Ponedeljak, 22.01.2007.

07:36

Sledeća nepoznanica - mandatar

Sledeći korak u procesu izbora nove vlade jeste da predsednik Srbije da mandat političaru koji bi mogao da formira vladu.

Izvor: B92

Sledeæa nepoznanica - mandatar IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

64 Komentari

Sortiraj po:

Miki Stojadinović

pre 17 godina

Da se Čeda nije umešao, DS bi bio ispred radikala. Bolje bi mu bilo da je Djindjiću čuvao ledja od bagre iz Šilerove, nego što se u vreme ubistva švrćkao po Italiji! To se odnosi i na gubitnike izbora iz 2003,koje sam pojedinačno jako cenio, Batića, Pešićku i Koraća, koju umesto da se podrže DS, sa Čedom "osvetnikom" kritikuju Tadića, i time doprinose pobedi radikala. Čedu zovem osvetnikom jer je izgubio parl.izbore, izbore u DS-u, i sad su mu svi krivi, samo je on sa čistom savešću, doduše i sa prljavim rukama. Veliko poštovanje za njega u toku protesta, odvodjenja onog srpskog zlotvora u zatvor, uspešnih replika u Parlamentu Šešelju, ali sve je to upropastio "turanjem" nosa gde mu nije mesto (Šilerova i CZ), obrukao DS i sad bi još da kontrira o Kosovu! Pa svako iole pametan zna sudbinu Kosova, ali ne moramo unapred da ga nudimo, zna se ko samo nudi robu iz "izloga", sačekajmo da se završe pregovori, ne moramo, po starom srpskom običaju da istrčavamo pred rudu!

Dragan

pre 17 godina

Jedno mi nije jasno, ako je SRS dobila na demokratski odrzanim izborima 28%, kako moze dio javnosti i narocito novinari da ih prozivaju "ne-demokratskom" partijom. Kakva god SRS da je, pobedila je na demokratskim izborima i to mora da se postuje. Ocigledno da taj dio glasackog tela je nezadovoljan sa ostalim opcijama, a najvecu zaslugu za to imaju Evropa i US za svojim odnosom prema Srbiji. Inace parlamentarna demokratija ce ipak da omoguci da predsednik vlade bude predstavnik vecine, koji nisu glasali za SRS.

marko

pre 17 godina

Kakve veze ima sto su premijer i predsednik iz iste stranke? Bili izbori za predsednika pobedio bolji, znaci jedan covek. Parlamentarni izbori su nesto drugo,a lokalni nesto sasvim trece. Pa ovima kojima ovo nije jasno bolje da se ne javljaju. Posle izbora idu konsultacije sa svim strankama gde se vidi ko moze da skupi vecinu. Pa prema tome ne mora uopste onaj koji je osvijio najvise procenata obavezno da bude mandatar. Sa obzirom da se ovaj prvi brze bolje odbranio (sto je i razumljivo, posto nema kadrove,svet ga nece a i lepa je ta pozicija samo se smejes sa strane i ometas jer za bolje i nisi) utoliko lakse. E sad ne vidim ni jedan razlog da DS popusti pod bilo kojim ucenama cak i tom da DSS moze sa ovima koji nece sami. Pa i nek uradi to DSS to bi im bilo poslednje sto su uradili u svojoj stranci ( ili bi bio novi peti ili ih na sledecim ne bi ni prosli 5%). Znaci DS premijer, vojska, bezbednost. DSS spoljni poslovi, saobracajci. Ostalo mogu i da se potkusuravaju ( jer ce na to i da izadje).

S.Putnik

pre 17 godina

Najlogicnije je po svim demokratskim pravilima da se sastav vlade ponudi partiji koja je osvojila najvise glasov,a to je SRS. jer sve drugo je zaobilazenje demokratije i manipulisanje izborima. Usuprotnome onda ovo nije nikakva demokratija vec i dalje nastavljanje borba za vlast,nista drugo vec isti sistem sto ga je i Milosevic imao.U ovom slucaju i Radikali bi trebalo odigrati vestiju ulogu i ponuditi kaoliciju DSS,u sa Kostunicom za premijera,te tako bi najlakse mogli da eleminisu ove lazne i izdajnicke demokrate.Radikali i DSS, neka vam je sa srecom ako imate pameti.

Juka

pre 17 godina

Mislim sve u svemu ,niko se od njih nije nadao u Cedin uspjeh.Mnogima ce pomrsiti racune taj Ceda.Tadic mora da zna da ga Ceda samo posmatra,ali da ce uvjek imati njegovu podrsku,kojuce nadamse korektno iskoristiti...Od nas zavisi!!

Dirk Pitt

pre 17 godina

Mislim da bi u ovoj situaciji najbolje resenje bilo da Tadic ponudi Radikalima da sastave vladu. Bila bi to manjinska vlada koja bi vrlo brzo pala i usledili bi novi izbori. Tako bi Radikali pokazali svoju nemoc, i najverovatnije izgubili dobar deo birackog tela. Kaolicija DSS/NS bi pukla (Velja bi preleto kod Tome) i Kostunica bi ostao na vetrometini. Konacno bi demokratske stranke dobile priliku da sastave kvalitetnu vladu.

demokrata od malena

pre 17 godina

Sa vlasti se silazi, ali se na vlast i vraca, rece jednom Kostunica i mirno predade mesto Predsednika SRJ. Kostunica je prvi radio na ujedinjavanju tzv. demokratskog bloka, cisto za ovu decu koja nisu cula za DEPOS. I sve ce da prodje mirno i bez problema, ma koliko ekstremisti u liku Cede Jovanovica, Vucica i Nikolica zeleli suprotno. Cedo, bio si na vlasti i uradio si jedno veliko nista. Tomo, podrzao si Vladu koja je vodila u propast. Sta jos hocete?

Alek

pre 17 godina

Pa zar je to normalno da se vlada jedne "zrele" drzave formira po principu ucene. Kostunica vec godinama ucenjuje DS koja bi trebala da se zapita zasto SRS i dalje ima ubedljivo najvise glasova (mozda rec korupcija na liniji DS-DSS-G17+ima neke veze sa tim)

stepan

pre 17 godina

Nece toliko biti interesantna vlada DS-DSS-G17 koliko njena opozicija u kojoj ce biti extremna nacionalisticka desnica(SRS) + ultraliberalisti(LDP)koji ce cim pocne rasprava o nekom pitanju da se medjusobno pokace nakon 10-15min. i onda da krenu da se sibaju do smrti, dok ce ovi iz vlade samo da zapale pljugu i puste ih da se medjusobno poubijaju... I tako svaki put...

Krstic

pre 17 godina

Najpostenija i najpravicnija varijanta bi bila da ponudi mandat za sastav vlade radikalima,pa neka zvanicno odbiju mandat da ne mogu sastaviti vladu,u protivnom ce se uvek pozivati na to da im nije ponudjen mandat,pa posle toga ponuditi mandat demokratskoj partiji.Mislim da je to najbolja varijanta u ovom trenutku,da se ispostuju ,neki demokrtski principi.Tim redosledom bi se demaskira demagogija koja je glavna poluga radikala u kampanji obmanjivanja polupisme Srbije.

Hermiona

pre 17 godina

Samo da na mesto ministra pravde i policije dodju normalni i strucni ljudi! Ekonomija nekako ide i ici ce ali nam je drzava u pravnom smislu neuredjena kao i u vreme Slobe. Ako na ova dva mesta opet dodju likovi poput Batica, Stojkovica, Jocica i sl. nikad napred necemo krenuti. Pravosudje i policiju je u ovom trenutku najvaznije reformisati!

Lala

pre 17 godina

Nikakao mi nije jasno zasto se taj Toma trsi do poslednjeg sekunda, a onda - nista.
Zasto ni ne pokusa da napravi vladu?
Daleko bilo da bih volela da ga vidim kao predsednika vlade, ma samo da proba na dva dana kako lici raditi nesto ozbiljnije od vecite kritike kako niko nista ne zna. Evo mu sanse neka pokaze sta zna.
Ovako cuce po skupstini, uzimaju lepe pare ni za sta, vozikaju se, krkaju, spavaju o drzavnom trosku, i vecito 'kevcu'.

posmatrac

pre 17 godina

Zanimljivo je da niko ne uocava cinjenicu da se predsednik Srbije ponasa kao sef izbornog staba svoje stranke, a ne kao predsednik svih gradjana Srbije. Izgleda da nije dobro proucio deo Ustava koji govori o njegovoj ulozi u politickom zivotu Srbije, sto najbolje pokazuje izjava da ce on voditi drzavnu politiku, a predsednik Vlade ekonomsku. Na stranu sto je bezobrazluk da stranka koja je druga po jacini pretenduje da ima i mesto predsednika Republike i predsednika Vlade. Na stranu sto je mesto predsednika Vlade politicka funkcija, tako da Boza Djelic, ako ga vec predstavljaju kao strucnjaka moze da bude dobar kandidat za mesto ministra finansija. Ali tu je vec Dinkic...

Vojvođanin

pre 17 godina

Jedine dve demokratske i proevropske stranke DS i G17 Plus (Čeda i Čanak posebna su i složena priča), imaju 84 mandata. Kako onda može biti govora o pobedi "demokratskog bloka"? Poštedite nas iluzija o demokratskoj Srbiji i budućoj demokratskoj vladi. U Beogradu pobedili su radikali! Čudno da to ovde niko ne pominje.

Znanac - stranac

pre 17 godina

Srbija i posle izbora ima iste probleme kao i pre... Sada je vec svima jasno da je narod u Srbiji najblizi opciji SRS i zbog toga Predsednik Tadic mora da da sansu SRS da napravi vladu... Iako nikada nisam niti cu biti pobornik politike Voje Seselja vecina Srba je rekla da je to ono sto oni zele i bio bi red da se to postuje jer to je demokratija... SRS bi mogla uz SPS kao manjinska vlada uz podrsku DSS da vecini pruzi ono sto su izborom zasluzili... Sve ostalo je ponavljanje stare price u kojoj Kostunica bio premijer ili ne ce da se ponasa kao uvredjena mlada koja nigde ne zuri... Non stop ce da podriva bilo kakvu koaliciju i ona ce se raspasti kod prvog problema... Ako SRS ne bude mogla napraviti vladu novi izbori dok neko ne ima apsolutnu vecinu jer to je jedini nacin vladavine u Srbiji... Srecni vam rezultati narode---uzivajte...

Aleks

pre 17 godina

Mandatar ce biti Djelic jer Kostunica ne zeli da preuzme odgovornost koju donosi nezavisnost Kosova koja je sve izglednija.U istoj situaciji su i radikali i to je i sam Nikolic najavio recima da ne zele ni da pokusavaju da formiraju vladu.DS tu ukazanu sansu nece propustiti medjutim ministarstvo privrede i kapitalne investicije idu DSS-NSS(Bubalo-Velja) dok finansije Dinkicu a to nimalo nisu mali ustupci!
Po mom misljenju stvorena je situacija u kojoj svi vise gube nego sto dobijaju,ali ponekad da bi se islo dva koraka napred mora se prethodno vratiti korak nazad.

komentator

pre 17 godina

Sve kombinacije su moguce. Svi po malo zaboravljaju mogunost manjinske vlade.Tako da vladu mogu same da formiraju SRS,ili DS,ili DSS+G17. Mislim da Kostunica ima da bude premijer.U suprotnom, mislim da i on sam zna da se od ovog poraza nikada oporaviti.

kiki

pre 17 godina

Mene jako cudi kako sada svi pozivaju Kostunicu da bude konstruktivan i pristane na uslove DS-a.Posle proslih izbora bas nije bilo tako,DS jednostavno nije bio zadovoljan ponudjenim od strane DSS/G17 i nije hteo u vladu ,pa smo dobili manjinsku vladu.Tako da je ovo prozivanje Kostunice licemerno.
Sto se tice LDP-a ,oni ce zajendo sa radikalima od skupstine napraviti cirkuz,i stvarno me hvata jeza ,kada pomislim kako se zamenjuju za govornicom Canak i Vucic,Ceda i Toma.Strava.Jedni i drugi su ekstremisti i to je najveci minus na ovim izborima,da su ekstremisti ojacali.Ali srecom nemaju vecinu.Mislim da je izvesna vlada Ds-DSS-G17 + verovatno manjine,sto bi bila prilicno stabilna vlada.Sada je pitanje dogovora oko raspodele.Kostunica premijer,DS kljucne resore ,a to jedno vise od polovine,ili premijer iz DS-a (nadam se da ipak nece biti Djelic),a DSS-u ministarstva "po izboru",i to jedan ili dva manje od polovine.Mislim da i jedno i drugo resenje moze dovesti do dobre i stabilne vlade,u kojoj bi ministri bili Vlahovic,Djelic,Matkovic,Vladeta Jankovic, Parivodic,Popovic, Dinkic,itd.
To za mene zvuci sasvim dobro.

Nemanja011

pre 17 godina

Bilo bi znaimljivo videti objasnjenje zasto ce stranka koja ima 22% podreske biraca, "drzati" mesto predsednika drzave, premijera vlade, ministre policije i pravde. Secam se kada se cela demokartska javnost, s pravom, podigla i pobunila protiv toga sto jedna stranka (G17) drzi apsolutno sve finansijske poluge ove drzave (NBS, Komisija za HOV, ministarstvo finansija). Tada je to bilo opravdano. Nadam se da ce se isto desiti i sada. Najogre od svega je sto je alternativa Kostunica na mestu na kome se i do sada nalazio. A opet, sta je manje zlo, Kostunica na mestu premijera ili Kostunica koji zarad podrske premijeru iz DS-a trazi gotovo sva ministarstva koja je i do sada drzao. Realno, ocekujem da ce VK traziti da ostane premijer, da ce Dinkic postati potpredsednik vlade zajedno sa nekim iz DS-a, da ce vecinu bitnih ministarstava dobiti DS i da ce sva mesta u diplomatiji otici takodje njima.

NorthernSerbia

pre 17 godina

Ako vi svi mislite da ce Voja prepustiti mesto predsednika vlade Djelicu, sada kada se treba "tuci" za Kosovo (mislim za stolom, a ne drugacije), onda ste stvarno u veeelikoj zabludi. Jedini razlog Tadicevog insistiranja na premierskoj stolici iz DS-a, je sto vise ostalih ministarstava u zamenu za premiera...

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Srbija mora da se ugleda na sve okolnosti koje su pratile ishod nemackih parlamentarnih izbora i nacin na koji je sastavljena vlada "Velikom Koalicijom" CDU i SPD. Na slican nacin je Gerhard Schroder (SPD) gajio licni animozitet prema Angeli Merkel i CDU koju je predstavljala, do javne mrznje gde reci i non-vrebalna komunikacija tokom suceljavanja ta dva lidera nije lagala dozu prezira. DS-DSS = SPD-CDU. Ishod u nemackoj svi znamo i vrhunac je demokratske svesti, naime, svest je takva da gradjani glasaju za program i stranku NE za lidera; SPD je izgubio izbore a bio je pozeljan da se napravi koaliciona vlada sa CDU, Schroder je sacuvao dostojanstvo, preuzeo odgovornost za poraz (iako je razlika bila strašno mala) i povukao se sa liderske pozicije SPD-a, time su rešena 2 problema, Angela Merkel iz konzervativne CDU je postala prva kancelarka i SPD je otvorio put "Velikoj Koaliciji" kao drzavnicka odgovornost. Sad nas slucaj posle ovog skolskog primera iz nemacke vraca na danasnju situaciju u Srbiji: Kostunica da se povuce kao porazeni (manje je dobio nego 2003), time otvori put premijeru iz DS-a i "Demokratskoj Koaliciji" na programskim osnovama, uvazavajuci drzavne interese nad partijskim. Ali......"malo morgen", demokratija je tek privirila u Srbiji, DSS je kostunicina licna imovina/nekretnina i pored toga nema on toliki nivo demokratske svesti, legalizma i odgovornosti koliko cesto sam za sebe istice. Uvek nas standard poredimo sa zapadnim ne zeleci da ucimo od zapadne "skole"; zapadni standard bez zapadnih obaveza NE ide, pre svih respekt za volju i potrebe gradjana.

Laik

pre 17 godina

Bice tesko. Kostunica se drzi one stare : bolje prvi u selu nego drugi u gradu. Ako i pristane da bude drugi u gradu jedva ce cekati da pocepa dogovor (vec vidjeno). Mladja nece dozvoliti da mu se iko mesa u finansije, a ako premijer bude iz DS-a to mu ne gine, a onda ce i on da cepa(i to je vec vidjeno). Vlada, ako je bude nece biti dugovecna.
Nama ce svanuti kad radikali sidju sa vlasti, kad se ovih > 1.000.000 uveri da je sve samo prazna ljustura bez ideja i kad svoje glasove podeli medju onima koje znaju i hoce.

Makaveli

pre 17 godina

Veoma cudno je to da stranka sa najvise glasova u startu kaze da nece formirati vladu?! Ko iole logicno razmislja, taj zna i zasto to kazu. Nece oni da budu ti koji ce preci preko svojih reci. Nece oni da budu ti koji ce izgubiti Kosovo i "izdati" Srbiju zapadu. Najlakse im je nista ne raditi, samo kritikovati druge. U sustini, SRS jeste stranka koja je najbliza srpskom mentalitetu - samim tim nije ni cudo da su dobili najvise glasova.
Jedini jasan stav ima LDP, koji ce biti konstruktivna opozicija ili ce uci u vladu samo pod odredjenim uslovima.
Inace, premijer ne moze dolaziti iz stranke koja nije najjaca ili bar druga po broju dobijenih glasova - to jednostavno ne ide. Samim tim, ako nista drugo nije pozitivno na ovim izborima, ja se nadam da ce se Kostunica skloniti sa pozicije u kojoj je uglavnom funkcionisao kao "kocnica" tj. "beton" prema svim reformama i dobrim idejama. Vreme je stvarno da se skloni odatle, krajnje je vreme.
Sve u svemu, radikali su pred izbore pricali o nekoj svojoj vladi, politici, obecavali sta ce biti kad oni pobede. Eto pobedise, ali i dalje ce raditi 0 (slovima: nula). Ali ocigledno da je tipicni gradjanin Srbije onaj koji se buni protiv svega i kome nista ne valja, a u stanju da nesto promeni nije! Tuzno.

Tanja

pre 17 godina

Mislim da bi bilo fer da gospodin Kostunica ostane premijer (da ne bude , ovi iz DS-a, uzeli sve najvaznije funkcije), ali da zato G17+ i DS daju misnistre, jer ionako imaju kompetentnije ljude za ministarska mesta. Mislim da bi tako bilo i vuci siti i ovce na broju. Naravno, ministri moraju da se dogovaraju sa premijerom, a na ovaj nacin bismo i malo vratili Voju na izvorni demokratski put, da saradjuje sa ljudima sa kojima je stvarao demokratski pokret u Srbiji, kad je ovde bio haos slobizma i seseljizma.

Strahinja Vlajovic

pre 17 godina

Ocekujem od Kostunice, koji prica o drzavotvornosti, da omoguci svojom podrskom i srazmernim ucescem, formiranje nove vlade demokratskog jedinstva, sa DS-om kao stozerom, pa neka mu bude oprosteno sto je sa daleko manje poslanika pre tri godine trazio "sanitarni kordon" prema DS-u i njihovu blanko podrsku manjinskoj vladi u kojoj ne bi participirali, ili definitivno prizna da je radikal ...

Milovan

pre 17 godina

Radikali neće ulaziti u vladu. Njihova predizborna kampanja je bila izbalansirana da ne osvoje vlast, a da uzmu što više glasova. Njihovo je, već godinama, da navlače odredjene strukture ovog društva, da glasaju za njih. I to su glasovi koji, isto tako već godinama, nisu ništa doneli ovoj Srbiji. Još iz vremena velikih vodja to su bili glasovi koji nisu rešavali ništa, rešavali su drugi, manji i slabiji, a Srbija je propadala.Uslužno ometanje protivnika po sistemu uzmi glasove da ih ne dobije neko drugi, taj drugi će nešto menjati. Pričati o svojoj veličini, svojim mogućnostima, odbrani Srpstva, suprotstavljanju svetu, opozicionom delovanju, velikoj srbiji, itd, itd je samo obična retorika za isfrustrirani narod (za svakog po nešto), koji je to debelo platio. Ako tome dodamo i još nedefinisane radikalske hipoteke iz prošlosti izvesno je da SRS ni sada a ni na nekim sledećim izborima neće biti vlast, svojom (?) voljom i odlukom. Štetno je za društvo u celini, a naročito za tih 1.150.000 punoletnih ljudi što će njihovi glasovi ostati sterilni, što će njihov program, dobar ili manje dobar, ostati uvek mrtvo slovo na papiru, što njihovi glasovi neće ništa menjati u zemlji Srbiji. Bilo bi zanimljivo, posle svega, saznati šta očekuju birači od radikala. Biti opozicija bez namere da se uzme vlast nije politika, to su neka druga dešavanja koja će pre ili kasnije izaći na videlo.

Mickey

pre 17 godina

Iskreno se nadam da će se DS i DSS dogovoriti i uz G17 formirati novu vladu.Takođe sam mišljenja da će ulazak stranaka okupljenih oko LDP-a dodatno zakomplikovati i ovako složen politički život u Srbiji.Deluje mi da bi upravo Čedi Jovanoviću išlo u prilog da se izbori ponove jer se vlada ne može konstituisati i da u tom scenariju vidi mogućnost da ostvari još bolji učinak od sadašnjih 15 poslanika.

Dejan

pre 17 godina

Bojim se da Đelić nije dobro upućen kako se postaje predsednik vlade. Dobiti mandat ne znači ništa, ako DSS ne bude glasao za. To važi i za Koštunicu: ništa od premijerske funkcije, ako ga ne podrži DS. Bilo šta da se desi, neće biti iskreno. Ni dugovečno. Mislim da su ovi izbori propali izlet, uz proćerdane milione evra. DS i DSS ne mogu zajedno! I nemojte zamajavati narod da je u Srbiji pobedio "demokratski bkok". Nema toga ovde, a jedina je sreća što su radikali ispali iz igre, bez obzira na najveći boj mandata.

dobrica

pre 17 godina

Skandiranjem - Spasi Srbiju i ubi se Kostunice -LDP je pokazao ko su i sta su. Ako to nije govor mrznje onda sam ja lud. A sto se tice rezultata izbora pokazalo se po ko zna koji put da stalnim nipodastavanjem Vlade Vojislava Kostunice i njega pogotovo DS je uspela u samo jednom - SRS ima 1.100.000 glasaca i pobedio je u Beogradu! Ako ovo nije za nauk onda cemo jos dugo cekati da se elitizam i mondijalizam smiri i realno i konacno konstruktivno kreira politiku. Na zalost .

veciti optimista ali...

pre 17 godina

Ljudi strah me je! Svi mi mislimo da je Kostunica "neinformisan" ali da li je bas tako? Bojim se da je scenario krajnje mracan. Kostunica izgleda smatra da je on Bogom dan da bude premijer za ceo zivot. Mozda ce uci u vladu u kojoj nece da vodi glavnu rec ali vec nakon nekoliko meseci, sto je vec ucinio, izacice iz nje i poceti da je potkopava. Setite se 2001. kada je izasao iz Vlade pok. Premijera Djindjica. A onda nam slede novi izbori na kojima ce se narodu smrknuti i glat dati vise od 50% glasova radikalima. Bice to konacan udarac koji je Kostunica odavno spremao. Zalosno je da se kod nas odomacilo shvatanje da je politika nista drugo do trgovina. Tu formulaciju uveo nam je Kostunica. Izgleda da smo i mi postali neobavesteni. Nije tacno da se i sa "crnim djavolom" trebaju sklapati koalicije samo da bi se ostalo u fotelji. U svetu ima puno primera gde jednostavno postoje toliko programski razlicite stranke da nikome ne pada napamet da se u takvim slucajevima formiraju vlade. Najbolji i najblizi nasoj zemlji je primer Francuske. Ali gospodin Kostunica je toliko dobro zavrsio Milosevicevu skolu da je vecinu ubedio ta si i takve stvari moguce, osim naravno ako njegova politicka ubedjenja nisu slicna radikalskim, sto ako se malo izanaliziraju njegovi "mudri" politicki potezi od 2000. nam govore. Nadam se da nisam u pravu ali pogledajmo sta je i kako "mali" Sloba radio ovih godina pa cete uvedeti da ni ovakav scenario nije bas bez osnova.

IGY

pre 17 godina

Srbija dobija jaku vladu(DS-narodnjaci-G17) koja ce uz malo dobre volje moci da funkcionise punim kapacitetom (bar 100% bolje od prethodne manjinske, tj. umesto SPS-smesno, imamo jak DS-super)minimum 3 godine.Sto se tice mandatara, definitivno je iz DS-a, jer DSS sam ima oko 35 poslanika i tu naprosto nema o cemu da se raspravlja.Sam Kostunica u jucerasnjem obracanju nije ni pomenuo premijersko mesto.(prilicno realistican i racionalan pristup?)
Inace glasao sam za LDP(preuzeo sam odgovornost da bi presli cenzus)mada su oni kao likovi manje vise smesni, ali opet sa druge strane potrebna je Srbiji ta ideja...
Vrlo je bitno da budu konstruktivna opozicija ovoj vladi.U sustini ko je glasao za DS, G17 ili LDP nije mogo da pogresi.

Sever Bachke

pre 17 godina

Iako sam glasač Ds-a mislim da bi u trenutnoj stuaciji bilo bolje da neobavešteni Koštunica bude premijer, jer ukolio to bude neko iz DS-a, DSS će dobiti više ministarstava. To bi bilo pogubno po nas jer mogli smo da vidimo na delu Jočića, Bubala, Stojkovića, Parivodića, Lončara i slične...
Ovako Koštunica bi nastavio da paradira, a stvaran posao bi radili ministri iz DS-a i G17.

Travis Bickle

pre 17 godina

Potpuno se slažem sa LDP-om. Treba lustrirati Srbiju, a li samo političare aktivne od 1974 pa na ovamo, da ne bismo ugrozili političare iz Nikezićevog zlatnog doba demokratije. A prva mera LDP-ove vlade mora biti zabrana "Tarzana", "Alan Forda" i Cecinih postera u autolimarskim radnjama!

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Pa pojedini uporno zele da mandat za sastavljanje vlade dodeli predsednik najjace stranke na ovim izborima, isticuci svog favorita haškog zatvorenika Vojislava Sešelja. Pa gospodo patrioJoti, Srbija ima mnogo više dostojanstva da bi dozvolila da joj jedan robijaš iza zatvorskih rešetaka odredjuje sudbinu sastavljanjem vlade i sramoteci drzavu i gradjane koji u njoj zive. To vazi pogotovo za one koji zive u komforu strane drzave u kojoj naprimer Kraljica kao glava drzave odredjuje informatora, formatora pa i mandatara vlade po dugogodisnjoj demokratskoj tradiciji. Ukoliko osobe i simpatizeri autoritarnih i takozvanih rodoljubivih stranaka koalicije "Inat" zele da drze predavanje o demokratiji bilo pozeljne da prodube svoje znanje i mane se anti-globalistickih ideologija, koje su nas najzad i dovele tokom 90-ih u ovaj nezavidan polozaj. Tacno je, SRS nije normalna demokratski orijentisana stranka, uopste i neznam sta kao takva trazi u demokratskoj utakmici ali kad je zakon još uvek tako labav i pored sve tragedije prošlosti dozvoljava ucesce tih retrogradnih snaga, onda mora to drustvo isto tako da snosi odgovornost za posledice. Jedna od posledica jeste da takva stranka svojim inatom, populizmom i demagogijom privlaci mase cak i one koji kao bolje obrazovani treba da budu realisticniji i pragmaticniji. Vojislav Kostunica je dobio ovoliko glasova ne zato da bi usao u koaliciju sa radikalima i izolirao Srbiju, nego da bi bio deo demokratskog pro-evropskog bloka sa "srpskim obrazom", to je umereni ali prihvaceni nacionalizam. Ako Kostunica ipak vlascu gladan udje u koaliciju sa radikalima, to onda znaci samoubistvo DSS-NS-a, medjunarodna zajednica zbog svih okolnosti nece dozvoliti retrogradnu Srbiju vec iskljucivo progresivnu, sto je moralno odgovorno naravno. Srbija je previse vremena izgubila sa ovim likovima iz SRS i ne znam ko bi mogao da opravda jos vise gubljenje vremena izolacijom. Jednostavno, sa progresivnim snagama se moze normalno saradjivati u uzajamnom poverenju, poverenje kao kljucna rec ne postoji kad su radikali u pitanju, ni na unutrasnjem a pogotovo ne na spoljasnom planu. Kad bi radikali bili ozbiljna opcija? Jedino kad bi (koristeci DSS-ovski zargon) napravila reformu stranke i sanitarni otklon kompromitovanih ljudi, pocev od predsednika stranke....

Djordje

pre 17 godina

Sam predsednik Tadic nije iskljucio mogucnost da demokrate ne daju premijera , znaci Vojislav Kostunica ostaje premijer, kao sto je bilo dogovoreno i pre izbora, a i normalno je da nastavi posao sa vecinom ministara iz njegove vlade .
E sad sto se tice bezbednosnih struktura drzave mislim da ce Voja kao pametan covek to prepustiti demokratskoj stranci pa da oni jure za haskim optuzenicima, posto je to kazu kocnica( a nije) za da dalje pregovore sa EU.
Sve u svemu bolje je da nas vode demokratske snage od radikala (barem svet nece imati izgovor), ali nije dobro sto jedna prosiptarska koalicija ulazi u parlament.

lakiboy

pre 17 godina

Izbori prakticno nisu doneli vece promene. Cekanje sa predlogom resenja Kosovskog pitanja sa sadasnjim odnosom snaga izgleda nelogicno. Svaka od prve tri stranke mogla bi doci na vlast tako da karakter buduce vlasti nije predvidiv.Isto se desilo i posle predzadnjih parlamentarnih izbora s tim sto su dve demokratske stranke zamenile mesta i sto je umesto Vuka dosla stranka -takozvani repovi DOSA- koja u principu nikom nije potrebna
Dakle:ili sve po starom ili uskoro novi izbori

sasa jokic

pre 17 godina

Kostunica ne sme da bude Premijer, Velja ne sme da bude ministar, Jocic i Stojkovic ne smeju da budu ministri, ako Srbija zeli da ide napred! Zasto se Dinkic toliko udara u pluca? pa on ima samo 4 poslanika vise od LDP-a,a manje nego u proslom sazivu, sto govori da se nije pokazao, a milione je potrosio na kampanju!Evo sada se cujiu najave koalicije DSS i G17+, uplasili su se jer znaju sta su radili predhodne tri godine, ne smeju da dozvole da im izmakne vlast. E sad je na Tadicu, da im objasni da su to njihovi problemi, koj ina njihovu zalost Srbiju ne interesuju. I ono sto je najbitnije, a niko nije pomenuo, pa ni Ceda, a to je da se pored ubrzanja integracija u Evropsku Uniju, hapsenjem Karadzica i Mladica, i sudjenje za ubistvo Zorana Djindjica vrati na pravi kolosek, i da se prestane sa opstrukcijom sudjenja od strane ministarstava pravde i policije!

Nikola

pre 17 godina

Raduje me sto je koalicija okupljena oko LDP-a "presla cenzus". Verujem da su upravo oni privukli jedan broj apstinenata kojima DS nije po volji proteklih godina. Iako nece ucestvovati u vladi drago mi je se sto cemo imati prilike da cujemo nesto od preostalog zdravog razuma Srbije sa skupstinske govornice. Nece im biti lako jer ce biti meta mnogih frustriranih tipova, kako iz onih paganskih stranaka tako i iz ovih koje budu formirale vladu. Srecom, nece biti optereceni "kohabitacijom" i trulim kompromisima na koje su osudjeni ovi drugi. Zelim vam da istrajete i da imate puno strpljenja u ovom nasem zivopisnom parlamentu. I, mada mi je tesko da zamislim, voleo bih da vidim Petra Lukovica u skupstini Srbije...

Anton

pre 17 godina

jasno je da ce mandatar biti iz Ds, a ministar spoljnih poslova i predsednik skupstine iz dss. G17 plus dobija mesto podpresednika vlade.
Zivi bili pa videli.

Maja K.

pre 17 godina

Tuzno. Sad ce Kostunica opet da prevesla Tadica, kao i u svim prethodnim prilikama - Ustav, datum izbora, stav oko Kosova... A glasaci DS nece dobiti premijersko mesto koje su zasluzili! I sve ce se pravdati Kosovom, odnosno visom silom. Sto smo onda isli na izbore kad je DS mogao i bez njih da udje u Vladu u podredjenom polozaju?

Dušan

pre 17 godina

Nastavlja se... Rešenje se već nazire, ali tek za koju godinu. Dobra je vlada DS-DSS-G17, ali samo zato što nema bolje. DSS smo imali prilike da vidimo od 2000 na ovamo, oni ne biraju sredstva za svoju opciju, koja je prilično nejasna, ponekad i neugodno jasna. Ukoliko DS popusti i prepusti mesto mandatara DSS-u, nastaviće se dominacija jedne politike, na svaki način. Neće biti straha od obaranja vlade jer uvek ostaje opcija SRS i SPS, što su u DSS već pokazali jasno. No, ukoliko DS ne prepusti ključne pozicije premijera i bar jednog ministarstva sile, ostaje nada da je moguće postepeno otvarati pandorine kutije koje čuvaju tajne o strankama, političarima ivladavini poslednjih dvadesetak godina, što bi u potpunosti izmenilo političku scenu. Ali ostaje i mogućnost za izbor povoljnog vremena za nove prevremene izbore, jer je predpostaviti da DSS i G17 ni u kojem trenutku ne bi išli u koaliciju sa SPS i SRS. Spas za Srbiju su što skoriji novi izbori, ali u trenutku malo veće istine i kada nas medjunarodna zajednica, i sa zapada i sa istoka, neće opterećivati svojim trgovinama i interesima, i svojim favoritima u našem mulju.
Pitanje je hoće li DS izdržati, ali je već vreme da rasčistimo stvari u našoj avliji. Ukoliko nema opcije za približavanje demokratiji treba prihvatiti vladavinu onih koji do sada nisu ništa uradili valjano. Morali bi izdržati posle svega i taj eksperiment, jer je to jedini način da oni sami pokažu svoje vrednosti i, nadam se, zauvek sidju sa političke scene Srbije i prepuste mesto budućnosti.

Leftwing

pre 17 godina

Nikolic treba da bude mandatar i da preuzme odgovornsot. SRS je daleko najsnaznija politicka partija u Srbiji danas. Jeidno je logicno da Vladu formira SRS, DSS, NS i arkanovci plus imaju i SPS u rezervi. Takva vlada bi bila realan odraz teznji srpskog naroda. Sve ostale kombinacije su politicki nerealne i ideoloski neprirodne. To je, na zalost nase dece, tako.

Ivan M

pre 17 godina

"Srbija vise ne moze da ceka" i "zivela vlada DS + DSS + G17"!?!?!?!?!?!?!?!? A ko je bio na vlasti u zadnje 3 godine? Da nisu mozda ti vajni DSS i G17? I sta je Srbija cekala dok su oni bili na vlasti? Ili ce mozda sad ovo biti novi pocetak? Na zalost, Kostunica je opet faktor sa svojih 16-17%. Nama nema bitnog pomaka dok on nekako ne bude odstranjen iz kombinatorike za stvarane vlade - sto je po ovim rezultatima nemoguce. On je ostatak Zlobine politike i kocnica Srbije na putu ka 21. veku. Ovako ostajemo na "ponosnoj Srbiji", tamburanju o Kosovu, ocuvanu starih struktura u DB i policiji itd itd. Samo bi bilo jos gore da on ostane premijer - onda kuku lele.......

Alex

pre 17 godina

Pokazalo se da je glas dat LDP-u u stvari glas dat Vojislavu Kostunici. LDP-ovih 15 poslanika ce biti potpuno neupotrebljivo da se napravi prevaga nad dvojcem DSS-G17 Plus koji ce pokusati da uceni DS kako bi Kostunica ostao na premijerskom mestu. Lako izneto obecanje da od njih zavisi se pokazalo kao potpuno netacno. Od samog pocetka se znalo da od LDP-a nista nece zavisiti ako udju u parlament. LDP je zapravo uvek bio projekat za politicko prezivljavanje Cedomira Jovanovica.

Milan

pre 17 godina

E, nisam skoro čuo nebuloznu izjavu kao ovu Čedinu "da je rezultat koalicije LDP-GSS-SDU-LSV na parlamentarnim izborima "pobeda za sve koji žive na Kosovu jer se tamo najteže živi". "

Tanja

pre 17 godina

Ja sam veoma srecna sto je demokratska struja pobedila, i zdusno podrzavam vladu DS-DSS-G17+-manjine, uz napomenu da Ceda moze da bude super zadovoljan s obzirom da je skoro oformio stranku, a mislim da je ideja demokratije vaznija od nekog Ratka Mladica i Radovana Karadzica. Svakako pitanje Kosova je vazno, ali demokratske stranke ne bi trebalo da se cepaju na toj osnovi, jer daju sansu agresivnim i destruktivnim radikalima. Mislim da se sve demokratski orijentisane stranke slazu u tome da pitanje Kosova treba resavati mirnim putem, uz kompromise, i za diplomatskim stolom.

Ivan Grozny

pre 17 godina

Pazi boga ti, pobedio na izborima a odbija da bude mandatar. Predsednik treba da imenuje Nikolica za mandatara pa nek se snalazi. A znamo da ce se snaci. Pa nek Ahtisari kaze sta hoce. Ako Uopste mi nije jasno sta se demokrate trpaju. Prvo Nikolic mandatar pa onda sve ostalo od razvoja dogadjaja. Naslov bi trebao biti Nepoznat predsednik vlade ali mandatar je poznat. I u ceskoj se znalo da prvi mandatar tesko da ce moci da formira vladu ali je mandatar bio iz najjace stranke. Jel to regulisano novim ustavom?

dragan

pre 17 godina

Kaže Toma da je SRS pobednik, a pitam se kakav je to pobednik kad ne može da sastavi vladu. Narod je u ogromnoj većini glasao za stranke koje ne žele saradnju sa SRS. Dakle, narod je u ogromnom procentu, preko 70%, bio protiv SRS.

Može li se onda reće da je SRS pobednik.

Boki

pre 17 godina

DSS je jedino u sredini ako je sa jedne strane DS a sa druge SRS. Ali posto ta varijanta ne postoji, DSS NIJE U SREDINI! Jer, ili ce biti sa DS ili ce sa SRS. TU NEMA SREDINE i dosta vise placenih analiticara! DS ima vise glasova od DSS-a i ni u kom slucaju ne sme podrzati Kostunicu za premijera!

goran

pre 17 godina

u svim evropskim drzavama, Vladu sastavlja ona osoba, odnosno postaje onaj mandatar, koji moze da ponudi vecinu u skupstini. E sad, mandatar moze da bude i licnost iz SVM, ako moze, uz pomoc drugih partija u parlamentu, da sakupi potrebnih 126 poslanika.
ZIVELA VLADA DS+DSS+G17plus!!!
bez dugog oklevanja, na posao ljudi, Srbija vise ne moze da ceka!!!

Berislav

pre 17 godina

Sinos sam se naslusao svega i svacega sto su izgovorili razni"analiticari".Prednjacio je kao i obicno izvesni Djordje Vukadinovic.Svi su se zabavljali sujetama,netrpeljivoscu,izmirivanjem starih racuna kao da se radi o raspodeli "resora"medju mafijaskim porodicama u Cikagu tridesetih godina.Ovo mandat koje su dobile stranke su delegirane od strane biraca i ne mogu sa time stranke da rade sta hoce.N emoze se trgovati ,kao sto rece onaj nesretni Vukadinovic,G17 i DSS imaju jednog poslanika vise i eto prilike Kostunici da ostane premijer.Mora se postovati volja biraca pa ako narod najbolje zna onda je on rekao da u demokratskom bloku najvecu podrsku ima DS,voleli mi to ili ne.Jos uvek u javnosti postoji onaj odjek "bratsva i jedinstva"pa se vlast deli u uskim krugovima pa ako je Predsednik CK iz jedne onda je predsednik SSRNJ iz druge republike.Duboki su koreni proslosti i proci ce mnogo vremena dok se ovaj narod nauci demokratiji.Kako da to ocekujemo od obicnog sveta ako njegov prosveceni deo jos nije odmakao od jednopartijskog samoupravno-socijalistickog nacina politickog razmisljanja.

bojkotas

pre 17 godina

Veoma sam ponosan na sebe sto nisam naseo politickim lazima i igrama i sto nisam izasao na izbore da glasam za neke "manje lose". Licno mislim da bi Kostunica bio najbolje resenje za premijera ali s obzirom da narod niko nista ne pita svejedno mi je ko ce biti mandatar. Sto se mene tice moze da bude ko god hoce, razlike ionako nece biti, u parlament su opet usli sve sami isluzeni politicari, odnosno pripadnici mnogih bivsih vlasti, dakle nije uslo ni jedno novo lice ili nova ideja.

Zoran

pre 17 godina

Pozicija srednjeg igrača znači da može da postavlja sve uslove. Kontinuitet delovanja te stranke iz vremena Đinđića, Živkovića i trogodišnje vladavine se nastavlja... Šta reći još?

ab

pre 17 godina

Sada ce DSS traziti nastavak premijerske monotonije vec najavljene od DSS-ovog analiticara Djordja Vukadinovica. Ako vec premijer mora da bude iz bivse vlasti onda bi najzasluzniji bio Dinkic jer se najvise trudio i ima najvecu energiju. Licno bih najvise voleo nekog iz DS-a.

Ranko

pre 17 godina

Прва могућност је да владу праве ДС, ДСС и Г17+, што ће временом само показати да између тих партија нема никакве разлике и то је једина добра последица те чињенице. Лоше последице су многобројне и већ ћемо их видети.

Друга могућност је ДСС+СРС, а ту љубав цвета већ дуго. Занимљиво је да ће и та коалиција на дуже стазе показати да између те две партије нема никакве разлике и то је једина добра последица те чињенице. Лоше последице су многобројне и већ ћемо их видети.

Наравоученије је сасвим логично: СРС = ДСС = ДС = Г17+.

BigMuzzy

pre 17 godina

Izborima sam zadovoljan ali sada predstoji tezak posao pravljanja kompromisa na relaciji DS-DSS (svaku drugu opciju iskljucujem). Znao sam da LDP ce uci u parlament i zao mi je zbog toga jer sa svojim sastavom i programom ne mogu da ucestvuju u vladi. Oni ce definitivno novoj vladi da otezaju rad a vidim i da su oni vec "prosirili" listu zahteva Haskog tribunala na obavezu Srbije da uhapsi Karadzica?! Takvih istupa LDP-a ce biti sve vise.
Inache voleo bih da vidim jednu zreliju politicku komunikaciju na relaciji DS-DSS.

Goran

pre 17 godina

Hm, pa verovatno dogovor DS-DSS da Djelic bude premijer a da se Kostunica podrzi na predsednickim. Trebace i G17+ za vecinu, tako da ce Dinkicu dati finansije ili guvernersko mesto i tako. Realno?

IVAN

pre 17 godina

Nažalost ima i treča varijanta koja je sasvim moguča. Da formoraju vladu SRS i DSS. Što i nije tako nemoguče, ako znamo da Koštunica jako želi predsedniško mesto. Tragikomično bi bilo ako bi baš oni izgubili Kosovo.

Miladin

pre 17 godina

Nije Koštunica srednji igrač, on je u ovakvoj situaciji glavni i jedini igrač pošto sve zavisi od njega a ne od daleko jačih SRS i demokratskih stranaka. Žalosno je da i nadalje nećemo imati reformu državnih struktura zaostalih iz crnih vremena, a to govori sve o našoj "evropskoj budućnosti".

Mladen Mladenovic

pre 17 godina

Na osnovu kog parametra ce to Predsednik da uradi ? Kako ce pronaci "licnost" koja je u mogucnosti da sastavi Vladu ? Ako se vec igramo demokratije zar takvu "privilegiju" ne treba ponuditi stranci koja je osvojila najvise glasova. Ili ako se vec zeli personifikacija, coveku koji vodi stranku sa najvise osvojenih poslanickih mesta ? Da li ce nasi "pronalazaci" ponovo izmisljati vrucu vodu i svojom "demokratskom odlukom" zadiviti Evropu ? Bas me zanima kako ce tu svoju odluku, koja se sluti, obrazloziti Predsednik ?

Mladen Mladenovic

pre 17 godina

Na osnovu kog parametra ce to Predsednik da uradi ? Kako ce pronaci "licnost" koja je u mogucnosti da sastavi Vladu ? Ako se vec igramo demokratije zar takvu "privilegiju" ne treba ponuditi stranci koja je osvojila najvise glasova. Ili ako se vec zeli personifikacija, coveku koji vodi stranku sa najvise osvojenih poslanickih mesta ? Da li ce nasi "pronalazaci" ponovo izmisljati vrucu vodu i svojom "demokratskom odlukom" zadiviti Evropu ? Bas me zanima kako ce tu svoju odluku, koja se sluti, obrazloziti Predsednik ?

Zoran

pre 17 godina

Pozicija srednjeg igrača znači da može da postavlja sve uslove. Kontinuitet delovanja te stranke iz vremena Đinđića, Živkovića i trogodišnje vladavine se nastavlja... Šta reći još?

BigMuzzy

pre 17 godina

Izborima sam zadovoljan ali sada predstoji tezak posao pravljanja kompromisa na relaciji DS-DSS (svaku drugu opciju iskljucujem). Znao sam da LDP ce uci u parlament i zao mi je zbog toga jer sa svojim sastavom i programom ne mogu da ucestvuju u vladi. Oni ce definitivno novoj vladi da otezaju rad a vidim i da su oni vec "prosirili" listu zahteva Haskog tribunala na obavezu Srbije da uhapsi Karadzica?! Takvih istupa LDP-a ce biti sve vise.
Inache voleo bih da vidim jednu zreliju politicku komunikaciju na relaciji DS-DSS.

Ranko

pre 17 godina

Прва могућност је да владу праве ДС, ДСС и Г17+, што ће временом само показати да између тих партија нема никакве разлике и то је једина добра последица те чињенице. Лоше последице су многобројне и већ ћемо их видети.

Друга могућност је ДСС+СРС, а ту љубав цвета већ дуго. Занимљиво је да ће и та коалиција на дуже стазе показати да између те две партије нема никакве разлике и то је једина добра последица те чињенице. Лоше последице су многобројне и већ ћемо их видети.

Наравоученије је сасвим логично: СРС = ДСС = ДС = Г17+.

Miladin

pre 17 godina

Nije Koštunica srednji igrač, on je u ovakvoj situaciji glavni i jedini igrač pošto sve zavisi od njega a ne od daleko jačih SRS i demokratskih stranaka. Žalosno je da i nadalje nećemo imati reformu državnih struktura zaostalih iz crnih vremena, a to govori sve o našoj "evropskoj budućnosti".

IVAN

pre 17 godina

Nažalost ima i treča varijanta koja je sasvim moguča. Da formoraju vladu SRS i DSS. Što i nije tako nemoguče, ako znamo da Koštunica jako želi predsedniško mesto. Tragikomično bi bilo ako bi baš oni izgubili Kosovo.

ab

pre 17 godina

Sada ce DSS traziti nastavak premijerske monotonije vec najavljene od DSS-ovog analiticara Djordja Vukadinovica. Ako vec premijer mora da bude iz bivse vlasti onda bi najzasluzniji bio Dinkic jer se najvise trudio i ima najvecu energiju. Licno bih najvise voleo nekog iz DS-a.

Goran

pre 17 godina

Hm, pa verovatno dogovor DS-DSS da Djelic bude premijer a da se Kostunica podrzi na predsednickim. Trebace i G17+ za vecinu, tako da ce Dinkicu dati finansije ili guvernersko mesto i tako. Realno?

Berislav

pre 17 godina

Sinos sam se naslusao svega i svacega sto su izgovorili razni"analiticari".Prednjacio je kao i obicno izvesni Djordje Vukadinovic.Svi su se zabavljali sujetama,netrpeljivoscu,izmirivanjem starih racuna kao da se radi o raspodeli "resora"medju mafijaskim porodicama u Cikagu tridesetih godina.Ovo mandat koje su dobile stranke su delegirane od strane biraca i ne mogu sa time stranke da rade sta hoce.N emoze se trgovati ,kao sto rece onaj nesretni Vukadinovic,G17 i DSS imaju jednog poslanika vise i eto prilike Kostunici da ostane premijer.Mora se postovati volja biraca pa ako narod najbolje zna onda je on rekao da u demokratskom bloku najvecu podrsku ima DS,voleli mi to ili ne.Jos uvek u javnosti postoji onaj odjek "bratsva i jedinstva"pa se vlast deli u uskim krugovima pa ako je Predsednik CK iz jedne onda je predsednik SSRNJ iz druge republike.Duboki su koreni proslosti i proci ce mnogo vremena dok se ovaj narod nauci demokratiji.Kako da to ocekujemo od obicnog sveta ako njegov prosveceni deo jos nije odmakao od jednopartijskog samoupravno-socijalistickog nacina politickog razmisljanja.

Boki

pre 17 godina

DSS je jedino u sredini ako je sa jedne strane DS a sa druge SRS. Ali posto ta varijanta ne postoji, DSS NIJE U SREDINI! Jer, ili ce biti sa DS ili ce sa SRS. TU NEMA SREDINE i dosta vise placenih analiticara! DS ima vise glasova od DSS-a i ni u kom slucaju ne sme podrzati Kostunicu za premijera!

dragan

pre 17 godina

Kaže Toma da je SRS pobednik, a pitam se kakav je to pobednik kad ne može da sastavi vladu. Narod je u ogromnoj većini glasao za stranke koje ne žele saradnju sa SRS. Dakle, narod je u ogromnom procentu, preko 70%, bio protiv SRS.

Može li se onda reće da je SRS pobednik.

Tanja

pre 17 godina

Ja sam veoma srecna sto je demokratska struja pobedila, i zdusno podrzavam vladu DS-DSS-G17+-manjine, uz napomenu da Ceda moze da bude super zadovoljan s obzirom da je skoro oformio stranku, a mislim da je ideja demokratije vaznija od nekog Ratka Mladica i Radovana Karadzica. Svakako pitanje Kosova je vazno, ali demokratske stranke ne bi trebalo da se cepaju na toj osnovi, jer daju sansu agresivnim i destruktivnim radikalima. Mislim da se sve demokratski orijentisane stranke slazu u tome da pitanje Kosova treba resavati mirnim putem, uz kompromise, i za diplomatskim stolom.

goran

pre 17 godina

u svim evropskim drzavama, Vladu sastavlja ona osoba, odnosno postaje onaj mandatar, koji moze da ponudi vecinu u skupstini. E sad, mandatar moze da bude i licnost iz SVM, ako moze, uz pomoc drugih partija u parlamentu, da sakupi potrebnih 126 poslanika.
ZIVELA VLADA DS+DSS+G17plus!!!
bez dugog oklevanja, na posao ljudi, Srbija vise ne moze da ceka!!!

bojkotas

pre 17 godina

Veoma sam ponosan na sebe sto nisam naseo politickim lazima i igrama i sto nisam izasao na izbore da glasam za neke "manje lose". Licno mislim da bi Kostunica bio najbolje resenje za premijera ali s obzirom da narod niko nista ne pita svejedno mi je ko ce biti mandatar. Sto se mene tice moze da bude ko god hoce, razlike ionako nece biti, u parlament su opet usli sve sami isluzeni politicari, odnosno pripadnici mnogih bivsih vlasti, dakle nije uslo ni jedno novo lice ili nova ideja.

Ivan Grozny

pre 17 godina

Pazi boga ti, pobedio na izborima a odbija da bude mandatar. Predsednik treba da imenuje Nikolica za mandatara pa nek se snalazi. A znamo da ce se snaci. Pa nek Ahtisari kaze sta hoce. Ako Uopste mi nije jasno sta se demokrate trpaju. Prvo Nikolic mandatar pa onda sve ostalo od razvoja dogadjaja. Naslov bi trebao biti Nepoznat predsednik vlade ali mandatar je poznat. I u ceskoj se znalo da prvi mandatar tesko da ce moci da formira vladu ali je mandatar bio iz najjace stranke. Jel to regulisano novim ustavom?

Alex

pre 17 godina

Pokazalo se da je glas dat LDP-u u stvari glas dat Vojislavu Kostunici. LDP-ovih 15 poslanika ce biti potpuno neupotrebljivo da se napravi prevaga nad dvojcem DSS-G17 Plus koji ce pokusati da uceni DS kako bi Kostunica ostao na premijerskom mestu. Lako izneto obecanje da od njih zavisi se pokazalo kao potpuno netacno. Od samog pocetka se znalo da od LDP-a nista nece zavisiti ako udju u parlament. LDP je zapravo uvek bio projekat za politicko prezivljavanje Cedomira Jovanovica.

Milan

pre 17 godina

E, nisam skoro čuo nebuloznu izjavu kao ovu Čedinu "da je rezultat koalicije LDP-GSS-SDU-LSV na parlamentarnim izborima "pobeda za sve koji žive na Kosovu jer se tamo najteže živi". "

Maja K.

pre 17 godina

Tuzno. Sad ce Kostunica opet da prevesla Tadica, kao i u svim prethodnim prilikama - Ustav, datum izbora, stav oko Kosova... A glasaci DS nece dobiti premijersko mesto koje su zasluzili! I sve ce se pravdati Kosovom, odnosno visom silom. Sto smo onda isli na izbore kad je DS mogao i bez njih da udje u Vladu u podredjenom polozaju?

Ivan M

pre 17 godina

"Srbija vise ne moze da ceka" i "zivela vlada DS + DSS + G17"!?!?!?!?!?!?!?!? A ko je bio na vlasti u zadnje 3 godine? Da nisu mozda ti vajni DSS i G17? I sta je Srbija cekala dok su oni bili na vlasti? Ili ce mozda sad ovo biti novi pocetak? Na zalost, Kostunica je opet faktor sa svojih 16-17%. Nama nema bitnog pomaka dok on nekako ne bude odstranjen iz kombinatorike za stvarane vlade - sto je po ovim rezultatima nemoguce. On je ostatak Zlobine politike i kocnica Srbije na putu ka 21. veku. Ovako ostajemo na "ponosnoj Srbiji", tamburanju o Kosovu, ocuvanu starih struktura u DB i policiji itd itd. Samo bi bilo jos gore da on ostane premijer - onda kuku lele.......

Leftwing

pre 17 godina

Nikolic treba da bude mandatar i da preuzme odgovornsot. SRS je daleko najsnaznija politicka partija u Srbiji danas. Jeidno je logicno da Vladu formira SRS, DSS, NS i arkanovci plus imaju i SPS u rezervi. Takva vlada bi bila realan odraz teznji srpskog naroda. Sve ostale kombinacije su politicki nerealne i ideoloski neprirodne. To je, na zalost nase dece, tako.

Dušan

pre 17 godina

Nastavlja se... Rešenje se već nazire, ali tek za koju godinu. Dobra je vlada DS-DSS-G17, ali samo zato što nema bolje. DSS smo imali prilike da vidimo od 2000 na ovamo, oni ne biraju sredstva za svoju opciju, koja je prilično nejasna, ponekad i neugodno jasna. Ukoliko DS popusti i prepusti mesto mandatara DSS-u, nastaviće se dominacija jedne politike, na svaki način. Neće biti straha od obaranja vlade jer uvek ostaje opcija SRS i SPS, što su u DSS već pokazali jasno. No, ukoliko DS ne prepusti ključne pozicije premijera i bar jednog ministarstva sile, ostaje nada da je moguće postepeno otvarati pandorine kutije koje čuvaju tajne o strankama, političarima ivladavini poslednjih dvadesetak godina, što bi u potpunosti izmenilo političku scenu. Ali ostaje i mogućnost za izbor povoljnog vremena za nove prevremene izbore, jer je predpostaviti da DSS i G17 ni u kojem trenutku ne bi išli u koaliciju sa SPS i SRS. Spas za Srbiju su što skoriji novi izbori, ali u trenutku malo veće istine i kada nas medjunarodna zajednica, i sa zapada i sa istoka, neće opterećivati svojim trgovinama i interesima, i svojim favoritima u našem mulju.
Pitanje je hoće li DS izdržati, ali je već vreme da rasčistimo stvari u našoj avliji. Ukoliko nema opcije za približavanje demokratiji treba prihvatiti vladavinu onih koji do sada nisu ništa uradili valjano. Morali bi izdržati posle svega i taj eksperiment, jer je to jedini način da oni sami pokažu svoje vrednosti i, nadam se, zauvek sidju sa političke scene Srbije i prepuste mesto budućnosti.

Djordje

pre 17 godina

Sam predsednik Tadic nije iskljucio mogucnost da demokrate ne daju premijera , znaci Vojislav Kostunica ostaje premijer, kao sto je bilo dogovoreno i pre izbora, a i normalno je da nastavi posao sa vecinom ministara iz njegove vlade .
E sad sto se tice bezbednosnih struktura drzave mislim da ce Voja kao pametan covek to prepustiti demokratskoj stranci pa da oni jure za haskim optuzenicima, posto je to kazu kocnica( a nije) za da dalje pregovore sa EU.
Sve u svemu bolje je da nas vode demokratske snage od radikala (barem svet nece imati izgovor), ali nije dobro sto jedna prosiptarska koalicija ulazi u parlament.

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Pa pojedini uporno zele da mandat za sastavljanje vlade dodeli predsednik najjace stranke na ovim izborima, isticuci svog favorita haškog zatvorenika Vojislava Sešelja. Pa gospodo patrioJoti, Srbija ima mnogo više dostojanstva da bi dozvolila da joj jedan robijaš iza zatvorskih rešetaka odredjuje sudbinu sastavljanjem vlade i sramoteci drzavu i gradjane koji u njoj zive. To vazi pogotovo za one koji zive u komforu strane drzave u kojoj naprimer Kraljica kao glava drzave odredjuje informatora, formatora pa i mandatara vlade po dugogodisnjoj demokratskoj tradiciji. Ukoliko osobe i simpatizeri autoritarnih i takozvanih rodoljubivih stranaka koalicije "Inat" zele da drze predavanje o demokratiji bilo pozeljne da prodube svoje znanje i mane se anti-globalistickih ideologija, koje su nas najzad i dovele tokom 90-ih u ovaj nezavidan polozaj. Tacno je, SRS nije normalna demokratski orijentisana stranka, uopste i neznam sta kao takva trazi u demokratskoj utakmici ali kad je zakon još uvek tako labav i pored sve tragedije prošlosti dozvoljava ucesce tih retrogradnih snaga, onda mora to drustvo isto tako da snosi odgovornost za posledice. Jedna od posledica jeste da takva stranka svojim inatom, populizmom i demagogijom privlaci mase cak i one koji kao bolje obrazovani treba da budu realisticniji i pragmaticniji. Vojislav Kostunica je dobio ovoliko glasova ne zato da bi usao u koaliciju sa radikalima i izolirao Srbiju, nego da bi bio deo demokratskog pro-evropskog bloka sa "srpskim obrazom", to je umereni ali prihvaceni nacionalizam. Ako Kostunica ipak vlascu gladan udje u koaliciju sa radikalima, to onda znaci samoubistvo DSS-NS-a, medjunarodna zajednica zbog svih okolnosti nece dozvoliti retrogradnu Srbiju vec iskljucivo progresivnu, sto je moralno odgovorno naravno. Srbija je previse vremena izgubila sa ovim likovima iz SRS i ne znam ko bi mogao da opravda jos vise gubljenje vremena izolacijom. Jednostavno, sa progresivnim snagama se moze normalno saradjivati u uzajamnom poverenju, poverenje kao kljucna rec ne postoji kad su radikali u pitanju, ni na unutrasnjem a pogotovo ne na spoljasnom planu. Kad bi radikali bili ozbiljna opcija? Jedino kad bi (koristeci DSS-ovski zargon) napravila reformu stranke i sanitarni otklon kompromitovanih ljudi, pocev od predsednika stranke....

sasa jokic

pre 17 godina

Kostunica ne sme da bude Premijer, Velja ne sme da bude ministar, Jocic i Stojkovic ne smeju da budu ministri, ako Srbija zeli da ide napred! Zasto se Dinkic toliko udara u pluca? pa on ima samo 4 poslanika vise od LDP-a,a manje nego u proslom sazivu, sto govori da se nije pokazao, a milione je potrosio na kampanju!Evo sada se cujiu najave koalicije DSS i G17+, uplasili su se jer znaju sta su radili predhodne tri godine, ne smeju da dozvole da im izmakne vlast. E sad je na Tadicu, da im objasni da su to njihovi problemi, koj ina njihovu zalost Srbiju ne interesuju. I ono sto je najbitnije, a niko nije pomenuo, pa ni Ceda, a to je da se pored ubrzanja integracija u Evropsku Uniju, hapsenjem Karadzica i Mladica, i sudjenje za ubistvo Zorana Djindjica vrati na pravi kolosek, i da se prestane sa opstrukcijom sudjenja od strane ministarstava pravde i policije!

Nikola

pre 17 godina

Raduje me sto je koalicija okupljena oko LDP-a "presla cenzus". Verujem da su upravo oni privukli jedan broj apstinenata kojima DS nije po volji proteklih godina. Iako nece ucestvovati u vladi drago mi je se sto cemo imati prilike da cujemo nesto od preostalog zdravog razuma Srbije sa skupstinske govornice. Nece im biti lako jer ce biti meta mnogih frustriranih tipova, kako iz onih paganskih stranaka tako i iz ovih koje budu formirale vladu. Srecom, nece biti optereceni "kohabitacijom" i trulim kompromisima na koje su osudjeni ovi drugi. Zelim vam da istrajete i da imate puno strpljenja u ovom nasem zivopisnom parlamentu. I, mada mi je tesko da zamislim, voleo bih da vidim Petra Lukovica u skupstini Srbije...

Anton

pre 17 godina

jasno je da ce mandatar biti iz Ds, a ministar spoljnih poslova i predsednik skupstine iz dss. G17 plus dobija mesto podpresednika vlade.
Zivi bili pa videli.

lakiboy

pre 17 godina

Izbori prakticno nisu doneli vece promene. Cekanje sa predlogom resenja Kosovskog pitanja sa sadasnjim odnosom snaga izgleda nelogicno. Svaka od prve tri stranke mogla bi doci na vlast tako da karakter buduce vlasti nije predvidiv.Isto se desilo i posle predzadnjih parlamentarnih izbora s tim sto su dve demokratske stranke zamenile mesta i sto je umesto Vuka dosla stranka -takozvani repovi DOSA- koja u principu nikom nije potrebna
Dakle:ili sve po starom ili uskoro novi izbori

Sever Bachke

pre 17 godina

Iako sam glasač Ds-a mislim da bi u trenutnoj stuaciji bilo bolje da neobavešteni Koštunica bude premijer, jer ukolio to bude neko iz DS-a, DSS će dobiti više ministarstava. To bi bilo pogubno po nas jer mogli smo da vidimo na delu Jočića, Bubala, Stojkovića, Parivodića, Lončara i slične...
Ovako Koštunica bi nastavio da paradira, a stvaran posao bi radili ministri iz DS-a i G17.

Travis Bickle

pre 17 godina

Potpuno se slažem sa LDP-om. Treba lustrirati Srbiju, a li samo političare aktivne od 1974 pa na ovamo, da ne bismo ugrozili političare iz Nikezićevog zlatnog doba demokratije. A prva mera LDP-ove vlade mora biti zabrana "Tarzana", "Alan Forda" i Cecinih postera u autolimarskim radnjama!

Tanja

pre 17 godina

Mislim da bi bilo fer da gospodin Kostunica ostane premijer (da ne bude , ovi iz DS-a, uzeli sve najvaznije funkcije), ali da zato G17+ i DS daju misnistre, jer ionako imaju kompetentnije ljude za ministarska mesta. Mislim da bi tako bilo i vuci siti i ovce na broju. Naravno, ministri moraju da se dogovaraju sa premijerom, a na ovaj nacin bismo i malo vratili Voju na izvorni demokratski put, da saradjuje sa ljudima sa kojima je stvarao demokratski pokret u Srbiji, kad je ovde bio haos slobizma i seseljizma.

Makaveli

pre 17 godina

Veoma cudno je to da stranka sa najvise glasova u startu kaze da nece formirati vladu?! Ko iole logicno razmislja, taj zna i zasto to kazu. Nece oni da budu ti koji ce preci preko svojih reci. Nece oni da budu ti koji ce izgubiti Kosovo i "izdati" Srbiju zapadu. Najlakse im je nista ne raditi, samo kritikovati druge. U sustini, SRS jeste stranka koja je najbliza srpskom mentalitetu - samim tim nije ni cudo da su dobili najvise glasova.
Jedini jasan stav ima LDP, koji ce biti konstruktivna opozicija ili ce uci u vladu samo pod odredjenim uslovima.
Inace, premijer ne moze dolaziti iz stranke koja nije najjaca ili bar druga po broju dobijenih glasova - to jednostavno ne ide. Samim tim, ako nista drugo nije pozitivno na ovim izborima, ja se nadam da ce se Kostunica skloniti sa pozicije u kojoj je uglavnom funkcionisao kao "kocnica" tj. "beton" prema svim reformama i dobrim idejama. Vreme je stvarno da se skloni odatle, krajnje je vreme.
Sve u svemu, radikali su pred izbore pricali o nekoj svojoj vladi, politici, obecavali sta ce biti kad oni pobede. Eto pobedise, ali i dalje ce raditi 0 (slovima: nula). Ali ocigledno da je tipicni gradjanin Srbije onaj koji se buni protiv svega i kome nista ne valja, a u stanju da nesto promeni nije! Tuzno.

Laik

pre 17 godina

Bice tesko. Kostunica se drzi one stare : bolje prvi u selu nego drugi u gradu. Ako i pristane da bude drugi u gradu jedva ce cekati da pocepa dogovor (vec vidjeno). Mladja nece dozvoliti da mu se iko mesa u finansije, a ako premijer bude iz DS-a to mu ne gine, a onda ce i on da cepa(i to je vec vidjeno). Vlada, ako je bude nece biti dugovecna.
Nama ce svanuti kad radikali sidju sa vlasti, kad se ovih > 1.000.000 uveri da je sve samo prazna ljustura bez ideja i kad svoje glasove podeli medju onima koje znaju i hoce.

dobrica

pre 17 godina

Skandiranjem - Spasi Srbiju i ubi se Kostunice -LDP je pokazao ko su i sta su. Ako to nije govor mrznje onda sam ja lud. A sto se tice rezultata izbora pokazalo se po ko zna koji put da stalnim nipodastavanjem Vlade Vojislava Kostunice i njega pogotovo DS je uspela u samo jednom - SRS ima 1.100.000 glasaca i pobedio je u Beogradu! Ako ovo nije za nauk onda cemo jos dugo cekati da se elitizam i mondijalizam smiri i realno i konacno konstruktivno kreira politiku. Na zalost .

Dejan

pre 17 godina

Bojim se da Đelić nije dobro upućen kako se postaje predsednik vlade. Dobiti mandat ne znači ništa, ako DSS ne bude glasao za. To važi i za Koštunicu: ništa od premijerske funkcije, ako ga ne podrži DS. Bilo šta da se desi, neće biti iskreno. Ni dugovečno. Mislim da su ovi izbori propali izlet, uz proćerdane milione evra. DS i DSS ne mogu zajedno! I nemojte zamajavati narod da je u Srbiji pobedio "demokratski bkok". Nema toga ovde, a jedina je sreća što su radikali ispali iz igre, bez obzira na najveći boj mandata.

veciti optimista ali...

pre 17 godina

Ljudi strah me je! Svi mi mislimo da je Kostunica "neinformisan" ali da li je bas tako? Bojim se da je scenario krajnje mracan. Kostunica izgleda smatra da je on Bogom dan da bude premijer za ceo zivot. Mozda ce uci u vladu u kojoj nece da vodi glavnu rec ali vec nakon nekoliko meseci, sto je vec ucinio, izacice iz nje i poceti da je potkopava. Setite se 2001. kada je izasao iz Vlade pok. Premijera Djindjica. A onda nam slede novi izbori na kojima ce se narodu smrknuti i glat dati vise od 50% glasova radikalima. Bice to konacan udarac koji je Kostunica odavno spremao. Zalosno je da se kod nas odomacilo shvatanje da je politika nista drugo do trgovina. Tu formulaciju uveo nam je Kostunica. Izgleda da smo i mi postali neobavesteni. Nije tacno da se i sa "crnim djavolom" trebaju sklapati koalicije samo da bi se ostalo u fotelji. U svetu ima puno primera gde jednostavno postoje toliko programski razlicite stranke da nikome ne pada napamet da se u takvim slucajevima formiraju vlade. Najbolji i najblizi nasoj zemlji je primer Francuske. Ali gospodin Kostunica je toliko dobro zavrsio Milosevicevu skolu da je vecinu ubedio ta si i takve stvari moguce, osim naravno ako njegova politicka ubedjenja nisu slicna radikalskim, sto ako se malo izanaliziraju njegovi "mudri" politicki potezi od 2000. nam govore. Nadam se da nisam u pravu ali pogledajmo sta je i kako "mali" Sloba radio ovih godina pa cete uvedeti da ni ovakav scenario nije bas bez osnova.

Mickey

pre 17 godina

Iskreno se nadam da će se DS i DSS dogovoriti i uz G17 formirati novu vladu.Takođe sam mišljenja da će ulazak stranaka okupljenih oko LDP-a dodatno zakomplikovati i ovako složen politički život u Srbiji.Deluje mi da bi upravo Čedi Jovanoviću išlo u prilog da se izbori ponove jer se vlada ne može konstituisati i da u tom scenariju vidi mogućnost da ostvari još bolji učinak od sadašnjih 15 poslanika.

Strahinja Vlajovic

pre 17 godina

Ocekujem od Kostunice, koji prica o drzavotvornosti, da omoguci svojom podrskom i srazmernim ucescem, formiranje nove vlade demokratskog jedinstva, sa DS-om kao stozerom, pa neka mu bude oprosteno sto je sa daleko manje poslanika pre tri godine trazio "sanitarni kordon" prema DS-u i njihovu blanko podrsku manjinskoj vladi u kojoj ne bi participirali, ili definitivno prizna da je radikal ...

IGY

pre 17 godina

Srbija dobija jaku vladu(DS-narodnjaci-G17) koja ce uz malo dobre volje moci da funkcionise punim kapacitetom (bar 100% bolje od prethodne manjinske, tj. umesto SPS-smesno, imamo jak DS-super)minimum 3 godine.Sto se tice mandatara, definitivno je iz DS-a, jer DSS sam ima oko 35 poslanika i tu naprosto nema o cemu da se raspravlja.Sam Kostunica u jucerasnjem obracanju nije ni pomenuo premijersko mesto.(prilicno realistican i racionalan pristup?)
Inace glasao sam za LDP(preuzeo sam odgovornost da bi presli cenzus)mada su oni kao likovi manje vise smesni, ali opet sa druge strane potrebna je Srbiji ta ideja...
Vrlo je bitno da budu konstruktivna opozicija ovoj vladi.U sustini ko je glasao za DS, G17 ili LDP nije mogo da pogresi.

Milovan

pre 17 godina

Radikali neće ulaziti u vladu. Njihova predizborna kampanja je bila izbalansirana da ne osvoje vlast, a da uzmu što više glasova. Njihovo je, već godinama, da navlače odredjene strukture ovog društva, da glasaju za njih. I to su glasovi koji, isto tako već godinama, nisu ništa doneli ovoj Srbiji. Još iz vremena velikih vodja to su bili glasovi koji nisu rešavali ništa, rešavali su drugi, manji i slabiji, a Srbija je propadala.Uslužno ometanje protivnika po sistemu uzmi glasove da ih ne dobije neko drugi, taj drugi će nešto menjati. Pričati o svojoj veličini, svojim mogućnostima, odbrani Srpstva, suprotstavljanju svetu, opozicionom delovanju, velikoj srbiji, itd, itd je samo obična retorika za isfrustrirani narod (za svakog po nešto), koji je to debelo platio. Ako tome dodamo i još nedefinisane radikalske hipoteke iz prošlosti izvesno je da SRS ni sada a ni na nekim sledećim izborima neće biti vlast, svojom (?) voljom i odlukom. Štetno je za društvo u celini, a naročito za tih 1.150.000 punoletnih ljudi što će njihovi glasovi ostati sterilni, što će njihov program, dobar ili manje dobar, ostati uvek mrtvo slovo na papiru, što njihovi glasovi neće ništa menjati u zemlji Srbiji. Bilo bi zanimljivo, posle svega, saznati šta očekuju birači od radikala. Biti opozicija bez namere da se uzme vlast nije politika, to su neka druga dešavanja koja će pre ili kasnije izaći na videlo.

NorthernSerbia

pre 17 godina

Ako vi svi mislite da ce Voja prepustiti mesto predsednika vlade Djelicu, sada kada se treba "tuci" za Kosovo (mislim za stolom, a ne drugacije), onda ste stvarno u veeelikoj zabludi. Jedini razlog Tadicevog insistiranja na premierskoj stolici iz DS-a, je sto vise ostalih ministarstava u zamenu za premiera...

Znanac - stranac

pre 17 godina

Srbija i posle izbora ima iste probleme kao i pre... Sada je vec svima jasno da je narod u Srbiji najblizi opciji SRS i zbog toga Predsednik Tadic mora da da sansu SRS da napravi vladu... Iako nikada nisam niti cu biti pobornik politike Voje Seselja vecina Srba je rekla da je to ono sto oni zele i bio bi red da se to postuje jer to je demokratija... SRS bi mogla uz SPS kao manjinska vlada uz podrsku DSS da vecini pruzi ono sto su izborom zasluzili... Sve ostalo je ponavljanje stare price u kojoj Kostunica bio premijer ili ne ce da se ponasa kao uvredjena mlada koja nigde ne zuri... Non stop ce da podriva bilo kakvu koaliciju i ona ce se raspasti kod prvog problema... Ako SRS ne bude mogla napraviti vladu novi izbori dok neko ne ima apsolutnu vecinu jer to je jedini nacin vladavine u Srbiji... Srecni vam rezultati narode---uzivajte...

Nemanja011

pre 17 godina

Bilo bi znaimljivo videti objasnjenje zasto ce stranka koja ima 22% podreske biraca, "drzati" mesto predsednika drzave, premijera vlade, ministre policije i pravde. Secam se kada se cela demokartska javnost, s pravom, podigla i pobunila protiv toga sto jedna stranka (G17) drzi apsolutno sve finansijske poluge ove drzave (NBS, Komisija za HOV, ministarstvo finansija). Tada je to bilo opravdano. Nadam se da ce se isto desiti i sada. Najogre od svega je sto je alternativa Kostunica na mestu na kome se i do sada nalazio. A opet, sta je manje zlo, Kostunica na mestu premijera ili Kostunica koji zarad podrske premijeru iz DS-a trazi gotovo sva ministarstva koja je i do sada drzao. Realno, ocekujem da ce VK traziti da ostane premijer, da ce Dinkic postati potpredsednik vlade zajedno sa nekim iz DS-a, da ce vecinu bitnih ministarstava dobiti DS i da ce sva mesta u diplomatiji otici takodje njima.

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Srbija mora da se ugleda na sve okolnosti koje su pratile ishod nemackih parlamentarnih izbora i nacin na koji je sastavljena vlada "Velikom Koalicijom" CDU i SPD. Na slican nacin je Gerhard Schroder (SPD) gajio licni animozitet prema Angeli Merkel i CDU koju je predstavljala, do javne mrznje gde reci i non-vrebalna komunikacija tokom suceljavanja ta dva lidera nije lagala dozu prezira. DS-DSS = SPD-CDU. Ishod u nemackoj svi znamo i vrhunac je demokratske svesti, naime, svest je takva da gradjani glasaju za program i stranku NE za lidera; SPD je izgubio izbore a bio je pozeljan da se napravi koaliciona vlada sa CDU, Schroder je sacuvao dostojanstvo, preuzeo odgovornost za poraz (iako je razlika bila strašno mala) i povukao se sa liderske pozicije SPD-a, time su rešena 2 problema, Angela Merkel iz konzervativne CDU je postala prva kancelarka i SPD je otvorio put "Velikoj Koaliciji" kao drzavnicka odgovornost. Sad nas slucaj posle ovog skolskog primera iz nemacke vraca na danasnju situaciju u Srbiji: Kostunica da se povuce kao porazeni (manje je dobio nego 2003), time otvori put premijeru iz DS-a i "Demokratskoj Koaliciji" na programskim osnovama, uvazavajuci drzavne interese nad partijskim. Ali......"malo morgen", demokratija je tek privirila u Srbiji, DSS je kostunicina licna imovina/nekretnina i pored toga nema on toliki nivo demokratske svesti, legalizma i odgovornosti koliko cesto sam za sebe istice. Uvek nas standard poredimo sa zapadnim ne zeleci da ucimo od zapadne "skole"; zapadni standard bez zapadnih obaveza NE ide, pre svih respekt za volju i potrebe gradjana.

kiki

pre 17 godina

Mene jako cudi kako sada svi pozivaju Kostunicu da bude konstruktivan i pristane na uslove DS-a.Posle proslih izbora bas nije bilo tako,DS jednostavno nije bio zadovoljan ponudjenim od strane DSS/G17 i nije hteo u vladu ,pa smo dobili manjinsku vladu.Tako da je ovo prozivanje Kostunice licemerno.
Sto se tice LDP-a ,oni ce zajendo sa radikalima od skupstine napraviti cirkuz,i stvarno me hvata jeza ,kada pomislim kako se zamenjuju za govornicom Canak i Vucic,Ceda i Toma.Strava.Jedni i drugi su ekstremisti i to je najveci minus na ovim izborima,da su ekstremisti ojacali.Ali srecom nemaju vecinu.Mislim da je izvesna vlada Ds-DSS-G17 + verovatno manjine,sto bi bila prilicno stabilna vlada.Sada je pitanje dogovora oko raspodele.Kostunica premijer,DS kljucne resore ,a to jedno vise od polovine,ili premijer iz DS-a (nadam se da ipak nece biti Djelic),a DSS-u ministarstva "po izboru",i to jedan ili dva manje od polovine.Mislim da i jedno i drugo resenje moze dovesti do dobre i stabilne vlade,u kojoj bi ministri bili Vlahovic,Djelic,Matkovic,Vladeta Jankovic, Parivodic,Popovic, Dinkic,itd.
To za mene zvuci sasvim dobro.

komentator

pre 17 godina

Sve kombinacije su moguce. Svi po malo zaboravljaju mogunost manjinske vlade.Tako da vladu mogu same da formiraju SRS,ili DS,ili DSS+G17. Mislim da Kostunica ima da bude premijer.U suprotnom, mislim da i on sam zna da se od ovog poraza nikada oporaviti.

Aleks

pre 17 godina

Mandatar ce biti Djelic jer Kostunica ne zeli da preuzme odgovornost koju donosi nezavisnost Kosova koja je sve izglednija.U istoj situaciji su i radikali i to je i sam Nikolic najavio recima da ne zele ni da pokusavaju da formiraju vladu.DS tu ukazanu sansu nece propustiti medjutim ministarstvo privrede i kapitalne investicije idu DSS-NSS(Bubalo-Velja) dok finansije Dinkicu a to nimalo nisu mali ustupci!
Po mom misljenju stvorena je situacija u kojoj svi vise gube nego sto dobijaju,ali ponekad da bi se islo dva koraka napred mora se prethodno vratiti korak nazad.

Lala

pre 17 godina

Nikakao mi nije jasno zasto se taj Toma trsi do poslednjeg sekunda, a onda - nista.
Zasto ni ne pokusa da napravi vladu?
Daleko bilo da bih volela da ga vidim kao predsednika vlade, ma samo da proba na dva dana kako lici raditi nesto ozbiljnije od vecite kritike kako niko nista ne zna. Evo mu sanse neka pokaze sta zna.
Ovako cuce po skupstini, uzimaju lepe pare ni za sta, vozikaju se, krkaju, spavaju o drzavnom trosku, i vecito 'kevcu'.

posmatrac

pre 17 godina

Zanimljivo je da niko ne uocava cinjenicu da se predsednik Srbije ponasa kao sef izbornog staba svoje stranke, a ne kao predsednik svih gradjana Srbije. Izgleda da nije dobro proucio deo Ustava koji govori o njegovoj ulozi u politickom zivotu Srbije, sto najbolje pokazuje izjava da ce on voditi drzavnu politiku, a predsednik Vlade ekonomsku. Na stranu sto je bezobrazluk da stranka koja je druga po jacini pretenduje da ima i mesto predsednika Republike i predsednika Vlade. Na stranu sto je mesto predsednika Vlade politicka funkcija, tako da Boza Djelic, ako ga vec predstavljaju kao strucnjaka moze da bude dobar kandidat za mesto ministra finansija. Ali tu je vec Dinkic...

Vojvođanin

pre 17 godina

Jedine dve demokratske i proevropske stranke DS i G17 Plus (Čeda i Čanak posebna su i složena priča), imaju 84 mandata. Kako onda može biti govora o pobedi "demokratskog bloka"? Poštedite nas iluzija o demokratskoj Srbiji i budućoj demokratskoj vladi. U Beogradu pobedili su radikali! Čudno da to ovde niko ne pominje.

Krstic

pre 17 godina

Najpostenija i najpravicnija varijanta bi bila da ponudi mandat za sastav vlade radikalima,pa neka zvanicno odbiju mandat da ne mogu sastaviti vladu,u protivnom ce se uvek pozivati na to da im nije ponudjen mandat,pa posle toga ponuditi mandat demokratskoj partiji.Mislim da je to najbolja varijanta u ovom trenutku,da se ispostuju ,neki demokrtski principi.Tim redosledom bi se demaskira demagogija koja je glavna poluga radikala u kampanji obmanjivanja polupisme Srbije.

Hermiona

pre 17 godina

Samo da na mesto ministra pravde i policije dodju normalni i strucni ljudi! Ekonomija nekako ide i ici ce ali nam je drzava u pravnom smislu neuredjena kao i u vreme Slobe. Ako na ova dva mesta opet dodju likovi poput Batica, Stojkovica, Jocica i sl. nikad napred necemo krenuti. Pravosudje i policiju je u ovom trenutku najvaznije reformisati!

stepan

pre 17 godina

Nece toliko biti interesantna vlada DS-DSS-G17 koliko njena opozicija u kojoj ce biti extremna nacionalisticka desnica(SRS) + ultraliberalisti(LDP)koji ce cim pocne rasprava o nekom pitanju da se medjusobno pokace nakon 10-15min. i onda da krenu da se sibaju do smrti, dok ce ovi iz vlade samo da zapale pljugu i puste ih da se medjusobno poubijaju... I tako svaki put...

Alek

pre 17 godina

Pa zar je to normalno da se vlada jedne "zrele" drzave formira po principu ucene. Kostunica vec godinama ucenjuje DS koja bi trebala da se zapita zasto SRS i dalje ima ubedljivo najvise glasova (mozda rec korupcija na liniji DS-DSS-G17+ima neke veze sa tim)

demokrata od malena

pre 17 godina

Sa vlasti se silazi, ali se na vlast i vraca, rece jednom Kostunica i mirno predade mesto Predsednika SRJ. Kostunica je prvi radio na ujedinjavanju tzv. demokratskog bloka, cisto za ovu decu koja nisu cula za DEPOS. I sve ce da prodje mirno i bez problema, ma koliko ekstremisti u liku Cede Jovanovica, Vucica i Nikolica zeleli suprotno. Cedo, bio si na vlasti i uradio si jedno veliko nista. Tomo, podrzao si Vladu koja je vodila u propast. Sta jos hocete?

Dirk Pitt

pre 17 godina

Mislim da bi u ovoj situaciji najbolje resenje bilo da Tadic ponudi Radikalima da sastave vladu. Bila bi to manjinska vlada koja bi vrlo brzo pala i usledili bi novi izbori. Tako bi Radikali pokazali svoju nemoc, i najverovatnije izgubili dobar deo birackog tela. Kaolicija DSS/NS bi pukla (Velja bi preleto kod Tome) i Kostunica bi ostao na vetrometini. Konacno bi demokratske stranke dobile priliku da sastave kvalitetnu vladu.

Juka

pre 17 godina

Mislim sve u svemu ,niko se od njih nije nadao u Cedin uspjeh.Mnogima ce pomrsiti racune taj Ceda.Tadic mora da zna da ga Ceda samo posmatra,ali da ce uvjek imati njegovu podrsku,kojuce nadamse korektno iskoristiti...Od nas zavisi!!

S.Putnik

pre 17 godina

Najlogicnije je po svim demokratskim pravilima da se sastav vlade ponudi partiji koja je osvojila najvise glasov,a to je SRS. jer sve drugo je zaobilazenje demokratije i manipulisanje izborima. Usuprotnome onda ovo nije nikakva demokratija vec i dalje nastavljanje borba za vlast,nista drugo vec isti sistem sto ga je i Milosevic imao.U ovom slucaju i Radikali bi trebalo odigrati vestiju ulogu i ponuditi kaoliciju DSS,u sa Kostunicom za premijera,te tako bi najlakse mogli da eleminisu ove lazne i izdajnicke demokrate.Radikali i DSS, neka vam je sa srecom ako imate pameti.

marko

pre 17 godina

Kakve veze ima sto su premijer i predsednik iz iste stranke? Bili izbori za predsednika pobedio bolji, znaci jedan covek. Parlamentarni izbori su nesto drugo,a lokalni nesto sasvim trece. Pa ovima kojima ovo nije jasno bolje da se ne javljaju. Posle izbora idu konsultacije sa svim strankama gde se vidi ko moze da skupi vecinu. Pa prema tome ne mora uopste onaj koji je osvijio najvise procenata obavezno da bude mandatar. Sa obzirom da se ovaj prvi brze bolje odbranio (sto je i razumljivo, posto nema kadrove,svet ga nece a i lepa je ta pozicija samo se smejes sa strane i ometas jer za bolje i nisi) utoliko lakse. E sad ne vidim ni jedan razlog da DS popusti pod bilo kojim ucenama cak i tom da DSS moze sa ovima koji nece sami. Pa i nek uradi to DSS to bi im bilo poslednje sto su uradili u svojoj stranci ( ili bi bio novi peti ili ih na sledecim ne bi ni prosli 5%). Znaci DS premijer, vojska, bezbednost. DSS spoljni poslovi, saobracajci. Ostalo mogu i da se potkusuravaju ( jer ce na to i da izadje).

Dragan

pre 17 godina

Jedno mi nije jasno, ako je SRS dobila na demokratski odrzanim izborima 28%, kako moze dio javnosti i narocito novinari da ih prozivaju "ne-demokratskom" partijom. Kakva god SRS da je, pobedila je na demokratskim izborima i to mora da se postuje. Ocigledno da taj dio glasackog tela je nezadovoljan sa ostalim opcijama, a najvecu zaslugu za to imaju Evropa i US za svojim odnosom prema Srbiji. Inace parlamentarna demokratija ce ipak da omoguci da predsednik vlade bude predstavnik vecine, koji nisu glasali za SRS.

Miki Stojadinović

pre 17 godina

Da se Čeda nije umešao, DS bi bio ispred radikala. Bolje bi mu bilo da je Djindjiću čuvao ledja od bagre iz Šilerove, nego što se u vreme ubistva švrćkao po Italiji! To se odnosi i na gubitnike izbora iz 2003,koje sam pojedinačno jako cenio, Batića, Pešićku i Koraća, koju umesto da se podrže DS, sa Čedom "osvetnikom" kritikuju Tadića, i time doprinose pobedi radikala. Čedu zovem osvetnikom jer je izgubio parl.izbore, izbore u DS-u, i sad su mu svi krivi, samo je on sa čistom savešću, doduše i sa prljavim rukama. Veliko poštovanje za njega u toku protesta, odvodjenja onog srpskog zlotvora u zatvor, uspešnih replika u Parlamentu Šešelju, ali sve je to upropastio "turanjem" nosa gde mu nije mesto (Šilerova i CZ), obrukao DS i sad bi još da kontrira o Kosovu! Pa svako iole pametan zna sudbinu Kosova, ali ne moramo unapred da ga nudimo, zna se ko samo nudi robu iz "izloga", sačekajmo da se završe pregovori, ne moramo, po starom srpskom običaju da istrčavamo pred rudu!

Mladen Mladenovic

pre 17 godina

Na osnovu kog parametra ce to Predsednik da uradi ? Kako ce pronaci "licnost" koja je u mogucnosti da sastavi Vladu ? Ako se vec igramo demokratije zar takvu "privilegiju" ne treba ponuditi stranci koja je osvojila najvise glasova. Ili ako se vec zeli personifikacija, coveku koji vodi stranku sa najvise osvojenih poslanickih mesta ? Da li ce nasi "pronalazaci" ponovo izmisljati vrucu vodu i svojom "demokratskom odlukom" zadiviti Evropu ? Bas me zanima kako ce tu svoju odluku, koja se sluti, obrazloziti Predsednik ?

Zoran

pre 17 godina

Pozicija srednjeg igrača znači da može da postavlja sve uslove. Kontinuitet delovanja te stranke iz vremena Đinđića, Živkovića i trogodišnje vladavine se nastavlja... Šta reći još?

BigMuzzy

pre 17 godina

Izborima sam zadovoljan ali sada predstoji tezak posao pravljanja kompromisa na relaciji DS-DSS (svaku drugu opciju iskljucujem). Znao sam da LDP ce uci u parlament i zao mi je zbog toga jer sa svojim sastavom i programom ne mogu da ucestvuju u vladi. Oni ce definitivno novoj vladi da otezaju rad a vidim i da su oni vec "prosirili" listu zahteva Haskog tribunala na obavezu Srbije da uhapsi Karadzica?! Takvih istupa LDP-a ce biti sve vise.
Inache voleo bih da vidim jednu zreliju politicku komunikaciju na relaciji DS-DSS.

Ranko

pre 17 godina

Прва могућност је да владу праве ДС, ДСС и Г17+, што ће временом само показати да између тих партија нема никакве разлике и то је једина добра последица те чињенице. Лоше последице су многобројне и већ ћемо их видети.

Друга могућност је ДСС+СРС, а ту љубав цвета већ дуго. Занимљиво је да ће и та коалиција на дуже стазе показати да између те две партије нема никакве разлике и то је једина добра последица те чињенице. Лоше последице су многобројне и већ ћемо их видети.

Наравоученије је сасвим логично: СРС = ДСС = ДС = Г17+.

Miladin

pre 17 godina

Nije Koštunica srednji igrač, on je u ovakvoj situaciji glavni i jedini igrač pošto sve zavisi od njega a ne od daleko jačih SRS i demokratskih stranaka. Žalosno je da i nadalje nećemo imati reformu državnih struktura zaostalih iz crnih vremena, a to govori sve o našoj "evropskoj budućnosti".

IVAN

pre 17 godina

Nažalost ima i treča varijanta koja je sasvim moguča. Da formoraju vladu SRS i DSS. Što i nije tako nemoguče, ako znamo da Koštunica jako želi predsedniško mesto. Tragikomično bi bilo ako bi baš oni izgubili Kosovo.

ab

pre 17 godina

Sada ce DSS traziti nastavak premijerske monotonije vec najavljene od DSS-ovog analiticara Djordja Vukadinovica. Ako vec premijer mora da bude iz bivse vlasti onda bi najzasluzniji bio Dinkic jer se najvise trudio i ima najvecu energiju. Licno bih najvise voleo nekog iz DS-a.

Goran

pre 17 godina

Hm, pa verovatno dogovor DS-DSS da Djelic bude premijer a da se Kostunica podrzi na predsednickim. Trebace i G17+ za vecinu, tako da ce Dinkicu dati finansije ili guvernersko mesto i tako. Realno?

Berislav

pre 17 godina

Sinos sam se naslusao svega i svacega sto su izgovorili razni"analiticari".Prednjacio je kao i obicno izvesni Djordje Vukadinovic.Svi su se zabavljali sujetama,netrpeljivoscu,izmirivanjem starih racuna kao da se radi o raspodeli "resora"medju mafijaskim porodicama u Cikagu tridesetih godina.Ovo mandat koje su dobile stranke su delegirane od strane biraca i ne mogu sa time stranke da rade sta hoce.N emoze se trgovati ,kao sto rece onaj nesretni Vukadinovic,G17 i DSS imaju jednog poslanika vise i eto prilike Kostunici da ostane premijer.Mora se postovati volja biraca pa ako narod najbolje zna onda je on rekao da u demokratskom bloku najvecu podrsku ima DS,voleli mi to ili ne.Jos uvek u javnosti postoji onaj odjek "bratsva i jedinstva"pa se vlast deli u uskim krugovima pa ako je Predsednik CK iz jedne onda je predsednik SSRNJ iz druge republike.Duboki su koreni proslosti i proci ce mnogo vremena dok se ovaj narod nauci demokratiji.Kako da to ocekujemo od obicnog sveta ako njegov prosveceni deo jos nije odmakao od jednopartijskog samoupravno-socijalistickog nacina politickog razmisljanja.

Boki

pre 17 godina

DSS je jedino u sredini ako je sa jedne strane DS a sa druge SRS. Ali posto ta varijanta ne postoji, DSS NIJE U SREDINI! Jer, ili ce biti sa DS ili ce sa SRS. TU NEMA SREDINE i dosta vise placenih analiticara! DS ima vise glasova od DSS-a i ni u kom slucaju ne sme podrzati Kostunicu za premijera!

dragan

pre 17 godina

Kaže Toma da je SRS pobednik, a pitam se kakav je to pobednik kad ne može da sastavi vladu. Narod je u ogromnoj većini glasao za stranke koje ne žele saradnju sa SRS. Dakle, narod je u ogromnom procentu, preko 70%, bio protiv SRS.

Može li se onda reće da je SRS pobednik.

Tanja

pre 17 godina

Ja sam veoma srecna sto je demokratska struja pobedila, i zdusno podrzavam vladu DS-DSS-G17+-manjine, uz napomenu da Ceda moze da bude super zadovoljan s obzirom da je skoro oformio stranku, a mislim da je ideja demokratije vaznija od nekog Ratka Mladica i Radovana Karadzica. Svakako pitanje Kosova je vazno, ali demokratske stranke ne bi trebalo da se cepaju na toj osnovi, jer daju sansu agresivnim i destruktivnim radikalima. Mislim da se sve demokratski orijentisane stranke slazu u tome da pitanje Kosova treba resavati mirnim putem, uz kompromise, i za diplomatskim stolom.

goran

pre 17 godina

u svim evropskim drzavama, Vladu sastavlja ona osoba, odnosno postaje onaj mandatar, koji moze da ponudi vecinu u skupstini. E sad, mandatar moze da bude i licnost iz SVM, ako moze, uz pomoc drugih partija u parlamentu, da sakupi potrebnih 126 poslanika.
ZIVELA VLADA DS+DSS+G17plus!!!
bez dugog oklevanja, na posao ljudi, Srbija vise ne moze da ceka!!!

bojkotas

pre 17 godina

Veoma sam ponosan na sebe sto nisam naseo politickim lazima i igrama i sto nisam izasao na izbore da glasam za neke "manje lose". Licno mislim da bi Kostunica bio najbolje resenje za premijera ali s obzirom da narod niko nista ne pita svejedno mi je ko ce biti mandatar. Sto se mene tice moze da bude ko god hoce, razlike ionako nece biti, u parlament su opet usli sve sami isluzeni politicari, odnosno pripadnici mnogih bivsih vlasti, dakle nije uslo ni jedno novo lice ili nova ideja.

Ivan Grozny

pre 17 godina

Pazi boga ti, pobedio na izborima a odbija da bude mandatar. Predsednik treba da imenuje Nikolica za mandatara pa nek se snalazi. A znamo da ce se snaci. Pa nek Ahtisari kaze sta hoce. Ako Uopste mi nije jasno sta se demokrate trpaju. Prvo Nikolic mandatar pa onda sve ostalo od razvoja dogadjaja. Naslov bi trebao biti Nepoznat predsednik vlade ali mandatar je poznat. I u ceskoj se znalo da prvi mandatar tesko da ce moci da formira vladu ali je mandatar bio iz najjace stranke. Jel to regulisano novim ustavom?

Alex

pre 17 godina

Pokazalo se da je glas dat LDP-u u stvari glas dat Vojislavu Kostunici. LDP-ovih 15 poslanika ce biti potpuno neupotrebljivo da se napravi prevaga nad dvojcem DSS-G17 Plus koji ce pokusati da uceni DS kako bi Kostunica ostao na premijerskom mestu. Lako izneto obecanje da od njih zavisi se pokazalo kao potpuno netacno. Od samog pocetka se znalo da od LDP-a nista nece zavisiti ako udju u parlament. LDP je zapravo uvek bio projekat za politicko prezivljavanje Cedomira Jovanovica.

Milan

pre 17 godina

E, nisam skoro čuo nebuloznu izjavu kao ovu Čedinu "da je rezultat koalicije LDP-GSS-SDU-LSV na parlamentarnim izborima "pobeda za sve koji žive na Kosovu jer se tamo najteže živi". "

Maja K.

pre 17 godina

Tuzno. Sad ce Kostunica opet da prevesla Tadica, kao i u svim prethodnim prilikama - Ustav, datum izbora, stav oko Kosova... A glasaci DS nece dobiti premijersko mesto koje su zasluzili! I sve ce se pravdati Kosovom, odnosno visom silom. Sto smo onda isli na izbore kad je DS mogao i bez njih da udje u Vladu u podredjenom polozaju?

Ivan M

pre 17 godina

"Srbija vise ne moze da ceka" i "zivela vlada DS + DSS + G17"!?!?!?!?!?!?!?!? A ko je bio na vlasti u zadnje 3 godine? Da nisu mozda ti vajni DSS i G17? I sta je Srbija cekala dok su oni bili na vlasti? Ili ce mozda sad ovo biti novi pocetak? Na zalost, Kostunica je opet faktor sa svojih 16-17%. Nama nema bitnog pomaka dok on nekako ne bude odstranjen iz kombinatorike za stvarane vlade - sto je po ovim rezultatima nemoguce. On je ostatak Zlobine politike i kocnica Srbije na putu ka 21. veku. Ovako ostajemo na "ponosnoj Srbiji", tamburanju o Kosovu, ocuvanu starih struktura u DB i policiji itd itd. Samo bi bilo jos gore da on ostane premijer - onda kuku lele.......

Leftwing

pre 17 godina

Nikolic treba da bude mandatar i da preuzme odgovornsot. SRS je daleko najsnaznija politicka partija u Srbiji danas. Jeidno je logicno da Vladu formira SRS, DSS, NS i arkanovci plus imaju i SPS u rezervi. Takva vlada bi bila realan odraz teznji srpskog naroda. Sve ostale kombinacije su politicki nerealne i ideoloski neprirodne. To je, na zalost nase dece, tako.

Dušan

pre 17 godina

Nastavlja se... Rešenje se već nazire, ali tek za koju godinu. Dobra je vlada DS-DSS-G17, ali samo zato što nema bolje. DSS smo imali prilike da vidimo od 2000 na ovamo, oni ne biraju sredstva za svoju opciju, koja je prilično nejasna, ponekad i neugodno jasna. Ukoliko DS popusti i prepusti mesto mandatara DSS-u, nastaviće se dominacija jedne politike, na svaki način. Neće biti straha od obaranja vlade jer uvek ostaje opcija SRS i SPS, što su u DSS već pokazali jasno. No, ukoliko DS ne prepusti ključne pozicije premijera i bar jednog ministarstva sile, ostaje nada da je moguće postepeno otvarati pandorine kutije koje čuvaju tajne o strankama, političarima ivladavini poslednjih dvadesetak godina, što bi u potpunosti izmenilo političku scenu. Ali ostaje i mogućnost za izbor povoljnog vremena za nove prevremene izbore, jer je predpostaviti da DSS i G17 ni u kojem trenutku ne bi išli u koaliciju sa SPS i SRS. Spas za Srbiju su što skoriji novi izbori, ali u trenutku malo veće istine i kada nas medjunarodna zajednica, i sa zapada i sa istoka, neće opterećivati svojim trgovinama i interesima, i svojim favoritima u našem mulju.
Pitanje je hoće li DS izdržati, ali je već vreme da rasčistimo stvari u našoj avliji. Ukoliko nema opcije za približavanje demokratiji treba prihvatiti vladavinu onih koji do sada nisu ništa uradili valjano. Morali bi izdržati posle svega i taj eksperiment, jer je to jedini način da oni sami pokažu svoje vrednosti i, nadam se, zauvek sidju sa političke scene Srbije i prepuste mesto budućnosti.

Djordje

pre 17 godina

Sam predsednik Tadic nije iskljucio mogucnost da demokrate ne daju premijera , znaci Vojislav Kostunica ostaje premijer, kao sto je bilo dogovoreno i pre izbora, a i normalno je da nastavi posao sa vecinom ministara iz njegove vlade .
E sad sto se tice bezbednosnih struktura drzave mislim da ce Voja kao pametan covek to prepustiti demokratskoj stranci pa da oni jure za haskim optuzenicima, posto je to kazu kocnica( a nije) za da dalje pregovore sa EU.
Sve u svemu bolje je da nas vode demokratske snage od radikala (barem svet nece imati izgovor), ali nije dobro sto jedna prosiptarska koalicija ulazi u parlament.

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Pa pojedini uporno zele da mandat za sastavljanje vlade dodeli predsednik najjace stranke na ovim izborima, isticuci svog favorita haškog zatvorenika Vojislava Sešelja. Pa gospodo patrioJoti, Srbija ima mnogo više dostojanstva da bi dozvolila da joj jedan robijaš iza zatvorskih rešetaka odredjuje sudbinu sastavljanjem vlade i sramoteci drzavu i gradjane koji u njoj zive. To vazi pogotovo za one koji zive u komforu strane drzave u kojoj naprimer Kraljica kao glava drzave odredjuje informatora, formatora pa i mandatara vlade po dugogodisnjoj demokratskoj tradiciji. Ukoliko osobe i simpatizeri autoritarnih i takozvanih rodoljubivih stranaka koalicije "Inat" zele da drze predavanje o demokratiji bilo pozeljne da prodube svoje znanje i mane se anti-globalistickih ideologija, koje su nas najzad i dovele tokom 90-ih u ovaj nezavidan polozaj. Tacno je, SRS nije normalna demokratski orijentisana stranka, uopste i neznam sta kao takva trazi u demokratskoj utakmici ali kad je zakon još uvek tako labav i pored sve tragedije prošlosti dozvoljava ucesce tih retrogradnih snaga, onda mora to drustvo isto tako da snosi odgovornost za posledice. Jedna od posledica jeste da takva stranka svojim inatom, populizmom i demagogijom privlaci mase cak i one koji kao bolje obrazovani treba da budu realisticniji i pragmaticniji. Vojislav Kostunica je dobio ovoliko glasova ne zato da bi usao u koaliciju sa radikalima i izolirao Srbiju, nego da bi bio deo demokratskog pro-evropskog bloka sa "srpskim obrazom", to je umereni ali prihvaceni nacionalizam. Ako Kostunica ipak vlascu gladan udje u koaliciju sa radikalima, to onda znaci samoubistvo DSS-NS-a, medjunarodna zajednica zbog svih okolnosti nece dozvoliti retrogradnu Srbiju vec iskljucivo progresivnu, sto je moralno odgovorno naravno. Srbija je previse vremena izgubila sa ovim likovima iz SRS i ne znam ko bi mogao da opravda jos vise gubljenje vremena izolacijom. Jednostavno, sa progresivnim snagama se moze normalno saradjivati u uzajamnom poverenju, poverenje kao kljucna rec ne postoji kad su radikali u pitanju, ni na unutrasnjem a pogotovo ne na spoljasnom planu. Kad bi radikali bili ozbiljna opcija? Jedino kad bi (koristeci DSS-ovski zargon) napravila reformu stranke i sanitarni otklon kompromitovanih ljudi, pocev od predsednika stranke....

sasa jokic

pre 17 godina

Kostunica ne sme da bude Premijer, Velja ne sme da bude ministar, Jocic i Stojkovic ne smeju da budu ministri, ako Srbija zeli da ide napred! Zasto se Dinkic toliko udara u pluca? pa on ima samo 4 poslanika vise od LDP-a,a manje nego u proslom sazivu, sto govori da se nije pokazao, a milione je potrosio na kampanju!Evo sada se cujiu najave koalicije DSS i G17+, uplasili su se jer znaju sta su radili predhodne tri godine, ne smeju da dozvole da im izmakne vlast. E sad je na Tadicu, da im objasni da su to njihovi problemi, koj ina njihovu zalost Srbiju ne interesuju. I ono sto je najbitnije, a niko nije pomenuo, pa ni Ceda, a to je da se pored ubrzanja integracija u Evropsku Uniju, hapsenjem Karadzica i Mladica, i sudjenje za ubistvo Zorana Djindjica vrati na pravi kolosek, i da se prestane sa opstrukcijom sudjenja od strane ministarstava pravde i policije!

Nikola

pre 17 godina

Raduje me sto je koalicija okupljena oko LDP-a "presla cenzus". Verujem da su upravo oni privukli jedan broj apstinenata kojima DS nije po volji proteklih godina. Iako nece ucestvovati u vladi drago mi je se sto cemo imati prilike da cujemo nesto od preostalog zdravog razuma Srbije sa skupstinske govornice. Nece im biti lako jer ce biti meta mnogih frustriranih tipova, kako iz onih paganskih stranaka tako i iz ovih koje budu formirale vladu. Srecom, nece biti optereceni "kohabitacijom" i trulim kompromisima na koje su osudjeni ovi drugi. Zelim vam da istrajete i da imate puno strpljenja u ovom nasem zivopisnom parlamentu. I, mada mi je tesko da zamislim, voleo bih da vidim Petra Lukovica u skupstini Srbije...

Anton

pre 17 godina

jasno je da ce mandatar biti iz Ds, a ministar spoljnih poslova i predsednik skupstine iz dss. G17 plus dobija mesto podpresednika vlade.
Zivi bili pa videli.

lakiboy

pre 17 godina

Izbori prakticno nisu doneli vece promene. Cekanje sa predlogom resenja Kosovskog pitanja sa sadasnjim odnosom snaga izgleda nelogicno. Svaka od prve tri stranke mogla bi doci na vlast tako da karakter buduce vlasti nije predvidiv.Isto se desilo i posle predzadnjih parlamentarnih izbora s tim sto su dve demokratske stranke zamenile mesta i sto je umesto Vuka dosla stranka -takozvani repovi DOSA- koja u principu nikom nije potrebna
Dakle:ili sve po starom ili uskoro novi izbori

Sever Bachke

pre 17 godina

Iako sam glasač Ds-a mislim da bi u trenutnoj stuaciji bilo bolje da neobavešteni Koštunica bude premijer, jer ukolio to bude neko iz DS-a, DSS će dobiti više ministarstava. To bi bilo pogubno po nas jer mogli smo da vidimo na delu Jočića, Bubala, Stojkovića, Parivodića, Lončara i slične...
Ovako Koštunica bi nastavio da paradira, a stvaran posao bi radili ministri iz DS-a i G17.

Travis Bickle

pre 17 godina

Potpuno se slažem sa LDP-om. Treba lustrirati Srbiju, a li samo političare aktivne od 1974 pa na ovamo, da ne bismo ugrozili političare iz Nikezićevog zlatnog doba demokratije. A prva mera LDP-ove vlade mora biti zabrana "Tarzana", "Alan Forda" i Cecinih postera u autolimarskim radnjama!

Tanja

pre 17 godina

Mislim da bi bilo fer da gospodin Kostunica ostane premijer (da ne bude , ovi iz DS-a, uzeli sve najvaznije funkcije), ali da zato G17+ i DS daju misnistre, jer ionako imaju kompetentnije ljude za ministarska mesta. Mislim da bi tako bilo i vuci siti i ovce na broju. Naravno, ministri moraju da se dogovaraju sa premijerom, a na ovaj nacin bismo i malo vratili Voju na izvorni demokratski put, da saradjuje sa ljudima sa kojima je stvarao demokratski pokret u Srbiji, kad je ovde bio haos slobizma i seseljizma.

Makaveli

pre 17 godina

Veoma cudno je to da stranka sa najvise glasova u startu kaze da nece formirati vladu?! Ko iole logicno razmislja, taj zna i zasto to kazu. Nece oni da budu ti koji ce preci preko svojih reci. Nece oni da budu ti koji ce izgubiti Kosovo i "izdati" Srbiju zapadu. Najlakse im je nista ne raditi, samo kritikovati druge. U sustini, SRS jeste stranka koja je najbliza srpskom mentalitetu - samim tim nije ni cudo da su dobili najvise glasova.
Jedini jasan stav ima LDP, koji ce biti konstruktivna opozicija ili ce uci u vladu samo pod odredjenim uslovima.
Inace, premijer ne moze dolaziti iz stranke koja nije najjaca ili bar druga po broju dobijenih glasova - to jednostavno ne ide. Samim tim, ako nista drugo nije pozitivno na ovim izborima, ja se nadam da ce se Kostunica skloniti sa pozicije u kojoj je uglavnom funkcionisao kao "kocnica" tj. "beton" prema svim reformama i dobrim idejama. Vreme je stvarno da se skloni odatle, krajnje je vreme.
Sve u svemu, radikali su pred izbore pricali o nekoj svojoj vladi, politici, obecavali sta ce biti kad oni pobede. Eto pobedise, ali i dalje ce raditi 0 (slovima: nula). Ali ocigledno da je tipicni gradjanin Srbije onaj koji se buni protiv svega i kome nista ne valja, a u stanju da nesto promeni nije! Tuzno.

Laik

pre 17 godina

Bice tesko. Kostunica se drzi one stare : bolje prvi u selu nego drugi u gradu. Ako i pristane da bude drugi u gradu jedva ce cekati da pocepa dogovor (vec vidjeno). Mladja nece dozvoliti da mu se iko mesa u finansije, a ako premijer bude iz DS-a to mu ne gine, a onda ce i on da cepa(i to je vec vidjeno). Vlada, ako je bude nece biti dugovecna.
Nama ce svanuti kad radikali sidju sa vlasti, kad se ovih > 1.000.000 uveri da je sve samo prazna ljustura bez ideja i kad svoje glasove podeli medju onima koje znaju i hoce.

dobrica

pre 17 godina

Skandiranjem - Spasi Srbiju i ubi se Kostunice -LDP je pokazao ko su i sta su. Ako to nije govor mrznje onda sam ja lud. A sto se tice rezultata izbora pokazalo se po ko zna koji put da stalnim nipodastavanjem Vlade Vojislava Kostunice i njega pogotovo DS je uspela u samo jednom - SRS ima 1.100.000 glasaca i pobedio je u Beogradu! Ako ovo nije za nauk onda cemo jos dugo cekati da se elitizam i mondijalizam smiri i realno i konacno konstruktivno kreira politiku. Na zalost .

Dejan

pre 17 godina

Bojim se da Đelić nije dobro upućen kako se postaje predsednik vlade. Dobiti mandat ne znači ništa, ako DSS ne bude glasao za. To važi i za Koštunicu: ništa od premijerske funkcije, ako ga ne podrži DS. Bilo šta da se desi, neće biti iskreno. Ni dugovečno. Mislim da su ovi izbori propali izlet, uz proćerdane milione evra. DS i DSS ne mogu zajedno! I nemojte zamajavati narod da je u Srbiji pobedio "demokratski bkok". Nema toga ovde, a jedina je sreća što su radikali ispali iz igre, bez obzira na najveći boj mandata.

veciti optimista ali...

pre 17 godina

Ljudi strah me je! Svi mi mislimo da je Kostunica "neinformisan" ali da li je bas tako? Bojim se da je scenario krajnje mracan. Kostunica izgleda smatra da je on Bogom dan da bude premijer za ceo zivot. Mozda ce uci u vladu u kojoj nece da vodi glavnu rec ali vec nakon nekoliko meseci, sto je vec ucinio, izacice iz nje i poceti da je potkopava. Setite se 2001. kada je izasao iz Vlade pok. Premijera Djindjica. A onda nam slede novi izbori na kojima ce se narodu smrknuti i glat dati vise od 50% glasova radikalima. Bice to konacan udarac koji je Kostunica odavno spremao. Zalosno je da se kod nas odomacilo shvatanje da je politika nista drugo do trgovina. Tu formulaciju uveo nam je Kostunica. Izgleda da smo i mi postali neobavesteni. Nije tacno da se i sa "crnim djavolom" trebaju sklapati koalicije samo da bi se ostalo u fotelji. U svetu ima puno primera gde jednostavno postoje toliko programski razlicite stranke da nikome ne pada napamet da se u takvim slucajevima formiraju vlade. Najbolji i najblizi nasoj zemlji je primer Francuske. Ali gospodin Kostunica je toliko dobro zavrsio Milosevicevu skolu da je vecinu ubedio ta si i takve stvari moguce, osim naravno ako njegova politicka ubedjenja nisu slicna radikalskim, sto ako se malo izanaliziraju njegovi "mudri" politicki potezi od 2000. nam govore. Nadam se da nisam u pravu ali pogledajmo sta je i kako "mali" Sloba radio ovih godina pa cete uvedeti da ni ovakav scenario nije bas bez osnova.

Mickey

pre 17 godina

Iskreno se nadam da će se DS i DSS dogovoriti i uz G17 formirati novu vladu.Takođe sam mišljenja da će ulazak stranaka okupljenih oko LDP-a dodatno zakomplikovati i ovako složen politički život u Srbiji.Deluje mi da bi upravo Čedi Jovanoviću išlo u prilog da se izbori ponove jer se vlada ne može konstituisati i da u tom scenariju vidi mogućnost da ostvari još bolji učinak od sadašnjih 15 poslanika.

Strahinja Vlajovic

pre 17 godina

Ocekujem od Kostunice, koji prica o drzavotvornosti, da omoguci svojom podrskom i srazmernim ucescem, formiranje nove vlade demokratskog jedinstva, sa DS-om kao stozerom, pa neka mu bude oprosteno sto je sa daleko manje poslanika pre tri godine trazio "sanitarni kordon" prema DS-u i njihovu blanko podrsku manjinskoj vladi u kojoj ne bi participirali, ili definitivno prizna da je radikal ...

IGY

pre 17 godina

Srbija dobija jaku vladu(DS-narodnjaci-G17) koja ce uz malo dobre volje moci da funkcionise punim kapacitetom (bar 100% bolje od prethodne manjinske, tj. umesto SPS-smesno, imamo jak DS-super)minimum 3 godine.Sto se tice mandatara, definitivno je iz DS-a, jer DSS sam ima oko 35 poslanika i tu naprosto nema o cemu da se raspravlja.Sam Kostunica u jucerasnjem obracanju nije ni pomenuo premijersko mesto.(prilicno realistican i racionalan pristup?)
Inace glasao sam za LDP(preuzeo sam odgovornost da bi presli cenzus)mada su oni kao likovi manje vise smesni, ali opet sa druge strane potrebna je Srbiji ta ideja...
Vrlo je bitno da budu konstruktivna opozicija ovoj vladi.U sustini ko je glasao za DS, G17 ili LDP nije mogo da pogresi.

Milovan

pre 17 godina

Radikali neće ulaziti u vladu. Njihova predizborna kampanja je bila izbalansirana da ne osvoje vlast, a da uzmu što više glasova. Njihovo je, već godinama, da navlače odredjene strukture ovog društva, da glasaju za njih. I to su glasovi koji, isto tako već godinama, nisu ništa doneli ovoj Srbiji. Još iz vremena velikih vodja to su bili glasovi koji nisu rešavali ništa, rešavali su drugi, manji i slabiji, a Srbija je propadala.Uslužno ometanje protivnika po sistemu uzmi glasove da ih ne dobije neko drugi, taj drugi će nešto menjati. Pričati o svojoj veličini, svojim mogućnostima, odbrani Srpstva, suprotstavljanju svetu, opozicionom delovanju, velikoj srbiji, itd, itd je samo obična retorika za isfrustrirani narod (za svakog po nešto), koji je to debelo platio. Ako tome dodamo i još nedefinisane radikalske hipoteke iz prošlosti izvesno je da SRS ni sada a ni na nekim sledećim izborima neće biti vlast, svojom (?) voljom i odlukom. Štetno je za društvo u celini, a naročito za tih 1.150.000 punoletnih ljudi što će njihovi glasovi ostati sterilni, što će njihov program, dobar ili manje dobar, ostati uvek mrtvo slovo na papiru, što njihovi glasovi neće ništa menjati u zemlji Srbiji. Bilo bi zanimljivo, posle svega, saznati šta očekuju birači od radikala. Biti opozicija bez namere da se uzme vlast nije politika, to su neka druga dešavanja koja će pre ili kasnije izaći na videlo.

NorthernSerbia

pre 17 godina

Ako vi svi mislite da ce Voja prepustiti mesto predsednika vlade Djelicu, sada kada se treba "tuci" za Kosovo (mislim za stolom, a ne drugacije), onda ste stvarno u veeelikoj zabludi. Jedini razlog Tadicevog insistiranja na premierskoj stolici iz DS-a, je sto vise ostalih ministarstava u zamenu za premiera...

Znanac - stranac

pre 17 godina

Srbija i posle izbora ima iste probleme kao i pre... Sada je vec svima jasno da je narod u Srbiji najblizi opciji SRS i zbog toga Predsednik Tadic mora da da sansu SRS da napravi vladu... Iako nikada nisam niti cu biti pobornik politike Voje Seselja vecina Srba je rekla da je to ono sto oni zele i bio bi red da se to postuje jer to je demokratija... SRS bi mogla uz SPS kao manjinska vlada uz podrsku DSS da vecini pruzi ono sto su izborom zasluzili... Sve ostalo je ponavljanje stare price u kojoj Kostunica bio premijer ili ne ce da se ponasa kao uvredjena mlada koja nigde ne zuri... Non stop ce da podriva bilo kakvu koaliciju i ona ce se raspasti kod prvog problema... Ako SRS ne bude mogla napraviti vladu novi izbori dok neko ne ima apsolutnu vecinu jer to je jedini nacin vladavine u Srbiji... Srecni vam rezultati narode---uzivajte...

Nemanja011

pre 17 godina

Bilo bi znaimljivo videti objasnjenje zasto ce stranka koja ima 22% podreske biraca, "drzati" mesto predsednika drzave, premijera vlade, ministre policije i pravde. Secam se kada se cela demokartska javnost, s pravom, podigla i pobunila protiv toga sto jedna stranka (G17) drzi apsolutno sve finansijske poluge ove drzave (NBS, Komisija za HOV, ministarstvo finansija). Tada je to bilo opravdano. Nadam se da ce se isto desiti i sada. Najogre od svega je sto je alternativa Kostunica na mestu na kome se i do sada nalazio. A opet, sta je manje zlo, Kostunica na mestu premijera ili Kostunica koji zarad podrske premijeru iz DS-a trazi gotovo sva ministarstva koja je i do sada drzao. Realno, ocekujem da ce VK traziti da ostane premijer, da ce Dinkic postati potpredsednik vlade zajedno sa nekim iz DS-a, da ce vecinu bitnih ministarstava dobiti DS i da ce sva mesta u diplomatiji otici takodje njima.

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Srbija mora da se ugleda na sve okolnosti koje su pratile ishod nemackih parlamentarnih izbora i nacin na koji je sastavljena vlada "Velikom Koalicijom" CDU i SPD. Na slican nacin je Gerhard Schroder (SPD) gajio licni animozitet prema Angeli Merkel i CDU koju je predstavljala, do javne mrznje gde reci i non-vrebalna komunikacija tokom suceljavanja ta dva lidera nije lagala dozu prezira. DS-DSS = SPD-CDU. Ishod u nemackoj svi znamo i vrhunac je demokratske svesti, naime, svest je takva da gradjani glasaju za program i stranku NE za lidera; SPD je izgubio izbore a bio je pozeljan da se napravi koaliciona vlada sa CDU, Schroder je sacuvao dostojanstvo, preuzeo odgovornost za poraz (iako je razlika bila strašno mala) i povukao se sa liderske pozicije SPD-a, time su rešena 2 problema, Angela Merkel iz konzervativne CDU je postala prva kancelarka i SPD je otvorio put "Velikoj Koaliciji" kao drzavnicka odgovornost. Sad nas slucaj posle ovog skolskog primera iz nemacke vraca na danasnju situaciju u Srbiji: Kostunica da se povuce kao porazeni (manje je dobio nego 2003), time otvori put premijeru iz DS-a i "Demokratskoj Koaliciji" na programskim osnovama, uvazavajuci drzavne interese nad partijskim. Ali......"malo morgen", demokratija je tek privirila u Srbiji, DSS je kostunicina licna imovina/nekretnina i pored toga nema on toliki nivo demokratske svesti, legalizma i odgovornosti koliko cesto sam za sebe istice. Uvek nas standard poredimo sa zapadnim ne zeleci da ucimo od zapadne "skole"; zapadni standard bez zapadnih obaveza NE ide, pre svih respekt za volju i potrebe gradjana.

kiki

pre 17 godina

Mene jako cudi kako sada svi pozivaju Kostunicu da bude konstruktivan i pristane na uslove DS-a.Posle proslih izbora bas nije bilo tako,DS jednostavno nije bio zadovoljan ponudjenim od strane DSS/G17 i nije hteo u vladu ,pa smo dobili manjinsku vladu.Tako da je ovo prozivanje Kostunice licemerno.
Sto se tice LDP-a ,oni ce zajendo sa radikalima od skupstine napraviti cirkuz,i stvarno me hvata jeza ,kada pomislim kako se zamenjuju za govornicom Canak i Vucic,Ceda i Toma.Strava.Jedni i drugi su ekstremisti i to je najveci minus na ovim izborima,da su ekstremisti ojacali.Ali srecom nemaju vecinu.Mislim da je izvesna vlada Ds-DSS-G17 + verovatno manjine,sto bi bila prilicno stabilna vlada.Sada je pitanje dogovora oko raspodele.Kostunica premijer,DS kljucne resore ,a to jedno vise od polovine,ili premijer iz DS-a (nadam se da ipak nece biti Djelic),a DSS-u ministarstva "po izboru",i to jedan ili dva manje od polovine.Mislim da i jedno i drugo resenje moze dovesti do dobre i stabilne vlade,u kojoj bi ministri bili Vlahovic,Djelic,Matkovic,Vladeta Jankovic, Parivodic,Popovic, Dinkic,itd.
To za mene zvuci sasvim dobro.

komentator

pre 17 godina

Sve kombinacije su moguce. Svi po malo zaboravljaju mogunost manjinske vlade.Tako da vladu mogu same da formiraju SRS,ili DS,ili DSS+G17. Mislim da Kostunica ima da bude premijer.U suprotnom, mislim da i on sam zna da se od ovog poraza nikada oporaviti.

Aleks

pre 17 godina

Mandatar ce biti Djelic jer Kostunica ne zeli da preuzme odgovornost koju donosi nezavisnost Kosova koja je sve izglednija.U istoj situaciji su i radikali i to je i sam Nikolic najavio recima da ne zele ni da pokusavaju da formiraju vladu.DS tu ukazanu sansu nece propustiti medjutim ministarstvo privrede i kapitalne investicije idu DSS-NSS(Bubalo-Velja) dok finansije Dinkicu a to nimalo nisu mali ustupci!
Po mom misljenju stvorena je situacija u kojoj svi vise gube nego sto dobijaju,ali ponekad da bi se islo dva koraka napred mora se prethodno vratiti korak nazad.

Lala

pre 17 godina

Nikakao mi nije jasno zasto se taj Toma trsi do poslednjeg sekunda, a onda - nista.
Zasto ni ne pokusa da napravi vladu?
Daleko bilo da bih volela da ga vidim kao predsednika vlade, ma samo da proba na dva dana kako lici raditi nesto ozbiljnije od vecite kritike kako niko nista ne zna. Evo mu sanse neka pokaze sta zna.
Ovako cuce po skupstini, uzimaju lepe pare ni za sta, vozikaju se, krkaju, spavaju o drzavnom trosku, i vecito 'kevcu'.

posmatrac

pre 17 godina

Zanimljivo je da niko ne uocava cinjenicu da se predsednik Srbije ponasa kao sef izbornog staba svoje stranke, a ne kao predsednik svih gradjana Srbije. Izgleda da nije dobro proucio deo Ustava koji govori o njegovoj ulozi u politickom zivotu Srbije, sto najbolje pokazuje izjava da ce on voditi drzavnu politiku, a predsednik Vlade ekonomsku. Na stranu sto je bezobrazluk da stranka koja je druga po jacini pretenduje da ima i mesto predsednika Republike i predsednika Vlade. Na stranu sto je mesto predsednika Vlade politicka funkcija, tako da Boza Djelic, ako ga vec predstavljaju kao strucnjaka moze da bude dobar kandidat za mesto ministra finansija. Ali tu je vec Dinkic...

Vojvođanin

pre 17 godina

Jedine dve demokratske i proevropske stranke DS i G17 Plus (Čeda i Čanak posebna su i složena priča), imaju 84 mandata. Kako onda može biti govora o pobedi "demokratskog bloka"? Poštedite nas iluzija o demokratskoj Srbiji i budućoj demokratskoj vladi. U Beogradu pobedili su radikali! Čudno da to ovde niko ne pominje.

Krstic

pre 17 godina

Najpostenija i najpravicnija varijanta bi bila da ponudi mandat za sastav vlade radikalima,pa neka zvanicno odbiju mandat da ne mogu sastaviti vladu,u protivnom ce se uvek pozivati na to da im nije ponudjen mandat,pa posle toga ponuditi mandat demokratskoj partiji.Mislim da je to najbolja varijanta u ovom trenutku,da se ispostuju ,neki demokrtski principi.Tim redosledom bi se demaskira demagogija koja je glavna poluga radikala u kampanji obmanjivanja polupisme Srbije.

Hermiona

pre 17 godina

Samo da na mesto ministra pravde i policije dodju normalni i strucni ljudi! Ekonomija nekako ide i ici ce ali nam je drzava u pravnom smislu neuredjena kao i u vreme Slobe. Ako na ova dva mesta opet dodju likovi poput Batica, Stojkovica, Jocica i sl. nikad napred necemo krenuti. Pravosudje i policiju je u ovom trenutku najvaznije reformisati!

stepan

pre 17 godina

Nece toliko biti interesantna vlada DS-DSS-G17 koliko njena opozicija u kojoj ce biti extremna nacionalisticka desnica(SRS) + ultraliberalisti(LDP)koji ce cim pocne rasprava o nekom pitanju da se medjusobno pokace nakon 10-15min. i onda da krenu da se sibaju do smrti, dok ce ovi iz vlade samo da zapale pljugu i puste ih da se medjusobno poubijaju... I tako svaki put...

Alek

pre 17 godina

Pa zar je to normalno da se vlada jedne "zrele" drzave formira po principu ucene. Kostunica vec godinama ucenjuje DS koja bi trebala da se zapita zasto SRS i dalje ima ubedljivo najvise glasova (mozda rec korupcija na liniji DS-DSS-G17+ima neke veze sa tim)

demokrata od malena

pre 17 godina

Sa vlasti se silazi, ali se na vlast i vraca, rece jednom Kostunica i mirno predade mesto Predsednika SRJ. Kostunica je prvi radio na ujedinjavanju tzv. demokratskog bloka, cisto za ovu decu koja nisu cula za DEPOS. I sve ce da prodje mirno i bez problema, ma koliko ekstremisti u liku Cede Jovanovica, Vucica i Nikolica zeleli suprotno. Cedo, bio si na vlasti i uradio si jedno veliko nista. Tomo, podrzao si Vladu koja je vodila u propast. Sta jos hocete?

Dirk Pitt

pre 17 godina

Mislim da bi u ovoj situaciji najbolje resenje bilo da Tadic ponudi Radikalima da sastave vladu. Bila bi to manjinska vlada koja bi vrlo brzo pala i usledili bi novi izbori. Tako bi Radikali pokazali svoju nemoc, i najverovatnije izgubili dobar deo birackog tela. Kaolicija DSS/NS bi pukla (Velja bi preleto kod Tome) i Kostunica bi ostao na vetrometini. Konacno bi demokratske stranke dobile priliku da sastave kvalitetnu vladu.

Juka

pre 17 godina

Mislim sve u svemu ,niko se od njih nije nadao u Cedin uspjeh.Mnogima ce pomrsiti racune taj Ceda.Tadic mora da zna da ga Ceda samo posmatra,ali da ce uvjek imati njegovu podrsku,kojuce nadamse korektno iskoristiti...Od nas zavisi!!

S.Putnik

pre 17 godina

Najlogicnije je po svim demokratskim pravilima da se sastav vlade ponudi partiji koja je osvojila najvise glasov,a to je SRS. jer sve drugo je zaobilazenje demokratije i manipulisanje izborima. Usuprotnome onda ovo nije nikakva demokratija vec i dalje nastavljanje borba za vlast,nista drugo vec isti sistem sto ga je i Milosevic imao.U ovom slucaju i Radikali bi trebalo odigrati vestiju ulogu i ponuditi kaoliciju DSS,u sa Kostunicom za premijera,te tako bi najlakse mogli da eleminisu ove lazne i izdajnicke demokrate.Radikali i DSS, neka vam je sa srecom ako imate pameti.

marko

pre 17 godina

Kakve veze ima sto su premijer i predsednik iz iste stranke? Bili izbori za predsednika pobedio bolji, znaci jedan covek. Parlamentarni izbori su nesto drugo,a lokalni nesto sasvim trece. Pa ovima kojima ovo nije jasno bolje da se ne javljaju. Posle izbora idu konsultacije sa svim strankama gde se vidi ko moze da skupi vecinu. Pa prema tome ne mora uopste onaj koji je osvijio najvise procenata obavezno da bude mandatar. Sa obzirom da se ovaj prvi brze bolje odbranio (sto je i razumljivo, posto nema kadrove,svet ga nece a i lepa je ta pozicija samo se smejes sa strane i ometas jer za bolje i nisi) utoliko lakse. E sad ne vidim ni jedan razlog da DS popusti pod bilo kojim ucenama cak i tom da DSS moze sa ovima koji nece sami. Pa i nek uradi to DSS to bi im bilo poslednje sto su uradili u svojoj stranci ( ili bi bio novi peti ili ih na sledecim ne bi ni prosli 5%). Znaci DS premijer, vojska, bezbednost. DSS spoljni poslovi, saobracajci. Ostalo mogu i da se potkusuravaju ( jer ce na to i da izadje).

Dragan

pre 17 godina

Jedno mi nije jasno, ako je SRS dobila na demokratski odrzanim izborima 28%, kako moze dio javnosti i narocito novinari da ih prozivaju "ne-demokratskom" partijom. Kakva god SRS da je, pobedila je na demokratskim izborima i to mora da se postuje. Ocigledno da taj dio glasackog tela je nezadovoljan sa ostalim opcijama, a najvecu zaslugu za to imaju Evropa i US za svojim odnosom prema Srbiji. Inace parlamentarna demokratija ce ipak da omoguci da predsednik vlade bude predstavnik vecine, koji nisu glasali za SRS.

Miki Stojadinović

pre 17 godina

Da se Čeda nije umešao, DS bi bio ispred radikala. Bolje bi mu bilo da je Djindjiću čuvao ledja od bagre iz Šilerove, nego što se u vreme ubistva švrćkao po Italiji! To se odnosi i na gubitnike izbora iz 2003,koje sam pojedinačno jako cenio, Batića, Pešićku i Koraća, koju umesto da se podrže DS, sa Čedom "osvetnikom" kritikuju Tadića, i time doprinose pobedi radikala. Čedu zovem osvetnikom jer je izgubio parl.izbore, izbore u DS-u, i sad su mu svi krivi, samo je on sa čistom savešću, doduše i sa prljavim rukama. Veliko poštovanje za njega u toku protesta, odvodjenja onog srpskog zlotvora u zatvor, uspešnih replika u Parlamentu Šešelju, ali sve je to upropastio "turanjem" nosa gde mu nije mesto (Šilerova i CZ), obrukao DS i sad bi još da kontrira o Kosovu! Pa svako iole pametan zna sudbinu Kosova, ali ne moramo unapred da ga nudimo, zna se ko samo nudi robu iz "izloga", sačekajmo da se završe pregovori, ne moramo, po starom srpskom običaju da istrčavamo pred rudu!