Nedelja, 22.01.2023.

15:19

Koliko košta nemački Leopard 2? Detaljan spisak zemalja koje ga poseduju

Težak je oko 60 tona, dugačak oko deset metara i smatra se jednim od najboljih borbenih tenkova na svetu - nemački Leopard 2.

Izvor: Deutsche Welle

Koliko košta nemaèki Leopard 2? Detaljan spisak zemalja koje ga poseduju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

Неша

pre 1 godinu

Зашто сада одједном Украјинци толико плачу за тенковима? Свесни су да ће ускоро пасти жестоко утврђена линија фронта у густо насељеним и урбаним срединама која је годинама грађена према Домбасу. Рат се сели у голу степу. Ту ће им требати хиљаде тенкова ако мисле да зауставе русе

zok1

pre 1 godinu

(., 22. januar 2023 22:00)
Ta gvožđurija koju su Rusi dovukli sa druge strane Urala (T-62/64) je sasvim dovoljna za rat kakav se vodi u Ukrajini. Zapadni tenkovi ne mogu da ostvare prevlast u situaciji kada Rusi kontrolišu vazdušni prostor na linijama mogućeg prodora. Ukrajina na liniji fronta nema PVO koji će sprečiti ruske helikoptere da gađaju tenkove sa 10 km. Da tenkovi mogu da naprave razliku, Amerikanci bi ih isporučili. Ovako isporučuju samo transportere. Himars je imao smisla radi velikog dometa.

Vlada

pre 1 godinu

"Zato NATO ne zeli sukob sa Rusijom jer su svesni da nemaju sanse ne zbog nukelarnih bombi nego zbog masivnih raketa na razlicitih dometa od 300 do 10.000 km"

Druze 1000 Tomahavka ispaljenih na strateska mjesta i Rusija je vracena u kameno doba.
(mfg, 22. januar 2023 22:56)

Pa ispalili su nekoliko hiljada na Srbiju, onakvu , bez radara i ozbiljne PVO, i šta su postigli.

.

pre 1 godinu

@Oliver
Protiv stare ruske vojske su bitni i vazni, zato sto Rusija nema moderne dronove i moderno protivoklopno oruzje, a avijacija joj je prepolovljena.
Dakle, protiv njih su vazni, protiv modernih armija ne bi bili.
Bajraktari su i dalje na ratistu.
Rusija nema 20 000 tenkova, nema ni 10 000. Hvalili su se dugo tim brojkama, pa sad ispade da su na ratiste poslali T-62, dakle praistorijski tenk, odavno povucen iz upotrebe, pa sada vracen iz skladista jer je Rusima unisteno sve modernije sto su imali.

Leti Vreme

pre 1 godinu

@Leti Vreme

100 modernih zapadnih tenkova dovoljno je da napravi razliku, a kamoli vise, kao sto je svega desetak Himarsa rasturilo citavu rusku armiju.
(., 22. januar 2023 21:56)

Kao što su Leopardi napravili razliku u Siriji pa ih Kurdi otvarali raketama od par hiljada dolara i isto kao što je Merkava napravila razliku u ratu protiv Hezbolaha kada su prvo postavljali po nekoliko kamera po drveću (priručni studio pravili na polju boja) pa ih uništavali Metisima i Kornetima i snimke slali u svet. Nije problem težina samo po pitanju blata nego i po pitanju vagona, mostova, pontona, mašina koje tegle oštećen tenk... Da ne govorimo da su T-64 i T-80 koreni tenkovi Ukrajine, radjeni u Harkovu i da su se posade godinama uvežbavale a sada treba da predju na nešto sasvim novo i njima nepoznato

mfg

pre 1 godinu

"Zato NATO ne zeli sukob sa Rusijom jer su svesni da nemaju sanse ne zbog nukelarnih bombi nego zbog masivnih raketa na razlicitih dometa od 300 do 10.000 km"

Druze 1000 Tomahavka ispaljenih na strateska mjesta i Rusija je vracena u kameno doba.

evrooazdaj

pre 1 godinu

ovi što se lože da je Amerika svemoguća i da Rusi imaju zastarelo naoružanje ... F117 1999, od ruske rakete od pre 60 godina ... znaš šta bi im poradili sa najmodernijim ... ne bi prodali nikad vise nijedan avion , da vidimo objavu

Sumadinac

pre 1 godinu

(Rob Sinji, 22. januar 2023 15:50)

Da Rusi melju Ukrajince, i da su tenkovi tome doprineli, osvojena bi bila velika prostranstva. Trenutno 70% teritorije koju kontroliše Rusija su kontrolisali pobunjenici i pre intenziviranja sukoba. Tj. pre 11 meseci.

Jedini razlog zašto Ameri i ekipa ne šalju moderno naoružanje je zato što je procenjeno da za borbu protiv Rusa im ne treba toliko napredna tehnologija. Ne treba Amerima da Ukrajna dobije, treba im da se maksimalno iscrpi Rusija. Što duže traje sukob, to bolje.
(Ostin a, 22. januar 2023 20:41) # Link komentara

Nije zato sto nece nego nemaju ni sami toliko da daju Ukrajini, a pritom se uvek prazne starije rezerve, i to radi i NATO i Rusija, nikad ne saljes novo naoruzanje.

JustinTimb

pre 1 godinu

Sa tenkovima ne mozete na Rusiju a kamoli na Ameriku,a i verovatno na Kinu u buducnosti. Tenkovi samo sluze za protiv siromasnih zemalja koji nemaju rakete ili vrlo malo raketa da ne kazem naoruzanje na nivou "kuke i motike", samo kad zelite da kontrolisete oblast ili teritoriju, i plus kao sto neko rece u komentaru tenk vise bi sluzio kao psiholoski efekat nadmoc.
A sto se tice dronovi, iz mog ugla takav nacin ratovanja,bez obzira sto se pokazalo efikasnim i strasnim,ali mi se cini kao da to sluzi improvizovano oruzije za gerilce, lici na gerilski nacin ratovanja. Ipak potpuno se slazem sa svima da je to novi moderni rat. Postoji "ali" dzabe sve to, ako jedna drzava ima siroku lepezu raketa od malih do dalekih dometa. Zato NATO ne zeli sukob sa Rusijom jer su svesni da nemaju sanse ne zbog nukelarnih bombi nego zbog masivnih raketa na razlicitih dometa od 300 do 10.000 km a ni Amerika ne zeli sukob sa Kinom zbog Tajvana jer bi Kina kupovala od Rusije na veliko. Mozete da zamislite da stotine ili hiljade raketa u jednom danu krene na jedan veliki grad u Evropi, ako je to moguce onda da mogu da pogode sve vojne baze bilo gde u svetu u isto vreme. Ali eto, zato postoji Amerika i NATO pakt, pa mogu bez icije odobrenje jedne clanice ili druge drzave to da urade kad zele i koliko zele i kome. I tako da smatram da svaka drzava ima svoju geografiju i tako treba da postupa sa naoruzanjem naspram svoje geografskog polozaja naravno u smislu odbrambene svrhe. Dzabe avioni i kamioni..

duga penzija

pre 1 godinu

Samo si zaboravio da napomeneš najvažnija dva podatka a to su da je Leopard 2 teži od T90 i T72 okruglo 20 tona što je katastrofa i plus nema automatsko punjenje cevi kao pomenuta 2 ruska tenka nego ima čak 4 člana posade od koji jedan punilac cevi,što je nevidjeni propust i u Leopardu i u Abramsu.
(Kikilišur, 22. januar 2023 17:36)

Sve si pogrešno rekao. Upravo je činjenica da nemaju automatsko punjenje njihova prednost, pokazalo se još u Iraku '91. da su bolje izvjezbane posade Abramsa bile u stanju da duplo brže pucaju nego irački tenkovi koji moraju čekati deset sekundi da se napune. To što je Leopard teži nije nikakva katastrofa, to je svakako teški tenk koji probija frontalni oklop na duplo većoj udaljenosti od sovjetskih tenkova. Zbog toga je upravo savršen za ravnice Ukrajine. Leopard 2 je u ovom trenutku sasvim sigurno top 3 najboljih tenkova na svijetu. Problem je što Ukrajincima treba najmanje 300 komada da bi to išta značilo, što neće nikada dobiti. Vjerujem da će im na kraju poslati možda 20-etak komada, ali će Ukrajina morati da ih koristi konzervativno, jer ako se Rusi dočepaju samo jednog, za 5 godina će i Rusi i Kinezi imati istu ako ne i bolju tehnologiju.
(posve_nepodoban, 22. januar 2023 20:34)

ovo su tenkovi više za propagandni efekt. neka se i šepure u pozadini fronta nema veze. operativno, ukrajinskoj strani više mnogo više znače posiljke t-72, pa i šesdesetice, kojih još ima po starim hangarima po istočnoj evropi i još ih dosta ima po africi i aziji. za zapadne tenkove im treba duža obuka i zahtevnija infrastruktura i logistika koju ukrainska strana nema dovoljno.
pomaže im to što ni ruska strana nije ništa bolja. tenkovsku prednost sa početka operacije su protraćili u onim kilometarskim kolonama, stotine vozila onako ostavljenih i zapostavljenih, strašno.

Milance

pre 1 godinu

RPG ga osteti ili mina br 6
Tek za 6 meseci moze ponovo da bude upotrebljiv a do tad dron ga unisti. Ne smeju oni da salju tu gvozdjuriju jer ce brzo postati neupotrebljivi i niko ih vise nece kupovati.

.

pre 1 godinu

@Sumadinac
Ma nemoj? Pa zasto su onda USA slale najmodernije oruzje protiv SRJ, Iraka i Avganistana?Uvek se salje najbolje i najmodernije oruzje.
Samo sto je najmodernije sto Rusi imaju staro 80 godina.
Sto se kolicine tice, ekonomije poput Nemacke, USA itd mogu bez problema da proizvode neogranicene kolicine tenkova i snabdevaju Ukrajinu i koga god hoce koliko hoce.
Da li neko moze da pomisli da je jednoj Americi problem da proizvede nekoliko hiljada tenkova?

radnik na crno

pre 1 godinu

Bio tenkista u vojsci. Najveci utisak mi je bio preciznost spregnutog mitraljeza. Smesno mi je ono u filmovima kada neprijateljski vojnici pretrcavaju ispred tenka i prave neke manerve. Ako je nisandzija fokusiran ne moze ni muva da proleti . Inace zna se kako se koristi tenk , u kojim uslovima . Ne koristi se u urbanim sredinama, bez pesadije i vazdusne podrske . Ono sto gledamo po Ukrajini je cist neprofesinalazam . Ovo pisem zbog onih koji kazu da je prevazidjen sistem .

.

pre 1 godinu

@Leti Vreme

100 modernih zapadnih tenkova dovoljno je da napravi razliku, a kamoli vise, kao sto je svega desetak Himarsa rasturilo citavu rusku armiju.

HanSolo

pre 1 godinu

Rusija ima 20000 tenkova,vise od svih pobrojanih zemalja zajedno. Btw,na početku rata kad su dominirali bajraktari(gde su nestali?) tenkovi su bili nebitno i prevazidjeno oruzje,a sad su odjednom bitni i vazni.
(Oliver, 22. januar 2023 16:07)

Da od tih su barem 10000 stari krševi bez neke moći..

MisterNo

pre 1 godinu

@Kikilišur

Automatsko punjenje se pokazalo kao propust, a ne kao prednost. Jel municija ne može biti odvojena od posade i bilo koji pogodak aktivira i municiju i ubija posadu. Pa videli ste silne olupine u ovom ratu, sa otkinutim kupolama.

Zicer

pre 1 godinu

(MisterNo, 22. januar 2023 20:24)

Ako te pogodi Kornet, sve jedno ti je da li ti je punjenje pored tebe ili ga nemas uopste. A nekada Brzina punjenja moze biti presudna.

posejdon_bez_mora

pre 1 godinu

tenkovi su i dalje vrlo ozbiljno oruzje i bice jos dugo. ovde se komentarise kao da bukvalno svaki vojnik nosi na ledja kornete, bumbare, javeline i ostala cuda, to su isto jako skupe sprave i ne moze bas svaka jedinica da ih ima i da unistava svaki tenk koji se pojavi na bojistu.Plus ako vam snajperista skine rukovaoca tim oruzjem ili pogine u nekom raketnom napadu ostatak pesadije ga je ugasio. I u ratu u Siriji sad u Ukr vidimo da se ruski tenk ipak pokazao najbolje pa cak i stari t55

Sve je to pojela korupcija

pre 1 godinu

a rusi t72b3 20.000 komada
(dezon, 22. januar 2023 19:37)

Mislim da si se malo zabrojao. T-72b3 ima možda 2000 ukupno, ostalo su starije verzije koji su stajale u rezervi, pa se ispostavilo da su zbog nedostatka održavanja neupotrebljivi (zardjali motori, elektronika skinuta, delovi ).Zato Rusi remontuju i šalju na front T-62 koji su bolje čuvani na istoku (njihovi T-72 su takođe bili u boljem stanju).

ZG

pre 1 godinu

.Poljska ima ukupno 863 borbena tenka .

Više ne stoji sve svoje T72 koje je imala modernizovane poslala je u Ukrajinu.
Drugo šta je preostalo je neispravno inače bi jih več poodavno gledali u Ukrajini. Jel da nije tako nebi slali svoje najbolje tenkove kupljene ne toliko nazad. Abramsa kod Poljaka nema njihovih dovoljno.

posve_nepodoban

pre 1 godinu

Samo si zaboravio da napomeneš najvažnija dva podatka a to su da je Leopard 2 teži od T90 i T72 okruglo 20 tona što je katastrofa i plus nema automatsko punjenje cevi kao pomenuta 2 ruska tenka nego ima čak 4 člana posade od koji jedan punilac cevi,što je nevidjeni propust i u Leopardu i u Abramsu.
(Kikilišur, 22. januar 2023 17:36)

Sve si pogrešno rekao. Upravo je činjenica da nemaju automatsko punjenje njihova prednost, pokazalo se još u Iraku '91. da su bolje izvjezbane posade Abramsa bile u stanju da duplo brže pucaju nego irački tenkovi koji moraju čekati deset sekundi da se napune. To što je Leopard teži nije nikakva katastrofa, to je svakako teški tenk koji probija frontalni oklop na duplo većoj udaljenosti od sovjetskih tenkova. Zbog toga je upravo savršen za ravnice Ukrajine. Leopard 2 je u ovom trenutku sasvim sigurno top 3 najboljih tenkova na svijetu. Problem je što Ukrajincima treba najmanje 300 komada da bi to išta značilo, što neće nikada dobiti. Vjerujem da će im na kraju poslati možda 20-etak komada, ali će Ukrajina morati da ih koristi konzervativno, jer ako se Rusi dočepaju samo jednog, za 5 godina će i Rusi i Kinezi imati istu ako ne i bolju tehnologiju.

Ostin a

pre 1 godinu

(Rob Sinji, 22. januar 2023 15:50)

Da Rusi melju Ukrajince, i da su tenkovi tome doprineli, osvojena bi bila velika prostranstva. Trenutno 70% teritorije koju kontroliše Rusija su kontrolisali pobunjenici i pre intenziviranja sukoba. Tj. pre 11 meseci.

Jedini razlog zašto Ameri i ekipa ne šalju moderno naoružanje je zato što je procenjeno da za borbu protiv Rusa im ne treba toliko napredna tehnologija. Ne treba Amerima da Ukrajna dobije, treba im da se maksimalno iscrpi Rusija. Što duže traje sukob, to bolje.

sascha

pre 1 godinu

Kad smo kod legendarnih tenkova, gde je taj mali M4 Šerman? Takođe legenda - nije sigurno bio najbolji tenk , ali njegove glavne prednosti su jednostavnost održavanja, pouzdanost, brzina, robusnost i jednostavan dizajn.
prvi put upotrebljen u bici kod El Alamejna 1942. izgrađeno je visev od 50.000 Šerman.

duga penzija

pre 1 godinu

I sta ce s njima, samo da im izgine posada, proslo je vreme kad je sam tenk bio ozbiljno oruzje u borbi. Da bi se maksimaln iskoristio potencijal tenka mora da se obezbedi njegova zastita pre svega iz vazduha jer su tu najranjiviji, znaci mora da ih prati trupna pvo, mora da ih prati pesadija i izvidjacki uredjaji, a da ne pricamo o raznim prenosnim protiv-oklopnim sistemima gde su Rusi u vrhu(kornet, rpg od 7 do 32, itd..), i helikopterima koji gadjaju do 10 km
(Nemanja, 22. januar 2023 18:41)

kakav danak neiskustvu. druga je priča kad pešadinac zna da ga pokriva "njegov tenak". ukratko: tenk je bio i ostao osnovno ofanzivno i psihološko sredstvo: uz dobru komunikaciju i koordinaciju tenkovi i pešadija su zakon.
uzgred, raspitajte se, do deset km je znatno lakše pogoditi taj vaš strašni helikopter nego tenk. tenkovi su više ranjivi dok ne dodju do operativnog terena, dok su u koloni, ali posle, kad se formiraju i zatutnje... nikome nije svejedno.
zaštita iz vazduha se podrazumeva, u napad se ne ide bez nje.

Padjine969

pre 1 godinu

Davne 1989 godine nama mirnodopskim vozačima M84 u JNA ,vodnik Slovenac je Leopard svrstao u tada najbolji tenk.Po njegovoj priči 15 sekundi je u za tadašnje prilike bilo vreme za koje jedan tenk u savremenom ratu može da opstane.Samo da kažem da i M 84 dostiže brzinu od 60 km po času i da ima automatsko punjenje i tri člana posade,kao i gađanje u pokretu.

Geopolitikus

pre 1 godinu

Vrede tenkovi još uvek.
Ukrajina puna t72, t64... Stari tenkovi, ali, ipak rade, koliko mogu.
Neki super tenk ništa značajno ne bi uradio. Ipak je taj Leopard ogromna meta (10 metara), tu su dronovi kamikaze, precizna municija, rakete...
Ako se baš zainate juriće ih dronovima do besvesti.

Reljić

pre 1 godinu

(Kikilišur, 22. januar 2023 17:36)
Ovo šta si napisao da su ruski tenkovi bolji jer imaju samo 3 člana posade jer nemaju punioca granata je krivo..u borbama se baš to pokazalo izuzetno loše..jer zbog automatike punjenja granata baš te granate u tenku moraju biti napred i vrlo blizu cevi..u slučaju T 72 i jugoslavenskog M 84 ..granate su smeštene odmah napred ispod cevi...u ratovima u Jugoslaviji pogotovo u Vukovaru te tenkove su uvek gađali u kupolu kod cevi tako bi usled velike temperature došlo do eksplozije granata..imate na snimkama kako su kupole tih tenkova letele odbačene od donjih dijelova tenkova..i sad Ukrajini se vidi to isto sa t 72...

Nemanja

pre 1 godinu

I sta ce s njima, samo da im izgine posada, proslo je vreme kad je sam tenk bio ozbiljno oruzje u borbi. Da bi se maksimaln iskoristio potencijal tenka mora da se obezbedi njegova zastita pre svega iz vazduha jer su tu najranjiviji, znaci mora da ih prati trupna pvo, mora da ih prati pesadija i izvidjacki uredjaji, a da ne pricamo o raznim prenosnim protiv-oklopnim sistemima gde su Rusi u vrhu(kornet, rpg od 7 do 32, itd..), i helikopterima koji gadjaju do 10 km

Šumadinac

pre 1 godinu

Kolko ih mi imamo? Za našu malu zemlju tenkovi su ok kao potpora za napad, posebno za valovite predele. Samo da su brzi i precizni. Videlo se kolki strah i pometnju je uneo onaj 1 koji se pojavio 99-te na Košarama kad je izašao pred Albance. Tenk ima veliki psihološki efekat. Ali je realno prevaziđen i laka je meta, posebno u velikim blatnjavim ravnicama, kao sad u Ukr. On i helikopter su ko lagane mete za vežbanje gađanja. Sad dronovi i BPL vode glavnu reč. Uz dobru artiljeriju, precizne rakete i...pešadiju. Ipak ništa dok pešak ne uđe i ne počisti teren. Ja lično nikad ne bih bio tenkista. A i od helikopera se ježim. Ipak, mislim da je najjače oružje motivacija, činjenica da znaš da braniš kućni prag, da nema nazad, kad se čovek ne boji više za svoj život jer brani porodicu i otadžbinu. I mozak, tj. dobra organizacija, taktika i strategija. Džabe nekom najbolja tehnika ako je glup i nema jak motiv za borbu.

Dusanovo carstvo!

pre 1 godinu

pobeđuju velike brojke, sposonost da se relativno lako i jeftino naprave nova vozila, transportuju bezbedno na vreme, imati posade za njih, pa na samom kraju njihove tehničke karakteristike...
(zastavnik džemo, 22. januar 2023 17:12)


...a dronova je mnoooogo više nego tenkova.

Leti Vreme

pre 1 godinu

UA je do rata imala 1800 tenkova u trupi i oko 600 u rezervi plus oko 2000 guseničara BMP/BMD 1-2 plus oko 2000 točkaša BTR 70-80-3-4-BRDM2.
Gde je sav taj silni oklop i jel stvarno bilo ko ozbiljan da će 50 kom M2 Bradley plus 100tinak zapadnih tenkova napraviti bilo kakvu razliku?

gorski

pre 1 godinu

Teško će ih isporučiti Ukraini, a da ih Rusi ne unište pre nego što krenu u borbu, potrebna je tu jaka logistika, nije tenk mali pa da se prošvercuje!!!

Daredjev

pre 1 godinu

Odličan je Leopard, ali su Isis unistili turcima gomilu tenkova u Siriji, sto sa kornetima sto sa improvizovanim expl. Napravama. Znaci na papiru najbolji tenk, na ratistu ima mane kao i svaki drugi. Najvece pohvale idu za preciznost

markos

pre 1 godinu

pobeđuju velike brojke, sposonost da se relativno lako i jeftino naprave nova vozila, transportuju bezbedno na vreme, imati posade za njih, pa na samom kraju njihove tehničke karakteristike...
(zastavnik džemo, 22. januar 2023 17:12)
Brojke uvek mogu da pobede kvalitet. To se desilo u WW2. Nemacki tenkovi su bili inzenjerska cuda i savrsenstva gde se svaki sraf znao gde ide, kako se sve spaja itd. A ruski? Pa ruski tenk je bio jednostavan za proizvodnju, mogao je nepismeni paor da ga vozi i zbog toga se veoma brzo protizvodio. Mislim na T34. Napravljeno ih je cak 80.000. Polovinu su izgubili u ratu, ali je onih 40.000 sto je ostalo napravilo razliku.

zastavnik džemo

pre 1 godinu

pobeđuju velike brojke, sposonost da se relativno lako i jeftino naprave nova vozila, transportuju bezbedno na vreme, imati posade za njih, pa na samom kraju njihove tehničke karakteristike...

Kikilišur

pre 1 godinu

Posto Armata jos uvek nije vidjena u upotrebi, Leopard 2 je po meni najbolji tenk na svetu. Izraelska Merhava je u rangu Leoparda, ali nije koriscena u svim vremenskim prilikama i razlicitim terenima. U odnosu sa T72 ( jugoslovenska opcija M84 ), Leopard je bolji 4:1, dok je u odnosu sa T90 taj odnos 2:1. Najjaca prednost su dizel motor i optika na nisanskim spravama , kao i oklop koji neprijatelja prinudjavaju da pridje blize. U odnosu a Abramsom, prednost je pogon jer Abrams nema takav motor.
(hm?, 22. januar 2023 16:59)

Samo si zaboravio da napomeneš najvažnija dva podatka a to su da je Leopard 2 teži od T90 i T72 okruglo 20 tona što je katastrofa i plus nema automatsko punjenje cevi kao pomenuta 2 ruska tenka nego ima čak 4 člana posade od koji jedan punilac cevi,što je nevidjeni propust i u Leopardu i u Abramsu.
Pomenuta dva zapadna tenka nemaju ama baš nikakvih šansi u ratu u Ukrajini,iz mnogo razloga,a osim toga Rusi su već razlupali preko 1000 komada veoma ozbiljnih sovjetskih tenkova koje su ukrajinci imali.

Ne zanosite se ljudi,nije moguće pobediti Rusiju nikakvim zapadnim tenkovima moguće je samo dodatno stradanje,pogotovo kod Ukrajinaca. Rusija je sa vojnog aspekta nepobediv protivnik.

hm?

pre 1 godinu

Posto Armata jos uvek nije vidjena u upotrebi, Leopard 2 je po meni najbolji tenk na svetu. Izraelska Merhava je u rangu Leoparda, ali nije koriscena u svim vremenskim prilikama i razlicitim terenima. U odnosu sa T72 ( jugoslovenska opcija M84 ), Leopard je bolji 4:1, dok je u odnosu sa T90 taj odnos 2:1. Najjaca prednost su dizel motor i optika na nisanskim spravama , kao i oklop koji neprijatelja prinudjavaju da pridje blize. U odnosu a Abramsom, prednost je pogon jer Abrams nema takav motor.

Oliver

pre 1 godinu

Rusija ima 20000 tenkova,vise od svih pobrojanih zemalja zajedno. Btw,na početku rata kad su dominirali bajraktari(gde su nestali?) tenkovi su bili nebitno i prevazidjeno oruzje,a sad su odjednom bitni i vazni.

Stevan

pre 1 godinu

Zanimljive brojke. Dodao bih da Rusija ukupno sa rezervom ima oko 15.000 borbenih tenkova. Dakle vise od cele Evrope i SAD zajedno. Ukrajina je pre rata bila odmah iza Rusije kada govorimo o Evropi, sa oko 3.000 tenkova, isti broj tenkova kao cela EU zajedno.

Rob Sinji

pre 1 godinu

Rat u Ukrajini je pokazao jednu stvar van svake sumnje. U slučaju rata na velikim prostranstvima bez transportne infrastrukture tenkovi zapadne konstrukcije nisu sposobni da se kvalitetno suprostave manjim i pokretljivijim vozilima. Da nije tako odavno bi zapadni tenkovi bili nasuprot prastarih Sovjetskih tenkova kojima Rusi melju Ukrajince. 60 tona čelika troši mnogo goriva i ne može da pređe preko manjih mostova osim ako je teret tenka raspoređen na veću površinu tako što je tenk utovaren na vučni voz ili vagon. Ako par tenkova i pređe tom mostu je kraj i nije više bezbedan. Ko sumnja u ovu tvrdnju neka pogleda za koje tačkasto opterećenje su projektovani mostovi. Osim toga tenk je relativno lako izbaciti iz borbe minama , dronovima ručnim raketnim lanserima ili artiljerijom. A zapadni tenkovi su jako skupi i osim USA niko nema hiljade tenkova koliko je potrebno da bi u Ukrajini bilo ikakve značajnije razlike na frontu.

Rob Sinji

pre 1 godinu

Rat u Ukrajini je pokazao jednu stvar van svake sumnje. U slučaju rata na velikim prostranstvima bez transportne infrastrukture tenkovi zapadne konstrukcije nisu sposobni da se kvalitetno suprostave manjim i pokretljivijim vozilima. Da nije tako odavno bi zapadni tenkovi bili nasuprot prastarih Sovjetskih tenkova kojima Rusi melju Ukrajince. 60 tona čelika troši mnogo goriva i ne može da pređe preko manjih mostova osim ako je teret tenka raspoređen na veću površinu tako što je tenk utovaren na vučni voz ili vagon. Ako par tenkova i pređe tom mostu je kraj i nije više bezbedan. Ko sumnja u ovu tvrdnju neka pogleda za koje tačkasto opterećenje su projektovani mostovi. Osim toga tenk je relativno lako izbaciti iz borbe minama , dronovima ručnim raketnim lanserima ili artiljerijom. A zapadni tenkovi su jako skupi i osim USA niko nema hiljade tenkova koliko je potrebno da bi u Ukrajini bilo ikakve značajnije razlike na frontu.

Stevan

pre 1 godinu

Zanimljive brojke. Dodao bih da Rusija ukupno sa rezervom ima oko 15.000 borbenih tenkova. Dakle vise od cele Evrope i SAD zajedno. Ukrajina je pre rata bila odmah iza Rusije kada govorimo o Evropi, sa oko 3.000 tenkova, isti broj tenkova kao cela EU zajedno.

Kikilišur

pre 1 godinu

Posto Armata jos uvek nije vidjena u upotrebi, Leopard 2 je po meni najbolji tenk na svetu. Izraelska Merhava je u rangu Leoparda, ali nije koriscena u svim vremenskim prilikama i razlicitim terenima. U odnosu sa T72 ( jugoslovenska opcija M84 ), Leopard je bolji 4:1, dok je u odnosu sa T90 taj odnos 2:1. Najjaca prednost su dizel motor i optika na nisanskim spravama , kao i oklop koji neprijatelja prinudjavaju da pridje blize. U odnosu a Abramsom, prednost je pogon jer Abrams nema takav motor.
(hm?, 22. januar 2023 16:59)

Samo si zaboravio da napomeneš najvažnija dva podatka a to su da je Leopard 2 teži od T90 i T72 okruglo 20 tona što je katastrofa i plus nema automatsko punjenje cevi kao pomenuta 2 ruska tenka nego ima čak 4 člana posade od koji jedan punilac cevi,što je nevidjeni propust i u Leopardu i u Abramsu.
Pomenuta dva zapadna tenka nemaju ama baš nikakvih šansi u ratu u Ukrajini,iz mnogo razloga,a osim toga Rusi su već razlupali preko 1000 komada veoma ozbiljnih sovjetskih tenkova koje su ukrajinci imali.

Ne zanosite se ljudi,nije moguće pobediti Rusiju nikakvim zapadnim tenkovima moguće je samo dodatno stradanje,pogotovo kod Ukrajinaca. Rusija je sa vojnog aspekta nepobediv protivnik.

Leti Vreme

pre 1 godinu

UA je do rata imala 1800 tenkova u trupi i oko 600 u rezervi plus oko 2000 guseničara BMP/BMD 1-2 plus oko 2000 točkaša BTR 70-80-3-4-BRDM2.
Gde je sav taj silni oklop i jel stvarno bilo ko ozbiljan da će 50 kom M2 Bradley plus 100tinak zapadnih tenkova napraviti bilo kakvu razliku?

Oliver

pre 1 godinu

Rusija ima 20000 tenkova,vise od svih pobrojanih zemalja zajedno. Btw,na početku rata kad su dominirali bajraktari(gde su nestali?) tenkovi su bili nebitno i prevazidjeno oruzje,a sad su odjednom bitni i vazni.

Daredjev

pre 1 godinu

Odličan je Leopard, ali su Isis unistili turcima gomilu tenkova u Siriji, sto sa kornetima sto sa improvizovanim expl. Napravama. Znaci na papiru najbolji tenk, na ratistu ima mane kao i svaki drugi. Najvece pohvale idu za preciznost

markos

pre 1 godinu

pobeđuju velike brojke, sposonost da se relativno lako i jeftino naprave nova vozila, transportuju bezbedno na vreme, imati posade za njih, pa na samom kraju njihove tehničke karakteristike...
(zastavnik džemo, 22. januar 2023 17:12)
Brojke uvek mogu da pobede kvalitet. To se desilo u WW2. Nemacki tenkovi su bili inzenjerska cuda i savrsenstva gde se svaki sraf znao gde ide, kako se sve spaja itd. A ruski? Pa ruski tenk je bio jednostavan za proizvodnju, mogao je nepismeni paor da ga vozi i zbog toga se veoma brzo protizvodio. Mislim na T34. Napravljeno ih je cak 80.000. Polovinu su izgubili u ratu, ali je onih 40.000 sto je ostalo napravilo razliku.

Vlada

pre 1 godinu

"Zato NATO ne zeli sukob sa Rusijom jer su svesni da nemaju sanse ne zbog nukelarnih bombi nego zbog masivnih raketa na razlicitih dometa od 300 do 10.000 km"

Druze 1000 Tomahavka ispaljenih na strateska mjesta i Rusija je vracena u kameno doba.
(mfg, 22. januar 2023 22:56)

Pa ispalili su nekoliko hiljada na Srbiju, onakvu , bez radara i ozbiljne PVO, i šta su postigli.

radnik na crno

pre 1 godinu

Bio tenkista u vojsci. Najveci utisak mi je bio preciznost spregnutog mitraljeza. Smesno mi je ono u filmovima kada neprijateljski vojnici pretrcavaju ispred tenka i prave neke manerve. Ako je nisandzija fokusiran ne moze ni muva da proleti . Inace zna se kako se koristi tenk , u kojim uslovima . Ne koristi se u urbanim sredinama, bez pesadije i vazdusne podrske . Ono sto gledamo po Ukrajini je cist neprofesinalazam . Ovo pisem zbog onih koji kazu da je prevazidjen sistem .

evrooazdaj

pre 1 godinu

ovi što se lože da je Amerika svemoguća i da Rusi imaju zastarelo naoružanje ... F117 1999, od ruske rakete od pre 60 godina ... znaš šta bi im poradili sa najmodernijim ... ne bi prodali nikad vise nijedan avion , da vidimo objavu

zastavnik džemo

pre 1 godinu

pobeđuju velike brojke, sposonost da se relativno lako i jeftino naprave nova vozila, transportuju bezbedno na vreme, imati posade za njih, pa na samom kraju njihove tehničke karakteristike...

Padjine969

pre 1 godinu

Davne 1989 godine nama mirnodopskim vozačima M84 u JNA ,vodnik Slovenac je Leopard svrstao u tada najbolji tenk.Po njegovoj priči 15 sekundi je u za tadašnje prilike bilo vreme za koje jedan tenk u savremenom ratu može da opstane.Samo da kažem da i M 84 dostiže brzinu od 60 km po času i da ima automatsko punjenje i tri člana posade,kao i gađanje u pokretu.

Reljić

pre 1 godinu

(Kikilišur, 22. januar 2023 17:36)
Ovo šta si napisao da su ruski tenkovi bolji jer imaju samo 3 člana posade jer nemaju punioca granata je krivo..u borbama se baš to pokazalo izuzetno loše..jer zbog automatike punjenja granata baš te granate u tenku moraju biti napred i vrlo blizu cevi..u slučaju T 72 i jugoslavenskog M 84 ..granate su smeštene odmah napred ispod cevi...u ratovima u Jugoslaviji pogotovo u Vukovaru te tenkove su uvek gađali u kupolu kod cevi tako bi usled velike temperature došlo do eksplozije granata..imate na snimkama kako su kupole tih tenkova letele odbačene od donjih dijelova tenkova..i sad Ukrajini se vidi to isto sa t 72...

Šumadinac

pre 1 godinu

Kolko ih mi imamo? Za našu malu zemlju tenkovi su ok kao potpora za napad, posebno za valovite predele. Samo da su brzi i precizni. Videlo se kolki strah i pometnju je uneo onaj 1 koji se pojavio 99-te na Košarama kad je izašao pred Albance. Tenk ima veliki psihološki efekat. Ali je realno prevaziđen i laka je meta, posebno u velikim blatnjavim ravnicama, kao sad u Ukr. On i helikopter su ko lagane mete za vežbanje gađanja. Sad dronovi i BPL vode glavnu reč. Uz dobru artiljeriju, precizne rakete i...pešadiju. Ipak ništa dok pešak ne uđe i ne počisti teren. Ja lično nikad ne bih bio tenkista. A i od helikopera se ježim. Ipak, mislim da je najjače oružje motivacija, činjenica da znaš da braniš kućni prag, da nema nazad, kad se čovek ne boji više za svoj život jer brani porodicu i otadžbinu. I mozak, tj. dobra organizacija, taktika i strategija. Džabe nekom najbolja tehnika ako je glup i nema jak motiv za borbu.

gorski

pre 1 godinu

Teško će ih isporučiti Ukraini, a da ih Rusi ne unište pre nego što krenu u borbu, potrebna je tu jaka logistika, nije tenk mali pa da se prošvercuje!!!

Geopolitikus

pre 1 godinu

Vrede tenkovi još uvek.
Ukrajina puna t72, t64... Stari tenkovi, ali, ipak rade, koliko mogu.
Neki super tenk ništa značajno ne bi uradio. Ipak je taj Leopard ogromna meta (10 metara), tu su dronovi kamikaze, precizna municija, rakete...
Ako se baš zainate juriće ih dronovima do besvesti.

zok1

pre 1 godinu

(., 22. januar 2023 22:00)
Ta gvožđurija koju su Rusi dovukli sa druge strane Urala (T-62/64) je sasvim dovoljna za rat kakav se vodi u Ukrajini. Zapadni tenkovi ne mogu da ostvare prevlast u situaciji kada Rusi kontrolišu vazdušni prostor na linijama mogućeg prodora. Ukrajina na liniji fronta nema PVO koji će sprečiti ruske helikoptere da gađaju tenkove sa 10 km. Da tenkovi mogu da naprave razliku, Amerikanci bi ih isporučili. Ovako isporučuju samo transportere. Himars je imao smisla radi velikog dometa.

Sumadinac

pre 1 godinu

(Rob Sinji, 22. januar 2023 15:50)

Da Rusi melju Ukrajince, i da su tenkovi tome doprineli, osvojena bi bila velika prostranstva. Trenutno 70% teritorije koju kontroliše Rusija su kontrolisali pobunjenici i pre intenziviranja sukoba. Tj. pre 11 meseci.

Jedini razlog zašto Ameri i ekipa ne šalju moderno naoružanje je zato što je procenjeno da za borbu protiv Rusa im ne treba toliko napredna tehnologija. Ne treba Amerima da Ukrajna dobije, treba im da se maksimalno iscrpi Rusija. Što duže traje sukob, to bolje.
(Ostin a, 22. januar 2023 20:41) # Link komentara

Nije zato sto nece nego nemaju ni sami toliko da daju Ukrajini, a pritom se uvek prazne starije rezerve, i to radi i NATO i Rusija, nikad ne saljes novo naoruzanje.

duga penzija

pre 1 godinu

I sta ce s njima, samo da im izgine posada, proslo je vreme kad je sam tenk bio ozbiljno oruzje u borbi. Da bi se maksimaln iskoristio potencijal tenka mora da se obezbedi njegova zastita pre svega iz vazduha jer su tu najranjiviji, znaci mora da ih prati trupna pvo, mora da ih prati pesadija i izvidjacki uredjaji, a da ne pricamo o raznim prenosnim protiv-oklopnim sistemima gde su Rusi u vrhu(kornet, rpg od 7 do 32, itd..), i helikopterima koji gadjaju do 10 km
(Nemanja, 22. januar 2023 18:41)

kakav danak neiskustvu. druga je priča kad pešadinac zna da ga pokriva "njegov tenak". ukratko: tenk je bio i ostao osnovno ofanzivno i psihološko sredstvo: uz dobru komunikaciju i koordinaciju tenkovi i pešadija su zakon.
uzgred, raspitajte se, do deset km je znatno lakše pogoditi taj vaš strašni helikopter nego tenk. tenkovi su više ranjivi dok ne dodju do operativnog terena, dok su u koloni, ali posle, kad se formiraju i zatutnje... nikome nije svejedno.
zaštita iz vazduha se podrazumeva, u napad se ne ide bez nje.

Leti Vreme

pre 1 godinu

@Leti Vreme

100 modernih zapadnih tenkova dovoljno je da napravi razliku, a kamoli vise, kao sto je svega desetak Himarsa rasturilo citavu rusku armiju.
(., 22. januar 2023 21:56)

Kao što su Leopardi napravili razliku u Siriji pa ih Kurdi otvarali raketama od par hiljada dolara i isto kao što je Merkava napravila razliku u ratu protiv Hezbolaha kada su prvo postavljali po nekoliko kamera po drveću (priručni studio pravili na polju boja) pa ih uništavali Metisima i Kornetima i snimke slali u svet. Nije problem težina samo po pitanju blata nego i po pitanju vagona, mostova, pontona, mašina koje tegle oštećen tenk... Da ne govorimo da su T-64 i T-80 koreni tenkovi Ukrajine, radjeni u Harkovu i da su se posade godinama uvežbavale a sada treba da predju na nešto sasvim novo i njima nepoznato

duga penzija

pre 1 godinu

Samo si zaboravio da napomeneš najvažnija dva podatka a to su da je Leopard 2 teži od T90 i T72 okruglo 20 tona što je katastrofa i plus nema automatsko punjenje cevi kao pomenuta 2 ruska tenka nego ima čak 4 člana posade od koji jedan punilac cevi,što je nevidjeni propust i u Leopardu i u Abramsu.
(Kikilišur, 22. januar 2023 17:36)

Sve si pogrešno rekao. Upravo je činjenica da nemaju automatsko punjenje njihova prednost, pokazalo se još u Iraku '91. da su bolje izvjezbane posade Abramsa bile u stanju da duplo brže pucaju nego irački tenkovi koji moraju čekati deset sekundi da se napune. To što je Leopard teži nije nikakva katastrofa, to je svakako teški tenk koji probija frontalni oklop na duplo većoj udaljenosti od sovjetskih tenkova. Zbog toga je upravo savršen za ravnice Ukrajine. Leopard 2 je u ovom trenutku sasvim sigurno top 3 najboljih tenkova na svijetu. Problem je što Ukrajincima treba najmanje 300 komada da bi to išta značilo, što neće nikada dobiti. Vjerujem da će im na kraju poslati možda 20-etak komada, ali će Ukrajina morati da ih koristi konzervativno, jer ako se Rusi dočepaju samo jednog, za 5 godina će i Rusi i Kinezi imati istu ako ne i bolju tehnologiju.
(posve_nepodoban, 22. januar 2023 20:34)

ovo su tenkovi više za propagandni efekt. neka se i šepure u pozadini fronta nema veze. operativno, ukrajinskoj strani više mnogo više znače posiljke t-72, pa i šesdesetice, kojih još ima po starim hangarima po istočnoj evropi i još ih dosta ima po africi i aziji. za zapadne tenkove im treba duža obuka i zahtevnija infrastruktura i logistika koju ukrainska strana nema dovoljno.
pomaže im to što ni ruska strana nije ništa bolja. tenkovsku prednost sa početka operacije su protraćili u onim kilometarskim kolonama, stotine vozila onako ostavljenih i zapostavljenih, strašno.

Milance

pre 1 godinu

RPG ga osteti ili mina br 6
Tek za 6 meseci moze ponovo da bude upotrebljiv a do tad dron ga unisti. Ne smeju oni da salju tu gvozdjuriju jer ce brzo postati neupotrebljivi i niko ih vise nece kupovati.

posve_nepodoban

pre 1 godinu

Samo si zaboravio da napomeneš najvažnija dva podatka a to su da je Leopard 2 teži od T90 i T72 okruglo 20 tona što je katastrofa i plus nema automatsko punjenje cevi kao pomenuta 2 ruska tenka nego ima čak 4 člana posade od koji jedan punilac cevi,što je nevidjeni propust i u Leopardu i u Abramsu.
(Kikilišur, 22. januar 2023 17:36)

Sve si pogrešno rekao. Upravo je činjenica da nemaju automatsko punjenje njihova prednost, pokazalo se još u Iraku '91. da su bolje izvjezbane posade Abramsa bile u stanju da duplo brže pucaju nego irački tenkovi koji moraju čekati deset sekundi da se napune. To što je Leopard teži nije nikakva katastrofa, to je svakako teški tenk koji probija frontalni oklop na duplo većoj udaljenosti od sovjetskih tenkova. Zbog toga je upravo savršen za ravnice Ukrajine. Leopard 2 je u ovom trenutku sasvim sigurno top 3 najboljih tenkova na svijetu. Problem je što Ukrajincima treba najmanje 300 komada da bi to išta značilo, što neće nikada dobiti. Vjerujem da će im na kraju poslati možda 20-etak komada, ali će Ukrajina morati da ih koristi konzervativno, jer ako se Rusi dočepaju samo jednog, za 5 godina će i Rusi i Kinezi imati istu ako ne i bolju tehnologiju.

.

pre 1 godinu

@Leti Vreme

100 modernih zapadnih tenkova dovoljno je da napravi razliku, a kamoli vise, kao sto je svega desetak Himarsa rasturilo citavu rusku armiju.

.

pre 1 godinu

@Oliver
Protiv stare ruske vojske su bitni i vazni, zato sto Rusija nema moderne dronove i moderno protivoklopno oruzje, a avijacija joj je prepolovljena.
Dakle, protiv njih su vazni, protiv modernih armija ne bi bili.
Bajraktari su i dalje na ratistu.
Rusija nema 20 000 tenkova, nema ni 10 000. Hvalili su se dugo tim brojkama, pa sad ispade da su na ratiste poslali T-62, dakle praistorijski tenk, odavno povucen iz upotrebe, pa sada vracen iz skladista jer je Rusima unisteno sve modernije sto su imali.

Ostin a

pre 1 godinu

(Rob Sinji, 22. januar 2023 15:50)

Da Rusi melju Ukrajince, i da su tenkovi tome doprineli, osvojena bi bila velika prostranstva. Trenutno 70% teritorije koju kontroliše Rusija su kontrolisali pobunjenici i pre intenziviranja sukoba. Tj. pre 11 meseci.

Jedini razlog zašto Ameri i ekipa ne šalju moderno naoružanje je zato što je procenjeno da za borbu protiv Rusa im ne treba toliko napredna tehnologija. Ne treba Amerima da Ukrajna dobije, treba im da se maksimalno iscrpi Rusija. Što duže traje sukob, to bolje.

HanSolo

pre 1 godinu

Rusija ima 20000 tenkova,vise od svih pobrojanih zemalja zajedno. Btw,na početku rata kad su dominirali bajraktari(gde su nestali?) tenkovi su bili nebitno i prevazidjeno oruzje,a sad su odjednom bitni i vazni.
(Oliver, 22. januar 2023 16:07)

Da od tih su barem 10000 stari krševi bez neke moći..

hm?

pre 1 godinu

Posto Armata jos uvek nije vidjena u upotrebi, Leopard 2 je po meni najbolji tenk na svetu. Izraelska Merhava je u rangu Leoparda, ali nije koriscena u svim vremenskim prilikama i razlicitim terenima. U odnosu sa T72 ( jugoslovenska opcija M84 ), Leopard je bolji 4:1, dok je u odnosu sa T90 taj odnos 2:1. Najjaca prednost su dizel motor i optika na nisanskim spravama , kao i oklop koji neprijatelja prinudjavaju da pridje blize. U odnosu a Abramsom, prednost je pogon jer Abrams nema takav motor.

posejdon_bez_mora

pre 1 godinu

tenkovi su i dalje vrlo ozbiljno oruzje i bice jos dugo. ovde se komentarise kao da bukvalno svaki vojnik nosi na ledja kornete, bumbare, javeline i ostala cuda, to su isto jako skupe sprave i ne moze bas svaka jedinica da ih ima i da unistava svaki tenk koji se pojavi na bojistu.Plus ako vam snajperista skine rukovaoca tim oruzjem ili pogine u nekom raketnom napadu ostatak pesadije ga je ugasio. I u ratu u Siriji sad u Ukr vidimo da se ruski tenk ipak pokazao najbolje pa cak i stari t55

MisterNo

pre 1 godinu

@Kikilišur

Automatsko punjenje se pokazalo kao propust, a ne kao prednost. Jel municija ne može biti odvojena od posade i bilo koji pogodak aktivira i municiju i ubija posadu. Pa videli ste silne olupine u ovom ratu, sa otkinutim kupolama.

Sve je to pojela korupcija

pre 1 godinu

a rusi t72b3 20.000 komada
(dezon, 22. januar 2023 19:37)

Mislim da si se malo zabrojao. T-72b3 ima možda 2000 ukupno, ostalo su starije verzije koji su stajale u rezervi, pa se ispostavilo da su zbog nedostatka održavanja neupotrebljivi (zardjali motori, elektronika skinuta, delovi ).Zato Rusi remontuju i šalju na front T-62 koji su bolje čuvani na istoku (njihovi T-72 su takođe bili u boljem stanju).

.

pre 1 godinu

@Sumadinac
Ma nemoj? Pa zasto su onda USA slale najmodernije oruzje protiv SRJ, Iraka i Avganistana?Uvek se salje najbolje i najmodernije oruzje.
Samo sto je najmodernije sto Rusi imaju staro 80 godina.
Sto se kolicine tice, ekonomije poput Nemacke, USA itd mogu bez problema da proizvode neogranicene kolicine tenkova i snabdevaju Ukrajinu i koga god hoce koliko hoce.
Da li neko moze da pomisli da je jednoj Americi problem da proizvede nekoliko hiljada tenkova?

mfg

pre 1 godinu

"Zato NATO ne zeli sukob sa Rusijom jer su svesni da nemaju sanse ne zbog nukelarnih bombi nego zbog masivnih raketa na razlicitih dometa od 300 do 10.000 km"

Druze 1000 Tomahavka ispaljenih na strateska mjesta i Rusija je vracena u kameno doba.

sascha

pre 1 godinu

Kad smo kod legendarnih tenkova, gde je taj mali M4 Šerman? Takođe legenda - nije sigurno bio najbolji tenk , ali njegove glavne prednosti su jednostavnost održavanja, pouzdanost, brzina, robusnost i jednostavan dizajn.
prvi put upotrebljen u bici kod El Alamejna 1942. izgrađeno je visev od 50.000 Šerman.

Dusanovo carstvo!

pre 1 godinu

pobeđuju velike brojke, sposonost da se relativno lako i jeftino naprave nova vozila, transportuju bezbedno na vreme, imati posade za njih, pa na samom kraju njihove tehničke karakteristike...
(zastavnik džemo, 22. januar 2023 17:12)


...a dronova je mnoooogo više nego tenkova.

ZG

pre 1 godinu

.Poljska ima ukupno 863 borbena tenka .

Više ne stoji sve svoje T72 koje je imala modernizovane poslala je u Ukrajinu.
Drugo šta je preostalo je neispravno inače bi jih več poodavno gledali u Ukrajini. Jel da nije tako nebi slali svoje najbolje tenkove kupljene ne toliko nazad. Abramsa kod Poljaka nema njihovih dovoljno.

Zicer

pre 1 godinu

(MisterNo, 22. januar 2023 20:24)

Ako te pogodi Kornet, sve jedno ti je da li ti je punjenje pored tebe ili ga nemas uopste. A nekada Brzina punjenja moze biti presudna.

Nemanja

pre 1 godinu

I sta ce s njima, samo da im izgine posada, proslo je vreme kad je sam tenk bio ozbiljno oruzje u borbi. Da bi se maksimaln iskoristio potencijal tenka mora da se obezbedi njegova zastita pre svega iz vazduha jer su tu najranjiviji, znaci mora da ih prati trupna pvo, mora da ih prati pesadija i izvidjacki uredjaji, a da ne pricamo o raznim prenosnim protiv-oklopnim sistemima gde su Rusi u vrhu(kornet, rpg od 7 do 32, itd..), i helikopterima koji gadjaju do 10 km

JustinTimb

pre 1 godinu

Sa tenkovima ne mozete na Rusiju a kamoli na Ameriku,a i verovatno na Kinu u buducnosti. Tenkovi samo sluze za protiv siromasnih zemalja koji nemaju rakete ili vrlo malo raketa da ne kazem naoruzanje na nivou "kuke i motike", samo kad zelite da kontrolisete oblast ili teritoriju, i plus kao sto neko rece u komentaru tenk vise bi sluzio kao psiholoski efekat nadmoc.
A sto se tice dronovi, iz mog ugla takav nacin ratovanja,bez obzira sto se pokazalo efikasnim i strasnim,ali mi se cini kao da to sluzi improvizovano oruzije za gerilce, lici na gerilski nacin ratovanja. Ipak potpuno se slazem sa svima da je to novi moderni rat. Postoji "ali" dzabe sve to, ako jedna drzava ima siroku lepezu raketa od malih do dalekih dometa. Zato NATO ne zeli sukob sa Rusijom jer su svesni da nemaju sanse ne zbog nukelarnih bombi nego zbog masivnih raketa na razlicitih dometa od 300 do 10.000 km a ni Amerika ne zeli sukob sa Kinom zbog Tajvana jer bi Kina kupovala od Rusije na veliko. Mozete da zamislite da stotine ili hiljade raketa u jednom danu krene na jedan veliki grad u Evropi, ako je to moguce onda da mogu da pogode sve vojne baze bilo gde u svetu u isto vreme. Ali eto, zato postoji Amerika i NATO pakt, pa mogu bez icije odobrenje jedne clanice ili druge drzave to da urade kad zele i koliko zele i kome. I tako da smatram da svaka drzava ima svoju geografiju i tako treba da postupa sa naoruzanjem naspram svoje geografskog polozaja naravno u smislu odbrambene svrhe. Dzabe avioni i kamioni..

Неша

pre 1 godinu

Зашто сада одједном Украјинци толико плачу за тенковима? Свесни су да ће ускоро пасти жестоко утврђена линија фронта у густо насељеним и урбаним срединама која је годинама грађена према Домбасу. Рат се сели у голу степу. Ту ће им требати хиљаде тенкова ако мисле да зауставе русе

.

pre 1 godinu

@Oliver
Protiv stare ruske vojske su bitni i vazni, zato sto Rusija nema moderne dronove i moderno protivoklopno oruzje, a avijacija joj je prepolovljena.
Dakle, protiv njih su vazni, protiv modernih armija ne bi bili.
Bajraktari su i dalje na ratistu.
Rusija nema 20 000 tenkova, nema ni 10 000. Hvalili su se dugo tim brojkama, pa sad ispade da su na ratiste poslali T-62, dakle praistorijski tenk, odavno povucen iz upotrebe, pa sada vracen iz skladista jer je Rusima unisteno sve modernije sto su imali.

mfg

pre 1 godinu

"Zato NATO ne zeli sukob sa Rusijom jer su svesni da nemaju sanse ne zbog nukelarnih bombi nego zbog masivnih raketa na razlicitih dometa od 300 do 10.000 km"

Druze 1000 Tomahavka ispaljenih na strateska mjesta i Rusija je vracena u kameno doba.

.

pre 1 godinu

@Sumadinac
Ma nemoj? Pa zasto su onda USA slale najmodernije oruzje protiv SRJ, Iraka i Avganistana?Uvek se salje najbolje i najmodernije oruzje.
Samo sto je najmodernije sto Rusi imaju staro 80 godina.
Sto se kolicine tice, ekonomije poput Nemacke, USA itd mogu bez problema da proizvode neogranicene kolicine tenkova i snabdevaju Ukrajinu i koga god hoce koliko hoce.
Da li neko moze da pomisli da je jednoj Americi problem da proizvede nekoliko hiljada tenkova?

.

pre 1 godinu

@Leti Vreme

100 modernih zapadnih tenkova dovoljno je da napravi razliku, a kamoli vise, kao sto je svega desetak Himarsa rasturilo citavu rusku armiju.

Kikilišur

pre 1 godinu

Posto Armata jos uvek nije vidjena u upotrebi, Leopard 2 je po meni najbolji tenk na svetu. Izraelska Merhava je u rangu Leoparda, ali nije koriscena u svim vremenskim prilikama i razlicitim terenima. U odnosu sa T72 ( jugoslovenska opcija M84 ), Leopard je bolji 4:1, dok je u odnosu sa T90 taj odnos 2:1. Najjaca prednost su dizel motor i optika na nisanskim spravama , kao i oklop koji neprijatelja prinudjavaju da pridje blize. U odnosu a Abramsom, prednost je pogon jer Abrams nema takav motor.
(hm?, 22. januar 2023 16:59)

Samo si zaboravio da napomeneš najvažnija dva podatka a to su da je Leopard 2 teži od T90 i T72 okruglo 20 tona što je katastrofa i plus nema automatsko punjenje cevi kao pomenuta 2 ruska tenka nego ima čak 4 člana posade od koji jedan punilac cevi,što je nevidjeni propust i u Leopardu i u Abramsu.
Pomenuta dva zapadna tenka nemaju ama baš nikakvih šansi u ratu u Ukrajini,iz mnogo razloga,a osim toga Rusi su već razlupali preko 1000 komada veoma ozbiljnih sovjetskih tenkova koje su ukrajinci imali.

Ne zanosite se ljudi,nije moguće pobediti Rusiju nikakvim zapadnim tenkovima moguće je samo dodatno stradanje,pogotovo kod Ukrajinaca. Rusija je sa vojnog aspekta nepobediv protivnik.

Rob Sinji

pre 1 godinu

Rat u Ukrajini je pokazao jednu stvar van svake sumnje. U slučaju rata na velikim prostranstvima bez transportne infrastrukture tenkovi zapadne konstrukcije nisu sposobni da se kvalitetno suprostave manjim i pokretljivijim vozilima. Da nije tako odavno bi zapadni tenkovi bili nasuprot prastarih Sovjetskih tenkova kojima Rusi melju Ukrajince. 60 tona čelika troši mnogo goriva i ne može da pređe preko manjih mostova osim ako je teret tenka raspoređen na veću površinu tako što je tenk utovaren na vučni voz ili vagon. Ako par tenkova i pređe tom mostu je kraj i nije više bezbedan. Ko sumnja u ovu tvrdnju neka pogleda za koje tačkasto opterećenje su projektovani mostovi. Osim toga tenk je relativno lako izbaciti iz borbe minama , dronovima ručnim raketnim lanserima ili artiljerijom. A zapadni tenkovi su jako skupi i osim USA niko nema hiljade tenkova koliko je potrebno da bi u Ukrajini bilo ikakve značajnije razlike na frontu.

hm?

pre 1 godinu

Posto Armata jos uvek nije vidjena u upotrebi, Leopard 2 je po meni najbolji tenk na svetu. Izraelska Merhava je u rangu Leoparda, ali nije koriscena u svim vremenskim prilikama i razlicitim terenima. U odnosu sa T72 ( jugoslovenska opcija M84 ), Leopard je bolji 4:1, dok je u odnosu sa T90 taj odnos 2:1. Najjaca prednost su dizel motor i optika na nisanskim spravama , kao i oklop koji neprijatelja prinudjavaju da pridje blize. U odnosu a Abramsom, prednost je pogon jer Abrams nema takav motor.

Stevan

pre 1 godinu

Zanimljive brojke. Dodao bih da Rusija ukupno sa rezervom ima oko 15.000 borbenih tenkova. Dakle vise od cele Evrope i SAD zajedno. Ukrajina je pre rata bila odmah iza Rusije kada govorimo o Evropi, sa oko 3.000 tenkova, isti broj tenkova kao cela EU zajedno.

evrooazdaj

pre 1 godinu

ovi što se lože da je Amerika svemoguća i da Rusi imaju zastarelo naoružanje ... F117 1999, od ruske rakete od pre 60 godina ... znaš šta bi im poradili sa najmodernijim ... ne bi prodali nikad vise nijedan avion , da vidimo objavu

HanSolo

pre 1 godinu

Rusija ima 20000 tenkova,vise od svih pobrojanih zemalja zajedno. Btw,na početku rata kad su dominirali bajraktari(gde su nestali?) tenkovi su bili nebitno i prevazidjeno oruzje,a sad su odjednom bitni i vazni.
(Oliver, 22. januar 2023 16:07)

Da od tih su barem 10000 stari krševi bez neke moći..

gorski

pre 1 godinu

Teško će ih isporučiti Ukraini, a da ih Rusi ne unište pre nego što krenu u borbu, potrebna je tu jaka logistika, nije tenk mali pa da se prošvercuje!!!

Vlada

pre 1 godinu

"Zato NATO ne zeli sukob sa Rusijom jer su svesni da nemaju sanse ne zbog nukelarnih bombi nego zbog masivnih raketa na razlicitih dometa od 300 do 10.000 km"

Druze 1000 Tomahavka ispaljenih na strateska mjesta i Rusija je vracena u kameno doba.
(mfg, 22. januar 2023 22:56)

Pa ispalili su nekoliko hiljada na Srbiju, onakvu , bez radara i ozbiljne PVO, i šta su postigli.

Ostin a

pre 1 godinu

(Rob Sinji, 22. januar 2023 15:50)

Da Rusi melju Ukrajince, i da su tenkovi tome doprineli, osvojena bi bila velika prostranstva. Trenutno 70% teritorije koju kontroliše Rusija su kontrolisali pobunjenici i pre intenziviranja sukoba. Tj. pre 11 meseci.

Jedini razlog zašto Ameri i ekipa ne šalju moderno naoružanje je zato što je procenjeno da za borbu protiv Rusa im ne treba toliko napredna tehnologija. Ne treba Amerima da Ukrajna dobije, treba im da se maksimalno iscrpi Rusija. Što duže traje sukob, to bolje.

Oliver

pre 1 godinu

Rusija ima 20000 tenkova,vise od svih pobrojanih zemalja zajedno. Btw,na početku rata kad su dominirali bajraktari(gde su nestali?) tenkovi su bili nebitno i prevazidjeno oruzje,a sad su odjednom bitni i vazni.

posve_nepodoban

pre 1 godinu

Samo si zaboravio da napomeneš najvažnija dva podatka a to su da je Leopard 2 teži od T90 i T72 okruglo 20 tona što je katastrofa i plus nema automatsko punjenje cevi kao pomenuta 2 ruska tenka nego ima čak 4 člana posade od koji jedan punilac cevi,što je nevidjeni propust i u Leopardu i u Abramsu.
(Kikilišur, 22. januar 2023 17:36)

Sve si pogrešno rekao. Upravo je činjenica da nemaju automatsko punjenje njihova prednost, pokazalo se još u Iraku '91. da su bolje izvjezbane posade Abramsa bile u stanju da duplo brže pucaju nego irački tenkovi koji moraju čekati deset sekundi da se napune. To što je Leopard teži nije nikakva katastrofa, to je svakako teški tenk koji probija frontalni oklop na duplo većoj udaljenosti od sovjetskih tenkova. Zbog toga je upravo savršen za ravnice Ukrajine. Leopard 2 je u ovom trenutku sasvim sigurno top 3 najboljih tenkova na svijetu. Problem je što Ukrajincima treba najmanje 300 komada da bi to išta značilo, što neće nikada dobiti. Vjerujem da će im na kraju poslati možda 20-etak komada, ali će Ukrajina morati da ih koristi konzervativno, jer ako se Rusi dočepaju samo jednog, za 5 godina će i Rusi i Kinezi imati istu ako ne i bolju tehnologiju.

Reljić

pre 1 godinu

(Kikilišur, 22. januar 2023 17:36)
Ovo šta si napisao da su ruski tenkovi bolji jer imaju samo 3 člana posade jer nemaju punioca granata je krivo..u borbama se baš to pokazalo izuzetno loše..jer zbog automatike punjenja granata baš te granate u tenku moraju biti napred i vrlo blizu cevi..u slučaju T 72 i jugoslavenskog M 84 ..granate su smeštene odmah napred ispod cevi...u ratovima u Jugoslaviji pogotovo u Vukovaru te tenkove su uvek gađali u kupolu kod cevi tako bi usled velike temperature došlo do eksplozije granata..imate na snimkama kako su kupole tih tenkova letele odbačene od donjih dijelova tenkova..i sad Ukrajini se vidi to isto sa t 72...

Milance

pre 1 godinu

RPG ga osteti ili mina br 6
Tek za 6 meseci moze ponovo da bude upotrebljiv a do tad dron ga unisti. Ne smeju oni da salju tu gvozdjuriju jer ce brzo postati neupotrebljivi i niko ih vise nece kupovati.

zok1

pre 1 godinu

(., 22. januar 2023 22:00)
Ta gvožđurija koju su Rusi dovukli sa druge strane Urala (T-62/64) je sasvim dovoljna za rat kakav se vodi u Ukrajini. Zapadni tenkovi ne mogu da ostvare prevlast u situaciji kada Rusi kontrolišu vazdušni prostor na linijama mogućeg prodora. Ukrajina na liniji fronta nema PVO koji će sprečiti ruske helikoptere da gađaju tenkove sa 10 km. Da tenkovi mogu da naprave razliku, Amerikanci bi ih isporučili. Ovako isporučuju samo transportere. Himars je imao smisla radi velikog dometa.

Leti Vreme

pre 1 godinu

UA je do rata imala 1800 tenkova u trupi i oko 600 u rezervi plus oko 2000 guseničara BMP/BMD 1-2 plus oko 2000 točkaša BTR 70-80-3-4-BRDM2.
Gde je sav taj silni oklop i jel stvarno bilo ko ozbiljan da će 50 kom M2 Bradley plus 100tinak zapadnih tenkova napraviti bilo kakvu razliku?

JustinTimb

pre 1 godinu

Sa tenkovima ne mozete na Rusiju a kamoli na Ameriku,a i verovatno na Kinu u buducnosti. Tenkovi samo sluze za protiv siromasnih zemalja koji nemaju rakete ili vrlo malo raketa da ne kazem naoruzanje na nivou "kuke i motike", samo kad zelite da kontrolisete oblast ili teritoriju, i plus kao sto neko rece u komentaru tenk vise bi sluzio kao psiholoski efekat nadmoc.
A sto se tice dronovi, iz mog ugla takav nacin ratovanja,bez obzira sto se pokazalo efikasnim i strasnim,ali mi se cini kao da to sluzi improvizovano oruzije za gerilce, lici na gerilski nacin ratovanja. Ipak potpuno se slazem sa svima da je to novi moderni rat. Postoji "ali" dzabe sve to, ako jedna drzava ima siroku lepezu raketa od malih do dalekih dometa. Zato NATO ne zeli sukob sa Rusijom jer su svesni da nemaju sanse ne zbog nukelarnih bombi nego zbog masivnih raketa na razlicitih dometa od 300 do 10.000 km a ni Amerika ne zeli sukob sa Kinom zbog Tajvana jer bi Kina kupovala od Rusije na veliko. Mozete da zamislite da stotine ili hiljade raketa u jednom danu krene na jedan veliki grad u Evropi, ako je to moguce onda da mogu da pogode sve vojne baze bilo gde u svetu u isto vreme. Ali eto, zato postoji Amerika i NATO pakt, pa mogu bez icije odobrenje jedne clanice ili druge drzave to da urade kad zele i koliko zele i kome. I tako da smatram da svaka drzava ima svoju geografiju i tako treba da postupa sa naoruzanjem naspram svoje geografskog polozaja naravno u smislu odbrambene svrhe. Dzabe avioni i kamioni..

Leti Vreme

pre 1 godinu

@Leti Vreme

100 modernih zapadnih tenkova dovoljno je da napravi razliku, a kamoli vise, kao sto je svega desetak Himarsa rasturilo citavu rusku armiju.
(., 22. januar 2023 21:56)

Kao što su Leopardi napravili razliku u Siriji pa ih Kurdi otvarali raketama od par hiljada dolara i isto kao što je Merkava napravila razliku u ratu protiv Hezbolaha kada su prvo postavljali po nekoliko kamera po drveću (priručni studio pravili na polju boja) pa ih uništavali Metisima i Kornetima i snimke slali u svet. Nije problem težina samo po pitanju blata nego i po pitanju vagona, mostova, pontona, mašina koje tegle oštećen tenk... Da ne govorimo da su T-64 i T-80 koreni tenkovi Ukrajine, radjeni u Harkovu i da su se posade godinama uvežbavale a sada treba da predju na nešto sasvim novo i njima nepoznato

MisterNo

pre 1 godinu

@Kikilišur

Automatsko punjenje se pokazalo kao propust, a ne kao prednost. Jel municija ne može biti odvojena od posade i bilo koji pogodak aktivira i municiju i ubija posadu. Pa videli ste silne olupine u ovom ratu, sa otkinutim kupolama.

Sumadinac

pre 1 godinu

(Rob Sinji, 22. januar 2023 15:50)

Da Rusi melju Ukrajince, i da su tenkovi tome doprineli, osvojena bi bila velika prostranstva. Trenutno 70% teritorije koju kontroliše Rusija su kontrolisali pobunjenici i pre intenziviranja sukoba. Tj. pre 11 meseci.

Jedini razlog zašto Ameri i ekipa ne šalju moderno naoružanje je zato što je procenjeno da za borbu protiv Rusa im ne treba toliko napredna tehnologija. Ne treba Amerima da Ukrajna dobije, treba im da se maksimalno iscrpi Rusija. Što duže traje sukob, to bolje.
(Ostin a, 22. januar 2023 20:41) # Link komentara

Nije zato sto nece nego nemaju ni sami toliko da daju Ukrajini, a pritom se uvek prazne starije rezerve, i to radi i NATO i Rusija, nikad ne saljes novo naoruzanje.

Daredjev

pre 1 godinu

Odličan je Leopard, ali su Isis unistili turcima gomilu tenkova u Siriji, sto sa kornetima sto sa improvizovanim expl. Napravama. Znaci na papiru najbolji tenk, na ratistu ima mane kao i svaki drugi. Najvece pohvale idu za preciznost

Nemanja

pre 1 godinu

I sta ce s njima, samo da im izgine posada, proslo je vreme kad je sam tenk bio ozbiljno oruzje u borbi. Da bi se maksimaln iskoristio potencijal tenka mora da se obezbedi njegova zastita pre svega iz vazduha jer su tu najranjiviji, znaci mora da ih prati trupna pvo, mora da ih prati pesadija i izvidjacki uredjaji, a da ne pricamo o raznim prenosnim protiv-oklopnim sistemima gde su Rusi u vrhu(kornet, rpg od 7 do 32, itd..), i helikopterima koji gadjaju do 10 km

Geopolitikus

pre 1 godinu

Vrede tenkovi još uvek.
Ukrajina puna t72, t64... Stari tenkovi, ali, ipak rade, koliko mogu.
Neki super tenk ništa značajno ne bi uradio. Ipak je taj Leopard ogromna meta (10 metara), tu su dronovi kamikaze, precizna municija, rakete...
Ako se baš zainate juriće ih dronovima do besvesti.

posejdon_bez_mora

pre 1 godinu

tenkovi su i dalje vrlo ozbiljno oruzje i bice jos dugo. ovde se komentarise kao da bukvalno svaki vojnik nosi na ledja kornete, bumbare, javeline i ostala cuda, to su isto jako skupe sprave i ne moze bas svaka jedinica da ih ima i da unistava svaki tenk koji se pojavi na bojistu.Plus ako vam snajperista skine rukovaoca tim oruzjem ili pogine u nekom raketnom napadu ostatak pesadije ga je ugasio. I u ratu u Siriji sad u Ukr vidimo da se ruski tenk ipak pokazao najbolje pa cak i stari t55

markos

pre 1 godinu

pobeđuju velike brojke, sposonost da se relativno lako i jeftino naprave nova vozila, transportuju bezbedno na vreme, imati posade za njih, pa na samom kraju njihove tehničke karakteristike...
(zastavnik džemo, 22. januar 2023 17:12)
Brojke uvek mogu da pobede kvalitet. To se desilo u WW2. Nemacki tenkovi su bili inzenjerska cuda i savrsenstva gde se svaki sraf znao gde ide, kako se sve spaja itd. A ruski? Pa ruski tenk je bio jednostavan za proizvodnju, mogao je nepismeni paor da ga vozi i zbog toga se veoma brzo protizvodio. Mislim na T34. Napravljeno ih je cak 80.000. Polovinu su izgubili u ratu, ali je onih 40.000 sto je ostalo napravilo razliku.

Šumadinac

pre 1 godinu

Kolko ih mi imamo? Za našu malu zemlju tenkovi su ok kao potpora za napad, posebno za valovite predele. Samo da su brzi i precizni. Videlo se kolki strah i pometnju je uneo onaj 1 koji se pojavio 99-te na Košarama kad je izašao pred Albance. Tenk ima veliki psihološki efekat. Ali je realno prevaziđen i laka je meta, posebno u velikim blatnjavim ravnicama, kao sad u Ukr. On i helikopter su ko lagane mete za vežbanje gađanja. Sad dronovi i BPL vode glavnu reč. Uz dobru artiljeriju, precizne rakete i...pešadiju. Ipak ništa dok pešak ne uđe i ne počisti teren. Ja lično nikad ne bih bio tenkista. A i od helikopera se ježim. Ipak, mislim da je najjače oružje motivacija, činjenica da znaš da braniš kućni prag, da nema nazad, kad se čovek ne boji više za svoj život jer brani porodicu i otadžbinu. I mozak, tj. dobra organizacija, taktika i strategija. Džabe nekom najbolja tehnika ako je glup i nema jak motiv za borbu.

duga penzija

pre 1 godinu

Samo si zaboravio da napomeneš najvažnija dva podatka a to su da je Leopard 2 teži od T90 i T72 okruglo 20 tona što je katastrofa i plus nema automatsko punjenje cevi kao pomenuta 2 ruska tenka nego ima čak 4 člana posade od koji jedan punilac cevi,što je nevidjeni propust i u Leopardu i u Abramsu.
(Kikilišur, 22. januar 2023 17:36)

Sve si pogrešno rekao. Upravo je činjenica da nemaju automatsko punjenje njihova prednost, pokazalo se još u Iraku '91. da su bolje izvjezbane posade Abramsa bile u stanju da duplo brže pucaju nego irački tenkovi koji moraju čekati deset sekundi da se napune. To što je Leopard teži nije nikakva katastrofa, to je svakako teški tenk koji probija frontalni oklop na duplo većoj udaljenosti od sovjetskih tenkova. Zbog toga je upravo savršen za ravnice Ukrajine. Leopard 2 je u ovom trenutku sasvim sigurno top 3 najboljih tenkova na svijetu. Problem je što Ukrajincima treba najmanje 300 komada da bi to išta značilo, što neće nikada dobiti. Vjerujem da će im na kraju poslati možda 20-etak komada, ali će Ukrajina morati da ih koristi konzervativno, jer ako se Rusi dočepaju samo jednog, za 5 godina će i Rusi i Kinezi imati istu ako ne i bolju tehnologiju.
(posve_nepodoban, 22. januar 2023 20:34)

ovo su tenkovi više za propagandni efekt. neka se i šepure u pozadini fronta nema veze. operativno, ukrajinskoj strani više mnogo više znače posiljke t-72, pa i šesdesetice, kojih još ima po starim hangarima po istočnoj evropi i još ih dosta ima po africi i aziji. za zapadne tenkove im treba duža obuka i zahtevnija infrastruktura i logistika koju ukrainska strana nema dovoljno.
pomaže im to što ni ruska strana nije ništa bolja. tenkovsku prednost sa početka operacije su protraćili u onim kilometarskim kolonama, stotine vozila onako ostavljenih i zapostavljenih, strašno.

Padjine969

pre 1 godinu

Davne 1989 godine nama mirnodopskim vozačima M84 u JNA ,vodnik Slovenac je Leopard svrstao u tada najbolji tenk.Po njegovoj priči 15 sekundi je u za tadašnje prilike bilo vreme za koje jedan tenk u savremenom ratu može da opstane.Samo da kažem da i M 84 dostiže brzinu od 60 km po času i da ima automatsko punjenje i tri člana posade,kao i gađanje u pokretu.

zastavnik džemo

pre 1 godinu

pobeđuju velike brojke, sposonost da se relativno lako i jeftino naprave nova vozila, transportuju bezbedno na vreme, imati posade za njih, pa na samom kraju njihove tehničke karakteristike...

duga penzija

pre 1 godinu

I sta ce s njima, samo da im izgine posada, proslo je vreme kad je sam tenk bio ozbiljno oruzje u borbi. Da bi se maksimaln iskoristio potencijal tenka mora da se obezbedi njegova zastita pre svega iz vazduha jer su tu najranjiviji, znaci mora da ih prati trupna pvo, mora da ih prati pesadija i izvidjacki uredjaji, a da ne pricamo o raznim prenosnim protiv-oklopnim sistemima gde su Rusi u vrhu(kornet, rpg od 7 do 32, itd..), i helikopterima koji gadjaju do 10 km
(Nemanja, 22. januar 2023 18:41)

kakav danak neiskustvu. druga je priča kad pešadinac zna da ga pokriva "njegov tenak". ukratko: tenk je bio i ostao osnovno ofanzivno i psihološko sredstvo: uz dobru komunikaciju i koordinaciju tenkovi i pešadija su zakon.
uzgred, raspitajte se, do deset km je znatno lakše pogoditi taj vaš strašni helikopter nego tenk. tenkovi su više ranjivi dok ne dodju do operativnog terena, dok su u koloni, ali posle, kad se formiraju i zatutnje... nikome nije svejedno.
zaštita iz vazduha se podrazumeva, u napad se ne ide bez nje.

Sve je to pojela korupcija

pre 1 godinu

a rusi t72b3 20.000 komada
(dezon, 22. januar 2023 19:37)

Mislim da si se malo zabrojao. T-72b3 ima možda 2000 ukupno, ostalo su starije verzije koji su stajale u rezervi, pa se ispostavilo da su zbog nedostatka održavanja neupotrebljivi (zardjali motori, elektronika skinuta, delovi ).Zato Rusi remontuju i šalju na front T-62 koji su bolje čuvani na istoku (njihovi T-72 su takođe bili u boljem stanju).

sascha

pre 1 godinu

Kad smo kod legendarnih tenkova, gde je taj mali M4 Šerman? Takođe legenda - nije sigurno bio najbolji tenk , ali njegove glavne prednosti su jednostavnost održavanja, pouzdanost, brzina, robusnost i jednostavan dizajn.
prvi put upotrebljen u bici kod El Alamejna 1942. izgrađeno je visev od 50.000 Šerman.

ZG

pre 1 godinu

.Poljska ima ukupno 863 borbena tenka .

Više ne stoji sve svoje T72 koje je imala modernizovane poslala je u Ukrajinu.
Drugo šta je preostalo je neispravno inače bi jih več poodavno gledali u Ukrajini. Jel da nije tako nebi slali svoje najbolje tenkove kupljene ne toliko nazad. Abramsa kod Poljaka nema njihovih dovoljno.

Zicer

pre 1 godinu

(MisterNo, 22. januar 2023 20:24)

Ako te pogodi Kornet, sve jedno ti je da li ti je punjenje pored tebe ili ga nemas uopste. A nekada Brzina punjenja moze biti presudna.

Dusanovo carstvo!

pre 1 godinu

pobeđuju velike brojke, sposonost da se relativno lako i jeftino naprave nova vozila, transportuju bezbedno na vreme, imati posade za njih, pa na samom kraju njihove tehničke karakteristike...
(zastavnik džemo, 22. januar 2023 17:12)


...a dronova je mnoooogo više nego tenkova.

radnik na crno

pre 1 godinu

Bio tenkista u vojsci. Najveci utisak mi je bio preciznost spregnutog mitraljeza. Smesno mi je ono u filmovima kada neprijateljski vojnici pretrcavaju ispred tenka i prave neke manerve. Ako je nisandzija fokusiran ne moze ni muva da proleti . Inace zna se kako se koristi tenk , u kojim uslovima . Ne koristi se u urbanim sredinama, bez pesadije i vazdusne podrske . Ono sto gledamo po Ukrajini je cist neprofesinalazam . Ovo pisem zbog onih koji kazu da je prevazidjen sistem .

Неша

pre 1 godinu

Зашто сада одједном Украјинци толико плачу за тенковима? Свесни су да ће ускоро пасти жестоко утврђена линија фронта у густо насељеним и урбаним срединама која је годинама грађена према Домбасу. Рат се сели у голу степу. Ту ће им требати хиљаде тенкова ако мисле да зауставе русе