Aktuelno

Utorak, 20.12.2022.

17:12

Srpski specijalitet koji se jede i na slavama, smanjuje oštećenje DNK i čini čuda za jetru

Izvor: Živim.hr

Srpski specijalitet koji se jede i na slavama, smanjuje ošteæenje DNK i èini èuda za jetru IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Dušan

pre 1 godinu

Nemojte da pridikujete! Mi smo poznati po tome što sve prisvajamo, i što smo tvorci svega na ovom svetu! "Stivensenova lokomotiva" je poreklom Srpska, Teslu smo naslikali na repu aviona, sa 200 kg farbe, u 432 nijanse, Betoven je rođeni Srbin, a Mesijeva tetka je po poreklu Srpkinja. O Mariji i Pjeru Kiri i da ne govorimo, kao i o Edisonu! Na mesec se nisu prvi iskrcali Amerikanci, već Srbi, ali sa tamne strane meseca, pa se ne vidi jasno naša zastava! Sva svetska jela i specijaliteti, su naravno nastali u Srbiji, ali ih nismo na vreme brendirali! Mala greška se potkrala za "našu šljivovicu", jer sam u kupujem-prodajem upotrbio pogrdnu reč RAKIJA, te sam morao tekst da modifikujem, i da napišem da se dotični uređaj može iskoristiti umesto za pripremu jabuka za pečenje RAKIJE, može koristiti za pripremu jabuka za destilovanje istih u al.....ni napitak, naravno Srpskog porekla! Sve velike reke, kao i svi poznati ljudi, su ili Srbi ili vode pireklo iz Srbije, tako da su i izvori Bramaputre i Amazona, naravno u Srbiji, a o Misisipiju sa Misurijem da i ne govorim! Himalaji su samo nastavak najpoznatije svetske planine Kopaonik, tako da i Himalaji vode poreklo iz Srbije!

Komša @Milosh

pre 1 godinu

Verovatno sam napravio neku grešku pri slanju pa ste ostsli bez prvog dela odgovora...

Bio bi to autogol da mi je ideja bila da branim jelo kohe se zove "srpski kiseli kupus".
Htedoh da ukažem na nešto drugo.
Jedan simpatičan tekst,objavljen jer su Slave aktuelne,zimsko vreme i uglavnom se autor obraća ovdašnjim ljudima.
I pomenu čovek srpski specijalitet ,bez pretenzija da oduzima bilo kome pravo da koristi kiseli kupus kao svoj,da to prisvaja kao ekskluzivno pravo Srba.
I šta se dešava? Kao opareni skočiše oni koji kao da žele da pokažu da im svaki pomen prideva srpski smeta i krenuše da "ruše mitove".

E ti nadje mesto pašticada,jedno od mojih omiljenih jela,koje rado spremam (i u splitskoj varijanti) i o kohem dista znam.
I na njenom primeru sam želeo da prikažem kako istom metodilogijom koju koriste naši domaći "rušitelji mitova o srpskoj kuhinji" možemo osporiti Dalmatincima da je to njihovo jelo.
Naravno,to je suludo jer tim metodama i najveće svetske kuhinje možemo vratiti na fabrička podešavanja,odmotavajuci kada su i od kohe etničke grupe (čak i od neke koja se pretopila i više ne postoji) uzeli koje jelo i prilagodili ga sebi.
Zašto bi to radili?
Jedino ako postoji neka patološka potreba da se neko prikaže istorijski i kulturno bezvrednim?
Usput - reč koju ste pomenuli je Persijskoh porekla ( Asirskog čak) i dosla he na Balkan na tri načina - u Vizantiju sa bliskog istoka ,iz danasnje Ukrajine (Sarmatija) i preko Turaka.

Sasa

pre 1 godinu

Malo sta je otrovno kao kupus koji dok se razvija savijajuci listove u sebi sve pesticida sto ima zadrzava unutra tako da ga ni voda ni vjetar ne mogu izbaciti iz lista.A o tretiranju da ne govorim s cim sve i koliko puta,jedino ako niste slucajno posadili svoj u basti.Jeste malo sutra.Plus sol koja ubija.

Acim

pre 1 godinu

Nekada je vazila naridna dosetka, kada u prolece vide bolesnig i neuhranhenog coveka: "Kako izgleda, kao da je celu zimu jeo kupus i meso".

GeOs

pre 1 godinu

Ali, ovde se onima koji hoće da obore mitove odmah prišije da su autošovinisti, posebno kad im se dokaže da nisu u pravu.
Zbog slabe načitanosti i neinformisanosti naš narod je podložan raznim mitovima, koji se plasiraju sa svih strana, i kad se ti mitovi ukorene, problem je ukinuti ih.
Eto, pre 20-ak godina pojavio se novi mit plasiran od jednog političara - da su Šotu napisali albanci, i hajde ti ubedi nekoga da to nema veze sa istinom!
(Veliki brat, 20. decembar 2022 19:46)

Pravo u metu.Bravo.
Uvek me okarakterisu kao nekog ko mrzi svoj narod, kada neki mit oborim cinjenicama i istinom. I onda kad skapiraju da je to sve tacno... kazu ti "autosovinisto", i najveca fora... nastave po starom.

mr

pre 1 godinu

Kiseli kupus se jede u celoj Evropi....naravno, svako ga sprema na neki svoj nacin ali je u osnovi isto.
Ne znam zasto je to srpski specijalitet?
(dule, 20. decembar 2022 23:49)

Па није, али је српски кисели купус српски специјалитет. Зову га специјалитет из неколико разлога. Користе се другачији зачини, другачији је купус овде од оног на северу Европе, има нешто и у процесу. Нико није написао да је српски кисели купус најбољи и једини на свету, већ је просто специјалитет који се спрема у одређено годишње доба.

Komša@Milosh nastavak

pre 1 godinu

Sa kultivisanjem same biljke najdalje su otišli stari Grci i Rimljani. Katon stariji je ostavio preko sto zapisa o kupusu.Dioklecijan je penzionerske dane provodio gajeci kupus.
Rimljani su ga stavljali u ćupove i kiselili tako što su redjali listove,solili i na kraju prelivali ocatom ili ga sekli na kriškice (Katon recepti)...Vojska im se redovno hranila kupusom.
Kisele njega i u centralnoj Evropi i do Baltika ali najčešće ostavljaju "ribanac" - čuvanje u kacama je karakteristično za balka ske slovene.
Necu se pozivati na prvi pomen sarme (srpski kuvar ,Novi Sad ) jer to samo znači da je pod uticajem Austrije jelo zabeleženo u 18.veku.
Naj liže nešto staroj sarmi su Arambašici - jelo koje pripremaju današnji Hrvati u zapadnoj Hercegovini (ex paganija) - seckano meso na kockice i ječam (geršla) umesto pirinča.Inače je ječam bio korićen i za pripremy Golubaca koji se prave od slatkog kupusa - rexept živ i danas u Ukrajini,Rusiji,Belorusiji i Polhskoj (laganije ,odlično jelo).
Pogledajte istoriju turkihskih naroda i formiranhe turaka kao naroda pa kasnije kao nacije.
Oni su tek u 11 veku prodrli u Anadoliju...

Kiseli kupus kao gastronomsko nasleđe Balkana
https://www.slobodnaevropa.org/a/kiseli-kupus-gastronomsko-nasledje-balkana/30364706.html

Kako izmedju Sarmatije i Turske reci da je tursko ,pored svega nabrojanog.

Zile-464

pre 1 godinu

iz kog razloga toliko kroasana na ovom portalu?
(ilke, 20. decembar 2022 23:33)

Kradu recept za cuveni srpski kiseli kupus, koji ce kasnije hrvatski kiseli kupus nazvati. Tako su nam pokrali recepte za cuveni srpski pasulj, srpski ajvar, srpske cevape, srpske sarme, srpski podvarak... ma za svasta nesto srpsko. Ispred svih tih cuvenih srpskih specijaliteta stave samo prefiks "hrvatski" i eto im preko noci cuvenih hrvatskih specijaliteta.

Sve je srpsko dok se suprotno ne dokaze, a i tad' je srpsko

pre 1 godinu

Mora li i bure u kome se srpski kupus kiseli isto srpsko da bude? Na mome na dnu pise "Made in China". Da li je kupus, koji je u kineskom buretu ukiseljen i dalje srpski kiseli kupus?

Wtf

pre 1 godinu

To nije srpski specijalitet. Svako ko je mrdnu iz zemlje mogao je da vidi da se kiseli kupus jede u celoj Evropi, posebno cetralnoj i u Nemackoj. Tako da ne izmisljajte.

Zok1

pre 1 godinu

Kupus su kiselili još stari Rimljani i Kinezi, kiseli se po celom svetu. Međutim, samo se na našim prostorima kisele cele glavice. Svi ostali ga prvo usitne (seckaju, rendaju), pa onda kisele. Naziv "sarma" je došao iz turskog jezika, ali samo jelo nije. Poljaci, Ukrajinci i Aškenazi Jevreji su ih pravili sa mesom, leti i sa slatkim kupusom. Turci, Grci i Perzijanci sa pirinčem i lišćem vinove loze. Kasnije se pirinač počeo ponekad dodavati na severu, a meso na jugu.

Hajduk Stanko

pre 1 godinu

Srbski vala kupus nego šta.Kiselio se u prošlosti u drvenim(čabrovima) kacama,sedeo maltene u polu otvorenim prostorijama,uhvati ga led pa domaćini obiju led na površini da bi izvadili po koju glavicu,pa hoćeš kuvan sa ovčetinom ili svinjetinom i to sve ispod sača,pravile domaćice kupusare,punile se suve paprike za meze,a salatu pravili bez zejtina jer ga bilo nije,sa tucanom paprikom iz drvenog avans.Sve što Srpski seljak proizvodio,znao je da sačuva za zimu.Mnogo mi žao ovih mladih,nabeđenih,napucanih,ništa vi ne znate akte lepo na Zapad pa ručkajte njihovu đubrad,bio probo ne može me niko ubediti da je bolje,jednostavno bezveze.

dule

pre 1 godinu

Kiseli kupus se jede u celoj Evropi....naravno, svako ga sprema na neki svoj nacin ali je u osnovi isto.
Ne znam zasto je to srpski specijalitet?

Nikola

pre 1 godinu

Da da rasol kako da ne,posebno se preporucuje osobama sa visokim krvnim pritiskom.
(Cika Gile, 20. decembar 2022 19:38)

Da, mislim da u tkz. srpskoj kuhinji ne postoji ni jedan "specijalitet" dobar po zdravlje. Cudno da Srbi i 70 godina zive u proseku.

Mike

pre 1 godinu

Kiseli kupus je srpski? A čija je turšija?
(Hahahaha, 20. decembar 2022 19:12)

Tursija je nasih fudbalera. Bolje da su ostali i spremali istu nego sto su isli na svetsko.

PAJSER

pre 1 godinu

Podvarak je vrhunsko jelo, al ako imaš visok pritisak, onda obavezno posle toga dve do tri kile špricera i nekoliko rakija. U suprotnom, možda se i probudiš sutradan ujutru.

Splavar

pre 1 godinu

Zapenio narod o nacionalnosti kupusa. Nismo sigurno jedini koji ga znaju ukiseliti, ali ga koristimo raznovrsnije od ostalih i imamo specijalitete. Ja volim i slatki da skuvam, kao i salatu od istog, a od kiselog rado i podvarak napravim. Jedino ne umem sarmu spremiti, pa to samo u gostima ponekad imam priliku. I Ameri koriste kiseli kupus, ali samo iseckan preko virsli, sladak kuvaju slicno kao i mi, a sarmice spremaju od sladkog u paradajz sosu koji onda umeju dokrajciti i secerom. Mislim da je nasa tradicija spremanja kupusa bogatija od ostalih naroda, oni ga uglavnom koriste za salatu

Vojvoda Gavran

pre 1 godinu

Vala nista sladje od kiselog kupusa crnog luga i tucane. Nema zime, nema prehlade, nema bolesti, plus meso za snagu i rakijica za dezinfekciju, milina iskreno.
(stefan beograd, 20. decembar 2022 17:33)

Pa kako. Mi Srbi narod najzdraviji...

Tenk

pre 1 godinu

Srpski kiseli kupus natopljen u srpskoj vodi, zasoljen srpskom solju u srpskom plasticnom buretu. Je l' dovoljno ovo srpski, a?
(Eve, ene, al' sto jes' jes', kiseli kupus je srBski kiseli kupus, 20. decembar 2022 19:30)

Jesi li dobro, druže?

Krle #*

pre 1 godinu

Kiseli kupus je srpski? A čija je turšija?
(Hahahaha, 20. decembar 2022 19:12)

Pa valjda turska? Zasto bi se inace zvala TUR-sija. Kupus se na turskom kaze "tursusu", mozda su Srbi po obicaju od toga napravili nesto svoje pa svo kiselo povrce nazvali tursijom.

Misha

pre 1 godinu

@(Komša, 20. decembar 2022 18:44)

To sto ste vi nisapisali je autogol zdravog razuma. Vi uporedjujete kiseli kupus sa dalmantijskom pasticadom? Svasta. U zivotu nisam cuo da neko kiseli kupus zove srpski kupus a vi ako ste tako ubedjeni da je tako pokustajte u restoranu da ga narucite. Veca je sansa da ako kazete saurkraut u restoranu da ce vas konobar razumeti nego srpski kupus.

Kazete Turci nisu videli kiseli kupus? Kiseli kupus je slovenski proizvod? Majko mila. Jel ste bili u Irskoj nekad? Ako jeste znali bi ste da je tamo specijalitet pareni kiseli kupus i kolenica recimo, a mi to zovemo bosanski kuvani kupus i proja.

Sto se tice sarme ona doalzi sa bliskog istoka i Turci su je odatle doneli kod nas. Inace rec sarma je turska tako da je totalno nelogicno reci da su sloveni izmislili sarmu a onda je nazvali po turskoj reci. Pogotovo zato sto je mali procenat slovena bio pod turcima. Sarma znaci zamotak i to je staro jevrejsko jelo koje se sluzi po celom bliskom istoku na razlicite nacine. Jedan od tih nacina je srpski na koji smo mi navikli ali i on se deli na vojvodjanski i juznosrbijanski. U Vojvodini se kuvaju sarme a u juznoj Srbiji se zapeku. Onda ima i slovacka sarma sa punjenjem mesa za kulen bez pirinca. I to je samo tri vrste sarme u Srbiji a u svetu ih ima na stotine. Ja sam jeo najmanje cetiri vrste mediteranske sarme od toga su dve bile umotane u kiseli kupus.

ObjaviAkoSmeš

pre 1 godinu

Nije vam Tesla dovoljan, prisvojili ste čak i kiseli kupus kao deo srpskog doprinosa svetskoj baštini. Znači metod konzervacije kupusa, i povrća generalno, poznat još u staroj Grčkoj i Rimu, Srbi svojataju kao svoj izum. A o činjenici da je kiseo kupus (Sauerkraut) poznat u svetu kao nemački specijaitet da ne pričamo.

Veliki brat

pre 1 godinu

Kada su turci počeli da kisele kupus? Nisu postojali kada su Balkanski sloveni to počeli da rade pa Germani kao komšije prihvatili.
Pre toga Rimljani pokušavali sa ocatom u ćupovima ali nije to to - ovakav kiseli kupus je slovenski patent.
(Komša, 20. decembar 2022 18:44)

Može li neki relevantan izvor za to?

Kod nas se mitovi tako lako prime u narodu da ih je posle nemoguće ukinuti.
Recimo, za princip "piši kao što govoriš, čitaj kao što je napisano" misle da ga je formulisao Vuk Karadžić, a to je nekih pola veka ranije zapravo uradio nemački linvista Kristof Adelung.
Pismo po principu "jedan znak - jedan glas" takođe nije izmislio Vuk Karadžić, jer to nije bilo ništa novo, čak je još krajem 15. veka korejski kralj inicirao stvaranje novog pisma koje bi bilo zamena za kinesko, i tako je nastalo čuveno korejsko pismo od 28 znakova, u kome svaki karakter odgovara jednom glasu. I, eto, slučajno ili ne, korejanci takođe obožavaju kiseli kupus, samo što kod njih postoji više različitih receptura i načina pripreme.


Ali, ovde se onima koji hoće da obore mitove odmah prišije da su autošovinisti, posebno kad im se dokaže da nisu u pravu.
Zbog slabe načitanosti i neinformisanosti naš narod je podložan raznim mitovima, koji se plasiraju sa svih strana, i kad se ti mitovi ukorene, problem je ukinuti ih.
Eto, pre 20-ak godina pojavio se novi mit plasiran od jednog političara - da su Šotu napisali albanci, i hajde ti ubedi nekoga da to nema veze sa istinom!

Eve, ene, al' sto jes' jes', kiseli kupus je srBski kiseli kupus

pre 1 godinu

Srpski kiseli kupus natopljen u srpskoj vodi, zasoljen srpskom solju u srpskom plasticnom buretu. Je l' dovoljno ovo srpski, a?

Cvrle

pre 1 godinu

A Nemci kazu da je kiseli kupus (Sauerkraut) njihov specijalitet. Englezi i Amerikanci Nemce posprdno zovu "Kraut Nation", u slobodnom prevodu "kupusari". Kako to da Srbe, koji su kiseli kupus "patentirali" jos niko nije "kupusari" nazvao? Mozda zato sto niko osim Srba i ne zna da je kiseli kupus srpski i samo srpski specijalitet.

Komša

pre 1 godinu

kiseli kupus je sad srbski??
(Bijeloplavi, 20. decembar 2022 17:26

Da li je Dalmatinska pašticada dalmatinska?
Pazi ,izvirno jelo sa teritorije današnje Italije koje je preko Mlečana preneto na ovu stranu mora.
Došli Austrijanci ,kohi su voleli da lepo uteftere sve i uknjizili jelo kao Dalmatinsku pasticadu.
Da li je dalmatinska?
Pa jeste ,bez obzira i na Italijane i Bečlije jer ljudi to spremaju i jedu masovno.
Da li su Arambašići možda tursko jelo? Sarma uopšte?
Kada su turci počeli da kisele kupus? Nisu postojali kada su Balkanski sloveni to počeli da rade pa Germani kao komšije prihvatili.
Pre toga Rimljani pokušavali sa ocatom u ćupovima ali nije to to - ovakav kiseli kupus je slovenski patent.

Samo domaci autošovinisti uvek gledaju da obezvrede i obesmisle sve čime bi se Srbin pohvalio.
Uporno forsiranje samoporicanja u svakoj situaciji.

Autošovinizam je teška bolest.


Srpski kupus.
Nego šta.
Nemoj da ha jedeš ako ti smeta - jedi jugoslovenski ili sveCki.

KKK-666

pre 1 godinu

I kiseli kupus je sad srbski??
(Bijeloplavi, 20. decembar 2022 17:26)

Samo ako je kiseli kupus, ali ako je kiselo zelje onda je Hrvatski specialitet.

Vlado

pre 1 godinu

I kiseli kupus je sad srbski??
(Bijeloplavi, 20. decembar 2022 17:26)

Gledam i ne verujem…
Kimchi iz Koreje je isto srpski. Kiseli kupus iz cele Evrope, isto srpski..

stefan beograd

pre 1 godinu

Vala nista sladje od kiselog kupusa crnog luga i tucane. Nema zime, nema prehlade, nema bolesti, plus meso za snagu i rakijica za dezinfekciju, milina iskreno.

Komša

pre 1 godinu

kiseli kupus je sad srbski??
(Bijeloplavi, 20. decembar 2022 17:26

Da li je Dalmatinska pašticada dalmatinska?
Pazi ,izvirno jelo sa teritorije današnje Italije koje je preko Mlečana preneto na ovu stranu mora.
Došli Austrijanci ,kohi su voleli da lepo uteftere sve i uknjizili jelo kao Dalmatinsku pasticadu.
Da li je dalmatinska?
Pa jeste ,bez obzira i na Italijane i Bečlije jer ljudi to spremaju i jedu masovno.
Da li su Arambašići možda tursko jelo? Sarma uopšte?
Kada su turci počeli da kisele kupus? Nisu postojali kada su Balkanski sloveni to počeli da rade pa Germani kao komšije prihvatili.
Pre toga Rimljani pokušavali sa ocatom u ćupovima ali nije to to - ovakav kiseli kupus je slovenski patent.

Samo domaci autošovinisti uvek gledaju da obezvrede i obesmisle sve čime bi se Srbin pohvalio.
Uporno forsiranje samoporicanja u svakoj situaciji.

Autošovinizam je teška bolest.


Srpski kupus.
Nego šta.
Nemoj da ha jedeš ako ti smeta - jedi jugoslovenski ili sveCki.

stefan beograd

pre 1 godinu

Vala nista sladje od kiselog kupusa crnog luga i tucane. Nema zime, nema prehlade, nema bolesti, plus meso za snagu i rakijica za dezinfekciju, milina iskreno.

dule

pre 1 godinu

Kiseli kupus se jede u celoj Evropi....naravno, svako ga sprema na neki svoj nacin ali je u osnovi isto.
Ne znam zasto je to srpski specijalitet?

KKK-666

pre 1 godinu

I kiseli kupus je sad srbski??
(Bijeloplavi, 20. decembar 2022 17:26)

Samo ako je kiseli kupus, ali ako je kiselo zelje onda je Hrvatski specialitet.

Mike

pre 1 godinu

Kiseli kupus je srpski? A čija je turšija?
(Hahahaha, 20. decembar 2022 19:12)

Tursija je nasih fudbalera. Bolje da su ostali i spremali istu nego sto su isli na svetsko.

Tenk

pre 1 godinu

Srpski kiseli kupus natopljen u srpskoj vodi, zasoljen srpskom solju u srpskom plasticnom buretu. Je l' dovoljno ovo srpski, a?
(Eve, ene, al' sto jes' jes', kiseli kupus je srBski kiseli kupus, 20. decembar 2022 19:30)

Jesi li dobro, druže?

Vlado

pre 1 godinu

I kiseli kupus je sad srbski??
(Bijeloplavi, 20. decembar 2022 17:26)

Gledam i ne verujem…
Kimchi iz Koreje je isto srpski. Kiseli kupus iz cele Evrope, isto srpski..

Vojvoda Gavran

pre 1 godinu

Vala nista sladje od kiselog kupusa crnog luga i tucane. Nema zime, nema prehlade, nema bolesti, plus meso za snagu i rakijica za dezinfekciju, milina iskreno.
(stefan beograd, 20. decembar 2022 17:33)

Pa kako. Mi Srbi narod najzdraviji...

Cvrle

pre 1 godinu

A Nemci kazu da je kiseli kupus (Sauerkraut) njihov specijalitet. Englezi i Amerikanci Nemce posprdno zovu "Kraut Nation", u slobodnom prevodu "kupusari". Kako to da Srbe, koji su kiseli kupus "patentirali" jos niko nije "kupusari" nazvao? Mozda zato sto niko osim Srba i ne zna da je kiseli kupus srpski i samo srpski specijalitet.

Eve, ene, al' sto jes' jes', kiseli kupus je srBski kiseli kupus

pre 1 godinu

Srpski kiseli kupus natopljen u srpskoj vodi, zasoljen srpskom solju u srpskom plasticnom buretu. Je l' dovoljno ovo srpski, a?

Splavar

pre 1 godinu

Zapenio narod o nacionalnosti kupusa. Nismo sigurno jedini koji ga znaju ukiseliti, ali ga koristimo raznovrsnije od ostalih i imamo specijalitete. Ja volim i slatki da skuvam, kao i salatu od istog, a od kiselog rado i podvarak napravim. Jedino ne umem sarmu spremiti, pa to samo u gostima ponekad imam priliku. I Ameri koriste kiseli kupus, ali samo iseckan preko virsli, sladak kuvaju slicno kao i mi, a sarmice spremaju od sladkog u paradajz sosu koji onda umeju dokrajciti i secerom. Mislim da je nasa tradicija spremanja kupusa bogatija od ostalih naroda, oni ga uglavnom koriste za salatu

Nikola

pre 1 godinu

Da da rasol kako da ne,posebno se preporucuje osobama sa visokim krvnim pritiskom.
(Cika Gile, 20. decembar 2022 19:38)

Da, mislim da u tkz. srpskoj kuhinji ne postoji ni jedan "specijalitet" dobar po zdravlje. Cudno da Srbi i 70 godina zive u proseku.

Veliki brat

pre 1 godinu

Kada su turci počeli da kisele kupus? Nisu postojali kada su Balkanski sloveni to počeli da rade pa Germani kao komšije prihvatili.
Pre toga Rimljani pokušavali sa ocatom u ćupovima ali nije to to - ovakav kiseli kupus je slovenski patent.
(Komša, 20. decembar 2022 18:44)

Može li neki relevantan izvor za to?

Kod nas se mitovi tako lako prime u narodu da ih je posle nemoguće ukinuti.
Recimo, za princip "piši kao što govoriš, čitaj kao što je napisano" misle da ga je formulisao Vuk Karadžić, a to je nekih pola veka ranije zapravo uradio nemački linvista Kristof Adelung.
Pismo po principu "jedan znak - jedan glas" takođe nije izmislio Vuk Karadžić, jer to nije bilo ništa novo, čak je još krajem 15. veka korejski kralj inicirao stvaranje novog pisma koje bi bilo zamena za kinesko, i tako je nastalo čuveno korejsko pismo od 28 znakova, u kome svaki karakter odgovara jednom glasu. I, eto, slučajno ili ne, korejanci takođe obožavaju kiseli kupus, samo što kod njih postoji više različitih receptura i načina pripreme.


Ali, ovde se onima koji hoće da obore mitove odmah prišije da su autošovinisti, posebno kad im se dokaže da nisu u pravu.
Zbog slabe načitanosti i neinformisanosti naš narod je podložan raznim mitovima, koji se plasiraju sa svih strana, i kad se ti mitovi ukorene, problem je ukinuti ih.
Eto, pre 20-ak godina pojavio se novi mit plasiran od jednog političara - da su Šotu napisali albanci, i hajde ti ubedi nekoga da to nema veze sa istinom!

PAJSER

pre 1 godinu

Podvarak je vrhunsko jelo, al ako imaš visok pritisak, onda obavezno posle toga dve do tri kile špricera i nekoliko rakija. U suprotnom, možda se i probudiš sutradan ujutru.

Krle #*

pre 1 godinu

Kiseli kupus je srpski? A čija je turšija?
(Hahahaha, 20. decembar 2022 19:12)

Pa valjda turska? Zasto bi se inace zvala TUR-sija. Kupus se na turskom kaze "tursusu", mozda su Srbi po obicaju od toga napravili nesto svoje pa svo kiselo povrce nazvali tursijom.

Misha

pre 1 godinu

@(Komša, 20. decembar 2022 18:44)

To sto ste vi nisapisali je autogol zdravog razuma. Vi uporedjujete kiseli kupus sa dalmantijskom pasticadom? Svasta. U zivotu nisam cuo da neko kiseli kupus zove srpski kupus a vi ako ste tako ubedjeni da je tako pokustajte u restoranu da ga narucite. Veca je sansa da ako kazete saurkraut u restoranu da ce vas konobar razumeti nego srpski kupus.

Kazete Turci nisu videli kiseli kupus? Kiseli kupus je slovenski proizvod? Majko mila. Jel ste bili u Irskoj nekad? Ako jeste znali bi ste da je tamo specijalitet pareni kiseli kupus i kolenica recimo, a mi to zovemo bosanski kuvani kupus i proja.

Sto se tice sarme ona doalzi sa bliskog istoka i Turci su je odatle doneli kod nas. Inace rec sarma je turska tako da je totalno nelogicno reci da su sloveni izmislili sarmu a onda je nazvali po turskoj reci. Pogotovo zato sto je mali procenat slovena bio pod turcima. Sarma znaci zamotak i to je staro jevrejsko jelo koje se sluzi po celom bliskom istoku na razlicite nacine. Jedan od tih nacina je srpski na koji smo mi navikli ali i on se deli na vojvodjanski i juznosrbijanski. U Vojvodini se kuvaju sarme a u juznoj Srbiji se zapeku. Onda ima i slovacka sarma sa punjenjem mesa za kulen bez pirinca. I to je samo tri vrste sarme u Srbiji a u svetu ih ima na stotine. Ja sam jeo najmanje cetiri vrste mediteranske sarme od toga su dve bile umotane u kiseli kupus.

ObjaviAkoSmeš

pre 1 godinu

Nije vam Tesla dovoljan, prisvojili ste čak i kiseli kupus kao deo srpskog doprinosa svetskoj baštini. Znači metod konzervacije kupusa, i povrća generalno, poznat još u staroj Grčkoj i Rimu, Srbi svojataju kao svoj izum. A o činjenici da je kiseo kupus (Sauerkraut) poznat u svetu kao nemački specijaitet da ne pričamo.

mr

pre 1 godinu

Kiseli kupus se jede u celoj Evropi....naravno, svako ga sprema na neki svoj nacin ali je u osnovi isto.
Ne znam zasto je to srpski specijalitet?
(dule, 20. decembar 2022 23:49)

Па није, али је српски кисели купус српски специјалитет. Зову га специјалитет из неколико разлога. Користе се другачији зачини, другачији је купус овде од оног на северу Европе, има нешто и у процесу. Нико није написао да је српски кисели купус најбољи и једини на свету, већ је просто специјалитет који се спрема у одређено годишње доба.

Hajduk Stanko

pre 1 godinu

Srbski vala kupus nego šta.Kiselio se u prošlosti u drvenim(čabrovima) kacama,sedeo maltene u polu otvorenim prostorijama,uhvati ga led pa domaćini obiju led na površini da bi izvadili po koju glavicu,pa hoćeš kuvan sa ovčetinom ili svinjetinom i to sve ispod sača,pravile domaćice kupusare,punile se suve paprike za meze,a salatu pravili bez zejtina jer ga bilo nije,sa tucanom paprikom iz drvenog avans.Sve što Srpski seljak proizvodio,znao je da sačuva za zimu.Mnogo mi žao ovih mladih,nabeđenih,napucanih,ništa vi ne znate akte lepo na Zapad pa ručkajte njihovu đubrad,bio probo ne može me niko ubediti da je bolje,jednostavno bezveze.

Zile-464

pre 1 godinu

iz kog razloga toliko kroasana na ovom portalu?
(ilke, 20. decembar 2022 23:33)

Kradu recept za cuveni srpski kiseli kupus, koji ce kasnije hrvatski kiseli kupus nazvati. Tako su nam pokrali recepte za cuveni srpski pasulj, srpski ajvar, srpske cevape, srpske sarme, srpski podvarak... ma za svasta nesto srpsko. Ispred svih tih cuvenih srpskih specijaliteta stave samo prefiks "hrvatski" i eto im preko noci cuvenih hrvatskih specijaliteta.

Sve je srpsko dok se suprotno ne dokaze, a i tad' je srpsko

pre 1 godinu

Mora li i bure u kome se srpski kupus kiseli isto srpsko da bude? Na mome na dnu pise "Made in China". Da li je kupus, koji je u kineskom buretu ukiseljen i dalje srpski kiseli kupus?

Komša@Milosh nastavak

pre 1 godinu

Sa kultivisanjem same biljke najdalje su otišli stari Grci i Rimljani. Katon stariji je ostavio preko sto zapisa o kupusu.Dioklecijan je penzionerske dane provodio gajeci kupus.
Rimljani su ga stavljali u ćupove i kiselili tako što su redjali listove,solili i na kraju prelivali ocatom ili ga sekli na kriškice (Katon recepti)...Vojska im se redovno hranila kupusom.
Kisele njega i u centralnoj Evropi i do Baltika ali najčešće ostavljaju "ribanac" - čuvanje u kacama je karakteristično za balka ske slovene.
Necu se pozivati na prvi pomen sarme (srpski kuvar ,Novi Sad ) jer to samo znači da je pod uticajem Austrije jelo zabeleženo u 18.veku.
Naj liže nešto staroj sarmi su Arambašici - jelo koje pripremaju današnji Hrvati u zapadnoj Hercegovini (ex paganija) - seckano meso na kockice i ječam (geršla) umesto pirinča.Inače je ječam bio korićen i za pripremy Golubaca koji se prave od slatkog kupusa - rexept živ i danas u Ukrajini,Rusiji,Belorusiji i Polhskoj (laganije ,odlično jelo).
Pogledajte istoriju turkihskih naroda i formiranhe turaka kao naroda pa kasnije kao nacije.
Oni su tek u 11 veku prodrli u Anadoliju...

Kiseli kupus kao gastronomsko nasleđe Balkana
https://www.slobodnaevropa.org/a/kiseli-kupus-gastronomsko-nasledje-balkana/30364706.html

Kako izmedju Sarmatije i Turske reci da je tursko ,pored svega nabrojanog.

Dušan

pre 1 godinu

Nemojte da pridikujete! Mi smo poznati po tome što sve prisvajamo, i što smo tvorci svega na ovom svetu! "Stivensenova lokomotiva" je poreklom Srpska, Teslu smo naslikali na repu aviona, sa 200 kg farbe, u 432 nijanse, Betoven je rođeni Srbin, a Mesijeva tetka je po poreklu Srpkinja. O Mariji i Pjeru Kiri i da ne govorimo, kao i o Edisonu! Na mesec se nisu prvi iskrcali Amerikanci, već Srbi, ali sa tamne strane meseca, pa se ne vidi jasno naša zastava! Sva svetska jela i specijaliteti, su naravno nastali u Srbiji, ali ih nismo na vreme brendirali! Mala greška se potkrala za "našu šljivovicu", jer sam u kupujem-prodajem upotrbio pogrdnu reč RAKIJA, te sam morao tekst da modifikujem, i da napišem da se dotični uređaj može iskoristiti umesto za pripremu jabuka za pečenje RAKIJE, može koristiti za pripremu jabuka za destilovanje istih u al.....ni napitak, naravno Srpskog porekla! Sve velike reke, kao i svi poznati ljudi, su ili Srbi ili vode pireklo iz Srbije, tako da su i izvori Bramaputre i Amazona, naravno u Srbiji, a o Misisipiju sa Misurijem da i ne govorim! Himalaji su samo nastavak najpoznatije svetske planine Kopaonik, tako da i Himalaji vode poreklo iz Srbije!

Sasa

pre 1 godinu

Malo sta je otrovno kao kupus koji dok se razvija savijajuci listove u sebi sve pesticida sto ima zadrzava unutra tako da ga ni voda ni vjetar ne mogu izbaciti iz lista.A o tretiranju da ne govorim s cim sve i koliko puta,jedino ako niste slucajno posadili svoj u basti.Jeste malo sutra.Plus sol koja ubija.

Zok1

pre 1 godinu

Kupus su kiselili još stari Rimljani i Kinezi, kiseli se po celom svetu. Međutim, samo se na našim prostorima kisele cele glavice. Svi ostali ga prvo usitne (seckaju, rendaju), pa onda kisele. Naziv "sarma" je došao iz turskog jezika, ali samo jelo nije. Poljaci, Ukrajinci i Aškenazi Jevreji su ih pravili sa mesom, leti i sa slatkim kupusom. Turci, Grci i Perzijanci sa pirinčem i lišćem vinove loze. Kasnije se pirinač počeo ponekad dodavati na severu, a meso na jugu.

Wtf

pre 1 godinu

To nije srpski specijalitet. Svako ko je mrdnu iz zemlje mogao je da vidi da se kiseli kupus jede u celoj Evropi, posebno cetralnoj i u Nemackoj. Tako da ne izmisljajte.

GeOs

pre 1 godinu

Ali, ovde se onima koji hoće da obore mitove odmah prišije da su autošovinisti, posebno kad im se dokaže da nisu u pravu.
Zbog slabe načitanosti i neinformisanosti naš narod je podložan raznim mitovima, koji se plasiraju sa svih strana, i kad se ti mitovi ukorene, problem je ukinuti ih.
Eto, pre 20-ak godina pojavio se novi mit plasiran od jednog političara - da su Šotu napisali albanci, i hajde ti ubedi nekoga da to nema veze sa istinom!
(Veliki brat, 20. decembar 2022 19:46)

Pravo u metu.Bravo.
Uvek me okarakterisu kao nekog ko mrzi svoj narod, kada neki mit oborim cinjenicama i istinom. I onda kad skapiraju da je to sve tacno... kazu ti "autosovinisto", i najveca fora... nastave po starom.

Komša @Milosh

pre 1 godinu

Verovatno sam napravio neku grešku pri slanju pa ste ostsli bez prvog dela odgovora...

Bio bi to autogol da mi je ideja bila da branim jelo kohe se zove "srpski kiseli kupus".
Htedoh da ukažem na nešto drugo.
Jedan simpatičan tekst,objavljen jer su Slave aktuelne,zimsko vreme i uglavnom se autor obraća ovdašnjim ljudima.
I pomenu čovek srpski specijalitet ,bez pretenzija da oduzima bilo kome pravo da koristi kiseli kupus kao svoj,da to prisvaja kao ekskluzivno pravo Srba.
I šta se dešava? Kao opareni skočiše oni koji kao da žele da pokažu da im svaki pomen prideva srpski smeta i krenuše da "ruše mitove".

E ti nadje mesto pašticada,jedno od mojih omiljenih jela,koje rado spremam (i u splitskoj varijanti) i o kohem dista znam.
I na njenom primeru sam želeo da prikažem kako istom metodilogijom koju koriste naši domaći "rušitelji mitova o srpskoj kuhinji" možemo osporiti Dalmatincima da je to njihovo jelo.
Naravno,to je suludo jer tim metodama i najveće svetske kuhinje možemo vratiti na fabrička podešavanja,odmotavajuci kada su i od kohe etničke grupe (čak i od neke koja se pretopila i više ne postoji) uzeli koje jelo i prilagodili ga sebi.
Zašto bi to radili?
Jedino ako postoji neka patološka potreba da se neko prikaže istorijski i kulturno bezvrednim?
Usput - reč koju ste pomenuli je Persijskoh porekla ( Asirskog čak) i dosla he na Balkan na tri načina - u Vizantiju sa bliskog istoka ,iz danasnje Ukrajine (Sarmatija) i preko Turaka.

Acim

pre 1 godinu

Nekada je vazila naridna dosetka, kada u prolece vide bolesnig i neuhranhenog coveka: "Kako izgleda, kao da je celu zimu jeo kupus i meso".

Komša

pre 1 godinu

kiseli kupus je sad srbski??
(Bijeloplavi, 20. decembar 2022 17:26

Da li je Dalmatinska pašticada dalmatinska?
Pazi ,izvirno jelo sa teritorije današnje Italije koje je preko Mlečana preneto na ovu stranu mora.
Došli Austrijanci ,kohi su voleli da lepo uteftere sve i uknjizili jelo kao Dalmatinsku pasticadu.
Da li je dalmatinska?
Pa jeste ,bez obzira i na Italijane i Bečlije jer ljudi to spremaju i jedu masovno.
Da li su Arambašići možda tursko jelo? Sarma uopšte?
Kada su turci počeli da kisele kupus? Nisu postojali kada su Balkanski sloveni to počeli da rade pa Germani kao komšije prihvatili.
Pre toga Rimljani pokušavali sa ocatom u ćupovima ali nije to to - ovakav kiseli kupus je slovenski patent.

Samo domaci autošovinisti uvek gledaju da obezvrede i obesmisle sve čime bi se Srbin pohvalio.
Uporno forsiranje samoporicanja u svakoj situaciji.

Autošovinizam je teška bolest.


Srpski kupus.
Nego šta.
Nemoj da ha jedeš ako ti smeta - jedi jugoslovenski ili sveCki.

Dušan

pre 1 godinu

Nemojte da pridikujete! Mi smo poznati po tome što sve prisvajamo, i što smo tvorci svega na ovom svetu! "Stivensenova lokomotiva" je poreklom Srpska, Teslu smo naslikali na repu aviona, sa 200 kg farbe, u 432 nijanse, Betoven je rođeni Srbin, a Mesijeva tetka je po poreklu Srpkinja. O Mariji i Pjeru Kiri i da ne govorimo, kao i o Edisonu! Na mesec se nisu prvi iskrcali Amerikanci, već Srbi, ali sa tamne strane meseca, pa se ne vidi jasno naša zastava! Sva svetska jela i specijaliteti, su naravno nastali u Srbiji, ali ih nismo na vreme brendirali! Mala greška se potkrala za "našu šljivovicu", jer sam u kupujem-prodajem upotrbio pogrdnu reč RAKIJA, te sam morao tekst da modifikujem, i da napišem da se dotični uređaj može iskoristiti umesto za pripremu jabuka za pečenje RAKIJE, može koristiti za pripremu jabuka za destilovanje istih u al.....ni napitak, naravno Srpskog porekla! Sve velike reke, kao i svi poznati ljudi, su ili Srbi ili vode pireklo iz Srbije, tako da su i izvori Bramaputre i Amazona, naravno u Srbiji, a o Misisipiju sa Misurijem da i ne govorim! Himalaji su samo nastavak najpoznatije svetske planine Kopaonik, tako da i Himalaji vode poreklo iz Srbije!

Vlado

pre 1 godinu

I kiseli kupus je sad srbski??
(Bijeloplavi, 20. decembar 2022 17:26)

Gledam i ne verujem…
Kimchi iz Koreje je isto srpski. Kiseli kupus iz cele Evrope, isto srpski..

ObjaviAkoSmeš

pre 1 godinu

Nije vam Tesla dovoljan, prisvojili ste čak i kiseli kupus kao deo srpskog doprinosa svetskoj baštini. Znači metod konzervacije kupusa, i povrća generalno, poznat još u staroj Grčkoj i Rimu, Srbi svojataju kao svoj izum. A o činjenici da je kiseo kupus (Sauerkraut) poznat u svetu kao nemački specijaitet da ne pričamo.

dule

pre 1 godinu

Kiseli kupus se jede u celoj Evropi....naravno, svako ga sprema na neki svoj nacin ali je u osnovi isto.
Ne znam zasto je to srpski specijalitet?

Tenk

pre 1 godinu

Srpski kiseli kupus natopljen u srpskoj vodi, zasoljen srpskom solju u srpskom plasticnom buretu. Je l' dovoljno ovo srpski, a?
(Eve, ene, al' sto jes' jes', kiseli kupus je srBski kiseli kupus, 20. decembar 2022 19:30)

Jesi li dobro, druže?

Cvrle

pre 1 godinu

A Nemci kazu da je kiseli kupus (Sauerkraut) njihov specijalitet. Englezi i Amerikanci Nemce posprdno zovu "Kraut Nation", u slobodnom prevodu "kupusari". Kako to da Srbe, koji su kiseli kupus "patentirali" jos niko nije "kupusari" nazvao? Mozda zato sto niko osim Srba i ne zna da je kiseli kupus srpski i samo srpski specijalitet.

Sasa

pre 1 godinu

Malo sta je otrovno kao kupus koji dok se razvija savijajuci listove u sebi sve pesticida sto ima zadrzava unutra tako da ga ni voda ni vjetar ne mogu izbaciti iz lista.A o tretiranju da ne govorim s cim sve i koliko puta,jedino ako niste slucajno posadili svoj u basti.Jeste malo sutra.Plus sol koja ubija.

Nikola

pre 1 godinu

Da da rasol kako da ne,posebno se preporucuje osobama sa visokim krvnim pritiskom.
(Cika Gile, 20. decembar 2022 19:38)

Da, mislim da u tkz. srpskoj kuhinji ne postoji ni jedan "specijalitet" dobar po zdravlje. Cudno da Srbi i 70 godina zive u proseku.

Eve, ene, al' sto jes' jes', kiseli kupus je srBski kiseli kupus

pre 1 godinu

Srpski kiseli kupus natopljen u srpskoj vodi, zasoljen srpskom solju u srpskom plasticnom buretu. Je l' dovoljno ovo srpski, a?

Misha

pre 1 godinu

@(Komša, 20. decembar 2022 18:44)

To sto ste vi nisapisali je autogol zdravog razuma. Vi uporedjujete kiseli kupus sa dalmantijskom pasticadom? Svasta. U zivotu nisam cuo da neko kiseli kupus zove srpski kupus a vi ako ste tako ubedjeni da je tako pokustajte u restoranu da ga narucite. Veca je sansa da ako kazete saurkraut u restoranu da ce vas konobar razumeti nego srpski kupus.

Kazete Turci nisu videli kiseli kupus? Kiseli kupus je slovenski proizvod? Majko mila. Jel ste bili u Irskoj nekad? Ako jeste znali bi ste da je tamo specijalitet pareni kiseli kupus i kolenica recimo, a mi to zovemo bosanski kuvani kupus i proja.

Sto se tice sarme ona doalzi sa bliskog istoka i Turci su je odatle doneli kod nas. Inace rec sarma je turska tako da je totalno nelogicno reci da su sloveni izmislili sarmu a onda je nazvali po turskoj reci. Pogotovo zato sto je mali procenat slovena bio pod turcima. Sarma znaci zamotak i to je staro jevrejsko jelo koje se sluzi po celom bliskom istoku na razlicite nacine. Jedan od tih nacina je srpski na koji smo mi navikli ali i on se deli na vojvodjanski i juznosrbijanski. U Vojvodini se kuvaju sarme a u juznoj Srbiji se zapeku. Onda ima i slovacka sarma sa punjenjem mesa za kulen bez pirinca. I to je samo tri vrste sarme u Srbiji a u svetu ih ima na stotine. Ja sam jeo najmanje cetiri vrste mediteranske sarme od toga su dve bile umotane u kiseli kupus.

Veliki brat

pre 1 godinu

Kada su turci počeli da kisele kupus? Nisu postojali kada su Balkanski sloveni to počeli da rade pa Germani kao komšije prihvatili.
Pre toga Rimljani pokušavali sa ocatom u ćupovima ali nije to to - ovakav kiseli kupus je slovenski patent.
(Komša, 20. decembar 2022 18:44)

Može li neki relevantan izvor za to?

Kod nas se mitovi tako lako prime u narodu da ih je posle nemoguće ukinuti.
Recimo, za princip "piši kao što govoriš, čitaj kao što je napisano" misle da ga je formulisao Vuk Karadžić, a to je nekih pola veka ranije zapravo uradio nemački linvista Kristof Adelung.
Pismo po principu "jedan znak - jedan glas" takođe nije izmislio Vuk Karadžić, jer to nije bilo ništa novo, čak je još krajem 15. veka korejski kralj inicirao stvaranje novog pisma koje bi bilo zamena za kinesko, i tako je nastalo čuveno korejsko pismo od 28 znakova, u kome svaki karakter odgovara jednom glasu. I, eto, slučajno ili ne, korejanci takođe obožavaju kiseli kupus, samo što kod njih postoji više različitih receptura i načina pripreme.


Ali, ovde se onima koji hoće da obore mitove odmah prišije da su autošovinisti, posebno kad im se dokaže da nisu u pravu.
Zbog slabe načitanosti i neinformisanosti naš narod je podložan raznim mitovima, koji se plasiraju sa svih strana, i kad se ti mitovi ukorene, problem je ukinuti ih.
Eto, pre 20-ak godina pojavio se novi mit plasiran od jednog političara - da su Šotu napisali albanci, i hajde ti ubedi nekoga da to nema veze sa istinom!

Splavar

pre 1 godinu

Zapenio narod o nacionalnosti kupusa. Nismo sigurno jedini koji ga znaju ukiseliti, ali ga koristimo raznovrsnije od ostalih i imamo specijalitete. Ja volim i slatki da skuvam, kao i salatu od istog, a od kiselog rado i podvarak napravim. Jedino ne umem sarmu spremiti, pa to samo u gostima ponekad imam priliku. I Ameri koriste kiseli kupus, ali samo iseckan preko virsli, sladak kuvaju slicno kao i mi, a sarmice spremaju od sladkog u paradajz sosu koji onda umeju dokrajciti i secerom. Mislim da je nasa tradicija spremanja kupusa bogatija od ostalih naroda, oni ga uglavnom koriste za salatu

Acim

pre 1 godinu

Nekada je vazila naridna dosetka, kada u prolece vide bolesnig i neuhranhenog coveka: "Kako izgleda, kao da je celu zimu jeo kupus i meso".

Vojvoda Gavran

pre 1 godinu

Vala nista sladje od kiselog kupusa crnog luga i tucane. Nema zime, nema prehlade, nema bolesti, plus meso za snagu i rakijica za dezinfekciju, milina iskreno.
(stefan beograd, 20. decembar 2022 17:33)

Pa kako. Mi Srbi narod najzdraviji...

GeOs

pre 1 godinu

Ali, ovde se onima koji hoće da obore mitove odmah prišije da su autošovinisti, posebno kad im se dokaže da nisu u pravu.
Zbog slabe načitanosti i neinformisanosti naš narod je podložan raznim mitovima, koji se plasiraju sa svih strana, i kad se ti mitovi ukorene, problem je ukinuti ih.
Eto, pre 20-ak godina pojavio se novi mit plasiran od jednog političara - da su Šotu napisali albanci, i hajde ti ubedi nekoga da to nema veze sa istinom!
(Veliki brat, 20. decembar 2022 19:46)

Pravo u metu.Bravo.
Uvek me okarakterisu kao nekog ko mrzi svoj narod, kada neki mit oborim cinjenicama i istinom. I onda kad skapiraju da je to sve tacno... kazu ti "autosovinisto", i najveca fora... nastave po starom.

stefan beograd

pre 1 godinu

Vala nista sladje od kiselog kupusa crnog luga i tucane. Nema zime, nema prehlade, nema bolesti, plus meso za snagu i rakijica za dezinfekciju, milina iskreno.

KKK-666

pre 1 godinu

I kiseli kupus je sad srbski??
(Bijeloplavi, 20. decembar 2022 17:26)

Samo ako je kiseli kupus, ali ako je kiselo zelje onda je Hrvatski specialitet.

Mike

pre 1 godinu

Kiseli kupus je srpski? A čija je turšija?
(Hahahaha, 20. decembar 2022 19:12)

Tursija je nasih fudbalera. Bolje da su ostali i spremali istu nego sto su isli na svetsko.

Wtf

pre 1 godinu

To nije srpski specijalitet. Svako ko je mrdnu iz zemlje mogao je da vidi da se kiseli kupus jede u celoj Evropi, posebno cetralnoj i u Nemackoj. Tako da ne izmisljajte.

Sve je srpsko dok se suprotno ne dokaze, a i tad' je srpsko

pre 1 godinu

Mora li i bure u kome se srpski kupus kiseli isto srpsko da bude? Na mome na dnu pise "Made in China". Da li je kupus, koji je u kineskom buretu ukiseljen i dalje srpski kiseli kupus?

Krle #*

pre 1 godinu

Kiseli kupus je srpski? A čija je turšija?
(Hahahaha, 20. decembar 2022 19:12)

Pa valjda turska? Zasto bi se inace zvala TUR-sija. Kupus se na turskom kaze "tursusu", mozda su Srbi po obicaju od toga napravili nesto svoje pa svo kiselo povrce nazvali tursijom.

PAJSER

pre 1 godinu

Podvarak je vrhunsko jelo, al ako imaš visok pritisak, onda obavezno posle toga dve do tri kile špricera i nekoliko rakija. U suprotnom, možda se i probudiš sutradan ujutru.

Hajduk Stanko

pre 1 godinu

Srbski vala kupus nego šta.Kiselio se u prošlosti u drvenim(čabrovima) kacama,sedeo maltene u polu otvorenim prostorijama,uhvati ga led pa domaćini obiju led na površini da bi izvadili po koju glavicu,pa hoćeš kuvan sa ovčetinom ili svinjetinom i to sve ispod sača,pravile domaćice kupusare,punile se suve paprike za meze,a salatu pravili bez zejtina jer ga bilo nije,sa tucanom paprikom iz drvenog avans.Sve što Srpski seljak proizvodio,znao je da sačuva za zimu.Mnogo mi žao ovih mladih,nabeđenih,napucanih,ništa vi ne znate akte lepo na Zapad pa ručkajte njihovu đubrad,bio probo ne može me niko ubediti da je bolje,jednostavno bezveze.

mr

pre 1 godinu

Kiseli kupus se jede u celoj Evropi....naravno, svako ga sprema na neki svoj nacin ali je u osnovi isto.
Ne znam zasto je to srpski specijalitet?
(dule, 20. decembar 2022 23:49)

Па није, али је српски кисели купус српски специјалитет. Зову га специјалитет из неколико разлога. Користе се другачији зачини, другачији је купус овде од оног на северу Европе, има нешто и у процесу. Нико није написао да је српски кисели купус најбољи и једини на свету, већ је просто специјалитет који се спрема у одређено годишње доба.

Komša @Milosh

pre 1 godinu

Verovatno sam napravio neku grešku pri slanju pa ste ostsli bez prvog dela odgovora...

Bio bi to autogol da mi je ideja bila da branim jelo kohe se zove "srpski kiseli kupus".
Htedoh da ukažem na nešto drugo.
Jedan simpatičan tekst,objavljen jer su Slave aktuelne,zimsko vreme i uglavnom se autor obraća ovdašnjim ljudima.
I pomenu čovek srpski specijalitet ,bez pretenzija da oduzima bilo kome pravo da koristi kiseli kupus kao svoj,da to prisvaja kao ekskluzivno pravo Srba.
I šta se dešava? Kao opareni skočiše oni koji kao da žele da pokažu da im svaki pomen prideva srpski smeta i krenuše da "ruše mitove".

E ti nadje mesto pašticada,jedno od mojih omiljenih jela,koje rado spremam (i u splitskoj varijanti) i o kohem dista znam.
I na njenom primeru sam želeo da prikažem kako istom metodilogijom koju koriste naši domaći "rušitelji mitova o srpskoj kuhinji" možemo osporiti Dalmatincima da je to njihovo jelo.
Naravno,to je suludo jer tim metodama i najveće svetske kuhinje možemo vratiti na fabrička podešavanja,odmotavajuci kada su i od kohe etničke grupe (čak i od neke koja se pretopila i više ne postoji) uzeli koje jelo i prilagodili ga sebi.
Zašto bi to radili?
Jedino ako postoji neka patološka potreba da se neko prikaže istorijski i kulturno bezvrednim?
Usput - reč koju ste pomenuli je Persijskoh porekla ( Asirskog čak) i dosla he na Balkan na tri načina - u Vizantiju sa bliskog istoka ,iz danasnje Ukrajine (Sarmatija) i preko Turaka.

Zok1

pre 1 godinu

Kupus su kiselili još stari Rimljani i Kinezi, kiseli se po celom svetu. Međutim, samo se na našim prostorima kisele cele glavice. Svi ostali ga prvo usitne (seckaju, rendaju), pa onda kisele. Naziv "sarma" je došao iz turskog jezika, ali samo jelo nije. Poljaci, Ukrajinci i Aškenazi Jevreji su ih pravili sa mesom, leti i sa slatkim kupusom. Turci, Grci i Perzijanci sa pirinčem i lišćem vinove loze. Kasnije se pirinač počeo ponekad dodavati na severu, a meso na jugu.

Zile-464

pre 1 godinu

iz kog razloga toliko kroasana na ovom portalu?
(ilke, 20. decembar 2022 23:33)

Kradu recept za cuveni srpski kiseli kupus, koji ce kasnije hrvatski kiseli kupus nazvati. Tako su nam pokrali recepte za cuveni srpski pasulj, srpski ajvar, srpske cevape, srpske sarme, srpski podvarak... ma za svasta nesto srpsko. Ispred svih tih cuvenih srpskih specijaliteta stave samo prefiks "hrvatski" i eto im preko noci cuvenih hrvatskih specijaliteta.

Komša@Milosh nastavak

pre 1 godinu

Sa kultivisanjem same biljke najdalje su otišli stari Grci i Rimljani. Katon stariji je ostavio preko sto zapisa o kupusu.Dioklecijan je penzionerske dane provodio gajeci kupus.
Rimljani su ga stavljali u ćupove i kiselili tako što su redjali listove,solili i na kraju prelivali ocatom ili ga sekli na kriškice (Katon recepti)...Vojska im se redovno hranila kupusom.
Kisele njega i u centralnoj Evropi i do Baltika ali najčešće ostavljaju "ribanac" - čuvanje u kacama je karakteristično za balka ske slovene.
Necu se pozivati na prvi pomen sarme (srpski kuvar ,Novi Sad ) jer to samo znači da je pod uticajem Austrije jelo zabeleženo u 18.veku.
Naj liže nešto staroj sarmi su Arambašici - jelo koje pripremaju današnji Hrvati u zapadnoj Hercegovini (ex paganija) - seckano meso na kockice i ječam (geršla) umesto pirinča.Inače je ječam bio korićen i za pripremy Golubaca koji se prave od slatkog kupusa - rexept živ i danas u Ukrajini,Rusiji,Belorusiji i Polhskoj (laganije ,odlično jelo).
Pogledajte istoriju turkihskih naroda i formiranhe turaka kao naroda pa kasnije kao nacije.
Oni su tek u 11 veku prodrli u Anadoliju...

Kiseli kupus kao gastronomsko nasleđe Balkana
https://www.slobodnaevropa.org/a/kiseli-kupus-gastronomsko-nasledje-balkana/30364706.html

Kako izmedju Sarmatije i Turske reci da je tursko ,pored svega nabrojanog.