Sreda, 03.05.2023.

13:59

Tužilaštvo izdalo nalog: Ocu dečaka određeno zadržavanje

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić kazao je da je, pored dečaka koji je danas <a href="https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2023&mm=05&dd=03&nav_category=16&nav_id=2327131" class="text-link" target= "_blank">izvršio masakr u školi na Vračaru,</a> uhapšen i njegov otac.

Izvor: B92

Tužilaštvo izdalo nalog: Ocu deèaka odreðeno zadržavanje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

zvezdarac

pre 1 godinu

Osnovna skola mi je ostala u najgorem secanju. Maltretiranje, kinjenje, dobijanje batina, otimanje stvari i para je bila realnost. Danas nakon 30 i vise godina pokusavaju da me ubace u Viber grupu, isti ti nasilnici, pa kao da se okupimo i slicno. Ne zelim nikoga od njih da vidim dokle god sam ziv.

Džoni

pre 1 godinu

Nije ovde krivo oružje shvatite već jednom, da nije imao pištolj iskoristio bi verovatno te molotovljeve koktele i popalio sve u učionici?
A deca bi MORALA da znaju kako se rukuje oružjem, baš iz razloga njihove bezbednosti ako se već nekako susretnu sa njim i da ne stradaju zbog neznanja. Ja sam od malena učen da živim sa oružjem i da pucam iz istog i isto tako od malena sam učen šta to oružje u pogrešnim rukama može da uradi i koliko je opasno i koliko je bitno koristiti ga bezbedno. Šta, sad ćemo trpati glavu u pesak i praviti se da oružje ne može da se pojavi negde na ulici, u dometu naše dece, a mi ćemo tako što ne naučimo decu o opasnosti istog biti bezbedniji???

Макарије

pre 1 godinu

Како смо сви осуђујући. Казна овоме, доживотна ономе.
Ја се питам да ли (би) се нешто слично могло и мени догодити...
И мене је отац учио оружју. И није био неки манијак, како сад маса коментарише, већ добар човјек, који нема коме није помогао (а такав је изгледа и овај јадни отац). Могу слободно рећи да сам био дупло млађи, од овог несрећног клинца. Ишао улов, са њим, стрицем, касније и сам. Имао доступ и кратким и дугим цијевима (тада није било данашњих прописа о чувању оружја), а у рату, да ни не причам. Ишао у једну од најгорих средњих школа у граду, деведесетих. Доживљавао, шта и остали, тих година
Сад, и ја имам синове и планирам их упутити у свој свијет, као што је и мене мој отац. Сматрам да је боље да дјеца знају и свјесна су свих аспеката, које оружје носи са собом, посебно опасности, него да сами истражују и откривају. Јер, ко је шта сакрио од дјеце?!
Са друге стране, сви су заборавили вријеме своје адолесценције. Реално, колико су родитељи били упућени у дешавања око нас, кад смо били клинци?
Није ни данас ништа боље, сигуран сам, иако су боља времена, сигурно. Бар са безбједносног аспекта боља.
Понављам, немојте бити толико горди и осуђујући. Ова трагедија се могла десити свакоме.
Можда гријешим, али све ће се завршити драконском казном за тог јадног оца, а клинац ће бити одведен у неку социјалну установу .
О породицама настрадалих не могу написати ни ријечи. Ми то не разумијемо.

Milan

pre 1 godinu

Na početku srednje škole bio sam žrtva vršnjačkog nasilja. Bio sam dobro prihvaćen u razredu ali nisam umeo da se odbranim od nekoliko njih koji su ismevali. Otac je imao 4 lovačke puške u kući, znao sam sve o lovačkom oružju mada mi se sam lov gadio. Nikad ali bukvalno nikad mi nije ni palo na pamet da uzmem karabin i pucam u nekog ko mi se podsmeva zato što sam debeo. Kakav god da je zakon, ovaj momak mora da bude kažnjen u okviru pravnog sistema.

smehotresna olimpijada

pre 1 godinu

Ja se samo nadam da ćemo kao društvo iz ovoga izaći pametniji i da ćemo promeniti ono što u sistemu nije dobro i što truje našu decu a i nas. Ima tu mnogo toga što treba primeniti: veća prava i zaštita profesorima i nastavnicima, aktivniji rad socijalnih službi, promena školskog sistema u celini gde bi se akcenat stavio na zajednički rad dece a ne na besomučno učenje lekcija (više prakticnig rada - pokazati kroz primere ono što se uči), promena sadržaja TV programa, .... Posla je stvarno mnogo... Moje saučešće porodicama nastradalih, moje saučešće celoj Srbiji.

Džoni

pre 1 godinu

Dajte ljudi, pa svaki klinac koji igra pucačke igrice (ko od njih ne igra) može da nauči virtuelno kako se barata oružjem, kako se menjaju okviri, kako se puca, sve je to veoma realistično, naravno nije isto kao u živo, ali bi svaki taj klinac mogao da se služi oružjem bez problema i bez pucanja u streljani i šta sve ne?

Petar

pre 1 godinu

Ovo se slažem sa niže dolje napisanim. Nadam se da ce ovaj pretužni čin donijeti do promjena u društvu, da ce da se shvati da je pristojnost i nježnost prema najbližem važnije od bahatluka, od dominantnosti i bezobraznosti. Kultura smrti i agresije da se pretvori u kulturu prijateljstva i ljubavi. Kako u Srbiji tako i u okolici. Nije ovo uzrok problema, nego posljedica.

Ja

pre 1 godinu

Vrsnjacko nasilje jeste ozbiljan drustveni problem, ali ovde nesto ne stima. Vidimo da su zrtve uglavnom devojcice. Nece bas biti da su ga prebijale. Moguce je da su ga omalovazavale, ali i to mi deluje malo sumnjivo. Devojcice umeju da budu (verbalno) jako okrtutne, ali zrtve su uglavnom druge devojcice. Ne znam. Istraga ce utvrditi cinjenice (da se nadamo). Otac je u svakom slucaju odgovoran za to sto nije adekvatno obezbedio oruzje, kad ga vec ima.

Mister B

pre 1 godinu

Ako ovo ne bude povod za niz izmena i dopuna raznih zakona, i temelj da za neko novo društvo, i ako prođe tek tako... Onda mi kao društvo više nemamo zašto da postojimo.

Ivan

pre 1 godinu

Jedno nepopularno mislenje. Sta je kriv taj njegov otac? Drzao je pistolj pod sifrom. Mali mu je napravio pakao od zivota, i njemu i majci koji ce ispastati zbog njega ni krivi ni duzni. Osim zivota koje je oduzeo pucanjem u skolu, oduzeo je zivot i sebi i svoji roditeljima.

severoistok - ATEISTA

pre 1 godinu

Ucite decu da budu tolerantna, da se ne rugaju deci koja se razlikuji po necemu!!! Da ne maltretiraju drugu decu samo zato sto mogu. Ovakvih slucajeva na zalost mozemo da ocekujemo jos cesce u buducnosti. Porodicno nasilje je pri samom vrhu, isto tako i opsta drustvena napetost i nasilje. Alkoholizam i koriscenje narkotika opste prisutno, sa sveprisutnom ekonomskom stagnacijom i siromastvom.

Siniša

pre 1 godinu

Imam 58 godina. U 7.razredu osnovne škole nadobijao sam se batina od vršnjaka a i od malo starijih. Kada sam se pobunio na času od razredne dobio sam i ukor. Pobegao sam od kuće iz revolta. Otac mi je bio vojno lice. Imao je pištolj u kući. Nije mi padalo na pamet da se svetim nikom. Jednostavno sam otišao iz škole pa od kuće ali su me našli posle tri dana. Šteta što su me našli. Bio sam blizu odlaska negde daleko od Balkana.

Djed Gavrilo

pre 1 godinu

Složena je slika našeg društva.
I ovo je odraz te slike.
Da li je bio šikaniran zato što je odličan,ili što je loš učenik?
Da li je bio odličan ili loš zato što je iz bogate ili siromašne kuće?
Da li su ga bogati ponižavali zato što više zna i ume u školi,a oni naučeni da je pamet u novcu ili je on baš taj?
Jasno je:
Sa 13 godina sve je u glavi drugačije,nego sa 6 ili sa 22,a pogotovu sa 52 i više.
Mali Kosta je izvršilac,zločinac i žrtva istovremeno.
Moramo znati ko je koliko doprineo da on bude sve to.
Treba detaljno istražiti i objaviti sve,do najsitnijih detalja .Ništa ne sakriti.Razgolititi i mane i vrline i njega i okruženja,ali i institucija sistema.Ne treba biti milostiv ni prema njemu ni prema žrtvama,ali ni prema institucijama.
Nesme nam se ovo događati.
Ja se osećam poraženo i jako odgovornim,mada živim u Novom Sadu i nikoga neznam od nastradalih niti njega.
Šta rade ministri u vladi i imaju li opis radnog mesta i imaju li oni kapacitet da menjaju ovo zapušteno društvo?
I to moramo znati i mora nam biti predstavljeno ,do detalja,od onih koje smo izabrali.
Vlada vlada,ali i odgovara.Menja i koriguje ili daje ostavku kad ne umije.
Hoćemo li čuti žalopojke i ponovo to da je kriv neko tamo.
Ja sam kriv,jer moja generacija nije napravila bolje društvo.Znači da već 100 godina ne biramo najbolje kadrove da menjaju stanje.Tapkamo i krivimo nekog drugog a sebe nikoako ne stavljamo pod lupu.
Rezultat ovog mog mišljenja je na svakom koraku.
Školstvo,zdravstvo,javne uprave su rak rana našeg društva.To je državni posao.Oni biraju kadrove,a mi izabrali njih da izaberu najbolje.Nisu to uradili ni jednom u poslednjih 50 godina,od kad ja pratim našu stvarnost.
Nađimo felere već jednom.Dajmo najboljima da to poprave i izmene….
To je jedini put koji vodi u otrežnjenje i spas ovog društva.

Robert

pre 1 godinu

Zamisli kao otac, vodiš dete da vežba pucanje..
(nemac, 3. maj 2023 14:26)

A kad, kao lovac, vodiš dete u lov? Mene i nekoliko mojih vršnjaka su 90-ih, kada smo imali 10-15 godina, roditelji vodili u lov. Ne nosiš pušku (doduše, bilo je i onih koji daju deci čak i to, pa i da pucaju), ali gledaš kako se barata s njom, ubijaju životinje, slušaš okrutne lovačke šale itd. To je bilo sasvim normalno. Tek kada sam počeo misliti svojom glavom, kako sam se bližio 20-im, udaljavao sam se od lova, lovaca i cele te priče. Danas ne mogu da smislim lov i lovce. Verujem da i danas, makar u ruralnijim predelima, živi priča gde očevi vode decu u lov i tako se brinu da se nastavi lovačka loza. Tako nešto, rekao bih, prolazi ispod radara.

Dabar

pre 1 godinu

@Boxer, 03. maj 2023 15:18

Apsolutno ste u pravu, 100%. Više faktora je uticalo, a mi na žalost kao društvo u ovakvom stanju nismo u stanju da se borimo ni sa mnogo manjim problemima. Neophodne su sistemske promene u društvu, a svaki čovek treba da dobro otvori oči kako ovakve žalosne stvari ne bi postale učestale.
Najiskrenije saučešće porodicama ubijenih anđela.

Izdah

pre 1 godinu

Dok neko decu vodi na fudbal i pecanje. Neko drugi vodi u streljanu i uci ga da puca. Ocu kazna ubistvo iz nehata...
(Jakuza, 03. maj 2023 14:57)

Mene je moj otac vodio i na fudbal i na pecanje i svuda.
Vodio me je i u lov od moje 6. godine. Sam sam pucao od 12. godine. Ne kazem da je to bilo ispravno.
Ali, usadio mi je ludacku etiku kad je oruzje i bezbednost u pitanju.
Velike tragedije su uvek splet vise nesrecnih okolnosti. U ovom slucaju na relaciji roditelji ovog deteta - nastavnici / psiholozi / pedagozi - druga deca - roditelji druge dece - socijalna sluzba (mozda) - svi koji formiraju sistem vrednosti u nasem drustvu (javne licnosti, mediji i dr.). Ovo dete je pocinilac, ali i zrtva svih pobrojanih.

majko srbijo

pre 1 godinu

Roditelji snose najvecu odgovornost, i to se uopste ne dovodi u pitanje! Dete ne sve da dodje u komtakt sa oruzjem, nikakve streljane, rukovanke otd, bar do neke 20-23 godine (iako zakon kaze 18). Ali plasim se samo da u ovom slucaju ne bude preskocena sustina, svi ce se baviti pitanjem kako je dosao do oruzja (sto svakako jeste bitno) ali prvenstveno sta navede jednog decaka od 14 godina da izvrsi ovakav masakr?? Pa i najgore psihopate (po knjigama) krecu sa lutkama i malim zivotinjama, a ne sa masovnim ubistvom. Roditelji prezauzeti, skola ignorisala nasilje, ovo nije njemu palo na pamet sinoc, ovo je planirano, ali zasto, moramo da se bavimo uzrokom!!!!
(Boxer, 3. maj 2023 15:18)

Šta pišeš, ne sme da dođe u dodir sa oružjem do 23. barem....
Ja sa 15, srednja škola, u sklopu nastave odbrane i zaštite išao na gađanje PUŠKOM M48!
Sa 18 već automatska puška u JNA, kojih 23?

lili

pre 1 godinu

Моје дете које има 15 година ми је данас рекло: "Мама ово је могло свима да нам се деси". И то је жива истина. Ми морамо да бринемо о својој деци али морамо да НАТЕРАМО систем да брину о нашој деци. Ужасно друштво им остављамо за то смо ми одговорни.

Objavite mi komentar

pre 1 godinu

Vidim da svi napadaju roditelje. Otac je jedino kriv sto nije bolje cuvao oruzje. Drugo roditelji ne mogu da znaju za probleme deteta jer dete to krije. Ja sam tako krio od mojih roditelja. Ono sto je po meni problem u drustvu je sta su uradila ta deca da je decak od 14godina napravio spisak koga ce da ubije. To nije on tek tako smislio. To znaci da je trpio duze vreme. Svi kazu bio odlican djak i malo povucen. Znaci idealna meta za decu nasilnike. Znam iz iskustva jer sam preziveo vrsnjacko nasilje u skoli. Roditelji su tek saznali sta sam doziveo u skoli kad sam zavrsio osnovnu skolu. Meni ucitelji i nastavnici nisu hteli pomognu. Oni jednostavno prave se da ne vide i kad vide nesto.

aleksandar

pre 1 godinu

Saučešće porodicama nastradale dece.
Živimo u lošem vremenu.
Svi snosimo krivicu.
Istina je da ništa ne možemo da promenimo.
Samo opravdanja i razlozi, a rešenja nigde.
Svi smo sad prepametni.

serhio

pre 1 godinu

Moj otac je mene učio da pucam.
Bavio sam se lovom,ja sam mog sina naučio da puca,doduše vazdušni pistolj,jednom je pucao iz pravog,isti uzrast kao i ovaj nesretnik,sada sam se dobro zamislio.
Drugačije je tada bilo,bili smo zdravija nacija i pored ratova,sankcija,bombardovanja,da li sve ovo sada dolazi na naplatu...

Samo jako i snazno

pre 1 godinu

Znaci samo su roditelji krivi? Na koji nacin roditelj moze da zastiti svoje dete koje trpi vrsnjacko nasilje?
(Hajde malo realnoari, 3. maj 2023 14:46)

Sram da bude sve vas koji trazite izgovor za ubicu koji je ubio 7 devojcica i 1 decaka. Sta me briga kakvo je on nasilje prezivo. To ga ne amnestira da ima pravo da bude nasilnik ili da nekoga ubije.

majstor

pre 1 godinu

ne znam o kakvom nasilju pricaju ovi komentatori ili ko papagaji ponavljaju nesto sto su prociatali ko zna gde. ubio ciljano 7 devojcica => znaci trpio nasilje od devojcica?

raja krezava

pre 1 godinu

Ma roditelji i klinac su krivi. Moze da se nastavi sa zadrugama, kriminalcima u skolama, smesnim kaznama za pokusaje ubistva, kladionicama na svakih 100m...

Boban

pre 1 godinu

Mene je pokojni otac ucio da pucam, bio sam i manji od ovog deteta pa nikog nisam ubio. Svi vi sto pljujete sada oca zapitate li se sta vam deca gledaju na internetu, pricate li sa svojom decom o njihovim problemima ili bi samo da udovoljite svojoj guzici a detetu cusnete telefon i cao. A posle djavo kriv. Vecina vas sto ovde razapinje oca prva skace da se obracuna sa uciteljem, nastavnikom, trenerom i sa bilo kim ko povisi ton na vase dete. E zato nam i jeste kako jeste, nije nama niko kriv sami smo krivo za sve sto nam se desava!

2222

pre 1 godinu

Ljudi moji? Pa za vreme rata za 15, 20 min. ne pogine toliko ljudi ili da je ranjeno? Gotovo ceo jedan vod? Meni to nije jasno, nacin razmisljanja? Pa on je to spremao , imao ozbiljnu nameru, crtao skice skole, gde ce da udje, izadje, imena ucenika ,iz kog su odelenja??? Planirao i da mu do mozga ne dodje ni jednom ..cekaj, ovo nije normalno sto hocu da uradim??? Za mene je to bolest..Neko moze da me povredi ali me nije ubio? Ajde da mu vratim ali da sve pobijem?? Ako se radi o vrsnjackom nasilju, ispade da su devojcice nasilnici jer je njih ubijao?? Vise devojcica a svega par decaka? Pa prvu devojcicu je ubio cim je usao a ona je bila dezurni???? Strano!!

Nikola Kovačević

pre 1 godinu

Na žalost ali...ovo je momenat kada će se i deca početi deliti po statusu roditelja...Neće više postojati zajedničke škole....

Lele

pre 1 godinu

Tragedija je svakako.
Ali nije kriv samo onaj cije je oruzije upotrbljeno.
Da je recimo koristio neko drugo oruzje (sire dostupno - noz, motku ili sl.) ko bi bio kriv.

vukica

pre 1 godinu

Drustvo je puno agresivnosti u svim segmentima, deca se identifikuju sa negativnim junacima smatrajuci ih herojima, porodica ima najmanje uticaja na devijacije ovog vremena, ne mogu se deca skloniti od uticaja sa ekrana, interneta, mreza, filmova, serija

black fish

pre 1 godinu

Deo odgovornosti jeste na roditeljima.
Ali najveca odgovornost je na onima koji su decaka maltretirali i onima koji su to znali, a nista nisu preduzeli da pomognu.

Boxer

pre 1 godinu

Roditelji snose najvecu odgovornost, i to se uopste ne dovodi u pitanje! Dete ne sve da dodje u komtakt sa oruzjem, nikakve streljane, rukovanke otd, bar do neke 20-23 godine (iako zakon kaze 18). Ali plasim se samo da u ovom slucaju ne bude preskocena sustina, svi ce se baviti pitanjem kako je dosao do oruzja (sto svakako jeste bitno) ali prvenstveno sta navede jednog decaka od 14 godina da izvrsi ovakav masakr?? Pa i najgore psihopate (po knjigama) krecu sa lutkama i malim zivotinjama, a ne sa masovnim ubistvom. Roditelji prezauzeti, skola ignorisala nasilje, ovo nije njemu palo na pamet sinoc, ovo je planirano, ali zasto, moramo da se bavimo uzrokom!!!!

Silver

pre 1 godinu

Jasna stvar da taj mali manijak nije jutros prvi put pucao. Imaju i u vidu ko mu je roditelj naoružan do zuba ne bih isključio ni direktnu odgovornost.

A da su znali da taj ludak sprema zlo sada je već jasno, spiskovi su mu u sobi nađeni... Užasna tragedija u kojoj ubica nije jedini odgovoran za zločin.

ana

pre 1 godinu

Treba hapsiti roditelje i kaznjavati i za manje zlocine. Tek tada ce se shvatiti da je roditeljstvo odgovornost. Ne moze samo vrtic i skola da vaspitavaju decu. Isto kao ono kad im daju kljuceve od auta da divljaju nocu, to su isto ubice. Ako deca do nekih godina nemaju krivicu odgovornost, onda moraju imati roditelji. Deca imaju sva prava, a ne postoji kazna, pogubno...

Реалиста

pre 1 godinu

Дете је могло злочин да изврши и ножем,секиром, српом…Проблем је у тровању децом ријалитијима, филмовима, Скупштином…Наставницима у школама су апсолутно везане руке а све може да се реши са два васпитна шамара и понављањем али то неком не одговара. На жалост биће овога још.

Ana

pre 1 godinu

Da, otac ne treba da vodi maloletni dete u streljanu i da drži oruzije u kući i da dete zna šifru. Za to je odgovoran i treba da odgovara.
Škola i svi zaposleni su odgovorni za vršnjačko nasilje, kao i roditelji dece koja su ga maltretirala! Ceo sistem je zakazao! U mojoj srednjoj se momak obesio, živeo je u đačkom domu, da vam ne pričam kakve su mu strahote i grozote radili samo zato sto je bio gej. Prijavljivao je i na kraju se ubio jer nije mogao da se spasi.

nebitan

pre 1 godinu

Citav sistem je zakazao. Od psihologa i profesora u skoli. Drugova koji su pustili da neko bude maltretiran. Roditelja koji nije reagovao/primetio da mu je dete maltretirano. Ostalih roditelja koji su pustili da im deca postanu nasilnici. U sustini sad nije ni bitno ko je kriv.
Ovo je velika tragedija, poenta je price da smo svi kao nacija krivi sto se ovakve stvari desavaju i pitanje je sta cemo da uradimo da se ovako nesto nikada vise ne ponovi.
Saucesce svim ozaloscenim.

Pravda

pre 1 godinu

Ne mozemo sve svaliti na oca koji poseduje pistolje. I moj ih poseduje pa nisam ni pomislio da ih upotrebim. Dete mora na lecenje i to je svima jasno ali to dete je imalo spisak, dete nije krenulo sa ciljem da puca redom vec prema pojedincima, pricamo o vrsnjacko nasilju sta je skola preduzela po tom pitanju? Sta mu je bio motiv? Koliko dugo isto nasilje trpi? Zasto bas uciteljica Istorije? Toliko toga ima da se ispita da je mnogo rano svu odgovornost svaliti na oca a da li je otac ima ako mene pitate da!

sasa the king

pre 1 godinu

Ne treba suditi unapred, sto je nasa osobina. Sacekajte da se ispitaju svi detalji. Da li cemo ih sve saznati…tesko. Da planira mesec dana ubistvo, crta mape i sl. nesto ga je bas mucilo. Isao sa ocem u streljanu…mozda da bi se spremio za osvetu? Mada ne kapiram oca koji ide u streljanu da puca? Savest mu nije cista. Onda ga sin pita; tata jel mogu ja sa tobom, a ovaj balvan napaljen, vazi sine tatin, naravno, a onda?

Bg

pre 1 godinu

A razlog ministre, motiv, zasto je to uradio???!!!
Da nije slucajno zbog vrsnjackog nasilja, uh mozda jeste, ali cekaj pa onda smo i mi odgovorni zato sto ga zataskavamo, e onda nije to, videcemo

Pitanje

pre 1 godinu

Od osmoro dece koje je ubio 7 su devojčice. Kakvo su to vršnjačko nasilje (čime neki pokušavaju da objasne ovaj strašan zločin) one sprovodile nad njim?

Аца

pre 1 godinu

Испитати у којој стрељани су пуштали малолетно дете, и отац да кривично одговара што је учио 12-годишњака да рукује шаржерима и пуца. Колики лудак требаш да будеш да учиш децу да пуцају.

Boza

pre 1 godinu

Maloletno lice ne moze da ide u streljane kao aktivan strelac video sam da mnoge streljane to dozvoljavaju pogotovo u dogovoru sa vlasnicima izvan radnog vremena a neke i u toku radnog vremena.
Bilo bi lepo kad bi novinari ispratili tu informaciju ako je istina.

Кришка

pre 1 godinu

Отац: Води дете у стрељану и учи га да пуца. Држи оружје тако да је доступно деци. Поседује више комада оружја у породичном дому са већом количине муниције. Дете свакако мора ићи на лечење али овде је одговорност родитеља огромна.

Gluposti

pre 1 godinu

Kakvo iživljavanje nad roditeljima sad. Ako već hapsite ostale, što ne hapsite učitelje, ili roditelje ostalih koji su to dete traumirali. Upitajte se zašto dete ubija sve oko sebe.

oms

pre 1 godinu

Ove klupko treba da se odmota do kraja i svi da budu kaznjeni. Prvo pocinilac, roditelji, odgovorni u skoli, odgovorni u streljanama koji su dozvolili da maloletnik uopste udje, i sve do ministarstva i medija. Naravno pocinilac je glavni krivac i nema nikakvih opravdanja i ne znam koja bi kazna bila adekvatna za njega. Ostali su krivi zato sto su u drustvu otvorili vrata da ovakvim mracnim i bolesnim umovima bude omoguceno da svoja zlodela sprovedu do kraja, isplanirano.

Marko

pre 1 godinu

Aha, znaci super, sad ce sva odgovornost biti na roditeljima deteta ubice. Ma nema dalje. Dete trpelo vrsnjacko nasilje, premesteno u drugo odeljenje , skola nista po tom pitanju nije ucinila da detetu koje je trpelo nasilje u skoli pomognu, i da sad su roditelje deteta koje je trpelo nasilje krivo. Vazno da niko drugi nije kriv . Otac je kriv zbog pistolja. Skola je kriva zbog vrsnjackog nasilja, necinjenja da bilo sta sprece .

gg4+pp

pre 1 godinu

Otac ima dva pištolja.Ide u streljanu i vodi sina. Da li je to normalno.
(Maksa, 3. maj 2023 14:23)

Sasvim je normalno, ali ako mu je sin punoletan a ne dete od 14 godina u 7. razredu osnovne škole.

Boza

pre 1 godinu

Maloletno lice ne moze da ide u streljane kao aktivan strelac video sam da mnoge streljane to dozvoljavaju pogotovo u dogovoru sa vlasnicima izvan radnog vremena a neke i u toku radnog vremena.
Bilo bi lepo kad bi novinari ispratili tu informaciju ako je istina.

Marko

pre 1 godinu

Aha, znaci super, sad ce sva odgovornost biti na roditeljima deteta ubice. Ma nema dalje. Dete trpelo vrsnjacko nasilje, premesteno u drugo odeljenje , skola nista po tom pitanju nije ucinila da detetu koje je trpelo nasilje u skoli pomognu, i da sad su roditelje deteta koje je trpelo nasilje krivo. Vazno da niko drugi nije kriv . Otac je kriv zbog pistolja. Skola je kriva zbog vrsnjackog nasilja, necinjenja da bilo sta sprece .

Кришка

pre 1 godinu

Отац: Води дете у стрељану и учи га да пуца. Држи оружје тако да је доступно деци. Поседује више комада оружја у породичном дому са већом количине муниције. Дете свакако мора ићи на лечење али овде је одговорност родитеља огромна.

gg4+pp

pre 1 godinu

Otac ima dva pištolja.Ide u streljanu i vodi sina. Da li je to normalno.
(Maksa, 3. maj 2023 14:23)

Sasvim je normalno, ali ako mu je sin punoletan a ne dete od 14 godina u 7. razredu osnovne škole.

lili

pre 1 godinu

Моје дете које има 15 година ми је данас рекло: "Мама ово је могло свима да нам се деси". И то је жива истина. Ми морамо да бринемо о својој деци али морамо да НАТЕРАМО систем да брину о нашој деци. Ужасно друштво им остављамо за то смо ми одговорни.

Objavite mi komentar

pre 1 godinu

Vidim da svi napadaju roditelje. Otac je jedino kriv sto nije bolje cuvao oruzje. Drugo roditelji ne mogu da znaju za probleme deteta jer dete to krije. Ja sam tako krio od mojih roditelja. Ono sto je po meni problem u drustvu je sta su uradila ta deca da je decak od 14godina napravio spisak koga ce da ubije. To nije on tek tako smislio. To znaci da je trpio duze vreme. Svi kazu bio odlican djak i malo povucen. Znaci idealna meta za decu nasilnike. Znam iz iskustva jer sam preziveo vrsnjacko nasilje u skoli. Roditelji su tek saznali sta sam doziveo u skoli kad sam zavrsio osnovnu skolu. Meni ucitelji i nastavnici nisu hteli pomognu. Oni jednostavno prave se da ne vide i kad vide nesto.

Djed Gavrilo

pre 1 godinu

Složena je slika našeg društva.
I ovo je odraz te slike.
Da li je bio šikaniran zato što je odličan,ili što je loš učenik?
Da li je bio odličan ili loš zato što je iz bogate ili siromašne kuće?
Da li su ga bogati ponižavali zato što više zna i ume u školi,a oni naučeni da je pamet u novcu ili je on baš taj?
Jasno je:
Sa 13 godina sve je u glavi drugačije,nego sa 6 ili sa 22,a pogotovu sa 52 i više.
Mali Kosta je izvršilac,zločinac i žrtva istovremeno.
Moramo znati ko je koliko doprineo da on bude sve to.
Treba detaljno istražiti i objaviti sve,do najsitnijih detalja .Ništa ne sakriti.Razgolititi i mane i vrline i njega i okruženja,ali i institucija sistema.Ne treba biti milostiv ni prema njemu ni prema žrtvama,ali ni prema institucijama.
Nesme nam se ovo događati.
Ja se osećam poraženo i jako odgovornim,mada živim u Novom Sadu i nikoga neznam od nastradalih niti njega.
Šta rade ministri u vladi i imaju li opis radnog mesta i imaju li oni kapacitet da menjaju ovo zapušteno društvo?
I to moramo znati i mora nam biti predstavljeno ,do detalja,od onih koje smo izabrali.
Vlada vlada,ali i odgovara.Menja i koriguje ili daje ostavku kad ne umije.
Hoćemo li čuti žalopojke i ponovo to da je kriv neko tamo.
Ja sam kriv,jer moja generacija nije napravila bolje društvo.Znači da već 100 godina ne biramo najbolje kadrove da menjaju stanje.Tapkamo i krivimo nekog drugog a sebe nikoako ne stavljamo pod lupu.
Rezultat ovog mog mišljenja je na svakom koraku.
Školstvo,zdravstvo,javne uprave su rak rana našeg društva.To je državni posao.Oni biraju kadrove,a mi izabrali njih da izaberu najbolje.Nisu to uradili ni jednom u poslednjih 50 godina,od kad ja pratim našu stvarnost.
Nađimo felere već jednom.Dajmo najboljima da to poprave i izmene….
To je jedini put koji vodi u otrežnjenje i spas ovog društva.

Boxer

pre 1 godinu

Roditelji snose najvecu odgovornost, i to se uopste ne dovodi u pitanje! Dete ne sve da dodje u komtakt sa oruzjem, nikakve streljane, rukovanke otd, bar do neke 20-23 godine (iako zakon kaze 18). Ali plasim se samo da u ovom slucaju ne bude preskocena sustina, svi ce se baviti pitanjem kako je dosao do oruzja (sto svakako jeste bitno) ali prvenstveno sta navede jednog decaka od 14 godina da izvrsi ovakav masakr?? Pa i najgore psihopate (po knjigama) krecu sa lutkama i malim zivotinjama, a ne sa masovnim ubistvom. Roditelji prezauzeti, skola ignorisala nasilje, ovo nije njemu palo na pamet sinoc, ovo je planirano, ali zasto, moramo da se bavimo uzrokom!!!!

vukica

pre 1 godinu

Drustvo je puno agresivnosti u svim segmentima, deca se identifikuju sa negativnim junacima smatrajuci ih herojima, porodica ima najmanje uticaja na devijacije ovog vremena, ne mogu se deca skloniti od uticaja sa ekrana, interneta, mreza, filmova, serija

Siniša

pre 1 godinu

Imam 58 godina. U 7.razredu osnovne škole nadobijao sam se batina od vršnjaka a i od malo starijih. Kada sam se pobunio na času od razredne dobio sam i ukor. Pobegao sam od kuće iz revolta. Otac mi je bio vojno lice. Imao je pištolj u kući. Nije mi padalo na pamet da se svetim nikom. Jednostavno sam otišao iz škole pa od kuće ali su me našli posle tri dana. Šteta što su me našli. Bio sam blizu odlaska negde daleko od Balkana.

raja krezava

pre 1 godinu

Ma roditelji i klinac su krivi. Moze da se nastavi sa zadrugama, kriminalcima u skolama, smesnim kaznama za pokusaje ubistva, kladionicama na svakih 100m...

Mister B

pre 1 godinu

Ako ovo ne bude povod za niz izmena i dopuna raznih zakona, i temelj da za neko novo društvo, i ako prođe tek tako... Onda mi kao društvo više nemamo zašto da postojimo.

black fish

pre 1 godinu

Deo odgovornosti jeste na roditeljima.
Ali najveca odgovornost je na onima koji su decaka maltretirali i onima koji su to znali, a nista nisu preduzeli da pomognu.

Bg

pre 1 godinu

A razlog ministre, motiv, zasto je to uradio???!!!
Da nije slucajno zbog vrsnjackog nasilja, uh mozda jeste, ali cekaj pa onda smo i mi odgovorni zato sto ga zataskavamo, e onda nije to, videcemo

majko srbijo

pre 1 godinu

Roditelji snose najvecu odgovornost, i to se uopste ne dovodi u pitanje! Dete ne sve da dodje u komtakt sa oruzjem, nikakve streljane, rukovanke otd, bar do neke 20-23 godine (iako zakon kaze 18). Ali plasim se samo da u ovom slucaju ne bude preskocena sustina, svi ce se baviti pitanjem kako je dosao do oruzja (sto svakako jeste bitno) ali prvenstveno sta navede jednog decaka od 14 godina da izvrsi ovakav masakr?? Pa i najgore psihopate (po knjigama) krecu sa lutkama i malim zivotinjama, a ne sa masovnim ubistvom. Roditelji prezauzeti, skola ignorisala nasilje, ovo nije njemu palo na pamet sinoc, ovo je planirano, ali zasto, moramo da se bavimo uzrokom!!!!
(Boxer, 3. maj 2023 15:18)

Šta pišeš, ne sme da dođe u dodir sa oružjem do 23. barem....
Ja sa 15, srednja škola, u sklopu nastave odbrane i zaštite išao na gađanje PUŠKOM M48!
Sa 18 već automatska puška u JNA, kojih 23?

Аца

pre 1 godinu

Испитати у којој стрељани су пуштали малолетно дете, и отац да кривично одговара што је учио 12-годишњака да рукује шаржерима и пуца. Колики лудак требаш да будеш да учиш децу да пуцају.

Pravda

pre 1 godinu

Ne mozemo sve svaliti na oca koji poseduje pistolje. I moj ih poseduje pa nisam ni pomislio da ih upotrebim. Dete mora na lecenje i to je svima jasno ali to dete je imalo spisak, dete nije krenulo sa ciljem da puca redom vec prema pojedincima, pricamo o vrsnjacko nasilju sta je skola preduzela po tom pitanju? Sta mu je bio motiv? Koliko dugo isto nasilje trpi? Zasto bas uciteljica Istorije? Toliko toga ima da se ispita da je mnogo rano svu odgovornost svaliti na oca a da li je otac ima ako mene pitate da!

Gluposti

pre 1 godinu

Kakvo iživljavanje nad roditeljima sad. Ako već hapsite ostale, što ne hapsite učitelje, ili roditelje ostalih koji su to dete traumirali. Upitajte se zašto dete ubija sve oko sebe.

nebitan

pre 1 godinu

Citav sistem je zakazao. Od psihologa i profesora u skoli. Drugova koji su pustili da neko bude maltretiran. Roditelja koji nije reagovao/primetio da mu je dete maltretirano. Ostalih roditelja koji su pustili da im deca postanu nasilnici. U sustini sad nije ni bitno ko je kriv.
Ovo je velika tragedija, poenta je price da smo svi kao nacija krivi sto se ovakve stvari desavaju i pitanje je sta cemo da uradimo da se ovako nesto nikada vise ne ponovi.
Saucesce svim ozaloscenim.

Robert

pre 1 godinu

Zamisli kao otac, vodiš dete da vežba pucanje..
(nemac, 3. maj 2023 14:26)

A kad, kao lovac, vodiš dete u lov? Mene i nekoliko mojih vršnjaka su 90-ih, kada smo imali 10-15 godina, roditelji vodili u lov. Ne nosiš pušku (doduše, bilo je i onih koji daju deci čak i to, pa i da pucaju), ali gledaš kako se barata s njom, ubijaju životinje, slušaš okrutne lovačke šale itd. To je bilo sasvim normalno. Tek kada sam počeo misliti svojom glavom, kako sam se bližio 20-im, udaljavao sam se od lova, lovaca i cele te priče. Danas ne mogu da smislim lov i lovce. Verujem da i danas, makar u ruralnijim predelima, živi priča gde očevi vode decu u lov i tako se brinu da se nastavi lovačka loza. Tako nešto, rekao bih, prolazi ispod radara.

Samo jako i snazno

pre 1 godinu

Znaci samo su roditelji krivi? Na koji nacin roditelj moze da zastiti svoje dete koje trpi vrsnjacko nasilje?
(Hajde malo realnoari, 3. maj 2023 14:46)

Sram da bude sve vas koji trazite izgovor za ubicu koji je ubio 7 devojcica i 1 decaka. Sta me briga kakvo je on nasilje prezivo. To ga ne amnestira da ima pravo da bude nasilnik ili da nekoga ubije.

Izdah

pre 1 godinu

Dok neko decu vodi na fudbal i pecanje. Neko drugi vodi u streljanu i uci ga da puca. Ocu kazna ubistvo iz nehata...
(Jakuza, 03. maj 2023 14:57)

Mene je moj otac vodio i na fudbal i na pecanje i svuda.
Vodio me je i u lov od moje 6. godine. Sam sam pucao od 12. godine. Ne kazem da je to bilo ispravno.
Ali, usadio mi je ludacku etiku kad je oruzje i bezbednost u pitanju.
Velike tragedije su uvek splet vise nesrecnih okolnosti. U ovom slucaju na relaciji roditelji ovog deteta - nastavnici / psiholozi / pedagozi - druga deca - roditelji druge dece - socijalna sluzba (mozda) - svi koji formiraju sistem vrednosti u nasem drustvu (javne licnosti, mediji i dr.). Ovo dete je pocinilac, ali i zrtva svih pobrojanih.

severoistok - ATEISTA

pre 1 godinu

Ucite decu da budu tolerantna, da se ne rugaju deci koja se razlikuji po necemu!!! Da ne maltretiraju drugu decu samo zato sto mogu. Ovakvih slucajeva na zalost mozemo da ocekujemo jos cesce u buducnosti. Porodicno nasilje je pri samom vrhu, isto tako i opsta drustvena napetost i nasilje. Alkoholizam i koriscenje narkotika opste prisutno, sa sveprisutnom ekonomskom stagnacijom i siromastvom.

oms

pre 1 godinu

Ove klupko treba da se odmota do kraja i svi da budu kaznjeni. Prvo pocinilac, roditelji, odgovorni u skoli, odgovorni u streljanama koji su dozvolili da maloletnik uopste udje, i sve do ministarstva i medija. Naravno pocinilac je glavni krivac i nema nikakvih opravdanja i ne znam koja bi kazna bila adekvatna za njega. Ostali su krivi zato sto su u drustvu otvorili vrata da ovakvim mracnim i bolesnim umovima bude omoguceno da svoja zlodela sprovedu do kraja, isplanirano.

Реалиста

pre 1 godinu

Дете је могло злочин да изврши и ножем,секиром, српом…Проблем је у тровању децом ријалитијима, филмовима, Скупштином…Наставницима у школама су апсолутно везане руке а све може да се реши са два васпитна шамара и понављањем али то неком не одговара. На жалост биће овога још.

zvezdarac

pre 1 godinu

Osnovna skola mi je ostala u najgorem secanju. Maltretiranje, kinjenje, dobijanje batina, otimanje stvari i para je bila realnost. Danas nakon 30 i vise godina pokusavaju da me ubace u Viber grupu, isti ti nasilnici, pa kao da se okupimo i slicno. Ne zelim nikoga od njih da vidim dokle god sam ziv.

Ja

pre 1 godinu

Vrsnjacko nasilje jeste ozbiljan drustveni problem, ali ovde nesto ne stima. Vidimo da su zrtve uglavnom devojcice. Nece bas biti da su ga prebijale. Moguce je da su ga omalovazavale, ali i to mi deluje malo sumnjivo. Devojcice umeju da budu (verbalno) jako okrtutne, ali zrtve su uglavnom druge devojcice. Ne znam. Istraga ce utvrditi cinjenice (da se nadamo). Otac je u svakom slucaju odgovoran za to sto nije adekvatno obezbedio oruzje, kad ga vec ima.

aleksandar

pre 1 godinu

Saučešće porodicama nastradale dece.
Živimo u lošem vremenu.
Svi snosimo krivicu.
Istina je da ništa ne možemo da promenimo.
Samo opravdanja i razlozi, a rešenja nigde.
Svi smo sad prepametni.

majstor

pre 1 godinu

ne znam o kakvom nasilju pricaju ovi komentatori ili ko papagaji ponavljaju nesto sto su prociatali ko zna gde. ubio ciljano 7 devojcica => znaci trpio nasilje od devojcica?

ana

pre 1 godinu

Treba hapsiti roditelje i kaznjavati i za manje zlocine. Tek tada ce se shvatiti da je roditeljstvo odgovornost. Ne moze samo vrtic i skola da vaspitavaju decu. Isto kao ono kad im daju kljuceve od auta da divljaju nocu, to su isto ubice. Ako deca do nekih godina nemaju krivicu odgovornost, onda moraju imati roditelji. Deca imaju sva prava, a ne postoji kazna, pogubno...

Milan

pre 1 godinu

Na početku srednje škole bio sam žrtva vršnjačkog nasilja. Bio sam dobro prihvaćen u razredu ali nisam umeo da se odbranim od nekoliko njih koji su ismevali. Otac je imao 4 lovačke puške u kući, znao sam sve o lovačkom oružju mada mi se sam lov gadio. Nikad ali bukvalno nikad mi nije ni palo na pamet da uzmem karabin i pucam u nekog ko mi se podsmeva zato što sam debeo. Kakav god da je zakon, ovaj momak mora da bude kažnjen u okviru pravnog sistema.

2222

pre 1 godinu

Ljudi moji? Pa za vreme rata za 15, 20 min. ne pogine toliko ljudi ili da je ranjeno? Gotovo ceo jedan vod? Meni to nije jasno, nacin razmisljanja? Pa on je to spremao , imao ozbiljnu nameru, crtao skice skole, gde ce da udje, izadje, imena ucenika ,iz kog su odelenja??? Planirao i da mu do mozga ne dodje ni jednom ..cekaj, ovo nije normalno sto hocu da uradim??? Za mene je to bolest..Neko moze da me povredi ali me nije ubio? Ajde da mu vratim ali da sve pobijem?? Ako se radi o vrsnjackom nasilju, ispade da su devojcice nasilnici jer je njih ubijao?? Vise devojcica a svega par decaka? Pa prvu devojcicu je ubio cim je usao a ona je bila dezurni???? Strano!!

Petar

pre 1 godinu

Ovo se slažem sa niže dolje napisanim. Nadam se da ce ovaj pretužni čin donijeti do promjena u društvu, da ce da se shvati da je pristojnost i nježnost prema najbližem važnije od bahatluka, od dominantnosti i bezobraznosti. Kultura smrti i agresije da se pretvori u kulturu prijateljstva i ljubavi. Kako u Srbiji tako i u okolici. Nije ovo uzrok problema, nego posljedica.

Ivan

pre 1 godinu

Jedno nepopularno mislenje. Sta je kriv taj njegov otac? Drzao je pistolj pod sifrom. Mali mu je napravio pakao od zivota, i njemu i majci koji ce ispastati zbog njega ni krivi ni duzni. Osim zivota koje je oduzeo pucanjem u skolu, oduzeo je zivot i sebi i svoji roditeljima.

Pitanje

pre 1 godinu

Od osmoro dece koje je ubio 7 su devojčice. Kakvo su to vršnjačko nasilje (čime neki pokušavaju da objasne ovaj strašan zločin) one sprovodile nad njim?

Макарије

pre 1 godinu

Како смо сви осуђујући. Казна овоме, доживотна ономе.
Ја се питам да ли (би) се нешто слично могло и мени догодити...
И мене је отац учио оружју. И није био неки манијак, како сад маса коментарише, већ добар човјек, који нема коме није помогао (а такав је изгледа и овај јадни отац). Могу слободно рећи да сам био дупло млађи, од овог несрећног клинца. Ишао улов, са њим, стрицем, касније и сам. Имао доступ и кратким и дугим цијевима (тада није било данашњих прописа о чувању оружја), а у рату, да ни не причам. Ишао у једну од најгорих средњих школа у граду, деведесетих. Доживљавао, шта и остали, тих година
Сад, и ја имам синове и планирам их упутити у свој свијет, као што је и мене мој отац. Сматрам да је боље да дјеца знају и свјесна су свих аспеката, које оружје носи са собом, посебно опасности, него да сами истражују и откривају. Јер, ко је шта сакрио од дјеце?!
Са друге стране, сви су заборавили вријеме своје адолесценције. Реално, колико су родитељи били упућени у дешавања око нас, кад смо били клинци?
Није ни данас ништа боље, сигуран сам, иако су боља времена, сигурно. Бар са безбједносног аспекта боља.
Понављам, немојте бити толико горди и осуђујући. Ова трагедија се могла десити свакоме.
Можда гријешим, али све ће се завршити драконском казном за тог јадног оца, а клинац ће бити одведен у неку социјалну установу .
О породицама настрадалих не могу написати ни ријечи. Ми то не разумијемо.

Ana

pre 1 godinu

Da, otac ne treba da vodi maloletni dete u streljanu i da drži oruzije u kući i da dete zna šifru. Za to je odgovoran i treba da odgovara.
Škola i svi zaposleni su odgovorni za vršnjačko nasilje, kao i roditelji dece koja su ga maltretirala! Ceo sistem je zakazao! U mojoj srednjoj se momak obesio, živeo je u đačkom domu, da vam ne pričam kakve su mu strahote i grozote radili samo zato sto je bio gej. Prijavljivao je i na kraju se ubio jer nije mogao da se spasi.

Lele

pre 1 godinu

Tragedija je svakako.
Ali nije kriv samo onaj cije je oruzije upotrbljeno.
Da je recimo koristio neko drugo oruzje (sire dostupno - noz, motku ili sl.) ko bi bio kriv.

smehotresna olimpijada

pre 1 godinu

Ja se samo nadam da ćemo kao društvo iz ovoga izaći pametniji i da ćemo promeniti ono što u sistemu nije dobro i što truje našu decu a i nas. Ima tu mnogo toga što treba primeniti: veća prava i zaštita profesorima i nastavnicima, aktivniji rad socijalnih službi, promena školskog sistema u celini gde bi se akcenat stavio na zajednički rad dece a ne na besomučno učenje lekcija (više prakticnig rada - pokazati kroz primere ono što se uči), promena sadržaja TV programa, .... Posla je stvarno mnogo... Moje saučešće porodicama nastradalih, moje saučešće celoj Srbiji.

sasa the king

pre 1 godinu

Ne treba suditi unapred, sto je nasa osobina. Sacekajte da se ispitaju svi detalji. Da li cemo ih sve saznati…tesko. Da planira mesec dana ubistvo, crta mape i sl. nesto ga je bas mucilo. Isao sa ocem u streljanu…mozda da bi se spremio za osvetu? Mada ne kapiram oca koji ide u streljanu da puca? Savest mu nije cista. Onda ga sin pita; tata jel mogu ja sa tobom, a ovaj balvan napaljen, vazi sine tatin, naravno, a onda?

Silver

pre 1 godinu

Jasna stvar da taj mali manijak nije jutros prvi put pucao. Imaju i u vidu ko mu je roditelj naoružan do zuba ne bih isključio ni direktnu odgovornost.

A da su znali da taj ludak sprema zlo sada je već jasno, spiskovi su mu u sobi nađeni... Užasna tragedija u kojoj ubica nije jedini odgovoran za zločin.

Boban

pre 1 godinu

Mene je pokojni otac ucio da pucam, bio sam i manji od ovog deteta pa nikog nisam ubio. Svi vi sto pljujete sada oca zapitate li se sta vam deca gledaju na internetu, pricate li sa svojom decom o njihovim problemima ili bi samo da udovoljite svojoj guzici a detetu cusnete telefon i cao. A posle djavo kriv. Vecina vas sto ovde razapinje oca prva skace da se obracuna sa uciteljem, nastavnikom, trenerom i sa bilo kim ko povisi ton na vase dete. E zato nam i jeste kako jeste, nije nama niko kriv sami smo krivo za sve sto nam se desava!

Nikola Kovačević

pre 1 godinu

Na žalost ali...ovo je momenat kada će se i deca početi deliti po statusu roditelja...Neće više postojati zajedničke škole....

Dabar

pre 1 godinu

@Boxer, 03. maj 2023 15:18

Apsolutno ste u pravu, 100%. Više faktora je uticalo, a mi na žalost kao društvo u ovakvom stanju nismo u stanju da se borimo ni sa mnogo manjim problemima. Neophodne su sistemske promene u društvu, a svaki čovek treba da dobro otvori oči kako ovakve žalosne stvari ne bi postale učestale.
Najiskrenije saučešće porodicama ubijenih anđela.

Džoni

pre 1 godinu

Nije ovde krivo oružje shvatite već jednom, da nije imao pištolj iskoristio bi verovatno te molotovljeve koktele i popalio sve u učionici?
A deca bi MORALA da znaju kako se rukuje oružjem, baš iz razloga njihove bezbednosti ako se već nekako susretnu sa njim i da ne stradaju zbog neznanja. Ja sam od malena učen da živim sa oružjem i da pucam iz istog i isto tako od malena sam učen šta to oružje u pogrešnim rukama može da uradi i koliko je opasno i koliko je bitno koristiti ga bezbedno. Šta, sad ćemo trpati glavu u pesak i praviti se da oružje ne može da se pojavi negde na ulici, u dometu naše dece, a mi ćemo tako što ne naučimo decu o opasnosti istog biti bezbedniji???

serhio

pre 1 godinu

Moj otac je mene učio da pucam.
Bavio sam se lovom,ja sam mog sina naučio da puca,doduše vazdušni pistolj,jednom je pucao iz pravog,isti uzrast kao i ovaj nesretnik,sada sam se dobro zamislio.
Drugačije je tada bilo,bili smo zdravija nacija i pored ratova,sankcija,bombardovanja,da li sve ovo sada dolazi na naplatu...

Džoni

pre 1 godinu

Dajte ljudi, pa svaki klinac koji igra pucačke igrice (ko od njih ne igra) može da nauči virtuelno kako se barata oružjem, kako se menjaju okviri, kako se puca, sve je to veoma realistično, naravno nije isto kao u živo, ali bi svaki taj klinac mogao da se služi oružjem bez problema i bez pucanja u streljani i šta sve ne?

Marko

pre 1 godinu

Aha, znaci super, sad ce sva odgovornost biti na roditeljima deteta ubice. Ma nema dalje. Dete trpelo vrsnjacko nasilje, premesteno u drugo odeljenje , skola nista po tom pitanju nije ucinila da detetu koje je trpelo nasilje u skoli pomognu, i da sad su roditelje deteta koje je trpelo nasilje krivo. Vazno da niko drugi nije kriv . Otac je kriv zbog pistolja. Skola je kriva zbog vrsnjackog nasilja, necinjenja da bilo sta sprece .

gg4+pp

pre 1 godinu

Otac ima dva pištolja.Ide u streljanu i vodi sina. Da li je to normalno.
(Maksa, 3. maj 2023 14:23)

Sasvim je normalno, ali ako mu je sin punoletan a ne dete od 14 godina u 7. razredu osnovne škole.

Samo jako i snazno

pre 1 godinu

Znaci samo su roditelji krivi? Na koji nacin roditelj moze da zastiti svoje dete koje trpi vrsnjacko nasilje?
(Hajde malo realnoari, 3. maj 2023 14:46)

Sram da bude sve vas koji trazite izgovor za ubicu koji je ubio 7 devojcica i 1 decaka. Sta me briga kakvo je on nasilje prezivo. To ga ne amnestira da ima pravo da bude nasilnik ili da nekoga ubije.

Ivan

pre 1 godinu

Jedno nepopularno mislenje. Sta je kriv taj njegov otac? Drzao je pistolj pod sifrom. Mali mu je napravio pakao od zivota, i njemu i majci koji ce ispastati zbog njega ni krivi ni duzni. Osim zivota koje je oduzeo pucanjem u skolu, oduzeo je zivot i sebi i svoji roditeljima.

Objavite mi komentar

pre 1 godinu

Vidim da svi napadaju roditelje. Otac je jedino kriv sto nije bolje cuvao oruzje. Drugo roditelji ne mogu da znaju za probleme deteta jer dete to krije. Ja sam tako krio od mojih roditelja. Ono sto je po meni problem u drustvu je sta su uradila ta deca da je decak od 14godina napravio spisak koga ce da ubije. To nije on tek tako smislio. To znaci da je trpio duze vreme. Svi kazu bio odlican djak i malo povucen. Znaci idealna meta za decu nasilnike. Znam iz iskustva jer sam preziveo vrsnjacko nasilje u skoli. Roditelji su tek saznali sta sam doziveo u skoli kad sam zavrsio osnovnu skolu. Meni ucitelji i nastavnici nisu hteli pomognu. Oni jednostavno prave se da ne vide i kad vide nesto.

Gluposti

pre 1 godinu

Kakvo iživljavanje nad roditeljima sad. Ako već hapsite ostale, što ne hapsite učitelje, ili roditelje ostalih koji su to dete traumirali. Upitajte se zašto dete ubija sve oko sebe.

majstor

pre 1 godinu

ne znam o kakvom nasilju pricaju ovi komentatori ili ko papagaji ponavljaju nesto sto su prociatali ko zna gde. ubio ciljano 7 devojcica => znaci trpio nasilje od devojcica?

Pitanje

pre 1 godinu

Od osmoro dece koje je ubio 7 su devojčice. Kakvo su to vršnjačko nasilje (čime neki pokušavaju da objasne ovaj strašan zločin) one sprovodile nad njim?

Кришка

pre 1 godinu

Отац: Води дете у стрељану и учи га да пуца. Држи оружје тако да је доступно деци. Поседује више комада оружја у породичном дому са већом количине муниције. Дете свакако мора ићи на лечење али овде је одговорност родитеља огромна.

Džoni

pre 1 godinu

Dajte ljudi, pa svaki klinac koji igra pucačke igrice (ko od njih ne igra) može da nauči virtuelno kako se barata oružjem, kako se menjaju okviri, kako se puca, sve je to veoma realistično, naravno nije isto kao u živo, ali bi svaki taj klinac mogao da se služi oružjem bez problema i bez pucanja u streljani i šta sve ne?

black fish

pre 1 godinu

Deo odgovornosti jeste na roditeljima.
Ali najveca odgovornost je na onima koji su decaka maltretirali i onima koji su to znali, a nista nisu preduzeli da pomognu.

Boza

pre 1 godinu

Maloletno lice ne moze da ide u streljane kao aktivan strelac video sam da mnoge streljane to dozvoljavaju pogotovo u dogovoru sa vlasnicima izvan radnog vremena a neke i u toku radnog vremena.
Bilo bi lepo kad bi novinari ispratili tu informaciju ako je istina.

Džoni

pre 1 godinu

Nije ovde krivo oružje shvatite već jednom, da nije imao pištolj iskoristio bi verovatno te molotovljeve koktele i popalio sve u učionici?
A deca bi MORALA da znaju kako se rukuje oružjem, baš iz razloga njihove bezbednosti ako se već nekako susretnu sa njim i da ne stradaju zbog neznanja. Ja sam od malena učen da živim sa oružjem i da pucam iz istog i isto tako od malena sam učen šta to oružje u pogrešnim rukama može da uradi i koliko je opasno i koliko je bitno koristiti ga bezbedno. Šta, sad ćemo trpati glavu u pesak i praviti se da oružje ne može da se pojavi negde na ulici, u dometu naše dece, a mi ćemo tako što ne naučimo decu o opasnosti istog biti bezbedniji???

Robert

pre 1 godinu

Zamisli kao otac, vodiš dete da vežba pucanje..
(nemac, 3. maj 2023 14:26)

A kad, kao lovac, vodiš dete u lov? Mene i nekoliko mojih vršnjaka su 90-ih, kada smo imali 10-15 godina, roditelji vodili u lov. Ne nosiš pušku (doduše, bilo je i onih koji daju deci čak i to, pa i da pucaju), ali gledaš kako se barata s njom, ubijaju životinje, slušaš okrutne lovačke šale itd. To je bilo sasvim normalno. Tek kada sam počeo misliti svojom glavom, kako sam se bližio 20-im, udaljavao sam se od lova, lovaca i cele te priče. Danas ne mogu da smislim lov i lovce. Verujem da i danas, makar u ruralnijim predelima, živi priča gde očevi vode decu u lov i tako se brinu da se nastavi lovačka loza. Tako nešto, rekao bih, prolazi ispod radara.

Boxer

pre 1 godinu

Roditelji snose najvecu odgovornost, i to se uopste ne dovodi u pitanje! Dete ne sve da dodje u komtakt sa oruzjem, nikakve streljane, rukovanke otd, bar do neke 20-23 godine (iako zakon kaze 18). Ali plasim se samo da u ovom slucaju ne bude preskocena sustina, svi ce se baviti pitanjem kako je dosao do oruzja (sto svakako jeste bitno) ali prvenstveno sta navede jednog decaka od 14 godina da izvrsi ovakav masakr?? Pa i najgore psihopate (po knjigama) krecu sa lutkama i malim zivotinjama, a ne sa masovnim ubistvom. Roditelji prezauzeti, skola ignorisala nasilje, ovo nije njemu palo na pamet sinoc, ovo je planirano, ali zasto, moramo da se bavimo uzrokom!!!!

Макарије

pre 1 godinu

Како смо сви осуђујући. Казна овоме, доживотна ономе.
Ја се питам да ли (би) се нешто слично могло и мени догодити...
И мене је отац учио оружју. И није био неки манијак, како сад маса коментарише, већ добар човјек, који нема коме није помогао (а такав је изгледа и овај јадни отац). Могу слободно рећи да сам био дупло млађи, од овог несрећног клинца. Ишао улов, са њим, стрицем, касније и сам. Имао доступ и кратким и дугим цијевима (тада није било данашњих прописа о чувању оружја), а у рату, да ни не причам. Ишао у једну од најгорих средњих школа у граду, деведесетих. Доживљавао, шта и остали, тих година
Сад, и ја имам синове и планирам их упутити у свој свијет, као што је и мене мој отац. Сматрам да је боље да дјеца знају и свјесна су свих аспеката, које оружје носи са собом, посебно опасности, него да сами истражују и откривају. Јер, ко је шта сакрио од дјеце?!
Са друге стране, сви су заборавили вријеме своје адолесценције. Реално, колико су родитељи били упућени у дешавања око нас, кад смо били клинци?
Није ни данас ништа боље, сигуран сам, иако су боља времена, сигурно. Бар са безбједносног аспекта боља.
Понављам, немојте бити толико горди и осуђујући. Ова трагедија се могла десити свакоме.
Можда гријешим, али све ће се завршити драконском казном за тог јадног оца, а клинац ће бити одведен у неку социјалну установу .
О породицама настрадалих не могу написати ни ријечи. Ми то не разумијемо.

Pravda

pre 1 godinu

Ne mozemo sve svaliti na oca koji poseduje pistolje. I moj ih poseduje pa nisam ni pomislio da ih upotrebim. Dete mora na lecenje i to je svima jasno ali to dete je imalo spisak, dete nije krenulo sa ciljem da puca redom vec prema pojedincima, pricamo o vrsnjacko nasilju sta je skola preduzela po tom pitanju? Sta mu je bio motiv? Koliko dugo isto nasilje trpi? Zasto bas uciteljica Istorije? Toliko toga ima da se ispita da je mnogo rano svu odgovornost svaliti na oca a da li je otac ima ako mene pitate da!

serhio

pre 1 godinu

Moj otac je mene učio da pucam.
Bavio sam se lovom,ja sam mog sina naučio da puca,doduše vazdušni pistolj,jednom je pucao iz pravog,isti uzrast kao i ovaj nesretnik,sada sam se dobro zamislio.
Drugačije je tada bilo,bili smo zdravija nacija i pored ratova,sankcija,bombardovanja,da li sve ovo sada dolazi na naplatu...

vukica

pre 1 godinu

Drustvo je puno agresivnosti u svim segmentima, deca se identifikuju sa negativnim junacima smatrajuci ih herojima, porodica ima najmanje uticaja na devijacije ovog vremena, ne mogu se deca skloniti od uticaja sa ekrana, interneta, mreza, filmova, serija

majko srbijo

pre 1 godinu

Roditelji snose najvecu odgovornost, i to se uopste ne dovodi u pitanje! Dete ne sve da dodje u komtakt sa oruzjem, nikakve streljane, rukovanke otd, bar do neke 20-23 godine (iako zakon kaze 18). Ali plasim se samo da u ovom slucaju ne bude preskocena sustina, svi ce se baviti pitanjem kako je dosao do oruzja (sto svakako jeste bitno) ali prvenstveno sta navede jednog decaka od 14 godina da izvrsi ovakav masakr?? Pa i najgore psihopate (po knjigama) krecu sa lutkama i malim zivotinjama, a ne sa masovnim ubistvom. Roditelji prezauzeti, skola ignorisala nasilje, ovo nije njemu palo na pamet sinoc, ovo je planirano, ali zasto, moramo da se bavimo uzrokom!!!!
(Boxer, 3. maj 2023 15:18)

Šta pišeš, ne sme da dođe u dodir sa oružjem do 23. barem....
Ja sa 15, srednja škola, u sklopu nastave odbrane i zaštite išao na gađanje PUŠKOM M48!
Sa 18 već automatska puška u JNA, kojih 23?

Аца

pre 1 godinu

Испитати у којој стрељани су пуштали малолетно дете, и отац да кривично одговара што је учио 12-годишњака да рукује шаржерима и пуца. Колики лудак требаш да будеш да учиш децу да пуцају.

Silver

pre 1 godinu

Jasna stvar da taj mali manijak nije jutros prvi put pucao. Imaju i u vidu ko mu je roditelj naoružan do zuba ne bih isključio ni direktnu odgovornost.

A da su znali da taj ludak sprema zlo sada je već jasno, spiskovi su mu u sobi nađeni... Užasna tragedija u kojoj ubica nije jedini odgovoran za zločin.

lili

pre 1 godinu

Моје дете које има 15 година ми је данас рекло: "Мама ово је могло свима да нам се деси". И то је жива истина. Ми морамо да бринемо о својој деци али морамо да НАТЕРАМО систем да брину о нашој деци. Ужасно друштво им остављамо за то смо ми одговорни.

Siniša

pre 1 godinu

Imam 58 godina. U 7.razredu osnovne škole nadobijao sam se batina od vršnjaka a i od malo starijih. Kada sam se pobunio na času od razredne dobio sam i ukor. Pobegao sam od kuće iz revolta. Otac mi je bio vojno lice. Imao je pištolj u kući. Nije mi padalo na pamet da se svetim nikom. Jednostavno sam otišao iz škole pa od kuće ali su me našli posle tri dana. Šteta što su me našli. Bio sam blizu odlaska negde daleko od Balkana.

Izdah

pre 1 godinu

Dok neko decu vodi na fudbal i pecanje. Neko drugi vodi u streljanu i uci ga da puca. Ocu kazna ubistvo iz nehata...
(Jakuza, 03. maj 2023 14:57)

Mene je moj otac vodio i na fudbal i na pecanje i svuda.
Vodio me je i u lov od moje 6. godine. Sam sam pucao od 12. godine. Ne kazem da je to bilo ispravno.
Ali, usadio mi je ludacku etiku kad je oruzje i bezbednost u pitanju.
Velike tragedije su uvek splet vise nesrecnih okolnosti. U ovom slucaju na relaciji roditelji ovog deteta - nastavnici / psiholozi / pedagozi - druga deca - roditelji druge dece - socijalna sluzba (mozda) - svi koji formiraju sistem vrednosti u nasem drustvu (javne licnosti, mediji i dr.). Ovo dete je pocinilac, ali i zrtva svih pobrojanih.

Boban

pre 1 godinu

Mene je pokojni otac ucio da pucam, bio sam i manji od ovog deteta pa nikog nisam ubio. Svi vi sto pljujete sada oca zapitate li se sta vam deca gledaju na internetu, pricate li sa svojom decom o njihovim problemima ili bi samo da udovoljite svojoj guzici a detetu cusnete telefon i cao. A posle djavo kriv. Vecina vas sto ovde razapinje oca prva skace da se obracuna sa uciteljem, nastavnikom, trenerom i sa bilo kim ko povisi ton na vase dete. E zato nam i jeste kako jeste, nije nama niko kriv sami smo krivo za sve sto nam se desava!

sasa the king

pre 1 godinu

Ne treba suditi unapred, sto je nasa osobina. Sacekajte da se ispitaju svi detalji. Da li cemo ih sve saznati…tesko. Da planira mesec dana ubistvo, crta mape i sl. nesto ga je bas mucilo. Isao sa ocem u streljanu…mozda da bi se spremio za osvetu? Mada ne kapiram oca koji ide u streljanu da puca? Savest mu nije cista. Onda ga sin pita; tata jel mogu ja sa tobom, a ovaj balvan napaljen, vazi sine tatin, naravno, a onda?

Реалиста

pre 1 godinu

Дете је могло злочин да изврши и ножем,секиром, српом…Проблем је у тровању децом ријалитијима, филмовима, Скупштином…Наставницима у школама су апсолутно везане руке а све може да се реши са два васпитна шамара и понављањем али то неком не одговара. На жалост биће овога још.

Lele

pre 1 godinu

Tragedija je svakako.
Ali nije kriv samo onaj cije je oruzije upotrbljeno.
Da je recimo koristio neko drugo oruzje (sire dostupno - noz, motku ili sl.) ko bi bio kriv.

raja krezava

pre 1 godinu

Ma roditelji i klinac su krivi. Moze da se nastavi sa zadrugama, kriminalcima u skolama, smesnim kaznama za pokusaje ubistva, kladionicama na svakih 100m...

Bg

pre 1 godinu

A razlog ministre, motiv, zasto je to uradio???!!!
Da nije slucajno zbog vrsnjackog nasilja, uh mozda jeste, ali cekaj pa onda smo i mi odgovorni zato sto ga zataskavamo, e onda nije to, videcemo

Djed Gavrilo

pre 1 godinu

Složena je slika našeg društva.
I ovo je odraz te slike.
Da li je bio šikaniran zato što je odličan,ili što je loš učenik?
Da li je bio odličan ili loš zato što je iz bogate ili siromašne kuće?
Da li su ga bogati ponižavali zato što više zna i ume u školi,a oni naučeni da je pamet u novcu ili je on baš taj?
Jasno je:
Sa 13 godina sve je u glavi drugačije,nego sa 6 ili sa 22,a pogotovu sa 52 i više.
Mali Kosta je izvršilac,zločinac i žrtva istovremeno.
Moramo znati ko je koliko doprineo da on bude sve to.
Treba detaljno istražiti i objaviti sve,do najsitnijih detalja .Ništa ne sakriti.Razgolititi i mane i vrline i njega i okruženja,ali i institucija sistema.Ne treba biti milostiv ni prema njemu ni prema žrtvama,ali ni prema institucijama.
Nesme nam se ovo događati.
Ja se osećam poraženo i jako odgovornim,mada živim u Novom Sadu i nikoga neznam od nastradalih niti njega.
Šta rade ministri u vladi i imaju li opis radnog mesta i imaju li oni kapacitet da menjaju ovo zapušteno društvo?
I to moramo znati i mora nam biti predstavljeno ,do detalja,od onih koje smo izabrali.
Vlada vlada,ali i odgovara.Menja i koriguje ili daje ostavku kad ne umije.
Hoćemo li čuti žalopojke i ponovo to da je kriv neko tamo.
Ja sam kriv,jer moja generacija nije napravila bolje društvo.Znači da već 100 godina ne biramo najbolje kadrove da menjaju stanje.Tapkamo i krivimo nekog drugog a sebe nikoako ne stavljamo pod lupu.
Rezultat ovog mog mišljenja je na svakom koraku.
Školstvo,zdravstvo,javne uprave su rak rana našeg društva.To je državni posao.Oni biraju kadrove,a mi izabrali njih da izaberu najbolje.Nisu to uradili ni jednom u poslednjih 50 godina,od kad ja pratim našu stvarnost.
Nađimo felere već jednom.Dajmo najboljima da to poprave i izmene….
To je jedini put koji vodi u otrežnjenje i spas ovog društva.

oms

pre 1 godinu

Ove klupko treba da se odmota do kraja i svi da budu kaznjeni. Prvo pocinilac, roditelji, odgovorni u skoli, odgovorni u streljanama koji su dozvolili da maloletnik uopste udje, i sve do ministarstva i medija. Naravno pocinilac je glavni krivac i nema nikakvih opravdanja i ne znam koja bi kazna bila adekvatna za njega. Ostali su krivi zato sto su u drustvu otvorili vrata da ovakvim mracnim i bolesnim umovima bude omoguceno da svoja zlodela sprovedu do kraja, isplanirano.

Ja

pre 1 godinu

Vrsnjacko nasilje jeste ozbiljan drustveni problem, ali ovde nesto ne stima. Vidimo da su zrtve uglavnom devojcice. Nece bas biti da su ga prebijale. Moguce je da su ga omalovazavale, ali i to mi deluje malo sumnjivo. Devojcice umeju da budu (verbalno) jako okrtutne, ali zrtve su uglavnom druge devojcice. Ne znam. Istraga ce utvrditi cinjenice (da se nadamo). Otac je u svakom slucaju odgovoran za to sto nije adekvatno obezbedio oruzje, kad ga vec ima.

aleksandar

pre 1 godinu

Saučešće porodicama nastradale dece.
Živimo u lošem vremenu.
Svi snosimo krivicu.
Istina je da ništa ne možemo da promenimo.
Samo opravdanja i razlozi, a rešenja nigde.
Svi smo sad prepametni.

Mister B

pre 1 godinu

Ako ovo ne bude povod za niz izmena i dopuna raznih zakona, i temelj da za neko novo društvo, i ako prođe tek tako... Onda mi kao društvo više nemamo zašto da postojimo.

2222

pre 1 godinu

Ljudi moji? Pa za vreme rata za 15, 20 min. ne pogine toliko ljudi ili da je ranjeno? Gotovo ceo jedan vod? Meni to nije jasno, nacin razmisljanja? Pa on je to spremao , imao ozbiljnu nameru, crtao skice skole, gde ce da udje, izadje, imena ucenika ,iz kog su odelenja??? Planirao i da mu do mozga ne dodje ni jednom ..cekaj, ovo nije normalno sto hocu da uradim??? Za mene je to bolest..Neko moze da me povredi ali me nije ubio? Ajde da mu vratim ali da sve pobijem?? Ako se radi o vrsnjackom nasilju, ispade da su devojcice nasilnici jer je njih ubijao?? Vise devojcica a svega par decaka? Pa prvu devojcicu je ubio cim je usao a ona je bila dezurni???? Strano!!

ana

pre 1 godinu

Treba hapsiti roditelje i kaznjavati i za manje zlocine. Tek tada ce se shvatiti da je roditeljstvo odgovornost. Ne moze samo vrtic i skola da vaspitavaju decu. Isto kao ono kad im daju kljuceve od auta da divljaju nocu, to su isto ubice. Ako deca do nekih godina nemaju krivicu odgovornost, onda moraju imati roditelji. Deca imaju sva prava, a ne postoji kazna, pogubno...

Nikola Kovačević

pre 1 godinu

Na žalost ali...ovo je momenat kada će se i deca početi deliti po statusu roditelja...Neće više postojati zajedničke škole....

zvezdarac

pre 1 godinu

Osnovna skola mi je ostala u najgorem secanju. Maltretiranje, kinjenje, dobijanje batina, otimanje stvari i para je bila realnost. Danas nakon 30 i vise godina pokusavaju da me ubace u Viber grupu, isti ti nasilnici, pa kao da se okupimo i slicno. Ne zelim nikoga od njih da vidim dokle god sam ziv.

Ana

pre 1 godinu

Da, otac ne treba da vodi maloletni dete u streljanu i da drži oruzije u kući i da dete zna šifru. Za to je odgovoran i treba da odgovara.
Škola i svi zaposleni su odgovorni za vršnjačko nasilje, kao i roditelji dece koja su ga maltretirala! Ceo sistem je zakazao! U mojoj srednjoj se momak obesio, živeo je u đačkom domu, da vam ne pričam kakve su mu strahote i grozote radili samo zato sto je bio gej. Prijavljivao je i na kraju se ubio jer nije mogao da se spasi.

nebitan

pre 1 godinu

Citav sistem je zakazao. Od psihologa i profesora u skoli. Drugova koji su pustili da neko bude maltretiran. Roditelja koji nije reagovao/primetio da mu je dete maltretirano. Ostalih roditelja koji su pustili da im deca postanu nasilnici. U sustini sad nije ni bitno ko je kriv.
Ovo je velika tragedija, poenta je price da smo svi kao nacija krivi sto se ovakve stvari desavaju i pitanje je sta cemo da uradimo da se ovako nesto nikada vise ne ponovi.
Saucesce svim ozaloscenim.

severoistok - ATEISTA

pre 1 godinu

Ucite decu da budu tolerantna, da se ne rugaju deci koja se razlikuji po necemu!!! Da ne maltretiraju drugu decu samo zato sto mogu. Ovakvih slucajeva na zalost mozemo da ocekujemo jos cesce u buducnosti. Porodicno nasilje je pri samom vrhu, isto tako i opsta drustvena napetost i nasilje. Alkoholizam i koriscenje narkotika opste prisutno, sa sveprisutnom ekonomskom stagnacijom i siromastvom.

smehotresna olimpijada

pre 1 godinu

Ja se samo nadam da ćemo kao društvo iz ovoga izaći pametniji i da ćemo promeniti ono što u sistemu nije dobro i što truje našu decu a i nas. Ima tu mnogo toga što treba primeniti: veća prava i zaštita profesorima i nastavnicima, aktivniji rad socijalnih službi, promena školskog sistema u celini gde bi se akcenat stavio na zajednički rad dece a ne na besomučno učenje lekcija (više prakticnig rada - pokazati kroz primere ono što se uči), promena sadržaja TV programa, .... Posla je stvarno mnogo... Moje saučešće porodicama nastradalih, moje saučešće celoj Srbiji.

Dabar

pre 1 godinu

@Boxer, 03. maj 2023 15:18

Apsolutno ste u pravu, 100%. Više faktora je uticalo, a mi na žalost kao društvo u ovakvom stanju nismo u stanju da se borimo ni sa mnogo manjim problemima. Neophodne su sistemske promene u društvu, a svaki čovek treba da dobro otvori oči kako ovakve žalosne stvari ne bi postale učestale.
Najiskrenije saučešće porodicama ubijenih anđela.

Petar

pre 1 godinu

Ovo se slažem sa niže dolje napisanim. Nadam se da ce ovaj pretužni čin donijeti do promjena u društvu, da ce da se shvati da je pristojnost i nježnost prema najbližem važnije od bahatluka, od dominantnosti i bezobraznosti. Kultura smrti i agresije da se pretvori u kulturu prijateljstva i ljubavi. Kako u Srbiji tako i u okolici. Nije ovo uzrok problema, nego posljedica.

Milan

pre 1 godinu

Na početku srednje škole bio sam žrtva vršnjačkog nasilja. Bio sam dobro prihvaćen u razredu ali nisam umeo da se odbranim od nekoliko njih koji su ismevali. Otac je imao 4 lovačke puške u kući, znao sam sve o lovačkom oružju mada mi se sam lov gadio. Nikad ali bukvalno nikad mi nije ni palo na pamet da uzmem karabin i pucam u nekog ko mi se podsmeva zato što sam debeo. Kakav god da je zakon, ovaj momak mora da bude kažnjen u okviru pravnog sistema.