Sreda, 10.01.2007.

08:52

Đelić: Nema mesta za SRS i SPS

Kandidat Demokratske stranke za premijera Srbije Božidar Đelić kaže da u budućoj vladi neće biti mesta za SRS i SPS.

Izvor: Beta

Ðeliæ: Nema mesta za SRS i SPS IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Zoran

pre 17 godina

Božidar Đelić je od foruma u Davosu poštovan i cenjen. Misli da je to najbolje rešenje za Srbiju. Sigurno bi i Đelić, kao i DS želeli da dobiju poverenje građana da sami stvore vladu i vode svoju politiku ceo mandat. Glasači su ti koji određuju sa kim se mora u koaliciju, nije to izbor novog mandatara već je to izvodljiva kombiratorika od broja glasova koje stranke imaju. Ako DSS kojim slučajem nebude potreban DS za sastav vlade oni ih sigurno neće ni uzeti. Pa pogledajte samo šta je bilo na poslednjim parlamentarnim izborima u Nemačkoj, građani su svojim glasovima naterali partije da uđu u veliku koaliciju jer nije bilo druge mogućnosti. To su izbori i demokratija. Građani odlučuju ko sa kim mora, ako hoće da se bavi politikom, ako ne onda ide u opoziciju i to je to.

Jelena

pre 17 godina

U septembru ove godine pariski Mond je napisao o Đeliću: «Sa 26 godina postao je „direktor odeljenja za masovnu privatizaciju“ i savetnik ministra finansija Poljske; tada učestvuje i u osnivanju Varšavske berze. Sa 27 godina počinje da radi za ruskog ministra finansija, za kojeg pravi program reformi i privatizacije. Sa 36 godina postaje ministar finansija Srbije. Sa 39 postaje investicioni bankar u Beogradu (...) Istok/Zapad, država/privatni sektor, politika/privreda. Eklektičan i briljantan put Božidara Đelića mogao bi ličiti na valcer neodlučnosti. Ili je to samo optička varka stvorena njegovim fantastičnim radnim kapacitetima, i nepresušnom energijom (...) 2004.godine Svetski ekonomski forum iz Davosa (Švajcarska) imenovao je Đelića za 'mladog svetskog lidera' u narednih pet godina. Na taj način ga je međunarodni žiri svrstao među 222 lidera iz raznih profesija, mlađih od četrdeset godina, koji će biti uključeni sledećih pet godina u rad Foruma 'Mladih svetskih lidera' kao i samog Svetskog ekonomskog foruma u Davosu. Boža je magistar državne uprave Fakulteta Dž.F. Kenedi, Univerzita Harvard, magistar poslovne uprave Harvard biznis škole, magistar ekonomije Visoke škole društvenih nauka u Parizu, diplomirao na vodećoj francuskoj biznis školi HEC (Hautes Etudes Commerciales, 1987) i pariskom Institutu političkih nauka (1987) među 5% najboljih studenata, dupli pobednik na nacionalnim takmičenjima u ekonomiji i geografiji. Govori francuski i engleski, dobro znanje ruskog, poljskog i nemačkog jezika. Ja bih želela da me jedan takav čovek predstavlja u svetu

MARE F BABY

pre 17 godina

Djelic,za premijera...Vise nego dobar izbor!!Ovo je dobro pre svega za gradjane Srbije,jer ko ce bolje od njega da nadgleda i organizuje preko nam potrebni ekonomski prosperitet.

mama ludaca

pre 17 godina

Mnogo bih se obradovala ukoliko bi g.Djelic bio premijer Srbije zbog brzine,optimizma,spremnosti za kvalitetan,naporan rad.
Samo se bojim da vecina zeli natmurenu,sporu,zatucanu i glupu Srbiju kojoj zakoni leze u topuzu,samilost je poslednja stvar na svetu,demokraticnost pojam iz zagubljenog recnika stranih reci i izraza,pravo i pravda u antologiji viceva,vera talibanska a kultura iz kafane na drumu gde je Ceca glavna zvezda a kapitalni ministar iz budzeta placa ceh.

Zileri-Vračar

pre 17 godina

Mislim da je g. Đelić pravo rešenje za tu funkciju. Ko će Srbiju bolje povesti napred ako ne jedan od Đinđićevih najbližih saradnika i najboljih ministara u njegovoj vladi !!!

Leposava

pre 17 godina

Očekivala sam više od DS-a ,ne mogu da verujem da oni nemaju bolje rešenje za funkciju premijera.Poznajem ljude koji su do juče bili sigurni glasači DS-a, a sad su u dilemi da li da ižađu na izbore. Šta je cilj,ubiti izlaznost?

pazarac

pre 17 godina

Nakon mog prvog razocarenja u DS (stavljanje SDP Rasima Ljajica na listu DS) ovo (Djelic za premijera) je moje drugo veliko razocarenje u DS. Iako sam od 90'te jedan od malobrojnih Bošnjaka u DS'u u Novom Pazaru i vec dugo se dvoumim izmedju DS i LDP'a ovaj put zasigurno necu pogrijesiti i dacu glas LDP'u, pa sta bude.

B.Mikic

pre 17 godina

Budemo li,mi gradjani veci znacaj tome davali sta je ko obukao, kako se ceslja, sta o njemu pise neka zuta stampa i da li je lep ili ruzan, onda nikada necemo imati osobu po meri na drzavnoj funkciji jer za svakoga se moze ponesto izneti. Setimo se samo prica oko predsednika Tadica. Mnogima smeta njegov elegantan nastup i dobri maniri pa to nazivaju narcisoidno i prepotentno. Navikli su da gledaju predsednika kako nadmeno se zavali u fotelju i sav zadrigao prevrce ocima i lupa sakom po stolu. Nama niko i nista ne valja. Ja u Bozi pre svega vidim obrazovanog mladog gospodina sa lepim ponasanjem. Prepoznajem optimizam, entuzijazam i verujem da je covek od struke. Ako ga citava evropa postuje, sto bi onda nama bio los? Ono "rekla - kazala" me odavno ne zanima. Zelim da imam svoj stav i da se drzim nekih normi koja ne pocivaju na zlu, mrznji i pakosti nego su plod zdravog i razumnog posmatranja nekih cinjenica.

Vladimir Simovic

pre 17 godina

Slazem se da u buducoj Vladi Srbije nema mesta za SRS i SPS, ali me interesuje koji su to kvaliteti DSS-a, koji ga odvajaju od ove dve stranke i koji ga svrstavaju u demokratski blok stranaka.
Podsetio bih samo da je DSS napustio Vladu Zorana Djindjica zato sto je ubijen Momir Gavrilovic. Vojislav Kostunica je tada rekao da je to kap koja je prelila casu i na taj nacin optuzio Zorana Djindjica za to ubistvo. Boza Djelic je bio ministar u toj vladi i cudi me da tako lako prelazi preko tih , monstruoznih, optuzbi.
Samo sat vremena nakon sto je ubijen Zoran Djindjic, Voja Kostunica je rekao da je upozoravao Zorana da ne postoji "nas i njihov" kriminal i da se protiv kriminala treba boriti, ali sad "sta je tu je" treba da formiramo koncentracionu vladu.
Time je rekao da je Zoran ubijen zato sto je bio kriminalac i dao je legitimitet ubistvu, kao normalnom cinu u politickoj borbi.
Zbog svega toga mislim da se posle ovih izbora nece nista promeniti, na bolje, osim sto ce LDP, verovatno uci u parlament i biti jedina, prava opozicija.

Boban

pre 17 godina

Nazalost SPS ce biti opet ta prevaga koja ce morati da se uzme u obzir kada se formira buduca vlada (DSS, DS,G-17, i najverovatnije SPO) pa me ovakve izjave pomalo cude, jer ce onda SPS moci i lakse da ucenjuje s obzirom na neodmerene izjave aktera Izbora.

Simpatizer Spasic Milutin

pre 17 godina

G. Djelic ima odredjene profesionalne kvalitete i jedan je jedan od gradjana ove zemlje koji ima profesionalni dignitet. Ali premijer mora da bude i Premijer. Da ima odredjeni politicki kapacitet koji nikako ne sme da bude konfliktnog tipa i koji ga cini prihvatljivim trenerom tima. Da li g. Djelic ima takve organizacione i personalne osobine? Na zalost imam utisak da u ovom trenutku nije dobar izbor. Stranka koja ima jednog g. Vlahovica, zatim g. Milosavljevica, g. Bogdanovica ili fenomenalnu bivsu ministarku g-dju Matkovic da predlozi g. Djelica za premijera? Stvarno nije svejedno. Pitam se da li je uopste moguce nakon izbora formirati Vladu sa takvim mandatarem sacinjenu od stranka manjina, DSS-a i G17 PLUS. Za ove poslednje, je obznana ko je kandidat za predsednika buduce Vlade poruka da nisu dobrodosli u istu. Sta ce se desiti ako je Djelic neprihvatljiv i DSS-u? Odluka sadrzi izuzetno nizak politicki senzibilitet i plasim se da novu Vladu nece biti moguce formirati. Da li to znaci da cemo mozda morati na biralista ponovo u aprilu ili maju ove godine? I sta se desi sa porukom g. Tadica da treba da se ujedinimo oko buducnosti i da zivot ne moze da ceka? Zato koristim ovu priliku da svesrdno zamolim dame i gospodu iz Demokratske stranke da na vreme isprave ovaj, potencijalno opasan, presedan u svojoj politici.

Miroslav I

pre 17 godina

Gospodine Djelicu! ni DSS nema sta da trazi u novoj vladi. Ako se nekim slucajem ukace na neki vagon, budite sigurni da nece ni pola godine proci a oni ce poceti sa opstrukcijama i podmetanjima ne bi li vladu srusili. Zar vam iskustva iz proslosti ne govore sa kime imate posla? Sa njima nema saveza.

masa

pre 17 godina

Očekivala sam da na tom mestu vidimo Vlahovića,Bogdanovića,Djilasa, Gogu Matković, a ono stiže prijatelj Karića. Možda će u toj vladi Tika Simić iz PSSa biti potrpedsednik.U Srbiji nikad ne reci nikad.
P.S. Vrhovni sud nije naložio vraćanje para Kariću, već preispitivanje procesa.

Stevan

pre 17 godina

Cestitam buducem premijeru i samo neka ostane onakav kakav je bio i do sada- vezan, pre svega za struku jer nam je ekonomija primarna, i nepokolebljiv u svojim odlukama kad treba nesto konstruktivno uciniti ali i u ovakvim ocenama kada jos u stratu iz svoje ekipe eliminisao razarace ove zemlje.

Aleksandar

pre 17 godina

Djelic je nesto najbolje sto je moglo da zadesi Srbiju. Bozidar je sposoban covek, koji dobro poznaje teskoce tranzicije. Pored toga, dosta je bilo da mala stranka, a tu mislim na G17+ vodi glavnu rec u vladi.
Smatram da je sada doslo vreme da G17+ ode u opoziciju.
DSS ima odlicnu kampanju i "kradu" glasove radikalima prilicno uspesno, tako da treba ocekivati vladu DS-a i DSS-a naravno uz manjinske stranke kako bi imali 51%.
DS ce gurati ekonomiju u pravosudje a politiku srbovanja, po principu "tvrdoglavost do zore" ce gurati DSS i gotova stvar.

A da li se neko zapitao zasto nema prognoze rezultata!

Veljko

pre 17 godina

Boris Tadic ponekad malo duze nego sto bi nestrpljivi narod zeleo obavlja konsultacije i razmislja o kapitalnim kadrovima ali je ova odluka o odlucnom i beskompromisnom Bozi Djelicu kao buducem predsedniku vlade, kao i ona o novom nacelniku Generalstaba, gospodinu Ponosu, zaista pravo resenje koje ohrabruje.

Lomprc

pre 17 godina

Mislim da je Tadiceva proklamacija buduceg premijera apsolutno pogresan potez. Djelic je OK, ali sad ljudi vise ne glasaju za Borisa nego za Bozu. Prognoziram gubitak do dva poena, na zalost.

Woo Hoo

pre 17 godina

Potpuno neverovatno ali ja na to ne uticem. Dvoumio sam se izmedju DS i LDP ali sada definitivno LDP. Bar glasanjem mogu nesto da promenim a Djelic, pa neka mu je Srecna Lova 2007 (verovatno najgori slogan za reklamu a i to govori o njemu).

no to SRS SPS

pre 17 godina

Ono sto je Djelic rekao je da nema mesta za SRS SPS na politickoj sceni Strbiji, i to treba svim pro-evropskim strujama da bude osnovni i primaran cilj, vec konacna destinacija Srbije. Sa njima Srbije ne moze napred, a to treba svi da shvate i da zaborave svoje male nesuglasice.

Lazar

pre 17 godina

Superiorna partija po programu i timu eksperata koji ce ga sprovoditi pa je logicno da i premijer bude bolji od svoih ostalih koje predlazu druge partije. Zelim vam mnogo srece , gospodine Djelicu a za uspehe ne brinem- oni su Vasa specijalnost.

Bogdan Kaloperović

pre 17 godina

Stvarno mi nije jasno zašto je DS izašla sa kandidatom u liku Djelića. Ništa lično protiv Djelića, ali zar u DS-u nema boljih kandidata. Mislim da je na primer Aca Vlahović daleko "jači" kandidat. I politički i stručno. Takodje tu su i Goga Matković pa i Ružica Djindjić. Mislim da ovo nije dobar izbor. Greška

Alex

pre 17 godina

Sjajna je vest da je DS odabrao da Boza Djelic bude kandidat ove stranke za premijera Srbije. Medju raznim kanidatima koji nam se namecu ovih dana jedino Bozidar Djelic ima sve potrebne kvalitete da vodi vladu. Iskreno se nadam da ce vecina gradjana Srbije ovu cinjenicu videti i kao sopstvenu prednost te da ce dajuci glas DS-u dati zapravo glas za svoju bolju buducnost.

Мијенко Ћурчић

pre 17 godina

Колико је мени познато пре скоро две године госн Ђелић рече да неће да се бави политиком. Како сад да буде премијер а није хтео да се бави политиком?
А где је у одабиру кандидата био Александар Влаховић? Он је далеко најбољи кандидат кога је ДС имала. Лично сам мислио да ће он бити кандидат. Прави формат премијера Србије. Сад ми није неки избор. Коштуница или Ђелић. Један успорени снимак и други који нема слуха за стварност.

Borko

pre 17 godina

Pa zar je uopste dolazilo u pitanje da takvi negativci i upropastitelji kao sto su radikali i sociijalisti mogu da sede u Vasoj Vladi gospodine Djelicu ali- niste nili dovoljno otvoreni, sto Vam je, inace manir, da se odredite prema DSS-u i njihovim kadrovima: ima li za njih mesta.

Sladjana

pre 17 godina

Da prosvetlimo one koji ne znaju a misle da znaju - nije Đelić vratio pare Bogoljubu Kariću zato što je hteo, nego je ispoštovao odluku Vrhovnog suda Srbije, odnosno poštovao je zakon, bez obzira da li mu se odluka sviđala ili ne. Kada ne bi poštovali zakon onda bi mnogi za koje postoji samo sumnja ili podneta krivična prijava, bili u zatvoru. Tako, na primer, za koferče bi Simić bio u ćuzi a ne bi ostao savetnik, Velja i direktor JŽ zbog lokomotiva, itd. Zakoni nemaju uvek veze sa pravdom i očekivanjem građana, ali moraju da se poštuju, posebno od nosilaca vlasti.

Vuksan

pre 17 godina

Tacno tako Djelicu.Samo da podsetim u jucerasnjem duelu Sutanovac VS.Vucic,mogli smo da svi lepo cujemo i vidimo na RTS,da se Vucic zalaze za izolacijom Srbije!Takodje isti Vucic zivi u iluzijama da kad su stranci investirali po Srbiji nece bas tek tako jednostavno napustiti Srbiju zbog profita,i ako oni SRS dodju na vlast!Pa svi znamo,kao sto smo svesni da sam Vucic predstavlja politicku opciju koja nam je bila 90ih,s izolacijom i pored toga sto on mozda nije direktno bio na vlasti,ali zato ista ideologija je upravljala sa Srbijom.Te strane kompanije imaju toliko novca da ni Srpsko trziste nece moci da ih zadrzi ako osete da nesto nije u redu,a sta ce da uradi Vucic ako oni napuste Srbiju i ljudi koji imaju posao kod njih ostnu bez posla i primanja?Verovatno ce da sada salate,jer Vucic prpagira da ce podrzati poljoprivrednike takodje da njih smatra maloumnima,kome ce poljoprivrednici prodati svoju robu i ovako vec zive tesko?Ljudi pa Vucic nas sve zaludjuje jer hoce da i on dodje na vlast i nas obicne smrtnike iskoristi.Zar smo mi toliko glup narod i iz svog budzeta placamo takve predstavnike partija koji ama bas nista ne dorinose Srbiji?

Olja

pre 17 godina

Juce vidim negativne komentare na vest o kandidiovanju Boze za premijera.Ja spadam u kriticniji deo populacije (sto podrazumeva i pozitivnu i negativnu kritiku),i prema sebi prema i prema drugima,ali me ohrabruje ova vest.Boza govori toliko stranih jezika,a i pokojni Zoran je imao puno poverenja u njega, zato mi se ova vest i svidja.Mladji covek,obrazovan i govori strane jezike,ekspert u svojoj oblasti.Nije to za potcenjivanje.Konvencija u Novom Sadu je ohrabrujuca,odabir govornika odlican,i moj utisak je bio da se polako demokratski duh ponovo vraca punom parom.Ne samo zbog svojih nesumljivih kvaliteta,vec i zato sto je bio clan Zoranove vlade,Bozi zelim da bude odlican premijer,sposoban i da i doktorira sto pre jer ce mu to biti zaokruzenje talenta i dosadasnjeg rada.DS zasluzuje da se oseti Zoranovo idejno prisustvo i nadam se da ce i Ruzica jednog dana imati sve funkcije koje je njen suprug imao za zivota,jer je jedinstvena i treba da je primer stila i ljupkosti svakoj emancipovanoj i obrazovanoj zeni.Ona je prva dama u Srbiji bez pogovora.Demokratska Srbija mora stati na noge,a ovo je dobra vest!Volim pametne ljude i njihova funkcija je upravljacka.Ohrabrujuce i otreznjujuce!

Sladjana

pre 17 godina

Očekujem da pravda neće ponovo pasti u ruke DSS. Ne daj Bože, jer onda u EU nećemo nikada. DSS je, po mom skromnom mišljenju, ček bez pokrića! Inače, ja verujem da su DSS i radikali u tajnoj koaliciji, jer kako opravdati činjenicu da stoje krivične prijave podnete protiv radikala još 2001. i 2002. godine a da im "vladajuća legalistička" većina u Skupštini nikada nije ukinula imunitet kako bi pravosuđe moglo da privede te poštene kojima je sada "vreme za promene". I ne mogu da ne kažem a čini mi se da su zaista ojačali pravosudni sistem, ne bi imali problema sa Haškim tribunalom kao uslovom za EU, nego bi osumnjičenima sudili ovde. Do tada, daleko je Sunce!

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

S'obzirom da je bio jedan od najuspesnijih ministara Djindjiceve vlade, sto ima visegodisnje uspesno iskustvo s'tranzicijom u drugim drzavama kao savetnik dok je radio za McKinsey smatram Djelica sposobnim za mesto premijera drzave; njegova biografija dokazuje uspehe na delu, dok vecina onih koji urlaju na mikrofonu ovih dana po Srbiji mlate praznu slamu i ako postoje neka dela onda su ona uvek pracena skandalima, korupcijom, sukobom interesa, vezama i vezicama. Dinkiceva ljubomora prema Djelicu je dokaz neprofesionalnog ponasanja i vise govori o njemu nego o Djelicu, Dinkic sa svojim rezultatom ce moci samo da bude srecan ako i dobije bilo koju ponudu da bude u vladi. Srbiji trebaju strucni ljudi sa uspesnim iskustvom na delu koji ne samo da znaju "šta" treba da se uradi (to zna i moja baba Bela i radikali) vec "kako" da se uradi sa kojim prioritetom (dugorocno, kratkorocno i paralelno), ljudi koji imaju proaktivan pristup i koji imaju jasnu viziju. Vucic, Nikolic, Dacic, Kostunica, Ilic, Karic, itd., takozvani radikalni narodnjaci i narodnjaci, nemaju jednostavno biografiju sa uspesima na delu koji bi opravdali obavljanje drzavnicke funkcije u modernoj i progresivnoj Srbiji, ti su dobri za pozoriste, bar sudeci po dosadasnjim "delima".

Gog

pre 17 godina

Daleko je od toga da su naše političke stranke uopšte i svesne odgovornosti. Oni na vlasti su odmah dobro pokrili sva dobro plaćena mesta u privredi, zaposliše se bliži i dalji rođaci, kumovi, u diplomatiju odoše neznalice pa i supruge ministara, afera za aferom na sve strane, a toliko otrova i "govora mržnje" kada govore jedni o drugima nema nigde. Ako je i jedan deo onoga čime optužuju jedni druge istina, naše pravosuđe bi imalo pune ruke posla. A jedini program koji imaju su obećanja, a sav marketing im je "bolje sutra" i blaćenje one druge strane. Dotični gospodin je došao kao stručnjak sa reputacijom i rečima da je došao da pomogne, a to njemu lično ne donosi ništa je je tamo gde je bio "zarađivao daleko i više i bez ikakvih problema". Alal vera! Još samo da neko poveruje u to. Kada naši političari budu svesni težine izgovorenog i neučinjenog, možda dođe do promena. I da se ne pozivaju na narod, on je odavno prestao da im veruje.

Razocarana

pre 17 godina

On vec zari i pali a tek sto je KANDIDOVAN za premijera. Da nije malo pozurio? Prvo DS treba da pobedi, pa onda da predlaze Djelica za premijera. Mogu misliti sta ce tek raditi ako zaista postane premijer? Izgubicemo ovih milijardu i po evra koje je Dinkic uterao u drzavnu kasu, Djelic ce sve to vratiti Karicu. Da mu se oduzi, jos jednom. Borise, imas ti i boljih od njega...ovo je razocarenje.

Razocarana

Sima

pre 17 godina

Ove izjave bas nisu pametne.
Sto bi Kostunica prihvatio da neko is DS bude premijer, cak iako dobije manje glasova od DS. On ce ici na nove izbore pa na nove pa na nove i sve to vreme je on premijer. Nema razloga da DS ne ide u koaliciju cak i sa radikalima i sps to im daje bolji polozaj za pregovore. Ovako sigurno nece imati premijera.

simpson

pre 17 godina

Iako o gospodinu Djelicu imam vise pozitivnih nego negativnih osecanja, jedna stvar me je definitivno razocarala, nacin na koji je obelodanjena odluka da je Djelic kandidat DS za premijera. DS bi bar po svom nazivu trebalo da bude demokratska stranka. Ne razumem kako Boris Tadic moze da proglasi Djelica za premijera bez odluke predsednistva stranke. Dok je Zoran Djindjic bio predsednik o ovakvim pitanjima u DS-u je odlucivalo predsednistvo ili Glavni odbor a ne predsednik. Jos jedan razlog da ne glasam za novu Demokratsku stranku.

Nikola

pre 17 godina

Ovo sa Đelićem je samo još jedna igra DSa poput onoga sa Ružicom Đinđić. Još jedno podsećanje na Zorana Đinđića jer u kampanji ništa drugo osim toga i ne postoji. Đelić se bio povukao jednom i ponovo će kada to Tadiću bude odgovaralo, onda kada prevari dovoljno ljudi i navuče ih da glasaju za DS. Onda će razni Petrovići i Đilasi da ponovo uzmu stvari u svoje ruke.

Birac

pre 17 godina

Pa ako ja glasam za DS, sigurno necu da u vladi bude SRS ili SPS. Njihove politike nemaju dodirnih tacaka. Samo je pripadnicima DSS potpuno svejedno sa kim ce biti u vladi, dokle god imaju vlast. Zapravo, i G17+ bi im se pridruzio u tome. I onda bi oni tako da prave evropsku Srbiju...

Veljko iz Kraljeva

pre 17 godina

Mislim da se danas najviše raduje Bogoljub Karić zato što očekuje da mu Đelić vrati pare koje je Karić pokrao od ovog napaćenog naroda.Svaka čast demokratama na predlogu.Pa zar u njihovoj stranci nema niko bolji i odlučniji da se kandiduje za to mesto.Svi se sećamo kako je njega na svakom polju pobedio Mladjan Dinkić i kako je taj isti Dinkić,koga bez razloga napadaju sa svih strana,uspeo da od Karića vrati pare u drzavnu kasu.Zato Đelić treba da prestane da zasmejava ovaj narod.

simpson

pre 17 godina

Iako o gospodinu Djelicu imam vise pozitivnih nego negativnih osecanja, jedna stvar me je definitivno razocarala, nacin na koji je obelodanjena odluka da je Djelic kandidat DS za premijera. DS bi bar po svom nazivu trebalo da bude demokratska stranka. Ne razumem kako Boris Tadic moze da proglasi Djelica za premijera bez odluke predsednistva stranke. Dok je Zoran Djindjic bio predsednik o ovakvim pitanjima u DS-u je odlucivalo predsednistvo ili Glavni odbor a ne predsednik. Jos jedan razlog da ne glasam za novu Demokratsku stranku.

Razocarana

pre 17 godina

On vec zari i pali a tek sto je KANDIDOVAN za premijera. Da nije malo pozurio? Prvo DS treba da pobedi, pa onda da predlaze Djelica za premijera. Mogu misliti sta ce tek raditi ako zaista postane premijer? Izgubicemo ovih milijardu i po evra koje je Dinkic uterao u drzavnu kasu, Djelic ce sve to vratiti Karicu. Da mu se oduzi, jos jednom. Borise, imas ti i boljih od njega...ovo je razocarenje.

Razocarana

Birac

pre 17 godina

Pa ako ja glasam za DS, sigurno necu da u vladi bude SRS ili SPS. Njihove politike nemaju dodirnih tacaka. Samo je pripadnicima DSS potpuno svejedno sa kim ce biti u vladi, dokle god imaju vlast. Zapravo, i G17+ bi im se pridruzio u tome. I onda bi oni tako da prave evropsku Srbiju...

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

S'obzirom da je bio jedan od najuspesnijih ministara Djindjiceve vlade, sto ima visegodisnje uspesno iskustvo s'tranzicijom u drugim drzavama kao savetnik dok je radio za McKinsey smatram Djelica sposobnim za mesto premijera drzave; njegova biografija dokazuje uspehe na delu, dok vecina onih koji urlaju na mikrofonu ovih dana po Srbiji mlate praznu slamu i ako postoje neka dela onda su ona uvek pracena skandalima, korupcijom, sukobom interesa, vezama i vezicama. Dinkiceva ljubomora prema Djelicu je dokaz neprofesionalnog ponasanja i vise govori o njemu nego o Djelicu, Dinkic sa svojim rezultatom ce moci samo da bude srecan ako i dobije bilo koju ponudu da bude u vladi. Srbiji trebaju strucni ljudi sa uspesnim iskustvom na delu koji ne samo da znaju "šta" treba da se uradi (to zna i moja baba Bela i radikali) vec "kako" da se uradi sa kojim prioritetom (dugorocno, kratkorocno i paralelno), ljudi koji imaju proaktivan pristup i koji imaju jasnu viziju. Vucic, Nikolic, Dacic, Kostunica, Ilic, Karic, itd., takozvani radikalni narodnjaci i narodnjaci, nemaju jednostavno biografiju sa uspesima na delu koji bi opravdali obavljanje drzavnicke funkcije u modernoj i progresivnoj Srbiji, ti su dobri za pozoriste, bar sudeci po dosadasnjim "delima".

Gog

pre 17 godina

Daleko je od toga da su naše političke stranke uopšte i svesne odgovornosti. Oni na vlasti su odmah dobro pokrili sva dobro plaćena mesta u privredi, zaposliše se bliži i dalji rođaci, kumovi, u diplomatiju odoše neznalice pa i supruge ministara, afera za aferom na sve strane, a toliko otrova i "govora mržnje" kada govore jedni o drugima nema nigde. Ako je i jedan deo onoga čime optužuju jedni druge istina, naše pravosuđe bi imalo pune ruke posla. A jedini program koji imaju su obećanja, a sav marketing im je "bolje sutra" i blaćenje one druge strane. Dotični gospodin je došao kao stručnjak sa reputacijom i rečima da je došao da pomogne, a to njemu lično ne donosi ništa je je tamo gde je bio "zarađivao daleko i više i bez ikakvih problema". Alal vera! Još samo da neko poveruje u to. Kada naši političari budu svesni težine izgovorenog i neučinjenog, možda dođe do promena. I da se ne pozivaju na narod, on je odavno prestao da im veruje.

Sladjana

pre 17 godina

Očekujem da pravda neće ponovo pasti u ruke DSS. Ne daj Bože, jer onda u EU nećemo nikada. DSS je, po mom skromnom mišljenju, ček bez pokrića! Inače, ja verujem da su DSS i radikali u tajnoj koaliciji, jer kako opravdati činjenicu da stoje krivične prijave podnete protiv radikala još 2001. i 2002. godine a da im "vladajuća legalistička" većina u Skupštini nikada nije ukinula imunitet kako bi pravosuđe moglo da privede te poštene kojima je sada "vreme za promene". I ne mogu da ne kažem a čini mi se da su zaista ojačali pravosudni sistem, ne bi imali problema sa Haškim tribunalom kao uslovom za EU, nego bi osumnjičenima sudili ovde. Do tada, daleko je Sunce!

Olja

pre 17 godina

Juce vidim negativne komentare na vest o kandidiovanju Boze za premijera.Ja spadam u kriticniji deo populacije (sto podrazumeva i pozitivnu i negativnu kritiku),i prema sebi prema i prema drugima,ali me ohrabruje ova vest.Boza govori toliko stranih jezika,a i pokojni Zoran je imao puno poverenja u njega, zato mi se ova vest i svidja.Mladji covek,obrazovan i govori strane jezike,ekspert u svojoj oblasti.Nije to za potcenjivanje.Konvencija u Novom Sadu je ohrabrujuca,odabir govornika odlican,i moj utisak je bio da se polako demokratski duh ponovo vraca punom parom.Ne samo zbog svojih nesumljivih kvaliteta,vec i zato sto je bio clan Zoranove vlade,Bozi zelim da bude odlican premijer,sposoban i da i doktorira sto pre jer ce mu to biti zaokruzenje talenta i dosadasnjeg rada.DS zasluzuje da se oseti Zoranovo idejno prisustvo i nadam se da ce i Ruzica jednog dana imati sve funkcije koje je njen suprug imao za zivota,jer je jedinstvena i treba da je primer stila i ljupkosti svakoj emancipovanoj i obrazovanoj zeni.Ona je prva dama u Srbiji bez pogovora.Demokratska Srbija mora stati na noge,a ovo je dobra vest!Volim pametne ljude i njihova funkcija je upravljacka.Ohrabrujuce i otreznjujuce!

Veljko iz Kraljeva

pre 17 godina

Mislim da se danas najviše raduje Bogoljub Karić zato što očekuje da mu Đelić vrati pare koje je Karić pokrao od ovog napaćenog naroda.Svaka čast demokratama na predlogu.Pa zar u njihovoj stranci nema niko bolji i odlučniji da se kandiduje za to mesto.Svi se sećamo kako je njega na svakom polju pobedio Mladjan Dinkić i kako je taj isti Dinkić,koga bez razloga napadaju sa svih strana,uspeo da od Karića vrati pare u drzavnu kasu.Zato Đelić treba da prestane da zasmejava ovaj narod.

Nikola

pre 17 godina

Ovo sa Đelićem je samo još jedna igra DSa poput onoga sa Ružicom Đinđić. Još jedno podsećanje na Zorana Đinđića jer u kampanji ništa drugo osim toga i ne postoji. Đelić se bio povukao jednom i ponovo će kada to Tadiću bude odgovaralo, onda kada prevari dovoljno ljudi i navuče ih da glasaju za DS. Onda će razni Petrovići i Đilasi da ponovo uzmu stvari u svoje ruke.

Sima

pre 17 godina

Ove izjave bas nisu pametne.
Sto bi Kostunica prihvatio da neko is DS bude premijer, cak iako dobije manje glasova od DS. On ce ici na nove izbore pa na nove pa na nove i sve to vreme je on premijer. Nema razloga da DS ne ide u koaliciju cak i sa radikalima i sps to im daje bolji polozaj za pregovore. Ovako sigurno nece imati premijera.

Bogdan Kaloperović

pre 17 godina

Stvarno mi nije jasno zašto je DS izašla sa kandidatom u liku Djelića. Ništa lično protiv Djelića, ali zar u DS-u nema boljih kandidata. Mislim da je na primer Aca Vlahović daleko "jači" kandidat. I politički i stručno. Takodje tu su i Goga Matković pa i Ružica Djindjić. Mislim da ovo nije dobar izbor. Greška

Sladjana

pre 17 godina

Da prosvetlimo one koji ne znaju a misle da znaju - nije Đelić vratio pare Bogoljubu Kariću zato što je hteo, nego je ispoštovao odluku Vrhovnog suda Srbije, odnosno poštovao je zakon, bez obzira da li mu se odluka sviđala ili ne. Kada ne bi poštovali zakon onda bi mnogi za koje postoji samo sumnja ili podneta krivična prijava, bili u zatvoru. Tako, na primer, za koferče bi Simić bio u ćuzi a ne bi ostao savetnik, Velja i direktor JŽ zbog lokomotiva, itd. Zakoni nemaju uvek veze sa pravdom i očekivanjem građana, ali moraju da se poštuju, posebno od nosilaca vlasti.

Мијенко Ћурчић

pre 17 godina

Колико је мени познато пре скоро две године госн Ђелић рече да неће да се бави политиком. Како сад да буде премијер а није хтео да се бави политиком?
А где је у одабиру кандидата био Александар Влаховић? Он је далеко најбољи кандидат кога је ДС имала. Лично сам мислио да ће он бити кандидат. Прави формат премијера Србије. Сад ми није неки избор. Коштуница или Ђелић. Један успорени снимак и други који нема слуха за стварност.

Alex

pre 17 godina

Sjajna je vest da je DS odabrao da Boza Djelic bude kandidat ove stranke za premijera Srbije. Medju raznim kanidatima koji nam se namecu ovih dana jedino Bozidar Djelic ima sve potrebne kvalitete da vodi vladu. Iskreno se nadam da ce vecina gradjana Srbije ovu cinjenicu videti i kao sopstvenu prednost te da ce dajuci glas DS-u dati zapravo glas za svoju bolju buducnost.

Vuksan

pre 17 godina

Tacno tako Djelicu.Samo da podsetim u jucerasnjem duelu Sutanovac VS.Vucic,mogli smo da svi lepo cujemo i vidimo na RTS,da se Vucic zalaze za izolacijom Srbije!Takodje isti Vucic zivi u iluzijama da kad su stranci investirali po Srbiji nece bas tek tako jednostavno napustiti Srbiju zbog profita,i ako oni SRS dodju na vlast!Pa svi znamo,kao sto smo svesni da sam Vucic predstavlja politicku opciju koja nam je bila 90ih,s izolacijom i pored toga sto on mozda nije direktno bio na vlasti,ali zato ista ideologija je upravljala sa Srbijom.Te strane kompanije imaju toliko novca da ni Srpsko trziste nece moci da ih zadrzi ako osete da nesto nije u redu,a sta ce da uradi Vucic ako oni napuste Srbiju i ljudi koji imaju posao kod njih ostnu bez posla i primanja?Verovatno ce da sada salate,jer Vucic prpagira da ce podrzati poljoprivrednike takodje da njih smatra maloumnima,kome ce poljoprivrednici prodati svoju robu i ovako vec zive tesko?Ljudi pa Vucic nas sve zaludjuje jer hoce da i on dodje na vlast i nas obicne smrtnike iskoristi.Zar smo mi toliko glup narod i iz svog budzeta placamo takve predstavnike partija koji ama bas nista ne dorinose Srbiji?

Borko

pre 17 godina

Pa zar je uopste dolazilo u pitanje da takvi negativci i upropastitelji kao sto su radikali i sociijalisti mogu da sede u Vasoj Vladi gospodine Djelicu ali- niste nili dovoljno otvoreni, sto Vam je, inace manir, da se odredite prema DSS-u i njihovim kadrovima: ima li za njih mesta.

no to SRS SPS

pre 17 godina

Ono sto je Djelic rekao je da nema mesta za SRS SPS na politickoj sceni Strbiji, i to treba svim pro-evropskim strujama da bude osnovni i primaran cilj, vec konacna destinacija Srbije. Sa njima Srbije ne moze napred, a to treba svi da shvate i da zaborave svoje male nesuglasice.

Lazar

pre 17 godina

Superiorna partija po programu i timu eksperata koji ce ga sprovoditi pa je logicno da i premijer bude bolji od svoih ostalih koje predlazu druge partije. Zelim vam mnogo srece , gospodine Djelicu a za uspehe ne brinem- oni su Vasa specijalnost.

Veljko

pre 17 godina

Boris Tadic ponekad malo duze nego sto bi nestrpljivi narod zeleo obavlja konsultacije i razmislja o kapitalnim kadrovima ali je ova odluka o odlucnom i beskompromisnom Bozi Djelicu kao buducem predsedniku vlade, kao i ona o novom nacelniku Generalstaba, gospodinu Ponosu, zaista pravo resenje koje ohrabruje.

Stevan

pre 17 godina

Cestitam buducem premijeru i samo neka ostane onakav kakav je bio i do sada- vezan, pre svega za struku jer nam je ekonomija primarna, i nepokolebljiv u svojim odlukama kad treba nesto konstruktivno uciniti ali i u ovakvim ocenama kada jos u stratu iz svoje ekipe eliminisao razarace ove zemlje.

masa

pre 17 godina

Očekivala sam da na tom mestu vidimo Vlahovića,Bogdanovića,Djilasa, Gogu Matković, a ono stiže prijatelj Karića. Možda će u toj vladi Tika Simić iz PSSa biti potrpedsednik.U Srbiji nikad ne reci nikad.
P.S. Vrhovni sud nije naložio vraćanje para Kariću, već preispitivanje procesa.

Aleksandar

pre 17 godina

Djelic je nesto najbolje sto je moglo da zadesi Srbiju. Bozidar je sposoban covek, koji dobro poznaje teskoce tranzicije. Pored toga, dosta je bilo da mala stranka, a tu mislim na G17+ vodi glavnu rec u vladi.
Smatram da je sada doslo vreme da G17+ ode u opoziciju.
DSS ima odlicnu kampanju i "kradu" glasove radikalima prilicno uspesno, tako da treba ocekivati vladu DS-a i DSS-a naravno uz manjinske stranke kako bi imali 51%.
DS ce gurati ekonomiju u pravosudje a politiku srbovanja, po principu "tvrdoglavost do zore" ce gurati DSS i gotova stvar.

A da li se neko zapitao zasto nema prognoze rezultata!

Lomprc

pre 17 godina

Mislim da je Tadiceva proklamacija buduceg premijera apsolutno pogresan potez. Djelic je OK, ali sad ljudi vise ne glasaju za Borisa nego za Bozu. Prognoziram gubitak do dva poena, na zalost.

Woo Hoo

pre 17 godina

Potpuno neverovatno ali ja na to ne uticem. Dvoumio sam se izmedju DS i LDP ali sada definitivno LDP. Bar glasanjem mogu nesto da promenim a Djelic, pa neka mu je Srecna Lova 2007 (verovatno najgori slogan za reklamu a i to govori o njemu).

Miroslav I

pre 17 godina

Gospodine Djelicu! ni DSS nema sta da trazi u novoj vladi. Ako se nekim slucajem ukace na neki vagon, budite sigurni da nece ni pola godine proci a oni ce poceti sa opstrukcijama i podmetanjima ne bi li vladu srusili. Zar vam iskustva iz proslosti ne govore sa kime imate posla? Sa njima nema saveza.

Simpatizer Spasic Milutin

pre 17 godina

G. Djelic ima odredjene profesionalne kvalitete i jedan je jedan od gradjana ove zemlje koji ima profesionalni dignitet. Ali premijer mora da bude i Premijer. Da ima odredjeni politicki kapacitet koji nikako ne sme da bude konfliktnog tipa i koji ga cini prihvatljivim trenerom tima. Da li g. Djelic ima takve organizacione i personalne osobine? Na zalost imam utisak da u ovom trenutku nije dobar izbor. Stranka koja ima jednog g. Vlahovica, zatim g. Milosavljevica, g. Bogdanovica ili fenomenalnu bivsu ministarku g-dju Matkovic da predlozi g. Djelica za premijera? Stvarno nije svejedno. Pitam se da li je uopste moguce nakon izbora formirati Vladu sa takvim mandatarem sacinjenu od stranka manjina, DSS-a i G17 PLUS. Za ove poslednje, je obznana ko je kandidat za predsednika buduce Vlade poruka da nisu dobrodosli u istu. Sta ce se desiti ako je Djelic neprihvatljiv i DSS-u? Odluka sadrzi izuzetno nizak politicki senzibilitet i plasim se da novu Vladu nece biti moguce formirati. Da li to znaci da cemo mozda morati na biralista ponovo u aprilu ili maju ove godine? I sta se desi sa porukom g. Tadica da treba da se ujedinimo oko buducnosti i da zivot ne moze da ceka? Zato koristim ovu priliku da svesrdno zamolim dame i gospodu iz Demokratske stranke da na vreme isprave ovaj, potencijalno opasan, presedan u svojoj politici.

B.Mikic

pre 17 godina

Budemo li,mi gradjani veci znacaj tome davali sta je ko obukao, kako se ceslja, sta o njemu pise neka zuta stampa i da li je lep ili ruzan, onda nikada necemo imati osobu po meri na drzavnoj funkciji jer za svakoga se moze ponesto izneti. Setimo se samo prica oko predsednika Tadica. Mnogima smeta njegov elegantan nastup i dobri maniri pa to nazivaju narcisoidno i prepotentno. Navikli su da gledaju predsednika kako nadmeno se zavali u fotelju i sav zadrigao prevrce ocima i lupa sakom po stolu. Nama niko i nista ne valja. Ja u Bozi pre svega vidim obrazovanog mladog gospodina sa lepim ponasanjem. Prepoznajem optimizam, entuzijazam i verujem da je covek od struke. Ako ga citava evropa postuje, sto bi onda nama bio los? Ono "rekla - kazala" me odavno ne zanima. Zelim da imam svoj stav i da se drzim nekih normi koja ne pocivaju na zlu, mrznji i pakosti nego su plod zdravog i razumnog posmatranja nekih cinjenica.

Boban

pre 17 godina

Nazalost SPS ce biti opet ta prevaga koja ce morati da se uzme u obzir kada se formira buduca vlada (DSS, DS,G-17, i najverovatnije SPO) pa me ovakve izjave pomalo cude, jer ce onda SPS moci i lakse da ucenjuje s obzirom na neodmerene izjave aktera Izbora.

Vladimir Simovic

pre 17 godina

Slazem se da u buducoj Vladi Srbije nema mesta za SRS i SPS, ali me interesuje koji su to kvaliteti DSS-a, koji ga odvajaju od ove dve stranke i koji ga svrstavaju u demokratski blok stranaka.
Podsetio bih samo da je DSS napustio Vladu Zorana Djindjica zato sto je ubijen Momir Gavrilovic. Vojislav Kostunica je tada rekao da je to kap koja je prelila casu i na taj nacin optuzio Zorana Djindjica za to ubistvo. Boza Djelic je bio ministar u toj vladi i cudi me da tako lako prelazi preko tih , monstruoznih, optuzbi.
Samo sat vremena nakon sto je ubijen Zoran Djindjic, Voja Kostunica je rekao da je upozoravao Zorana da ne postoji "nas i njihov" kriminal i da se protiv kriminala treba boriti, ali sad "sta je tu je" treba da formiramo koncentracionu vladu.
Time je rekao da je Zoran ubijen zato sto je bio kriminalac i dao je legitimitet ubistvu, kao normalnom cinu u politickoj borbi.
Zbog svega toga mislim da se posle ovih izbora nece nista promeniti, na bolje, osim sto ce LDP, verovatno uci u parlament i biti jedina, prava opozicija.

Leposava

pre 17 godina

Očekivala sam više od DS-a ,ne mogu da verujem da oni nemaju bolje rešenje za funkciju premijera.Poznajem ljude koji su do juče bili sigurni glasači DS-a, a sad su u dilemi da li da ižađu na izbore. Šta je cilj,ubiti izlaznost?

pazarac

pre 17 godina

Nakon mog prvog razocarenja u DS (stavljanje SDP Rasima Ljajica na listu DS) ovo (Djelic za premijera) je moje drugo veliko razocarenje u DS. Iako sam od 90'te jedan od malobrojnih Bošnjaka u DS'u u Novom Pazaru i vec dugo se dvoumim izmedju DS i LDP'a ovaj put zasigurno necu pogrijesiti i dacu glas LDP'u, pa sta bude.

Zileri-Vračar

pre 17 godina

Mislim da je g. Đelić pravo rešenje za tu funkciju. Ko će Srbiju bolje povesti napred ako ne jedan od Đinđićevih najbližih saradnika i najboljih ministara u njegovoj vladi !!!

mama ludaca

pre 17 godina

Mnogo bih se obradovala ukoliko bi g.Djelic bio premijer Srbije zbog brzine,optimizma,spremnosti za kvalitetan,naporan rad.
Samo se bojim da vecina zeli natmurenu,sporu,zatucanu i glupu Srbiju kojoj zakoni leze u topuzu,samilost je poslednja stvar na svetu,demokraticnost pojam iz zagubljenog recnika stranih reci i izraza,pravo i pravda u antologiji viceva,vera talibanska a kultura iz kafane na drumu gde je Ceca glavna zvezda a kapitalni ministar iz budzeta placa ceh.

Zoran

pre 17 godina

Božidar Đelić je od foruma u Davosu poštovan i cenjen. Misli da je to najbolje rešenje za Srbiju. Sigurno bi i Đelić, kao i DS želeli da dobiju poverenje građana da sami stvore vladu i vode svoju politiku ceo mandat. Glasači su ti koji određuju sa kim se mora u koaliciju, nije to izbor novog mandatara već je to izvodljiva kombiratorika od broja glasova koje stranke imaju. Ako DSS kojim slučajem nebude potreban DS za sastav vlade oni ih sigurno neće ni uzeti. Pa pogledajte samo šta je bilo na poslednjim parlamentarnim izborima u Nemačkoj, građani su svojim glasovima naterali partije da uđu u veliku koaliciju jer nije bilo druge mogućnosti. To su izbori i demokratija. Građani odlučuju ko sa kim mora, ako hoće da se bavi politikom, ako ne onda ide u opoziciju i to je to.

MARE F BABY

pre 17 godina

Djelic,za premijera...Vise nego dobar izbor!!Ovo je dobro pre svega za gradjane Srbije,jer ko ce bolje od njega da nadgleda i organizuje preko nam potrebni ekonomski prosperitet.

Jelena

pre 17 godina

U septembru ove godine pariski Mond je napisao o Đeliću: «Sa 26 godina postao je „direktor odeljenja za masovnu privatizaciju“ i savetnik ministra finansija Poljske; tada učestvuje i u osnivanju Varšavske berze. Sa 27 godina počinje da radi za ruskog ministra finansija, za kojeg pravi program reformi i privatizacije. Sa 36 godina postaje ministar finansija Srbije. Sa 39 postaje investicioni bankar u Beogradu (...) Istok/Zapad, država/privatni sektor, politika/privreda. Eklektičan i briljantan put Božidara Đelića mogao bi ličiti na valcer neodlučnosti. Ili je to samo optička varka stvorena njegovim fantastičnim radnim kapacitetima, i nepresušnom energijom (...) 2004.godine Svetski ekonomski forum iz Davosa (Švajcarska) imenovao je Đelića za 'mladog svetskog lidera' u narednih pet godina. Na taj način ga je međunarodni žiri svrstao među 222 lidera iz raznih profesija, mlađih od četrdeset godina, koji će biti uključeni sledećih pet godina u rad Foruma 'Mladih svetskih lidera' kao i samog Svetskog ekonomskog foruma u Davosu. Boža je magistar državne uprave Fakulteta Dž.F. Kenedi, Univerzita Harvard, magistar poslovne uprave Harvard biznis škole, magistar ekonomije Visoke škole društvenih nauka u Parizu, diplomirao na vodećoj francuskoj biznis školi HEC (Hautes Etudes Commerciales, 1987) i pariskom Institutu političkih nauka (1987) među 5% najboljih studenata, dupli pobednik na nacionalnim takmičenjima u ekonomiji i geografiji. Govori francuski i engleski, dobro znanje ruskog, poljskog i nemačkog jezika. Ja bih želela da me jedan takav čovek predstavlja u svetu

simpson

pre 17 godina

Iako o gospodinu Djelicu imam vise pozitivnih nego negativnih osecanja, jedna stvar me je definitivno razocarala, nacin na koji je obelodanjena odluka da je Djelic kandidat DS za premijera. DS bi bar po svom nazivu trebalo da bude demokratska stranka. Ne razumem kako Boris Tadic moze da proglasi Djelica za premijera bez odluke predsednistva stranke. Dok je Zoran Djindjic bio predsednik o ovakvim pitanjima u DS-u je odlucivalo predsednistvo ili Glavni odbor a ne predsednik. Jos jedan razlog da ne glasam za novu Demokratsku stranku.

Razocarana

pre 17 godina

On vec zari i pali a tek sto je KANDIDOVAN za premijera. Da nije malo pozurio? Prvo DS treba da pobedi, pa onda da predlaze Djelica za premijera. Mogu misliti sta ce tek raditi ako zaista postane premijer? Izgubicemo ovih milijardu i po evra koje je Dinkic uterao u drzavnu kasu, Djelic ce sve to vratiti Karicu. Da mu se oduzi, jos jednom. Borise, imas ti i boljih od njega...ovo je razocarenje.

Razocarana

Birac

pre 17 godina

Pa ako ja glasam za DS, sigurno necu da u vladi bude SRS ili SPS. Njihove politike nemaju dodirnih tacaka. Samo je pripadnicima DSS potpuno svejedno sa kim ce biti u vladi, dokle god imaju vlast. Zapravo, i G17+ bi im se pridruzio u tome. I onda bi oni tako da prave evropsku Srbiju...

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

S'obzirom da je bio jedan od najuspesnijih ministara Djindjiceve vlade, sto ima visegodisnje uspesno iskustvo s'tranzicijom u drugim drzavama kao savetnik dok je radio za McKinsey smatram Djelica sposobnim za mesto premijera drzave; njegova biografija dokazuje uspehe na delu, dok vecina onih koji urlaju na mikrofonu ovih dana po Srbiji mlate praznu slamu i ako postoje neka dela onda su ona uvek pracena skandalima, korupcijom, sukobom interesa, vezama i vezicama. Dinkiceva ljubomora prema Djelicu je dokaz neprofesionalnog ponasanja i vise govori o njemu nego o Djelicu, Dinkic sa svojim rezultatom ce moci samo da bude srecan ako i dobije bilo koju ponudu da bude u vladi. Srbiji trebaju strucni ljudi sa uspesnim iskustvom na delu koji ne samo da znaju "šta" treba da se uradi (to zna i moja baba Bela i radikali) vec "kako" da se uradi sa kojim prioritetom (dugorocno, kratkorocno i paralelno), ljudi koji imaju proaktivan pristup i koji imaju jasnu viziju. Vucic, Nikolic, Dacic, Kostunica, Ilic, Karic, itd., takozvani radikalni narodnjaci i narodnjaci, nemaju jednostavno biografiju sa uspesima na delu koji bi opravdali obavljanje drzavnicke funkcije u modernoj i progresivnoj Srbiji, ti su dobri za pozoriste, bar sudeci po dosadasnjim "delima".

Gog

pre 17 godina

Daleko je od toga da su naše političke stranke uopšte i svesne odgovornosti. Oni na vlasti su odmah dobro pokrili sva dobro plaćena mesta u privredi, zaposliše se bliži i dalji rođaci, kumovi, u diplomatiju odoše neznalice pa i supruge ministara, afera za aferom na sve strane, a toliko otrova i "govora mržnje" kada govore jedni o drugima nema nigde. Ako je i jedan deo onoga čime optužuju jedni druge istina, naše pravosuđe bi imalo pune ruke posla. A jedini program koji imaju su obećanja, a sav marketing im je "bolje sutra" i blaćenje one druge strane. Dotični gospodin je došao kao stručnjak sa reputacijom i rečima da je došao da pomogne, a to njemu lično ne donosi ništa je je tamo gde je bio "zarađivao daleko i više i bez ikakvih problema". Alal vera! Još samo da neko poveruje u to. Kada naši političari budu svesni težine izgovorenog i neučinjenog, možda dođe do promena. I da se ne pozivaju na narod, on je odavno prestao da im veruje.

Sladjana

pre 17 godina

Očekujem da pravda neće ponovo pasti u ruke DSS. Ne daj Bože, jer onda u EU nećemo nikada. DSS je, po mom skromnom mišljenju, ček bez pokrića! Inače, ja verujem da su DSS i radikali u tajnoj koaliciji, jer kako opravdati činjenicu da stoje krivične prijave podnete protiv radikala još 2001. i 2002. godine a da im "vladajuća legalistička" većina u Skupštini nikada nije ukinula imunitet kako bi pravosuđe moglo da privede te poštene kojima je sada "vreme za promene". I ne mogu da ne kažem a čini mi se da su zaista ojačali pravosudni sistem, ne bi imali problema sa Haškim tribunalom kao uslovom za EU, nego bi osumnjičenima sudili ovde. Do tada, daleko je Sunce!

Olja

pre 17 godina

Juce vidim negativne komentare na vest o kandidiovanju Boze za premijera.Ja spadam u kriticniji deo populacije (sto podrazumeva i pozitivnu i negativnu kritiku),i prema sebi prema i prema drugima,ali me ohrabruje ova vest.Boza govori toliko stranih jezika,a i pokojni Zoran je imao puno poverenja u njega, zato mi se ova vest i svidja.Mladji covek,obrazovan i govori strane jezike,ekspert u svojoj oblasti.Nije to za potcenjivanje.Konvencija u Novom Sadu je ohrabrujuca,odabir govornika odlican,i moj utisak je bio da se polako demokratski duh ponovo vraca punom parom.Ne samo zbog svojih nesumljivih kvaliteta,vec i zato sto je bio clan Zoranove vlade,Bozi zelim da bude odlican premijer,sposoban i da i doktorira sto pre jer ce mu to biti zaokruzenje talenta i dosadasnjeg rada.DS zasluzuje da se oseti Zoranovo idejno prisustvo i nadam se da ce i Ruzica jednog dana imati sve funkcije koje je njen suprug imao za zivota,jer je jedinstvena i treba da je primer stila i ljupkosti svakoj emancipovanoj i obrazovanoj zeni.Ona je prva dama u Srbiji bez pogovora.Demokratska Srbija mora stati na noge,a ovo je dobra vest!Volim pametne ljude i njihova funkcija je upravljacka.Ohrabrujuce i otreznjujuce!

Veljko iz Kraljeva

pre 17 godina

Mislim da se danas najviše raduje Bogoljub Karić zato što očekuje da mu Đelić vrati pare koje je Karić pokrao od ovog napaćenog naroda.Svaka čast demokratama na predlogu.Pa zar u njihovoj stranci nema niko bolji i odlučniji da se kandiduje za to mesto.Svi se sećamo kako je njega na svakom polju pobedio Mladjan Dinkić i kako je taj isti Dinkić,koga bez razloga napadaju sa svih strana,uspeo da od Karića vrati pare u drzavnu kasu.Zato Đelić treba da prestane da zasmejava ovaj narod.

Nikola

pre 17 godina

Ovo sa Đelićem je samo još jedna igra DSa poput onoga sa Ružicom Đinđić. Još jedno podsećanje na Zorana Đinđića jer u kampanji ništa drugo osim toga i ne postoji. Đelić se bio povukao jednom i ponovo će kada to Tadiću bude odgovaralo, onda kada prevari dovoljno ljudi i navuče ih da glasaju za DS. Onda će razni Petrovići i Đilasi da ponovo uzmu stvari u svoje ruke.

Sima

pre 17 godina

Ove izjave bas nisu pametne.
Sto bi Kostunica prihvatio da neko is DS bude premijer, cak iako dobije manje glasova od DS. On ce ici na nove izbore pa na nove pa na nove i sve to vreme je on premijer. Nema razloga da DS ne ide u koaliciju cak i sa radikalima i sps to im daje bolji polozaj za pregovore. Ovako sigurno nece imati premijera.

Bogdan Kaloperović

pre 17 godina

Stvarno mi nije jasno zašto je DS izašla sa kandidatom u liku Djelića. Ništa lično protiv Djelića, ali zar u DS-u nema boljih kandidata. Mislim da je na primer Aca Vlahović daleko "jači" kandidat. I politički i stručno. Takodje tu su i Goga Matković pa i Ružica Djindjić. Mislim da ovo nije dobar izbor. Greška

Sladjana

pre 17 godina

Da prosvetlimo one koji ne znaju a misle da znaju - nije Đelić vratio pare Bogoljubu Kariću zato što je hteo, nego je ispoštovao odluku Vrhovnog suda Srbije, odnosno poštovao je zakon, bez obzira da li mu se odluka sviđala ili ne. Kada ne bi poštovali zakon onda bi mnogi za koje postoji samo sumnja ili podneta krivična prijava, bili u zatvoru. Tako, na primer, za koferče bi Simić bio u ćuzi a ne bi ostao savetnik, Velja i direktor JŽ zbog lokomotiva, itd. Zakoni nemaju uvek veze sa pravdom i očekivanjem građana, ali moraju da se poštuju, posebno od nosilaca vlasti.

Мијенко Ћурчић

pre 17 godina

Колико је мени познато пре скоро две године госн Ђелић рече да неће да се бави политиком. Како сад да буде премијер а није хтео да се бави политиком?
А где је у одабиру кандидата био Александар Влаховић? Он је далеко најбољи кандидат кога је ДС имала. Лично сам мислио да ће он бити кандидат. Прави формат премијера Србије. Сад ми није неки избор. Коштуница или Ђелић. Један успорени снимак и други који нема слуха за стварност.

Alex

pre 17 godina

Sjajna je vest da je DS odabrao da Boza Djelic bude kandidat ove stranke za premijera Srbije. Medju raznim kanidatima koji nam se namecu ovih dana jedino Bozidar Djelic ima sve potrebne kvalitete da vodi vladu. Iskreno se nadam da ce vecina gradjana Srbije ovu cinjenicu videti i kao sopstvenu prednost te da ce dajuci glas DS-u dati zapravo glas za svoju bolju buducnost.

Vuksan

pre 17 godina

Tacno tako Djelicu.Samo da podsetim u jucerasnjem duelu Sutanovac VS.Vucic,mogli smo da svi lepo cujemo i vidimo na RTS,da se Vucic zalaze za izolacijom Srbije!Takodje isti Vucic zivi u iluzijama da kad su stranci investirali po Srbiji nece bas tek tako jednostavno napustiti Srbiju zbog profita,i ako oni SRS dodju na vlast!Pa svi znamo,kao sto smo svesni da sam Vucic predstavlja politicku opciju koja nam je bila 90ih,s izolacijom i pored toga sto on mozda nije direktno bio na vlasti,ali zato ista ideologija je upravljala sa Srbijom.Te strane kompanije imaju toliko novca da ni Srpsko trziste nece moci da ih zadrzi ako osete da nesto nije u redu,a sta ce da uradi Vucic ako oni napuste Srbiju i ljudi koji imaju posao kod njih ostnu bez posla i primanja?Verovatno ce da sada salate,jer Vucic prpagira da ce podrzati poljoprivrednike takodje da njih smatra maloumnima,kome ce poljoprivrednici prodati svoju robu i ovako vec zive tesko?Ljudi pa Vucic nas sve zaludjuje jer hoce da i on dodje na vlast i nas obicne smrtnike iskoristi.Zar smo mi toliko glup narod i iz svog budzeta placamo takve predstavnike partija koji ama bas nista ne dorinose Srbiji?

Borko

pre 17 godina

Pa zar je uopste dolazilo u pitanje da takvi negativci i upropastitelji kao sto su radikali i sociijalisti mogu da sede u Vasoj Vladi gospodine Djelicu ali- niste nili dovoljno otvoreni, sto Vam je, inace manir, da se odredite prema DSS-u i njihovim kadrovima: ima li za njih mesta.

no to SRS SPS

pre 17 godina

Ono sto je Djelic rekao je da nema mesta za SRS SPS na politickoj sceni Strbiji, i to treba svim pro-evropskim strujama da bude osnovni i primaran cilj, vec konacna destinacija Srbije. Sa njima Srbije ne moze napred, a to treba svi da shvate i da zaborave svoje male nesuglasice.

Lazar

pre 17 godina

Superiorna partija po programu i timu eksperata koji ce ga sprovoditi pa je logicno da i premijer bude bolji od svoih ostalih koje predlazu druge partije. Zelim vam mnogo srece , gospodine Djelicu a za uspehe ne brinem- oni su Vasa specijalnost.

Veljko

pre 17 godina

Boris Tadic ponekad malo duze nego sto bi nestrpljivi narod zeleo obavlja konsultacije i razmislja o kapitalnim kadrovima ali je ova odluka o odlucnom i beskompromisnom Bozi Djelicu kao buducem predsedniku vlade, kao i ona o novom nacelniku Generalstaba, gospodinu Ponosu, zaista pravo resenje koje ohrabruje.

Stevan

pre 17 godina

Cestitam buducem premijeru i samo neka ostane onakav kakav je bio i do sada- vezan, pre svega za struku jer nam je ekonomija primarna, i nepokolebljiv u svojim odlukama kad treba nesto konstruktivno uciniti ali i u ovakvim ocenama kada jos u stratu iz svoje ekipe eliminisao razarace ove zemlje.

masa

pre 17 godina

Očekivala sam da na tom mestu vidimo Vlahovića,Bogdanovića,Djilasa, Gogu Matković, a ono stiže prijatelj Karića. Možda će u toj vladi Tika Simić iz PSSa biti potrpedsednik.U Srbiji nikad ne reci nikad.
P.S. Vrhovni sud nije naložio vraćanje para Kariću, već preispitivanje procesa.

Aleksandar

pre 17 godina

Djelic je nesto najbolje sto je moglo da zadesi Srbiju. Bozidar je sposoban covek, koji dobro poznaje teskoce tranzicije. Pored toga, dosta je bilo da mala stranka, a tu mislim na G17+ vodi glavnu rec u vladi.
Smatram da je sada doslo vreme da G17+ ode u opoziciju.
DSS ima odlicnu kampanju i "kradu" glasove radikalima prilicno uspesno, tako da treba ocekivati vladu DS-a i DSS-a naravno uz manjinske stranke kako bi imali 51%.
DS ce gurati ekonomiju u pravosudje a politiku srbovanja, po principu "tvrdoglavost do zore" ce gurati DSS i gotova stvar.

A da li se neko zapitao zasto nema prognoze rezultata!

Lomprc

pre 17 godina

Mislim da je Tadiceva proklamacija buduceg premijera apsolutno pogresan potez. Djelic je OK, ali sad ljudi vise ne glasaju za Borisa nego za Bozu. Prognoziram gubitak do dva poena, na zalost.

Woo Hoo

pre 17 godina

Potpuno neverovatno ali ja na to ne uticem. Dvoumio sam se izmedju DS i LDP ali sada definitivno LDP. Bar glasanjem mogu nesto da promenim a Djelic, pa neka mu je Srecna Lova 2007 (verovatno najgori slogan za reklamu a i to govori o njemu).

Miroslav I

pre 17 godina

Gospodine Djelicu! ni DSS nema sta da trazi u novoj vladi. Ako se nekim slucajem ukace na neki vagon, budite sigurni da nece ni pola godine proci a oni ce poceti sa opstrukcijama i podmetanjima ne bi li vladu srusili. Zar vam iskustva iz proslosti ne govore sa kime imate posla? Sa njima nema saveza.

Simpatizer Spasic Milutin

pre 17 godina

G. Djelic ima odredjene profesionalne kvalitete i jedan je jedan od gradjana ove zemlje koji ima profesionalni dignitet. Ali premijer mora da bude i Premijer. Da ima odredjeni politicki kapacitet koji nikako ne sme da bude konfliktnog tipa i koji ga cini prihvatljivim trenerom tima. Da li g. Djelic ima takve organizacione i personalne osobine? Na zalost imam utisak da u ovom trenutku nije dobar izbor. Stranka koja ima jednog g. Vlahovica, zatim g. Milosavljevica, g. Bogdanovica ili fenomenalnu bivsu ministarku g-dju Matkovic da predlozi g. Djelica za premijera? Stvarno nije svejedno. Pitam se da li je uopste moguce nakon izbora formirati Vladu sa takvim mandatarem sacinjenu od stranka manjina, DSS-a i G17 PLUS. Za ove poslednje, je obznana ko je kandidat za predsednika buduce Vlade poruka da nisu dobrodosli u istu. Sta ce se desiti ako je Djelic neprihvatljiv i DSS-u? Odluka sadrzi izuzetno nizak politicki senzibilitet i plasim se da novu Vladu nece biti moguce formirati. Da li to znaci da cemo mozda morati na biralista ponovo u aprilu ili maju ove godine? I sta se desi sa porukom g. Tadica da treba da se ujedinimo oko buducnosti i da zivot ne moze da ceka? Zato koristim ovu priliku da svesrdno zamolim dame i gospodu iz Demokratske stranke da na vreme isprave ovaj, potencijalno opasan, presedan u svojoj politici.

B.Mikic

pre 17 godina

Budemo li,mi gradjani veci znacaj tome davali sta je ko obukao, kako se ceslja, sta o njemu pise neka zuta stampa i da li je lep ili ruzan, onda nikada necemo imati osobu po meri na drzavnoj funkciji jer za svakoga se moze ponesto izneti. Setimo se samo prica oko predsednika Tadica. Mnogima smeta njegov elegantan nastup i dobri maniri pa to nazivaju narcisoidno i prepotentno. Navikli su da gledaju predsednika kako nadmeno se zavali u fotelju i sav zadrigao prevrce ocima i lupa sakom po stolu. Nama niko i nista ne valja. Ja u Bozi pre svega vidim obrazovanog mladog gospodina sa lepim ponasanjem. Prepoznajem optimizam, entuzijazam i verujem da je covek od struke. Ako ga citava evropa postuje, sto bi onda nama bio los? Ono "rekla - kazala" me odavno ne zanima. Zelim da imam svoj stav i da se drzim nekih normi koja ne pocivaju na zlu, mrznji i pakosti nego su plod zdravog i razumnog posmatranja nekih cinjenica.

Boban

pre 17 godina

Nazalost SPS ce biti opet ta prevaga koja ce morati da se uzme u obzir kada se formira buduca vlada (DSS, DS,G-17, i najverovatnije SPO) pa me ovakve izjave pomalo cude, jer ce onda SPS moci i lakse da ucenjuje s obzirom na neodmerene izjave aktera Izbora.

Vladimir Simovic

pre 17 godina

Slazem se da u buducoj Vladi Srbije nema mesta za SRS i SPS, ali me interesuje koji su to kvaliteti DSS-a, koji ga odvajaju od ove dve stranke i koji ga svrstavaju u demokratski blok stranaka.
Podsetio bih samo da je DSS napustio Vladu Zorana Djindjica zato sto je ubijen Momir Gavrilovic. Vojislav Kostunica je tada rekao da je to kap koja je prelila casu i na taj nacin optuzio Zorana Djindjica za to ubistvo. Boza Djelic je bio ministar u toj vladi i cudi me da tako lako prelazi preko tih , monstruoznih, optuzbi.
Samo sat vremena nakon sto je ubijen Zoran Djindjic, Voja Kostunica je rekao da je upozoravao Zorana da ne postoji "nas i njihov" kriminal i da se protiv kriminala treba boriti, ali sad "sta je tu je" treba da formiramo koncentracionu vladu.
Time je rekao da je Zoran ubijen zato sto je bio kriminalac i dao je legitimitet ubistvu, kao normalnom cinu u politickoj borbi.
Zbog svega toga mislim da se posle ovih izbora nece nista promeniti, na bolje, osim sto ce LDP, verovatno uci u parlament i biti jedina, prava opozicija.

Leposava

pre 17 godina

Očekivala sam više od DS-a ,ne mogu da verujem da oni nemaju bolje rešenje za funkciju premijera.Poznajem ljude koji su do juče bili sigurni glasači DS-a, a sad su u dilemi da li da ižađu na izbore. Šta je cilj,ubiti izlaznost?

pazarac

pre 17 godina

Nakon mog prvog razocarenja u DS (stavljanje SDP Rasima Ljajica na listu DS) ovo (Djelic za premijera) je moje drugo veliko razocarenje u DS. Iako sam od 90'te jedan od malobrojnih Bošnjaka u DS'u u Novom Pazaru i vec dugo se dvoumim izmedju DS i LDP'a ovaj put zasigurno necu pogrijesiti i dacu glas LDP'u, pa sta bude.

Zileri-Vračar

pre 17 godina

Mislim da je g. Đelić pravo rešenje za tu funkciju. Ko će Srbiju bolje povesti napred ako ne jedan od Đinđićevih najbližih saradnika i najboljih ministara u njegovoj vladi !!!

mama ludaca

pre 17 godina

Mnogo bih se obradovala ukoliko bi g.Djelic bio premijer Srbije zbog brzine,optimizma,spremnosti za kvalitetan,naporan rad.
Samo se bojim da vecina zeli natmurenu,sporu,zatucanu i glupu Srbiju kojoj zakoni leze u topuzu,samilost je poslednja stvar na svetu,demokraticnost pojam iz zagubljenog recnika stranih reci i izraza,pravo i pravda u antologiji viceva,vera talibanska a kultura iz kafane na drumu gde je Ceca glavna zvezda a kapitalni ministar iz budzeta placa ceh.

Zoran

pre 17 godina

Božidar Đelić je od foruma u Davosu poštovan i cenjen. Misli da je to najbolje rešenje za Srbiju. Sigurno bi i Đelić, kao i DS želeli da dobiju poverenje građana da sami stvore vladu i vode svoju politiku ceo mandat. Glasači su ti koji određuju sa kim se mora u koaliciju, nije to izbor novog mandatara već je to izvodljiva kombiratorika od broja glasova koje stranke imaju. Ako DSS kojim slučajem nebude potreban DS za sastav vlade oni ih sigurno neće ni uzeti. Pa pogledajte samo šta je bilo na poslednjim parlamentarnim izborima u Nemačkoj, građani su svojim glasovima naterali partije da uđu u veliku koaliciju jer nije bilo druge mogućnosti. To su izbori i demokratija. Građani odlučuju ko sa kim mora, ako hoće da se bavi politikom, ako ne onda ide u opoziciju i to je to.

MARE F BABY

pre 17 godina

Djelic,za premijera...Vise nego dobar izbor!!Ovo je dobro pre svega za gradjane Srbije,jer ko ce bolje od njega da nadgleda i organizuje preko nam potrebni ekonomski prosperitet.

Jelena

pre 17 godina

U septembru ove godine pariski Mond je napisao o Đeliću: «Sa 26 godina postao je „direktor odeljenja za masovnu privatizaciju“ i savetnik ministra finansija Poljske; tada učestvuje i u osnivanju Varšavske berze. Sa 27 godina počinje da radi za ruskog ministra finansija, za kojeg pravi program reformi i privatizacije. Sa 36 godina postaje ministar finansija Srbije. Sa 39 postaje investicioni bankar u Beogradu (...) Istok/Zapad, država/privatni sektor, politika/privreda. Eklektičan i briljantan put Božidara Đelića mogao bi ličiti na valcer neodlučnosti. Ili je to samo optička varka stvorena njegovim fantastičnim radnim kapacitetima, i nepresušnom energijom (...) 2004.godine Svetski ekonomski forum iz Davosa (Švajcarska) imenovao je Đelića za 'mladog svetskog lidera' u narednih pet godina. Na taj način ga je međunarodni žiri svrstao među 222 lidera iz raznih profesija, mlađih od četrdeset godina, koji će biti uključeni sledećih pet godina u rad Foruma 'Mladih svetskih lidera' kao i samog Svetskog ekonomskog foruma u Davosu. Boža je magistar državne uprave Fakulteta Dž.F. Kenedi, Univerzita Harvard, magistar poslovne uprave Harvard biznis škole, magistar ekonomije Visoke škole društvenih nauka u Parizu, diplomirao na vodećoj francuskoj biznis školi HEC (Hautes Etudes Commerciales, 1987) i pariskom Institutu političkih nauka (1987) među 5% najboljih studenata, dupli pobednik na nacionalnim takmičenjima u ekonomiji i geografiji. Govori francuski i engleski, dobro znanje ruskog, poljskog i nemačkog jezika. Ja bih želela da me jedan takav čovek predstavlja u svetu