Aktuelno

Četvrtak, 08.12.2022.

09:00

Da li su polovne premijum gume bolje od jeftinih novih VIDEO

Izvor:

Da li su polovne premijum gume bolje od jeftinih novih VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

64 Komentari

Sortiraj po:

Milos

pre 1 godinu

prijatelj mi se žali na džipa kaže, nestabilan do bola. kupio 4 plovne za njega, skupe mu nove. nema se mora se. šta ti je moda
(hadžija, 9. decembar 2022 08:20)

Kupio Daciju pa se zali...

Geometar

pre 1 godinu

Da postoji stvarni rok trajanja automobilskih guma to bi bilo naznaceno na samoj gumi.
Nijedan proizvodjac ne navodi takava podatak jer bi bila cista laz.
Trajnost guma je stvar kvaliteta materijala, tehnolgoije proizvodnjem, kao i uslova koriscenja.

Dugo sam radio u osiguranju. Za sve te godine nijednom krivica za saobracajnu nesrecu nije pripisana vozilu na osnovu starosti guma. Po dubini sare da, ta vrednost je i zakonom propisana, ali starost guma je potpuno nebitna.

Svi pricaju o granici od 7 godina a niko ne stavlja potpis ispod toga.

Sto se tice polovnih guma, broj vozila sa totalnom stetom (neisplativo popravljati) je prilicno velika. Ogroman broj takvih vozila ima dobre gume koje je se vrate na trziste kao polovne.

Sa druge strane sluzbena vozila, policija, sanitet, vatrogasci, opstine, i slicno, menjaju gume u skladu sa definisanim vremenskm intervalima, tako da vrlo cesto menjaju gume koje su u odlicnom stanju.

Simpson

pre 1 godinu

Stručnjak...
Hvala što si me obavestio da je Jokohama u Japanu a ne u Koreji...To nisam znao...
A to kolko poznaješ materiju dokazao si kad si pisao o trajnosti mišelinki... Pa i deca znaju da su to najtrajnije gume! Sadrže najviše kaučuka. Još dok su vladaju Vijetnamom koji je jedan od najvećih svetskih proizvodjača kaučuka! Više kaučuka, manje grafita... Trajnija i kvalitetnija guma!

Simpson

pre 1 godinu

Strunjače, svaka guma se skladišti pet godina. Pa baca...kažeš...
A šta je sa gumama na old tajmerima , onim originalnim na automobilima još od pre rata na kojima se čak i takmiče na Gudvudu, ako si ikad čuo za Gudvud, sinko? Sa recimo mišlenkama XAS asimetriks... i sličnim... Da li se i takve posle pet godina bacaju?

Strucnjak

pre 1 godinu

@simpson
Pokrij, se usima, sto se trajnosti tice, opste je poznato da pored svog kvaliteta koji ima miselin ima najmanji zivotni vek, upravo iz razloga sto koriste 80-90% prirodne elemente u proizvodnji, pa je sam pneumatik kvalitetan, ali mekan i time se brzo trosi i haba... Tojo gume nisu Korejanske vec Japanske, zajedno sa jokohamom, nedina dva proizvodjaca iz te zemlje.
A to sto guma kosta oko ili ispod 10000 ne znaci da je smece, cenu gume izmedju ostalog diktira i njena dimenzija, pa tako imas pireli gumu, za 25000 ako ti treba recimo 225/45R18, a mozes da nadjes istu tu gumu (isto pireli naravno) za recimo 8500-9000, ako koristis 195/65R15, ili manju dimenziju, pored tolikog prozivanja "strucnjaka" trebalo bi da znas i da se gume ne nose 10 godina, jer sara nije jedina stvar koja odredjuje vozne karakteristike i kvalitet, vec se svaki pneumatik, "isposni" narodski receno posle 5-6 godina... I menja se jer guma sama po sebi gubi svojstva.
Protektirane gume su jedno, RETHREAD nesto drugo, znas li ti da se to na kamionskim gumama radi svake godine-jednom godisnje, a da za takave auto gume proizvodjaci daju do 3 godine garancije (ili ne daju uopste) dok za novu gumu ide 5 godina. Pri tom svaka guma se skladisti najduze na pet godina, nakon cega se u vecini slucajeva ili reciklira, ili reparira (ukoliko nije previse propala) i u tom slucaju ide kao RETHREAD/OLD DOT sto je proizvodjac duzan da naglasi...
To sto imas vise srece no pameti ne znaci da poznajes materiju.

Gandra

pre 1 godinu

Preko 2000000 km bez udesa , uglavnom sa polovnim gumama. Mogu reći da se sa novim gumama komfornije vozi. Bitan je vozač a guma kakva god je on će se prilagoditi. Nova guma ne garantuje sigurnu vožnju već mozak.

Simpson

pre 1 godinu

Da dodam sa zakažnjenjem... Malo je ovde poznavalaca, a o stručnosti da ne pričam. Imam samo jedno pitanje:
,, Da li su gospoda "stručnjaci" čuli ili videli kako se u fabrikama protektiraju kamionske gume, kako se skine sloj do karkase i kako se potom nalivaju novi slojevi gume do završnog sloja, tj. gazeće površine sa šarom...
Jel ta guma sa dot-om 2210 za bacanje, jel bezbedna...? Normalno i ima garanciju!
Kako ljudi lupetaju, to je strašno, a pojma nemaju!

balkanska dijagnoza

pre 1 godinu

Najbolje nove premium ili neke više srednje klase. Može i polovne, do 2-3 godine starosti, šara ne ispod 7mm ravnomerno trošena. Kupio sam polovne Continental letnje od čoveka koji ih je skinuo sa novog auta, malo vožene, od marta meseca do septembra ove godine, 7.5mm šare sve četiri, kao nove. Nema uslove da drži dva seta guma u stanu pa skinuo ove i kupio nove all season gume. Platio sam ih nešto manje od polovine cene novih. On rešio problem, ja rešio problem, svi srećni i zadovoljni.

hadžija

pre 1 godinu

prijatelj mi se žali na džipa kaže, nestabilan do bola. kupio 4 plovne za njega, skupe mu nove. nema se mora se. šta ti je moda

Novica

pre 1 godinu

Mi premium istrosene gume stavljamo iskljucivo na sumske prikolice za drva,svako normalan kupuje novu gumu za auto,kamion a narocito autobus.Zasto pa mora da se ide malo i u skolu zbog odgovora.Zamor materijala,izlozenost ekstremnim uslovima,habanje udarci u ostre ivice puta.Staviti polovnu pa 200 to je tek prica za neki rad nekog doktora.

Vojin

pre 1 godinu

Nove gume se kod nas prodaju u drugoj i trecoj klasi !! Licno iskustvo sa Lassa gumama kupljene u Kemoimpexsu.Vise vulkanizera mi je reklo da su gume protektirane ! Reklamirao ali dzabe ! Zato polovne premijum gume iz uvoza !!! Kod nas je premijum guma i prva klasa samo na papiru !!

Veliki brat

pre 1 godinu

"Da li su polovne premijum gume bolje od jeftinih novih"

Da li su polovne premijum cipele bolje od jeftinih novih?
Ako postoje takve na tržištu i ako jesu bolje, zašto ne vlada za njima jagma, nego ipak svi kupe neke jeftinije, ali nove?

Sa druge strane, za automobile je druga priča, bolje polovan 10 godina star Audi A4 nego nova Dačija - samo, što niko ne priča koliko košta održavanje tog Audija, a koliko te Dačije.
Kako to da je kod svih majstora gužva i čeka se na red, a svi pričaju kako samo menjaju ulje i nemaju nikakvih kvarova? Nešto tu ne štima, ili se na ovim portalima javljaju samo ti koji su imali sreće da ubodu 1 od 20 primeraka koji je stvarno dobar, a ovi ostali su se pokrili po ušima i ćute.

Neko kupi novu Dačiju i pređe pola miliona kilometara (kao neki taksista o kome je davno bio članak u časopisu SAT), a neko kupi 10 godina star Audi i njime prelazi 7-8000km godišnje, i to mu je kao reper da je 10 godina star Audi bolji od nove Dačije.

Mislim, jeste on bolji, isto kao što je polovna kožna garnitura za sedenje bolja od nove neke jeftine od "eko kože" (tj. najjeftiniji skaj, a prava eko koža je koža obrađena prirodnim sredstvima), ali ne vidim da svi pričaju da je bolje za 500 evra kupiti polovnu kožnu garnituru nego neko novo đubre za taj novac.

Nama treba ne psiholog, nego psihijatar da nas proučava i zaključi zašto nam je bolji 10 ili 20 godina star polovan auto iz "premium segmenta" nego bilo koji nov iste cene.

Shomi

pre 1 godinu

Nova guma...dobra guma
To vam je isto kao ...cetiri noge dobre, dve noge lose iz Farme, ne ove nase, nego prave.
Ako imate love, zna se...ako nemate...onda, neka vam je Svevisnji u pomoc u zimskim uslovima

Gagi

pre 1 godinu

Kao u pesmi "probao sam sve" , nikada više jeftine i nepoznate brendove. Bolji je premijum brend pa i pola izlizane nego nove budžet varijanta...

ns ja

pre 1 godinu

(Djidji, 8. decembar 2022 10:57) e upravo tu se grdno varaš!

Premijum guma, pričam o novim gumama, će u preko 90% slučajeva izaći iz rupe potpuno neoštećena i sačuvane geometrije!

Jeftinija guma će verovatno(ali ne i obavezno) proći sa nekakvim oštećenjem ili čak takvim da morate da je zamenite!

Ako ste uštedeli u startu vrlo je moguće(baš zbog naših krš puteva) da u toku 2-3 godine tako gadno oštetite pneumatik niže klase da morate da kupite nov(i ako ste solidno prešli-ja npr. bih tada menjao obe na istoj osovini kako bi bile ujednačene istrošenosti) u tom slučaju ste već prekoračili budžet koji ste u početku dali za nove premijum gume!

Kažu anglosaksoni (meni omraženi); "sirotinja i cicija dva puta plaćaju!"

Opet moram da kažem da sasvim dobra iskustva sam imao i sa tigar, i sa sava zimskim i letnjim gumama, a od nedavno čujem ocene prijatelja da je i tigar all season sasvim korektna, a sava all weather čak i odlična guma (čak i adapto za skromnije korisnike). Sve pobrojane su daleko bolje od "polovnih premijuma"

Polovni premijum može ali od rođenog brata -kao i polovan automobil.

Da vam objasnim: ne postoji "delikatesna salama", "lux garsonjera", "visok minimalac" ni "polovni premium"!!! Iskompleksirana sirotinja koja voli da izgleda "bogato" ovo nikako ne može da prihvati!

kole

pre 1 godinu

@rodion gataulin.
Svi mi vozimo na polovnim gumama, jer cim je ugradis ona je posle 1000 km polovna. Izmeri dubinu sare zimske gume u radnji koja je 8mm, a posle 100km je 7mm. Guma se slegla i tek tada ima pun vozni potencijal. Ja zadnjih godina malo prelazim, pa kupujem nove, ali nekad sam dosta vozio i cesto menjao kola, pa sam nabavljao polovne gume. Kao i kod auta i tu moras nesto da znas. Da poznajes brendove, da vidis kad je proizvedena, da nema ostecenja, da je pazljivo premeris i pregledas i da je mozes vratiti vlasniku uz povrat novca ako "baca" u voznji. Ako je mlada i ima dobru, ujednaceno trosenu saru moze da se vozi bez da ikoga ugrozis. Ja uglavnom vozim po propisima, nikad ne pijem i tesko da takvom voznjom mogu bilo koga da ugrozim i sa celavim gumama. Ugrozavaju nas sluzbena vozila koja nikome ne odgovaraju, dostavljaci koje policija ne dira, jer su investitori u siromasnoj drzavi i napaljene budale koje voze kao da im je javljeno da im kuca gori. Svi oni najcesce imaju nove gume i to ih ne cini bezbednim vozacima.

Cane

pre 1 godinu

Zavisi kome za šta treba, kako i šta vozi. Mnogi se upravo povode za preporukom proizvođača pa menjaju gume koje se nisu ni istrošile niti su izgubile elastičnost, a da ni njima realno nije bilo neophodno da menjaju. Potrošačko društvo, proizvodnja potreba...
Priča sa polovnim/novim gumama je ista kao i sa kompletnim automobilom. Zavisi kome za šta treba i kako koristi. Nema ničeg "novog" ili "polovnog", eventualno samo nekorišćenog ili korišćenog. A samim tim onda je pitanje koliko i kako je korišćeno. Da li je nova ona guma koju prodavci pet ili više godina drže ispred radnje kao reklamu? Nije naravno. A i takva je nekome odgovarajuća (samo ne sa cenom nove).

Mare

pre 1 godinu

Gume koje su već korišćene na nekom automobilu su za otpad, a ne za ugradnju na neki drugi automobil. Nije tu samo problem što je guma već potrošena i stara određeno vreme, već je svaki auto specifičan, geometrije trapa su različite itd. Kupiti polovne gume je otprilike kao kupiti polovne patike ili cipele koje je neko već nosio i koje su se prilagodile njegovom stopalu, načinu hoda, a pri tome su već izraubovane u smislu potrošenosti đona, unutrašnjeg platna i sl. Svačije je pravo da kupuje šta hoće, ali je zaista smešno upoređivati nove i polovne gume. Nove gume mogu biti kvalitetnije ili manje kvalitetne, a polovne su za đubre.

VVV

pre 1 godinu

Za sve one koji ne znaju odakle potiču dobre a polovne gume evo odgovora: Na polovnim autima koji se uvoze u Srbiju često se zadese dobre gume, a naši prodavci na placevima u želji da što više zarade, često skidaju te dobre gume i zasebno prodaju, a na vozila koja su na placevima stavljaju stare i istrošene gume. Dakle, da, mogu se naći solidne polovne gume i ne treba bežati od njih ako su u dobrom stanju(nisu ispucale, krpljene, ćelave itd...)

Nenad

pre 1 godinu

Prednost dajem polovnim ali premium brendovima. Kupio sam A6 sline iz 2005 sa gumama goodyear eagle dot je 3608, gume su kvalitetnije nego kineske nove sto se prodaju u tempu i metrou.

Rodion Gataulin

pre 1 godinu

Meni u celoj ovoj priči nije jasno ODAKLE potiču "polovne" premium gume? Šta sad: neko je kupio gumu vrhunske klase i iznenada "odlučio" da je ne koristi do kraja predviđenog radnog veka (habanje ili starost), nego, eto, došlo mu, pa je skinuo posle godinu dana i "prodao"? Teško da neko može da me ubedi da nije u pitanju neko crno zlo, pa se takve gume prodaju kao "polovne" (skinute sa havarisanog vozila? DOT i šara dobri, ali deformisana armatura prelaskom preko ivičnjaka ili rupčaga? šara dobra ali 10 godina stara?...) NEMA ŠANSE da bih ikad na auto stavio polovne gume. S druge strane, ako nemate para MAKAR za srednju klasu guma (Fulda, Vredestein, Nokian...) NE TREBA NI DA VOZITE, bolje idite busom nego da ugrožavate svoj i tuđe živote.

mience

pre 1 godinu

Dramite oko guma kao da je to ne znam sta. Kupis gumenu gumu ne plastični pneumatika za auto. Završio si posao. Dramite oko svežine gume a ja cu vam reci da sam vozio gume stare 20 godina i da se jesu trosile brže ali su radile sasvim fino. Bile su u podrumu na suvom i nisu ispucale. vozio sam ih prilično dugo. Nije guma banana pa da se pokvari za pet dana. Svi ste naučnici danas i svi se razumete u sve a realno ste univerzalni diletanti. Nije bolja polovna guma sa 50 000 premium proizvodjaca od nove gume Tigar i nikad nece biti bolja. jaka ubrzanja i jaka kočenja definitivno menjaju geometriju pneumatika. Novo je novo i uvek ce biti novo.

Domaćin

pre 1 godinu

Molim redakciju da se odluči da li propagira nove ili polovne gume. Ovaj test sa skidanjem šare kod nove gume pa je sad, kao, polovna, je sramota za objaviti!

genijalac

pre 1 godinu

sad pre neki dan samu uzeo bas te michelin cross climate 2 za sva doba. cekam planinu da proverim sneg, imaju 3PMSF znak i sertifikovane su za zimu. za sad su odlicne po suvom i kisi. kao imaju novi sastav materijala koji radi na + i -. skupe al ako su ok na snegu onda se isplati. za ove nase lagane zime su 1/1 al posto volem planinu i zimske sportove to cemo da vidimo.
guma od 4000 km je jos uvek nova guma, ne znam sta ovaj testira.

Nikola

pre 1 godinu

Glavno pitanje je sta su polovne gume. Ja vozim premium gume 4. zimu i isto toliko su stare i svakako ih necu menjati za nove jeftine. I to verovatno necu uraditi jos 3 godine, jer je auto garaziran, svake zime predjem oko 2000 km. Ne driftujem, ne kocim naglo, ne vozim ostro, nisam imao udes niti uletanje u rupu... To su polovne gume.
Gume koje su skinute u inostranstvu, jer se smatraju istrosenim ili skinute sa tesko havarisanih vozila, gde je mozda leva dobra, a desna se deformisala od udarca itd. a to ne moze da se proveri gledanjem, to nije polovna guma za voznju, nego za spalionicu.
Mozda neko prodaje gume, jer je prodao auto, pa mu ostale, ali je to toliko retko, da je puno veca verovatnoca da budete prevareni kupovinom polovnih guma.
Citam cesto "Polovne gume - uvoz iz Nemacke". Neko prodao ocuvane gume, nas covek ih dovezao, platio prevoz, carinu itd. mora da zaradi na prodaji i one kostaju 30-40% cene novih. Pa da li je taj Nemac njih poklonio nasem coveku, jer ga voli?

Kad bi ljudi bili posteni i kad bi se prodavale malo istrosene gume, to bi bilo ok. Bolje da se koriste, nego da pune deponije, ali racunajte da mnostvo prevaranata i na to da gume cuvaju mnoge tajne kako je neko vozio na njima.

Gringo

pre 1 godinu

Ja sam letos gume 17 cola ContinentalPremiumContact 6 koje su bile iz 2018 negde 4tog meseca znaci otprilike 4 godine stare i bile deo seta zajedno za zimskim gumama i imale su negde oko 40000 km predjeno prodao za 10 evra po komadu rodjaku koji se bavi prodajom delova i on ih je odma preprodao mislim oko 15 evra nekome.
Drugovi su me zezali u stilu kao kome si prodao to djubre ali izgleda da ipak postoji neko ko kupuje takve gume .
O temi mislim da je svaka nova guma srednje klase bolja od polovne premium gume.

C i n i k

pre 1 godinu

Za prosečnog vozača je najbolji izbor srednja klasa pneumatika i menjaj na najviše 5 godina.
(YPT, 08. decembar 2022 09:33)


Gume mozes da vozis do 7 god starosti.
Pod uslovom da nisu do tada postale celestonke..

ns ja

pre 1 godinu

Srpski san: da za 1/10 cene dobijete savršenu premijum 2-3 god staru, neistrošenu gumu!?

Ali kako!? KOJA BUDALA PRODAJE TAKVE SVOJE GUME!?
Istina je da starija guma ako je propisno skladištena (na suvom mestu, mračna prostorija, sobna temperatura, bez tereta na njoj) zadržava svojstva - npr ja tako čuvam svoje zimske/letnje dok koristim one druge.

E sada, ukoliko ipak nađete onu iz "srpskog sna" - ali skoro po ceni nove, onda je opet besmisleno - jer novo jeste novo (pa čak i kad mu "genijalac" skine 2mm šare!!!)

Primer iz života: Uzeo moj drug mišelinke kao iz gorepomenute bajke- ispostavilo se da su naizgled perfektne mišelinke imale jedno tako žestoko naglo kočenje sa baš duuugim tragom kočenja kod prvog vlasnika, koje je toliko izdeformisalo SVA 4 pneumatika, da kad vozite na njima čujete "tak-tak" kao da idete po šinama, a golim se okom ta deformacija NE VIDI, pa čak ni pri balansiranju!

Inače puno je primera i da je nemoguće balansiranje tih "savršenih polovnih premijuma"(ali tu bar znate kako da proverite šta ste kupili)

OK je da živite kao skupljači sekundarnih sirovina, vaš izbor, ali molim vas izbijte sebi iz glave tu priču o glupim bogatim švabama(dancima, francuzima...itd, itd.)koji bacaju savršeno ispravne kvalitetne stvari!

Takođe kompleti od 4 ista rezervna "savršena" premijum pneumatika na kojima je zalepljeno (pa skinuto) upozorenje "max 80km/h"(!!!), Srbin nikada neće razumeti, dok ne postane deo priče u novinama...

Srećno!

Logo

pre 1 godinu

@Само нове премијум гуме са најбољим оценама стручњака долазе у обзир. Не може ме цена одвратити од моје сигурности, нити су те разлике у цени нису толико велике да због тога ризикујем разбијање аута и на крају плаћам поправку аута. Гуме узимамо сваке 2-3 године. Ако већ возимо ауто, онда бар видимо рачуна о својој и туђој сигурности.
(veljko, 8. decembar 2022 09:50)

Znas kako, za 205/55/17 koje ja koristim najeftinija guma kosta 7378din, a najskulja 23720din. Ne mozes nikada nikome reci da nije razlika izmedju 29512 i 94880 za 4 gume. To je razlika od 65000din sto uopste nije malo.
A auto ces razbiti i popravljati i sa najjeftinijim i najskupljim gumama, ako se desi. Situacija moze biti milion, neke zavise od tebe neke ne.

mience

pre 1 godinu

Kako vas spinuju kako filozofiraju oko nečega što je odavno sazvakano. Kako se samo filozofski osvrcete na temu. kupujte sta želite to je vasa stvar ali vidim da veze blage sa životom nemate.

Pera Srbin

pre 1 godinu

Alo, on je srezao nove gume za 2 mm i dobio neke "rezultate". Gume propadaju protokom vremena. Što su starije to su krtije, gube na elastičnosti. Dubina šare nije najvažnija stvar. Nova guma i guma starija od 5 godina bez obzira na dubinu šare bi bilo realno poređenje.

ns ja

pre 1 godinu

Srpski san: da za 1/10 cene dobijete savršenu premijum 2-3 god staru, neistrošenu gumu!?

Ali kako!? KOJA BUDALA PRODAJE TAKVE SVOJE GUME!?
Istina je da starija guma ako je propisno skladištena (na suvom mestu, mračna prostorija, sobna temperatura, bez tereta na njoj) zadržava svojstva - npr ja tako čuvam svoje zimske/letnje dok koristim one druge.

E sada, ukoliko ipak nađete onu iz "srpskog sna" - ali skoro po ceni nove, onda je opet besmisleno - jer novo jeste novo (pa čak i kad mu "genijalac" skine 2mm šare!!!)

Primer iz života: Uzeo moj drug mišelinke kao iz gorepomenute bajke- ispostavilo se da su naizgled perfektne mišelinke imale jedno tako žestoko naglo kočenje sa baš duuugim tragom kočenja kod prvog vlasnika, koje je toliko izdeformisalo SVA 4 pneumatika, da kad vozite na njima čujete "tak-tak" kao da idete po šinama, a golim se okom ta deformacija NE VIDI, pa čak ni pri balansiranju!

Puno je primera i da je nemoguće balansiranje tih "savršenih polovnih premijuma"(ali tu bar znate kako da proverite šta ste kupili)

Molim vas izbijte sebi iz glave tu priču o glupim bogatim švabama(dancima, francuzima...itd, itd.)koji bacaju savršeno ispravne kvalitetne stvari!

Takođe kompleti od 4 ista rezervna "savršena" premijum pneumatika na kojima je zalepljeno (pa skinuto) upozorenje "max 80km/h"(!!!), Srbin nikada neće razumeti, dok ne postane deo priče u novinama...

Pamet u glavu!

komentator

pre 1 godinu

Ovako sam nesto i pretpostavljao.
(alex, 8. decembar 2022 10:03)

Pročitaj tekst pažljivo, ovaj "guru za gume" je skinuo 2mm sloja sa novih guma i predstavlja ih kao istrošene! Dakle, on gume sa 0 (nula) pređenih km i bez korišćenja u različitim vremenskim uslovima bar par sezona predstavlja kao korišćene? Takve "polovne" gume nigde ne možeš da nađeš, čak i da naletiš na neki primerak sa malo pređenom km, gume su izgubile svojstva materijala od kojih su napravljene zbog uticaja vremenskih prilika i temperatura! Ovaj "guru" je verovatno plaćen za ovu reklamu za Mišelin!

Djorke

pre 1 godinu

Ne znam za polovne premium kako se ponasaju, ali mislim da za te pare moze neka nova srednja klasa da se uzme, makar se i dodao koji dinar.

Pre par godina sam gledao nove budget all season, majko mila kakvo smece se prodaje … ajde Tigar, Sava itd, mogu da prodju, ali neke kineske i neke “americke” Copper (made in Serbia, bivsi Trajal) - ljudi, ono je novo za bacanje. Copper je BUKVALNO pola gazeceg sloja letnja sara, pa kanal za vodu, pa druga polovina zimska sara. Kao zalepljeno selotejpom izgleda. Ono novo ne bi stavio na kola. Tada bi Miselin bez problema polovnu pre.

S druge strane, neka srednja klasa, npr Fulda ili Kleber, to bi pre novo nego neka polovnjaca i da razmisljam kakva je.

Djidji

pre 1 godinu

Za nase puteve a posebno beograd.. Rupa.. Udarna rupa, upala sahta 10cm,lezeci policajac i ostale tenkovske prepreke po kojima vozimo je glupost davati lovu za skupe gume,, koliko puta ste tu gumu testirali na isto nacin kao i miselin ili pireli? Bacanje love u uslovima nase voznje

Kvaradona

pre 1 godinu

Bolje su ako su stare do dve godine, trošene ravnomerno i koštaju slično kao nove srednje klase. Ako su NOVE, a dot iz 2012, onda nisu.

YPT

pre 1 godinu

Ja sam u Novembru montirao polovne, premijum zimske gume. Stare 3 godina. Prešle oko 20.000 km. Ispravne. Dobre. Odlična, duboka šara.

Moje lične. :)

I ne vidim zašto bi bio problem da sam iste takve montirao, a da su Perine, Mikine, Lazine ...
(Peđa, 8. decembar 2022 09:38)

Pa ti znaš koliko često si se potpisivao, driftovao, koliko puta su ti blokirali točkovi ili kako si habao gume na bilo koji drugi način. Takođe znaš kako i gde si ih čuvao, ako koristiš sezonske gume. Peri, Miki i Lazi moraš verovati na reč.

Moram da kažem

pre 1 godinu

Postavite sebi jedno logično pitanje.
Ako kupujete "dobru" polovnu gumu, koja ima dobru šaru, i brendirana je...
Očigledno da ni baji koji ima puno para, nije palo slučajno na pamet da potroši višak novca na još bolju gumu, jer mu se ova ne sviđa.

igg

pre 1 godinu

(evropejac, 08. decembar 2022 10:08)

Apsolutno tačan komentar. Ovaj je prvo trebao da vozi Mišelinke 2-3 godine, predje npr. 30-40k kilometara i tek onda da pravi test. Tako će ove polovne da smanje šaru i viskozitet. Ajde da tada vidimo. Ako je polovna i dalje bolja, onda kapa dole.

Simpson

pre 1 godinu

Što se trajnosti tiče, broj jedan neprikosnoveno drži Mišlen... Posebno skuplji modeli, primasi 4 i pilot... Slede Gudjir, Kontinental, a potom može Pireli, Danlop, Jokohama, Bridžston... Pa Korejci Kumo, Tojo, Henkok... Ostalo je druga i treća klasa... I gomila kojekakvog treša sa cenom oko ili ispod 10.000...
Na fabiji sport (100 ks) deset godina pilot exalto p2 195/50 R 15,kao nove, isto na alfi gt pilot exalto p2 posle 10 godina šara 6 mm... guma otkida i na suvom i na mokrom!
Zimske bilo koje jer se zimi ne izigrava Fandjo...

Alex

pre 1 godinu

Jesu ali samo ako nisu puno potrosene i bolje su uvek od nekih kineza. Ne znam zašto uopšte i govorimo o jeftinim kineskim gumama? Zaboravite na to smeće.

evropejac

pre 1 godinu

"Istovremeno, odlučio je da nove Michelin gume trimuje, odnosno da sa njih skine 2,2 mm površinskog sloja kako bi simulirao istrošenu gumu".

Ovde sva priča o tačnosti testa prestaje pre nego što je test i počeo! Sa novih guma je skinuto par milimetara i tako se simulira istrošena guma? Istrošena guma je ona koja je trpela ekstremne vremenske uslove (visoke i niske temperature) bar jednu kalendarsku godinu! Tako istrošena guma gubi intenzitet elastičnosti i mekoće tj menjaju se svojstva materijala i nikad ne može da bude kao nova!

Svetac

pre 1 godinu

Opet ista tema isti komentari. Kupujte gume u skladu sa vozackim potrebama koje su prilagodjene autu koji vozite ( godiste,snaga motora...) i stilom voznje. Uvek bolje nova nego polovna. Ima guma srednje klase koje su u vlasnistvu premijum brendova koje uopste nisu mnogo skuplje od najjeftinijih guma a imaju vrlo dobre performanse. Za prosecnog vozaca takva guma ce da odradi posao u 99% situacija. Ja licno ne zalim pare za gume. Vozim iskljucivo GY ili Conti. Meni su se najbolje pokazale. Uvek nova svez dot. Cini se cesto da je bacanje para jer sam poslendji set pre 2 meseca platio 78 000din. Ali prosto pre cu da ustedim na nekim drugim stvarima nego ma gumama. Naravno da brzina i nacin voznje treba da se prilagodi uslovima puta i stanju u saobracaju, to je osnova ali za evo skoro 1mil predjenih km vise sam bio u situacijama kada sam tako i vozio ali drugi nazalost nisu. Vozim defanzivno, ne jurim imam decu u autu ali naleti strucnjak iz suprotnog smera sa 150kmh i eto. I to je onih 1% kada premijum guma dolazi do izrazaja i to je tih par metara krace ili par cemtimetara bolje drzanje koje mogu da naprave razliku izmedju auuuh i katastrofe. Toliko je prosto. Druga stvar je sto smo mi otpad za automobile i sto nemamo pare pa gledamo da ustedimo na svakom mestu pa i na gumama.

Marko

pre 1 godinu

Nova premium guma ili polovna, stara 2-3 godine, nikako budžet varijante. Kupio Tigar Sineris letnju, brate mili, nisu mogli da je balansiraju koliko je odskakala. Stavio je nazad, napred kupio Goodyear. Opet se osećale vibracije a vremenom se čula i buka od vožnje. Proklizavale non stop. Kupio polovne Dunlop, stare 4 godine, nebo i zemlja, tiha, mirna, kao da sam u jednoj brzini manje. Niti je bilo proklizavanja. Dakle, polovne premium uvek, ali korektne i da nisu starije od 4 god.

Peđa

pre 1 godinu

Ja sam u Novembru montirao polovne, premijum zimske gume. Stare 3 godina. Prešle oko 20.000 km. Ispravne. Dobre. Odlična, duboka šara.

Moje lične. :)

I ne vidim zašto bi bio problem da sam iste takve montirao, a da su Perine, Mikine, Lazine ...

realno

pre 1 godinu

gume jesu vazan faktor samo u slucaju da se ekstremno divlja kolima pa mogu da izvuku dodatnih par metara kraci zaustavni put.. najvazniji bezbodnosni faktor ili ti 90% bezbednosnog faktora je prilagodjavanje brzine uslovima na putu, dakle morate biti odmorni i ne sludjeni za volanom, dakle ako vozite u granicama dozvoljenog na putu i prilagodite brzinu, mozete da idete i bez guma na automobilu, drugi najbitniji faktor su stanje kocionog sistema.. vozio milion auta, sa novim, sa celavim gumama, sa gumama u osrednjem stanju, samo brzina je presudan bezbednosni faktor, sve ostalo su prakticno nebitne finese..

Nik

pre 1 godinu

Šta znam... Od zimskih evo zadnjih 10-12 godina koristim Tigar Wintera, dva puta komplet menjane, na otprilike 5-6 godina. A letnje Kelly na početku, užasno habanje na autoputu i krivinama, bacio ih posle jedne sezone, i prešao na Michelin, doduše za moj profil gume mogao sam 2 gume nekog prosečnog proizvođača da kupim za jednu Miskovu.
I da, prelazim oko 20k km godišnje.

kralj

pre 1 godinu

Premijum gume su neuporedivo bolje od jeftinijih ali nove ili stare najvise dve-tri godine sa malom predjenom kilometrazom,ovo sto se nudi kod nas,gume stare oko deset godina,ne valjaju nista a kostaju skoro kao nove u srednjoj klasi,ko nema problem da mu na gumi ne pise neki izvikani proizvodjac,jeftinije su sasvim dobre,ko prelazi dosta zimi kao ja,onda se kupuje kvalitetan pneumatik.Ja licno kupujem svake trece godine dve nove gume,nije najbolje resenje ali ni situacija u finansijskom smislu nije bas najbolja.

Dule

pre 1 godinu

Nista neočekivano. Dobra guma je dobra guma, da li nova ili polovna. Samo je pitanje koliko joj je jos šare ostalo i koliko je stara.

Guma kao materijal postaje tvrdja sa vremenom i gubi prijanjanje, pogotovo od sunca.

veljko

pre 1 godinu

Само нове премијум гуме са најбољим оценама стручњака долазе у обзир. Не може ме цена одвратити од моје сигурности, нити су те разлике у цени нису толико велике да због тога ризикујем разбијање аута и на крају плаћам поправку аута. Гуме узимамо сваке 2-3 године. Ако већ возимо ауто, онда бар видимо рачуна о својој и туђој сигурности.

sasa

pre 1 godinu

srbi to tvrde odavno . godinama nas ubedjuju da je bolje novo nekvalitetno nego starije a kvalitetnije. evo dokaza da to nje tacno.
naravno polovne dolaze u obzir samo ako nisu stare i ostecene a takve se skidaju na zapadu samo ako otkaze auto pa ide u presu, znaci nema ih puno.

YPT

pre 1 godinu

Polovne su dobre, ako su stare do dve godine, imaju dobru šaru i nemaju druga oštećenja. Takva guma je negde na 50 % resursa. Kod nas se najčešće gledaju dubina šare i eventualna oštećenja, ali zato DOT može biti od pre 10 godina. Takva guma je za otpad.

Za prosečnog vozača je najbolji izbor srednja klasa pneumatika i menjaj na najviše 5 godina.

evropejac

pre 1 godinu

"Istovremeno, odlučio je da nove Michelin gume trimuje, odnosno da sa njih skine 2,2 mm površinskog sloja kako bi simulirao istrošenu gumu".

Ovde sva priča o tačnosti testa prestaje pre nego što je test i počeo! Sa novih guma je skinuto par milimetara i tako se simulira istrošena guma? Istrošena guma je ona koja je trpela ekstremne vremenske uslove (visoke i niske temperature) bar jednu kalendarsku godinu! Tako istrošena guma gubi intenzitet elastičnosti i mekoće tj menjaju se svojstva materijala i nikad ne može da bude kao nova!

realno

pre 1 godinu

gume jesu vazan faktor samo u slucaju da se ekstremno divlja kolima pa mogu da izvuku dodatnih par metara kraci zaustavni put.. najvazniji bezbodnosni faktor ili ti 90% bezbednosnog faktora je prilagodjavanje brzine uslovima na putu, dakle morate biti odmorni i ne sludjeni za volanom, dakle ako vozite u granicama dozvoljenog na putu i prilagodite brzinu, mozete da idete i bez guma na automobilu, drugi najbitniji faktor su stanje kocionog sistema.. vozio milion auta, sa novim, sa celavim gumama, sa gumama u osrednjem stanju, samo brzina je presudan bezbednosni faktor, sve ostalo su prakticno nebitne finese..

ns ja

pre 1 godinu

(Djidji, 8. decembar 2022 10:57) e upravo tu se grdno varaš!

Premijum guma, pričam o novim gumama, će u preko 90% slučajeva izaći iz rupe potpuno neoštećena i sačuvane geometrije!

Jeftinija guma će verovatno(ali ne i obavezno) proći sa nekakvim oštećenjem ili čak takvim da morate da je zamenite!

Ako ste uštedeli u startu vrlo je moguće(baš zbog naših krš puteva) da u toku 2-3 godine tako gadno oštetite pneumatik niže klase da morate da kupite nov(i ako ste solidno prešli-ja npr. bih tada menjao obe na istoj osovini kako bi bile ujednačene istrošenosti) u tom slučaju ste već prekoračili budžet koji ste u početku dali za nove premijum gume!

Kažu anglosaksoni (meni omraženi); "sirotinja i cicija dva puta plaćaju!"

Opet moram da kažem da sasvim dobra iskustva sam imao i sa tigar, i sa sava zimskim i letnjim gumama, a od nedavno čujem ocene prijatelja da je i tigar all season sasvim korektna, a sava all weather čak i odlična guma (čak i adapto za skromnije korisnike). Sve pobrojane su daleko bolje od "polovnih premijuma"

Polovni premijum može ali od rođenog brata -kao i polovan automobil.

Da vam objasnim: ne postoji "delikatesna salama", "lux garsonjera", "visok minimalac" ni "polovni premium"!!! Iskompleksirana sirotinja koja voli da izgleda "bogato" ovo nikako ne može da prihvati!

igg

pre 1 godinu

(evropejac, 08. decembar 2022 10:08)

Apsolutno tačan komentar. Ovaj je prvo trebao da vozi Mišelinke 2-3 godine, predje npr. 30-40k kilometara i tek onda da pravi test. Tako će ove polovne da smanje šaru i viskozitet. Ajde da tada vidimo. Ako je polovna i dalje bolja, onda kapa dole.

Kvaradona

pre 1 godinu

Bolje su ako su stare do dve godine, trošene ravnomerno i koštaju slično kao nove srednje klase. Ako su NOVE, a dot iz 2012, onda nisu.

Mare

pre 1 godinu

Gume koje su već korišćene na nekom automobilu su za otpad, a ne za ugradnju na neki drugi automobil. Nije tu samo problem što je guma već potrošena i stara određeno vreme, već je svaki auto specifičan, geometrije trapa su različite itd. Kupiti polovne gume je otprilike kao kupiti polovne patike ili cipele koje je neko već nosio i koje su se prilagodile njegovom stopalu, načinu hoda, a pri tome su već izraubovane u smislu potrošenosti đona, unutrašnjeg platna i sl. Svačije je pravo da kupuje šta hoće, ali je zaista smešno upoređivati nove i polovne gume. Nove gume mogu biti kvalitetnije ili manje kvalitetne, a polovne su za đubre.

kralj

pre 1 godinu

Premijum gume su neuporedivo bolje od jeftinijih ali nove ili stare najvise dve-tri godine sa malom predjenom kilometrazom,ovo sto se nudi kod nas,gume stare oko deset godina,ne valjaju nista a kostaju skoro kao nove u srednjoj klasi,ko nema problem da mu na gumi ne pise neki izvikani proizvodjac,jeftinije su sasvim dobre,ko prelazi dosta zimi kao ja,onda se kupuje kvalitetan pneumatik.Ja licno kupujem svake trece godine dve nove gume,nije najbolje resenje ali ni situacija u finansijskom smislu nije bas najbolja.

Moram da kažem

pre 1 godinu

Postavite sebi jedno logično pitanje.
Ako kupujete "dobru" polovnu gumu, koja ima dobru šaru, i brendirana je...
Očigledno da ni baji koji ima puno para, nije palo slučajno na pamet da potroši višak novca na još bolju gumu, jer mu se ova ne sviđa.

YPT

pre 1 godinu

Polovne su dobre, ako su stare do dve godine, imaju dobru šaru i nemaju druga oštećenja. Takva guma je negde na 50 % resursa. Kod nas se najčešće gledaju dubina šare i eventualna oštećenja, ali zato DOT može biti od pre 10 godina. Takva guma je za otpad.

Za prosečnog vozača je najbolji izbor srednja klasa pneumatika i menjaj na najviše 5 godina.

Nik

pre 1 godinu

Šta znam... Od zimskih evo zadnjih 10-12 godina koristim Tigar Wintera, dva puta komplet menjane, na otprilike 5-6 godina. A letnje Kelly na početku, užasno habanje na autoputu i krivinama, bacio ih posle jedne sezone, i prešao na Michelin, doduše za moj profil gume mogao sam 2 gume nekog prosečnog proizvođača da kupim za jednu Miskovu.
I da, prelazim oko 20k km godišnje.

Djorke

pre 1 godinu

Ne znam za polovne premium kako se ponasaju, ali mislim da za te pare moze neka nova srednja klasa da se uzme, makar se i dodao koji dinar.

Pre par godina sam gledao nove budget all season, majko mila kakvo smece se prodaje … ajde Tigar, Sava itd, mogu da prodju, ali neke kineske i neke “americke” Copper (made in Serbia, bivsi Trajal) - ljudi, ono je novo za bacanje. Copper je BUKVALNO pola gazeceg sloja letnja sara, pa kanal za vodu, pa druga polovina zimska sara. Kao zalepljeno selotejpom izgleda. Ono novo ne bi stavio na kola. Tada bi Miselin bez problema polovnu pre.

S druge strane, neka srednja klasa, npr Fulda ili Kleber, to bi pre novo nego neka polovnjaca i da razmisljam kakva je.

Rodion Gataulin

pre 1 godinu

Meni u celoj ovoj priči nije jasno ODAKLE potiču "polovne" premium gume? Šta sad: neko je kupio gumu vrhunske klase i iznenada "odlučio" da je ne koristi do kraja predviđenog radnog veka (habanje ili starost), nego, eto, došlo mu, pa je skinuo posle godinu dana i "prodao"? Teško da neko može da me ubedi da nije u pitanju neko crno zlo, pa se takve gume prodaju kao "polovne" (skinute sa havarisanog vozila? DOT i šara dobri, ali deformisana armatura prelaskom preko ivičnjaka ili rupčaga? šara dobra ali 10 godina stara?...) NEMA ŠANSE da bih ikad na auto stavio polovne gume. S druge strane, ako nemate para MAKAR za srednju klasu guma (Fulda, Vredestein, Nokian...) NE TREBA NI DA VOZITE, bolje idite busom nego da ugrožavate svoj i tuđe živote.

Pera Srbin

pre 1 godinu

Alo, on je srezao nove gume za 2 mm i dobio neke "rezultate". Gume propadaju protokom vremena. Što su starije to su krtije, gube na elastičnosti. Dubina šare nije najvažnija stvar. Nova guma i guma starija od 5 godina bez obzira na dubinu šare bi bilo realno poređenje.

veljko

pre 1 godinu

Само нове премијум гуме са најбољим оценама стручњака долазе у обзир. Не може ме цена одвратити од моје сигурности, нити су те разлике у цени нису толико велике да због тога ризикујем разбијање аута и на крају плаћам поправку аута. Гуме узимамо сваке 2-3 године. Ако већ возимо ауто, онда бар видимо рачуна о својој и туђој сигурности.

Dule

pre 1 godinu

Nista neočekivano. Dobra guma je dobra guma, da li nova ili polovna. Samo je pitanje koliko joj je jos šare ostalo i koliko je stara.

Guma kao materijal postaje tvrdja sa vremenom i gubi prijanjanje, pogotovo od sunca.

Nikola

pre 1 godinu

Glavno pitanje je sta su polovne gume. Ja vozim premium gume 4. zimu i isto toliko su stare i svakako ih necu menjati za nove jeftine. I to verovatno necu uraditi jos 3 godine, jer je auto garaziran, svake zime predjem oko 2000 km. Ne driftujem, ne kocim naglo, ne vozim ostro, nisam imao udes niti uletanje u rupu... To su polovne gume.
Gume koje su skinute u inostranstvu, jer se smatraju istrosenim ili skinute sa tesko havarisanih vozila, gde je mozda leva dobra, a desna se deformisala od udarca itd. a to ne moze da se proveri gledanjem, to nije polovna guma za voznju, nego za spalionicu.
Mozda neko prodaje gume, jer je prodao auto, pa mu ostale, ali je to toliko retko, da je puno veca verovatnoca da budete prevareni kupovinom polovnih guma.
Citam cesto "Polovne gume - uvoz iz Nemacke". Neko prodao ocuvane gume, nas covek ih dovezao, platio prevoz, carinu itd. mora da zaradi na prodaji i one kostaju 30-40% cene novih. Pa da li je taj Nemac njih poklonio nasem coveku, jer ga voli?

Kad bi ljudi bili posteni i kad bi se prodavale malo istrosene gume, to bi bilo ok. Bolje da se koriste, nego da pune deponije, ali racunajte da mnostvo prevaranata i na to da gume cuvaju mnoge tajne kako je neko vozio na njima.

Gringo

pre 1 godinu

Ja sam letos gume 17 cola ContinentalPremiumContact 6 koje su bile iz 2018 negde 4tog meseca znaci otprilike 4 godine stare i bile deo seta zajedno za zimskim gumama i imale su negde oko 40000 km predjeno prodao za 10 evra po komadu rodjaku koji se bavi prodajom delova i on ih je odma preprodao mislim oko 15 evra nekome.
Drugovi su me zezali u stilu kao kome si prodao to djubre ali izgleda da ipak postoji neko ko kupuje takve gume .
O temi mislim da je svaka nova guma srednje klase bolja od polovne premium gume.

Domaćin

pre 1 godinu

Molim redakciju da se odluči da li propagira nove ili polovne gume. Ovaj test sa skidanjem šare kod nove gume pa je sad, kao, polovna, je sramota za objaviti!

ns ja

pre 1 godinu

Srpski san: da za 1/10 cene dobijete savršenu premijum 2-3 god staru, neistrošenu gumu!?

Ali kako!? KOJA BUDALA PRODAJE TAKVE SVOJE GUME!?
Istina je da starija guma ako je propisno skladištena (na suvom mestu, mračna prostorija, sobna temperatura, bez tereta na njoj) zadržava svojstva - npr ja tako čuvam svoje zimske/letnje dok koristim one druge.

E sada, ukoliko ipak nađete onu iz "srpskog sna" - ali skoro po ceni nove, onda je opet besmisleno - jer novo jeste novo (pa čak i kad mu "genijalac" skine 2mm šare!!!)

Primer iz života: Uzeo moj drug mišelinke kao iz gorepomenute bajke- ispostavilo se da su naizgled perfektne mišelinke imale jedno tako žestoko naglo kočenje sa baš duuugim tragom kočenja kod prvog vlasnika, koje je toliko izdeformisalo SVA 4 pneumatika, da kad vozite na njima čujete "tak-tak" kao da idete po šinama, a golim se okom ta deformacija NE VIDI, pa čak ni pri balansiranju!

Puno je primera i da je nemoguće balansiranje tih "savršenih polovnih premijuma"(ali tu bar znate kako da proverite šta ste kupili)

Molim vas izbijte sebi iz glave tu priču o glupim bogatim švabama(dancima, francuzima...itd, itd.)koji bacaju savršeno ispravne kvalitetne stvari!

Takođe kompleti od 4 ista rezervna "savršena" premijum pneumatika na kojima je zalepljeno (pa skinuto) upozorenje "max 80km/h"(!!!), Srbin nikada neće razumeti, dok ne postane deo priče u novinama...

Pamet u glavu!

Peđa

pre 1 godinu

Ja sam u Novembru montirao polovne, premijum zimske gume. Stare 3 godina. Prešle oko 20.000 km. Ispravne. Dobre. Odlična, duboka šara.

Moje lične. :)

I ne vidim zašto bi bio problem da sam iste takve montirao, a da su Perine, Mikine, Lazine ...

ns ja

pre 1 godinu

Srpski san: da za 1/10 cene dobijete savršenu premijum 2-3 god staru, neistrošenu gumu!?

Ali kako!? KOJA BUDALA PRODAJE TAKVE SVOJE GUME!?
Istina je da starija guma ako je propisno skladištena (na suvom mestu, mračna prostorija, sobna temperatura, bez tereta na njoj) zadržava svojstva - npr ja tako čuvam svoje zimske/letnje dok koristim one druge.

E sada, ukoliko ipak nađete onu iz "srpskog sna" - ali skoro po ceni nove, onda je opet besmisleno - jer novo jeste novo (pa čak i kad mu "genijalac" skine 2mm šare!!!)

Primer iz života: Uzeo moj drug mišelinke kao iz gorepomenute bajke- ispostavilo se da su naizgled perfektne mišelinke imale jedno tako žestoko naglo kočenje sa baš duuugim tragom kočenja kod prvog vlasnika, koje je toliko izdeformisalo SVA 4 pneumatika, da kad vozite na njima čujete "tak-tak" kao da idete po šinama, a golim se okom ta deformacija NE VIDI, pa čak ni pri balansiranju!

Inače puno je primera i da je nemoguće balansiranje tih "savršenih polovnih premijuma"(ali tu bar znate kako da proverite šta ste kupili)

OK je da živite kao skupljači sekundarnih sirovina, vaš izbor, ali molim vas izbijte sebi iz glave tu priču o glupim bogatim švabama(dancima, francuzima...itd, itd.)koji bacaju savršeno ispravne kvalitetne stvari!

Takođe kompleti od 4 ista rezervna "savršena" premijum pneumatika na kojima je zalepljeno (pa skinuto) upozorenje "max 80km/h"(!!!), Srbin nikada neće razumeti, dok ne postane deo priče u novinama...

Srećno!

Logo

pre 1 godinu

@Само нове премијум гуме са најбољим оценама стручњака долазе у обзир. Не може ме цена одвратити од моје сигурности, нити су те разлике у цени нису толико велике да због тога ризикујем разбијање аута и на крају плаћам поправку аута. Гуме узимамо сваке 2-3 године. Ако већ возимо ауто, онда бар видимо рачуна о својој и туђој сигурности.
(veljko, 8. decembar 2022 09:50)

Znas kako, za 205/55/17 koje ja koristim najeftinija guma kosta 7378din, a najskulja 23720din. Ne mozes nikada nikome reci da nije razlika izmedju 29512 i 94880 za 4 gume. To je razlika od 65000din sto uopste nije malo.
A auto ces razbiti i popravljati i sa najjeftinijim i najskupljim gumama, ako se desi. Situacija moze biti milion, neke zavise od tebe neke ne.

Svetac

pre 1 godinu

Opet ista tema isti komentari. Kupujte gume u skladu sa vozackim potrebama koje su prilagodjene autu koji vozite ( godiste,snaga motora...) i stilom voznje. Uvek bolje nova nego polovna. Ima guma srednje klase koje su u vlasnistvu premijum brendova koje uopste nisu mnogo skuplje od najjeftinijih guma a imaju vrlo dobre performanse. Za prosecnog vozaca takva guma ce da odradi posao u 99% situacija. Ja licno ne zalim pare za gume. Vozim iskljucivo GY ili Conti. Meni su se najbolje pokazale. Uvek nova svez dot. Cini se cesto da je bacanje para jer sam poslendji set pre 2 meseca platio 78 000din. Ali prosto pre cu da ustedim na nekim drugim stvarima nego ma gumama. Naravno da brzina i nacin voznje treba da se prilagodi uslovima puta i stanju u saobracaju, to je osnova ali za evo skoro 1mil predjenih km vise sam bio u situacijama kada sam tako i vozio ali drugi nazalost nisu. Vozim defanzivno, ne jurim imam decu u autu ali naleti strucnjak iz suprotnog smera sa 150kmh i eto. I to je onih 1% kada premijum guma dolazi do izrazaja i to je tih par metara krace ili par cemtimetara bolje drzanje koje mogu da naprave razliku izmedju auuuh i katastrofe. Toliko je prosto. Druga stvar je sto smo mi otpad za automobile i sto nemamo pare pa gledamo da ustedimo na svakom mestu pa i na gumama.

YPT

pre 1 godinu

Ja sam u Novembru montirao polovne, premijum zimske gume. Stare 3 godina. Prešle oko 20.000 km. Ispravne. Dobre. Odlična, duboka šara.

Moje lične. :)

I ne vidim zašto bi bio problem da sam iste takve montirao, a da su Perine, Mikine, Lazine ...
(Peđa, 8. decembar 2022 09:38)

Pa ti znaš koliko često si se potpisivao, driftovao, koliko puta su ti blokirali točkovi ili kako si habao gume na bilo koji drugi način. Takođe znaš kako i gde si ih čuvao, ako koristiš sezonske gume. Peri, Miki i Lazi moraš verovati na reč.

mience

pre 1 godinu

Dramite oko guma kao da je to ne znam sta. Kupis gumenu gumu ne plastični pneumatika za auto. Završio si posao. Dramite oko svežine gume a ja cu vam reci da sam vozio gume stare 20 godina i da se jesu trosile brže ali su radile sasvim fino. Bile su u podrumu na suvom i nisu ispucale. vozio sam ih prilično dugo. Nije guma banana pa da se pokvari za pet dana. Svi ste naučnici danas i svi se razumete u sve a realno ste univerzalni diletanti. Nije bolja polovna guma sa 50 000 premium proizvodjaca od nove gume Tigar i nikad nece biti bolja. jaka ubrzanja i jaka kočenja definitivno menjaju geometriju pneumatika. Novo je novo i uvek ce biti novo.

kole

pre 1 godinu

@rodion gataulin.
Svi mi vozimo na polovnim gumama, jer cim je ugradis ona je posle 1000 km polovna. Izmeri dubinu sare zimske gume u radnji koja je 8mm, a posle 100km je 7mm. Guma se slegla i tek tada ima pun vozni potencijal. Ja zadnjih godina malo prelazim, pa kupujem nove, ali nekad sam dosta vozio i cesto menjao kola, pa sam nabavljao polovne gume. Kao i kod auta i tu moras nesto da znas. Da poznajes brendove, da vidis kad je proizvedena, da nema ostecenja, da je pazljivo premeris i pregledas i da je mozes vratiti vlasniku uz povrat novca ako "baca" u voznji. Ako je mlada i ima dobru, ujednaceno trosenu saru moze da se vozi bez da ikoga ugrozis. Ja uglavnom vozim po propisima, nikad ne pijem i tesko da takvom voznjom mogu bilo koga da ugrozim i sa celavim gumama. Ugrozavaju nas sluzbena vozila koja nikome ne odgovaraju, dostavljaci koje policija ne dira, jer su investitori u siromasnoj drzavi i napaljene budale koje voze kao da im je javljeno da im kuca gori. Svi oni najcesce imaju nove gume i to ih ne cini bezbednim vozacima.

Alex

pre 1 godinu

Jesu ali samo ako nisu puno potrosene i bolje su uvek od nekih kineza. Ne znam zašto uopšte i govorimo o jeftinim kineskim gumama? Zaboravite na to smeće.

komentator

pre 1 godinu

Ovako sam nesto i pretpostavljao.
(alex, 8. decembar 2022 10:03)

Pročitaj tekst pažljivo, ovaj "guru za gume" je skinuo 2mm sloja sa novih guma i predstavlja ih kao istrošene! Dakle, on gume sa 0 (nula) pređenih km i bez korišćenja u različitim vremenskim uslovima bar par sezona predstavlja kao korišćene? Takve "polovne" gume nigde ne možeš da nađeš, čak i da naletiš na neki primerak sa malo pređenom km, gume su izgubile svojstva materijala od kojih su napravljene zbog uticaja vremenskih prilika i temperatura! Ovaj "guru" je verovatno plaćen za ovu reklamu za Mišelin!

hadžija

pre 1 godinu

prijatelj mi se žali na džipa kaže, nestabilan do bola. kupio 4 plovne za njega, skupe mu nove. nema se mora se. šta ti je moda

sasa

pre 1 godinu

srbi to tvrde odavno . godinama nas ubedjuju da je bolje novo nekvalitetno nego starije a kvalitetnije. evo dokaza da to nje tacno.
naravno polovne dolaze u obzir samo ako nisu stare i ostecene a takve se skidaju na zapadu samo ako otkaze auto pa ide u presu, znaci nema ih puno.

Veliki brat

pre 1 godinu

"Da li su polovne premijum gume bolje od jeftinih novih"

Da li su polovne premijum cipele bolje od jeftinih novih?
Ako postoje takve na tržištu i ako jesu bolje, zašto ne vlada za njima jagma, nego ipak svi kupe neke jeftinije, ali nove?

Sa druge strane, za automobile je druga priča, bolje polovan 10 godina star Audi A4 nego nova Dačija - samo, što niko ne priča koliko košta održavanje tog Audija, a koliko te Dačije.
Kako to da je kod svih majstora gužva i čeka se na red, a svi pričaju kako samo menjaju ulje i nemaju nikakvih kvarova? Nešto tu ne štima, ili se na ovim portalima javljaju samo ti koji su imali sreće da ubodu 1 od 20 primeraka koji je stvarno dobar, a ovi ostali su se pokrili po ušima i ćute.

Neko kupi novu Dačiju i pređe pola miliona kilometara (kao neki taksista o kome je davno bio članak u časopisu SAT), a neko kupi 10 godina star Audi i njime prelazi 7-8000km godišnje, i to mu je kao reper da je 10 godina star Audi bolji od nove Dačije.

Mislim, jeste on bolji, isto kao što je polovna kožna garnitura za sedenje bolja od nove neke jeftine od "eko kože" (tj. najjeftiniji skaj, a prava eko koža je koža obrađena prirodnim sredstvima), ali ne vidim da svi pričaju da je bolje za 500 evra kupiti polovnu kožnu garnituru nego neko novo đubre za taj novac.

Nama treba ne psiholog, nego psihijatar da nas proučava i zaključi zašto nam je bolji 10 ili 20 godina star polovan auto iz "premium segmenta" nego bilo koji nov iste cene.

Novica

pre 1 godinu

Mi premium istrosene gume stavljamo iskljucivo na sumske prikolice za drva,svako normalan kupuje novu gumu za auto,kamion a narocito autobus.Zasto pa mora da se ide malo i u skolu zbog odgovora.Zamor materijala,izlozenost ekstremnim uslovima,habanje udarci u ostre ivice puta.Staviti polovnu pa 200 to je tek prica za neki rad nekog doktora.

genijalac

pre 1 godinu

sad pre neki dan samu uzeo bas te michelin cross climate 2 za sva doba. cekam planinu da proverim sneg, imaju 3PMSF znak i sertifikovane su za zimu. za sad su odlicne po suvom i kisi. kao imaju novi sastav materijala koji radi na + i -. skupe al ako su ok na snegu onda se isplati. za ove nase lagane zime su 1/1 al posto volem planinu i zimske sportove to cemo da vidimo.
guma od 4000 km je jos uvek nova guma, ne znam sta ovaj testira.

Cane

pre 1 godinu

Zavisi kome za šta treba, kako i šta vozi. Mnogi se upravo povode za preporukom proizvođača pa menjaju gume koje se nisu ni istrošile niti su izgubile elastičnost, a da ni njima realno nije bilo neophodno da menjaju. Potrošačko društvo, proizvodnja potreba...
Priča sa polovnim/novim gumama je ista kao i sa kompletnim automobilom. Zavisi kome za šta treba i kako koristi. Nema ničeg "novog" ili "polovnog", eventualno samo nekorišćenog ili korišćenog. A samim tim onda je pitanje koliko i kako je korišćeno. Da li je nova ona guma koju prodavci pet ili više godina drže ispred radnje kao reklamu? Nije naravno. A i takva je nekome odgovarajuća (samo ne sa cenom nove).

VVV

pre 1 godinu

Za sve one koji ne znaju odakle potiču dobre a polovne gume evo odgovora: Na polovnim autima koji se uvoze u Srbiju često se zadese dobre gume, a naši prodavci na placevima u želji da što više zarade, često skidaju te dobre gume i zasebno prodaju, a na vozila koja su na placevima stavljaju stare i istrošene gume. Dakle, da, mogu se naći solidne polovne gume i ne treba bežati od njih ako su u dobrom stanju(nisu ispucale, krpljene, ćelave itd...)

Djidji

pre 1 godinu

Za nase puteve a posebno beograd.. Rupa.. Udarna rupa, upala sahta 10cm,lezeci policajac i ostale tenkovske prepreke po kojima vozimo je glupost davati lovu za skupe gume,, koliko puta ste tu gumu testirali na isto nacin kao i miselin ili pireli? Bacanje love u uslovima nase voznje

Simpson

pre 1 godinu

Što se trajnosti tiče, broj jedan neprikosnoveno drži Mišlen... Posebno skuplji modeli, primasi 4 i pilot... Slede Gudjir, Kontinental, a potom može Pireli, Danlop, Jokohama, Bridžston... Pa Korejci Kumo, Tojo, Henkok... Ostalo je druga i treća klasa... I gomila kojekakvog treša sa cenom oko ili ispod 10.000...
Na fabiji sport (100 ks) deset godina pilot exalto p2 195/50 R 15,kao nove, isto na alfi gt pilot exalto p2 posle 10 godina šara 6 mm... guma otkida i na suvom i na mokrom!
Zimske bilo koje jer se zimi ne izigrava Fandjo...

balkanska dijagnoza

pre 1 godinu

Najbolje nove premium ili neke više srednje klase. Može i polovne, do 2-3 godine starosti, šara ne ispod 7mm ravnomerno trošena. Kupio sam polovne Continental letnje od čoveka koji ih je skinuo sa novog auta, malo vožene, od marta meseca do septembra ove godine, 7.5mm šare sve četiri, kao nove. Nema uslove da drži dva seta guma u stanu pa skinuo ove i kupio nove all season gume. Platio sam ih nešto manje od polovine cene novih. On rešio problem, ja rešio problem, svi srećni i zadovoljni.

mience

pre 1 godinu

Kako vas spinuju kako filozofiraju oko nečega što je odavno sazvakano. Kako se samo filozofski osvrcete na temu. kupujte sta želite to je vasa stvar ali vidim da veze blage sa životom nemate.

C i n i k

pre 1 godinu

Za prosečnog vozača je najbolji izbor srednja klasa pneumatika i menjaj na najviše 5 godina.
(YPT, 08. decembar 2022 09:33)


Gume mozes da vozis do 7 god starosti.
Pod uslovom da nisu do tada postale celestonke..

Gagi

pre 1 godinu

Kao u pesmi "probao sam sve" , nikada više jeftine i nepoznate brendove. Bolji je premijum brend pa i pola izlizane nego nove budžet varijanta...

Gandra

pre 1 godinu

Preko 2000000 km bez udesa , uglavnom sa polovnim gumama. Mogu reći da se sa novim gumama komfornije vozi. Bitan je vozač a guma kakva god je on će se prilagoditi. Nova guma ne garantuje sigurnu vožnju već mozak.

Nenad

pre 1 godinu

Prednost dajem polovnim ali premium brendovima. Kupio sam A6 sline iz 2005 sa gumama goodyear eagle dot je 3608, gume su kvalitetnije nego kineske nove sto se prodaju u tempu i metrou.

Shomi

pre 1 godinu

Nova guma...dobra guma
To vam je isto kao ...cetiri noge dobre, dve noge lose iz Farme, ne ove nase, nego prave.
Ako imate love, zna se...ako nemate...onda, neka vam je Svevisnji u pomoc u zimskim uslovima

Marko

pre 1 godinu

Nova premium guma ili polovna, stara 2-3 godine, nikako budžet varijante. Kupio Tigar Sineris letnju, brate mili, nisu mogli da je balansiraju koliko je odskakala. Stavio je nazad, napred kupio Goodyear. Opet se osećale vibracije a vremenom se čula i buka od vožnje. Proklizavale non stop. Kupio polovne Dunlop, stare 4 godine, nebo i zemlja, tiha, mirna, kao da sam u jednoj brzini manje. Niti je bilo proklizavanja. Dakle, polovne premium uvek, ali korektne i da nisu starije od 4 god.

Strucnjak

pre 1 godinu

@simpson
Pokrij, se usima, sto se trajnosti tice, opste je poznato da pored svog kvaliteta koji ima miselin ima najmanji zivotni vek, upravo iz razloga sto koriste 80-90% prirodne elemente u proizvodnji, pa je sam pneumatik kvalitetan, ali mekan i time se brzo trosi i haba... Tojo gume nisu Korejanske vec Japanske, zajedno sa jokohamom, nedina dva proizvodjaca iz te zemlje.
A to sto guma kosta oko ili ispod 10000 ne znaci da je smece, cenu gume izmedju ostalog diktira i njena dimenzija, pa tako imas pireli gumu, za 25000 ako ti treba recimo 225/45R18, a mozes da nadjes istu tu gumu (isto pireli naravno) za recimo 8500-9000, ako koristis 195/65R15, ili manju dimenziju, pored tolikog prozivanja "strucnjaka" trebalo bi da znas i da se gume ne nose 10 godina, jer sara nije jedina stvar koja odredjuje vozne karakteristike i kvalitet, vec se svaki pneumatik, "isposni" narodski receno posle 5-6 godina... I menja se jer guma sama po sebi gubi svojstva.
Protektirane gume su jedno, RETHREAD nesto drugo, znas li ti da se to na kamionskim gumama radi svake godine-jednom godisnje, a da za takave auto gume proizvodjaci daju do 3 godine garancije (ili ne daju uopste) dok za novu gumu ide 5 godina. Pri tom svaka guma se skladisti najduze na pet godina, nakon cega se u vecini slucajeva ili reciklira, ili reparira (ukoliko nije previse propala) i u tom slucaju ide kao RETHREAD/OLD DOT sto je proizvodjac duzan da naglasi...
To sto imas vise srece no pameti ne znaci da poznajes materiju.

Vojin

pre 1 godinu

Nove gume se kod nas prodaju u drugoj i trecoj klasi !! Licno iskustvo sa Lassa gumama kupljene u Kemoimpexsu.Vise vulkanizera mi je reklo da su gume protektirane ! Reklamirao ali dzabe ! Zato polovne premijum gume iz uvoza !!! Kod nas je premijum guma i prva klasa samo na papiru !!

Simpson

pre 1 godinu

Da dodam sa zakažnjenjem... Malo je ovde poznavalaca, a o stručnosti da ne pričam. Imam samo jedno pitanje:
,, Da li su gospoda "stručnjaci" čuli ili videli kako se u fabrikama protektiraju kamionske gume, kako se skine sloj do karkase i kako se potom nalivaju novi slojevi gume do završnog sloja, tj. gazeće površine sa šarom...
Jel ta guma sa dot-om 2210 za bacanje, jel bezbedna...? Normalno i ima garanciju!
Kako ljudi lupetaju, to je strašno, a pojma nemaju!

Simpson

pre 1 godinu

Strunjače, svaka guma se skladišti pet godina. Pa baca...kažeš...
A šta je sa gumama na old tajmerima , onim originalnim na automobilima još od pre rata na kojima se čak i takmiče na Gudvudu, ako si ikad čuo za Gudvud, sinko? Sa recimo mišlenkama XAS asimetriks... i sličnim... Da li se i takve posle pet godina bacaju?

Geometar

pre 1 godinu

Da postoji stvarni rok trajanja automobilskih guma to bi bilo naznaceno na samoj gumi.
Nijedan proizvodjac ne navodi takava podatak jer bi bila cista laz.
Trajnost guma je stvar kvaliteta materijala, tehnolgoije proizvodnjem, kao i uslova koriscenja.

Dugo sam radio u osiguranju. Za sve te godine nijednom krivica za saobracajnu nesrecu nije pripisana vozilu na osnovu starosti guma. Po dubini sare da, ta vrednost je i zakonom propisana, ali starost guma je potpuno nebitna.

Svi pricaju o granici od 7 godina a niko ne stavlja potpis ispod toga.

Sto se tice polovnih guma, broj vozila sa totalnom stetom (neisplativo popravljati) je prilicno velika. Ogroman broj takvih vozila ima dobre gume koje je se vrate na trziste kao polovne.

Sa druge strane sluzbena vozila, policija, sanitet, vatrogasci, opstine, i slicno, menjaju gume u skladu sa definisanim vremenskm intervalima, tako da vrlo cesto menjaju gume koje su u odlicnom stanju.

Milos

pre 1 godinu

prijatelj mi se žali na džipa kaže, nestabilan do bola. kupio 4 plovne za njega, skupe mu nove. nema se mora se. šta ti je moda
(hadžija, 9. decembar 2022 08:20)

Kupio Daciju pa se zali...

Simpson

pre 1 godinu

Stručnjak...
Hvala što si me obavestio da je Jokohama u Japanu a ne u Koreji...To nisam znao...
A to kolko poznaješ materiju dokazao si kad si pisao o trajnosti mišelinki... Pa i deca znaju da su to najtrajnije gume! Sadrže najviše kaučuka. Još dok su vladaju Vijetnamom koji je jedan od najvećih svetskih proizvodjača kaučuka! Više kaučuka, manje grafita... Trajnija i kvalitetnija guma!

Nenad

pre 1 godinu

Prednost dajem polovnim ali premium brendovima. Kupio sam A6 sline iz 2005 sa gumama goodyear eagle dot je 3608, gume su kvalitetnije nego kineske nove sto se prodaju u tempu i metrou.

Simpson

pre 1 godinu

Što se trajnosti tiče, broj jedan neprikosnoveno drži Mišlen... Posebno skuplji modeli, primasi 4 i pilot... Slede Gudjir, Kontinental, a potom može Pireli, Danlop, Jokohama, Bridžston... Pa Korejci Kumo, Tojo, Henkok... Ostalo je druga i treća klasa... I gomila kojekakvog treša sa cenom oko ili ispod 10.000...
Na fabiji sport (100 ks) deset godina pilot exalto p2 195/50 R 15,kao nove, isto na alfi gt pilot exalto p2 posle 10 godina šara 6 mm... guma otkida i na suvom i na mokrom!
Zimske bilo koje jer se zimi ne izigrava Fandjo...

Peđa

pre 1 godinu

Ja sam u Novembru montirao polovne, premijum zimske gume. Stare 3 godina. Prešle oko 20.000 km. Ispravne. Dobre. Odlična, duboka šara.

Moje lične. :)

I ne vidim zašto bi bio problem da sam iste takve montirao, a da su Perine, Mikine, Lazine ...

sasa

pre 1 godinu

srbi to tvrde odavno . godinama nas ubedjuju da je bolje novo nekvalitetno nego starije a kvalitetnije. evo dokaza da to nje tacno.
naravno polovne dolaze u obzir samo ako nisu stare i ostecene a takve se skidaju na zapadu samo ako otkaze auto pa ide u presu, znaci nema ih puno.

veljko

pre 1 godinu

Само нове премијум гуме са најбољим оценама стручњака долазе у обзир. Не може ме цена одвратити од моје сигурности, нити су те разлике у цени нису толико велике да због тога ризикујем разбијање аута и на крају плаћам поправку аута. Гуме узимамо сваке 2-3 године. Ако већ возимо ауто, онда бар видимо рачуна о својој и туђој сигурности.

realno

pre 1 godinu

gume jesu vazan faktor samo u slucaju da se ekstremno divlja kolima pa mogu da izvuku dodatnih par metara kraci zaustavni put.. najvazniji bezbodnosni faktor ili ti 90% bezbednosnog faktora je prilagodjavanje brzine uslovima na putu, dakle morate biti odmorni i ne sludjeni za volanom, dakle ako vozite u granicama dozvoljenog na putu i prilagodite brzinu, mozete da idete i bez guma na automobilu, drugi najbitniji faktor su stanje kocionog sistema.. vozio milion auta, sa novim, sa celavim gumama, sa gumama u osrednjem stanju, samo brzina je presudan bezbednosni faktor, sve ostalo su prakticno nebitne finese..

kole

pre 1 godinu

@rodion gataulin.
Svi mi vozimo na polovnim gumama, jer cim je ugradis ona je posle 1000 km polovna. Izmeri dubinu sare zimske gume u radnji koja je 8mm, a posle 100km je 7mm. Guma se slegla i tek tada ima pun vozni potencijal. Ja zadnjih godina malo prelazim, pa kupujem nove, ali nekad sam dosta vozio i cesto menjao kola, pa sam nabavljao polovne gume. Kao i kod auta i tu moras nesto da znas. Da poznajes brendove, da vidis kad je proizvedena, da nema ostecenja, da je pazljivo premeris i pregledas i da je mozes vratiti vlasniku uz povrat novca ako "baca" u voznji. Ako je mlada i ima dobru, ujednaceno trosenu saru moze da se vozi bez da ikoga ugrozis. Ja uglavnom vozim po propisima, nikad ne pijem i tesko da takvom voznjom mogu bilo koga da ugrozim i sa celavim gumama. Ugrozavaju nas sluzbena vozila koja nikome ne odgovaraju, dostavljaci koje policija ne dira, jer su investitori u siromasnoj drzavi i napaljene budale koje voze kao da im je javljeno da im kuca gori. Svi oni najcesce imaju nove gume i to ih ne cini bezbednim vozacima.

Gagi

pre 1 godinu

Kao u pesmi "probao sam sve" , nikada više jeftine i nepoznate brendove. Bolji je premijum brend pa i pola izlizane nego nove budžet varijanta...

Marko

pre 1 godinu

Nova premium guma ili polovna, stara 2-3 godine, nikako budžet varijante. Kupio Tigar Sineris letnju, brate mili, nisu mogli da je balansiraju koliko je odskakala. Stavio je nazad, napred kupio Goodyear. Opet se osećale vibracije a vremenom se čula i buka od vožnje. Proklizavale non stop. Kupio polovne Dunlop, stare 4 godine, nebo i zemlja, tiha, mirna, kao da sam u jednoj brzini manje. Niti je bilo proklizavanja. Dakle, polovne premium uvek, ali korektne i da nisu starije od 4 god.

Vojin

pre 1 godinu

Nove gume se kod nas prodaju u drugoj i trecoj klasi !! Licno iskustvo sa Lassa gumama kupljene u Kemoimpexsu.Vise vulkanizera mi je reklo da su gume protektirane ! Reklamirao ali dzabe ! Zato polovne premijum gume iz uvoza !!! Kod nas je premijum guma i prva klasa samo na papiru !!

Rodion Gataulin

pre 1 godinu

Meni u celoj ovoj priči nije jasno ODAKLE potiču "polovne" premium gume? Šta sad: neko je kupio gumu vrhunske klase i iznenada "odlučio" da je ne koristi do kraja predviđenog radnog veka (habanje ili starost), nego, eto, došlo mu, pa je skinuo posle godinu dana i "prodao"? Teško da neko može da me ubedi da nije u pitanju neko crno zlo, pa se takve gume prodaju kao "polovne" (skinute sa havarisanog vozila? DOT i šara dobri, ali deformisana armatura prelaskom preko ivičnjaka ili rupčaga? šara dobra ali 10 godina stara?...) NEMA ŠANSE da bih ikad na auto stavio polovne gume. S druge strane, ako nemate para MAKAR za srednju klasu guma (Fulda, Vredestein, Nokian...) NE TREBA NI DA VOZITE, bolje idite busom nego da ugrožavate svoj i tuđe živote.

VVV

pre 1 godinu

Za sve one koji ne znaju odakle potiču dobre a polovne gume evo odgovora: Na polovnim autima koji se uvoze u Srbiju često se zadese dobre gume, a naši prodavci na placevima u želji da što više zarade, često skidaju te dobre gume i zasebno prodaju, a na vozila koja su na placevima stavljaju stare i istrošene gume. Dakle, da, mogu se naći solidne polovne gume i ne treba bežati od njih ako su u dobrom stanju(nisu ispucale, krpljene, ćelave itd...)

mience

pre 1 godinu

Dramite oko guma kao da je to ne znam sta. Kupis gumenu gumu ne plastični pneumatika za auto. Završio si posao. Dramite oko svežine gume a ja cu vam reci da sam vozio gume stare 20 godina i da se jesu trosile brže ali su radile sasvim fino. Bile su u podrumu na suvom i nisu ispucale. vozio sam ih prilično dugo. Nije guma banana pa da se pokvari za pet dana. Svi ste naučnici danas i svi se razumete u sve a realno ste univerzalni diletanti. Nije bolja polovna guma sa 50 000 premium proizvodjaca od nove gume Tigar i nikad nece biti bolja. jaka ubrzanja i jaka kočenja definitivno menjaju geometriju pneumatika. Novo je novo i uvek ce biti novo.

Mare

pre 1 godinu

Gume koje su već korišćene na nekom automobilu su za otpad, a ne za ugradnju na neki drugi automobil. Nije tu samo problem što je guma već potrošena i stara određeno vreme, već je svaki auto specifičan, geometrije trapa su različite itd. Kupiti polovne gume je otprilike kao kupiti polovne patike ili cipele koje je neko već nosio i koje su se prilagodile njegovom stopalu, načinu hoda, a pri tome su već izraubovane u smislu potrošenosti đona, unutrašnjeg platna i sl. Svačije je pravo da kupuje šta hoće, ali je zaista smešno upoređivati nove i polovne gume. Nove gume mogu biti kvalitetnije ili manje kvalitetne, a polovne su za đubre.

ns ja

pre 1 godinu

(Djidji, 8. decembar 2022 10:57) e upravo tu se grdno varaš!

Premijum guma, pričam o novim gumama, će u preko 90% slučajeva izaći iz rupe potpuno neoštećena i sačuvane geometrije!

Jeftinija guma će verovatno(ali ne i obavezno) proći sa nekakvim oštećenjem ili čak takvim da morate da je zamenite!

Ako ste uštedeli u startu vrlo je moguće(baš zbog naših krš puteva) da u toku 2-3 godine tako gadno oštetite pneumatik niže klase da morate da kupite nov(i ako ste solidno prešli-ja npr. bih tada menjao obe na istoj osovini kako bi bile ujednačene istrošenosti) u tom slučaju ste već prekoračili budžet koji ste u početku dali za nove premijum gume!

Kažu anglosaksoni (meni omraženi); "sirotinja i cicija dva puta plaćaju!"

Opet moram da kažem da sasvim dobra iskustva sam imao i sa tigar, i sa sava zimskim i letnjim gumama, a od nedavno čujem ocene prijatelja da je i tigar all season sasvim korektna, a sava all weather čak i odlična guma (čak i adapto za skromnije korisnike). Sve pobrojane su daleko bolje od "polovnih premijuma"

Polovni premijum može ali od rođenog brata -kao i polovan automobil.

Da vam objasnim: ne postoji "delikatesna salama", "lux garsonjera", "visok minimalac" ni "polovni premium"!!! Iskompleksirana sirotinja koja voli da izgleda "bogato" ovo nikako ne može da prihvati!

Alex

pre 1 godinu

Jesu ali samo ako nisu puno potrosene i bolje su uvek od nekih kineza. Ne znam zašto uopšte i govorimo o jeftinim kineskim gumama? Zaboravite na to smeće.

YPT

pre 1 godinu

Polovne su dobre, ako su stare do dve godine, imaju dobru šaru i nemaju druga oštećenja. Takva guma je negde na 50 % resursa. Kod nas se najčešće gledaju dubina šare i eventualna oštećenja, ali zato DOT može biti od pre 10 godina. Takva guma je za otpad.

Za prosečnog vozača je najbolji izbor srednja klasa pneumatika i menjaj na najviše 5 godina.

Moram da kažem

pre 1 godinu

Postavite sebi jedno logično pitanje.
Ako kupujete "dobru" polovnu gumu, koja ima dobru šaru, i brendirana je...
Očigledno da ni baji koji ima puno para, nije palo slučajno na pamet da potroši višak novca na još bolju gumu, jer mu se ova ne sviđa.

evropejac

pre 1 godinu

"Istovremeno, odlučio je da nove Michelin gume trimuje, odnosno da sa njih skine 2,2 mm površinskog sloja kako bi simulirao istrošenu gumu".

Ovde sva priča o tačnosti testa prestaje pre nego što je test i počeo! Sa novih guma je skinuto par milimetara i tako se simulira istrošena guma? Istrošena guma je ona koja je trpela ekstremne vremenske uslove (visoke i niske temperature) bar jednu kalendarsku godinu! Tako istrošena guma gubi intenzitet elastičnosti i mekoće tj menjaju se svojstva materijala i nikad ne može da bude kao nova!

mience

pre 1 godinu

Kako vas spinuju kako filozofiraju oko nečega što je odavno sazvakano. Kako se samo filozofski osvrcete na temu. kupujte sta želite to je vasa stvar ali vidim da veze blage sa životom nemate.

ns ja

pre 1 godinu

Srpski san: da za 1/10 cene dobijete savršenu premijum 2-3 god staru, neistrošenu gumu!?

Ali kako!? KOJA BUDALA PRODAJE TAKVE SVOJE GUME!?
Istina je da starija guma ako je propisno skladištena (na suvom mestu, mračna prostorija, sobna temperatura, bez tereta na njoj) zadržava svojstva - npr ja tako čuvam svoje zimske/letnje dok koristim one druge.

E sada, ukoliko ipak nađete onu iz "srpskog sna" - ali skoro po ceni nove, onda je opet besmisleno - jer novo jeste novo (pa čak i kad mu "genijalac" skine 2mm šare!!!)

Primer iz života: Uzeo moj drug mišelinke kao iz gorepomenute bajke- ispostavilo se da su naizgled perfektne mišelinke imale jedno tako žestoko naglo kočenje sa baš duuugim tragom kočenja kod prvog vlasnika, koje je toliko izdeformisalo SVA 4 pneumatika, da kad vozite na njima čujete "tak-tak" kao da idete po šinama, a golim se okom ta deformacija NE VIDI, pa čak ni pri balansiranju!

Inače puno je primera i da je nemoguće balansiranje tih "savršenih polovnih premijuma"(ali tu bar znate kako da proverite šta ste kupili)

OK je da živite kao skupljači sekundarnih sirovina, vaš izbor, ali molim vas izbijte sebi iz glave tu priču o glupim bogatim švabama(dancima, francuzima...itd, itd.)koji bacaju savršeno ispravne kvalitetne stvari!

Takođe kompleti od 4 ista rezervna "savršena" premijum pneumatika na kojima je zalepljeno (pa skinuto) upozorenje "max 80km/h"(!!!), Srbin nikada neće razumeti, dok ne postane deo priče u novinama...

Srećno!

Simpson

pre 1 godinu

Da dodam sa zakažnjenjem... Malo je ovde poznavalaca, a o stručnosti da ne pričam. Imam samo jedno pitanje:
,, Da li su gospoda "stručnjaci" čuli ili videli kako se u fabrikama protektiraju kamionske gume, kako se skine sloj do karkase i kako se potom nalivaju novi slojevi gume do završnog sloja, tj. gazeće površine sa šarom...
Jel ta guma sa dot-om 2210 za bacanje, jel bezbedna...? Normalno i ima garanciju!
Kako ljudi lupetaju, to je strašno, a pojma nemaju!

Djorke

pre 1 godinu

Ne znam za polovne premium kako se ponasaju, ali mislim da za te pare moze neka nova srednja klasa da se uzme, makar se i dodao koji dinar.

Pre par godina sam gledao nove budget all season, majko mila kakvo smece se prodaje … ajde Tigar, Sava itd, mogu da prodju, ali neke kineske i neke “americke” Copper (made in Serbia, bivsi Trajal) - ljudi, ono je novo za bacanje. Copper je BUKVALNO pola gazeceg sloja letnja sara, pa kanal za vodu, pa druga polovina zimska sara. Kao zalepljeno selotejpom izgleda. Ono novo ne bi stavio na kola. Tada bi Miselin bez problema polovnu pre.

S druge strane, neka srednja klasa, npr Fulda ili Kleber, to bi pre novo nego neka polovnjaca i da razmisljam kakva je.

Djidji

pre 1 godinu

Za nase puteve a posebno beograd.. Rupa.. Udarna rupa, upala sahta 10cm,lezeci policajac i ostale tenkovske prepreke po kojima vozimo je glupost davati lovu za skupe gume,, koliko puta ste tu gumu testirali na isto nacin kao i miselin ili pireli? Bacanje love u uslovima nase voznje

C i n i k

pre 1 godinu

Za prosečnog vozača je najbolji izbor srednja klasa pneumatika i menjaj na najviše 5 godina.
(YPT, 08. decembar 2022 09:33)


Gume mozes da vozis do 7 god starosti.
Pod uslovom da nisu do tada postale celestonke..

ns ja

pre 1 godinu

Srpski san: da za 1/10 cene dobijete savršenu premijum 2-3 god staru, neistrošenu gumu!?

Ali kako!? KOJA BUDALA PRODAJE TAKVE SVOJE GUME!?
Istina je da starija guma ako je propisno skladištena (na suvom mestu, mračna prostorija, sobna temperatura, bez tereta na njoj) zadržava svojstva - npr ja tako čuvam svoje zimske/letnje dok koristim one druge.

E sada, ukoliko ipak nađete onu iz "srpskog sna" - ali skoro po ceni nove, onda je opet besmisleno - jer novo jeste novo (pa čak i kad mu "genijalac" skine 2mm šare!!!)

Primer iz života: Uzeo moj drug mišelinke kao iz gorepomenute bajke- ispostavilo se da su naizgled perfektne mišelinke imale jedno tako žestoko naglo kočenje sa baš duuugim tragom kočenja kod prvog vlasnika, koje je toliko izdeformisalo SVA 4 pneumatika, da kad vozite na njima čujete "tak-tak" kao da idete po šinama, a golim se okom ta deformacija NE VIDI, pa čak ni pri balansiranju!

Puno je primera i da je nemoguće balansiranje tih "savršenih polovnih premijuma"(ali tu bar znate kako da proverite šta ste kupili)

Molim vas izbijte sebi iz glave tu priču o glupim bogatim švabama(dancima, francuzima...itd, itd.)koji bacaju savršeno ispravne kvalitetne stvari!

Takođe kompleti od 4 ista rezervna "savršena" premijum pneumatika na kojima je zalepljeno (pa skinuto) upozorenje "max 80km/h"(!!!), Srbin nikada neće razumeti, dok ne postane deo priče u novinama...

Pamet u glavu!

Gringo

pre 1 godinu

Ja sam letos gume 17 cola ContinentalPremiumContact 6 koje su bile iz 2018 negde 4tog meseca znaci otprilike 4 godine stare i bile deo seta zajedno za zimskim gumama i imale su negde oko 40000 km predjeno prodao za 10 evra po komadu rodjaku koji se bavi prodajom delova i on ih je odma preprodao mislim oko 15 evra nekome.
Drugovi su me zezali u stilu kao kome si prodao to djubre ali izgleda da ipak postoji neko ko kupuje takve gume .
O temi mislim da je svaka nova guma srednje klase bolja od polovne premium gume.

Strucnjak

pre 1 godinu

@simpson
Pokrij, se usima, sto se trajnosti tice, opste je poznato da pored svog kvaliteta koji ima miselin ima najmanji zivotni vek, upravo iz razloga sto koriste 80-90% prirodne elemente u proizvodnji, pa je sam pneumatik kvalitetan, ali mekan i time se brzo trosi i haba... Tojo gume nisu Korejanske vec Japanske, zajedno sa jokohamom, nedina dva proizvodjaca iz te zemlje.
A to sto guma kosta oko ili ispod 10000 ne znaci da je smece, cenu gume izmedju ostalog diktira i njena dimenzija, pa tako imas pireli gumu, za 25000 ako ti treba recimo 225/45R18, a mozes da nadjes istu tu gumu (isto pireli naravno) za recimo 8500-9000, ako koristis 195/65R15, ili manju dimenziju, pored tolikog prozivanja "strucnjaka" trebalo bi da znas i da se gume ne nose 10 godina, jer sara nije jedina stvar koja odredjuje vozne karakteristike i kvalitet, vec se svaki pneumatik, "isposni" narodski receno posle 5-6 godina... I menja se jer guma sama po sebi gubi svojstva.
Protektirane gume su jedno, RETHREAD nesto drugo, znas li ti da se to na kamionskim gumama radi svake godine-jednom godisnje, a da za takave auto gume proizvodjaci daju do 3 godine garancije (ili ne daju uopste) dok za novu gumu ide 5 godina. Pri tom svaka guma se skladisti najduze na pet godina, nakon cega se u vecini slucajeva ili reciklira, ili reparira (ukoliko nije previse propala) i u tom slucaju ide kao RETHREAD/OLD DOT sto je proizvodjac duzan da naglasi...
To sto imas vise srece no pameti ne znaci da poznajes materiju.

Simpson

pre 1 godinu

Strunjače, svaka guma se skladišti pet godina. Pa baca...kažeš...
A šta je sa gumama na old tajmerima , onim originalnim na automobilima još od pre rata na kojima se čak i takmiče na Gudvudu, ako si ikad čuo za Gudvud, sinko? Sa recimo mišlenkama XAS asimetriks... i sličnim... Da li se i takve posle pet godina bacaju?

Geometar

pre 1 godinu

Da postoji stvarni rok trajanja automobilskih guma to bi bilo naznaceno na samoj gumi.
Nijedan proizvodjac ne navodi takava podatak jer bi bila cista laz.
Trajnost guma je stvar kvaliteta materijala, tehnolgoije proizvodnjem, kao i uslova koriscenja.

Dugo sam radio u osiguranju. Za sve te godine nijednom krivica za saobracajnu nesrecu nije pripisana vozilu na osnovu starosti guma. Po dubini sare da, ta vrednost je i zakonom propisana, ali starost guma je potpuno nebitna.

Svi pricaju o granici od 7 godina a niko ne stavlja potpis ispod toga.

Sto se tice polovnih guma, broj vozila sa totalnom stetom (neisplativo popravljati) je prilicno velika. Ogroman broj takvih vozila ima dobre gume koje je se vrate na trziste kao polovne.

Sa druge strane sluzbena vozila, policija, sanitet, vatrogasci, opstine, i slicno, menjaju gume u skladu sa definisanim vremenskm intervalima, tako da vrlo cesto menjaju gume koje su u odlicnom stanju.

Logo

pre 1 godinu

@Само нове премијум гуме са најбољим оценама стручњака долазе у обзир. Не може ме цена одвратити од моје сигурности, нити су те разлике у цени нису толико велике да због тога ризикујем разбијање аута и на крају плаћам поправку аута. Гуме узимамо сваке 2-3 године. Ако већ возимо ауто, онда бар видимо рачуна о својој и туђој сигурности.
(veljko, 8. decembar 2022 09:50)

Znas kako, za 205/55/17 koje ja koristim najeftinija guma kosta 7378din, a najskulja 23720din. Ne mozes nikada nikome reci da nije razlika izmedju 29512 i 94880 za 4 gume. To je razlika od 65000din sto uopste nije malo.
A auto ces razbiti i popravljati i sa najjeftinijim i najskupljim gumama, ako se desi. Situacija moze biti milion, neke zavise od tebe neke ne.

Pera Srbin

pre 1 godinu

Alo, on je srezao nove gume za 2 mm i dobio neke "rezultate". Gume propadaju protokom vremena. Što su starije to su krtije, gube na elastičnosti. Dubina šare nije najvažnija stvar. Nova guma i guma starija od 5 godina bez obzira na dubinu šare bi bilo realno poređenje.

Cane

pre 1 godinu

Zavisi kome za šta treba, kako i šta vozi. Mnogi se upravo povode za preporukom proizvođača pa menjaju gume koje se nisu ni istrošile niti su izgubile elastičnost, a da ni njima realno nije bilo neophodno da menjaju. Potrošačko društvo, proizvodnja potreba...
Priča sa polovnim/novim gumama je ista kao i sa kompletnim automobilom. Zavisi kome za šta treba i kako koristi. Nema ničeg "novog" ili "polovnog", eventualno samo nekorišćenog ili korišćenog. A samim tim onda je pitanje koliko i kako je korišćeno. Da li je nova ona guma koju prodavci pet ili više godina drže ispred radnje kao reklamu? Nije naravno. A i takva je nekome odgovarajuća (samo ne sa cenom nove).

Veliki brat

pre 1 godinu

"Da li su polovne premijum gume bolje od jeftinih novih"

Da li su polovne premijum cipele bolje od jeftinih novih?
Ako postoje takve na tržištu i ako jesu bolje, zašto ne vlada za njima jagma, nego ipak svi kupe neke jeftinije, ali nove?

Sa druge strane, za automobile je druga priča, bolje polovan 10 godina star Audi A4 nego nova Dačija - samo, što niko ne priča koliko košta održavanje tog Audija, a koliko te Dačije.
Kako to da je kod svih majstora gužva i čeka se na red, a svi pričaju kako samo menjaju ulje i nemaju nikakvih kvarova? Nešto tu ne štima, ili se na ovim portalima javljaju samo ti koji su imali sreće da ubodu 1 od 20 primeraka koji je stvarno dobar, a ovi ostali su se pokrili po ušima i ćute.

Neko kupi novu Dačiju i pređe pola miliona kilometara (kao neki taksista o kome je davno bio članak u časopisu SAT), a neko kupi 10 godina star Audi i njime prelazi 7-8000km godišnje, i to mu je kao reper da je 10 godina star Audi bolji od nove Dačije.

Mislim, jeste on bolji, isto kao što je polovna kožna garnitura za sedenje bolja od nove neke jeftine od "eko kože" (tj. najjeftiniji skaj, a prava eko koža je koža obrađena prirodnim sredstvima), ali ne vidim da svi pričaju da je bolje za 500 evra kupiti polovnu kožnu garnituru nego neko novo đubre za taj novac.

Nama treba ne psiholog, nego psihijatar da nas proučava i zaključi zašto nam je bolji 10 ili 20 godina star polovan auto iz "premium segmenta" nego bilo koji nov iste cene.

hadžija

pre 1 godinu

prijatelj mi se žali na džipa kaže, nestabilan do bola. kupio 4 plovne za njega, skupe mu nove. nema se mora se. šta ti je moda

Kvaradona

pre 1 godinu

Bolje su ako su stare do dve godine, trošene ravnomerno i koštaju slično kao nove srednje klase. Ako su NOVE, a dot iz 2012, onda nisu.

komentator

pre 1 godinu

Ovako sam nesto i pretpostavljao.
(alex, 8. decembar 2022 10:03)

Pročitaj tekst pažljivo, ovaj "guru za gume" je skinuo 2mm sloja sa novih guma i predstavlja ih kao istrošene! Dakle, on gume sa 0 (nula) pređenih km i bez korišćenja u različitim vremenskim uslovima bar par sezona predstavlja kao korišćene? Takve "polovne" gume nigde ne možeš da nađeš, čak i da naletiš na neki primerak sa malo pređenom km, gume su izgubile svojstva materijala od kojih su napravljene zbog uticaja vremenskih prilika i temperatura! Ovaj "guru" je verovatno plaćen za ovu reklamu za Mišelin!

Domaćin

pre 1 godinu

Molim redakciju da se odluči da li propagira nove ili polovne gume. Ovaj test sa skidanjem šare kod nove gume pa je sad, kao, polovna, je sramota za objaviti!

Nikola

pre 1 godinu

Glavno pitanje je sta su polovne gume. Ja vozim premium gume 4. zimu i isto toliko su stare i svakako ih necu menjati za nove jeftine. I to verovatno necu uraditi jos 3 godine, jer je auto garaziran, svake zime predjem oko 2000 km. Ne driftujem, ne kocim naglo, ne vozim ostro, nisam imao udes niti uletanje u rupu... To su polovne gume.
Gume koje su skinute u inostranstvu, jer se smatraju istrosenim ili skinute sa tesko havarisanih vozila, gde je mozda leva dobra, a desna se deformisala od udarca itd. a to ne moze da se proveri gledanjem, to nije polovna guma za voznju, nego za spalionicu.
Mozda neko prodaje gume, jer je prodao auto, pa mu ostale, ali je to toliko retko, da je puno veca verovatnoca da budete prevareni kupovinom polovnih guma.
Citam cesto "Polovne gume - uvoz iz Nemacke". Neko prodao ocuvane gume, nas covek ih dovezao, platio prevoz, carinu itd. mora da zaradi na prodaji i one kostaju 30-40% cene novih. Pa da li je taj Nemac njih poklonio nasem coveku, jer ga voli?

Kad bi ljudi bili posteni i kad bi se prodavale malo istrosene gume, to bi bilo ok. Bolje da se koriste, nego da pune deponije, ali racunajte da mnostvo prevaranata i na to da gume cuvaju mnoge tajne kako je neko vozio na njima.

Gandra

pre 1 godinu

Preko 2000000 km bez udesa , uglavnom sa polovnim gumama. Mogu reći da se sa novim gumama komfornije vozi. Bitan je vozač a guma kakva god je on će se prilagoditi. Nova guma ne garantuje sigurnu vožnju već mozak.

Simpson

pre 1 godinu

Stručnjak...
Hvala što si me obavestio da je Jokohama u Japanu a ne u Koreji...To nisam znao...
A to kolko poznaješ materiju dokazao si kad si pisao o trajnosti mišelinki... Pa i deca znaju da su to najtrajnije gume! Sadrže najviše kaučuka. Još dok su vladaju Vijetnamom koji je jedan od najvećih svetskih proizvodjača kaučuka! Više kaučuka, manje grafita... Trajnija i kvalitetnija guma!

Milos

pre 1 godinu

prijatelj mi se žali na džipa kaže, nestabilan do bola. kupio 4 plovne za njega, skupe mu nove. nema se mora se. šta ti je moda
(hadžija, 9. decembar 2022 08:20)

Kupio Daciju pa se zali...

kralj

pre 1 godinu

Premijum gume su neuporedivo bolje od jeftinijih ali nove ili stare najvise dve-tri godine sa malom predjenom kilometrazom,ovo sto se nudi kod nas,gume stare oko deset godina,ne valjaju nista a kostaju skoro kao nove u srednjoj klasi,ko nema problem da mu na gumi ne pise neki izvikani proizvodjac,jeftinije su sasvim dobre,ko prelazi dosta zimi kao ja,onda se kupuje kvalitetan pneumatik.Ja licno kupujem svake trece godine dve nove gume,nije najbolje resenje ali ni situacija u finansijskom smislu nije bas najbolja.

Nik

pre 1 godinu

Šta znam... Od zimskih evo zadnjih 10-12 godina koristim Tigar Wintera, dva puta komplet menjane, na otprilike 5-6 godina. A letnje Kelly na početku, užasno habanje na autoputu i krivinama, bacio ih posle jedne sezone, i prešao na Michelin, doduše za moj profil gume mogao sam 2 gume nekog prosečnog proizvođača da kupim za jednu Miskovu.
I da, prelazim oko 20k km godišnje.

Dule

pre 1 godinu

Nista neočekivano. Dobra guma je dobra guma, da li nova ili polovna. Samo je pitanje koliko joj je jos šare ostalo i koliko je stara.

Guma kao materijal postaje tvrdja sa vremenom i gubi prijanjanje, pogotovo od sunca.

igg

pre 1 godinu

(evropejac, 08. decembar 2022 10:08)

Apsolutno tačan komentar. Ovaj je prvo trebao da vozi Mišelinke 2-3 godine, predje npr. 30-40k kilometara i tek onda da pravi test. Tako će ove polovne da smanje šaru i viskozitet. Ajde da tada vidimo. Ako je polovna i dalje bolja, onda kapa dole.

Svetac

pre 1 godinu

Opet ista tema isti komentari. Kupujte gume u skladu sa vozackim potrebama koje su prilagodjene autu koji vozite ( godiste,snaga motora...) i stilom voznje. Uvek bolje nova nego polovna. Ima guma srednje klase koje su u vlasnistvu premijum brendova koje uopste nisu mnogo skuplje od najjeftinijih guma a imaju vrlo dobre performanse. Za prosecnog vozaca takva guma ce da odradi posao u 99% situacija. Ja licno ne zalim pare za gume. Vozim iskljucivo GY ili Conti. Meni su se najbolje pokazale. Uvek nova svez dot. Cini se cesto da je bacanje para jer sam poslendji set pre 2 meseca platio 78 000din. Ali prosto pre cu da ustedim na nekim drugim stvarima nego ma gumama. Naravno da brzina i nacin voznje treba da se prilagodi uslovima puta i stanju u saobracaju, to je osnova ali za evo skoro 1mil predjenih km vise sam bio u situacijama kada sam tako i vozio ali drugi nazalost nisu. Vozim defanzivno, ne jurim imam decu u autu ali naleti strucnjak iz suprotnog smera sa 150kmh i eto. I to je onih 1% kada premijum guma dolazi do izrazaja i to je tih par metara krace ili par cemtimetara bolje drzanje koje mogu da naprave razliku izmedju auuuh i katastrofe. Toliko je prosto. Druga stvar je sto smo mi otpad za automobile i sto nemamo pare pa gledamo da ustedimo na svakom mestu pa i na gumama.

balkanska dijagnoza

pre 1 godinu

Najbolje nove premium ili neke više srednje klase. Može i polovne, do 2-3 godine starosti, šara ne ispod 7mm ravnomerno trošena. Kupio sam polovne Continental letnje od čoveka koji ih je skinuo sa novog auta, malo vožene, od marta meseca do septembra ove godine, 7.5mm šare sve četiri, kao nove. Nema uslove da drži dva seta guma u stanu pa skinuo ove i kupio nove all season gume. Platio sam ih nešto manje od polovine cene novih. On rešio problem, ja rešio problem, svi srećni i zadovoljni.

YPT

pre 1 godinu

Ja sam u Novembru montirao polovne, premijum zimske gume. Stare 3 godina. Prešle oko 20.000 km. Ispravne. Dobre. Odlična, duboka šara.

Moje lične. :)

I ne vidim zašto bi bio problem da sam iste takve montirao, a da su Perine, Mikine, Lazine ...
(Peđa, 8. decembar 2022 09:38)

Pa ti znaš koliko često si se potpisivao, driftovao, koliko puta su ti blokirali točkovi ili kako si habao gume na bilo koji drugi način. Takođe znaš kako i gde si ih čuvao, ako koristiš sezonske gume. Peri, Miki i Lazi moraš verovati na reč.

Shomi

pre 1 godinu

Nova guma...dobra guma
To vam je isto kao ...cetiri noge dobre, dve noge lose iz Farme, ne ove nase, nego prave.
Ako imate love, zna se...ako nemate...onda, neka vam je Svevisnji u pomoc u zimskim uslovima

Novica

pre 1 godinu

Mi premium istrosene gume stavljamo iskljucivo na sumske prikolice za drva,svako normalan kupuje novu gumu za auto,kamion a narocito autobus.Zasto pa mora da se ide malo i u skolu zbog odgovora.Zamor materijala,izlozenost ekstremnim uslovima,habanje udarci u ostre ivice puta.Staviti polovnu pa 200 to je tek prica za neki rad nekog doktora.

genijalac

pre 1 godinu

sad pre neki dan samu uzeo bas te michelin cross climate 2 za sva doba. cekam planinu da proverim sneg, imaju 3PMSF znak i sertifikovane su za zimu. za sad su odlicne po suvom i kisi. kao imaju novi sastav materijala koji radi na + i -. skupe al ako su ok na snegu onda se isplati. za ove nase lagane zime su 1/1 al posto volem planinu i zimske sportove to cemo da vidimo.
guma od 4000 km je jos uvek nova guma, ne znam sta ovaj testira.