuzene. Ne igrajte se sa medjunarodnim institucijama! Ne zivite samo vi u ovoj drzavi nego i sest miliona ljudi! Mislite odgovorno o nasoj zajednickoj buducnosti. Ali da, sta to bese odgovornost?

Zoran

pre 17 godina

Kakva smešna presuda da je Srbija mogla da spreči zločin! Po takvom gledistu i SAD su mogle da učine mnogo što šta da spreče genocid. Ne samo da spreče nego i da ne čine!

mirsad dizdarević

pre 17 godina

Mislim da svaki zločin treba osuditi.Za to su potrebne osnovne predpostavke,da je zločinac poznat, živ i dostupan.Kolektivne krivica je kategorija koja nezadovoljava nikoga od žrtve do počinioca zločina.U pisanju deklaracije o Srebrenici neophodno bi bilo konsultovati aktere. Znamo da da većina nemože ili neželi o tome govoriti. Dok jedni nisu medju živima, drugi se brane čutanjem ili bjegstvom Srebrenica, to je već mit odnosno vjera u nešto zagonetno i tajanstveno.Ako o tome treba pisati deklaraciju, treba biti svjesan da je to moguće ali nekog posebnog smisla i nema, a najmanje to trebaju pisati oni koji su sudskom presudom oslobodjeni kolektivne krivice.Ako je to deklaracija po narudjbi ja bih naručio jednu od Medjunarodne zajednice koja bi bila napisana nigdje drugo nego u Holandiji jer izgleda tamo toga najviše znaju.

Daniela

pre 17 godina

Ovde ludosti kraja nema! Ovo je kao da te zaustavi policija sto si prosao na crveno i trazi da platis kaznu, a ti kazes: "Hocu, platicu, ali kada zaustavite i sve ove ostale sto nisu vezali pojas!"

Miloš

pre 17 godina

Trebalo bi požuriti sa onim što se eufemistički naziva "ostvarivanje pune saradnje sa Hasškim tribunalom" a o nekakvim deklaracijama još malo porazmisliti. Sadašnje vlasti će da odu a deklaracije ostaju za vjeki vjekov!

Dejan

pre 17 godina

Ja sam da se osudi sva zlodela ali seperatno. Mi cemo osuditi Srebrenicu. Uz to deklaracija o zlodelima nad Srbima. Ne treba vezati odvojene stvari - mi osudjemo sva zlodela u kontekstu. Tako moze da se desi da se Hrvatska tuzi, u ime 200000 Krajisnika, za proterivanje (sto nije genocid) Krajisnika.

Mirko

pre 17 godina

Sasvim je moralno da se zlocin u Srebrnici i Vukovaru osudi,bas kao i zlocin pocinjen u programiranoj Oluji,Bratuncu itd.Ono sta je najbitnije svi pocinioci MORAJU biti kaznjeni.

Colin_bgd

pre 17 godina

Prvo, bilo kakva skupstinska deklaracija danas je kasna, zakasnela da kasnija ne moze biti.
Drugo, kad Jankovic kaze i drugi su cinili zlocine, da donesemo deklaraciju koja ce da osudi sve, on time pokusava sledece: dosao krcmar da naplati racun posle celonocnog bancenja. Neko je popio i pojeo vise neko manje, neko uopste nije pio alkohol, neko uopste nije jeo pecenja. E sad, umesto da svako kaze sta je konzumirao i da plati svoj ceh, ne Jankovic hoce da se ceo racun podeli na ravne casti, jer smo zajedno lumpovali. Mislim, to je tako provdan pokusaj da se zabasuri svoje, da to ne prolazi ni kod dece kad kupuju zvake. Zasto nikad nismo u stanju da kazemo "da, ja sam imao to i to" i cela prica gotova. Ali poenta je u tome da nijedna PRICA nikad ne bude gotova, jer ako se nesto nekad zavrsi onda se to stavlja u istoriju, a mi jos ni kosovski boj iz 1389. nismo dovrsili, a kamoli prvi i drugi srpski ustanak, prvi i drugi svetski rat, i cetiri "SFRJ" rata. Ma idi begaj, deklaracija, mos' misliti...

Pero

pre 17 godina

Ocigledno nasi pljuvaci svega srpskog zaboravljaju dve cinjenice vezane za sudjenje i presudu. Prvo, sud je naveo da nije utvrdjivao dali je bilo genocida ili nije, nego se oslanjao na nalaze Haskog Tribunala vezano za Srebrenicu. Dakle Sud nije ni ulazio u sustinu materije nego se oslanjao na nesto "utvrdjeno" ranije. Drugo, iako je sud doneo presudu kakvu je doneo, jos nije utvrdjeno dali je tuzba legalna i legitimna. Ako tuzba BIH padne pred bosanskim ustavnim sudom jer je podneta na protiv-ustavan nacin, samim tim i presuda pada... Dakle, spustite malo loptu.

Necu bre

pre 17 godina

Znate sta da je ova moja Srbija zbog GENOCIDA proglasena krivom ja bih se odmah odselio iz ove zemlje.Necu ja zarad nekih idiota koji su se igrali rata da novcem od poreza koji JA uplacujem u taj "glupi budzet" isplacujem njihove nestasluke i zrtve.Zasto bih ja imao teret da umesto od tog novca finasiraju skolstvo i zdrastvo i da moja deca imaju priliku za boljom edukacijom ja moram a i ostali gradjani ove Srbije placati ratnu ostetu.Iz toga proistice zasto sada kada je sud proglasio Srbiju NEVINOM za GENOCID unosi u sebi pravo i igra se sa sudbinom Srpske dece zarad politickih poena zasto stavljati deklaraciju ili priznavati nesto sto sud nije bas priznao i dao za pravo da je nesto bilo sto nije.Zasto ovu Pirovu pobedu dovoditi u pitanje i kakavu bi stetu gradjani Srbije imali?Mislim da je g-din Tadic odgovoran politicar ali ipak treba da se stavi u stanoviste da je on prvi od jednakih pa stime neka i donosi svoje odluke.

Momčilo Vasić

pre 17 godina

Strašno je kako se zamenjuju teze, kako se nekima čini da su veći katolici od Pape...
Kada je nešto blesavo - nije uopšte važno ko izgovara! Pa makar se potpisivali kao "pravnik" ili predsednica nekog (tobožnjeg) suda.
- Hajde neko neka kaže: kako je srbija MOGLA (a tek kako je trebala - osim da učestvuje u genocidiranju svog naroda) da išta spreči oko Srebrenice - pa čak i da su dogadjaji tačni i brojke tačne? (a podosta se zna o muslimanskim marifetlucima i pre insceniranja sve novih i novih žrtava: i sami muslimani se podsmevaju narastanju brojki)
Jesu li, pametnjakovići, Srbiji uvedene sankcije što nije dovoljno brzo napustila JNA BiH? I šta, da Srbija vojno interveniše?
Ma daj! Prosto je ovde utrkivanje u bezobrazlucima: "presuda Srbiji" je bez ikakve materijalne utemeljenosti - kako ona sirotica stidljivo i navede u čitanju. Prvo NIŠTA nije dokazano - ni čiji su škorpioni, a zna se da NIKO iz Srbije nije bio u njima, a što su se posle sklonili u Srbiju - druga tema je! Ništa, ništa od dokaza, čak ni insinuacije nije smela da navede - ipak, na kraju, poput onoga "neka visi Pedro!" - "presudi" da je Srbija, ipak, za nešto kriva... A s ove strane, niko da priupita: kako bre Srbija mogla da spreči, jesu li generali u oklopnjacima po Srebrenici bili iz Srbije ili vaši "mirotvorci na tomahavcima"? Jesu li iznad Srebrenice bili "srpski avaksi" ili - vaši? Je li po Bosni bila "srpska CIA, FBI, Inelidžens servis, Dezijem biro..." ili VAŠI. Pa što ne sprečiste "ludog generala" - kome je svega bilo na vrh glave, sa konstrukcijama "zaštićenih zona"...
Dakle, gospodja "presudi nešto nemušto" Srbiji - jer nije imala (*) da presudi stvarnim odgovornim za LIKVIDACIJU neprijateljske žive sile: Holandjanima, Francuzima, Amerikancima i njihovim trabantima Englezima.
Zašto ćutati i pljuvati u vis kada uvek padne po obrazu - ko ga ima!

Shabani Nonda

pre 17 godina

Досада ниједна страна која је учествовала у сукобу на простору бивше Југославије није осудила злочине које су учиниле њене снаге против других. Заједничко извињење је једини модел уколико ико хоће да се извињава. Све остало је бесмислица. Када би се председник Тадић тако ревносно бориоза интересе Срба протераних из Крајине,одређених области и Босне и за оне несрећнике са Косова, можда би представљао шефа државе. Овако све што ради је партијашење, и због тога више од мене нема шансе да добије глас на изборима.

Mirko Petrovic

pre 17 godina

Verovatno su ljudi na mala vrata pokusali da proguraju osudu Jociceve trafike i Stojkovicevo spaljivanje knjiga. Zato i treba osuditi sve zlocine.

amstel

pre 17 godina

Sramna izjava Vladete Jankovica. Od Dodika se nista drugo nije ni moglo ocekivati, ali da neki "demokratski" srbijanski politicar kaze nesto ovako dan posle presude je uzasno.

Munja

pre 17 godina

Da ne ponavljam sto su drugi vec napisali - samo da dodam.
Deklaracija koju Jankovic predlaze (dakle osuda zlocina pocinjenih i u ime Srba i Muslimana) bi jedino imala smisla kada bi je donela ne Skupstina Srbije, nego zajednicka sednica dva parlamenta Srbije i BiH, koja bi nadalje obavezala obe strane na zajednickom radu ka normalizaciji odnosa i pomirenju naroda. Mogli bi da osnuju npr fondaciju za pomoc deci nastradalih u genocidu ili ratnim zlocinima, koju zajednicki finansiraju radi stipendiranja studenata, lecenja i sl.

Skupstina Srbije ako ce da pravi deklaraciju sama, ona treba da ima za cilj osudu onih struktura i ljudi u Srbiji koji su eventualno znali da se sprema masakr u Srebrenici a nista nisu uradili ili pokusali da ga sprece, time kaljajuci ugled Srbije. Nikakvo opravdanje ne postoji za cinjenje zlocina, i relativizaciji ovde nema mesta jer time deklaraciju razvodnjava.

Sto se tice zlocina nad Srbima, sa srpske strane je to duznost naseg tuzilastva da istrazuje i u saradnji sa svojim kolegama u BiH i Hagu da procesuira. Koliko nam se u medijima servira, izgleda da tu pomaka ima i to treba podrzati. A sto se tice parlamentarne deklaracije kojom se osudjuju zlocini ucinjeni prema Srbima u BiH, nju jedino moze da donese onaj parlament u ime cijeg naroda su ti zlocini pocinjeni - dakle parlament BiH (bez Srpskih poslanika). Da li ce Muslimani i Hrvati da osude zlocine prema Srbima na jedan deklarativan nacin je njihova stvar. Kako ce oni da zive sa zlocinima pocinjenim u njihovo ime nije nas problem. Na nama je da ih podsecamo, da ih ne zaborave jer od pocetka guraju glavu u pesak. Hrvati se tek sada bojazljivo upoznavaju sa strahotama ucinjenim tokom drugog svetskog rata. Foruma za to ima na pretek.

Dakle, ko ne bezi od licne odgovornosti ima puno pravo da trazi od drugih isto. Ono sto DSS/SRS/SPS zastupa je uslovljavanje licne odgovornosti time sto ce neko drugi pre nas da bude odgovoran. To je neodgovoran stav nedorastao situaciji. Potrebno je rehabilitovati Srbiju i Srbe time sto ce se pokazati odgovornost. A onda poslati poziv Muslimanima, Hrvatima i MZ na njihovu odgovornost. Sta su Oluja i Bljesak ako ne genocid? Uz ciju vojnu avijaciju je to pomognuto? Ko je naoruzavao Hrvate i Muslimane tokom embarga UN-a na uvoz oruzja?

Ovde se radi o nasem ugledu i o mukotrpnoj borbi koja predstoji da bi se pomogao opstanak Republike Srpske na koju se juce bacio veci teret, tj za cinjenje genocida u Srebrenici.

Trapavost nasih pravnih strucnjaka (kako u Srbiji, tako i u RS) i politicara je u tome sto nisu posegli za istovetnom tuzbom za genocid nad Srbima u Bosni i Hrvatskoj kad je trebalo, jer je sad redefinisan pojam genocida pa vise zlocina moze da prodje tu kvalifikaciju. Ne kazem "nikad nije kasno", za takvu procenu nisam kompetentan, ali mi je muka od ljudi koji nemaju v od vizionarstva u svojim glavama. Da je Slobodan Milosevic nakon pada berlinskog zida svom snagom zalegao na rudu da bude bastion pro-evropskog pokreta u Srbiji i Jugoslaviji, oduzeo bi argumente Sloveniji. A da Slovenija tada nije htela da se otcepi, ne bi ni Hrvatska to probala koja je bila u sendvicu izmedju Srbije i Slovenije i BiH u kojoj je jos lebdeo "duh Bratstva & Jedinstva". Dakle ni BiH rata ne bi bilo, a jedini problem bi bili oni demonstranti koji su ispisivali "KR" po Kosovu i Metohiji. Koliko ljudi bi jos bilo u zivotu danas i koliko bi svima standard bio visi? Ali kako je moglo da se to desi kad je pored sebe imao konstantno prisustvo jedne kvazi-komunisticke ideologije u glavi Mire Markovic i stotine poltrona koji takodje nisu imali ni v od vizionarstva. Zato su i dali posao nekim Vavama i Kleopatrama. Uh, kad se setim dodje mi da zaboravim.

Nenad

pre 17 godina

A da li bi nam nesto falilo, gdine Jankovicu da ipak mi osudimo sve zlocine bez obzira koja ih je strana cinila? Da li moramo u svemu da budemo poslednji? Ova izjava po meni nema veze sa stvarnoscu.

IvanS

pre 17 godina

Sasvim je ispravan stav gospodina Jankovica i DSS-a da treba osuditi sve zlocine sa posebnim pominjanjem Srebrenice i, nije mi jasna ovakva bura protesta. Ako smo zakljucili da su svi cinili zlocine, a to priznaju i pripadnici drugih naroda, onda sve te zlocine, kao i one koji su ih cinili, treba osuditi i pokrenuti proces pomirenja naroda koji cce na toj teritoriji ziveti jos mnogo vekova. Svako pozivanje da Srbija jednostrano osudi samo svoje zlocine, sluzi samo da oslobodi bilo kakve krivice sve ostale, jer onda dolazi: Mi smo se samo branili i nasi zlocini su samo odgovor na zlocine Srba.

Pero

pre 17 godina

Prof. Micunovicu vi kao predsednik Politickog saveta DS i kao covek koji je iskreni demokrata morate znati da se u Srebrenici, bar posle presude, ne radi o zlocinu. Zlocina sto bi rekao prof. Jankovic bilo je na svim stranama. U Srebrenici je pocinjen GENOCID. To treba zvati pravim imenom. Reci “mi moramo nekom dekleracijom ili vec nekim nacinom osuditi zlocin u Srebrenici..radi mira u regionu“ nije dovoljno.I to poslije dvanest godina. Da li samo radi mira? Gdje su postenje, moral, etika, savest ili bar odgovornost?

Aleksa

pre 17 godina

Genocid je genocid a zločin zločin- u pitanju su definicije a kad su u pitanju finese, na kojima insistira Vladeta Janković, to je samo dokaz da DSS, obodrena “jastrebovima” iz Nove Srbije, nastavlja svoje nezaustavljivo klizanje prema desničarski, nacionalističkim opcijama što pokazuju i ukupnim ponašanjem na umutrašnjoj i međunarodnj političkoj sceni.

Dragan

pre 17 godina

Kao svaki mudar političar, predsednik Tadić želi da se odredimo prema sopstvenim zlodelima u najvišem predstavničkom telu kako bi to doprlo do svesti svih dobronamernih i čovekoljubivih Srba a, ujedno, međunarodnoj zajednici demonstrirali svoju etičk superiornost, naravo nikako ne zaboravljajući šta su nama učinili zločinci iz drugih naroda što je, pre svega, njihov moralni teret koga će se delimično debarasirati samo sopstvenim priznanjem.

Nismo svi isti

pre 17 godina

Da nije ovako morbidno i nemoralno, bilo bi smesno. Najbolje da srpska skupstina onda donese deklaraciju u kojoj ce osuditi sve zlocine na svim kontinentima i u svim vremenima. Ali, ma koliko se koprcali, srpski nacionalisti gube tlo pod nogama. Ne postoji ni jedan narod u bivsoj SFRJ u cije je ime izvrsen GENOCID krajem XX veka, osim Srba. Ovde vise nije rec o tome ko sta podrzumeva pod pojmom genocid, vec o presudi Haskog suda. Dakle BIO je genocid i dakle NISMO SVI ISTI u zlocinu. To sto srpski nacionalisti ne dozvoljavaju svom narodu da se suoci s ovom cinjenicom i da se makar moralno ogradi od zlocina pocinjenih u njegovo ime, direktno je upereno protiv nacionalnog interesa Srba, jer ih sve izjadnacava s onima koji genocid osporavaju, opravdavaju tudjim zlcinima i ovako cinicno relativizuju. Niti su svi zlicini isti, niti smo mi svi isti.

Milan

pre 17 godina

Poslednji meseci pokazuju da je DSS u potpunosti deo bloka u kom su jos SRS i SPS (setite se samo DSS-ovih napada na DS i LDP u predizbornoj kampanji, kao i poslednjih tekstova DSS-ovih ideologa Vukadinovica i Antonica, u kojima se predlaze prekid odnosa sa drzavama koje priznaju nezavisnost Kosova i neuvijeno se preti domacim "izdajnicima" koji smatraju da je kosovska nezavisnost gotova stvar). Vreme je da se suocimo sa tom realnoscu i vidimo sta i kako dalje. Taj blok je nazalost vecinski u Srbiji, kako su pokazali poslednji izbori. DSS jos uvek nesto balansira, jos uvek im je frka zbog sveta da otvoreno udju u koaliiciju sa SRS i SPS, ali to se neminovno mora desiiti jer neprirodno je ovo stanje u kom se svi ostali iz demokratskog bloka foliraju da im je DSS saveznik (i obrnuto).

Milan

pre 17 godina

DSS nema nikakvog razloga da menja stav, ništa se nije promenilo u međuvremenu u našem pogledu na stvari kada je reč o zločinima koje sa gnušanjem osuđujemo, ali ne mislimo da smo mi bili jedini počinioci", kaže Janković
Pa niko NAS nije osudio ili okrivio u presudi da smo pocinioc,vec da nismo uticali da se genocid spreci i da nismo uhapsili i isporucili medjunarodnom sudu one koji su odgovorni za to.Zna se ko su odgovorni,ima poternica,zna se ko ih je krio,na zalost nasa drzava,pa prema tome u cemu je problem. On izgleda oce da prizna celom svetu da smo MI Srbi iz Srbije i drzava Srbija cak i pocinilac zlocina, a nismo.Da li je on pri cistoj svesti?

Iz Dijaspore

pre 17 godina

Smatram da Gospodin Jankovic nije shtvatio o cemu se ovde radi. Svrha ove deklaracije koju predlaze Tadic NIJE da se osude zlocini, vec da se Srbija ogradi od zlocina cinjenih u ime srpstva, a narocito genocida u Srebrenici, koji su ucinjeni za vreme vlade Slobodana Mislosevica!

Luka

pre 17 godina

Pa, kad neki visoki međunarodni sud presudi da je neko nad srpskim narodom POČINIO GENOCID onda bi mogli da se složimo sa tezom ideologa DSS-a, gospodina Jankovića o nekakvoj “ekvivalentnosti” koja je, kad su najgnusniji zločini u pitanju, potpuno besmislena.

Jeka

pre 17 godina

Džaba se trudite. Vladeta Janković i Koštunica nisu obavešteni o postojanju rubrika sa komentarima čitalaca na ovom sajtu. A i da jesu, njihovo, nadasve, osetljivo prosvećeno i celomudreno biće bi se odmah zgrozilo zbog mog turcizma »džaba«. A da ne govorim o »apsu«... za Mladića...

Kole Nis

pre 17 godina

Jednim sasvim realnim i pre svega moralnim predlogom predsednik Boris Tadić još jednom demonstrira zbog čega je naš političar koji uživa najveći dignitet u međunarodnoj zajednici, što je najeklatantnije dokazano prilikom prijema u Partnerstvo za mir, pa me zaista čude ali i brinu svi koji bi u njegovom predlogu pokušali da pronađu dlaku u jajetu je, kao,- pa i Srbi su stradali što niko, pa ni medjunarodne pravne institucije, nikao ne osporavaju ali se, ipak, to malo razlikuje od genocida, a sada je samo to u pitanju.

pedja

pre 17 godina

Opet Koštunica,koristeći Vladetu kao trbuhozborca pokušava da relativizuje stvari i da u nekoj eventualnoj deklaraciji(ak ne može da se izbegne) osudi sve zločine.Od Indijanaca,Kurda pa sve do Srebrenice.U međuvremenu ta pravnička gromada(čitaj legalista) zaboravio je da oda počast žrtvama holokausta i fažizma.Interesuje me da li će Tadić,posle onako eksplicitne izjave,podleći ucenama i pristati na razvodnjavanje od strane DSSa.

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Jedan vrlo mudar savet srpskim "cinbenicima":
Nemojte dakle cekati presudu spora koju vodi Hrvatska protiv Srbije, predupredite proaktivnim delovanjem u skupstini zasto ste gospodo poslanici placeni. Nemojte nas sramotiti cekajuci sudbinu koju sami sebi kreiramo lencarenjem i vodjenjem populisticke politike koja nas je dovela do ove jucerasnje sramote. Ne cekajmo u slucaju Hrvatske presude da nam se Predsednik Tadic obraca javnosti istim govorom uz samo zamenu mesta zlocina Srebrenice za mesto zlocina Vukovar!!! Ako imamo mudre politicare, usvojice se deklaracija u skupstini koja ce osuditi zlocin Srebrenice i Vukovara i to nedvosmisleno glasovima svih poslanika. Time bi Hrvatska povukla tuzbu u kojoj ne bi vise imala nikakve sanse da stavi Srbiju po drugi put na OPRAVDAN stub srama kao sto je BiH uspela juce, iako kolektivna krivica Srbije za genocid nije prosla, dovoljna je bila konstatacija pasivnosti zvanicne Srbije. Za razliku od Srebrenice, Srbija je bila aktivna u Vukovaru za to postoje nepobitni dokazi, sreca sto nije genocid u pitanju ali agresija na suverenu i medjunarodno priznatu drzavu jeste bila koliko god se nama ne svidjalo sto je Hrvatska tad bila nezavisna, to je realnost...Za Vukovar se sudi njima nekoliko ali ne sudi se komandno i politicki odgovornim, koji snose glavnu odgovornost a jos drze pojedine vazne pozicije u drzavi Srbiji. Eto zato smo trebali izvrsiti totalnu lustraciju gospodine Kostunica, u ime legalizma koji nije revansizam kako se to populisticki zloupotrebljavalo, posledice vidimo juce i danas.

Travis Bickle

pre 17 godina

Vaše "Zalaganje za istinom" odnosilo se na konstrukciju koju je Međunarodni sud juče opovrgao jednom za svagda, a to je da je Srbija izvršila agresiju i genocidu u BiH. Ta vaša deklaracija tada bi bila ravna priznavanju tužbenog zahteva BiH koji kao što smo videli nije bio osnovan. Ova deklaracija koja bi trebalo da se donese danas treba da se odnosi isključivo na osudu zločina i pojedinaca a ne na samooptuživanje države.Sve u svoje vreme. Politika je za mudre a ne za srčane gđice Mićić.

Veljko

pre 17 godina

Naravno da su u Bosni SVI stradali od zločinaca sa suprotne strane barikade ali je naša prevashodna obaveza, pravoslavna i svetosavska pre svega, da naročito posle presude visokog medjunarodnog suda, kolektivno priznamo naša zlodela kako bi skinuli pojedinačnu krivicu sa svakog lično među poštenim ljudima kakva je u ovom narodu ogromna većina koja je, naravno, svesna i sopstvenih žrtava i ima pravo da od drugih očekuje neku vrstu priznanja sopstvene krivice i saučešća za posledice. Za sve ovo nije nam potrebno “popovanje” gospodina Jankovića koje ničemu ne doprinosi osim identifikaciji međunarodnih i unutrašnjih političkih pozicija stranke kojoj pripada.

Atanasije

pre 17 godina

To sto su drugi činili loše stvari nikako ne može biti opravdanje za nas da činimo loše stvari. To se uči u obdaništu. Džaba ti fakultet kad nisi završio obdanište...

Kosta

pre 17 godina

Sasvim je korektan apel predsednika Tadića da Skupština Srbije posebnom deklaracijom iskaže svoje slaganje sa presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu jer se time šalje poruka međunarodnoj zajednici da smo, pored svesti o svekolikim zločinima građanskom ratu, svesni i spostvene krivice koja nije kolektivna ali personalna, svakako, jeste. Kako je moguće da neko osporava jednu ovakvu inicijativu pokušavajući da je relativizuje.

Pero

pre 17 godina

Prof. dr Jankovicu uporno negirate genocid, a po medjunarodnom pravu osporavanje genocida predstavlja zlocin genocida. Dodik je to isto ucinio juce nakon presude, njemu se ne cudim, ali intelektualcu i demokrati to nije svojstveno. Tadic je predlozio, na osnovu presude Medjunarodnog suda, da se usvoji dekleracija o osudi zlocina genocida, a vi uporno o “zlocinima na sve strane”! Profesore, za promasenu temu dobija se jedinica. Vasa izjava da ”ne mislimo da smo mi bili jedini počinioci", ne odgovara istini. Nazalost, jesmo jedini koji su pocinili i osudjeni za genocid, a o zlocinima drugom prilikom.

David

pre 17 godina

U ovoj vesti se sazima politicka nepodobnost DSS-a. Ovi ljudi su toliko izolovani od stvarnosti da je to postalo neizmerno opasno za ovu drzavu i pomirenje na prostoru. Ograda od zlocina u Srebrenici, i osuda istog nije neki gest kompromisa u kontekstu situacije u kojoj se danas nalazi Srbija vec jedan logican moralan cin. Zasto bi se Srbija ogradjivala ili osudjivala zlocine pocinjene protiv njenog naroda? To je suvisno, nelogicno a da ne pricam o tome da je Srbija te zlocine vec osudila i to od samog pocetka, ne dovodi se u pitanje to, da li Srbija osudjuje zlocine protiv nje, u pitanje je dovedeno da li ta Srpska drzava ima snage da se suoci i raskine sa zlocinima koji se njoj direktno ili indirektno stavljaju na teret. DSS to ne shvata a da ne pricamo o SPS-u i SRS-u za koje je logicno da se prave da to ne shvataju jer su upravo oni izrsioci tih zlocina, direktno ili indirektno. Kada ce vec jednom razum pobediti i DSS biti primoran da se izjasni gde tacno stoji. Njihova drskost nije samo nepodnosljiva vec i ozbiljno pogubna za ovu zemlju u ovim kljucnim momentima za integraciju i pomirenje. DSS ovih danasnjim gestom namerno, svesno ili nesvesno dodaje ulje na vatru. Ova danasnja proklamacija je istinski kukavicki cin i zlocin protiv svih zrtava ovih ratova i protih nas gradjana. Vrhunac cinizma i neodgovornosti, i jos jedno svedocanstvo nepodobnosti DSS za strukture vlasti.

Pravnik

pre 17 godina

Gospodin Janković,pričajući to što priča,očito zaboravlja sledeće činjenice:

1.presudom MSP je utvrđeno da je u Srebrenici izvršen GENOCID.
2.GENOCID je najteži zločin koji danas postoji u međunarodnom pravu.
3.Srbija je oglašena krivom što nije sprečila GENOCID u Srebrenici.
4.Srbija je oglašena krivom što nije procesuirala ili isporučila MKS lica optužena za izvršenje krivičnog dela GENOCIDA.
Potpuno je jasno da se Srbija kao država,a na osnovu ovakve presude,kojom je kao prva država na svetu oglašena krivom za kršenje Konvencije jer je prekrišla obavezu o sprečavanju genocida i kažnjavanju izvršioca genocida,što je njena međunarodna obaveza.
Ovakav stav g.Jankovića o pitanju Deklaracije kojom bi Srbija osudila GENOCID izvršen u Srebrenici potpuno jasno otkriva kako njegovu licemernost,tako i licemernost partije kojoj pripada-DSS.Naime,i toj pasrtiji i g.Jankoviću "puna su usta" međunarodnog prava i pravde kada govore o problemu Kosova i Metohije,a ovakvim stavom o presudi MSP međunardno pravo i međunarodne obaveze Republike Srbije se relativizuju.E,moj G.Jankoviću,ne može međunarodno pravo i pravda da važe do podne,a posle podne ne!Takođe,za Vašu informaciju g.Jankoviću,ova presuda MSP je konačna i Republika Srbija,kao član OUN ima jasnu i nedvosmislenu obavezu da ovu presudu MSP-najvišeg suda OUN-IZVRŠI.Ako se to ne učini posledice su jasne.Zbog toga g.Jankovići i Vi i Vaša partija pamet u glavu i počnite jednom odgovorno da se ponašate,jer ova stvar se ne tiče samo Vas i Vaše partije,već svih građana Srbije,a Vaša partija očigledno ne predstavlja većinu građana ove zemlje.
Kako se deklarište kao legalisti,počnite konačno tako i da se ponašate.

Buba

pre 17 godina

A gospodin Jankovic je Profesor knjizevnosti na Univerzitetu u Beogradu?!? Pa sta je vajni profesor tek ucio studente, kad ovako jadno pada iz logike?!

psi

pre 17 godina

"DSS nema nikakvog razloga da menja stav, ništa se nije promenilo u međuvremenu u našem pogledu na stvari kada je reč o zločinima koje sa gnušanjem osuđujemo..."

1. Gospodine Jankovicu, promijenilo se to da od jucer
zlocin u Srebrenici je i zvanicno oznacen kao genocid, te je samim time drugaciji od ostalih zlocina, pa prestanite ponavljati da su 'svi zlocini isti'. Svi zlocini jesu zlocini, ali nisu isti.

2.
... ali ne mislimo da smo mi bili jedini počinioci", kaže Janković."
Gospodine Jankovicu, jucer je u presudi i receno da VI (ne znam na koga mislite kad kazete 'mi', ali pretpostavljam da shodno vasoj funkciji govorite o drzavljanima Srbije, a ne o jednom dijelu drzavljana BiH)niste pocinioci zlocina,nego samo posmatraci, ali da trebate da izrucite Mladica kojeg cuvate. Ovo u slucaju da ste neobavijesteni, pa izvolite- postupite po presudi za koju vec rekoste da je pravedna.

Silver Bullet

pre 17 godina

G. Jankovicu, sad govorimo o genocidu u Srebrenici i ne treba ga relativizovati mesanjem sa drugim zlocinima. Ovo je jedini genocid posle drugog svetskog rata na tlu Evrope i mi smo osudjeni za NEPOMAGANJE U SPRECAVANJU GENOCIDA I NESPREMNOST ZA HAPSENJE KRIVACA!! To je sad na dnevnom redu, "mesanje karata" samo je vid ponovnog kreativnog tumacenja pravde. Kako bese, g. Jankovicu: "Apples and oranges"? Ili u verziji Vuka Draskovica: "Frogs and grandmothers".

Dejan

pre 17 godina

Gospodine Jankoviću, da li ste Vi ikada čuli nekoga u Srbiji, ma kojoj političkoj opciji pripadao, kako tvrdi da je “samo srpska strana činila zločine” – naravno da niste jer je to potpuna besmislica pa nikome u ovoj zemlji nije potrebno vaše “premudro” podučavanje na pomenutu temu.

Blesav ali ne i glup

pre 17 godina

Ja ne znam da li je ova presuda da Srbija nije kriva za genocid objektivna ili ne ali se danas se u Bosni lansira prica da su oni svi kao bili za ocuvanje SFRJ ali je kao Srbija razbila Jugoslaviju. Izgleda da smo mi svi na Balkanu sa kratkim pamcenjem. Treba se samo setiti da su na prvim visestranackim izborima tamo pobedile etnicke nacionalisticke stranke sa radikalnim predznakom. Cak ni popularne licnosti kao Goran Bregovic nisu mogle da izdejstvuju ni 3%glasova za ulazak projugoslovenske partije u parlament. Svetska zajednica je samo cutala i pustila da se odigra sve sto se odigralo jer im je trebalo razbijanje SFRJ ali su glavni protagonisti ljudi iz redova sve tri nacionalisticke stranke iz Bosne i Hercegovine. Sigurno nije bilo Srba u muslimanskoj SDA ili hrvatskoj HDZ ili Muslimana u srpskoj SDS ili HDZ. Znaci ovde o demokratiji nije ni bilo govora vec su se demokratske institucije zloupotrebile radi nametanja sistema koji odgovara ovoj ili onoj naciji u Bosni. Po meni svi su krivi a okrivljavanje samo Srbije je bacanje prasine u oci sopstvenom narodi od zvanicnika Hrvatske i Muslimanske strane. A sta je sa samokritikom.

Nebojsa

pre 17 godina

Treba osuditi sve zlocine, ali treba i posebno istaci i jasno i glasno osuditi srebrenicki zlocin (i sada vec zvanicno - srebrenicki genocid). Dogadja se ono cega sam se plasio: osokoljeni oslobadjajucom presudom radikali i dss-ovci pocinju da seire unaokolo, ne razmisljajuci o buducnosti, o odnosu Srbije prema medjunarodnoj zajednici, prema susedima i pre svega prema samoj sebi.

Milosev Konak, Trebinje

pre 17 godina

Stav DSS-a je potpuno ispravan. Srpski narod u bivsoj Bosni se borio za fizicki opstanak. Ako su pojedinci cinili zlocine, treba im suditi kao pojedincima, a ne narodu.

Milos Bogdanovic

pre 17 godina

Svako treba da osudi zlocine svoje strane, jer je to u njegovoj nadleznosti i odgovornosti, i to predstavlja cin zaista vredan divljenja, a prozivanje one druge strane je sastavni deo filozofije prebacivanja odgovornosti na drugoga, i svojevrsno opravdavanje zlocina ucinjenih sa sopstvene strane. Zamislimo ubicu koji na sudu umesto glasnog i jasnog priznanja sopstvene krivice naglasava kako ima krivaca i sa druge strane! Onaj ko uslovljava priznanje sopstvene odgovornosti pozivanjem da do ucini i druga strana, ocigledno ni sam nije svestan niti zeli da se stvarno suoci sa sopstvenom odgovornoscu.

aman zaman

pre 17 godina

Ne, ne moze ovakvu izjavu da daje dan nakon presude Medjunarodnog suda pravde! Tadicev predlog je vise nego na mestu, a ova izjava Jankovica samo po ko zna koji put potvrdjuje da DSS nema smisla za realnost. Potpuno nepotrebno teranje inata i turanje prsta u oko. Ako nema nista pametno da kaze, trebalo bi da cuti. Ovo nema smisla.

Makaveli

pre 17 godina

Nepopravljivi, vecno unazad koracajuci politicari i ljudi su upravo ti koji su unistili Srbiju. Upravo ovakvi kao ovaj covek i njemu slicni.
Ako nije znao u Hagu nisu samo optuzeni Srbi, ali verovatno ga boli sto je Seselj tamo pa ne moze da sklopi trenutno koaliciju sa ovim SRS-om. Tugo moja.

Видоје Марјановић

pre 17 godina

Не видим никаквог смисла да Скупштина Србије после пресуде Међународног суда правде доноси некакву декларацију којом даје политичку подршку тој пресуди. Том суду и тој пресуди то ништа не значи. Пресуда је обавезна и ваља нам је спровести. Било је паметније свакако да смо пре пресуде завирили у ту конвенцију о геноциду коју смо потписали и извршили обавезе које су у њој утврђене. Сада нам ваља само поступити по пресуди. И ако треба утврдити нове прописе који ће допринети извршавању пресуде. А не доносити декларације. Па нисмо ваљда још у тим временима.
Свашта паметно требало је да учинимо пре ове пресуде: на пример, да сами истражимо шта се у ствари догодило у Сребреници (а не да онемогућимо основану комисију да то уради), да утврдимо одговорност починилаца злочина, да не повучемо тужбу против Федерације БиХ за геноцид над Србима и тако спречимо доношење пресуде којом се утврђује да су само Срби починили злочине, па чак и геноцид, а остали нису ништа лоше урадили јер се Суд о томе није ни изјашњавао пошто их нико није тужио...
Видмар

hrvoje

pre 17 godina

Dokle ce DSS da prica istu pricu vec godinama.Mi svi znamo da je bilo zlocina na svim stranama u bivsoj SFRJ za vreme ratova ali sta ima to veze sa tim da se mi stidimo zlocina koji su pocinili nasi gradjani koji treba da budu osudjeni i tako da stavimo vec jednom tacku na pocinjene zlocine.Pa valjda je nama vaznije da se mi sutra pogledamo u oci i kazemo nasem potomstvu i njihovim buducim prijateljima u svetu da su zlocini bili dela pojedinaca i da su oni kaznjeni i da to nema nikakve veze sa drugim narodima koji su takodje cinili zlocine i koji svojim gradjanima moraju iste ili slicne price da pricaju.Zasto se stalno trazi neka simetrija pa i u zlocinima i priznavanju krivice kad svi znamo kako je to pocelo. Dokle ce ovako Jankovic,Kostunica i co. da traze pravdu kao kalimero...

Ivan F

pre 17 godina

Neverovatno je kako ovaj nebeski narod nista ne uci na svojim greskama - jer, naravno, one ne postoje. Vanvremenski politicari u nedefinisanom prostoru sa suludim ciljevima. Bez ikakvog kontakta sa realnoscu i procenama moguceg. Sta mi, ljudi, uopste hocemo? Potpuna apokalipsa koja vodi samounistenju.

Vuk Samotnjak

pre 17 godina

Mislim da je Jankovic potpuno promasio temu. Svrha ove deklaracije NIJE da se osude zlocini, vec da se Srbija ogradi od zlocina cinjenih u ime srpstva, a narocito genocida u Srebrenici.

andi

pre 17 godina

Hm, interesantno zbori ovaj g. Jankovic.Hajde da osudimo sve zlocine, ma kako teski bili, od pljacke televizora do ubijanja 8000 ljudi. Zar je moguce da normalan covek ovo moze da misli? Prvo, jasno je kao i 2+2 da su svi cinili zlocine. Jednako je jasno da ne odobravamo, da osudjujemo ono sto se cinilo nama. Ovde je upravo rec o tome da se mi odredimo prema onome sto smo mi, tj sto se u nase ime radilo. Posebno prema jedinoj situaciji u kojoj je presudjeno da je pocinjen genocid a mi nismo uradili sve da to sprecimo (prema novoj presudi, a to je jednako kao i da smo to naredili, jer ako nismo sprecili a mogli smo, znaci da smo znali da ce se to desiti a nismo imali zelje da sprecimo, dakle hteli smo da se to desi - monstruozno, zar ne?)
Dakle, g. Jankovicu, ne moze se jedinstveni slucaj genocida u Evropi nakon Drugog svetskog rata dovesti u istu ravan sa svim ostalim, ni nasim, ni bilo cijim zlocinima. Osuda mora biti eksplicitna, pa makar u istoj rezoluciji nakon toga osudili i ostale zlocine srpske strane.

andi

pre 17 godina

Hm, interesantno zbori ovaj g. Jankovic.Hajde da osudimo sve zlocine, ma kako teski bili, od pljacke televizora do ubijanja 8000 ljudi. Zar je moguce da normalan covek ovo moze da misli? Prvo, jasno je kao i 2+2 da su svi cinili zlocine. Jednako je jasno da ne odobravamo, da osudjujemo ono sto se cinilo nama. Ovde je upravo rec o tome da se mi odredimo prema onome sto smo mi, tj sto se u nase ime radilo. Posebno prema jedinoj situaciji u kojoj je presudjeno da je pocinjen genocid a mi nismo uradili sve da to sprecimo (prema novoj presudi, a to je jednako kao i da smo to naredili, jer ako nismo sprecili a mogli smo, znaci da smo znali da ce se to desiti a nismo imali zelje da sprecimo, dakle hteli smo da se to desi - monstruozno, zar ne?)
Dakle, g. Jankovicu, ne moze se jedinstveni slucaj genocida u Evropi nakon Drugog svetskog rata dovesti u istu ravan sa svim ostalim, ni nasim, ni bilo cijim zlocinima. Osuda mora biti eksplicitna, pa makar u istoj rezoluciji nakon toga osudili i ostale zlocine srpske strane.

Makaveli

pre 17 godina

Nepopravljivi, vecno unazad koracajuci politicari i ljudi su upravo ti koji su unistili Srbiju. Upravo ovakvi kao ovaj covek i njemu slicni.
Ako nije znao u Hagu nisu samo optuzeni Srbi, ali verovatno ga boli sto je Seselj tamo pa ne moze da sklopi trenutno koaliciju sa ovim SRS-om. Tugo moja.

Видоје Марјановић

pre 17 godina

Не видим никаквог смисла да Скупштина Србије после пресуде Међународног суда правде доноси некакву декларацију којом даје политичку подршку тој пресуди. Том суду и тој пресуди то ништа не значи. Пресуда је обавезна и ваља нам је спровести. Било је паметније свакако да смо пре пресуде завирили у ту конвенцију о геноциду коју смо потписали и извршили обавезе које су у њој утврђене. Сада нам ваља само поступити по пресуди. И ако треба утврдити нове прописе који ће допринети извршавању пресуде. А не доносити декларације. Па нисмо ваљда још у тим временима.
Свашта паметно требало је да учинимо пре ове пресуде: на пример, да сами истражимо шта се у ствари догодило у Сребреници (а не да онемогућимо основану комисију да то уради), да утврдимо одговорност починилаца злочина, да не повучемо тужбу против Федерације БиХ за геноцид над Србима и тако спречимо доношење пресуде којом се утврђује да су само Срби починили злочине, па чак и геноцид, а остали нису ништа лоше урадили јер се Суд о томе није ни изјашњавао пошто их нико није тужио...
Видмар

Nebojsa

pre 17 godina

Treba osuditi sve zlocine, ali treba i posebno istaci i jasno i glasno osuditi srebrenicki zlocin (i sada vec zvanicno - srebrenicki genocid). Dogadja se ono cega sam se plasio: osokoljeni oslobadjajucom presudom radikali i dss-ovci pocinju da seire unaokolo, ne razmisljajuci o buducnosti, o odnosu Srbije prema medjunarodnoj zajednici, prema susedima i pre svega prema samoj sebi.

Milos Bogdanovic

pre 17 godina

Svako treba da osudi zlocine svoje strane, jer je to u njegovoj nadleznosti i odgovornosti, i to predstavlja cin zaista vredan divljenja, a prozivanje one druge strane je sastavni deo filozofije prebacivanja odgovornosti na drugoga, i svojevrsno opravdavanje zlocina ucinjenih sa sopstvene strane. Zamislimo ubicu koji na sudu umesto glasnog i jasnog priznanja sopstvene krivice naglasava kako ima krivaca i sa druge strane! Onaj ko uslovljava priznanje sopstvene odgovornosti pozivanjem da do ucini i druga strana, ocigledno ni sam nije svestan niti zeli da se stvarno suoci sa sopstvenom odgovornoscu.

Blesav ali ne i glup

pre 17 godina

Ja ne znam da li je ova presuda da Srbija nije kriva za genocid objektivna ili ne ali se danas se u Bosni lansira prica da su oni svi kao bili za ocuvanje SFRJ ali je kao Srbija razbila Jugoslaviju. Izgleda da smo mi svi na Balkanu sa kratkim pamcenjem. Treba se samo setiti da su na prvim visestranackim izborima tamo pobedile etnicke nacionalisticke stranke sa radikalnim predznakom. Cak ni popularne licnosti kao Goran Bregovic nisu mogle da izdejstvuju ni 3%glasova za ulazak projugoslovenske partije u parlament. Svetska zajednica je samo cutala i pustila da se odigra sve sto se odigralo jer im je trebalo razbijanje SFRJ ali su glavni protagonisti ljudi iz redova sve tri nacionalisticke stranke iz Bosne i Hercegovine. Sigurno nije bilo Srba u muslimanskoj SDA ili hrvatskoj HDZ ili Muslimana u srpskoj SDS ili HDZ. Znaci ovde o demokratiji nije ni bilo govora vec su se demokratske institucije zloupotrebile radi nametanja sistema koji odgovara ovoj ili onoj naciji u Bosni. Po meni svi su krivi a okrivljavanje samo Srbije je bacanje prasine u oci sopstvenom narodi od zvanicnika Hrvatske i Muslimanske strane. A sta je sa samokritikom.

Ivan F

pre 17 godina

Neverovatno je kako ovaj nebeski narod nista ne uci na svojim greskama - jer, naravno, one ne postoje. Vanvremenski politicari u nedefinisanom prostoru sa suludim ciljevima. Bez ikakvog kontakta sa realnoscu i procenama moguceg. Sta mi, ljudi, uopste hocemo? Potpuna apokalipsa koja vodi samounistenju.

Milosev Konak, Trebinje

pre 17 godina

Stav DSS-a je potpuno ispravan. Srpski narod u bivsoj Bosni se borio za fizicki opstanak. Ako su pojedinci cinili zlocine, treba im suditi kao pojedincima, a ne narodu.

aman zaman

pre 17 godina

Ne, ne moze ovakvu izjavu da daje dan nakon presude Medjunarodnog suda pravde! Tadicev predlog je vise nego na mestu, a ova izjava Jankovica samo po ko zna koji put potvrdjuje da DSS nema smisla za realnost. Potpuno nepotrebno teranje inata i turanje prsta u oko. Ako nema nista pametno da kaze, trebalo bi da cuti. Ovo nema smisla.

Vuk Samotnjak

pre 17 godina

Mislim da je Jankovic potpuno promasio temu. Svrha ove deklaracije NIJE da se osude zlocini, vec da se Srbija ogradi od zlocina cinjenih u ime srpstva, a narocito genocida u Srebrenici.

hrvoje

pre 17 godina

Dokle ce DSS da prica istu pricu vec godinama.Mi svi znamo da je bilo zlocina na svim stranama u bivsoj SFRJ za vreme ratova ali sta ima to veze sa tim da se mi stidimo zlocina koji su pocinili nasi gradjani koji treba da budu osudjeni i tako da stavimo vec jednom tacku na pocinjene zlocine.Pa valjda je nama vaznije da se mi sutra pogledamo u oci i kazemo nasem potomstvu i njihovim buducim prijateljima u svetu da su zlocini bili dela pojedinaca i da su oni kaznjeni i da to nema nikakve veze sa drugim narodima koji su takodje cinili zlocine i koji svojim gradjanima moraju iste ili slicne price da pricaju.Zasto se stalno trazi neka simetrija pa i u zlocinima i priznavanju krivice kad svi znamo kako je to pocelo. Dokle ce ovako Jankovic,Kostunica i co. da traze pravdu kao kalimero...

Silver Bullet

pre 17 godina

G. Jankovicu, sad govorimo o genocidu u Srebrenici i ne treba ga relativizovati mesanjem sa drugim zlocinima. Ovo je jedini genocid posle drugog svetskog rata na tlu Evrope i mi smo osudjeni za NEPOMAGANJE U SPRECAVANJU GENOCIDA I NESPREMNOST ZA HAPSENJE KRIVACA!! To je sad na dnevnom redu, "mesanje karata" samo je vid ponovnog kreativnog tumacenja pravde. Kako bese, g. Jankovicu: "Apples and oranges"? Ili u verziji Vuka Draskovica: "Frogs and grandmothers".

David

pre 17 godina

U ovoj vesti se sazima politicka nepodobnost DSS-a. Ovi ljudi su toliko izolovani od stvarnosti da je to postalo neizmerno opasno za ovu drzavu i pomirenje na prostoru. Ograda od zlocina u Srebrenici, i osuda istog nije neki gest kompromisa u kontekstu situacije u kojoj se danas nalazi Srbija vec jedan logican moralan cin. Zasto bi se Srbija ogradjivala ili osudjivala zlocine pocinjene protiv njenog naroda? To je suvisno, nelogicno a da ne pricam o tome da je Srbija te zlocine vec osudila i to od samog pocetka, ne dovodi se u pitanje to, da li Srbija osudjuje zlocine protiv nje, u pitanje je dovedeno da li ta Srpska drzava ima snage da se suoci i raskine sa zlocinima koji se njoj direktno ili indirektno stavljaju na teret. DSS to ne shvata a da ne pricamo o SPS-u i SRS-u za koje je logicno da se prave da to ne shvataju jer su upravo oni izrsioci tih zlocina, direktno ili indirektno. Kada ce vec jednom razum pobediti i DSS biti primoran da se izjasni gde tacno stoji. Njihova drskost nije samo nepodnosljiva vec i ozbiljno pogubna za ovu zemlju u ovim kljucnim momentima za integraciju i pomirenje. DSS ovih danasnjim gestom namerno, svesno ili nesvesno dodaje ulje na vatru. Ova danasnja proklamacija je istinski kukavicki cin i zlocin protiv svih zrtava ovih ratova i protih nas gradjana. Vrhunac cinizma i neodgovornosti, i jos jedno svedocanstvo nepodobnosti DSS za strukture vlasti.

Pero

pre 17 godina

Prof. dr Jankovicu uporno negirate genocid, a po medjunarodnom pravu osporavanje genocida predstavlja zlocin genocida. Dodik je to isto ucinio juce nakon presude, njemu se ne cudim, ali intelektualcu i demokrati to nije svojstveno. Tadic je predlozio, na osnovu presude Medjunarodnog suda, da se usvoji dekleracija o osudi zlocina genocida, a vi uporno o “zlocinima na sve strane”! Profesore, za promasenu temu dobija se jedinica. Vasa izjava da ”ne mislimo da smo mi bili jedini počinioci", ne odgovara istini. Nazalost, jesmo jedini koji su pocinili i osudjeni za genocid, a o zlocinima drugom prilikom.

psi

pre 17 godina

"DSS nema nikakvog razloga da menja stav, ništa se nije promenilo u međuvremenu u našem pogledu na stvari kada je reč o zločinima koje sa gnušanjem osuđujemo..."

1. Gospodine Jankovicu, promijenilo se to da od jucer
zlocin u Srebrenici je i zvanicno oznacen kao genocid, te je samim time drugaciji od ostalih zlocina, pa prestanite ponavljati da su 'svi zlocini isti'. Svi zlocini jesu zlocini, ali nisu isti.

2.
... ali ne mislimo da smo mi bili jedini počinioci", kaže Janković."
Gospodine Jankovicu, jucer je u presudi i receno da VI (ne znam na koga mislite kad kazete 'mi', ali pretpostavljam da shodno vasoj funkciji govorite o drzavljanima Srbije, a ne o jednom dijelu drzavljana BiH)niste pocinioci zlocina,nego samo posmatraci, ali da trebate da izrucite Mladica kojeg cuvate. Ovo u slucaju da ste neobavijesteni, pa izvolite- postupite po presudi za koju vec rekoste da je pravedna.

Buba

pre 17 godina

A gospodin Jankovic je Profesor knjizevnosti na Univerzitetu u Beogradu?!? Pa sta je vajni profesor tek ucio studente, kad ovako jadno pada iz logike?!

Pravnik

pre 17 godina

Gospodin Janković,pričajući to što priča,očito zaboravlja sledeće činjenice:

1.presudom MSP je utvrđeno da je u Srebrenici izvršen GENOCID.
2.GENOCID je najteži zločin koji danas postoji u međunarodnom pravu.
3.Srbija je oglašena krivom što nije sprečila GENOCID u Srebrenici.
4.Srbija je oglašena krivom što nije procesuirala ili isporučila MKS lica optužena za izvršenje krivičnog dela GENOCIDA.
Potpuno je jasno da se Srbija kao država,a na osnovu ovakve presude,kojom je kao prva država na svetu oglašena krivom za kršenje Konvencije jer je prekrišla obavezu o sprečavanju genocida i kažnjavanju izvršioca genocida,što je njena međunarodna obaveza.
Ovakav stav g.Jankovića o pitanju Deklaracije kojom bi Srbija osudila GENOCID izvršen u Srebrenici potpuno jasno otkriva kako njegovu licemernost,tako i licemernost partije kojoj pripada-DSS.Naime,i toj pasrtiji i g.Jankoviću "puna su usta" međunarodnog prava i pravde kada govore o problemu Kosova i Metohije,a ovakvim stavom o presudi MSP međunardno pravo i međunarodne obaveze Republike Srbije se relativizuju.E,moj G.Jankoviću,ne može međunarodno pravo i pravda da važe do podne,a posle podne ne!Takođe,za Vašu informaciju g.Jankoviću,ova presuda MSP je konačna i Republika Srbija,kao član OUN ima jasnu i nedvosmislenu obavezu da ovu presudu MSP-najvišeg suda OUN-IZVRŠI.Ako se to ne učini posledice su jasne.Zbog toga g.Jankovići i Vi i Vaša partija pamet u glavu i počnite jednom odgovorno da se ponašate,jer ova stvar se ne tiče samo Vas i Vaše partije,već svih građana Srbije,a Vaša partija očigledno ne predstavlja većinu građana ove zemlje.
Kako se deklarište kao legalisti,počnite konačno tako i da se ponašate.

Dejan

pre 17 godina

Gospodine Jankoviću, da li ste Vi ikada čuli nekoga u Srbiji, ma kojoj političkoj opciji pripadao, kako tvrdi da je “samo srpska strana činila zločine” – naravno da niste jer je to potpuna besmislica pa nikome u ovoj zemlji nije potrebno vaše “premudro” podučavanje na pomenutu temu.

Kosta

pre 17 godina

Sasvim je korektan apel predsednika Tadića da Skupština Srbije posebnom deklaracijom iskaže svoje slaganje sa presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu jer se time šalje poruka međunarodnoj zajednici da smo, pored svesti o svekolikim zločinima građanskom ratu, svesni i spostvene krivice koja nije kolektivna ali personalna, svakako, jeste. Kako je moguće da neko osporava jednu ovakvu inicijativu pokušavajući da je relativizuje.

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Jedan vrlo mudar savet srpskim "cinbenicima":
Nemojte dakle cekati presudu spora koju vodi Hrvatska protiv Srbije, predupredite proaktivnim delovanjem u skupstini zasto ste gospodo poslanici placeni. Nemojte nas sramotiti cekajuci sudbinu koju sami sebi kreiramo lencarenjem i vodjenjem populisticke politike koja nas je dovela do ove jucerasnje sramote. Ne cekajmo u slucaju Hrvatske presude da nam se Predsednik Tadic obraca javnosti istim govorom uz samo zamenu mesta zlocina Srebrenice za mesto zlocina Vukovar!!! Ako imamo mudre politicare, usvojice se deklaracija u skupstini koja ce osuditi zlocin Srebrenice i Vukovara i to nedvosmisleno glasovima svih poslanika. Time bi Hrvatska povukla tuzbu u kojoj ne bi vise imala nikakve sanse da stavi Srbiju po drugi put na OPRAVDAN stub srama kao sto je BiH uspela juce, iako kolektivna krivica Srbije za genocid nije prosla, dovoljna je bila konstatacija pasivnosti zvanicne Srbije. Za razliku od Srebrenice, Srbija je bila aktivna u Vukovaru za to postoje nepobitni dokazi, sreca sto nije genocid u pitanju ali agresija na suverenu i medjunarodno priznatu drzavu jeste bila koliko god se nama ne svidjalo sto je Hrvatska tad bila nezavisna, to je realnost...Za Vukovar se sudi njima nekoliko ali ne sudi se komandno i politicki odgovornim, koji snose glavnu odgovornost a jos drze pojedine vazne pozicije u drzavi Srbiji. Eto zato smo trebali izvrsiti totalnu lustraciju gospodine Kostunica, u ime legalizma koji nije revansizam kako se to populisticki zloupotrebljavalo, posledice vidimo juce i danas.

Atanasije

pre 17 godina

To sto su drugi činili loše stvari nikako ne može biti opravdanje za nas da činimo loše stvari. To se uči u obdaništu. Džaba ti fakultet kad nisi završio obdanište...

Kole Nis

pre 17 godina

Jednim sasvim realnim i pre svega moralnim predlogom predsednik Boris Tadić još jednom demonstrira zbog čega je naš političar koji uživa najveći dignitet u međunarodnoj zajednici, što je najeklatantnije dokazano prilikom prijema u Partnerstvo za mir, pa me zaista čude ali i brinu svi koji bi u njegovom predlogu pokušali da pronađu dlaku u jajetu je, kao,- pa i Srbi su stradali što niko, pa ni medjunarodne pravne institucije, nikao ne osporavaju ali se, ipak, to malo razlikuje od genocida, a sada je samo to u pitanju.

Veljko

pre 17 godina

Naravno da su u Bosni SVI stradali od zločinaca sa suprotne strane barikade ali je naša prevashodna obaveza, pravoslavna i svetosavska pre svega, da naročito posle presude visokog medjunarodnog suda, kolektivno priznamo naša zlodela kako bi skinuli pojedinačnu krivicu sa svakog lično među poštenim ljudima kakva je u ovom narodu ogromna većina koja je, naravno, svesna i sopstvenih žrtava i ima pravo da od drugih očekuje neku vrstu priznanja sopstvene krivice i saučešća za posledice. Za sve ovo nije nam potrebno “popovanje” gospodina Jankovića koje ničemu ne doprinosi osim identifikaciji međunarodnih i unutrašnjih političkih pozicija stranke kojoj pripada.

Travis Bickle

pre 17 godina

Vaše "Zalaganje za istinom" odnosilo se na konstrukciju koju je Međunarodni sud juče opovrgao jednom za svagda, a to je da je Srbija izvršila agresiju i genocidu u BiH. Ta vaša deklaracija tada bi bila ravna priznavanju tužbenog zahteva BiH koji kao što smo videli nije bio osnovan. Ova deklaracija koja bi trebalo da se donese danas treba da se odnosi isključivo na osudu zločina i pojedinaca a ne na samooptuživanje države.Sve u svoje vreme. Politika je za mudre a ne za srčane gđice Mićić.

pedja

pre 17 godina

Opet Koštunica,koristeći Vladetu kao trbuhozborca pokušava da relativizuje stvari i da u nekoj eventualnoj deklaraciji(ak ne može da se izbegne) osudi sve zločine.Od Indijanaca,Kurda pa sve do Srebrenice.U međuvremenu ta pravnička gromada(čitaj legalista) zaboravio je da oda počast žrtvama holokausta i fažizma.Interesuje me da li će Tadić,posle onako eksplicitne izjave,podleći ucenama i pristati na razvodnjavanje od strane DSSa.

Milan

pre 17 godina

DSS nema nikakvog razloga da menja stav, ništa se nije promenilo u međuvremenu u našem pogledu na stvari kada je reč o zločinima koje sa gnušanjem osuđujemo, ali ne mislimo da smo mi bili jedini počinioci", kaže Janković
Pa niko NAS nije osudio ili okrivio u presudi da smo pocinioc,vec da nismo uticali da se genocid spreci i da nismo uhapsili i isporucili medjunarodnom sudu one koji su odgovorni za to.Zna se ko su odgovorni,ima poternica,zna se ko ih je krio,na zalost nasa drzava,pa prema tome u cemu je problem. On izgleda oce da prizna celom svetu da smo MI Srbi iz Srbije i drzava Srbija cak i pocinilac zlocina, a nismo.Da li je on pri cistoj svesti?

Milan

pre 17 godina

Poslednji meseci pokazuju da je DSS u potpunosti deo bloka u kom su jos SRS i SPS (setite se samo DSS-ovih napada na DS i LDP u predizbornoj kampanji, kao i poslednjih tekstova DSS-ovih ideologa Vukadinovica i Antonica, u kojima se predlaze prekid odnosa sa drzavama koje priznaju nezavisnost Kosova i neuvijeno se preti domacim "izdajnicima" koji smatraju da je kosovska nezavisnost gotova stvar). Vreme je da se suocimo sa tom realnoscu i vidimo sta i kako dalje. Taj blok je nazalost vecinski u Srbiji, kako su pokazali poslednji izbori. DSS jos uvek nesto balansira, jos uvek im je frka zbog sveta da otvoreno udju u koaliiciju sa SRS i SPS, ali to se neminovno mora desiiti jer neprirodno je ovo stanje u kom se svi ostali iz demokratskog bloka foliraju da im je DSS saveznik (i obrnuto).

Nismo svi isti

pre 17 godina

Da nije ovako morbidno i nemoralno, bilo bi smesno. Najbolje da srpska skupstina onda donese deklaraciju u kojoj ce osuditi sve zlocine na svim kontinentima i u svim vremenima. Ali, ma koliko se koprcali, srpski nacionalisti gube tlo pod nogama. Ne postoji ni jedan narod u bivsoj SFRJ u cije je ime izvrsen GENOCID krajem XX veka, osim Srba. Ovde vise nije rec o tome ko sta podrzumeva pod pojmom genocid, vec o presudi Haskog suda. Dakle BIO je genocid i dakle NISMO SVI ISTI u zlocinu. To sto srpski nacionalisti ne dozvoljavaju svom narodu da se suoci s ovom cinjenicom i da se makar moralno ogradi od zlocina pocinjenih u njegovo ime, direktno je upereno protiv nacionalnog interesa Srba, jer ih sve izjadnacava s onima koji genocid osporavaju, opravdavaju tudjim zlcinima i ovako cinicno relativizuju. Niti su svi zlicini isti, niti smo mi svi isti.

Luka

pre 17 godina

Pa, kad neki visoki međunarodni sud presudi da je neko nad srpskim narodom POČINIO GENOCID onda bi mogli da se složimo sa tezom ideologa DSS-a, gospodina Jankovića o nekakvoj “ekvivalentnosti” koja je, kad su najgnusniji zločini u pitanju, potpuno besmislena.

Jeka

pre 17 godina

Džaba se trudite. Vladeta Janković i Koštunica nisu obavešteni o postojanju rubrika sa komentarima čitalaca na ovom sajtu. A i da jesu, njihovo, nadasve, osetljivo prosvećeno i celomudreno biće bi se odmah zgrozilo zbog mog turcizma »džaba«. A da ne govorim o »apsu«... za Mladića...

Iz Dijaspore

pre 17 godina

Smatram da Gospodin Jankovic nije shtvatio o cemu se ovde radi. Svrha ove deklaracije koju predlaze Tadic NIJE da se osude zlocini, vec da se Srbija ogradi od zlocina cinjenih u ime srpstva, a narocito genocida u Srebrenici, koji su ucinjeni za vreme vlade Slobodana Mislosevica!

Dragan

pre 17 godina

Kao svaki mudar političar, predsednik Tadić želi da se odredimo prema sopstvenim zlodelima u najvišem predstavničkom telu kako bi to doprlo do svesti svih dobronamernih i čovekoljubivih Srba a, ujedno, međunarodnoj zajednici demonstrirali svoju etičk superiornost, naravo nikako ne zaboravljajući šta su nama učinili zločinci iz drugih naroda što je, pre svega, njihov moralni teret koga će se delimično debarasirati samo sopstvenim priznanjem.

Aleksa

pre 17 godina

Genocid je genocid a zločin zločin- u pitanju su definicije a kad su u pitanju finese, na kojima insistira Vladeta Janković, to je samo dokaz da DSS, obodrena “jastrebovima” iz Nove Srbije, nastavlja svoje nezaustavljivo klizanje prema desničarski, nacionalističkim opcijama što pokazuju i ukupnim ponašanjem na umutrašnjoj i međunarodnj političkoj sceni.

Pero

pre 17 godina

Prof. Micunovicu vi kao predsednik Politickog saveta DS i kao covek koji je iskreni demokrata morate znati da se u Srebrenici, bar posle presude, ne radi o zlocinu. Zlocina sto bi rekao prof. Jankovic bilo je na svim stranama. U Srebrenici je pocinjen GENOCID. To treba zvati pravim imenom. Reci “mi moramo nekom dekleracijom ili vec nekim nacinom osuditi zlocin u Srebrenici..radi mira u regionu“ nije dovoljno.I to poslije dvanest godina. Da li samo radi mira? Gdje su postenje, moral, etika, savest ili bar odgovornost?

Munja

pre 17 godina

Da ne ponavljam sto su drugi vec napisali - samo da dodam.
Deklaracija koju Jankovic predlaze (dakle osuda zlocina pocinjenih i u ime Srba i Muslimana) bi jedino imala smisla kada bi je donela ne Skupstina Srbije, nego zajednicka sednica dva parlamenta Srbije i BiH, koja bi nadalje obavezala obe strane na zajednickom radu ka normalizaciji odnosa i pomirenju naroda. Mogli bi da osnuju npr fondaciju za pomoc deci nastradalih u genocidu ili ratnim zlocinima, koju zajednicki finansiraju radi stipendiranja studenata, lecenja i sl.

Skupstina Srbije ako ce da pravi deklaraciju sama, ona treba da ima za cilj osudu onih struktura i ljudi u Srbiji koji su eventualno znali da se sprema masakr u Srebrenici a nista nisu uradili ili pokusali da ga sprece, time kaljajuci ugled Srbije. Nikakvo opravdanje ne postoji za cinjenje zlocina, i relativizaciji ovde nema mesta jer time deklaraciju razvodnjava.

Sto se tice zlocina nad Srbima, sa srpske strane je to duznost naseg tuzilastva da istrazuje i u saradnji sa svojim kolegama u BiH i Hagu da procesuira. Koliko nam se u medijima servira, izgleda da tu pomaka ima i to treba podrzati. A sto se tice parlamentarne deklaracije kojom se osudjuju zlocini ucinjeni prema Srbima u BiH, nju jedino moze da donese onaj parlament u ime cijeg naroda su ti zlocini pocinjeni - dakle parlament BiH (bez Srpskih poslanika). Da li ce Muslimani i Hrvati da osude zlocine prema Srbima na jedan deklarativan nacin je njihova stvar. Kako ce oni da zive sa zlocinima pocinjenim u njihovo ime nije nas problem. Na nama je da ih podsecamo, da ih ne zaborave jer od pocetka guraju glavu u pesak. Hrvati se tek sada bojazljivo upoznavaju sa strahotama ucinjenim tokom drugog svetskog rata. Foruma za to ima na pretek.

Dakle, ko ne bezi od licne odgovornosti ima puno pravo da trazi od drugih isto. Ono sto DSS/SRS/SPS zastupa je uslovljavanje licne odgovornosti time sto ce neko drugi pre nas da bude odgovoran. To je neodgovoran stav nedorastao situaciji. Potrebno je rehabilitovati Srbiju i Srbe time sto ce se pokazati odgovornost. A onda poslati poziv Muslimanima, Hrvatima i MZ na njihovu odgovornost. Sta su Oluja i Bljesak ako ne genocid? Uz ciju vojnu avijaciju je to pomognuto? Ko je naoruzavao Hrvate i Muslimane tokom embarga UN-a na uvoz oruzja?

Ovde se radi o nasem ugledu i o mukotrpnoj borbi koja predstoji da bi se pomogao opstanak Republike Srpske na koju se juce bacio veci teret, tj za cinjenje genocida u Srebrenici.

Trapavost nasih pravnih strucnjaka (kako u Srbiji, tako i u RS) i politicara je u tome sto nisu posegli za istovetnom tuzbom za genocid nad Srbima u Bosni i Hrvatskoj kad je trebalo, jer je sad redefinisan pojam genocida pa vise zlocina moze da prodje tu kvalifikaciju. Ne kazem "nikad nije kasno", za takvu procenu nisam kompetentan, ali mi je muka od ljudi koji nemaju v od vizionarstva u svojim glavama. Da je Slobodan Milosevic nakon pada berlinskog zida svom snagom zalegao na rudu da bude bastion pro-evropskog pokreta u Srbiji i Jugoslaviji, oduzeo bi argumente Sloveniji. A da Slovenija tada nije htela da se otcepi, ne bi ni Hrvatska to probala koja je bila u sendvicu izmedju Srbije i Slovenije i BiH u kojoj je jos lebdeo "duh Bratstva & Jedinstva". Dakle ni BiH rata ne bi bilo, a jedini problem bi bili oni demonstranti koji su ispisivali "KR" po Kosovu i Metohiji. Koliko ljudi bi jos bilo u zivotu danas i koliko bi svima standard bio visi? Ali kako je moglo da se to desi kad je pored sebe imao konstantno prisustvo jedne kvazi-komunisticke ideologije u glavi Mire Markovic i stotine poltrona koji takodje nisu imali ni v od vizionarstva. Zato su i dali posao nekim Vavama i Kleopatrama. Uh, kad se setim dodje mi da zaboravim.

IvanS

pre 17 godina

Sasvim je ispravan stav gospodina Jankovica i DSS-a da treba osuditi sve zlocine sa posebnim pominjanjem Srebrenice i, nije mi jasna ovakva bura protesta. Ako smo zakljucili da su svi cinili zlocine, a to priznaju i pripadnici drugih naroda, onda sve te zlocine, kao i one koji su ih cinili, treba osuditi i pokrenuti proces pomirenja naroda koji cce na toj teritoriji ziveti jos mnogo vekova. Svako pozivanje da Srbija jednostrano osudi samo svoje zlocine, sluzi samo da oslobodi bilo kakve krivice sve ostale, jer onda dolazi: Mi smo se samo branili i nasi zlocini su samo odgovor na zlocine Srba.

Nenad

pre 17 godina

A da li bi nam nesto falilo, gdine Jankovicu da ipak mi osudimo sve zlocine bez obzira koja ih je strana cinila? Da li moramo u svemu da budemo poslednji? Ova izjava po meni nema veze sa stvarnoscu.

amstel

pre 17 godina

Sramna izjava Vladete Jankovica. Od Dodika se nista drugo nije ni moglo ocekivati, ali da neki "demokratski" srbijanski politicar kaze nesto ovako dan posle presude je uzasno.

Mirko Petrovic

pre 17 godina

Verovatno su ljudi na mala vrata pokusali da proguraju osudu Jociceve trafike i Stojkovicevo spaljivanje knjiga. Zato i treba osuditi sve zlocine.

Shabani Nonda

pre 17 godina

Досада ниједна страна која је учествовала у сукобу на простору бивше Југославије није осудила злочине које су учиниле њене снаге против других. Заједничко извињење је једини модел уколико ико хоће да се извињава. Све остало је бесмислица. Када би се председник Тадић тако ревносно бориоза интересе Срба протераних из Крајине,одређених области и Босне и за оне несрећнике са Косова, можда би представљао шефа државе. Овако све што ради је партијашење, и због тога више од мене нема шансе да добије глас на изборима.

Pero

pre 17 godina

Ocigledno nasi pljuvaci svega srpskog zaboravljaju dve cinjenice vezane za sudjenje i presudu. Prvo, sud je naveo da nije utvrdjivao dali je bilo genocida ili nije, nego se oslanjao na nalaze Haskog Tribunala vezano za Srebrenicu. Dakle Sud nije ni ulazio u sustinu materije nego se oslanjao na nesto "utvrdjeno" ranije. Drugo, iako je sud doneo presudu kakvu je doneo, jos nije utvrdjeno dali je tuzba legalna i legitimna. Ako tuzba BIH padne pred bosanskim ustavnim sudom jer je podneta na protiv-ustavan nacin, samim tim i presuda pada... Dakle, spustite malo loptu.

Momčilo Vasić

pre 17 godina

Strašno je kako se zamenjuju teze, kako se nekima čini da su veći katolici od Pape...
Kada je nešto blesavo - nije uopšte važno ko izgovara! Pa makar se potpisivali kao "pravnik" ili predsednica nekog (tobožnjeg) suda.
- Hajde neko neka kaže: kako je srbija MOGLA (a tek kako je trebala - osim da učestvuje u genocidiranju svog naroda) da išta spreči oko Srebrenice - pa čak i da su dogadjaji tačni i brojke tačne? (a podosta se zna o muslimanskim marifetlucima i pre insceniranja sve novih i novih žrtava: i sami muslimani se podsmevaju narastanju brojki)
Jesu li, pametnjakovići, Srbiji uvedene sankcije što nije dovoljno brzo napustila JNA BiH? I šta, da Srbija vojno interveniše?
Ma daj! Prosto je ovde utrkivanje u bezobrazlucima: "presuda Srbiji" je bez ikakve materijalne utemeljenosti - kako ona sirotica stidljivo i navede u čitanju. Prvo NIŠTA nije dokazano - ni čiji su škorpioni, a zna se da NIKO iz Srbije nije bio u njima, a što su se posle sklonili u Srbiju - druga tema je! Ništa, ništa od dokaza, čak ni insinuacije nije smela da navede - ipak, na kraju, poput onoga "neka visi Pedro!" - "presudi" da je Srbija, ipak, za nešto kriva... A s ove strane, niko da priupita: kako bre Srbija mogla da spreči, jesu li generali u oklopnjacima po Srebrenici bili iz Srbije ili vaši "mirotvorci na tomahavcima"? Jesu li iznad Srebrenice bili "srpski avaksi" ili - vaši? Je li po Bosni bila "srpska CIA, FBI, Inelidžens servis, Dezijem biro..." ili VAŠI. Pa što ne sprečiste "ludog generala" - kome je svega bilo na vrh glave, sa konstrukcijama "zaštićenih zona"...
Dakle, gospodja "presudi nešto nemušto" Srbiji - jer nije imala (*) da presudi stvarnim odgovornim za LIKVIDACIJU neprijateljske žive sile: Holandjanima, Francuzima, Amerikancima i njihovim trabantima Englezima.
Zašto ćutati i pljuvati u vis kada uvek padne po obrazu - ko ga ima!

Necu bre

pre 17 godina

Znate sta da je ova moja Srbija zbog GENOCIDA proglasena krivom ja bih se odmah odselio iz ove zemlje.Necu ja zarad nekih idiota koji su se igrali rata da novcem od poreza koji JA uplacujem u taj "glupi budzet" isplacujem njihove nestasluke i zrtve.Zasto bih ja imao teret da umesto od tog novca finasiraju skolstvo i zdrastvo i da moja deca imaju priliku za boljom edukacijom ja moram a i ostali gradjani ove Srbije placati ratnu ostetu.Iz toga proistice zasto sada kada je sud proglasio Srbiju NEVINOM za GENOCID unosi u sebi pravo i igra se sa sudbinom Srpske dece zarad politickih poena zasto stavljati deklaraciju ili priznavati nesto sto sud nije bas priznao i dao za pravo da je nesto bilo sto nije.Zasto ovu Pirovu pobedu dovoditi u pitanje i kakavu bi stetu gradjani Srbije imali?Mislim da je g-din Tadic odgovoran politicar ali ipak treba da se stavi u stanoviste da je on prvi od jednakih pa stime neka i donosi svoje odluke.

Colin_bgd

pre 17 godina

Prvo, bilo kakva skupstinska deklaracija danas je kasna, zakasnela da kasnija ne moze biti.
Drugo, kad Jankovic kaze i drugi su cinili zlocine, da donesemo deklaraciju koja ce da osudi sve, on time pokusava sledece: dosao krcmar da naplati racun posle celonocnog bancenja. Neko je popio i pojeo vise neko manje, neko uopste nije pio alkohol, neko uopste nije jeo pecenja. E sad, umesto da svako kaze sta je konzumirao i da plati svoj ceh, ne Jankovic hoce da se ceo racun podeli na ravne casti, jer smo zajedno lumpovali. Mislim, to je tako provdan pokusaj da se zabasuri svoje, da to ne prolazi ni kod dece kad kupuju zvake. Zasto nikad nismo u stanju da kazemo "da, ja sam imao to i to" i cela prica gotova. Ali poenta je u tome da nijedna PRICA nikad ne bude gotova, jer ako se nesto nekad zavrsi onda se to stavlja u istoriju, a mi jos ni kosovski boj iz 1389. nismo dovrsili, a kamoli prvi i drugi srpski ustanak, prvi i drugi svetski rat, i cetiri "SFRJ" rata. Ma idi begaj, deklaracija, mos' misliti...

Mirko

pre 17 godina

Sasvim je moralno da se zlocin u Srebrnici i Vukovaru osudi,bas kao i zlocin pocinjen u programiranoj Oluji,Bratuncu itd.Ono sta je najbitnije svi pocinioci MORAJU biti kaznjeni.

Dejan

pre 17 godina

Ja sam da se osudi sva zlodela ali seperatno. Mi cemo osuditi Srebrenicu. Uz to deklaracija o zlodelima nad Srbima. Ne treba vezati odvojene stvari - mi osudjemo sva zlodela u kontekstu. Tako moze da se desi da se Hrvatska tuzi, u ime 200000 Krajisnika, za proterivanje (sto nije genocid) Krajisnika.

Miloš

pre 17 godina

Trebalo bi požuriti sa onim što se eufemistički naziva "ostvarivanje pune saradnje sa Hasškim tribunalom" a o nekakvim deklaracijama još malo porazmisliti. Sadašnje vlasti će da odu a deklaracije ostaju za vjeki vjekov!

Daniela

pre 17 godina

Ovde ludosti kraja nema! Ovo je kao da te zaustavi policija sto si prosao na crveno i trazi da platis kaznu, a ti kazes: "Hocu, platicu, ali kada zaustavite i sve ove ostale sto nisu vezali pojas!"

mirsad dizdarević

pre 17 godina

Mislim da svaki zločin treba osuditi.Za to su potrebne osnovne predpostavke,da je zločinac poznat, živ i dostupan.Kolektivne krivica je kategorija koja nezadovoljava nikoga od žrtve do počinioca zločina.U pisanju deklaracije o Srebrenici neophodno bi bilo konsultovati aktere. Znamo da da većina nemože ili neželi o tome govoriti. Dok jedni nisu medju živima, drugi se brane čutanjem ili bjegstvom Srebrenica, to je već mit odnosno vjera u nešto zagonetno i tajanstveno.Ako o tome treba pisati deklaraciju, treba biti svjesan da je to moguće ali nekog posebnog smisla i nema, a najmanje to trebaju pisati oni koji su sudskom presudom oslobodjeni kolektivne krivice.Ako je to deklaracija po narudjbi ja bih naručio jednu od Medjunarodne zajednice koja bi bila napisana nigdje drugo nego u Holandiji jer izgleda tamo toga najviše znaju.

Zoran

pre 17 godina

Kakva smešna presuda da je Srbija mogla da spreči zločin! Po takvom gledistu i SAD su mogle da učine mnogo što šta da spreče genocid. Ne samo da spreče nego i da ne čine!

Djordje

pre 17 godina

BRAVO g. Jankovicu! Samo se vi igrajte sa medjunarodnim institucijama kao Milosevic nekada, pa da vidimo sta ce da nas ceka, kako ce da nas gleda svet! Kao Milosevica nekada (izolacija, sankcije, negativan imidz zacementiran za sva vremena). Jel' to hocete ponovo? Svet izgleda da hoce da nas prihvati, ali izgleda da vi necete da prihvatite svet. Bavimo se trulim jabukama u nasem dvoristu, ne prebrojavajmo trule preko plota. U resenju presude se jasno kaze da je duznost Srbije, koja proizilazi iz osude za nesprecavanje zlocina genocida, da se jasno odredi prema genocidu u Srebrenici, za sta je sud zakljucio da se desilo, i da isporuci optuzene. Ne igrajte se sa medjunarodnim institucijama! Ne zivite samo vi u ovoj drzavi nego i sest miliona ljudi! Mislite odgovorno o nasoj zajednickoj buducnosti. Ali da, sta to bese odgovornost?

pata

pre 17 godina

Pisanje jedne ovakve deklaracije nije ni lako ni jednostavno. A po prilicno je odgovorno.
Ipak nije to samo stvar jedne partije, niti mozda cak ni samo jedne drzave kao sto je Srbija.
U jednom bratoubilackom gradjanskom ratu, u kome je svaka strana imala svoje velike interese, koji su se na ovaj ili onaj nacin svima izjalovili, tesko je rasuditi ko je bio u pravu i ko je prvi zeleo da prolije krv, ko je te krvi na kraju prolio vise i ko je kome grdje napakostio...
Mozda i dalje mnogi nisu svesni da su na mnogo nacina u pitanju bili i jesu interesi velikih sila.
Uvek je jako tesko reci "pardon" ili "izvini" onome koji takodje nije zeleo da probleme i nesuglasice, kao i svoje interese resava na miran i civilizovan nacin.
Sa druge strane, malo je i kasno: zivoti onih koji su stradali, nikada nece biti vraceni, a zivotne price onih koji su pobegli odande, se posle svega, ipak nece promeniti, jer se tamo nece vracati.
Mozda opcija igranja sa interesima velikih sila i trazenje da one uzmu batinu u svoje ruke, a posle i vagu za odvagivanje tezine krivice, ipak nije bila najpametnija opcija i svi smo svedoci posledica takve opcije.
Srbija danas, naravno da zeli da osudi zlocin i genocid za koji jako dugo nije ni znala, i zeli da ga osudi u svakom smislu. Ali Srbija nikako ne zeli da iza svega toga ponovo stavlja zareze, tacke i zareze, jos manje, sitna slova i zagrade. Srbija zeli i to zarko da stavi jednu najobicniju tacku, posle svega i ne zeli da ponovo prica stvari koje su vec ispricane, cak se ne trudi ni da ispravi price koje su lose ispricane.
A izgleda da ima onih koji ne zele samo osudu i kaznjavanje zlocina, vec nesto daleko vise od toga, kao sto su na primer, osveta, naplacivanje dugova, zarada. Takodje ima i onih koji ratne sekire nikada nisu ni pokusali da zakopaju.
Srbija danas mora i od takvih da se ogradi i taj zadatak nije ni malo lak.

maki

pre 17 godina

Jasno je da treba osuditi sve zločine, ali posebno ovaj u Srebrenici, čini se, najveći i najsramniji za nas Srbe, zato što je najsličniji nacističkim i ustaškim u Drugom svetskom ratu, i zato najviše boli. Pa sad da li istaći u istoj deklaraciji ili u više njih, manje je važno. Ako to ne učinimo, neka nas ne čudi što niko iz sveta ne dolazi na pomen žrtvama u Bratuncu i ne mari za stradanja Srba.

Petrit

pre 17 godina

Ovo je cinizam i arogancija "prve vrste",pitati se uopste da li treba osuditi zlocin u Srebrenici ili ne?! Kao da Srbija treba da se smiluje ili bolje receno trebalo bi biti i cak nagradjena ako bi se javno izjasnila i osudila jedan od najstrasnijih i kukavicnih pokolja u dvadesetom veku?! Sledi i biser demokratskog presednika Srbije : "Nuznost donosenja deklaracije"....izgleda da se zeli opravdavati radikalnom bloku takoreci,itd,za ovu takoreci "neizbeznu NUZNOST".I tako i dalje Evropa nazalost smatra Srbiju sposobnu da zivi spokojno i ravnopravno u dobrim odnosima sa komsijama....ja imam velike dileme sto se toga tice...

Bosko

pre 17 godina

Gospodine Jankovicu imacete srece ako Vas budu pamtili samo po gostovanjima u emisiji Metla bez drske. Sve ostalo, a pogotovo ovo sada, je ponor pakla.

smederevac 100 %

pre 17 godina

Želim samo da kažem da sam jedan od onih 40 % normalnih Srba (po rezultatima poslednjih izbora) koji niti su želeli niti su mogli da spreče budalaštine koje su pravili u njihovo ime komunofašističke patriote na čelu sa crveno crnim vođama. Ipak kao normalni Srbin osećam taj deo svoje krivice što je neko u moje ime i u ime moje dece ubijao tamo neke druge ljude samo zato što nisu Srbi. Nama Srbima je izgleda najveća kazna ona koju nam nije presudio ni MSP niti onaj drugi iz Haga, već smo je dodelili sami sebi (ili je to možda božja kazna). A to je ona da svaki narod zaslužuje onakvu vlast kakvu ima. Samo se pitam čime smi mi normalni Srbi zaslužili da za vlast uvek (svaka čast Milošu Velikom i pokojnom Đinđiću) imamo neke kilave, tunjave,neobaveštene, polupismene grobare, epizodne filmske glumice i ostale andrmolje od političara. Srbijo, osvesti se već jednom! Neću da mene i moju decu neko u svetu osuđuje za to što nisam učinio i što samo monstrumi mogu da učine. Ja sam ipak normalan čovek u nenormalnoj zemlji.

Jelena

pre 17 godina

Naravno da treba osuditi zlocin radi nas samih. Zlocin se desio, i nema se tu sta dalje traziti. Zavrsimo sa time, i krenimo vise dalje.

studentkinja

pre 17 godina

Zlocin treba sto pre osuditi, podrzavam predsednika republike.U DSS sam ja odavno razocarana i vise ih ne shvatam ozbiljno. Zlocin je bio katastrofalan,ne ponovilo se, bila sam sgrozena kada sam u novinama videla stravican prizor Srebrenice, pocela sam da zalim sto pripadam ovom narodu. Naravno nismo mi Srbi kao narod krivi za to nego prethodna vlast i ljudi koji su bili pokorni robovi tadasnjoj vlasti. Taj zlocin je zlocin protiv covecnosti i treba se osuditi da bi nama bila mirna savest, da bi zrtvama bila laka zemlja. Time bi smo se ujedno mahom i pomirili sa BiH.

andi

pre 17 godina

Hm, interesantno zbori ovaj g. Jankovic.Hajde da osudimo sve zlocine, ma kako teski bili, od pljacke televizora do ubijanja 8000 ljudi. Zar je moguce da normalan covek ovo moze da misli? Prvo, jasno je kao i 2+2 da su svi cinili zlocine. Jednako je jasno da ne odobravamo, da osudjujemo ono sto se cinilo nama. Ovde je upravo rec o tome da se mi odredimo prema onome sto smo mi, tj sto se u nase ime radilo. Posebno prema jedinoj situaciji u kojoj je presudjeno da je pocinjen genocid a mi nismo uradili sve da to sprecimo (prema novoj presudi, a to je jednako kao i da smo to naredili, jer ako nismo sprecili a mogli smo, znaci da smo znali da ce se to desiti a nismo imali zelje da sprecimo, dakle hteli smo da se to desi - monstruozno, zar ne?)
Dakle, g. Jankovicu, ne moze se jedinstveni slucaj genocida u Evropi nakon Drugog svetskog rata dovesti u istu ravan sa svim ostalim, ni nasim, ni bilo cijim zlocinima. Osuda mora biti eksplicitna, pa makar u istoj rezoluciji nakon toga osudili i ostale zlocine srpske strane.

Makaveli

pre 17 godina

Nepopravljivi, vecno unazad koracajuci politicari i ljudi su upravo ti koji su unistili Srbiju. Upravo ovakvi kao ovaj covek i njemu slicni.
Ako nije znao u Hagu nisu samo optuzeni Srbi, ali verovatno ga boli sto je Seselj tamo pa ne moze da sklopi trenutno koaliciju sa ovim SRS-om. Tugo moja.

Видоје Марјановић

pre 17 godina

Не видим никаквог смисла да Скупштина Србије после пресуде Међународног суда правде доноси некакву декларацију којом даје политичку подршку тој пресуди. Том суду и тој пресуди то ништа не значи. Пресуда је обавезна и ваља нам је спровести. Било је паметније свакако да смо пре пресуде завирили у ту конвенцију о геноциду коју смо потписали и извршили обавезе које су у њој утврђене. Сада нам ваља само поступити по пресуди. И ако треба утврдити нове прописе који ће допринети извршавању пресуде. А не доносити декларације. Па нисмо ваљда још у тим временима.
Свашта паметно требало је да учинимо пре ове пресуде: на пример, да сами истражимо шта се у ствари догодило у Сребреници (а не да онемогућимо основану комисију да то уради), да утврдимо одговорност починилаца злочина, да не повучемо тужбу против Федерације БиХ за геноцид над Србима и тако спречимо доношење пресуде којом се утврђује да су само Срби починили злочине, па чак и геноцид, а остали нису ништа лоше урадили јер се Суд о томе није ни изјашњавао пошто их нико није тужио...
Видмар

Nebojsa

pre 17 godina

Treba osuditi sve zlocine, ali treba i posebno istaci i jasno i glasno osuditi srebrenicki zlocin (i sada vec zvanicno - srebrenicki genocid). Dogadja se ono cega sam se plasio: osokoljeni oslobadjajucom presudom radikali i dss-ovci pocinju da seire unaokolo, ne razmisljajuci o buducnosti, o odnosu Srbije prema medjunarodnoj zajednici, prema susedima i pre svega prema samoj sebi.

Milos Bogdanovic

pre 17 godina

Svako treba da osudi zlocine svoje strane, jer je to u njegovoj nadleznosti i odgovornosti, i to predstavlja cin zaista vredan divljenja, a prozivanje one druge strane je sastavni deo filozofije prebacivanja odgovornosti na drugoga, i svojevrsno opravdavanje zlocina ucinjenih sa sopstvene strane. Zamislimo ubicu koji na sudu umesto glasnog i jasnog priznanja sopstvene krivice naglasava kako ima krivaca i sa druge strane! Onaj ko uslovljava priznanje sopstvene odgovornosti pozivanjem da do ucini i druga strana, ocigledno ni sam nije svestan niti zeli da se stvarno suoci sa sopstvenom odgovornoscu.

Blesav ali ne i glup

pre 17 godina

Ja ne znam da li je ova presuda da Srbija nije kriva za genocid objektivna ili ne ali se danas se u Bosni lansira prica da su oni svi kao bili za ocuvanje SFRJ ali je kao Srbija razbila Jugoslaviju. Izgleda da smo mi svi na Balkanu sa kratkim pamcenjem. Treba se samo setiti da su na prvim visestranackim izborima tamo pobedile etnicke nacionalisticke stranke sa radikalnim predznakom. Cak ni popularne licnosti kao Goran Bregovic nisu mogle da izdejstvuju ni 3%glasova za ulazak projugoslovenske partije u parlament. Svetska zajednica je samo cutala i pustila da se odigra sve sto se odigralo jer im je trebalo razbijanje SFRJ ali su glavni protagonisti ljudi iz redova sve tri nacionalisticke stranke iz Bosne i Hercegovine. Sigurno nije bilo Srba u muslimanskoj SDA ili hrvatskoj HDZ ili Muslimana u srpskoj SDS ili HDZ. Znaci ovde o demokratiji nije ni bilo govora vec su se demokratske institucije zloupotrebile radi nametanja sistema koji odgovara ovoj ili onoj naciji u Bosni. Po meni svi su krivi a okrivljavanje samo Srbije je bacanje prasine u oci sopstvenom narodi od zvanicnika Hrvatske i Muslimanske strane. A sta je sa samokritikom.

Ivan F

pre 17 godina

Neverovatno je kako ovaj nebeski narod nista ne uci na svojim greskama - jer, naravno, one ne postoje. Vanvremenski politicari u nedefinisanom prostoru sa suludim ciljevima. Bez ikakvog kontakta sa realnoscu i procenama moguceg. Sta mi, ljudi, uopste hocemo? Potpuna apokalipsa koja vodi samounistenju.

Milosev Konak, Trebinje

pre 17 godina

Stav DSS-a je potpuno ispravan. Srpski narod u bivsoj Bosni se borio za fizicki opstanak. Ako su pojedinci cinili zlocine, treba im suditi kao pojedincima, a ne narodu.

aman zaman

pre 17 godina

Ne, ne moze ovakvu izjavu da daje dan nakon presude Medjunarodnog suda pravde! Tadicev predlog je vise nego na mestu, a ova izjava Jankovica samo po ko zna koji put potvrdjuje da DSS nema smisla za realnost. Potpuno nepotrebno teranje inata i turanje prsta u oko. Ako nema nista pametno da kaze, trebalo bi da cuti. Ovo nema smisla.

Vuk Samotnjak

pre 17 godina

Mislim da je Jankovic potpuno promasio temu. Svrha ove deklaracije NIJE da se osude zlocini, vec da se Srbija ogradi od zlocina cinjenih u ime srpstva, a narocito genocida u Srebrenici.

hrvoje

pre 17 godina

Dokle ce DSS da prica istu pricu vec godinama.Mi svi znamo da je bilo zlocina na svim stranama u bivsoj SFRJ za vreme ratova ali sta ima to veze sa tim da se mi stidimo zlocina koji su pocinili nasi gradjani koji treba da budu osudjeni i tako da stavimo vec jednom tacku na pocinjene zlocine.Pa valjda je nama vaznije da se mi sutra pogledamo u oci i kazemo nasem potomstvu i njihovim buducim prijateljima u svetu da su zlocini bili dela pojedinaca i da su oni kaznjeni i da to nema nikakve veze sa drugim narodima koji su takodje cinili zlocine i koji svojim gradjanima moraju iste ili slicne price da pricaju.Zasto se stalno trazi neka simetrija pa i u zlocinima i priznavanju krivice kad svi znamo kako je to pocelo. Dokle ce ovako Jankovic,Kostunica i co. da traze pravdu kao kalimero...

Silver Bullet

pre 17 godina

G. Jankovicu, sad govorimo o genocidu u Srebrenici i ne treba ga relativizovati mesanjem sa drugim zlocinima. Ovo je jedini genocid posle drugog svetskog rata na tlu Evrope i mi smo osudjeni za NEPOMAGANJE U SPRECAVANJU GENOCIDA I NESPREMNOST ZA HAPSENJE KRIVACA!! To je sad na dnevnom redu, "mesanje karata" samo je vid ponovnog kreativnog tumacenja pravde. Kako bese, g. Jankovicu: "Apples and oranges"? Ili u verziji Vuka Draskovica: "Frogs and grandmothers".

David

pre 17 godina

U ovoj vesti se sazima politicka nepodobnost DSS-a. Ovi ljudi su toliko izolovani od stvarnosti da je to postalo neizmerno opasno za ovu drzavu i pomirenje na prostoru. Ograda od zlocina u Srebrenici, i osuda istog nije neki gest kompromisa u kontekstu situacije u kojoj se danas nalazi Srbija vec jedan logican moralan cin. Zasto bi se Srbija ogradjivala ili osudjivala zlocine pocinjene protiv njenog naroda? To je suvisno, nelogicno a da ne pricam o tome da je Srbija te zlocine vec osudila i to od samog pocetka, ne dovodi se u pitanje to, da li Srbija osudjuje zlocine protiv nje, u pitanje je dovedeno da li ta Srpska drzava ima snage da se suoci i raskine sa zlocinima koji se njoj direktno ili indirektno stavljaju na teret. DSS to ne shvata a da ne pricamo o SPS-u i SRS-u za koje je logicno da se prave da to ne shvataju jer su upravo oni izrsioci tih zlocina, direktno ili indirektno. Kada ce vec jednom razum pobediti i DSS biti primoran da se izjasni gde tacno stoji. Njihova drskost nije samo nepodnosljiva vec i ozbiljno pogubna za ovu zemlju u ovim kljucnim momentima za integraciju i pomirenje. DSS ovih danasnjim gestom namerno, svesno ili nesvesno dodaje ulje na vatru. Ova danasnja proklamacija je istinski kukavicki cin i zlocin protiv svih zrtava ovih ratova i protih nas gradjana. Vrhunac cinizma i neodgovornosti, i jos jedno svedocanstvo nepodobnosti DSS za strukture vlasti.

Pero

pre 17 godina

Prof. dr Jankovicu uporno negirate genocid, a po medjunarodnom pravu osporavanje genocida predstavlja zlocin genocida. Dodik je to isto ucinio juce nakon presude, njemu se ne cudim, ali intelektualcu i demokrati to nije svojstveno. Tadic je predlozio, na osnovu presude Medjunarodnog suda, da se usvoji dekleracija o osudi zlocina genocida, a vi uporno o “zlocinima na sve strane”! Profesore, za promasenu temu dobija se jedinica. Vasa izjava da ”ne mislimo da smo mi bili jedini počinioci", ne odgovara istini. Nazalost, jesmo jedini koji su pocinili i osudjeni za genocid, a o zlocinima drugom prilikom.

psi

pre 17 godina

"DSS nema nikakvog razloga da menja stav, ništa se nije promenilo u međuvremenu u našem pogledu na stvari kada je reč o zločinima koje sa gnušanjem osuđujemo..."

1. Gospodine Jankovicu, promijenilo se to da od jucer
zlocin u Srebrenici je i zvanicno oznacen kao genocid, te je samim time drugaciji od ostalih zlocina, pa prestanite ponavljati da su 'svi zlocini isti'. Svi zlocini jesu zlocini, ali nisu isti.

2.
... ali ne mislimo da smo mi bili jedini počinioci", kaže Janković."
Gospodine Jankovicu, jucer je u presudi i receno da VI (ne znam na koga mislite kad kazete 'mi', ali pretpostavljam da shodno vasoj funkciji govorite o drzavljanima Srbije, a ne o jednom dijelu drzavljana BiH)niste pocinioci zlocina,nego samo posmatraci, ali da trebate da izrucite Mladica kojeg cuvate. Ovo u slucaju da ste neobavijesteni, pa izvolite- postupite po presudi za koju vec rekoste da je pravedna.

Buba

pre 17 godina

A gospodin Jankovic je Profesor knjizevnosti na Univerzitetu u Beogradu?!? Pa sta je vajni profesor tek ucio studente, kad ovako jadno pada iz logike?!

Pravnik

pre 17 godina

Gospodin Janković,pričajući to što priča,očito zaboravlja sledeće činjenice:

1.presudom MSP je utvrđeno da je u Srebrenici izvršen GENOCID.
2.GENOCID je najteži zločin koji danas postoji u međunarodnom pravu.
3.Srbija je oglašena krivom što nije sprečila GENOCID u Srebrenici.
4.Srbija je oglašena krivom što nije procesuirala ili isporučila MKS lica optužena za izvršenje krivičnog dela GENOCIDA.
Potpuno je jasno da se Srbija kao država,a na osnovu ovakve presude,kojom je kao prva država na svetu oglašena krivom za kršenje Konvencije jer je prekrišla obavezu o sprečavanju genocida i kažnjavanju izvršioca genocida,što je njena međunarodna obaveza.
Ovakav stav g.Jankovića o pitanju Deklaracije kojom bi Srbija osudila GENOCID izvršen u Srebrenici potpuno jasno otkriva kako njegovu licemernost,tako i licemernost partije kojoj pripada-DSS.Naime,i toj pasrtiji i g.Jankoviću "puna su usta" međunarodnog prava i pravde kada govore o problemu Kosova i Metohije,a ovakvim stavom o presudi MSP međunardno pravo i međunarodne obaveze Republike Srbije se relativizuju.E,moj G.Jankoviću,ne može međunarodno pravo i pravda da važe do podne,a posle podne ne!Takođe,za Vašu informaciju g.Jankoviću,ova presuda MSP je konačna i Republika Srbija,kao član OUN ima jasnu i nedvosmislenu obavezu da ovu presudu MSP-najvišeg suda OUN-IZVRŠI.Ako se to ne učini posledice su jasne.Zbog toga g.Jankovići i Vi i Vaša partija pamet u glavu i počnite jednom odgovorno da se ponašate,jer ova stvar se ne tiče samo Vas i Vaše partije,već svih građana Srbije,a Vaša partija očigledno ne predstavlja većinu građana ove zemlje.
Kako se deklarište kao legalisti,počnite konačno tako i da se ponašate.

Dejan

pre 17 godina

Gospodine Jankoviću, da li ste Vi ikada čuli nekoga u Srbiji, ma kojoj političkoj opciji pripadao, kako tvrdi da je “samo srpska strana činila zločine” – naravno da niste jer je to potpuna besmislica pa nikome u ovoj zemlji nije potrebno vaše “premudro” podučavanje na pomenutu temu.

Kosta

pre 17 godina

Sasvim je korektan apel predsednika Tadića da Skupština Srbije posebnom deklaracijom iskaže svoje slaganje sa presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu jer se time šalje poruka međunarodnoj zajednici da smo, pored svesti o svekolikim zločinima građanskom ratu, svesni i spostvene krivice koja nije kolektivna ali personalna, svakako, jeste. Kako je moguće da neko osporava jednu ovakvu inicijativu pokušavajući da je relativizuje.

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Jedan vrlo mudar savet srpskim "cinbenicima":
Nemojte dakle cekati presudu spora koju vodi Hrvatska protiv Srbije, predupredite proaktivnim delovanjem u skupstini zasto ste gospodo poslanici placeni. Nemojte nas sramotiti cekajuci sudbinu koju sami sebi kreiramo lencarenjem i vodjenjem populisticke politike koja nas je dovela do ove jucerasnje sramote. Ne cekajmo u slucaju Hrvatske presude da nam se Predsednik Tadic obraca javnosti istim govorom uz samo zamenu mesta zlocina Srebrenice za mesto zlocina Vukovar!!! Ako imamo mudre politicare, usvojice se deklaracija u skupstini koja ce osuditi zlocin Srebrenice i Vukovara i to nedvosmisleno glasovima svih poslanika. Time bi Hrvatska povukla tuzbu u kojoj ne bi vise imala nikakve sanse da stavi Srbiju po drugi put na OPRAVDAN stub srama kao sto je BiH uspela juce, iako kolektivna krivica Srbije za genocid nije prosla, dovoljna je bila konstatacija pasivnosti zvanicne Srbije. Za razliku od Srebrenice, Srbija je bila aktivna u Vukovaru za to postoje nepobitni dokazi, sreca sto nije genocid u pitanju ali agresija na suverenu i medjunarodno priznatu drzavu jeste bila koliko god se nama ne svidjalo sto je Hrvatska tad bila nezavisna, to je realnost...Za Vukovar se sudi njima nekoliko ali ne sudi se komandno i politicki odgovornim, koji snose glavnu odgovornost a jos drze pojedine vazne pozicije u drzavi Srbiji. Eto zato smo trebali izvrsiti totalnu lustraciju gospodine Kostunica, u ime legalizma koji nije revansizam kako se to populisticki zloupotrebljavalo, posledice vidimo juce i danas.

Atanasije

pre 17 godina

To sto su drugi činili loše stvari nikako ne može biti opravdanje za nas da činimo loše stvari. To se uči u obdaništu. Džaba ti fakultet kad nisi završio obdanište...

Kole Nis

pre 17 godina

Jednim sasvim realnim i pre svega moralnim predlogom predsednik Boris Tadić još jednom demonstrira zbog čega je naš političar koji uživa najveći dignitet u međunarodnoj zajednici, što je najeklatantnije dokazano prilikom prijema u Partnerstvo za mir, pa me zaista čude ali i brinu svi koji bi u njegovom predlogu pokušali da pronađu dlaku u jajetu je, kao,- pa i Srbi su stradali što niko, pa ni medjunarodne pravne institucije, nikao ne osporavaju ali se, ipak, to malo razlikuje od genocida, a sada je samo to u pitanju.

Veljko

pre 17 godina

Naravno da su u Bosni SVI stradali od zločinaca sa suprotne strane barikade ali je naša prevashodna obaveza, pravoslavna i svetosavska pre svega, da naročito posle presude visokog medjunarodnog suda, kolektivno priznamo naša zlodela kako bi skinuli pojedinačnu krivicu sa svakog lično među poštenim ljudima kakva je u ovom narodu ogromna većina koja je, naravno, svesna i sopstvenih žrtava i ima pravo da od drugih očekuje neku vrstu priznanja sopstvene krivice i saučešća za posledice. Za sve ovo nije nam potrebno “popovanje” gospodina Jankovića koje ničemu ne doprinosi osim identifikaciji međunarodnih i unutrašnjih političkih pozicija stranke kojoj pripada.

Travis Bickle

pre 17 godina

Vaše "Zalaganje za istinom" odnosilo se na konstrukciju koju je Međunarodni sud juče opovrgao jednom za svagda, a to je da je Srbija izvršila agresiju i genocidu u BiH. Ta vaša deklaracija tada bi bila ravna priznavanju tužbenog zahteva BiH koji kao što smo videli nije bio osnovan. Ova deklaracija koja bi trebalo da se donese danas treba da se odnosi isključivo na osudu zločina i pojedinaca a ne na samooptuživanje države.Sve u svoje vreme. Politika je za mudre a ne za srčane gđice Mićić.

pedja

pre 17 godina

Opet Koštunica,koristeći Vladetu kao trbuhozborca pokušava da relativizuje stvari i da u nekoj eventualnoj deklaraciji(ak ne može da se izbegne) osudi sve zločine.Od Indijanaca,Kurda pa sve do Srebrenice.U međuvremenu ta pravnička gromada(čitaj legalista) zaboravio je da oda počast žrtvama holokausta i fažizma.Interesuje me da li će Tadić,posle onako eksplicitne izjave,podleći ucenama i pristati na razvodnjavanje od strane DSSa.

Milan

pre 17 godina

DSS nema nikakvog razloga da menja stav, ništa se nije promenilo u međuvremenu u našem pogledu na stvari kada je reč o zločinima koje sa gnušanjem osuđujemo, ali ne mislimo da smo mi bili jedini počinioci", kaže Janković
Pa niko NAS nije osudio ili okrivio u presudi da smo pocinioc,vec da nismo uticali da se genocid spreci i da nismo uhapsili i isporucili medjunarodnom sudu one koji su odgovorni za to.Zna se ko su odgovorni,ima poternica,zna se ko ih je krio,na zalost nasa drzava,pa prema tome u cemu je problem. On izgleda oce da prizna celom svetu da smo MI Srbi iz Srbije i drzava Srbija cak i pocinilac zlocina, a nismo.Da li je on pri cistoj svesti?

Milan

pre 17 godina

Poslednji meseci pokazuju da je DSS u potpunosti deo bloka u kom su jos SRS i SPS (setite se samo DSS-ovih napada na DS i LDP u predizbornoj kampanji, kao i poslednjih tekstova DSS-ovih ideologa Vukadinovica i Antonica, u kojima se predlaze prekid odnosa sa drzavama koje priznaju nezavisnost Kosova i neuvijeno se preti domacim "izdajnicima" koji smatraju da je kosovska nezavisnost gotova stvar). Vreme je da se suocimo sa tom realnoscu i vidimo sta i kako dalje. Taj blok je nazalost vecinski u Srbiji, kako su pokazali poslednji izbori. DSS jos uvek nesto balansira, jos uvek im je frka zbog sveta da otvoreno udju u koaliiciju sa SRS i SPS, ali to se neminovno mora desiiti jer neprirodno je ovo stanje u kom se svi ostali iz demokratskog bloka foliraju da im je DSS saveznik (i obrnuto).

Nismo svi isti

pre 17 godina

Da nije ovako morbidno i nemoralno, bilo bi smesno. Najbolje da srpska skupstina onda donese deklaraciju u kojoj ce osuditi sve zlocine na svim kontinentima i u svim vremenima. Ali, ma koliko se koprcali, srpski nacionalisti gube tlo pod nogama. Ne postoji ni jedan narod u bivsoj SFRJ u cije je ime izvrsen GENOCID krajem XX veka, osim Srba. Ovde vise nije rec o tome ko sta podrzumeva pod pojmom genocid, vec o presudi Haskog suda. Dakle BIO je genocid i dakle NISMO SVI ISTI u zlocinu. To sto srpski nacionalisti ne dozvoljavaju svom narodu da se suoci s ovom cinjenicom i da se makar moralno ogradi od zlocina pocinjenih u njegovo ime, direktno je upereno protiv nacionalnog interesa Srba, jer ih sve izjadnacava s onima koji genocid osporavaju, opravdavaju tudjim zlcinima i ovako cinicno relativizuju. Niti su svi zlicini isti, niti smo mi svi isti.

Luka

pre 17 godina

Pa, kad neki visoki međunarodni sud presudi da je neko nad srpskim narodom POČINIO GENOCID onda bi mogli da se složimo sa tezom ideologa DSS-a, gospodina Jankovića o nekakvoj “ekvivalentnosti” koja je, kad su najgnusniji zločini u pitanju, potpuno besmislena.

Jeka

pre 17 godina

Džaba se trudite. Vladeta Janković i Koštunica nisu obavešteni o postojanju rubrika sa komentarima čitalaca na ovom sajtu. A i da jesu, njihovo, nadasve, osetljivo prosvećeno i celomudreno biće bi se odmah zgrozilo zbog mog turcizma »džaba«. A da ne govorim o »apsu«... za Mladića...

Iz Dijaspore

pre 17 godina

Smatram da Gospodin Jankovic nije shtvatio o cemu se ovde radi. Svrha ove deklaracije koju predlaze Tadic NIJE da se osude zlocini, vec da se Srbija ogradi od zlocina cinjenih u ime srpstva, a narocito genocida u Srebrenici, koji su ucinjeni za vreme vlade Slobodana Mislosevica!

Dragan

pre 17 godina

Kao svaki mudar političar, predsednik Tadić želi da se odredimo prema sopstvenim zlodelima u najvišem predstavničkom telu kako bi to doprlo do svesti svih dobronamernih i čovekoljubivih Srba a, ujedno, međunarodnoj zajednici demonstrirali svoju etičk superiornost, naravo nikako ne zaboravljajući šta su nama učinili zločinci iz drugih naroda što je, pre svega, njihov moralni teret koga će se delimično debarasirati samo sopstvenim priznanjem.

Aleksa

pre 17 godina

Genocid je genocid a zločin zločin- u pitanju su definicije a kad su u pitanju finese, na kojima insistira Vladeta Janković, to je samo dokaz da DSS, obodrena “jastrebovima” iz Nove Srbije, nastavlja svoje nezaustavljivo klizanje prema desničarski, nacionalističkim opcijama što pokazuju i ukupnim ponašanjem na umutrašnjoj i međunarodnj političkoj sceni.

Pero

pre 17 godina

Prof. Micunovicu vi kao predsednik Politickog saveta DS i kao covek koji je iskreni demokrata morate znati da se u Srebrenici, bar posle presude, ne radi o zlocinu. Zlocina sto bi rekao prof. Jankovic bilo je na svim stranama. U Srebrenici je pocinjen GENOCID. To treba zvati pravim imenom. Reci “mi moramo nekom dekleracijom ili vec nekim nacinom osuditi zlocin u Srebrenici..radi mira u regionu“ nije dovoljno.I to poslije dvanest godina. Da li samo radi mira? Gdje su postenje, moral, etika, savest ili bar odgovornost?

Munja

pre 17 godina

Da ne ponavljam sto su drugi vec napisali - samo da dodam.
Deklaracija koju Jankovic predlaze (dakle osuda zlocina pocinjenih i u ime Srba i Muslimana) bi jedino imala smisla kada bi je donela ne Skupstina Srbije, nego zajednicka sednica dva parlamenta Srbije i BiH, koja bi nadalje obavezala obe strane na zajednickom radu ka normalizaciji odnosa i pomirenju naroda. Mogli bi da osnuju npr fondaciju za pomoc deci nastradalih u genocidu ili ratnim zlocinima, koju zajednicki finansiraju radi stipendiranja studenata, lecenja i sl.

Skupstina Srbije ako ce da pravi deklaraciju sama, ona treba da ima za cilj osudu onih struktura i ljudi u Srbiji koji su eventualno znali da se sprema masakr u Srebrenici a nista nisu uradili ili pokusali da ga sprece, time kaljajuci ugled Srbije. Nikakvo opravdanje ne postoji za cinjenje zlocina, i relativizaciji ovde nema mesta jer time deklaraciju razvodnjava.

Sto se tice zlocina nad Srbima, sa srpske strane je to duznost naseg tuzilastva da istrazuje i u saradnji sa svojim kolegama u BiH i Hagu da procesuira. Koliko nam se u medijima servira, izgleda da tu pomaka ima i to treba podrzati. A sto se tice parlamentarne deklaracije kojom se osudjuju zlocini ucinjeni prema Srbima u BiH, nju jedino moze da donese onaj parlament u ime cijeg naroda su ti zlocini pocinjeni - dakle parlament BiH (bez Srpskih poslanika). Da li ce Muslimani i Hrvati da osude zlocine prema Srbima na jedan deklarativan nacin je njihova stvar. Kako ce oni da zive sa zlocinima pocinjenim u njihovo ime nije nas problem. Na nama je da ih podsecamo, da ih ne zaborave jer od pocetka guraju glavu u pesak. Hrvati se tek sada bojazljivo upoznavaju sa strahotama ucinjenim tokom drugog svetskog rata. Foruma za to ima na pretek.

Dakle, ko ne bezi od licne odgovornosti ima puno pravo da trazi od drugih isto. Ono sto DSS/SRS/SPS zastupa je uslovljavanje licne odgovornosti time sto ce neko drugi pre nas da bude odgovoran. To je neodgovoran stav nedorastao situaciji. Potrebno je rehabilitovati Srbiju i Srbe time sto ce se pokazati odgovornost. A onda poslati poziv Muslimanima, Hrvatima i MZ na njihovu odgovornost. Sta su Oluja i Bljesak ako ne genocid? Uz ciju vojnu avijaciju je to pomognuto? Ko je naoruzavao Hrvate i Muslimane tokom embarga UN-a na uvoz oruzja?

Ovde se radi o nasem ugledu i o mukotrpnoj borbi koja predstoji da bi se pomogao opstanak Republike Srpske na koju se juce bacio veci teret, tj za cinjenje genocida u Srebrenici.

Trapavost nasih pravnih strucnjaka (kako u Srbiji, tako i u RS) i politicara je u tome sto nisu posegli za istovetnom tuzbom za genocid nad Srbima u Bosni i Hrvatskoj kad je trebalo, jer je sad redefinisan pojam genocida pa vise zlocina moze da prodje tu kvalifikaciju. Ne kazem "nikad nije kasno", za takvu procenu nisam kompetentan, ali mi je muka od ljudi koji nemaju v od vizionarstva u svojim glavama. Da je Slobodan Milosevic nakon pada berlinskog zida svom snagom zalegao na rudu da bude bastion pro-evropskog pokreta u Srbiji i Jugoslaviji, oduzeo bi argumente Sloveniji. A da Slovenija tada nije htela da se otcepi, ne bi ni Hrvatska to probala koja je bila u sendvicu izmedju Srbije i Slovenije i BiH u kojoj je jos lebdeo "duh Bratstva & Jedinstva". Dakle ni BiH rata ne bi bilo, a jedini problem bi bili oni demonstranti koji su ispisivali "KR" po Kosovu i Metohiji. Koliko ljudi bi jos bilo u zivotu danas i koliko bi svima standard bio visi? Ali kako je moglo da se to desi kad je pored sebe imao konstantno prisustvo jedne kvazi-komunisticke ideologije u glavi Mire Markovic i stotine poltrona koji takodje nisu imali ni v od vizionarstva. Zato su i dali posao nekim Vavama i Kleopatrama. Uh, kad se setim dodje mi da zaboravim.

IvanS

pre 17 godina

Sasvim je ispravan stav gospodina Jankovica i DSS-a da treba osuditi sve zlocine sa posebnim pominjanjem Srebrenice i, nije mi jasna ovakva bura protesta. Ako smo zakljucili da su svi cinili zlocine, a to priznaju i pripadnici drugih naroda, onda sve te zlocine, kao i one koji su ih cinili, treba osuditi i pokrenuti proces pomirenja naroda koji cce na toj teritoriji ziveti jos mnogo vekova. Svako pozivanje da Srbija jednostrano osudi samo svoje zlocine, sluzi samo da oslobodi bilo kakve krivice sve ostale, jer onda dolazi: Mi smo se samo branili i nasi zlocini su samo odgovor na zlocine Srba.

Nenad

pre 17 godina

A da li bi nam nesto falilo, gdine Jankovicu da ipak mi osudimo sve zlocine bez obzira koja ih je strana cinila? Da li moramo u svemu da budemo poslednji? Ova izjava po meni nema veze sa stvarnoscu.

amstel

pre 17 godina

Sramna izjava Vladete Jankovica. Od Dodika se nista drugo nije ni moglo ocekivati, ali da neki "demokratski" srbijanski politicar kaze nesto ovako dan posle presude je uzasno.

Mirko Petrovic

pre 17 godina

Verovatno su ljudi na mala vrata pokusali da proguraju osudu Jociceve trafike i Stojkovicevo spaljivanje knjiga. Zato i treba osuditi sve zlocine.

Shabani Nonda

pre 17 godina

Досада ниједна страна која је учествовала у сукобу на простору бивше Југославије није осудила злочине које су учиниле њене снаге против других. Заједничко извињење је једини модел уколико ико хоће да се извињава. Све остало је бесмислица. Када би се председник Тадић тако ревносно бориоза интересе Срба протераних из Крајине,одређених области и Босне и за оне несрећнике са Косова, можда би представљао шефа државе. Овако све што ради је партијашење, и због тога више од мене нема шансе да добије глас на изборима.

Pero

pre 17 godina

Ocigledno nasi pljuvaci svega srpskog zaboravljaju dve cinjenice vezane za sudjenje i presudu. Prvo, sud je naveo da nije utvrdjivao dali je bilo genocida ili nije, nego se oslanjao na nalaze Haskog Tribunala vezano za Srebrenicu. Dakle Sud nije ni ulazio u sustinu materije nego se oslanjao na nesto "utvrdjeno" ranije. Drugo, iako je sud doneo presudu kakvu je doneo, jos nije utvrdjeno dali je tuzba legalna i legitimna. Ako tuzba BIH padne pred bosanskim ustavnim sudom jer je podneta na protiv-ustavan nacin, samim tim i presuda pada... Dakle, spustite malo loptu.

Momčilo Vasić

pre 17 godina

Strašno je kako se zamenjuju teze, kako se nekima čini da su veći katolici od Pape...
Kada je nešto blesavo - nije uopšte važno ko izgovara! Pa makar se potpisivali kao "pravnik" ili predsednica nekog (tobožnjeg) suda.
- Hajde neko neka kaže: kako je srbija MOGLA (a tek kako je trebala - osim da učestvuje u genocidiranju svog naroda) da išta spreči oko Srebrenice - pa čak i da su dogadjaji tačni i brojke tačne? (a podosta se zna o muslimanskim marifetlucima i pre insceniranja sve novih i novih žrtava: i sami muslimani se podsmevaju narastanju brojki)
Jesu li, pametnjakovići, Srbiji uvedene sankcije što nije dovoljno brzo napustila JNA BiH? I šta, da Srbija vojno interveniše?
Ma daj! Prosto je ovde utrkivanje u bezobrazlucima: "presuda Srbiji" je bez ikakve materijalne utemeljenosti - kako ona sirotica stidljivo i navede u čitanju. Prvo NIŠTA nije dokazano - ni čiji su škorpioni, a zna se da NIKO iz Srbije nije bio u njima, a što su se posle sklonili u Srbiju - druga tema je! Ništa, ništa od dokaza, čak ni insinuacije nije smela da navede - ipak, na kraju, poput onoga "neka visi Pedro!" - "presudi" da je Srbija, ipak, za nešto kriva... A s ove strane, niko da priupita: kako bre Srbija mogla da spreči, jesu li generali u oklopnjacima po Srebrenici bili iz Srbije ili vaši "mirotvorci na tomahavcima"? Jesu li iznad Srebrenice bili "srpski avaksi" ili - vaši? Je li po Bosni bila "srpska CIA, FBI, Inelidžens servis, Dezijem biro..." ili VAŠI. Pa što ne sprečiste "ludog generala" - kome je svega bilo na vrh glave, sa konstrukcijama "zaštićenih zona"...
Dakle, gospodja "presudi nešto nemušto" Srbiji - jer nije imala (*) da presudi stvarnim odgovornim za LIKVIDACIJU neprijateljske žive sile: Holandjanima, Francuzima, Amerikancima i njihovim trabantima Englezima.
Zašto ćutati i pljuvati u vis kada uvek padne po obrazu - ko ga ima!

Necu bre

pre 17 godina

Znate sta da je ova moja Srbija zbog GENOCIDA proglasena krivom ja bih se odmah odselio iz ove zemlje.Necu ja zarad nekih idiota koji su se igrali rata da novcem od poreza koji JA uplacujem u taj "glupi budzet" isplacujem njihove nestasluke i zrtve.Zasto bih ja imao teret da umesto od tog novca finasiraju skolstvo i zdrastvo i da moja deca imaju priliku za boljom edukacijom ja moram a i ostali gradjani ove Srbije placati ratnu ostetu.Iz toga proistice zasto sada kada je sud proglasio Srbiju NEVINOM za GENOCID unosi u sebi pravo i igra se sa sudbinom Srpske dece zarad politickih poena zasto stavljati deklaraciju ili priznavati nesto sto sud nije bas priznao i dao za pravo da je nesto bilo sto nije.Zasto ovu Pirovu pobedu dovoditi u pitanje i kakavu bi stetu gradjani Srbije imali?Mislim da je g-din Tadic odgovoran politicar ali ipak treba da se stavi u stanoviste da je on prvi od jednakih pa stime neka i donosi svoje odluke.

Colin_bgd

pre 17 godina

Prvo, bilo kakva skupstinska deklaracija danas je kasna, zakasnela da kasnija ne moze biti.
Drugo, kad Jankovic kaze i drugi su cinili zlocine, da donesemo deklaraciju koja ce da osudi sve, on time pokusava sledece: dosao krcmar da naplati racun posle celonocnog bancenja. Neko je popio i pojeo vise neko manje, neko uopste nije pio alkohol, neko uopste nije jeo pecenja. E sad, umesto da svako kaze sta je konzumirao i da plati svoj ceh, ne Jankovic hoce da se ceo racun podeli na ravne casti, jer smo zajedno lumpovali. Mislim, to je tako provdan pokusaj da se zabasuri svoje, da to ne prolazi ni kod dece kad kupuju zvake. Zasto nikad nismo u stanju da kazemo "da, ja sam imao to i to" i cela prica gotova. Ali poenta je u tome da nijedna PRICA nikad ne bude gotova, jer ako se nesto nekad zavrsi onda se to stavlja u istoriju, a mi jos ni kosovski boj iz 1389. nismo dovrsili, a kamoli prvi i drugi srpski ustanak, prvi i drugi svetski rat, i cetiri "SFRJ" rata. Ma idi begaj, deklaracija, mos' misliti...

Mirko

pre 17 godina

Sasvim je moralno da se zlocin u Srebrnici i Vukovaru osudi,bas kao i zlocin pocinjen u programiranoj Oluji,Bratuncu itd.Ono sta je najbitnije svi pocinioci MORAJU biti kaznjeni.

Dejan

pre 17 godina

Ja sam da se osudi sva zlodela ali seperatno. Mi cemo osuditi Srebrenicu. Uz to deklaracija o zlodelima nad Srbima. Ne treba vezati odvojene stvari - mi osudjemo sva zlodela u kontekstu. Tako moze da se desi da se Hrvatska tuzi, u ime 200000 Krajisnika, za proterivanje (sto nije genocid) Krajisnika.

Miloš

pre 17 godina

Trebalo bi požuriti sa onim što se eufemistički naziva "ostvarivanje pune saradnje sa Hasškim tribunalom" a o nekakvim deklaracijama još malo porazmisliti. Sadašnje vlasti će da odu a deklaracije ostaju za vjeki vjekov!

Daniela

pre 17 godina

Ovde ludosti kraja nema! Ovo je kao da te zaustavi policija sto si prosao na crveno i trazi da platis kaznu, a ti kazes: "Hocu, platicu, ali kada zaustavite i sve ove ostale sto nisu vezali pojas!"

mirsad dizdarević

pre 17 godina

Mislim da svaki zločin treba osuditi.Za to su potrebne osnovne predpostavke,da je zločinac poznat, živ i dostupan.Kolektivne krivica je kategorija koja nezadovoljava nikoga od žrtve do počinioca zločina.U pisanju deklaracije o Srebrenici neophodno bi bilo konsultovati aktere. Znamo da da većina nemože ili neželi o tome govoriti. Dok jedni nisu medju živima, drugi se brane čutanjem ili bjegstvom Srebrenica, to je već mit odnosno vjera u nešto zagonetno i tajanstveno.Ako o tome treba pisati deklaraciju, treba biti svjesan da je to moguće ali nekog posebnog smisla i nema, a najmanje to trebaju pisati oni koji su sudskom presudom oslobodjeni kolektivne krivice.Ako je to deklaracija po narudjbi ja bih naručio jednu od Medjunarodne zajednice koja bi bila napisana nigdje drugo nego u Holandiji jer izgleda tamo toga najviše znaju.

Zoran

pre 17 godina

Kakva smešna presuda da je Srbija mogla da spreči zločin! Po takvom gledistu i SAD su mogle da učine mnogo što šta da spreče genocid. Ne samo da spreče nego i da ne čine!

Djordje

pre 17 godina

BRAVO g. Jankovicu! Samo se vi igrajte sa medjunarodnim institucijama kao Milosevic nekada, pa da vidimo sta ce da nas ceka, kako ce da nas gleda svet! Kao Milosevica nekada (izolacija, sankcije, negativan imidz zacementiran za sva vremena). Jel' to hocete ponovo? Svet izgleda da hoce da nas prihvati, ali izgleda da vi necete da prihvatite svet. Bavimo se trulim jabukama u nasem dvoristu, ne prebrojavajmo trule preko plota. U resenju presude se jasno kaze da je duznost Srbije, koja proizilazi iz osude za nesprecavanje zlocina genocida, da se jasno odredi prema genocidu u Srebrenici, za sta je sud zakljucio da se desilo, i da isporuci optuzene. Ne igrajte se sa medjunarodnim institucijama! Ne zivite samo vi u ovoj drzavi nego i sest miliona ljudi! Mislite odgovorno o nasoj zajednickoj buducnosti. Ali da, sta to bese odgovornost?

pata

pre 17 godina

Pisanje jedne ovakve deklaracije nije ni lako ni jednostavno. A po prilicno je odgovorno.
Ipak nije to samo stvar jedne partije, niti mozda cak ni samo jedne drzave kao sto je Srbija.
U jednom bratoubilackom gradjanskom ratu, u kome je svaka strana imala svoje velike interese, koji su se na ovaj ili onaj nacin svima izjalovili, tesko je rasuditi ko je bio u pravu i ko je prvi zeleo da prolije krv, ko je te krvi na kraju prolio vise i ko je kome grdje napakostio...
Mozda i dalje mnogi nisu svesni da su na mnogo nacina u pitanju bili i jesu interesi velikih sila.
Uvek je jako tesko reci "pardon" ili "izvini" onome koji takodje nije zeleo da probleme i nesuglasice, kao i svoje interese resava na miran i civilizovan nacin.
Sa druge strane, malo je i kasno: zivoti onih koji su stradali, nikada nece biti vraceni, a zivotne price onih koji su pobegli odande, se posle svega, ipak nece promeniti, jer se tamo nece vracati.
Mozda opcija igranja sa interesima velikih sila i trazenje da one uzmu batinu u svoje ruke, a posle i vagu za odvagivanje tezine krivice, ipak nije bila najpametnija opcija i svi smo svedoci posledica takve opcije.
Srbija danas, naravno da zeli da osudi zlocin i genocid za koji jako dugo nije ni znala, i zeli da ga osudi u svakom smislu. Ali Srbija nikako ne zeli da iza svega toga ponovo stavlja zareze, tacke i zareze, jos manje, sitna slova i zagrade. Srbija zeli i to zarko da stavi jednu najobicniju tacku, posle svega i ne zeli da ponovo prica stvari koje su vec ispricane, cak se ne trudi ni da ispravi price koje su lose ispricane.
A izgleda da ima onih koji ne zele samo osudu i kaznjavanje zlocina, vec nesto daleko vise od toga, kao sto su na primer, osveta, naplacivanje dugova, zarada. Takodje ima i onih koji ratne sekire nikada nisu ni pokusali da zakopaju.
Srbija danas mora i od takvih da se ogradi i taj zadatak nije ni malo lak.

maki

pre 17 godina

Jasno je da treba osuditi sve zločine, ali posebno ovaj u Srebrenici, čini se, najveći i najsramniji za nas Srbe, zato što je najsličniji nacističkim i ustaškim u Drugom svetskom ratu, i zato najviše boli. Pa sad da li istaći u istoj deklaraciji ili u više njih, manje je važno. Ako to ne učinimo, neka nas ne čudi što niko iz sveta ne dolazi na pomen žrtvama u Bratuncu i ne mari za stradanja Srba.

Petrit

pre 17 godina

Ovo je cinizam i arogancija "prve vrste",pitati se uopste da li treba osuditi zlocin u Srebrenici ili ne?! Kao da Srbija treba da se smiluje ili bolje receno trebalo bi biti i cak nagradjena ako bi se javno izjasnila i osudila jedan od najstrasnijih i kukavicnih pokolja u dvadesetom veku?! Sledi i biser demokratskog presednika Srbije : "Nuznost donosenja deklaracije"....izgleda da se zeli opravdavati radikalnom bloku takoreci,itd,za ovu takoreci "neizbeznu NUZNOST".I tako i dalje Evropa nazalost smatra Srbiju sposobnu da zivi spokojno i ravnopravno u dobrim odnosima sa komsijama....ja imam velike dileme sto se toga tice...

Bosko

pre 17 godina

Gospodine Jankovicu imacete srece ako Vas budu pamtili samo po gostovanjima u emisiji Metla bez drske. Sve ostalo, a pogotovo ovo sada, je ponor pakla.

smederevac 100 %

pre 17 godina

Želim samo da kažem da sam jedan od onih 40 % normalnih Srba (po rezultatima poslednjih izbora) koji niti su želeli niti su mogli da spreče budalaštine koje su pravili u njihovo ime komunofašističke patriote na čelu sa crveno crnim vođama. Ipak kao normalni Srbin osećam taj deo svoje krivice što je neko u moje ime i u ime moje dece ubijao tamo neke druge ljude samo zato što nisu Srbi. Nama Srbima je izgleda najveća kazna ona koju nam nije presudio ni MSP niti onaj drugi iz Haga, već smo je dodelili sami sebi (ili je to možda božja kazna). A to je ona da svaki narod zaslužuje onakvu vlast kakvu ima. Samo se pitam čime smi mi normalni Srbi zaslužili da za vlast uvek (svaka čast Milošu Velikom i pokojnom Đinđiću) imamo neke kilave, tunjave,neobaveštene, polupismene grobare, epizodne filmske glumice i ostale andrmolje od političara. Srbijo, osvesti se već jednom! Neću da mene i moju decu neko u svetu osuđuje za to što nisam učinio i što samo monstrumi mogu da učine. Ja sam ipak normalan čovek u nenormalnoj zemlji.

Jelena

pre 17 godina

Naravno da treba osuditi zlocin radi nas samih. Zlocin se desio, i nema se tu sta dalje traziti. Zavrsimo sa time, i krenimo vise dalje.

studentkinja

pre 17 godina

Zlocin treba sto pre osuditi, podrzavam predsednika republike.U DSS sam ja odavno razocarana i vise ih ne shvatam ozbiljno. Zlocin je bio katastrofalan,ne ponovilo se, bila sam sgrozena kada sam u novinama videla stravican prizor Srebrenice, pocela sam da zalim sto pripadam ovom narodu. Naravno nismo mi Srbi kao narod krivi za to nego prethodna vlast i ljudi koji su bili pokorni robovi tadasnjoj vlasti. Taj zlocin je zlocin protiv covecnosti i treba se osuditi da bi nama bila mirna savest, da bi zrtvama bila laka zemlja. Time bi smo se ujedno mahom i pomirili sa BiH.