Četvrtak, 04.05.2023.

07:14

Novi detalji masakra; Policija primila 25 poziva; Luka Dončić plaća sahrane dece FOTO/VIDEO

Osam učenika i radnik obezbeđenja stradali su <a href="https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2023&mm=05&dd=03&nav_category=16&nav_id=2327131" class="text-link" target= "_blank">u pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar"</a> na Vračaru.

Izvor: B92

Novi detalji masakra; Policija primila 25 poziva; Luka Donèiæ plaæa sahrane dece FOTO/VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

111 Komentari

Sortiraj po:

Gojak

pre 11 meseci

Devedesetih je moja osnovna skola bila preveliki cirkus sto se tice nasilja. To je bilo jezivo. Ja vama to ne mogu opisati. Onda je u skolu dosao novi nastavnik matematike, peglao je obe smene, deci kojoj ne predaju i njihove roditelje je pozivao u skolu. U par meseci i manje, sve se smirilo. Peglao je sve redom, jake cuske, po prstima, cupao kosu i zulufe. Roditeljima obecavao i batine i policiju ne rese li problem sa svojom decom. Nastavnika su svi gledali kao psihopatu, bio je krupan grlat i jak drzanjem nekakvog rukometasa i stavom nekakvog brkatog nacelnika policije. Ono sto je zanimljivo, svi su ga se plasili, pa cak i kolege, svi mi, sva deca, pa i roditelji, ali je mic po mic red zavladao. Decu koja su nasilnici, mnogo ih je bilo bas mnogo, tu decu je bio strah da malteriraju i tuku nas druge, poceli su sa nama da razgovaraju ali skroz drugacije, kroz osmeh, zeleli su normalno druzenje, postojali su normalni. Zavladala nekakva ljubav. Nastavnik je takodje nasiljem odstranio stariju decu, mozda srednja skola ili tako neki od 18 godina iz dvoistra osnovne skole gde su duvali lepak, otimali novac i tako dalje. Ne kazem da je ovo recept za bilo sta, ovo je mozda nenormalno skroz ali je neverovatno kako je na taj nacin dovedeno sve u red. Ono sto je ostalo u secanje, a i svima iz te skole, kad je sneg i deca nasilnici prvi izadju sa casa i nas sacekaju na odmoru sa ledenicama. Posle su ta deca u naredni zimu pravila sneska. Mozda objasnjenje ima u psihologiju

Desaji

pre 11 meseci

Upravo zbog svega ovoga i jos mnogo toga je bolje decu i porodicu podizati u manjim sredinama i gradovima. Beograd je horor
(n karol, 04. maj 2023 19:06)

Varate se. Samo je pitanje kada će nešto slično da se desi i u nekom manjem gradu.

Ana

pre 11 meseci

@ ako ima posla
Ne znas o cemu pricas. Ignorisanje je i te kako vrsta nasilja, pre svega psiholoskog. I odrasla zrela osoba to jako tesko podnosi a kamoli deca, teze od batina. Meni se kao odrasloj osobi desilo to na jednom poslu kao novozaposlenoj osobi, prosto ostanete zateceni time , pa se preispitujete da li ste nesto pogresili, zasto , cemu to, kako , zasto meni, pokusavate da se uklopite, kad vidite da nece da vas prihvate onda kazete sebi pa dobro ovo je posao.Ali nije samo posao, nije normalno da 8 sati na dan trpite ignorisanje, utice na psihu. Posle sam dala otkaz, bila sam psihicki unistena. Inace, taj posao je bio rad u skoli , pa vi sad vidite. Smetalo im sto nije zaposljen neko njihov.

Tradicionalno

pre 11 meseci

Samo u nasem jeziku postoji izreka”Spava ko zaklan”je li golemo to,pa kome bi to palo napamet da smisli.I da prezivi ta izreka sve ove god,stoljeca…

Ako ima boga

pre 11 meseci

Mnogo se priča o vršnjačkom nasilju, kao da ga to maltene opravdava. Možda nisam baš sve informacije zakačio, ali koliko mi se čini, vršnjačko nasilje je taj monstrum doživeo u nekoj školi glume. Kakve veze osnovna škola ima sa tim. Još u kombinaciji sa planom pravljenim godinu dana i listom za odstrel, koju je napravio.

Jedino ako se u vršnjačko nasilje uzme u obzir da su ga u osnovnoj školi ignorisali. Otkada je ignorisanje nekog nasilje? Dalje, među ubijenima je najviše devojčica. Znači, tako je sastavio listu za odstrel. Čime li su to devojčice vršile nasilje nad tim iskompleksiranim mamlazom? Nisu bile zainteresovane za njega, nisu ga smatrale privlačnim, whatever? I odmah na listu za odstrel? Lik je veoma ozbiljno poremećen. Da nije sada izvršio masovno ubistvo, jednog dana bi ubijao svaku ženu koja nije zainteresovana za njega.

Ovaj primerak čistog zla definitivno nije žrtva ovog jadnog okruženja i poremećenog sistema vrednosti, koji promovišu nasilje. Razmažen poremećen ludak, koji je hteo sebi na silu da obezbedi pažnju, koju svojim prirodnim kvalitetima očigledno nije uspeo da dobije.

I uspeo je, svi pričaju o njemu, neki ga doživljavaju možda i "uspešnog". Treba ga u medijima potpuno ignorisati a pričati o njegovim žrtvama. O njemu samo da je običan jadnik i luzer. To će mu biti najveća kazna. Uz smeštaj u zatvorenom odeljenjeu doživotno.

zelengora

pre 11 meseci

Sad se svi pitaju šta je uzrok da jedan bistar dječak, zgodan, iz fine porodice, dospe u ovu situaciju i da uništi život 9+7+1 porodici, ali i vise od toga. Traumatizovao je cjelu državu, čak i region. Uzroka moze biti više, okidača moze biti vise, propusta moge biti više ali moze biti i bolest tj. poremećaj lićnosti. Neznam kako se pravi dijagnostika, da li se snima mozak? Negdje proćitah da su u zatvorima ljudi sa raznim poremećajima ali da se neki od poremećaja vide i na slikama mozga. Šta god da jeste tuga je golema. Ali ono šta se u toj prići nije smjelo desiti je da otac dozvoli dječaku da ima dodir sa oružjem i da se uči da rukuje oružjem. To je najgrblja greška i to mora da se sankcioniše. Oduzeto je 9 života i to 8 djećjih. A sjetite se i onih obuka djece koju su neki vodili na planinu da vjezbaju rukovanje oruzjem. Stećom reagovalo se i to zabranilo.

Milan

pre 11 meseci

@ metropola
Uloga drustva- vrsnjacke grupe je danas veca nego uloga primarne porodice, narocito u tom tinejdz dobu. Vreme u kom zivimo se drasticno promenilo i menja se non stop i roditelji pokusavaju da pohvataju sve te konce, mnogo je teze danas biti roditelj nego pre 20,30, 50 godina. Imam dete i nije lako, ne mozes ga izolovati a ne mozes ni pustiti da sve ide kako ide. Pakleno tesko.

Voya

pre 11 meseci

Odgovori su negde na policama biblioteka.
(π, 4. maj 2023 20:14)

Odgovor nikad nije jedna, ili dve stvari. Odgovor je u mnogo segmenata koje čine život. U pogledju majke, razgovoru oca, savetu prijatelja, podršci komšije, šali trenera, pažnji učiteljice, pa i na policama biblioteke kako kažeš. Život je jedan velik mozaik. Bitno je za svakoga od nas da pruži svoj maksimum da se svako dete izvede na ispravan put. Bitno je prepoznati i ispravljati greške. Niko od nas nije savršen, ali ako svako da svoj maksimum, svet će biti mnogo bolje mesto. Ne budimo lenji, život brzo prolazi.

Metropola

pre 11 meseci

Dobro poznajem dete koje je bilo žrtva vršnjačkog nasilja. Danas studira i potpuno je asocijalni frik. Roditelji očajni. Ovo pišem samo zbog komentara, a ne zbog KK, jer ne znam šta se dešavalo. I moram priznati da mi nisu jasni roditelji koji previše mlako reaguju na to što im dete maltretiraju u školi. Okretanje drugog obraza sigurno nije dobra solucija za vaše dete.
Iskreno saučešće roditeljima poginule i povređene dece.
Jako mi je žao i jadne izgubljene duše KK i njegovih roditelja.
Strašna tragedija za sve uključene u ovaj događaj.
(bolest, 04. maj 2023 20:25)


Ovaj komentar ima uglavnom samo pozitivne komentare, sto govori da vecina nista ne kapira. Zalosno je i porazavajuce da momak odraste i postane asocijalan tip a da ocigledno roditelji ne vide da su ista pogresili i traze krivicu u svemu negativnom sto mu se desilo sem da se pogledaju u ogledalo.

Serpico

pre 11 meseci

U BiH proglasen dan zalosti sutra zbog ove teske tragedije i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konakovic s potpredsjednikom Federacije BiH Igorom Stojanovicem u posjeti Beogradu kako bi izrazili saucesce i upisali se u knjigu zalosti otvorenoj u MIP-u Srbije?
Makar u ovom teskom trenutku ukazite na pozitivne primjere empatije koju svi gradjani Bosne i Hercegovine osjecaju u ovim teskim trenucima za Srbiju i njen narod...

omniameamecumporto

pre 11 meseci

Ako je ovaj dečko mijenjao razred jer su ga maltretirali onda je tu već napravljena greška.Trebalo je sankcionirati one koji su ga maltretirali. Razred možeš promijeniti radi društva ili smjene ako putuješ sa nekim ako je izvedivo a ne bježeći od nekoga. Mladi u tim godinama su osjetljivi ali u isto vrijeme mogu biti i jako zli prema drugima. Ne može on sam sebi dati dijagnozu ja sam psihopata. Ako su ga maltretirali u ponižavali onda je to jedna od reakcija. Mogao je i podići ruku na sebe, kao što neki i urade.
Sjećam se prije nekoliko godina u gostionici likovi izvrijeđali mladića pred djevojkom, ovaj otišao kući po kalašnjikov i sve ih postreljao a nije bio psihopata.

kartica joe

pre 11 meseci

U razgovoru sa uciteljicom jedne osnovne skole, saznajem da su,, zatrpani,, popunjavanjem nekih glupih formulara, tako da su premoreni u ucionici. Takodje kako mi je receno da pa ucitelj nema prava da posalje dete kod pedagoga bez saglasnosti roditelja koji uglavnom.. Znate vec sta...

bolest

pre 11 meseci

Dobro poznajem dete koje je bilo žrtva vršnjačkog nasilja. Danas studira i potpuno je asocijalni frik. Roditelji očajni. Ovo pišem samo zbog komentara, a ne zbog KK, jer ne znam šta se dešavalo. I moram priznati da mi nisu jasni roditelji koji previše mlako reaguju na to što im dete maltretiraju u školi. Okretanje drugog obraza sigurno nije dobra solucija za vaše dete.
Iskreno saučešće roditeljima poginule i povređene dece.
Jako mi je žao i jadne izgubljene duše KK i njegovih roditelja.
Strašna tragedija za sve uključene u ovaj događaj.

Jurica

pre 11 meseci

Sucut svima, pogotovo roditeljima. Ne ponovilo se, naiskrenije izraze sucuti svima, djeca su svacije najbolje od nas. Jurica iz Zagreba

Mirko

pre 11 meseci

Drustvo je tesko bolesno. Drzava 'koja odumire" bar 50 godina sada je u agoniji. U tom decenijskom propadanju sistematski se zatire svaki trag moralu, eticnosti,ljudskosti.Deca se fizicki sve brze razvijaju dok sazrevaju duplo sporije nego ranije.Vecina njih nema svest sta je smrt. Ratovi,nemastina i sve lose sto uz to ide nabili su nas agresijom. Naravno da su drzava, svi njeni instrumenti i celo drustvo odgovorni za ovo stanje. Ali ova tragedija tesko da je mogla biti sprecena. Pocinilac zlocina je izuzetno inteligentan i duboko poremecen i/ili istinsko zlo. On to nije uradio u nekom afektu, vec je sistematski pripremao zlocin mesec dana. On ako ne bude zatvoren u nekoj instituciji do kraja zivota napravice neko novo zlo. Iskreno se plasim da ima prilican broj pritajenih psihopata slicnih njemu. Na pitanje kako ih otkriti i spreciti da naprave nesto uzasno, odgovor treba da daju kompetentni strucnjaci iz mnogo oblasti, ako ih ima i ako neko hoce da cuje.

466453

pre 11 meseci

" Novi užas: Bivša učenica izbola đaka i nastavnicu."

" I treći incident u beogradskim školama."

Hajde da pripišemo ovo sve solarnoj oluji, malo je previše inače! :(

Igor

pre 11 meseci

Iz Hrvatske sam...Zao mi je i zalim za stradalom djecom. Iskreno saucesce i zaljenje za gubitkom svim roditeljima i obiteljima stradalih u ovoj tragediji. Shvatimo da su djeca nasa buducnost, dajmo im bolji svijet od ovoga danas. To je nasa obaveza i odgovornost. Jos jednom, iskreno saucesce

era s onog sveta

pre 11 meseci

Korupcija!
Kad to resimo, zakoni ce imati svrhu. Sve dok je Pera “vazniji” od Mike, dok crvena, zelena, bela ili kakva vec novcanica resava prekrsaj/zlocin, nece nam biti bolje.

Milan

pre 11 meseci

Oduvek sam pričao da su mi smešni ljudi koji govore da su Norvežani, Šveđani i Danci fini ljudi, lepo vaspitani, nisu za rudnik. Stotinama godina su bili najgora zločinačka stoka, monstrumi bez presedana koji su silovali, ubijali i pljačkali pola Evrope, ali im se nešto dogodilo... Uveli su stroge zakone i stali na put nasilju koje je i njih iznutra uništavalo. Moraju prestupnici da plate, strašno da plate, škrgut zuba da nastane, toliko da plate da se celo društvo u gaće usere od te kazne da nikome na pamet ne padne da učini ništa slično i da zakon bude neumoljiv, da ždere sve one koji se nasilja late. Bio mlad, bio star, surov zakon suvog, slepog oka željnog kazne prema prestupniku. Do tada, gledaćete neprestano nasilje, svugde, u svakoj pori društva, od balavaca, do senilnih delikvenata.

Edwin

pre 11 meseci

Na konferenciji za medije predsednik Vučić je predložio da se taj zakon promeni i da se granica za krivičnu odgovornost spusti sa 14 na 12 godina. Predložio je još devet mera.
(Јабучило, 4. maj 2023 09:20)

Ako SAD nije uspela nakon onoliko mrtve dece kroz decenije da promeni nešto u zakonima, šta očekivati ovde? Jedino sto će se promeniti u ovoj priči je šifra ormara s oružjem.

Retrogradni Merkur

pre 11 meseci

Vidim da su mnogi strani lideri i predstavnici diplomatskog kora izjavili saučešće. Hvala im na tome. Mislim da bi predstavnici naše Vlade trebali da kontaktiraju Amerikance. Jer oni nažalost imaju najviše iskustva u tome. Pričati sa njima na koji način se nose sa time i koje mere su preduzeli da makar pokušaju da spreče ovako nešto.

Lala

pre 11 meseci

Interesantno da ja i svi moji vrsnjaci koji negujemo “zapadne” vrednosti, slusamo zapadnu muziku, volimo da se druzimo sa razlicitim ljudima, volimo umetnost, filmove, putovanja, da smo informisani itd nikad nismo pokazivali nikakve znake agresije i nasilja, nismo ulazili u tuce, nego smo bivali zrtve tudje agresije. A patriotski nastrojeni ljudi koji pozivaju na linc, koji ne izbijaju iz Srbije, pucaju na svadbama, i ocevi su ih vaspitali direktno sa ratista, nekako stalno upadaju u probleme i urusavaju ovu zemlju do nekog novog dna. Onda su zapadne vrednosti krive, a domace primitivne balkanske nikom nisu naskodile?

Nikola

pre 11 meseci

Uskoro će naši okoreli kriminalci da zapošljavaju samo decu za likvidacije i pljačke. Sad je svima u Srbiji jasno da šta god uradiš do 14 godina, puj pike ne važi, niko ne odgovara!
(Dante, 04. maj 2023 15:12)

Ti si bre zastareo i neupućen čovek. Tribine su puni onih koji nemaju ličnu kartu a imaju drogu !

Kralj

pre 11 meseci

Kriminalizacija društva je dostigla novi i nevidjen nivo. Sad su zahvaćeni najmladji koji su tome najpodložniji.

Političari su najodgovorniji za katastrofalno stanje društva u Srbiji.
A nijedan da ponudi ostavku, fuj gadosti!

da da

pre 11 meseci

Uskoro će naši okoreli kriminalci da zapošljavaju samo decu za likvidacije i pljačke. Sad je svima u Srbiji jasno da šta god uradiš do 14 godina, puj pike ne važi, niko ne odgovara!
(Dante, 4. maj 2023 15:12)

To vec rade u Svedskoj nekoliko godina,snasli se kriminalci.

Jer klikovi i reachovi

pre 11 meseci

Pa kad ste juce objasnili celoj drzavi vrlo glasno i jasno, i doprlo je do bas svakog, da ako nemas 14 ne odgovaras. Sad svaki nezadovoljni 13ogodisnjak moze da radi sta hoce.

Dante

pre 11 meseci

Uskoro će naši okoreli kriminalci da zapošljavaju samo decu za likvidacije i pljačke. Sad je svima u Srbiji jasno da šta god uradiš do 14 godina, puj pike ne važi, niko ne odgovara!

dd

pre 11 meseci

sasvim jednostavna situacija ako nema kazni za maloletna lica ovo ce se desavati kao domino efekat!!zakon se mora menjati pod hitno!!!znaci maloletnici da odgovaraju kao punoletne osobe.ovo se mora spreciti,ljudi mi smo pred totalnom katastrofom kao drustvo!

inace ovaj mali kaze ja sam psihopata kao u afektu uradio ovo.ljudi on je ovo dugo planirao!!pravio spisak koga ce da ubije,crtez ulaz,izlaz is skole,spremio 4 molotova koktela!!on je potpuno svestan i uracunljiv.i sa potpunom namerom predumisljajem ubio 9 ljudi?

znaci zakon menjati pod hitno,drugo ukinuti rialiti programe,trece zabraniti gostovanje pijanim i drogiranim estradnim licnostima u medijima,zabraniti osudjenim robijasima prilazak skoli a ne da udju u nju i drze casove,smeniti sve odgovorne za ovo,posaljes dete u skolu i neko ti ga ubije?ovo pod hitno se mora zaustaviti ili ce jos neko nevino dete stradati!!!

kako je do neprepoznavanja dovedena suština prevare

pre 11 meseci

"Sutra članovi našeg sindikata štrajkuju, Ružić nije kriv"

Ovo je suština problema! Ja, koji nemam nikakve veze sa prosvetom niti bilo kakvom izvršnom vlašću u Srbiji, se kao građanin Srbije itekako osećam krivim! Bitno je da se gospodin Ružić ne oseća krivim i da se ponaša kao uvređena mlada predstavljajući svaku kritiku kao napad na njega i vlast...

Psiholog

pre 11 meseci

ema tu nikakve velike filozofije i misterije,kao sto sada pokusava da nam se predstavi. Cak vam je i sam ubica rešio misteriju rekavši policiji prilikom hapšenja: ubio sam zato sto sam psihopata. To je odgovor. Decko je psihopata par excellence….znaci: neosetljivost, krsenje pravila bez griže savesti i laganje bez griže savesti. Ako vam dete ima bilo koji od ovih simptoma,ogromna je šansa da je psihopata.
(Oliver, 4. maj 2023 08:54)

Boze me sacuvaj! Nadam se da ti nikakve veze nemas sa psihologijom.
Molim sve koji du procitali ovaj izuzetno glup komentar da ga ne shvate ozbiljno.

Dobrivoje

pre 11 meseci

Divljaštvo u našem drustvu, tolerisanje socijalnog bofla, očajno školstvo, uobraženo verovanje u neku našu "duhovnu superiornost", blaćenje "Zapada", antivakserstvo, podrška Putinu ... Zaglibismo.

Ehh...

pre 11 meseci

(Ehh..., 4. maj 2023 12:46)

Takve stvari deca govore jedna drugima i dok igraju fudbal, nema to veze s igricama.

Trazite krivca na pogresnom mestu.

A da su klinci danas vulgarniji i bezobrazniji neko pre to je cinjenica, to opet, nema veze ni s igricama ni sa oruzjem vec sa necim drugim.
(Igor, 04. maj 2023 13:07)

Posebno sam naglasio u komentaru da takve stvari sto oni izgovaraju niste culi nigde, sa razlogom. Ljudi koji igraju igrice ce potvrditi, ako ih ti i sam igras i ne slazes se, onda si u zestokoj zabludi. Ne, ne govore to na fudbalu, skoro svaki dan odem predvece da igram basket, deca pored igraju fudbal, tu je koskanje i naravno neka psovka, ali onakve stvari se nikako ne cuju. Ili su to neka mnogo normalnija deca ili neko od nas nije u pravu, a ti proceni ko.

Zvezdinho

pre 11 meseci

Bez uplitanja airsofta sa ovim. Tu nije mogao da stekne nikakve vestine. Pa i radnje sa igrackama prodaju igracke oruzije, znaci i tu je mogao da stekne informacije o oruziju. Nemoj te traziti krivce u drugima kad je sistem zakazao..

Igor

pre 11 meseci

(Ehh..., 4. maj 2023 12:46)

Takve stvari deca govore jedna drugima i dok igraju fudbal, nema to veze s igricama.

Trazite krivca na pogresnom mestu.

A da su klinci danas vulgarniji i bezobrazniji neko pre to je cinjenica, to opet, nema veze ni s igricama ni sa oruzjem vec sa necim drugim.

Ivka

pre 11 meseci

Ne mogu da komentarisem vaspitanje ovog decaka jer ne poznajem porodicu. Moj licni instinkt mi kaze da je nesto cudno kod coveka koji ima toliku strast prema vatrenom oruzju, da ga izdaju zdrav razum i kriterijumi kad uci svoje dete da njime barata. Ocigledno da obrazovanje i materijalno stanje nisu dovoljni jer ih ovaj otac ima. Moj kolega iz razreda se ubio sa 13 godina ocevim pistoljem, davne 1982. Dakle, ovaj decak je mogao, isto tako, da izvrsi samoubistvo u trenutku krize, da je drugacijeg mentalnog sklopa. Strasno neodgovorno od oca. I onda bismo krivili roditelje i drustvo koje ne reaguje, medije itd.
Ali ono sa cime ratujem i u svojoj porodici otkako postoje video igre i pametni telefoni, to je ocigledno otupljivanje kod mladih na sve vrste nasilja, posebno verbalnog. Anonimnost je pogubna za razvoj medjuljudskih odnosa. Kad nema komunikacije licem u lice, pa cak ni razgovora (jer danas svi kuckaju poruke), ljudi su spremni da kazu svasta, a neki i da urade svasta. Sve postaje dozvoljeno, ili bar moguce.

Zuz

pre 11 meseci

Iz ovog jednog slučaja se ne može ništa posebno naučiti. Psihički bolestan, socijalna magla u glavi, nešto je puklo ...
Ono što može da se nauči i treba da se prati je kako će druge prikrivene psihopate da budu inspirisane ovim slučajem.

boban

pre 11 meseci

vaspitanje i nacin ponasanja deca donose iz porodice.Skole su postale poligon dokaza moci roditelja.Deca znaju da iako naprave neku gresku da ce tata i mama to srediti.Koliko imate primera da bogatih roditelja deca budu limari ili mehanicari?Nijedan .A obicni ljudi prodaju "dusu"da bi dete obrazovali i nacinili boljem.Veliki jez je napravljen izmedju onih koni nece da cuju istinu i oni koji zive za istinu.

ognjen

pre 11 meseci

Nije samo oružje krivo. Društvo ekstremne konkurencije i materijalnog kao vrhunca uspjeha, nažalost može da proizvede ovakve situacije. U vrijeme Jugoslavije smo već u osnovnoj školi učili da sklapamo i rasklapamo pištolj u sklopu predmeta koji se zvao "odbrana i zaštita". Na pucanje u streljanu sa bojevom municijom smo išli u srednjoj školi nekoliko puta u sklopu istog predmeta. Još ako si bio iz porodice koja se bavila lovom, naučio bi da koristiš oružje vrlo rano. Ali s tim je išla i odgovornost i savjet starijih, kako iz porodice tako i šire. Sazrijevao bi mnogo brže. Previše maziti djecu, ugađati im na svaki njihov gest, praviti od njih male Bogove i, pustiti da ih odgaja realiti, internet i igrice bez nadzora ili savjeta starijih, ne učiti ih kako da se nose sa kriznim situacijama u svom životu, veliki je problem za svako društvo. Djeca onda gube kontakt sa realnim, otuđuju se od svega. Postaje bitno samo ono "JA", tj. "EGO". I onda je nažalost moguće da se ovako nešto desi. Moje saučešće porodicama stradalih.

edgar

pre 11 meseci

mali je pohadjao dvojezicnu skolu pa se namece zakljucak da je i njegov francuski bio relativno tecan. stvarno je cudno da se to odigralo bas u toj elitnoj skoli, medju relativno privilegovanom decom, kako djavo lukavo umesa prste na najgori moguci nacin...

Ehh...

pre 11 meseci

Sticajem okolnosti igram jednu online igricu, League of Legends, verovatno vecina vas je upoznata sa istom, nije ni bitno. U samoj igrici kucam i komuniciram na engleskom jeziku uvek, cak i kada jasno vidim da igram sa Srbima, lakse je tako. Ja sam malo stariji, igram je duze vreme, nekih 9 godina. Da se nadovezem na komentar coveka o Fortnite-u; ljudi vi ne mozete da zamislite kakve stvari deca izgovaraju jedni drugima u ovoj igrici, na kakav nacin prete i ostalo. Naravno to nije fizicko nasilje, ali je nasilje...
Ja sam poceo da je igram sa 15-16 godina, sto je ok, ne nerviram se toliko, nikoga ne psujem itd. Deca pocinju da igraju ovu i slicne igre sa 7-8 godina. Zasto to dozvoljavate, prerano je?! Drugim recima nije problem da ih igraju, problem je sto pocinju da ih igraju pre nego sto nauce tablicu mnozenja. Roditelji uozbiljite se, ili jednostavno udjite u sobu kada dete igra te igre, da vidite taj horor. Daleko da je ovo lose kao odlazak sa detetom u streljanu, ali je ogroman problem.
To je ono sto ljudi kazu "i mi smo igrali igrice pa nismo bili nasilni", s tim sto mi tada nismo igrali multiplayer igrice gde je kljucna interakcija sa drugim ljudskim bicem, toliko.
Pre nego sto se pohvalite vasim prijateljima kako je vase dete pametno i snima tik tokove itd, lupite sebi jednu samarcinu, mozda vam bude jasnije onda.

anon

pre 11 meseci

Povećavali ili nepovećavali psihologe,ukidali ili ne ukidali rijalitije,jedno je sigurno- roditelji su najveći krivci!!! Nije dovoljno djeci od pažnje posvetiti toliko da ih lijepo obuku,da im hvataju veze da ne izgube " Luču",da ih forsiraju da treniraju po 20 sportova odjednom i da to smatraju uspjehom,da preko djece liječe svoje neostvarene želje...Sa djecom treba stalno razgovarati,sticati povjerenje,otvorenost,motivisati ih,ali bez pritiska...
(Kačamak, 4. maj 2023 11:13)

Slazem se ali takodje verujem da su neki ljudi jednostavno bolesni. Mi hocemo objasnjenje, hocemo nekoga da krivimo, jer nam je tako lakse, jer mislimo da mozemo da sprecimo ovakve stravi. Ja licno mislim da je decak bio takav i da niko nije "kriv" za to. Neka deca imaju roditelje alkoholicare, narkomane, pa i jos gore, a postanu normalni i dobri ljudi. Najveca krivica je sto su imali pistolje, sto je decak ucio da puca i sto je imao pristup pistoljima. Zasto je lekar, na Vracaru, uopste imao pistolje u kuci?

anon

pre 11 meseci

Ajmo ljudi u ime te jadne dece da se borimo za bolje drustvo. Dosta rijalitija, nasilja, golotinje, pljuvanja. Svi smo deo sistema, svi ucestvujemo u tome.

Zufer

pre 11 meseci

Ne branite ubicu. On je sociopata koji nije mogao da se uklopi u društvo. Vrnjačko nasilje je možda i bilo prisutno ali to ne znači da treba da ubije devet ljudi. To je automatski znak da nešto nije u redu sa dečakom. Znaci koje je pokazao su znaci psihopate i sociopate.
(NN Belgrade, 4. maj 2023 09:00)
U pravu si.Trebao je kao Aleksa odmah da se ubije jer možda je bilo vršnjačkog nasilja ali ako nisi psihopata to ćeš da rešiš sa sobom a ako jesi....lupaš gluposti .Poenta je da smo kao društvo zakazali,da su neki jednakiji,da ne postoje sankcije za zlostavljanje a da deca koja nisu kao Aleksa razmišljaju.Mali je mislio ako uradi kao Aleksa njegov problem je rešen ali njega nema.Punila se čaša ,nije on to rešio zbog spomemara i što mu nisu dali da prepisuje.Tražite uzrok ,posledice vidimo svi.

Zv

pre 11 meseci

Da li je realno da je moralo nešto ovako da se desi da bi na društvenim mrežama i portalima isplivale na stotine ispovesti žrtava vršnjackog naselja, znači problem je sistemski i dugoročan i mora se rešavati iz korena. Treba preduprediti bilo kakva kopiranja i veličanje ovog zločina, na sve moguće načine i svim mogućim sredstvima.

aca

pre 11 meseci

Pa nosile su se Nike patike kada sam i ja bio dete s’kraja ‘80-ih pa nisu se deca ubijala po školama. Naš problem je tv program na nacionalnoj frekvenciji i što su u udarnom terminu nasilje, kriminal, prostitucija. Nekada su po osnovnim školama dolazili veliki naši pesnici kao sto su Desanka Maksimović i Ljubivoje Ršumović a danas dolazi Kristijan Golubović. Neka je svim poginulim večna slava.
(Goran Loznica, 04. maj 2023 08:04)

Znas sta je ovde najstrasnije? Sto je dete koje je odgovorno za masakr verovatno pripadalo ovoj drugoj grupi ciji su uzor pisci i pesnici. Vrsnjacko nasilje je nesto sto je fakticki neresivo pogotovo u sistemu gde su svi nezainteresovani za decija osecanja. Toga ima koliko hoces i i razvijenim zemljama gde mnogo vise i kvalitetnije rade sa decom.

orthodox1160

pre 11 meseci

deca od 8 godina igraju fortnite igru bolje nego ja sa 30 .. ta igra uopste nije za njih jer se radi o pucanju, kad pocnu da pricaju preko slusalica i pocnu da vriste i psuju a glas imaju kao male bebe odma ih prijavin i blokiram,

Kačamak

pre 11 meseci

Povećavali ili nepovećavali psihologe,ukidali ili ne ukidali rijalitije,jedno je sigurno- roditelji su najveći krivci!!! Nije dovoljno djeci od pažnje posvetiti toliko da ih lijepo obuku,da im hvataju veze da ne izgube " Luču",da ih forsiraju da treniraju po 20 sportova odjednom i da to smatraju uspjehom,da preko djece liječe svoje neostvarene želje...Sa djecom treba stalno razgovarati,sticati povjerenje,otvorenost,motivisati ih,ali bez pritiska...

Deep Throat

pre 11 meseci

Čuj ovo, MUP upozorio građane?!

Možda MUP da objasni zbog čega su se naizdavali tolikih dozvola da je Srbija najnaoružanija država u Evropi?!

Misli se na civile koje legalno imaju oružje, očevi masovno odmalena uče sinove na oružje.

Tu **** o nekakvim "zapadnim vrednostima" pa nisu Ameri ništa puno luđi za oružjem, iako im je oružje mnogo dostupnije!

Zamena teza

pre 11 meseci

@Roditelji reagujte!
Nije ničija obaveza da gleda i sluša to što si naveo. Svaka generavija je imala neki bid medija. Nisu sva deca slabo inteligentna da bespogovorno rade šta im neko tamo na internetu kaže, pobogu. Uvek je bilo i loših i slabića, a ukidanjem medija nećete ništa postići. Postići ćete onda kada deca ne budi želela to da gledaju. To je cilj, a kako do njega - sigurno ne zabranama jer to stvara još veći izazov i još veću želju.
Kod mene se TV ne uključuje, deca ne gledaju jutjubere - nateram ih da pogledaju o čemu se radi da budu u toku. Tiktok im je glup, to je za one niske inteligencije (kojim ima previše). Danas nijednom detetu ne smeš ništa reći, odmah krenu mame i babe kako deca to "ne vole", makar i okrenuli naopako to što im se kaže, samo da bi se svađali i isterivali neku pravdu.
Razlog vam je vaspitavanje dece da budu pahuljice, da svako misli da je bogom dano i da ima sva prava, da misle da su mali bogovi.

Eric Cartman

pre 11 meseci

Najgore od svega što je ovaj decak samo probio led.
Znate ono kada neko servira rucak na stolu pa svi cekaju da neko prvi krene da jede.
E ovaj decak je upravo prvi to uradio i ovakvih stvari ce se tek desavati u svim i vecim i manjim gradovima.
Jer previše je dece koja su maltretirana koja su zbog toga upala u depresiju.
Deca koja nisu po šablonu nisu prihvacena.
Pa roditelji lece neke svoje komplekse preko dece.
Previše je i dece razvedenih roditelja.

mare

pre 11 meseci

sta cemo dobiti pomeranjem granice na 12 godina? pa nije tu problem koliko oni imaju godina tu konjretno je problem sto mi nemamo sistem za nosenje sa vrsnjackim nasiljem, sto uciteljima moze svaka budala da preti a da oni nemaju sredstva da se prvo licno odbrane, a onda da reaguju na nasilje. Pazi resenje je da zlostavljanog prebacis u drugu smenu i razeed. Umesto da nasilnik dozivi osudu i bude odstranjen iz skole ( neka otvore posebnu skolu za decu sa specijalnim potrebama i neka ih sve tamo salju, po mogutstvu da bude internat u nekoj zabiti), oni kaznjavaju zrtvu. A roditelji, pa to je prica prosto neverovatna, dobar deo njih bi morao na ozbiljnu psihijatriju.

Sumilex

pre 11 meseci

@
(Marko, 04. maj 2023 07:34)

Koje vrednosti smo dobili sa istoка?
Logore i gulage za drugačije misljenje. Jel to treba da vratimo ,da nas pojede mrak zato sto se nekom ne svidja kako neko razmislja?

Nenad

pre 11 meseci

Je li vam Amerika kriva sto vam deca, na hiljade njih, likuju nad ovim sto se desilo, broje "kilove" i raduju se jer je resen problem "istoricarke"? Je li vam Amerika kriva sto su se utrcavali da se slikaju sa Kikijem i sto svaka skola ima Marase i druge likove medju ucenicima? Da niste malo i sami omanuli?

Јабучило

pre 11 meseci

Na konferenciji za medije predsednik Vučić je predložio da se taj zakon promeni i da se granica za krivičnu odgovornost spusti sa 14 na 12 godina. Predložio je još devet mera.


Са изузетком да се и млађима суди за тешке злочине као одраслима. Као и да се одговорност делом или у целости преноси на родитеља или старатеља или подстрекивача. Ово последње за случај да неко злоупотреби децу у криминалне сврхе.

NN Belgrade

pre 11 meseci

Ne branite ubicu. On je sociopata koji nije mogao da se uklopi u društvo. Vrnjačko nasilje je možda i bilo prisutno ali to ne znači da treba da ubije devet ljudi. To je automatski znak da nešto nije u redu sa dečakom. Znaci koje je pokazao su znaci psihopate i sociopate.

Antihype

pre 11 meseci

Apsolutno svaki dan nasih zivota je zestoko ispolitizovan i ozracen potpuno pogresnim vrednostima, nebitno odakle one dolaze. Ovo mora da bude poslednja opomena svakom od nas da se konacno trgne i ovesti i da se posveti sebi, svojoj deci, porodici i prijateljima. Ceo svet srlja ka ambisu, pa je vreme da pokazemo hrabrost i odlucnost da zastitimo ono sto je nase, a ne da zelimo i grabimo ono sto nam ne pripada, ni po pravu, a ni kroz sisteme vaspitanja i obrazovanja koji nam se namecu sa strane. Krajnje je vreme da shvatimo da oponasanje bilo koga dovodi do katastrofalnih posledica, a koliko svi mozemo da vidimo, vec decenijama se ovde radi na tome da svako bude ono sto nije i sto ne moze biti. Ovaj stravican zlocin mora da probudi zelju u nama da svi budemo bolji, a ne da proizvede strah da ce biti jos gore. Moje najdublje i najiskrenije saucesce svim porodicama koje na bilo koji nacin imaju dodira sa jucerasnjim dogadjajima.

ИзНенада

pre 11 meseci

Da ne ispadne teorija zavere jer sve je moguće u savremenom društvu pogotovo onom sa zapada . Dečiji mozak moguće je od samog početka trenirati preko telefona ,interneta ,igrica ,video itd . To je nemoguće zaustaviti .

Vlada

pre 11 meseci

Problem je u oružju? Klinac je nosio molotovljeve koktele i verovatno bi njih upotrebio da nije imao pištolje. U stvari koliko dugo je planirao verovatno bi koristio i noževe na kraju ako ne bi imao pristup ničemu drugom. Nestvarno je kako se sve pogrešno radi u ovoj državi. Umesto da se istražuje šta je uzrok da klinac počini ovakvu strahotu i da to bude prioritet ispada da je pištolj kriv za sve. Žalosno je što se zbog našeg nemara dogodilo ovako nešto jer je nemoguće da niko ništa nije primetio oko tog deteta. Poraz društva.

Totalnonebitan

pre 11 meseci

Krivi smo mi kao drustvo. U deci smo ubili decu, u nama smo ubili sve ono ljudsko. Pretvorili smo zivot u materijalno i opstanak. Deca u nama vise ne postoje, decje igre smo pretvorili u politiku, razne rijaliti programe i mobilne aplikacije. Deca nisu u kontaktu sa prirodom, sa svojim prijateljima uzivo vec samo preko telefona. Sto je najgore i ovo je preko telefona. Sad smo svi pametni kad su nevini stradali.

#

pre 11 meseci

Niko nije obratio pažnju na činjenicu da je otac u više navrata vodio svoje dete u streljanu da bi uvežbavao pucanje. Maloletno dete ne sme da uđe u streljanu, a kamoli da tamo uvežbava gađanje. Imam klinca koji je takođe sedmi razred, takođe nema punih 14 godina i da je njemu palo na um da nešto ovako uradi, on ne bi znao da promeni okvir, ubaci metak u cev i nastavi pucanje sa novim šaržerom. A znate zašto? Zato jer nikad nije držao pištolj u rukama. Ja sam svojevremeno nasledio 2 pištolja, jedan od oca, a drugi od tasta. Oba sam predao policiji na uništenje.
A Kosta nije znao da promaši. Nastavnica istorije je upucana, prvo u telo, onda u obe ruke i u oba kolena. Ja to ne bih mogao da pogodim. Klinac je očigledno i nažalost talentovan strelac. 1987 je Aziz Keljmendi u kasarni u Paraćinu pucao na svoje kolege iz spavaonice. Iako je imao 12 meseci JNA obuke i automatsku pušku, ubio je 4 vojnika. A Kosta 9, nadam se da neće biti i 10.
Razmislite malo o tome, kako otac "ugledni član društva" vodi dete od 13 godina u streljanu i tamo poteže svoje veze da maloletno dete puste da vežba u streljani. Takođe, razmislite koliko novih Kosta trenutno imamo po školama. A kasnije i van škola...

Mikix

pre 11 meseci

Ja bih ovo, ja bih ono... nemate pravo na glas. Ceka se dok nesto ne pukne i onda svi pametni. Kao prvo sistem u skolama ne funkcionise kako treba. Ta deca treba da se prate, savetuju i sankcionisu ako treba. Drugo, previse gradiva su natovarili deci ni da su kontenjeri za reciklazu? Ima tu svasta nesto, nisam ja expert da procenjujem, al trebali bi isti da to odrade kako treba. Trece je problem ovaj stidljivi narod.

SNEŽANA

pre 11 meseci

Tužno da tužnije ne može biti. Saučešće porodicama nastradalih.U zemlji gde su rijaliti programi hit, gde nemožete da nađete film na televiziji bez nasilja, a o društvenim mrežama da ne govorimo, bilo je pitanje dana kada će se ovako nešto dogoditi. Svi govore o pravima deteta, niko o njihovim obavezama, prosvetni radnici su na dnu lestvice, svakodnevno su šikanirani od strane đaka i roditelja i nikom ništa. Decu nam vasputava šljam i ološ, ovo je rezultat takvog vaspitanja. Kad se na to doda da roditelji jure za zaradom i statusom u društvu a zanemaruju decu, to ovako izgleda. Velika tuga i bol je u meni i još veći bes što kao jedinka ništa ne mogu da promenim. Još jednom iskreno saučešće porodicama nastradalih.

Bukač

pre 11 meseci

... nikad više nasilja u školama nije bilo nego u ove zadnje 4 godine ali ministarstvo prosvete nije imalo rešenje onda se desilo i ovo i sad su svi pametni.

Oliver

pre 11 meseci

Nema tu nikakve velike filozofije i misterije,kao sto sada pokusava da nam se predstavi. Cak vam je i sam ubica rešio misteriju rekavši policiji prilikom hapšenja: ubio sam zato sto sam psihopata. To je odgovor. Decko je psihopata par excellence,bukvalno kao preslikan iz mog udžbenika psihijatrije. To znaci totalno odsustvo bilo kakve empatije,saosećanja,griže savesti, moralnih normi,bazične etike, ljudskosti, humanosti,emocionalne inteligencije. Koji su znaci psihopatije kod dece? Ocigledni znaci: mucenje i ubijanje zivotinja, fascinacija vatrom i piromanija, nocno mokrenje i ponizavanje zbog toga od strane roditelja. Suptilniji znaci: neosetljivost, krsenje pravila bez griže savesti i laganje bez griže savesti. Ako vam dete ima bilo koji od ovih simptoma,ogromna je šansa da je psihopata.

City Slicker

pre 11 meseci

Jos jedan efekat sirenja i prihvatanja katastrofalne Americke ‘Nike i iPhone kulture’ i shvatanja zivota i sveta...
(Marko, 04. maj 2023 07:34)

Hajde prestanite jednom sa povezivanjem neke "USA kulture" i ove ogromne i nezamislive tragedije. To nema baš nikakve veze. USA je ogromna zemlja sa ogromnom populacijom ali i vrlo razgranatom mrežom informisanja gde svi događaji brzo budu plasirani u ostatku sveta.

Iako smo navikli da ovakve vesti dolaze odande, čak ni tamo se zločini takvog tipa ne događaju u najurbanijem centru Njujorka, Čikaga ili LA, sa čime se može meriti proporcija tragedije u "Ribnikaru".

Jvn

pre 11 meseci

Ljudi, pa da li vi stvarno okrivljujete američku kulturu, filmove i ostalo za ovo? Dečak je psihički bolesnik, neuračunljiv. Mogao je da gleda ceo život i Pepu prase, pa bi isto napravio. Ovo je propust prvo roditelja i skolskog psihologa, a onda i profesora i razrednog staresine koji nisu primetili njegov problem.

Bruks 021

pre 11 meseci

Posle ove činjenice nemojte mi pisati o zapadnim vrednostima i kako smo postali Čikago.Ameri ladno mogu da pišu kako su postali Beograd,jer ovo ne postoji nigde na svetu.

djordje

pre 11 meseci

Streljana sa 14 godina, u vojsci sam pucao iz snajpera i minobacača 82 mm i nikada ništa nismo za***ali. Treba opet uvesti vojni rok od bar 3 meseca.

Ovaj dečko je prepametan i iskoristio je to.

Bato moj, u vojsci baš nije tako.

A vi se vozite električnim trotinetima u slim majicama slobodno.

Otto

pre 11 meseci

@Sva deca i radnik obezbedjenja su sada u Raju. Pakao ostaje njihovim roditeljima. Jos jedan efekat sirenja i prihvatanja katastrofalne Americke ‘Nike i iPhone kulture’ i shvatanja zivota i sveta. Imam mnogo da kazem ali ne mogu. Place mi se.
(Marko, 04. maj 2023 07:34)

Da, opet je Amerika kriva. Mi ni slučajno.

čoban

pre 11 meseci

Molim?! Američke kulture?
I način na koji se u Srbiji javno promoviše nasilje je američki?
I naš prenabudženi nacionalizam?
I Kristijan Golubović koji snima spot u OŠ je američki?
I razne Farme i Pinkovi su američki?

Nemojte da zamenjujete teze u trenutku tragedije. Lupetate.

I ne interesuje nas šta je koji političar rekao, i šta misli. Interesuje nas da sistem radi i funkcioniše, da roditelji imaju kvalitetan odnos, komunikaciju i vreme provedeno sa decom. Da se stvari na veme prepoznaju. Da škola bude hram znanja i tolerancije, a ne mesto gde će deca biti šikanirana i odakle će da vuku komplekse....

Sva deca i radnik obezbedjenja su sada u Raju. Pakao ostaje njihovim roditeljima. Jos jedan efekat sirenja i prihvatanja katastrofalne Americke ‘Nike i iPhone kulture’ i shvatanja zivota i sveta. Imam mnogo da kazem ali ne mogu. Place mi se.
(Marko, 04. maj 2023 07:34)

Roditelji reagujte!

pre 11 meseci

Sta jos treba da se desi pa da roditelji zabrane deci da gledaju Youtubere koji im ispiraju mozak?Ovo je sigurno bar 50% uticaj toga.
Jedna devojka je sebi oduzela zivot zbog toga.A verovatno nemamo tacan podatak koliko se tek nesreca sirom sveta desilo zbog youtuba,facebooka,Instagrama,tik toka...
Gledaju maloumnike kako igraju igrice GTA,Pubg... i ostale igrice,koji se kockaju na YouTube i lupetaju neke gluposti i sve to utice destruktivno na decu.
Da sam milijarder ,kupio bih sve te drustvene mreze i odmah ih ugasio jer je ocigledno da je jedini cilj tih drustvenih mreza da "uniste ovo covecanstvo".

sasa

pre 11 meseci

Ruziceva izjava ostace upamcena :
"sistem nije ogdovoran,i u njemu nije bilo propusta"
Dok je ovakvih nestrucnih,da ne kazem nista grublje,lica na odgovornim funkcijama sistem nikada nece biti kriv! Naravno da je kriv,i naravno da si ti najodgovorniji,i naravno da bi trebao da se izvinis,a ne da sklanjas d.pe u stranu kad god je gusto. Mnogo sam ljut,i dosta mi je vise ovih likova koji nista ne znaju,vec samo se izvlace

Savo M…

pre 11 meseci

Mrznja je postala moda i ljudi su prihvatili kao i laz
Jer danas je laz istina
Na ulici svi pricamo i vjerujemo u boga a iznutra covek zarazen i licemeran

Marko

pre 11 meseci

Sva deca i radnik obezbedjenja su sada u Raju. Pakao ostaje njihovim roditeljima. Jos jedan efekat sirenja i prihvatanja katastrofalne Americke ‘Nike i iPhone kulture’ i shvatanja zivota i sveta. Imam mnogo da kazem ali ne mogu. Place mi se.

Randy Marsh

pre 11 meseci

@Sva deca i radnik obezbedjenja su sada u Raju. Pakao ostaje njihovim roditeljima. Jos jedan efekat sirenja i prihvatanja katastrofalne Americke ‘Nike i iPhone kulture’ i shvatanja zivota i sveta. Imam mnogo da kazem ali ne mogu. Place mi se.
(Marko, 04. maj 2023 07:34)

Naravno da ćemo i sada, umesto da krivicu tražimo u svom dvorištu, optužiti Ameriku i truli zapad da su krivi i za ovo.
Najlakše je zabijati glavu u pesak i u drugom tražiti krivicu.
Ali taj put vodi baš ovde gde smo sad.

Bukač

pre 11 meseci

... nikad više nasilja u školama nije bilo nego u ove zadnje 4 godine ali ministarstvo prosvete nije imalo rešenje onda se desilo i ovo i sad su svi pametni.

Otto

pre 11 meseci

@Sva deca i radnik obezbedjenja su sada u Raju. Pakao ostaje njihovim roditeljima. Jos jedan efekat sirenja i prihvatanja katastrofalne Americke ‘Nike i iPhone kulture’ i shvatanja zivota i sveta. Imam mnogo da kazem ali ne mogu. Place mi se.
(Marko, 04. maj 2023 07:34)

Da, opet je Amerika kriva. Mi ni slučajno.

kako je do neprepoznavanja dovedena suština prevare

pre 11 meseci

"Sutra članovi našeg sindikata štrajkuju, Ružić nije kriv"

Ovo je suština problema! Ja, koji nemam nikakve veze sa prosvetom niti bilo kakvom izvršnom vlašću u Srbiji, se kao građanin Srbije itekako osećam krivim! Bitno je da se gospodin Ružić ne oseća krivim i da se ponaša kao uvređena mlada predstavljajući svaku kritiku kao napad na njega i vlast...

Nenad

pre 11 meseci

Je li vam Amerika kriva sto vam deca, na hiljade njih, likuju nad ovim sto se desilo, broje "kilove" i raduju se jer je resen problem "istoricarke"? Je li vam Amerika kriva sto su se utrcavali da se slikaju sa Kikijem i sto svaka skola ima Marase i druge likove medju ucenicima? Da niste malo i sami omanuli?

Lala

pre 11 meseci

Interesantno da ja i svi moji vrsnjaci koji negujemo “zapadne” vrednosti, slusamo zapadnu muziku, volimo da se druzimo sa razlicitim ljudima, volimo umetnost, filmove, putovanja, da smo informisani itd nikad nismo pokazivali nikakve znake agresije i nasilja, nismo ulazili u tuce, nego smo bivali zrtve tudje agresije. A patriotski nastrojeni ljudi koji pozivaju na linc, koji ne izbijaju iz Srbije, pucaju na svadbama, i ocevi su ih vaspitali direktno sa ratista, nekako stalno upadaju u probleme i urusavaju ovu zemlju do nekog novog dna. Onda su zapadne vrednosti krive, a domace primitivne balkanske nikom nisu naskodile?

Randy Marsh

pre 11 meseci

@Sva deca i radnik obezbedjenja su sada u Raju. Pakao ostaje njihovim roditeljima. Jos jedan efekat sirenja i prihvatanja katastrofalne Americke ‘Nike i iPhone kulture’ i shvatanja zivota i sveta. Imam mnogo da kazem ali ne mogu. Place mi se.
(Marko, 04. maj 2023 07:34)

Naravno da ćemo i sada, umesto da krivicu tražimo u svom dvorištu, optužiti Ameriku i truli zapad da su krivi i za ovo.
Najlakše je zabijati glavu u pesak i u drugom tražiti krivicu.
Ali taj put vodi baš ovde gde smo sad.

Serpico

pre 11 meseci

U BiH proglasen dan zalosti sutra zbog ove teske tragedije i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konakovic s potpredsjednikom Federacije BiH Igorom Stojanovicem u posjeti Beogradu kako bi izrazili saucesce i upisali se u knjigu zalosti otvorenoj u MIP-u Srbije?
Makar u ovom teskom trenutku ukazite na pozitivne primjere empatije koju svi gradjani Bosne i Hercegovine osjecaju u ovim teskim trenucima za Srbiju i njen narod...

Milan

pre 11 meseci

Oduvek sam pričao da su mi smešni ljudi koji govore da su Norvežani, Šveđani i Danci fini ljudi, lepo vaspitani, nisu za rudnik. Stotinama godina su bili najgora zločinačka stoka, monstrumi bez presedana koji su silovali, ubijali i pljačkali pola Evrope, ali im se nešto dogodilo... Uveli su stroge zakone i stali na put nasilju koje je i njih iznutra uništavalo. Moraju prestupnici da plate, strašno da plate, škrgut zuba da nastane, toliko da plate da se celo društvo u gaće usere od te kazne da nikome na pamet ne padne da učini ništa slično i da zakon bude neumoljiv, da ždere sve one koji se nasilja late. Bio mlad, bio star, surov zakon suvog, slepog oka željnog kazne prema prestupniku. Do tada, gledaćete neprestano nasilje, svugde, u svakoj pori društva, od balavaca, do senilnih delikvenata.

Ehh...

pre 11 meseci

Sticajem okolnosti igram jednu online igricu, League of Legends, verovatno vecina vas je upoznata sa istom, nije ni bitno. U samoj igrici kucam i komuniciram na engleskom jeziku uvek, cak i kada jasno vidim da igram sa Srbima, lakse je tako. Ja sam malo stariji, igram je duze vreme, nekih 9 godina. Da se nadovezem na komentar coveka o Fortnite-u; ljudi vi ne mozete da zamislite kakve stvari deca izgovaraju jedni drugima u ovoj igrici, na kakav nacin prete i ostalo. Naravno to nije fizicko nasilje, ali je nasilje...
Ja sam poceo da je igram sa 15-16 godina, sto je ok, ne nerviram se toliko, nikoga ne psujem itd. Deca pocinju da igraju ovu i slicne igre sa 7-8 godina. Zasto to dozvoljavate, prerano je?! Drugim recima nije problem da ih igraju, problem je sto pocinju da ih igraju pre nego sto nauce tablicu mnozenja. Roditelji uozbiljite se, ili jednostavno udjite u sobu kada dete igra te igre, da vidite taj horor. Daleko da je ovo lose kao odlazak sa detetom u streljanu, ali je ogroman problem.
To je ono sto ljudi kazu "i mi smo igrali igrice pa nismo bili nasilni", s tim sto mi tada nismo igrali multiplayer igrice gde je kljucna interakcija sa drugim ljudskim bicem, toliko.
Pre nego sto se pohvalite vasim prijateljima kako je vase dete pametno i snima tik tokove itd, lupite sebi jednu samarcinu, mozda vam bude jasnije onda.

City Slicker

pre 11 meseci

Jos jedan efekat sirenja i prihvatanja katastrofalne Americke ‘Nike i iPhone kulture’ i shvatanja zivota i sveta...
(Marko, 04. maj 2023 07:34)

Hajde prestanite jednom sa povezivanjem neke "USA kulture" i ove ogromne i nezamislive tragedije. To nema baš nikakve veze. USA je ogromna zemlja sa ogromnom populacijom ali i vrlo razgranatom mrežom informisanja gde svi događaji brzo budu plasirani u ostatku sveta.

Iako smo navikli da ovakve vesti dolaze odande, čak ni tamo se zločini takvog tipa ne događaju u najurbanijem centru Njujorka, Čikaga ili LA, sa čime se može meriti proporcija tragedije u "Ribnikaru".

#

pre 11 meseci

Niko nije obratio pažnju na činjenicu da je otac u više navrata vodio svoje dete u streljanu da bi uvežbavao pucanje. Maloletno dete ne sme da uđe u streljanu, a kamoli da tamo uvežbava gađanje. Imam klinca koji je takođe sedmi razred, takođe nema punih 14 godina i da je njemu palo na um da nešto ovako uradi, on ne bi znao da promeni okvir, ubaci metak u cev i nastavi pucanje sa novim šaržerom. A znate zašto? Zato jer nikad nije držao pištolj u rukama. Ja sam svojevremeno nasledio 2 pištolja, jedan od oca, a drugi od tasta. Oba sam predao policiji na uništenje.
A Kosta nije znao da promaši. Nastavnica istorije je upucana, prvo u telo, onda u obe ruke i u oba kolena. Ja to ne bih mogao da pogodim. Klinac je očigledno i nažalost talentovan strelac. 1987 je Aziz Keljmendi u kasarni u Paraćinu pucao na svoje kolege iz spavaonice. Iako je imao 12 meseci JNA obuke i automatsku pušku, ubio je 4 vojnika. A Kosta 9, nadam se da neće biti i 10.
Razmislite malo o tome, kako otac "ugledni član društva" vodi dete od 13 godina u streljanu i tamo poteže svoje veze da maloletno dete puste da vežba u streljani. Takođe, razmislite koliko novih Kosta trenutno imamo po školama. A kasnije i van škola...

sasa

pre 11 meseci

Ruziceva izjava ostace upamcena :
"sistem nije ogdovoran,i u njemu nije bilo propusta"
Dok je ovakvih nestrucnih,da ne kazem nista grublje,lica na odgovornim funkcijama sistem nikada nece biti kriv! Naravno da je kriv,i naravno da si ti najodgovorniji,i naravno da bi trebao da se izvinis,a ne da sklanjas d.pe u stranu kad god je gusto. Mnogo sam ljut,i dosta mi je vise ovih likova koji nista ne znaju,vec samo se izvlace

Igor

pre 11 meseci

Iz Hrvatske sam...Zao mi je i zalim za stradalom djecom. Iskreno saucesce i zaljenje za gubitkom svim roditeljima i obiteljima stradalih u ovoj tragediji. Shvatimo da su djeca nasa buducnost, dajmo im bolji svijet od ovoga danas. To je nasa obaveza i odgovornost. Jos jednom, iskreno saucesce

Ivka

pre 11 meseci

Ne mogu da komentarisem vaspitanje ovog decaka jer ne poznajem porodicu. Moj licni instinkt mi kaze da je nesto cudno kod coveka koji ima toliku strast prema vatrenom oruzju, da ga izdaju zdrav razum i kriterijumi kad uci svoje dete da njime barata. Ocigledno da obrazovanje i materijalno stanje nisu dovoljni jer ih ovaj otac ima. Moj kolega iz razreda se ubio sa 13 godina ocevim pistoljem, davne 1982. Dakle, ovaj decak je mogao, isto tako, da izvrsi samoubistvo u trenutku krize, da je drugacijeg mentalnog sklopa. Strasno neodgovorno od oca. I onda bismo krivili roditelje i drustvo koje ne reaguje, medije itd.
Ali ono sa cime ratujem i u svojoj porodici otkako postoje video igre i pametni telefoni, to je ocigledno otupljivanje kod mladih na sve vrste nasilja, posebno verbalnog. Anonimnost je pogubna za razvoj medjuljudskih odnosa. Kad nema komunikacije licem u lice, pa cak ni razgovora (jer danas svi kuckaju poruke), ljudi su spremni da kazu svasta, a neki i da urade svasta. Sve postaje dozvoljeno, ili bar moguce.

Jurica

pre 11 meseci

Sucut svima, pogotovo roditeljima. Ne ponovilo se, naiskrenije izraze sucuti svima, djeca su svacije najbolje od nas. Jurica iz Zagreba

Kralj

pre 11 meseci

Kriminalizacija društva je dostigla novi i nevidjen nivo. Sad su zahvaćeni najmladji koji su tome najpodložniji.

Političari su najodgovorniji za katastrofalno stanje društva u Srbiji.
A nijedan da ponudi ostavku, fuj gadosti!

Eric Cartman

pre 11 meseci

Najgore od svega što je ovaj decak samo probio led.
Znate ono kada neko servira rucak na stolu pa svi cekaju da neko prvi krene da jede.
E ovaj decak je upravo prvi to uradio i ovakvih stvari ce se tek desavati u svim i vecim i manjim gradovima.
Jer previše je dece koja su maltretirana koja su zbog toga upala u depresiju.
Deca koja nisu po šablonu nisu prihvacena.
Pa roditelji lece neke svoje komplekse preko dece.
Previše je i dece razvedenih roditelja.

Jer klikovi i reachovi

pre 11 meseci

Pa kad ste juce objasnili celoj drzavi vrlo glasno i jasno, i doprlo je do bas svakog, da ako nemas 14 ne odgovaras. Sad svaki nezadovoljni 13ogodisnjak moze da radi sta hoce.

dd

pre 11 meseci

sasvim jednostavna situacija ako nema kazni za maloletna lica ovo ce se desavati kao domino efekat!!zakon se mora menjati pod hitno!!!znaci maloletnici da odgovaraju kao punoletne osobe.ovo se mora spreciti,ljudi mi smo pred totalnom katastrofom kao drustvo!

inace ovaj mali kaze ja sam psihopata kao u afektu uradio ovo.ljudi on je ovo dugo planirao!!pravio spisak koga ce da ubije,crtez ulaz,izlaz is skole,spremio 4 molotova koktela!!on je potpuno svestan i uracunljiv.i sa potpunom namerom predumisljajem ubio 9 ljudi?

znaci zakon menjati pod hitno,drugo ukinuti rialiti programe,trece zabraniti gostovanje pijanim i drogiranim estradnim licnostima u medijima,zabraniti osudjenim robijasima prilazak skoli a ne da udju u nju i drze casove,smeniti sve odgovorne za ovo,posaljes dete u skolu i neko ti ga ubije?ovo pod hitno se mora zaustaviti ili ce jos neko nevino dete stradati!!!

Roditelji reagujte!

pre 11 meseci

Sta jos treba da se desi pa da roditelji zabrane deci da gledaju Youtubere koji im ispiraju mozak?Ovo je sigurno bar 50% uticaj toga.
Jedna devojka je sebi oduzela zivot zbog toga.A verovatno nemamo tacan podatak koliko se tek nesreca sirom sveta desilo zbog youtuba,facebooka,Instagrama,tik toka...
Gledaju maloumnike kako igraju igrice GTA,Pubg... i ostale igrice,koji se kockaju na YouTube i lupetaju neke gluposti i sve to utice destruktivno na decu.
Da sam milijarder ,kupio bih sve te drustvene mreze i odmah ih ugasio jer je ocigledno da je jedini cilj tih drustvenih mreza da "uniste ovo covecanstvo".

Nikola

pre 11 meseci

Uskoro će naši okoreli kriminalci da zapošljavaju samo decu za likvidacije i pljačke. Sad je svima u Srbiji jasno da šta god uradiš do 14 godina, puj pike ne važi, niko ne odgovara!
(Dante, 04. maj 2023 15:12)

Ti si bre zastareo i neupućen čovek. Tribine su puni onih koji nemaju ličnu kartu a imaju drogu !

mare

pre 11 meseci

sta cemo dobiti pomeranjem granice na 12 godina? pa nije tu problem koliko oni imaju godina tu konjretno je problem sto mi nemamo sistem za nosenje sa vrsnjackim nasiljem, sto uciteljima moze svaka budala da preti a da oni nemaju sredstva da se prvo licno odbrane, a onda da reaguju na nasilje. Pazi resenje je da zlostavljanog prebacis u drugu smenu i razeed. Umesto da nasilnik dozivi osudu i bude odstranjen iz skole ( neka otvore posebnu skolu za decu sa specijalnim potrebama i neka ih sve tamo salju, po mogutstvu da bude internat u nekoj zabiti), oni kaznjavaju zrtvu. A roditelji, pa to je prica prosto neverovatna, dobar deo njih bi morao na ozbiljnu psihijatriju.

Vlada

pre 11 meseci

Problem je u oružju? Klinac je nosio molotovljeve koktele i verovatno bi njih upotrebio da nije imao pištolje. U stvari koliko dugo je planirao verovatno bi koristio i noževe na kraju ako ne bi imao pristup ničemu drugom. Nestvarno je kako se sve pogrešno radi u ovoj državi. Umesto da se istražuje šta je uzrok da klinac počini ovakvu strahotu i da to bude prioritet ispada da je pištolj kriv za sve. Žalosno je što se zbog našeg nemara dogodilo ovako nešto jer je nemoguće da niko ništa nije primetio oko tog deteta. Poraz društva.

Edwin

pre 11 meseci

Na konferenciji za medije predsednik Vučić je predložio da se taj zakon promeni i da se granica za krivičnu odgovornost spusti sa 14 na 12 godina. Predložio je još devet mera.
(Јабучило, 4. maj 2023 09:20)

Ako SAD nije uspela nakon onoliko mrtve dece kroz decenije da promeni nešto u zakonima, šta očekivati ovde? Jedino sto će se promeniti u ovoj priči je šifra ormara s oružjem.

omniameamecumporto

pre 11 meseci

Ako je ovaj dečko mijenjao razred jer su ga maltretirali onda je tu već napravljena greška.Trebalo je sankcionirati one koji su ga maltretirali. Razred možeš promijeniti radi društva ili smjene ako putuješ sa nekim ako je izvedivo a ne bježeći od nekoga. Mladi u tim godinama su osjetljivi ali u isto vrijeme mogu biti i jako zli prema drugima. Ne može on sam sebi dati dijagnozu ja sam psihopata. Ako su ga maltretirali u ponižavali onda je to jedna od reakcija. Mogao je i podići ruku na sebe, kao što neki i urade.
Sjećam se prije nekoliko godina u gostionici likovi izvrijeđali mladića pred djevojkom, ovaj otišao kući po kalašnjikov i sve ih postreljao a nije bio psihopata.

kartica joe

pre 11 meseci

U razgovoru sa uciteljicom jedne osnovne skole, saznajem da su,, zatrpani,, popunjavanjem nekih glupih formulara, tako da su premoreni u ucionici. Takodje kako mi je receno da pa ucitelj nema prava da posalje dete kod pedagoga bez saglasnosti roditelja koji uglavnom.. Znate vec sta...

Totalnonebitan

pre 11 meseci

Krivi smo mi kao drustvo. U deci smo ubili decu, u nama smo ubili sve ono ljudsko. Pretvorili smo zivot u materijalno i opstanak. Deca u nama vise ne postoje, decje igre smo pretvorili u politiku, razne rijaliti programe i mobilne aplikacije. Deca nisu u kontaktu sa prirodom, sa svojim prijateljima uzivo vec samo preko telefona. Sto je najgore i ovo je preko telefona. Sad smo svi pametni kad su nevini stradali.

boban

pre 11 meseci

vaspitanje i nacin ponasanja deca donose iz porodice.Skole su postale poligon dokaza moci roditelja.Deca znaju da iako naprave neku gresku da ce tata i mama to srediti.Koliko imate primera da bogatih roditelja deca budu limari ili mehanicari?Nijedan .A obicni ljudi prodaju "dusu"da bi dete obrazovali i nacinili boljem.Veliki jez je napravljen izmedju onih koni nece da cuju istinu i oni koji zive za istinu.

era s onog sveta

pre 11 meseci

Korupcija!
Kad to resimo, zakoni ce imati svrhu. Sve dok je Pera “vazniji” od Mike, dok crvena, zelena, bela ili kakva vec novcanica resava prekrsaj/zlocin, nece nam biti bolje.

Dobrivoje

pre 11 meseci

Divljaštvo u našem drustvu, tolerisanje socijalnog bofla, očajno školstvo, uobraženo verovanje u neku našu "duhovnu superiornost", blaćenje "Zapada", antivakserstvo, podrška Putinu ... Zaglibismo.

anon

pre 11 meseci

Ajmo ljudi u ime te jadne dece da se borimo za bolje drustvo. Dosta rijalitija, nasilja, golotinje, pljuvanja. Svi smo deo sistema, svi ucestvujemo u tome.

Zufer

pre 11 meseci

Ne branite ubicu. On je sociopata koji nije mogao da se uklopi u društvo. Vrnjačko nasilje je možda i bilo prisutno ali to ne znači da treba da ubije devet ljudi. To je automatski znak da nešto nije u redu sa dečakom. Znaci koje je pokazao su znaci psihopate i sociopate.
(NN Belgrade, 4. maj 2023 09:00)
U pravu si.Trebao je kao Aleksa odmah da se ubije jer možda je bilo vršnjačkog nasilja ali ako nisi psihopata to ćeš da rešiš sa sobom a ako jesi....lupaš gluposti .Poenta je da smo kao društvo zakazali,da su neki jednakiji,da ne postoje sankcije za zlostavljanje a da deca koja nisu kao Aleksa razmišljaju.Mali je mislio ako uradi kao Aleksa njegov problem je rešen ali njega nema.Punila se čaša ,nije on to rešio zbog spomemara i što mu nisu dali da prepisuje.Tražite uzrok ,posledice vidimo svi.

Dante

pre 11 meseci

Uskoro će naši okoreli kriminalci da zapošljavaju samo decu za likvidacije i pljačke. Sad je svima u Srbiji jasno da šta god uradiš do 14 godina, puj pike ne važi, niko ne odgovara!

čoban

pre 11 meseci

Molim?! Američke kulture?
I način na koji se u Srbiji javno promoviše nasilje je američki?
I naš prenabudženi nacionalizam?
I Kristijan Golubović koji snima spot u OŠ je američki?
I razne Farme i Pinkovi su američki?

Nemojte da zamenjujete teze u trenutku tragedije. Lupetate.

I ne interesuje nas šta je koji političar rekao, i šta misli. Interesuje nas da sistem radi i funkcioniše, da roditelji imaju kvalitetan odnos, komunikaciju i vreme provedeno sa decom. Da se stvari na veme prepoznaju. Da škola bude hram znanja i tolerancije, a ne mesto gde će deca biti šikanirana i odakle će da vuku komplekse....

Sva deca i radnik obezbedjenja su sada u Raju. Pakao ostaje njihovim roditeljima. Jos jedan efekat sirenja i prihvatanja katastrofalne Americke ‘Nike i iPhone kulture’ i shvatanja zivota i sveta. Imam mnogo da kazem ali ne mogu. Place mi se.
(Marko, 04. maj 2023 07:34)

orthodox1160

pre 11 meseci

deca od 8 godina igraju fortnite igru bolje nego ja sa 30 .. ta igra uopste nije za njih jer se radi o pucanju, kad pocnu da pricaju preko slusalica i pocnu da vriste i psuju a glas imaju kao male bebe odma ih prijavin i blokiram,

Zamena teza

pre 11 meseci

@Roditelji reagujte!
Nije ničija obaveza da gleda i sluša to što si naveo. Svaka generavija je imala neki bid medija. Nisu sva deca slabo inteligentna da bespogovorno rade šta im neko tamo na internetu kaže, pobogu. Uvek je bilo i loših i slabića, a ukidanjem medija nećete ništa postići. Postići ćete onda kada deca ne budi želela to da gledaju. To je cilj, a kako do njega - sigurno ne zabranama jer to stvara još veći izazov i još veću želju.
Kod mene se TV ne uključuje, deca ne gledaju jutjubere - nateram ih da pogledaju o čemu se radi da budu u toku. Tiktok im je glup, to je za one niske inteligencije (kojim ima previše). Danas nijednom detetu ne smeš ništa reći, odmah krenu mame i babe kako deca to "ne vole", makar i okrenuli naopako to što im se kaže, samo da bi se svađali i isterivali neku pravdu.
Razlog vam je vaspitavanje dece da budu pahuljice, da svako misli da je bogom dano i da ima sva prava, da misle da su mali bogovi.

ognjen

pre 11 meseci

Nije samo oružje krivo. Društvo ekstremne konkurencije i materijalnog kao vrhunca uspjeha, nažalost može da proizvede ovakve situacije. U vrijeme Jugoslavije smo već u osnovnoj školi učili da sklapamo i rasklapamo pištolj u sklopu predmeta koji se zvao "odbrana i zaštita". Na pucanje u streljanu sa bojevom municijom smo išli u srednjoj školi nekoliko puta u sklopu istog predmeta. Još ako si bio iz porodice koja se bavila lovom, naučio bi da koristiš oružje vrlo rano. Ali s tim je išla i odgovornost i savjet starijih, kako iz porodice tako i šire. Sazrijevao bi mnogo brže. Previše maziti djecu, ugađati im na svaki njihov gest, praviti od njih male Bogove i, pustiti da ih odgaja realiti, internet i igrice bez nadzora ili savjeta starijih, ne učiti ih kako da se nose sa kriznim situacijama u svom životu, veliki je problem za svako društvo. Djeca onda gube kontakt sa realnim, otuđuju se od svega. Postaje bitno samo ono "JA", tj. "EGO". I onda je nažalost moguće da se ovako nešto desi. Moje saučešće porodicama stradalih.

bolest

pre 11 meseci

Dobro poznajem dete koje je bilo žrtva vršnjačkog nasilja. Danas studira i potpuno je asocijalni frik. Roditelji očajni. Ovo pišem samo zbog komentara, a ne zbog KK, jer ne znam šta se dešavalo. I moram priznati da mi nisu jasni roditelji koji previše mlako reaguju na to što im dete maltretiraju u školi. Okretanje drugog obraza sigurno nije dobra solucija za vaše dete.
Iskreno saučešće roditeljima poginule i povređene dece.
Jako mi je žao i jadne izgubljene duše KK i njegovih roditelja.
Strašna tragedija za sve uključene u ovaj događaj.

anon

pre 11 meseci

Povećavali ili nepovećavali psihologe,ukidali ili ne ukidali rijalitije,jedno je sigurno- roditelji su najveći krivci!!! Nije dovoljno djeci od pažnje posvetiti toliko da ih lijepo obuku,da im hvataju veze da ne izgube " Luču",da ih forsiraju da treniraju po 20 sportova odjednom i da to smatraju uspjehom,da preko djece liječe svoje neostvarene želje...Sa djecom treba stalno razgovarati,sticati povjerenje,otvorenost,motivisati ih,ali bez pritiska...
(Kačamak, 4. maj 2023 11:13)

Slazem se ali takodje verujem da su neki ljudi jednostavno bolesni. Mi hocemo objasnjenje, hocemo nekoga da krivimo, jer nam je tako lakse, jer mislimo da mozemo da sprecimo ovakve stravi. Ja licno mislim da je decak bio takav i da niko nije "kriv" za to. Neka deca imaju roditelje alkoholicare, narkomane, pa i jos gore, a postanu normalni i dobri ljudi. Najveca krivica je sto su imali pistolje, sto je decak ucio da puca i sto je imao pristup pistoljima. Zasto je lekar, na Vracaru, uopste imao pistolje u kuci?

Sumilex

pre 11 meseci

@
(Marko, 04. maj 2023 07:34)

Koje vrednosti smo dobili sa istoка?
Logore i gulage za drugačije misljenje. Jel to treba da vratimo ,da nas pojede mrak zato sto se nekom ne svidja kako neko razmislja?

Zvezdinho

pre 11 meseci

Bez uplitanja airsofta sa ovim. Tu nije mogao da stekne nikakve vestine. Pa i radnje sa igrackama prodaju igracke oruzije, znaci i tu je mogao da stekne informacije o oruziju. Nemoj te traziti krivce u drugima kad je sistem zakazao..

Mirko

pre 11 meseci

Drustvo je tesko bolesno. Drzava 'koja odumire" bar 50 godina sada je u agoniji. U tom decenijskom propadanju sistematski se zatire svaki trag moralu, eticnosti,ljudskosti.Deca se fizicki sve brze razvijaju dok sazrevaju duplo sporije nego ranije.Vecina njih nema svest sta je smrt. Ratovi,nemastina i sve lose sto uz to ide nabili su nas agresijom. Naravno da su drzava, svi njeni instrumenti i celo drustvo odgovorni za ovo stanje. Ali ova tragedija tesko da je mogla biti sprecena. Pocinilac zlocina je izuzetno inteligentan i duboko poremecen i/ili istinsko zlo. On to nije uradio u nekom afektu, vec je sistematski pripremao zlocin mesec dana. On ako ne bude zatvoren u nekoj instituciji do kraja zivota napravice neko novo zlo. Iskreno se plasim da ima prilican broj pritajenih psihopata slicnih njemu. Na pitanje kako ih otkriti i spreciti da naprave nesto uzasno, odgovor treba da daju kompetentni strucnjaci iz mnogo oblasti, ako ih ima i ako neko hoce da cuje.

Psiholog

pre 11 meseci

ema tu nikakve velike filozofije i misterije,kao sto sada pokusava da nam se predstavi. Cak vam je i sam ubica rešio misteriju rekavši policiji prilikom hapšenja: ubio sam zato sto sam psihopata. To je odgovor. Decko je psihopata par excellence….znaci: neosetljivost, krsenje pravila bez griže savesti i laganje bez griže savesti. Ako vam dete ima bilo koji od ovih simptoma,ogromna je šansa da je psihopata.
(Oliver, 4. maj 2023 08:54)

Boze me sacuvaj! Nadam se da ti nikakve veze nemas sa psihologijom.
Molim sve koji du procitali ovaj izuzetno glup komentar da ga ne shvate ozbiljno.

NN Belgrade

pre 11 meseci

Ne branite ubicu. On je sociopata koji nije mogao da se uklopi u društvo. Vrnjačko nasilje je možda i bilo prisutno ali to ne znači da treba da ubije devet ljudi. To je automatski znak da nešto nije u redu sa dečakom. Znaci koje je pokazao su znaci psihopate i sociopate.

Kačamak

pre 11 meseci

Povećavali ili nepovećavali psihologe,ukidali ili ne ukidali rijalitije,jedno je sigurno- roditelji su najveći krivci!!! Nije dovoljno djeci od pažnje posvetiti toliko da ih lijepo obuku,da im hvataju veze da ne izgube " Luču",da ih forsiraju da treniraju po 20 sportova odjednom i da to smatraju uspjehom,da preko djece liječe svoje neostvarene želje...Sa djecom treba stalno razgovarati,sticati povjerenje,otvorenost,motivisati ih,ali bez pritiska...

Zv

pre 11 meseci

Da li je realno da je moralo nešto ovako da se desi da bi na društvenim mrežama i portalima isplivale na stotine ispovesti žrtava vršnjackog naselja, znači problem je sistemski i dugoročan i mora se rešavati iz korena. Treba preduprediti bilo kakva kopiranja i veličanje ovog zločina, na sve moguće načine i svim mogućim sredstvima.

da da

pre 11 meseci

Uskoro će naši okoreli kriminalci da zapošljavaju samo decu za likvidacije i pljačke. Sad je svima u Srbiji jasno da šta god uradiš do 14 godina, puj pike ne važi, niko ne odgovara!
(Dante, 4. maj 2023 15:12)

To vec rade u Svedskoj nekoliko godina,snasli se kriminalci.

aca

pre 11 meseci

Pa nosile su se Nike patike kada sam i ja bio dete s’kraja ‘80-ih pa nisu se deca ubijala po školama. Naš problem je tv program na nacionalnoj frekvenciji i što su u udarnom terminu nasilje, kriminal, prostitucija. Nekada su po osnovnim školama dolazili veliki naši pesnici kao sto su Desanka Maksimović i Ljubivoje Ršumović a danas dolazi Kristijan Golubović. Neka je svim poginulim večna slava.
(Goran Loznica, 04. maj 2023 08:04)

Znas sta je ovde najstrasnije? Sto je dete koje je odgovorno za masakr verovatno pripadalo ovoj drugoj grupi ciji su uzor pisci i pesnici. Vrsnjacko nasilje je nesto sto je fakticki neresivo pogotovo u sistemu gde su svi nezainteresovani za decija osecanja. Toga ima koliko hoces i i razvijenim zemljama gde mnogo vise i kvalitetnije rade sa decom.

Jvn

pre 11 meseci

Ljudi, pa da li vi stvarno okrivljujete američku kulturu, filmove i ostalo za ovo? Dečak je psihički bolesnik, neuračunljiv. Mogao je da gleda ceo život i Pepu prase, pa bi isto napravio. Ovo je propust prvo roditelja i skolskog psihologa, a onda i profesora i razrednog staresine koji nisu primetili njegov problem.

SNEŽANA

pre 11 meseci

Tužno da tužnije ne može biti. Saučešće porodicama nastradalih.U zemlji gde su rijaliti programi hit, gde nemožete da nađete film na televiziji bez nasilja, a o društvenim mrežama da ne govorimo, bilo je pitanje dana kada će se ovako nešto dogoditi. Svi govore o pravima deteta, niko o njihovim obavezama, prosvetni radnici su na dnu lestvice, svakodnevno su šikanirani od strane đaka i roditelja i nikom ništa. Decu nam vasputava šljam i ološ, ovo je rezultat takvog vaspitanja. Kad se na to doda da roditelji jure za zaradom i statusom u društvu a zanemaruju decu, to ovako izgleda. Velika tuga i bol je u meni i još veći bes što kao jedinka ništa ne mogu da promenim. Još jednom iskreno saučešće porodicama nastradalih.

Savo M…

pre 11 meseci

Mrznja je postala moda i ljudi su prihvatili kao i laz
Jer danas je laz istina
Na ulici svi pricamo i vjerujemo u boga a iznutra covek zarazen i licemeran

edgar

pre 11 meseci

mali je pohadjao dvojezicnu skolu pa se namece zakljucak da je i njegov francuski bio relativno tecan. stvarno je cudno da se to odigralo bas u toj elitnoj skoli, medju relativno privilegovanom decom, kako djavo lukavo umesa prste na najgori moguci nacin...

Zuz

pre 11 meseci

Iz ovog jednog slučaja se ne može ništa posebno naučiti. Psihički bolestan, socijalna magla u glavi, nešto je puklo ...
Ono što može da se nauči i treba da se prati je kako će druge prikrivene psihopate da budu inspirisane ovim slučajem.

Bruks 021

pre 11 meseci

Posle ove činjenice nemojte mi pisati o zapadnim vrednostima i kako smo postali Čikago.Ameri ladno mogu da pišu kako su postali Beograd,jer ovo ne postoji nigde na svetu.

Deep Throat

pre 11 meseci

Čuj ovo, MUP upozorio građane?!

Možda MUP da objasni zbog čega su se naizdavali tolikih dozvola da je Srbija najnaoružanija država u Evropi?!

Misli se na civile koje legalno imaju oružje, očevi masovno odmalena uče sinove na oružje.

Tu **** o nekakvim "zapadnim vrednostima" pa nisu Ameri ništa puno luđi za oružjem, iako im je oružje mnogo dostupnije!

Marko

pre 11 meseci

Sva deca i radnik obezbedjenja su sada u Raju. Pakao ostaje njihovim roditeljima. Jos jedan efekat sirenja i prihvatanja katastrofalne Americke ‘Nike i iPhone kulture’ i shvatanja zivota i sveta. Imam mnogo da kazem ali ne mogu. Place mi se.

466453

pre 11 meseci

" Novi užas: Bivša učenica izbola đaka i nastavnicu."

" I treći incident u beogradskim školama."

Hajde da pripišemo ovo sve solarnoj oluji, malo je previše inače! :(

Retrogradni Merkur

pre 11 meseci

Vidim da su mnogi strani lideri i predstavnici diplomatskog kora izjavili saučešće. Hvala im na tome. Mislim da bi predstavnici naše Vlade trebali da kontaktiraju Amerikance. Jer oni nažalost imaju najviše iskustva u tome. Pričati sa njima na koji način se nose sa time i koje mere su preduzeli da makar pokušaju da spreče ovako nešto.

Oliver

pre 11 meseci

Nema tu nikakve velike filozofije i misterije,kao sto sada pokusava da nam se predstavi. Cak vam je i sam ubica rešio misteriju rekavši policiji prilikom hapšenja: ubio sam zato sto sam psihopata. To je odgovor. Decko je psihopata par excellence,bukvalno kao preslikan iz mog udžbenika psihijatrije. To znaci totalno odsustvo bilo kakve empatije,saosećanja,griže savesti, moralnih normi,bazične etike, ljudskosti, humanosti,emocionalne inteligencije. Koji su znaci psihopatije kod dece? Ocigledni znaci: mucenje i ubijanje zivotinja, fascinacija vatrom i piromanija, nocno mokrenje i ponizavanje zbog toga od strane roditelja. Suptilniji znaci: neosetljivost, krsenje pravila bez griže savesti i laganje bez griže savesti. Ako vam dete ima bilo koji od ovih simptoma,ogromna je šansa da je psihopata.

Antihype

pre 11 meseci

Apsolutno svaki dan nasih zivota je zestoko ispolitizovan i ozracen potpuno pogresnim vrednostima, nebitno odakle one dolaze. Ovo mora da bude poslednja opomena svakom od nas da se konacno trgne i ovesti i da se posveti sebi, svojoj deci, porodici i prijateljima. Ceo svet srlja ka ambisu, pa je vreme da pokazemo hrabrost i odlucnost da zastitimo ono sto je nase, a ne da zelimo i grabimo ono sto nam ne pripada, ni po pravu, a ni kroz sisteme vaspitanja i obrazovanja koji nam se namecu sa strane. Krajnje je vreme da shvatimo da oponasanje bilo koga dovodi do katastrofalnih posledica, a koliko svi mozemo da vidimo, vec decenijama se ovde radi na tome da svako bude ono sto nije i sto ne moze biti. Ovaj stravican zlocin mora da probudi zelju u nama da svi budemo bolji, a ne da proizvede strah da ce biti jos gore. Moje najdublje i najiskrenije saucesce svim porodicama koje na bilo koji nacin imaju dodira sa jucerasnjim dogadjajima.

Voya

pre 11 meseci

Odgovori su negde na policama biblioteka.
(π, 4. maj 2023 20:14)

Odgovor nikad nije jedna, ili dve stvari. Odgovor je u mnogo segmenata koje čine život. U pogledju majke, razgovoru oca, savetu prijatelja, podršci komšije, šali trenera, pažnji učiteljice, pa i na policama biblioteke kako kažeš. Život je jedan velik mozaik. Bitno je za svakoga od nas da pruži svoj maksimum da se svako dete izvede na ispravan put. Bitno je prepoznati i ispravljati greške. Niko od nas nije savršen, ali ako svako da svoj maksimum, svet će biti mnogo bolje mesto. Ne budimo lenji, život brzo prolazi.

Milan

pre 11 meseci

@ metropola
Uloga drustva- vrsnjacke grupe je danas veca nego uloga primarne porodice, narocito u tom tinejdz dobu. Vreme u kom zivimo se drasticno promenilo i menja se non stop i roditelji pokusavaju da pohvataju sve te konce, mnogo je teze danas biti roditelj nego pre 20,30, 50 godina. Imam dete i nije lako, ne mozes ga izolovati a ne mozes ni pustiti da sve ide kako ide. Pakleno tesko.

djordje

pre 11 meseci

Streljana sa 14 godina, u vojsci sam pucao iz snajpera i minobacača 82 mm i nikada ništa nismo za***ali. Treba opet uvesti vojni rok od bar 3 meseca.

Ovaj dečko je prepametan i iskoristio je to.

Bato moj, u vojsci baš nije tako.

A vi se vozite električnim trotinetima u slim majicama slobodno.

Metropola

pre 11 meseci

Dobro poznajem dete koje je bilo žrtva vršnjačkog nasilja. Danas studira i potpuno je asocijalni frik. Roditelji očajni. Ovo pišem samo zbog komentara, a ne zbog KK, jer ne znam šta se dešavalo. I moram priznati da mi nisu jasni roditelji koji previše mlako reaguju na to što im dete maltretiraju u školi. Okretanje drugog obraza sigurno nije dobra solucija za vaše dete.
Iskreno saučešće roditeljima poginule i povređene dece.
Jako mi je žao i jadne izgubljene duše KK i njegovih roditelja.
Strašna tragedija za sve uključene u ovaj događaj.
(bolest, 04. maj 2023 20:25)


Ovaj komentar ima uglavnom samo pozitivne komentare, sto govori da vecina nista ne kapira. Zalosno je i porazavajuce da momak odraste i postane asocijalan tip a da ocigledno roditelji ne vide da su ista pogresili i traze krivicu u svemu negativnom sto mu se desilo sem da se pogledaju u ogledalo.

Igor

pre 11 meseci

(Ehh..., 4. maj 2023 12:46)

Takve stvari deca govore jedna drugima i dok igraju fudbal, nema to veze s igricama.

Trazite krivca na pogresnom mestu.

A da su klinci danas vulgarniji i bezobrazniji neko pre to je cinjenica, to opet, nema veze ni s igricama ni sa oruzjem vec sa necim drugim.

Јабучило

pre 11 meseci

Na konferenciji za medije predsednik Vučić je predložio da se taj zakon promeni i da se granica za krivičnu odgovornost spusti sa 14 na 12 godina. Predložio je još devet mera.


Са изузетком да се и млађима суди за тешке злочине као одраслима. Као и да се одговорност делом или у целости преноси на родитеља или старатеља или подстрекивача. Ово последње за случај да неко злоупотреби децу у криминалне сврхе.

Ehh...

pre 11 meseci

(Ehh..., 4. maj 2023 12:46)

Takve stvari deca govore jedna drugima i dok igraju fudbal, nema to veze s igricama.

Trazite krivca na pogresnom mestu.

A da su klinci danas vulgarniji i bezobrazniji neko pre to je cinjenica, to opet, nema veze ni s igricama ni sa oruzjem vec sa necim drugim.
(Igor, 04. maj 2023 13:07)

Posebno sam naglasio u komentaru da takve stvari sto oni izgovaraju niste culi nigde, sa razlogom. Ljudi koji igraju igrice ce potvrditi, ako ih ti i sam igras i ne slazes se, onda si u zestokoj zabludi. Ne, ne govore to na fudbalu, skoro svaki dan odem predvece da igram basket, deca pored igraju fudbal, tu je koskanje i naravno neka psovka, ali onakve stvari se nikako ne cuju. Ili su to neka mnogo normalnija deca ili neko od nas nije u pravu, a ti proceni ko.

zelengora

pre 11 meseci

Sad se svi pitaju šta je uzrok da jedan bistar dječak, zgodan, iz fine porodice, dospe u ovu situaciju i da uništi život 9+7+1 porodici, ali i vise od toga. Traumatizovao je cjelu državu, čak i region. Uzroka moze biti više, okidača moze biti vise, propusta moge biti više ali moze biti i bolest tj. poremećaj lićnosti. Neznam kako se pravi dijagnostika, da li se snima mozak? Negdje proćitah da su u zatvorima ljudi sa raznim poremećajima ali da se neki od poremećaja vide i na slikama mozga. Šta god da jeste tuga je golema. Ali ono šta se u toj prići nije smjelo desiti je da otac dozvoli dječaku da ima dodir sa oružjem i da se uči da rukuje oružjem. To je najgrblja greška i to mora da se sankcioniše. Oduzeto je 9 života i to 8 djećjih. A sjetite se i onih obuka djece koju su neki vodili na planinu da vjezbaju rukovanje oruzjem. Stećom reagovalo se i to zabranilo.

Mikix

pre 11 meseci

Ja bih ovo, ja bih ono... nemate pravo na glas. Ceka se dok nesto ne pukne i onda svi pametni. Kao prvo sistem u skolama ne funkcionise kako treba. Ta deca treba da se prate, savetuju i sankcionisu ako treba. Drugo, previse gradiva su natovarili deci ni da su kontenjeri za reciklazu? Ima tu svasta nesto, nisam ja expert da procenjujem, al trebali bi isti da to odrade kako treba. Trece je problem ovaj stidljivi narod.

Ako ima boga

pre 11 meseci

Mnogo se priča o vršnjačkom nasilju, kao da ga to maltene opravdava. Možda nisam baš sve informacije zakačio, ali koliko mi se čini, vršnjačko nasilje je taj monstrum doživeo u nekoj školi glume. Kakve veze osnovna škola ima sa tim. Još u kombinaciji sa planom pravljenim godinu dana i listom za odstrel, koju je napravio.

Jedino ako se u vršnjačko nasilje uzme u obzir da su ga u osnovnoj školi ignorisali. Otkada je ignorisanje nekog nasilje? Dalje, među ubijenima je najviše devojčica. Znači, tako je sastavio listu za odstrel. Čime li su to devojčice vršile nasilje nad tim iskompleksiranim mamlazom? Nisu bile zainteresovane za njega, nisu ga smatrale privlačnim, whatever? I odmah na listu za odstrel? Lik je veoma ozbiljno poremećen. Da nije sada izvršio masovno ubistvo, jednog dana bi ubijao svaku ženu koja nije zainteresovana za njega.

Ovaj primerak čistog zla definitivno nije žrtva ovog jadnog okruženja i poremećenog sistema vrednosti, koji promovišu nasilje. Razmažen poremećen ludak, koji je hteo sebi na silu da obezbedi pažnju, koju svojim prirodnim kvalitetima očigledno nije uspeo da dobije.

I uspeo je, svi pričaju o njemu, neki ga doživljavaju možda i "uspešnog". Treba ga u medijima potpuno ignorisati a pričati o njegovim žrtvama. O njemu samo da je običan jadnik i luzer. To će mu biti najveća kazna. Uz smeštaj u zatvorenom odeljenjeu doživotno.

Gojak

pre 11 meseci

Devedesetih je moja osnovna skola bila preveliki cirkus sto se tice nasilja. To je bilo jezivo. Ja vama to ne mogu opisati. Onda je u skolu dosao novi nastavnik matematike, peglao je obe smene, deci kojoj ne predaju i njihove roditelje je pozivao u skolu. U par meseci i manje, sve se smirilo. Peglao je sve redom, jake cuske, po prstima, cupao kosu i zulufe. Roditeljima obecavao i batine i policiju ne rese li problem sa svojom decom. Nastavnika su svi gledali kao psihopatu, bio je krupan grlat i jak drzanjem nekakvog rukometasa i stavom nekakvog brkatog nacelnika policije. Ono sto je zanimljivo, svi su ga se plasili, pa cak i kolege, svi mi, sva deca, pa i roditelji, ali je mic po mic red zavladao. Decu koja su nasilnici, mnogo ih je bilo bas mnogo, tu decu je bio strah da malteriraju i tuku nas druge, poceli su sa nama da razgovaraju ali skroz drugacije, kroz osmeh, zeleli su normalno druzenje, postojali su normalni. Zavladala nekakva ljubav. Nastavnik je takodje nasiljem odstranio stariju decu, mozda srednja skola ili tako neki od 18 godina iz dvoistra osnovne skole gde su duvali lepak, otimali novac i tako dalje. Ne kazem da je ovo recept za bilo sta, ovo je mozda nenormalno skroz ali je neverovatno kako je na taj nacin dovedeno sve u red. Ono sto je ostalo u secanje, a i svima iz te skole, kad je sneg i deca nasilnici prvi izadju sa casa i nas sacekaju na odmoru sa ledenicama. Posle su ta deca u naredni zimu pravila sneska. Mozda objasnjenje ima u psihologiju

ИзНенада

pre 11 meseci

Da ne ispadne teorija zavere jer sve je moguće u savremenom društvu pogotovo onom sa zapada . Dečiji mozak moguće je od samog početka trenirati preko telefona ,interneta ,igrica ,video itd . To je nemoguće zaustaviti .

Tradicionalno

pre 11 meseci

Samo u nasem jeziku postoji izreka”Spava ko zaklan”je li golemo to,pa kome bi to palo napamet da smisli.I da prezivi ta izreka sve ove god,stoljeca…

Desaji

pre 11 meseci

Upravo zbog svega ovoga i jos mnogo toga je bolje decu i porodicu podizati u manjim sredinama i gradovima. Beograd je horor
(n karol, 04. maj 2023 19:06)

Varate se. Samo je pitanje kada će nešto slično da se desi i u nekom manjem gradu.

Ana

pre 11 meseci

@ ako ima posla
Ne znas o cemu pricas. Ignorisanje je i te kako vrsta nasilja, pre svega psiholoskog. I odrasla zrela osoba to jako tesko podnosi a kamoli deca, teze od batina. Meni se kao odrasloj osobi desilo to na jednom poslu kao novozaposlenoj osobi, prosto ostanete zateceni time , pa se preispitujete da li ste nesto pogresili, zasto , cemu to, kako , zasto meni, pokusavate da se uklopite, kad vidite da nece da vas prihvate onda kazete sebi pa dobro ovo je posao.Ali nije samo posao, nije normalno da 8 sati na dan trpite ignorisanje, utice na psihu. Posle sam dala otkaz, bila sam psihicki unistena. Inace, taj posao je bio rad u skoli , pa vi sad vidite. Smetalo im sto nije zaposljen neko njihov.

Marko

pre 11 meseci

Sva deca i radnik obezbedjenja su sada u Raju. Pakao ostaje njihovim roditeljima. Jos jedan efekat sirenja i prihvatanja katastrofalne Americke ‘Nike i iPhone kulture’ i shvatanja zivota i sveta. Imam mnogo da kazem ali ne mogu. Place mi se.

Psiholog

pre 11 meseci

ema tu nikakve velike filozofije i misterije,kao sto sada pokusava da nam se predstavi. Cak vam je i sam ubica rešio misteriju rekavši policiji prilikom hapšenja: ubio sam zato sto sam psihopata. To je odgovor. Decko je psihopata par excellence….znaci: neosetljivost, krsenje pravila bez griže savesti i laganje bez griže savesti. Ako vam dete ima bilo koji od ovih simptoma,ogromna je šansa da je psihopata.
(Oliver, 4. maj 2023 08:54)

Boze me sacuvaj! Nadam se da ti nikakve veze nemas sa psihologijom.
Molim sve koji du procitali ovaj izuzetno glup komentar da ga ne shvate ozbiljno.

Lala

pre 11 meseci

Interesantno da ja i svi moji vrsnjaci koji negujemo “zapadne” vrednosti, slusamo zapadnu muziku, volimo da se druzimo sa razlicitim ljudima, volimo umetnost, filmove, putovanja, da smo informisani itd nikad nismo pokazivali nikakve znake agresije i nasilja, nismo ulazili u tuce, nego smo bivali zrtve tudje agresije. A patriotski nastrojeni ljudi koji pozivaju na linc, koji ne izbijaju iz Srbije, pucaju na svadbama, i ocevi su ih vaspitali direktno sa ratista, nekako stalno upadaju u probleme i urusavaju ovu zemlju do nekog novog dna. Onda su zapadne vrednosti krive, a domace primitivne balkanske nikom nisu naskodile?

Dobrivoje

pre 11 meseci

Divljaštvo u našem drustvu, tolerisanje socijalnog bofla, očajno školstvo, uobraženo verovanje u neku našu "duhovnu superiornost", blaćenje "Zapada", antivakserstvo, podrška Putinu ... Zaglibismo.

City Slicker

pre 11 meseci

Jos jedan efekat sirenja i prihvatanja katastrofalne Americke ‘Nike i iPhone kulture’ i shvatanja zivota i sveta...
(Marko, 04. maj 2023 07:34)

Hajde prestanite jednom sa povezivanjem neke "USA kulture" i ove ogromne i nezamislive tragedije. To nema baš nikakve veze. USA je ogromna zemlja sa ogromnom populacijom ali i vrlo razgranatom mrežom informisanja gde svi događaji brzo budu plasirani u ostatku sveta.

Iako smo navikli da ovakve vesti dolaze odande, čak ni tamo se zločini takvog tipa ne događaju u najurbanijem centru Njujorka, Čikaga ili LA, sa čime se može meriti proporcija tragedije u "Ribnikaru".

Retrogradni Merkur

pre 11 meseci

Vidim da su mnogi strani lideri i predstavnici diplomatskog kora izjavili saučešće. Hvala im na tome. Mislim da bi predstavnici naše Vlade trebali da kontaktiraju Amerikance. Jer oni nažalost imaju najviše iskustva u tome. Pričati sa njima na koji način se nose sa time i koje mere su preduzeli da makar pokušaju da spreče ovako nešto.

Sumilex

pre 11 meseci

@
(Marko, 04. maj 2023 07:34)

Koje vrednosti smo dobili sa istoка?
Logore i gulage za drugačije misljenje. Jel to treba da vratimo ,da nas pojede mrak zato sto se nekom ne svidja kako neko razmislja?

Otto

pre 11 meseci

@Sva deca i radnik obezbedjenja su sada u Raju. Pakao ostaje njihovim roditeljima. Jos jedan efekat sirenja i prihvatanja katastrofalne Americke ‘Nike i iPhone kulture’ i shvatanja zivota i sveta. Imam mnogo da kazem ali ne mogu. Place mi se.
(Marko, 04. maj 2023 07:34)

Da, opet je Amerika kriva. Mi ni slučajno.

Roditelji reagujte!

pre 11 meseci

Sta jos treba da se desi pa da roditelji zabrane deci da gledaju Youtubere koji im ispiraju mozak?Ovo je sigurno bar 50% uticaj toga.
Jedna devojka je sebi oduzela zivot zbog toga.A verovatno nemamo tacan podatak koliko se tek nesreca sirom sveta desilo zbog youtuba,facebooka,Instagrama,tik toka...
Gledaju maloumnike kako igraju igrice GTA,Pubg... i ostale igrice,koji se kockaju na YouTube i lupetaju neke gluposti i sve to utice destruktivno na decu.
Da sam milijarder ,kupio bih sve te drustvene mreze i odmah ih ugasio jer je ocigledno da je jedini cilj tih drustvenih mreza da "uniste ovo covecanstvo".

Zufer

pre 11 meseci

Ne branite ubicu. On je sociopata koji nije mogao da se uklopi u društvo. Vrnjačko nasilje je možda i bilo prisutno ali to ne znači da treba da ubije devet ljudi. To je automatski znak da nešto nije u redu sa dečakom. Znaci koje je pokazao su znaci psihopate i sociopate.
(NN Belgrade, 4. maj 2023 09:00)
U pravu si.Trebao je kao Aleksa odmah da se ubije jer možda je bilo vršnjačkog nasilja ali ako nisi psihopata to ćeš da rešiš sa sobom a ako jesi....lupaš gluposti .Poenta je da smo kao društvo zakazali,da su neki jednakiji,da ne postoje sankcije za zlostavljanje a da deca koja nisu kao Aleksa razmišljaju.Mali je mislio ako uradi kao Aleksa njegov problem je rešen ali njega nema.Punila se čaša ,nije on to rešio zbog spomemara i što mu nisu dali da prepisuje.Tražite uzrok ,posledice vidimo svi.

čoban

pre 11 meseci

Molim?! Američke kulture?
I način na koji se u Srbiji javno promoviše nasilje je američki?
I naš prenabudženi nacionalizam?
I Kristijan Golubović koji snima spot u OŠ je američki?
I razne Farme i Pinkovi su američki?

Nemojte da zamenjujete teze u trenutku tragedije. Lupetate.

I ne interesuje nas šta je koji političar rekao, i šta misli. Interesuje nas da sistem radi i funkcioniše, da roditelji imaju kvalitetan odnos, komunikaciju i vreme provedeno sa decom. Da se stvari na veme prepoznaju. Da škola bude hram znanja i tolerancije, a ne mesto gde će deca biti šikanirana i odakle će da vuku komplekse....

Sva deca i radnik obezbedjenja su sada u Raju. Pakao ostaje njihovim roditeljima. Jos jedan efekat sirenja i prihvatanja katastrofalne Americke ‘Nike i iPhone kulture’ i shvatanja zivota i sveta. Imam mnogo da kazem ali ne mogu. Place mi se.
(Marko, 04. maj 2023 07:34)

Randy Marsh

pre 11 meseci

@Sva deca i radnik obezbedjenja su sada u Raju. Pakao ostaje njihovim roditeljima. Jos jedan efekat sirenja i prihvatanja katastrofalne Americke ‘Nike i iPhone kulture’ i shvatanja zivota i sveta. Imam mnogo da kazem ali ne mogu. Place mi se.
(Marko, 04. maj 2023 07:34)

Naravno da ćemo i sada, umesto da krivicu tražimo u svom dvorištu, optužiti Ameriku i truli zapad da su krivi i za ovo.
Najlakše je zabijati glavu u pesak i u drugom tražiti krivicu.
Ali taj put vodi baš ovde gde smo sad.

ИзНенада

pre 11 meseci

Da ne ispadne teorija zavere jer sve je moguće u savremenom društvu pogotovo onom sa zapada . Dečiji mozak moguće je od samog početka trenirati preko telefona ,interneta ,igrica ,video itd . To je nemoguće zaustaviti .

edgar

pre 11 meseci

mali je pohadjao dvojezicnu skolu pa se namece zakljucak da je i njegov francuski bio relativno tecan. stvarno je cudno da se to odigralo bas u toj elitnoj skoli, medju relativno privilegovanom decom, kako djavo lukavo umesa prste na najgori moguci nacin...

Oliver

pre 11 meseci

Nema tu nikakve velike filozofije i misterije,kao sto sada pokusava da nam se predstavi. Cak vam je i sam ubica rešio misteriju rekavši policiji prilikom hapšenja: ubio sam zato sto sam psihopata. To je odgovor. Decko je psihopata par excellence,bukvalno kao preslikan iz mog udžbenika psihijatrije. To znaci totalno odsustvo bilo kakve empatije,saosećanja,griže savesti, moralnih normi,bazične etike, ljudskosti, humanosti,emocionalne inteligencije. Koji su znaci psihopatije kod dece? Ocigledni znaci: mucenje i ubijanje zivotinja, fascinacija vatrom i piromanija, nocno mokrenje i ponizavanje zbog toga od strane roditelja. Suptilniji znaci: neosetljivost, krsenje pravila bez griže savesti i laganje bez griže savesti. Ako vam dete ima bilo koji od ovih simptoma,ogromna je šansa da je psihopata.

NN Belgrade

pre 11 meseci

Ne branite ubicu. On je sociopata koji nije mogao da se uklopi u društvo. Vrnjačko nasilje je možda i bilo prisutno ali to ne znači da treba da ubije devet ljudi. To je automatski znak da nešto nije u redu sa dečakom. Znaci koje je pokazao su znaci psihopate i sociopate.

#

pre 11 meseci

Niko nije obratio pažnju na činjenicu da je otac u više navrata vodio svoje dete u streljanu da bi uvežbavao pucanje. Maloletno dete ne sme da uđe u streljanu, a kamoli da tamo uvežbava gađanje. Imam klinca koji je takođe sedmi razred, takođe nema punih 14 godina i da je njemu palo na um da nešto ovako uradi, on ne bi znao da promeni okvir, ubaci metak u cev i nastavi pucanje sa novim šaržerom. A znate zašto? Zato jer nikad nije držao pištolj u rukama. Ja sam svojevremeno nasledio 2 pištolja, jedan od oca, a drugi od tasta. Oba sam predao policiji na uništenje.
A Kosta nije znao da promaši. Nastavnica istorije je upucana, prvo u telo, onda u obe ruke i u oba kolena. Ja to ne bih mogao da pogodim. Klinac je očigledno i nažalost talentovan strelac. 1987 je Aziz Keljmendi u kasarni u Paraćinu pucao na svoje kolege iz spavaonice. Iako je imao 12 meseci JNA obuke i automatsku pušku, ubio je 4 vojnika. A Kosta 9, nadam se da neće biti i 10.
Razmislite malo o tome, kako otac "ugledni član društva" vodi dete od 13 godina u streljanu i tamo poteže svoje veze da maloletno dete puste da vežba u streljani. Takođe, razmislite koliko novih Kosta trenutno imamo po školama. A kasnije i van škola...

Milan

pre 11 meseci

Oduvek sam pričao da su mi smešni ljudi koji govore da su Norvežani, Šveđani i Danci fini ljudi, lepo vaspitani, nisu za rudnik. Stotinama godina su bili najgora zločinačka stoka, monstrumi bez presedana koji su silovali, ubijali i pljačkali pola Evrope, ali im se nešto dogodilo... Uveli su stroge zakone i stali na put nasilju koje je i njih iznutra uništavalo. Moraju prestupnici da plate, strašno da plate, škrgut zuba da nastane, toliko da plate da se celo društvo u gaće usere od te kazne da nikome na pamet ne padne da učini ništa slično i da zakon bude neumoljiv, da ždere sve one koji se nasilja late. Bio mlad, bio star, surov zakon suvog, slepog oka željnog kazne prema prestupniku. Do tada, gledaćete neprestano nasilje, svugde, u svakoj pori društva, od balavaca, do senilnih delikvenata.

Zvezdinho

pre 11 meseci

Bez uplitanja airsofta sa ovim. Tu nije mogao da stekne nikakve vestine. Pa i radnje sa igrackama prodaju igracke oruzije, znaci i tu je mogao da stekne informacije o oruziju. Nemoj te traziti krivce u drugima kad je sistem zakazao..

Metropola

pre 11 meseci

Dobro poznajem dete koje je bilo žrtva vršnjačkog nasilja. Danas studira i potpuno je asocijalni frik. Roditelji očajni. Ovo pišem samo zbog komentara, a ne zbog KK, jer ne znam šta se dešavalo. I moram priznati da mi nisu jasni roditelji koji previše mlako reaguju na to što im dete maltretiraju u školi. Okretanje drugog obraza sigurno nije dobra solucija za vaše dete.
Iskreno saučešće roditeljima poginule i povređene dece.
Jako mi je žao i jadne izgubljene duše KK i njegovih roditelja.
Strašna tragedija za sve uključene u ovaj događaj.
(bolest, 04. maj 2023 20:25)


Ovaj komentar ima uglavnom samo pozitivne komentare, sto govori da vecina nista ne kapira. Zalosno je i porazavajuce da momak odraste i postane asocijalan tip a da ocigledno roditelji ne vide da su ista pogresili i traze krivicu u svemu negativnom sto mu se desilo sem da se pogledaju u ogledalo.

orthodox1160

pre 11 meseci

deca od 8 godina igraju fortnite igru bolje nego ja sa 30 .. ta igra uopste nije za njih jer se radi o pucanju, kad pocnu da pricaju preko slusalica i pocnu da vriste i psuju a glas imaju kao male bebe odma ih prijavin i blokiram,

aca

pre 11 meseci

Pa nosile su se Nike patike kada sam i ja bio dete s’kraja ‘80-ih pa nisu se deca ubijala po školama. Naš problem je tv program na nacionalnoj frekvenciji i što su u udarnom terminu nasilje, kriminal, prostitucija. Nekada su po osnovnim školama dolazili veliki naši pesnici kao sto su Desanka Maksimović i Ljubivoje Ršumović a danas dolazi Kristijan Golubović. Neka je svim poginulim večna slava.
(Goran Loznica, 04. maj 2023 08:04)

Znas sta je ovde najstrasnije? Sto je dete koje je odgovorno za masakr verovatno pripadalo ovoj drugoj grupi ciji su uzor pisci i pesnici. Vrsnjacko nasilje je nesto sto je fakticki neresivo pogotovo u sistemu gde su svi nezainteresovani za decija osecanja. Toga ima koliko hoces i i razvijenim zemljama gde mnogo vise i kvalitetnije rade sa decom.

Mikix

pre 11 meseci

Ja bih ovo, ja bih ono... nemate pravo na glas. Ceka se dok nesto ne pukne i onda svi pametni. Kao prvo sistem u skolama ne funkcionise kako treba. Ta deca treba da se prate, savetuju i sankcionisu ako treba. Drugo, previse gradiva su natovarili deci ni da su kontenjeri za reciklazu? Ima tu svasta nesto, nisam ja expert da procenjujem, al trebali bi isti da to odrade kako treba. Trece je problem ovaj stidljivi narod.

Nenad

pre 11 meseci

Je li vam Amerika kriva sto vam deca, na hiljade njih, likuju nad ovim sto se desilo, broje "kilove" i raduju se jer je resen problem "istoricarke"? Je li vam Amerika kriva sto su se utrcavali da se slikaju sa Kikijem i sto svaka skola ima Marase i druge likove medju ucenicima? Da niste malo i sami omanuli?

Ehh...

pre 11 meseci

(Ehh..., 4. maj 2023 12:46)

Takve stvari deca govore jedna drugima i dok igraju fudbal, nema to veze s igricama.

Trazite krivca na pogresnom mestu.

A da su klinci danas vulgarniji i bezobrazniji neko pre to je cinjenica, to opet, nema veze ni s igricama ni sa oruzjem vec sa necim drugim.
(Igor, 04. maj 2023 13:07)

Posebno sam naglasio u komentaru da takve stvari sto oni izgovaraju niste culi nigde, sa razlogom. Ljudi koji igraju igrice ce potvrditi, ako ih ti i sam igras i ne slazes se, onda si u zestokoj zabludi. Ne, ne govore to na fudbalu, skoro svaki dan odem predvece da igram basket, deca pored igraju fudbal, tu je koskanje i naravno neka psovka, ali onakve stvari se nikako ne cuju. Ili su to neka mnogo normalnija deca ili neko od nas nije u pravu, a ti proceni ko.

kako je do neprepoznavanja dovedena suština prevare

pre 11 meseci

"Sutra članovi našeg sindikata štrajkuju, Ružić nije kriv"

Ovo je suština problema! Ja, koji nemam nikakve veze sa prosvetom niti bilo kakvom izvršnom vlašću u Srbiji, se kao građanin Srbije itekako osećam krivim! Bitno je da se gospodin Ružić ne oseća krivim i da se ponaša kao uvređena mlada predstavljajući svaku kritiku kao napad na njega i vlast...

Deep Throat

pre 11 meseci

Čuj ovo, MUP upozorio građane?!

Možda MUP da objasni zbog čega su se naizdavali tolikih dozvola da je Srbija najnaoružanija država u Evropi?!

Misli se na civile koje legalno imaju oružje, očevi masovno odmalena uče sinove na oružje.

Tu **** o nekakvim "zapadnim vrednostima" pa nisu Ameri ništa puno luđi za oružjem, iako im je oružje mnogo dostupnije!

Jvn

pre 11 meseci

Ljudi, pa da li vi stvarno okrivljujete američku kulturu, filmove i ostalo za ovo? Dečak je psihički bolesnik, neuračunljiv. Mogao je da gleda ceo život i Pepu prase, pa bi isto napravio. Ovo je propust prvo roditelja i skolskog psihologa, a onda i profesora i razrednog staresine koji nisu primetili njegov problem.

Bruks 021

pre 11 meseci

Posle ove činjenice nemojte mi pisati o zapadnim vrednostima i kako smo postali Čikago.Ameri ladno mogu da pišu kako su postali Beograd,jer ovo ne postoji nigde na svetu.

bolest

pre 11 meseci

Dobro poznajem dete koje je bilo žrtva vršnjačkog nasilja. Danas studira i potpuno je asocijalni frik. Roditelji očajni. Ovo pišem samo zbog komentara, a ne zbog KK, jer ne znam šta se dešavalo. I moram priznati da mi nisu jasni roditelji koji previše mlako reaguju na to što im dete maltretiraju u školi. Okretanje drugog obraza sigurno nije dobra solucija za vaše dete.
Iskreno saučešće roditeljima poginule i povređene dece.
Jako mi je žao i jadne izgubljene duše KK i njegovih roditelja.
Strašna tragedija za sve uključene u ovaj događaj.

omniameamecumporto

pre 11 meseci

Ako je ovaj dečko mijenjao razred jer su ga maltretirali onda je tu već napravljena greška.Trebalo je sankcionirati one koji su ga maltretirali. Razred možeš promijeniti radi društva ili smjene ako putuješ sa nekim ako je izvedivo a ne bježeći od nekoga. Mladi u tim godinama su osjetljivi ali u isto vrijeme mogu biti i jako zli prema drugima. Ne može on sam sebi dati dijagnozu ja sam psihopata. Ako su ga maltretirali u ponižavali onda je to jedna od reakcija. Mogao je i podići ruku na sebe, kao što neki i urade.
Sjećam se prije nekoliko godina u gostionici likovi izvrijeđali mladića pred djevojkom, ovaj otišao kući po kalašnjikov i sve ih postreljao a nije bio psihopata.

Ako ima boga

pre 11 meseci

Mnogo se priča o vršnjačkom nasilju, kao da ga to maltene opravdava. Možda nisam baš sve informacije zakačio, ali koliko mi se čini, vršnjačko nasilje je taj monstrum doživeo u nekoj školi glume. Kakve veze osnovna škola ima sa tim. Još u kombinaciji sa planom pravljenim godinu dana i listom za odstrel, koju je napravio.

Jedino ako se u vršnjačko nasilje uzme u obzir da su ga u osnovnoj školi ignorisali. Otkada je ignorisanje nekog nasilje? Dalje, među ubijenima je najviše devojčica. Znači, tako je sastavio listu za odstrel. Čime li su to devojčice vršile nasilje nad tim iskompleksiranim mamlazom? Nisu bile zainteresovane za njega, nisu ga smatrale privlačnim, whatever? I odmah na listu za odstrel? Lik je veoma ozbiljno poremećen. Da nije sada izvršio masovno ubistvo, jednog dana bi ubijao svaku ženu koja nije zainteresovana za njega.

Ovaj primerak čistog zla definitivno nije žrtva ovog jadnog okruženja i poremećenog sistema vrednosti, koji promovišu nasilje. Razmažen poremećen ludak, koji je hteo sebi na silu da obezbedi pažnju, koju svojim prirodnim kvalitetima očigledno nije uspeo da dobije.

I uspeo je, svi pričaju o njemu, neki ga doživljavaju možda i "uspešnog". Treba ga u medijima potpuno ignorisati a pričati o njegovim žrtvama. O njemu samo da je običan jadnik i luzer. To će mu biti najveća kazna. Uz smeštaj u zatvorenom odeljenjeu doživotno.

Mirko

pre 11 meseci

Drustvo je tesko bolesno. Drzava 'koja odumire" bar 50 godina sada je u agoniji. U tom decenijskom propadanju sistematski se zatire svaki trag moralu, eticnosti,ljudskosti.Deca se fizicki sve brze razvijaju dok sazrevaju duplo sporije nego ranije.Vecina njih nema svest sta je smrt. Ratovi,nemastina i sve lose sto uz to ide nabili su nas agresijom. Naravno da su drzava, svi njeni instrumenti i celo drustvo odgovorni za ovo stanje. Ali ova tragedija tesko da je mogla biti sprecena. Pocinilac zlocina je izuzetno inteligentan i duboko poremecen i/ili istinsko zlo. On to nije uradio u nekom afektu, vec je sistematski pripremao zlocin mesec dana. On ako ne bude zatvoren u nekoj instituciji do kraja zivota napravice neko novo zlo. Iskreno se plasim da ima prilican broj pritajenih psihopata slicnih njemu. Na pitanje kako ih otkriti i spreciti da naprave nesto uzasno, odgovor treba da daju kompetentni strucnjaci iz mnogo oblasti, ako ih ima i ako neko hoce da cuje.

anon

pre 11 meseci

Povećavali ili nepovećavali psihologe,ukidali ili ne ukidali rijalitije,jedno je sigurno- roditelji su najveći krivci!!! Nije dovoljno djeci od pažnje posvetiti toliko da ih lijepo obuku,da im hvataju veze da ne izgube " Luču",da ih forsiraju da treniraju po 20 sportova odjednom i da to smatraju uspjehom,da preko djece liječe svoje neostvarene želje...Sa djecom treba stalno razgovarati,sticati povjerenje,otvorenost,motivisati ih,ali bez pritiska...
(Kačamak, 4. maj 2023 11:13)

Slazem se ali takodje verujem da su neki ljudi jednostavno bolesni. Mi hocemo objasnjenje, hocemo nekoga da krivimo, jer nam je tako lakse, jer mislimo da mozemo da sprecimo ovakve stravi. Ja licno mislim da je decak bio takav i da niko nije "kriv" za to. Neka deca imaju roditelje alkoholicare, narkomane, pa i jos gore, a postanu normalni i dobri ljudi. Najveca krivica je sto su imali pistolje, sto je decak ucio da puca i sto je imao pristup pistoljima. Zasto je lekar, na Vracaru, uopste imao pistolje u kuci?

Ehh...

pre 11 meseci

Sticajem okolnosti igram jednu online igricu, League of Legends, verovatno vecina vas je upoznata sa istom, nije ni bitno. U samoj igrici kucam i komuniciram na engleskom jeziku uvek, cak i kada jasno vidim da igram sa Srbima, lakse je tako. Ja sam malo stariji, igram je duze vreme, nekih 9 godina. Da se nadovezem na komentar coveka o Fortnite-u; ljudi vi ne mozete da zamislite kakve stvari deca izgovaraju jedni drugima u ovoj igrici, na kakav nacin prete i ostalo. Naravno to nije fizicko nasilje, ali je nasilje...
Ja sam poceo da je igram sa 15-16 godina, sto je ok, ne nerviram se toliko, nikoga ne psujem itd. Deca pocinju da igraju ovu i slicne igre sa 7-8 godina. Zasto to dozvoljavate, prerano je?! Drugim recima nije problem da ih igraju, problem je sto pocinju da ih igraju pre nego sto nauce tablicu mnozenja. Roditelji uozbiljite se, ili jednostavno udjite u sobu kada dete igra te igre, da vidite taj horor. Daleko da je ovo lose kao odlazak sa detetom u streljanu, ali je ogroman problem.
To je ono sto ljudi kazu "i mi smo igrali igrice pa nismo bili nasilni", s tim sto mi tada nismo igrali multiplayer igrice gde je kljucna interakcija sa drugim ljudskim bicem, toliko.
Pre nego sto se pohvalite vasim prijateljima kako je vase dete pametno i snima tik tokove itd, lupite sebi jednu samarcinu, mozda vam bude jasnije onda.

dd

pre 11 meseci

sasvim jednostavna situacija ako nema kazni za maloletna lica ovo ce se desavati kao domino efekat!!zakon se mora menjati pod hitno!!!znaci maloletnici da odgovaraju kao punoletne osobe.ovo se mora spreciti,ljudi mi smo pred totalnom katastrofom kao drustvo!

inace ovaj mali kaze ja sam psihopata kao u afektu uradio ovo.ljudi on je ovo dugo planirao!!pravio spisak koga ce da ubije,crtez ulaz,izlaz is skole,spremio 4 molotova koktela!!on je potpuno svestan i uracunljiv.i sa potpunom namerom predumisljajem ubio 9 ljudi?

znaci zakon menjati pod hitno,drugo ukinuti rialiti programe,trece zabraniti gostovanje pijanim i drogiranim estradnim licnostima u medijima,zabraniti osudjenim robijasima prilazak skoli a ne da udju u nju i drze casove,smeniti sve odgovorne za ovo,posaljes dete u skolu i neko ti ga ubije?ovo pod hitno se mora zaustaviti ili ce jos neko nevino dete stradati!!!

djordje

pre 11 meseci

Streljana sa 14 godina, u vojsci sam pucao iz snajpera i minobacača 82 mm i nikada ništa nismo za***ali. Treba opet uvesti vojni rok od bar 3 meseca.

Ovaj dečko je prepametan i iskoristio je to.

Bato moj, u vojsci baš nije tako.

A vi se vozite električnim trotinetima u slim majicama slobodno.

Bukač

pre 11 meseci

... nikad više nasilja u školama nije bilo nego u ove zadnje 4 godine ali ministarstvo prosvete nije imalo rešenje onda se desilo i ovo i sad su svi pametni.

Јабучило

pre 11 meseci

Na konferenciji za medije predsednik Vučić je predložio da se taj zakon promeni i da se granica za krivičnu odgovornost spusti sa 14 na 12 godina. Predložio je još devet mera.


Са изузетком да се и млађима суди за тешке злочине као одраслима. Као и да се одговорност делом или у целости преноси на родитеља или старатеља или подстрекивача. Ово последње за случај да неко злоупотреби децу у криминалне сврхе.

Igor

pre 11 meseci

(Ehh..., 4. maj 2023 12:46)

Takve stvari deca govore jedna drugima i dok igraju fudbal, nema to veze s igricama.

Trazite krivca na pogresnom mestu.

A da su klinci danas vulgarniji i bezobrazniji neko pre to je cinjenica, to opet, nema veze ni s igricama ni sa oruzjem vec sa necim drugim.

Kralj

pre 11 meseci

Kriminalizacija društva je dostigla novi i nevidjen nivo. Sad su zahvaćeni najmladji koji su tome najpodložniji.

Političari su najodgovorniji za katastrofalno stanje društva u Srbiji.
A nijedan da ponudi ostavku, fuj gadosti!

Nikola

pre 11 meseci

Uskoro će naši okoreli kriminalci da zapošljavaju samo decu za likvidacije i pljačke. Sad je svima u Srbiji jasno da šta god uradiš do 14 godina, puj pike ne važi, niko ne odgovara!
(Dante, 04. maj 2023 15:12)

Ti si bre zastareo i neupućen čovek. Tribine su puni onih koji nemaju ličnu kartu a imaju drogu !

Edwin

pre 11 meseci

Na konferenciji za medije predsednik Vučić je predložio da se taj zakon promeni i da se granica za krivičnu odgovornost spusti sa 14 na 12 godina. Predložio je još devet mera.
(Јабучило, 4. maj 2023 09:20)

Ako SAD nije uspela nakon onoliko mrtve dece kroz decenije da promeni nešto u zakonima, šta očekivati ovde? Jedino sto će se promeniti u ovoj priči je šifra ormara s oružjem.

Serpico

pre 11 meseci

U BiH proglasen dan zalosti sutra zbog ove teske tragedije i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konakovic s potpredsjednikom Federacije BiH Igorom Stojanovicem u posjeti Beogradu kako bi izrazili saucesce i upisali se u knjigu zalosti otvorenoj u MIP-u Srbije?
Makar u ovom teskom trenutku ukazite na pozitivne primjere empatije koju svi gradjani Bosne i Hercegovine osjecaju u ovim teskim trenucima za Srbiju i njen narod...

sasa

pre 11 meseci

Ruziceva izjava ostace upamcena :
"sistem nije ogdovoran,i u njemu nije bilo propusta"
Dok je ovakvih nestrucnih,da ne kazem nista grublje,lica na odgovornim funkcijama sistem nikada nece biti kriv! Naravno da je kriv,i naravno da si ti najodgovorniji,i naravno da bi trebao da se izvinis,a ne da sklanjas d.pe u stranu kad god je gusto. Mnogo sam ljut,i dosta mi je vise ovih likova koji nista ne znaju,vec samo se izvlace

Vlada

pre 11 meseci

Problem je u oružju? Klinac je nosio molotovljeve koktele i verovatno bi njih upotrebio da nije imao pištolje. U stvari koliko dugo je planirao verovatno bi koristio i noževe na kraju ako ne bi imao pristup ničemu drugom. Nestvarno je kako se sve pogrešno radi u ovoj državi. Umesto da se istražuje šta je uzrok da klinac počini ovakvu strahotu i da to bude prioritet ispada da je pištolj kriv za sve. Žalosno je što se zbog našeg nemara dogodilo ovako nešto jer je nemoguće da niko ništa nije primetio oko tog deteta. Poraz društva.

Zuz

pre 11 meseci

Iz ovog jednog slučaja se ne može ništa posebno naučiti. Psihički bolestan, socijalna magla u glavi, nešto je puklo ...
Ono što može da se nauči i treba da se prati je kako će druge prikrivene psihopate da budu inspirisane ovim slučajem.

Kačamak

pre 11 meseci

Povećavali ili nepovećavali psihologe,ukidali ili ne ukidali rijalitije,jedno je sigurno- roditelji su najveći krivci!!! Nije dovoljno djeci od pažnje posvetiti toliko da ih lijepo obuku,da im hvataju veze da ne izgube " Luču",da ih forsiraju da treniraju po 20 sportova odjednom i da to smatraju uspjehom,da preko djece liječe svoje neostvarene želje...Sa djecom treba stalno razgovarati,sticati povjerenje,otvorenost,motivisati ih,ali bez pritiska...

Ivka

pre 11 meseci

Ne mogu da komentarisem vaspitanje ovog decaka jer ne poznajem porodicu. Moj licni instinkt mi kaze da je nesto cudno kod coveka koji ima toliku strast prema vatrenom oruzju, da ga izdaju zdrav razum i kriterijumi kad uci svoje dete da njime barata. Ocigledno da obrazovanje i materijalno stanje nisu dovoljni jer ih ovaj otac ima. Moj kolega iz razreda se ubio sa 13 godina ocevim pistoljem, davne 1982. Dakle, ovaj decak je mogao, isto tako, da izvrsi samoubistvo u trenutku krize, da je drugacijeg mentalnog sklopa. Strasno neodgovorno od oca. I onda bismo krivili roditelje i drustvo koje ne reaguje, medije itd.
Ali ono sa cime ratujem i u svojoj porodici otkako postoje video igre i pametni telefoni, to je ocigledno otupljivanje kod mladih na sve vrste nasilja, posebno verbalnog. Anonimnost je pogubna za razvoj medjuljudskih odnosa. Kad nema komunikacije licem u lice, pa cak ni razgovora (jer danas svi kuckaju poruke), ljudi su spremni da kazu svasta, a neki i da urade svasta. Sve postaje dozvoljeno, ili bar moguce.

466453

pre 11 meseci

" Novi užas: Bivša učenica izbola đaka i nastavnicu."

" I treći incident u beogradskim školama."

Hajde da pripišemo ovo sve solarnoj oluji, malo je previše inače! :(

zelengora

pre 11 meseci

Sad se svi pitaju šta je uzrok da jedan bistar dječak, zgodan, iz fine porodice, dospe u ovu situaciju i da uništi život 9+7+1 porodici, ali i vise od toga. Traumatizovao je cjelu državu, čak i region. Uzroka moze biti više, okidača moze biti vise, propusta moge biti više ali moze biti i bolest tj. poremećaj lićnosti. Neznam kako se pravi dijagnostika, da li se snima mozak? Negdje proćitah da su u zatvorima ljudi sa raznim poremećajima ali da se neki od poremećaja vide i na slikama mozga. Šta god da jeste tuga je golema. Ali ono šta se u toj prići nije smjelo desiti je da otac dozvoli dječaku da ima dodir sa oružjem i da se uči da rukuje oružjem. To je najgrblja greška i to mora da se sankcioniše. Oduzeto je 9 života i to 8 djećjih. A sjetite se i onih obuka djece koju su neki vodili na planinu da vjezbaju rukovanje oruzjem. Stećom reagovalo se i to zabranilo.

Totalnonebitan

pre 11 meseci

Krivi smo mi kao drustvo. U deci smo ubili decu, u nama smo ubili sve ono ljudsko. Pretvorili smo zivot u materijalno i opstanak. Deca u nama vise ne postoje, decje igre smo pretvorili u politiku, razne rijaliti programe i mobilne aplikacije. Deca nisu u kontaktu sa prirodom, sa svojim prijateljima uzivo vec samo preko telefona. Sto je najgore i ovo je preko telefona. Sad smo svi pametni kad su nevini stradali.

Eric Cartman

pre 11 meseci

Najgore od svega što je ovaj decak samo probio led.
Znate ono kada neko servira rucak na stolu pa svi cekaju da neko prvi krene da jede.
E ovaj decak je upravo prvi to uradio i ovakvih stvari ce se tek desavati u svim i vecim i manjim gradovima.
Jer previše je dece koja su maltretirana koja su zbog toga upala u depresiju.
Deca koja nisu po šablonu nisu prihvacena.
Pa roditelji lece neke svoje komplekse preko dece.
Previše je i dece razvedenih roditelja.

Jer klikovi i reachovi

pre 11 meseci

Pa kad ste juce objasnili celoj drzavi vrlo glasno i jasno, i doprlo je do bas svakog, da ako nemas 14 ne odgovaras. Sad svaki nezadovoljni 13ogodisnjak moze da radi sta hoce.

da da

pre 11 meseci

Uskoro će naši okoreli kriminalci da zapošljavaju samo decu za likvidacije i pljačke. Sad je svima u Srbiji jasno da šta god uradiš do 14 godina, puj pike ne važi, niko ne odgovara!
(Dante, 4. maj 2023 15:12)

To vec rade u Svedskoj nekoliko godina,snasli se kriminalci.

Igor

pre 11 meseci

Iz Hrvatske sam...Zao mi je i zalim za stradalom djecom. Iskreno saucesce i zaljenje za gubitkom svim roditeljima i obiteljima stradalih u ovoj tragediji. Shvatimo da su djeca nasa buducnost, dajmo im bolji svijet od ovoga danas. To je nasa obaveza i odgovornost. Jos jednom, iskreno saucesce

Tradicionalno

pre 11 meseci

Samo u nasem jeziku postoji izreka”Spava ko zaklan”je li golemo to,pa kome bi to palo napamet da smisli.I da prezivi ta izreka sve ove god,stoljeca…

Zamena teza

pre 11 meseci

@Roditelji reagujte!
Nije ničija obaveza da gleda i sluša to što si naveo. Svaka generavija je imala neki bid medija. Nisu sva deca slabo inteligentna da bespogovorno rade šta im neko tamo na internetu kaže, pobogu. Uvek je bilo i loših i slabića, a ukidanjem medija nećete ništa postići. Postići ćete onda kada deca ne budi želela to da gledaju. To je cilj, a kako do njega - sigurno ne zabranama jer to stvara još veći izazov i još veću želju.
Kod mene se TV ne uključuje, deca ne gledaju jutjubere - nateram ih da pogledaju o čemu se radi da budu u toku. Tiktok im je glup, to je za one niske inteligencije (kojim ima previše). Danas nijednom detetu ne smeš ništa reći, odmah krenu mame i babe kako deca to "ne vole", makar i okrenuli naopako to što im se kaže, samo da bi se svađali i isterivali neku pravdu.
Razlog vam je vaspitavanje dece da budu pahuljice, da svako misli da je bogom dano i da ima sva prava, da misle da su mali bogovi.

Zv

pre 11 meseci

Da li je realno da je moralo nešto ovako da se desi da bi na društvenim mrežama i portalima isplivale na stotine ispovesti žrtava vršnjackog naselja, znači problem je sistemski i dugoročan i mora se rešavati iz korena. Treba preduprediti bilo kakva kopiranja i veličanje ovog zločina, na sve moguće načine i svim mogućim sredstvima.

mare

pre 11 meseci

sta cemo dobiti pomeranjem granice na 12 godina? pa nije tu problem koliko oni imaju godina tu konjretno je problem sto mi nemamo sistem za nosenje sa vrsnjackim nasiljem, sto uciteljima moze svaka budala da preti a da oni nemaju sredstva da se prvo licno odbrane, a onda da reaguju na nasilje. Pazi resenje je da zlostavljanog prebacis u drugu smenu i razeed. Umesto da nasilnik dozivi osudu i bude odstranjen iz skole ( neka otvore posebnu skolu za decu sa specijalnim potrebama i neka ih sve tamo salju, po mogutstvu da bude internat u nekoj zabiti), oni kaznjavaju zrtvu. A roditelji, pa to je prica prosto neverovatna, dobar deo njih bi morao na ozbiljnu psihijatriju.

Dante

pre 11 meseci

Uskoro će naši okoreli kriminalci da zapošljavaju samo decu za likvidacije i pljačke. Sad je svima u Srbiji jasno da šta god uradiš do 14 godina, puj pike ne važi, niko ne odgovara!

kartica joe

pre 11 meseci

U razgovoru sa uciteljicom jedne osnovne skole, saznajem da su,, zatrpani,, popunjavanjem nekih glupih formulara, tako da su premoreni u ucionici. Takodje kako mi je receno da pa ucitelj nema prava da posalje dete kod pedagoga bez saglasnosti roditelja koji uglavnom.. Znate vec sta...

SNEŽANA

pre 11 meseci

Tužno da tužnije ne može biti. Saučešće porodicama nastradalih.U zemlji gde su rijaliti programi hit, gde nemožete da nađete film na televiziji bez nasilja, a o društvenim mrežama da ne govorimo, bilo je pitanje dana kada će se ovako nešto dogoditi. Svi govore o pravima deteta, niko o njihovim obavezama, prosvetni radnici su na dnu lestvice, svakodnevno su šikanirani od strane đaka i roditelja i nikom ništa. Decu nam vasputava šljam i ološ, ovo je rezultat takvog vaspitanja. Kad se na to doda da roditelji jure za zaradom i statusom u društvu a zanemaruju decu, to ovako izgleda. Velika tuga i bol je u meni i još veći bes što kao jedinka ništa ne mogu da promenim. Još jednom iskreno saučešće porodicama nastradalih.

ognjen

pre 11 meseci

Nije samo oružje krivo. Društvo ekstremne konkurencije i materijalnog kao vrhunca uspjeha, nažalost može da proizvede ovakve situacije. U vrijeme Jugoslavije smo već u osnovnoj školi učili da sklapamo i rasklapamo pištolj u sklopu predmeta koji se zvao "odbrana i zaštita". Na pucanje u streljanu sa bojevom municijom smo išli u srednjoj školi nekoliko puta u sklopu istog predmeta. Još ako si bio iz porodice koja se bavila lovom, naučio bi da koristiš oružje vrlo rano. Ali s tim je išla i odgovornost i savjet starijih, kako iz porodice tako i šire. Sazrijevao bi mnogo brže. Previše maziti djecu, ugađati im na svaki njihov gest, praviti od njih male Bogove i, pustiti da ih odgaja realiti, internet i igrice bez nadzora ili savjeta starijih, ne učiti ih kako da se nose sa kriznim situacijama u svom životu, veliki je problem za svako društvo. Djeca onda gube kontakt sa realnim, otuđuju se od svega. Postaje bitno samo ono "JA", tj. "EGO". I onda je nažalost moguće da se ovako nešto desi. Moje saučešće porodicama stradalih.

anon

pre 11 meseci

Ajmo ljudi u ime te jadne dece da se borimo za bolje drustvo. Dosta rijalitija, nasilja, golotinje, pljuvanja. Svi smo deo sistema, svi ucestvujemo u tome.

era s onog sveta

pre 11 meseci

Korupcija!
Kad to resimo, zakoni ce imati svrhu. Sve dok je Pera “vazniji” od Mike, dok crvena, zelena, bela ili kakva vec novcanica resava prekrsaj/zlocin, nece nam biti bolje.

boban

pre 11 meseci

vaspitanje i nacin ponasanja deca donose iz porodice.Skole su postale poligon dokaza moci roditelja.Deca znaju da iako naprave neku gresku da ce tata i mama to srediti.Koliko imate primera da bogatih roditelja deca budu limari ili mehanicari?Nijedan .A obicni ljudi prodaju "dusu"da bi dete obrazovali i nacinili boljem.Veliki jez je napravljen izmedju onih koni nece da cuju istinu i oni koji zive za istinu.

Voya

pre 11 meseci

Odgovori su negde na policama biblioteka.
(π, 4. maj 2023 20:14)

Odgovor nikad nije jedna, ili dve stvari. Odgovor je u mnogo segmenata koje čine život. U pogledju majke, razgovoru oca, savetu prijatelja, podršci komšije, šali trenera, pažnji učiteljice, pa i na policama biblioteke kako kažeš. Život je jedan velik mozaik. Bitno je za svakoga od nas da pruži svoj maksimum da se svako dete izvede na ispravan put. Bitno je prepoznati i ispravljati greške. Niko od nas nije savršen, ali ako svako da svoj maksimum, svet će biti mnogo bolje mesto. Ne budimo lenji, život brzo prolazi.

Jurica

pre 11 meseci

Sucut svima, pogotovo roditeljima. Ne ponovilo se, naiskrenije izraze sucuti svima, djeca su svacije najbolje od nas. Jurica iz Zagreba

Savo M…

pre 11 meseci

Mrznja je postala moda i ljudi su prihvatili kao i laz
Jer danas je laz istina
Na ulici svi pricamo i vjerujemo u boga a iznutra covek zarazen i licemeran

Milan

pre 11 meseci

@ metropola
Uloga drustva- vrsnjacke grupe je danas veca nego uloga primarne porodice, narocito u tom tinejdz dobu. Vreme u kom zivimo se drasticno promenilo i menja se non stop i roditelji pokusavaju da pohvataju sve te konce, mnogo je teze danas biti roditelj nego pre 20,30, 50 godina. Imam dete i nije lako, ne mozes ga izolovati a ne mozes ni pustiti da sve ide kako ide. Pakleno tesko.

Antihype

pre 11 meseci

Apsolutno svaki dan nasih zivota je zestoko ispolitizovan i ozracen potpuno pogresnim vrednostima, nebitno odakle one dolaze. Ovo mora da bude poslednja opomena svakom od nas da se konacno trgne i ovesti i da se posveti sebi, svojoj deci, porodici i prijateljima. Ceo svet srlja ka ambisu, pa je vreme da pokazemo hrabrost i odlucnost da zastitimo ono sto je nase, a ne da zelimo i grabimo ono sto nam ne pripada, ni po pravu, a ni kroz sisteme vaspitanja i obrazovanja koji nam se namecu sa strane. Krajnje je vreme da shvatimo da oponasanje bilo koga dovodi do katastrofalnih posledica, a koliko svi mozemo da vidimo, vec decenijama se ovde radi na tome da svako bude ono sto nije i sto ne moze biti. Ovaj stravican zlocin mora da probudi zelju u nama da svi budemo bolji, a ne da proizvede strah da ce biti jos gore. Moje najdublje i najiskrenije saucesce svim porodicama koje na bilo koji nacin imaju dodira sa jucerasnjim dogadjajima.

Ana

pre 11 meseci

@ ako ima posla
Ne znas o cemu pricas. Ignorisanje je i te kako vrsta nasilja, pre svega psiholoskog. I odrasla zrela osoba to jako tesko podnosi a kamoli deca, teze od batina. Meni se kao odrasloj osobi desilo to na jednom poslu kao novozaposlenoj osobi, prosto ostanete zateceni time , pa se preispitujete da li ste nesto pogresili, zasto , cemu to, kako , zasto meni, pokusavate da se uklopite, kad vidite da nece da vas prihvate onda kazete sebi pa dobro ovo je posao.Ali nije samo posao, nije normalno da 8 sati na dan trpite ignorisanje, utice na psihu. Posle sam dala otkaz, bila sam psihicki unistena. Inace, taj posao je bio rad u skoli , pa vi sad vidite. Smetalo im sto nije zaposljen neko njihov.

Gojak

pre 11 meseci

Devedesetih je moja osnovna skola bila preveliki cirkus sto se tice nasilja. To je bilo jezivo. Ja vama to ne mogu opisati. Onda je u skolu dosao novi nastavnik matematike, peglao je obe smene, deci kojoj ne predaju i njihove roditelje je pozivao u skolu. U par meseci i manje, sve se smirilo. Peglao je sve redom, jake cuske, po prstima, cupao kosu i zulufe. Roditeljima obecavao i batine i policiju ne rese li problem sa svojom decom. Nastavnika su svi gledali kao psihopatu, bio je krupan grlat i jak drzanjem nekakvog rukometasa i stavom nekakvog brkatog nacelnika policije. Ono sto je zanimljivo, svi su ga se plasili, pa cak i kolege, svi mi, sva deca, pa i roditelji, ali je mic po mic red zavladao. Decu koja su nasilnici, mnogo ih je bilo bas mnogo, tu decu je bio strah da malteriraju i tuku nas druge, poceli su sa nama da razgovaraju ali skroz drugacije, kroz osmeh, zeleli su normalno druzenje, postojali su normalni. Zavladala nekakva ljubav. Nastavnik je takodje nasiljem odstranio stariju decu, mozda srednja skola ili tako neki od 18 godina iz dvoistra osnovne skole gde su duvali lepak, otimali novac i tako dalje. Ne kazem da je ovo recept za bilo sta, ovo je mozda nenormalno skroz ali je neverovatno kako je na taj nacin dovedeno sve u red. Ono sto je ostalo u secanje, a i svima iz te skole, kad je sneg i deca nasilnici prvi izadju sa casa i nas sacekaju na odmoru sa ledenicama. Posle su ta deca u naredni zimu pravila sneska. Mozda objasnjenje ima u psihologiju

Desaji

pre 11 meseci

Upravo zbog svega ovoga i jos mnogo toga je bolje decu i porodicu podizati u manjim sredinama i gradovima. Beograd je horor
(n karol, 04. maj 2023 19:06)

Varate se. Samo je pitanje kada će nešto slično da se desi i u nekom manjem gradu.