Subota, 25.02.2023.

15:54

Šef svemirske agencije potvrdio da je njegova izjava o oružju pogrešno protumačena VIDEO

Mediji u regionu preneli su da je šef turske svemirske agencije Serdar Husein Jildirim navodno govorio o oružju sposobnom da izazove zemljotrese.

Izvor: Kurir

Šef svemirske agencije potvrdio da je njegova izjava o oružju pogrešno protumaèena  VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

134 Komentari

Sortiraj po:

Igor

pre 1 godinu

@A vi računajte kolika je to energija kad se određena masa pusti sa velike visine u gotovo slobodnom padu.
(Rade, 25. februar 2023 18:54)

Pojam konacna brzina pada ? To ce spreciti da se ta sipka zarije u zemlju 15m a ne 5km.

pitanje

pre 1 godinu

Stvar je jasna. Vlast traži način da izbegne odgovornost za lošu gradnju objekata i veliku korupciju u vezi sa tim. A odgovornost je ogromna.

hadzimika

pre 1 godinu

Evo od jednog fizičara:

1. prolazak kroz atmosferu sa visine 20km od povrsine zemlje(srednja geostacionarna orbita) i nultom pocetnom brzinom, ne izaziva znacajne toplote (setite se prvog coveka koji je skocio padobranom sa ivice svemira, pre par godina)
2. za izazivanje zemljotresa magnitude 7,7 potrebno je osloboditi energiju od 29x10^15 J, što je ekvivalent padu sa 20km mase od 145 kilotona(!)
3. titanijumska 10metarska sipka punog precnika od pola metra ima upravo tu, ali 10hiljada puta manju tezinu!
4. ajde, neka.. i taman i da osmisle kako izliti i podići na orbitu komad šipke duzine 10km i precnika pola kilometra, pri dodiru sa zemljom bi se desilo povrsinsko oslobadjanje energije, a na snimcima iz turske nigde nema udarnog talasa.. nestalo struje, sve se ljulja, ruse se objekti.

Turskom profi kec onoliki!

kiki

pre 1 godinu

kako laže. kada bi se to desilo, šipka bi probila zemlju i ploča bi raspukla, i šipka bi ubila jednu od tri kornjače na kojima je zemlja položena.

Blek Stena

pre 1 godinu

Čika nije čuo za terminalnu brzinu, max brzina objekta u slobodnom padu. Zamislite svu tu frikciju I oslobodjenu toplotu pri prolasku tog klina tokom prodiranja na dubinu od 5km, nema tog materijala poznatog ljudima koji bi to izdrzao. Zar se taj impakt ne bi primetio, ta toplota, explozija, primetili bi ga radari. Mislim, stvarno...

Kaligula

pre 1 godinu

Način na koji je Nikola Tesla izazvao zemljotres u delu NY gde mu je bila laboratorija, nije nikakva nepoznanica, misterija, naučna fantastika ili nešto slično. To je stari dobro poznati princip iz fizike koji se zove interferencija talasa. Zbog tog razornog principa, između ostalog, je zabranjeno vojsci i vojnicima da marširaju prilikom prelaska preko mostova. Taj princip koriste i mala deca za izazivanje i pojačavanje ljuljanja na ljuljaškama u dečijem parku. Tesla se samo igrao u svojoj laboratoriji sa interferencijom, posle su mu kulturno skrenuli pažnju da se uozbilji.

WillyWonka

pre 1 godinu

Jedino ako ne postoji nešto sto zovemo otpor, pa da predmet oblika ćuskije, bez dodatnog pogona, pod uticajem gravitacije može da ubrza do nevjerovatnih brzina, te dobije energiju dovoljnu da se zabije do dubine 5 Km. Šta ja znam, to su bile osnove fizike kad sam ja išao u školu, možda se nešto u međuvremenu promijenilo, nisam pratio.

Ante

pre 1 godinu

Gospodin profesor Milinović, s vašeg mašinskog fakulteta, je govorio na ovu temu, i opisao upravo ovakvo oružje.

Kinetička snaga takvog predmeta koja iz svemira ulazi u atmosferu, brzina je nezamisliva, i stvara ogromnu energiju na mjestu udara.
Da, stvara i potrese, ali na ograničenom prostoru, nisu to potresi kao prirodni, na granicama i uz rub tektonskih ploča.
Inače, Amerikanci su krenuli da razvijaju takvo oružje, da bi s njima mogli uništavati podzemne silose (nuklearne) i bunkere, izuzetno močno oružje, kojim bi mogli uništiti neki grad, bazu, aerodrom, silos, a bez posljedica radijacije..
Mislim da je problem nastao kad su shvatili da nema odbrane od toga, i da "predsjednički bunkeri" nemaju smisla, pa su uz dogovor s Rusima odustali od stvaranja takvog oružja. Može se bez naroda, ali bez vođa ne.
E sad, kako razni sporazumi padaju u vodu jedan za drugim, nije isključeno da će uskoro da igraju pikado.

Ajme Nama

pre 1 godinu

A ja svaki dan gledam kako nas iz aviJona zaprašuju, a to su masoni, ljudi reptili leptiri, iluminati laminati, 5G i 6C levo, harpovi harpuni... AAAAA

dragan

pre 1 godinu

Barringerov krater u Arizoni kojeg je stvorio meteorit promjera 1,2km je dubok 170m. Meteoriti jure brzinama oko 70 km/s. Znači po njemu običan stup od 10m slobodnim padom se uspije zabiti 5km u dubinu Zemlje i izazvati snažne potrese. Očito zakoni fizike u Turskoj funkcioniraju na sasvim drugačijim zakonitostima.

grof

pre 1 godinu

U mom kraju takve šipke zovemo ćuskija, pominju se čak i u pesmama (Dino Merlin) koje je dotični izgleda slušao. PS. I ljude kakav je ovaj stručnjak ponekad zovemo "ćuskija"

Da

pre 1 godinu

Kazu, kad hoces da diskreditujes neku teoriju ili pokret prikljuci im se, i povedi ih u ekstrem.
Life of brian, u vreme hrista, narodni front judeje raspravlja o rimskoj okupaciji i jednakim pravima za sve, cak i pravu jednog od njih da rodi dete, iako je muskarac

Ratko

pre 1 godinu

Tako nešto da postoji bila bi vanzemaljska tehnologija kao u fiomovima Zvezdane staze.
Kolac koji doleće iz svemira i zabija se u zemlju u dubini od 5 kilometara i kinetičkim udarom stvara potres.
Ruska raketa sarmat 2 ima mogućnost frakcionalnog orbitalnog bombardovanja, koja u orbiti ispusti hipersonične rakete kojima nije ni potrebno nuklearno punjenje, te iz svemira prilikom udara na određene tačke pomisliš da je udar od meteora, toliko se zabije u zemlju da napravi katastrofu i ogroman krater. Ali ni ona nije sposobna da izazove nikakav zemljotres.

gagit

pre 1 godinu

Jedva cekam sutra da odem u moju omiljenu kafanu, da cujem sta o ovome misle moji stručnjaci za Kovid, medjunarodne odnose, klimatske promene, kosovski zavet, a sada i uvazeni seizmolozi!

bla bla

pre 1 godinu

Sve u redu ali 5 km da udje u zemlju to je tolika fantastika da je to presmesno …možda u moru ,da baci na tvrdo tlo i da nešto tipa stuba prodre 5 km pa to nema ni u SF filmovima …500 m max a ni toliko ,ovo neka priča iz stripa ,fazon supermen i kriptonit

Fornax

pre 1 godinu

Gravitacija u svemiru me postoji, pa imamo atmosferu, pa koja brzina je to da prodire 5km ispod zemlje. Ova teorija se ne slaze sa zakonom fizike.

munjic21

pre 1 godinu

Tesla je imao napravu za izazivanje zemljotresa. Neka vrsta oscolatora. Posle izazvanog zemljotresa u NY rasturio je i nikad više nije pokušavao slično.

Steve

pre 1 godinu

Ovo je staro
I izjava je stara

Inace ove sipke su suplje tako da tezina sigurno nije 5tona

U danasnjem tehnoloskom vremenu covek sa umerenim samopouzdanjem moze tvrditi sta je moguce

Ali nije najjasnije kako neko moze tvrditi da nesto nije moguce

Recimo svetlost je istovremeno i talas i cestica, a sad ce se neko praviti pametan pa reci da nije moguce i da nije tako, moguce je i jeste tako

Isto tako elektron moze biti na dva mesta istovremeno, moguce je i jeste tako

Takodje Jacob Poeschl ako nisam pogresio ime, je jednom coveku izmedju 1875-1879 tvrdio da elektromotor bez komutatora nije moguce.
Molim?!?!...

Ljudi...
Tehnoloski je svasta moguce
Mozete levitirati neki objekat sa vibracijama, zvukom recimo, doduse to su laganiji objekti
To je ono sto znamo
Sto je javno

Ono sto visokotehnoloske institucije drze za sebe mozemo nagadjati, ako i to

Pitanje je kako bi skeptici autosovinisti zapadnjaci reagovali 80ih na izjavu Ronalda Reagana o polretanju programa "Ratova Zvezda", program je pokrenut ranije, a on je tek kasnije izjavio

Rekli bi "vidi ga ovaj lud Vucic sa zeljkom i onom jovanom"

sale

pre 1 godinu

Au brt koliko je ovo suludo,prvo iz cega je ispalis ,drugo kako prođe kroz atmosferu,trece kako se zabije 5 km u zemlju pa jos i kako aktivira ploce da se pokrenu i naprave toliki potres,potpuno suludo

Rade

pre 1 godinu

Nema ovde ništa za nagađanje, nauka je tu prosta. Titanijum se topi tek na 1668 stepeni celzijusa. Kroz atmosferu brzo prođe i ne dostigne tu temperaturu već se neoštećen zarije u zemlju i tako tvrd i tanak ulazi lako kao kroz sir, sa kinetičkom energijom koju je zadobio tokom pada. A vi računajte kolika je to energija kad se određena masa pusti sa velike visine u gotovo slobodnom padu.

meki

pre 1 godinu

Laicki gledano, nema sanse. Asteroid ima ogromnu brzinu jer je negde nesto ekspodiralo i kroz vakum nema otpora pa brzina ostaje ista. I ogromna, tipa hiljade kilometara u sekundi. Zato asteroid ko fudbalsko igraliste moze da unisti celu zemlju. Ako pustis sipku iz mesta da padne, i to bez pogona, to moze biti max 500-700km/h, to je na hiljade i hiljade puta sporije od asteroida. to moze da se zabije 10m u zemlju, ne bi ni osetio da si na 50 metada od udara. cista glupost, pa postajali su zemljotresi i pre 20god kad nije bilo satelita

Miloš

pre 1 godinu

To on spinuje javnost
jer je tragedija nastala zbog loše državne administracije i korupcije u građevinskom sektoru.
Zgrade su katastrofalno loše zidane i to je razlog tolike nesreće.

Alex

pre 1 godinu

Prateći zakone fizike, potrebna je ogromna sila da zabije stub 5km u zemljinu koru. Da se on ne raspadne pri udaru, materijal bi morao da bude od kriptona. Ne znam, ne mogu da tvrdim ali logično je imati sumnju u ovakve izjave.

Kobajagi

pre 1 godinu

Ima nesto slicno, gledao sam na history tv, kao oruzja buducnosti. Sve se svodi na princip kineticke energije, ali da moze da sravni grad sa zemljom, mislim da je preterano

Bozza

pre 1 godinu

U kojem to filmu bijaše?
Gledao sam, ali sam zaboravio naslov.
(vladisav, 25. februar 2023 16:35)

GI Joe: Retaliation. Oruzje se zove Project Zeus. Mozda se ispostavi da je doticni gospodin zapravo Cobra commander

Cudna misao

pre 1 godinu

Sve i da je ovo moguce (u tom slucaju je moguca i drvena furuna!), rekao bih, a ne znam zasto mi to pada na pamet, da bi te sipke zabadali na prostoru Rusije...

Milan

pre 1 godinu

Ta tehnologija se zove "kineticko bombardovanje". Sipke koje se bacaju iz svemira su od volframa i pri udaru u zemlju imaju brzinu 10 Maha i oslobadjaju energiju jednaku taktickim nuklearnim glavama samo sto nema radioaktivne kontaminacije. Razvijaju se od 2003. godine.

Mare

pre 1 godinu

Ovo je glupost čovek ne zna ni fiziku za osnovnu školu. Kolika je sila potrebna da zabije metalni stub 5km u zemlju bez eksploziva??? Stub veličine bandere pada u slobodnom padu, ulazi u atmosferu i tu se ne spali i ne raspadne jer je verovatno od specijalnog materijala i dobija koliku brzinu????

Meteor Čeljabinsk iz 2013 je imao 20m u prečniku, 13000 tona, a od njega su ostali fragmenti, najveći svega 600kg. On je napravio zemljotres od 2.7 stepena, uz oslobođenu energiju od 200 do 400 kilotona. A jedan stub kao bandera će da se zabije u zemlju 5km???

PSA

pre 1 godinu

Joj... "Hiperkočevi" su poznati odavno. Ne postoji dokaz da ga je ijedna zemlja uvela a i nema šanse da izazovu ovakve posledice. Efekat bi bio krajnje lokalan. Mogu da sruše ovako direktnim udarima ali bi ostali ogromni tragovi i kakvo crno prodiranje do 5km u zemlju, to je više bombardovanje bez eksploziva čistom kinetičkom energijom. Ovo je samo traženje izgovora za nesporovođenje zakona i jasnu krivičnu odgovornost jer ovde se takvi zemljotresi dešavaju svakih par decenija. Da nisu bilki sada bili bi sutra i opet bi ostalo pitanje zašto neke zgrade stoje a druge pale. Zašto se kralo na gvožđu. Zašto se nisu poštovalio propisi.

TrustMeBro

pre 1 godinu

Gledao sam dokumentarac (americki) o ovakvom potencijalnom oruzju (doduse imao bi odredjene male kolicine eksploziva), koji bi izazvao posledice atomske bombe, ali ne bi bilo radijacije. Dosta zabrinjavajuca stvar, tako da mi nije nemoguce to sto prica ovaj gospodin Yildirim.

Bajo moj

pre 1 godinu

Време је да се вратимо у време када жена тресне мушкарца тољагом у одвуче га у пећину.

Nikad izvini

pre 1 godinu

Vau, ali vau. Gospodin je malko previše pogledao holivudske naučno-fantastične filmove. U teoriji, postojalo je još za vreme hladnog rata ovakva ideja o orbitalnom bombardovanju ispuštajući volframske šipke iz svemira, navodno bi sravnili ceo grad i to bez ikakvog korišćenja TNT-a niti nuklearnog naoružanja... A evo sad problema najvećeg - izvodljivost projekta i budžet. Ne samo da morate da napravite i sklopite tu platformu u svemiru već i dopremanje istih šipki košta skoro isto koliko i slanje Apola 11 n mesec. Druga stvar je što bi te platforme danas bile prilično lake mete za zemlje koje imaju hipersonično i nuklearno dalekometno naoružanje, Rusi i Kinezi bi ih oborili ko od šale i ode mast u propast što bi rekli.

Srbin Patriota

pre 1 godinu

I onda je otvorio garderober a unutra Isus koji mu kaze uNIdji Serdare. A onkaze Isusu gde si vojvodo dok su The Beatles svirali Lucy in the Sky with Diamonds.

Goran

pre 1 godinu

Kakve su ovo gluposti?
Nema nikakve logike. Ovde treba proveriti verodostojnost, da li je stvarno izjavio, ko je izjavio, kakav renome taj ima itd itd.
Uveren sam da će se pokazati da ili izjava ili osoba nemaju nikakav kredibilitet.

predrag

pre 1 godinu

Čovek je najgori deo prirode postao, na žalost. Bila vest Istina ili ne, vreme i naši postupci, naročito u "modernom" dobu govore da smo štetočine najveće po planetu, njenu prirodu i čitav eko sistem.
Sami sebe razvaljujemo i uništavamo, brišemo zadnje ostatke ljudskosti u nama kako vreme odmiče.

Dejan

pre 1 godinu

Jel spominjao i manjak armature i kojecega prilikom zidanja zgrada i razne amnestije(zadnja 2018.),koje je sultan i njegova vlast delila "investitorima" za propuste u gradnji?

Pokondirena Tikvica

pre 1 godinu

Nekako mi je ova teorija po malo neverovatna.Doduse ruku na srce,mnogi svedoci tvrde da se pre zemljotresa videla neka cudna neuobicajna svetlost.

UnrealEngine

pre 1 godinu

Nema tu ništa šokantno, sem ako niste iz armije dušebrižnika koji su na svojim leđima izneli dogmatizaciju nauke na nivo iznad dogmatizma religije. Takvi će se, izvesno, javiti i ovde, proglasiće i ovog čoveka krezubim i prirostim, pozivaće se na nekakve "knjige u šake" i ostale mantre, bez ikakvog uvida u tuđa znanja, obrazovanja i iskustva, ali to nije ni bitno - bitno je slepo verovati, da bi agenda gurala napred. Baš zbog toga ćemo propasti kao civilizacija, a moguće i izumreti kao vrsta, jer od starog, dobrog drveta punog samoljublja, konformizma i sitnih, buržoarskih interesa, šumu ne vidimo.

I ne, Zemlja nije ravna ploča.

Akis

pre 1 godinu

@ I ja sam to video u jednom akcionom filmu, ne mogu da se setim imena.
(hypatija, 25. februar 2023 16:34)

Ne mogu ni ja ali sam siguran da je bio indijski...

Banaćanin

pre 1 godinu

Ljudi, nemojte nasedati na ovakve gluposti. Neznam ko je njega zaposlio u svemirskoj agenciji.Kakvi stubovi? Svi manji predmeti koji uđu u atmosferu većinom sagorevaju i ne stižu do tla. Zamisli, stub od 8-9 metara da stigne do dubine od 5 kilometara.

os

pre 1 godinu

Baš šef iz Turske. Ne daj bože da je oružje video neko iz ostale 192 zemlje koje nisu nedavno pogođene katastrofalnim zemljotresom nego baš iz zemlje koja je pogođena. U sve to nije naveo ni koga je video da pravi oružje ni gde se to dešavalo ni kada. Baš mu nešto verujem.

Low Key Lyesmith

pre 1 godinu

Ono kada si u tolikoj meri sycophant prema effing diktatoru Erdoganu, da ćeš radije lupetati totalne gluposti, nego li adresirati činjenicu da je ekstremna korupcija način na koji sve u Turskoj funkcioniše od kada je neosmanski wanabe sultan sa svojom kamarilom došao na vlast, i da su posledice zemljotresa zapravo direktne posledice korupcije. Mala Azija je trusno područje i pitanje trenutka je bilo kada će se zemljotres ove magnitude dogoditi. Žrtava bi bilo daleko manje da nema poslovične turske korupcije. A što se razaranja u Siriji tiče, pa, uz sva ratna razaranja, čak bi i zemljotres manje magnitude naneo sličnu štetu i rezultirao sličnim brojem mrtvih.
A tzv. seismic weapons su čist SF, i možda postoje u vlažnim snovima nekakvih nabeđenih high ranking oficirčića - Yup, primer oksimorona; a termin oficirčića koristim pežorativno jer je reč o zvanju koje zapravo ne zaslužuje poštovanje. Prove me wrong. - i škvadre iz tzv. military–industrial complex. I, naravno, u glavama teoretičara zavere i onih koji se lože na mitomanske priče o izvesnom Nikoli Tesli i njegovim navodnim izumima. Čak i kada bi nekakva seismic oružja hipotetički - naglašavam, hipotetički - postojala, teško da bi neki effective range istih bio veći od par stotina metara, u najboljem slučaju par kilometara.

XXX

pre 1 godinu

Ovaj je prešao igricu zvanu: “Teorija zavere”. Kako su gradjane zgrade koje su se “istopile” od zemljotresa, tako je, verovatno, i ovaj dobio posao za koji kažete da je šef.

wer

pre 1 godinu

zna se to bajo moj,
sve to 'merikanci maiku im hohstaplersku,
plave s'haarp, cipuju s'vakcine,
izmisljaju te neke globalne pedemije,
truju s'otrovi iz vazduha,
gej u detinje crtace turaju,
oljucine i vrucincine nam salju dzojstikom,
a e'o sad i zemljotrese nam pakuju iz svemira,
sve to nas narod provalio odavno,
nije nas narod piglu pa da ga zlikovci vozaju okolo

betmen

pre 1 godinu

Lupetanje. Cuj 5km duboko u zemlju i izazove zemljotres :)))
Postoji koncept poznat kao kineticko bombardovanje gde se iz orbite usmerava projektil ka zemlji koji ne unistava eksplozivom upravo vec upravo svojom kinetickom energijom posto ulazi u atmosferu sa oko 8km/s.

Naravno, i idejni tvorci su napustili to kao nesto sto nece doneti nista znacajno

Best Korea

pre 1 godinu

Ajde nazad u srednju školu. E=Mc2 Istina da može i teniska loptica da napravi zemljotres ali treba da se kreće brzinom od 290000 km/s tj skoro brzinom svetlosti

Mika

pre 1 godinu

Šipka koja pokrene zemljotres? Eto kakav idiotizam, a tek na 5 km, koliko se ruoa buši svaki dan na toj dubini pa i više.
Tesla je govorio o uređaju koji radi mikro ralase po frekvenciji zemlje.

Carica Sveta

pre 1 godinu

Ovo je stvarno čudna teorija o razornim zemljotresima. Kada bi bila dokumentovana, promenila bi mogućnosti odbrane. Bez materijalnih dokaza teško je zauzeti stav, i sve nekako ostaje u domenu nagađanja. Ali ništa ne isključujem kao mogućnost.

Никола

pre 1 godinu

Колико се сећам, писало је да је Тесла и без тих стубова изазивао земљотрес у улици у којој му је била лабораторија. Е сад, ако су проникли у Теслину тајну, онда тешко нама. То је исто као да је Хитлер својевремено дошао у посед атомске бомбе.

Neko iz mase

pre 1 godinu

U redu, onda treba naci mjesto udarca metalne sipke, to bi sve potvrdilo. Posto se radi o metalu moguce je skenirati zemljinu koru i vidjeti. Ovako bez dokaza je pusto naglabanje.

Tor

pre 1 godinu

Ovde kad su ljudi tvrdili da to postoji, vecina im se smejala... Generalno, najlakše je iz sopstvenog neznanja i nespremnosti da verujete u nesto drugo od onoga u sta verujete, da se smejete drugima, sto se usudjuju da pokusaju da razmisljaju drugacije...

Aleks

pre 1 godinu

Stari projekat, deo Americkog programa "Rat zvezda". Poznat pod nazivom "Rods of God". Dok je bilo para u proslosti koja su dolazile od hladno ratovske agende ne mali broj ovakvih projekata je zamisljen. Na kraju se odustajalo zbog cene i ne isplativosti istih.

Da li su Amerikanci stvarno skupili pare za ovakav projekat i pokrenuli ga je upitno.
Jedan stub od titanijuma visine 8m, precnika 30cm i debljine zida 5cm tezi pola tone.
Satelit i par stubova lako dostinu 2t.

Srki

pre 1 godinu

Ovo se zove kinetičko bombardovanje, ideja potiče iz vremena hladnog rata, a materijal koji se koristi je volfram. Inače, volfram se koristi i u oružju velike prodorne moći, zbog velike gustine (vrlo bliska gustini zlata), a amerikanci su ga zamenili osiromašenim uranijumom.

a

pre 1 godinu

Ekonomska kriza - krivi su siromasni i migranti
Zemljotres - kriv je napad iz svemira

Da, moze da bude direktor svemirske agencije, Ek koja bi se oslobodila...
I radari nisu detektovali nista.

Fantaziranje kao onaj ruski Peresvet

Sevanje

pre 1 godinu

Prvo, ako je tačno to što priča, izostavio je ko je te šipke bacio. Drugo, nema teorije da bilo šta visoko 8-10 metara prodre 5 km u zemlju, pa neka je i od titanijuma i treće, šipke takve vrste na takav način ne mogu da proizvedu energiju koja proizvodi talase ekvivalentne 7 stepena Rihtera. Fizika je tu neumoljiva. Ne znam šta je čovek hteo da postigne ovakvom izjavom.

kiki

pre 1 godinu

kako laže. kada bi se to desilo, šipka bi probila zemlju i ploča bi raspukla, i šipka bi ubila jednu od tri kornjače na kojima je zemlja položena.

hadzimika

pre 1 godinu

Evo od jednog fizičara:

1. prolazak kroz atmosferu sa visine 20km od povrsine zemlje(srednja geostacionarna orbita) i nultom pocetnom brzinom, ne izaziva znacajne toplote (setite se prvog coveka koji je skocio padobranom sa ivice svemira, pre par godina)
2. za izazivanje zemljotresa magnitude 7,7 potrebno je osloboditi energiju od 29x10^15 J, što je ekvivalent padu sa 20km mase od 145 kilotona(!)
3. titanijumska 10metarska sipka punog precnika od pola metra ima upravo tu, ali 10hiljada puta manju tezinu!
4. ajde, neka.. i taman i da osmisle kako izliti i podići na orbitu komad šipke duzine 10km i precnika pola kilometra, pri dodiru sa zemljom bi se desilo povrsinsko oslobadjanje energije, a na snimcima iz turske nigde nema udarnog talasa.. nestalo struje, sve se ljulja, ruse se objekti.

Turskom profi kec onoliki!

Blek Stena

pre 1 godinu

Čika nije čuo za terminalnu brzinu, max brzina objekta u slobodnom padu. Zamislite svu tu frikciju I oslobodjenu toplotu pri prolasku tog klina tokom prodiranja na dubinu od 5km, nema tog materijala poznatog ljudima koji bi to izdrzao. Zar se taj impakt ne bi primetio, ta toplota, explozija, primetili bi ga radari. Mislim, stvarno...

Kaligula

pre 1 godinu

Način na koji je Nikola Tesla izazvao zemljotres u delu NY gde mu je bila laboratorija, nije nikakva nepoznanica, misterija, naučna fantastika ili nešto slično. To je stari dobro poznati princip iz fizike koji se zove interferencija talasa. Zbog tog razornog principa, između ostalog, je zabranjeno vojsci i vojnicima da marširaju prilikom prelaska preko mostova. Taj princip koriste i mala deca za izazivanje i pojačavanje ljuljanja na ljuljaškama u dečijem parku. Tesla se samo igrao u svojoj laboratoriji sa interferencijom, posle su mu kulturno skrenuli pažnju da se uozbilji.

Neko iz mase

pre 1 godinu

U redu, onda treba naci mjesto udarca metalne sipke, to bi sve potvrdilo. Posto se radi o metalu moguce je skenirati zemljinu koru i vidjeti. Ovako bez dokaza je pusto naglabanje.

Mare

pre 1 godinu

Ovo je glupost čovek ne zna ni fiziku za osnovnu školu. Kolika je sila potrebna da zabije metalni stub 5km u zemlju bez eksploziva??? Stub veličine bandere pada u slobodnom padu, ulazi u atmosferu i tu se ne spali i ne raspadne jer je verovatno od specijalnog materijala i dobija koliku brzinu????

Meteor Čeljabinsk iz 2013 je imao 20m u prečniku, 13000 tona, a od njega su ostali fragmenti, najveći svega 600kg. On je napravio zemljotres od 2.7 stepena, uz oslobođenu energiju od 200 do 400 kilotona. A jedan stub kao bandera će da se zabije u zemlju 5km???

dragan

pre 1 godinu

Barringerov krater u Arizoni kojeg je stvorio meteorit promjera 1,2km je dubok 170m. Meteoriti jure brzinama oko 70 km/s. Znači po njemu običan stup od 10m slobodnim padom se uspije zabiti 5km u dubinu Zemlje i izazvati snažne potrese. Očito zakoni fizike u Turskoj funkcioniraju na sasvim drugačijim zakonitostima.

Srki

pre 1 godinu

Ovo se zove kinetičko bombardovanje, ideja potiče iz vremena hladnog rata, a materijal koji se koristi je volfram. Inače, volfram se koristi i u oružju velike prodorne moći, zbog velike gustine (vrlo bliska gustini zlata), a amerikanci su ga zamenili osiromašenim uranijumom.

bla bla

pre 1 godinu

Sve u redu ali 5 km da udje u zemlju to je tolika fantastika da je to presmesno …možda u moru ,da baci na tvrdo tlo i da nešto tipa stuba prodre 5 km pa to nema ni u SF filmovima …500 m max a ni toliko ,ovo neka priča iz stripa ,fazon supermen i kriptonit

pitanje

pre 1 godinu

Stvar je jasna. Vlast traži način da izbegne odgovornost za lošu gradnju objekata i veliku korupciju u vezi sa tim. A odgovornost je ogromna.

Ajme Nama

pre 1 godinu

A ja svaki dan gledam kako nas iz aviJona zaprašuju, a to su masoni, ljudi reptili leptiri, iluminati laminati, 5G i 6C levo, harpovi harpuni... AAAAA

Bozza

pre 1 godinu

U kojem to filmu bijaše?
Gledao sam, ali sam zaboravio naslov.
(vladisav, 25. februar 2023 16:35)

GI Joe: Retaliation. Oruzje se zove Project Zeus. Mozda se ispostavi da je doticni gospodin zapravo Cobra commander

Dejan

pre 1 godinu

Jel spominjao i manjak armature i kojecega prilikom zidanja zgrada i razne amnestije(zadnja 2018.),koje je sultan i njegova vlast delila "investitorima" za propuste u gradnji?

grof

pre 1 godinu

U mom kraju takve šipke zovemo ćuskija, pominju se čak i u pesmama (Dino Merlin) koje je dotični izgleda slušao. PS. I ljude kakav je ovaj stručnjak ponekad zovemo "ćuskija"

a

pre 1 godinu

Ekonomska kriza - krivi su siromasni i migranti
Zemljotres - kriv je napad iz svemira

Da, moze da bude direktor svemirske agencije, Ek koja bi se oslobodila...
I radari nisu detektovali nista.

Fantaziranje kao onaj ruski Peresvet

Sevanje

pre 1 godinu

Prvo, ako je tačno to što priča, izostavio je ko je te šipke bacio. Drugo, nema teorije da bilo šta visoko 8-10 metara prodre 5 km u zemlju, pa neka je i od titanijuma i treće, šipke takve vrste na takav način ne mogu da proizvedu energiju koja proizvodi talase ekvivalentne 7 stepena Rihtera. Fizika je tu neumoljiva. Ne znam šta je čovek hteo da postigne ovakvom izjavom.

gagit

pre 1 godinu

Jedva cekam sutra da odem u moju omiljenu kafanu, da cujem sta o ovome misle moji stručnjaci za Kovid, medjunarodne odnose, klimatske promene, kosovski zavet, a sada i uvazeni seizmolozi!

Mika

pre 1 godinu

Šipka koja pokrene zemljotres? Eto kakav idiotizam, a tek na 5 km, koliko se ruoa buši svaki dan na toj dubini pa i više.
Tesla je govorio o uređaju koji radi mikro ralase po frekvenciji zemlje.

Miloš

pre 1 godinu

To on spinuje javnost
jer je tragedija nastala zbog loše državne administracije i korupcije u građevinskom sektoru.
Zgrade su katastrofalno loše zidane i to je razlog tolike nesreće.

PSA

pre 1 godinu

Joj... "Hiperkočevi" su poznati odavno. Ne postoji dokaz da ga je ijedna zemlja uvela a i nema šanse da izazovu ovakve posledice. Efekat bi bio krajnje lokalan. Mogu da sruše ovako direktnim udarima ali bi ostali ogromni tragovi i kakvo crno prodiranje do 5km u zemlju, to je više bombardovanje bez eksploziva čistom kinetičkom energijom. Ovo je samo traženje izgovora za nesporovođenje zakona i jasnu krivičnu odgovornost jer ovde se takvi zemljotresi dešavaju svakih par decenija. Da nisu bilki sada bili bi sutra i opet bi ostalo pitanje zašto neke zgrade stoje a druge pale. Zašto se kralo na gvožđu. Zašto se nisu poštovalio propisi.

sale

pre 1 godinu

Au brt koliko je ovo suludo,prvo iz cega je ispalis ,drugo kako prođe kroz atmosferu,trece kako se zabije 5 km u zemlju pa jos i kako aktivira ploce da se pokrenu i naprave toliki potres,potpuno suludo

Tor

pre 1 godinu

Ovde kad su ljudi tvrdili da to postoji, vecina im se smejala... Generalno, najlakše je iz sopstvenog neznanja i nespremnosti da verujete u nesto drugo od onoga u sta verujete, da se smejete drugima, sto se usudjuju da pokusaju da razmisljaju drugacije...

WillyWonka

pre 1 godinu

Jedino ako ne postoji nešto sto zovemo otpor, pa da predmet oblika ćuskije, bez dodatnog pogona, pod uticajem gravitacije može da ubrza do nevjerovatnih brzina, te dobije energiju dovoljnu da se zabije do dubine 5 Km. Šta ja znam, to su bile osnove fizike kad sam ja išao u školu, možda se nešto u međuvremenu promijenilo, nisam pratio.

Aleks

pre 1 godinu

Stari projekat, deo Americkog programa "Rat zvezda". Poznat pod nazivom "Rods of God". Dok je bilo para u proslosti koja su dolazile od hladno ratovske agende ne mali broj ovakvih projekata je zamisljen. Na kraju se odustajalo zbog cene i ne isplativosti istih.

Da li su Amerikanci stvarno skupili pare za ovakav projekat i pokrenuli ga je upitno.
Jedan stub od titanijuma visine 8m, precnika 30cm i debljine zida 5cm tezi pola tone.
Satelit i par stubova lako dostinu 2t.

munjic21

pre 1 godinu

Tesla je imao napravu za izazivanje zemljotresa. Neka vrsta oscolatora. Posle izazvanog zemljotresa u NY rasturio je i nikad više nije pokušavao slično.

Steve

pre 1 godinu

Ovo je staro
I izjava je stara

Inace ove sipke su suplje tako da tezina sigurno nije 5tona

U danasnjem tehnoloskom vremenu covek sa umerenim samopouzdanjem moze tvrditi sta je moguce

Ali nije najjasnije kako neko moze tvrditi da nesto nije moguce

Recimo svetlost je istovremeno i talas i cestica, a sad ce se neko praviti pametan pa reci da nije moguce i da nije tako, moguce je i jeste tako

Isto tako elektron moze biti na dva mesta istovremeno, moguce je i jeste tako

Takodje Jacob Poeschl ako nisam pogresio ime, je jednom coveku izmedju 1875-1879 tvrdio da elektromotor bez komutatora nije moguce.
Molim?!?!...

Ljudi...
Tehnoloski je svasta moguce
Mozete levitirati neki objekat sa vibracijama, zvukom recimo, doduse to su laganiji objekti
To je ono sto znamo
Sto je javno

Ono sto visokotehnoloske institucije drze za sebe mozemo nagadjati, ako i to

Pitanje je kako bi skeptici autosovinisti zapadnjaci reagovali 80ih na izjavu Ronalda Reagana o polretanju programa "Ratova Zvezda", program je pokrenut ranije, a on je tek kasnije izjavio

Rekli bi "vidi ga ovaj lud Vucic sa zeljkom i onom jovanom"

Milan

pre 1 godinu

Ta tehnologija se zove "kineticko bombardovanje". Sipke koje se bacaju iz svemira su od volframa i pri udaru u zemlju imaju brzinu 10 Maha i oslobadjaju energiju jednaku taktickim nuklearnim glavama samo sto nema radioaktivne kontaminacije. Razvijaju se od 2003. godine.

XXX

pre 1 godinu

Ovaj je prešao igricu zvanu: “Teorija zavere”. Kako su gradjane zgrade koje su se “istopile” od zemljotresa, tako je, verovatno, i ovaj dobio posao za koji kažete da je šef.

Best Korea

pre 1 godinu

Ajde nazad u srednju školu. E=Mc2 Istina da može i teniska loptica da napravi zemljotres ali treba da se kreće brzinom od 290000 km/s tj skoro brzinom svetlosti

Alex

pre 1 godinu

Prateći zakone fizike, potrebna je ogromna sila da zabije stub 5km u zemljinu koru. Da se on ne raspadne pri udaru, materijal bi morao da bude od kriptona. Ne znam, ne mogu da tvrdim ali logično je imati sumnju u ovakve izjave.

Ante

pre 1 godinu

Gospodin profesor Milinović, s vašeg mašinskog fakulteta, je govorio na ovu temu, i opisao upravo ovakvo oružje.

Kinetička snaga takvog predmeta koja iz svemira ulazi u atmosferu, brzina je nezamisliva, i stvara ogromnu energiju na mjestu udara.
Da, stvara i potrese, ali na ograničenom prostoru, nisu to potresi kao prirodni, na granicama i uz rub tektonskih ploča.
Inače, Amerikanci su krenuli da razvijaju takvo oružje, da bi s njima mogli uništavati podzemne silose (nuklearne) i bunkere, izuzetno močno oružje, kojim bi mogli uništiti neki grad, bazu, aerodrom, silos, a bez posljedica radijacije..
Mislim da je problem nastao kad su shvatili da nema odbrane od toga, i da "predsjednički bunkeri" nemaju smisla, pa su uz dogovor s Rusima odustali od stvaranja takvog oružja. Može se bez naroda, ali bez vođa ne.
E sad, kako razni sporazumi padaju u vodu jedan za drugim, nije isključeno da će uskoro da igraju pikado.

meki

pre 1 godinu

Laicki gledano, nema sanse. Asteroid ima ogromnu brzinu jer je negde nesto ekspodiralo i kroz vakum nema otpora pa brzina ostaje ista. I ogromna, tipa hiljade kilometara u sekundi. Zato asteroid ko fudbalsko igraliste moze da unisti celu zemlju. Ako pustis sipku iz mesta da padne, i to bez pogona, to moze biti max 500-700km/h, to je na hiljade i hiljade puta sporije od asteroida. to moze da se zabije 10m u zemlju, ne bi ni osetio da si na 50 metada od udara. cista glupost, pa postajali su zemljotresi i pre 20god kad nije bilo satelita

wer

pre 1 godinu

zna se to bajo moj,
sve to 'merikanci maiku im hohstaplersku,
plave s'haarp, cipuju s'vakcine,
izmisljaju te neke globalne pedemije,
truju s'otrovi iz vazduha,
gej u detinje crtace turaju,
oljucine i vrucincine nam salju dzojstikom,
a e'o sad i zemljotrese nam pakuju iz svemira,
sve to nas narod provalio odavno,
nije nas narod piglu pa da ga zlikovci vozaju okolo

Bajo moj

pre 1 godinu

Време је да се вратимо у време када жена тресне мушкарца тољагом у одвуче га у пећину.

Cudna misao

pre 1 godinu

Sve i da je ovo moguce (u tom slucaju je moguca i drvena furuna!), rekao bih, a ne znam zasto mi to pada na pamet, da bi te sipke zabadali na prostoru Rusije...

Rade

pre 1 godinu

Nema ovde ništa za nagađanje, nauka je tu prosta. Titanijum se topi tek na 1668 stepeni celzijusa. Kroz atmosferu brzo prođe i ne dostigne tu temperaturu već se neoštećen zarije u zemlju i tako tvrd i tanak ulazi lako kao kroz sir, sa kinetičkom energijom koju je zadobio tokom pada. A vi računajte kolika je to energija kad se određena masa pusti sa velike visine u gotovo slobodnom padu.

Goran

pre 1 godinu

Kakve su ovo gluposti?
Nema nikakve logike. Ovde treba proveriti verodostojnost, da li je stvarno izjavio, ko je izjavio, kakav renome taj ima itd itd.
Uveren sam da će se pokazati da ili izjava ili osoba nemaju nikakav kredibilitet.

Никола

pre 1 godinu

Колико се сећам, писало је да је Тесла и без тих стубова изазивао земљотрес у улици у којој му је била лабораторија. Е сад, ако су проникли у Теслину тајну, онда тешко нама. То је исто као да је Хитлер својевремено дошао у посед атомске бомбе.

Low Key Lyesmith

pre 1 godinu

Ono kada si u tolikoj meri sycophant prema effing diktatoru Erdoganu, da ćeš radije lupetati totalne gluposti, nego li adresirati činjenicu da je ekstremna korupcija način na koji sve u Turskoj funkcioniše od kada je neosmanski wanabe sultan sa svojom kamarilom došao na vlast, i da su posledice zemljotresa zapravo direktne posledice korupcije. Mala Azija je trusno područje i pitanje trenutka je bilo kada će se zemljotres ove magnitude dogoditi. Žrtava bi bilo daleko manje da nema poslovične turske korupcije. A što se razaranja u Siriji tiče, pa, uz sva ratna razaranja, čak bi i zemljotres manje magnitude naneo sličnu štetu i rezultirao sličnim brojem mrtvih.
A tzv. seismic weapons su čist SF, i možda postoje u vlažnim snovima nekakvih nabeđenih high ranking oficirčića - Yup, primer oksimorona; a termin oficirčića koristim pežorativno jer je reč o zvanju koje zapravo ne zaslužuje poštovanje. Prove me wrong. - i škvadre iz tzv. military–industrial complex. I, naravno, u glavama teoretičara zavere i onih koji se lože na mitomanske priče o izvesnom Nikoli Tesli i njegovim navodnim izumima. Čak i kada bi nekakva seismic oružja hipotetički - naglašavam, hipotetički - postojala, teško da bi neki effective range istih bio veći od par stotina metara, u najboljem slučaju par kilometara.

os

pre 1 godinu

Baš šef iz Turske. Ne daj bože da je oružje video neko iz ostale 192 zemlje koje nisu nedavno pogođene katastrofalnim zemljotresom nego baš iz zemlje koja je pogođena. U sve to nije naveo ni koga je video da pravi oružje ni gde se to dešavalo ni kada. Baš mu nešto verujem.

TrustMeBro

pre 1 godinu

Gledao sam dokumentarac (americki) o ovakvom potencijalnom oruzju (doduse imao bi odredjene male kolicine eksploziva), koji bi izazvao posledice atomske bombe, ali ne bi bilo radijacije. Dosta zabrinjavajuca stvar, tako da mi nije nemoguce to sto prica ovaj gospodin Yildirim.

Banaćanin

pre 1 godinu

Ljudi, nemojte nasedati na ovakve gluposti. Neznam ko je njega zaposlio u svemirskoj agenciji.Kakvi stubovi? Svi manji predmeti koji uđu u atmosferu većinom sagorevaju i ne stižu do tla. Zamisli, stub od 8-9 metara da stigne do dubine od 5 kilometara.

Srbin Patriota

pre 1 godinu

I onda je otvorio garderober a unutra Isus koji mu kaze uNIdji Serdare. A onkaze Isusu gde si vojvodo dok su The Beatles svirali Lucy in the Sky with Diamonds.

betmen

pre 1 godinu

Lupetanje. Cuj 5km duboko u zemlju i izazove zemljotres :)))
Postoji koncept poznat kao kineticko bombardovanje gde se iz orbite usmerava projektil ka zemlji koji ne unistava eksplozivom upravo vec upravo svojom kinetickom energijom posto ulazi u atmosferu sa oko 8km/s.

Naravno, i idejni tvorci su napustili to kao nesto sto nece doneti nista znacajno

UnrealEngine

pre 1 godinu

Nema tu ništa šokantno, sem ako niste iz armije dušebrižnika koji su na svojim leđima izneli dogmatizaciju nauke na nivo iznad dogmatizma religije. Takvi će se, izvesno, javiti i ovde, proglasiće i ovog čoveka krezubim i prirostim, pozivaće se na nekakve "knjige u šake" i ostale mantre, bez ikakvog uvida u tuđa znanja, obrazovanja i iskustva, ali to nije ni bitno - bitno je slepo verovati, da bi agenda gurala napred. Baš zbog toga ćemo propasti kao civilizacija, a moguće i izumreti kao vrsta, jer od starog, dobrog drveta punog samoljublja, konformizma i sitnih, buržoarskih interesa, šumu ne vidimo.

I ne, Zemlja nije ravna ploča.

Nikad izvini

pre 1 godinu

Vau, ali vau. Gospodin je malko previše pogledao holivudske naučno-fantastične filmove. U teoriji, postojalo je još za vreme hladnog rata ovakva ideja o orbitalnom bombardovanju ispuštajući volframske šipke iz svemira, navodno bi sravnili ceo grad i to bez ikakvog korišćenja TNT-a niti nuklearnog naoružanja... A evo sad problema najvećeg - izvodljivost projekta i budžet. Ne samo da morate da napravite i sklopite tu platformu u svemiru već i dopremanje istih šipki košta skoro isto koliko i slanje Apola 11 n mesec. Druga stvar je što bi te platforme danas bile prilično lake mete za zemlje koje imaju hipersonično i nuklearno dalekometno naoružanje, Rusi i Kinezi bi ih oborili ko od šale i ode mast u propast što bi rekli.

Da

pre 1 godinu

Kazu, kad hoces da diskreditujes neku teoriju ili pokret prikljuci im se, i povedi ih u ekstrem.
Life of brian, u vreme hrista, narodni front judeje raspravlja o rimskoj okupaciji i jednakim pravima za sve, cak i pravu jednog od njih da rodi dete, iako je muskarac

Akis

pre 1 godinu

@ I ja sam to video u jednom akcionom filmu, ne mogu da se setim imena.
(hypatija, 25. februar 2023 16:34)

Ne mogu ni ja ali sam siguran da je bio indijski...

predrag

pre 1 godinu

Čovek je najgori deo prirode postao, na žalost. Bila vest Istina ili ne, vreme i naši postupci, naročito u "modernom" dobu govore da smo štetočine najveće po planetu, njenu prirodu i čitav eko sistem.
Sami sebe razvaljujemo i uništavamo, brišemo zadnje ostatke ljudskosti u nama kako vreme odmiče.

Ratko

pre 1 godinu

Tako nešto da postoji bila bi vanzemaljska tehnologija kao u fiomovima Zvezdane staze.
Kolac koji doleće iz svemira i zabija se u zemlju u dubini od 5 kilometara i kinetičkim udarom stvara potres.
Ruska raketa sarmat 2 ima mogućnost frakcionalnog orbitalnog bombardovanja, koja u orbiti ispusti hipersonične rakete kojima nije ni potrebno nuklearno punjenje, te iz svemira prilikom udara na određene tačke pomisliš da je udar od meteora, toliko se zabije u zemlju da napravi katastrofu i ogroman krater. Ali ni ona nije sposobna da izazove nikakav zemljotres.

Fornax

pre 1 godinu

Gravitacija u svemiru me postoji, pa imamo atmosferu, pa koja brzina je to da prodire 5km ispod zemlje. Ova teorija se ne slaze sa zakonom fizike.

Pokondirena Tikvica

pre 1 godinu

Nekako mi je ova teorija po malo neverovatna.Doduse ruku na srce,mnogi svedoci tvrde da se pre zemljotresa videla neka cudna neuobicajna svetlost.

Carica Sveta

pre 1 godinu

Ovo je stvarno čudna teorija o razornim zemljotresima. Kada bi bila dokumentovana, promenila bi mogućnosti odbrane. Bez materijalnih dokaza teško je zauzeti stav, i sve nekako ostaje u domenu nagađanja. Ali ništa ne isključujem kao mogućnost.

Kobajagi

pre 1 godinu

Ima nesto slicno, gledao sam na history tv, kao oruzja buducnosti. Sve se svodi na princip kineticke energije, ali da moze da sravni grad sa zemljom, mislim da je preterano

Igor

pre 1 godinu

@A vi računajte kolika je to energija kad se određena masa pusti sa velike visine u gotovo slobodnom padu.
(Rade, 25. februar 2023 18:54)

Pojam konacna brzina pada ? To ce spreciti da se ta sipka zarije u zemlju 15m a ne 5km.

Rade

pre 1 godinu

Nema ovde ništa za nagađanje, nauka je tu prosta. Titanijum se topi tek na 1668 stepeni celzijusa. Kroz atmosferu brzo prođe i ne dostigne tu temperaturu već se neoštećen zarije u zemlju i tako tvrd i tanak ulazi lako kao kroz sir, sa kinetičkom energijom koju je zadobio tokom pada. A vi računajte kolika je to energija kad se određena masa pusti sa velike visine u gotovo slobodnom padu.

Tor

pre 1 godinu

Ovde kad su ljudi tvrdili da to postoji, vecina im se smejala... Generalno, najlakše je iz sopstvenog neznanja i nespremnosti da verujete u nesto drugo od onoga u sta verujete, da se smejete drugima, sto se usudjuju da pokusaju da razmisljaju drugacije...

Steve

pre 1 godinu

Ovo je staro
I izjava je stara

Inace ove sipke su suplje tako da tezina sigurno nije 5tona

U danasnjem tehnoloskom vremenu covek sa umerenim samopouzdanjem moze tvrditi sta je moguce

Ali nije najjasnije kako neko moze tvrditi da nesto nije moguce

Recimo svetlost je istovremeno i talas i cestica, a sad ce se neko praviti pametan pa reci da nije moguce i da nije tako, moguce je i jeste tako

Isto tako elektron moze biti na dva mesta istovremeno, moguce je i jeste tako

Takodje Jacob Poeschl ako nisam pogresio ime, je jednom coveku izmedju 1875-1879 tvrdio da elektromotor bez komutatora nije moguce.
Molim?!?!...

Ljudi...
Tehnoloski je svasta moguce
Mozete levitirati neki objekat sa vibracijama, zvukom recimo, doduse to su laganiji objekti
To je ono sto znamo
Sto je javno

Ono sto visokotehnoloske institucije drze za sebe mozemo nagadjati, ako i to

Pitanje je kako bi skeptici autosovinisti zapadnjaci reagovali 80ih na izjavu Ronalda Reagana o polretanju programa "Ratova Zvezda", program je pokrenut ranije, a on je tek kasnije izjavio

Rekli bi "vidi ga ovaj lud Vucic sa zeljkom i onom jovanom"

Kaligula

pre 1 godinu

Način na koji je Nikola Tesla izazvao zemljotres u delu NY gde mu je bila laboratorija, nije nikakva nepoznanica, misterija, naučna fantastika ili nešto slično. To je stari dobro poznati princip iz fizike koji se zove interferencija talasa. Zbog tog razornog principa, između ostalog, je zabranjeno vojsci i vojnicima da marširaju prilikom prelaska preko mostova. Taj princip koriste i mala deca za izazivanje i pojačavanje ljuljanja na ljuljaškama u dečijem parku. Tesla se samo igrao u svojoj laboratoriji sa interferencijom, posle su mu kulturno skrenuli pažnju da se uozbilji.

a

pre 1 godinu

Ekonomska kriza - krivi su siromasni i migranti
Zemljotres - kriv je napad iz svemira

Da, moze da bude direktor svemirske agencije, Ek koja bi se oslobodila...
I radari nisu detektovali nista.

Fantaziranje kao onaj ruski Peresvet

Ante

pre 1 godinu

Gospodin profesor Milinović, s vašeg mašinskog fakulteta, je govorio na ovu temu, i opisao upravo ovakvo oružje.

Kinetička snaga takvog predmeta koja iz svemira ulazi u atmosferu, brzina je nezamisliva, i stvara ogromnu energiju na mjestu udara.
Da, stvara i potrese, ali na ograničenom prostoru, nisu to potresi kao prirodni, na granicama i uz rub tektonskih ploča.
Inače, Amerikanci su krenuli da razvijaju takvo oružje, da bi s njima mogli uništavati podzemne silose (nuklearne) i bunkere, izuzetno močno oružje, kojim bi mogli uništiti neki grad, bazu, aerodrom, silos, a bez posljedica radijacije..
Mislim da je problem nastao kad su shvatili da nema odbrane od toga, i da "predsjednički bunkeri" nemaju smisla, pa su uz dogovor s Rusima odustali od stvaranja takvog oružja. Može se bez naroda, ali bez vođa ne.
E sad, kako razni sporazumi padaju u vodu jedan za drugim, nije isključeno da će uskoro da igraju pikado.

Srki

pre 1 godinu

Ovo se zove kinetičko bombardovanje, ideja potiče iz vremena hladnog rata, a materijal koji se koristi je volfram. Inače, volfram se koristi i u oružju velike prodorne moći, zbog velike gustine (vrlo bliska gustini zlata), a amerikanci su ga zamenili osiromašenim uranijumom.

Low Key Lyesmith

pre 1 godinu

Ono kada si u tolikoj meri sycophant prema effing diktatoru Erdoganu, da ćeš radije lupetati totalne gluposti, nego li adresirati činjenicu da je ekstremna korupcija način na koji sve u Turskoj funkcioniše od kada je neosmanski wanabe sultan sa svojom kamarilom došao na vlast, i da su posledice zemljotresa zapravo direktne posledice korupcije. Mala Azija je trusno područje i pitanje trenutka je bilo kada će se zemljotres ove magnitude dogoditi. Žrtava bi bilo daleko manje da nema poslovične turske korupcije. A što se razaranja u Siriji tiče, pa, uz sva ratna razaranja, čak bi i zemljotres manje magnitude naneo sličnu štetu i rezultirao sličnim brojem mrtvih.
A tzv. seismic weapons su čist SF, i možda postoje u vlažnim snovima nekakvih nabeđenih high ranking oficirčića - Yup, primer oksimorona; a termin oficirčića koristim pežorativno jer je reč o zvanju koje zapravo ne zaslužuje poštovanje. Prove me wrong. - i škvadre iz tzv. military–industrial complex. I, naravno, u glavama teoretičara zavere i onih koji se lože na mitomanske priče o izvesnom Nikoli Tesli i njegovim navodnim izumima. Čak i kada bi nekakva seismic oružja hipotetički - naglašavam, hipotetički - postojala, teško da bi neki effective range istih bio veći od par stotina metara, u najboljem slučaju par kilometara.

TrustMeBro

pre 1 godinu

Gledao sam dokumentarac (americki) o ovakvom potencijalnom oruzju (doduse imao bi odredjene male kolicine eksploziva), koji bi izazvao posledice atomske bombe, ali ne bi bilo radijacije. Dosta zabrinjavajuca stvar, tako da mi nije nemoguce to sto prica ovaj gospodin Yildirim.

Aleks

pre 1 godinu

Stari projekat, deo Americkog programa "Rat zvezda". Poznat pod nazivom "Rods of God". Dok je bilo para u proslosti koja su dolazile od hladno ratovske agende ne mali broj ovakvih projekata je zamisljen. Na kraju se odustajalo zbog cene i ne isplativosti istih.

Da li su Amerikanci stvarno skupili pare za ovakav projekat i pokrenuli ga je upitno.
Jedan stub od titanijuma visine 8m, precnika 30cm i debljine zida 5cm tezi pola tone.
Satelit i par stubova lako dostinu 2t.

UnrealEngine

pre 1 godinu

Nema tu ništa šokantno, sem ako niste iz armije dušebrižnika koji su na svojim leđima izneli dogmatizaciju nauke na nivo iznad dogmatizma religije. Takvi će se, izvesno, javiti i ovde, proglasiće i ovog čoveka krezubim i prirostim, pozivaće se na nekakve "knjige u šake" i ostale mantre, bez ikakvog uvida u tuđa znanja, obrazovanja i iskustva, ali to nije ni bitno - bitno je slepo verovati, da bi agenda gurala napred. Baš zbog toga ćemo propasti kao civilizacija, a moguće i izumreti kao vrsta, jer od starog, dobrog drveta punog samoljublja, konformizma i sitnih, buržoarskih interesa, šumu ne vidimo.

I ne, Zemlja nije ravna ploča.

wer

pre 1 godinu

zna se to bajo moj,
sve to 'merikanci maiku im hohstaplersku,
plave s'haarp, cipuju s'vakcine,
izmisljaju te neke globalne pedemije,
truju s'otrovi iz vazduha,
gej u detinje crtace turaju,
oljucine i vrucincine nam salju dzojstikom,
a e'o sad i zemljotrese nam pakuju iz svemira,
sve to nas narod provalio odavno,
nije nas narod piglu pa da ga zlikovci vozaju okolo

Ajme Nama

pre 1 godinu

A ja svaki dan gledam kako nas iz aviJona zaprašuju, a to su masoni, ljudi reptili leptiri, iluminati laminati, 5G i 6C levo, harpovi harpuni... AAAAA

Mika

pre 1 godinu

Šipka koja pokrene zemljotres? Eto kakav idiotizam, a tek na 5 km, koliko se ruoa buši svaki dan na toj dubini pa i više.
Tesla je govorio o uređaju koji radi mikro ralase po frekvenciji zemlje.

Milan

pre 1 godinu

Ta tehnologija se zove "kineticko bombardovanje". Sipke koje se bacaju iz svemira su od volframa i pri udaru u zemlju imaju brzinu 10 Maha i oslobadjaju energiju jednaku taktickim nuklearnim glavama samo sto nema radioaktivne kontaminacije. Razvijaju se od 2003. godine.

Neko iz mase

pre 1 godinu

U redu, onda treba naci mjesto udarca metalne sipke, to bi sve potvrdilo. Posto se radi o metalu moguce je skenirati zemljinu koru i vidjeti. Ovako bez dokaza je pusto naglabanje.

Никола

pre 1 godinu

Колико се сећам, писало је да је Тесла и без тих стубова изазивао земљотрес у улици у којој му је била лабораторија. Е сад, ако су проникли у Теслину тајну, онда тешко нама. То је исто као да је Хитлер својевремено дошао у посед атомске бомбе.

munjic21

pre 1 godinu

Tesla je imao napravu za izazivanje zemljotresa. Neka vrsta oscolatora. Posle izazvanog zemljotresa u NY rasturio je i nikad više nije pokušavao slično.

XXX

pre 1 godinu

Ovaj je prešao igricu zvanu: “Teorija zavere”. Kako su gradjane zgrade koje su se “istopile” od zemljotresa, tako je, verovatno, i ovaj dobio posao za koji kažete da je šef.

kiki

pre 1 godinu

kako laže. kada bi se to desilo, šipka bi probila zemlju i ploča bi raspukla, i šipka bi ubila jednu od tri kornjače na kojima je zemlja položena.

hadzimika

pre 1 godinu

Evo od jednog fizičara:

1. prolazak kroz atmosferu sa visine 20km od povrsine zemlje(srednja geostacionarna orbita) i nultom pocetnom brzinom, ne izaziva znacajne toplote (setite se prvog coveka koji je skocio padobranom sa ivice svemira, pre par godina)
2. za izazivanje zemljotresa magnitude 7,7 potrebno je osloboditi energiju od 29x10^15 J, što je ekvivalent padu sa 20km mase od 145 kilotona(!)
3. titanijumska 10metarska sipka punog precnika od pola metra ima upravo tu, ali 10hiljada puta manju tezinu!
4. ajde, neka.. i taman i da osmisle kako izliti i podići na orbitu komad šipke duzine 10km i precnika pola kilometra, pri dodiru sa zemljom bi se desilo povrsinsko oslobadjanje energije, a na snimcima iz turske nigde nema udarnog talasa.. nestalo struje, sve se ljulja, ruse se objekti.

Turskom profi kec onoliki!

Blek Stena

pre 1 godinu

Čika nije čuo za terminalnu brzinu, max brzina objekta u slobodnom padu. Zamislite svu tu frikciju I oslobodjenu toplotu pri prolasku tog klina tokom prodiranja na dubinu od 5km, nema tog materijala poznatog ljudima koji bi to izdrzao. Zar se taj impakt ne bi primetio, ta toplota, explozija, primetili bi ga radari. Mislim, stvarno...

Carica Sveta

pre 1 godinu

Ovo je stvarno čudna teorija o razornim zemljotresima. Kada bi bila dokumentovana, promenila bi mogućnosti odbrane. Bez materijalnih dokaza teško je zauzeti stav, i sve nekako ostaje u domenu nagađanja. Ali ništa ne isključujem kao mogućnost.

Srbin Patriota

pre 1 godinu

I onda je otvorio garderober a unutra Isus koji mu kaze uNIdji Serdare. A onkaze Isusu gde si vojvodo dok su The Beatles svirali Lucy in the Sky with Diamonds.

grof

pre 1 godinu

U mom kraju takve šipke zovemo ćuskija, pominju se čak i u pesmama (Dino Merlin) koje je dotični izgleda slušao. PS. I ljude kakav je ovaj stručnjak ponekad zovemo "ćuskija"

pitanje

pre 1 godinu

Stvar je jasna. Vlast traži način da izbegne odgovornost za lošu gradnju objekata i veliku korupciju u vezi sa tim. A odgovornost je ogromna.

Pokondirena Tikvica

pre 1 godinu

Nekako mi je ova teorija po malo neverovatna.Doduse ruku na srce,mnogi svedoci tvrde da se pre zemljotresa videla neka cudna neuobicajna svetlost.

Mare

pre 1 godinu

Ovo je glupost čovek ne zna ni fiziku za osnovnu školu. Kolika je sila potrebna da zabije metalni stub 5km u zemlju bez eksploziva??? Stub veličine bandere pada u slobodnom padu, ulazi u atmosferu i tu se ne spali i ne raspadne jer je verovatno od specijalnog materijala i dobija koliku brzinu????

Meteor Čeljabinsk iz 2013 je imao 20m u prečniku, 13000 tona, a od njega su ostali fragmenti, najveći svega 600kg. On je napravio zemljotres od 2.7 stepena, uz oslobođenu energiju od 200 do 400 kilotona. A jedan stub kao bandera će da se zabije u zemlju 5km???

dragan

pre 1 godinu

Barringerov krater u Arizoni kojeg je stvorio meteorit promjera 1,2km je dubok 170m. Meteoriti jure brzinama oko 70 km/s. Znači po njemu običan stup od 10m slobodnim padom se uspije zabiti 5km u dubinu Zemlje i izazvati snažne potrese. Očito zakoni fizike u Turskoj funkcioniraju na sasvim drugačijim zakonitostima.

gagit

pre 1 godinu

Jedva cekam sutra da odem u moju omiljenu kafanu, da cujem sta o ovome misle moji stručnjaci za Kovid, medjunarodne odnose, klimatske promene, kosovski zavet, a sada i uvazeni seizmolozi!

meki

pre 1 godinu

Laicki gledano, nema sanse. Asteroid ima ogromnu brzinu jer je negde nesto ekspodiralo i kroz vakum nema otpora pa brzina ostaje ista. I ogromna, tipa hiljade kilometara u sekundi. Zato asteroid ko fudbalsko igraliste moze da unisti celu zemlju. Ako pustis sipku iz mesta da padne, i to bez pogona, to moze biti max 500-700km/h, to je na hiljade i hiljade puta sporije od asteroida. to moze da se zabije 10m u zemlju, ne bi ni osetio da si na 50 metada od udara. cista glupost, pa postajali su zemljotresi i pre 20god kad nije bilo satelita

Sevanje

pre 1 godinu

Prvo, ako je tačno to što priča, izostavio je ko je te šipke bacio. Drugo, nema teorije da bilo šta visoko 8-10 metara prodre 5 km u zemlju, pa neka je i od titanijuma i treće, šipke takve vrste na takav način ne mogu da proizvedu energiju koja proizvodi talase ekvivalentne 7 stepena Rihtera. Fizika je tu neumoljiva. Ne znam šta je čovek hteo da postigne ovakvom izjavom.

Banaćanin

pre 1 godinu

Ljudi, nemojte nasedati na ovakve gluposti. Neznam ko je njega zaposlio u svemirskoj agenciji.Kakvi stubovi? Svi manji predmeti koji uđu u atmosferu većinom sagorevaju i ne stižu do tla. Zamisli, stub od 8-9 metara da stigne do dubine od 5 kilometara.

Goran

pre 1 godinu

Kakve su ovo gluposti?
Nema nikakve logike. Ovde treba proveriti verodostojnost, da li je stvarno izjavio, ko je izjavio, kakav renome taj ima itd itd.
Uveren sam da će se pokazati da ili izjava ili osoba nemaju nikakav kredibilitet.

Nikad izvini

pre 1 godinu

Vau, ali vau. Gospodin je malko previše pogledao holivudske naučno-fantastične filmove. U teoriji, postojalo je još za vreme hladnog rata ovakva ideja o orbitalnom bombardovanju ispuštajući volframske šipke iz svemira, navodno bi sravnili ceo grad i to bez ikakvog korišćenja TNT-a niti nuklearnog naoružanja... A evo sad problema najvećeg - izvodljivost projekta i budžet. Ne samo da morate da napravite i sklopite tu platformu u svemiru već i dopremanje istih šipki košta skoro isto koliko i slanje Apola 11 n mesec. Druga stvar je što bi te platforme danas bile prilično lake mete za zemlje koje imaju hipersonično i nuklearno dalekometno naoružanje, Rusi i Kinezi bi ih oborili ko od šale i ode mast u propast što bi rekli.

Akis

pre 1 godinu

@ I ja sam to video u jednom akcionom filmu, ne mogu da se setim imena.
(hypatija, 25. februar 2023 16:34)

Ne mogu ni ja ali sam siguran da je bio indijski...

Bozza

pre 1 godinu

U kojem to filmu bijaše?
Gledao sam, ali sam zaboravio naslov.
(vladisav, 25. februar 2023 16:35)

GI Joe: Retaliation. Oruzje se zove Project Zeus. Mozda se ispostavi da je doticni gospodin zapravo Cobra commander

bla bla

pre 1 godinu

Sve u redu ali 5 km da udje u zemlju to je tolika fantastika da je to presmesno …možda u moru ,da baci na tvrdo tlo i da nešto tipa stuba prodre 5 km pa to nema ni u SF filmovima …500 m max a ni toliko ,ovo neka priča iz stripa ,fazon supermen i kriptonit

os

pre 1 godinu

Baš šef iz Turske. Ne daj bože da je oružje video neko iz ostale 192 zemlje koje nisu nedavno pogođene katastrofalnim zemljotresom nego baš iz zemlje koja je pogođena. U sve to nije naveo ni koga je video da pravi oružje ni gde se to dešavalo ni kada. Baš mu nešto verujem.

Cudna misao

pre 1 godinu

Sve i da je ovo moguce (u tom slucaju je moguca i drvena furuna!), rekao bih, a ne znam zasto mi to pada na pamet, da bi te sipke zabadali na prostoru Rusije...

Best Korea

pre 1 godinu

Ajde nazad u srednju školu. E=Mc2 Istina da može i teniska loptica da napravi zemljotres ali treba da se kreće brzinom od 290000 km/s tj skoro brzinom svetlosti

Fornax

pre 1 godinu

Gravitacija u svemiru me postoji, pa imamo atmosferu, pa koja brzina je to da prodire 5km ispod zemlje. Ova teorija se ne slaze sa zakonom fizike.

Igor

pre 1 godinu

@A vi računajte kolika je to energija kad se određena masa pusti sa velike visine u gotovo slobodnom padu.
(Rade, 25. februar 2023 18:54)

Pojam konacna brzina pada ? To ce spreciti da se ta sipka zarije u zemlju 15m a ne 5km.

WillyWonka

pre 1 godinu

Jedino ako ne postoji nešto sto zovemo otpor, pa da predmet oblika ćuskije, bez dodatnog pogona, pod uticajem gravitacije može da ubrza do nevjerovatnih brzina, te dobije energiju dovoljnu da se zabije do dubine 5 Km. Šta ja znam, to su bile osnove fizike kad sam ja išao u školu, možda se nešto u međuvremenu promijenilo, nisam pratio.

betmen

pre 1 godinu

Lupetanje. Cuj 5km duboko u zemlju i izazove zemljotres :)))
Postoji koncept poznat kao kineticko bombardovanje gde se iz orbite usmerava projektil ka zemlji koji ne unistava eksplozivom upravo vec upravo svojom kinetickom energijom posto ulazi u atmosferu sa oko 8km/s.

Naravno, i idejni tvorci su napustili to kao nesto sto nece doneti nista znacajno

PSA

pre 1 godinu

Joj... "Hiperkočevi" su poznati odavno. Ne postoji dokaz da ga je ijedna zemlja uvela a i nema šanse da izazovu ovakve posledice. Efekat bi bio krajnje lokalan. Mogu da sruše ovako direktnim udarima ali bi ostali ogromni tragovi i kakvo crno prodiranje do 5km u zemlju, to je više bombardovanje bez eksploziva čistom kinetičkom energijom. Ovo je samo traženje izgovora za nesporovođenje zakona i jasnu krivičnu odgovornost jer ovde se takvi zemljotresi dešavaju svakih par decenija. Da nisu bilki sada bili bi sutra i opet bi ostalo pitanje zašto neke zgrade stoje a druge pale. Zašto se kralo na gvožđu. Zašto se nisu poštovalio propisi.

Dejan

pre 1 godinu

Jel spominjao i manjak armature i kojecega prilikom zidanja zgrada i razne amnestije(zadnja 2018.),koje je sultan i njegova vlast delila "investitorima" za propuste u gradnji?

Da

pre 1 godinu

Kazu, kad hoces da diskreditujes neku teoriju ili pokret prikljuci im se, i povedi ih u ekstrem.
Life of brian, u vreme hrista, narodni front judeje raspravlja o rimskoj okupaciji i jednakim pravima za sve, cak i pravu jednog od njih da rodi dete, iako je muskarac

Alex

pre 1 godinu

Prateći zakone fizike, potrebna je ogromna sila da zabije stub 5km u zemljinu koru. Da se on ne raspadne pri udaru, materijal bi morao da bude od kriptona. Ne znam, ne mogu da tvrdim ali logično je imati sumnju u ovakve izjave.

Kobajagi

pre 1 godinu

Ima nesto slicno, gledao sam na history tv, kao oruzja buducnosti. Sve se svodi na princip kineticke energije, ali da moze da sravni grad sa zemljom, mislim da je preterano

predrag

pre 1 godinu

Čovek je najgori deo prirode postao, na žalost. Bila vest Istina ili ne, vreme i naši postupci, naročito u "modernom" dobu govore da smo štetočine najveće po planetu, njenu prirodu i čitav eko sistem.
Sami sebe razvaljujemo i uništavamo, brišemo zadnje ostatke ljudskosti u nama kako vreme odmiče.

sale

pre 1 godinu

Au brt koliko je ovo suludo,prvo iz cega je ispalis ,drugo kako prođe kroz atmosferu,trece kako se zabije 5 km u zemlju pa jos i kako aktivira ploce da se pokrenu i naprave toliki potres,potpuno suludo

Bajo moj

pre 1 godinu

Време је да се вратимо у време када жена тресне мушкарца тољагом у одвуче га у пећину.

Miloš

pre 1 godinu

To on spinuje javnost
jer je tragedija nastala zbog loše državne administracije i korupcije u građevinskom sektoru.
Zgrade su katastrofalno loše zidane i to je razlog tolike nesreće.

Ratko

pre 1 godinu

Tako nešto da postoji bila bi vanzemaljska tehnologija kao u fiomovima Zvezdane staze.
Kolac koji doleće iz svemira i zabija se u zemlju u dubini od 5 kilometara i kinetičkim udarom stvara potres.
Ruska raketa sarmat 2 ima mogućnost frakcionalnog orbitalnog bombardovanja, koja u orbiti ispusti hipersonične rakete kojima nije ni potrebno nuklearno punjenje, te iz svemira prilikom udara na određene tačke pomisliš da je udar od meteora, toliko se zabije u zemlju da napravi katastrofu i ogroman krater. Ali ni ona nije sposobna da izazove nikakav zemljotres.