Sreda, 03.05.2023.

08:56

Spisak meta, plan napada i 57 praznih čaura kasnije: Dečak-ubica bez kazne i osmoro mrtve dece FOTO/VIDEO

U osnovnoj školi na Vračaru učenik sedmog razreda ubio čuvara i osmoro dece. Uhapšen je. Sam je zvao policiju, kajanja - nema.

Izvor: B92

Spisak meta, plan napada i 57 praznih èaura kasnije: Deèak-ubica bez kazne i osmoro mrtve dece FOTO/VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

194 Komentari

Sortiraj po:

WalterNBGD

pre 11 meseci

Mislim da psiholozi,psihijatri,pedagozi,...,treba potpuno da promene strategiju.Nema vise price o ljubavi,kulturnom zivotu,napretku,saosecanju vec decu treba pripremiti na ponizavanja,rat na drustvenim mrezama i borbu za pare.Svet se danas okrenuo ka tim vrednostima a mi posto,kao i u svemu,kasnimo pedesetak godina potpuno smo nepripremljeni.Ovo govorim i za nas mnogo starije a kamoli za decu za koju od svakodnevnog prezivljavanja nemamo vremena za njih.

Komentator

pre 11 meseci

Најгори су ми коментари који овај немили догађај повезују са серијама, филмовима, друштвеним мрежама, игрицама, е то ми је најглупљи разлог који постоји! Молим вас да бар мало размислите колико је његових вршњака гледало или шта већ,да то утиче па на планети Земљи не би било живих! Разлог зна само он и никада ником неће рећи праву истину,већ ће гледати на популарност и пажњу коју ће сада медијски имати, што би ја забранио,новинари не треба ни да га помену,треба само да помињу жртве!Треба да буде напуштен од свих медија!Ево читам да већ крећу претње по школама и уцене,то треба схватити озбиљно и посветити се свакој претњи и кажњавати најстроже могуће по закону.Не треба допустити да се ишта слично деси и све ресурсе усмерити за спречавање таквих злочина!Треба сви да се укључе у ту акцију! Регистровано има 550.000грађана са регистрованим ватреним опужијем и сваког по на особ треба обићи и преконтролисти како држе то оружје, јесте велики подухват али је неопходан разговор и контрола, ко нема услове дати му рок да услове испуни ако не испуни трајно му одузети оружје.То је лакши део! А неизводљиви део је не регистровано оружије којег има сигурно више него регистровано,то би требало увести у закон да ако неком пронађу оружје без дозволе не обезбеђено добије казну 20година а за обезбеђено ко и до сад јер су казне високе довољне ако се примењују,да тужилаштво не попушта и не примају мито за то кривично дело!

Nebojša

pre 11 meseci

Roditelji moraju da snose odgovornost za devijantno ponašanje svoje dece mnogo pre nego što se desi tragedija. ŠKola i stručne osoblje {psiholog, psihijatar, razredni starešina...} moraju imati veća ovlašćenja ako prepoznaju problem i da odmah reaguju kod psihologa i stručnih službi. Moraju se uvesti redovni psihološki testovi za decu i ne zatvarati oči i zataškavati nasilje u školi

mile79

pre 11 meseci

Država da obezbedi doživotno besplatno zdrastvo ranjenoj deci , koja su doživela doživotnu traumu. Njima je sada potrebna sva moguća podrška.

Milan

pre 11 meseci

Bilo je vršnjačkog nasilja i u naše vreme, ali nije bilo društvenih mreža, nije postojao taj "barometar popularnosti" u društvu. Nisu se brojali lajkovi i broj pratilaca i prijatelja, nekako su stvari bile prirodnije i jednostavnije. Srce mi se slama, ovo je prevelika tragedija. Žalim i tog dečaka koji je ubijao, teško mi je da nađem prave reči za bilo šta u vezi svega ovoga.

Antis

pre 11 meseci

Vidim svi nesto pominju rijaliti programe i filmove...pa mi smo te trendove preuzeli sa zapada. Da nismo mi izmislili rijaliti programe i mafijaske filmove? Hocemo da zivimo kao zapad,i eto..ovo je klasicna americka prica. Na zalost svih nas uzeli smo ono najgore....ali i da smo uzeli najbolje opet bi najgore doslo ruki pod ruku sa najgorim. Takva je zapadnjacka prica.

Veljko88

pre 11 meseci

Moram priznati da jedno od vecih gluposti koje sam cuo da filmovi doprinose ovakvim stvarima..nasilje, oruzje itd..ako tako krenemo ukinuti i Dostojevskog u skolama jer 'promovise' u Zlocinu i kazni ubistvo babe\i..ili ukinuti citanje Biblije na veronauci, jer promovise incest, masakre i genocid (kojih je tamo na stotine i hiljade).. Ukinuti Antigonu i Sekspira itd.jer su im knjige pune ubistava i najnizih ljudskih poriva..

Ukinuti sve lekcije iz istorije, nase i svetske, jer sve 'istorijske' licnosti imaju toliko krvi nevinih na rukama, da je iluzorno o tome pricati.

I moja generacija je igrala igrice i odrastala na Kanter Strajku, Ejdz of Empajersu i tim 'ratnim' igrama, gledala Rane, Lepa sela lepo gore, Kuma, Lice sa oziljkom. Tako da Juzni vetar, Klanovi itd. nista nisu drugaciji od gore pobrojanih filmova. Ako ne shvatate umetnicko tumacenje nekog autorskog dela, bio to film, slika ili knjiga, onda vi niste dobro izucili 'Vase' skole.

Problem je u roditeljima i obrazovanju, sto deci ovo treba da prikazuju kao lose modele, kojih ne treba da se drze u zivotu. A tu je kljucan aspekt vreme.

Ovo je, bar cega se ja secam najveca tragedija u Srbiji, ali polako sa osudjivanjima i donosenjem prebzih zakljucaka, niko ovde nije kriv, do mi sami.

Beobrad

pre 11 meseci

Ovaj tragicni dogadjaj za nase drustvo, narod, je poput avionske nesrece.
Odjekne, ali nista bolje nije u "drumskom" saobracaju.
Nista ne znamo, a mnogo ljudi strada na razne nacine svakodnevno u Srbiji.

Marijan Hrvatska

pre 11 meseci

Iz Hrvatske sam..i sam otac jedne kćeri...politika je nažalost takva kakva je...nekad se slažemo nekad ne...ali danas smo svi mi Beograđani...dešave se to nažalost često ali je uvijek negdje daleko...ali sad ...pa to su naša djeca...naši mali anđeli...stvarno jako boli...a žao mi je i tog malog od samo 14godina..osjećam isto kao neku krivnju jer mislim da smo svi mi kao društvo zakazali..svi mi vidimo tu kod "nas"svakodnevno neku vrstu zlostavljanja i samo okrenemo glavu..ako neko maltretira djecu,ženu onda šutimo..kao ni nas problem, pusti budalu,pijanca...ako neko zlostavljanja životinje to nam bude kao smiješno..nije nas problem...kad pijanac vozi nama to dođe kao smiješan vic..znamo se samo okrenuti i ništa više kao društvo ne znamo...ZAKAZALI smo svi...čekamo samo neku političku patku da nam bace pa da se koljemo i svađamo..kao nismo istu...a u biti i u realnosti smo jedni te isti....toliko isti da razlike nema..niti je bilo ko vidi na svijetu sem naravno nas..jer mi smo kao najpametniji....sve dok nas nešta poput ovoga danas ne spusti na zemlju...nažalost...pocivajte u miru djecice...

Makedonac

pre 11 meseci

Velika tuga i ovde, braco, primite najdublje saucesche od cele Makedonije. Neka im je svetao put u raj! Eh, deco, deco, pocivajte u miru, ceo Balkan plache za vama.

ko-ometator

pre 11 meseci

Vratiti ovlascenja uciteljima, nastavnicima i profesorima a najpre od svega i najvaznije roditelje ne ogranicavati u vaspitanju svoje dece. Imali smo krimi filmove i pre pa nismo ubijali redom po skoli i ulici. Evo ja sam odrastao na Ranama, Do koske, Underground, Bure Baruta, Lepa sela lepo gore itd jel treba da zabranimo sada sve i svima zato sto je neko pobio svoje vrsnjake. Sta je bilo uzrok i povod ovome? Jel vi znate da nastavnik ne sme da izbaci dete sa casa zbog nedolicnog ponasanja i ometanja nastave? O cemu pricamo? Ovo dete je ako je bilo zlostavljano i za to se znalo zasto je i dalje islo u istu skolu sa pociniocima zasto isti nisu izmesteni ili on? Najlakse je osudjivati. Najstrasniji sud se vec desio jer smo podbacili kao vrsta a ne kao civilizacija. Vratite prava onima koji su kljucni u vaspitanju dece.

Smilja

pre 11 meseci

U sve skole Srbije postaviti detektore metala kao u sudu. Tako da vise niko nemoze da udje sa metalom i da naskodi na ovaj stravican ili slican nacin mislim da je to mnogo bolje uraditi nego postaviti vise policajaca.

Dejcek

pre 11 meseci

Nemojte me pogresno shvatiti. Oca poznajem iz price prijatelja koji mu je kolega vec godinama u privatnoj klinici, njegove reci su bile da je to jedna od najboljih osoba koje je upoznao u zivotu. Toliko mi je u superlativu pricao o njemu da mislim da ga i sam poznajem. Toliko je pomagao ljudima, doktor-radiolog, strucnjak, uvek fin, kulturan, porodican covek. Vezba brzo gadjanje meta, to mu je hobi. Ima zakljucan ormar sa oruzijem. Vodio je klinca na gadjanje, to ce verovatno proklinjati do smrti. Ako se ovo njegovom detetu desilo, verujte, moze i mom da se desi. Tragedija da skoro nije bila veca. Znajuci ga iz price i par puta ga videvsi, mislim da ce otac ovo tesko preziveti. Iskreno saucesce porodicama stradalih i iz srca saljem ljubav dr Keci da nekako prezivi ovaj pakao, koji ce sigurno preuzeti svu odgovornost na sebe, al ni to, na zalost, nece biti dovoljno.

Neko iz mase

pre 11 meseci

Ovo se svakome moze desiti. I ne samo u Srbiji, desava se i u drugim zemljama, samo eto te zemlje se ne zovu Srbija pa se po nekom automatizmu smatra da je drugacije. Nema tu neke razlike, nasilje je nasilje dje god da bilo.

gg5+

pre 11 meseci

Klinac 14 godina i vodi ga ćale u streljanu? Ne znam na koju foru može neko ispod legalne granice godina za dobijanje dozvole za posedovanje oružija da ode i isto koristi?

Očajan

pre 11 meseci

Ne mogu da dođem k sebi, od muke i suza.

Ova tragedija me je podsetila na nešto što se desilo davno i što sam potisnuo i potpuno zaboravio. Kada sam bio II srednje, 1980., jedan drug je hteo da me otprati do kuće. Bilo mi je malo čudno, jer se nismo družili van škole. Kada smo ušli u ulaz, rasplakao se i rekao da ne može da izdrži to što ga stariji učenici kinje jer je debeo. Rekao je da to traje godinama, još od osnovne škole. Ti koji su ga kinjili su bili baš gadni mangupi, budući robijaši. Rekao je da će da uzme od oca Parabelum, da zna da puca i da će sve da ih pobije, jer više ne može da izdrži. Trebalo mi je sat vremena da ga odgovorim od toga. Više se ni ne sećam šta sam mu sve pričao. Bilo mu je lakše kada smo se rastali. Naravno, nikom nisam ništa o tome rekao, kako to ne bi došlo do njega i izgubio poverenje u mene. Eto, možda sam nekom spasao život, a i zaboravio sam na to. I to se dešavalo u centru Beograda, u neko mnogo mirnije vreme. Roditelji, obratite pažnju na svoju decu. Pitajte ih šta ih muči i naviknite ih da vam se poveravaju.

Večna slava svim nastradalim anđelima!

Bosanac

pre 11 meseci

Tuga nevidjena narode moj,u sta su nam se to drustva pretvorila da je ljudski zivot postao tako bezvrijedan? Porodicama ubijenih andjela najiskrenije saucesce a povrijedjenim brz oporavak.🙏😥

Nik

pre 11 meseci

Najlakse je kriviti filmove i rijaliti emisije. Vrsnjacko nasilje ne krece od toga. Bilo ga je i pre Zadruga.

Treba se stati na kraj vrsnjackom nasilju i tu se sva prica zavrsava.

annika

pre 11 meseci

Strašno tužno i pretužno ! Da roditelji očekuju da im škola vaspita djecu kao oni bas nemaju vramena za njih nije istina .koliko roditelja u tom uzrastu nemaju poja gdje su djeca navečer sa kim se druže neki moraju biti strberi Da li je taj dječak razgovarao sa svojim roditeljima o toj jedinici iz istorije ?Ako imaš oružje u kući da djeca ne znaju da postoji negdje dobro sakriveno eto smatrali su da njegovog sina ništa nemoze uzdati miran povučen dobar djak Ja se prepirem sa svojima prijateljima kasa djeca rade gluposti vece i manje kontrolisite svoju djecu nemojte trčati za novcem da bi mu kupili neku markiranu robu budite skromni Saucesce porodicama ubijene djece

nenad

pre 11 meseci

Najveci problem u Srbiji danas medju tim uzrastom je vrsnjacko nasilje ..ovakvo crnilo odlicnog ucenika iz dobre porodice ima pozadinu ..Nemojte pogresno da shvatite ..nema opravdanja , naneo je bol mnogima i to neduznima ..ali od uzroka svi okrecu glave ..nazalost niko ne zna kako ce neko reagovati , uzrok nesrecnika je postojao ..resavajte vranjacko nasilje , jer to kasnije stvara mnoge probleme ..uzas uzas uzas ..saucesce porodicama ..saucesce Srbiji , najtuzniji dan za sve nas ! Vrsnjacko nasilje i odnos prema resavanju takve vrste problema hitno u zakonske procedure! Pa mi se borimo i donosimo zakone da stitimo seksualne fetise i slobode religijske a decu smo zaboravili ! Ovo je pucanj svih nas u neduznu decu i zrtve svih nas kao neme posmatrace svega !

Dule

pre 11 meseci

Pre 35 godina gledao sam kako Sledz Hamer na ulazu u skolu dezura pored detektora za metal kao na aerodromima i ulazima u drzavne institucije i sudove i razoruzava decu. Zasto toga vise nema ni u SAD ni ovde, nije mi jasno.

nenad

pre 11 meseci

katastrofa ...ali dete koje ima sve petice ..mora se tu preispitati i sadizam odredjenih profesora koji zele da unize decu ...svakako najveca katastrofa koju pamtim i saucesce porodicama nastardale dece ...

pikard

pre 11 meseci

Pa vi drzite oruzje kod kuce i da svi ukucani znaju gde je!
Moj otac je imao pistolj pre 20 godina i nikad ga niko nije video tokom naseg detinjstva. Tek kad smo odrasli, videli smo ga jednom i dan danas ne znam gde je.
Kako ce dete imati pristup oruzju, doslo je u skolu sa 2 pistolja i 3 molotovljeva koktela?!
Ja sa 37 godina ne znam kako taj koktel uopste izgleda.

Roditelj

pre 11 meseci

Nemam obicaj da pisem komentare na vesti u medijima, ali sad osecam da moram.
Ovo sto se desilo je strasno!!!
Moje saucesce porodicama nastradalih.
Citajuci komentare drugih gde se prozivaju mediji, razni filmovi, ministar prosvete itd. osetim gorcinu, svega toga je bilo i ranije ali se ovakve stvari nisu desavale.
Mislim da smo najveci krivci svi mi kao drustvo!!
Svakog dana primecujem sve vecu otudjenost i bahatost ljudi na ulici.
Saobracaj nikad gori, na svakom koraku ljudi koji su spremni da se sukobe, potuku i isteraju neku svoju pravdu. Deca koja se sve manje ako i uopste druze sa svojim vrsnjacima.
U zivotu je postalo najbitnije pokazati drugima da si bolji od njih, na ovaj ili na onaj nacin. Pogledajte samo drustvene mreze na sta se svode, bio sam ovde slikam se i kacim da svima pokazem, kupio sam nesto slikam se i okacim da svi vide i zavide, uspeo sam ovo, svi da vide i zavide....
Znam ja da je u biti coveka da se takmici sa drugim jedinkama svoje vrste, ali je problem sto su vrednosti i pokazatelji uspeha toliko nakardni u modernom drustvu
Svi parovi, zadruge i ostalo ne bi bili na televiziji da nemaju svoju publiku, isto vazi i za krimi filmove i serije.
Pre svega moramo da radimo na sebi, pa onda na nasoj deci, da probamo da malo skrenemo ovaj tok evolucije kojim smo posli.
Roditellji, pricajte malo vise sa decom, proveravajte ih malo cesce, potrudite se da ih analizirate objektivno i da im budete drugovi i prva tacka oslonca u teskim trenucima.

Retrogradni Merkur

pre 11 meseci

@djosa

Druže, onaj do dođe u ovakvo stanje, taj se ne plaši ni kazne ni Boga sa nebesa. Jednostavno kad padne mrak na oči ništa ga ne bi odvratilo od toga. Mi moramo da vidimo kako smo kao društvo uopšte došli ovde,a odgovar je svuda oko nas. I da odlučimo, hoćemo li nešto menjati ili će nam ovo biti svakodnevnica.

Мики

pre 11 meseci

Трпео сам две годин психичко, вербално и понекад физичко вршњачко насиље у школи, 20 година касније и даље ми је мучно када се сетим тог периода. Апсолутно нигде нисам могао да нађем помоћ, док су неки наставници директни кривци за то. Све је почело због глупости, јер нисам хтео да учествујем у безобразлуку пар ђака, дечака и девојчица. Не знам да ли је то овде узрок, али чврсто верујем да је та јединица само била повод, тј окидач.

Igor

pre 11 meseci

Potrebno je hitno menjati mnogo stvari u drustvu i u zakonima koji imaju veze s ovim.

- Vece obezbedjenje u skolama, skeneri i metal detektori svuda
- Ukidanje gluposti o starosnoj granici za krivicnu odgovornost
- Krivicna odgovornost RODITELJA
- Zabrana propagiranja i eksponiranja kriminalaca i onih koji svoim ponasanjem uticu lose na druge

jj

pre 11 meseci

Ajde ne lupetaj, nagledala se moja generacija ramba, čak norisa,, kumova i ostalih pa nikom nije palo na pamet ovako nesto
(Brutus, 03. maj 2023 10:12)

Zato što su roditelji imali kontrolu nad svojom decu i deca su bila deca, a ne kako ih danas opterećuju svim i svačim, razne organizacije.

Nema autoriteta danas, profesorima se ukida pravo da budu službena lica i svaki oblik autoriteta. Ovo je neverovatno, kada čemo da se probudimo više.
(zi, 03. maj 2023 10:38)

hoces da se kladis da se mali latio pistolja i delom zato sto je imao autoritativnog oca koji je buzdovan nalik tebi i tvojim 95% pluseva? pogledajte se sta pricate bre. svi trazite neke batine alooo. u ogledalo prvo, pa onda kod dece na raport. ovo je poraz svakog roditelja. da se odmah sedne sa decom i da im se pruzi maksimalna paznja, a ne da citam ovde o stoci koja hoce batinom da vaspitava decu. boŸeeeeeee pomozi!!!

Аца

pre 11 meseci

Одакле оцу пет шаржера и како је клинац знао да рукује, да мења, да допуњује и пуца? Ко га је томе учио?

Ott

pre 11 meseci

За све који помињу Кристијане, деведесете, криминалце и старлете: ако је дечко (сада већ вишеструки убица иако је још дете) заиста био одликаш, онда је ваше незадовољство стањем у друштву као тачка гледишта можда ближе његовом бесу и фрустрираности, него особама које имају криминалце за узор, од Ескобара и америчких гангстера, па до домаћих "фаца".

Дакле, момак вероватно није био школски дилер дроге и хулиган, родитељи му вероватно нису куповали довољан успех и диплому парама и страхом, него обрнуто: имао је све петице и није могао да поднесе једну јединицу.

Можда је и он био незадовољан лошим ђацима и школским деликвентима, не знам. Могуће је да је био и жртва подсмеха (девојчица рече да су га "сви звали штребер").

У сваком случају, није било саосећања, нормалних људских односа, љубави, правог васпитања (које неретко бркамо са дисциплином). Било је много наталожење мржње која је ескалирала дотле да је учинио овај језиви злочин.

Хоћу да кажем да незадовољство и бес (и код појединца и у друштву) могу да избију понекад тамо где се не очекује. Па онда неће бити осведочени криминалци ти који врше страшне злочине, него неко са сасвим другачијим профилом.

Trixter

pre 11 meseci

U pozadini svakako ima nekoliko problema. Cesto je okidac za ovako nesto dugotrajno vrsnjacko nasilje, kad kazem nasilje ne mislim na brutalno fizicko nasilje, nego na mnogo gore psihicko, verbalno. Uz to verovatno porodica koja nije vodila racuna na vreme i dovoljno, ko zna. I onda okidac bude navodno jedinica iz istorije. Deca moraju da ostanu deca, u skoli bih zabranio mobilne telefone, ulazilo bi se kroz detektor metala i morali bi da nose uniforme tj kecelje. Samo tako bi se vratili barem delom u neku staru normalnost koja je ipak vladala u skolama. Sistem kaznjavanja siledzija, onih koji druge maltretiraju po bilo kom osnovu mora u skolama da bude vrlo strog. Inace se razvijaju ovakve patologije. Da je imao neki problem sa porodicom on bi pucao kod kuce, a ne na casu tj u skoli. Problem se svakako krije u skoli u ocigledno nepodnosljivom okruzenju za ovo dete. Za njega koji ima samo 14 godina mora se i pored svega naci zrno razumevanja, jer ovo se nikada ne desava bez razloga, nikada.

djosa

pre 11 meseci

Jedno jako ozbiljno pitanje se krije nakon svega ovoga - a niko ga ne postavlja:
Koja ce se poruka poslati nekom buducem ludaku?
Da li ce kazna za pocinioca (nije me briga da li ima 14, 15,16..120 godinna) biti adekvatna - rigorozna? A MORA DA BUDE!
I za tog "strebera" , a i za njegove roditelje! I za one koji su morali da vide i osete da se "kuva".
Mora postojati poruka: OVO NE SME DA SE DESI!!! A AKO SE DESI.. NE DAO TI BOG!
Hoce li ta poruka da se posalje?
Koje ce konsekvence da trpe svi koji su povezani sa ludakom ubicom? Sa dogadjajem!

Proka

pre 11 meseci

(djosa, 03. maj 2023 11:03)

Lepo si ti to sve izanalizirao, samo ja bi rekao da je društvo u celini potonulo, a to se dogadja kada ustaljene norme ponašanja, one koje bi trebao da stavljaš na prvo mesto, iskrivis do te mere da ih prakticno više nema! A to se radi godinama, kada kriminalcima daješ da gostuju u emisijama, kada imaš blud i nemoral na svakoj televiziji, kada se sva očekivanja svode na lako zarađujem novac, kada su gosti u zabavnim emisijama oni koji promovišu OnlyFans, i sve to redom i to tako u zadnjih 20 godina, a pogotovo u zadnjih 10! Onda dodjemo do toga da društvo potone i desi se ovo sto se desi! Nenormalni postaju normalno, a normalni budu razapeti na stub srama!

Demokrata u nestanku

pre 11 meseci

Hoce to tako, dobijes jedinicu, pa prodjes obuku za pucanje, pa pet sarzera i eksploziv, pa ubijes devetoro ljudi bez problema dok ti beze.
Tipicno za strebere!

не знам ни сам

pre 11 meseci

Evo sada će i psiholozi i ostali terapeuti da nam kažu šta je u njegovoj glavi. Umesto da puste roditelje da budu roditelji, pa i batinama da ih vaspitavaju, da se zna autoritet. Ne, ne, mi ćemo da evropejizujemo i amerikanizujemo decu, da ih kljukamo tabletama za smirenje i vodimo kod psihijatra, jer ne možeš da mu razvučeš šamarčinu kada zaslužuje.
(zi, 3. maj 2023 11:08)

Тачно тако, од првог основне смо добијали ћушке, касније наставници наставили са истом праксом. Пар шамара памтим и данас. Кога просветни радници нису довели у ред, довела га је војска.
Епилог - из моје генерације један (1) човек је наркоман, сви остали су одрасли у нормалне људе а то је четири одељења са по 30-ак ученика.

pobor

pre 11 meseci

Geneza sadasnje Srbije. Prostakluk, bahatost, agresija, nemoral, lazni influnsenseri, starlete, navijaci, zadruge, pink i happy ispiranje mozga, neobrazovanost, lazna elita sastavljena od pevaca koji ne znaju da pevaju, kriminalaca, raznih biznismena da konca i konopcs glumaca koji ne znaju da glume, kavacko- skaljarski klanovi, belivuci, splavovi, nekultura, nepostovanje starijih, lazni novinari- polupismeni, zuta stampa, trovanje ljudi poluinformacijama, glorifikovanje svega sto spolja sija, syo ima pare, nebitno je obrazovanje, kultura, skromnost... Poplava kladionica i kockarnica. Dno je odavno dotaknuto. A mi i dalje tonemo.

Gvozden

pre 11 meseci

Stanujem pored skole "Milan Dj. Milicevic" u Medaku 3. Skola ima veliko dvoriste sa kapijama koje se zakljucavaju. Kada dete ode u skolu roditelj ocekuje da je dete tamo. Medjutim za vreme velikog odmora naselje je puno dece koja se nekada i nedolicno ponasaju. Uvek mogu da odu do stana i donesu u skolu razne stvari. To mora da se promeni, ako je dete u skoli tamo treba i da bude. Kapije zakljucane i sa portirima po mogucstvu. Inace, vidite sta se desava.

Мандра

pre 11 meseci

(Gvozden, 3. maj 2023 12:12)

Да,одлична идеја... Закључај капије да кад се деца у школи нађу са убицом да не могу да побегну.

Armagedon

pre 11 meseci

Pogledajte kako živimo. Kakav je kvalitet života prosečne srpske porodice? Roditelji trče od jutra do sutra samo da bi nekako prehranili svoje porodice. Niko više nema vremena ni za koga. Deca su prepuštena sama sebi, ulici i društvenim mrežama. Nema edukativnog školskog programa na nacionalnim frekvencijama. Rijaliti programe, razne "uticajne osobe", "starlete" i kriminalce staviti van televizija sa nacionalnom frekvencijom, pa ko hoće to da gleda, neka masno plati. Pustite sad "Južni vetar", jer to je fikcija. Pogledajte nam političku elitu i javnu scenu. Nema tu više nikoga mudrog, ko ima nešto pametno da kaže. Ako ih i ima ima, marginalizovani su. Ne postoji više dijalog. Ko drugačije misli, taj je neprijatelj. Istina je jedna i apsolutna. Psuju se, vređaju se, i tuku se u Skupštini. To je realnost. Plašim se da više genetski nismo u stanju da rešimo sve ovo što nam se dešava.

basko

pre 11 meseci

Kad sam ja išao u osnovnu školu drugar je iz zezanja doneo očev pendrek(mali, gumeni) U roku od 5 minuta dok je trajao mali odmor nastavnik koji je prolazio hodnikom je video, oduzeo nam igračku i nas petoro smo momentalno poslati kod direktora, bio je tu i pedagog. Odmah razgovor sa razrednim, nastavnikom koji je prošao i njih dvoje (direktor i pedagog)
Zašto je to bitno. Pa zato što su ti ljudi imali autoritet i prava da te kazne, da ti skrenu pažnju, da ti zaprete ukorom, lošijom ocenom iz vladanja, imao si strah i poštovanje prema tim merama koje su oni imali na raspolaganju. Imaćeš trojku iz vladanja-neće te primiti u srednju školu koju želiš ili, napravićeš glupost- dobićeš ukor od razrednog, neće te više gledati istim očima, dobićeš i kući potencijalno grdnju ili batine za teže prekršaje. Ovo danas, gde se diplome kupuju, gde se sve krade otima, bahato se ponaša uz amin ili bar prećutkivanje nadležnih i skretanje pogleda, je jako plodno tlo za ovo što se desilo.
Mora bre nastavnik da bude nastavnik, razredni da bude razredni,a pre svega roditelj da bude roditelj i da zna šta mu se sa detetom dešava u svakom momentu, da se zna zašto se ide u školu, da se zna ko je nadležan za šta.Ako to ne postoji, onda ni škole ne treba da postoje, raspustite sve to, dajte deci telefone u ruke da se obrazuju na tiktoku i dajte im po pištolj i par okvira i da se lepo odluči ko zaslužuje da živi u džungli a ko ne.
Iskreno saučešće svim porodicama pogođenim ovom tragedijom i nadam se da će uspeti da nađu ikakvu utehu i da opstanu u ovom teškom okruženju

budiboksnama

pre 11 meseci

Deca dece devedesetih...Trideset godina permanentne kriminalizacije društva i urušavanja svega na čemu se bazira poredak moraju ostaviti posledice.

Margo

pre 11 meseci

I dalje ćemo se pitati ko je kriv za ovu tragediju. Odnos drugova prema detetu, idiotski sadržaji na medijima koji promovišu nasilje, porodični odnosi i pritisak kojem je možda bio izložen sedmak, osećaj odbačenosti od drugara, dostupno oružje, i zanemarivanje u vaspitanju deteta, pomanjkanje razgovora roditelja sa decom , jer Bože moj oni nemaju vremena za to , pa prepuštaju školi da im , ne obrazuje, nego vaspitava dete. Sve ovo malo po malo dovodi do eksplozije u glavi, labilnog počinioca kome su svi krivi za teskobu sa kojom se sudara. Bojim se da je naše društvo zaglibilo predaleko i da će sličnih događaja biti još. Daj Bože da grešim, ali...

rale

pre 11 meseci

Evo vam sad Kristijan pa se smejte. Naravno da su i roditelji krivi, ali deca ne znaju vise gde gledaju. Na TVu im se servira Kristijan, Zadruga i to na nacionalnim frekvencijama.

Pinokio

pre 11 meseci

Gledao se Juzni vetar i ostali "poucni" filmovi.
(Klaxon, 03. maj 2023 09:29)

Ajde ne lupetaj, nagledala se moja generacija ramba, čak norisa,, kumova i ostalih pa nikom nije palo na pamet ovako nesto
(Brutus, 3. maj 2023 10:12)

A generacije pre su gledale kako Tihi i Prle ubijaju, pa su posle akcije ushićeni. Isto i Boško Buha i Pinki. A bilo je i stripova o njima kao i Mirko i Slavko. Ali nije bilo kriminalaca i prostitutki na tv. Sve do Crnih bisera Vanje Bulića kada su počeli da se veličaju kriminalci. U Jugoslaviji su se isti bojali Milicije (rado bih napisao na ćirilici ali godine čine svoje).

verkehr

pre 11 meseci

Nije ovo profil deteta dilera/navijača koje se loži na Rane i Kristijana, mali je odličan učenik, okidač je loša ocena (miks perfekcionizma i neuklopljenosti sa vršnjacima). Ovo je copy/paste slučaj masovnih ubistava koja počine nestabilna deca iz škola u SAD-u i nema veze sa kriminalom.

Rocky 1

pre 11 meseci

@
(Horor, strah, užas, kraj, 3. maj 2023 10:08

Ja kad sam isao u skolu nismo imali nikakve policajce niti bilo kakvo obezbedjenje jer nije bilo potrebe....

Rema

pre 11 meseci

Dečak je bolestan to je neminovno... bolest je uvek bila prisutna... samo se drugačije ispoljavala...

Neki pominju zadrugu, al ja bih pre rekao da je dečak gledao squid games ili slicno nego zadrugu ili rane...

Jedino svakodnevnim monitoringom u školama i delegalizacijom oružja mozemo sprečiti slicno...

C i n i k

pre 11 meseci

Zbg keca iz istorije pobio tolko dece ?
Ja nmgu da verujem sta citam, ovo je u Srb postalo ko u Usa..ali u Usa ljudi kupuju u prodavnicama pistolje..

dex

pre 11 meseci

@
(predrag, 03. maj 2023 09:35

Sad je Južni vetar kriv?? Šta smo trebali da radimo mi koji smo kao klinci gledali Valter brani Sarajevo? Da pucamo sa tornja po prolaznicima?

Sumadinac

pre 11 meseci

Ako je Tatin pištolj tatu zaključati u najmračniju ćeliju u zabeli i baciti ključ.Dete 14godina je zapečatilo svoj život bar u okvirima normalnog.
Samo da se deca oporave.
Ne znam šta će vlast reći na ovo verovatno neka represija na sve koji poseduju oružje a rijaliti se nastavlja preko TV i društvenih mreža
(Dejan, 3. maj 2023 10:16) # Link komentara

Nije problem posedovati oruzije, koliko puta se samo desilo da ljudi sa oruzijem u americi zaustave masakr i pre policije pa i ono u Crnoj Gori sto se desilo prosle godine potvrdjuje to.

ls

pre 11 meseci

Ako je dečak koji je pucao uhapšen, a povređena deca prevezena u bonicu, zašto je ispred škole cirkus sa stotinama policajaca i specijalaca sa pancirima i gomilom saniteta hitne pomoći. Čak vidim i auto komunalaca koji su se osetii pozvanim da se tuda muvaju i prave gužvu, ali vozilo pogrebnih usluga je ipak pobedilo. Pa neće valjda odmah da saranjuju mrtve i povređene. Valjda postoji služba koja mrtve odvozi na patologiju.
(Kolos, 03. maj 2023 10:19)

Haos je jer se obezbedjuje mesto zlocina, cekaju se forenzicari, sklanja se svako ko pokusa da udje, ne zna se da li je sam planirao to sto je uradio ili ima jos neko pa obezbedjuju i da ti ne nabrajam. U celoj ovoj tragediji tebi nasla da smeta guzva ...

zi

pre 11 meseci

Evo sada će i psiholozi i ostali terapeuti da nam kažu šta je u njegovoj glavi. Umesto da puste roditelje da budu roditelji, pa i batinama da ih vaspitavaju, da se zna autoritet. Ne, ne, mi ćemo da evropejizujemo i amerikanizujemo decu, da ih kljukamo tabletama za smirenje i vodimo kod psihijatra, jer ne možeš da mu razvučeš šamarčinu kada zaslužuje.

Predrag Cvetanovic

pre 11 meseci

Pisati bilo kakav komentar u ovoj zemlji je
iluzorno.Saučešće porodicama nastradale dece.Ako se u ovoj zemlji odmah nešto radikalno ne promeni biće još gore.

Black

pre 11 meseci

Iskreno, jedino gore od ovoga sto se dogodilo su komentari ljudi ovde koji uporno opravdavaju ovo sto se dogodilo time sto uporno okrivljuju nekoga drugog osim nas samih. Dakle po vama su krivi Amerika, Evropa, filmovi, i bilo koji oblik kulture. Po vama mi kao drustvo nismo krivi, nije kriv sistem, propagiranje nasilja, korupcija na svim nivoima, nekaznjeni kriminalci, nisu krivi ni roditelji, vaspitanje, pa cak ni mali kriminalac. Znaci mi smo savrseni, svi smo neiskvareni i niko nije nasilan. Svi idemo sa osmehom na licu i ljubazni smo jedni prema drugima. Samo je kriva Amerika i zapadni sistem vrednosti, sta god to bilo u vreme globalne otvorenosti cele planete i interneta.

djosa

pre 11 meseci

Ovo je sažeto iz prethodnih clanaka:
Decak kog su svi zvali "štreber", verovatno pomalo (li malo vise) izlolovan iz drustva - jurio je sve petice. Pitanje je odakle mu ideja da mora da ima sve petice? ko ga sili i stiska da ima sve petice? samo je sebi zadalo taj cilj?
Dakle, to dete dobije od nastavnice istorije 1 , tj jedinicu.
Nastavnica (nek joj je pokoj dusi) je odlucila da iz verovatno apsolutno principijelnih razloga da jedinicu decaku koji je pod pritiskom, i verovatno je smatrala da ce tim cinom da motivise ucenika da, pretpostavljam: uči više.
Dete odlazi kuci i uzima verovatno roditeljev pistolj (pistolj majke ili oca - jer "štreberi" nije da bas znaju kako lako kupiti na crno oruzje zar ne? nije bas da se krecu u takvom drustvu) - i puca u sve redom? Ili ipak nije u sve redom?
U kakvom su odnosu bila sva ta deca s njim?
Nije ovo crno belo.
Ne bih ja bas rekao da je TV kriv na prvom mestu. Jeste - ali je ipak na prvom mestu vaspitanje, i odnosi u kuci, pa zatim odnosi u skoli sa drugima. Kakav odnos imaju otac i majka jedno prema drugome? Razvedeni? Svadje? ..nekako mi se cini da nije bilo neke vrhunske komunikacije u porodici deteta ubice. Jel gresim?
Ponavljam - ovo sam naveo samo ono sto sam procitao na B92 clancima. Sažeto - sa nekim mojim razmisljanjima / pitanjima.
Nek je pokoj dusi svim nastradalima.
I ja sam roditelj, i nakon ove vesti... u šoku sam. I uplasen sam. I ... place mi se. Nek nam je svima Bog u pomoci.

mile

pre 11 meseci

uzasan dogadjaj!
zvali ste ga streber i sta ste mu jos radili?
imao sve petice a keca iz istorije? zasto?
mogu da dodju svi bajni profesionalni beskorisni ministri koje imamo sada je kasno i ovo je zestoka opomena da treba nesto da se menja.
od ovakvih napada nije moguca zastita, nikakvo obezbedjenje kontrola nista to ne moze da spreci.
nasilnike kako ucenike tako i nastavnike premestiti iz skola u specijalne ustanove.

ivica

pre 11 meseci

Neka se svi zapitaju sta da je moje dijete pucalo,sta da je moje dijete nastradalo i koliko smo zaglibili.Imam svih nacija za prijatelje i samo se pitam u svim glupostima sto se prepucavamo i zelimo lose drugima KOLIKO SAM JA KRIV I SVI OSTALI KOJIMA SU MALE STAVRI BITNIJE OD LJUBAVI I MIRA.Saucesce obitelji nastradalih a i osimljucenog..tuga do neba

Nuklearni mravojed

pre 11 meseci

40 godina za malog kauboja i 40 godina za roditelje za primer.
(Obrad, 3. maj 2023 10:10)

8 zivota ugasenih. Pokoj im dusi i neka pocivaju u miru.
Sud nek se bavi kaznom, ali nikakva kazna ih nece vratiti.

Ajris

pre 11 meseci

Ja stalno pitam u komentarima al nikako da saznam - Odakle mu oruzje i ko ga je maloletnog naucio da puca???? kako to nikome ne pada na pamet da objavi , nego tu neke gluposti nekih kvazi skolskih psihologa....

opet ja

pre 11 meseci

@ Daulex, 03. maj 2023 10:35)
Policajci imaju samo DVA okvira za pištolj sa po 15 metaka svaki. Šta ste se odmah svi uhvatili toga da je dete policajca, kad pištolj može da ima svako. Sram Vas bilo sve.

Dali

pre 11 meseci

Na kraju borbe za DEČIJA PRAVA, deca su dobili PRAVO i da ubijaju !
(Srljamo u svetlu budućnost, 03. maj 2023 09:24)

Ja nemam reči na ovaj komentar i još par sličnih. "Pravo da ubijaju"? O čemu ti i tebi slični pričate? Šta je vama u glavi? Bolje se okreni oko sebe i pogledaj gde živiš. Pogledaj količinu nepravde, agresije i nasilja svuda, i među odraslima i među decom? I ti si se "prava" uhvatio/la? Ko uopšte ima neka prava u današnjoj Srbiji? I još dobiješ 600 i kusur komentara. Dijagnoza.
(Rados78, 03. maj 2023 10:31)

Delimično si u pravu....NIKO nema prava kao što imaju deca i roditelji. U skoli se sve može, svoje akumulirano nezadovoljstvo se iskaljuje na otvorenim vratima, roditeljskim sastancima, Savetu roditelja itd...U jednoj od vracarskih školskih ustanova je jedan roditelj dosao kod učiteljice i pitao sa kojom rukom je oduzela detetu telefon da je odseče.

Ivan

pre 11 meseci

Pustali nedavno "Rane" na TV-u, znao sam da ce klinci da polude. Kada je prvi put izasao taj film, odmah nakon prikazivanja sutradan u skoli su se pojavili donedavno normalni likovi obuceni u trenerke i kozne jakne, sa kajlama.
(Lemi, 3. maj 2023 09:25)

Ono kad ljudi pomesaju babe i zabe. Film je ogledalo drustva, a onda neko to pogleda i pomisli da je ono sto vidi u ogledalu realnost i da mi ustvari imitiramo tu realnost, Valjda je tako lakse skinuti i neku licnu i kolektivnu odgovornost.

Zemlja zove

pre 11 meseci

Ovo je nekad bilo samo u USA. Od kad se raspala Jugoslavija droge nikad više. U realnosti iza 10 uveče na klupama po kraju vidiš grupice mladića i s vremena na vreme im neko priđe samo par sekundi. Znači telefonom je javio po šta dolazi da tacno para i ode. Svi to vidimo sa terasa ili prozora a na tv borba protiv droge na sve strane. Koliko je teško da ih uhapse? Kamera za vozače 800 u Beogradu a za dilere ni jedna.

Kole

pre 11 meseci

Ovo je ideja koju je pokupio iz Amerike gde svako malo neko dođe u školu naoružan do zuba i raspali po svemu što mrda. Ovaj dečak je ne samo znao gde otac drži oružje i municiju koja nije bila obezbeđena, vec je očigledno bio dobro obučen u rukovanju tim oružjem.

Dejan

pre 11 meseci

Ako je Tatin pištolj tatu zaključati u najmračniju ćeliju u zabeli i baciti ključ.Dete 14godina je zapečatilo svoj život bar u okvirima normalnog.
Samo da se deca oporave.
Ne znam šta će vlast reći na ovo verovatno neka represija na sve koji poseduju oružje a rijaliti se nastavlja preko TV i društvenih mreža

Tor

pre 11 meseci

Nažalost, i Srbija, kao i ceo svet je otišla u tri lepe. Možda većina vas zatvara oči pred ovom bahatošću na svim nivoima, apsolutno svim. Ali normalan čovek to vidi. A opet normalan čovek je postao uplašen. A opet, to je baš ono što odgovara nekima. Videćete šta ćete sve videti u godinama koje dolaze. Narod je sve nenormalniji, pa tako ćete teško šta normalno više i čuti...

Brutus

pre 11 meseci

Gledao se Juzni vetar i ostali "poucni" filmovi.
(Klaxon, 03. maj 2023 09:29)

Ajde ne lupetaj, nagledala se moja generacija ramba, čak norisa,, kumova i ostalih pa nikom nije palo na pamet ovako nesto

Rados78

pre 11 meseci

Na kraju borbe za DEČIJA PRAVA, deca su dobili PRAVO i da ubijaju !
(Srljamo u svetlu budućnost, 03. maj 2023 09:24)

Ja nemam reči na ovaj komentar i još par sličnih. "Pravo da ubijaju"? O čemu ti i tebi slični pričate? Šta je vama u glavi? Bolje se okreni oko sebe i pogledaj gde živiš. Pogledaj količinu nepravde, agresije i nasilja svuda, i među odraslima i među decom? I ti si se "prava" uhvatio/la? Ko uopšte ima neka prava u današnjoj Srbiji? I još dobiješ 600 i kusur komentara. Dijagnoza.

Ogledalo

pre 11 meseci

B92, Tanjug, Telegraf

Došlo je i kod nas...Gotovo je i sa jednom od onih stvari po kojima smo bili bolji i normalniji od zapada. Nije ni čudo s obzirom na celokupan sistem uređenja države i društva...
(Meroni, 03. maj 2023 09:51)

Jeste sve je sa zapada, pogledajte malo koliko toga i sta se sve dogadja u majci vam Rusiji.

adem

pre 11 meseci

zalosno je cuti ovako nesto. osam decjih zivota odose, i verujem da ce za mesec dva sve da se zaboravi, mislim na vecinu komentatora i nista se nece preduzeti da do ovoga vise ne dodje. po meni najveci krivci su novine i tv. samo pogledajte koja imena krase naslove portala, sve likova poznati po najgorim osobinama, deca mafijasa i raznih pevaljki koje su bile udate za njih. razne starlete koje ne znaju koliko je 3x6. steta... prestanite da pisete o ucesnicima raznih realitija svaki dan, o raznim starletama, o tiktokerkama o...

Teksas

pre 11 meseci

Kamera za vozače 800 u Beogradu a za dilere ni jedna.
(Zemlja zove, 3. maj 2023 10:09)

Opažanje godine! Ako je cilj kamera da se sačuvaju životi učesnika u saobraćaju gde su kamere za dilere da se sačuvaju životi omladine?

ns ja

pre 11 meseci

Farma, južni vetrovi i ostali kulturni sadržaji kojim nas svakodnevno kljukate konačno počeli da daju rezultate!!!

Osim što sam kao roditelj dečaka istog uzrasta šokiran i uplašen, i dalje ne mogu da doživim tog klinca kao krivca - on je samo manifestacija gore navedenog ali uz činjenicu da mu u kući postoji oružje koje mu je bilo dostupno!!!

Prvi korak ipak bar neka kontrola sadržaja (đubreta) kojim zasipate neuki narod, drugi rigorozno češljanje ko sve ima odobrenje za držanje oružja - i oduzimanje ma i na najmanju nepravilnost/promenjenu okolnost!!!

Majk Bibi

pre 11 meseci

Care, taj film je izašao 1998. godine. Meni je već za vreme rata 1993, 1994, cela srednja škola izgledala kao Pinki i Švaba.
(Kosta K, 3. maj 2023 09:51)

A ipak niko u tvojoj školi nije došao u učionicu i ubio 10 osoba.
Možda nije do filma.

kud oni ovamo

pre 11 meseci

hteli smo na zapad.to je to.sta ce biti malom kretenu ako ga ucitelj izbaci sa časa? ali to ucitelj ne sme.ne sme da digne glas na djaka.ejj.a usput i otac mu je verovatno bio takav pa je čak dobio i pištolj a ne zna da ga čuva ( sa sve 5 punih okvira).ako ga je kojim slucajem imao nelegalno onda treba debelo biti kaznjen.a učenik sedmog razreda? nista.ovo je demokratija i humano drustvo.mi nismo ko UK i USA gde su deca od 10 g krivicno odgovorna.koji kreteni.

Popcorn

pre 11 meseci

Veoma tužno. Mladi imaju pogrešne uzore i vrednosti,odgovorni odrasli. Imaju i suviše velika prava,bez odgovornosti. Prosvetari teško podcenjena profesija kod nas,činjenica. I poslom i materijalno. Govorim sve generalno.
I južni vetar je gotovo poučna saga,samo je gledajte realno,jer ona pokazuje kako se izlazi iz tih krugova i kako ko završi na kraju. Svaka sličnost je (ne)namerna. Kao i pesmu "kokain" od Sunshine-a. Ironija,ne tome,evo gledaj odnosno slušaj zašto NE,to će se desiti i izvuci pouku.

3210

pre 11 meseci

Jedan ubica,narko diler,pljačkaš i siledžija nam je zvezda rijalitija na najgledanijoj televiziji već
7-8 meseci - pa šta ste očekivali?
Pink trovač nacije.

Horor, strah, užas, kraj

pre 11 meseci

Evo ovako. Radim u firmi koja se bavi nekom vrstom sindikalne prodaje na jugu Srbije. Igrom slučaja sam obilazio škole na jugu. Uđem u školu neprimećen i lutam hodnicima 10 minuta ne bih li sreo nekoga da pitam gde mogu naći predsednika sindikata. Nema obezbeđenja, nema školskog policajca, dežurnog, nikog živog u bar 80% škola. Prvo se nešto mora desiti da bi se preduzele neke mere, a školstvo nam je inače go K.

Nenad

pre 11 meseci

Ne znam da li ovog ima i u onoj krvavoj Americi?! Tamo pucaju u srednjim školama, ovo je osnovna škola, 7 razred, pobogu ljudi?! Ovo je poraz celog društva, svih nas ponaosob i kolektivno. Ovakvi događaji ne idu nikada sami, treba se pripremiti za sledeće slučajeve. Naoružati i obučiti čuvare, obučiti psihologe i pedagoge da na vreme prepoznaju rizičnu decu i da reaguju, razgovarati sa decom. Ovo je logičan nastavak slučaja kada su izmicali stolicu nastavnici i snimali, pa su vraćeni u školu.

Iggy

pre 11 meseci

Hocemo da znamo i ko su roditelji koji drze 5 sarzera kod kuce da dohvat ruke tinejdzeru!!!!!
(Moj Beograd, 3. maj 2023 10:09)

Hocemo da znamo ko su ti roditelji i ljudi koji poseduju 5 sarzera za pistolj! Normalno je imati dva sarzera, ne verujem ni da pripadnik Zandarmerije i specijalnih jedinica poseduje pet sarzera.

bezobrazluk

pre 11 meseci

Raspustite skole, vreme je. Nema više nikakvog smisla držati sistem klasičnih predavanja i ocenjivanja u društvu u kome svaka starleta kupi fakultetsku diplomu, u kome je "akademija lidera" vladajuće stranke validnija za dobijanje posla u javnoj upravi od bilo kog državnog fakulteta, u kome su svaki preživeli kriminalac i svaka poleguša glavne medijske face. Stvarno nema smisla. Ko ima para da mu dete ide u engelske, nemačke i francuske škole, nek ide, ostali na onlajn školovanje, ionako se ništa posebno više ne nauči u školama, dok društvene mreže i tik tok vaspitavaju decu.

realno

pre 11 meseci

1. pod hitno ukinuti rialiti programe
2. zabraniti eksponiranje krivicno osudjenih lica
3. podignuti plate u prosveti za 50%, isplatice se verujte mi, podici ce se kvalitet nastavnog kadra i nastave, a deca koja zavrse takve skole bice uspesnija, ojacace drzava
4. uvesti poseban predmet koji bi se bavio pravilnim ponasanjem i socijaizacijom ucenika
5. sprovoditi proveru kvaliteta nastave, ne moze da se desi sa 2/3 odeljenja dobije 1 a ostatak jedva prelazne ocene
6. itd...

Mazinjo

pre 11 meseci

Na roditeljskom sastanku nam je preporuceno da nam deca posle 18 h ne ostaju u skolskom dvoristu.U pitanju je cetvrti razred OŠ "Pavle Savic" u Mirijevu.Skola se nalazi na 100 metara od policijske stanice, ima obezbedjenje i skolskog policajca.Cemu onda sve to?
Deca su nam najnebezbednija u skoli i skolskom dvoristu!!!!!

kisa

pre 11 meseci

Eto vam i Bolonje i Amber alarmi i sve ostalo sto je zamena za autenticno organizovanje drustva na svojim bazama i po svojim potrebama, koje smo imali cak i pod Turcima. Bez toga smo nista i svaki vetar ce nas oduvati. Sa njima stize i sve pratece sto se tamo desava.

Milan

pre 11 meseci

Molitve za dete koje je na operacionom stolu.

Saučešće porodici preminulog čuvara. Saznajemo tek okolnosti, ali ako je čovek pokušao da zaustavi, dao je život i spasio nekom detetu isti. U tom slučaju, nije uteha, ali čovek je heroj.

jako lose psihicko zdravlje

pre 11 meseci

Evo nam ta amerika
(napred PARTIZAN, 3. maj 2023 09:38)

Da je u Srbiji dozvoljena i laka nabavka i nosenje oruzja kao u Americi, ovakve stvari bi se dogadjale na dnevnom nivou tj. daleko vise nego u Americi.

The_Dejan

pre 11 meseci

A vi i dalje puštajte deci da imaju pristup svim društvenim mrežama, tik tok izazovima i ostalima glupostima..
Jadna deca..
Neka im je laka zemlja.

Mandrak

pre 11 meseci

Mediji su mu rekli da je ovo moguce. Za svako objavljivanje vesti o pucnjavi u Americi biste mi placali basnoslovne kazne. Mediji snose dobar deo krivice kada se ovako nesto desi. Vasi profiti su bitniji od zivota. A ako se nesto desi, eto jos jedne vesti!

Ghoul

pre 11 meseci

I onda smešno nekima kada mi starije generacije govorimo kako je pre bilo bolje, bezbednije...kao žalimo za mladošću, ne nego za civilizacijom. Nove generacije nemaju budućnost.

Zele

pre 11 meseci

Kamera za vozače 800 u Beogradu a za dilere ni jedna.
(Zemlja zove, 3. maj 2023 10:09)

Odlično primećeno jer su kamere tu da sačuvaju živote. Pa što onda ne bi postavili tajne kamere kojima bi menjali lokacije? Više ne mora ekipa da izlazi na teren za montažu pa da ih vide. Priđe i okači ili zalepi gde god poželi.

roditelj

pre 11 meseci

Da, kriv sistem, skola, Kristijan i Juzni vetar, komsija... nikako roditelji.

Ovde je stvar jednostavna, osim ako je ne ucinimo komplikovanom da bi sebe zastitili odovornosti.

Solarnaut

pre 11 meseci

Pustali nedavno "Rane" na TV-u, znao sam da ce klinci da polude. Kada je prvi put izasao taj film, odmah nakon prikazivanja sutradan u skoli su se pojavili donedavno normalni likovi obuceni u trenerke i kozne jakne, sa kajlama. Kao da im je nesto kvrcnulo u glavi i pozeleli su da postanu Pinki i Svaba. Jadna deca koliko su glupa i podlozna uticajima raznoraznih budalastina.
(Lemi, 03. maj 2023 09:25)

Koja budalastina, znaci da su pustili Predatora na tv-u bilo bi jos gore, ili kad kazu klinci igraju igrice gde se puca u ljude pa zato postaju takvi. Nisam obozavaoc tog filma ali reci da se ovo desilo zbog filma je guranje pravog problema pod tepih, tuzno je da si dobio gomilu pluseva sto znaci da se gomila ljudi slaze sa ovom gluposcu. Mozda smo trebali da im pustimo Lajanje na zvezde pa bi svi bili zaljubljeni i zbijali samo nevine sale i svi problemi bi bili reseni...

zi

pre 11 meseci

Amerikanizacija, evropejizacija, igrice, tiktokovi, rijalitiji, dženderi, polaganje vozačkoh sa 16 godina, ukidija bre to!!!

Da se roditeljima dozvoli da svoju decu vaspitaju, pa i batinama, da zna sta je autoritet, a ne ovo smeće...neverovatno.

Pseudoharms

pre 11 meseci

Dolaze devedesete na naplatu. Deca roditelja koji su izgubili mladost i bilo kakav kompas u ludilu devedesetih i dvehiljaditih su ovog uzrasta, bahati, nevaspitani, zombirani...Nikad gore generacije klinaca po parkovima i ulicama.
(Cocktail, 3. maj 2023 09:50)

Druže, ne mlati. I ja sam preživeo te devedesete, kao martovska klasa 98.ratovao preko godinu dana i baš zato nemam oružje u kući, zbog deteta. Sva deca su povodljiva u nekoj meri, zato je na roditeljima da ih čuvaju od oružja, droge, loših uticaja.

A garantujem ti da je ćale ovog malog neki koji se baš ložio na to da ima pištolj i sto metaka u kući, “da zaštiti porodicu”. Od čega sa sto metaka, od čete SAS-ovaca?

Kolos

pre 11 meseci

Ako je dečak koji je pucao uhapšen, a povređena deca prevezena u bonicu, zašto je ispred škole cirkus sa stotinama policajaca i specijalaca sa pancirima i gomilom saniteta hitne pomoći. Čak vidim i auto komunalaca koji su se osetii pozvanim da se tuda muvaju i prave gužvu, ali vozilo pogrebnih usluga je ipak pobedilo. Pa neće valjda odmah da saranjuju mrtve i povređene. Valjda postoji služba koja mrtve odvozi na patologiju.

Mitch

pre 11 meseci

Ministarka zdravlja je stigla.

Ministar obrazovanja se ne oseća prozvanim?

Ministar policije takođe nema vremena?

Treba li da podsećam da se ovo ni 90tih nije događalo? Da su svi indikatori tu, ali treba neko da ih vidi i nešto preduzme?

Daulex

pre 11 meseci

5 sarzera…
Nije je doneo pistolj da se pohvali. Ko bre drzi pet sarzera napunjenih? Policajac ili kriminalac ….
Evo vam sada Kristijan Golubovic u OS

zi

pre 11 meseci

Gledao se Juzni vetar i ostali "poucni" filmovi.
(Klaxon, 03. maj 2023 09:29)

Ajde ne lupetaj, nagledala se moja generacija ramba, čak norisa,, kumova i ostalih pa nikom nije palo na pamet ovako nesto
(Brutus, 03. maj 2023 10:12)

Zato što su roditelji imali kontrolu nad svojom decu i deca su bila deca, a ne kako ih danas opterećuju svim i svačim, razne organizacije.

Nema autoriteta danas, profesorima se ukida pravo da budu službena lica i svaki oblik autoriteta. Ovo je neverovatno, kada čemo da se probudimo više.

Una

pre 11 meseci

Sve ovo smo uvezli. Novine su nam postale SVETSKA CRNA HRONIKA. Svaki dan crna hronika iz Amerike i ostalog sveta. Toliko zločina koji su kopirani. Dotakli smo dno.

Skokan

pre 11 meseci

Na zlost, odavno prosvetni radnici alarmiraju da je ovakvo stanje u skolama, treba pokrenuti peticiju da se krivicno goni ministar prosvete koji se oglusavao na upozorenja prosvetnih radnika, takodje i Savet RRA i ministar informisanja koji dozvoljava ovkve programe na nacionalnoj frekvenciji koje preko rijalitija menjaju sliku sta je normalno u ovom drustvu, i naravno predlagac zakona o pravima deteta zato sto deci u skoli ugrozavas prava cak i oduzimanjem mobilnog telefona ako ometa nastavu. Naravno bice odgovorni direktor skole i vlasnik firme osiguranja jer nisu toboze radili svoj posao i medijski opravdati takav postupak. Verovatno ce biti negativnih reakcija na ovaj post ali verovatno je takvim lakse to nego da se suocim svi zajedno sa problemom i resimo ga zajedno.

sojicbelaladja

pre 11 meseci

Sve je ovo iz kuce poslo. Roditelji su trebali da primjete da je dijete pod stresom i necim optereceno. Sta ce ocu 5 sanzera? I jos dostupno dijetetu.. On je prvi krivac i prema njmu treba najstrozije da se odnosi.

Brzi

pre 11 meseci

Dolaze devedesete na naplatu. Deca roditelja koji su izgubili mladost i bilo kakav kompas u ludilu devedesetih i dvehiljaditih su ovog uzrasta, bahati, nevaspitani, zombirani...Nikad gore generacije klinaca po parkovima i ulicama.
(Cocktail, 3. maj 2023 09:50)

Ajde ne sviraj , 90te su krive?
Pa danas na sceni 90% muzičara pevaju o pištoljima, kriminalu, drogi i pucanju.

Gde ja živim

pre 11 meseci

Kod nas se samo nenormalne stvari primaju. Ako smo i ovo počeli da kopiramo onda za ovu zemlju stvarno nema nade. Ne valja ništa.

Saučešće porodicama stradalih, neka im je laka zemlja. Želja da se povređeni oporave i da se ovo više nikada ne desi.

Srbijo pamet u glavu.

Chodex

pre 11 meseci

Za ovo je resenje samo momentalni i potpuni restart celog sistema... Desetoro ljudi ubijeno u skoli, od strane deteta, alo?!?!? Nema dalje!!! Zabrana svega , momenttalna i bez izuzetka, za sve sto nije normalno, rijalitije, naslovne strane novina o kriminalcima i starletama itd... Ovo je kraj, sada ako se ne izvucemo kao narodm, necemo nikad...

urbani dinosaurus

pre 11 meseci

Ne znam sta su roditelji ktivi. Svakako ne bi trebalo komentarisati nista ,niti osudjivati druge, dok se ne otkrije motiv. Motiv je jako bitan. Mozda je sekta, mozda revolt, mozda psihicko oboljenje. Ima hiljadu razloga i bitno je da se zna motiv. Vidim neki okrivljuju film Rane.Ja sam taj film gledao bar 10 puta. To nije razlog.

SAF

pre 11 meseci

Propali smo kao drustvo, dotakli smo najnize grane... Dolazi na naplatu silne Zadruge, Farme, Parovi pa onda non stop prica u medijima o kriminalu, propagiranje pogresnih vrednisti... Nema nam spasa. Ej dete od 14 godine sa vatrenim oruzjem ide i ubija... Drzavo reaguj

ko-ometator

pre 11 meseci

Оде свет лагано у амбис... Одакле детету наоружање... зашто је дошло до пуцања у дететовој глави и емоцијама па да усмрти све остале и уради овако нешто... Еј Србијо, све више личиш на запад и Америку!
(Фрљави, 03. maj 2023 09:26)
Ти живиш у Србији где министри раде без и са лажним дипломама и сви то знамо ал ти опет није јасно одакле неком пиштољ који може свака баба да набави на црно?

Hma

pre 11 meseci

Tek će da se pokažu posledice lošeg obrazovanja i kućnog vaspitanja. Posledice dugogodišnjeg zapostavljanja i srozavanja posla prosvetara, donošenja zakona koji preterano štite decu i prave od njih ovo što danas imamo.

Cocktail

pre 11 meseci

Dolaze devedesete na naplatu. Deca roditelja koji su izgubili mladost i bilo kakav kompas u ludilu devedesetih i dvehiljaditih su ovog uzrasta, bahati, nevaspitani, zombirani...Nikad gore generacije klinaca po parkovima i ulicama.

ma da

pre 11 meseci

ajmo sva prava deci , ajmo zastitnici , zene u crnom ,razni lobiji ajmo . sve dok vasu decu ne ubiju ajmo ajmo jos im dajte to su zlatna deca . nastavnici su uvjek krivi

Lemi

pre 11 meseci

Pustali nedavno "Rane" na TV-u, znao sam da ce klinci da polude. Kada je prvi put izasao taj film, odmah nakon prikazivanja sutradan u skoli su se pojavili donedavno normalni likovi obuceni u trenerke i kozne jakne, sa kajlama. Kao da im je nesto kvrcnulo u glavi i pozeleli su da postanu Pinki i Svaba. Jadna deca koliko su glupa i podlozna uticajima raznoraznih budalastina.

Фрљави

pre 11 meseci

Оде свет лагано у амбис... Одакле детету наоружање... зашто је дошло до пуцања у дететовој глави и емоцијама па да усмрти све остале и уради овако нешто... Еј Србијо, све више личиш на запад и Америку!

bivsi

pre 11 meseci

Verovatno sukob sa cuvarom kome u skoli aposlutno nije mesto. Skola mora da promovise najbolje vrednosti drustva i sticanje znanja, a ne teror agencija koje parazitiraju po skolama. Ovo se desilo sa razlogom i treba izvuci pouke. Dostojanstvo skole i ucenika je najvaznije.

Meroni

pre 11 meseci

Došlo je i kod nas...Gotovo je i sa jednom od onih stvari po kojima smo bili bolji i normalniji od zapada. Nije ni čudo s obzirom na celokupan sistem uređenja države i društva...

predrag

pre 11 meseci

Samo da niko vise ne nastrada. Žal i pokoj duši čuvaru.

Sistem koji više ne vaspitava decu, već samo traži da se otalja posao, i sa strane nastavnika i sa strane učenika.
Dubinskog interesovanja za probleme lutanja i nedoumice mladih nema.
Isporučujeću im se 24/7 najgori uzori, krimi narko priče, primer ultra popularnog Južnog Vetra su primeri i modeli ponašanja dostizanja svakodnevnog na svom kontu ubijenih u video igricama,roditelji koji rade i koji nitj žele niti imaju vremena da glume nasfavnike i profesore u svojim domovima, što se trazi od njih.
Mladi sami nisu među sobom nisu komunilativni, bez ideja, bez motiva, sa stalnim prstom na tastaturi i mišu.Ubijeni su im osnovni prirodni instikti.
Mnogo problema, koji isplivavaju kad tad.
Mladom čoveku treba pomoći i ne odbaciti ga, a da nije ni zakoračio u život. Ostaće i boleće ga ceo život, ali tre a pokušati da se oporavi, i da uvidi meru svog postupka koja je uzasna.
Žrtvama brz oporavak, nedužni kada stradaju je najbolnije

Darko

pre 11 meseci

@Mitar

Da, smejemo se Amerima, obzirom da se ovo kod nas ne dešava.
Bilo je onda u srednjoj ekonomskoj pre 25 godina otprilike.

Problem je i što su naši mediji novine i portale pretvorili prvo u Zadrugu, Parove i ostalo đubre, a kad to više ne ide onda su bacili karte na crnu hroniku.
Daju labilnima ideje!

Stomatolog

pre 11 meseci

Nazalost sve vise i u svakom pogledu se priblizavamo zapadu. Dok nisam procitao ceo tekst,mislio sam da je u pitanju Florida ili neko mesto u Americi.

Kosta K

pre 11 meseci

Pustali nedavno "Rane" na TV-u, znao sam da ce klinci da polude. Kada je prvi put izasao taj film, odmah nakon prikazivanja sutradan u skoli su se pojavili donedavno normalni likovi obuceni u trenerke i kozne jakne, sa kajlama.
(Lemi, 3. maj 2023 09:25)

Care, taj film je izašao 1998. godine. Meni je već za vreme rata 1993, 1994, cela srednja škola izgledala kao Pinki i Švaba.

Školski rad

pre 11 meseci

Pa koliko se nastavnici i direktori i same škole uključuju u rad sa decom a i kakvi su roditelji mene cudi sto svake nedelje nema po jedan ovakav incident. Nemojte prerano suditi. Možda je neki koji je već poznat a možda je i neki “Aleksa” koji nije hteo da digne ruku na sebe a okolina ne reaguje.

Lemi

pre 11 meseci

Pustali nedavno "Rane" na TV-u, znao sam da ce klinci da polude. Kada je prvi put izasao taj film, odmah nakon prikazivanja sutradan u skoli su se pojavili donedavno normalni likovi obuceni u trenerke i kozne jakne, sa kajlama. Kao da im je nesto kvrcnulo u glavi i pozeleli su da postanu Pinki i Svaba. Jadna deca koliko su glupa i podlozna uticajima raznoraznih budalastina.

realno

pre 11 meseci

1. pod hitno ukinuti rialiti programe
2. zabraniti eksponiranje krivicno osudjenih lica
3. podignuti plate u prosveti za 50%, isplatice se verujte mi, podici ce se kvalitet nastavnog kadra i nastave, a deca koja zavrse takve skole bice uspesnija, ojacace drzava
4. uvesti poseban predmet koji bi se bavio pravilnim ponasanjem i socijaizacijom ucenika
5. sprovoditi proveru kvaliteta nastave, ne moze da se desi sa 2/3 odeljenja dobije 1 a ostatak jedva prelazne ocene
6. itd...

3210

pre 11 meseci

Jedan ubica,narko diler,pljačkaš i siledžija nam je zvezda rijalitija na najgledanijoj televiziji već
7-8 meseci - pa šta ste očekivali?
Pink trovač nacije.

Marijan Hrvatska

pre 11 meseci

Iz Hrvatske sam..i sam otac jedne kćeri...politika je nažalost takva kakva je...nekad se slažemo nekad ne...ali danas smo svi mi Beograđani...dešave se to nažalost često ali je uvijek negdje daleko...ali sad ...pa to su naša djeca...naši mali anđeli...stvarno jako boli...a žao mi je i tog malog od samo 14godina..osjećam isto kao neku krivnju jer mislim da smo svi mi kao društvo zakazali..svi mi vidimo tu kod "nas"svakodnevno neku vrstu zlostavljanja i samo okrenemo glavu..ako neko maltretira djecu,ženu onda šutimo..kao ni nas problem, pusti budalu,pijanca...ako neko zlostavljanja životinje to nam bude kao smiješno..nije nas problem...kad pijanac vozi nama to dođe kao smiješan vic..znamo se samo okrenuti i ništa više kao društvo ne znamo...ZAKAZALI smo svi...čekamo samo neku političku patku da nam bace pa da se koljemo i svađamo..kao nismo istu...a u biti i u realnosti smo jedni te isti....toliko isti da razlike nema..niti je bilo ko vidi na svijetu sem naravno nas..jer mi smo kao najpametniji....sve dok nas nešta poput ovoga danas ne spusti na zemlju...nažalost...pocivajte u miru djecice...

pobor

pre 11 meseci

Geneza sadasnje Srbije. Prostakluk, bahatost, agresija, nemoral, lazni influnsenseri, starlete, navijaci, zadruge, pink i happy ispiranje mozga, neobrazovanost, lazna elita sastavljena od pevaca koji ne znaju da pevaju, kriminalaca, raznih biznismena da konca i konopcs glumaca koji ne znaju da glume, kavacko- skaljarski klanovi, belivuci, splavovi, nekultura, nepostovanje starijih, lazni novinari- polupismeni, zuta stampa, trovanje ljudi poluinformacijama, glorifikovanje svega sto spolja sija, syo ima pare, nebitno je obrazovanje, kultura, skromnost... Poplava kladionica i kockarnica. Dno je odavno dotaknuto. A mi i dalje tonemo.

Očajan

pre 11 meseci

Ne mogu da dođem k sebi, od muke i suza.

Ova tragedija me je podsetila na nešto što se desilo davno i što sam potisnuo i potpuno zaboravio. Kada sam bio II srednje, 1980., jedan drug je hteo da me otprati do kuće. Bilo mi je malo čudno, jer se nismo družili van škole. Kada smo ušli u ulaz, rasplakao se i rekao da ne može da izdrži to što ga stariji učenici kinje jer je debeo. Rekao je da to traje godinama, još od osnovne škole. Ti koji su ga kinjili su bili baš gadni mangupi, budući robijaši. Rekao je da će da uzme od oca Parabelum, da zna da puca i da će sve da ih pobije, jer više ne može da izdrži. Trebalo mi je sat vremena da ga odgovorim od toga. Više se ni ne sećam šta sam mu sve pričao. Bilo mu je lakše kada smo se rastali. Naravno, nikom nisam ništa o tome rekao, kako to ne bi došlo do njega i izgubio poverenje u mene. Eto, možda sam nekom spasao život, a i zaboravio sam na to. I to se dešavalo u centru Beograda, u neko mnogo mirnije vreme. Roditelji, obratite pažnju na svoju decu. Pitajte ih šta ih muči i naviknite ih da vam se poveravaju.

Večna slava svim nastradalim anđelima!

Kosta K

pre 11 meseci

Pustali nedavno "Rane" na TV-u, znao sam da ce klinci da polude. Kada je prvi put izasao taj film, odmah nakon prikazivanja sutradan u skoli su se pojavili donedavno normalni likovi obuceni u trenerke i kozne jakne, sa kajlama.
(Lemi, 3. maj 2023 09:25)

Care, taj film je izašao 1998. godine. Meni je već za vreme rata 1993, 1994, cela srednja škola izgledala kao Pinki i Švaba.

Hma

pre 11 meseci

Tek će da se pokažu posledice lošeg obrazovanja i kućnog vaspitanja. Posledice dugogodišnjeg zapostavljanja i srozavanja posla prosvetara, donošenja zakona koji preterano štite decu i prave od njih ovo što danas imamo.

Фрљави

pre 11 meseci

Оде свет лагано у амбис... Одакле детету наоружање... зашто је дошло до пуцања у дететовој глави и емоцијама па да усмрти све остале и уради овако нешто... Еј Србијо, све више личиш на запад и Америку!

SAF

pre 11 meseci

Propali smo kao drustvo, dotakli smo najnize grane... Dolazi na naplatu silne Zadruge, Farme, Parovi pa onda non stop prica u medijima o kriminalu, propagiranje pogresnih vrednisti... Nema nam spasa. Ej dete od 14 godine sa vatrenim oruzjem ide i ubija... Drzavo reaguj

Dejcek

pre 11 meseci

Nemojte me pogresno shvatiti. Oca poznajem iz price prijatelja koji mu je kolega vec godinama u privatnoj klinici, njegove reci su bile da je to jedna od najboljih osoba koje je upoznao u zivotu. Toliko mi je u superlativu pricao o njemu da mislim da ga i sam poznajem. Toliko je pomagao ljudima, doktor-radiolog, strucnjak, uvek fin, kulturan, porodican covek. Vezba brzo gadjanje meta, to mu je hobi. Ima zakljucan ormar sa oruzijem. Vodio je klinca na gadjanje, to ce verovatno proklinjati do smrti. Ako se ovo njegovom detetu desilo, verujte, moze i mom da se desi. Tragedija da skoro nije bila veca. Znajuci ga iz price i par puta ga videvsi, mislim da ce otac ovo tesko preziveti. Iskreno saucesce porodicama stradalih i iz srca saljem ljubav dr Keci da nekako prezivi ovaj pakao, koji ce sigurno preuzeti svu odgovornost na sebe, al ni to, na zalost, nece biti dovoljno.

ko-ometator

pre 11 meseci

Оде свет лагано у амбис... Одакле детету наоружање... зашто је дошло до пуцања у дететовој глави и емоцијама па да усмрти све остале и уради овако нешто... Еј Србијо, све више личиш на запад и Америку!
(Фрљави, 03. maj 2023 09:26)
Ти живиш у Србији где министри раде без и са лажним дипломама и сви то знамо ал ти опет није јасно одакле неком пиштољ који може свака баба да набави на црно?

Мики

pre 11 meseci

Трпео сам две годин психичко, вербално и понекад физичко вршњачко насиље у школи, 20 година касније и даље ми је мучно када се сетим тог периода. Апсолутно нигде нисам могао да нађем помоћ, док су неки наставници директни кривци за то. Све је почело због глупости, јер нисам хтео да учествујем у безобразлуку пар ђака, дечака и девојчица. Не знам да ли је то овде узрок, али чврсто верујем да је та јединица само била повод, тј окидач.

Ghoul

pre 11 meseci

I onda smešno nekima kada mi starije generacije govorimo kako je pre bilo bolje, bezbednije...kao žalimo za mladošću, ne nego za civilizacijom. Nove generacije nemaju budućnost.

ma da

pre 11 meseci

ajmo sva prava deci , ajmo zastitnici , zene u crnom ,razni lobiji ajmo . sve dok vasu decu ne ubiju ajmo ajmo jos im dajte to su zlatna deca . nastavnici su uvjek krivi

Školski rad

pre 11 meseci

Pa koliko se nastavnici i direktori i same škole uključuju u rad sa decom a i kakvi su roditelji mene cudi sto svake nedelje nema po jedan ovakav incident. Nemojte prerano suditi. Možda je neki koji je već poznat a možda je i neki “Aleksa” koji nije hteo da digne ruku na sebe a okolina ne reaguje.

pikard

pre 11 meseci

Pa vi drzite oruzje kod kuce i da svi ukucani znaju gde je!
Moj otac je imao pistolj pre 20 godina i nikad ga niko nije video tokom naseg detinjstva. Tek kad smo odrasli, videli smo ga jednom i dan danas ne znam gde je.
Kako ce dete imati pristup oruzju, doslo je u skolu sa 2 pistolja i 3 molotovljeva koktela?!
Ja sa 37 godina ne znam kako taj koktel uopste izgleda.

basko

pre 11 meseci

Kad sam ja išao u osnovnu školu drugar je iz zezanja doneo očev pendrek(mali, gumeni) U roku od 5 minuta dok je trajao mali odmor nastavnik koji je prolazio hodnikom je video, oduzeo nam igračku i nas petoro smo momentalno poslati kod direktora, bio je tu i pedagog. Odmah razgovor sa razrednim, nastavnikom koji je prošao i njih dvoje (direktor i pedagog)
Zašto je to bitno. Pa zato što su ti ljudi imali autoritet i prava da te kazne, da ti skrenu pažnju, da ti zaprete ukorom, lošijom ocenom iz vladanja, imao si strah i poštovanje prema tim merama koje su oni imali na raspolaganju. Imaćeš trojku iz vladanja-neće te primiti u srednju školu koju želiš ili, napravićeš glupost- dobićeš ukor od razrednog, neće te više gledati istim očima, dobićeš i kući potencijalno grdnju ili batine za teže prekršaje. Ovo danas, gde se diplome kupuju, gde se sve krade otima, bahato se ponaša uz amin ili bar prećutkivanje nadležnih i skretanje pogleda, je jako plodno tlo za ovo što se desilo.
Mora bre nastavnik da bude nastavnik, razredni da bude razredni,a pre svega roditelj da bude roditelj i da zna šta mu se sa detetom dešava u svakom momentu, da se zna zašto se ide u školu, da se zna ko je nadležan za šta.Ako to ne postoji, onda ni škole ne treba da postoje, raspustite sve to, dajte deci telefone u ruke da se obrazuju na tiktoku i dajte im po pištolj i par okvira i da se lepo odluči ko zaslužuje da živi u džungli a ko ne.
Iskreno saučešće svim porodicama pogođenim ovom tragedijom i nadam se da će uspeti da nađu ikakvu utehu i da opstanu u ovom teškom okruženju

ko-ometator

pre 11 meseci

Vratiti ovlascenja uciteljima, nastavnicima i profesorima a najpre od svega i najvaznije roditelje ne ogranicavati u vaspitanju svoje dece. Imali smo krimi filmove i pre pa nismo ubijali redom po skoli i ulici. Evo ja sam odrastao na Ranama, Do koske, Underground, Bure Baruta, Lepa sela lepo gore itd jel treba da zabranimo sada sve i svima zato sto je neko pobio svoje vrsnjake. Sta je bilo uzrok i povod ovome? Jel vi znate da nastavnik ne sme da izbaci dete sa casa zbog nedolicnog ponasanja i ometanja nastave? O cemu pricamo? Ovo dete je ako je bilo zlostavljano i za to se znalo zasto je i dalje islo u istu skolu sa pociniocima zasto isti nisu izmesteni ili on? Najlakse je osudjivati. Najstrasniji sud se vec desio jer smo podbacili kao vrsta a ne kao civilizacija. Vratite prava onima koji su kljucni u vaspitanju dece.

Dejan

pre 11 meseci

Ako je Tatin pištolj tatu zaključati u najmračniju ćeliju u zabeli i baciti ključ.Dete 14godina je zapečatilo svoj život bar u okvirima normalnog.
Samo da se deca oporave.
Ne znam šta će vlast reći na ovo verovatno neka represija na sve koji poseduju oružje a rijaliti se nastavlja preko TV i društvenih mreža

Roditelj

pre 11 meseci

Nemam obicaj da pisem komentare na vesti u medijima, ali sad osecam da moram.
Ovo sto se desilo je strasno!!!
Moje saucesce porodicama nastradalih.
Citajuci komentare drugih gde se prozivaju mediji, razni filmovi, ministar prosvete itd. osetim gorcinu, svega toga je bilo i ranije ali se ovakve stvari nisu desavale.
Mislim da smo najveci krivci svi mi kao drustvo!!
Svakog dana primecujem sve vecu otudjenost i bahatost ljudi na ulici.
Saobracaj nikad gori, na svakom koraku ljudi koji su spremni da se sukobe, potuku i isteraju neku svoju pravdu. Deca koja se sve manje ako i uopste druze sa svojim vrsnjacima.
U zivotu je postalo najbitnije pokazati drugima da si bolji od njih, na ovaj ili na onaj nacin. Pogledajte samo drustvene mreze na sta se svode, bio sam ovde slikam se i kacim da svima pokazem, kupio sam nesto slikam se i okacim da svi vide i zavide, uspeo sam ovo, svi da vide i zavide....
Znam ja da je u biti coveka da se takmici sa drugim jedinkama svoje vrste, ali je problem sto su vrednosti i pokazatelji uspeha toliko nakardni u modernom drustvu
Svi parovi, zadruge i ostalo ne bi bili na televiziji da nemaju svoju publiku, isto vazi i za krimi filmove i serije.
Pre svega moramo da radimo na sebi, pa onda na nasoj deci, da probamo da malo skrenemo ovaj tok evolucije kojim smo posli.
Roditellji, pricajte malo vise sa decom, proveravajte ih malo cesce, potrudite se da ih analizirate objektivno i da im budete drugovi i prva tacka oslonca u teskim trenucima.

Kolos

pre 11 meseci

Ako je dečak koji je pucao uhapšen, a povređena deca prevezena u bonicu, zašto je ispred škole cirkus sa stotinama policajaca i specijalaca sa pancirima i gomilom saniteta hitne pomoći. Čak vidim i auto komunalaca koji su se osetii pozvanim da se tuda muvaju i prave gužvu, ali vozilo pogrebnih usluga je ipak pobedilo. Pa neće valjda odmah da saranjuju mrtve i povređene. Valjda postoji služba koja mrtve odvozi na patologiju.

Mazinjo

pre 11 meseci

Na roditeljskom sastanku nam je preporuceno da nam deca posle 18 h ne ostaju u skolskom dvoristu.U pitanju je cetvrti razred OŠ "Pavle Savic" u Mirijevu.Skola se nalazi na 100 metara od policijske stanice, ima obezbedjenje i skolskog policajca.Cemu onda sve to?
Deca su nam najnebezbednija u skoli i skolskom dvoristu!!!!!

Makedonac

pre 11 meseci

Velika tuga i ovde, braco, primite najdublje saucesche od cele Makedonije. Neka im je svetao put u raj! Eh, deco, deco, pocivajte u miru, ceo Balkan plache za vama.

gg5+

pre 11 meseci

Klinac 14 godina i vodi ga ćale u streljanu? Ne znam na koju foru može neko ispod legalne granice godina za dobijanje dozvole za posedovanje oružija da ode i isto koristi?

nenad

pre 11 meseci

Najveci problem u Srbiji danas medju tim uzrastom je vrsnjacko nasilje ..ovakvo crnilo odlicnog ucenika iz dobre porodice ima pozadinu ..Nemojte pogresno da shvatite ..nema opravdanja , naneo je bol mnogima i to neduznima ..ali od uzroka svi okrecu glave ..nazalost niko ne zna kako ce neko reagovati , uzrok nesrecnika je postojao ..resavajte vranjacko nasilje , jer to kasnije stvara mnoge probleme ..uzas uzas uzas ..saucesce porodicama ..saucesce Srbiji , najtuzniji dan za sve nas ! Vrsnjacko nasilje i odnos prema resavanju takve vrste problema hitno u zakonske procedure! Pa mi se borimo i donosimo zakone da stitimo seksualne fetise i slobode religijske a decu smo zaboravili ! Ovo je pucanj svih nas u neduznu decu i zrtve svih nas kao neme posmatrace svega !

Mitch

pre 11 meseci

Ministarka zdravlja je stigla.

Ministar obrazovanja se ne oseća prozvanim?

Ministar policije takođe nema vremena?

Treba li da podsećam da se ovo ni 90tih nije događalo? Da su svi indikatori tu, ali treba neko da ih vidi i nešto preduzme?

The_Dejan

pre 11 meseci

A vi i dalje puštajte deci da imaju pristup svim društvenim mrežama, tik tok izazovima i ostalima glupostima..
Jadna deca..
Neka im je laka zemlja.

budiboksnama

pre 11 meseci

Deca dece devedesetih...Trideset godina permanentne kriminalizacije društva i urušavanja svega na čemu se bazira poredak moraju ostaviti posledice.

jako lose psihicko zdravlje

pre 11 meseci

Evo nam ta amerika
(napred PARTIZAN, 3. maj 2023 09:38)

Da je u Srbiji dozvoljena i laka nabavka i nosenje oruzja kao u Americi, ovakve stvari bi se dogadjale na dnevnom nivou tj. daleko vise nego u Americi.

Veljko88

pre 11 meseci

Moram priznati da jedno od vecih gluposti koje sam cuo da filmovi doprinose ovakvim stvarima..nasilje, oruzje itd..ako tako krenemo ukinuti i Dostojevskog u skolama jer 'promovise' u Zlocinu i kazni ubistvo babe\i..ili ukinuti citanje Biblije na veronauci, jer promovise incest, masakre i genocid (kojih je tamo na stotine i hiljade).. Ukinuti Antigonu i Sekspira itd.jer su im knjige pune ubistava i najnizih ljudskih poriva..

Ukinuti sve lekcije iz istorije, nase i svetske, jer sve 'istorijske' licnosti imaju toliko krvi nevinih na rukama, da je iluzorno o tome pricati.

I moja generacija je igrala igrice i odrastala na Kanter Strajku, Ejdz of Empajersu i tim 'ratnim' igrama, gledala Rane, Lepa sela lepo gore, Kuma, Lice sa oziljkom. Tako da Juzni vetar, Klanovi itd. nista nisu drugaciji od gore pobrojanih filmova. Ako ne shvatate umetnicko tumacenje nekog autorskog dela, bio to film, slika ili knjiga, onda vi niste dobro izucili 'Vase' skole.

Problem je u roditeljima i obrazovanju, sto deci ovo treba da prikazuju kao lose modele, kojih ne treba da se drze u zivotu. A tu je kljucan aspekt vreme.

Ovo je, bar cega se ja secam najveca tragedija u Srbiji, ali polako sa osudjivanjima i donosenjem prebzih zakljucaka, niko ovde nije kriv, do mi sami.

Retrogradni Merkur

pre 11 meseci

@djosa

Druže, onaj do dođe u ovakvo stanje, taj se ne plaši ni kazne ni Boga sa nebesa. Jednostavno kad padne mrak na oči ništa ga ne bi odvratilo od toga. Mi moramo da vidimo kako smo kao društvo uopšte došli ovde,a odgovar je svuda oko nas. I da odlučimo, hoćemo li nešto menjati ili će nam ovo biti svakodnevnica.

Meroni

pre 11 meseci

Došlo je i kod nas...Gotovo je i sa jednom od onih stvari po kojima smo bili bolji i normalniji od zapada. Nije ni čudo s obzirom na celokupan sistem uređenja države i društva...

rale

pre 11 meseci

Evo vam sad Kristijan pa se smejte. Naravno da su i roditelji krivi, ali deca ne znaju vise gde gledaju. Na TVu im se servira Kristijan, Zadruga i to na nacionalnim frekvencijama.

kud oni ovamo

pre 11 meseci

hteli smo na zapad.to je to.sta ce biti malom kretenu ako ga ucitelj izbaci sa časa? ali to ucitelj ne sme.ne sme da digne glas na djaka.ejj.a usput i otac mu je verovatno bio takav pa je čak dobio i pištolj a ne zna da ga čuva ( sa sve 5 punih okvira).ako ga je kojim slucajem imao nelegalno onda treba debelo biti kaznjen.a učenik sedmog razreda? nista.ovo je demokratija i humano drustvo.mi nismo ko UK i USA gde su deca od 10 g krivicno odgovorna.koji kreteni.

Cocktail

pre 11 meseci

Dolaze devedesete na naplatu. Deca roditelja koji su izgubili mladost i bilo kakav kompas u ludilu devedesetih i dvehiljaditih su ovog uzrasta, bahati, nevaspitani, zombirani...Nikad gore generacije klinaca po parkovima i ulicama.

Brutus

pre 11 meseci

Gledao se Juzni vetar i ostali "poucni" filmovi.
(Klaxon, 03. maj 2023 09:29)

Ajde ne lupetaj, nagledala se moja generacija ramba, čak norisa,, kumova i ostalih pa nikom nije palo na pamet ovako nesto

Nik

pre 11 meseci

Najlakse je kriviti filmove i rijaliti emisije. Vrsnjacko nasilje ne krece od toga. Bilo ga je i pre Zadruga.

Treba se stati na kraj vrsnjackom nasilju i tu se sva prica zavrsava.

Nenad

pre 11 meseci

Ne znam da li ovog ima i u onoj krvavoj Americi?! Tamo pucaju u srednjim školama, ovo je osnovna škola, 7 razred, pobogu ljudi?! Ovo je poraz celog društva, svih nas ponaosob i kolektivno. Ovakvi događaji ne idu nikada sami, treba se pripremiti za sledeće slučajeve. Naoružati i obučiti čuvare, obučiti psihologe i pedagoge da na vreme prepoznaju rizičnu decu i da reaguju, razgovarati sa decom. Ovo je logičan nastavak slučaja kada su izmicali stolicu nastavnici i snimali, pa su vraćeni u školu.

Darko

pre 11 meseci

@Mitar

Da, smejemo se Amerima, obzirom da se ovo kod nas ne dešava.
Bilo je onda u srednjoj ekonomskoj pre 25 godina otprilike.

Problem je i što su naši mediji novine i portale pretvorili prvo u Zadrugu, Parove i ostalo đubre, a kad to više ne ide onda su bacili karte na crnu hroniku.
Daju labilnima ideje!

Аца

pre 11 meseci

Одакле оцу пет шаржера и како је клинац знао да рукује, да мења, да допуњује и пуца? Ко га је томе учио?

Milan

pre 11 meseci

Bilo je vršnjačkog nasilja i u naše vreme, ali nije bilo društvenih mreža, nije postojao taj "barometar popularnosti" u društvu. Nisu se brojali lajkovi i broj pratilaca i prijatelja, nekako su stvari bile prirodnije i jednostavnije. Srce mi se slama, ovo je prevelika tragedija. Žalim i tog dečaka koji je ubijao, teško mi je da nađem prave reči za bilo šta u vezi svega ovoga.

не знам ни сам

pre 11 meseci

Evo sada će i psiholozi i ostali terapeuti da nam kažu šta je u njegovoj glavi. Umesto da puste roditelje da budu roditelji, pa i batinama da ih vaspitavaju, da se zna autoritet. Ne, ne, mi ćemo da evropejizujemo i amerikanizujemo decu, da ih kljukamo tabletama za smirenje i vodimo kod psihijatra, jer ne možeš da mu razvučeš šamarčinu kada zaslužuje.
(zi, 3. maj 2023 11:08)

Тачно тако, од првог основне смо добијали ћушке, касније наставници наставили са истом праксом. Пар шамара памтим и данас. Кога просветни радници нису довели у ред, довела га је војска.
Епилог - из моје генерације један (1) човек је наркоман, сви остали су одрасли у нормалне људе а то је четири одељења са по 30-ак ученика.

Zemlja zove

pre 11 meseci

Ovo je nekad bilo samo u USA. Od kad se raspala Jugoslavija droge nikad više. U realnosti iza 10 uveče na klupama po kraju vidiš grupice mladića i s vremena na vreme im neko priđe samo par sekundi. Znači telefonom je javio po šta dolazi da tacno para i ode. Svi to vidimo sa terasa ili prozora a na tv borba protiv droge na sve strane. Koliko je teško da ih uhapse? Kamera za vozače 800 u Beogradu a za dilere ni jedna.

Solarnaut

pre 11 meseci

Pustali nedavno "Rane" na TV-u, znao sam da ce klinci da polude. Kada je prvi put izasao taj film, odmah nakon prikazivanja sutradan u skoli su se pojavili donedavno normalni likovi obuceni u trenerke i kozne jakne, sa kajlama. Kao da im je nesto kvrcnulo u glavi i pozeleli su da postanu Pinki i Svaba. Jadna deca koliko su glupa i podlozna uticajima raznoraznih budalastina.
(Lemi, 03. maj 2023 09:25)

Koja budalastina, znaci da su pustili Predatora na tv-u bilo bi jos gore, ili kad kazu klinci igraju igrice gde se puca u ljude pa zato postaju takvi. Nisam obozavaoc tog filma ali reci da se ovo desilo zbog filma je guranje pravog problema pod tepih, tuzno je da si dobio gomilu pluseva sto znaci da se gomila ljudi slaze sa ovom gluposcu. Mozda smo trebali da im pustimo Lajanje na zvezde pa bi svi bili zaljubljeni i zbijali samo nevine sale i svi problemi bi bili reseni...

bezobrazluk

pre 11 meseci

Raspustite skole, vreme je. Nema više nikakvog smisla držati sistem klasičnih predavanja i ocenjivanja u društvu u kome svaka starleta kupi fakultetsku diplomu, u kome je "akademija lidera" vladajuće stranke validnija za dobijanje posla u javnoj upravi od bilo kog državnog fakulteta, u kome su svaki preživeli kriminalac i svaka poleguša glavne medijske face. Stvarno nema smisla. Ko ima para da mu dete ide u engelske, nemačke i francuske škole, nek ide, ostali na onlajn školovanje, ionako se ništa posebno više ne nauči u školama, dok društvene mreže i tik tok vaspitavaju decu.

Demokrata u nestanku

pre 11 meseci

Hoce to tako, dobijes jedinicu, pa prodjes obuku za pucanje, pa pet sarzera i eksploziv, pa ubijes devetoro ljudi bez problema dok ti beze.
Tipicno za strebere!

Tor

pre 11 meseci

Nažalost, i Srbija, kao i ceo svet je otišla u tri lepe. Možda većina vas zatvara oči pred ovom bahatošću na svim nivoima, apsolutno svim. Ali normalan čovek to vidi. A opet normalan čovek je postao uplašen. A opet, to je baš ono što odgovara nekima. Videćete šta ćete sve videti u godinama koje dolaze. Narod je sve nenormalniji, pa tako ćete teško šta normalno više i čuti...

Ott

pre 11 meseci

За све који помињу Кристијане, деведесете, криминалце и старлете: ако је дечко (сада већ вишеструки убица иако је још дете) заиста био одликаш, онда је ваше незадовољство стањем у друштву као тачка гледишта можда ближе његовом бесу и фрустрираности, него особама које имају криминалце за узор, од Ескобара и америчких гангстера, па до домаћих "фаца".

Дакле, момак вероватно није био школски дилер дроге и хулиган, родитељи му вероватно нису куповали довољан успех и диплому парама и страхом, него обрнуто: имао је све петице и није могао да поднесе једну јединицу.

Можда је и он био незадовољан лошим ђацима и школским деликвентима, не знам. Могуће је да је био и жртва подсмеха (девојчица рече да су га "сви звали штребер").

У сваком случају, није било саосећања, нормалних људских односа, љубави, правог васпитања (које неретко бркамо са дисциплином). Било је много наталожење мржње која је ескалирала дотле да је учинио овај језиви злочин.

Хоћу да кажем да незадовољство и бес (и код појединца и у друштву) могу да избију понекад тамо где се не очекује. Па онда неће бити осведочени криминалци ти који врше страшне злочине, него неко са сасвим другачијим профилом.

djosa

pre 11 meseci

Jedno jako ozbiljno pitanje se krije nakon svega ovoga - a niko ga ne postavlja:
Koja ce se poruka poslati nekom buducem ludaku?
Da li ce kazna za pocinioca (nije me briga da li ima 14, 15,16..120 godinna) biti adekvatna - rigorozna? A MORA DA BUDE!
I za tog "strebera" , a i za njegove roditelje! I za one koji su morali da vide i osete da se "kuva".
Mora postojati poruka: OVO NE SME DA SE DESI!!! A AKO SE DESI.. NE DAO TI BOG!
Hoce li ta poruka da se posalje?
Koje ce konsekvence da trpe svi koji su povezani sa ludakom ubicom? Sa dogadjajem!

Horor, strah, užas, kraj

pre 11 meseci

Evo ovako. Radim u firmi koja se bavi nekom vrstom sindikalne prodaje na jugu Srbije. Igrom slučaja sam obilazio škole na jugu. Uđem u školu neprimećen i lutam hodnicima 10 minuta ne bih li sreo nekoga da pitam gde mogu naći predsednika sindikata. Nema obezbeđenja, nema školskog policajca, dežurnog, nikog živog u bar 80% škola. Prvo se nešto mora desiti da bi se preduzele neke mere, a školstvo nam je inače go K.

Armagedon

pre 11 meseci

Pogledajte kako živimo. Kakav je kvalitet života prosečne srpske porodice? Roditelji trče od jutra do sutra samo da bi nekako prehranili svoje porodice. Niko više nema vremena ni za koga. Deca su prepuštena sama sebi, ulici i društvenim mrežama. Nema edukativnog školskog programa na nacionalnim frekvencijama. Rijaliti programe, razne "uticajne osobe", "starlete" i kriminalce staviti van televizija sa nacionalnom frekvencijom, pa ko hoće to da gleda, neka masno plati. Pustite sad "Južni vetar", jer to je fikcija. Pogledajte nam političku elitu i javnu scenu. Nema tu više nikoga mudrog, ko ima nešto pametno da kaže. Ako ih i ima ima, marginalizovani su. Ne postoji više dijalog. Ko drugačije misli, taj je neprijatelj. Istina je jedna i apsolutna. Psuju se, vređaju se, i tuku se u Skupštini. To je realnost. Plašim se da više genetski nismo u stanju da rešimo sve ovo što nam se dešava.

verkehr

pre 11 meseci

Nije ovo profil deteta dilera/navijača koje se loži na Rane i Kristijana, mali je odličan učenik, okidač je loša ocena (miks perfekcionizma i neuklopljenosti sa vršnjacima). Ovo je copy/paste slučaj masovnih ubistava koja počine nestabilna deca iz škola u SAD-u i nema veze sa kriminalom.

Trixter

pre 11 meseci

U pozadini svakako ima nekoliko problema. Cesto je okidac za ovako nesto dugotrajno vrsnjacko nasilje, kad kazem nasilje ne mislim na brutalno fizicko nasilje, nego na mnogo gore psihicko, verbalno. Uz to verovatno porodica koja nije vodila racuna na vreme i dovoljno, ko zna. I onda okidac bude navodno jedinica iz istorije. Deca moraju da ostanu deca, u skoli bih zabranio mobilne telefone, ulazilo bi se kroz detektor metala i morali bi da nose uniforme tj kecelje. Samo tako bi se vratili barem delom u neku staru normalnost koja je ipak vladala u skolama. Sistem kaznjavanja siledzija, onih koji druge maltretiraju po bilo kom osnovu mora u skolama da bude vrlo strog. Inace se razvijaju ovakve patologije. Da je imao neki problem sa porodicom on bi pucao kod kuce, a ne na casu tj u skoli. Problem se svakako krije u skoli u ocigledno nepodnosljivom okruzenju za ovo dete. Za njega koji ima samo 14 godina mora se i pored svega naci zrno razumevanja, jer ovo se nikada ne desava bez razloga, nikada.

Igor

pre 11 meseci

Potrebno je hitno menjati mnogo stvari u drustvu i u zakonima koji imaju veze s ovim.

- Vece obezbedjenje u skolama, skeneri i metal detektori svuda
- Ukidanje gluposti o starosnoj granici za krivicnu odgovornost
- Krivicna odgovornost RODITELJA
- Zabrana propagiranja i eksponiranja kriminalaca i onih koji svoim ponasanjem uticu lose na druge

Kole

pre 11 meseci

Ovo je ideja koju je pokupio iz Amerike gde svako malo neko dođe u školu naoružan do zuba i raspali po svemu što mrda. Ovaj dečak je ne samo znao gde otac drži oružje i municiju koja nije bila obezbeđena, vec je očigledno bio dobro obučen u rukovanju tim oružjem.

Una

pre 11 meseci

Sve ovo smo uvezli. Novine su nam postale SVETSKA CRNA HRONIKA. Svaki dan crna hronika iz Amerike i ostalog sveta. Toliko zločina koji su kopirani. Dotakli smo dno.

Teksas

pre 11 meseci

Kamera za vozače 800 u Beogradu a za dilere ni jedna.
(Zemlja zove, 3. maj 2023 10:09)

Opažanje godine! Ako je cilj kamera da se sačuvaju životi učesnika u saobraćaju gde su kamere za dilere da se sačuvaju životi omladine?

Bosanac

pre 11 meseci

Tuga nevidjena narode moj,u sta su nam se to drustva pretvorila da je ljudski zivot postao tako bezvrijedan? Porodicama ubijenih andjela najiskrenije saucesce a povrijedjenim brz oporavak.🙏😥

Brzi

pre 11 meseci

Dolaze devedesete na naplatu. Deca roditelja koji su izgubili mladost i bilo kakav kompas u ludilu devedesetih i dvehiljaditih su ovog uzrasta, bahati, nevaspitani, zombirani...Nikad gore generacije klinaca po parkovima i ulicama.
(Cocktail, 3. maj 2023 09:50)

Ajde ne sviraj , 90te su krive?
Pa danas na sceni 90% muzičara pevaju o pištoljima, kriminalu, drogi i pucanju.

Majk Bibi

pre 11 meseci

Care, taj film je izašao 1998. godine. Meni je već za vreme rata 1993, 1994, cela srednja škola izgledala kao Pinki i Švaba.
(Kosta K, 3. maj 2023 09:51)

A ipak niko u tvojoj školi nije došao u učionicu i ubio 10 osoba.
Možda nije do filma.

Milan

pre 11 meseci

Molitve za dete koje je na operacionom stolu.

Saučešće porodici preminulog čuvara. Saznajemo tek okolnosti, ali ako je čovek pokušao da zaustavi, dao je život i spasio nekom detetu isti. U tom slučaju, nije uteha, ali čovek je heroj.

WalterNBGD

pre 11 meseci

Mislim da psiholozi,psihijatri,pedagozi,...,treba potpuno da promene strategiju.Nema vise price o ljubavi,kulturnom zivotu,napretku,saosecanju vec decu treba pripremiti na ponizavanja,rat na drustvenim mrezama i borbu za pare.Svet se danas okrenuo ka tim vrednostima a mi posto,kao i u svemu,kasnimo pedesetak godina potpuno smo nepripremljeni.Ovo govorim i za nas mnogo starije a kamoli za decu za koju od svakodnevnog prezivljavanja nemamo vremena za njih.

Dali

pre 11 meseci

Na kraju borbe za DEČIJA PRAVA, deca su dobili PRAVO i da ubijaju !
(Srljamo u svetlu budućnost, 03. maj 2023 09:24)

Ja nemam reči na ovaj komentar i još par sličnih. "Pravo da ubijaju"? O čemu ti i tebi slični pričate? Šta je vama u glavi? Bolje se okreni oko sebe i pogledaj gde živiš. Pogledaj količinu nepravde, agresije i nasilja svuda, i među odraslima i među decom? I ti si se "prava" uhvatio/la? Ko uopšte ima neka prava u današnjoj Srbiji? I još dobiješ 600 i kusur komentara. Dijagnoza.
(Rados78, 03. maj 2023 10:31)

Delimično si u pravu....NIKO nema prava kao što imaju deca i roditelji. U skoli se sve može, svoje akumulirano nezadovoljstvo se iskaljuje na otvorenim vratima, roditeljskim sastancima, Savetu roditelja itd...U jednoj od vracarskih školskih ustanova je jedan roditelj dosao kod učiteljice i pitao sa kojom rukom je oduzela detetu telefon da je odseče.

Ajris

pre 11 meseci

Ja stalno pitam u komentarima al nikako da saznam - Odakle mu oruzje i ko ga je maloletnog naucio da puca???? kako to nikome ne pada na pamet da objavi , nego tu neke gluposti nekih kvazi skolskih psihologa....

Black

pre 11 meseci

Iskreno, jedino gore od ovoga sto se dogodilo su komentari ljudi ovde koji uporno opravdavaju ovo sto se dogodilo time sto uporno okrivljuju nekoga drugog osim nas samih. Dakle po vama su krivi Amerika, Evropa, filmovi, i bilo koji oblik kulture. Po vama mi kao drustvo nismo krivi, nije kriv sistem, propagiranje nasilja, korupcija na svim nivoima, nekaznjeni kriminalci, nisu krivi ni roditelji, vaspitanje, pa cak ni mali kriminalac. Znaci mi smo savrseni, svi smo neiskvareni i niko nije nasilan. Svi idemo sa osmehom na licu i ljubazni smo jedni prema drugima. Samo je kriva Amerika i zapadni sistem vrednosti, sta god to bilo u vreme globalne otvorenosti cele planete i interneta.

zi

pre 11 meseci

Evo sada će i psiholozi i ostali terapeuti da nam kažu šta je u njegovoj glavi. Umesto da puste roditelje da budu roditelji, pa i batinama da ih vaspitavaju, da se zna autoritet. Ne, ne, mi ćemo da evropejizujemo i amerikanizujemo decu, da ih kljukamo tabletama za smirenje i vodimo kod psihijatra, jer ne možeš da mu razvučeš šamarčinu kada zaslužuje.

predrag

pre 11 meseci

Samo da niko vise ne nastrada. Žal i pokoj duši čuvaru.

Sistem koji više ne vaspitava decu, već samo traži da se otalja posao, i sa strane nastavnika i sa strane učenika.
Dubinskog interesovanja za probleme lutanja i nedoumice mladih nema.
Isporučujeću im se 24/7 najgori uzori, krimi narko priče, primer ultra popularnog Južnog Vetra su primeri i modeli ponašanja dostizanja svakodnevnog na svom kontu ubijenih u video igricama,roditelji koji rade i koji nitj žele niti imaju vremena da glume nasfavnike i profesore u svojim domovima, što se trazi od njih.
Mladi sami nisu među sobom nisu komunilativni, bez ideja, bez motiva, sa stalnim prstom na tastaturi i mišu.Ubijeni su im osnovni prirodni instikti.
Mnogo problema, koji isplivavaju kad tad.
Mladom čoveku treba pomoći i ne odbaciti ga, a da nije ni zakoračio u život. Ostaće i boleće ga ceo život, ali tre a pokušati da se oporavi, i da uvidi meru svog postupka koja je uzasna.
Žrtvama brz oporavak, nedužni kada stradaju je najbolnije

djosa

pre 11 meseci

Ovo je sažeto iz prethodnih clanaka:
Decak kog su svi zvali "štreber", verovatno pomalo (li malo vise) izlolovan iz drustva - jurio je sve petice. Pitanje je odakle mu ideja da mora da ima sve petice? ko ga sili i stiska da ima sve petice? samo je sebi zadalo taj cilj?
Dakle, to dete dobije od nastavnice istorije 1 , tj jedinicu.
Nastavnica (nek joj je pokoj dusi) je odlucila da iz verovatno apsolutno principijelnih razloga da jedinicu decaku koji je pod pritiskom, i verovatno je smatrala da ce tim cinom da motivise ucenika da, pretpostavljam: uči više.
Dete odlazi kuci i uzima verovatno roditeljev pistolj (pistolj majke ili oca - jer "štreberi" nije da bas znaju kako lako kupiti na crno oruzje zar ne? nije bas da se krecu u takvom drustvu) - i puca u sve redom? Ili ipak nije u sve redom?
U kakvom su odnosu bila sva ta deca s njim?
Nije ovo crno belo.
Ne bih ja bas rekao da je TV kriv na prvom mestu. Jeste - ali je ipak na prvom mestu vaspitanje, i odnosi u kuci, pa zatim odnosi u skoli sa drugima. Kakav odnos imaju otac i majka jedno prema drugome? Razvedeni? Svadje? ..nekako mi se cini da nije bilo neke vrhunske komunikacije u porodici deteta ubice. Jel gresim?
Ponavljam - ovo sam naveo samo ono sto sam procitao na B92 clancima. Sažeto - sa nekim mojim razmisljanjima / pitanjima.
Nek je pokoj dusi svim nastradalima.
I ja sam roditelj, i nakon ove vesti... u šoku sam. I uplasen sam. I ... place mi se. Nek nam je svima Bog u pomoci.

Nebojša

pre 11 meseci

Roditelji moraju da snose odgovornost za devijantno ponašanje svoje dece mnogo pre nego što se desi tragedija. ŠKola i stručne osoblje {psiholog, psihijatar, razredni starešina...} moraju imati veća ovlašćenja ako prepoznaju problem i da odmah reaguju kod psihologa i stručnih službi. Moraju se uvesti redovni psihološki testovi za decu i ne zatvarati oči i zataškavati nasilje u školi

Beobrad

pre 11 meseci

Ovaj tragicni dogadjaj za nase drustvo, narod, je poput avionske nesrece.
Odjekne, ali nista bolje nije u "drumskom" saobracaju.
Nista ne znamo, a mnogo ljudi strada na razne nacine svakodnevno u Srbiji.

Pseudoharms

pre 11 meseci

Dolaze devedesete na naplatu. Deca roditelja koji su izgubili mladost i bilo kakav kompas u ludilu devedesetih i dvehiljaditih su ovog uzrasta, bahati, nevaspitani, zombirani...Nikad gore generacije klinaca po parkovima i ulicama.
(Cocktail, 3. maj 2023 09:50)

Druže, ne mlati. I ja sam preživeo te devedesete, kao martovska klasa 98.ratovao preko godinu dana i baš zato nemam oružje u kući, zbog deteta. Sva deca su povodljiva u nekoj meri, zato je na roditeljima da ih čuvaju od oružja, droge, loših uticaja.

A garantujem ti da je ćale ovog malog neki koji se baš ložio na to da ima pištolj i sto metaka u kući, “da zaštiti porodicu”. Od čega sa sto metaka, od čete SAS-ovaca?

Proka

pre 11 meseci

(djosa, 03. maj 2023 11:03)

Lepo si ti to sve izanalizirao, samo ja bi rekao da je društvo u celini potonulo, a to se dogadja kada ustaljene norme ponašanja, one koje bi trebao da stavljaš na prvo mesto, iskrivis do te mere da ih prakticno više nema! A to se radi godinama, kada kriminalcima daješ da gostuju u emisijama, kada imaš blud i nemoral na svakoj televiziji, kada se sva očekivanja svode na lako zarađujem novac, kada su gosti u zabavnim emisijama oni koji promovišu OnlyFans, i sve to redom i to tako u zadnjih 20 godina, a pogotovo u zadnjih 10! Onda dodjemo do toga da društvo potone i desi se ovo sto se desi! Nenormalni postaju normalno, a normalni budu razapeti na stub srama!

ivica

pre 11 meseci

Neka se svi zapitaju sta da je moje dijete pucalo,sta da je moje dijete nastradalo i koliko smo zaglibili.Imam svih nacija za prijatelje i samo se pitam u svim glupostima sto se prepucavamo i zelimo lose drugima KOLIKO SAM JA KRIV I SVI OSTALI KOJIMA SU MALE STAVRI BITNIJE OD LJUBAVI I MIRA.Saucesce obitelji nastradalih a i osimljucenog..tuga do neba

Ogledalo

pre 11 meseci

B92, Tanjug, Telegraf

Došlo je i kod nas...Gotovo je i sa jednom od onih stvari po kojima smo bili bolji i normalniji od zapada. Nije ni čudo s obzirom na celokupan sistem uređenja države i društva...
(Meroni, 03. maj 2023 09:51)

Jeste sve je sa zapada, pogledajte malo koliko toga i sta se sve dogadja u majci vam Rusiji.

Chodex

pre 11 meseci

Za ovo je resenje samo momentalni i potpuni restart celog sistema... Desetoro ljudi ubijeno u skoli, od strane deteta, alo?!?!? Nema dalje!!! Zabrana svega , momenttalna i bez izuzetka, za sve sto nije normalno, rijalitije, naslovne strane novina o kriminalcima i starletama itd... Ovo je kraj, sada ako se ne izvucemo kao narodm, necemo nikad...

Stomatolog

pre 11 meseci

Nazalost sve vise i u svakom pogledu se priblizavamo zapadu. Dok nisam procitao ceo tekst,mislio sam da je u pitanju Florida ili neko mesto u Americi.

Daulex

pre 11 meseci

5 sarzera…
Nije je doneo pistolj da se pohvali. Ko bre drzi pet sarzera napunjenih? Policajac ili kriminalac ….
Evo vam sada Kristijan Golubovic u OS

Dule

pre 11 meseci

Pre 35 godina gledao sam kako Sledz Hamer na ulazu u skolu dezura pored detektora za metal kao na aerodromima i ulazima u drzavne institucije i sudove i razoruzava decu. Zasto toga vise nema ni u SAD ni ovde, nije mi jasno.

mile79

pre 11 meseci

Država da obezbedi doživotno besplatno zdrastvo ranjenoj deci , koja su doživela doživotnu traumu. Njima je sada potrebna sva moguća podrška.

roditelj

pre 11 meseci

Da, kriv sistem, skola, Kristijan i Juzni vetar, komsija... nikako roditelji.

Ovde je stvar jednostavna, osim ako je ne ucinimo komplikovanom da bi sebe zastitili odovornosti.

Pinokio

pre 11 meseci

Gledao se Juzni vetar i ostali "poucni" filmovi.
(Klaxon, 03. maj 2023 09:29)

Ajde ne lupetaj, nagledala se moja generacija ramba, čak norisa,, kumova i ostalih pa nikom nije palo na pamet ovako nesto
(Brutus, 3. maj 2023 10:12)

A generacije pre su gledale kako Tihi i Prle ubijaju, pa su posle akcije ushićeni. Isto i Boško Buha i Pinki. A bilo je i stripova o njima kao i Mirko i Slavko. Ali nije bilo kriminalaca i prostitutki na tv. Sve do Crnih bisera Vanje Bulića kada su počeli da se veličaju kriminalci. U Jugoslaviji su se isti bojali Milicije (rado bih napisao na ćirilici ali godine čine svoje).

ls

pre 11 meseci

Ako je dečak koji je pucao uhapšen, a povređena deca prevezena u bonicu, zašto je ispred škole cirkus sa stotinama policajaca i specijalaca sa pancirima i gomilom saniteta hitne pomoći. Čak vidim i auto komunalaca koji su se osetii pozvanim da se tuda muvaju i prave gužvu, ali vozilo pogrebnih usluga je ipak pobedilo. Pa neće valjda odmah da saranjuju mrtve i povređene. Valjda postoji služba koja mrtve odvozi na patologiju.
(Kolos, 03. maj 2023 10:19)

Haos je jer se obezbedjuje mesto zlocina, cekaju se forenzicari, sklanja se svako ko pokusa da udje, ne zna se da li je sam planirao to sto je uradio ili ima jos neko pa obezbedjuju i da ti ne nabrajam. U celoj ovoj tragediji tebi nasla da smeta guzva ...

Nuklearni mravojed

pre 11 meseci

40 godina za malog kauboja i 40 godina za roditelje za primer.
(Obrad, 3. maj 2023 10:10)

8 zivota ugasenih. Pokoj im dusi i neka pocivaju u miru.
Sud nek se bavi kaznom, ali nikakva kazna ih nece vratiti.

Skokan

pre 11 meseci

Na zlost, odavno prosvetni radnici alarmiraju da je ovakvo stanje u skolama, treba pokrenuti peticiju da se krivicno goni ministar prosvete koji se oglusavao na upozorenja prosvetnih radnika, takodje i Savet RRA i ministar informisanja koji dozvoljava ovkve programe na nacionalnoj frekvenciji koje preko rijalitija menjaju sliku sta je normalno u ovom drustvu, i naravno predlagac zakona o pravima deteta zato sto deci u skoli ugrozavas prava cak i oduzimanjem mobilnog telefona ako ometa nastavu. Naravno bice odgovorni direktor skole i vlasnik firme osiguranja jer nisu toboze radili svoj posao i medijski opravdati takav postupak. Verovatno ce biti negativnih reakcija na ovaj post ali verovatno je takvim lakse to nego da se suocim svi zajedno sa problemom i resimo ga zajedno.

Mandrak

pre 11 meseci

Mediji su mu rekli da je ovo moguce. Za svako objavljivanje vesti o pucnjavi u Americi biste mi placali basnoslovne kazne. Mediji snose dobar deo krivice kada se ovako nesto desi. Vasi profiti su bitniji od zivota. A ako se nesto desi, eto jos jedne vesti!

mile

pre 11 meseci

uzasan dogadjaj!
zvali ste ga streber i sta ste mu jos radili?
imao sve petice a keca iz istorije? zasto?
mogu da dodju svi bajni profesionalni beskorisni ministri koje imamo sada je kasno i ovo je zestoka opomena da treba nesto da se menja.
od ovakvih napada nije moguca zastita, nikakvo obezbedjenje kontrola nista to ne moze da spreci.
nasilnike kako ucenike tako i nastavnike premestiti iz skola u specijalne ustanove.

Predrag Cvetanovic

pre 11 meseci

Pisati bilo kakav komentar u ovoj zemlji je
iluzorno.Saučešće porodicama nastradale dece.Ako se u ovoj zemlji odmah nešto radikalno ne promeni biće još gore.

Rocky 1

pre 11 meseci

@
(Horor, strah, užas, kraj, 3. maj 2023 10:08

Ja kad sam isao u skolu nismo imali nikakve policajce niti bilo kakvo obezbedjenje jer nije bilo potrebe....

zi

pre 11 meseci

Amerikanizacija, evropejizacija, igrice, tiktokovi, rijalitiji, dženderi, polaganje vozačkoh sa 16 godina, ukidija bre to!!!

Da se roditeljima dozvoli da svoju decu vaspitaju, pa i batinama, da zna sta je autoritet, a ne ovo smeće...neverovatno.

Мандра

pre 11 meseci

(Gvozden, 3. maj 2023 12:12)

Да,одлична идеја... Закључај капије да кад се деца у школи нађу са убицом да не могу да побегну.

nenad

pre 11 meseci

katastrofa ...ali dete koje ima sve petice ..mora se tu preispitati i sadizam odredjenih profesora koji zele da unize decu ...svakako najveca katastrofa koju pamtim i saucesce porodicama nastardale dece ...

Gde ja živim

pre 11 meseci

Kod nas se samo nenormalne stvari primaju. Ako smo i ovo počeli da kopiramo onda za ovu zemlju stvarno nema nade. Ne valja ništa.

Saučešće porodicama stradalih, neka im je laka zemlja. Želja da se povređeni oporave i da se ovo više nikada ne desi.

Srbijo pamet u glavu.

sojicbelaladja

pre 11 meseci

Sve je ovo iz kuce poslo. Roditelji su trebali da primjete da je dijete pod stresom i necim optereceno. Sta ce ocu 5 sanzera? I jos dostupno dijetetu.. On je prvi krivac i prema njmu treba najstrozije da se odnosi.

annika

pre 11 meseci

Strašno tužno i pretužno ! Da roditelji očekuju da im škola vaspita djecu kao oni bas nemaju vramena za njih nije istina .koliko roditelja u tom uzrastu nemaju poja gdje su djeca navečer sa kim se druže neki moraju biti strberi Da li je taj dječak razgovarao sa svojim roditeljima o toj jedinici iz istorije ?Ako imaš oružje u kući da djeca ne znaju da postoji negdje dobro sakriveno eto smatrali su da njegovog sina ništa nemoze uzdati miran povučen dobar djak Ja se prepirem sa svojima prijateljima kasa djeca rade gluposti vece i manje kontrolisite svoju djecu nemojte trčati za novcem da bi mu kupili neku markiranu robu budite skromni Saucesce porodicama ubijene djece

dex

pre 11 meseci

@
(predrag, 03. maj 2023 09:35

Sad je Južni vetar kriv?? Šta smo trebali da radimo mi koji smo kao klinci gledali Valter brani Sarajevo? Da pucamo sa tornja po prolaznicima?

ns ja

pre 11 meseci

Farma, južni vetrovi i ostali kulturni sadržaji kojim nas svakodnevno kljukate konačno počeli da daju rezultate!!!

Osim što sam kao roditelj dečaka istog uzrasta šokiran i uplašen, i dalje ne mogu da doživim tog klinca kao krivca - on je samo manifestacija gore navedenog ali uz činjenicu da mu u kući postoji oružje koje mu je bilo dostupno!!!

Prvi korak ipak bar neka kontrola sadržaja (đubreta) kojim zasipate neuki narod, drugi rigorozno češljanje ko sve ima odobrenje za držanje oružja - i oduzimanje ma i na najmanju nepravilnost/promenjenu okolnost!!!

Antis

pre 11 meseci

Vidim svi nesto pominju rijaliti programe i filmove...pa mi smo te trendove preuzeli sa zapada. Da nismo mi izmislili rijaliti programe i mafijaske filmove? Hocemo da zivimo kao zapad,i eto..ovo je klasicna americka prica. Na zalost svih nas uzeli smo ono najgore....ali i da smo uzeli najbolje opet bi najgore doslo ruki pod ruku sa najgorim. Takva je zapadnjacka prica.

jj

pre 11 meseci

Ajde ne lupetaj, nagledala se moja generacija ramba, čak norisa,, kumova i ostalih pa nikom nije palo na pamet ovako nesto
(Brutus, 03. maj 2023 10:12)

Zato što su roditelji imali kontrolu nad svojom decu i deca su bila deca, a ne kako ih danas opterećuju svim i svačim, razne organizacije.

Nema autoriteta danas, profesorima se ukida pravo da budu službena lica i svaki oblik autoriteta. Ovo je neverovatno, kada čemo da se probudimo više.
(zi, 03. maj 2023 10:38)

hoces da se kladis da se mali latio pistolja i delom zato sto je imao autoritativnog oca koji je buzdovan nalik tebi i tvojim 95% pluseva? pogledajte se sta pricate bre. svi trazite neke batine alooo. u ogledalo prvo, pa onda kod dece na raport. ovo je poraz svakog roditelja. da se odmah sedne sa decom i da im se pruzi maksimalna paznja, a ne da citam ovde o stoci koja hoce batinom da vaspitava decu. boŸeeeeeee pomozi!!!

Neko iz mase

pre 11 meseci

Ovo se svakome moze desiti. I ne samo u Srbiji, desava se i u drugim zemljama, samo eto te zemlje se ne zovu Srbija pa se po nekom automatizmu smatra da je drugacije. Nema tu neke razlike, nasilje je nasilje dje god da bilo.

Smilja

pre 11 meseci

U sve skole Srbije postaviti detektore metala kao u sudu. Tako da vise niko nemoze da udje sa metalom i da naskodi na ovaj stravican ili slican nacin mislim da je to mnogo bolje uraditi nego postaviti vise policajaca.

Sumadinac

pre 11 meseci

Ako je Tatin pištolj tatu zaključati u najmračniju ćeliju u zabeli i baciti ključ.Dete 14godina je zapečatilo svoj život bar u okvirima normalnog.
Samo da se deca oporave.
Ne znam šta će vlast reći na ovo verovatno neka represija na sve koji poseduju oružje a rijaliti se nastavlja preko TV i društvenih mreža
(Dejan, 3. maj 2023 10:16) # Link komentara

Nije problem posedovati oruzije, koliko puta se samo desilo da ljudi sa oruzijem u americi zaustave masakr i pre policije pa i ono u Crnoj Gori sto se desilo prosle godine potvrdjuje to.

Iggy

pre 11 meseci

Hocemo da znamo i ko su roditelji koji drze 5 sarzera kod kuce da dohvat ruke tinejdzeru!!!!!
(Moj Beograd, 3. maj 2023 10:09)

Hocemo da znamo ko su ti roditelji i ljudi koji poseduju 5 sarzera za pistolj! Normalno je imati dva sarzera, ne verujem ni da pripadnik Zandarmerije i specijalnih jedinica poseduje pet sarzera.

adem

pre 11 meseci

zalosno je cuti ovako nesto. osam decjih zivota odose, i verujem da ce za mesec dva sve da se zaboravi, mislim na vecinu komentatora i nista se nece preduzeti da do ovoga vise ne dodje. po meni najveci krivci su novine i tv. samo pogledajte koja imena krase naslove portala, sve likova poznati po najgorim osobinama, deca mafijasa i raznih pevaljki koje su bile udate za njih. razne starlete koje ne znaju koliko je 3x6. steta... prestanite da pisete o ucesnicima raznih realitija svaki dan, o raznim starletama, o tiktokerkama o...

kisa

pre 11 meseci

Eto vam i Bolonje i Amber alarmi i sve ostalo sto je zamena za autenticno organizovanje drustva na svojim bazama i po svojim potrebama, koje smo imali cak i pod Turcima. Bez toga smo nista i svaki vetar ce nas oduvati. Sa njima stize i sve pratece sto se tamo desava.

C i n i k

pre 11 meseci

Zbg keca iz istorije pobio tolko dece ?
Ja nmgu da verujem sta citam, ovo je u Srb postalo ko u Usa..ali u Usa ljudi kupuju u prodavnicama pistolje..

Margo

pre 11 meseci

I dalje ćemo se pitati ko je kriv za ovu tragediju. Odnos drugova prema detetu, idiotski sadržaji na medijima koji promovišu nasilje, porodični odnosi i pritisak kojem je možda bio izložen sedmak, osećaj odbačenosti od drugara, dostupno oružje, i zanemarivanje u vaspitanju deteta, pomanjkanje razgovora roditelja sa decom , jer Bože moj oni nemaju vremena za to , pa prepuštaju školi da im , ne obrazuje, nego vaspitava dete. Sve ovo malo po malo dovodi do eksplozije u glavi, labilnog počinioca kome su svi krivi za teskobu sa kojom se sudara. Bojim se da je naše društvo zaglibilo predaleko i da će sličnih događaja biti još. Daj Bože da grešim, ali...

Komentator

pre 11 meseci

Најгори су ми коментари који овај немили догађај повезују са серијама, филмовима, друштвеним мрежама, игрицама, е то ми је најглупљи разлог који постоји! Молим вас да бар мало размислите колико је његових вршњака гледало или шта већ,да то утиче па на планети Земљи не би било живих! Разлог зна само он и никада ником неће рећи праву истину,већ ће гледати на популарност и пажњу коју ће сада медијски имати, што би ја забранио,новинари не треба ни да га помену,треба само да помињу жртве!Треба да буде напуштен од свих медија!Ево читам да већ крећу претње по школама и уцене,то треба схватити озбиљно и посветити се свакој претњи и кажњавати најстроже могуће по закону.Не треба допустити да се ишта слично деси и све ресурсе усмерити за спречавање таквих злочина!Треба сви да се укључе у ту акцију! Регистровано има 550.000грађана са регистрованим ватреним опужијем и сваког по на особ треба обићи и преконтролисти како држе то оружје, јесте велики подухват али је неопходан разговор и контрола, ко нема услове дати му рок да услове испуни ако не испуни трајно му одузети оружје.То је лакши део! А неизводљиви део је не регистровано оружије којег има сигурно више него регистровано,то би требало увести у закон да ако неком пронађу оружје без дозволе не обезбеђено добије казну 20година а за обезбеђено ко и до сад јер су казне високе довољне ако се примењују,да тужилаштво не попушта и не примају мито за то кривично дело!

opet ja

pre 11 meseci

@ Daulex, 03. maj 2023 10:35)
Policajci imaju samo DVA okvira za pištolj sa po 15 metaka svaki. Šta ste se odmah svi uhvatili toga da je dete policajca, kad pištolj može da ima svako. Sram Vas bilo sve.

Ivan

pre 11 meseci

Pustali nedavno "Rane" na TV-u, znao sam da ce klinci da polude. Kada je prvi put izasao taj film, odmah nakon prikazivanja sutradan u skoli su se pojavili donedavno normalni likovi obuceni u trenerke i kozne jakne, sa kajlama.
(Lemi, 3. maj 2023 09:25)

Ono kad ljudi pomesaju babe i zabe. Film je ogledalo drustva, a onda neko to pogleda i pomisli da je ono sto vidi u ogledalu realnost i da mi ustvari imitiramo tu realnost, Valjda je tako lakse skinuti i neku licnu i kolektivnu odgovornost.

zi

pre 11 meseci

Gledao se Juzni vetar i ostali "poucni" filmovi.
(Klaxon, 03. maj 2023 09:29)

Ajde ne lupetaj, nagledala se moja generacija ramba, čak norisa,, kumova i ostalih pa nikom nije palo na pamet ovako nesto
(Brutus, 03. maj 2023 10:12)

Zato što su roditelji imali kontrolu nad svojom decu i deca su bila deca, a ne kako ih danas opterećuju svim i svačim, razne organizacije.

Nema autoriteta danas, profesorima se ukida pravo da budu službena lica i svaki oblik autoriteta. Ovo je neverovatno, kada čemo da se probudimo više.

Gvozden

pre 11 meseci

Stanujem pored skole "Milan Dj. Milicevic" u Medaku 3. Skola ima veliko dvoriste sa kapijama koje se zakljucavaju. Kada dete ode u skolu roditelj ocekuje da je dete tamo. Medjutim za vreme velikog odmora naselje je puno dece koja se nekada i nedolicno ponasaju. Uvek mogu da odu do stana i donesu u skolu razne stvari. To mora da se promeni, ako je dete u skoli tamo treba i da bude. Kapije zakljucane i sa portirima po mogucstvu. Inace, vidite sta se desava.

Zele

pre 11 meseci

Kamera za vozače 800 u Beogradu a za dilere ni jedna.
(Zemlja zove, 3. maj 2023 10:09)

Odlično primećeno jer su kamere tu da sačuvaju živote. Pa što onda ne bi postavili tajne kamere kojima bi menjali lokacije? Više ne mora ekipa da izlazi na teren za montažu pa da ih vide. Priđe i okači ili zalepi gde god poželi.

Rados78

pre 11 meseci

Na kraju borbe za DEČIJA PRAVA, deca su dobili PRAVO i da ubijaju !
(Srljamo u svetlu budućnost, 03. maj 2023 09:24)

Ja nemam reči na ovaj komentar i još par sličnih. "Pravo da ubijaju"? O čemu ti i tebi slični pričate? Šta je vama u glavi? Bolje se okreni oko sebe i pogledaj gde živiš. Pogledaj količinu nepravde, agresije i nasilja svuda, i među odraslima i među decom? I ti si se "prava" uhvatio/la? Ko uopšte ima neka prava u današnjoj Srbiji? I još dobiješ 600 i kusur komentara. Dijagnoza.

urbani dinosaurus

pre 11 meseci

Ne znam sta su roditelji ktivi. Svakako ne bi trebalo komentarisati nista ,niti osudjivati druge, dok se ne otkrije motiv. Motiv je jako bitan. Mozda je sekta, mozda revolt, mozda psihicko oboljenje. Ima hiljadu razloga i bitno je da se zna motiv. Vidim neki okrivljuju film Rane.Ja sam taj film gledao bar 10 puta. To nije razlog.

Popcorn

pre 11 meseci

Veoma tužno. Mladi imaju pogrešne uzore i vrednosti,odgovorni odrasli. Imaju i suviše velika prava,bez odgovornosti. Prosvetari teško podcenjena profesija kod nas,činjenica. I poslom i materijalno. Govorim sve generalno.
I južni vetar je gotovo poučna saga,samo je gledajte realno,jer ona pokazuje kako se izlazi iz tih krugova i kako ko završi na kraju. Svaka sličnost je (ne)namerna. Kao i pesmu "kokain" od Sunshine-a. Ironija,ne tome,evo gledaj odnosno slušaj zašto NE,to će se desiti i izvuci pouku.

Rema

pre 11 meseci

Dečak je bolestan to je neminovno... bolest je uvek bila prisutna... samo se drugačije ispoljavala...

Neki pominju zadrugu, al ja bih pre rekao da je dečak gledao squid games ili slicno nego zadrugu ili rane...

Jedino svakodnevnim monitoringom u školama i delegalizacijom oružja mozemo sprečiti slicno...

bivsi

pre 11 meseci

Verovatno sukob sa cuvarom kome u skoli aposlutno nije mesto. Skola mora da promovise najbolje vrednosti drustva i sticanje znanja, a ne teror agencija koje parazitiraju po skolama. Ovo se desilo sa razlogom i treba izvuci pouke. Dostojanstvo skole i ucenika je najvaznije.

bivsi

pre 11 meseci

Verovatno sukob sa cuvarom kome u skoli aposlutno nije mesto. Skola mora da promovise najbolje vrednosti drustva i sticanje znanja, a ne teror agencija koje parazitiraju po skolama. Ovo se desilo sa razlogom i treba izvuci pouke. Dostojanstvo skole i ucenika je najvaznije.

Antis

pre 11 meseci

Vidim svi nesto pominju rijaliti programe i filmove...pa mi smo te trendove preuzeli sa zapada. Da nismo mi izmislili rijaliti programe i mafijaske filmove? Hocemo da zivimo kao zapad,i eto..ovo je klasicna americka prica. Na zalost svih nas uzeli smo ono najgore....ali i da smo uzeli najbolje opet bi najgore doslo ruki pod ruku sa najgorim. Takva je zapadnjacka prica.

jj

pre 11 meseci

Ajde ne lupetaj, nagledala se moja generacija ramba, čak norisa,, kumova i ostalih pa nikom nije palo na pamet ovako nesto
(Brutus, 03. maj 2023 10:12)

Zato što su roditelji imali kontrolu nad svojom decu i deca su bila deca, a ne kako ih danas opterećuju svim i svačim, razne organizacije.

Nema autoriteta danas, profesorima se ukida pravo da budu službena lica i svaki oblik autoriteta. Ovo je neverovatno, kada čemo da se probudimo više.
(zi, 03. maj 2023 10:38)

hoces da se kladis da se mali latio pistolja i delom zato sto je imao autoritativnog oca koji je buzdovan nalik tebi i tvojim 95% pluseva? pogledajte se sta pricate bre. svi trazite neke batine alooo. u ogledalo prvo, pa onda kod dece na raport. ovo je poraz svakog roditelja. da se odmah sedne sa decom i da im se pruzi maksimalna paznja, a ne da citam ovde o stoci koja hoce batinom da vaspitava decu. boŸeeeeeee pomozi!!!

Ogledalo

pre 11 meseci

B92, Tanjug, Telegraf

Došlo je i kod nas...Gotovo je i sa jednom od onih stvari po kojima smo bili bolji i normalniji od zapada. Nije ni čudo s obzirom na celokupan sistem uređenja države i društva...
(Meroni, 03. maj 2023 09:51)

Jeste sve je sa zapada, pogledajte malo koliko toga i sta se sve dogadja u majci vam Rusiji.

Smilja

pre 11 meseci

U sve skole Srbije postaviti detektore metala kao u sudu. Tako da vise niko nemoze da udje sa metalom i da naskodi na ovaj stravican ili slican nacin mislim da je to mnogo bolje uraditi nego postaviti vise policajaca.

Lemi

pre 11 meseci

Pustali nedavno "Rane" na TV-u, znao sam da ce klinci da polude. Kada je prvi put izasao taj film, odmah nakon prikazivanja sutradan u skoli su se pojavili donedavno normalni likovi obuceni u trenerke i kozne jakne, sa kajlama. Kao da im je nesto kvrcnulo u glavi i pozeleli su da postanu Pinki i Svaba. Jadna deca koliko su glupa i podlozna uticajima raznoraznih budalastina.

Komentator

pre 11 meseci

Најгори су ми коментари који овај немили догађај повезују са серијама, филмовима, друштвеним мрежама, игрицама, е то ми је најглупљи разлог који постоји! Молим вас да бар мало размислите колико је његових вршњака гледало или шта већ,да то утиче па на планети Земљи не би било живих! Разлог зна само он и никада ником неће рећи праву истину,већ ће гледати на популарност и пажњу коју ће сада медијски имати, што би ја забранио,новинари не треба ни да га помену,треба само да помињу жртве!Треба да буде напуштен од свих медија!Ево читам да већ крећу претње по школама и уцене,то треба схватити озбиљно и посветити се свакој претњи и кажњавати најстроже могуће по закону.Не треба допустити да се ишта слично деси и све ресурсе усмерити за спречавање таквих злочина!Треба сви да се укључе у ту акцију! Регистровано има 550.000грађана са регистрованим ватреним опужијем и сваког по на особ треба обићи и преконтролисти како држе то оружје, јесте велики подухват али је неопходан разговор и контрола, ко нема услове дати му рок да услове испуни ако не испуни трајно му одузети оружје.То је лакши део! А неизводљиви део је не регистровано оружије којег има сигурно више него регистровано,то би требало увести у закон да ако неком пронађу оружје без дозволе не обезбеђено добије казну 20година а за обезбеђено ко и до сад јер су казне високе довољне ако се примењују,да тужилаштво не попушта и не примају мито за то кривично дело!

Rema

pre 11 meseci

Dečak je bolestan to je neminovno... bolest je uvek bila prisutna... samo se drugačije ispoljavala...

Neki pominju zadrugu, al ja bih pre rekao da je dečak gledao squid games ili slicno nego zadrugu ili rane...

Jedino svakodnevnim monitoringom u školama i delegalizacijom oružja mozemo sprečiti slicno...

kud oni ovamo

pre 11 meseci

hteli smo na zapad.to je to.sta ce biti malom kretenu ako ga ucitelj izbaci sa časa? ali to ucitelj ne sme.ne sme da digne glas na djaka.ejj.a usput i otac mu je verovatno bio takav pa je čak dobio i pištolj a ne zna da ga čuva ( sa sve 5 punih okvira).ako ga je kojim slucajem imao nelegalno onda treba debelo biti kaznjen.a učenik sedmog razreda? nista.ovo je demokratija i humano drustvo.mi nismo ko UK i USA gde su deca od 10 g krivicno odgovorna.koji kreteni.

Brutus

pre 11 meseci

Gledao se Juzni vetar i ostali "poucni" filmovi.
(Klaxon, 03. maj 2023 09:29)

Ajde ne lupetaj, nagledala se moja generacija ramba, čak norisa,, kumova i ostalih pa nikom nije palo na pamet ovako nesto

Solarnaut

pre 11 meseci

Pustali nedavno "Rane" na TV-u, znao sam da ce klinci da polude. Kada je prvi put izasao taj film, odmah nakon prikazivanja sutradan u skoli su se pojavili donedavno normalni likovi obuceni u trenerke i kozne jakne, sa kajlama. Kao da im je nesto kvrcnulo u glavi i pozeleli su da postanu Pinki i Svaba. Jadna deca koliko su glupa i podlozna uticajima raznoraznih budalastina.
(Lemi, 03. maj 2023 09:25)

Koja budalastina, znaci da su pustili Predatora na tv-u bilo bi jos gore, ili kad kazu klinci igraju igrice gde se puca u ljude pa zato postaju takvi. Nisam obozavaoc tog filma ali reci da se ovo desilo zbog filma je guranje pravog problema pod tepih, tuzno je da si dobio gomilu pluseva sto znaci da se gomila ljudi slaze sa ovom gluposcu. Mozda smo trebali da im pustimo Lajanje na zvezde pa bi svi bili zaljubljeni i zbijali samo nevine sale i svi problemi bi bili reseni...

Dejcek

pre 11 meseci

Nemojte me pogresno shvatiti. Oca poznajem iz price prijatelja koji mu je kolega vec godinama u privatnoj klinici, njegove reci su bile da je to jedna od najboljih osoba koje je upoznao u zivotu. Toliko mi je u superlativu pricao o njemu da mislim da ga i sam poznajem. Toliko je pomagao ljudima, doktor-radiolog, strucnjak, uvek fin, kulturan, porodican covek. Vezba brzo gadjanje meta, to mu je hobi. Ima zakljucan ormar sa oruzijem. Vodio je klinca na gadjanje, to ce verovatno proklinjati do smrti. Ako se ovo njegovom detetu desilo, verujte, moze i mom da se desi. Tragedija da skoro nije bila veca. Znajuci ga iz price i par puta ga videvsi, mislim da ce otac ovo tesko preziveti. Iskreno saucesce porodicama stradalih i iz srca saljem ljubav dr Keci da nekako prezivi ovaj pakao, koji ce sigurno preuzeti svu odgovornost na sebe, al ni to, na zalost, nece biti dovoljno.

Фрљави

pre 11 meseci

Оде свет лагано у амбис... Одакле детету наоружање... зашто је дошло до пуцања у дететовој глави и емоцијама па да усмрти све остале и уради овако нешто... Еј Србијо, све више личиш на запад и Америку!

nenad

pre 11 meseci

katastrofa ...ali dete koje ima sve petice ..mora se tu preispitati i sadizam odredjenih profesora koji zele da unize decu ...svakako najveca katastrofa koju pamtim i saucesce porodicama nastardale dece ...

Kolos

pre 11 meseci

Ako je dečak koji je pucao uhapšen, a povređena deca prevezena u bonicu, zašto je ispred škole cirkus sa stotinama policajaca i specijalaca sa pancirima i gomilom saniteta hitne pomoći. Čak vidim i auto komunalaca koji su se osetii pozvanim da se tuda muvaju i prave gužvu, ali vozilo pogrebnih usluga je ipak pobedilo. Pa neće valjda odmah da saranjuju mrtve i povređene. Valjda postoji služba koja mrtve odvozi na patologiju.

urbani dinosaurus

pre 11 meseci

Ne znam sta su roditelji ktivi. Svakako ne bi trebalo komentarisati nista ,niti osudjivati druge, dok se ne otkrije motiv. Motiv je jako bitan. Mozda je sekta, mozda revolt, mozda psihicko oboljenje. Ima hiljadu razloga i bitno je da se zna motiv. Vidim neki okrivljuju film Rane.Ja sam taj film gledao bar 10 puta. To nije razlog.

Neko iz mase

pre 11 meseci

Ovo se svakome moze desiti. I ne samo u Srbiji, desava se i u drugim zemljama, samo eto te zemlje se ne zovu Srbija pa se po nekom automatizmu smatra da je drugacije. Nema tu neke razlike, nasilje je nasilje dje god da bilo.

Rados78

pre 11 meseci

Na kraju borbe za DEČIJA PRAVA, deca su dobili PRAVO i da ubijaju !
(Srljamo u svetlu budućnost, 03. maj 2023 09:24)

Ja nemam reči na ovaj komentar i još par sličnih. "Pravo da ubijaju"? O čemu ti i tebi slični pričate? Šta je vama u glavi? Bolje se okreni oko sebe i pogledaj gde živiš. Pogledaj količinu nepravde, agresije i nasilja svuda, i među odraslima i među decom? I ti si se "prava" uhvatio/la? Ko uopšte ima neka prava u današnjoj Srbiji? I još dobiješ 600 i kusur komentara. Dijagnoza.

djosa

pre 11 meseci

Jedno jako ozbiljno pitanje se krije nakon svega ovoga - a niko ga ne postavlja:
Koja ce se poruka poslati nekom buducem ludaku?
Da li ce kazna za pocinioca (nije me briga da li ima 14, 15,16..120 godinna) biti adekvatna - rigorozna? A MORA DA BUDE!
I za tog "strebera" , a i za njegove roditelje! I za one koji su morali da vide i osete da se "kuva".
Mora postojati poruka: OVO NE SME DA SE DESI!!! A AKO SE DESI.. NE DAO TI BOG!
Hoce li ta poruka da se posalje?
Koje ce konsekvence da trpe svi koji su povezani sa ludakom ubicom? Sa dogadjajem!

Školski rad

pre 11 meseci

Pa koliko se nastavnici i direktori i same škole uključuju u rad sa decom a i kakvi su roditelji mene cudi sto svake nedelje nema po jedan ovakav incident. Nemojte prerano suditi. Možda je neki koji je već poznat a možda je i neki “Aleksa” koji nije hteo da digne ruku na sebe a okolina ne reaguje.

gg5+

pre 11 meseci

Klinac 14 godina i vodi ga ćale u streljanu? Ne znam na koju foru može neko ispod legalne granice godina za dobijanje dozvole za posedovanje oružija da ode i isto koristi?

jako lose psihicko zdravlje

pre 11 meseci

Evo nam ta amerika
(napred PARTIZAN, 3. maj 2023 09:38)

Da je u Srbiji dozvoljena i laka nabavka i nosenje oruzja kao u Americi, ovakve stvari bi se dogadjale na dnevnom nivou tj. daleko vise nego u Americi.

Demokrata u nestanku

pre 11 meseci

Hoce to tako, dobijes jedinicu, pa prodjes obuku za pucanje, pa pet sarzera i eksploziv, pa ubijes devetoro ljudi bez problema dok ti beze.
Tipicno za strebere!

realno

pre 11 meseci

1. pod hitno ukinuti rialiti programe
2. zabraniti eksponiranje krivicno osudjenih lica
3. podignuti plate u prosveti za 50%, isplatice se verujte mi, podici ce se kvalitet nastavnog kadra i nastave, a deca koja zavrse takve skole bice uspesnija, ojacace drzava
4. uvesti poseban predmet koji bi se bavio pravilnim ponasanjem i socijaizacijom ucenika
5. sprovoditi proveru kvaliteta nastave, ne moze da se desi sa 2/3 odeljenja dobije 1 a ostatak jedva prelazne ocene
6. itd...

не знам ни сам

pre 11 meseci

Evo sada će i psiholozi i ostali terapeuti da nam kažu šta je u njegovoj glavi. Umesto da puste roditelje da budu roditelji, pa i batinama da ih vaspitavaju, da se zna autoritet. Ne, ne, mi ćemo da evropejizujemo i amerikanizujemo decu, da ih kljukamo tabletama za smirenje i vodimo kod psihijatra, jer ne možeš da mu razvučeš šamarčinu kada zaslužuje.
(zi, 3. maj 2023 11:08)

Тачно тако, од првог основне смо добијали ћушке, касније наставници наставили са истом праксом. Пар шамара памтим и данас. Кога просветни радници нису довели у ред, довела га је војска.
Епилог - из моје генерације један (1) човек је наркоман, сви остали су одрасли у нормалне људе а то је четири одељења са по 30-ак ученика.

Nik

pre 11 meseci

Najlakse je kriviti filmove i rijaliti emisije. Vrsnjacko nasilje ne krece od toga. Bilo ga je i pre Zadruga.

Treba se stati na kraj vrsnjackom nasilju i tu se sva prica zavrsava.

Veljko88

pre 11 meseci

Moram priznati da jedno od vecih gluposti koje sam cuo da filmovi doprinose ovakvim stvarima..nasilje, oruzje itd..ako tako krenemo ukinuti i Dostojevskog u skolama jer 'promovise' u Zlocinu i kazni ubistvo babe\i..ili ukinuti citanje Biblije na veronauci, jer promovise incest, masakre i genocid (kojih je tamo na stotine i hiljade).. Ukinuti Antigonu i Sekspira itd.jer su im knjige pune ubistava i najnizih ljudskih poriva..

Ukinuti sve lekcije iz istorije, nase i svetske, jer sve 'istorijske' licnosti imaju toliko krvi nevinih na rukama, da je iluzorno o tome pricati.

I moja generacija je igrala igrice i odrastala na Kanter Strajku, Ejdz of Empajersu i tim 'ratnim' igrama, gledala Rane, Lepa sela lepo gore, Kuma, Lice sa oziljkom. Tako da Juzni vetar, Klanovi itd. nista nisu drugaciji od gore pobrojanih filmova. Ako ne shvatate umetnicko tumacenje nekog autorskog dela, bio to film, slika ili knjiga, onda vi niste dobro izucili 'Vase' skole.

Problem je u roditeljima i obrazovanju, sto deci ovo treba da prikazuju kao lose modele, kojih ne treba da se drze u zivotu. A tu je kljucan aspekt vreme.

Ovo je, bar cega se ja secam najveca tragedija u Srbiji, ali polako sa osudjivanjima i donosenjem prebzih zakljucaka, niko ovde nije kriv, do mi sami.

dex

pre 11 meseci

@
(predrag, 03. maj 2023 09:35

Sad je Južni vetar kriv?? Šta smo trebali da radimo mi koji smo kao klinci gledali Valter brani Sarajevo? Da pucamo sa tornja po prolaznicima?

ma da

pre 11 meseci

ajmo sva prava deci , ajmo zastitnici , zene u crnom ,razni lobiji ajmo . sve dok vasu decu ne ubiju ajmo ajmo jos im dajte to su zlatna deca . nastavnici su uvjek krivi

Igor

pre 11 meseci

Potrebno je hitno menjati mnogo stvari u drustvu i u zakonima koji imaju veze s ovim.

- Vece obezbedjenje u skolama, skeneri i metal detektori svuda
- Ukidanje gluposti o starosnoj granici za krivicnu odgovornost
- Krivicna odgovornost RODITELJA
- Zabrana propagiranja i eksponiranja kriminalaca i onih koji svoim ponasanjem uticu lose na druge

zi

pre 11 meseci

Evo sada će i psiholozi i ostali terapeuti da nam kažu šta je u njegovoj glavi. Umesto da puste roditelje da budu roditelji, pa i batinama da ih vaspitavaju, da se zna autoritet. Ne, ne, mi ćemo da evropejizujemo i amerikanizujemo decu, da ih kljukamo tabletama za smirenje i vodimo kod psihijatra, jer ne možeš da mu razvučeš šamarčinu kada zaslužuje.

Stomatolog

pre 11 meseci

Nazalost sve vise i u svakom pogledu se priblizavamo zapadu. Dok nisam procitao ceo tekst,mislio sam da je u pitanju Florida ili neko mesto u Americi.

verkehr

pre 11 meseci

Nije ovo profil deteta dilera/navijača koje se loži na Rane i Kristijana, mali je odličan učenik, okidač je loša ocena (miks perfekcionizma i neuklopljenosti sa vršnjacima). Ovo je copy/paste slučaj masovnih ubistava koja počine nestabilna deca iz škola u SAD-u i nema veze sa kriminalom.

ko-ometator

pre 11 meseci

Оде свет лагано у амбис... Одакле детету наоружање... зашто је дошло до пуцања у дететовој глави и емоцијама па да усмрти све остале и уради овако нешто... Еј Србијо, све више личиш на запад и Америку!
(Фрљави, 03. maj 2023 09:26)
Ти живиш у Србији где министри раде без и са лажним дипломама и сви то знамо ал ти опет није јасно одакле неком пиштољ који може свака баба да набави на црно?

C i n i k

pre 11 meseci

Zbg keca iz istorije pobio tolko dece ?
Ja nmgu da verujem sta citam, ovo je u Srb postalo ko u Usa..ali u Usa ljudi kupuju u prodavnicama pistolje..

Gvozden

pre 11 meseci

Stanujem pored skole "Milan Dj. Milicevic" u Medaku 3. Skola ima veliko dvoriste sa kapijama koje se zakljucavaju. Kada dete ode u skolu roditelj ocekuje da je dete tamo. Medjutim za vreme velikog odmora naselje je puno dece koja se nekada i nedolicno ponasaju. Uvek mogu da odu do stana i donesu u skolu razne stvari. To mora da se promeni, ako je dete u skoli tamo treba i da bude. Kapije zakljucane i sa portirima po mogucstvu. Inace, vidite sta se desava.

Kole

pre 11 meseci

Ovo je ideja koju je pokupio iz Amerike gde svako malo neko dođe u školu naoružan do zuba i raspali po svemu što mrda. Ovaj dečak je ne samo znao gde otac drži oružje i municiju koja nije bila obezbeđena, vec je očigledno bio dobro obučen u rukovanju tim oružjem.

Una

pre 11 meseci

Sve ovo smo uvezli. Novine su nam postale SVETSKA CRNA HRONIKA. Svaki dan crna hronika iz Amerike i ostalog sveta. Toliko zločina koji su kopirani. Dotakli smo dno.

Trixter

pre 11 meseci

U pozadini svakako ima nekoliko problema. Cesto je okidac za ovako nesto dugotrajno vrsnjacko nasilje, kad kazem nasilje ne mislim na brutalno fizicko nasilje, nego na mnogo gore psihicko, verbalno. Uz to verovatno porodica koja nije vodila racuna na vreme i dovoljno, ko zna. I onda okidac bude navodno jedinica iz istorije. Deca moraju da ostanu deca, u skoli bih zabranio mobilne telefone, ulazilo bi se kroz detektor metala i morali bi da nose uniforme tj kecelje. Samo tako bi se vratili barem delom u neku staru normalnost koja je ipak vladala u skolama. Sistem kaznjavanja siledzija, onih koji druge maltretiraju po bilo kom osnovu mora u skolama da bude vrlo strog. Inace se razvijaju ovakve patologije. Da je imao neki problem sa porodicom on bi pucao kod kuce, a ne na casu tj u skoli. Problem se svakako krije u skoli u ocigledno nepodnosljivom okruzenju za ovo dete. Za njega koji ima samo 14 godina mora se i pored svega naci zrno razumevanja, jer ovo se nikada ne desava bez razloga, nikada.

Cocktail

pre 11 meseci

Dolaze devedesete na naplatu. Deca roditelja koji su izgubili mladost i bilo kakav kompas u ludilu devedesetih i dvehiljaditih su ovog uzrasta, bahati, nevaspitani, zombirani...Nikad gore generacije klinaca po parkovima i ulicama.

Аца

pre 11 meseci

Одакле оцу пет шаржера и како је клинац знао да рукује, да мења, да допуњује и пуца? Ко га је томе учио?

pikard

pre 11 meseci

Pa vi drzite oruzje kod kuce i da svi ukucani znaju gde je!
Moj otac je imao pistolj pre 20 godina i nikad ga niko nije video tokom naseg detinjstva. Tek kad smo odrasli, videli smo ga jednom i dan danas ne znam gde je.
Kako ce dete imati pristup oruzju, doslo je u skolu sa 2 pistolja i 3 molotovljeva koktela?!
Ja sa 37 godina ne znam kako taj koktel uopste izgleda.

Kosta K

pre 11 meseci

Pustali nedavno "Rane" na TV-u, znao sam da ce klinci da polude. Kada je prvi put izasao taj film, odmah nakon prikazivanja sutradan u skoli su se pojavili donedavno normalni likovi obuceni u trenerke i kozne jakne, sa kajlama.
(Lemi, 3. maj 2023 09:25)

Care, taj film je izašao 1998. godine. Meni je već za vreme rata 1993, 1994, cela srednja škola izgledala kao Pinki i Švaba.

Ott

pre 11 meseci

За све који помињу Кристијане, деведесете, криминалце и старлете: ако је дечко (сада већ вишеструки убица иако је још дете) заиста био одликаш, онда је ваше незадовољство стањем у друштву као тачка гледишта можда ближе његовом бесу и фрустрираности, него особама које имају криминалце за узор, од Ескобара и америчких гангстера, па до домаћих "фаца".

Дакле, момак вероватно није био школски дилер дроге и хулиган, родитељи му вероватно нису куповали довољан успех и диплому парама и страхом, него обрнуто: имао је све петице и није могао да поднесе једну јединицу.

Можда је и он био незадовољан лошим ђацима и школским деликвентима, не знам. Могуће је да је био и жртва подсмеха (девојчица рече да су га "сви звали штребер").

У сваком случају, није било саосећања, нормалних људских односа, љубави, правог васпитања (које неретко бркамо са дисциплином). Било је много наталожење мржње која је ескалирала дотле да је учинио овај језиви злочин.

Хоћу да кажем да незадовољство и бес (и код појединца и у друштву) могу да избију понекад тамо где се не очекује. Па онда неће бити осведочени криминалци ти који врше страшне злочине, него неко са сасвим другачијим профилом.

The_Dejan

pre 11 meseci

A vi i dalje puštajte deci da imaju pristup svim društvenim mrežama, tik tok izazovima i ostalima glupostima..
Jadna deca..
Neka im je laka zemlja.

mile79

pre 11 meseci

Država da obezbedi doživotno besplatno zdrastvo ranjenoj deci , koja su doživela doživotnu traumu. Njima je sada potrebna sva moguća podrška.

WalterNBGD

pre 11 meseci

Mislim da psiholozi,psihijatri,pedagozi,...,treba potpuno da promene strategiju.Nema vise price o ljubavi,kulturnom zivotu,napretku,saosecanju vec decu treba pripremiti na ponizavanja,rat na drustvenim mrezama i borbu za pare.Svet se danas okrenuo ka tim vrednostima a mi posto,kao i u svemu,kasnimo pedesetak godina potpuno smo nepripremljeni.Ovo govorim i za nas mnogo starije a kamoli za decu za koju od svakodnevnog prezivljavanja nemamo vremena za njih.

Dejan

pre 11 meseci

Ako je Tatin pištolj tatu zaključati u najmračniju ćeliju u zabeli i baciti ključ.Dete 14godina je zapečatilo svoj život bar u okvirima normalnog.
Samo da se deca oporave.
Ne znam šta će vlast reći na ovo verovatno neka represija na sve koji poseduju oružje a rijaliti se nastavlja preko TV i društvenih mreža

Ajris

pre 11 meseci

Ja stalno pitam u komentarima al nikako da saznam - Odakle mu oruzje i ko ga je maloletnog naucio da puca???? kako to nikome ne pada na pamet da objavi , nego tu neke gluposti nekih kvazi skolskih psihologa....

Dule

pre 11 meseci

Pre 35 godina gledao sam kako Sledz Hamer na ulazu u skolu dezura pored detektora za metal kao na aerodromima i ulazima u drzavne institucije i sudove i razoruzava decu. Zasto toga vise nema ni u SAD ni ovde, nije mi jasno.

Sumadinac

pre 11 meseci

Ako je Tatin pištolj tatu zaključati u najmračniju ćeliju u zabeli i baciti ključ.Dete 14godina je zapečatilo svoj život bar u okvirima normalnog.
Samo da se deca oporave.
Ne znam šta će vlast reći na ovo verovatno neka represija na sve koji poseduju oružje a rijaliti se nastavlja preko TV i društvenih mreža
(Dejan, 3. maj 2023 10:16) # Link komentara

Nije problem posedovati oruzije, koliko puta se samo desilo da ljudi sa oruzijem u americi zaustave masakr i pre policije pa i ono u Crnoj Gori sto se desilo prosle godine potvrdjuje to.

annika

pre 11 meseci

Strašno tužno i pretužno ! Da roditelji očekuju da im škola vaspita djecu kao oni bas nemaju vramena za njih nije istina .koliko roditelja u tom uzrastu nemaju poja gdje su djeca navečer sa kim se druže neki moraju biti strberi Da li je taj dječak razgovarao sa svojim roditeljima o toj jedinici iz istorije ?Ako imaš oružje u kući da djeca ne znaju da postoji negdje dobro sakriveno eto smatrali su da njegovog sina ništa nemoze uzdati miran povučen dobar djak Ja se prepirem sa svojima prijateljima kasa djeca rade gluposti vece i manje kontrolisite svoju djecu nemojte trčati za novcem da bi mu kupili neku markiranu robu budite skromni Saucesce porodicama ubijene djece

Ghoul

pre 11 meseci

I onda smešno nekima kada mi starije generacije govorimo kako je pre bilo bolje, bezbednije...kao žalimo za mladošću, ne nego za civilizacijom. Nove generacije nemaju budućnost.

Milan

pre 11 meseci

Bilo je vršnjačkog nasilja i u naše vreme, ali nije bilo društvenih mreža, nije postojao taj "barometar popularnosti" u društvu. Nisu se brojali lajkovi i broj pratilaca i prijatelja, nekako su stvari bile prirodnije i jednostavnije. Srce mi se slama, ovo je prevelika tragedija. Žalim i tog dečaka koji je ubijao, teško mi je da nađem prave reči za bilo šta u vezi svega ovoga.

zi

pre 11 meseci

Amerikanizacija, evropejizacija, igrice, tiktokovi, rijalitiji, dženderi, polaganje vozačkoh sa 16 godina, ukidija bre to!!!

Da se roditeljima dozvoli da svoju decu vaspitaju, pa i batinama, da zna sta je autoritet, a ne ovo smeće...neverovatno.

Beobrad

pre 11 meseci

Ovaj tragicni dogadjaj za nase drustvo, narod, je poput avionske nesrece.
Odjekne, ali nista bolje nije u "drumskom" saobracaju.
Nista ne znamo, a mnogo ljudi strada na razne nacine svakodnevno u Srbiji.

Meroni

pre 11 meseci

Došlo je i kod nas...Gotovo je i sa jednom od onih stvari po kojima smo bili bolji i normalniji od zapada. Nije ni čudo s obzirom na celokupan sistem uređenja države i društva...

Black

pre 11 meseci

Iskreno, jedino gore od ovoga sto se dogodilo su komentari ljudi ovde koji uporno opravdavaju ovo sto se dogodilo time sto uporno okrivljuju nekoga drugog osim nas samih. Dakle po vama su krivi Amerika, Evropa, filmovi, i bilo koji oblik kulture. Po vama mi kao drustvo nismo krivi, nije kriv sistem, propagiranje nasilja, korupcija na svim nivoima, nekaznjeni kriminalci, nisu krivi ni roditelji, vaspitanje, pa cak ni mali kriminalac. Znaci mi smo savrseni, svi smo neiskvareni i niko nije nasilan. Svi idemo sa osmehom na licu i ljubazni smo jedni prema drugima. Samo je kriva Amerika i zapadni sistem vrednosti, sta god to bilo u vreme globalne otvorenosti cele planete i interneta.

mile

pre 11 meseci

uzasan dogadjaj!
zvali ste ga streber i sta ste mu jos radili?
imao sve petice a keca iz istorije? zasto?
mogu da dodju svi bajni profesionalni beskorisni ministri koje imamo sada je kasno i ovo je zestoka opomena da treba nesto da se menja.
od ovakvih napada nije moguca zastita, nikakvo obezbedjenje kontrola nista to ne moze da spreci.
nasilnike kako ucenike tako i nastavnike premestiti iz skola u specijalne ustanove.

Marijan Hrvatska

pre 11 meseci

Iz Hrvatske sam..i sam otac jedne kćeri...politika je nažalost takva kakva je...nekad se slažemo nekad ne...ali danas smo svi mi Beograđani...dešave se to nažalost često ali je uvijek negdje daleko...ali sad ...pa to su naša djeca...naši mali anđeli...stvarno jako boli...a žao mi je i tog malog od samo 14godina..osjećam isto kao neku krivnju jer mislim da smo svi mi kao društvo zakazali..svi mi vidimo tu kod "nas"svakodnevno neku vrstu zlostavljanja i samo okrenemo glavu..ako neko maltretira djecu,ženu onda šutimo..kao ni nas problem, pusti budalu,pijanca...ako neko zlostavljanja životinje to nam bude kao smiješno..nije nas problem...kad pijanac vozi nama to dođe kao smiješan vic..znamo se samo okrenuti i ništa više kao društvo ne znamo...ZAKAZALI smo svi...čekamo samo neku političku patku da nam bace pa da se koljemo i svađamo..kao nismo istu...a u biti i u realnosti smo jedni te isti....toliko isti da razlike nema..niti je bilo ko vidi na svijetu sem naravno nas..jer mi smo kao najpametniji....sve dok nas nešta poput ovoga danas ne spusti na zemlju...nažalost...pocivajte u miru djecice...

djosa

pre 11 meseci

Ovo je sažeto iz prethodnih clanaka:
Decak kog su svi zvali "štreber", verovatno pomalo (li malo vise) izlolovan iz drustva - jurio je sve petice. Pitanje je odakle mu ideja da mora da ima sve petice? ko ga sili i stiska da ima sve petice? samo je sebi zadalo taj cilj?
Dakle, to dete dobije od nastavnice istorije 1 , tj jedinicu.
Nastavnica (nek joj je pokoj dusi) je odlucila da iz verovatno apsolutno principijelnih razloga da jedinicu decaku koji je pod pritiskom, i verovatno je smatrala da ce tim cinom da motivise ucenika da, pretpostavljam: uči više.
Dete odlazi kuci i uzima verovatno roditeljev pistolj (pistolj majke ili oca - jer "štreberi" nije da bas znaju kako lako kupiti na crno oruzje zar ne? nije bas da se krecu u takvom drustvu) - i puca u sve redom? Ili ipak nije u sve redom?
U kakvom su odnosu bila sva ta deca s njim?
Nije ovo crno belo.
Ne bih ja bas rekao da je TV kriv na prvom mestu. Jeste - ali je ipak na prvom mestu vaspitanje, i odnosi u kuci, pa zatim odnosi u skoli sa drugima. Kakav odnos imaju otac i majka jedno prema drugome? Razvedeni? Svadje? ..nekako mi se cini da nije bilo neke vrhunske komunikacije u porodici deteta ubice. Jel gresim?
Ponavljam - ovo sam naveo samo ono sto sam procitao na B92 clancima. Sažeto - sa nekim mojim razmisljanjima / pitanjima.
Nek je pokoj dusi svim nastradalima.
I ja sam roditelj, i nakon ove vesti... u šoku sam. I uplasen sam. I ... place mi se. Nek nam je svima Bog u pomoci.

Mitch

pre 11 meseci

Ministarka zdravlja je stigla.

Ministar obrazovanja se ne oseća prozvanim?

Ministar policije takođe nema vremena?

Treba li da podsećam da se ovo ni 90tih nije događalo? Da su svi indikatori tu, ali treba neko da ih vidi i nešto preduzme?

bezobrazluk

pre 11 meseci

Raspustite skole, vreme je. Nema više nikakvog smisla držati sistem klasičnih predavanja i ocenjivanja u društvu u kome svaka starleta kupi fakultetsku diplomu, u kome je "akademija lidera" vladajuće stranke validnija za dobijanje posla u javnoj upravi od bilo kog državnog fakulteta, u kome su svaki preživeli kriminalac i svaka poleguša glavne medijske face. Stvarno nema smisla. Ko ima para da mu dete ide u engelske, nemačke i francuske škole, nek ide, ostali na onlajn školovanje, ionako se ništa posebno više ne nauči u školama, dok društvene mreže i tik tok vaspitavaju decu.

pobor

pre 11 meseci

Geneza sadasnje Srbije. Prostakluk, bahatost, agresija, nemoral, lazni influnsenseri, starlete, navijaci, zadruge, pink i happy ispiranje mozga, neobrazovanost, lazna elita sastavljena od pevaca koji ne znaju da pevaju, kriminalaca, raznih biznismena da konca i konopcs glumaca koji ne znaju da glume, kavacko- skaljarski klanovi, belivuci, splavovi, nekultura, nepostovanje starijih, lazni novinari- polupismeni, zuta stampa, trovanje ljudi poluinformacijama, glorifikovanje svega sto spolja sija, syo ima pare, nebitno je obrazovanje, kultura, skromnost... Poplava kladionica i kockarnica. Dno je odavno dotaknuto. A mi i dalje tonemo.

roditelj

pre 11 meseci

Da, kriv sistem, skola, Kristijan i Juzni vetar, komsija... nikako roditelji.

Ovde je stvar jednostavna, osim ako je ne ucinimo komplikovanom da bi sebe zastitili odovornosti.

budiboksnama

pre 11 meseci

Deca dece devedesetih...Trideset godina permanentne kriminalizacije društva i urušavanja svega na čemu se bazira poredak moraju ostaviti posledice.

Мики

pre 11 meseci

Трпео сам две годин психичко, вербално и понекад физичко вршњачко насиље у школи, 20 година касније и даље ми је мучно када се сетим тог периода. Апсолутно нигде нисам могао да нађем помоћ, док су неки наставници директни кривци за то. Све је почело због глупости, јер нисам хтео да учествујем у безобразлуку пар ђака, дечака и девојчица. Не знам да ли је то овде узрок, али чврсто верујем да је та јединица само била повод, тј окидач.

Horor, strah, užas, kraj

pre 11 meseci

Evo ovako. Radim u firmi koja se bavi nekom vrstom sindikalne prodaje na jugu Srbije. Igrom slučaja sam obilazio škole na jugu. Uđem u školu neprimećen i lutam hodnicima 10 minuta ne bih li sreo nekoga da pitam gde mogu naći predsednika sindikata. Nema obezbeđenja, nema školskog policajca, dežurnog, nikog živog u bar 80% škola. Prvo se nešto mora desiti da bi se preduzele neke mere, a školstvo nam je inače go K.

Ivan

pre 11 meseci

Pustali nedavno "Rane" na TV-u, znao sam da ce klinci da polude. Kada je prvi put izasao taj film, odmah nakon prikazivanja sutradan u skoli su se pojavili donedavno normalni likovi obuceni u trenerke i kozne jakne, sa kajlama.
(Lemi, 3. maj 2023 09:25)

Ono kad ljudi pomesaju babe i zabe. Film je ogledalo drustva, a onda neko to pogleda i pomisli da je ono sto vidi u ogledalu realnost i da mi ustvari imitiramo tu realnost, Valjda je tako lakse skinuti i neku licnu i kolektivnu odgovornost.

opet ja

pre 11 meseci

@ Daulex, 03. maj 2023 10:35)
Policajci imaju samo DVA okvira za pištolj sa po 15 metaka svaki. Šta ste se odmah svi uhvatili toga da je dete policajca, kad pištolj može da ima svako. Sram Vas bilo sve.

ls

pre 11 meseci

Ako je dečak koji je pucao uhapšen, a povređena deca prevezena u bonicu, zašto je ispred škole cirkus sa stotinama policajaca i specijalaca sa pancirima i gomilom saniteta hitne pomoći. Čak vidim i auto komunalaca koji su se osetii pozvanim da se tuda muvaju i prave gužvu, ali vozilo pogrebnih usluga je ipak pobedilo. Pa neće valjda odmah da saranjuju mrtve i povređene. Valjda postoji služba koja mrtve odvozi na patologiju.
(Kolos, 03. maj 2023 10:19)

Haos je jer se obezbedjuje mesto zlocina, cekaju se forenzicari, sklanja se svako ko pokusa da udje, ne zna se da li je sam planirao to sto je uradio ili ima jos neko pa obezbedjuju i da ti ne nabrajam. U celoj ovoj tragediji tebi nasla da smeta guzva ...

predrag

pre 11 meseci

Samo da niko vise ne nastrada. Žal i pokoj duši čuvaru.

Sistem koji više ne vaspitava decu, već samo traži da se otalja posao, i sa strane nastavnika i sa strane učenika.
Dubinskog interesovanja za probleme lutanja i nedoumice mladih nema.
Isporučujeću im se 24/7 najgori uzori, krimi narko priče, primer ultra popularnog Južnog Vetra su primeri i modeli ponašanja dostizanja svakodnevnog na svom kontu ubijenih u video igricama,roditelji koji rade i koji nitj žele niti imaju vremena da glume nasfavnike i profesore u svojim domovima, što se trazi od njih.
Mladi sami nisu među sobom nisu komunilativni, bez ideja, bez motiva, sa stalnim prstom na tastaturi i mišu.Ubijeni su im osnovni prirodni instikti.
Mnogo problema, koji isplivavaju kad tad.
Mladom čoveku treba pomoći i ne odbaciti ga, a da nije ni zakoračio u život. Ostaće i boleće ga ceo život, ali tre a pokušati da se oporavi, i da uvidi meru svog postupka koja je uzasna.
Žrtvama brz oporavak, nedužni kada stradaju je najbolnije

Brzi

pre 11 meseci

Dolaze devedesete na naplatu. Deca roditelja koji su izgubili mladost i bilo kakav kompas u ludilu devedesetih i dvehiljaditih su ovog uzrasta, bahati, nevaspitani, zombirani...Nikad gore generacije klinaca po parkovima i ulicama.
(Cocktail, 3. maj 2023 09:50)

Ajde ne sviraj , 90te su krive?
Pa danas na sceni 90% muzičara pevaju o pištoljima, kriminalu, drogi i pucanju.

Nuklearni mravojed

pre 11 meseci

40 godina za malog kauboja i 40 godina za roditelje za primer.
(Obrad, 3. maj 2023 10:10)

8 zivota ugasenih. Pokoj im dusi i neka pocivaju u miru.
Sud nek se bavi kaznom, ali nikakva kazna ih nece vratiti.

Očajan

pre 11 meseci

Ne mogu da dođem k sebi, od muke i suza.

Ova tragedija me je podsetila na nešto što se desilo davno i što sam potisnuo i potpuno zaboravio. Kada sam bio II srednje, 1980., jedan drug je hteo da me otprati do kuće. Bilo mi je malo čudno, jer se nismo družili van škole. Kada smo ušli u ulaz, rasplakao se i rekao da ne može da izdrži to što ga stariji učenici kinje jer je debeo. Rekao je da to traje godinama, još od osnovne škole. Ti koji su ga kinjili su bili baš gadni mangupi, budući robijaši. Rekao je da će da uzme od oca Parabelum, da zna da puca i da će sve da ih pobije, jer više ne može da izdrži. Trebalo mi je sat vremena da ga odgovorim od toga. Više se ni ne sećam šta sam mu sve pričao. Bilo mu je lakše kada smo se rastali. Naravno, nikom nisam ništa o tome rekao, kako to ne bi došlo do njega i izgubio poverenje u mene. Eto, možda sam nekom spasao život, a i zaboravio sam na to. I to se dešavalo u centru Beograda, u neko mnogo mirnije vreme. Roditelji, obratite pažnju na svoju decu. Pitajte ih šta ih muči i naviknite ih da vam se poveravaju.

Večna slava svim nastradalim anđelima!

Mandrak

pre 11 meseci

Mediji su mu rekli da je ovo moguce. Za svako objavljivanje vesti o pucnjavi u Americi biste mi placali basnoslovne kazne. Mediji snose dobar deo krivice kada se ovako nesto desi. Vasi profiti su bitniji od zivota. A ako se nesto desi, eto jos jedne vesti!

rale

pre 11 meseci

Evo vam sad Kristijan pa se smejte. Naravno da su i roditelji krivi, ali deca ne znaju vise gde gledaju. Na TVu im se servira Kristijan, Zadruga i to na nacionalnim frekvencijama.

Armagedon

pre 11 meseci

Pogledajte kako živimo. Kakav je kvalitet života prosečne srpske porodice? Roditelji trče od jutra do sutra samo da bi nekako prehranili svoje porodice. Niko više nema vremena ni za koga. Deca su prepuštena sama sebi, ulici i društvenim mrežama. Nema edukativnog školskog programa na nacionalnim frekvencijama. Rijaliti programe, razne "uticajne osobe", "starlete" i kriminalce staviti van televizija sa nacionalnom frekvencijom, pa ko hoće to da gleda, neka masno plati. Pustite sad "Južni vetar", jer to je fikcija. Pogledajte nam političku elitu i javnu scenu. Nema tu više nikoga mudrog, ko ima nešto pametno da kaže. Ako ih i ima ima, marginalizovani su. Ne postoji više dijalog. Ko drugačije misli, taj je neprijatelj. Istina je jedna i apsolutna. Psuju se, vređaju se, i tuku se u Skupštini. To je realnost. Plašim se da više genetski nismo u stanju da rešimo sve ovo što nam se dešava.

Nenad

pre 11 meseci

Ne znam da li ovog ima i u onoj krvavoj Americi?! Tamo pucaju u srednjim školama, ovo je osnovna škola, 7 razred, pobogu ljudi?! Ovo je poraz celog društva, svih nas ponaosob i kolektivno. Ovakvi događaji ne idu nikada sami, treba se pripremiti za sledeće slučajeve. Naoružati i obučiti čuvare, obučiti psihologe i pedagoge da na vreme prepoznaju rizičnu decu i da reaguju, razgovarati sa decom. Ovo je logičan nastavak slučaja kada su izmicali stolicu nastavnici i snimali, pa su vraćeni u školu.

Nebojša

pre 11 meseci

Roditelji moraju da snose odgovornost za devijantno ponašanje svoje dece mnogo pre nego što se desi tragedija. ŠKola i stručne osoblje {psiholog, psihijatar, razredni starešina...} moraju imati veća ovlašćenja ako prepoznaju problem i da odmah reaguju kod psihologa i stručnih službi. Moraju se uvesti redovni psihološki testovi za decu i ne zatvarati oči i zataškavati nasilje u školi

kisa

pre 11 meseci

Eto vam i Bolonje i Amber alarmi i sve ostalo sto je zamena za autenticno organizovanje drustva na svojim bazama i po svojim potrebama, koje smo imali cak i pod Turcima. Bez toga smo nista i svaki vetar ce nas oduvati. Sa njima stize i sve pratece sto se tamo desava.

Pseudoharms

pre 11 meseci

Dolaze devedesete na naplatu. Deca roditelja koji su izgubili mladost i bilo kakav kompas u ludilu devedesetih i dvehiljaditih su ovog uzrasta, bahati, nevaspitani, zombirani...Nikad gore generacije klinaca po parkovima i ulicama.
(Cocktail, 3. maj 2023 09:50)

Druže, ne mlati. I ja sam preživeo te devedesete, kao martovska klasa 98.ratovao preko godinu dana i baš zato nemam oružje u kući, zbog deteta. Sva deca su povodljiva u nekoj meri, zato je na roditeljima da ih čuvaju od oružja, droge, loših uticaja.

A garantujem ti da je ćale ovog malog neki koji se baš ložio na to da ima pištolj i sto metaka u kući, “da zaštiti porodicu”. Od čega sa sto metaka, od čete SAS-ovaca?

Zemlja zove

pre 11 meseci

Ovo je nekad bilo samo u USA. Od kad se raspala Jugoslavija droge nikad više. U realnosti iza 10 uveče na klupama po kraju vidiš grupice mladića i s vremena na vreme im neko priđe samo par sekundi. Znači telefonom je javio po šta dolazi da tacno para i ode. Svi to vidimo sa terasa ili prozora a na tv borba protiv droge na sve strane. Koliko je teško da ih uhapse? Kamera za vozače 800 u Beogradu a za dilere ni jedna.

ivica

pre 11 meseci

Neka se svi zapitaju sta da je moje dijete pucalo,sta da je moje dijete nastradalo i koliko smo zaglibili.Imam svih nacija za prijatelje i samo se pitam u svim glupostima sto se prepucavamo i zelimo lose drugima KOLIKO SAM JA KRIV I SVI OSTALI KOJIMA SU MALE STAVRI BITNIJE OD LJUBAVI I MIRA.Saucesce obitelji nastradalih a i osimljucenog..tuga do neba

SAF

pre 11 meseci

Propali smo kao drustvo, dotakli smo najnize grane... Dolazi na naplatu silne Zadruge, Farme, Parovi pa onda non stop prica u medijima o kriminalu, propagiranje pogresnih vrednisti... Nema nam spasa. Ej dete od 14 godine sa vatrenim oruzjem ide i ubija... Drzavo reaguj

3210

pre 11 meseci

Jedan ubica,narko diler,pljačkaš i siledžija nam je zvezda rijalitija na najgledanijoj televiziji već
7-8 meseci - pa šta ste očekivali?
Pink trovač nacije.

Pinokio

pre 11 meseci

Gledao se Juzni vetar i ostali "poucni" filmovi.
(Klaxon, 03. maj 2023 09:29)

Ajde ne lupetaj, nagledala se moja generacija ramba, čak norisa,, kumova i ostalih pa nikom nije palo na pamet ovako nesto
(Brutus, 3. maj 2023 10:12)

A generacije pre su gledale kako Tihi i Prle ubijaju, pa su posle akcije ushićeni. Isto i Boško Buha i Pinki. A bilo je i stripova o njima kao i Mirko i Slavko. Ali nije bilo kriminalaca i prostitutki na tv. Sve do Crnih bisera Vanje Bulića kada su počeli da se veličaju kriminalci. U Jugoslaviji su se isti bojali Milicije (rado bih napisao na ćirilici ali godine čine svoje).

ko-ometator

pre 11 meseci

Vratiti ovlascenja uciteljima, nastavnicima i profesorima a najpre od svega i najvaznije roditelje ne ogranicavati u vaspitanju svoje dece. Imali smo krimi filmove i pre pa nismo ubijali redom po skoli i ulici. Evo ja sam odrastao na Ranama, Do koske, Underground, Bure Baruta, Lepa sela lepo gore itd jel treba da zabranimo sada sve i svima zato sto je neko pobio svoje vrsnjake. Sta je bilo uzrok i povod ovome? Jel vi znate da nastavnik ne sme da izbaci dete sa casa zbog nedolicnog ponasanja i ometanja nastave? O cemu pricamo? Ovo dete je ako je bilo zlostavljano i za to se znalo zasto je i dalje islo u istu skolu sa pociniocima zasto isti nisu izmesteni ili on? Najlakse je osudjivati. Najstrasniji sud se vec desio jer smo podbacili kao vrsta a ne kao civilizacija. Vratite prava onima koji su kljucni u vaspitanju dece.

basko

pre 11 meseci

Kad sam ja išao u osnovnu školu drugar je iz zezanja doneo očev pendrek(mali, gumeni) U roku od 5 minuta dok je trajao mali odmor nastavnik koji je prolazio hodnikom je video, oduzeo nam igračku i nas petoro smo momentalno poslati kod direktora, bio je tu i pedagog. Odmah razgovor sa razrednim, nastavnikom koji je prošao i njih dvoje (direktor i pedagog)
Zašto je to bitno. Pa zato što su ti ljudi imali autoritet i prava da te kazne, da ti skrenu pažnju, da ti zaprete ukorom, lošijom ocenom iz vladanja, imao si strah i poštovanje prema tim merama koje su oni imali na raspolaganju. Imaćeš trojku iz vladanja-neće te primiti u srednju školu koju želiš ili, napravićeš glupost- dobićeš ukor od razrednog, neće te više gledati istim očima, dobićeš i kući potencijalno grdnju ili batine za teže prekršaje. Ovo danas, gde se diplome kupuju, gde se sve krade otima, bahato se ponaša uz amin ili bar prećutkivanje nadležnih i skretanje pogleda, je jako plodno tlo za ovo što se desilo.
Mora bre nastavnik da bude nastavnik, razredni da bude razredni,a pre svega roditelj da bude roditelj i da zna šta mu se sa detetom dešava u svakom momentu, da se zna zašto se ide u školu, da se zna ko je nadležan za šta.Ako to ne postoji, onda ni škole ne treba da postoje, raspustite sve to, dajte deci telefone u ruke da se obrazuju na tiktoku i dajte im po pištolj i par okvira i da se lepo odluči ko zaslužuje da živi u džungli a ko ne.
Iskreno saučešće svim porodicama pogođenim ovom tragedijom i nadam se da će uspeti da nađu ikakvu utehu i da opstanu u ovom teškom okruženju

Roditelj

pre 11 meseci

Nemam obicaj da pisem komentare na vesti u medijima, ali sad osecam da moram.
Ovo sto se desilo je strasno!!!
Moje saucesce porodicama nastradalih.
Citajuci komentare drugih gde se prozivaju mediji, razni filmovi, ministar prosvete itd. osetim gorcinu, svega toga je bilo i ranije ali se ovakve stvari nisu desavale.
Mislim da smo najveci krivci svi mi kao drustvo!!
Svakog dana primecujem sve vecu otudjenost i bahatost ljudi na ulici.
Saobracaj nikad gori, na svakom koraku ljudi koji su spremni da se sukobe, potuku i isteraju neku svoju pravdu. Deca koja se sve manje ako i uopste druze sa svojim vrsnjacima.
U zivotu je postalo najbitnije pokazati drugima da si bolji od njih, na ovaj ili na onaj nacin. Pogledajte samo drustvene mreze na sta se svode, bio sam ovde slikam se i kacim da svima pokazem, kupio sam nesto slikam se i okacim da svi vide i zavide, uspeo sam ovo, svi da vide i zavide....
Znam ja da je u biti coveka da se takmici sa drugim jedinkama svoje vrste, ali je problem sto su vrednosti i pokazatelji uspeha toliko nakardni u modernom drustvu
Svi parovi, zadruge i ostalo ne bi bili na televiziji da nemaju svoju publiku, isto vazi i za krimi filmove i serije.
Pre svega moramo da radimo na sebi, pa onda na nasoj deci, da probamo da malo skrenemo ovaj tok evolucije kojim smo posli.
Roditellji, pricajte malo vise sa decom, proveravajte ih malo cesce, potrudite se da ih analizirate objektivno i da im budete drugovi i prva tacka oslonca u teskim trenucima.

Retrogradni Merkur

pre 11 meseci

@djosa

Druže, onaj do dođe u ovakvo stanje, taj se ne plaši ni kazne ni Boga sa nebesa. Jednostavno kad padne mrak na oči ništa ga ne bi odvratilo od toga. Mi moramo da vidimo kako smo kao društvo uopšte došli ovde,a odgovar je svuda oko nas. I da odlučimo, hoćemo li nešto menjati ili će nam ovo biti svakodnevnica.

nenad

pre 11 meseci

Najveci problem u Srbiji danas medju tim uzrastom je vrsnjacko nasilje ..ovakvo crnilo odlicnog ucenika iz dobre porodice ima pozadinu ..Nemojte pogresno da shvatite ..nema opravdanja , naneo je bol mnogima i to neduznima ..ali od uzroka svi okrecu glave ..nazalost niko ne zna kako ce neko reagovati , uzrok nesrecnika je postojao ..resavajte vranjacko nasilje , jer to kasnije stvara mnoge probleme ..uzas uzas uzas ..saucesce porodicama ..saucesce Srbiji , najtuzniji dan za sve nas ! Vrsnjacko nasilje i odnos prema resavanju takve vrste problema hitno u zakonske procedure! Pa mi se borimo i donosimo zakone da stitimo seksualne fetise i slobode religijske a decu smo zaboravili ! Ovo je pucanj svih nas u neduznu decu i zrtve svih nas kao neme posmatrace svega !

Hma

pre 11 meseci

Tek će da se pokažu posledice lošeg obrazovanja i kućnog vaspitanja. Posledice dugogodišnjeg zapostavljanja i srozavanja posla prosvetara, donošenja zakona koji preterano štite decu i prave od njih ovo što danas imamo.

ns ja

pre 11 meseci

Farma, južni vetrovi i ostali kulturni sadržaji kojim nas svakodnevno kljukate konačno počeli da daju rezultate!!!

Osim što sam kao roditelj dečaka istog uzrasta šokiran i uplašen, i dalje ne mogu da doživim tog klinca kao krivca - on je samo manifestacija gore navedenog ali uz činjenicu da mu u kući postoji oružje koje mu je bilo dostupno!!!

Prvi korak ipak bar neka kontrola sadržaja (đubreta) kojim zasipate neuki narod, drugi rigorozno češljanje ko sve ima odobrenje za držanje oružja - i oduzimanje ma i na najmanju nepravilnost/promenjenu okolnost!!!

Bosanac

pre 11 meseci

Tuga nevidjena narode moj,u sta su nam se to drustva pretvorila da je ljudski zivot postao tako bezvrijedan? Porodicama ubijenih andjela najiskrenije saucesce a povrijedjenim brz oporavak.🙏😥

Mazinjo

pre 11 meseci

Na roditeljskom sastanku nam je preporuceno da nam deca posle 18 h ne ostaju u skolskom dvoristu.U pitanju je cetvrti razred OŠ "Pavle Savic" u Mirijevu.Skola se nalazi na 100 metara od policijske stanice, ima obezbedjenje i skolskog policajca.Cemu onda sve to?
Deca su nam najnebezbednija u skoli i skolskom dvoristu!!!!!

Daulex

pre 11 meseci

5 sarzera…
Nije je doneo pistolj da se pohvali. Ko bre drzi pet sarzera napunjenih? Policajac ili kriminalac ….
Evo vam sada Kristijan Golubovic u OS

Darko

pre 11 meseci

@Mitar

Da, smejemo se Amerima, obzirom da se ovo kod nas ne dešava.
Bilo je onda u srednjoj ekonomskoj pre 25 godina otprilike.

Problem je i što su naši mediji novine i portale pretvorili prvo u Zadrugu, Parove i ostalo đubre, a kad to više ne ide onda su bacili karte na crnu hroniku.
Daju labilnima ideje!

sojicbelaladja

pre 11 meseci

Sve je ovo iz kuce poslo. Roditelji su trebali da primjete da je dijete pod stresom i necim optereceno. Sta ce ocu 5 sanzera? I jos dostupno dijetetu.. On je prvi krivac i prema njmu treba najstrozije da se odnosi.

Proka

pre 11 meseci

(djosa, 03. maj 2023 11:03)

Lepo si ti to sve izanalizirao, samo ja bi rekao da je društvo u celini potonulo, a to se dogadja kada ustaljene norme ponašanja, one koje bi trebao da stavljaš na prvo mesto, iskrivis do te mere da ih prakticno više nema! A to se radi godinama, kada kriminalcima daješ da gostuju u emisijama, kada imaš blud i nemoral na svakoj televiziji, kada se sva očekivanja svode na lako zarađujem novac, kada su gosti u zabavnim emisijama oni koji promovišu OnlyFans, i sve to redom i to tako u zadnjih 20 godina, a pogotovo u zadnjih 10! Onda dodjemo do toga da društvo potone i desi se ovo sto se desi! Nenormalni postaju normalno, a normalni budu razapeti na stub srama!

Tor

pre 11 meseci

Nažalost, i Srbija, kao i ceo svet je otišla u tri lepe. Možda većina vas zatvara oči pred ovom bahatošću na svim nivoima, apsolutno svim. Ali normalan čovek to vidi. A opet normalan čovek je postao uplašen. A opet, to je baš ono što odgovara nekima. Videćete šta ćete sve videti u godinama koje dolaze. Narod je sve nenormalniji, pa tako ćete teško šta normalno više i čuti...

Iggy

pre 11 meseci

Hocemo da znamo i ko su roditelji koji drze 5 sarzera kod kuce da dohvat ruke tinejdzeru!!!!!
(Moj Beograd, 3. maj 2023 10:09)

Hocemo da znamo ko su ti roditelji i ljudi koji poseduju 5 sarzera za pistolj! Normalno je imati dva sarzera, ne verujem ni da pripadnik Zandarmerije i specijalnih jedinica poseduje pet sarzera.

Chodex

pre 11 meseci

Za ovo je resenje samo momentalni i potpuni restart celog sistema... Desetoro ljudi ubijeno u skoli, od strane deteta, alo?!?!? Nema dalje!!! Zabrana svega , momenttalna i bez izuzetka, za sve sto nije normalno, rijalitije, naslovne strane novina o kriminalcima i starletama itd... Ovo je kraj, sada ako se ne izvucemo kao narodm, necemo nikad...

Predrag Cvetanovic

pre 11 meseci

Pisati bilo kakav komentar u ovoj zemlji je
iluzorno.Saučešće porodicama nastradale dece.Ako se u ovoj zemlji odmah nešto radikalno ne promeni biće još gore.

Margo

pre 11 meseci

I dalje ćemo se pitati ko je kriv za ovu tragediju. Odnos drugova prema detetu, idiotski sadržaji na medijima koji promovišu nasilje, porodični odnosi i pritisak kojem je možda bio izložen sedmak, osećaj odbačenosti od drugara, dostupno oružje, i zanemarivanje u vaspitanju deteta, pomanjkanje razgovora roditelja sa decom , jer Bože moj oni nemaju vremena za to , pa prepuštaju školi da im , ne obrazuje, nego vaspitava dete. Sve ovo malo po malo dovodi do eksplozije u glavi, labilnog počinioca kome su svi krivi za teskobu sa kojom se sudara. Bojim se da je naše društvo zaglibilo predaleko i da će sličnih događaja biti još. Daj Bože da grešim, ali...

Majk Bibi

pre 11 meseci

Care, taj film je izašao 1998. godine. Meni je već za vreme rata 1993, 1994, cela srednja škola izgledala kao Pinki i Švaba.
(Kosta K, 3. maj 2023 09:51)

A ipak niko u tvojoj školi nije došao u učionicu i ubio 10 osoba.
Možda nije do filma.

Dali

pre 11 meseci

Na kraju borbe za DEČIJA PRAVA, deca su dobili PRAVO i da ubijaju !
(Srljamo u svetlu budućnost, 03. maj 2023 09:24)

Ja nemam reči na ovaj komentar i još par sličnih. "Pravo da ubijaju"? O čemu ti i tebi slični pričate? Šta je vama u glavi? Bolje se okreni oko sebe i pogledaj gde živiš. Pogledaj količinu nepravde, agresije i nasilja svuda, i među odraslima i među decom? I ti si se "prava" uhvatio/la? Ko uopšte ima neka prava u današnjoj Srbiji? I još dobiješ 600 i kusur komentara. Dijagnoza.
(Rados78, 03. maj 2023 10:31)

Delimično si u pravu....NIKO nema prava kao što imaju deca i roditelji. U skoli se sve može, svoje akumulirano nezadovoljstvo se iskaljuje na otvorenim vratima, roditeljskim sastancima, Savetu roditelja itd...U jednoj od vracarskih školskih ustanova je jedan roditelj dosao kod učiteljice i pitao sa kojom rukom je oduzela detetu telefon da je odseče.

Makedonac

pre 11 meseci

Velika tuga i ovde, braco, primite najdublje saucesche od cele Makedonije. Neka im je svetao put u raj! Eh, deco, deco, pocivajte u miru, ceo Balkan plache za vama.

Milan

pre 11 meseci

Molitve za dete koje je na operacionom stolu.

Saučešće porodici preminulog čuvara. Saznajemo tek okolnosti, ali ako je čovek pokušao da zaustavi, dao je život i spasio nekom detetu isti. U tom slučaju, nije uteha, ali čovek je heroj.

Мандра

pre 11 meseci

(Gvozden, 3. maj 2023 12:12)

Да,одлична идеја... Закључај капије да кад се деца у школи нађу са убицом да не могу да побегну.

zi

pre 11 meseci

Gledao se Juzni vetar i ostali "poucni" filmovi.
(Klaxon, 03. maj 2023 09:29)

Ajde ne lupetaj, nagledala se moja generacija ramba, čak norisa,, kumova i ostalih pa nikom nije palo na pamet ovako nesto
(Brutus, 03. maj 2023 10:12)

Zato što su roditelji imali kontrolu nad svojom decu i deca su bila deca, a ne kako ih danas opterećuju svim i svačim, razne organizacije.

Nema autoriteta danas, profesorima se ukida pravo da budu službena lica i svaki oblik autoriteta. Ovo je neverovatno, kada čemo da se probudimo više.

Rocky 1

pre 11 meseci

@
(Horor, strah, užas, kraj, 3. maj 2023 10:08

Ja kad sam isao u skolu nismo imali nikakve policajce niti bilo kakvo obezbedjenje jer nije bilo potrebe....

Zele

pre 11 meseci

Kamera za vozače 800 u Beogradu a za dilere ni jedna.
(Zemlja zove, 3. maj 2023 10:09)

Odlično primećeno jer su kamere tu da sačuvaju živote. Pa što onda ne bi postavili tajne kamere kojima bi menjali lokacije? Više ne mora ekipa da izlazi na teren za montažu pa da ih vide. Priđe i okači ili zalepi gde god poželi.

Gde ja živim

pre 11 meseci

Kod nas se samo nenormalne stvari primaju. Ako smo i ovo počeli da kopiramo onda za ovu zemlju stvarno nema nade. Ne valja ništa.

Saučešće porodicama stradalih, neka im je laka zemlja. Želja da se povređeni oporave i da se ovo više nikada ne desi.

Srbijo pamet u glavu.

Skokan

pre 11 meseci

Na zlost, odavno prosvetni radnici alarmiraju da je ovakvo stanje u skolama, treba pokrenuti peticiju da se krivicno goni ministar prosvete koji se oglusavao na upozorenja prosvetnih radnika, takodje i Savet RRA i ministar informisanja koji dozvoljava ovkve programe na nacionalnoj frekvenciji koje preko rijalitija menjaju sliku sta je normalno u ovom drustvu, i naravno predlagac zakona o pravima deteta zato sto deci u skoli ugrozavas prava cak i oduzimanjem mobilnog telefona ako ometa nastavu. Naravno bice odgovorni direktor skole i vlasnik firme osiguranja jer nisu toboze radili svoj posao i medijski opravdati takav postupak. Verovatno ce biti negativnih reakcija na ovaj post ali verovatno je takvim lakse to nego da se suocim svi zajedno sa problemom i resimo ga zajedno.

Teksas

pre 11 meseci

Kamera za vozače 800 u Beogradu a za dilere ni jedna.
(Zemlja zove, 3. maj 2023 10:09)

Opažanje godine! Ako je cilj kamera da se sačuvaju životi učesnika u saobraćaju gde su kamere za dilere da se sačuvaju životi omladine?

Popcorn

pre 11 meseci

Veoma tužno. Mladi imaju pogrešne uzore i vrednosti,odgovorni odrasli. Imaju i suviše velika prava,bez odgovornosti. Prosvetari teško podcenjena profesija kod nas,činjenica. I poslom i materijalno. Govorim sve generalno.
I južni vetar je gotovo poučna saga,samo je gledajte realno,jer ona pokazuje kako se izlazi iz tih krugova i kako ko završi na kraju. Svaka sličnost je (ne)namerna. Kao i pesmu "kokain" od Sunshine-a. Ironija,ne tome,evo gledaj odnosno slušaj zašto NE,to će se desiti i izvuci pouku.

adem

pre 11 meseci

zalosno je cuti ovako nesto. osam decjih zivota odose, i verujem da ce za mesec dva sve da se zaboravi, mislim na vecinu komentatora i nista se nece preduzeti da do ovoga vise ne dodje. po meni najveci krivci su novine i tv. samo pogledajte koja imena krase naslove portala, sve likova poznati po najgorim osobinama, deca mafijasa i raznih pevaljki koje su bile udate za njih. razne starlete koje ne znaju koliko je 3x6. steta... prestanite da pisete o ucesnicima raznih realitija svaki dan, o raznim starletama, o tiktokerkama o...