Nedelja, 25.02.2007.

10:12

"Grad će pomoći Pravnom fakultetu"

Veroljub Stevanović rekao da će grad učiniti sve da pomogne Pravnom fakultetu kako bi izašao iz novonastale situacije.

Izvor: B92

"Grad æe pomoæi Pravnom fakultetu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

18 Komentari

Sortiraj po:

Jovana

pre 17 godina

I sama sam student u Kragujevcu samo na drugom fakultetu, i moram da kazem da je svako sa kim sam pricala o tome rekao "ako i treba"! Konacno! Bice mi zao ako studenti i u ovom slucaju profesori pojedinci koji nisu korumpirani ispastaju. Ne bih volela da se zatvori fakultet vec da pripomognu profesori sa drugih univerziteta ako je to ikako moguce. I bice mi drago ako se istraga prosiri i na druge fakultete i univerzitete i da se sve razresi do kraja. Znam da je to malo verovatno ali se nadam. Svi smo bar indirektno znali da korupcija postoji ali to su sve bile price rekla kazala i drago mi je da se uradilo nesto povodom toga. I ne znam samo ko ce da poveruje da je ovo izolovan slucaj. Smesno!

vlajko

pre 17 godina

Čudi me da u etar još nije otišla informacija da redovni profesori na Pravnom fakultetu u Kragujevcu imaju mesečna primanja i do tri hiljade eura.Šta sa ovom pljačkom!?Da li su taj fakultet njima dedovi ostavili!? Ovo je pljačka u kojoj učestvuje ceo fakultet već više godina unazad!!! Jedino resenje je zatvaranje fakulteta.I da, šta ćemo sa kapitalcima koji su sada u penziji i bezbrižno troše svoje milione?

lenor

pre 17 godina

Ja ne znam sta se cudite. Korupcijski klanovi su bili nacin funkcionisanja drustva u vreme glavnog mafijasa Milosevica, fenomen adaptacije. To su nazalost krugovi koji se tesko razbijaju. Pa vidite li kako su blage reakcije celnika, zvanicnika, premijera. Umesto da se izrazi duboki prezir prema temeljnom unistavanju civilizacijskih vrednosti drustva, da se ukaze na korene te uzasne pojave i da se hitno sprovede istraga na svim fakultetima, bice nikom nista ili neka neozbiljna tralala zajebancija. U svakom slucaju, makar milimetarske pomake treba pozdraviti.
Samo jos da dodam reci jednog americkog filozofa i psihologa posle gradjanskog rata Sever-Jug.
"Velike nacije se ne brane i ne prepoznaju po ratovima. Prepoznaju se po toleranciji, dobrim odnosima izmedju politickih partija, prezirom i osudi korupcije i po tome sto umeju da razlikuju i sto biraju prave lidere, a ne isprazne supljoglavce za svoje vodje."

Sanja

pre 17 godina

Na zalost tu pomoci vise nema. Napravljena je steta ne samo gradu i pravnom fakultetu u Kragujevcu, vec su dovedene u pitanje i druge istitucije u zemlji, o cemu jasno svedoci i stav Grcke da nece priznavati diplome iz Srbije. Kao i u vecini slucajeva do sada, ne resava se problem koji je ocigleno prisutan, vec se iz ko zna kog razloga marginalizuje hapsenjem malog broja ljudi (moram reci malog, jer ako posmatramo problem korupcije na fakultetima, sigurno se slazete da ovo svakako nije izolovan slucaj) koji je pracen velikom medijskom paznjom. I to u momentu kada treba resiti ozbiljne probleme za koje niko ne zeli da preuzme odgovornost. Uz to svi su oni u ocima javnosti vec osudjeni, a postupak jos nije ni pokrenut.
Niko ne pita sta je sa ogromnom vecinom studenata tog istog pravnog fakulteta, koji savesno uce i polazu regularno ispite. Jer priznacete i sami ko moze u Srbiji u kojoj je prosecna plata oko 300 eura da odvoji 12-16 000 eura za diplomu ili 500-750 eura za ispit. Osim toga, kada je vec pokrenuto pitanje korupcije na fakultetima zasto ne zavrsiti tu pricu. Jer kao sto se o tome pricalo na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, isti je slucaj i na ostalim fakultetima kako u Kragujevcu tako i na na fakultetima Beogradskog univerziteta. Kako je moguce da posle svega ministra prosvete G-ina Vuksanovic-a ne interesuje sudbina studenata Pravnog fakulteta, a da je tako revnosno pozurio da se ogradi i poglasi slucaj na istom fakultetu izolovanim. Pa G-ine ministre nije posao ministra samo da daje izjave za stampu. Zapitajte se malo kako smo dosli u ovu situaciju, i da li smo mogli da preduzmemo nesto da do nje ne dodje. Nadam se samo da se slucaj nece zavrsiti na ispitivanju ko vozi koji auto i sta ima, vec kakav nam je sistem i do kada ce omugucavati pojedincima da svojim subjektinim stavom i (ne)moralom uticu na sudbine mladih ljudi.

Student

pre 17 godina

Ova afera, kao i mnoge druge koje su se pojavile, i koje ce se tek pojavljivati, smatram jednim obicnim mastilom sa kojim se poprilicno uspesno zamazuje vid gradjana i skrece sa vitalnijih i znacajnijih dogadjaja u ovoj zemlji. Podmicivanje prosvetnih radnika nije novina. I sam sam student, i sam znam kakve price kruze po studentskim krugovima. "Polaganje" ispita na ovaj nacin i nije samo problem Kragujevca, vec i drugih univerzitetskih gradova. Sto veci grad = vece cifre! Zaista problem!!!

bivsi student

pre 17 godina

Secam se da su jos davnih sedamdesetih "kupovani" ispiti na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, ali ovo danas predstavlja pravu idustriju. To se radilo tada bilo na jaku vezu, bili tako sto su pojedine profane fotografisali pijane kako ljubakaju neku zensku na ekonomijadi pa onda ucenjivali iste sa slikom u indeksu. Sve je to danas smesno u poredjenju sa onim sto se desavalo u Kragujevcu, a ne bi me cudilo da i je u Beogradu razgradjen slican biznis (bar mi se tako zalila sestricina koja nije htela da plati jedan ispit na Pravnom pa ga je polagala jedno 10-12 puta).
Jedino je resenje da se ukinu oralni ispiti i direktan kontakt profesora sa studentom, a uvedu samo pismeni, pod sifrom i koje pregledaju anonimni profesori sa drugih pravnih fakulteta. Tako funkcionise u mnogim zapadnim zemljama i koliko vidim nemaju takve skandale, mada niko nije svetac i verovatno tu i tamo ima slicnih skandala.

Marija

pre 17 godina

Ne mogu da izdrzim, a da ne prokomentarisem... kako moze da bilo koda kaze da su u pitanju pojedinci!? Radi se o trecini profesora sa fakulteta, a hajde da se kladimo da su i svi ostali zaposleni to znali... i onda mi kao pricamo o pojedicnicima!?? Stvarno me posebno nervira kada mi neko vredja inteligenciju. Jako me zanima da vidim kako ce to grad pomoci fakultetu. Jedna velika sramota za sve nas...

Marko

pre 17 godina

Ne znam da li ste primetili kako cela ova afera pocinje polako da gubi dah. Plasim se da cemo uskoro o njoj pricati kao jednoj od ranijih kojima se ne zna epilog (Nacionalna stedionica, Kofer, Mile Dragic, Janjusevic-Kolesar...). Gradjani moraju da shvate da dok se sve ove afere ne razrese, nama ne moze bolje da bude. Nema preceg zadatka u ovoj zemlji, nego borba protiv korupcije na svim nivoima.
I zato svaki dan postavljajte pitanje vlastima kada ce navedene afere dobiti ishod.
I naravno ukoliko se cela ova afera sa prosvetnom mafijom zavrsi samo na 11 uhapsenih profesora, a ne prosiri se na glavnog organizatora korupcije u Kragujevcu, kao i na stotine profesora sirom Srbije, smatracu policiju i pravosudje saucesnikom u celoj akciji.

Student

pre 17 godina

Sumnjam da gradonacelnik Kragujevca nije bio upoznat sa korupcijom na pravnom fakultetu. Kako dekan fakulteta moze da ima ergelu skupocenih konja,a profesori da voze najnovije modele bmw-a sa njihovim platama? Neko se boji da se istraga na prosiri...

Mrki

pre 17 godina

"da su u pitanju pojedinci koji treba da odgovaraju za svoj rad kako bi se zaštitili svi profesori i studenti koji pošteno rade svoj posao". Ovakva floskula se od ovog gospodina mogla i ocekivati, sta bi takav mogao pametnije smisliti. To mi vec lici na pokusaj amortizovanja posledica kojim rukovodi upravo neko ko se boji od prosirenja i nastavka istrage. Nisu to pojedinci vec organizovana kriminalna grupa koju treba rasturiti do kraja inace ce se sve zaboraviti po obicaju za par meseci, a takvi ljudi, koji su u stvari najveci neprijatelji drzave i rak rana ovog drustva, nastaviti da ga razaraju iznutra.

mile

pre 17 godina

na pravnom fakultetu u novom sadu postoji uredjaj za ometanje mobilnih telefona, tzv."blokator", da bi se sprecilo polaganje preko "bubice".
e sad,u momentim kada pojedini studenti polazu ispit..taj uredjaj prestaje "iznenada" i "nicim izazvano" sa radom...
jel cita ko ovo od tih tajnih agenata...nek se obrati onom sefu studentske sluzbe pa nek otpocene sa radom...

master

pre 17 godina

Danima se već govori kako je ugroženo funkcionisanje Pravnog fakulteta u Kragujevcu jer je uhapšeno desetak profesora.Ko je ugrozio Fakultet? Policija koja ih je pohapsila?! Da je ovo normalna država, onda se ne bi to posmatralo iz tog ugla, već bi se govorilo kako je decenijama ugroženo rad Pravnog u Kragujevcu upravo zbog toga što su takvi profesori radili na njemu!

3smena

pre 17 godina

pojedinci?
pre bi se reklo da pojedinci nisu u tome...nego obrnuto!
treba i ove sto su ostali poapsit zbog ne prijavljivanja krivicnog dela!

vasa stepanovic

pre 17 godina

Izjava, Gradonacelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovica, da je grad spreman, da pomogne Pravnom Fakultetu, je na svom mestu. Gospodine Stevanovicu, jedina pomoc Fakultetu, posle svega sto se desilo je, zatvoriti ga! Uzimajuci u obzir razmere i stepen korupcije, Gradonacelnik mora daje bio jedini Kragujevcanin, koji nije imao pojma o prljavim radnjama na fakultetu.Zatvaranje Fakulteta i kaznjavanje krivaca, bi bio pravi signal ostalim Institucijama da je zadnje vreme da se iskoreni epidemija korupcije.

Novosadjanin

pre 17 godina

Sta ima grad da pomaze to drustvo treba rasterati i Pravni fakultet u Kragujevcu zatvoriti.Nadam se da im nece suditi njihovi studenti.

Brankoni

pre 17 godina

Posto su profesori, u velikom broju obrukali ne samo sebe, profesiju, grad Kragujevac vec i celu Srbiju, i one njihove kolege koje posteno rade svoj posao i imaju rezultate, jedino bi bilo ispravno da se se do daljneg ZATVORI pravni fakultet u Kragujevcu, a da drzava omoguci nastavak ispita u drugim gradovima u Srbiji. Pa kad se situacija rascisti, da se osnuje novi pravni fakultet, da se raspise konkurs za ceo profesorski kadar pa sve iz pocetka. Bolje i tako nego ova bruka i sramota.

stojan

pre 17 godina

Grad se može zaštiti samo ako ukine "Pravni" fakultet, jer u ovom slučaju nisu u pitanju pojedinci već skupina ljudi. Nisu se za pare dobijali samo pojedini ispiti, većc su se dobijale i diplome, i to na desetine i godinama. Taj fakultet zatvoriti a vinovnike najoštrije kazniti i to bi bila pomoć gradu.

Brankoni

pre 17 godina

Posto su profesori, u velikom broju obrukali ne samo sebe, profesiju, grad Kragujevac vec i celu Srbiju, i one njihove kolege koje posteno rade svoj posao i imaju rezultate, jedino bi bilo ispravno da se se do daljneg ZATVORI pravni fakultet u Kragujevcu, a da drzava omoguci nastavak ispita u drugim gradovima u Srbiji. Pa kad se situacija rascisti, da se osnuje novi pravni fakultet, da se raspise konkurs za ceo profesorski kadar pa sve iz pocetka. Bolje i tako nego ova bruka i sramota.

Novosadjanin

pre 17 godina

Sta ima grad da pomaze to drustvo treba rasterati i Pravni fakultet u Kragujevcu zatvoriti.Nadam se da im nece suditi njihovi studenti.

3smena

pre 17 godina

pojedinci?
pre bi se reklo da pojedinci nisu u tome...nego obrnuto!
treba i ove sto su ostali poapsit zbog ne prijavljivanja krivicnog dela!

stojan

pre 17 godina

Grad se može zaštiti samo ako ukine "Pravni" fakultet, jer u ovom slučaju nisu u pitanju pojedinci već skupina ljudi. Nisu se za pare dobijali samo pojedini ispiti, većc su se dobijale i diplome, i to na desetine i godinama. Taj fakultet zatvoriti a vinovnike najoštrije kazniti i to bi bila pomoć gradu.

vasa stepanovic

pre 17 godina

Izjava, Gradonacelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovica, da je grad spreman, da pomogne Pravnom Fakultetu, je na svom mestu. Gospodine Stevanovicu, jedina pomoc Fakultetu, posle svega sto se desilo je, zatvoriti ga! Uzimajuci u obzir razmere i stepen korupcije, Gradonacelnik mora daje bio jedini Kragujevcanin, koji nije imao pojma o prljavim radnjama na fakultetu.Zatvaranje Fakulteta i kaznjavanje krivaca, bi bio pravi signal ostalim Institucijama da je zadnje vreme da se iskoreni epidemija korupcije.

master

pre 17 godina

Danima se već govori kako je ugroženo funkcionisanje Pravnog fakulteta u Kragujevcu jer je uhapšeno desetak profesora.Ko je ugrozio Fakultet? Policija koja ih je pohapsila?! Da je ovo normalna država, onda se ne bi to posmatralo iz tog ugla, već bi se govorilo kako je decenijama ugroženo rad Pravnog u Kragujevcu upravo zbog toga što su takvi profesori radili na njemu!

mile

pre 17 godina

na pravnom fakultetu u novom sadu postoji uredjaj za ometanje mobilnih telefona, tzv."blokator", da bi se sprecilo polaganje preko "bubice".
e sad,u momentim kada pojedini studenti polazu ispit..taj uredjaj prestaje "iznenada" i "nicim izazvano" sa radom...
jel cita ko ovo od tih tajnih agenata...nek se obrati onom sefu studentske sluzbe pa nek otpocene sa radom...

Mrki

pre 17 godina

"da su u pitanju pojedinci koji treba da odgovaraju za svoj rad kako bi se zaštitili svi profesori i studenti koji pošteno rade svoj posao". Ovakva floskula se od ovog gospodina mogla i ocekivati, sta bi takav mogao pametnije smisliti. To mi vec lici na pokusaj amortizovanja posledica kojim rukovodi upravo neko ko se boji od prosirenja i nastavka istrage. Nisu to pojedinci vec organizovana kriminalna grupa koju treba rasturiti do kraja inace ce se sve zaboraviti po obicaju za par meseci, a takvi ljudi, koji su u stvari najveci neprijatelji drzave i rak rana ovog drustva, nastaviti da ga razaraju iznutra.

Student

pre 17 godina

Sumnjam da gradonacelnik Kragujevca nije bio upoznat sa korupcijom na pravnom fakultetu. Kako dekan fakulteta moze da ima ergelu skupocenih konja,a profesori da voze najnovije modele bmw-a sa njihovim platama? Neko se boji da se istraga na prosiri...

Marko

pre 17 godina

Ne znam da li ste primetili kako cela ova afera pocinje polako da gubi dah. Plasim se da cemo uskoro o njoj pricati kao jednoj od ranijih kojima se ne zna epilog (Nacionalna stedionica, Kofer, Mile Dragic, Janjusevic-Kolesar...). Gradjani moraju da shvate da dok se sve ove afere ne razrese, nama ne moze bolje da bude. Nema preceg zadatka u ovoj zemlji, nego borba protiv korupcije na svim nivoima.
I zato svaki dan postavljajte pitanje vlastima kada ce navedene afere dobiti ishod.
I naravno ukoliko se cela ova afera sa prosvetnom mafijom zavrsi samo na 11 uhapsenih profesora, a ne prosiri se na glavnog organizatora korupcije u Kragujevcu, kao i na stotine profesora sirom Srbije, smatracu policiju i pravosudje saucesnikom u celoj akciji.

bivsi student

pre 17 godina

Secam se da su jos davnih sedamdesetih "kupovani" ispiti na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, ali ovo danas predstavlja pravu idustriju. To se radilo tada bilo na jaku vezu, bili tako sto su pojedine profane fotografisali pijane kako ljubakaju neku zensku na ekonomijadi pa onda ucenjivali iste sa slikom u indeksu. Sve je to danas smesno u poredjenju sa onim sto se desavalo u Kragujevcu, a ne bi me cudilo da i je u Beogradu razgradjen slican biznis (bar mi se tako zalila sestricina koja nije htela da plati jedan ispit na Pravnom pa ga je polagala jedno 10-12 puta).
Jedino je resenje da se ukinu oralni ispiti i direktan kontakt profesora sa studentom, a uvedu samo pismeni, pod sifrom i koje pregledaju anonimni profesori sa drugih pravnih fakulteta. Tako funkcionise u mnogim zapadnim zemljama i koliko vidim nemaju takve skandale, mada niko nije svetac i verovatno tu i tamo ima slicnih skandala.

Marija

pre 17 godina

Ne mogu da izdrzim, a da ne prokomentarisem... kako moze da bilo koda kaze da su u pitanju pojedinci!? Radi se o trecini profesora sa fakulteta, a hajde da se kladimo da su i svi ostali zaposleni to znali... i onda mi kao pricamo o pojedicnicima!?? Stvarno me posebno nervira kada mi neko vredja inteligenciju. Jako me zanima da vidim kako ce to grad pomoci fakultetu. Jedna velika sramota za sve nas...

Student

pre 17 godina

Ova afera, kao i mnoge druge koje su se pojavile, i koje ce se tek pojavljivati, smatram jednim obicnim mastilom sa kojim se poprilicno uspesno zamazuje vid gradjana i skrece sa vitalnijih i znacajnijih dogadjaja u ovoj zemlji. Podmicivanje prosvetnih radnika nije novina. I sam sam student, i sam znam kakve price kruze po studentskim krugovima. "Polaganje" ispita na ovaj nacin i nije samo problem Kragujevca, vec i drugih univerzitetskih gradova. Sto veci grad = vece cifre! Zaista problem!!!

Sanja

pre 17 godina

Na zalost tu pomoci vise nema. Napravljena je steta ne samo gradu i pravnom fakultetu u Kragujevcu, vec su dovedene u pitanje i druge istitucije u zemlji, o cemu jasno svedoci i stav Grcke da nece priznavati diplome iz Srbije. Kao i u vecini slucajeva do sada, ne resava se problem koji je ocigleno prisutan, vec se iz ko zna kog razloga marginalizuje hapsenjem malog broja ljudi (moram reci malog, jer ako posmatramo problem korupcije na fakultetima, sigurno se slazete da ovo svakako nije izolovan slucaj) koji je pracen velikom medijskom paznjom. I to u momentu kada treba resiti ozbiljne probleme za koje niko ne zeli da preuzme odgovornost. Uz to svi su oni u ocima javnosti vec osudjeni, a postupak jos nije ni pokrenut.
Niko ne pita sta je sa ogromnom vecinom studenata tog istog pravnog fakulteta, koji savesno uce i polazu regularno ispite. Jer priznacete i sami ko moze u Srbiji u kojoj je prosecna plata oko 300 eura da odvoji 12-16 000 eura za diplomu ili 500-750 eura za ispit. Osim toga, kada je vec pokrenuto pitanje korupcije na fakultetima zasto ne zavrsiti tu pricu. Jer kao sto se o tome pricalo na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, isti je slucaj i na ostalim fakultetima kako u Kragujevcu tako i na na fakultetima Beogradskog univerziteta. Kako je moguce da posle svega ministra prosvete G-ina Vuksanovic-a ne interesuje sudbina studenata Pravnog fakulteta, a da je tako revnosno pozurio da se ogradi i poglasi slucaj na istom fakultetu izolovanim. Pa G-ine ministre nije posao ministra samo da daje izjave za stampu. Zapitajte se malo kako smo dosli u ovu situaciju, i da li smo mogli da preduzmemo nesto da do nje ne dodje. Nadam se samo da se slucaj nece zavrsiti na ispitivanju ko vozi koji auto i sta ima, vec kakav nam je sistem i do kada ce omugucavati pojedincima da svojim subjektinim stavom i (ne)moralom uticu na sudbine mladih ljudi.

lenor

pre 17 godina

Ja ne znam sta se cudite. Korupcijski klanovi su bili nacin funkcionisanja drustva u vreme glavnog mafijasa Milosevica, fenomen adaptacije. To su nazalost krugovi koji se tesko razbijaju. Pa vidite li kako su blage reakcije celnika, zvanicnika, premijera. Umesto da se izrazi duboki prezir prema temeljnom unistavanju civilizacijskih vrednosti drustva, da se ukaze na korene te uzasne pojave i da se hitno sprovede istraga na svim fakultetima, bice nikom nista ili neka neozbiljna tralala zajebancija. U svakom slucaju, makar milimetarske pomake treba pozdraviti.
Samo jos da dodam reci jednog americkog filozofa i psihologa posle gradjanskog rata Sever-Jug.
"Velike nacije se ne brane i ne prepoznaju po ratovima. Prepoznaju se po toleranciji, dobrim odnosima izmedju politickih partija, prezirom i osudi korupcije i po tome sto umeju da razlikuju i sto biraju prave lidere, a ne isprazne supljoglavce za svoje vodje."

vlajko

pre 17 godina

Čudi me da u etar još nije otišla informacija da redovni profesori na Pravnom fakultetu u Kragujevcu imaju mesečna primanja i do tri hiljade eura.Šta sa ovom pljačkom!?Da li su taj fakultet njima dedovi ostavili!? Ovo je pljačka u kojoj učestvuje ceo fakultet već više godina unazad!!! Jedino resenje je zatvaranje fakulteta.I da, šta ćemo sa kapitalcima koji su sada u penziji i bezbrižno troše svoje milione?

Jovana

pre 17 godina

I sama sam student u Kragujevcu samo na drugom fakultetu, i moram da kazem da je svako sa kim sam pricala o tome rekao "ako i treba"! Konacno! Bice mi zao ako studenti i u ovom slucaju profesori pojedinci koji nisu korumpirani ispastaju. Ne bih volela da se zatvori fakultet vec da pripomognu profesori sa drugih univerziteta ako je to ikako moguce. I bice mi drago ako se istraga prosiri i na druge fakultete i univerzitete i da se sve razresi do kraja. Znam da je to malo verovatno ali se nadam. Svi smo bar indirektno znali da korupcija postoji ali to su sve bile price rekla kazala i drago mi je da se uradilo nesto povodom toga. I ne znam samo ko ce da poveruje da je ovo izolovan slucaj. Smesno!

Brankoni

pre 17 godina

Posto su profesori, u velikom broju obrukali ne samo sebe, profesiju, grad Kragujevac vec i celu Srbiju, i one njihove kolege koje posteno rade svoj posao i imaju rezultate, jedino bi bilo ispravno da se se do daljneg ZATVORI pravni fakultet u Kragujevcu, a da drzava omoguci nastavak ispita u drugim gradovima u Srbiji. Pa kad se situacija rascisti, da se osnuje novi pravni fakultet, da se raspise konkurs za ceo profesorski kadar pa sve iz pocetka. Bolje i tako nego ova bruka i sramota.

Novosadjanin

pre 17 godina

Sta ima grad da pomaze to drustvo treba rasterati i Pravni fakultet u Kragujevcu zatvoriti.Nadam se da im nece suditi njihovi studenti.

3smena

pre 17 godina

pojedinci?
pre bi se reklo da pojedinci nisu u tome...nego obrnuto!
treba i ove sto su ostali poapsit zbog ne prijavljivanja krivicnog dela!

stojan

pre 17 godina

Grad se može zaštiti samo ako ukine "Pravni" fakultet, jer u ovom slučaju nisu u pitanju pojedinci već skupina ljudi. Nisu se za pare dobijali samo pojedini ispiti, većc su se dobijale i diplome, i to na desetine i godinama. Taj fakultet zatvoriti a vinovnike najoštrije kazniti i to bi bila pomoć gradu.

vasa stepanovic

pre 17 godina

Izjava, Gradonacelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovica, da je grad spreman, da pomogne Pravnom Fakultetu, je na svom mestu. Gospodine Stevanovicu, jedina pomoc Fakultetu, posle svega sto se desilo je, zatvoriti ga! Uzimajuci u obzir razmere i stepen korupcije, Gradonacelnik mora daje bio jedini Kragujevcanin, koji nije imao pojma o prljavim radnjama na fakultetu.Zatvaranje Fakulteta i kaznjavanje krivaca, bi bio pravi signal ostalim Institucijama da je zadnje vreme da se iskoreni epidemija korupcije.

master

pre 17 godina

Danima se već govori kako je ugroženo funkcionisanje Pravnog fakulteta u Kragujevcu jer je uhapšeno desetak profesora.Ko je ugrozio Fakultet? Policija koja ih je pohapsila?! Da je ovo normalna država, onda se ne bi to posmatralo iz tog ugla, već bi se govorilo kako je decenijama ugroženo rad Pravnog u Kragujevcu upravo zbog toga što su takvi profesori radili na njemu!

mile

pre 17 godina

na pravnom fakultetu u novom sadu postoji uredjaj za ometanje mobilnih telefona, tzv."blokator", da bi se sprecilo polaganje preko "bubice".
e sad,u momentim kada pojedini studenti polazu ispit..taj uredjaj prestaje "iznenada" i "nicim izazvano" sa radom...
jel cita ko ovo od tih tajnih agenata...nek se obrati onom sefu studentske sluzbe pa nek otpocene sa radom...

Mrki

pre 17 godina

"da su u pitanju pojedinci koji treba da odgovaraju za svoj rad kako bi se zaštitili svi profesori i studenti koji pošteno rade svoj posao". Ovakva floskula se od ovog gospodina mogla i ocekivati, sta bi takav mogao pametnije smisliti. To mi vec lici na pokusaj amortizovanja posledica kojim rukovodi upravo neko ko se boji od prosirenja i nastavka istrage. Nisu to pojedinci vec organizovana kriminalna grupa koju treba rasturiti do kraja inace ce se sve zaboraviti po obicaju za par meseci, a takvi ljudi, koji su u stvari najveci neprijatelji drzave i rak rana ovog drustva, nastaviti da ga razaraju iznutra.

Student

pre 17 godina

Sumnjam da gradonacelnik Kragujevca nije bio upoznat sa korupcijom na pravnom fakultetu. Kako dekan fakulteta moze da ima ergelu skupocenih konja,a profesori da voze najnovije modele bmw-a sa njihovim platama? Neko se boji da se istraga na prosiri...

Marko

pre 17 godina

Ne znam da li ste primetili kako cela ova afera pocinje polako da gubi dah. Plasim se da cemo uskoro o njoj pricati kao jednoj od ranijih kojima se ne zna epilog (Nacionalna stedionica, Kofer, Mile Dragic, Janjusevic-Kolesar...). Gradjani moraju da shvate da dok se sve ove afere ne razrese, nama ne moze bolje da bude. Nema preceg zadatka u ovoj zemlji, nego borba protiv korupcije na svim nivoima.
I zato svaki dan postavljajte pitanje vlastima kada ce navedene afere dobiti ishod.
I naravno ukoliko se cela ova afera sa prosvetnom mafijom zavrsi samo na 11 uhapsenih profesora, a ne prosiri se na glavnog organizatora korupcije u Kragujevcu, kao i na stotine profesora sirom Srbije, smatracu policiju i pravosudje saucesnikom u celoj akciji.

bivsi student

pre 17 godina

Secam se da su jos davnih sedamdesetih "kupovani" ispiti na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, ali ovo danas predstavlja pravu idustriju. To se radilo tada bilo na jaku vezu, bili tako sto su pojedine profane fotografisali pijane kako ljubakaju neku zensku na ekonomijadi pa onda ucenjivali iste sa slikom u indeksu. Sve je to danas smesno u poredjenju sa onim sto se desavalo u Kragujevcu, a ne bi me cudilo da i je u Beogradu razgradjen slican biznis (bar mi se tako zalila sestricina koja nije htela da plati jedan ispit na Pravnom pa ga je polagala jedno 10-12 puta).
Jedino je resenje da se ukinu oralni ispiti i direktan kontakt profesora sa studentom, a uvedu samo pismeni, pod sifrom i koje pregledaju anonimni profesori sa drugih pravnih fakulteta. Tako funkcionise u mnogim zapadnim zemljama i koliko vidim nemaju takve skandale, mada niko nije svetac i verovatno tu i tamo ima slicnih skandala.

Marija

pre 17 godina

Ne mogu da izdrzim, a da ne prokomentarisem... kako moze da bilo koda kaze da su u pitanju pojedinci!? Radi se o trecini profesora sa fakulteta, a hajde da se kladimo da su i svi ostali zaposleni to znali... i onda mi kao pricamo o pojedicnicima!?? Stvarno me posebno nervira kada mi neko vredja inteligenciju. Jako me zanima da vidim kako ce to grad pomoci fakultetu. Jedna velika sramota za sve nas...

Student

pre 17 godina

Ova afera, kao i mnoge druge koje su se pojavile, i koje ce se tek pojavljivati, smatram jednim obicnim mastilom sa kojim se poprilicno uspesno zamazuje vid gradjana i skrece sa vitalnijih i znacajnijih dogadjaja u ovoj zemlji. Podmicivanje prosvetnih radnika nije novina. I sam sam student, i sam znam kakve price kruze po studentskim krugovima. "Polaganje" ispita na ovaj nacin i nije samo problem Kragujevca, vec i drugih univerzitetskih gradova. Sto veci grad = vece cifre! Zaista problem!!!

Sanja

pre 17 godina

Na zalost tu pomoci vise nema. Napravljena je steta ne samo gradu i pravnom fakultetu u Kragujevcu, vec su dovedene u pitanje i druge istitucije u zemlji, o cemu jasno svedoci i stav Grcke da nece priznavati diplome iz Srbije. Kao i u vecini slucajeva do sada, ne resava se problem koji je ocigleno prisutan, vec se iz ko zna kog razloga marginalizuje hapsenjem malog broja ljudi (moram reci malog, jer ako posmatramo problem korupcije na fakultetima, sigurno se slazete da ovo svakako nije izolovan slucaj) koji je pracen velikom medijskom paznjom. I to u momentu kada treba resiti ozbiljne probleme za koje niko ne zeli da preuzme odgovornost. Uz to svi su oni u ocima javnosti vec osudjeni, a postupak jos nije ni pokrenut.
Niko ne pita sta je sa ogromnom vecinom studenata tog istog pravnog fakulteta, koji savesno uce i polazu regularno ispite. Jer priznacete i sami ko moze u Srbiji u kojoj je prosecna plata oko 300 eura da odvoji 12-16 000 eura za diplomu ili 500-750 eura za ispit. Osim toga, kada je vec pokrenuto pitanje korupcije na fakultetima zasto ne zavrsiti tu pricu. Jer kao sto se o tome pricalo na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, isti je slucaj i na ostalim fakultetima kako u Kragujevcu tako i na na fakultetima Beogradskog univerziteta. Kako je moguce da posle svega ministra prosvete G-ina Vuksanovic-a ne interesuje sudbina studenata Pravnog fakulteta, a da je tako revnosno pozurio da se ogradi i poglasi slucaj na istom fakultetu izolovanim. Pa G-ine ministre nije posao ministra samo da daje izjave za stampu. Zapitajte se malo kako smo dosli u ovu situaciju, i da li smo mogli da preduzmemo nesto da do nje ne dodje. Nadam se samo da se slucaj nece zavrsiti na ispitivanju ko vozi koji auto i sta ima, vec kakav nam je sistem i do kada ce omugucavati pojedincima da svojim subjektinim stavom i (ne)moralom uticu na sudbine mladih ljudi.

lenor

pre 17 godina

Ja ne znam sta se cudite. Korupcijski klanovi su bili nacin funkcionisanja drustva u vreme glavnog mafijasa Milosevica, fenomen adaptacije. To su nazalost krugovi koji se tesko razbijaju. Pa vidite li kako su blage reakcije celnika, zvanicnika, premijera. Umesto da se izrazi duboki prezir prema temeljnom unistavanju civilizacijskih vrednosti drustva, da se ukaze na korene te uzasne pojave i da se hitno sprovede istraga na svim fakultetima, bice nikom nista ili neka neozbiljna tralala zajebancija. U svakom slucaju, makar milimetarske pomake treba pozdraviti.
Samo jos da dodam reci jednog americkog filozofa i psihologa posle gradjanskog rata Sever-Jug.
"Velike nacije se ne brane i ne prepoznaju po ratovima. Prepoznaju se po toleranciji, dobrim odnosima izmedju politickih partija, prezirom i osudi korupcije i po tome sto umeju da razlikuju i sto biraju prave lidere, a ne isprazne supljoglavce za svoje vodje."

vlajko

pre 17 godina

Čudi me da u etar još nije otišla informacija da redovni profesori na Pravnom fakultetu u Kragujevcu imaju mesečna primanja i do tri hiljade eura.Šta sa ovom pljačkom!?Da li su taj fakultet njima dedovi ostavili!? Ovo je pljačka u kojoj učestvuje ceo fakultet već više godina unazad!!! Jedino resenje je zatvaranje fakulteta.I da, šta ćemo sa kapitalcima koji su sada u penziji i bezbrižno troše svoje milione?

Jovana

pre 17 godina

I sama sam student u Kragujevcu samo na drugom fakultetu, i moram da kazem da je svako sa kim sam pricala o tome rekao "ako i treba"! Konacno! Bice mi zao ako studenti i u ovom slucaju profesori pojedinci koji nisu korumpirani ispastaju. Ne bih volela da se zatvori fakultet vec da pripomognu profesori sa drugih univerziteta ako je to ikako moguce. I bice mi drago ako se istraga prosiri i na druge fakultete i univerzitete i da se sve razresi do kraja. Znam da je to malo verovatno ali se nadam. Svi smo bar indirektno znali da korupcija postoji ali to su sve bile price rekla kazala i drago mi je da se uradilo nesto povodom toga. I ne znam samo ko ce da poveruje da je ovo izolovan slucaj. Smesno!